Jaarverslag Kramp Groep 2013

24
JAARVERSLAG 2013 Samen Sterker

description

 

Transcript of Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 1: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Jaarverslag Kramp Groep 2013

JAARVERSLAG 2013

Samen Sterker

Page 2: Jaarverslag Kramp Groep 2013

2

Page 3: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Inhoudsopgave

Profiel van de onderneming

Boodschap van de directie

Verslag van het synergieteam

Verslag over het boekjaar

Verslag van de Raad van Commissarissen

Jaarrekening

4

6

9

10

14

17

3

Dit is het jaarverslag van Kramp Groep zoals die sinds 8 november 2013 formeel bestaat. Op die datum werd een fusie gerealiseerd tussen Kramp en Grene, waarover in augustus 2013 overeenstemming werd bereikt.

De pro-forma jaarrekening die in dit jaarverslag is opgenomen is ontleend aan de jaarrekening van Kramp Groep B.V. De formele jaarrekening, die voorzien is van een accountantsverklaring en die is gedeponeerd bij de Kamer van Koop-handel, bevat de cijfers van Grene vanaf het samenvoegingsmoment, 8 november 2013.

Een vergelijking van cijfers over een volledig kalenderjaar geeft een beter beeld van de werkelijke prestaties van de onder-neming. Daarom is in dit verslag uitsluitend een pro-forma jaarrekening opgenomen, op basis van NL-GAAP, die uitgaat van de veronderstelling dat de ondernemingen van Kramp en Grene al sinds 1 januari 2013 waren samengevoegd.

Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 4: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Bijna 2.500 medewerkers werken vanuit meer dan 20 verkoopkantoren en 9 distributiecentra in vrijwel alle Europese landen

Kramp Groep is Europa’s grootste technische groothandel voor de agrarische industrie, tuin- en parkbranche en grondverzet, actief onder de bedrijfsnamen Kramp en Grene.

4

Profiel van de onderneming

= distributiecentrum + verkoopkantoor

= verkoopkantoor

Page 5: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Jaarverslag Kramp Groep 2013

5

Breed assortiment

Kramp en Grene hebben samen ruim 700.000 verschil-lende onderdelen en accessoires van meer dan 1.200 verschillende merken.

Onze klanten bestellen voor het overgrote deel via onze websites die 90% van de binnenkomende orders verwerken. Levering vindt plaats via ‘innight’-distributie aan meer dan 60.000 dealers, reparateurs, onderhoudsbedrijven en machinebouwers.

In miljoenen euro’s

0

100

200

300

400

600

500

Snel groeiende omzet

Hoofdkantoor

Kramp

Grene

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 - Geconsolideerd

Kramp Groep groeit snel door steeds meer producten aan het assortiment toe te voegen en door internationale uitbreiding. Met een omzet van € 616 miljoen heeft de Groep een marktaandeel van meer dan 9% in het voor

ons relevante deel van de Europese onderdelenmarkt, dat nog voldoende potentie biedt voor verdere groei. Kramp Groep maakt een gezond rendement en heeft een sterke vermogenspositie.

Het hoofdkantoor van Kramp is gevestigd in Varsseveld.Breukelaarweg 33 Tel. +31 (0)315 254 299Postbus 73 Fax. +31 (0)315 254 399NL-7050 AB Varsseveld www.kramp.com

Page 6: Jaarverslag Kramp Groep 2013

De grote sprong voorwaarts

Boodschap van de directie

Als twee dynamische spelers in een vanouds versnipperde Europese markt raakten Kramp en Grene al 15 jaar geleden met elkaar in gesprek. En omdat beide ondernemingen verschillende geografische markten bedienden, kon het gemakkelijk tot een samenwerking komen, die startte met gezamenlijke inkoopactiviteiten en met een joint venture in Rusland in 2008. Er was geen haast, omdat beide bedrijven gezond en winstgevend waren en trots op hun zelfstandig-heid. De logica van een krachtenbundeling heeft uiteindelijk tot een mooie fusie geleid.

Kramp en Grene zijn beide van oorsprong familiebedrijven en delen een ondernemende cultuur. Alle aandeelhouders gaven hun volle steun, waarna de fusie in de zomer van 2013 is afgerond.

Sterke basisDe krachtenbundeling biedt een sterke uitgangspositie en mooie perspectieven. Kramp Groep is nu actief in heel Europa en is in de technische groothandel voor de agrarische industrie op afstand marktleider.

Wij bieden veruit het grootste distributieapparaat voor leveranciers van onderdelen en accessoires voor de landbouw en aanpalende sectoren. Niet voor niets hebben twee grote trekkerfabrikanten ons de afgelopen twee jaar gekozen als preferred partner voor hun dealernetwerk in Europa en zijn wij in gesprek met andere partijen over een vergelijkbare samenwerking.

Aan onze klanten bieden we het grootste en breedste

productenpakket in onze sector, en daarmee een one-stop-(web)shop-concept. Dankzij online bestellen en razendsnelle levering kunnen klanten met minder voor-raad en dus minder kapitaalbeslag werken, zodat zij naast de verkoop van machines ook aan de onderdelenbusiness geld kunnen verdienen.

Behalve meer distributiekracht voor leveranciers en een groter en breder aanbod voor klanten, belooft de krachten-bundeling ook synergievoordelen voor onze organisatie. Geografisch en in productenpakket zijn de twee bedrijven complementair en met uitzondering van Polen, waar beide actief zijn, is nergens sprake van het samenvoegen van vestigingen. Maar er lonken wel grote voordelen in gezamen-lijke inkoop, in integratie van onze logistieke systemen en IT-platformen en in bundeling van onze innovatiekracht.

Stap-voor-stap integratieDeze synergie gaat Kramp Groep uiterst zorgvuldig en zonder haast verzilveren. Kramp en Grene danken hun vooraanstaande positie aan de onderscheidende kwaliteit van hun processen, systemen en dienstverlening. Die zullen volledig op orde moeten zijn voordat wij ze integreren en innoveren. De klant mag daar niets anders van merken dan de voordelen van een groter assortiment en een nog betere service. Juist in het eerste volle jaar van de gefuseerde onderneming leven wij bij ons motto: we doen het goed of we doen het niet. Kramp Groep van de toekomst ligt op de tekentafel, terwijl wij een visie ontwikkelen op wat er nodig is om onze voor-

Kramp en Grene zijn vooruitstrevende bedrijven die vooroplopen in de markten waarin zij actief zijn. Kramp begon in Nederland een technische groothandel voor de agrarische sector, om dat concept vervolgens uit te rollen naar omlig-gende markten op het Europese continent en de Britse eilanden. Grene deed hetzelfde in Denemarken en breidde uit in Scandinavië, Polen en Litouwen. Beide ondernemingen liepen begin deze eeuw voorop in de introductie van een webshop en innight-distributie.

6

Page 7: Jaarverslag Kramp Groep 2013

7

sprong verder uit te bouwen in een snel veranderende en consoliderende markt. Wat is de meest effi ciënte manier om onze organisatie in te richten, en wat doen we daarin centraal of decentraal? Hoe moet onze logistieke infra-structuur eruitzien, rekening houdend met de verwachte ontwikkelingen van technologie en processen op middel-lange en lange termijn? Hoe moet ons gezamenlijke IT-platform eruit zien? En hoe kunnen wij onze voorsprong in e-business verder uitbouwen?

In 2014 nemen wij de tijd om op al deze strategische punten tot heldere conclusies te komen. De komende drie jaar gaan wij de integratie en de beoogde synergiewinst stap voor stap realiseren. Dat vereist in accountmanagement en vooral in de integratie van onze IT-platformen uiterste zorg. Op pagina 9 doet Carsten Thygesen, CEO van Grene, verslag van de voorbereidingen en vorderingen van de stapsgewijze integratie door het synergieteam dat hij leidt.

Heldere doelstellingTerwijl wij onze toekomstvisie aanscherpen en de integratie voorbereiden, hebben wij een goed beeld van waar we over vijf jaar in omvang en resultaat willen staan. De omzet, die vorig jaar voor de samengevoegde bedrijven van Kramp en Grene € 616 miljoen bedroeg, gaat naar € 1 miljard, met een gezonde operationele marge.

Deze beoogde groei is mogelijk omdat Kramp Groep- hoog blijft inzetten op de kwaliteit van onze mensen,

systemen en processen;- blijft innoveren in e-business en logistieke systemen;- het productenpakket verder verbreedt en verdiept en

leveranciers aan zich verbindt;- de service en technische ondersteuning verbetert;- steeds meer inhoud geeft aan het ‘partnership’ met

haar klanten.

De markt verandert, maar onze ambitie blijft dezelfde. Wij blijven de spil in de supply chain van de agrarische industrie. Ook over vijf jaar is Kramp Groep nog steeds een vooruitstrevende onderneming die vooroploopt in de Europese markt waarin zij actief is.

Hans Scholten eddie PerdokCFO Kramp Groep CeO Kramp Groep

Varsseveld, 23 april 2014

“Juist in het eerste volle jaar van de gefuseerde onderneming leven wij bij ons motto: we doen het goed of we doen het niet”

Wij bieden veruit het grootste distributieapparaat voor leve-ranciers van onderdelen en accessoires voor de landbouw en aanpalende sectoren

foto: HP van Velthoven

Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 8: Jaarverslag Kramp Groep 2013

8

Page 9: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Synergie is teamwerk

Verslag van het synergieteam

9

Carsten Thygesen, CEO van Grene, stak in de fusiebesprekingen meteen zijn hand op om het synergieteam te leiden. Sinds augustus 2013 is hij aan het werk met meer dan 10 medewer-kers uit verschillende landen en uit commerciële, operationele en IT-functies van zowel Kramp als Grene.

“Deze fusie is niet ingegeven door een streven naar kosten-besparing, maar door een streven naar groei. Dit betekent dat als je bereid bent om je aan te passen en je te ontwik-kelen, er veel nieuwe kansen liggen. Dat zien onze mensen en dat maakt groot enthousiasme los.”

Wat is het team aan het doen?“Wij hebben een vijfjarenplan gemaakt met een begroting van de synergie die we elk jaar willen realiseren. Afgelopen najaar zijn we meteen begonnen met de voorbereiding om de productassortimenten samen te voegen, zodat beide organisaties de beschikking kregen over alle producten die wij te bieden hebben. Vervolgens hebben wij afspraken gemaakt met onze inkopers over gezamenlijke onderhande-lingen met leveranciers namens de hele groep. Daar zien wij nu de eerste voordelen van terug. Ik kan al zeggen dat we onze synergiebegroting voor 2014 gaan halen.”

Zijn er ook teams samengevoegd?“Dat is het mooie van twee complementaire bedrijven. Het samenvoegen van de verkooporganisatie is op termijn een optie, maar er is geen urgentie, omdat we in goed overleg ook prima decentraal kunnen functioneren. Alleen in Polen was integratie meteen aan de orde, omdat we daar twee bedrijven hadden. Grene had er een grote onderneming met bijna € 70 miljoen omzet, bestaande uit een groothandelsorganisatie en een retail business met negentig eigen winkels en twintig franchisevestigingen. Kramp was nog maar een paar jaar actief met een team van twaalf medewerkers vanuit een verkoopkantoor.”

Is de fusie van de Poolse bedrijven al afgerond?“Afgelopen december is het Kramp team verhuisd naar het pand van Grene. Ons personeel, meer dan 500 mensen, draait nu de retail en groothandel vanuit één hoofdkantoor. Dit jaar gaan wij in Polen IT op één platform brengen. We gaan onze Poolse klanten dan één gezamenlijke webshop bieden en leveren de bestelde producten zoveel mogelijk vanuit ons distributiecentrum daar. Ik ben erg blij met onze positie in Polen.”

Hoe lang duurt het synergieproject?“Het is een evolutie, geen revolutie. De tijdlijn van het synergieproject is ten minste twee à drie jaar.”

“ Het is een evolutie, geen revolutie.De tijdlijn van het synergieproject is ten minste twee à drie jaar”

Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 10: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Voorsprong door professionalisering

Verslag over het boekjaar

Met name in de landen waarin Kramp relatief kort actief is, zoals Spanje, Italië, Tsjechië, Slowakije en Hongarije is de omzet verhoudingsgewijs sterk gestegen en heeft Kramp marktaandeel gewonnen. Ook in Frankrijk heeft een aanzienlijke stijging van omzet en marktaandeel plaatsgevonden, met name vanwege de samenwerking met trekkerfabrikanten. In landen waarin Kramp Groep een gevestigde marktpositie heeft, zoals Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Polen en Zweden, is gedurende 2013 sprake geweest van een consolidatie van het markt-aandeel.

Omdat de groep onverminderd ingezet heeft op omzetgroei en op versterking van de organisatie, liepen de kosten rela-tief wat sneller op dan de omzet. Het operationele resultaat (EBITDA) nam af van € 69 miljoen naar € 62 miljoen.

Wij zijn een ambitieus bedrijf met een ondernemende cul-tuur. Zowel Kramp als Grene ontwikkelt veel initiatieven. De fusie eiste het afgelopen jaar de nodige energie, wat aan het licht bracht dat we soms te veel en te snel willen. Reden voor de directie om de nadruk te leggen op operational excellence en op het optimaliseren van de organisatie en het tot een goed einde brengen van wat op de rails staat. Een stapje terug om sneller vooruit te

komen, is een belangrijk thema voor 2014.

Personeel en organisatieHoe cruciaal onze processen en systemen ook zijn, het zijn uiteindelijk de mensen die het verschil maken. De ontwik-keling van ons personeelsbestand kreeg daarom ook in 2013 prioriteit.

Het gemiddeld aantal werknemers, uitgedrukt in fte’s, is in 2013 toegenomen van 2.332 naar 2.486, waarbij met name is geïnvesteerd in een groei van het aantal medewerkers in e-business, marketing en verkoop. Bij het werven van nieuwe medewerkers en het benoemen van medewerkers op leidinggevende posities stelt Kramp Groep hoge eisen aan kandidaten op het gebied van opleiding, ervaring en persoonlijkheid. Het aantal mensen dat voldoet aan onze eisen is klein. Wij willen en kunnen het ons dan ook niet veroorloven om een additionele selectie uit te voeren op basis van geslacht of afkomst.

Duurzame productenKramp Groep streeft naar continuïteit van de onderneming op lange termijn. Onze ondernemingsfilosofie gaat daarom uit van duurzame relaties die in het geval van klanten en leveranciers gebaseerd is op het vertrouwen dat wij elkaar duurzame producten leveren. Kramp Groep wil te allen tijde kunnen instaan voor kwalitatief hoogwaardige produc-ten die gefabriceerd zijn met respect voor de balans tussen mens, milieu en financieel resultaat.

In 2013 heeft Kramp Groep de normen voor duurzame inkoop expliciet geformuleerd en samengevat in een

Het jaar 2013 begon voor de beide bedrijven van Kramp Groep koel. Een lange, koude winter liet de activiteit in de agrarische sector laat op gang komen. Deze trage start van het jaar hebben onze bedrijven Kramp en Grene de rest van het jaar niet meer ingelopen. De groepsomzet groeide met 4,6% tot € 616 miljoen, beduidend minder dan de 10% groei die we de afgelopen jaren gewend waren.

10

“ In Frankrijk heeft een aanzienlijkestijging van omzet en marktaandeel plaatsgevonden”

Page 11: Jaarverslag Kramp Groep 2013

11

Gedragscode voor Leveranciers. Deze gedragscode is gepresenteerd op een bijeenkomst in Varsseveld, waar collega’s uit heel Europa en China aanwezig waren. De code is toegezonden aan en besproken met leveranciers en is met positieve reacties begroet.

De Gedragscode voor Leveranciers bevat allereerst normen voor de menselijke maat, met name over werkomstandig-heden, mensenrechten en sociaal en integer ondernemer-schap. Een tweede hoofdstuk stelt normen aan de vereiste zorg voor het milieu in organisatieprocessen en product-ontwikkeling. Deze regels beogen vervuiling, ontbossing en uitputting van natuurlijke reserves tegen te gaan. Het laatste hoofdstuk richt zich op duurzame winstgevendheid met respect voor mens en milieu. Hierin zijn zaken als respect voor intellectueel eigendom, vertrouwelijke infor-matie, eerlijke concurrentie, verduurzaming van producten en optimalisatie van de keten vervat.

Financiële resultatenDe omzet van Kramp Groep nam in 2013 met € 27 miljoen toe van € 589 miljoen naar € 616 miljoen. De omzet in de landen waar Kramp actief is nam toe met € 33 miljoen, waarbij met name Duitsland en Frankrijk een belangrijk deel van de absolute omzetgroei realiseerden. De eerder genoemde landen in Oost- en Zuid-Europa realiseerden eveneens een aanzienlijke omzettoename. De landen waarin Grene actief is lieten een daling van de omzet zien met € 6 miljoen, grotendeels als gevolg van de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

De brutomarge nam af met 0,6 procentpunt naar 21,0%. Dit was deels het gevolg van een afname van de brutomarge en deels het gevolg van hogere kosten in logistiek en distributie. Met name de distributiekosten in Zuid- en Oost-Europa zijn nog relatief hoog.

Als gevolg van de negatieve ontwikkeling van met name de Russische roebel is in het boekjaar een bedrag van € 2,3 miljoen aan koersverlies gepresenteerd. Daarnaast is een bedrag van € 1,6 miljoen koersverlies op deelnemingen ten laste van het eigen vermogen gebracht.

De EBITDA lag op € 62,1 miljoen, hetgeen € 7,2 miljoen lager is dan over het vorig boekjaar.

11

Met name Duitsland en Frankrijk realiseerden een belangrijk deel van de omzetgroei

De volledige Gedragscode voor Leveranciers vindt u op kramp.com

Supplier Codeof Conduct Samen op weg naar een

SucceSvolle, uitdagende en duurzame toekomSt

Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 12: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Investeringen en financieringDe totale investeringen in het boekjaar bedroegen € 11,0 miljoen bij een afschrijvingsniveau van € 15,2 miljoen. Nadat in 2012 enkele grotere investeringen waren gedaan in de panden in Poitiers (Frankrijk) en Konin (Polen) en in een shuttlesysteem in Varsseveld (Nederland), zijn de investeringen in onroerend goed en machines in 2013 bescheidener geweest. De investeringen waren met name gericht op ICT (€ 5,5 miljoen), onroerende zaken (€ 2,8 miljoen), magazijninrichtingen (€ 1,9 miljoen) alsmede vertaalkosten ten behoeve van producten (€ 0,7 miljoen).

De rentedragende schuld is gedurende 2013 met € 25 miljoen afgenomen van € 155 miljoen naar € 130 miljoen. Deze afname wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat de EBITDA van € 62,1 miljoen slechts ten dele is geïnvesteerd in vaste activa (€ 12,2 miljoen), door een toename van voor-raden (€ 5,3 miljoen) en een afname van crediteuren (€ 4,3 miljoen). In het jaar is € 2 miljoen dividend uitge-keerd. Daarnaast zijn de debiteuren met € 3,4 miljoen afgenomen.

De rentelasten zijn gedaald van € 5,5 miljoen in 2012 naar € 5,2 miljoen in 2013. De belangrijkste redenen daarvoor zijn een lager interestpercentage en iets lagere gemiddelde rentedragende schulden.

Nadat de fusie met Grene in november 2013 een feit was, is in overleg met bankiers de gehele rentedragende schuld geherfinancierd. Daarbij zijn alle externe schulden afgelost en is een nieuwe financiering met een looptijd van drie jaar ingericht bij een consortium van vier banken. De totale faciliteit na herfinanciering bedraagt ruim € 197 miljoen. Het nieuwe financieringsarrangement is op 31 januari 2014 definitief geworden, waarbij gedurende de looptijd de facili-teit met € 50 miljoen verhoogd kan worden.

Het eigen vermogen van Kramp Groep bedraagt op 31 december 2013 € 164,2 miljoen op een balanstelling van € 341,9 miljoen, waarmee het solvabiliteitspercentage 48,0% bedraagt (ultimo 2012 40,2%).

Vooruitzichten voor 2014De warme start van 2014 staat in schril contrast met het koele begin van het afgelopen jaar. In de eerste vier maanden presteerden onze bedrijven ruim boven budget. Kramp Groep ligt op koers om over heel 2014 conform begroting een omzetgroei naar € 676 miljoen (+10%) te realiseren.

Daarbij verwachten wij een relatieve marge te realiseren die op een vergelijkbaar niveau als over het jaar 2013 ligt; van de productmarge verwachten wij dat deze enigszins daalt, maar onze directe kosten zullen op een iets lager niveau liggen. Wij verwachten gedurende het jaar 2014 geen belangrijke toename van het aantal medewerkers.

De investeringen zullen in het jaar 2014 op een beduidend hoger niveau liggen dan in 2013. Kramp Groep gaat vooral in ICT en in de nieuwbouw van een kantoor en uitbreiding van de opslagcapaciteit in Varsseveld investeren.

“ Kramp Groep ligt op koers om overheel 2014 conform begroting een omzetgroei naar € 676 miljoen (+10%) te realiseren”

12

Page 13: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Jaarverslag Kramp Groep 2013

13

Partnership met de klant Ontwikkeling van mensen is een belangrijk thema. Begin 2013 ging de Sales Academy van start, waar de komende jaren alle accountma-nagers en verkoopteams van Kramp en Grene een training zullen volgen.

“Dit ontwikkelingsprogramma brengt onze klanten-benadering op een hoger niveau”, zegt Mario Babic, Director Sales & Marketing van Kramp Groep. “De Sales Academy gaat ervoor zorgen dat iedereen die binnen Kramp betrokken is bij de verkoop onze strategie en het businessconcept snapt en deze op de juiste manier uitdraagt naar de klant. Ambitie is om niet alleen producten te verkopen, maar partner te zijn van onze klanten. Ook willen we ons hele salesteam de partner-shipgedachte bijbrengen en samen met dealers onze business ontwikkelen.”

Alle vijfhonderd medewerkers van zowel de binnen- als de buitendienst zullen het programma de komende twee à drie jaar doorlopen. Julian Thompson, Managing Director voor Kramp UK, merkte meteen het effect bij de accountmanagers die aan het programma hadden deelgenomen:

“Sinds de eerste twee trainingen zie ik dat zij nu al veel dingen anders doen. We hebben geleerd om van tevoren na te denken over hoe je kunt focussen op de langeter-mijnrelatie met de klant in plaats van de kortetermijn- opdrachten. Voorafgaand aan een bezoek aan klanten maken zij nu een agenda, ze stellen open vragen en vra-gen door volgens de ‘trechtermethodiek’. Dat helpt hen om oplossingen op maat aan te bieden. Dat vertaalt zich onder meer in langetermijnorders die worden verkregen voor productgroepen, in plaats van orders voor losse producten voor de korte termijn. De lessen die zij op de training geleerd hebben, vertalen zich meteen in het verkoopresultaat. Dat is fantastisch.”

Onze ambitie is om niet alleen te verkopen, maar ook partner te zijn van onze klanten

Page 14: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Hierbij treft u het door de Directie opgestelde jaarverslag aan, waarin mede de jaarrekening over 2013 is opgenomen. Het jaarverslag over 2013 is op 23 april 2014 door de Raad van Commissarissen besproken. Door de discussie met de aanwezigen, in samenhang met de kennis verkregen door de in de loop van het jaar ontvangen en besproken tussentijdse rapportages, zijn wij van mening dat het jaarverslag 2013 een goede basis vormt voor de door de Raad van Commis-sarissen af te leggen verantwoording met betrekking tot het gehouden toezicht.

Gehouden toezicht gedurende het verslagjaar 2013

Verslag van de Raad van Commissarissen

14

Wij stellen voor de jaarrekening 2013, inclusief het voorstel resultaatbestemming, vast te stellen en de Directie alsmede de Raad van Commissarissen decharge te verlenen voor het gevoerde beleid respectievelijk het gehouden toezicht over het afgelopen boekjaar.

Gedurende het verslagjaar heeft de Raad van Commissa-rissen zesmaal vergaderd in aanwezigheid van de Directie, waarvan eenmaal in Moskou. Naast de reguliere bespreking van tussentijdse resultaten, balansontwikkelingen en cash-flow heeft de Raad van Commissarissen in het bijzonder gesproken over de volgende onderwerpen: de voorgenomen fusie met Grene, de ontwikkeling van de inkooporganisatie, de samenwerking met trekkerfabrikanten, de ontwikkeling van omvang en samenstelling van het personeelsbestand, de investeringen in onroerende zaken en de marktontwik-keling in de diverse geografische gebieden.

Ondanks een lichte daling van het resultaat gedurende het boekjaar feliciteert de Raad van Commissarissen de vennootschap met de resultaten over het jaar 2013, en in het bijzonder met de succesvolle afronding van de onder-

handelingen over de samenvoeging van de bedrijven Kramp en Grene. De Raad van Commissarissen is van mening dat dit een mijlpaal is in de geschiedenis van beide bedrijven en heeft vertrouwen in een succesvolle samenwerking. Voorts spreekt de Raad zijn waardering uit voor alle medewerkers van Kramp en Grene vanwege hun grote inzet en betrokken-heid gedurende het afgelopen jaar.

Jan Bernard Wolters (voorzitter)Anjo JoldersmaJohan Terpstra Jens Bjerg Sørensen

Varsseveld, 23 april 2014

“ De Raad van Commissarissen is van mening dat de fusie een mijlpaal is in de geschiedenis van beide bedrijven”

14

Page 15: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Jaarverslag Kramp Groep 2013

15

De samenstelling van de Raad van CommissarissenAls gevolg van de fusie met Grene heeft de samenstelling van de Raad van Commissarissen op 30 oktober 2013 een wijziging ondergaan:- op voordracht van de nieuwe aandeelhouder Schouw & Co.

is Jens Bjerg Sørensen als commissaris aangetreden;- op voordracht van NPM Capital heeft Johan Terpstra

de Raad van Commissarissen versterkt;- Theo Kremers is op dezelfde datum afgetreden.

De samenstelling van de Raad van Commissarissen is sinds 30 oktober 2013:- Jan Bernard Wolters, voorzitter;- Anjo Joldersma, lid mede op voordracht van de Onder-

nemingsraad; voormalig aandeelhouder en directeur van Kramp Groep;

- Johan Terpstra, lid; Investment Director NPM Capital N.V.;- Jens Bjerg Sørensen, lid; CEO Schouw & Co. A/S.

Aandeelhouders, Directie en Raad van Commissarissen danken Theo Kremers voor de wijze raad en het gehouden toezicht gedurende de afgelopen drie jaren.

Volgens het geldende reglement voor de Raad van Commis-sarissen hebben commissarissen een zittingsduur van vier jaren. Aangezien de laatste benoeming van alle vier leden van de Raad van Commissarissen op 30 oktober 2013 heeft plaatsgevonden, zouden alle leden van de Raad van Com-missarissen zitting hebben tot 30 oktober 2017. De Raad van Commissarissen zal zich beraden op een passend rooster van aftreden.

Over de aandeelhoudersKramp Groep is eigendom van het management en participatiemaatschappijen NPM Capital en Schouw & Co.

NPM Capital uit Amsterdam is sinds 2010 mede-aandeelhouder. Voor meer informatie zie: www.npm-capital.com

Schouw & Co is genoteerd aan de beurs in Kopenhagen. Sinds de investeringsmaatschappij in 1988 Grene overnam, heeft Grene zich ontwikkeld van Deense groothandel tot marktleider in Scandinavië en Polen met ambities voor een verdere expansie in Oost-Europa. Voor meer informatie zie: www.schouw.dk

Kramp Groep investeert steeds meer in de samenwerking met trekkerfabrikanten

Page 16: Jaarverslag Kramp Groep 2013

16

Klanten snel bedienen Manuel Prues is verantwoordelijk voor service en verkoop van onder-delen bij Bruns Landmaschinen, een dealerbedrijf met acht vestigin-gen in het noorden van Duitsland dat landbouwmachines en gereed-schappen verkoopt en onderhoudt.

“Ik weet eigenlijk niet precies hoe lang wij al klant zijn bij Kramp. Maar wij bestellen er in elk geval al meer dan twintig jaar machineonderdelen en gereedschappen voor onze klanten die in de landbouw en tuin- en parkaanleg actief zijn. Kramp heeft een breed assortiment zodat als wij bestellen, wij nooit misgrijpen. De leveringszeker-heid is hoog. Dat is bij andere leveranciers nog wel eens anders.

De webshop maakt het mogelijk om snel en effi ciënt de producten te vinden die je zoekt. In de webshop is voor elk product zowel een foto als een technische beschrij-ving te vinden, zodat je een dubbele controle hebt. Het gaat bijna nooit mis. Wij bestellen 95% van onze artikelen online. Voor complexe producten, bijvoorbeeld hydrauliek, bellen we voor technisch advies en passende

oplossingen. Onze gesprekspartners bij Kramp zijn competente mensen die weten waar ze over praten.

Elke vestiging bestelt direct bij Kramp. Zij weten zelf het beste wanneer ze wat nodig hebben, bestellen online en hebben de onderdelen of accessoires de volgende ochtend tussen zes en half zeven in huis. Zo hebben wij veel minder handling dan wanneer wij alles vanuit ons hoofdkantoor in Cloppenburg zouden bestellen. En we kunnen met veel minder voorraden toe. Je hebt geen ijzeren voorraad nodig als je zeker weet dat je producten de volgende ochtend in huis kunt hebben.

Uiteindelijk gaat het erom dat wij onze klanten goed en snel kunnen bedienen. Dan heb je een partner nodig die je de zekerheid biedt dat je altijd en snel over de benodigde producten kunt beschikken. Die hebben wij in Kramp gevonden.”

foto: HP van Velthoven “Door het brede assortiment van Kramp grijpen we nooit mis”

“ Waarom zou je een ijzeren voor-raad hebben als je zeker weet dat je artikelen morgenvroeg in huis kunt hebben?”

Page 17: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Jaarverslag Kramp Groep 2013

GECONSOLIDEERDEJAARREKENING 2013

pro forma jaarrekening

Page 18: Jaarverslag Kramp Groep 2013

31 december 2013 31 december 2012

86.60139.270

-

-7.700

54.336

461.2292.519

-

125.871

7.700

133.571

150.035

58.130

150

208.315

341.886

784

129.310

6.468

136.562

144.784

63.796

116

208.696

345.258

90.61238.698

801

3005.367

57.732

213.7472.296

Activa (x €1.000)

Vaste activa

Immaterïele vaste activaGoodwill

Materiële vaste activaBedrijfsgebouwen en -terreinenAndere vaste bedrijfsmiddelen

Financiële vaste activaDeelnemingenVorderingen op participanten en maat-schappijen waarin wordt deelgenomenOverige vorderingen

TOTAAl VASTe ACTIVA

Vlottende activa

Voorraden

VorderingenHandelsdebiteurenVorderingen op participanten en maat-schappijen waarin wordt deelgenomenOverige vorderingenOverlopende activa

liquide middelen

TOTAAl VlOTTenDe ACTIVA

Geconsolideerde balans per 31 december 2013

Kerncijfers

18

pro forma jaarrekening

Page 19: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Jaarverslag Kramp Groep 2013

31 december 2013 31 december 2012

309949

3.18475.75925.530

-2.460

16.974887

164.150

710

1.258

50.974

124.794

341.886

138.697

564

585

50.872

154.540

345.258

5580

3.351100.667

29.806

1952.863

16.713945

Passiva (x €1.000)

Groepsvermogen

Aandeel derden ingroepsmaatschappijen

VoorzieningenPensioenvoorzieningenOverige voorzieningen

langlopende schulden

Kortlopende schuldenBinnen een jaar vervallendeaflossingsverplichtingenKredietinstellingenHandelscrediteurenSchulden aan participanten en maat-schappijen waarin wordt deelgenomenVennootschapsbelastingOverige schuldenOverlopende passiva

19

pro forma jaarrekening

Page 20: Jaarverslag Kramp Groep 2013

2013 2012

615.955486.559

50.79129.541

482.284

-

197-5.351

-7.857-

135

129.39621,0%

82.664

46.732

-5.154

41.578

-7.722

33.856

127.16221,6%

71.665

55.497

-5.519

49.978

-11.218

38.760

588.983461.821

46.48826.070

663-390

-1.166

223-5.742

-11.346126

2

(x €1.000)

netto omzetKostprijs van de omzet

Bruto omzetresultaat

VerkoopkostenAlgemene beheerskostenAmortisatie goodwillKoersresultaatDiverse baten

Som der kosten

Bedrijfsresultaat

RentebatenRentelasten

Financieel resultaat

Resultaat uit gewone bedrijfs- uitoefening voor belastingen

BelastingenAandeel in resultaat deelnemingenAandeel derden in resultaat groepsmaatschappijen

Resultaat na belastingen

Geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2013

Kerncijfers

20

pro forma jaarrekening

Page 21: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Geconsolideerd kasstroomoverzicht (1/2)

2013

144.784150.035

57.73254.336

29.80625.530

33.856

15.1965.1547.857

62.063

-6.131

2.548

-13.011

45.469

>>

-5.251

3.396

-4.276

2.270673

-395

197-5.351-7.857

(x €1.000)

Resultaat na belastingenAanpassingen voor:AfschrijvingenNetto-financieringslastenWinstbelastingen

eBITDA

Voorraden beginVooraden eindMutatie voorraden

Debiteuren beginDebiteuren eindMutatie debiteuren

Crediteuren beginCrediteuren eindMutatie crediteuren

Mutatie werkkapitaal

Mutatie overige vorderingen en overlopende activaMutatie voorzieningenMutatie overige schulden en overlopende passiva

RentebatenRentelastenWinstbelastingen

KASSTROOM uIT OPeRATIOnele ACTIVITeITen

21

pro forma jaarrekening

Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 22: Jaarverslag Kramp Groep 2013

2013

-12.205

-8.257

-24.973

-33.230

34

34

-10.973-1.232

-2.012-3.464-1.197-1.552

-178146

154.890129.917

116150

(x €1.000)

(Des-)Investeringen in (im-)materiële vaste activaMutatie financiële vaste activa

KASSTROOM uIT InVeSTeRInGSACTIVITeITen

Aandeelhouders:Betaald dividendAmortisatie goodwillCorrectie interest hedgingKoersresultaat deelnemingenOverige vermogensmutatiesMutatie aandeel derden in groepsmaatschappijen

Financiering:Rentedragende schulden beginRentedragende schulden eind

KASSTROOM uIT FInAnCIeRInGSACTIVITeITen

SAlDO VAn TOenAMe GelDMIDDelen

Liquide middelen beginLiquide middelen eind

SAlDO VAn TOenAMe GelDMIDDelen

Geconsolideerd kasstroomoverzicht (2/2)

Kerncijfers

22

pro forma jaarrekening

Page 23: Jaarverslag Kramp Groep 2013

Kerncijfers vijf jaar Kramp Groep

2013* 2012* 2012 2011 2010 2009

(x €1.000)

Netto omzet

EBITDABelastingenFinancieringslastenAfschrijvingen

Nettowinst na belastingen

Groepsvermogen jaarultimo

Balanstotaal jaarultimo

Solvabiliteitspercentage

Rentedragende schulden (DEBT)DEBT/EBITDA

Werkkapitaal

Werkkapitaal als % van de omzet

Aantal werknemers

Brutomarge absoluutBrutomarge procentueel

* Kramp en Grene volledig geconsolideerd

615.955

62.0637.8575.154

15.196

33.856

164.150

341.886

48,01%

129.9172,09

178.841

29,03%

2.486

129.39621,0%

588.983

69.25111.346

5.51913.626

38.760

138.697

345.258

40,17%

154.8902,24

172.710

29,32%

2.332

127.16221,6%

403.298

50.9268.9082.7838.503

30.732

89.225

213.305

41,83%

93.2471,83

107.925

26,76%

1.417

92.81223,0%

378.077

49.4198.9652.9456.781

30.728

81.179

192.911

42,08%

78.2081,58

98.113

25,95%

1.278

90.92624,0%

328.379

37.7567.6212.9756.604

20.556

70.301

164.892

42,63%

70.0081,85

85.450

26,02%

1.198

75.70123,1%

300.673

30.4875.5823.8916.230

14.784

54.062

151.435

35,70%

72.5722,38

77.220

25,68%

1.189

70.53223,5%

23

pro forma jaarrekening

Jaarverslag Kramp Groep 2013

Page 24: Jaarverslag Kramp Groep 2013