Fronttaaal voorjaar 2012

6
front taal 1 Zaaigoedproject: gezinnen blij met groentetuin • Winteractie: bedankt voor warme steun • Nu ook hulp aan daklozen! Jaargang 9, nr. 1, april 2012 Uitgave van Zending over Grenzen

description

Nieuwe kansen voor gezinnen in Oost-Europa? U leest er alles over in de nieuwe Fronttaal. Het zaaigoedproject biedt uitzicht op een betere toekomst; Een waterput geeft hoop op een beter leven; Winterhulpactie heeft het leven van duizenden mensen lichter gemaakt.

Transcript of Fronttaaal voorjaar 2012

Page 1: Fronttaaal voorjaar 2012

fronttaal1

Zaaigoedproject: gezinnen blij met groentetuin• Winteractie: bedankt voor warme steun

• Nu ook hulp aan daklozen!

Jaargang 9, nr. 1, april 2012

Uitgave van Zending over Grenzen

Page 2: Fronttaaal voorjaar 2012

Na afloop van de Huishoud- en Negenmaanden-beurs hield Zending over Grenzen een grote in-zamelingsactie. Het was voor het eerst dat een goede-doelenorganisatie dit mocht doen. Bijna honderd vrijwilligers gaven hun tijd en energie om de producten die de standhouders achter-lieten te verzamelen.

Bijzonder en mooi om te zien hoe de babyvoe-ding, rompers, luiers, (positie)kleding en speel-goed terechtgekomen zijn in Moldavië. Als de Moldavische moeder, die ik begin april bezocht, geen gezonde voeding had gehad voor haar pas-geboren baby, was het kindje misschien niet de gezonde baby geweest die hij nu is.

De materiële hulp en de steun van sponsors maakt een verschil van dag en nacht in de le-vens van de allerarmsten in Oost-Europa. Zoals voor de familie Scura uit Moldavië. Na twee meisjes kregen zij een drieling (zie foto). Hoe-wel zij er erg blij mee zijn, waren zij op dat moment de wanhoop nabij. Juist toen Ion en Maria dachten dat zij niet meer konden voor-zien in de levensbehoeften van henzelf en hun kinderen, werd het gezin opgenomen in het sponsorprogramma. Maria: “God liet zien dat Hij voor ons zorgt!”

Wat een voorrecht dat wij samen met u en de 118 nieuwe sponsors die we het afgelopen kwartaal mochten verwelkomen, mogen zor-gen voor de mensen in Oost-Europa die onze hulp zo hard nodig hebben. Hoe mooi is het dat we samen verlichting kunnen brengen in de meest uitzichtloze situaties.

Peter van der BijlDirecteur

P.S. Ga naar www.zendingovergrenzen.nl om te zien waar de producten van de Huishoudbeurs terechtgekomen zijn.

Sponsors Arjen en Inge van Brugge realiseerden een waterput voor de Roemeense familie Gurau en hun buren.

Een hutje van hout, op een heuvel, ver afgelegen van de bewoonde wereld. Een toilet, badkamer en keuken zijn er niet. En de enige meubels, twee zelfgemaakte bedden, staan op de grond van aange-stampte aarde.

PrimitiefDit is de primitieve leefsituatie van de familie Gurau. Vader Ambrozie is werk-loos en moeder Gabriela zorgt voor de kinderen. In het oogst- en zaaiseizoen werken de ouders op het land, maar het is onmogelijk om hiervan een gezin te onderhouden.

In het afgelegen gebied waar het gezin woont, is geen waterleiding. Het water uit een meertje in de buurt gebruiken zij als drinkwater en om het eten te berei-den, met alle bijkomende gezondheids-risico’s.

ExtraArjen en Inge van Brugge startten in juli 2011 met het sponsoren van de familie Gurau. Inge: “Het ging beter met het ge-zin dat we daarvoor sponsorden, dus kre-gen wij een nieuw gezin: de familie Gu-rau. Direct merkten we dat dit het armste gezin is dat we tot nu toe hadden onder-steund. De dag nadat wij de informatie over het gezin kregen, namen wij contact op met de afdeling Sponsorprogramma’s om te vragen of wij iets extra’s voor hen konden doen.”

Drieling

RoemeniëWaterput geeft hoop op beter leven

De familie Gurau droomde van een fat-soenlijke, schone leefomgeving. Sponsors Arjen en Inge van Brugge lieten deze droom uitkomen door hen het meest noodzakelijke te geven: een waterput die toegang geeft tot schoon drinkwater, niet alleen voor de familie Gurau, maar ook voor de buren. Inge: “Drinken van het water uit het meer bracht elke dag weer risico’s met zich mee.”

HoopAfgelopen najaar werd de waterput ge-bouwd. Tot laat in de avond werd er ge-werkt. Ook vader Ambrozie hielp mee. Nu beschikken de familie Gurau en hun buren over schoon en helder drinkwater. Inge: “Onze hoop en ons gebed is dat het leven voor hen en voor hun buren zo iets draaglijker wordt.”

Wilt u weten wat u kunt betekenen voor een gezin in Oost-Europa?Neem contact op met de afdeling Spon-sorprogramma’s voor informatie over het sponsoren van een gezin: 036 536 26 55 of kijk op www.helpeengezin.nu.

“Direct merkten we dat dit het armste gezin is dat we tot nu toe hadden ondersteund”

“Drinken van het water uit het meer bracht elke dag risico’s met zich mee”

2

Page 3: Fronttaaal voorjaar 2012

Gelach en stralende gezichten. Als moeder Valbona de tuin laat zien, wordt duidelijk wat de oorzaak is van de vreugdevolle stemming bij de Albanese familie Tabaku. De tuin is groen en staat vol met aubergines, tomaten en pepers.

De familie Tabaku bestaat uit zes kinderen. De vader werkt als boer en moeder Valbo-na zorgt voor de kinderen. Sinds enkele jaren wordt het gezin geholpen via het Gezins- sponsorprogramma.

Vorig jaar (2011) namen zij voor het eerst deel aan het Zaaigoedproject van Zending over Grenzen. Valbona: “Dit zijn de eerste groenten die gegroeid zijn uit de zaden die we in de lente van Zending over Grenzen kregen. Nu kunnen we gaan oogsten. Ik voel me zo geluk-kig als ik onze tuin vol met gezonde groenten zie!”

DankbaarHet hele gezin helpt mee in de tuin. Valbona: “Vaak geven de kinderen de zaden water en halen zij het onkruid weg. We zorgden ervoor dat er op tijd werd gezaaid. Daar plukken we nu letterlijk de vruchten van. We zijn erg dankbaar. Nu hebben we voldoende voed-sel. Een deel van de tomaten en pepers laat ik drogen voor de winter, dan is de prijs van groente en fruit zó hoog dat het voor ons onbetaalbaar is.”

Help een gezin op wegEen doos met zaaigoed van goede kwaliteit kunnen onze lokale mede-werkers al voor 20,= samenstellen. De inhoud van de doos is zorgvuldig afgestemd op de lokale bodem, de teeltmogelijkheden en de smaak van de gezinnen.

Help een gezin op weg naar een zelf-standig bestaan; steun het zaaigoed-project van Zending over Grenzen. Voor meer informatie bel 036 – 536 26 55 of stuur een mail naar [email protected].

‘Ik ben blij met onze tuin vol gezonde groenten’

3

Meer weten over onze sponsorprogramma’s? Kijk dan op: www.zendingovergrenzen.nl en www.helpeengezin.nu

ProjectProject uitgelicht

Page 4: Fronttaaal voorjaar 2012

Winter van duizenden Oost-Europeanen lichter

Terugblik Winterhulpactie

4

Meer weten over onze sponsorprogramma’s? Kijk dan op: www.zendingovergrenzen.nl en www.helpeengezin.nu

De winter sloeg begin februari genadeloos toe in Oost-Europa. Honderden mensen overleden aan bevriezingsverschijnselen, dorpen sneeuwden in en scholen sloten tijdelijk de deuren. Gelukkig liet u hen niet in de kou staan en kwam er meer geld binnen dan verwacht.

Haardhout, warme dekens, kleding en schoenen. Veel gezinnen kregen de hulp die zij zo hard nodig hadden. Zoals de fa-milie Vartic uit Moldavië. Het gezin met zes kinderen woont in een dorp, twintig kilometer van de hoofdstad Chisinau. Aan het begin van de winter was moeder Raisa bezorgd of er warme kleding voor haar kinderen en voldoende hout voor de hele kouperiode zou zijn.

MoedNicolai, de vader van het gezin, werkt in een steenfabriek in Chisinau, maar ver-dient te weinig om het gezin te onderhou-den. Ondanks de diepe armoede waarin de familie Vartic leeft, vertrouwen zij op God. Nicolai, de vader van het gezin, ver-telt: “Hoe zwaar de strijd elke dag ook is, God geeft ons kracht en moed om vol te houden”.

VerrassingHet gezin voelde zich deze winter enorm ge-zegend met de hulp die zij kregen van Zen-ding over Grenzen. Moeder Raisa: “Ik had er niet eens van kunnen dromen dat mijn kin-deren allemaal warme kleding en schoenen zouden hebben deze winter.” De spullen werden gebracht op de dag dat zoon Andrei jarig was. Hij vertelt: “Dit is de grootste ver-rassing en het mooiste cadeau dat ik ooit voor mijn verjaardag heb gekregen!”

DankbaarNiet alleen in Moldavië trotseerden de lo-kale medewerkers van Zending over Gren-zen de kou. Lavinia Vandra, medewerker van Zending over Grenzen in Roemenië, vertelt: “De gezinnen dachten dat het win-terweer ons ervan zou weerhouden te ko-men. Zij vertelden dat zij zo blij waren dat wij hen niet waren vergeten en dankten God voor onze komst.”

Kleding inleveren?Voedsel, kleding en hygiëneartikelen. Voor ons is het vaak zo vanzelfsprekend, maar voor veel arme Oost-Europeanen niet. Daarom zamelt Zending over Grenzen kleding en hulpgoederen in via meer dan 100 kledinginzameladressen door heel Ne-derland. Zoekt u een bestemming voor uw tweedehandskleding? Bel met de afdeling Hulpgoederen (036 536 36 15) voor het inzamelpunt bij u in de buurt. Ga naar www.zendingovergrenzen.nl/helpen/ kleding-inzamelen voor een compleet overzicht van de hulpgoederen die wij in-zamelen.

‘De strijd is zwaar, maar God geeft ons moed om vol te houden’

Page 5: Fronttaaal voorjaar 2012

5

Nieuw ontmoetingscentrum geopend in Albanië

In één van de buitenwijken van Tirana, de hoofdstad van Albanië, is afgelopen februari een nieuw ontmoetingscentrum (gaarkeu-ken) geopend. De eerste dag kwamen er al 32 mensen voor een warme maaltijd, gesprek en luisterend oor. De dag erna waren dit er zelfs al 38.

SamenDe lokale kerk, partner van het project, gaf het ontmoetingscen-trum de naam Se bashku, het Albanese woord voor ‘samen’. De naam verwijst naar het samen delen van nood en pijn; samen Gods liefde uitdragen; samen-zijn als een nieuwe christelijke ge-meenschap; samen dromen vervullen; samen uitdagingen aan-gaan; samen uit Gods Woord lezen en samen bidden.

Wilt u meer nieuws uit Oost-Europa lezen? Ga naar www.zendingovergrenzen.nl

Zending over Grenzen lanceert nieuw project Straathulp Dienen, luisteren, delenZending over Grenzen lanceert deze maand het project Straat-hulp: hulp aan daklozen.

Vrijwilligers van de lokale kerk gaan met een busje de straat op, waar zij soep uitdelen aan daklozen en vertellen over Jezus, het Brood des Levens.

In januari startte het project in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Na een paar weken nam het aantal mensen al toe. Sarkis Ovane-syan, coördinator van Zending over Grenzen in Bulgarije, vertelt: “God zegent de bediening onder de daklozen overvloedig. Elke dag komen er meer mensen.”

Diverse media in Bulgarije besteedden aandacht aan het project.

Voor veel Bosniërs staat de Bosnische Oorlog (1992-1996) op het netvlies gegrift. Tien procent van de Bosnische bevolking lijdt aan het posttraumatisch stress syndroom. Zo ook veel van de mensen die Zending over Grenzen steunt.

BehandelingOndanks dat één op de tien Bosniërs aan deze psychische stoornis lijdt, zijn er nog altijd geen gespecialiseerde klinieken. Voor hulp zijn de veteranen overgeleverd aan de psychiatrische afdeling van de ziekenhuizen, die geen oog hebben voor de aan het probleem ten grondslag liggende oorzaken.

OnderkendMiona Boskovic werkt voor Zending over Grenzen in Bosnië- Herzegovina en was onlangs in Nederland op de sponsordag. Zij vertelt: “Het is beschamend dat dit enorme probleem zo onder-kend wordt. Behalve de sociaal-emotionele en geestelijke hulp die wij bieden, wordt deze groep op geen enkele manier geholpen”.

Geen wonder dat door de uitzichtloosheid van de situatie en de continue ‘oorlogsfilm’ die zich in de hoofden van de mensen af-speelt, velen het leven niet meer zien zitten. Vanaf 1995 pleegden 4000 oorlogsveteranen die leden aan het posttraumatische stress syndroom zelfmoord.

Bosnië lijdt psychisch onder gevolgen oorlog

BuitenlandsBuitenlands bijpratenNieuws uit Oost-Europa

Page 6: Fronttaaal voorjaar 2012

GuldenbiljettenHeeft u nog guldenbiljetten? De Nederlandsche Bank is er nog steeds blij mee. Lever ze in bij Zending over Grenzen, u bent uw ‘oude geld’ kwijt en steunt direct Zending over Grenzen.

Vrijwilligster maakt muur-schildering Laatste AvondmaalVrijwilligster Mandy de Boer vrolijkte het magazijn van Zending over Grenzen in Almere op met een grote muurschildering. Bin-nen één week was de schildering klaar en was het Laatste Avond-maal op de daarvoor kale muur verschenen. Onder het sorteren van de kleding kunnen de vrijwilligers worden stilgezet bij het Laatste Avondmaal.

Fronttaal is een uitgave van Zending over Grenzen en verschijnt drie keer per jaar.

Redactieadres: Postbus 1222, 1300 BE Almere. Bezoekadres: Omroepweg 10, 1324 KV Almere. Tel. (036) 536 36 15.

E-mail: [email protected] Website www.zendingovergrenzen.nl Rekeningnr. 2962556. Giften aan onze

stichting zijn aftrekbaar van de belasting. ISSN 1574-7824. KvK. 411 88 479. Drukwerkbegeleiding: Mailtraffic, Zwolle.

België: Missie Over Grenzen, Maria-Theresiastraat 114, B-3000 Leuven Tel. (00 32) 16 204007. Fax (00 32) 16 202675.

www.missieovergrenzen.be

Colofon

6

Inzamelingsactie op HuishoudbeursZending over Grenzen hield eind februari een grote inzamelings-actie op de Huishoud- en Negenmaandenbeurs. Bijna 100 vrijwil-ligers hielpen mee om de luiers, babyvoeding, rompers, speelgoed, (positie)kleding en mutsen, te verzamelen. De producten gaan naar arme gezinnen, kinderen en ouderen in Moldavië.

Gereedschap voor sponsorgezinSponsors Bob, Geesje en zoon Edwin Ronhaar hielden onlangs een gereedschapsactie voor de familie Fana in Moldavië. Geesje: “Van Zending over Grenzen begrepen wij dat vader Dumitru niet eens een hamer en een zaag had; hoe kon hij dan ooit zijn gezin onder-houden met zijn beroep, timmerman?” De familie besloot actie te ondernemen en ging langs bij een aantal bouwmarkten. Twee volle gereedschapskisten zijn onderweg naar Moldavië; nu kan va-der Dumitru aan de slag!

Nalaten met rendementDe jaarlijkse Week van het Testament is net voorbij. Wellicht heeft het u aan het denken gezet. Het opmaken van een testament is geen alledaagse gebeurtenis, maar wel iets om bij stil te staan. En dan is er nog de vraag welke mogelijkheden er zijn, en waarom het fiscaal aantrekkelijk is om Zending over Grenzen op te nemen in uw testament. Zending over Grenzen heeft een speciale brochure die deze vragen beantwoord. Deze kunt u vrijblijvend opvragen via 036 – 536 36 15 of [email protected].

In 2011 ontving Zending over Grenzen 303.495,00 uit lega-ten en erfstelingen. Hierdoor kon aanzienlijk meer werk worden verzet in Oost-Europa. Van het verstrekken van extra voedsel-hulp tot het bekostigen van een medisch noodzakelijke ingreep en van gezinshulp tot vakoplei-dingen. Iedere nalatenschap die wij mogen ontvangen, zal volle-dig ten goede komen aan de pro-jecten in Oost-Europa.

BinnenlandsBinnenlands bijpratenNieuws uit Nederland