Beweeg! voorjaar 2012

16
Beweeg! Magazine voor 50+-ers in Arnhem - voorjaar 2012 INTERVIEW De passies van Olga Commandeur Nieuw: Zwem-fit 50+ Tot heil onzer ribbenkast

description

Beweeg! is een magazine gericht op sport en bewegen voor senioren in Arnhem

Transcript of Beweeg! voorjaar 2012

Page 1: Beweeg! voorjaar 2012

Beweeg!Magazine voor 50+-ers in Arnhem - voorjaar 2012

INTERVIEWDe passies vanOlga Commandeur

Nieuw: Zwem-fit 50+ Tot heil onzer ribbenkast

Page 2: Beweeg! voorjaar 2012

De Nederlandse norm voor gezond bewegen is:

vijf dagen in de week minimaal 30 minuten matig tot intensief bewegen.

3 Interview met Olga Commandeur

5 Agendatips

6 Valpreventie / Leefstijlcoaches

7-8-9 Fiets met ons mee

10-11 Wandelingen van DoorLopen(d) Fit

12 Zwemfit50+enduiken

13 Medioren en Masters bij AAC1899

14 Gadgets

15 Ontspannen bewegen / Olga’s spinazie-lasagne

16 Puzzelen

VoorwoordU heeft de derde editie van het magazine Beweeg! in handen. We hebben veel reacties gekregen op de vorige twee edities van het magazine. Een vraag die ik vaak krijg is waarom wij Beweeg! maken. Ik reageer dan vaak met een wedervraag: ”Weet u welke sport- en beweeg-activiteiten er in uw wijk zijn?” Dit is vaak voldoende om te beseffen wat Beweeg! voor ogen heeft.

Sportbedrijf Arnhem heeft als doel alle aanbieders van sport- en beweegactiviteiten te vangen in dit magazine.

Voor de Arnhemmer die wil sporten of bewegen is het dan een koud kunstje om deze informatie te vinden en écht de stap te zetten. We willen hen ook informeren over ontwikkelingen op het gebied van sport en be-wegen. De relatie tussen sport en gezondheid wordt steeds belangrijker. Voor zorgprofessionals in de wijk is Beweeg!, een instrument bij het ondersteunen van een gezonde leefstijl voor mensen.

Wist u dat er op 1 november twee leefstijlcoaches zijn gestart in Arnhem die mensen helpen bij een gezonde leefstijl? En wist u dat vanaf 1 oktober 2011 anders gewerkt wordt in de zwembaden en er 50 x per jaar gezwommen kan worden?

Zo zijn er altijd interessante ontwikkelingen gaande die voor u belangrijk kunnen zijn. Op onze speciale web-site www.sportinarnhem.nl/senioren vind u nog meer informatie. Met Beweeg! brengen we vraag en aanbod bij elkaar en zetten we ons in voor een gezonde leefstijl voor alle Arnhemmers en in het bijzonder de 50-plus-sers.

Martijn StappersTeam Seniorensport

2 Beweeg!

Page 3: Beweeg! voorjaar 2012

>

Olga Commandeur:

“niets is los van elkaar te beleven”

Bekend alspresentator Nederland in Beweging

Leeftijd53

Sportatletiek, golfen, nordic walken, sportschool

Eerst bij de radio, met het ochtendgymnastiekprogram-ma ‘NOS Sportief’ en later met het tv programma ‘Ne-derland in Beweging’. Olga brengt al meer dan 16 jaar iedereen die maar wil, in de huiskamer in beweging. De laatste jaren samen met haar mede presentator Duco Bauwens. “Het is een hele dankbare doelgroep om mee te werken. Ik krijg zoveel positieve reacties van mensen die lekkerder in hun vel zitten door hun dagelijkse portie bewegen” vertelt Olga.Als topatlete, hardloopster en meerkampster, heeft zij tien jaar op het hoogste niveau gesport. “De Olympi-sche Spelen van 1984 zijn mijn mooiste sportervaring!. Ik heb veel indrukwekkende optredens op Papendal gehad. Er ligt veel van mijn jeugd daar. Elke keer als ik langs Papendal rijd, krijg ik nog kriebels is m’n buik”.Nog steeds is Olga zeer actief bezig om het belang van sporten, bewegen en een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen. Behalve dat ze tijdens sporteve-nementen de warming-up verzorgt, is ze nauw betrok-ken bij diverse goede doelen. Ook is ze ambassadeur voor een aantal stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor de strijd tegen kanker.

Ambassadeur ‘30 minuten bewegen’ campagneMensen denken vaak dat ze veel moeten sporten om fit en gezond te blijven. Dat is niet waar. Dertig minuten bewegen per dag is belangrijk, maar daaraan voldoe je ook als je drie keer tien minuten iets doet. Het gaat erom dat je hartslag omhoog gaat. Dat gebeurt al als je bijvoorbeeld het gras maait of stofzuigt.

Als ambassadeur van de ‘30 minuten bewegen’ cam-pagne promoot ik het zoveel mogelijk. Duco en ik doen wel eens een gezondheidskwis als we ergens een presentatie houden. We staan een stukje uit elkaar en roepen allebei een stelling. De deelnemers moeten dat kiezen wat het goede is. We zorgen er natuurlijk voor dat de mensen steeds heen en weer blijven lopen. Dat is het begin van bewegen. Aan het eind vragen we de mensen hun ogen dicht te doen en na te gaan wat ze nu voelen en waar die glimlach vandaan komt. Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfines, ook wel het gelukshormoon genoemd. Je wordt na inspanning altijd beloond met een goed gevoel. En daar gaat het om: plezier hebben in wat je doet. Het maakt niet uit wat je doet: intensief sporten, lekker wandelen, fietsen. Bewe-gen doe je voor je eigen gezondheid. Alleen jijzelf kunt bepalen hoeveel dat is. Er is een onderzoek geweest naar wat we het meest doen aan beweging. Op één staat wandelen, fietsen staat op twee. En weet je wat op drie staat? Spelen met je (klein)kinderen. Als je ermee gezegend bent, is dat natuurlijk fantastisch.”

Actieve uitdaging“Als kind heb ik natuurlijk veel aan atletiek gedaan. Toen ik daarmee ben gestopt, ben ik gaan tennissen. Dat deed ik met veel plezier. Alleen kreeg ik steeds meer last van mijn knie, waardoor ik helaas moest stoppen.”

Beweeg! 3

Page 4: Beweeg! voorjaar 2012

Mijn sportpassie“Tegenwoordig heb ik het golfen ontdekt. Het is fan-tastisch en heel uitdagend. Het is meer dan alleen maar achter een balletje aan wandelen. Je observeert de baan, tegelijkertijd geniet je ook van de mooie omge-ving. Het is een technische sport die je ook op hoge leeftijd nog kunt doen. Doordat je met een eigen han-dicap (red: speelsterkte) speelt die wordt verrekend, kun je eigenlijk met iedereen spelen. Soms is het wel frustrerend dat je weet dat je het kunt, maar dat het toch niet lukt. Maar dat maakt het aan de andere kant wel weer uitdagend. Het is heerlijk om lekker buiten te zijn. Je moet wel de tijd hebben, want een partijtje golf duurt maar zo vier à vijf uur. Verder ben ik regelmatig op de sportschool te vinden, maar dat doe ik om aan mijn conditie en kracht te werken.

Ik verzorg elk jaar de warming-up van de NordicWal-king tocht op Ameland. Dat is een mooie sport voor wie iets actiever wil wandelen. Of om te herstellen van een blessure. Weet je wat je nu ook veel ziet? Nordic Running. Dat is joggen met de ‘poles’ van het Nordic Walken. Je kunt er zelfs hardloopoefeningen mee doen. Sporten in het water zijn niet zo aan mij besteed. Als kind kon ik het niet goed. Op het Cios en de ALO heb ik het wel geleerd, maar ik zit liever op een bootje óp het water dan erin.”

Mag ik deze dans van u?“Oktober vorig jaar was bestempeld als dansmaand. In heel Nederland waren er dansfeesten. Ik heb er de promotie voor gedaan en er een aantal bezocht en meegedaan. Het is een mooi initiatief. Dansen geeft zoveel plezier, en of je nu goed kunt dansen of niet, dat maakt niet uit. Het is gezond en je hebt letterlijk houvast aan elkaar. Op een van die dansmiddagen heb ik salsa gedanst met iemand die Parkinson had. In het normale leven heeft hij veel last van zijn ziekte, maar tijdens het dansen leek dat te zijn verdwenen. Zijn lichaam had de dansbewegingen opgeslagen die hij vroeger al zo vaak had gemaakt. Zo soepel ging het.”

Vitaliteitscoach“Een aantal jaren geleden ben ik mijn eigen bureau gestart. Ik was zo druk met alle beweegactiviteiten buiten mijn fulltime baan om, dat ik het niet meer kon en wilde combineren. Nu promoot ik bewegen vanuit verschillende ooghoeken. Ik geef workshops, doe de warming-up bij evenementen, ben dagvoor-zitter.” Maar je kunt Olga ook inhuren als vitali-teitscoach. “Als vitaliteitscoach en personal trainer begeleid ik mensen alleen of in kleine groepjes om hun persoonlijke doelen te bereiken. Als steun in de rug om gemotiveerd het beste uit jezelf te halen en te komen tot een gezonde leefstijl met verantwoorde voeding, inspanning en ontspanning. Als je even niet lekker in je vel zit of om bijvoorbeeld van het roken af te komen. Ik combineer bewegen, voeding en ge-luksinterventies. Die combinatie werkt heel goed. Ik laat mensen inzien dat ze zelf een deel van de oplos-sing zijn. Kortom een leefstijl waarin jij je lekker voelt zodat het geen opgave wordt, maar echt een manier van leven. Alles valt hierbij samen, niets is los van elkaar te beleven. Heerlijk om mensen zich daarvan bewust te maken en te laten ervaren. Dit geldt overi-gens ook voor mijzelf.”

4 Beweeg!

Page 5: Beweeg! voorjaar 2012

Watiserditvoorjaarenkomendezomer allemaal in onze mooie regio te doen?

tip

1

tip

2

tip

3

tip

4

17 - 20 juli, NijmegenVierdaagse

www.4daagse.nl

3 juni, ArnhemDag van het Park

www.arnhem.nl/bezoek de stad

21-28 april, ArnhemSportweek in de hele stad

www.sportinarnhem.nl

18 maart, ArnhemFamilieloop Rondje Nederland

www.rondjenederland.com

Nationale MolendagOp de tweede zaterdag van mei is het Nationale Molendag. Op die dag zijn 600 wind- en watermolens open voor bezoekers. De Molendag wordt gecombineerd met de Landelijke Fietsdag, dus u kunt een fietstocht gemakkelijk combineren met een bezoek aan enkele molens. Toegang tot de molens is gratis, maar een kleine bijdrage wordt altijd op prijs gesteld.

Ontdek de VeluwezoomVoor natuurliefhebbers en actieve buitensporters is Veluwezoom een prima bestemming. Er ligt een uit-dagende ATB-route en een uitge-breid netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Er zijn diverse paden toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelers of gezinnen met kleine kinderen in een buggy. Meer info bij het bezoekerscentrum of viawww.natuurmonumenten.nl

Arnhemse OmmetjesEen ommetje is een korte wandeling van ongeveer een half uur die begint op het moment dat je de eerste stap buiten de deur zet. Heb je al eens een ommetje gedaan? In Arnhem heb je ze bijvoorbeeld in Kronen-burg, Angerenstein, Monnikenhui-zen en Spijkerkwartier. Nieuw is het ommetje Malburgen. Kijk voor de beschrijvingen op www.arnhem.nl onder: Bezoek de stad.

agenda

tips

Beweeg! 5

Page 6: Beweeg! voorjaar 2012

ValpreventieBlijftuooklieverstaan?

Voor meer informatie over de info-bijeenkomst neemt u contact op met Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland: (026) 376 15 15maandag t/m donderdag (10.00 - 12.00 uur)

Voor meer informatie over de cursus belt u met Sportbedrijf Arnhem (026) 377 57 57.

Valpreventie. Blijft u ook liever staan?Vallen. Helaas komt het vaker voor dan u denkt. Een vervelende bijkomstigheid is dat mensen na een val angstig worden om op-nieuw te vallen. Met wat extra aandacht verkleint u het risico. En dat is belangrijk, want een val kan uw leven ontregelen. Stichting Welzijn Ouderen Arnhem, Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland en Sportbedrijf Arnhem organiseren een bijeenkomst en een cursus over dit thema.

Cursus ‘In Balans’De cursus ‘In Balans’ is een aanvulling op deinfo-bijeenkomst. In vier middagen leert u alles over valpreventie, balans en gezondheid. Oefeningen zijn daarbij een belangrijk onderdeel. De kosten voor de to-tale cursus zijn slechts € 10,-. Aanmelden vóór 30 maart via (026) 377 57 57.

Elke woensdag in april (vanaf 4 april)13.30 - 15.30 uur

Info-bijeenkomstIn de bijeenkomst ‘Vallen dat gebeurt mij niet’ leert u om vallen te voorkomen en krijgt u handige tips. Deelname is gratis. Aanmelden vóór 11 maart via Stichting Thuiszorg Midden Nederland.

Woensdagochtend21 maart

AdresSWOA steunpunt De WeldamMiddachtensingel 39Arnhem

Leefstijlcoaches, uw hulp bij een gezonde leefstijlHoeveel mensen kent u, die niet lekker in hun vel zitten? Waarschijnlijk een heleboel. Misschien bent u het zelf wel. Je voelt je niet fit, kampt met gewrichtsproblemen en je ogen zijn vaak moe. In veel gevallen is gezonde voeding in combinatie met bewegen een oplossing. Leefstijlcoaches helpen de juiste stappen te zetten. Dat doen ze aan de hand van drie pijlers: beweging, coaching en voeding.

De leefstijlcoaches werken op verwijzing van de huisart, praktijkondersteuner, verpleegkundige, fysiothe-rapeut of diëtist. Ze begeleiden mensen van rond de 50 en ouder met een chronische aandoening of een groot risico daarop naar een gezondere leefstijl. Het coachingstraject motiveert een passende beweeg-activiteit te kiezen en in te passen in het dagelijk leven. Deze activiteit sluit aan op kunde, beleving, wensen en behoeftes van de deelnemer.

In Arnhem zijn twee leefstijlcoaches actief: Brenda de Wolf en Melissa Davina. Beiden hebben een achtergrond in sport en gezondheid en zijn actief in heel Arnhem. Zij kennen uw huisarts, fysiothe-rapeut en diëtist. Ook weten zij welke beweeg- en sportactiviteiten in uw wijk actief zijn.

Leefstijlcoaches Brenda en Melissa zijn er voor mensen die door (chronische) ziekte niet meer automatisch voldoende bewegen. Komt u in aan-merking voor begeleiding?

Kijk voor meer informatie op www.sportinarnhem.nl/leefstijl of bel 026 -377 57 57.

6 Beweeg!

Page 7: Beweeg! voorjaar 2012

FietsOm veilig op pad te gaan is het belangrijk om een fiets te hebben die veilig is in het gebruik. Een fiets die het makkelijk maakt om te starten en remmen voorkomt ongevallen. • Zorg dat uw zadel zo is afgesteld dat u goed met uw voeten bij de grond kunt als u op het zadel zit. • Een fiets met lage instap, zoals een damesfiets, zorgt ervoor dat u makkelijk op en af kunt stappen. • Er zijn speciale fietsen, gericht op senioren, zoals een lage instapfiets, driewielfiets of een elektrische fiets. • Kies bij een nieuwe fiets voor remmen die u gewend bent (handrem of achteruittraprem). Test de rem regelmatig. • LED-koplampen geven veel meer licht dan traditio- nele, dat verbetert het zicht in het donker. • Laat uw fiets jaarlijks door een fietsenmaker contro- leren.

VoorbereidingEen goede voorbereiding helpt om veilig te fietsen. • Draag tijdens het fietsen goede schoenen, zodat u niet van de trappers afglijdt. • Heeft u een nieuwe (elektrische) fiets? Maak eerst een proefrit op een rustige plek om vertrouwd te raken met de nieuwe eigenschappen van de fiets. Bedenk dat u sneller fietst dan u gewend bent en dat dat soms ook voor omstanders verrassend is.

Fiets met ons mee!

• Om veilig aan het verkeer deel te nemen is het belangrijk om uw ogen en oren regelmatig te laten controleren. • Zorg dat u tijdens het fietsen goed zichtbaar bent. Draag geen zwarte maar gekleurde kleding. • Als u moeite heeft met achterom kijken, is een fiets- spiegel handig om bijvoorbeeld snelle scooters op tijd te zien. • Neem bij langere fietstochten uw mobiele telefoon en contactgegevens mee.

In het verkeerU speelt zelf een rol bij de fietsveiligheid op straat.• Voorkom haast en stress. Er gebeuren meer ongeval- len bij mensen die haastig of gestrest zijn. • Zorg bij het naast elkaar fietsen dat u vlot en veilig achter elkaar kunt fietsen. Houd in een groep vol- doende afstand. • Denk om de dode hoek van vrachtauto’s; haal niet rechts in en stop niet naast, maar liever achter een vrachtwagen.• Het is goed om problemen die u ziet te melden bij de gemeente. Dit kan gaan om losse tegels, kuilen en hobbels in de weg, gleuven waar uw fietswiel tussen kan blijven steken.

Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat u langer fit en mobiel blijft. Maar samen fietsen is ook een sociale activi-teit, waaraan u juist veel gezelligheid ontleent. Op de volgende pagina’s vindt u weer twaalf mooie fietsroutes in en rond Arnhem. Fiets een keer mee! Dat kan in een groep of individueel.

fietstips

Meer weten over dit onderwerp? Bezoek de website van Consument en Veiligheid:www.veiligheid.nl

Heeft u vragen? Bel Sportbedrijf Arnhem 026 - 377 57 57U vindt de fietsroutes ook op www.sportinarnhem.nl/senioren

Beweeg! 7

Page 8: Beweeg! voorjaar 2012

1e route 23 mei 2012

Westelijk van Arnhem, onder en boven de Rijn. Nagenoeg vlakke route.

Arnhem - Elst - Driel - Heteren - Door-werth - Oosterbeek - Arnhem

Openingsrit

Start: 9.00 uur vanaf Stadhuis Arnhem

11e route 1 augustus 2012

Noordoostelijk van Arnhem (Veluwe/Veluwezoom). Heuvelachtige route.

Arnhem - Rozendaal - Beekhuizensebos - Zijpenberg - Posbank - Onzaligebossen - Carolinahoeve - De Steeg - Rheden - Arnhem

12e en afsluitende route 8 augustus 2012

Jubileumroute door de Parkenstad Arnhem. In het noordelijk deel iets heuvelachtig, verder vlakke route.

Finish bij De Gaanderij voor feestelijke afsluiting

9e route 18 juli 2012

Zuidoostelijk van Arnhem (Liemers).Vlakke route.

Arnhem - Westervoort - Duiven - Loil - Zevenaar - Duiven - Arnhem

8e route 11 juli 2012

Westelijk van Arnhem (Veluwezoom). Heuvelachtige route.

Arnhem - Oosterbeek - Heelsum - Renkum - Oosterbeek - Arnhem

10e route 25 juli 2012

Zuidelijk van Arnhem (Betuweroute). Vlakke route.

Arnhem - Huissen - Angeren - Doornen-burg - Gendt - Haalderen - Arnhem

7e route 4 juli 2012

Noordoostelijk van Arnhem. Heuvelachtige route.

Arnhem - Delhuizen - Terlet - Loenen - Loenermark - Posbank - Velp - Arnhem

Georganiseerde fietstochten rond Arnhem

De tochten kunt u individueel fietsen of in groepsver-band. We starten vanaf alledrie de SWOA-steunpun-ten en eindigen er ook. De start van de individuele fietsers is tussen 9.00 en 10.30 uur. De groep vertrekt om 9.30 uur.

Inschrijven Van 8.30 - 9.00 uur bij elk startpunt.U betaalt € 2,- per rit of € 12,- voor 10-ritten.

voorinschrijving kan al op woensdag 9 mei tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Swoa steunpunten.

SWOA Steunpunt ‘De Gaanderij’Driemondplein 1 (Elderveld)026 – 381 02 65

SWOA Steunpunt ‘De Petersborg’Slochterenweg 40 (Vredenburg)026 – 323 08 50

SWOA Steunpunt ‘De Weldam’Middachtensingel 39 (Presikhaaf)026 – 361 17 41

8 Beweeg!

Page 9: Beweeg! voorjaar 2012

6

1e route 23 mei 2012

Westelijk van Arnhem, onder en boven de Rijn. Nagenoeg vlakke route.

Arnhem - Elst - Driel - Heteren - Door-werth - Oosterbeek - Arnhem

Openingsrit

Start: 9.00 uur vanaf Stadhuis Arnhem

2e route 30 mei 2012

Oostelijk van Arnhem, onder en boven de IJssel. Vlakke route.

Arnhem - Velp - Rheden - De Steeg - Haviker-waard - (Fraterswaard) - Doesburg - Lathum - Duiven - Westervoort - Arnhem

3e route 6 juni 2012

Noordelijk van Arnhem.Heuvelachtige route.

Arnhem - Deelerwoud - Woeste Hoeve - Loenense watervallen - Loenen - Loenermark - Groenedaal- Arnhem

6e route 27 juni 2012

Zuidoostelijk van Arnhem (Liemers). Vlakke route.

Arnhem - Duiven - Lathum - Giesbeek - Angerlo - Bingerden - Angerlo - Giesbeek - Lathum - Duiven - Westervoort - Arnhem

4e route 13 juni 2012

Zuidelijk van Arnhem (Betuweroute). Vlakke route.

Arnhem - Huissen - Bemmel - Lent - Elst - Huissen - Arnhem

7e route 4 juli 2012

Noordoostelijk van Arnhem. Heuvelachtige route.

Arnhem - Delhuizen - Terlet - Loenen - Loenermark - Posbank - Velp - Arnhem

5e route 20 juni 2012

Noordwestelijk van Arnhem (Veluwe).Heuvelachtige route.

Arnhem - Oosterbeek - Wolfheze - Ginkel - Valenberg - Oud Reemst - Warnsborn - Arnhem

Georganiseerde fietstochten rond Arnhem

De tochten kunt u individueel fietsen of in groepsver-band. We starten vanaf alledrie de SWOA-steunpun-ten en eindigen er ook. De start van de individuele fietsers is tussen 9.00 en 10.30 uur. De groep vertrekt om 9.30 uur.

Inschrijven Van 8.30 - 9.00 uur bij elk startpunt.U betaalt € 2,- per rit of € 12,- voor 10-ritten.

voorinschrijving kan al op woensdag 9 mei tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Swoa steunpunten.

SWOA Steunpunt ‘De Gaanderij’Driemondplein 1 (Elderveld)026 – 381 02 65

SWOA Steunpunt ‘De Petersborg’Slochterenweg 40 (Vredenburg)026 – 323 08 50

SWOA Steunpunt ‘De Weldam’Middachtensingel 39 (Presikhaaf)026 – 361 17 41

Beweeg! 9

Page 10: Beweeg! voorjaar 2012

Deelname aan een wandeling• Meld je aan bij het inschrijfteam bij het startpunt. Dit kan van dertig tot uiterlijk vijf minuten voor de start.• Per wandeling betaalt u € 1,50. Voor en na de zomerstop (6 juli t/m 1 aug.) betaalt u € 10,- voor 13 wandelingen. • De startpunten zijn goed te bereiken met de auto en vaak ook met het openbaar vervoer.• Wacht op het startsein van het inschrijfteam. Bij de splitsing van de lange en korte route wachten we op elkaar.• Om hinder zoveel mogelijk te voorkomen mogen honden niet mee en Nordic walking stokken niet gebruikt worden.• Iedere deelnemer krijgt bij de eerste inschrijving een stempelkaart en bij elke wandeling een stempel. Vanaf 10 stempels per seizoen krijgt de deelnemer een mooie herinnering mee aan een geslaagd wandelseizoen.

Wandelingen beginnen op vaste tijden (tenzij anders vermeld).Donderdagen starten om 13.30 uurZondagen starten om 11.00 uur

De wandelcommissie van DoorLopen(d) Fit zorgt elk jaar voor het wandelprogramma door de mooie omgeving van Arnhem. Enthousiaste vrijwilligers zetten wandeltochten uit en lopen mee. Het wandelseizoen begint in dit jaar op 1 maart en eindigt in december.

Het wandelprogramma is een ini-tiatief van Sportbedrijf Arnhem en DoorLopen(d) Fit.

Meer informatie:Joyce Noordermeer 06 - 44638975of (026) 377 57 57www.sportinarnhem.nl/senioren

OPENINGSWANDELING: 10.30 uur koffie, start om 11.15 uurdo 01 mrt 12 of 9 km (nr. 10)Route: Schaarsbergen, Berkenhove, 't Zand, Warnsborn, WesterheideStart: Parkeerplaats Dorpskerk Schaarsbergen, Kemperbergerweg 804OV: buslijn 21, halte Museum '40-'45

zo 11 mrt 12 of 9 km (nr. 84)Route: Rond de Haverkist, CarolinahoeveStart: De Steeg, RozenbosOV: buslijn 43, halte Rozenbosch

do 22 mrt 10 km (nr. 111) Route: Oosterbeek, Johannahoeve, BilderbergbossenStart: noordzijde station Oosterbeek, van Limburg StirumwegOV: buslijn 1, NS-station Oosterbeek

zo 1 apr 12 of 10 km (nr. 46)Route: Rheden, Snippendaal, Herikhuizen, Rozendaalse VeldStart: Voormalig AZC Rheden, Snippendaalseweg 1OV: buslijn 43, halte Rhederhof

do 12 apr 10 of 8 km (nr. 13)Route: Oosterbeek, Hartenstein, Hemelseberg, Hoog Oorsprong&Zilverberg, Laag OorsprongStart: Oosterbeek, parkeerplaats achter Kleyn HartensteynOV: buslijn 86, halte Klein Hartenstein

zo 22 apr 13 km rondwand./8,5 km lengtew.Route: Meinerswijk, Dijken van Arnhem Zuid, Immerloo, Gelderse Poort Start: De Praets, parkeerplaats onder Mendelabrug (zuidzijde van Rijn)OV: buslijn 4, 5, 7, 31, 76, halte De Praets

do 03 mei 12 of 8 km (nr. 2)Route: Biljoen, langs IJssel, RhedenStart: Velp, oprijlaan naar kasteel Biljoen, Biljoen 1OV: buslijn 3, halte Beekhuizenseweg

zo 13 mei 12 of 8 km (nr. 31)Route: Onzalige bossen, Carolinahoeve, Weversbergen, Het AsseltStart: De Steeg, RozenbosOV: buslijn 43, halte Rozenbosch

(nr. 7)

Wandel mee met DoorLopen(d) Fit in 2012

10 Beweeg!

Page 11: Beweeg! voorjaar 2012

do 24 mei 11 of 8 km (nr. 62)Route: Immerloopark, Park Holthuizen, Kleiwingebieden Immerloo PlasStart: Verzamelpunt: Arnhem, parkeerplaats bij de Rijnhal, OlympusOV: buslijn 4, 6, 14, 20, 31, halte Rijnhal

do 14 jun 11 km (nr. 12)Route: Havikerwaard, Kasteel MiddachtenStart: De Steeg, parkeerplaats hoek Hoofdstraat/ Van AldenburglaanOV: buslijn 43, halte Brantsenpark

do 5 jul 9 km (start 13.45 uur) (nr. 27)Route: Noord GinkelStart: Verzamelplaats: Arnhem, parkeerplaats Restaurant De Leeren Doedel, Amsterdamseweg 467 Vandaar gezamenlijk verder naar de startplaatsOV: buslijn 105, halte De Leeren Doedel

zo 12 aug 13 of 7 km (start 9.55 uur) (nr. 91)Route: Gooise Lusthoven, Franse Kampheide, ‘s-Gravenlandse Polder, SpaanderswoudStart: NS-station Arnhem Centraal.OV: met trein via Ede/Wageningen, Amersfoort, halte Bussum-zuid

zo 02 sep 12 of 9 km (start 10.45 uur) (nr. 78)Route: Omgeving Loenen, Loenermark en Loenense WatervalStart: Loenen, parkeerplaats CRS Den Eikenboom, Beekbergerweg 2OV: buslijn 43, halte Loenen-Bruisbeek

zo 23 sep 12 of 7 km (nr. 123)Route: Duiven, Horsterpark, Westervoort Start: Duiven, parkeerplaats bij Theepaviljoen Horsterpark, HeilwegOV: buslijn 62, halte Horsterpark/Opaal

zo 03 jun 10 of 8 km (nr. 92)Route: Natuurwandeling N70, Beek-Ubbergen, Duivelsberg, KabouterboomStart: Verzamelpunt: Arnhem, parkeerplaats Rijnhal, Olympus Vandaar gezamenlijk verder naar de startplaatsOV: buslijn 4, 6, 14, 20, 31, halte Rijnhal

zo 24 jun 13 of 10 km (nr.79)Route: Warnsborn, ZijpendaalStart: Arnhem, Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 2OV: Arnhem, Willemsplein of NS Station Arnhem-Centraal

do 02 aug 11 of 8 km (start 14.00 uur) (nr. 35)Route: Otterlo, De Zanding, De RoekelStart: Otterlo, parkeerplaats hoek Arnhemseweg/ Boveneinderweg bij Hm-paal 58.2OV: buslijn 105, halte Huize Jekel

do 23 aug 10 of 7 km (start 13.45 uur) (nr. 33)Route: Ossendaal, Kruishorst, BeekhuizenStart: Rozendaal, Scholengemeenschap Het RhedensOV: buslijn 21, halte Rozendaalselaan

do 13 sep 10 km (start 13.45 uur) (nr. 69)Route: Westerbouwing, Heveadorp, Duno, Kasteel DoorwerthStart: Oosterbeek, parkeerplaats bij Drielse VeerOV: buslijn 51, halte Westerbouwing/Veerweg

De wandelingen van de maanden oktober, november en december komen in de Beweeg! van september 2012.Op www.sportinarnhem.nl/senioren kunt u ze digitaal alvast bekijken.

en ontdek de mooie natuur rondom Arnhem

Beweeg! 11

Page 12: Beweeg! voorjaar 2012

Bewegen in water is heel goed voor je lichaam. Spieren worden lekker soepel door de heerlijke temperatuur van het water en je belast je gewrichten nauwelijks omdat het wa-ter alle schokken opvangt. Daarom raden artsen vaak aan om te gaan zwemmen als je wat ouder wordt, blessuregevoelig bent, zwakke gewrichten of overgewicht hebt. Tijdens de lessen bepaal je altijd zelf je tempo, of je nu be-ginner of gevorderd bent. Samen met anderen aan je conditie werken is stimu-lerend en erg leuk. Kom naar zwembad De Grote Koppel of Valkenhuizen en doe mee.

Sinds oktober vorig jaar is een nieuwe koers voor 50-plussers in de Arnhemse zwembaden ingezet. Waar deze groep zich eerste meldde bij Sportbedrijf

Arnhem, meld je je nu de direct aan bij een van de zwembaden.

VariatieOnder de naam Zwem-Fit 50+ valt een aantal geva-rieerde zwemactiviteiten: aquajoggen, trimzwem-men, watergymnastiek, fifty fit en vrij zwemmen. Deze activiteiten zijn ideaal voor het verbete-ren van de conditie en het versterken van de spieren. Maar het is vooral gezellig en goed voor de sociale binding. Voor mensen met lichamelijke klachten zijn er aparte zwemgroepen.

ShoppasNieuw bij de zwembaden is de shoppas. Hiermee probeer je een maand lang alle Zwem-Fit-activiteiten uit. Wil je beginnen met Zwem-Fit 50+ maar weet je nog niet precies wat je wilt? Dan is de shop-pas een goede keuze. Zo ervaar je zelf wat het best bij je past voordat je een definitieve keuze maakt. Deze pas kost € 10,- en is eenmalig een maand te gebruiken. Vraag ernaar bij de kassa van de zwem-baden.

Zwem-Fit 50+

Lestijden van Zwem-Fit zijn te vinden op www.sportinarnhem.nl/zwemmen. Daar staat meer informatie over de verschillende activiteiten. Bellen kan ook: Sportbedrijf Arnhem 026 – 377 57 57.

Sportcentrum De Grote Koppel Olympus 29, Arnhem-Zuid 026 - 321 02 54Sportcentrum Valkenhuizen Beukenlaan 23, Arnhem Noord 026 - 422 82 18

AbonnementEen Zwem-Fit abonne-ment is heel flexibel. Bij verhindering mag je de les inhalen in dezelfde maand, ook van tevoren. Betaling is per maand. Tijdelijk stopzetten i.v.m. bijvoorbeeld vakantie of langdurige afwezigheid kan ook. Vraag naar de voorwaarden.

DuikenWie kent niet de prachtige films van Jacques Cousteaumet beelden van de fantastische dierenwereld onderwater? Koralen, vissen, anemonen in al hun veelzijdige kleurenpracht glijden aan de ogen voorbij,wanneer men op de televisie of in de bioscoop dergelijke films bekijkt.

Veel mensen denken dat zij dat nooit zelf kunnen beleven. Niets is echter minder waar. Behalve een kleine groep mensen die op medische gronden niet

mogen sportduiken, kan iedereen die van zwemmen houdt dit in korte tijd meebeleven, zelfs in Nederland!

Als u in een gezellige sfeer sportduiken wilt leren en beoefenen hoeft u niet ver. Eén van de oudste duik-verenigingen in Nederland, is het Duikteam Merou uit Arnhem. Ze trainen in zwembad De Grote Koppel in Arnhem-Zuid. Bij Merou komt gezelligheid op de eerste en prestatie op de tweede plaats. Info op www.merou.nl

12 Beweeg!

Page 13: Beweeg! voorjaar 2012

AAC 1899 is één van de oudste verenigingen van Arnhem. In die tijd heetten we nog THOR (Tot Heil onzer Ribbenkast). Ons motto is: ‘Samen sterk’. De laatste vijf jaar heeft AAC zich ontwikkeld tot een professionele, maatschappelijk ac-tieve gymnastiek en turnvereniging met aanbod voor alle leeftijden.

Waarom seniorensport bij AAC?De groep 55 jaar en ouder groeit. De kunst is om gezond ouder te worden. En hoe doe je dat beter dan goed voor jezelf te zorgen door genoeg te bewegen. Wij splitsenseniorensport op in twee verschil-lende groepen, omdat we merken dat er voor beiden groepen een andere behoefte is aan bewegen.

Medioren (50+)De 50 plusser wil graag echt lekker bewegen. Dan moet je denken aan conditietraining, sport en spel (vol-leybal, handbal, estafette, frisbee-golf), bewegen op muziek, aerobics,

steps, stretchvormen, grondvormen en spieroefeningen. Op dit moment hebben we een groep in Presikhaaf (MFC Presikhaven) en in Malburgen (locatie de Horizon).

Masters (70+)Het aanbod voor de 70 plusser is bij ons op dit moment het grootst. Op bijna alle steunpunten van de SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem) geven wij les aan deze groep. Hierbij moet je denken aan bewegen op muziek, conditie en spierverster-kende oefeningen.

ClubgevoelVoor beide groepen geldt dat gezel-ligheid, op je eigen tempo meedoen, ‘niets moet alles mag’, voorop staat. Deelnemers beamen dat: Eduard Dreier (60 jaar) is net verhuisd uit Hilversum: “Ik woon om de hoek en wil bewegen maar ook sociale con-tacten opbouwen: daarom ben ik bij deze groep gegaan”.

“Het clubgevoel vind ik belangrijk. Soms heb ik geen zin, maar dan komt het gevoel van samen zijn bo-ven en denk ik: het wordt een fijne avond. Bewegen is mooi meegeno-men. We lachen veel, het gaat om spel maar altijd sportief”, vindt Henk van Alfen (64 jaar).

Niet stereotypLonneke:“Daarnaast merk ik dat mensen op zoek zijn naar afwis-seling. Niet alleen maar dansen of volleybal. De truc zit ‘m in én een beetje van dit en een beetje van dat. Als ze maar lekker en op hun eigen tempo kunnen bewegen. Vaak krijg je te maken met stereotype denk-beelden: ‘ik ben oud’; dus kwetsbaar en zielig’. Maar niets is minder waar: de ouderen waar ik mee te maken krijg zijn vaak kwiek en fit of wil-len dat worden. Het is als lesgever belangrijk dat je je dat realiseert en dat je voldoet aan die wens. Als je dat kan aanbieden vanuit een leuke sfeer, humor en plezier dan krijg je als docent het mooiste compliment dat je kan krijgen: een glimlach en een gevoel: ik doe hier iets goeds. Dan ga ik met datzelfde gevoel naar huis”.

Een keer proberen?

Stuur een e-mail naar

[email protected]

of bel 06 - 19 91 73 04

(bereikbaar op dinsdag, woens-

dag en donderdag).

Houders van de Gelrepas

ontvangen 50% korting op de

maandelijkse contributie.

Medioren en masters bij AAC1899

Per 1 januari van dit jaar is een groot aantal sport- en beweeggroepen vanuit de Gemeente Arnhem overgegaan naar verenigingen. De samen-werking tussen verenigingen en de gemeente blijft wel bestaan. AAC 1899 is één van de verenigingen die een groot aantal groepen onder hun hoede nam. Lonneke van Gessel (vooraan op de foto) is hier docent en coördinator van de seniorensport.

Beweeg! 13

Page 14: Beweeg! voorjaar 2012

GadgetsVoor elke sport wordt tegenwoordig de best mogelijke uitrusting ontwikkeld in speciale researchlaboratoria van de bekende sport-merken.

De tijd dat we bij het sporten gewone gympies droegen, is voorgoed voorbij. Sportkleding is aangepast aan de behoeften van de tegenwoor-dige tijd en gemaakt van materiaal dat soepel draagt, vochtopnemend is en geen belemmering vormt. Beschermingsmiddelen zijn vaak ver-plicht gesteld door sportbonden.

Kortom: een sport-uitrusting is een gewichtige zaak!

De Nike+ SportWatch GPS Powered by Tom-Tom biedt atleten de meest dynamische en mo-tiverende ren-ervaring dankzij de unieke func-tionaliteiten, het mooie ontwerp en de directe verbinding met www.nikeplus.com. Het horloge levert hardlopers naast persoonlijke informatie zoals hartslag en calorieën ook route-informa-tie, zoals afstand en snelheid. Leden hebben toegang tot allerlei routeinformatie waardoor trainingsprogramma’s beter te plannen zijn.

Thermokleding wordt ook wel thermo-ondergoed genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat je het onder je normale (sport)kle-ren draagt. Wanneer je beweegt, is er een grote kans dat je gaat zweten. Normale kleding van bijvoorbeeld katoen neemt dan het vocht op, waardoor je kleren nat worden en blijven. Ook je lichaam blijft dan nat van het zweet. Je lichaam koelt dan extra snel af. Hierdoor kun je last krijgen van je spieren.Thermokleding neemt juist weinig vocht op en geeft het vocht goed door naar buiten. Hierdoor blijft je lichaam droog. Thermo-ondergoed is er zowel voor warm als koud weer.

Er zijn diverse merken die verkrijgbaar zijn bij sportzaken en outdoorzaken.

StappentellerEigenlijk zegt de naam het al: een stappenteller of pedometer is een hulpmiddel om het aantal stappen te tellen dat je zet bij het uitvoeren

van uiteenlopende activiteiten zoals wandelen, sporten, stofzuigen, winkelen of tuinieren. Of dat nu kleine of grote stappen zijn, de stappen-teller telt er telkens eentje bij.

Waarom een stappenteller?Het dragen van een stappenteller of pedometer is een goede manier om zicht te krijgen op uw aantal stappen per dag en geeft een concreet en betrouwbaar beeld van uw persoonlijkehoeveelheid beweging per dag.

Stappentellers zijn te koop bij outdoorzaken.

14 Beweeg!

Page 15: Beweeg! voorjaar 2012

Ontspannen bewegenCountryline dansen is afkomstig uit het westen van Amerika. De dansen zijn van makkelijk tot moeilijk en van langzaam tot snel. Het leuke van countryline dansen is dat je niet alleen of met z’n tweeën danst, maar met een groep. (www.sportinarnhem.nl)

Ooit de Wals, de Polka of de Olé Guapa gedaan? Tijdens de lessen van Internationaal dansen maakt u kennis met dansen uit diverse streken, zoals Israël, Amerika en de Balkan. De docent past de dansen zodanig aan dat iedereen goed mee kan doen. U kunt zowel met als zonder partner dansen. Het is er gezellig, sfeervol en de saamhorigheid is te proeven. (www.sportinarnhem.nl)

T’ai chi bewegingen zijn vloeiend en ontspannend. Het zorgt onder meer voor een betere bloedcirculatie, waardoor klachten als koude handen en voeten verdwijnen. Het bevordert ook het evenwichtsgevoel. De oefeningen zijn licht en gewrichtsvriendelijk en daarom voor iedereen geschikt om te beoefenen. (www.sportinarnhem.nl)

Yoga beoefenen draagt bij aan gezondheid van lichaam en geest. De oefeningen worden staand, liggend of zittend gedaan. De ademhaling krijgt ook aandacht. In de laatste 15 minuten staan ontspanningsoefeningen centraal. Neem eventueel een trui, plaid of slaapzak mee voor de ontspanningsoefeningen.(www.sportinarn-hem.nl)

Ismakogie is een bewegingsleer, een unieke methode om alle spieren en gewrichten op de juiste manier te leren gebruiken. Vanaf de voeten wordt een beweging gedaan die het hele spierstelsel omvat tot en met de mimische spieren van het gezicht. De oefeningen zijn eenvoudig en bedoeld om in te bouwen en toe te passen in het dagelijkse leven. (www.ismakogie.nl)

Olga’s spinazie-lasagne

Bak het verkruimelde gehakt rul in de pan. Schuif het naar de kanten en fruit in het midden van de pan de klein gehakte teentjes knoflook goudgeel. Voeg tomatenpuree en de uitgelekte tomaten toe. Kruid dit met zout, peper, ore-gano en een klein beetje suiker op smaak. Laat dit geheel zachtjes sudderen.Ondertussen de spinazie ontdooien, of bij verse spinazie 10 minuten in aan-hangend water met zout koken. Goed laten uitlekken.

Maak bechamelsaus: Smelt de boter (niet bakken) en doe de bloem hier al roerend bij, tot de bloem alle boter heeft opgenomen. Schenk de melk (zoveel als nodig) er met kleine scheutjes bij en blijf goed roeren tot er een gladde, dikke, gebonden saus ontstaat. Eventueel niet alle melk gebruiken, de saus moet het gehakt ook een beetje binden. Maak de saus op smaak met peper, zout en noot-muskaat. Voeg tot slot wat Parmezaanse kaas toe.

Vet een vuurvaste schaal in met boter. Leg hierin een laag lasagnebladen. Spreid de helft van de spinazie over deze eerste laag en kruid met een heel klein beetje nootmuskaat. Leg hierop wat plakjes mozzarella, vervol-gens een laag tomaten-gehaktsaus en als laatste wat bechamelsaus zodat alles bedekt is. Herhaal dit nogmaals en als de ovenschotel diep genoeg is kun je dit drie keer doen. Eindig met een laagje geraspte kaas om te gratineren.

Plaats de schaal 40 minuten in een voorverwarmde oven (200º C). Eventueel stokbroodje, kruidenboter, sa-lade, olijfjes, geraspte kaas, Parmezaanse kaas erbij. En… een lekker wijntje!

Eet smakelijk!Olga Commandeur Beweeg! 15

Page 16: Beweeg! voorjaar 2012

COLOFONBeweeg! is een halfjaarlijkse uitgave van Sportbedrijf Arnhem.Redactie: Mark Debets, Petra de Kramer, Jeanette Scholtens, Martijn StappersEusebiusbuitensingel 53, 6811 EG Arnhem, (026) 377 57 57, [email protected], www.sportinarnhem.nlfotografie: Sportbedrijf Arnhem, Olga Commandeur

De winnaarsDe puzzel uit de vorige Beweeg! leverde weer veel goede oplossingen op. Het juiste antwoord was: doorloper. De volgende dames ontvingen het boek Hella’s voetsporen: Mevr. Hopstaken, mevr. Knipscheer, mevr. Hardeman en mevr. Wieseman. Gefeliciteerd allemaal.

Puzzel mee en maak kans op de jubileumwandelgids van DoorLopen(d) Fit. We geven er vier weg.

Los de sudoku op. Vul de puzzel in op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Bovendien is de puzzel onderverdeeld in negen blokjes van drie bij drie, die elk ook weer een-maal de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten. Tel de getallen in de oranje vakjes bij elkaar op. Dit getal is de oplossing.

8 6 2 3 5

2 7 9 4

5 6

8 6

4 7 6

1 9

4 8

3 5 2 7

7 1 3 6 9

4xkansMail de oplossing naar [email protected] kaartje sturen kan ook: Sportbedrijf Arnhem, afd. BMC, Antwoordnummer 1214, 6800 VB Arnhem (een postzegel plakken is niet nodig).Vergeet niet uw naam en adres te vermelden.

Actie loopt van februari tot en met mei 2012. Prijzen worden niet in geld uitgekeerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.