Winter guide

Click here to load reader

 • date post

  03-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  245
 • download

  1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Winter guide

 • Kom slapen en beleef samen de Efteling in winterse sferen!

  Wanneer de dagen korter worden, verandert de Efteling in een sprookjesachtige wereld van twinkelende lichtjes, ijspret en knisperende kampvuren. Overnacht in het Efteling Hotel of in het vakantiepark

  Efteling Bosrijk en droom je mooiste dromen. Kijk op efteling.com en ontdek het uitgebreide aanbod van overnachtingsmogelijkheden in de Efteling.

  efteling.com

  september 2014actief in de buitenluchtCulinairSchransen op de schansen?

  philippe paquayWinter in eigen land

  winter guide

  OutfitWarm n trendy

  BestemmingVive la France

  AutoRijden of glijden?

  seppe smitseen vers laagje sneeuw, een mooie piste en de zon: voor mij is dat het allerhoogste

  DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR SmaRT mEDIa EN VaLT NIET ONDER DE VERaNTWOORDELIJKHEID VaN DE REDaCTIE VaN HET NIEUWSBLaD

 • 2 editorial

  DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR SmaRT mEDIa EN VaLT NIET ONDER DE VERaNTWOORDELIJKHEID VaN DE REDaCTIE VaN HET NIEUWSBLaD

  04 De lat niet te hoog leggen

  05 Vive la France!

  06 Schransen op de schansen?

  08 Profielinterview: Seppe Smits

  04 08 14

  Philippe Paquay, administrateur-generaal Bloso.

  F

  OT

  Oa

  RC

  HIE

  F B

  LO

  SO

  wintersport. Hou je van snelheid, dan zijn shorttrack en langebaanschaatsen voor de hand liggende keuzes. Wil je snelheid combineren met een stevige ploegsport, dan is ijshockey je ding. En als schaatsen voor jou gelijkstaat aan sierlijkheid, dan gaat er weinig boven kunstschaatsen. Of wat dacht je van curling, de enige ijssport waarvoor je niet moet kunnen schaatsen?

  Wintersportfederaties, zoals Sneeuwsport Vlaanderen, zijn relatief klein in vergelijking met federaties van populairdere sporten als wielrennen en tennis. Ze hebben een ledenaantal van om en bij de 2000. Dat dit aantal in de toekomst zal groeien, staat in de sterren geschreven. Vlamingen zijn skifanaten, we trekken elk jaar met 500.000 op wintersportvakantie. Alle trends ten spijt blijft het traditionele skin de eerste keuze van de Vlaming. Toch geeft steeds meer jong volk de voorkeur aan snowboarden, een sport die meer mainstream is geworden en zijn coole imago wist te behouden.

  Voornamelijk Vlamingen zetten in groten getale de stap naar het

  Dat wintersport door de Vlaamse minister van Sport verkozen is tot Sport van het jaar 2014 is geen toeval. De prestaties van onze Vlaamse topsporters op de Olympische Winterspelen in Sotsji, liggen nog vers in het geheugen. Met atleten als Seppe Smits, Bart Swings, Jorik Hendrickx en het bobsleeteam met Hanne Marin en Elfje Willemsen groeide de aandacht voor wintersport explosief.

  dat enthousiasme, de titel Sport van het jaar 2014, en de mogelijkhe-den die daardoor ontstonden, deden veel Vlamingen kennismaken met het grote aanbod wintersportdisciplines. Het is voor velen een ontdekking dat het vlakke Vlaanderen niet alleen fietsers van grote prestaties doet dromen, maar ook ijs- en sneeuwlief-hebbers, met 15 ijsbanen, 5 skipistes en 54 wintersportclubs.

  iedereen liet zich al wel eens overhalen om schaatsen aan te binden, maar een kerstmarkt waar je romantische rondjes draait, staat veraf van een ijsbaan waar je schaatst als

  Winter in eigen landVraag mensen wat wintersport bij hen oproept, en de kans is groot dat hun antwoorden verwijzen naar uitgestrekte vlaktes, witbesneeuwde bergen en welverdiende vakanties. Nochtans hoeft wintersport zich niet per se ver van huis af te spelen. Je voorbereiden op de Alpen of het Hoge Noorden kan perfect in eigen land.

  Over Smart mediaSmartMedia helpt haar klanten om merken te versterken en de verkoop van producten te stimuleren door het produceren van content die is afgestemd op de behoeften van de doelgroep.

  Smart Media levert sinds 2007 content marketing-oplossingen van wereldklasse. Bel ons vandaag nog, zodat wij u meer kunnen vertellen over hoe we uw bedrijf kunnen helpen.

  COlOfOnproject manager: Yasna Ekama, [email protected] productieleider: Ellen Dhondt hoofdredactie: Jerry Huinder, redactie smartmediapublishing.com tekst: Hannes Dedeurwaerder, Daan Vanslembrouck Coverbeeld: Bavo Swijgers Vormgeving: Leon Mooijer drukkerij: Corelio

  smart media publishing belgium bVba Leysstraat 27, 2000 Antwerpen, Tel +32 3 289 19 40, [email protected] www.smartmediapublishing.com

  Veel leesplezierYasna Ekama

  Project Manager

  10 Warm n trendy op de latten

  12 Overwinteren zonder fysiek ongemak

  14 Rijden of glijden?

  competitiesnowboarden. Dat hebben we te danken aan de vele indoorski-pistes zoals in Peer, Antwerpen, Wilrijk, Brussel en Komen. En ook in de indoorfunparks kunnen jongeren terecht om te trainen, of het nu acht graden is of achttien, regent of stormt.

  de resultaten Van de zeven Belgische Olympirs en twee Paralympirs in Sotsji bewijzen dat de financile en logistieke steun van de sportfederaties en de overheid vruchten afwerpt. Het betekent dat onze meest getalenteerde jongeren ook in de wintersporten hardop mogen dromen van een internationale carrire op topniveau.

  de Vlaamse Elfstedentocht is nog veraf, en ook de Scandinavische wintersportgekte evenaren we niet. Maar Vlamingen beseffen langzaam maar zeker dat wintersport meer kan zijn dan die ene week in de bergen. Niets houdt ons tegen om de titel sport van het jaar letterlijk te nemen: wintersport beoefen je het hele jaar lang, met, als het even meezit, die ene week in de bergen als hoogtepunt.

  Vlamingen beseffen langzaam maar zeker dat wintersport meer kan zijn dan die ene week in de bergen

  The BAILEYS word and associated logos are trade marks R&A Bailey & Co.

  Ons vakmanschap drink je met verstand.

 • Pistes met kraakverse sneeuwOp de skibanen van Skidme Rucphen en Terneuzen kunnen beginners hun wintersportavontuur starten op de oefenhellingen en blauwe piste. Meer gevor-derde skirs en snowboarders kunnen zich vermaken op de rode en zwarte piste f in het funpark met di-verse rails, schansen en de Big Airbag. De skibanen in Rucphen en Terneuzen zijn voorzien van moderne skiliften en natuurlijk heel veel verse sneeuw!

  Unieke uitjes in de sneeuwNaast skin en snowboarden kunt u dicht bij huis meer wintersportplezier beleven. Tuben en sleen

  Kijkt u als wintersportliefhebber al uit naar verse sneeuw, strakke pistes en het heerlijke wintersportgevoel? Dat gevoel vindt u dicht bij huis bij Skidme Rucphen of Terneuzen, net over de Nederlandse grens. De skihallen in Rucphen en Terneuzen bieden perfect geprepareerde pistes, met kraakverse sneeuw, waar u 365 dagen per jaar kunt komen skin of snowboarden.

  op de pistes, hilarische spellen in de sneeuw voor groepen en spelen in de sneeuw voor de kids: nog meer redenen om naar Skidme te komen. Maak van een dagje Skidme een gezellig uitje. In Rucphen vindt u ook een uitdagend ijskartparcours en een glow-in-the-dark minigolfbaan.

  Kunt u niet wachten tot het wintersportseizoen weer van start gaat? Kom dan naar onze opening van het wintersportseizoen en ontdek het unieke en veelzij-dige aanbod van Skidme tijdens de opendeurdagen op 4 en 5 oktober in Rucphen of 11 en 12 oktober in Terneuzen. Tijdens deze dagen pro teert u van speciale aanbiedingen op abonnementen en hoge kortingen tot 50% op onder andere een 2 uurpas, een proe es en ijskarten. Kijk voor meer informatie op www.skidome.be/opendagen.

  Ervaar het echte wintersportgevoel

  dicht bij huisBij Skidme Rucphen of Terneuzen,

  net over de Nederlandse grens

  Skidme TerneuzenZeelandlaan 3, TerneuzenTel: +31(0)115 64 13 00

  Skidme RucphenBaanvelden 13, RucphenTel: +31(0)165 34 31 34

  Skidme SkischoolSkin of snowboarden wordt pas echt leuk als u met gemak de pistes af kunt glijden. Daarom biedt Skidme een skischool waar u dankzij de professio-nele en ervaren monitoren veilig en leuk kunt leren skin of snowboarden. Als ervaren wintersporter is de skischool ideaal om uw technieken te verbeteren met bijvoorbeeld een cursus sportief skin. Op zoek naar nog meer uitdaging? Grenzen verleggen kunt u tijdens de freestyle clinics in het funpark, voor zowel beginners als gevorderden.

  ADVERTORIAL

  De langste piste van Skidme Terneuzen is 220 meter, in Rucphen is dat 160 meter.

  made for love

 • 4 inspiratie familieVakanties

  Skin is voor veel mensen het absolute einde. En waarom zouden ze daarmee moeten ophouden als ze eenmaal kinderen hebben? Heel wat skigebieden zijn immers heel gezinsvriendelijk. Je moet ze alleen vinden.

  tekst HANNES DEDEuRWAERDER

  de lat niet te hoog leggen

  Ik ga op skivakantie en ik neem mee mijn kinderen. Help! Stress! Nooit van mijn leven! Leuk, maar dat is toch heel veel gedoe? De meningen over skin met kinderen zijn verdeeld, maar voor alles geldt: geen enkel probleem, zelfs niet als ze nog heel jong zijn. Het komt er gewoon op aan het juiste skigebied te kiezen, met voldoende voorzieningen voor alle gezinsleden. Ga bij voorkeur ook naar een gebied dat niet te hoog ligt, omdat kinderen de lagere luchtdruk moeilijk verdragen.

  een aangepast activiteitenaanbod is aangewezen om van de gezinsvakantie in de sneeuw een succes te maken. Kristof Vosters is hoofdredacteur van Wintersporters.be, dat onder meer skigebieden recenseert. Wie met familie en kindjes naar een skigebied trekt, heeft vaak niet de behoefte om elke dag fanatiek op de latten te staan, licht hij toe. Een mooie wandeling met de slee, zwemmen in een subtropisch paradijs of een vlucht met de para-pente, haast alles kan tegenwoordig. Heel wat skigebieden hebben de afgelopen jaren flink genvesteerd in tal van randactiviteiten.

  Vosters raadt aan te kiezen voor een kleiner skigebied, waar familiale gemoedelijkheid centraal staat. Hij geeft ook een aantal voorbeelden van die randactiviteiten: logeren in iglos op een bergtop in het Franse Orcires, glijden in een toeristenbobslee in La Plagne, skin achter een paardenslee in Les Arcs en zelfs zwemmen in het nagelnieuwe zwemparadijs Aquariaz in Avoriaz. Maar uiteraard bieden al die skiparken ook nog steeds de

  traditionele nevenactiviteiten aan. Zoals rodelen of een wandeling met speciale sneeuwschoenen. en het skin zelf? Hoe moet dat met kinderen? Voor de allerkleinsten is dat niet echt een optie. Daarom hebben verschillende skigebieden speciale kinderweides ingericht waar de kleintjes zich ver weg van de drukke pistes kunnen vermaken. Wie al wat

  bij kijken: taal. Peter Meyvis van Familievakanties.be: In gebieden waar de instructeurs nauwelijks Nederlands spreken, is het niet aangewezen om met kinderen die ski- of snowboardlessen willen volgen, op vakantie te gaan. Kinderweides met Nederlandstalige opvang zijn daarom aangewezen.

  kinderen zlf leren skin is overigens geen goed idee. Ouders zullen nooit in staat zijn hun kind dingen aan te leren zoals een professio-nele skimonitor dat doet. Wat meer is: in skiklassen wordt gestreefd naar een goed evenwicht tussen skitechnieken en spelletjes. Want het clich klopt: al spelend leren kinderen het snelst. En ook belangrijk: een skimonitor zal veel minder snel zijn geduld verliezen wanneer n en ander niet meteen lukt. In dat opzicht kan het nooit kwaad om, als het de eerste skivakantie is voor de kinderen, eerst even te oefenen op een indoorpiste. Wie weet doen ze het cht niet graag, en dat is uiteraard goed om weten voor je de reis boekt. Heeft Meyvis als reisleider dan tips voor bestemmingen? Oostenrijk biedt

  misschien minder skimogelijkheden dan Frankrijk, maar het is er minder duur, gezinsvriendelijker en er zijn meer Nederlandstalige skimonitoren, die ook strenger worden gecontroleerd. In Frankrijk zijn de verblijfsmogelijk-heden aan de piste de zogenaamde ski pies vaak wat ouderwets, met slecht onderhouden skiliften.

  maar natuurlijk is betaalbaarheid ook belangrijk. Wintersport op zich is al niet zo goedkoop, zeker als je de kinderen meeneemt. Skigebieden die bijvoorbeeld een gratis skipas aan- bieden voor kinderen of de huurprijzen van het skimateriaal aan de gezins-grootte aanpassen, hebben meteen al een streepje voor. Ten slotte nog dit: wie weinig zin heeft om te sleuren met skimateriaal en hetzelfde plezier verwacht als toen er nog geen kinderen waren, moet misschien toch overwegen om zonder kinderen te gaan. Of om opa en oma mee te nemen, voor een moderne driegeneratievakantie. Omdat de huidige generatie grootouders veel fitter is dan de vorige, kunnen ze gelijk mee op de latten/lappen.

  Heel wat skigebieden hebben de afgelopen jaren flink genvesteerd in tal van randactiviteiten Kristof Vosters

  groter is, kan op zon speelweide onder deskundige begeleiding van gespeciali-seerde monitoren leren skin. En daar komt nog een belangrijke voorwaarde

  kristof Vosters: elke dag fanatiek op de latten staan, hoeft niet.

  Misschien wel het beste voorbeeld van een ultraveilige autostoel is de Q-Retraktor Fix (Groep 1) van de Spaanse producent Casualplay, in de Benelux verdeeld door MYKKO NV. Deze revolutionaire autostoel is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 4 jaar (73 106 cm, en 8,9 17 kg). Bruno Daeseleire - CEO: De stoel werd door het Duitse ADAC te vergelijken met Touring

  of VAB met vier sterren bekroond. Het is de eerste autostoel met zelf opspannende gordels, die zich automatisch aan het lichaam aanpassen. Dit biedt het kind meer veiligheid.

  Bijkomende troef is Casualplay zelf: dit ver-nieuwende familiebedrijf zet zich al 45 jaar in voor het welzijn en comfort van het kind, zonder esthetiek uit het oog te verliezen. Non-

  Het klikt met MYKKO

  mykko.be

  Wat is leuker dan een autovakantie met het hele gezin? Maar als er jonge kinderen aan boord zijn, dan neem je maar beter alle nodige veiligheidsmaatregelen.

  stop onderzoek naar veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid vormt de kern van hun fi losofi e.Deze gemeenschappelijke bedrijfscultuur heeft MYKKO NV overtuigd om met Casualplay in zee te gaan en de distributie in de Benelux op zich te nemen.

  Ook de MIO-stoelverhoger, is een vermelding waard. Die vervangt bijvoorbeeld de hoge kinderstoelen in wegrestaurants, verduidelijkt Daeseleire, Omdat hij door zijn telescopische frame steeds de juiste zithoogte garandeert, is hij geschikt om op lke stoel genstalleerd te worden. Bovendien is het een hyginischer alternatief voor stoelen waarvan je niet weet welke etensresten of bacterin er op

  achtergebleven zijn. Tenslotte voldoet deze stoelverhoger aan de strenge Europese veiligheidsnormen.

  Misschien ook niet onbelangrijk: terwijl de autostoel Q-Retraktor Fix in Spanje wordt ontwikkeld en geproduceerd, is de MIO-stoelverhoger een product van MYKKO zelf een 100 % Belgisch design dus! Tenslotte heeft Daeseleire lid van de FEBAB(Belgische Federatie voor Babyartikelen) nog een goede raad voor de ouders. Koop nooittweedehands producten voor uw kinderen als het om veiligheid gaat. Op dat vlak mag je als ouder niet besparen.

  advertorial

 • 5NMBS

  Europe

  www.nmbs-europe.

  com

  Contact Center NMB

  S Europe

  070 79 79 79 ( 0,3

  0/min)

  NMBS stations met in

  ternationaal aanbod

  Door NMBS Europe e

  rkende

  reisagentschappen

  REIS SNEL EN COMFORTABEL NAAR DE MOOISTE SKIGEBIEDEN MET THALYS SNOW !

  59*

  *Tarief onderhev

  ig aan voorwaar

  den en beschik

  baarheid.

  Alle informatie o

  p www.nmbs-eu

  rope.com.

  CHAMBRY, ALBERTVILLE, MOUTIERS-SALINS, AIME-LA-PLAGNE,

  LANDRY EN BOURG-SAINT-MAURICE

  bestemmingen aCtueel

  Hoe zit het nu precies met de Belg en zijn wintersportvakantie? Gaan we liefst gezellig naar een Frans of Oostenrijks skiparadijs waar we na het skin polonaisegewijs schnaps tot ons nemen? Of kiezen we steeds meer voor een andere formule?

  tekst DAAN VANSLEMBROuCK

  Vive la france!

  Uit het tweejaarlijks vakantieonderzoek van het West-Vlaams Economisch Studiebureau blijkt dat 5,6 procent van alle Belgische vakanties (in totaal 13,8 miljoen vakanties), skivakanties zijn. Dit brengt ons op een totaal van 770.000 skivakanties. Op zich betekent dit dat n op de twintig vakanties een skivakantie is, wat eigenlijk niet slecht is gezien het korte skiseizoen. Aan het woord is Claude Perignon, voorzitter van de Belgische Vereniging van Touroperators (ABTO). Hij stelt dat de Franse Alpen nog steeds absolute koploper zijn wat wintervakanties betreft. Frankrijk is jaarlijks goed voor meer dan zeventig procent van de omzet bij de Belgen.

  als tWeede op de lijst komt Oostenrijk met gemiddeld twintig procent. De top vijf wordt vervolle-digd door Zwitserland, Itali en Andorra. Zwitserland is nog steeds de nummer drie, maar het land kreeg de voorbije jaren wel flinke klappen. De dure Zwitserse Frank heeft daar ongetwijfeld voor gezorgd. Zwitserland lijkt in alle geval vermeden te worden door wie low-budget wil gaan skin. De voorbije jaren werd het land alsmaar duurder, maar voor het eerst lijkt die prijsstijging te stagneren. Baptiste Van Outreve, woordvoerder van Thomas

  Cook, relativeert enigszins: De prijzen in Zwitserland stijgen ondertussen niet meer, maar het blijft een dure bestemming wanneer je die met Frankrijk of Oostenrijk vergelijkt en al zeker met Oost-Europa.

  oost-europa Was de laatste jaren enigszins in opmars als goedkoper alternatief. Thomas Cook merkt echter op dat de volumes in die regio momenteel op peil blijven en niet meer verder stijgen zoals enkele jaren terug nog werd voorspeld. Baptiste Van Outreve weet dat vooral landen als Tsjechi en Sloveni jaarlijks een vast aantal Belgen kunnen bekoren. Vooral wie een beginnend skir is

  of voor de eerste maal op de latten staat, zal een waar plezier beleven in die Oost-Europese landen. Naast de lagere prijs bevestigt Van Outreve ook dat de skir of snowboarder meteen zal merken dat het daar sowieso minder druk is dan in de klassieke skistations. Bovendien is de kwaliteit van de sneeuw en de pistes vrij goed en heeft vooral Tsjechi ook kwaliteit te bieden in accommodatie.

  en kWaliteit en comfort is wat een reizende Belg altijd voor ogen heeft. Hij wil niet in een hok belanden en wil daar ook een goede prijs voor betalen. Die betere Oost-Europese

  landen vormen een perfect alternatief, zeker voor wie op zijn centen wil letten. We mogen niet vergeten dat de Belg alles graag onder controle heeft. Hij wil een perfecte winter- sportvakantie, maar daarnaast moet alles in orde zijn. Van kamer tot aprs-ski.

  een factor die een grote rol speelt voor de keuze van de bestemming van de skivakantie, is het moment waarop de krokusvakantie valt. In 2013 viel die vakantie voor alle Belgische regios buiten de vakantieperiodes van de Fransen. Perignon: Dit leverde het enorme voordeel dat de Belgen op wintersportvakantie konden vertrekken tegen laagseizoensprij-zen. Voor de komende winter lijkt het er op dat het druk zal worden

  En op de twintig vakanties is een skivakantie. Niet slecht gezien het korte skiseizoenClaude Perignon

  frank VanleenhoVe

  Ex-Belgisch kampioen snowboard

  Wat Was je laatste skibestemming?

  afgelopen winter ging ik naar Val dIsre. De alpen bekoren mij altijd als het gaat om skivakanties in Europa. Ik ken er een gids die in de bergen woont en die me belt als de condities optimaal zijn. Lang moet ik dan niet twijfelen.

  aan Welke reis hou je de beste

  herinnering oVer?

  In januari 2012 trok ik naar Indi om tien dagen in de Himalaya op een hoogte van 4500 meter te helisnow-boarden. Geniaal natuurlijk, maar uiteraard ook een tikkeltje geschift. We waren toe aan iets anders, iets straffers. Eens aangekomen had ik de keuze om met een lift naar boven te gaan of je kon een helikopter boeken en dan werd je gedropt in onherbergzaam gebied op 4500 meter hoogte. Daarna daalde je in maagdelijk witte sneeuw af tot op een hoogte van 2000 meter. Onwaarschijnlijk!

  nog maffe snoWboardplannen?

  absoluut! In maart 2015 gaat het richting Kamchatka in Siberi. Daar gaan we opnieuw met een helikopter de bergen in. Onder begelei-ding van een gids kan je van de top van de berg snowboar-den tot aan de zee. Dat is uitzonderlijk, maar daar is het zo koud dat je zelfs kan snow- boarden tot op zeeniveau.

  3 Vragen aan...

  voor de Belgen op de pistes. Baptiste Van Outreve: De klant zal wel duidelijk merken dat we niet alleen op de pistes staan tijdens de kerst- en de krokusvakantie. Onze schoolva-kanties vallen namelijk samen met die van verschillende landen en meerdere Franse regios, waardoor er een tekort aan hotelkamers en chalets is. Van Outreve bevestigt dat heel wat hotels en chalets uit het aanbod voor de krokusvakantie al zijn uitverkocht. Gezinnen of groepen doen er best aan zo snel mogelijk hun skivakantie te boeken en hun latten alvast van de zolder te halen.

 • 6Groots genietenWintersport voor 2 tot 50 personen

  V>iLiUvJV>iLiU{nq{{{

  Vraagons advies vLionline

  Een skivakantie is iets om keihard naar uit te kijken. Sneeuw, prachtige decors, lekker eten en drinken... Maar bereiden we ons toch niet beter wat voor op de inspanning en de ongewone omstandigheden?

  tekst HANNES DEDEuRWAERDER

  schransen op de schansen?

  Hoe verleidelijk het vooruitzicht van een skivakantie ook is, je moet er wel degelijk rekening mee houden dat je op vreemd terrein komt. Een gebied dat veel hoger ligt dan je gewend bent, lage temperaturen, verraderlijke felle zon en een droge berglucht. Om nog te zwijgen van het skin zelf, dat spieren belast die je anders zelden gebruikt. Kun je je daarop voorbereiden? Zeker en vast. Op je voeding letten kan al een wereld van verschil maken.

  krista morren is voedingsdeskun-dige en (sport)ditiste. Ze beheert in die hoedanigheid ook de website www.sportvoedingsadvies.be Evenwichtig eten zorgt voor een betere skiprestatie, punt. Je hebt daarvoor eiwitten nodig, maar in de eerste plaats koolhydraten, zowel voor, tijdens als na de inspanning. Koolhydraten zijn onze brandstof en bovendien ook levensnoodzakelijk voor spieropbouw. Je vindt ze vooral in pasta. Dat weet iemand als Seppe Smits, de jonge snowboarder die tot de absolute wereldtop behoort en elders in deze bijlage aan bod komt, maar al te goed. Na een lange dag op de berg verkies ik een pasta. Niets beters om je spieren aan te sterken voor de volgende dag.

  maar Wellicht heeft niet iedereen zin om tijdens zijn skivakantie alleen maar pasta te eten. Geen nood, er is

  best wat afwisseling mogelijk. Zo kun je bij het ontbijt havermout of muesli eten met magere melk en een stukje fruit. Als lunch kun je dan weer kiezen voor een broodmaaltijd met mager beleg en een potje magere platte kaas. En s avonds zijn aardappelen met groenten en een mager stukje vlees een optie, of een pasta met groenten en kip of vis. Vul dit bij voorkeur aan met verse fruitsla, aldus nog Morren, want fruit bevat veel antioxidanten. En met noten en zaden, want die bevatten natuurlijke, gezonde vetten.

  Wat je best Vermijdt, is vetrijk voedsel. Het maakt je loom en vermindert je concentratievermogen. Bovendien kan het op je maag liggen. Toch bestaan hierover heel wat misverstanden. Veel mensen denken namelijk dat vet eten goed is tegen de koude, omdat je dan veel suikers verbrandt en het warm krijgt. Het tegendeel is waar. Je krijgt misschien wel even een warm gevoel, maar dat komt doordat je bloed naar de oppervlakte van de huid wordt gevoerd. Met andere woorden: vet eten leidt tot een groter warmteverlies, zodat je lichaam eigenlijk afkoelt in plaats van opwarmt. Maar wat kun je dan wel

  doen om je tegen de kou te bescher-men? Een kop verse, warme groente-soep met een sneetje brood kan tijdens of na het skin wonderen doen, tipt Morren. Ook warme chocomelk is een aanrader, want deze drank helpt om je spieren te herstellen en de koolhydra-tenvoorraad snel aan te vullen.

  nog een leVensbelangrijke tip: voldoende water drinken, ook doorheen de dag. Omwille van de

  helemaal niet zweet, zegt snowboar-der Seppe Smits. Om dat even met cijfers te staven: een dehydratatie van amper 2 procent leidt al tot een afname van je prestaties. Krista Morren licht verder toe: Een niet-sporter heeft minstens tweenhalf liter vocht per dag nodig, waarvan zeker 1 liter water. Per uur sporten, drink je daarom best een halve liter water, uiteraard niet in n keer. De vereiste vochtopname verschilt wel van persoon tot persoon, en is bovendien afhankelijk van de weeromstandigheden.

  en Wat met de felle zon in skigebieden? Kunnen mensen zich daar eigenlijk tegen wapenen? Zeker, maar dat vereist wel een zekere discipline. Het komt er namelijk op neer om (vooral vooraf) regelmatig tomaten te eten. Die bevatten namelijk lycopeen, een stof die de huid beschermt tegen zonnebrand. Hetzelfde geldt voor caroteen (onder meer in wortelen). Af en toe een gezonde rauwkostsalade met bij voorkeur zongedroogde tomaten voor en tijdens de skireis kan al een wereld van verschil maken.

  maar de Vraag is natuurlijk: zijn mensen op skivakantie bereid een inspanning te leveren om gezond te eten? Of maken we ons hier gewoon illusies? Het is perfect mogelijk, aldus Morren, maar het zal inderdaad niet altijd gemakkelijk zijn. Zeker niet wanneer je in een vriendengroep vertoeft die het graag gezellig maakt. En gezelligheid wordt nu eenmaal vaak geassocieerd met eten en drinken. Let wel, een extraatje in de vorm van een lekkere cokctail (zie kader) of een dessert moet zeker kunnen. Maar probeer voor evenwicht te zorgen. Gezond eten tijdens de skitrip zal dus enige wilskracht vragen, maar je zult wl merken dat het loont. Je prestaties zullen gegarandeerd beter zijn.

  Na een lange dag op de berg verkies ik een pasta. Niets beters om je spieren aan te sterken voor de volgende dagSeppe Smits

  Dat vet eten en alcohol zouden helpen tegen de kou, is een fabelKrista Morren

  winterse omgeving ben je wellicht niet snel geneigd dat te doen, maar op die hoogte verlies je automatisch meer vocht, terwijl je net denkt dat je

  3 Vragen aan...

  floriane destre

  DIaGEO Benelux Innovation Commercialisation manager.

  kunnen cocktails in elk seizoen gedronken Worden?

  Voor cocktails bestaan er niet echt strikte regels. Je kan er een heel jaar lang van genieten. Wel is het zo dat je in de zomer bijvoorbeeld meer zal genieten van een Gin Tonic, terwijl je in de winter wellicht meer zin zal hebben in chocolade- of kruidige smaken.

  Wat is Voor jullie dan de definitie Van een echte

  Wintercocktail?

  Er is niet zoiets als d definitie van een wintercock-tail. anders gezegd: de consument wil zich niet beperkt voelen in zijn keuze, maar wil gewoon plezier maken, ongeacht wat er in zijn glas zit. Het is wel zo dat wintercocktails in een sneeuwachtige periode meer winters smaken. Die worden oproepen door kruiden als kaneel, of ingredinten als likeurcrme en chocolade.

  zijn er nieuWe trends Waar te nemen?

  De Belgische consument geeft meer uit aan zijn ingredinten omdat hij de kwaliteit van de culinaire ervaring wil proeven. avontuurlijk als de Belg is, houdt hij er ook van om nieuwe smaken te ontdekken. Zo zien we dat consumenten op basis van Single malt en rode vruchten onconventionele ingredinten, maar wel heel lekker en verrassend.

  shakende Vader en dochter

  Wat is beter dan een lekkere, winterse cocktail na een dag sneeuwpret? Hannah Van On- gevalle is er specialist in: zij werd begin dit jaar uitgeroe-pen tot beste bartender van Belgi. En dat op amper 26-jarige leeftijd. als gevolg daarvan mocht ze begin augustus als eerste Belgische vrouw in zes jaar meedingen naar de titel van beste bartender ter wereld tijdens World Class. momenteel runt Hannah met haar vader Jan Van Ongevalle, de hippe, zij het verborgen, cocktailbar The Pharmacy uit in Knokke-Heist.

  Verdieping Culinair

 • 7sneeuWtrends oVerziCht

  Voor elk wat wils op de latten

  ijshockey en schaatsen

  Deze sporten zijn superpopulair in amerika, maar in de Benelux staan ze nog in de kinderschoenen. IJshockey is een adrenalinesport die hier mondjesmaat de weg vindt naar het publiek. Logisch, want wij hebben geen schaats-cultuur. De Nederlanders hebben dat wel en gaan meteen schaatsen eenmaal het toegelaten is. Omdat ze meer en liever schaatsen, spelen ze ook vaker ijshockey. We mo-gen niet vergeten dat ijshockeyspelers ook topschaats-ers zijn. Toch moeten we het schaatsen en het ijshockey beschouwen als een hobby zoals paardrijden. Je doet het omdat je het graag doet.

  op de sneeuWscooter

  aan kicks geen gebrek in de barre vrieskou want ook lief-hebbers van gemotoriseerde sporten komen aan hun trek-ken. Sneeuw kan zelfs het speelterrein bij uitstek zijn voor motorrijders. met de sneeuwscooter door de ardeense bossen racen, is een spectaculaire belevenis voor jong en oud. De parcours zijn speciaal gemaakt voor sneeuwscoo-ters. De rijders moeten een combinatie van vaardigheid en kracht gebruiken om over de sneeuw te razen. Uiteraard hoort slippen er volledig bij. Sneeuwscooters zijn perfect vertier voor liefhebbers van quads, jetskis of motors, maar dan in tijden van vrieskou.

  Wandelen met sneeuWschoenen

  Wandelen is misschien wel de goedkoopste wintersport, omdat sneeuwschoenen minder duur zijn dan skis of een snowboard. Verschillende organisaties bieden tochten aan onder begeleiding. De wandelingen variren van vier tot tien kilometer en slingeren zich een weg door onder-gesneeuwde bossen en langs bevroren rivieren. Het is de ideale wintersport voor wandelaars en natuurliefhebbers die niet zo graag skin of liever de drukte van winter-sportcentra vermijden. Bovendien zijn de tochten idyl-lisch en niet te lang waardoor ze geschikt zijn voor het hele gezin.

  Wie graag verse sneeuw onder de botten of de latten hoort kraken, twijfelt nauwelijks als de weerman een pak sneeuw voorspelt in de Oostkantons. De auto inladen, een beetje file rijden en enkele dagen de heuvels in de Ardennen verkennen, is de boodschap. Joris Van Gestel, voorzitter van de Belgische Vereniging van Sneeuwsport Instructeurs, legt uit wat de mogelijkheden zijn.

  tekst DAAN VANSLEMBROuCK

  snoWboarden

  Snowboarden blijft zijn plaats bevestigen binnen het aanbod aan wintersporten. Vroeger waren het vooral jon-geren die zich hip, cool en alternatief waanden, die aan snowboarden deden, maar dit is toch wat veranderd. Jongeren willen op de latten niet meer noodzakelijk af-stand nemen van hun ouders, die skin. De klassieke lat-ten hebben opnieuw een inhaalbeweging gemaakt op het snowboarden. Toch blijft die laatste nog steeds aanlok-kelijker voor de jongeren die ook tuk zijn op skaten en iets meer adrenaline zoeken.

  freeride ski

  De tijd dat we braafjes van een lichte heuvel naar bene-den skieden, ligt achter ons. Het moet steeds sneller en spectaculairder, ook op de latten. Freeride ski haalt zijn roots bij het snowboarden. maar de hindernissen, rails en jumps integreerden zich snel binnen de skiwereld. Niet alleen wat outdoor betreft, want ook op de betere indoor-pistes zoals die in Peer of Komen kan je freeride skin. In Belgi is dit nog in opmars maar op buitenlandse pistes komen beoefenaars wel aan hun trekken.

  sledetocht door de bossen

  Het aanbod is misschien niet zo ruim maar wie eens iets anders wil, kan ook met een sledehond door de ardennen trekken. De tochten worden meestal aangeboden tot begin februari en zijn een unieke winterbeleving. Je hoeft er dus niet voor naar alaska of Lapland te reizen, al kan je de beleving daar niet vergelijken met hier. In Belgi gebeuren deze avontuurlijke trektochten onder begeleiding van een musher. Die vertelt onderweg de geschiedenis en de oor-sprong van de Noorse honden die de slede voorttrekken.

  langlaufen

  Bij langlaufen is de kwaliteit van de sneeuw erg belang-rijk. alleen bij veel sneeuw is het voor sporters aantrek-kelijk om te langlaufen. Dan merk je plots dat de sport nog vaak beoefend wordt. Langlaufen is door zijn laag-drempeligheid erg populair in de Oostkantons. Vrijwel ie-dereen kan het. Daarom beoefenen families met kinderen deze sport graag. Bovendien is het een activiteit die erg in trek is bij scholen, want het is een groepssport waarbij niemand de ander de loef kan afsteken.

  - since 1831 -

  R

  HOLIDAY GIFTSPECIAL 2014

  for men and women 59,99available on www.laimbock.net

  C

  M

  Y

  CM

  MY

  CY

  CMY

  K

  Advertentie Laimbck _ Het Nieuwsblad - Winter Guide 2014.pdf 1 13-8-2014 13:49:37

  SnowWorld LandgraafWitte Wereld 1NL-6372 VG LandgraafT:+31(0)45 - 54 70 700

  TIP: Beleef het ultieme wintersportgevoel en boek een overnachting in Hotel SnowWorld in Zuid-Limburg!

  SnowWorld ZoetermeerBuytenparklaan 302717 AX ZoetermeerT:+31(0)79 - 3 202 202

  WWW.SNOWWORLD.COM

  Wintersport begint in SnowWorld!

  Jennifer Ewbank

  ISNOWWORLD

  4 UUR SKIPASv.a. 18,95

 • 8 interVieW8

  Seppe Smits is naar eigen zeggen verslaafd aan sneeuw. De kick van de verse laag, de majestueuze aanblik van witte, zonovergoten bergpieken. Sinds hij als 3-jarige voor het eerst op de latten stond, kan hij niet meer zonder de kick van de besneeuwde helling. Van skin ging het al snel naar snowboarden, waar hij zich op 15-jarige leeftijd dankzij een topsportstatuut verder in kon bekwamen. Als iemand kan zeggen dat hij van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, dan ben ik dat wel. Hoewel ik het nog steeds niet zie als werk, maar als pure fun.

  op je facebook-pagina schrijf

  je: sunny Weather, little layer

  of fresh snoW and a good park are

  some of the best days! is dat Voor

  jou echt het allerhoogste?

  Dat kun je wel zeggen. Een berg betreden waar de voorbije nacht een vers laagje sneeuw is gevallen en waar intussen het zonnetje op schijnt: Heerlijk. Tel daar ook nog eens een fantastisch uitzicht bij en je weet: veel beter wordt het niet. Zeker niet voor een Belg als ik, die sowieso thuis weinig sneeuw ziet, laat staan bergen (lacht).

  kun je dan nog genieten Van

  sneeuWsport in eigen land?

  Vooral vroeger, toen ik vaak ging snowboarden op de indoor-pistes die we hier hebben soms zelfs tot vier keer per week omdat ze ideaal zijn om een basis te leggen. Maar zodra je die basis hebt, moet je verder. Want de faciliteiten hier laten mij niet meer toe om nieuwe moves en tricks te leren. De jumps zijn hier veel te klein en dat is waar het voor mij uiteinde-lijk om draait. Bovendien, als je eenmaal van dat buitengevoel

  geproefd en van dat uitzicht genoten hebt, wil je niets anders meer.

  heb je dan pistes Waar je bij Wijze

  Van spreken Verliefd op bent?

  Het hangt uiteraard af van je verwachtingen. Wil je je vooral ontspannen? Ga je voor de aprs-ski? Ben je een beginner? Moet het kindvriendelijk zijn? Enzovoort. Ik wil bijvoorbeeld in de eerste plaats een piste waar ik voluit kan freestylen. Als ik denk aan het leren van nieuwe tricks, dan kies ik voor Livigno in Itali en Breckenridge in Colorado. Die laatste locatie is overigens de bevestiging van het clich dat alles in de Verenigde Staten bigger is. De pistes zijn er groter, de accommodatie beter en de omstandigheden perfect. Altijd goede, droge sneeuw, dankzij de

  van waaruit je de Mont Blanc heel goed kon zien. Echt mooi. Maar de allerbeste uitzichten vind je wat mij betreft in Nieuw-Zeeland, ook los van het snowboarden. In alle opzichten een prachtig land.

  Wat primeert er eigenlijk als je

  aan het snoWboarden bent? de

  kick? het uitzicht? de sportieVe

  prestaties?

  Als ik op mn board sta en er is net verse sneeuw gevallen waar je toch wat geluk moet voor hebben dan is het toch in de eerste plaats dat gevoel van absolute vrijheid. Je zweeft door het fluffy poeder, los van de wereld, alleen met jezelf. Op de tweede plaats komt dan de kick, bijvoorbeeld wanneer je met succes iets nieuws probeert of net een podiumplaats hebt behaald. Ten derde is er ook de energie die je krijgt. Zo herinner ik me de X Games van vorig jaar. Ik was niet echt top en had weinig energie tijdens de voorbereidingen. Maar de wedstrijd zelf gaf me zon adrenaline-kick dat ik de beste tricks van mijn leven heb kunnen landen.

  is dollen in de sneeuW dan

  eigenlijk ook nog aan de orde?

  Ja natuurlijk. Met een hoop vrienden lol maken op een slee, bijvoorbeeld tijdens het rodelen, wat is er leuker (lacht)? Om het snelst beneden, elkaar uit de bocht duwen, dat soort dingen. Zolang er maar een beetje adrenaline en competitie aan te pas komt, is het ok voor mij. In dat opzicht ben ik heel blij dat snowboarden een heel sociale sport is, echt met een samenhorig-heidsgevoel. Dingen samen doen, lol trappen, maar ook elkaar pushen en tips geven. Het maakt ook die ritjes in de lift naar boven zoveel leuker als je

  Als ik op mn board sta, heb ik een gevoel van absolute vrijheid

  hoogte van 3.000 meter. Wanneer ik mij creatief wil uitleven zonder per se technische moves te doen, dan denk ik aan het Oostenrijkse FlachauWinkl: een superleuk park, met rails en jumps die over de hele piste zijn verspreid. Ook voor toeristen en beginnende snowboarders is dit de ideale piste.

  en heb je faVorieten qua uitzicht?

  Frankrijk heeft de meest agressieve gebergtes, die heel mooi zijn. Majestueus, met indrukwekkende scherpe pieken. Vorig jaar ben ik in het Flaine-park geweest in de Alpen,

  topsporter n levensgenieterAmper 23 jaar is Seppe Smits en toch behoort hij al jarenlang tot de absolute wereldtop in snowboarden. Onze Belgische trots greep in het Russische Sotsji net naast een finaleplaats, maar jumpt dapper verder, overal ter wereld bovendien.

  tekst HANNES DEDEuRWAERDER beeld BAVO SWIJGERS

  seppe smits: een office job, ik mag er gewoon niet aan denken.

  ww

  w.in

  nsbr

  uck.

  info

  De Hoofdstad van de Alpenen haar vakantiedorpen

  Olympia SkiWorld Innsbruck9 SKIGEBIEDEN, 300 KILOMETER PISTEN, 90 KABELBANEN EN LIFTEN

  Beleef de bergen! Innsbruck is een studentenstad en deze jonge, vrijmoedige en actieve stad biedt talrijke mogelijkheden voor aprs-ski alsmede fantastische funparken in de Axamer Lizum, Khtai en op de Nordkette. Bereikbaar in enkele minuten met de gratis bus of binnen 20 minuten met de trein.

  Innsbruck Tourismus: Burggraben 3, 6020 Innsbruck, Oostenrijk, Tel. +43 512 / 59 850, Fax +43 512 / 59 850 - 107, offi [email protected]

  VANAF 369,- P.P.

  Minstens 4 overn

  achtingen

  O.b.v. halfpension

  of ontbijtbuffet

  OlympiaWorld s

  kipas voor 9 skigeb

  ieden

  Gratis skibusserv

  ice volgens dienst

  regeling

  www.innsbruck-p

  ackages.com

  .INN

  SBRU

  CK T

  OURI

  SMUS

  GRA

  FIK

  h. a

  Final_20140731_Inserat_Wintersportpauschale_25,5_13_RZ_ML_NL.indd 1 30.07.14 16:17

 • 9FALL / WINTER COLLECTION 2014

  CONCEPT STORE BRUGES & LEUVEN / REPUBLIK / KELVIK SPORT /AQUA SPORT / SURF & SPORT / SEA & SKI / ORYE SPORT

  IJSLAND

  LAPLANDGrote keuze

  HUSKYTOCHTEN

  Bijzondere KERSTREIZEN

  Individuele reizen,gezinsreizen, groepsreizen

  Advies op maat

  Individuele reis met 4x4 - 6 dagenBezoek de vulkanische fenomenen en de spectaculaire kustlijnAanschouw het noorderlicht op basis van boerderijovernachtingen (B&B)Combinatie van het beste van IJSland, tijdens de winter

  in het spoor van het Noorderlicht

  laplandreizen.be

  ijslandreizen.be

  ZuiDERHuiS GENT - Kortedagsteeg 13-15tel 09 233 50 00 - [email protected]

  ZuiDERHuiS ANTWERPEN - Melkmarkt 23tel 03 285 99 99 - [email protected]

  wat kunt bullshitten met je maten. Moest ik er telkens alleen in zitten, ik zou me nogal vervelen (lacht).

  Wanneer is de liefde Voor

  sneeuWsport eigenlijk ontstaan?

  Vanaf het moment dat ik als driejarige voor het eerst op de latten stond. Op mijn negende schakelde ik over op snowboarden en meteen was ik al bezig met jumps uit te voeren. Gewoon op de piste blijven, was voor mij toen al niet genoeg (lacht). Onze ouders hebben dat gelukkig ook gestimuleerd. Ze hebben mijn broer en mij talloze keren naar Gerlos in Oostenrijk gereden om er te trainen en wedstrijdjes te doen. Vrijdagavond vertrekken, zaterdagochtend meteen de piste op en tegen zondagavond terug huiswaarts, om dan maandag met een suffe kop in de les te zitten. Voor ons was dat natuurlijk niet zo lastig. We waren nog klein genoeg om dwars in de auto te passen en de hele heen- en terugrit te slapen op de bagage. Voor mijn ouders die 24 uur moesten rijden was het iets minder (lacht). Gerlos, waar het dus allemaal begon voor mij, is trouwens nog altijd n van de beste plaatsen ter wereld om poeier te rijden. Ik ken er trouwens nog steeds heel wat locals, die verschillende routes kennen waar toeristen niet komen.

  Wat is poeier?

  Vers gevallen, niet-betreden of ge- prepareerde sneeuw. Daarop boarden kun je wat vergelijken met surfen. Je glijdt door de sneeuw heen als door gol- ven en het stuift bovendien fantastisch op heel mooi voor op fotos (lacht). Zacht ook. Als de poeier een halve meter dik is, kun je overal afspringen en landen zonder schokken. Iedere

  snowboarder gaat eigenlijk op zoek naar die kick van poeier. Soms zelfs letterlijk. Er zijn boarders die nauw- gezet alle weersites in de gaten houden, en wanneer ze ergens een sneeuwfront zien aankomen, een last-minute naar die locatie boeken om er de sensatie van verse sneeuw mee te pikken.

  ik hoorde je in een reportage

  zeggen dat je (professioneel)

  snoWboarden met niets ter

  Wereld zou Willen ruilen. maar

  onVermijdelijk zal je toch ooit

  iets anders moeten doen. denk

  je daar nu al aan?

  Ik ben nu 23, met wat geluk kan ik dit op dit niveau blijven doen tot mijn 30ste. Zeker omdat de sport de laatste jaren veel professioneler geworden is. Er is bijvoorbeeld meer aandacht voor krachttraining, om spieren op te bouwen en zo de impacts beter aan te kunnen. Wat vaststaat, is dat ik verder wil met snowboarden na mijn 30ste, bijvoorbeeld als trainer of instructeur. Een office job, met alle respect, ik mag er gewoon niet aan denken (lacht).

  joeri schouten

  manager Ski- & Snowboardschool, SnowWorld Landgraaf

  Voorbereiden op de skiVakantie: aan te raden?

  absoluut. Een goede vakantie staat of valt met een goede voorbereiding. Wintersport is vaak heel intensief. Wanneer je les neemt, bereid je je conditioneel en skitechnisch voor en zal je er meer plezier aan beleven.

  Wat met kinderen?Voor kinderen is een goede voorbereiding nog belangrij-ker, zeker wanneer het de eerste keer is. Kinderen gaan vaak tijdens de skivakantie ook op les. Wanneer ze dat op voorhand al gedaan hebben, zal er positieve herkenning zijn. De ervaring leert dat die kinderen meer plezier hebben, en dus uiteindelijk de ouders ook.

  is een speciale fysieke Voorbereiding

  aan de orde?

  Veel mensen sporten niet, maar gaan wel op wintersport. Wanneer men daar niet op voorbereid is, wordt de kans op blessures groter. Bekijk het zo: als men in het weekend een voetbalwedstrijd heeft, wordt daar toch ook voor getraind? Zo zou het met skin of snowboarden ook moeten zijn.

  3 Vragen aan...

  als seppe smits geen professioneel snowboarder was geworden, dan was hij

  Wellicht piloot geweest. Net als alle jongens keek ik enorm op naar mijn vader en die was professioneel piloot. Dat leek me een coole job, maar eerlijk gezegd is het altijd bij een heel vage droom gebleven. De vraag voor mij is eigenlijk: wat ga ik na mijn 30ste doen? Helaas, dat weet ik nog niet (lacht).

  smart facts

  Ik ben heel blij dat snowboarden een heel sociale sport is, echt met een samenhorig- heidsgevoel. Dingen samen doen, lol trappen, maar ook elkaar pushen en tips geven

  seppe smits: een office job, ik mag er gewoon niet aan denken.

 • 10

  R: Ben Ferguson / P: Blotto

  Op de skilatten of het snowboard kan eigenlijk alles. Qua kleuren is er eigenlijk geen lijn in te trekken, al doen de neon- en auberginekleuren en de donkere tinten het weer opvallend goed. Je merkt wel dat wintersporters bezig zijn met wat ze aantrekken. Opvallend is ook dat de combinatie kledij-materiaal erg aanwezig is. Snowboarders willen een outfit die past bij hun snowboard. Ze zoeken creatieve oplossingen en proberen inventief te zijn om op een positieve wijze op te vallen tijdens een afdaling.

  Zowel de looks als de functionaliteit zijn belangrijk. De grootste merken spelen handig in op die behoefte en gaan op zoek naar trendy kleuren en modebewuste kledij die de beste bescherming biedt. Eigenlijk kun je dit verhaal doortrekken naar het gewone leven wat betreft mode en design. De kleding verraadt voor een stuk de identiteit van de skir of de snowboarder. Net zoals bij skaters zijn vooral jonge wintersporters bezig met hun imago. Een aankoop zal dan ook gebeuren in functie van de look en wat ze precies nodig hebben voor hun reis. Dat geldt niet alleen voor de wintersportkledij, maar ook voor het materiaal dat ze nodig hebben.

  In de speciaalzaak wordt het accent nog meer dan vroeger gelegd op het lagensysteem. Je hebt de thermische kledij in Merino-wol voor extra warmte of synthetische vezels die snel drogen. Belangrijk is ook de isolatielaag. Dit kan fleece zijn of in koudere omstandigheden een onderjas met dons- of synthetische vulling. Tenslotte is een wind- en waterdichte buitenlaag essentieel. Al deze lagen zijn erop gericht om licht soepel bewegend en toch heel sterk te zijn. Uiteraard wordt er gestreefd naar een zo goed mogelijk ademend vermogen. Voor snowboarders zijn de versterkingen op knien en zitvlak bijna noodzakelijk om je uitrusting een langer leven te garanderen.

  Uiteraard wil iedereen er wel goed uitzien op de latten, maar laat het functionele toch maar primeren. Kou krijgen, nat worden, niet soepel kunnen bewegen Die zaken kunnen je skivakantie aardig bederven. Een goede uitrusting gaat heel lang mee. Duurzaamheid is goed voor het milieu en op termijn ook voor je portemonnee. Bovendien is er ook een tendens dat wintersporters tijdens hun vakantie ook andere activiteiten uitproberen: sneeuwraketten, sleen, tourski In het kader van deze tendens is het duidelijk dat een lagensysteem uiteraard het meest flexibel is om comfortabel die verschillende activiteiten te beleven.

  De belangrijkste trend binnen het skimateriaal voor de komende winter is dat alles lichter wordt gemaakt. De verschuiving naar light & fast komt overgewaaid uit de Alpen. Voor wie op de latten staat, wordt comfort steeds belangrijker. De kledij moet goed zitten en momenteel wordt dit vaak gecombineerd met sterke, felle kleuren. Bij de betere producten wordt aandacht besteed aan elke laag van de kledij waardoor zowel de buiten- als de binnen-bekleding extra bescherming en comfort biedt. Momenteel is het kledijgamma voor de wintersport erg uitgebreid. Zowel beoefenaars van freeride ski, alpineski of bergbeklimmen kunnen kiezen uit een trendy en comfortabele winteroutfit.

  De functionaliteit van skikledij is n punt, maar de look wordt door de consument zeker niet verwaar-loosd, integendeel. Kijk maar naar de evolutie die de ganse wintersportbusiness mee maakt. Wie op de latten staat, wil zich laten zien en dat gebeurt niet alleen door de skikwaliteiten. Wintersporters zijn best wel ijdel, zeker de nieuwe generatie. Voor elk niveau van skir is er een groot aanbod, van iemand die bijvoorbeeld een ski-jas wenst die men als stadsjas kan dragen, tot degene die een superlichtgewicht, kleurrijke 3-laags supersterke Vectran-jas wenst te dragen voor een heliskitrip van enkele dagen in Kamchatka (Siberi, red.). Beginners zullen andere materialen aanschaffen dan de ervaren sporters. Maar bij elke tijdsgeest past een zeker imago. De skipakken uit de jaren tachtig bijvoorbeeld, zullen niet meer passen in het moderne skiplaatje anno 2014.

  De wind- en waterdichtheid zijn van essentieel belang. Kledij moet met andere woorden beschermen tegen de koude, maar ook water afstoten. Daarvoor is het ademend vermogen van skikleding erg belangrijk. En dan bedoel ik eigenlijk de hoeveelheid vocht die een membraan in de kledij doet verdampen voor het door de kleding dringt. Je hebt een ademend vermogen van 5000 tot pakweg 20.000. De prijs van de kledij stijgt mee met het ademend vermogen. Voor je wintersportkleding aankoopt, moet je altijd goed weten wat je gaat doen, waar je dat gaat doen en wanneer. Als je op wintersportvakantie vertrekt in januari moet je investeren in kwaliteit. In maart kun je al in een soft cell de latten op. Pas je aankoop dan ook aan in functie van je vakantie en laat je correct informeren over wat je precies nodig hebt. Zeker als je geen ervaren wintersporter bent.

  Jassen met een GoreTex-laag voldoen aan heel hoge eisen qua waterdichtheid, ademend vermogen en sterkte. Een ervaren verkoper kan je best begeleiden bij je keuze in de verschillende jassen en broeken en dat in functie van het gebruik. Zeker voor de jassen wordt er ook verder gekeken dan de skivakantie, want ze zijn perfect bruikbaar voor je trektochten het hele jaar door. Klanten die opteren voor een echte winterjas, met isolerende vulling, zullen bij de betere merken uiteindelijk ook dezelfde GoreTex-stoffen of gelijkaardige tegenkomen. Wij zien dat de kwaliteit van merken als The North Face, Patagonia, Arcteryx, Mammut en Fjllrven (lagensyteem) makkelijk de weg vindt naar de consument.

  De sleutel van goede winterkledij zit in de lagen. De basislaag moet de huid warm, comfortabel en droog houden. De tweede laag moet aanpasbaar zijn aan de weersomstandigheden. Wat die lagen betreft, is het erg belangrijk dat ze ademend zijn. De thermoregula-tie zorgt er voor dat die lagen het lichaam optimaal warm houden. Als het koud is, moet je het warm hebben, maar als het te warm wordt, moet de overtollige warmte naar buiten afgevoerd worden. Bij erg koude dagen raad ik ook altijd een insulation jacket aan. Deze synthetische jasjes zijn tegenwoordig zo licht en comfortabel dat je nauwelijks merkt dat je ze aan hebt. Tenslotte wil ik nog het belang van de helm aanstippen. Jammer genoeg gebeuren er ook frequent ongevallen op de pistes. Kies dus zeker niet het mooiste model, maar de helm die het best op je hoofd past, niet te groot en niet te klein.

  Wat zijn de nieuWste trends in ski- en snoWboardkledij?

  op Welke zaken moet je letten als je degelijke Wintersportkledij koopt?

  in Welke mate is mode belangrijk? of is de functionaliteit Van de kledij belangrijker dan de look?

  Werner de Vocht

  avventura Brugge

  tim bulcke

  Peak Performance Store Brugge

  fanny hopmans

  Skiwebshop.be

  Warm n trendy op de lattenWarm ingeduffeld en comfortabel van een berg naar beneden skin. Het blijft prioriteit nummer n, maar voor skirs en snowboarders is het uiterlijk ook belangrijk. Hoe sta jij deze winter op de latten? Kleurig en flashy? Of blits en trendy?

  tekst DAAN VANSLEMBROuCK

  expertpanel outfit

 • 11

  Bio-Planet brengt bio dichterbij

  Vind uw afhaalpunt op bio-planet.be

  ontWikkelingen Verdieping

  evoluties in twintig jaar sneeuwsportHoe komt het dat we harder lachen met fotos van wintersportvakanties van weleer dan met de gewone kiekjes uit de oude doos? De afgelopen twee decennia maakte de sport namelijk een hele evolutie mee, op technisch en esthetisch vlak.

  tekst LODE NOLF, DIRECTEuR

  SNEEuWSPORT VLAANDEREN

  De grootste technische (r)evolutie in de wereld van de sneeuw is zonder meer die van de carve skis. Op slechts enkele seizoenen ruilde iedereen voor de eeuwwisseling zn lange, smalle latten in voor kortere exemplaren in zandlopermodel. Ze bleken stabieler en wendbaarder dan de voorgangers:

  skin werd daardoor toegankelijker. De vorm en het gebruik van de nieuwe soort skilatten is genspireerd op snowboards en skwal, waarbij je net zoals in het monoskin met de voeten achter elkaar op n lat staat en stuurt door naar de binnenkant van de bocht te hellen.

  kijken We naar de Wereld van het snowboarden, dan zien we uiteraard dat de hard boots (equiva-lent van skischoenen) en step-in boots werden geruild voor comforta-bele softboots. De harde alpineplan-ken werden ingewisseld tegen soepelere, polyvalente en symmetri-sche modellen, waarop de rider zo goed als centraal en volledig dwars op staat, en zo zn board in beide richtingen kan gebruiken.

  ook de freestyle ski s werden de afgelopen twintig jaar geboren: licht, wendbaar en voorzien van twee tippen

  zodat achteruit skin switch in het vakjargon mogelijk werd. Door deze evolutie werd freestyle mainstream in de wintersport en kende het bijzonder

  aan de Olympische Winterspelen dit jaar was half pipe snowboard de enige populaire freestyle discipline die erkend was door het Internationaal Olympisch Comit (IOC). Dat is niet echt happig op jurysporten, laat staan op bijkomende medailles creren. Maar deels dankzij het succes van de populaire X Games, stonden zowel in het skin als snowboarden half pipe en slopestyle op het programma van Sotsji .

  een andere trend? Helmen. Voorheen waren ze zeldzaam: slalomlegende Alberto Tomba verscheen in de jaren 90 nog zonder helm aan de start van wereldbeker-wedstrijden. Ze werden als hinderlijk ervaren en waren absoluut niet modieus. Dat helmen ondertussen ingeburgerd zijn, mogen we deels toeschrijven aan het feit dat ze gevolueerd zijn van een puur veiligheidsattribuut naar een modieus accessoire, een hebbedingetje zelfs.

  ook de technologie staat niet stil: de uitrusting wordt vervaardigd in hoogwaardige materialen zoals kevlar en carbon, en wintersportlief-hebbers kunnen kiezen uit een groot aanbod met allerhande gadgets. Gratis online videoplatforms en de ontwikkeling van compacte HD-cameras die tegen een stootje kunnen, zorgen voor een explosie in gebruik en aanbod. Wintersport heeft heel wat bijzonder video- genieke disciplines zoals freeride (off-piste), freestyle en speedriding (off-piste skin waarbij grote hindernissen met een kleine para-pante overbrugd worden). Smartphones met wintersportapps zorgen via sociale media voor heel wat geshare van snelheid en afgelegde afstand: alle gerespecteerde wintersportoorden bieden ondertussen apps aan. Zodat we alle nieuwe ontwikkelingen ng beter kunnen volgen.

  veel succes bij het grote publiek vanwege het hoge spektakelgehalte. De X Games, de tegenhanger van de klassieke Olympische Spelen gericht op extreme sporten, kende een sterke groei in kijkcijfers en publiciteit.

  die kijkcijfergroei is niet onopgemerkt gebleven. Voorafgaand

  Helmen werden als hinderlijk ervaren en waren absoluut niet modieusLode Nolf

  Op slechts enkele seizoenen ruilde iedereen voor de eeuwwisseling zn lange, smalle latten in voor kortere exemplaren in zandlopermodelLode Nolf

 • 12 inspiratie gezondheid

  Homeopathisch geneesmiddel. Vraag raad aan uw apotheker.Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies.Lees aandachtig de bijsluiter. Het actief bestanddeel is Anas Barbariae hepatis et cordis extractum 200K.

  VOOR

  DE HELE

  FAMILIE

  Ik bereid me voor op de winter

  1 DOSIS PER WEEK tijdens de blootstellingsperiode aan griep kan de intensiteit

  van de symptomen verminderen.

  BOIRON_Pub Magazine Oscillo_130_255_NL.indd 1 31/07/14 14:52

  De winter: het seizoen dat wellicht het meest gevreesd wordt omwille van zijn ziektes. Om van het weinige zonlicht nog te zwijgen. Hoe kunnen we ons wapenen? Het effect van gezonde voeding, beweging en geest voel je al heel vlug.

  tekst HANNES DEDEuRWAERDER

  Het aantal uren zonlicht neemt af, de jaarlijkse griepepidemie doet zijn ronde, en de verkoudheden zijn niet uit de lucht. Nee, de winter is niet het favoriete seizoen van iedereen. Toch is het mogelijk om fit en gezond deze gure en koude maanden door te komen, maar dan zijn maatregelen hoe dan ook noodzakelijk. De eerste

  vraag daarbij is: wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende winterkwaal-tjes? Gezondheidscoach Muriel Schoeters: De klassieke verkoudheid staat op n. Gelukkig een heel onschuldige aandoening die na twee tien dagen vanzelf weggaat. Maar ook griep, keelontsteking, schrale huid en gekloven lippen komen vaak voor. Gelukkig kunnen mensen er zich efficint tegen wapenen, vooral door het immuunsysteem te versterken en de weerstand te verhogen.

  kleine maatregelen kunnen volgens Schoeters al een wereld van verschil maken. Drink 1,5 liter water per dag, met groene thee en magere groentesoep als goede alternatieven. En beweeg dagelijks 30 minuten, indien mogelijk in de buitenlucht. Vooral dat laatste is belangrijk, en wel om twee redenen. Ten eerste omdat het lichaam op die manier aan zonlicht wordt blootgesteld en zo vitamine D

  aanmaakt, een onontbeerlijke vitamine in de wintermaanden. En ten tweede omdat het komaf maakt met het misverstand dat je in de winter zoveel mogelijk moet binnen blijven. Het omgekeerde is waar, aldus Nick Audooren van Forza, een trainings-concept gebaseerd op beweging en

  naast zonlicht is gezonde voeding zowat het belangrijkste wapen tegen winterkwaaltjes. Voldoende eten, maar zeker niet t veel, is tijdens de wintermaanden heel belangrijk. Door de koude heeft ons lichaam iets meer calorien nodig. Daarom is het ideaal om de dag te starten met een stevig ontbijt. Schoeters komt in dat opzicht met een weinig gekende tip: In feite hebben mensen zes eetmomenten per dag nodig. Tussen ontbijt, middag-maal en avondmaal voorzie je namelijk idealiter ook drie gezonde tussendoortjes. Te veel vet eten is uiteraard niet gezond, maar sommige mensen gaan te ver in de andere richting, door zoveel mogelijk vet te mijden. Dat is ook niet goed, verduidelijkt Audooren. Want we hebben wel degelijk vetten nodig. Ze zorgen voor een isolatiejasje en laten de cellen beter gedijen. Maar dan spreken we wel over de goede, onverzadigde vetten.

  en zo zijn er nog wel wat tips. Voldoende slaap is bijvoorbeeld een heel onderschatte troef. Schoeters: Bouw zeker in de winter een regelmaat in en ga als het kan telkens op hetzelfde uur slapen. Ontwaak ook op hetzelfde uur. Wanneer je toch een winterkwaaltje oploopt, dan kan voldoende slaap ervoor zorgen dat je lichaam zich vlugger herstelt. Mirakeloplossingen moeten we volgens de health coach echter niet verwachten: ht wonder-middel om de winter zonder kwaaltjes door te komen, bestaat immers niet. Maar het is wel een feit dat mensen die gezond eten, voldoende bewegen en positief denken minder snel ziek worden. En als ze toch ziek zijn, herstellen ze vlugger. Het effect van gezonde voeding, beweging en geest voel je al heel vlug. Kleine stapjes kunnen soms op langere termijn een groot verschil maken.

  Het effect van gezonde voeding, beweging en geest voel je al heel vlug Muril Schoeters

  Blootstelling aan koude is eigenlijk het beste wapen tegen winterkwaaltjes Nick Audooren

  voeding, blootstelling aan koude is eigenlijk het beste wapen tegen winterkwaaltjes. En joggen wanneer het buiten guur en donker is, wekt ook ons oerinstinct op ideaal tegen stress.

  overwinteren zonder fysiek ongemak

 • SKIING SOCKS

  AIR CHANNELS

  MERINO WOOL MIX

  ANATOMY

  360 PROTECTION

  OFFICIEEL LEVERANCIER VAN

  www.hovac.be

  Warme dranken waar en wanneer je wilIsoleeressen en -bekers voor onderweg

  AntArcticA

  In het spoor van Adrien de Gerlache en de Belgica.

  FInlAnd - noorweGen - ZwedenBegeleide groepsreizen en individuele reizenScan de QR-code

  en bekijk onze videoScan de QR-code en bekijk onze video

  Winters LApLAnd

  We stellen u een unieke Belgische groepsreis voor naar Antarctica van Brussel tot Brussel begeleid. De familie de Gerlache is eregenodigde en zal de familiegeschiedenis uit eerste hand vertellen aan boord. We hebben een Belgische expeditieteam aan boord waaronder Dixie Dansercoer. Kom naar onze infosessies tussen 20 en 25 september in Oostkamp, Oostende, Kortrijk, Gent, Drongen, Antwerpen en Mechelen; zie data en locaties op de site:

  IcehOtel - Snow Village - Glazen iglos - chalets -

  Wildernishutten - treehotel

  Shortbreaks - Avonturenweken - Meerdaagse tochten - Noorderlicht

  het volledig nieuw winteraanbod vindt u terug op onze site:

  VerTreK: 26 januari tot 8 februari 201614-daagse nederlandstalige begeleide cruise

  Dixie Dansercoer aan boord

  ontdek het laatste stukje europese wildernis en bezorg uzelf een

  onvergetelijke winterse ervaring.

  www.asteriaexpeditions.be www.asteriaexpeditions.beof contacteer ons op 050 33 25 10 of contacteer ons op 050 33 25 10

  Advertentie 255x190.indd 2 29/08/14 16:30

 • 14 uitdaging auto

  nuttige Wintertips

  motor af terWijl je ijs krabt

  Bij een koude motor is het brandstofverbruik en de schadelijke uitstoot zeer hoog. Een motor is bij vriestemperaturen pas na vier kilometer warmgedraaid en bereikt pas dan zijn normale prestaties en verbruik. Van stilstaand warmdraaien zal de motor bovendien ook sneller verslijten.

  Voorkom dat je deuren VastVriezen

  Soms helpt het om de vastgevroren deur even extra dicht te duwen zodat het ijs breekt en je de deur alsnog kan openen. Je kan echter beter voorkomen dat de deur gaat vastvriezen. Dit doe je door een beetje talkpoeder of siliconenspray op de rubbers aan te brengen.

  Versnelling in plaats Van handrem

  Ook een handrem kan vastvriezen. als dat gebeurt, kan je hem nog eens extra aantrekken om het ijs te breken. maar nog beter: gebruik de handrem in de winter niet. Laat de auto in versnelling staan.

  bescherm de Voorruit Krabben in de koude als je ramen zijn aangevroren is geen lachertje. Het best bescherm je de voorruit in de winter door ze te bedekken. Je kan speciale dekens daarvoor kopen, of karton gebruiken. Gebruik geen krantenpapier. als dat nat wordt en vastvriest, ben je nog veel verder van huis. Leg de ruitenwissers op het karton of het deken, zodat deze niet aan het raam vastvriezen.

  Een wintervakantie moet fun zijn, maar voor sommige families ontpopt het zich tot een ware nachtmerrie. Vader staat in de barre kou langs de kant van de weg, zich de haren uit het hoofd rukkend: Ach had ik maar Beter voorkomen dan genezen dus.

  tekst DAAN VANSLEMBROuCK

  rijden of glijden?

  Wanneer mensen in de winter met de auto reizen, kunnen ze met verschil-lende problemen worden geconfron-teerd. Maarten Matienko, woordvoer-der bij automobilistenfederatie VAB, stelt dat de meest klassieke problemen voorkomen met de batterij. Ongevallen en motorproblemen vervolledigen de top drie. Samen zijn ze volgens Matienko goed voor zeventig procent van alle winterellende met de auto.

  sneeuW of een spekgladde onder-grond. We worden er te weinig mee geconfronteerd om ons veilig te voelen op de weg. Wie zich wel als een vis in het water op besneeuwde wegen voelt, is Belgisch rallykampioen Freddy Loix.

  Winterbanden zouden verplicht moeten worden. Je draagt in de winter toch ook niet dezelfde schoenen als in de zomerFreddy Loix

  Een rijbewijs halen is belangrijk, maar je auto kennen en kunnen anticiperen op een gladde ondergrond vind ik veel belangrijker Freddy Loix

  De voorbereiding is een kleine moeite, maar het kan zoveel ergernis en ellende besparen Maarten Matienko

  Eigenlijk vind ik dat de overheid winterbanden moet verplichten. Je draagt in de winter toch ook niet dezelfde schoenen als in de zomer? Ook Maarten Matienko is overtuigd dat winterbanden helpen, maar predikt toch bovenal voorzichtigheid. Sommigen, vooral mannen, gaan meer risicos nemen als hun auto voorzien is van winterbanden. Het helpt, maar het is niet zaligmakend. Laat ik stellen dat het nog steeds veiliger rijden is met gewone banden bij droog weer dan met winterbanden in de sneeuw.

  matienko duidt Verder op het belang van een evenwichtige verdeling van de bagage. Het maakt de wagen baanvaster. Bovendien is het aangewe-zen om nooit zware gewichten op het dak te laden. Dit verhoogt het zwaartepunt en doet je auto in extreme situaties makkelijker kantelen. Verder adviseert de automobilistenfederatie steeds om sneeuwkettingen en een goede ijskrabber mee te nemen en om zeker een goede reisbijstand af te sluiten alvorens te vertrekken. Even bij de garagist langsgaan voor een check-up de week voor je vertrekt, kan natuurlijk ook nooit kwaad. De voorbereiding staat garant voor meer dan de helft van de geruststelling alvorens je op reis vertrekt.

  een ander groot probleem is dat mensen hun auto onvoldoende kennen. Freddy Loix: Eigenlijk zouden bestuurders een cursus moeten krijgen over de mogelijkheden van hun wagen. Veel autos hebben ABS (antiblokkeer-systeem), maar slechts zelden treedt dat ook in werking. Als dat dan gebeurt,

  gefocust te blijven. Kijk nooit naar het obstakel op de weg maar naar de plaats waar je naartoe moet.

  technologische snufjes helpen dus de bestuurder, maar het is nog altijd de chauffeur die de touwtjes in handen houdt. Die elektronische systemen als ABS en ESP (corrigerend in de bochten) zijn goed, vult Matienko aan, maar laat ons niet vergeten dat ze de chauffeur eigenlijk attent maken op een fout. Het is dus niet omdat die systemen aanwezig zijn, dat je roekelozer kan rijden. Hij stelt dat je in een bocht nooit mag remmen of gas geven. Anticiperend rijden en de situatie rondom je zo goed mogelijk proberen in te schatten, is de bood-schap. Bovendien moet de snelheid absoluut aangepast worden aan de weersomstandigheden, of je nu winterbanden hebt of niet.

  loix stipt ook het belang aan van slipcursussen. Tijdens zon cursus krijg je een waarheidsgetrouw gevoel van hoe je wagen zich gedraagt op een gladde ondergrond. Slippen is als de eerste keer fietsen. Je denkt: dit zal ik nooit kunnen, maar eens je het hebt gedaan, wordt het alsmaar makkelijker. Loix wijst er ook op dat de overheid hier een belangrijke taak in zou kunnen vervullen: Die zou bijvoor-beeld een korting kunnen geven aan mensen die hun rijbewijs halen om ook een slipcursus te volgen. Dat zou veel ellende besparen.

  schrik hoeft men dus niet te hebben als men goedgemutst naar een skioord trekt, maar men moet bewust zijn van de problemen die kunnen voorkomen op en naast de weg. Wil men het goed humeur aanhouden, dan is een zorgvuldige voorbereiding aan de orde. Zeker voor wie reist met een iets oudere auto. De voorbereidingen die moeten genomen worden, zijn intensiever dan voor de zomerreis naar Frankrijk. Toch moet elke autoreis voorbereid worden, besluit Matienko. De voorbereiding is een kleine moeite, maar het kan zoveel ergernis en ellende besparen door op tijd je voorzorgen te nemen. Mensen weten meestal ruim op voorhand wanneer ze vertrekken op wintersportvakantie. Onbegrijpelijk als men dan de ochtend zelf gewoon vertrekt op goed geluk.

  Hij adviseert dat de reisvoorbereiding heel belangrijk is. Als je in de zomer al problemen ondervindt met je accu en je laat het op zijn beloop, dan garandeer ik problemen in de winter. Laat je auto winterklaar maken en voorzie winterbanden. Winterbanden zijn levensbelangrijk voor de veiligheid. Je kan er niet sneller mee rijden op een besneeuwde of bevroren ondergrond, maar wel veiliger en geruster. Loix:

  schrikken de bestuurders meestal en dan gaat het mis. Niet panikeren is de boodschap. Vertrouw op je voertuig. Loix bevestigt: Een rijbewijs halen is belangrijk, maar je auto kennen en kunnen anticiperen op een gladde ondergrond vind ik veel belangrijker. Gaat het plots toch fout, probeer dan

 • www.vistalife.be

  600

  400

  800

  1000

  600

  400

  800

  1000

  20

  00

  600

  400

  600

  600

  400

  800

  NEW

  !N

  EW !

  1 smelttablet /Y

  EssENtiEEl voor allEN !Bij uw apotheker

  verhoogde behoeften

  60+ j.

  om te starten bij groot tekort

  12 - 60 j.

  0 - 12 j.

  Wij hebben allemaal te weinig vitamine D, nochtans is deze zonne-vitamine van kapitaal belang: - omnisbaar voor de normale ontwikkeling van de beenderen bij kinderen

  draagt bij tot het behouden van sterke botten en een goede spierfunctie bij ouderen

  - draagt bij tot een goede immuniteit op alle leeftijden

  Herbronnen metDE zoNNE-vitamiNE !

  Met KRISKRAS reis je in een kleine groep leeftijdsgenoten naar mr dan 75 bestemmingen over de hele wereld. Je schrijft je alleen in en je komt in een leuke groep terecht! Samen met een enthousiaste reisbegeleider verken je een stad, streek of land. Dit kan gaan van avontuur-lijke reizen tot citytrips, van actieve vakanties tot culturele rondreizen. Er is altijd een origi-nele mix van natuur, cultuur, actie en... genieten.

  BESTEMMINGEN: Cambodja, Parijs, Marrakech, Florida, Fins Lapland, Valencia, Istanbul, New York, Oezbekistan, Praag, Costa Rica, Malta, Cuba, Vogezen, Sri Lanka, Tanzania, Griekse eilanden...

  MEER WETEN? Surf naar www.kriskras.be en ontdek ons volledig reisaanbod.

 • DE TRAPPISTENBIEREN EN -KAZEN VAN CHIMAY

  EEN PERFECT HUWELIJKDe knowhow van Chimay staat reeds meer dan 150 jaar voor authentieke kwaliteitsproducten. Dankzij de pairing-ervaring die Chimay vandaag aanbiedt, zult u hun producten meer dan ooit weten te appreciren. Degustaties van bier en hun bijpassende kazen zorgen voor een perfect samenspel in de mond.

  Beleef de ervaring van het samenspelvan de trappistenbieren en -kazen van Chimay!Beleef de ervaring van het samenspelvan de trappistenbieren en -kazen van Chimay!

  Een echt trappistenproduct herkent u aan dit logo

  736-Annonce WINTERGUIDE-NL-02.indd 1 30/07/14 15:21

  IN MALTA ONTDEK JE NIET ALLEEN 7000 JAAR GESCHIEDENIS, MAAR OOK EEN BRUISEND HEDENDAAGS

  LEVEN. MAAK JE KLAAR VOOR EEN REIS DOOR DE MILLENNIA HEEN, MET TAL VAN VERRASSENDE

  BEZIENSWAARDIGHEDEN. WAAR JE OOK GAAT SPRINGT DE NATUURLIJKE EN ARCHITECTURALE

  SCHOONHEID VAN DE EILANDEN IN HET OOG. DE LEVENDIGE KLEUREN EN HONINGKLEURIGE

  GEBOUWEN STEKEN PRACHTIG AF TEGEN DE DIEPBLAUWE HEMEL EN MIDDELLANDSE ZEE.

  DE MALTESE EILANDEN

  European Destinations of Excellence (EDEN)Twee jaar geleden lanceerde de Europese Commissie het project European Destinations of Excellence (EDEN). Het doel is minder bekende bestemmingen te promoten die inspanningen leveren voor duurzame ontwikkeling op het gebied van economie, cultuur en milieu. De selectie van die bestemmingen gebeurt op basis van een bepaald thema en project vind je op www.edenineurope.eu.

  Nadur (Gozo)Nadur is een goed bewaarde schat met een rijke cultuur op de meest oostelijke heuvel van het eiland Gozo. Het door landbouwgrond omringde dorp weet zijn natuurlijke pracht proactief te promoten door allerlei formules voor agritoerisme aan te bieden. Zo krijgen toeristen de kans om landbouwers te helpen met de fruitteelt en oogst en om mee lokale gerechten te bereiden. Speciale wandelroutes brengen het natuurlijke en culturele erfgoed onder de aandacht.

  waterbron. Daardoor is dit een van de meest vruchtbare gebieden van het eiland Gozo. Deze wijk zou de oudste bewoonde plaats van de archipel zijn. De dorpswijk beschikt niet alleen over een natuurlijke schoonheid, maar ook over een levendige cultuur. De bewoners van het eiland Gozo trakteren toeristen dan ook met trots op diverse feesten en festivals.

  populaire zomerbestemming, die trouwens het hele jaar door erfgoed en staat vooral bekend om het fraaie Heiligdom gewijd kristalheldere duikplaatsen, boeiende archeologische sites, een warme en bruisende cultuur en een prachtige landelijke

  dan ook heel wat in petto. Islaop schiereilanden tegenover de grote haven van Valletta. een mooi uitzicht over de commercile haven, de skyline van Valletta en de jachthaven. Isla bezit een rijk historisch en religieus patrimonium. Het is niet moeilijk om te verdwalen in de wirwar van straten, steegjes en oude trappen die naar de waterkant leiden.

  het eiland Gozo, met een prachtig uitzicht over de valleien, onderhouden gebouwen is dit een van de best bewaarde plaatsjes. Niet te missen is verder het azure window in de manier af te zakken naar de kliffen en een makkelijke toegang

  FMA14009 Malta Belgie backpage 255x190mm [opmaak].indd 1 14-08-14 10:05

  advertorial