in de Buurt, nummer 3 2012

32
BUURT in de VERHALEN & VOORDEEL VAN AAFJE | NR. 3 | 2012 AAFJE PAS korting thuiszorg huizen zorghotels

description

Het klantenmagazine Aafje thuiszorg huizen zorghotels.

Transcript of in de Buurt, nummer 3 2012

Page 1: in de Buurt, nummer 3 2012

BUURTin de

verhalen & voordeel van aafje | Nr. 3 | 2012

aafje

paskorting thuiszorg

huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

Page 2: in de Buurt, nummer 3 2012

2 | Coververhaal

TopmodelMevrouw de Vos is 84 jaar, is geboren en getogen in rotterdam en woont sinds 3,5 jaar in Aafje Zuidwijk. In mei deed mevrouw de Vos mee met een fotoshoot voor de corporate brochure van Aafje.

“Toen er werd gevraagd of ik fotomodel wilde zijn voor een fotoshoot van Aafje, hoefde ik niet lang na te denken. Dat leek me wel leuk! Nog leuker was dat ik al knutselend op de foto ging. Ik ben namelijk best creatief en ik doe elke week mee met de crea in Zuidwijk”, vertelt Mevrouw de Vos.

Mevrouw de Vos bleek een volleerd fotomodel. Met tips van de fotograaf en de eigen inbreng van mevrouw de Vos was de foto snel gemaakt én goed! “Het was duidelijk te merken dat het een professionele fotograaf was. Hij was aardig en gaf goed aan wat ik moest doen. Het resultaat is mooi, ik heb een afdruk op mijn kamer hangen.”

Mevrouw de Vos heeft verschillende creatieve hobby’s. Vroeger maakte ze hele wandkleden. “Maar dat is een heel karwei, hoor. Tegenwoordig schilder ik liever. Ook handwerken vind ik leuk. Ik brei vaak en maak bijvoor-beeld truien en vesten voor poppen en soms ook voor mezelf ”. En dat gaat haar goed af: op de foto op de voorzijde draagt mevrouw de Vos zo’n zelfgemaakt vest!

In Zuidwijk is mevrouw de Vos op haar plek. Hoewel ze het wel jammer vindt dat er eigenlijk maar weinig mensen deelnemen aan de dingen die georganiseerd worden. “Bij de koffie-ochtend is eigenlijk altijd het zelfde groepje”, vertelt ze. Zelf is ze een bezige bij. Koffieochtend, themamiddag, zitdansen of schilder-groep, mevrouw de Vos is van de partij. Als ze niet in het restaurant of de activiteitenruimte is, leest ze graag een boek op haar kamer. “Yvonne Keuls vind ik een goede schrijfster. Behalve het boek ‘Jan Rap en z’n maat’, daar kwam ik niet doorheen!”

Mevrouw de Vos is te bewonderen in de corporate brochure van Aafje. Heeft u ‘m al gezien? Op www.aafje.nl is de brochure te downloaden.

Page 3: in de Buurt, nummer 3 2012

8 | dierbaar duo 18 | aafje pas

14 | zorghotel

17 | de speCialist

colofon

Klantenmagazine van Aafje thuiszorg huizen zorghotels.

Verschijnt drie keer per jaar.

Oplage: 60.000 exemplaren. Nummer 3 , 2012.

Hoofd- en eindredactie: afdeling Communicatie aafje

Vormgeving: Trossen losº, Rotterdam

Druk: Edauw & Johannissen, Den Haag

Inhoud

05 Dagvoorziening

06 Aafje kort

08 Dierbaar duo

10 Thuiszorgwinkel

11 Aafje huizen

13 Thuiszorg

14 Zorghotel

16 Vrienden van Aafje

17 Vaktherapie

18 Aafje pas

26 Aafje kort

28 Restaurant

30 Puzzel

31 Proeven

Page 4: in de Buurt, nummer 3 2012

4 |

oVer AAfje

U wilt uw eigen leven leiden, op

een manier die bij u past en in uw

eigen omgeving. Mogelijk heeft u hierbij anderen nodig. aafje is

graag die ander. aafje helpt u thuis,

bij aafje kunt u wonen en bij aafje

kunt u ook logeren. aafje is altijd in

de buurt. Met thuiszorg, huizen en

zorghotels.

ThuiszorgU kunt bij Aafje terecht voor verschillende types zorg aan huis. Bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorging, dag- en nachtverpleging, hulp bij het huishouden of personenalarmering.

huizenIn de huizen van Aafje woont u zoals u dat het liefste wilt. Warm, gezellig, thuis.Door heel Rotterdam en Ridderkerk hebben we verschillende huizen, elk met zijn eigen karakter. Bij Aafje kunt u permanent wonen, maar ook tijdelijk verblijven.

zorghoTelsAafje zorghotels zijn sfeervolle en comfortabele hotels waar gasten in een ontspannen ambiance

tijdelijk kunnen herstellen. De zorghotels combineren luxe hotelfaciliteiten én medische zorg op maat tot een uniek pakket aan verblijfsmogelijkheden.

overdag bij onsU kunt overdag bij Aafje terecht voor de gezelligheid, maar ook voor verzorging en behandeling. Ook om senioren met dezelfde culturele achtergrond te ontmoeten bent u bij ons aan het juiste adres.

aafje pasPashouders profiteren van voordeel op producten voor veiligheid en zekerheid, gezellige activiteiten en tal van andere aantrekkelijke kortingen. In dit blad leest u een greep uit het aanbod.

hulpmiddelenBij de Aafje thuiszorgwinkels in Rotterdam en Zwijndrecht en via onze uitleencentra leent en koopt u gemakkelijk verpleegartikelen en hulp-middelen. ■

meer weTen?Kijk voor meer informa-tie over onze diensten op www.aafje.nl of bel tijdens kantooruren naar de Aafje klanten-service op nummer 088 - 8 233 233. Dit nummer kunt u ook bellen als u vragen heeft op het gebied van wonen, zorg en welzijn en u vrijblijvend een gesprek met een klantadviseur bij u thuis wenst.

‘Fijndat je er bent’

Page 5: in de Buurt, nummer 3 2012

| 5

maak kennis met piT 010

‘Met elkaar maken we de buurt’Wat zijn iemands mogelijkheden en hoe kan je die versterken? op die manier kijkt PIT 010

naar buurtbewoners die ondersteuning nodig hebben of die zich willen inzetten voor hun

buurt. Momenteel voert PIT 010 de welzijnsactiviteiten uit in onder andere Charlois en

IJsselmonde. elly Kamperman werkt namens Aafje als participatiemakelaar Servicepunt van

PIT 010 in Charlois.

“Ik ben het eerste aanspreekpunt voor bewoners. Ik verwijs mensen door naar de juiste plek voor hulp en hoor graag hun ideeën voor activiteiten. Wij ondersteunen, maar willen dat mensen de regie over hun eigen leven houden. PIT 010 helpt hen eigenlijk zichzelf te helpen. Zo kan iemand die het Neder-lands niet goed beheerst een taalcursus doen. PIT 010 helpt mensen stap voor stap uit hun sociaal isolement of ondersteunt mensen die diep in de schulden zitten”, zegt Elly.

Buren voor BurenPIT010 knoopt zaken logisch aan elkaar

en houdt de talenten van mensen in zicht. Elly: “Wat kunnen zij nog wél, wat zijn hun talenten en hoe kunnen we daar op een dusdanige manier gebruik van maken, dat hun leven weer meer kleur krijgt. Dat zijn de uitgangspunten van PIT 010. Maar sommige zaken zijn niet nieuw. Er zijn al verschillende initiatie-ven op het gebied van welzijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Buren voor Buren dat ik voorheen bij Aafje deed. Bij Buren voor Buren koppelen we vrijwilligers uit de buurt aan mensen die wel wat hulp of gezelligheid in hun leven kunnen gebruiken. Zie Buren voor Buren maar als koppelaar. Een koppelaar die

gebruik maakt van de kracht die er al in de buurt is. De vrijwilligers kennen de buurt én de mensen. En zo maken we met elkaar de buurt.” ■

Over PIT 010

PIT 010 is een dochterorganisatie van Aafje en van WMO-organisa-tie B&A Groep. Beide organisaties hebben de handen ineen gesla-gen op het gebied van welzijn, omdat ze elkaar goed aanvullen: Aafje is actief op het gebied van welzijn vanuit een zorgperspectief en B&A Groep vanuit een partici-patieperspectief. PIT 010 werkt in Charlois en in IJsselmonde.

PIT 010 biedt onder meer diensten aan op het gebied van: • Gezond bewegen (voor vrouwen,

voor ouderen)• Participatie• Huiselijk geweld• Mantelzorg• Mobiliteit• Psychische hulp• Schuldhulpverlening• Taallessen• Vrijwilligerswerk

Meer informatie?Kijk op www.pit010.nl.

Page 6: in de Buurt, nummer 3 2012

AAfJe KorT

6 |

Verpleegkundig spreekuurHeeft u vragen over uw eigen gezondheid, of over gezond leven in het algemeen? Kom dan naar een verpleegkundig spreekuur van Aafje. Hier krijgt u antwoord op al uw vragen. En als u wilt kunt u hier ook uw bloeddruk en bloedsuiker-waarde laten meten. Er zijn verpleegkundige spreekuren in Barendrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk , Rotterdam en Zwijndrecht. Voor meer informatie belt u met de Aafje klantenservice 088 8 233 233 of kijkt u op www.aafje.nl.

aafje wint Corporate Fashion award

De bedrijfskleding van Aafje is winnaar geworden van de Corporate Fashion Award 2012 in de categorie ‘Health & Care’. 18 april jl. werd tijdens een groots spektakel de prijs uitgereikt.De vakjury had een lovende mening: “De kleding heeft een huiselijke uitstraling, maar is met het gedurfde kleurgebruik ook erg herkenbaar.” Constant van Schelven, voorzitter Raad van Bestuur, nam namens Aafje de prijs met trots in ontvangst: “Met de nieuwe bedrijfskleding ben je één van ons, maar toch jezelf!”

Maatschappelijk Welzijn is nu VivenzIn juni is de nieuwe naam van stichting maat-schappelijk welzijn feestelijk door directeur Marian Dozy bekend gemaakt. Ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Aafje, Constant van Schelven, was daarbij. ‘Vivenz’ werd onder luid applaus ontvangen door zo’n 100 medewerkers. Onder de naam Vivenz zijn zij nu druk bezig zich te profileren in het werkgebied. Natuurlijk is er ook een nieuwe huisstijl ontwikkeld. Bezoek ook eens de website www.vivenz.nl.

Page 7: in de Buurt, nummer 3 2012

| 7

AAfJe KorTAAfJe KorT

Leven met dementieWilma van der Veen is fotografe. Haar vader was klant bij de dagbehandeling in Smeetsland, wat hem vastigheid gaf. Doordat ze zich verdiepte in dementie en wat daarbij komt kijken, ontdekte ze dat er weinig verhalen en beeld van mensen met dementie zélf zijn. Dit inspireerde haar tot een fotoproject met klanten in Smeetsland. In het boekje ‘Momenten, portretten van ouderen met dementie’ heeft ze de ouderen neergezet zoals ze zijn. Het boekje is voor € 24,95 te koop via www.bewogenbeeld.nl of telefonisch 024 345 19 07 / 06 29 30 34 56. € 5,- van de verkoopprijs gaat naar de Stichting VisiteClowns, www.visiteclowns.nl.

Corporate brochureAafje thuiszorg huizen zorghotels. Zo luidt onze volledige naam. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in, vraagt u zich misschien af. Alle informatie over onze thuiszorg, huizen, zorghotels én aanvullende diensten zijn nu gebundeld in een corporate brochure. Op www.aafje.nl is de corporate brochure te downloaden.

Wilt u liever een papieren exemplaar ontvangen? Vraag deze dan aan via [email protected] of de Aafje klantenservice via 088 8 233 233.

Hocus pocus…Hans Kazan!Hans Kazan bezocht in mei en juni enkele Aafje huizen met zijn show ‘het koffertje’. In mei gaf hij een voorstelling in Schiehoven-Wilgenplas en in juni in Meerweide. Met humor, intrigerende verhalen en verbluffende goocheltrucs speelde Hans de zaal plat. De interactie met de aanwezige bewoners maakte dat de voorstellingen extra succesvol waren. Graag tot ziens, Hans!

Ik blijf mijn eigen leven leiden’

Aafje thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

tipmeld u aan

voor de

digitale nieuwsbrief

via www.aafje.nl/nieuwsbrief

Page 8: in de Buurt, nummer 3 2012

d I e r b A A r

duoMeneer van der Graaf (86) en hond Nina (12) zijn echte maatjes. Nina was vroeger de huishond van de afdeling waar Meneer Van der Graaf woont. Toen de andere bewoners hun interesse verloren in de redelijk pittige Nina, hield Meneer Van der Graaf vol. En met resultaat: de twee zijn al acht jaar onafscheidelijk.

TRIO8 |

Meneer Van Der Graaf komt uit Bolnes (Ridderkerk) en woont inmiddels negen jaar bij Aafje, locatie Smeetsland. De

inspirerende dierenvriend is eerlijk over hoe hij bij Aafje terecht kwam: “Toen de liefde van mijn leven overleed, zorgde ik niet goed meer voor mezelf. Ik had nergens meer zin in. Mijn omgeving had dat door en met hulp van mijn zoon en dochter ben ik bij Aafje gaan wonen. Dat vond ik helemaal niets, in het begin. Ik weet nog goed hoe boos ik deed tegen mijn kinderen als ze langs kwamen. Gedachtes als: ‘Waar hebben jullie me nu in gestopt?!’, gingen door mijn hoofd.”

OmslagNa een paar maanden besloot Meneer Van Der Graaf zich open te stellen voor zijn nieuwe woonomgeving. “Ik kreeg een goede band met mijn zorgcoördina-tor, Coby Albers. Ik kan met haar over alles praten. Ze is zó attent. Dat heeft mij geholpen mij hier thuis te voelen. Daarnaast stimuleerde mijn dochter mij om mijn oude hobby weer op te pakken: houtbewerking.”

Verlichting en interieurDie hobby is een ware kunst, want de figuren die Meneer Van Der Graaf maakt uit oude sigarenkistjes, zijn verbluffend mooi. Hij maakt poppenhuizen en interieur, maar ook voor een vogelhuisje of bijzondere arrenslee draait Meneer

Van Der Graaf zijn hand niet om. “Deze hobby heb ik al heel lang. Je wilt niet weten hoeveel poppenhuizen ik al heb gemaakt. Inclusief verlichting en interieur!” Meneer Van Der Graaf werkte vroeger in de scheepvaart. Hij was verantwoordelijk voor de elektriciteit op binnenlandse en internationale schepen.

TemperamentHond Nina kauwt voldaan op een snoepstengel. Ze houdt haar baasje nauwlettend in de gaten. Iedereen die in de buurt komt krijgt een blaf te horen en wat scherpe tanden te zien. Acht jaar geleden werd de temperamentvolle dame uit het asiel gehaald. Omdat de andere

bewoners graag contact hadden met viervoeters, besloten de medewerkers in overleg een asielhond in huis te halen.

DoorzettenNina bleek wat minder aanhankelijk te zijn dan gehoopt, maar Meneer Van Der Graaf liet zich daar niet door afschrikken. “Ik woonde toen een jaar bij Aafje en begon mijn draai te vinden. Nina en ik hebben altijd een klik gehad. Natuurlijk moest ze in het begin aan me wennen, maar al gauw werden we dikke vrienden. Omdat de andere bewoners Nina links lieten liggen, heb ik afgesproken dat ik haar baasje werd. Daar heb ik geen dag spijt van gehad.”

Meneer Van Der Graaf en Nina zijn een

bijzondere combinatie

Page 9: in de Buurt, nummer 3 2012

XXX | 9

‘Nina slaapt in mijn bed en ik in de mand!’

HondenvriendenOp de vraag wat Nina voor hem betekent, antwoordt Meneer Van Der Graaf met een brede glimlach: “Zij slaapt in mijn bed, en ik in de mand! Nina betekent alles voor me. Naast mijn kinderen en Coby heeft Nina mij gesteund in moeilijke periodes. Door haar heb ik ook veel mensen leren kennen in de buurt. Als ik haar uitlaat, maak ik veel praatjes met andere hondenvrienden. Die sociale contacten vind ik leuk. Met mijn buren, de andere bewoners, heb ik weinig. Met de buurtbewoners juist heel veel.”

Meneer Van Der Graaf en Nina wandelen per dag gemiddeld drie keer door de buurt. Die wandelingen kunnen makkelijk 1,5 uur duren.

UitbreidingEen aantal jaar geleden kreeg Nina een ‘broertje’. Coby bracht haar puppy Brutus een keer mee naar het werk. Meneer Van Der Graaf en Nina zagen Brutus wel zitten en sindsdien is ze iedere werkdag van Coby bij hen te vinden. Meneer Van Der Graaf: “Brutus en Nina konden meteen met elkaar overweg. Zij ligt vaak

onder mijn bureau als ik bezig ben met mijn hout. Nina ligt dan op bed en houdt alles in de gaten.”

Aan het einde van haar werkdag, neemt Coby Brutus weer mee naar huis. Dat vindt meneer Van Der Graaf jammer, maar samen met Nina redt hij zich prima. “Ik voel me hier nu goed thuis. Mede door mijn zorgcoördinator en de hondjes. Ik heb weer plezier en sta iedere dag vrolijk op. Zonder hen zouden mijn dagen er anders uitzien.” ■

dierbaar duo | 9

V.l.n.r: Brutus, meneer Van

Der Graaf en Nina

Page 10: in de Buurt, nummer 3 2012

een helpende handDe herfst is een bijzonder seizoen: grijs en kil, maar toch ook kleurenpracht in de natuur. Laat uw humeur niet beïnvloeden door de koude periode die eraan komt, maar trek erop uit. Naar de Thuiszorgwinkel van Aafje bijvoorbeeld! en nu heel voordelig, met interessante kortingen.

Met korting voor

pashouders

Meer dan 40 euro korting op een medisana bloeddrukmeter

De Medisana MTS Bloeddrukmeter is een speciale bloeddrukmeter. De bloeddruk wordt namelijk gemeten volgens de richtlijnen die zijn opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De richtlijnen zijn gebaseerd op een kleuren-schema, waar elke meting in een andere kleur wordt weergegeven. De Medisana MTS Bloeddrukmeter wordt inclusief opbergtasje en 1 manchet met luchtslang geleverd. Korting: u betaalt nu geen € 69,95 maar € 27,98

Lenen in de ThuiszorgwinkelWist u dat u ook hulpmiddelen kunt lenen in de Thuiszorgwinkel? Denk aan krukken en rolstoelen. Artikelen die u vaak maar tijdelijk nodig heeft. Lenen in de Thuiszorg-winkel is meestal gratis voor 26 weken. U heeft hiervoor wel een geldig legitimatie-bewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) en zorgverzekeraarspas nodig. Komt u iets voor iemand anders ophalen? Dan heeft u uw eigen bewijzen en die van de gebruiker nodig.

5 euro korting op een opvouwbare wandelstok

De opvouwbare wandelstok is eenvoudig in gebruik en uitgevouwen in enkele seconden. De wandelstok is een lichtgewicht en erg sterk. Hij past eenvoudig in een tas en is in diverse moderne uitvoeringen verkrijgbaar.Korting: u betaalt nu geen € 22,95 maar € 17,95

gratis bloeddrukmetingen bij aafje ThuiszorgwinkelsOp iedere eerste woensdag van de maand kunt u tussen 10.00 en 15.00 uur uw bloeddruk laten meten bij de Thuiszorg-winkels. Een afspraak maken is niet nodig. Uw bloeddruk wordt gemeten met een automatische bloeddrukmeter. Na de meting staan medewerkers van de Thuis-zorgwinkel klaar om vragen te beantwoor-den en tips te geven. Bij de Thuiszorgwinkel zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee u regelmatig zelf uw gezondheid kunt checken, zoals een bloeddruk- of vetmeter. De winkelmedewerkers geven graag deskundig advies.

5 euro korting op een helpende hand

We kunnen allemaal weleens een handje gebruiken. Bij bijvoorbeeld het bukken naar spullen die laag staan of juist het uitreiken naar spullen die op die hoge kast staan. Gebruik de Helping Hand om die moeilijk bereikbare spullen te pakken! Naast de knijpfunctie bevat de Helping Hand ook een magneetfunctie. Korting: u betaalt nu geen €14,95 maar €9,95

Wilt u profiteren van de kortingen? Kom

dan met uw Aafje pas naar één van onze

Thuiszorgwinkels! De kortingen zijn alleen

geldig als u een Aafje pas heeft en gelden

niet in combinatie met andere kortingen en

acties. De acties zijn geldig tot en met 31

december 2012.

10 | thuiszorgwinkel

Thuiszorgwinkel ZorgboulevardMaasstadweg 98, RotterdamGeopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Thuiszorgwinkel Zwijndrecht Passage 4-6Geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Uitleencentrum Ridderkerk Kievitsweg 71 Open van maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur. (beperkt assortiment) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Uitleencentrum Dordrecht Brouwersdijk 2 Open van maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur (beperkt assortiment)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Meer informatie? Neem contact op met Vegro klantenservice via 0800 - 288 7766 (gratis).

Page 11: in de Buurt, nummer 3 2012

Een luxe hotel dus met de beste zorg binnen handbereik. Met ruime één- en tweepersoons-kamers waar gasten met hun

partners of andere dierbaren kunnen verblijven. Het hotel beschikt ook over een fysioruimte, sportscafé en restau-rant. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het is een ideale, comfortabele omgeving om te revalideren na bijvoor-beeld een operatie. En het mooie is dat u daarna in de meeste gevallen gewoon weer naar huis gaat!

VoorproefjeNieuwsgierig geworden? Verderop leest u hoe u zich kunt inschrijven voor een rondleiding. Maar u kunt meteen al naar www.aafje.nl/zorghotels gaan om daar

de virtuele rondleiding te bekijken van het zorghotel Sint Franciscus en zorghotel Maasstadziekenhuis..

Komt dat zienEen virtuele rondleiding is leuk, maar tipt natuurlijk niet aan een échte rondleiding. U kunt nu met eigen ogen ons zorghotel op de Zorgboulevard in Rotterdam-Zuid komen bekijken. In 2012 worden er elke woensdag en zaterdag om 13.00 uur rondleidingen gegeven. U kunt zich aanmelden voor een rondleiding via de receptie van het zorghotel, 088 823 2000. Het Aafje zorghotel Maasstadziekenhuis is gevestigd aan de Maasstadweg 2 op de Zorgboulevard in Rotterdam-Zuid. Graag tot ziens! ■

zorghotel | 11

‘Het is echt een hotel’de zorghotels van aafje

combineren luxe hotel-faciliteiten én medische zorg

op maat tot een uniek pakket aan verblijfsmogelijkheden.

In deze sfeervolle en comfortabele viersterren

hotels kunnen gasten in een ontspannen ambiance tijdelijk

herstellen. Goede medische zorg en gastvrijheid staan

daarbij centraal. Wij geven de juiste aandacht op het juiste

moment en bieden naast comfort ook uitstekende zorg.

Page 12: in de Buurt, nummer 3 2012

Mevrouw Ouwerkerk is een VPT klant van het eerste uur. Toen het initiatief een half jaar geleden door Aafje werd

gestart, meldde de dochter van mevrouw Ouwerkerk haar aan. Tegelijkertijd besloot Renee om het VPT-team van Aafje te versterken en leerde zij mevrouw Ouwerkerk kennen. “Het klikte meteen tussen ons”, vertelt mevrouw Ouwerkerk. “Alleen noemt Renee me nog steeds ‘mevrouw Ouwerkerk’ terwijl ze Alida mag zeggen. Anders voel ik me zo oud.” Renee lacht: “Ik heb slechte goede manieren, Alida.”

Veilig gevoelRenee is blij dat ze bij het VPT-team hoort. “Mijn collega’s en ik hebben het

VPT met elkaar opgezet. Het is een nieuw team met ontzettend enthousiaste en gedreven mensen. Daarnaast vind ik het idee achter het VPT erg mooi. Het is voor ouderen heel fijn om, ondanks hun zorgbehoefte, toch in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Ook behouden klanten zo hun vrijheid en zelfstandigheid.” Mevrouw Ouwerkerk vult aan: “Het voelt heel veilig dat Renee

omringd door foto’s van haar kinderen, kleinkinderen en vroegere honden kijkt mevrouw ouwerkerk vanaf de vierde etage van seniorenflat Watersteijn uit op het Wielwijkpark. ”dit is mijn thuis, hier voel ik me vertrouwd. Ik ben ontzettend blij dat ik door het Volledig Pakket Thuis (VPT) niet naar een verzorgingshuis hoef, maar gewoon thuis de zorg krijg die ik nodig heb.”

12 | thuiszorg

Thuis dezelfde zorg als in het verzorgingshuis

‘Door VPT hoef ik niet naar een verzorgingshuis,

maar krijg ik thuis alle zorg die ik nodig heb.’

Mevrouw Ouwerkerk

Page 13: in de Buurt, nummer 3 2012

| 13

en haar collega’s er ook altijd zijn als ik onverwachts zorg nodig heb. Daarnaast is het fijn dat ze me met alles helpen. Ik probeer nog zoveel mogelijk zelf te doen, maar dat lukt niet altijd. Nu doen we het samen.”

DichtbijMevrouw Ouwerkerk vindt ook de goede contacten met de medewerkers van het VPT-team belangrijk. “Elke middag kom ik een kopje koffie bij ze drinken op de zorgpost. En elke avond voor het naar bed gaan, praten we over hoe de dag is geweest.” Renee vertelt: “Hiervoor heb ik

in verpleeghuizen van andere zorgorga-nisaties gewerkt. Het klantcontact was daar vluchtiger. Vanuit VPT staan we nog dichterbij de klant en kunnen we de klanten beter leren kennen. Dat vind ik heel belangrijk.”

MaatwerkDe inhoud van het VPT wordt aangepast aan de zorgbehoefte van de klant. Renee: “Ik wil bij elke klant waar ik kom het beste van mezelf geven. Door het VPT kunnen we goed aansluiten op de spe-cifieke behoefte van de klant. Hierdoor leveren we extra toegevoegde waarde.”

Naast het VPT-team wordt mevrouw Ouwerkerk ook geholpen door mantel-zorgers Roos en Aart Jan. Roos laat hondje Boomy uit en Aart Jan maakt mevrouw Ouwerkerk ’s ochtends wakker en maakt haar ontbijt klaar. “Ik ben erg gelukkig met zoveel zorgzame mensen om me heen. Het is alleen jammer dat ik Renee eigenlijk niet zo mag”, zegt mevrouw Ouwerkerk met een knipoog. Renee glimlacht: “We maken vaak grapjes met elkaar. We kunnen immers beter lachen dan huilen.” ■

alida ouwerkerk is 75 jaar, heeft een zoon en een dochter, drie kleinkin-deren en een hond: Boomy. De geboren en getogen Rotterdamse woont sinds een aantal jaren met veel plezier in de seniorenflat Watersteijn in Dordrecht. Sinds een half jaar maakt zij gebruik van de thuiszorg van Aafje in de vorm van het Volledig Pakket Thuis (VPT).

renee de vos is 21 jaar en woont sinds een half jaar in de binnenstad van Dordt. Daarvoor zat ze een jaar op Curaçao waar ze werkte in een verzorgingshuis en de horeca. Sinds begin dit jaar is ze met veel plezier werkzaam bij Aafje als Verzorgende IG in het VPT-team en verzorgt zij mevrouw Ouwerkerk.

Met het volledig pakkeT Thuis krijgt de klant Thuis dezelfde zorg als in het verzorgingshuis. Aafje biedt het VPT aan in Watersteijn en directe omgeving. Van de 149 appartementen in Watersteijn zijn 24 pas gerenoveerde woningen beschikbaar voor VPT-klanten van Aafje. Eén appartement is ingericht als zorgpost.

Page 14: in de Buurt, nummer 3 2012

14 | huizen

‘als ik bezig ben met mijn verzameling, denk ik terug aan vroeger’Meneer Terpstra verzamelt klokjes en auto’s

Zijn vader had vroeger een prachtig gouden zak-horloge. Vol bewondering keek meneer Terpstra daarnaar. Hoe zijn vader de tijd bijhield en het horloge vervolgens weer terug slingerde in zijn horloge-zakje. Inmiddels is hij 86 jaar en trots op zijn eigen zakhorlogeverzameling. “Vroeger was het heel normaal om een zakhorloge te dragen. In mijn familie hadden we die in alle soorten en maten. Heel

fascinerend.” en daarom spaart meneer Terpstra de horloges nu zelf.

de enthousiaste verzamelaar woont sinds een jaar bij Aafje, locatie De Vijf Havens. Meneer Terpstra: “Voordat ik hier

kwam wonen, hadden mijn vrouw en ik een fijne woning in Ommoord. Mijn vrouw is drie jaar geleden overleden. Toen ik hulp nodig had bij het aantrek-ken van mijn kousen, deed ik een beroep op de thuiszorg van Aafje. Dat beviel prima, maar op een gegeven moment ben ik toch De Vijf Havens binnengestapt. Ik vroeg of Aafje een leuke woning voor mij had en na drie weken was ik verhuisd. Nu heb ik een ruim appartement op de zevende etage.”

VroegerNaast zakhorloges spaart meneer Terpstra ook autominiaturen. Hij laat zijn ontelbare auto’s graag aan geïnteres-seerden zien. De twintig horloges die hij tot nu toe heeft aangeschaft, hangen in een verzameldoos aan de muur. “Mijn woning is te klein om al mijn verzamelin-gen uit te stallen, maar zo nu en dan haal ik ze weer tevoorschijn. Ik denk dan terug aan vroeger. Hoe ik bijvoorbeeld als kind graag de tijd vroeg aan mijn vader om zijn mooie horloge weer te kunnen zien. Wat een plezier had ik dan.”

KwebbelkousenHet uitzicht dat meneer Terpstra dagelijks vanuit zijn woning heeft, is verbluffend. Maar wat hij het meest

waardeert, zijn de buren en medewerkers van Aafje. “Ik ken hier heel veel mensen. Mijn dagen zijn zeker niet saai. In de ochtend neem ik mijn tijd. Ik kleed me aan en ruim op. Daarna ga ik een krantje halen beneden. Ik kom dan veel mensen tegen en maak graag een praatje. In de middag eet ik in het restaurant. Het eten is hier zeer goed. Mijn lievelingsmaaltijd is nasi. Ik eet altijd aan een tafel met een vast groepje buren. We kletsen wat af !”

DigitaalNa het eten draait meneer Terpstra zijn stoel om en schuift hij aan bij een andere tafel. Hier speelt hij Rummikub met twee dames. Een kopje koffie ontbreekt uiteraard niet. In de namiddag gaat meneer Terpstra weer naar boven. In zijn appartement leest hij de krant en kijkt hij wat tv. “En vergeet de computer niet! Ik heb een laptop en speel daar spelletjes op. Ook bezoek ik pagina’s op internet en lees ik digitaal het nieuws.” In de avond eet meneer Terpstra brood en rond half tien gaat hij slapen.

Erop uit“Ik ben lekker actief. Naast het Rummi-kuppen, speel ik iedere dinsdagochtend klaverjas met wat buren en in de middag ga ik naar de fysio. Soms wandel ik een rondje in de buurt en ook maak ik deel uit van een gezellige mannenclub van De Vijf Havens. Eens per maand neem ik deel aan de maritieme ontmoetings-

Page 15: in de Buurt, nummer 3 2012

groep. Dat is een groep mensen waar ik mijn ervaringen uit de scheepvaart mee kan delen. Een paar keer per jaar pak ik de metro naar de stad. Die stopt hier in de buurt, dus dat is ideaal.” In zijn weinige vrije tijd, bedenkt meneer Terpstra welke auto’s en klokjes hij graag nog toevoegt aan zijn verzameling. Dat zijn er heel wat. Via een gespecialiseerd bedrijf bestelt meneer Terpstra dan ook af en toe een nieuw pareltje.

Meneer Terpstra leeft zijn leven hoe hij dat wil. Medewerkers van Aafje helpen

hem dagelijks met zijn kousen, maar de rest doet hij allemaal zelf. “In het begin zag ik er tegenop om in een verzorgingshuis te wonen. Ik dacht dat ik mijn vrijheid dan kwijt zou zijn. Gelukkig heb ik de sprong gewaagd. Ik stond open voor nieuwe dingen en ben nu heel blij dat ik hier woon. Het is echt gezellig. Ik krijg helaas weinig bezoek van familie, maar dat is niet erg. Ik vereenzaam niet! In De Vijf Havens ken ik genoeg mensen en samen maken we het gezellig.” ■

| 15

OVER AAFJEaafje de vijf havensZevenkampse Ring 40, Rotterdam

Zorgcentrum De Vijf Havens staat in de wijk Zevenkamp met een winkelcentrum en metrostation om de hoek. In het huis zelf zijn meerdere voorzie-ningen als een winkel, kapper, schoonheidsspecialiste en mooie binnentuin. Er worden veel activiteiten georganiseerd in het huis. In de flat waar meneer Terpstra woont, kunnen ouderen alleen of met hun partner zelfstandig wonen met enige verzorging. Maar ook mensen die meer zorg nodig hebben, kunnen bij De Vijf Havens terecht. Meer informa-tie? Kijk op www.aafje.nl of bel met onze klantenservice via 088 8 233 233.

Page 16: in de Buurt, nummer 3 2012

16 | vrijwilliger

Jacques, ofwel ‘de man met de baard’ van Aafje De Twee Bruggen, is de eeuwige vrijgezel en woont al heel zijn leven in

Rotterdam. Hij is trouwe Feyenoord-fan en wandelaar. Jacques is lid van de Rotterdamse wandelvereniging ‘Sterker Door Strijd’ en loopt elk jaar flink wat kilometers. Dit jaar liep hij voor de 50ste keer de Vierdaagse in Nijmegen. Per dag liep hij dertig kilometer, in totaal dus 120. Dat kon niet onopgemerkt voorbij gaan.

Jacques is gehuldigd door de organisatie en heeft een prachtige medaille in ontvangst mogen nemen.

Jacques: “Toen ik destijds begon met het lopen van de Vierdaagse, deden er nog geen 1.000 mensen mee. Nu lopen er duizenden mensen mee. Er komen ook veel mensen uit het buitenland op af. In 1959 betaalde ik nog 5 gulden voor een kaartje, nu is dat wel 48 euro! Hoeveel ik nu in totaal heb gelopen met de Vier-

daagse? Zeker wel 2.300 kilometer!”

Jacques loopt elke maand drie zaterda-gen. De vierde zaterdag is zijn rustdag. Op de zondag gaat hij naar alle thuiswed-strijden van Feyenoord: “Dat doe ik al 66 jaar! Vroeger ging ik ook naar alle uitwedstrijden, maar de laatste paar jaren blijf ik liever in Rotterdam. Veel mensen van Feyenoord kennen mij. Net als bij Aafje. Daar ben ik ook kind aan huis.” ■

Maak kennis met de vrijwilligers van Aafje. Vierdaagse-veteraan Jacques Mooi

gehuldigd en onderscheiden.

Elf jaar geleden heeft Jacques Mooi (76 jaar) na negen dienstjaren afscheid genomen van aafje. De volgende dag werd hij meteen gevraagd als vrijwilliger. Daar reageerde hij positief op. In totaal werkt Jacques nu twintig jaar bij aafje. Een mijlpaal!

‘Ze noemen mij de man met de baard’ Jacques Mooi

Page 17: in de Buurt, nummer 3 2012

Ergotherapie: zelfstandig-heid staat centraalMarike aan het woord“Het mooie aan ergotherapie is dat je mensen heel praktisch helpt. Ons doel is om mensen weer zelfstandig te laten handelen. Voor de klant is het heel fijn wanneer ze weer zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Ik heb daarom nooit een moment spijt gehad van mijn keuze om ergotherapeut te worden.”Wat doet een ergotherapeut precies?“Een ergotherapeut helpt mensen om weer zo zelfstandig mogelijk te zijn. Dit gebeurt in veel verschillende gebieden en op verschillende manieren. Als een klant bijvoorbeeld niet meer zelfstandig uit bed kan komen, ga ik langs en bekijk het probleem ter plekke. Wat is er nodig om het voor de klant weer mogelijk te maken wél zelfstandig uit bed te komen? In de meeste gevallen kunnen we dit oplossen

met een hulpmiddel zoals een papegaai, een tillift of een aangepast bed. Soms is het ook een kwestie van anders denken en doen. Een klant doet zijn sokken bijvoorbeeld altijd op dezelfde manier aan, maar nu gaat dat niet meer. Door middel van heel simpele trucjes kan de klant zijn sokken weer makkelijk zelf aantrekken.”

Naast de zelfzorg kunnen ergo- therapeuten ook helpen op het gebied van verplaatsen, vrijetijdsbesteding, huishoudelijke taken en het uitvoeren van hobby’s. De ergotherapeuten van Aafje verzorgen ook de aanvraag van hulpmiddelen bij de gemeente en de zorgverzekering en alle andere admini-stratieve zaken die naar voren komen. ■

marike de jong is 28 jaar en werkt sinds 2006 bij Aafje. Naast haar baan als ergotherapeut volgt ze een opleiding tot Godsdienst Pastoraal Werker. Marike heeft bewust voor ergotherapie en werken met ouderen gekozen: “Ouderen zijn wijze mensen die veel hebben gezien en meege-maakt in hun leven. Het is fijn om met ze te praten en om iets voor hen te kunnen betekenen. ”

Naast haar werk voor Aafje De Twee Bruggen, is Marike wekelijks een uur te vinden in gezondheidscentrum Zuiderkroon. Zij houdt daar een spreekuur voor bewoners van de wijk Pendrecht. Iedereen is welkom. Wilt u meer informatie? Bel met 088 8 233 233.

speCialist | 17

Page 18: in de Buurt, nummer 3 2012

18 | XXX18 |

Veel Voordeel met de Aafje pas!

Kijk snel op de komende voordeelpagina’s en vind een greep uit het actuele aanbod van de Aafje pas. Met de Aafje pas maakt u gebruik van verschillende diensten aan huis, zoals de kapper, pedicure of maaltijdenservice. Of u gaat er juist op uit. Met de Aafje pas kan het allemaal. Lees snel verder zodat u op de hoogte bent van de actuele aanbiedingen. Voor het volledige aanbod van de Aafje pas kijkt u op www.aafje.nl/aafjepas.

De Aafje pas Voordeel en korting

Win een Aafje fietstas

Wilt u ook een Aafje fietstas? Aafje verloot 5 fietstassen onder de inzenders van de beste tip voor onze zorg. Laat ons in een paar zinnen weten wat uw suggesties zijn voor onze zorg en wie weet bent u straks eigenaar van zo’n kleurige Aafje fietstas.

Wilt u kans maken op een van de fietstassen, mail dan naar [email protected] of stuur een kaartje naar antwoordnum-mer 61, 3330 VB Zwijndrecht (postzegel niet nodig).

Workshop BloemschikkenHeeft u altijd al willen leren bloemschikken? Zoekt u een gezellige activiteit? Dan is een van de vele workshops die Bloemen En Meer aanbiedt wat voor u. Met uw Aafje pas krijgt u 10% korting op de workshop Bloemschikken. U betaalt nu € 24,75 in plaats van € 27,50. Neemt u iemand mee, dan betaalt deze persoon ook € 24,75 (één introducé per Aafje pas). U kunt deelnemen op 9 of 23 oktober.

Tijd: 19:00 - 21:30 uurLocatie: Bloemen En Meer, Maasstadweg 5,3079 DZ RotterdamAanmelden: mail naar [email protected] of stuur een kaartje naar antwoordnummer 61, 3330 VB Zwijndrecht (postzegel niet nodig).Maximaal 10 deelnemers per datum

Houd de Aafje website in de gaten voor meerdere workshops zoals glasmozaïeken en sieraden maken. Kijk op www.aafje.nl/eropuit.

10% korting

5x

winnen!

Page 19: in de Buurt, nummer 3 2012

Leest u graag, maar kunt u vanwege fysieke redenen niet naar de bibliotheek komen? Dan is er speciaal voor u ‘de Bibliotheek aan Huis’. Deze service van de Bibliotheek A tot Z is voor iedereen die aan huis gebonden is. Een bibliotheekvrijwilliger komt bij u op bezoek om te horen wat uw wensen zijn en welke genres u graag leest. Door u geleende materialen worden in overleg door dezelfde vrijwilliger gratis bij u thuis bezorgd en opgehaald. Alleen met een geldig bibliotheekabonnement kunt u gebruik maken van deze service. Als Aafje pashouder krijgt u € 10,- korting op het Basisabonnement.

€ 10,- korting op bibliotheeklidmaatschap Is ‘de Bibliotheek aan Huis’ ook iets voor u? Neem dan contact op met Lies Prince, tel.nr. 088 242 54 38 of e-mail

[email protected]. Als u zich inschrijft met uw Aafje pas wordt de € 10,- korting direct verrekend. Bent u nog wel goed ter been en wilt u met € 10,- korting kennismaken met de Bibliotheek A tot Z? Toon dan uw Aafje pas bij inschrijving aan de balie van één van de biblio-theekvestigingen in Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht of Ridderkerk. Deze actie is geldig tot 1 november 2012 en niet in combinatie met andere kortingen, behalve met de 65+ korting.

Normale prijs voor het Basisabonnement is € 34,-, met Aafje pas slechts € 24,-.Normale prijs voor het Basisabonnement met 65+ pas is € 24,15, met Aafje pas slechts € 14,15.

| 19

De Bibliotheek aan Huis met 10 euro korting

De Aafje pas Voordeel en korting

Nieuwe outfit nodig?10% korting op de nieuwe wintercollectie, dames-, heren- en kinderkleding bij v&d dordrechT

Natuurlijk bij Libra

De specialist in natuurlijke en biologische producten, homeopathie en fytotherapie. Bij besteding van minimaal € 25,- krijgt u als Aafje pashouder € 5,- korting.

Page 20: in de Buurt, nummer 3 2012

Chat u al?

Uw kleinkinderen gebruiken vast al Facebook, Twitter en Skype. Wilt u dit ook leren, dan kunt u een computer-cursus bij ons volgen. U heeft een ruime keuze aan mogelijkheden. Social media, foto’s bewerken, basiscursus internet, e-mailen, u kunt het allemaal leren via onze cursusaanbieder! Onze docenten komen graag bij u thuis en u bepaalt wanneer en hoe vaak u les heeft. Voorafgaand aan de cursus is er een intakegesprek.

De kosten bedragen € 7,50 voor het intakegesprek en € 20,- per lesuur (inclusief voorrijkosten). Bent u Aafje pashouder, dan worden de kosten van het intakegesprek in mindering gebracht op het eerste lesuur. Dit geldt alleen als u besluit minimaal vier lessen af te nemen. Bel voor meer informatie de Aafje klantenservice 088 - 8 233 233 of mail naar [email protected]. Of kijk op www.aafje.nl/aafjepas

Het Onzichtbare zienIn haar boek beschrijft Monique Steenvoorden haar zoektocht naar genezing van een schijnbaar onverklaarbare ziekte. Zij leed al jaren aan vermoeidheidsklachten waar niemand raad mee wist. Na jaren vond ze het antwoord: ze had last van energieën van buitenaf. Artsen kijken bij vermoeidheidsklachten vooral naar een oorzaak intern. Dit boek gaat over de invloed van onze omgeving en de levenden op ons functioneren.

MeedoenWilt u kans maken op een exemplaar, stuur dan een kaartje naar Aafje, antwoordnummer 61, 3330 VB Zwijndrecht (postzegel niet nodig). Wij verloten 5 exemplaren onder de inzenders. Wordt u niet één van de winnaars, maar bent u wel geïnteresseerd, dan kunt u het boek ook kopen. Het kost € 18,95, ISBN 9789 4615 3157 5.

Voor meer informatie Kijk op www.korulifecoaching.nl

De Aafje pas Voordeel en korting

20 |

Libra

Tegen inlevering van de originele bon en op vertoon van uw Aafje pas. Geldig tot en met 31 december 2012. Eén originele bon per persoon. Deze actie is alleen geldig in de Libra Gezondheidswinkels in o.a. Dordrecht (Van Eesterenplein 83 en Brouwersdijk 66), Hillegersberg (Bergse Dorpsstraat 72).

Voor openingstijden en andere adressen zie www.gezondheidswinkel-libra.nl

Tegen inlevering van de bon en op vertoon van Aafje pas. Maximaal één originele bon per transactie. Geldig tot en met 31 december 2012. Niet in combinatie met andere acties en aanbiedingen.

Geldig bij V&D Dordrecht Voorstraat 2583311 ET Dordrecht078 6143222

5x gratis!

Page 21: in de Buurt, nummer 3 2012

Rijbewijskeuring met korting

Als u 70 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt binnen-kort, dan bent u verplicht u medisch te laten keuren als u uw rijbewijs wilt verlengen. In samenwerking met Regelzorg biedt Aafje de keuring maandelijks op verschillende locaties voor € 33,- aan pashouders aan. U wordt gekeurd door een geregistreerd keuringsarts. Goedkeuring door het CBR kan enige tijd in beslag nemen. Daarom adviseren wij u om minimaal vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs een keuring te ondergaan.

Voor informatie, adressen of een afspraak belt u tijdenskantooruren naar de Aafje klantenservice 088 8233 233of mail naar [email protected].

Rijlessen met aandacht en 10% korting

Bent u nooit aan rijlessen toegekomen? Is het tempo van de gemiddelde rijschool voor u te hoog? Wilt u uw angst in het verkeer overwinnen? Aafje werkt samen met Rijschool Eijlander. U kunt hier in uw eigen tempo rijlessen volgen. Een zeer ervaren en geduldig instructeur begeleidt u stap voor stap naar uw rijbewijs. U maakt eerst kennis met de instructeur en krijgt een proefles gratis. Vervolgens bepaalt u of u wilt starten met vervolglessen.

Met de Aafje pas krijgt u 10% korting op het normale tarief van € 44,- (1 les is 60 minuten). U betaalt nu dus € 39,60. Geldig tot en met 31 december.

Aanmelden of meer informatie? Kijk op www.verkeersschooleijlander.nl/gratisproefles of bel 0180 - 410 612 of 06 - 5020 8289.

| 21

De Aafje pas Voordeel en korting

Bezoek nu Museum Boijmans Van Beuningen en maak een ware reis door de kunst van de vroege Middeleeuwen tot de 21ste eeuw. (Van Bruegel, Bosch en Rembrandt tot Van Gogh, Monet en Dalí.) Het statige museumgebouw heeft zelfs een espressobar en een restaurant met uitzicht op de beeldentuin.

Tijdens de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck' geldt een toeslag van €4,- bovenop de toegangsprijs.

Voordelig in de watten gelegd

Alles draait om genieten, uw innerlijk rust vinden en ontspannen bij Elysium.

Als Aafje pashouder krijgt u tegen inlevering van de bon 20% korting op de dagentree. U kunt dan gebruik maken van verschillende sauna’s en baden.

Cultuur opsnuivenwww.boijmans.nl

Page 22: in de Buurt, nummer 3 2012

De Aafje pas Voordeel en korting

22 |

Verzekerdvan kortingVGZ Aafje pashouders krijgen bij zorgverzekeraar VGZ 7% korting op de standaard-verzekering en 5% korting op het Aanvullend Pakket, Aanvullend Extra Pakket of Aanvullend Totaal Pakket. Tandarts-kosten zijn hier niet bij inbegre-pen.

Voor meer informatie en/of aanmelding gaat u naar vgz.nl of belt u met 0900 8490. Vermeld hierbij collectiviteitsnum-mer: 87710533.

CZAafje pashouders krijgen bij verzekeraar CZ 5% korting op de basisverzekering. Voor meer informatie en/of aanmel-ding kijkt u op cz.nl/bedrijven of belt u naar 0900 0949. Vermeld hierbij collectiviteitsnummer: 2371081.

De korting op de dagentree is geldig tot en met 15 december 2012. Alleen geldig met originele bon en niet geldig in combinatie met andere acties of aanbiedingen.

elysiumKooilaan 12665 KR Bleiswijk010 52 411 66

Voor openingstijden, prijzen en informatie zie www.elysium.nl

Op vertoon van uw Aafje pas en tegen inlevering van de originele kortingsbon krijgt u € 2,50 korting op uw entreekaartje. U betaalt € 10,- in plaats van € 12,50. Geldig tot en met 30 december, niet in combinatie met andere acties of kortingen.

Museumpark 18 010 441 94003015 CX Rotterdam www.boijmans.nl

Meer dan € 40 korting op een bloeddrukmeter

Dit is uw kans om uw eigen bloeddruk te meten. Bent u Aafje pashouder

dan betaalt in plaats van € 69,95 slechts € 27,98 voor uw

eigen bloeddrukmeter. Dat is 60% korting! Deze Medisana MTS Bloeddruk-

meter meet volgens de richtlijnen van de

Wereld gezondheids-

organisatie (WHO). Hij werkt

volgens een kleurenschema,

waar elke meting in een andere kleur

wordt weergegeven.

Ga snel met uw Aafje pas naar een van onze Thuiszorg-winkels, want de voorraad is beperkt. Deze actie is inclusief ledenkorting en geldt niet in combinatie met andere kortingen en acties. Deze actie is geldig van 1 september tot en met 31 december 2012.

Kijk op www.aafje.nl/diensten/mooi-en-gezond voor de adressen en openingstijden van onze Thuiszorgwinkels. Of neem contact op met Vegro klantenservice, via 0800 - 288 7766 (gratis).

Page 23: in de Buurt, nummer 3 2012

Uw tuin winterklaarBlijven genieten van uw tuin doet u met uw Aafje pas. Tegen gereduceerd tarief kunt u onze tuinservice inschakelen. Wij hebben de klussendienst voor de kleine klussen zoals grasmaaien. Voor de grote klussen komt de vakman in actie. Zo komt uw tuin de winter goed door en straalt deze in het voorjaar. U bent natuurlijk vrij in uw keuze.

Waarvoor kunt u onder andere een beroep op ons doen? • Borders en perken seizoenklaar maken• Snoeien• Maaien• Periodieke onderhoudsbeurten• Het planten van nieuwe bomen en heesters

Aanbieding Hoveniersbedrijf Biesbosch:• 4 uur een vakbekwaam hovenier in uw tuin.• Gratis afvoer en stortkosten tuinafval (max. 250 kg)• Gratis 2 kg biologische tuinmest t.w.v. € 5,95

Normale prijs € 210,-, nu € 165,- euro. Deze actie is geldig tot 1 februari 2013.

Bel voor meer informatie de Aafje klantenservice 088 - 8 233 233 of mail naar [email protected]. Meer informatie over De Biesbosch? Kijk op www.debiesbosch.nl.

De Aafje pas Voordeel en korting

Snoeien met kortingBent u graag in uw tuin aan het werk, maar kunt u wel wat hulp gebruiken of wilt u leren hoe u moet snoeien? Dan is de Snoeicursus van Aafje iets voor u! Met uw Aafje pas krijgt u € 10,- korting op de cursus die normaal € 35,- kost. Hoveniersbedrijf De Biesbosch heeft specialisten in dienst die u precies kunnen uitleggen hoe u uw tuin het beste kunt onderhouden. En het leuke is: we gaan ook echt de tuin in! Ter plaatse krijgt u tips en advies over de juiste wijze van snoeien en een demonstratie van het juiste gereedschap.

Wanneer: Dinsdagochtend 20 november. Waar: Locatie De Biesbosch, Zuidbuitenpoldersekade 3a, 3329 LA Dordrecht.Tijd: 09.30 uur tot 11.30 uur.Kosten: € 25,-.

Wij vragen u vooruit te betalen om vrijblijvendheid uit te sluiten. Het minimum aantal deelnemers is vijf. Zijn er minder dan vijf deelnemers, dan gaat de workshop niet door en wordt uw geld teruggestort. Annuleren kan tot twee weken voor aanvang van de workshop.

Voor meer informatie en aanmelden voor de cursus mailt u naar de klantenservice: [email protected] of of stuur een kaartje naar antwoordnummer 61, 3330 VB Zwijndrecht (postzegel niet nodig). Meer informatie over De Biesbosch? Kijk op www.debiesbosch.nl

| 23

€ 45,- korting

Page 24: in de Buurt, nummer 3 2012

24 |

De Aafje pas Voordeel en korting

Theatervoordeel met de Aafje pas

De Aafje pas

Cascade kortingCultureel Centrum Cascade biedt u weer heel veel leuke voorstellingen aan de komende periode! Op de volgende voorstellingen krijgt u als Aafje pashouder korting. De kortingen lopen op tot 50% korting per kaart!

...................................................................................................................

5 OKTOBER 2012de nieuwe… – janne schra2 kaarten voor € 20,-Janne brengt haar mooiste nummers van Room Eleven, Schradinova en haar inspiratiebronnen ten gehore. Natuurlijk brengt zij ook haar nieuwste werk.

...................................................................................................................

6 OKTOBER 2012hulphond (Try-ouT) – marTine sandiforT & remko vrijdag2 kaarten voor € 20,-Hulphond is een muzikale cabaretvoorstelling voor en door mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken: mensen die stoeien met zichzelf, hun relaties en het leven....................................................................................................................

11 NOVEMBER 2012nico meT z'n kliko (6+) – hilberT geerling2 kaarten voor € 10,-Een bijzondere theatervoorstelling vol goochelarij en trucs, waarbij het verhaal de hoofdrol speelt. Verteld en gespeeld door Hilbert Geerling.

...................................................................................................................

17 NOVEMBER 2012opTimisTen (Try-ouT) – speelman & speelman2 kaarten voor € 20,-Het is een muzikaal en humoristisch programma dat ontroert, je lachspieren aan het werk zet en je raakt! Nu nemen de broers je mee in hun wereld waar niets zeker is behalve één ding: met deze twee optimisten kom je altijd vrolijk de zaal uit!

30 NOVEMBER 2012sorry, ik ben jeroen leen-ders – jeroen leenders2 kaarten voor € 20,-Sorry, ik ben Jeroen Leenders betekent een avond lang confron-terende en absurde humor, cynisme en zelfspot.

...................................................................................................................

15 DECEMBER 2012ladies firsT – voice male2 kaarten voor € 30,-In Ladies First brengen de heren een ode aan hun favoriete vrouwen. Vrouwen die hen hebben gevoed, geroerd, bewogen, ontstemd, bekoord en behaagd met hun tijdloze muziek....................................................................................................................

21 DECEMBER 2012zonder mouwen – ace en lodewijk de widT2 kaarten voor € 20,-Beide heren zijn Nederlands Kampioen Goochelen ge-weest. Samen maken ze het programma Zonder Mouwen. Dit is een aaneenschakeling van illusie, verwondering, muziek en emotie waarbij interactie met het publiek centraal staat. ...................................................................................................................

Reserveren kunt u telefonisch via 078 681 92 30 o.v.v. Actie Aafje pas. Kijk op www.stichting-cascade.nl voor uitgebrei-de informatie over de voorstellingen. Wees er snel bij, want op = op. De korting is niet geldig op reeds bestelde kaarten.

culTureel cenTrum cascadeHoge Kade 503341 BE Hendrik-Ido-Ambacht078 - 6819230

Hulphond (try-out),

Martine Sandifort & Remko Vrijdag

Page 25: in de Buurt, nummer 3 2012

Als Aafje pashouder krijgt u nu ook korting bij theater Kruispunt. De korting is per voorstelling bepaald en kan oplopen tot wel 50%! Naast een mooie voorstelling tegen een kleine prijs krijgt u ook een gratis drankje in de pauze en kunt u uw jas gratis achterlaten in de garderobe. De Aafje pas korting geldt voor de volgende voorstellingen:

...................................................................................................................

20 SEPTEMBER 2012dan maar nieT gelukkig – veldhuis & kemper € 20,- per kaartDan Maar Niet Gelukkig gaat over geluk met een grote G, waarbij weer veel te lachen valt. ...................................................................................................................

12 OKTOBER 2012ladies firsT – voice male€ 19,- per kaart

In Ladies First brengen de heren een ode aan hun favoriete vrouwen. Vrouwen die hen hebben gevoed, geroerd, bewogen, ontstemd, bekoord en behaagd met hun tijdloze muziek....................................................................................................................

20 OKTOBER 2012bumba in dromenland (2+)€ 15,- voor volwassenen, €12,50 kindGrappen en grollen van Bumba en Bumbalu. De leukste en bekendste clown van dit moment komt eindelijk naar theater het Kruispunt en neemt al zijn vriendjes mee.

9 NOVEMBER 2012back on The road – The fabulous wannabeaTles€ 17,50 per kaartBeatle-fans opgelet! The Fabulous WannaBeatles nemen je mee terug naar de sixties. Op een aanstekelijke manier spelen de jonge, ervaren muzikanten van The Fabulous WannaBeatles met net zoveel plezier en enthousiasme als The Beatles dat destijds zelf deden. ....................................................................................................................

16 NOVEMBER 2012knock-ouT – percossa€ 19,- per kaart

Waar Percossa komt, vallen monden open. De vier mannen drummen, stampen, vliegen en goochelen zich een weg door hun nieuwe voorstelling Knock-Out. Met krachtig drumwerk, slapstick en variété.....................................................................................................................

Reserveren kunt u alleen telefonisch o.v.v. code Aafje op nummer 0180 – 61 59 58. Kijk op www.theaterhetkruispunt.nl voor uitgebreide informatie over de voorstellingen. Wees er snel bij, want op = op. De korting is niet geldig op reeds bestelde kaarten.

TheaTer heT kruispunTMiddenbaan 1112991 CS Barendrechtwww.theaterhetkruispunt.nl

De Aafje pas Voordeel en korting

Voordelig in Theater het Kruispunt

| 25

Page 26: in de Buurt, nummer 3 2012

AAfJe KorT

26 |

aafje slingeAafje bouwt momenteel aan het nieuwbouwproject Slinge. Hier komen met de tijd mensen uit Aafje Zuidwijk te wonen. Afgelopen zomer is het hoogste punt bereikt. De oplevering staat gepland in augustus 2013 en we streven ernaar het inhuizen van bewoners in december 2013 af te ronden. Er worden 40 driekamerappartementen van ongeveer 85 m2 gerealiseerd voor mensen die verzorging nodig hebben. Daarnaast komen er 97 tweekamerapparte-menten van ongeveer 45 m2 voor bewoners die intensievere zorg nodig hebben.

Houd het nieuws op www.aafje.nl in de gaten voor de ontwikkelingen.

Herstellen in luxe en samen met uw dierbareEen luxe hotel met de beste zorg binnen handbereik. Met ruime één- en tweepersoonskamers, een fysioruimte, sportscafé en restaurant. Het zorghotel van Aafje is een ideale, comfortabele omgeving om aan te sterken na bijvoorbeeld een operatie. Ziet u er tegenop om alleen in het zorghotel te verblijven? Geen punt, uw partner of andere dierbare kan onder bepaalde voorwaarden bij u op de kamer slapen. Heeft deze gast zelf geen zorgindicatie, dan kan hij of zij voor maar 35 euro per nacht toch nog bij u verblijven. In de maanden oktober, november en december ontvangt uw gast daar een gratis ontbijt bij.

In 2012 worden er elke woensdag en zaterdag om 13.00 uur rondleidingen gegeven in het Aafje zorghotel op de Zorgbou-levard. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een rondleiding via de receptie van het zorghotel, 088 823 2000. Het Aafje zorghotel is gevestigd aan de Maasstadweg 2 op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid.

Page 27: in de Buurt, nummer 3 2012

| 27

Uw mening telt!Aafje stelt het In de Buurt magazine met zorg samen. Toch kan het zijn dat u ergens opmerkingen of vragen over heeft. Dat horen wij graag, want alleen dan kunnen wij het magazine verbeteren.

Heeft u suggesties, vragen, opmerkingen of gewoon een idee voor een recept? Laat het ons weten via [email protected]!

CHIO Rotterdam was weer helemaal naar wens!Bijna 1.000 klanten van Aafje bezochten dit jaar weer hét paardenevenement in Nederland: het CHIO in het Kralingse Bos (Rotterdam). Op het rolstoelterras van Aafje was het gezellig en druk. Vanuit goede plekken en onder het genot van een hapje en een drankje volgden klanten van Aafje het hele programma.

Vrienden van aafje vieren lustrumVan 10 tot en met 15 september vierden de Vrienden van Aafje hun lustrum tijdens een feestweek. Op de verschillende locaties van Aafje werden leuke activiteiten georganiseerd zoals Bingo, Rad van Avontuur, een optreden van theatergroep Die Goeie Ouwer Radio en de voordracht van een speciaal gemaakt gedicht. De huizen zijn goed bezocht tijdens de feestweek. De opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van een rolstoelbus voor de klanten van Aafje. Zo kunnen nog meer bewoners en klanten een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het theater.

Meer informatie over de Vrienden van Aafje vindt u op www.vriendenvanaafje.nl.

Page 28: in de Buurt, nummer 3 2012

GRAND CAFé RESTAURANT de zuiderkroonVlissingenplein 1083086 GZ RotterdamTelefoon 010 481 02 02

OPENINGSTIJDEN dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur. Zaterdag, zondag en tijdens de feestdagen bent u welkom vanaf 13.00 tot 21.00 uur.

Meneer en mevrouw De Kam zijn 58 jaar getrouwd en wonen momenteel in een prachtige woning op de derde etage van

een flat in Zuidwijk. In de woonkamer domineren foto’s van hun drie kinderen en vier kleinkinderen. “Dat is onze grote trots”, vertelt meneer De Kam. “Onze kinderen komen regelmatig langs en zijn een steun voor ons. Met onze kleinkinderen hebben wij een zeer speciale band, het is heerlijk om met ze om te gaan. We kunnen zo met ze lachen.” Met de flat- en buurtbe-

woners kan familie De Kam goed opschie-ten. Omdat ze wat minder goed ter been zijn, gaan ze niet vaak naar buiten.

Tip topGemiddeld eenmaal per week, op dinsdag-avond, gaan meneer en mevrouw De Kam uit eten. Ze pakken dan de auto en rijden naar één van hun vaste restaurants. Als gepensioneerde bankier geniet meneer De Kam sinds enkele jaren met zijn vrouw van de etentjes. Mevrouw De Kam: “We komen altijd graag bij De Zuiderkroon. Al sinds de

28 | restaurant

LeKKer eTeN bIJ AAfJe

‘Lekker eten, goede service en een fijne sfeer’

McDonald’s, barend

beer, de Chinees om

de hoek of Grand Café

restaurant

De Zuiderkroon.

familie de kam eet

gemiddeld eenmaal per

week buiten de deur.

Meneer en mevrouw ge-

nieten dan saampjes van

een lekkere maaltijd. Ze

zijn erg te spreken over

het restaurant van Aafje,

De Zuiderkroon, en ken-

nen inmiddels iedereen

die daar werkt.

Meneer en mevrouw De Kam zijn vaste gas-ten bij Grand Café Restaurant De Zuiderkroon

Page 29: in de Buurt, nummer 3 2012

GENIET OOK VAN GRAND CAFéRESTAURANTde zuiderkroon!

lever deze bon in en onTvang 10% korTing op uw rekening.

De bon is voor eenmalig gebruik en alleen geldig in de maand oktober 2012. De korting geldt voor uw totaalrekening, ongeacht het bedrag of met hoeveel personen u hebt gegeten. Per rekening mag één bon worden ingeleverd. Eet smakelijk!

opening zijn we vaste gasten. Er is voldoende parkeerplek, heerlijk eten en een goede service.” “En vergeet het mooie interieur niet”, voegt meneer De Kam toe.

Dol op ijsDe levensgenieters komen gemiddeld eenmaal per maand in De Zuiderkroon. Ze bestellen van de kaart en nemen altijd een soepje, hoofdgerecht en toetje. “Want mijn vrouw is dol op ijs”, zegt meneer De Kam. “We bestellen vaak een Cordon Bleu-, Schnitzel- of vismenu. Dit zijn echte aanraders, zo lekker!” Gemiddeld betaalt het echtpaar dertig euro per persoon voor het etentje inclusief drankjes. “Dat is toch geen geld!”, zegt mevrouw De Kam.

KaraokeDe Zuiderkroon biedt naast lekker en voorde-lig eten, ook diverse activiteiten aan. Denk aan karaoke, pubquiz en kaartspelen. Iedereen die zin heeft om mee te doen, kan zich aanmelden via de kassa. Meneer en mevrouw De Kam doen nooit mee aan de activiteiten. Meneer de Kam heeft daar een heldere verklaring voor: “Wij zijn geen spelletjesmensen. Wij komen bij De Zuiderkroon om lekker te eten. Daarna gaan we weer naar huis.”

RompslompMeneer De Kam is een zogenaamde mantel-zorger van zijn vrouw. Hij kan veel adminis-tratieve zaken zelf regelen via zijn moderne computer, een iPad. “Zolang het kan, doe ik alles om hier samen te kunnen blijven wonen. We willen niet graag verhuizen naar een verzorgingshuis. Ik heb sinds kort een invalidenparkeerkaart voor de auto. Dat is enorm handig om dicht bij winkels te kunnen komen.” Een casemanager van Aafje komt maandelijks langs om met meneer en mevrouw De Kam te praten over de actuele stand van zaken rondom de gezondheid. Meneer De Kam: “Zij is onze vraagbaak. Via haar kunnen wij alle zorg aanvragen die nodig is. Daarvoor hoeven we dus niet naar het ziekenhuis.”

Als vaste gasten van het eerste uur hebben meneer en mevrouw De Kam al meerdere mensen getipt over het restaurant van Aafje. Meneer De Kam: “Met verjaardagen komen we hier met de hele familie. Met vijfentwin-tig man aan familie en kennissen, eten of borrelen we dan in De Zuiderkroon. Een grote groep ontvangen is voor het restaurant geen punt. Een aantal van onze kennissen komen inmiddels ook op eigen initiatief naar De Zuiderkroon. Logisch, want alles is er gewoon dik in orde.”

| 29

10% korting

boN

Page 30: in de Buurt, nummer 3 2012

Puzzel mee en maak kans op één van de tien kleurige horloges

Knip de opgeloste puzzel uit en stuur deze o.v.v. ‘puzzel april’ samen met uw naam, eventueel uw pasnummer en adresgegevens naar:Aafje pas, Postbus 233, 3330 AE Zwijndrecht of mail uw oplossing naar [email protected] o.v.v uw persoons-gegevens.

*Als u wint krijgt u bericht thuis. Er zijn horloges in acht kleuren, maar we kunnen niet garanderen dat de kleur van keuze nog beschikbaar is. Prijswinnaars worden ook bekend gemaakt op www.aafje.nl. Uw oplossing moet uiterlijk 26 oktober bij ons binnen zijn.

sTuur uw oplossing in en maak kans op een aafje horloge naar keuze*!

sudoku

Ieder cijfer van 1 t/m 9 mag slechts éénmaal voorkomen in iedere rij, kolom of blok (3 x 3 vierkant).

4 7 5

4 3 7 9 8

8 6

9 2 5 7

2 9 5 8 3 6

7 8 6 3 1

4 5 3 7 6 1

2 6

3 1 8 2

win!

30 |

Page 31: in de Buurt, nummer 3 2012

Gehaktballen van AafjeMet gekookte aardappelen en geraspte bietjes

proeven | 31

Ballen draaienSnijd de ui fijn, hak de peterselie en verkruimel de beschuiten boven een kom. Meng dit met het gehakt, het ei, zout en peper naar smaak, een eetlepel mosterd en de nootmuskaat. Draai vier ballen van het gehaktmengsel. Laat op hoog vuur een flinke klont boter smelten in een braadpan. Braad hierin de gehaktballen rondom bruin aan. Voeg dan een half kopje (heet) water toe, wat ketjap, ketchup en mosterd en roer even door. Doe het deksel schuin op de pan, zet het vuur lager en laat de ballen in ongeveer 25 minuten gaar sudderen.

Lekker met gekookte aardappelen en geraspte bietjesDe gehaktballen van Aafje zijn erg lekker met gekookte aardappelen en (geraspte) rode bietjes. Met de jus uit de braadpan er overheen zet u een heerlijke Hollandse pot op tafel!

Tip van oma:Liever wat pittigere gehaktballen? Voeg dan wat chilipoeder toe.

gehakTballen van aafjeVoor 4 personen

INGREDIëNTEN1 kleine ui500 gr gehakt (liefst half-om-half)paar takjes peterselie1 eizout en peper1 eetlepel mosterdsnufje nootmuskaat3 beschuitenboterscheutje ketjapscheutje tomatenketchup of -pureebeetje mosterd

Heeft u ook een lekker recept dat u wilt delen? Mail deze dan naar [email protected] of stuur uw recept per post naar Aafje, afdeling Communicatie, postbus 233, 3330 AE in Zwijndrecht.

Page 32: in de Buurt, nummer 3 2012

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

thuiszorg huizen zorghotels

Mijn eigen leven leiden.

Volgens mijn inzichten en gewoontes.

Met mijn talenten en beperkingen.

Maar altijd zoals ik dat wil.

Daar is soms hulp bij nodig.

Van mensen die luisteren.

Die al iets geven voordat ik erom vraag.

Die zien dat ik mijn eigen leven leid.

Zoals ik dat wil: alles naar wens.

www.aafj e.nl