Schoot Aan WSV De Gouden Ham 1011 winter 2010

19
Schootaan Winter 2010 E en achtknoop of Vlaamse steek is een knoop die aan het einde van een lijn gelegd wordt met als doel de doorsnede van de lijn tevergroten, om zo bijvoorbeeld te voorkomen dat de schoot op een zeilboot uit een blok of een leioog schiet.

description

Verenigingsblad voor leden van Watersportvereniging De Gouden Ham

Transcript of Schoot Aan WSV De Gouden Ham 1011 winter 2010

SchootaanWinter 2010Een achtknoop of Vlaamse steek is een

knoop die aan het einde van een lijn gelegd wordt met als doel de doorsnede van de lijn tevergroten, om zo bijvoorbeeld te voorkomen dat de schoot op een zeilboot uit een blok of een leioog schiet.

1

In deze schootaan

Van de voorzitter 2

Ik heb er geen kracht meer voor! 4

Blijft u even aan de lijn? 6

Varen doe je samen 8

Vaarregels 9

Mijn eerste optreden 10

Kombuis koken 12

Mast plat 13

Kids Pagina 14

Colofon 15

2

Het seizoen zit er al weer op en we gaan de winter in. De meeste boten staan weer op de kant.Je hebt dan altijd de neiging om even terug te kijken naar het afgelopen jaar.Qua watersport zal het jaar 2010 geen positieve records breken. Het voorjaar was vooral koud. Als voor-beeld: “Wij lagen op 31 mei met onze boot in het Franse Verdun en hebben de hele dag de kachel aan gehad!”. We hebben overigens een hele mooie vakantie gehad op de Franse wa-teren, waar je naast de vele sluizen ontzettend kunt genieten van de natuur.

Binnen het bestuur hebben tal van zaken de revue gepasseerd. Naast de reguliere bestuurszaken zijn er natuurl-ijk altijd wel wat bijzondere punten die extra aandacht behoeven, zoals:

• Herinrichting kantine. Eind 2009 begin 2010 is de kantine geheel opnieuw ingericht, met het aan-brengen van een houten vloer het geheel is opnieuw geschilderd waarmee de kantine ook duidelijk aan sfeer gewonnen heeft.

• Dit jaar is er een vuilwaterinstallatie geplaatst, waarmee voldaan wordt aan de verplichting om een afzui-ginstallatie te hebben voor het leeg-zuigen van vuilwatertanks in boten.

• Aanmeermogelijkheden langs de vaste wal. De damwandconstructie wordt onvoldoende sterk geacht om de boten daaraan af te meren. Momenteel zijn we met het Recreati-eschap in overleg om dit probleem op te lossen door aanmeermogeli-jkheden los van de damwand te creëren. Dit zal in de komende win-terperiode worden gerealiseerd.

Van de VoorzItter• Er is een onderzoek gaande naar

optimalisering van het elektriciteit-snetwerk, waarbij rekening ge-houden zal worden met flexibiliteit, opdat op veranderende vraag in-gespeeld kan worden en onderzocht zal worden of een hoger verbruik dan 4 ampère met gebruikmaking van het huidige netwerk, mogelijk is.

• Vanwege een toenemend aantal storingen van de poort is het elekt-ronisch systeem vernieuwd, waarbij tevens de toegang van het clubhuis voorzien is van elektronische (ont)sluiting.

• Steiger B en C zullen worden ver-stevigd, ter vermindering van de “deining”.

• Aanbrengen plafonds in de douch-es/WC’s

Op en rond het haventerrein is er het afgelopen jaar het een en ander opgeknapt en ik wil graag iedereen bedanken die hier een steentje aan heeft bijgedragen.Ook wil ik de mensen die achter de schermen veel voor de vereniging doen, zoals de leden van de activ-iteitencommissie, die het telkens toch maar weer voor elkaar krijgen dat er jaarlijks verschillende activiteiten voor de leden worden georganiseerd en de (jeugd)zeilcommissie die naast het instrueren van onze jeugd ook de zeilende watersport levendig houdt, hartelijk danken.

Ik wens u allen een heel fijn wintersei-zoen toe en kom eens een kopje koffie drinken in de kantine van onze haven op ‘n koffiezondag.

Leo van Beuningen.

4

Ik heb er geen kracht meer Voor Hebt u dat nou ook dat je wat futloos bent? Het wil maar niet lukken en elke verbetering is net niet genoeg.En dan krijg je eindelijk voeding en dan is het een verkeerde soort !Daar word je niet vrolijk van en je portemonnee al helemaal niet.

Een accu voelt zich het beste als hij elke dag zijn portie arbeid krijgt. Wanneer er geen vraag is neemt de spanning in een gelode accu langzaam af. Dit geld ook voor een veel duurdere gel accu.Dus als goed beheerder van uw accu’s moet u zorgen voor een regelmatig verbruik van de aanwezige energie.Vul dit weer op de juiste manier aan en uw accu’s blijven in top conditie.

Natuurlijk is dit een ideaal beeld. Bijna niemand kan hier met zijn boot aan voldoen.Accu’s kunnen wel een stootje hebben maar de gemiddelde leeftijd hangt toch rond 5 levensjaren.Daar kunnen we natuurlijk wel verbetering in aanbrengen en de levensduur verlengen naar soms wel het dubbele.Regelmatig laden kan hier voor de oplossing zijn. Wanneer de laadapparatuur maar een bepaalde tijd van de dag levert,je kunt gewoon een tijdschakelaar aanbrengen, heeft de accu het heel erg naar zijn zin.Heeft een accu een broertje of zusje, of zelfs meerdere naast zich staan, laat deze dan van dezelfde capaciteit en hoedanigheid zijn.

Multi culti is leuk maar liever niet met accu’s. Dus concreet, liever geen gel accu naast een lood accu.

Beide vragen een heel andere laadcyclus van uw laad apparatuur. Het gevolg van niet even oude accu’s is dat de jongste telg de oudere gaat helpen, waardoor zijn levensduur sterk terug loopt.

Zo heb je al makkelijk wat punten bij elkaar waar een gemiddelde watersporter iets mee kan.

Het is ook geen overbodige luxe af en toe de laad inrichting te controleren op zijn werking. Wellicht is hij aan pensioen toe of is reeds gegaan.

De gevolgen laden zich weer raden.Kortom, de accu is op de huidige boten onmisbaar, maar zijn een kwetsbare categorie.Zijn daar medicijnen voor ?Geen tabletjes, dat moge duidelijk zijn, maar de techniek heeft niet stil gezeten. Onder invloed van het steeds duurder en schaarser worden van lood, een belangrijke grondstof voor accu’s, is er iets nieuws.Eerlijk is eerlijk, niet helemaal nieuw, maar nu wel betaalbaar.

Het gaat hierbij om de zg AGM techniek, waarbij het lood is vervangen door koolstofvezel cellen.

Dit bied enkele voordelen. De accu wordt iets compacter en heeft geen vloeistof meer in zich. Er is dus geen risico meer van schade door een lekkende accu.

Multi culti is leuk maar

liever niet met accu’s.

5

Omdat deze koolstof vezelplaten geen onderlinge weerstand hebben is de leegloop van een niet gebruikte accu nagenoeg nul.Wordt deze accu geladen weggezet, kan zonder externe afname de accu de stroom een jaar zonder bijlading vast houden.

Dat is nog eens ideaal ! Geen zorgen voor bevriezing of ontlading in de winterperiode, en geen afname van de capaciteit van de accu.U kunt deze accu bewonderen bij een van uw mede havisten, en wel in Beneden Leeuwen. Tevens hebben wij goede en hele goede laders,omvormers en inverters op voorraad. Het benodigde advies is gratis, maar dat wist u allen al.

Heeft u nog vragen ? Als ik er de kracht voor heb ga ik dat aan u geven.

Met een vriendelijk zeilgroet

Henk van der Heide

Ps; ik hoop dat dit het ongeveer is. Moet het wat anders zijn dan hoor ik het wel.

6

Maak van uw tijdverdrijf gerust uw sport, schuw de risico’s niet maar breng ze in kaart en ga er slim mee om. Weinig is zo geschikt om te onthaasten en even bij te komen van de dagelijkse besognes als lekker het water op gaan.Als het dan toch misgaat, is er bijna altijd tijdige hulp. Uw verenigingsgenoten tijdens een wedstrijdje, medesportvissers of -surfers kunnen u te hulp schieten. Handig om in ieder geval bij elkaar in de buurt te blijven.

Niet overboord!Bent u alleen met de elementen en is het donker, slecht weer en zijn de golven hoog? Dan is er altijd de KNRM om u bij te staan. Maar u moet ons een ding beloven: houd contact met uw vaartuig en blijf even aan de lijn. Zet uzelf vast met een deugdelijke korte lijflijn zodat u niet overboord kunt vallen. Gaat u even naar binnen, maak uzelf dan los en laat de lijflijn vastzitten, dan bent u direct weer aangelijnd als u weer de kuip in stapt.Moet u aan dek zijn (ook als het maar heel even is!), zorg dan dat u uw bewegingsvrijheid niet verliest, maar maak uzelf vast aan platte banden die over dek (of onder de giek) gespannen

zijn. De zeilmaker maakt ze met plezier voor u op maat. Geven ze ongeveer een metertje mee, dan breekt u niets, mocht u toch nog overboord slaan.

Toch overboord?Het schip waar u afgevallen bent, moet in uw buurt blijven tot er hulp komt. Niet gaan varen met u als sleep, dat kost mensenlevens. En… overboord vallen lijkt niet zo erg, totdat je er achter komt dat je iemand niet meer aan boord kunt krijgen. Neem het dus liever maar meteen serieus, alarmeer zo spoedig mogelijk en stel het slachtoffer gerust, na hem (meestal hem) drijvende zaken te hebben toegeworpen om op te gaan liggen in het water.

R e d d e r s kiezen zelfDe redders hebben een lijflijn die ze kunnen vasthaken aan een karretje dat over een rail langs het stuurhuis van de reddingboot meerijdt. Het remt af als er plotseling aan het karretje

getrokken wordt. Het mes dat ze bij zich hebben kan zijn nut bewijzen als ze knel komen te zitten onder de boot. Dat levert meteen de verklaring voor het feit dat de schipper beslist of onze redders verplicht zijn om zich aan te lijnen. Maar die zijn nooit alleen en ze dragen altijd hun overlevingspak met reddingvest….

blIjft u eVen aan de lIjn?

Tekst: Michelle Blaauw - KNRM

8

Beste mensen,Zoals u waarschijnlijk weet staat - na wat opstartproblemen - de Varen doe je samen! enquête van 2010 op www.varendoejesamen.nl. Met de resultaten kunnen wij het project maar vooral de Knooppuntenboekjes verbeteren voor het volgende watersportseizoen. Als u de vragen nog niet hebt ingevuld stellen we het zeer op prijs als u dat voor ons zou willen doen. Het invullen zal ongeveer vijf minuten van uw tijd in beslag nemen. De vragen blijven tot eind november 2010 online. Alvast bedankt!Tussenstand In korte tijd hebben al ruim 300 watersporters de enquête ingevuld, waarvoor onze grote dank. Van deze deelnemers is 88,8% recreatieschipper en 11,2% beroepsschipper. 45,6% beoordeelt Varen doe je samen! als goed, 17,2% zelfs uitstekend. 74,9% ervaart

de aangeboden informatie als zinvol en 76,5% vindt de Knooppuntenboekjes duidelijk. Bijna 36% gebruikt een hard copy Knooppuntenboekje aan boord. Dat is natuurlijk schitterend, maar 27,6% geeft aan de informatie helemaal niet te gebruiken, daar moeten we dus iets mee doen.Gemiddeld geven alle deelnemers (recreatie + beroeps) het project Varen doe je samen! op dit moment een 6,5 als rapportcijfer. Vorig jaar gaven de recreatieschippers het project een 7,7 en beroepsschippers een 6,2, maar die cijfers kan ik voor 2010 nog niet berekenen.Als u opmerkingen of suggesties heeft over het project, de distributie van het materiaal of de boekjes kunt u die via dit e-mailadres of via [email protected] aan ons doorgeven. Alvast bedankt!Met vriendelijke groet, Hylke SteensmaProjectleider Varen doe je samen! Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN)Bezoekadres: Hoofdstraat 82, 3972 LB Driebergen-RijsenburgPostadres: Postbus 102, 3970 AC Driebergen-RijsenburgT. + 31 (0)343 52 47 49F. + 31 (0)343 52 47 58M. +31 (0)6 26 25 48 99E. [email protected]. www.varendoejesamen.nl www.srn.nl

Varen doe je samen

9

MAASBOMMEL - In De Gouden Ham bij Maasbommel mag binnenkort niet harder worden gevaren dan 9 kilometer per uur. Ook mag je er niet waterskiën en varen met een waterscooter.Burgemeester en wethouders van West Maas en Waal hebben daartoe besloten na een verzoek hiertoe van recreatiemaatschappij Uiterwaarde. Die is grondeigenaar van het gebied.In De Gouden Ham wordt veel gezwommen en dan is het gevaarlijk als er ook hard gevaren wordt, en is waterskiën ook gevaarlijk voor de zwemmers. In 2005 werden er nabij camping het Groene Eiland twee zusjes overvaren door speedboot, waardoor uiteindelijk een 13-jarig meisje verdronk.Overigens geldt dat op de Maas zelf tussen de pont van Ooijen en die van Maasbommel wel harder gevaren mag worden dan 9 kilometer per uur. Ook mogen daar waterskiërs en waterscooters komen.

Vaarregels

10

Het kon niet meer stuk.Onze Adri had het die middag wel moeilijk met een aantal viswijven die hem eerst wat onvriendelijk benaderde. Maar al snel werd hij door hen geknuffeld en toegelachen! En was hij de held van de middag omdat hij zich goed staande heeft gehouden.

Ik heb die middag genoten van een groot aantal, zeer verschillende koren maar ook van ons eigen optreden.We waren echt goed ! Maar hebben net niet gewonnen. Dat lag uiteraard aan

de jury. Nee, serieus ; de koren waren zeer verschillend in hun verschijning en uitvoering. Het repertoire was bij vrijwel iedereen bekend en werd dan ook luidkeels meegezongen.

Toen de zon verdween aan het einde van een heerlijke middag zijn wij vertrokken.Maar de leden die met hun boot waren gekomen hebben een heerlijke nacht gehad en zijn de volgende morgen, gratis en voor niks,voorzien van een heerlijk ontbijt.

Tijdens het havenweekend kwam er een man naar mij toe. Die vertelde mij dat hij al 2 jaar op mij zat te wachten ! Nou heb ik wel wat meegemaakt in mijn leven maar dat een man 2 jaar op mij wacht ? Nee, dat nog nooit.Ik was even zeer vereerd. Maar realiseerde me gelijk dat ik dan toch niet goed opgelet had.

Die man was trouwens Ben van Wamel. Toch niet de eerste de beste!En wat wilde hij van mij?? Mijn ja- woord… tegen het lidmaatschap van het Havenkoor.Ik was overdonderd , heb er nog even over nagedacht maar voordat de avond voorbij was waren Ben en ik lid van het havenkoor.

Twee weken later was het zover; de eerste repetitie.Na een zeer hartelijk welkom begon mijn zangcarrière bij het havenkoor in Maasbommel.En dat repeteren was niet voor niks . De volgende dag hebben we deelgenomen aan een Chantykoren festival bij watersportvereniging Neptunus , Den Bosch!

Een groot aantal leden vertrok de volgende ochtend al bijtijds per boot.In de middag arriveerden Wim en ik ook op het feestterrein.En een feest was het al snel. Maar de omgeving was er dan ook naar:een aantal mooie partytenten, een palingroker, hamburgertent en een bar, heel veel zangers (en dus gezellige mensen) een jury en een heleboel zon!

mIjn eerste optreden

Nou, als ieder optreden van het havenkoor op deze manier kan gaan dan heb ik spijt als haren op mijn hoofd dat ik niet eerder ben gekomen!En ik word op mijn wenken bediend want in het weekend van 20 en 21 november hebben we maar liefst twee optredens !! Een in Winssen en een in Macharen!

Ik voorzie een heerlijke tijd bij ons havenkoor; wereldberoemd in midden Nederland!

een trotse nieuweling

Zalmforel onder een deken van zeezout

Ingrediënten:voor 4 personen• 1 flinke zalmforel ( 1000-1500 gram )

• 2 citroenen ( 1 voor het sap en 1 voor decoratie )

• 3 eetlepels olijfolie met geperste knoflook en citroensap

• 1 bosje fijngesneden dille

• 1 bosje fijngesneden lente ui (alleen het witte gedeelte )

• 2 teentjes knoflook ( dunne plakjes snijden )

• 2 1/2 kg grof zeezout• 2 eiwitten• 2 theelepels roze peperkorrels

• 3 laurierblaadjes• 4 kruidnagelsTomaat / aardappelpuree met bieslook : 1 kg aardappelen pur-

eren, met een scheut room en een blikje tomatenpuree mengen.

Hier wat fijn gesneden bieslook aan toevoegen. Op smaak brengen

met peper en zout.

Bereiding:Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de binnen- en

buitenkant van de gewassen en droog gedepte forellen met de

knoflook/citroenolie, doe de dille de lente ui knoflookschijfjes

pepers laurierblad en kruidnagels in de buikholte en bestrooi

met vers gemalen zwarte peper. Meng het zeezout goed met het

eiwit. Bedek de bodem van een ovenschaal met aluminium folie en

dan met een deel van het zoutmengsel van hoek naar hoek. Leg

de zalmforel met de buik er op en bedek deze met de rest van het

zoutmengsel, zorg ervoor dat de hele vis bedekt is. Bak de zal-

mforel in ongeveer 45 minuten in de oven gaar. Haal de zalmforel

uit de oven, haal hem nu voorzichtig uit de zoutkorst en verwijder

het vel en de graat, garneren met plakjes citroen. Serveer met

bieslook tomaat/aardappelpuree en een frisse gemengde salade

( maken naar eigen idee ).

12

kombuIs koken

Beste watersporters,

Als ik op de haven kom dan kijk ik altijd even rond wat er zoal

veranderd is of er nog gedaan moet worden. E en week voor

de hijsdagen kwam ik weer wat spullen van de boot halen om

thuis op te slaan. Langs steiger B lopend werd mijn aandacht

getrokken door een mededeling in het publicatie bordje bij de

steiger.Mijn mond viel open van verbazing wat ik hier aantrof.

Wat hing er namelijk in het bordje.

Ik dacht och dat is een grapje van een of ander en loop even de steiger op om te kijken wie de mast al heeft plat gelegd en wie dit nog moet doen .Half weg de steiger valt mijn oog op een witte hardboard plank waar een mast op ligt. Ik denk nog bij mijn eigen als dit hardboard plankje nat wordt met de zware mast erop zal het niet lang duren of de mast valt naar beneden met alle gevolgen van dien.

Dan zie ik dat er iets op de plank is geschreven,Wat stond er

namelijk op .……………………….……………………………………………………..

Beste leden dit slaat toch alles?Mijn inziens gaan we niet

met zo elkaar om . Ik kan me voorstellen dat er enige hinder

ontstaat als een mast plat over de boot ligt. De eigenaar

moet deze overlast ook zo veel mogelijk beperken. Maar

dergelijke teksten anoniem achterlaten is geen optie. Als u

al iets dwars zit ,spreek de betreffende personen hier op een

normale manier aan .Is dit niet mogelijk omdat je niet precies

weet wie het is of geen telefoonnummer hebt klop dan even-

tueel bij het bestuur aan .Wij zullen naar een oplossing zoeken.

Moraal van het verhaal samen lossen we het op een goede

manier op ook al worden de dagen korter ,natter en kouder

acher de wolken schijnt altijd de zon .

Was getekend Theo Roelofs de secretaris van “ons” mooie clubje

13

mast plat

Kids

Het is onmogelijk om jezelf te kietelen. Zelfs als je heel gevoelig bent voor kietelen, kan je jezelf nog niet kietelen. Dit komt omdat de hersenen het gekietel kunnen voorspellen, bijvoorbeeld doordat je met je vingers naar de plek beweegt waar je wilt gaan kietelen. Omdat je hersenen van tevoren weten wat er gaat gebeuren en op welke plaats, zal je er nooit zo op reageren als wanneer iemand anders je zou kietelen.

Juf: “Jantje, je moet je gezicht beter wassen. Ik kan zo zien wat je vanochtend gegeten hebt.”

Jantje: “Wat dan, juf?”

Juf: “Brood met chocoladepasta.”

Jantje: “Nee hoor juf, dat was gisteren.”

Paginawist je dat?

HAHAHA

15

WSV DE GOUDEN HAM

Bestuurvoorzitter: Leo van Beuningen, T 0487-522471vice voorzitter:Jan-Willem van Zwam, T 0487-594462secretariaatTheo Roelofs, T 0487-522950Luit 15, 664DS [email protected]:Sjoerd HooghofHavenommissie/ Beheer loods:Co Loeffen, T [email protected]:Hans Aarntzen, T 06 29514720Henk van der Heide, T 0487-595959Gerard van Elk Havenmeester en beheer clubhuis: Fons van Raak, T 0487-562364

Activiteitencommissie:Chris RengersAns van HeeseJosé HeimansMarjo van de CampJoost van HeckKarel [email protected]

Zeilcommissie:Theo v DinterenErik vd BergRoland Verploegen

Jeugdzeilcommissie:Philippe van HartingsveldtTheo van DintherenAndré de WijsKristin WiersmaTommie Meulemans

RedactieIllona van Gelder, penningmeesterT 06 22230848 Diny v RossumJosé KooijmansBregje Raap v SleeuwenBoris Graafland

Nieuwe Kopij vóór: [email protected]

Website:[email protected]

colofon

WSV De Gouden Ham&

de redactie van de Schootaan

wensen u

prettige feestdagenen

veel vaarplezier in

2011