Hays Heartbeat Finance

download Hays Heartbeat Finance

of 9

 • date post

  16-Apr-2017
 • Category

  Business

 • view

  43
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Hays Heartbeat Finance

 • hays.nl/heartbeat HAYS HEARTBEAT FINANCE I 01

  1. Voorwoord2. Interview met Leon Kruimer voormalig CFO Crucell & Commissaris BioInvent3. Top banen4. Trends & Ontwikkelingen: de financile sector in 20305. Hays Carrire Advies: - Carriretips voor financile professionals in een woelige sector6. De razendsnelle ontwikkeling van Risk & Compliance: steeds vaker gescheiden7. Live Q&A: Transparantie8. Meet the team

  0102030405

  060708

  CONTENTS

  1 SELECTIE VOOR DE TOEKOMSTDe financile sector bevindt zich momenteel in het brandpunt van de belangstelling van tal van stakeholders. Klanten, toezichthouders, media: iedereen heeft een mening over financile instellingen. Dat vraagt om een nieuw type professional. Experts die resultaten boeken, terwijl ze werken onder een vergrootglas en daar juist plezier in scheppen. Die helder zijn over hun werkwijze en gedrag en zo bijdragen aan een transparante toekomst voor de branche.

  Die toekomst is dichtbij en vraagt veel van financile organisaties en de professionals die er werken. Durven we vooruit te denken en tijdens een selectieproces voor een minder traditioneel type te kiezen? CFO en commissaris Leon Kruimer geeft in deze nieuwsbrief zijn visie en daagt bestuurders uit om onconventionele teams te bouwen. En wat kunnen financile professionals zelf doen om klaar te zijn voor de toekomst? Zij krijgen carriretips van Jaap Jonkers (Hays). Hoe die toekomst er precies uitziet, weten we niet. Maar de trends en ontwikkelingen komen duidelijk naar voren in ons uitgebreide onderzoek Baan van de Toekomst: de financile sector in 2030.

  Deze Hays Heartbeat - Finance biedt een mooie selectie in inzichten van wat gaat komen. Lees de interviews en artikelen en stel uzelf de vraag: ben ik klaar voor de toekomst en is mijn organisatie dat ook?

  HEARTBEATFINANCE

  Inschrijven Hays Heartbeat

  https://www.hays.nl/Heartbeat/finance-1/index.htmhttps://www.hays.nl/cs/groups/hays_common/@nl/@content/documents/webassets/hays_1629287.pdfhttps://www.hays.nl/Forms/inschrijven-finance-heartbeat-1785730

 • hays.nl/heartbeat HAYS HEARTBEAT FINANCE I 02

  Corporate organisaties zijn tegenwoordig zo complex, die kun je niet meer enkel op intutie leiden, vindt Kruimer. Je mag als bestuurder je intutie pas gebruiken als je de benodigde inzichten hebt, zoals transparante cijfers. De financial van de toekomst koppelt cijferkennis aan een groot verandervermogen en de vaardigheid om nauw samen te werken met specialisten uit andere vakgebieden, voorspelt Kruimer. Alleen dan is hij of zij in staat om transparante producten en diensten te leveren en verantwoording af te leggen over zijn of haar werk. Dat is de enige manier om draagvlak te houden vanuit de samenleving. Cruciaal voor de financile sector die in de afgelopen jaren zoveel vertrouwen verloor.

  CybercrimeDe laatste tijd waarschuwen verschillende instanties dat organisaties in de nabije toekomst vaker slachtoffer zullen worden van cybercriminelen. Een ontwikkeling die volgens Kruimer grote impact heeft. De werkelijke waarde van bedrijven en organisaties bestaat in grote mate uit hun specifieke kennis. Deze kennis is tegenwoordig gedigitaliseerd. Wanneer deze data via een hack worden gestolen, ben je direct je concurrentiekracht kwijt. Een zorgelijke ontwikkeling. Kruimer weet waar hij over praat, enkele jaren terug was hij zelf betrokken bij de oprichting van een security-onderneming. Die specialisten vertelden mij: er is geen systeem van waarde dat niet is gehackt. Dat betekent dat de informatiesystemen waarop wij vertrouwen grote risicos in zich bergen.

  Ethical hackersDeze ontwikkelingen stellen organisaties voor nieuwe vragen. Volgens Kruimer betekent dat ook oog voor nieuw talent. Aangezien de gemiddelde leeftijd van bestuurders en senior management relatief hoog is, adviseer ik om jonge high potentials veel meer te betrekken. Zij hebben minder werkervaring, maar zijn juist meer ervaren in de digitale wereld waarin we nu leven. Die kennis en ervaring is cruciaal voor de veranderingen die nu nodig zijn. Dat is nog een uitdaging op zich, want het aantrekken van de juiste, jonge talenten wordt steeds moeilijker.

  Die diversiteit in teams mag van Kruimer nog verder gaan dan een samenwerking van disciplines en experts met een verschillende leeftijd. Grote organisaties zouden zelf ook ethical hackers in dienst moeten nemen. Veel bedrijven kijken nog sceptisch aan tegen dit soort ideen, maar het is de enige manier om je digitale bedrijfsomgeving echt te bewaken. Durf onconventionele teams te bouwen.

  Kosten besparen, investeren in veiligheidDie vernieuwende teams moeten veiligheid vergroten en risicos beperken. Kruimer: Banken en andere financile instellingen zijn al jaren aan het digitaliseren. Over niet al te lange tijd, zijn deze diensten in grote mate alleen nog digitaal en online beschikbaar. Dat heeft enorme voordelen, zoals efficiencywinst en kostenbesparing. Maar het vraagt ook veel van de veiligheid van deze systemen. Daar moeten organisaties in investeren en daar zijn financile professionals straks dagelijks mee bezig. De CFO is de aangewezen persoon om dat te sturen.

  Dat kan die CFO niet alleen. Volgens Kruimer is het tegenwoordig onmogelijk voor bestuurders en professionals om het hele speelveld van een organisatie te overzien. Te complex. Financile processen zijn steeds vaker IT-oplossingen. Door druk van toezichthouders en de samenleving is de compliance-functie de laatste vijftien jaar veel belangrijker geworden.

  StakeholdermanagementKruimer pleit daarom voor samenwerking in slimme teams waarin jongere professionals: digital natives nadrukkelijk worden betrokken. Organisaties kunnen deze ontwikkelingen alleen het hoofd bieden, door zich op een nieuwe manier te organiseren. Dat betekent een focus op n bepaalde specialisatie, bijvoorbeeld Risk & Compliance. Risk & Compliance zijn tegenwoordig bredere vakgebieden dan vroeger en staan door de toegenomen complexiteit steeds meer op zichzelf. Vervolgens dienen al die diverse vakgebieden soepel met elkaar samen te werken. Dit vraagt van de betrokken professionals uitstekende vaardigheden op het gebied van stakeholdermanagement: helder communiceren, verwachtingen managen en oog voor de diverse belangen. Voor de snelheid werken ze bij voorkeur samen in relatief kleine teams waarin de verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd: van Raad van Bestuur tot HR, Finance en Risk & Compliance.

  Wet- en regelgevingVanuit de sector klinkt regelmatig kritiek op de veelheid aan wetten en regels die gemplementeerd dienen te worden. Worden bedrijven niet teveel gehinderd door al die regels? Dat valt mee, vindt Kruimer, volgens hem wegen de voordelen in ieder geval ruim op tegen de nadelen. Natuurlijk vraagt het veel van bedrijven om de regelgeving om te zetten in beleid. Maar het dwingt organisaties ook om alles vast te leggen en inzicht te creren. Die toenemende transparantie is goed. Daardoor weten bestuurders tenminste waarvoor ze tekenen en kunnen ze daar ook verantwoording over afleggen.

  Leon Kruimer is ruim vijfendertig jaar werkzaam als bestuurder in de financile dienstverlening. Hij is CFO bij SkylineDx en commissaris bij BioInvent. Daarvoor was hij onder meer CFO bij Crucell.

  Baan van de ToekomstMeer weten over de trends en ontwikkelingen van de financile sector van de Toekomst? Lees het onderzoek Baan van de Toekomst: de financile sector in 2030.

  2 Toekomstgerichte bestuurders bouwen onconventionele teamsINTERVIEW MET LEON KRUIMER VOORMALIG CFO CRUCELL & COMMISSARIS BIOINVENT

  Cybercrime, stakeholdermanagement, wet- en regel-geving. Drie voorbeelden van kennis en competenties van de financile professionals van de toekomst. De CFO en zijn financile staf hebben niet meer genoeg aan het beheersen van hun oorspronkelijke vakgebied. Zij staan voor de opgave om het financile systeem de toekomst in te trekken en de razendsnelle IT-ontwikkelingen te integreren in hun dienstverlening. Dat is de visie van CFO en commissaris Leon Kruimer (59).

  https://www.hays.nl/Heartbeat/finance-1/index.htmhttps://www.hays.nl/cs/groups/hays_common/@nl/@content/documents/webassets/hays_1629287.pdfhttps://www.hays.nl/baan-van-de-toekomst/index.htm

 • hays.nl/heartbeat HAYS HEARTBEAT FINANCE I 03

  TOP BANEN

  5. Controller

  3. Financial Accountant

  1. Zelfstandig Assistent Accountant

  7. Business Controller

  6. Financial Controller

  4. Manager Accounting

  2. Financial Account Manager

  8. Senior FP&A Analyst

  3

  Solliciteer direct

  Solliciteer direct

  Solliciteer direct

  Soliciteer direct

  Solliciteer direct

  Solliciteer direct

  Solliciteer direct

  Soliciteer direct

  ContractvormPermanentBrancheSupply Chain & LogistiekVakgebiedAccountancy, Finance, Logistics

  ContractvormPermanentBrancheOlie, Gas & EnergieVakgebiedAccountancy, Finance

  ContractvormPermanentBrancheBankwezen & Financile dienstverleningVakgebiedAccountancy, Finance

  ContractvormPermanentBrancheIndustrieel & ProductieVakgebiedAccountancy, Finance

  ContractvormPermanentBrancheSupply Chain & LogistiekVakgebiedAccountancy, Finance, Logistics

  ContractvormPermanentBrancheIndustrieel & ProductieVakgebiedAccountancy, Finance

  ContractvormPermanentBrancheBankwezen & Financile dienstverleningVakgebiedAccountancy, Banking, Finance

  ContractvormPermanentBrancheSupply Chain & LogistiekVakgebiedAccountancy, Finance, Logistics, Technology

  LocatieAmsterdamReferentie:1029465

  LocatieRotterdamReferentie:1029493

  LocatieAmsterdamReferentie:1029481

  LocatieProvincie UtrechtReferentie:1029496

  LocatieAmsterdamReferentie:1029463

  LocatieProvincie UtrechtReferentie:1029495

  LocatieAmsterdamReferentie:1029