Grondig 12 - 2014

84
vakblad voor specialisten in groen, grond en infra 12 - KERSTSPECIAL “VOL VERTROUWEN” 54 - VICON VERRAST MET FASTBALER 56 - PRAKTIJKTEST CAT MINI 74 - UPDATE T-RIJBEWIJS 80 - SUCCESVOL INSCHRIJVEN December 2014 12

description

 

Transcript of Grondig 12 - 2014

Page 1: Grondig 12 - 2014

vakblad voor specialisten in groen, grond en infra

12 - KERSTSPECIAL “VOL VERTROUWEN” 54 - VICON VERRAST MET FASTBALER 56 - PRAKTIJKTEST CAT MINI 74 - UPDATE T-RIJBEWIJS 80 - SUCCESVOL INSCHRIJVEN

Dece

mbe

r 201

4 12

Page 2: Grondig 12 - 2014

JohnDeere.com

Met alles wat u nodig heeft om productiever te zijn: de ULTIMATE Edition van de trekkerseries 6R, 7R en 8R/8RT.

ULTIEME TREKKRACHTHoogwaardige PowerTech motoren voor een maximaal koppel

ULTIEM COMFORTOntspannen rijden in de stilste cabine op de markt(7230R, TÜV 2013)

ULTIEME CONTROLEIntuïtieve bediening via een touchscreen-display van 10 inch

ULTIEME KWALITEITBetrouwbaarheid bewezen in de meest veeleisende tests

ULTIEME SERVICELage service- en onderhoudskosten

Neem vandaag nog contact op met uw John Deere dealer om de ULTIMATE Edition te reserveren. Mia/Vamil beschikbaar. Vraag uw dealer welke modellen hiervoor in aanmerking komen.

* De fi nancieringsactie is geldig van 1 november 2014 t/m 31 januari 2015 voor nieuwe tractoren. De fi nancieringsinformatie is vrijblijvend, hieruit onstaan geen contractuele verplichtingen. Uitsluitend voor zakelijke klanten in Nederland. Fouten, aanvullingen, modifi catie en herroeping voorbehouden. Eventuele kosten die zouden kunnen ontstaan, zijn buiten beschouwing gelaten. Alle aanbiedingen zijn onder voorbehoud van acceptatie door John Deere Financial, ‘s-Hertogenbosch. John Deere Financial is een handelsnaam van BNP Paribas Leasing Solutions N.V.

GA VOOR ALL-INCLUSIVE

ULTIEMECONTROLE bij 5 jaar

financiering*

0,99%

Page 3: Grondig 12 - 2014

www.lely.com innovators in agriculture

HARVEST RESULTS.

Bespaar 1 liter per ha.

ENERGIEZUINIGE MAAIBALK De modulair opgebouwde maaibalk met centrale aandrijfas zorgt voor een beduidend lagere vermogensbehoefte. Onafhankelijk onderzoek toont een besparing van gemiddeld 1 liter per hectare aan.

Interesse? Kijk voor een dealer in de buurt opwww.lely.com of mail naar [email protected]

NL14125-FS-Splendimo-Bespaar 1L per ha-236x303-JDV.indd 1 12/2/2014 9:25:33 AM

Page 4: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 20144

December 2014

Redactie GrondigToon, Gert en Marijke

Vol vertrouwenJournalisten zijn net mensen. Als er iets te beleven is, zijn we er graag bij. En dus zoemden in Bologna de camera’s volop bij de onthulling van de kanariegele trekkers die u op de voorplaat ziet. Was het superspectaculair? Ja, omdat de Argo-groep een helder signaal afgaf dat ze vertrouwen heeft in de toekomst. En nee, omdat we al jaren op die CVT-trek-kers zaten te wachten. De Italiaans flamboyant onthulling, is dan mooi meegenomen. Het was voor ons een prachtig symbolisch beeld voor een bijzonder nummer van Gron-dig. Dit jaar hebben we een echte kerstspecial gemaakt, een nummer dat past in deze periode van het jaar, met extra tijd voor jezelf, tijd voor anderen en tijd om te lezen. Dus doen we het anders dan anders met een serie artikelen over de toekomst, bedoeld om verder te kijken. Soms met zaken die op korte termijn spelen, zoals de vraag welke cijfers de accountant komend jaar zal presenteren, maar ook met een blik in de verdere toekomst over waterstof voor de brandstofcelauto en - vooral - de verrassende buffer-mogelijkheid van water. En de afschaffing van het melkquotum en de komst van appara-tuur om continu en direct de gehalten van mest te meten. Plus de mensen van Valtra die vertellen hoe ze uitzoeken welk type trekker u overmorgen wilt.

Het mooie van al die ontwikkelingen is dat het gaat om mensen die daar vol vertrouwen aan werken. Voor grote ondernemingen is dat gesneden kost. Die hebben immers een hele afdeling onderzoek en ontwikkeling om het bedrijf ook over twee tot vijf jaar goed te laten presteren. Die ruimte is er bij ons met het hollen en stilstaan vaak onvoldoende. De kerstperiode is een prima tijd om even uit het dagelijkse ritme te stappen en verder te kijken. Met natuurlijk eerst extra tijd voor partner, familie en vrienden, om daarna tijd vrij te maken om de toekomst in gang te zetten. Trends, ontwikkelingen, klantgedrag. Lastig, want iedereen is op zoek naar die kip met dat gouden ei. Zo moeilijk en onderscheidend als McCormick hoeft het niet altijd te zijn. Het kan ook inspelen zijn op de veranderende wensen van de huidige klanten. Die zoektocht begint met het bezoeken van relaties en klanten om te evalueren en door te vragen. Met een aangename verrassing onder de arm, rond kerst en oud en nieuw best leuk om te doen. Wij wensen u toe dat u uw klanten het komend jaar aangenaam verrast. Daar schieten wij met plezier plaatjes van. Net als bij die McCormicks.

Prettige kerstdagen en vol vertrouwen op naar het nieuwe jaar!

REDACTIONEELColofon

Grondig is het vakblad, website en digitale nieuwsbrief voor de cumelasector, specialisten in groen, grond en infra. Grondig wordt uitgegeven door CUMELA Communicatie in opdracht van CUMELA Nederland. U kunt zich via grondig.com aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Grondig actueel.

Adres CUMELA NederlandPostbus 1156, 3860 BD Nijkerktel. (033) 247 49 00, fax (033) 247 49 01www.cumela.nl

CUMELA-infolijn(033) 247 49 99 / [email protected]

Grondig / CUMELA Communicatietel. (033) 247 49 50 / [email protected] / @Grondig

BladmanagerMichiel Pouwels

RedactieToon van der Stok (hoofdredacteur),Gert Vreemann, Marijke Dorresteijn,Ton Herbrink (eindredacteur)

VormgevingDe Drie Poorten

VoorplaatCUMELA Communicatie

AdvertentiewervingLisette Kerkhof, [email protected]

DrukSMGB, Doetinchem

AbonnementenEen abonnement op Grondig kan op elk moment ingaan en loopt na de eerste periode van kalenderjaar tot kalenderjaar. Een opzegging van het abonnement dient schriftelijk, vóór 1 november door ons ontvangen te zijn.

Kosten abonnementNederland € 85,- per jaar / Buitenland € 111,- per jaar.Collectieve abonnementen: op aanvraag

© Stichting CUMELA Communicatie, NijkerkHet geheel of gedeeltelijk overnemen van artikelen uit Grondig is toegestaan na toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade door onjuiste berichtgeving.

ISSN: 2210-3260

Lidmaatschap CUMELA NederlandLid worden? Vraag het gratis infopakket op via [email protected]. Wilt u het lidmaatschap van CUMELA Nederland beëindigen, dan dient u voor 1 oktober een schriftelijke opzegging te sturen naar het secretariaat van CUMELA Nederland te Nijkerk. Het lidmaatschap eindigt dan per 31 december van dat jaar. Bij opzegging na 1 oktober eindigt het lidmaatschap op 31 december van het volgende jaar.

Page 5: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 5

INHOUD

Ondernemen metmensen

Ondernemen metvaktechniek

Ondernemen metcumela

6 Bedrijf in Actie: Jan Hes9 Commentaar12 IJzersterk naar 201528 Valtra36 Kees Romijn, LTO Nederland41 Inspiratiedagen 2015

14 Rooimachinefabrikant Ropa18 Mestmeting20 Alternatieve brandstoff en32 Rainbow Truck Team46 Meer doen met minder brandstof48 Loonwerkersbeurs DeLuTa52 Grondig.com54 Non-stop-rondebalenpers Vicon56 Caterpillar 302.7D CR-minigraver59 Flingk Cable Digger

24 Zicht op goede cijfers53 CAO & Zo60 Economie61 In kort bestek64 Cumelaria65 Voorzitter: Jaap Uenk66 Provinciaal bestuur: Zeeland68 Cumela.nl69 Voorzitter: Corné Vinke70 Toolbox: functioneringsgesprek72 Sectorplan Agrarisch en Groen74 T-rijbewijs78 Gewasbescherming80 Succesvol inschrijven82 Uitsmijter

Grondig 1 ontvangt u vrijdag 23 januari!

Page 6: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 20146

ondernemen met mensen BEDRIJF IN ACTIE

Page 7: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 7

Bijna kerstNauwlettend kijkt de trekkerchauffeur toe als Rob Hes de in-houd van de nieuwe hoogkipper lost. Nauwlettend, omdat de Beco Gigant 200-kipper krap aan de maat is. Er is nog even geen tijd geweest om de opzetschotten aan te passen. Het is bijna kerst. Jan Hes wil zijn planning graag halen en zo erg is dat beetje morsen niet. Rob Hes bedient vanuit de gloednieuwe Fendt 939 met volledige omkeerinrichting comfortabel de Ufkes 900-chipper met daar-achter de nieuwe 27-kuubs Jan Veenhuis-hoogkipper, die met de hydraulisch uitschuifbare mast tot 4,50 meter hoog kan lossen. Hij draait er net een paar dagen mee, maar aan zijn gezicht is te zien dat de gestelde verwachtingen worden waargemaakt. Cumelabedrijf Jan Hes uit Castricum is bij Egmond-Binnen bezig met het ontbossen van circa 6,5 hectare duinterrein van waterwinningsmaatschappij PWN. Jan Hes heeft de klus aangenomen en verhandelt zelf de houtstammen en de houtsnippers. Peter Hes geeft aan dat er bij dit werk uiter-aard een aantal spelregels horen. Een belangrijke is dat snip-perhout niet mag worden gelost in het terrein. De toegan-kelijkheid in het terrein is beperkt tot de door Hes met de bosfrees gefreesde rijpaden voor de chippercombinatie. Een bijrijdcombinatie kan er niet naast rijden. Vaste machinist Rob Hes lost langs het bospad stabiel dankzij stempelpoten. Het gechipte hout wordt direct naar het bedrijf in opslag gereden. In deze omstandigheden met een enkele bijrijdcombinatie gaat het om ongeveer 400 kuub tophout per dag. De Fendt 939 verbruikt op zo’n dag ongeveer 200 tot 250 liter diesel. Hes werkte hiervoor met een Vredo Trac met chipper in de fronthef en een bunker. De nieuwe combinatie is volgens hem zuiniger, stiller en smaller op de weg.Jan Hes geeft aan dat ze bewust hebben gekozen voor deze flexibele combinatie. De 27-kuubs Jan Veenhuis hangt in de trekhaak van de Ufkes-chipper, zodat de trekker, de chipper en de hoogkipper ook los kunnen worden ingezet. Hier kan dat nodig zijn in te krappe hoeken. Hes gaat de hooglosser ook voor andere werkzaamheden inzetten. Denk bijvoorbeeld aan maïs hakselen voor klanten die geen bijrijdcombinaties op het land willen. Verder spaart de bunkerchipper een trekker-kip-percombinatie uit. Deze combinatie is bij het transport snel en smal genoeg voor het chippen van bomen in stedelijk gebied. Even verderop legt Jan Hes junior met de sorteergrijper het tophout klaar voor de volgende ronde. Paden aanleggen en dan kan ook dit deel nog worden aangepakt voordat de com-binatie met kerstreces naar de De Vor Wintershow gaat. Des-gewenst met een mooi kersthoutje voor op het vuur.

TEKST & FOTO’S: Gert Vreemann

Page 8: Grondig 12 - 2014

20 ton drogestof in 2020 2015!

LG 30.248middenvroeg

22,2 ton ds/ha22.464 kVEM/ha

LG 30.224middenvroeg - vroeg

21,4 ton ds/ha21.736 kVEM/ha

NIEUW

bron: Rassenlijst / Rassenbulletin 2015 (CSAR) * t.o.v. gemiddelde

+ 800 kVEM/ha*

= 1.800 kg extra melk/ha

gratis oplader bij uw bestelling op www.massamais.nl

NOOIT MEER EENLEGE SMARTPHONE

UW WINST

Super verteerbare massamaïs die uw ruwvoerambities in 2015 al waar maakt!

Wij zijn klaar voor de toekomstBen en Wim van der Heijden, Bladel

GRATIS proefzak* van de nieuwe 211 of 218 bij je maïszaadbestelling!

Doe mee en kijk snel op:www.lganimalnutrition.nl

“Hogere melkopbrengsten en lagere voerkosten? Met LG 30.211 en LG 30.218, de meest voereffi ciënte maïs van Nederland, zijn we er klaar voor. De winst zit ‘m in de topverteerbaarheid van kolf én restplant. En dat zie je direct terug in de pens: extra VEM’s en energie voor aantoonbaar méér melk.”

* 12.500 korrels (1/4 eenheid)GRATISGRATIS

ZEER VROEG VROEG

Page 9: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 9

ondernemen met mensen

Kracht, passie en plezierBij het woord inspiratie krijgen de meeste

mensen een positief gevoel. Inspirerende mensen stralen kracht, passie en plezier uit.

Die brengen een sfeer met zich mee waardoor mensen in beweging komen, waardoor energie

ontstaat. Het is toch plezieriger vertoeven in een om-geving met mensen die in kansen en mogelijkheden denken

dan in een omgeving met doemdenkers.Als u altijd in dezelfde omgeving bent, is het goed er eens uit te zijn en geprik-keld te worden door anderen. Neem de rust en de ruimte om na te denken over wat voor u en uw bedrijf belangrijk is. Tijd nemen om nieuwe energie op te doen, is soms nodig, zeker als we voor de dagelijkse werkzaamheden geen inspiratie meer vinden. Met als gevolg dat werken een last wordt. Het werk wordt dan routine, zonder uitdaging.

Om die routine te doorbreken, is het belangrijk om even weg te gaan uit de dagelijkse beslommeringen en te luisteren naar inleiders of collega’s. Hoe pak-ken zij zaken aan, hoe kijken zij naar de toekomst? Welke ontwikkelingen zijn er gaande en wat zou u daarmee willen en kunnen? Soms leidt inspiratie tot het stellen van nieuwe doelen voor uzelf. Waarvan gaat u bruisen en wie of wat raakt u echt? Wij zijn ervan overtuigd dat we u dit kunnen bieden op onze Inspiratiedagen op 13 en 14 januari in Ermelo, de nieuwe opzet van onze jaar-lijkse ledenvergadering. Dé plaats om inspiratie op te doen.

U kunt deelnemen aan diverse workshops, meegaan op een tweetal bedrijfs-bezoeken en horen waarom u nooit korting moet geven. En boven alles is er voldoende tijd om informeel met elkaar te praten en kennis te maken met col-lega’s uit andere provincies.

Weet u dat een inspirerende leider ook belangrijk is voor werknemers? Onder-zoek heeft aangetoond dat landelijk gezien slechts een beperkt deel van de werknemers bevlogen is in zijn baan. Werknemers willen geënthousiasmeerd worden, willen inspirerend leiderschap. Jonge werknemers hebben daaraan nog meer behoefte dan oudere mensen. Jonge mensen willen geen dingen doen waarvan ze niet gelukkig worden.

Inspiratie is dus niet alleen een energiebron voor uzelf, maar ook voor uw om-geving. Zou het niet geweldig zijn wanneer iedereen die aanwezig is geweest bij de Inspiratiedagen met bruisende ideeën naar huis gaat en vol enthousi-asme het jaar 2015 tegemoet ziet.

Wij vinden het fantastisch u te laten ervaren hoe ‘besmettelijk’ inspiratie is.

COMMENTAAR

Hannie Zweverink, algemeen directeur CUMELA Nederland

Page 10: Grondig 12 - 2014

Alliance biedt een ruim gamma stalen radiaalbanden aan voor gespecialiseerde bouw- en industriële machines. De belangrijkste banden in dit segment zijn de 506 & 528 Dual Master stalen radiaalband, 624 en de 550 MULTIUSE, 606 en 608. Deze banden zijn geschikt voor een ruim gamma machines en toepassingen. Deze wereldklasse banden werden ontworpen voor industriële tractoren, graaf- en laadmachines, skidsteer loaders, wheeled excavators, vorkliften voor zwaar terrein en veel meer. Meer dan 50 jaar aan innovatie en marktleider in ontwerp en productie van off- Highway banden zijn Alliance banden ontworpen om buitengewone prestaties te kunnen leveren in de meest uiteenlopende toepassingen, wat Alliance tot de beste keuze maakt.

528 DUAL MASTER506 DUAL MASTER 550 MULTIUSE624 RADIAL506 DUAL MASTER 528 DUAL MASTERStaalGraafmachine

StaalGraafmachine

StaalGraafmachine & compacte lader

Stalen bandMultipilaire machines

624 RADIAL

High performance Banden VoorBouw- & Industriële Machines

www.atgtire.com6 CONTINENTEN. MEER DAN 120 LANDEN. DE WERELDLEIDER IN OFF-HIGHWAY BANDEN.

[email protected]

Tire technology in motion

Page 11: Grondig 12 - 2014

Dé vakopleiding voor de infraMachinist Grond-, Water- en Wegenbouw

Monteur | Uitvoerder | Landmeter(allround) Vakman GWW | Straatmaker

Infra JA!OPENDAG31JAN2015

JA!

CEINTUURBAAN 2 | HARDERWIJK | [email protected]/SOMACollege

VAN 09.00 - 15.00 UUR

Kemperkennt keine Ketten.

Meer informatie:Fred van der Eijk +31 610 93 43 [email protected]

www.kemper-stadtlohn.de | Telefoon: +49 2563 88 3101

Verlaag de slijtagekosten

van uw voorzetstuk.

Gerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw [email protected] - www.gerlasco.nl - 0418 584163

Gerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw

ZEVENGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw

ZEVEN-Gerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw

ZEVEN Gerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw

ZEVEN- MENGENGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw

MENGEN-Gerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG HellouwGerlasco BV, Tinnegieter 3, 4174 LG Hellouw

MENGEN-VERKLEINENVERKLEINEN

GERLASCO BV GERLASCO BVVerhuur en verkoop van zeefbakken en breekbakken Verhuur en verkoop van zeefbakken en breekbakken

GERLASCO CRUSHER BUCKET

12-45ton

ALLU ZEEFBAK D-serie M-serie

4-55ton 50-160ton 2-27ton 30-90ton

Fractie: 15-100mm

Voor het uitzeven van zand/grond of het verkleinen/mengen van o.a. compost, klei/grond, kolen

Fractie: 20-100mm

Voor het op locatie verkleinen en/of verdichtbaar maken van o.a. puin, beton en steen.

Page 12: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

GRONDIG - December 201412

NETWERKEN NOG BETER BENUTTEN

IJzersterk naar 2015Het komend jaar zet de CUMELA Nederland rond het thema ‘IJzersterk naar morgen’ in op een nog betere belangenbehartiging,

het verbeteren van de bedrijfsvoering en de begeleiding van ondernemers en medewerkers. Wilt u weten waarmee en hoe?

Belangenbehartiging, advisering, kennisoverdracht en sector-profi lering horen tot de core business van een brancheorgani-satie. Nu bent u van ons niet zo gewend dat we onze missie en doelen zo algemeen en weids omschrijven. Dat past niet bij de cumelasector en gelukkig ook niet bij ons, want we willen de brancheorganisatie zijn die dicht bij u en de praktijk staat, een proactieve organisatie die met u optrekt en - liefst - een stapje vooruit loopt. Ambitieus, richtinggevend, maar ook realistisch en betrokken. Daarom delen we in het ‘kerstnummer’ van vakblad

Grondig graag met u wat we het komende jaar - vol verwachting - op het programma hebben, door de meest belangrijke alge-mene beleidspunten van de CUMELA-organisatie voor 2015 kort te belichten.

Sectorprofi leringMet het pakkende thema ‘IJzersterk naar morgen’ binden we de ijzersterke kernwaarden van cumelabedrijven (professioneel, in-novatief en deskundig) en ‘de blik vooruit’ aan allerlei activitei-ten. Om te beginnen onze CUMELA Inspiratiedagen op 13 en 14 en de provinciale contactdagen, maar ook een minimarkt over automatisering (april), trainingen en cursussen en begin 2016 de uitverkiezing van de Cumelaondernemer van het Jaar, die vol-gens de jury ‘IJzersterk naar morgen’ onderweg is.

Regionale belangenbehartigingVerkeerszaken, veiligheid, ruimtelijke ordening en milieu, scho-ling en sociale ontwikkelingen: als landelijk actieve belangenbe-hartiger is het noodzakelijk dat we goed en tijdig aangesloten zijn en blijven. Maar steeds meer politieke zaken, regelgeving en wetten worden ofwel in Brussel ofwel in de provincie of de gemeente besloten en uitgevoerd. Wij organiseren nu dat we met hulp van (bestuurs)leden en via hun netwerken sneller wor-den geïnformeerd, dat we eerder inspreken en ons geluid laten horen. Komend jaar gaan we in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel van start met de regionale aanpak, daarna volgen de andere provincies. Begin volgend jaar ontvangen ondernemers in de genoemde provincies van ons een enquête waarin we hen vragen naar hun netwerken om goed in beeld te krijgen hoe we ook in de regio al zijn aangesloten bij bijvoorbeeld andere brancheorganisaties, de politiek of het openbaar bestuur. IJzersterke partners voor morgenIn 2015 blijven we werk maken van het verbeteren van onderne-merschap. Cumelabedrijven hebben de gave zich snel te kunnen aanpassen aan marktontwikkelingen en daar liggen onze kan-sen als sector. Denk aan het beter invullen van een partnerschap met opdrachtgevers. In de ruwvoerwinning bijvoorbeeld voor melkveehouders of als de specialist die verstand heeft van bo-demleven, bemesting en grondverbetering. Of als totaaloplosser in groenbeheer en onderhoud voor een sportvereniging of ge-meente. Als ‘turn-key’-wegenbouwer of grondverzetter die aan-sluit op de digitalisering op de bouwplaats. Zo zijn er voor alle werkvelden mogelijkheden om uw cumelabedrijf te upgraden tot partner en co-maker. Het komende jaar kunt u verwachten

Page 13: Grondig 12 - 2014

13GRONDIG - December 2014

dat we veel tijd steken in het ontwikkelen van ondernemerschap, het verbeteren van bedrijfsprestaties (bedrijfsvergelijkend onderzoek en automatisering) en het scholen van ondernemers en medewerkers. 2015 is ook het jaar waarin onze werkgroep Jongeren inzet op het intensiever betrekken en boeien van jonge ondernemers. Belangrijk daarin is het ontmoetingsplatform, waar jonge ondernemers een collegiaal netwerk opbouwen, waarbinnen ze bijdragen aan de dia-loog tussen junior- en senior-ondernemers en waar kennisontwikke-ling wordt gestimuleerd.

Veiligheid en duurzaamheidEvenals in voorgaande jaren willen we bij ondernemers en mede-werkers versterkt inzetten op veilig(er) gedrag tijdens werkzaam-heden, op de weg, op werklocaties en in de werkplaats. We zullen door ons gedrag aantonen dat cumelabedrijven veiliger opereren, dat er aandacht is voor onze eigen mensen, de omwonenden, het milieu en de natuur. Dat de cumelasector een veilige en aangename sector is om in te werken. Dat we onze bijdrage leveren aan veilig-heid in het verkeer. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijker rol. Opdrachtgevers zijn kritischer op de uitvoering van werken, er wordt meer kwaliteit geëist en de uitstoot van schadelijke stoff en, geluid en overlast moet worden beperkt. Waar eerst werd aangenomen dat juiste kleinere en middelgrote bedrijven maar moeilijk zouden aanhaken bij ontwikkelingen als EMVI-aanbestedingen en CO2-prestatieladders blijken bedrijven in onze sector daarmee voorop te lopen. Tot ieders voordeel, want het effi ciënter inzetten van mensen en machines leidt al snel tot duurzamere prestaties en als belangrijke bijvangst: interessante kostenbesparingen. Het is voor ons belang-rijk om daar aandacht aan te besteden met cursussen, trainingen en voorlichting.

IJzersterke brancheorganisatieAlle voornemens kunnen niet worden gerealiseerd als we ook niet onze organisatie voortdurend verbeteren. Niet door fors uit te brei-den, maar door wat we doen juist beter te doen, slimmer, effi ciënter en met het oog op resultaat. Daarom is het voor u belangrijk om ten minste eens per jaar tijd te maken voor een goed gesprek met uw bedrijvenadviseur. Om uw bedrijfsvoering te bespreken. Om ant-woorden op uw vragen te krijgen of om via hem of haar in contact te komen met de juiste adviseur die voor een collega van u al heeft ontdekt hoe iets in elkaar steekt. Ook daar zetten we op in: u duidelij-ker maken welke specifi eke dienstverlening en specialisten CUMELA Nederland in huis heeft. Bij het verbeteren van resultaten bijvoor-beeld, door begeleiding bij veranderingsprocessen, maar ook met de quick-scans milieu en sociale zaken. Ten slotte: volgend jaar verschijnen er tien edities van Grondig: elke vijf weken één. Tussentijds houden we u op de hoogte via de we-kelijkse nieuwsbrieven en de website. En heeft u vragen? Bel onze infolijn op (033) 247 49 99.

TEKST: Michiel Pouwels

IJzersterk bij u!Bij deze editie van Grondig vinden onze lidbedrijven een stoere en ijzersterke sleutelhanger met het logo van ons thema ‘IJzersterk naar morgen’. Een ca-deautje dat prima past bij deze tijd van het jaar. De sleutelhanger is echter ook bedoeld als geheugensteuntje. Om na te denken over hoe u met uw bedrijf ijzersterk(er) naar morgen kunt. En als u daar hulp bij nodig heeft, dat u dan meteen CUMELA Nederland inschakelt. Via de infolijn, via de bedrijvenadvi-seur of via de website. Maak de sleutelhanger daarom vast aan uw sleutelbos, dan houdt u ons in beeld.

Uit de beleidsonderwerpen 2015Uit de beleidsonderwerpen 2015

Sectie Grondverzet en cultuurtechniekSectie Grondverzet en cultuurtechniekGreen Deal Sportvelden, social return (Prestatieladder Sociaal Ondernemen), Green Deal Sportvelden, social return (Prestatieladder Sociaal Ondernemen), certifi cering drijvende werktuigen, veldbodemkunde.certifi cering drijvende werktuigen, veldbodemkunde.

Sectie MeststoffendistributieSectie MeststoffendistributieSectie MeststoffendistributieSectie MeststoffendistributieSectie MeststoffendistributieEZ-project Versterking naleving mestbeleid, betrokkenheid bij generieke maat-EZ-project Versterking naleving mestbeleid, betrokkenheid bij generieke maat-regelen PAS, praktijktrainingen bemesten, klankbord innovatieve mestaan-regelen PAS, praktijktrainingen bemesten, klankbord innovatieve mestaan-wending.wending.

Sectie Agrarisch loonwerkSectie Agrarisch loonwerkPartners in teelt, productie en (veld)bodemkunde, nota Gezonde Groei, Duur-Partners in teelt, productie en (veld)bodemkunde, nota Gezonde Groei, Duur-zame Oogst, verbeteren rendement agrarisch loonwerk, POP3-subsidies.zame Oogst, verbeteren rendement agrarisch loonwerk, POP3-subsidies.

ArbeidsmarktArbeidsmarktSectorplan Agrarisch & Groen, Wet werk en zekerheid, jaarurenmodel (CAO LEO), Mooi Vak Man!, subsidiëring beroepsonderwijs.

Verkeer en vervoerPraktijkproef trekkerbumpers, kentekenen (land)bouwvoertuigen, T-rijbewijs, contact met wegbeheerders, beleidsmakers en handhavers.

Ruimtelijke ordening en milieuOmgevingswet (platteland) en wetgeving grond en afvalstoff en

BedrijfseconomieVergroten deelname en mogelijkheden CUMELA-Kompas Analyse

Page 14: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

14 GRONDIG - December 2014

ROPA INVESTEERT EN WEET WAT TE DOENFamiliebedrijf rustig de crisis in

Het complex in een dorpje met 45 huizen is enorm. Ropa heeft hier net een nieuwe productiehal geopend om nog meer rooiers

te kunnen maken. Onder de crisis blijft de familie rustig. Ze zitten met z’n allen aan tafel in de kantine en willen vooral dat het

het bedrijf en de mensen goed gaat. En de crisis die eraan komt? Die is over twee jaar wel weer voorbij.

Tien dagen oud is de baby die Carolin Paintner tijdens het eten in de Maxi-Cosy naast me op tafel zet. Verschillende werknemers komen naar haar toe om haar te felicite-ren. En oma, de Geschäftsleiterin, kijkt trots hoe de hele familie in de kantine aan tafel aanschuift, waar even later ook Herman Paintner, de grondlegger van het Ropa-concern, met zijn dienblad en warme maaltijd plaatsneemt.

De hele familie is vandaag aanwezig omdat het feest is. Deze week wordt de opening van de nieuwe productiehal, een investering van dertig miljoen euro, gevierd met eerst een grote persbijeenkomst en daarna de tweejaarlijkse Ropa-open-deurdagen. Tegelijk toont het bedrijf aan de pers de nieuwste ontwikkelingen: de nieuwe Tiger 5-serie met Stage IV-motor en een nog grotere bunker, nog betere reinigingstech-niek en vooral meer bedieningscomfort. En de nieuwe Panter, de machine met twee assen die Ropa ook in de markt voor rooiers tot een bunkerinhoud van twintig ton een sterke positie moet opleveren. Dan zijn er ook nog de een- en tweerijige ge-trokken Keiler-aardappelrooiers. Het is het nieuwste project waar Ropa zich in heeft gestort om de omzet verder te verhogen. Over het doel is Herman Paintner niet ge-heimzinnig. In 2020 wil hij de omzet op 200 miljoen euro hebben.

De fabriek van Ropa is inmiddels groter dan het gehele dorp waar het bedrijf is gevestigd.

Herman Paintner, grondlegger en nog altijd aanjager van het bedrijf. Hij besteedt nog altijd de helft van zijn tijd aan de ontwik-keling van nieuwe machines.

Page 15: Grondig 12 - 2014

15GRONDIG - December 2014

ROPA INVESTEERT EN WEET WAT TE DOENJongensboekDe geschiedenis van Ropa leest als een jongensboek. Van een boerenzoon die 42 jaar geleden in februari de schuur in ging om zijn eerste zelfrijdende bunkerrooier te bouwen en er op 5 oktober uitkwam met een machine die uiteindelijk 800 hec-tare zou rooien. Paintner vertelt er met plezier over. De oldti-mer die bij de open dagen van Ropa nog steeds uit de schuur wordt gereden, laat zien welk technisch talent Paintner heeft. Het geheel is namelijk nauwelijks vanaf tekening, maar vooral uit het hoofd in elkaar gezet. “En rekenmachines waren er ook niet. Gelukkig heb ik een goed gevoel voor wiskunde, maar ik heb wat papier vol gemaakt met berekeningen.” Tijdens de rondleiding door het bedrijf vertelt Paintner alle verhalen over het verleden met veel plezier, want ondanks de groei van de onderneming is hij vooral techneut geble-ven. Daarom zit hij ook nog minstens de helft van de tijd op de afdeling onderzoek en ontwikkeling. “Met het bedrijf wil ik me zo min mogelijk bemoeien. Ik ben blij dat we overal goede mensen hebben die verantwoordelijk zijn voor hun afdeling en de problemen oplossen. Voor ons is het daarbij belangrijk dat overal een tweede man of vrouw zit die die verantwoordelijkheid ook aan kan. Als er iemand wegvalt of weggaat, dan weten we zeker dat het werk op een goede manier verder gaat.”Ropa is dan ook verre van een echt Duits bedrijf, waarin de hiërarchie allesbepalend is. “Zo heb ik het bedrijf nooit willen leiden. Ook niet omdat ik daar niet geschikt voor ben. Ik wil mensen die hun verantwoordelijkheid nemen, maar die ook durven om het anders te doen. Ik moedig ze altijd aan als ze andere ideeën hebben, Probeer het maar, dan zien we vanzelf of het werkt of niet.” Geen vijf maar dertien miljoenDe kracht van een familiebedrijf blijkt weer als we tijdens de rondleiding in de hal komen waar de nieuwe poederverfi n-stallatie is gebouwd. Die werd twee jaar geleden bedacht als een investering van maximaal vijf miljoen euro. Het bleek niet toereikend om dat te maken wat Paintner zelf in gedachten had. “We wilden hier onze complete frames kunnen stralen en daarna poedercoaten. Daar was iets meer voor nodig dan we begroot hadden”, grijnst hij. Het werd een investering van meer dan dertien miljoen euro. Daar is het resultaat echter ook naar. In de enorme hallen kunnen frames van vijftien meter lang worden gestraald met staalkogels, daarna ontvet en ge-reinigd en vervolgens volledig automatisch gepoedercoat en gebakken. Dankzij de investering van meer dan dertig miljoen euro hoopt Paintner voor zeker twintig jaar voldoende ruimte te hebben om een groeiende productie op te vangen. “Bewust zijn we groter gegaan dan nodig, want vaak zie je dat je nog niet in het nieuwe gebouw zit of het is te klein. Daar hebben wij voorlopig geen last van.”Integendeel, zou je na het afgelopen seizoen kunnen zeggen, De familie Paintner in traditioneel Beierse outfi t. Alleen de baby van Carolin ontbreekt.

Sterk groeiendIn Nederland is Ropa een nog grotendeels onbekend bedrijf, al draait sinds dit najaar de eerste bietenrooier van dit merk in Nederland. De hoofdmoot van de productie bestaat uit de drieassige bietenrooiers met een bunkerinhoud tot dertig ton. Een groot marktaandeel heeft Ropa ook bij de zogenaamde lademuizen. Vorig jaar wer-den er daarvan 45 gebouwd, waarmee het merk een marktaandeel van 75 procent heeft. In totaal verlaten per jaar meer dan 200 bietenrooiers en muizen de fabriek. Afgelopen jaar viel dat al met tientallen stuks terug. Voor komend jaar verwacht het bedrijf een verdere terugval van de productie door terughoudendheid in de West-Europese akkerbouw en de problemen in Oost-Europa.

een seizoen waarin Ropa een fl inke stap terug moest doen als gevolg van de crisis in Rusland en Oekraïne. Afgelopen seizoen daalde de afzet hier al van normaal tussen de 50 en 80 machines naar nog maar 35 stuks. En voor komend jaar zijn de vooruit-zichten zeker niet beter. “Niet alleen hebben we te maken met exportbeperkingen, maar ook is de waarde van de munten van die landen veel te hard gedaald. Daardoor kunnen ze onze machines nauwelijks meer betalen.”Aan het fi nanciële resultaat was dat afgelopen seizoen al te zien. “De omzet daalde van 150 miljoen naar 135 miljoen euro”, vertelt Paintner. “Voor onze nieuwbouwma-chines was de daling nog groter, maar gelukkig krijgen we steeds meer machines in de markt en dat levert een groeiende omzet aan onderdelen op. Zeker omdat je per machine alleen al aan slijtdelen kunt rekenen op gemiddeld € 15.000,- aan kosten per jaar.”

Page 16: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

16 GRONDIG - December 2014

Twee jaar wachtenOok komend seizoen zal nog moeilijk zijn, denkt Paintner. “Een crisis duurt altijd twee jaar. Dan laten mensen zich gek maken door elkaar en stelt iedereen zijn investeringen uit. Daarna be-gint het weer en komen ze allemaal gelijk terug, zodat je het werk niet aankunt omdat niemand er meer op ingesteld is.” Ondanks dat moeilijke scenario voor de komende twee jaar is Paintner onverminderd optimistisch over de toekomst. Vol-gens planning moet het bedrijf rond 2020 een omzet hebben van 200 miljoen euro. Een belangrijk deel van de omzetstijging moet komen van de nieuwe aardappelrooiers. In zijn plan-ning moeten er over vijf jaar ongeveer 300 aardappelrooiers per jaar worden gebouwd. Voldoende om een aanval te doen op het marktaandeel van Grimme. Waar Grimme wint in de bietenrooiers en markt van Ropa af-snoept, wil Paintner dat omgekeerd. “Grimme heeft nu een marktaandeel boven de 75 procent. Dat is iets wat de klant niet wil, die wil keus. En die gaan wij bieden.”Of hij dat zelf nog meemaakt, weet hij niet. Grappend wil hij wel aange-ven voorlopig nog door te gaan tot ze hem niet meer willen. Waarbij hij op de achtergrond de familie klaar stoomt. Die is nu ook al werkzaam in het bedrijf. Eén dochter werkt op de afdeling personeelsbeleid om de ruim 500 medewerkers prettig aan de

gang te houden. Haar man heeft al een eigen bedrijf onder zijn hoede om te leren wat het is om een onderneming te leiden. De tweede dochter heeft meer het technische bloed van haar vader. Die werkt vooral op de afdeling onderzoek en ontwik-keling en kijkt mee hoe je machines beter maakt. Al staat ook dat nu op een laag pitje, want in de eerste maanden na de ge-boorte van een kleinkind is dat heilig. Het mag opgroeien in de buurt van zijn moeder, ook al zal dat wel eens betekenen in de Maxi-Cosy in de tekenkamer. Voor het echte familiegevoel.

TEKST: Toon van der StokFOTO’S: Ropa, Toon van der Stok

Leren in eigen bedrijfOp het terrein van Ropa is een apart constructiebedrijf gevestigd. Het is wel eigendom van de holding, maar met een geheel eigen bedrijfsvoering. Het bedrijf PGM is gericht op de productie van halff abrikaten voor de machines van Ropa. Daarnaast maakt het ook onderdelen voor andere machinefabrikanten. Het bedrijf is bewust los van Ropa geplaatst om daar een eigen bedrijfsvoering te creëren. Paintner ziet dat vooral als een opleidingsinstituut voor het nieuwe management van Ropa. Het bedrijf wordt nu geleid door zijn schoonzoon, met als uiteindelijk doel om later over te stappen naar Ropa. Doordat het bedrijf veel kleiner is, heeft dit een dubbel voor-deel. Bij de fabricage van onderdelen wordt scherp naar de prijs gekeken, omdat er een eigen winstdoelstelling is. Dat betekent scherp calculeren. Tegelijk krijgt de nieuwe onder-nemer de kans om in een redelijk beschermde omgeving het vak te leren, om zo later als het goed bevalt de totale bedrijfs-leiding over te nemen.

De Ropa-machines zijn vooral bekend als drieasser. De vernieuwde Tiger 5-bieten-rooier heeft nu een Stage IV-motor.

De allereerste rooier waar die Paintner bouwde, wordt nog elk jaar gedemonstreerd.

Page 17: Grondig 12 - 2014

fr

DIENSTEN SPECIAAL VOOR U OP MAAT GEMAAKT:■ Ontvangst - De ‘Club International’

bij de ingang van hal 6, ontvangst in uw eigen taal, een persoonlijke rondleiding op de beurs…

■ Uitwisseling - Gratis bezoeken aan landbouwbedrijven in de regio van Parijs

■ Business - Afspraken op maat met exposanten dankzij de SIMA Business Meetings

■ Ontdekken - restaurants en evenementen in Parijs tegen gereduceerd tarief

VRAAG UW GRATIS TOEGANGSBADGE AAN OP DE WEBSITE MET DE VOLGENDE CODE: GRONL15

first!by SIMA

PROMOSALONS NEDERLANDTel. 020 4620020Email : [email protected]

www.simaonline.com

Hallen 3 t/m 7: de SIMA

is groter dan ooit!

22 >26 FÉVRIER 2015Paris Nord Villepinte - France

INTERNATIONALE VAKBEURS VOOR LANDBOUWMECHANISATIE EN VEETEELT

22 T/M 26 FEBRUARI 2015

86-NL_ GRONDIG_98x270.indd 1 14/11/2014 12:02

Robuuste techniek. Hoge capaciteit.

QUADRANT 3200/3300

kampsdewild.nl

SpecialiSt in grondbewerking

0546-644866 | [email protected] | www.eversagro.nl

Freiberger XL• Twee rijen verende tanden• Frame hoogte 67 cm• Werkbreedtes van 675 tot 800 cm

Garanno• Precisiebemester• Mest aan weerszijden plantwortel• Werkbreedtes van 450 tot 600 cm

Breton XL• Voorzetcultivator• Frame hoogte 75 cm• Werkbreedtes van 200 tot 400 cm

Forest• Deelbare cultivator• Frame hoogte 75 cm• Werkbreedtes van 275 tot 600 cm

Graslandbeluchter• Werkdiepte ±15 cm• Opheffen verdichtingen toplaag• Werkbreedtes van 250 tot 800 cm

Graslandwoeler• Werkdiepte van 15 tot 40 cm• Hersteld de waterhuishouding• Werkbreedtes van 270 tot 600 cm

Page 18: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

18 GRONDIG - December 2014

KOMEND JAAR AL TIEN MACHINES IN PROEF

Doorbraak in mestmeting De druk op de mestmarkt leidt tot snelle innovaties. Bij de toediening en het transport wordt gewerkt aan betere en snellere

analysesystemen. Bij de mesttoediening starten dit jaar al meerdere proeven met het gebruik van de NIRS-sensor tijdens het

uitrijden. Dit alles is bedoeld om van mest nog meer een maatproduct te maken.

Een jaar geleden schreven we voor het eerst over het gebruik van de NIRS-sensor bij het uitrijden van mest. Toen betrof het nog een exclusieve proef van John Deere samen met Vervaet met een eigen sensor om de mesttoediening verder te ver-fi jnen. Door tijdens het uitrijden de gehalten van de mest te meten, kan er veel nauwkeuriger worden bemest. Inmiddels zit deze techniek al op minimaal vier trailers om de techniek te testen naast het huidige monsterapparaat. Daarnaast start zo-wel VMA, Veenhuis en Eijkelkamp komend voorjaar een proef met de NIRS-sensor op de bemester tijdens het uitrijden.Tientallen bedrijven hebben afgelopen jaar al kennis gemaakt met de monsterkar van Veenhuis, de mobiele installatie waar-mee het bedrijf op grote schaal monsters van de mest neemt en de resultaten van de NIRS-meting vergelijkt met de labo-ratoriumuitslag. Voor het maken van die ijklijnen is Veenhuis

al een jaar met dit mobiele laboratorium op stap. Inmiddels is Veenhuis zo ver dat het mogelijk is alle soorten mest direct te onderscheiden, vertelt directeur Walter Veenhuis. “Op grond van de meting zien we direct of het bijvoorbeeld zeugen- of rundveedrijfmest is. Ook de gehalten kunnen we heel nauw-keurig voorspellen.”Inmiddels is het systeem zover ontwikkeld dat Veenhuis een eerste installatie op een vrachtwagen bouwt, die mee gaat draaien in het mesttransport.

Monsterapparaat vervangenVergelijkbaar zijn de vorderingen bij VMA, al komt dit bedrijf de markt wat anders binnen dan Veenhuis. Terwijl Veenhuis de markt benadert als leverancier van bemesters doet VMA dat als bouwer van monsterapparatuur. Directeur Gerrit van Vlas-

Veenhuis wil komend seizoen minimaal één bemester uitrusten met een NIRS-sensor om de afgifte af te stemmen op de inhoud van de mest.

Page 19: Grondig 12 - 2014

19GRONDIG - December 2014

KOMEND JAAR AL TIEN MACHINES IN PROEFtuin ziet het apparaat daarom vooral als vervanger van de hui-dige analyseapparatuur. “Met deze techniek kunnen we veel beter voorspellen hoeveel stikstof, fosfaat en kali in een opleg-ger wordt vervoerd, doordat we continu meten. De ontvanger weet dus veel beter wat hij krijgt. De kunst is nu om ook het ministerie te laten zien dat we hiermee de meststroom nog inzichtelijker maken, zodat het ook een wettelijk alternatief wordt voor de huidige monsterapparatuur.”Die grotere nauwkeurigheid is volgens hem te danken aan het feit dat je met de NIRS-apparatuur meerdere keren per seconde bepaalt wat de gehaltes zijn van de mest die door de vulpijp stroomt. “In plaats van vijf keer per vracht bepalen we continu de gehalten, dus dat maakt onze meting veel be-trouwbaarder”, zegt Van Vlastuin. Die gedachte wordt bij hem versterkt door de ervaring die hij heeft bij het vergelijken van de monsters met de gemeten waarden. “Daar blijkt nog wel eens wat mis te zijn. Omdat wij zoveel mogelijk monsters wil-len verzamelen, analyseren we ook alle monsters die normaal in een mengmonster terecht komen. Als we de uitkomst van dat onderzoek vergelijken met wat we berekenen uit de mon-sters die we hebben bepaald met de NIRS-sensor, zien we grote afwijkingen.”

Welke mogelijkheden de nieuwe technieken bieden, zal ko-mend jaar worden onderzocht in een pilotproject van het mi-nisterie van Economische Zaken. Naast VMA en Veenhuis zal ook Eijkelkamp daaraan mee gaan doen, meldt Ron Kamstra van het bedrijf. “Wij hebben momenteel een auto rijden met deze apparatuur en zijn nu druk bezig om het systeem dat we willen gaan verkopen te perfectioneren”, aldus Eijkelkamp. Veel meer dan dat wil hij hier nog niet over kwijt. “We hebben een bestaand systeem en dat proberen we geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Als we dat klaar hebben, hoort u meer van ons.”

Mest nauwkeurig uitrijdenBehalve voor transport zou de apparatuur ook kunnen worden gebruikt bij het uitrijden van mest. Dat is ook waar de appara-tuur eerst voor is ontwikkeld door onder andere John Deere. De inzet daar is dat door de inhoud van de mest te meten er veel nauwkeuriger kan worden bemest. In Zeeuws-Vlaanderen rijdt al twee seizoenen een systeem rond waarbij de snelheid van de trekker met de sleepslangbemester wordt geregeld op basis van de hoeveelheid stikstof in de mest. Op deze manier is het mogelijk om de mest veel nauwkeuriger uit te rijden. Komend seizoen wordt deze proef nog gewoon doorgezet, vertelt Jurgen Audenaert van John Deere. “We zijn nog steeds bezig om de nauwkeurigheid van het systeem te verbeteren. Zoals het er nu naar uitziet, verwachten we volgend jaar zover te zijn dat we dit kunnen gaan verkopen voor het uitrijden van mest. Dan willen we ook een volgende stap hebben gezet en het mogelijk maken op basis van taakkaarten de mesttoedie-ning meer op de perceelskenmerken af te stemmen. ”

Grote proefDe techniek om bij het toedienen direct te bepalen hoeveel stikstof en fosfaat op het land gaat, scoort nu al veel belangstel-ling bij loonwerkers die bij akkerbouwers die mest uitrijden. De verwachting bij zo-wel VMA als Veenhuis is dat ze nog voor komend seizoen een combinatie met hun techniek kunnen uitrusten. Vlastuin, die met de sensor van John Deere werkt, denkt nog voor maart van start te kunnen gaan. “We zijn nog bezig om te kijken hoe we verschillende aanbieders van GPS-systemen op onze monsterapparatuur kunnen aansluiten, want het moet wel een open systeem worden. Hoe dan ook zullen we komend jaar zeker zeven systemen gaan testen; twee met een sensor van Zeiss en vijf van John Deere. We zullen dus breed de proef ingaan.” Ook Veenhuis verwacht komend seizoen de eerste praktijktes-ten. Al is dat minder eenvoudig dan het lijkt, tempert Walter Veenhuis al te optimistische verwachtingen. “We werken hier met apparatuur die gevoelig is voor omstandigheden. Zo moet je bij de sensor zorgen voor redelijk constante omstan-digheden, zoals een kast die ervoor zorgt dat er geen grote temperatuurwisselingen zijn. Ook trillingen kunnen negatief werken, dus ook dat moet je zoveel mogelijk zien te voorko-men.”Hoe dan ook zal de prijs nog een beperking zijn bij het ge-bruik van deze apparatuur. Volgens de huidige raming zal die op € 30.000,- tot € 35.000,- uitkomen. Bedragen die nadruk-kelijk vragen om toegevoegde waarde bij het gebruik, want ten opzichte van een mestmonster van € 12,- is de besparing onvoldoende om zelfs bij 600 mestmonsters per jaar het sys-teem rond te rekenen. Dan moet het komen uit de mogelijk-heid om een akkerbouwer veel preciezer te kunnen vertellen hoeveel fosfaat en stikstof er met een auto mest wordt afge-leverd. Of om bij het uitrijden door een nauwkeurig meet-systeem alle mestruimte maximaal te kunnen benutten. De ruimte daarvoor zal er zijn, denkt Van Vlastuin. “Het geeft ook gelegenheid om er extra geld mee te verdienen, zeker omdat je meer mest op een bedrijf kunt afzetten.” Waarbij Veenhuis wel waarschuwt om dat op een slimme manier aan te pakken. “Je moet de waarde doorberekenen en voorkomen dat je er een cadeautje voor de akkerbouw van maakt. Daarvoor is deze techniek te duur.”

TEKST: Toon van der StokFOTO’S: Toon van der Stok, fabrikanten

Met een mobiele meetunit probeert Veenhuis bij zoveel mogelijk monsters de NIRS-appara-tuur te vergelijken met gewone mest-monsters.

Page 20: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

20 GRONDIG - December 2014

BRANDSTOFCEL VOOR AANDRIJVING EN ENERGIEBUFFER

Miari In november schudde Toyota ons weer wakker met de lancering van de commerciële Miari-

brandstofcel auto in Los Angeles. Afgelopen najaar opende Air Liquide in Rotterdam offi cieel het

eerste publiek toegankelijke waterstoftankstation. Komt het dichterbij? We spraken met Air Liquide

als belangrijkste leverancier van waterstof en een belangrijke partner in clean energy-initiatieven en

vernamen dat er naast de toepassing in auto’s kansen liggen in het buff eren van energie.vernamen dat er naast de toepassing in auto’s kansen liggen in het buff eren van energie.

Miari betekent in het Japans toekomst. Toyota ziet de Miari als een nieuwe mijlpaal in duurzame mobiliteit. Na de introductie van de volhybride Prius in 1997 onthulde de autofabrikant begin november in Los Angeles de Miari met brandstofceltechniek voor commerciële verkoop. Het betreft hier een auto met een 114 kW (155 pk) brandstofcel in combinatie met een elektromotor en een accu. De Miari heeft een twee brandstoftanks, waarin circa vijf kilogram waterstof onder 700 bar druk wordt afgevuld. De accu (hybride) wordt

benut om energie op te slaan bij het afremmen en extra energie te leveren bij het optrekken. Binnen tien seconden spurt deze brandstofcelhybride van 0 naar 100 km/u en hij heeft een top van 178 km/u. Hij rijdt fl uisterstil, omdat de brandstofcel geen geluid maakt. Je hoort alleen de pompen en de elektromotor, maar natuurlijk ook de banden en het windgeruis. Toyota claimt een actieradius van 480 kilometer. De auto is binnen vijf minuten volgetankt en stoot alleen waterdamp uit.

Page 21: Grondig 12 - 2014

21GRONDIG - December 2014

BRANDSTOFCEL VOOR AANDRIJVING EN ENERGIEBUFFERAanschaf duur, brandstof goedkoopWaterstof is erg licht en heel energierijk. Als vuistregel wordt aangegeven dat één kilogram waterstof (700 bar) goed is voor ongeveer honderd kilometer rijden. De door Air Liquide afgegeven handelsrichtprijs bedraagt € 10,- exclusief btw per kilogram gecomprimeerd (700 bar) waterstof. Voor circa € 50,- rij je dus 500 kilometer. Toyota heeft voor de Miari in Duitsland een verkoopprijs afgegeven van € 66.000,- exclu-sief negentien procent btw. Voor Nederland is er nog geen prijs, omdat de Miari hier nog niet op de markt wordt gezet. De auto zal vooralsnog alleen in de Verenigde Staten en Ja-pan te koop zijn, omdat daar het tanknetwerk al toereikend is. Europa volgt eind volgend jaar in de gebieden waar een toereikend geacht tanknetwerk aanwezig is. Denk hierbij aan Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië. Die infra-structuur helpt de moderne brandstofceltechnologie, zoals merken als Mercedes, VW, Nissan, Opel en Fiat allang expe-rimenteel hebben en Renault (met range extender) op de (Europese) markt heeft gezet. Hyundai heeft de ix35 Fuel Cell al een paar jaar op de markt. In Nederland draaien er al een aantal. En dan zijn er ook nog stadsbussen die met brandstof-celtechnologie draaien. De verwachting is dat de komende jaren en uiterlijk 2020 elk zichzelf respecterend automerk brandstofceltechnologie commercieel zal hebben, met een zwaartepunt rond 2016. Er zijn meerdere grote clean energy-projecten, ook in Europa, waarin gezamenlijk hard wordt ge-werkt om de techniek en de bijbehorende infrastructuur snel verder te krijgen.

Netwerk groeitWaterstof is niets nieuws. Air Liquide is wereldwijd de groot-ste leverancier van deze brandstof. Jaarlijks wordt er ruim 650 miljard kuub waterstof geproduceerd, die voor 96 procent wordt gewonnen uit gas en kolen. Zonder fossiele brand-stof kan het dus zeker nog niet. Waterstof wordt al decen-nia grootschalig geleverd voor industriële toepassingen. Air Liquide heeft wereldwijd twaalf pijpleidingnetwerken lig-gen met een gezamenlijke lengte van 1800 kilometer. In het Ruhrgebied ligt bijvoorbeeld een 240 kilometer lang netwerk voor de gevestigde industriële afnemers, waarin onder 25 bar druk circa 40.000 kuub waterstof per uur wordt afgezet. Air Liquide benadrukt dat waterstof al decennia lang veilig wordt getransporteerd en toegepast. Het bedrijf is belang-rijke partner in de clean-energy-partnership in Duitsland en heeft een eigen waterstof-infocenter in Düsseldorf. In die stad is ook een publiek toegankelijk waterstoftankstation gerealiseerd. Air Liquide is ook eigenaar van het nieuwe pu-blieke waterstoftankstation in Rotterdam.Air Liquide geeft aan dat er hard wordt gewerkt aan het ver-groten van het netwerk. In Duitsland wil het bedrijf eind vol-gend jaar vijftig tankstations hebben gerealiseerd, om door te groeien naar circa 400 stations in 2023. Air Liquide Neder-land verwacht ook door te groeien. Er zijn nu twee stations in Nederland. Winstgevend is het nog niet, maar er zijn vol-

gens Air Liquide Nederland diverse stimulerende projecten en fondsen gaande in Nederland die de komende jaren een boost zullen geven.

Opslaan van energieSnel investeren in brandstoftechnologie en het bijbehoren-de netwerk is nodig omdat Europa samen met de G8-groot-machten de doelstelling heeft om de uitstoot van CO2 in 2050 met tachtig procent te hebben gereduceerd. Er is inge-schat dat voor het transport alleen al 95 procent alternatieve energie (geen koolwaterstof ) moet worden ingezet om dat doel te halen. Daar komt voor de gehele industrie een ge-lijkwaardige prestatie bij. Een belangrijke toevoeging, want

waterstof is niet alleen een schone brandstof voor auto’s met een hoog rendement: van Well to Wheel circa 65 procent, tegenover circa 25 tot 35 procent voor brandstofauto’s en voor brandstof voor de industrie, het is ook een grote ener-giedrager. Air Liquide ziet goede marktkansen om op basis van brandstoftechnologie alternatieve energie (wind, water, zon) te winnen en op te slaan en dus ook alcoholen, zoals methanol (koolzuurgas verrijken met waterstof tot alcoho-len) te kunnen produceren (en opslaan). Voor alternatieve energie is water dan het buff ermedium om energie op te slaan. Water wordt dan via elektrolyse omgezet in waterstof en zuurstof, waarbij de waterstof wordt opgeslagen als buf-fer (accufunctie). Als er energie nodig is, gaat het andersom via de brandstofcel. Zo’n stap kost natuurlijk wel rendement, maar toch is de winst altijd veel groter dan het bijkomende beetje verlies. Hier ziet Air Liquide grote mogelijkheden voor zowel grootschalige projecten (windmolenparken, zonnecel-parken, waterkrachtcentrales) als kleinschaliger initiatieven (biogas, kleine zonnecelunits en windmolens). Op deze ma-nier wordt koolstofvrije energie gebuff erd. Het bedrijf geeft

De Toyota Miari zoals deze onlangs in Los Angeles offi -cieel is voorgesteld. De industrie ver-wacht medio 2020 het tanknetwerk en de techniek klaar te hebben voor groot-schaliger Europese vermarkting van de brandstofcelauto.

Page 22: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

22 GRONDIG - December 2014

aan dat er in dit verband internationaal al proefprojecten lo-pen. Gezien de huidige knelpunten in de stroomvoorziening vanwege pieken en dalen bij zonnig of bewolkt weer een kansrijke ontwikkeling.

BeperkingenBottlenecks zijn er ook. De brandstofcel is nog steeds relatief duur en de benodigde grondstoff en zijn schaars. De hybride en de elektrische (accu) auto worden gezien als belangrijke concurrent, afhankelijk hoe de accutechniek zich dooront-wikkelt. Voor brandstofcelauto’s wordt aangegeven dat de prijs van de brandstofcel nog ongeveer zal moeten halveren en dat de actieradius nog moet toenemen richting de 1000 kilometer. Dan kan de brandstofcel in prijs en actieradius concurreren met de diesel. Gezien de grote stappen die de laatste jaren zijn gemaakt, wordt dat zeker niet onmogelijk geacht. Er zijn al succesvolle stappen gezet in de richting van goedkopere brandstofcellen met een lager gewicht aan schaarse edelmetalen, zoals platina. De opslag van geprodu-ceerd waterstof vergt hoogwaardige pomp- en opslagtech-nologie. Dat maakt het minder interessant voor kleinscha-liger toepassingen. Een waterstoftankstation op het eigen bedrijf zal dus ook nog wel even op zich laten wachten. Hoe snel de opmars van de brandstofcel zal verlopen, is sterk afhankelijk van de prijs van traditionele energie. Zolang elek-triciteit en brandstof goedkoop blijven, zal uit kostenoog-punt de brandstofcel niet direct morgen doorbreken. Air Li-quide benadrukt echter wel dat nu bij de huidige prijssetting de prijs per kilometer al gelijkwaardig is aan dieselen. Het bedrijf verwacht dat de actieradius, de aanschafprijs en het rendement alleen maar beter zullen worden. Het tanknet-werk is nu het grootste knelpunt. Dat is op te lossen en daar wordt aan gewerkt. Dat waterstof en water als energiedrager komt, daar zijn de politiek en de industrie het redelijk over eens. 2020 wordt nu aangegeven als belangrijk richtpunt voor grootschalige intrede. 500 kilometer rijden voor € 50,-. Een mooi begin. “Miari.”

TEKST: Gert VreemannFOTO: Air Liquide, Toyota, New Holland

New Holland: voorlopig voorrang aan de CNG-trekkerIn 2010 verraste New Holland met de NH2-trekker, uitgerust met een 75 kW (106 pk) brandstofcel, afkomstig uit de CNH-Fiat-stal. Deze trekker zou worden ingezet op de zelfvoorzie-nende boerderij La Belotta nabij Turijn. Dat bedrijf wint de energie voor het waterstofgas uit alternatieve energiebron-nen en slaat het gas zelf op. New Holland heeft dit project echter voorlopig in de ijskast gezet, omdat volgens de fabri-kant vooral de kostprijs van de brandstofcel nog te hoog is en de actieradius te klein. New Holland is daarom op La Belotta overgestapt op de CNG-tractor, zoals deze is voorgesteld op de laatste Agritechnica. Dat wil echter niet zeggen dat de H2-trekker in de ijskast staat. New Holland heeft de eerste zogenaamde cold fuel cell vervangen door een effi ciëntere hot fuel cell. Een goede, constante temperatuurhuishouding is daarbij essentieel. New Holland is hiermee aan het testen binnen de R&D-afdeling, dus nog niet op La Belotta.

Voorlopig ziet New Holland betere marktkansen voor de CNG-trekker. Op La Belotta draait nu volop een 100 kW (136 pk) en 524 Nm sterke CNG-T6.140-trekker met Iveco-4,5-liter-viercilinder-krachtbron naast een normale T6070-zescilin-derdiesel. Deze presteert goed ten opzichte van de zescilin-der. Er kan in de praktijk een halve dag worden gewerkt op de farm met de 300 liter (52 kilogram) grote methaantanks. New Holland geeft aan dat de volgende stap, een CNG-trek-ker met NEF 6-CNG-motor van de Iveco Stralis, dichter bij een productietrekker zal brengen. New Holland geeft aan dat CNG CO2-neutraal is en heel schoon verbrandt, zodat geen complexe uitlaatgasnabehandelingssystemen nodig zijn. Daarbij is het rijden op CNG goedkoper. In feite één op één het verhaal zoals dat bij de trucks ook speelt. New Holland verwacht de CNG-trekker op de mark te kunnen zetten tegen een vergelijkbare prijs dan de dieselvariant als de markt daar rijp voor is. Met volgens New Holland dan een voordeel op brandstofkosten van circa 25 tot 40 procent. Zeker als zoals bij La Belotta op het eigen bedrijf gewonnen biogas kan wor-den gereden.

Air Liquide heeft in Düsseldorf ook een eigen water-stoftankstation ingericht. Daar heeft het ook een infocentrum met alles rondom het thema waterstof en brandstofcel-technologie.

Page 23: Grondig 12 - 2014

www.TroostwijkAuctions.com

WILT U UW MACHINES ONLINE VERKOPEN ?

WILT U DE WAARDE WETEN VAN UW MACHINES ?

Troostwijk is hét grootste industriële online veilinghuis van Europaen draagt haar klanten al meer dan 80 jaar op handen !

Voor een persoonlijk advies kunt u contact opnemen met onze agrarisch specialist Stef Hooijman06 53 54 16 31 e-mail: [email protected]

Bij TROOSTWIJK WAARDERING & ADVIES B.V.kunt u terecht voor een professionele taxatie

door een Beëdigd RegisterTaxateur.

Dan is TROOSTWIJK VEILINGEN B.V. úw partner. Wij organiseren online veilingen voor een (inter)nationaal

publiek. Met kantoren door heel Europa en een uitgebreidedatabase bereiken wij de koper(s) voor uw machines !

Gebruiker van Agro IT so� ware…??

…maar nog geen lid van gebruikersvereniging OLGA? Overweeg dan nu een lidmaatschap!

> OLGA behartigt de belangen van gebruikers bij Agro IT

> OLGA zorgt voor deponering van broncodes, sources en listings van programmatuur bij een notaris

(escrow)

> OLGA organiseert gebruikersdagen voor en door haar leden waarbij telkens andere modules/thema's

worden behandeld

> OLGA leden krijgen korting op de so� ware onderhoudsfactuur van Agro IT.

De korting bedraagt 1% van uw listprijs

meer informatie? www.olga-nederland.nl

FARMAX SPITMACHINESvoor het betere spitwerk

FARMAX LRP PROFI FARMAX KRG DIEPSPITTER

De nieuwe generatie Farmax Spitmachines gemaakt in de fabriek uit Denekamp (nl) en zijn ontwikkeld voor de professionele akkerbouwer en loonwerker. De Farmax spitmachines zijn lever-baar in diverse werkbreedtes en uitvoeringen.

Farmax SRP vanaf 30 Pk. Farmax DRP-Perfect vanaf 80 Pk.Farmax LRP Profi vanaf 120 Pk.Farmax Rapide 2 vanaf 140 Pk.Farmax LRG Diepspitter 0.50 – 1.00 mtr. Farmax KRG Diepspitter 0.85 – 1.30 mtr.

Voor informatie en folders:Wasse B.V. • Oranjekanaal zz. 17

9514 PR Hijken • Tel: 0593-52406 www.wasse.nl Verkoop: Gerry Wasse 06-53428536

World wide earth moving equipment

Equipment - Project support - Construction

snijder.nl

Page 24: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

24 GRONDIG - December 2014

EXTREEM JAAR GEEFT MOOI RESULTAAT

Zicht op goede cijfers

Minder rood of zelfs duidelijk zwart, dat lijkt op

voorhand de uitkomst van de jaarresultaten van 2014,

denkt André de Swart, bedrijfseconoom van CUMELA

Nederland. Voor 2015 zijn de voortekenen nog goed,

al kan een strenge winter alles weer veranderen. Vooral

het weer bepaalt namelijk de resultaten.

Extremen in het weer bepalen vaak het resul-taat van de cumelasector. Lange winters, droge zomers en een natte herfst, allemaal hebben ze een negatief resultaat op de cumelasector. Tenzij je zout strooit, regenhaspels verhuurt of rupshakselaars inzet, want dan profi teer je van de extremen. Voor deze bedrijven was het een extreem slecht jaar, juist omdat het jaar qua weer extreem goed was voor de cumelasec-tor: met een lang, lekker droog voorjaar, een zomer met precies voldoende regen en een herfst met een neerslagtekort. En natuurlijk geen winter. Het resultaat: werkzaamheden die lekker doorliepen, veel gras en dus veel inkuilrondes en een laag brandstofverbruik en weinig slijtage. Het resultaat is terug te zien in de resultaten. De meeste ondernemers gaven na de eerste tien maanden van 2014 aan dat de voorlo-pige omzet voor 2014 al hoger was dan over heel 2013. Doordat ook in november en de-cember het werk gewoon kon doorgaan, is de verwachting over heel 2014 hoog. Dat is te danken aan een snede extra gras, terwijl we er in 2013 juist één misten. Het contrast tussen beide jaren is dan ook groot.In de grond-, weg- en waterbouw en in de cul-tuurtechniek lijkt de branche zich te hebben ingesteld op het lagere werkniveau. Voor de mensen en machines die over zijn, waren er bij veel bedrijven veel maanden met genoeg werk, zo horen we uit de praktijk. Desondanks staan de tarieven en dus de rendementen nog altijd onder druk. Het werk in het transport en in de verhuur is nog altijd slecht. Wel merken we dat de sector profi teert van de fl exibiliteit van de bedrijven. We zien in de praktijk dat bedrijven zich relatief goed weten aan te passen aan het werkaanbod. Zo schui-ven bedrijven van het werk in de wegenaanleg

naar de dijkverzwaring, met andere opdracht-gevers, maar met hetzelfde materieel. Juist dit schuiven van het ene soort werk naar het andere maakt de bedrijven beperkt kwetsbaar.

KostenDe kostenontwikkeling in 2014 was stabiel van aard. De meeste kosten indexeren zich vol-gens een normaal patroon (arbeidskosten). De brandstofkosten waren voor het eerst in jaren stabiel en zijn momenteel zelfs dalend. Helaas zette die daling pas in net na de oogstperiode, die het grootste deel van het brandstofver-bruik voor haar rekening neemt. Hoewel de olieprijs op de wereldmarkt fors aan het dalen is (35 tot 40 procent), merken wij er hier in Eu-ropa weinig van. Een belangrijk dempend ef-fect heeft de duurdere dollar, die een deel van de prijsdaling tenietdoet. Daarnaast zit er op de diesel inmiddels zoveel accijns, die niet met de prijs mee daalt, dat het prijseff ect beperkt is. Per saldo is de dieselprijs in de maand okto-ber en november met ongeveer acht procent gedaald.

ResultaatDankzij het slechts beperkt stijgen van de kos-ten is de verwachting van het rendement 2014 positief, vooral omdat de omzet fl ink hoger is en deze kon worden behaald zonder extreem veel overwerk of de inzet van extra krachten. Op basis van de resultaten van bedrijven in de eerste tien maanden durven we de verwach-ting uit te spreken dat dit voor het eerst in ja-ren kan dit leiden tot echt zwarte getallen op veel cumelabedrijven. Die zijn hard nodig na een aantal jaren met slechte bedrijfsresultaten, al zullen er ook dit jaar weer bedrijven zijn die door tegenslag of net de verkeerde bedrijfs-specialisatie in het rood zullen eindigen.

Dankzij het mooie en relatief droge najaar kon een groot deel van de maïsoogst op mooie en gunstige tijden worden uitgevoerd met relatief lage kosten.

Page 25: Grondig 12 - 2014

25GRONDIG - December 2014

EXTREEM JAAR GEEFT MOOI RESULTAAT

Verwachtingen 2015Vooruitblikken is nog moeilijker dan het voor-spellen van de resultaten van dit jaar. Hoe ex-treem het weer zal zijn en wat het eff ect daar-van zal zijn, is nu eenmaal niet in cijfers uit te drukken. Toch zijn er wel een aantal hoopge-vende ontwikkelingen. Zo verdwijnt de melk-quotering per 1 april 2015. Hoewel veel rond de melkveehouderij nog onduidelijk is, lijkt één ding duidelijk en dat is dat er meer zal wor-den gemolken. Dat zal de druk op een goede ruwvoerproductie verhogen. Daar liggen on-tegenzeggelijk kansen voor de cumelasector. Negatief is het overaanbod van suikerbieten, waarbij een deel van de suiker wordt doorge-schoven naar 2015. Het areaal suikerbieten zal volgend jaar dus kleiner zijn, met minder werk voor de suikerbietenrooiers. Komt er op de vrijkomende hectares maïs, dan kan het nog positief uitpakken, maar de kans is groot dat er gewassen komen die relatief weinig omzet opleveren. De slechte prijzen in de akkerbouw hebben in elk geval als voordeel dat deze ak-kerbouwers weinig zullen investeren in mate-rieel, waardoor de concurrentie met loonwerk niet toeneemt.

De mestdistributie blijft ondertussen een uit-dagende bedrijfstak. Vaststaat dat er meer mest moet worden verwerkt en geëxporteerd. Hoeveel mest er overblijft voor de binnen-landse distributie blijft echter nog steeds de vraag. Het wachten is op duidelijkheid voor de komende jaren.In de GWW-sector zijn er in de afgelopen ja-ren werkzaamheden naar voren gehaald. Dit proces is achter de rug en de komende jaren is hierin minder werk te verwachten. Tegelijk zien we dat het aantal openbare aanbeste-dingen drastisch is afgenomen. Opvallend genoeg wordt steeds vaker werk weer onder-hands aanbesteed. Het geeft bedrijven de mo-gelijkheid om tegen eerlijke prijzen mooi werk te maken. Deze ontwikkeling is gunstig voor

bedrijven die goede contacten in deze markt hebben opgebouwd. Onzeker is de situatie bij de gemeenten. Door-dat die in 2015 meer verantwoordelijkheid krij-gen voor mensen in de AWBZ en Wmo zoeken ze naar mogelijkheden om deze aan het werk te krijgen. Tegenover terughoudendheid bij sommige gemeenten staan andere die werk wel uitgeven, maar dan aan bedrijven die zelf meewerken aan het inzetten van deze werkne-mers. Daarop inspelen kan kansen bieden.

KostenEen belangrijke kostenfactor op de cumelabe-drijven is nog steeds arbeid. Daar krijgen we in elk geval te maken met een aantal nieuwe wet-ten die een negatief eff ect kunnen hebben, zo-als de Wet werk en zekerheid, de werkkosten-regeling en de druk op het verminderen van de inzet van zzp’ers. De transitievergoeding bij ontslag van personeel kan op bedrijven die gedwongen zijn mensen te ontslaan een extra kostenpost zijn. Zij kunnen hun personeelskos-ten hierdoor zo met drie procent zien stijgen.Volkomen onduidelijk is nog de uitkomst van de nieuwe cao-onderhandelingen. Inzet is meer fl exibiliteit bij de bepaling van de ar-beidstijden. Dat kan een positief eff ect hebben op de rentabiliteit van arbeid. Daar tegenover staat dat aan een aanpassing van de lonen ook niet te ontkomen is. Voorlopig lijkt vooral de ontwikkeling van de prijs van dieselbrandstof hoopgevend, maar juist daarvan weten we dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toe-komst. Een strenge winter, gesloten gaskranen in Rusland of een crisis in het Midden-Oosten kan dit zo veranderen. Naast het weer kent ook de prijs van ruwe olie namelijk zijn eigen ex-tremen. Aan die voorspellingen wagen we ons dus maar niet.

TEKST: André de SwartFOTO: Toon van der Stok

Page 26: Grondig 12 - 2014

Reparatieslang5” Gele transportslang voor het koppelen na lekkage. Het stuk gele slang wordt gemakkelijk herkend, kan hierdoor bij het ophaspelen er tussenuit worden gehaald omweer opnieuw te gebruiken.

Lange gele sleutelsMet deze opvallende sleutels kunt u meer kracht zetten tijdens het los- of vastdraaien van 4” - 5” en 6” Storz koppelingen.

Nijemirdum | Tel.: 0514 - 57 18 26 | www.buma.com | [email protected]

SPECIALS in de MESTVERWERKING

Groen, grond eninfra producten

Storz koppeling metboutvergrendelingDe bout vergrendelt de koppeling zodat deze niet los kan draaien tijdens het sleepslangen.

Klem voor mestslangDeze klem is speciaal gemaakt voor het snel afklemmen van mesttoevoerslang bij breuk of kapotte koppeling.

SlangbrugLeverbaar in 5”en 6” uitvoering.

Kloos slangreparatieKloos is een manchet met een innovatieve sluiting.

Nieuw10 CM

Kijk op: www.buma.com/kloos

6” Transportslang

nu ook leverbaar in PU-uitvoering met een lengte tot 200 meter!

e g eer!

Page 27: Grondig 12 - 2014

WINTERSHOW FAMIL IEDAGEN

www.wintershow.eu

MAANDAG 29 EN DINSDAG 30 DECEMBER VAN 10.00-17.00 UUR

We laten u kennis maken met ons pas geopende AGCO Experience Centre, uniek voor Europa. U stapt hier binnen in de fascinerende wereld van Fendt, Massey Ferguson, Valtra. Ook kunt u kennis maken met merken als Challenger, Fella, Schliesing en Holder. U kunt deelnemen aan rondleidingen door de showrooms, de werkplaatsen en het magazijn. U kunt genieten van overheerlijke oudejaarstractaties en gezellige activiteiten. En natuurlijk zijn er allerlei speciale, zeer aantrekkelijke Wintershow-aanbiedingen. Ook uw kinderen zullen zich geen moment vervelen.

U bent op beide dagen van harte welkom in het AGCO Experience Centre, Hessenweg 164 in Achterveld

Leusden

Achterveld

Hoevelaken

A1

A28

Amersfoort

Mede mogelijk gemaakt door:

Mechan Groep nodigt u, uw partner, uw kinderen en uw medewerkers graag uit voor de Wintershow in Achterveld.

Wintershow_Advertentie_23x297_grondig.indd 1 19-11-14 10:36

Page 28: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

28 GRONDIG - December 2014

Doorvragen voor morgen Niet vragen wat de klant nu wenst, maar doorvragen welke ontwikkelingen hij de komende jaren verwacht en welke

behoeften daaruit ontstaan. Die gegevens inventariseerde Valtra en verwerkte het Finse merk via het Kano-model

om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Een mooi voorbeeld van hoe u het gesprek aan kunt gaan met uw klanten.

“Als we de gebruikers vragen onze trekkers te typeren via het Valtra-moodboard, dan komt daar Raiders of the Lost Ark van Indiana Jones uit. Onze nieuwe slogan ‘Your working machine’ sluit daar goed bij aan.” Met deze woorden opent Pekka Ingalsuo, directeur productmanagement bij Valtra, het lesje marketing. Valtra kreeg een ‘blanco sheet’ om de geheel nieuwe Valtra T-serie te ontwikkelen voor de Stage IV-ronde. Valtra heeft akkerbouwers, veehouders en loonwerkers (klanten en gebruikers van andere merken) uit heel Europa in groepen uitgenodigd om de toekomstwensen door te nemen. Valtra benadrukt dat het daarbij fl ink heeft doorge-vraagd welke ontwikkelingen de gebruikers verwachten en welke behoeften dat voor de toekomst geeft. Per onderdeel moet de klant in een schaal van vijf stappen (van onbelang-rijk tot heel belangrijk) een waarde aankruisen. De verschil-lende uitkomsten zijn gerangschikt in drie categorieën: be-langrijk, neutraal en minder belangrijk. Een paar opvallende uitkomsten: duurzaamheid, het onderhoud en de kosten per draaiuur zijn de zaken die de klanten het belangrijkst vinden. Zaken als prijs, brandstofverbruik en de reputatie van merk en dealer zitten in categorie twee. Technische snufj es dui-kelen bijna naar categorie drie. De uitstraling van de dealer (mooi pand, showroom) zit onderaan in categorie drie. En helemaal onderaan scoort een voertuigvolgsysteem. Valtra heeft de gegevens verwerkt in het bekende Kano-model (zie kader).

Valtra’s score Valtra heeft van daaruit duidelijke prioriteiten gesteld. Er is erg veel aandacht besteed aan duurzaamheid, onderhoud-stoegankelijkheid en onderhoudskosten. Zo is bijvoorbeeld de termijn opgerekt naar 600 uur voor de motorolie en een veelvoud daarvan voor hydrauliek- en transmissieolie. Het bijvullen van hydrauliekolie moet altijd onder druk via de retourleiding. Dit heeft een hogere prioriteit gekregen dan het ontwikkelen van een nieuwe powershiftbak. Die bleek te voldoen aan de basisbehoeften van de klanten. Het ont-wikkelen van TwinTrac met de ruimere cabine was en is een

HOE VALTRA GEBRUIKERSWENSEN VERWERKTE IN DE NIEUWE T-SERIE

Page 29: Grondig 12 - 2014

29GRONDIG - December 2014

Kano modelHet Kano-model bestaat uit een horizontale (niet voldaan, tot helemaal voldaan) en een verticale as (ontevreden tot heel blij). Hierin zijn drie hoofdcategorieën ondergebracht; prestatie, uni-que selling points en basisbehoeften. Prestatie is de meest helde-re, zoals het brandstofverbruik. Als dat hoog is, is de klant onte-vreden, als dat laag is, is hij heel tevreden. Dit is de blauwe rechte prestatielijn in de grafi ek. Unique selling points zijn zaken die een ander merk niet heeft. Als de trekker ze niet heeft, is de klant niet ontevreden. Hij mist ze niet. Zijn ze er wel, dan is de klant tevre-den tot zeer tevreden. De tevredenheid scoort hier dus anders dan voor prestatiepunten. Voor een trekker zou bijvoorbeeld verf die geen vuil aanpakt kunnen zijn. Unique selling points zitten al-tijd aan de pluskant. Dan zijn er nog de basisbehoeften. Als je die niet- of niet goed genoeg vervult, is de klant ontevreden. Vervul je ze wel, dan is de klant neutraal. Hij gaat ervan uit dat je aan deze voorwaarde voldoet. Deze categorie scoort van ontevreden tot neutraal en zit dus altijd aan de onderkant in de grafi ek. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld een geluidsarme cabine of een goed ge-veerde stoel. U begrijpt dat een unique selling point over een jaar of een paar jaar een basisbehoefte kan zijn. Dat geeft de zwarte tijdpijl aan. Het totale model geeft een goed inzicht in waar je met alle diensten staat en of je in de categorieën hiaten of pun-ten hebt waar je onvoldoende of onevenwichtig scoort. Met wat googelen kun je nog veel meer informatie over het Kano-model vinden.

unique selling point dat is gehandhaafd. Een luxe radio met usb-stick en een subwoofer is toegevoegd als unique selling point omdat de gebruiker meer uren in de cabine dan thuis in de kamer zit. Valtra stapte af van de motor recht boven de vooras omdat uit onderzoek bleek dat dit geen unique sel-ling point meer is in de veranderende behoeften. Er was juist een basisbehoefte aan een conventionele Europese trekker met een 60/40-gewichtsverhouding met een extra sterke fronthef voor steeds zwaardere aanbouwdelen en met een wieluitslag van altijd 55 graden. Optrekken van de serie naar 184 kW (250 pk) viel ook onder de basisbehoeften. Daarvoor moesten wel de complete aandrijfl ijn en de hef fl ink worden verzwaard. Bij prestaties gaat het om een zuinige, ongecom-pliceerde AdBlue-only-motor, een Eco-versie (T174) en een

HOE VALTRA GEBRUIKERSWENSEN VERWERKTE IN DE NIEUWE T-SERIE

Page 30: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

30 GRONDIG - December 2014

traploze bak met acht punten waarbij er een puur mechani-sche overbrenging is. De nu drie aftakastoerentallen zijn een vooruitgang en vallen tegenwoordig eigenlijk onder basis-behoefte. Unique selling points zijn Aires-luchtvering, een traploos instelbare quicksteer, een powershift die je bedient en rijdt als een CVT en natuurlijk de extra mogelijkheden dankzij een de beterde TwinTrac-omkeer. En dat brengt ons bij het fi nale gevoel van deze trekker: een compleet nieuwe trekker die er niet ‘spectaculair’ anders uitziet dan de geset-telde orde, eerder juist een toegankelijke machine voor ie-dereen en een trekker die wel doordacht in elkaar zit.

VertaalslagHet is een mooi voorbeeld, dat u wellicht kunt gebruiken voor uw bedrijfsvoering. Het draaiboek is dan vergelijkbaar: klanten en opdrachtgevers opzoeken en doorvragen over toekomstige behoeften. Nu investeren in een mobiele mest-scheider heeft weinig zin als de klanten aangeven op termijn een nieuwe stal te bouwen met een eigen mestscheidings-systeem. Investeren in nieuwe bestratingsapparatuur heeft weinig zin al uw grote opdrachtevers aangeven dat de laat-ste nieuwe uitbreidingswijken klaar zijn en ze voorlopig geen nieuwe opdrachten verwachten. Toch investeren in hybride of Stage IV-graafmachinetechniek als de ondernemers aan-

geven op termijn daar bij inschrijvingen de voorkeur aan te geven. Bij de prestaties is het de vraag of alle behoeften van uw klanten naar wens worden vervuld. Daar hebt u zelf vaak best goed zicht op. En dan last but not least de basis-behoeften. Dat is altijd een lastige. Vaak zien bedrijven de basisbehoeften als unique selling points. Denk bijvoorbeeld aan strakke sloten graven, strak straatwerk, een prima kuil aanleggen en schoon rooiwerk met weinig tarra. Hier is ech-ter geen sprake van unique selling points, maar van voor-waarden. En dan is er nog die belangrijke factor tijd. Dit jaar is bijvoorbeeld een weeginrichting op een silagewagen nog een unique selling point, maar als daarin deze winter massaal wordt geïnvesteerd, kan dat komend jaar al een basisbehoef-te zijn. 3D-GPS in het grondverzet is daar ook een voorbeeld van. Het kan snel gaan. Uw diensten onder de loep nemen en in een Kano-model uitzetten, geeft wellicht nieuwe inzichten in uw bedrijfsvoering. Dat begint dan wel met goed doorvra-gen naar de toekomstige wensen.

TEKST EN FOTO’S: Gert Vreemann

De Valtra T We hebben de nieuwe Valtra T even mo-gen proeven tijdens de introductie. Het gaat hier om een serie trekkers bestaande uit zes modellen met vermogens van 125 tot 184 kW (170 tot 250 pk), leverbaar in Direct (CVT) en Versu, Active en HighTech (allemaal schakel). De T heeft een nieuwe fronthef en aftakasunit, een nieuwe, veel compactere luchtveringsunit met een grotere veerweg (tien centimeter), meer ruimte voor 55 graden wieluitslag dank-zij de radiator centraal boven de vooras en Europees gebouwd met een 60/40-ge-wichtsverdeling. De cabine oogt best rank, omdat Valtra bewust voor (bosbouw) de pet iets ranker heeft gehouden, maar is toch twintig centimeter breder en dieper dan de vorige. Binnenin is die herkenbaar als Valtra, met herkenbare Valtra-bediening. Hij heeft een mooi pookje voor zowel de powershift- als de traploze modellen. Het compacte stuur is gebleven, evenals de omkeer-hendel. Je rijdt hem als een traploze trekker. Eenmaal het koppelingspedaal bedienen en daarna kan zonder gebruik van het koppelingspedaal worden gereden. Valtra heeft de bestaande techniek van de eigen versnellingsbak-ken (traploos en powershift) gehandhaafd. Van ons hadden de Finnen hier nog wel met een verrassing mogen komen (bijvoorbeeld een dubbele as voor naadloos fullpowershift-schakelwerk).

Het rijden bevat inderdaad in-teressante automatiek, zoals remmen met automatische parkeerstand op hellingen, het tegen de rem kunnen rijden met aankoppelen, automatische re-gelen van motortoerental en bak voor de zuinigst mogelijke verhouding, diverse automaat-functies (auto motortoeren voor de aftakas, twee program-meerbare snelheden) plus een functie voor verhoogd motor-toerental (terugschakelen, ver-lagen van de overbrenging van de CVT). Het traploos instelbare

snelstuur via een draaiknop voor zowel het gewone stuurwiel als de Twin-Trac is een heel fi jne. De neus is gevoelsmatig rank voor een Stage IV-trek-ker. Een ruitenwisser op de zijruit en op de voorruit met 280 graden bereik zijn fi jne details. Geen gecompliceerde multibediening, geen ingewikkeld scherm, gewoon knoppen bedienen en gaan. De hef is nu standaard van categorie 3 en behoorlijk zwaarder uitgevoerd met een betere geometrie. Het ventielenblok zit nu beter links gegroepeerd achter. Meer foto’s en uitleg vindt u op Grondig.com. De nieuwe Valtra T staat op de open dagen van de Mechan-groep in Achterveld. Kunt u meteen doorvragen wie uw dealer is, want ook dat wordt nieuw ingevuld.

Valtra heeft veel tijd gestoken in het ontvangen van groepen klanten om door te vragen naar de ontwikke-lingen van morgen en de eerste conceptstudies te analyseren.

Page 31: Grondig 12 - 2014

FAO 230

vroege silom

aïsvroege korrelmaïs

Voor een geniaal maïssaldo!

top korrelopbrengst

top zetmeelopbrengstvroegrijp

stay green

GENIALIS

Silomaïs / CCM / Geplette maïs / MKS

Vroegrijp

Top korrel (= zetmeel) opbrengst

Als silomaïs: - Top zetmeelopbrengst - Top voederwaardeopbrengst

Goede stay-green

Goede oogstzekerheid

Goede tolerantie tegen bladvlekkenziekte

Download gratis de App

www.kws-maismanager.nlwww.kws-maismanager.be

Voor meer informatie:Tel. B +32-(0)3-449 02 20Tel. NL +31-(0)76 50 23 517www.kwsbenelux.com

Voor een geniaal maïssaldo!

Page 32: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

32 GRONDIG - December 2014

RAINBOW TRUCK TEAM: SECTORPROFILERING IN DAKAR-RALLY

Mentaal sterker Mensen uit onze sector zijn beter geschikt voor de Dakar-rally, omdat ze gewend zijn lange dagen te maken en op zaken te

anticiperen en de wilskracht hebben om door te zetten. Deze uitleg van het Rainbow-team verklaart waarom het debuut

dit jaar spraakmakend goed is verlopen. In 2015 willen de mannen grenzen verleggen. We spreken met hen over de ultieme

Dakar-uitdaging.

Bij de truck is een tafel vol onderdelen uitgestald. De leger-groene kisten staan klaar om ingepakt te worden. De mon-teurs voeren op dat moment een laatste inspectieronde uit aan de truck voordat deze wordt verscheept. Je proeft de ge-drevenheid en een taakgerichte zelfstandigheid. Niets wijst op een team dat pas voor de tweede keer meedoet aan ’s werelds meest prestigieuze rally. Gerrit van Werven, initiatiefnemer, ei-genaar van de truck en vaste rijder, geeft de laatste instructies als tweede rijder en hoofdsponsor Gerrit Zuurmond van het gelijknamige cumelabedrijf arriveert. Zuurmond bemoeit zich niet met het onderhoud. “Ieder zijn taak, dat is geregeld”, zegt hij. Zoals alles strak en professioneel is geregeld. De Dakar-rally van 2015 heeft Buenos Aires als start- en fi nishplaats, waarbij het hoogtepunt de marathonetappe over het Andes-gebergte zal zijn. Navigator Ed Wigman: “Het belooft een extra zware editie te worden. We hebben er zin in.”

Sterker staanGerrit van Werven had het rijden van Dakar al jaren op zijn bucketlist staan. Twee jaar geleden kwam deze wens in een stroomverstelling met de aanschaf van een Ginaf X2223

Dakar-rallytruck. Binnen zijn cumelanetwerk formeerde hij snel een team. Hij kwam in contact met Gerrit Zuurmond, die het avontuur wel zag zitten. “Ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Later denk je dan wel: waar ben ik aan begonnen? Maar als je als ondernemer ‘ja’ zegt, ga je er ook voor.” Voortvarend werd in vier maanden tijd een team geformeerd en werden zaken geregeld. “Snel schakelen en doorpak-ken, past bij onze sector”, zegt Zuurmond. Van Werven voegt daaraan toe dat het uitbesteden van het onderhoud aan het serviceteam Ginaf Rally Power een belangrijke stap was. “Dat scheelt ons een servicetruck en de nodige bemensing en lo-gistiek om dit rond te zetten. Wij zijn vorig jaar echt blanco ingestapt. Wat oefenen en gaan. Bang waren we er niet voor, eerder benieuwd hoe zwaar het zou zijn.”

Helemaal blanco waren de mannen nu ook weer niet, want ze hadden de ervaren navigator Ed Wigman, die al meerdere malen de rally heeft gereden, in het team opgenomen. “Bij on-dernemen hoort de juiste mensen aantrekken. Sleutelen, pu-blic relations, allerlei zaken organiseren, we hebben een goed team bij elkaar gekregen. Wij doen het niet alleen.”

Page 33: Grondig 12 - 2014

33GRONDIG - December 2014

RAINBOW TRUCK TEAM: SECTORPROFILERING IN DAKAR-RALLYVlag en wimpelHet team slaagde vorig jaar met vlag en wimpel. Daar waar veel teams meerdere malen lek reden, wisten de mannen ‘lekloos’ en vrijwel foutloos de fi nish te halen. Zij werden uit-eindelijk 25e van de 75 gestarte trucks, een spraakmakende prestatie voor een debuterend team. Gerrit van Werven geeft aan dat een belangrijk deel van dit succes te maken heeft met de afkomst uit onze sector. “Je hoort ze klagen over lange da-gen. Wij zijn gewend meerdere dagen achtereen te werken van ’s morgen zes tot ’s avonds twaalf. Die lange etappes zijn voor ons daarom niet extra belastend. Eigenlijk is het me meege-vallen”, concludeert hij. Gerrit Zuurmond voegt daaraan toe dat het lezen van het terrein ook meer in de genen zit. “Als wij bepaalde begroeiing zien, weten we dat daar een extra natte plek zit. Daar sturen wij dan omheen, terwijl anderen er zo in kunnen rijden.” Gerrit van Werven geeft aan dat ze het eerste jaar behoudend hebben gereden. “Risico’s inschatten en anticiperen is heel belangrijk. Wij rijden natuurlijk fl ink door, tot 140 km/u op de snelle stukken, maar op lastige stukken hebben we behou-dender gereden om de zaak heel te houden. Wij sturen om gaten heen waar de snelle wedstrijdtrucks vol door gaan.”

UitputtingsslagNatuurlijk zijn we even in de bolide gestapt. Er zitten uiter-aard rally-kuipstoelen in, maar een comfortabele zit is het niet. Vering ontbreekt, evenals een airco. Ed Wigman: “Dat hoort bij Dakar. Dakar is pas echt als het stof zelfs doordringt tot achter de kilometerteller”, vertelt hij lachend. Zuurmond bevestigt dat. “Ik heb van tevoren wel wat conditietraining gedaan en kan goed tegen lange dagen, maar desondanks is het inderdaad zwaar. De temperatuur kan in de cabine op-

lopen tot 60 graden. Op dergelijke etappes drinken we tien liter vocht per persoon en nemen we mineralen in om het zweten te compenseren. Ik ben in twee weken zeventien ki-logram afgevallen.”Van Werven stipt nog even de hoge etappes in het Andes-ge-bergte aan. “Dan kom je in ijle lucht. Niet alleen de motor heeft daar last van - het vermogen daalt wel tot een kwart - maar de turbo gaat ook hevig gieren en je krijgt zelf ook weinig zuur-stof binnen. Het is dan zaak extra scherp te blijven.” De heren vertellen het met een glimlach op hun gezicht. “Het goede gevoel overheerst. Het is echt prachtig om de duinen te nemen, want je rijdt in een fascinerend landschap. De juiste balans vinden in snelheid en betrouwbaarheid is elke etappe weer nieuw. Je moet elke minuut scherp blijven en bent de da-gelijkse beslommeringen helemaal kwijt, eenvoudig omdat je geen tijd hebt daarover na te denken.”

Hogere verwachtingenVoor de 2015-editie van de rally heeft het team enkele ver-beteringen doorgevoerd aan de truck. De 588 kW (800 pk) sterke DAF-12,6-liter-zescilinder heeft meer koppel onderin gekregen om langer door te kunnen gaan in zware omstan-digheden. Daarnaast zijn de overbrengingen in de tussenbak gewijzigd, is het bandendrukwisselsysteem verbeterd en… heeft het team een jaar ervaring. Beide Gerrits zijn samen met navigator Ed en de ondersteuning van het hele team ervan overtuigd dat het beter moet kunnen dan vorig jaar. “We heb-ben geen topracetruck, maar we denken toch op een uur van de top te kunnen fi nishen”, klinkt het vol vertrouwen.

TEKST: Gert VreemannFOTO: Rainbow Truck Team, Vreemann

Gerrit, Gerrit en Ed kunnen het niet al-leen. Dus vlak voor het vertrek in de werkplaats in Kamperveen met het hele team op de foto. Boven van links naar rechts Matthieu Mensink, Willem van Huff elen, Tineke de Haas, Henk Schuiling en Klaas Kwakkel. Onder: Marc de Haan, Gerrit van Werven, Ed Wigman, Gerrit Zuurmond en Gerrit Wieberdink. Via www.facebook.com/rainbowtruckteam is te volgen hoe dit cumelateam van 4 tot en met 17 januari aanstaande onze sector zal presenteren.

Page 34: Grondig 12 - 2014

Koop nu capaciteit en profi teer!

0% rente op 4 jaar*

*Vraag uw Kverneland dealer naar de voorwaarden

Kverneland Benelux Finance

Hambakenwetering 4

’s Hertogenbosch

T 073 - 6399242

Kverneland Optima 12 rijen maïszaaimachine met fronttank• 9 meter werkbreedte

• Elektrisch aangestuurde zaai-elementen

• GPS sectiebesturing via ISOBUS

• ISOBUS fronttank voor vloeibare- of

vaste kunstmest toepassing

www.kverneland.nl

0% rente op 4 jaar*0% rente op 4 jaar*

*Vraag uw Kverneland dealer naar de voorwaardenwww.kverneland.nl

Mekos Schagerbrug BVTel. 0224-571555 www.mekos.net

Mekos 3D leveler: 3-Dimensionaal profileren van zand en korrelbanen met een total station.

Mekos levelers: Volautomatisch werkende machine’ s, ook met traploos instelbare ronding. Voorzien van automatisering door middel van laser techniek, total station of gps. De Mekos machines zijn uniek, sterk en duurzaam, geschikt voor zand en korrelbanen.

(op getoonde producten zijn individueel patenten van toepassing)

Partners:

Page 35: Grondig 12 - 2014

Vernieuwen kan!Versleten banden?Voordelen bandenvernieuwing:• Goedkoper dan nieuwe banden• Dezelfde kwaliteit als nieuwe band• Profielgarantie• Milieubesparend• Maatwerk profielen mogelijk www.obo.nl

Stronger than the rest

Importeur: Samex Benelux Oranjekanaal zz 17 • 9415 PR • Hijken Vert. Gerry Wasse tel: 06-53428536 en/of

Vert. Wouter Truin tel: 06-50436447I www.wasse.nl • T 0593-524066

De Samson tanks kunnen geleverd worden van 15.000 ltr. tot en met 25.000 ltr. en zijn volledig computer gestuurd. De tanks kunnen met vele extra’s worden uitgerust. Samson levert ook zoden-bemesters en bouwland injecteurs in diverse werkbreedtes.

Samson meststrooiers zijn ideaal voor bedrijven die hoge eisen stellen aan bedrijfszekerheid en lage onderhoudskosten. Leverbaar zijn de types SP 9-11-12 en 15 met verticale walsen. En de types Flex en 16 enkelas en Flex 20 tandemas met horizontale walsen en breedstrooi unit.

Wie wil ons agrarische loonbedrijf voortzetten?

I.v.m. leeftijd en gebrek aan opvolging in eigen kring

Goed rendement Te beginnen in loondienst Technische vaardigheid vereist Oost-Nederland

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lucas Meertens

Page 36: Grondig 12 - 2014

36 GRONDIG - December 2014

VENT EN VISIE

“Denk mee met de melkveehouders”

Kees Romijn, voorzitter LTO Nederland afdeling melkveehouderij

De melkveehouderij zal met sprongen groeien. Dat voorspelt Kees Romijn, voorzitter van de afdeling melkveehouderij binnen

LTO Nederland. Die groei maakt van de melkveehouder meer manager, die behoefte heeft aan goede advisering en afspraken

over de ruwvoerteelt. Met kansen voor de loonwerker, die net als de dierenarts bij de diergezondheid de adviseur moet zijn voor

een gezonde en vooral goede ruwvoerteelt.

De plaats voor het gesprek is zeer klassiek: aan de keukentafel in de eenvoudige woning voor het bedrijf in het Zuidhollandse Langerak. Alleen het pak verraadt dat we hier met een echte vergaderboer van doen hebben. Net terug uit Den Haag en straks gastheer voor een groep Franse directeuren van agra-rische ondernemingen die komen kijken op een modern Ne-derlands melkveebedrijf. Want dat is het bedrijf in zekere zin ook wel. Met twee melkrobots, een stal die nog ongeveer 70 plaatsen heeft om verder te groeien, een medewerker en dus een ruimte om gasten te ontvangen. Het bedrijf van Kees Romijn, in het dagelijks leven vooral voor-zitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland, staat echter ook model voor het gemiddelde bedrijf. Geen dure nieuwe stal, maar een stuk nieuwbouw dat tegen de oude stal is aangezet. Daar wordt inmiddels wel een nieuwe ruimte klaargemaakt om een nieuwe en vooral grotere melktank te plaatsen. Net als de andere Nederlandse veehouders wil hij na-melijk klaar zijn voor 1 april, het moment dat de veehouders weer de spreekwoordelijke wei in mogen. Geen beklemming meer van het melkquotum, maar ruimte voor groei.Die groei zal er zeker komen, voorspelt Romijn. “Op termijn zal er zeker twintig procent melk bij komen. In combinatie met de continue sanering, die volgens mij gewoon doorgaat, betekent dit dat bedrijven in vijftien jaar opnieuw in omvang zullen ver-

dubbelen”, voorspelt hij. De komende jaren zal die groei deels in kleine stappen gaan, omdat veel boeren die nu tot de groep bedrijven zonder opvolger behoren gewoon lekker gaan mel-ken. “Die hebben hun bedrijf aangehouden omdat ze van het werk houden en nu nog een aantal jaar zonder quotum wil-len melken. Gewoon voor het plezier. Die kunnen nu ook nog groeien door gewoon efficiënter te werken met hogere pro-ducties en wat meer koeien per hectare.” Daar tegenover staan volgens Romijn de bedrijven die met grote sprongen vooruit zullen gaan. De bedrijven die in nieu-we stallen investeren of hebben geïnvesteerd en deze direct helemaal vol zetten. “Bij die bedrijven zullen grote veranderin-gen plaatsvinden, want een melkveehouder die zo snel groeit, moet veel meer ondernemer zijn. Die heeft al zijn aandacht no-dig om die schaalsprong te managen. Daar liggen kansen voor loonwerkers, want op die bedrijven is veel minder tijd voor het landwerk, terwijl de groeiende melkproductie het juist nodig maakt om meer en beter ruwvoer van eigen land te halen.”

Verantwoordelijkheid nemenJuist bij die groeiende melkveehouders is voor loonwerkers ruimte om het anders aan te pakken, voorziet Romijn. “Pro-beer als ondernemer de verantwoordelijkheid te nemen voor de hele ruwvoerteelt, waarbij je ervoor zorgt dat er veel en goed voer in de kuil komt. Dat past bij de nieuwe tijd, waarin veehouders moeten proberen met steeds minder meststoffen een hogere opbrengst te halen. Als specialist moet je daarop kunnen inspelen.” Hij vergelijkt de rol van de loonwerker met die van de dieren-arts. “De dierenarts is de specialist diergezondheid die op het bedrijf komt en adviezen geeft. Zo moet de loonwerker ook als specialist ruwvoerteelt op het bedrijf komen en samen met de ondernemer zoeken naar mogelijkheden om dat zo goed mogelijk te doen.”De komst van de Kringloopwijzer zal de loonwerker daarin ex-tra mogelijkheden geven, voorspelt Romijn. “Melkveehouders krijgen dan de ruimte om bij een efficiënte bedrijfsvoering meer mest op eigen grond af te zetten. Als dat systeem draait,

Vol vertrouwen

Mestfraude schaadt melkveehouderijMestfraude schaadt melkveehouderijGrote moeite heeft Romijn met de mestfraude die de afgelopen jaren meermaals Grote moeite heeft Romijn met de mestfraude die de afgelopen jaren meermaals is geconstateerd, waarbij hij onmiddellijk beseft dat ook de sector die hij vertegen-is geconstateerd, waarbij hij onmiddellijk beseft dat ook de sector die hij vertegen-woordigt boter op het hoofd heeft. “Want als er zwarte mest is, moet er ook een woordigt boter op het hoofd heeft. “Want als er zwarte mest is, moet er ook een boer zijn die het afneemt”, zegt hij. Wat hem betreft neemt de sector zelf meer boer zijn die het afneemt”, zegt hij. Wat hem betreft neemt de sector zelf meer initiatieven om dat tegen te gaan. “Het is namelijk voor de melkveehouderij zeer initiatieven om dat tegen te gaan. “Het is namelijk voor de melkveehouderij zeer schadelijk. Niet voor niets hebben we in het stroomgebied van de Maas nu stren-schadelijk. Niet voor niets hebben we in het stroomgebied van de Maas nu stren-gere normen. Dat heeft daar alles mee te maken. Brussel is daarover zeer kritisch gere normen. Dat heeft daar alles mee te maken. Brussel is daarover zeer kritisch en dat kan ons straks niet alleen de derogatie kosten, maar ook de mogelijkheden en dat kan ons straks niet alleen de derogatie kosten, maar ook de mogelijkheden om naar meer bedrijfsspecifieke normen te gaan. Terwijl juist dat de ruimte moet om naar meer bedrijfsspecifieke normen te gaan. Terwijl juist dat de ruimte moet geven aan goede ondernemers om meer voer van eigen land te halen.”geven aan goede ondernemers om meer voer van eigen land te halen.”

Page 37: Grondig 12 - 2014

37GRONDIG - December 2014

zullen melkveehouders willen weten hoeveel er van een per-ceel komt en ook welke kwaliteit dat heeft. Weegsystemen - en later wellicht sensoren om de kwaliteit te meten - bieden dan de mogelijkheid om als loonwerker het verschil te maken, maar dan zul je wel moeten investeren.”

Veel zelf doenZelf is Romijn op dit gebied niet het voorbeeld dat de loon-werksector zich zou wensen. Veel werk doet de ondernemer namelijk zelf. Met een goede reden, betoogt hij. “Omdat ik zo veel van huis ben, heb ik een medewerker voor alle dagelijkse klusjes, zoals voeren, schoonzetten en de veeverzorging. Maar om het leuk te houden, moet je ook trekkerwerk hebben, an-ders hou je die jongens niet vast.” Het betekent dat hij een op-raapwagen heeft, een trekker om vast te rijden en alle andere machines. Daarom doet hij ook het slootwerk zelf. “Ik heb hier zeker dertig kilometer slootkant. Dat is werk dat mooi past, omdat je er weken de tijd voor hebt.”Hoewel er ook een mesttank op het bedrijf is, wordt het groot-ste deel van de bemesting wel uitbesteed. “Daar zie je dat de loonwerker al onmisbaar is, want met de sleepslang heb je een groot voordeel ten opzichte van een mesttank. In het voorjaar kun je bij de eerste gift het land in met veel minder kans op structuurschade en geef je de mest als het nodig is. Na de eer-ste snede heb je met de sleepslang het grote voordeel dat je veel meer water mee kunt geven, wat de benutting sterk ver-betert. Een voordeel nu je de productie zo hard nodig hebt.” Op zijn eigen bedrijf wordt vaak ook de derde snede nog be-mest met het sleepslangsysteem. “Daar werken we echt naar toe door met grote blokken te werken, zodat het ook voor de

loonwerker de moeite is om telkens te komen”, legt hij uit. Die rol bij de bemesting zal de komende jaren zeker groeien, ver-wacht Romijn. “Door de strengere normen wordt het steeds belangrijker om stikstof en fosfaat in de juiste hoeveelheden aan te bieden. Ik verwacht dan ook dat we naar systemen gaan waarbij de loonwerker de mest bewerkt, bijvoorbeeld door mestscheiding, en zorgt dat we de mest op het bedrijf maximaal benutten, zodat er zo min mogelijk hoeft te worden afgevoerd. De derde snede zou je dan met de dunne fosfaat-arme fractie kunnen bemesten om zoveel mogelijk stikstof van eigen land te kunnen inzetten.“

Transport zal toenemenHoewel de Melkveewet nog precies ingevuld moet worden, zal dat niet veel veranderen aan de werkwijze, denkt Romijn. “Heel veel bedrijven zullen straks binnen de norm van de grondgebondenheid vallen en dus kunnen groeien. Het enige is dat ze dan een deel van de mest moeten afvoeren, maar ook dat biedt kansen voor de loonwerker.”Hij voorziet wel dat de Melkveewet zal leiden tot meer grond op afstand. “Bedrijven zullen grond aankopen of huren om plaatsingsruimte te hebben. Daar zal dan niet alleen mest naar toe moeten, maar wat daar groeit, zal ook terug gaan. Het kan betekenen dat de vraag naar transport toeneemt. Dat kan zijn door met silagewagens over grotere afstand te rijden, maar het kan ook zijn dat dan wordt gekozen voor bijvoorbeeld balen, omdat je dan efficiënter kunt vervoeren.”Het hele effect van die operatie zal zijn dat er een hardere strijd komt om de beschikbare plaatsingsruimte van mest, denkt hij. “Dat gevecht om de ruimte is er nu al, alleen hoeft de melkvee-

De kringloopwijzer kan bedrijven extra bemestingsruimte geven. Daar moe-ten bedrijven op inspelen.

Page 38: Grondig 12 - 2014

VOL VERTROUWEN

www.gmdamsteegt.nl

De Komptech Axtor sneldraaiende shredder uit onze verhuurvloot is geschikt voor het verkleinen van groenafval en sloophout. Door de beitels te verwisselen bouw je ‘m snel om tot een chipper. Een Cat C18 motor levert 800 pk en de rotor is instelbaar van 400 tot 720 omwentelingen. Lang en breed materiaal (tot 6,0 meter) is geen probleem, mede door de horizontale en verticale voedingsrollers. De radiografisch bedienbare Axtor staat op 3-assige midden aanhanger en is op locatie snel te verplaatsen

Westeinde 46 • 2969 BM • Oud-Alblas • Tel 0184 69 27 67 • Fax 0184 69 21 40 E-mail [email protected]

www.gmdamsteegt.nl

G.M. Damsteegt B.V. is nu een full-liner, waar men voor ieder werk een oplossing heeft, zowel in compostering, biomassa, grond en andere soorten afval.

KRAANVERHUUR, GRONDVERZET EN RECYCLING

Advertentie

38 GRONDIG - December 2014

houderij nu nog maar tien procent van de mest af te zetten. Dat zal op termijn zeker oplopen naar vijftien procent, maar dat is nog maar een klein deel van de mest”, aldus Romijn. Hij verwacht dat dit voor de melkveehouderij geen probleem zal zijn. “Uiteindelijk gaat het er dan om wie het meeste kan beta-len. De economisch sterkste sector wint en dan is de melkvee-houderij voorlopig nog in het voordeel.”

Kwaliteit levert waardering opZorgen zijn er bij Romijn momenteel wel over de daling van de melkprijs, die nu al tien cent lager ligt dan een jaar geleden. “Op bedrijven van één miljoen kilogram melk - en dat zijn er al veel - gaat het dan wel om bijna tienduizend euro per maand. Voor de hele veehouderijsector, die ongeveer één miljard kilo-gram melk per maand levert, betekent dit dat er 100 miljoen euro minder binnen komt. Dankzij de afgelopen anderhalf jaar met een hoge melkprijs is er gelukkig een buffer, maar die is op deze manier snel weer op”, stelt Romijn vast. De prijsdaling

is een voorschot op de situatie die straks zal ontstaan, denkt Romijn. “Door het vrijere aanbod krijgen we veel meer prijs-schommelingen. Daar zullen bedrijven rekening mee moeten houden.”Voor de loonwerker betekent het dat de prijs de komende tijd weer meer dan ooit onder het vergrootglas zal liggen. Dat hoort bij de concurrentie die er altijd is, iets waar Romijn zich niet druk om maakt. “Het houdt de ondernemers scherp en het is aan hen om zich te onderscheiden. Door meer aan nazorg te doen en vooral te zorgen voor kwaliteit. Want als je kwaliteit levert en dat ook weet te verkopen, krijg je ook de waardering.”Voor loonwerkers is het volgens hem vooral belangrijk welke prijs de melkveehouder krijgt. “Want een sector die groeit en bloeit, heeft ook ruimte om anderen te waarderen. Dan is de prijs veel minder belangrijk.”

TEKST & FOTO’S: Toon van der Stok

Vol vertrouwen

Page 39: Grondig 12 - 2014

VERZEKERINGEN BV

Correspondentieadres:Postbus 1156 3860 BD NijkerkTel. (033) 247 49 60Fax (033) 247 49 61

Wat dekken we eigenlijk niet?

Bezoekadres:Nijverheidsstraat 13 te NijkerkE-mail [email protected] www.cumelaverzekeringen.nlAFM vergunningsnummer 12004236

Voor specialisten in

groen, grond en infra

CUMELA Verzekeringen kent als geen ander de wereld van agra-risch loonwerk, grondverzet, in-fra- en cultuurtechnische werken. Doorgewinterd in de praktijk, wijs door schade en schande en uitste-kend op de hoogte van wetgeving en modern risicomanagement. Daarom is CUMELA Verzekeringen bij uitstek in staat om verzekeringen te ontwikkelen voor u en uw onderneming, uw mensen, middelen en materieel.

Meer weten? Bel (0)33 247 49 60 of mail naar [email protected]. www.cumelaverzekeringen.nl

CUMELA Verzekeringen. Al uw belangen goed verzekerd!

De CUMELA Compleet-machinepolis

Wij verzekeren al uw werkmateriaal goed en betaalbaar. Ook als schade ontstaat tijdens graafwerkzaamheden bieden wij een zeer complete dekking:

in heel West-Europa

ongeacht het gebruik

directe schade en gevolgschade is verzekerd

en zonder KLIC-clausule

U meldt en wij regelen de schade voor u. Snel, deskundig en zonder gezeur.

Vraag onze adviseurs naar de CUMELA Compleet-machinepolis. Want voor hetzelfde geld bent u gewoon beter verzekerd bij CUMELA Verzekeringen.

CUMELA Verzekeringen:de beste keuze!

13-03 Wat dekken we eigemlijk niet 1-1.indd 1 21-10-13 09:30

Page 40: Grondig 12 - 2014

Hakselkwaliteit van de wereldmarktleiderjaguar 980/970/960/950/940/930

jaguar 870/860/850/840/830

Laagste kosten per tonHoogste inruilwaardeMet auTOFILL en DYNaMIC POWErreal time analyse met TELEMaTICS

kampsdewild.nl

Page 41: Grondig 12 - 2014

Brancheorganisatie voor specialisten

in groen, grond en infra

Page 42: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - Mei 201442

Page 43: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - Mei 2014 43

Page 44: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - Mei 201444

€ €

Page 45: Grondig 12 - 2014

Gemaakt vóór en door professionals

Zuidweg 13-15 • Postbus 52 • 4413 ZH KrabbendijkeT 0113 - 50 26 10 • F 0113 - 50 61 46I www.gebrweststrate.nl • E [email protected]: Ko Smalheer, 06 - 53 24 90 27 Arjan Weststrate, 06 - 46 32 20 64

Zelfrijdende, getrokken en gedragen veldspuiten

Bel ons voor de dichtstbijzijnde dealer.

Informeer ook naar ons ruime aanbodgebruikte veldspuiten!

NV-SA

DELVANO veldspuiten

Page 46: Grondig 12 - 2014

Vol vertrouwen

46 GRONDIG - December 2014

MENS EN MACHINE KUNNEN LITERS WINNENMeer doen met minder brandstof

De grondverzetsector is de laatste jaren intensief bezig geweest met het verminderen van het

brandstofverbruik. Machines worden zuiniger en dankzij het inzichtelijk maken van de prestaties kan

de machinist de techniek nog effi ciënter benutten. Uit dat samenspel valt de komende jaren nog meer te halen.

Minder CO2 en minder euro’s de lucht in blazen. Met dat idee ging in 2012 de campagne ‘Het Nieuwe Draaien’ van start. Blijk-baar was die extra aandacht nodig, want er is sindsdien veel ge-beurd op het gebied van brandstofbesparende maatregelen in het grondverzet. Meer dan ooit zijn importeurs en dealers actief om samen met hun klanten de besparingsmogelijkheden te on-derzoeken. Bijna allemaal bieden ze trainingen aan om meer te halen uit de machines. En alle grote merken zien veel belangstel-ling voor de statistieken die zij samenstellen op basis van boord-computergegevens. Die laten direct zien hoe de machines in de

praktijk presteren. Aan de hand daarvan kun je bepalen of het zin heeft om bijvoorbeeld meer in de eco-stand te gaan draaien, een andere werkwijze te kiezen of te letten op onnodig stationair draaien. Veel mensen schrikken van de hoeveelheid tijd die een machine stationair draait, zeggen fabrikanten. Service-manager Frans Klaaysen van Komatsu: “Over onze hele vloot, van wiella-ders tot rupskranen en van groot tot klein, is 25 procent van de draaiuren stationairtijd. Ervan uitgaande dat de machine na 8000 draaiuren weer weggaat, is hij dus 2000 uur nauwelijks belast ge-weest. Of dat goed of slecht is, dat moet je met elkaar bespreken.

Een digitaal bord aan de zijkant van de demomachine laat direct zien hoe zuinig de machinist werkt door het verbruik per uur te tonen.

Page 47: Grondig 12 - 2014

47GRONDIG - December 2014

MENS EN MACHINE KUNNEN LITERS WINNEN

In sommig werk is het namelijk niet anders. Maar je praat wel over 2000 uren brandstof, afschrijving en onderhoud.”

MatrixTijdens hun trainingen zetten de leveranciers het thema brand-stof standaard op de agenda. Bij Hitachi maken ze op een de-momachine bij de fabriek in Amsterdam de prestaties van de machinist op een mooie manier inzichtelijk. Daar hangt op de zijkant van de kraan een matrixbord waarop het actuele verbruik in liters per uur is af te lezen. Door eerst op de Eco-stand een bult zand opzij te draaien en vervolgens in de Power-stand weer terug te leggen, zien de omstanders direct het verschil. Hitachi-vertegenwoordiger Roelof Reurink: “In de Power- of Highpower-stand laten alle functies zich lekker snel bedienen, maar het werk gaat er vaak niet sneller door. Je bent vooral veel olie aan het verplaatsen. In de Eco-stand laat alles zich dankzij de kleinere hoeveelheid olie rustiger en gecontroleerder bedienen. Dat zie je terug in het gebruik, terwijl de capaciteit er niet onder hoeft te lijden. Vaak wordt er meteen meegerekend door collega’s die staan toe te kijken. Vijf procent minder brandstof scheelt toch al gauw weer enkele duizenden euro’s per machine per jaar.”Ook het minder hoog optillen van de bak of een andere opstel-ling kiezen, kan verschil maken. Een populaire boodschap is het niet altijd en het is soms best lastig om in discussie te gaan met machinisten die al dertig jaar op de kraan zitten. Een goed ge-sprek over de fi nancieel-economische kant van het werk is ech-ter wat anders dan kritiek leveren, zeggen de cursusleiders. Het doet een beroep op het vakmanschap van de machinist.

Slimme techniekOp het vlak van de techniek gaan de ontwikkelingen intussen door. Een automatisch stopsysteem voorkomt onnodig statio-nair draaien. Meerdere fabrikanten leveren het op nieuwe mo-dellen al standaard. Het interval is door de dealer af te regelen, want uiteindelijk bepaalt de klant. Een andere voorzichtige ontwikkeling is de komst van hybrides. Schattingen van de besparingen lopen uiteen en liggen tussen de tien en vijfentwintig procent. Voorlopig gaat het om de wat grotere machines. Bij Komatsu betreft dat de HB215LC-2 van ruim twintig ton. Klaaysen: “Uit onze monitoring blijkt dat een bespa-ring van vijfentwintig procent mogelijk is. Dat is veel. Hier speelt ook de vlotte bediening mee. Denk aan de Toyota Prius, die bij het verkeerslicht behoorlijk snel weg is”, aldus Klaaysen. Hoewel de besparingsopties minder spectaculair zullen zijn, verwacht hij dat andere modellen en wielladers zullen volgen. Ook andere aanbieders van hybrides noemen de techniek een blijvertje.Een andere veelbelovende techniek is het terugwinnen van energie uit zwenken en tillen, door het toepassen van stikstof-cilinders. Enkele fabrikanten hebben hier al meerdere jaren er-varing mee, zoals Liebherr. Commercieel directeur Coen Posthu-

mus: “De ervaringen zijn goed en de besparingen lopen op tot boven de vijfentwintig procent. Dat geldt niet voor alle klussen. Ze draaien nu vooral in de overslag van zand. Bij dat type tilcurve is het rendement het hoogst. Op de kleinere machines kunnen we het nog niet leveren, maar ik verwacht dat dat wel gaat ko-men. Waarschijnlijk begint dat bij het baggerwerk, vanwege de lange gieken.”

Juiste keuzeDe laatste druppels diesel die de technische ontwerpers er nog uit kunnen persen, zitten in zaken als een slim ontwerp, zoals een betere bakvorm, een lager gewicht en ondersteunende software. Op motorengebied valt niet zo gek veel meer te halen. Voor de gebruiker is het vooral de kunst om de juiste machine te vinden, die past bij het type werk of de klant. Helaas is er geen onafhan-kelijke vergelijkende informatie over het brandstofverbruik van verschillende machines beschikbaar. Sommige bedrijven orga-niseren dat zelf. Caterpillar-leverancier Pon zet bij klanten die in de grootschalige overslag zitten regelmatig een machine of zelfs verschillende typen machines neer. Zij willen volgens Pon keihard bewijs voor de prestaties, omdat elke kilogram verplaatst materiaal per uur en elke liter brandstof per uur telt. Als alles dan klopt, dan is het de chauff eur die het af moet ma-ken. Zijn vakmanschap geeft de doorslag. Ook als software straks meer van het werk gaat overnemen, blijft de machinist de onmis-bare schakel om het maximale uit de machine te halen.

TEKST: Egbert JonkheerFOTO’S: Fabrikanten

Op een simulator leer je niet alleen een machine te be-dienen. Die is ook te gebruiken om te leren om zuinig te draaien.

Page 48: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201448

ondernemen met vaktechniek LOONWERKERSBEURS DELUTA 2014

Kansen en grenzen voor de agrotruck

In Duitsland is er een groeiende belangstelling voor agrotrucks. Op de loonwerkersbeurs DeLuTa waren er diverse te zien en ook

werd er in workshops gediscussieerd rondom het opkomende fenomeen agrotrucks. Op onze rondgang ontdekten we dat Duits-

land regelkundig worstelt met deze voertuigen, maar dat de algehele balans sterk positief is en denkvoer voor ons oplevert.

Binnenkomend in de centrale hal van de loonwerkersbeurs DeLuTa in Münster val je meteen met de neus in de boter. Twee MAN M-Tracs van Amac in het Duitse Bell (Eifel) staan er opgesteld, voorzien van een groot videoscherm met uiteraard imposante beelden. De op 60 km/u begrensde MFT 60-agro-truck met T-rijbewijstoelating heeft een traploze hydrostaat voor snelheden van 0 tot 15 km/u, een driepuntshefinrich-ting, een aftakas met maximaal 397 kW (540 pk) vermogen, een loadsensing-pomp (220 liter per minuut) met vier dub-belwerkende hydrauliekaansluitingen en een bandendruk-wisselsysteem. Deze 4x4 staat op 480/70R28-banden voor en 750/50R26-exemplaren achter. “Lichter dan een trekker, circa tien ton meer laadvermogen op de weg vanwege gewichts-overdracht, lagere onderhoudskosten, een lager dieselver-bruik, comfortabeler en veel goedkoper per pk. Afhankelijk van de uitvoering kost hij zo’n € 140.000,- tot € 180.000,-. Hij is ook in vrachtwagenversie (90 km/u) leverbaar”, aldus de prik-kelende uitleg. De video doet de rest.

NuancerenOnze rondgang leert dat het genuanceerder ligt. Toelatingsei-sen en lobbywerk van de transportwereld spelen in Duitsland ook. De aanwezigheid van een schotel betekent dat de truck wordt gezien als een volwaardige truck. De toelating ‘Agrar-truck’ voor T-rijbewijs krijgen, is dan lastig. Dat is te omzeilen als je kunt aantonen dat de truck offroad zijwaartse pendeling heeft. Dat heeft Leewes & Ludmann voor elkaar gekregen met de Ginaf en dus stond deze daar trots te pronken met schotel. Een andere mogelijkheid is een kogel. Dan wordt de truck wel gezien als geschikt voor het agrarisch T-rijbewijs. Voor de Duit-se wet is de maximale toegestane oplegdruk voor een kogel echter maximaal vier ton. De achterliggende gedachte is dat bij meer druk de vooras van de landbouwtrekker te veel wordt ontlast. Dat die kogel bij een truck tussen voor- en achteras zit, wordt dan niet meegenomen. Fabrikant Stapel in Abersloh, één van de grotere aanbieders van agrotrucks in Duitsland, heeft daar voor het mesttransport op ingespeeld met een

Page 49: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 49

Kansen en grenzen voor de agrotruckopleggertank met een apart voorcompartiment. Bij wegtrans-port (met risico op controle) wordt dat leeg gelaten om zo die vier ton oplegdruk niet te overschrijden. Wie het veld in gaat, kan het voorste compartiment volpompen en de voorste liftas van de drieassige oplegger optrekken voor zeven ton extra oplegdruk. Stapel wijst en passant nog op de hoogte van de schotel. “De sterke lobby van de transportsector kunnen wij weerleggen door te wijzen op de schotelhoogte. Die is bij de agrotruck meestal rond de 1,30 meter en daarom is die geen concurrent voor de normale trekkers met opleggers.”De standhouders geven aan dat vanwege deze nog niet ge-heel transparant passende regelgeving en handhaving de afzet nog wat wordt geremd. “We hebben het gevoel dat de handhavers het zelf niet goed weten.”

Bodem meenemenProf. dr. Ludwig Volk van de Fachhochschule Südwestfalen be-vestigt in zijn workshop de kansen voor de agrotruck. In zijn algemeenheid stelt hij dat tot tien kilometer de landbouwtrek-ker in het voordeel is. Vanaf die afstand is de truck volgens hem gunstiger. Hij onderbouwt het verhaal met een praktijktest (zie kader). Naast het brandstofverbruik en de aanschaf- en onder-houdskosten noemt hij ook het lagere eigengewicht (dus een hoger laadvermogen op de weg), het niet hoeven hangen van frontgewichten plus een stiller en publieksvriendelijke trans-portmedium op de openbare weg. Dat laatste is ook belang-rijk. Volk wijst er echter met klem op dat bodem en bodemge-

steldheid ook moet worden meegenomen. “We moeten onze bodem zorgvuldig doorgeven aan de volgende generatie. De agrotruck is niet geschikt in natte en minder gunstige omstan-digheden vanwege zijn beperkte bandenmaat van 26,5 inch”, aldus Volk. Hij voegt daaraan toe dat de 8x8-truck vanwege een lager laadvermogen en hogere verbruik (vier aangedreven as-sen) nadelig is. Fabrikant Krude voegt daar de wendbaarheid aan toe. “Een oplegger met dolly achter een landbouwtrekker is op kortere afstanden en op plekken waar meer wendbaar-heid wordt gevraagd een bewezen beter alternatief. Daarom leveren wij ook mesttanks met vaste dolly.” Een loonwerker, net kijkend bij de vernieuwde drieassige Kaweco-schuifwagen, laat op zijn mobiel een video zien hoe hij dit najaar de maïs aan de enorme biomassakuilhoop heeft gereden met agrotrucks. “Prima bevallen, met circa € 30,- per uur goedkoper dan een trekker en met een prima capaciteit”, laat hij weten. Hij kijkt hoeveel ton hij aan het eind van de dag bij elkaar heeft gereden en wat dat kost aan machines en brandstof. Hij heeft het over grote opleggers van dik vijf-tig kuub. Volk eindigt met de stelling: “Agrotruck, ja , maar met verstand, denk aan onze bodemschatten.” Mooi onderwerp voor de kerst.

TEKST EN FOTO’S: Gert Vreemann

Een schotel met voldoende zijwaartse hellingshoek is toegelaten voor een agrotruck met een maximumsnelheid van 60 km/u. Echt concurrerend met wegvervoer is de truck met deze schotel niet, omdat deze hoger (circa 1,30 meter) zit. Naast deze Paul Agromover op Mercedes-Benz Arocs 4x4-basis ziet Mercedes hernieuwde kansen voor de Unimog Agro.

Fabrikant Stapel ontwikkelde deze mestoplegger met apart voor-compartiment om op de staat leeg vier ton oplegdruk op de kogel te creëren en in het veld met liftas desgewenst zeven ton extra.

Praktijkvergelijking trekker-truckProf. dr. Volk bespreekt de testresultaten van een trekker en een truck. Er is een dag gewerkt met een afstand van dertien kilometer tussen veld en kuilhoop. Bij deze opname moet nog worden meegenomen dat Volk een kostenpost van € 2,- per uur voor truckbanden en € 4,- per uur voor trekkerbanden berekent, dat de Fendt met circa € 230.000,- aanmerkelijk meer kost dan een truck (€ 140.000,- tot 180.000,-) en dat de onderhoudskosten voor een truck lager zijn. De belang-rijkste metingen zijn hieronder weergegeven. Het gaat hier om een complete werkdag inclusief aan- en afloop. Beide combinaties maakten negen ritten.

Silagetransport Trekker TruckMerk en type Fendt 939 MAN TGS 18.400Wagen 50 kubieke meter 53 kubieke meterArbeidstijd 12 uur en 49 minuten 12 uur en 14 minutenAfgelegde afstand 234 kilometer 234 kilometerTonnage per vracht 20 ton 23 tonDieselverbruik 223 liter 174 liter

Page 50: Grondig 12 - 2014

Tel: +32 43 77 35 45 – www.joskin.com

www

.joskin.com

ww

ww

w

w.w.w j.j. oskin.comi

Rue de Wergifosse, 39 - 4630 Soumagne, België

Kom de nieuwe infrastructuren en machines aan de spits van de technologie ontdekken

Zaterdag

03/012015

Zondag

04/012015

Maandag

05/012015

Dinsdag

06/012015

Woensdag

07/012015

Donderdag

08/012015

PROFESSIONELE DAGEN

VAN 9 TOT 17 UUR •

LMC G ennep BVVoor oost NL.

0485 - 511 605www. lmc gennep.nl

Jamo BVVoor west NL.

0184 - 642 112www.jam o-lmb.nl

Wij wensen u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2015!

Gezamenlijke importeurs

vakblad voor specialisten in groen, grond en infra

Adverteren in Vakblad Grondig?

Voor meer informatie: Lisette KerkhofT 033 - 247 49 50E [email protected]

vakblad voor specialisten in groen, grond en infra

Vakblad Grondig?

Page 51: Grondig 12 - 2014

PLUS

Page 52: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201452

ondernemen met vaktechniek GRONDIG.COM Op deze pagina’s samenvattingen van berichten die eerder op Grondig.com zijn geplaatst. Wilt u op de hoogte blijven

van het actuele nieuws? Ga naar Grondig.com. Daar publiceert de redactie dagelijks nieuws van en voor de cumelasector.

PROTOTYPE VERVAET HYDRO TRIKE GESPOT

Afgelopen maand gespot: deze gecamoufleerde Vervaet Hydro Trike in de fabriek van Vervaet in Biervliet. Navraag bij Vervaet leert ons dat er in-derdaad wordt gewerkt aan een geüpdatete versie van de Trike met onder meer een Euro 6-motor, een modulair chassis en een nieuw mestsysteem. Vervaet meldt dat het concept van de bestaande Trike zal wor-den behouden. De fabrikant verwacht de vernieuwde Hy-dro Trike in de loop van 2016 te introduceren.

KRAMPE BANDIT MET BEWEEGBARE VOORWANDKrampe introduceert de ver-nieuwde Bandit met meebewe-gende voorwand. De laadvloer-brede losband is gebleven. De voorwand beweegt nu mee en wordt met een lier teruggetrok-ken. Voor de Bandits in opleg-geruitvoering gaat het om wa-gens met een laadvloerlengte van 10,70 tot 12,20 meter en een inhoud van 55 tot 86 ku-bieke meter. De gewone Bandit-trekkeraanhangers hebben een laadvloerlengte van 7,60 tot 9,60 meter met een inhoud van 26,3 tot 50,5 kubieke meter.

ARGO ONTHULT GELE MCCORMICK-CVT-TREKKERS

McCormick was de grote publiekstrekker op de Eima-beurs in Bologna. Het merk onthulde daar de nieuwe X6- en X7-modellen met VT-Drive-CVT, speciaal voor de introductie uitgevoerd in oogverblindend geel. Daarmee is er CVT-techniek leverbaar op trekkers van 82 tot 141 kW (111 tot 192 pk). McCormick heeft definitief gekozen voor CVT-techniek van ZF. Voor de motoren heeft het gekozen voor Iveco. Ook toonde het op een scherm de eerste contouren van een zware McCormick-trekker in de klasse van 162 tot 243 kW (220 tot 330 pk) die eind volgend jaar wordt verwacht. Ter ge-ruststelling: de gele kleur was er alleen om extra aandacht te trekken. De VT Drive-trekkers worden gewoon in het McCormick-rood geleverd. De CVT-techniek was er niet voor stalgenoot Landini. De Agro-groep geeft daarmee aan dat het beide merken nog krachtiger apart gaat positioneren. Tegelijk verraste het concern met ZF-schakeltechniek (zesbak met viertraps powershift) voor McCormick en Landini. De McCormick X7-modellen zijn nu ook leverbaar met deze bekende ZF-schakelbak met zes versnellingen en viertraps powershiftschakeling. De X6-modellen worden desgewenst geleverd met de eigen Argo-schakelbak met drietraps powershift. De vier-traps powershiftbak van ZF is vanaf nu ook leverbaar op de Landini 6- en 7-serie. Er is duidelijk heel wat gaande bij de Argo-groep.

BLW-BOUWLANDBEMESTER

Berkers Techniek BV in Deurne introduceert een com-plete reeks bouwlandbemesters voor zware inzet. De fabrikant levert de driedelige bemesters in werkbreed-tes van 6,72, 7,36 en 8,00 meter. In transportstand zijn de 6,72- en 7,36-meterversies 2,70 meter breed. De be-mesters hebben een Vogelsang-sterrotor-snijverdeler en verzinkte mestuitlopen. De bemester is hydraulisch opklapbaar met automatische vanghaken. Nalooprol-len en inwerkeggen zijn leverbaar.

Page 53: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 53

CAO & ZO

Tijd voor een goed gesprek

Spreken is zilver, zwijgen is goud. U kent dit oude spreekwoord waarschijnlijk wel. Maar is het juist? In mijn ogen zeker niet altijd. Uit onderzoek in onze sector is gebleken dat zowel werknemers als werkgevers behoefte hebben om meer met elkaar in gesprek te gaan. Elkaar aanspreken op zowel gewenst als ongewenst gedrag. Met elkaar delen wat een ieder beweegt en in het dagelijks leven bezighoudt. Toch komt het er vaak niet van. “We zijn geen praters, maar we zijn doeners.” “Wij houden geen functioneringsgesprek-ken, want we spreken elkaar iedere dag over het werk. Dat is toch genoeg?”

Gezien de uitkomsten van het onderzoek kennelijk niet. Waarom gaan we dit dan toch uit de weg? Onzekerheid zal een belangrijke reden zijn. Kun je de boodschap wel goed overbrengen? Wat zal de ander terugzeggen? Kun je daar dan wel goed op reageren? Kortom, we hebben de situatie niet onder controle en dat is eng en dus vermijden we het liever. Met als gevolg dat zowel goede als minder goede boodschappen onuitgesproken blijven, mensen zich onnodig aan elkaar ergeren en niemand meer weet wat er van ieder wordt verwacht. Misverstanden groeien en onnodige arbeidscon-flicten duiken op.

Ik pleit voor zilver en dus voor het regelmatig houden van een goed gesprek. Ga de uitdaging aan en plan deze winter met alle mede-werkers een gesprek in. Maak vooraf een lijstje met onderwerpen die aan de orde moeten komen. Overwin uw onzekerheid en be-spreek met elke medewerker wat er volgens u goed gaat en wat minder. Geef aan de medewerker de ruimte om zijn visie te geven. Soms kan het voldoende zijn om uw hart te luchten. Soms kan het nodig zijn om zaken aan te passen en zoekt u samen naar mogelijk-heden daartoe. Maak afspraken met elkaar hoe u het komende jaar weer met elkaar verder gaat. Om over een jaar te kunnen bespreken hoe de afgelopen periode is gelopen, schrijft u de belangrijkste za-ken en afspraken kort en bondig op papier.

Dit lijkt wel de beschrijving van een functioneringsgesprek. Oké, noem het gewoon een goed gesprek en ga er allemaal mee aan de slag!.

Riet ZweistraAdviseur personeelsmanagement CUMELA Nederland

RECTIFICATIE: KRONE, MASSEY FERGUSON EN COLUMN

“Hier hebben we een bril voor jullie, wellicht dat jullie het dan wat scherper zien bij het corrigeren van de pagina’s”, was de gevatte re-actie bij het foutief plaatsen van een Fendt Katana-foto bij het stukje over de Krone-hakselaar in de vorige Gron-dig. Sportief inkoppen met bovenstaande foto leek ons passend. In Grondig 10 ging er ook wat fout met de intro van het Massey Ferguson-verhaal en met de co-lumn van Jaap Uenk. De goede column van Jaap vindt u (als het goed is) in deze uitgave. Dat van MF was ook wel zo duidelijk dat de lezers het konden snappen.

UPDATE CATERPILLAR D7EVijf jaar na de in-troductie van de eerste hybride bulldozer is de Caterpillar D7E toe aan een up-date. Nieuw zijn een aantal tech-nieken om de prestaties te ver-beteren. Zo is er het Stable Blade

Control om het dozerblad automatisch op het ingestelde niveau te houden. Dit wordt gecombineerd met Traction Control, waarbij op basis van de slip het dozerblad wordt aangestuurd. Het nieuwe Slope Indicate geeft op het bedieningsscherm aan wat de hellingshoek is van de bulldozer, afgestemd op het ingestelde gewenste profiel.

VOLVO FL-4X4-OFFROAD

De Volvo FL is nu beschik-baar in een 4x4-versie. Deze versie heeft een tus-senbak met een normale en een lage gearing ge-kregen. De lage gearing voor zwaar veldwerk wordt eenvoudig geschakeld via een drukknop op het dashboard. Verder is de bo-demvrijheid voor met acht centimeter en achter met tien centimeter vergroot. De truck heeft permanente vierwielaandrijving.

Page 54: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201454

ondernemen met vaktechniek

Vicon verrast met FastbaleNon-stop-rondebalenpers van Kverneland

Het zal ongetwijfeld één van de grootste publiekstrekkers op de Sima zijn: de nieuwe Fastbale, de non-stop-rondebalenpers

van Vicon. Die is uitgerust met twee perskamers en een nieuw type wikkelaar. De beursorganisatie vond het slechts een zilveren

medaille waard, maar het is één van de meest innovatieve machines die dit jaar zijn gepresenteerd.

Het is bij alle fabrikanten van persen waarschijnlijk de groot-ste uitdaging voor de afdeling onderzoek en ontwikkeling: het vinden van een oplossing voor het halt houden voor de netbinding en het uitwerpen van de baal. Krone was de eerste die een pers met voorkamer presenteerde, die ook al werkt. Een systeem met beperkingen, doordat de voorkamer maar een beperkte hoeveelheid materiaal kan bevatten. En-kele maanden geleden kwam Lely met een eigen variant met een ingenieuze constructie om continu door te kunnen per-sen (zie Grondig 9). Nadeel van dit systeem is dat er nog geen wikkelaar aan is gekoppeld.Als derde in rij komt nu Vicon met een eigen oplossing, een systeem dat volgens productmanager Jelle Hospes geheel in de eigen afdeling Research & Development in de nieuwe per-senfabriek in Italië is ontwikkeld. Het verschil met de beide andere merken is wel dat het hier om een vastekamerpers gaat, terwijl de andere twee werken met variabele baalma-ten. Voor dit type is volgens Hospes gekozen omdat deze machines professioneel worden gebruikt.

VoorperskamerDe machine bevat verschillende nieuwe ontwikkelingen, waarbij de eigen voorperskamer de meest opvallende is. Dit is feitelijk een kleine vaste kamer met een omvang van ach-tig centimeter. Deze kamer ligt boven de invoer, die hiervoor van een grote snijrotor is voorzien. “Deze is echt opvallend veel groter dan die van andere machines”, stelt Hospes. Aan de zijkant deelt deze perskamer vier rollen met die van de hoofdperskamer. De twee buitenste zijn daarbij groter dan de twee middelste. Hierdoor krijgt de baal in beide kamers de juiste ronding.In de voorperskamer wordt de baal gevuld tot deze de juiste dichtheid heeft. Als de baal in de voorperskamer klaar is, gaat bij de invoer een klep om en wordt de gewasstroom naar de hoofdperskamer geleid. Tegelijkertijd wordt een klep op de voorperskamer geopend, waarbij in totaal elf rollen die in één frame hangen om een scharnier aan de voorzijde om-hoog worden gebracht. Het frame met de onderste vier rol-len wordt juist iets geheven, waarna de baal als gevolg van

Page 55: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 55

de zwaartekracht vanzelf naar de iets lager gelegen hoofd-perskamer rolt. Daar gaat het persen verder tot opnieuw de juiste dichtheid is bereikt en de netbinding kan beginnen. Op dat moment gaat de gewasstroom dus weer naar de voor-perskamer. Een voordeel van het gebruik van de voorperska-mer is dat de baal een hogere dichtheid krijgt, weet Hospes. “In de testen die we tot nu toe hebben gedaan, zien we dat de baaldichtheid met ongeveer tien procent toeneemt, om-dat je de kern veel compacter krijgt.”

Wikkeltafel in hefinrichtingNa deze revolutionaire persunit volgt de volgende innovatie van de ontwerpers van Vicon. De wikkelaar zit bij deze ma-chine niet vast in het frame, maar hangt in een soort hefin-richting. Voor de baalovergave gaat deze hydraulisch naar beneden en komt die zo schuin onder de perskamer te lig-gen. Als het achterste rollenframe wordt geopend, rolt de baal dankzij de zwaartekracht automatisch op de wikkeltafel. Deze wordt dan geheven en komt weer achter de perskamer te liggen. Om de machine compact te houden, heeft Vicon ervoor gekozen in het verticale vlak te wikkelen. Dit betekent dat de baal tussen twee rollen hangt en dat de wikkelarmen er omheen draaien. Dankzij deze constructie is het volgens Hospes mogelijk om met een snelheid van 40 tot 45 om-wentelingen per minuut te wikkelen. “Sneller zou zelfs kun-nen, maar het probleem is dat de folie dat niet aan kan”, zeg Hospes. Het systeem dat Vicon hier gebruikt, is te vergelijken met dat van McHale in de Fusion, met dit verschil dat Vicon gewoon werkt met een satellietwikkelaar, terwijl McHale een wikkelring heeft. De hefinrichting op de wikkeltafel gebruikt Vicon na het wikkelen ook nog om de baal weer te laten zak-

ken en dan voorzichtig op de grond te leggen. Ook dat moet schade bij het afrollen voorkomen.

CapaciteitswinstVoor de gebruiker moet de nieuwe pers een enorme capa-citeitswinst gaan geven. De grootste winst haalt de gebrui-ker doordat het eindeloze stop and go verdwijnt. Alleen al daardoor neemt de uurcapaciteit met 35 tot 40 procent toe. Gecombineerd met de hogere baaldichtheid betekent dit volgens Hospes dat de totale capaciteit van de Fastbale bijna vijftig procent hoger is dan bij de bestaande vastekamerpers. Net als bij de Lely zullen geïnteresseerden nog wel even ge-duld moeten hebben. Vicon wil de machine nog minimaal één seizoen testen om alle fouten eruit te halen. Pas als de pers voldoende succesvol en betrouwbaar is, zal er worden bekeken of er voor 2016 een nulserie kan worden gemaakt. Wie het systeem wil zien werken, moet dus nog even geduld hebben. Ook verdere details, zoals een doorsneetekening, wil Vicon nog niet geven. Daarom ontbreken ook detailfoto’s bij dit artikel. Via onze website www.grondig.com of onze Facebook-pagina is wel een kort filmpje te zien. Dat maakt duidelijk dat we met een concept van doen hebben dat kans-rijk moet zijn. De gebruikte technieken zijn bekend, het zal er vooral om gaan hoe snel alle bewegende delen in een be-trouwbare constructie hangen. Lukt dat, dan kon Vicon voor-lopig wel eens een sterke troef voor deze markt in handen hebben.

TEKST: Toon van der StokFOTO’S: Vicon

De pers blijft com-pact doordat de voorste perskamer voor een deel gebruik maakt van de rollen van de hoofdperska-mer. Door in het verticale vlak te wikkelen, blijft ook de wikkelaar compact.

Page 56: Grondig 12 - 2014

56

ondernemen met vaktechniek

GRONDIG - December 2014

PROEFDRAAIEN MET CATERPILLAR 302.7D CR-MINIGRAVER

Caterpillar is natuurlijk vooral bekend van zijn grote ‘heavy duty’-machi-

nes. Dat belet de Amerikaanse gigant niet om ook in het kleinere mate-

rieel degelijke machines te bouwen, zoals deze 2,7-tons 302.7D CR-mi-

nigraver, waarmee we proefdraaiden. Onze bevindingen in vogelvlucht.

De Caterpillar 302.7D CR is een machine die weer nét wat anders aanvoelt dan de andere merken die we eerder uitpro-beerden. Het eerste gevoel dat ons overvalt als we de joy-sticks in handen nemen, is er één van ruimte. De verstelbare polssteunen kunnen naar ieders lengte worden aangepast, om de joysticks urenlang te bedienen zonder moe te worden. Als deze zijn ingesteld, kan het werk beginnen. De voorruit openen gaat snel en comfortabel door de handgrepen die links en rechts op het frame staan; deze liggen goed in de hand. De voorruit zit ook veilig uit de weg en uit het zicht van de chauffeur. De onderste ruit, die in een rubberen afdich-ting is opgehangen, kan met twee handgrepen snel worden uitgenomen. De glazen ruit bovenaan aan de voorkant is een interessanter alternatief voor de plexiglazen surrogaten, die na verloop van tijd volledig ondoorzichtig worden.

AutomaatstandWe werkten in automaatstand. Als het hydraulisch systeem niet wordt aangesproken, valt het toerental vanzelf terug. Zodra er een hydraulische functie wordt bediend, loopt het toerental op naar volgas. Het maximaal toerental wordt in-

gesteld met de potentiometer op de rechter bedieningscon-sole. Met dat gemak konden we de 2,7-tonner tot zijn recht laten komen. Voor de derde functie, die via een drukknop op de joystick wordt geactiveerd, is de opbrengst regelbaar. Dat kan nuttig zijn bij het werken met een sorteergrijper of toebehoren, waarbij de hydraulische opbrengst niet te hoog mag zijn. Doordat deze derde functie met een drukknop op de joystick kan worden bediend, is er vooraan links in de ca-bine ruimte vrij om de voeten neer te zetten en vlotter in- en uit te kunnen stappen.

Combinatieklus Om te kijken wat de machine kan, voerden we een combina-tieproef uit van veel kuubs verzetten (dus in een stevig tem-po grond laden), nivelleren en uitgraven van grond. Bij het laden vanaf de hoop konden we de voordelen van de over-zichtelijke en sobere cabine ondervinden. Je kunt snel heen en weer draaien zonder het overzicht over het ‘werkbereik’ te verliezen. Het hydraulisch systeem reageert heel accuraat op de bewegingen van de proportioneel bediende joysticks en door de stabiliteit van de machine kan er vlot met gestrekte arm worden geschept, afgedraaid en gelost. De testmachine was eigenlijk een binnendraaier die was uitgerust met een extra contragewicht. Zonder het aanvullende contragewicht is de 302.7D CR een echte binnendraaier. Met het optionele aanvullende tegengewicht kunnen het hefvermogen en de stabiliteit van de machine worden vergroot met slechts een geringe vergroting van de overhang.

Overzichtelijke werker

Page 57: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 57

PROEFDRAAIEN MET CATERPILLAR 302.7D CR-MINIGRAVERNiveleerwerk Bij het nivelleerwerk - ook in een smalle ruimte - kwam het voordeel van de goed weggewerkte leidingen op de graaf-arm tot zijn recht. De slangen van de graafarm- en laadbak-cilinders worden beschermd doordat ze door de giek heen lopen. De arm kan vijftig graden naar rechts draaien en zit niet in het gezichtsveld als je het werk van de bak wilt volgen. Iets wat bij minigravers weinig voorkomt, is een zweefstand op het schuifblad: gewoon de hendel volledig naar voren duwen en het dozerblad ‘zweeft’ over het te nivelleren ter-rein. Afhankelijk van de hoeveelheid grond die moet wor-den verzet, volstaat het om enkele keren over het terrein te rijden om een egaal effect achter te laten. Of om de eerste keer het dozerblad actief naar beneden te drukken en ach-teraf in de ‘zweefstand’ af te werken. De knop voor de tweede snelheidstrap staat op de hendel voor de bediening van het schuifblad en ligt goed in de hand, waardoor het nivelleren nog vlotter loopt. Tijdens het voortduwen van hopen grond viel het ons sterk op dat het rijwerk amper aan kracht inle-vert. We hadden het gevoel dat de kinematiek van de arm en de bak niet alleen gunstig op elkaar waren afgestemd voor het nivelleren, maar ook veel kracht konden genereren bij het uitgraven. Met een opbreekkracht van 22,5 kN zette deze mini een sterke waarde op de kaart. Hamer en leidingen met snelkoppelingen zijn standaard. De aansluitingen bevin-den zich nabij het uitrustingsstuk. Er zijn extra leidingopties verkrijgbaar. Een klein detail is de automatische zwenkver-grendeling, waardoor de bovenwagen van de machine op zijn plaats wordt vastgezet wanneer de bedieningsconsole omhoog wordt gezet of de motor wordt uitgeschakeld. Dat maakt dat de machine altijd veilig geblokkeerd staat bij transport. Nivelleren en afwerken gaan snel en gemakkelijker met de zweeffunctie op het dozerblad. Het zwenken van de opbouw van de machine en het veranderen van de stand van de giek kunnen tegelijk worden gedaan.

Goed toegankelijk De motor zit aan de rechterkant van de machine en door de motorkap te openen, kunnen alle vitale onderhoudspunten in één oogopslag worden gecontroleerd. Afneembare luiken op de bodem van de cabine en achter op de machine bie-den een gemakkelijke toegang tot het hydraulisch systeem. Alle punten voor dagelijks onderhoud zijn bereikbaar via het grote zijluik. Door de positie van de motor wordt ook de overdracht van warmte en geluid naar de cabine beperkt. Het wisselen van bakken en toebehoren verloopt vlot met het mechanische Morin Retromatic-snelwisselsysteem: met één speciale sleutel wordt een vergrendelingsmechanisme losgemaakt, waardoor de bak onmiddellijk los zit en er kan worden gewisseld. Gewoon tegen de vergrendelveerdruk in-klikken en weer gaan.

TEKST EN FOTO’S: Peter Menten

De 17 kW (23 pk) Yanmar-driecilin-dermotor zit goed toegankelijk aan de zijkant. De hydrau-lische componen-ten zijn via luiken bereikbaar.

Met het 1,57 meter brede schuifblad bleek op zweef-stand heel goed te egaliseren. Er was genoeg kracht aan de rupsen.

Met een opbreek-kracht van 22,5 kN is de Cat sterk. De maximale graafdiepte met de standaard giek is 2,54 meter. De giek kan 75 graden naar links en 50 graden naar rechts zwenken.

Page 58: Grondig 12 - 2014

Meer informatie? www.kampsdewild.nl

kemp_7151_KdW_Adv_Open_Dagen_2014_200x134.indd 1 25-11-2014 13:54:28

Is uw investeringsplan 2015 al gereed?

De investeringsbedragen worden steeds groter, marges staan onder druk en de bank stelt steeds meer vragen over uw geplande investeringen. Een goede � nanciële planning draagt bij om grip te houden op een gezonde � nanciële situatie van uw bedrijf. De bedrijfskundige adviseurs van CUMELA Advies helpen u graag verder. Informeer naar de mogelijkheden om te komen tot een praktisch werkend � nancieel bedrijfsplan. Het plan geeft u nog meer inzicht in de � nanciële kant van uw bedrijf en gebruikt u als � nancieringsaanvraag richting uw bank.

Hiermee heeft u onder meer aandacht voor:

> Investeringsplan 2015

> Financieringsmogelijkheden

> Exploitatiebegroting en rendement

> Liquiditeitspositie

> Zekerheidstellingen bank

> Verbeterpunten in uw bedrijf

> Arbeids-en machinebenutting

Meer informatieMeer weten? Bel voor een afspraak met uw bedrijvenadviseur of de CUMELA Infolijn: 033 – 247 49 99. Mailen kan ook: [email protected].

Page 59: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 59

ondernemen met vaktechniek CABLE DIGGER LEGT LEIDINGEN BLOOT

Flingk is vooral een bekende naam in de veehouderij, waarvoor het allerlei hulpmiddelen bouwt, van schuiven tot strooiers en van mest- tot staltechniek. Af en toe maakt het bedrijf een uit-stapje naar het grondverzet. Zo blijkt een voerdoseerbak in ver-zwaarde uitvoering ook prima te gebruiken voor het maken van dunne lagen gebroken puin bij het aanleggen van gewapende grond. De jongste vinding, de Cable Digger, ontwikkelde Flingk samen met Van der Donk Montage in Sint-Michielsgestel. Het hulpstuk is afgelopen jaar getest bij Van Ouden in Schijndel en is na enkele aanpassingen praktijkrijp.

Beweegbare klepDe Cable Digger bestaat uit een combinatie van een bak en een roterende borstel. In de bak zit een beweegbare bodemklep. Tijdens het vegen staat de klep naar voren en werpt de draai-ende borstel de losse grond naar binnen. Is de bak vol, dan kan er worden gelost door de klep nog verder naar voren te bewegen, waarna het zand langs de normale weg naar buiten valt. Is de borstel even niet nodig, dan kan de bak ook als normale diep-lepel worden gebruikt. De klep staat dan op de achterste stand, tegen de borstel aan.

De bak is voorzien van een CW10-snelwisselsysteem en heeft twee hydrauliekaansluitingen, voor klep en borstel. Om snel ge-noeg te kunnen werken, moet de borstel per minuut minimaal 60 liter olie aangevoerd krijgen. Voorlopig is er één bakbreedte (60 centimeter), maar ook een smallere of bredere versie kan Flingk op verzoek bouwen. Op kleigrond kan de Cable Digger niet uit de voeten, maar hij is dan ook vooral bedoeld voor plek-ken waar veel kabels liggen. Daar is vaak aangevuld met zand.

SpaghettiVeel ervaring in de praktijk is er nog niet. Alleen Van Ouden in Schijndel heeft een half jaar gewerkt met het hulpstuk. Volgens uitvoerder Theo Pot doet de Cable Digger na enkele aanpassin-gen wat hij moet doen. “De capaciteit lag eerst te laag. Dat is on-dervangen door een zwaardere borstel en een diepere bak. Nu werkt het goed, al moet je er wel even handigheid mee krijgen.” De ervaring leert dat de veeggraver zowel in de lengterichting als dwars op de kabels kan worden gebruikt, zonder dat hij de boel stuktrekt. “Dat is ideaal als je veel werkt rond huisaansluitingen”, zegt operationeel directeur Harm den Ouden. “We zitten veel in de binnenstad van Roermond en daar is het één grote spaghetti in de grond. Gemiddeld genomen hebben wij te maken met 55 tot 60 kabelschades per jaar. Als we er zes daarvan kunnen voor-komen, hebben we de aanschafkosten van dit hulpstuk alweer terugverdiend.”

TEKST: Egbert JonkheerFOTO’S: Flingk

Veeggraven

Graafwerk rond leidingen en kabels veroorzaakt jaarlijks voor miljoenen euro’s schade. Het Brabantse bedrijf

Flingk bedacht daarom de Cable Digger, een hulpstuk bestaande uit een bak en een roterende borstel. Die

veegt zichzelf met beleid een weg naar beneden.

De klep die het zand van de borstel opvangt, kan ook naar achteren, waarna de bak als gewone graaf-bak kan worden gebruikt.

Cable Digger in het kortSnelwissel CW10Gewicht 400 kgBakbreedte 60 cmBenodigde olieopbrengst 60 liter per minuutPrijs € 9380,- exclusief btw

Page 60: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201460

ondernemen met vaktechniek

€ 110

€ 115

€ 120

€ 125

€ 130

jan

febr mrt

april mei

juni juli

aug

sept ok

t

nov

dec

Prijs

per

100

lite

r

2013 2012 2014

ECONOMIE

Nu de dieselprijzen sinds oktober duidelijk dalend zijn, ontstaat al snel het beeld dat we met een qua brandstof goedkoop jaar te maken heb-ben gehad. Dat blijkt anders als we de gemiddelde prijs over verschil-lende jaren berekenen. Dan blijkt deze in 2012 gemiddeld 121,8 cent, in 2013 118,1 cent en dit jaar 117,6 cent te zijn geweest. Voor 2014 is daar-bij gerekend met een gemiddelde adviesprijs van 110 cent.

Voor veel bedrijven zal de rekening over 2014 bij een gelijk gebruik waarschijnlijk zelfs iets hoger uitvallen dan die voor 2013. Dat is vooral een gevolg van de hogere prijs afgelopen jaar in de maanden met het hoogste verbruik. Met name in juni, juli en augustus was de dieselprijs duidelijk hoger dan een jaar eerder. Opvallend is ook dat in november, toen de prijs echt begon te dalen, er maar een klein verschil was met een jaar eerder.

Door de scherp dalende olieprijzen is de prijs in december wel gezakt naar het laagste niveau sinds de afschaffing van de rode diesel. Desondanks is deze prijs nog bijna tien cent boven het prijsniveau waarop we afscheid namen van de rode diesel.Mede door de accijnsverhoging werkt de daling van de olie-prijs steeds minder hard door in de prijs van diesel. Dit blijkt ook uit de prijs die nu wordt betaald, want hoewel de olieprijs al met een kwart is gedaald, blijft de prijsdaling aan de pomp beperkt tot ongeveer acht procent. Behalve de accijns heeft ook de zwakke waarde van de euro een negatieve invloed. Dat

maakt het ook moeilijk om voorspellingen te doen voor volgend jaar. Duidelijk is dat de eerste maanden waarschijnlijk beter zullen zijn. De gemiddelde prijs van dit jaar laat echter zien dat de prijs in december niets zegt over de toekomst.

FINANCIERINGEN GEDAALD

De financieringen in de cumelasector in de vorm van leningen en hy-potheken is van 2012 naar 2013 met achttien procent gedaald, blijkt uit CUMELA-Kompas Analyse. Daaruit blijkt volgens André de Swart, bedrijfseconoom van CUMELA Nederland, dat investeringen steeds va-ker worden gefinancierd via leasecontracten. “Deze contracten worden veelal scherper (lagere rente) aangeboden in vergelijking tot leningen en hypotheken. Voor veel cumelabedrijven is dit daarom een vorm van financieren die makkelijk, snel en goed uitvoerbaar is.”De investeringen zijn in onze sector sterk gekoppeld aan rendement. Dankzij het verwachte betere resultaat zullen ook de investeringen deze winter op een hoger niveau liggen en zal het nodige aan machines worden vervangen, voorspelt De Swart. “Al zien we dat dit meer en meer gepaard gaat met het vervangen van twee machines door één machine

om de stijgende capaciteit goed te benutten.” Gemiddeld genomen verwacht De Swart dat er deze winter iets meer dan de afschrijvingen geïnvesteerd zal worden. Hij adviseert bedrijven wel om ondanks de mogelijkheden om meer via lease te financieren te werken aan een goed financieel bedrijfsplan. “Vroeger was een finan-ciering bijna een vanzelfsprekendheid, maar tegenwoordig beoordelen banken aanvragen steeds kritischer. Zelf een bedrijfsplan maken, plan-nen onderbouwen met cijfers en contracten en voorwaarden doorle-zen, vraagt om een steeds hogere prioriteit. Ik merk dat bijzonder be-heer bij de banken steeds vaker meekijkt bij deze financieringen.”Het advies van De Swart is om een goede financiering in het bedrijf te hebben met een goede verhouding tussen lang en middellang krediet en de rekening courant.

Hoewel de dieselprijs nu op het laagste punt in jaren ligt, was de gemiddelde prijs dit jaar nauwelijks lager dan vorig jaar, met in de drukke maanden juist een piek.

Jaarprijs diesel gelijk De diesel was gemiddeld over het afgelopen jaar net zo duur als in 2013. Dit blijkt uit een vergelijking van de gemiddelde prijs

over de afgelopen jaren. Dankzij de sterk gedaalde prijs in december komt 2014 waarschijnlijk net onder 2013 uit.

Page 61: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 61

IN KORT BESTEK

150.000

170.000

190.000

210.000

230.000

250.000

270.000

290.000

2010 2011 2012 2013Cash Flow Investeringen

CUMELA-KOMPAS-ANALYSE: HOOGSTE INVESTERINGEN IN VIER JAAR

In 2013 lag het investeringsniveau in de cumelasector op het hoogste niveau in vier jaar. Dit lijkt vooral te danken aan het betere bedrijfsresultaat in 2013 en de gestegen cashflow. Deze was met € 280.000,- ruim € 40.000,- hoger dan een jaar eerder. De cashflow bestaat uit het bedrijfsresultaat plus de afschrijvingen.

Uit de cijfers van 206 bedrijven die zijn gebruikt voor CU-MELA-Kompas Analyse blijkt dat er netto gemiddeld € 245.000,- werd geïnvesteerd. In de praktijk liggen de inves-teringen flink hoger, omdat dit bedrag is gecorrigeerd voor de verkregen inruil. Bruto ligt het bedrag hier zeker enkele tienduizenden euro’s boven. De totale investeringen waren waarschijnlijk nog wat hoger, omdat ook het aandeel lease op de bedrijven groeit.

De grafiek laat zien dat de hoogte van investeringen duide-lijk de ontwikkeling van het resultaat volgt. Voor het eerst in enkele jaren zijn de investeringen ook hoger dan de afschrij-vingen (108 procent). Hiermee treedt een lichte verjonging van het machinepark op. Dit zien we (nog) niet terug in de verhouding boekwaarde aanschafwaarde. In 2010 bedroeg de boekwaarde/aanschafwaarde 37%. Door de beperkte investeringen in de afgelopen is dit gedaald naar 34% en is deze het afgelopen jaar gelijk gebleven. Gemiddeld staan de machines dus voor 1/3 van de aanschafwaarde op de balans.

Wilt u weten hoe uw kengetallen zijn, doe dan mee aan de CUMELA-Kompas Analyse. Of wilt u aan de slag met het op-stellen van een financiële planning. Neem dan contact op met uw bedrijvenadviseur, bel met de infolijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected]. Deze maand starten we ook via de digitale nieuwsbrief Gron-dig Actueel een nieuwe serie over financieringen op het cu-melabedrijf.

TenderNed en e-HerkenningBeste Helmy,Ik maak gebruik van TenderNed voor informatie over aanbestedin-gen. Inloggen doe ik met een gebruikersnaam en wachtwoord. Nu heb ik gehoord dat dit gaat veranderen en dat ik een e-Herkennings-middel moet aanschaffen. Wat is dat en wat moet ik doen?

Beste aannemer,Net als veel andere overheidsinstellingen maakt TenderNed voor het registreren en inloggen de overstap naar e-Herkenning. Vanaf 20 december 2014 is registreren van uw onderneming op TenderNed alleen nog mogelijk met een e-Herkenningsmiddel. CUMELA advi-seert u om tijdig een middel aan te schaffen, zodat u geen hinder ondervindt bij deelname aan een aanbesteding. e-Herkenning is te vergelijken met DigiD voor particulieren. Het re-gelt de digitale herkenning (authenticatie) en controleert de digitale bevoegdheid (autorisatie) van bedrijven die online een dienst bij de overheid willen afnemen. Met e-Herkenning logt een ondernemer of organisatie in op websites van verschillende overheidsorganisaties. Voor het registreren en inloggen bij TenderNed heeft u een e-Her-kenningsmiddel nodig met minimaal betrouwbaarheidsniveau eH2+. Heeft u nog geen gebruikersaccount bij TenderNed, dan re-gistreert u met een e-Herkenningsmiddel zowel uzelf als uw onder-neming. Een e-Herkenningsmiddel aanschaffen kan bij één van de erkende e-Herkenningsleveranciers en duurt enkele werkdagen. De kosten voor aanschaf en gebruik variëren per middel en betrouw-baarheidsniveau en per leverancier. Kijk voor meer informatie hier-over op www.eherkenning.nl.Is uw onderneming al bij TenderNed geregistreerd? Dan kunt u tot 1 juli 2015 gebruik blijven maken van uw gebruikersnaam en wacht-woord van TenderNed. Vanaf 1 juli 2015 kunt u in TenderNed alléén nog registreren en inloggen met e-Herkenning. U kunt nu al uw be-staande account koppelen aan een e-Herkenningsaccount. Ga voor het stappenplan op www.tendernet.nl onder ‘Voor ondernemingen’ naar ‘e-Herkenning’ en kies vervolgens ‘Stappenplan koppelen eHer-kenning aan een TenderNed-account’.Op dit moment kunt u inloggen en inschrijven met uw gebruikers-naam en wachtwoord. De autorisatie vindt plaats door het invoeren van een cijfercode die per mobiele telefoon wordt verstuurd.Na 1 juli 2015 kunt u alleen nog met een e-Herkenningsmiddel inschrijven. U hebt hiervoor betrouwbaarheidsniveau eH2+ nodig. Tip! Schaf een middel met OTP-responder aan. Het voordeel daarvan is dat u niet gebonden bent aan uw te-lefoon. Bent u niet op kantoor, dan kan iemand anders voor u inloggen of zaken uploaden in TenderNed.

Helmy CoenenAdviseur GWW

Page 62: Grondig 12 - 2014

The Power of Green

Maschinenfabrik Bernard KRONE GmbH

Voor Noord-NederlandMartijn van Middelkoop0651 346841

Voor Zuid-NederlandAd vd Hurk0653 241918

� Nieuw: Schuine bodem = vraagt minder vermogen en 15% meer laden

� Van 33 tot 53 Kub DIN inhoud, met zwaar 30 tons hydr. BPW onderstel = meer laden, comfortabel snel rijden en echt dubbeldoel

� Enorme snijrotor met gelaste, 17 mm brede meenemers en 46 messen = trekt licht zelfs bij 37 mm snijlengte (hakselkwaliteit)

� Extra brede EasyFlow pick-up zonder curvebaan = 58% minder slijtdelen en 30% hoger toerental

KRONE ZX

Voor Zuid-Nederland

vraagt minder vermogen en 15% meer laden

Van 33 tot 53 Kub DIN inhoud, met zwaar 30 tons hydr. BPW onderstel = meer laden, comfortabel snel rijden en echt dubbeldoel

Enorme snijrotor met gelaste, 17 mm brede meenemers en 46 messen = trekt licht zelfs

De Stenenmaat 15, 7071 ED UlftTel. [email protected]

Uw partner voor:

Wij wensen u prettige feestdagen en het allerbeste voor 2015!

Lage bodemdrukMulti-hydraulische functies

Hydrostatische &mechanische aandrijving

Page 63: Grondig 12 - 2014

N A - O P K O M S T H E R B I C I D E I N M A Ï S

Nu nog krachtiger doorverbeterde formulering ! Snellere aanvangswerking Sneller regenvast Booster in de mix Beste grassenbestrijder

Samson® Extra 6% OD (12987 N - 60 g/l nicosulfuron)is een product van ISK Biosciences N.V.Lees aandachtig het etiket vóór gebruik.

www.belchim.nl

Samson_6%OD_NL_230x297_Grondig.indd 1 4/12/2014 8:54:50

Page 64: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201464

ondernemen met cumela

VAN EIJCK STEUNT KWF-KALENDER Meedoen aan de Alpe d’HuZes voor KWF Kanker-bestrijding en in de afdaling door onderkoeling on-deruit gaan. Het overkwam Hendrine van Walbeek. Komend jaar gaat ze zich revancheren. Voor de be-nodigde financiële middelen heeft ze een kalender gemaakt vol ‘mannenmachines’. Denk aan een mooie Amerikaan, een Harley, een trike, een Hummer en een truck, allemaal vergezeld van een stoere dame. Cumelabedrijf Van Eijck in Alphen ondersteunt de actie met zijn pro stock Mud Patrol. De kalender is te bestellen via [email protected] of op

Facebook onder Hendrine van Walbeek. In dezelfde periode mocht Mud Patrol opdraven voor een spraakmakende Europese reclamecampagne van John Deere. Hier een fotoshootmoment, meer info en foto’s op Grondig.com

MOOIE OPENING GRONDBANKOp 11 oktober combineerde cumelabedrijf Hendricks-Horn in Horn het openen van zijn nieuwe grondbank met een open dag. Het bedrijf werd op diverse manieren gepresenteerd aan de geno-digden, zoals een demonstratie met een lasergestuurde leveller. Natuurlijk was er ook aandacht voor de opening van de grond-bank, die in samenwerking met Martens Milieu in Meijel, die de cer-tificering beheert, is gerealiseerd. Verder is er een milieustraat voor bedrijven en particulieren. Om de aanwezigen te entertainen, was een kinderquadbaan geplaatst en werd door William van den Putte een spectaculaire freestyle-motor-crossshow gegeven. Met recht een grondige opening.

CUMELARIA

GESLAAGD ’RUBBEREN’ IN NOORD-HOLLANDOngeveer een half jaar geleden ontstond in Noord-Holland het initiatief voor een Damesdag. Het resultaat daarvan was dat twintig dames op 9 oktober te gast waren bij Loonbedrijf Veldman in Obdam. Eerst was er een workshop communi-catie door Lajos Bax, met een rollenspel, gesprekken uit de praktijk, een functioneringsgesprek en een slecht-nieuwsge-sprek. Daarna verzorgde Klaske Miedema van het gelijkna-mig cumelabedrijf een workshop creatief met rubber. Onder leiding van Klaske werden er sieraden en tassen gemaakt van trekker- en fietsbinnenbanden. U kun wel raden hoeveel ple-zier de dames met elkaar hebben gehad. Aan het einde van de middag ging een ieder met de nodige kennis over com-municatie en een eigen creatie van rubberbanden naar huis.

SINTERKLAZEN“Een trekker, een shovel, een aleninjec-teur… kiek daor bunt ze veur, zon grei kump altied good van pas…” Aan deze ode aan de landbouwwerktuigenvereniging van de Achterhoekse band Boh Foi Toch moesten we even denken bij het zien van alternatief sinterklaasvervoer. Inderdaad groots vervoer met de trekker, de shovel en de bemester (aleninjecteur) kregen we op de Facebook-pagina van Grondig binnen. Zoals deze inzending van Bianca Berck-moes van Loonbedrijf Paridaen-de Croock in Sint Kruis.

Page 65: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 65

175 DIENSTJAREN BIJ VAN OOSTRUM Door CUMELA Nederland worden er slechts bij uitzondering spel-den uitgereikt aan werknemers van cumelabedrijven. De situatie bij de familie van Oostrum te Westbroek was bijzonder genoeg om deze uitzondering te maken. Jubilaris Ruud de Groot was 40 jaar in dienst en ontving een gouden speld. Hij verkeerde in het goede gezelschap van de medejubilarissen Wout van Dronkelaar (45 jaar in dienst), Willem Lam, Carl de Wit en Ton Spaan (allen 30 jaar in dienst). Van Oostrum in Westbroek is ondanks zijn professionalise-ring nog echt een familiebedrijf, wat ook blijkt uit de loyaliteit van de werknemers. Met uitzondering van Willem zijn de heren hun carrière vanaf de eerste dag begonnen bij (toen nog) loonbedrijf Van Oostrum.

DE DIGITALE SNELWEG EN GPS BIJ GVNARuim veertig belangstellenden kwamen op woensdagavond 19 november naar het bedrijf van Kees Huiberts in Katwoude. On-derwerpen voor deze GVNA-avond waren de digitale snelweg en GPS. Na een goed buffet en het doornemen van de actualiteiten gaf Lajos Bax van CUMELA Advies een presentatie over de digitale snelweg. Aansluitend konden alle aanwezigen met hun vragen te-recht op de GPS-mini-markt. In de loods van Huiberts BV waren in-formatiestands opgebouwd door Topcon, Trimble en Leica. Tijdens en na de bijeenkomst was er voldoende tijd om met elkaar bij te praten. De avond van de studieclub GVNA was de aftrap van een reeks van drie open avonden bij Huiberts BV.

VOORZITTER

Jaap Uenk, Voorzitter sectie Meststoffendistributie CUMELA Nederland

Mestverwerking slaagt alleen bij beleid tot 2025In Grondig 11 is een fout gemaakt bij de plaatsing van de column van Jaap Uenk. Hier alsnog de juiste tekst.

Mijn eerste klus bij de Mestbank in 1988 was meewerken aan het op-stellen van de strategienota mestdistributie van het ministerie van Landbouw. Al snel merkte ik dat mestdistributie als iets tijdelijks werd gezien. Mestfabrieken zouden de afzet van onbewerkte mest binnen een paar jaar overbodig maken zo was toen de gedachte. Voor 1995 moest er al 6 miljoen mest worden verwerkt. Minister Braks dreigde zelfs met inkrimping van de veestapel als deze capaciteit niet werd gehaald. De van bovenaf, probleemgestuurde aanpak werkte des-tijds niet en leidde tot een verwerkingsdebacle.

Ik moest hier gelijk aan denken bij het advies over de nieuwe mest-verwerkingspercentages. Ook van bovenaf gericht op het mestover-schot. Met mestverwerking als een extra afzetkanaal voor de mest is niets mis. Integendeel, veel van onze ondernemers zien het als een nieuwe uitdaging met nieuwe kansen. Maar het is wel een kans met de nodige risico’s. Ik noem twee belangrijke risico’s. Brussel en het rijk bepalen de beleidskaders, maar provincies en gemeenten zijn verant-woordelijk voor locaties en vergunningen. Willen ze niet, dan houdt het al op. Willen ze wel, dan kan een vergunningprocedure lang du-ren. De voorbereidingskosten kunnen hoog oplopen.

Krijg je het voor elkaar en ga je draaien, dan heb je een afzetmarkt no-dig voor je fosfaatrijke eindproduct in het buitenland. Het opbouwen van zo’n een exportmarkt kost opnieuw tijd. Waarbij we oog moeten houden voor de grote hoeveelheid mest die we nu al weten te expor-teren ten behoeve van de buitenlandse akkerbouw.

Wil mestverwerking slagen, dan is het een kwestie van de lange adem. Hierin past niet dat het morgen alweer anders moet dan nu. Duidelijkheid op het politieke front is nu nodig voor vertrouwen in mestverwerking. De markt moet de broodnodige ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Dus tot 2025 in overleg met het bedrijfsleven een duidelijk kader stellen voor mestver-werking, waar tussentijds niet meer aan getornd gaat worden. Er zijn bestaande initiatieven (o.a. BMC Moerdijk), die meer dan 10 jaar over de voorbereiding hebben gedaan. En laten we leren van de lessen van een kwart eeuw geleden.

Maandelijks op deze plaats een column van één van de sectievoorzitters van CUMELA Nederland. Deze maand Jaap Uenk, voorzitter van de sectie Meststoffendistributie.

Page 66: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201466

ondernemen met cumela PROVINCIAAL BESTUUR: ZEELAND

“Bestuur zorgt voor regionale verbondenheid”

Zeeland is nog één van de grotere landbouwprovincies in Nederland. Veel Zeeuwse cumelabedrijven richten zich dan ook nog

steeds (deels) op agrarisch loonwerk. Toch zijn ook hier veranderingen gaande. “Wat dat betreft zitten we allemaal in hetzelfde

schuitje”, stelt voorzitter Jan van de Velde vast. “Dat bindt.”

De Hedwigepolder is er hét veelbesproken voorbeeld van: Zeeuwse landbouw-grond wordt steeds meer opgeslokt door natuur. Een fenomeen dat al enkele ja-ren gaande is en waarop cumelabedrijven moeten anticiperen. “Er zitten hier nog steeds veel agrarische loonbedrijven, zeker als je het vergelijkt met een provincie als Zuid- of Noord-Holland, maar het agrarische werk wordt minder”, stelt voorzitter Van de Velde. “Loonbedrijven worden nog wel betrokken bij de aanleg van natuur-gebieden, maar daarna is het werk klaar. Willen we blijven voortbestaan, dan moe-ten we inspelen op de ontwikkelingen in ons gebied. Niet vreemd dus dat steeds meer bedrijven richting het cultuurtechnische werk trekken en zich gaan specialise-ren. Wat dat betreft zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Dat maakt de verbon-denheid onderling sterk.”

Behalve het dagelijks bestuur kent CUMELA ook haar provinciale besturen, bestaande uit gedreven cumelaondernemers. Toch weten leden nog niet altijd de weg naar deze besturen te vinden. Vandaar deze serie. De provinciale besturen per provincie uitgelicht.

Bestuur CUMELA Zeeland• Jan van de Velde, Loonbedrijf Van de Velde, Kerkwerve,

Schouwen-Duivenland• John Zandee, Zandee Kloethinge BV, Kloetinghe, Zuid-Beverland• Jacco Brasser, Loonbedrijf Brasser en Zn., Middelburg, Walcheren• Joost Boënne, R. Boënne en Zoon VOF, Graauw, Zeeuws-

Vlaanderen oost• Bianca Berckmoes-Paridaen, loonbedrijf Paridaen, St. Kruis,

Zeeuws-Vlaanderen west

Page 67: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 67

Niet alleen natuur, maar ook de Belgische grens sterkt de banden tussen de Zeeuwse loonbedrijven. Op een steenworp afstand is rode dieselolie € 0,30 per liter goedkoper dan de Nederlandse variant. “Ze zeggen wel één Europa, maar dat noem ik een aan-fluiting”, zegt mede-bestuurslid en vice-voorzitter John Zandee. “Belgische loonwerkers kunnen veel goedkoper werken. De ma-isoogst, bijvoorbeeld, kunnen ze zo € 120,- tot € 130,- goedkoper doen, alleen al door de prijs van rode dieselolie. Het voordeel is wel dat wij hoog weten te scoren op het gebied van klantte-vredenheid. We leggen een totaalpakket neer, werken netter en komen afspraken na. Klanten stellen dat op prijs. Als bestuur pro-beren we dit ook onze leden voor te houden. Ook wat dit betreft moeten we dus samen optrekken. Vaak is het probleem waar een collega tegenaan loopt ook een probleem waar ik met mijn be-drijf tegenaan loop.”Niet alles komt bij het bestuur terecht. “Voor individuele geval-len kloppen bedrijven meestal aan bij CUMELA Advies of bij onze bedrijfsconsulent John Augustijn”, vertelt Van de Velde. “Vaak gaat het dan ook om zaken waar wij als bestuur niet zo veel mee kunnen, omdat het een individueel probleem betreft. Daar loop je niet mee te koop.”

Elk eiland een bestuurslidVan de Velde is geen onbekende in de provincie. Al dertien jaar zit hij in het provinciaal bestuur van CUMELA en sinds vorig jaar is hij ook actief in het dagelijks bestuur. “Ik vind leuk mijn neus er-gens in te steken”, zegt hij. “Je leert collega’s kennen, je hoort veel en eigenlijk zit je allemaal in hetzelfde schuitje. Dat schept een band”, aldus Van de Velde. Het kost hem wel veel tijd. Zeker het lezen van alle stukken ziet hij als een uitdaging. “Dat vind ik nog wel eens lastig. Het scheelt dat ik twee zoons in het bedrijf heb. Daardoor kan ik tijd vrij maken voor bestuurswerkzaamheden.” Vice-voorzitter John Zandee is sinds vier jaar actief in het provin-ciaal bestuur. “Degene die op Zuid-Beveland actief was, stopte ermee. Omdat we vanuit elk eiland een bestuurslid willen heb-ben, werd ik erbij gevraagd”, legt hij uit. “Als er zaken in Goes spe-len, kan ik daar achteraan. Als er dingen in Zeeuws-Vlaanderen zijn, kan het bestuurslid daar actie ondernemen. Van zaken die op je eigen eiland spelen, ben je nu eenmaal zelf het beste op de hoogte. Ik vind het leuk om te doen, ik kan nu meebesturen én commentaar leveren.”

PasseerstrokenVerkeersveiligheid is een onderwerp dat op ieders agenda staat. Passeerstroken zijn in opkomst in de provincie Zeeland. Onlangs is er een nieuwe strook geopend tussen Tholen en Poortvliet. Het gebeurt regelmatig dat trekkerchauffeurs op deze plekken even gas inhouden om plaats te maken voor de opgehoopte stroom auto’s achter hun machine. Anderzijds weten automo-bilisten steeds beter op deze voertuigen te anticiperen. Van de Velde: “Dit is een vrij simpele en goedkope oplossing om de ver-keersveiligheid en de doorstroming te verbeteren. We hopen dan ook dat er meer van deze stroken komen. Wij hoeven daar-door niet meer door de kernen en de wegbeheerder hoeft geen aparte weg voor het langzame verkeer aan te leggen.”Momenteel mag het langzame verkeer geen gebruik maken van de rondweg om Zierikzee. Daardoor moeten Van de Velde en zijn medewerkers dwars door de kern. Behalve smalle wegen en hob-

bels komen ze daardoor meteen een kinderdagverblijf en twee scholen tegen. Dat brengt risico’s met zich mee. “De provincie zet zich nu wel in om al het verkeer zo veel mogelijk te scheiden. Dat betekent dat landbouwverkeer niet op een fietspad wordt ingetekend, maar ook dat snel en langzaam verkeer elkaar niet in de weg zitten”, aldus de voorzitter. “Het scheelt dat onze ge-deputeerde, Kees van Beveren, ook een agrarische achtergrond heeft”, voegt Zandee eraan toe. “Hij snapt de sector. Onze ban-den zijn dan ook nauw.” Behalve bij wegaanpassingen worden loonbedrijven ook veel-vuldig uitgenodigd op scholen als het gaat om de verkeersvei-ligheid. “Denk aan het gevaar van de dode hoek”, gaat Zandee verder. “Door kinderen in een hakselaar te zetten en ze te laten ervaren wat wij als bestuurders wel en niet zien, beseffen ze veel beter hoe met zo’n machine om te gaan in het verkeer. Het is onwetendheid. Vroeger waren kinderen bekend met landbouw-machines, maar nu ze niet meer van de boerderij komen en in de stad opgroeien, vragen ze zich geregeld af: wie is die man met die grote machine op de weg? Dat leggen we uit.”

Toegevoegde waardeHet bestuur organiseert drie bijeenkomsten per jaar, waaronder een jaarvergadering. “Het is goed voor de onderlinge contacten. Vaak bespreken we onderwerpen waar elk cumelabedrijf mee te maken heeft”, zegt Van de Velde. “Het laat meteen de toege-voegde waarde van ons bestuur zien”, stelt Zandee. “Nijkerk is vanuit Zeeland gezien best ver weg. Wij houden als provinciaal bestuur de lijnen kort en zorgen voor een sterkere verbonden-heid in de regio. Ik denk dat leden zonder provinciaal bestuur verder van het hoofdkantoor af zouden staan. Dat is onze meer-waarde.”

TEKST & FOTO’S: Marjolein van Woerkom

Cumelabedrijven ZeelandDeze afdeling heeft 86 leden. 4,5 procent van de leden van CUMELA Nederland is gevestigd in Zeeland. De gemiddelde omzet per bedrijf in Zeeland is 1,523 miljoen euro. Dit is 77 procent van het landelijke gemiddelde.

Landbouwweg TholenLangs het dorp Tholen ligt de allereerste landbouwweg van Nederland. Met deze weg, geopend in 2012, is voor veel landbouwverkeer een einde gekomen aan het sluip door, kruip door rijden door het dorp.

Page 68: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201468

ondernemen met cumela

Op deze pagina’s samenvattingen van berichten die eerder op Cumela.nl zijn geplaatst. Wilt u op de hoogte blijven van het actuele nieuws? Ga naar Cumela.nl. Daar publiceert de redactie dagelijks nieuws van en voor de cumelasector.

CUMELA.NL

VEELGESTELDE VRAGEN LEEST U OP CUMELA.NL

• Heeft een medewerker recht op een vrije dag als hij samen met zijn partner een samenlevingscontract ondertekent?

• Hoe belangrijk is de milieuvergunning voor mijn bedrijf? • Hoe belangrijk is het bestemmingsplan voor mijn bedrijf? • Geen aansprakelijkheid voor schades aan kabels die ondiep liggen?• Wordt de keuringsplicht voor spuitapparatuur uitgebreid?

STAPPENPLAN ‘WERKEN IN BELGIË’

Een belangrijk deel van onze leden werkt regelmatig in België. Hoewel België net als Nederland lid van de EU is, doet u er verstandig aan om niet ‘zo maar’ de grens over te steken. Elk EU-land, ook België, mag bepaalde regelgeving zelf invullen. Daarom heeft CUMELA Nederland voor haar leden een praktisch stappenplan ‘Werken in België’ samengesteld. Vooral op het gebied van brandstof en sociale zaken dient u er rekening mee te houden dat in België het één en ander anders is geregeld. Zeker wanneer u in de bouw aan het werk gaat, heeft u met de nodige regels te maken. Leden kunnen het stappenplan downloaden op Cumela.nl.

CUMELA-EXCLUSIEFARTIKELEN

Deze digitale Grondig-artikelen lezen leden gratis op Cumela.nl. De artikelen zijn opgemaakt als pdf, zodat u deze eenvoudig kunt downloaden en printen.• Wie betaalt de graafschade? Het verhalen van graafschade op de opdrachtgever.• Fendt Katana 65 zorgt voor reuring in hakselaarland.• Buitengerechtelijk én buitensporig? Wat mag het verhalen van een graafschade

kosten?• Een goede oudedagsvoorziening? Werknemers zijn aan zet.• VAR verlaat het toneel. Wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen is inge-

diend.

NIEUWE LEDEN

De afgelopen periode hebben zich vijf nieuwe leden ingeschreven bij CUMELA Nederland.• Loonvoermengbedrijf Marsman/Hekman Rheeze• Antuma Grondverzet Dedemsvaart• Voer- en Handelsonderneming Woubrugge BV Woubrugge• Loon- Kraanverhuur- Grondverzetbedrijf M.H.J. Verhoef Nijkerk• DL Agro Logistics BV Beuningen

PILOT BRANDSTOFBESPARING: 350.000 LITER MINDER!

Onlangs kwamen de twaalf deelnemers aan de pilot Brand-stofbesparing voor het eerst samen. De deelnemers werden tijdens deze startbijeenkomst uitgedaagd om concrete doel-stellingen te formuleren waarmee brandstof kan worden bespaard: beter registreren, start-stopsystemen activeren, een training Het Nieuwe Draaien volgen, samen met enkele medewerkers een eigen pilot Brandstofbesparing starten. Een beetje rekenwerk - er zitten een paar grootverbruikers tussen - maakt van deze ambities samen een besparing van ten minste 350.000 liter! Een besparing van tussen de vijf en zeventien procent! Ook geïnteresseerd in de training Brand-stofbesparing? Informeer naar de mogelijkheden bij de cur-susadministratie.

GVZHN-BESTUUR VERNIEUWD

Martijn Roodenburg heeft de voorzittershamer van studie-club GVZHN overgenomen van Dammie van der Poel. Daar-naast heeft Peter van Daalen het bestuurdersstokje over-genomen van Jeroen Stammes. De bestuurswisseling vond plaats tijdens de eerste studieavond van deze winter. Deze bijeenkomst werd georganiseerd in de werkplaats van loon- en mechanisatiebedrijf P. van Leeuwen & Zonen. Het was een bijzondere avond, waar de ruim tachtig aanwezigen luister-den naar het levensverhaal van Dirk Scheringa.

Page 69: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 69

VOORZITTER

Corné Vinke, Voorzitter sectie Agrarisch Loonwerk

Bol.comWe kunnen als agrarische loonwerkers in de meeste regio’s terug-kijken op een voorspoedig verlopen jaar. In de regio waar wij onze werkzaamheden uitvoeren, wilde het maar niet regenen. Hoewel er soms grote hoeveelheden regen werden voorspeld, gaf de regen-meter uiteindelijk vaak niet meer dan zes millimeter neerslag aan. Misschien was het weer wel eens té mooi. Als agrarisch cumelabe-drijf heb je soms moeilijke omstandigheden nodig om jezelf te kun-nen onderscheiden. En als het weer zo mooi is, kan de aardappel-rooimachine van de buurman het werk ook doen. Onderscheiden… hoe doe je dat? Tijdens de ontbijtsessie van de sectie Agrarisch loonwerk op AgroTechniek Holland in Biddinghuizen vertelde Ra-bobank dat dát één van de sleutelwoorden is om te kunnen blijven bestaan als loonwerker: onderscheiden. We hebben allemaal goede machines, we staan allemaal dag en nacht klaar voor onze klanten. Wat kan ik dan beter doen dan mijn collega?

Wanneer ik deze column schrijf, is de feestmaand december aange-broken. Ik zie de reclames van allerlei grote bedrijven die proberen de consument te verleiden bij hen de cadeaus te kopen: Wehkamp.nl, Intertoys.nl, Bartsmit.com, Bol.com. Ook hier proberen de bedrij-ven zich te onderscheiden. Nóg goedkoper, nóg een betere aanbie-ding, nu nóg later te bestellen en nóg eerder in huis. Ik vraag me altijd af hoe die bedrijven dat doen: nóg goedkoper en nóg beter. Kunnen wij ons ook zo onderscheiden? Ik denk dat het een heilloze weg is. Wij moeten ons onderscheiden door goede machines en goed personeel. Door de klant te ontzorgen. Daar hoort een goed tarief bij. Uiteindelijk begrijpen klanten ook dat als je bestaansrecht wilt hebben, je minimaal de gemaakte kosten, die tot uiting komen in de kostprijs, gedekt wilt zien. ‘Nu: vóór ’s avonds tien uur een bietenrooier besteld, is morgen al voor zeven uur rooien!’ zal nooit een slogan zijn die ons soort bedrijven zal doen overleven. ‘Nu: een loonwerker vragen is garantie op goede machines en goed perso-neel’ is een veel betere. Ik hoop dat onze klanten inzien wat voor een mooi cadeau dát is!

Ik wens iedereen, namens de hele sectie Agrarisch loonwerk, een voorspoedige start in het komende seizoen toe.

Maandelijks op deze plaats een column van één van de sectievoorzitters van CUMELA Nederland. Deze maand Corné Vinke, voorzitter van de sectie Agrarisch loonwerk

INVOERING T-RIJBEWIJS OP 1 JULI 2015 DEFINITIEF

De Eerste Kamer heeft 2 december jongstleden het wetsvoorstel T-rij-bewijs aangenomen. Vanaf 1 juli 2015 moet iedereen een B-rijbewijs, trekkercertificaat of T-rijbewijs hebben om met een landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig op de openbare weg te rijden. Het T-rijbewijs geldt straks ook voor alle grondverzetmachines op de weg. Bestuur-ders van kleinere voertuigen met een specifieke werktuigfunctie en die smaller zijn dan 1,30 meter zijn uitgezonderd van de verplichting van het T-rijbewijs. Dat geldt ook voor bestuurder van heftrucks smal-ler dan 1,30 meter, op voorwaarde dat er met de heftruck geen aan-hangwagens worden getrokken. Het T-rijbewijs wordt geen verplicht onderdeel van de eindkwalificatie van agrarische opleidingen.

VOORKOM FRAUDE PER E-MAIL

Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoons-gegevens van gebruikers. Deze vorm van fraude gebeurt via massaal verzonden e-mails. In deze e-mails wordt gevraagd om in te loggen op een website die sprekend lijkt op die van bijvoorbeeld een bank. Als u inlogt, worden uw inloggegevens meteen doorgestuurd naar de fraudeur. De oplichter probeert vervolgens met die gegevens de bankrekening te plunderen. Wanneer u het vermoeden heeft dat u gegevens heeft ingevuld op een frauduleuze site, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank.

ONDERHANDELINGEN CAO AFGEBROKEN

Ondanks de positieve beoordeling van het urenmodel door de soci-ale partners bleek op 13 november helaas dat de werknemerspartijen onvoldoende basis zagen om tot een nieuwe cao te komen. Een ver-volgafspraak is niet gemaakt.

OOK OP CUMELA.NL

• Al ruim 5500 bezoekers www.mestgassen.nl.• Achttien cumelabedrijven beschikken over een weeginrichting voor

opbrengstbepalingen per perceel.• Vijf bruggen over het Twentekanaal worden versterkt.

Page 70: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201470

ondernemen met cumela

Marie Jose Lamers Adviseur personeels-management

TOOLBOX

Maak eerst voor jezelf inzichtelijk of er sprake is van een functio-neringsgesprek of een beoordelingsgesprek (zie kader). Indien dit niet duidelijk is, vraag dit van te voren aan je werkgever. In de meeste gevallen is er sprake van een functioneringsgesprek. Dit is een overleg tussen jou en je werkgever. Jij mag óók zaken inbrengen. Bereid je daar goed op voor!

VOORBEREIDING WERKNEMER• Vraag of de leidinggevende/werkgever tijdig (bij voorkeur

een week van te voren) een formulier verstrekt, waar je alvast aantekeningen op kan maken.

• Denk na: wat gaat goed en niet goed in je functie, en wat kan beter?

• Wat heb je nodig om nu en de komende jaren goed en ple-zierig je werk te kunnen doen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan afwisseling van werk en persoonlijke ontwikkeling.

• Hoe vind je de sfeer op het werk? Kunnen dingen beter en zo ja, hoe?

• Wat wil je dat het gesprek oplevert; wanneer ben je tevreden?

De volgende onderwerpen staan centraal;• Organisatie van je eigen werk• Taakverdeling tussen collega’s• Werkdruk (combinatie werk/prive)• Persoonlijke ontwikkeling (behoefte aan training of cursus)• Gezondheid en Arbo-omstandigheden

FunctioneringsgesprekTips voor een goede voorbereiding voor de werknemer

Niet elke werknemer voelt zich op zijn gemak tijdens een gesprek met zijn werkgever. Zeker niet als er het

woord “functioneringsgesprek” aan wordt gehangen. Toch is minimaal 1x per jaar een functioneringsgesprek

voeren héél normaal. Ongerustheid is helemaal niet nodig en een juiste voorbereiding is belangrijk om met

het juiste gevoel het gesprek in te gaan.

Voor meer info over veilig werken, kijk op www.agroarbo.nl

Page 71: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 71

bespreek jevak man

HOE KAN DE ORGANISATIE/LEIDINGGEVENDE JE HELPEN BIJ HET VERBETEREN?Zet op een rij wat jij vindt dat op het bedrijf verbeterd kan wor-den, zoals:• Begeleiding/communicatie door en met je werkgever• Samenwerking met collega’s• Sfeer op het bedrijf• Arbo-omstandigheden, materieel/werkkleding

TIJDENS HET GESPREK • Bedenk tijdens het gesprek steeds: dit is een overleg en géén

beoordeling• Kritiek is gratis feedback, waar je iets mee kunt. Schiet niet in

de verdediging bij kritiek• Vraag door tot je precies weet wat je werkgever van je ver-

wacht• Bespreek samen wat je kunt doen om eventuele problemen

op het werk te voorkomen• Vergeet niet jouw eigen punten in te brengen. Ze zijn echt net

zo belangrijk! • Onderbouw je eigen punten met voorbeelden • Maak concrete afspraken over een cursus/opleiding of een

eventueel vervolggesprekJe leidinggevende/werkgever maakt een kort verslag. Zorg dat concrete afspraken worden vastgelegd.

NA HET GESPREK• Vraag om het gespreksverslag van je werkgever• Vergelijk jouw conclusies met de afspraken uit het verslag• Zijn ze niet (ongeveer) hetzelfde: bespreek dat met je werk-

gever

TENSLOTTELaat niet alles afhangen van dat ene gesprek, spaar niet een jaar aan frustraties op. Loop je als werknemer tegen dingen aan waardoor je je werk niet goed kunt doen? Bespreek dit direct met je werkgever.

Beoordelingsgesprek Functioneringsgesprek

Doel De beoordeling staat voorop Doelen stellen staat voorop (te bereiken resultaat)

Gericht op Verleden Toekomst

Inhoud gesprek Oordeel over werkhouding, kwaliteit en kwantiteit werk Bespreken knelpunten in het werk, doel bespreken en hoe te bereiken.

Verloop van het gesprek

Uitgangspunt is eenrichtingsverkeer werkgever naar mede-werker. Eventuele salarisverhoging wordt eenzijdig bepaald.

Tweerichtingsverkeer. Er wordt ook een actieve rol van de medewerker verwacht. Voor beide partijen een gelijke rol.

Frequentie Eén keer per jaar Het liefst doorlopend, maar minimaal één keer per jaar.

VERSCHILLEN BEOORDELING- VERSUS FUNCTIONERINGSGESPREK

Een functioneringsgesprek is tweerichtingsverkeer. Er wordt ook een actieve rol van de medewerker verwacht.

Mooi Vak Man! heeft het boekje bespreek je vak man ontwikkeld vol met handige tips en vuistregels voor werknemers en werkge-vers in de loonwerksector (cumelasector). Het boekje zorgt ervoor dat je nu en in de toekomst gezond en met plezier blijft werken. U kunt dit gratis boekje aanvragen bij CUMELA Nederland ([email protected].

Page 72: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201472

ondernemen met cumela SECTORPLAN AGRARISCH EN GROEN

Leren communicerenEén van de doelen van het sectorplan Agrarisch en Groen, specifiek voor de loonwerksector, is dat medewerkers langer gezond,

productief en met plezier kunnen doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Dat begint met een goede commu-

nicatie. Dat is dan ook het onderwerp waar de nieuwe incompany-training Communicatie, die vanaf dit winterseizoen wordt

aangeboden aan cumelabedrijven, zich op richt.

Een medewerker die niet aangeeft dat het werk voor hem fy-siek te zwaar is en dus maar doorgaat en doorgaat, waardoor hij uiteindelijk met lichamelijke klachten thuis komt te zitten. Een conflict op de werkvloer, waarbij beide partijen niet in staat zijn dat uit te praten, waardoor beiden zich niet meer goed kunnen focussen op hun werk en het plezier erin ver-liezen. Het zijn maar enkele voorbeelden van de invloed van communicatie op een bedrijf. Jannie Takkebos, projectleider voor de sector loonwerk (zie kader ‘Langer gezond en pro-ductief doorwerken’), zegt: “De cumelasector kent toch een mentaliteit van ‘niet klagen maar dragen’. Daardoor worden zaken nogal eens niet benoemd, terwijl goede communicatie juist van groot belang is, zowel voor de voortgang van het be-drijf als voor de duurzame inzetbaarheid van de werknemer.”Communicatie is één van de onderwerpen die voortvloei-en uit het sectorplan Agrarische en Groene sector. Voor de sector loonwerk zijn er drie maatregelen geformuleerd die moeten inspelen op de huidige knelpunten in de sector. Denk aan de vergrijzing en de afstand tussen het onderwijs en de praktijk. De eerste maatregel waar nu actie op wordt ondernomen, betreft levensfasebewust personeelsbeleid. Communicatie speelt daarbij een grote rol. Vandaar dat sinds dit winterseizoen communicatietrainingen worden aange-boden, bestemd voor zowel werkgevers als werknemers (zie kader ‘Honderd gratis trainingen’).

RollenspellenDe incompany-training Communicatie bestaat uit drie dag-delen, waarbij een ervaren trainer op het bedrijf komt om onderwerpen betreffende communicatie te behandelen. De trainingen bestaan onder andere uit rollenspellen, waarbij de werkgever en zijn werknemers op een gelijkwaardige basis met elkaar in gesprek gaan. Luisteren, samenvatten en doorvragen zijn daarbij belangrijke vaardigheden, stelt Tak-kebos. “Het gaat bijvoorbeeld over hoe je op een goede ma-nier een boodschap kunt overbrengen, zowel werkgever als werknemer. Een zestigjarige medewerker heeft een andere werkmentaliteit dan een twintigjarige. Behalve een andere mentaliteit zitten beiden in een andere levensfase, waardoor privézaken ook een andere rol spelen. Het is dus van belang dat een werkgever daar oog voor heeft en er goed op kan inspelen.”

Andere onderwerpen die in de training aan bod komen, zijn het voeren van functioneringsgesprekken, het effectief communiceren tussen medewerkers en leidinggevenden, en flexibiliteit en ontwikkeling. Het laatstgenoemde onderwerp heeft betrekking op de behoefte van medewerkers aan min-der of flexibeler werken, op de aanpassing van werk vanwe-ge fysieke beperkingen en op het ontwikkelen en opleiden van medewerkers zodat zij duurzaam inzetbaar blijven.

Honderd gratis trainingenCUMELA Nederland en haar sociale partners bieden honderd gratis incompany-trainingen Communicatie aan. De training is voor zowel werkgevers als werknemers, wordt op het be-drijf zelf gegeven en neemt drie dagdelen in beslag. Tijdens de training leren deelnemers goede functioneringsgesprek-ken voeren, effectief communiceren en wordt er aandacht besteed aan de verschillende levensfasen in relatie tot werk en toekomstige veranderingen.

De eerste trainingen lopen vanaf nu tot maart 2015 en van oktober 2015 tot maart 2016. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar projectleider Jannie Takkebos via [email protected] of bellen naar tel. 06-13546996.

Page 73: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 73

SECTORPLAN AGRARISCH EN GROEN

BehoefteDat er een behoefte is aan handvatten voor een betere com-municatie heeft de projectleidster al ervaren bij de eerste gesprekken met bedrijven. “Zeker bedrijven van rond de tien medewerkers die snel zijn uitgegroeid tot een groter bedrijf hebben soms moeite met de omslag naar professionalisering. Bij een klein bedrijf zijn zaken nog informeel te regelen, maar een groter bedrijf behoeft structuur. Denk aan het voeren van

functioneringsgesprekken. Veel van deze bedrijven maken hiermee een start, maar na twee jaar verwatert dat en doen sommige bedrijven het helemaal niet meer. Werkgevers wor-den in beslag genomen door de dagelijkse werkzaamheden en weten deze gesprekken niet meer in te plannen. Ze worste-len daarmee. Daar moet deze training hen bij helpen. Het voe-ren van goede functioneringsgesprekken is enorm belangrijk. Het zorgt voor een duurzame inzetbaarheid van het perso-neel en dat leidt indirect tot positieve bedrijfsresultaten.”

Andere maatregelenDe incompany-training Communicatie is een voortvloeisel uit de eerste maatregel voor de sector loonwerk. De andere twee maatregelen richten zich vooral op extra praktijkbege-leiding van leerlingen en jonge medewerkers. “De driehoek leerling, school, bedrijf is nog niet sterk genoeg. We zien een te grote afstand tussen hetgeen de leerling op school leert en de praktijk op het bedrijf. Dat zorgt ervoor dat het lastig is voor werkgevers en jonge medewerkers om succes-vol samen te werken. Dat geldt zowel voor stagiairs als voor jonge medewerkers. Veel leerlingen die van school komen, zijn nog niet volledig uitgerust om zelfstandig aan de slag te gaan. Dat is een gemiste kans, want jongeren zijn hard nodig met het oog op de vergrijzing”, zegt Takkebos. Ze is daarom bezig met het opzetten van een pool van praktijkopleiders. Deze begeleiders gaan samenwerken met het (stage)bedrijf en moeten de leerling ondersteunen in het opdoen van praktijkervaring. Voor specifieke onderwerpen zoals erva-ring opdoen met grote machines, worden er aparte praktijk-dagen aangeboden. Al met al hopen de organisatoren met deze maatregelen de arbeidsmarkt rondom de cumelasec-tor klaar te maken voor de toekomst.

TEKST: Marjolein van WoerkomFOTO: CUMELA Communicatie

Langer gezond en productief doorwerkenHet ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in april 2013 met een plan gekomen om per sector de Nederlandse arbeidsmarkt klaar te maken voor de toekomst. De sectoren Agrarisch en Groen werden hierbij samengevoegd en van de betrokken sociale partners werd verwacht met een sectorplan te komen. Omdat elke deelsector, zoals Loonwerk, zijn eigen specifieke knelpunten heeft en eigen oplossingsrichtingen behoeft, zijn er in het uiteindelijke sectorplan Agrarische en Groene sector drie maatregelen opgenomen die van toepassing zijn op de loonwerksector. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat medewerkers in de cumelasector langer gezond en productief kunnen doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Scholing en ontwikkeling moeten een basis leggen voor een goede toekomst voor de huidige werkenden in de sector en voor jonge, nieuwe werknemers die aan het begin van hun loopbaan staan. CUMELA Nederland werkt hierbij samen met CNV Vakmensen, Het Zwarte Corps en FNV Bondgenoten onder de paraplu van Colland. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tekent voor vijftig procent van de uitvoeringskosten. De andere helft wordt namens de werkgevers collectief gefinancierd uit het fonds Colland Arbeidsmarkt.

Page 74: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201474

ondernemen met cumela VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER T-RIJBEWIJS

Invoeringsdatum blijft 1 juli 2015

De datum van invoering van T-rijbewijs blijft 1 juli 2015. Nu de Eerste Kamer ook akkoord is met het wetsvoorstel T-rijbewijs is

deze datum haalbaar. Wat de invoering betekent en wat u eventueel nog moet doen, leest u in onderstaande vragen en ant-

woorden.

1. Voor welke voertuigen wordt het T-rijbewijs verplicht?

Bestuurders van landbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg moeten vanaf 1 juli 2015 beschikken over een T-rijbewijs. Niet alleen trekkerbe-stuurders, maar ook bestuurders van grondverzetmachines (zoals mobiele graafmachines en wielladers) en zelfrijdende werktuigen (zoals hakselaars en maaidorsers) moeten straks een T-rijbewijs hebben.

2. Wat is de minimumleeftijd voor het behalen van het T-rijbewijs?

De minimumleeftijd van bestuurders van landbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid blijft zestien jaar en dat is dan ook de leeftijd waarop het T-rijbewijs kan worden behaald.

3. Wat is het verschil tussen het trekkercertificaat en het T-rijbewijs?

Het T-rijbewijs is een officiële rijbewijscategorie, net zoals het autorijbewijs of vrachtautorijbewijs, en is gebaseerd op

de Wegenverkeerswet. Het trekkercertificaat is gebaseerd op de Arbeidsomstandighedenwet en is geen officieel rijbewijs, maar een deskundigheidscertificaat om met de trekker te mo-gen werken. Het trekkercertificaat is alleen verplicht voor zes-tien- en zeventienjarigen die werken met de landbouwtrekker op de openbare weg.

4. Zijn er voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig is?

Het T-rijbewijs is niet verplicht voor bestuurders van land-bouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid die, inclusief een verwisselbaar uitrustingsstuk, tijdens het rijden op de openbare weg niet breder zijn dan 130 centimeter en worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verza-melen. Daarnaast mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.Ook bestuurder van heftrucks die smaller zijn dan 130 centi-meter en worden gebruikt voor het laden en lossen in de di-recte omgeving van een fabriekshal of magazijn, hoeven geen

Page 75: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 75

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER T-RIJBEWIJS

T-rijbewijs te hebben. Voorwaarde is hier dat er door de hef-truck geen aanhangwagen wordt getrokken.

5. Moet ik als ervaren trekkerbestuurder straks ook een T-rijbewijs gaan halen?

Er komt een overgangsregeling voor bestaande bestuurders van landbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snel-heid. Wanneer u beschikt over een B-rijbewijs (personenauto) volstaat dat en hoeft u geen opleiding en examen te doen voor het T-rijbewijs. Bij verlenging van het B-rijbewijs tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2025 wordt categorie T automatisch bij-geschreven. Zolang het T-rijbewijs niet is bijgeschreven, geeft het B-rijbewijs het recht om landbouwtrekkers en motorrijtui-gen met beperkte snelheid te besturen.Bestuurders die alleen een trekkercertificaat hebben, mogen na de invoeringsdatum ook blijven rijden. Wel moet binnen één jaar (dus vóór 1 juli 2016) het trekkercertificaat worden omgewisseld voor het T-rijbewijs. Wordt het trekkercertificaat niet tijdig omgewisseld, dan moet alsnog apart examen voor het T-rijbewijs worden gedaan.

6. Ik heb geen B-rijbewijs of trekkercertificaat, wat moet ik doen?

Bestuurders die geen B-rijbewijs of trekkercertificaat hebben, moeten vanaf 1 juli 2015 een T-rijbewijs hebben. Dit kan door vóór de invoeringsdatum een B-rijbewijs (maar daarvoor is de tijd al vrij kort) of een trekkercertificaat te halen. Bestuurders die bijvoorbeeld moeite hebben met leren, kunnen beter nu nog een trekkercertificaat gaan halen bij een AOC. De huidige eisen aan het trekkercertificaat zijn lager dan straks voor het T-rijbewijs.

7. Tot wanneer kan ik nog een trekkercertificaat halen?

Met de invoering van het T-rijbewijs komt het trekkercertifi-caat te vervallen. Dat betekent dat het trekkercertificaat tot de invoeringsdatum van 1 juli 2015 nog is te halen bij de AOC’s. Na de invoeringsdatum kan alleen nog het T-rijbewijs worden behaald. Het trekkercertificaat blijft nog wel geldig tot één jaar na invoering en kan dan worden omgewisseld voor het T-rijbewijs.

8. Worden er nog speciale eisen gesteld aan bestuurders met een T-rijbewijs?

Een ander verschil met het trekkercertificaat is dat de bestuur-der met een T-rijbewijs aantoonbaar ‘rijgeschikt’ moet zijn. Dat betekent dat de bestuurder zowel geestelijk als lichamelijk in staat moet zijn om een motorvoertuig te besturen. Hiervoor moet een zogenaamde eigen verklaring worden overlegd met vragen over de gezondheid. Als het CBR besluit dat de bestuurder niet rijgeschikt is, kan een aanvullend onderzoek

door een arts of specialist nodig zijn. De eigen verklaring moet ook worden overlegd bij omwisseling van het trekkercertifi-caat voor het T-rijbewijs.

9. Ik heb mijn B-rijbewijs op mijn zeventiende via 2-to-drive gehaald. Moet ik dan straks nog een T-rijbewijs halen?

Nee, dat hoeft niet. Iedereen die via 2-to-drive een B-rijbewijs vóór de invoeringsdatum van het T-rijbewijs geeft gehaald, mag vanaf achttien jaar een landbouwtrekker of motorvoer-tuig met beperkte snelheid besturen. Het is de aangewezen begeleiders voor de auto niet toegestaan om de jeugdige bestuurder voor hun achttiende op de landbouwtrekker te begeleiden. Voor alle duidelijkheid: B-rijbewijzen behaald na 1 juli 2015 geven geen recht om een landbouwtrekker of zelf-rijdend werktuig te besturen.

10. Ik haal mijn C-rijbewijs na 1 juli 2015; moet ik dan straks nog een T-rijbewijs halenNee, dat hoeft niet. Het C-rijbewijs (vrachtwagenrijbewijs) geeft altijd recht om een landbouwtrekker of motorvoertuig met beperkte snelheid te besturen. Bij een C-rijbewijs behaald na de invoeringsdatum van het T-rijbewijs wordt bij afgifte van het C-rijbewijs de categorie T er direct bijgeschreven.

11. Hoe haal ik mijn T-rijbewijs?Het examen voor het T-rijbewijs bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Vanaf de leeftijd van vijftien jaar en zes maanden jaar kan het theorie-examen worden gehaald. Voor het praktijkexamen is de minimumleeftijd zestien jaar.

12. Moet ik theorie- en praktijklessen volgen?Beide zijn niet verplicht om te volgen, maar met een goede voorbereiding van zowel de theorie als de praktijk wordt de kans om te slagen voor het T-rijbewijs een stuk groter. Een opleiding volgen kan straks via rijscholen of scholen voor het agrarisch onderwijs.

13. Kan ik met mijn eigen landbouwtrekker praktijkexamen doen?

Nee, dat zal niet zonder meer kunnen. Het CBR CCV stelt name-lijk speciale eisen aan het examenvoertuig. Het examen wordt afgenomen met een landbouwtrekker met aanhangwagen. De trekker moet ten minste 5,5 ton wegen, een snelheid van 40 km/u halen en zijn voorzien van een bijrijdersstoel, dub-bele bediening en blauwwitte L-borden. De aanhangwagen moet zijn beladen met ten minste zes ton lading, in beladen toestand minimaal elf ton wegen, een tandemas hebben, mi-nimaal zes meter lang zijn, geschikt zijn voor een snelheid van 40 km/u en zijn voorzien van zijdelingse afscherming, con-tourmarkering en een stootbalk aan achterzijde.

Page 76: Grondig 12 - 2014

ondernemen met cumela

GRONDIG - December 201476

T-RIJBEWIJS14. Mag ik zelf praktijkles gaan

geven voor het T-rijbewijs?Instructeurs die rijles voor het T-rijbewijs willen geven, moeten beschikken over een zogenaamd WRM-T-instructeurscertifi-caat. De opleiding en het examen hiervan worden uitgevoerd door IBKI in Nieuwegein. Het WRM-T-instructeurscertificaat kan pas na 1 juli 2015 worden behaald. Er is een overgangs-regeling voor docenten van AOC’s en rijinstructeurs E achter C van het SBV in Friesland, die nu al instructie voor het trek-kercertificaat geven. Zij moeten binnen twee jaar na invoering het WRM-T-instructeurscertificaat halen.

15. Mag je nog een trekker of werktuig besturen als het T-rijbewijs door de politie is ingevorderd?

Nee, want de trekkerbestuurder of graafmachinemachinist moet straks beschikken over een geldig rijbewijs. Bij invorde-ring van het rijbewijs, bijvoorbeeld vanwege alcohol of drugs, mag de bestuurder per direct niet meer rijden met de voer-tuigcategorieën waarvoor een rijbewijs verplicht is. Momen-teel mag je bij invordering van het rijbewijs nog wel met land-bouwtrekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid blijven rijden zolang de rechter nog geen ontzegging van de rijbevoegdheid heeft opgelegd.

16. Is het Nederlandse T-rijbewijs ook geldig in Duitsland en België?

Het T-rijbewijs is een zogenaamd nationaal rijbewijs en is voor-alsnog alleen geldig in Nederland. Wel heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangegeven dat het met Duitsland en België gaat overleggen om het Nederlandse T-rijbewijs daar erkend te krijgen.Wanneer u regelmatig in over de grens komt, is het toch han-

dig om het T-rijbewijs er wel zo snel mogelijk op te hebben. Hoewel (nog) niet erkend door onze buurlanden kan categorie T bij handhaving problemen voorkomen. Wel is het zo dat in Duitsland en België het T-rijbewijs alleen geldt voor agrarische werkzaamheden. Voor niet-agrarisch werk, zoals grondtrans-port in de bouw, moet de Nederlandse trekkerbestuurder in deze landen een CE-rijbewijs hebben. Lees voor meer infor-matie de stappenplannen ‘Werken in Duitsland’ en ‘Werken in België’.

17. Hoe kan ik het snelst categorie T laten bijschrijven op mijn huidige rijbewijs?

Vanaf 1 juli 2015 wordt bij verlenging van het B-rijbewijs het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven. U kunt door uw rijbewijs eerder dan de reguliere afloopdatum te verlengen het T-rijbe-wijs laten bijschrijven. Het is niet mogelijk om het T-rijbewijs eerder dan 1 juli 2015 bij te laten schrijven, omdat de wetge-ving per die datum van kracht wordt..

18. Ik heb vroeger een trekkercertificaat gehaald, maar kan dat niet meer vinden om het om te wisselen voor een T-rijbewijs. Hoe kom ik toch aan het T-rijbewijs?

Wanneer u geen B-rijbewijs heeft, zult u toch het trekkercer-tificaat moeten overleggen. Vanaf 1995 staan de afgegeven trekkercertificaten centraal geregistreerd bij Aequor in Ede. Het is mogelijk om via de agrarische opleiding waar het trek-kercertificaat is behaald een nieuw exemplaar te verkrijgen. Trekkercertificaten behaald voor 1995 staan niet centraal ge-registreerd. In het gunstigste geval is de docent die toentertijd het examen afnam te achterhalen voor een duplicaatexem-plaar. Lukt dit alles niet, dan zit er niets anders op dan het trek-kercertificaat alsnog te halen vóór 1 juli 2015 en om te wisselen voor het T-rijbewijs.

19. Ik heb een buitenlandse werknemer. Mag hij straks op een landbouwtrekker of motor-voertuig met beperkte snelheid blijven rijden?

Wanneer hij beschikt over een buitenlands B-rijbewijs dat voor de invoeringsdatum is behaald, mag hij tot 1 juli 2025 met een landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig blijven rijden. Om-wisselen kan alleen als hij woonachtig is in Nederland, voldoet aan de verblijfseisen en het rijbewijs is afgegeven door een lidstaat van de Europese Unie, door een staat die lid is van de Europese Economische Ruimte of door Zwitserland.Beschikt de buitenlandse werknemer over een C-rijbewijs, dan mag hij te allen tijde een landbouwtrekker of motorvoertuig met beperkte snelheid besturen, ook na 1 juli 2025.

Meer informatie over het T-rijbewijs en rijinstructeurs vindt u op de websites www.cbr.nl en www.ibki.nl.

TEKST & FOTO: Hero DijkemaVanaf 1 juli 2015 wordt bij verlenging van het B-rijbewijs het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Page 77: Grondig 12 - 2014

NEW HOLLAND T7HAAL EEN WINNAAR IN HUIS

• Alle geavanceerde bedieningen bij de hand met deSideWinderTM II leuning

• Altijd nauwkeurig recht en effi ciënt werken via RTK

• Zeer effi ciënte Auto Command™ CVT-transmissie

• De zuinigste motor met SCR technologie in zijn klasse volgens de onafhankelijke Duitse ‘Schleppertest’

• Ergonomische cabine voor optimaal comfort

TOPTECHNOLOGIE VOOR COMFORT EN PRODUCTIVITEIT

€ 9.000* ipv € 18.000 voor het volledig uitgeruste RTKpakket, zonder bijkomende kosten (*op basis van IntelliViewTM monitor)

€ 30/PK korting (op het maximaal boosted vermogen zoals vermeld op de motorkap)

Extra voordelige fi nanciering vanaf 0,5 % op 3 jaar

Aantrekkelijke acties bijaankoop van een nieuwe T7

U vindt alle New Holland acties op www.newhollandaction.nl

Actie geldig t.e.m. 31 december 2014. Ga snel langs bij uw New Holland dealer!

Afge

beel

de fo

to k

an a

fwijk

en v

an h

et a

ctie

mod

el.

T7edit 1014 NL_230x297.indd 1 9/12/14 14:36

Page 78: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201478

ondernemen met cumela GEWASBESCHERMING

voorkom hoge boetes langs slootkanten

Spuiten langs slootkanten is vakwerk. Ontelbare keren en vele kilometers bespuitingen langs sloten gaat het goed. Toch kan

het voorkomen dat u door de handhavende instantie (NVWA of waterschap) wordt aangesproken op het uitgevoerde spuitwerk

langs watergangen. Dit kan dubbel zuur zijn, zeker als er een boete wordt opgelegd omdat bijvoorbeeld de teeltvrije zone is

geraakt.

De boetebedragen voor het onjuist spuiten liegen er niet om. Het kan bovendien betekenen dat uw klant nog een korting krijgt op de uitbetaling van zijn toeslagrechten. Het is dan ook van belang dat cumelaondernemers rekening houden met de wet- en regel-geving voor bespuitingen langs sloten.Hoofdregel is dat in het sloottalud en in de teeltvrije zone geen gewasbeschermingsmiddelen mogen worden toegepast. De teeltvrije zone is de strook grond tussen de insteek van de sloot en het midden van de buitenste gewasrij. Een teeltvrije zone is van toepassing langs watervoerende sloten. In de regel zijn dit watergangen die tussen 1 april en 1 oktober water bevatten. Onkruid in de teeltvrije zone mag alleen pleksgewijs en met een afgeschermde spuitdop worden bestreden, door middel van een rugspuit met afschermkap, een onkruidstrijker of een mankar.

Omschrijving overtreding Hoogte boetebedrag

Verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddel

(onder andere toepassen in teeltvrije zone) € 1500,-

Een gewasbeschermingsmiddel gebruiken zonder

geldig bewijs van vakbekwaamheid € 1500,-

Een niet in Nederland toegelaten gewas-

beschermingsmiddel gebruiken € 2000,-

Een voor professioneel gebruik bestemd gewas-

beschermingsmiddel verhandelen aan een klant

die niet beschikt over een geldig bewijs van vakbekwaamheid € 1500,-

Niet-goedgekeurde apparatuur gebruiken € 1000,-

De algemene zorgplicht niet nakomen € 500,-

Voorbeelden overtredingen en bijbehorende boetebedragen

Page 79: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 2014 79

Bestuurlijke boeteBij het constateren van een overtreding wordt in de meeste gevallen het bestuursrechtelijke traject gevolgd; het strafrecht dient als vangnet. De Wet gewasbeschermingsmiddelen en bio-ciden kent de mogelijkheid om geconstateerde overtredingen met een bestuurlijke boete af te doen. In de tabel ziet u een aan-tal voorbeelden van de boetebedragen zoals die gelden bij de desbetreffende overtredingen. De boetebedragen zijn fors qua hoogte, omdat ze een straffend karakter moeten hebben.

De boetebedragen in de tabel worden in de regel met vijftig procent verhoogd als de overtreding in de voorafgaande vijf jaar al eens eerder heeft plaatsgevonden. De boete wordt soms verdeeld over de werkgever en de werknemer: 75 procent voor de werkgever en 25 procent voor de werknemer. De werkgever is primair verantwoordelijk voor het nemen van de juiste maat-regelen en het rekening houden met de voorschriften. Omdat het bevoegd gezag vindt dat ook de medewerker een eigen verantwoordelijkheid heeft, komt dat in de verdeling tot uit-drukking. Grosso modo verandert er echter weinig, omdat de ervaring leert dat deze boete uiteindelijk door het cumelabe-drijf wordt betaald. Dit om de animo onder medewerkers om deze werkzaamheden te blijven uitvoeren niet te verkleinen.

Traject van boeteopleggingAls een handhaver een boeterapport wil opmaken, hebben op-drachtgever en opdrachtnemer (de eigenaar van het cumelabe-drijf en de medewerker) de gelegenheid om een verklaring af te leggen over het geconstateerde. Vervolgens volgt een zogehe-ten voornemen tot boeteoplegging. Hierin is aangegeven welke overtreding er volgens het bevoegd gezag is begaan en wat het boetebedrag is. De partijen hebben de mogelijkheid om binnen twee weken een zienswijze in te dienen. Vervolgens volgt de boetebeschikking, waarin het boetebedrag wordt vastgesteld en de vordering om het boetebedrag te betalen is opgenomen. Het eventueel maken van bezwaar betekent echter niet dat de opgelegde boete voorlopig niet hoeft te worden betaald. De boete dient volgens de instructie op de boetebeschikking binnen zes weken te worden betaald, anders volgen er twee aanmaningen. In de eerste aanmaning wordt het boetebedrag verhoogd met de aanmaningskosten (maximaal € 14,-). Als er binnen twee weken na de tweede aanmaning nog niet is be-taald, wordt een dwangbevel uitgevaardigd. De kosten voor het dwangbevel zijn voor rekening van de overtreder.Er zijn meerdere mogelijkheden om bezwaar te maken tegen het opleggen van de boete. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen zo’n beschikking bezwaar worden ge-maakt bij het bestuursorgaan, in dit geval de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Naar aanleiding van het bezwaar wordt er een nieuwe beslissing genomen. Tegen die beslissing staat vervolgens beroep open bij de Rechtbank Rotterdam en hoger beroep via het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De ervaring leert dat veel bezwaarschriften ongegrond worden verklaard. Veel gebruikte argumenten als “Er was sprake van drift”, “Ik heb een goede staat van dienst”, “Het was een vergis-sing of ongeluk onder tijdsdruk”, “Het was geen opzet”, “Ik heb er geen voordeel bij gehad” en “Het was een medewerker met weinig ervaring” maken weinig kans. Deze argumenten doen namelijk niet af aan het enkele feit dat er een overtreding is be-gaan. Daar is het de wetgever name-lijk om te doen: het afdwingen van het naleven van wetgeving.

Korting op toeslagrechtenDe boetebeschikking kan ook ge-volgen hebben voor de uitbetaalde bedrijfstoeslagen van uw klant. Om deze toeslagen uitbetaald te krijgen, dient de klant zich te houden aan de basisregelgeving. Bij een overtreding kan het bevoegd gezag (waterschap, NVWA) ertoe overgaan dit te melden aan de Rijksdienst voor Onderne-mend Nederland. Dit betekent dan een kortingspercentage van drie pro-cent op uitbetaalde toeslagrechten. Als er sprake is van een opzettelijke overtreding, bijvoorbeeld het gebrui-ken van een niet-toegelaten gewas-beschermingsmiddel, bedraagt de korting standaard twintig procent.U zult zich realiseren dat dit om een fors bedrag kan gaan. De klant die u voor het uitvoeren van de gewasbe-scherming heeft ingeschakeld, mocht erop rekenen dat hij gebruik maakt van een deskundig iemand, dus zal hij het gekorte bedrag uiteindelijk weer bij u proberen te verhalen.

Zorgvuldig werkenHet credo is en blijft: zorgvuldig wer-ken langs watergangen, als ware het het gewas van de buurman. Gezien de vele spuitwerkzaamheden die cume-labedrijven als specialist uitvoeren, gaat dit hen in de praktijk goed af. We constateren ook dat handhavers extra handhaving inzetten op werken langs watergangen, dit om brede naleving van bestaande regelgeving te bevorderen. Zoals hierboven geschetst is het goed om gezien de gevolgen een overtreding proberen te vermijden. Dit voorkomt naast het betalen van een boete namelijk ook ergernis en irritatie. TEKST: Maurice Steinbusch

Intrekken spuitlicentieHet bevoegd gezag heeft binnen de wet de mogelijkheid om via het bestuursrecht het bewijs van vakbe-kwaamheid (spuitlicentie) in te trek-ken. De NVWA hanteert daarbij als lijn: bij meer dan twee overtredingen in vijf jaar kan het bewijs worden in-getrokken. Na de tweede keer krijgt de houder dan een waarschuwing met daarin de consequentie van een mogelijke derde overtreding. Het be-wijs kan dan voor één jaar worden ingetrokken.

Ook lozingen vanaf het erf hebben de aandachtWaterschappen zien ook toe op lozingen vanaf het erf. Voor cumelabedrijven zijn dan met name lozingen van waswater van de in- en uitwendige reiniging van de spuit van belang. Dit waswater mag niet worden geloosd op riool- of oppervlaktewater. Wel toegestaan is reiniging in het veld. Of op het erf: opvangen en verwerken.

Page 80: Grondig 12 - 2014

80 GRONDIG - December 2014

ondernemen met cumela

Handreikingen om deel te nemen aan openbare inschrijvingen

SUCCESVOL INSCHRIJVEN

Waarom zou je inschrijven op een openbaar bestek. De meest voorkomende reden is

werk (in concurrentie) binnenhalen. Soms wil je je met een inschrijving echter ook

profileren bij een opdrachtgever waarvan je met regelmaat onderhands werk krijgt.

En met een inschrijving op de openbare markt kun je je marktpositie verkennen.

Het inschrijven op werk begint met een regelmatig bezoek van de publicatiewebsites met aankondigingen van opdrachten en het beoordeel hiervan op relevantie voor uw bedrijf. Doe selectief mee aan aanbestedingen. Schrijf alleen in wanneer u zeker weet dat u aan alle eisen voldoet en de opdracht aankunt. Bepaal bijvoorbeeld dat u jaarlijks

tijd heeft om aan vijf aanbestedingen mee te doen en kies ze zorgvuldig uit. Als het gaat om aanbestedingen waaraan veel partijen kunnen meedoen, is het

wenselijk dat u minimaal tachtig procent van de te behalen pun-ten kunt scoren.

Neem zo snel mogelijk na publicatie van de aankondiging van een opdracht de beslissing om wel of niet mee te

doen. Vraag zo snel mogelijk het bestek op bij de desbetreff ende overheidsorganisatie en neem de

tijd u goed in te lezen in de vraagspecifi caties. Hiermee wint u kostbare tijd, vooral als het gaat

om aanbestedingen waarop u samen met een andere partij inschrijft, in combinatie of als onderaannemer.Ook kleine bedrij-ven kunnen mee-

doen aan inschrijvin-gen. Zorg voor goede en betrouwbare samenwer-kingspartners, zodat u aan

de deelname-eisen voldoet. Zoek, indien gewenst, tijdig

samenwerking met andere partijen. Als u vaak als onderaannemer deelneemt, wees

dan proactief in het benaderen van uw sa-menwerkingspartners.

Hoe te werk gaan?Begin tijdig met het opstellen van de off erte en de aanverwante do-cumenten en noteer alle genoemde deadlines in uw agenda. Maak een planning die is gebaseerd op de aanbestedingsprocedure.

Page 81: Grondig 12 - 2014

81GRONDIG - December 2014

SUCCESVOL INSCHRIJVEN

Zet in op teamwork. Stel een (tender)team samen van betrokken, maar ook kritische medewerkers die beschikken over de juiste administratieve, technisch inhoudelijke en commerciële informa-tie. Wijs één persoon aan als tenderleider. Hij of zij is verantwoordelijk voor de bewaking van de planning, de wijzigingen en aanvullende infor-matie, de controle van de gevraagde documen-ten, het maken van de uiteindelijke passende, complete inschrijving en het aanspreekpunt voor de aanbestedende dienst. Wees nauwkeurig. Een fout is zo gemaakt en elke fout kan tot uitsluiting leiden. Laat daarom altijd een derde naar uw aan-besteding kijken. Bovendien kan die u helpen om uw inschrijving naar een hoger niveau te tillen, waardoor u meer kans maakt om de opdracht bin-nen te halen.Zorg in de laatste week voor back-up bij calamitei-ten. Zorg dat uw inschrijving enkele dagen voor de deadline klaar is, zodat u nog tijd heeft om eventu-ele verbeteringen aan te brengen.Is er iets niet duidelijk in de aanbestedingsdocu-menten, stel dan direct vragen aan de aanbeste-dende dienst. Deze vragen worden - mits tijdig en correct ingediend - beantwoord in de nota van inlichtingen. In een aantal gevallen is het mogelijk om individuele inlichtingen te krijgen, bijvoor-beeld als uw vraag wijst in de oplossingsrichting die u wilt aanbieden en dus concurrentiegevoelig is.

BeoordelingWeet wie in de selectiecommissie vertegenwoor-digd is. Wie beoordeelt de inschrijvingen? Welke functies hebben de commissieleden? Waar liggen hun belangen? Pas uw presentatie of plan van aan-pak daarop aan.Een plan van aanpak moet in elk geval antwoord geven op de in het bestek genoemde vragen en ambities. Doet u dat niet, dan kan uw inschrijving terzijde worden gelegd. U onderscheidt zich als u uw meerwaarde op de gevraagde punten kunt aantonen. Schroom daarnaast niet om ook niet gevraagde relevante onderdelen te benoemen en aan te geven hoe u daarmee wilt omgaan.Zorg voor een duidelijke en aantrekkelijke bedrijfs-presentatie. Het dossier is uw visitekaartje. Houd u bij het presenteren van de informatie bovendien aan de volgorde zoals die in de aanbestedingsaan-vraag is aangegeven, zodat uw beoordelaars niet

hoeven te zoeken. De presentatie geeft de eerste indruk van uw bedrijf. Een aanbesteding is altijd maatwerk. De omslag van een map of de eerste pagina van een digitale presentatie dient ant-woord te geven op de vraag (achter de vraag) van de aanbestedende dienst. Ook bij digitale inschrij-vingen is dit van belang.

RechtsgeldigheidZorg ervoor dat al uw documenten rechtsgeldig zijn ondertekend. Bij beperkte bevoegdheid zul-len dus ook anderen moeten mee tekenen. Zet de handtekeningen op de juiste plaats en controleer de tekenbevoegdheid. Toets dit aan uw inschrij-ving bij de Kamer van Koophandel.Lever uw inschrijving tijdig in! Eén minuut te laat en uw inschrijving wordt terzijde geschoven. Houd rekening met de verzendtijd per post of koerier en - als u zelf de off erte afl evert - vertrek op tijd en houd rekening met oponthoud. Bij digitale in-schrijving: houd rekening met internetstoringen en de onbekendheid met een inschrijfplatform.

Afgewezen en wat dan?Neem als u niet wint na de uitslag altijd contact op met de aanbestedende dienst en vraag om een motivatie. Daar kunt u iets van opsteken voor de volgende keer. Heeft u bezwaar tegen de voorgenomen gun-ning of bent u van mening dat u onterecht bent afgewezen, dan kunt u binnen twintig dagen een klacht of een juridische procedure starten.U moet uw klacht altijd eerst indienen bij (het klachtenloket van) de aanbestedende dienst.Krijgt u geen antwoord of is het antwoord onbe-vredigend, dan kunt u met inschakeling van een jurist een juridische procedure starten bij de voor-zieningenrechter.Krijgt u geen antwoord van de aanbestedende dienst of is het antwoord onbevredigend, dan kunt u uw bezwaar ook voorgeleggen aan de Commis-sie van Aanbestedingsexperts. Een klacht die al bij de rechter in behandeling is, kan niet worden voor-gelegd aan deze commissie. Een klacht kan zowel tijdens als na afl oop van een aanbestedingspro-cedure worden ingediend. De indiening van een klacht schort de aanbestedingsprocedure niet op.

TEKST: Jan van der Leij

Tips bij een aanbesteding1. Bij TenderNed en andere platforms is het

mogelijk een persoonlijke selectie aan te maken.

U bent namelijk niet geïnteresseerd in alle aanbestedingen. Maak een selectie bijvoorbeeld op CPV-classifi catie, regio en/of opdrachtgever. Dit voorkomt dat u wordt overspoeld met aankondigingen waarin u niet geïnteresseerd bent.

2. Vaak worden documenten gevraagd als een Gedragsverklaring aanbesteden, een Verklaring Omtrent Gedrag en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Deze documenten hebben een houdbaarheidsdatum. Vergewis u van de geldigheid en vraag tijdig nieuwe aan.

3. Stel tijdens de inlichtingenfase vragen. Dit is hét moment om onduidelijkheden weg te nemen en te proberen om de aanbestedende dienst op andere gedachten te brengen. Voordat u vragen stelt, kent u dus alle aanbestedingsstukken met de voorwaarden vanbinnen en vanbuiten.

4. Irreële inschrijvingen moeten ongeldig worden verklaard. Schrijf in met marktconforme prijzen. Bij twijfel zal de aanbestedende dienst u om een onderbouwing vragen. Dit kan leiden tot afwijzing.

5. Strategisch inschrijven is in principe toegestaan. Dit betekent dat u gebruik kunt maken van een bepaalde, al dan niet ondoordachte beoordelingssystematiek. Het is dus zaak om die systematiek goed te bestuderen: aan de hand waarvan toetst de aanbestedende dienst de inschrijvingen? Manipulatief inschrijven is niet toegestaan. De grens tussen beide is vaag, maar zodra een inschrijving de beoordelingssystematiek zodanig manipuleert dat het daarmee beoogde doel wordt verstoord, kan de inschrijving onrechtmatig zijn.

Page 82: Grondig 12 - 2014

GRONDIG - December 201482

uitsmijterWe hebben twee soorten klanten: van de ene kunnen we niet eten, van de andere niet slapen.

LoondoorbetalingsplichtWerkgevers hebben een loondoorbetalingsverplichting bij zieke werknemers. Voor werkgevers die zijn aangeslo-ten bij de CAO LEO geldt dat zij aan zieke werknemers in het eerste half jaar 100 procent van het laatstverdiende loon moeten doorbetalen. In het tweede half jaar van ziekte is dit 90 procent en in het tweede ziektejaar 85 procent. Je zou zeggen dat dit een mooie regeling voor werknemers is. De wetgever heeft namelijk bepaald dat je ‘maar’ 140 procent over de twee jaren hoeft te betalen. De reden hiervoor is dat de werknemer een prikkel moet hebben om weer aan de slag te gaan.

Maar wat vindt u? Zou er een verschil in de hoogte van de loondoorbetaling moeten zijn aan werknemers die wel of niet door ‘eigen schuld’ ziek zijn geworden? Ofte-wel, vindt u het redelijk dat u aan een werknemer die bij-voorbeeld door een motorrace arbeidsongeschikt is ge-raakt evenveel betaalt als aan een werknemer die kanker heeft? En zou er bijvoorbeeld verschil in de hoogte van de loondoorbetaling moeten zijn als een werknemer ziek wordt door arbeid of juist door andere oorzaken? Maar wat u er ook van vindt, uw werknemer gaat ervan uit dat u het loon gewoon doorbetaalt.

En dan heb je nog de aanvullende arbeidsvoorwaarden voor de zieke werknemer. De meest vreemde die ik ken, is de aanvulling op uw loondoorbetalingsverplichting. De werknemer krijgt via het zogenaamde Pluspakket een aanvulling tot 100 procent en dat gedurende de twee volledige jaren van ziekte! Hoezo moet er een prikkel voor de werknemer zijn om weer aan de slag te gaan? De vraag is of zulke regelingen tegenwoordig nog houdbaar zijn. Uiteraard betaalt de werknemer zelf voor deze aan-vulling, maar moet dat via u als werkgever gaan? U heeft namelijk de verplichting om ervoor te zorgen dat een zieke werknemer bij u weer zo snel mogelijk aan de slag gaat. Waarom zou een werknemer dit niet zelf regelen?

Wat vindt u? Moeten we in Ne-derland zulke regelingen maar afschaff en of is dit voor u juist een goede arbeidsvoorwaarde waarmee u uw personeel aan u bindt?

Frank DieleMedewerker inkomensverzekeringen CUMELA Verzekeringen

Als uw werknemers naar het buitenland gaan om voor u te werken, blijft de Ar-bowet van toepassing. Van u wordt verwacht dat u een goed werkgever bent en dat u voldoet aan uw zorgplicht. Denk aan de volgende zaken.

Risico-inventarisatie• Zorg dat de risico’s van de uit te voeren werkzaamheden zijn vastgelegd in de

RI&E en volg de aanbevelingen uit het plan van aanpak op.• Houd hierbij rekening met het klimaat, de giftigheid van planten en dieren en

bijzondere terreinomstandigheden.

Bereikbaarheid • Zorg dat u de contactgegevens van de thuisblijvers heeft (minimaal twee

personen).• Zorg dat uw werknemer de mogelijkheid heeft om contact op te nemen door

middel van telefoon, laptop of tablet.• Wie is de vaste contactpersoon binnen het bedrijf voor uw werknemer?

Deze persoon heeft ook de gegevens van de thuisblijvers en de Nederlandse ambassade in het buitenland.

Lichamelijke belasting en gezondheid • Vraag of er belemmeringen zijn voor de reis, bijvoorbeeld vliegangst,

suikerziekte, epilepsie of bepaald medicijngebruik.• Bied de benodigde vaccinaties aan. Kijk op www.ggdreisvaccinaties.nl.

Wil een werknemer zich niet laten vaccineren, leg dat dan vast.• Beoordeel de verblijfplaats op veiligheid.• Zorg voor een EHBO-kit met wondontsmetting. Kijk op www.ehbocentrum.nl

en www.tropencentrum.nl.• Zorg voor voldoende herstelmomenten in het reis-en werkprogramma. Door

langdurig reizen en tijdsverschil treedt gemakkelijk vermoeidheid op.• Beoordeel wat de gevaren zijn van het lokale transport of laat bij voorkeur een

offi ciële taxi nemen.• Weet wat er moet worden gedaan bij ernstige gezondheidsklachten of

repatriëring.

Meer informatie• Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl.• Adviezen van de rijksoverheid met betrekking tot veiligheidsrisico’s:

ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen, oorlogsgeweld: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen.

• Internationale zorg voor reizigers: www.internationalsosfoundation.org.

Veilig werken in het buitenland

Page 83: Grondig 12 - 2014

deutz-fahr.comDEUTZ-FAHR is een merk van

DEUTZ-FAHR AGROTRON 6180 MEER MET MINDER.

DEUTZ-FAHR AGROTRON 6180. “… de eerste plaats in zijn pk-klasse*”.

De Profi -Powermix test, uitgevoerd door DLG, bevestigt het: de DEUTZ-FAHR Agrotron 6180 legt de lat met betrekking tot effi ciënt brandstofverbruik hoog. Dankzij het Power Effi ciency concept, dat zich richt op de optimalisatie van de motor, transmissie, hydrauliek en elektronica als geheel. Het verbruik van de Agrotron 6180 is de beste in zijn vermogensklasse, met een waarde van 266 g/kWh, bijna 10% minder dan de gemiddelde waarde binnen deze categorie. De nieuwe DEUTZ-FAHR 6180. Vermogen is effi ciënter geworden.

* 266 g/kWh (+20,4 g / kWh AdBlue) Resultaten van Profi -Powermix test werden uitgevoerd door het DLG Test Center en gepubliceerd in Profi 03/2014.

266 g/kWhDEUTZ-FAHR 6180, slechts

getest door DLG

6180_230x297_NL.indd 1 28/08/14 12:32

Page 84: Grondig 12 - 2014

Groenekan T. 0346 25 96 00 | Zwolle T. 0529 46 94 00 | www.veldhuizen.eu | [email protected]

Agro Transport bodemketting of bodemband

45 tot 65 m³laadvermogen tot 30 ton

tot 80 km/h

vanaf € 1.600,=/week

Oprij Vrachtwagens 6,3 tot 9,5 mtr.

laadvermogen 7 tot 22 ton

vanaf € 800,=/week

Semi-diepladers laadvloerhoogte 60 cmlaadvermogen 2,2 ton

huurprijs € 125,=/week

Snelle Landbouw Voertuigentoegelaten op rijkswegen

laadvermogen 24 ton

vanaf € 1.400,=/week

verhuur van 350 voertuigenbezoek ons op de Mechanisatie-Tentoonstelling Bollenstreek/ 13 t/m 15 januari 2014 / Expo Haarlemmermeer

GrondigVerhuurBollenb2.indd 1 11-11-2014 14:25:39