Glassroots brochure 2016

31
REFERENTIES TEAM CV’S

Transcript of Glassroots brochure 2016

REFERENTIES

TEAM

CV’S

Glassroots begeleidt bedrijven, publieke instellingen en organisaties in het bouwen van sterke stakeholder al-lianties om een specifiek doel te bereiken. We helpen u om met relevante belanghebbenden, verder ‘stake-holders’ genoemd, zowel binnen als buiten uw organisatie samen te werken om uw doelstellingen te bereiken.We doen dat via lezingen, interactieve workshops en trainingen en advies, procesontwerp en projectbegelei-ding op maat.

Het laten participeren van stakeholders (burgers, middenveld, bedrijven, overheden, academici….) is de basisvan een goed beleid in deze tijden waar belanghebbenden een alsmaar luidere stem hebben door de invloedvan sociale media en de bottom-up bewegingen in de maatschappij. Het doel van belanghebbendenbeheeris om draagvlak te creëren en dit door alle betrokken partijen van bij aanvang van projecten te betrekken inde besluitvorming. Glassroots begeleidt organisaties als volgt:

→ Interne belanghebbendenbeheer (voor DHL Deutsche Post, iMinds, VRT, Telenet, Africamuseum, Toneelhuis)

• Om uw doelstellingen mee te ondersteunen binnen uw eigen organisatie door andere departementenen werknemers

• Om te innoveren: het ontwikkelen van nieuwe diensten• Om uw visie en missie te ontwikkelen of te herschrijven in een veranderde omgeving

→ Extern belanghebbendenbeheer(voor Stad Antwerpen, www.nwowcommunity.be , Pfizer, iMinds, VRT, www.ervaringwerkt.be,VBO najaarsforum Jongeren & Werk, Muntpunt, Flanders Investment & Trade, Partena Kinderopvang)

• Om het draagvlak en de relevantie van uw organisatie te versterken• Om uw reputatie en imago te versterken• Om nieuwe doelgroepen te bereiken • Om te co-creëren met externe bedrijven, andere overheden,….

→ Participatieve democratie (voor gemeente Zaventem, G1000, M34 van Open VLD, CD&V)

• Om het beleid te co-creëren met burgers en stakeholders • Participatieve budgettering: een deel van het budget te laten bepalen door burgers en stakeholders

d.m.v. budget games• Als middel om haalbaarheid of nieuwe beleidsmaatregelen te toetsen bij de diverse betrokkenen• Om een moeilijk thema over partijpolitieke grenzen heen te mee te laten invullen door diverse burgers

en stakeholders

Burgerparticipatie en stakeholder engagement is geen exacte wetenschap, het is leren door te doen.Het moet opgezet worden als een professioneel proces met verschillende bouwstenen.Glassroots kan u begeleiden in één of meerdere fases. We leveren op maat gemaakte offline begeleiding enwaar nuttig schakelen we online platformen in voor participatieve processen om grotere groepen te betrekken.We organiseren ook in-house trainingen om mee te werken aan een lerende overheid waarbij de verschillendedeelnemers met de methodologie nadien ook zelf aan de slag kunnen.

Prof. Didier Caluwaerts, Center for Democratic Governance & Innovation, Harvard: ‘Glassroots heeft zich alsdynamisch, jong bedrijf al uitgebreid bewezen als een ware autoriteit op het vlak van stakeholderparticipatie.Ik heb zelf al meermaals het privilege gehad om met Cato en Elke te mogen samenwerken, en blijf versteldstaan van hun deskundigheid, creativiteit en visie. De kwaliteit van talrijke participatieve processen die ze op-gezet en begeleid hebben, is van het allerhoogste niveau. Ik zou Glassroots dan ook graag warm aanbevelenbij iedereen die interesse heeft om een participatief project op te zetten.’

Over Glassroots

www.glassroots.com

www.glassroots.com

• Niet enkel praatbarakken maar strikt projectmanagement dat leidt tot concrete resultaten

• Bewezen resultaten en referenties bij VRT, Stad Antwerpen, Muntpunt, Gemeente Zaventem, Telenet,M34 van Open VLD, CD&V, G4S, DHL Deutsche Post, Microsoft, VBO, BNP Paribas Fortis, iMinds, etc.

• Zeer groot persoonlijk netwerk van stakeholders op top niveau in de bedrijfswereld, publieke sector,academische en culturele wereld

• Uitstekende project management vaardigheden in Nederlands, Frans en Engels

• Vast prijsmodel

• Diepgaande kennis over de verschillende culturen tussen overheden, burgers, bedrijven, organisatiesen middenveld om de brug te kunnen leggen tussen deze partijen

• Cato Léonard is mede-oprichtster van www.G1000.org

• Auteurs van het boek ‘Vreemdgaan voor managers – met stakeholders naar je doel’, Lannoo Campus,september 2013

• Veelgevraagde sprekers over participatieve democratie en stakeholder engagement

Waarom klanten graag met Glassroots werken

Elke Jeurissen & Cato Léonard zijn de oprichters van Glassroots,en experten in stakeholder engagement en participatieve de-mocratie. Ze hebben een gedegen achtergrondkennis over tech-nologie, innovatie, public affairs, public relations, democratischeprocessen en corporate communicatie. Glassroots beschikt over een uitgebreid netwerk van professio-nele procesbegeleiders met een ruime ervaring met wie regel-matig wordt samengewerkt voor opdrachten.

Op methodologisch vlak doet Glassroots beroep op de expertisevan Prof. Didier Caluwaerts.In bijlage vindt u de uitgebreide CV’s van deze core-teamleden.

We hebben partnership met het Vlaamse online open innovatie platform Cognistreamer om offline consultingaan te vullen of te ondersteunen met een online platform indien nodig. Ook op het Vlaamse online platformSynthetron kunnen we beroep doen indien we participatieve processen tussen burgers online willen schalen.

Cato Léonard heeft 20 jaar professionele ervaring in business development management, digitale marketing en socialemedia. Zij werkte voor technologie bedrijven en on-en offline media bedrijven. Ze is heeft een pioniersmen-taliteit waarbij het zoeken naar gemeenschappelijke waarden tussen verschillende organisaties de basis voorsucces is. Cato is ook mede-oprichter en campagneleidster van de G1000, een burgerorganisatie die ijvertvoor participatieve democratie als aanvulling op de representatieve democratie. Ze leerde er de belangrijkstespelers in de politiek en het middenveld kennen. Cato is een erg creatieve denker met uitgebreide ervaring inburgerparticipatie en innovatieve bedrijfsprocessen. Haar enthousiaste aanpak overtuigt de meest diversestakeholders tot samenwerking.

Elke Jeurissen heeft bijna 20 jaar professionele ervaring in corporate communicatie, public relations en public affairs voorbedrijven zoals Mobistar, de Nationale Loterij, Microsoft, BSA, Nuon, HP, Alcatel-Lucent, BBC, BAF en SBS Bel-gium. Zij werkte in communicatiebureaus, als woordvoerster van de Federale Minister van Telecom en Over-heidsbedrijven en was mede-oprichtster en managing director van het bedrijf Grevendonk-Jeurissen van mei2001 tot december 2011. Ze heeft een goede kennis en begrip van zowel het bedrijfsleven, de overheid en depolitiek, kiest vanuit analyse de beste procesaanpak in functie van de doelstelling en zet goede communicatietussen stakeholders in om vertrouwen te creëren

Ze is ook oprichter van www.straffemadammen.com

Team

www.glassroots.com

De visie van Glassroots op participatie, co-creatie en stakeholdersamenwerking is uitgebreid toegelicht in ons boek getiteld‘Vreemdgaan voor Managers – met stakeholders naar je doel’.Het werd begin september 2013 uitgegeven bij Lannoo Campusen werd genomineerd als Managementboek van het Jaar. Hetwordt ook gebruikt in de Hogescholen van Leuven en HOWESTals handboek.

In het boek staat uitvoerig de visie, het proces en de methodo-logie beschreven die wij hanteren om succesvol samen te wer-ken met stakeholders rond complexe problemen. Eenstakeholder, dat is een organisatie of individu die impact heeftop jouw uitdaging. Dat kan vandaag of morgen zijn, op een po-sitieve of negatieve manier. Door hen te betrekken op een par-ticipatieve manier, creëer je draagvlak voor echte, duurzameoplossingen. Het boek vertrekt vanuit meer dan 50 nationale eninternationale praktijkvoorbeelden, en interviews met 50 Bel-gische CEO’s uit de profit/non profit, publieke/private sector,onderwijs, cultuur en academische wereld. Op basis van allepraktijkervaring werd een unieke eigen methodologie ontwik-keld die Glassroots vandaag toepast bij haar klanten.

Elke en Cato schrijven ook regelmatig over stakeholder engagement en burgerparticipatie in kranten en opwww.glassroots.com.

Zij worden ook regelmatig als experten uitgenodigd in de pers (Ter Zake, Keien van de Wetstraat, Radio1,…).

Boek

www.glassroots.com

Hieronder vindt u een lijst van onze referenties op het vlak van procesdesign en –begeleiding inzake partici-patieve processen. De opbouw in stappen, het betrekken van politieke, ambtelijke, externe stakeholders enburgers en de concrete resultaten geven u een goed beeld van onze manier van werken.

Referenties Glassroots

Sinds juli 2015 begeleidt Glassroots FIT (Flanders Investment and Trade) in haar opdracht voor de VlaamseOverheid om de internationaliseringsstrategie voor de Vlaamse economie met diverse stakeholders uit te wer-ken. De bedoeling was om met de diverse stakeholders een internationaliseringsstrategie voor de bedrijvenuit te werken.

Proces begeleid door Glassroots: Juni 2015 – januari 2016

• Intern Stakeholder engagement met Kabinet Bourgeois, directiecomité Raad van Bestuur FIT.• Bilaterale gesprekken met de belangrijkste actoren uit het middenveld• Stakeholder panel met diverse bedrijfsleiders • 2 stakeholder panels met een 80- tal actoren: Overheidsbedrijven, SOC’s, middenveld, bedrijven….

Resultaat:• Het opstellen van criteria en het bepalen van de thema’s door de stakeholders voor de positionering

van Vlaanderen waarbij waardeketens kunnen gevormd vanuit de sterktes bij bedrijven: • Life science & health • Food • Smart Logistics • Solution Driven engineering & technology • Circular economy, bio-economy, sustainable chemistry

• Vanuit de noden van bedrijven werden de diensten in kaart gebracht die de overheid nu al aanbiedt +het opstellen van een gap analyse

• Brainstorm voor instrumenten voor het ondersteunen van export en invest

www.glassroots.com

De Vlaamse regering beseft heel goed dat we in de huidige wereldwijde context een tandjemoeten bijsteken om competitief te blijven. Eind vorig jaar werkten we de Toekomstvisie 2050uit, een visie waarin verschillende thema’s aan bod komen. Zo ook een Vlaanderen met eenwendbare overheid, die samen met het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en het middenveldeconomische, ecologische en sociale meerwaarde creëert en een antwoord biedt op de grotemaatschappelijke uitdagingen. De eerste ‘Flanders International Economic Summit’, een over-legproces met bedrijven en andere stakeholders op basis van co-creatie, is een voorbeeld vaneen overheid die stimuleert en samenwerkt. En dat laatste is zo belangrijk. We moeten elkaarvinden in elkaars sterktes. De lijnen zijn nu uitgezet, de volgende maanden moeten we die om-zetten in concrete en haalbare acties waarin vele partners een actieve rol hebben. Ik wil allepartners en bedrijven bedanken voor hun inbreng in dit proces. Allen droegen inhoudelijk bijom de concurrentiepositie van Vlaanderen in de toekomst te behouden en duurzaam te ver-sterken. Het is belangrijk dat de neuzen in dezelfde richting staan: met een gemeenschappelijkdoel en een gezamenlijk optreden in het buitenland.

Minister-President - Geert Bourgeois

Januari 2016FIES: Eerste Flanders International Economic Summit waarbij

Minister Bourgeois de eersteresultaten aan de deelnemende stakeholders bekend maakte

Januari 2016- juni 2016Werkgroepen voor de verdere verdieping en invulling van de

waardeketens binnen de 5 thema’s tezamen met de diverse stakeholders

Referentiepersoon: Claire Tillekaerts – General Manager FIT

www.glassroots.com

www.glassroots.com

Glassroots begeleidt de gemeente Zaventem in haar traject van burgerparticipatie tijdens de hele legislatuur.Het project ‘Zaventem aan Zet: Samen nadenken over Zaventem van morgen’ waarbij via wijkparticipatie bur-gers actief worden betrokken rond een aantal concrete beleidsdomeinen werd gestart in het najaar van 2014.Concreet gaat het over 4 wijken: Sterrebeek, Nossegem, Zaventem, Sint-Stevens-Woluwe die elk een eigenproblematiek en uitdagingen hebben.

Referentiepersoon: Bart Dewandeleer, Schepen van Financien en Participatie Zaventem, Adjunct-Kabinetchef Minister van Onderwijs 0499/865162

OpdrachtVia een participatieve aanpak een concrete visie ontwikkelen voor Zaventem waarbij zowel de inwoners, hetmiddenveld en de gebruikers van de gemeente betrokken worden. Deze visie is richtinggevend voor het tevoeren beleid van de komende jaren.

De vraag is om een concreet kader voor participatie via wijkwerking tot stand te brengen in de 4 deelgemeen-tes volgens een bepaalde methodologie. De inhoudelijke basis is de meerjarenbegroting die Zaventem reedsklaar heeft.

Succesfactoren: • betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers, burgerorganisaties en gemeentebestuur bij nadenken over

de toekomst van samenwerking verhogen• interne samenwerking gemeentediensten verbeteren• know-how in methodieken opbouwen en gemeentelijke medewerkers in participatieprojecten opleiden

zodat men op termijn een stuk zelf kan begeleiden

'Met het project Zaventem aan Zet betrekken we de volgende jaren de burgers bij het beleid.Voor deze oefening in burgerparticipatie worden wij begeleid door Glassroots.

Met haar doorgedreven ervaring heeft dit bureau eerst draagvlak gecreëerd binnen het sche-pencollege en de ambtelijke verantwoordelijken. Nadien hebben zij hun methodiek toegepastom samen met de burgers keuzes te maken en tot consensus te komen over onderwerpen diebelangrijk zijn voor onze gemeente de volgende jaren. Op deze manier wil Zaventem draagvlakcreëren tezamen met haar burgers voor het uit te voeren beleid.’

Bart Dewandeleer, Schepen van Financien en Participatie Zaventem.

Begeleiding door Glassroots

Glassroots won de aanbesteding van de Gemeente Zaventem door haar unieke visie en methodologie om hetproces te begeleiden. Glassroots waakte over een goede coördinatie tussen het politieke niveau, het ambtelijkniveau, het middenveld en de burgers in de verschillende wijken. Enkel door oog te hebben voor al deze ver-schillende actoren en hun belangen op elkaar af te stemmen krijgt men een draagvlak voor het beleid.

Rol Glassroots

1. Ontwikkeling van de methodologie en van het proces2. Begeleiden van intern stakeholder engagement: Draagvlak creëren binnen de politieke en de ambtelijke

groepen. Afbakenen van de krijtlijnen die afgestemd werden op de meerjarenbegroting. 3. Thema bepaling: Zowel door het schepencollege als door de burgers. Gekozen thema’s:

Behandeld in 2015:a. Publieke ruimte voor recreatieb. Invulling nieuw Cultureel Centrum

Behandeld in 2016-2017c. Welzijnd. Netheide. Veiligheid

4. Communicatie: in samenwerking met de schepen van communicatie werd een volledig communicatieplanopgezet om de burgers te informeren en te recruteren. Glassroots bepaalde mee de inhoud van de com-municatie die dan via het gemeenteblad, huis-aan-huis bedeling, sociale media,… werd verspreid. Voor deaanmelding om deel te nemen aan de diverse avonden kon men zich inschrijven via een website en viaformulieren. Specifiek voor het thema cultuurcentrum werd vooraf een enquête onder de bevolking verspreid.

5. Uitwerking en begeleiding:

www.glassroots.com

Thema Publieke Ruimte en recreatie:Per deelgemeente gingen we op zoek naar een extra nieuwe locatie voor sport, spel en ontmoeting. Watis een goede locatie en hoe wordt deze best ingericht? Ook de reeds bestaande sport- en speelveldjesnemen we onder de loep. Wat kan hier beter? Welke locaties zijn het meest dringend aan een opfrisbeurttoe? Beantwoorden ze nog wel aan de behoeften?... De 4 gespreksavonden rond dit thema vonden plaatsin maart 2014, meer bepaald 1 per deelgemeente. Rol Glassroots:

a. Organisatie van de participatie avonden in elke deelgemeenteb. Draaiboek met het te volgen proces per deelgemeente opgemaakt.

Voorbereiding met de administratie van ondersteunend materiaal voor de discussies aan tafel. Vb: foto’s van de betreffende pleintjes en openbare ruimten

c. Organisatie van de samenstelling van de tafels waarbij diversiteit rond de tafel cruciaal is in hetproces

d. Faciliteren van de discussies door toepassing van diverse begeleidingsprcessen, spelelementen, …e. Aggregeren van de feedback van de diverse tafelsf. Verslag per deelgemeente opmaken

NOTA: Voor de gemeente Sterrebeek was er een zeer specifieke problematiek aan de orde die in participatief overlegdoor de burgers moest worden uitgeklaard: Dwars door het nieuwe park dat voorzien wordt tegen 2016 looptvandaaag een straat die een toegangsweg is voor de wijk.

De voorbereiding voor dit onderwerp werd ism met de administratie en met de Vlaamse Land Maatschappijgedaan. De mensen van de VLM waren aanwezig en hadden de vereiste technische kennis van het dossier omde burgers te kunnen antwoorden op specifieke vragen.

Aan de burgers werd gevraagd wat het ideale scneario zou zijn de straat afsluiten of openlaten of een andereoplossing. In het begeleide proces en door onderling overleg met de betrokken bewoners werd unaniem totconcensus gekomen in de volledige groep.

De kracht van deliberatief overleg en werd hier zeer duidelijk aangetoond. Quote van een omwonende ’ ikwoon daar en ik vind het niet fijn om te moeten omrijden als de straat wordt afgesloten, maar door met deanderen hier te praten besef ik dat het eigenlijk zo erg niet is om te moeten omrijden, het voordeel voor degemeenschap om een park te hebben dat niet gescheiden wordt door een straat is veel groter voor de helegemeenschap’

www.glassroots.com

Thema: CultuurcentrumOp 26 april werd er in de raadszaal van het gemeentehuis in de Diegemstraat een interessante gespreksochtendgeorganiseerd met ruim 100 cultuurliefhebbers. Centraal in de gesprekken stonden o.a. volgende vragen: hoemoet de programmatie er uit zien? Wat verwacht je van de werking en het gebruik van het nieuwe culturelecentrum? Wat is de plaats van de verenigingen? Welke doelgroepen moeten we bereiken, enz....De ochtendwerd ingeleid door de schepenen en de architect. Tevens werden de resultaten van de enquête over het cul-tuurcentrum voorgesteld.

Rol Glassroots: a. Organisatie van de ochtend b. Draaiboek met het te volgen proces in voorbereiding met schepen en de adminitratie cultuur. c. Organisatie van de samenstelling van de tafels waarbij diversiteit rond de tafel cruciaal is in het proces d. Faciliteren van de discussies door toepassing van diverse begeleidingsprcessen, spelelementen e. Aggregeren van de feedback van de diverse tafels f. Verslag per deelgemeente opmaken

Thema’s die in 2016-2017 aan bod komen:

Thema: WelzijnOns sociaal beleid behoort vandaag tot het beste in Vlaanderen. En dat willen we natuurlijk zo houden. Man-telzorg, thuiszorg, kinderopvang… We krijgen er allemaal mee te maken.k Kunnen we samen onze gemeentenog warmer maken? Waar heeft u als ouder of zorgbehoevende nood aan? En welke initiatieven moeten pri-oriteit krijgen als we weten dat het budget natuurlijk ook zijn grenzen heeft.

Thema: NetheidWe willen allemaal graag een nette gemeente. Maar hoe maken we van netheid een duurzaam proces, waarinwe allemaal samen een stukje verantwoordelijkheid dragen?

Thema: VeiligheidWe horen tot slot ook graag uw ideeën over hoe we samen de leefbaarheid en veiligheid in onze gemeentekunnen verhogen. Van meldpunten en aangepaste verlichting tot sociale controle , enz....

www.glassroots.com

www.glassroots.com

Connect2Antwerp, externe stadsmarketing in co-creatie met stakeholders

OpdrachtAntwerpen moet internationaal meer in de schijnwerpers staan. Het stadsbestuur wil daarom een professio-nele en impactvolle stadsmarketing ontwikkelen. Het verhaal van de internationale stadmarketing van Ant-werpen is er niet één van de stad alleen. Het is er één waar we met heel wat partners en stakeholder aanmoeten werken.

Bovendien zullen zij het Antwerpse verhaal ook moeten onderschrijven en mee uitdragen. Daarom is het be-langrijk dat we alle relevante partijen vanaf het begin betrekken. Dit niet alleen om informatie te verzamelenmaar ook om draagvlak te creëren. Niet alleen moeten we ervoor zorgen dat de partners en stakeholders be-reid zijn om mee te doen aan de interviews, de stad wil later nog regelmatig beroep kunnen doen op dezestakeholders en de betrokkenheid hoog houden. Stakeholders betrekken en draagvlak bij hen creëren voorsamenwerking is in deze zeer belangrijk.

Begeleiding door Glassroots

Glassroots won de aanbesteding van de stad Antwerpen door haar unieke visie en methodologie om het proceste begeleiden en de coördinatie te verzorgen tot concrete resultaten om stakeholder partnerschappen op tezetten en te coördineren met zeer diverse stakeholders.Samen met de belangrijke Antwerpse stakeholders werken we een visie uit en nadien ook de projecten waar-door de stad meer internationale bedrijven, talent en bezoekers zal aantrekken.

Concreet worden zowel de interne stakeholders: de politieke en de ambtelijke stuurgroep als de externe sta-keholders: bedrijfsleiders, academici, musea, horeca, economisce sectoren en vele andere betrokken.

De doelstelling is om • het marketingverhaal van de Stad mee vorm te geven • projecten te definiëren en op te zetten met de diverse stakeholders om de externe marketing te onder-

steunen maken bij de juiste doelgroepen. Het project, dat over meerdere jaren loopt, ging in het voorjaar van 2014 van start.

" Voor de begeleiding en de uitvoering van het proces van stakeholder engagement rond deexterne marketing van de stad Antwerpen werken wij samen met Glassroots. Zij begeleidenons voor het interne stakeholder traject met de politieke en de ambtelijke stuurgroep en voorhet externe stakeholder traject met diverse stakeholders uit de bedrijfswereld, academischewereld, culturele sector, horeca,... Door toepassing van hun bewezen methodologie slagen zijerin om op korte termijn de prioriteiten van de verschillende stakeholders, die zeer uiteenlopendzijn, tot consensus te brengen en tot concrete resultaten te komen. In 2015 werkt Glassrootsin samenwerking met deze diverse stakeholders 4 concrete projecten uit die de externe stads-marketing de volgende jaren zullen ondersteunen

Bart De Wever – Burgemeester Antwerpen en Voorzitter NVA

Rol Glassroots

1. Ontwikkeling van de methodologie en het proces2. Formuleren van 18 inhoudelijke kapstokthema’s voor de marketingstrategie op basis van kwantitatief

en kwalitatief vooronderzoek3. Begeleiden van intern stakeholder engagement: draagvlak creëren voor samenwerking met externe

stakeholders en tussen de interne stakeholders van de stad, prioriteren van de 18 thema’s naar 10thema’s a. Met de politieke stuurgroep met vertegenwoordigers van het bestuur b. Met de ambtelijke stuurgroep met vertegenwoordigers van de administraties diamant, haven, mode, economie, toerisme, etc.

4. Opzetten van multistakeholder rondetafels met zeer diverse externe stakeholders: De top van dehaven, bedrijven, musea, muziek, startups, universiteiten, hogescholen, … om de kapstokhema’s teprioritiseren en inhoudelijk aan te vullen:

resultaat: • 70 deelnemers op topniveau • uit 10 voorgesteld thema’s beslisten ze, door overleg met elkaar, de 4 thema’s die volgens hen het best de stad positioneren naar bezoekers, bedrijven en ‘brains’ • deze werden door het reclamebureau Duval uitgewerkt in de nieuwe campagne ‘Atypisch Antwerpen’ die op 4/3/2015 werd voorgesteld en die u kan bekijken via deze link http://www.antwerpen.be/dossier/atypisch . Alle 4 thema’s, die dus gekozen werden door de diverse stakeholders samen, worden er toegelicht. • Brainstorm waaruit een 30 tal projecten voor samenwerking werden aangereikt door de stakeholders om deze stadsmarketing de volgende jaren te ondersteunen

5. Identificeren van samenwerkingsopportuniteiten tussen diverse stakeholders. Overtuigen van sta-keholders tot samenwerking.

6. Tweede multi-stakeholder panel waarbij de haalbaarheid van de verschillende projecten werd voor-gesteld + de keuze door de stakeholders van 4 concrete projecten die samen kunnen uitgevoerd wor-den (alle stakeholders nemen opnieuw deel, ze geloven in de aanpak en er is draagvlak voorsamenwerking)

7. Begeleiden & projectmanagement van 4 concrete multistakeholder projecten met de diverse stake-holders vanaf voorjaar 2015

8. Doorheen het hele project: begeleiding van de communicatie strategie naar externe stakeholders

www.glassroots.com

www.glassroots.com

Aan enkele stakeholders die betrokken zijn bij dit project vroegen we een quote over hun samenwerking metGlassroots. Dit is wat ze ervan vinden.

'Vanuit de academische wereld worden wij betrokken bij de co-creatie van de city marketing voor Antwerpen.Glassroots slaagt erin om een grote groep zeer diverse stakeholders tot een gemeenschappelijke visie te be-geleiden. Deze manier van werken toont aan dat bottom-up samenwerken een meer duurzaam resultaat be-reikt dan het klassieke top-down model.'

• Alain Verschoren, Rector Universiteit Antwerpen

'Het project Connect2Antwerp verbindt de zeer diverse stakeholders van de stad Antwerpen om de City Mar-keting de volgende jaren totaal te vernieuwen. Glassroots slaagt erin om de belangen van de diverse stake-holders te verbinden en hen enthousiast te laten meewerken aan projecten die deze city marketing de volgendejaren zullen ondersteunen;"

• Dries Herpoelaert, Algemeen Directeur van de ZOO

"De door Glassroots gehanteerde werkwijze, waarbij personen actief in zeer diverse sectoren (politiek, bedrijfs-, academische en culturele wereld) werden samengebracht om samen een wervend project te definiëren voorde Stad Antwerpen, verliep bijzonder efficiënt en verdient navolging."

• Piet Bevernage, Secetaris-Generaal, Lid van het Uitvoerend Comité, Ackermans & Van Haaren

‘De stad Antwerpen wil zoveel mogelijk stakeholders actief betrekken bij haar stadsmarketing. Glassroots isde ideale partner om dit proces te begeleiden omdat ze consequent in hun strategie blijven zoeken naar geza-menlijke uitdagingen en doelen. Op die manier verzeilen we niet in een ‘praatbarak’ maar kunnen we samenmet stakeholders concrete projecten realiseren.’

• Judith Van Oost, Marketing Stad Antwerpen

“De stad Antwerpen heeft begin maart 2015 haar nieuwe marketingstrategie uitgerold. Met ‘Atypisch Antwer-pen’ wil de stad zich internationaal haarscherp positioneren om nieuw talent aan te trekken, nieuwe interna-tionale ondernemingen te vestigen en nieuwe, buitenlandse toeristen te verleiden. Antwerpen is juist de stad‘van die ene overtuiging dat alles net iets anders kan’. De vormgeving en effectuering vandie nieuwe marke-tingstrategie steunt op een heel gedegen stakeholdermanagement. En dat is de verdienste van Glassroots. Zijhebben eerst de interne stakeholders (via de politieke en de ambtelijke stuurgroep) tot consensus gebracht omnadien de externe stakeholders, die uit het bedrijfsleven maar ook uit cultuur, horeca, startups, academischewereld kwamen, te betrekken in het co-creatie proces. Dit is top!”

• Dirk Diels, Directeur Business & Innovatie Stad Antwerpen, Administratie Economie

'Glassroots weet dat het verbinden en doen samen werken van interne stakeholders even belangrijk is als ex-terne stakeholders. Door hun bewezen methodologie slagen zij erin om weg van de praatbarak, de stakeholdersnaar concrete uitwerking te begeleid

• Bart Van Camp, Kabinetschef Schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Decentralisatie en Middenstand Koen Kennis

www.glassroots.com

Glassroots begeleidde OpenVld met het project M34 tijdens de zomer van 2013: een tijdelijke denktank tussenleden en niet-leden van de partij die in consensus tot aanbevelingen voor het toekomstcongres moestenkomen.

Rol Glassroots:1. Ontwikkeling van de methodologie 2. Selectie van de kandidaten op basis van criteria en zelf aanmelding3. Begeleiding van de selectie van de thema’s door de burgers met als uiteindelijke selectie Gezondheids-

zorg en Energie.4. Opzetten van stakeholder rondetafel discussies gedurende 2 weekends. Toepassen van diverse rollen-

spellen om tot consensus te komen in samenwerking met experten in energie en gezondheidszorg.5. Het begeleiden van de definitieve aanbevelingen door de panelleden voor het congres. 6. Begeleiding van de communicatie strategie

Meer informatie over het project door 2 panelleden (1 lid, 1 niet-lid) :http://www.openvld.be/News.aspx?nid=4A349913-F93E-4378-9E92-86CBEB22D996&id=50b33ce6-ff40-4bef-8c88-b07877f2ec22#anchor

Referentiepersoon: Gwendolyn Rutten, Voorzitter en Joost Germis, verantwoordelijke ledenwerking en externerelaties OpenVld: 0477 62 80 08

"Glassroots heeft de lokale CD&V afdeling in Torhout een opleiding gegeven voor burgerpar-ticipatie en stakeholder engagement. Het was een concreet stappenplan dat de lokale man-datarissen kunnen toepassen om burgers en andere belanghebbenden te betrekken in hunbeleid."

Wouter Beke – Voorzitter CD&V

‘Open Vld heeft in het kader van haar ‘Politieke Lente’ in 2013, en in aanloop naar het Toe-komstcongres van november, een deelproject rond participatieve democratie uitgewerkt. Daar-voor werd nauw samengewerkt met partner Glassroots. Glassroots slaagde er in om op kortetijd, met vaste hand en op een originele manier de inhoudelijke werking van de partij te ver-breden met niet-leden. Het resultaat was inhoudelijk sterk, en heeft een substantiële bijdragegeleverd aan de bewustmaking van de partij over de mogelijkheden van participatieve demo-cratie. Het partijbestuur heeft het resultaat van het project dan ook enthousiast gevalideerd.

Gwendolyn Rutten – Voorzitter Open vld

www.glassroots.com

Cato Léonard, oprichter van Glassroots was in 2011 ook mede-oprichter van de G1000, een platform voor de-mocratische vernieuwing.

Glassroots begeleidt de VRT sinds 2012 op strategisch niveau met haar Belanghebbenden Beheer zoals gede-finieerd staat in de Beheersovereenkomst van de openbare omroep.

Rol Glassroots:1. Visienota over belanghebbenden beheer op basis van de richtlijnen in de beheersovereenkomst2. Intern Stakeholder panel om de belangrijkste thema’s te selecteren3. Mapping en evaluatie van de thema’s volgens Glassroots methodologie4. Mapping en evaluatie van de stakeholders volgens Glassroots methodologie5. Organisatie van de externe stakeholderpanels6. Begeleiding en project management van de daaruit voortvloeiende projecten.

1. Radio 2: De grootste helpdesk – filmpje van de VRT met uitleg van het project door o.a. Sandra De Preter – CEO VRT en andere stakeholders : http://glassroots.com/

Radio 2 organiseerde een week rond ‘Veilig Internet’ in juni 2013 waarbij luisteraars konden telefoneren naareen call center met hun vraag over dit onderwerp.

Glassroots paste haar methodologie toe om de exacte invulling van de week samen met stakeholders te be-palen. Vooraf werd een stakeholder analyse en mapping gemaakt van zeer diverse stakeholders o.a. Telecom-providers, Computer crime Unit, Sensoa, Seniorrennet, Symantec, IBM, Microsoft, Vertegenwoordiging kabinetMedia, IAB, Ketnet, Vertegenwoordiging Gemeenschaps- en Katholiek onderwijs, Mediawijs,….

Telenet bood haar call center aan om van daaruit de uitzending te verzorgen.

Alle stakeholders bemanden tijdens de week van uitzending de helpdesk van ‘De Grootste Helpdesk’. En Radio2 heeft materiaal voor enkele uitzendingen.

2. www.ervaringwerkt.be: Hoe stageplaatsen creëren voor werkloze jongeren?Glassroots paste haar methodologie toe om alle stakeholders rond de tafel te brengen. Stakeholder mapping:alle stakeholders die met het thema jongerenwerkloosheid bezig zijn werden geanalyseerd en uitgenodigd.Ze bepaalden samen wat de grote uitdagingen zijn om jongeren allen aan het werk te krijgen.. Meer info vindtu in het VRT persbericht http://www.vrt.be/nieuws/2013/06/vrt-wil-jongeren-helpen-aan-werk

De partners die het project verder hebben uitgewerkt zijn: VRT, UNIZO, ADDECCO, VOKA, VDAB. Het projectwww.ervaringwerkt.be werd gelanceerd in februari 2015. In dit interview voor de Vrije Markt op Een geeftElke Jeurissen tekst en uitleg http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/devrijemarkt/2.37794?video=1.2253421

www.glassroots.com

“Glassroots slaagt er in om vaak erg diverse stakeholders bijeen te brengen rond een geza-menlijke uitdaging. De grootste troef hierbij is hun uitgebreide netwerk op hoog niveau bij di-verse stakeholders. Zij deden dit met succes voor de actie ‘Iedereen veilig online’ van DeGrootste Helpdesk van Radio 2.”

Philippe Van Meerbeeck, Afdeling Strategie, VRT

www.glassroots.com

Coalitie voor het nieuwe werken (sinds 2011)www.nwowcommunity.be

Kennisplatform van 7 organisaties, bedrijven en overheden die de invoering van het Nieuwe werken willenversnellen in Belgische bedrijven door het delen van ervaringen, goede praktijkvoorbeelden, de organisatievan workshops, het bouwen van een community en het wegnemen van juridische drempels. De partners vandit multistakeholder project zijn Microsoft, Proximus, USG Professionals, SD Worx, ProTime, Flanders Synergy,ING.

Activiteiten: Open kennisplatform rond het nieuwe werken: delen van goede praktijken tussen stakeholders, organisatievan workshops, creëren van communities en formuleren van een nieuw regelgevend kader via een werkgroepmet diverse stakeholders. Concrete voorstellen worden tijdens het voorjaar van 2015 besproken met de socialepartners.In deze blog van Dominique Leroy, CEO van Proximus leest u waarom zij partner zin van dit projecthttp://www.nwowcommunity.be/2014/06/ceo-blog-dominique-leroy-rond-het-nieuwe-werken-bij-belgacom/

Rol Glassroots:De coalitie werd opgestart in opdracht van Microsoft.

• Definiëren van visie, missie , actieplan & communicatieplan in co-creatie met de oprichters • Procesdesign en operationeel projectmanagement• Leiden van de maandelijkse adviesraad met stichtende leden• Opstellen van jaarlijks tactisch plan, inclusief objectieven en meetbare succescriteria• Uitbouwen van de community via externe partnerships zoals Vlerick,

Na 3 jaar sloten bijna organisaties zich aan als ambassadeur van het nieuwe werken, werden 20 sprekersop-portuniteiten gecreëerd, meer dan 350 artikels en best practices gepost op de website, succesvolle partner-ships afgesloten met Vlerick, CXO magazine, Mediaplanet, Mobiliteitsweek, AWT, Creative Wallonia, liep eenradiocampagne op de VAR, etc

“Sinds de start van de NWOW coalitie eind 2011 is Glassroots de drijvende kracht. Stipt projectmanagement, een stevig netwerk om nieuwe partnerships te bouwen, sterke ideeën en hands-on ondersteuning bij de implementatie ervan vormen de sterktes van Glassroots. De goedeprocesbegeleiding, het consequent terugsporen naar de afgesproken doelstellingen en kpi'shouden de NWOW coalitie op het juiste spoor.”

Saskia Schatteman – CMO lead Microsoft Benelux – 0479/317315

www.glassroots.com

Glassroots begeleidt de diverse stakeholders van De Krook in Gent in hun aanloop naar de opening.In de Krook zullen zowel de bibliotheek als iMinds als de Stad en UGent een plaats hebben.Glassroots gaat specifiek met de diverse stakeholders op zoek naar gemeenschappelijke projecten waar dekruisbestuiving tussen hen een duidelijke meerwaarde betekent. Tevens werken we een methodologie uit omdeze samenwerking te verankeren in de toekomst.

Glassroots begeleidt iMinds, het Vlaams Agentschap voor digitale innovatie, sinds december 2014 met haarbelanghebbendenbeheer in het kader van de nieuwe strategie.

Concreet proberen we binnen enkele nieuwe kernmarkten het draagvlak bij belanghebbenden op te bouwenvoor een relevante toekomststrategie, die zij ook meer creëren. Wat betekent digitale innovatie voor hen enwaar kan iMinds een relevante rol spelen? Het gaat hierbij zowel om politieke, ambtelijke, academische alsexterne stakeholders binnen de bedrijfswereld. Glassroots doet zowel het procesdesign als de concrete bena-dering van belanghebbenden en de strategie-ontwikkeling via workshops.

Referentiepersoon: Wim Dewaele, CEO

Glassroots begeleidde Startups.be, ‘one stop shop for Belgian entrepreneurship’ dit voorjaar met een parti-cipatietraject met als doel om reeks relevante servicepakketten te ontwikkelen die de organisatie op termijnfinancieel onafhankelijker moet maken.

Daarbij werden diverse stakeholders zoals startups, VC’s, het FIT, universiteiten, iMinds, etc. betrokken. Ineen eerste fase werd een SWOT-analyse gemaakt op basis van de noden van stakeholders en de huidige rolen activiteiten van Startups.be, aangegeven in bilaterale gesprekken. Op basis van deze interviews werddoor Glassroots een ontwerp van servicepakketten ontwikkeld die in een tweede fase in een interactieveworkshop met alle stakeholders werd verfijnd en aangevuld. Het resultaat wordt begin juni voorgelegd aande Raad van Bestuur.

Referentiepersoon: Karen Boers, CEO Startups.be

Andere Referenties

Lezingen en gastlessen voor o.a.

MOVI congres van de Vlaamse overheid, de VOKA Business Club, het VVSG Zorgcongres, Borders to Cross inAmsterdam, de Boekenbeurs, Flanders in Shape, KAURI , ADM, de Failing Forward Conferentie van startups.be,het CXO Leadership Forum (video), het Internationaal Marketingcongres van STIMA, de Faculty Club in Leuven,VKW Limburg, de Artevelde Hogeschool, Foodservice Network, bij Vlerick, het Vlaams EnergieAgentschap,DeltaLloyd, Elia, BNParisbas etc.

Interactieve workshops belanghebbendenmanagement met o.a.

Federale Politie, FOD Financiën, Vlaams Energie Agentschap, Erasmus Hogeschool, Bond zonder Naam, Base,OVAM, Sociale Innovatiefabriek, VKW, etc.

www.glassroots.com

• Elke Jeurissen• Cato Léonard• Prof. Didier Caluwaerts • Christine Léonard• Ariane Molderez

Curriculum vitae Core Team

www.glassroots.com

Managing Partner bij GLASSROOTS, met Cato LéonardZaakvoerder bij START 2 CONNECT Co-Auteur 'Vreemdgaan voor managers', Lannoo Campus, September 2013

Managing PartnerGLASSROOTSwww.glassroots.com

Glassroots ondersteunt organisaties met stakeholder engagement. We gaan voor bedrijven, non-profit or-ganisaties, overheden en anderen op zoek naar zinvolle partnerships met externe stakeholders om doel-stellingen te realiseren die je alleen niet kan waarmaken. Glassroots werkt o.a. voor de VRT, Pfizer,Muntpunt, BNP Paribas Fortis en de coalitie voor het nieuwe werken www.slim-werken.be Elke Jeurissen werkt voor Glassroots vanuit haar vennootschap Start 2 Connect.Cato Léonard werkt voor Glassroots vanuit haar vennootschap Evasis.

De managing partners van Glassroots zijn Elke Jeurissen en Cato Léonard. Zij publiceerden in september2013 een boek over stakeholder engagement bij Lannoo Campus, getiteld ‘Vreemdgaan voor managers’.Hierin stellen ze, op basis van meer dan 50 cases een concrete methodologie voor om waarde te creërenvia samenwerking met stakeholders. Van praatbarakken naar coalitie van doeners. www.vreemdgaanvoor-managers.be

Co-auteur ‘Vreemdgaan voor managers. Met stakeholders naar je doel’.Lannoo Campus

Een boek over stakeholder engagement, waar aan de hand van meer dan 50 voorbeelden onze unieke me-thodologie wordt toegelicht en je ontdekt hoe je waarde kan creëren door het opzetten van partnershipsmet externe stakeholders. Ik geef, samen met co-auteur Lannoo Campus regelmatig keynote speeches overhet thema, o.a. bij VOKA, de Vlaamse overheid, VVSG, Flanders in Shape, Bond zonder naam, etc.

Lid van de Congrescommissie STIMASTIMA (voormalig Stichting Marketing)

www.stimac2013.be Mede-organisator van het jaarlijkse international Marketingcongres in België.

Initiatiefnemer www.straffemadammen.com

Op www.straffemadammen.be breng ik interessante opinies, quotes, presentaties, boeken, interviews ofandere meningen van ‘straffe madammen’ in België samen. Elke maand organiseer ik een lunch met eenvrouwelijke gastspreker, gericht op het uitwisselen van ervaringen tussen straffe madammen.

Curriculum Vitae - Elke Jeurissen

www.glassroots.com

Managing Director, co-founderGrevendonk, Jeurissen & Partners

www.grevendonk-jeurissen.be Oprichter en partner in communicatie-agentschap gespecialiseerd in public relations, public affairs & sta-keholder management. Klanten zoals Microsoft, Mobistar, SBS Belgium, Nationale Loterij, HP, Alcatel-Lu-cent, Business Software Alliance, de Minister van Justitie, Nuon, etc.

Lesgever Public RelationsStichting Marketing (STIMA)

Woordvoerder Federaal Vice-Premier en Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven Federale Regering

Als woordvoerder was ik verantwoordelijk voor alle externe communicatie van de Minister, speechwriting,speaker opportunities, en alle perscontacten in het Nederlands, Frans en Engels met de nationale en in-ternationale media.

Account DirectorDe Kie Communications

Account management portfolio van 10 klanten waaronde het BIVV, Neckermann, de stad Antwerpen - aan-sturen van een team van 4 account executives, new business development, communicatiestrategie.

HandelsingenieurCum LaudeKU Leuven

www.glassroots.com

PERSOONLIJKE INFORMATIEAdres: Kruisbeemd 23, 2550 KontichTel.: 0495 29 74 40Geboortedatum: 11 januari 1967E-mail: [email protected]: @catoleonard (± 1900 volgers)Linkedin: www.linkedin.com/in/catoleonard

OPLEIDING EN TRAININGOpleiding: Universiteit Antwerpen UFSIA : Master TEW, major Marketing (1991) Extra cursus E-business – Universiteit Antwerpen 1999Talenkennis: Nederlands: Moedertaal xFrans: zeer goed, zowel schriftelijk als mondeling Engels: zeer goed, zowel schriftelijk als mondeling Duits: notiesTraining: Sales training: Ray Leone's sales funnel training Telindus High-Tech Institut: Internet-extranet-security + Intro data communication, E-commerce, E-commerce applications

COMPETENTIES

Vanuit 20 jaar ervaring met nieuwe technologie en vernieuwing van democratische processen heb ik een door-gedreven kennis over zowel democratische innovatie en burgerparticipatie als over veranderende processenin management voor bedrijven.Beiden vertrekken vanuit een bottom-up aanpak waarbij je de echte stakeholders: andere bedrijven of orga-nisaties of burgers, betrekt bij het beleid om tot co-creatie te komen waarbij een breed draagvlak wordt gec-reëerd om doelstellingen te bereiken.

Diepgaande kennis van bottom-up modellen: • voor bedrijven:

Hoe bedrijven moeten samenwerken om in een transparante, snel veranderende markt relevant teblijven. Begeleiding in het laten samenwerken van mensen uit diverse bedrijven, organisaties, non-profit,… voor innovatie, strategie en groei

• voor overheden, steden, gemeenten en politieke partijen: Hoe burgers nauwer betrekken bij het beleid om zo draagvlak te creëren. Methode van deliberatievedemocratie.

• Digitale en sociale media expertise

Curriculum Vitae – Cato Léonard

www.glassroots.com

PROFESSIONELE ERVARING

Glassroots (www.glassroots.com) 2012-Managing Partner met Elke Jeurissen

• Glassroots is gespecialiseerd in Stakeholder Engagement en levert methodologie, consulting en projectmanagement in dit domein voor bedrijven, overheden, polititeke partijen, non-profit

• Klanten: VRT Microsoft, iMinds, Stad Antwerpen, Gemeenste Zaventem, Pfizer, DHL, Prins Filip Fonds,BNPPARIBASFORTIS, Muntpunt, OpenVLD, CD&V, Telenet, iMinds,..

• Spreker op diverse congressen over Stakeholder Engagement : VOKA, STIMA, Unizo, Vlaamse Overheid,Flanders in Shape, Cofely, ….

• Co-auteur van het boek over Stakeholder Engagement: ‘Vreemdgaan voor Managers, met stakeholdersnaar je doel’ (September 2013, Lannoo Campus)

Stichting voor Toekomstige generaties (www.stg.be) 2014-Adviseur

VLURH 2013-2015Commissielid voor de doorlichting en beoordeling van de opleiding Communicatie Management

G1000 (www.G1000.org) 2011-Mede-oprichter, campagneleidster, fundraising

• G1000 is een burgerorganisatie die ijvert voor democratische innovatie• Ik heb de G1000 mee opgericht, verzorgde de algemene coördinatie, de communicatie en de fundrai-

sing: 450 000 euro bijeen gebracht in 5 maanden.• Spreker over dit onderwerp op verschillende congressen en uitzendingen:• Europese raad: ‘The Engaged citizen on and offline’• Het nationaal comité Nederland• Congres Amsterdam: Borders to Cross• Half uur interview op ‘Twee dingen’ Radio1 Nederland over Deliberatieve Democratie – 23/1/2013

Evasis 2010-2011Consultant sociale Media en digitale marketing

• Organisator van Digitale Bootcamps (2010): • Lid van de jury in Antwerpen voor de selectie van een nieuw productiehuis (2010)• Ad-Interim Account director voor Coca-Cola bij Amphion (okt-dec 2010)• Marketing consultant bij Jules Destrooper • Spreker op verschillende congressen (2010 – 2011): Belgisch instituut voor interne communicatie, Stichting Marketing, Microsoft Digital Day• Adviseur sociale media Mobistar• Strategische consultant bij 'pitches' voor Headoffice en These Days

Pebble Media (ex- Telenet Media) April 2006-April 2010Business Development Manager - Pebble media is het interactieve en online mediahuis van Var/Telenet/Concentra.

BELGA News Agency April 2005-November 2005Business Development Manager - lid van het management team (vanaf juli)

Evasis – management company April 2003 – April 2005Sales consultant voor 2 bedrijven: Hypertrust en Unified Post

www.glassroots.com

Sabbatical Juni 2002 – April 2003

Valoris 2001-2002Business Development Manager

marchFIRST 2000-2001Account manager/ Relationship manager

Telindus 1999-2000 E-business consultant

Paratel / Tacticall 1992-1999Sales manager

www.glassroots.com

PERSOONLIJKE INFORMATIEAdres: Marrainenplein 1/101 B - 3000 LeuvenTel.: 0474 88 70 29E-mail: [email protected]: 28 december 1983Geboorteplaats: LeuvenNationaliteit: Belg

PROFESSIONELE ERVARING10/2014 - heden Deeltijds Docent (10%), Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Politieke Wetenschappen Gedoceerde vakken: “Bestuurswetenschappen en overheids-management”, “Seminarie

democratische theorie en deliberatie”

10/2014 - heden Bijzonder Gastprofessor (10%), Katholieke Universiteit Leuven, Instituut voor de Overheid

10/2012 - heden FWO Postdoctoraal Onderzoeker, Vrije Universiteit Brussel,Vakgroep Politieke Wetenschappen

08/2013 - 07/2014 Frank Boas Democracy Fellow, Harvard Kennedy School, Ash Center for Democratic Go-vernance and Innovation

10/2012 - 12/2012 Postdoctoraal Gastonderzoeker, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam Institute for Social Science Research

10/2008 - 09/2012 Doctoraal Onderzoeker, Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Politieke Wetenschappen

09/2007 - 09/2008 Junior Beleidsonderzoeker, Vlaamse Overheid, Kenniscentrum Welzijn, Volksgezondheiden Gezin

OPLEIDING2008 - 2011 Doctor in de Politieke Wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel Geen graden toegekend op doctoraatsniveau Dissertatie: “Confrontation and Communication. Experiments on deliberative democracy

in linguistically divided Belgium”

2005 - 2007 Master in de Politieke Wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel Summa cum laude

2004 - 2005 Kandidaat in de Politieke Wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel Magna cum laude

2001 - 2004 Kandidaat in de Rechten, Katholieke Universiteit Leuven Voldoening

MAATSCHAPPELIJK EN WETENSCHAPPELIJK ENGAGEMENTOrganisator en methodoloog van de G1000 Burgertop/Sommet Citoyen (België)

Organisator en methodoloog van het Public Issues Forum on Climate Change Policy (USA)

Organisator van de Otlet Salons

Secretaris van de Vereniging voor Politieke Wetenschappen

Lid van de Standing Group on Democratic Innovations van het European Consortium for Political Research

Lid van Citizens for Europe

Reviewer voor American Political Science Review, European Journal of Political Reasearch, British Journal ofPolitical Science, Representation, Politics, Political Psychology, Publius, Sociologos, en Res Publica.

Curriculum Vitae - Dr. Didier Caluwaerts

www.glassroots.com

PUBLICATIES

Artikels in peer-reviewed tijdschriften1. Erzeel, S. & D. Caluwaerts (forthcoming), ‘Is it Gender, Ideology or Resources? Individual-Level Deter-

minants of Preferential Voting for Male or Female Candidates’, accepted for publication in Journal ofElections, Public Opinion & Parties.

2. Caluwaerts, D. & M. Reuchamps (2014), ‘Is Belgian Consociational Federalism Digging its Own Grave?’,in Ethnopolitics published online (DOI: 10.1080/17449057.2014.986866).

3. Reuchamps, M., F. Onclin, D. Caluwaerts & P. Baudewyns (2014), ‘Raising the threshold, increasing co-ordination? Mechanical and psychological effects of the electoral threshold in fragmented Belgium’, inWest European Politics published online (DOI: 10.1080/01402382.2014.925736).

4. Caluwaerts, D., P. De Vlieger & S. Erzeel (2014), ‘A nation of vicars and merchants: religiosity and DutchMEPs’, in Religion, State & Society 42 (2-3), pp. 166-179 (DOI: 10.1080/09637494.2014.933654).

5. Caluwaerts, D. & M. Reuchamps (2014), ‘Strengthening democracy through bottom-up deliberation: Anassessment of the internal legitimacy of the G1000 project’, in Acta Politica published online (DOI:10.1057/ ap.2014.2).

6. Caluwaerts, D. & M. Reuchamps (2014), ‘Does intergroup deliberation lead to intergroup appreciation?Evidence from two deliberative experiments in Belgium’, in Politics 34(2), pp. 101-115 (DOI:10.1111/1467-9256.12043).

7. Caluwaerts, D. & K. Deschouwer (2014), ‘Building bridges across political divides: experiments on deli-berative democracy in deeply divided Belgium’, in European Political Science Review 6(3), p. 427-450(DOI: 10.1017/ S1755773913000179).

8. Erzeel, S. & D. Caluwaerts (2013), ‘Hoe parlementsleden denken over de legitimiteit van quota: een Eu-ropese vergelijking’, in Res Publica 55 (3), p. 321-338.

9. Caluwaerts, D. & J.E. Ugarriza (2012), ‘Favorable conditions to epistemic validity in deliberative experi-ments: a methodological assessment’, in Journal of Public Deliberation 8 (1).

10. Caluwaerts, D. (2012), ‘Tussen representatie en deliberatie’, in Res Publica 54 (3), pp. 372-375.11. Caluwaerts, D. (2012), ‘Waar en wanneer spreken mannen en vrouwen over politiek? De sekseverschil-

len in politieke discussie in hun sociale en politieke context’, in Res Publica 53 (1), pp. 5-26.

Boeken12. Ugarriza, J.E. & D. Caluwaerts (2014, eds.), Democratic Deliberation in Deeply Divided Societies: From

Conflict to Common Ground. Basingstoke: Palgrave.13. Caluwaerts, D. (2012), Confrontation and communication. Deliberative democracy in divided Belgium.

Bern: Peter Lang Publishers.14. De Koster, K., J. Kampen, D. Caluwaerts, A.-S. De Cloedt, S. Depauw & K. Deschouwer (2010), Democratie

en de kloof tussen discours en praktijk. Burgerparticipatie, overheidsbeleid en tevredenheid op het lo-kale niveau. Gent: Academia Press.

www.glassroots.com

Ariane Molderez (licentiaat toegepaste economische wetenschappen) is sinds 2007 consultant betreffendemaatschappelijke projecten.

Zij heeft vele jaren ervaring met het oprichten en leiden van een bedrijvennetwerk om maatschappelijk ver-antwoord ondernemen te bevorderen (Business & Society Belgium). Zij werkte verscheidene jaren voor CE-VORA (het opleidingscentrum voor werkzoekenden en bedienden van paritair comité 218) en leerde zosamenwerken met en motiveren van “kwetsbare” groepen. Zij heeft ook ervaring met internationale samen-werking aangezien ze 4 jaar in Afrika (Swaziland) werkte voor ontwikkelingsprojecten.

Zij is ook actief bij de coöperatie Cera waar zij maatschappelijke dienstverlening programma's coördineertvoor de sector van Kunst en cultuur.

Ze put haar motivatie uit de impact die bedrijven en organisaties samen kunnen hebben op de maatschappij.Haar doel is concrete, participatieve en innoverende projecten rond deze thematiek te bevorderen.

Expertise• Stakeholders engagement • Organisatie van vrijwilligersdagen in bedrijven• Ondersteuning, ontwikkeling en toepassen van mecenaatstrategieën • Leadership training• Ondersteuning en toepassen van MVO strategie• Opleidingen en presentaties rond MVO • Modereren van debatten, faciliteren van vergaderingen en evenementen (FR, NL, ENG)• Participatieve processen en projectbegeleiding

Recente activiteiten • BECI: opzetten van een platform van bedrijven die zich inzetten voor jongeren door in het onderwijs com-

petenties aan te bieden om ze te versterken naar werk. • D’Ieteren: opstarten en begeleiding van een mecenaatstrategie: missie, doelgroep, innoverende projecten

op starten, coördinatie.• Glassroots: begeleiding van stakeholderengagement processen voor de city marketing van de stad Ant-

werpen.• BNP Paribas Fortis Foundation: moderatie van presentatie van nieuwe strategie aan stakholders.• EUREGIO: moderatie van studiedagen.• Business & Society Belgium: opstarten van co creatie programma Engage. • Koning Boudewijn Stichting: voorstudies rond relevantie van maatschappelijke programma’s.

Curriculum Vitae - Ariane Molderez

www.glassroots.com

GSM: +32 475 31 06 25Email: [email protected]: 4 juni 1963Burgelijke stand: gehuwd met Michiel Carpentier

Loopbaan2015 - Interim management @ Brussels Airport Company

2014 - 2015 Strategisch consultant @ Niko Strategische consulting rond het ontwerpen van een effectieve multi channel strategie voor Retail en DIYmarkten.

2014 Begeleiding voor Glassroots: Stakeholder engagement project voor de stad Antwerpen

2014 Strategisch consultant @ Planet Parfum beauty retailer Strategische consulting rond het herdefiniëren van de B2B en B2C marketing strategie mbt het loyalty pro-gramma en het uitbouwen van waardevolle zakelijke partnerships.

2013 - 2014 Strategisch consultant @ Amplexor Strategische consulting rond het herdefiniëren van de marketing strategie geïnduceerd door de wijzigendebeslissingsbevoegdheid bij klanten waar een shift ontstaat van IT naar marketing departementen.

2012 -2013 Strategisch consultant @ Rameder.eu online shop voor auto accessoires Strategische consulting rond de internationale expansie van www.rameder.de een exclusief online conceptmet focus op de digitale aanwezigheid, e-sales optimisation, SEO, customer support,…(B2C and B2B).

2011-2012 Marketing Manager @ Essent.be energie supplierInterim management and consulting bij het change process.Gedurende dit traject heb ik verschillende rollen uitgeoefend maar was voornamelijk actief als ad interimMarketing manager, hierbij verantwoordelijk voor het herpositioneren van het merk en het concipiërenen uitrollen van de marketing en communicatie strategie voor B2C en KMO’s.

2010 Strategisch consultant @ zesta.be voor de VMMA media bedrijfStrategische consulting bij de diversificatie voor de Vlaamse Media Maatschappij. Ontwikkelen van het business plan voor de ontwikkeling en opstartvan www.zesta.be, een digitale, inter-actieve culinaire en lifestyle omgeving.Daarna project manager en business owner voor dit platform

2010 Consulting project energie leverancier @ NuonCoachen van een jong marketing team bij het opstellen en finaliseren van hun strategisch 3-jaren plan ivmcustomer development en retentie in een zeer competitieve omgeving.Focus op brand management, loyalty programma’s, ontwikkeling van value added services en naadloze in-tegratie met nieuwe CRM omgeving.

2008-2009: Adviseur Ministerie van economie Adviseur op het kabinet van de Vlaamse minister van Economie, Wetenschap, Innovatie, Ondernemen enbuitenlandse betrekkingen. Voorbeelden van enkele projecten: organiseren en uitwerken van een seminarie over hernieuwbare energieen innovatie (organisatorisch en inhoudelijk), meewerken aan voorbereiding van concrete projecten, scree-nen en evalueren van voorstellen en vragen, opzetten en uitwerken van een coaching workshop rond on-dernemen voor starters (samen met verschillende organisaties en betrokken instanties).

Curriculum Vitae – Christine Léonard

www.glassroots.com

2006-2008: SabbaticalProjecten waar ik me voor inzette tijdens deze periode:

• vzw Ritmica (www.ritmica.be): lid van de algemene vergadering en actief vrijwilliger.• vzw Fifala (www.fifala.be): verzamelen van goederen om naar een project in Mali

te sturen per container.• vzw Zebra (www.zebraweb.be): vrijwillig consultant voor het uitwerken van de strategische planning.

Oktober 2006: druivenoogst in Poboleda (Priorat, Spanje) Domein Nunci, Mas de les Perreres.

2004-2006: Country manager Microsoft Belux Consumer • Microsoft Country manager Home & Entertainment Division Belux• Lid van het regionaal management team (8 landen), rapportering aan regionale manager.• Lid van het Belux management team rapportering (dotted line) aan General manager voor Belgie. Ver-

antwoordelijkheid voor volledige P&L (omzet en winstresultaten).• Hoofd van de consumer product divisie in Belux voor alle Microsoft producten (software – hardware –

pc gaming – Xbox & Xbox 360) Channel management, product planning en forecasting, promoties, vol-ledige marketing strategie en implementatie.

• Strategische planning en onderhandelingen met alle belangrijke distributeurs en retailers.• Lancering van de XBOX 360 gaming console.• Lid van BEA, de Belgian Entertainment Associatie

(federatie van de gaming en entertainment industrie).

1999-2004: FNAC Belgium Product director • Product Directeur ICT (Information & Communication Technology) producten bij FNAC België.• Lid van het directiecomité, rapportering aan de algemene directeur. Hoofd van de aankoop-en product

management afdelingen, verantwoordelijk voor het ICT product gamma in de 6 Fnac winkels. Verant-woordelijkheid voor volledige P&L (omzet en winstresultaten).

1988-1995: Makro België Aankoper ICT & Office Aankoper bij Makro België voor ICT en office department, verantwoordelijk voor verschillende product-groepen (hardware, software, telecom, bureelmateriaal en bureelmeubels). Deze taak bestond erin pro-ducten te selecteren en een assortiment samen te stellen, prijs en margebepaling, opmaken en verdedigenvan budgetten, promoties bepalen en aanbiedingen voor wekelijkse Makro krant uit werken, onderhande-ling van prijzen, condities en marketingbudgetten met leveranciers. Verantwoordelijkheid voor volledigeP&L (omzet en winstresultaten).Introductie van verkoop GSM en abonnementen in het Makro assortiment.

1989-1995: Makro België ITC projectmanager Informatie analist en projectmanager

1987-1988: DataProcessData analist bij Dataprocess Belgium gedetacheerd bij Makro België.

Studies • Humaniora: Latijn-Grieks Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs, Antwerpen 1981.• Universitair: Toegepaste Economische Wetenschappen richting Informatie Technologie,

UFSIA Antwerpen 1987.• Talen: Nederlands (moedertaal), Engels en Frans, basiskennis Duits.

Andere informatie Hobbies: Koken, lezen, reizen, tuin, Pilates, vrijwilligerswerk, skiën,

www.glassroots.com