HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

24
juli 2014 jaargang 6, nummer 7 ANNET ROODENBURG blikt terug en vooruit op haar lectoraat ‘Voeding en Gezondheid’ HOE IS HET NU MET… Robbie van Zoggel ACHTERGROND: Wat doet onze nieuwe personal life coach Frederike Bunjes? hogeschoolgeluiden

description

Personeelsblad van HAS Hogeschool

Transcript of HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

Page 1: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

1

juli 2014jaargang 6, nummer 7

ANNET ROODENBURGblikt terug en vooruit

op haar lectoraat ‘Voeding en Gezondheid’

HOE IS HET NU MET… Robbie van Zoggel

ACHTERGROND:Wat doet onze nieuwe

personal life coach Frederike Bunjes?

hogeschoolgeluiden

Page 2: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

2

InterviewAnnet Roodenburg blikt terug en vooruit op haar lectoraat ‘Voeding en Gezondheid

6-7

Slot van de special W DO ITI van Internationaal en T van Talentgericht

9-15

34-5

816-17

20 21212223

AchtergrondWat doet onze nieuwe personal life coach Frederike Bunjes?

18-19

fsc-logo

De HAS Beats komt tot leven met Layar

De HAS Beats hogeschoolgeluiden

is op sommige pagina’s voorzien van

digitale extra’s door middel van Layar,

een augmented reality technologie.

Layar is een app voor je smartphone

of tablet. Met deze app scan je een

pagina in het blad en vervolgens kun je

op je telefoon of tablet bijvoorbeeld een

video bekijken. Je herkent pagina’s die

gelinkt zijn aan een digitale extra aan

de toevoeging van het Layar-logo.

rubriekenEditiorialNewsbeats & agendaMarc & Perry Hoe is het nu met... HASgraphic Even bellen met... De dag dat ik... HAS in het nieuws & tweets Estafettecolumn

Bij de grotere artikelen in de HAS Beats

vind je een klokje. Hierop staat het

gemiddeld aantal minuten aangegeven

dat je erover doet om het artikel te lezen.

Zo weet je vanaf nu precies hoeveel tijd

je kwijt bent aan een artikel.

inhoudsopgave

Page 3: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

3

has beats hogeschoolgeluiden • jaargang 6 • nummer 7 • juli 2014 Colofon HAS Beats hogeschoolgeluiden is het personeelsmagazine van HAS Hogeschool. Het verschijnt acht keer per jaar. Hoofdredacteur Florieke Koers Aan deze uitgave werkten mee Esther Mauriks, Lineke Booster, Marc Maas, Perry van Kerkhoven, Jet Vossebeld, Marijke Wolfs, Margarita Millenaar, Kim van der Leegte, Annemarie Kerkhof en Margriet Hoffmans Vormgeving Yell & Yonkers Drukwerk Drukkerij Tielen Vragen en/of opmerkingen? [email protected]

Tekst: Florieke KoersFoto: Margriet Hoffmans

In deze HAS Beats hogeschoolgeluiden komt onze nieuwe personal life coach Frederike Bunjes aan het woord. Wat doet zij en waarvoor kun je bij haar terecht? Lees meer op pagina 18-19.

luk de vruchten van je werkPhard werken met passie, want dat spat er bij de mensen vanaf. Als ik naar W DO IT kijk, denk ik dat ondernemend zijn nog het meeste in onze genen zit. Stil zitten, daar doen we bij de HAS niet aan. En dat is ook wat we onze studenten meegeven, want die zitten over het algemeen precies hetzelfde in elkaar (oké er zitten ook luiwammesen bij, maar die heb je overal). En zo bereiken we samen het heel veel. Daar mogen we met recht trots op zijn! Nu de zomervakantie eraan komt en we het lekker een paar weken rustig aan kunnen doen, stel ik voor dat we ook vooral genieten van alles wat het afgelopen jaar bereikt hebben. Om in tuinbouwtermen te spreken: laten we de vruchten plukken van onze noeste arbeid. Fijne vakantie!

In deze laatste HAS Beats hogeschoolgeluiden voor de zomervakantie veel aandacht voor persoonlijke verhalen. Sowieso is een belangrijke pijler van ons personeelsblad dat we ons richten op de mens achter het onderwerp. We vinden het belangrijk om te laten wat we allemaal doen en welke resultaten we hebben geboekt, en we zijn ons er terdege van bewust dat deze projecten en activiteiten niet kunnen bestaan zonder dat mensen hier heel hard voor hebben gewerkt. Ik ben nu bijna zeven jaar in dienst bij de HAS en in die tijd heeft de instelling een omslag gemaakt van kleine naar middelgrote hogeschool. Veel is er veranderd. Processen aangepast. Lijnen zijn soms langer geworden. Oud heeft plaatsgemaakt voor nieuw. Maar hard werken zijn we nooit verleerd. En dan vooral

editorial

Page 4: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

4

HAS BEATS ONLINE

nieuws

Wil je op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt in en om HAS Hogeschool? Om de week sturen wij het nieuws naar je toe via de nieuwsbrief HAS Beats online. Meer nieuws kun je vinden op intranet en de website. En je kunt de HAS in de gaten houden op Twitter en Facebook: @HAShogeschool en Facebook.com/hashogeschool. In deze rubriek de highlights van het nieuws van de afgelopen tijd.

Succesvolle eerste editie van leergang Quality and Business Improvement in FoodDe leergang Quality and Business Improvement in Food bij HAS Hogeschool draaide dit studiejaar voor de eerste keer en was direct een succes: de cursus zat met 21 cursisten helemaal vol. De cursus is een samenwerking tussen HAS Hogeschool en N&S Quality Consultants. Half mei ontvingen de cursisten hun diploma. Wegens dit suc-ces én door de vraag uit de markt starten HAS en N&S een tweede groep. Deze groep is inmiddels voor de helft gevuld. Inschrijven kan nog steeds.

Succesvolle deelname aan Ricoh VestingloopOp zondag 25 mei stond de negende editie van de Ricoh Vestingloop gepland. Een recordaantal van 6000 deelne-mers stond aan de start van de diverse afstanden. Met vier deelnemende teams, verdeeld over de 5 en 10 km, leverde HAS Hogeschool een mooie bijdrage aan de be-drijvenloop. Het vijf-kilometerteam eindigde op een fraaie tweede plaats van de in totaal 41 deelnemende teams.

Frans de Waal verwondert aanwezigen met lezing over primatengedrag‘Samenwerking en delen bij de sociale primaten’. Dat was de titel van de lezing die topbioloog Frans de Waal op dinsdag 10 juni gaf bij HAS Hogeschool. Ruim 160 studenten, docenten en enkele externe gasten luisterden verwonderd naar wat Frans vertelde over het onderzoek dat hij met collega’s doet naar het gedrag van primaten, onder meer mensapen en olifanten. Frans de Waal is gespecialiseerd in de primatologie binnen de ethologie. Momenteel is hij hoogleraar aan de Emory University in Atlanta en directeur van het Living Links Center van het Yerks Primate Center aldaar. In 2007 stond hij in de top 100 van invloedrijkste mensen van het tijdschrift Time.

Page 5: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

5

nieuws & agenda

HAS Hogeschool behaalt bronzen SustainaBulHAS Hogeschool heeft op 11 juni 2014 een bronzen bul behaald tijdens de uitreiking van de SustainaBul 2014. Daarmee is de HAS bewezen duurzamer dan vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn we namelijk in het alge-meen klassement (universiteiten en hbo-instellingen sa-men) gestegen van plek negentien naar plek veertien. Bij het hbo-klassement staan we nu op plek vijf, terwijl we vorig jaar nog zesde waren. De SustainaBul is de duur-zaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijs-instellingen.

Agenda19 juni HAS Year Event

19 juni BO Expo

24 juni Eet-Dialoog

24 juni Symposium Stadslandbouw Draait Door

25 juni Symposium Geotrends

8 juli Ondernemerscafé Bedrijf en Omgeving

10 juli Slotdag Toegepaste Biologie

10-17 juli Diplomeringen

Studenten Tuinbouw en akkerbouw telen Piel de Sapo meloen Voor de opleiding Tuinbouw en akkerbouw aan HAS Hogeschool mogen tweedejaars studenten een eigen teelt uitvoeren. In groepen werken zij aan uiteenlopende teeltprojecten. Eén van deze groepen heeft ervoor ge-kozen om te telen met de Piel de Sapo meloen, een vrij onbekende teelt in Nederland. Een uitdagend project om-dat dit ras nog niet eerder in Nederland is gekweekt en ook nog nooit op een hogedraads-teeltwijze.

Vereniging Hogescholen start strategieproject #hbo2025Recent is de nieuwe website www.hbo2025.nl van de Ver-eniging Hogescholen online gegaan. De nieuwe website valt onder het gelijknamige strategieproject #hbo2025. De website zal de komende tijd dienen als platform voor informatie over #hbo2025 dat begin 2015 moet uitmonden in een nieuwe strategische agenda voor de Vereniging Hogescholen. Voorzitter Thom de Graaf van de Vereni-ging Hogescholen: “Deze strategische agenda beschrijft, als opvolger van ‘Kwaliteit als Opdracht’ uit 2009, de ge-zamenlijke uitdagingen en bijbehorende prioriteiten voor het hoger beroepsonderwijs in de komende jaren.”

Page 6: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

6

Annet Roodenburgs lectoraat zet ‘Voeding en Gezondheid’ op de kaart

Tekst: Kim van der LeegteFoto: Florieke Koers

In haar kantoor vertelt Annet Roodenburg over alle acti-viteiten binnen het lectoraat, de behaalde resultaten en dat wat er nog komen gaat. Een boeiend verhaal over een thema dat raakvlakken heeft met veel opleidingen binnen de HAS.

Kun je ons meenemen naar jouw beginperiode bij de HAS? “Toen ik in november 2010 bij de HAS begon, werkte ik ook bij Unilever als voedingskundig wetenschapper. In sep-tember 2012 ben ik daar na zestien jaar weggegaan en volledig bij de HAS gaan werken. Naast het verder uitbou-wen van het thema ‘Voeding en Gezondheid’ bij de oplei-dingen Voedingsmiddelentechnologie en Food Design & Innovation, bestond de wens vanuit het lectoraat en de kenniskring om het thema ook in andere opleidingen te-rug te laten komen. Ondertussen hebben de opleidingen Bedrijfskunde en agribusiness en Tuinbouw en akkerbouw een element van ‘Voeding en Gezondheid’ opgenomen in hun curricula. Een mooie ontwikkeling.”

Hoe zie je jouw rol binnen het lectoraat?“Als lector heb je een aantal opdrachten, zoals het samen met de kenniskring leveren van een inhoudelijke bijdrage aan de kennisontwikkeling en kenniscirculatie. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je bijdraagt aan onderwijs-ontwikkeling. Verder is de opdracht om de buitenwereld naar binnen te halen en nieuwe verbindingen binnen onze instelling tot stand te brengen.”

Met welke resultaten ben je het meest blij? “Met het resultaat bij het thema ‘Herformuleren van pro-ducten’ waarbij we kijken of een product gezond is en hoe we het nog gezonder kunnen maken, en de integratie daarbij van de kennis van het lectoraat in het bestaande onderwijs op de HAS. Verder ben ik blij met het project ‘Menulabelling’ waarbij studenten van de HAS nu voor het derde jaar achtereen voortborduren op de uitkomsten van een vorig onderzoek. Hierbij onderzoeken ze hoe menu-

Het thema ‘Voeding en Gezondheid’ HAS-breed verder op de kaart zet-ten, dat is het doel van het lectoraat Voeding en Gezondheid. Onder lei-ding van Annet Roodenburg heeft dit lectoraat de afgelopen drie jaar op volle toeren gedraaid. En het einde is nog niet in zicht, want het lectoraat maakt een doorstart.

interview

“We hebben heel recent een positieve beoordeling van

de auditcommissie gehad”

labelling in de horeca ingezet kan worden als middel om gasten gezonder te laten eten. Daarnaast zijn we gestart met een pilot van het project met de Global Food Moni-toring Group. Met een app kunnen hierbij barcodes van voedingsmiddelen gescand worden om te kijken wat de voedingswaarden zijn. Consumenten kunnen deze app gebruiken voor het maken van de gezondere keuze en zelf ook voedingswaarden uploaden indien ze een pro-duct tegenkomen waar nog geen voedingswaarden van vastliggen. Een bijzonder project aangezien er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de consument. En waar ik ook trots op ben is dat we heel recent een positieve be-oordeling van de auditcommissie hebben gehad.”

Wat staat er nog allemaal op de planning nu het lectoraat een vervolg krijgt?“We gaan de belangrijkste lijnen voortzetten, dat wil zeg-gen dat we verder werken aan de thema’s waarop het lec-toraat zich richt. Zoals onderzoek in de voedingsmidde-lensector, werken aan een nog gezondere samenstelling van producten, betere gezondheidsgerichte marketing en communicatie en ontwikkeling van voeding voor speci-fieke doelgroepen. Ik hoop dat studenten zich in de toe-komst meer en meer verantwoordelijk gaan voelen voor de gezondheid van de consument. Daarbij moet de prijs van producten niet de belangrijkste drijfveer zijn, maar de beste producten gelet op voeding en gezondheid.”

Page 7: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

Annet Roodenburg

7

Page 8: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

8

Tekst: Perry van Kerkhoven en Marc MaasFoto: Margriet Hoffmans

marc & perry

Beste Perry,Steeds weer lachend opnieuw beginnen. Ik klei. Of mooier gezegd ik boetseer, ik creëer. Zonder besef van tijd probeer ik mijn vingers te dwingen om iets moois te maken. Soms wisselt het beeld meerdere keren van gedaante. Twintig keer falen is voor mijn ‘koppen’ geen uitzondering. Falen zonder het jezelf aan te trekken. Uiteindelijk ben ik tevreden. Niet dat ik nu denk van ‘fantastisch’ (ik geef nooit beelden weg), maar ik hoop altijd wel dat het bakken in de oven goed gaat. Mijn talent ligt bij het maken van ‘koppen’. Thuis is de waardering voor mijn creaties gedaald. Nu is alleen de tuin goed genoeg. Binnen verdwijnen ze naar de zolder. En toch na twintig mislukkingen begin ik steeds lachend en vol overgave (gedeeltelijk) opnieuw. Het is maar klei. Wat zou het mooi zijn als je zo onderwijs zou kunnen maken. Studenten tien keer met plezier en een lach opnieuw te laten beginnen is misschien een utopie. Het lachen vergaat ons. Als kind lach je driehonderd keer per dag. Als veertigjarige veertig keer.

Marc

Uit je comfortzone

Hallo Marc,Lachen en opnieuw beginnen. Dat zou ik iedere dag

willen. Niets is wat het is, lijkt of had kunnen zijn. Ik speel de laatste tijd weer gitaar en schrijf muziek

en teksten. Vijf minuten spelen en ik zweef. Ook bij mij verdwijnt het meeste materiaal,

al hoef ik het niet in de tuin te zetten of in een doos te bewaren. Maar telkens opnieuw beginnen

en blijven schaven naar beter, mooier en preciezer. Ik heb de slide ontdekt. Dat was nodig ook,

want de ouderdom is in mijn vingers geslagen. Maar daardoor kom ik ineens in muziek waarvan

ik niet wist dat ik daarmee uit de voeten kan. Ik kom op plaatsen die ik vroeger, toen ik jong,

mooi en goddelijk van lijf en leden was, niet kende. Ouder worden brengt veel leuks mee.

Zoals een kop boetseren. Of een liedje schrijven. Of een mooie zin: “Een goede les leg ik naast me neer,

maar zwarte zaken doe ik keer op keer”. Wat vind je? Naar de tuin ermee? In de doos?

Of blijven boetseren?

Perry

Page 9: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

9

Themaserie over W DO IT

In het strategisch plan 2013-2016 van HAS Hogeschool staat dat we studenten binnen goede vakinhoudelijke opleidingen een breed profiel van houding, gedrag en vaardigheden willen aanleren met als doel om voorop te kunnen lopen in ons domein van agro, food en groene ruimte. Alle afgestudeerde HAS’ers zijn waardengericht, duurzaam, ondernemend, internationaal en ze kennen hun eigen talenten: W DO IT. Ze hebben zicht op de betekenis van die vijf aspecten voor hun actieve beroepsloopbaan en kunnen ze toepassen in hun dagelijks werk. Maar wat betekenen de letters W DO IT eigenlijk echt? Hoe zie je ze terug in de onderwijsprogramma’s? In deze HAS Beats hogeschoolgeluiden zoomen we in op de laatste twee letters: de I van Internationaal en T van Talentgericht.

themaserie:

W DO IT

Studente Tanja van Dongen ging voor haar afstuderen zeven weken naar Kenia.

Tekst: Florieke KoersFoto: Tanja van Dongen

Page 10: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

10

over een capabele staf, bedoel ik dat docenten die een internationale ambitie hebben, hier kennis en ervaring in kunnen opdoen bijvoorbeeld via projecten van HIP.”

Profileren in het buitenlandSpeerpunt twee is het vergroten van het aanbod interna-tionaal onderwijs zowel voltijd als deeltijd en het aantal internationale projecten. “Dit betekent dat we veel meer gaan inzetten op strategische partnerships met inter-nationaal actieve (Nederlandse) bedrijven. Dat is nodig omdat er door studentengroei niet alleen meer stage-plekken moeten komen, maar ook meer internationale afstudeerprojecten, bijvoorbeeld voor IFA. Ook kijken we welke kansen er liggen op het gebied van participatie in internationale projecten. Onder de naam Horizon 2020 draaien er in Europa grote programma’s gericht op toe-gepast onderzoek in samenwerking met het bedrijfsle-ven. Via onder meer de lectoraten en Centres of Exper-tise hebben we de mogelijkheid hieraan deel te nemen.” Het derde speerpunt betreft het sterker positioneren en profileren van de HAS als een internationaal actieve in-stelling. “Dat gaat ook over de internationale uitstraling van ons gebouw en de website”. “Veel bedrijven die in-ternationaal opereren hebben praktische vraagstukken waar wij hen mee kunnen helpen. Om als zodanig her-kenbaar te zijn, moeten we ons wel goed positioneren in de internationale markt. Samenwerken met andere groene instellingen is hierbij heel belangrijk, want samen kunnen we ons profiel veel sterker neerzetten. Daarnaast haken we aan op bestaande lobby’s en netwerken.”

Internationale ervaring onontbeerlijk voor je persoonlijke ontwikkeling

Tekst: Florieke KoersFoto’s: Godfried Hijl en Tanja van Dongen

Op het moment van het gesprek met collegelid Frede-rike Praasterink wordt er hard gewerkt aan een formeel beleidsplan over hoe internationalisering binnen de HAS opgepakt zal worden. Dit plan moet nog voor de zomer klaar zijn. Maar ook al heeft het plan nog geen klap met de hamer gehad, Frederike wil best vast een tipje van de sluier oplichten als het gaat om de plannen voor de komende jaren. “We hebben vier building blocks”, zegt ze. “Dit zijn de internationaliseringsaspecten in de oplei-dingscurricula de buitenlandse stage, de Engelstalige opleidingen International Food & Agribusiness en Hor-ticulture & Business Management en HAS International Projects (HIP). Het nieuwe internationale beleid richt zich erop om de building blocks te versterken en uit te brei-den. Internationalisering is belangrijk voor veel bedrijfsle-ven in de agrofood en groene ruimte. In het beleidsplan wordt algemeen HAS-beleid opgevoerd. Hier volgt oplei-dingsbeleid uit en daar zit volgens ons de kracht van het geheel.”

Bachelorclass“Binnen het algemeen beleid hebben we drie speerpun-ten”, vervolgt ze. “Allereerst verdere internationalisering van het onderwijsaanbod en in lijn daarmee een staf die capabel is op dit gebied. Dit betekent niet alleen dat de internationale leerlijn versterkt wordt, maar ook dat er bij-voorbeeld Engelstalige blokken komen zoals de specia-lisatie Dier bij Toegepaste Biologie in het vierde jaar en een HAS-brede Engelstalige bachelorclass. Die laatste zal volgend jaar als pilot gaan draaien. Als ik het heb

Net als een ondernemende houding is ook een internationale blik iets wat bij sommigen van ons in het bloed zit en bij anderen niet. Bij HAS Hogeschool willen we echter dat iedereen hier ervaring in opdoet. Daarom gaan de meeste studenten al sinds 1999 verplicht op buitenlandse stage. Niet alleen leuk, maar ook nuttig voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ook komen er ieder jaar internationale studenten naar de HAS om aan een van de Engelstalige opleidingen te studeren. Maar er is natuurlijk veel meer wat we doen op internationaal gebied, nu verankerd binnen de I van W DO IT.

themaserie:

W DO IT

Page 11: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

11

Godfried Hijl ging met een missie van het Ministerie

van Buitenlandse Zaken én Economische Zaken vijf

dagen naar Pakistan. Doel van de missie was om

de contacten tussen beide landen te versterken.

Vanuit de HAS lag er al een voorstel bij de Nuffic

voor het starten van een leertraject voor docenten

van de Lahore University of Management Sciences

waarbij ze meer achtergrondkennis opdoen over

de agribusiness. “Ik heb in Pakistan verschillende

gesprekken gevoerd”, legt Godfried uit, “en heb

daarmee de opstart van dit traject een duwtje in

de rug kunnen geven.” Godfried vond de missie

erg bijzonder. Bijzonder was vooral het feit dat het

reisadvies voor niet-noodzakelijke reizen negatief

was. “We reden rond in gepantserde auto’s en werden

goed beveiligd. Bang hoefden we niet te zijn. Het was

een stevige missie met onder andere de secretaris-

generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken,

in Pakistan steeds vice-minister genoemd. Daarnaast

was ook het bedrijfsleven aanwezig, bijvoorbeeld

FrieslandCampina. Pakistan kan veel betekenen voor

West-Europa, maar de tijd is nog niet helemaal rijp.

Voor mijzelf vond ik het vooral bijzonder om de inter-

nationale context van de sector te leren kennen.”

‘Vice-minister’ Simon Smits (l) en de Nederlandse ambassadeur in Pakistan Marcel de Vink vastgelegd bij een bezoek aan een groot melkveebedrijf van 2500 koeien.

Godfried Hijl ging met een missie naar Pakistan

“Het nieuwe internationale beleid richt zich erop om de building blocks te versterken”

Page 12: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

1212

Studenten Dier- en veehouderij Tanja van Dongen

rondt momenteel haar bedrijfsopdracht af voor het

bedrijf Fleuren & Nooijen. Hiervoor reisde zij af naar

Kenia om bij te dragen aan de opzet van een trai-

ningscentrum voor Keniaanse viskwekers. “Viskweek

wordt in Kenia als nieuwe business gezien”, vertelt

Tanja. “Het wordt zelfs door de regering gepromoot.

Veel bedrijven zijn inmiddels gestart met het kweken

van vis, echter hebben ze vaak niet genoeg kennis in

huis om het goed te doen. Het Nederlandse bedrijf

Fleuren & Nooijen heeft zelf een viskwekerij in Kenia

en ontwikkelt momenteel vanuit een subsidieproject

een trainingscentrum dat trainingen wil gaan aan-

bieden om viskwekers de benodigde kennis te laten

opdoen. Ik ben zeven weken in Kenia geweest om

deze viskwekers te interviewen over hun behoeften

Tanja van Dongen tijdens haar verblijf in Kenia.

en heb zo een aantal onderwerpen verzameld waar

lesmateriaal over gemaakt kan worden. Voor één on-

derwerp heb ook al lesmateriaal ontwikkelt: dit gaat

over waterkwaliteit.” Tanja vond het erg bijzonder om

naar Kenia de gaan. “Ik had in eerste instantie niet het

plan om voor mijn bedrijfsopdracht naar het buiten-

land te gaan, maar toen het zo uitkwam, vond ik het

een mooie kans en een bijzondere ervaring. Ik kan

het iedereen aanraden. Mijn tip? Ga er open-minded

heen en ga mee met de flow! Oh ja, en ben niet bang

voor kakkerlakken van een centimeter of zes groot,

mijn appartement zat er vol mee. Ik had in ieder ge-

val wel altijd gezelschap!” Tanja ziet door deze afstu-

deeropdracht nu zoveel kansen in de visteelt dat ze

nog een master aquacultuur gaat doen.

Tanja van Dongen ging voor haar bedrijfsopdracht naar Kenia

Page 13: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

1313

thema’s benoemd uit ene reeks van 34 thema’s. Het boek gaat over de vraag waarom het goed is om je sterke pun-ten te kennen en in te zetten. In de analyse die je na het invullen van de scan krijgt, staan 34 sterke punten die je kunt bezitten. Buckingham stelt dat mensen die leven en werken met hun talenten succesvoller zijn dan anderen en geeft ook de uitleg waarom dat zo is.

Talentgericht werken en leren: basis van een toekomstbestendig onderwijssysteem

Tekst: Florieke KoersFoto’s: Annemarie Kerkhof

Docent Huub van Osch was één van de organisatoren van de workshop ‘Ontdek je sterke punten met de Ta-lentscan van Marcus Buckingham’ tijdens de studiedag afgelopen maart. “Dit was een pilot om te kijken of de scan aansloeg”, vertelt hij. “En dat was zo: iedereen was erg enthousiast. Daarna rees de vraag: wat kunnen we er verder mee? Met het College van Bestuur hebben we af-gesproken dat iedere medewerker de test gaat doen. De opleidingsteams gaan vervolgens zelf aan de slag met de resultaten. Als je als team weet wat ieders sterke pun-ten zijn, kun je de juiste mensen op de juiste plek zetten. Daarnaast leert iedereen hoe hij/zij zelf in elkaar zit, maar ook hoe een ander in elkaar zit en daardoor hebben we inzicht in hoe we optimaal met elkaar om kunnen gaan.”

34 sterke puntenMarcus Buckingham schreef samen met Donald O. Clifton het boek ‘Ontdek je sterke punten’. Met de bijbehorende scan, die iedereen die het boek koopt online kan doen met behulp van een specifieke code, worden 5 sterke

Talentgericht leren en werken is niet nieuw binnen de bedrijfscultuur van HAS Hogeschool, maar het wordt nu verankerd in het onderwijs. En het gaat het niet alleen om studenten. Ook medewerkers worden actief meegenomen in het proces. Als medewerkers hun talenten optimaal inzetten, is de gedachte, dan kunnen ze studenten ook het beste sturen om hun talenten te benutten. Iedere medewerker zal daarom komend jaar de talentscan van Marcus Buckingham doen om te kijken wat de 5 sterke thema’s zijn en of wat hij/zij doet ook hetgene is wat het beste bij hem/haar past.

themaserie:

W DO IT

“Als je als team weet wat ieders sterke punten zijn, kun je de juiste mensen op de juiste plek zetten”

Page 14: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

1414

In je kracht kun je beter coachenWil dat zeggen dat je voortaan alleen nog dingen doet waar je goed in bent en je nooit meer uit je comfortzone hoeft te komen? “Nee”, zegt Huub, “zeker niet. Het is altijd goed je te blijven ontwikkelen en een leven lang te leren. Maar uit onderzoek blijkt dat wat je ook doet, je bijna altijd terugkomt bij je sterke thema’s en dat je jezelf het beste vanuit die basis verder kunt ontwikkelen.” En wat betekent dit voor het onderwijs? “Door mensen in hun kracht te zetten, maak je het onderwijs alleen maar beter. En het onderwijs gaat veranderen de komende jaren. Do-centen krijgen een meer coachende en samenwerkende

rol. Als zij hun sterke punten goed kennen en op de juiste plek zitten, kunnen ze studenten de best mogelijke be-geleiding bieden. Studenten gaan zelf ook aan de slag met de talentscan. Alleen niet via het boek. We zijn nog aan het kijken naar een goede internettoepassing voor deze doelgroep. De ‘taal’ van Buckingham moet ook de ‘taal’ zijn voor de studentscan en gaat over ‘strenghts and motivation’: drijfveren en motivatie. Hierover in gesprek gaan met studenten gaat meerwaarde opleveren. En juist dát past in deze tijd waarin gerichte aandacht voor de student je onderscheidend maakt.”

Medewerkers werken met de talentscan in tijdens de workshop op de studiedag.

Page 15: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

1515

Lector Innovatie & Ontwikkeling Evert-Jan Ulrich ver-

telde half mei tijdens zijn inauguratie uitgebreid over

de toekomst van het onderwijs. “Het huidige, op in-

dustriële leest geschoeide onderwijssysteem is ge-

richt op uniformiteit en conformiteit. Er wordt opge-

leid voor gedetailleerd vastgelegde beroepsprofielen

en eindtermen. Dit is opmerkelijk omdat we eigenlijk

allemaal van elkaar verschillen. We hebben verschil-

lende talenten. En dus past ook niet iedereen in het-

zelfde systeem.” Evert-Jan pleit voor een onderwijs-

vernieuwing om het onderwijs toekomstbestendig te

maken. Talentgericht leren is daar een van de pijlers

van. “In 2025 hebben we de generatie Z binnen”,

zei hij. “De student van de generatie Z is een open

wereldburger met grote handigheid in interactieve

nieuwe media. Hij draagt graag zijn steentje bij aan

de samenleving, zolang dat maar met veel eigen ini-

tiatief gepaard kan gaan.”

Evert-Jan Ulrich tijdens zijn inauguratie op 13 mei.

Evert-Jan Ulrich ging tijdens zijn inauguratie in op de talentgericht leren

Een onderdeel van het lectoraat is de ontwikkeling

van een Innovatieklas die de principes talentbased

learning en out of the school box centraal heeft

staan. Vorig studiejaar werd al een pilot van de In-

novatieklas gedraaid en nu loopt dit afstudeertraject

voor de tweede keer. Evert-Jan: “De ervaringen die

we met de Innovatieklas opdoen, hebben al meer-

dere inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld dat leren niet

lineair verloopt maar eerder spiraalsgewijs en dat het

niet meer plaats- en tijdsbepaald hoeft te zijn. Ook

hebben we ontdekt dat vrije wil en vrije aandacht sti-

muleren om te leren. En dat je fouten moet maken,

daar leer je van!”

Bekijk het filmpje van de inaugurele rede van Evert-

Jan op www.hashogeschool.nl/lectoraat-innovatie-

ontwikkeling of scan deze pagina met Layar.

Innovatieklas

Page 16: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

16

Tekst: Esther MauriksFoto: Robbie van Zoggel

Waarom heb je er destijds voor gekozen een opleiding aan de HAS te gaan volgen?“Mijn broer deed een mbo Voedingsmiddelentechnologie in Boxtel en dat sprak mij wel aan. Ik had destijds een bijbaan bij een distributiebedrijf in Veghel (het huidige Jumbo). Het leek me leuk meer te weten te komen over de voedingsmiddelenpraktijk en aangezien ik me goed voelde bij bètavakken, was Voedingsmiddelentechnologie een goede keuze.”

Hoe heb je je tijd bij de HAS ervaren?“Ik heb een mooie tijd op de HAS gehad. Terugkijkend denk ik wel dat ik te jong was om te beseffen waar de kansen in de sector lagen. Ik heb drie stages kwaliteitsmanagement gelopen, terwijl er veel meer mogelijkheden bleken te zijn. Mijn interesse gaat eigenlijk meer uit naar voeding en gezondheid. Achteraf bezien had ik bijvoorbeeld liever willen onderzoeken wat de impact van voeding op het lichaam is.”

Wat ben je na de HAS gaan doen?“Na mijn afstuderen ben ik als kwaliteitsmanager gaan werken bij Kroot Vlees in Tilburg. Al snel merkte ik dat ik meer wilde dan alleen op technisch niveau binnen een fabriek werkzaam zijn. Ik zocht een manier om mijn creativiteit kwijt te kunnen en ben daarom in 2002 Media & Cultuur gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

HAS Hogeschool wil studenten met een stevige basis de wereld insturen en zorgen dat ze hun eigen weg kunnen vinden op basis van hun talenten. In deze rubriek zoekt HAS Beats hogeschoolgeluiden afgestudeerde HAS-studenten op. Wat is er van ze geworden? En hoe kijken ze terug op hun opleiding aan HAS Hogeschool? Voor deze uitgave spraken we Robbie van Zoggel, in 2001 afgestudeerd aan de opleiding Voedingsmiddelentechnologie.

De opleiding bracht me in de mediawereld. Ik werkte voor het International Documentary Film Festival (IDFA), was autocuemedewerker bij diverse actualiteitenprogramma’s van SBS6 en redacteur bij de NPS en BNN. In 2008 heb ik weer een uitstapje gemaakt naar de food sector: ik ben toen bij Ahold aan de slag gegaan als medewerker innovatie en kwaliteit voor nieuwe vleesproducten en vleesvervangers van Albert Heijn.”

En wat doe je momenteel?“Na ruim een jaar werken bij Ahold, lonkte de mediawereld toch weer. Nu werk ik alweer ruim vier jaar als adjunct-hoofdredacteur bij het muziekplatform 3voor12amsterdam. Hier schrijf ik recensies over concerten en albums, doe ik verslaglegging van festivals en interview ik artiesten. Daarnaast ben ik bureaucoördinator bij Metakids, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar zeldzame, dodelijke stofwisselingsziektes bij kinderen. Mijn taak is om Metakids meer landelijke bekendheid te geven, onder andere door het bijhouden van website en social media en door het mede-organiseren van ludieke evenementen, zoals een benefietfestival met medewerking van bekende Nederlanders. Stofwisselingsziektes hebben te maken met slechte afbraak van noodzakelijke voedingsstoffen door het lichaam, dus in die zin is de cirkel van mijn loopbaan weer rond.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?“Mijn droom is om een eigen winkel te hebben waar ik zelf ontworpen producten verkoop en waar mensen ook een hapje kunnen komen eten. Ik zou me graag meer met voedingsmiddelen bezighouden, maar heb daarnaast een uitlaadklep nodig voor mijn andere passies en creativiteit. Zo´n winkelconcept zou daarop goed aansluiten.”

hoe is het nu met...

Robbie van Zoggel

“De cirkel van mijn loopbaan is weer rond”

Page 17: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

1717

Robbie van Zoggel

Page 18: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

18

Personal life coach Frederike Bunjes staat open voor het gesprek

Tekst en foto’s: Margarita Millenaar

“Een brede interesse hebben is een belangrijke eigen-schap voor een personal life coach”, zegt ze zelf. Die brede interesse is ook te zien in haar achtergrond. Frederike heeft zich gericht op een aantal studies, waar-onder theologie, semitische talen (onder meer modern Hebreeuws), rechten en psychologie. Na haar studies heeft zij zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen door middel van coachings- en supervisor-opleidingen. Ze werkte als docent maatschappijleer en als studentendecaan bij de Universiteit van Utrecht en aan de Protestantse Theologische Universiteit. Momen-teel is Frederike ook twee en een halve dag in de week werkzaam als studentendecaan bij hogeschool ArtEZ en wordt ze ingezet als supervisor.

Mensen hebben mijn hart“De verbindende factor in mijn werk voor mij is werken met mensen. Mensen hebben mijn hart en daar zitten ook mijn kwaliteiten. Het gaat zo om wie je bent of wie je wilt zijn. Het raakt aan je wortels. Vertrouwen en veiligheid geven, dat heb je als je praat over dit soort onderwerpen echt nodig. Maar je moet ook verbondenheid hebben met mensen. Dat ze niet het idee hebben dat hun verhaal in

Sinds februari 2014 is personal life coach Frederike Bunjes iedere dinsdag op HAS Hogeschool. Zij heeft geen vaste kamer waar zij te vinden is, maar als je goed oplet, loop je haar zeker tegen het lijf. Als personal life coach staat zij altijd open voor een gesprek als je vragen hebt over studie, werk, privé of als je zit met levensvragen.

achtergrond

het niets verdwijnt. Dat je daarin gehoord wordt en daarin gekend wordt. En dat wil ik bieden”, vertelt Frederike vol overtuiging.

Speerpunten Life Coaching Frederike geeft aan verschillende speerpunten te hebben in haar werk als personal life coach. “Ik zie mijzelf als een toegevoegde waarde, omdat ik alle tijd heb om een luisterend oor te bieden. ‘Luisterend oor’ is heel breed, maar er zijn drie speerpunten die ik aanhoud”, legt Frederike uit.

Speerpunt 1: Frederike wil studenten helpen die zich voorbereiden op de buitenlandstage, maar ook die terugkomen van buitenlandstage en die behoefte heb-ben aan reflectie op wat ze hebben meegemaakt en welke invloed dat heeft op hun leven. “Toen ik zelf na mijn studies eenmaal aan het werk ging, ontdekte ik pas wat ik nou eigenlijk echt leuk vond. Wat voor mij belang-rijke waarden waren en waar mijn kwaliteiten en talenten lagen. En die inzichten wil ik de HAS-studenten ook gunnen.”

Met welke vragen kun je bij de personal life coach terecht? Dit kunnen vragen zijn die te maken hebben met praktische zaken, zoals je werk of studie. Maar ook diepgaandere zaken zoals zinsgevingsvragen of geloofsvragen in alle breedte en alle openheid.

Voorbeelden zijn:

• Zit je met rouw en verdriet, op school of thuis?

• Zijn er vragen rond zingeving die voor jou spelen en heb je daar geen plek voor?

• Is het voor jou prettig om met iemand te praten die niet aan je opleiding verbonden is?

• … dan kun je contact opnemen met Frederike ([email protected])

Page 19: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

19

Frederike Bunjes

“Het gesprek faciliteren en mensen in gesprek krijgen,

dat heeft mijn hart”

Speerpunt 2: Frederike is de verbindende factor tussen de HAS groep ‘Meer as je denkt’ en de groep die zich bezig houdt met ‘waardengerichtheid’. “Ik help de waardengerichtheid vorm te geven.” Als een soort proeftuin organiseert Frederike de ‘Eet-dialogen’. Het gaat tijdens deze dialogen om het leren van de vorm (dialoog) voor alle groepen binnen de HAS en om het gesprek zelf. “Het gesprek faciliteren en mensen in gesprek krijgen, dat heeft mijn hart.”

Speerpunt 3: Frederike probeert bekendheid te krij-gen bij medewerkers en studenten om zo individuele gesprekken aan te kunnen knopen. “Vanuit wie ik ben, heb ik wat te bieden. Het gaat over het verhaal van de student of de medewerker en niet zo nodig wat ik alle-

maal in te brengen heb, want dat is ondergeschikt.” Frederike heeft al gesprekken gehad met stagecoör-dinatoren en studieadviseurs. “Het is grappig dat als ik opmerk - wanneer ik uitleg wat ik doe - dat ik haast studenten op het netvlies van de adviseurs zie verschij-nen. En dat is ook precies wat ik graag wil. Zij kunnen studenten naar mij doorverwijzen.”

Nieuwe ontwikkelingenIn het nieuwe studiejaar gaat Frederike een groep rond ‘rouw en verdriet’ starten. Zij merkt uit gesprekken op dat de organisatie daar behoefte aan heeft. Ook is ze bezig met het ontwikkelen van de ‘Soul Mate Couch’. “Het blijft vooralsnog een geheimpje wat dat precies is, maar binnenkort meer!”

Page 20: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

20

HAS graphic Data: HAS hogeschoolGraphic: Yell & Yonkers, Marieke Lutz

Jaarbeeld 2013

Meer weten? Lees het volledige jaarbeeld op hashogeschool.nl/organisatie of scan deze pagina met Layar.

Voorwoord

in vogelvlucht2013

DE HAS WERKT ‘VÓÓROP IN ONTWIKKELING!’

434HAS-studenten kregen hun diploma

450cursisten aan de bedrijfsopleidingen

70adviestrajecten

870nieuwe eerstejaars

180 bedrijfsopdrachten

4

JA

AR

BE

EL

D 2

013

2013 - 2016Strategisch Plan

WAAR STAAN WE

Nationale Studentenenquête: 14 van de 17 onderdelen hoger dan landelijk gemiddelde

06Centres of Expertise

13Lectoraten

01eplaats Internationale studiepuntmobiliteit

05e plaats Gebruikerstoets studeren met een handicap 2013

Onze ambitie:

14

11

JA

AR

BE

EL

D 2

013

Organisatie

02studentenverenigingen

07studieverenigingen

2593studenten

450 cursisten

405medewerkers

02vestigingen

ORGANISATIE

38

JA

AR

BE

EL

D 2

013

en haarOpleidingenHAS Hogeschool

HAS HOGESCHOOL BIEDT TIEN REGULIERE HBO-OPLEIDINGEN AAN:

34866Bachelor Bedrijfskunde en agribusinessBA34869Bachelor Dier- en veehouderijDV34122Bachelor Food Design & InnovationFD34335Bachelor MilieukundeMK30009Bachelor Toegepaste BiologieTB34859Bachelor PlattelandsvernieuwingPV34868Bachelor Tuinbouw en akkerbouwTA34856Bachelor VoedingsmiddelentechnologieVM39281Bachelor International Food & Agribusiness3IFA30033Bachelor Geo Media & Design4GMD

***

* Afkorting ** Crohonummer 3 Begin 2013 positief gevisiteerd. 4 Begin 2013 positief gevisiteerd.

24

JA

AR

BE

EL

D 2

013

Page 21: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

21

Tekst en foto: Marijke Wolfs

… mijn vrouw ontmoette …

“Onze opleiding is druk bezig met het symposium Geotrends, dat op 25 juni op de HAS in Den Bosch plaats vindt. De studenten zijn projectmatig bezig met maatschappelijke en technische trends en toepassingen in geo, media en design. Ze halen bijvoorbeeld bij verschillende instanties data op over waterkwaliteit in de landbouw en werken dit uit tot overzichtelijke informatie voor burgers. Tijdens Geotrends worden alle resultaten gepresenteerd en gaat het werkveld hierover met de studenten in discussie. Zo integreren we het werkveld van geo, media en design in het onderwijs. Dat is belangrijk, want over twee jaar gaat de eerste lichting GMD’ers al aan het werk! Daarom moeten ze weten welke vraagstukken er zijn en wat ze ermee kunnen doen. En andersom moet het werkveld onze GMD’ers straks weten te vinden. Mooi dat zij elkaar door Geotrends treffen, toch?”

“Tien jaar geleden vroegen ze mij om in te vallen voor een repetitieweekend bij de Harmonie van Wateringen. De afstand Den Bosch - Wateringen was voor mij op dat moment een groot bezwaar om op dit verzoek in te gaan. Ik ben uiteindelijk overgehaald om toch mee te doen. Tijdens dit weekend heb ik mijn vrouw ontmoet. Ik zat achterin bij de trompetten. Mijn vrouw zat achter de piano. In de pauze zijn we gaan biljarten. Die ontmoeting en het contact dat daarna volgde, is heel belangrijk voor mij geweest. Voordat ik mijn vrouw ontmoette, leefde ik vooral vanuit mijn hoofd. Ik woog 105 kilo, was zwaar en gespannen. Ze heeft me geïnspireerd en een spiegel voorgehouden. Nu luister ik meer naar mijn gevoel en lichaam en weet wat goed voor me is. Ontmoetingen vinden elke dag plaats. Door ontmoetingen word je je meer bewust van wie je bent. Ook creëer je verbindingen waardoor nieuwe ideeën en concepten tot stand komen die je nodig hebt om tot inspiratie te komen. Twijfel je om een ontmoeting aan te gaan? Gewoon doen! Wie weet waar dat toe leidt.”

In deze rubriek vragen we medewerkers naar een bijzondere dag in hun leven. Deze keer Joris van de Loo, docent bij Bedrijfskunde en agribusiness.

even bellen met...

Susan van Dijk

Tekst: Lineke BoosterFoto: Joris van de Loo

de dag dat ik...

Even bellen, metdocent Geo Media & Design, op vrijdag 6 juni om 10.00 uur.

Page 22: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

22

HAS IN HET NIEUWShas in het nieuws

Fooddrome in Villa Flora Venlo van de baanDe supermarkt van de toekomst, Fooddrome genaamd, gaat niet naar Villa Flora. Supermarkt ondernemer Geert Benders gaat voor ‘zijn droom’ op zoek naar een andere plek. Dat heeft Benders aan zijn relaties woensdag per brief laten weten. De rest van de ruimte is bestemd voor Kidsuniversity for Cooking, Kokerreli, van ondernemer Jan Klerken. Klerken is vanaf het begin, vier jaar geleden, opgetrokken met Benders. Maandag kreeg hij te horen dat Fooddrome niet doorgaat. Kokerreli gaat, zo verze-kert Klerken, wel eind van dit jaar van start. Universiteit Maastricht en HAS Hogeschool doen volgens Klerken ge-woon mee. Van: dagbladdelimburger.nl, 4 juni 2014

HAS Hogeschool komt regelmatig in het nieuws. In deze rubriek lichten we er iedere uitgave een paar uit. Lees de volledige artikelen op intranet onder HAS Beats/HAS in het nieuws.

@ElselinaBg Nu in Nijmegen: Bachelor award van het @voedingscentrum: #HASHogeschool is genomineerd. Gaan we winnen op vrijdag de 13e? 13 juni

@GeodanNL//bit.ly/1xSxEIZ | Collega Steven Ottens gaf #HAShogeschool #gastcollege aan 2e-jaars @GeoMediaDesign Lees zijn blog! 13 juni

@JannekevdBrandt “Hoe houd je de stad fit en vitaal?” http://www.kennislabvoorurbanisme.nl/studenten/award/ … #burgerparticipatie #openbare-ruimte #groen #innovatie #HAShogeschool #afstuderen11 juni

@svenrobins Weeeeekkeeeeeennndd #StadEnStreek-ontwikkeling #ptc+ #HAShogeschool #wa-terenlandbouw pic.twitter.com/Fm1DIpKiRH6 juni

@HAShogeschool

Ademend bouwen“De stedelijke omgeving op een natuurlijke wijze laten ademen”, dat is de droom die Loek de Bonth (21) gaat verwezenlijken. Vanuit zijn diepgewortelde passie voor de groene omgeving, wil hij het binnenklimaat in gebou-wen drastisch gaan veranderen. Met dit vernieuwende (afstudeer)project binnen de HAS Innovatieklas, wil hij bedrijven uit de bouwsector uitdagen om mee te doen.Van: duurzaamgebouwd.nl, 6 juni 2014

Wie redt het praktijkonderzoek? Het praktijkonderzoek van Wageningen UR maakt zware tijden door. De financiering van de praktijkcentra voor land- en tuinbouw is onzeker nu de productschappen zijn opgeheven. Komen er nieuwe organisaties in de land- en tuinbouw die willen investeren in praktijkonderzoek en innovatie? Van: resource.wageningenur.nl, 5 juni 2014

Studenten waarderen Toegepaste Biologie HAS Venlo het meestDe opleiding toegepaste biologie van de HAS in Venlo wordt door studenten het meest gewaardeerd. Dat concluderen de Vereniging Hogescholen en de VSNU, Vereniging van Universiteiten op basis van de jaar-lijkse Nationale Studenten Enquête. Uit dat onderzoek blijkt dat studenten steeds tevredener zijn over hun op-leiding. Van de universitaire studenten is meer dan 80 procent tevreden. Onder hbo’ers is dat bijna 70 procent. Van: L1.nl, 26 mei 2014

Page 23: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

23

Je bent wat je eet. Toen ik dit eens tersluiks verkondigde in de kantine van het groentesnij- en verwerkings-

bedrijf waar ik destijds werkte, werd er vorstelijk gelachen. “Haha, Job, dan ben jij een broodje kroket”, riep de een tegen de ander met volle mond. “Ha ja, en jij een hamburger!” Lachsalvo en door met de orde van de dag. Meestal iets in de trand van voetbaluitslagen, het weerbericht of de weekendplannen. Het standaard kantinegespreksvoer. Over het standaard ‘voer’ in de kantine gesproken, dat bestond zoals in veel kantines uit niet veel anders dan gefrituurde en royaal met saus overgoten daghappen. Mensen die de hele dag groenten stonden te snijden of in te pakken, leken ze zelden in hun mond te stoppen. Overbodig om te vermelden dat overgewicht ook daar geen uitzondering was.

Je bent wat je eet. Het is een open deur. Maar het is zo waar en mensen realiseren zich het nog zo weinig écht. Want Job werd natuurlijk niet na zijn lunch zelf het broodje kroket of Hans de hamburger, maar hun lichamen bouwen zich wel op met de moleculen die ze in hun lichaam stoppen. Daarom sta ik er graag regelmatig bij stil. (Gelukkig maar, anders werkte ik echt op de verkeerde afdeling!) Wat stop ik eigenlijk in mijn mond? Waar komt het vandaan? Hoe is het gegroeid? En bewerkt? Wat doet het in mijn lichaam en met de wereld?

Zo heb ik pas geleden voor het eerst in mijn leven een aardappel uit de grond getrokken. En ik voelde me een beetje gegeneerd dat ik dit, op mijn 27e, pas voor het eerst deed. En ik heb te horen gekregen dat pinda’s aan een stengel uit de bloem ónder de grond groeien! De volgende keer als ik een handje M&M’s naar binnen werk, zal ik dit met meer aandacht doen. Dat is denk ik sowieso de ‘gouden truc’: alles met zoveel mogelijk aandacht en liefde doen, en het voedsel eten dat ook met zoveel mogelijk aandacht en liefde is geproduceerd. En als ik dan toch moet zijn wat ik eet… dan ben ik het liefst een stukje pure chocolade of een radijsje.

p.s. De column geef ik door aan iemand die hier ook erg graag over filosofeert: Conny van Iperen!

Tekst en foto: Jet Vossebeld

Je bent wat je eet

estafettecolumn

Page 24: HAS Beats hogeschoolgeluiden juli 2014

Fijnevakantie!

/ HAShogeschool