Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

24
JAARVERSLAG 2011 MENSEN BOUWEN NATUUR

description

Voor u ziet u het jaarverslag 2011 van de Van Dijk Groep. Zoals u van ons gewend bent bestaat het verslag uit het sociaal verslag, het duurzaamheidsverslag en het financieelverslag. Graag geven wij u openheid van hetgeen we als organisatie op al deze fronten hebben bereikt in het jaar 2011.

Transcript of Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

Page 1: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

jaarverslag 2011

mensenbouwennatuur

Page 2: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

1. vooraF

Voor u ligt het jaarverslag 2011 van de Van Dijk Groep. Zo-als u van ons gewend bent bestaat het verslag uit het so-ciaal verslag, het duurzaamheidsverslag en het financieel verslag. Graag geven wij u openheid van hetgeen we als organisatie op al deze fronten hebben bereikt in het jaar 2011.Openheid is wat u van ons gewend bent en waar het uit-eindelijk om gaat. Waardering voor deze openheid vertaalt zich in inzet en betrokkenheid van onze medewerkers en in samenwerkingsverbanden op basis van gelijkwaardig-heid en vertrouwen met onze opdrachtgevers. Allen dank hiervoor, immers, de Van Dijk Groep koerst op langdurige relaties zowel met onze medewerkers, als onze opdracht-gevers, als de maatschappelijke omgeving waarin we ope-reren. Continuïteit is het kernwoord in alle opzichten en met trots kijken wij terug naar de stappen die het afge-lopen jaar zijn gezet om ons bedrijf aan te passen aan de huidige omstandigheden en te positioneren voor de toe-komst.Ik wens u veel leesplezier.

Namens de directieJeroen van Dijk

2

Page 3: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

3

inhoudsopgave

1. vooraf 2 Voorwoord 2 InhoudsopgaVe 3 dIrectIeVerslag 4 De Van Dijk Groep in 2011 4 Marktomstandigheden en economie 4 Personeel en organisatie 4 Groei in samenwerking 4 Transparantie en bedrijfscodes 4

2. duurzaamheidsverslag 6 duurzaamheId 6 BedrIjfsVoerIng 9 Algemene bedrijfsgegevens 9 Productie 9 Klantgericht bouwen 11 Stakeholders 11 KVgm 13 Innovatie 13

3. sociaal jaarverslag 14 medewerKers en scholIng 14 Ziekteverzuim 14 SMO-overleg 15 Jubilea en (pre)pensionering 15 Scholingsplan 18 Vakopleiding 18 HBO Trajecten 19 communIcatIe 20 OR 20 Personeelsvereniging 20 An de Droad 20 Mededelingen 20 Aangenaam Kennis te Maken 20 Boeiend Bouwen 21 Sponsoring 21

4. Financieel jaarverslag 22 Van dIjK groep fInancIeel 22 Algemeen 22 Omzet 22 Financieel resultaat 23 Investeringen 23

Page 4: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

1. direCtieverslag

de van dijk groep in 2011

De Van Dijk Groep heeft ook in 2011 aangetoond goed om te kunnen gaan met de weerbarstige omstandigheden waar het economisch klimaat sinds 2009 in verkeert. Na reorganisaties in 2009 en 2010 toont 2011 het algemene beeld dat de organisatie haar balans heeft gevonden om in de huidige markt te kunnen opereren. In navolging op de doorgemaakte krimp zijn interne processen efficiënter gemaakt en zijn andere samenwerkingsvormen ingezet opdat de benodigde dekking en rendementen voor de toekomst gewaarborgd kunnen worden.

De beoogde omzet van de totale Van Dijk Groep is helaas niet behaald als gevolg van de grillige marktomstandighe-den en het doorschuiven van productie. De omzet is geba-seerd op het uitgangspunt dat de Van Dijk Groep het prin-cipe hanteert niet te willen werken onder onze kostprijs.

marktomstandigheden en economieDe algehele economische onrust, consumentenvertrou-wen, financieringsmogelijkheden en stagnatie in groei zijn factoren die onder meer bepalend zijn voor het ach-terblijven van economisch herstel. De Van Dijk Groep gaat er vanuit dat er herstel op zal treden, maar het moment en de vorm is onduidelijk. Hierop anticiperend zien wij de huidige markt als dé markt waarin de organisatie in staat moet zijn renderend te draaien. Om in te spelen op de ver-anderende vraag investeert de Van Dijk Groep juist nu op het gebied van interne efficiëntie, innovatieve samenwer-kingsvormen en nieuwe producten. Immers, de markt ver-andert, dus wij moeten mee veranderen.

personeel en organisatieContinuïteit en werkgelegenheid zijn de belangrijkste kernwaarden binnen ons familiebedrijf. Daar waar we in 2009 en 2010 helaas breed moesten snijden in ons per-

soneelsbestand, hebben we dat in 2011 weten te beperken tot een minimum. Wel is het managementteam teruggebracht van zes naar vijf leden. Op het gebied van opleiden en scholing is de Van Dijk Groep onverminderd enthousiast doorgegaan. Dertig leerwerktrajecten in samenwer-king met leerlingwerkplaatsen, vijftien mbo/ hbo stagiaires en één universitaire master student hebben hun leerwerkplek binnen ons bedrijf genoten. Een aantal van hen heeft een contract aangeboden gekregen om vanuit een werkende situ-atie verder door te groeien.

Om tijdig te kunnen inspelen op de markt-vraag zijn er wijzigingen doorgevoerd in de organisatie en zijn er een hoop imple-mentaties voorbereid en geprioriteerd. Ter verbetering van de efficiëntie en ter vergroting van de klantgerichtheid zijn er acties op korte en lange termijn benoemd en ingezet. De eerste rendementsverbe-teringen hieruit hebben we reeds kunnen vaststellen door interne procesmatige verbeterslagen te maken, door te investe-ren in verdere verdieping in BIM metho-dieken, door faalkostenreductie en door ketensamenwerkingsverbanden.

DGA

Controller

KVGM

Secretariaat | Receptie

Communicatie

Controller

Secretariaat

DirecteurUtiliteitsbouw

Adm

inistratie+ P&

O

Materieeldienst/

Facilitair

Personeels-coordinator

Koperssbeg.&

Nazorg

DirecteurWoningbouw

Algemeen Bedrijfsleider

Uitvoerder

Assistent

uitvoerder

ProjectleiderW

erk-voorbereider

BedrijfsleiderB

ouwlijn

ProductieleiderTiFa

Uitvoederend

medew

erker

Uitvoederend

medew

erker

Uitvoerder

Ontw

ikkelaar

Calculator

Kopers-begeleider

Adm

inistrateur

Hoofd

ICT

Hoofd

Hoofd

Hoofd

Project & Plan

ontwikkeling

Inkoop

Calculatie

Comm

ercie &A

cquisitie

Uitvoederend

medew

erker

Uitvoederend

medew

erker

Uitvoederend

medew

erker

Hoofd

Hoofd

Hoofd

Hoofd

DGA

4

Page 5: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

interne bedrijfscodes

* Medewerkers van de Van Dijk Groep hechten er waarde aan werkzaamheden zo goed mogelijk binnen de afge-sproken tijd uit te voeren.

* Medewerkers van de Van Dijk Groep reageren alert op klantsignalen.

* Medewerkers van de Van Dijk Groep stellen zich open op om elkaar gevraagd en ongevraagd te coachen.

* Medewerkers van de Van Dijk Groep stimuleren elkaar om ideeën in te brengen in het bedrijf.

* Medewerkers van de Van Dijk Groep zijn loyaal ten op-zichte van het bedrijf en dragen het beleid positief uit.

5

groei in samenwerkingKennis delen is de sleutel waarmee wij veranderingen in onze processen willen doorvoeren. Door op basis van gelijk-waardigheid kennis te delen met onze ketenpartners, in zo-wel het voortraject als tijdens het bouwproces, hebben wij op diverse projecten efficiëntieresultaten weten te behalen op het gebied van planning en faalkostenreductie. Deze suc-cessen vormen de aanjager voor onze doelstelling om uit-eindelijk alle projecten die binnen onze invloedssfeer liggen in andere samenwerkingsverbanden uit te voeren.

Naast kennisdeling in projecten is de Van Dijk Groep een betrokken partner waar het gaat om technische innovatie, nieuwe contractvormen, sociale vernieuwing en verduurza-ming binnen onze branche en in onze omgeving. Het voor-zitterschap van de werkplaats IDF binnen het Innovatieplat-form Twente en de directievoering van SW-bedrijf Alreno Bouw in Beilen zijn hiervan voorbeelden.

transparantie en bedrijfscodes

In 2004 heeft de Van Dijk Groep al de integriteitcode van de SBIB ingevoerd. Deze code weerspiegelt onze wil om open en transparant zaken te doen. Gelukkig is dit geen managementtool met mooie woorden, maar een door alle medewerkers onderschreven basishouding in het dagelijks werken. De Van Dijk Groep kent interne en externe bedrijfscodes waarop u ons mag aanspreken.

externe bedrijfscodes

* De Van Dijk Groep ziet het als haar verantwoordelijk-heid haar opdrachtgevers hoogwaardige en duurzame producten te leveren die ruimschoots voldoen aan de verwachtingen van de klant.

* De Van Dijk Groep is in staat klantwensen te vertalen naar technische uitvoerbare en economische rendabe-le eindproducten.

* De Van Dijk Groep is een betrouwbare partner in het bouwproces die haar afspraken nakomt.

* De Van Dijk Groep werkt vanuit een bedrijfsbreed ge-dragen integriteitcode gericht op ondernemen op ba-sis van vertrouwen en eerlijk zaken doen.

Page 6: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

2. duurZaamheidsverslag

giebronnen in eigen gebouwen (denk hierbij aan de ’bio-kachel’ die de kantoren en timmerfabriek in Hardenberg verwarmd en de toepassing van ‘suntrackers’ in de timmer-fabriek en opslagloods die het gebruik van kunstlicht sterk reduceren) is een duurzame toepassing. Trots zijn wij op de recent behaalde FSC certificering. Door de FSC certifi-cering weet onze opdrachtgever zeker dat het hout uit ver-antwoord beheerde en onderhouden bossen komt en er geen sprake is van illegale kap. Bij een gecertificeerd pro-ject wordt alleen verantwoord hout ingekocht en verwerkt volgens strikte procedures. Deze verwerking kan zowel op de bouwplaats als in de timmerfabriek plaatsvinden. Door FSC gecertificeerd te zijn dragen wij als bedrijf mee aan een duurzame wereld en kunnen wij voldoen aan de vraag van onze opdrachtgevers. De overheid toetst al op duur-zaam inkopen en in steeds meer aanbestedingen is duur-zaamheid één van de criteria. Zo geven wij de bouw én de bossen toekomst!

Ook ketensamenwerking is onderdeel van duurzaam on-dernemen. Door de huidige economische omstandighe-den en de groeiende vraag naar innovatieve en duurzame bouwoplossingen is het noodzakelijk processen te veran-deren en de traditionele manier van aanbesteden los te laten. Door het huidige prijsniveau in de bouwwereld zijn alle bedrijven die bij het bouwproces betrokken zijn ge-noodzaakt faalkosten zoveel mogelijk te beperken. Het al-leen aanbesteden tegen de laagste prijs, werkt in de hand dat iedere partij in de bouwkolom alleen voor zichzelf werkt en zich niet verantwoordelijk voor de ander voelt. Dit moet en kan anders! Door als ketenpartners de handen ineen te slaan en vanaf de ontwerpfase tot de beheerfase 25 jaar na oplevering samen te werken, is een duurzamer product mogelijk tegen een goede prijs met minder faal-kosten. De Van Dijk Groep werkt onder andere in het pro-ject ‘Spoorzone’ te Enschede samen met ketenpartners. Opdrachten uitvoeren in structurele ketensamenwerking is een belangrijk onderdeel van onze orderportefeuille van 2012. Sturen op toegevoegde waarde en behoud van prijs/kwaliteit niveau zal hierbij leidend zijn. Naast deze structu-rele ketensamenwerkingsverbanden zullen wij ons verder blijven ontwikkelen door in de toekomst deel te blijven nemen aan nieuwe aanbestedingsvormen zoals de Soft Selection Methodology.

duurzaamheidNet als het jaar 2010, was 2011 een jaar waarin de Van Dijk Groep haar ambities rondom duurzaamheid deelt middels dit duurzaamheidsverslag.Aandacht voor mens, natuur en milieu zit verankerd in de cultuur van de Van Dijk Groep. Onder aanduidingen als ‘People, Planet en Prosperity wordt aandacht gevraagd voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Van Dijk Groep wil toonaangevend zijn in het stimuleren van werken aan een beter milieu. In het dagelijkse werken wor-den duurzaamheidaspecten dan ook nadrukkelijk betrok-ken.

Calculatie CO2 voetafdruk Van Dijk Groep

Periode: 2011

Uitstoot per activiteit (ton CO2 eq.)

Totale uitstoot 1064,09

Elektriciteit 414,69

Verwarming 126,32

Papier 28,11

Openbaar vervoer 0,00

Auto 428,88

Vrachtvervoer 51,79

Vliegreizen 0,00

Propaan 14,30

Kengetallen

Uitstoot per werknemer (fte) 5,32

Uitstoot per miljoen euro omzet 21,584

CO2 uitstoot tov voorgaande periode

Ten opzichte van 2010 -3,00%

Indicatie: om deze uitstoot te compenseren

Aantal uren dat een windturbine 2.660(2.3MW) operationeel moet zijn

Aantal bomen dat een jaar lang 53.205moet groeien

Climate Neutral Group is partner van:

19/04/2012 Opgemaakt door: Marieke Megens

39%

12%3%

40%5% 1%

Uitstoot per activiteit in deze periode

Elektriciteit VerwarmingPapier Openbaar vervoerAuto VrachtvervoerVliegreizen Propaan

,0

200,0

400,0

600,0

800,0

1000,0

1200,0

2009 2010 2011

Ton CO2

Ontwikkeling uitstoot per periode

Propaan Vrachtvervoer

Vliegreizen Auto

Openbaar vervoer Papier

Verwarming Elektriciteit

0,00

200,00

400,00

600,00

800,00

1000,00

1200,00

2009 2010 2011

TonCO2

Uitstoot & compensatie per periode

Totale uitstootTonnage gecompenseerd

CO2-reductie was ook in 2011 speerpunt, (denk hierbij aan de ‘AfbouwBox’ welke zorgt voor minder transport-bewegingen). Ook het toepassen van alternatieve ener-

6

Page 7: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

De Van Dijk Groep heeft haar duurzaamheidambities meetbaar gemaakt. Onze missie en visie in deze is als volgt te beschrijven:

‘De Van Dijk Groep draagt als maatschappelijk verant-woord ondernemer bij aan de ontwikkeling van de maat-schappij en de zorg voor het milieu. Wij willen werken aan een evenwichtige inrichting van de maatschappelijke omgeving door kwalitatief hoogwaardige bouwontwik-kelingen te realiseren zonder de omgevingsfactoren en de gevolgen voor onze planeet uit het oog te verliezen. Kern-woorden hierbij zijn ketenintegratie, integriteit en trans-parantie’

Onze ambitie voor 2012, is net als die van 2011, vanuit con-crete projecten op de deelterreinen People, Prosperity en Planet een voorbeeld voor anderen te zijn. Dit voorbeeld willen we zijn aan de hand van de volgende drie concrete projecten: ’Leveren managementcapaciteit aan het WSW-bouwbedrijf Alreno Bouw’ (People), ‘Introduceren Passend Wonen’ (Prosparity) en ‘Duurzaam inkopen verheffen tot leidraad van acteren’ (Planet). Daarbij dragen we als Van Dijk Groep, als mens en ‘vanuit onze functie’, ons steentje bij aan het opbouwen van de maatschappij. Daarom werken we aan actieve participatie als bedrijf en als persoon in bestuurlijke settings binnen en buiten de bedrijfstak. Immers ‘De maatschappij, dat ben jij!’.

Als nulmeting heeft de Van Dijk Groep in 2010 de Climat Neutral Group een eerste CO2-

voetafdruk laten maken waarbij de doel-stelling voor 2011 bepaald was op het

reduceren van de CO2-uitstoot op elk van de acht parameters. Uit de

CO2-voetafdruk van 2011 blijkt dat wij in 2011 aanzienlijk

minder gas verbruikt heb-ben ten opzichte van 2010. Uiteraard komt dit door de inzet van onze biokachel. Ook het papierverbruik is aanzienlijk verminderd.

Dit is mede te danken aan de inzet van tablets waar-

door er (meer) papierloos gewerkt kan worden, maar

ook aan de bewustwording van onze medewerkers dat niet

alles geprint hoeft te worden.

7

Page 8: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

2. duurZaamheidsverslag

bedrijFsvoeringalgemene bedrijfsgegevensDe Van Dijk Groep bestaat uit de onderstaande bedrijven:

*Van Dijk Bouw Holding BV: gevestigd in Hardenberg*Van Dijk Bouw BV: gevestigd in Hardenberg, Borger en Enschede*Bouwlijn Van Dijk BV: gevestigd in Hardenberg*Van Dijk Schilders BV: gevestigd in Hardenberg*Van Dijk Interieur & Decor BV: gevestigd in Enschede*Van Dijk Materieel BV: gevestigd in Hardenberg*Van Dijk Timmerfabriek: gevestigd in Hardenberg

Naast bovenstaande bedrijven vallen onder de Van Dijk Groep diverse bouwcombinaties en BV’s in het kader van projectontwikkeling. De Van Dijk Groep richt zich in hoofd-zaak op het ontwikkelen, het doen ontwerpen en het uit-voeren van werken in de burgerlijke en utiliteitsbouw. De bedrijven zijn werkzaam in de volgende marktsectoren:

- woningbouw (vrije sector, sociale huur/koop)

- utiliteitsbouw (bedrijven, diensten)

- renovatie (woningbouw, bedrijfsgebouwen, (semi)-overheidsgebouwen)

- verbouwingen en (service)onderhoud

Een redelijk deel van de omzet van het bouwbedrijf wordt verkregen uit eigen projectontwikkeling. Binnen Van Dijk Bouw opereren de Timmerfabriek en de afdeling project-ontwikkeling als zelfstandige units. Alle maatschappijen werken nauw samen met het zusterbedrijf Van Dijk Bouw. Een deel van hun omzet wordt direct of indirect via het relatienetwerk van Van Dijk Bouw verkregen.

Het geografisch werkgebied van de Van Dijk Groep be-strijkt in hoofdzaak het noorden en oosten van Nederland, met een straal van circa 80 kilometer rondom de vestigin-gen in Hardenberg, Borger en Enschede. In uitzonderings-gevallen en voor vaste klanten wordt hiervan afgeweken.

productieIn het jaar 2011 hebben wij helaas minder bouwproductie gerealiseerd dan in 2010. Ten opzichte van de doelstelling is er ongeveer 8 % minder gerealiseerd. Onderstaand treft u enkele overzichten aan van de ontwikkelingen van het omzetaandeel binnen de Van Dijk Groep.

Bovenstaande tabel laat zien dat er een stabilisatie was van het aandeel in productie van woning- en appartement-bouw, dit in tegenstelling tot het landelijke economische beeld. In 2011 is het aandeel utiliteit gestegen ten opzich-te van 2010, maar hebben we in de zorgsector helaas een aanzienlijke teruggang doorgemaakt. Ons speerpunt on-derwijs is achtergebleven bij de omzet in 2010. Voor reno-vatie/onderhoud is het aandeel op een beduidend hoger niveau gekomen, mede door de blijvende impulsen vanuit de Van Dijk Servicegroep.

per regioHet omzetaandeel in de regio Vechtdal/Kop van Overijssel is in 2011 met meer dan 10 % gestegen. Helaas is dit ten koste gegaan van de regio’s Twente en met name Noord Nederland, waar we in 2011 onze groeiambities niet waar hebben kunnen maken.

Voor de overige delen van Nederland is bijna 4 % stijging zichtbaar.

De omzet binnen Van Dijk Bouwlijn is ten opzichte van 2010 licht teruggelopen. De overheidsmaatregel met be-trekking tot de Btw-verlaging op arbeid naar 6 %, die voor Van Dijk Bouwlijn een positieve impuls betekende in 2010, is per oktober 2011 niet meer van toepassing, hetgeen tot verminderde omzet leidde. Een groot bestandsdeel van de omzet is nog steeds het onderhoudswerk dat voor Beter

Woningen/appartementen 37,5%

Utiliteit 10,3%

Zorgsector 19,0%

Onderwijs 16,6%

Renovatie/onderhoud 16,6%

2010Per categorie

2011

37,5%16,6%

16,6%

19,0%

10,3%

Woningen/appartementen 37,5%

Utiliteit 17,5%

Zorgsector 9,2%

Onderwijs 10,8%

Renovatie/onderhoud 25,0%

37,5%

17,5

%

10,8%

25,0%

9,2%

9

Page 9: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

Wonen Vechtdal, de Saxenburgh Groep en Univé Verzeke-ringen wordt uitgevoerd met daarnaast natuurlijk ook het reguliere onderhoudswerk voor particulieren en zakelijke opdrachtgevers. De Timmerfabriek heeft helaas de omzet-doelstelling niet behaald. Wel is de omzet fors gestegen ten opzichte van 2010. De geoptimaliseerde omstandighe-den hebben tot deze forse stijging geleid. De omzet bin-nen Van Dijk Schilders is gedaald ten opzichte van 2010, wel is de doelstelling ruim behaald. De daling komt mede doordat we medio 2010, gezien de verslechterde markt, hebben besloten meer werk vanuit Van Dijk Bouw extern uit te besteden in plaats van inlenen van extra personeel bij Van Dijk Schilders. De stijging ten opzichte van de be-groting komt mede door goed acquireerwerk als ook door kwalitatief goed werk te verrichten en van daaruit nieuwe opdrachten te verkrijgen. Concluderend kunnen we stel-len dat binnen de Van Dijk Groep helaas wederom een pas op de plaats moest worden gemaakt qua omzet, maar dat diverse onderdelen van de groep toch nog enige groei hebben kunnen doormaken. Verderop in dit jaarverslag is hiervan een cijfermatig overzicht te vinden.

per categorie 2011 2010 2009 2008

Woningen / appartementen 37,5 37,5 45,0 50,4Utiliteit 17,5 10,3 13,0 24,9Zorgsector 9,2 19,0 5,0 4,9Onderwijs 10,8 16,6 22,8 6,3Renovatie/onderhoud 25,0 16,6 14,2 13,5

100,0 100,0 100,0 100,0

per regio 2011 2010 2009 2008

Vechtdal / Kop van Overijssel 75,1 64,2 55,7 60,0Twente 6,1 9,6 22,0 15,6Noord Nederland 9,9 21,0 18,1 17,2Overige delen 8,9 5,2 4,2 7,2

100,0 100,0 100,0 100,0

2012Voor 2012 is de begroting wederom met de nodige reserve neergezet. Stabilisatie van de omzet en een groei van de interne organisatie blijven in 2012 de uitgangspunten bin-nen onze bedrijfsvoering.Voor Van Dijk Bouw wordt ingestoken op een bouwomzet van 47,5 miljoen euro, evenals in 2010. Voor Van Dijk Bouwlijn hebben we een omzet begroot van 4,5 miljoen euro, waarbij een groot deel van de om-zet gevormd wordt door het onderhoudswerk voor diverse opdrachtgevers. Grotere renovaties zullen vanuit Van Dijk Bouw worden aangestuurd. Bij Van Dijk Schilders blijven we ons voornamelijk richten op het onderhoudsschilder-werk en dit betekent dat de omzetdoelstelling gesteld is op 1,5 miljoen euro.

Voor de Timmerfabriek is, nu de werkprocessen geoptima-liseerd zijn en het werken binnen de vernieuwde hal volle-dig ingevoerd is, ingezet op 3,5 miljoen euro. Dit betekent voor de organisatie wederom een grote inspanning, die mede vanuit de steeds meer groeiende synergie tussen de diverse bedrijven haalbaar moet worden geacht. Het be-leid van de Van Dijk Groep is om dit te realiseren met het huidige bij ons werkende vakmensen, maar om flexibel te blijven zullen we wel blijven uitbesteden. De verantwoor-delijkheid van onze eigen medewerkers als ‘ogen en oren’ op de bouwplaats zal in 2012 onveranderd sterk aanwezig blijven.

Vechtdal / Kop van Overijssel 64,2%

Twente 9,6%

Noord Nederland 21,0%

Overige delen 5,2%

2011 2010

Per regio

Vechtdal / Kop van Overijssel 75,1%

Twente 6,1%

Noord Nederland 9,9%

Overige delen 8,9%

64,2%

9,6%

21,0%

5,2%

6,1%

9,9%

75,1%

8,9%

10

Page 10: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

2. duurZaamheidsverslag

Klantgericht bouwenVanaf 2004 is Van Dijk Bouw een Klantgericht bouwer ge-weest. Aangesloten bij de Stichting SKB. Het keurmerk dat staat voor de opleverkwaliteit van nieuwbouw koopwo-ningen en de kwaliteit van de dienstverlening voor de ko-pers van deze woningen. De opleverkwaliteit wordt geme-ten aan de hand van het aantal punten dat op het proces verbaal van oplevering werd opgenomen en de snelheid van herstel van deze punten. De dienstverlening aan de klant werd gemeten middels een zeer uitgebreide enquê-te die onderverdeeld was aan de hand van 4 bouwfases; vanaf de verkoopfase tot en met de nazorg fase. Opval-lend was dat ook andere partijen werden beoordeeld die indirect ook bij het volledige bouwproces waren betrok-ken. De initiatiefnemers van de Stichting en het keurmerk waren destijds Bouwend Nederland, Vereniging Eigen Huis en Woningborg. Bijzonder in dit geheel is natuurlijk wel de samenwerking van een consumentenorganisatie en een werkgeversorganisatie.

In 2010/2011 is vanuit de markt steeds verder vaker naar voren gekomen dat een landelijk keurmerk of iets derge-lijks op de markt zou moeten komen. Met andere woorden een keurmerk zoals dat in hotels en restaurants ook wordt toegepast met een aanduiding als zijnde 5 sterren*****. Om het heft zelf in handen te houden en niet overgeleverd te zijn organisaties als Elsevier of NRC of zelfs het Alge-meen Dagblad heeft SKB het voornemen om het over een andere boeg te gooien. Alle Nederlandse bouwbedrijven

Stakeholder Belang

Medewerkers en hun gezinnen Willen een prettige, veilige werkplek met goede primaire en secundaire arbeidsvoor-waarden

Opdrachtgevers Willen een prettige samenwerking en een kwalitatief hoogstaand en duurzaam bouwre-sultaat tegen een eerlijke prijs

Overheid Wil dat bedrijven zich kunnen houden aan de door hen gestelde wet- en regelgeving

Omwonenden Willen rustig kunnen wonen, zonder overlast van onze werkzaamheden en met prettige verhoudingen

Concurrenten Willen een eerlijke concurrentiepositie en onderling respect

Ketenpartners Willen een goede samenwerking en afstemming tussen de werkzaamheden, en een ge-lijkwaardige gesprekspartner zijn.

Maatschappij Wil dat Van Dijk Groep zich integer en verantwoord gedraagt en bijdraagt aan een posi-tieve ontwikkeling van de samenleving en het milieu

zullen via het lidmaatschap van de instantie die garantie verstrekt (Voor Van Dijk Bouw is dat Woningborg) aan deze onderzoeksmethode meedoen. Daarbij kun je als indivi-duele bouwer er voor kiezen om dit met of zonder SKB te doen. SKB kan een aantal zaken faciliteren waar niet leden geen gebruik van kunnen maken zoals tussentijdse rap-portages e.d. Vanwege de recessie en door het teruglopen van de koopwoningmarkt is door het MT besloten om het lidmaatschap van SKB per 1-1-2012 op te zeggen. Hoe en wanneer het nieuwe meetsysteem op de markt komt en via het internet zal worden gepubliceerd is nog niet bekend.

stakeholdersOm goed rekening te kunnen houden met de wensen van onze stakeholders, onderhouden wij intensieve contacten met hen en betrekken wij hen bij onze beleidsvorming. Hieronder is aangegeven wie onze stakeholders zijn en welk belang zij vertegenwoordigen. Met de stakeholders die dikgedrukt zijn hebben wij intensief contact. Zij wor-den ook betrokken bij onze beleidsvorming en verslagleg-ging. De stakeholderpartijen die het meest intensief betrok-ken worden bij ons beleid en onze verslaglegging over duurzaamheid, zijn, zoals hierboven aangegeven, onze medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners. Hiervoor heeft onze directie gekozen omdat wij met deze partijen de meest intensieve samenwerkingsverbanden hebben en omdat zij een cruciale rol spelen in het succes van onze activiteiten.

11

Page 11: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

*bedrijfsprofielIn 2006 bestond de Van Dijk Groep 60 jaar. In de loop der jaren is het

bedrijf gegroeid naar bijna 250 medewerkers, verdeeld over drie ves-

tigingen. Het hoofdkantoor staat in Hardenberg, de overige twee in

Borger en Enschede. Van Dijk maakt efficiënt gebruik van de opge-

dane kennis en ervaring en haar sterke regionale positie op de bouw-

markt. Hierdoor is ze prima in staat om zeer omvangrijke, complexe

en unieke projecten te realiseren. De eigen bedrijfsonderdelen van

toelevering tot afbouw zijn daarbij van grote meerwaarde. Van Dijk

richt zich op het ontwikkelen, het bouwen en het onderhouden van

woning- en utiliteitsbouw. Daarbij zijn reeds vele duurzame samen-

werkingsrelaties opgebouwd.

*bedrijfsfilosofieDe Van Dijk Groep stimuleert haar mensen om zichzelf en de organi-

satie voortdurend te verbeteren en streeft daarbij naar zelfontplooi-

ing voor haar medewerkers. Van Dijk wil samen met haar opdracht-

gevers op doelmatige wijze bouwprojecten realiseren, van relatief

kleinschalig tot zeer complex. Uitgangspunt daarbij is het luisteren

naar de wensen van de klant. Want het gaat niet alleen om een op-

timaal resultaat van het eindproduct, maar ook om de wijze waarop

het eindresultaat tot stand wordt gebracht. Daarbij is er continu

aandacht voor ‘maatschappelijk ondernemen’ en wordt er bedrijfs-

breed gewerkt vanuit de sleutelbegrippen ‘Transparantie’, ‘Integriteit’

en ‘Respect’.

12

Page 12: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

2. duurZaamheidsverslag

KvgmDe Van Dijk Groep stelt hoge eisen aan het waarborgen van de kwaliteit van haar bedrijfsprocessen alsmede aan de kwaliteit van de te realiseren producten en/of diensten.

Het kwaliteitssysteem wordt door ons dan ook gezien als een instrument voor de organisatie om enerzijds faalkos-ten zoveel mogelijk te voorkomen en anderzijds de op-drachtgever goede producten en/of diensten te leveren, welke tot tevredenheid van de klanten moet leiden. De directie is eindverantwoordelijk voor het functioneren van het kwaliteitssysteem en wordt hierbij geassisteerd door de KVGM-manager.

Eén van de bedrijfsdoelstellingen van de Van Dijk Groep is het op de juiste wijze waarborgen van de veiligheid en gezondheid van haar eigen werknemers, tijdelijke werk-nemers en de werknemers van onderaannemers tijdens het bouwproces, maar ook van publiek en gebruikers in de gebruiksfase van een project. Wij willen dan ook vol-doen aan de door de overheid en opdrachtgever gestelde eisen. Om dit te verwezenlijken wordt een bedrijfsrisico-inventarisatie en projectevaluatie gemaakt van de in ons bedrijf voorkomende gevaren en wordt deze projectmatig aangevuld met een in het KAM-projectplan opgenomen projectrisico inventarisatie en projectevaluatie. Werkplek-inspecties, interne en externe audits, alsmede diverse analyses maken dit tot een continue proces. De algehele coördinatie van het Arbobeleid is in handen van de KVGM-manager en onder toezicht van het management. Voor de begeleiding wordt, wanneer nodig, gebruik gemaakt van externe instanties. De naleving en uitwerking hiervan is vastgelegd in ons Kwaliteitshandboek.

In 2011 heeft zich één ongeval voorgedaan met verzuim.

iso- & vCa- certificeringEén van de speerpunten van ons kwaliteitssysteem is een periodieke keuring van materieel en materiaal. Middels het programma Metacom is een grote inhaalslag ten aanzien van keuringsregistratie gemaakt. Door een goede keu-ringsregistratie te waarborgen kunnen uiteindelijke onge-vallen mogelijk worden voorkomen. Middels het nieuwe systeem kunnen we als bedrijf waarborgen dat er alleen arbeidsmiddelen en PBM’s worden gebruikt die goedge-keurd zijn.

In juni 2011 heeft Van Dijk Bouw, Bouwlijn Van Dijk & Van Dijk Schilders zich tot en met september 2014 volgens de nieuwe VCA-norm VCA* en VCA** gecertificeerd.

In de maand september is gestart met het FSC-certifice-rings-traject. Met het uiteindelijke doel (het behalen van het keurmerk) willen wij richting onze opdrachtgevers de zekerheid uitspreken dat de grondstoffen voor hout af-komstig zijn uit verantwoord beheerde bossen waar aan-dacht is voor ecologische, sociale en economische aspec-ten. Middels de ‘Chain of Custody’ (gehele handelsketen) bestaat de zekerheid over de herkomst van de producten tot aan hun uiteindelijke verwerking. Het kiezen voor FSC past in ons duurzaamheidbeleid en sluit aan op Maat-schappelijk Verantwoord Ondernemen.Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel bij de Van Dijk Groep, vanuit dit oogpunt heeft de Van Dijk Groep het FSC-certificaat behaald. Door mid-del van dit certificaat kunnen projecten FSC-gecertificeerd opgeleverd worden. Voor FSC-projecten wordt alleen ge-certificeerd hout gebruikt. Dit hout komt uit goed onder-houden en niet illegale bossen. Door als opdrachtgever te kiezen voor een FSC project steunt u het behoud van bos-sen.

innovatieInnovatie leeft binnen de Van Dijk Groep. Dat blijkt mede uit de voor de jaarlijkse ‘Innovatie Award’. Deze award wordt sinds 2009 uitgereikt tijdens de bouwvakborrel waarvoor vele collega’s innovatieve oplossingen en ideeën inzenden. In 2011 hadden we maar liefst 12 inzendingen, onder andere een hijsvoorziening ten behoeve van dak- en wandelementen, een wandkantelhulpstuk, een stelme-chanisme ten behoeve van de dekvloer voor ons Passend Wonen concept, een glaslift ten behoeve van renovatie en een beugel om kelderwanden te storten. Uiteindelijk heeft de interne vakjury de innovatie van uitvoerder Ben-nie Drenthen verkozen tot innovatie van het jaar met zijn glaslift ten behoeve van renovaties.Dat innovatie in de gehele bouwsector meer leeft dat ooit te voren blijkt uit het nieuwe boek van Hennis de Ridder. ‘LEGOlisering van de bouw’. Op 28 november woonden en-kele honderden belangstellenden de presentatie van zijn nieuwe boek bij waarbij het betoog van De Ridder (hoog-leraar integraal ontwerpen aan de TU Delft) over de nood-zaak van verandering in de bouwsector van menig aanwe-zige de ogen opende.

13

Page 13: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

Precies een half jaar voorafgaand aan deze openbaring van Hennes de Ridder vond in Hardenberg de marktreflec-tie van Passend Wonen plaats. Een praktischere en beter voorbeeld van LEGOLISERING van de bouw is tot op he-den niet gerealiseerd. Op de vestiging van Van Dijk Bouw in Hardenberg werd samen met een team vooraanstaande relaties uit diverse bouwverwante sectoren de noodzaak te komen tot een nieuwe generatie bouwoplossingen be-licht. De praktische en innovatieve oplossing waaraan in-middels 2,5 jaar door een team van de Van Dijk Groep is gewerkt “ Passend Wonen” werd onthuld en ervaren door een select gezelschap van 60 genodigden. Het panel, be-staande uit een wethouder, een hoogleraar, een corpora-tiebestuurder, een directeur van een ontwikkelbedrijf, een bestuurder van een zorginstelling en een architect, gaven onder leiding van Martin Steenbeke (dagvoorzitter) hun mening over Passend Wonen. Zij waren onder de indruk van de vernieuwing die is samengebracht in het concept, zowel functioneel als technisch. ‘Geen oude wijn in nieuwe zakken’, aldus één van de panelleden. Het panel gaf aan dat wanneer het concept prijsconcurrerend is met ge-bouwconcepten zoals we die al kennen, het concept erg veel potentieel heeft. De hoogleraar gaf daarbij aan dat de schaalgrootte van het concept een kritische factor is. Het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere bedrijven kunnen het vermarkten en industrialiseren van Passend Wonen faciliteren. De praktijk leert dat dit enorme kostprijsreductie kan opleveren.

Het principe van Passend Wonen is te vergelijken met het stapelen van blokken. Een woonblok bestaat uit losse ele-menten die wij naar wens kunnen indelen. Bijzonder aan dit concept is, dat wij vanuit een vaste technische basis, de woningen horizontaal en verticaal kunnen transformeren en indelen naar de behoefte van dat moment. Het Passend Wonen concept is gebouwd voor de toekomst, en richt zich op de 4e dimensie van een gebouw namelijk ‘tijd’. “You can’t solve problems with the same kind of thinking used when we created them” aldus Albert Einstein. Een heel andere wijze van denken heeft geleid tot een prak-tisch gebouwconcept dat aanpasbaar en herbruikbaar is. De richtinggevende visie van Passend Wonen is als volgt gedefinieerd: “Wij zorgen ervoor dat Passend Wonen be-reikbaar wordt voor veel mensen” .

Voor meer informatie over Passend Wonen kunt u terecht op de website www.passendwonen.nl.

*waardeontwikkeling

De Van Dijk Groep realiseert zich dat bouwen geen doel op zich is.

Bouwen is vanuit de opdrachtgever gezien ‘een tijdelijk ongemak’.

Weliswaar bedoeld om waardeontwikkeling en behaaglijkheid te

genereren, maar bouwen kan leiden tot verstoring van de primaire

(bedrijfs)processen als er niet doordacht te werk wordt gegaan.

De Van Dijk Groep beschikt over het vermogen om ‘door de bril van

de ander te kijken’. Daarom legt ze al haar expertise in het beheersen

van de technische- en operationele risico’s. Ook als er ge-werkt wordt

in bouwteamverband wil de Van Dijk Groep optimale betrouwbaar-

heid waarborgen naast een hoge economische duurzaamheid en

functionaliteit van het eindproduct.

*innovatie

Zowel op product- als procesniveau wordt binnen de Van Dijk Groep

voortdurend gekeken naar verbetering van materialen en technieken

die kunnen bijdragen aan een beter resultaat. Daarbij zijn prefabri-

cage, logistiek en ICT-toepassingen een belangrijke bron van inspi-

ratie voor het innovatieteam dat werkzaam is binnen de Van Dijk

Groep. Het team bekijkt de mogelijkheden om innovatieve zaken uit

te werken, al dan niet in comakership met opdrachtgevers, toeleve-

ranciers en overige actoren in het bouwproces. Het innovatieteam

heeft al vele resultaten geboekt, waarvan enkele zelfs beloond zijn

met innovatieprijzen op de terreinen ‘logistiek’ en ‘werkmethoden’.

Maar de mooiste prijs is even-wel de inspiratie en het enthousiasme

dat innovatief werken geeft, gecombineerd met een betere prijs-

kwaliteitverhouding voor de klant.

14

Page 14: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

medewerKers en sCholingZiekteverzuimIn 2011 is het percentage ziekteverzuim ten opzichte van 2010 flink gestegen van 3,86% in 2010 tot naar 4,71% in 2011. Dit percentage ligt iets boven het landelijk gemid-delde van 4,5 procent en wordt onder andere veroorzaakt door veel langdurig zieke werknemers. Hiermee blijft het beleid dat is gericht op het creëren van een arbo-vriende-lijk werkklimaat gehandhaafd en wordt er beleid gevoerd om dit hoge percentage te doen zakken. Speerpunten hierbij zijn het doen afnemen van lichamelijk belastend werk door gecoördineerde inzet van mechanische hulp-middelen. Ook investeringen in werkkleding op maat, stei-gers en ander materieel dragen hieraan bij. In het kader van preventie ziekteverzuim hebben wij sinds 2007 een convenant afgesloten met de fysiotherapeuten van De Haere. Dit convenant was in 2011 nog steeds van kracht. Bij beginnende klachten van o.a. ledematen, kunnen onze werknemers na werktijd één of meerdere behandelingen krijgen om klachten in een vroeg stadium te bestrijden. De werkgever is niet op de hoogte dat werknemers onder behandeling zijn of geweest zijn, ook dit valt onder het aspect medisch beroepsgeheim. Belangrijkste succesfac-tor in het laag houden van het ziekteverzuimpercentage blijft evenwel de gemotiveerdheid van onze medewerkers. Onderstaande grafiek toont het ziekteverzuim in de afge-lopen vijf jaar.

2007 2008 2009 2010 20110,0

1,0

2,0

3,0

4,0

5,0

3. soCiaal jaarverslag

14

3,3% 3,19% 3,29%

3,86%

4,71%

Page 15: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

smo overlegOm de actuele ziekmeldingen nog beter te kunnen bewa-ken, wordt er vier maal per jaar een Sociaal Medisch Over-leg (SMO) gehouden. Dit SMO bespreekt in het bijzijn van de Arbo-arts de algemene en specifieke zaken per individu en met name zij die langdurig dreigen uit te vallen. Juist voor de medewerkers die dreigen langdurig afwezig te zijn hebben wij de mogelijkheid een beroep te doen op een ar-beidsdeskundige die op afroep beschikbaar is. Hij bemid-delt en adviseert indien stappen gezet moeten worden bij bijvoorbeeld re-integratie trajecten en dergelijke.

jubilea en (pre)pensioneringIn 2011 mocht de Van Dijk Groep 11 jubilarissen huldigen, waaronder vijf 12 ½ jarige jubilarissen en drie 25-jarige jubilarissen. Ook konden wij één 40-jarige jubilarissen feli-citeren! Tevens konden twee medewerkers in verband met het bereiken van de VUT-gerechtigde leeftijd worden uit-gezwaaid.

< 5 jaar

5 - 12,5 jaar

12,5 - 25 jaar

25 - 40 jaar

> 40 jaar

50,0%

25,0%

20,0%

4,5%

0,5%

100%

(110)

(55)

(44)

(10)

(1)

220

50,0%

25%

4,5%

20%

0,5%Vut

Jan Zweers

Wolter Wind

12,5 jaar

Jan de Jong

Matthijs Kruizinga

Freddy Slot

Thijs te Caat

Albert Bolks

25 jaar

Tonny Scholten

Bert Snippe

Jan Hutten

40 jaar

Jan Harm van de Kamp

15

Page 16: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

aantal medewerkersOverzicht personeel per 31-12-2011

verloop medewerkersOnderstaande grafiek toont het verloop van het aantal personeelsleden in de afgelopen vijf jaar.

Van Dijk Bouw BV / Van Dijk Bouw Holding BV (126 pers.)

Leerlingen via samenwerkingsverbanden ( 32 pers.)

Bouwlijn Van Dijk BV ( 25 pers.)

Van Dijk Schilders BV ( 17 pers.)

Van Dijk Interieur & Decor BV ( 0 pers.)

Van Dijk Bouw Timmerfabriek ( 15 pers.)

Van Dijk Materieel BV ( 5 pers.)

Totaal : 220 personen

126 pers.

32 pers.

17 pers.

25 pers.

0 pers.15 pers.

5 pers.

Aantal medewerkers

2007 2008 2009 2010 20110

50

100

150

200

250

300276 pers.

293 pers.

244 pers.

227 pers.220 pers.

3. soCiaal jaarverslag

16

Page 17: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

leeftijdsopbouw medewerkersHieronder wordt de leeftijdsopbouw van de medewerkers weergegeven per 31-12-2011

De samenstelling van het personeel bestond in 2011 uit 12 dames en 208 heren.

12,7%

10,0%

12,7%

10,0

%

10,5

%

9,5%

18,2%

8,6%

7,7%

20 jaar (22) 10,0%

20 t/m 25 jaar (22) 10,0%

26 t/m 30 jaar (28) 12,7%

31 t/m 35 jaar (28) 12,7%

36 t/m 40 jaar (23) 10,5%

41 t/m 45 jaar (40) 18,2%

46 t/m 50 jaar (21) 9,5%

51 t/m 55 jaar (19) 8,6%

56 t/m 60 jaar (17) 7,7%

(220) 100%

17

Page 18: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

3. soCiaal jaarverslag

18

scholingsplanBinnen de Van Dijk Groep vindt opleiding & scholing plaats vanuit het jaarlijks op te stellen meerjaren scholingsplan. Binnen dit scholingsplan worden doelstellingen op hol-dingniveau, bedrijfsniveau, afdelingsniveau en individueel niveau gekoppeld aan trainingstrajecten gericht op groei van de medewerkers ter verdere optimalisering van het bedrijfsresultaat. Naast vaktechnische cursussen wordt veel aandacht gegeven aan trainingen rond thema’s als veiligheid, organisatieontwikkeling en klantgerichtheid. Ook op het gebied van opleiden worden vele individuele trajecten met medewerkers uitgezet. Deze opleidingen en trainingen worden uitgevoerd met partners als Fundeon, Bouwradius Training & Advies, BOB Opleidingscentrum, KOB, de Hogescholen Saxion en Windesheim, het ROC van Twente en het Drenthe College. Deze lijst met partners is in 2011 uitgebreid met de OCB B.V., Opleidingscentrum Bouw. Hier hebben een aantal van onze medewerkers on-der andere de opleidingen Slimmer Bouwen en Luchtdicht Bouwen gevolgd.

Het scholingsplan voor onze medewerkers hebben wij in 2011 helaas tot een minimum moeten terugdringen ge-zien de huidige marktomstandigheden.

Page 19: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

*bouwen op mensen

De menselijke maat bepaalt de mogelijkheden van een bedrijf. De

Van Dijk Groep nodigt haar medewerkers dan ook uit om te komen

tot persoonlijke groei en ondernemerschap. Daarbij wordt alle ruimte

geboden om individueel potentieel volledig te ontplooien en te be-

nutten. Betrokken en gemotiveerde medewerkers, die samen werken

in prestatiegerichte projectteams, vormen immers het menselijk ka-

pitaal van Van Dijk. Alle medewerkers binnen de Van Dijk Groep ge-

nereren vanuit hun eigen discipline een meerwaarde voor het eindre-

sultaat. Werken aan persoonlijke groei krijgt vorm vanuit een gericht

HRM-beleid. Collegiale coaching is hierin een kernactiviteit, met als

resultaat dat vele medewerkers intern zijn doorgestroomd.

vakopleidingVia de samenwerkingsverbanden Regionaal Techniek Cen-trum Bouw, voorheen HACO (Hardenberg), VVBA (Almelo), SBB (Enschede) en De Grift (Nieuwleusen) en de ROC’s in Twente, Zwolle en Drenthe worden jaarlijks vele leerlingen opgeleid in diverse trajecten van niveau 1 t/m 4. De mees-te van deze leerlingen volgen het gehele praktijkdeel van hun opleiding bij de Van Dijk Groep. Veelal gaat dit gepaard met een dienstverband via genoemde samenwerkingsver-banden, in andere gevallen loopt de leerling stage of is in dienst binnen de Van Dijk Groep. Na de opleiding blijven, indien de conjunctuur dat toelaat, veel van deze potentials werkzaam bij de Van Dijk Groep. Hun tevredenheid over de opleidingstrajecten en de coaching van leermeesters en praktijkbegeleiders is blijvend groot, hetgeen ons te-vreden stemt. Ook als werkgever krijg je immers slechts één keer een eerste kans om je te profileren. Mede daarom laten we ook, waar mogelijk, leerling-bouwplaatsen deel uitmaken van de opleidingstrajecten. Met trots voeren we binnen de Van Dijk Groep dan ook de logo’s als zijnde er-kend leerbedrijf. Daarnaast wordt actief bijgedragen aan het invullen van stages vanuit het VMBO en het speciaal onderwijs. In 2011 hebben een kleine 30 leerlingen bij de Van Dijk Groep hun praktijkervaring opgedaan.

hbo- en universitaire trajecten

Als mede initiator van HBO-JobScore kan Van Dijk Bouw gezien worden als een bedrijf dat ook in het opstellen van leertrajecten in het HBO in Twente en Zwolle een actieve bijdrage levert. De ondersteuning vanuit Fundeon en sa-menwerking met de Hogescholen Windesheim, Saxion en de Universiteit Twente werkt motiverend. Inspelend op de veranderende wensen en mogelijkheden van het HBO en universitair onderwijs participeert Van Dijk Bouw in de we-reld van competenties en loopbaanontwikkeling. Zowel oriëntatiestages, afstudeerstages als duale trajecten wor-den binnen Van Dijk Bouw verzorgd met trajecten gericht op uitvoering, werkvoorbereiding, projectleiding, kopers-begeleiding, projectontwikkeling, calculatie en diverse fi-nancieel/administratieve-, HRM- en logistieke leerroutes. In 2011 hebben 5 HBO’ers en 1 Universitaire student bij de Van Dijk Groep hun praktijkervaring opgedaan.

19

*maatschappelijk ondernemen

Maatschappelijk ondernemen is voor een regionaal werkend fam-

iliebedrijf als de Van Dijk Groep een vanzelfsprekendheid. Daarom

staan openheid en transparantie hoog in het vaandel en zijn de

normen en waarden glashelder en vastgelegd in een bedrijfscode

volgens het model van de ‘Stichting Beoordeling Integriteit Bouw-

nijverheid’. Onder maatschappelijk ondernemen verstaat Van

Dijk ook een evenwichtige inrichting van de maatschappelijke

omge-ving. Zij draagt hieraan bij door kwalitatief hoogwaardige

bouw-ontwikkelingen te initiëren en te bouwen, zonder de om-

gevingsfactoren uit het oog te verliezen. Hierdoor ontstaat een

meerwaarde die naast financieel rendement haar vruchten afw-

erpt richting een hoogwaardige ruimtelijke omgeving.

Page 20: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

CommuniCatieorDe Ondernemingsraad (OR) is ons orgaan ten behoeve van het overleg met de vertegenwoordiging van de binnen de Van Dijk Groep werkzame medewerkers. De OR vergadert tenminste zes maal per jaar om het goed functioneren van de organisatie te waarborgen en in overleg te treden met het Management Team. De ondernemingsraad van de Van Dijk Groep bestaat uit negen vertegenwoordigers van de volgende vier kiesgroepen:

Kiesgroep 1: UTA personeel 2 vertegenwoordigersKiesgroep 2: Metselaars 2 vertegenwoordigersKiesgroep 3: Timmerlieden + overige 3 vertegenwoordigersKiesgroep 4: Servicegroep 2 vertegenwoordigers

In 2011 zijn diverse onderwerpen besproken die betrekking hebben op de bedrijfsvoering, uitvoering, personeels- en sociale zaken, arbeidsomstandigheden en werkvoorraad. De OR heeft net als in voorgaande jaren, de reguliere roos-tervrije dagen en een aantal individuele flexibele dagen in overleg met het MT vastgesteld. Tevens hebben er in 2011 OR-verkiezingen plaatsgevonden. Drie leden hebben zich verkiesbaar gesteld, uiteindelijk zijn er twee nieuwe OR le-den verwelkomd.

Zwaartepunt in 2011 lag evenwel in het vaststellen van de reorganisatie als gevolg van krimp van de werkgelegen-heid. Veel aandacht is er geweest om via ‘Mededelingen’ de juiste informatie aan de medewerkers te verstrekken omtrent deze werkgelegenheid en reorganisatienotities. In het kader van de werkgelegenheid is de OR vanuit de di-rectie geïnformeerd dat inleners en gedetacheerde krach-ten zo min mogelijk worden ingezet om de werkvoorraad voor eigen werknemers te waarborgen.

Tevens zijn in overleg met de OR alle bouwprojecten be-zocht door het Bureau Weerverlet Bestrijding, dit om de wijzigingen vanuit de afschaffing van het vorstverlet en invoering van de nieuwe regelgeving nader onder de aan-dacht te brengen van een ieder binnen ons bedrijf.

personeelsverenigingBinnen ons bedrijf hebben wij een zeer actieve personeels-vereniging. Het bestuur bestaat uit zeven werknemers vanuit verschillende afdelingen binnen de organisatie.

Elk jaar worden er diverse activiteiten georganiseerd, zo ook in 2011. Achtereenvolgens waren dat de bingo-avond, thema feestavond “Hollandse Avond”, kartavond, motor-toertocht, mountainbiken, bier-/wijnproefavond, schiet-sportcompetitie en de Sinterklaasochtend.

‘an de droad’Het personeelsblad van de Van Dijk Groep, ‘An de Droad’ verschijnt twee keer per jaar, voor de bouwvakvakantie en de kerstvakantie. In An de Droad worden de belangrijkste zaken genoemd die het afgelopen half jaar zijn gebeurd binnen de Van Dijk Groep. Van opgeleverde projecten tot activiteiten van de personeelsvereniging. Ook wordt er in iedere editie een medewerker van ieder bedrijf binnen de Van Dijk Groep uitgelicht. An de Droad is een graag ge-lezen blad binnen het bedrijf, zowel door de medewerker van de Van Dijk Groep als zijn of haar gezin.

‘mededelingen’Eén keer per maand worden de Mededelingen uitgegeven. Dit document wordt verspreid onder alle medewerkers, leerlingen en vutters van de Van Dijk Groep. In 2011 zijn de Mededelingen geheel digitaal verstuurd. In de Mede-delingen staan alle belangrijke berichten van de betref-fende maand, ingedeeld onder vaste rubrieken. De KVGM-manager heeft haar eigen rubriek, net als de administratie, uitvoering, de personeelsvereniging, het management-team en de Van Dijk Servicegroep. De Mededelingen zijn een zeer belangrijk communicatiemiddel binnen de steeds meer decentraal werkende organisatie. Door de veelheid aan actuele informatie en vaste items blijft de wil tot lezen groot.

‘aangenaam kennis te maken’Bij indiensttreding ontvangen medewerkers een intro-ductie-boek met als titel ‘Aangenaam kennis te maken’. In dit boekwerk staan de op de werknemers van toepassing zijnde arbeids- en bedrijfsregels, beschreven in voor een ieder begrijpelijke tekst. Op deze manier wordt het voor de medewerkers van de Van Dijk Groep snel duidelijk hoe de zaken binnen het bedrijf geregeld zijn. Het boekwerk is dan ook een goede leidraad voor nieuwe medewerkers, mede om hun vragen aan leidinggevenden te kunnen structureren, zodat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen.

20

3. soCiaal jaarverslag

Page 21: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

‘boeiend bouwen’Ruim tien jaar geleden verstuurde de Van Dijk Groep de eerste nieuwsbrief naar haar relaties, onder de naam ‘Boei-end Bouwen’. Deze naam is gebaseerd op het motto van Dr Fop Y. Brouwer “Wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit”. ‘Boeiend Bouwen’ is een begrip geworden, dat in twee woorden zegt waar de Van Dijk Groep bedrijfsbreed dagelijks aan werkt. In 2011 is besloten Boeiend Bou-wen meer met haar tijd mee te laten gaan. Daarom is de nieuwsbrief van de Van Dijk Groep in 2011 in een digitaal jasje gestoken en digitaal naar onze relaties verstuurd.

sponsoringBouwen, mensen en natuur zijn de thema’s waarop de Van Dijk Groep zich focust. Bouwen is onze professie. Door het uitbouwen van onze competenties op dit terrein wil-len we bijdragen aan het tot stand brengen, behouden en onderhouden van kwalitatief hoogwaardige bouwwerken. De aandacht voor mensen en natuur vertaalt zich mede in het gevoerde sponsorbeleid. De Van Dijk Groep wil haar naam daarom graag verbinden aan diverse facetten van onder andere mensen en natuur, maar ook sport. De the-ma’s mensen en bouwen hebben wij in 2011 onder andere vorm gegeven door de bijdrage aan de stichting The Home of Hope and Dreams. Ieder jaar kiest de Van Dijk Groep, bij wijze van een Nieuwjaarsgift, een goed doel, waar zij een bedrag van € 2.000 aan schenkt. Dit in plaats van het ver-zenden van kerstkaarten of kerstattenties. In Uganda zijn erg veel weeskinderen, wel 2,5 miljoen. De grootste oor-zaken hiervan zijn aids, malaria en armoede. Het gebeurt vaak dat de ouders niet in staat zijn om voor het kind te zorgen, dan wordt het kind zomaar ergens achtergelaten aan de kant van de weg. Vanaf 2005 is Gini Pullen, zus en nicht van twee medewerkers van de Van Dijk Groep, meer-dere keren in Uganda geweest om vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis. Na alle ervaringen die zij de laatste jaren in Uganda heeft opgedaan heeft zij besloten zelf een kinderhuis op te zetten, zodat er nog meer kinderen de kans krijgen op een goede toekomst. Dit resulteerde er in, dat in 2010 de deuren van ‘The Home of Hope and Dreams’ geopend konden worden. De Van Dijk Groep kwam via di-verse kanalen in aanraking met de stichting. De Van Dijk Groep meent dat de € 2.000,- zeer goed besteed kan wor-den door de stichting The Home of Hope and Dreams. Net als de Van Dijk Groep heeft de stichting onderwijs en ont-wikkeling van mensen hoog in het vaandel staan.Op het gebied van sport heeft de Van Dijk Groep in 2011 onder andere het Gouden sponsorschap van HHC Harden-berg behouden. Tevens was de Van Dijk Groep nadrukkelijk aanwezig bij de Military in Boekelo en sponsort de Van Dijk Groep diverse lokale sportclubs. Net als voorgaande jaren was de Van Dijk Groep in 2011 één van de hoofdsponsoren van het ballonnenfestival in Hardenberg.

21

Page 22: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

algemeenDe doelstelling was in 2011 met enige reserve ingezet. Het beleid was duidelijk gericht op groei van het bedrijf bin-nen al haar geledingen. Van Dijk Bouw heeft in 2011 een omzet van 42,6 miljoen behaald, waarbij begroot was op 47,5 miljoen. Van Dijk Schilders heeft haar omzetdoelstelling ruim behaald, het rendement sloot hierbij aan en er kon na enkele jaren weer een positief resultaat worden geboekt.Van Dijk Bouwlijn heeft haar omzetdoelstelling behaald, de brutomarge is goed overeind gebleven ten opzichte van de begroting en daardoor is er een goede positieve bijdrage aan het totale resultaat geleverd.Van Dijk Timmerfabriek heeft haar omzetdoelstelling (nog) niet behaald, dit geldt ook voor het resultaat, echter de voordelen van de veranderde werkwijze in de timmerfa-briek komen tot uiting op de bouwprojecten, waar de ver-anderde processen leiden tot een groter rendement.

Voor het jaar 2012 hebben we de doelstellingen, vanuit de nog steeds aanhoudende onzekere economische omstan-digheden, wederom met enige reserve ingestoken, maar natuurlijk wel vanuit de aanwezige afspraken en orderpor-tefeuilles.

De omzet voor Van Dijk Bouw zal naar verwachting in 2012 uitkomen op 47,5 miljoen.

Voor BouwLijn en Van Dijk Schilders is geprognosticeerd dat de omzet respectievelijk 4,5 en 1,5 miljoen euro zal gaan bedragen. Voor Van Dijk Materieel en de Timmerfa-briek wordt ingestoken op een niveau van resp. 1,8 en 3,5 miljoen euro.

Hierboven treft u het omzetoverzicht aan, waarin de om-zetten over de laatste 3 jaar en de doelstellingen voor 2012 in beeld zijn gebracht (zie overzicht).

2009 doel 2011

60,8

2,5

5,0

2,5

1,6

2010

72,4

51,2

2,6

5,5

2,1

1,7

63,1

2011

42,6

3,1

5,2

1,5

1,6

54,0

47,5

3,3

5,3

1,2

1,3

58,6

doel 2012

47,5

3,5

4,5

1,5

1,8

58,8

Van Dijk Bouw BV(incl. ons aandeel in bouwcombinaties)

Van Dijk Timmerfabriek

Bouwlijn Van Dijk BV

Van Dijk Schilders BV

Van Dijk Materieel BV

Totale omzet/productiewaarde

Omzet / Productiewaardeverloop (* € 1.000.000)

4. FinanCieel jaarverslag

van dijK groep FinanCieel

22

Page 23: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

*waardeontwikkeling

De Van Dijk Groep realiseert zich dat bouwen geen doel op zich

is. Bouwen is vanuit de opdrachtgever gezien ‘een tijdelijk onge-

mak’. Weliswaar bedoeld om waardeontwikkeling en behaagli-

jkheid te genereren, maar bouwen kan leiden tot verstoring van

de primaire (bedrijfs)processen als er niet doordacht te werk

wordt gegaan. De Van Dijk Groep beschikt over het vermogen

om ‘door de bril van de ander te kijken’. Daarom legt ze al haar

expertise in het beheersen van de technische- en operationele

risico’s. Ook als er ge-werkt wordt in bouwteamverband wil de

Van Dijk Groep optimale betrouwbaarheid waarborgen naast

een hoge economische duur-zaamheid en functionaliteit van

het eindproduct.

Financieel resultaatHet financiële resultaat over 2011 van de Van Dijk Groep is ten opzichte van 2010 gedaald. De brutomarges binnen Van Dijk Bouw zijn in 2011 lager ten opzichte van de be-groting. Ook heeft het gedaalde omzetvolume het nodige effect op de brutomarge en dus dekking van de algemene kosten.De algemene kosten zijn gedaald ten opzichte van 2010, dit komt voor een groot deel voort uit de besparingen die we binnen de organisatie hebben kunnen doorvoeren. Dit zal in 2012 ook nadrukkelijk in de bedrijfsvoering naar vo-ren komen.Het resultaat 2011 (voor belasting) is uitgekomen op 0,5 % van de omzet.

investeringenIn 2011 is voor een totaalbedrag van ongeveer € 148.000,- geïnvesteerd. Op het gebied van bouwmaterieel, zoals bouw-plaatsinrichting, steigermateriaal en overig bouw-materieel is een bedrag van ongeveer € 35.000,- geïnves-teerd. Daarnaast is er geïnvesteerd in machines in de tim-merfabriek en de ontwikkeling van ons ERP pakket.

Op het investeringsplan van 2012 staan wederom de no-dige investeringen, echter niet meer dan noodzakelijk. Voornamelijk zullen de normale vervangingsinvesteringen hun beslag krijgen.

Gem. omzet ( X €1000) per medewerker

297

2010

227227

2009

244244

245

Tota

le o

mze

t 5

4,0

mio

220220

2011

Tota

le o

mze

t 7

2,4

mio

Tota

le o

mze

t 6

3,1

mio

278

2009

1,0 0,6

2010 2011

0,5Van Dijk Groep

Resultaat na belasting(in % van de omzet)

2009

1,0 0,6

2010 2011

0,5Van Dijk Groep

Resultaat na belasting(in % van de omzet)

23

Gem. omzet ( X €1000) per medewerker

297

2010

227227

2009

244244

245

Tota

le o

mze

t 5

4,0

mio

220220

2011

Tota

le o

mze

t 7

2,4

mio

Tota

le o

mze

t 6

3,1

mio

278

Het rendement over 2011 is ten opzichte van 2010 gelijk gebleven, ondanks de dalende omzet. Dit is direct gevolg van efficiënter werken. Daarentegen is de omzet per medewerkers gedaald. Meer activiteiten zijn in eigen beheer uitgevoerd om werkgelegenheid van eigen mede-werkers te garanderen, dit vanuit de continuïteitsgedachte.

Page 24: Van Dijk Groep Jaarverslag 2011

wonennieuwbouw woontoren ‘brouwersesch’ dalfsen

onderwijsrenovatie en nieuwbouw‘de waaier’ ut enschede

werKennieuwsbouw kantoor sigmax enschede

Zorgnieuwbouw zorgappartementen

hardenberg