Choicez Magazine Winter 2010

46
Magazine Nummer 8, Wintereditie 2010

description

Choicez Lifestyle Magazine - Winter 2010

Transcript of Choicez Magazine Winter 2010

Page 1: Choicez Magazine Winter 2010

MagazineNummer 8, Wintereditie 2010

Page 2: Choicez Magazine Winter 2010

Spiritualiteit en zakendoen. Ik weet niet beter of beiden zijn altijd in mij aanwezig geweest. Op mijn 7e werd mijn nieuwsgierigheid naar mijn ware identiteit wakker. Wie ben ik, zat verstopt in mijn eerste vraag naar mijn identiteit. Hoe kom ik in ik? Op diezelfde leeftijd was ik op een dag bezig de grijze haren van mijn vader met een pincet uit te trekken. Elke grijze haar leverde me tien cent op. Het was altijd erg goed zoeken naar die paar verdwaalde haren. En ineens zag ik een enorme kans. Mijn opa!

Zaken doen en spiritualiteit zijn naar mijn idee en gevoel verbonden. De wijze waarop wij in contact staan met onszelf uit zich in de manier waarop en hoe wij zaken doen. Zaken doen zegt het eigenlijk al. Het gaat om het doen, de actie, de deskundigheid, en beweging. Spiritualiteit gaat over wijze van zijn, ervaren, inspiratie en bezieling. In mijn ogen versterkt het een het ander alleen maar. Het een staat in dienst van het ander en vice versa. In onze maatschappij zijn deze zaken lang uit elkaar getrokken geweest, hierdoor zijn we zaken gaan doen op een manier die het diepere zijn (want onthoud: alles is één) niet dient.

In de maatschappij kunnen we een verschuiving waarnemen. Men staat meer en meer open voor de wijze waarop wij zijn. Er is meer en meer behoefte aan een antwoord op een erg belangrijke vraag: Wie ben ik. Dat deze vraag collectief ‘wakker wordt’ is niet raar. Verzuiling en globalisering maken dat mensen zich niet meer naar buiten richten om te ontdekken wie ze zijn, maar naar binnen. Tegelijkertijd is er een beweging waar te nemen naar samenwerking. Je hoeft zelf niet alle wijsheid in pacht te hebben. samenwerken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten leidt tot verbluffende resultaten.

Ik leef niet in de wereld. De wereld leeft in mij. Wij wensen je wederom veel leesplezier toe!Chantal van den Berg

Life is change. Growth is optional. Choose wisely

Page 3: Choicez Magazine Winter 2010

Colofon

Hoofdredactie Ginny Mooy, Chantal van den BergRedactie Chantal van den BergArtikelen Chantal van den Berg, Cindy Couwenberg, Louise Grasmeijer, Hans ten Dam, Elbert Frans, Tosca Gort, Xavier Van den Camp, Dirk Jan LustColumns Sophie Miller, Cindy Couwenberg, Dorothée LoorbachBeeldmateriaal Stock XCHNG, Stock XpertFoto Cover: ela23 | Stock XCHNGRealisatie & Design: www.ginsoakedsense.nlAbonneren?magazine.choicez.nlwww.choicez.nl | [email protected]

YOUR LIFEYOUR CHOICEZ

Page 4: Choicez Magazine Winter 2010

Choicez CorporateWorkshops & Coaching

TwistedColumn Cindy Couwenberg

Yoga om te ontspannenArtikel

In the SpotlightsBeauty Special

Giving FeedbackGiving Back Campagne

Food for ThoughtsFilosofisch

Dienend leiderschapArtikel

TeamlidTeammanagement

ZelfreflectieFilosofisch

Web van mogelijkhedenArtikel

Spiritualiteit is een hypeSpiritualiteit

LevensliedColumn Martha Rijkmans

Business SpiritualiteitBedrijfsleven

In Company CoachingBedrijfsleven

5.

6.

9.

13.

17.

25.

28.

31.

35.

36.

39.

40.

41.

42.

Page 5: Choicez Magazine Winter 2010
Page 6: Choicez Magazine Winter 2010

Workshops, Trainingen & CoachingProfessionele ontwikkeling

Teambuilding -Innerlijk leiderschap -

Executive coaching -Management coaching -

Conflict management -Pesten op het werk -

Groeps- en teamcoaching -Expat coaching -Communicatie -

Persoonlijke ontwikkelingGeneratie Y -

Dertigers dilemma -Young Professionals -Loopbaanoriëntatie -

Herintreders -On the Job coaching -

Carrière coaching -Zelfstandig ondernemers -

Authentiek leven & werken -

Human CapitalWorking parents -

Superman -Supervrouw - Supermama -

Grenzen bewaken - Zelfsturend vermogen -

Bewustwording -Projecties -

Human CapitalChoicez heeft een ruim aanbod in carrière, talent, en vaardigheidstrainingen voor bedrijven. Choicez hanteert daarbij wel haar hele eigen invalshoek. Choicez richt zich op het individu, en zoekt naar oplossingen buiten de bestaande hokjes. De mens komt het beste tot zijn recht als hij de situatie aanpast naar zijn essentie. Choicez gelooft dat de mens en de maatschappij waar we in leven altijd in ontwikkeling zijn. Voor ons bestaan er daarom geen standaardproblemen en oplossingen. Daarom biedt Choicez maatwerk: wij proberen mensen geen kunstjes aan te leren. We werken met hen samen aan hun transformatie. Van binnen naar buiten. We gaan daarbij uit van het zelfsturend vermogen van de mens.

Ieder bedrijf wordt gedragen door mensen. Mensen die hoe dan ook hun eigen invulling aan hun functie geven. Hoe gelukkiger en meer in balans de mensen zijn die het bedrijf dragen, hoe gezonder de onderneming. We weten allemaal dat dat wat wij investeren altijd terug komt

Een bedrijf dat oog heeft voor de mens achter de medewerker, investeert in duurzaamheid, de lange termijn. Kortom, investeren in ‘human capital’ is een diepte investering. Choicez gaat uit van de filosofie dat mens en werk niet van elkaar gescheiden kunnen worden. Wij bieden workshops met een unieke invalshoek, die erop gericht zijn de mens in balans te brengen.

Choicez begrijpt dat iedere onderneming uniek is en zijn eigen visie, cultuur, werkwijze en werknemers heeft en daarom een geheel eigen benadering vraagt.

5 |

Page 7: Choicez Magazine Winter 2010

En daarmee was de kous voor mijn vader af. De mijne begon ik die dag, ik geloof dat ik een jaar of twaalf was, te breien. Hoe kan het okay zijn dat iets niet of verminderd veilig is en hoe komt dat? En als dat waar is, als het is hoe de maatschappij is, zegt het dan niet veel over wie wij zijn? Wij vormen met z’n allen toch de maatschappij? Waarom is het ‘normaal’ dat het ‘s avonds minder veilig is?

En zo is het ook ‘normaal’ dat de vrouw neergezet wordt als lustobject. Er zijn nog maar weinig mensen die er nog echt warm of koud van worden. We raken afgestompt, zien het niet meer. De bijna naakte vrouwen in muziekclips, die erg weinig aan je fantasie overlaten. Dan zijn er natuurlijk ook nog de voor driekwart naakte vrouwen in de seksreclames die zich uitstrekken over 7 kanalen. We kijken er niet meer echt van op. Het is allemaal heel normaal en die vrouwen kiezen er tenslotte zelf voor om zich zo te presenteren. Het is onderdeel geworden van de ‘way it is’. Maar oh wee als een vrouw professioneel succesvol is en daarbij ook haar uiterlijk bij inzet. Foei!

“Tienerseks! Ze zijn net 18 en speciaal voor jou sms xxxx een lekker jong schatje, lekker makkelijk en snel een tiener speciaal voor jou. SMS TIENER” Dit is de tekst van een seks reclame op Net 5. Reclame maken voor sigaretten is verboden omdat roken slecht zou zijn voor de volksgezondheid. Maar een reclame voor seks met een tiener is ‘normaal’? Ik zeg nee. Dat is moreel verwerpelijk. Ook al zijn ze dan zogenaamd net 18 en is het nep. De boodschap is niet juist. De grenzen lijken steeds vager te worden. Hoe kan het dan dat we in een klimaat leven dat haar ogen sluit voor duidelijk verval van moraal en gebrek aan fatsoen? Human decency en morele grenzen.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door:Macbook, waar ik erg driftig op typ. Ziggo internet, voor het versturen van mijn artikel. Blokker, voor een soort laptop tafeltje met lamp om op mijn knieën te zetten. Marlboro, voor de staarmomenten. Red Bull voor energie. Flesje AH mineraal water, voor de dorst. PS. Ik word door geen van deze bedrijven officieel gesponsord.

6 |

‘Je kunt nou eenmaal ‘s avonds niet alleen door het park lopen. Dat is niet veilig. En ja, natuurlijk zou je moeten kunnen dragen wat jij wilt en heeft iedereen van je af te blijven, maar zo werkt het niet!’ ‘Maar waarom werkt het niet zo?’ ‘Omdat de maatschappij niet zo in elkaar zit. Het is nu eenmaal zo en dat is ook al heel lang zo. Dat moet je maar zien te accepteren. That’s just the way it is.’

Door: Cindy Couwenberg Foto: A. Kartha | Stock XCHNG

Page 8: Choicez Magazine Winter 2010
Page 9: Choicez Magazine Winter 2010

Workshop waarin je leert bewust te worden van je sterke en je zwakke punten

Waarom verkoopt de ene beter dan de ander?Waarom wordt de ene wel aangenomen en de ander niet?Waarom krijgt mijn collega wel promotie en ik niet?

Een positieve levenshouding, zelfliefde, meedogend en zelfvertrouwen zorgen voor persoonlijk succes. Deze workshop leert je met welke gekleurde bril jij de wereld bekijkt. Hoe creëer jij jouw werkelijkheid en op welke wijze hebben je emoties invloed op wat je ervaart?

Meer informatie over deze workshop: workshops.choicez.nl of [email protected]

Page 10: Choicez Magazine Winter 2010

Yoga heet ontspannend te zijn en bij veel mensen roept dat de associatie op van lekker liggen op een matje, al dan niet met het geluid van een waterval of vrolijke dolfijntjes op de achtergrond. Dat dit idee bestaat bij mensen zonder ervaring met yoga is begrijpelijk. Vanzelfsprekend roept het woord ontspanning dan gedachten op aan niets doen. Het wordt echter kwalijk als ook yogadocenten hun lessen enkel en alleen op deze manier vorm geven. Uiteraard mag iedereen van mij op een matje liggen zolang hij of zij wil, maar noem het dan geen yoga maar gewoon: “liggen op een matje”.

Toch is het idee dat yoga te maken heeft met ontspanning niet helemaal vreemd. We moeten dan echter niet uitgaan van de betekenis van het woord ontspanning in ons dagelijks taalgebruik, maar het woord nog wat verder ontleden. Dan zien we dat het woord eigenlijk bestaat uit twee delen: ont en spannen. Spannen kennen we vooral in de betekenis van aanspannen of samentrekken. (Aan)spannen is wat we voortdurend doen met allerlei spieren in het lichaam en heel vaak gebeurt dit automatisch en onbewust. Aan de ene kant is het heel makkelijk dat ons lichaam schijnbaar vanzelf allerlei handelingen uitvoert. Lopen zou bijvoorbeeld een erg vermoeiende aangelegenheid worden als we bij elke stap zouden moeten denken: “linkervoet naar voren, rechtervoet naar voren, enz.”

Aan de andere kant spannen we ook allerlei spieren aan die er helemaal niet voor bedoeld zijn om voortdurend aangespannen te worden. Dan zorgt het aanspannen niet voor een beweging, maar belemmert het juist de beweging! Dit ‘foute’ aanspannen doen we natuurlijk niet bewust. Integendeel, het gaat hier ook om volledig automatische (re)acties van de spieren in ons lichaam. Een heel bekend voorbeeld is het optrekken van de schouders door het aanspannen van de schuine nekspieren. Dit kan een reactie zijn bij stress, bij kou of bij angst en onzekerheid. Als we deze schuine nekspieren (= de monnikskapspieren) maar vaak genoeg aanspannen, dan zullen ze op een gegeven moment steeds meer in die aangespannen toestand blijven staan.

In het vorige nummer heb ik al een aantal misverstanden over yoga aangekaart en beschreven hoe makkelijk het is om jezelf yogaleraar te noemen. Sterker nog: je kunt doen wat je wilt en dat yoga noemen, zonder dat iemand bij machte is dat tegen te houden. Gelukkig zijn de meeste yogadocenten echter voldoende integer om serieus met hun vak bezig te zijn. Het is echter ook zo dat bij veel yogadocenten de vakinhoudelijke kennis niet erg groot is. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de interpretatie van het begrip ‘ontspanning’, voor veel mensen het sleutelwoord als ze denken aan yoga.

9 |

Het lichaam zal niet uit zichzelf denken dat een gespannen nek niet zo gezond is; ons lichaam voert over het algemeen braaf uit wat wij er van vragen. Het gevolg is wel dat op den duur die gespannen nek aanleiding kan zijn tot een heel scala aan klachten. Zo kan de bovenrug verstijven, waardoor de ademhaling moeizamer wordt en de doorbloeding van het hart minder wordt. De nekspanning kan ook zorgen voor een verminderde doorbloeding van de hersenen, wat aanleiding kan zijn tot hoofdpijn, duizelingen en evenwichtsstoornissen. En de spanning uit de nek werkt door naar de schouders en armen met ook een heel scala aan klachten tot gevolg: slijmbeursontstekingen, tenniselleboog, golfarm en muisarm, en ook tintelende of dooie vingers.

Spanning loopt dus geleidelijk aan op, tot dat het lichaam via een pijnprikkel aangeeft dat je zo echt niet langer door kunt gaan. Het is echter belangrijk om te onderkennen dat we dus voortdurend en onbewust bezig zijn spanning op te bouwen in het lichaam, niet alleen in de nek maar in allerlei spieren. Het is dus belangrijk om te stoppen met dit voortdurende aanspannen, of te wel te ont-spannen!

Dat is nu wat yogaoefeningen (de asana’s) doen, of horen te doen. Ze maken je bewust van de spanning die je met je meedraagt in je lichaam en bieden je de mogelijkheid te leren die aangespannen spieren weer te ont-spannen. Een yogadocent hoort dus te weten hoe een yogahouding moet worden uitgevoerd. Het hoe draait dus om het bewuste gebruik van bepaalde spieren en het bewust loslaten van andere spieren. Dat zal niet alleen bewegingen effectiever en efficiënter maken, maar ook het energieverlies en de klachten die voortkomen uit al het overbodige aanspannen steeds verder verminderen. Ontspanning ontstaat dus als we de spanning die we ongemerkt met ons meedragen, bewust gaan loslaten.

Door: Dirk-Jan Lust Foto: Knife 18 | Stock XCHNG

Page 11: Choicez Magazine Winter 2010
Page 12: Choicez Magazine Winter 2010

lIFECYCLE

lIFECYCLE

INNER STRENGTHSINNER QUALITIES

INNER YOUTalent Scout! Strengthen your strenghts. Versterk je kwaliteiten. We brengen helder in kaart waar je talenten en kwaliteiten liggen. Herleef je ervaringen. Herken je talenten. Life Between Lives! Vesterk het contact met je essentie, zodat je beter je eigen stroom kunt volgen en kunt werken en leven in overeenstemming met jezelf. Flow Coach jezelf om dat wat je in gang hebt gezet, verder op te pakken en uit te diepen.

Page 13: Choicez Magazine Winter 2010

Strengthen your strengths is een ‘talent scout’: gericht op het versterken van je kwaliteiten. Om je talenten te ontdekken en te ontplooien ga je op zoektocht door je ziel: door middel van trance kom je erachter welke talenten bij je ‘horen’ en hoe je ze al eerder hebt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat er bepaalde blokkades rond je talenten liggen. Het talent is dan in een vorig leven ‘bevuild’ geraakt. Misschien heeft dat specifieke talent tot een nare gebeurtenis geleid, of werd het door iets of iemand misbruikt. Door middel van coaching en zielswerk maken we je talenten weer vrij, zodat het in je persoonlijkheid kan worden geïntegreerd.

Strengthen your Strengths

Life between lives is de officiële term voor ‘zielsregressie’: zelfmanagement. Dit proces is gericht op het herstellen en verdiepen van het contact met je zielsessentie. Je verkrijgt een beter inzicht in de processen van je leven; je eigen keuzes, je thema, en jezelf. Je leert jezelf ‘herkennen’ en beter aan te voelen wat wel en niet bij je past. Zielsregressie geeft antwoord op existentiële vragen, wat je ondersteunt bij het vormgeven van jezelf en het ontplooien van je kwaliteiten en talenten.

Life between Lives

Je ziel gaat tijdens de verschillende levens verscheidene processen door. En hoewel je daar niet bewust mee bezig bent, werken deze processen door in je huidige leven, je relatie, je werk, en je persoonlijkheid. Je leert de zielsprocessen door je leven heen zien. En je leert dat je zelf in kunt grijpen.

Zielsprocessen

Hoewel we in het dagelijks leven moeilijk onderscheid kunnen maken tussen onze ziel en onze persoonlijkheid, zijn het toch twee aparte delen in ons. Maar hoe weten we nou eigenlijk wat de ziel nodig heeft? Onze persoonlijkheid staat er namelijk veel te weinig mee in verbinding. De persoonlijkheid leeft er dan ook maar ‘op los’. We weten immers niet wat onze ziel nodig heeft. En ook de ziel doet wat hij wil. Onbevredigend. Om zo’n goed mogelijk leven te kunnen leiden is balans erg belangrijk. Met soul coaching leer je ontdekken waar de knelpunten in de de samenwerking tussen ziel en persoonlijkheid zitten. Wat doet de ziel om de samenwerking met de persoonlijkheid te bevorderen? En hoe breng je de twee met elkaar in harmonie?

Soul Coaching

FlowZet twee mensen in een huis en je krijgt tegengestelde belangen. Dat geldt ook voor de persoonlijkheid en ziel. Ze staan niet in dienst van elkaar en willen soms verschillende ervaringen opdoen. Flow leert je om dat wat je gang hebt gezet, zelf verder uit te bouwen. Je leert de win win situatie in stand houden. De tools zijn afhankelijk van je leerervaring. Je leert de flow te ontwikkelen die bji jou past. En bij je ziel.

stap 1

stap 2

stap 3

stap 4

stap 5

Page 14: Choicez Magazine Winter 2010

BINNEN 5 MINUTEN EEN STRALENDE (OCHTEND)LOOK!

“Liever 10 minuten langer in bed blijven liggen dan 10 minuten langer voor de spiegel staan.” We herkennen dit allemaal: Geen zin hebben om naar het werk te gaan… Na een veel te korte nachtrust of een nachtje flink doorzakken, willen we niet als zombies op het werk verschijnen. Nee, het liefst willen we toch die stralende look en als het even kan binnen 5 minuten. Voor diegenen die niet iedere ochtend overlopen van energie of enthousiast uit bed springen bij het horen van de wekker volgt hier nu een 5-stappen plan voor een heldere ochtendlook!

‘In de spotlights’EEN STRALENDE OCHTENDLOOK

Voorbereiding: De wekker is gegaan! Zet hem 1X op snooze en gebruik de komende 10 minuten voor een rustige buikademhaling. Leg je handen op je buik en adem rustig in en uit. Zodoende kun je je dag in alle rust en ontspanning starten en sta je even stil bij jezelf. Hoe voel je je? Als je je niet zo energiek voelt wees dan extra lief voor jezelf en bedenk hoe je je deze dag zo aangenaam mogelijk kunt maken. Het is een nieuwe dag en deze dag is van jou!

Neem een korte douche met jouw favoriete douchegel. Geniet van de geur en maak langzame bewegingen met je spons. Zo dwing je jezelf tot rust en ontspanning. Smeer jezelf na het douchen in met een lekkere bodylotion of olie. Dit alles hoeft niet langer dan of 10 minuten te duren. En nu de make-up! Tip! Kies voor lichte heldere kleuren voor een frisse uitstraling.

Benodigdheden:(getinte) DagcrèmeMascaraCamouflage (vloeibare)Lippenstift of crèmerougeOogschaduwWenkbrauwborsteltjeHaarlak.

Stap 1: (1 min.)Begin met het aanbrengen van een (getinte) dagcrème en verdeel deze gelijkmatig over gezicht en hals.Stap 2: (1 min.)Neem een lichte, liefst vloeibare camouflage en licht het gebied onder de ogen en wenkbrauwen op. Neem eventueel ook het bewegend ooglid mee voor fixatie van de oogschaduw.

13 |

Femia BakboordFemia Bakboord werkt als freelance docent uiterlijke verzorging en make-up artist voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast wijdt zij zich aan haar andere passie, fashiondesign.

In de maandelijks terugkerende column. In “IN DE SPOTLIGHTS” besteed ze aandacht aan een boeiend persoon, product, merk, onderwerp of thema.

Page 15: Choicez Magazine Winter 2010

Beauty Workshop

14 |

Tip! Touche éclat van Yves Saint Laurent is een vloeibaar camouflageproduct met een fijne textuur. De fijne glansdeeltjes in het product zorgen voor een natuurlijke weerkaatsing van het licht waardoor donkere kringen en vlekjes minder opvallen. Dikke lagen camouflage horen vanaf nu dus tot de verleden tijd!Stap 3: (30 seconden)Breng de wenkbrauwen in model met een wenkbrauwborsteltje waar je wat haarlak op hebt gespoten. Zo blijven je wenkbrauwen de hele dag in model. Tip! Zorg ervoor dat je wenkbrauwen netjes geëpileerd zijn. Dit is het belangrijkste ingrediënt voor een stralende en verzorgde look!Stap 4: (1 min.)Neem een ivoorkleurige oogschaduw met glans effect en breng deze aan op het bewegend ooglid en langs de onderste wimperrand en vervaag waar nodig. Tip! Voor een nog stralender effect kun je de binnenste ooghoeken extra aanzetten. Breng alleen op je bovenste wimpers wat mascara aan voor een mooie natuurlijke oogopslag.Stap 5: (1 min.)Breng tenslotte met een abrikooskleurige lippenstift of crèmerouge subtiel wat kleur aan op de bolling van je wangen en dep met je vingertoppen ook wat kleur op je lippen. You’re ready to shine! Heb een fijne dag!

Foto: Pukeycow | Stock XCHNG

Page 16: Choicez Magazine Winter 2010

Choicez Spirituele OntwikkelingJe hebt al aardig wat werk gestoken in je persoonlijke ontwikkeling. Je bent klaar om en laag dieper te gaan. Je bent nieuwsgierig naar het traject van Spirituele Ontwikkeling binnen Choicez maar je hebt geen flauw idee wat het eigenlijk is. Je begrijpt de theorie wel, maar daarmee weet je nog niet of het wat voor je is.

Experience it first!Om je te ondersteunen erachter te komen of een traject bij Choicez iets voor je is, biedt Choicez een Experience First Sessie aan. Je ontvangt een coachingssessie op het gebied van spirituele ontwikkeling of op het gebied van professionele ontwikkeling. De duur van de sessie is maximaal anderhalf uur. Achteraf bepaal je of een traject bij Choicez iets voor jou is.

Voorwaarden:Stuur een email met motivatie naar [email protected]. Wij selecteren hier 5 mensen uit. Alleen de mensen die geselecteerd worden ontvangen een bericht voor een afspraak. Dit vanwege de vele emails die wij ontvangen.Deze aanbieding is geldig t/m 15 januari. Locatie: in het midden van het Land, doordeweekse dag tussen kantoortijden.

NB: Bij spirituele ontwikkeling gaat het nadrukkelijk niet om therapie, maar ok coaching. Voorbeelden van coaching op spiritueel gebied: Werken met vorige levens, innerlijke kinderen, soul retrieval, life between lives, zielsprocessen en soulcoaching, werken met zielskwaliteiten, verstevigen van relatie tussen persoonlijkheid en ziel, self care & flow, zelfmanagement.

Page 17: Choicez Magazine Winter 2010

Professionele OntwikkelingZelfmanagementJe hebt al aardig wat gewerkt aan je persoonlijke en je spirituele ontwikkeling, je ziet en begrijpt de verbanden maar je hebt moeite om je inzichten in de praktijk te brengen en te materialiseren. Om dat wat je weet en voelt ook daadwerkelijk te doen.

Page 18: Choicez Magazine Winter 2010

SjaakToen een van mijn managers, Marco, mij enthousiast benaderde met het verhaal dat hij een gratis coachingstraject voor heel mijn management team ‘gewonnen’ had, was vrijwel automatisch mijn reactie: ‘Gratis? Hoe zit dat dan? Wat is het addertje onder het gras? Men wil daar uiteindelijk vast wat voor terug hebben.’ Nadat ik de website van Choicez bekeken had, zag ik dat zit echt niet het geval en eigenlijk was ik in mezelf teleurgesteld dat ik er blijkbaar niet van uit ging dat een bedrijf ‘zo maar’ iets weg zou willen geven. Nu komt dat in de praktijk ook niet vaak voor en ik ben dan ook erg onder de indruk dat Choicez dit wel doet: onbaatzuchtig geven. Geven zonder dat daar een tegenprestatie voor terug verlangd wordt. Het is immers leuk om te geven. En het was ook leuk om te mogen ontvangen, zoals je hierna kunt lezen. Zonder uitzondering waren mijn managers buitengewoon positief over de sessies. In ons management team kon ik al heel snel het verschil merken. Hoe men met elkaar omging, elkaar hielp, kortom, hoe we als team fungeerden. Ik ben Choicez dan ook buitengewoon dankbaar dat ze Exact uitgekozen hebben voor hun ‘Giving back campagne’ en ben er van overtuigd dat we vaker van hun diensten gebruik zullen maken!

In het kader van de Giving Back Campagne 2009, verzorgden Chantal van den Berg en Freek de Lange van Choicez van 23 oktober 2009 tot 8 januari 2010 wekelijks coachingsessies voor 10 managers van Exact Software. We hebben met veel plezier gegeven. Hieronder kan je lezen hoe ons kado werd ontvangen door het managementteam van Exact.

MarcoChantal is in staat om in een paar sessies diep tot de ziel van je eigen ik door te dringen. Haar spirituele inslag zorgt ervoor dat ze doordringt tot diep in de geest waardoor ze de kern van je overtuigingen snel doorgrond. De behandelingsmethode heeft er bij mij voor gezorgd dat ik weet waar mijn uitdagingen in het leven zitten en hoe ik deze moet aanpakken. Haar werkwijze en professionaliteit in combinatie met haar persoonlijkheid hebben diepe indruk op mij gemaakt. Ik kan niet anders zeggen dat Chantal in een kort tijdsbestek mij heel veel verder heeft geholpen. Chantal, heel erg bedankt en succes met de volgende "Giving back campagne"!

JosIedereen heeft wel eens de vraag waarom je op specifieke momenten op een bepaalde manier reageert. Komt dit vanuit je opvoeding of heb je jezelf dit aangeleerd? Zo had ik de behoefte om inzicht te krijgen waarom ik en mijn zoon op een bepaalde manier op elkaar reageren. Gedurende het intake gesprek werd steeds duidelijker waar de “echte” pijn vandaan kwam. Hoe vreemd het ook klinkt (ook ik was hierover zeer verbaast), maar na de eerste inhoudelijke sessie was ik al zeer opgelucht. Was ik toen al klaar? Uiteindelijk heb ik nog 2 sessies benodigd gehad om “ook” andere pijnpunten (die ik in het verleden een “plekje” gegeven had) bloot te leggen. Terugkijkend naar de sessies, kan ik aangeven dat deze best heftig waren. Maar nu ik inzicht heb en het positieve effect dat ik hierdoor ervaar, zou ik deze sessies zo weer over doen.

17 |

Page 19: Choicez Magazine Winter 2010

RonaldMijn ervaring met Choizez is heel goed. Ik heb mij laten coachen in een onderwerp waar ik mij ook eerder in heb laten coachen door een coach in opleiding. In dat traject heb ik een aantal goede tips gekregen waar ik mee aan de slag ben gegaan maar ik had uiteindelijk niet het gevoel grote stappen te maken. Ik heb bij Choizez daarom bewust gekozen voor het zelfde onderwerp maar dan met een andere benadering. Dat is namelijk een sterk punt bij Choizez, je kunt zelf kiezen of je een professionele, persoonlijke of spirituele manier van coachen wil. De eerste ligt het dichts bij mijn persoonlijkheid maar door nu juist een andere vorm te kiezen heb ik verassend goede stappen kunnen maken. Ik heb hier echt iets aan gehad. Chantal en Choizez, bedankt!

JarnoHet coachingstraject bij Choicez is mij uitermate goed bevallen. Dit door de uitermate professionele, maar ook laagdrempelige aanpak van mijn coach Freek de Lang. Freek wist snel tot de kern van de onderwerpen door te dringen, de belangrijkste (pijn)punten boven tafel te halen, en mij hierover na te laten denken. Door de juiste vragen te stellen had ik na elke sessie voldoende stof tot nadenken om de rest van de dag (zo niet het weekend) te vullen. Na afloop van de drie sessies heb ik het gevoel dat ik meer over mezelf heb geleerd, gekomen ben tot een goed zelfinzicht, en handvaten heb hoe ik verder wil met mijn verbeterpunten in de komende jaren. Verder rest nog een algeheel gevoel van inspiratie en energie na de sessies, dus bij deze wil ik Freek nogmaals bedanken voor zijn werk! Daarnaast een extra pluim voor Choicez door dit soort korte maar zeer waardevolle coachingstrajecten kosteloos te doen in her kader van ‘iets teruggeven’. Mijn waardering, respect en dank hebben ze!

LeoDe coachingssessie heb ik als zeer prettig ervaren. Ik stond er in eerste instantie sceptisch tegen over. Maar hij (Freek) was in staat om een zeer prettige sfeer te creëren waarin ruimte was om alles te bespreken. Je hebt het gevoel dat hij tijdens de sessies echt naar je luistert en daar vervolgens mee aan de slag gaat. Om vervolgens de bekende spiegel voor te houden. Na zo’n sessie ben je ook echt bezig om het toe te passen in de praktijk. En zeker als je deze sessies met meerdere collega’s doet dan kan je regelmatig met elkaar spiegelen. Kortom e.e.a. heeft mij verder geholpen en ben momenteel bezig om dit in de praktijk toe te passen. En ben ervan overtuigd dat mij dit ook in de toekomst gaat helpen.

DannyGiving Back….open staan om te ontvangen en terug te geven. Dankbaar ben ik voor het geduld en inlevingsvermogen van Chantal. 4 sessies hebben mij een boost gegeven in mijn persoonlijke ontwikkeling en zullen bijdragen aan zowel mijn persoonlijke als mijn profesionele leven. Op deze manier krijg je een veel en kun je enkel je passie, commitment en vertrouwen teruggeven. In mijn sessies kwam mijn persoonlijke leven samen met mijn professionele en daar ben ik dankbaar voor.

18 |

Page 20: Choicez Magazine Winter 2010

SanderIk heb 4 sessies met Freek gehad. Hij was eigenlijk mijn tweede keus, want ik had opgegeven dat ik een vrouwelijke coach wilde. Dat wilde echter bijna iedereen uit onze groep, dus dat paste niet. Ik heb toen water bij de wijn gedaan en gezegd dat een man ook prima was als coach voor mij. In de coachingsessies kwam ook dat water bij de wijn doen nog naar voren. Ik gaf aan dat dit af en toe nuttig was. Op de vraag van Freek om dan eens een paar voorbeelden te noemen waarbij dat goed voor mij heeft uitgepakt moest ik hem het antwoord schuldig blijven. Achteraf moet ik nu toch bekennen dat ik 1 voorbeeld heb. En dat dankzij Freek.

De coaching sessies waren voor mij echt ontzettend leerzaam. Het is heel prettig om met iemand te praten die je echt het gevoel geeft dat hij er alleen voor jou zit. Geen eigen agenda, maar oprecht geïnteresseerd in jou als mens. Hij luistert en weet precies tot de kern door te dringen. Belangrijk is dat je zelf openstaat voor hulp en coaching. Heel veel zaken die worden besproken lijken heel simpel als Freek het vertelt, maar slaan wel echt de spijker op zijn kop. Het was in mijn geval ook direct toepasbaar en dat maakt het heel leuk, omdat je tussen 2 sessies direct resultaat ziet en weer kan terugkoppelen, om zo nog weer een verbeterslag te kunnen maken.

Ik heb in de 4 sessies met Freek ontzettend veel geleerd. Met name over mezelf en dat heeft weer zijn weerslag op hoe ik met anderen om ga. Om af te sluiten zoals ik begon: ik kan me geen concreet voorbeeld voor de geest halen van 8 uur, waarin ik zoveel geleerd heb als in de 8 uur die ik met Freek heb doorgebracht. Freek, bedankt voor deze fantastische ervaring!

MargotDe gesprekken met Freek waren heel leuk. Ik dacht toch een redelijk compleet mens te zijn, maar door de gesprekken met Freek kwamen er een aantal gebieden naar boven waar ik toch aan kan en moet werken om mezelf gelukkiger en completer te maken. Ik vind dit heel erg prettig en zou zo’n serie sessies eigenlijk geregeld willen hebben om verwaarloosde gebieden bij mezelf onder de aandacht te kunnen brengen en er dan mee aan de slag te gaan. Kortom erg positief en zeker aan te raden voor eigenlijk iedereen. Af en toe bij jezelf stilstaan is in mijn ogen erg goed en heeft een grotere impact als je dit doet onder begeleiding van een professional. Voor mezelf zal ik ervoor zorgen dat ik geregeld, zo eens per twee jaar, of indien ik er behoefte aan heb, deze hulp ga inschakelen.

ErikDe professionele coaching vanuit Choicez heb ik als erg positief ervaren. Al tijdens de eerste persoonlijke kennismakingssessie wist Chantal op subtiele wijze een aantal ‘pijnpunten’ aan te wijzen. Vooral door het inzoomen op enkele woorden die ik onbewust gebruikte wist Chantal snel de juiste onderwerpen bloot te leggen. Hierdoor ben ik vanaf het eerste gesprek direct met mijn verbeterpunten en sterke punten aan de slag gegaan. Ook de vervolgsessies heb ik als zeer ontwapenend en verhelderend ervaren. De coaching heeft een goede balans tussen directe feedback en het stimuleren om zelf tot inzichten te komen. Daarbij gebruikt Choicez leuke creatieve methoden om los te komen van je eigen ‘beperkende denkwijze’ waardoor je meer inzicht krijgt in je eigen doen en laten. Door de coaching heb ik veel bagage en tips gekregen om in de toekomst mezelf zowel persoonlijk als op professioneel vlak verder te ontwikkelen. Ik kan echt zeggen dat ik een geweldige en nuttige leerervaring aangereikt heb gekregen dankzij de giving back campagn van Choicez! Bedankt hiervoor! Voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en inzicht in zichzelf wil krijgen is dit een aanrader!

19 |

Page 21: Choicez Magazine Winter 2010

JohanUit de eerste sessie kwam ik vol energie naar buiten. Met die insteek ging ik ook de 2de sessie in. Echter deze 2de sessie had een groot ‘afbreek’ gehalte. Zeker niet in negatieve zin en achteraf bekeken ook nuttig om het maximale uit de 3de en 4de sessie te halen. In het begin (lees 1ste/2de sessie) was het voor mij vooral aftasten in hoeverre we diepgang aan de sessies konden geven. Dit had alles te maken met de bereidheid van mijn kant me open te stellen ja of nee. Dit is uiteindelijk heel goed gegaan en daardoor heb ik ook de juiste coaching gekregen. Vooraf had ik uitdrukkelijk aangegeven het onderwerp spiritualiteit niet te willen behandelen. Terug blikkend op de sessies wijst uit dat het grootste gedeelte hier juist wel over gegaan is. Grappig om te zien dat bepaalde zaken nu eenmaal anders lopen dan je ze van tevoren in schat.

Een aantal sleutelwoorden over de sessies:• Eye opener.• Praktisch uitvoerbaar.• Niet alleen toepasbaar in zakelijke omgevingen, maar ook zeker in privé omgevingen. Eigenlijk in elke communicatie/relatie.

20 |

Page 22: Choicez Magazine Winter 2010

Tegenwoordig wordt er veel van de professional verwacht: skills, skills en nog eens skills, maar ook persoonlijkheid wordt steeds belangrijker om je van andere professionals te kunnen onderscheiden. Hoe ontwikkel je je in je professionele leven, zonder jezelf te verliezen? Immers, je bent het meest succesvol als je je naar je eigen essentie en talenten kan ontwikkelen. En als je dat eenmaal hebt gevonden, hoe hou je dat dan vast?

"Every man has three characters – that which he exhibits,

that which he has, and that which he thinks he has."

- Karr

Page 23: Choicez Magazine Winter 2010

COACHING YOU TO BECOME YOU WWW.CHOICEZ.NL | [email protected]

CHOICEZ.NL AUTHENTICITEIT IS ONDERDEEL VAN DE ZELFCOACHINGSTRAJECTEN VAN CHOICEZ.

EEN VOLLEDIG OVERZICHT VINDT U OP: COACHING.CHOICEZ.NL

"There can be no happiness if the things we believe in are different from the things we do."

Page 24: Choicez Magazine Winter 2010

Wie is... BUDDHA FOR YOU?BUDDHA FOR YOU bestaat uit Linda en Robert, een nieuwsgierig en reislustig stel die de afgelopen jaren de nodige verre reizen hebben gemaakt. Gewapend met hun back-pack kwamen zij samen op de meest uiteenlopende bestemmingen als de Machu Picchu (Peru), de Angkor Wat (Cambodia), Varanassi (India) etc etc. Azië bleef echter hun favoriete bestemming. Daar genoten zij van prachtige tempels en de mooiste Boeddha’s.

Eind 2006 vonden zij het een mooi geweest en was het tijd om te settelen. De back-pack verdween in de kast en de vliegtickets werden ingeruild voor luiers... hun 1e kindje met de naam Storm was op komst!

Wat is…BUDDHA FOR YOU?BUDDHA FOR YOU is de site voor het vinden van jouw mooiste Boeddha schilderij!

In die periode hebben zij BUDDHA FOR YOU opgericht. Hun idee was een site te creëren waar iedereen een eigen boeddha schilderij zou kunnen kiezen. Dit werd een succes. In Nederland bleken veel mensen gecharmeerd van hun custom made boeddha schilderijen. Naast de Gallery op hun site hebben zij ook een bezoekadres te Voorburg. Daar zijn al hun schilderijen in diverse maten en kleuren te bezichten. Ontdek www.buddhaforyou.nl

23 |

Page 25: Choicez Magazine Winter 2010
Page 26: Choicez Magazine Winter 2010

Wie ben je? Ben je je pijn? Ben je je naam? Ben je dat wat je in de spiegel ziet? Ben je een zoon, dochter, moeder, of vader, vrouw of man? Ben je een dader? Slachtoffer? Bang? Ben je je functie? Ben je van alles? Wie is het die over deze vraag nadenkt? Wie of wat is het die jij ik noemt? Wie ben je?

Hoe praat jij tegen jezelf en over jezelf? Hoe zou je het vinden als een ander op dezelfde wijze tegen je sprak? Wat is jouw relatie met jezelf. Hoe zie jij jezelf? Hoe bekijk je de wereld? Hoe ervaar je haar? Wie ben je?

Foto: Ximanau | Stock XCHNG

Page 27: Choicez Magazine Winter 2010

KNOW YOURSELF

EXPLORE YOUR SOUL EXPLORE YOUR LIFE

LIFE BETWEEN LIVES

COACHING YOU TO BECOME YOU WWW.CHOICEZ.NL | [email protected]

LIFE BETWEEN LIVES IS EEN VERKENNINGSTOCHT DOOR JE TUSSENBESTAAN.

EEN REIS NAAR JE ZIELSESSENTIE.

EEN ONTMOETING MET JE WARE IK.

Page 28: Choicez Magazine Winter 2010

Zestig reisleiders op de Sofa (kop artikel AD Groene Hart 7 jan 2010)Jeanette & Ronald van Eekelen.

Stel liet zich via internet over de wereld sturen en schreef er een boek over.Een jaar lang reisden Jeannette en Ronald van Eekelen rond de wereld. Daarbij zijn zij langs de welbekende highlights gekomen, maar ze hebben ook bewust tijd genomen om minder bekende plaatsen te bezoeken. Nooit gek ver van elkaar vandaan, want het vliegtuig was taboe. Hun reis werd via internet gevolgd door een groot aantal enthousiastelingen die zelf met de meest uiteenlopende ideen kwamen voor een kleine omweg of tussenstop. Het waren plekken waar zij zelf ooit waren geweest of juist nieuwsgierig naar waren. Dit heeft geleid tot een inspirerend boek voor reizigers en thuisblijvers die behoefte hebben aan een andere blik of een reis in het verschiet hebben en deze willen uitbreiden met n of twee extra bijzondere bestemmingen. Zowel de plekken waar iedereen het over heeft, als plaatsen die in geen reisgids terug te vinden zijn, komen aan bod. Toch was het niet alleen Sightseeing wat de klok sloeg. Keer op keer gingen Ronald en Jeannette met drie dezelfde vragen in het hoofd in gesprek met iemand die zijn Sofa op dat moment op die bewuste plek had staan. De steeds wisselende antwoorden geven het boek een sterk authentiek en persoonlijk karakter. En aangevuld met hun levendig beschreven eigen indrukken en talloze prachtige foto’s maken zij het verhaal compleet.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.sightseeingsofa.nlISBN 789081 485111€ 34,95

Page 29: Choicez Magazine Winter 2010

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een dienend leider alles behalve soft en juist zeer resultaat en doel gericht. In duidelijke taal en afgestemd op zijn gesprekspartner(s) brengt hij zijn boodschap over. Hij is zich ervan bewust dat hij faciliteert en stelt zich dan ook bescheiden op en laat zijn team de credits ontvangen. Hij is in staat om anderen te inspireren en dat aan te spreken en te verbinden wat nodig is om de gestelde doelen te behalen.

Naast doel- en resultaatgerichtheid heeft hij een even zo grote passie om de mensen om hem heen in staat te stellen te groeien. Hij gaat uit van de eigenheid van mensen en stimuleert ze om hun eigen wijsheid te ontwikkelen. Een dienend leider heeft oog voor menselijke relaties en levens. In onze levens gebeurt heel veel. Hij is zich daar bewust van. Hij verbindt de tegengestelde waarden op dusdanige wijze dat ze elkaar versterken en alle betrokkenen er profijt van hebben.

Thuiswerken gaat op basis van vertrouwen en als de functie het toelaat kan dat dus ook op een ander tijdstip dan tussen 9-17. Het gaat hem om het resultaat en minder om de tijd die je eraan besteedt. Er is ruimte voor eigenheid. Een dienend leider weet mensen, organisatiedoelstellingen en waarden op dusdanige wijze met elkaar te verbinden, dat ze elkaar versterken. Een dienend leider is authentiek en verbonden met levensenergie.

Zijn grootste kwaliteit is echter zijn zelfkennis. Hij is zich bewust van zijn potenties en zijn beperkingen, daarnaast blijft hij zichzelf actief ontwikkelen en blijft hij vragen stellen aan zichzelf en aan de wereld. Persoonlijke, professionele en spirituele ontwikkeling zijn onderdeel van zijn Lifestyle. Dit type leider beheerst zelfmanagement op het diepste niveau, of hij is in ieder geval al een aanzienlijk eind en ermee bezig er te komen.

Deze mensen gaan het pionieren niet uit de weg. Zij ontdekken op deze wijze wat werkt en vertrouwen het team om hetzelfde te doen. Deze mensen werken vanuit vertrouwen en ervaren een balans tussen ratio en intuïtie. Het onbekende wordt benaderd vanuit potentie en het zien van mogelijkheden. Hij is in staat zich flexibel aan te passen aan de snel en steeds veranderende omgeving. Hij ziet verbanden en herkent het detail in het geheel en vice versa. Ontwikkeling als Lifestyle zorgt voor een bepaalde grondhouding in het leven, een dienend leider is authentiek, hij leeft niet in gescheiden werelden. Dienend leiderschap is een logisch gevolg van zelfkennis en diepte management.

“Een dienend leider herken je aan de mensen om hem heen: die groeien. Maar hij moet bovenal zorgen dat er geld wordt verdiend”, aldus dienend leider Ed Voerman van de UTS Voerman Groep.

2817 |

Door: Cindy Couwenberg

Page 30: Choicez Magazine Winter 2010
Page 31: Choicez Magazine Winter 2010
Page 32: Choicez Magazine Winter 2010

31 |

Anna werkt nu vijf jaar bij het bedrijf bij de commerciële binnendienst. Ze heeft het er best naar haar zin. Niet dat ze in de vroege ochtend juichend naast haar bed staat. Maar ze had het slechter kunnen treffen. Haar functie is de laatste tijd niet veranderd en ze vindt het prettig dat ze met gemak alles kan overzien. Sommige perioden is het wat drukker dan anders maar over het algemeen vindt ze haar werk prima te doen. Ze heeft leuke collega’s, waarvan ze er ook een paar privé ziet en tot haar vriendinnen rekent. Iedereen is ook zo attent en betrokken bij haar zwangerschap. Echt een uitdaging zou ze het werk niet noemen. Maar het is gezellig en ze verdient er een leuk salaris mee.

Sinds ze een nieuwe manager heeft krijgt ze regelmatig een training. Dan moet er in eens servicegericht gewerkt worden. Alsof ze dat al niet doet. “We willen alleen maar beter maken wat je al goed kan,” geeft haar manager als antwoord als ze vraagt waarom ze weer zo’n training moet volgen. Ze ziet er het nut niet van in. Zij is niet de enige. Nadat de manager de volgende trainingsdatum heeft aangekondigd wordt er bij de koffie automaat wordt er druk over gesproken. Johan, die naast haar zit, begrijpt er ook niets van. “Weggegooid geld,” roept hij. Anna denkt terug aan de training ‘service gericht verkopen’. Een man in een snel pak met een overdreven enthousiasme begeleidde de rollenspellen en deelde tips en tops uit. Feedback noemde hij dat. Ze kon zich die man beter herinneren dan de training zelf. Van de training is maar weinig blijven hangen.

Hoewel ze de klant wel informeert, dat hoort ze nu eenmaal te doen, waren de paar keren dat ze een bijproduct verkocht eigenlijk meer geluk dan techniek. De klant had er namelijk zelf al over gelezen op internet. Volgens de training is het op die manier het allermakkelijkst bijproducten te verkopen omdat mensen zelf bellen met een vraag. Je valt ze dus niet lastig. En voor bijna elke vraag kan een bijproduct als ‘antwoord’ gegeven worden.

De aankomende training ‘omgaan met klachten’ ziet ze met tegenzin tegemoet. De training zal een hele dag duren en bijna niemand heeft zin. Dit is niet de eerste keer dat ze een training over dit onderwerp krijgen. Het zal wel weer gaan om toekomstgerichte positieve vragen, ombuigen en empathie tonen. Ze snapt niet waarom de manager steeds in herhaling valt. Vanmiddag heeft ze een gesprek met haar manager. Een Bila. Nog zo iets onzinnigs. Een vreemd woord Bila.

Anna, teamlid

Bouchra is midden dertig en werkt als teammanager bij hetzelfde bedrijf. Nu zo’n anderhalf jaar. In die tijd heeft ze zich hard gemaakt voor haar team. Ze heeft goede plannen met dit team. Ze wil er echt iets van maken. Het liefst zou ze het beste team neerzetten. Ze voelt nog steeds goede hoop.

Ze vindt het belangrijk om in haar team te investeren. Dat kan door middel van trainingen. Volgende week start de training ‘omgaan met klachten’. De 5e training sinds ze bij het bedrijf is komen werken. Niet steeds over exact hetzelfde onderwerp natuurlijk, maar wel werkgerelateerd. Dit keer is haar keuze gevallen op een extern bureau. Er was behoorlijk wat overredingskracht voor nodig geweest om haar manager te overtuigen van de noodzaak van weer opnieuw een training en een extern bureau. De training ‘service gericht verkopen’ had namelijk geen concrete resultaten voortgebracht.

Toen Bouchra haar team informeerde over de komende training, werd er niet bepaald met enthousiasme gereageerd. Alsof het een straf is, training. Het is toch leuk om iets te leren! Ze snapte het niet. Een van haar teamleden zag er in het bijzonder ongeïnteresseerd uit. Ze nam zich voor het later aan te kaarten tijdens de Bila. Ze vindt Bila’s fijn. Zo leer je je team beter kennen. Het is persoonlijker. Ook de Bila’s met haar manager stelt ze op prijs. Ze leert ervan en het geeft haar het gevoel dat haar manager in haar geïnteresseerd is.

Ze vindt het soms best moeilijk om haar team te leiden. Het moeilijkst vindt ze de lijn tussen begrip en zakelijkheid. Zo heeft ze bijvoorbeeld iemand in haar team die net gescheiden is en nu alleenstaande moeder is. Ze doet haar best, maar het is duidelijk dat de werkneemster verdrietig is, wat toch duidelijk negatieve invloed heeft op haar prestaties. Ze is er met haar hoofd niet helemaal bij. Een ander teamlid is net vader geworden. Hij heeft veel gebroken nachten en is als gevolg daarvan erg moe. Zijn prestaties lijden eronder. En zo hebben meer mensen in haar team hun eigen verhaal. Ze kan zich dat best voorstellen, ze heeft er begrip voor. Maar er moeten ook resultaten behaald worden.

Bouchra, teammanager

Page 33: Choicez Magazine Winter 2010

Elif geeft leiding aan een groep teammanagers. Haar team van managers bestaat uit hele verschillende persoonlijkheden. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allen echt hart voor het bedrijf hebben. Ze hebben allemaal hun verschillende benadering van leidinggeven en twee van hen werken er nog niet zo lang. De resultaten van de verschillende teams zijn de laatste tijd wat minder. Dat kan met het huidige klimaat te maken hebben. Mensen kopen minder snel en bezuinigen juist. En aangezien er een bepaalde angst heerst, verdwijnt ook het vertrouwen in anderen.

Elif had net nog een gesprek met een van haar managers. Ze heeft een training georganiseerd voor de afdeling. Elif heeft ze er niet zoveel vertrouwen meer in. De vorige trainingen hebben niet echt wezenlijk resultaat laten zien. Behalve de systeemtrainingen. Mensen konden na afloop beter met de verschillende systemen omgaan dan voor de training.

Als zij haar managers aanspreekt op de matige resultaten van de teams, reageren ze wel pro actief en vol plannen. Tegelijkertijd vertellen ze moeilijkheden die zich binnen de teams afspelen. Die is zijn moeder kwijt, die is net vader, die is net gescheiden.Allemaal heel vervelend, maar uiteindelijk wil de hoogste baas toch resultaten zien. Ook na een scheiding en na de dood gaat het leven door. Het is geen sociale werkplaats! Als ze deze gedachten met haar teammanagers deelt, schrikken ze soms. Maar niemand is vrij van pijn. Dat is het leven nou eenmaal, is haar visie. Niet lullen maar poetsen.

Binnenkort heeft ze een functioneringsgesprek met een van haar managers: Bouchra. Haar team presteert het minst goed. En eigenlijk is dat team al jaren een zorgenkindje. Sinds de reorganisatie een paar jaar geleden is het bergafwaarts gegaan. Elif vraagt zich af of ze wel met Bouchra verder moet gaan. Ze had echt gedacht dat Bouchra de frisse wind zou zijn die dit team wel zou kunnen motiveren. Maar de resultaten blijven uit. En Bouchra is een aantal keren keren afwezig geweest omdat haar dochtertje ziek was. Dat soort dingen mogen natuurlijk niet het werk beïnvloeden. En daarbij geeft ze daarmee het verkeerde voorbeeld. Misschien is het nodig een andere manager op dit team te zetten?

Elif, manager

Ze vindt het soms best moeilijk om haar team te leiden. Het moeilijkst vindt ze de lijn tussen begrip en zakelijkheid. Zo heeft ze bijvoorbeeld iemand in haar team die net gescheiden is en nu alleenstaande moeder is. Ze doet haar best, maar het is duidelijk dat de werkneemster verdrietig is, wat toch duidelijk negatieve invloed heeft op haar prestaties. Ze is er met haar hoofd niet helemaal bij. Een ander teamlid is net vader geworden. Hij heeft veel gebroken nachten en is als gevolg daarvan erg moe. Zijn prestaties lijden eronder. En zo hebben meer mensen in haar team hun eigen verhaal. Ze kan zich dat best voorstellen, ze heeft er begrip voor. Maar er moeten ook resultaten behaald worden.

32 |

Page 34: Choicez Magazine Winter 2010

HUMAN

Page 35: Choicez Magazine Winter 2010

Wie aan training en coaching denkt, denkt aan het verbeteren van verkoopcijfers, en alle daartoe behorende vaardigheden. Communicatieve vaardigheden bijvoorbeeld. Of servicegerichtheid. Maar ieder bedrijf wordt gedragen door mensen. Mensen die hoe dan ook hun eigen invulling aan hun functie geven. Hoe gelukkiger en meer in balans de mensen zijn die het bedrijf dragen, hoe gezonder de onderneming. We weten allemaal dat dat wat wij investeren altijd terug komt.

Een bedrijf dat oog heeft voor de mens achter de medewerker, investeert in duurzaamheid, de lange termijn. Kortom, investeren in 'human capital' is een diepte investering. Choicez gaat uit van de filosofie dat mens en werk niet van elkaar gescheiden kunnen worden. Wij bieden workshops met een unieke invalshoek, die erop gericht zijn de mens in balans te brengen.

INVESTMENT IN PEOPLE

INVESTMENT IN YOUINVESTMENT FOR LIFE

COACHING YOU TO BECOME YOU WWW.CHOICEZ.NL | [email protected]

WAT? WAAROVER? BEWUSTWORDING, ONTWIKKELING

HUMAN CAPITAL IS ONDERDEEL VAN DE COACHINGSTRAJECTEN VAN CHOICEZ.

EEN VOLLEDIG OVERZICHT VINDT U OP: COACHING.CHOICEZ.NLCAPITAL

COACHING & WORKSHOPS

AANBOD? WORKING PARENTSDOOR WELKE BRIL BEKIJK IK HET LEVEN?GRENZEN VS. AARDIG ZIJNPROJECTIES & COMMUNICATIECOMFORT ZONESPIRITUEEL MANAGEMENT

Working Parents Ouderschap en carriere maken staan elkaar vaker in de weg, dan dat ze elkaar versterken. 'Working Parents' is een manier om het leven van de werkende ouder in balans te krijgen. Of zich op aanstaand ouderschap voor te bereiden. Hoe kan je ouderschap en carriere maken zo met elkaar verbinden dat beiden een positieve groei doormaken? Door welke bril bekijk ik het leven? Met deze workshop biedt uw organisatie een leermoment aan om het zelfsturend vermogen aan te wakkeren. Grenzen versus aardig gevonden willen worden Deze workshop biedt u de mogelijkheid authentieker te leren leven. Moi? Jamais! Met deze workshop biedt u bewustwording op het gebied van projecties & communicatie. Men wordt zich bewust van de eigenschappen, emoties en gedragingen die op elkaar geprojecteerd worden alsmede de oordelen die wij hebben. Het doel van deze workshop is open communiceren, zonder oordelen, los van projecties en vanuit onszelf. Comfort Zone Middels deze workshop biedt uw organisatie een leermoment aan om te leren om te gaan met verandering. De veilige gemoedelijke, weinig opleverende comfortzone verlaten en de verandering initiëren en of accepteren. Spiritueel Management Workshop en coaching gericht op bewustwording, zingeving en het vormgeven en overdragen daarvan. Leren communiceren op een ander niveau en gebruik maken van je creativiteit.

Page 36: Choicez Magazine Winter 2010

‘Eis ik niet teveel van mijzelf?’Onzeker kijkt zij mij aan.‘Wat vind je zelf? Vind jij dat je teveel van jezelf eist?’‘Nee, ik wil de dingen graag goed doen, dat geeft me een goed gevoel. Ik hou niet van half werk. Ik doe het goed, in ieder geval naar mijn beste kunnen of ik doe het niet’‘Wat maakt het dan dat je denkt dat je teveel van jezelf eist?’‘Ja, dat zeggen ze.’‘Wie is ze?’‘Mijn omgeving.’‘Wie in het bijzonder in je omgeving?’‘Goeie vraag, dat weet ik eigenlijk niet.’

Page 37: Choicez Magazine Winter 2010

36 |

Volgens de kwantumfysica is alles energie. Toch zien wij materie om ons heen. Er zijn maar weinig mensen die energie zien in hun omgeving. Wel tafels, stoelen, gebouwen, etc. Het zijn beelden die wij geconditioneerd zijn te zien. Wij kijken niet met onze ogen, maar met onze hersenen. De hersenen zetten de lichtweerkaatsing die via onze ogen binnen komt om in beelden en bepalen op die manier wat wij zien. Dat wat we niet geleerd hebben te zien, zien we niet omdat onze hersenen het als onbelangrijke informatie kwalificeren. We hebben die informatie niet nodig om te kunnen overleven. En hoewel we de informatie wel binnenkrijgen, zijn we ons er niet van bewust. We staan niet ‘open’ voor andere informatie. Vooral niet als we de mogelijkheid dat het eventueel zou kunnen uitsluiten.

Alles is energie en we leven in een web van oneindige potentie. Alles is verbonden en alles is een. Het een staat in relatie met het ander. Het individu beïnvloedt dus het collectief en het collectief beïnvloedt het individu. Als we echt beseffen dat we het collectief dienen door een ander te dienen, en dus ook onszelf dienen, waarom zouden we het dan niet doen? Wanneer wij dus echt zouden ‘zien’ zouden wij alleen maar energetische verbindingen zien in een web van potentie. Maar onze ogen bevestigen dit (nog) niet. Gelukkig hebben we nog een ander belangrijk zintuig dat ons kan helpen om dát te zien wat onze hersenen ons niet laten zien. Een zintuig dat ons helpt ons open te stellen zodat onze hersenen er alert op gaan worden en het gaan kwalificeren als belangrijke informatie. En we het dus ook gaan zien.

Onze intuïtie geeft ons haarscherpe informatie door. We hebben het over sfeer, gevoelens, een spontane klik of afkeer, je meteen ergens ‘thuis voelen’. Iets klopt, zonder dat je er een rationele verklaring voor hebt. Intuïtie geeft ons niet alleen informatie over wat zich buiten ons afspeelt maar ook over onze binnenwereld, over dat wat we aan het creëren zijn. Goede ideeën, de juiste richting voor je onderneming, informatie over jezelf, een diep weten, een waarschuwing dat je in herhaling van je thema valt, en innerlijk kijken. Intuïtie kan het web van potentie allang in duidelijke kleuren zien. Alles is verbonden. Het enige wat we hoeven te doen om onze blik scherper te stellen, is ons openstellen voor mogelijkheid dat het bestaat. Stel je eens open voor dat wat je niet ziet. Speel ermee. Speel met de mogelijkheid dat alles energie is en verbonden is. Onderzoek het. Stel vragen. Verbindt ratio en intuïtie, en wees nieuwsgierig naar jezelf en de wereld die je creëert.

Page 38: Choicez Magazine Winter 2010
Page 39: Choicez Magazine Winter 2010
Page 40: Choicez Magazine Winter 2010

Ratio en hart. Business en spiritualiteit. Wanneer je op zoek gaat is het moeilijk om een organisatie te vinden die beiden werelden verbindt. Snelle bureaus die de ‘hype’ voelen, beloven instant authenticiteit & vitaliteit in hooguit twee dagen. Bedrijven zijn vaak nog steeds bereid om dit soort snelle bureaus tonnen te betalen voor deze fastfood mentaliteit. En lijken daarbij vergeten te zijn dat het diepte investering is wat tot duurzame resultaten leidt.

In plaats daarvan wordt gekozen voor een ‘snel’ product voor de massa. Helaas worden dat soort producten meestal ontwikkeld door mensen die er nauwelijks verstand van hebben. Een product waar ongetwijfeld over is nagedacht. Waar meerdere mensen bij betrokken zijn geweest en waar vast ontelbare vergaderingen over zijn geweest. Maar onderwerpen zoals vitaliteit en authenticiteit begeven zich op het niveau van zijn. Energie. Daar is een ander soort expertise voor nodig dan die de meeste organisaties en bureaus in huis hebben.

Ongeschoolde en on-ervaren mensen en bureaus bewegen zich op dit vlak en naar dit vlak. Dit is het gebied van het zijn, van energie. Zonder enig benul te hebben van wat het werkelijk en wezenlijk inhoud. Zonder enig besef en benul van (levens)energie, de werking en de verbindingen. Zonder het überhaupt zelf te leven en ervaren of ooit ervaren te hebben. Mensen die denken te weten hoe het werkt zonder er een werkelijk besef van te hebben. Werken met energie is een specialisme, een vak en tegelijkertijd een levenswijze en een grondhouding. Een manier van ‘zijn’. Wanneer je werkt met de verbroken verbinding met energie, dien je er zelf mee in verbinding te staan.

Tegen diegenen die zich aangesproken voelen zou ik willen zeggen: school je erin, ervaar, onderzoek en studeer. Zolang je het zelf nog niet ontwikkelt of genoeg bezit, huur dan de expertise van een ander in en vertrouw op diens oordeel. Durf het conservatieve standaardgebeuren los te laten wanneer je je begeeft op het terrein van werken met energie. Bureaus die spiritualiteit en business gecombineerd hebben kun je herkennen. Leer van ze, huur ze in, benader ze en bundel de deskundigheid met elkaar. Samenwerken waarbij het doel is te dienen en op die wijze elkaar te versterken. We kunnen van elkaar leren. Laten we dat dan ook doen. Concurrentie bestaat niet wanneer je leeft vanuit overvloed.

Page 41: Choicez Magazine Winter 2010

Ramses Shaffy (76) in Amsterdam overleden: één zinnetje op de startpagina van mijn computer. Spontaan maak ik een vrije val terug naar mijn studietijd, zo midden zeventiger jaren. Ik zit weer op de grond in mijn studentenkamer en voel de ruwe biezen tegels prikken aan mijn benen. Ik zie de sinaasappelkistjes, als kastjes in gebruik, die 'hip' waren in die tijd. Daar staat mijn pick-up met de stapel langspeelplaten, met hun grote kleurige hoezen. De platen van Ramses Shaffy en van Shaffy en List liggen bovenop. Ik heb ze grijs gedraaid. In blije tijden, maar vooral ook in verdrietige tijden of als ik het even niet meer wist. Het hielp altijd.

Ik ben een muziekmens, laat ik dat voorop stellen. Muziek kan mij, meer dan welke vorm van kunst ook, raken. Raken tot in het diepst van mijn ziel, door alles heen en onstuitbaar. Klanken die samensmelten tot een melodie en innerlijke snaren beroeren, daar waar woorden tekort schieten. Ik geloof ook dat iedereen een grondtoon heeft, in overeenstemming met de toonhoogte en frequentie van de ziel. Een grondtoon, die wij in elkaar herkennen. Muziek is voor mij de meest pure vorm van communicatie. Woordeloos van ziel tot ziel.

Wat deed Shaffy, wat deed Shaffy's muziek met mij en -getuige de vele fans (oud en jong) die hij zijn leven lang heeft gehouden- ook met vele anderen? Het gaat verder dan het voyeuristische en ietwat afgunstige 'kijk eens hoe groots en meeslepend hij durft te leven'. Dat soort sensatie heeft geen lange houdbaarheid en vervluchtigt snel als de prijs van zo'n leefstijl zichtbaar wordt. Toch heeft het voor mij alles te maken met leven. Niet met de uiterlijke kant ervan, maar met de pure ervaring van het leven. Shaffy's melodieën en liedjes zijn geen 'composities'. Zijn muziek is het leven zelf, in alle intensiteit en vrijheid beleefd en verklankt. De beweging van eb en vloed, van verlangen en vervulling, van stralende levenslust én hartverscheurende eenzaamheid. In volledige overgave aan de levensstroom, vrij en in een voortdurende beweging. In zijn muziek klinkt de stem van zijn ziel, puur en rechtstreeks puttend uit de bron van waaruit alles ontstaat. Betoverend en meeslepend. En ja, dat is wat er in mijn studentenkamertje gebeurde. Het leven zelf resoneerde in mij en liet mij ergens in de diepte mijzelf weer vinden. Soms blij, soms verdrietig, maar in alle gevallen mijzelf.

Hoe broos Shaffy's gezondheid in zijn laatste jaren ook was, zijn essentie bleef onaangetast. Zodra hij muziek maakte, verdween het beeld van de oude man, kon hij ontroeren en vervoeren. Een paar dagen voor zijn dood speelde hij op de vleugel in de Laurenskerk in Rotterdam. Zijn lichaam al doodziek, zijn gezicht ingevallen. De melodie was warm en van een dromerige schoonheid. De laatste noten klommen hoger en hoger........ de toon was gezet.

40 |

Page 42: Choicez Magazine Winter 2010

‘Een bedrijf zonder bezieling stagneert en zal uiteindelijk sterven’

De definitie van spiritualiteit is volgens de Van Dale: 1 Geestelijk bestaan. 2 Geestelijke levenshouding. Het heeft te maken met de grondhouding die je hebt als mens. De wijze waarop je bereid bent jezelf te leren kennen en de ander te dienen vanuit de wetenschap dat alles verbonden is. Spiritualiteit speelt zich af op het niveau van de geest, het niveau van zijn. Het is op dit niveau waar de dromen, de inspiratie, de visie en meer begint. Spiritualiteit is noodzakelijk bij het realiseren van menselijke doelen en waarden. Zonder visie, inspiratie en droom, valt er weinig te doen. Het heeft te maken met het realiseren van menselijke mogelijkheden en het aanspreken van potentie en talent.

‘Business’ betekent zaken doen. Hoe kun je business & spiritualiteit met elkaar verenigen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. We zijn er altijd al mee verbonden geweest, maar doordat we mensen als ‘functies’ zijn gaan bekijken en het werk zijn gaan opdelen in processen, en elkaar meer als robot dan mens bekijken, zijn we ook meer als robot gaan leven. Wat is businessspiritualiteit precies? Het herstellen en versterken van de oorspronkelijke verbinding. Die met jezelf, met elkaar en met de organisatie. Antwoord hebben op de vragen, wie ben ik, wat wil ik en hoe kan ik dienen. En ook: Hoeveel medewerkers van uw organisatie weten wat de oorspronkelijke droom, visie en bezieling is? Het ideaal, de reden dat de organisatie bestaat. De meeste bedrijven en organisaties beginnen vanuit een ideaal, we willen iets toevoegen, gemakkelijker maken of willen een bepaalde visie delen. Deze droom, dit ideaal is de ziel van de organisatie. Eentje die vaak uit het oog verloren raakt bij fysieke groei of overnames waarbij onze ‘oorsprong’ versnippert.

Je zou de grondbeginselen van business spiritualiteit kunnen omschrijven als een proces dat plaats vindt op verschillende niveaus. Het niveau van het doen, deskundigheid. De hardware van een organisatie, deze bevindt zich op het niveau van het doen en is makkelijk (in cijfers). Het niveau van intermenselijke waarden samenwerken, de relatie met de ander, het menselijk kapitaal oftewel, de orgware van een organisatie. Deels is dit niveau meetbaar maar het grootste deel ligt onder het water. En zelfkennis, het niveau van zijn. Weten wat je wilt, wie je bent en hoe je kunt dienen. Business spiritualiteit is verbonden met de software van een organisatie, het geestelijk niveau. De bodem van dit niveau is het zijnsniveau. Hier spelen spirituele processen zich af. Het hart van de organisatie, de bron van waaruit inspiratie en (intrinsieke) motivatie opborrelen. Het niveau van de software, de geest ligt helemaal onder het water en is subjectief meetbaar, in de eerste instantie alleen in ervaring en gevoel, later in cijfers. Want bezieling leidt tot betere resultaten en het terugdringen van ziekteverzuim.

In veel bedrijven constateert men dat er ondanks de juiste kwalificaties toch iets ontbreekt in de mentaliteit. Dat ‘iets’ ligt vaak op het niveau van de geest. Een gebrek aan bezieling. De basis van het leven. Een organisatie is net als een lichaam, alle afdelingen staan met elkaar in verbinding. Afdelingen of teams ‘ die niet lopen’ hebben een effect op het hele bedrijf, het hele lichaam. De bezieling, de energie, de geest, de spirit moet ook gezond zijn. Een lichaam wat lijdt en zijn spirit verliest boekt vaak weinig genezing. Het individu heeft invloed op het collectief en vice versa. Business spiritualiteit is alles behalve zweverig en verenigt ratio en hart. En verbindt zakelijke en menselijke belangen. Business Spiritualiteit is de ‘levenshouding’ van een organisatie waarbij het besef dat er bijgedragen wordt aan een groter geheel en menselijke relaties centraal staan. Alle mensen samen, vormen het bedrijf. En de bedrijfsresultaten zullen evenredig groeien met het welzijn en de groei van de individuele mens.

41 |

Page 43: Choicez Magazine Winter 2010
Page 44: Choicez Magazine Winter 2010
Page 45: Choicez Magazine Winter 2010

Onze omgeving verandert in een rap tempo. En dat we het op de manier waarop we het doen niet bijhouden, vegen we voor het gemak onder het kleed. Maar de cijfers liegen er niet om. De artsen aangesloten bij het International Forum for Organisational Health waarschuwen voor een enorme toename van stress gerelateerde uitval op de werkvloer.

Omdat we willen presteren moeten we ons steeds aanpassen aan de snel veranderende omgeving. Hoe beter je dat kunt, hoe eerder je geneigd bent om ‘burned out’ te raken. Wanneer je tegenwoordig met je diploma van school komt, heb je bijna per definitie ‘geschiedenis’ gestudeerd. De omgeving verandert in zo’n hoog tempo, dat we constant behoefte hebben aan steeds weer nieuwe benaderingen. Dit aanpassen, bijhouden en flexibel wezen ligt op het niveau van het doen. Maar wat betekent burnout eigenlijk? Het resulteert in gebrek aan energie, moeheid, futloosheid, geen vitaliteit, geen inspiratie, het gevoel het contact met jezelf kwijt te zijn, het gevoel van niet stromen, etc. Alles waar tijdens een burnout gebrek aan is, ligt op het niveau van het ‘zijn’. Want wat ontbreekt er? Energie.

Het leven biedt ons het onze eigen unieke uitdagingen. In onze snel veranderende omgeving worden wij geconfronteerd met allerlei situaties. Ik noem er een paar: De dood, scheiding, geboorte, verliefdheid, relaties, trauma’s, eenzaamheid, dilemma’s, een fysiek ongeluk, een niet af te schudden gevoel van falen, niet goed genoeg zijn, etc. En terwijl het leven doorgaat racen wij ‘vrolijk’ verder. Tegen de klok in. We spenderen zo’n 40 uur per week op ons werk. Velen van ons beginnen de dag met het brengen van al dan niet huilende kinderen naar de crèche om daarna in de file aan te schuiven.

Er gebeurt van alles in een mensenleven. En terwijl er van alles gebeurt, verandert de omgeving om ons heen razendsnel en stroomt er dagelijks enorm veel informatie door ons heen. Aan het einde van iedere werkdag, staan velen van ons weer in de file en begint de volgende race. Kinderen ophalen van de naschoolse opvang, eten koken, kinderen naar bed, die en die terugbellen, etc. In het weekend worden zoveel mogelijk activiteiten gepropt waar doordeweeks geen tijd voor is. En hoewel ontwikkeling en zelfreflectie noodzakelijk zijn, hebben velen van ons er met de drukke schema’s die we er op nahouden, simpelweg geen tijd voor. En dan vinden we het raar dat zoveel jonge mensen met een burnout thuis komen te zitten. De balans is er duidelijk uit. Ik vertel tot zover niks nieuws. We hebben al een tijdje door dat de balans zoek is. Overspannenheid, vermoeidheid, migraine, burn out, depressiviteit. Het is geen mode verschijnsel maar een reactie op het ontbreken van de balans.

De plaats waar de mens het meest (actief) aanwezig is, is op het werk. En precies daar zou de mogelijkheid gecreëerd mogen worden, om te werken aan je persoonlijke, professionele en of spirituele ontwikkeling. Om je energie op peil te houden. Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen. Het enige wat het bedrijf hoeft te doen is het te faciliteren. Dit draagt bij aan het welzijn van de mens. En we weten allemaal dat welvaart volgt in het spoor van welzijn. Hierdoor ontwikkelt het bedrijf een gezonder klimaat, waarin men zich bewust is van zijn rol in het geheel, hoe men kan omgaan met stress, emoties, pijnlijke ervaringen in het leven, zelfmanagement, etc. Individuele coaching op heeft een absolute positieve invloed op het geheel. Zo stimuleert het o.a. het zelfsturend vermogen, zelfreflectie en bewustwording. De wijze waarop men communiceert en zichzelf en de ander ervaart. Dit is niet alleen van invloed op het bedrijf en de medewerker zelf, maar ook het is ook van invloed op zijn directe omgeving van de coachee. Bewustwording heeft de neiging zich als een olievlek uit te breiden. Een team kan elkaar ‘meenemen’ in de neerwaartse spiraal van negativiteit en kan elkaar dus ook ‘meenemen’ in een opwaartse spiraal van eigen verantwoordelijkheid, zelfrespect en balans. Alleen diepte investering leidt tot wezenlijke verandering en duurzame resultaten.

In Company Coaching bij ChoicezIn Company Coaching. Choicez komt 1 of twee dagen in de week ‘in company’. Werknemers kunnen inlopen en zich spiritueel en of professioneel en persoonlijk laten coachen. Choicez is daar voor de werknemer persoonlijke, spirituele, en professionele dilemma’s komen aan de orde. Kort om. Het leven. Het concept van In Company Coaching werkt preventief, gaat ziekteverzuim tegen en draagt bij aan positieve sfeer, betere resultaten, zelfsturende en zelfreflectieve mensen, bevordert de samenwerking,communicatie en de algemene gezondheid. Informeer naar de mogelijkheden: [email protected]

43 |

Page 46: Choicez Magazine Winter 2010

Life is change. Growth is optional. Choose wisely.