Fronttaal winter 2010

6
Jaargang 7, nr. 3, december 2010 3 fronttaal ZENDING OVER GRENZEN Projecten 2010 - 2011 pag. 3 Hoop en houvast (Albanië) pag. 4 Nieuws uit Oost-Europa pag. 5 In dit nummer: Terugblik 2010

description

Het laatste nieuws van 2010, uit Oost-Europa. De nieuwe versie van de Fronttaal staat weer boordevol enthousiaste en hoopgevende verhalen. Ook leest u onze oproep voor nieuwe inzamelingsadressen.

Transcript of Fronttaal winter 2010

Page 1: Fronttaal winter 2010

Jaargang 7, nr. 3, december 2010

3fronttaal

ZENDING OVER GRENZEN

Projecten 2010 - 2011 pag. 3Hoop en houvast (Albanië) pag. 4Nieuws uit Oost-Europa pag. 5

In dit nummer:

Terugblik 2010

Page 2: Fronttaal winter 2010

Voor alleenstaande senioren, arbeidsongeschiktenen voor werklozen zal 2010 een zwaar jaar wor-den, zo voorspelde Plamen Dimitrov van deBulgaarse Bond voor Vakverenigingen.

De 85-jarige Katherina Pesheva heeft aan denlijve ondervonden dat 2010 geen gemakkelijkjaar was. De weduwe leeft een teruggetrok-ken en miserabel bestaan in de Bulgaarsehoofdstad Sofia en draagt ook nog eens dezorg voor haar schizofrene dochter Elena vanmiddelbare leeftijd. Voorheen kon ze nogrekenen op financiële steun van haar anderedochter, Diana, maar zij is begin 2010 haarbaan kwijtgeraakt. Nu moeten Katya enElena zien rond te komen van een pensioen-tje en een toelage voor arbeidsongeschiktenvan minder dan 200 euro per maand.

De gezondheid van Katya gaat de laatste tijdhard achteruit. Voor de steeds slechter wor-dende conditie van haar hart heeft ze medi-cijnen nodig, maar daar is geen geld voor. Enook Elena is afhankelijk van medicijnen.Hun maandelijkse inkomen is net genoegvoor de huur en het proberen weg te werkenvan de achterstallige gas- en elektriciteitsre-keningen. Voor de alledaagse boodschappen,zoals brood, olie, aardappels en uien, leentKatya iedere maand wat geld van de buren.Al is Katya mentaal een sterke vrouw, hetwater staat haar zo langzamerhand aan delippen…

Indringende levensverhalen, zoals het ver-haal van Katya, maken vaak veel bij dona-teurs en sponsors los. Soms ontvangen wespontaan een extra gift, omdat een donateurof sponsor diep in het hart is geraakt en ietsextra’s wil doen voor die ander in nood.

Door zo’n spontane donatie konden Katya enElena kort geleden worden geholpen: Open-staande rekeningen werden betaald, medicij-nen werden aangeschaft en er werd extra, vita-minerijk voedsel gekocht.

Woord van dank

2

Terug in de tijdDe kennismaking met het land dat webezoeken is heel anders. We zien huizendie op instorten staan, maar die ondanksdat nog steeds worden bewoond. Westruikelen over losse tegels en grote gatenin het wegdek. We zien een uitgestokenhand van een mager vrouwtje, met eentrieste blik in haar ogen. Kleine kinderenklampen ons aan in de hoop wat geld ofiets te eten van ons te krijgen. Een manop de hoek van de straat verkoopt geroos-terde maïskolven voor slechts een paarcent.

Albanië, land van mogelijkhedenIk heb het gevoel terug te zijn in mijn geboorte-land, vertelt de van origine ArmeenseVladimir Simonjan. Je proeft de sfeer van eenregering die niet investeert in haar eigen bevol-king en burgers die niet meer geloven in eenbetere toekomst. En dat raakt me. Samen met zes andere sponsors reisde hijnaar Albanië, om een bezoek te brengenaan sponsorgezinnen. Het werd eenindrukwekkende reis door een prachtigland, dat zoveel potentie heeft, maar nogsteeds gebukt gaat onder ongekendearmoede en corruptie. Gelegen aan deAdriatische Zee, maar toch zonder flore-rende havens. Mooie stranden en eenprachtig, historisch achterland: in onzeogen een goudmijn voor de toeristischesector, maar nog vrijwel onontgonnen.

Ontmoet Albanese gezinnen

Sjoukje IJpenga en Sonja Slikker dragende Albanese bevolking al jarenlang eenwarm hart toe. Het is een hartelijk en vrien-delijk volk. De schrijnende armoede waarinvelen leven, gaat ons aan het hart. Op bezoek bijonze sponsorgezinnen hebben we ervaren datonze hulp zeer welkom is, maar ook hard nodig!Door sponsorhulp kunnen bijvoorbeeld kinde-ren, die anders niet naar school zouden gaan,dat nu wél. Ook kunnen jongeren een computer-cursus volgen. Zo worden kinderen alvast ‘voor-gesorteerd’ voor een betere toekomst.

Moldavië, een totaal andere wereldNieuwsgierig naar ons sponsorkind, maar ooknaar het land waar ik tot voor kort hetbestaan niet van wist, reisde ik af naarMoldavië, samen met tien andere sponsors,schrijft Nienke Nieuwenhuizen ons. Ikstapte in een wereld van waterputten, paarden-wagens, Lada’s en steenkool; een wereld vanweeshuizen, eenzaamheid en ontwrichte gezin-nen. Maar ook een wereld vol liefde, trots enoverlevingsdrang. Waar mensen van niets ietsmaken, en stug doorgaan.

Ontmoet Moldavische kinderenNienke ontmoette haar sponsorkind Pavel,een guitig joch van 11 jaar. Ik realiseer medat wat we doen misschien niet veel is, maarvoor Pavel wél veel uitmaakt; Al was het alleenmaar omdat het erg stoer is om bezoek te krij-gen van een mevrouw uit een ver land. Zijnvriendjes willen nu ook graag zo’n sponsor.

Sponsorreizen 2011De ervaring leert dat een persoonlijkbezoek aan uw sponsorkind of -gezin eenenorme bemoediging is voor het Oost-Europese gezin of kind en tegelijkertijdeen onuitwisbare indruk achterlaat bij desponsor. Daarom zullen er ook in 2011weer sponsorreizen worden georgani-seerd. Ook als u nog geen sponsor bent,maar wel geïnteresseerd, dan bent u vanharte welkom om mee te gaan op reis.Een uitgelezen kans om te ervaren watpersoonlijke aandacht en liefde betekentvoor kansarme mensen in Oost-Europa.

Voor meer informatie:Afdeling Sponsor-programma’s,telefoon (036) 536 26 55.

Reis met ons mee...

Denk alstublieftniet dat ik u alleendankbaar ben voorde materiële hulp.Wat mij het meestdankbaar stemt, isdat God ons opdeze manier laatvoelen dat we erniet alleen voorstaan!

We stappen in het vliegtuig voor een reisduur van circa vier uur. Wat zouons te wachten staan als we aankomen? Comfortabele hotels op basis vanall inclusive, prachtige stranden, zonovergoten terrasjes en volop mogelijk-heden voor excursies…?

Page 3: Fronttaal winter 2010

3

In het afgelopen jaar hebben wij regelmatig uw aandacht en steun gevraagd voor onze projec-ten in Oost-Europa. We zijn dankbaar dat onze hulpprogramma’s ook in 2010 konden wordenuitgevoerd. Er zijn mooie resultaten behaald, maar uw steun blijft nog steeds hard nodig!Met uw hulp kunnen we ook in 2011 weer volop aandacht geven aan de volgende projecten:

Ook in 2011 is uwhulp hard nodig

Wilt u weten wat u nog meer kunt schenken, vraag dan onze Cadeaucatalogus aan.Of bezoek onze website: www.zendingovergrenzen.nl/geschenken

Op weg naar een menswaardig en zelfstandig bestaan.U kunt het verschil maken! Helpt u mee?

Stort uw bijdrage op giro 29.62.556. Hartelijk dank!

Moeder-baby programmaIn Albanië en Oekraïne geven wij voor-lichting, medische zorg en materiëlehulp aan zwangere en pas bevallenvrouwen. In onze ogen simpele dingenkunnen hét verschil betekenen tussenleven en dood. Denk bijvoorbeeld maareens aan een navelklem, verband enontsmettingsmiddel, maar ook aankleertjes voor de pasgeborene.Een Moeder-babypakket kost € 15,00.

VakopleidingenDoor middel van vakopleidingen bie-den we kansarme jongeren uitzicht opeen goede toekomst. Opleidingen totbijvoorbeeld monteur of naaister. Maarook worden er computercursussen encursussen Engels aangeboden. Jongerendie de opleiding of cursus met succesafronden, ontvangen een staatserkenddiploma.Kosten variëren van € 45,00 - € 180,00per leerling, per jaar.

ZomerkampenElke zomer worden er zomerkampengeorganiseerd, zodat kinderen licha-melijk en emotioneel op krachten kun-nen komen. Een gezonde leefomge-ving, goede voeding, sportactiviteitenen kennismaking met het christelijkgeloof staan centraal tijdens dezezomerkampen. Ieder jaar weer kunnenruim 3.000 kinderen genieten van eenonbezorgde en onvergetelijke tijd!Voor € 10,00 per dag kan een kind opzomerkamp. Een zomerkamp duurt10 dagen.

Bijbels en christelijke literatuurTe weten dat er Iemand is die van jehoudt en om je geeft, dat verandertlevens!De verspreiding van het Evangelie gaathand in hand met ons hulpverlenings-werk. Gezinnen uit ons sponsorpro-gramma ontvangen een Bijbel én wor-den regelmatig bezocht door onzemedewerkers. Kinderen uit kinderte-huizen ontvangen een kinderbijbel ofkunnen meedoen aan de Bijbelcorres-pondentiecursus. Een Bijbel kost € 10,00.

Gaarkeukens / OntmoetingscentraVeel ouderen in Oost-Europa kunnenniet of nauwelijks rondkomen vanhun pensioen. Een gezonde (warme)maaltijd schiet er vaak bij in. Daarvoorkunnen ze terecht in één van de gaar-keukens. Maar de gaarkeuken betekentveel méér. Het is een sociale ontmoe-tingsplaats: er is een luisterend oor,een arm om je schouder en waar nodigmedische ondersteuning.Voor € 3,00 per dag kan iemand eenwarme maaltijd nuttigen en is hetmogelijk om vitamines en pijnstillerste ontvangen.

Page 4: Fronttaal winter 2010

4

Houvast en hoopIn hun armoede voelen vele miljoenen Oost-Europeanen zich door God en medemensenverlaten. In de afgelopen maanden hebben wij uw bijdrage gevraagd voor het verspreidenvan Bijbels. Wij willen u danken voor uw steun! Tot nu toe hebben we al velen mogenbereiken met het Evangelie van Gods Liefde. We vertellen u er graag over.

AlbaniëIn 1992 schudde het land hetcommunistische juk van EnverHoxha van zich af: Geen staatspo-litie meer die al je bewegingennauwgezet in de gaten houdt,geen bizarre politieke regels engeen vervolgingen of zware poli-tieke straffen meer. Vrijheid!Ook religieuze vrijheid. Maar nuis er meer en meer individuali-teit, ieder voor zich.

ArmoedeDe burgers van Albanië hebben al sinds het communistische regime te kampenmet grote armoede. En de onderlinge verschillen worden met de dag groter.Wandel je over de boulevard van de havenstad Durrës dan lijkt het alsof het deAlbanezen goed gaat: mooie auto’s, modieuze winkels, rijk gevulde supermarktenen veel gezellige restaurants. Maar in de buitenwijken en in de omliggende dorpenleven duizenden mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Onvoorstelbaar:sommigen leven zelfs van wat de vuilnisbelt opbrengt.

UitschotDe regering is deze mensen vergeten en door de maatschappij worden ze met denek aangekeken, men laat hen links liggen vanwege hun armzalige omstandighe-den. Het leven is verworden tot een overlevingsstrijd. Men probeert een baan eneen beter bestaan in het buitenland (veelal in Italië) te vinden en laat gezin en kin-deren vaak reddeloos achter.

Wie ziet nog naar hen om…?Steeds vaker ziet Pastor Gezim Spahia nieuwe gezichten opduiken in zijn gemeente.Vanuit de buitenwijken, maar ook lopend vanuit de omliggende dorpen komen demensen op zondag naar de samenkomst. In de kerk vind ik rust en vrede. Door de weekkomen kerkleden bij mij op bezoek en dat stemt mij hoopvol en blij, vertelt Hava Doci,een alleenstaande moeder. Dit is mijn familie, met een wijds gebaar duidt BallkizeBegi op de gemeenteleden, ik had een familie, maar iedereen liet me in de steek. MaarGod voorzag in een veel grotere familie!

Pastor Gezim is blij en dankbaar dat hij de nieuwe leden van de gemeente eeneigen Bijbel kan overhandigen. Woorden van hoop en liefde bereiken nu letterlijken figuurlijk de huizen van vele (kans)arme Albanese burgers. Dat geeft kracht enhouvast in moeilijke tijden!

Page 5: Fronttaal winter 2010

5

BbBuitenlands bijpratenNieuws uit Oost-Europa

De armoede in Oekraïne is nog steeds schrikbarend: ruim 30procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.Geboren op het platteland en levend van de opbrengst vanhet land, lukt het maar weinigen om hoger op te komen en decirkel van armoede te doorbreken. Daarbij komt dat gezin-nen het vaak alleen moeten hebben van de inkomsten van deman, want het is nog vrij ongebruikelijk dat een getrouwdevrouw een betaalde baan heeft.

Grote gezinnen, grote armoedeEen vraag die regelmatig wordt gesteld: Als het zo moeilijk is omrond te komen, waarom zijn de gezinnen dan toch zo groot?Uitzicht op een beter bestaan is dan toch vrijwel uitgesloten?

Een terechte vraag, eneen vraag waar wij alsorganisatie integer meewillen omgaan.Ons uitgangspunt bijhet verlenen van hulpis: de bevolking onder-steunen, met respectvoor de lokale cultuur.We kunnen informatiegeven, kennis overdra-gen en adviseren, maarwe willen niet onzewesterse cultuur op-dringen.In het overwegendagrarische Oekraïne iseen groot gezin somspure noodzaak. Hetstaat voor: extra man-kracht op het land en

tegelijkertijd voortbestaan van het boerenbedrijf.Ook de gedachte van ‘oudedagsvoorziening’ speelt nog eengrote rol, want pensioenen zijn er niet of nauwelijks. Ouderenzijn daardoor aangewezen op hun kinderen. Interessant detailis dat grote gezinnen in steden veel minder voorkomen.

ToekomstgerichtOm de armoede te verlichten komt Zending over Grenzen dezegrote gezinnen graag te hulp, met voedsel en kleding, maar bij-voorbeeld ook met schoolmateriaal voor de kinderen. Voor delange termijn zijn we gericht op de komende generatie, diedoor educatie en vakopleidingen kans maken op een andere,betere toekomst.

Wilt u weten welke hulpprogramma’s in Oekraïne worden uit-

gevoerd: www.zendingovergrenzen.nl

Bouwen aan detoekomst in Oekraïne

Neem ook eens een kijkje op onze speciale actiesite: www.helpeengezin.nu

Begin 2010 waren er ruim 35.000 ‘alleenstaande’ kinderen inMoldavië. Duizenden kinderen staan er alleen voor, omdat deouders naar het buitenland zijn vertrokken op zoek naar eenbaan en een beter bestaan. Er is weinig werkgelegenheid inMoldavië, en de werkloosheid groeit met de dag.Het diepe verlangen van ouders is: een betere toekomst voorhun kinderen, maar door hun ‘heil’ ver weg te zoeken, ontbe-ren kinderen ouderlijke zorg, aandacht en liefde.

Groot gemisDe negenjarige Catalina Polucciuc is slechts één van de vele dui-zenden kinderen die het alleen moeten zien te rooien. Haarouders zijn naar Moskou vertrokken in de hoop op wat inko-men, zodat hun dochter tenminste naar school kan blijven gaan.

Catalina woont weliswaar bij haar grootmoeder, maar echt kindzijn is er voor Catalina niet bij. In plaats van lekker spelen metvriendinnen helpt ze oma met de was, het koken, de afwas enhet schoonhouden van het huisje. Ik weet dat mijn ouders het bestevoor mij zoeken, maar ik mis hen heel erg.

Zending over Grenzen als vangnet voor deachtergebleven kinderenSinds kort bezoekt Catalina het Ontmoetingscentra van Zendingover Grenzen in Crihane Vechi, het dorp waar ze woont. Daarheeft ze aansluiting met leeftijdsgenootjes en kan ze samen metandere kinderen spelen en sporten. Maar wat vooral belangrijkis: ze kan er terecht met al haar vragen en verdriet. Voor haar,en vele andere kinderen, is er een luisterend oor en liefdevolleaandacht. Catalina: “Ik ben blij dat ik naar de ‘Friends Club’ kangaan. Daar voelen ze precies aan wat ik mis, en ze helpen mesteeds weer!”

Catalina: “Ik weet dat mijnouders het beste voor mij zoeken,

maar ik mis hen heel erg”.

Alleen opde wereld..?

Page 6: Fronttaal winter 2010

Colofon Fronttaal is een uitgave van Zending over Grenzen en verschijnt drie keer per jaar.

Redactieadres: Postbus 1222, 1300 BE Almere. Bezoekadres: Omroepweg 10, 1324 KV Almere. Tel. (036) 536 36 15.

E-mail: [email protected] Website www.zendingovergrenzen.nl Rekeningnr. 2962556. ISSN 1574-7824.

Kvk. 411 88 479. Vormgeving: Wolters Vormgeving, Almere. Drukwerkbegeleiding: Mailtraffic, Zwolle.

België: Missie Over Grenzen, Maria-Theresiastraat 114, B-3000 Leuven Tel. (00 32) 16 204007. Fax (00 32) 16 202675.

ZENDING OVER GRENZEN

6

BpBinnenlands bijpratenNieuws uit Nederland Mededeling van de administratie

Wilt u meer of minder post ontvangen,

dan is een telefoontje of e-mail voldoende.

Terschelling ruimt opOp initiatief van circa 15 actieve vrijwilligers werd, net alsvoorgaande jaren, weer een grootscheepse kledinginzame-lingsactie gehouden op het eiland Terschelling. Voor hetafgeven van de gebruikte kleding waren zes verschillendeinzamelpunten in het leven geroepen. De enorme betrok-kenheid van de eilandbewoners bij deze inzamelingsactiewas duidelijk merkbaar: bijna iedereen kwam wel één ofmeerdere zakken brengen en bij het inladen schoot menspontaan te hulp. In totaal heeft de actie ruim 1000 vuilnis-zakken kleding opgeleverd. Zoveel zakken passen niet eensin één trailer… Namens de mensen in Oost-Europa: Hartelijkdank voor deze ‘warme’ actie!

Sponsors en vrijwilligers in actie

Zeeën van ruimte over? In de schuur of op zolder? En uzou die ruimte graag zinvol willen benutten? Misschienis dit het moment om u aan te melden als inzamelings-adres. Wij zijn namelijk op zoek naar nieuwe adressen(ten noorden van de grote rivieren). Voorwaarde is weldat u een droge ruimte heeft, waar u minimaal 50 zak-ken kunt opslaan. Wij overleggen met u wanneer onzechauffeur de kleding komt ophalen.

Inzamelingsadressen ten zuiden van de grote rivierenzijn ook welkom, maar dan dient u over een opslagruimtevan minimaal 150 zakken te beschikken.

Nalaten met RendementOnlangs mocht Zending over Grenzeneen nalatenschap van ruim € 50.000,- inontvangst nemen, van een alleenstaandedame uit Rotterdam die ons al in 1997 inhaar testament had opgenomen.Met een nalatenschap kan aanzienlijk

meer werk worden verzet in Oost-Europa, van het verstrekken van extravoedselhulp tot het bekostigen van eenmedisch noodzakelijke ingreep, vangezinshulp tot vakopleiding. Ook dezenalatenschap zal volledig ten goedekomen van de projecten in Oost-Europa.Er zijn verschillende mogelijkheden bij

het opnemen van een Goed Doel in uwtestament, welke ook nog eens fiscaalaantrekkelijk kunnen zijn. Alle infor-matie hierover vindt u in onze nieuwebrochure. U kunt deze brochure vrijblij-vend aanvragen per telefoon:(036) - 536 36 15 of per e-mail:[email protected]

Interactieve presentatie in 2011Graag geven wij u een boeiend verslag over ons werk in Oost-Europa tijdens een bijeenkomst in uw kerk of vereniging.Een medewerker van Zending over Grenzen geeft informatie over de landen waar wij werkzaam zijn en deelt persoon-lijke ervaringen. Deze interactieve presentatie wordt ondersteund met recent foto- en filmmateriaal.Is uw interesse gewekt, neem dan contact op met de afdeling Communicatie.Telefoon (036) 536 36 15. E-mailadres: [email protected]

Gezocht: nieuweinzamelingsadressen