Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

72
JAARVERSLAG 2013 JAARVERSLAG 2013

description

(Culturele Zondagen en Utrechts Uitburo)

Transcript of Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

Page 1: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

JAA

RVER

SLA

G

2013

JAA

RVER

SLA

G

2013

Page 2: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

INH

OU

DSO

PGAV

EIN

HO

UD

SOPG

AVE

Page 3: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

2

1. Inleiding p 4

2. Cultuurpromotie Utrecht p 8 Missie en doelstellingen Activiteiten 2013 Partners en samenwerkingsverbanden

3. Culturele Zondagen p 16 Inleiding Bezoek en bereik Nieuwjaarsduik Kijken, Kijken, Kopen Utrecht Danst Vocaal Kabaal Cross Culture Uitfeest Op bezoek bij het boek Marketing & communicatie

4. Utrechts Uitburo p 34 Inleiding Netwerk en onderzoek Middelen

5. Personeel, bestuur en directie p 40

6. Financiën p 42

7. Bijlagen p 44 A. Overzicht contribuanten Utrechts Uitburo B. Product- en dienstenlijst SCU C. Cultuurpomotie Utrecht klankbordgroepen D. Cultuurpromotie Utrecht online bereikcijfers E. Overzicht programmaonderdelen en deelnemers Culturele Zondagen F. Samenvatting resultaten onderzoek GfF Intomart G. Persbericht bekendmaking resultaten onderzoek H. Personeelsoverzicht

8. Colofon p 70

Inhoudsopgave

Page 4: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

INLE

IDIN

GIN

LEID

ING

Page 5: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

INLEIDING

Lezer!

Voor u ligt alweer het vierde jaarverslag sinds Culturele Zondagen en het Utrechts Uitburo in 2010 samen ver-der zijn gegaan als Cultuurpromotie Utrecht. Achter ons ligt een tijd van opbouw, ontwikkeling, het aangaan van nieuwe relaties, en het kritisch volgen van bestaande en nieuwe activiteiten: doen we het goede, en doen we het goede goed.

Wat betreft Culturele Zondagen zijn we ondertussen waar we graag willen zijn: qua programmering zijn er sa-men met het (culturele) veld, flinke slagen gemaakt, en de bezoekcijfers zijn vanaf 2010 gemiddeld per zondag met 77% gestegen. Waarbij vooral 2013 een bijzonder succesvol jaar is geweest, met 194.947 bezoeken tijdens zeven zondagen, een substantiële stijging van 26% ten opzichte van 2012. Cijfers waar we heel blij mee zijn. Ook het onderzoek van GfK Intomart (2013) naar cultuur- interesse en -bezoek laat zien dat Culturele Zondagen zeer geliefd zijn bij de Utrechtse bevolking: 72% kent Culturele Zondagen en 43% bezocht in het onderzochte jaar één of meer zondagen. Utrechters achten Culturele Zondagen goed voor de economie, positief voor het (cul-turele) imago, en stimulerend voor een goede sfeer en saamhorigheid in de stad. Culturele Zondagen worden daarnaast gezien als een laagdrempelige kennismaking met (nieuwe) vormen van cultuur; 19% van de responden-ten bezoekt naar aanleiding van een Culturele Zondag voorstellingen, en 30% geeft aan een tot dan toe on-bekende locatie opnieuw te bezoeken. Cijfers belangrijk voor Culturele Zondagen, maar zeker ook voor het cul-turele veld.Het GfK Intomart onderzoek gaf tevens aan dat nage-noeg de helft van de Utrechters geïnteresseerd is in cul-turele activiteiten, maar deze interesse niet altijd omzet in daadwerkelijk bezoek. Met als belangrijkste oorzaken geld- en tijdgebrek, direct gevolgd door het niet (tijdig) op de hoogte zijn van het actuele aanbod. Men geeft aan behoefte te hebben aan een totaaloverzicht, ook op papier. Dit laatste is voor Cultuurpromotie aanleiding geweest om eind 2013 te starten met een onderzoek om in navolging van Amsterdam (Uitkrant 48ste jaar) en Rotterdam (Uitagenda 17e jaar) in Utrecht een Uit- magazine te realiseren. Naast de inzichtgevende cijfers en informatie van het GfK Intomart cultuuronderzoek, heeft Cultuurpromotie

Utrecht ook zelf in 2013 ingezet op weten, meten en feiten. Zodat we preciezer kunnen beoordelen wat activiteiten ‘doen’, wat uitgebreid of verbeterd kan worden, en waar we mogelijk mee kunnen stoppen. Cijfers nemen dan ook in dit jaarverslag een substantiële plek in.

Het dienstenpakket van het Uitburo is in 2013 opnieuw uitgebreid en verder geprofessionaliseerd; er kwamen onder andere Uittips op de narrowcasting schermen bij de HKU en VVV bij, in DUB (het digitale universiteits-blad) en op Bingo FM. Ook werden speciale kindermar-ketinginstrumenten ontwikkeld. Evenals voorgaande jaren hebben zich in 2013 nieuwe contribuanten bij Cultuurpromotie Utrecht gemeld. Ook kregen de pro-ducten van het Uitburo van de respondenten in het GfK onderzoek een ruime voldoende. Allemaal prettige fei-ten, maar het mooiste nieuws van 2013 is toch geweest dat er na ruim twee jaar wachten en stilstand, duidelijk-heid is gekomen over de toekomst van de verschillende Uitburo’s in Nederland. Een en ander betekent voor het Utrechts Uitburo dat er sinds voorjaar 2014 volop gewerkt kan worden aan de ontwikkeling van een ge-bruiksvriendelijker Uitwebsite, mogelijk gekoppeld aan een eigen Utrechts Uitmagazine.De afgelopen vier jaar heeft een onduidelijke btw-positie steeds als zwaard van Damocles boven Cultuurpromotie Utrecht gehangen. Eind 2013 gaf de belastinginspecteur een definitief oordeel, ten gunste van onze organisatie. Waarmee de opgebouwde reserve niet zal hoeven wor-den aangewend om navorderingen te voldoen, maar de komende jaren ingezet kan worden om extra projecten te realiseren. Nu we de zaken zo mooi voor elkaar hebben, volgt er een nieuw hoofdstuk. Eind 2013 zijn we samen met Toerisme Utrecht een onderzoek gestart naar verdere samenwerking. Om activiteiten zowel voor achterban, bewoners, bezoekers en voor de stad zelf, beter en nog efficiënter te organiseren. Een spannend avontuur.

Namens bestuur en team wens ik u veel genoegen met het lezen van dit verslag.

Hanneke Bouwsemadirecteur

4

Inleiding

1.

Page 6: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

Fotopagina

5

/ Culturele Zondag Uitfeest. Foto: Anna van Kooij / Culturele Zondag Cross Culture. Foto: EPIC Photography

/ Culturele Zondag Op bezoek bij het boek. Foto: Hanne Nijhuis / Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Foto: Hanne Nijhuis

Page 7: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

6

Fotopagina

/ Culturele Zondag Vocaal Kabaal. Foto: Hanne Nijhuis / Culturele Zondag Cross Culture. Foto: EPIC Photography

/ Culturele Zondag Utrecht Danst. Foto: Hanne Nijhuis

Page 8: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

CU

LTU

URP

ROM

OTI

E U

TREC

HT

(SC

U)

CU

LTU

URP

ROM

OTI

E U

TREC

HT

(SC

U)

Page 9: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

8

MISSIE EN DOELSTELLINGEN

Cultuurpromotie Utrecht is de collectieve marketingorga-nisatie die sinds 2010 Culturele Zondagen en het Utrechts Uitburo onder haar hoede heeft. Alle activiteiten van Cultuurpromotie Utrecht zijn, direct of indirect, erop ge-richt de cultuurparticipatie van Utrechters te stimuleren. Cultuurpromotie zet daartoe haar twee ‘huismerken’ in, te weten het Utrechts Uitburo en Culturele Zondagen. Via het Utrechts Uitburo worden inwoners en bezoekers van de Domstad geïnformeerd over het cultuuraanbod. Middels Culturele Zondagen kunnen inwoners en bezoe-kers op laagdrempelige wijze kennismaken met het gevari-eerde cultuuraanbod dat de stad biedt. Via specifieke pro- grammering en gerichte marketingacties worden nieuwe doelgroepen bereikt en verleid tot cultuurparticipatie.

Culturele ZondagenIn 2002 zijn op initiatief van Leefbaar Utrecht de Culturele Zondagen gestart. Oorspronkelijk als tegenhanger van de koopzondagen, met als inzet inwoners van Utrecht op laagdrempelige wijze cultuur aan te bieden. Twaalf jaar later is Culturele Zondagen uitgegroeid tot een sterk, origineel en succesvol cultuurmerk, bekend bij een groot en breed publiek, en is er nog steeds grote animo van het publiek voor dit Utrechtse fenomeen. Culturele Zondagen vindt zes tot acht keer per jaar plaats rond een specifiek thema. Het succes van de zondagen is aller- eerst gelegen in de brede medewerking van culturele en maatschappelijke organisaties, het onderwijs, winkeliers, de gemeente en de horeca. Maar ook de aansprekende thema’s, verrassende programmering en locaties, het overwegend gratis aanbod en een herkenbare marketing spelen een essentiële rol.

Utrechts UitburoHet Utrechts Uitburo is in 2008 gestart en ondersteunt de Utrechtse culturele instellingen in het bereiken van een zo divers mogelijk publiek. Het Utrechts Uitburo verzorgt de meest complete Uitagenda en informeert bewoners en bezoekers van Utrecht over het cultuur-aanbod in de stad. Contribuanten van het Utrechts Uitburo kunnen gebruik maken van een uitgebreid scala aan producten en diensten waarmee het aanbod extra on-der de aandacht van de Utrechters wordt gebracht. Basis is de database achter de website www.utrechtsuitburo.nl die alle culturele agenda-informatie van Utrecht bevat. Het Utrechts Uitburo werkt samen met lokale (media)-partners zoals Utrecht Dichtbij, Telegraaf Utrecht, RTV Utrecht, Albert Heijn, Uitloper en Trajectum.

2.Cultuurpromotie Utrecht

Page 10: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

ACTIVITEITEN 2013

Cultuurpromotie Utrecht ondersteunt met verschillende activiteiten, diensten en producten de Utrechtse cultu-rele instellingen bij hun inzet een zo divers mogelijk pu-bliek te bereiken, nieuwe publieksgroepen aan te boren en herhaalbezoek te stimuleren.

MarketingbijeenkomstenDe marketingbijeenkomsten van SCU zijn een begrip geworden in het culturele veld. Het zijn middagen waar nieuwe marketingmethoden en -technieken worden gepresenteerd aan de cultuurmarketeers in de stad. De bijeenkomsten bieden daarbij de mogelijkheid te netwerken. In 2013 vonden er net als de jaren daar-voor twee bijeenkomsten plaats. Nieuw was een zoge-naamde speeddatebijeenkomst; op individueel niveau kon gesproken worden met deskundigen op het gebied van digital branding, social media, klant- en relatiema-nagement. Het enthousiasme over de vorm en de moge- lijkheid tot het inwinnen van concrete adviezen was zo groot, dat in 2014 zeker weer een speeddate zal worden georganiseerd. De tweede bijeenkomst was plenair en had als overkoepelend thema ‘trends en ontwikkelingen in online marketing’ met presentaties over interactieve digitale media, SEO, SEA en mobiele marketing. Beide marketingbijeenkomsten werden gepresenteerd door Jos Terlingen en vonden plaats in Theater Kikker.

Sectorbreed cultuurmarketingoverlegNaar Amsterdams voorbeeld is in mei 2013 gestart met een sectorbreed Utrechts cultuurmarketing- en pr-overleg om zaken die de sector gezamenlijk zou kunnen oppakken, te bespreken. Dit overleg vond in 2013 twee-maal plaats, kende een voorzitter uit het veld (Theater Kikker en Het Filiaal) en kreeg vanuit SCU secretariële ondersteuning. De aard van het overleg is informerend en samenwerking zoekend.

Cultuurborrel De jaarlijkse cultuurborrel tijdens het Uitfeest in de tuin

van de Winkel van Sinkel (de vaste locatie van Culturele Zondagen) is inmiddels traditie geworden. Wethouder Frits Lintmeijer speechte en opende in aanwezigheid van genodigden uit het culturele veld en andere relaties met een feestelijke toost het nieuwe culturele seizoen.Voorzitter Jacques Blommendaal van Centrummanage-ment Utrecht (CMU) liet de aanwezigen weten dat CMU vanaf 2014 een vaste partnerovereenkomst aangaat met Culturele Zondagen. Een samenwerking die de leven-digheid in het centrum verder vergroot, en daarmee alle partijen, van bewoners, winkeliers tot aan cultuuraan-bieders ten goede komt, aldus Hanneke Bouwsema in haar speech.

Publieksonderzoek door GfK Intomart Aanvankelijk was het de bedoeling dat SCU in 2013 pu-blieksonderzoek zou doen, onder de nieuwsbrieflezers van Culturele Zondagen en het Utrechts Uitburo. Het financiële resultaat van 2012 gaf de mogelijkheid een veel groter onderzoek te verrichten. In dit onderzoek door Intomart GfK naar cultuurinteresse, daadwerke-lijk cultuurbezoek en informatiezoekgedrag  onder een representatieve steekproef van 1000 Utrechters, wer-den tevens bekendheid, waardering en gebruik van Culturele Zondagen en het Utrechts Uitburo meegeno-men. In oktober 2013 heeft GfK Intomart de resultaten gepresenteerd.1 Het onderzoek is zodanig praktisch van opzet geweest dat zowel de instellingen als SCU de resultaten goed kunnen meenemen in ontwikke-ling van verder beleid. SCU heeft reeds diverse acties ondernomen, waarvan het plan voor de introductie van een Utrechts Uitmagazine2 het meest verstrekkend is. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft SCU op verzoek van de gemeente Amersfoort een pre-sentatie verzorgd voor het culturele veld aldaar.

KlankbordgroepenNajaar 2012 heeft Cultuurpromotie Utrecht voor zowel Culturele Zondagen als Utrechts Uitburo een klank-bordgroep ingesteld (zie voor samenstelling bijlage C). Met als achterliggende gedachte over en weer ontwik-kelingen en ideeën uit te wisselen. Na een aanvankelijk enthousiaste en inspirerende start, waarbij SCU op basis van input van het veld in ieder geval één belangrijk be-sluit heeft genomen3, moet SCU na drie/vier meetings concluderen dat het commitment afneemt. Over het ver-volg wordt door partijen verschillend gedacht, de één

1 Het persbericht en een samenvatting van de belangrijkste uitkom-sten zijn als bijlage bijgevoegd.2 In navolging ook van Amsterdam (48 jaar Uitkrant) en Rotterdam (17 jaar Uitagenda).3 Beide klankbordgroepen spraken zich uit tegen het introduceren van - een beperkte invoering van - entree bij Culturele Zondagen. Be-langrijkste motief: men achtte het publiek tijdens Culturele Zondagen juist dankzij de gratis entree anders, en daarmee creëert Culturele Zondagen een meerwaarde voor de instellingen.

9

Cultuurpromotie Utrecht

/ Winkel van Sinkel. Foto: Hanne Nijhuis

Page 11: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

wil graag door, de ander ziet meer in één op één contact. SCU heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt. Er is on-derhand veel contact met betrokken organisaties tijdens premières, borrels en meetings, en verder weten partijen SCU goed te vinden wat betreft wensen en verwach-tingen. Daar waar het gevoel ontstaat dat er mogelijk te weinig contact is worden afspraken gemaakt, zodat het onderliggende doel van informatie-uitwisseling nog steeds doorgang vindt in de praktijk.

Rapportages contribuantenContribuanten van Cultuurpromotie Utrecht worden ieder jaar geïnformeerd over de door hen afgenomen producten en diensten middels een rapportage. Daar-naast ontvangen de contribuanten een overzicht met nieuw ontwikkelde producten en diensten. In 2013 heeft Cultuurpromotie Utrecht voor het eerst navraag gedaan naar het gebruik van en de tevredenheid over de rap-portages zelf. Contribuanten gaven aan de rapportages als nuttig te ervaren. Men vindt het fijn op de hoogte te worden gebracht van nieuwe mogelijkheden, zetten over het algemeen de kanalen actief in, maar zien ook voor zichzelf verbeterpunten. De reacties bieden SCU de mogelijkheid samen met contribuanten zaken verder te optimaliseren.

Advertentieacquisitie Sinds eind 2011 bestaat de mogelijkheid te adverteren in de programmaboekjes van Culturele Zondagen. Vanaf 2013 is daar de mogelijkheid van adverteren op de web-site bijgekomen. Ook het Utrechts Uitburo heeft een aantal advertentiemogelijkheden op haar site en in de nieuwsbrief. Deze mogelijkheden hebben tot het plan geleid middels crossmediale pakketten meer adverteer-ders te trekken. Eind 2013 zijn de plannen zover uitge-kristalliseerd dat SCU begin 2014 een specialist heeft aangetrokken om zowel de advertentieacquisitie struc-tureel op te zetten, als ook een nieuw contributiemodel te ontwikkelen. Deze specialist werkt naar voorbeeld van vergelijkbare organisaties in Rotterdam en Den Haag.

10

Cultuurpromotie Utrecht

/ Culturele Zondag Vocaal Kabaal. Foto: Hanne Nijhuis

Page 12: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

PARTNERS EN SAMENWERKINGSVERBANDEN

Om haar doelstellingen te realiseren werkt Cultuur-promotie Utrecht nauw samen met veel verschillende organisaties: culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, de horeca, winke-liers en nog vele andere partners. Deze organisaties bieden toegang tot nieuwe publieksgroepen en onder-steunen de publiciteit en de ontwikkeling van doelge-richte programmering. Een aantal samenwerkingsver-banden wordt hieronder nader toegelicht.

Samenwerking marketingorganisatiesAl enige tijd leeft op diverse niveaus de wens om de verschillende marketingorganisaties die de stad kent (zoals Toerisme Utrecht (TU), Stichting Utrechtse Musea (SUM), Cultuurpromotie Utrecht (SCU)) intensiever te laten samenwerken. In 2013 is door TU en SCU daad-werkelijk een start gemaakt met (het onderzoek naar) deze verdere samenwerking. Het bureau KokxDeVoogd begeleidt voornoemd onderzoek. De inzet is middels een korte verkenning te komen tot een door de Raad van Toezicht TU, Bestuur SCU en directies TU en SCU ge-dragen model4. Bij de verdere uitwerking moet gekeken worden naar de plek van Stichting Utrechtse Musea en een eventuele festivalcoördinatie. TU en SCU zien een vorm van nauwere samenwerking vooral als professio-naliseringsslag, zodat Utrecht beter en eenduidiger in de markt gezet kan worden. Allereerst voor inwoners en bezoekers, maar ook voor bedrijven en plannenmakers. De exercitie is niet ingegeven door bezuinigingsmotie-ven. De reguliere afspraken tussen TU en SCU zijn in 2013 voortgezet. Halverwege het jaar kwamen er meetings tussen de beide marketing- en communicatieteams bij, resulterend in kortere lijnen en het beter inzetten van middelen over en weer.

Toerisme Utrecht Cultuurpromotie Utrecht participeerde in 2013 voor het tweede opeenvolgende jaar naast Toerisme Utrecht, Stichting Utrechtse Musea, Corio, Centrummanagement Utrecht en De Vrede van Utrecht in de bezoekerscam-pagne ‘Te veel te leuk voor een dag’. De campagne heeft tot doel Utrecht als aantrekkelijke stad voor een eendaags bezoek te communiceren. Cultuur, horeca en winkelen vormen daarvoor de bestanddelen. De campagne is eind 2012 gestart en in 2013 vier keer ingezet. Cultuurpromotie Utrecht heeft twijfels over de effectiviteit van de cam-pagne, omdat er in beeld en tekst (te) veel wordt gecom-municeerd. Cultuurpromotie Utrecht betaalt niet mee,

4 SCU heeft in december 2013 definitieve duidelijkheid gekregen van de belastingdienst over haar btw-positie, waardoor de stichting zekerheid heeft over haar financiële positie. Voor TU is er vooralsnog onzekerheid over de btw-positie, wat mogelijk ingrijpende financiële consequenties tot gevolg heeft.

waardoor haar inhoudelijke inbreng beperkt is. Ook is in 2013 wederom samengewerkt met Toerisme Utrecht voor de gezamenlijke Evenementen- en Festival flyer Ontdek Utrecht. In 2013 verschenen er vier flyers. Verder werk-ten Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht nauw samen bij het gelegenheidsinitiatief Utrecht viert 2013 en Arts Holland.

Arts Holland2013 was het laatste jaar van het project Arts Holland dat in 2011 werd opgezet door het Nederlands Uitburo (NUB), het Nederlands Bureau voor Toerisme en Con-gressen (NBTC) en Waag Society om de cultuurmin-nende internationale toerist naar de vier grote steden te trekken. In Utrecht trokken Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht gezamenlijk op en adviseerden de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht over een eventueel vervolg van het project na 2013. Halverwege 2014 zal er een evaluatie plaatsvinden.

Vrede van UtrechtTijdens de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013 is door Cultuurpromotie Utrecht op verschillende fronten intensief samengewerkt met de stichting Vrede van Utrecht. Toen eind 2012 bleek dat Utrecht niet door was naar de tweede ronde van de uitverkiezing tot Euro-pese Culturele Hoofdstad in 2018, zijn de programmering en aankleding van de Culturele Zondag Kijken, Kijken, Kopen in maart 2013 - aanvankelijk in het teken van de 2018-ambitie - omgezet naar een Vrede van Utrecht uit-straling. De Culturele Zondag Utrecht Danst in april maakte vervolgens deel uit van het officiële openings-programma van de Vrede, en droeg met 57.000 bezoekers in grote mate bij aan de succesvolle opening. Ook Cross Culture, een samenwerkingsproject van DOX, Vrede van Utrecht en Culturele Zondagen aan de vooravond van het European Youth Olympic Festival (EYOF), was zeer ge-slaagd, een zonovergoten weekend lang in het Griftpark. Tijdens de overige zondagen had de Vrede van Utrecht veelal een aantal programmaonderdelen, zoals de Eternal Hug, De Vaantjesfabriek en de Vrede van Utrecht infor-

11

Cultuurpromotie Utrecht

/ Culturele Zondag Uitfeest. Foto: Hanne Nijhuis

Page 13: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

matiebus. Verder heeft Cultuurpromotie Utrecht de Vrede op het gebied van marketing en communicatie middels al haar kanalen het gehele jaar ondersteund.

Utrecht viert 2013Op initiatief van wethouder van cultuur, Frits Lintmeijer, en gedeputeerde Mariëtte Pennarts werd in maart 2013 het gelegenheidsinitiatief Utrecht viert 2013 in het leven geroepen. Doel was een sterkere marketing en profile-ring van Utrecht en haar culturele en recreatieve aan-bod in het jaar dat de Vrede van Utrecht werd gevierd maar ook EYOF en Roze Zaterdag zouden plaatsvinden.Door diverse betrokken (marketing)organisaties en een aantal ambtenaren werden plannen gemaakt, vormge-ving ontwikkeld en tien Utrechtse hoogtepunten ge-selecteerd. Cultuurpromotie Utrecht was onder meer verantwoordelijk voor de betaalde publiciteit (o.a. lan-delijke radiospotjes en advertenties), en heeft deze taak met eigen medewerkers en medewerkers van Toerisme Utrecht uitgevoerd. De meeste betrokkenen hebben de diverse werkzaamheden naast hun reguliere werk ge-daan. Voor Cultuurpromotie Utrecht heeft dit project ruim acht weken aan mensuren gekost, waarvoor uit de aard van de zaak geen kosten konden worden doorbere-kend. Een dergelijke aanpak was het uitproberen waard, maar zal wat Cultuurpromotie Utrecht betreft niet snel herhaald worden omdat reguliere taken in het gedrang dreigen te komen.

2018 Tijd van je levenOok al zal Utrecht in 2018 niet Culturele Hoofdstad van Europa zijn, het filmproject Tijd van je leven (regie Michiel van Erp), gaat gewoon door. In het filmproject, door Cultuurpromotie Utrecht bedacht in het kader van de Utrechtse ambitie, volgt Michiel van Erp elf Utrechtse kinderen. Allen zijn geboren in 2000, en zij worden in hun dagelijkse leven gevolgd vanaf 2011 tot 2018, het jaar waarin zij 18 zullen worden en Utrecht - wij zijn 18 - Europese Culturele Hoofdstad had willen zijn. In december 2013 zijn zowel door de VPRO als RTV Utrecht de vier delen van Tijd van je leven- wij zijn 13

uitgezonden, ook zaten de kinderen opnieuw aan tafel bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Utrecht MuziekMet als aanleiding de opening van TivoliVredenburg op 21 juni 2014 en de motie ‘De zomer voorbij, Utrecht als Internationale Stad van de Muziek 2014’ startte eind augustus 2013 het gelegenheidsinitiatief ‘Utrecht Muziek’. Bij het initiatief waren provincie, gemeente, de Utrechtse marketingorganisaties en het (muziek)veld betrokken. Het doel was in het verlengde van de ope-ning van het unieke muziekgebouw TivoliVredenburg ‘Utrecht als internationale Stad van Muziek’, neer te zet-ten. Inmiddels is Cultuurpromotie Utrecht gevraagd de coördinatie van het project op zich te nemen.

Onderwijsinstellingen UU, HKU, HUOm Utrecht ‘Stad van kennis en cultuur’ kracht bij te zetten zijn partnerovereenkomsten gesloten met de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). De partnerschappen beogen kennis en cultuur sterker met elkaar te verbinden door studenten meer direct te informeren over het uitgebrei-de cultuuraanbod in Utrecht, en daarnaast de activitei-ten van de Universiteit en Hogeschool voor de Kunsten beter zichtbaar te maken tijdens Culturele Zondagen. Zo participeerde de UU, naast de inmiddels vaste Culturele Zondagen Colleges in samenwerking met Studium Generale, tijdens Vocaal Kabaal en Op bezoek bij het boek met extra programmering. HKU droeg inhoudelijk bij aan Utrecht Danst en Vocaal Kabaal. Het Uitburo leverde vanaf september o.a. Uittips aan het Digitaal Universiteitsblad (DUB). Bij de HKU heeft de samenwerking onder meer geleid tot dagelijkse Uittips op narrowcastingkanalen in verschillende onderwijs-locaties, zowel in Utrecht als in Hilversum.

Na twee succesvolle jaren ging de driejarige samenwer-king tussen Cultuurpromotie Utrecht en HU (Faculteit Communicatie en Journalistiek/Minor Mediaproductie) in 2013 zijn laatste jaar in. Inzet van partijen was studen-ten (meer) te betrekken bij cultuur, en de culturele we-reld inzage te geven hoe studenten/jongeren (beter) te bereiken. In september 2013 bleek dat de Minor Media- productie was komen te vervallen wegens te weinig in-schrijvingen. Daardoor kwam een voortijdig einde aan de in 2011 gestarte samenwerking. De goede contacten die zijn ontstaan, worden over en weer zeker ingezet mochten zich nieuwe mogelijkheden voordoen.

Wereldfeest Nadat Cultuurpromotie Utrecht in 2012 door het Wereldfeest - in overleg met de gemeente - gevraagd is de taken en doelstellingen van het Wereldfeest over te nemen, zijn in 2013 de karakteristieke elementen en doelstellingen van het Wereldfeest daadwerkelijk geïm-

12

Cultuurpromotie Utrecht

/ Culturele Zondag Utrecht Danst. Foto: Hanne Nijhuis

Page 14: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

plementeerd in een aantal Culturele Zondagen (Utrecht Danst, Vocaal Kabaal, Op bezoek bij het boek). Dit is deels gebeurd middels een aantal programma-activitei-ten in samenwerking met Cultuurhuis Kanaleneiland. Lange tijd is er in 2013 contact geweest met het bestuur van het Wereldfeest inzake overdracht van kennis, net-werken en documenten, als ook de overdracht van een positief resultaat. Er is uiteindelijk niets overgedragen en Cultuurpromotie Utrecht heeft eigen wegen gezocht.

NSIn 2013 heeft het door Cultuurpromotie Utrecht en Toerisme Utrecht in 2012 gestarte overleg met de NS stilgelegen omdat de NS de gesprekken ‘on hold’ had ge-zet. De inzet van Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht was en is in 2016 een gedeeld servicepunt in de nieuwe stationshal te realiseren. NS heeft aangegeven de ideeën van Cultuurpromotie Utrecht en Toerisme Utrecht in haar planvorming mee te nemen. NS heeft in-middels weer contact opgenomen om verder te praten.

Centrummanagement Utrecht Sinds de instelling van het Ondernemersfonds in 2012, is tevens Centrummanagement Utrecht (CMU) in het leven geroepen. CMU behartigt de belangen van de ondernemers in de binnenstad en zorgt voor de beste-ding van gelden die onttrokken worden aan het On-dernemersfonds. CMU is onder leiding van voorzitter en centrummanager voortvarend aan de slag gegaan. Cultuurpromotie Utrecht en CMU vonden elkaar on-der andere in de wens dat alle zondagen koopzondagen zouden moeten worden. Een van de argumenten voor Cultuurpromotie Utrecht is dat Culturele Zondagen tij-dens de koopzondagen een ander en nieuw publiek voor cultuur bereikt, één van de opdrachten van Cultuur- promotie Utrecht. Afgezien van dit belang zorgt de com-binatie van koopzondagen en Culturele Zondagen voor meer levendigheid in de stad, en dat acht Cultuurpromotie Utrecht in het belang van de stad Utrecht als geheel. Centrummanagement heeft - evenals in 2012 - in 2013 financieel bijgedragen aan Culturele Zondag Kijken, Kijken, Kopen. In de loop van 2013 heeft CMU aangege-ven Culturele Zondagen van een dergelijk groot belang voor het centrum/de stad te vinden, dat zij in 2014 de Culturele Zondagen structureel zal steunen.

SKON De medio 2012 ingezette partnerrelatie met SKON, aanbieder van kinderopvang, werd voortgezet in 2013. Hoewel de samenwerking voor beide partijen naar te-vredenheid verliep, bleek medio 2013 dat deze om finan-ciële en organisatorische redenen bij SKON helaas niet kon worden verlengd, en eindigde tijdens het Uitfeest. De samenwerking behelsde distributie van programma-boekjes en affiches op SKON locaties, en deelname aan programmering.

Overige samenwerkingDe in 2011 aangegane structurele samenwerking met Utrecht Dichtbij, Albert Heijn, RTV Utrecht, Hogeschool Utrecht (Trajectum), Universiteit Utrecht (o.a. Culturele Zondagen Colleges) en in 2012 toege-voegde samenwerking met Telegraaf (wekelijks twee pagina’s in de weekendbijlage) is gecontinueerd en in veel gevallen verder uitgebreid. Met uitzondering van de Cultuurbijlage (Utrecht Dichtbij, september) is er sprake van gesloten beurzen.

NetwerkenNaast dat Cultuurpromotie Utrecht vertegenwoordigd is in een aantal structurele netwerken, zoals de Taskforce Marketing, een gelegenheidsclub met betrekking tot het ‘Utrecht verhaal’ of het Gastvrijheidsproject wordt Cultuurpromotie Utrecht voor tal van uiteenlopende bij-eenkomsten, presentaties en brainstorms uitgenodigd in een stad waar veel ondernomen wordt. Regelmatig betreft het nieuwe initiatieven waarvoor het geld nog gevonden moet worden. Dit is één van de redenen waar-om Cultuurpromotie Utrecht een voorstander is van ver-dere samenwerking met Toerisme Utrecht. Om mogelijk in de toekomst gezamenlijk helder kaders te formuleren en daarbij ook de (on)mogelijkheden goed aan te kun-nen geven.

Duurzaamheidsconvenant Samen met een aantal Utrechtse festivals (o.a. NFF, Bevrijdingsfestival, Gaudeamus Muziekweek, Tweetakt, SPRING) heeft Culturele Zondagen najaar 2012 een convenant ondertekend om in een driejarig project tot verduurzaming van de evenementensector te komen. Dit project wordt financieel ondersteund door de Gemeente Utrecht. De deelnemende festivals hebben zich verenigd in een werkgroep Duurzame Evenementen Utrecht, met een eigen blogsite (duurzameevenementenutrecht.nl) waar wetenswaardigheden worden uitgewisseld. Gedu-rende 2013 organiseerde ieder festival een bijeenkomst op het eigen evenement, om te vertellen over de duur-zame stappen die zij hadden gemaakt, maar ook waar zij in de praktijk tegenaan waren gelopen. Op de website werd hier verslag van gedaan. Culturele Zondagen deed dit tijdens het Uitfeest waar ook een zogenoemde ‘nul-meting’ werd gehouden. De uitkomsten van de meting zijn verwerkt op milieubarometer.nl. De speciaal aange-stelde duurzaamheidscoördinator kende in het najaar van 2013 een wisseling van persoon. Op een centrale bij-eenkomst eind 2013 werd besloten om zich als festivals voor 2014 gezamenlijk te gaan focussen op drukwerk, catering en energie.

13

Cultuurpromotie Utrecht

Page 15: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

14

/ Winkel van Sinkel tijdens Culturele Zondagen. Foto: Hanne Nijhuis

Cultuurpromotie Utrecht

/ Brunch in de Winkel van Sinkel. Foto: Anna van Kooij

Page 16: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

CU

LTU

RELE

ZO

ND

AG

ENC

ULT

URE

LE Z

ON

DA

GEN

Page 17: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

16

BEZOEK EN BEREIK

Wat betreft het bezoek was 2013 een heel goed jaar voor Culturele Zondagen: de zeven evenementen trok-ken in totaal 194.947 bezoeken, een substantiële stijging van 26% ten opzichte van 2012 (154.824 bezoeken). De doelstelling van 160.000 uit het jaarplan werd daarmee ruimschoots gehaald. Het gemiddelde bezoek per zon-dag steeg van 22.118 naar 27.850. Utrecht Danst vormde een hoogtepunt, met maar liefst 57.064 bezoeken op 13 en 14 april. Het was een mooi slot van vier succesvolle edities. Ook Kijken, Kijken, Kopen en het Uitfeest trokken weer veel bezoeken – respectievelijk 25.182 en 60.219.

Culturele Zondag Datum Aantal bezoeken

Nieuwjaarsduik 13 januari 2013 16.143

Kijken, Kijken, Kopen 3 maart 2013 25.182

Utrecht Danst 13 & 14 april 2013 57.064

Vocaal Kabaal 2 juni 2013 17.692

Cross Culture 13 & 14 juli 2013 5.500

Uitfeest 1 september 2013 60.219

Op bezoek bij het boek 24 & 25 oktober 2013 13.147

Totaal 2013   194.947

In vergelijking met voorgaande jaren zien we een duidelijke stijgende lijn in het gemiddeld aantal be-zoeken per Culturele Zondag.

Vergelijking # zondagen Bezoeken Gemiddeld

2010 11 172.605 15.691

2011 9 176.123 19.569

2012 7 154.824 22.118

2013 7 194.947 27.850

INLEIDING

In 2013 werden overeenkomstig het jaarplan zeven Culturele Zondagen georganiseerd: vier bekende zon-dagen als Nieuwjaarsduik; Kijken, Kijken, Kopen; Utrecht Danst en het Uitfeest, en daarnaast drie nieuwe zonda-gen: Vocaal Kabaal (thema zang en muziek); Cross Culture (i.s.m. Vrede van Utrecht en DOX) en Op bezoek bij het boek (thema boeken, literatuur, lezen). Eén daar- van (Vocaal Kabaal) zou oorspronkelijk plaats hebben in december 2012, maar is doorgeschoven naar juni 2013, met als belangrijk bijkomend voordeel dat voor de programmering nauw kon worden samengewerkt met de gemeente Utrecht rondom de Stadsdag; immers, op zondag 2 juni vierde Utrecht haar 891ste verjaardag.

Focus 300 jaar VredeHet niet doorgaan van Utrecht als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 betekende voor de stad Utrecht, het culturele veld, en dus ook voor de Culturele Zondagen dat de focus nog nadrukkelijker op de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht kwam te liggen. Utrecht Danst als onderdeel van het openingsweekend en het gecopro-duceerde Cross Culture waren op voorhand de zondagen waarin nauw zou worden samengewerkt met de or-ganisatie van de Vrede van Utrecht. Met Kijken, Kijken, Kopen kwam daar feitelijk een derde zondag bij, aangezien de focus in het programma moest worden ver-legd van ‘2018’ naar ‘2013’. Overigens gaven ook de an-dere Culturele Zondagen (m.u.v. Op bezoek bij het boek, toen de viering voorbij was) waar mogelijk ruimte aan programma´s van Utrechtse makers, die speciaal in het kader van de Vrede van Utrecht waren geproduceerd. In het programmaboekje werden deze steeds voorzien van de speciale Vrede van Utrecht-tag.

“Dankzij de Culturele Zondagen krijg je een breder beeld van alle culturele instellingen door de laagdrempeligheid. Ook is het heel leuk voor kinderen om kennis te maken met verschillende culturele uitingen.”

“We ontdekken met de Culturele Zondagen wat we leuk vinden en zo kunnen we beter be- palen welke ‘echte’ voorstellingen we in de loop van het jaar willen zien.” 1

1 Quotes van respondenten uit GfK Intomart publieksonderzoek.

3.Culturele Zondagen

Page 18: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

17

Culturele Zondagen

Reikwijdte en samenwerking De reikwijdte van de Culturele Zondagen werd in 2013 verder vergroot (zie kader), met in totaal 363 deelne-mende locaties, 846 verschillende programmaonder-delen en 1264 voorstellingen of activiteiten in 2013. Behalve met de Vrede van Utrecht en de gemeente Utrecht rond de Stadsdag Utrecht werd in 2013 samen-gewerkt met tal van culturele en maatschappelijke orga-nisaties, onderwijsinstellingen, maar ook met winkeliers en horeca, die voor een belangrijk deel medeverant-woordelijk waren voor de invulling en ‘huisvesting’ van de programmering van de verschillende Culturele Zondagen. In bijlage E is een compleet overzicht op-genomen van alle deelnemers en locaties. Daarbij is voor de programmering ook samengewerkt met een aantal vaste partners. Zo werd voor Kijken, Kijken, Kopen opnieuw samengewerkt met Centrummanage-ment Utrecht. De Winkel van Sinkel deed ook in 2013 dienst als vaste thuislocatie voor de Culturele Zondagen, en werd door het publiek steeds beter gevonden, mede door de wisselende programmering op die plek. Vaste waarde is inmiddels het Culturele Zondagen College, georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht, die daarnaast ook bijdraagt in extra program-mering tijdens twee Zondagen. Met Hoog Catharijne werd samengewerkt voor een speciale programmering in het winkelcentrum tijdens vier Culturele Zondagen.

“Veel vrienden van me die buiten Utrecht wonen komen met culturele zondagen op be- zoek en zijn jaloers op het cultuuraanbod hier in Utrecht.” 2

Hoge waardering Het succes van Culturele Zondagen wordt ook onder-schreven door de resultaten van het onderzoek dat GfK Intomart in 2013 uitvoerde, waaruit bleek dat de Culturele Zondagen onder de Utrechtse bevolking zeer gewaardeerd worden. GfK Intomart onderzocht behalve de cultuurbehoefte, interesse, informatiezoekgedrag en daadwerkelijke cultuurconsumptie onder de Utrecht-se bevolking ook de bekendheid en het gebruik van Culturele Zondagen. Culturele Zondagen blijken bekend en geliefd onder de Utrechters: ruim 70% kent Culturele Zondagen, en 43% van de Utrechters bezocht het afge-lopen jaar één of meer Zondagen. Ruim 40% van de be-zoekers waardeert de Zondagen met een acht of hoger. Culturele Zondagen worden gezien als een meerwaarde voor de stad, goed voor de economie, ze stimuleren het cultuurbezoek in Utrecht, zorgen voor een goede sfeer in de stad, dragen bij aan het saamhorigheidsgevoel en zetten Utrecht op de kaart. Voor een samenvatting van de conclusies en aanbevelingen, zie bijlage F.

2 Quote van respondent uit GfK Intomart publieksonderzoek.

“Culturele Zondagen zijn een fantastisch samenbindend initiatief, een leuke gelegen- heid om bekenden met dezelfde interesse te ontmoeten of nieuwe contacten te maken.” 3

Famke Koolkof (6 oktober 2013) “Ik wil jullie bij deze heel hartelijk bedanken voor het organiseren van de culturele zonda- gen in Utrecht. Ik was er dit jaar voor het eerst bij en ik heb echt genoten. Dit en de vele soortgelijke culturele happenings in Utrecht maken deze stad voor mij tot wat het is. Ik heb er erg van genoten en hoop dat het pro- gramma komend jaar net zo uitgebreid is. Het enige minpuntje wat ik kon ontdekken was dat er zóveel tegelijk geprogrammeerd werd op de zondagen, dat je steeds keuzes moest maken en ook een heleboel moest mis- sen. Maar dat kwam dan ook alleen maar doordat er zoveel leuks was. Bedankt!” 4

3 Quote van respondent uit GfK Intomart publieksonderzoek.4 Reactie van een bezoeker naar aanleiding van de CZ VIP actie, uit-gezet in een Podiumpagina advertentie in Volkskrant, Trouw en NRC, zie pagina 31.

 Aantal deelnemendelocaties

Aantalprogrammaonderdelen

Aantal opvoe-ringen

Nieuwjaarsduik 41 76 108

Kijken, Kijken, Kopen 43 60 175

Utrecht Danst 70 181 236

Vocaal Kabaal 35 83 104

Cross Culture 2 42 61

Uitfeest 107 272 357

Op bezoek bij het boek 65 132 223

Totaal 2013 363 846 1264

Ter vergelijking:

Totaal 2012 278 685 1131

Page 19: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

18

Culturele Zondagen

/ Culturele Zondag Vocaal Kabaal. Foto: Hanne Nijhuis

/ Culturele Zondag Cross Culture. Foto: EPIC Photography

Page 20: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

19

Evert-Jan Pol @EJPol (via Twitter) “Heb tijdens de @CultureleZondag klein stukje mini-opera meegepikt in stadskasteel Oudaen. Klonk goed!”

Passend bij het prachtige winterweer kon er op de Maria- plaats door kinderen worden geschaatst op de ‘SKON-schaatsbaan’, met een koek-en-zopie-tent en demonstra-ties ice carving. Het Aboriginal Art Museum (AAMU) opende onder grote belangstelling de tentoonstelling Storytellers en had een mooi kinderprogramma. De cri-sis in Griekenland stond centraal in de NUTtige winkel in Theater Kikker, waar een heuse Griekse winkel was ingericht met Griekse producten, een koffiebar en korte toneelvoorstellingen van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Theatergroep Monter. In Vredenburg speel-de, zong en danste Frank Groothof een nieuwe versie van Carmen. Singer-songwriters brachten hun intieme liedjes ten gehore in Café Willem Slok en De Slegte. Bij Grand Hotel Karel V beleefde het piano-gong con-cert First Silence, Then Music van Albert Veenendaal en Michael Baird een meer dan uitverkochte première. Minke Elisa Brands gaf in Sonnenborgh een open-bare repetitie van haar voorstelling 27th Character, waarmee ze haar tienjarig jubileum als onafhanke-lijk choreograaf vierde. In RASA was onder meer een World Synergy Sound programma waarbij melodieën uit verschillende culturen werden bewerkt tot eigen composities met een spetterende nieuwe sound. In Leidsche Rijn kon het publiek naar het uitgebreide pro-gramma van Duik in het Zand! in Cultuur19. In Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland tenslotte, opende cultuur-wethouder Frits Lintmeijer aan het einde van de middag officieel het webradiostation De Stem van West, waarop verschillende makers (kunstenaars, schrijvers, radio-makers en muzikanten) hun persoonlijke verhalen laten horen over de stedelijke verandering in Utrecht West.

Tessa van den Dolder @TessavdDolder (via Twitter) “Wat een straaalende zondag! =D Vanmiddag even cultuur snuiven in eigen stad o.a. #Blue- jeans @CentraalMuseum @CultureleZondag #030”

CULTURELE ZONDAG NIEUWJAARSDUIK 13 JANUARI 2013

Aantal locaties met programmering: 41Aantal verschillende programmaonderdelen: 76Totaal aantal voorstellingen/optredens: 108Aantal bezoekers: 16.143

Alweer voor de tiende keer vormde de Nieuwjaarsduik de culturele start van het nieuwe kalenderjaar. Tradi-tiegetrouw lieten ook dit keer de culturele instellingen, makers en performers uit Utrecht de bezoekers kennis-maken met hun plannen en projecten voor het nieuwe jaar. Op meer dan veertig binnen- en buitenlocaties was een programma te zien, variërend van toneel, dans en muziek tot film en opera. Speciale aandacht was er bovendien voor de Utrechtse festivals, die zich presen-teerden in de Winkel van Sinkel. Het bezoek op deze zondag liet een stijging zien van meer dan 50% ten op-zichte van 2012 (10.448 bezoekers), en de reacties van zowel het publiek als deelnemers waren onverdeeld positief.

Bekijk ‘t @bekijkt (via Twitter) “Ook jong #talent is goed vertegenwoordigd op @CultureleZondag in Utrecht #nieuw- jaarsduik. De Rel-schoppers zijn GOED!

De Winkel van Sinkel was voor de gelegenheid voor één dag omgedoopt tot festivalpaleis. Vijftien Utrechtse festivals presenteerden hier hun programma, variërend van voorproefjes, interviews, filmpjes en ontmoetin-gen, en er was een festivalinformatiemarkt. Presentator Winfried Bayens praatte het programma gedurende de dag aan elkaar. Zo verzorgde het Café Theater Festival een aantal mini-performances, en gaf het ARK festi-val met De Relschoppers - drie Marokkaanse jongeren uit Kanaleneiland - een spectaculaire ‘electrolecture’, een mix van beeld en geluid, video, DJ-werk, zang en gesproken uitleg. Ook onthulde het nieuwe podiumkun-stenfestival van Utrecht haar naam: SPRING (fusie tus-sen Festival a/d Werf en Springdance), waarna geïnte- resseerde bezoekers in gesprek konden met de artistiek directeuren Rainer Hofmann en Bettina Masuch. Zan-geres Denise Jannah gaf een exclusief optreden als voor-proefje van het door het Literatuurhuis georganiseerde festival City2Cities. In een overvolle Tuinzaal nam prof. Dr. Johan Bolhuis, hoogleraar Cognitieve Neurobiologie aan de Universiteit Utrecht, in het Culturele Zondagen College Het Neurovisie Songfestival de luisteraars mee in de fascinerende wereld van het menselijk brein, en vertelde alles over de nauwe verwantschap tussen vogel en mens.

Culturele Zondagen

Page 21: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

20

CULTURELE ZONDAG KIJKEN, KIJKEN, KOPEN 3 MAART 2013

Aantal locaties met programmering: 43Aantal verschillende programmaonderdelen: 60Totaal aantal voorstellingen/optredens: 175Aantal bezoekers: 25.182

Op zondag 3 maart vond de tweede editie van de Culturele (koop)Zondag Kijken, Kijken, Kopen plaats: volop theater, dans, muziek en beeldende kunst in klei-ne en grotere winkels. De conclusie van zowel publiek, winkeliers als organisatoren na de eerste editie in 2012 (21.847 bezoekers) was namelijk eensluidend: het smaak-te naar meer! Ook de twee editie werd een geslaagde dag vol prettige verrassingen in de Utrechtse binnen-stad. Zondag 3 maart 2013 was tevens de datum vanaf wanneer het in Utrecht officieel iedere zondag koop-zondag is. Er kwamen ruim 25.000 bezoekers cultuur ‘hoppen’ en ‘shoppen’.

Peter de Jong @troubadourpeter (via Twitter) “Wat is @CultureleZondag ontzettend leuk voor muzikant en publiek. Veel leuke reacties gehad. Gespeeld met #JudithFaas”

Bezoekers liepen enthousiast van winkel naar winkel met het programmaboekje in de hand. De dag werd ge-kenmerkt door een bijzondere sfeer, een culturele buzz en een mix aan prachtige acts in kleine winkels als de Livera, waar special guest Lucky Fonz III optrad met dichters Oscar Kocken en Jibbe Willems. Of Galerie Rob Rademakers waar het Strijkkwintet Medeklinkers van USConcert een bewerking van de Schilderijen-tentoonstelling van Mussorgsky ten gehore bracht. Urban dansers van Solid Ground dansten voor een groot publiek als levende etalagepoppen in de etalages van H&M en Sissy-Boy. De Jazz-popband Femme Vanille gaf een prachtig intiem optreden tussen de kleding van Revenge. Singer-songwriters vertolken hun liedjes in GURUS en tussen de koffie en thee van Simon Lévelt en en verschillende theateracts werden opgevoerd in onder meer La Palmerie, hoedenzaak Jos van Dijck en De Rode Winkel. Buiten bij de HEMA kon je je op de rode loper als VIP laten ontvangen.Een van de hoogtepunten was de multimedia perfor-mance van Cult Dealer Enzo, met acrobaten, yogi’s, en dj’s midden in de Winkel van Sinkel. Hier kon men ook terecht voor het vaste onderdeel Culturele Zondagen College: Louk Vanderschuren, hoogleraar Neurobiolo-gie van Gedrag aan de Universiteit Utrecht, bood een wetenschappelijke kijk op een begrip waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben: verleiding.

De Oranje Man @DeOranjeMan (via Twitter) “Wat n feest @CultureleZondag vandaag in Utrecht! @lilianhak heerlijk vanaf balkon wat n entourage zo met de Dom!”

Met de tweede editie van Kijken, Kijken, Kopen werd ook alvast vooruitgeblikt naar de feestelijke viering van 300 jaar Vrede van Utrecht, een programma dat op 11 april 2013 officieel van start zou gaan. Verschillende Utrecht-se makers en gezelschappen die met dit bijzondere Vredesjaar aan de slag waren gegaan, zoals Het Filiaal, auteur Daniëlle Hermans en Theatergroep Aluin, gaven alvast een preview. Ook konden voor het eerst de spe-ciale Vrede van Utrecht wijnen worden geproefd. De Bijenkorf had met haar centrale plek in de binnen-stad een prachtig programma, van kunst, design en opera. Twintig Utrechtse kunstenaars stelden hun werk hier tentoon, variërend van kopjes, vazen en meubels tot jurkjes. Ook genoot het publiek van fragmenten uit de opera Blauwbaard, vertolkt door de solisten Niek Idelenburg en Leonie van Veen van Holland Opera op de roltrappen van het warenhuis. Hiermee werd even-eens een preview gegeven van de speciale herneming van de opera die zomer op Fort Rhijnauwen, in het kader van de Vrede van Utrecht.

Evert-Jan Pol @EJPol (via Twitter) “Muziek, dans, theater, wijn en een Tommy Cooper-achtige goochelaar; de @Culturele- Zondag was zeer geslaagd!”

Overdekt winkelen en tegelijk een spelletje spelen of naar een dansvoorstelling kijken? Het kon in Winkel-centrum Hoog Catharijne op het Hoog Brabantplein middels het aloude spel Twister in een 3D-variant van Theatergroep de Jongens, ‘midgetsjoelen’ met Theater- groep Powerboat en het aansturen van een professio-nele danser met een Wii-controler tijdens de dansvoor-stelling PLAY ME van choreografe Giulia Mureddu. De Dansers van Café Ed Sanders gaven op de Neude vier spetterende danstheatervoorstellingen, die zorgden voor enorme toeloop van publiek. Tussendoor konden kinderen hier hun knuffelbeest leren parachutesprin-gen, of konden zij op de Stadhuisbrug meedoen aan een workshop Demonstreren kun je leren, die aan het einde van de middag werd afgesloten met een heuse optocht richting de ingang van het Stadhuis.

Culturele Zondagen

Page 22: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

21

Culturele Zondagen

/ Culturele Zondag Kijken, Kijken, Kopen. Foto: Hanne Nijhuis

/ Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Foto: Hanne Nijhuis

Page 23: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

22

Whitney @Sneeuwwitje (via Twitter) “Terug van de stad, ik hoouuu van deze cul- turele zondagen, omgg wat kunnen sommige mensen goed dansen! :)”

Op zondagochtend opende burgemeester Aleid Wolfsen voor het Stadhuis Het Stadsbal, waar een keur aan ball-room dansen de revue passeerde, van de 16e eeuw tot nu. Op het Domplein was een compleet Dansdorp opge-trokken, waar tal van dansscholen uit de stad en provin-cie presentaties en workshops gaven, voor jong en oud, in de meest diverse disciplines. Op de Neude kon men in de DansArena kijken naar diverse dansvoorstellingen van o.m. het nieuwe festival SPRING, De Dansers en het Internationaal Danstheater. Ook kreeg het publiek een preview te zien van Piece of Mind van de jonge Utrechtse choreograaf Kenzo Alvares, een productie in opdracht van Culturele Zondagen, die op 10 mei in Theater De Kom haar première beleefde. Museum Speelklok veran-derde voor één dag in een Hip Hop Palace waar danser Juvat Westendorp bezoekers al dansend rondleidde. In Stairway to Heaven konden veertig-, vijftig- en zestig-plussers samen met Sandra Remer dansen op een spe-ciaal samengesteld Dance ’n Groove programma, met optredens van o.a. Forrest en DJ Floyd. In de Winkel van Sinkel stonden de zintuigen centraal met het pro-gramma Dance ’n Senses / Senself van Stichting Skyway. Ook ging hier Horen-Zien-Zwijgen in première, de cho-reografie die Krisztina de Châtel speciaal voor Utrecht Danst maakte samen met mensen met en zonder een visuele, lichamelijke, verstandelijke of auditieve beper-king. De voorstelling werd later op de dag nogmaals op het Domplein opgevoerd.

Paushuize @paushuize (via Twitter) “Wow wat een succes was Utrecht Danst! Mooi programma, lekker weer, veel bezoekers! Complimenten aan @CultureleZondag! #cznl”

Utrecht Danst werd afgesloten op de Neude met een grande finale van de welbekende U-Dans. Hier werd ook de winnaar bekend gemaakt van een speciale U-Dans wedstrijd, waarvoor men een eigen versie van de U-Dans moest dansen, filmen en op YouTube plaatsen. Het echte slotakkoord was uiteindelijk voor de heropvoering van de Ode Dans, de choreografie op muziek van Kyteman, die choreograaf Caggie Gulum speciaal maakte voor de eerste editie van Utrecht Danst in 2010.

CULTURELE ZONDAG UTRECHT DANST13 & 14 APRIL 2013

Aantal locaties met programmering: 70Aantal verschillende programmaonderdelen: 181Totaal aantal voorstellingen/optredens: 236Aantal bezoekers: 57.064

De vierde, en tevens laatste editie van Utrecht Danst was een 24-uur durend dansspektakel voor jong en oud en vormde een onderdeel van de openingsactiviteiten van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Reeds op zaterdagavond ging het programma in de binnenstad van start met muziek, dansen en eten; zowel in aanloop naar, als na afloop van De Slag om Vrede, het muzi-kale en theatrale openingsspektakel van de Vrede van Utrecht op het dak van de A2 in Leidsche Rijn. Op zon-dag veranderde de stad in één groot danspodium met voorstellingen, workshops, dansshows, dansfilms en andere activiteiten op meer dan dertig locaties door de gehele binnenstad. Alle disciplines kwamen aan bod: van modern, klassiek, tango en urban tot lindyhop, bal-folk en flamenco. Utrecht Danst trok over twee dagen ruim 57.000 bezoekers, en zorgde er voor dat - geholpen door het eerste echte mooie lenteweer – de binnenstad van Utrecht bruiste. Het jaar ervoor trok deze zondag 28.628 bezoekers.

Mr Sjaak @misterjaak (via Twitter) “Lang geleden dat ik zo lekker door m’n stadsjie heb gelopen. #utrechtdanst voelt als koninginnedag met een #zomerexplosie”

De Neude was gedurende het weekend getransformeerd tot DansArena, compleet met tribunes en een (overdekt) podium in het midden. Blikvanger was het 15x4 meter grote Dropstuff-videoscherm dat behalve voor de ver-schillende dansoptredens, ook werd gebruikt voor inhou-delijke bijdragen van verschillende culturele partners uit Utrecht. Op zaterdagavond zorgde de urban dance battle Planet Kulture voor volle tribunes en enthou-siaste reacties onder het veelal jonge publiek. De bat-tle werd omlijst met spectaculaire dansshows en show-cases van diverse crews uit Nederland (o.a. Renegade, Dutch Soul Supply en SevenThirty). Na afloop werd de DansArena vrijgemaakt voor diverse Utrechtse dj’s als onderdeel van Dance ’n Dance, een uitgebreid afterparty- programma in meer dan dertig clubs en danscafés dat doorging tot in de kleine uurtjes. Bijzonder was de ver-toning van de dansfilm Interference van Minke Elisa Brands op een speciaal waterscherm boven de Oude-gracht; ook kon het publiek een nachtwandeling maken naar een ‘verborgen’ dansvoorstelling op locatie.

Culturele Zondagen

Page 24: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

23

CULTURELE ZONDAG VOCAAL KABAAL1 & 2 JUNI 2013

Aantal locaties met programmering: 35Aantal verschillende programmaonderdelen: 83Totaal aantal voorstellingen/optredens: 104Aantal bezoekers: 17.692

In het centrum van Utrecht werd op zondag 2 juni volop gezongen tijdens Vocaal Kabaal – een nieuwe Culturele Zondag rond het thema zang en muziek. Geen mogelijk-heid van de menselijke stem bleef deze dag ongehoord: van close harmony tot singer song, van fado tot rap, van smartlap tot hip hop. Op meer dan dertig locaties, van het Academiegebouw tot aan de putdeksels in de Zadelstraat, kon jong en oud genieten van concerten, workshops, lezingen en films. Met een speciaal voorpro-gramma in de Domkerk op zaterdagavond 1 juni mid-dels het concert Resonance, gecomponeerd door Merlijn Twaalfhoven. Ook vierde Utrecht op 2 juni haar 891ste verjaardag. Reden om groots uit te pakken met onder meer een verjaardagsconcert voor de stad op het plein voor het Stadhuis. Ruim 17.500 bezoekers kwamen op deze Culturele Zondag af, die mede in samenwerking met Stadsdag Utrecht werd georganiseerd.

Twan Timmermans @twantimmermans (via Twitter) “Tijdens @CultureleZondag #Willibrord door 16 koren/musici ontdekt als perfecte concert- locatie voor prachtige muziek!“

Het door Merlijn Twaalfhoven speciaal voor Vocaal Kabaal gecomponeerde Resonance lag in het ver-lengde van eerdere van zijn grote muziekprojecten met amateurs en professionals zoals Duizend Stemmen in Carré, Symphony Arabica en Symfonie voor Iedereen. Uiteindelijk werkten circa 270 Utrechtse zangers mee aan Resonance. Zij voerden de luisteraars mee in een zee van tonen, akkoorden en harmonieën, en zorgden tezamen voor een resonerende, galmende en verstilde klankervaring tussen de hoge muren van de Domkerk. Het speciale verjaardagsconcert voor de stad werd op zondagochtend feestelijk geopend door burgemeester Aleid Wolfsen, met koffie en gebak voor vierhonderd Utrechters. Aan dit programma werd meegewerkt door de Nieuwe Philharmonie Utrecht, zangers van de Nederlandse Bachvereniging en verschillende amateur-koren en -orkesten. Tevens vond de première plaats van het speciaal gecomponeerde Stadsdaglied Utrecht is een huis met vele kamers. Chrétien Breukers en Ruben van Gogh van het Utrechts Dichtersgilde maakten de tekst, die op muziek werd gezet door Joep Beerens, een jong talent van het conservatorium.

Gedurende de dag bracht een twintigtal Utrechtse ko-ren op zes verschillende straathoeken en pleinen hun repertoire ten gehore, van licht klassiek tot swingend Braziliaans, van jazzy songs tot gospel. De samenwer-king met Universiteit Utrecht zorgde voor een zeer ge-varieerd programma in het Academiegebouw met onder andere een college van Dr. Louis Grijp over de Neder-landse Liedcultuur tijdens de onderhandelingen van de Vrede van Utrecht, een workshop Durven Zingen en twee afgeladen optredens van Girls, Girls, Girls, waarbij ne-gen zangeressen van Parnassos Cultuurcentrum diverse meidengroepen tot leven brachten. Ook in Grand Hotel Karel V waren er overvolle optredens, van onder andere a‐capella groep Vocalicious en close-harmony koor Leeuwenhart. Indrukwekkend was het concert Sacred Songs in de Domkerk, georganiseerd in samenwerking met Culture Connection, waarbij de mooiste stemmen uit verschillende wereldreligies samen werden gebracht. Deelnemende koren en solisten zongen eigen repertoire over het thema ‘licht’. Stemkunstenares Monica Akihary verbond dit alles met fraaie zangimprovisaties tot één compositie, met indringende Koptische zang, gloedvolle Joodse liederen, aanstekelijke anasheed (Marokkaanse gospel) en soulvolle black gospel.

Nel de Kam @NeldeKam (via Twitter) “Nu eens niet als vrijwilliger werkzaam op @CultureleZondag, maar met #Koor Otia & @StutTheater koor op pad! Het wordt weer n prachtige dag!“

In Paushuize zongen talentvolle Utrechtse singer-songwriters prachtige liedjes voor een enthousiast pu-bliek. Jonge zangers en muzikanten traden op met de populaire Marokkaanse artiest Douzi in de Winkel van Sinkel. Utrechtse rappers gingen de battle met elkaar aan onder het toeziend oog van host MC Excellent op de Korte Minrebroederstraat. Deze jongeren volgden in aanloop naar Vocaal Kabaal een aantal master- classes in Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland. Voor de allerkleinsten was er onder meer de voorstellingWalla Kristalla van Saartje van Kamp in het Centraal Museum. Ook konden zij zichzelf op de Neude in een onderlinge race letterlijk vooruit schreeuwen op speciaal geprepa-reerde driewielers.

Heleen Takkebos en Willem Koster (5 juni 2013) “Vocaal Kabaal was de reis waard! Vanuit Friesland naar Utrecht gekomen werden we ver- rast door prachtige optredens van muzikale mensen.” 1

1 Reactie per email naar aanleiding van winactie CZ arrangement in landelijke dagbladen, zie pagina 31.

Culturele Zondagen

Page 25: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

24

Culturele Zondagen

/ Culturele Zondag Vocaal Kabaal. Foto: Hanne Nijhuis

/ Culturele Zondag Utrecht Danst. Foto: Hanne Nijhuis

Page 26: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

25

de muziek van Arts the Beatdoctor (geprogrammeerd op zondag) een goed bijvoorbeeld van de verschillende stijlen die op Cross Culture aan bod kwamen en die de Utrechtse muziekscene kenmerken: elektronische mu-ziek met invloeden uit verschillende genres zoals hip-hop, bass, dubstep. Jonge populaire Utrechtse artiesten als Bombay Show Pig en Boemklatsch Equalizer ston-den zaterdag geprogrammeerd op het hoofdpodium. De eerste bracht een combinatie van elektronische gelui-den en beelden, de tweede de ultieme festivalmuziek: bewegelijk, zomers, veelzijdig en eigenzinnig.

Ramona Flowers @Levria (via Twitter) “Blauwe plekken tellen, misschien pak ik wel een stift en verbind ik ze met elkaar. #Cross- Culture was veel te tof.“

Cross Culture was vooral ook meer dan muziek. Zo or-ganiseerde Skatepark Utrecht op zaterdag Block Party XL, een skatewedstrijd met speciaal voor het festival gebouwde obstakels op de Basketball Court. Op zon-dag was er The Bowl Battle in de door graffiti goeroe JanIsDeMan van een nieuwe ‘piece’ voorziene betonnen bowl in het Griftpark. Meer graffiti was er van Thijmen Geluk en Gebakken Muren die gedurende het week-end werkten aan een Wall of Art. Op de Dance Square waren er korte optredens van onder andere b-boy crew iLL Skill Squad (bekend van Holland’s Got Talent) en kon je bij DOXmoves in korte tijd een choreografie van professionele dansers aanleren. DJ School Utrecht gaf workshops in beatmixen en scratchen, en het creatieve collectief Vers Vermaak verzorgde op beide dagen een vrolijk randprogramma. Op zaterdag kon je je cap, snea-kers of vriendin ruilen bij het Ruilhuisje. De ouderwetse zeskamp met onder andere touwtrekken en zaklopen op zondag was vooral goed besteed aan de jongste bezoe-kertjes. Host van Cross Culture op beide dagen was Pax (Habek, Kyteman’s Hip-hop Orchestra). Voor de men-sen die er dit weekend geen genoeg van konden krijgen verzorgden RAUW en SETUP Utrecht in de nacht van zaterdag op zondag nog een afterparty in Tivoli.

Guerilla Speakerz @Guerillaz (via Twitter) “Maar het absolute hoogtepunt was Cross Culture Festival. Vibeswise is Utrecht de hoofdstad van Europa.“

CULTURELE ZONDAG CROSS CULTURE13 & 14 JULI 2013

Aantal locaties met programmering: 2Aantal verschillende programmaonderdelen: 42Totaal aantal voorstellingen/optredens: 61Aantal bezoekers: 5.500

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli stond het Utrechtse Griftpark op zijn kop tijdens Cross Culture met beats, skate contests, urban dans, visuals, graffiti en work-shops. Dit nieuwe tweedaagse multidisciplinaire festival bood een programma vol nationale en internationale acts, met artiesten als DJ Shadow, Fresku, NEOBASH!, Soskop, SKIP&DIE en Broken Brass Ensemble. Er waren prijzen te winnen in twee skate wedstrijden en dans-groepen als iLL Skill Squad en Pop’arazzi gaven ver-schillende shows. Cross Culture was een samenwerking tussen Culturele Zondagen, Vrede van Utrecht en DOX en vormde de opmaat naar het European Youth Olympic Festival 2013 in Utrecht. ’s Zaterdags trok het evenement ruim 1.500 betalende bezoekers, met name jongeren, en op de gratis zondag een breder publiek met ruim 4.000 bezoekers.

Maartje Brand @MaartjeBrand (via Twitter) “Goed sfeertje #CrossCulture! Jong en oud genietend van zon, muziek, elkaar en t #grift- park #utrecht“

Reeds eind 2010 was Cultuurpromotie Utrecht bena-derd door de organisatie van de Vrede van Utrecht om met één van de Culturele Zondagen te participeren in Cross Culture. Met No Label had Culturele Zondagen in 2008 en 2010 succesvol aandacht weten te genereren voor verschillende opkomende jongerenculturen met nieuwe makers, ideeën en disciplines, en daarmee ook een jong(er) publiek weten te bereiken. De Vrede van Utrecht wilde juist met Cross Culture groot en specifiek inzetten op jongeren, een groep die ook voor Culturele Zondagen interessant is en blijft. De kracht van het ‘merk’ Culturele Zondagen binnen de stad Utrecht is juist een breed publiek kennis te laten maken met ver-schillende vormen van cultuur. Een en ander resulteerde uiteindelijk in de opzet van een tweedaags evenement, waarbij de zaterdag specifiek werd geprogrammeerd voor een jong(er) publiek, en de zondag voor een breder publiek.

Cross Culture moest verder gaan dan een ‘gewoon’ muziek- of dancefestival. Uitgangspunt was de jonge Utrechtse generatie artiesten en performers én hun pu-bliek centraal te laten staan. Juist door makers uit ver-schillende disciplines bijeen te brengen, zou ook een heel divers publiek op de been worden gebracht. Zo was

Culturele Zondagen

Page 27: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

26

CULTURELE ZONDAG UITFEEST 1 SEPTEMBER 2013

Aantal locaties met programmering: 107Aantal verschillende programmaonderdelen: 272Totaal aantal voorstellingen/optredens: 357Aantal bezoekers: 60.219

Op zondag 1 september genoten circa 60.000 bezoekers tijdens het Uitfeest van een divers cultureel program-ma op meer dan honderd locaties in Utrecht centrum en omgeving. Het bruisende festivalhart van deze zes-tiende editie was, net als in 2012, geconcentreerd op de Neude, het Stadhuisplein (Korte Minrebroederstraat), de tussenliggende Schoutenstraat en de Winkel van Sinkel. Het Uitfeest vormt de traditionele start van het culturele seizoen.

Barbara Spronck @BarbaraSpronck (via Twitter) “Wat een fantastische overdaad aan cultuur vandaag bij #utrecht #uitfeest Dank aan or- ganisatie! #stadomtrotsoptezijn“

Het Uitfeest begon dit jaar sportief met het evenement Cycling in Concert op de Neude. Ruim zestig deelne-mers op ‘spinningbikes’ fietsten op live klassieke mu-ziek, terwijl het peloton van de wielerwedstrijd de Ronde van Midden Nederland letterlijk voorbij raasde. Op het podium speelde het pianistenduo Sandra en Jeroen van Veen stukken als Metamophosis van Philip Glass en delen uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Eerder op de dag al kon het publiek de geest in beweging zet-ten bij het drukbezochte Culturele Zondagen College Op de toppen van je kunnen van gedragswetenschapper Erik Bijleveld onderin de Neudeflat. Onder toeziend oog van host Art Rooijakkers waren op de Neude verder die dag optredens van onder meer Hadewych Minis, Lilian Hak, Jersey Boys en het swingende Jungle by Night. In de Schoutenstraat, voor de gelegenheid omgetoverd tot Theaterstraat, waren in de winkels en op de rode loper doorlopend acts te zien van poëzie en dans, tot theater en muziek. Het Stadhuisplein was de plaats voor alle liefhebbers van singer-songwriters die optraden onder leiding van Giel Beelen. In nauwe samenwerking met de omliggende horeca werd bovendien voorzien in een grote variëteit aan hapjes en drankjes. Met de vertoning van de Nederlandse thriller Daglicht in de NFF Open-luchtbios, in aanwezigheid van regisseur Diederik van Rooijen en acteur Fedja van Huêt, werd hier het Uitfeest ook afgesloten.

De vele deelnemende instellingen boden een open hui-zen programma of presenteerden een vooruitblik op het nieuwe culturele seizoen. Zo gaf in de Stadsschouwburg

Utrecht Mondo Leone een mooie preview van M, de sleutel tot de code en waren er ook alvast korte optre-dens van Conny Jansen Danst, Het Filiaal en Van der Laan & Woe. Buiten op het grasveld kon het publiek loungen met en in de sfeer komen van SPRING perfor-ming arts festival. In het Stadhuis werd onder regie van Paul Feld tot drie keer toe voor een volle zaal de geani-meerde en politiek getinte voorstelling De Onvrede van Utrecht gespeeld door de burgemeester, wethouders en raadsleden. Het Utrechts Archief bood een uitgebreid programma, van tentoonstelling tot een ritje in een diplomatenkoets, dat resulteerde in een goede opkomst. Met meer dan dertig korte voorstellingen was het Schiller Theater tijdens het Uitfeest opnieuw het mekka voor cabaret en comedy. Jeugdtheaterhuis De Berenkuil was de plek voor een uitgebreid cultureel programma voor jong en oud met workshops, kinder-doe-activiteiten, muzikaal peutertheater en dansimprovisatie.

My Personal Style @Style030 (via Twitter) “Singing jazz in a shop anything is possible during the #uitfeest #inutrecht“

Net als voorgaande jaren viel het Uitfeest samen met de laatste dag van Festival Oude Muziek, dat het publiek wederom trakteerde op een mooie reeks fringe-concer-ten. De Rabo Kunstzone deed voor het eerst mee met een uitgebreid programma, en trok direct ruim 1.800 bezoekers naar onder meer de tentoonstelling van Fernando Sánchez Castillo, maker van Tank Man, het meest besproken beeld van de kunstmanifestatie Call of the Mall op Hoog Catharijne. Het Uitfeest bood even-eens onderdak aan de eerste editie van de Galerie Route Utrecht, waarmee achttien galeries en expositieruimtes zich gezamenlijk presenteerden. Meer beeldende kunst was te zien op de bovenetage van de Winkel van Sinkel, met voor het derde jaar op rij een presentatie door ver-schillende ateliers en kunstenaarscollectieven.

Jorike Grooters @jorikegrooters (via Twitter) “Prachtige muziek van #bachvereniging bij #uitbijrabobank #uitfeest instagram.com/p/ dtzCF_GKMM/”

Culturele Zondagen

Page 28: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

27

Culturele Zondagen

/ Culturele Zondag Uitfeest. Foto: Anna van Kooij

/ Culturele Zondag Cross Culture. Foto: EPIC Photography

Page 29: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

28

CULTURELE ZONDAG OP BEZOEK BIJ HET BOEK 2 & 3 NOVEMBER 2013

Aantal locaties met programmering: 65Aantal verschillende programmaonderdelen: 132Totaal aantal voorstellingen/optredens: 223Aantal bezoekers: 13.147

Het centrum en omgeving van Utrecht stond tijdens Op bezoek bij het boek een weekend lang in het teken van het boek. In samenwerking met Het Literatuurhuis, de Utrechtse Bibliotheek en vele andere organisaties werd een zeer divers programma aangeboden. Van een expeditie langs Utrechtse boekenkasten tot een literaire quiz in de Winkel van Sinkel en van een vossenjacht met bekende literaire figuren tot een verhaaldiner: voor alle boekenliefhebbers, lezers, luisteraars, (amateur)schrijvers was wat wils. Aanleiding voor dit weekend was het landelijke Jaar van het Voorlezen en de aftrap van Nederland Leest. Het programma trok uiteindelijk ruim 13.000 bezoekers.

Jesse Maria @imjessemaria (via Twitter) “Mooie gedichten op toffe muziek van @Kila- Babsie in Utrecht. Zomaar op de schoenen- afdeling van de Bijenkorf. #cznl“

De aftrap van Op bezoek bij het boek vond plaats op zaterdag 2 november in vijf bibliotheken. In vier wijk-bibliotheken (Kanaleneiland, Hoograven, Overvecht en Vleuterweide) was in de middag een programma met onder andere theatervoorstellingen, voorleessessies en een ruilbuurtboekenkast. ’s Avonds stond in de Centrale Bibliotheek de door Nederland Leest gekozen klassieker Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans cen-traal tijdens het zeer geanimeerde programma Alive & Buzzing. Presentator Oscar Kocken en tafelheer Ingmar Heytze spraken met bioloog Midas Dekkers, schrijver Simon van der Geest en wetenschappers Arnold van Huis en Dagmar van der Neut over insecten, Bomans’ boek en de moderne Erik. Bezoekers kregen daarbij ver-rassende insectenhapjes voorgeschoteld.

Op de regen- en stormachtige zondag trok het publiek massaal naar de binnenprogramma’s, op locaties als Hoog Catharijne waar Geronimo Stilton voorlas en handtekeningen uitdeelde. In de Bijenkorf vertelde Jet Boeke verhalen van Dikkie Dik. In het Akademie-theater konden filmliefhebbers onder leiding van scena-rioschrijfster Moniek Kramer leren hoe zij een filmscript schrijven. De scènes werden voorgedragen door onder anderen Monic Hendrickx en Reinout Scholten van Aschat en geregisseerd door Jean van de Velde. Kwam je alles te weten over Don Quichot bij Instituto Cervantes,

bij het Joods Cultureel Centrum Merkaz werd een zeer geïnteresseerd publiek onderwezen over de Thora, en in de Ulu Moskee in de Kanaalstraat werd voorgelezen uit de Koran. In de bibliotheek aan de Oudegracht geno-ten honderden mensen van de Zandtovenaar en ook de presentatie van de graphic novel De Wake van Ronald Giphart en Nanne Meulendijks in het Academiegebouw trok veel publiek. Zeer succesvol was De Vossenjacht. Bezoekers – van jong tot oud - gingen ondanks de regen in groten getale op zoek naar bekende personages uit de literatuur, zoals Dikkie Dik, Pippi Langkous, Harry Potter, Kikker, Muis, Mary Poppins, Jip en Janneke en Dracula die voor één dag de binnenstad van Utrecht be-volkten.

Bert Vegelien @bertvegelien (via Twitter) “Het was een mooie #CultureleZondag in het kader van boeken in Utrecht. Diepe buiging voor de organisatoren. Heel veel goed werk #cznl“

Bijzonder geslaagd was ook het programmaonderdeel Expeditie Boekenkast. Samen met het Literatuurhuis ging Culturele Zondagen reeds in de aanloop naar Op bezoek bij het boek langs bij de boekenkasten van vijfentwintig inwoners van Utrecht. Van historicus Maarten van Rossem tot de uit Irak gevluchte Monir Goran, van kinderboekenschrijver Koos Meinderts tot één van de eerste bewoners van Kanaleneiland Jan Hartman. Op zondag 3 november kon het publiek op bezoek bij vijftien Expeditie Boekenkast-locaties waar bekende schrijvers en dichters voorlazen in de woonka-mers van Utrechters. Het speciaal ter gelegenheid van dit project gemaakte boekje met alle verhalen en foto’s van de Expeditie vond gretig aftrek. Het weekend sloot tenslotte muzikaal af met de Supersonische Boem in een bomvolle Winkel van Sinkel. Hier zongen bekende artiesten als Roos Rebergen (Roosbeef), Marike Jager, Dave von Raven (The Kik) en Meindert Talma liedjes van Annie M.G. Schmidt. Tussendoor lazen schrijvers Arthur Japin, Ted van Lieshout, Sanneke van Hassel, Edward van de Vendel en Rodaan Al Galidi voor uit hun favoriete kinder- en jeugdboek.

Piet en Christien van Velden (4 november 2013) “Complimenten voor zo’n uitgebreid, divers programma. In een woord : geweldig! Helaas (mede door het slechte weer) maar 1 ding gedaan, maar we zouden zo’n programma/ aanbod graag vaker zien.” 1

1 Reactie per email naar aanleiding van winactie CZ arrangement in landelijke dagbladen, zie pagina 31.

Culturele Zondagen

Page 30: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

MARKETING & COMMUNICATIE

DoelgroepenbenaderingVoor iedere zondag is in 2013 een aantal standaardmid-delen ingezet, zoals het papieren programmaboekje dat een brede verspreiding heeft, een out- en indoor poster-campagne in de stad, een digitale nieuwsbrief, en een aantal middelen om de zichtbaarheid in de stad verder te vergroten zoals geveldoeken, banieren, vlaggen, bouw-hekdoeken en makelaarsborden. De Winkel van Sinkel werd als centrale locatie aangekleed met een informa-tiepunt, banieren, placemats en roll up banners met Culturele Zondagen logo en programmavellen. Daar-naast wordt de website www.culturelezondagen.nl en social media (facebook en twitter) ingezet, en wordt een actief pers & free publicity beleid gevoerd. Ook zijn er verschillende marketingacties opgezet.

Per zondag zijn specifieke middelen ontwikkeld die aan-sloten bij het betreffende thema, programma en gericht waren op specifieke doelgroepen: Nieuwjaarsduik: Podiumpagina advertentie2 met VIP arrangement, marketingactie.Kijken, Kijken, Kopen: A3 affiches voor in de winkel-ramen Ster&Uit radiospot, baliedisplays.Utrecht Danst: zaterdagavondflyer, Dance ’n Dine me-nukaart; bierviltjes voor in deelnemende horeca, A3 affiches voor in ramen, wervingsflyer dansbattle, podium- pagina adv, adv dansmagazine, guerilla actie met dan-sende voetjes op straat in de binnenstad, trailer U-Dans. Vocaal Kabaal: advertenties in Telegraaf Utrecht, AD/UN, Utrecht Dichtbij, landelijke radiospots Ster&Uit, podiumpagina met VIP arrangement.Cross Culture: stickers, A6 flyers, abri campagne, teaserfilmpje, busreclame, billboards, radiospots lande-lijk, adv podiumpagina, stationsreclame (via campagne-budget Vrede van Utrecht).Uitfeest: abri campagne op de stations Utrecht Cen-traal, Vleuten en Overvecht, zadelhoesjes, marketing- actie, advertenties in Telegraaf Utrecht, AD/UN, Utrecht Dichtbij, landelijke radiospots Ster&Uit, podiumpagina met VIP arrangement.Op bezoek bij het boek: boekje Expeditie Boekenkast.

Programmaboekjes De programmaboekjes werden in 2013 als altijd grif afgenomen door bezoekers en geïnteresseerden. Wel is de oplage omlaag gebracht naar 28.000 omdat de online versie ook steeds populairder werd (uitzonderingen: oplage Utrecht Danst: 35.000 en Uitfeest: 32.000). Ze zijn verspreid via de Albert Heijn (25 filialen in Utrecht en omgeving); per post naar 2.500 privéadres- sen en 1.000 vaste adressen buiten Utrecht (VVV kanto-

2 De Podiumpagina advertentie is geplaatst in Volkskrant, NRC en Trouw.

ren, scholen etc); verspreiding op 250 locaties in de stad (sportscholen, dansscholen, binnenstad, buurthuizen, ROC’s, wijkburo’s, studentenflats op de Uithof en vaste partners als Winkel van Sinkel, RTV Utrecht en Grand Hotel Karel V); 71 bibliotheekfilialen in stad en provin-cie; via de deelnemende (culturele) instellingen en op de dag zelf bij de infobalie. De boekjes zijn ook via verschil-lende dispensers in de stad verspreid (vaste plexiglas dispensers en flexibele kartonnen baliedisplays). Bij en-kele Culturele Zondagen zijn de boekjes ook verspreid op SKON filialen (buitenschoolse opvang). Het complete programmaboekje was tevens als pdf te downloaden via de website van Culturele Zondagen of online te lezen via ISSUU. Bereikcijfers 2013 in vergelijking met 2012:

Bereikcijfers program-maboekjes op ISSUU 2012 2013

Nieuwjaarsduik 2.806 4.380

Kijken Kijken Kopen 5.077 5.618

Utrecht Danst 3.731 8.591

Vocaal Kabaal Nvt. 9.002

Cross Culture Nvt. 1.911

Uitfeest 12.501 20.742

Op bezoek bij het boek Nvt. 2.002

Expeditie Boekenkast Nvt. 8.278

Affiches In aanloop naar elke zondag was er een uitgebreide in- en outdoor campagne om het evenement aan te kondi-gen en de zichtbaarheid in de stad te vergroten. De A2 affiches hadden een gemiddelde oplage van 500 (uitzon-deringen: Uitfeest: 750 en Op bezoek bij het boek: 650) en zijn verspreid in de binnenstad op 200 vaste plakplaat-sen en binnenlocaties, 160 ROC’s/scholen en Uithof alle deelnemende locaties en 70 filialen van de biblio-theek in stad en provincie. De A0 affiches hadden een gemiddelde oplage van 250 (uitzonderingen: Uitfeest 450 en Op bezoek bij het boek: 350) en zijn verspreid via Hoffman Buitenreclame (40 tweezijdige displays op uit-valswegen in de stad (2 weken lang voor het evenement) en Centercom (100 frames in de stad of 185 frames in de stad en regio (2 weken lang voor het evenement) en bij deelnemende instellingen.

Nieuwsbrieven In aanloop naar elke Culturele Zondag zijn steeds twee digitale nieuwsbrieven verstuurd naar 10.500 abonnees. Vanaf het Uitfeest 2013 kwam er een derde exemplaar bij. In deze laatste nieuwsbrief stond een sfeerverslag cq. terugblik in woord en beeld (film en foto) van het evene-ment en daarnaast werden voorstellingen en optredens die nogmaals of later in het seizoen in Utrecht te zien waren, vermeld. Met als doel herhaalbezoek bij de cultu-

29

Culturele Zondagen

Page 31: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

30

Culturele Zondagen

rele instellingen te bevorderen. Het percentage nieuws-brieven dat werd geopend lag in 2013 op 33,51%, wat hoog is (gemiddeld ligt dat bij nieuwsbrieven op 23%), waaruit te concluderen valt dat de informatie gewenst is.

WebsiteDe site culturelezondagen.nl (eind 2012 volledig ver-nieuwd) was in 2013 een belangrijke tool in de com-municatiecampagne van Culturele Zondagen. Het pro-gramma van elke zondag werd gecommuniceerd; er zijn nieuwsberichten geplaatst, er is gelinkt naar de eigen social mediakanalen van Culturele Zondagen en die van derden (deelnemers en partners), er was veel beeldmate-riaal (foto’s en filmpjes) te zien. Voor de statistieken kan geen vergelijking worden gemaakt met 2012 omdat de site nieuw was in 2013 en er voor die tijd geen analytics konden worden bijgehouden. In totaal trok de site 90.000 unieke bezoekers, waarvan eenderde herhaalbezoek.

Statistieken culturelezondagen.nl

jan-dec 2013

Aantal bezoeken 129.370

Unieke bezoekers 90.084

Paginaweergaven 415.313

Gemid pag per bezoek 3,21

Gem bezoekduur 2:34

Bounce % 48,60%

% nieuwe bezoeken 69,33%

Social mediaCulturele Zondagen was ook in 2013 zeer actief op Face-book en Twitter. Het aantal fans op Facebook is in een jaar tijd verdubbeld, van 1173 in 2012 naar 2287 in 2013. Het aantal volgers op Twitter steeg van 2235 in 2012 naar 3354 in 2013; op beide kanalen zijn in een jaar tijd ruim 1000 volgers bijgekomen. Ook de interactie en engagement (betrokkenheid) waren hoog. De achterban van Culturele Zondagen op Facebook is relatief jong: de grootste groep is 25-34 jaar (44%), of 35-44 jaar (24%). Daarbij is 73% vrouw, 27% man. Ook de Twitter achterban van Culturele Zondagen is relatief jong: grootste groep 25-34 jaar en ook hier de tweede groep 35-44 jaar.

De online buzz en social media scores van Culturele Zondagen over het jaar 2013 zijn begin 2014 gemeten door onderzoeksbureau R2 uit Rotterdam.3

3 Social media zoals Twitter en vooral Facebook zijn continu aan ver-andering onderhevig (en daarmee ook het onderzoek daarnaar); deze cijfers vormen een momentopname, maar geven wel een goede indruk.

Samenvatting onderzoeksresultaten, online buzz en social media scores 3

Online buzz

3 miljoen impressies (weergaven4) rondom zoekterm Culturele Zon-dagen, 82% bericht neutraal over Culturele Zondagen, 17% zeer posi-tief en slechts 1% van de berichten is negatief

Facebook

842.000 impressies (weergaven); 240.000 unieke personen bereikt; 4000 personen waren actief met Culturele Zondagen content (posten, liken, delen, clicken). De eigen berichten van Culturele Zondagen hadden in 2013 een bereik van ruim 148.000 views met 20.300 clicks.

Twitter

1,5 miljoen impressies (weergaven) met de eigen berichten (1519 tweets en 1155 retweets)

Engagement

De engagement op beide kanalen (aantal likes, clicks, shares, ge-deeld door het totale bereik) ligt bij Culturele Zondagen hoog (op Facebook gemiddeld 8% met uitschieters naar 27%. Op Twitter 73 (op een index van 100). Foto’s, kijkjes achter de schermen en exclu-sieve berichten zorgden voor een hoog engagement.

Website conversie

10% van het websitebezoek kwam voort uit verkeer van social media (social traffic); dat is een relatief hoge score.

Pers en free publicity Er is in 2013 een actief persbeleid gevoerd. Er zijn voor elke zondag verschillende persberichten uitgestuurd en opgevolgd bij lokale, regionale en landelijke pers en specifieke pers afhankelijk van het programma (zoals bijvoorbeeld danspers voor Utrecht Danst). Culturele Zondagen werkte daarbij samen met een aantal partners zoals Utrechts Uitburo, Uitloper, Trajectum, RTV Utrecht, AD/UN, Telegraaf Utrecht, Stadsblad, Toerisme Utrecht, Utrecht Dichtbij en Centrummanagement Utrecht. Ook zijn deelnemende instellingen gestimuleerd om hun eigen programma actief te promoten via persberichten, website, nieuwsbrieven en social media. In de lande-lijke pers zijn publicaties gerealiseerd in onder andere Margriet, Telegraaf, NRC, Zin, Volkskrant, Nederlands Dagblad, Sevendays, Libelle. Ook waren er items in uit-zendingen van Radio 4 (Licht op 4), RTL7 (tour du jour), Vara Radio (saraopzondag) en Radio 6 (De Avonden). In totaal is in 2013 een mediawaarde gerealiseerd van € 206.844,005 (print media).Voor Op bezoek bij het boek is het pr bureau Herrie inge-zet om de free publicity te verzorgen, in de overgangsfa-se naar een nieuwe communicatiemedewerker eind 2013. De nieuwe medewerker houdt zich voornamelijk met free publicity bezig, met een focus op de landelijke media.

4 Impressies / weergaven: het aantal keer dat een bericht van je pa-gina is weergegeven, ongeacht of op het bericht is geklikt of niet. 5 Een vergelijking met 2012 is helaas niet te maken, omdat in dat jaar de mediawaarde niet werd bijgehouden.

Page 32: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

31

Hotelarrangementen In 2013 zijn in totaal tien hotelarrangementen afge- nomen. De hotelarrangementen bevatten een overnach-ting rondom een Culturele Zondag om het verblijf in de stad te verlengen. We communiceerden deze arran-gementen via onze eigen kanalen (programmaboekje, website) en via de Toerisme Utrecht website. Nieuwjaarsduik: 2x Grand Hotel Karel V; Vocaal Kabaal: 6x Apollo Hotel Utrecht City Centre; Op bezoek bij het boek: 2x Grand Hotel Karel V.

CZ arrangementenCZ VIP bleek bij de test in 2012 (Kadeconcert) een groot succes en is daarom in 2013 herhaald. De tot CZ Ar-rangement omgedoopte winactie werd bij een viertal Culturele Zondagen succesvol uitgezet via een Podium-pagina advertentie in Trouw, Volkskrant en NRC, met als doel meer publiek van buiten de stad en provincie Utrecht te trekken. De arrangementen bevatten steeds een brunch in de Winkel van Sinkel, een route langs enkele highlights uit het programma (soms betaald, meestal gratis) en een afsluitende borrel in de Winkel van Sinkel. Publiek uit het hele land, van Groningen tot Maastricht, meldde zich aan voor de winactie, waarbij steeds een tiental CZ arrangementen werd verloot. De winnaars liepen mooie routes, zagen prachtige voor-stellingen en maakten nieuwe contacten met andere bezoekers. Opvallend is de hoge respons van buiten de provincie, die hoger is dan de respons uit de stad en pro-vincie zelf. De relatief lage respons op het arrangement van Vocaal Kabaal kan komen doordat het aangeboden arrangement verspreid was over twee dagen; een con-

cert op zaterdagavond en een programma op de zondag. Uit de responscijfers blijkt het CZ Arrangement een geslaagd middel te zijn. (Zie pagina hiernaast) MarketingactiesTijdens de Nieuwjaarsduik en het Uitfeest werd een cul-tuurquiz georganiseerd met als doel herhaalbezoek aan cultuur ook na deze zondagen te stimuleren. Bezoekers/passanten werd gevraagd om plaats te nemen op de duik-planken op het bordes van de Winkel van Sinkel tijdens de Nieuwjaarsduik, of op fietsen op de Neude tijdens het Uitfeest (link met het onderdeel Cycling in Concert). Deelnemers kregen vragen voorgeschoteld die betrek-king hadden op het programma van de betreffende zondag, en vragen over Utrechtse culturele instellingen. Zo werd men geïnformeerd over het rijke culturele aan-bod van Utrecht en kon men prijzen winnen die ter be-schikking waren gesteld door de deelnemende organisa-ties, zoals concertkaarten, VIP-kaarten voor een festival, workshops, bioscoopkaarten, proeflessen en boeken. Tijdens Utrecht Danst waren er in de binnenstad van Utrecht (met stoepkrijt gespoten) gekleurde dansende voetjes van ‘graffiti’ op de straten te zien (naar en bij de deelnemende locaties). Op ludieke wijze werden passan-ten getriggerd. Het AD/UN was ook geïntrigeerd door de guerilla actie en plaatste een column in de krant met de vraag: “Wie spuit er toch van die leuke gekleurde voetjes in de binnenstad?”.

Culturele Zondagen

Overzicht media-aandacht Culturele Zondagen 2013

Print Radio/tv Online Subtotaal Totaal

Regionaal Landelijk Regionaal Landelijk Regionaal Landelijk Regionaal Landelijk

Nieuw-jaarsduik 26 3 4 0 19 5 49 8 57

Kijken, Kijken, Kopen

21 0 1 0 28 8 50 8 58

Utrecht Danst 47 5 2 0 53 35 102 40 142

Vocaal Kabaal 23 1 4 1 76 20 103 22 125

Cross Culture 14* 2 9 1 39 24 62 27 89

Uitfeest 48 5 3 1 54 19 105 25 130

Op bezoek bij het boek 19 5 4 5 40 32 63 42 105

Totaal 198 21 27 8 309 143 534 172 706

* Knipseldienst te laat geactiveerd waardoor niet alle knipsels bekend zijn.

Page 33: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

32

Culturele Zondagen

Overzicht respons CZ arrangementen 2013

CZ arrangement Reacties totaal Stad Utrecht (3500-3599)

Provincie Utrecht (3401-3999) Landelijk Onbekend Totaal

Nieuwjaarsduik 107 11% 10% 33% 46% 100%

Utrecht Danst 182 30% 34% 36% 0% 100%

Vocaal Kabaal 56 14% 36% 50% 0% 100%

Op bezoek bij het boek 170 9% 12% 78% 1% 100%

/ Culturele Zondag Op bezoek bij het boek. Foto: Hanne Nijhuis

Page 34: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

UTR

ECH

TS U

ITBU

ROU

TREC

HTS

UIT

BURO

Page 35: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

34

houd voor de nog aangesloten Uitburo’s1 te verzorgen, en dat doorontwikkeling een zaak van de gezamenlijke Uitburo’s zelf werd, ook financieel. Daarmee stond de ontwikkeling van de Uitburosite(s) eind 2013 ruim an-derhalf jaar stil zonder enig perspectief op verandering. Een zeer ongewenste situatie in een tijd dat digitale ontwikkelingen en applicaties elkaar in razend tempo opvolgen. Daarbij dient vermeld dat Cultuurpromotie Utrecht evenals de andere aangesloten partijen aan VVV Nederland hetzelfde contributiebedrag betaalt als daarvoor aan het NUB, terwijl de diensten die VVV Nederland levert ver achterblijven bij die diensten die door het NUB werden geleverd. Cultuurpromotie Utrecht is daarom ook – allereerst gedwongen door bo-venstaande, daarbij gesterkt door de uitkomsten van het GfK-onderzoek en de stijgende bezoekcijfers bij het Utrechts Uitburo zelf - najaar 2013 gestart met on-derzoek naar de ontwikkeling van een eigen Utrechtse Uitwebsite. De website zal in principe aangesloten blij-ven op de landelijke database van VVV Nederland. Deze landelijke database moet in nieuwe vorm per 1 januari 2015 gereed zijn. Over deze nieuwe weg heeft Cultuur-promotie Utrecht zowel contact met VVV Nederland als met de andere Uitburo’s.

Onderzoek Uit het in 2013 gehouden GfK-onderzoek (zie ook bijlage F) blijkt dat nagenoeg de helft van de Utrechters geïn-teresseerd is in culturele activiteiten. Tegelijkertijd ver-taalt deze interesse zich niet altijd in bezoek, met name vanwege tijd- en geldgebrek, maar ook het niet (tijdig) op de hoogte zijn van het actuele aanbod speelt een rol. Het onderzoek toont verder dat er grote behoefte is aan een totaaloverzicht van culturele activiteiten, zowel in print als digitaal. Grotendeels wordt dit overzicht ge-boden door het Utrechts Uitburo, bekend onder ruim 40% van de Utrechters. De mensen die de middelen van het Utrechts Uitburo kenden (bv nieuwsbrief, UitApp, pagina’s in Utrecht Dichtbij en de Telegraaf) waren daarover tevreden en positief.Er valt met het aanbieden van een totaal cultuurover-zicht zowel digitaal als in print nog een wereld in Utrecht te winnen, maar Cultuurpromotie Utrecht kan daar pas volledig op inzetten als zij een andere samenwerkings-vorm met VVV Nederland gevonden heeft.

1 Ten tijde van de gesprekken tussen VVV Nederland en NUB waren er elf/twaalf Uitburo’s aangesloten, in 2013 zes, eind 2013 zijn daarvan nog zes over.

INLEIDING

Het Utrechts Uitburo is dé verspreider van culturele agenda-informatie en Uittips in Utrecht met als doel de cultuurconsumptie bij inwoners en bezoekers van de stad te vergroten. Het Utrechts Uitburo heeft hiertoe een uitgebreid middelenpakket waarmee ze de culturele informatie verspreidt onder de verschillende doelgroe-pen. Afgezien van stagnatie in de collectieve dooront-wikkeling van de website van de verschillende Uitburo’s (zie hierna) was 2013 voor het Utrechts Uitburo een goed jaar. Activiteiten op gebied van social media werden stevig doorgezet en door het publiek gevonden, het aan-tal bezoekers van de website steeg, er was een kleine succesvolle publiekscampagne in het voorjaar, nieuwe contribuanten meldden zich, en er kwamen diensten bij als Uittips op de narrowcasting schermen van de HKU en speciale kindermarktinginstrumenten als de Kids-poster en Kidsmail. Ook leverde het Utrechts Uitburo vanaf september 2013 wekelijks Uittips aan DUB (het digitaal universiteitsblad) en werden er wekelijks Uit-tips gegeven op Bingo FM van RTV Utrecht in het pro-gramma Groeten uit Utrecht.Met name de kindermarketing kende een vliegende start met zowel blije (groot)ouders als een snelgroeiend Kidsmailbestand. Er werd voorts vanuit het culturele veld positief gereageerd op de nieuwe diensten.

NETWERK EN ONDERZOEK

Zoals bekend maakte het Utrechts Uitburo tot augus-tus 2012 deel uit van de zelfstandige koepelorganisatie Nederlands Uitburo (NUB). Het NUB verzorgde voor de aangesloten Uitburo’s onder andere het onderhoud en de verdere doorontwikkeling van het merk en de ach-terliggende database. Omdat het NUB geen perspectief zag als zelfstandige organisatie, heeft zij onderdak ge-zocht en gevonden bij VVV Nederland. VVV Nederland was aanvankelijk van plan een lande-lijk UITmerk uit te rollen via het bestaande netwerk van VVV’s en Uitburo’s. Voorjaar 2013 concludeerde VVV Nederland echter dat een landelijk UITmerk niet leidde tot een businesscase, en er dus niet zou komen. Een nieuw doel werd de integratie van de databases van VVV en Uitburo, zodat VVV’s en Uitburo’s vanuit één systeem zouden kunnen werken en gemakkelijker informatie zouden kunnen delen. VVV Nederland liet tevens weten alleen nog het hoogstnoodzakelijke onder-

4.Utrechts Uitburo

Page 36: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

35

kinderactiviteiten, zowel in de middelen van het Utrechts Uitburo als bij die van Culturele Zondagen, werd ge-plaatst. De Kidsmail had eind 2013 4.000 abonnees.

Uitmail, Museummail en FestivalmailIn augustus 2013 kreeg de wekelijkse UITmail een vernieuwde lay-out waarmee het openingspercentage steeg (van gemiddeld 24% naar 30%). Daarnaast is tijdens Culturele Zondagen begonnen met het actiever interesseren van bezoekers van het informatiepunt van het Utrechts Uitburo zich in te schrijven voor de Uitmail en de nieuwe Kidsmail. Dit leidde met een stijging van 19,4% tot 8.083 abonnees voor de Uitmail en 4.000 abon-nees voor de Kidsmail. Ook nieuw was de Festivalmail waarmee in het najaar is gestart en die in 2013 eenmaal is verstuurd. De Museummail werd gemaakt in samen-werking met Stichting Utrechts Museumkwartier en in 2013 driemaal verstuurd (openings percentage 30%).

FestivalladderOok in 2013 is weer viermaal de festivalladder geplaatst in de Utrecht Dichtbij (oplage 178.000) en de papieren Uitloper (oplage 12.500). De festivalladder is een over-zicht per kwartaal van de belangrijkste festivals.

CZ tipt flyerDe programmaboekjes van Culturele Zondagen worden

CONTRIBUANTEN 2013

Cultuurpromotie Utrecht had in 2013 ruim zestig con-tribuanten. Het CBKU, Stichting Statief, De Dansers, ‘t Barre Land, Paushuize en Huis en Festival a/d Werf zijn in 2013 gestopt als contribuant. De laatste is opge-gaan in SPRING, welke gelijk als nieuwe contribuant ver-welkomd is. Ook SETUP, Latin American Film Festival, Cultfest, Roots in the Park Festival, De Warme Winkel, Schweigman& en Aluin werden in 2013 contribuant. Cultuurpromotie Utrecht ontwikkelde een aspirant-con-tribuantschap voor kleine organisaties om eenmalig een half jaar de producten en diensten van SCU te proberen. Na deze proefperiode kan bij tevredenheid het aspirant-contribuantschap worden omgezet in een regulier contri-buantschap. Jongerius Live is de eerste organisatie die van dit aspirant-contribuantschap gebruik heeft gemaakt. Zie bijlage A voor een compleet overzicht van contribuanten. De contribuanten namen in 2013 weer een groot aantal producten en diensten af van Cultuurpromotie Utrecht; de jaarlijkse rapportages met een overzicht daarvan ontvingen de contribuanten in januari 2014. Cultuurpromotie Utrecht gaf op basis van de rapportages advies op maat welke dien-sten en producten verder kunnen worden ingezet.

MIDDELEN

Culturele uitagenda Het Utrechts Uitburo biedt de complete cultuuragenda van Utrecht aan via www.utrechtsuitburo.nl. Nadat in 2012 het aantal bezoekers van deze website was gestag-neerd, is in 2013 door gerichte acties het aantal bezoe-ken op de site gestegen naar 111.500 bezoeken; 19,8% meer ten opzichte van 2012. 77.600 hiervan zijn unieke bezoekers - een stijging van 15,2%. De bezoekers beke-ken ook relatief meer pagina’s: de pageviews stegen met 36,5% naar 538.802. In 2013 is ook een aantal extra pagina’s op de site opgezet onder het menu favorieten: “Festivals in Utrecht” en “Gratis cultuur in Utrecht” met een verzameling gratis culturele agendapunten, deze pagina’s worden goed bekeken.

Kindermarketing: Kidsmail en Kidsposter De in 2012 voorzichtig ingezette kindermarketingplan-nen zijn in 2013 verder ontwikkeld en uitgevoerd. Voor-afgaand aan de meivakantie zijn een eerste Kidsmail en Kidsposter verspreid op lagere scholen, culturele in-stellingen, bibliotheek en andere relevante plekken. Dit bleek zeer aan te slaan. Vanaf dat moment zijn er voor-afgaand aan iedere schoolvakantie een Kidsmail en een poster verspreid. Tevens werd een speciale Kidspagina aangemaakt op de website van het Utrechts Uitburo om ouders en grootouders ook buiten de schoolvakanties op de hoogte te houden van het kinderaanbod in Utrecht. Er werd daarbij een speciaal Kidslogo ontwikkeld dat bij

Utrechts Uitburo

/ Kidsposter

/ Utrechts Uitburo campagne poster

Page 37: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

36

de belangrijkste festivals en evenementen in Utrecht. De folder is verspreid in de zuilen van Toerisme Utrecht die te vinden zijn op plekken als hotels, parkeergarages en winkels.

SAPsiteNa een jaar waarin de redactie werd geprofessionali-seerd en de teksten meer kwaliteit kregen onder andere door een workshop aan de vrijwilligers/redacteuren, trad SAPsite in 2013 meer naar buiten. In het voorjaar was er een bescheiden imagocampagne met ansichtkaarten en A2 posters, tijdens Culturele Zondag Utrecht Danst en tijdens Cross Culture was er een fotoactie voor pu-bliek, gelinkt aan Facebook. Vanaf september verscheen de SAPnieuwsbrief en nam SAPsite de UIT met Suus pagina over in Trajectum Magazine. In 2013 had SAP-site 69.382 bezoeken, waarvan 54.173 unieke bezoekers. Gemiddeld lazen zij 130.682 pagina’s. SAPsite was ook actief op Facebook (643 fans) en Twitter (1058 volgers).

Uit met Suus In 2012 stopten we met de Uit met Suus website. Haar karakter verdween langzaam naar de achtergrond. Op SAPsite was zij nog wel zichtbaar en schreef als ‘journa-list’ de wekelijkse Uittips en ook haar social sedia kana-len bleven bestaan. Halverwege 2013 bleek dat Uit met Suus en SAPsite als twee jongerenmerken elkaar in de weg zaten en verwarrend werkten en werd er besloten in zijn geheel afscheid te nemen van Suus. Suus studeerde af, en haar volgers en likers van haar social media kana-len werden gewezen op SAPsite.

Uitloper.nlDe Uitloper en het Utrechts Uitburo hadden een jaren-lange samenwerking. De website van de Uitloper werd onderhouden door het Utrechts Uitburo en daarvoor in de plaats kreeg het Utrechts Uitburo advertentieruimte in de papieren Uitloper. De website van de Uitloper was na een aantal jaar flink verouderd en zeer tijdrovend qua onderhoud. Daarnaast liep het bezoek aan de web-site sterk terug. Deze constateringen zijn begin 2013 gedeeld. Na enige bedenktijd door Uitloper werd er in gezamenlijk overleg besloten per 1 september met de website te stoppen. De papieren Uitloper blijft bestaan en een samenwerking wat betreft adverteren ook.

Sirene Sale In 2013 ging het tweede jaar van de Sirene Sale in, een collectieve kortingsactie van 50 procent 24 uur van-af het moment dat de maandelijkse sirene gaat, een initiatief van een aantal contribuanten dat bij het Utrechts Uitburo is neergelegd. Ondanks extra inzet bleek het in 2013 ingewikkeld de Sirene Sale tot een succes te maken. In 2014 wordt besloten in gezamen-lijk overleg met het veld, of de collectieve kortingsactie wordt doorgezet.

sinds 2011 verspreid in speciale Culturele Zondagen dis-pensers bij 25 filialen van Albert Heijn in en om Utrecht en in de Winkel van Sinkel. In 2013 kwamen daar dispensers in Cultuurcentrum Parnassos en in de HKU-locatie aan de Lange Viestraat bij. In periodes dat er geen programmaboekjes van Culturele Zondagen zijn, is er ruimte voor een CZ tipt flyer die advertentieruimte biedt aan contribuanten. In 2013 verscheen deze flyer negen keer en bracht zo achttien culturele activiteiten onder de aandacht. Deze betaalde extra dienst is, in na-volging van 2012, goed door de contribuanten gebruikt en zal daarom worden voortgezet in 2014.

Uit-AppIn 2013 werd de Uit-App voor iPhone en Android ongewij-zigd ingezet. Via de Uit-App is de complete agenda van alle zes Uitburo’s in te zien: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Maastricht. Daarnaast is er ruim-te voor alle Uitburo’s om evenementen uit te lichten met een afbeelding en een tekst. Op de Utrecht-afdeling van de Uit-App is wekelijks tenminste één nieuwe tip geplaatst.

Folder evenementen & festivalsSamen met Toerisme Utrecht werd ook dit jaar vier keerde folder ‘Ontdek Utrecht – evenementen & festivals’ gemaakt en verspreid. Utrechts Uitburo zorgde voor de inhoud van de flyer: een uitgebreid kwartaaloverzicht van

Utrechts Uitburo

/ Utrechts Uitburo campagne poster

Page 38: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

37

pagne, een serie ansichtkaarten, bierviltjes voor in de foyers en cafés van culturele instellingen, online ban-ners, social media en een actie. Culturele instellingen werd actief gevraagd de materialen ook via hun eigen kanalen te verspreiden.

Social media De social media kanalen van het Utrechts Uitburo groei-den in 2013 flink. Het aantal volgers op Twitter verdub-belde van 1702 eind 2012 naar 3575 eind 2013. Het aantal fans op Facebook lag achter op die van Twitter maar de fanbase verdubbelde ook daar bijna, van 685 eind 2012 naar 1159 eind 2013. De Facebookpagina is in 2013 ac-tief aangepakt, er zijn tests gedaan met verschillende soorten berichten (foto’s, geen foto’s, kortere berichten, zonder links, e.d.) en er zijn twee bescheiden adverten-tiecampagnes ingezet om meer fans te genereren. Eén in het voorjaar tijdens de algemene imagocampagne van het Utrechts Uitburo en één aan het eind van het jaar. Deze extra inzet leverde extra likes op, maar met name ook een groter organisch bereik. De grootste achterban van het Utrechts Uitburo op Facebook is 25-34 jaar. Daar-na volgt een grote groep 35-44 jaar. Daarbij is 58% vrouw, 42% man. De grootste groep op Twitter zit tussen de 25 en 44 jaar. De online buzz en social media scores van het Utrechts Uitburo over het jaar 2013 zijn begin 2014 geme-ten door onderzoeks-bureau R2 uit Rotterdam. 2

Samenvatting onderzoeksresultaten, online buzz en social media scores 2

Online buzz

5 miljoen impressies (weergaven3) rondom zoekterm Utrechts Uitburo, 84% bericht neutraal over het Utrechts Uitburo, 15% zeer positief en slechts 1% van de berichten was negatief.

Facebook

600.000 impressies (weergaven); 182.000 unieke personen bereikt in 2013; daarvan waren 1584 personen actief met Utrechts Uitburo content (posten, liken, delen, clicken).

Twitter

1,6 miljoen impressies met de eigen berichten

Engagement

De engagement (aantal likes, clicks, shares, gedeeld door het totale bereik) is bij het Utrechts Uitburo wisselend - op Facebook aan de lage kant met 2,9% en op Twitter hoog met 80 (op een index van 100)

Website conversie

2,3% van het websitebezoek kwam in 2013 uit verkeer van social media (social traffic); dat hopen we te verbeteren met een nieuwe website.

2 Social media zoals Twitter en vooral Facebook zijn continu aan ver-andering onderhevig (en daarmee ook het onderzoek daarnaar); deze cijfers vormen een momentopname, maar geven wel een goede indruk.

Mobiel informatiepunt In het jaarplan van 2013 is de wens geformuleerd de Uit-buro informatietent op andere momenten dan tijdens de Culturele Zondagen alleen, in te zetten. Er werd contact gezocht met onder andere SPRING, Tweetakt en het Nederlands Film Festival. In principe waren de festivals geïnteresseerd, maar het concept van de Uitburotent paste vaak niet bij het concept van een festival. Bij an-dere festivals of evenementen, zoals Call of the Mall en de Gaudeamus Muziekweek was het onlogisch de tent neer te zetten omdat deze festivals geen ‘festivalhart’ hadden en het daardoor niet eenvoudig zou worden publiek te trekken. Deze constateringen en uitkomsten zorgden ervoor dat van de uitvoering van het plan is afgezien. De Uitburo informatietent is in 2013 dan ook alleen ingezet tijdens de Culturele Zondagen, meestal op een vaste plek, de Stadhuisbrug.

Uittips via mediakanalenNet als voorgaande jaren is de samenwerking met diver-se mediapartners in 2013 succesvol voortgezet. Zo ver-scheen wekelijks de halve Uitpagina in Utrecht Dichtbij (oplage 178.000) en werd iedere week in de Utrecht Weekend bijlage van de Telegraaf (oplage 33.000, be-reik 100.000) twee pagina’s met Uitinformatie geplaatst. Ook waren er dagelijks (op werkdagen) Uittips (twee stuks) te zien in het journaal van Ustad van RTV Utrecht (bereik 350.000 per jaar) en waren er vanaf oktober wekelijkse Uittips op Bingo FM. Sinds de zomer van 2013 zijn de wekelijkse Uittips in het RTV Utrecht ‘U Vandaag bioscoopjournaal’ in de Wolff bioscopen (2158 stoelen), uitgebreid naar twee keer per week. Het 60 seconden durende nieuwsbulletin wordt op werkdagen voor alle films voor 18 jaar en ouder na 18.30 uur vertoond in Catharijne, Camera Studio, City Movies en Wolff Nieuwe- gein. Het Utrechts Uitburo bereikt op deze manier een nog meer divers publiek met de culturele agenda van Utrecht. Eind 2013 werden oriënterende gesprekken ge-start met DUIC.nl en met de organisatie achter de App Utrecht XL om te kijken hoe en waar de Utrechtse uit-informatie een plek kan krijgen in hun kanalen.

Uitburo campagneIn april 2013 is, als follow up van de campagne in 2012, een Uitburo campagne opgezet met als doel de naams-bekendheid van het Utrechts Uitburo verder te vergroten en het merk te laden. Publiek moest verleid worden en geïnspireerd raken tot (meer) cultuurbezoek in Utrecht en het gebruik van de faciliteiten van het Uitburo zoals de website, de Uitagenda en de Uit-app. Dit gebeurde onder het motto: “Utrechts Uitburo: dé aanbieder van culturele informatie in Utrecht.” De campagne bevatte vijf verschillende beelden van vijf Utrechtse culturele instellingen met de slogans: UITdelen / UITnodigen / UITproberen / UITvinden / UITzoeken.Dit werd vertaald naar een in- en outdoor affiche cam-

Utrechts Uitburo

3 Impressies / weergaven: het aantal keer dat een bericht van je pagina is weergegeven, ongeacht of op het bericht is geklikt of niet.

Page 39: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

38

/ Uitburo infopunt, Domplein. Foto: Hanne Nijhuis

Utrechts Uitburo

Page 40: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

PERS

ON

EEL,

BES

TUU

R EN

D

IREC

TIE

PERS

ON

EEL,

BES

TUU

R EN

D

IREC

TIE

Page 41: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

40

In 2013 hadden de volgende leden zitting in het bestuur van Cultuurpromotie Utrecht:

Broos Schnetz (voorzitter) Meervoudig ondernemerNevenfuncties: Voorzitter Bestuur Stichting Straat-nieuws Utrecht, Voorzitter Bestuur OC Nederlands Filmfestival, Lid Raad van Toezicht Stichting Tijdelijk Wonen, Lid Raad van Toezicht Stichting Filmtheater ’t Hoogt, Bestuurslid Stichting Limes030, Bestuurslid Provinciaal JitsArt Museum, Lid Raad van Toezicht Lustrum U.V.S.V.

Laurent van den Nouwland (penningmeester) Hoofd Audit Rabobank NederlandNevenfuncties: Lid Raad van Toezicht Stichting Liniebreed Ondernemen, Voorzitter Raad van Toezicht Stichting Bibliotheek Utrecht

Naoual Dinia (secretaris) Directeur Novodor Diversity MarketingNevenfuncties: Lid Utrecht Development Board, Bestuurder Hart voor Samenleving in Amsterdam,  Bestuurslid MKB-Nederland Midden, Lid Raad van Toezicht Elk Welzijn in Culemborg

Paul Adriaanse Managing director USBO Advies en Executive Master Programs Universiteit UtrechtNevenfuncties: Lid Programmaraad Mirliton

Cindy Dekkers Directeur Designercafe en mede-eigenaar ABSRD

DIRECTIE

Hanneke Bouwsema DirecteurNevenfuncties: Bestuurslid Stichting Nederlands Uitburo, Bestuurslid Stichting Merk Uitburo, Lid Programmaraad Mirliton

Er is door het bestuur aan de directeur een volledige volmacht verleend.

PERSONEEL

Na een rustig jaar in 2012, waren er in 2013 enkele wis-selingen in de organisatie. Twee medewerkers verbon-den aan het Utrechts Uitburo besloten na respectievelijk vijf en drie jaar enthousiaste inzet voor Cultuurpromotie Utrecht, een nieuwe stap te zetten in hun carrière. Daar-naast werd met twee medewerkers het contract niet ver-lengd. In 2013 heeft Cultuurpromotie Utrecht haar vaker uitge-sproken ambitie de landelijke pers intensiever te bena-deren, ook in personele zin gestalte gegeven. Na overleg met het bestuur is de formatie vanaf oktober 2013 voor een jaar met 0,4 fte uitgebreid, om daadwerkelijk meters te kunnen maken op het gebied van nationale media.Naast reguliere medewerkers heeft Cultuurpromotie Utrecht de afgelopen vier jaar een stevig netwerk van freelance producenten (Culturele Zondagen) opge-bouwd. Ook zet een groot aantal vrijwilligers zich in voor Culturele Zondagen en het Utrechts Uitburo. Tot slot vervult een aantal middelbare scholieren bij Cul-turele Zondagen hun maatschappelijke stage (zie voor personeelsoverzicht bijlage H).

BESTUUR In de statuten en het directiereglement zijn de taken en verantwoordelijkheden van - en verhoudingen tussen bestuur en directie - vastgelegd. Statuten en directiereglement zijn opgesteld conform de Code Cultural Governance. Het bestuur is in 2013 vier keer bijeengekomen en heeft in mei en augustus 2013 respectievelijk de jaarrekening/jaarverslag 2012 en het jaarplan 2014 vastgesteld. Met ingang van 2010 zorgen bestuur en directie jaarlijks voor een (zelf)evaluatie. De output van deze evaluaties wordt meegenomen in het nieuwe kalenderjaar. Wat betreft de (zelf)evaluatie van directie en bestuur is er door het bestuur een nieuw formulier ontwikkeld dat aansluit bij de jongste eisen van de Code Cultural Governance. In mei 2013 zijn alle leden voor een periode van drie jaar herbenoemd. Er is voorzien in een rooster van aftreden per mei 2016, dit rooster van aftreden is reeds in mei 2012 vastgesteld. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun activiteiten.

5.Personeel, Bestuur en Directie

Page 42: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

FIN

AN

CIë

NFI

NA

NC

IëN

Page 43: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

SUBSIDIëNT Gemeente Utrecht (Culturele Zaken) is subsidiënt van Cultuurpromotie Utrecht. In 2013 ontving Cultuurpro-motie Utrecht tevens via Culturele Zaken een bedrag, dat is bedoeld om de taken en doelstellingen van het Wereldfeest in een aantal Culturele Zondagen te imple-menteren (zie ook pag. 12). Naast bovenstaande ontvangt Cultuurpromotie Utrecht van de gemeente met ingang van 2012 een gedeeltelijke compensatie (van 80k in 2012 tot 20k in 2015) voor een structurele vermindering van financiën (150k). Deze te-ruggang is het gevolg van de fusie van Culturele Zon-dagen en Utrechts Uitburo en betrof de veranderende BTW-positie van Cultuurpromotie Utrecht. Deze BTW-positie was door de gemeente bij de fusie niet voorzien.

BTW-POSITIE

Omdat er in december 2013 finale duidelijkheid over de BTW-positie van Cultuurpromotie Utrecht is gekomen, volgt hieronder een kleine uiteenzetting.De belastinginspecteur heeft middels schrijven van 11 november 2010 aangegeven dat het btw-verrekenings-percentage voor 2010 en 2011 werd vastgesteld op 34%. In hetzelfde schrijven gaf de belastinginspecteur aan dit percentage in 2012 opnieuw te willen beoordelen. Toen Cultuurpromotie Utrecht ook in 2013 niets vernomen had, is contact opgenomen. Omdat Cultuurpromotie Utrecht niet een verdienmodel heeft kunnen invoeren heeft zij het btw-verrekeningspercentage van 34% niet kunnen realiseren. Na een constructief overleg in de-cember 2013, heeft de belastinginspecteur besloten het verleden te laten voor wat het is, per 2014 een over-gangspercentage van 24% toe te kennen, en vanaf 2015 het reële percentage te verrekenen. Het behoeft geen betoog dat Cultuurpromotie Utrecht verheugd is over deze opstelling van de inspecteur. De reserve die Cul-tuurpromotie Utrecht in de loop der jaren heeft opge-bouwd, kan nu daadwerkelijk als reserve worden gezien.

CONTRIBUTIEGELDEN

De contributiegelden die culturele instellingen betalen voor de diensten van Utrechts Uitburo, dekken voor ongeveer één vijfde de kosten van deze diensten. De contributiegelden worden naar draagkracht berekend (organisaties betalen verschillende bedragen maar heb-

ben ‘recht’ op dezelfde diensten), een systeem dat Cul-tuurpromotie Utrecht in 2014 zal heroverwegen. Voor de productie van Culturele Zondagen worden extra gelden verworven via incidentele subsidies, fondsen en samen-werkingsverbanden. Ondanks teruglopende geldstro-men blijkt het nog steeds mogelijk voor de individuele projecten bescheiden bijdragen uit de ‘markt’ te halen.

POSITIEF RESULTAAT

In 2013 heeft Cultuurpromotie Utrecht wederom sober en scherp gebudgetteerd (het zwaard van de btw was nog immer daar), zodat een positief resultaat is gerea-liseerd. Met dit positieve resultaat wil Cultuurpromotie Utrecht haar reserve maximaliseren en het surplus als bestemmingsreserve inzetten voor het onderzoek dat vanaf begin 2014 (wellicht tot 2015) wordt verricht naar mogelijke samenwerkingsmodellen tussen Toerisme Utrecht (TU) en Cultuurpromotie Utrecht. Een eerdere extra aanvraag die Cultuurpromotie Utrecht in dezen indiende middels het jaarplan 2014, werd door de ge-meente niet gehonoreerd; de gemeente miste een goede onderbouwing, en vroeg zich tevens af of TU ook een dergelijke extra aanvraag had gedaan. Cultuurpromotie Utrecht onderkent deze argumentatie van de gemeente, maar ziet daarom de weg van de bestemmingsreserve als kans haar reguliere activiteiten niet te belasten. Tevens zou Cultuurpromotie Utrecht een deel van het resultaat willen aanwenden om een professionaliseringsslag op gebied van advertentieacquisitie, o.a. ten behoeve van de introductie van een Utrechts Uitmagazine, te kunnen maken.

Tot slot is het goed te vermelden - en dat geldt ieder jaar opnieuw - dat alle activiteiten van Cultuurpromotie Utrecht (ook financieel) mede mogelijk worden gemaakt door de actieve inzet van culturele (en steeds meer maatschappelijke) instellingen en organisaties, festival- organisatoren, individuele kunstenaars, ondernemers, onderwijsinstellingen, gemeentelijke diensten en vele enthousiaste vrijwilligers en anderen.

42

6.Financiën

Page 44: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

BIJL

AG

ENBI

JLA

GEN

Page 45: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

44

A. Overzicht contribuanten Utrechts Uitburo p 45 B. Product- en dienstenlijst SCU p 46C. Cultuurpomotie Utrecht klankbordgroepen p 50D. Cultuurpromotie Utrecht online bereikcijfers p 51E. Overzicht programmaonderdelen en deelnemers Culturele Zondagen p 53 F. Samenvatting resultaten onderzoek GfF Intomart p 63G. Persbericht bekendmaking resultaten onderzoek p 65H. Personeelsoverzicht p 66

Bijlagen

7.

Page 46: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

45

A.OVERZICHT CONTRIBUANTEN UTRECHTS UITBURO

THEATER EN MUZIEKPODIA

Muziekcentrum VredenburgStadsschouwburg UtrechtRASA WereldculturencentrumWerftheaterTheater KikkerVilla Jongerius (aspirant-contribuant) **

MUSEA

Museum of Aboriginal Arts Utrecht (AAMU)Centraal MuseumMuseum CatherijneconventMuseum SpeelklokHet SpoorwegmuseumUU Sonnenborgh Museum en SterrenwachtHet VolksbuurtmuseumHet Geldmuseum

STAD EN MONUMENTEN/ ARCHITECTUUR

DomtorenHet Utrechts ArchiefStichting Domplein 2013Paushuize *

FESTIVALS

Stichting Organisatie Oude MuziekNederlands Film FestivalSPRING Festival **Stichting Internationaal KamermuziekfestivalInternationaal Franz Liszt PianoconcoursIMPAKTStichting Storm Projecten: Tweetakt/KAAPFestival Mooie WoordenCultfest **Gaudeamus MuziekweekStichting Evenementen en Festivals (STEF)Dutch Harp FestivalRoots in the Park Festival **Huis en festival a/d Werf *

PROFESSIONELE THEATERGEZELSCHAPPEN

De Utrechtse SpelenHet FiliaalDOXDe Warme Winkel **Schweigman& **‘t Barre Land *Aluin **

FILM EN LITERATUUR

Filmtheater ‘t HoogtLatin American Film Festival **Bibliotheek UtrechtHet Literatuurhuis (voorheen SLAU) **Salon Saffier

MUZIEKORGANISATIES EN -ENSEMBLES

Stichting Muziekhuis UtrechtDe Nederlandse BachverenigingHolland OperaCamerata Trajectina

AMATEURKUNST

Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)Stichting ZIMIHC

KUNSTORGANISATIES

Cultuur 19Via VinexSETUP **

GALERIES EN BEELDENDE KUNSTINSTELLINGEN

HKU AcademiegalerieCascoExpodiumBAKGenootschap KunstliefdeSWKFotodokCBKU *Stichting Statief *

DANS

Stichting Union SalsaDe Dansers *

(KUNST)ONDERWIJS EN PARTNERS

Universiteit Utrecht Centrum voor Wetenschap en Cultuur ** (met o.a. Studium Generale, Botanische Tuinen, US Concert, Parnassos, Universiteitsmuseum)Hogeschool voor de Kunsten Utrecht **(met o.a. Conservatorium, Academiegalerie, Akademietheater)Vrede van Utrecht

* Weg als contribuant per 2013** Nieuwe contribuant per 2013

Bijlagen

Page 47: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

46

PRODUCT- EN DIENSTENLIJST SCUB.

Prom

otie

Prod

ucte

n Ko

sten

con

trib

uant

enKo

sten

nie

t-co

ntrib

uant

enRe

serv

eer-

/aa

nlev

erde

adlin

eA

anle

vers

peci

ficat

ies

Voor

mee

r inf

orm

atie

: 030

-232

3080

en

vraa

g na

ar B

enj

amin

PRO

DU

CT- E

N D

IEN

STEN

LIJS

T SC

U

ON

LIN

E M

EDIA

ww

w.u

trec

htsu

itbur

o.nl

(8

5.00

0 be

zoek

ers

p/j)

Age

ndav

erm

eldi

ng (w

ordt

doo

rgep

laat

st o

p

cultu

urut

rech

t.nl,

dagj

eweg

.nl e

n op

de

UIT

app)

grat

isgr

atis

6

/ 4 w

eken

50

á 1

00 w

oord

en +

bee

ld 3

00 x

200

pix

els

ligge

nd (j

pg)

Aan

leve

ren:

reda

ctie

@ut

rech

tsui

tbur

o.nl

Uitg

elic

ht

grat

is25

0,- p

er w

eek

3 / 2

wek

en50

á 2

00 w

oord

en +

ligg

end

beel

d 46

0 x

308

pixe

ls (j

pg)

Nie

uwsb

eric

ht

grat

is10

0,- p

er w

eek

3 / 2

wek

en50

á 2

00 w

oord

en

Act

ie

grat

is15

0,- p

er w

eek

6 / 4

wek

en10

0 á

150

woo

rden

+ li

ggen

d be

eld

460

x 30

8 pi

xels

(jpg

)

Cultu

rele

adv

erte

ntie

2

wek

en g

ratis

200,

- per

wee

k3

/ 2 w

eken

Max

. 200

kar

akte

rs (i

ncl.

lees

teke

ns /

spat

ies)

(2

5 ka

rakt

ers

in d

e ko

p), b

eeld

200

x 1

34 p

ixel

s (jp

g, g

if, v

ideo

)

Get

ipt d

oor d

e re

dact

ie

grat

is15

0,- p

er w

eek

3 / 2

wek

en50

á 1

00 w

oord

en +

ligg

end

beel

d 30

0 x

200

pixe

ls (j

pg)

e-m

ailin

gs (

7.60

0 le

zers

)U

ITm

ail (

wek

elijk

s)gr

atis

150,

- per

kee

r3

/ 2 w

eken

Tip,

nie

uwsb

eric

ht, a

ctie

of u

itgel

icht

, zel

fde

spec

ifica

ties

als

voor

ww

w.u

trec

htsu

itbur

o.nl

KID

Smai

l (4

keer

per

jaar

)gr

atis

150,

- per

kee

r6/

4 w

eken

Tip,

nie

uwsb

eric

ht, a

ctie

of u

itgel

icht

, zel

fde

spec

ifica

ties

als

voor

ww

w.u

trec

htsu

itbur

o.nl

MU

SEU

Mm

ail (

4 ke

er p

er ja

ar)

grat

isnv

tvi

a SU

MIn

houd

kom

t via

Stic

htin

g U

trec

hts

Mus

eum

kwar

tier.

FEST

IVA

Lmai

l (4

keer

per

jaar

)gr

atis

150,

- per

kee

r6

/ 4 w

eken

Ti

p, n

ieuw

sber

icht

, act

ie o

f uitg

elic

ht, z

elfd

e sp

ecifi

catie

s al

s vo

or w

ww

.utr

echt

suitb

uro.

nl

UIT

app

(1

20.0

00 d

ownl

oads

)U

itgel

icht

gr

atis

250,

- per

wee

k3

/ 2 w

eken

50 w

oord

en e

n st

aand

bee

ld 2

70 x

320

pix

els

(jpg)

Soci

al M

edia

Tip

Twitt

er e

n/of

Fac

eboo

k U

trec

hts

Uitb

uro

grat

isnv

tdo

orlo

pend

Max

140

teke

ns

Stud

ente

ntip

Tw

itter

en/

of F

aceb

ook

Uit

met

suu

sgr

atis

nvt

door

lope

ndM

ax 1

40 te

kens

Stud

ente

n en

jong

eren

tip T

witt

er e

n/of

Fa

cebo

ok S

apsi

tegr

atis

nvt

door

lope

ndM

ax 1

40 te

kens

ww

w.c

ultu

rele

zond

agen

.nl

Adv

erte

ntie

n.t.b

.n.

t.b.

n.t.b

.n.

t.b.

Aanleveren: [email protected]

ls c

ontr

ibua

nt v

an S

CU k

unt u

uw

pro

gram

mer

ing

via

onze

ver

schi

llend

e ka

nale

n pr

omot

en. H

iero

nder

een

ove

rzic

ht v

an o

nze

mid

dele

n m

et d

aarb

ij de

rese

rvee

r- e

n aa

nlev

erde

adlin

es e

n de

aan

leve

rspe

cific

atie

s. M

ail u

w v

er-

zoek

voo

r pro

mot

ie o

p tij

d m

et d

aarb

ij zo

veel

mog

elijk

op

maa

t gem

aakt

e

teks

ten

en g

esch

ikt b

eeld

mat

eria

al n

aar b

enja

min

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l en

u h

oort

zo

snel

mog

elijk

wat

er m

ogel

ijk is

. Be

nt u

gee

n co

ntrib

uant

maa

r w

ilt u

wel

geb

ruik

mak

en v

an o

nze

dien

sten

, kijk

dan

in d

e vi

erde

kol

om v

oor

de k

oste

n.

PRO

DU

CT- E

N D

IEN

STEN

LIJS

T SC

U

CON

TRIB

UTI

E

vers

ie d

ecem

ber 2

013

Bijlagen

Page 48: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

47

PRODUCT- EN DIENSTENLIJST SCU

Prom

otie

Prod

ucte

n Ko

sten

con

trib

uant

enKo

sten

nie

t-co

ntrib

uant

enRe

serv

eer-

/aa

nlev

erde

adlin

eA

anle

vers

peci

ficat

ies

PRO

DU

CT- E

N D

IEN

STEN

LIJS

T SC

U

GED

RUKT

E M

EDIA

Uitl

oper

(opl

age

12.5

00)

Fest

ival

kale

nder

(4 k

eer p

er ja

ar)

grat

isgr

atis

4 m

aand

en10

woo

rden

Aan

leve

ren:

ben

jam

in@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Win

actie

(wek

elijk

s)gr

atis

150,

- per

kee

r6

/ 4 w

eken

100

á 15

0 w

oord

en +

sta

and

beel

d ho

ge re

solu

tie (j

pg)

Aan

leve

ren:

ben

jam

in@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Ont

dek

Utr

echt

fold

er

(o

p m

eer d

an 6

5 lo

catie

s)Ev

enem

ente

n &

fest

ival

kale

nder

gr

atis

grat

is4

maa

nden

10 w

oord

enA

anle

vere

n: b

enja

min

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Utr

echt

Dic

htbi

j

(opl

age

178.

000)

Uitb

uro

bijla

ge 'U

it in

Utr

echt

' (1

keer

per

jaar

)gr

atis

350,

- N

eem

voo

r mee

r inf

orm

atie

con

tact

op

met

Mar

ieke

De

Ruijt

er.

mar

ieke

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Gro

te ti

p (w

ekel

ijks)

grat

is35

0,-

12 /

4 w

eken

180

woo

rden

, lig

gend

bee

ld h

oge

reso

lutie

(jpg

) A

anle

vere

n: h

este

r@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Win

actie

(wek

elijk

s)

grat

is25

0,-

6 / 4

wek

en10

0 w

oord

en w

oord

en, l

igge

nd b

eeld

hog

e re

solu

tie (j

pg)

Aan

leve

ren:

hes

ter@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Klei

ne ti

p m

et o

f zon

der b

eeld

(wek

elijk

s)gr

atis

150,

- 6

/ 4 w

eken

50 w

oord

en o

f 30

woo

rden

+ li

ggen

d be

eld

Aan

leve

ren:

hes

ter@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Fest

ival

kale

nder

(4 k

eer p

er ja

ar)

grat

isgr

atis

6 / 4

wek

en10

woo

rden

Aan

leve

ren:

hes

ter@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Eige

n bi

jlage

bij

Utr

echt

Dic

htbi

j (op

aan

vraa

g)9.

900,

- (in

cl.

cont

ribua

nten

kort

ing)

nvt

N

eem

voo

r mee

r inf

orm

atie

con

tact

op

met

Hes

ter M

arijn

is.

hest

er@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl /

030

-232

3073

Cultu

rele

Zon

dage

n tip

t in

Alb

ert H

eijn

flye

r (o

plag

e 10

.000

)

Hel

e pa

gina

650,

- tot

750

,-nv

tN

eem

con

tact

op

met

Hes

ter M

arijn

is v

oor m

eer i

nfor

mat

iehe

ster

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l / 0

30-2

3230

73

Hal

ve p

agin

a25

0,- t

ot 3

00,-

nvt

Nee

m c

onta

ct o

p m

et H

este

r Mar

ijnis

voo

r mee

r inf

orm

atie

hest

er@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl /

030

-232

3073

Cultu

rele

Zon

dage

n Pr

ogra

mm

aboe

kje

(opl

age

30.0

00)

Hel

e pa

gina

extr

a ko

rtin

g op

het

cu

lture

le ta

rief

950,

- cul

ture

el ta

rief

1250

,- co

mm

erci

eel t

arie

f12

wek

enIn

fo e

n bo

eken

: Mer

ijn v

an S

tral

en /

Dai

ly P

rodu

ctio

ns

mer

ijn@

daily

.nl /

030-

6920

677

Hal

ve p

agin

aex

tra

kort

ing

op h

et

cultu

rele

tarie

f55

0,- c

ultu

reel

tarie

f69

5,- c

omm

erci

eel t

arie

f12

wek

enIn

fo e

n bo

eken

: Mer

ijn v

an S

tral

en /

Dai

ly P

rodu

ctio

ns

mer

ijn@

daily

.nl /

030-

6920

677

Adv

erte

ntie

deal

met

Pe

rsgr

oep

Adv

ertis

ing

Adv

erte

ren

in d

e ru

brie

k “K

unst

” van

de

Volk

skra

nt,

Trou

w, H

et P

aroo

l en

AD

Utr

echt

s N

ieuw

sbla

d / A

D

Am

ersf

oort

se C

oura

nt

10 %

kor

ting

-4

wek

en50

x 4

6 m

m

50 x

70

mm

50

x 9

4 m

m

PRO

DU

CT- E

N D

IEN

STEN

LIJS

T SC

U

RTV

RTV

Utr

echt

Ust

ad

(19%

dag

bere

ik)

Uitt

ip in

Ust

ad n

ieuw

s (o

p w

erkd

agen

) gr

atis

250,

- per

tip

3 / 2

wek

en10

0 w

oord

en +

foto

's (2

ligg

ende

foto

's,

min

imaa

l 102

4 x

600

pixe

ls) o

f vid

eobe

stan

d

RTV

Utr

echt

U V

anda

ag

bios

coop

jour

naal

grat

isnv

t6

/ 4 w

eken

100

woo

rden

+ v

ideo

best

and

(720

x 5

76 p

ixel

s D

V/D

VCA

M 2

5Mbi

t) o

f2

a 3

ligge

nde

beel

den

hoge

reso

lutie

(min

imaa

l 102

4 x

600

pixe

ls)

Bijlagen

Page 49: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

48

Prom

otie

Prod

ucte

n Ko

sten

con

trib

uant

enKo

sten

nie

t-co

ntrib

uant

enRe

serv

eer-

/aa

nlev

erde

adlin

eA

anle

vers

peci

ficat

ies

PRO

DU

CT- E

N D

IEN

STEN

LIJS

T SC

U

OVE

RIG

E KA

NA

LEN

Utr

echt

s U

itbur

o

fold

erpl

ekke

nVV

V di

spen

sers

grat

isgr

atis

nvt

Aan

leve

ren

bij V

VV-k

anto

or o

p D

ompl

ein

11

Uitb

uro

info

punt

op

Cultu

rele

Zon

dage

ngr

atis

150,

- per

zon

dag

1 w

eek

van

te

vore

n +

/- 1

50 fo

lder

s op

Dom

plei

n 24

afle

vere

n

PRO

DU

CT- E

N D

IEN

STEN

LIJS

T SC

U

JON

GER

EN- E

N S

TUD

ENTE

NM

ARK

ETIN

GSa

psite

(7

9.45

6 be

zoek

ers

p/j)

Tip

grat

is15

0,- p

er w

eek

3 / 2

wek

en20

0 w

oord

en +

ligg

end

beel

dA

anle

vere

n: m

arie

ke@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Uitg

elic

htgr

atis

150,

- per

wee

k3

/ 2 w

eken

200

woo

rden

+ li

ggen

d be

eld

Aan

leve

ren:

mar

ieke

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Act

iegr

atis

150,

- per

wee

k3

/ 2 w

eken

100

woo

rden

+ li

ggen

d be

eld

Aan

leve

ren:

mar

ieke

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Adv

erte

ntie

2 w

eken

gra

tis25

0,- p

er w

eek

3 / 2

wek

enA

fbee

ldin

g (g

if/jp

g) 1

60x1

20 p

ixel

s, te

kst:

titel

+/-

18

teke

ns in

cl.

spat

ies;

sub

titel

+/-

25

teke

ns in

cl. s

patie

s; li

nk n

aar w

ebsi

teA

anle

vere

n: m

arie

ke@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Traj

ectu

m H

U m

agaz

ine

(ber

eikt

40.

000

stud

ente

n)Ti

p (ie

dere

vie

r wek

en)

grat

is25

0,- p

er k

eer

8 / 4

wek

en50

woo

rden

+ s

taan

d be

eld

Aan

leve

ren:

hes

ter@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Win

actie

(ied

ere

vier

wek

en)

grat

isnv

t8

/ 4 w

eken

40 w

oord

enA

anle

vere

n: h

este

r@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Age

ndav

erm

eldi

ng (i

eder

e vi

er w

eken

)gr

atis

grat

is8

/ 4 w

eken

Dat

um, t

itel e

n lo

catie

Aan

leve

ren:

hes

ter@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

ON

DER

ZOEK

EN

NET

WER

KO

nder

zoek

die

nste

nD

eeln

ame

aan

en v

erkr

ijgen

van

resu

ltate

n

colle

ctie

f pub

lieks

- en

mar

ketin

gond

erzo

ek

(in

dien

van

toep

assi

ng)

grat

is10

0,- t

ot 3

00,-

ko

sten

wor

den

bepa

ald

pe

r ond

erzo

ek

nvt

Nee

m v

oor m

eer i

nfor

mat

ie c

onta

ct o

p m

et H

este

r Mar

ijnis

via

hest

er@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Waa

ier e

lf U

trec

htse

cul

tuur

profi

elen

201

0gr

atis

15,-

per w

aaie

r nv

tN

eem

voo

r mee

r inf

orm

atie

con

tact

op

met

Hes

ter M

arijn

is

vi

a he

ster

@cu

ltuur

prom

otie

utre

cht.n

l

Inze

t van

het

Con

tinu

Bezo

eker

sond

erzo

ek

va

n H

endr

ik B

eerd

a95

0,-

950,

- per

jaar

(een

mal

ig

250,

- ops

tart

kost

en)

nvt

Nee

m v

oor m

eer i

nfor

mat

ie c

onta

ct o

p m

et H

este

r Mar

ijnis

via

hest

er@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

SCU

net

wer

kJa

arlij

kse

Cultu

urbo

rrel

in s

epte

mbe

r gr

atis

grat

isnv

tnv

t

Mar

ketin

gbije

enko

mst

en (2

kee

r per

jaar

)gr

atis

tot 3

per

sone

n (d

aarn

a 75

,- pp

)15

0,- p

er p

erso

onnv

tnv

t

Verm

eldi

ng o

p w

ww

.cul

tuur

prom

otie

utre

cht.n

l

in li

jst c

ontr

ibua

nten

grat

isnv

tnv

tnv

t

PRODUCT- EN DIENSTENLIJST SCU

Bijlagen

Page 50: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

49

EXTR

AA

rts

Hol

land

Web

site

met

cul

tuur

aanb

od v

oor i

nter

natio

nale

cul

tuur

toer

ist.

Voor

mee

r inf

orm

atie

nee

m c

onta

ct o

p m

et M

arie

ke D

e Ru

ijter

Nie

t res

erve

erba

ar,

mee

r inf

orm

atie

: m

arie

ke@

cultu

urpr

omot

ieut

rech

t.nl

Tele

graa

f Utr

echt

pag

ina

De

agen

dafe

ed v

an U

trec

hts

Uitb

uro

wor

dt g

ebru

ikt a

ls b

asis

voo

r de

agen

dapa

gina

van

Tel

egra

af, d

aarn

aast

leve

rt S

CU

wek

elijk

s 2

tips

aan

de re

dact

ie d

ie m

ogel

ijk g

epla

atst

kun

nen

wor

den

als

reda

ctio

nele

con

tent

.N

iet r

eser

veer

baar

Bing

o FM

Wek

elijk

se u

ittip

s in

radi

opro

gram

ma

‘Gro

eten

uit

Utr

echt

’N

iet r

eser

veer

baar

Prom

otie

Prod

ucte

n Ko

sten

con

trib

uant

enKo

sten

nie

t-co

ntrib

uant

enRe

serv

eer-

/aa

nlev

erde

adlin

eA

anle

vers

peci

ficat

ies

PRODUCT- EN DIENSTENLIJST SCU

Bijlagen

Page 51: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

50

CULTUURPROMOTIE UTRECHT KLANKBORDGROEPEN

KLANKBORDGROEP CULTURELE ZONDAGEN

Steven Peters Hoofd programmering Stadsschouwburg UtrechtPaul Feld Programmering Vrede van UtrechtXavier Vandamme Directeur Organisatie Oude Muziek/Festival Oude MuziekJacques van Veen Algemeen directeur De Utrechtse SpelenMonique Corvers Directeur Het FiliaalVera Carasso Directeur Museum SpeelklokJeroen Roose Centrummanager Centrummanagement UtrechtJos Maessen Directeur Bijenkorf halverwege 2013 vervangen door Joyce Verwoerd

René van der Giessen Hoofd programmering Culturele Zondagen / Cultuurpromotie UtrechtHanneke Bouwsema Directeur Cultuurpromotie Utrecht

KLANKBORDGROEP UTRECHTS UITBURO

Peter Tra Hoofd programmering VredenburgAb Hooijer Hoofd marketing communicatie Stadsschouwburg UtrechtPaul van Vlijmen Directeur SpoorwegmuseumRené Vlemmix Zakelijk directeur SPRING Performing Arts Festival Willemien van Aalst Directeur Nederlands Film FestivalMonique Mourits Directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur Universiteit UtrechtRonald Trum Directeur Toerisme Utrecht

Melinde Gerber Hoofd marketing en communicatie Cultuurpromotie UtrechtHanneke Bouwsema Directeur Cultuurpromotie Utrecht

C.Bijlagen

Page 52: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

51

D.CULTUURPROMOTIE UTRECHT ONLINE BEREIKCIJFERS

WEBSITES 2011 2012 2013

culturelezondagen.nl Unieke bezoekers nb* nb* 90.084

Bezoeken nb* nb* 129.370

Page views nb* nb* 415.313

Pagina’s per bezoek nb* nb* 3,21

utrechtsuitburo.nl Unieke bezoekers 68.737 67.418 77.632

Bezoeken 91.671 93.097 111.568

Page views 374.562 394.736 538.802

Pagina’s per bezoek 4,4 4,24 4,83

sapsite.nl Unieke bezoekers 44.348** 68.068 54.173

Bezoeken 55.068 84.256 69.382

Page views 104.367 158.900 130.682

Pagina’s per bezoek 1,9 1,89 1,88

uitloper.nl Unieke bezoekers 27.733 31.983 19.395***

Bezoeken 44.578 52.276 32.068***

Page views 148.745 148.303 91.124***

Pagina’s per bezoek 3,34 2,84 2,84

SOCIAL MEDIA 2011 2012 2013

Culturele Zondagen Facebook likes 490 1173 2287

Twitter volgers 1400 2235 3354

Utrechts Uitburo Facebook likes 469 685 1159

Twitter volgers 1663 1702 3575

SAPsite Facebook likes 280 394 643

Twitter volgers 733 906 1058

NIEUWSBRIEVEN 2011 2012 2013

Culturele Zondagen Abonnees 14.627 11.220**** 10.583

Aantal mailings 18 14 17

Totaal geopend 22,12% 33,20% 33,51%

Uitmail Abonnees 6696 6771 8083

Aantal mailings 52 52

Totaal geopend 23,04% 27,15% 30%

Kidsmail Abonnees - - 4000

Aantal mailings - - 3

Totaal geopend - - 29%

Festivalmail Abonnees - - 5436

Aantal mailings - - 1

Totaal geopend - - 31,40%

Museummail Abonnees 4931 6771 7029

Aantal mailings 2 2 3

Totaal geopend 28,34% 26,90% 30%

Bijlagen

Page 53: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

52

NIEUWSBRIEVEN 2011 2012 2013

SAPsite Abonnees 2482 2600 2941

Aantal mailings 12 42 15*****

Totaal geopend nb nb nb

SCU nieuwsbrief Abonnees 787 809 868

Aantal mailings 4 4 3

Totaal geopend 35,30% 31,69% 29,80%

UIT-APP DOWNLOADS 2011 2012 2013

iPhone 37.750 33.945 20.826

Android - 13.162****** 17.930

* Aan de oude website van culturele zondagen was geen statistiekprogramma verbonden** Statistieken vanaf juni 2011 toen nieuwe site online ging*** Gestopt per sept 2013**** Begin 2012 is het abonneebestand opgeschoond***** Sapsite nieuwsbrief is vanaf sept 2013 weer opgepakt****** App beschikbaar vanaf 1 aug 2012

CULTUURPROMOTIE UTRECHT ONLINE BEREIKCIJFERS

Bijlagen

Page 54: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

53

E.A.H.J. Dautzenberg Aafke RomeijnAAMU Museum voor hedendaagse Aborigi-nalAangenaam VerrastAcademiegalerieAcademiegebouwAdriana PotterAkademietheaterAl HambraAl Hambra, school voor oriëntaalse dansAlbert Veenendaal Aldo Theater met PoppenAlexandra NepomnyashchayaAlexey FokinAlexis de RoodeAls de Beren KomenAndrea BoicAndrea HauserAngela van LeeuwenAnita JanssenAnna van KooijAnna van SuchtelenAnne Broeksma Anne-Beth Schuurmans Annefleur SchepAnthony HeidweillerAnthonys PutschAntje HerberAntoine CronéAperativoAram AdriaanseArgentijnse Tango Carla Somer Argentijnse Tangoschool van Annelies Giet-elinkArjaan van NimwegenARK FestivalArno en Sanne BleekerArnold van HuisArt RooijakkersArthur JapinArtiVocaalArtlease | Contemporary ArtArts the BeatdoctorAstareAtelier de WerkvloerAtelier KunstmeidAtelier Vieze HandenAteliersAL16AyaoviBAK, basis voor actuele kunstBakkerLutzBam CommijsBar Restaurant InspiredBartholomeus GasthuisBeatrice van der PoelBern Mode en MeerBerry van BerkumBesselaar Hedendaagse KunstBevrijdingsfestivalBibliotheek HoogravenBibliotheek KanaleneilandBibliotheek OvervechtBibliotheek UtrechtBibliotheek VleuterweideBigoliBill Mensema

Danscentrum CornelissenDanscentrum UtrechtDansgroep MozaikDansinstituut Jos DolstraDansschool De RijkDansstudio Gerda KagieDave von RavendB’sDe ArrogantjesDe Beursde BijenkorfDe DansersDe Droom van UtrechtDe KunstSalonDe Letters van UtrechtDe Nederlandse BachverenigingDe PaardenkathedraalDe PandhofDe RechtbankDe RelschoppersDe Rode WinkelDe SpullenmannenDe Stem van WestDe Utrechtse KinderboekwinkelDe Utrechtse Spelen De Utrechtse Vrouwen ScholaDe VerfdokterDe VorlesebühneDe VrijstaatDe Wakkere MuisDecibelleDeDansvloerDedine Ballet & Movement ArtsDenise JannahDésanne van BrederodeDesiree van Haarendick bruna huisDikke DriesDIU en gastenDIU&ADivina Close HarmonyDJ AkkacharDJ CutniceDJ DNADJ Jonas OhlssenDJ KypskiDJ PraceDJ Rashida Shug La SheedahDJ Rosenthal de la VegazDJ Sands & SkidzDJ School UtrechtDJ ShadowDJ+Doc 154Dolores LeeuwinDomkerkDomtorenDouziDOX Dr. Erik BijleveldDries VerhoevenDuo Sans SouciEbomanEd SandersEdward van de VendelEefke den HeldEetcafé Puur

Blaaskwintet ZijwindBoekhandel De SlegteBoemklatsch EqualizerBombay Show PigBonTonBoris van den WijngaardBrasserie BressonBraziliaans vrouwenkoor ZumbaBroers Broken Brass EnsembleCollege B&W en diverse raadsledenBuurthuis OudegrachtBuurtorenCafé de ZaakCafé en Brasserie BressonCafé LustCafé OlivierCafé OrloffCafé Theater FestivalCafé TröstCafé Willem SlokCall of the MallCalliopeCamie BongerCantabaCantecleer Cappella di San NicolaiCaro AnimationsCascoCasco StorefrontCentraal MuseumCentral EventsCentrum Management UtrechtCharlotte de MoelChoral Evensong Chretien BreukersChris PouwChristina OorebeekChristine de BoerCielito Circus DIEDOMCircusPatzCircuswerkplaats Boost Cit2CitiesClaas HilleCliniClowns NederlandClub 3voor12Club LuxClub PoemaComedy KitchenConnor SchumacherConny Janssen DanstCoolcatCulemborgs Kamerkoor Cult Dealer EnzoCulture Connections CompanyCulture MixCultuur in OostCultuur19Cycle Training Centre UtrechtDaan HofmanDaensDagmar van der NeutDaniel LanthierDaniel VersteeghDaniëlle Hermans Dans Atelier 42

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

DEELNEMENDE INSTELLINGEN, GEZELSCHAPPEN EN PERSONEN 2013

Bijlagen

Page 55: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

54

Greetje BijmaGreg NottrotGreg ShapiroGriet Op De Beeck & Mariëlle BedauxGrupo RevolverGuerilla SpeakerzGURUSGutierrez Ubiracy SantanaGuy SonnenH&MHabbekratsHabekHadewychHandtheaterHanna ThielHanneke van der LindenHanneke van HooffHans BurdorfHans HagenHarry van RijthovenHavanaHearts of SoulHeldendadenHEMAHerman SandmanHet FiliaalHet HUIShet LiteratuurhuisHet NUT (Nieuw Utrechts Toneel)Het SchrijfpaleisHet StadshuiskoorHet Utrechts ArchiefHet Utrechts Monumenten FondsHet VerteltheaterHet ZolderkoorHKU - Utrechts ConservatoriumHoedenzaak Jos van DijckHofmanHofman CaféHolland OperaHoog CatharijneHotel DomHouten XLiAm StoreIets AndersiLL Skill SquadIllicium Saxophone QuartetIllusionary Rockaz CrewIlse StijntjesIlse WarringaImpakt FestivalIn De RuimteIn VervoeringInfluence Zone Dance ComplexInformatiecentrum Utrecht Viert 2013Ingmar HeytzeInstituto CervantesInternationaal DanstheaterInto Nostalgia ISHJaap van der KlompJaar van het VoorlezenJaarbeurs UtrechtJan GemkeJan GroentemanJan HageJan Wouter OostenrijkJanine van DijkJanIsDeManJan-Paul Schutten

Eetcafé Te KoopEiland8EKKOel Falu de CadizeLe Fuente FlamencaeLe Spaans Tapas RestaurantE-MotionEnsemble FortunaEntre DosErika JonkerErny GreenEsther VenrooyEva SpierenburgEveline M. JansenFanfare van het VuurFanie AntonelouFemme VanilleFestival a/d WerfFestival Mooie WoordenFestival Oude MuziekFilemon en BaucisFilmtheater ‘t HoogtFiori di FoliaFirma KoddeFleur van GreuningenFlorian WolffFor The BirdsFOTODOKFotostudio Jaap van de KlompFotoweekFrank GroothofFrank Welkenhuysen Galerie & Kunstmake-laardijFrank WestermanFrans HaagenFreskuFunky Mamas & Groovy DaddysGabriel LesterGalerie 10Galerie Jaap SleperGalerie PetillonGalerie QuintessensGalerie Rob RademakerGalerie Route UtrechtGalerie SANAAGalerie WedGaudeamus MuziekweekGebakken MurenGedachten LezenGeertekerkGeldmuseumGemeente Utrecht - Stadsdag UtrechtGenetic ChoirGerbrand BakkerGery Groot ZwaaftinkGiel BeelenGilde UtrechtGirls, Girls, GirlsGiulia MuredduGo PastaGoing BarefootGorillaasGovert SchillingGozaran Grachtensmart – Utrechts koor van het leven-slied Grand Café LebowskiGrand Café QuignonGrand Hotel Karel VGrandcafé Maria’s

JanskerkJean van de VeldeJeanne JourquinJeroen KramerJeroen van NijnattenJersey BoysJetta Ernst Jeugdtheaterhuis De BerenkuilJibbe WillemsJibbe Willems JiltedJoep BeerensJoeri van VeenendaalJoey van HeldenJohan HoogeboomJohannes GontarskiJohannes LeertouwerJohn KayongoJolieke SorberJongeren Cultuurhuis KanaleneilandJoods Cultureel Centrum MerkAzJoost de Vries & Niels Bokhove en Marijke van DorstJoris LehrJoris SchiksJoris van OosterwijkJorrit PaaijmansJos de RooijJos TerlingenJosé Adame SanchezJosian StikkelbroekJoUJulie CafmeyerJulie DassaudJumping SpectaclesJungle by NightK&M Karin & MoniqueKAAPKade AteliersKaja KapusKamerkoor Quasi NienteKamerkoor SaudadeKamilla HensemaKapitaalKargadoorKarin ElichKarl KlompKarmaKatia CardenalKattekwoadKeck & LisaKees WennekendonkKEKKEK_Kenzo AlvaresKenzo KusudaKim van den BemtKinderwinkel WesterkadeKleinkoor ExisteKo ZwanenburgKodjo Agbodjalou, Forêt Sacrée ObouibéKoos Meinderts Kosten KoperKrampfhaftKristine WestKrisztina de ChâtelK-SjotKunstbende UtrechtKunsthandel JuffermansKunsthandel Marcel Gieling

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 56: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

Martijn KnolMartine LetterieMascha MeijmanMasflamencoMASSAMedusaMeesMeike VeenhovenMeindert TalmaMeneer SmakersMerlijn TwaalfhovenMerthe PerlMevrouw BakkerMevrouw ModijefskyMevrouw R.mevrouw TamaraMichael BairdMichele BagaglioMichiel LieuwmaMidas DekkersMileidis Lopez CathcartMilena HaverkampMinke Elisa BrandsMirliton TheaterMiss EtamMister ForrestMobachMOEX - Mirjam Oldenhave ExpressMoira ExpositieruimteMondo LeoneMonic HendrickxMoniek KramerMonir Goran & FerminMorren Galleries Museum CatharijneconventMuseum Oud-AmelisweerdMuseum SpeelklokMuziekschool CeresNacht van de PoëzieNachtegaalstraat 55bNanne MeulendijksNeco NovellasNederland LeestNederlands Film FestivalNederlands VolksbuurtmuseumNederlandse BachverenigingNele MennesNEOBASH!NicolaïkerkNiek BarendsenNieuwe Philharmonie UtrechtNoorderzon / ITGWOOCTO+Olga van KoningsbruggeOrlandoOscar KockenOscar van DillenOtiaP.I.L. FashionPaleiskoor UtrechtParnassos CultuurcentrumPaul KrijnenPaul TengPaushuizePAXPet van de LuijtgaardenPeter FaberPhoenix Papieren TheaterPieter PostPinokkio

Kunsthandel MeijerKunstkamer UtrechtKunstliefdeKunstmeidKunstuitleen UtrechtKurz bij JacoKuuB, Ruimte voor Kunst en CultuurKwartierLa Noche Tapas & MeerLa PalmerieLa Palmerie FashionLa Vinia DansLaaglandLadylaLatin American Film Festival Laura JohannesLaura Stassen van Zin & VerZinLena PaschenLennie VisserLensLieve BerthaLili AbadeLilian HakLily ConemansLinda DielemansLinde BaaijensLiselot PluisterLiteraire Boekhandel LijnmarktLiveraLobbyrestaurant ZussenL’OccitaneLosse SchroevenLotte van den BergLotte van DijckLouis Hartlooper ComplexLucie ChartinLucky Fonz IIILudo van der WinkelLutherse GemeenteLutherse KerkMaan LeoMaarten EbbersMaarten en Steven BeijerMachteld Bijl Magda MendesMakershuis MaanzaadMalaikaMalgosia FiebigMamboliciousManaoMarc van RossumMarcantusMarcel van DrielMarco van EgmondMarcus MohlinMargit OdemsMarianne KirályMariecke BorgerMarieke HelmusMarije NieMarijke van DorstMarijke van EsMarike JagerMarion van de CoolwijkMarisa GrandeMariska van der Willigen Marjo DamesMarjolein StarreveldMarloes RobijnMarten de Paepe

PollinationPomoPoparazziPowerclapPrimeProf. dr. Johan BolhuisProf. dr. Louis GrijpProf. dr. Maarten PrakPronto ProntoProtestants Centrum voor Toerusting en Edu-catieQuintessaRabasaRabo KunstzoneRacine CarréesRadio MartikoRalitza Malehounova RASAReggy BeurskensRestaurant De RechtbankRestaurant SparklingRestauratieatelier Museum SpeelklokRevengeRian VisserRick de HaasRienk BakkerRiet Mellink en Kirsten RoosendaalRoar BlåsmoRobert den HartighRock VocalsRock4Rodaan Al GalidiRogier PelgrimRonald GiphartRonde van Midden NederlandRoos RebergenRuben BekxRuben HeimansRuben van GoghSaartje van CampSahmeran Oriëntaalse Dans & WorkoutSalon SaffierSalsaddictionSandra EsteveSandra ReemerSanneke van HasselSascha VisserSaskia CoolenSavannah BaySchatkamer DompleinSchiller Theater Place RoyaleSchoppenheerSchoutenstraatSchultz and ForeverSchweigman&Selexyz BroeseSerena BelliniSETUP UtrechtShantiShantykoor WindstilteSimon Lévelt CaféSimon van der GeestSissy-BoySjanton Skatepark UtrechtSKIP&DIESkonSmall Bigband On The RollSofya GandilyanSolid Ground Movement

55

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 57: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

56

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Tijs KrammerTim HollanderTim TakkenTineke SteenbrinkTivoliTjeerd GerritsenTon KruseTorenpleinkerkTosca NiterinkTouchée Dance CompanyTrajectum VocaleTRANSarteTrio KoenijnTweetaktUceeStationUitspanning BoslustUli KurnerUlu Moskee UtrechtUnion SalsaUniversiteit UtrechtUniversiteitsbibliotheek BinnenstadUniversiteitsmuseum UtrechtUnlike DollsUSConcertUtrecht UnpluggedUtrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)Utrechts DichtersgildeUtrechts KinderkoorUtrechts Klokkenluiders GildeUtrechts OperakoorUtrechtse DansacademieUtrechtse Studenten Cantorijvan DalenVan der Laan & WoeVeelvoudVera OtteVereniging TaalpodiumVers VermaakVertelacademieVespercantorijViéve BuijsVimba ZimutoVincent & MilanVincent DoekVladimir ShobanovVlampijp AteliersVocal Group Be Sharp!Vocal KaxexeVocal QueensVrede van UtrechtVredenburg LeeuwenberghVredenburg Leidsche RijnVrouwkje TuinmanVVVWAAR UtrechtWaldenWEWerftheaterWiegand BrussWijnand StompWilly GroenWilly NapWim WendersWinfried BaijensWinkel van SinkelWintertuinWoodsonWordbitesWouter van OorschotYentl Schieman

Sonnenborgh - Museum & SterrenwachtSophie’s VoiceSophies PalaceSoskopSoulkoor feat. SaraLee VosSpecial ArtsSportief PaaldansenSpring Performing Arts FestivalSt. WillibrordkerkStadhuisStadskasteel OudaenStadsschouwburg UtrechtStairway to HeavenStarlight BoulevardSteffie van LamoenStep by Step DansschoolSteven KampermanStichting de TussenvoorzieningStichting ImperiumStichting Musea UtrechtStichting SkywayStichting Voorbereiding Herbouw Schip DomkerkStina PeterssonStoryTellling @Strand WestStrijkkwintet MedeklinkersStudio La ZapadaStut Theater StutKoorSwingin UtrechtSylvia’s Jazz t Gras van de BurenTaalpodiumTafel 9Tango La ZapadaTango Touch FestivalTDDVTed van LieshoutTeresa JaldonTg MonterThe Blue Grass BoogiemenThe Body ShopThe Brand New BagsThe Cotton ClubThe DreamsThe Gumbo Night BandThe Kulture KidsThe North FaceThe TS Eliot Appreciation SocietyThe VillageThea de WitTheater KikkerTheater TerraTheatercafé De BastaardTheatercollectief Zonder MouwenTheatergroep AluinTheatergroep Basalt & gastenTheatergroep Brood en SpelenTheatergroep De JongensTheatergroep FienTheatergroep PowerboatTheatergroep ZESTTheaterkoor BonTonThijmen GelukThijs BorstenThijs MeindertsThomas BensdorpThomas Heerma van VossThrow Down Kingz

YoungGangstersZapatosZeno van den BroekZESTZIMIHCZoumana Diarra

Bijlagen

Page 58: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

57

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Locaties Nieuwjaars-duik

Kijken, Kij-ken, Kopen

Utrecht Danst

Vocaal Kabaal

Cross Culture Uitfeest Op bezoek

bij het boek

AAMU Museum voor heden-daagse Aboriginal kunst x x x

Academie-galerie x

Academie-gebouw x x

Akademie-theater x

Al Hambra, school voor oriën-taalse dans x x x

Aldo Theater met Poppen x

Aperativo x

Argentijnse Tango Carla Somer x x

Artlease | Contemporary Art x

Astare x

Atelier de Werkvloer x x x

Atelier Kunstmeid x

Atelier Vieze Handen x

Ateliersal16 x

BAK, basis voor actuele kunst x

Bar Restaurant Inspired x

Bartholomeus Gasthuis x

Bern Mode en Meer x

Besselaar Hedendaagse Kunst x

Beurs x

Bibliotheek Hoograven x

Bibliotheek Kanaleneiland x

Bibliotheek Overvecht x

Bibliotheek Utrecht x x x x x x

Bibliotheek Vleuterweide x

Bigoli x x

Boekhandel De Slegte x x

Brasserie Bresson x

Broers x

Broers Stadscafé x

Buurkerkhof x

Buurthuis Oudegracht x

Buurtoren x

Café de Zaak x x

Café en Brasserie Bresson x

Café Lust x

Café Olivier x

Café Orloff x x

Café Tröst x

Café Willem Slok x x x x

Bijlagen

Page 59: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

58

Locaties Nieuwjaars-duik

Kijken, Kij-ken, Kopen

Utrecht Danst

Vocaal Kabaal

Cross Culture Uitfeest Op bezoek

bij het boek

Casco x

Casco Storefront x

Centraal Museum x x x x

CircusPatz x

Club Lux x

Club Poema x

Coolcat x

Cult Dealer Enzo x

Culture Mix x

Cultuur19 x

Cultuurhuis Kanaleneiland x

Daens x

Dak van de A2 - Leidsche Rijn x

Dans Atelier 42 x

Danscentrum Cornelissen x

Danscentrum Utrecht x x

dB’s x x

de Bijenkorf x x

De Droom van Utrecht x x

De KunstSalon x

De Letters van Utrecht x

De Paarden-kathedraal x

De Pandhof x

De Rechtbank x

De Rode Winkel x

De Utrechtse Kinderboek-winkel x

De Vrijstaat x

DeDansvloer x

dick bruna huis x x x

Dikke Dries x

Doc 154 x

Domkerk x x x x x

Domplein x x

Domtoren x x

Eetcafé Puur x

Eetcafé Te Koop x

Eiland8 x

EKKO x x

eLe Fuente Flamenca x x x

eLe Tapas x

Filemon en Baucis x

Filmtheater ‘t Hoogt x x x x

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 60: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

59

Locaties Nieuwjaars-duik

Kijken, Kij-ken, Kopen

Utrecht Danst

Vocaal Kabaal

Cross Culture Uitfeest Op bezoek

bij het boek

Fotostudio Jaap van de Klomp x

Frank Welkenhuysen Galerie x

Galerie 10 x

Galerie Jaap Sleper x

Galerie Petillon x

Galerie Quintessens x

Galerie Rob Rademaker x x

Galerie SANAA x x x

Galerie Wed x

Ganzenmarkt x

Geertekerk x

Geertekerkhof 2 x

Geldmuseum x x

Go Pasta x

Grand Café Lebowski x x

Grand Café Quignon x

Grand Hotel Karel V x x x

Grandcafé Maria’s x

Griftpark x

GURUS x x

H&M x

Hamburgerstraat 15 x

Havana x

HEMA x

Het HUIS x

Het Literatuurhuis x x

Het Utrechts Archief x x x x

Het Utrechts Monumenten Fonds x

HKU - Utrechts Conservatorium x

Hoedenzaak Jos van Dijck x

Hoek Nieuwegracht / Herenstraat x

Hof van Sint Jan 24 x

Hofman Café x x

Hoog Brabant Plein x

Hoog Catharijne x x x x

Hotel Dom x

iAm Store x

In De Ruimte x

Informatiecentrum Utrecht Viert 2013 (Neude) x

Instituto Cervantes x x x x

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 61: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

60

Locaties Nieuwjaars-duik

Kijken, Kij-ken, Kopen

Utrecht Danst

Vocaal Kabaal

Cross Culture Uitfeest Op bezoek

bij het boek

Jaarbeurs Utrecht x

Jansbrug x

Janskerk x

Jeugdtheaterhuis De Berenkuil x x

Joods Cultureel Centrum MerkAz x

Kade Ateliers x x

Kamilla Hensema x

Kapitaal x x

Kargadoor x x x

Karma x

Keck & Lisa x

Kees Wennekendonk x

Kinderwinkel Westerkade x

Kosten Koper x

K-Sjot x

Kunsthandel Juffermans x

Kunsthandel Marcel Gieling x

Kunsthandel Meijer x

Kunstkamer Utrecht x

Kunstliefde x x x

Kunstuitleen Utrecht x x

Kurz bij Jaco x

KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur x

Kwartier x

La Noche Tapas & Meer x

La Palmerie x

Ledig Erf x

Lens x

Lily Conemans x

Literaire Boekhandel Lijnmarkt x

Livera x

Lobbyrestaurant Zussen x

L’Occitane x

Louis Hartlooper Complex x x x x

Lutherse Kerk x

Makershuis Maanzaad x

Mariaplaats x

Meneer Smakers x

Mirliton Theater x

Miss Etam x

Mobach x

Moira Expositieruimte x x

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 62: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

61

Locaties Nieuwjaars-duik

Kijken, Kij-ken, Kopen

Utrecht Danst

Vocaal Kabaal

Cross Culture Uitfeest Op bezoek

bij het boek

Morren Galleries (Oudegracht) x

Museum Catharijneconvent x x x x x

Museum Speelklok x x

Muziekschool Ceres x

Nachtegaalstraat 55b x

Nederlands Volksbuurt-museum x x

Neude x x x x x

Nicolaïkerk x x x x

Oudegracht - afvaartsteiger ter hoogte v x

Oudegracht 235, benedenkade x

Oudegracht 329 x

Oudegracht 341 aan de werf x

Oudegracht, ter hoogte van Winkel van Si x

P.I.L. Fashion x

Paushuize x x

Phoenix Papieren Theater x x

Pinokkio x

Plompetorengracht 27 x

Pomo x

Prime x

Pronto Pronto x

Rabo Kunstzone x

RASA x x x

Restaurant De Rechtbank x

Restaurant Sparkling x

Restauratieatelier Museum Speelklok x

Revenge x

Salon Saffier x

Savannah Bay x

Schatkamer Domplein x

Schiller Theater Place Royale x x x

Schoutenstraat x

Selexyz Broese x

Simon Lévelt Café x

Sissy-Boy x

Skon - De blauwe fuut x

Skon Schaatsbaan x

Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht x x x

Sophies Palace x x

St. Willibrordkerk x x

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 63: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

62

Locaties Nieuwjaars-duik

Kijken, Kij-ken, Kopen

Utrecht Danst

Vocaal Kabaal

Cross Culture Uitfeest Op bezoek

bij het boek

Stadhuis x x x

Stadhuisbrug x x x

Stadhuisplein / Korte Minrebroederstraat x x x

Stadskasteel Oudaen x x

Stadsschouwburg Utrecht x x

Stairway to Heaven x

Stationshal Utrecht Centraal x

Strand West x

Studio La Zapada x x x

t Gras van de Buren x

‘t K-Sjot x

The Body Shop x

The North Face x

The Village x

Theater Kikker x x x x

Theatercafé De Bastaard x

Tivoli x x

Torenpleinkerk x

Touchée Dance Company x x

TRANSarte x x

Uitspanning Boslust x

Ulu Moskee Utrecht x

Universiteitsbibliotheek Binnenstad x

Universiteitsmuseum Utrecht x x

Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) x x

van Dalen x

Vismarkt x x

Vredenburg Leeuwenbergh x x x

Vredenburg Leidsche Rijn x

VVV x

WAAR Utrecht x

Walden x

WE x

Werfkelders Oudegracht -Vismarkt tot Twijnstraat x

Werftheater x

Werkplaats x

Wiegand Bruss x

Winkel van Sinkel x x x x x x

Zadelstraat x

Zijdebalen Theater x

OVERZICHT PROGRAMMAONDERDELEN EN DEELNEMERS CULTURELE ZONDAGEN

Bijlagen

Page 64: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

63

SAMENVATTING RESULTATEN ONDERZOEK GFK INTOMART

ACHTERGROND

• In juni 2013 heeft GfK Intomart in opdracht van Cultuurpromotie Utrecht de cultuurinteresse, het daadwerkelijk cultuurbezoek en het informatiezoekgedrag onder inwoners van Utrecht onderzocht.

• Daarnaast heeft GfK Intomart de bekendheid, waardering en het gebruik van het Utrechts Uitburo en Culturele Zondagen nader in kaart gebracht.

• Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van netto 1000 inwoners van Utrecht van 18 jaar en ouder.

• De enquête is tevens uitgezet onder nieuwsbrieflezers van Culturele Zondagen en Utrechts Uitburo. • De onderzoeksresultaten zijn alléén gebaseerd op de representatieve steekproef van 1000 respondenten, inwoners

van Utrecht 18+.

BELANG CULTURELE ZONDAGEN VOOR HET IMAGO VAN CULTUUR IN UTRECHT

• De Culturele Zondagen zetten Utrecht “op de kaart”, meer dan alleen in culturele zin (velen associëren de Culturele Zondagen met een goede/gezellige sfeer in de stad, het ontstaan van een soort groepsgevoel, het geeft een gevoel van trots).

• Het trekt mensen aan die buiten Utrecht wonen. • Het laat zien dat er een divers cultureel aanbod is in Utrecht. • Het biedt een (mentaal en financieel) laagdrempelige toegang tot kunst en cultuur waar men anders niet zo snel

mee in aanraking zou zijn gekomen. • Het zorgt voor dynamiek in de stad. • Het stimuleren van cultuur in algemene zin is een goede zaak. • Het zorgt dat er “wat te doen” is. • Men waardeert het dat de gemeente dit aanbiedt.

CONCLUSIES

• Bijna de helft van de Utrechters is geïnteresseerd in culturele activiteiten. • Tegelijkertijd vertaalt interesse zich niet altijd in participatie. • Dat geldt met name voor de groep met de breedste interesse. • Door drukte én gebrek aan informatie. • De tevredenheid over de informatiekanalen is relatief hoog. • Het informatiezoekgedrag is eerder toevallig dan gestructureerd. • Eerste voorkeuren wijze van informeren: eigen netwerk (1), aanplakbiljetten (2), huis-aan-huisbladen (3), Facebook

(4), Kranten (5), papieren Uitloper (6), TV (RTV Utrecht) (7). • De Culturele Zondagen zijn heel bekend en worden zeer gewaardeerd. • Volgens velen zijn de Culturele Zondagen goed voor Utrecht: ze zetten Utrecht op de kaart. • Er is enig draagvlak voor het betalen van een vergoeding voor de Culturele Zondagen. • Het Utrechts Uitburo is bij ruim twee op de vijf Utrechters (42%) bekend, de helft van de bevolking kent het Uitburo

niet. • Zestig procent van de Utrechters kent (geholpen) tenminste één van de producten van het Uitburo. • De uitingen van het Uitburo krijgen een ruime voldoende. • Wat de Utrechters willen wordt door het Uitburo voor een belangrijk deel geboden.

F.Bijlagen

Page 65: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

64

AANBEVELINGEN

• Maak beter gebruik van wat er al is: promoot het Uitburo zelf en vergroot daarmee de bekendheid van de producten van het Uitburo. Wanneer men er eenmaal bekend mee is, worden de producten vaker gebruikt.

• Maak daarbij onderscheid tussen langetermijnplanning van cultuurconsumenten en “spontaan bezoek”. Vooral voor dat laatste weet men niet goed waar te zoeken.

• Geef prioriteit aan de informatievoorziening rondom populaire cultuur; de liefhebbers van gecanoniseerde cultuur vinden gemiddeld genomen beter de weg.

• Zorg waar mogelijk voor gepersonaliseerd aanbod: laat mensen zelf aangeven waar ze in geïnteresseerd zijn en bied dat actief aan; men is geneigd tot passiviteit door drukte en “concurrerende” tijdsbestedingen.

• Zorg voor een duidelijk totaaloverzicht, voorkom fragmentatie. • Pas op met het vragen van een vergoeding voor de Culturele Zondagen: een deel kan afhaken (alhoewel er wel

degelijk begrip voor is). Wellicht is het beter eerst het donateurschap te stimuleren.

HOOFDCONCLUSIES

• Koester de Culturele Zondagen • Maak meer werk van de centrale cultuuragenda en • Benut daarbij de mogelijkheden van het Utrechts Uitburo.

SAMENVATTING RESULTATEN ONDERZOEK GFK INTOMART

Bijlagen

Page 66: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

65

PERSBERICHT BEKENDMAKING RESULTATEN ONDERZOEKG.Hoofdconclusies: Koester de Culturele Zondagen // Maak meer werk van de centrale cultuuragenda  

en benut daarbij de mogelijkheden van het Utrechts Uitburo 

G. PERSBERICHT BEKENDMAKING RESULTATEN ONDERZOEK 

 

PERSBERICHT Utrecht, 29 oktober 2013 

 

 

 

Sterke behoefte aan totaaloverzicht culturele activiteiten en 

grote waardering voor Culturele Zondagen Resultaten onderzoek GfK Intomart naar cultuurbehoefte en ‐consumptie onder Utrechters bekend 

 

Een onlangs uitgevoerd onderzoek door GfK Intomart naar de cultuurbehoefte en daadwerkelijke 

cultuurconsumptie onder de Utrechtse bevolking geeft interessante inzichten in de culturele interesse van 

Utrechters, hun cultuurbezoek en informatiezoekgedrag. Uit het onderzoek blijkt dat nagenoeg de helft van 

de Utrechters geïnteresseerd is in culturele activiteiten. Tegelijkertijd vertaalt deze interesse zich niet altijd 

in bezoek, met name vanwege tijd‐ en geldgebrek en het niet (tijdig) op de hoogte zijn van het actuele 

aanbod. Het onderzoek toont dat er grote behoefte is aan een totaaloverzicht van culturele activiteiten, 

zowel in print als digitaal. Deels wordt dit geboden door het Utrechts Uitburo, bekend onder ruim 40% van 

de Utrechters. Culturele Zondagen zijn bekend en geliefd onder de Utrechters: ruim 70% kent Culturele 

Zondagen, en 43% van de Utrechters bezocht het afgelopen jaar één of meer Zondagen. Ruim 40% van de 

bezoekers waardeert de Zondagen met een acht of hoger. Culturele Zondagen worden gezien als een 

meerwaarde voor de stad, goed voor de economie, ze stimuleren het cultuurbezoek in Utrecht en zetten 

Utrecht op de kaart. 

 

Representatief onderzoek  

Met behulp van het GfK Intomart online respondentenpanel is onder een representatieve steekproef van 1000 

Utrechters van 18 jaar en ouder een kwantitatief en kwalitatief onderzoek uitgevoerd, in opdracht van 

Cultuurpromotie Utrecht (SCU). Doel was de cultuurbehoefte en daadwerkelijke cultuurconsumptie van 

Utrechters in kaart te brengen, en tevens te onderzoeken hoe men zich informeert over het Utrechtse 

cultuuraanbod. Daarnaast heeft GfK Intomart de bekendheid en het gebruik van Culturele Zondagen en het 

Utrechts Uitburo onderzocht. Met behulp van de resultaten uit dit onderzoek wil SCU haar beleid verder 

ontwikkelen zodat het Utrechtse cultuuraanbod op de best mogelijke manier onder de aandacht van 

(potentieel) geïnteresseerden wordt gebracht.  

 

Kansen  

Hanneke Bouwsema, directeur Cultuurpromotie Utrecht: “We zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek, 

vooral omdat we met de observaties praktisch aan de slag kunnen. Wat betreft Culturele Zondagen overtreffen 

de resultaten en enthousiaste respons onze verwachtingen; Utrecht lijkt met dit initiatief ook na elf jaar iets 

bijzonders in handen te hebben. Verder is het zonneklaar dat er kansen liggen om de Utrechter die 

geïnteresseerd is in cultuur actiever te bereiken. Voor een deel biedt het Utrechts Uitburo dat wat de Utrechter 

wenst. Maar dat is niet bij alle Utrechters bekend. Het Utrechts Uitburo zal zichzelf meer dienen te profileren 

als dé centrale vindplaats voor het Utrechtse cultuuraanbod, naast dat het natuurlijk als vanouds het 

cultuuraanbod in de etalage zet. Ook zijn de uitkomsten een fijne steun in de rug van onze wens ‐ in navolging 

van de succesvolle edities in Rotterdam en Amsterdam ‐ een (twee‐)maandelijks Uitmagazine te ontwikkelen, 

met naast een volledige cultuuragenda, redactionele artikelen over winkels, restaurants en andere 

uitgaansmogelijkheden die Utrecht biedt. Of dit gaat lukken, hangt van vele factoren af.“ 

 

Noot voor de redactie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieta Koopman, publiciteit & communicatie  

Cultuurpromotie Utrecht, Tel: 030 – 232 30 74, [email protected]  

www.cultuurpromotieutrecht.nl // www.culturelezondagen.nl // www.utrechtsuitburo.nl  

 

Bijlagen

Page 67: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

66

STAF

Hanneke Bouwsema DirecteurRené van der Giessen Hoofd programmeringMelinde Gerber Hoofd marketing en communicatie

MEDEWERKERS

Peter Akerboom FinanciënSara Conen Productieondersteuning Culturele Zondagen / coördinatie vrijwilligersBernadette van Kesteren (tot okt) Office managerKim van Eeden (vanaf okt) Office managerMichel Kemp (tot mei) Marketing en communicatie / redactie Utrechts UitburoBenjamin van Vliet (vanaf mei) Marketing en communicatie / redactie Utrechts UitburoCarlijn Toenders (tot april) Marketing en communicatie / redactie en contribuanten Utrechts UitburoHester Marijnis (vanaf april) Marketing en communicatie / redactie en contribuanten Utrechts UitburoIlse Rombout (tot juni) Marketing en communicatie SAPsite en productontwikkeling Marieke de Ruijter (vanaf juni) Marketing en communicatie SAPsite en productontwikkelingWietske Walhout Marketing en communicatie Culturele ZondagenPieta Koopman (vanaf okt) Publiciteit en communicatie Culturele Zondagen

Tijdelijke medewerkersJasmijn Fermie Marketing en communicatie Culturele Zondagen

STAGIAIRES

Cheryl Wong Chung | Juliette Nieuwstraten | Lotte Mulder | Isabel Reker | Syrinx Fakkeldij | Saskia Roterman | Hieke Scholten.

PRODUCENTEN CULTURELE ZONDAGEN

Nieuwjaarsduik Maike van Eijndthoven Kijken, Kijken, Kopen Lode van Piggelen, Mattijn Boerkamp Utrecht Danst Maureen Alvares, Jarrel Beets, Eveline RohdeVocaal Kabaal Frederike MeijerCross Culture ism Vrede van Utrecht / DOXUitfeest Willemijn Lamp, Mattijn BoerkampOp bezoek bij het boek Carlijn van Ravenstein

DIVERSEN

Ted Boom / De Regelaar Coördinatie vergunningen en veiligheid Culturele ZondagenStudio Vrijdag Vormgeving Culturele Zondagen en Utrechts Uitburo campagneKill Your Darlings Website culturelezondagen.nlHanne Nijhuis Fotografie Culturele ZondagenAnna van Kooij Fotografie Culturele ZondagenJelmer de Haas Fotografie Culturele Zondagen

H.PERSONEELSOVERZICHT

Bijlagen

Page 68: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

67

VRIJWILLIGERS CULTURELE ZONDAGEN

Anisha Kluivert | Anna Strumphler | Anne Knol | Anne Sanders | Anneke Viscaal | Anouk Boeschoten | Arlette Coenradi | Bouke Bloemen | Caro Overbeek | Céline Rouvroye | Claire Irvine | Deborah van de Wetering | Elise Ribbink | Erik Heijne | Eva van ’t Loo | Eve Timisela | Floor de Kleijn | Go Bruens | Icif Coelingh † | Ingrid Arts | Ingrid Kasmarek | Iris Looman | Ivor van Biezen | Jessica Sint | Jildau Zwaagstra | Joke van Wieringen | Karina Kersbergen | Kerim Heuvelmans | Louisa Broos | Marga Boswijk | Margot ten Hoor | Marieke Fransen | Mariska Bakker | Martijn Reubzaet | Marthe van der Hilst | Mieke Jakobs | Nel de Kam | Nica Vermeulen | Paula in den Bosch | Rachel Jozefzoon | Ruth van der Schaaf | Sanne van Neerrijnen | Tanja van der Hoef

Maatschappelijke Stagiaires: Utrecht Danst: 8 / Vocaal Kabaal: 3

VRIJWILLIGERS REDACTIE SAPSITE

Amina Haitoute | Anne Verheul | Annemieke Arendsen | | Dominique Brozek | Estrella Reyes Pinto | Eva van Drimmelen | Eveleen Hamers | Evita Bookelmann | Hieke Scholten | Isabel Reker | Jur Jansen | Lana Buunk | Liselotte Roodbol | Marjolijn van Dijk | Nena Brummans | Petra Wolf | Renée Brouwer | Sharon Usai | Susan Warmenhoven | Yoram van Hees

PERSONEELSOVERZICHT

Bijlagen

Page 69: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

68

Fotopagina

/ Culturele Zondag Kijken, Kijken, Kopen. Foto: Hanne Nijhuis

/ Culturele Zondag Cross Culture. Foto: EPIC Photography

Page 70: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

CO

LOFO

NC

OLO

FON

Page 71: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013

70

JAARVERSLAG 2013 UITGAVE

Cultuurpromotie UtrechtDomplein 243512 JE Utrecht

T 030-2323080E [email protected] www.cultuurpromotieutrecht.nl

SAMENSTELLING EN TEKST

Cultuurpromotie Utrecht | Hanneke Bouwsema | Melinde Gerber | René van der Giessen | Sara Conen | Hester Marijnis | Wietske Walhout | Robert Ramkema | Pieta Koopman

EINDREDACTIE

Cultuurpromotie Utrecht | Pieta Koopman

VORMGEVING

Nina Hagg en Mirko Meerwaldt

FOTOGRAFIE JAARVERSLAG

Hanne NijhuisAnna van KooijEPIC Photography

DRUK

Drukkerij Pascal

© Cultuurpromotie Utrecht, mei 2014

Colofon

8.

Page 72: Jaarverslag Cultuurpromotie Utrecht 2013