HELDER Magazine 03 in september 2011

48
september/oktober 2011 Brugklasser op de fiets kwetsbaar Hoteldiefstallen Bruisende ideeën naar Talententuin Nieuwe rol voor werknemers Comfort Binnen & Buiten ALTRADI 18 in achterhoek en liemers MAGAZINE

description

Onafhankelijk magazine in Liemers en Achterhoek

Transcript of HELDER Magazine 03 in september 2011

Page 1: HELDER Magazine 03 in september 2011

september/oktober 2011

Brugklasser op de fiets kwetsbaar

Hoteldiefstallen

Bruisende ideeën naar Talententuin

Nieuwe rol voor werknemers

Comfo

rt Bin

nen

& Bui

ten

ALTRADI

18

HELDERi n a chte rhoek en l i emer s

MAG

AZINE

Page 2: HELDER Magazine 03 in september 2011
Page 3: HELDER Magazine 03 in september 2011

In dit nummer

Brugklasser in het verkeer 4 Bij het begin van het voortgezet onderwijs klimt de kwetsbaarste groep verkeersdeelnemers weer massaal op fiets.

Zeepjes, handdoeken, badjassen en kussens in het hotel: snel weg 10’s Nachts sneller hulp aan huis 12Samenwerking met huisartsenpost went.

Met bruisende ideeën door naar Talententuin 16Creatieve manier om jongeren te trekken.

Opbrengst foto’s Tegenpolen naar India 23Sacha de Boer en Raymond Rutting exposeren in Doesburg

Milieuwinst voor pluimveeslachter Esbro 27Verhuizing naar Bedrijvenpark A18

Column Ontdekt 29Ruysdael ontmoet tractor in Herwen

Op zoek naar een goede mix voor de Achterhoek 30VNO-NCW over de Agenda 2020.

Droogte snel voorbij 44Woordzoeker 46

Colofon

Uitgeverij HELDER Magazine BV Postbus 453, 7000 AL Doetinchem

Hoofdredacteur Paul Versluis

Redactie 0314-361 623

[email protected]

Directeur Jan-Willem Arendsen

Advertenties, informatie 0314-361 623

[email protected]

Sluitingstijden advertenties: zie

www.heldermagazine.nl/advertentie

Bezoekadres: Hofstraat 2, Doetinchem

HELDER Magazine verschijnt huis-aan-huis in

Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doesburg,

Doetinchem, Duiven, Montferland,

Oude IJsselstreek, Oost-Gelre, Rijnwaarden,

Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

De redactie van HELDER Magazine is onafhanke-

lijk. De uitgever kan op generlei wijze aansprake-

lijk worden gesteld voor eventueel ondervonden

schade uit fouten en/of onvolledigheden van dit

blad.

Vormgeving: Frans Hesselink Ontwerpbureau

Fotografie: Fotopersbureau Jan van den Brink

Oplage: 101.500 exemplaren

Van de redactie

We zijn geneigd op zeker te spelen. Lees er maar een van de vele honderden cao’s op na. We hebben er jaren over gedaan werkverhoudingen zo netjes en eerlijk mogelijk maar ook tot in detail te regelen. Proef nog even de meer dan behoudende sfeer: ze verdwijnt.

In een tijd dat altijd vertrouwde banken omvallen, is nog maar weinig zeker. De generatie die streefde naar een baan voor het leven neemt bovendien langzaam afscheid. Cao’s gelden voor steeds minder werknemers, meer mensen in tal van sectoren fungeren al ZZP’end als oplossing voor een haperend aanbod. Ook wat dat betreft is er sprake van globalisering. De Achterhoek en Liemers draaien daarin gewoon mee.

In tijden van verandering krijgen innoveerders de wind in de rug. Samen met creatieve en jonge ondernemers zorgen ze niet voor nieuwe economische zekerheden. Wel voor mooie lichtpuntjes. Ook hier, blijkt als u op pagina 20 over het Centrum voor Jong Ondernemerschap verder leest.

Paul Versluis

HELDER in Achterhoek en Liemers 33

Page 4: HELDER Magazine 03 in september 2011

Brugklasser kwetsbaar in het verkeer

Bij het begin van het voortgezet onderwijs klimt de kwetsbaarste groep verkeersdeelnemers weer massaal op fiets. In de Achterhoek en Liemers vielen onder hen in vijf jaar tijd 650 slachtoffers: acht doden, 187 ernstig gewonden en 455 lichtgewonden. Meer veilige verkeers situaties zijn te verwachten als bij de herinrichting van wegen vaker wordt uitgegaan van de ervaring van fietsers in plaats van die van automobilisten.

4HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 5: HELDER Magazine 03 in september 2011

Brugklasser kwetsbaar in het verkeer5

Page 6: HELDER Magazine 03 in september 2011

Geef je verstand eens voorrang

Verstandige keuzes maak je op grond van kennis en ervaring. Helaas ontbreken die eigenschappen vaak bij fietsers van elf tot zestien jaar. Ze lopen dus grotere risico’s als ze op drukke momenten in allerlei nieuwe verkeerssituaties belanden. Met de korte film ‘Meneer Sanders leert fietsen’ probeert de Fietsers-bond iets het gedrag van de pubers te verbeteren. “Deze groep neigt tot een nonchalance en bravoure die zelfs zeer ervaren fietsers zich niet kunnen veroorloven. Dit heeft onder meer te maken met voor deze leeftijd typerende gevoelens van onkwets-baarheid”, aldus de motivatie bij de film. ‘Meneer Sanders’ is te gebruiken als inleiding op een klassengesprek waarbij jongeren worden geprikkeld onderweg slimmer te zijn.

Bestellen? Mail naar [email protected]. De dvd kost C= 10,- inclusief verzending.

door Paul Versluis

D e twaalfjarige Yonyne uit Groessen heeft geluk. De kersverse brugklasser hoeft met ingang van dit schooljaar

slechts een paar kilometer over een nog onbekende route te fietsen. Ze weet niet of ze op weg naar het Liemers College langs onveilige punten komt. “Ik moet nog een paar keer oefenen.”

Een behoorlijk deel van de brugklassers heeft het minder getroffen. Afstanden van tien kilometer en soms ook heel wat meer zijn geen uitzondering voor leerlingen die vanuit Achterhoekse en Liemerse dorpen naar de regio-nale scholengemeenschappen fietsen. Ouders houden vooral in het begin hun hart vast. Terecht, want de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs zijn de gevaarlijkste, zo blijkt uit de statis-tieken.

In het verschijningsgebied van HELDER Magazine zijn de cijfers over veron-gelukte leerlingen in het voortgezet onderwijs verontrustend. In de laatst bekende periode van vijf jaar telde de politie 650 verkeersslachtoffers. Acht van hen overleefden de klap niet. 187 gewonden werden opgenomen in het ziekenhuis. Nog eens 455 jongeren raak-ten lichtgewond.We zouden over elkaar heen buitelen om een schuldige aan te wijzen als de 650 slachtoffers ineens of op één plek waren gevallen. Ze vallen echter gelei-delijk en op tal van locaties. Als samen-leving accepteren we blijkbaar deze gestage prijs voor mobiliteit.

Clemens Blaauwgeers, tot voor kort jaren lang namens de Fietsersbond actief als provinciaal contactpersoon, merkte dat gevaarlijke verkeers situaties pas snel worden aangepast als er een dode valt te betreuren. “Zeker als om wo-nenden gaan protesteren. Dan is er bij de overheid plotseling veel mogelijk.”

Kleine groepjes vrijwilligers van de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland doen intussen met beperkte middelen en steun van hun landelijke organisaties hun best. Zoals voorzit-ter Christien Cloo van de VVN-afdeling Zevenaar. Totaal aantal actieve leden:

vier. Ze houden verkeerspleinen en fietsexamens. In oktober organiseert het clubje dat de fietsverlichting op alle scholieren in de gemeente wordt gecon-troleerd.

VersmallingRecentelijk sprak Cloo de gemeente aan op de kruising van twee gelijkwaardige

‘Schat risico’s voor jonge fietser beter in’HELDER in Achterhoek en Liemers 6

Page 7: HELDER Magazine 03 in september 2011

‘Schat risico’s voor jonge fietser beter in’

wegen. Vlak voor de Spaansmaat maakt de Hunneveldweg een eigenaardige knik. Fietsers worden scherp naar links gedirigeerd, in de meest logische baan van het snelverkeer. Op een steenworp afstand staan de scholen voor vijftienhonderd leerlingen. Eén weg is de toegang tot het zieken-huis en draagt bij aan de onoverzichte-lijkheid van het drukke kruispunt. Cloo maakt zich dus zorgen. “Het krijgt aandacht”, zegt ze hoopvol. De gemeente kan nog in actie komen. Ze overlegt slechts twee keer per jaar. Verkeerslessen voor de laagste klas-sen is nog een grote wens van de Zevenaarse VVN-afdeling. Bij de Fietsersbond sluit Blaauwgeers zich daar graag bij aan. Hij zoekt het verder in een praktische verbetering van fietsroutes. “Tussen de fietspaden en de berm langs provinciale wegen zit vaak

een fors hoogteverschil. Stel je eens voor hoe slecht zichtbaar die randen in onverlichte gebieden zijn als scholieren ’s winters na vijf uur naar huis fietsen. Ze belanden zo in de sloot. Een afbake-ning van grasklinkers kan dat verhel-pen.”

Tot Blaauwgeers’ spijt werd een kruis-punt in de Slingerparallel nabij Etten pas zo heringericht dat het landbouw-verkeer de rijrichting van fietsers moet kruisen. Bovendien krijgen ze tegelijk groen licht.Slecht vindt Blaauwgeers het ook dat fietsers langs provinciale wegen vaak onverwachts kruisend verkeer voor-rang moeten verlenen. “Terwijl ze dat niet verwachten, omdat auto’s die in dezelfde richting rijden wel voorrang krijgen. Bijzonder onduidelijk.”Aandacht voor dergelijke situaties levert per euro meer veiligheid op dan de aanleg van nieuwe fietspaden waarmee al snel miljoenen zijn gemoeid, aldus de bevlogen Doetinchemmer na zeven jaar belangenbehartiging.

Blaauwgeers doet nog een praktische suggestie die relatief weinig kost. “We

zouden veel aan veiligheid winnen als we bij de herinrichting en aanleg van wegen meer met de blik van fietsers dan met die van automobilisten kijken. Verkeerskundigen kunnen ook van tevoren best inschatten wat de risico’s van een nieuwe verkeerssituatie voor jonge fietsers worden.”

Bron: De cijfers in dit artikel zijn van het ROVG en de meest recente gegevens in een periode van vijf jaar (tot 2009) uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Rijnwaarden, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

Acht doden, honderden gewonden

Het getal van 650 geregistreerde jonge verkeersslachtoffers, onder wie acht doden is een vertekening van de werkelijkheid in de Liemers en Achterhoek. lopend, fietsend, snor-rend of brommend zijn er namelijk veel meer slachtoffers gevallen.Hoeveel meer is een grote vraag. Het ROVG in Arnhem (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) baseerde zich namelijk op het aantal slachtoffers van 11 tot 18 jaar dat tussen 2005 en 2009 is geregistreerd. Bij eenzijdige ongevallen is de komst van de politie en de registratie echter niet vanzelfsprekend, ook al is behandeling door een huisarts of in het ziekenhuis nodig.Ook de achttienjarige slachtoffers die met een auto of motor rijden zijn buiten beschouwing gelaten. Deze groep telde vier doden, veertig ziekenhuisopnames en zo’n zestig lichtgewonden.

7

Page 8: HELDER Magazine 03 in september 2011

Na dertig jaar tandtechniek ervaring is tandprotheticus Tom Overdijk nog steeds enthousiast over zijn werk. “Gebits prothesen maken is een mooi vak, ook al is het niet altijd makkelijk. Elke patiënt is anders, want elke kaak en alle verhoudingen in een mond zijn individueel. Monden zijn voortdurend in beweging. Kaken slinken en hoog-tes veranderen in de loop der jaren. Zo wordt een nieuwe prothese telkens weer een nieuwe uitdaging. Dat houdt het voor ons leuk.”

Zorgverzekeraars weten hoe snel de veranderingen gaan. Na vijf of zes jaar vergoeden zij daarom de vervanging van een gebitsprothese. Vanuit de basisver-zekering wordt dan 75 procent betaald. De resterende 25 procent is de eigen bijdrage, tenzij u aanvullend voor tand-zorg bent verzekerd.

Overdijk: “Vele prothesedragers hebben klachten, voornamelijk over hun on-derprothese. De kaak slinkt terwijl het gebit hetzelfde blijft en gaat drukken. De randen worden te lang en gaan snij-den in het tandvlees. Mijn advies: laat regelmatig het gebit contoleren op de

pasvorm. Dan kunnen we het aanpassen en opvullen zodra dat nodig is. Dit is in onze praktijk binnen een dag klaar. Het is een kwestie van ’s morgens happen en op het eind van de dag de prothese afhalen. Ook reparaties die voor tien uur worden gebracht, zijn dezelfde dag klaar.”Veelvoorkomende andere klachten zijn onregelmatigheden bij het dichtbijten, waarbij de kiezen niet goed op elkaar

komen. Tijdens het kauwproces treden stoorcontacten op. Overdijk: “Het is raadzaam hier tijdig naar te kijken om erger te voorkomen.”

ImplantaatRegelmatig kiezen patiënten voor het laten aanbrengen van implantaten in de onderkaak. Dat is een stevige basis voor een klikgebit. Overdijk: “Wij werken hiervoor samen met een tandarts-implantoloog die op vakkundige wijze de implantaten plaatst. Na de ingroei-fase verzorgen wij een goed passende nieuwe prothese, het klikgebit, dat op de implantaten past.”Deze kosten vergoedt de zorgverzeke-raar na het vooraf verlenen van een machtiging. De eigen bijdrage is €125.- per boven- of onderprothese.

CommunicatieAan de Zeddamseweg in het oude LTS-gebouw bevindt de spreek- en behandel kamer zich pal naast de ruimte waar de tandtechnici en ook de tand-protheticus hun handwerk verrichten.Overdijk: “De behandeling en vervaar-diging op één adres heeft als voordeel dat de communicatie tussen de behan-delaar en het laboratorium vlekkeloos verloopt. Er zit geen enkele schijf tussen: de correcties worden door ons zelf aangebracht. Voor de patiënt levert dat een snellere behandeling en dus meer comfort op.”

Bel of bezoek ons - geheel vrijblijvend - voor meer

informatie. Overdijk werkt verder op afspraak,

maar zonder wachtlijst.

Twee specialisten, elk met zijn kwaliteiten en vaardigheden. Beide met één doel: het leveren van de juiste zorg.

Doetinchem

Tandprotheticus J. Hoogendijk

Dennenweg 28, 7004 BT Doetinchem

(0314) 36 43 63

[email protected]

www.tandprotheticus-jhoogendijk.nl

‘s-HeerenbergTandprothetische Praktijk T.F. Overdijk

Zeddamseweg 84-B, 7041 CT ‘s-Heerenberg

(0314) 65 32 16

[email protected]

www.balance-prothese.nl

Elke prothese weer nieuwe uitdaging

Elke keer kwaliteitHet aanmeten en vervaardigen van gebitsprothesen, met of zonder implantaten, is het hart van de Tand-prothetische praktijk T.F. Overdijk.De vier werknemers zijn in het bedrijf opgeleid tot zelfstandige en vak-bekwame medewerkers. Overdijk: “Voor elke patiënt streven wij naar een kwalitatief zo hoog mogelijk resultaat. Onze kwaliteit ontstaat uit een combinatie van de gezamenlijke kennis met ervaring. Ik denk dat we die na ruim tien jaar als zelfstandige praktijk intussen ruim voldoende in huis hebben.”

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial 8

Page 9: HELDER Magazine 03 in september 2011

9

Grotestraat 59, Gendringen www.mekersfietsen.nl

Prijs 2699,-

Maak nu

een proefrit

NU BIJ MEKERS TWEEWIELERS

MULTICYCLE COMFORT TOURING

IMAGE-E- Extra lage instap- Lichtgewicht hydrogevormd frame- Ook in donkerblauw leverbaar- Onderhoudsvriendelijk- Krachtige hydraulische remmen- REMLICHTfunctie

Deze fiets is EXTRA VEILIG door de REM-LICHTfunctie

Proef de authentieke Mediterrane keuken van Bonebo.

Laat u verrassen door onze bijzondere kip- en grill specialiteiten. Ook voor een lunch of een kopje koffi e met gebak in een zomerse sfeer bent u bij Bonebo aan het juiste adres. Het vernieuwde terras bij ons sfeervolle restaurant is als een tropische oase ingericht. Kom en geniet in een fi jne loungestoel van een heerlijk drankje of eet op ons bijzondere (dak)-terras.

Hierbij willen wij ook onze gasten bedanken voor ons vijfjarig bestaan.

Restaurant Bonebo Dr. Van der Meerstraat 1, Dinxperlo Telefoon 0315-654549 Mail [email protected] www.bonebo.nl

!"#$%&!%'$()*'")*

LEUKSTE RESTAURANTVAN GEMEENTE AALTEN!

!"#$%"&#'("&)$*+$,-$"**.*/&)-&"*0$%$12#$"**.*3,"12$4

In ons gezellige restaurant met Balkan-, Kip-, Grill- en Vegetarische gerechten kunt u sfeervol dineren!

Ook voor het afhalen van pizza’s en menu’s kunt u bij ons terecht. Tevens verzorgen wij lunches.

Tevens beschikken wij ook over een dakterras waar u heerlijk kunt genieten.

Geinteresseerd in een volledig verzorgde catering voor een feest of partij? Bel ons voor de mogelijkheden of kom bij ons langs en we bespreken dit

onder het genot van een kopje ko� e.

Dr. v.d. Meerstraat 17091 CS Dinxperlo Tel.: 0315 - 65 45 49www.bonebo.nl

Het is weer bijna zomer, dus tijd voor een heerlijk Bonebo ijs!

Wij hebben diverse soorten en smaken.HET LEUKSTE RESTAURANT

VAN DE GEMEENTE

AALTEN!

Groepsfeesten: van bruiloft tot bedrijf.

Bonebo heeft diverse mogelijkheden om een intiem of een verras-send feest te organise-ren, voor zowel kleine gezelschappen als grote groepen. Bel voor meer informatie of maak een afspraak.

Page 10: HELDER Magazine 03 in september 2011

Vele tienduizenden Neder­landers keren van vakantie terug met in hun koffers de onvrijwillige bijdrages

van hoteliers voor hun toilettas of de verzameling handdoeken thuis. Wat los ligt en niet te groot is, verdwijnt snel uit een hotel.

door Paul Versluis

Ach, ze liggen in de badkamer voor het grijpen. Toch vroeg ik me soms wel eens af of het diefstal was als ik die leuke, ongebruikte handige kleine flesjes shampoo of zeepjes uit de hotel-kamer in een van mijn handige koffer-vakjes liet verdwijnen. Dat nadenken duurde overigens niet veel langer dan een seconde.

Ooit waren het fijn ruikende, lieve en gelukkig ook gratis cadeautjes voor de jonge thuisblijvertjes. Tegenwoordig

neem ik alleen nog toiletartikelen in beslag als ik denk ze op de reis nog nodig te hebben. Amper dus.

De jongsten zijn intussen jongeren geworden. Ze zijn grotere gebaren gaan verwachten. Het liefst iets digitaals. Maar ja, zo mooi zijn de meeste tv- toestellen op de hotelkamers niet. En ook ik weet dat er ergens een grens ligt.

Die grens ligt bij Hotel Gieling aan de Nieuwgraaf in Duiven (veertig kamers) helder: zeep en shampoo is inderdaad bij de prijs inbegrepen. De rest echt niet. “Handdoeken verdwijnen het meest en zelden door het toedoen van vaste gasten die we er een volgende keer op kunnen aanspreken. We merken het pas als we de kamer schoonmaken en dat is meestal als de gast is vertrok-ken. We kunnen er dus niet zo veel aan doen”, zegt receptionist Rutger Verhoef. Hij merkt overigens ook dat kussens en

lakens ‘regelmatig’ verdwijnen.Over cijfers beschikt Verhoef niet, maar hij weet wel dat de diefstallen een belangrijke kostenpost zijn. Na acht jaar in het hotelvak klinkt hij enigszins gelaten. We betalen er via de kamerprijs dus allemaal aan mee? “Ja, daar komt het wel op neer.”

GelukkigIn Doetinchem prijst directeur Dennis Kaal van Villa Ruimzicht (42 kamers) zich gelukkig. Ooit werkte hij in een groot Amsterdams hotel waar dage-lijks (!) voor tweehonderd euro aan goederen in tassen, koffers en jas-zakken verdween.

“Maar dat is Amsterdam en dit is Doetinchem, een stad op het platteland. Ik denk dat wij een ander type gast aan-trekken dan de snel weer doorreizende gasten in sommige andere hotels”, pro-beert hij het verschil te verklaren.

Hoteldiefstal

Zeepjes, handdoeken, kussens en badjassen: snel weg

10HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 11: HELDER Magazine 03 in september 2011

In Ruimzicht is het aantal stelende gasten zo gering, dat het management zich er eigenlijk niet mee bezighoudt. “Bij ons zijn, sinds we openden, geen jassen of koffers gestolen. Er verdwijnt ook bij ons vast wel eens een handdoek, maar niet vaak. Een keer waren we een afstandsbediening kwijt, een andere keer een telefoon. Het valt dus mee.”

Zeepjes – zonder opdruk – gaan wel volop vanuit Villa Ruimzicht mee naar huis. Kaal maakt er geen bezwaar tegen. “Als de gasten ze thuis gebruiken denken ze vast nog even terug aan hun fijne ervaring in ons hotel.” En als ze meer meenemen? “Dat merken we snel. We weten wie de kamer huurde. Als er sprake is van diefstal neem ik contact op. Als ik zeker weet hoe het zit, stuur ik een aanvullende rekening.”

Hoteldiefstal

Zeepjes, handdoeken, kussens en badjassen: snel weg

Duizenden diefstallenEen op de tien Nederlanders is bereid toe te geven dat hij wel eens een handdoek uit een hotel heeft gestolen.Grote hotels rekenen met duizenden diefstallen per jaar. Handdoeken zijn populair: maar liefst een derde gaat met de gast mee naar huis. Sommige Amerikaanse hotels laten daarom radiografisch te scannen chips in hun handdoeken aanbrengen. Als de gast uitcheckt en er gaat een belletje rinkelen, kan hij de ‘bij vergissing’ ingepakte handdoek alsnog achterlaten.De chips gaan volgens de vakpers ruim driehonderd wasbeurten mee. Daarin is ook te achterhalen dat tien procent van de badjassen verloren gaat, net als tal van niet-vastgeschroefde kleinigheden: toiletartikelen, magazines, slippers, schrijfgerei, batterijen van de afstandbediening, föhns, (gloei-)lampen en soms ook schilderijen.In veel van deze zaken past best een verklikkend chipje. Het zal wel niet lang meer duren of ook bij onze uitcheckbalies gaan alarmbellen af.Bron: Congreswereld.

11

Page 12: HELDER Magazine 03 in september 2011

Samenwerking verpleegkundigen

’s Nachts sneller hulp aan huis

12HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 13: HELDER Magazine 03 in september 2011

Samenwerking verpleegkundigen

’s Nachts sneller hulp aan huis

’s Nachts en in het weekeinde kunnen de huisartsenposten in Winterswijk, Doetinchem en Zutphen tegenwoordig een beroep doen op de mobiele verpleegkundigen van Sensire. Ze nemen de artsen werk uit handen als hij zich op ernstiger zaken moet richten, gaan alvast kijken en helpen. Of ze stellen een patiënt gerust totdat de arts kan komen. Na een belletje van de centrale huisartsenpost wijken de verpleegkundigen als het maar even kan graag af van hun route.

13

Page 14: HELDER Magazine 03 in september 2011

I n medisch noodzakelijke gevallen blijft de huisarts komen en ook de ambulance vervangen ze niet. Maar belangrijk zijn ze wel, de nacht-

verpleegkundigen van Sensire. Zeker op tijden dat de werkdruk oploopt voor de vaak enige beschikbare huisarts in de streek. Veel patiënten kunnen zo eerder van hulp worden voorzien.

door Paul Versluis

Van oplopende druk is nog geen sprake als Carla Nijman zich in een Doetinchems kantoor van Sensire een half uurtje voorbereidt op wat een over-zichtelijke zaterdagnacht belooft te wor-den. Achter een kopje warme chocola

neemt de ervaren verpleegkundige de berichten van haar collega’s door. Daarna rijdt ze in een rustig tempo naar het uitgestrekte buitengebied.

Als de meesten slapen komen Carla en haar collega’s, verspreid over de Achterhoek, Zutphen en Liemers, in actie. De wijkzorg van overdag gaat ’s nachts door. Tot zeven uur ’s morgens toeren ze van adres naar adres in hun kleine bestelwagens.“We vallen amper op, totdat je ons nodig hebt”, zegt Carla. Ze is verant-woordelijk voor Doetinchem en een deel van Bronckhorst. Zo’n vijftien keer zal ze vannacht, met haar stevige zaklan-taarn in de hand, codes intoetsen en

sloten openen om de woning van een slapende cliënt te kunnen betreden.

VertrouwdNa jarenlang wekelijks vier nachten rondes rijden, zijn de meeste gezich-ten voor Carla vertrouwd geworden. Verschillende terminale cliënten krijgen op gezette tijden een bezoekje. Soms is er aandacht nodig voor medicijnen of een gesprek.Ze praat en luistert terwijl ze oudere alleenstaanden helpt met steunkousen of met het in bed komen. Regelmatig lost Carla een probleem met een kathe-ter, een sonde of een medicijnpomp op. “Zo zorgen we er voor dat ouderen en mensen met een beperking langer

Nachtteam verpleegkundigen ‘noodzakelijk’ HELDER in Achterhoek en Liemers 14

Page 15: HELDER Magazine 03 in september 2011

Nachtteam verpleegkundigen ‘noodzakelijk’

Carla voert een nieuwe route in.Foto’s: Jan van den Brink

zelfstandig kunnen blijven wonen”, zegt Carla nadat ze om middernacht een verlamde man heeft geholpen.

De rust van de geplande route kan elk moment veranderen. Als de mobiele telefoon rinkelt, doet een collega of de centrale huisartsenpost een extra beroep op haar. De navigatie is snel ingesteld en wijst de weg. Een verwarde man was de laatste patiënt die Carla op verzoek van de huisarts midden in de nacht opzocht. Ze wist hem gerust te stellen.

Voor de 58-jarige verpleegkundige past de nachtelijke samenwerking met de huisarts in de formule die ze al vele jaren toepast: “In de zorg gaat het wat mij betreft om een soepel samenspel. Of dat nou met mijn collega in een verzor-gingshuis is, of met een van de verzor-genden die ’s nachts op pad is of met de huisarts, dat maakt niet zoveel uit.”

Noodzakelijk“Het is mooi dat de verpleegkundigen af en toe als onze ogen en oren in het veld kunnen fungeren”, zegt assistente Ingrid Gerritsen vanachter een rustige telefoon op de huisartsenpost. “De arts gaat alleen op pad als dat medisch noodzakelijk is. Dat proberen wij eerst te beoordelen, maar we zitten op een afstand en het blijft mensenwerk. Als wij de situatie verkeerd inschatten, kan dat uiteindelijk mensenlevens kosten. In geval van twijfel is het goed als een verpleegkundige poolshoogte kan nemen.”

In golven komen de vragen bij huisart-senposten binnen. Deze zaterdagavond wachten twee patiënten in de wacht-kamer bij het Slingeland Ziekenhuis tot-dat dienstdoend huisarts Ruben Bulten

van een visite terugkeert. De volgende rit, richting Oude IJsselstreek, staat voor hem al gepland. Terwijl er nog geen sprake is van een patiënt die prioriteit moet krijgen, ligt er zeker voor een uur aan werk op Bulten te wachten zodra hij de post weer binnenstapt. Na een proefperiode en een half jaar formele samenwerking weet Bulten de extra inzet van de verpleegkundigen te waarderen. “Ze zijn een noodzakelijke aanvulling”, zegt de huisarts. “Iedereen moet doen waar hij goed in is. Een katheter vervangen kunnen verpleeg-kundigen vaak beter dan een huisarts. Veel bellers zijn alleenstaande ouderen bij wie angst een grote rol speelt. Ook dan kan een verpleegkundige goed helpen.”

VraagCarla ziet hoe de vraag naar haar meer gespecialiseerde hulp de laatste jaren is gegroeid. “Ziekenhuizen laten patiënten eerder naar huis gaan, bijvoorbeeld met sondevoeding of medicijnen. Ouderen wonen ook steeds langer zelfstandig. Dat zijn er dankzij de vergrijzing steeds meer.”Ze is blij dat ze dankbaar werk verzet. “Een praatje maken, nagaan of mensen pijn hebben maar niet willen bellen terwijl ze in hun laatste fase zijn … Dan kun je veel betekenen.” Dat zij en haar teamgenoten na jarenlange inzet op een begrafenis werden bedankt, heeft haar onlangs goed gedaan.Ook deze nacht is er waardering. Na een bezorgd belletje en ingelaste omweg blijkt al snel dat bij de bejaarde bewoner van een boerderij geen bloed meer in zijn katheter komt. De zorg is verlicht. Terwijl Carla kort na drie uur wegrijdt, staat het echtpaar voor het verlichte raam te zwaaien. Ze lacht en zwaait terug.

15

Page 16: HELDER Magazine 03 in september 2011

door Paul Versluis

Mist de Achterhoek de aansluiting op het hoger onderwijs? De discussie wordt al jarenlang op

vele fronten gevoerd. Dio Simmelink en Valentijn Bouman, beide geboren in Doetinchem, (bijna) afgestudeerd in Maastricht en Nijmegen, denken er ook over na. Eigenlijk bruisen ze zelfs van de ideeën. Nog liever doen ze er ook iets aan.

Dio en Valentijn nodigden zeven leef-tijds- en streekgenoten uit mee te den-ken over de vraag die ze van de Regio Achterhoek opkregen: “Hoe maken we de Achterhoek aantrekkelijk voor ons jonge talent?” De twee dagen durende Glazen Campus, waar jongeren tijdens het Doetinchemse Stadsfeest vanuit opgestapelde glazen zeecontainers in (digitale) interactie met het publiek brainstormen, moet de eerste antwoor-den opleveren.

In tijden van krimp zal de vraag naar hooggeschoolde krachten alleen maar toe te nemen. Het is de kunst snel stap-pen te zetten die jongeren aanspreken.

Dio: “De ideeën voor verbetering zullen tijdens de Glazen Campus zo concreet mogelijk moeten worden. Als we inder-daad hbo naar de Achterhoek willen halen, welke opleiding dan? En net als op een universiteitscampus, gaat het om veel meer dan onderwijs. Om jon-geren te interesseren, moeten we ook denken aan hun werk, huisvesting en vrije tijd.”

SnuffelenUit een snelle enquête zal blijken wat het draagvlak is voor de suggesties en acties die tijdens het Stadsfeest komen bovendrijven. Dio en Valentijn presen-teren het geheel drie dagen later al in ‘s-Heerenberg. Dat gebeurt woensdag tijdens de zogeheten Talententuin (van-af 16 uur in 20 uur in Huis Bergh). In deze ‘dierentuin aan talenten’ kunnen

bedrijven en jongeren er aan elkaar snuffelen om later de kennismaking te verdiepen.De twee 24-jarigen lijken bij het sluiten van dit magazine het eerste deel van hun acht maanden durende organisatie-avontuur te hebben overleefd. Valentijn: “We kregen eigenlijk een vrijbrief. Als we maar resultaat zouden boeken. Het was spannend, we hadden ook enorm kunnen falen. Maar als ik zie dat we de steun van 25 bedrijven kregen die als partner de Glazen Campus en de Talententuin mogelijk maken, denk ik dat er nu al sprake is van een succes.” Dio: “We hebben jongeren laten zien wat er in de Achterhoek óók mogelijk is.”

Zien jullie zelf een goede aanpak om afgestudeerden te verleiden richting het Oosten te komen? Valentijn: “Rond de voormalige DRU-fabriek in Ulft is nog heel wat ruimte voor een echte cam-pus. Waarom trek je daarmee niet heel gericht studenten naar de Achterhoek?

Studenten

Met bruisende ideeën door naar Talententuin

Valentijn Boum

an (links) en Dio Sim

melink

HELDER in Achterhoek en Liemers 16

Page 17: HELDER Magazine 03 in september 2011

www.deglazencampus.nlTwitter: #deglazencampus#talententuin

Misschien moeten we het daar eens over hebben. En misschien komen we er dankzij twitteraars en Facebookers ach-ter dat zij er heel anders over denken …”Dio: “Misschien komen we er achter dat hier op cultureel gebied te veel ont-breekt om aantrekkelijk voor WO- of hbo-studenten te zijn.”

Wat hebben jullie in deze acht maan-den geleerd? Dio: “Ik ben een goede prater geworden en heb meer zelfver-trouwen gekregen.” Valentijn: “Ik heb gezien dat je in samenwerking heel veel op poten kunt zetten als er sprake is van gezamenlijke belangen. Simpelweg door het avon-tuur aan te gaan, met lef en ook zonder van tevoren te weten wat er uitkomt. Dat mag in de Achterhoek wel vaker gebeuren.”Dio: “De Achterhoek geldt als behou-dend. Dat is dus lang niet altijd het geval.”

Komt er een vervolg op de Glazen Campus? Valentijn: “Er is in acht maan-den zoveel gebeurd… Na de Talentuin gaan we kijken wat we beter hadden kunnen doen en welke nieuwe initiatie-ven we moeten nemen.”Dio: “Hier moet het niet blijven.

Het helpt als iedereen meedenkt. Misschien herhalen we de Glazen Campus. We kunnen ook onder dezelfde naam andere activiteiten organiseren om ondernemers en studenten met elkaar in contact te brengen.”

Samen zijn jullie het bedrijf The Freshmen Group begonnen “We willen actief blijven met creativiteit, projecten, innovatie in combinatie met de bedrijfskunde die we studeerden.”

Zijn jullie daarmee over een jaar of vijf nog steeds bij de Achterhoek betrok-ken? Dio: “dat zou mooi zijn.” Valentijn: “Misschien in een meer sturende rol dan nu.”

Wonen jullie dan ook in de Achterhoek? Beiden: “We blijven in Nijmegen wonen. Daar hebben we tijdens de studie ons leven opgebouwd. Naar Doetinchem is het niet ver.”

Wat is jullie tip voor ondernemers die hard op zoek zijn naar vers afgestuur-de nieuwe krachten? Beiden: “Kom naar de Talententuin!”

17

Page 18: HELDER Magazine 03 in september 2011

18HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Henri en Petra Berentsen hebben in een jaar tijd met Altradi een bloeiende, nieuwe zaak opgebouwd. “Als het gaat om onder-scheidende luxe veranda’s, zonwering of Shutters én kwaliteit, bent u in onze zaak met 500 m2 beleve-nis in Didam altijd aan het juiste adres.”

Kwaliteit,

duurzaam en

comfortabel

Comfortabele bediening, luxe, duurzaamheid en telkens weer kwaliteit zijn de trefwoorden die bij een gesprek met de bruisende ondernemer opborrelen. Henri: “Voor mij is het heel simpel. De klant krijgt bij Altradi service, vanaf het meedenken bij het eerste idee tot en met de realisatie. Totdat het werk perfect is.”Hun brede kennis en kunde danken Henri en Petra aan een lange loopbaan. Zo’n 25 jaar waren ze in verschillende functies in deze sector actief. Voordat ze aan de Wilhelminastraat in Didam hun zaak openden, werkte hij aan zowel het

ontwerp en de productie als de mon-tage van zonweringen, overkappingen & raamdecoratie. Petra adviseerde en begeleide volop.

De 42-jarige Henri weet de weg in de vrijwel onbegrensde mogelijkheden van de vele merken en materialen. In het eerste gesprek brengt hij rustig de wen-sen en mogelijkheden in kaart, het liefst met behulp van meegenomen

foto’s, een tekening of een bezoekje aan huis of kantoor. “Ik let ook op de ruimte, de lichtval, de kleuren en de stijl van de woning. Een veranda, zonwering of de zeer trendy Shutters moeten natuurlijk wel op een goede manier op de ka-mer, keuken of tuinterras aansluiten.”

Als de klant het wenst, combineert Berentsen onderdelen van ver-schillende systemen tot een nieuw geheel. Op maat gemaakt, op basis van een advies waarin Henri’s ruime praktijk-ervaring goed van pas komt. Hij glimlacht:

“De klant krijgt bij ons altijd de aan-dacht en kwaliteit die hij verdiend.”

‘De klant krijgt bij

ons altijd de aandacht

en kwaliteit die hij

verdiend’

Altradi, voor comfort binnen en buiten

Zonwering:zonneschermen, markiezen, serre zonwering, patio’s, buitenjaloezieën, rolluiken, raamluiken, parasols.

Overkappingen:veranda’s, wintertuinen (serre), biossun terrasoverkappingen, doek overkap-pingen,carport, patio overkappingen, rookruimtes.

Een greep uit ons

assortiment

Page 19: HELDER Magazine 03 in september 2011

19

Raamdecoratie:shutters, blinds, jaloezieën, rolgordij-nen, paneel gordijnen, plissé, parametre, woodwave.

Beveiliging:rolluiken, garagedeuren, schaarhekken, rolpoorten, rampalen, kozijnen, vaste raamhekken.

Comfort & meer:terras- en vloerplanken, buitenkachels, buitenverlichting, terrasmeubels.

Proef kwaliteit op Najaarsevent

Overtuig u zelf van de klasse die Altradi voor u in huis heeft. Kom naar het gezellige Najaarsevent en zie tijdens doorlopende demonstraties hoe top-merken uw woongenot kunnen verho-gen. Misschien wel met sprongen en zowel binnen als buiten.

Specialisten van onder meer de volgen-de merken tonen op 8 en 9 oktober wat ze voor u in huis hebben:

Sunway, demonstreert op deze dag de vele mogelijkheden van raamdecoraties.Erhardt, degelijke en gemakkelijk te bedienen zonwering voor terras of veranda.Somfy, besturingen met IO-homecon-trol. Met een druk op de knop sluit u

uw huis af, regelt u de verwarming en verlichting voor een comfortabele thuis-komst of gaat de zonwering dicht op het moment dat de zon te fel wordt. Ook op afstand via IPad of telefoon te bedienen. Handig in de vakantietijd of tijdens een weekendje weg.Jasno, shutters en blinds. Neem een foto van uw woning mee, zodat u ter

plekke kunt zien welke Shutter en kleur-stelling goed past en het beste werkt.Biossun, Frans vakmanschap voor de veranda. De overkapping van lamellen is dankzij de aluminium constructie licht en duurzaam. Het dak is óf waterdicht óf open en laat de zon door. Een druk op de knop doet al het werk.Ittalum, voor glazen schuifdaken op niveau. Elektronisch te bedienen, zoals het tegenwoordig hoort.

Fakro, mooie dakramen op maat.

Noma Wood, onderhoudsarme kunst-stof terrasvloeren Wat Najaarsevent Altradi, open dagen met demonstraties

Wanneer8 en 9 oktober, van 10-17 uurWaarWilhelminastraat 116A in Didam

Meer info: kijk op onze site www.altradi.nl of bel u 0316 29 72 00

Page 20: HELDER Magazine 03 in september 2011

In een van de hallen achter het hoofd­gebouw van Wedeo in Doetinchem valt al op bescheiden schaal te proeven hoe de veranderde rollen op veel werkvloeren zullen uitpakken. Samenwerken voor projecten wordt belangrijker dan hiërar­chie of afdelingen. Het verschil tussen de vaste en de ingehuurde krachten vervaagt.

door onze verslaggever

Rolf Winter begon op zijn elfde met de verkoop van surfplanken, studeerde en was als ondernemer in dienst van een bouwbedrijf in Borculo. Nu hij de dertig is gepasseerd gelooft hij als ‘aanjager’ in bedrijven waarin de vereiste kennis voor nieuwe ontwikkelingen anders wordt georganiseerd en vooral gedeeld. In het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) worden studenten starters nadat zij als stagi-airs met ondernemers zij aan zij aan projecten en snel groeiende bedrijf-jes hebben gewerkt. Meer en minder ervaren ondernemers ontmoeten en helpen elkaar dagelijks. Ze wisselen naar behoefte nieuwe kennis en frisse ideeën.

Winter is in zijn loopbaan maar zelden rolvast gebleven. Dat zal in de komende jaren voor veel medewerkers binnen bedrijven en organisaties gelden, voorziet CvJO-directeur Rolf Winter. “Zelfstandig werkende ZZP’ers krijgen een meer gelijkwaardige rol naast de eigen werknemers. Bedrijven verande-ren in een soort collectief waarbij de vaste bezetting afneemt. Dat is ook wel nodig als je iets nieuws wilt ontwik-kelen. Anders blijft je kennis beperkt tot dat wat je al binnen de muren van je bedrijf had. Pas als je op een open manier innoveert, krijg je meer kans op succes. We zien in de praktijk dat het werkt.”

In het jonge ondernemerscentrum zijn na anderhalf jaar vijftien startende ondernemers actief. De meesten komen uit Doetinchem. Enkelen verhuisden vanuit Zevenaar, Groenlo en Arnhem. Rolf: “Ze willen best van ver komen als ze merken dat hier kennis en ervaring worden weggeven. Dat doen we in de verwachting dat we er vast ook wel eens wat voor terug krijgen. In elk geval een netwerk.”

Dat is ook de gedachte achter het dochterbedrijf Maket. De werkwijze lijkt op de aanpak die heeft geleid tot de Glazen Campus op het Stadsfeest in Doetinchem. Een ondernemer of over-heid meldt zich bij Maket met een inno-vatieve vraag, waarna de deelnemers in het CvJO een brainstorm organiseren en creatief meedenken. Gratis. Winter: “Zo komen de deelnemers zelf ook weer op ideeën.”

VerdienenAls de jonge bedrijven groeien, creëren ze werkgelegenheid en dragen ze bij aan de plaatselijke economie. Voor de provincie, de gemeente Doetinchem en het bedrijfsleven was dat reden het initiatiefrijke centrum te steunen. De Rabobank stelde de bureaus, stoelen en kasten ter beschikking. In januari verhuist het CvJO opnieuw. Het centrum huurt dan een verdieping bij de bank.De lopende kosten moet het Centrum verdienen uit de verhuur van werkplek-ken. De prijs per deelnemer gaat per jaar en met het aantal werkplekken omhoog.

Zo wordt het voor groeiende bedrijven interessant een eigen stek te vinden. Zij maken dan plaats voor nieuwe starters en nieuwe ideeën, mogelijk van de ex-stagiairs die merkten dat ze met hun creativiteit en pas geleerde kennis ook prima in de Achterhoek uit de voeten kunnen.

De eerste starters hebben het CvJO intussen verlaten en staan op eigen benen. Rolf: “We gaan er vanuit dat de meesten na zo’n drie jaar hun bestaans-recht hebben bewezen en vertrekken.”

ArmslagNa een vlotte start aan De Veentjes in 2010 had het Centrum voor Jong Ondernemerschap al snel meer arm-slag nodig. In de hoge, grijze hal van de sociale werkvoorziening Wedeo aan de Terborgseweg werd volop ruimte gevonden. Met wat kleurige zitjes, grote lampen en een serie bureaus is er een trendy megakantoortuin ontstaan met ruimte voor informele ontmoetingen, de onzichtbare kern van het Centrum. Ruim dertig studenten, de meesten uit het hbo, werkten intussen voor hun afstudeerproject in het Doetinchemse CvJO.

De vlotte groei past in een trend. “De rol van ZZP’ers was in deze streek al bijzonder groot en dat neemt in de toekomst alleen maar toe”, zegt Rolf als hij net terug is van een overleg met het verwant aanvoelende Work Innovate Center (WIC) in Winterswijk. Ook buiten de Achterhoek en Liemers is de belangstelling voor het losjes onderling samenwerken, elkaar coachen en ken-nis delen groot. Vragen om informatie komen uit heel Nederland.Apeldoorn en Nijmegen hebben intus-sen hun eigen CvJO. Enschede krijgt de vierde vestiging. Rolf is benieuwd of hun werkwijze ook in studentensteden aanslaat. “Ik denk eigenlijk dat we in steden zonder uni-versiteit de meeste toegevoegde waarde hebben.”

www.cvjo.nl

Open innoveren

Nieuwe rol voor werknemers

HELDER in Achterhoek en Liemers 20

Page 21: HELDER Magazine 03 in september 2011

21

Page 22: HELDER Magazine 03 in september 2011

Het ene na het andere bouwhek verdwijnt nu de oplevering van het Lyceumkwartier snel nadert. De prachtig klassieke gevel van het verdwenen schoolgebouw aan de rand van de Doetinchemse binnenstad keert terug, net als de meer stedelijke allure die bij het oude straatbeeld in de Van Nispenstraat hoort.

“We merken dat met de zicht-baarheid de belangstelling voor een van onze achttien bijzonder ruime appartementen toeneemt”, zegt Henk Sentjens van ontwik-kelaar Veluwezoom Verkerk. “Natuurlijk omdat kopers steeds beter zien hoeveel kwaliteit ze krijgen voor hun investering. Vijf appartementen zijn al verkocht. Over een vijftal anderen zijn we serieus in gesprek. Dat voelt goed.”De appartementen variëren qua uit-zicht, oppervlakte en prijs. De meest bescheiden variant is met 120 vierkante meter en een terras van 23 vierkante meter zonder meer ruim te noemen. De

grootste nog beschikbare woning is met 235 vierkante meter bijna twee keer zo groot. De prijzen lopen vanaf vier ton op naar 725.000 euro.

In zijn gesprekken met geïnteresseer-den hoort Sentjens regelmatig hoe ‘zijn appartementen’ zich onderscheiden. “Bijvoorbeeld dat we per zes woningen een eigen lift aanbieden en niemand een trap hoeft te nemen als hij dat niet wil. Actieve ouderen waarderen ook dat ze

in het Lyceumkwartier beschut wonen en tegelijkertijd er mak-kelijk op uit kunnen trekken. De eigen parkeerplekken helpen daarbij. Voor kopers van de duurste woningen zijn er twee beschikbaar. Anderen kunnen een extra parkeerplek kopen.”Bijzonder is ook de flexibele op-zet van de woningen. “ Kopers kunnen ze grotendeels zelf indelen. Daar helpen we bij.”

Eind november worden de wo-ningen opgeleverd. Verhuizen hoeft dus pas als de bouwvak-

kers hun klus helemaal hebben geklaard, zowel binnen als buiten. Sentjens: “Het Lyceumkwartier is dan in een keer hele-maal op orde. Dat past in onze filosofie over kwaliteit en comfort, vanaf het prilste begin.”

In de loop van oktober is een model­appartement te bezichtigen. Belt u voor een afspraak met Gerjan Egging op telefoon 0316 ­ 333 955.

Oude allure Lyceumkwartier zichtbaar

Op het ritme van de stad

Wonen terwijl je meebeweegt op het ritme van de stad. Vanaf je terras horen hoe het dagelijkse leven op gang komt, waarna je met een paar stappen in het theater of de winkel bent. Met een paar stappen ben je bij het theater of de winkels. De historie inspireerde tot de herbouw van het Lyceum. De functies zijn nieuw:

winkels met daarboven achttien luxe en ruime tot zeer ruime appartementen. Ze worden in november 2011 opgele-verd. “Hier kies je voor gemak met veel voorzieningen dichtbij. En klasse. Bij deze prachtig herstelde straat wordt authentiek mooi gecombineerd met modern. In de garage stap je in op je eigen parkeerplek en weg ben je. Actie-velingen zullen zich in het Lyceumkwar-tier thuis voelen”, zegt Sentjens.

Kopers mogen een beroep doen op een bouwbegeleider. Deze specialist regelt de realisering van extra woonwensen, zoals aanpassingen van de indeling, het lichtplan of het sanitair.

Meer weten? Bel Henk Sentjens op (0316) 333 955. Of kijk op www.lyceumkwartier.nu.

22HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Page 23: HELDER Magazine 03 in september 2011

HELDER in Achterhoek en Liemers

Fotografen tonen ons meer dan alleen maar hun eigen blik op de wereld. Op bescheiden schaal kunnen ze die af en toe ook veranderen.

DOESBURG – Dat blijkt uit het project Tegenpolen, de reizende expositie van freelance fotografe en nieuwslezeres Sacha de Boer en Raymond Rutting die tot en met 22 september is te zien in Doesburg. Hij reist als enige fotograaf in vaste dienst voor de Volkskrant naar calamiteiten over de hele wereld, raakte onder de indruk van Afrika en belandde ook in Antarctica.In het Zuidpoolgebied fotografeerde Rutting ‘veel eenzame pinguins’, zag het effect van de tienduizenden toeristen die het gebied jaarlijks aandoen en lette daarbij ook op de klimaatverandering.Op reportage in het uiterste noorden van Canada merkte De Boer ook wat de opwarming van het klimaat betekent. Vlak voor haar komst waren twee Inuit verdronken, doordat ze er onverwachts vroeg in het jaar met hun sneeuw-scooter door zakten.

Het tweetal combineerde veertig foto’s tot de expositie Tegenpolen. De opbrengst van de fotoverkoop, de bijbehorende lezingen en de expositie

zelf zet het tweetal in om op beschei-den schaal de wereld te verbeteren. Via het Fair Climate Fund bouwen ze in het Kolar District in Karnataka (India) mee aan achttienduizend biogasinstallaties. Het Kolar District is in een van de meest onderontwikkelde gebieden in India. Bevuilde straten en huizen en koken op open vuur veroorzaken enorme gezond-heidsproblemen.

GezondBiogasinstallaties produceren voldoende methaangas om er iedere dag mee te koken. Koeienmest wordt samen met ander organisch afval in de instal-latie gedaan. Hierdoor ontstaat biogas geproduceerd dat drie keer zoveel hitte geeft als brandhout. De directe winst is minder CO-uitstoot, minder stook-kosten, minder afvalverwerkingkosten, gezondere leefomstandigheden en een enorme tijdsbesparing voor de gebrui-kers.. Voorbeeld van bovengenoemde biogasinstallaties zijn te vinden op You-Tube. Zoek op biogasinstallatie, India en Fair Climate Fund. (JP8)

Expositie Tegenpolen in de Martinikerk, Kerkstraat 4 in Doesburg. Tot en met 22 september van maandag tot en met zaterdag van 14 tot 17 uur. De entree is gratis.

Sacha de Boer en Raymond Rutting

Opbrengst foto’s

‘Tegenpolen’ naar India

Moi

Shampoo

De deur van de kapperszaak knarst als een grote man binnenstapt. “Ich möchte gerne meine Haare schneiden las-sen”, antwoordt hij op de vraag van de kapster of ze hem van dienst kan zijn. “Natürlich gaan Sie maar even sitzen, ich kom zo”, antwoordt ze vriendelijk. Hoewel ze de taal niet beheerst, heeft ze geen moeite de wensen van de vakantie-gangers te begrijpen. Knippen is snijden, meer heeft een mens niet nodig.

Als de man heeft plaatsgenomen, knarst de deur opnieuw. Een donkere man met half lang haar stapt de zaak binnen. “Bon giorno,” zegt hij vriendelijk. “O gottegot een Spanjaard”, fluistert een vrouw van onder de droogkap. “Can I help you”, vraagt de kapster maar de man antwoordt slechts in onverstaan-bare klanken.

Haircut? Schneiden? De kapster schreeuwt de woorden naar de man. “Je moet overal een o achter plakken”, zegt de Duitser behulpzaam. “Modelo?”, roept de kapster. De nieuwkomer glim-lacht. Voor de kapster aanleiding om een boek vol blonde modellen in de handen van de man te duwen. “Wilt u het eerst gewassen hebben? Shampoo? “Si shampoo”, antwoordt de man plotseling. De kapster duwt hem in een stoel bij de wasbak. Met een rukt trekt ze zijn hoofd naar achter en al snel verdwijnt hij in een wolk van schuim.

Als de man even later in de knipstoel zit, knarst de deur opnieuw. “Zeg Jan”, zegt de kapster, ”jij spreekt toch Spaans? Vraag eens aan deze man wat voor een kapsel hij wil.“ Het is een Itali-aan, constateert Jan even later. “Geen idee wat voor een kapsel hij wil. Hij kwam alleen even informeren waar je in dit dorp shampoo kunt kopen.”

Anneke de Bundel

23

Eenzame pinguins nabij de Zuidpool. Foto Raymond Rutting.

Page 24: HELDER Magazine 03 in september 2011

24HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Het lijkt een simpele constatering: bedrij-ven zijn er om het geld te verdienen. Overheden om te zorgen voor zaken als inrichting van dorpen, steden en platteland, infra structuur en handhaving van democratisch afgesproken regels. Maatschappelijke organisaties heb-ben als taak om voorzieningen op het gebied van wonen, onderwijs, zorg & welzijn, cultuur en sport aan te bie-den. Dus als die drie groepen gewoon elk ‘hun ding doen’ komt het wel goed. Waar of niet waar?

‘Niet waar’ zeggen steeds meer bedrij-ven, gemeenten en maatschappelijke organisaties. ‘Ieder voor zich’ werkt niet meer als we deze regio duurzaam vitaal en gezond willen houden, menen zij. Daarvoor zijn de problemen die op de wereld en dus ook op de Achterhoek afkomen, te complex. Denk aan de bevolkingsdaling waardoor hoe dan ook de beroepsbevolking in de Achterhoek flink zal afnemen, de klimaatverandering en de schaarser, dus duurder wordende fossiele brandstoffen en grondstoffen. Ze hebben daarom een Achterhoek

Winterswijk 21 juni, Achterhoekbrede bijeenkomst voor de Agenda 2020

Agenda 2020 opgesteld: een lei-draad om de komende tien jaar samen gezamenlijk doordachte beslis-singen te nemen over belangrijke, Achterhoekbrede zaken en om samen grote projecten uit te voeren om de Achterhoek vitaal te houden en ‘toe-komstbestendig’ te maken.

WerkplaatsenTijdens een bijeenkomst in Winterswijk op 21 juni 2011 hebben ondernemers, overheden en maatschappelijke organi-saties in de Achterhoek een convenant in ontvangst genomen dat zij op 30 november kunnen ondertekenen. Het convenant is bedoeld om gezamenlijk de Achterhoek Agenda 2020 uit te voe-ren met projecten op het gebied van innovatieve en duurzame economie, een vitale leefomgeving, goede bereikbaar-heid en kansen voor het platteland.

Die projecten zijn bedoeld om de Achterhoek duur-zaam vitaal, aantrek-kelijk en gezond te houden. ‘Duurzaam vitaal’ slaat op eco-nomisch gezond op de lange termijn en gericht op duurzame processen en pro-ducten. Denk aan het opwekken van duur-zame energie zoals biogas en zonne-energie. Een aantrek-kelijke en gezonde leefomgeving doelt op ruimte om te wonen in een schone

en gezonde omgeving met goede en bereikbare voorzieningen voor iedereen, in elke levensfase. De vier ‘Werkplaatsen’ die projecten aansturen, worden elk driekoppig geleid door een bestuurder uit het bedrijfsle-ven, een bestuurder van een gemeente of het Waterschap en een bestuurder uit het cluster wonen, onderwijs, zorg & welzijn, cultuur en sport.

De Achterhoek Agenda 2020

Eén plus één plus één = een duurzaam vitale Achterhoek

Page 25: HELDER Magazine 03 in september 2011

25

Compliment van het Rijk voor de Achterhoek

De bevolkingsdaling zal zich in Gel-derland als eerste voordoen in de Ach-terhoek. De acht gemeenten binnen deze regio anticiperen hier uitdruk-kelijk op. Gezamenlijk hebben ze de woningbouwplannen binnen de regio teruggeschroefd van 14.000 te bou-wen woningen naar 5900 woningen. Ook de planning van industrieterrei-nen is aangepast. Een volgende stap is dat deze gemeenten gezamenlijk een agenda 2020 gaan opstellen. Dit wil-len ze doen in nauwe samenwerking met de provincie, de ondernemers en organisaties op het gebied van wonen, onderwijs, zorg en welzijn, sport en cultuur.

Interbestuurlijke Voortgangsrappor-tage Bevolkingsdaling, juli 2011. Het rapport is te downloaden op www.rijksoverheid.nl

Dus zo doen ze dat in de Achterhoek

Om echte vooruitgang te boeken en de demografische ontwikkelingen op te vangen, heb je elkaar hard nodig. Want de veranderende bevolkingssa-menstelling, de economische recessie en de klimaatproblematiek vragen om kruisbestuiving tussen maatschappe-lijke geledingen, om innovatief denken én een creatieve aanpak. Schouder aan schouder kom je tot nieuwe, slimme, onverwachte oplossingen. De partijen in de Achterhoek zetten nu een belangrijke stap die naadloos aansluit op de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar.

Gerrit Pillen, voorzitter VNO-NCW Achterhoek en de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoektijdens excursie VNG-Jaarcongres: Nieuwe ‘bestuurlijke’ architectuur

De Achterhoek over tien jaar?

Ik zie een Achterhoek voor me die nog even groen en landschappelijk intact is. Ik zie op heel veel daken zonnepanelen en ik zie hoogwaardige bedrijvenparken en dependances van kennisinstellingen in ons gebied. En verder goede en betaalbare woningen voor jonge mensen, vernieuwde en aangepaste stadswijken waar mensen naar elkaar omzien. In de dorpen zie ik nieuwe centrale arrangementen ontstaan van werken, zorg, vrijwil-ligerswerk en cultuur. Ik zie dat de sociale cohesie in het gebied is toege-nomen door het slim gebruikmaken van sociale netwerken.

Herman Kaiser, voorzitter Regio Achterhoek op www.loge21.net

De drie O’s samen voor de Achterhoek

Het Graafschap College heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Achterhoek Agenda 2020. Wij hebben in 2010 een nieuw strategisch plan geschreven. Daarna hebben wij de Regio Achterhoek om een regionaal strategisch plan gevraagd. Daarop zei bestuursvoorzitter Herman Kaiser: ‘Het is ondenkbaar dat één partij dat gaat doen. Dat moeten de drie O’s gezamenlijk gaan doen. De O van ondernemers, de O van overheid en de O van de gezamenlijke maatschappelijke organisaties.’ Maar die maatschappelijke organisaties zijn niet verenigd. Daarom hebben wij het op ons genomen hen aan tafel te krijgen en ze te vragen hoe zij de toekomst van de regio zien. Het lijkt me leuk om straks te zeggen: ‘Tjonge, goed dat we de Agenda 2020 samen hebben opgezet en kijk nu eens wat voor een prachtige projecten er uit voortgekomen zijn’. Ik vind nu al, dat de Achterhoek een geweldige bijdrage levert aan een betere samenleving.

Sarien Shkolnik, bestuurslid Graafschap College op www.loge21.net

Winst op de langere termijn

Uitgangspunten voor de Agenda 2020 zijn onder meer: hou het zo simpel en strak mogelijk, gebruik bestaande structuren, kies voor focus op echte prioriteiten en laat je niet van de koers brengen door mensen die voort-durend hameren op korte termijnsuc-cessen. [Weblog Herman Kaiser]Het gaat niet om snelle winst ma-ken en laaghangend fruit plukken. Het gaat om de belangen op langere termijn. Niet van een groep maar van iedereen. Dat heeft met het gemeen-schapsgevoel van de Achterhoek te maken. Als iedereen maar zijn ding blijft doen, gaat alles langs elkaar heen. Dan doen wij de verkeerde investeringen en verliezen we kwali-teit. Als we met z’n allen een slimme agenda samenstellen, dan stuwt de een de ander op.

Herman Kaiser, voorzitter Regio Achterhoek op www.loge21.net

Kijk voor het Convenant Achterhoek 2020 op www.regio-achterhoek.nl, waar u zich ook kunt opgeven voor de Nieuwsbrief Achterhoek 2020. Volg op ons op twitter via @achterhoek2020.

In het volgende nummer van HELDER Magazine leest u meer over de vier Werkplaatsen die de projecten van de Achterhoek Agenda 2020 gaan aansturen.

Page 26: HELDER Magazine 03 in september 2011

26HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Respect en eerlijk advies voor ‘maatje meer’

More Size toont op 8 en 9 november vanaf 19 uur de nieuwe collectie tijdens Ladies Style in de Radstake in Heelweg. Let voor de aankondi-ging op onze website www.moresize.nl

Carleoni Yoek Exelle Maxima Wille DorisStreich. X-two NP collection Chalou

Dames met een maatje meer moeten er ook goed kun-nen uitzien. In hun modezaak willen ze ook net zo goed en deskundig als alle andere klanten wor-den geholpen. Met die insteek timmert Tineke Wiegmink van More Size sinds vier jaar met succes aan de weg. “Het werkt. Ik ontmoet dagelijks nieuwe en blije klanten…”

Een onderzoek naar de vraag en het beperkte aanbod van exclusieve mode in de wijde omtrek leidde tot de vesti-ging van More Size aan de Terborgseweg in Doetinchem. Tineke: “Deze locatie is heel makkelijk te bereiken vanaf de snelweg A18. We hebben achter de winkel een eigen parkeerplaats. Dat moet ook wel, want onze klanten komen uit de verre omtrek. Sommige vaste klanten komen zelfs re-gelmatig over uit Den Haag en Limburg.” Waarom is mijn maat er niet, vroegen dames met een maatje meer zich vaak af in de reguliere winkels. Tineke: “Dat is simpel: zij gaan uit van het gemiddelde en van de perfecte beelden in de recla-me. Terwijl voor dames in West-Europa maten vanaf 44 en 46 ook standaardma-ten zijn als je uitgaat van de aantallen. Ze horen er gewoon bij en willen serieus worden genomen.”

OntspannenDe ontspannen omgang met de klant ziet Tineke als het belangrijkste verschil tussen More Size en andere winkels. Ze

houdt niet van te opdringerige of slechte verkopers die misschien ook nog laten blijken dat je eigenlijk maar blij moet zijn met de beperkte mogelijkheden. “Ik heb ook gemerkt hoe we vaak oneerlijke adviezen krijgen. ‘Dit staat prima, me-vrouw’ terwijl het er niet uitziet.” AlertIn More Size halen Tineke en haar me-dewerksters graag letterlijk alles uit de kast voor een tevreden klant. Maar om te beginnen nemen ze elke klant serieus. “We zijn alert en onze adviezen zijn altijd eerlijk. More Size moet te vertrou-wen zijn. Als iets niet goed zit of staat, zeggen we: doe het niet. Zo simpel is het. Er is genoeg te vinden wat wel mooi past.”

Als de klant terugkomt, weet Tineke meestal wat ze al in de kast heeft hangen. “Ik leer haar smaak kennen.

Dat maakt het steeds makkelijker te adviseren over goede combina-ties.” Daarbij helpt het dat Tineke zelf de inkoop doet. “Zo zoek ik naar kleurencombina-ties van verschil-lende merken. Dat is wel zo handig voor de keuze in de winkel.”

De eigen smaak van Tineke komt natuurlijk naar vo-ren in het assorti-ment. “Ik ben mijn eigen beste klant. Mooi moet het zijn, van kwaliteit en met een goede pasvorm. Als je er

goed uitziet, voel je je ook beter. Ik ben telkens weer op zoek naar het ‘wow- effect’. Laat dat saaie T-shirt of dat vei-lige zwart maar eens achter je. Laat zien dat je er bent. Kom en probeer uit.”

More SizeTerborgseweg 597001 GN Doetinchem

Telefoon 0314-363 030Mail [email protected]

Page 27: HELDER Magazine 03 in september 2011

HELDER in Achterhoek en Liemers

Zijlijn

#twitter

Als Twitter-gebruiker van het eerste uur (@denniskemperman, voor de geïnteresseerden) heb ik alle voordelen over het piepkleine medium inmiddels wel gehoord. “Wat wil je erop zetten? Wat je gegeten hebt? Dat interesseert niemand!”

Toch blijkt Twitter wel degelijk in bepaalde behoeftes te voorzien, getuige de cijfers. Dagelijks worden er zo’n tweehonderd miljoen twitterberichten (‘tweets’) geplaatst. Een aanzienlijk deel van die korte berichten (maximaal 140 tekens) gaat over sport. De finale van het WK vrouwenvoetbal, half juli, verbrak alle records. In de slotfase van die wedstrijd werden 7.196 tweets per seconde (!) verstuurd.

De nieuwste hypes gaan niet voorbij aan Zieuwent. RKZVC, de plaatselijke voetbalverening in het schilderachtige kerkdorpje onder de rook van Lichten-voorde, tweet er tegenwoordig lustig op los. De @RKZVC-volger kon bijvoorbeeld een verhit live-verslag volgen van het beslissende promotieduel in juni tegen Brummen. Toen promotie een feit was, werd de club direct gefeliciteerd door onder andere @SC_DOESBURG, @spcl-silvolde en @sclonga30.

Vijf jaar na de oprichting heeft Twit-ter dus zelfs de sportvelden tussen Winterswijk en Westervoort bereikt. Handig en leuk voor supporters (en voor sportjournalisten, dat geef ik toe). Dus, basketbalclub Basketiers’71 uit Zevenaar en zwemclub Livo uit Lichten-voorde: ga tweeten!

Dennis K

emperm

an

DOETINCHEM – Het vertrek van de Doetinchemse pluimveeslachter Esbro uit het woongebied Rembrandtweg-Zuivelweg is definitief.

Het bedrijf met honderd medewerkers en de gemeente waren het al enige tijd eens over de wens te verhuizen. Aandrang van omwonenden, die klaag-den over stank, gaf een jaar geleden de laatste zet. Sindsdien is gewerkt aan de overgang naar het nieuwe regionale bedrijvenpark A18. Op 3,8 hectare ontstaat een nieuw slachtbedrijf waar alles inpandig gebeurt, inclusief het lossen en laden. De hoge pijp komt niet meer terug. Moderne luchtwassers voorkomen dat geuren het pand verlaten.“We krijgen een bijzonder hygiënisch en efficiënt bedrijf, gebaseerd op de laatste stand van de techniek. Dankzij het nieuwe ontwerp van de productie

kunnen we ook sneller koelen en leve-ren. Mogelijk gaan we in twee ploegen werken om de productie te verhogen. Dat moet eigenlijk wel, want de marges zijn in onze sector smal”, aldus direc-teur Eskes.Volgens wethouder Kroon was het ‘niet meer van deze tijd’ dat een productie-bedrijf als Esbro naast een woonwijk zetelde. “Op de nieuwe plek staat straks een uiterst modern bedrijf dat geen overlast meer veroorzaakt. De milieu-winst is aanzienlijk.” Esbro is verzekerd van zo’n twaalf miljoen euro aan overheidssteun. Doetinchem en de provincie Gelderland dragen beide zes miljoen euro bij. De rest van de ruim 24 miljoen kos-tende verhuizing is voor rekening van Esbro. Het eigendom van de vrijko-mende locatie (twee hectare) aan de Rembrandtweg draagt Esbro over aan de gemeente. [JP8]

De zelfstandige wijkteams van verpleeg-kundigen en verzorgenden van Sensire registreren maandelijks, ook geheel zelf-standig, de kwaliteit van het werk dat ze verzetten.

Dankzij de nieuwe digitale Kwaliteits-meter krijgen medewerkers de pres-taties in hun wijk of dorp direct in de gaten. Dat maakt het gemakkelijk er snel op te reageren. Opdrachtgevers kunnen als ze dat willen bovendien vrijwel meteen zien of uitgaven goed worden besteed.“Een flinke verbetering ten opzichte van de oude situatie”, zegt manager kwaliteit Suzanne Broens van Sensire. Zorgverleners waren al verplicht om een keer per jaar een deel van hun klanten te bevragen naar hun ervaring. Tussen dat onderzoek en publicatie ver-streek echter veel tijd, soms wel negen maanden.In de nieuwe meting van Sensire geven de zesduizend klanten elk twee keer per jaar hun mening en ervaring weer.

Maandelijks krijgt een deel van de klan-ten een vragen voorgelegd. Daarbij gaat het onder meer over veiligheid, klach-ten, incidenten en ook de inhoud van de geleverde zorg.“We weten bijvoorbeeld dat klanten er van houden dat de thuiszorg op tijd komt, goed bereikbaar is en ook makke-lijk herkenbaar is. Minder blij zijn klan-ten als we slecht op elkaar afgestemde

zorg leveren”, aldus Broens. De resultaten van de digitale meting zijn direct in te zien per klant, wijk, gemeente of voor het gehele werkgebied van Sensire. Broens: “Als ze dat willen, komen de resultaten ook beschikbaar voor opdrachtgevers als gemeenten en zorgverzekeraars. Zodat ze meteen zien of het geld goed wordt besteed.” ‘Uniek’ is het oordeel van Broens over de verbeterde kwaliteitsmeting. Sensire heeft de Kwaliteitsmeter samen met Management Adviesbureau Harrewijn & Partners ontwikkeld. De inspectie en verschillende zorgverzekeraars zijn intussen op de hoogte gebracht.

Milieuwinst pluimveeslachter

Esbro verkast naar A18

Thuiszorg Direct zicht op kwaliteit wijkteams

27

Page 28: HELDER Magazine 03 in september 2011

www.maron.nlStationsweg 18, 7061 CT Terborg, 0315-328141

Unieke collectie, scherpe prijzen

en altijd veel voorraad!

Page 29: HELDER Magazine 03 in september 2011

Een sportief middagje uit voor kinderen die daar anders maar weinig gelegenheid voor krijgen en dat net als elk ander kind wel verdienen. Dat is het doel van het project Laat Ze Maar Rollen.

door onze verslaggever

DOETINCHEM – Directeur Kees van de Wouw van de nieuwe Achterhoekse vervoerder Arriva en Henk Bloemers, directeur bij eredivisionist De Graaf-schap, staan garant voor het initiatief. Ze hebben elkaar toegezegd het project vier keer per jaar, vijf jaar lang vol te houden. Elke keer nodigen ze 75 kinde-ren met een begeleider persoonlijk uit.

De twee vonden elkaar die de stichting M8erhoek. Die is in 2010 opgericht om een verbindende rol te spelen tussen bedrijven en maatschappelijke organi-saties in de Achterhoek. M8erhoek helpt bedrijven ook om een invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord on-dernemen. De motieven voor het nieuwe project Laat Ze Maar Rollen ligt volgens Van de Wouw en Bloemers voor de hand. “De behoefte kinderen te laten spor-ten is groot. Televisie en playstation zo aantrekkelijk dat we vergeten hoe belangrijk het is dat kinderen buiten

spelen of gaan sporten”, laten ze ze in een verklaring weten. Anderen denken er wel aan, maar komen er niet aan toe. “Domweg omdat het geld er niet voor beschikbaar is.”Het project richt zich daarom op kin-deren in een van de acht Achterhoekse gemeenten die door de financiële situatie thuis niet in staat zijn om aan een sportclub deel te nemen.

VIPDe middag uit begint op het Doetinchemse sportpark De Bezelhorst, waar de kinderen met een Gouden Bus-kaart per bus arriveren. Daar sporten ze met de profvoetballers van De Graaf-schap. Na een VIP-busrit naar arriveren ze voor een persconferentie waarbij ze de voetballers van alles mogen vragen. Met een rondleiding en een hapje wordt de middag afgerond.

VrijwilligersVrijwillige chauffeurs zijn er in elk geval genoeg. Maar liefst 75 medewer-kers van Arriva hebben spontaan hun hulp aangeboden. “Voor ons een kleine moeite, voor hen een groot plezier en een fijne middag”, verwachten de initia-tiefnemers. De eerste middag is gepland op 5 oktober.

Ontdekt

Gouden Eeuw

Wij zitten in een Oudhollands schilderij. ‘Man en vrouw in de schaduw van een wilg aan de oever van de Oude Rijn’, zou het kunnen heten. Geleund tegen de wilg eten we Reine Claude pruimen uit een boom-gaard in de buurt en gooien de pitten in het heldere water van de oude rivierarm, zigzaggend zinken ze naar beneden. Het is warm, stil en het landschap is van een klassieke schilderachtige schoonheid; de loom door het land slingerende rivier vol waterplanten, in de verte de beboste helling van de Elterberg met de ranke kerktoren van Elten ervoor, achter ons de poelen, de wilgenhagen en de malse groene weilanden met distels en klaver in volle bloei.Een bord doorbreekt het gevoel van tijd-loosheid. Het kondigt aan dat hier in het Erfkamerlingschap een ‘rietmoeras door kleiwinning’ wordt gemaakt: de weilanden gaan veranderen in brede moerasachtige rietvelden die als habitat gaan dienen voor hier allengs verdwenen diersoorten als de roerdomp, de grote karekiet en de bever.Iets verder, op het fietspad van Herwen naar Elten, is dit ‘nieuwe oude’ landschap al te zien. Veel eenden, meerkoeten en een paar zwanen op het water tussen de rietkragen. Is het nieuw landschap of is het een res-tauratie van het landschap? Het is eerder het laatste want ooit moet het landschap langs de rivier er overal zo hebben uitge-zien, getuige het schilderij van Salomon van Ruysdael: Rivierlandschap met gezicht op Herwen en Aerdt in Gelderland.Het maakt het fietspad van Herwen naar Elten, dat vlak langs het Erfkamerlingschap voert, tot één van de fascinerendste plekken in de Achterhoek en Liemers. Komend van Herwen kijk je links de Gouden Eeuw in terwijl rechts van het pad een boer met mo-derne tractor gras maait: waar raken heden en verleden elkaar zo dicht?Wie het landschap goed leest, kan heel wat ontdekken op de vierkante meter.

Leo TraasHELDER in Achterhoek en Liemers

Laat Ze Maar Rollen

Sportief middagjeuit voor kinderen

29

Page 30: HELDER Magazine 03 in september 2011

Agenda 2020

Op zoek naar een goede mix voor de Achterhoek

30HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 31: HELDER Magazine 03 in september 2011

De Achterhoekse gezamenlijke aanpak van de economische tegenslag trekt op landelijke schaal aandacht. Overheden,

ondernemers, het onderwijs en andere organisaties hebben de handen ineen geslagen. Later in het jaar besluiten de gemeenteraden of ze daarmee in kunnen stemmen. Wie goed naar ondernemers-voorman Gerrit Pillen luistert, hoort dat het tempo voor sommigen in zijn achter-ban wel wat sneller mag.

Door onze verslaggever

Na een stevige crisis en een voorzichtig opkrabbelen is de economische onze-kerheid in Oost-Gelderland nog niet voorbij. Vooral in de bouw is de nood hoog. De uitdagingen liggen voor het oprapen voor Gerrit Pillen, de nog niet zo lang geleden aangetreden regionale voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Als mededirecteur en eigenaar van Pillen Industries, een internationaal opererend maakbedrijf in Lichtenvoorde met honderdvijftig werknemers, heeft hij de effecten de afgelopen twee jaar ondervonden en tot nu toe nog relatief goed het hoofd kunnen bieden. Pillen volgde eind vorig jaar Foppe Atema op en sprong op een trein die al goed op gang was gekomen. Bij het bestrijden van de crisis hebben over-heden, ondernemers en de overige instellingen en organisaties, zoals het onderwijs, elkaar gevonden na uitge-breide brainstorms en werksessies. Op Achterhoekse schaal proberen ‘de drie O’s’ elkaar nu op een innovatieve en productieve manier te versterken. Pillen stuurt mee, als eerste vertegenwoordi-ger van vierhonderd leden.

Wat is hèt ondernemersbelang bij deze nieuwe vorm van regionale krachten-bundeling? “Dat we met het oog op onze toekomsti-ge mogelijkheden alles moeten doen om onze mensen goed opgeleid te krijgen.

Dat was altijd al een probleem. We moe-ten daar op een goede manier geza-menlijk in onderwijs investeren. Nu zijn onze inspanningen nog te versnipperd. Daarbij gaat het ook om de vraag hoe we afgestudeerden uit de Achterhoek hier terug kunnen krijgen, maar ook om goed gebruik temaken van de ken-niscentra rondom ons, in Wageningen, Nijmegen, Twente en Münster.”

Waarom is dat nodig? “Dan geef ik een voorbeeld uit mijn eigen bedrijf. Het niveau van onze tech-nieken en de procesbeheersing neemt toe. De conven tionele machines worden vervangen door computergestuurde ro-bots die 24 uur per dag en zeven dagen in de week draaien.”

Wat betekent dat voor de medewer-kers? “Dat we steeds vaker de schaarser wor-den de hbo’ers met kennis van cijfers en wiskunde nodig hebben, naast de mbo’ers. Als je oplet, kun je in de pro-ductiehal tegenwoordig in een net pak werken. Als je maar goed bent opgeleid. Om dat voor elkaar te krijgen, zullen we vaker over onze kerktorens moeten kijken en samen nieuwe initiatieven moeten zoeken.”

‘De Achterhoekse

Groene Energie

Maatschappij is een

fantastisch initiatief’

En als we dat niet doen, wat is dan het gevolg? “Dan vrees ik dat we binnen de kort-ste keren een nog veel groter gebrek aan vakmensen krijgen. Dat tast onze economische groei aan. Ondernemers zullen met elkaar om werknemers gaan concurreren. Het is veel beter elkaar aan te vullen. Bijvoorbeeld door ver-schillende disciplines bij elkaar te bren-gen en samen te innoveren, zoals via het Achterhoeks Centrum voor Techno-logie gebeurt. We staan economisch een stuk steviger als we proberen innovatief voorop te lopen.”

Er is meer dan alleen maar economie…“Ja. Het gaat uiteindelijk om de kwa-liteit van onze samenleving. Als de Achterhoekse economie goed draait, is het voor onze jeugd interessant hier te blijven om te werken en lukt het ook om zoiets als goede ouderenzorg in stand te houden. De mix moet goed zijn, om ons allemaal goed in ons vel te laten zitten.”

‘Laten we leren van

Noordrijn-Westfalen’

Hoe ziet u de toekomst? Gaat de druk bij de drie Achterhoekse O’s niet van de ketel zodra de economie weer aan-trekt en de inzet gaat haperen?“Nee, want de lijn naar boven is nog maar een broze lijn. De noodzaak gezamenlijk op te trekken voor beter onderwijs en betere infrastructuur blijft bovendien bestaan. Gelukkig heeft onze gezamenlijke Achterhoekse agenda veel raakvlakken met de Europese agenda, zodat het mogelijk wordt met onze Duitse buren projecten met behulp van Europese steun op te zetten. Noordrijn-Westfalen kampt met dezelfde krimp- en scholingsproblemen als wij. Waarom kunnen we niet van elkaar leren? Tegen de tijd dat de druk van de ketel gaat, moet er al heel wat zijn opgebouwd.”

De gemeenten beslissen eind dit jaar over hun deelname. Gaat dat wel snel genoeg voor de ondernemers? Hoort u ze niet mopperen? “Ondernemers willen altijd snelheid maken. Overheden gaan langzamer. Het is daarom de kunst ons touw op span-ning te laten komen en niet te laten breken. We hebben elkaar nodig. Onder-nemers kunnen nieuwe bedrijventer-reinen willen, maar wat doen we met de bestaande? Laten we die verrommelen? De Achterhoekse Groene Energie Maat-schappij is ook een fantastisch mooi initiatief om tot een groene maatschap-pij te komen. Deze zaken uit de Achterhoek Agenda 2020 lukken alleen samen met de ge-meenten. Het is een kwestie van geven en nemen, zeg ik dan tegen mopperende leden. Meedoen is ook voor hen van es-sentieel belang.”

VNO-NCW voorman Gerrit PillenFoto: Carlo Stevering

31

Page 32: HELDER Magazine 03 in september 2011

32HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Kandidaten voor een tijdelijke baan mogen bij Ruvo een paar persoonlijke vragen verwachten. Zodat duidelijk wordt wat ze nou ècht willen. Het Didamse bedrijf voor uitzend- en schoonmaakwerk doet er namelijk alles aan om de best passende baan te vinden.

“We zijn op zoek naar de juiste klik tus-sen werknemer en opdrachtgever”, zegt Heidi Laros. Als intercedente is ze voor Ruvo de levende en ook een levendige schakel tussen vraag en aanbod op de markt voor tijdelijk werk. Haar eerste doel: blije werknemers. “Want als je met een glimlach werkt, gaat het goed. Dan is de werkgever ook tevreden.” Ruvo voorziet opdrachtgevers van tijde-lijke krachten in onder meer de bouw, distributie, industrie, schoonmaak en landbouw. De meesten bevinden zich in de Achterhoek, Liemers, Arnhem en Nijmegen. Of elders in Midden-Neder-land. Soms gaat het om opdrachten voor een paar uur of een paar dagen. Meestal duren ze echter enkele weken tot enkele maanden of langer. “Voor een gemoti-

veerde en betrouwbare kracht zetten wij ons graag extra in”, zegt mededirecteur Gerald Klaassen.

“Je merkt het op de werkvloer meteen als iemand niet in de sfeer of bij de stijl van het bedrijf of een team past”, zegt Laros. Met die ‘kracht van de werkvloer’ onderscheidt Ruvo zich van andere uit-zendorganisaties. Voor het vinden van de juiste koppeling maakt Laros maakt graag gebruik van haar ruime ervaring in de zorgsector, waar ze veel mensenkennis opdeed en leerde observeren. “Dat is eigenlijk belangrijker dan de vraag of iemand vol-doet aan àlle opleidingseisen en genoeg ervaring heeft. Wie zich goed inzet, kan ver komen.”Een voorbeeld? “Een bruisende jonge-dame van begin twintig meldde zich bij Ruvo zonder goed te weten wat ze

wilde. Ze was uitgekeken op haar werk in een winkel.” Het viel Laros op hoe stevig de jongedame met beide benen op de grond stond. Daarmee bleek ze de bijzondere koerier te zijn die goed over-weg kan met klanten en medewerkers in de branche voor automaterialen.Laros: “Daar was ze zelf niet op geko-men. Intussen heeft ze een vaste baan en is ze laaiend enthousiast. Daar doen we het voor. Zo gaat het vaker: als je goed oplet, is in de praktijk veel meer mogelijk dan je thuis had kunnen beden-ken.” Als uitzendbureau is Ruvo niet de grootste. Maar dat hoeft ook niet, vindt Klaassen. “Als we dankzij onze aanpak, met de blik voortdurend gericht op de beste klik tussen de klant en onze tij-delijke krachten, maar de beste blijven. Dat is onze ambitie.” Laros: “Als je met een glimlach op je gezicht naar je werk wilt, kom je naar Ruvo in Didam.”

Ruvo is lid van NBBU en voldoet aan de gebruikelij-

ke eisen voor certificaten, waaronder NEN 4400-1,

ISO 9001:2000 en VCU 2002/03. Geschikte werk-

nemers krijgen de kans zich bij te scholen.

“Wat is je droombaan? Voor welk werk mag ik je midden in de nacht wakker maken?”

Ruvo zoekt banen bij blije gezichten

Gezocht: vakluiWerkzoekenden met pit en karakter zijn altijd welkom. Ruvo heeft regel-matig kansen voor medewerkers voor administratieve, financiële en com-merciële functies. Ook voor recepti-onistes/telefonistes en schoonmakers kan Ruvo snel bemiddelen. Dat is ook het geval bij vaklui in vrijwel alle sectoren. Enkele voorbeelden: pro-ductiemedewerkers, bouwvakkers, monteurs en istallateurs. Bel ons via 0316-228 838.

Ruvo actief in vele sectoren

Schoonmaak en dienstverlening in de bouw zijn van oudsher belang-rijke takken van sport voor Ruvo. De rode busjes van het Didamse bedrijf komen voorrijden voor zowel particu-lieren als overheden en woningcorpo-raties, bijvoorbeeld wanneer nieuwe kantoren en woningen netjes schoon moeten worden opgeleverd. Ruvo verzorgt in opdracht van particulieren of woningstichtingen ook de schoon-maak van individuele woningen. Ook het opruimen van ontruimde wonin-gen is een specialiteit. Mededirecteur Klaassen: “We leveren altijd kwaliteit en reageren snel op vragen en offer-teverzoeken. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrentie.”

GroeiRuvo heeft zijn naam te danken aan de oprichters, de heren Rutjes en Vos. Zij begonnen in 1982 met het verlenen van diensten in de schoon-maak- en bouwsector. De vraag naar flexibel in te zetten personeel is sindsdien flink gestegen. Ruvo is meegegroeid en biedt tegenwoordig zowel geschoolde als ongeschoolde medewerkers aan voor tal van secto-ren. Meer weten? Kijk op www. ruvo-didam.nl.

Intercedente Heidi Laros van uitzend-organisatie Ruvo heeft in Huissen Grillo Natuursteen geholpen met een handige nieuwe magazijnkracht: Arno Brück.

Page 33: HELDER Magazine 03 in september 2011

33

STIHL en VIKING specialist voor de Achterhoek en Liemers: BODBEEK.NL

HET ADRES VOOR: AL UW TUIN-APPARATUUR EN MEER.

ST. JANSGILDESTRAAT 12 – BEEK0316-531273

Beggelderdijk 39(ingang winkel Helmkamp)

7091 HE Dinxperlo Telefoon 0315-244888www.tki-dinxperlo.nl

STERKin waterwerk

Maatwerk in:

Pompen en tuinberegening

Loodgieterswerkzaamheden

Sanitaire installaties

CV aanleg en onderhoud

Airconditioning

Elektrawerkzaamheden

Schrikapparatuur

in waterwerkSTERK

in waterwerk

De kracht van twee achterhoekse bedrijven,

Wissing Tuinen en Groendesign Eric Ticheloven gebundeld.

Het hoveniersbedrijf voor uw klassieke, natuurlijke,

moderne, duurzame, kleine of grote tuin.

Vernieuwend aan de basis: het tuinontwerp en

betrouwbaar in het vervolg: de aanleg en het onderhoud.

Combineert vormgeving en functionaliteit

tot een tuin in balans.

WISSING TUINEN - ERIC TICHELOVEN

De kracht van twee achterhoekse bedrijven, De kracht van twee achterhoekse bedrijven,

Het hoveniersbedrijf voor uw klassieke, natuurlijke, Het hoveniersbedrijf voor uw klassieke, natuurlijke,

Green... vernieuwend aan de basis, betrouwbaar in het vervolg

Turfweg 4 7004 HP DOETINCHEM Tel.: 088 - 100 1800 [email protected] www.greenm2.nl

Page 34: HELDER Magazine 03 in september 2011

34HELDER in Achterhoek en Liemers

BASIC WONEN is de gezellige woonwinkel waar u terecht kunt voor originele, betaalbare cadeautjes en mooie accessoires en stoere meubelen.

Laat u inspireren. We adviseren u graag.

Synagogestraat 9-b, Doetinchem, (0314) 395958www.basic-wonen.nl

Page 35: HELDER Magazine 03 in september 2011

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial 35

Vlottere betaling dankzij ‘opgevoede’ klanten

GGN Tijhuis en Partners adviseert en ondersteunt bij:• facturering, automatisering debiteurenbeheer • (pre-)incasso, sommaties en aanmaningen• dagvaarding wanbetalers, executie vonnis• schuldbewaking: na een vonnis de schuld blijven innen totdat het gehele bedrag is voldaan

Openstaande posten van debiteuren zijn dure posten. Vooral in slechte tijden, waarschuwt gerechtsdeurwaarder Andries Agterhuis. “Als het geld niet in kas is, is het lastiger je eigen werkne-mers en leveranciers op tijd te betalen. Met goed debiteurenbeheer kun je voorkomen dat je anderen voorfinan-ciert en je bedrijf in een lastige situatie verzeild raakt.”

GGN Tijhuis en Partners werkt vanuit het Winterswijkse kantoor voor bedrij-ven in de Achterhoek, Liemers en vaak ook ver daarbuiten. De kracht van het bedrijf: lokale kennis van zaken, inclu-sief die van vele trage of wanbetalers in de omgeving en een all round aanbod van diensten in het debiteurenbeheer. Agterhuis: “Dankzij onze organisatie met 28 vestigingen kan GGN dit in heel Nederland aanbieden.” GGN verzorgt alle diensten vlak van facturering tot beslaglegging, dus tot en met de laatste stappen richting rechter en daarna de executie van het von-nis. Naadloos lopen ze in elkaar over. “Omdat GGN alle experts onder een dak heeft”, zegt Agterhuis. “Bijvoorbeeld voor het opzetten van een goedwer-kende en geautomatiseerde debiteu-renadministratie, maar ook gerechts-deurwaarders. Daar ligt overigens de oorsprong van ons bedrijf. Vandaar onze naam: Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland.”

Duidelijk Agterhuis deelt graag zijn ervaring met ondernemers. Zijn belangrijkste tip?

“Wees consequent en helder in je com-municatie, zodat klanten precies weten waar ze aan toe zijn. Dat ze weten dat ze na twee brieven in een traject belanden, met incasso en beslaglegging. Zorg er daarom voor dat je het credit management op orde hebt en houd je er aan. Daadkracht en een zo hoog mo-gelijk resultaat beginnen bij het bedrijf zelf.” “Klanten kun je op deze manier opvoe-den”, voegt accountmanager Kimberley Lentink toe. “Als het traject duidelijk is, weten ze wanneer de incassokosten gaan lopen en wanneer de deurwaarder mag worden verwacht. Dan willen ze best betalen of een regeling treffen.”De meer confronterende en duurdere vorm van incasso zal dan niet zo vaak meer hoeven voorkomen, weet Agter-huis uit zijn tientallen jarenlange prak-tijk. “Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Gelukkig is het bij veel wanbe-talers voldoende als ze even schrikken.” Op ordeGGN helpt zijn klanten graag hun achterlopende debiteurenadministratie en het bijbehorende beleid op orde te brengen. Met goede leveringsvoor-waarden en correct opgestelde brieven vormt het de basis voor het voorkomen juridische problemen verderop in ‘het traject’. “We kunnen niet verwachten dat elke mkb-ondernemer over die ken-nis beschikt”, vindt Lentink.Een ondernemer kan zijn credit manage-ment snel op orde krijgen door voor korte tijd een GGN-medewerker bij zijn bedrijf te laten detacheren. Vervolgens kan hij er voor kiezen welk deel van

zijn incassotraject hij wil overlaten aan GGN. Bijvoorbeeld het deel na de aan-maningen. Het behoud van de klanten en omzet blijft bij de meeste schuldei-sende ondernemers voorop. Agterhuis: “Daar letten we natuurlijk op. Nieuwe stappen zetten we ook daarom altijd in overleg met de klant.”

Lentink: “Ondernemers in de Achter-hoek zijn trots. Hier geldt nog: ons kent ons. Dat maakt het voor ondernemers soms lastig betaling af te dwingen. Maar we kunnen er ook gebruik van maken.”Agterhuis: “En dankzij onze vestigingen in heel Nederland weten wij ook in an-dere streken wat daar in het verleden bij wie al het beste werkte om de factuur uitbetaald te krijgen.”

GGN Tijhuis en PartnersMisterstraat 987101 EZ WinterswijkTelefoon 088-845 4355 Mail [email protected]

Directeur André Agterhuis (midden) en accountmanager Kimberley Lentink

(tweede van links) met collega’s.

Page 36: HELDER Magazine 03 in september 2011

36HELDER in Achterhoek en Liemers 36HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

De vergrijzinggolf raast ook door het mkb: binnen enkele jaren zijn in Nederland zo’n honderdduizend ondernemers 65 jaar of ouder.

Zij komen erachter of ze hun opvolging goed kunnen regelen. Een deel zal het lukken netjes hun zaak aan de volgende generatie over te dragen en met een gerust hart met pensioen te gaan. Maar een deel ook niet!

Een groot aantal anderen voelen zich gedwongen maar door te blijven gaan, omdat ze geen alternatief zien. Directeur Cees Buys van BedrijvenLease heeft de laatste jaren goed nagedacht over de toekomst. Met name de toe-komst voor bedrijven die tussen de 3 en 120 werknemers hebben. “Het gaat om astronomische aantallen. We zien de vergrijzing al aan de winkelstraten, waar uit gebrek aan opvolgers al heel wat winkelpanden leeg staan. Dat worden er alleen maar meer. Vergrijzing, krimp: we weten al jaren dat dit aan de hand is. Maar wie doet er wat aan?”

DramaVoor Buys is het helder dat er sprake is van een belangrijk maatschappelijk probleem waarbij politici en vertegen-woordigers van belangenorganisaties aan de kant blijven staan. “Het probleem lost zich volgens hen vanzelf op”, zegt Buys terwijl hij zich langzaam opwindt. “Maar hoe gaat het dan verder met de werkgelegenheid, als de oudere onder-nemer het niet langer meer volhoudt en plotseling de zaak moet sluiten? Dat is meer dan een persoonlijk drama en kapitaalsvernietiging. Het gaat ook om de voorzieningen in een dorp of stad. De lege panden stralen negatief af op hun

omgeving. De vergrijzing van het mkb is dus ook een maatschappelijk probleem dat alleen maar groter wordt.”Buys, sinds 1993 werkzaam als zelf-standige verander- en crisismanager, heeft een boek aan het snel groeiende fenomeen gewijd. Hij kent de onder-zoeken en andere bronnen. “Zes jaar geleden was de bedrijfsopvolging een probleem voor veertienduizend onder-nemers in het mkb. Nu zijn dat er zo’n tachtigduizend. Blijkbaar is de markt niet in staat de match tussen de generaties te maken.”

DrukWie Buys hoort, ziet ons leven alleen maar drukker worden. Met het afscheid van de babyboom gaan de veranderin-gen snel. Het beroep op het kleinere aantal beschikbare arbeidskrachten neemt toe. Dat zal de middenstand merken. “Tweeverdieners hebben geen zin om op zaterdagmorgen in de su-permarkt in de rij te gaan staan. Ze zijn opgegroeid met ict, ze zijn gewend alle informatie letterlijk in de hand te heb-ben. Daar zullen ze gebruik van maken om tijd voor sport, recreatie of elkaar over te houden.”Het is voor Buys overi-gens nog maar de vraag of supermark-ten in de toekomst kunnen overleven. “Winkelen moet volgens mij vooral leuk zijn. Fun. Als je als ondernemer niets aan zijn ervaring weet toe te voegen, gaat de klant wat anders doen.” Een slager neemt zijn klanten daarom mee op een ‘culinaire reis’, bijvoorbeeld door kook-workshops houden. Daar leert hij zijn klanten nog beter kennen. “En hij moet passie voor zijn vak hebben.”

TrendsOplossingen voor bedrijfsopvolgingen in het mkb zullen met de maatschappelijke trends rekening moeten houden. Bedrij-venLease, waarin een groep deskundigen en investeerders de krachten heeft ge-bundeld, doet dat. Buys: “Een gezonde winkel nemen wij over. BedrijvenLease zoekt er een nieuwe ondernemer voor.

De oude eigenaar krijgt een bedrag ineens en in de jaren daarna gespreid de rest van de waarde. Zijn opvolger verdient de investering terug en krijgt steeds meer aandelen, totdat hij of zij na een jaar of zes de zaak helemaal in handen heeft.” BedrijvenLease komt per branche met een aangepaste unieke, marktonderscheidende formule, waar-mee het bedrijf kan groeien. Gelijksoor-tige zaken worden gebundeld in een fonds met aandelen die op de NPEX-beurs vrij verhandelbaar zijn. Op deze manier is voor de bedrijfsovername geen lastig te verkrijgen banklening nodig. Buys hoopt dat zijn BedrijvenLease er snel veel concurrenten bij krijgt. “Na-tuurlijk willen we iets aan de overnames overhouden, maar het is veel belang-rijker dat we met zijn allen een groot maatschappelijk probleem oplossen.” Een oproep aan ondernemers die opvol-ging zoeken, doet hij ook: “Hou je niet stil en meld je nu. Straks ben je een van de velen en raak je de zaak niet meer kwijt.”

’Voorkom leegloop winkelstraten’

BedrijvenLease helpt mkb bij stagnerende opvolgingGezonde bedrijven neemt Bedrijven-Lease altijd over. “Wij kennen genoeg jonge ondernemers die er mee verder willen”, legt directeur Cees Buys uit.Bij aankoop ontvangt de ondernemer tien procent van de werkelijke waarde ineens. Het restant ontvangt hij in maandelijkse bedragen. Het eigen-dom gaat eerst over naar Bedrijven-Lease, die een nieuwe ondernemer met een nieuw bedrijfsplan aan het werk zet. Dat kan als franchise en met een nieuwe formule zijn. Afhankelijk van de omstandigheden en prestaties, komen de laatste aandelen van het bedrijf na zo’n zes jaar bij de opvolger terecht. BedrijvenLease doet na de overname graag een beroep op de expertise van gepensioneerde ondernemers door ze inhoudelijk bij een fonds van gelijk-soortige bedrijven te betrekken.

Voor meer informatie: Office BedrijvenLease Westzijde 144 1506 EK Zaandam Tel: (075) 614 09 90 [email protected] www. BedrijvenLease.nl

Page 37: HELDER Magazine 03 in september 2011

37

Er zijn momenten in het leven waarop mensen, om verschillende redenen, behoefte hebben aan contact of steun op sociaal gebied. Adsisto, een particuliere organisatie, biedt u een vertrouwde handreiking …

Eenzaamheid

Veel ouderen staan er grotendeels alleen voor. Bijvoorbeeld omdat kinderen die ver weg wonen niet voldoende in staat zijn hen te bezoeken. Kortom tijdens die eenzame momenten staat Adsisto voor u klaar met een luisterend oor en inlevingsvermogen.

U krijgt van Adsisto steun zoals u dat wenst, zoals het moet zijn: maatwerk en vertrouwen. 06 57249356

www.adsisto.nl

Innoveren met techniek èn subsidie?

Bel met Rob Ottervanger. Hij is in Oost-Gelderland de specialist voor subsidies en technische innovaties.

Ottervanger Advies levert aanvragen voor subsidies en adviezen die zorgvuldig en effi ciënt zijn opgesteld. Zodat de innovator zich kostbare tijd bespaart en niet meer kosten maakt dan nodig is om de volgende stap te kunnen zetten.

Puttend uit zijn ruime ervaring en technische achtergrond weet Rob regelmatig net iets extra’s aan een ontwikkeling toevoegen. Hij blikt bij de voorbereiding van adviezen boven-dien al ver vooruit: hoe regelt u de komende jaren het beheer van uw octrooirechten het beste?

Ottervanger Advies biedt u persoonlijke ondersteuning bij:• subsidie voor innovaties• octrooiaanvraag• beheer van octrooien in binnen- en buitenland

www.ottervangeradvies.nl telefoon 0314 - 390 125mail [email protected]

Page 38: HELDER Magazine 03 in september 2011

38HELDER in Achterhoek en Liemers

VO

IP-specialist Paul Tuinhout (rechts) en eigenaar Richard Daam

s van DriCom

.

Doetinchem 0314-325213 www.giesen.nl

De Isolatieshop B.V. Ambachtstraat 3 6905 DD Zevenaar Tel 0316 - 330365 Fax 0316 - 330366Mail: [email protected] www.isolatiemateriaal.nl

Uw adres voor betaalbare en duurzame isolatie!• Meer dan 10.000 m2 isolatie op voorraad zoals: glaswol, steenwol, PIR, XPS, EPS, etc. • Snelle levering mogelijk door heel Nederland•Naastisolatieookaccessoires:purschuim,isolatielijm,folie,alu-tape,profielen,etc.• Maatwerk bijvoorbeeld: mastiekschroten, zaagwerk, tevens verlijming van gips en hout op isolatie, kortom, alles is mogelijk!

Page 39: HELDER Magazine 03 in september 2011

39HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Paul Tuinhout heeft zich bij DriCom het laatste jaar ontwikkeld tot dé specialist voor telefonie via internet. Hij voorspelt een snelle groei bij zakelijke gebruikers van het fenomeen VOIP: Voice Over IP. Want, merkt de 23-jarige telkens weer als hij een nieuwe offerte uitbrengt, de voordelen liggen voor het oprapen. Zodra ondernemers ze doorkrijgen, maken ze de overstap.

De geluidskwaliteit van de telefoonver-binding via internet is net zo goed als via de traditionele lijnen. Alleen is bellen met VOIP goedkoper en flexibeler. Ook zijn er veel extra technische mogelijkhe-den, zodat een bedrijf zijn bereikbaar-

heid makkelijk vergroot. Je schakelt probleemloos en gratis door naar een andere locatie binnen het bedrijfsnet-werk. Bijvoorbeeld als de beller te lang moet wachten.”Onbekendheid met VOIP lijkt nog even de grootste drempel. Dat zal niet zo lang meer duren. “Thuis bellen ondernemers al vaak via internet dankzij hun gecom-bineerde abonnement op internet en bellen. Maar dan heeft het een andere naam. Een verschil hoor je niet.”

Hoe werkt VOIP? “Een werkende internetverbinding is de enige voorwaarde voor VOIP. Daar sluiten we nieuwe internettelefoons op aan. Dat kunnen draadloze toestellen zijn, maar dat hoeft niet. De gebruikers merken alleen dat hun gebruiksmogelijk-heden zijn verruimd. Ook mobiele tele-foons kunnen aan het bedrijfsnetwerk worden gekoppeld. Je kiest voor een mooi nieuw telefoonnummer of voor het behoud van het bestaande nummer. Dat kan in combinatie met doorkiesnummers en eventueel extra buiten-nummers.

Wat kan DriCom voor het installeren van VOIP doen? “Wij adviseren graag over wat handig is in een specifieke situatie en brengen vlot een offerte op maat uit. Daarbij maken we een eerlijke vergelijking van de huidi-ge en de toekomstige telecomkosten. De klant kan zien hoe snel hij zijn investe-ring terugverdient en wanneer het grote besparen begint. Als hij akkoord is, zorgt DriCom voor een naadloze overstap.”

Waarom biedt DriCom bedrijven VOIP aan? “Het is een mooie, zinvolle nieuwe ont-wikkeling waarmee we onze bestaande klantenkring een goede dienst bewijzen. Bovendien, VOIP past perfect bij de andere diensten die we al aanbieden, zoals computersystemen en alle randap-paratuur, netwerkbeheer en webhos-ting. Dankzij ons brede pakket hoeft DriCom niet naar anderen te verwijzen. Dat werkt wel zo snel en makkelijk. Eén telefoontje naar DriCom is genoeg.”

Zakelijk bellen via internet groeit snel

Bellen kan goedkoperDe gesprekskosten per minuut zijn bij een abonnement via VOIP tientallen procenten lager. De grootste bespa-ring bij veel bedrijven zal echter te danken zijn aan het opzeggen van de bestaande (ISDN-)lijnen en het afzien van een telefooncentrale.Specialist Paul Tuinhout leest voor uit een recente vergelijking voor een garagebedrijf: “Met het opzeg-gen van de twee oude telefoonlijnen bespaart hij 145,66 euro per maand. De gesprekskosten worden ook een stuk lager. Een telefoontje naar een mobiel nummer is liefst 44 procent goedkoper. Deze garage heeft zijn investering in VOIP binnen twee jaar terugverdiend. Dat is mooi.”

Flexibeler met VOIPDe telefoon met het vertrouwde bedrijfsnummer is dankzij het inter-net niet meer vast verankerd op één plek. Hij kan met de ondernemer of werknemer mee naar huis. Zolang er een internetverbinding is, werkt de VOIP-telefoon. De telefoon werkt dus ook onderweg of op locatie via bijvoorbeeld de laptop.VOIP blijkt handig voor een Neder-lands mkb-bedrijf dat naar Duitsland is verhuisd en de klanten via het Nederlandse nummer wil blijven spre-ken. Later op de dag gaat het num-mer mee naar huis in Nederland. Paul Tuinhout: “Met VOIP werk je veel flexibeler. DriCom gebruikt het om achter het nummer 0315 - 231737 voor drie locaties intern gratis door te schakelen. Zo hebben we onze dage-lijkse bereikbaarheid heel makkelijk met een paar uur verlengd.”

VO

IP-specialist Paul Tuinhout (rechts) en eigenaar Richard Daam

s van DriCom

.

DriCom is gespecialiseerd in computersystemen, randapparatuur, netwerkbeheer, IP telefonie, webhosting en design.DriCom is door de brancheorganisatie ICT Waarborg uitgeroepen tot ‘Computerwinkel van het jaar 2011’ in Gelderland.

VarsseveldSpoorstraat 28-1 7051 CJ Varsseveld

Gaanderen Bloemenweg 4-17011 AJ Gaanderen

Didam Kerkstraat 28a 6941 AH Didam

Telefoon: (0315) 23 17 37www.DriCom.nl

Page 40: HELDER Magazine 03 in september 2011

40

Dé party- en evenementenlocatie van Gelderland

Olde Beth in Wehl is klaar voor de toekomst. Vanaf vrijdag 9 september herleven oude tijden en is het verni-euwde Partycentrum & Steakhouse in volle glorie te bewonderen. Zaterdagavond 10 september trapt exploitant Arnhem Horeca BV in de vernieuwde omgeving af met een swingende Boogie Night in de dancing.

Freek Span, Tobias Haagsma en Frans Gazendam van Arnhem Horeca BV kijken terug op drukke tijden. Het driemanschap, in Arnhem en omgeving bekend als eigenaar van Brasserie De Boerderij en Café-Bar La Cannette, ging meteen na de overname voortvarend aan de slag om Olde Beth in een nieuwe jas te steken. Resultaat is een veelzijdig en eigentijds bedrijf dat onder leiding van Yvonne van der Meulen er helemaal klaar voor is om de komende jaren hoge ogen te gooien als partycentrum, evenementenlocatie, dancing én steak-house.

Authentieke uitstraling"Het kan de voorbijgangers de laatste weken niet ontgaan zijn dat er bij Olde Beth een en ander stond te gebeuren", aldus Freek Span. "Het exterieur kreeg een nieuw gezicht en niet veel later prijkte het nieuwe logo op de gevel. Ook het interieur hebben we flink onder handen genomen, echter zonder al teveel aan de authentieke uitstraling te tornen. Olde Beth moest tenslotte wel Olde Beth blijven. De entree, het sanitair,

de dancing en zalen zijn stuk voor stuk opgeknapt en onder andere voorzien van nieuwe kleurstellingen en verlichting. Verder werd de Skihut omgeturnd naar een eigentijdse lounge en beschikken we over een gezellig ingericht steakhouse waarvan met ingang van 9 september iedere donderdag tot en met zondag de keuken van 16.00 tot 21.30 uur geopend is ."

SpraakmakendDe zaterdagavonden staan vanaf heden weer in het teken van aantrekkelijke activiteiten in de dancing. De evenementenkalender, te volgen via de eveneens vernieuwde website en social media als Facebook, Hyves en Twitter, stroomt al aardig vol en ook de eerste bruiloften, bedrijfsfeesten en jubileumborrels staan al weer in de agenda. Freek Span: "Olde Beth is helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest. We hebben er met z'n allen ontzettend veel zin in om spraakmakender dan ooit voor de dag te komen."

Dé party- en evenementenlocatie van Gelderland de dancing en zalen zijn stuk voor stuk opgeknapt en

Olde Beth vernieuwd open!

Partycentrum Olde BethNieuwstraat 10 | 7031 EW WEHL | 0314 - 68 12 51

[email protected] | www.oldebeth.nl

Designed by 3DID interieurdesignwww.3didesign.nl

Page 41: HELDER Magazine 03 in september 2011

41

            Voor  het  najaar  

Op  de  zondag  9,okt.,  30  okt.  en  20  november.  Een  gemudlichen  middag  van  15.00  tot  een  uur  of  19.00.  Tijdens  het  dansen:  een  kopje  koffie,  een  hapje  of  dineren,  alles  naar  eigen  keuze.  Entree  €  7,50  p.p.  Deze  middag  wordt    muzikaal  begeleiding  door  dansorkest  Freeline.  

Achterhoekse  Avond  is  op  29  oktober  

Grensweg  13  7083  AM  Voorst-­‐Gendr.  tel.  0315-­‐681262  [email protected]  www.vanhal.nu  

Personeelsuitje? De leukste start maak je samen!Maak van het einde van de vakantie het beste begin voor uw personeel. Boek voor 1 november een groepsuitje op www.tbevents.nl onder vermelding van ‘Helder actie’ en ontvang 10 procent korting! Liever in 2012 een uitje plannen? Boek nu en profiteer van de korting!

Wie is de Mol spel € 32,50 (incl. btw)De mol doet er alles aan om jullie missie te saboteren. Wie kun je vertrouwen?Vanaf 16 personen - Duur: +/- 3 uur - Inclusief twee drankjes per persoon

Gek op Holland quiz met diner € 49,50 (incl. btw)De oergezellige ‘ons kent ons’ quiz met diner als perfecte gangmaker!Vanaf 20 personen - Duur: +/- 3,5 uur Inclusief welkomstdrankje, spelprogramma, quizmaster en een overheerlijk diner

City game The Phone € 32,50 (incl. btw)Een bloedstollende game waarin alles draait om dat ene cruciale telefoontje...Vanaf 16 personen - Duur: +/- 2,5 uur - Inclusief twee drankjes per persoon

w w w. t b e v e n t s . n l

10% ko r t i n g !

A l l e g r o e p s u i t j e s

Page 42: HELDER Magazine 03 in september 2011

KROEZESCHILDERWERKEN

Mr. Nelissenstraat 257156 MA BeltrumTel.: 0544 482 977Fax: 0544 481 909Mob: 06 516 838 89www.kroezeschilderwerken.nl

Peter Kroeze

Mr. Nelissenstraat 25, 7156 MA Beltrumtel: 0544 48 29 77 mobiel: 06 516 838 [email protected]

– van nieuwbouw tot monumentale woning– van particulier tot bedrijf– uitstekend werk– nette prijs– eerlijke afspraken

MAAK NU EEN

AFSPRAAK !

voor na

KROEZESCHILDERWERKEN

Mr. Nelissenstraat 257156 MA BeltrumTel.: 0544 482 977Fax: 0544 481 909Mob: 06 516 838 89www.kroezeschilderwerken.nl

Peter Kroeze

Tegelhuis Casa Alfama

Laat u inspireren in onze zaak in het hart van Doesburg. Ons team helpt u graag verder met een persoonlijk advies en zorgvuldig gekozen combinaties.

Open: woensdag t/m za-terdag van 10 tot 17 uur. Dinsdag ook op afspraak.Kerkstraat 5, Doesburg.

Telefoon 0313-473 504. Mail: [email protected] www.casa-alfama.nl

Ruim vijftien jaar specialist in hoogwaardige wand- en vloertegels, voor zowel binnen als buiten.

HELDER in Achterhoek en Liemers 42

Voor:• Wanden & plafonds• Sierpleisters,

spachtelputz & spackspuiten• Lijsten & ornamenten• Renovatiewerk• Particulieren & bedrijven

Voor Na Nieuwbouw Renovatie

Rozemarijn 167081 JC GendringenTel. (0315) 346796Mobiel: (06) 20037008info@stukadoorsbedrijfarentz.nlwww.stukadoorsbedrijfarentz.nl

LET OP: de 6% regeling voorwoningen ouder dan 2 jaar is verlengd!Profiteer hiervan nu het nog kan!

Voor een verhaal met inhoud …

Maak gebruik van onze journalistieke capaciteiten voor • opmaatgeschrevenweblogsenbedrijfsnieuws• vlotteopzetvanwebsitesvoorbedrijven• campagnesvoorhetgrotepubliek• projectvoorlichting• perscontactenenmediaplannen• reportagesenartikelen

www.jp8.nl

… bel 06-128 121 65.

Page 43: HELDER Magazine 03 in september 2011

K unst, muziek en culinaire genoe-gens: voor wie zijn zintuigen eens fijn wil prikkelen is een bezoek

aan Zeddam in het eerste weekeinde van oktober bijna verplicht.

Daar wordt voor de vijftiende keer het drie dagen durende festival Kunst & Kunstig gehouden. Het festival heeft in de loop der jaren een geheel eigen imago en sfeer opgebouwd. Bezoekers maken er op een laagdrempelige manier kennis maken met allerlei kunstvor-men. Honderden exposerende kunste-naars, tal van uitvoerenden en vele dui-zenden bezoekers vonden de weg naar de jaarlijkse manifestatie in Zeddam. Dat het dorp gelegen is in het schitte-rende Montferland, zal daaraan hebben bijgedragen. Dit jaar is het thema ‘Het beste van eigen bodem’. Tientallen kunstenaars uit de Euregio, zowel professionals en goede amateurs, exposeren doorlopend hun kunst in tal van vormen, soor-ten en maten. Dat gebeurt op diverse locaties, onder meer in het Bovendorp, het centrum en ook op fraaie buiten-locaties.

Het muzikale programma biedt drie dagen muziek en podiumkunst. Geselecteerd zijn verschillende koren, ensembles, bands en harmonieën. Ook leerlingen van de Muziekschool Oost-Gelderland geven acte de presence. De smaakpapillen worden gestreeld door de beste koks van eigen bodem op het ‘culi-plaza’ Varwijkplein. Bezoekers worden er uitgenodigd deel te nemen aan proeverijen, kookwedstrijden, kook-workshops en demonstraties.

Kunst en Kunstig opent vrijdag 30 sep-tember om 18 uur. Zaterdag en zondag (1 en 2 oktober) vanaf 10.30 uur. Op vrijdag- en zaterdagavond is vanaf 22 uur een avondkaart nodig. Entree met een dag- of avondkaart kost C= 7,50. De laatste optredens beginnen zondag om 17 uur.

Voor meer informatie over het pro-gramma: zie www.kunstenkunstig.nl.

Eikels van keramisch materiaal op de Padevoortseallee in Zeddam, tijdens een vorige Kunst en Kunstig.

Kijken, luisteren en proeven

Kunst en Kunstig Zeddam

43

Page 44: HELDER Magazine 03 in september 2011

Het weer van 2011 bracht ons dit jaar de ene na de andere extreme situatie. Tot eind mei leek het nog droger dan ooit te

worden. Sinds 1976 was

er niet meer zo weinig regen gevallen.Een maand later was het in wording zijnde droogterecord volledig verdwe-nen en eind augustus was 2011 op weg als een van natste zomers de boeken in te gaan. Voor landbouwers was

het dreigende beregeningsverbod ver achter de horizon verdwenen, net als de vakantiegangers op zoek naar een beetje zomergevoel. Ook voor de experts van Waterschap Rijn en IJssel verliep de omslag extreem snel. Het team dat

Droogte snel voorbijHELDER in Achterhoek en Liemers 44

Page 45: HELDER Magazine 03 in september 2011

Droogte snel voorbij

in juni nog regelmatig bijeenkwam vanwege de extreme droogte en lage waterstanden kon in één en dezelfde vergadering verder als het team dat rekening moest houden met mogelijke wateroverlast.

Woordvoerder Arian Kuil verbaast zich over de ongekende pieken en dalen op de grafieken. “In januari zagen we ook al behoorlijk hoge waterstanden in de rivieren. De schommelingen worden steeds extremer.” Voor een samenvat-

ting van het weerbeeld heeft Kuil maar een woord nodig: “Bizar.”

Het gras is mooi groen gebleven in de

Rijnstrangen bij Aerdt.

Foto: Jan van den Brink.

45

Page 46: HELDER Magazine 03 in september 2011

Body voor de bodySexy- functioneel- klassiek- in verschillende kleuren.

Met bijpassende slips,strings, hipsters. Of liever een lingeriesetje?

Hippe shorts voor uw man of slip?

Lingerlo voor mode op uw huid.

merken dames:Chantelle

Lingadore Mey

Rosa FayaSapph-Triumph

Sun� airBeach life

RingellaKunert

merken heren: HomMey

SapphSchiesser

dé keus voor dames en herenKerkstraat 3, Dinxperlo 0315 655248 www.lingerlo.nl

dé keus voor dames en heren

Kerkstraat 3, Dinxperlo 0315 655248 www.lingerlo.nl

Woordzoeker De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Schrap de hieronder opgegeven woorden. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin.

Weet u de juiste zin uit de overgebleven letters te vormen? Dan maakt u kans op een waardebon van 75 euro bij lingeriespeciaalzaak LINGERLO in Dinxperlo. Onder de inzenders van de juiste oplossing verloot HELDER Magazine 5 keer een waardebon van Lingerlo t.w.v. 75 euro.

Stuur uw antwoord met uw adresgegevens vóór 1 oktober naar: [email protected]

Of: HELDER MagazineOplossing PuzzelPostbus 4537000 AL Doetinchem

Prijswinnaars HELDER Magazine juni: mevr. I. Wisselink - Varsseveld, mevr. L. Essink - Dinxperlo, mevr. M. Piek - Aalten, mevr. J. Siep-Swart - Doetinchem, mevr. C. van Dee - Netterden, dhr. F. Tesser - Duiven

© Persbelangen

K A C H E L I N G E R L O H EO N E M I U R P R W E C K E NR K S P I N N E N W E B B E NE A T T N N G W O O G S T S PN S A A O E E J H T A S A O RS T A P I R H S S I R E M B EC A D L P F M I S A S P O N WH N V N P E M T A E O K A E AO J L T I I L K J E B I Y K NV E J K S W A S N I D I N K DE S E P B L A D E R E N E A EN L E W E E R R G R Z M M T LS L I J N C Z R E T S A A H IS C H I M M E L R A R A R M NN J I W A L N O T E N K B E G

© Persbelangen

K A C H E L I N G E R L O H EO N E M I U R P R W E C K E NR K S P I N N E N W E B B E NE A T T N N G W O O G S T S PN S A A O E E J H T A S A O RS T A P I R H S S I R E M B EC A D L P F M I S A S P O N WH N V N P E M T A E O K A E AO J L T I I L K J E B I Y K NV E J K S W A S N I D I N K DE S E P B L A D E R E N E A EN L E W E E R R G R Z M M T LS L I J N C Z R E T S A A H IS C H I M M E L R A R A R M NN J I W A L N O T E N K B E G

appelsasterbessenbladerenbokbierbrameneikelsinmaakkaarskachelkastanjes

korenschovenlaarzenlingerlomispelsmistoogstplaspompoenpruimenregenjasschimmel

spinnenwebbenstormtakkenbosvliegerwalnotenwandelingweckenwhiskywijnwind

46

Page 47: HELDER Magazine 03 in september 2011

47HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Gerichte benadering voor nieuwe klanten

De variatie aan bedrijvigheid in de Achterhoek en Liemers is enorm. Sommige bedrijven moeten het hebben van hun lokale klantenkring, andere verdienen vooral aan buitenlandse opdrachten. Of het gaat om de juiste mix. Bij het benaderen van klanten wil de één daarom zoveel mogelijke brede bekendheid in de eigen regio terwijl de ander heel selectief er voor kiest om landelijk of verder weg aan de weg timmeren.

De Arendsen Media Groep stelt actu-ele adressenbestanden voor bedrijven samen. “Op maat”, zegt eigenaar Jan-Willem Arendsen. “Dat is handig en kos-tenbesparend voor een B2B ondernemer die bijvoorbeeld een brochure gericht wil versturen, maar ook als hij direct contact met een potentiële klant wil opnemen. Onze bedrijfsinformatie valt naar wens op allerlei niveaus te filteren, bijvoorbeeld op regio, bedrijfsomvang of branche.”

Garantie op succes? Een garantie op succes bestaat niet. Een ondernemer weet echter wel voor welk type klant hij het meest kan betekenen. “Deze zitten qua omzet grotendeels bij zijn twintig procent van top-klanten, de zogeheten 80/20-regel”, zegt Arendsen. Samen met de ondernemer definieert hij deze groep interessante klanten zoda-

nig dat de database van de Arendsen Media Groep gelijkwaardige bedrijven gaat zoeken. “Dat is de basis. Vervolgens komen de potentiële klanten in contact met uw mensen. Daar zal de klik moe-ten ontstaan.” Eenvoudiger rendementHet laten zien van praktijkvoorbeel-den van bestaande klanten komt goed van pas bij het werven van die nieuwe relaties. Beide groepen vertonen immers veel overeenkomsten.”Als u vervolgens laat zien dat uw aanbod zich in de praktijk al heeft bewezen, wordt het een stuk eenvoudiger de klant te overtuigen. Welke ondernemer wil niet graag klan-ten leren kennen die hij net zo succesvol kan benaderen als zijn huidige top-klan-

ten? Arendsen: “Nieuwe klanten werf je het beste door ze zo gericht mogelijk te benaderen en de voordelen van je product zo concreet mogelijk, met voor-beelden uit de praktijk, te presenteren.”

Ook lokale bekendheidBedrijven die zich concentreren op een lokale markt en ook meer consumentge-richt zijn, hebben vooral behoefte aan een zo groot mogelijk lokale bekend-heid. Dan kan het gaan om het door-geven van actualiteiten zoals nieuwe producten of diensten, het attenderen op onderscheidend vermogen of koop-zondagen.Met onze grafische vormgever ver-zorgt de Arendsen Media Groep o.a. ook heel gericht mediaproducten voor huis-aan-huis verspreiding. Arendsen: “Veel ondernemers ook hier uit de regio gaan binnenkort hun reclameplan voor 2012 invullen. Als je dan kijkt naar het verspreidingsgebied, oplage en het soort product dat HELDER Magazine heeft, valt er met HELDER Magazine voor ondernemers, nog veel te halen en te besparen op traditionele reclame-campagnes. Handige ondernemers maken daar gebruik van.”

Arendsen Media GroepHofstraat 2, DoetinchemTelefoon 0314 – 361 [email protected]

Page 48: HELDER Magazine 03 in september 2011