Infobrochure 2,5 jarigen

of 22 /22
Infobrochure 2,5-jarigen

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Infobrochure 2,5 jarigen

 • Infobrochure 2,5-jarigen

 • Welkom in de kleuterschool van Sint-Gabril!

  Een grote stap, voor de eerste keer naar school! Wij willen jullie al even laten zien

  hoe het er zoal aan toegaat in de klas. Hoe je je peuter op een goede manier kan

  voorbereiden en wat je niet mag vergeten!

  Alvast veel kijk- en leesplezier en misschien tot binnenkort!

  Het hele schoolteam.

 • Je peuter maakt EEN GROTE STAP Straks is het weer zover. Vele ouders brengen hun kleine spruit met een bang hartje voor het eerst naar de kleuterschool. Voor elk kind is dat een grote stap. De school is een nieuwe wereld die voor hen opengaat. Het is een wereld met heel veel toffe uitdagingen: nieuwe vriendjes, nieuwe spelletjes, nieuwe juffen of meesters, maar ook een wereld die nog heel verwarrend en vermoeiend is: nieuwe regels, een nieuw ritme, veel alleen doen.

  Enkele vragen waar je misschien mee zit: -Zal mijn kind dit wel leuk vinden? -Zal hij/zij niet teveel wenen? -Zal hij/zijniet alleen in een hoekje blijven zitten? -Durft mijn kind wel iets vragen aan de juf?

  Dit zijn allemaal dingen waar de juf bij zal helpen. Zij is er voor jullie peuter! Maar ook Jules zal hier een belangrijke rol spelen!

 • Wie is JULES? Jules is onze klaspop!

  Hij speelt de hele dag mee met de kleuters, en soms gaat hij ook mee op stap naar het bos, naar de speeltuin, naar de winkel s Avonds maken we het rustig en zingen nog een liedje. Zo weet je kind dat het einde van de schooldag nabij is en dat hij/zij bijna wordt afgehaald. Jules doet mee en leert de kleuters heel veel bij! Hij weet soms zelf niet hoe het juist moet en dat zorgt wel eens voor hilariteit. Hij voelt zich net als de kleuters soms heel blij, maar soms ook heel verdrietig. Hij is een echte vriend, een houvast voor alle kleuters in de klas.

 • TIPS voor een vlotte start!

  Het rugzakje staat klaar, de eerste schooldag breekt aan en dan doet je liefste peuter niets anders dan huilen. Wanneer in de schoolpoort opengaat, begint voor vele ouders het troosten, aanmoedigen en met pijn in het hart hun verdrietige peuter achterlaten. Verdriet bij het afscheid is de eerste dagen normaal. De peuters komen immers terecht in een totaal onbekende wereld. Bovendien moet een kind nog leren dat mama en papa hem/haar niet in de steek laten, maar cht terugkomen. Kinderen kunnen dan ook koppig en boos reageren. Je kind heeft tijd nodig om dit alles te verwerken en om zich aan te passen. De voorbereiding thuis begint ermee dat je een vertrouwensrelatie opbouwt met je kind. Bijvoorbeeld niet zomaar een smoesje verzinnen en verdwijnen. Een eerlijk beeld scheppen van de school is belangrijk. De peuterklas is geen speelgoedparadijs waar alles mag, maar ook geen strafkamp waar je altijd moet stilzitten en luisteren! Leer je kleuter zich voor praktische dingetjes verstaanbaar uit te drukken, want de juf begrijpt niet lk brabbeltaaltje. Breng je kind niet naar school als je net verhuisd bent, of bij een geboorte, want dan denkt je kind dat het weg moet vanwege de verandering thuis. De belangrijkste stap is de manier van afscheid nemen!

 • Een kind mag huilen, dat is heel normaal! Word hiervoor zeker niet boos en vermijd om zelf te huilen want dit maakt het afscheid nog moeilijker. Zeker ook niet plots vertrekken, je kind van je afduwen of stiekem achterlaten terwijl het afgeleid is. Je peuter moet immers leren om afscheid te nemen. Het beste is om hiervoor een ritueeltje op te bouwen. Samen de boekentas uitladen, naar de juf gaan, een kusje, en nog even zwaaien. Gaat je peuter meteen spelen, is dat natuurlijk prima, maar zorg ervoor dat je dan voordien al dag hebt gezegd of een kusje hebt gegeven.

  Er zijn 3 groepen: Peuters die zonder problemen naar school komen. (eventueel door broertjes, zusjes, ) Peuters die de eerste dagen wenen en nadien wennen aan de situatie. Peuters die de eerste dagen niet wenen, maar nadien wl. Bij bijna alle huilers gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Dralen maakt het alleen maar erger. Geef een dikke kus en knuffel en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je peuter thuis, de volgende dag naar school, dan weer thuis. Breng je peuter met een regelmaat naar school, in vaste halve dagen of een paar vaste dagen. Anders krijgt je kind niet de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen. Je kan zeker wel met halve schooldagen beginnen.

 • Het helpt je peuter als hij/zij iets vertrouwds bij zich heeft, zoals een knuffeltje. Heel wat kinderen grijpen naar een houvast: hun dekentje, vodje, popje of knuffel. Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffel en dag biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. Een knuffel zorgt voor een geruststellend en veilig gevoel bij de peuters. (best niet de knuffel waar je peuter mee slaapt, moest je hem op school vergeten) .

 • Kindertranen in de peuterklas, z droog je ze het snelst:

  10 gouden tips van de juf

  1. Geef een eerlijk beeld van de school.

  2. Zorg dat je kind zich voor zijn basisbehoeftes verstaanbaar kan maken.

  3. Maak van tevoren duidelijk dat mama/papa niet blijft.

  4. Laat de eerste schooldag niet samen vallen

  met een grote verandering thuis.

  5. Begin eventueel met halve dagen.

  6. Maak het afscheid kort: een knuffel, een zoen en weg!

  7. Toon je eigen verdriet niet.

  8. Geef een knuffel mee.

  9. Hou een vast patroon aan bij het wel of niet komen.

  10 . Maak s avonds tijd om te luisteren, te knuffelen en tot rust te komen.

 • Wat zal je kind BELEVEN in de klas?

  Een kind heeft nood aan structuur, daarom is een dag in de

  kleuterschool min of meer vast opgebouwd.

  Dit kunnen de kleuters ook zien aan de daglijn van Jules.

  -Spelen -Werken -Toiletbezoek -Koek/fruit en drank -Speeltijd -Verhaal luisteren -Liedjes zingen -Beweging -

 • Een kleuterklas is opgedeeld in HOEKEN, de kleuters krijgen zo op allerlei manieren de kans om spelend heel wat dingen bij te leren!

 • Momenten met bijzondere AANDACHT

  Toiletbezoek

  -Begin thuis tijdig met de zindelijkheidstraining! Kan je peuter al op het potje gaan, laat hem/haar dan ook het toilet al een keer uitproberen. Op school zijn er immers enkel kleine toiletjes, geen potjes. -Trek je peuter makkelijke kledij aan, zo kan hij/zij zichzelf behelpen bij het toiletbezoek! Leer hem/haar zelf de broek naar boven en naar beneden doen. -Het is aangewezen dat je peuter zindelijk is, maar een ongelukje kan natuurlijk een keertje gebeuren. Voorzie daarom een zakje met reservekledij aan de kapstok..

 • Jassen en boekentassen

  -Zoveel mogelijk kledij tekenen met naam! -Een lusje aan de jas is handig, zo kan je peuter zelf zijn jas aan de kapstok hangen.

  -Zorg voor een boekentas, niet te groot, niet te klein, alles moet erin passen. Een makkelijke sluiting voor je peuter is aan te raden. -Teken de boekentas met naam. -Wat mag erin: boterhammen, koek/fruit, drankje (reservekledij mag in een zakje aan de kapstok). Een knuffel of knuffeldoekje kan, maar geen tutje. Geen ander speelgoed van thuis, dat raakt verloren of geeft aanleiding tot ruzie

 • Hapje en drankje

  -Om 10u eten we een klein hapje dat de kleuters van thuis meebrengen. - Een koek, zonder chocolade en zonder papiertje in een doosje om de afvalberg op school te verkleinen. -Op dinsdag en donderdag is het fruitdag, om gezonde voeding te stimuleren. Een koek is dan niet toegestaan. Fruit of groente, geschild, in stukjes, in een doosje (banaan kan in 1 geheel gegeten worden). Fruit is altijd toegelaten, ook op de koekdagen. -PMD is niet toegestaan op school, geef je kleuter dus water, melk of fruitsap mee in een herbruikbare drinkbus of fles. Zorg ervoor dat deze degelijk afsluit en hanteerbaar is voor je kleuter zodat de boekentas niet nat wordt. Suikerhoudende dranken zoals cola, limonade, ice-tea zijn niet toegestaan op school. -Er zijn tegen betaling ook glazen flesjes drank verkrijgbaar op school (water, fruitsap, melk) -Wie s middags boterhammen blijft eten, brengt een boterhammendoos mee met gesmeerde boterhammetjes. Wat niet op is, gaat terug mee naar huis, zodat u kan zien wat uw peuter gegeten heeft.

 • Namiddagen

  -Als je peuter in de namiddag zijn rustmoment nog nodig heeft, laat hem/haar in het begin zeker halve dagen komen! -Bouw, indien mogelijk, stap voor stap het middagdutje af. Zo kan je kleuter na een tijdje al eens n volledige dag, daarna 2 dagen naar school proberen te komen. -Kleuters die te snel hele dagen komen, raken heel vlug oververmoeid en worden sneller ziek. Een kind voelt zich beter als hij uitgeslapen is, dus zorg ervoor dat je niets forceert. -Denk eraan de kinderopvang/omas of opas dus nog even achter de hand te houden!

 • Verjaardagen

  -De verjaardag van je peuter wordt natuurlijk niet vergeten op school! We vieren dit met de hele klas! Er wordt gn cadeautje voor elk kind meegebracht van thuis. We maken het samen gezellig met een kroon, een dansje, een liedje en een zoen. Wie wil, mag wel iets lekkers meegeven van thuis dat gezellig samen opgesmuld kan worden in de klas. Of je kan een cadeautje meebrengen voor de klas vb. een prentenboek Dat mag de jarige dan uitpakken!

 • Wat LEERT je peuter in de instapklas?

  De instapklas noemen we ook wel eens de speelklas of de ontdekklas. Wat leren ze hier dan? Wel, veel meer dan je zou denken! -Het doel van de juf is in de eerste plaats om je kind een veilig en goed gevoel te geven! WELBEVINDEN! Een kind moet graag komen, zich thuis voelen, alvorens hij dingen kan beginnen leren. -Het schoolgebeuren leren kennen en hiermee omgaan. De structuur van een schooldag, de regels en afsprakenleren BETROKKENHEID bevorderen. -ZELFSTANDIGHEID is ook een belangrijke factor. Aan de hand van stappenplannen leren ze naar het toilet gaan, tanden poetsen, jas aandoen... De juf stimuleert de peuters om zelf dingen te doen! Ook thuis kunnen jullie hier aan meewerken door de peuter zelf allerlei dingen te laten uitproberen. -De instapklas is in de eerste plaats een SPEELKLAS. Peuters zijn nog zeer IK-gericht, dus geen nood als hij/zij nog niet met 5 namen van vriendjes naar huis zal komen. Ze leren samen spelen en samen delen, materialen met respect hanteren. Ze leren de mogelijkheden van materialen om dingen te construeren. Ze leren van elkaar om creatief te zijn in hun spel. Ze bootsen mensen en dingen na a.d.h.v. materialen, verkleedkledij

 • -Peuters hebben veel nood aan BEWEGING, daarom is er ook een bewegingshoek in de peuterklas. Dit kan een glijbaan zijn, enkele ballen/pittenzakjes, fietsjes Peuters gaan zoals de andere klassen 2x turnen per week. Ze spelen vaak buiten, dat is gezond. Dankzij het grasveld en de speeltuigen zijn er veel bewegingsmogelijkheden. -Door verhalen, liedjes, opdrachten, vertelmomenten, poppenspelen leert je peuter ook heel wat TAAL bij, woordenschat, korte zinnetjes Ook als je peuter geen Nederlands spreekt, is de peuterklas een heus taalbad. -Peuters leggen een basis om veel bij te leren in de volgende kleuterklassen. Door het EXPERIMENTEREN met allerlei materialen ontdekken ze tal van mogelijkheden om zichzelf uit te drukken of dingen te creren. Met zand, water, verf, lijm, scheerschuim, blokken, papier, stof, bladeren, klei, deeg gaan ze aan de slag om ZINTUIGLIJK heel wat ervaringen op te doen. -Onze instappertjes zijn de vogeltjes in onze kleuterschool. Zij leren ook veel van de egeltjes, die al iets langer naar de kleuterschool gaan.

 • Een KIJKJE komen nemen en INSCHRIJVINGEN.

  Een kijkje nemen: Kan altijd, op afspraak, na telefonisch contact. Ook op opgegeven dagen of open activiteiten van de school zijn jullie welkom. Deze momenten kan je terugvinden op onze website! www.st-gabriel.be

  Inschrijvingen: Inschrijven kan voor broertjes en zusjes, en kinderen van het personeel vanaf de eerste schooldag in februari. Voor alle andere kinderen starten de inschrijvingen vanaf de eerste schooldag van maart. Gelieve de Kids-ID van uw peuter mee te brengen bij de inschrijving. (rijksregisternummer) Hiervoor kan u terecht op onze school, op bovenstaande data of na telefonische afspraak op een andere dag. -Lange Kroonstraat 72 : 03 460 32 14 -Jef Van Hoofplein 15: 03 455 94 55 -Mussenhoevelaan 14: 03 455 60 81

 • Openingsuren van onze school: -Schooluren op maandag, dinsdag, donderdag: 8u45-11u50 en 13u00 15u45 -Woensdag: 8u45-11u50 -Vrijdag: 8u45-15u00 VOORBEWAKING op school vanaf 8u15 (Voordien is er opvang mogelijk in de buitenschoolse kinderopvang De Wigwam) KORTOPVANG op school van 16u tot 16u30 (vrijdag vanaf 15u) (niet op woensdag) (Indien u op voorhand weet dat u er vr 16u30 niet geraakt, maakt u beter gebruik van buitenschoolse kinderopvang De Wigwam)

 • Instapmomenten in een schooljaar: - Eerste schooldag van september - Eerste schooldag na de herfstvakantie - Eerste schooldag na de kerstvakantie - Eerste schooldag van februari - Eerste schooldag na de krokusvakantie - Eerste schooldag na de paasvakantie - Eerste schooldag na Onze-Heer-Hemelvaart Je kiest zelf op welk instapmoment je peuter er klaar voor is! Hij moet wel minstens 2,5 jaar zijn geworden om in te mogen stappen. De inschrijving blijft altijd gelden, ook al is de minimum instapdatum voorbij! Laat even aan de school weten wanneer je peuter gaat instappen zodat we hem gepast welkom kunnen heten.

 • Tot binnenkort!

  Met mijn tas

  en met mijn jas,

  ga ik naar de peuterklas.

  Ik maak veel vriendjes,

  groot en klein.

  Jules

  zal er n van zijn!

  Wij kijken er alvast naar uit om jou en je peuter te ontvangen!

  Veel groetjes!

  Jules en het hele schoolteam!