HELDER Magazine 02 in juni 2011

48
juni / juli 2011 Slim met voedsel Artsen in actie tegen darmkanker Twitterles voor ondernemers Luisterend oor bij rijdende winkel “Ontwikkel jezelf” DOC Opleiding & Training 24 in achterhoek en liemers MAGAZINE

description

Onafhankelijk magazine in Liemers en Achterhoek

Transcript of HELDER Magazine 02 in juni 2011

Page 1: HELDER Magazine 02 in juni 2011

juni / juli 2011

Slim met voedsel

Artsen in actie tegen darmkanker

Twitterles voor ondernemers

Luisterend oor bij rijdende winkel

“Ont

wikkel

jezelf

DOC Opl

eidin

g

& Train

ing

24

HELDERi n a chte rhoek en l i emer s

MAG

AZINE

Page 2: HELDER Magazine 02 in juni 2011

!"#$%&!%'$()*'")*

LEUKSTE RESTAURANTVAN GEMEENTE AALTEN!

!"#$%"&#'("&)$*+$,-$"**.*/&)-&"*0$%$12#$"**.*3,"12$4

In ons gezellige restaurant met Balkan-, Kip-, Grill- en Vegetarische gerechten kunt u sfeervol dineren!

Ook voor het afhalen van pizza’s en menu’s kunt u bij ons terecht. Tevens verzorgen wij lunches.

Tevens beschikken wij ook over een dakterras waar u heerlijk kunt genieten.

Geinteresseerd in een volledig verzorgde catering voor een feest of partij? Bel ons voor de mogelijkheden of kom bij ons langs en we bespreken dit

onder het genot van een kopje ko� e.

Dr. v.d. Meerstraat 17091 CS Dinxperlo Tel.: 0315 - 65 45 49www.bonebo.nl

Het is weer bijna zomer, dus tijd voor een heerlijk Bonebo ijs!

Wij hebben diverse soorten en smaken.

Beggelderdijk 39(ingang winkel Helmkamp)

7091 HE Dinxperlo Telefoon 0315-244888www.tki-dinxperlo.nl

STERKin waterwerk

Maatwerk in:

Pompen en tuinberegening

Loodgieterswerkzaamheden

Sanitaire installaties

CV aanleg en onderhoud

Airconditioning

Elektrawerkzaamheden

Schrikapparatuur

in waterwerk

Page 3: HELDER Magazine 02 in juni 2011

In dit nummer

Bespaar slim op voedsel 4 Let op bij de boodschappen, de koelkast, het gebruik en de kliekjes.

Meer rustpunten voorrecreanten in Achterhoek 9Actie artsen tegen darmkanker 12Achterhoek loopt alvast vooruit op bevolkingsonderzoek.

Verborgen kampioen innoveert zitjes 14Met steun van Achterhoeks Centrum voor Technologie.

Twitterles voor ondernemers 17MKB Montferland beleeft primeur met #mut.

Rijdende winkel en luisterend oor 18Service voor minder mobiele ouderen op het platteland bij Ulft en Zeddam.

Uitzondering voor Doetinchemse ouderen 21Ondanks forse bezuinigingsronde.

Column Zijlijn 23Dennis Kemperman over voetbalculturen.

Droog voorjaar, grondwater laag 39Zomer vol evenementen 42Van Zwarte Cross in Lichtenvoorde via poëzie naar fotografica in Doesburg.

Colofon

Uitgeverij HELDER Magazine BV Postbus 453, 7000 AL Doetinchem

Hoofdredacteur Paul Versluis

Redactie 0314-361 623

[email protected]

Directeur Jan-Willem Arendsen

Advertenties, informatie 0314-361 623

[email protected]

Sluitingstijden advertenties: zie

www.heldermagazine.nl/advertentie

Bezoekadres: Hofstraat 2, Doetinchem

HELDER Magazine verschijnt huis-aan-huis in

Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doesburg,

Doetinchem, Duiven, Montferland,

Oude IJsselstreek, Oost-Gelre, Rijnwaarden,

Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

De redactie van HELDER Magazine is onafhanke-

lijk. De uitgever kan op generlei wijze aansprake-

lijk worden gesteld voor eventueel ondervonden

schade uit fouten en/of onvolledigheden van dit

blad.

Vormgeving: Frans Hesselink Ontwerpbureau

Fotografie: Fotopersbureau Jan van den Brink

Oplage: 101.500 exemplaren

Van de redactie

De zomer begint. Festivals, evene-menten en feesten veraangenamen het leven in veel plaatsen. Wie dit gebied door de oogharen beschouwd, denkt dat de Liemers en Achterhoek van feesten, verenigingen en partijen aan elkaar hangt.Voor een deel is dat natuurlijk ook zo. Ze drijven voor een groot deel op vrijwilligers. Ze zorgen op tal van ter-reinen voor een verband, dat in tijden van toenemende individualisering nog wel eens wordt gemist. Wat dat betreft is een bezoekje aan de evenementen (pag 42) niet alleen plezierig, maar ook nuttig.De redactie ziet dit element als een mooi tegenwicht voor de meer serieuze en voor sommigen misschien ook wel zwarardere onderwerpen.Daarmee doelen we vooral op de actie van artsen u in beweging willen zien te krijgen in de strijd tegen darm-kanker, een veel te veel voorkomende ziekte die goed is te voorkomen.Wacht geen jaren op het nieuwe be-volkingsonderzoek. Laat u op pagina 12 voorlichten en stap - als u de juiste leeftijd heeft bereikt - eens een keer extra op de huisarts af.

Paul Versluis

HELDER in Achterhoek en Liemers 33

Page 4: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Bespaar slim op voedsel

4HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 5: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Kilo’s aan goed voedsel veran-dert elke dag weer in afval. Zonde natuurlijk. Met wat meer kennis en handiger

gedrag valt tussen supermarkt en af-valbak flink te besparen. Slim inkopen, efficiënt koken èn goed bewaren levert minder afval en dus een mooi voordeel op. Wie handig is, bespaart jaarlijks honderden euro’s.

door Paul Versluis

Berkel Milieu, als afvalinzamelaar actief in onder meer Doesburg, Bronckhorst en Zutphen, heeft de voedselverspilling in zijn werkgebied onderzocht. Per huis-houden verdwijnt jaarlijks gemiddeld

honderd kilo vast voedsel in de afvalem-mer of op de composthoop. Dat is een schadepost per huishouden van ruim driehonderd euro per jaar.Met steun van onder meer het ministe-rie van infrastructuur en milieu en Wa-geningse onderzoekers ging het bedrijf recentelijk de voedselverspilling in drie typische wijken na. Op het platteland blijkt tot de helft minder organisch ma-teriaal in de afvalemmers te belanden. Misschien niet verwonderlijk, omdat er meer ruimte is voor compostering of dieren die kunnen worden gevoerd. Het onderzoek, opgezet in de aanloop naar nieuwe acties later dit jaar, spoort met eerdere onderzoeken. Opgeteld, gooien Nederlanders jaarlijks voor 2 tot 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg.

Voor de productie van voedsel is water nodig, net als mest- en grondstoffen maar ook energie voor transport en koeling. Door minder voedsel te gebrui-ken, kan ook de productie omlaag. Zo verminderen we de uitstoot van broei-kasgassen, het verbruik van schaarse grondstoffen en dus de druk op het milieu.De eigen portemonnee is daarom slechts een argument om kritischer en slimmer met de dagelijkse of wekelijkse voed-selinkopen om te gaan. Onze huidige levensstijl kan geen stand houden, is de overtuiging van onderzoeker Toine Tim-mermans bij Wageningen Universiteit en Research Center. Hij bestudeert daar al zo’n tien jaar hoe de voedselketen duurzamer kan worden gemaakt.

“Voor de hoeveelheid water, energie en voedsel die wij verbruiken, hebben we in 2050 vier aardbollen nodig. Tegen die tijd moeten we namelijk negen miljard aardbewoners zien te voeden, bijna drie miljard meer dan nu. Terwijl de wel-vaart en de vraag naar hoogwaardige eiwitten uit vlees stijgt en er steeds meer landbouwgrond nodig is voor biobrandstoffen die aardolie vervangen. Om aan de vraag te voldoen, moet de voedselproductie verdrievoudigen. Het voorkomen van verspilling is dan niet meer dan logisch”, zegt Timmermans. “Zo’n 35 tot 40 procent van al ons voed-sel wordt verspild. Dat halveren is een

realistische en forse stap tegen toekom-stige tekorten.”

BewustTimmermans baseert zich op projecten waarbij deelnemers alleen al door kri-tischer te kijken naar hun eigen gedrag al snel vele tientallen procenten minder voedsel naar de vuilnisbak brachten.“Het begint met bewustwording. Vijftig procent minder voedsel weggooien is in huishoudens zeker haalbaar. Tachtig procent van de Nederlanders denkt dat zij minder dan gemiddeld weggooien. Maar als ze eens goed bijhouden wat ze echt doen, schrikken de meesten en verandert hun gedrag meteen.”“Het begint met plannen. Hoe ziet mijn week er uit, wat is er nodig voor hoeveel personen? Dan ben je in de winkel of op

Bespaar slim op voedsel

Slim inkopen

Valkuil De uitstalling, de supermarkt of de lekkere trek verleidt je tot meer inkopen dan het gezin de komende week nodig heeft.

TipHet is simpel en het werkt: maak van tevoren een boodschappenlijst-je en hou je er aan. Daarbij houd je rekening met het aantal eters per dag. Reserveer een dag voor het hergebruik van de bewaarde kliekjes. Blijf wel flexibel genoeg om onverwachts meer of minder gasten aan tafel te kunnen bedienen.

Doesburger Rutger Met (30) doet voor zijn jonge gezin meestal de boodschappen. “Voor twee dagen tegelijk en altijd met een lijstje in de hand. Ik kijk eerst wat we nog in de koelkast hebben en welke com-binaties we kunnen maken. Als het druk wordt met werk of de zwem-lessen, koken we voor twee dagen tegelijk. De tweede dag gaat vrijwel altijd alles op. Anders neem ik het mee naar het werk. Heerlijk, zo’n lunch met koude pizza of pasta. Bovendien, ik kan er niet tegen als we eten moeten weggooien. Dat zal wel met mijn opvoeding te maken hebben.”

Slim gebruiken

ValkuilTe veel gekookt voedsel belandt bij het afval of eerst nog even in de koelkast om later alsnog nutteloos richting groene emmer te verdwij-nen.

TipVolg het recept. Zoek handige recepten om combi-naties met de kliekjes te kunnen maken stel een wekelijkse kliekjes-dag in.

In Zevenaar houden Jose Vleeming (55) en haar echtgenoot gemiddeld eens per tien dagen een kliekjesdag. “Dat is dan lekker makkelijk. Ik gebruik de restjes voor een bonen-schotel. Als het niet genoeg is voor een maaltijd, bak ik wat op voor bij de boterham. Als er een paar aard-appels of wat bloemkool overblijft, doe ik dat bij de rauwkost die we altijd vooraf eten.Appelschillen gaan naar de paar-den, het andere groen naar de kip-pen. Bij ons belandt bijna geen eten in de afvalemmer. Ik ga er heel be-wust mee om. Dat heeft te maken met respect voor de aarde en alles wat er op groeit en bloeit.”

5

Page 6: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Slim bewaren

ValkuilHet eten in de koelkast ziet er niet goed meer uit en kan weg.

TipLaat je niet altijd leiden door de houdbaarheidsdatum. Yoghurt een keer schudden en het waterige filmpje is verdwenen. Klaar. Schim-mel op de kaas? Snij het er af. Meer kennis van voedsel maakt je crea-tiever. Stel je vragen aan anderen of op internet.Hoe bewaar je een komkommer, een tomaat of een aardbei? De eer-ste bijvoorbeeld niet in de koelkast, omdat hij onder de vijf graden kou-deschade oploopt en minder lang meegaat. Verschillende groente- en fruitsoorten stellen verschillende eisen. Controleer en stel af en toe de temperatuur van de koelkast bij. Let vooral ook op het vak voor de groenten. Veel groente en fruit gaat het langste mee in een vak dat op slechts een graad gekoeld is.

Doetinchemse Mieke Oudendijk (47) heeft eigenlijk niet zo’n idee wat de ideale temperatuur van haar koelkast is. “Vijf graden, zeven graden? Ik weet het niet en ik con-troleer het niet. Ik zou niet weten hoe ik dat moet doen. In de super-markt kijk ik hoe ze de groenten en fruit bewaren. Als het daar niet in de koeling ligt, hoeft het bij mij ook niet de koelkast in. Ik vrees dat ik nog wel eens wat voedsel weggooi. Dat is een vorm van luxe. Als ik een bijstandsmoeder zou zijn, gebeurde dat natuurlijk niet.”

Slim weggooien

ValkuilVoor voedselresten die in de afval-bak belanden is de aanschaf ver-geefs geweest. Een kritische blik in de bak kan aan het denken zetten. Waar is het bij de aanschaf of in de keuken misschien niet helemaal goed gegaan? Hoe kan het creatie-ver en slimmer?

TipOngekookt organisch materiaal valt prima te composteren. Goed voor de tuin en vaak ook voor de afval-stoffenheffing.

In Doetinchem werpt Erica Woud (40) een blik in de groene container. De schillen onderin zijn onver-mijdelijk, maar het brood en de bloemkoolresten hadden misschien wel wat minder mogen zijn. “Jam-mer. Het ligt daar ongebruikt en ik heb er voor betaald. Ik heb eigenlijk geen idee wat het weggooien me elk jaar kost en wat ik zou kunnen doen om dat te vermijden. Beter inkopen misschien?”

de markt minder gevoelig voor impuls-aankopen. Als alles in de koelkast klaar ligt, hoef je bovendien niet nog eens naar de winkel, met opnieuw een kans om met te veel thuis te komen. Dat zit ook een beetje in onze cultuur. We wil-len nooit te weinig te eten hebben.”Na een tijdje zakt het verbeterde gedrag bij de meesten weg. Om structureel

afval te minderen is het dus zaak een methode te vinden die de bewustwor-ding en gedragsverandering bestendigt. Timmermans: “Misschien kun je een wedstrijd tussen wijken organiseren, met als doel zo min mogelijk organisch afval te produceren.”

Opgave Berkel Milieu zint op proefprojecten later dit jaar. Het doel is ervaring op te doen voor campagnes die later zijn uit te breiden tot heel Nederland. De overheid streeft naar twintig procent minder verspild voedsel in het jaar 2015. Een stevige opgave, vindt Timmermans. “Er is geen gemakkelijke en snelle oplos-sing. Het doel is wel haalbaar als we het allemaal willen. En na die twintig procent besparing moeten we verder, op naar de vijftig procent. Ik verwacht over tien jaar ook nog wel aan het werk te zijn voor een duurzame voedselketen.”

HELDER in Achterhoek en Liemers 6

Page 7: HELDER Magazine 02 in juni 2011

7

Page 8: HELDER Magazine 02 in juni 2011

DE NIEUWE HUSQVARNAZIT- EN FRONTMAAIERSVINDT U BIJ: BODBEEK.NL

HET ADRES VOOR: AL UW TUIN-APPARATUUR EN MEER.

ST. JANSGILDESTRAAT 12 – BEEK0316-531273

Autobekleding – Motorblok of compartiment – Velgen – Oldtimers – meer ...

Ultech-Droogijsreiniging | Industrieweg 25 , Gendringen (naast BP tankstation) 06-51305388 | e-mail: [email protected] | website: www.ultech.nl

Vieze autobekleding? • Klaar terwijl u wacht • Geen gebruik van water of stoom • Droge stoelen na het reinigen

ULTECH-droogijsreiniging is uw specialist in het reinigen van autobekleding met droogijs zonder water, stoom of andere reinigingsmiddelen.Heeft u ook vlekken in uw autobekleding waar u zich aan ergert? Dan is Ultech het juiste adres om dit te laten reinigen. Het reinigen gebeurt d.m.v. droogijs welke als blaasmiddel gebruikt wordt. Voordeel is dat de bekleding niet nat wordt, dus klaar terwijl u wacht!!! Het reinigen van een motorblok is ook mogelijk.

Kom zaterdag 11 juni 2011 tussen 9.00 uur - 17.00 uur naar onze bedrijfshal en maak kennis met deze unieke reiniging. Op deze dag ontvangt u 10 % korting.

Op onze website kunt u zien in welke branches ULTECH nog meer actief is. Wellicht biedt dit binnen uw bedrijf voordelen t.o.v. de traditionele reinigingsmethode.

profiteer van het lage btw tarief tot 1 juli nog 6% op werkloon

8

Page 9: HELDER Magazine 02 in juni 2011

DOETINCHEM – Fietsers en wande-laars vinden altijd wel een bankje om even te rusten. Maar punten waar recreanten en toeristen een toilet vinden en een kleine versnapering kun-nen gebruiken, zijn dunner gezaaid. De Achterhoek is sinds kort veertig van dit type officiële Rustpunten rijker.

Het netwerk van Rustpunten in de Achterhoek is een initiatief van de stichting Rustpunt. Ze zijn te vinden bij bijvoorbeeld landhui zen, boerderijen of kantines van campings langs belang-rijke wan del- of fietsroutes. De Rustpunten zijn te herkennen aan de speciale boomstamklem waarin de

fietsen kunnen worden gestald.De bekende Uutblaoshuuskes in de Oost-Ach terhoek worden in het traject van de Rustpunten geïntegreerd.

Het Woold, nabij Winterswijk. Het nationale landschap is een favoriete bestemming voor recreanten.

Voor de gehele Achterhoek kwamen bij de stichting 120 aanmeldingen binnen. Slechts een der de werd gehonoreerd. Fred van Heemskerk van de Stichting Rustpunt: “Zo is het bijvoor beeld niet handig twee rustpunten naast elkaar in te richten. We kij ken ook nadrukkelijk naar de verschil lende routes.”Andere criteria zijn onder meer dat er een toilet aanwezig is en een elektrisch oplaadpunt voor de fiets. Verder moet de onderne ming bij het Rustpunt vier dagen in de week zijn geo pend.

Meer rustpunten voorrecreanten in Achterhoek

9

Page 10: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Grotestraat 59, Gendringen www.mekersfietsen.nl

Prijs 1749,-

Maak nu

een proefrit

       

Midzomeravond  Hap  Trap      Vanaf  18.00  uur  wordt  u  ontvangen  met  een  hapje  en  drankje,  onderweg  serveren  we  een  heerlijke  maaltijd,  met  o.a.  asperges  en  bij  terugkomst  een  dessert    alles  voor  €  32,50  p.p.    Reservering    Gewenst!!  

Grensweg  13  7083  AM    Voorst-­‐Gendringen  0315-­‐681262  www.vanhal.nu  [email protected]  www.vanhal.nu  [email protected]  

NU BIJ MEKERS TWEEWIELERS

SPARTA E-MOTION C3

- Lage Instap- Onderhoudsvriendelijk- Dichte kettingkast- Eventueel uit te breiden met een 2-de accu.

Nu met 2e accu (399,-) en dubbele fietstas (99,-) van 2247,- voor 1999,-

www.maron.nlStationsweg 18, 7061 CT Terborg, 0315-328141

Unieke collectie, scherpe prijzen

en altijd veel voorraad!

10

Page 11: HELDER Magazine 02 in juni 2011

HELDER in Achterhoek en Liemers

De Westervoortse schrijfster Yana van Tienen heeft het voor elkaar: haar roman Inwisselbaar Ver-

leden verschijnt later dit jaar. Dankzij een vijf maanden lange campagne op en buiten internet verkocht ze voldoende aandelen om publicatie af te dwingen.

De zomer gebruikt Van Tienen om de tweede helft van haar manuscript af te ronden. De hectiek van de cam-pagne is voorbij, ze kan zich weer eens goed op het schrijven concentreren. De eindsprint achter het beeldscherm is ingezet. “Heerlijk. Het gaat goed zo. De deadline van 1 september moet ik kunnen halen. Ik hoop dat het boek nog voor de kerst in de winkel ligt.”

Van Tienen maakt gebruik van de ruim een jaar oude website tenpages.com. Die biedt een platform op internet en garandeert het vinden van een uitge-ver als de schrijver er in slaagt op tijd tweeduizend aandelen van vijf euro te verkopen.Dat lukte Van Tienen. Iets meer dan 160 aandeelhouders steunden haar boek.

WinstVeel sympathisanten kochten een of enkele aandelen. Genoeg anderen be-stelden er tientallen. Een enkeling nam zelfs meer dan honderd aandelen af.De aandeelhouders delen na publicatie net als de uitgever en de schrijver mee in de winst. In een rekenvoorbeeld laat Ten Pages zien dat een megasucces als Kluun maar liefst 750 euro per aandeel van vijf euro kan opleveren.De aandeelhouder ziet – als ontdekker van het schrijftalent – bovendien zijn naam vermeld op de laatste pagina en deelt een beetje mee in de eer.Van Tienen sprak met week- en dagbla-den, gaf een paar lezingen, zette haar

hele netwerk in en bleef maar campag-ne voeren en mails versturen.“Intensief”, noemt Van Tienen het laat-ste half jaar. “Zeker voor iemand die lie-ver rustig op zijn kamer zit te werken. Door je netwerk te mobiliseren, doe je tenminste iets om je boek gepubliceerd te krijgen.”Het alternatief? ,,Dat is het manuscript opsturen naar een uitgeverij. Daar komt het op een stapel te liggen en maar je moet afwachten.”

De meeste boeken halen in de verste verte geen oplages waarbij je aan een succes als dat van Kluun kunt gaan denken. Als het een schrijver bij Ten

Pages ook niet lukt zijn tweeduizend aandelen onder sympathisanten te slij-ten, krijgen de aandeelhouders vier van hun vijf euro terug.

VerrastDe reacties verrasten de Westervoortse op een Van Tienen plezierige manier. “De respons kwam vanuit de meest onverwachte richtingen, het viel niet te voorspellen. De actie vraagt om energie, maar je verdient je boek als het ware zelf.” (JP8)

Aandelenverkoop Westervoortse schrijfster

Boek verschijnt dankzijcampagne op internet

Inwisselbaar verleden, roman met historie

In Doetinchem werkt Yana van Tienen als beleidsmedewerker Cultuurhistorie en Monumenten voor de gemeente. Daarvoor was ze in Nijmegen actief, waar ze de discussies over de herbouw van de middeleeuwse Donjon en het Valkhofpark van nabij meemaakte.

Het plan voor herbouw leidde tot veel debat en een referendum. Een kleine zestig procent van de kiezers kwam op. De meerderheid stemde voor. Een minderheid treurde om de aantasting van het stadspark. Het bleek genoeg voor inspiratie bij Van Tienen. Ze schrijft nu een histo-risch getinte roman waarin feiten en fictie door elkaar lopen.De lezer kennis maakt kennis met spelers in de beroepspraktijk van de schrijfster: archeologen, landschapsar-chitecten en projectontwikkelaars trekken voorbij.Hoofdrolspeelster is de Arnhemse studente Mayke. Een jonge, eenzame

vrouw vol fantasie en stille verliefd-heden: op mannen die alleen in haar dromen bestaan, maar tenslotte ook op een medestudent. Ze krijgt de op-dracht om historische stadsparken te onderzoeken en ze raakt gefascineerd door de bijzondere geschiedenis van het Valkhofpark.Mayke wordt ongewild partij in een langlopend en geheimzinnig conflict rond het park. Romantiek en spanning meten zich hier met de realistische problemen. Plaatsen van actie zijn Arnhem, Nijmegen en Velp.

De eerste twintig pagina’s van het ma-nuscript Inwisselbaar Verleden zijn al te lezen via www.tenpages.com. Van Tienen deed eerder schrijfervaring met Nijmegen Ontwikkelt, cultuurhis-torie aan de Waal en drie boeken over paarden. In opdracht van het ministe-rie Onderwijs Cultuur en Wetenschap schreef ze ook een wetenschappelijke uitgave.

11

Page 12: HELDER Magazine 02 in juni 2011

De conditie van de darmen onderzoekt specialist Van de Meeberg in het Slingeland Ziekenhuis met een coloscoop. Boven en rechts: dokter van de Meeberg. Foto’s Jan van den Brink.

‘1 op de 20 mensen krijgt darmkanker’. In de wachtkamers van de vele tientallen huisartsen in Oost-Gelderland hangen sinds kort bescheiden blauwe posters met de nuchtere boodschap. Grootste risico bij het oplopen van de zo veelvoorkomende dodelijke ziekte: de man of vrouw van vijftig jaar of ouder die niet op de hoogte is en daarom niet in actie komt om het risico te verkleinen.

door Paul Versluis

“Ik wil best meer patiënten zien, maar niet als het te laat is. En al helemaal niet als we hun dood eenvoudig kunnen voorkomen.” De Doetinchemse specia-list in maag-, darm- en leverziekten, dr. Paul van de Meeberg, heeft er genoeg van om lijdzaam toe te zien bij darm-kanker. Want hij weet dat met routine-controles veel leed valt te voorkomen.

Van de Meeberg is een van de specialis-ten die zich - samen met de huisartsen in zijn verzorgingsgebied - sinds mei via de blauwe campagneposter en een website rechtstreeks richt op potentiële patiënten. Dat zijn er veel, aangezien iedereen van vijftig jaar en ouder een verhoogd risico loopt. Voor de bepaling van het individuele risico is contact met de huisarts nodig.

“Voordat sprake is van darmkanker, is er eerst een goedaardige periode waarin poliepen ontstaan. Ze lijken op cham-pignons. Je merkt er meestal niets van en dat kan jaren duren. Die jaren moe-

ten we dus gebruiken om de poliepen te verwijderen. Voordat ze doorgroeien naar een kwaadaardige fase en er ver-velende gevolgen ontstaan.”Klachten, zoals bloed in de ontlasting en veranderingen in de stoelgang, kunnen wijzen op een kwaadaardige fase van de ziekte. Maar dat hoeft niet. Een inwendig onderzoek met een coloscoop is vaak nodig om zekerheid te verkrijgen.

JongerAnders dan bij bijvoorbeeld baarmoe-derhalskanker (jaarlijks 650 nieuwe patiënten en 250 - 300 sterfgevallen), is er voor darmkanker (vijfduizend doden) nog even geen grootschalig bevolkings-onderzoek waaraan iedereen met een verhoogde kans kan meedoen. Hoewel

steeds meer Nederlanders door de vergrijzing van de bevolking vroeg of laat met een vorm van darmkanker van doen krijgen. Van de Meeberg: “We gaan van twaalfduizend naar vijftienduizend

Actie artsen tegen darmkanker 12HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 13: HELDER Magazine 02 in juni 2011

nieuwe patiënten per jaar. In de veer-tien jaar dat ik in het Slingeland Zie-kenhuis werk, heb ik alleen maar groei gezien. Het valt me op dat het steeds vaker om jongere mensen gaat.”Intussen willen de huisartsen en speci-alisten die wekelijks de nieuwe patiën-ten zien arriveren, niet op hun handen blijven zitten.

De eerste, eenvoudige actie om de ziekte op tijd te ontdekken, moet daarom van de potentiële patiënt zelf komen. Door simpelweg hierover eens een gesprek met de huisarts aan te gaan. Samen lopen zij de eigen risico-factoren langs. Dan blijkt welke actie het beste bij de eigen situatie past en of het zinvol is de ontlasting op bloed-sporen te laten onderzoeken.

De te bespreken risico’s hebben voor een belangrijk deel met onze levens-wijze van doen. Van de Meeberg noemt ongezonde voeding als een van de facto-ren: “Te weinig vezels, door te weinig groente of volkoren producten te eten.

En te veel verkeerde vetten, vooral dierlijke vetten. Mager vlees is beter. Eet ook minder rood vlees. Een visje is het beste. Volg de richtlijnen en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.”Roken, alcohol, overgewicht en te weinig beweging zijn ook factoren bij het ontstaan van darmkanker. “Ze zijn minstens zo belangrijk en hangen ook allemaal samen.”

GenenAndere risicofactoren zijn via de genen bij ons en onze familie van nature al ‘ingebakken’. Net als de andere risico’s lijken ze in dit deel van het land vaker voor te komen. Ze leiden daarom tot een hoger aantal darmkankerpatiënten in het oosten van Nederland. Van de Meeberg: “Families waarin erfelijkheid een rol speelt, komen hier vaker voor. Voor sommigen is de kans op darmkan-ker zelfs een op vijf. De huisarts stelt

vragen om risicogroepen te kunnen identificeren.”

Huisarts en patiënt kunnen vervolgens besluiten een volgende preventieve stap te zetten: een monster van de ontlas-ting voor labonderzoek inleveren. “Een positief resultaat wil in deze fase ove-rigens nog niet zeggen dat je de ziekte hebt. Maar als dat wel het geval is, ben je er in elk geval op tijd bij. Met meer kans op genezing dus.”De Nederlandse specialisten willen het goedkope onderzoek het liefst zo snel mogelijk en zo breed mogelijk opzetten. Door elke twee jaar de ontlasting van iedereen boven de vijftig te onderzoe-ken, valt de meeste ‘gezondheidswinst’ te boeken. Het gaat immers om grote aantallen, aldus de Doetinchemse spe-cialist. “Jaarlijks overlijden vijfduizend Nederlanders aan darmkanker, heel wat meer dan de driehonderd bij baarmoe-derhalskanker.”

ProefHet ministerie van volksgezondheid begint vanaf 2013 in enkele regio’s in het westen van het land met een bevol-kingsonderzoek. Tot spijt van de Achter-hoekse artsen, die voor de bescheiden campagne hun werkwijze rond darm-kanker al op elkaar hebben afgestemd en niet langer willen wachten.

Het grootste wapen in de strijd tegen deze ziekte is bewustwording. En ver-volgens het gesprek bij de huisarts. Van de Meeberg: “Mensen praten niet graag over hun stoelgang. Dat taboe moeten we echt wegnemen.”

www.darmkankercentrum.nl

Actie artsen tegen darmkanker 13

Page 14: HELDER Magazine 02 in juni 2011

door onze verslaggever

Rond de thuisbasis hebben maar weini-gen door waar de veilige kinderzitjes van Bobike worden gemaakt. “Maar in Taiwan weten ze echt wel dat die uit Doesburg ko-men”, zegt directeur Martin Stor van het Achterhoeks Centrum voor Technologie.

De aanjager van innovatie in dit deel van Nederland noemt Dremefa - de producent van Bobike - daarom een ‘verborgen kampioen’. “Daar kennen we er in deze streek vele tientallen van. Iedereen kent ze. Soms zijn ze wereldwijd topspeler op hun deel van de markt terwijl niemand weet dat ze uit de Achterhoek komen en hier voor werkgelegenheid zorgen. Jammer. In de toekomst, bijvoorbeeld voor het aan-trekken van nieuw technisch personeel, is meer naamsbekendheid wel nodig.”Onder fietsende ouders is Bobike in Nederland een begrip. Het bedrijf is we-reldwijd een belangrijke speler en heeft de ambitie om in elk geval in Europa de nummer één te worden. Als maakbe-drijf uit ‘s werelds beroemdse fietsland zou Bobike een streepje voor moeten hebben. Innovatie helpt. Voor de jongste versie van de zitjes zijn na twee jaar van voorbereiding drie vernieuwingen beschermd met een patent. Een daar-van is de handige nieuwe bevestiging van de gordels boven de schouders van het kind.

Tegelijkertijd wil het bedrijf zoveel mogelijk werken volgens het principe van cradle to cradle. De gebruikte grond-stoffen moeten daarbij in het ideale geval zonder waardevermindering tot in lengte van jaren kunnen worden hergebruikt.Directeur René Wolsink: “Daarvoor is

het nodig dat we de metalen en kunst-stofonderdelen makkelijk van elkaar kunnen scheiden. We klinken het kunststof niet meer vast aan de meta-len dragers. In plaats daarvan maken we tegenwoordig gebruik van bouten. Die schroef je zo los.”

Voordat Dremefa zich cradle to cradle-producent mag noemen, is er nog een lange weg te gaan. Zo is er nog geen economisch haalbare methode bedacht om de zitjes na gebruik naar Doesburg terug te halen. Een vorm van statiegeld zou te duur worden. Bovendien zorgt de degelijke uitvoering van Bobike voor een probleem: ze gaan tweedehands vele nieuwe levens tegemoet. “Toch zetten we alvast de eerste stap-pen”, zegt de enthousiaste onderzoeker en ontwikkelaar Jasper Hagedoorn. “Door nieuwe zitjes voor hergebruik klaar te maken.”Een zelf ontwikkelde en ook gepaten-teerde manier om patronen op het kunststof van het zitje aan te brengen, komt bijzonder goed van pas. Hage-doorn: “Dat voorkomt dat wij voor illustraties moeten gaan beplakken of bedrukken. Zo houden we het kunst-stof materiaal zuiver. Als we het na de toekomstige inzameling vermalen, is het niet vervuild met andere stoffen. Het kan dan opnieuw en zonder kwali-teitsverlies tot een nieuwe vorm worden geperst.”

Bij het Achterhoeks Centrum voor Technologie, tijdens een brainstorm met andere ondernemers, zijn Wolsink en Hagedoorn op enkele eerste ideeën gebracht om de levensduur van het materiaal in de zitjes te verlengen. Aangezien het maakbedrijf (bijna vijftig medewerkers) als een van de weinigen

in Nederland al zijn onderdelen ter plekke produceert, lijken er bovendien nog mogelijkheden voor meer nieuwe producten te ontstaan. Het Achterhoeks Centrum voor Techno-logie helpt innoveerders verder op weg door ze met elkaar of met kenniscentra in contact te brengen. Zo’n duw in de rug probeert Stor ook Dremefa mee te geven. Hij steunt de directie door andere innoveerders uit te nodigen hun lessen met Dremefa te delen. Stor: “Echt innoveren is best lastig. Dan is het han-dig om te leren van ondernemers die daar ook ervaring mee hebben.”

Jasper Hagedoorn vervoert dochter Geesje in het nieuwe kinderzitje van Bobike. Aan de nieuwe versie is twee jaar research & deve-lopment voorafgegaan.

Bobike Doesburg

Verborgen kampioen innoveert kinderzitjes

HELDER in Achterhoek en Liemers 14

Page 15: HELDER Magazine 02 in juni 2011

15

Page 16: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Bergh Optiek;met het oog op mensen

Elk mens kiest zijn eigen stijl. Ook elk oog is uniek en vereist een aanpassing op maat. De ervaring en vakkennis van onze medewerkers in combinatie met de professionele oogmeetapparatuur staan garant voor een persoonlijk deskundig advies.

Naast onze brillencollectie informeren wij u met plezier over de mogelijkheden voor contactlenzen, van heel goedkoop tot technisch zeer geavanceerde ontwerpen.

Komt u gerust langs, parkeren kan voor de deur.

brillen – oogmeting – contactlenzenZeddamseweg 6 ’s-Heerenberg telefoon (0314) 66 50 65

Openingstijden:dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uurvrijdag van 9.00 tot 20.00 uurzaterdag van 10.00 tot 16.00 uur

Lageheurnseweg 22 De Heurne tel: (0315) 65 29 39www.demeubelvakman.nl

DE HELE MAAND JUNI BIJNA

ALLES VOOR DE HALVE PRIJS.

Laat u inspireren met maatwerk van de meubelvakman.

KROEZESCHILDERWERKEN

Mr. Nelissenstraat 257156 MA BeltrumTel.: 0544 482 977Fax: 0544 481 909Mob: 06 516 838 89www.kroezeschilderwerken.nl

Peter Kroeze

Mr. Nelissenstraat 25, 7156 MA Beltrumtel: 0544 48 29 77 mobiel: 06 516 838 [email protected]

– van nieuwbouw tot monumentale woning– van particulier tot bedrijf– uitstekend werk– nette prijs– eerlijke afspraken

MAAK NU EEN

AFSPRAAK !

voor na

KROEZESCHILDERWERKEN

Mr. Nelissenstraat 257156 MA BeltrumTel.: 0544 482 977Fax: 0544 481 909Mob: 06 516 838 89www.kroezeschilderwerken.nl

Peter Kroeze

HELDER in Achterhoek en Liemers 16

Page 17: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Veruit de meeste ondernemers in het midden- en kleinbedrijf twitteren niet. Het sociale medium is nog te onbekend, te lastig, te onbekend of het tast de privacy aan.

Dat bleek tijdens de bijeenkomst die MKB Montferland op een mooie avond in mei wijdde aan het sterk groeiende fenomeen. Onder leiding van Dorothé Vos ontstond in de schaduw van Huis Bergh eerste een uitgebreide discussie over de voor- en nadelen, voordat er sprake kon zijn van iets wat ging lijken op een twitterles. Een greep uit de hobbels die de zestig aanwezigen in een snel tempo spuien: Twitter kost te veel tijd, de vele privébe-richten tasten je privacy aan, het is te ingewikkeld of je brengt de concurrent misschien ongewild op goede ideeën.

Wat Vos betreft zijn alle bezwaren gepasseerde stations. “Als jij niet voor je bedrijf twittert, blijf je achter. Een ander doet het namelijk wel.” Het beslag op de beperkte tijd van een ondernemer/twitteraar maakt op Ze-venaarse onderneemster geen indruk. “Televisie kijken kun je best missen. Je kunt ook twitteren als je op de bank zit.” Voor Vos is Twitter een uit de hand

gelopen hobby geworden. Sinds ze vragen ging beantwoorden, workshops geeft en op verzoek ondernemers komt voorlichten, is ze er een groot deel van haar werktijd aan kwijt.De mogelijkheden zijn legio: twitteraars bij evenementen zien ter plekke dankzij de hashtag hun reacties op een groot scherm voorbij glijden. Zo ook deze avond, met #mut. Scherpe observaties en de bestelling van twee bier wisselen elkaar af.

ProfileringVeel ondernemers vergroten dankzij Twitter hun naam en vindbaarheid op internet. Of ze gebruiken de dienst al dan niet in combinatie met een weblog om zich te profileren en zo hun imago bij de gewenste doelgroep te verbeteren. Ze maken van volgers ambassadeurs.Twitter is geschikt voor communicatie, is per definitie sociaal en leent zich niet voor harde marketing. Platte reclame-boodschappen verzenden zorgt er al-leen maar voor dat je wordt geweerd uit de overzichten.Vos: “Er komt al genoeg reclame op ons af. Als je twittert, merk je snel hoe de buitenwacht over jouw bedrijf denkt. Daar kun je op reageren. En je nieuws bereikt dankzij retweets snel een grote

groep volgers. Zo krijg je misschien snel een vacature gevuld.”Veel van de reserves verbleken binnen anderhalf uur. Argumenten voor de digitale van mond tot mond reclame komen over. De mogelijkheden voor het gebruik bij klantenservice blijken inte-ressant. Vos doceert: “Kijk eerst eens op Twitter.com rond.’’

Eerstelingen in het Montferlandse mkb twitteren hun primeur, anderen leren bij of verwonderen zich. Voor @doro-thevos is de #mut-doelstelling van de avond geslaagd. Ook voor haar persoon-lijk: “Dankzij mijn kennis van Twitter heb ik mij een avond lang voor zestig ondernemers in Montferland kunnen presenteren.’’

MKB Montferland

Twitterles voor ondernemers

Wie iets van de sfeer van de bijeen-komst wil proeven of zien hoe eerste-lingen twitteren, voert de hashtag in die de Zevenaarse onderneemster op haar bijeenkomsten gebruikt. Dat is #mut (zonder spatie) voor: Meer Uit Twitter.Tip: haal voor de eerste stappen op Twitter op www.fmkproject.nl het Twitterhandboek.

HELDER in Achterhoek en Liemers 17

Page 18: HELDER Magazine 02 in juni 2011

De overgebleven rijdende winkels bieden meer dan alleen maar boodschappen. Op het platteland weten

veel ouderen niet hoe ze zonder zouden moeten. Zeker als ze minder mobiel worden, helpt de winkel ze zelfstandig te blijven.

door Wendy Venhorst

“Veel klanten hebben zorgen of voelen zich alleen. En wat is er dan mooier om ze een luisterend oor te bieden of ze met een lach achter te laten?”Al bijna 35 jaar brengt Frank Siemes

vanuit Ulft met veel plezier de bood-schappen aan huis. “Dit is geen beroep, maar een roeping”, vertelt hij enthou-siast. De route voert vanmiddag langs Netterden, ’s-Heerenberg en Stokkum. Terwijl Frank de 10.80 m lange wagen behendig over kleine weggetjes stuurt,

vertelt hij hoe zijn vader het bedrijf overnam van zijn opa. Ook Frank rolde het vak in. “Ik werk al vanaf mijn zeven-de mee. Op mijn achtste kon ik een bus besturen.”Op het eerste adres rijdt Frank achter-uit het erf op. Bij de deur vindt hij een tas met een lijstje en een zeepdoosje met geld. Vliegensvlug pakt hij in: melk, brood, koekjes… De volle tas gaat naar binnen en Frank kijkt even of alles goed is. Dat wordt gewaardeerd. “Het sociale deel van mijn service is minstens zo belangrijk. Als je deze mensen niet even

gedag zegt, vereenzamen ze.” Bij het volgende adres toetert Frank. Een oudere man met een grote blauwe muts verschijnt. “Schreeuwerd, bu-j d’r weer”, plaagt hij. “I-j maakt de blagen wakker.” Terwijl Frank de boodschappen verza-melt, vertelt de klant over een medisch onderzoek. Frank vraagt verder. Na een ‘onkruid vergaat zomaar niet’ en een voorzichtig lachje op het gezicht van de klant, gaat de rit verder. Frank kent zijn geschiedenis. “Veel mensen die verdriet hebben of ziek zijn, moeten hun verhaal

HELDER in Achterhoek en Liemers 18

Rijdende winkel en

Op een donderdagmiddag doet Frank Siemes met zijn winkel Netterden aan.

SRVDe melkboer, de bakker en de groen-teboer kwamen ooit met hun waren langs de deur. Vanaf 1966 werden vanuit SRV-wagens ook kruideniers-waren verkocht.

De concurrentie met de supermarkt werd te groot. De SRV-formule ver-dween officieel in 1995. Rijdende win-kels lijken hun langste tijd te hebben gehad. Volgens Frank Siemes reden er tien jaar nog 3.800 rond, tegen-woordig slechts een paar honderd. In de Achterhoek is nog een handjevol rijdende winkels te vinden.

Page 19: HELDER Magazine 02 in juni 2011

luisterend oor

kwijt. Achter elke deur speelt wel wat. En omdat ik onderweg veel verdriet te-genkom, zorg ik soms voor vrolijkheid. Zo heb ik deze man eens in het zieken-huis opgezocht met een doktersjas aan. Maar hij herkende me meteen.”

VertrouwenFrank doet wekelijks zo’n vijfhonderd adressen aan rond Azewijn, Netterden, ’s-Heerenberg, Gendringen, Megchelen, Dinxperlo, Terborg en Silvolde. Ook jon-geren maken gebruik van zijn diensten. “Ik krijg honderd procent vertrouwen.

Klanten die slecht ter been zijn, geven me de sleutel. Soms mag ik zelf in de koelkast kijken om te zien wat er moet worden aangevuld.”Die service zal Frank de komende jaren waarschijnlijk vaker verlenen. Hij kreeg van de gemeente Oude IJsselstreek het verzoek een aantal klanten te bedienen, omdat de gemeente ze minder helpt. “Voorheen trokken hun verzorgsters een uurtje per week voor ze uit om samen de boodschappen te doen. Dat vang ik binnenkort op.”Frank manoeuvreert over een lange

oprit. Op weg naar de achterdeur komen de kippen hem tegemoet. Binnen zit een echtpaar van in de negentig. Terwijl Frank hun bestelling verzamelt, vertelt de man dat Frank een uitkomst is. “Als hij niet meer langskomt, dat zou een ramp zijn …” Frank levert tijdschriften af en neemt hij brieven mee naar de brievenbus. Extra geld pinnen kan ook.Soms gaat zijn werk onverwachts nog een stap verder. Zo trof Frank eens een vrouw die was gevallen en een nacht met en gebroken heup alleen in haar stoel had gezeten. Frank belde de dok-ter. “Dan bied je letterlijk hulp. Als het kan, doe ik dat.”

TasOp het volgende adres parkeert een oudere vrouw haar rollator voor de wagen en stapt voorzichtig in. Ze sloft op pantoffeltjes, samen met Frank, langs de schappen. Ze verzamelen een ‘leuke tas’. Frank: “Vaak wordt er niet op een cent extra gekeken.” De vrouw is blij met Franks wekelijkse komst. Ook waardeert ze het dat hij komt nabren-gen als hij iets niet bij zich had. “Anders zou ik de kinderen lastig moeten vallen, maar dat wil ik eigenlijk niet.”Het is volgens Frank een van de redenen waarom ouderen zijn komst waarderen. “Het liefste redden ze zichzelf en blijven ze zo lang mogelijk zelfstandig.”Zijn sociale functie is belangrijk, rea-liseert Frank zich. “Voor een praatje is in de supermarkt geen tijd meer. Wat dat betreft zijn het geen concurrenten. Bovendien kijk ik vaak letterlijk en figuurlijk bij mijn klanten in de keu-ken. Dat schept een band.” Frank kreeg cadeautjes toen hij opa werd. “Als mijn dochter gaat werken, neem ik de kleine mee in de wagen”, vertelt hij trots. “Of dat wel gaat? Dat deed ik met mijn kin-deren ook.”

19

Page 20: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Tegelhuis Casa Alfama

Laat u inspireren in onze zaak in het hart van Doesburg. Ons team helpt u graag verder met een persoonlijk advies en zorgvuldig gekozen combinaties.

Open: woensdag t/m za-terdag van 10 tot 17 uur. Dinsdag ook op afspraak.Kerkstraat 5, Doesburg.

Telefoon 0313-473 504. Mail: [email protected] www.casa-alfama.nl

Ruim vijftien jaar specialist in hoogwaardige wand- en vloertegels, voor zowel binnen als buiten.

De kracht van twee achterhoekse bedrijven,

Wissing Tuinen en Groendesign Eric Ticheloven gebundeld.

Het hoveniersbedrijf voor uw klassieke, natuurlijke,

moderne, duurzame, kleine of grote tuin.

Vernieuwend aan de basis: het tuinontwerp en

betrouwbaar in het vervolg: de aanleg en het onderhoud.

Combineert vormgeving en functionaliteit

tot een tuin in balans.

WISSING TUINEN - ERIC TICHELOVEN

De kracht van twee achterhoekse bedrijven, De kracht van twee achterhoekse bedrijven,

Het hoveniersbedrijf voor uw klassieke, natuurlijke, Het hoveniersbedrijf voor uw klassieke, natuurlijke,

Green... vernieuwend aan de basis, betrouwbaar in het vervolg

Turfweg 4 7004 HP DOETINCHEM Tel.: 088 - 100 1800 [email protected] www.greenm2.nl

20

Page 21: HELDER Magazine 02 in juni 2011

door onze verslaggever

Bibliotheken sluiten vestigingen, subsi-dies worden geschrapt en vertrouwde taken soms niet meer uitgevoerd. Alle gemeenten treffen maatregelen, kleine en grote, om de begroting na de econo-mische crisis weer op orde te krijgen. Culturele voorzieningen krijgen het zwaar te verduren.

Doetinchem staat ook aan de vooravond van besluiten over omvangrijke bezui-nigingen. Toch lukte het recentelijk een doelgroep met een lang gekoesterde wens aan het bezuinigingsmes en de kaasschaaf te ontkomen. De Doetin-chemse gemeenteraad stemde met een ontmoetingscentrum voor ouderen in het nieuwe cultuurcluster ’t Brewinc. Prijskaartje: een ton.Daarmee honoreert de plaatselijke politiek het initiatief van de ouderen en maakt ze bewust alvast een uitzonde-ring nog voordat er goed en wel over de bezuinigingen is besloten.

“In het centrum zijn veel senioren in ap-partementen komen wonen. Zij hadden nog geen ontmoetingsplek”, verklaart voorzitter Freek de Vos van het Centraal Senioren Overleg de behoefte. “Wat we al tien jaar wensten, wordt eindelijk gerealiseerd”, zegt medebestuurslid Jan Twilt. Hun Overleg van de bonden PCOB, KBO en ANBO vertegenwoordigt zo’n vijf-tienhonderd ouderen. Tweehonderd van hen kozen vorig jaar tijdens verschuil-lende bijeenkomsten voor vestiging op de begane grond van het cultuurcluster. Ouderen zullen als vrijwilliger. zorgen voor de organisatie en het beheer. Met VVV, bibliotheek en streekarchief als buren krijgen ze een levendige ontmoe-tingsplek.

Alle fracties toonden zich enthousiast over de locatie en het initiatief een-zaamheid tegen te gaan. Onder het mot-to ‘hoe ouder hoe slimmer’ suggereerde GroenLinks-raadslid Kuipers tevergeefs het budget helemaal ter beschikking van de ouderen te stellen. “Misschien weten zij het geld beter in te zetten.”

Namens SGP/ChristenUnie deed raads-lid Bulten een oproep aan iedereen om in de eigen omgeving ‘onze naasten niet te vergeten’. Hij waarschuwde dat het college van B&W ook dat het met de nieuwe investering en het afsluiten van een huurcontract vooruitloopt op de bezuinigingsdiscussie die Doetinchem nog voert.Ook VVD en CDA lieten zich kritisch uit over de gang van zaken. “We hadden beter kunnen wachten tot na een be-sluit over bezuinigingen”, voegde D66’er Moïze de Chateleux toe.

MuziekWethouder Van Dijk erkende dat hij voor de muziek uitloopt. Toch wist hij zijn critici van het nut van het nemen van een ‘aanvaardbaar risico’ te over-tuigen: in ’t Brewinc was nog maar één ruimte te huur en de benodigde aanpas-singen kunnen goedkoper tijdens dan na de bouw worden uitgevoerd. RandwegDoetinchem zoekt voor 13,5 miljoen euro aan bezuinigingen. Dat bedrag is opgebouwd uit tegenvallers bij de plaat-selijke grondverkopen, minder rijksgeld en het overeind houden van een zestal nieuwe plannen, zoals een multifuncti-oneel jongerencentrum. Ook de aanleg van de Oostelijke Randweg staat nog in de boeken. En nu dus ook het ontmoe-tingscentrum voor senioren aan de rand van de binnenstad.

Bezuinigingen

Uitzondering voor Doetinchemse ouderen

Moi

Doe-es-boerg

De vrouw in de Spaanse dorpswinkel begroet me hartelijk en geeft me twee klinkende zoenen waarna ze nog even in mijn wangen knijpt zoals mijn oma vroeger deed. “Ze komt uit Nederland”, zegt ze tegen de mensen in de winkel. Een vrouw met een wandelstok neemt me belangstellend op. Een man in een blauwe overal neemt even zijn strooien hoed af ter begroeting. “Ze is hier regel-matig”, vervolgt de vrouw. “Helemaal uit Doe-es-boerg. In Nederland.” “Ah Doe-es-boerg”, zegt de man met de strooien hoed. “Mijn zoon heeft er gewerkt. Maar ik meende dat Does-es-boerg in Duitsland lag?”“Nou”, zeg ik. “het zit zo...” Voor ik de kans krijg het verschil tussen Duisburg en Doesburg uit te leggen, in Spanje vooral een fonetische kwestie omdat de ui als oe wordt uitgesproken, zegt de vrouw van de winkel verbolgen: “Wel-nee, hoe kom je daar nou toch bij. Doe niet zo dom. Die mevrouw weet toch zelf wel waar ze woont. In Nederland toch?” Ik knik. “Zie je nou wel. Doe-es-boerg ligt in Nederland!”De meneer raakt nu geïrriteerd. “Mijn zoon, en dat weet ik zeker, woonde in Doe-es-boerg en dat ligt in Duitsland. En het is een vieze stad.” voegt hij er triomfantelijk aan toe. “Dat klopt! Heel vies”, mengt de vrouw met de wandel-stok zich nu in de geografische strijd.De winkelier is even uit het veld gesla-gen en kijkt me vertwijfeld aan. Dat ik Holandesa ben weet ze zeker, maar of het daar vies is? “Waarom kom je eigenlijk niet hier wonen?”“Tss”, doet de man met de hoed. “Alsof een Duitse hier wil wonen. Die lui zijn zo eigenwijs!”

Anneke de Bundel

HELDER in Achterhoek en Liemers 21

Page 22: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Patrick Bouwman, eigenaar van de Doetinchemse vestiging van Schuur-man Schoenen, ziet iets moois ontstaan. “Het Lyceumkwartier krijgt een allure en uitstraling die verder in de Achterhoek nergens is te vinden. Dat geldt ook voor de nieuwe win-kels. Ze zullen klanten tot uit de wijde omgeving aantrekken.”

In een hoog tempo laten bouw­vakkers van Veluwezoom Verkerk/Te Pas het nieuwe Lyceum kwartier verrijzen. Het is een moderne variant op het klassieke pand dat zo’n veertig jaar geleden is gesloopt. In de nieuwe vorm is er ruimte voor winkels en ruime appartementen. Op de begane grond en de eerste verdieping is plaats voor een achttal winkels, met een totaal opper­vlak van 3600 vierkante meter. Bijna tweederde daarvan is voor Bouwman. Boven zijn Schuurman Schoenen leidt hij straks ook een tweede zaak: na tien jaar krijgt Doetinchem weer een vestiging van Intersport. Een brede trap verbindt de twee. Rondom liggen nog kansen voor zes andere winkels. Met de Inter­

sport richt Bouwman zich op sportkle­ding, sportschoenen en accessoires voor onder anderen voetballers, hardlopers, tennissers, zwemmers en zaalsporters.

Schuurman Schoenen was de laatste tien jaar gevestigd aan de Heezenstraat, waar het uit zijn jasje groeide. In het Ly­ceumkwartier kan de zaak verdubbelen. De 35 medewerkers lopen zich al warm. “Ze zijn lyrisch”, zegt Bouwman. “Voor de formule Schuurman Schoenen probe­ren we een nieuwe stijl uit. De verlich­ting wordt goed, de ruimte is praktisch, de straat prachtig, van alles krijgen we

het nieuwste van het nieuwste.”Het personeel moet nog wachten tot september. De bouwvakkers hebben de zomer nodig om hun klus te klaren. Schuurman zet zo­lang de uitverkoop in. “Met twin­tig procent korting op alles”, zegt Bouwman. “In september begin­nen we op de nieuwe plek met de winter collectie.”

Aan de aantrekkingskracht van de nieuwe locatie wil Bouwman graag zijn steentje bijdragen. “Er moet

reuring ontstaan op het pleintje. Ik werk graag samen, met zowel mijn nieuwe buren als met de winkeliers van de Catharinastraat. Bijvoorbeeld door iets te organiseren met de sportverenigingen waarvan leden bij ons kleding kopen.” Bouwman is na zijn jarenlange ervaring vol vertrouwen over de wervende wer­king van het omliggende winkelgebied voor het Lyceumkwartier. “Dankzij het grote en diverse aanbod op een korte afstand. Je wordt in de winkels plezie­rig geholpen. Dat weten bezoekers te waarderen.”

Allure en uitstraling zonder weerga

Op het ritme van de stad

Wonen terwijl je meebeweegt op het ritme van de stad. Vanaf je terras horen hoe het dagelijkse leven op gang komt, waarna je met een paar stappen in het theater of de winkel bent. De historie inspireerde tot de herbouw van het Lyceum. De functies zijn nieuw: winkels en achttien luxe ruime tot zeer

ruime appartementen. Ze worden nog in 2011 opgeleverd. Henk Sentjens van ontwikkelaar Velu­wezoom Verkerk: “Hier kies je voor gemak met veel voorzieningen dichtbij. En klasse. Bij deze prachtig herstelde straat wordt authentiek mooi gecom­bineerd met modern. In de garage stap je in op je eigen parkeerplek en weg ben je. Actievelingen zullen zich in het

Lyceumkwartier thuis voelen.”Kopers mogen een beroep doen op een bouwbegeleider. Deze specialist regelt de realisering van extra woonwensen, zoals aanpassingen van de indeling, het lichtplan of het sanitair.

Meer weten? Bel Henk Sentjens op (0316) 333 955. Of kijk op www.lyceumkwartier.nu.

22HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Page 23: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Zijlijn

CultuurHistorisch. Zo mag het kampioenschap van voetbalclub Longa’30 uit Lich-tenvoorde in de eerste klasse E gerust genoemd worden. Voor het eerst speelt namelijk volgend seizoen een Achter-hoekse club in de hoofdklasse.Drie jaar geleden nog, in de zomer van 2008, stond ik langs de lijn bij een vriendschappelijk duel. De oranjehem-den hadden net een rampseizoen achter de rug: de titel in 3C was op de slotdag verspeeld en de nacompetitie was even-min een succes. De drie daaropvolgende seizoenen was het echter feest in Lich-tenvoorde: de titel in 3C, promotie in 2I en nu weer een kampioensfeest. En dus mogen voetballiefhebbers uit de Achter-hoek met gepaste trots naar de Liemers kijken. Die streek heeft met Babberich al decennia een club in de hoofdklasse. Want, voetballiefhebbers zijn ook maar gewoon mensen. En daarom willen ze zich continu vergelijken met anderen. Dat geldt evenzeer voor amateurvoet-ballers en -trainers in de regio. Geloof het of niet, er is een wereld van verschil tussen Liemers en Achterhoeks voetbal, vinden zij. ‘Achterhoekse ploegen spelen veel meer de lange bal, terwijl Liemerse teams proberen te combineren en voet-ballend een oplossing te vinden’ vertelde een (let wel, Liemerse) trainer mij ooit.Of het klopt, is de vraag. Maar het geeft aan dat de mens behept is met een enorme drang zichzelf aan anderen te spiegelen. De liefhebbers van amateurvoetbal in de regio worden volgend seizoen in de hoofdklasse C op hun wenken bediend. Voor het eerst kruisen een Achterhoekse en een Liemerse voetbalclub op dat hoge niveau de degens. Dat is niet alleen een confrontatie tussen de twee topploegen van het regionale amateurvoetbal. Het is ook een clash tussen twee totaal ver-schillende voetbalculturen. Althans, dat moeten we dan maar aannemen. Laat het nieuwe seizoen maar snel beginnen!

Dennis K

emperm

an

WINTERSWIJK/DOETINCHEM – Sneller verpleegkundige hulp thuis in de avond en het weekeinde. Dat is het effect van de nieuwe manier van samenwerken van de huisartsenposten in Doetinchem, Winters-wijk en Zutphen met de verpleegkundigen van Sensire.

De huisartsenposten krijgen vaak vra-gen waarbij eigenlijk meteen verpleeg-kundige hulp nodig is. De dienstdoende huisarts moet bij meerdere meldingen tegelijk echter keuzes maken.Verpleegkundigen van Sensire kunnen bijspringen. Bijvoorbeeld als het gaat om het plaatsen van een medicijnpomp in een terminale fase, het verbinden van wonden, het plaatsen van een ka-theter of het prikken van bloedsuikers. Overdag voeren (wijk)verpleegkundigen deze taken uit.Na een proef van een jaar is in april af-gesproken dat de drie huisartsenposten – waar mogelijk – het verpleegkundig

nachtteam van zorgverlener Sensire in-zet. Na het bezoek koppelt de verpleeg-kundige haar bevindingen terug aan de huisartsenpost.

VeranderingenSensire, de grootste zorgaanbieder in deze streek, maakte zich in 2009 los uit een mislukte landelijke fusie. Sindsdien maakt de organisatie een reeks aan ver-anderingen en vernieuwingen mee.Kleine, slagvaardige zorgteams in de wijk nemen bij Sensire tegenwoordig het voortouw. Meer wijkverpleegkun-digen (70) en minder managers (50) in dienst zijn daaraan te danken.Dat de samenwerking met de huisartsen is verbeterd, blijkt volgens Sensire uit de samenwerking die is aangegaan met de drie huisartsenposten in de Achter-hoek. “Onze vernieuwing werpt duide-lijk zijn vruchten af,” aldus Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire.

LIEVELDE - Ambachtelijke makers van streekproducten bieden voortaan een keer per maand hun waar gezamenlijk aan in Lievelde. Op het terrein van de kaas-boerderij aan de Eimersweg houden ze elke eerste zaterdag van de maand een boerenmarkt.

Volgens de initiatiefnemers is deze vaste ambachte lijke boerenmarkt de eerste in deze streek in deze opzet. Voor kinderen is de markt een gelegen-heid meer te leren over waar het eten vandaan komt. Kaasboer PeterWeenink: “We mik ken op vaste klanten, juist ook jonge ge zinnen. Bij het inkopen kan het hele gezin meegaan en hier proeven of vertier vinden.”Op de markt is een mo biele broodbak-oven te vinden, naast verse en inge-maakte groenten, kramen met wijn,

spelt, brood en bier, jammen en sappen, ijs, koeien- en geitenkaas, gerookte pa-ling, honing en vlees. Verder is plek voor oude ambachten.De boeremarkt wordt el ke eerste zater-dag van de maand gehouden (tot en met okto ber’, van 10 tot 16 uur. www.boerenmarktachterhoek.nl

Sneller hulp in weekeinde

Na proef huisartsenen verpleegkundigen

Maandelijks boerenmarkt in Lievelde

Gert Smits verkoopt op tweede pinksterdag bijzondere groenten op de boerenmarkt.

HELDER in Achterhoek en Liemers 23

Page 24: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Open avond voor alle opleidingen Doetinchem vrijdag 17 juni, Keppelseweg 1-3: 19.00-21.00 uur Enschede vrijdag 24 juni, Lasondersingel 96: 19.00-21.00 uur Open avond HBO in Doetinchem woensdag 22 juni, Keppelseweg 1-3 HBO Toegepaste Psychologie 18.30 uur HBO Bedrijfskunde: 20.00 uur

MANAGEMENT, SALES, MARKETING EN COMMUNICATIE

Managen is een vak, waarin je een eigen stijl kunt ontwikkelen. Ondernemende mensen plannen, orga-niseren, geven leiding, voeren veranderingen door en letten op financiën en marketing. Ze moeten snel kun-nen schakelen. Veel valt te leren van resultaatgerichte docenten van DOC. Zie www.doc.nl.

FINANCIËN

Ondernemende vakmensen met financiële kennis zitten nooit zonder werk. Met korte, intensieve cursussen verbeter je snel de parate kennis. Langere opleidingen zijn er voor een stevig fundament onder een nieuwe loopbaan. Informeer je op: www.doc.nl.

SECRETARIEEL / TALEN

Secretaresses stellen ondernemers in staat te schitte-ren. Hun werkzaamheden zijn uiterst gevarieerd: van afspraken maken tot zakenreizen regelen en vergade-ringen notuleren. DOC zorgt voor een landelijke erkenning. Meer op www.doc.nl.

AUTOMATISERING

Thuis, op het werk of onderweg: zonder de digitale werkelijkheid zijn we nergens en komen we nergens. Automatisering, ict en internet zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Voor basisvaardigheden èn voor meer specialistische kennis ga je naar DOC Opleiding en Training: www.doc.nl.

HBO BACHELOR

Bedrijfskunde, Toegepaste Psychologie en Personeels-management zijn voor het eerst op dit niveau in Doe-tinchem te volgen. In modules, in een ondernemend programma, ga je richting HBO-diploma. Bedrijfskun-digen in spe voorzien hun werkgevers al meteen van waardevolle adviezen. De meeste werkgevers geven een tegemoetkoming in de studiekosten. Ook de belas-tingdienst help indirect mee. Bel 0314- 368 600 voor meer uitleg over de mogelijkheden. Of ga naar www.doc.nl.

DOC leidt op voor ondernemend Nederland • Ontwikkel je talent • Zet de volgende stap voor je loopbaan

Actie: Pak je voordeelMeld je snel aan en ontvang een gratis workshop met een waarde van C= 195,-. Dit aanbod is geldig voor elke nieuwe student die zich voor 1 september 2011 met de actiecode opgeeft. Kies uit:

Memory management - Time management - Snellezen - Mindmapping - Sta in je krachtGeef je op met de actiecode: HELDER1011Kijk voor de actievoorwaarden op www.doc.nl

Management Opleidingen bij DOC

Beginnen met Managen, Leergang Middle Manage ment I, Middle Management I,Middle Management voor gevorderden, Leergang General Management, Leergang Middenkader Zorg en Welzijn, Middenkader Zorg en Welzijn, Middenkader Zorg en Welzijn voor gevorderden, Hoger Management voor Zorg en Welzijn

Bedrijfskunde Basisopleiding Bedrijfskunde, Praktische Bedrijfs kunde, Hogere Bedrijfskunde (CPION geaccrediteerde opleiding)

Logistiek en Kwaliteit Basisopleiding Logistiek en Kwaliteit, Magazijn-management en Distributie, Logistiek Management

Facilitair Facilitair Medewerker, Facilitair Middle Manage ment

Projectmanagement Projectmedewerker, Basisopleiding Project-manage ment P&O Praktisch Personeelsmanagement I, Praktisch Personeelmanagement II, Leergang Personeels management, Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid

Marketing Basisopleiding Marketing, Nima Marketing-A, Werken met Google Analytics, Schrijven van een marketingplan

Sales Mede werker verkoopbinnendienst, NIMA Sales A, NIMA Sales B

Communicatie, Leergang Communicatie, Nima Communicatie-A

Management Support Managementassistent, Officemanager, Hoger Management Support

Bachelors (HBO) Bachelor Bedrijfskunde, Bachelor Toegepaste Psychologie, Bachelor perso neels management

Financieel Administratief Finance for Non-Financials

24

Page 25: HELDER Magazine 02 in juni 2011

HBO BACHELOR student Manfred Vels

Manfred Vels (40) is in maart begonnen met de nieuwe opleiding HBO Bedrijfs-kunde. De vader van twee tienerdoch-ters kreeg na verschillende cursussen de smaak te pakken. Na het staken van een tijdslurpende hobby bleken boven-dien ineens alle voorwaarden voor de ruim driejarige opleiding aanwezig. Het is de opmaat voor Manfreds volgende stap in zijn loopbaan.

“Bij Sité Woondiensten werk ik in het team dat zich bezighoudt met de renovatie van huurwoningen. Daarvan zijn er 7500

in Doetinchem en Bronckhorst. Als een huurder het initiatief neemt en belt, kijken wij of de badkamer, het toilet of de keuken toe is aan vervanging.

BudgetEen deel van mijn werk is de omgang met huurders, de klanten dus, naast het rege-len van afspraken met aannemers, zorgen voor een planning en letten op het budget op de langere termijn.Na mijn MTS Bouwkunde kon ik meteen bij een woningbouwvereniging terecht. De afgelopen veertien jaar werkte ik voor

Sité. Op het vlak van vastgoed heb ik me met van alles beziggehouden, van kleine reparaties tot de grootschalige aanpak van een complex. Onze werkwijze is veranderd. Vroeger kon je nog wel eens een extra potje vinden om klanten tevreden te stellen. Dat is voorbij. Het budget is taakstellend en daar leg je verantwoording over af. Sité was een tra-ditionele woningverhuurder en is nu een moderne, klantgerichte organisatie. Dat vind ik ook wel beter, het houd je scherp en creatief. Ik ben mee ontwikkeld.

Reistijd“Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen, ben breed inzetbaar, ondernemend en nieuwsgierig. Ik wilde altijd al een HBO-opleiding volgen. De laatste jaren raakt ik geïnteresseerd in het reilen en zeilen van bedrijven en organisaties.De reistijd voor een studie in Nijmegen of Utrecht zou voor mij en mijn gezin te lang zijn. Dus toen ik las dat DOC Opleiding en Training met deze opleiding begon, heb ik me meteen gemeld. Na blessures moest ik stoppen met mijn vijftien uur per week hardlopen. Ik had de handen vrij voor een nieuwe hobby. En mijn 36-urige werkweek kan ik ook in vier dagen kwijt.

BrainstormHet is leuk als je merkt dat je zaken die je leert meteen kunt toepassen op je werk en je zo een andere kijk op de organisatie krijgt. Ik maak business cases voor mijn ei-gen werkgever. Ik heb zelfs een brainstorm voor twintig mensen geleid. Dat had ik niet verwacht. Mooi is ook dat ik collega’s prikkel om ook over hun toekomst na te denken.

Waar ik naar toe wil? Naar een leiding-gevende functie, binnen of buiten Sité. Ik wil voor mijn vijftigste directeur van een chocoladefabriek te zijn.”

Op weg naar de chocoladefabriek

Gratis studiegids

Vraag onze studiegids aan via [email protected]. Voor een overzicht van alle mogelijkheden: www.doc.nl.

Vraag om een gratis advies over jouw mogelijk heden. Bel 0314-368 600.

HBO in Doetinchem

Over drie jaar afstuderen als Bachelor HBO in de Bedrijfskunde, Toegepaste Psychologie of Personeelsmanage-ment? Dat kan nu ook in Doetinchem. Sinds maart biedt DOC Opleiding & Training deze opleidingen aan.

Contact

DOC NederlandKeppelsweg 1-37001 CE Doetinchem

Telefoon 0314-368 600www.doc.nl

DOC leidt op voor ondernemend Nederland • Meer kennis, meer kansen • Gratis advies over opleiding • Ontwikkel je talent • Zet de volgende stap voor je loopbaan

25

Page 26: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Doetinchem 0314-325213 www.giesen.nl

26

Page 27: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Jongeren uit Doetinchem zijn slecht op de hoogte van welke bedrijven er in hun gemeente zijn gevestigd. Onbekend maakt onbemind en dat is een probleem voor werkgevers die de komende jaren bij een slinkend aantal jongeren moeten zien toch voldoende medewerkers te werven.

door onze verslaggever

Vooral havisten en vwo’ers komen door gebrek aan voorlichting moeilijk in contact met bedrijven. Voor mavo-leerlingen is er het landelijke On-Stage programma, waar de leerlingen in con-tact komen met bedrijven in en rondom Doetinchem. Met de lancering van www.werkenindoetinchem.nlproberen overheid en ondernemers te de drempel voor de jeugd te verlagen.

Op de site kunnen bedrijven uit Doetin-chem zich presenteren aan jongeren. Ongeveer veertig bedrijven hebben intussen een profiel aangemaakt. Het

doel is elk Doetinchems bedrijf op de website te plaatsen en koppelingen met jonge bezoekers tot stand te brengen.“Havo- en vwo-leerlingen vertrekken vaak om verder te studeren. Door het gebrek aan kennis over het plaatselijke bedrijfsleven, zijn ze niet snel geneigd om later een baan in Doetinchem te gaan zoeken. Met de vergrijzing en met het wegtrekken van hoger opgeleide jongeren wordt het steeds lastiger voor Doetinchemse werkgevers om aan geschoold personeel te komen”, verkla-ren de initiatiefnemers het nut van de website.

Voor de gemeente Doetinchem en ondernemersvereniging IG&D valt www.werkenindoetinchem.nl onder de actiepunten die ze hebben afgesproken in een economische visie uit 2009. Ze werken momenteel aan een nieuwe visie, waarin ook wordt gereageerd op de periode na de economische crisis.

Doetinchem

Werkgevers trekken jongeren via website

Ontdekt

Lezen

Naarmate je meer weet van een plek krijgt deze een dieper reliëf, wordt het een teken in het land. “Het landschap lezen”, noemt Paul van der Lee dat. Wij staan bij het Boeyink-complex, gelegen tussen Doetinchem en Zelhem richting Halle.

Ooit stond er een molen, later kwam er een maalderij. Er was een bakker en een kruide-nierswinkeltje. Ze hadden eigen eieren, melk en groenten. De winkelomzet kwam van de boeren uit de buurt. In de jaren zestig van de vorige eeuw wer-den er silo’s bijgebouwd om de oogst aan graan van de hoger gelegen akkers (essen) op te slaan. Voor veevoeder. Naar het oosten lag eeuwenlang het veen: som-pige grond waarop niet viel te boeren en van waaruit op koude avonden de nevels opstegen. Goed voor griezelverhalen. Naar het zuiden ligt het adellijke landgoed Slangenburg.De geschiedenis van de plek in sneltrein-vaart: het veen werd ontgonnen, de adel verdween, het graan op de akkers maakte plaats voor maïs, veel boeren hielden er mee op, de bakker sloot zijn deur. De kruidenier volgde.

De silo’s van Boeyink raakten leeg en wachten nu op de sloop. Het oude pand met de bakker en het kruidenierswinkeltje wordt verkaveld in vier woningen. Op deze plek onderga je de ‘boerengeschiedenis’ van de Achterhoek in al zijn verscheidenheid. Paul van der Lee komt hier al jaren op zoek naar tekens van dat verleden, maar ook om er nieuwe tekens aan toe te voegen. Paul gidst mij rond over de zandpaden, langs de essen.Op een vijfsprong wijst hij alle landschaps-typen aan: het adellijke landgoed in de verte met zijn hoge gesloten bosrand, de iets golvende essen en de ‘nieuwe natuur’ van het voormalige veen dat boerenland werd maar nu weer mag verruigen.Wie het landschap goed leest, kan heel wat ontdekken op de vierkante meter.

Leo TraasHELDER in Achterhoek en Liemers 27

Page 28: HELDER Magazine 02 in juni 2011

28

Drs. Herman Hulshof

De Achterhoek is in staat om volledig zelfvoorzienend te worden door het produceren van biogas en kunst-mest. De technolo-gie hiervoor kan ze vervolgens expor-teren. Dat levert welvaart voor de Achterhoek én een bijdrage aan het mondiale energie, klimaat- en voed-selprobleem op.

Economische groei belast de aardeNatuurlijk wist u al lang dat de wereld­bevolking binnen één generatie, dus binnen veertig jaar, met 50% toeneemt en daarna langzaam verder groeit tot 2100. Natuurlijk wist u ook al dat deze groei eerst en voornamelijk in Azië plaatsvindt en dat dit continent zich met een economisch groeipercentage van rond de 10% als een speer ontwikkelt. Is het niet heel natuurlijk dat de mensen die daar wonen binnenkort eindelijk de

vruchten van hun groeiende welvaart gaan plukken, zoals wij dat ook decennia lang gedaan hebben en nog doen? Die economische groei belast echter de aarde (die in feite één groot ecosysteem vormt) in 2011 al 25% meer dan ze kan dragen: de zgn. footprint van de mens­heid. Een eenvoudige rekensom leert dat de belasting van dat grote ecosys­teem binnen veertig jaar nog vijf keer zo groot wordt. Waarom valt het kwartje dan nog steeds niet helemaal? Burgers, bestuurders en bedrijfsleven zouden moeten beseffen dat onze (klein)kinderen, bij ongewijzigd beleid, zeer grote bedreigingen te wachten staan. De meest concrete en ook voorspel­bare daarvan zijn een aantasting van de voedsel­ en energievoorziening. Als daaruit echte schaarste voortvloeit, zal dat leiden tot allerlei dramatische neveneffecten.

Tafel van GroenloIn de Achterhoek is het kwartje al geval­len. Ongeveer 250 burgers, bestuurders en mensen uit het bedrijfsleven heb­ben de handen ineen geslagen door gezamenlijk het Akkoord van Groenlo te tekenen, waaruit later de Tafel van Groenlo is ontstaan. Dat gebeurde in 2009 onder de regie van de Regio Achterhoek (het samenwerkingsverband van de acht Achterhoekse gemeentes). Het doel is om in 2030 al energieneu­traal te zijn Puur uit idealisme? Nee, het is boerenzakelijkheid, want als er schaarste komt, ontstaat er vraag en dan is het logisch om voor aanbod te zorgen. In dit geval is dat de combinatie van de productie van groene energie en van kunstmest. Die is nodig om de

Achterhoek: voorop in duurzaamheid

De Achterhoekkan de wereld redden

De ‘footprint’ of ecologische voetafdrukDe voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond­ en water­oppervlakte een bepaalde bevol­kingsgroep in een jaar gebruikt om zijn consumptie niveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Het gaat om een hypothetisch getal, gemeten in mondiale hectares.

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

In november 2010 overhandigde de Tafel van Groenlo drie ‘duurzaamheidsmoties’ aan een Tweede Kamerdelegatie

Page 29: HELDER Magazine 02 in juni 2011

29

landbouw te kunnen blijven voorzien van de steeds schaarser wordende fos­siele grondstoffen, zoals kalizout, een belangrijk ingrediënt van kunstmest, dat in drie jaar tijd drie keer zo duur is geworden. Met de kunstmest verkregen uit mest­covergisting wordt de “brood­nodige” productie van meer voedsel veilig gesteld.

Export van duurzaamheidDaarnaast is de ontwikkeling van deze kringloopsystemen (die daarna op de hele wereld kunnen worden toege­past) goed voor de werkgelegenheid; er moeten biogasinstallaties ontwikkeld en gebouwd worden. Biogasinstallaties en kunstmest als duurzame exportproduc­ten dus, die de Achterhoek van wel­vaart voorzien. Zoals Unilever met haar duurzame, ook CO2­neutraal gerichte gedrag haar imago en dat van haar merknamen wil upgraden, zo werkt de Achterhoek in gezamenlijkheid aan de daaraan ten grondslag liggende duur­zame innovatie. Op basis van onderzoek en een grootschalige praktijktest door een ingenieursbureau, is berekend dat het Achterhoekse combinatiesysteem kan leiden tot een kostprijs van biogas die 4 eurocent lager is (€ 0,21) dan de huidige kostprijs van aardgas (€ 0,25). Op termijn kan dus zonder subsidie biogas gemaakt worden. En het mooie is dat de Achterhoek haar eigen parti­

culiere gasbehoefte (zo’n 150 mln. m3) volledig met dit groene gas kan dekken. Tussen de dertig en honderd produ­centen zullen via een ringleiding van Alliander alle particuliere en ca veertig industriële en transportgerichte bedrij­ven van gas voorzien onder de koepel van de Achter hoekse Groene Energie Maatschappij BV (AGEM), waarin alle stakeholders een participatie nemen.

Rijk: graag meewerken met de Achterhoek!Daarvoor moeten nog een paar hobbels genomen worden, waarvan de zwaarste verbazingwekkend genoeg door de rijks­overheid zijn opgeworpen. De regelge­ving die bedoeld is om milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s tegen te gaan, werkt ineens contraproductief. Zo moe­ten kunstmest en mest die thermisch, dus steriel, is omgezet in biogas, niet meer onder de (risico’s) van de mestwet vallen maar gewoon als kunstmest ver­kocht kunnen worden. Daarnaast moet de lijst van mee te vergisten biologische lokale afvalproducten, zoals slootmaai­sel en afgekeurd voedsel, als zogenaamd covergistingsproduct aangemerkt wor­den. De groene Achterhoek is daarover druk in onderhandeling met ministerVerhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De TweedeKamerleden Samsom, Ormel en Houwers steunen deze missie. Zo maakt de agro­industriële Achterhoek, met een

beetje goede wil van het Rijk, van deze bedreiging een kans en levert zichzelf en de wereld een dienst van formaat.

Drs. Herman Hulshof is voorzitter van de Tafel van Groenlo en heeft een be­drijf (Koninklijke Hulshof) dat slachtbij­producten omzet in biogas, proteïne (food) en leer(voor meubels en auto’s). Hij werd daardoor manager van het jaar en kreeg de ‘Care & Profit Prize’ voor duurzaam ondernemen in 2006.

Zie ook www.regio­[email protected]

ECHT GROEN.

Bevolkingsgroei en -krimp

Terwijl de wereldbevolking in zijn totaliteit nog groeit, zal vanaf 2040 volgens de laatste nationale bevol­kingsprognoses van het CBS het inwonertal in Nederland langzaam afnemen. In de komende twintig jaar zal echter meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten al te maken krijgen met teruglopende bevolkingsaantallen. Krimp is een structureel verschijnsel, dat voorna­melijk wordt veroorzaakt door het feit dat er minder kinderen worden geboren, dan dat er mensen sterven. Deze ontwikkeling kan niet of nau­welijks worden bijgestuurd. De Tafel van Groenlo

De Tafel van Groenlo is een plat­form waarin bedrijven, burgers, kennisinstellingen en gemeenten samenwerken om de Achterhoek op termijn energieneutraal te maken. Energieneutraal wil zeggen dat de Achterhoek op jaarbasis evenveel duurzame energie opwekt als ge­bruikt. Daardoor wordt tegelijkertijd de CO2­uitstoot fors verminderd.

TvG.ECHT GROEN.

Page 30: HELDER Magazine 02 in juni 2011

In de bouw komen de goede oude tijden na de economische crisis niet meer terug. Aannemers die kramp-achtig vasthouden aan de inge-

slepen manieren van werken en hopen te overleven tot betere tijden, zullen het onderspit delven.

Dat is de overtuiging van Hans Siep, die als voorzitter van de regio Oost van Bouwend Nederland optreedt als de spreekbuis voor zo’n duizend grotere en kleinere bouwbedrijven in Flevoland, Overijssel en Gelderland. Pluspunten ziet Siep ook. Winnaars worden bou-wers die flexibel op wensen van de klant kunnen inspelen en veel aan ener-giebesparing doen. “Want de energie-prijzen zullen alleen maar stijgen.”

Hoe kijkt u als bouwer naar de econo-mie? “Als gevolg van de lange proce-dures en voorbereidingsperiodes in de bouw, zijn we later met de crisis gecon-fronteerd. Na jaren van meer, meer en meer gaan we nu naar een periode van minder. Het is dramatisch.

‘We maken een koude sanering door’We maken feitelijk een koude sanering door. Ik schat dat we in Oost-Gelderland al zo’n duizend bouwvakkers minder in dienst hebben.”

Hoe reageren uw leden? “Vorig jaar kregen we als bedrijfstak te maken met een winstval van gemiddeld dertig pro-cent ten opzichte van 2009, ons laatste goede jaar. De rendementen zijn dus slecht. We snijden elkaar zelfs de strot

af voor een project met verlies om de mensen aan het werk te houden.In de veertig jaar dat ik in de bouw be-zig ben is dat in slechte tijden altijd zo gegaan. Zoals in de jaren tachtig. Maar nu is het anders. We hebben in de Ach-terhoek bovendien te maken met een structureel extra probleem: de krimp van de bevolking.”

Hoe is de stemming onder aanne-mers en ontwikkelaars? “De meesten proberen angstig en krampachtig door te werken, in de hopen dat de ellende morgen voorbij is. Bedrijven die ook veel aan projectontwikkeling deden, hebben zeker een probleem. Op een gegeven moment zullen ze de gedaalde waarde van hun gronden moeten afboeken en hun verlies moeten nemen.”

Wat verandert er de komende jaren in de bouw? “De vraag naar woningen neemt af. We hebben voor de komende tien jaar een overcapaciteit. Ik denk daarom dat het nooit meer wordt zoals het was, met een lange periode van fantastische jaren. We gaan naar een markt die sterk wordt gedomineerd door de vragers, de kopers dus.”

Bouwend Nederland vertegenwoordigt zowel grote als kleinere bouwbedrij-ven. Welk advies geeft u hen? “Klei-nere aannemers vinden het moeilijk om goede opvolgers te vinden. Een deel van hen stopt. De overige mkb’ers hebben één kans: zorgen voor meer toegevoeg-de waarde in het directe contact met de klant. Door flexibel op wensen in te spelen, moeten ze hem tevreden stellen. Dat moet hun kracht zijn.Bij de grote bedrijven hangt het voort-bestaan af van de vraag of ze willen innoveren. Als ze traditioneel blijven werken voor een slechte prijs, in de

hoop die met meerwerk te kunnen her-stellen, zijn ze slecht bezig. Daar zijn er ook veel te veel van. Bedrijven moeten kiezen voor kwali-teit en rendement: je moet financieel gezond blijven. Het is beter minder om te zetten dan met verlies te werken. Zet ZZP’ers in en maak van hen een flexi-bele schil aan medewerkers.”

Ziet u nog meer kansen? “Er is veel kennis beschikbaar die we niet met elkaar delen. Een aannemer heeft vaak meer bouwtechnische kennis dan een architect, maar een installateur weet weer veel meer van techniek. Maak daarom bij de voorbereiding van de bouw gebruik van de expertise in de hele keten. Zo is het Ten Brinke Bouw

‘Energierekening belangrijker dan huur’gelukt voor 28 appartementen in de Hutten-Zuid in Ulft het energieverbruik te halveren. De winst zit in het voortra-ject, de planning en de ketensamenwer-king. Wie in oude patronen blijft han-gen, heeft geen bestaansrecht meer.”

Is dat een vingerwijzing? “Ja. De prijs van energie zal alleen maar stijgen. De energierekening van een huurwo-ning wordt belangrijker dan de huur. De kosten voor energie zullen in de toekomst bepalen waar we willen huren of kopen.”

Hans Siep (links) bij de 28 appartementen in Ulft waar het energieverbruik met de helft is verminderd.

Economische crisis

Winnaars en verliezers in bouw Oost-Gelderland

30HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 31: HELDER Magazine 02 in juni 2011

31

Page 32: HELDER Magazine 02 in juni 2011
Page 33: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Van kraampakket tot ondersteek, van jong tot oud

U vindt het bij de Sensire thuiszorgwinkelsMogelijk heeft u al eens kennis-gemaakt met de Sensire thuis-zorgwinkel. Bijvoorbeeld toen u krukken, een ondersteek of bed-klossen nodig had. Dergelijke hulp-middelen, die meestal maar tijde-lijk nodig zijn, kunt u lenen. Heeft u het hulpmiddel langer nodig, dan kunt u het huren of kopen. Maar u kunt voor zoveel meer bij ons te-recht. U kunt de thuiszorgwinkel gerust zien als een speciaalzaak in gezondheids- en zelfzorgartikelen.

Verrassend assortimentDe thuiszorgwinkels van Sensire heb-ben hulpmiddelen die het leven met een kleine beperking of grote handi-cap gemakkelijker maken. U vindt er ook artikelen die het leven net even aangenamer en comfortabeler maken. Het assortiment is veel breder dan de meeste mensen verwachten. Ria Evers, manager van de thuiszorgwin-kels, geeft enkele voorbeelden: “Men-sen die voor het eerst in de winkel komen, zijn aangenaam verrast door ons assortiment. Dan komen ze bij-voorbeeld een po-stoel halen voor een ziek familielid en vertrekken ze met een speciale drinkbeker, verzor-gende crème en een folder over ge-bakjes met extra voedingstoffen. En natuurlijk die po-stoel. Of, een ander voorbeeld, een aanstaande moeder die

AdressenThuiszorgwinkel Doetinchem Kruisbergseweg 27Thuiszorgwinkel Lochem Nieuwstad 5 - 7 - 9Thuiszorgwinkel Ulft Past. Vernooystraat 2Thuiszorgwinkel Winterswijk Beatrixpark 1Thuiszorgwinkel Zutphen Den Elterweg 77

De openingstijden vindt u op de website www.sensire.nl. Hier kunt u ook alvast kennismaken met een klein deel van ons uitgebreide assortiment. U kunt ons ook bellen: 0314 - 35 74 19 of mailen: [email protected].

‘Sensire is overal in thuis’

Voor meer info, 24 uur per dag bereikbaar:www.sensire.nl 0900 - 88 56 (10 ct/min)

de winkel verlaat met de bedklossen waarvoor ze kwam én een kraampak-ket, voedingsbh en een knuffel.” De afgelopen jaren zijn de thuiszorgwin-kels ook dé regiospecialist geworden voor hulpmiddelen voor mensen met een visuele handicap of met gehoor-problemen. Ria: “Als je niet of slecht hoort, hoor je de deurbel niet. Of je wekker. Een deurbel met fl itslicht en een wekker met trilfunctie bieden dan uitkomst. En als je slecht ziet, is iets simpels als de tijd afl ezen bijna on-doenlijk. De oplossing? Eigenlijk heel eenvoudig: een sprekend horloge.”

Gratis advies“Misschien wel het allerbelangrijkste wat u bij ons kunt krijgen, is gra-tis advies. Vraag onze medewerkers

gerust welk hulpmiddel voor u geschikt is en hoe u dat het beste kunt gebruiken. Hoe u uw huis kindveilig kunt maken of welke aanpassingen mogelijk zijn als u minder goed ter been bent. Of laat u voorlichten welke hulp-middelen in aanmerking komen voor vergoeding en waar u die vergoeding aan kunt vragen. Welke vragen u ook heeft, stel ze gerust. Wij helpen u graag.”

Mevrouw past een overzet bril

Page 34: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Kom jij Sensire een handje helpen?

Wat doet een Sensire-verpleegkundige?“Mijn vader zei altijd: “Jij moet later een eigen zaak beginnen.” Ik was als kind namelijk constant aan het klussen en organiseren: auto’s wassen, oud papier wegbrengen, bloembollen verkopen… Een echte ‘ondernemersgeest’, volgens mijn vader. Zelf runt hij een bloemen winkel en hij vond het prachtig dat hij in mij iets van zichzelf terugzag. Een van mijn leukste jeugdherinneringen is dat we altijd tijdens het dorpsfeest bloembollen gingen verkopen. Mijn vader vond dat we 50 cent per bloembol moesten vragen, maar de meeste mensen kregen de bloembollen van mij gewoon cadeau!

Op dat punt begrepen mijn vader en ik elkaar slecht. “Zo wordt het nooit wat,” mopperde hij. En de kloof werd groter toen bleek dat ik helemaal geen eigen zaak zou beginnen, maar voor een andere loop-baan koos: de verpleging! Want liever dan veel geld ver dienen, wilde ik met mensen werken, iets voor anderen betekenen.

Maar sinds kort loopt mijn vader weer te stralen. Na mijn opleiding verpleegkunde ben ik namelijk bij Sensire aan de slag gegaan en daar werken we als team op een manier die wel wat aan een eigen zaak doet denken. Kort gezegd komt het erop neer dat we alles zelf mogen regelen: de planning van ons werk, de werving van nieuwe teamleden, het beheer van onze intranetpagina... We krijgen daarbij ondersteuning vanuit Sensire, maar nemen zelf de organisatie op ons. Sensire geeft ons daarin alle ruimte.”

‘Werken alsof je eigen baas bent?Dan is Sensire op zoek naar jou!’

Onze verpleegkundigen noemen vijf redenen om te werken bij Sensire:1. Je hebt de tijd om je klant persoonlijk te leren

kennen, in zijn eigen omgeving.2. Je werkt op eigen kracht, met alle ondersteuning

die je nodig hebt.3. Sensire heeft aandacht voor een goede balans

tussen werk en privé.4. Je maakt gebruik van vernieuwende technieken,

zodat je meer tijd hebt om dátgene te doen waarvoor jij de zorg in ging.

5. Je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen.

Voor meer info, 24 uur per dag bereikbaar:www.sensire.nl 0900 - 88 56 (10 ct/min)www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min)

Sensire vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de zorg aan onze klanten goed is. Daarom investeren wij in de relatie tussen de klant en jou als medewerker. Solliciteren: www.sensire.nl

is onderdeel van Sensire. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

34HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 35: HELDER Magazine 02 in juni 2011

“Wilt u alles weten, of zegt u: laat me maar even?” Vaatlaborant Frank den Hollander geeft patiënten vriendelijk de keuze als ze op de poli van Slingeland Ziekenhuis arriveren voor het laseren van hun spataderen.

De nieuwe techniek is minder belastend dan de operatieve ingreep die tot voor kort standaard was om het veelvoor­komende ongemak te verhelpen. Patiënten lopen sneller naar huis, hoe­ven na afloop de steunkousen minder lang te dragen en kunnen ook sneller weer aan het werk. “Als het pijn doet, wat dan?”, is eigenlijk de enige vraag die de vrouw bezighoudt terwijl Den Hollander met behulp van een echo en een stift de aderen op haar bovenbeen tekent. “Au roepen”, glim­lacht Den Hollander. Dat is dankzij de plaatselijke verdoving niet nodig. Een uurtje later komt ze met een kop koffie in de hand even bij. Vervolgens

wandelt ze zonder veel inspanning van de poli naar de apotheek om steunkou­sen op te halen. De steunkousen moe­ten een weekje worden gedragen. Ze drukken de gelaserde aders dicht. Een korte opname is dankzij de inzet van de laser tegenwoordig niet meer nodig.

Een Doesburgse patiënte is een beetje zenuwachtig. Ze kiest er voor mee te kijken op het echoscherm. In zwart­wit ziet ze hoe een verkennende naald de juiste ader vindt en vanaf haar knie omhoog gaat. Even later brengt de vaatchirurg via een miniem hol buisje het uiteinde van de laserdraad tot vlak onder de lies. Beschermende brillen gaan op voordat de laser de aderwand schroeit. Een mooi rood vlekje wordt onder de huid zichtbaar en zakt gestaag naar beneden. “Daar voel je dus helemaal niets van”, zegt de Doesburgse als ook zij even later aan de koffie zit. Het zenuwachtige moment was snel verdwenen. Het had enkele jaren geduurd voordat ze zich met haar ‘zware benen’ meldde voor een behandeling.In de behandelkamer helpt een voor­beeld uit de natuur spataderen beter te begrijpen. “Zie ze als een omgekeerde boom in het been, met de takken in het onderbeen”, is vandaag de uitleg. “Het probleem zit boven de knie, in de dikke takken. Daar is een ader te wijd en wer­ken de klepjes die voorkomen dat het

bloed terugstroomt niet meer. Wat je ziet zijn de aderen aan de oppervlakte. In het onderbeen verzamelt het bloed zich. Het probleem is voorbij als een van grote takken bovenin is verwijderd.”

Klachten nemen toeEen patiënt met spataderen merkt dat zijn klachten langzaam toenemen. Het kan gaan om krampen in de kuit, een zwaar gevoel of andere vage sig­nalen. ‘Vermoeide benen’ is een veel gebruikte term. De buitenste aderen in het onderbeen komen zichtbaar naar de oppervlakte.

Afspraak maken?Voor een persoonlijk advies kunt u afspreken met een vaatchirurg. Meteen verwijzing van de huisarts ver­goedt de zorgverzekeraar de kosten van het oriënterende gesprek. Uiteraard vergoedt uw zorgverzeke­raar ook de behandeling. Meer weten of een afspraak maken? Bel op werk­dagen (0314) 32 99 88.

Laser helpt bij vlot herstel

Nieuwste techniek in Slingeland ZiekenhuisIn het Slingeland Ziekenhuis behan­delen vaatchirurgen de patiënten met spataderen met de allernieuwste technieken, nadat ze eerst een advies op maat hebben gegeven. Sinds kort kunnen spataderen worden behandeld met een laser. Dat is een gunstig alternatief voor het operatief verwijderen (strippen) waarbij de patiënt een dag wordt opgenomen. Het dragen van steunkousen of het wegspuiten van een ader met injec­ties zijn overigens ook opties.De laserbehandeling van spataderen gebeurt poliklinisch en onder plaat­selijke verdoving. De patiënt kan na de behandeling direct weer naar huis. Hij – vaker een zij ­ merkt minder van de ingreep dan bij het strippen. Het herstel is bovendien sneller.

35HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Page 36: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Voor een verhaal met inhoud …

Maak gebruik van onze journalistieke capaciteiten voor • op maat geschreven weblogs en bedrijfsnieuws • vlotte opzet van websites voor bedrijven • campagnes voor het grote publiek• projectvoorlichting • perscontacten en mediaplannen• reportages en artikelen

www.jp8.nl

… bel 06-128 121 65.

36HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 37: HELDER Magazine 02 in juni 2011

“Goed achterin bijten. Nu de kiezen op elkaar, even twintig seconden stil houden.” Op een rustige toon geeft de Doetinchemse tandprotheticus John Hoogendijk aanwijzingen bij het aanme-ten van een kunstgebit.

De Doetinchemse vakman neemt eigen­handig de maat bij zijn klanten. In zijn stoel krijgen ze net zo veel tijd als nodig is, wat leidt tot een ontspannen houding en een juiste beetbepaling. Dat is de basis voor het vervolg: een ambachte­lijk en geheel in eigen beheer gemaakte prothese. In een eerste sessie inventariseert Hoog­endijk de wensen van de klant. Vervol­gens gaat het gesprek over het maken van keuzes voor kleur en materiaal. Moet het materiaal van de tanden van porselein, kunststof of een composiet zijn? Ze verschillen qua hardheid, slijtage en gewicht. Andere effecten komen ook aan de orde. “Een nieuw gebit doet veel met de vorm van je gezicht”, zegt Hoogendijk. De voorkeur van de klant is natuurlijk bepalend.Daarna komt pas het materiaal uit de kast en begint het aanmeten met de vervaardiging van een eerste afdruk van

de boven­ en onderkaak. Na het maken van die eerste, globale vorm krijgt het model voor het nieuwe gebit een steeds fijnere vorm. Geen moment krijgen klanten daarbij het idee dat er sprake is van haast.Zes behandelingen zijn nodig voor het aanmeten van een gebitsprothese. Dat gebeurt systematisch, zodat Hoogendijk tijdens de productie makkelijk een stap terug kan zetten als er een onnauwkeu­righeid dreigt te ontstaan. “Ik ga net zo lang door totdat er een perfect pas­sende prothese is gemaakt.”Tandartsen kunnen in samenwerking met een tandtechnicus ook protheses le­veren. De tandarts past aan, de techni­cus verricht ­onzichtbaar voor de patiënt ­ op de achtergrond het handwerk.Hoogendijk: “Veel tandartsen verwijzen liever door naar een specialist als ik. Of de klant kiest zelf voor een tandprothe­ticus. Het voordeel is dat ik er speciaal voor ben opgeleid. Het maken en het passen bij de klant kan ik in één hand houden.”Juist het directe contact met de klant tijdens de productie van de prothese ziet Hoogendijk als een extra kwaliteit. De stand van de onderkaak ten opzichte

van de bovenkaak is allesbepalend. De kleinste afwijking tijdens het aanmeten leidt later tot irritaties. “We kunnen dat niet zorgvuldig genoeg doen. Dat is ook een reden dat ik er rustig de tijd voor neem.”

“Tussen de twee belangrijkste hande­lingen, het passen en het handwerk, zit hier geen enkele schijf. Correcties geef ik door aan mezelf, directer kan het niet. En als het nodig is, loop ik even naar mijn werkruimte om het model van de vorige fase er bij te pakken. Dat werkt plezierig, het kost mij geen moeite en bespaart de klant tijd.”Tandprothetici onderscheiden zich door hun ruime ervaring. Hoogendijk maakt in zijn eigen werkplaats jaarlijks hon­derden protheses. “Het is een kwestie van mooi handwerk en techniek, in een juiste combinatie met de voorkeuren van de klant. Als ik vervolgens zie dat ie­mand na problemen weer gewoon goed kan eten, geniet ik mee.”

De kosten van een kunstgebit kan de tandprothe­

ticus rechtstreeks declareren bij vrijwel alle zorg­

verzekeraars. Hoogendijk is lid van de Organisatie

van Nederlandse Tandprothetici (ONT).

Twee specialisten, elk met zijn kwaliteiten en vaardigheden. Beide met één doel: het leveren van de juiste zorg.

Doetinchem

Tandprotheticus J. Hoogendijk

Dennenweg 28, 7004 BT Doetinchem

(0314) 36 43 63

info@tandprotheticus­jhoogendijk.nl

www.tandprotheticus­jhoogendijk.nl

‘s-HeerenbergTandprothetische Praktijk T.F. Overdijk

Zeddamseweg 84­B, 7041CT ‘s­Heerenberg

(0314) 65 32 16

info@balance­prothese.nl

www.balance­prothese.nl

Perfecte prothese dankzij persoonlijke aandacht

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial 37

Page 38: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Nascholing chauffeurs in het kader van de Richtlijn

Vakbekwaamheid?

Nieuw: Gecertificeerde cursussen met WVA toepassing! 

Vraag naar de mogelijkheden bij het Graafschap College. Contactpersonen: Els Otemann 06 227 33 930 [email protected]é Jansen 06 537 38 704 [email protected]

Graafschap CollegeSlingelaan 17001 EA Doetinchemwww.graafschapcollege.nl

.

.

.

.

WWW.ESCE-REIZEN.NL

Bedrijfsuitstapjes Verenigingsreizen Groepsreizen “op maat” Touringcarverhuur

Bel voor een afspraak of o� erte 0314-625272

Op zoek naar de mooiste zonvakantie?

Alleen, met z’n tweeën of het hele gezin? Kijk voor speciaal geselecteerde accommodaties in Turkije en Griekenland op onze website !

eSCe reizenDe Hennenkamp 27021 NN ZelhemT. 0314-625272E. [email protected]

38HELDER in Achterhoek en Liemers

Page 39: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Juni begint na een uiterst droog voor-jaar met een lage grondwaterpeil. Een lastig moment voor boeren: juist op het moment dat het groeiseizoen begint en de vraag naar water voor hun gras en gewassen dus toeneemt.

Menigeen zal zich dezer dagen zorge-lijk achter de oren krabben tijdens de rondgang over het land. Blijft er deze zomer in sloten en watergangen genoeg water over voor de beregening? Of trekt het waterschap misschien opnieuw alle ontheffingen in? Het zijn enkele van vragen die landbouwers zich zullen stellen. Zonder water geen groei en geen opbrengst.Niet voor niets waarschuwde Water-schap Rijn en IJssel al vroeg in het jaar voor de kans dat het tot een verbod op beregening zou kunnen komen. Door het zonnige en relatief warme is veel vocht verdampt. Op veel plaatsen is het droger dan ooit.

TekortDe enkele buien tot de laatste week van mei waren bovendien niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Ze verminderden het neerslagtekort, het verschil tussen neerslag en verdam-

ping, van rond de honderd millimeter met slechts enkele procenten. Volgens het KNMI is het tekort van een omvang die normaliter slechts aan het het einde van de zomer wordt gemeten. Of de huidige droogte de omvang van het meest recente extreme jaar (2003) bereikt, is uiteraard nog even koffiedik kijken. Verontrustend is wel dat in 2003 het neerslagtekort voor de zomer op 78 millimeter lag, een stuk minder dan momenteel het geval is. Dat is een vorm van waterschaarste die eens in de tien jaar voorkomt.

RecordZo hobbelt ons weer in de laatste twee decennia van record naar record. Som-migen betwijfelen of er sprake is van een klimaatverandering, maar wie de cijfers en rapporten van het KNMI op zich laat inwerken, weet dat we er al middenin zitten.Waterbeheerders baseren willen in 2050 zoveel als mogelijk is voorbereid zijn op de nieuwe omstandigheden. Zij reke-nen met een stijging van de gemiddelde temperatuur en langere periodes van droogte die worden afgewisseld met he-vige neerslag. De extremen nemen toe.

Zoiets zagen we afgelopen augustus, toen in de Achterhoek in augustus bin-nen een dag een hoeveelheid regen viel waarvoor normaliter een maand nodig is. Overstromende straten in Lichten-voorde en ondergelopen landbouwgebie-den waren het gevolg.

De waterbeheerders gaan er vanuit dat de droogte van 2003 die nu nog eens in de tien jaar voorkomt, tegen 2050 een gemiddelde is geworden. Het gevolg is dat anderhalf tot twee keer zo weinig water ter beschikking van de landbouw komt. Sloten en watergangen komen nog vaker en eerder droog te vallen.

Het lijkt er op dat het oostelijk deel van Nederland, en dan vooral de zand-gronden die langs de grens tientallen meters hoger liggen dan de IJssel, zwaar worden getroffen. Compensatie, zoals het toelaten van rivierwater, zal weinig baten. Alleen het zolang mogelijk buf-feren van neerslag in de winter en het voorjaar, in de hoogste delen van het watersysteem, is haalbaar. (JP8)

Klimaat verandert

Droog voorjaar, grondwater laag

HELDER in Achterhoek en Liemers 39

Page 40: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Een dagje ontspannen

Aan de voet van de Montferlandse heuvels in Braamt vindt u bungalowpark Landal Stroombroek. Wij bieden u diverse faciliteiten voor een ontspannen verblijf:

• Palestra Sauna, Beauty & Body: een uitgebreid wellnesscentrum • Brasserie Timber’s: modern restaurant met uitzicht op recreatiegebied Stroombroek• Midgetgolf- en bowlingbanen• Overnachtingsmogelijkheden in comfortabele bungalows• Verschillende mogelijkheden voor kinderfeestjes• Vergaderfaciliteiten• Lasergame

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.landal.nl/stroombroek of bel 0314-39 98 00.Landweerswal 2, 7047 CE, Braamt

Weet u de juiste zin uit de overgebleven letters te vormen? Dan maakt u kans op een diner bij restaurant BONEBO in Dinxperlo. Onder de inzenders van de juiste oplossing verloot HELDER magazine zes keer een gratis diner voor twee.De prijs, het diner voor twee personen bestaat uit:het driegangen voordeelmenu + twee consumpties per persoon (bier, huiswijn of fris).

Stuur uw antwoord met uw adresgegevens vóór 1 juli 2011 naar: [email protected]

Of:

HELDER MagazineOplossing PuzzelPostbus 4537000 AL Doetinchem

Prijswinnaars Helder 1: Dhr. Peters - Aerdt, Dhr. Jansen - Gendringen, Mw. Beudel-Menting - Zelhem, Dhr. Vink - Zevenaar, Dhr. Oonk - Ruurlo.

Woordzoeker De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin.

© Persbelangen

D E H Z N K E R M I S S D O MK E R U H E L D E R K A I G DE B K V M A L E K A N R D N UO F O E G M T E E I E R A I IR Z I S O N E B D T E E M P VB W G E S R I L B N S T Z M EM E R O T E B M O I A A R A NE M O E G S N M M T E W K C IW B E E D E E D O E R R E E RZ A S E Z L E N N O T O T H PL D S I Z E I L E N R S U J LE Z E I Z E S K A M P T E T EE R N A U G U S T U S R S B EZ O N N E B R I L O G E R E NN I U T L E E P S R E M E I L

40

!"#$%&!%'$()*'")*

LEUKSTE RESTAURANTVAN GEMEENTE AALTEN!

!"#$%"&#'("&)$*+$,-$"**.*/&)-&"*0$%$12#$"**.*3,"12$4

In ons gezellige restaurant met Balkan-, Kip-, Grill- en Vegetarische gerechten kunt u sfeervol dineren!

Ook voor het afhalen van pizza’s en menu’s kunt u bij ons terecht. Tevens verzorgen wij lunches.

Tevens beschikken wij ook over een dakterras waar u heerlijk kunt genieten.

Geinteresseerd in een volledig verzorgde catering voor een feest of partij? Bel ons voor de mogelijkheden of kom bij ons langs en we bespreken dit

onder het genot van een kopje ko� e.

Dr. v.d. Meerstraat 17091 CS Dinxperlo Tel.: 0315 - 65 45 49www.bonebo.nl

Het is weer bijna zomer, dus tijd voor een heerlijk Bonebo ijs!

Wij hebben diverse soorten en smaken.

Page 41: HELDER Magazine 02 in juni 2011

HELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERi n a chte rhoek en l i emer s

MAGAZIN

E

Met een frisse en kritische blik kijkt de redactie naar de grotere en kleinere ontwikkelingen in de directe omgeving van de bewoners

van de Liemers en Achterhoek. HELDER heeft slechts één doel voor ogen: dat wat in de eigen omgeving van belang is voor de lezer verhelderen.

Adverteerders in HELDER mogen rekenen op een kwalitatief hoogwaardige omgeving voor hun boodschap richting klanten. De

omvang van de oplage is bijzonder aantrekkelijk. HELDER is het enige kwaliteitsmagazine dat in dit deel van Gelderland zo ruim huis-aan-

huis wordt verspreid. Kijk voor de ruime mogelijkheden op www.heldermagazine.nl. Of bel (0314) 361 623.

Bezoek ons op www.heldermagazine.nl. U vindt er meer links, informatie, nieuws en foto’s bij de artikelen uit het magazine.

41

Page 42: HELDER Magazine 02 in juni 2011

De komende maanden bruisen de Achterhoek en Liemers als vanouds met fees-ten, evenementen en culturele ontmoetingen. Laat u inspireren door onze keuze. Of geniet van het weer en de rust op de paden, lanen of aan de waterkant op het moment dat anderen kiezen voor een van de drukke gelegenheden.

Spektakel is volop te vinden bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, het Festival Buitengewoon in Doetinchem of uiteraard de Achterhoek Spektakel-toer. Een ongetwijfeld iets rustiger sfeer treft u bij een ommetje rond Drempt of tijdens de poëzienacht in Bredevoort.

Poëzienacht Bredevoort

Locatie Tuin van St. Bernardus, Landstraat, Bredevoort. Slecht weer: gebouw Ons HuisOp zaterdag 11 juni, vanaf 19.30 uurInfo www.bredevoort.nuEntree C= 10,-, inclusief bloemlezing Gerrit Komrij

De poëzienacht, met optredens van Firma Weyland, Mara Genschel (BRD), Josien van Barlo, Hagar Peeters, Crauss (BRD) en Sebastiaan Roes wordt geor-ganiseerd door stichting Bredevoort Kunstmanifestatie.Dezelfde avond openen fotografen hun beeld- en poëzie-tentoonstelling in een monumentale tuin in hartje Bredevoort. Leden van het Oost Gelders Fotografen Collectief hebben zich laten inspireren door het werk van bekende dichters. Op dertig plekken in de tuin komen wande-laars tussen imposante flora foto’s en de gedichten tegen. De tuin is het gehele jaar tot zonsondergang geopend en gra-tis toegankelijk.

Buitengewoon festival in centrum Doetinchem

Locatie centrum DoetinchemOp 24 juni (vanaf 16 u) - 27 juni (tot 17u)Info www.festivalbuitengewoon.nlEntree gratis

De moderne Amerikaanse clown Jango Edwards is terug in Europa. In Doe-tinchem op Festival Buitengewoon, om precies te zijn. Hij neemt een zeer Spaanse groep mee. Ze maken deel uit van een bont gezelschap van straatar-tiesten uit binnen- en buitenland.De enige zekerheid dit weekeinde is dat in het centrum de ene verrassing de andere zal volgen.

Farm & Country Fair Aalten

Locatie aan de weg Aalten- Dinxperlo, volg wegwijzers.Op 24, 25 (11-22u) en 26 juni (10-18u) Info www.countryfair.nlEntree C= 12,50 (4 t/m 14 jaar C= 5,-)

Met bijna vierhonderd deelnemers kan dit familie-evenement zich meten aan grote buitenlandse plattelandsshows.

Met shows, muziek en aandacht voor tuinen, interieur, fashion, wellness, toerisme, sport en kunst naast levende have, alternatieve energie en duurzame landbouw. Kinderen leven zich uit in een eigen dorp.

Achterhoek Spektakel Toer

Locatie Wehl-UlftWaar vanaf 10 juli in Wehl. Daarna in Ruurlo (17 juli), ’s-Heerenberg (24 juli), Zutphen (31 juli) en Ulft (7 augustus). Telkens tussen 12 en 23 uur.Info www.achterhoekspektakeltoer.nlEntree gratis

Muzikaal en theatraal plezier te over bij de zondagse Spektakel Toer die voor het eerst ook Ruurlo aandoet. Het rondtrekkende gezelschap brengt onder meer straat theater, dans en muziek. Elke plaats krijgt een eigen programma voorgeschoteld.Of het festijn op 14 augustus in Win-terswijk gaat lukken? Check de website. Daar leest u ook het laatste nieuws over de te verwachten namen.

Zomer vol evenementen in Achterhoek en Liemers

HELDER in Achterhoek en Liemers 42

Page 43: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Humor, sport en cultuur bij Zwarte Cross

Locatie niet te missen, terrein De Schans in Lichtenvoorde Op 15 - 17 juliInfo www.zwartecross.nlEntree dagkaart C= 28,06

De leden van Jovink en de Voederbietels hebben de Zwarte Cross laten uitgroei-en tot een mega-feest met een onna-volgbaar karakter. Motorcross vormt het hart van het gebeuren maar dat moet net als zoveel andere aspecten met een stevige korrel zout worden genoten.Vorig jaar trok het driedaagse evene-ment bijna 150.000 bezoekers. Zij geno-ten van onderlinge verdraagzaamheid, originele plattelandshumor, muziek, sport en stunts.

Aan de (ludieke) cross doen brommers, specials, zwaargewichten en zijspan-nen mee. Met optredens van tientallen bands, onder wie Tim Knol, Blondie, Black Crowes en Athrax.

Tuinfestival bij kasteel

Locatie Huize Ruurlo Op 30 juliInfo www.kasteeltuinfestivalruurlo.nlEntree C= 22,50 voor niet-leden

Opnieuw is de KunstKring Ruurlo geslaagd met een prachtig programma voor het KasteelTuinFestival. Musici, dansers en zangers zorgen in de tuinen van het kasteel voor een bijzondere beleving. Tussen eeuwenoude beuken klinkt jazz, Keltische- en Ierse muziek, salsa, fado, forro en country voor zo’n tweeduizend bezoekers die van podium naar podium zwerven. Voor kinderen is er theater van Dolf Moed.

‘Achterom’ bij Hummelo

Locatie naar keuze, bijv. in Doesburg of bij TOP Laag-KeppelOp elke gewenste dagInfo www.vvvbronckhorst.nlEntree gratis

Zet je klompen of schoenen bij de ach-terdeur en ‘kom achterom’.

Die goede gewoonte is nu uitgebreid tot een fietstocht over dijken en rivierdui-nen, oude landgoederen en door mooie dorpen, genieten van een typisch land-schap. De routes zijn 23 tot 48 kilometer lang. Korte wandelingen rond de dorpen zijn er ook. Ga naar de website en haal het gratis boekje ‘Achter en om Drempt, Hummelo en Keppel’.

Internationale Fotografica Markt in Doesburg

Locatie centrum DoesburgOp 21 augustus, vanaf 8 uur tot eind van de middagInfo www.vvvdoesburg.nlEntree gratis

De Internationale Openlucht Fotografica Markt is een feest voor verzamelaars van en geïnteresseerden in fotografie en tweehands toestellen.Zo’n 160 kramen vormen een lange dubbele slinger in de mooie binnenstad. De jaarlijkse markt noemt zich ‘s wereld grootste openlucht fotograficamarkt.

Speur zelf verder op www.vvvachterhoek.nl en www.vvvarnhemnijmegen.nl onder regio/de-liemers.

Zomer vol evenementen in Achterhoek en Liemers

43

Page 44: HELDER Magazine 02 in juni 2011

HELDER in Achterhoek en Liemers 44

Page 45: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Ze kunnen het nog, de rockers van Normaal in de oude bezetting. Ferdy Jolij, Jan Manschot, Bennie Jolink en Willem Terhorst (van links af) schreven 35 jaar geleden geschiedenis als Frederik Puntdroad, Brekken Jan Schampschot, Buizen Beernd en Wimken van Diene. Oerendhard. Ze kwamen decennia

lang op voor het platteland, zongen als eersten met daverend succes in dialect en hielpen het bier uit Groenlo aan nog meer naamsbekendheid.Af en toe, zoals afgelopen maand in een bescheiden zaal van de Gouden Karper in Hummelo, herleeft voor een beperkt aantal fans de sfeer van vroeger.

Om dichter bij de oorsprong te komen, verving het harde licht uit bouwlampen de professionele lichtinstallatie. Het bier mocht vanuit een gewoon glas worden genuttigd, iets wat in het theater of op de grotere concerten niet is toegestaan.

(Foto: Jan van den Brink)

Levende geschie denis45

Page 46: HELDER Magazine 02 in juni 2011

A18 Bedrijvenpark: ideale locatie voor ondernemers

Aanpakken in de Achterhoek

Een centrale ligging, repre­sentatieve kavels, aandacht voor duurzaamheid en natuur om de hoek. Een aantal ingrediënten voor de ideale bedrijfslocatie. En aanwezig op het A18 Bedrijvenpark.

Dit regionale bedrijven park ligt in de West­Achterhoek in de gemeente Doetinchem. Pal aan de A18 en de N815 en dicht bij de A12 en de Duitse A3.

De gemeenten Bronck horst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek werken hierin samen. Vanaf 2011 biedt het

bedrijven park – dat bijna 90 hectare telt – ruimte aan allerlei typen bedrijven. Als ondernemer vindt u hier kavels op maat.

Bij de ontwikkeling van het bedrijvenpark staat duurzaamheid voorop.

Met de juiste balans tussen economische, sociale en ecologische belangen. Een hoog kwaliteitsniveau wordt gegarandeerd met parkmanagement.Heeft u interesse? Neem dan contact op met een accountmanager, telefoon (0314) 377 377. Deze begeleidt u van de aankoop van de grond tot de opening van uw pand. Kijk ook eens op www.aanpakkenindeachterhoek.nl.

De verkoop van de

kavels is gestart!

Page 47: HELDER Magazine 02 in juni 2011

Voor:• Wanden & plafonds• Sierpleisters,

spachtelputz & spackspuiten• Lijsten & ornamenten• Renovatiewerk• Particulieren & bedrijven

Voor Na Nieuwbouw Renovatie

Rozemarijn 167081 JC GendringenTel. (0315) 346796Mobiel: (06) 20037008info@stukadoorsbedrijfarentz.nlwww.stukadoorsbedrijfarentz.nl

LET OP: de 6% regeling voorwoningen ouder dan 2 jaar is verlengd!Profiteer hiervan nu het nog kan!

Innoveren met techniek èn subsidie?

Bel met Rob Ottervanger. Hij is in Oost-Gelderland de specialist voor subsidies en technische innovaties.

Ottervanger Advies levert aanvragen voor subsidies en adviezen die zorgvuldig en efficiënt zijn opgesteld. Zodat de innovator zich kostbare tijd bespaart en niet meer kosten maakt dan nodig is om de volgende stap te kunnen zetten.

Puttend uit zijn ruime ervaring en technische achtergrond weet Rob regelmatig net iets extra’s aan een ontwikkeling toevoegen. Hij blikt bij de voorbereiding van adviezen boven-dien al ver vooruit: hoe regelt u de komende jaren het beheer van uw octrooirechten het beste?

Ottervanger Advies biedt u persoonlijke ondersteuning bij:• subsidie voor innovaties• octrooiaanvraag• beheer van octrooien in binnen- en buitenland

www.ottervangeradvies.nl telefoon 0314 - 390 125mail [email protected]

HELDER Magazine zoekt:

Media Adviseur regio Liemers 38 uur (M/V)

Als media adviseur ben je verantwoordelijk voor de verkoop van advertentieruimte in de regio Liemers. Je onderhoudt contacten met adverteerders en brengt de behoeften van klanten in kaart en vertaalt dit in HELDER Magazine producten. Je voert zelfstandig de onderhandelingen over (jaar)contracten en campagnes, waarbij je op creatieve wijze invulling geeft aan het verkoopbeleid van HELDER Magazine. Je volgt ontwikkelingen in de (media)markt op de voet en weet hier (pro)actief op in te spelen. Je realiseert zowel persoonlijke als teamtargets. Je rapporteert aan de directie.

Profiel Voor deze functie zoeken wij een kandidaat met minimaal 3 jaar werkervaring als advertentieverkoper en die bewezen heeft succesvol te zijn. Je kunt onder druk presteren en omzetdoelstellingen realistisch inschatten en deze realiseren. Ben je secuur, werk je gestructureerd, ben je een echte doorzetter met overtuigingskracht en bezit je een gezonde dosis lef in combinatie met overdraagbaar enthousiasme?

Dan biedt HELDER Magazine. - een goed salaris en bonussen

bij het behalen van persoonlijke doelstellingen.

- 38 urige werkweek- aantrekkelijke primaire en

secundaire arbeidsvoorwaarden- doorgroeimogelijkheden tot

accountmanager- auto v.d. zaak, mobiele telefoon, etc.

InteresseAls je geïnteresseerd bent en aan het profiel voldoet, stuur dan een gemotiveerde reactie met je CV naar [email protected] of naar: HELDER Magazine, t.a.v. dhr J.W. Arendsen, Postbus 453, 7000 AL DOETINCHEM.

Voor meer informatie: 0314-361 623.

HELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERHELDERi n a chte rhoek en l i emer s

MAGAZIN

E

Page 48: HELDER Magazine 02 in juni 2011