Gedichtendag 2010

30
GEDICHTENDAG 2010 KLEIN SEMINARIE ROESELARE WINNAARS WEDSTRIJD

Transcript of Gedichtendag 2010

Page 1: Gedichtendag 2010

GEDICHTENDAG 2010KLEIN SEMINARIE ROESELARE

WINNAARS WEDSTRIJD

Page 2: Gedichtendag 2010

WINNAAR 1e JAAR

Page 3: Gedichtendag 2010

Mathias Geerardyn, 1Ld

WINNAAR 1e JAAR

Page 4: Gedichtendag 2010

WAAROM

Waarom is er niemand die mij gelooft ?We hebben toch hetzelfde hoofd:chimpansee of aap en mens of manHet is toch niet zo gek dat dit kan ?

De mens liep vroeger ook krom,is mijn idee dan echt zo stom ?De schepping behoort tot het verleden,we leven nu toch in het heden.

Dat we afstammen van de aap is een feit,dat weet ik met zekerheid.Als je sommige mensen ziet staan,zal je me wel verstaan.

Page 5: Gedichtendag 2010
Page 6: Gedichtendag 2010

WINNAAR 2e JAAR

Page 7: Gedichtendag 2010

WINNAAR 2e JAAR

Thijs Vanneste, 2MWd

Page 8: Gedichtendag 2010

Grote kopLange staart, neus heel stomp

Korte poten, zwart en geelEen beetje haar maar niet te veel

Lange oren tot op de grondEn een hele dikke, vette kont

Blauwe ogen, lange nekHeel raar dier, echt te gek.

Het enige probleem telt voor tien,Het beest is nog nooit gezien.

Page 9: Gedichtendag 2010
Page 10: Gedichtendag 2010

WINNAAR 3e JAAR

Page 11: Gedichtendag 2010

WINNAAR 3e JAAR

Sofie Claeys, 3LatA

Page 12: Gedichtendag 2010

CUNIKI’S en BOENUCUNS

Een vrouwelijke boeniki en een mannelijke cucun:daarvan komen cuniki’s in flashy geel en groen.Een cuniki is een gevleugeld dier maar vindt in vliegen geen plezier.Dus blijft hij met zijn pootjes op de grond en scharrelt daar wat rond.

Hoedt u voor dit lieve beest want als u weg bent is het feest.Hij zwemt wat rond in de WC en roept voortdurend:’ Storm op zee!’

De frigo is gegarandeerd niet meer vol maar uw cuniki, die had lolEn uw teergeliefde huisdier maakte met de melk zeer veel plezier.

In de keuken ziet u daarvan nog de sporen en aan het gesnurk valt het ook te horen. Uw cunikietje slaapt met een volle maag en wordt niet meer wakker, toch niet vandaag.

Een mannelijke boeniki en een vrouwelijke cucunzorgen voor een boenucun en dat is pas een kapoen.

In plaats van voorpoten heeft hij vinnen maar daarmee kan hij niets beginnen,want een boenucun produceert altijd gesnater maar heeft een hekel aan nat water.

Alleen in droog water neemt hij een duik en vult daarna met gras zijn buik.Ook bananen verorbert hij met plezier, want het is tenslotte een zeer raar dier.

Een snavel siert zijn gezicht en zijn krulstaartje geeft licht.Hij heeft wat weg van een konijn, maar slaapt liefst in een gordijn.Ik geef u nog een laatste raad: weet u dat dit beest ook praat ?Misschien start u wel een gezellig gesprek met dit beestje met zijn rare bek.

Tot hier de handleiding bij deze twee vreemde dieren,Hopelijk heb ik u hiermee kunnen plezieren.

Page 13: Gedichtendag 2010
Page 14: Gedichtendag 2010

WINNAAR 4e JAAR

Page 15: Gedichtendag 2010

WINNAAR 4e JAAR

Cédric Ally, 4Latc

Page 16: Gedichtendag 2010
Page 17: Gedichtendag 2010

Een groen roodborstje, een kameel met zwemvliezen,een alles- verslindende poedel, een duif met erg ontwikkelde kiezen,een drugsverslaafde vlinder en een vliegende potvis.Allemaal niet mis,maar ken je ook de volgende dieren?

Een vis met aquafobie, een uil zonder veren,een brulaap met stemproblemen, broodjes smerende beren,een veelvraat op dieet en een zoutwaterbij.Zo gaat het goed, we doen er dus nog een reeksje bij.

Een tijger met veren, een giraf zonder nek,een olifant met een epilepsie- aanval, een vogelbekdier zonder bek,een vegetarische malariamug en een drilboorslang.

Wees echter niet bang,deze dieren zijn niet voor nu en hier,maar behoren tot mijn fotoalbum ‘zomer 2304 !’

Page 18: Gedichtendag 2010
Page 19: Gedichtendag 2010

WINNAAR 5e JAAR

Page 20: Gedichtendag 2010

WINNAAR 5e JAAR

Rani Maertens,5LMT

Page 21: Gedichtendag 2010

Wij,elkaars tegenpolen,trekken elkaar aan,Aantrekkingskracht.

Jij,doet me zweven,

tochblijf ik

op de grond. Zwaartekracht.

Ik,stoot je soms af.

Maarjij komt

altijd terug.Veerkracht.

Samen,ouden we

onze relatie staande.Normaalkracht.

Page 22: Gedichtendag 2010
Page 23: Gedichtendag 2010

WINNAAR 6e JAAR

Page 24: Gedichtendag 2010

WINNAAR 6e JAAR

Thomas Vandecappelle, 6Emta

Page 25: Gedichtendag 2010

Wat is wetenschap?

Meer willen weten dan al geweten is,Ratio verkiezen boven wat men vertelt in de mis.

Wat is wetenschap?

Grenzen verleggen,Niet geloven wat de Bijbel heeft proberen te zeggen.Wat is wetenschap?

Een aap als vader kiezenen daarmee Adam en Eva verliezen. Dat is wetenschap !

Page 26: Gedichtendag 2010
Page 27: Gedichtendag 2010

ENVOI – HUGO CLAUS

ABSYNTHE MINDED

Page 28: Gedichtendag 2010

My verses stand gawping a bit.I never get used to this. They lived here long enoughEnough!I send them out of the houseI don’t wanna waitUntil their toes are coldEnough!I wanna hear the humming of the sunOr that of my heart,Hardening. Enough!They don’t screw classicallyThey babble commonlyAnd bluster nobly. Enough! Enough!In winter their lips leapIn spring they lie flat at the first warmthThey ruin my summerAnd in autumn it’s girls and a broken heart

Mijn verzen staan nog wat te gapen.Ik word dit nooit gewoon. Zij hebben hier langgenoeg gewoond.Genoeg. Ik stuur ze 't huis uit, ik wil niet wachtentot hun tenen koud zijn.Ongehinderd door hun onhelder misbaarwil ik het gegons van de zon horenof dat van mijn hart, die verraderlijke spons die verhardt.

Mijn verzen neuken niet klassiek,zij brabbelen ordinair of brallen al te nobel.In de winter springen hun lippen,in de lente liggen zij plat bij de eerste warmte,zij verzieken mijn zomeren in de herfst ruiken zij naar vrouwen.

Page 29: Gedichtendag 2010

For another twelve lines on this sheetI’ll hold my hand over their headAnd then I’ll kick them out. Enough!Go and pester elsewhere, one-cent rhymesFind somebody who cares. Enough!Go now on your high feetThis is where the graves laughWhen they see their guests. Enough!One corpse on top of the otherGo now and stagger to herWhom I do not know. Enough! Enough!In winter their lips leapIn spring they lie flat at the first warmthThey ruin my summerAnd in autumn it’s girls and a broken heart

Genoeg. Nog twaalf regels lang op dit bladhou ik ze de hand boven het hoofden dan krijgen zij een schop in hun gat.Ga elders drammen, rijmen van een cent,elders beven voor twaalf lezersen een snurkende recensent.

Ga nu, verzen, op jullie lichte voeten,jullie hebben niet hard getrapt op de oude aardewaar de graven lachen als zij hun gasten zien,het ene lijk gestapeld op het andere.Ga nu en wankel naar haardie ik niet ken.

Page 30: Gedichtendag 2010