Grondig 10 - 2013

68
vakblad voor specialisten in groen, grond en infra 22 - ZUIGGRAAFMARKT GROEIT DOOR 8 - VERSOEPELING REGELS LOSSE LADING 20 - VENT & VISIE: INVESTEER IN UPTIME-MANAGEMENT 46 - NIEUWE GROTE FENDTS Oktober 2013 10

description

 

Transcript of Grondig 10 - 2013

vakblad voor specialisten in groen, grond en infra

22 - Zuiggraafmarkt groeit door 8 - versoepeling regels losse lading 20 - vent & visie: investeer in uptime-management 46 - nieuwe grote fendts okt

ober

201

3 10

JohnDeere.com

Verlaag uw exploitatiekosten

Kies de machine die past bij uw locale omstandigheden. Om u te helpen de juiste keuze te maken, kunt u onze nieuwe online rekenhulp gebruiken. Deze is gebaseerd op praktische veldgegevens van 2600 uur echte oogstwerkzaamheden. Hierbij waren twee onafhankelijke partners betrokken: Profi magazine en de Universiteit van Keulen voor Toegepaste Wetenschappen.

Met de rekenhulp kunt u binnenkort op www.JohnDeere.nl/spfhcalc vaststellen:

■ welk vermogen u nodig heeft voor uw verwachte doorvoer ■ hoeveel geld ProDrive motortoerentalregeling u kan besparen ■ wat HarvestLab en KernelStar kunnen betekenen voor uw bedrijf

Tel hierbij de unieke DuraLine onderdelen op en u kunt zich richten op wat echt telt: geld verdienen. Bestel vroeg om verzekerd te zijn van nog grotere besparingen!

Om nog gemakkelijker te beslissen hebben wij voor u een op maat gemaakte financiering. Krijg nu de beste voerkwaliteit voor de juiste prijs met een gunstige financiering die past bij uw beslissing.

Onderneem nu actie om te besparen – en te blijven besparen!

BESLISNU!

Koop nu, oogst in 2014

Eerste betaling pas in 2015*

Financiering vanaf 0,79%*

* De condities voor hakselaars zijn geldig van 2.9.2013 t/m 31.12.2013. De financieringsinformatie is vrijblijvend, hieruit ontstaan geen contractuele verplichtingen. Uitsluitend voor zakelijke klanten in Nederland. Fouten, aanvullingen, modificatie en herroeping voorbehouden. Eventuele kosten die zouden kunnen ontstaan, zijn buiten beschouwing gelaten. Alle aanbiedingen zijn onder voorbehoud van acceptatie door John Deere Financial, ’s-Hertogenbosch. John Deere Financial is een handelsnaam van BNP Paribas Leasing Solution N.V. Raadpleeg uw plaatselijke dealer voor details.

inh

ou

dso

pgav

e

4 grondig - oktober 2013

Op tijd

Nog snel even een verhaal afronden, toch nog dat telefoontje ple-gen, het duurt toch weer langer dan je denkt. En dan in een hurry naar een gemaakte afspraak. Als journalist (rare jongens) heb je wel wat rek, maar toch. Een beetje op tijd word je wel geacht te zijn. Vroeger was dat schatten geblazen. Kaart erbij, binnendoorweg-getje pakken, je kon nog wat vaker ongestraft gas geven, en dan was de schade meestal redelijk te overzien. Als daar dan een goed gesprek op volgde, was het te laat zijn gauw gerepareerd. Dat repa-reren zegt op zich al iets over de waarde van op tijd zijn. Op tijd zijn benadrukt dat je de ander belangrijk vindt.Het verhaal over tijd en uptime dat Christoph Wigger van John Deere in Vent & Visie met ons deelt, leert ons dat op tijd veel verder gaat. Voor de klant is uptime het allerbelangrijkste. Hij betaalt om geholpen te worden en vindt het belangrijk dat je op tijd bent. Het is zelfs belangrijker dan de kwaliteit en de prijs. Het toont aan hoe belangrijk het is om met de klant te blijven communiceren en tijdig aan te geven dat het tegenloopt. Met de huidige communicatie-middelen mag dat geen probleem zijn.De komende jaren gaat dat nog verder. Dan zijn alle machines op afstand te volgen. De eerste machines draaien daar al mee en lang-zaam zal steeds meer in beeld komen. Het zijn mogelijkheden om niet alleen de effectiviteit van het werk te verbeteren, maar vooral om de voortgang te volgen. Iets wat in deze tijd van het jaar enorme voordelen kan bieden. Niet langer bellen met de man op de hak-selaar hoe lang het duurt of met de jongen op de transporttrekker waarom hij zo lang wegblijft. Op het scherm is het allemaal te zien. Je kunt snel reageren door extra transportcapaciteit te creëren. Of door de volgende klant te waarschuwen dat het een uurtje later wordt. Het zijn simpele toepassingen om de klant te laten weten dat hij belangrijk is en dat er alles aan wordt gedaan om op tijd te zijn. Zoals u ook graag weet dat wij wat later komen als we die afspraak hebben.Betekent het dat dit altijd lukt? Welnee. De routeplanner berekent nu van tevoren hoe lang je nodig hebt, dus ga je precies op tijd weg. Maar een file of flitser op het waarschuwingsscherm maakt die plan-ning weer onhaalbaar. En dus maar weer een telefoontje. “Sorry, het wordt een kwartiertje later…”

redactie grondigMichiel, Toon en Gert

Cumelabedrijf in actieColofon

Grondig is het vakblad voor de cumelasector, specialisten in groen, grond en infra. Grondig wordt uitgegeven door CUMELA Communicatie in opdracht van CUMELA Nederland, de branche organisatie voor ondernemers in cultuur- technische werken, grondverzet, meststoffen-distributie en agrarisch loonwerk. Leden van CUMELA Nederland ontvangen bij vakblad Grondig exclusief het katern Cumelactief.

Adres CUMELA NederlandPostbus 11563860 BD Nijkerktel. (033) 247 49 00fax (033) 247 49 01

CUMELA-infolijn(033) 247 49 99 / [email protected] / www.cumela.nl

Adres Grondig / CUMELA CommunicatiePostbus 11563860 BD Nijkerktel. (033) 247 49 50fax (033) 247 49 51www.grondig.com / [email protected]

BladmanagerMichiel Pouwels

RedactieToon van der Stok (hoofdredacteur)Gert Vreemann, Michiel Pouwels, Marijke DorresteijnTon Herbrink (eindredacteur)

VormgevingDe Drie Poorten, Nijkerk

VoorplaatCUMELA Communicatie

AdvertentiewervingLisette Kerkhof

DrukSenefelder Misset, Doetinchem

AbonnementenEen abonnement op Grondig kan op elk moment ingaan en loopt na de eerste periode van kalenderjaar tot kalenderjaar. Een opzegging van het abonnement dient schriftelijk, vóór 1 november door ons ontvangen te zijn. Kosten abonnement: Nederland € 79,- per jaarBuitenland € 104,- per jaarCollectieve abonnementen: op aanvraag

© Stichting CUMELA Communicatie, NijkerkHet geheel of gedeeltelijk overnemen van artikelen uit Grondig is toegestaan na toe- stemming van de uitgever. Uitgever en auteurs kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade door onjuiste berichtgeving.

ISSN: 2210-3260

REDACTIONEEL

grondig - oktober 2013 5

oktober 2013

Vaste mest strooien is in het Zuid-Hollandse veen-weidegebied vooral het wegwerken van kleine hoeveelheden. Dankzij de professionele Tebbe strooier komt loonbedrijf Slingerland en Van den Berg uit Vlist voor dit werk in een groot werk-gebied dat loopt van IJsselstein tot Rotterdam. Overal is het een paar uurtjes strooien en dan naar de volgende klant. Jan Slingerland doet het werk vaak alleen. Met de mobiele kraan de strooier laden en dan zelf leeg rijden. Bij het verkassen naar de volgende klant regelt hij dan even dat ze hem weer bij de tractor brengen.

Cumelabedrijf in actie

CUMELACTIEF (exclusief voor leden)

4 - Juiste toepassing CAO regels 6 - Functioneringsgesprekken 8 - Toolbox: Gebruik van mobiele telefoons14 - Cumelaria

ALGEMEEN

6 - Algemeen nieuws 8 - Regels losse lading worden

versoepeld13 - Flexibele pensionering16 - Economie66 - Uitsmijter: Lawaaidoofheid

GROEN

20 - Vent & Visie: Investeer in uptime-management

47 - Nieuwe grote Fendts48 - Kennismaken: Dewa HW

50-tridem-silagewagen53 - Tawi 300 Inliner-wikkelaar56 - Amazone-nieuws: ploegen blijft59 - Vernieuwend oprapen van Vicon

INFRA

36 - Matexpo beweegt40 - Verslag GroenTechniek

Holland

GROND

11 - In kort bestek22 - Zuiggraafmarkt groeit door24 - sterk werk: Wesseler-Oude Booyink

Recycling30 - Grondverzetnieuws32 - Kemp nieuwe importeur Kobelco

6 grondig - oktober 2013

rub

riek

De huidige toepassing van de regels rond afvallende lading was CUMELA Nederland allang een doorn in het oog. Vooral in gebie-den waarin de politie het landbouwverkeer tot speerpunt had ge-maakt, werden om de haverklap boetes uitgedeeld voor afvallende lading. Het leidde in die gebieden tot een investeringsgolf in klep-pen, zeilen en andere methoden om de lading af te dekken. Soms met beperkt resultaat, want achtergebleven hakselresten op de dissel of zijschotten konden alsnog tot afvallende lading worden bestempeld. Met een forse bekeuring van 360 euro tot gevolg. Naar de letter van de wet was daar niets aan te doen, weet beleidsme-dewerker verkeer Hero Dijkema. “Maar het was nooit de bedoeling van de wetgever om bedrijven te beboeten omdat er relatief on-schuldig materiaal vanaf waaide..”Het ministerie heeft nu laten weten de wetgeving aan te passen en afdekken alleen verplicht te stellen voor lading die gevaar of hinder

oplevert voor medeweggebruikers. Gevaar of hinder is de nieuwe toevoeging. . Aan het misverstand van sommige handhavers, dat losse lading altijd moet zijn afgedekt, wordt hiermee een einde ge-maakt. Er moet wel altijd zodanig worden geladen, dat produkten niet van de aanhanger kunnen vallen. Het betekent vaste produk-ten zoals bieten, aardappelen of bijvoorbeeld puin ruim onder de rand laden of anders wel afdekken. Dijkema stelt wel dat afdeksystemen door de nieuwe regelgeving zeker niet overbodig zullen worden. “Er moet altijd zodanig gela-den worden, dat er zo min mogelijk mais of zand wordt verloren.. Bij silagewagens, waarbij de lading aan de zijkant onder de schot-ten blijft, zal afdekken minder snel nodig zijn. Al zal jurispudentie de komende jaren moeten uitwijzen welke afvallende lading nu wel of geen gevaar oplevert.”Meer over de nieuwe regels op de pagina’s 8 tot en met 11.

Wetgeving afvallende lading wordt aangepastDe wetgeving rond afvallende lading wordt mede op aandringen van CUMELA Nederland aangepast.

Rond het verschijnen van dit nummer zal het voorstel daartoe in de Staatscourant verschijnen. Dit moet

een einde maken aan het verbaliseren van chauffeurs voor wegwaaiende maïs- of zandkorrels.

Herkansing

Twee artikelen uit Grondig 9 gaan dit nummer in de herkansing. Bij de productie van het vorige nummer is er in de digitale com-municatie tussen opmaak en drukker wat misgegaan. Daardoor stond bij de artikelen over Massey Ferguson en John Deere de verkeerde tekst, terwijl wel de juiste foto’s bij de drukker waren terecht gekomen. In dit nummer de correcte versie.

Verkeersoverlast landbouwverkeer valt meeGoed verkeersnieuws uit Groningen. Daar is op een provinci-ale weg gemeten hoeveel overlast landbouwverkeer nu wer-kelijk veroorzaakt. Tellingen wezen uit dat maar 0,9 procent van het verkeer overlast heeft van landbouwvoertuigen. En dan nog valt het mee, want de gemiddelde toename in reistijd door landbouwverkeer op de eigen weghelft blijkt maar tus-sen de twintig en dertig seconden te liggen. De provincie con-cludeert dan ook dat geen specifieke maatregelen nodig zijn. Voor het bepalen van de overlast heeft de provincie Groningen langs de N360 telpunten gecreëerd en daar over een langere periode bekeken hoeveel landbouwvoertuigen per dag pas-seerden en hoeveel auto’s daar last van hadden. Gemiddeld bleken er per dag twintig landbouwvoertuigen te passeren. In het weekend waren het er zelfs niet meer dan tien.

Brede meerderheid voor verplichte mestverwerkingIn een lang debat is de Tweede Kamer dinsdag 24 september akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor de verplichte mestverwerking. Kamerbreed was er steun, want VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, PVV en SGP gingen akkoord met het voorstel.De SGP en de SP hebben samen nog een wijzigingsvoorstel ingediend dat er voor moet zorgen dat veehouders die hun overschotmest binnen vijftien kilometer ver-antwoord kunnen afzetten worden vrijgesteld van de verwerkingsplicht. Sharon Dijksma wees dit voorstel zeer scherp af en sprak uit dat met dit voorstel de deur voor fraude wagenwijd wordt opengezet.Het wetsvoorstel voorziet nu in mogelijkheden voor rechtstreekse export (aanto-nen via het VDM), export via een driepartijenovereenkomst (veehouderij, behan-delaar en exporteur) en langere ketens. In het debat werd aandacht gevraagd voor een aantal situaties waarbij er (minimaal) vier partijen in het spel zijn. Zo leveren veel kalverhouders hun gier aan de kalvergierzuivering, die vervolgens het slib le-vert aan een bedrijf dat het slib exportwaardig maakt, dat daarna door een vierde partij wordt geëxporteerd. Een ander voorbeeld is dat varkenshouders hun mest leveren aan een bedrijf dat mineralenconcentraten produceert, de dikke fractie gaat vervolgens naar een vergistingsinstallatie en het digestaat wordt daarna ge-hygiëniseerd en geëxporteerd. Staatssecretaris Dijksma gaf aan dat de voorziening voor langere ketens in het wetsvoorstel hiervoor kan worden gebruikt.De verwerkingspercentages worden voor 2014 vastgesteld op dertig procent voor Zuid, vijftien procent voor Oost en vijf procent voor de rest van Nederland. Voor de verwerkingspercentages van 2015 en verder zal advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet worden gevraagd, waarbij de verwachte mestpro-ductie en de binnenlandse plaatsingsruimte een grote rol spelen.

alg

emeen

nieu

Ws

grondig - oktober 2013 7

Virus

Prinsjesdag is inmiddels weer achter de rug. De piketpaaltjes voor het gewenste beleid zijn al weer uitgezet, maar hoe groot is nu de kans dat het eigen partijpolitieke belang even ondergeschikt wordt gemaakt aan het landsbelang? Dat we ons niet langer gek laten maken door opiniepeilingen, maar gewoon onze nek durven uit te steken om het land slagvaardig en constructief te besturen?Jazeker, iedereen is het erover eens dat het twee voor twaalf is, maar vervolgens herhalen we weer onze eigen stokpaardjes, onze eigen waarheid, waar geen speld tussen te krijgen is... Denken we! Lekker je oogkleppen op en vooral niet over de schutting naar de ‘buren’ kijken, waar het misschien wel anders of beter kan gaan. Deze mentaliteit is niet slechts voorbehouden aan politieke par-tijen, maar kom je in alle maatschappelijke geledingen tegen. Ook in het maatschappelijk middenveld is de egocentrische oriëntatie soms stuitend. En juist omdat het niet altijd maar een ‘spel’ is, vraag je je wel eens af hoe er toch nog een zinvolle overeenstemming kan worden bereikt.Maar nu even terug naar de politiek. Zullen we inzetten op een constructief resultaat voor het te voeren kabinetsbeleid? Niet lan-ger nieuw beleid blokkeren of uitstellen zolang we niet een over-tuigend beter alternatief hebben. Niet langer alleen de kabinets-partijen laten afzien met het beleid en zelf lekker comfortabel in de oppositie blijven zitten (politieke partijen) of langs de kantlijn blijven staan (kiezers). Maar vooral erkennen dat we moeten roeien met de riemen die we hebben, gewoon omdat we de rekening niet weer kunnen doorschuiven naar later. En dat het meer dan de moeite waard is om de economie én het moreel weer op de rit te krijgen in Nederland. We zouden best wel wat meer het besef mo-gen hebben dat we in de top-tien staan van de meest welvarende en gelukkige landen ter wereld. En ondertussen klagen we allemaal steen en been. ‘Salonpopulisme’ noemen we dat: lekker vanuit je luie stoel afgeven op ‘die lui in Den Haag’ of op je buurman die er niks van snapt. Als we die houding toch eens zouden inruilen voor de ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit. Ik ken een sector waarin die buitengewoon goed functioneert. Een prima voorbeeld voor de Haagse politiek en voor veel andere sectoren. Een cumelavirus is zo gek nog niet, zou je kunnen zeggen.

Jan marisAlgemeen directeur CUMELA Nederland

COMMENTAAR

Nieuw lid

In de vakantieperiode stond de ledenwerving op een laag pitje. In augustus konden we slechts één nieuw lid van CUMELA Nederland begroeten. Dit is het bedrijf van J. Boon in Wekerom.

Agenda algemeen

9 - 10 oktober ................ Dag van de Openbare ruimte, Expohal, Houten29 - 31 oktober .............. Infra Relatiedagen, Evenementenhal, Gorinchem4 november .................... Nationale Grasdag, Stadion De Kuip, Rotterdam12 - 16 november .......... Agritechnica, Hannover (D)

Potato Europe trekt 15.250 bezoekers

Potato Europe in Emmeloord heeft 15.250 bezoekers getrokken, afkom-stig uit 49 ver-schillende landen. Daarmee houdt de Nederlandse editie van het vierjaar-lijks terugkerende

evenement zijn naam hoog als ‘de meest internationale beurs’ van het rijtje Frankrijk, Engeland, België en Nederland. Ook het deelnemersveld wordt steeds internationaler, met deze keer vertegenwoordiging uit zeventien landen. Ook Miedema, een oer-Nederlands bedrijf, richt zich allang niet meer in de eerste plaats op de Nederlandse aardappelsector. Deze zesrijige frees-pootcombinatie op een rijafstand van 36 inch (90 centimeter) had het Friese bedrijf prominent op zijn stand staan.

Verdwijnen onkruidbestrijding onaanvaardbaar

De Nefyto, de organisatie van fabrikanten en distributeurs van bestrij-dingsmiddelen, vindt het onaanvaardbaar en onverantwoord dat het gebruik van chemie voor de onkruidbestrijding buiten de landbouw wordt verboden. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu maakte afgelopen maand bekend dit gebruik per november 2017 te ver-bieden. De Nefyto voorspelt dat het verbod grote gevolgen zal hebben voor gemeenten, sportclubs, openbaar-vervoerbedrijven en eigenaren van bedrijfsterreinen. Al deze partijen zullen te maken krijgen met grote kostenverhogingen voor de bestrijding van onkruid of insecten. De organisatie hekelt vooral het ontbreken van heldere argumenten voor dit verbod. Behalve de politieke wens van een aantal Tweede Kamerleden is er volgens de Nefyto geen aanleiding voor dit verbod. Er zijn geen nieuwe schadelijke nevenwerkingen aan het licht gekomen en ook wetenschappelijk is er geen enkele aanleiding tot dit verbod, stelt de Nefyto.

verk

eer en v

ervo

er

8 grondig - oktober 2013

regels afdekken losse lading worden versoepeldAfvallende lading mag geen gevaar of hinder veroorzaken

Tijdens de najaarsoogst komen er traditiegetrouw vragen over het afdekken van losse lading.

Het wel of niet afdekken leidt regelmatig tot discussies tussen chauffeurs en handhavers.

Inmiddels heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu toegezegd dat de verkeerswetge-

ving in 2014 wordt aangepast. Afdekken is straks alleen verplicht als afvallende lading gevaar

of hinder veroorzaakt.

vaste (ondeelbare) lading, bijvoorbeeld werkmaterieel als minikranen of rupskranen. Dan gaat het om het zekeren van lading met kettingen of spanbanden.We beperken ons hier tot losse lading en dat betreft een heel scala aan soorten goederen. Losse lading omvat losgestorte goederen, zoals grond, zand, puin, bouw- en sloopafval, groenafval, veldgewassen, et cetera. De wettelijke bepaling zegt: wanneer er gevaar is dat losse lading of delen ervan tijdens het rijden ervan af kunnen vallen, moet deze deugde-lijk zijn afgedekt. Een bekeuring voor afvallende losse lading kost momenteel € 360,-.

Altijd afdekken?Een groot misverstand in de praktijk is dat er wordt gesteld dat losse lading altijd moet zijn afgedekt. Dat is dus alleen het geval als er risico bestaat dat de losse lading ervan af kan vallen. Dit risico blijkt in de praktijk door handhavers nogal

Vervoer van lading over de openbare weg moet op een vei-lige manier gebeuren. Voor alle voertuigen, zowel personen-auto’s, vrachtwagens, trekkers als zelfrijdende voertuigen en hun aanhangwagens, is er één artikel in de verkeerswetge-ving over ladingzekering. De letterlijke tekst van artikel 5.18.6 van de Regeling voertuigen luidt als volgt:1. De lading of delen daarvan moeten zodanig zijn gezekerd

dat deze onder normale verkeerssituaties, waaronder be-grepen volle remmingen, plotselinge uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek, niet van het voertuig kunnen vallen.

2. Losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, moet deugdelijk zijn afgedekt.

Alle goederen die worden vervoerd, worden gezien als la-ding. Daarbij maakt de verkeerswetgeving onderscheid tus-sen lading en losse lading. Bij het begrip lading gaat het om

grondig - oktober 2013 9

Vaste producten, zoals klinkers, maar ook aardappelen of suikerbieten, geven bij ruim onder de schotten laden geen risico op afvallende lading.

verschillend te worden beoordeeld. Er zijn daarom handha-vers die simpelweg stellen dat alle losse lading te allen tijde moet zijn afgedekt, ook al is overduidelijk dat afvallen niet kan.

Dan wordt er echter niet gekeken naar de soort lading, de wijze van belading en de ‘grip’ van de rijwind op de lading. Een belangrijke factor is de soort losse lading. Er is losse lading die bestaat uit vaste en relatief zware producten, zoals aardappe-len en suikerbieten. Er is echter ook lading die klein, fijn en re-latief licht is, zoals zand, gehakseld gras en maïs. Maïs is aan het begin van de campagne nog vrij groen en vochtig en wordt gaandeweg droger. De rijwind heeft geen grip (zie kader ‘Geen afvallende suikerbieten’) op de zware, vaste producten, maar wel meer op kleine, lichte producten. Aardappelen en suiker-bieten zullen niet door de rijwind van de kipper worden gebla-zen, bij zand en maïs is dat risico er wel.

BeladingswijzeDe ‘sport’ van de bieten- of maïsoogst was of is om de kipper tot de rand van de schotten vol te draaien en met een mooie kop erop. Dan wordt er zo veel als mogelijk meegenomen en is de transportcapaciteit het grootst. Althans, dat is vaak de gedachte. Tegelijkertijd is er bij dergelijk beladen combina-ties veel meer risico op afvallende lading en valt deze er ook daadwerkelijk eerder af. Is het niet in de bocht of op een ro-tonde, dan wel bij een viaduct dat de kop van de lading eraf valt. Met de toenemende handhaving op afvallende lading groeit ook het tijdverlies als gevolg van stilstand van de hak-seltrein door staandehoudingen door de politie.Om het risico op afvallende lading te verminderen, zal er minder moeten worden geladen. Zorg dat er aan de zij-kanten ruimschoots (minstens dertig centimeter) onder de schotten wordt geladen. De combinaties kunnen dan bochten en rotondes nemen zonder dat er lading van afvalt. Voorkom verder dat er bij lichte producten een al te hoge kop op zit, waarbij de rijwind te veel vat krijgt op de lading. Volledig onder de schotten laden, beperkt het afwaaien van lading grotendeels.

AfdeksystemenDe afgelopen jaren is de handhaving op afvallende losse lading intensiever geworden. Er kan al worden geverbali-seerd als er risico bestaat op afvallende lading; dus zelfs al wanneer er geen lading wordt verloren. De afgelopen jaren zijn er daarom in toenemende mate afdeksystemen op kip-pers en silagewagens aangebracht. Zeker bij de aanschaf van nieuw transportmaterieel moet een afdeksysteem worden overwogen. De kwetsbaarheid van de afdeksystemen is ver-minderd en de bedrijfszekerheid daarmee toegenomen. Het merendeel van de nieuwe gronddumpers wordt inmiddels voorzien van een afdeksysteem. Voordeel is dan dat u weer meer kunt laden zonder lading te verliezen.Ondanks een afdeksysteem is er nog steeds kans dat er la-ding wordt verloren. Er ligt zand of maïs op de spatborden of de dissel. Ook dat is potentieel afvallende lading. Ook met een afdeksysteem is bij een silagewagen niet te voorkomen dat er toch nog maïs van de bodemketting of assen valt.

Afdeksystemen op aanhangwagens voorkomen afvallende lading en dragen bij aan de verkeersveiligheid.

Toch een bekeuring?Wanneer de politie een bekeuring uitschrijft voor afval-lende lading en u bent het er niet mee eens, dient u zelf bewijsmateriaal te verzamelen om het tegendeel te be-wijzen. Voor de rechter weegt het woord van de verba-liserende agent zwaarder dan dat van de chauffeur. Met alleen woorden: je redt het niet. Neem dan ook direct foto’s van de beladingstoestand ter plekke. Maak foto’s van de lading in de bak van de kipper of silagewagen. Fotografeer de omgeving of eventueel de agent mee, om duidelijk te maken dat het de beladingstoestand op het moment van staandehouding betreft.

GRONDIG - Oktober 2013 11

Oogstproducten vervoeren zonder dat er iets van de kipper of silagewagen valt, is praktisch gesproken onmogelijk.

Hinder of gevaarDe formulering van het artikel over ladingzekering en af-dekken maakt dat er al heel snel een bekeuring kan worden uitgeschreven. Zodra er ook maar iets afvalt, hoe weinig ook, kan er worden bekeurd. Wat naar mening van CUMELA Nederland in het artikel ontbreekt, is een bepaling die ook de gevolgen van eventueel afvallende lading voor de verkeers-veiligheid mee laat wegen.Het doel van de verkeerswetgeving is onder meer om de vei-ligheid op de weg te waarborgen. Een algemeen artikel in de Wegenverkeerswet is dat je in het verkeer geen gevaar of hinder mag veroorzaken. Dit uitgangspunt zou ook bij afval-lende lading moeten worden meegenomen. Een afvallende suikerbiet is potentieel gevaarlijker dan afwaaiende losse maïssnippers. Een veel gehoorde opmerking uit de praktijk is dan ook of de politie in de herfst de gemeente ook bekeurt voor vallend blad op de weg.Inmiddels hebben we na lang aandringen de toezegging dat in 2014 het wetsartikel over losse lading zo wordt aangepast dat deze alleen deugdelijk moet zijn afgedekt als er gevaar of hinder ontstaat door afvallende of wegwaaiende lading. CUMELA Nederland is ervan overtuigd dat bijvoorbeeld het wegwaaien van gras of maïs qua gevaarzetting is te verge-lijken met vallende bladeren in de herfst en er geen reden is om afdekken te eisen. In welke gevallen er wél gevaar of hinder ontstaat, zal in de toekomst door jurisprudentie dui-delijk moeten worden. Wat zal blijven, is dat het verliezen van losse lading, nu en in de toekomst, tot een minimum moet worden beperkt. Dit in het belang van de verkeersveiligheid van ons allemaal. Afdeksystemen en beheerst laden dragen hier zeker toe bij.

Tekst & foto’s: Hero Dijkema

Geen afvallende suikerbietenEnige jaren geleden werden de vrachtwagens van een suikerbietenvervoerder bij herhaling staande gehouden en werd er geverbaliseerd wegens het niet afdekken van de lading. De transporteur was het hier niet mee eens en daarop werd besloten om te testen of de suikerbie-ten van de vrachtwagen konden vallen. Daarop is bij het testcentrum van de RDW in Lelystad gereden met een vrachtwagen beladen met bieten met een gewicht van 52,5 ton. Daarbij is er voldoende ruimte onder de schot-ten, zodat de suikerbieten in de bak blijven. Er zijn nood-stops gemaakt, uitwijkmanoeuvres en er is op maxi-mumsnelheid gereden. De conclusie was dat er geen bieten konden afvallen. Gevolg was dat de bekeuringen van de baan waren. Voor losse lading bestaande uit vaste en zware producten (zoals suikerbieten en aardappelen) is ruim onder de schotten laden voldoende om afvallen te voorkomen.

In deze rubriek behandelen we iedere maand een onderwerp op het gebied van aanbestedingen en het aannemen van werken. Heeft u ook een vraagstuk, laat het CUMELA Nederland weten.

IN kORT bEsTEkPlan van aanpak is geen invuloefening

Beste Jan,Waarom scoort mijn plan van aanpak onvoldoende? Ik geef op alle vragen keurig antwoord.

Beste aannemer,Deze vraag wordt vaker gesteld, zeker nu het bij aanbestedingen steeds vaker gaat om de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Aanbestedende diensten zijn bij hun motivatie waarom het ene plan beter scoort dan het andere vaak niet scheutig met informatie. CUMELA Nederland adviseert daarom altijd om in een persoonlijk gesprek met de aanbestedende dienst een nadere toe-lichting te vragen. Zeker na de gunning is een dienst daar altijd toe bereid. Met dit gesprek kunt u leren hoe u het de volgende keer (nog) beter kunt doen.Neem de kwaliteitseisen op in uw plan van aanpak. Maak ook een inschatting van wat uw opdrachtgever belangrijk vindt voor dit werk en besteed hier extra aandacht aan. Uw vraag triggerde mij: u geeft op alle vragen keurig antwoord. U heeft het bestek goed gelezen en geeft antwoord op dat wat wordt gevraagd. Uw collega’s werken precies zo, dus geef uw eigen visie. Anders dan bij voorwaarden mag u, als het gaat om kwaliteit, meer bieden, zeker als de aanbestedende dienst u daar-toe uitdaagt door het doel van zijn aanbesteding te vermelden. De rechter verwoordde het recent zo: “Een gunningssystematiek (mede) op basis van kwaliteit zal daarom aan een inschrijver ruimte moeten laten om de gestelde vragen naar eigen inzicht te beant-woorden. Daardoor wordt een inschrijver optimaal gestimuleerd om inventief in te schrijven en door middel van de beantwoording van de vraag zoveel mogelijk kenbaar te maken begrip te hebben voor en inzage te hebben in die aspecten van de opdracht die naar zijn oordeel relevant zijn voor de aanbestedende dienst.”Elke kwalitatieve beoordeling heeft iets subjectiefs in zich. Van be-lang is dat voor de kandidaat-inschrijver volstrekt duidelijk is wat van hem wordt verwacht, dat de inschrijvingen aan de hand van een zo objectief mogelijk systeem worden beoordeeld en dat de gunningsbeslissing zodanig inzichtelijk is dat het voor de afgewe-zen inschrijvers mogelijk is om de beoordeling te toetsen. Twijfelt u hieraan, stel dan vragen bij de inlichtingen!

Jan van der leijBeleidsmedewerker GWW

% e

xtra

ko

rtin

g

aantal maanden uitgestelde levertijd

Besteleerder,betaaleerder,betaaleerder,

minder!

Veel voordeel voorvroege bestellers

T. 0575 59 19 11 | www.mechatrac.nl

Een veelzijdig Loon- en Grondverzetbedrijf in Oost-Nederland zoekt een Bedrijfsleider/projectleider voor de infra afdeling Gevraagd:

- Leidinggevende ervaring - Kennis van infrastructurele

projecten - Team speler - Acquisitie kwaliteiten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lucas Meertens. De tarievenenquête komt dit najaar weer!

www.wimvanbreda.nl

Omarv maai-laadcombinatie,werkbreedtes 140/190 cm

Herder maaikorven,vaak geïmiteerd,nooit geëvenaard

Herder maaikorven,Herder maaikorven,vaak geïmiteerd,vaak geïmiteerd,nooit geëvenaardnooit geëvenaard

www.wimvanbreda.nl

‘De Alpha evo drive is erg zuinig door de Tier 3B motor en heeft een hoge capaciteit.’

precies wat nodig is

Tel. +31 (0)58 257 15 55 www.homburg-holland.com

Alphazelfrijdende spuitmachine

Stand 15-D12Agritechnica Hannover

Flexibele pensionering als onderdeel van de personeelsplanningEr zijn nog steeds mogelijkheden voor medewerkers om eerder met pensioen te gaan

Iedereen in Nederland heeft te maken met de afbouw van vut- en prepensioenregelingen, het la-

ter ingaan van de AOW-uitkering en onzekerheid over de toekomstige pensioenuitkering. Ook het

Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) moet inspelen op de maatschappelijke ontwikkelin-

gen en als gevolg daarvan is de pensioenregeling met ingang van 1 januari 2013 gewijzigd. Zo is de

pensioenleeftijd verhoogd van 65 naar 67 jaar.

Door alle onzekerheden en de berichtgeving in de media over de AOW en de pensioenvoorzieningen in Nederland lijken werkgevers en medewerkers nu te denken dat ook medewerkers die deelnemen aan het BPL allemaal moeten doorwerken tot 67 jaar. Dat is echter onjuist. Er zijn nog volop mogelijkheden voor medewerkers in de landbouw om eer-der met pensioen te gaan met een redelijk inkomen.

Pensionering lijkt in de eerste plaats een zaak van de mede-werkers (deelnemers) van de pensioenregeling zelf. Dat is een foutieve veronderstelling. Werkgevers hebben namelijk belang bij een goede (leeftijds)opbouw en balans van hun personeelsbestand. Een evenwichtige samenstelling van het personeelsbestand is van belang om een efficiënte, flexibele en daadkrachtige organisatie te hebben, die ook in econo-

12 grondig - oktober 2013

grondig - oktober 2013 13

misch moeilijke tijden stand kan houden.Werkgevers moeten proberen in te spelen op toekomstige wijzigingen in de samenstelling van het personeel, bijvoor-beeld door pensionering. Ook de huidige economische crisis kan werkgevers dwingen om maatregelen te nemen en in te grijpen in de personeelssamenstelling. Bij oudere medewer-kers kan in dit kader mede worden gekeken naar de moge-lijkheden van (eerder) pensioneren.Om meer invloed op de toekomstige personeelssamenstel-ling te kunnen uitoefenen, is het belangrijk dat werkgevers zich eerder dan nu vaak het geval is beraden over de moge-lijkheden voor oudere medewerkers en die bespreekbaar maken.

Communicatie over de toekomstHet is van belang om met medewerkers in alle levensfasen te communiceren over zowel het werk als het toekomstbeeld dat werknemers zelf hebben. Tevens is het van belang zicht te krijgen op wat werknemers bezighoudt buiten werktijd. Al deze zaken beïnvloeden immers hun inzet en functioneren in uw bedrijf. Als u bovendien medewerkers heeft die de mid-delbare leeftijd naderen, moet u zich samen met hen al gaan afvragen hoe zij het vervolg en de eindfase van hun werk-zame leven voor zich zien. Belangrijke elementen daarbij zijn:- Kan de medewerker het huidige werk nog de komende ja-

ren voldoende aan of is aanpassing van werkzaamheden of gebruik maken van specifieke regelingen (bijvoorbeeld de seniorenregeling voor de loonwerksector) op termijn nodig en zijn die aanpassingen in het bedrijf mogelijk?

- Op welke leeftijd zou de medewerker zelf geheel of gedeel-telijk willen stoppen met werken en wat zijn dan de moge-lijkheden die deze werknemer heeft?

- Heeft de medewerker buiten het werk een sociaal netwerk en/of bezigheden waardoor stoppen met werken voor hem aantrekkelijk is?

- Heeft de medewerker zich al een beeld gevormd over de hoogte van het inkomen dat hij bij (eerdere) pensionering kan ontvangen?

In deze communicatie is het van belang dat de werkgever weet welke zaken voor een medewerker van belang kunnen zijn en welke misverstanden een rol kunnen spelen, zodat de werkgever daarop kan inspelen.

AdviesZoals al aangegeven: een evenwichtige samenstelling van het personeelsbestand is voor een werkgever van belang om een efficiënte, flexibele en daadkrachtige organisatie te heb-ben, die ook in economisch moeilijke tijden stand kan hou-den. Voor deze ideale samenstelling zal de werkgever moe-ten doen aan personeelsplanning. Eén van de instrumenten daarvoor is aandacht voor de mogelijkheden van oudere medewerkers om eerder te kunnen stoppen met werken. Om ook medewerkers bewust van en geïnteresseerd in deze mogelijkheden te maken, zal de werkgever hieraan tijdig en regelmatig aandacht moeten besteden. Actieve ondersteu-ning door werkgevers bij het verzamelen van pensioeninfor-matie en zich bewust worden van de mogelijkheden moeten

ertoe leiden dat eerder pensioneren voor de medewerkers niet onnodig ‘uit zicht’ raakt. Uiteraard zullen ook werkgevers deze materie niet altijd zelf helemaal onder de knie hebben en mogelijk behoefte heb-ben aan hulp en advies. Hiervoor kan de werkgever dan ook terecht bij bijvoorbeeld de deskundigen van BPL of - als lid - bij CUMELA Nederland.

Riet Zweistra, adviseur personeelsmanagement

Ik moet tot 67 jaar blijven werkenFout, in theorie kan een medewerker op grond van de huidige pensioenrege-ling al met 60 jaar met pensioen. Het is wel zo dat eerder pensioneren betekent dat het te ontvangen pensioen lager wordt, omdat het over meerdere jaren (ook tijdens jaren zonder AOW-uitkering daarnaast) moet worden uitbetaald. Een pensionering met 60 jaar zal om die reden in veel gevallen financieel voor de medewerker niet haalbaar zijn.Wat echter wordt vergeten, is dat de pensioenopbouw bij het BPL tot nu toe juist wel zodanig is dat eerder met pensioen gaan mogelijk wordt gemaakt. Er werd en wordt méér aan pensioen opgebouwd dan de medewerker feitelijk nodig zou hebben op eerst 65 jaar, nu 67 jaar. Bovendien kunnen oudere me-dewerkers die niet meer in aanmerking komen voor de SUWAS I-regeling (vut) en geboren zijn tussen 1 januari 1950 en 31 december 1965 nog recht hebben op extra pensioenaanspraken uit de zogenoemde BPL-overgangsregeling. Ook dat kan dus helpen om toch wel degelijk eerder met pensioen te gaan.

Ik weet niet hoeveel pensioen ik krijgVanuit de overheid is er heel veel geregeld ten aanzien van de informatiever-strekking over de pensioenen door pensioenfondsen en -verzekeraars aan de deelnemers. Deelnemers van het BPL krijgen jaarlijks een pensioenover-zicht, hebben toegang tot hun persoonlijke pensioengegevens via de website www.bplpensioen.nl, ontvangen regelmatig een informatieve krant van BPL (LaterLekkerLeven), kunnen informatie vinden over de regeling (inclusief bij-voorbeeld een video met uitleg over het pensioenoverzicht) op de website www.bplpensioen.nl en kunnen elders opgebouwde pensioenrechten opzoe-ken via de overheidswebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl. Ook kunnen zij bij specifieke vragen contact opnemen met BPL per e-mail via [email protected]. of per telefoon op (050) 522 30 00.Heeft de medewerker al een leeftijd dat pensioneren binnen afzienbare tijd aan de orde zou kunnen zijn, dan kan hij als deelnemer aan BPL een indicatie-ve berekening van de pensioenuitkering aanvragen (maximaal één jaar vóór de gewenste pensioendatum). Een aanvraagformulier voor deze indicatieve berekening kan worden gedownload via www.bplpensioen.nl. Zelf een indi-catieve berekening maken is ook mogelijk via de zogenoemde “pensioenplan-ner” op de BPL website.Kortom, informatie is er genoeg. Het kan wel zijn dat de medewerker alsnog hulp nodig heeft om die verstrekte informatie te begrijpen. Werkgevers kun-nen hun medewerkers hierin ondersteunen of de weg wijzen naar de juiste wijze van informatieverstrekking.

14 grondig - oktober 2013

Wat moet ik thuis doen?Dit is een aspect dat zich tot nu toe vaak buiten het ge-zichtsveld van de werkgever afspeelt. Veel medewerkers hebben jarenlang hart en ziel in het werk gelegd en heb-ben weinig sociale contacten of bezigheden buiten het werk. Door deze instelling hebben ze voor werkgevers ook grote waarde gehad. Wanneer echter het moment aanbreekt dat (eerder) met pensioen gaan een goede optie zou zijn, weet de medewerker niet wat hij met zijn leven aan zou moeten. Angst voor het verlies van structuur en sociale omgeving kunnen een medewerker ervan weerhouden om gebruik te maken van zijn recht om eerder te stoppen met werken en dat kan problemen

geven bij de evenwichtige personeelsplanning die een werkgever voor ogen zal hebben.In voorbereiding hierop kunnen werkgevers zich dus be-ter wel meer en eerder interesseren in het leven van de medewerkers buiten het werk en proberen hen waar no-dig te stimuleren om ook buiten het werk contacten en interesses te onderhouden. Met een volwaardig privéle-ven zal de medewerker eerder van zijn pensioenrechten gebruik willen maken. Ook het eventueel betrekken van een partner en/of kinderen bij de bespreking van een mogelijke (eerdere) pensionering kan de medewerker ondersteunen.

Word ik afgedankt?Eerder (dan op 67 jaar) pensioneren wordt te vaak door medewerkers verbonden aan ‘afdanken’. Ze denken dat de werkgever hen te oud vindt, kunnen misschien ook niet meer zo goed mee, ga dan maar ‘met pensioen’. Een onterechte emotie, want als er in Nederland, (nog steeds) één belangrijke arbeidsvoorwaarde voor medewerkers be-staat, is het wel de opbouw van het pensioen. Bovendien is in de land-bouw nog steeds uitgangspunt dat medewerkers, zeker vanwege de zware beroepen, voldoende pensioen moeten kunnen opbouwen om juist eerder te kunnen stoppen met werken. Voor de komende te pensioneren medewerkers is het dus een bevochten voorrecht om hiervan gebruik te kunnen maken. Of dit voorrecht er voor volgende generaties ook nog is, kunnen wij niet voorspellen.Het is mede aan de werkgevers om de waarde van dit voorrecht aan de huidige generatie oudere medewerkers duidelijk naar voren te brengen. Het is geen straf om eerder met pensioen te gaan, maar een voorrecht en de beloning voor jaren hard werken.

Niet altijd in de landbouw gewerktDit zijn meer complexe situaties om vast te stellen welk pensioen- of ander inkomen een medewerker zou kun-nen krijgen als hij eerder zou stoppen met werken. Als een medewerker in meerdere sectoren of wellicht deels als zelfstandige heeft gewerkt, kan er sprake zijn van mo-gelijke (pensioen)inkomens vanuit verschillende pensi-oenfondsen of voorzieningen.Al te snel worden echter oude elders opgebouwde pensi-oenrechten gewoon vergeten in de afweging om eerder te kunnen stoppen met werken en wordt alleen gekeken naar het in de landbouw (dan slechts deels) opgebouwde pensioen. Toch kunnen werkgevers ook in deze situaties de werknemer ondersteunen, bijvoorbeeld door te hel-pen bij het verzamelen van inkomensgegevens bij ver-schillende instanties en het uiteindelijk toch maken van keuzes.

Ik ga in inkomen achteruitDat klopt, maar ook bij de pensioen- en vut-regelingen in voorgaande jaren ontving de gepensioneerde niet het oude volledige loon wanneer hij stopte met werken. Dat is heel normaal. Tegenover een lager inkomen staat uiteraard dat de medewerker dan niet (of minder) hoeft te werken en zonder nadere verplichtingen kan genieten van zijn vrije tijd. De medewerker moet dus niet kijken naar zijn huidige loon, maar moet zich afvragen hoe hoog de pensioen-uitkering moet zijn om na pensionering financieel rond te kunnen komen. Die vraag zal voor iedereen anders worden ingevuld. De hoogte van de te verwachten pen-sioenuitkering hangt af van hoeveel pensioenrechten er

tijdens het werkzame leven zijn opgebouwd (inclusief mogelijke extra overgangsrechten). De financiële be-hoefte hangt af van de kosten van levensonderhoud die de medewerker nog tijdens pensionering blijft houden. Het is niet verstandig wanneer medewerkers daar vlak voor hun pensionering pas over gaan nadenken, want dan kunnen ze hier zelf nog weinig invloed op uitoefe-nen. Er is dan te weinig tijd over om bijvoorbeeld nog extra te sparen of te beslissen om een bepaalde financi-ele verplichting niet meer aan te gaan. Werkgevers kun-nen medewerkers helpen door deze vragen tijdig aan de orde te stellen en hen zo bewuster te maken van een toekomstige periode met minder inkomen.

Gebr. De Vor Achterveld BVHessenweg 164 • Postbus 2 • 3790 CA ACHTERVELDTel. 0342 45 95 41 • Fax 0342 45 95 00 • [email protected] • www.devor.nl

• verwerkt moeiteloos houtstammen tot 19 cm doorsnede• invoertrechter achterzijde 1020x940 mm (bxh), opklapbaar • invoerbreedte 24 cm, totaalgewicht 860 kg • naast driepuntsuitvoering ook als getrokken uitvoering beschikbaar

houtversnipperaars

Schliesing 235 ZX driepuntsuitvoering

235 ZXSchliesing staat bekend vanwege een breed assortiment krachtige hout-versnipperaars. Deze 'Made in Germany' machines zijn optimaal voor professioneel gebruik in de groen sector. Een garantie voor uw succes!

FELLA-Werke GmbH | Fellastraße 1–3 | D-90537 Feucht | www.hooibouw.nl

INFORMEER NAAR DE MESSCHERPE ACTIES EN VOOWAARDEN BIJ UW FELLA DEALER

Gerard Hilhorst 06-51228760 I Herman Holland 06-51213513 I Mark vd Heuvel 06-51173646

MEER DAN € 1.000 VOORDEEL BIJ FELLALAAT ER GEEN GRAS OVER GROEIEN!

FINANCIERING*

VANAF

0,0%

VOORKOOPACTIE +++ FINANCIERING VANAF 0,0%* +++ VOORKOOPACTIE +++FINANCIERING VANAF 0,0%* +++ VOORKOOPACTIE+++ FINANCIERING

VOORKOOPACTIE +++ FINANCIERING VANAF 0,0%* +++ VOORKOOPACTIE +++FINANCIERING VANAF 0,0%* +++ VOORKOOPACTIE+++ FINANCIERING

VOORKOOPACTIE +++ FINANCIERING VANAF 0,0%* +++ VOORKOOPACTIE +++FINANCIERING VANAF 0,0%* +++ VOORKOOPACTIE+++ FINANCIERING

Voor overige informatie zie ook www.hooibouw.nl

* Financieringsactie is geldig tot 30 november 2013

Ophaalbijdrage Deurne, Tilburg, Uden en Lichtenvoorde

Het is opvallend dat de prijzen in het Zuidoosten veel geleidelijker oplopen dan in het midden van het land. Het lijkt er op dat hier meer wordt ingespeeld op het aflopen van het uitrijseizoen. (Bron:DCA-markt)

Ophaalbijdrage Barneveld en Markelo

Het einde van de uitrijperiode vertaalde zich direct in oplopende prijzen voor het ophalen van de mest. Voorlopig worden nog verdere stijgingen verwacht. Bron (DCA-markt)

grondig - oktober 201316

econ

om

ie

GroeNoord is in deze provincies de hoofddealer voor John Deere-trekkers en -werktuigen. Ook het tuin- en parkassortiment van JD wordt door dit bedrijf vertegen-woordigd. “De machines van Cat vormen voor ons en voor onze klantenkring een goede aanvulling”, stelt Menko Boersma, algemeen directeur van GroeNoord. Hij ziet in Cat een mooi tweede Amerikaans merk naast John Deere, waarvan

het bedrijf al jaren dealer is. “Beide bedrijven tonen veel overeenkomsten in kwaliteit, betrouwbaarheid en productiviteit.” Algemeen directeur Jacco Gersie van Pon Equipment Jacco Gersie hoopt door het aanstellen van GroeNoord als eerste officiële subdealer de positie in deze markt te versterken. “Samen met de producten van John Deere bieden we een compleet pakket aan voor de agrarische sector en de hoveniers- en de tuin- en parkbranche.”Pon Equipment heeft al vele jaren een servicevestiging in Beilen en GroeNoord zal daarbij als subdealer optreden vanuit de vestigingen in Groningen, Dalen, Oude Pekela, Oldehove, Smilde en Zijldijk. Voor Pon Equipment is het de eerste keer dat het een machinelijn onderbrengt bij een andere partij. En dat maakt deze samenwerking uniek”, aldus Boersma.

groenoord subdealer cat compactGroeNoord is sinds 1 september in de provincie Groningen en Drenthe subdealer van compacte

Caterpillar-machines tot tien ton. Importeur Pon Equipment hoopt zo een betere aansluiting te

krijgen bij de ondernemers in de agrarische sector en bij hoveniers en de tuin- en parkbranche.

KPD en Brink verder als Ibis

KPD en Brink, twee bedrijven die veel software le-veren voor bouw- en GWW-bedrijven, zijn per 1 september gefuseerd tot Ibis. Binnen de cumela-sector is vooral KPD een bekende naam. Dit bedrijf is al meerdere jaren actief met pakketten voor het aannemen van werk. Kenmerkend is de modulaire opbouw, waarbij bedrijven kunnen kiezen voor bij-voorbeeld eenvoudige projectadministratie of een calculatieprogramma tot complete bedrijfssoftware inclusief administratie en planning. Vergelijkbare pakketten bood Brink aan, maar dan meer voor de echte bouwaannemers. Beide bedrijven behoren echter tot dezelfde moedermaatschappij. Nu de twee bedrijven elkaar steeds meer tegenkwamen als concurrent en er in deze tijd scherp op kosten moet worden gelet, kwam het moment om toch meer samen te doen stelt accountmanager Bert van den Berg van Ibis. “Op de achtergrond is daar de afgelopen tien jaar al regelmatig over gesproken en nu vonden we het tijd om echt samen te gaan, zodat we ook de verkoop en softwareontwikkeling konden samenvoegen.”

De waarde van mest: pluimveemest

De bemestende waarde van een ton pluimveemest is dalende en ligt inmiddels al onder de € 50,-. Berekend op basis van 26,8 kg stikstof (40 procent werkzaam), 21,8 kg fosfaat, 18 kg kali, 6 kg magnesium. (Bron: LEI).

Diesel volgt seizoenstrend

Net als andere jaren stijgt in deze periode de prijs van diesel, maar dit jaar minder dan in andere jaren. Ten opzichte van vorig jaar ligt de prijs ongeveer € 0,08 hoger. Wordt er gekeken naar wit vorig jaar, dan is de prijs ongeveer € 0,05 lager..

-­‐10,0%  

-­‐8,0%  

-­‐6,0%  

-­‐4,0%  

-­‐2,0%  

0,0%  

2,0%  

4,0%  

6,0%  

8,0%  

Grondverzet   Gemengd   Agrarisch  loonwerk   Cumelasector   2011  

2012  

grondig - oktober 2013 17

€ 95

€ 100

€ 105

€ 110

€ 115

€ 120

€ 125

€ 130

jan

febr

mrt

april

mei

juni

juli

aug

sept

okt

nov

dec

Prijs

per

100

lite

r

2013 2012 2012 (EN590*)

Samenwerking Deutz-Fahr en ClaasClaas en Same Deutz-Fahr zijn momenteel in gesprek over het gezamenlijk ontwikkelen en produceren van trekkers in de klasse van 51 tot 81 kW (70 tot 110 pk). Dit meldt SDF in een persbericht naar aanleiding van berichten in de Italiaanse media. Opvallend is dat beide fabrikanten ook spreken over samen vermarkten. Het zou gaan om 2500 trekkers per jaar die door SDF wor-den geleverd aan Claas en zijn voorzien van Farmotion-motoren. Dit duidt erop dat het om de meer aan Same gerelateerde modellen gaat.

Duitse industrie draait goedHet eerste half jaar is opnieuw bijzonder goed geweest voor de Duitse landbouwmechanisatie-industrie. Na een eerste kwartaal waarin de verkoop stagneerde, was er in het tweede kwartaal weer een fl inke stijging. De in-dustrie als geheel zette in die periode ruim zeventien procent meer om. De totale omzet kwam daarmee uit op 4,78 miljard euro, negen procent meer dan het eer-ste half jaar van 2012. De stijging kwam vooral uit een hogere verkoop van trekkers en opnieuw een stijging bij de combines. Voor het gehele jaar verwacht de VDMA, de Duitse organisatie van machinebouwers, een omzet-groei van zeven procent.

Sauer verdwijntEen bekende naam uit de hydrauliekwereld zal de ko-mende tijd verdwijnen. Sauer- Danfoss heeft aangekon-digd verder te gaan als Danfoss en de toevoeging Sauer los te laten. De activiteiten van Sauer worden onderge-bracht in een apart onderdeel, Danfoss Power Solutions.

kORT NIEUWsCUMELA-Kompas Analyse: negatieve rentabiliteit van het eigen vermogen

In 2012 is de rentabiliteit van het eigen vermogen in de cumelasector gedaald van ge-middeld 1,8 procent in 2011 naar min 0,7 procent in 2012. Bij de agrarische loonbedrij-ven is de rentabiliteit in 2012 weliswaar gestegen, maar met min 5,2 procent is deze nog steeds fors negatief. Dat blijkt uit bijgaande grafi ek, die is opgesteld op basis van ruim 200 deelnemers aan CUMELA-Kompas Analyse.De rentabiliteit van het eigen vermogen geeft weer hoe het rendement is van het in-gezette eigen kapitaal. Met andere woorden: op elke ingezette € 100,- aan eigen geld behaalde de cumelasector in 2012 een rendement van min € 0,70. Dat betekent dat er verlies wordt geleden op het eigen vermogen. Bij zowel de grondverzetbedrijven als de gemengde bedrijven zien we dat de rentabiliteit fors is gedaald. De grondverzetbedrij-ven behalen met 2,5 procent nog steeds een positief rendement, terwijl de gemengde bedrijven in 2012 met min 2,5 procent te maken hebben met een negatief rendement. Binnen de kengetallenvergelijking CUMELA-Kompas Analyse wordt voor de winst uit-gegaan van de bedrijfseconomische winst, de berekende rente en de eventuele op-brengst van het nevenbedrijf.Wilt u weten hoe uw kengetallen zijn, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking. Voor info; stuur een e-mail naar [email protected].

Rentabiliteit Eigen Vermogen

RUIM MATENPAKKET, UITSTEKENDE PRESTATIES, HOOG RENDEMENT, KWALITEIT, TOP IMAGO.

BANDEN VOOR PROFESSIONALS

W W W . V R E D E S T E I N . N L

BANDEN VOOR PROFESSIONALS

Flotation Pro Traxion+ Flotation Trac Traxion 85 Flotation+

id7_VSTEIN_2573118_001.indd 1 23-8-2013 10:35:25

Wet

ten

en

reg

els

grondig - oktober 2013 19

Cao algemeen verbindend verklaard

De cao voor de periode 2013-2014 is ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor algemeen-verbindend-verklaring. Dit verzoek is vlekkeloos verlopen en de goedkeuring is inmiddels binnen. Door de algemeen-verbindendverklaring van de cao is elke werk-gever en werknemer in de cumelasector die valt binnen de defini-ties van de werkingssfeer verplicht zich aan deze cao te houden. De ervaring is dat de cao over het algemeen redelijk goed wordt na-geleefd, maar als het economisch wat minder gaat, is de noodzaak om op zoek te gaan naar kostenbeheersing groter. Deze kan vaak binnen de kaders van de cao worden gevonden. Veel werkgevers benutten niet alle mogelijkheden die de cao biedt om de gewerkte uren zo efficiënt mogelijk af te rekenen en de leegloopuren op te vangen. Denk aan overuren in vrije tijd, het verrekenen van meer- en minuren, het vooraf inplannen van atv-dagen en het jaarlijks opne-men van de vakantiedagen. Toch ontvangen we ook signalen dat werkgevers wel erg creatief omgaan met de cao. Dit is in strijd met de wet en daar kunnen pro-blemen door ontstaan. Ook al maakt u in goed overleg met uw me-dewerkers afspraken, dan nog heeft u in de meeste gevallen niet het recht van de cao af te wijken. Omdat de creativiteit toeneemt, heeft de Inspectie SZW in zijn actieprogramma voor 2014 extra capaciteit beschikbaar gesteld om op meldingen inzake niet-naleving van de cao actie te kunnen ondernemen. De meeste problemen in de praktijk ontstaan echter zodra werkge-ver en werknemer al dan niet gedwongen afscheid van elkaar moe-ten nemen. Als dan wordt ontdekt dat de voorgaande jaren niet dat is betaald waarop recht bestond, kan door de werknemer een claim op tafel worden gelegd. Dit kan oplopen tot zeer forse bedragen, met alle daaraan verbonden juridische rompslomp. Voorkom dit ri-sico en zorg dat u de cao correct toepast. Een cao-doorlichting en een advies voor een juiste toepassing voor uw bedrijf kunnen we u zonder kosten aanbieden. Omdat de cao-partijen het belang van een correcte naleving hoog in het vaandel hebben staan, worden deze kosten gefinancierd uit sectormiddelen. Als we toch bij u op het bedrijf zijn, kunnen we ook kijken of u niet te veel premies af-draagt voor uw werknemers. Helaas blijkt nog regelmatig dat er te veel premie aan het UWV wordt betaald. Betalen is noodzakelijk, maar niet meer dan nodig!

Hannie ZweverinkDirecteur belangenbehartiging CUMELA Nederland

CAO & zOMisbruik van migratie naar IBAN/SEPA

De Nederlandsche Bank heeft al meer dan dertig websites laten blokkeren die zich met oplichting bezighielden rond de migratie naar het nieuwe Europese betaalsysteem SEPA. Per 1 februari beta-len we allemaal met langere IBAN-rekeningnummers en via SEPA-betaalproducten. Oplichters maken van deze overgang gebruik om te proberen door phishing (het vissen naar codes) gegevens te verza-melen voor identiteitsfraude of door malware (schadelijk software) op computers te plaatsen.Via één van de nu gesloten websites konden rekeningnummers aan IBAN worden aangepast. Een andere site stuurde e-mails die door SNS Bank zouden zijn gestuurd. Hierin stond een redelijk overtuigende uit-leg over IBAN/SEPA en een link om een gratis IBAN-betaalpas aan te vragen. In de e-mail werd gewaarschuwd dat er extra kosten zouden zijn als deze pas later werd besteld.Banken adviseren om nooit een link te openen in een e-mail die van een bank komt, ook niet van de bank waar iemand zelf een rekening heeft. Banken in Nederland sturen nooit e-mails met een link naar een website en vragen ook nooit via e-mail om persoons- of pasgegevens.

Let bij overname op achterstallige pensioenpremies

Aan het overnemen van een onderneming zitten vele aspecten die een overnemer heel goed in ogenschouw moet nemen voordat hij of zij zijn handtekening zet onder een definitieve overname-transactie. Het is nodig om onder andere uit te (laten) zoeken wat de beste wijze van overnemen is, wat de financiële situatie rond gebouwen en goederen is, hoe hoog de schulden en baten zijn, wat de waarde van de order-portefeuille en de eventuele goodwill is en wat de financieringsmoge-lijkheden zijn. Verder is het ook van belang om een overzicht te krijgen van de geldende arbeidsvoorwaarden van en eventueel aanvullende afspraken met de medewerkers die na de overname in dienst komen. De wet heeft namelijk geregeld dat bij overname van een onderne-ming de bestaande rechten en verplichtingen voortvloeiende uit de arbeidsovereenkomst(en) met de werknemer(s) overgaan op de over-nemer (nieuwe werkgever). Een minder zichtbare zaak is een mogelijke achterstand in betaling van pensioenpremies. Een verplichting tot be-taling van achterstallige pensioenpremies uit de periode vóór over-name kan zo maar overgaan op de kersverse nieuwe eigenaar.Overigens is de verkoper van de onderneming nog gedurende één jaar na verkoop mede hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van verplichtingen uit de arbeidsovereenkomsten uit de periode vóór de overname. Een jaar is echter zo voorbij en het is maar de vraag of alle mogelijke vorderingen binnen die termijn zichtbaar zijn.

20 grondig - oktober 2013

ven

t en v

isiev

ent &

visie

“We create fans.” Met deze uitspraak zette Christoph Wigger, vi-ce-president sales en marketing voor Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet Unie bij John Deere in Mannheim, de dealers op scherp tijdens het grote John Deere-treffen in Berlijn. Deze drie weken durende happening stond in het teken van het presenteren van de noviteiten voor de Agritechnica. Met heel veelzeggend korte lijnen naar het Expocenter en naar het hotel, met een uitgekiende logistiek en dito planning. Het evenement liep daardoor voor je gevoel ‘als vanzelf’ efficiënt en effectief. Dat geeft een behaaglijk gevoel. En dat is precies waar het volgens Wigger om gaat. “Wij hebben een grootschalig gebruikersonderzoek gehouden in Europa. In totaal zijn meer dan 5000 klanten in zeventien landen uit ver-schillende sectoren - inclusief een grote groep loonwerkers - gevraagd naar wat de klant het belangrijkst vindt. Je kunt alles willen, maar je zult altijd prioriteiten moeten stellen om fans te creëren. Daar wordt de strijd beslist.” Wigger tovert na een prachtig spel van artiesten op het im-mense scherm een drieluik met drie pijlen: uptime, perfor-mance en cost of operation. Op z’n Nederlands: op tijd, pres-tatie en kostprijs. Uit het klantonderzoek komt volgens Wigger helder naar voren dat ‘op tijd’ het belangrijkst is, gevolgd door de geleverde arbeidsprestatie. De kostprijs staat op de derde plek. Wigger daarover: “De kostprijs staat niet voorop, omdat de klant allereerst op tijd en daarna goed wil worden gehol-pen. Als dat klopt, is hij bereid daarvoor een passende prijs te betalen.” Wigger geeft aan dat punt drie - de kostprijs - natuurlijk wel moet kloppen. “Dat geldt voor de dealer, maar zeker ook voor de loonwerker. Je zult als loonwerker dit drieluik goed moeten beheersen. Altijd begint het met op tijd zijn, gevolgd door die goede prestatie. Daarmee creëer je fans, meer dan met alleen een sterke focus op een scherpe prijs.”

Het machinevolg- en -managementprogramma FarmSight zal hierin volgens Wigger een doorslaggevende rol spelen. “De FarmSight-strategie geeft unieke tools om dit drieluik beter te beheersen. Dat is het uitgangspunt van ons FarmSight-programma. Het gaat om het optimaliseren van het gebruik van machines en werktuigen, het efficiënter organiseren van de logistiek en het optimaal gebruik maken van informatie om betere landbouwkundige beslissingen te kunnen nemen.

Daarbij hoort een goede en tijdige informatie-uitwisseling tus-sen leverancier, u en uw klant om ervoor te zorgen dat stilstand van machines wordt voorkomen en werkzaamheden op tijd worden uitgevoerd”, aldus Wigger. Hij vertelt dat John Deere daarom volop sensoren ontwikkelt om een aantal zaken nauw-keuriger vast te stellen. “Via FarmSight weet de man op kantoor veel beter wat de omstandigheden, instellingen, prestaties en gewascondities zijn waarin verschillende machines werken. U kunt dan de settings van de machines beter bepalen, optima-liseren of automatiseren. De John Deere-specialist kan mee-kijken en ondersteunen als u de settings of de prestaties niet vertrouwt.” Dat meekijken kan vanaf kantoor zonder dat de specialist naar het bedrijf of de machine toe moet. Ook dat is volgens hem uptime-management. Met FarmSight zijn op kantoor (en met behulp van smartphones) alle voertuigbewegingen te volgen. U kunt dan op elk moment ingrijpen wanneer de transportke-ten (bijvoorbeeld met hakselen) extra capaciteit vergt of er ver-anderingen plaatsvinden. Chauffeurs hoeven niet te zoeken, ze weten online waar (en wanneer) ze er moeten zijn. Als voor-beeld noemt Wigger de maaidorser. “Deze scoorde in de moni-toring per dag van tien uur in totaal een uur stationair draaien met een volle graantank vanwege het wachten op een afvoer-combinatie. Dat lijkt weinig, maar met twintig dagen oogstsei-zoen praat je toch over twintig uur. Bij een dorscapaciteit van vier hectare per uur à raison van € 125,- aan maaidorserkosten heb je het toch over € 10.000,- aan extra kosten.”

“De klant is bereid te betalen voor op tijd en goed geholpen worden.”

Service-uptime is hierin ook een belangrijk item. De dealer kan met FarmSight de voertuigen volgen via Service Advisor Remote, adequaat ingrijpen (opvolgen van foutcodes, diagno-se op afstand, software-instellingen aanpassen) en preventief onderhoud laten uitvoeren als er een storing aan zit te komen. Hij hoeft daarvoor vaak niet eerst op pad om de machinesto-ring in het veld te beoordelen. Als voorbeeld laat de topman een voorbeeld zien op een grootschalig bedrijf waarbij een storing aan een werktuig moest worden opgelost. Via Remote Display Access is het mogelijk om het machinedisplay met alle

“investeer in uptime-management” Christoph Wigger, vice-president sales & marketing van Deere & Company

Tijdens de grote internationale John Deere-introductie bij Berlijn benadrukte Christoph Wigger, vice-president sales en

marketing van Deere & Company, het belang van ‘uptime’, om altijd op tijd bij de klant te kunnen zijn en de werkzaam-

heden tijdig te kunnen uitvoeren. De klant is volgens hem bereid daar passend voor te betalen.

grondig - oktober 2013 21

instellingen van de trekker, het werktuig (Isobus) en GPS-toepassingen ’live’ te zien. “Deze FarmSight-technologie be-spaarde drie uur voorrijkosten van de dealer en nog eens tien uur van de werktuigfabrikant. Door deze zaken te koppelen, bespaarde de klant dertien uur voorrijkosten om alleen vast te stellen wat er aan de hand is. Je bespaart dan toch een slordige € 1300,-, nog los van tijdverlies en stilstand”, aldus Wigger. Hij voegt daaraan toe dat het werktuig dan wel een passende CAN-bus-aansluiting en communicatiemogelijk-heden (Isobus) moet hebben. “Die ontwikkeling gaat snel; bij ons, maar ook bij andere werktuigenfabrikanten.”Wigger geeft ook een voorbeeld van het volgen van de trek-ker zelf. “Bij het monitoren van een 8320R hebben we de bediening gevolgd en vastgesteld dat het efficiënter kon. De chauffeur liet de trekker te veel stationair draaien, benutte de mogelijkheden van AutoTrac onvoldoende en benutte even-min de automatische regeling van de transmissie. Na nieuwe instructies bespaarde de klant op jaarbasis 1125 uur aan in-zet en in totaal € 5244,- aan dieselkosten.”

“De mogelijkheden van FarmSight zullen in uptime -management en doorslaggevende rol gaan spelen.”

John Deere ziet voor het uptime-management ook een be-langrijke rol weggelegd in op-maat-advisering. Een sprekend voorbeeld is een nieuw rekenprogramma waarmee de klant kan uitrekenen wat een passende hakselaar is. De klant voert de benodigde gegevens in, zoals perceelsgrootte, afstand en capaciteit op de kuil, en het rekenprogramma rekent de pas-sende hakselaar uit. “Wij zien dat er in de praktijk vaak een te grote hakselaar wordt gekozen. Met de juiste hakselaarkeuze breng je rust in de keten, verhoog je de haksel- en silage-kwaliteit en bespaar je flink in kosten”, aldus Wigger. Hij geeft aan dat dit in combinatie moet worden gezien met tools als HarvestLab. Hierdoor is veel betere informatie beschikbaar over ruwvoeropbrengst en kwaliteit per lading, perceel en ras. “Een tool, waarmee je fans onder klanten creëert”, zegt hij. Verder wijst hij op de nieuwe John Deere Mobile RTK-mogelijkheden met een langere doorwerktijd als het signaal kortstondig wegvalt. “Bij het tijdelijk wegvallen van het sig-naal kun je bij ons netwerk nog vijftien minuten doorwerken met behoud van een nauwkeurigheid van circa twee centi-meter, terwijl dit bij andere systemen rond de vijf minuten ligt. Dit zijn doorslaggevende details voor klanttevredenheid.”

Met goed uptime-management creëer je fans. Dat is waar het volgens Wigger om draait. “FarmSight is daarin onmis-baar. Voor de klant komt daar nog de login-mogelijkheid op myjohndeere.com bij”, zegt Wigger. Dergelijke ontwikkelin-gen op de digitale snelweg zullen volgens de John Deere-topman idoorslaggevend zijn. “Dat is ook de reden dat we doorgaan op de ingeslagen weg van grootschaliger dealers met meer specialismen in huis. “Be uptime, want uptime is de eerste behoefte van de klant. ”

Tekst & foto: Gert Vreemann

22 grondig - oktober 2013

Zuiggraafmarkt groeit doorVooral de industrie maakt gebruik van zuiggraaftechniek

Het gebruik van de techniek om door middel van zuigen grond te verwijderen rond kabels en leidingen

groeit nog steeds. Aanvankelijk werden zuiggraafauto’s vooral rond de industrie ingezet, maar ook voor

andere toepassingen komt de zuigauto steeds vaker in beeld.

Techniek ouderToch is de techniek al veel ouder, vertelt Maarten Alofs van Amfitec. “Wij hebben hier nog een folder uit de jaren vijftig waarin al reclame wordt gemaakt voor het grondzuigen. Alleen is dat toen nooit van de grond gekomen”, stelt hij vast. Bij Amfitec raakte dit ook op de achtergrond, omdat het be-drijf zich zeer succesvol ontwikkelde in het zuigen en blazen van droge producten in de industrie (bijvoorbeeld van poe-dervormige grondstoffen), het afvoeren van afvalstoffen en bijvoorbeeld het zuigen en blazen van grind voor dakbedek-king. “Daarin waren we wereldwijd zo succesvol dat aan het zuiggraven geen aandacht meer werd besteed. Daarnaast hebben we altijd ook technieken voor het zuigen en verpom-pen van dikke vloeibare fracties ontwikkeld.”De techniek van het zuigen van grond lijkt eenvoudig. Het is in wezen een gewone vacuümtechniek waarmee grond wordt opgezogen. Een hydraulisch te bedienen slang, even-tueel van afstand gestuurd, zorgt ervoor dat ook op lastig be-reikbare plaatsen kan worden gewerkt. Zelfs op grote afstand kan worden gezogen, weet Vroom. “We hebben al op meer dan twintig meter afstand staan werkten.”

De pionier op het gebied van zuiggraaftechniek is de firma Vroom in Dordrecht. Al in 2002 bracht dit bedrijf de eerste zuiggraafauto naar Nederland. De broers Berend en Pieter Vroom startten toen hun onderneming om met behulp van deze techniek op moeilijk bereikbare plaatsen grond weg te zuigen in plaats van te graven. De eerste jaren was Vroom vooral bezig met het ontwikkelen van de markt. Op allerlei plaatsen ging het bedrijf aan de slag om te laten zien hoe de techniek een alternatief is voor het graven rond kabels en leidingen. De belangrijkste toepassing werd gevonden in de chemie, vertelt Berend Vroom. “Daar kregen we al snel allerlei opdrachten voor het maken van sleuven in kabel- en leidingstraten. Een andere toepassing waarvoor we al snel werden ingehuurd, was het opruimen van verontreinigingen bij kabels en leidingen.” Hoe de techniek de markt kan veranderen, blijkt volgens hem wel bij Shell. “Vroeger liepen er bij Shell dagelijks 55 mobiele kranen voor het opruimen van verontreinigingen en het graven van nieuwe leidingen. Nu zijn dat acht tot twaalf zuigwagens en nog ongeveer vijftien mobiele kranen. Daar is dus heel veel graafwerk verdwenen.”

grondig - oktober 2013 23

Breed toepassingsgebiedHet zuiggraven kent inmiddels een breed toepassingsgebied. Als basis is er nog steeds het graven op industriële complexen of het verwijderen van ver-ontreinigde grond, maar daarbuiten zijn al veel andere toepassingen bedacht. Van het wegzuigen van grond onder huizen voor het maken van kelders tot het leegzuigen van volgelopen kelders. In stedelijk gebied wordt de techniek ook gebruikt om bijvoorbeeld rond bomen gaten te zuigen om die daarna vol te storten met bijvoorbeeld grind en zand om lucht in de bodem te houden of te krij-gen. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het reini-gen van de Schipholtunnel en het tracé van de HSL of ge-woon het maken van gaten voor lantaarnpalen. Kortom, wie creatief is, kan zijn eigen markt ontwikkelen.

Toch is de techniek meer dan alleen simpel een grote stof-zuiger bouwen, benadrukt Vroom. “Zeker als je in verontrei-nigde grond werkt, moet je vreselijk oppassen. Met name wanneer er vluchtige brandbare stoffen worden opgezogen, moet je de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Daarom zijn we ook met andere tanks gaan werken, want je kunt wel raden wat er gebeurt als je vluchtige brandbare vloeistoffen opzuigt en je zuigt ook een steen mee, die ergens tegen een metalen rand ketst en een vonk veroorzaakt. Dat kan een mooie ontploffing geven.”In al die jaren heeft de techniek ook een flinke ontwikkeling doorgemaakt, weet Alofs. “Het is wel mooi om te zien dat de bedrijven die zich nu op deze markt richten dezelfde ontwik-keling doormaken als wij in het verleden. “Ooit zijn we ook met één ventilator begonnen om vacuüm te krijgen. Dat is al-leen beperkt, dus dan ga je naar twee en tegenwoordig zelfs vier ventilatoren. Dat principe hebben wij al losgelaten en nu gebruiken we een soort verdringerpomp, waarmee we veel hogere vacuümpercentages halen.”

Flink groeienDoordat Amfitec zich niet met de markt voor het graafzuigen bezig hield, had Vroom de gelegenheid flink te groeien. Na jaren vooral zelf de markt bediend te hebben, besloot Vroom ook zuigwagens te gaan verkopen, vooral om ook buiten het eigen vestigingsgebied de mogelijkheden te benutten, aldus Vroom. “Ons ideaal was en is dat er verspreid over het land bedrijven zijn die deze dienst aanbieden en daar door een zekere exclusiviteit ook een goede boterham aan verdienen.” Dat is ook mogelijk omdat er inmiddels een grote markt is ontstaan. Niet alleen heeft Vroom Bros zelf elf auto’s draaien, ook zijn er al rond de vijftig verkocht. Die draaien echter niet alleen in Nederland, ook naar België zijn er rond de dertig vertrokken. Vroom schat dat de markt momenteel redelijk verzadigd is. “Met nog tien erbij zou de markt volgens mij helemaal vol zijn.”Alofs is daarover wat optimistischer. Hij merkt dat het aantal toepassingen nog steeds groeit. “Wij hebben al een bedrijf dat het zuiggraven benut om lantaarnpalen te plaatsen. Er komt bij gemeenten en aannemers meer bekendheid met de techniek. Zeker als ze dan schade willen voorkomen of in een gevoelig gebied zitten, eisen ze soms al gebruik van de zuig-graaftechniek. Dat zal volgens mij alleen maar toenemen.”Het beschermen en afschermen van de markt is ook een stuk moeilijker nu er meerdere aanbieders zijn gekomen. Van die ambitie van de fabrikant had ook Vroom last toen zijn leve-rancier RSP vond dat er te weinig op de Nederlandse markt werden verkocht. Vroom schatte de markt anders in dan RSP en het gevolg was dat hij het importeurschap verloor. Dat ging naar Pols in Zuidland, dat nu de verkoop van de RSP-zuigtechniek op zich heeft genomen. “Een mooie markt, die past bij onze andere activiteiten”, vindt Kees van der Pols.

Nieuwe mogelijkhedenInmiddels is ook Amfitec zich meer op deze markt gaan richten. “Net als andere bedrijven hebben ook wij last van een slechtere afzet”, erkent Alofs eerlijk. “Dus dan ga je kij-ken waar je nieuwe mogelijkheden hebt. Die zien wij in het

zuiggraven, zeker met de ervaring die we al hebben in deze techniek.” Om aan de behoefte van de bedrijven in deze markt tege-moet te komen, heeft Amfitec een nieuw type zuigauto ont-wikkeld met de slangen achterop, om zo meer zuigkracht kort achter de auto te hebben. “Wij denken ook een voordeel te hebben omdat we veel minder filters hebben, die ook nog veel goedkoper zijn.”

Het verlies van het importeurschap was voor Vroom geen reden om zich terug te trekken uit de verkoop van zuiggraaf-auto’s. In MTS, dat eerst bij Veenhuis zat, werd een nieuwe leverancier gevonden. Met succes voor MTS, want Vroom heeft inmiddels al verschillende van deze auto’s verkocht. Hoewel afscheid nemen van een merk waarmee je altijd hebt gewerkt nooit leuk is, kan Vroom toch opgewekt naar de toe-komst kijken. Hij constateert dat zijn nieuwe merk zeker 10 dB stiller is en dat de machine ook tussen de acht en twaalf procent zuiniger is. Mooi vindt hij ook dat in deze auto alles van roestvrijstaal is gemaakt. Dat betekent minder slijtage en nog veel belangrijker: geen kans op vonken.Hoewel de markt voor de zuiggraaftechniek nog steeds groeit, hopen alle betrokkenen dat dit wel op een verant-woorde wijze gebeurt, vooral om te voorkomen dat de prijzen en daarmee de rentabiliteit onder druk komen. Dat zou zonde zijn, constateren de leveranciers, want met een investering van tussen de € 300.000,- en € 400.000,- in een zuiggraafauto lopen de ondernemers flinke risico’s. Bij dat bedrag past het huidige uurtarief van € 200,- tot € 210,- dat nu veel wordt gerekend. Volgens de gebruikers is dat bij een voldoende bezetting genoeg om de machine rendabel te maken. Voor de gebruikers is het te hopen dat de markt daarom gecontroleerd blijft groeien om de techniek ook ren-dabel verder te ontwikkelen.

Tekst: Toon van der StokFoto’s: fabrikanten

24 grondig - oktober 2013

sterk W

erk

24

In 2004 was Wesseler-Oude Booyink één van de pioniers met de aanschaf van een zuigwagen.

Nu vormt de zuigwagen één van de vaste pijlers onder het bedrijf. Uitgeleerd zijn de onderne-

mers nog lang niet. Het is en blijft een zoektocht naar efficiëntere werkwijzen, mogelijkheden

en toepassingen om een steeds breder scala problemen bij klanten op te lossen.

problemen wegzuigentWesseler-Oude Booyink Recycling, Enschede

sterk W

erk

grondig - oktober 2013 25

Het opruimen van een oude gasleiding voor een grote aannemer in de leidingbouw staat op het menu. Dus moet de straat weer open en de oude worden blootgelegd om deze te kunnen verwijderen, met de wetenschap dat bij elke woning andere leidingen de oude gas-leiding kruisen. Een schoolvoorbeeld van de inzet van de zuigwagen. De oude leiding moet in stukken worden verwijderd. Hier komt met-een het stukje samenwerking naar voren waar Wesseler-Oude Booyink (kortweg WOB) heel nadrukkelijk op koerst. Dat wat prima met een graafmachine kan - in dit geval een minikraan-tje - wordt daarmee gedaan. Daarna komt de zuigwagen er aan te pas. De machinist stuurt de zuigslang behendig boven de bloot te leg-gen leiding en zuigt met ogenschijnlijk speels gemak het laatste laagje grond bij de leidin-gen af. De minikraan van een ander bedrijf is al ter plekke om de hijsketting aan te brengen, terwijl grondwerkers de oude leiding op de juiste plekken breken. Wanneer de leiding wordt weggetakeld, manoeuvreert de machi-nist van de zuigwagen met de afstandsbedie-ning de zuigwagen al weer voorwaarts.

Op ervaringAan alles zie je dat de machinist van de zuig-wagen dit vaker heeft gedaan. Een must, vol-gens Willy Oude Booyink. Meestal regelt hij het zuigwerk en ook is hij regelmatig zelf op pad. “Eigenlijk te vaak, maar je moet weten waar je het over hebt. Het is en blijft specialistisch werk, waarin je steeds nieuwe verrassingen en uitdagingen tegenkomt. Feeling en ervaring in de uitvoering zijn voor mij noodzakelijk om opdrachten goed te kunnen aannemen. In dit geval is het niet moeilijk, dit is uurwerk, maar er zijn ook heel andere klussen.”Een voorbeeld van zo’n klus is een project waarbij een anderhalve meter dikke lucht-leiding onder een gebouw omhoog kwam vanwege een stijgend grondwaterpeil. Er was maar één oplossing: de leiding vrijmaken en weer laten zakken, plus natuurlijk maatre-gelen om het grondwaterpeil te beheersen. WOB zoog een gat onder de fundering door, werkte de leiding rondom helemaal vrij met voldoende loopruimte om de leiding weer op de oorspronkelijke plek te leggen. “Neem dat maar eens aan. Je weet nooit wat je tegen-komt. Er kan schoon zand rondom de leiding liggen, maar er kan ook grof puin in zitten of wat dan ook”, vertelt Willy. Bij een andere klus zaten er stronken van gevelde bomen bij de leidingen. Hier zijn stapsgewijs de wortels en

leidingen blootgelegd en vervolgens konden met beleid de stobben worden weggefreesd zonder dat er leidingen werden geraakt. Iets heel anders is zes meter diep hoofdrioolbui-zen reinigen omdat de reinigingsdienst het niet meer redde. “Je weet van tevoren niet wat je tegenkomt en of de te reinigen laag niet te vast zit. Er zat van alles in, tot fietsen aan toe.”Bert Wesseler voert naast calculaties ook spe-ciale kostprijsberekeningen door volgens zelf ontwikkelde rekenmodellen. “Hiermee weten we goed waar onder meer het ‘break-even-point’ ligt en kunnen we klanten beter advise-ren”, legt hij uit. Ook hij springt geregeld op de machines om te weten wat er allemaal speelt op de werkvloer, zowel bij klanten als mede-werkers. Bert: “Door dit samenspel kun je je strategie bijstellen en inspelen op de behoefte van de markt.”

Vaste mensenZelfstandig opererende jongens bij de zuig-wagen is de regel bij het bedrijf. Bert en Willy zijn daar heel helder in. “Wij werken met eigen mensen - machinist en grondwerkers - op de zuigwagens, jongens die weten hoe ze met de techniek moeten omgaan en die in alle om-standigheden het vak verstaan. Daar staat of valt het slagen van het zuigen mee.” De ondernemers geven aan dat er heel wat bij komt kijken voor de jongens. “Je moet precies weten hoe je moet zuigen om de maximale capaciteit te halen. De slangen moeten goed liggen, anders lopen ze vol. Jongens moeten geen claustrofobie hebben, ze moeten her-kennen of de situatie verantwoord is, moeten tegen vuil en stank kunnen, van wanten weten en niet op de klok kijken.”In dat laatste zijn ze in Enschede heel stellig. “Als het moet gebeuren, moet het gebeuren, dat kan een heel lange dag zijn”, vertelt Willy. Ook wijst hij op de fysieke gesteldheid van de grondwerkers. “Bij het statisch werken op afstand met een aanvoerslang moet het af te voeren materiaal door de grondwerkers wor-den aangevoerd. Wil je de capaciteit benutten, dan moet je toch een flink aantal kuubs per dag met de schop aanvoeren.” Bert Wesseler voegt hieraan toe dat ze dan met een dubbele bezetting werken, zodat de jongens elkaar kunnen afwisselen. “En dan moeten de jongens precies weten hoeveel grond ze moeten aanvoeren om de capaciteit van de zuigwagen te benutten. Inhuren van grondwerkers werkt dan niet”, aldus Wesseler. Hij voegt daar het knelpunt verrassingen aan

Wesseler-Oude BooyinkWesseler-Oude Booyink, kortweg WOB, in Enschede is van oudsher een agrarisch loon-bedrijf, dat in de loop der jaren afscheid heeft genomen van het agrarische werk. WOB wordt gerund door Bert Wesseler en Willy Oude Booyink. Mede-vennoot Joke Oude Booyink werkt deels mee, maar runt ook een eigen webshop. WOB houdt zich bezig met grondzuigen, bosbouwwerkzaamheden (za-gen, frezen en verkleinen), verkleinen (sloop-, groen- en bedrijfsafval), zeven (grond en bio-massa) en de verhuurtak grondwerken. WOB zet nu vooral in op het doorontwikkelen van zijn specialismen grondzuigen en groenre-cycling. Het bedrijf heeft groenopslag en -verwerking op het eigen terrein. WOB heeft samenwerking met andere bedrijven hoog in het vaandel staan. Het bedrijf is ISO 14001- en VCA*-gecertificeerd. Meer informatie: www.wobrecycling.nl.

grondig - oktober 2013 27

toe. “Als er eens ongerechtigheid in de grond zit, zo-als te grote stukken beton of harde, niet af te zuigen lagen, moeten de jongens ter plekke een oplossing verzinnen. Bijvoorbeeld met breek- en trilgereed-schap de klus klaren.”

Ruime uitvoeringHet bedrijf heeft twee ruim uitgeruste zuigwagens. Beide beschikken ze over een dubbele turbine voor een grote capaciteit, afstandsbediening voor het rijden en sturen, een grote bunker (acht en tien kuub) en een zuigslang met de beschikbare opties, ruim perslucht plus de nodig appendages. “Het kan minder, maar dan bestaat de kans dat je concessies moet doen. Dat is uiteindelijk altijd duurder voor de klant.”Ruime uitvoering betekent voor Wesseler-Oude Booyink niet alle werk doen. Zij zien dat nadrukkelijk in combinatie met aannemers. “Wij beperken ons voornamelijk tot ons specialisme: zuigen waar niet efficiënter kan worden gegraven. Door dat samen te doen met aannemers houden zij hun graafwerk.” Daarnaast is regulier grondwerk nog steeds één van de disciplines van het bedrijf, maar het zuigwerk heeft royaal de boventoon. Goed plannen is wel een vereiste, maar niet altijd gemakkelijk. “Het las-tige is dat je soms klussen van enkele weken hebt, maar dat je daarnaast heel veel incidentele klussen van één of twee dagen hebt. Dat kondigt zich nooit ruim van tevoren aan. Als twee wagens op grote klussen staan, wil je die andere klanten ook helpen. Wij kiezen er nu voor om dan samen te werken met enkele andere cumelabedrijven met zuigwagens.”Duidelijke tendensen zijn er volgens de onderne-mers niet in het zuigwerk. “Wij weten nooit wat, hoe moeilijk, hoe groot of specifiek de volgende klus is. Dat is het mooie van dit vak. Het is en blijft specialis-tisch werk, waarin het oplossen van problemen de kern van ons werk is en blijft.”

Tekst: Gert VreemannFoto’s: Wesseler, Vreemann

GroenverwerkingDe andere tak van Wesseler-Oude Booyink is het verwerken van groenafval. Dit is een stevige poot, waarbij op locaties van andere bedrijven en deels op eigen locatie het groen wordt verkleind en gezeefd. Voor een grote afvalverwerker in de regio is het bedrijf ook bijna dagelijks met een aantal machines werkzaam. Naast vaste klussen staat het bedrijf dag en nacht paraat om eventuele calamiteiten op te lossen en heeft het een paar overslagmachi-nes draaien. Zelf houtopstanden aannemen ziet Wesseler-Oude Booyink niet als een groeimarkt. Daarvan zijn er al genoeg. WOB richt zich liever op het specifiek verwerken van groenafval.

WOB werkt veel samen met andere bedrijven, zoals hier bij het blootzuigen van de te verwijderen oude gasleiding, waar een ander bedrijf assisteert met graafmachines.

De inzet is heel divers geworden: be-tonkoppen vrij zuigen, plantgaten maken, boomwortels vrij zuigen, zelfs sneeuw ruimen, maar ook zoals hier in een groot werk slib afzuigen.

Problemen oplos-sen betekent vaak onder funderingen door om onder huizen of gebouwen knel-punten weg te zuigen. Dit vereist vakkundig, daadkrachtig en vaardig personeel.

DE SPECIALIST VOOR UW SUCCES

* Op basis van Intelliview IV monitor (enkel op nieuwe bestellingen). ** Schleppertest 2012 van de Landwirtschaftskammer Niedersachsen in de Klasse van 220-280 pk, gepubliceerd in Land & Forst uitgave 38/2012.

Geldig t.e.m. 31 oktober 2013.

Ga snel langs bij uw New Holland dealer!

Koop nu een

4 MAALnieuwe

oop nunieuwe

oop nu eennieuwe

een T7en bespaar

€30/pk korting op het maximaal boosted vermogen zoals vermeld op de motorkap.Bv: T7.250 = 250 pk max. vermogen x €30 = €7.500 voordeel

€30/PK KORTING

Financiering op 2 jaar

EXTRA VOORDELIGE FINANCIERING VANAF 0,50 %!

BRANDSTOFBESPARINGVERBRUIKSKOSTEN INCLUSIEF DIESEL & AD BLUE

103 €

+ 17,05 %

JohnDeere7260 R

88 €

NewHollandT7.270

97 €

Claas850 Axion

+ 10,23 % + 11,36 %

98 €

Fendt828 Vario

101 €

MasseyFerguson

7624Dyna-6

+ 14,77 %+ 13,64 %

100 €

ValtraS 263

Verbrauchskosten Diesel & ad-blue bei Transportfahrten in €/100 km und prozentuale Mehrkosten, lt. Angaben Land-wirtschaftskammer Niedersachsen (Schleppertest 2012) bei einem Dieselpreis von 1,30 €/l und einem ad-blue Preis einschließlich Lagerungskosten von 0,50 €/l.**

GPS AUTOGUIDANCE OP HET RTK NETWERK VOOR DE HELFTVAN DE PRIJSNU: volledig uitgerust RTK pakket op uw T7 tractor af fabriek,

zonder bijkomende kosten!

I.P.V.

€18.000excl. BTW

€ 9.000*

NH ad T7 RTK 230x297 NL Grondig.indd 1 16/09/13 12:26

3D controle, met GPS

2D controle,sensoren, gemakkelijk,

geavanceerd display

3D controleGPS, mmGPS,

totaalstation

2D controle,laser, ultrasoon en helling

3D controle, enkele, dubbele GPS, totaalstation

2D controle, enkele,

dubbele laser, en helling

controle.De beste

3D controlemet mmGPStotaalstation

2D controle ultrasoon,

scanner, en helling

www.topcon.eu

409|WLS

JCB 409, een compacte machine met enorme

veelzijdigheid.

www.jcb.com

De JCB 409 weegt 5,8 ton. De machine heeft een Deutz-motor van 3,6 liter die voldoet aan stage 3a/Tier 3 met een vermogen van 56 kW.

Voor meer info contacteer:JCB Belgium NV - +32(0)89695050 – [email protected] JC Bamford NV - +31(0)418654654 – [email protected]

•Kniksturingvooruitstekendemanoeuvreerbaarheid

•Rijsnelheid40km/u(afhankelijkvandeuitvoering)

•Turbomotor

•Eenvoudigeservicetoegangvanafgrondniveau

•Service-intervallenvandemotorvan500uur

20569 409 Ad resize 200x134mm.indd 1 13/09/2013 15:10

Herder maaikorven,vaak geïmiteerd,nooit geëvenaard

Herder maaikorven,Herder maaikorven,vaak geïmiteerd,vaak geïmiteerd,nooit geëvenaardnooit geëvenaard

www.wimvanbreda.nl

Husmann snoeihoutversnipperaarsHusmann snoeihoutHusmann snoeihoutversnipperaarsversnipperaars

www.wimvanbreda.nl

308166_DLG_AZ_AT_NL_Grondig_98x134_RZ.indd 1 04.07.13 17:07

30 grondig - oktober 2013

gro

nd

verZetnieiu

Ws

Groene stroom

De Van Berkel Groep kocht bij Van Bemmel Machine-import de nieuwste Terra Select T6E. Deze dieselelektrische mobiele trommelzeef beschikt over een JCB Ecomax-Stage IIIb-dieselmotor, die een stroomaggregaat aandrijft. Van Berkel opteerde voor deze motor, die zonder AdBlue draait en voldoet aan de actuele uitstooteisen. In bedrijf draait de viercilinder-dieselmotor op slechts 1500 toeren per minuut en dat maakt hem stil én zuinig. De eerste cijfers geven een brandstofverbruik van 4,5 tot 5,0 liter per uur. Je kunt de TerraSelect T6E ook direct op het elektriciteitsnet aansluiten, zodat de machine zonder dieselmotor kan werken. Een uitkomst wanneer je in hallen en/of onder stoffige omstandig-heden moet werken. Bij elektrische aandrijving zorgt een klein hydraulisch ag-gregaat voor het bedienen van de cilinders voor de transportbanden (verstellen) en de steunpoten. De T6E heeft een bunkerinhoud van zes kubieke meter en de

bunkerlengte is vier meter. Alle transportbanden zijn één meter breed, gegalvaniseerd en uit één stuk. Van Berkel gaat de mobiele trommelzeef inzetten op de eigen verwerkingsbedrijven in Veldhoven, Etten-Leur en Uden. www.recyclingmachines.nl

JCB by Kohler

JCB heeft inmiddels meer dan 250.000 viercilindermotoren geproduceerd en vindt het na de recente introductie van de zuinige Ecomax Stage IIIb-motor en de aankondiging van de ontwikkeling van een zescilinder-dieselmotor tijd om door te pakken op het gebied van het motoriseren van compact materieel. Daartoe gaat het bedrijf een samenwerking aan met het Amerikaanse Kohler/KDI (onder meer eigenaar van Lombardini), die vloeistofgekoelde drie- en viercilinder-dieselmotoren (‘by JCB’) gaat leveren die voldoen aan de actuele en toekomstige emissie-eisen. Het gaat om commonrail-die-selmotoren zonder roetfilter, maar mét EGR-uitlaatgasrecirculatie en een dieseloxida-tiekatalysator. Daarin vaart Kohler dezelfde koers als JCB en dat is ook de reden van de samenwerking. Een roetfilter is ook maar moeilijk onder te brengen op een com-pacte machine. De eerste JCB met een Kohler/JCB-motor is de JCB 35D 4x4 Teletruk-heftruck met verreikermast, maar op korte termijn worden meerdere modellen en types voorzien van deze motoren. Denk aan de JCB 406- en 409-knikladers, de 190- en 205-schrankladers op banden en rupsen (T), de kleinere schrankladers, alle JCB-mini- en -midigravers en de knikgelede TM180- en TM220-laadschoppen. Met deze samen-werking beschikt JCB over twee 1,9-liter driecilinders met vermogens van 31 kW (41 pk) en 42 kW (56 pk) en over een 2,5-liter viercilinder die 36,4 kW (49 pk) of 55,4 kW (74 pk) levert. Volgens JCB zijn de nieuwe motoren schoner en zuiniger. www.jcb.com

Tel: 0032 43 77 35 45 – www.joskin.com

Smal chassis (760 mm)Hydraulische geveerde assenIn 10 - 12 - 14 -15,5 - 18,5 - 20,5 m3

2,90 m breed met banden 800 mm

grondig - oktober 2013 31

Green for green

De Komptech Cribus 5000E is één van de grootste modellen mobiele trommelzeven en in Nederland draait er één bij Den Ouden. De machine biedt een zeefoppervlak van vijftig vierkante meter, maar meer bijzonder is de dieselelektrische aandrijving. Via een kleinere motor worden de trommel en de transport-banden elektrisch aangedreven. Dat scheelt volgens Komptech dertig tot veertig procent brandstof. Ook op gebied van shredders biedt Komptech nu directe, mechanische aandrijvingen die minder brandstof vragen dan dieselhydraulische uitvoeringen. www.pon-komptech.com

Verhoeven Grondig DagenZoals elk jaar organiseert Verhoeven Grondverzetmachines (Komatsu, Takeuchi, Macks en Ausa en VTS-uitrustingsstukken) de Grondig Dagen voor ondernemers en machinisten. U bent welkom in de vestiging Maarheeze op zaterdag 23 (9.00-17.00 uur) en zondag 24 november (9.00-16.00 uur). In Zeewolde spelen de Grondig Dagen zich af op vrijdag 29 november (17.00-21.00 uur) en zaterdag 30 november (9.00-16.00 uur). Eén van de primeurs is Takeuchi’s nieuwe TB295W, de tientons mobiele graafmachine uit de 200-generatie. www.verhoevenbv.com

Meer hybrides van CatNa de 37-tons Cat 336E H die als primeur op de Bauma stond, komt Cat het komende half jaar met testversies van de 50-tons 349E, de 374E en de 90-tons 390E, die mo-gelijk ook als ‘hybrides’ de markt in gaan. Cat ontwikkelt voor deze modellen een elektrisch-hydraulische pomp, een geavan-ceerd ventielenblok en aan twee zwenkmo-toren, mede om aan de Stage IV-eisen te kunnen voldoen.

Volvo FH wintEen jaar na de introductie van de zware FH-serie vrachtwagens heeft het de jury van truckjournalisten en redacteuren behaagd om Volvo voor deze trucks te belonen met de Internationale Truck of the Year 2014-on-derscheiding. De nieuwe cabine, de high-tech-aandrijflijn en de slimme onderhouds-oplossingen gaven de doorslag.

kORT NIEUWs

Effectief incasserende incassoservice van cumela advies

Uw klant betaalt niet? CUMELA Advies incasseert voor u snel en professioneel

het merendeel van de door u aangeleverde facturen. Blijft er sprake van

een geschil, dan wordt zo spoedig mogelijk naar een passende oplossing

gezocht. Zo nodig door het nemen van gerechtelijke stappen.

> uw incassozorgen uit handen

> heldere procedure

> kennis van de sector

> deskundige ondersteuning

> een eigen advocaat in huis

Meer informatieWilt u meer informatie over de incassoservice of andere diensten van CUMELA Advies, dan kunt u deze stellen via tel. (033) 247 49 40 of per e-mail: [email protected].

>

32 grondig - oktober 2013

het moet groenerKemp nieuwe importeur voor Kobelco-rupsgraafmachines

“Wij gaan nu ook vol voor Kobelco!” Ben Kemp is er blij mee dat er met de rups-

graafmachines van Kobelco in De Meern een klinkende naam in huis gehaald is,

die het productenpalet met IHI, Terex en Atlas extra glans geeft.

“Kobelco had in de Benelux een A-merkstatus opgebouwd met ook in ons land een heel goede reputatie”, vertelt direc-teur Ben Kemp. “Er zijn er door de vorige importeur nogal wat verkocht en klanten waren erg tevreden over de kwaliteit. Dat is alvast een goed begin.” Kobelco komt bij Kemp op termijn in plaats van Kato. Ben Kemp wil over die fabrikant geen kwaad woord horen, maar geeft wel aan dat hij min of meer werd gedwongen om een beslissing te nemen die in het nadeel van dat merk zou uit-pakken. “Kato verkoopt relatief weinig rupsgraafmachines buiten Japan. Mondjesmaat in Amerika en in Europa en in sommige landen - zoals in Nederland - ging het best goed. Maar de aantallen verkochte machines rechtvaardigen niet de inspanningen die moeten worden gedaan om te voldoen aan de actuele en toekomstige emissie-eisen. Kato speelde met het plan om de Stage IIIb-stap over te slaan om meteen met Stage IV-machines te komen, maar de plannen daarvoor werden maar niet concreet. Voor ons betekende het dat we hier niet aan de normen zouden kunnen voldoen en dat kun-nen we onze klanten niet verkopen. Zo hadden we bijvoor-beeld al een tijdje geen 25-tonner meer en die mis je dan toch. Vandaar dat we om ons heen zijn gaan kijken.”

Herhaalt de historie zich?Nu Kobelco en New Holland in 2012 - na een huwelijk van tien jaar - kozen voor een open relatie was er bij Kobelco-importeurs van weleer de hoop dat de Japanse construc-teur weer op eigen kracht naar Europa zou willen komen. Een scenario dat we nog kennen nadat begin deze eeuw de joint-venture tussen Fiat (CNH) en Hitachi werd verbroken. Ook toen dachten de Italianen dat ze zonder Japanners de heerschappij zouden kunnen overnemen, maar dat pakte in West-Europa heel anders uit. Hitachi bleek namelijk over de beste kaarten te beschikken: het voordeel van de twijfel van de klanten, machines met een betere reputatie en uit-eindelijk het beste dealernetwerk. Wellicht dat deze historie Kobelco inspireerde om begin dit jaar aan te kondigen dat het met nieuwe eigen graafmachines naar Europa zou ko-men en wie daarin een rol voor zichzelf zag weggelegd, was van harte welkom op de stand op de Bauma. Zo ongeveer is het balletje voor Kemp gaan rollen en dat resulteerde in het importeurschap voor een reeks graafmachines van 7,5 tot 50 ton. In België landde Kobelco inmiddels bij importeur De Bruycker in Oostende.

techn

iek

grondig - oktober 2013 33

Mooi programmaKemp is te spreken over de line-up van Kobelco. Van de com-pact draaiende SK75SR en de SK85MSR met swing-boom via een binnendraaiende 14-tonner op rupsen naar de 21-ton-ner. Vanaf de 21-tonner kun je kiezen voor binnendraaiende 23- en 26-tonners of juist voor conventionele 26-, 35- en 50-tonners. Kemp is voor ons land blij met de binnendraai-ers en met de nette 21-tonner. Er zijn plannen om daar op termijn een 18- en een 30-tonner aan toe te voegen. Kobelco past naadloos naast de mobiele graafmachines van Atlas en het Terex-programma. En de minigravers? Ben Kemp: “Kobelco heeft alleen binnendraaiers en dat programma is niet zo uitgebreid als dat van IHI, dat ook standaard mini’s bouwt. Daarom concentreren we ons op IHI, maar vergeet niet dat wij goed kunnen omgaan met meerdere merken. In dit specifieke geval vullen de binnendraaiers van Kobelco de standaard mini’s van IHI perfect aan.”Maar terug naar Kobelco. “Machines die absoluut mee kunnen met de technisch meest geavanceerde in het topsegment. Met een goed imago en merkenvoorkeur bij de ondernemer én machinist. Ook Kobelco heeft een hybride 21-tonner - voorlopig alleen nog in Japan - en de graafmachines hebben moderne Hino-motoren, slimme hydraulische systemen en moderne techniek, die nauwkeurig werken en zuinig en stil draaien mogelijk maken. Zo verbruikt de huidige 21-tonner in vergelijking met de voorgaande generatie-6 toch 35 liter brandstof per dag minder. Dat zijn voor ons en onze klanten belangrijke argumenten.”

Hetzelfde?Is er verschil tussen de Japanse Kobelco’s en de - in Italië gebouwde - New Holland-rupsgravers die naar Japans voor-beeld werden ontwikkeld? Ben Kemp: “Kobelco heeft voor de komende paar jaar de verplichting om componenten te leveren, maar dat zal niet altijd dezelfde technologie zijn als in zijn eigen nieuwe rupsgraafmachines. Bedenk ook dat New Holland er een Fiat-motor in zet, terwijl Kobelco kiest voor Hino-motoren, net als Isuzu en Mitsubishi een Japans topmerk.”Hoe gaat het met de onderdelen? “Kobelco heeft nog steeds een distributiemagazijn in Almere en dat wordt nu gevuld met onderdelen voor de nieuwste generatie rupsgraafma-chines. We krijgen al behoorlijk wat aanvragen en bestellin-gen binnen voor onderdelen”, aldus Kemp. En wanneer gaan we de eerste Kobelco’s zien in De Meern? “De eerste levering komt begin december binnen. We hebben er veertig besteld en daarvan worden er dit jaar nog tien geleverd. Bij die eerste levering zitten vier 21-tonners, maar ook een 26-tonner en compacte binnendraaiers. De eerst vijf Kobelco’s hebben we ook al verkocht aan échte Kemp-klanten die vertrouwen in ons bedrijf hebben.”En de komende jaren? Ben Kemp denkt dat je in onze markt - in goede jaren - tussen de 50 en 80 Kobelco’s moet kunnen verkopen en daar gaan ze in De Meern heel hard hun best voor doen. “Want het moet groener worden in Nederland!”

Tekst: Michiel PouwelsFoto’s: CUMELA Communicatie, Kemp

Kennismaken met KobelcoOp vrijdag 27 en zaterdag 28 december organi-seert Kemp - onderdeel van de Reesink Construction Equipment Groep - een open huis in De Meern. Daar worden de eerste nieuwe Kobelco’s voorgesteld tijdens de Reesink Construction Equipment Dagen, naast de IHI-minigravers, de Bens- en IHI-dumpers en de Huur & Stuur-verhuuractiviteiten. De Reesink-dochters Kamps de Wild, Jean Heybroek en Hans van Driel sluiten op deze dagen aan met respectievelijk de nieuwe Claas-trekkers en -hakselaars, Kaweco-dumpers, Toro-grasmaaiers, Ditch-Witch-sleuvenfrezen en de mobiele kranen en overslagmachines van Atlas. Voor wie toch al op weg is naar de open huizen is De Meern een prima tussenstop of zelfs eindstation.

Op de Belgische Matexpo trokken de nieuwe Kobelco’s al veel belangstelling op de stand van DeBruycker.

Ben Kemp. “Er zijn er door de vorige importeur nogal wat verkocht en klanten waren erg tevre-den over de kwaliteit. Dat is alvast een goed begin.”

Vooruitgang is beweging

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Krone dealer of u belt met

Martijn van Middelkoop 0651 346841 Noord-NederlandAd vd Hurk 0653 241918 Zuid-Nederland

KRONE voorkoopaktie 2014; professionals investeren nu!

Op tijd kopen betekent maximaal profi teren

BiG Spaar

Maar wacht niet te lang – want de actie loopt slechts tot 30-11-2013

Alle KRONE maaiers;€ 100,00 extra korting per maaischijf

Alle KRONE schudders;€ 100,00 extra korting per meter werkbreedte

Alle KRONE harken;€ 100,00 extra korting per meter werkbreedte

EasyCut 32 CV FloatEasyCut 320 CV

extra kortingextra korting1.400,-*

extra kortingextra korting1.400,-*

extra kortingextra korting2.100,-*

EasyCut 9140 CV Swadro 1400

Vernieuwen kan!Versleten banden?Voordelen bandenvernieuwing:• Goedkoper dan nieuwe banden• Dezelfde kwaliteit als nieuwe band• Profielgarantie• Milieubesparend• Maatwerk profielen mogelijk www.obo.nl

www.bmwt.nl

BMWT-KEUR

Om als grondverzetmachinist optimaal te kun-nen werken, moet je onder alle omstandighe-den volledig op je materieel kunnen vertrou-wen. Zo is bij graafwerk in vervuilde grond, het goed functioneren van het overdrukfi lter-

systeem van cruciaal belang. Net als voor de hijsfunctie en voor diefstalpreventie al

het geval is, heeft het BMWT-Keur nu ook een additionele keuring voor het overdrukfi lter-systeem ontwikkeld. Met deze toevoeging kan elk BMWT gecertifi ceerd keuringsbedrijf een integraal veiligheidspakket aanbieden.

Meer weten, kijk op www.bmwt.nl

Om als grondverzetmachinist optimaal te kun-nen werken, moet je onder alle omstandighe-den volledig op je materieel kunnen vertrou-wen. Zo is bij graafwerk in vervuilde grond, het goed functioneren van het overdrukfi lter-het goed functioneren van het overdrukfi lter-

systeem van cruciaal belang. Net als voor

Onder druk toch presteren... ...dankzij een perfect overdrukfi ltersysteem

8Steurgat-Bergsche Maas sterke dijken

schoon water

Uitgift e dijkpercelenWaterschap Rivierenland geeft circa 80 hectare dijkpercelen uitWaterschap Rivierenland geeft in 2014 circa 80 ha. grasland op dijk-hellingen uit in het Rivierengebied. De gronden zijn te gebruiken voor intensieve begrazing door schapen en/of voor het maaien van gras.

De uitgift e gebeurt door middel van een overeenkomst voor 1 jaar. De meest economische gunsti ge inschrijver krijgt het perceel toe-gewezen. Belasti ngplichti gen van het Waterschap Rivierenland heb-ben voorrang bij de inschrijving. Bij meerdere geschikte en gelijk-

waardige kandidaten zal de gunning via loti ng plaatsvinden.

Nadere informati e en de voorwaar-den zijn te verkrijgen op de websi-te www.waterschaprivierenland.nl of ti jdens één van de onderstaan-de inloopbijeenkomsten. Ook kunt u contact opnemen met de heer W. Cornelisse op nummer (0344) 64 94 35 (van 12.00 - 14.00 uur) of de heer Veenhoff via de e-mail t.veenhoff @wsrl.nl. Uw inschrij-ving moet binnen zijn op 5 nov. 2013. Het inschrijff ormulier is te downloaden vanaf de website.

Tiel: 14 oktober 2013, De Blomboogerd 1, 4003 BX 20.00 - 21.00 uur

Zaltbommel: 15 oktober 2013,Onderlangsweg 3, 5301 KN 20.00 - 21.00 uur

Sleeuwijk: 17 oktober 2013, Robijnsweg 15, 4254 LB20.00 - 21.00 uur

Postbus 599 | 4000 AN Tiel | (0344) 64 90 90www.waterschaprivierenland.nl

Inloopbijeenkomsten

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE DEMONSTRATIE

Gelan Detectiesystemen B.V.Het Sterrenbeeld 48, 5215 ML ‘s-HertogenboschT. +31 (0)73 - 54 8 11 99, F. +31 (0)73 - 54 8 11 95E. [email protected], I. www.gelan.nl

Dé professionals voor het lokaliseren van: kabels, leidingen, afsluiters, putdeksels etc.

PERFECTIE IN DETECTIE

WAT WAS ÙW KABELSCHADE HET AFGELOPEN JAAR?

36 grondig - oktober 2013

Van boven in de 95 meter hoge hoogwerker van verhuurbe-drijf Collé is het een mooi gezicht. Niet alleen de machines rond de hallen, maar ook de machines die op het nieuwe, speciaal aangelegde demoterrein rijden. Bijzonder, want daarvoor moest in een stukje bos langs de snelweg een flink aantal bomen wijken. De gemeente Kortrijk had het er graag voor over om de beurs net dat beetje extra te geven. Het beeld is bekend voor TKD-bezoekers: trekkers met kip-pers, vrachtauto’s en allerlei speciale voertuigen rijden rond met aan boord bezoekers. Jammer is alleen dat er geen goed overzicht is. Je kunt dus niet zoals op de TKD zien hoe be-paalde combinaties door dat gat of dat slechte stuk komen. Op vastlopers is in elk geval gerekend, want verschillende trekkers en graafmachines staan klaar om ze eventueel los te trekken.Naast het circuit is er in het midden van het terrein een de-mobaan waar verschillende machines met toelichting wor-den gedemonstreerd. Een mooie gelegenheid om nieuwe

ontwikkelingen aan het werk te zien, zoals de Komatsu-bulldozer met autograde. Daar zit in elk geval een klein ver-schil met de Bauma. Op die beurs was deze bulldozer alleen nog maar in stilstand te bekijken. Hier is de eerste verkochte machine te zien en die werkt. Dat laat zien dat de ontwikke-lingen doorgaan en dat Komatsu momenteel op dit gebied voorop loopt.Bij andere fabrikanten was het ook een herhaling van het nieuws van de Bauma, al zijn er natuurlijk altijd weer nieuwe typen die in een serie beschikbaar komen. Nu ook het mo-ment nadert dat machines moeten worden voorzien van nieuwe motoren is dat ook de aanzet tot nieuwe introduc-ties. Op deze pagina’s wat beelden van nieuws, noviteiten en leuke ontwikkelingen van de Matexpo, een beurs die op twee manieren laat zien dat de materieelsector altijd in be-weging is.

Tekst & foto’s: Toon van der Stok

matexpo beweegtBelgische materieelbeurs heeft nu een demoterrein à la TKD

Voor het eerst had de Matexpo, de Belgische materieelbeurs, dit jaar een demoterrein. Het gaf een mooi

extra accent aan de beurs. Die had dat ook nodig, want op materieelgebied was er na de Bauma in het

voorjaar niet veel nieuws te vinden. Gelukkig reist lang niet iedereen af naar München en die bezoekers

konden hier kennisnemen van de laatste ontwikkelingen.

grondig - oktober 2013 37

Flitsende start Magni

De nieuwe Italiaanse fabrikant van roterende verreikers Magni heeft in de Benelux een flitsende start gemaakt. Dealer Collé wist er al 25 te slijten in de Benelux en Duitsland. Opvallend is vooral de grote ruime cabine met de vorm van het logo, of juist omgekeerd. Modern is ook het touchscreen in combinatie met een draaiknop om functies te bedienen.

Tijd voor Stage IIIb

Bij Hyundai waren de nieuwe Stage IIIb-machines uit het klei-nere segment te zien. Na een periode flexen krijgen deze machines ook de nieuwe moto-ren. Daarnaast is de cabine aangepast en is er ruimte gemaakt on-der de motorkap. Een belangrijke wijziging is ook het vastzetten van de joysticks aan de stoel.

Onder andere de 140W-9A is nu met een schonere motor verkrijgbaar.

Kobelco is terug

Het kon geen bezoeker ontgaan: Kobelco is terug op de Europese markt. In België gebeurt dat via New Holland-importeur De Bruyckere en in Nederland heeft Kemp in De Meern de invoerrechten verworven. Zie ook elders in dit nummer. Op de beurs was het Kobelco-blauw terug met een ruim overzicht van machines die worden geleverd.

Komatsu schuift automatisch

Op de Bauma was het al één van de grote nieuwigheden, de bulldozer van Komatsu met automatische dozerbediening. De machinist hoeft feitelijk alleen maar de juiste stand te kie-zen. In de grove stand wordt de baan afgevlakt. Daarna zijn er nog twee fijninstellingen om het hele traject af te werken. Nu er steeds minder ervaren bulldozermachinisten overblij-ven een oplossing om toch het maximale uit de machine te halen.

Meer elektronisch

De roterende verreikers van Manitou zijn vooral onder-huids aangepakt. Belangrijke wijziging is de introductie van een CAN-bussysteem. Daaraan gekoppeld is de elektronische herkenning van uitrustings-stukken. Zodra er bijvoorbeeld een palletvork, bak of lier wordt aangekoppeld, wordt de machine daarop ingesteld en wordt de passende veilig-heid ingesteld.

Efficiënte Hitachi’s

Bij Hitachi weten ze waar het knelt. Op de hele stand was op de machines te zien hoe-veel zuiniger ze nu wa-ren, zoals deze nieuwe 190 LC: twaalf procent zuiniger, volgens de sticker. Dit is te danken aan de nieuwe genera-tie stage IIIb-motoren en het nieuwe Trias-hydraulieksysteem, dat verliezen in het hele circuit vermindert. Bij deze machine zou dat twaalf pro-cent brandstof besparen. Bij andere kan dat volgens Hitachi oplopen tot bijna twintig procent.

38 grondig - oktober 2013

Grootste en kleinste

Mustang is in de Benelux nog een relatief onbe-kende leverancier van skid-steers. Als onderdeel van Manitou wil het merk in Europa echter een duide-lijk grotere rol. Om te laten zien hoe groot het aanbod is, had Mustang op de Matexpo de grootste en de kleinste maar eens bij elkaar gezet. In Nederland is Geert-Jan de Kok de verantwoordelijk importeur.

Cat-hybride

Bij Caterpillar lag de nadruk vooral op de nieuwe energie-zuinige machines zoals al in juli voor-gesteld in Grondig. Voorbeelden zijn de hybride graaf-machine en de shovel met vol-ledig automati-sche transmissie. Opvallend was

vooral de striping. Beide machines waren voorzien van fotobeplakking om het groene imago te benadrukken.

De grootste primeur van de Matexpo was ongetwijfeld voor DAF. De Nederlandse bedrijfswagenfabrikant presenteerde hier de ruwterrei-nuitvoering van de LF en CF. Kenmerkend is het uiterlijk met het nieuwe design, waarbij vooral de grille in combinatie met de nieuw ontwikkelde bumper in het oog springt. Die loopt naar onderen door via een zware, drie millimeter dikke plaat die de radiator beschermt. Recht gemon-teerde assen zorgen voor een bodemvrijheid van 40 centimeter. De hele cabine is verder vergelijkbaar met die van de onroadversie van de LF en CF.De serie is gebouwd op een nieuw chassis met daarop veel voorbe-reidingen voor het plaatsen van componenten, zoals een laadkraan, steunpoten of verschillende bakconstructies. Het chassis loopt uit in een Y-vorm om plaats te bieden aan de nieuwe Euro 6-motoren. Voor de CF zijn verschillende modellen leverbaar met een 10,8-litermotor

en vermogens van 213 tot 324 kW (290 tot 440 pk) en daarboven diverse modellen met de 12,9-li-ter-Paccar Mx-13-motor met vermogens van 301 tot 375 kW (410 tot 510 pk). Optioneel zijn deze ook uit te rusten met de automatische versnellingsbak, de AS-tronic. Deze heeft voor de bouw-uitvoering een nieuwe schakelstrategie gekregen, waarbij hij sneller schakelt en de koppeling nog sneller bedient. De LF is alleen leverbaar met de 6,7-liter-Paccar Px-7-motor met vermogens van 162 tot 228 kW (220 tot 310 pk). Vanaf begin 2014 zijn de beide series leverbaar.

Grootste primeur voor DAF

Mekos machinebouw brengt u op grote voorsprongGraderwerk met de unieke Mekos frontschuif voor uw wiellader: met een enorme capaciteit. Sitech-Trimble automatisering 2D of 3D. Laser, GPS, Total station.

Mekos voor topsport in machinebouw, ruim 25 jaar de fabrikant van het origineel de “Mekos Kilver.”Precisie egaliseer-machines voor de professionele gebruiker.

Mekos Schagerbrug BVTel. 0224-571555 www.mekos.nl

(op getoonde producten zijn individueel patenten van toepassing)

Mekos rondleg-leveler: vlak en tonrond leggen met 1 machine, traploos instelbare ronde vorm in het afstrijkmes +verdichten.

Mekos zelfrijdendemachines voor iedere toepassing zoals koppen, wieden, spuiten, ziekzoeken enz.

Partners:

Leica Geosystems B.V.088 00 18 000 | Wateringen | Nederlandwww.leica-geosystems.nl

Uw partner voor het complete werkproces

Informeer bij ons of bij onze tevreden gebruikers over het inzetten van Leica 3D GPS machinebesturing en bedenk eens hoe u het meest uit uw machine kunt halen. Wij helpen u graag op weg met onze jarenlange ervaring.

� Scherm en GPS zijn ook in te zetten met andere voorbereide machines, zoals shovels, kilvers en dozers.

� Direct aan de slag, zonder “site kalibratie” � Uw investering verdient zichzelf terug.

Leica MachinebesturingVertrouwen is goedControle is beter

F towedstrijd

Stuur uw mooiste grondverzet foto in

en maak kans op fantastische prijzen!*

*Ga naar www.leica-geosystems.nl/fotoactie voor meer informatie en het uploaden van uw foto

40 grondig - oktober 2013

Langs de wandelpaden stonden borden met de tekst “Vanaf 2015 verbod op chemische bestrijding onkruid op verhardingen”. Deze zin, die veel verder gaat dan alleen een verbod op glyfosaat, prikkelde de discussies bij betrokkenen. De werkelijkheid is iets genuanceerder. Het gaat om een brief die de staatssecretaris richting de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin ze voorstelt om het verbod voor 2018 van alle onkruidbestrijdings-middelen te vervroegen naar november 2015. Voor de azijnzurigen, zoals Cito en Ultima, moet voor de zomer van 2014 duidelijk worden of deze nog kunnen worden toegepast. Daarom toonde Kamps de Wild ‘gewoon’ de vernieuwde WeedIt. Dergelijke discussies passen bij een toonaange-vende beurs.

Er werd op de beurs ook goed aan sectorprofilering gedaan. Dit keer niet door CUMELA zelf - zij ontbrak met een eigen stand - maar door de leden zelf. Een extra stimulans voor de daadkracht van onze sector vormde het winnen van de innovatieprijs, het Gouden Klavertje Vier, door Verhardt met de CleanMower. Zoals de jury aangaf een voorbeeld van doortastend, innovatief ondernemerschap. Betere reclame voor onze sector kun je niet krijgen. Wij kenden de machine natuurlijk al.

De bezoekers kregen veel nieuws van Eisenach voor het eerst te zien en daarnaast waren er nog tal van noviteiten die het bezoek de moeite waard maakten. Voor ons vormde de Widontec de grootste verrassing. Het meest prikkelend was de manier waarop Dolmar de viertakttechniek presenteerde. Onder het motto ‘Doen’ liet de fabrikant de hele dag een tweetakt- en een viertakt naast elkaar draaien met zichtbaar het brand-stofverbruik (scheelt tot een derde) en de uitstootverschillen en hoorbaar het geluidsniveau.

GroenTechniek Holland heeft ondanks de grote dreiging van zware buien met ruim 20.000 serieuze bezoekers de eerste krachtproef goed door-staan. Een goede logistiek, een goede opbouw en de prima bereikbaar-heid vormden sterke plussen. De ambiance van Papendal als totale beurs - met op de achtergrond de golfers in actie - misten we, net als andere bedrijven in de keten (zoals de graszadenbedrijven) en de grotere demo-ruimtes aldaar. Voer voor de organisatie om de formule verder uit te bou-wen. De volgende editie is al aangekondigd. In onze rondgang hebben we een aantal zaken voor u geselecteerd.

Tekst & foto’s: Gert Vreemann

genieten van groentechniek, praten over verhardingEen verslag van GroenTechniek Holland in Biddinghuizen

Fraaie kunsten van de motorzaagboys vormden wederom gewilde publiekstrekkers. Het voorgestelde verbod op

chemische onkruidbestrijding op verhardingen vormde een belangrijk discussiepunt. Samen met een goede pu-

blieke belangstelling gaf dat een goede start van deze nieuwe beurs, die tussen de buien door Papendal toch niet

helemaal kon doen vergeten.

grondig - oktober 2013 41

GKB Aerator belucht agressief

In de praktijk ontwik-keld door GKB Machines is deze GKB Aerator-kunstgrasbeluchter om platgetreden kunstgras-velden goed te herstellen. Bij deze Aerator draaien de beide rotors door middel van een kettingoverbren-ging met een verschillend toerental om het kunst-gras goed op te richten.

Complete lijn Herder Fermex

‘Probleemloos combineren’ is de leus waarmee Herder de eigen Herder Fermex-lijn stobbenfrezen voorstelde. Ze zijn naar keuze af-takas- of hydraulisch aangedreven en hebben een hydraulisch of me-chanisch verstelbaar spatscherm. De frezen zijn er voor giek- of drie-puntsaanbouw en met freeswielen van 41, 55 en 80 centimeter.

Widontec-trike breder inzetbaar

Widontec uit Veghel verraste met deze trike om evenemen-tenterreinen schoon te zuigen. De vijf ton wegende machine, uitgerust met een 98 kW (133 pk) sterke Deutz-krachtbron, staat op 580/65R22.5-banden en is zo smal dat hij letterlijk in containers kan lossen. Er staat een tienkuubs bunker op. Widontec ziet bredere inzetmogelijkheden.

WeedIt aangepast

Kamps de Wild heeft goede hoop dat ecologische be-strijding van onkruid, mos en algen op basis van zuren toch zal worden toegelaten. De WeedIt is aangepast voor deze agressieve zuren en een hogere dosering door het toe-passen van corrosiebestendig leidingwerk en een grotere pompopbrengst.

Aebi groener gemaakt.

“Fase IIIB, 109 pk, green power” staat er met grote letters op de nieuwe Aebi met Stage IIIb-motor. Dit heeft al voordelen opgeleverd bij aanbestedingen. De machine is niet alleen schoner, maar dankzij intelligente elektronica met diverse automatische werkmodi kan volgens Aebi ook 25 procent brandstof worden bespaard.

JVS Mastertrack-amfibiJVS Techniek uit Hem toonde dit eigen amfibievoertuig. Dat heeft directe hydraulische aandrijving op de wielen en een hydraulisch aangedreven enkele (of dubbele) schroef. De breedte kan door de klant worden bepaald, bijvoorbeeld 1,50 of 1,80 meter breed. Het kraanarm- of voorlader-duw-frame wordt ook op wens van de klant gebouwd.

Jacobsen met hybride-techniek

Nieuwe lithiumijzerfosfaat-batterijtechniek is milieuvrien-delijker, heeft een langere levensduur (tot 2000 ladingen) en een kortere laadtijd (drie uur). Deze Jacobsen Eclipse 322 heeft deze techniek. Hiermee zijn volgens Pols op één lading twintig greens te maaien. De importeur heeft demomachines beschikbaar.

42 grondig - oktober 2013

Solo kiest voor katalysator

Solo koos niet voor ingewikkel-de kleppentechniek of luchtbuf-fers om de professionele zagen 651C en 656C schoner te krijgen. De fabrikant heeft het tweetakt-principe geoptimaliseerd en een katalysator op de uitlaat ge-plaatst. De argumenten voor de tweetakt zijn bewezen techniek en meer pk’s per kilogram.

Maredo’s MF-frame

Dit nieuwe Maredo MF-frame met 1,90 meter werkbreedte is voor de aanbouw van units voor verticuteren of desge-wenst spiken, beluchten of doorzaaien. De mechanisch aangedreven units hebben een centrale diepteverstelling. Elektrische aandrijving toonde Maredo ook, maar niet voor het MF-frame.

Zwaardere bezem voor sneeuw

Naast het vegen van we-gen is er een toenemende vraag naar het schoonbe-zemen van besneeuwde straten, wegen en ver-hardingen. Holaras speelt daarop in met deze extra robuust uitgevoerde be-zem, die naar eigen zeg-gen gerust vol met sneeuw kan lopen zonder kapot te gaan.

John Deere dieselt

John Deere presenteerde niet alleen een breed scala nieuwe trekkers, maar ook deze zitmaaier met diesel-motor. Naast die dieselmotor zit het vernuft vooral in het nieuwe maaidek met achter-opvang. Dat zorgt voor een extra sterke gewasstroom, om zo het gras beter verdicht in de opvang te krijgen.

Hitachi promoot batterijtechniek

Hitachi scoorde met deze elektrische scoo-ter, waarbij de chauf-feuse een batterijpakket op de rug droeg, extra aandacht voor zijn nieu-we ruggedragen batte-rijtechniek: 36-volt-lithi-um-ionbatterijen voor de bosmaaier met elek-trische aandrijving in de kop, heggenschaar, ket-tingzaag en bladblazer.

Husqavarna’s doorslijper verbeterd

Nieuws zit hem vaak in details. Zo ontwikkelde Husqvarna zijn doorslijpers verder door. Die hebben nu een lichtere kap, een verbeterde watertoevoer, beter weggewerkte leidingen en vooral betere eigen diamantschijven met versprongen geplaatste diamantdelen voor effectiever slijpwerk.

Ufkes toont compacte combinatie

Omdat je lang niet overal met groot materieel terecht kunt, toonde Ufkes Greentec deze nieuwe compacte versnipper-combinatie, de Greentec 942-13, met een invoer van 42 bij 71 centimeter, opgebouwd op een dertienkuubs hoogkipper met een compacte Fendt ervoor.

fendt.com

Fendt chauffeurs hebben meer (in)zicht

Duidelijk overtuigend is het concept van de Fendt Cargo voorlader die op uitstekend zicht ontworpen is. De serie 500 en 700 Vario zijn uitgerust met de VisioPlus cabine, waarbij de voorruit naar het dak toe gebogen doorloopt. De motorkappen van de Fendt tractoren zijn ook smal en overzichtelijk.Dit geeft de bestuurder een vrij uitzicht van maar liefst 77 graden. Het zicht is zowel bij de geheven voorlader als ook bij de wielen optimaal.

Neem ook eens een kijkje bij de Fendt Cargo voorlader! Informeer bij uw Fendt dealer.

Fendt Cargo

Cargo 3 X / 65 200 V / 300 VCargo 3 X / 70 300 VCargo 4 X / 75 300 V / 500VCargo 4 X / 80 500 VCargo 4 X / 85 * 700 V Cargo 5 X / 85 700 VCargo 5 X / 90 700 V

* bij 28 inch wielen

Fendt is een wereldwijd merk van AGCO.

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

Importeur voor Limburg, Noord- en Midden Nederland: Gebr. De Vor Achterveld b.v., tel.: 0342-459 541, www.devor.nl

Importeur voor Noord-Brabant, Zeeland, Het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas & Waal: Abemec b.v., tel.: 0413-382 465, www.abemec.nl

44 grondig - oktober 2013

ag

rarisch

nieu

Ws

Nieuwe Farma bij Hissink

Hissink in Oeken presenteert de nieuwe Farma G2-uitrijwagens. De grootste veranderingen ten opzichte van de G1 zijn de achthoekige, gebogen centrale balk en de doorlopende banken. Door deze aanpassingen is de trailer sterker geworden. De Farma is leverbaar in vier modellen: de T10, T12, T14-4WD en T16-4WD. De twee grootste modellen hebben standaard hydraulische aandrijving. Deze T16-4WD is standaard hydraulisch 80 centimeter te verlengen. De wagen heeft geïntegreerde achterlichten. De trailers kunnen af-fabriek geleverd wor-den met diverse opties, zoals een Farma 8.5-laadkraan.

Maïs persen met de Unseld

Knoll in Rouveen demonstreerde op zijn jubileumdag deze Unseld Bio Masse Presse-perswikkelcombinatie direct in de maïs. Deze primair voor het persen van allerhande biomassa gebouwde negen ton wegende machine kan ook maïs persen. De unit heeft een zelfgebouwde pers met een dichte band in combinatie met persrollen (systeem

Orkel). De pers wordt gevoed via een vultrech-ter met aanvoerband. De balen worden in de pers al met folie afgewikkeld en daarna geheel ingewikkeld. De aandrijving geschiedt via een eigen motor en de perswikkelcombinatie werkt geheel automatisch. De pers produceert maïsbalen van ongeveer één ton en heeft een geschatte capaciteit van één hectare per uur. Knoll ziet dit als een goedkoper alternatief voor het eerst aan de hoop rijden van de maïs en die dan stationair in balen persen. Ook ziet het bedrijf mogelijkheden in verband met een hogere voerkwaliteit en gerantsoeneerd voeren, maar ook voor het oogsten van maïs met één persoon. Loonwerkers toonden zich sceptisch over de capaciteit, de kostprijs en het door te berekenen tarief.

Bij de Euro 1200 gaat het om een twaalf meter brede, vijfdelige sleep-slangbemester met dertig nieuwe elementen, die lichter zijn door een gewijzigde constructie en de toepassing van kunststof schijfdelen. De bemester heeft wel massieve driedelige zelfslijpende schijven met een

diameter van 35 centimeter gekregen. Degelijkheid is en blijft hoog in het vaandel staan bij Veenhuis Machines. De fabrikant uit Raalte toonde ook zijn eigen mestafscheider en het automatische papierloze mest-analysesysteem waaraan volop wordt gewerkt. In de fabriek zie je dat Veenhuis de wind in de zeilen heeft. Dat komt mede door de samen-werking met Kverneland, dat de Veenhuis-producten in Duitsland via zijn dealernet verkoopt. Veenhuis heeft voor het volgend seizoen al een complete lijn Profiline-bemesters in productie. Deze bemesters worden modulair gebouwd en zijn naadloos uit te rusten met allerhande op-ties. Dat beperkt de doorlooptijd in de fabriek en drukt de (kost)prijs. Een sterke trend, volgens Walter Veenhuis. Daar waar de productie voor Duitsland al in volle gang is, moet de Nederlands loonwer-ker volgens Veenhuis nog ko-men voor volgend seizoen. Zijn boodschap is helder: wacht niet te lang met bestellen voor het komende mestseizoen, want Veenhuis is druk. Ook na 75 jaar.

Jubileumshow veenhuis

Samen met Agrometius toonde Veenhuis onlangs de GPS-aangestuurde luchtbediende voetafsluiters

voor volledige sectieafsluiting per element (twee pijpen) op het prototype van de Euro 1200-sleepslang-

bemester. Deze bemester stond prominent opgesteld op de show ter gelegenheid van het 75-jarig jubi-

leum van de fabrikant.

Machinefabrikant toont sectieafsluiting per element

grondig - oktober 2013 45

Trekpleister Potato Europe vooral nat

Potato Europe had veel last van het natte septemberweer. De tweede dag kon er daarom niet volop worden gerooid. De publieke belangstelling en het netwerken aldaar hadden er weinig last van. Het is tenslotte geen echte noviteitenbeurs. Toch waren er wel aandachttrekkers, zoals een achtrijige getrokken poot-grondbewerkingscombinatie van Miedema, met 90 centimeter rijaf-stand vooral gericht op de buitenlandse bezoeker, en de nieuwe Dewulf RA2060, een tweerijige getrokken verstekrooier met bunker, axiaalrollen en loofklapper. Opvallend was vooral deze New Holland Boomer Probotiq-robottrekker, die zelfstandig alles herhaalt wat een keer is voorgedaan door de chauffeur. De trekker doet alles volledig zelf, van navigeren en draaien tot het aan- en uit-zetten van de spuit. Op basis van Greenseeker-data spuit de gekoppelde Hardi SensSpray pleks-gewijs. Een dergelijke aansturing van Probotiq hebben we eerder gezien op een Toro-maaier.

kORT NIEUWsTulip MultidiscTulip heeft onlangs de schijveneg Multidisc XXLT Vario gelanceerd. Deze nieuwe getrok-ken machine is gebaseerd op het concept van de al bestaande gedragen Multidisc Vario. De Multidisc heeft 61 centimeter grote schijven, met daarachter een rij diepwoel-tanden met voorsnijschijf, gevolgd door een rij mengschijven en een zware pakkerrol. Er zijn diverse beitels te leveren. De vrije ruimte bedraag 80 centimeter. De Multidisc is lever-baar in werkbreedtes van drie tot zes meter en inclusief zaaimachineopbouwpunten.

Tetrax 2Joskin heeft de tweede versie van de Tetrax-mesttank geïntroduceerd. Opvallende ver-nieuwingen ten opzichte van de eerste ge-neratie is dat de tank naast op 650/65R38 nu ook op 650/65R42-banden kan. Verder is er een nieuwe vierpuntshef, waarbij de bemes-ter dichter op de tank zit. De Tetrax 2 heeft een doorlopend frame met (dwars)bladveer of hydropneumatisch geveerde dissel. De machine is leverbaar met tanks van 10.750, 12.900 en 14.000 liter.

Nieuwe Challenger gespotDe 700-serie Challengers hadden al een Stage IIIb-8,4-liter-krachtbron van Agco Power (Sisu). De 800-serie had Caterpillar-techniek onder de kap liggen. Challenger heeft in Amerika op de Farm Progress-show inmiddels de nieuwe look van de 700-serie voor 2014 vrijgegeven en de 800-serie met de nieuwe 16,8-liter-Agco Power-V12-motor. In dit topmodel, de MT875E, levert die kracht-bron 434 kW (590 pk). Op de Agritechnica is dit nieuws te bewonderen.

OprolpersenCase IH en New Holland komen met nieuwe, identieke rondebalenpersen met variabele kamer op de markt, die worden gebouwd in de CNH-fabriek in Polen. Het gaat om drie types met baaldiameters van 90, 150 en 180 centimeter bij een baalbreedte van 120 cen-timeter. De persen zijn verkrijgbaar met een 2,00 of 2,30 meter brede pickup met vier of vijf tandrijen. De snijrotor heeft maximaal vijftien messen. Bij New Holland heten de machines Roll-Belt, bij Case IH RB.

Trimble TMX 2050Onlangs introduceerde Trimble op de Farm Progress Show het nieuwe TMX-2050-precisielandbouw-display, dat ontwikkeld is op basis van het populaire Android-

besturingssysteem en is voorzien van de nieuwste technieken. Door de modulaire opbouw kunnen gebruikers het systeem zodanig inrichten dat het naadloos aansluit op hun werkzaamheden: van enkel auto-matische besturing tot een combinatie van precisielandbouwtechnieken.

Lindner valt opLindner blijft als kleine fabrikant opvallend bezig. Niet alleen op GroenTechniek Holland, waar het merk verraste met deze Duport-optie, een regenmeter. Over gevoel voor hu-mor gesproken. Een andere verrassing was de aankondiging dat Lindner samen met ZF een traploze transmissie gaat aanbieden voor de Geotrac-serie. Die is ongetwijfeld op de Agritechnica te bewonderen.

Hakselaar uitrekenenJohn Deere introduceert een nieuw rekenpro-gramma waarmee u de benodigde grootte van de hakselaar kunt uitrekenen. Aan de hand van door u ingevoerde parameters als perceelsgrootte, transportafstanden en -een-heden en de verwerkingscapaciteit rekent het programma de passende hakselaar uit. John Deere introduceert deze tool omdat het merk ziet dat in de praktijk vaak te zware hak-selaars worden ingezet, met als gevolg een negatief effect op het rendement.

nieuwe grote FendtsBelangrijke primeurs op Agritechnica: de 800 en 900 Vario-serie

In de vermogensklasse boven de 200 paardenkrachten heeft Fendt in West- en Midden-Europa

een dominante positie met maar liefst 33 procent marktaandeel voor zijn 800 en 900 Vario-

trekkers. Om dat vast te houden - en uit te breiden - moet je bij de tijd blijven

Bij de tijd blijven, of wat Fendt zelf liever uitstraalt: trendset-ter zijn. Dat kleeft namelijk aan de Duitse fabrikant, die niet terugschrikt om nieuwe en eigenzinnige standaarden te zet-ten. Sommige klanten zijn daar erg van gecharmeerd, voor anderen hoeft het technisch niet zo geavanceerd. Toch weet Fendt zich op deze (eigen) wijze goed te vermarkten en nu de nieuwe trekkerfabriek in Marktoberdorf bijna een jaar op stoom is, kan de fabrikant zijn ambities verzilveren. Werden er in 2012 in totaal 14.588 trekkers aan de boer, loonwerker en aannemer gebracht, in 2013 gaat de fabrikant naar maar liefst 18.000 eenheden. Bedenk daarbij dat er in 1995 nog ‘slechts’ 7800 trekkers over de toonbank gingen.

Grote drieDe belangrijkste afzetlanden voor Fendt zijn momenteel Duitsland en Frankrijk, die samen goed zijn voor de helft van alle trekkers. Vlak voor de 800 en 900 Vario-trekkers echter ook Nederland niet uit. Fendt hoort hier tot de ‘grote drie’ en de cumelasector is een grootafnemer van de topmodel-len, vandaar dat we met de Nederlandse importeurs op pad mochten om alvast nieuws te rapen gedurende het jaarlijkse Pressecamp. Tijdens deze Agritechnica-voorpremière zoomt Fendt in op de techniek: een Deutz-6,1-liter-zescilinder en

een traploze ML220 Vario-transmissie in de vier 800-model-len en een 7,8-liter-zescilinder - gekoppeld aan een ML260 Vario-bak - in de vijf 900-modellen. Bij die 900-modellen verdwijnt de 924 Vario en liefhebbers daarvan moeten ofwel naar een 927 of naar een sterk 800-model gaan kijken. Fendt kiest voor twee in serie geplaatste turbo’s in combinatie met een intercooler om meer vermogen te ontwikkelen en het brandstofverbruik verder te beteugelen. De motoroliekoeler is vergroot en bij de 900-modellen gebruikt Fendt een alumi-nium cilinderkop. Ook opvallend is de omkeerbare koelfan voor de motorkoeling. Daarmee kun je ook de motorruimte schoon blazen. Beide motoren voldoen aan de Stage IV-emissienorm en Fendt bereikt de lagere uitstoot door uitlaat-gasnabehandeling (SCR met AdBlue) in combinatie met een passief roetfi lter én uitlaatgasrecirculatie, maar zonder daar brandstof aan toe te voegen. Fendt vaart hiermee een eigen koers ten opzichte van de concurrenten John Deere (actief roetfi lter en SCR) en New Holland (actief SCR-systeem). De nieuwe zescilinders draaien nominaal op een lager toerental (2100 toeren) om zuiniger en schoner te kunnen werken. Vermogen en krachtEen andere belangrijkste aanpassing is het vervangen van de vaste hydrauliekpomp door een grotere, variabele pomp

46 grondig - oktober 2013

grondig - oktober 2013 47

die vraagafhankelijk olievermogen levert tot 206 liter per minuut. Dat scheelt brandstof, slijtage en warmteontwikke-ling. Vanaf model 933 vervangt Fendt de Vario-transmissie door een zwaarder uitgevoerde bak met een versterkt bin-nenhuis. Met behulp van het op de trekker geïntegreerde VarioGrip-bandenspanningsysteem (een optie) wordt het mogelijk om het vermogen nog beter op de bodem over te brengen. Fendt beweert dat het mogelijk moet zijn om bij een gelijkblijvend vermogen tot vijftien procent meer trek-kracht te ontwikkelen en daarmee zou de nieuwe 936 Vario dezelfde trekcapaciteiten hebben als trekkers met 29 kW (40 pk) meer motorvermogen. VarioGrip wordt bediend vanaf de VarioTronic en per as kunnen er twee standen worden ingesteld.

BlikverruimerOok nieuw is de doordachte X5-cabine, die is voorzien van alle moderne gemakken, zoals een thermostatische airco, het automatisch dimmen van de interieur- en dashboardverlich-ting, het 10,4-inch-led-beeldscherm van de Vario-terminal (‘smartphone-look’ met aanraakscherm), een hoorbare clignoteur en een luchtgeveerde stoel die - typisch Fendt - gebruik maakt van de compressor van de trekker, waardoor er geen lawaaiig luchtpompje in de cabine hoeft te worden geplaatst. Dat is niet alles, want de grote Fendts krijgen ook zogenaamde ‘coming home’-verlichting die na het uitstap-pen nog even blijft branden. Het koppelingspedaal wordt elektrisch ondersteund, er is een verbruiksmeter voor AdBlue in de cabine, de handrem laat zich horen bij het opstaan uit de stoel en bij de tankopening zit verlichting om in het don-ker niet te morsen. En dan is er nog een geweldige blikvan-ger. Of misschien beter te beschrijven als ‘blikverruimer’: de

frontwisser met een bereik van 300 graden. Op 60 graden na een rondje… Daarmee veeg je in één haal ook links- en rechts-onder de gelijmde voorruit schoon. Je kunt hem overigens ook instellen op 180 graden veegbereik. Natuurlijk zijn de nieuwe modellen herkenbaar door de nieuwe belijning van het plaatwerk, de cabine en door de BiHalogeen-verlichting. Qua uitrusting zijn de 800 en 900 Vario’s vanzelfsprekend op te tuigen met allerhande functionele opties, zoals met SectionControl (met 24 deelbreedtes), de VarioGuide-spoorvoering, het AgcoCommand-telemetriesysteem en het VarioDocPro-documentatiesysteem. De 900-modellen heb-ben standaard een ABS-remsysteem, op de 800-serie is dat een optie. Fendt spreekt voor alle nieuwe modellen over een rijsnelheid tot 60 kilometer per uur. Dat de nieuwe 800- en 900 Vario-trekkers op het verlanglijstje staan van loonwer-kers, lijdt geen twijfel. Dat weten ze in Duitsland ook, want men spreekt bij de 900 Vario over “Das Fahrzeug im Markt. Bestimmt bei Lohnunternehmen…”

Tekst: Michiel PouwelsFoto’s: CUMELA Communicatie, Fendt

Technische gegevens800-serie

Model 822 824 826 828

Netto motorvermogen 162 kW (220 pk) 176 kW (240 pk) 191 kW (260 pk) 206 kW (280 pk)

Max. koppel @ 1450 tpm 960 Nm 1054 Nm 1125 Nm 1217 Nm

Werkklaar gewicht 9370 kg 9370 kg 9520 kg 9520 kg

Banden voor 540/65R30 540/65R30 540/65R34 540/65R34

Banden achter 650/65R42 650/65R30 650/85R38 650/85R38

900-serie

Model 927 930 933 936 939

Netto motorvermogen 199 kW (270 pk) 221 kW (300 pk) 243 kW (330 pk) 265 kW (360 pk) 287 kW (390 pk)

Max. koppel (@ 1450 tpm 1128 Nm 1248 Nm 1350 Nm 1488 Nm 1538 Nm

Werkklaar gewicht 10.830 kg 10.830 kg 10.830 kg 10.900 kg 10.900 kg

Banden voor 600/65R34 600/65R34 600/65R34 600/70R34 600/70R34

Banden achter 650/85R38 650/85R38 710/70R42 710/75R42 710/75R42

De Fendt 939 Vario is het topmo-del uit de reeks. Met een motorvermogen van 287 kW (390 pk) en een koppel van 1538 Nm is het een echt werk- en transportpaard.

grondig - oktober 201348

ken

nism

ak

en

ook in hondengangDewa HW 50-tridem-silagewagen

Dewa werkt met starre tientons MAN-vracht-wagenassen. De as wordt via twee cilinders gedwongen gestuurd. De luchtgeremde assen worden aangedreven via een tussenas met twee onder het rijden inschakelbare snelheden van 2 en 6 km/u.

De bak is 8,50 meter lang en 2,65 meter breed. Het bovenste deel van het voorschot kan voor-over klappen. Dewa werkt standaard met drie bodemkettingen en drie doseerwalsen. Tot aan de doseerwalsen is de inhoud 50 kuub.

De regio Den Ham ligt in het laagste gebied van dat deel van Overijssel. In natte jaren staan daar delen van (maïs)velden onder water. Loonbedrijf Reimink in Den Ham kent de omstan-digheden en daarom reed het bedrijf altijd al met Terberg-6x6-vrachtwagens met een sila-geopbouw van circa 35 kuub. Als het in de maïsoogst echt nat werd, schakelde Reimink over op gronddumpers met opzetschotten. Je nam dan maar circa twintig kuub mee, maar de dumpers gingen langer door. Tot het moment dat de hakselaar voor op rupsen werd gezet. Toen waren die afvoercombinaties weer de beperkende factor. De keuze voor kippers had te grote gevolgen voor de verwerkingscapaciteit. Twee aanrijcombinaties in plaats van één waren er nodig om de aanvoertroepen voor te blijven. Het vaste motto bij Reimink is dat de capaciteit op de kuil wordt bepaald door het aantal vrachten en niet door de grootte van de vracht. En dus wilde Reimink grotere silagewagens voor minder vrachten en dus meer rust op de kuil, plus natuurlijk het economisch voordeel van minder transportbewegingen en minder eenheden, vooral bij de maïsoogst, waar percelen steeds verder op afstand liggen. Natuurlijk met aangedreven assen, om door natte maïspercelen te komen. In de speurtocht kwam Reimink bij Dewa terecht. De belangrijkste reden om voor Dewa te kiezen, is dat deze fabrikant met starre assen werkt die à la Ginaf gedwongen worden gestuurd. Volgens Reimink betekent dat minder onderhoud en minder kans op lekkages in vergelijking met fuseegestuurde assen. Reimink was ook gecharmeerd van de relatief korte bouw vanwege een bredere bak. Daarnaast wilde Dewa het verzoek om in hondengang te kunnen rijden wel realiseren. Reimink wilde dat per se, omdat boeren vanuit het mestver-leden met drieassers in hetzelfde trekkerspoor huiverig zijn voor insporing. Dewa loste dat op door twee assen (de voorste en de achterste) in hondengang te laten lopen en de mid-delste, niet-gestuurde as op te trekken. In hondengang kan de aandrijving dan niet worden ingeschakeld. Reimink ziet dat niet als een bezwaar, omdat gras niet zwaar laadt en de extra tractie niet nodig is. Reimink liet zelf een afdekzeil monteren en de wagen voorzien van een onderrijdbeveiliging, een achterbumper en de nodige ‘goed gezien’-voorzieningen. Het re-sultaat zijn twee unieke hondengang-silagewagens, waarmee dit jaar naar volle tevreden-heid is gewerkt.

Tekst: Gert VreemannFoto’s: Reimink, Vreemann

De middelste as wordt opgetrokken bij in honden-gang rijden. De rijaandrijving kan dan niet worden benut. De assen zijn hydraulisch-pneumatisch ge-veerd opgehangen, inclusief scheefstandregeling. Volledige hondengang is desgewenst leverbaar.

De besturing en de gehele bediening zijn elektro-hydraulisch uitgevoerd. Dat geeft een ranke dissel. De hydropneumatisch geveerde disselcilinders hebben een grote hydraulische uitslag om steile overrijdkuilen te kunnen nemen.

Veiligheid voorop, dus liet Reimink een ste-vige onderrijdbumper monteren, evenals een Duteweerd-afdekscherm. Hij liet de silagewagen voorzien van goede verlichting, inclusief knippe-rende signaallampen boven aan de achterklep.

49grondig - oktober 2013

www.lely.com innovators in agriculture

HARVEST RESULTS.

Altijd het perfecte zwad

SNEL EN EFFICIËNT HARKEN De Hibiscus 915 CD Vario zorgt voor een goed afgelegd zwad met de juiste vorm en breedte. Een goed zwad bepaalt immers de capaciteit voor de balenpers, opraapwagen of hakselaar. Goed en effi ciënt harken is direct merkbaar in uw portemonnee!

Interesse? Kijk voor een dealer in de buurt opwww.lely.com of mail naar [email protected]

FS-Hibiscus-NL13144-advertentie Grondig236x303-TL.indd 1 24-Sep-13 15:39:27

Call the experts© voor zeer productieve wielladers.

Nieuwe Komatsu WA380-7 – Hoge productiviteit, lage kostenDe nieuwe Komatsu WA380-7 wiellader wordt aangedreven door de nieuwe Komatsu-dieselmotor die voldoet aan de

EU Stage IIIB emissie-eisen. De nieuwe motortechnologie van Komatsu biedt meer vermogen, met een uitzonderlijk laag

brandstofverbruik. Dankzij een vernieuwde intelligente aandrijflijn en de verbeterde lock-up functie van de oversized

koppelomvormer biedt de WA380-7 topproductiviteit en indrukwekkende rijsnelheden, zelfs op steile hellingen.

Daarnaast is de WA380-7 de perfecte machine voor Load & Carry werkzaamheden of het laden in V-vorm. Een ruime

cabine, perfect zicht, laag geluidsniveau en een achteruitrijcamera. Om maximale productiviteit te realiseren combineert

de Komatsu WA380-7 veiligheid en ergonomie (standaard met een volledig luchtgeveerde stoel inclusief geïntegreerde

joystickconsole) met een ongekend niveau van comfort.

komatsu_WA380-7_v2_297x230nl_new.indd 1 17.09.2013 11:08:36

52 grondig - oktober 2013

de trein dendert doorTawi 300 Inliner-wikkelaar voor alle maten balen is verkooprijp

Gebr. Knoll heeft het afgelopen jaar zijn Tawi 300-wikkelaar voor achter de grootpakpers doorontwik-

keld. Deze is nu geschikt voor alle maten vierkante balen tot 1,20 meter lengte. Op de demo van Knoll

in Rouveen bleek dat deze trein doordendert. Los van een paar schoonheidsfoutjes een fenomeen om

over na te denken.

Natuurlijk had Knoll de Tawi 300-wikkelaar als prototype al vorig jaar vóór AgroTechniek Holland voorgesteld. Deze eerste versie was geschikt voor de kleinere balenmaten 80/90 centimeter. We zijn nu een jaar verder en tijdens de demo van Knoll in Rouveen zagen we de tweede generatie aan het werk. Dit betreft nu wel de definitieve uitvoering, zoals Knoll hem vanaf nu (voor komend seizoen) op de markt zet. Knoll heeft veel kleine modificaties doorgevoerd om het concept te laten rijpen. De belangrijkste wijziging is dat de wikkelaar nu geschikt is voor grootpakper-sen met baalmaten tot 120 centimeter. Daarom toonde Knoll de wikkelaar in combinatie met een Massey Ferguson 2160-pers met baalmaat 120/70 centimeter, niet de gemakkelijkste maat om te wikkelen. Knoll heeft ten opzichte van het prototype de wikkelaar wat breder gemaakt, maar wel zodanig dat hij op 550/45-22.5-banden binnen de drie meter breedte blijft. De totale lengte blijft volgens Knoll met een flinke trekker ervoor net bin-nen de 18,60 meter.

Overname als troefVoor wie de Tawi nog niet kent: de machine wordt via een hulp-frame direct achter de grootpakpers gehangen. Dat hulpframe is aangebracht om het draaipunt tussen pers en wikkelaar te krijgen en de overgang van de baal via de tussentafel beter te regelen. Daarmee loopt de wikkelaar bijna spoorvolgend achter de pers aan. Hierin speelt ook mee dat Knoll een aanvaardbare disseldruk van circa honderd kilogram realiseerde om pers en wikkelaar zo rustig mogelijk te laten lopen. De tussentafel is de troef van Knoll. Tijdens het persen staat deze tafel in lijn met de pers (via stuurcilinders in bochten automatisch mee-draaiend). Als de geperste baal helemaal op deze 2,10 meter lange tussentafel ligt, zwenkt deze automatisch (mechanisch aangestuurd, elektrohydraulisch geregeld), zodat hij aansluit op de wikkeltafel. Deze overgave is op baallengte instelbaar gemaakt. De baal wordt dan in circa tien seconden (zwenken, overgave baal en terugzwen-ken) naar de wikkeltafel getransporteerd. De pers kan gewoon door-

techn

iek

grondig - oktober 2013 53

persen. Dat kleine stukje dat de baal in de pers naar achteren schuift, is geen probleem. Dankzij deze oplossing kan de pers non-stop doorpersen, ook in bochten. Wel moet je dan wel met een beetje beleid rijden, om te voorkomen dat een baal niet alsnog ‘uit de koers hobbelt’.

Extra zwaarDe wikkelaar is op zich een bekende, omdat Knoll deze al vanaf 2005 in stationaire uitvoering heeft draaien voor het wikkelen van maïsbalen. Hij heeft een eigen 33 kW (45 pk) Hatz-silent pack-krachtbron voor de aan-drijving van het eigen hydraulieksysteem van de wikkelaar. Knoll geeft aan dat de olie relatief koud blijft (tot 45 graden) ten opzichte van (vaak hete) trekkerolie. Deze powerpack kan vanaf de trekker worden in- en uitgeschakeld. De wikkelaar heeft een extra zwaar frame en stalen wikkelarmen om in het veld perssnelheden van 15 km/u en sneltransport met volle folierol-len aan te kunnen. Het gehele wikkelproces, van het moment dat de baal uit het perskanaal komt totdat de baal gewikkeld afrolt, duurt volgens Knoll circa veertig seconden. Dat geldt ook voor balen van 120/70 centi-meter met een lengte tot twee meter. Knoll claimt een capaciteit in het veld van circa 60 tot 80 balen per uur. Dat betekent dat de wikkelaar in principe sneller moet zijn dan de pers. De bediening van de wikkelaar is niet gekoppeld aan de bediening van de pers. De chauffeur bedient beide apart. Achter op de pers wordt standaard een camera aangebracht om de wikkelaar te volgen. De loonwerker kan het aanbouwframe zelf op maat aan de pers bevestigen, maar desgewenst regelt Knoll dat zelf. De fabrikant geeft aan dat de nieuwe Tawi 300 rond de € 65.000,- tot € 70.000,- zal gaan kosten.

Tekst & foto’s: Gert Vreemann

De tussentafel volgt bij wendingen en bochten automatisch de pers, totdat de baal geheel op de tussentafel ligt.

De Tawi heeft een eigen 33 kW (45 pk) Hatz-dieselmotor, die als silent pack-uitvoering is gemonteerd.

De zwaar uitgevoerde stalen wikkelarmen worden rechtstreeks aangedre-ven met wielmotoren.

De wikkelaar is met een tussenframe aan de pers gemonteerd. De opleg-druk is circa honderd kilogram.

54 grondig - oktober 2013

Graankwaliteitmonitor

Claas werkt heel hard aan de complete automatisering van de combine. Nagenoeg de laatste fase is de nieuwe monitor die de graankwaliteit be-oordeelt. Deze bestaat uit een camera die de graanstroom in beeld brengt, waarbij de computer razendsnel een analyse maakt van de korrels en ver-ontreinigingen. Op basis van de vorm berekent de computer hoeveel ge-broken korrels er zijn en hoeveel kaf en stro het monster bevat. De foto kan worden bekeken op de monitor in de cabine en dan kleurt de computer au-tomatisch de afwijkende korrels. Belangrijker is dat dit alles ook in grafieken zichtbaar is. Op basis daarvan kan de instelling worden aangepast. Uiteraard werkt Claas ook aan een systeem om dat automatisch te doen.

De komende Agritechnica van 12 tot 16 november in Hannover is weer groter. Inmiddels staat de teller op het ongelooflijke aantal van meer dan 2700 standhouders, waarvan 53 procent uit het bui-tenland komt. Bij elkaar vullen die standhouders ruim 41 hectare. Kortom, de wandelschoenen kunnen aan. Bedenk daarbij dat er twee jaar geleden 470.000 bezoekers kwamen en er nu nog meer worden verwacht en het is duidelijk dat het druk zal zijn. Op de lange termijn zou zelfs de 600.000 mogelijk moeten zijn, denkt de organisatie. Dat is wel een aantal waar de omgeving niet echt op berekend is. Maanden voor de beurs zijn nagenoeg alle hotels in een straal van 50 kilometer rond Hannover al volgeboekt. En dat terwijl de prijzen minimaal verdubbeld zijn. Wie toch enigszins in

de buurt wil slapen, doet er goed aan snel op zoek te gaan naar een hotel. Al moet je in de buurt dan wel zien als ongeveer honderd kilometer van Hannover. Anders is het een kwestie van vroeg op-staan en in één dag heen en weer. De tentoonstelling is het waard, want er staan weer veel verrassende machines. Op deze pagina’s vast een voorproefje van de meest bijzondere hoogstandjes van de ontwikkelaars. Volgende maand een uitgebreid overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Tekst: Toon van der StokFoto’s: fabrikanten

Halve ploegsnee

Wat kun je bij ploegen nog ver-nieuwen, zou je je kunnen afvra-gen. Rabe denkt echt iets nieuws gevonden te heb-ben. De fabrikant heeft bedacht een kleine schaar ach-terop te monteren die slechts een halve hoogte ploegt. Hierdoor ontstaat een brede ploegvoor waardoor het mogelijk is om met brede banden door de voor te rijden. Een interessante gedachte, die het waard is om getest te worden. Op Oudenaerden viel het resultaat nog niet mee.

de eerste hoogstandjesAgritechnica weer het podium voor verrassende ontwikkelingen

Al vanaf de zomer presenteren bedrijven hun belangrijkste noviteiten voor de komende Agritechnica. Daar zitten

heel veel door ontwikkelingen tussen, maar ook bijzondere vondsten. Afgelopen maand lieten ruim zestig fabri-

kanten al zien wat ons te wachten staat. In dit nummer vast een overzicht van de nu bekende meest opvallende

hoogstandjes van de ontwikkelaars.

Slim en zuinig

Net als Grimme werkt Rauch samen met John Deere aan de ideale trekker-werktuigcombinatie. De fabrikant, die ook al de elektrische strooier voor John Deere maakte (een project dat ook nog loopt), heeft nu een strooicomputer die direct de oliepomp stuurt. Het be-tekent dat niet de oliestroom op de strooier wordt gesmoord als het toerental van de strooischijf omlaag moet, maar dat het toe-rental van de oliepomp van de trekker wordt verlaagd. Het effect is brandstofbesparing en een lagere belasting van het systeem. Een ontwikkeling die ongetwijfeld nog veel alternatieven zal opleveren.

Welcome to a neW era of productivity.discover the 9 Series at agritechnica 2013.

deutz-fahr.comDEUTZ-FAHR is a brand of

grondig - oktober 2013 55

Weer de grootste band

Natuurlijk is er ook weer veel letterlijk groot nieuws. Zoals bij Michelin, waar opnieuw een band met een grotere diameter op het toneel komt. De Michelin Axiobib RCI IF 900/65 R46 heeft een diameter van 2,32 meter en kan krach-ten van meer dan 294 kW (400 pk) overbrengen op de grond. De band moet maximale trekkracht combineren met een lage bodemdruk. Minimaal twee trekkerfabrikanten zullen de band op hun topmodellen monteren tijdens de Agritechnica. Welke dat zijn, wilde Michelin nog niet vertellen. Voor de Franse bandenfabrikant eindigt het hier in elk geval niet, werd nu al aangekondigd. Nog grotere types zitten al in de pijplijn.

Rooier stuurt trekker

Twee fabrikanten borduren voort op de uitdaging die John Deere bij de werktuigfabrikanten heeft neergelegd. Het gaat om een nauwe integratie van trekker en werktuig, waarbij het werk-tuig de trekker direct stuurt. Dat kan letterlijk zijn op het stuur, maar ook op bijvoorbeeld snelheid en hydrauliek. Bij Grimme is een rooier gemaakt die boven de rooimat een taster heeft om de trekker in het spoor te houden. Er is echter ook een meetunit die bepaalt in hoeverre de capaciteit volledig wordt benut. Die kan rechtstreeks de snelheid aanpassen.

Setje slijpschijven

Pöttinger verraste twee jaar geleden met een automatisch slijpsys-teem voor de messen in een pickup, maar de oplossing waarmee Krone nu komt, mag er ook zijn. Waar Pöttinger met één slijpunit alle messen afgaat, heeft Krone nu een complete slijpset achter de pickup. De snijunit moet wel naar buiten worden geklapt, om brand onder de wagen te voorkomen, maar dan is het ook mogelijk om de messen in vier minuten te slijpen. Daarbij kan de unit de messen door iets om te zetten ook vanaf twee kanten slijpen. Een mooie vinding, die slijpen en dus energiezuinig werken een stuk gemakkelijker maakt.

Twee nieuwe series

Wie zich vorig jaar heeft aangemeld als volger van het 440 pk-project van Deutz-Fahr zal niet verbaasd zijn dat de fabrikant nu heeft aangekondigd dat op de Agritechnica een 11-serie wordt gepresenteerd met drie modellen met vermogens tot 324 kW (440 pk) en met een ZF CVT-bak. De praktijk is nog wel wat verder weg, want het wordt zeker 2015 voor de eerste modellen worden uitgeleverd. Meer details en beelden komen ook pas in Hannover.Een klein silhouet wilde Deutz-Fahr wel laten zien van de 9-serie, de serie die tussen de 7-serie en de nieuwe 11-serie komt, met vermogens van 213 tot 287 kW (290 tot 390 pk). Ook hiervan nog geen details, behalve dat er een traploze ZF-transmissie in zit. Hoe dan ook zal Deutz-Fahr veel bezoekers naar zijn stand weten te lokken, want het is nog niet vaak gebeurd dat een fabrikant op een beurs twee nieuwe series presenteert.

Elektrisch aangedreven as

Bij het denken over het gebruik van elektrische aandrijving achter een trekker kwam Fliegl tot een aardige gedachte. Ook al zijn er nog nauwelijks trekkers met een elektrische aansluiting, het idee om met een elektromotor te zorgen voor een aangedreven as sprak Fliegl wel aan. Daarom besloot het bedrijf een kleine generator direct op de aftakas te monteren. Het voordeel van elektra is dat een kabel voldoende is om met behulp van een elektromotor de as-sen aan te drijven. Dat levert een behoorlijk voorloop op met bijbehorende aandrijving. Boven de vijf kilometer per uur wordt het systeem automatisch uitgeschakeld. Het is een systeem dat aanslaat, want de eerste vijf wagens zijn al uitgeleverd.

techn

iek

56 grondig - oktober 2013

ploegen blijftAmazone-nieuws gepresenteerd bij BBG in Leipzig

Tijdens de presentatie van de noviteiten voor de Agritechnica behandelde Amazone ook de resulta-

ten van zijn praktijkproeven. De belangrijke conclusie in Leipzig was dat de ploeg ondanks de finan-

cieel betere resultaten van directzaaimethoden nog steeds onvervangbaar is. Dat sluit dan naadloos

aan bij het grote Agritechnica-nieuws bij Amazone: de nieuwe ploeg.

Leuke voorzet voor het promoten van de nieuwe Amazone Cayron-ploegen vormt het meerjarige praktijkonderzoek op de Molkereischlag, direct naast de Amazone BBG-fabriek in Leipzig. Op dit veertig hectare grote bedrijf is nu twaalf jaar lang praktijkonderzoek gedaan naar de resultaten van direct-zaaimethoden in vergelijking met conventioneel ploegen in graangewassen (tarwe, gerst). Het gaat dan om ploegen op 25 centimeter diepte tegenover directzaaibewerkingen met de Amazone Centaur op 22 of 15 centimeter en extensiever met de Amazone Catros op 8 centimeter diepte. Uit dat on-derzoek blijkt dat ploegen het beste scoort in veldopkomst (tien procent hoger dan de andere drie methoden), maar dat de uiteindelijke gewasopbrengsten nauwelijks verschil-len. Tussen ploegen en direct zaaien met 22 en 8 centimeter diepe grondbewerking zit geen noemenswaardig verschil in opbrengst. Alleen het direct zaaien in combinatie met een vijftien centimeter diepe bodembewerking scoort een circa vijf procent hogere gewasopbrengst. In kosten is ploegen duurder en dus scoort ploegen het laagste saldo (€ 388,- per hectare) ten opzichte van conserverende (niet-kerende) grondbewerking. Conserverende grondbewerking met een 15 centimeter diepe grondbewerking scoort het hoogste sal-

do: € 481,- per hectare. Hier volgt meteen de genuanceerde opmerking dat de Molkereischlag in de vruchtwisseling voor hoog salderende gewassen als aardappelen en bieten toch ploegt. Amazone benadrukt dat er meer redenen zijn om (af en toe) te ploegen. Denk aan onkruidbeheersing (ook onge-wenste opkomst van graanverlies), bestrijding van ziekten (fusarium) en een betere waterdoorlaat in natte seizoenen. In het verlengde hiervan zijn relativerende opmerkingen gemaakt over strip till, iets wat Amazone nu samen met Vogelsang ook oppakt. Amazone ziet voor noordelijker ge-bieden wel mogelijkheden voor strip till, maar denk dan aan een combinatie met een volledige ondiepe grondbewerking van de bovenste laag om onkruiden en ziekten te bestrijden. De uitgebreide resultaten van diverse praktijkproeven zijn op de website van Amazone te vinden. Deze conclusies sluiten goed aan de strategisch belangrijke zet van Amazone om een ploeg in het productpakket op te nemen. Naast deze ploeg presenteerde Amazone nog een aantal belangrijke an-dere noviteiten. Even kort in woord en beeld de belangrijkste zaken.

Tekst & foto’s: Gert Vreemann

grondig - oktober 2013 57

Strip till en Catros

Samen met Vogelsang toonde Amazone deze strip till-combinatie, die door Vogelsang wordt geproduceerd. Voor de Catros-schijveneg pre-senteert Amazone een Pro-pakket voor het uitrijden van mest. Het betreft enerzijds betere lagerafdichtingen te-gen de inwerking van mest en anderzijds een

modulair opbouwframe, dat samen met Vogelsang is ontwikkeld, voor de mon-tage van een Vogelsang-verdeler en injectiepijpen. Deze komen direct voor de schijveneg, zodat de mest goed wordt ingewerkt.

Speciale zaaiwielen en GPS-switch

Belangrijk is de introductie van een GPS-switch op de EDX-precisiezaaimachines om op GPS de kopeinden en geren precies af te zaaien. Bij de zaaimachines lanceert Amazone de nieuwe getrokken Cirrus 3003-zaaicombinatie in uitvoe-ringen van 3,00, 3,50, 4,00 en 6,00 meter breed. Hij is voor een getrokken zaaimachine relatief compact gebouwd en heeft een 3000 liter grote zaadtank. Opvallende noviteit is deze nieuwe Amazone Matrix (Alliance) radiaalband, die pre-cies in de zaairijen bij 12,5 en 16,6 centimeter aandrukt.

Grotere Pantera

Amazone heeft de zelfrijden-de Pantera-spuit geüpdatet naar Pantera 4502. Die is nu leverbaar in echte 50 km/u-uitvoering met 160 kW (218 pk) Deutz-motor. Hij heeft een 4500-litertank gekregen. De nu luchtgeveerde cabine voldoet nu aan de zwaarste cabinefilter-eisen (Categorie 4) en het onderstel is flink aangepakt. Voor hoge gewassen is er nu hoogteverstel-ling van 1,25 tot 1,70 meter en er is een variant met een spoorbreedte van 3,00 meter. Standaard is het spoorbreedte-verstelbereik (1,80 tot 2,40 meter) nog wat beperkt. Vanaf 2014 komt er een variant die van 2,40 tot 3,00 meter spoorbreedte gaat.

Cayron-ploeg komt

De nieuwe gedragen wentelploeg van Amazone, de Cayron 200, was nog niet in actie te zien. In eerste instantie gaat het om vijf- en zesscharige modellen met traploos verstelbare werkbreedte van 30 tot 55 centimeter en een afstand van 100 centimeter tussen de ploeglichamen. Met negentien verworven patenten claimt Amazone in de aloude ploegwe-reld toch noviteiten te brengen. Enkele belangrijke daarvan zijn het met 710-banden kunnen ploegen, het in het mid-den mechanisch afsteunen van de ploeglichamen, een ex-tra zware kop met kabeldoorlaat, een automatische eerste voorbreedteaanpassing bij breedteverstelling, een verende heflat voor transport en een slim verstellend steunwiel voor de overgang tussen veld en transport.

UX 11200 met gewichtsoverdracht

De UX 11200 heeft nu een tractieverstelling gekregen via meer druk op de achter-ste en minder op de voorste as van het hydropneumatische onderstel. Hiermee kan een ton meer oplegdruk worden gecreëerd. Verder is de pompenregeling

intelligenter, met onder an-dere een automatisch lager toerental bij transport. Er is ook een High Flow-versie le-verbaar (1000 tot 2000 liter per hectare) voor bijvoor-beeld groenteteelt. Op alle getrokken spuiten komt de optie Autotrail, waarbij de wielen bij zijwaarts driften automatisch tegensturen. Een vanuit de cabine ver-stelbare vierlingdop is nu ook leverbaar.

RoboFlail radiografi schbestuurbare maaimachinesRoboFlail radiografi schRoboFlail radiografi schbestuurbare maaimachinesbestuurbare maaimachines

www.wimvanbreda.nl

Groenekan T. 0346 25 96 00 | Zwolle T. 0529 46 94 00 | www.veldhuizen.eu | [email protected]

Iveco Trakker AD380T45 WSG 6x6 330 KW* vangmuilkoppeling ø 50 mm* A/S tronic + distributie PTO* totaalgewicht op kenteken 33,3T (optie 34,5T)* kilometerstand: 1.500 km Prijs: € 94.000,=

Hovertrack 46-44 324 KW BV-NN-99* vangmuilkoppeling ø 50 mm* A/S tronic + distributie PTO * totaalgewicht op kenteken 46 T* kilometerstand: ± 36.000 km, bouwjaar 2009 Prijs: € 82.000,=

TE KOOP BIJ

gebruiktGrondig.indd 1 17-9-2013 12:59:04

GRONDIG - Oktober 2013 59

vernieuwend oprapenVicon neemt de opraapwagen fors onder handen

De Rotex 800-opraapwagen van Vicon heeft een forse update gehad. Na de overname van

de productierechten van Veenhuis zijn de ontwerpers van Kverneland/Vicon flink aan de

slag gegaan. Het resulteert in een nieuw model, met een aantal mooie eigen kenmerken.

Van een afstand lijkt de opraapwagen in Vicon-uitvoering niet veel veranderd. Wie de details gaat bekijken, ziet ech-ter veel vernieuwingen. Het begint bij een nieuwe dissel, die de wagen korter bij de trekker brengt en zorgt voor een maximale oplegdruk van vier ton. Opvallend is de pickup. Deze heeft als eerste een hydrau-lische aandrijving. Het voordeel is dat de invoersnelheid veel gemakkelijker is aan te passen aan de omstandighe-den. Zo kan de pickup in kort najaarsgras gemakkelijk op een hoger toerental draaien om bij hoge rijsnelheden het gras weg te werken. Dankzij de hydraulische aandrijving is het mogelijk om de pickup in het midden op te han-gen. Vicon meent dat dit een betere bodemaanpassing tot gevolg heeft. In de pickup zelf zijn de tanden geward geplaatst. Het idee is dat door de tanden niet in lijn te plaatsen de opraapkwaliteit verbetert en de belasting op de aandrijving vermindert. De volgende vernieuwing is te vinden in de invoerwals. De tanden zijn niet langer gego-ten, maar de hele constructie is geschroefd. Dit heeft als voordeel dat bij het oprapen van grote stenen of andere brokken metaal die schade veroorzaken het veel eenvou-diger is om tanden te vervangen.Het voorkomen van beschadigingen en het eenvoudiger verwisselen van messen waren uitgangspunten bij het ont-werp van de nieuwe messenbalk. De messen worden door een veerconstructie op hun plaats gehouden. Het mooie aan dit ontwerp is dat de messen in werkstand feitelijk vast bevestigd zijn. Pas wanneer een steen of iets derge-lijks door de invoer gaat, knikt de spiraalveer als een soort elleboog naar buiten. Dan kost het relatief weinig kracht meer om deze ver naar buiten te duwen. Zodra het obsta-kel is gepasseerd, klapt het mes dankzij de spiraalveer op het draaipunt automatisch weer terug. In deze constructie is elk mes individueel beveiligd. Verwisselen is echter een-voudig door de balk op het vaste draaipunt te verwijderen, waarna de messen eruit kunnen worden gepakt.Een laatste opvallende aanpassing is het nieuwe onderstel. Gekozen is voor een boogie-onderstel waarbij het trekpunt onder het hart van het wiel ligt. Het gevolg is dat de trek-kracht altijd opwaarts is gericht. Het onderstel is gedwon-gen gestuurd en via de eigen terminal is er een standaard-programma voor het elektrisch uitlijnen. De Rotex 800 is een loonwerkersuitvoering en heeft vol-gens de DIN-norm een inhoud van 42 kubieke meter. Hij is vanaf volgend jaar leverbaar.

Onderstel met het trekpunt onder het hart van het wiel.

De invoerwals met geschroefde tanden en de pickup met geward geplaatste tanden.

Veer in vaste toestand.

Weggeklapt mes.

techn

iek

60 grondig - oktober 2013

back to the futureNieuwe John Deere 7R-serie voorgesteld

Onder het motto ‘Terug naar de toekomst’ ontwikkelde John Deere de nieuwe intelligente e23-full-

powershift voor de 7R- en 8R-trekkers. De fabrikant ziet het als een logische ontwikkelingsstap in de

speurtocht naar meer efficiëntie. We stapten even in de nieuwe 7290R om het nieuws te ervaren.

Natuurlijk heeft de nieuweling een nieuwe styling met een wat agressievere neus, maar in grote lijnen is het weer een echte 7000R. Daarin zit niet de verrassing. Tijdens het instappen zien we al de ‘Diesel only’-tankdop. Geen AdBlue dus! Dat komt doordat John Deere voor de 7R- en 8R-serie bij de motoren ‘flext’. Dat wil zeggen de fabrikant gebruik maakt van de rege-ling om na 1 januari 2014 (de ingangsdatum van Stage IV voor zware motoren) de voorraad Stage IIIb-motoren nog zeker twee jaar te kunnen blijven inbouwen. Op één type na dan, de nieuwe 7310R. Het nieuwe topmodel in de serie met 228 kW (310 pk) plus 22 kW (30 pk) boost op aftakas en transport krijgt wel een Stage IV-motor met een SCR-unit (AdBlue). De 7290R die wij reden, heeft 213 kW (290 pk) en 16 kW (22 pk) IPM-boost. Daarmee komt de serie uit op zes modellen van 154 tot 228 kW (210 tot 310 pk). De kleinste twee modellen (7210R en 7230R) hebben de bekende 6,8-litermotor, de vier zwaardere modellen (7250R, 7270R, 7290R en 7310R) hebben de bekende 9,0-litermotor.

De cabine is op details aangepast. Er is dikker gelaagd glas ge-monteerd om het geluid nog eens twee decibel naar beneden te krijgen. Linksonder bij de stoel zit nu een echte koelbox, waar je je boterhamtrommel plus een paar flessen drinken goed in kwijt kunt. De stoel heeft zelf een langere rugleuning en kan nu (voor veel achteruitkijkwerk) veertig graden worden gedraaid. De armleuning is vernieuwd, maar is toch wel weer heel her-kenbaar 7R. Nieuw zijn een iPad- en/of telefoonhouder. Het scherm is ook vernieuwd. Het heeft nu een touchscreen waar je met touch- en strijkbewegingen à la iPad doorheen kunt ‘lo-pen’. En dan is er nog de nieuwe bediening van het handgas plus het pookje voor de nieuwe powershifttransmissie. In feite is dat de belangrijkste vernieuwing.

Als een varioJohn Deere is heel helder over de keuze om deze nieuwe e23-fullpowershiftbak met 23 versnellingen vooruit en elf achteruit te lanceren. Het management geeft aan dat het

grondig - oktober 2013 61

hier de trend in zowel de auto- als de truckbranche volgt. Die keren volgens John Deere ook terug van traploze naar meer mechanische schakeloplossingen om de efficiëntie te verhogen. John Deere ziet deze strategie bevestigd door de hoge acceptatiegraad van de DirectDrive-bak voor de 6R-serie uit Mannheim. John Deere geeft aan dat de nieuwe e23-powershiftbak uit Waterloo circa zes procent efficiënter is dan de eigen AutoPowr-CVT-oplossing. De CVT blijft wel (“De klant beslist.”), maar John Deere laat doorschemeren dat het verwacht dat een groter deel van de markt toch (weer) voor de e23 zal gaan kiezen. Dat komt mede doordat we het hier hebben over een trekker met fullpowershift die je rijdt alsof er een CVT in zit. Sterker nog, eigenlijk gebruik je het schakelpookje alleen voor de juiste settings. Verder kom je er niet aan, tenzij je in de manuele stand wil rijden.

Eigen settingsMet het draaiwieltje op de versnellingspook stel je de ge-wenste snelheid in. Je ziet dat op het schermpje in de rechter voorstijl. Daar stel je het snelheidsbereik van het hand- of voetgas in. Daarna rij je naar keuze op hand- of voetgas. De bak schakelt automatisch in snelheid en souplesse mo-tortoeren- en lastafhankelijk. Het motortoerental zoekt zijn eigen weg; eerst veel toeren en dan terugregelen, afhankelijk van de belasting. Met de kale trekker wordt bij 40 km/u het motortoerental tot zelfs onder de 1000 toeren teruggere-geld. De bak schakelt dan de bijpassende versnelling in. Er zijn twee snelheden vast te leggen, die je via twee oranje knopjes net achter de pook kunt activeren. We zijn met de (nu eindelijk) links onder het stuur geplaatste vooruit-achter-uithendel weggereden en hebben dit vernuft geprobeerd. De bak schakelt inderdaad bij een lege trekker bijna als een CVT. John Deere geeft stappen van circa vijftien procent op tussen alle 23 versnellingen, met uiteraard 50 km/u als maxi-mum (bij circa 1750 toeren). De fabrikant geeft aan dat deze bak onder maximale last altijd schakelt, maar dan uiteraard sneller en ‘harder’. Dat konden we niet proberen. In het veld hebben we op het handgas gereden. Dat gaat best. Leuk voor transport is dat daar ook een cruisecontrolfunctie op zit die via de drukknop onder bij de gashendel op te roepen is.Je benut de nieuwe transmissie pas volledig als je de juiste settings invoert. Via het scherm is te kiezen tussen de rijmodi Auto, Personal en Manual. Die laatste stand is eigenlijk niet nodig, of je moet graag zelf ouderwets willen fullpowershif-ten of een onervaren chauffeur op pad sturen. De Personal-mode is de meest interessante optie. In het scherm kun je daar je eigen settings vastzetten voor verschillende werk-zaamheden. Niet alleen F1, F2, R1 en R2, maar bijvoorbeeld

ook het toerenbereik van de motor, het toerenbereik bij au-tomatisch schakelen en het afwurgregelingsbereik voor afta-kaswerk. Wie die goed instelt, rijdt met deze bak alsof hij met een CVT rijdt. En dat is precies wat John Deere bedoelt met ‘back to the future’. ‘Back to’ voor de hogere efficiëntie van een schakelbak en ‘to the future’ voor de automatische mo-gelijkheden van CVT rijden. Toch zul je voor specifiek werk (met aftakaswerk) natuurlijk niet altijd de optimale snelheid kunnen rijden. Dat blijft en daarom is ook de CVT-variant nog steeds leverbaar. We zijn benieuwd hoe de markt gaat kiezen. U zult begrijpen dat de nieuw e23-fullpowershift beschikbaar komt voor de hele range van de 7R en 8R.

Tekst & foto’s: Gert Vreemann

Verrassend is dat de Stage IIIb-motoren nog twee jaar worden ‘geflext’, zodat John Deere kan blijven werken met ’diesel only’. De koeling is wel aangepast. Die is beter toegankelijk en de fan zit nu aan de binnenkant.

Bekende techniek, maar wel bredere en verder doorlopende spatborden. De trekker kent meer detailverbeteringen ten opzichte van zijn voorganger.

Het nieuwe zijpaneel met het nieuwe handgas en het kleine versnel-lingspookje dat je ei-genlijk alleen hoeft te gebruiken voor de juiste settings als je in Auto- of Personal-mode rijdt.

techn

iek

62 grondig - oktober 2013

mF wil trekkerklant aan de rode maaidorserMerkonafhankelijke precisielandbouw staat voorop bij Agco

“Fijn dat u rode machines rijdt, maar wij begrijpen dat u ook digitaal moet communiceren met

andere kleuren.” De presentatie van Agco’s visie op precisielandbouw was misschien wel het

meest opvallend tijdens de voorbeschouwing van Massey Ferguson op het nieuws voor 2014.

Tegelijkertijd wil het merk aan meer van zijn trekkerklanten maaidorsers verkopen.

Voorafgaand aan de Agritechnica en vooruitlopend op het nieuwe seizoen toonde Massey Ferguson traditiegetrouw zijn nieuwste producten in het veld. Op een grootlandbouwbedrijf in de buurt van het Duitse Weimar liet het merk onder andere zijn vernieuwde grote maaidorsers zien: de Centora 7382 met acht schudders en de Delta 9380 met hybride-dorssysteem. Beide combines hebben de nieuwe Skyline-cabine, die vorig jaar al werd geïntroduceerd op de Beta-serie. De graantank is gegroeid van 10.500 naar 12.500 liter en kan lossen met 120 liter per seconde. Opvallend is verder het nieuwe ‘nadorssysteem’, een soort mini-dorsmantel in de wand om de retourvijzel. Via de vijzel komen het graan en de kafresten bij een peddel, die het product met een slaande beweging terug over de graanpan verdeelt. Op die manier worden de zeven gelijkmatig belast. Voor de Delta hing een nieuwe maaitafel van 10,74 meter breed. Het opstaande deel van de vijzel is flink vergroot voor meer capaci-teit en biedt volgens MF veertig procent meer ruimte dan de con-currentie. Qua slimme software kregen de machines ook de nodige updates. Ze zijn voorbereid op het maken van opbrengstkaarten en mobiele dataoverdracht. Ook is voor de automatische bestu-ring geen aparte monitor meer nodig, omdat de GPS-functie kan draaien op de centrale terminal.

MF-rijderMF geeft gas als het gaat om het uitbreiden van zijn oogstpro-gramma. General manager van de oogstdivisie Francesco Quaranta kwam persoonlijk uit het Italiaanse Breganze gereisd om dat nog eens te benadrukken. Werden er in de voormalige Laverda-fabriek in 2004 nog 240 combines gebouwd, dit jaar waren dat er al 1200, waarvan 380 in MF-kleuren. Quaranta: “Agco heeft grote ambities op het gebied van oogsttechniek. Onder topman Richenhagen is een speciale vice-voorzitter aangesteld die verantwoordelijk is voor oogstmachines en nieuwe technologie. Dat laat zien hoeveel focus er is. In Breganze breiden we zodanig uit dat we in 2018 2000 maai-dorsers per jaar kunnen maken.” De mensen van MF staan voor de lastige taak om een betere positie te veroveren op een combinemarkt die al aardig verdeeld is. Het marktaandeel van MF ligt rond de vijf procent. “Ons doel is om van alle MF-trekkerklanten die met een ander merk maaidorser rijden minstens de helft ‘naar huis’ te brengen. Dat denken we te kun-nen op basis van kwaliteit en distributie”, aldus Quaranta. Ook in Nederland trekt MF er hard aan om er weer tussen te komen met maaidorsers. “De oude machines hebben een goed imago, maar helaas heeft MF in de jaren tachtig en negentig een poosje geen nieuwe modellen op de markt gebracht. Daardoor zijn andere mer-

grondig - oktober 2013 63

ken op de voorgrond getreden en die achterstand haal je niet zomaar in”, zegt productmanager Mark Roelofs van MechaTrac.

iPadHelemaal rood voor de ogen werd het op de persbijeenkomst niet. Als kleurrijke familie realiseert Agco zich maar al te goed hoe belangrijk mer-konafhankelijke communicatie is om optimaal te kunnen profi teren van nieuwe precisielandbouw- en datatechnologie. Speciaal hiervoor heeft Agco dit jaar het bedrijfsonderdeel Fuse Technology in het leven geroe-pen. Verantwoordelijk hiervoor is de Amerikaan Matt Rushing: “Informatie uit allerlei machines, apps en softwareprogramma’s moet zonder proble-men uit te wisselen zijn. Daar werken wij aan. Het is fi jn als klanten merkt-rouw zijn, maar diezelfde klant wil vaak niet aan één merk gebonden zijn. Iedereen heeft zijn eigen omstandigheden en banden met lokale leve-ranciers. De voorkeur van de klant moet daarom vooropstaan.”De ontwikkelingen in de technologie gaan zo snel en zijn zo duur dat trekker- en machinebouwers bovendien onmogelijk zelf alles kunnen ontwikkelen. Rushing geeft een blik in de toekomst: “Moet een partij als Agco wel geld en energie blijven steken in het ontwikkelen van zoiets als een monitor? Apple investeert miljoenen dollar per jaar in zijn iPad. Waarom zouden we dan straks niet elke chauff eur uitrusten met zijn ei-gen tablet?

Tekst & foto’s: Egbert JonkheerFoto’s: Mark Roelofs, Egbert Jonkheer

Een blik in de toekomst: niet langer een eigen monitor per machine, maar gewoon een losse iPad waarmee de machine te bedienen is. Dit is ook te zien bij John Deere..

Ook in groenVeel van het gepresenteerde in MF-rood wordt ook in het Fendt-groen gebouwd. In Nederland zullen beide leverbaar zijn, maar is MechaTrac verantwoordelijk voor de verkoop. De nadruk zal bij deze producten dan ook op MF liggen.

MF-verreikerVerreikers zijn niet nieuw voor MF, maar op de Nederlandse markt verschijnen ze komend jaar voor het eerst, zoals deze 9407S. Onder de kap van de door Bobcat gebouwde ma-chines ligt geen Perkins- of Sisu-motor, maar een Deutz-krachtbron.

Gemoderniseerde grootpakpersDe MF 2200-serie grootpakpersen zal vanaf komend seizoen de 2100-serie gaan vervangen. De machine is op meerdere punten ver-beterd. Een zwaarder vliegwiel in combinatie met een langere perska-mer moet zorgen voor steviger balen. Daarnaast is de van oorsprong Amerikaanse machine aangepast aan de eisen van de West-Europese klant. Zo is hij voorzien van een hydraulische steunpoot en automati-sche kettingsmering en biedt de telemet-rievoorziening op afstand zicht op het aantal balen in het veld, het gewicht en het vochtpercentage.

Aanvulling 5600-serieMet drie nieuwe modellen van 81, 88 en 96 kW (110, 120 en 130 pk) maakt Massey Ferguson zijn 5600-serie compleet. De trekkers zijn ontworpen voor voorladerwerk en ko-men standaard met schuine neus.

MF bouwt 400 pk trekkerMeer dan een tekening wilde MF nog niet laten zien, maar test-rijders rijden al rond op trekkers uit de nieuwe 8700-serie, die het merk op de Agritechnica zal introduceren. Het grootste model uit de serie wordt de 8737. Met een maximum ver-mogen van 294 kW (400 pk) is dat de grootste MF ooit.

RupsHet was een beetje haastwerk, met een losse rups direct op de as gemonteerd. Maar MF wilde graag duidelijk maken dat het merk vanaf komend sei-zoen zijn maaidorsers ook op rupsen levert. De Italiaanse firma Tidue maakt ze.

grondig - Juli 20126464 grondig - oktober 2013

“En hier zijn de deelnemers. Een applaus voor onze loonwerkers.” Iedereen die wel eens naar Boer zoekt Vrouw heeft gekeken - en wie heeft dat niet - zal er het enthousiaste stemgeluid van Yvon Jaspers bij kunnen denken, al jaren het gezicht van dit KRO-programma. Ze is echter ook een vakvrouw die zich laat inhuren om evenementen aan elkaar te praten. Dat doet ze met overtui-ging en inzet, want de dag voor de verkiezing belde ze uitgebreid met Peter Leendertse, de organisator van CLM, om het programma door te nemen, maar ook om zich in de problematiek te verdiepen. Dat is iets wat Johan van den Hout (SP), de gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant voor ecologie en handhaving, blijkbaar niet deed, want toen de jury bijeenkwam om de verkiezing door te spreken, ontbrak hij als juryvoorzitter. Verbazing bij Jaspers en de rest van het gezelschap. “Waar is de gedeputeerde?” Een uitspraak die later op de dag nog vaak werd herhaald.

Provinciaal projectDe bijeenkomst waar Van den Hout moest verschijnen, was de Verkiezing van de Beste Schoon Water Loonwerker van Brabant. Dit evenement werd georganiseerd in het kader van Schoon Water

voor Brabant, een door de provincie Noord-Brabant ge-organiseerd project

om de verontreiniging van het oppervlaktewater door bestrijdings-middelen te beperken. Om het project nog meer in de publiciteit te brengen, werd dit jaar besloten tot het organiseren van de verkiezing van de Beste Schoon Water Loonwerker van Brabant. Bewust voor loonwerkers, omdat zij in de gras- en maïsgebieden in Brabant, waar de kans op uitspoeling het grootst is, het meeste spuitwerk doen. In de eerste ronde moesten de deelnemers bij aanmelding een aan-tal vragen beantwoorden. Deze antwoorden werden door de jury beoordeeld, waarna een negental deelnemers ook een persoonlijk bedrijfsbezoek kreeg. Bij die gelegenheid werd gekeken hoe op het bedrijf met gewasbeschermingsmiddelen werd omgegaan, hoe de algemene bedrijfssituatie was en of er speciale voorzieningen wa-ren om te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen weglek-ken naar het milieu. Dit leidde tot een nieuwe rangorde, waarbij uiteindelijk vijf deelnemers werden genomineerd. Zij mochten op zaterdag 31 augustus direct met elkaar in de strijd tijdens de echte verkiezing op het terrein van Werktuigencoöperatie De Kempen in Middelbeers.De eerste ronde tijdens de verkiezing was de onkruidherken-ning. Daar bleken de zenuwen al een grote rol te spelen. Ondanks ontwapenende intermezzo’s van Yvon Jaspers, die direct één van onkruiden bleek te kennen en vond dat het zo’n mooi bloemetje was, klapten de deelnemers namelijk merkbaar dicht. Al sloeg Coen

Waar is de gedeputeerde?Frivole verkiezing Beste Schoon Water Loonwerker van Brabant zonder juryvoorzitter

Coen Bevelander is de winnaar van de verkiezing van de Beste Schoon Water Loonwerker van Brabant, een

provinciale verkiezing om extra aandacht te krijgen voor het project Schoon Water voor Brabant. Een mooi

initiatief, gepresenteerd door Yvon Jaspers (Boer zoekt Vrouw), met loonwerkers die hun nek uitstaken.

Alleen, waar was toch de juryvoorzitter van de opdrachtgever, de provincie Noord-Brabant?

ZiJWeg

en

grondig - oktober 2013 65

Bevelander zich er als eerste nog prima door. Hij herkende varkensgras, hane-poot, melde en de favoriet van Jaspers, ooievaarsbek. Niet slecht, bleek later, want alleen Peter van Beers van Van Beers Agro evenaarde zijn resultaat. De anderen waren zichtbaar nerveus en wisten plotseling de hanepoot of ooie-vaarsbek niet meer in hun herinnering tevoorschijn te roepen.

Spuiten in de praktijkGelukkig kregen ze een nieuwe kans bij het tweede onderdeel, het vullen en spuiten in de praktijk. Daar bleek dat ze zich goed hadden voorbereid. Bijna routineus werd door Twan van der Heijden een spuitoverall aangetrokken en een gelaatsmasker opgezet, al bleef het gevoel hangen dat dit niet hele-maal de dagelijkse praktijk was. Hij wist echter prima de instinker van de proef te omzeilen. Om het handelen in de praktijk te testen, stonden er namelijk twee verpakkingen Milagro: eentje met een liter en een vol fust. Wie het goed deed, pakte eerst de aangebroken verpakking, spoelde die en gooide die weg in de bak voor bedrijfsafval. Wie het fout deed, liet dat aangebroken fust staan en pakte omdat dit gemak-kelijk was alleen de volle verpakking.Zo waren er meer testpuntjes die wel eens werden gemist, zoals het schud-den van het fust voor gebruik. Hoewel het op de dop stond aangegeven, misten sommigen dit puntje. Zoals Marcel Verhoeven van Verhoeven

Gewasverzorging uit Erp. Na afloop was hij er nog verbaasd over. “Dat zijn toch zenuwen, want normaal weet je dat je Laudis, dat was de gefingeerde stof, moet schudden. Nu ben je met zoveel bezig, dat je het gewoon vergeet.”Na het vullen moesten de deelnemers op een gefingeerd maïsperceel nog een bespuiting doen, waarbij ze rekening moesten houden met de goede spuit-vrije zone en daarna handmatig een geer moesten spuiten. Dat viel niet mee, want allemaal werken ze in de prak-tijk met sectiegestuurde GPS-spuiten. Rob Meeuwissen van het gelijknamige spuitbedrijf uit Gastel bleek dat kunstje nog het best te beheersen. Hij kan in het donker nog recht rijden, merkte plaats-vervangend juryvoorzitter Jaap van Wenum van LTO Nederland op.

OnbereikbaarAlle elementen samen bepaalden uit-eindelijk wie de winnaar werd van de verkiezing. Na een rondje tellen, een juryoordeel en een beoordeling van de bedrijven mocht Yvon Jaspers weer een verkiezing afronden. Nog steeds zonder gedeputeerde, die niet alleen onvindbaar, maar ook onbereikbaar was. Voor Jaspers geen belemmering om ook hier een feestje van te maken. Met herkenbare woorden kwam het tot de afsluiting. “En de beste Schoon Water Loonwerker van Brabant is: Coen Bevelander!”

Tekst & foto’s: Toon van der Stok

Marcel Verhoeven probeert onder toeziend oog van Jaspers de juiste namen bij de onkruiden te vinden.

De supporters van Marcel Verhoeven vinden het vooral spannend.

Opperste concentratie bij Twan van der Heijden bij het instellen van de juiste hoeveelheden om zo nauwkeurig mogelijk te werken.

Rob Meeuwissen vergat door de zenuwen eerst het bijna lege fust te pakken. In het spuiten was hij echter zeer nauwkeurig.

Peter van Beers voert een extra controle uit op de juiste afstand bij de spuitvrije zone.

In de zomervakantie gaat werknemer Gerrit met zijn gezin op vakantie

in Zeeland. Op weg naar huis raakt hij met zijn gezin betrokken bij een

verkeersongeluk. Een achteroprijdende automobilist kijkt tegen de zon

in en ziet daardoor niet dat Gerrit remt. In eerste instantie lijken alle in-

zittenden er zonder kleerscheuren van af te zijn gekomen. In de dagen

na het ongeluk krijgt Gerrit echter steeds meer last van zijn nek en van

hoofdpijn. Hij laat zich daarom controleren bij de huisarts. Die stelt vast

dat Gerrit een whiplash heeft. Gerrit meldt zich ziek bij loonbedrijf De

Cumelaar.

Mevrouw Graafsma van De Cumelaar vraagt zich af of zij de kosten van

loondoorbetaling kan verhalen op de tegenpartij. Als de tegenpartij aan-

sprakelijkheid heeft erkend, kan inderdaad een groot gedeelte van de

kosten worden verhaald. Het gaat dan om het nettoloon en de eventu-

ele kosten om de re-integratie te versnellen. Waarom niet de bruto loon-

kosten? Dat heeft te maken met het ‘civiel plafond’. Dit is een wettelijke

beperking en houdt in dat een werkgever maximaal kan verhalen wat de

werknemer zelf zou kunnen verhalen op de aansprakelijke partij.

De verzuimverzekeraar van loonbedrijf De Cumelaar heeft er ook belang

bij dat de kosten van loondoorbetaling worden verhaald. De maatschap-

pij vraagt de benodigde stukken op bij mevrouw Graafsma en verhaalt

namens loonbedrijf De Cumelaar de kosten van de loondoorbetaling op

de tegenpartij van Gerrit. Hierdoor worden de uitkeringslasten beperkt

en wordt een eventuele premieverhoging voor het bedrijf voorkomen.

Voor het bedrijf toch nog een zonnig einde van een vakantie met een

voor de werknemer vervelende afl oop.

Sergio Patrone

medewerker inkomensverzekeringen CUMELA Verzekeringen

Verzuimkosten verhalen

uitsmijter

Lawaaidoofheid komt ongemerkt

Als je niet meer goed hoort, besef je pas hoe irritant dat is. Helaas is er dan niets meer aan te doen. Doofheid komt namelijk sluipend en ongemerkt. Voorkomen kan alleen door van jongs af aan gehoorbe-schermers te dragen wanneer dat nodig is. Als je bij werkzaamheden rond kijkt, is het bedroevend hoe weinig mensen dat werkelijk doen, terwijl dat wel verstandig zou zijn. Van werkgevers horen we dat ge-hoorbescherming wel wordt aangeboden of in de werkplaats hangt, maar dat er lang niet altijd gebruik van wordt gemaakt. Gelukkig zijn er ook veel mensen die wel verstandig werken!

Nu gehoorbescherming dragen, voorkomt lawaaidoofheid op latere leeftijd!

Net als de autogordel omdoen, is ge-hoorbescherming dragen een kwes-tie van gewoonte.

Bij de meeste mensen zorgt te veel lawaai voor vermoeidheid, concentratieverlies en hoofdpijn, met als gevolg prestatieverlies en een grotere kans op ongevallen. Op lange termijn ontstaat gehoorbeschadiging.

Wanneer gehoorbescherming dragen?Als een gesprek op één meter afstand van elkaar moeilijk is, kun je ervan uitgaan dat het geluidsniveau meer dan 80 decibel bedraagt. Bij 80 decibel of meer is het verstandig om gehoorbescherming te dragen.

Valkuil: ook als u in de buurt bent van een apparaat dat veel lawaai maakt, doet u er goed aan om gehoorbescherming te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een collega die aan het slijpen is in de werkplaats.

Bekijk ook eens onze toolbox of de arbocatalogus (www.agro-arbo.nl) over geluid.

Luister ook eens naar de Arbouw-jukebox via service.arbouw.nl/jukebox. Verschillende geluiden worden afge-speeld: eerst de werkelijke versie en daarna zoals iemand die lawaaidoof is die hoort.

Net als de autogordel omdoen, is ge-hoorbescherming dragen een kwes-

een grotere kans op ongevallen. Op lange termijn ontstaat gehoorbeschadiging.

Maak niet alle fouten zelf, geef je collega’s ook een kans

Vanaf 80 decibel is het verstandig gehoorbescherming te dragen en vanaf 85 decibel is het dragen van gehoorbescherming verplicht.

VERZEKERINGEN BV

Correspondentieadres:Postbus 1156 3860 BD NijkerkTel. (033) 247 49 60Fax (033) 247 49 61

Breng uw verzuimkosten omlaag!

Bezoekadres:Nijverheidsstraat 13 te NijkerkE-mail [email protected] www.cumelaverzekeringen.nlAFM vergunningsnummer 12004236

Voor specialisten in

groen, grond en infra

CUMELA Verzekeringen kent als geen ander de wereld van agra-risch loonwerk, grondverzet, in-fra- en cultuurtechnische werken. Doorgewinterd in de praktijk, wijs door schade en schande en uitste-kend op de hoogte van wetgeving en modern risicomanagement. Daarom is CUMELA Verzekeringen bij uitstek in staat om verzekeringen te ontwikkelen voor u en uw onderneming, uw mensen, middelen en materieel.

Meer weten? Bel (0)33 247 49 60 of mail naar [email protected] www.cumelaverzekeringen.nl

CUMELA Verzekeringen. Al uw belangen goed verzekerd!

Stap nu over

De voordelen van de CUMELA Verzuimverzekering

Ondersteuning door verzuimspecialisten

Arbodienstverlening en re-integratie prima geregeld

Terugdringen van verzuim

Pluspakket voor werknemers

Garantie voor de Poortwachtersverplichtingen

Een scherpe premie

Kortom: eenvoud zonder weerga

Mail naar [email protected] of bel 033 - 2474965 voor

een offerte. U zult merken dat onze topkwaliteit een

verrassend scherpe prijs heeft.

Kies voor de beste verzuimverzekering in de cumelasector

Door een lager verzuim een � inke kostenbesparing

13-09 verzuimkosten omlaag 3.indd 1 24-9-2013 14:12:01

Eén van de sterke punten van de 6 en 7 serie TTV is zonder twijfel de nieuwe MaxiVision cabine. Met de MaxiVision cabine worden nieuwe normen op het gebied van ergonomie, comfort en functionaliteit geïntroduceerd. • Luchtgeveerde stoel op lage frequentie en automatische

positionering• Automatische klimaatbeheersing• Geluidsarme cabine: minder dan 72dB • Multifunctionele armleuning met alle bedieningen gegroepeerd• 12” touch screen iMonitor-2. Een innovatieve multimedia interface

(ISOBUS compitabel) voor de volledige bediening van alle operationele parameters. De iMonitor kan worden uitgerust met satelliet navigatie systeem Agrosky voor automatische begeleiding met een nauwkeurigheid tot 2 cm.

Ontdek nu de Agrotron 6 en 7 serie bij uw DEUTZ�FAHR dealer!

De DEUTZ-FAHR 6 en 7 serie TTV uitgerust met de MaxiVision cabine.Een moderne, aangename en effi ciënte werkomgeving.

deutz-fahr.comDEUTZ-FAHR is een merk van

DEUTZ-FAHRLUBRICANTS

Het gebruik van originele smeer- en koelmiddelen wordt aanbevolen.

MaxiVision S7 adv 230x297 NL.indd 1 19/09/13 14.17