Infobrochure ScoutsEdegem 2012

28
Alles wat je echt moet weten voor een geslaagd scoutsjaar.

description

De infobrochure voor onze groepen, de 28ste Maria Regina Gidsen en 27ste OLV Lourdes Scouts.

Transcript of Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Page 1: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Alles wat je echt moet weten voor een geslaagd scoutsjaar.

Page 2: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Editie 2012 - 2013

Page 3: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

WELKOM!Aan alle nieuwe en oude gezichten binnen 27ste O.L.V. Lourdes Edegem Scouts Centrum en 28ste Maria Regina Edegem Gidsen: Ook dit jaar weer ongelooflijk welkom in onze groep!

We hopen dat jullie er evenveel zin in hebben als wij, om er ook dit scouts- en gidsenjaar weer eens stevig in te vliegen.

Met deze brochure willen we iedereen kennis laten maken met ‘Den 28‘ en ‘De 27‘. Waar kan je onze lokalen vinden? Wat is het nieuwe jaarthema? Waar moet ik dat jaarkenteken nu weer naaien op mijn hemd? Kan ik tenten van de groep huren voor een feestje?

Maar vooral: Wie zijn nu eigenlijk mijn leiders en leidsters?Dit alles en nog veel meer komt u te weten op de bladzijden die volgen.

Vincent Van Raemdonck & Anke De BleeckerGroepsleiding 27ste

Daan Corthouts, Donald Valkaert, Hanne Van Peteghem & Jonas WillemsGroepsleiding 28ste

Page 4: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

WelkomDe groepenAl jaren zijn 27 en 28 sustergroepen

die nauw met elkaar samenwerken op verschillende vlakken. De 27ste is een jongensgroep en dus scouts, de 28ste is een meisjesgroep en zijn dus gidsen.

Hoewel we een aparte jongens en meisjesgroep hebben kan je toch in beide groepen een gemengde tak vin-den. De jongste starten samen bij de 28ste in de Kapoenen en de oudste jongeren zitten samen in de Jins bij de 27ste.

Zoals je verderop in deze welkomstbrochure bij de verschillende takploegen kan lezen, zijn we er voor meisjes van 6 tot 17 jaar en voor jongens van 6 tot 8 jaar.

De 28ste is de grootste scouts- en gidsengroep in Edegem en om het scoutsjaar in goede banen te leiden kunnen wij beroep doen op 31 enthousiaste vrijwil-ligers. Zij zullen uw zoon/dochter het hele jaar door verwennen met leuke activiteiten. Natuurlijk blijft een persoonlijke aanpak van elk lid belangrijk voor ons.

De 27ste is er voor jongens van 8 tot 17 jaar en voor meisjes van 17 jaar.Wij zijn de op één na grootste scoutsgroep in edegem en kunnen rekenen op 24 en-thousiaste vrijwilligers. zij zullen uw zoon/dochter het hele jaar door verwen-nen met leuke activiteiten. natuurlijk blijft een persoonlijke aanpak van elk lid belangrijk

Onze leden

maria regina edegem

Page 5: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

LiggingOnze lokalen bevinden zich op domein Ster-renhof, kontichstraat 92 in Edegem. Als je het weggetje afloopt, zie je na zo’n 50 meter links een gebouw staan, da’s van ons. Meestal vinden onze vergaderingen daar plaats, tenzij anders vermeld in het geitje

28ste (Meisjes)

Onze terreinen liggen pal in het centrum van Edegem, patronaat-straat 2, 2650 Edegem, om pre-cies te zijn. Dit terrein heet “De Fruithof”. Meestal vinden onze vergaderingen daar plaats, tenzij anders vermeld in het spoor.

27ste (Jongens)

Page 6: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Zowel 27 als 28 maken deel uit van Scouts en Gidsen Vlaanderen (het vroegere vvksm). Samen met al die andere groepen zijn dat zo’n 72.000 meisjes en jongens.

De 650 plaatselijke scouts- en gidsengroepen zijn verdeeld in 12 gouwen en 56 districten. onze groep behoort tot gouw opsinjoor en vormt samen met de andere scouts- en gidsengroepen van edegem en kontich, district molenbos. het groepsnummer van de 28 is A3303m. dat van de 27 A3302s.

Het grotere geheel

maria regina edegem...

Molenbos

Opsinjoor

Scouts en Gidsen Vlaanderen

GROEPEN

DISTRICTEN

GOUWEN

NATIONAAL

...

...

...

...

Page 7: Infobrochure ScoutsEdegem 2012
Page 8: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

JaarthemaOm de zoveel jaar duikt de vraag weer op naar het engagement van leden, leiding en ook ouders. Hoe zorgen zij er samen voor dat scouting tof en leer-rijk is, een vriendenthuis biedt, kinderen en jongeren doet openbloeien, en ga zo maar door? Er zijn véél ingrediënten te bedenken die helpen om scouting zinvol te maken voor iedereen. In deze visietekst noemen we er al een pak bij naam.

Om het wat overzichtelijk te houden, laten we die ideeën op je in zes stadia in scouting, lees vooral verder!

Eén ding is zeker. Willen we dat wijzelf, onze leden en onze omgeving trots op scouting zijn (en blijven), dan mag ons engagement niet bij woorden blijven. Actie dus: Scouting? Gewoon doen!

Inschrijvingsformulier invullen, oké. Maar wat speelt nog allemaal een rol om leden echt lid te kun-nen laten worden?

Heeft het die nieuwe kapoen of verkenner op maat van zijn/ haar leeftijd en afkomst voldoende info over scouting in jouw groep?Verwelkomen we nieuwe leden met voldoende zorg?Zijn ook de ouders ‘mee’, en vertellen we onze verwachtingen tegenover hen om vergaderingen, weekends en kampen vlot te laten verlopen?

Scouting?Gewoon doen!

Lid worden

Page 9: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

DOEN!

DOEN!

Page 10: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Vrij spel kan eens leuk zijn, maar scout-ing is natuurlijk niet uitsluitend vrij spel. We nemen onze kapoenen ‘gewapend’ met zaklamp mee in hun eerste duister bos en al regent het pijpenstelen, onze zotverklede givers bijten door tot ze hun geheime bestemming bereiken. We doen het gewoon! Op het einde van elke straffe ervaring en verlegde grens, zeggen we die leden: ‘ Goed gedaan, zeg!’

Soms vinden leden een spel te gek, soms ook niet, maar scouting is: give it a chance, just do it, en oordeel achteraf! Toch is ‘Lid zijn’ ook: ‘betrokken worden ‘. Want hoeveel trotser en meer gemotiveerd zijn onze leden wel niet, als ze mogen mee beslissen wat ze gaan doen?

Lid zijn

Vrij spel kan eens leuk zijn, maar scouting is natuurlijk niet uitsluitend vrij spel. We nemen onze kapoenen ‘gewapend’ met zaklamp mee in hun eerste duister bos en al regent het pijpen-stelen, onze zotverklede givers bijten door tot ze hun geheime bestemming bereiken. We doen het gewoon! Op het einde van elke straffe ervaring en verlegde grens, zeggen we die leden: ‘ Goed gedaan, zeg!’

Soms vinden leden een spel te gek, soms ook niet, maar scouting is: give it a chance, just do it, en oordeel achteraf! Toch is ‘Lid zijn’ ook: ‘betrokken worden ‘. Want hoeveel trotser en meer gemotiveerd zijn onze leden wel niet, als ze mogen mee beslissen wat ze gaan doen?

Lid blijven

Page 11: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Lid/JaargeldNaast het jaargeld, dat gebruikt wordt voor de specifieke takwerking enactiviteiten, vragen wij u ook nog lidgeld te betalen. Voor dit scoutsjaar bedraagt het lidgeld 34 euro. Dit bedrag gaat naar scouts en gidsenvlaanderen en de groepswerking.

Scouts en gidsen vlaanderen zorgt daarmee voor een goede verzekering, bege-leiden en vormen de leiding en ondersteunen op 1001 manieren de plaatseli-jke scouts- en gidsenwerking. De rest van het bedrag gaat naar groepswerking: knutsel- en sportmateriaal, kentekens, drukwerk, ehbo, onderhoud van het lokaal, enzovoort.

Het jaargeld bedraagt voor alle takken 25 euro en mag samen met het lidgeld op de takrekening gestort worden, met vermelding: naam + tak + jaargeld/lidgeld.

Voor den 28ste...

Kapoenen: 733-0223546-88Kabouters: 733-0223547-89Jong-gidsen: 733-0223550-92Gidsen: 733-0223552-94

Het lidgeld (€34) zal gestort worden op de takkas. De takleiding zal jullie hiero-ver meer informatie geven. Hoeveel het jaargeld bedraagt en op welk reken-ingnummer dit alles moet gestord worden, krijg je te weten van je leiding op een apart briefje. Jaargeld en lidgeld mag je dus samen storten op de takreken-ing, met vermelding van naam, tak en jaargeld/lidgeld.

Voor de 27ste...

Page 12: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Dit lijkt ons de makkelijkste en meest veilige manier. Vermeld duidelijk de naam/namen en tak/takken van uw kind(eren) als mededeling. Zodra het lidgeld op onze rekening staat, sturen wij de inschrijving elektron-isch door naar scouts en gidsen vlaanderen, die dan voor de verzekeringvan uw kind zorgen. Daarom zouden we het graag voor 8 oktober 2012 ontvangen.

Al blijft scouting in vergelijking met andere vrijetijdsbestedingen relatief goedkoop, toch vertegenwoordigt het lidmaatschap van één of meerdere kinderen een aardige hap uit het gezinsbudget. Voor sommige gezinnen is de deelname aan scouting daarom vaak financieel moeilijk te dragen. Omdat scouts en gidsen vlaanderen een beweging wil zijn die open staat voor alle jongeren uit de samenleving, bieden we hen de mogelijkheid om een verminderd lidgeld (50%) te laten betalen.

Voor de kampbijdrage kan een regeling worden getroffen en voor ma-teriele ondersteuning (slaapzakken, rugzakken,...) vinden we altijd wel een oplossing. Een simpele vraag aan de groepsleiding volstaat hiervoor en discretie wordt gegarandeerd.

Page 13: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

ScoutingDe missie goedgekeurd door de verbondsraad van vvksm op 11 februari 2006 op basis van het groepsleidingscongres “360° scouting”

Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk vlaanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

Scouts werking steunt op vijf basispijlers. Zij vatten de scouts- en gidsen-methode samen: engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploeg-werk en dienst. Ze lopen als rode draden doorheen onze werking. Precies in deze methode verschilt scouting van andere jeugdbewegingen.

De missie

De basispijlers

Page 14: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Scouts of gids ben je niet zomaar. We verwachten van onze leden dat ze actief meewerken. Dat ze zich inzetten voor de groep en achter scouting staan. Ook al is dat soms moeilijk. We nodigen hen uit keuzes te maken en daarvoor uit te komen. Tijdens een belofte bijvoorbeeld, of op een andere manier. Regel-matig engagement, week in week uit, jaar in jaar uit, is een stuk van de ziel van scouting. Zet je in!

Een cake die je helemaal zelf klaarmaakt smaakt stukken beter dan zo’n voorverpakte, zelfs als hij er aan een kantje ietsje bruin uitziet. Bij ons kri-jgen jongens en meisjes ruim de kans en het vertrouwen om zelf dingen aan te pakken. De creatieve, technische en sociale vaardigheden die ze leren (woudloperskeuken, kaartlezen, sjorren,...) kunnen daarbij helpen.

De leiding heeft de vergadering mooi gepland, maar de kapoenen denken er anders over. Al-les of niets, lijkt het. Uiteindelijk wordt het de gulden middenweg. We vinden het belangrijk dat iedereen in de groep mee mag beslissen wat we doen en hoe we het doen. Dat iedereen opkomt voor wat hij/zij belangrijk vindt en mee verant-woordelijkheid draagt.

Engagement

Zelfwerkzaamheid

“al doende”

“We spelen het spel de-mocratisch“

Medebeheer

Page 15: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Patrouilles, hollekes,...Vaak delen we een grote tak in kleinere groepjes, k in een kleine ploeg verloopt het samenwerken en samenleven met anderen beter en intenser. Je leert ook luisteren naar anderen en solidair zijn met hen.

‘Elke dag een goede daad’ was vroeger de leuze. Een knoop in je das hielp je eraan denken. Dasknopen worden er misschien minder gelegd, maar we blijven ons belangloze inzet goed en nodig vinden. Maken onze leden hiervan bewust, binnen en buiten souting.

Ploegwerk“samen gaat alles beter”

“Ik zet me belangeloos in“

Dienst

Page 16: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

UniformDoor het dragen van een uniform toon je dat je lid bent van scouts en gidsen vlaanderen, dat je als gids of scout actief bent en dat je achter de waarden van scouting staat.

Hieronder vind je hoe wij het uniform zien binnen onze scoutsgroep. Wie ki-est voor onze groep kiest ook voor deze ‘look’. En dus vragen we dat iedereen zich hieraan houdt. We verwachten dat onze leden steeds in uniform naar de vergaderingen komen, tenzij anders vermeld in het geitje / spoor.

Dit basisuniform is vanaf de kabouters/welpen voor iedereen verplicht.Voor de kapoenen hoeft het hemd en broek nog niet, maar ze dragen weleen groepsdas.

Onze groepsdas (10 euro) is bij de overgang en na elke vergadering tekoop bij de groepsleiding.

Ook bij ons in de aanbieding: onze groeps t-shirt. We hebben ze in alle maten van kapoen tot leiding voor slechts 10 euro. Niet verplicht, maar wel leuk. Natuurlijk mag je je oude groeps t-shirt ook blijven dragen.

• Het beige scoutshemd• De donkergroene of bruine broek• De groene-witte groepsdas met reflecterend lint voor 28• De das met schotse ruit voor 27

Basisuniform

Bij ons verkrijgbaar

Page 17: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Alle andere uniformstukken vind je in de hopper winkel (de vroegere scoutss-hop), lange kievitstraat 74, 2018 antwerpen. Vraag er een klantenkaart, na slechts vijf aankopen ontvang je een korting van 5% op je zesde aankoop. Vermeld ook zeker ons groepsnummer (28e: a3303m en a3302s voor 27e ) bij elke aankoop, zo krijgen wij als groep telkens 5% korting, waarmee we nuttige groepsaankopen kunnen doen.

In de hopper winkel vind je onder andere ook nog de steenrode scouts en gidsen vlaanderen-t-shirts, scoutspetten, regelkledij,... Niet verplicht, maar je mag dit alles wel met je uniform combineren. Ook voor kampeer-materiaal en leuke scoutscadeautjes is de hopper winkel een aanrader.

Het zal je maar overkomen; pas een nieuw uniform gekocht en plots krijgt je kind weer zo’n ongelooflijke groeistoot. Of misschien is het begin van het schooljaar al vrij duur geweest en heb je toch nog een uniform nodig. Wat nu gedaan?

Wij hebben een oplossing: ons tweedehands-uniform-winkeltje. Kom eens een kijkje nemen in onze garage en wie weet...Hebben we ook iets dat uw kind past, tegen sterk verlaagde prijs.

Deze service van onze groep kan enkel werken als we ook genoeg uniform-stukken binnenkrijgen, vandaar deze oproep:

Heb je uniformstukken waar je kinderen zijn uitgegroeid, maar die nog wel in goede staat zijn? Geef ons een seintje of breng ze zo snel mogelijk binnen. Alle originele basisuniformstukken (gekocht in de hopper winkel of in de groep) die nog in goede staat zijn, zijn welkom. We kunnen hiervoor een kleine ver-goeding geven, maar u mag ze ons natuurlijk ook altijd schenken.

Tweedehands

Page 18: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Gedurende de tijd die je bij de scouts door-brengt, zal je waarschijnlijk een aantal ken-tekens verzamelen. We vertellen je hier waar je ze best hangt. Naai ze meteen de juiste plaats, zo vermijd je dat je later opnieuw moet beginnen.

Kentekens

GroepslintjeKomt onder de schoudernaad op de rechtermouw

Het takkenkentekenKomt onder het groepslintje enkel het huidige teken!

Het jaarteken “Scouting? Gewoon doen!”

Meer informatie kan je vinden op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen:http://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/kennisma-ken/beeldvorming/kentekens

Kentekens van onze Gouw kan je bij 27ste en 28ste krijgen

Page 19: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

De beloftetekensKabouters: kabouter

welp: grijze welp

Joka’s, jong-gidsen, gidsen, leiding: beloftete-

ken links vooraan op de borstzak.

Bijkomende tekensLintje belgië

Paarse scoutsteken (jongens)*

Provincieschildje

*Voor meisjes:Internationaal Gidsenteken

Page 20: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Drugsbeleid

Gelegenheid tot druggebruik komt op een bepaalde leeftijd sterk op de voor-grond. Als scoutsgroep leven we niet op een eiland, los van de maatschappij. Wij zijn ervan overtuigd dat ook wij als jeugdbeweging hierin een bepaalde rol spelen. Jongeren hebben onze mening en ons voorbeeld nodig. Wij willen hen helpen om bewust te kiezen. Vandaar een drugsbeleid.

Scouting: Kicken zonder druks

Met dit drugsbeleid willen we con-crete afspraken maken rond drugs en het gebruik ervan. We doen dit niet omdat er zich op dit vlak proble-men zouden voordoen, maar omdat we hiermee eventuele problemen in de toekomst willen voorkomen. Met de hele leidingsploeg hebben we ons over dit thema gebogen en samen een drugsbeleid uitgewerkt. Een onderdeel daarvan zijn de af-spraken die we maakten. We vinden

het belangrijk dat ook de ouders hiervan op de hoogte zijn en daarom zetten we de afspraken even op een rijtje. Let wel: deze afspraken zijn de groepsaf-spraken. Zij vormen een kader waarbinnen meer speci-fieke takafspraken gemaakt kunnen worden. Van de basisregels afwijken kan niet, ze strenger toepassen wel de hier vermelde afspraken gelden voor iedereen van onze groep, zowel voor leden als voor leiding.

Page 21: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Illegale drugs kunnen nooit tijdens een scoutsactiviteit. Voor illegale drugs bekijken we ‘scoutsactiviteit’ heel ruim: al wat op een of andere manier met scouts te maken heeft. Hieronder verstaan we onder andere de hele duur van kampen en weekends, groepsactiviteiten, tak- en groepsraden, leidingscafé’s, activiteiten waarbij je onze groep waar dan ook vertegenwoordigt. Illegale drugs kunnen nooit in ons lokaal of in de buurt ervan. Dit geldt ook voor niet-leden. Het kan ook niet dat leiding en leden onder invloed zijn van illegale drugs.

Voor zowel leden als leiding is het niet toegelaten dronken te zijn bij scoutsac-tiviteiten.

Het gebruik van alcohol en roken kan, onder bepaalde voorwaarden, ‘ enkel voor glvers, jins en leiding. Het is echter steeds verboden tijdens de gewone vergaderingen.

Binnen de gldsentak/verkennertak kunnen voor andere activiteiten, zoals weekends en kampen, duidelijke afspraken in verband met alcohol en roken gemaakt worden, voor zover die passen binnen het drugbeleid van de groep.

De giver/jinleiding houdt zich tijdens de takactiviteiten aan dezelfde regels als haar leden.

Ook ‘s nachts staat de leidingsploeg paraat voor haar leden op weekends en kampen. Dringend au-tovervoer, waarbij de wettelijke alcoholgrens niet overschreden wordt, mag ook hier geen probleem zijn.

We hopen dat zoveel mogelijk ouders zich hier mee achter kunnen zetten. Voor meer informatie over ons drugsbeleid kan u altijd contact opne-men met de groepsleiding. Ook bij eventuele problemen in verband met drugs zijn zij een aanspreekpunt.

Illegale drugs

Alcohol

Page 22: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Geitje & SpoorHet geitje is ons groepsblad en het belangrijkste informatiekanaal naar jullie toe. Het geitje zal in tegenstelling tot andere jaren niet meer op papier worden uitgedeeld maar zal telkens op de website verschijnen.

Beschikt u niet over internet dan kan u ons altijd aanspreken en zullen wij ervoor zorgen dat u zoon/dochter toch over de nodige informatie beschikt om op de activiteiten aanwezig te zijn.In het geitje vind je een heleboel nuttige informatie over de activiteiten waar we op dat moment mee bezig zijn, de adressen van de leiding, en uiteraard ook het maandprogramma van de verschillende takken.

Bij den 28...

Het spoor is ons groepsblad en het belangrijkste informatiekanaal naar jullie toe.

De eerste editie van het spoor zal nog in papieren versie opgestuurd worden, maar vanaf dan zal het enkel verschijnen op de website.Beschikt u niet over internet dan kan u ons altijd aanspreken en zullen wij ervoor zorgen dat u zoon/dochter toch over de nodige informatie beschikt om op de activiteiten aanwezig te zijn.

In het spoor vind je niet alleen het programma van elke tak, maar ook handige informatie. Onder andere de adressen en telefoonnummers van leiding, wat info over wat er te doen valt in verband met scouts die periode en natuurlijk een spelletje en een cartoontje of twee.

Het Geitje / Spoor is online te lezen op:www.scoutsedegem.be

Bij de 27...

Page 23: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Oud-leidingWanneer je in den 28 in leiding hebt gestaan en je stopt, dan word je automa-tisch oud-leiding en maak je deel van de JOS (Jong Oud-Scouts). Een leuke vrijetijdsbesteding van oud-leiding voor oud-leiding. Een greep uit de activ-iteiten: petanquen, paintballen, gezelsc-hapsspellenavond, enzovoort.

Buiten deze activiteiten proberen enkele oud-leiding zich nog in te zetten voor de groep. Zo organiseren zij samen met de vrienden van de 27 de bar-becue bij de overgang. Ze gaan soms mee op groepsweekend en steken een helpende hand toe bij de paella-avond.

Daar zij werken met een ‘titel voor het leven’ en niet met een ‘lidmaatschap’ zijn zij steeds op zoek naar adresgegevens van oud-leiding om hun informatie te verspreiden. Moest je zelf oud-leiding zijn of mensen kennen die oud-lei-ding van onze groep zijn, mag je steeds hun gegevens doorsturen naar [email protected] of ze hen bezorgen via de groepsleiding.

Bij den 28... “de JOS”

Ook ‘de 27’ heeft een oud-leidingsploeg genaamd ‘de vrienden van de scouts’.

Zij staan onder andere in voor het onderhoud van de lokalen en het bi-jhouden van het terrein. Wanneer ze niet bezig zijn met het grasmaaien, or-ganiseren zij nog geregeld activiteiten ;nasi & bamiavond, bbq op de overgang, de wafelverkoop en een jaarlijkse quiz. Je kan altijd bij ze terecht voor steun en hulp, de vrienden zijn een vrolijke bende waar we trots opzijn.

Je kan ze bereiken op [email protected].

Bij de 27... “De Vrienden“

Page 24: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

VerhuurOp onze terreinen ligt een schat aan materiaal dat wij door de jarenheen aangekocht, uitgebreid en goed onderhouden hebben. Dit materiaalgebruiken wij natuurlijk voor allerlei activiteiten van onze groep, maarwe verhuren het ook. Wie bij ons huurt, steunt onze scoutswerking. Metde opbrengst hiervan kunnen onze leden op hun beurt genieten van hetdegelijk kampeermateriaal.

Hebt u een trouwfeest, communiefeest, jubileum, tuinfeest, verjaardagsfeest, barbecue, een feest in je vereniging,... En u hebt materiaal nodig, aarzel dan niet en neem contact op met het matkot, zij kunnen u meer vertellen over wat allemaal mogelijk is en natuurlijk kunnen zij u ook de juiste prijs geven. Wij verhuren onder andere: een grote legertent van 5 op 10 meter; 2 gro-epstenten, elk 5 op 5 meter, een speeltent (de zogenaamde ramona) van 6 op 8 meter, patrouilletenten van 4 op 4 meter, shelters, potten, vuren, sjorbalken en nog veel meer.

Als je wil, komen we onze tenten en shelters zelf opzetten, da’s in onze service inbegrepen!

Voor meer informatie in verband met mogelijkheden, prijzen en voor-waarden, mail je best naar [email protected] of naar [email protected]. Je kan ook via de site bestellen; klik op ‘materiaalver-huur’, het wijst zichzelf uit.

Page 25: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

LeidingAls ouder vertrouw je je kind wekelijks toe aan enkele leiders of leidsters. Je hoopt dat je zoon of dochter zich amuseert, dat de spelen die ze doen plezierig en op een verantwoorde manier georganiseerd zijn. Je vindt het waarschijnlijk belangrijk dat de kleine ruzie of groot verdriet op een goede manier wordt aangepakt. Je kiest immers toch niet voor niets voor scouting.

Wij zijn die meisjes en jongens die zich elke week vrijwillig inzetten voor die fijne vergaderingen. Misschien zag je hen al bij een ouderbezoek en waarschi-jnlijk kom je hen ook tijdens het jaar een aantal keren tegen. In dit boekje vind je ze ook nog eens terug, zo weet je sneller wie wie is. Heb je vragen, problemen of gewoon zin in een babbel, dan kan je bij hen terecht. Net na de vergadering vind je hen vaak nog even aan het lokaal de groepsleiding staat je ook graag te woord.

De leiding van elke tak komt regelmatig samen om hun takactiviteiten voor te bereiden: dit noemen we takraad. De groepsraad is de vergadering van alle leiders en leidsters van onze groep, voorgezeten door de groepsleiding. Hierin wordt al wat onze groep aanbelangt besproken en nemen we belangrijke beslissingen.

Onze groep wordt vertegenwoordigd in het district molenbos, dat de scouts-en gidsengroepen van edegem en kontich groepeert. Enkele leid(st)ers verde-digen onze belangen in de edegemse jeugdraad en maken mee werk van een goed jeugdbeleid in onze gemeente.

Goed in leiding staan, daarvoor kunnen leiders en leidsters op cursus gaan. Scouts en gidsen vlaanderen organiseert voor alle leiding vormingsactivitei-ten. Leiding komt er samen om stil te staan bij hun manier van leiding geven, om even over de grenzen van de eigen groep te kijken en te leren van elkaar. Soms organiseren we ook binnen onze groep een vormingsactiviteit.

Op de volgende bladzijden stellen we onze knotsgekke leidingsploeg voor. Lees het van voor naar achter en vanachter naar voor en kom zo alles te weten over je leiding. Veel leesplezier!

Page 26: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

TakkenKapoenenAnnelies De BruynJan HuyghebaertJasper GeertsLies Snyders Lotte Van Orshoven Silke Van den Veyver Zanna Wynants

KaboutersEsther Billion Heleen Heysse Lore Neels Sarah Tanghe Veerle Baumers Yasmien Willems Gitte Van Weehaege

Jong-GidsenAnnelien Van Roey Hanne Umans Jasmin Van Goubergen Jolien Deceuninck Lore Lefever Sarah Carron

GidsenDries Fillet Jolien Wenselaers Mathijs Carmen Michiel Van der sypt Naomi Neirynck Sarah Billion Simon De Pauw

WelpenDavid CocquytTobias DevriesVincent VanraemdonckMichiel CooxCedric GuissonSara Keersmaekers

Jong-VerkennersAron ClerinxEdward NoelsHannan KeersmaekersKaat VanlaerMatthias GankerNina HellemansJan Vanbraeken

VerkennersAnke DebleeckerByron LemoineJonathan SmetsThomas VetsMatthias Vanthienen

JinsFloor VerbiestLore Melis-DelamperLore WillemsMichiel CorthoutsPieter Corens

Page 27: Infobrochure ScoutsEdegem 2012

Groepsleiding 27steAnke De BleeckerVincent Van Raemdonck

Materiaalmeesters 27steAron ClerinxTobias De VriesRens Van Laer

Redactie SpoorNina HellemansKaat Van Laer

Groepsleiding 28steDaan CorthoutsDonald ValkaertHanne Van PeteghemJonas Willems

Materiaalmeesters 28steWouter LeeuwsEline NeelsRobin RendersDonald ValkaertJonas Van Orshoven

Redactie GeitjeLore NeelsNaomi NeirynckDonald Valkaert

WebteamGijs Van LaerDonald Valkaert

Ploegen

Page 28: Infobrochure ScoutsEdegem 2012