Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

48
Sharing our knowledge Infobrochure en Opleidingskalender 1° semester 2010 NIEUW in Zaventem

description

Ruim aanbod : sanitair – HVAC – elektriciteit – diensten 4 praktijkcentra met toestellen in werking Leer hoe een product te berekenen - installeren - onderhouden - herstellen en verkopen ! Leer alles over wetgeving en subsidies GRATIS voor Van Marcke klanten Ook technische basisopleidingen voor beginnende medewerkers (bv. administratieve medewerkers) De nieuwste thema’s in aanbod : - fotovoltaïsche en thermische zonne-energie - warmtepompen - condenserende gas- en mazoutketels - woningventilatie - thermografie - .... Lesgevers met uitgebreide praktijkervaring. Verworven kennis onmiddellijk toepasbaar. Leer van uw collega’s door ervaring uit te wisselen. Opleidingen van beperkte duur (halve tot ganse dag).

Transcript of Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

Page 1: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

Sharing our knowledge

Infobrochure en Opleidingskalender

1° semester 2010

nIeuw in Zaventem

Page 2: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

Index

pag.

Opleidingscentra met toestellen in werking garanderen een praktijkgerichte vorming

2-3

Hoe inschrijven ? 4

U hebt recht op volgende subsidies 4

Opleidingen sanitair 5

Opleidingen technisch sanitair 6-9

Opleidingen HVAC: verwarming – koeling – ventilatie 10-21

Overzicht opleidingskalender 1° semester 2010 22-23

Opleidingen HVAC: verwarming – koeling – ventilatie (vervolg) 24-35

Opleidingen allerlei 36-40

Opleidingen diensten 41

Liggingsplannen & adressen opleidingscentra 42-43

Inschrijvingsformulier 44

Page 3: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

1overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

Hoe te gebruiken ?

Hoe verkopen ?

Wat te plaatsen ?

Hoe instellen en onderhouden ?

Ruim aanbod : sanitair – HVAC – elektriciteit – diensten

4 praktijkcentra met toestellen in werking

Leer hoe een product te berekenen - installeren - onderhouden - herstellenen verkopen !

Leer alles over

wetgeving en subsidies

GRATIS voor Van Marcke klanten

Ook technische basisopleidingen voor beginnende medewerkers (bv. administratieve medewerkers)

De nieuwste thema’s in aanbod : - fotovoltaïsche en thermische zonne-energie- warmtepompen- condenserende gas- en mazoutketels- woningventilatie- thermografie- ....

Lesgevers met

uitgebreide praktijkervaring

Verworven kennis onmiddellijk toepasbaar

Leer van uw collega’s door

ervaring uit te wisselen

Opleidingen van beperkte duur(halve tot ganse dag)

Nieuwe producten, nieuwe technieken, wettelijke verplichtingen

scheppen vele vragen...

waarom opleidingen volgen bij Van Marcke College ?

Van Marcke College geeft u het antwoord !

Sharing our knowledge

Page 4: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

2 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

Opleidingscentra met toestellen in werking garanderen een praktijkgerichte vorming

Marke (Kortrijk)

Zaventem

NIEUW

Page 5: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

3overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

Antwerpen

Luik

Page 6: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

4 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

Hoe inschrijven ?

Via inschrijvingsformulier op pag. 44•Via Blue op blueportal.vanmarcke.be (hier vindt u ook steeds de laatste informatie betref-•fende onze opleidingen).Via uw vertegenwoordiger of VAM.•Via e-mail aan • [email protected].

Telkens met vermelding van uw klantnummer, naam van elke deelnemer + titel van de oplei-ding die u wenst te volgen en plaats en datum wanneer deze doorgaat.

Enkele dagen voor de opleiding krijgt u een bevestiging van uw inschrijving met alle prakti-sche informatie.

Voor alle bijkomende vragen kunt u zich richten tot:

FVB

u hebt recht op volgende subsidies

Van Marcke College - Lampestraat 10 - 8510 Marketel. 056/22.81.75 - fax 056/22.85.29 - [email protected]

VORMeLeK vzw betaalt aan de werkgever die ressorteert onder het PSC 149.01 (RSZ prefix 067 of 467) een premie voor elke arbeider die een opleiding volgt die in aanmerking komt voor de Vormelek-premie. Het premiebedrag bedraagt per arbeider maximum 15,5 per uur en wordt afgebouwd van het premiekrediet van de onderneming. De premie dient ten laatste 3 werkdagen voor de start van de opleiding online aangevraagd te worden op www.vormelek-formelec.be Voor bijkomende inlichtingen bel 02 476 16 76

Fonds Voor Vakopleiding in de BouwnijverheidGelieve minstens 14 dagen voor de cursus te bellen naar : Bxl - 02/2100393; A’pen - 03/224.78.11; Limb - 011/22.63.17; O.vl - 09/388.55.10; W.Vl - 056/24.55.43met de melding dat een arbeider van uw firma bij ons een opleiding komt volgen!

eDuCAM Valt uw bedrijf onder PSC 149.04 (rsz prefix 077 - metaal), dan kan u voor uw arbeiders genieten van een premie, indien u 3 weken voor start van de opleiding een aanvraag indient bij EDUCAM. Bel voor meer info op 02/778.63.30

CeVORA Voor bedienden is er ook mogelijkheid om via Cevora (PSC 218) van een tegemoetkoming te genieten, bel voor meer info naar: 02/734.62.11

Page 7: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

5overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

S1 Doelstelling

Water dat door de watermaatschappij aan huis wordt geleverd, passeert binnens-huis verschillende toestellen en kan meerdere behandelingen ondergaan alvorens via de sanitaire toestellen bij de gebruiker terecht te komen.

Het is de bedoeling van deze opleiding om al deze behandelingen te benoemen, hun functie duidelijk te omschrijven, eventuele wettelijke verplichtingen aan te halen en een eerste uitleg te geven betreffende de verschillende producten die kunnen gebruikt worden.

In een tweede deel van de opleiding worden alle sanitaire producten benoemd die men in een huis aantreft. Het gaat hier zowel om producten uit de badkamer, de vestiaire als uit de keuken. Hun functie wordt uitgelegd en de cursist krijgt een eer-ste inzicht in de technische en commerciële criteria, wat een specifieke en bewuste keuze van producten toelaat.

S1 Inhoud

•Terugstroombeveiliging Toestellenentoebehoren:•Tweedewatercircuit •Wastafel•Filters •Badkamermeubels•Drukverminderaars •Bidet•Waterbehandeling •Douche•Warmwaterproductie(elektrischengas) •Bad•Elektriciteitindebadkamer •Wellness •Spoeltafels •WC •Urinoir

S1 Doelgroep

Beginnende medewerkers die geen kennis hebben van de voorbereiding die sanitair water ondergaat vooraleer het in een sanitair toestel terecht komt en die een eerste inzicht willen verwerven in de functies van sanitaire toestellen.

Basis Sanitair - 1 dagLesgever Peter Savels

Page 8: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

6 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

T2 Doelstelling

Deze dagopleiding is meer dan een basiscursus. Zowat alle types van pompen komen aan bod, zowel voor watervoorziening aan tappunten als voor afvoer van (vervuild) water. Naast wat hoogst noodzakelijke theorie wordt vooral aandacht geschonken aan de praktijk, de selectie en de installatie van diverse types pompen, zodat u naargelang de toepassing en situatie, steeds de juiste pomp weet te kiezen.

Ook pompsystemen voor de recuperatie van regenwater komen ruimschoots aan bod. Vanuit verschillende invalshoeken (gezinnen, overheid,...) wordt er aandacht aan besteed. U kunt aan het einde van de rit zelfs tot de helft besparen op uw drinkwater factuur. We zullen bekijken hoe de ideale installatie voor regenwater-recuperatie eruit ziet. En u wordt gewezen op de geldende normen voor het correct aansluiten van dergelijke producten op het leidingnet, zodat mogelijke vervuiling van het drinkwater uitgesloten is.

Na deze opleiding kent de wereld van de residentiële pompen geen geheimen meer voor u. U kunt de perfecte pomp berekenen voor de gevraagde toepassing, u leert het ruime Van Marcke assortiment kennen en u weet hoe een (regenwater-)pomp op reglementaire wijze aan te sluiten.

T2 Inhoud

Bel• angrijke theoretische begrippen, omgaan met pompgrafieken, berekenen van leidingsverliezen etc.Ove• rzicht van het volledige assortiment van pompen voor watervoorziening (toevoer); zuigerpompen, jetpompen, meercellige pompen, ondergedompelde pompen, etc.Dru• kverhoging: wanneer en hoe toe te passen.Wat• erafvoer: mogelijkheden en soorten pompen.Bij• regenwaterrecuperatie zullen de volgende zaken aan bod komen:- Voorbehandeling- Regenwaterput- Pompen -Nabehandeling

T2 Doelgroep

Installateurs met een basiskennis sanitair

Pompen en regenwaterrecuperatie - 1 dag

Lesgever Henk Maes

Page 9: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

7overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

T5 Doelstelling

Van Marcke heeft binnen zijn assortiment een ruim aanbod aan producten die de kwaliteit van het water kunnen verbeteren. Hierdoor wordt enerzijds het comfort van de gebruiker verhoogd (zoals bij zacht water), maar wordt ook de levensduur van de installatie en de aangesloten toestellen verlengd.

In deze opleiding worden de technieken besproken die enerzijds de kwaliteit van het water (stads-, regen- of putwater) verbeteren en/of anderzijds de sanitaire instal-laties beschermen tegen vuil, kalkafzettingen en corrosie. De cursist leert de be-schikbare oplossingen kennen en dit zowel op residentieel vlak alsook voor grotere projecten (publieke sector).

T5 Inhoud

•Chemievanhetwater•Filtratie•Ontharding•Dosering•Omgekeerdeosmose(RO)•Ultraviolet-desinfectie•Keukentoepassingen(point-of-use)•Ontijzering.

T5 Doelgroep

Iedere installateur met een basiskennis sanitair.

Waterbehandeling - 1/2 dag

Lesgever Henk Maes

Page 10: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

8 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

T3 Doelstelling

De Japanse badgeisers van Rinnai zijn dankzij hun vooruitstrevende technologie de meest performante en gebruiksvriendelijke op de markt. Deze badverwarmers op gas met gesloten vuurhaard en perfect instelbare temperatuur, bieden een on-ge-ëvenaard warmwater comfort. Ze geven 26 liter per minuut (!) bij een Δ t van 40° C. Zodoende vormen ze een ideale oplossing voor de warmwatervoorziening in elke woning, maar evengoed in de industrie.Het toestel laat zich installeren zoals een klassieke geiser, maar biedt, bovenop het enorme vermogen, ook de mogelijkheid de temperatuur van op afstand in te stel-len. Daarenboven is deze geiser één van de weinige toestellen die met warm water (tot 60° C) kan gevoed worden (ideaal als naverwarmer) en kunnen verschillende toestellen in parallel geschakeld worden.

nu is er ook de gloednieuwe condenserende badgeiser die moduleert tot 36 liter per minuut. Dankzij de condensatietechniek haalt dit toestel een ren-dement van 104,5 (18% energiebesparing).Na deze cursus kent u het assortiment van de Rinnai waterverwarmers, kent u de technische aspecten en weet u deze te vertalen in commerciële argumenten. U leert het toestel installeren en onderhouden, de afstandsbediening te gebruiken en hoe meerdere toestellen in serie aan te sluiten. Zodoende kan de klant enorme hoeveelheden warm water bekomen zonder een voorraad op temperatuur te moe-ten houden.

T3 Inhoud

•Overzichtvanhetassortimentendespecifieketechnischekarakteristieken•Werkingvandeafstandsbediening•Installatieenserie-aansluitingvanverschillendegeisersvoorgrotecapaciteit•Onderhoudenherstellenvandetoestellen.

T3 Doelgroep

Iedere professionele installateur die geïnteresseerd is om de performante en ge-bruiksvriendelijke gasgeisers van Rinnai te leren kennen.

Rinnai gasgeisers voor sanitair warm water - 1 dag

Lesgever KamielEeckhout

VERNIEUWD

Page 11: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

9overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

T4 Doelstelling

Deze cursus stelt het complete aanbod van Van Marcke gasgeisers voor, vanaf 11 tot 17 liter per minuut. Er zijn verschillende types zoals toestellen met batterij- of generator-ontsteking (= dynamo) en toestellen type C met gesloten verbrandings-kamer (zonder permanente waakvlam). Deze professionele toestellen bieden een perfect antwoord op de vraag uit de Belgische markt en zijn zeer competitief geprijsd.

Dankzij de uiterst eenvoudige constructie van de toestellen kan iedereen die een opleiding gevolgd heeft, ze installeren, instellen, onderhouden en indien nodig ook herstellen.

T4 Inhoud

•Overzichtvanhetassortimentendespecifieketechnischekarakteristieken•Wettelijkebepalingenbetreffendehetinstallerenvangasgeisers•Installatie,instellenenonderhoudenvandetoestellen•Fout-detectieenuitvoerenvanherstellingen.

T4 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een basiskennis in sanitaire technieken die de basisprincipes en de werking van de Van Marcke gasgeisers wil kennen.

Van Marcke gasgeisers voor sanitair warm water - 1 dag

Lesgever KamielEeckhout

Page 12: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

10 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K1 Doelstelling

Deze opleiding richt zich tot mensen die geen technische vorming verwarming heb-ben genoten, maar toch actief zijn binnen de sector (secretariaat, onthaal, offerte dienst, voorraadbeheer, leerjongen, iemand met een sanitaire vorming omscholen naar verwarming enz ...). Het is de bedoeling hen een basiskennis aan te reiken zodat ze in staat zijn een gesprek te voeren met een professioneel (bvb. bij het no-teren of behandelen van een bestelling of offerte), of om te kunnen antwoorden op basisvragen van een particulier.

De opleiding is puur gericht op de vraag: “Wat is een verwarmingsinstallatie?”. Komenondermeeraanbod:dewerking,deplaatsingenderolvandeverschillendecomponenten van dergelijke installatie.

Deze cursus wordt gevolgd door een tweede module (M2) waarin de basisprincipes van verwarming worden uitgelegd en een eerste eenvoudige berekening van een installatie wordt gemaakt. Deze tweede module beoogt een beter begrip van de verwarmingtechniek.

K1 Inhoud

De verschillende types energie•De werking van de centrale verwarmingsinstallatie•De studie van de verschillende componenten afzonderlijk (rol, plaatsing en wer-•king)Individuele verwarming.•

K1 Doelgroep

Deze cursus richt zich tot mensen die geen enkele vorming in verwarming genoten en die de werking van een verwarmingsinstallatie en de componenten willen ken-nen.

Basis Verwarming - module 1 : installatie en componenten - 1 dagLesgever DaniëlKüpper

Page 13: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

11overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K2 Doelstelling

In module 2 van onze ‘Basiscursus Verwarming’ is het de bedoeling kennis op te doen omtrent de basisprincipes, formules, berekeningen en eenheden, die regelma-tig gebruikt worden in de verwarming.

De cursus bevat een praktisch gedeelte, dat toelaat vertrouwd te worden met technische termen, onder de vorm van oefeningen, de verschillende metingen die gedaan worden op de toestellen, evenals een basismethode voor de berekeningen van de warmteverliezen.

Deze opleiding volgt op de eerste module en zal de deelnemer toelaten zich nog beter in te leven in de ‘verwarmingswereld’ om zodoende te kunnen antwoorden op elementaire technische vragen van de installateur of de particulier.

K2 Inhoud

•Technischebasisnoties•Basisformulesvanberekeningen•Praktischeoefeningenenmetingen•Eenvoudigeberekeningvandewarmteverliezenvaneenhuisaandehandvan

oefeningen.

K2 Doelgroep

Deze cursus is een perfecte aanvulling op de “basis module 1” omdat men de technieken, die een rol spelen in de verwarming, gemakkelijker zal begrijpen, door de metingen en de praktische oefeningen. Hij richt zich tot mensen die geen enkele vorming in verwarming genoten en die de basisprincipes willen leren.

Basis Verwarming - module 2 : eenheden - principes - berekeningen -1 dagLesgever DaniëlKüpper

Page 14: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

12 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K40 Doelstelling

De komende jaren zullen honderdduizenden oude ketels vervangen worden. Meestal door condenserende toestellen aangezien zij een rendement hebben dat nog 10 % hoger ligt dan dat van een hoogrendementsketel. Maar om dergelijk rendement te behalen, moet aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn. Zo moet je onder andere letten op de afstelling van de verbranding (aan de hand van een analyse van de rookgassen) en de kwaliteit van het CV-water (dat vooraf behandeld kan worden). Het toevoegen van bepaalde additieven kan het rendement nog verhogen. En ook de ontluchting of ontgassing van het water zijn belangrijk. Voorts dient de regeling van een condense-rende ketel aangepast te worden, onder andere met de plaatsing van een buitenvoeler. Daarenboven kan het noodzakelijk zijn de bestaande installatie enigszins aan te passen. Zo moet er rekening gehouden worden met een goede rookgasafvoer, een opvang van het condensaat en dient dit eventueel geneutraliseerd te worden alvorens geloosd (bij mazout). Voorts geven we een kort overzicht van de verplichtingen voor zowel particu-lier als installateur in het kader van het nieuwe Vlaamse Besluit omtrent het onderhoud van stooktoestellen voor verwarming en SWW.

K40 Inhoud

Herhaling van het basisprincipe van condensatie : PCI/PCS – rendementen - pH •waarde van de condensatenHerhaling van de normen en de gangbare regelgeving•Aandachtspunten bij de berekening en installatie•- bepaling van het vermogen- keuze van de ketel,- toevoegen van additieven aan het CV-water- keuze van de rookafvoer- keuze van de regeling- instelling van de ketel (en brander bij mazoutketel)- afvoer van de condensaten - enz ...Aandachtspunten bij onderhoud en/of herstelling•Aanpassing van de bestaande schouw.•

K40 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die wil weten hoe zonne-energie werkt en die tips en informatie wil om de toestellen van De Dietrich te verkopen en te plaatsen.

Vervanging van een conventionele ketel door een condensatieketel -1/2 dagLesgever DaniëlKüpper

Page 15: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

13overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K9 Doelstelling

Indeloopvan2009hebbenalleketelsvanFerrolieennieuwelookgekregen.Concreetbetekentditdatde condenserende en conventionele wandketels en de vloerketels op dezelfde manier kunnen bediend worden. Dit vereenvoudigt de bediening voor u en uw klant.

De regelingen Tijdens deze praktijkgerichte opleiding gaan we dieper in op de verschillende bedieningpanelen en hoe deze op een gelijke manier bediend worden. Maar ook de manier waarop u thermostaten, boilervoelers en buitenvoelers kan aansluiten. VerderbesprekenwedeFZ4multizoneregeling.Deze“plugandplay”regelingkanopelkedigitaleFerroli-ketelzeersnelgeïnstalleerdengeconfigureerdworden.Hierdoorkunnenweopeeneenvoudigemanier tot 3 onafhankelijke kringen sturen. EnookdenieuweRomeokomtaanbod,demodulerendethermostaatvanFerrolidienuookbeschikbaaris in een draadloze versie.

De conderserende verwarmingsketels De Optimax is een zeer compacte ketel met de nieuwste technieken en vormt de basis van het assortiment.DetechniciteitvandeOptimaxisterugtevindeninelkecondenserendeketelvanFerroli. De nieuwe Econcept ST 35 levert een verhoogd sanitair comfort door zijn ingebouwde stratificatieboiler van 25L in combinatie met een platenwarmtewisselaar. Verder bespreken we de Econcept 51 A. Dit is een condenserende ketel met een hoger vermogen. Deze ketel kan zeer eenvoudig een cascade vormen van 5 ketels en kan dus tot 250 kW leveren. AlslaatstewordtdeEconceptKombi35besproken.Hetbetrefteencompactestaandeketelmetgeïntegreerde boiler van 140 L voor sanitair warm water. Deze ketel biedt de mogelijkheid om 2 kringen vloerverwarming en 1 kring radiatoren aan te sluiten.

K9 InhoudBes• preking van de verschillende bedieningspanelenBes• preking van het gamma Bes• preking van de verschillende onderdelen in de ketelRegeling van het digitaal bedieningsbord: - weersafhankelijke regeling - werking in combinatie met de opentherm kamerthermostaat - menu “installateur”: korte bespreking van de ketelparametersDe • afstelling van de gas-straat en controles op lucht/gas verhouding (CO

2)

Hoe• reageert het toestel in verschillende omstandigheden?Sto• ring zoeken – interpreteren van de verschillende foutcodesOnd• erhoudsbeurt – welke preventieve controles dienen te gebeuren?Uni• eke en commerciële argumenten

K9 DoelgroepIedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming. Na deze opleiding kan u eenFerroliketelinstalleren,bedienen,afstelleneneventueleproblemenverhelpen.

Ferroli-condenserendegasketels-1dagLesgever Jan Deklerck

VERNIEUWD

Page 16: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

14 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K10 Doelstelling

Wolf is een Duitse ketelfabrikant die garant staat voor kwaliteit en voortdurend streeft naar producten met een hoog rendement en zorg voor het milieu.

In “Stiftung Warentest” (de Duitse versie van onze “Test aankoop”) is de TGS 24/200 uitgeroepen tot beste condensatieketel met ingebouwde boiler.

In deze opleiding wordt het complete Wolf gamma van condensatieketels onder de loep genomen, met uitleg omtrent de vele troeven van elk apparaat. Ook wordt het stratificatieprincipe van de ingebouwde SWW boilers uitgelegd. Hierdoor is het mogelijk dat een stratificatie boiler van 90 liter het equivalent aan SWW biedt van een traditionele boiler van 200 liter.De installatie van de producten komt aan bod, de regeling en het onderhoud dat onder andere sterk vergemakkelijkt door de naar buiten kantelende branderkamer. Hierdoor kan een onderhoud zeer snel gebeuren, zonder aflaten van water of druk.De WRS regelingen, die van toepassing zijn op alle Wolf ketels (vloer & wand), zul-len in deze opleiding grondig besproken en getest worden. Het aanleren van de instellingen gebeurt in kleine groepjes aan de hand van testpanelen.

K10 Inhoud

•Overzichtenuitlegvandeveletroevenvanhetgammacondensatieketels•PrincipeenvoordelenvandeingebouwdeSWW-boilersmetstratificatie•Elektrischeenhydraulischeaansluitingen•Onderhoudenherstellingen•InstellenvandeWRSregelingenbesprekingvanallebelangrijkeparameters.

K10 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die geïnteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap.

Wolf - condenserende gasketels en de WRS regeling - 1 dagLesgever David Toukmaji

Page 17: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

15overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K42 Doelstelling

In deze opleiding wordt gefocust op de condenserende stookolieketel COB – Comfortline. Deze ketel kan zowel met gewone stookolie als met bio-brandstof functioneren en garandeert een rendement van 105%. De ketel wordt kompleet gemonteerd geleverd, is gemakkelijk te onderhouden en kan gecombineerd wor-den met thermische zonnepanelen.De WRS regeling, van toepassing op alle Wolf ketels (vloer & wand), wordt grondig besproken.

K42 Inhoud

Ontwerp van de COB – Comfortline condenserende stookolieketel•Uitleg omtrent condensatieprincipe en stoken op stookolie en/of bio-brandstof•Uitleg omtrent de werking van de ingebouwde stratificatieboiler van 160 liter •(equivalent van een traditionele boiler van 240/260 liter)Instelling en onderhoud van de ketel•Bespreking van de elektrische en hydraulische aansluitingen•

Uitleg omtrent de WRS regeling•

K42 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die geïnteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap.

Wolf – condenserende stookolieketel COB - comfortline - 1/2 dagLesgever David Toukmaji

Page 18: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

16 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K38 Doelstelling

Tijdens deze opleiding wordt uitsluitend aandacht besteed aan de populaire Viva-dens MCR wandketels. Dit uiterst compacte toestel combineert een aantrekkelijke prijs met zeer sterke prestaties. Hoofddoel van de opleiding is het behandelen van de technische aspecten van de ketel. Er wordt toegelicht welke de mogelijkheden zijn van de weersafhankelijke regeling en hoe deze te bedienen en in te stellen. Enkel bij een correct ingestelde regeling is de condensatie maximaal. Ook het praktische aspect komt aan bod: waarop letten bij de opstart, hoe de ketel onderhouden en hoe de componenten controleren in geval van een storing.

K38 Inhoud

•Korte inleiding betreffende het condensatieprincipe•Situering van de VIVADENS condenserende gasketels

binnen het assortiment De Dietrich•Voorstelling en commerciële voordelen van de VIVADENS•Bedieningsbord, regeling en elektrische aansluitingen•Parameterinstellingen, alarm- en blokkeringscodes•Opstart en onderhoud •Foutzoeken en controle van de componenten •Praktijk

K38 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die de condenserende gasketel Vivadens MCR van De Dietrich door en door wil kennen.

De Dietrich – condenserende gasketels Vivadens (MCR) - 1/2 dagLesgever Nick Hellin

Page 19: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

17overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K39 Doelstelling

In deze opleiding komt u alles te weten over de INNOVENS (wandmodellen) en ELIDENS (vloermodellen) condenserende gasketels.

Standaard zijn deze voorzien van een DIEMATIC weersafhankelijke regeling, die het mogelijk maakt tot 3 verwarmingskringen aan te sturen, en een boilerkring. Dit is afhankelijk van het aantal kringen, vermogen en type ketel al dan niet in combinatie met een evenwichtsfles. Alle mogelijkheden komen uitvoerig aan bod tijdens deze

opleiding.

K39 Inhoud

•Korte inleiding betreffende het condensatieprincipe•Situering van de INNOVENS en ELIDENS condenserende gasketels binnen het assorti-

ment De Dietrich•Voorstelling en commerciële voordelen van de INNOVENS en ELIDENS•DIEMATIC weersafhankelijke regeling: mogelijkheden, parameterinstellingen en toe-

behoren van de DIEMATIC 3 (Innovens MC en Elidens) en de nieuwe DIEMATIC iSystem (Innovens MCA)•Hydraulische mogelijkheden per type ketel + afstelling van de regeling •Opstart en onderhoud •Foutzoeken en controle van de componenten •Praktijk

K39 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die de condenserende gasketels van De Dietrich door en door wil kennen.

De Dietrich – condenserende gasketels INNOVENS en ELIDENS - 1 dagLesgever Nick Hellin

VERNIEUWD

Page 20: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

18 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K44 Doelstelling

Het werkingsprincipe van een Warmtepomp (WP) begrijpen. De verschillende types warmtepompen en de verschillende bronnen waaruit ze hun energie halen. De voor- en nadelen, toepassingsgebieden (sanitair en/of verwarming), nieuwbouw en renovatie. Als monovalent systeem (WP alleen) of ondersteund door een andere energiebron (bivalent). Hoe een installatie opbouwen.

K44 Inhoud

Korteherhalingvaneenaantaleenheden.•Werking van een WP, verschillende types (bronnen) en componenten van een WP.•UitlegomtrentbegrippenzoalsCOP,SPFengraaddagen.Monovalentenbivalent.•Ontwerp van een installatie voor SWW en/of CV.•KeuzevanhettypeWP,voor-ennadelen.•Speciale aandacht voor WP in combinatie met woningventilatie.•Invloed van het warmte-afgifte systeem op het rendement van een WP.•Dimensionering van een WP en haalbaarheidsstudie; manueel en via software van •de leveranciers.Hydraulische schema’s: •WP + verwarmingsketel (CV en SWW) WP + SWW + zonne-installatie (thermisch) WP + verwarmingsketel + zonne-installatieRegeling van de installatie.•Veel voorkomende fouten.•Premies en subsidies.•Rendabiliteitsberekening.•Eisen voor installateur.•Conclusies.•Overzicht van het assortiment.•

K44 Doelgroep

Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die geïnteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar warmtepompen. Deze opleiding dient als noodzakelijke introductie op deanderecursussenomtrentwarmtepompen(K43-K45-K46-K47)voorinstallateurszonder ervaring in deze materie.

Basis warmtepompen -1 dagLesgever DaniëlKüpper

NIEUW

Page 21: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

19overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K45 Doelstelling

De Dietrich is sinds de 18de eeuw één van de leidinggevendefabrikanten van ver-warmingsketels in Europa. Wist u echter dat naast het gamma ketels en boilers De Dietrich eveneens over een compleet assortiment warmtepompen beschikt? Tijdens deze opleiding geven we eerst een korte herhaling van de verschillende technieken van warmtepompen, waarna we dieper ingaan op het toepassingsge-bied van de De Dietrich warmtepompen. Gedurende deze opleiding zal duidelijk worden dat warmtepompen niet enkel voor de nieuwbouwmarkt bestemd zijn, doch in ieder project toegepast kunnen worden al dan niet in combinatie met een (bestaande) ketel. Op het einde van de opleiding kent de cursist het assortiment en de verschillende mogelijkheden van de De Dietrich warmtepomp, is hij in staat een warmtepomp te dimensioneren (welk type en welk vermogen) en te plaatsen volgens de regels van de kunst.

K45 Inhoud

Toelichting bij de werkingsprincipes van een warmtepomp en al zijn onderdelen•Verschillende werkwijzen van een warmtepomp (monovalent, bivalent)•Aandachtspunten bij de installatie•Praktijk : installatietips en schema’s•

K45 Doelgroep

Installateurs die reeds ervaring hebben met het plaatsen van warmtepompen of de basisopleiding K44 reeds volgden, en zich verder willen bekwamen in de keuze van het juiste type warmtepomp en het instellen van de regeling bij De Dietrich.

De Dietrich warmtepompen - 1 dagLesgever Nick Hellin

NIEUW

Page 22: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

20 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

StiebelEltron-Warmtepompen-Keuzevantypeen regeling - 1 dag

Lesgevers Georges Gronsfeld, Arne Geysen

K43 Doelstelling

Gezien de huidige strenge isolatienormen wordt een warmtepomp in nieuwbouw steeds meer haalbaar als enige energiebron. Maar ook in renovatieprojecten kan een warmtepomp zorgen voor een aanzienlijke besparing van het energieverbruik, en dit zowel voor verwarming als voor SWW productie. In dergelijke gevallen zal er meestal nog een “klassieke” warmtebron (vb. (condens)ketel) nodig zijn als ondersteuning in de koudere periodes. Vandaar dat het instellen van de regeling en de communicatie tussen ketel en warmtepomp in dergelijke bivalente systemen cruciaal is.

K43 Inhoud

Bepaling van de criteria aan de hand waarvan de meest aangewezen warmtepomp •wordt gekozen.Hoe een warmtepomp kiezen voor bestaande woningen.• Hoe de warmtepomp laten samenwerken met een bestaande•verwarmingsinstallatie om zo zuinig mogelijk te verwarmen en SWW te produce-ren. Bepaling van het ideale bivalentie-punt en inregelen van de warmtepomp.De vele toepassingsmogelijkheden van een lucht/water warmtepomp.•

K43 Doelgroep

Installateurs die reeds ervaring hebben met het plaatsen van warmtepompen of de basisopleiding K44 reeds volgden, en zich verder willen bekwamen in de keuze van het juiste type warmtepomp en het instellen van de regeling bij Stiebel Eltron.

Page 23: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

21overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K46 Doelstelling

DekennisvanAtlanticindeHVACbranche,SiemensalsregeltechniekenFujitsuals fabrikant van Inverter compressoren vormen de basis van de warmtepompen Atlantic.

Tijdens deze opleiding worden de fysische begrippen van warmtepompen allereerst herhaald. Waarom kiezen voor een warmtepomp met een coaxiale warmtewisselaar en waarom Inverter technologie zijn prangende vragen die beantwoord worden. Naast het overzicht van de verschillende warmtepompen uit het Atlantic gamma wordt ook dieper ingegaan op de dimensionering van zowel de warmtepomp als de eventuele bijverwarming via het handige softwarepakket.

K46 Inhoud

waarom kiezen voor een warmtepomp•belang en werking coaxiale warmtewisselaar•overzicht gamma (Alféa S, Alféa Duo, Alféa monobloc)•richtlijnen bij plaatsing•hydraulische schema’s•dimensionering via Proji-Pac2•

K46 Doelgroep

Installateurs die reeds ervaring hebben met het plaatsen van warmtepompen of de basisopleiding K44 reeds volgden, en zich verder willen bekwamen in de keuze van het juiste type warmtepomp en het instellen van de regeling bij Atlantic.

Atlantic warmtepompen - 1 dagLesgever Atlantic

NIEUW

Page 24: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

22

pag.Sanitair:

S1 Basis Sanitair - 1 dag ( start 9 u ) 5

Technisch Sanitair:T2 Pompen en regenwaterrecuperatie - 1 dag 6

T5 Waterbehandeling - 1/2 dag (voormiddag) 7

T3 Rinnai gasgeisers voor sanitair warm water - 1 dag VERNIEUWD 8

T4 Van Marcke gasgeisers voor sanitair warm water - 1 dag 9

HVAC: verwarming – koeling – ventilatieK1 Basis Verwarming: module 1: installatie en componenten - 1 dag ( start 9 u ) 10

K2 Basis Verwarming: module 2 : eenheden - principe - berekeningen - 1 dag ( start 9 u ) 11

K40 Vervanging van een conventionele ketel door een condensatieketel - ½ dag (voormiddag) 12

K9 Ferroli–condenserendegasketels-1dag VERNIEUWD 13

K10 Wolf – condenserende gasketels en de WRS regeling - 1 dag 14

K42 Wolf - condenserende stookolieketel COB - Comfortline - ½ dag (voormiddag) 15

K38 De Dietrich – condenserende gasketels VIVADENS (MCR) - ½ dag ( voormiddag ) 16

K39 De Dietrich – condenserende gasketels INNOVENS - ELIDENS - 1 dag VERNIEUWD 17

K44 Basis Warmtepompen - 1 dag NIEUW 18

K45 De Dietrich Warmtepompen - 1 dag NIEUW 19

K43 Stiebel Eltron - Warmtepompen - keuze van type en regeling - 1 dag 20

K46 Atlantic Warmtepompen - 1 dag NIEUW 21

K47 Inventum Warmtepompboilers - ½ dag (voormiddag) NIEUW 24

K48 Basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming - 1 dag NIEUW 25

K32 Wolf – thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming - 1 dag 26

K7 De Dietrich – thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming - 1 dag 27

K4 Woningventilatie - 1 dag 28

K31 Schütz-Vloerverwarming–1dag 29

K37 Airconomy® (verwarmen, ventileren en koelen in één systeem) - ½ dag (voormiddag) NIEUW 30

K12Vamagas - direct en indirect gestookte luchtverwarmers voor grote en kleine ruimtes - 1 dag

31

K29 Brandertechnieken - 1 dag 32

K15 Ferroli-koelingdoormiddelvanchillers(ijswatermachines)-1dag 33-34

K16Het gebruik van platenwarmtewisselaars in sanitaire en verwarmingsinstallaties - Alfa Laval - 1 dag

35

Allerlei:A4 Basis elektriciteit – 1 dag NIEUW 36

A5 Fotovoltaïschezonnepanelenvooropwekkingvanelektriciteit-1dag 37

A2Bepalen van binnenleidingen voor gas en plaatsing van de verbruikerstoestellen NBN D51-003 - 4de editie - 1 dag

38

A1 Rookgasafvoer van verwarmingsketels en sanitair warm water toestellen - 1 dag 39

A3 Initiatie in de thermografie - het gebruik van infraroodcamera’s voor onderhoud en inspectie van HVAC installaties - ½ dag (voormiddag)

40

Diensten:B Blue - Hoe vlot werken met e-commerce - ½ dag (voormiddag of namiddag) 41

Overzicht opleidingen

Page 25: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

23

Onze dagopleidingen gaan door vanaf 9u30 (tenzij anders vermeld). ‘s Middags wordt u een maaltijd aangeboden. Halve dagopleidingen starten ‘s ochtends om 9u en ‘s namiddags om 13u30.

2010 Van Marcke College Kortrijk

jan. 19 B 28 K16 feb. 02 S1 04 T5 09 K38 11 K31 23 K44 25 K42

maart 04 K39 04 K43 04 K1 09 T3 11 K2 12 A5 16 K47 18 K40 23 K9 29 K10april 13 K45 15 K29 19 K48 22 A1 27 K46 27 K12 29 T2 29 K4mei 04 K7 11 K15 17 K32 26 K13juni 08 A2 15 A3

2010 Van Marcke College Antwerpen

jan. 26 K1feb. 02 K2 03 K16 04 K39

maart 01 K44 03 S1 04 A1 16 K43 17 A5 24 K47 25 Bapril 02 K40 20 K38 20 T5 21 K4 21 K31 22 K46 27 K48 27 K9 28 K10 29 K45mei 03 T4 04 A3 18 K7 25 A2 27 K32

2010 Van Marcke College Zaventem

jan. 28 K1 29 Bfeb. 01 T3 02 K47 03 K2 03 T2 03 K9 08 K44 11 K10 23 K43 26 K40

maart 02 K38 03 K48 05 K42 08 A5 08 S1 09 A3 10 K45 11 K4 17 K31 29 A4april 19 K16 21 K32 21 K12 22 K39 27 K7 29 K37mei 04 K46 05 T5juni 02 A1 03 A2

2010 Van Marcke College Luik

maart 29 K9

Opleidingskalender 1e helft 2010

Page 26: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

24 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K47 Doelstelling

Aangezien onze woningen steeds beter geïsoleerd worden, is ventilatie een nood-zaak geworden. Waarom zouden we de energie die hierdoor verloren gaat niet gebruiken om sanitair warm water aan te maken of om de verliezen te compenseren indien geen warm water nodig is.

De warmtepompboilers van Inventum helpen om energie te besparen door op een milieuvriendelijke manier uw sanitair warm water aan te maken. Dit kan enerzijds door een warmtepompboiler aangesloten op uw ventilatiesysteem of anderzijds door een stand alone toestel.

Tijdens deze opleiding ontdekt u de mogelijkheden van warmtepompboilers en hun toepassingsgebied.

Op het einde van de opleiding kent u het assortiment en de verschillende mogelijk-heden van de Inventum warmtepomp en zal u overtuigd zijn van de eenvoud van dit toestel.

K47 Inhoud

Toelichting verschillende ventilatiesystemen•Toepassing van warmtepompboilers•Aandachtspunten bij de installatie•Praktijk : installatietips en schema’s•

K47 Doelgroep

Installateurs die reeds ervaring hebben met het plaatsen van warmtepompen of de basisopleiding K44 reeds volgden, en zich verder willen bekwamen in de keuze van het juiste type warmtepompboiler en het instellen van de regeling bij Inventum.

Inventum warmtepompboilers - ½ dagLesgever Inventum

NIEUW

Page 27: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

25overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K48 Doelstelling

In de cursus wordt besproken hoe zonne-energie sanitair warm water kan produceren en als ondersteuning kan dienen voor de centrale verwarming.

Voor installateurs zonder ervaring dient deze opleiding als noodzakelijke voorbereiding op de productopleidingen van De Dietrich en Wolf. In deze cursus gaan we gedetailleerd in op het technisch aspect. De verschillende soorten panelen worden besproken met hun voor- en nadelen. Er wordt ook aandacht besteed aan de dimensionering van de panelen en hun toebehoren, alsook aan de installatie ervan. Ook de opbrengst voor verwarming en sanitair voor een dergelijke installatie komt aan bod. Aan de hand van hydraulische schema’s worden de verschillende mogelijkheden tot aansluiting besproken.

K48 Inhoud

Inleiding•Werking, installatie en soorten panelen•Vaak voorkomende fouten•Dimensionering – voorbeelden van berekeningen voor SWW en SWW + CV•Opbrengst•Hydraulische schema’s – samenstelling van een volledige installatie met alle toebe-•horen

K48 Doelgroep

Iedereen die een grondige kennis wil verwerven van deze types zonnepanelen, om ze te kunnen dimensioneren en ze op een correcte manier te kunnen integreren in een volledige installatie Een basiskennis verwarming is vereist.

Basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming - 1 dag

Lesgever DaniëlKüpper

NIEUW

Page 28: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

26 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K32 Doelstelling

Wolf is een Duitse ketelfabrikant die garant staat voor kwaliteit en voortdurend streeft naar producten met een hoog rendement en zorg voor het milieu.Wolf heeft in het Duitse Mainburg een eigen productie-afdeling voor zonnepanelen.

Wolf biedt een compleet Solar-gamma aan.Van de basisinstallatie enkel voor aanmaak van SWW, tot installaties met zonneboi-lers die volledig voorgemonteerd zijn en die dienen om een kring vloerverwarming + een kring radiatoren aan te sturen + aanmaak van SWW.

K32 Inhoud

•Basisprincipeszonne-energieinstallaties•VoostellingWolfSolar-gamma•Berekeningendimensioneringmetpraktischevoorbeelden•Aansluitenvaneeninstallatieindepraktijkbekijken•InstellingvandeeenvoudigeWRS-regeling

K32 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede kennis van verwarming, die geïnte-resseerd is om kennis te maken thermische zonne-energie. Een goede voorbereiding op deze opleiding is de basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming K48.

Wolf – thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming - 1 dagLesgever David Toukmaji

Page 29: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

27overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K7 Doelstelling

De Dietrich biedt een zeer uitgebreid assortiment zonnepanelen en zonneboilers aan. Dit zowel voor de productie van sanitair warm water als voor verwarmingsonder-steuning.

In deze opleiding leren we de componenten van een De Dietrich zonne-installatie, hoe wordt deze opgebouwd en hoe gebeurt de dimensionering van de zonnecol-lectoren en zonneboiler. Vervolgens worden de verschillende types zonneboilers, collectoren en regelingen besproken. Ook de praktische kant komt aan bod: welke zijn de montagemoge-lijkheden van de collectoren op het dak, hoe een zonne-installatie hydraulisch opbouwen en met welke materialen. Op een zonne-installatie in werking wordt de volledige opstartprocedure toegelicht: vullen, ontluchten en op druk brengen. Tot slot wordt de rentabiliteit van een zonne-installatie behandeld: welke is de te verwachten besparing en terugverdientijd van de investering. Een overzicht wordt gegeven van de verschillende premies die van toepassing zijn op thermische zon-nesystemen.

K7 Inhoud

Principe en dimensionering van zonnesystemen•Overzicht gamma zonneboilers•Dietrisol zonnecollectoren•Diemasol regeling •Praktische richtlijnen•Leveringsomvang•Rentabiliteit•

K7 Doelgroep

Iedere professionele installateur met een goede kennis van verwarming, die geïnteresseerd is om kennis te maken met thermische zonne-energie. Een goede voorbereiding op deze opleiding is de basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming K48.

De Dietrich – thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming - 1 dag

Lesgever Nick Hellin

Page 30: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

28 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K4 Doelstelling

Kennisbetreffendewoningventilatiewordtmetdedagbelangrijker.Sindsdestrengere isolatie-normen, moet er ook steeds vaker voorzien worden in een goede ventilatie die een gezond binnenklimaat garandeert.

In deze cursus komt de NBN D50-001 (ventilatievoorzieningen in woongebouwen) aan bod, die bepaalt waar, welke minimale ventilatie dient voorzien te worden. Daarnaast worden de verschillende systemen uitgelegd die kunnen gebruikt worden. Gaande van de passieve ventilatie tot de ventilatie met warmterecuperatie. Alles wordt nog eens geïllustreerd aan de hand van een tweetal praktische berekeningen van residentiële ventilatie.Nadat u deze opleiding gevolgd hebt, weet u perfect welke ventilatie in welke omstandigheden moet voorzien worden, welke verschillende systemen er beschikbaar zijn en hoe deze te berekenen en te installeren.

K4 Inhoud

Voorstelling en uitleg betreffende de geldende normen en reglementering aan de •hand van de NBN D50-001 (ventilatievoorzieningen in woongebouwen)Voor Vlaanderen wordt dit ook gekaderd in het geheel van de nieuwe E-peil •wetgeving.Berekening en praktische richtlijnen voor een correcte installatie in een woning•Dimensioneren van kanalen en inregelen van ventilatiemonden•Overlopen van het assortiment en de verschillende beschikbare types van •ventilatiesystemenOnderhoud en reinigen van installatie•

K4 Doelgroep

Iedere installateur verwarming en sanitair.

Woningventilatie - 1 dagLesgever Peter Savels

Page 31: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

29overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K31 Doelstelling

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Niet te verwonderen als je eenmaal ervaren hebt hoe comfortabel deze vorm van verwarming is. Tegenwoordig wordt echter ook meer en meer de nadruk gelegd op een rationeel energiegebruik, aangezien dit “lage temperatuursysteem” zich ideaal laat combineren met alternatieve warmteproductie zoals warmtepompen & zonne-energie.Eerst en vooral worden de eigenschappen van vloerverwarming behandeld, evenals de verschillende systemen met hun kenmerken.Ook de verschillende regelmogelijkheden worden behandeld, zowel de primaire regeling als de secundaire regeling.Tot slot wordt in een praktisch gedeelte, de eigenlijke installatie van de vloerverwarming aangeleerd.

K31 Inhoud

•Principevanvloerverwarming•Beperkingeneneigenschappen•Aandachtspunteni.v.m.hydraulischgedrag•Regeltechnischeprincipes•Praktijkoefening.

K31 Doelgroep

Iedere professionele installateur die zich in de snelgroeiende markt van de vloerverwarming wil inwerken of vervolmaken.

Vloerverwarming - 1 dag

Lesgever Jonas Mahieu

Page 32: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

30 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K37 Doelstelling

Zowel metingen in het laboratorium als metingen op langere termijn in gerealiseerde gebouwen resulteren in een ‘groot potentieel voor de overdracht van warmte (en koude) bij een gelijktijdige ventilatie’.

Het Airconomy® systeem is in staat met lage vloertemperaturen doeltreffend warmte te realiseren. Globaal gezien kan men uit metingen afleiden dat het Airconomy® systeem vanuit energie-oogpunt perfect voldoet aan de eisen op het gebied van de meest moderne verwarmings- en ventilatietechnieken. Als bijzonder voordeel van het systeem springt de snelle regelbaarheid bij wisselende omstandigheden in het oog.

Denkvandaagalaandetoekomst:Airconomy®vanSchützisdeidealeoplossingvoor iedereen die belang hecht aan meer behaaglijkheid tussen de eigen vier muren.

Verwarmen, ventileren en koelen met Airconomy® : het multifunctionele systeem dat u in elk seizoen laat ademen.

K37 Inhoud

korte toelichting vloerverwarming•eigenschappen•Airconomy®?•schematische werking•Installatietips•

K37 Doelgroep

Iedere installateur die notie heeft van vloerverwarming en ventilatie en dit unieke systeem wil ontdekken.

Airconomy® (verwarmen, ventileren en koelen in één systeem) - 1/2 dag

Lesgever Airconomy

NIEUW

Page 33: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

31overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K12 Doelstelling

Het verwarmen van grote, hoge ruimtes is geen sinecure. Bij bepaling, berekening en plaatsing van de toestellen dient met vele facturen rekening gehouden te wor-den. Onder andere de functie en constructie van het gebouw spelen hierbij een doorslaggevende rol. Vamagas is een compleet assortiment van direct of indirect gestookte luchtverwar-mers, dat vele voordelen biedt. Niet alleen het compacte design van de XR-plus toestellen is baanbrekend, maar ook de nieuwe regeling die toelaat om 8 toestellen in serie te monteren met één enkel elektrisch circuit (‘doorlussen’). Daarenboven kunnen XR toestellen door hun geluidsarme werking en mooi, compact design ook geplaatst worden in andere ruimtes dan fabrieken en magazijnen. Ze vinden ook hun toepassing in kleinere plaatsen zoals kantines van sportclubs en winkels.Ook de indirect gestookte luchtverwarmers (aan te sluiten op een centraal verwar-mingssyteem) komen aan bod.

Op het einde van de opleiding kent de cursist het assortiment en de verschillende mogelijkheden, is hij in staat om een luchtverwarmer te dimensioneren (welk type en welk vermogen), te plaatsen volgens de voorschriften (volgens de regels en voor een maximaal comfort) en indien noodzakelijk, herstellingen uit te voeren.

K12 Inhoud

•Hoe het vermogen van grote ruimtes berekenen•Voorstellingvanhetassortimentdirectenindirectgestookteluchtverwarmers•UitlegomtrentdenieuweMultiThermthermostaat•Besprekingvandeverschillendeonderdelenvanalletypes,alsookdeelektrische

schema’s•Bepalingvandeplaatsvandetoestellenenregelingteneindeeencomfortabele

en zuinige verwarming te garanderen.

K12 Doelgroep

Alle installateurs van verwarmingsinstallaties die de mogelijkheden van direct en indirect gestookte toestellen in grote en kleine ruimtes willen leren kennen.

VAMAGAS - direct en indirect gestookte lucht-verwarmers voor grote en kleine ruimtes - 1 dagLesgever KamielEeckhout

Page 34: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

32 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K29 Doelstelling

De cursus richt zich tot alle installateurs van centrale verwarming.Voor beginnende installateurs is de cursus een herhaling van de opleiding vloeibare brandstoffen.Voor ervaren installateurs die regelmatig met branders werken, is dit een uitstekende opleiding over de Van Marcke, Giersch en De Dietrich branders. De opleiding bestaat enerzijds uit een theoretisch gedeelte (voormiddag) ter herhaling van de basis-principes i.v.m. de verbranding van stookolie en van aardgas, en anderzijds uit een praktisch gedeelte (namiddag) waar geoefend kan worden op Van Marcke, Giersch en De Dietrich branders. Instellingen, verbrandingsmetingen met behulp van elektronische toestellen, berekeningen van het rendement en depannages zullen aan bod komen. Aparte vermelding krijgt de vervanging van een stookoliebrander door een aangeblazen gasbrander.

K29 Inhoud

Brandertechnieken - 1 dag

Lesgevers DaniëlKüpper Nick Hellin David Toukmaji

Deel 1•Stookoliebranderswettelijkkader(K.b.van6/01/1978)-Optimazen Optimaz Elite labels – wet op de NOX/CO-waardenverbrandinggrafiek CO/CO2/rendement/luchtovermaatgebruik van elektronische meettoestellenPCI en PCS (onderstaande en bovenstaande calorische waarde)voordelen van condensatie en impact op de branders – gebruik van een neutralisatorvoordelen van de voorverwarminggele vlam / blauwe vlamstookolie-aanzuig – éénpijp- of tweepijpaanslui-ting aan tank – transfertpompinstelling van het vermogen (debietberekening in functie van druk, keuze van de sproeier, enz...)

•Aangeblazengasbrandersinleidingvoorstelling van de componenten en werking van de brander

Deel 2 : Van Marcke, Giersch en De Dietrichvoorstelling van het assortimentmontage van de branderinstelling van lucht, druk en vermogenmeting van de verbrandingswaardensimulatie van panneswerkingsdiagram van een relaistest van de foto-elektrische cellen en/of IR-cellenovergang van een stookoliebrander naar een aangeblazen gasbrander.

K29 Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot de personen die zeker al een basisopleiding verwarming gevolgd heb-ben en die een specifieke opleiding over stookoliebranders (en aangeblazen gasbranders) willen. Ze beperkt zich tot huishoudelijke branders (kleine en middelgrote vermogens) en geeft een theoreti-sche en praktische vorming om een stookoliebrander of een aangeblazen gasbrander te installeren, te onderhouden en te herstellen.

Page 35: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

33overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K15 Doelstelling

Een chiller of ijswatermachine is een externe koeleenheid ontworpen om koud water te maken.Het geproduceerde koude water wordt gebruikt in combinatie met tal van koude-afgifte lichamen zoals ventiloconvectoren, vloerkoeling, plafondkoeling.Ferroli,deItaliaansefabrikantvanverwarmingsketels,starttein1995meteeneigenlijn van residentiële en industriële chillers. In 2005 werd een totaal nieuwe fabriek in dienst genomen. Het assortiment is dan ook enorm uitgebreid en gaat van kleine units van 4 kW tot mastodonten van 600 kW en meer, die dan voornamelijk op maat van de klant gemaakt worden. De chillers zijn ontworpen om te functioneren in ons klimaat en bieden een ant-woord op elke vraag naar koeling van zowel residentiële, commerciële als industri-ele gebouwen.De voordelen voor de sanitaire en verwarmingsinstallateur zijn veelvuldig:•Koel-technischekennisisnietnoodzakelijk.•Hetgekoeldewaterstroomtingewoneleidingwaarvandelengteonbeperktis.•Hetkoelmiddelzitreedsklaarindechillerenkomtbijgevolghetgebouwnietbin-

nen.

Tijdens deze praktijkgerichte dagopleiding wordt dieper ingegaan op het wer-kingsprincipe van een chiller (verdamper, condensor, compressor, expansieventiel) en de berekening ervan. Er wordt uitgelegd welke koude-afgifte lichamen kunnen gebruikt worden, zoals koelplafonds en ventiloconvectoren, waarbij vooral deze laatste uitvoerig worden toegelicht.In een volgend gedeelte wordt er stilgestaan bij de hydraulische balans van een goede installatie. In dit kader komt het gebruik van platenwarmtewisselaars uitge-breid aan bod.

vervolg op de volgende pagina >

Koelingdoormiddelvanchillers(ijswatermachines) - 1 dag

Lesgevers Christophe Jooris Stefan Goossens

Page 36: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

34 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K15 Inhoud

Chiller•Toelichtingbijdewerkingsprincipesvaneenchiller•Berekeningvandekoel-lastvaneengebouw(residentieelmaarookindustrieel)en

bepaling van type chiller•Plaatsingvaneenchillerenelektrischeenhydraulischeaansluiting

Ventiloconvectoren•Besprekingvanalleonderdelen(aanzuigmonden,dubbelewarmte-wisselaars,...)•Plaatsingenregelingviaindividueleofcentralethermostaat•Verschiltusseneen2-pijpsen4-pijpssysteem

Platenwarmtewisselaars•Hetgebruikervanomdehydraulischebalansineeninstallatieteregelen.

K15 Doelgroep

Iedere professioneel met kennis van de basisprincipes van verwarmingsinstallaties en hydraulica.

Page 37: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

35overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

K16 Doelstelling

Platenwarmtewisselaars worden vandaag de dag in de HVAC branche (Heating, Ventilation en Airconditioning) in vele apparaten gebruikt, zonder dat we er echt bij stilstaan. Denken we maar aan de Sanitair Warm Water productie van vele van de huidige gaswandketels.

Daarnaast kan een platenwarmtewisselaar in sanitaire en verwarmingsinstallaties voor vele toepassingen gebruikt worden. Zo kan een zonnecollector zijn warmte afgeven aan een platenwarmtewisselaar die deze opnieuw transfereert naar een warmwater aftappunt of een opslagtank. Anderzijds kan het primaire circuit van een verwarmingsketel via een platenwarmtewisselaar perfect gescheiden worden van een vloerverwarmingscircuit, zodat oververhitting van de vloerverwarming uitge-sloten wordt en de ketel toch op hoge temperatuur andere circuits (met radiatoren) kan voeden.

Tijdens deze opleiding leert de cursist het algemene principe van warmtewisse-laars, de verschillende types die er bestaan, hun mogelijke toepassingsgebieden binnen de residentiële sfeer en de voordelen van het gebruik ervan in sanitaire en verwarmingsinstallaties. De berekening en selectie van de gepaste warmtewisselaar gebeurt aan de hand van tabellen die een kant en klaar antwoord bieden.

K16 Inhoud

Kor• te voorstelling van de firma Alfa-LavalWat• is een warmtewisselaar, het algemene principeWel• ke verschillende types van warmtewisselaars bestaan erWat• zijn de toepassingsgebieden binnen de residentiële sfeer voor sanitair warm-water productie en verwarmingBer• ekening en selectie van de gepaste warmtewisselaarSta• ndaardmodules voor sanitair warmwater productiePla• asting van een warmtewisselaarOnd• erhoud van een warmtewisselaar

K16 Doelgroep

Iedere installateur met voorkennis en ervaring in de sanitaire en verwarmingsbran-che, actief in de residentiële woningbouw of kleine appartementen.

Het gebruik van platenwarmtewisselaars in sanitaire en verwarmingsinstallaties - 1 dag

Lesgever Stefan Goossens

Page 38: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

36 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

A4 Doelstelling

Deze opleiding richt zich tot installateurs van verwarming en/of van sanitair die hun kennis elektriciteit willen verbeteren. De cursus behandelt de specifieke begrippen rond elektriciteit die de installateur nodig kan hebben in het kader van zijn activiteit, zoals:

hoe wordt een omgevingsthermostaat met 2 of 3 draden aangesloten,•hoe wordt een weersafhankelijke regeling aangesloten, • maar ook hoe een elektrische panne opsporen bij een ketel met behulp van meet-•apparatuur.

De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte nodig voor het begrijpen van elektrische schema’s, een opfrissing van de eenheden en de basisregels. Tijdens het praktische deel krijgt de installateur de kans om metingen te doen aan de hand van een elektrisch schema dat gegeven wordt tijdens de opleiding. En worden eenvou-dige storingen opgespoord.

A4 Inhoud

Eenheden – hydro-elektrische gelijkvormigheid •Basiswetten - wisselstroom en gelijkstroom•Weerstanden in serie en in parallel - condensatoren•Presentatie en uitleg van meetinstrumenten•Presentatie en uitleg van elektrische basiscomponenten (zekeringen, beveiligings-•schakelaars, etc...)Elektrisch bord van een ketel met zijn componenten (ventiel 3W-kraan, brander, •thermostaat, buitenvoeler, etc...)Opsporing van een storing met behulp van een multimeter•

A4 Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot installateurs van verwarming en/of sanitair die hun kennis elektriciteit onvoldoende achten, dit wil zeggen die moeite hebben om elek-trische schema’s te lezen en/of te verbinden en met elektriciteit in het algemeen.

Basis elektriciteit - 1 dagLesgever DaniëlKüpper

NIEUW

Page 39: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

37overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

A5 Doelstelling

Na Duitsland, de VS, Japan en enkele zuiderse landen is er nu ook in ons land meer dan ooit een ruime belangstelling voor fotovoltaïsche energie, kortweg PV ge-noemd. Met dergelijke systemen wordt zonlicht rechtstreeks omgezet in elektriciteit waardoor het mogelijk wordt om op kleine of grote schaal, geheel of gedeeltelijk, zelf in zijn eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien. Over hoe dit gebeurt, wat de mogelijkheden zijn, hoe u die systemen zelf kunt samen stellen, berekenen en plaatsen, wat u moet en niet mag doen, waar u in de praktijk zeker rekening moet mee houden, handelt deze cursus.

A5 Inhoud

•Problemenennoodzaakvanduurzameofhernieuwbareenergiebronnen•PV-cellen,-modules,-veldenen-systemen•Plaatsingstechniekenenbevestigingssystemenvoordiversesoortendaken•DC-omvormers,tellers,monitoringenandererandapparatuurvooraansluitingop

elektriciteitsnet•Kostprijs,tegemoetkomingen,opbrengstenterugverdientijd.

A5 Doelgroep

Installateurs CV, elektriciens, dakwerkers, ... iedereen die zich geroepen voelt om actief te worden in deze nieuwe groeimarkt.

Fotovoltaïschezonnepanelenvooropwekking van elektriciteit - 1 dagLesgever Dries Van Den Broeck

Page 40: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

38 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

A2 Doelstelling

Jaarlijks gebeuren er verschillende dodelijke ongevallen met gasinstallaties, het-zij door verstikking, hetzij door ontploffing. Vanuit de overheid en de bevoegde instanties wordt dan ook heel veel aandacht besteed aan een veilige installatie van gastoestellen en leidingen. In deze opleiding krijgt de cursist een overzicht van alle verplichtingen om een vol-ledige gasinstallatie op een wettelijke manier te installeren. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden wordt aangeleerd wat moet en wat zeker niet mag.Nadien wordt zeer uitgebreid ingegaan op de bepaling en aanleg van de gasleidin-gen. En ook hier wordt steeds verwezen naar de eisen die gesteld worden door de recent aangepaste norm.

A2 Inhoud

•Devoormiddagomvateentheoretischgedeeltebestaandeuitdewetgeving NBN D51-003, de verschillende gastoestellen en hun toepassingen.

•Indenamiddagwordtdenadrukgelegdopeencorrecteberekeningenplaatsingvan de gasleidingen aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen.

A2 Doelgroep

Deze opleiding richt zich in de eerste plaats tot die firma’s en installateurs die gas-toestellen installeren, onderhouden of raad geven betreffende de keuze ervan.Het is tevens een stevige introductie naar de habilitatie van de gasinstallateur.

Bepalen van binnenleidingen voor gas en plaatsing van verbruikerstoestellen – NBN D51-003- 4de editie - 1 dag

Lesgever DaniëlKüpper

Page 41: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

39overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

A1 Doelstelling

De kostprijs van een schouw overstijgt soms de kostprijs van de ketel. Indien u uw eigen zakencijfer wil stimuleren, is de verkoop ervan dus één van de mogelijkheden. Maar dan moet u wel goed op de hoogte zijn van alle maatregelen die getroffen dienen te worden om een perfecte verbranding mogelijk te maken en een veilige verluchting te voorzien. Deze basiscursus rookgasafvoer leert u de classificatie van de verschillende gastoe-stellen en hun aangepaste rookgasafvoer. Voorts krijgt u inzicht in de rookgasafvoer voor vaste brandstoffen en mazout. En dit telkens voor installaties die gaan tot 70 kW en volgens de midden 2006 aangepaste NBN-B61-002 normering. In de rand wordt ook af en toe een zijsprong gemaakt naar de NBN-B61-001 die regels oplegt voor grotere stookplaatsen (vanaf 70kW).Naast de juiste keuze van het materiaal en het type rookgasafvoer, blijft een cor-recte plaatsing van de schouw van primordiaal belang. Ook hier wordt gedetailleerd uitgelegd wat mag en kan.

A1 Inhoud

•Voorstellingenuitlegbetreffendedegeldendenormenenreglementeringvoorstookplaatsen tot 70 kW, NBN-B61-002•Praktischerichtlijnenvooreencorrecteplaatsingenuitmondingvanrookgasaf-

voer•Overlopenvanhetassortimentenwelkematerialenentypesinwelkeomstandig-

heden dienen toegepast te worden•Prefabschoorstenen–allesin1oplossingvooraluwdakdoorvoeren.

A1 Doelgroep

Installateurs van sanitaire warm water- en verwarmingstoestellen met een rookgas-afvoer.

Rookgasafvoer van verwarmings- en sanitair warm water toestellen - 1 dagLesgever Stefan Goossens

Page 42: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

40 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

A3 Doelstelling

Het zich eigen maken van de basisprincipes van infraroodthermografie. Het benaderen van fenomenen van thermische overdracht, zodat men een correcter zicht krijgt op de meetsituaties. Het kunnen analyseren van meetresultaten. Het kunnen maken en redigeren van een inspectierapport.

A3 Inhoud

Theoretisch gedeelte•Infraroodthermografie, introductie:

Wat is thermografie•Een infraroodfoto; •Infraroodlichtversuszichtbaarlicht; •Emissieenreflectie; •Deregelsvanhetmeten.

•Gebruik van de camera en van de software QuickReport:Algemene omschrijving •Uwpakket; •Optiek–Watzietu; •Overzettenvanfoto’s; •UserInterface;•Omschrijving van de functies van de software QuickReport.

•Aanwijzingen voor goed gebruik in de praktijk:Hoe de emissiviteit en de terugkaatsende temperatuur bepalen op het werkterrein.

Praktisch gedeelte•Uw infraroodcamera zelf hanteren •Bepalenvanemissiviteitenvandemetingvandetemperatuurweergegevendoorde

omgeving •Rekening houdende met beïnvloedingsfactoren: emissiviteit van omgevingsobjecten•Bespreking van concrete situaties zoals het opsporen van waterlekken, het detecteren van

problemen bij vloerverwarming en probleemsituaties in HVAC installaties

A3 Doelgroep

Gebruikers van infraroodcamera’s voor onderhoud en inspectie van installaties.

Initiatie in de thermografie - het gebruik van in-fraroodcamera’s voor onderhoud en inspectie van HVAC installaties - ½ dag

Lesgever FLIR

Page 43: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

41overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

B Doelstelling

Via Blue kan een professionele klant zijn bestellingen elektronisch doorgeven. Bovendien kan hij deze bestelling ook gans de tijd volgen. Hij kan bv. zien of alle producten voorradig zijn of wanneer de levering uitgevoerd wordt,... .

De klant heeft via Blue ook toegang tot de ganse productcatalogus van Van Marcke met voor 7.500 producten ook een technische fiche die kan gedownload worden en in een eigen document kan verwerkt worden. Blue gaat nog verder. Hebt u een werk uit te voeren in een bepaalde streek en wilt u weten of een VAM uit de buurt een bepaald product of onderdeel op voorraad heeft, dan kan u dit bijvoorbeeld via Blue controleren. En dat 24 u op 24, iedere dag van de week.

Tijdens deze opleiding oefenen de cursisten alle facetten van het Blue e-commerce programma. Ze werken zo mogelijk met hun eigen klantnummer in de reële “Blue-omgeving”. Daarom vragen wij de deelnemers hun eigen Blue-kaart mee te bren-gen. Zo ondervindt de cursist meteen welke voordelen Blue biedt voor zijn eigen bedrijf. Geïnteresseerden zonder Blue-kaart krijgen voor de opleiding een fictieve inlog-code.

Na de opleiding is de cursist in staat op zelfstandige wijze alle mogelijkheden van het Blue e-commerce programma te gebruiken.

B Inhoud

•ZelfstandiginloggeninBlue•Consulterenvandecatalogusenselecterenvanartikelen•Behandelenvaneenlijstvangeselecteerdeartikelen(allemogelijkhedendoor-

lopen)•Bestellingenplaatsen,wijzigen,opvolgen•Consulterenvanaluwgegevensbijons:geplaatstebestellingen,Vam-bonnetjes,

offertes, rekeninguittreksel, ...

B Doelgroep

Iedere professionele klant met een basiskennis van computer, die via Blue informa-tie wil ophalen en/of bestellingen plaatsen.

Blue – hoe vlot werken met e-commerce -1/2 dagLesgever Peter Savels

Page 44: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

42 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

BERGEN OP ZOOM A12

HAVEN

Sche

lde

WAASLANDTUNNEL

Groenendaallaan

Noor

derla

an

CENTRUMANTWERPEN

ESSO

BRICO

DECATHLONMETROPOLIS

Albertkanaal

MERKSEM

EKEREN

POLITIERIN

G

RING

AF

RIT

1

Van Marcke College in Big Blue ZaventemLeuvensesteenweg 3901390 Zaventem

Liggingsplannen opleidingscentra

Van Marcke College Antwerpen noord

Noorderlaan 952030 Antwerpen

BrusselBruxelles Woluwe

Leuven

Leuvensesteenweg - Chaussée de LouvainW

oluw

elaa

nW

oluw

edal

TramlaanStatieplaats

Vilvoorde

UITRIT 21WOLUWE

Gent, R0 Uitrit 3 Diegem / Woluwe

E40

N2

Page 45: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

43overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

Van Marcke College Liège

Quai de Coronmeuse 394000 Liège

QUAI ST. LEONARD QUAI DE CORONMEUSE

PONT DE L'ATLAS

QUAI ROI ALBERT

RUE ST LEONARD

Rue au

cheveau

HERSTAL

LIEGECENTRE

HALLES DES FOIRES

MEUSE

BRESSOUX

PONT DE BRESSOUX

PONT ST. LEONARD

DROIXHE

Van Marcke College Marke (Kortrijk)Lampestraat, 108510 Marke

Page 46: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

44 overzicht opleidingskalender pag. 22 -23

Cursist:

Naam + voornaam: ..........................................................................................................................................

Naam bedrijf: ......................................................................................................................................................

Klantnummer: .....................................................................................................................................................

e-mail: ....................................................................................................................................................................

Cursus (omcirkelen aub)

Sanitair: S1 Technisch Sanitair: T2 T3 T4 T5

Klimaatbeheersing:verwarming–koeling–ventilatie:

K1 K2 K4 K7 K9 K10 K12 K15 K16 K29 K31

K32 K37 K38 K39 K40 K42 K43 K44 K45 K46 K47 K48

Allerlei: A1 A2 A3 A4 A5 Blue: B

Datum:

Locatie: ..................................................................................................................................................................

Statuut van de cursist: o zelfstandige (éénmanszaak) o werkgever o werknemer o arbeider o bediende - functie...............................................................

Ingeschreven via: o mezelf o vertegenwoordiger o VAM

InSCHRIJVInGSFORMuLIeR

1e semester 2010 ( 1 inschrijvingsformulier per deelnemer / per opleiding)

Van Marcke College - Lampestraat 10 - 8510 Marketel. 056/22.81.75 - fax 056/22.85.29 - [email protected]

Page 47: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010
Page 48: Infobrochure en Opleidingskalender - 1° semester 2010

Van Marcke College - Lampestraat 10 - 8510 Marketel. 056/22.81.75 - fax 056/22.85.29 - [email protected]

Sharing our knowledge