HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

28
1 FOOD DESIGN EXPERIENCE 2011 SOCIAL MEDIA: ook iets voor jou? MARIANNE POODT is het nieuwe hoofd ICT GERT-JAN VAN DELFT lector Biobased Productontwikkeling nummer 4 maart 2011 3e jaargang

description

Hogeschoolblad HAS Den Bosch

Transcript of HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

Page 1: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

1

FOOD DESIGN EXPERIENCE 2011

SOCIAL MEDIA: ook iets voor jou?

MARIANNE POODT is het nieuwe hoofd ICT

GERT-JAN VAN DELFT lector Biobased

Productontwikkeling

nummer 4maart 2011

3e jaargang

Page 2: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

2

inhoudsopgaveeditorialFlorieke Koers

Eilandjes op Twitter

P3

verslag Margarita Millenaar

Food Design Experience

P4-5

pouwels’perspectiefDick Pouwels

Positieve energie op HAS

P7

interviewFlorieke Koers

Gert-Jan van Delft

P8-9

verslagAnnika Dossow

HAS vertegen-woordigd op IPM Essen 2011P11

interviewFlorieke Koers

Een klankbord voor spirituele zaken

P12-13

internationaal Laura Lap

Op bezoek in Finland, bij onze partner HAMKP14-15

interviewMargarita Millenaar

Docentstage Anna Arts

P16

interviewFlorieke Koers

Gedenkschilde-rijen met as van overle-denen P18

achtergrond Florieke Koers

Social media nuttig of bezig-heidsthe-rapie?P20-21

#HASFlorieke Koers

Hoe gebruik ik… Twitter op mijn werk?

P22

nieuwsMarieke Ellenbroek

Greenkeeping en Management

P23rubriekenfotocollage P6&P10&P19estafettecolumn P13ict beats P17you’ve got mail P24mmm... P25nieuws en agenda P26nieuwe gezichten P27

Page 3: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

3

editorialWe hebben een nieuwe afdeling. Was ik vorig jaar nog samen met twee collega’s en een om het half jaar wisselende stagiaire op de afdeling Communicatie & PR, nu heb ik er in één klap zeven collega’s bij gekregen met nog een achtste onderweg en heten we voortaan Communicatie & Internationalisering. Ja, het waren natuurlijk al collega’s want dat zijn we allemaal van elkaar, maar uiteindelijk zitten al die ongeveer 300 medewerkers toch allemaal verdeeld op kleine eilandjes. Een eilandjescultuur in een organisatie, dat is iets wat zoveel mogelijk vermeden dient te worden, geloof ik. STOP de eilandjescultuur; START integrale bedrijfsvoering! Dat staat op de website deverbondenorganisatie.nl. En er staat: “Durf je als afdeling verder te kijken dan je eigen ‘tuintje’?” Nou, met tuintjes hebben wij in ieder geval geen probleem. Verder moeten wij net als alle andere afdelingen in de wereld goed ons best doen om verder te kijken dan onze neus lang is. Dat kan ook niet anders, het schijnt namelijk een natuurlijk verschijnsel te zijn om eilandjes te vormen. Groepsvorming of eilandjes voldoen aan de menselijke behoefte om een aantal anderen te kennen, te vertrouwen en bij hen te horen. Dat werkt prettig: het is veilig en vertrouwd. Je hoort ergens bij. ‘Wij’ van Communicatie & Internationalisering en ‘jullie’ de rest van de collega’s. Dit speelt natuurlijk niet alleen intern. Maar extern wordt het anders, dan wordt het ‘wij’ van het grote eiland HAS Den Bosch tegen ‘jullie’ de rest van de wereld. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik geloof dat wij het allemaal in ons hebben om als het nodig is van ons eilandje af te stappen en dat doen we ook. Samenwerkingsverbanden genoeg te bedenken. Maar toch, als het eilandje verandert, is dat wel wennen.

Eilandjes op Twitter Nummer 4Maart 2011Maandelijks magazine vanhogeschool HAS Den Bosch,HAS KennisTransfer en Anton Jurgens Institute

Colofon:Hoofdredactie: Florieke Koers, HAS Den BoschEindredactie: Lindsay Kemps-Saitch en Marieke Ellen-broek, HAS Den Bosch Beeldredactie: Margriet Hoffmans, HAS Den Bosch Ontwerp: Studio Jean Philipse, Sint MichielsgestelDruk: Drukkerij Tielen, BoxtelOplage: 600

Vragen of opmerkingen over deze HAS Beats? Mail ze naar [email protected]

Deadline volgende HAS Beats: Kijk op intranet: Afdelingen/ Communicatie & Internationalisering/ HAS Beats.

fsc-logo

Ik schrijf niet voor niets op dat ik er een hoop collega’s bij heb gekregen, terwijl ik die natuurlijk allang had. Wat scheelt, is dat we vorig jaar al een eens met z’n allen zijn gaan koeknuffelen. Neem een koe en verder kijken dan je eigen tuintje is ineens niet moeilijk meer. En met onze mooie nieuwe grote gezellige afdeling kunnen we elkaar en HAS Den Bosch alleen maar versterken. Maar goed. Sinds een paar maanden zit ik op Twitter. En dat is een heel andere wereld. Hele eilanden vallen er weg, want ik stuur tweets naar collega’s die ik normaal zelden spreek, ontdek ook nog waar ze mee bezig zijn en ik heb momenteel zelfs contact met een student Tuinbouw en akkerbouw die in Tanzania zit om af te studeren. Hoe cool is dat! Eerst vond ik er niets aan, aan dat Twitteren. Wat moest ik er mee? Na een inspirerende social media workshop toch maar eens een account aangemaakt en gewoon begonnen, zoals het advies luidde. En nu, een maand of drie verder, vind ik het leuk! Ik tweet niet wanneer ik naar de wc ga, wat ik vanmiddag gegeten heb voor de lunch, en of ik vanavond ga sporten of niet. Maar ik tweet wel wat er bij HAS Den Bosch allemaal gebeurt, wat ik voor de HAS doe en wat ik nu zo leuk vind aan HAS Den Bosch. En stiekem krijg ik steeds meer volgers uit onze branche. Oh ja, en ik kan via Twitter in de gaten houden wat er op mijn vakgebied communicatie, mijn eilandje, allemaal speelt. En dat is heel leuk, gaat vooral erg snel en is actueel. Een paar collega’s kom ik er dus ook tegen. En dat moeten er nog veel meer worden. Wil je ook nuttig twitteren voor je werk of via een andere social media website? Kijk dan op pagina 20-21-22.

Florieke

Familie-servies: eindopdracht van student Food Design & Innovation Wies van Abbema, gepresenteerd tijdens de Food Design Experience 2011. Coverfoto: Studio Jean Philipse.

Page 4: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

4

verslag Tekst: Margarita Millenaar Foto’s: Studio Jean Philipse

Maar liefst 500 deelnemers hadden zich dit jaar aangemeld voor de Food Design Experience, dat in het teken stond van food emotions: het gevoel dat voeding met zich meebrengt. Een schitterende dag voor hogeschool HAS Den Bosch, maar zeker ook voor onze studenten Food Design & Innovation om wie het eigenlijk allemaal draaide.

Geuren en smaken kwamen op je af tijdens de Food Design Experience. Er waren verschillende ijzeren bomen (zie foto) ingericht met hapjes en drankjes in allerlei kleuren, geuren, grootten en smaken. Deze hapjes en drankjes waren zeer verrassend door de verschillende heerlijke en interessante smaakcombinaties, zoals een bijzonder couscoushapje en een zeer kleurig en zoet uitziend drankje dat bij het opdrinken eigenlijk helemaal niet zo zoet bleek te zijn. De afstuderende Food Designers presenteerden hun eindwerken op verrassende manieren. De meeste studenten hadden een stand waar hun product op lag of stond. Anderen maakten gebruik van hun omgeving om zo hun product aan de man te brengen. Zoals het lopend buffet, waarbij drie gastvrouwen als onderdeel van de tafel waarop het buffet lag naar de mensen toe kwam. Andere eindwerken waren Seasations, een vegetarische versie van vissalades, de drive-in amusebar met verrassende smaakcombinaties zoals een crème brûlée van pastinaak en sinaasappel, en het concept BOLvol: bollen gevuld met groente en fruit. De innovatieve producten vielen goed in de smaak bij de bezoekers.

Sprekers Er waren drie sprekers die inzicht gaven in het thema. Hans Steenbergen, trendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration, gaf op een enthousiaste manier inzicht in onze huidige food-wereld en hoe emoties onze smaakbeleving in voeding beïnvloeden. Professor dr. Jan Kroeze, hoogleraar aan de Universiteiten van Utrecht en Wageningen UR, gaf een presentatie over de

Verrassende presentaties studenten op de Food Design Experience

“Food emotions: het gevoel dat

voeding met zich meebrengt”

Op D-eet met een computerscherm…

wijze waarop het lichaam en de hersenen reageren op de voeding die wij binnenkrijgen. Pierre Wind, kok, food-stylist en schrijver, presenteerde zijn kijk op de saladebar en zijn concept van de smaakbom die hij momenteel gezamenlijk met de studenten van hogeschool HAS Den Bosch uitwerkt.

D-eet In de Deel kon je alleen of samen met iemand anders meedoen aan een blind D-eet. In een sfeervolle ambiance werd je tegenover een computerscherm gezet, een koptelefoon opgedaan en kon je op date. De vrolijke date zorgde voor een goed gevoel en liet je proeven van een bitterbal, die gevuld was met appel en kaneel, in plaats van de gewone vleesragout. Een bijzondere smaaksensatie met een bijzondere d-eet.

Ook was er de Black box. Het idee achter de Black box is gezamenlijk een drankje te drinken en een hapje te doen in het donker, afgeschermd van de drukte van het evenement. Het bijzondere in deze omgeving was dat het eten en drinken letterlijk aan het plafond hing.

Twitter Bezoekers maakte driftig gebruik van de mogelijkheid om te twitteren over de Food Design Experience via #fde11. Tweets met woorden als inspirerend, innovatie en creatief werden meerdere malen herhaald. Op de schermen in de hal en middels de beamer werden de tweets getoond. Al met al een succesvolle en inspirerende dag voor zowel bezoekers als studenten.

Page 5: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

5

Page 6: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

6

fotocollage

Food Design Experience 2011

Foto’s: Studio Jean Philipse.

Maikel Geluk ‘verkoopt’ zijn product aan een bezoeker van de Food Design Experience 2011.

Page 7: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

7

Pouwels’ perspectief

De eerste drie weken heb ik HAS Den Bosch en wat eer-ste delen van haar directe omgeving mogen proeven. Soms zelfs heel letterlijk: verschillende soorten appel-moes van eerstejaars studenten Voedingsmiddelentech-nologie, maar ook een hapje van het lopend buffet en de advocaat ‘feeling yellow’ van vierdejaars studenten Food Design & Innovation. Dat is, denk ik, wel het mooie van de HAS. Veel van de dingen die we doen, kun je voelen, zien of proeven: experience op z’n Engels. In de gesprek-ken tot nu toe kom ik vooral veel positieve energie tegen: samen gaan we voor een gezonde en sterke HAS Den Bosch. Dat maakt voor mij het mezelf ontkoppelen van Wageningen UR makkelijker, dat zul je begrijpen. Die po-sitieve energie ervaar ik ook nadrukkelijk als ik met men-sen buiten de HAS spreek over de HAS. Wat we doen, wordt erg gewaardeerd!

Na twee weken gaat een aantal zaken opvallen. Die op-vallende zaken zijn allemaal ingebed in het beeld en het gevoel van een prima presterende en goed gewaar-deerde HAS Den Bosch. Ik ben echter niet benoemd om (alleen maar) stil te blijven staan bij de dingen die goed gaan, maar ook om de HAS nadrukkelijk verder te bre- ngen. Dan vallen wel wat zaken op; laat ik maar eens voorzichtig beginnen met het eerste, de rest komt later wel...Eén van die zaken is het beeld dat de HAS naar buiten brengt. Ondernemend, school without walls, inside out - outside in. Dat beklijft bij onszelf, maar ook duidelijk bij de buitenwereld. En dat wordt gewaardeerd. Het is wel

een beeld dat vooral iets zegt over ‘hoe’ we ons werk doen, het zegt nog niet zoveel over ‘wat’ we doen. Wat is nu precies ons werkveld? Juist dat ‘wat’ – de verbreding van de afgelopen jaren naast de meer ‘klassieke’ HAS-opleidingen – klinkt in de buitenwereld nog niet heel sterk door. Individuele opleidingen worden bij potentiële studenten wel in beeld gebracht. Het bredere profiel – en dat is toch dat eerste beeld, de associatie bij ‘HAS Den Bosch’ – bepaalt de eerste zoekrichting van ouders en studenten. Belangrijk om daar goed in beeld te komen. Wellicht dat beeld eerst voor onszelf nog eens scherp neerzetten?

In de introductiegesprekken met HAS’sers kwamen nogal wat onderwerpen voorbij: cultuur, openheid, korte lijnen, verandering, innovatie, groei, structuur en afspraken, ICT, profiel, Limburg, nieuwe opleidingen, ambitie, binding met beroepenveld, vrijheid, veiligheid, visie, faciliteiten, groeistuipen, kennistransfer – onderwijs, OKC, korte lij-

Tekst: Dick Pouwels Foto: Margriet Hoffmans

Om de week of soms om de twee weken schrijf ik op het intranet van HAS Den Bosch een blog: de Blik van Dick. In dat stukje deel ik met de HAS’sers de ervaringen die ik in de eerste drie maanden van mijn nieuwe functie als voorzitter van het College van Bestuur opdoe; mijn introductie zeg maar. De redactie van HASBeats heeft me gevraagd maandelijks een soort samenvatting van die ‘blikken’ te maken. In maximaal 500 woorden… de meeste Blikken van Dick zijn al zo groot. Ik ga het toch proberen.

Positieve energie op HAS Den Bosch Dick Pouwels

nen, goede naam, zakelijk scherper, meer resultaatge-richt, communicatie, huisvesting, gezond, schaalgrootte, keuzes, makkelijk binnenlopen, dynamisch, internationali-sering, goed werkgeverschap, expertise, ‘rebellie’ school, eilandjes en laagjes, feedback, bedrijfsopdrachten, Wa-geningen UR, eigen identiteit, sterk netwerk, decentraal, lectoraten, imago bij jongeren, talenten benutten, profes-sionaliseren, menselijke maat, regeltjes, oplossingsge-richt, we zijn (te) bescheiden, consumenteneconomie, ruimte, blijven uitbouwen. Dit is zo een bloemlezing van punten op mijn vraag: “Geef me twee sterke punten, twee ontwikkelpunten, twee kansen en twee opletpunten”.Ik heb via mijn intranetberichten de collega’s uitgedaagd voor zichzelf de onderwerpen hierboven eens in te delen naar sterke punten, ontwikkelpunten, kansen en oplet-punten. Maar wellicht dat je dat tot een gezelschapsspel kunt verheffen door met je gezinsleden die onderwerpen eens zo te rubriceren. Buitenstaanders zijn vaak verras-send objectief. Ik ben benieuwd!

Page 8: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

8

interview Tekst en foto’s: Florieke Koers

Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser, onze CO2-uitstoot pleegt een aanslag op het milieu. Goede redenen om te zoeken naar hernieuwbare energiebronnen en duurzame (niet-fossiele) grondstoffen. Dat is de basis van biobased economy. Nic Douben schreef er al een opiniestuk over in de vorige HAS Beats. Als vervolg hierop een interview met Gert-Jan van Delft: hij is sinds kort lector Biobased Productontwikkeling en heeft zichzelf tot doel gesteld de biobased economy uit te dragen en vooral: toegepast onderzoek op dit gebied te doen samen met studenten en docenten.

Een biobased economy betekent dat economische ge-bruikswaarde uit biomassa gehaald wordt. Doorgaans denken we bij landbouwgewassen in eerste instantie alleen maar aan de productie van voedsel voor mens of dier. Planten vormen echter ook de basis voor een steeds breder wordend scala van mogelijke non-food producten waarvan biobrandstof er slechts één is, en ook nog eens een relatief laagwaardige. “Een aantal jaren ge-leden werd duidelijk dat de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen niet oneindig is”, legt Gert-Jan uit. “Bedrij-ven gingen inzetten op biobrandstoffen nadat de EU had besloten dat deze brandstoffen verplicht bijgemengd moesten worden bij de fossiele transportbrandstoffen. Maar omdat je hiervoor veel extra landbouwgrond nodig hebt, brengt dit de wereldwijde voedselproductie in ge-vaar. Omdat het niet de bedoeling is dat wij andermans voedsel in onze benzinetank stoppen, wordt er naarstig gezocht naar oplossingen voor deze problematiek: onder meer naar mogelijkheden om meer dan alléén energie uit planten te halen. In sommige gevallen kan dit een mo-derne weg terug naar de natuur zijn, bijvoorbeeld als je synthetische producten succesvol kan vervangen door innovatieve producten, gebaseerd op natuurlijke (bioba-sed) grondstoffen. De weg van ‘haal meer uit dezelfde plant’ is duurzaam en dat is ook waardoor het telen van gewassen economische meerwaarde krijgt.”

Het thema Het thema leeft op dit moment enorm. Hoewel over de term biobased economy steeds vaker gesproken wordt, zijn de meesten nog nauwelijks echt met iets begonnen. Gert-Jan en zijn collega’s zijn er in de praktijk al wel enke-le jaren mee bezig. “Binnen de Biobased Productontwik-kelingscoöperatie (BPOC) – en eerder al in het project EDC Biofortificants - zijn we bezig met het onderzoeken van de inhoudsstoffen van kruiden en hoe die gebruikt kunnen worden voor innovatieve eindproducten. Dit is een specialistische maar tegelijkertijd ook veelzijdige tak van sport binnen de biobased economy. Zo proberen

Gert-Jan van Delft aan de slag als lector Biobased Productontwikkeling

we vervangers te vinden voor bijvoorbeeld sulfiet in wijn, antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. Met de sulfietvervanger zijn we al ver: we zijn nu bezig met het opzetten van een proeffabriek en als dit goed loopt, kun-nen we al snel een selecte groep van eerste afnemers (de zogenaamde launching customers) voorzien van dit product.”

Risico’s Maar was het geen risico om hiermee te beginnen? “Ja-zeker”, knikt Gert-Jan, “omdat je niet precies weet wat de uitkomst zal zijn. Maar langzamerhand gaat het nu lonen. Onderzoek doen kost veel tijd, maar als we iets ontwik-kelen dat goed blijkt te werken, kan het ook ineens snel gaan. We hebben een klein team en niet heel veel geld, maar juist de coöperatie geeft ons kracht. We werken sa-men met ondernemers en juist hun input, hun verfijning is belangrijk voor het werk dat we doen. Samen komen we tot een hoger niveau.” Gert-Jan is naast niet bang voor het nemen van risico’s, ook niet bang voor concurrentie. “Ten eerste: risico’s moet je nu eenmaal nemen. Proble-men komen altijd wel op je pad en er kan altijd iets mis-gaan. Maar dat is niet altijd slecht. Er kan ook iets moois uitkomen. Veel grote uitvindingen zijn voortgekomen uit fouten of onverwachte afwijkingen. En ten tweede: na-tuurlijk wordt er ook op andere plekken aan dit soort on-

derzoeken gewerkt, meestal op een heel andere manier dan wij dat doen. Verder zijn er veel soorten planten met veel verschillende soorten inhoudsstoffen die in prin-cipe ten grondslag kunnen liggen aan onnoemelijk veel en uiteenlopende eindproducten. Mijn overtuiging is dat de biobased economy kan leiden tot een nieuw stukje economie met nieuwe werkgelegenheid. En dat er nu al een groeiend aantal mensen mee bezig is, lijkt dus een goede ontwikkeling. Wie weet wat de toekomst allemaal nog brengt.”

Page 9: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

9Gert-Jan van Delft

interviewLectoraatVoor Gert-Jan persoonlijk is zijn aanstelling als lector een flinke verandering. “Ik heb vroeger biologie gestudeerd”, vertelt hij. “En ik heb te lang dingen gedaan die ver van biologie af stonden. Nu valt het puzzeltje in elkaar en krijg ik de mogelijkheid op een toegepaste en bijzondere ma-nier met biologie bezig te zijn. Dat geeft veel voldoening.” Lectoren spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling en toe-passing van het concept Education & Development. Zo ontstaat een onuitputtelijke bron voor innovatieve idee-en en ondernemerschap, die goed samengaat met de ontwikkeling van competentiegericht onderwijs. Op die manier ontstaan grote of kleine netwerken voor open innovatie op uiteenlopende gebieden. Contact met de praktijk is voor een lector van groot belang. Dat zit wel goed bij Gert-Jan dankzij zijn werk bij de BPOC. “We

hebben bij de BPOC al zo’n dertig studenten gehad die of kwamen stagelopen of hun bedrijfsopdracht bij ons deden. Een lectoraat gaat echter nog verder dan dat. Ik wil het toegepast onderzoek op dit thema verdiepen en waar dat kan ook uitbreiden met de middelen en kennis die we gezamenlijk hier hebben. Het thema duurzaam-heid en dus eigenlijk ook biobased economy zit in alle opleidingen verweven en dus ga ik niet alleen aan de slag met studenten en docenten van bijvoorbeeld de opleiding Toegepaste Biologie, maar ook met de andere opleidingen van HAS Den Bosch. De biobased economy kan niet bestaan zonder agro en HAS Den Bosch kan dus een belangrijk kenniscentrum worden op dit gebied, ook al zijn we maar een kleine speler op de markt. De inno-vatieve ketengedachte wordt steeds belangrijker en wij hebben alles in huis.”

“Ik wil het toegepast onderzoek op dit thema verdiepen en waar dat kan ook uitbreiden met de middelen en

kennis die we hier hebben”

Page 10: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

10

fotocollageOffi ciële opening ZLTO-gebouw op 23 februari 2011Foto’s: ZLTO

Page 11: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

11

verslag

HAS Den Bosch neemt al sinds vier jaar deel aan deze tuinbouwvakbeurs. Net als de Hortifair die in oktober in Amsterdam plaatsvindt, is de IPM een gelegenheid om te netwerken en de naamsbekendheid van HAS Den Bosch te vergroten. HAS Den Bosch maakte dit jaar voor het eerst promotie voor het Centre for Growing Concepts van PlantLab. Om de aandacht van de bezoekers te trekken, sponsorde Philips Lighting een aantal ledbuizen die onze stand een mooi paars kleurtje gaven.

MogelijkhedenDe mogelijkheden die de IPM voor HAS Den Bosch biedt zijn divers. Wij werden onder meer benaderd door be-drijven die stage- of afstudeeropdrachten aan onze ba-chelor- of masterstudenten wilden aanbieden of op zoek waren naar gekwalificeerd personeel. Ook spraken wij met een aantal scholieren en studenten die interesse toonden in onze opleidingen en zelfs meerdere alumni uit het binnen- en buitenland wisten ons te vinden!

Wil je de IPM Essen ook eens bijwonen? De 30ste IPM Essen vindt plaats van 24 t/m 27 januari 2012. Interesse? Neem dan contact op met Annika Dossow ([email protected]) van de afdeling Communicatie & Internationalisering.

Meer weten over de beurs? www.ipm-essen.de

Tekst: Annika Dossow Foto’s: Anna Arts

Van 25 t/m 28 januari vond voor de 29ste keer de Internationale Pflanzen Messe plaats in Essen, Duitsland. Rond de 60.000 bezoekers uit de hele wereld kwamen naar Essen om de nieuwste producten en diensten van de 1.508 exposanten uit 47 landen te verkennen.

HAS Den Bosch ruim vertegenwoordigd op IPM Essen 2011

De stand HAS Den Bosch met ledverlichting gesponsord door Philips Lighting.

“Philips Lighting sponsorde een

aantal led-buizen die onze stand een mooi paars

kleurtje gaf”

Ook de Happy Roses, ontwikkeld door een alumnus van HAS Den Bosch waren een prima ijsbreker.

Page 12: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

12

interview Tekst en foto: Florieke Koers

Ruim twee jaar geleden stond hij al eens in de HAS Beats, als net beginnende studentenpastor in Den Bosch. En sinds 1 januari is hij voor één dag in de week in dienst van hogeschool HAS Den Bosch. Daarmee heeft hij in ieder geval bij HAS Den Bosch vaste grond onder de voeten gekregen.

“Het studentenpastoraat is helemaal nieuw”, stelde Marcel in november 2008 in het interview in de HAS Beats. “Het is dus nog even spannend of het een succes zal worden. De eerste twee jaar zijn een soort van proefperiode, daarna gaan we evalueren en kijken hoe het er werkelijk voorstaat. Voor die tijd nemen we geen cruciale beslissingen.” Ook vertelde hij uitgebreid over wat hij ging doen. “Ik hoop studenten die erdoor zitten positieve energie mee te geven, ze weer op de goede weg te helpen. Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Als we de doelgroep bereiken, hebben we ons succes al binnen.”

Een klankbord voor spirituele zaken

“Nu krijg ik de mogelijkheid om het studenten-

pastoraat concreter aan

het onderwijs te koppelen”

Marcel van der Maeden

Warm ontvangenNu, ruim twee jaar later, blikt Marcel kort terug. “Van echt evalueren is het nog niet gekomen, maar als ik bekijk hoe het er nu voorstaat, moet ik zeggen dat het allemaal nog wat los/vast is. Ik ben de afgelopen jaren veel bezig geweest met het opbouwen van een netwerk. Dat ging niet overal even makkelijk. Avans is nogal geformaliseerd, het Koning Willem 1 College onoverzichtelijk. Eigenlijk kwam ik bij HAS Den Bosch en Stoas het makkelijkste binnen en werd er warm ontvangen. Het werk dat ik doe voor het studentenpastoraat werd al die tijd betaald door de Stichting Oecumenisch Studentenpastoraat.

Page 13: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

13

estafettecolumnIn de vorige column beschreef Mireille Gijsberts haar ervaringen tijdens haar trip naar Rusland. Zij signaleer-de in een enkel geval grote rijkdom aan middelen en vervolgens gaf ze aan dat de potentie van die middelen niet wordt benut. Dit fenomeen is niet nieuw: zo’n 40 tot 50 jaar geleden zijn in ontwikkelingslanden miljoenen geïnvesteerd in machines en werktuigen om daar de voedselproductie te verbeteren en de economie te hel-pen. Er zijn maar weinig plaatsen waar die investering grote vooruitgang heeft gebracht. De door Mireille en Gert-Jan geselecteerde Russische kandidaten waren in februari in Nederland. Ik mocht een bijdrage leveren aan hun training op HAS Den Bosch. De deelnemende dierenartsen hebben wel de-gelijk kennis van ziektebestrijding. Echter, de trainees lieten niet merken dat ze veel kennis hebben van het management op grote landbouwbedrijven in Rusland. Tijdens hun eerste excursie naar een melkveebedrijf trakteerde een zeer gedreven herd manager hen op alle ins-en-outs van het bedrijf. Het is moeilijk aan te ge-ven wat ze opgestoken hebben van dit bezoek. Wel was hun een detail opgevallen: de AOC-stagiaire, die pas en weekje op het bedrijf was, had veel kennis, inzicht en passie. Voor een succesvolle afl oop van ons train-de-trainer-programma is het maar te hopen dat onze kandidaten straks cursisten met passie krijgen. Die cur-sisten kunnen dan de middelen beter gaan gebruiken. Onlangs vernam ik dat onze HAS is uitgenodigd om te onderzoeken of een vorm van hoger agrarisch onder-wijs in Limburg kan worden opgezet. Achter die vraag zit het doel om met meer kennis en kunde een bijdrage te leveren aan de Limburgse economie. Het onderzoek is pas net begonnen, maar als daar straks een oplei-ding start, zal dat mogelijk in de buurt van Venlo zijn. Af-gelopen jaar heb ik met veel genoegen een groot deel van het Pieterpad gewandeld, dus het woord Pieterpad ligt voor in mijn mond. Met een beetje fantasie kom ik tot de volgende combinatie: de HAS aan het Pieterpad, want het Pieterpad loopt door Venlo.Ook tijdens het bewandelen van Pieterpad (en andere paden) kun je zowel armoede als rijkdom aan kennis en kunde waarnemen… toch, Sjaak Groen?

HAS aan het Pieterpad

Tekst en foto: Gerard van Sonsbeek

Deze stichting is afhankelijk van fondsenwerving en dat betekent dat er niet altijd evenveel geld beschikbaar is.” HAS Den Bosch was voor Marcel al een makkelijk toegankelijke plek.“Er ontstonden gesprekken waarin de vraag op tafel kwam of HAS Den Bosch niet op meer structurele wijze fi nancieel zou kunnen bijdragen aan het studentenpastoraat. Daar stonden zowel ik als de instelling positief tegenover. Een dag per week in dienst komen, bleek de makkelijkste en beste oplossing. Nu krijg ik de mogelijkheid om het studentenpastoraat concreter aan het onderwijs te koppelen.”

KlankbordMarcel wil de komende tijd een aantal projecten opzetten binnen HAS Den Bosch. Hij hoopt dat deze zich dan later kunnen uitbreiden naar andere instellingen. “Ik wil graag een spiritueel klankbord opstarten, in de eerste plaats met medewerkers. Ik vind dat je spiritueel in balans moet zijn om optimaal te kunnen leren. Dit zou ik graag bewerkstelligen bij studenten. Binnen zo’n klankbord kunnen we met elkaar nadenken hoe we het ontwikkelen van zo’n spirituele basis kunnen overbrengen op stu-denten. Op termijn zouden studenten zelfs kunnen deelnemen aan het klankbord, maar ik wil eerst graag medewerkers enthousiast maken. Dit artikel is wat mij betreft dan ook meteen een oproep: heb je affi niteit met spiritualiteit en wil je met een groepje collega’s meedenken over hoe we hier meer mee kunnen doen binnen HAS Den Bosch? Meld je dan aan!” Marcel heeft een tijdje een Bijbelgroepje voor studenten begeleid, maar helaas stierf dit clubje een zachte dood door drukke werkzaamheden van de studenten zoals stages en afstudeeropdrachten. “Ik zou graag weer zoiets opstarten, eventueel in een andere vorm zoals fi lmavonden bijvoorbeeld of samen eten. Met Gremio Unio heb ik leuk contact. Ik ga af en toe bij hen langs en hoor dan inspirerende verhalen. Ik zou deze graag doorvertellen aan anderen. Ook is hij bezig het studentenpastoraat meer bekendheid te geven binnen de kerk zelf. “Maar de komende tijd ga ik me toch vooral richten op het bij elkaar brengen van een vast groepje, mijn spirituele klankbord.”

Meer weten? Mail naar [email protected] 13

Page 14: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

14

internationaal Tekst en foto’s: Laura Lap

Eind november zijn Janneke van Wersch en Laura Lap naar HAMK in Finland gereisd om te spreken over de mogelijkheden om de samenwerking uit te breiden. Met deze hogeschool werken diverse opleidingen binnen HAS Den Bosch al jaren actief samen. Janneke en Laura werden hartelijk ontvangen door de Finnen en gedurende hun tweedaagse bezoek rondgeleid over drie van de zeven campussen verspreid over het zuiden van Finland. Voor Janneke lag de nadruk van het bezoek met name op de samenwerking met de opleidingen Landscape Design en Tuin- en Landschapsmanagement, waar zij als docente en als coördinator internationalisering (van TLM) nauw bij betrokken is. Aangezien de opleiding Landscape Design nog volop in ontwikkeling is, is dit een zeer geschikt moment om te praten over de mogelijkheden voor samenwerking binnen deze studie.

UitwisselingSinds enkele jaren bestaat er al een structurele korte uitwisseling tussen studenten van HAMK en de opleiding Tuin- en landschapsmanagement. Onze studenten zijn welkom om daar het Vector Work Programma van twee weken bij te wonen. Andersom zijn hun studenten welkom om hier deel te nemen aan het project Creativity in the Green Space. Tijdens het bezoek heeft Janneke een

Op bezoek in Finland, bij onze partner HAMK

Laura Lap en Janneke van Wersch op bezoek bij onze partner in Finland.

presentatie gehouden voor de Finse studenten die hier interesse in hebben. Naast deze uitwisselingsmogelijkheid biedt HAMK op dit moment ook al een international semester aan onze studenten Tuin- en landschapsmanagement aan. Laura had tijdens dit bezoek de mogelijkheid om de vier uitwisselingsstudenten te ontmoeten die daar op dit moment het international semester volgen. Zij ontvingen haar in hun studentenwoning op de campus en vertelden met veel enthousiasme over hun verblijf. Hun professionele én persoonlijke ontwikkeling kent geen grenzen meer en ze gaven allemaal aan het liefst nog een gedeelte van hun studie in het buitenland te volgen.

Interessante partnerTevens was er door de mensen van de afdeling Internationalisering tijd vrijgemaakt om Laura te ontvangen

Page 15: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

15

“Hun professionele én persoonlijke

ontwikkeling kent geen grenzen meer”

internationaal

Studenten ontvingen Janneke enthousiast in hun studentenwoning HAMK in Finland.

en haar te laten zien hoe de formaliteiten binnen het Erasmus-uitwisselingsprogramma daar georganiseerd zijn. Op hun laatste dag in Mustiala spraken Laura en Janneke tenslotte nog over de nieuwe internationale module Equine Studies die zeer interessant kan zijn voor studenten Dier- en veehouderij die geïnteresseerd zijn in paarden. Hierover zijn de contacten binnen de opleiding Dier- en veehouderij al gelegd en HAMK hoopt volgend jaar enthousiaste studenten van ons te ontvangen. Eén ding is zeker: HAS-breed kunnen we nog genoeg kanten op met deze interessante partner!

Wist je dat…

55 % van de studenten een stagevergoeding ontvangt voor zijn/ haar buitenland stage15 % van de studenten meer dan € 400 stagevergoeding ontvangt per maand tijdens zijn/ haar buitenland stage85 % van de studenten huisvesting via het stagebedrijf vindt in het buitenland55 % van de studenten tussen de € 0 en € 100 per maand aan huur kwijt is in het buitenland10 % van de studenten meer dan € 400 aan huur per maand kwijt is in het buitenlandRuim 82 % van de studenten de buitenland stage als positief tot zeer positief heeft ervaren!!!

Een aantal studenten over hun buitenland stage:

“Ik kan alleen maar zeggen dat de Turken uiterst lieve en gastvrije mensen zijn. Het waren niet alleen collega’s voor me. Het zijn ware vrienden geworden!”“Het is nou eenmaal een Engelstalig land en de eetgewoonten zijn anders dan hier. Laat ik het zo zeggen dat Sonja Bakker daar nog niet bekend is.” “Engelsen vinden het erg gezellig om te eten en met zoveel mogelijk mensen. En dan het bier, heel veel merken zijn er te koop en te krijgen. Gelukkig maar.”

Page 16: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

16

interview Tekst en foto: Margarita Millenaar

Anna Arts, docent bij Tuin- en landschapsmanagement, betrokken bij modules over stedelijk groen, heeft recentelijk haar docentstage bij de gemeente Breda afgerond. In totaal heeft ze van november tot en met januari twintig dagen bij de gemeente Breda stage gelopen. Belangrijkste reden voor deze docentstage? Ze wilde graag praktijkervaring opdoen.

Anna is in 2004 afgestudeerd aan hogeschool HAS Den Bosch, opleiding Tuin- en landschapsmanagement. Hierna heeft ze op Wageningen UR gekozen voor de master Bos- en Natuurbeheer. Tijdens haar master koos zij voor de minor Didactiek en Communicatie, omdat zij geïnteresseerd was in het onderwijs. Hierdoor kwam ze weer terecht bij hogeschool HAS Den Bosch. Zij is hier in 2006 in dienst getreden. Als docent Tuin- en landschapsmanagement en als coördinator van deze studie heeft zij veel plezier in haar werk.

Een gemeente die voorop looptAfgelopen jaar ontdekte ze dat ze de behoefte had om haar kennis en praktijkervaring op haar vakgebied uit te breiden, voornamelijk omdat zijzelf niet werkzaam geweest is in het bedrijfsleven. “Dat laatste vond ik op een gegeven moment wel een gemis. Ik had de behoefte om een tijdje mee te lopen bij een bedrijf of organisatie waar onze studenten ook terecht kunnen komen. En zou ik meteen een beter beeld krijgen van het werkveld. De keuze voor Gemeente Breda was vrij snel gemaakt. Niet alleen omdat het een grote gemeente is met veel vakinhoudelijke kennis. In ons vakgebied staat de Gemeente Breda bekend als een gemeente die voorop loopt en waar echt interessante dingen gebeuren. En een gemeente is één van de organisaties waar onze studenten terecht kunnen komen.”Anna heeft bij Gemeente Breda een goede indruk gekregen over het reilen en zeilen van een afdeling beheer van de buitenruimte. Zij heeft in de vorm van een meeloopstage kunnen zien wat de gemeente doet,

Anna Arts deed ervaringen uit de praktijk op tijdens docentstage

“Gemeente Breda stond er echt voor

open om mij van alles te leren”

Anna Arts tijdens haar eindpresentatie van haar stage.

wat de verschillende functies inhouden en wat er speelt in zo’n gemeente met betrekking tot het stedelijk groen. Een van de onderzoeken waar zij aan heeft meegewerkt, ging over ‘natuurlijk spelen’. “De onderzoeksvraag was: welke consequenties heeft speelnatuur op het beheer en onderhoud? Speelnatuur of ‘natuurlijk spelen’ is een belangrijke trend. Gemeentes willen af van de vele wipkippen en glijbanen en kinderen meer laten spelen in en met natuur en met natuurlijke speelmaterialen.”

WaardevolDe toepassing vanuit haar docentstage op de praktijk is groot. “Het is heel waardevol. Je hebt tijd om je te verdiepen en actief te netwerken. Gemeente Breda stond er echt voor open om mij van alles te leren.” Zo heeft ze inzicht gekregen in de praktijk van de werkzaamheden bij een gemeente en hoe dit toegepast kan worden in de opleiding. “Je bent bezig om de studenten voor te bereiden op een bepaalde beroepspraktijk en een docentstage helpt je scherp te krijgen wat je moet aanbieden om hier goed op aan te sluiten.”De docentstage is een aanrader voor docenten die kennis en vooral ervaring in het werkveld op willen doen. Anna denkt er in de toekomst veel aan te hebben in haar werk. Maar eerst gaat ze met zwangerschapsverlof want binnenkort wordt haar eerste kindje geboren. Zodra ze weer terug is bij HAS Den Bosch, is haar grootste uitdaging het combineren van het moederschap met haar huidige taken op het vakgebied van stedelijk groen. De docentstage zal hier zeker een toegevoegde waarde op zijn.

Page 17: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

17

ict beatsMarianne Poodt nieuwe hoofd ICT

Tekst en foto: Florieke Koers

Sinds 1 februari is Marianne Poodt het nieuwe hoofd ICT van HAS Den Bosch, HAS KennisTransfer en het Anton Jurgens Institute. Marianne neemt deze rubriek over van Jurriejan Smits. In deze eerste ICT Beats à la Marianne, stelt zij zich voor.

Marianne studeerde jaren geleden Humane Voeding en Gezondheidsleer aan Wageningen UR. Daar ontmoette zij ook haar man, die Milieuhygiëne studeerde. “Bij mijn man thuis hadden ze een melkveebedrijf”, vertelt Marianne, “dat zijn broer op een gegeven moment van hun ouders overnam. Mijn man koesterde echter ook liefde voor deze tak van sport en toen hij de kans kreeg om in Frankrijk bedrijfsleider op een vergelijkbaar bedrijf te worden, twij-felden we geen moment en vertrokken richting la douce France.” Marianne deed daar een informaticaopleiding voor landbouwingenieurs aan de ENITA van Bordeaux. Ze ging stage lopen bij een agrarisch opleidingsinstituut in Parijs, waar ze vervolgens haar eerste baan kreeg en verantwoordelijk werd voor de automatisering. “Na tien jaar Frankrijk maakten we de keuze om terug te komen naar Nederland. Ik heb daarna op verschillende plaatsen gewerkt: zo was ik manager bij de Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie, het FNCIVAM, de gemeentes Ven-ray en Venlo, en adviseur bij een ICT-adviesbureau. Bij die laatste kwam ik tot de ontdekking dat ik het manager zijn heel erg miste, toen ben ik weer gaan solliciteren naar een dergelijke functie. En zo kwam HAS Den Bosch op mijn pad.”

Sterke basisMarianne heeft dus veel affiniteit met zowel ICT als de agrofoodsector. “Voor mijn gevoel is het cirkeltje weer rond. Ik ben weer waar ik ooit ben begonnen, en heb nu de kans om mijn kennis en kunde in ICT en informa-tiemanagement in te zetten in een frisse omgeving met agrofood als verbindende factor . De afdeling ICT (A&I en Infodesk) vervult een centrale rol voor de drie organi-satieonderdelen hogeschool HAS Den Bosch, HAS Ken-nisTransfer en het Anton Jurgens Institute. Ik zie het als mijn taak bruggen te bouwen tussen wat de eisen en wensen van de verschillende groepen in de organisatie zijn en welke diensten wij als ICT kunnen verlenen. Op dit moment zit ik nog in de kennismakingsfase en probeer ik in kaart te brengen hoe de ICT-organisatie er op dit moment uitziet en hoe de dienstverlening wordt ervaren. Vervolgens gaan we een strategie uitzetten waar een ICT-

beleidsplan uit volgt. Dit plan wordt op alle niveaus uit-gewerkt en bevat een projectenplanning voor drie jaar.” Wat betekent dat nu concreet? “Dat er eerst een sterke basis wordt gelegd waar we op voort kunnen bouwen in de toekomst. En als die er is, gaan we doorontwikkelen en kunnen we op bepaalde gebieden vernieuwend gaan zijn. We houden daarvoor bijvoorbeeld rekening met de groei van HAS Den Bosch, maar ook met ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en ICT. Bijvoorbeeld: jonge mensen zijn erg ICT-minded en willen een goed werkend draadloos netwerk. Dit moet dus uitstekend functione-ren binnen HAS Den Bosch, ook als er straks nog meer studenten rondlopen. Een ander voorbeeld: de nieuwe opleiding Geo Media & Design. Wat betreft AUTO-CAD en GIS willen we niet alleen aan de norm voldoen, nee, we willen voorop lopen. Want daar scoren we mee.”Sturen, motiveren en inspireren. Dat zijn de kernwaarden die Marianne als manager belangrijk vindt. “Ik wil samen met een team de doelen die ik gesteld heb bereiken, op zo’n manier dat ook zij er de winst van inzien. Ik ben trots op teamprestaties en op de ontwikkeling die de mensen individueel doormaken. Ik zoek zelf graag de raakvlakken op tussen ICT en de rest van de organisatie. Als we het met z’n allen doen, bereiken we tenslotte het meeste.”

Marianne Poodt woont met haar man in Weert en heeft drie dochters. Twee zijn basisarts en de jongste doch-ter studeert nog geneeskunde. Heb je vragen? Mail haar dan: [email protected]

“Ik zoek graag de raakvlakken op tussen ICT en de

rest van de organisatie”

17

Page 18: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

18

interview Tekst: Florieke KoersFoto’s: Karin Dappers

Bij HAS KennisTransfer kun je momenteel een expositie bewonderen met acrylschilderijen van kunstenares Karin Dappers (39) uit Oss. Heel bijzonder is dat Karin daarnaast ook gedenkschilderijen maakt: schilderijen waar ze as in verwerkt van overledenen, in opdracht van de familie of dierbaren.

Karin heeft al haar leven lang een passie voor tekenen en schilderen. Na de mavo ging ze werken, maar met het voorbij gaan van de jaren bleef het kriebelen. In 1994 pakte ze het schilderen weer op. “Ik volgde een cursus”, vertelt Karin. “Dat vond ik erg leuk en daarna heb ik nog veel meer cursussen en workshops gevolgd bij kunstenaars in de regio. Na een tijdje kwam ik bij kunstenaar Ben Wijnen terecht. Hij heeft mij geïnspireerd om een eigen stijl te gaan ontwikkelen. Ik ging aan de slag met acryl. Een aantal jaar heb ik daar helemaal mijn creativiteit in kwijt gekund. Daarna ben ik me weer verder gaan ontwikkelen: ik heb bijvoorbeeld geschilderd met pastelkrijt, olieverf en aquarel. Inmiddels steek ik gemiddeld zo’n twaalf uur per week in het schilderen.”

KattenasKarin heeft dus niet één vaste stijl. “De laatste jaren schilder ik voornamelijk weer met acryl. Vaak werkt het zo dat ik een tijd met bepaalde materialen werk naast acryl, bijvoorbeeld steentjes, aluminium en zand. Vervolgens loop ik tegen een ander materiaal aan en ga ik daarmee experimenteren. “ Hoe kwam ze bij het idee van de gedenkschilderijen terecht? “Daar heb ik lang over nagedacht. Het is best heftig om met as van overledenen te werken. Het idee is een jaar of twee geleden ontstaan. Er was toen een sterfgeval in de familie. Ik wilde graag iets tastbaars maken waardoor ik de overledene dichtbij me zou kunnen houden, iets persoonlijks: een gedenkschilderij. Ik ben toen gaan zoeken op internet. Ik ontdekte dat in België iets vergelijkbaars werd gedaan als het idee waar ik mee speelde. Dat was voor mij een grote motivatie om het idee verder te gaan uitwerken.

Gedenkschilderijen met as van overledenen

“Het ontroert mij als ik mensen blij zie worden omdat ik iets moois heb gemaakt waar-

door ze hun dier-bare dichtbij zich kunnen houden”

Karin Dappers voor een van haar gedenkschilderijen.

Ik heb een aantal oriënterende gesprekken gevoerd met uitvaartorganisaties en vervolgens ben ik bij een dierencrematorium gaan vragen of ik wat kattenas zou kunnen krijgen om mee te experimenteren. Zij gaven toestemming en toen ben ik aan de gang gegaan om te ontdekken wat de beste technieken waren om zo’n schilderij te maken.”

DetailInmiddels heeft Karin de juiste methode te pakken en ze heeft al een aantal van die schilderijen gemaakt. “Je moet het zo zien: de as is een detail die in het schilderij zit. Ik maak een schildering, meestal iets abstracts, en de as verwerk ik dan in een bepaald stukje schilderij. Stel dat ik een bloem schilder, dan kan ik de as bijvoorbeeld in het hart van de bloem of de stengel verwerken. Door de as vermengt met pasta en verf krijg je een korrelige structuur. Je weet daardoor dat die plek anders is dan de rest van het schilderij, maar het is niet meteen herkenbaar. Dat is ook de bedoeling. Mensen kunnen het schilderij dan gewoon ergens ophangen zonder dat meteen te zien is dat er as in verwerkt zit.” Karin gaat altijd van tevoren met de familie om de tafel en bespreekt dan uitgebreid wat ze willen. Vindt ze dat moeilijk? “Dat valt mee. De mensen zitten natuurlijk in een verdrietige periode, maar spreken meestal pas met mij af in een latere fase: het meest heftige is er dan al vanaf.” Wat vindt ze het mooist van het werk dat ze op die manier doet? “Het ontroert mij als ik mensen blij zie worden omdat ik iets moois heb gemaakt waardoor ze hun dierbare dichtbij zich kunnen houden. Dat inspireert me om verder te schilderen.”Meer weten? www.kdpaintstyle.nl

Page 19: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

19

fotocollageSerpetinelunch 2011

Foto’s: Florieke Koers

4 februari 2011: PieterVerhaegh neemt afscheid Foto’s: Theo Clermonts en Gerard de Graaf

19

Page 20: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

20

achtergrond Tekst: Florieke Koers

De meningen zijn erover verdeeld: social media. Heeft het zin om er zoveel tijd in te steken? Levert het wat op? Of is het gewoon bezigheids-therapie en kun je je tijd wel beter gebruiken? En als het dan wat op kan leveren, hoe doe je dat dan? Wat zijn de tips en trucs? In twee artikelen onderzoekt de HAS Beats de zin en onzin rondom sociale netwerken. Social media zijn online platformen waar interactie plaatsvindt tussen gebruikers. Zo delen ze verhalen, kennis en ervaringen, maar ook kunnen ze vragen stellen. De inhoud reguleert zichzelf : het ontstaat door het gedrag van de gebruikers. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden op de websites. Bij online encyclopedie Wikipedia bijvoorbeeld kan iedere bezoeker zelf artikelen aanmaken en bewerken. Het gaat echter niet alleen om informatie in de vorm van tekst, ook om beeld en geluid: bij Youtube bijvoorbeeld uploaden de gebruikers de video’s. Daarnaast zorgt het sociale netwerk soms ook voor de rangschikking van de content: op NuJij bijvoorbeeld kan iedereen stemmen op nieuwsartikelen. Zo komen vanzelf de belangrijkste berichten op de homepage terecht.

Online sociaal gedragWaarom social media zo massaal bezoekers trekt? Volgens de Van Dale betekent sociaal onder meer: geneigd om te leven in groepen. Groepen mensen krijgen de mogelijkheid om de platformen te gebruiken om samen te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Meestal zijn ze daarbij op zoek naar gelijkwaardige personen die dezelfde normen en waarden hebben. Mensen waar ze zich mee kunnen identificeren. Het ontstaan van social media is dus een uitvloeisel van

Social media nuttig of bezigheidstherapie?

“Voor ieders interesse is wel een

social media platform”

Dating sites worden vaak beschouwd als de eerste concrete vorm van sociale netwerksites.

ons sociale gedrag. De online tools en technieken die de laatste jaren zijn ontwikkeld (bijvoorbeeld (micro)blogs, forums, customer reviews, en sociale netwerk- en bookmarksites), maken het mogelijk om niet alleen in ons eigen leven sociaal te zijn, maar ook op internet.

Gratis de wereld rond Dating sites worden vaak beschouwd als de eerste concrete vorm van sociale netwerksites. Het netwerk bestaat uit gebruikersprofielen die met elkaar in contact worden gebracht. Een andere belangrijke rol in de evolutie van het sociale web spelen de online forums. Deze zijn nog steeds populair. Veel forums hebben echter wel stappen ondernomen naar technieken waarbij gebruikers ook profielen kunnen toevoegen. De eerste echte moderne sociale netwerksite was SixDegrees. Deze werd gelanceerd in 1997 en liet gebruikers toe profielen te creëren en vrienden te worden met andere gebruikers. Op haar hoogtepunt had ze 1 miljoen gebruikers. Na overname ging het bergaf: afgesloten in 2001. Grote ontwikkelingen in sociale netwerken ontstonden in de jaren 2000-2005. Het aanbod is inmiddels enorm en er bestaan sociale netwerken voor allerhande doelgroepen. Nog een ander voorbeeld over het ontstaan van social media: de Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog op Letmestayforaday.com als eerste persoon ooit gratis de wereld rond,

Page 21: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

21

achtergrond

Voor ieders interesse is wel een social media platform.

zonder zelf een cent uit te geven. Zijn website was daarbij zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk (van online aangeboden logeeradressen) creëerde. Dit maakte Stoppelenburg een van de eersten die op een sociale manier en effectief gebruikmaakte van online media. Inmiddels is er ook een succesvolle film over een sociale netwerksite: The Social Network. Deze film vertelt het verhaal van de oprichters van Facebook en werd genomineerd voor acht Oscars.

Sterkte - zwakteNatuurlijk hebben social media zwakke kanten. Consumenten en medewerkers kunnen bijvoorbeeld vrij alles zeggen over je bedrijf. Dit kan zorgen voor veel positieve publiciteit, maar ook voor negatieve publiciteit, ook als dat niet terecht is. Daarnaast zijn social media niet altijd zo betrouwbaar als ze lijken. Veel berichten op Twitter betreffen bijvoorbeeld geruchten die door de massa worden versterkt en vervolgens niet waar blijken te zijn. Ook kan iemand zich makkelijk voordoen als een ander: dit is moeilijk te controleren. Privacy kan dan in het geding komen, en in het allerergste geval misschien ook wel je veiligheid. En tenslotte: niet iedereen denkt altijd even goed na wat wel en niet online kan. Een bekend verhaal is die van de werknemer die zich ziek meldde maar wel allerlei foto’s op Facebook zette waarop ze aan het feesten was. Maar social media hebben zeker ook veel sterke kanten:

• Social media sites zijn vaak erg actueel, omdat een grote groep gebruikers actief is en er altijd wel een als eerste bij bijvoorbeeld een gebeurtenis aanwezig is.

• De inhoud van social media sites is vrijwel altijd deelbaar en eenvoudig te verspreiden binnen een netwerk.

• Social media zijn snel doorzoekbaar en relatief objectief, aangezien ze worden gegenereerd door een brede groep mensen. Dit wordt ook wel ‘the wisdom of the crowd’ genoemd.

• Social media scoren zeer goed in zoekmachines als Google, vanwege het relatief objectieve en betrouwbare karakter: ze zijn zoekmachinevriendelijk.

• Personal branding: je kunt jezelf volledig profileren en laten zien wie je bent en wat je doet. Zo laat je zien wat jouw toegevoegde waarde is voor een organisatie.

• Is meetbaar: online zijn de mogelijkheden hiervoor veel makkelijker en minder kostbaar dan offline.

• Geeft de mogelijkheid tot het geven en krijgen van feedback

• Geeft de mogelijkheid nieuwe mensen te ontmoeten maar ook gericht bepaalde mensen te zoeken, en natuurlijk de mogelijk om oude contacten te hernieuwen

• Een makkelijke manier om contacten te onderhouden• Geeft de mogelijkheid hulp/ vragen/ tips te geven en

te vragen• Geeft de mogelijkheid makkelijk meer traffic te

genereren naar je website• Je kunt jezelf makkelijk op de hoogte houden van

allerlei zaken, bijv. evenementen, nieuws enz. • Voor ieder onderwerp is er wel een pagina,

community en/of platform gecreëerd.

En daarom zijn de sociale netwerksites zo’n succes. Voor ieders interesse is wel een social media platform. Ze zijn zowel interessant voor gebruik in je privé-leven, als zakelijk. Maar hoe maak je het nu tot een succes? Dat de volgende keer…

Bronnen: http://www.social-media.nl/ (kennisbank social media) http://nolinea.wordpress.com/ (Nolinea Marketing)http://www.frankwatching.com (Artikel ‘Hoe maak je van social media een succes?’) http://www.internetopleidingen.be (Artikel ‘Sociale media websites: geschiedenis, aanbod en evolutie’)

Page 22: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

22

Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats.

NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz. Ning.

Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.

Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.

GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter.

Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvi-

sor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare.

Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig.

Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. MobyPic-

ture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube.

Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Party-

fl ock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Word-

press. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover.

Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatiepla-

net. Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Markt-

plaats. NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz. Ning.

Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.

Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.

GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter.

Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvi-

sor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare.

Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig.

Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. Moby

Partyfl ock. Google

Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.

Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.

GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter.

Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvi-

U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare.

Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig.

Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. MobyPic-

Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube.

Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Party-

fl ock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Word-

Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover.

Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatiepla-

Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Markt-

plaats. NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz.

Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.

Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.

GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter.

Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvi-

U-Tune.nl. Vimeo. Partyfl ock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare.

#HAS

Hoe gebruik ik… Twitter op mijn werk?

Tekst: Florieke Koers

‘Hoe gebruik ik… op mijn werk’ is een rubriek die iedere uitgave een sociaal medium onder de loep neemt. Wat is het en wat kun je ermee? Deze eerste keer: Twitter.

Twitter is een message service: het online publiceren van korte berichten binnen een community-omgeving. Deze community bestaat uit mensen die jij volgt: zie het als een soort abonnement op bepaalde gebruikers die je zelf uitkiest. Je krijgt al hun berichten binnen op je account. Daarnaast bestaat de community uit mensen die jou vol-gen: zij hebben zich op jouw ‘geabonneerd’ en kunnen alles lezen wat jij publiceert. Die berichten heten tweets is zijn maximaal 140 tekens lang. In de begindagen van Twitter gingen de berichten vooral over wat mensen op dat moment aan het doen waren, maar inmiddels is dat achterhaald. Het gaat nu ook over wat je denkt, ziet, leest, geleerd hebt, leuk vindt, over praat of graag wilt… En daarmee is Twitter niet meer alleen een leuk speeltje voor thuis, maar ook op het werk heeft het een functie gekregen.

Hoezo dan? Het is een relatief nieuwe vorm van com-municeren. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met een feestje. Je bent ergens en vangt wat gesprekken op: sommige interessant om je in te mengen en misschien iets uit te halen, andere om te laten voor wat ze zijn. Of vergelijk het eens met de radio: je zet hem aan en luistert naar wat er op dat moment besproken wordt: is het inte-ressant dan blijf je hangen, en anders zet je het apparaat gewoon weer uit.

Waarom interessant voor het werk? Acht redenen: 1. Het onderhouden van contacten 2. Het vergroten van je netwerk: nieuwe mensen leren

kennen3. Het bijhouden van ontwikkelingen en evenementen

in de branche 4. Het vergroten van de naamsbekendheid van je be-

drijf5. Meer mensen naar de website van je bedrijf trekken6. Hulp/ advies/ tips geven en vragen7. Kennis delen

8. Personal branding: je eigen naamsbekendheid ver-groten

Klinkt eigenlijk best goed, niet? Als je net begint, zul je je eerst nog afvragen waarom het nuttig is om berichten te plaatsen als je nog weinig volgers hebt. Maar als je eenmaal aan de gang gaat, zelf mensen gaat volgen en gewoon gaat twitteren, komen die volgers vanzelf. Reken erop dat je pas na een maand of twee, drie een interes-sant groepje om je heen begint te creëren van personen die jij interessant vindt en die jou ook interessant vinden. Hoe dan? Nou bijvoorbeeld:

fl oriekekoers Florieke Koers Zo… even theedrinken met collega @Mariekee en dan nog even werken aan artikel over Twitter bij #hoge-schoolHASDenBosch 2 hours ago

fl oriekekoers Florieke Koers Studenten hebben een top fi lmpje gemaakt van een 1e jaars practicumles Tuin- en akkerbouw bij #hogeschool-HASDenBosch! http://bit.ly/ibkzGm15 feb

De eerste laat zien waar iemand mee bezig is. Die be-zigheid op zich is niet zo interessant voor de followers, behalve als ze een tip willen geven over wat je misschien nog kunt toevoegen aan je artikel. Maar… collega @Ma-riekee is misschien wel interessant en door de @ voor haar naam, kun je zo naar haar account klikken. De tweede heeft een verwijzing en laat zien wat er bij HAS Den Bosch gebeurt: er staat een verkorte link in naar het fi lmpje (iedere link kun je online verkorten, bijvoorbeeld op bit.ly), goeie pr dus… In allebei de tweets staat #ho-geschoolHASDenBosch. Een # voor een woord is handig voor zoekopdrachten. Iedere tweet die het woord met de # ervoor bevat, kun je door op dat woord te zoeken, naar boven halen. En dus zie je wat de verschillende mensen over HAS Den Bosch te zeggen hebben. Handig! Een hoop uitgelegd, maar uiteindelijk moet je het zelf gewoon uitproberen…

Meer weten?www.twitterenopjewerk.nl www.twitterinfo.nl

Page 23: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

23

Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats.

NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyflock. Google Buzz. Ning.

Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.

Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.

GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter.

Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvi-

sor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyflock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare.

Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig.

Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. MobyPic-

ture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube.

Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Party-

flock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Word-

press. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover.

Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatiepla-

net. Linkedin. Twitter. Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Markt-

plaats. NuJIJ. Tripadvisor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyflock. Google Buzz. Ning.

Meetup. Foursquare. Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.

Autoforum. Kieskeurig. Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.

GeenRedactie. MobyPicture. Netlog. Relatieplanet. Linkedin. Twitter.

Facebook. Hyves. Youtube. Flickr. Picasa. Marktplaats. NuJIJ. Tripadvi-

sor. U-Tune.nl. Vimeo. Partyflock. Google Buzz. Ning.Meetup. Foursquare.

Fora. Wikipedia. Wordpress. Blogger. FOK!Forum.Autoforum. Kieskeurig.

Lonely Planet. Zoover. Myspace. Wayne. Zideo.GeenRedactie. Moby

nieuws

HAS KennisTransfer die deze opleidingslijn in samenwer-king met de brancheverenigingen en IPC Groene Ruim-te heeft opgezet, maakte van de gelegenheid meteen gebruik om te kijken of de opleidingen Greenkeeper en Hoofdgreenkeeper in modulen opgesplitst konden wor-den. Vanuit de stuurgroep werd de behoefte uitgespro-ken om naast de verdiepende managementlijn ook een vakinhoudelijke verdiepingslijn neer te zetten. Doel is tevens een positieversteviging naar de markt, waarbin-nen IPC de aanbieder is van opleidingen tot en met mbo 3-niveau en HAS KennisTransfer het overneemt bij oplei-dingen vanaf mbo 4 tot en met hbo 2-niveau.

Nieuwe opzetHet resultaat is een nieuwe opzet voor de opleidingen, dat in juni 2010 werd voorgelegd aan de stuurgroep. Het plan werd enthousiast ontvangen. Inmiddels is de nieuwe opzet volledig uitgewerkt. Sjaak Groen die van-uit HAS KennisTransfer nauw betrokken is bij dit traject, legt uit: “De opzet gaat ervan uit dat de cursist pas een opleidingsmodule volgt als hij daar aan toe is op basis van zijn functieontwikkeling. Elke cursus wordt afgesloten met een eindopdracht.” De totale doorlopende leerlijn bestaat uit dertien modulen, verdeeld over zeven cursus-sen:

Tekst: Marieke Ellenbroek

De golfsector groeit! Dat zien we niet alleen aan de toename van het aantal banen, maar ook aan het vereiste kwaliteitsniveau van het baanonderhoud. Vanuit de brancheorganisaties worden hogere eisen gesteld aan het opleidingsniveau van de greenkeeper en de hoofdgreen-keeper. Hoog tijd dus voor een herijking van de doorlopende opleidings-lijn op het gebied van greenkeeping en management.

Nieuwe opleidingslijn Greenkeeping en Management officieel erkend door de branche

HAS KennisTransfer ging voor een herijking van de doorlopende opleidingslijn op het gebied van greenkeeping en management.

“De jarenlange samenwerking

heeft zijn vruchten

afgeworpen”

1. Aankomend Greenkeeper2. Assistent Greenkeeper3. Greenkeeper4. Assistent Hoofdgreenkeeper5. Hoofdgreenkeeper – Basis6. Hoofdgreenkeeper – Expert7. Hoofdgreenkeeper - Management

Op 2 maart vorig jaar werden alle cursussen in de nieuwe opzet officieel erkend door Nederlandse Greenkeepers Associaties (NGA), Nederlandse Golf Federatie (NGF) en Nederlandse Vereniging voor Golfbaaneigenaren (NVG). John van Hoesen, voorzitter van de NGA is erg te spreken over de nieuwe opleidingslijn: “De Nederlandse Green-keepers Associatie is zeer verheugd over het eindresul-taat en beschouwt het als intellectueel eigendom van alle mede brancheorganisaties (NGF / NVG). De jarenlange samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen en daar mogen we trots op zijn. Wij erkennen de professionaliteit van HAS KennisTransfer en IPC Groene Ruimte, die het resultaat hebben bereikt dankzij hun inlevingsvermogen in ons vak. Het is een levend portfolio dat door de stuur- en werkgroep NVG/NGF/NGA en onze eigen opleidings-commissie bewaakt wordt. We hebben het volste vertrou-wen in de toekomst.”

Page 24: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

24

you’ve got mail>>> Marc Maas 2/17/2011 14:35 >>>

Beste Perry,

Het is zover. We hebben een nieuwe baas, chef, directeur, superieur. Een blauwe. Een controller. Eentje met ervaring in de ‘harde’ bedrijfsvoering. Cijfers en financiële resultaten gaan onze richting bepalen. Precies en saai. En nu? Kan hij ook met mij, een groene, communiceren of gaat het nu om ‘zwart op wit’? Hij is helemaal digitaal moet je weten. Verdwijnt nu de nuance, de zonnige kant, het tussen de regels lezen? Ik heb natuurlijk de zwarte hoed op. Maar wat wil je met de kennis over onze nieuwe leider? Ik ben een mensen-mens. De woorden als taken, cijfers, budgetten, quick-scans, verantwoording en acquisitie zijn voor mij vieze woorden. Maar wat is jouw advies, Perry? Moet ik me aanpassen of past Dick zich aan? Hopelijk weet hij dat niets zo veranderlijk is als de mens, maar dat niets moeilijker is dan Marc Maas te veranderen.Daarnaast ken je de betekenis van het spreekwoord: ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’. Dit geldt natuurlijk ook voor mij. Mijn beeld van ‘onze’ Dick is natuurlijk door de roddels en het persbericht vertroebeld en eenzijdig. Ik ga snel een afspraak maken en kijken wat er van klopt. Maar als het klopt? Wat dan?Het kennen van collega’s is toch het allerbelangrijkste. Blauwe en groene mensen kunnen elkaar alleen versterken wanneer ze elkaar kennen en weten wat ze aan elkaar hebben. We gaan ervoor. Je collega is je beste klant.

Gegroet, Marc

Perry en Marc over… kleuren maken de man

>>> Perry van Kerkhoven 2/18/2011 11:07 >>>

Marc-vriend,

Je collega je beste klant? Gaan we ervoor? Ik heb altijd geroepen dat macht corrumpeert en dat het niet uitmaakt of je door de hond of door de kat wordt gebeten. Maakt het uit wie leiding geeft en hoe hij heet? Het feit dat we erover beginnen, duidt eigenlijk al aan dat we stinkend jaloers zijn. Ik wil gewoon ook het alfamannetje zijn. Met het salaris, de eigen kamer en ook de parkeerplek. Macht. Aanzien. Territorium. En ook zo’n mooi uitzicht. We zijn jaloers en we proberen met kleuren onze argumenten redelijk te krijgen. Marc, wij worden nooit het baasje. Gezien onze leeftijd hebben we onze kans gehad, we mogen blij zijn dat we niet als oudere geloosd worden. HAHAHAHA. Wat een onzin, wat een looser’s story. We hebben een nieuwe voorzitter van het College van Bestuur en die gaat zijn best doen. Dat doen wij ook, en met ons veel collega’s. Ik verwacht dat iedere nieuwe collega zich laat zien. Salaris krijg je, waardering verdien je. Ik zat niet in de benoemingsomissie, ik heb dus ook niets te zeggen over goed niet goed. Ik hoop wel af en toe op een rode, gele of groene hoed. Ik zie ook uit naar een gesprek.

Perry

Illustratie Mieke Bouwens.Bron voor de kleuren van mensen: ‘Kleurenmodel De Caluwé’.

Bron voor de gekleurde hoeden: ‘De denkhoeden van De Bono’.

Page 25: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

25

mmm...Tekst en foto: Roos Leufkens en Eva Arts

Koken met Roos en EvaOp de Food Design Experience waren veel bijzondere hapjes en drankjes te proeven. Deze riepen allerlei emoties op, ze pasten dus goed bij het thema van de dag: food emotions. Hierbij het recept van een spannende salade. Welke emoties roept het op bij je familie of je bezoek? Dit hapje is ontwikkeld door twee eerstejaars Food Design - studen-ten: Pippijn Bus en Chantal Boots.

Tuinaarde van olijven

Recept tuinaarde van olijven:Voor 4 personen

Ingrediënten:• 4 kleine wortels• 4 radijsjes• evt. 4 meelwormen • tuinkers• boter

Tuinaarde:• 50 gram gedroogde zwarte olijven• 10 gram pompoenzaad

Saus onder de aarde:• 100 gram volle kwark • 50 gram volle yoghurt • citroensap naar smaak• peper en zout naar smaak• tuinkers naar smaak

Werkwijze: Was en schil de wortels. Gaar ze in water met boter en zout. Maak de radijsjes schoon. Meng voor de saus de kwark met yoghurt. Hak de tuinkers fi jn en meng deze door de saus. Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout.

Droog voor de tuinaarde de zwarte olijven in een oven van 80°C tot ze goed droog zijn. Hak de olijven na het drogen samen met de pompoenpitten fi jn.

Opdienen:Dien dit spannende gerechtje op in een klein bloempotje.Vul het potje voor 2/3 met de saus. Strooi de tuinaarde over de saus heen. Steek in elke bloempotje een wortel en een radijsje. Strooi er eventueel nog een paar takjes tuinkers overheen. Een meelworm maakt dit gerechtje extra spannend.

25

Page 26: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

26

Wil je goed op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt in en om de HAS? Kijk regelmatig op intranet en de website en lees het nieuws als eerste!

Altijd al eens willen modder-worstelen? Of toch liever een boerenbarbecue?Studenten kunnen met hun opdracht, project, stage of scriptie met als on-derwerp multifunctionele landbouw een VIP-dag t.w.v. 1000 euro bij De Boerinn winnen! Ze mogen zelf een dag samen-stellen met bijvoorbeeld polderchallen-ge, klompengolf of kaasmaken en een barbecue. Ze moeten het studieproject hebben afgerond tussen 1 januari 2010 en 15 april 2011. Een onderwerp zou bij-voorbeeld kunnen zijn: het maken van een ontwerp voor een minicamping of de gevolgen van de bezuinigingen in het zorgstelsel voor zorgboerderijen. Maar (juist) ook andere ideeën zijn welkom! Wil je meer weten over de spelregels of hoe studenten kunnen aanmelden? Kijk op www.multifunctionelelandbouw.nl/studieprijs

HAS Den Bosch maakt Coca Cola na op radio en tv

Eind februari werd op de radio bekend gemaakt dat het recept van Coca Cola zou zijn uitgelekt. Projectmedewerker en oud-studente Food Design & Inno-vation Josephine de Vries reageerde daar alert op en praatte zichzelf de uitzending van Giel Beelen op Radio3 FM binnen. Tijdens de radiouitzending maakte zij het recept na en werd er een heuse cola-proeverij gehouden. Zou het mengsel van Josephine echt naar Coca

Newsbeats

nieuws & agenda

Hogeschool HAS Den Bosch twittert! Wil je de

twitterende HAS’sers in de gaten houden of zelf iets twitteren over onze

hogeschool?

Kijk op twitter en zoek vervolgens op

#hogeschoolHASDenBosch, of zet deze naam in

je bericht!

Cola smaken? Maar daar bleef het niet bij. Ook Willem Wever, een kinderpro-gramma voor wijsneuzen op Nederland 3, besteedde er ruimschoots aandacht aan, inclusief opnames in de voedings-middelenhal van hogeschool HAS Den Bosch. Wil je het radiofragment beluisteren of de televisieuitzending bekijken? Kijk op intranet of de website!

Budget gaat wel degelijk naar onderwijsBij hogescholen gaan van elke euro aan personeelskosten drie kwartjes recht-streeks naar het onderwijs. Dat heeft de HBO-raad becijferd. De samenwerken-de hogescholen ontkrachten hiermee de aantijgingen dat dertig tot veertig procent van hun budget aan bijkomen-de kosten op gaat. ‘Nu de feiten bekend zijn, kunnen we weer debatteren over de echte kwestie: hoe verhogen we de kwaliteit van het hoger onderwijs”, zegt de voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst. In 2007 berekende Beren-schot op verzoek van HBO-raad en VSNU dat er bij instellingen voor hoger onderwijs gemiddeld 26 procent zui-vere overhead was. De HBO-raad heeft dit onderzoek nu opnieuw uitgevoerd. Daarbij is dezelfde methodiek toege-past op de laatst bekende gegevens uit 2009. Het hele artikel lezen? Kijk op intranet.

Muzikaal talent opgelet!De redactie van Punt, de hogeschool-krant van Avans, is op zoek naar het beste muzikale talent binnen Hoge-school HAS Den Bosch. De bedoeling is dat bands, dj’s, singer songwriters etc. met minimaal één HAS student in de gelederen de muzikale strijd met elkaar aan gaan tijdens een speciale concertavond. Een publieksjury bepaalt uiteindelijk welke act het beste is en in september mag optreden op het po-dium van het HBO Intro Festival in Den Bosch en Breda, dé openingsfeesten van het nieuwe studiejaar! Hogeschool HAS Den Bosch en Avans Hogeschool zijn partners van het HBO intro Festival . HAS studenten die in een band zit-ten, zelf graag plaatjes mixen of goed kunnen rappen kunnen zich melden op [email protected]. Bij voorkeur met een link naar de website, MySpace of het YouTu-be kanaal van hun muzikale uiting. Dus ken je een student met muzikaal talent, zorg hij of zij zich opgeeft!

Wie loopt er mee op 29 mei?Op zondagmiddag 29 mei vindt weer de Vestingloop in ’s-Hertogenbosch plaats, een hardloopevenement van de

Sint Jan (die grote kerk hier) naar het Bossche Broek (dat mooie natuurge-bied iets verderop) en weer terug. Een zeer sfeervol evenement! We hebben er al drie jaar aan meegedaan, met aan-vankelijk 14 HAS-collega’s en afgelopen jaar 11. Maar kwantiteit zegt niet alles: na twee vierde plaatsen hebben we vorig jaar een eerste plaats behaald! ‘We’ is in dit geval Geert Peeters, Jan Buwalda en Sabine François. De HAS betaalt we-derom onze deelname: Dick draagt dit fraaie evenement een even warm hart toe als Jeroen. Je kunt voor de bedrij-venloop kiezen uit twee afstanden: 5 km en 10 km. Beide bestaan uit één ronde, een kleinere en een grotere dus. Er wor-den teams van drie tot vijf lopers ge-vormd, waarbij per team de tijden van de snelste drie bepalend zijn voor de klassering. Ook minder ervaren lopers zijn zeer welkom. Zij kunnen vanuit de organisatie ook wat ondersteuning krij-gen bij de voorbereiding. Meedoen? Mail naar Gerard Gerritse.

Page 27: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

27

nieuwe gezichten

Anky van de Koevering, secretaresse Green Business School per 1 januari 2011

Marianne Poodt, hoofd ICT per 1 februari 2011

Marcel van der Maeden, studentenpastor

per 1 januari 2011

Dick Pouwels, voorzitter College

van Bestuurper 1 februari 2011

Renata Fortuin, practicumbegeleiderper 1 januari 2011

Agenda

Open Dag 19 maart

Oriëntatiedagen 29 - 30 - 31 maart

Symposium ‘Gezond innoveren, hoe doe je dat?’ van de NVVL

21 april

Pasen 24 - 25 april

Meivakantie 2 - 7 mei

Uittocht 17 mei

Carrièredag 25 mei

Hemelvaart 2 juni

Inaugurele Rede lectoren Frederike Praasterink en Annet Roodenburg

7 juni

Pinksteren 12 en 13 juni

HAS in het nieuwsHAS Den Bosch komt regelmatig in het nieuws. Op deze pagina een kort overzicht. Op intranet kun je de volledige artikelen lezen onder HAS in het nieuws.

Praktijkonderzoek naar bloedluisbestrijdingHAS KennisTransfer in Den Bosch gaat in opdracht van de vak-groep pluimveehouderij van LTO Nederland onderzoek doen naar de werking van bloedluisbestrijding bij leghennen met behulp van roofmijten. Het onderzoek dat € 9.500 gaat kosten, moet aanbevelingen opleveren ten aanzien van het inzetten van roofmijten tegen bloedluizen. Studenten van HAS Den Bosch gaan het praktijkonderzoek uitvoeren in de periode februari tot en met juni 2011.Van: Boerderij.nl, 17 feb 2011

Groenstudent Bruisten kijkt verder dan zijn neus lang isStudent Tuin- en Landschapsmanagement aan HAS Den Bosch Nick Bruisten loopt tien weken stage in het Liberty Stadium in Swansea, Engeland. Dit stadion wordt onderhouden door En-gelse Groundsman of the Year 2008 én 2009 Dan Duffy. Duffy reikte afgelopen Fieldmanager-congres de Fieldmanager of the Year-award uit aan Bernard van den Bosch. Bruisten doet hier-onder verslag van het eerste deel van zijn stage, waarin hij zich onder meer onder de hoede van specialisten zich gaat verdie-pen in engerlingen, waarover in Nederland noggeen eenduidige kennis bestaat.Uit: Fieldmanager, februari 2011

27

euwe gez

Page 28: HAS Beats hogeschoolgeluiden maart 2011

28

nummer 4, maart 2011