Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

40
20 14 ERASMUS MC DIENSTENCENTRUM ONDERWIJS Jaarverslag

description

 

Transcript of Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Page 1: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

2014

ERASMUS MC DIENSTENCENTRUM ONDERWIJS

Jaarverslag

Page 2: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord 3

1 Management Review 4

2 Geneeskunde (Erasmus MC Desideriusschool) 8

3 Nanobiology 14

4 Klinische Technologie 16

5 Research Masters / Graduate School 18

6 Erasmus MC Zorgacademie 22

7 Functioneel Beheer 26

8 IT 30

9 Roostering en Zaalreservering 32

10 Audiovisuele Ondersteuning (AVO) 34

11 Financiën en Communicatie 36

12 Event Management 38

Page 3: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

“Het Erasmus MC staat voor een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs. Baanbrekend werken, grenzen verleggen en voorop lopen, in onderzoek, onderwijs en zorg. Bij ons werken denkers die doen: gedreven aanpakkers die met veel verstand van zaken de kennis over ziekte en gezondheid vergroten, de diagnostiek en behandeling van zorg verbeteren en voort-durend zoeken naar manieren om te vernieuwen.”

Het DienstenCentrum Onderwijs (DCO) herkent zich onvoorwaardelijk in deze missie en geeft dagelijks vorm en inhoud aan de kernwaarden ‘verantwoordelijk, verbindend en ondernemend’.

Sinds september 2013 heeft het DienstenCentrum Onderwijs een enorme evolutie doorgemaakt.

Onze eerste prioriteiten lagen in het op orde brengen van de exploitatie, het verhogen van de klant- en medewerkerstevredenheid, het optimaliseren van het roosterproces en het verhogen van de bezettingsgraad van het Onderwijscentrum. Hier zijn aansprekende resultaten geboekt!

In 2014 hebben wij veel zorg en aandacht besteed aan het harmoniseren van beleid en uitvoering. Anders dan in het verleden positioneert het DienstenCentrum Onderwijs zich pro-actief in het epicentrum van de dagdagelijkse praktijk. Vanuit onze expertise sparren we met onze partners over de beste oplossingen en het vormgeven van excellentie binnen het Erasmus MC.

Natuurlijk, zoals het binnen het onderwijs-domein betaamt, zijn wij bovenal een ‘lerende organisatie’, waarbij wij ons werk iedere dag nog beter willen doen!

In dit jaarverslag nemen wij u graag mee in onze ontwikkeling en successen van 2014 en de ambities voor 2015. Wij wensen u veel inspiratie toe!

Erik Paul Forsten Sectormanager DienstenCentrum Onderwijs Erasmus MC

Elly de Zwart Stafadviseur management DienstenCentrum Onderwijs Erasmus MC

VOORWOORD

3

Page 4: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Een eerste analyse van de exploitatie 2014 toont aan dat wij een positief resultaat hebben bereikt van 60K, conform de eerder opgestelde begroting.

Onze ‘scope of activity’ is in 2014 beduidend vergroot. Doordat wij onze werkzaamheden dynamischer hebben georganiseerd, hebben wij onze organisatie met circa drie fulltime arbeidsplaatsen kunnen inkrimpen.

Ons ziekteverzuimpercentage daalde van 6,8% in 2013 naar 6,4% in 2014. Ook de ziekmeldingsfrequentie daalde: van 1,8 in 2013 naar 1,4 in 2014. Door het volledig herstel van langdurig verzuim kenden wij in december 2014 nog maar een ziekteverzuim-percentage van 1,9%. In 2015 willen wij een maximaal ziekteverzuim van 4% behalen.

Het aantal ontvangers van onze wekelijkse DCO-nieuwsbrief is gestegen tot ruim 700. Dat ook thema’s/afdelingen buiten het onderwijsdomein aangeven deze uitgave te willen ontvangen, geeft aan dat de behoefte bestaat om elkaar goed en frequent te informeren.

MANAGEMENT REVIEW

In dit jaarverslag geven wij per opleiding en afdeling een overzicht van de gerealiseerde doelstellingen en speerpunten. Dit Management Review verwoordt de aspecten die elders beperkt aan de orde komen of een meer overstijgend karakter kennen.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a

Hoofdstuk 1

4

Page 5: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

De contacten met de diverse vertegenwoor-digers van studieverenigingen, zoals MFVR en Studentenraad, zijn in 2014 geïntensi-veerd. Wij houden structureel 6-wekelijks beleidsoverleg.

In lijn met ‘Beter met Minder’ zijn de contacten met de Service Organisatie (SO) verstevigd. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gezamenlijke inspanningen om tot een uniform huisbreed ruimtebeheer te komen. Met het accountmanagement van de SO hebben wij elke drie maanden overleg. Er is samen met de frontdesk SO hard gewerkt om alle eerstejaars studentenpassen binnen een aanvaardbare termijn te genereren.

De relatie met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is in 2014 verder bestendigd. Zo participeren wij in het Veranderteam en het Erasmus Programma Bureau. Daarnaast vaardigen wij vanuit het DCO veel key-users af naar de specifieke overleggen voor faculteiten. De goede relatie met de EUR resulteert al duidelijk in het verhogen van onze kwaliteit van dienst-verlening naar studenten.

Het DCO is als beheerder en ‘huisvader’ van onderwijsruimtes direct en in samenspraak met het Programma Integrale Bouw betrokken bij de realisatie van het reken-model voor onderwijshuisvesting. Dit als opmaat naar de realisatie van fase 2 van het Onderwijscentrum en het Programma Faculteit.

Het DCO is in 2014 als eerste universitair onderwijsbureau door Lloyds’ Register geaccrediteerd voor informatiebeveiliging. Wij hebben een groot aantal maatregelen getroffen voor het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwe-lijkheid van de informatievoorziening van het Erasmus MC.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Management Review 5

Page 6: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

In de Perspectiefnota 2015 hebben wij de volgende ambities geformuleerd:

Een organisatie met een herkenbaar profiel

■ Het DienstenCentrum Onderwijs wil het facultaire karakter benadrukken van het totaal van opleidingen die raken aan het domein van Geneeskunde. Het in de praktijk belijden van de facultaire eenheid maakt het onderwijskundig profiel van het Erasmus MC beduidend meer herkenbaar.

■ Samen met onze partners TU Delft, Universiteit Leiden, LUMC en de EUR heeft ons DienstenCentrum Onderwijs een brugfunctie in de coördinatie van de onderscheidende opleidingen Nanobiology en Klinische Technologie.

■ Binnen het DCO werken wij mee aan de uitvoering van projecten binnen Koers 18 die voor de opleiding Geneeskunde zijn geformuleerd.

Erasmus MC-waardige werkcultuur

■ Binnen de professionele werkcultuur van het DienstenCentrum Onderwijs hebben wij het geven en ontvangen van feedback ingebed in ons dagelijks handelen.

■ Wij verwachten van medewerkers dat zij zich competentiegericht ontwik-kelen, waarbij persoonlijke kwaliteits- en organisatiedoelen nauw op elkaar aansluiten.

■ De contacten met de klant staan centraal. Wij willen optimaal voldoen aan de principes van ‘demand management’ en hebben dit leidend gesteld in ons palet aan diensten.

Goed gestroomlijnde organisatie

■ Wij hebben de registratie van onder-wijsprestaties volledig geborgd. Binnen een zo beperkt mogelijk aantal bronsystemen leggen wij onderwijsprestaties en de onderwijs-financiering vast.

■ Vanuit het DCO bieden wij alle partners binnen het onderwijsdomein ‘tools’ voor management informatie en bestuurlijke kengetallen.

■ Wij houden ons in alle gevallen aan de wet- en regelgeving.

■ Het DienstenCentrum Onderwijs maakt integraal deel uit van de realisatie van de Erasmus School of Medicine.

■ Binnen ons DCO beheersen wij de dynamiek om adequaat te anticiperen op interne en externe ontwikkelingen.

Stevige internationale positie

■ Het DCO voert de stroomlijning van de organisatie voor Foreign Services en de Graduate School en Research Masters uit. Hierbij onderscheiden wij servicepaden voor inkomende en uitgaande studenten/medewerkers.

■ Door eenduidig en in samenhang activiteiten te beleggen, bereiken wij een betere kwaliteit en kunnen wij de responstijden verkorten.

■ Het DienstenCentrum Onderwijs heeft een administratieve regierol in het vormgeving van het Erasmus+ programma.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a6

Page 7: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

In verbinding staan met de wereld

■ Het DienstenCentrum Onderwijs werkt in een continue synergie met de wereld rondom het onderwijscentrum.

■ Wij zien het als taakstellend om integraliteit en extra kwaliteit te bewerkstelligen met partners zoals Communicatie, IT Operations, Huisvesting, Facilitair en frontoffice SO om optimaal maatwerk, customer intimacy en ‘one stop shop’ te bieden.

■ Ons DCO heeft een spilfunctie in de toewijzing en roostering van alle algemeen ambulante en onderwijs gerelateerde ruimtes in het Erasmus MC.

■ Wij hechten vanuit het DienstenCentrum aan een inhoudelijk consistente relatie tussen het Erasmus MC en de EUR op het vlak van onderwijsontwikkeling en -ondersteuning.

■ Het DCO geeft vorm en inhoud aan zijn positie binnen de driehoek TU Delft, Universiteit Leiden en het Erasmus MC ten aanzien van de onderscheidende opleidingen Nanobiology en Klinische Technologie.

Leidend in meer waarde toevoegen voor de patiënt

■ Wij streven excellentie na in onze ambities en ondersteunen studenten, zodat zij zich kunnen bekwamen tot topprofessionals, die de patiënt de allerbeste zorg kunnen bieden.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Management Review 7

Page 8: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

In 2014 hebben wij vanuit team Geneeskunde veel aandacht gegeven aan het optimaliseren van administratieve processen, en aan het transparant maken van de studievoortgangs­gegevens voor studenten en de opleiding.

Hoofdstuk 2

Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, prof. dr. Huib Pols, opent het academisch jaar 2014/2015.

GENEESKUNDE (ERASMUS MC DESIDERIUSSCHOOL)

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a8

Page 9: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Samen met de coördinator Masteronderzoek hebben wij het proces van aanvragen Masteronderzoeken geoptimaliseerd en gedigitaliseerd. Met de coördinator Master hebben wij dat ook gedaan met de Keuze en oudste coschappen. Daarvoor hebben wij een smart documentscanner bij de balie gekoppeld aan een bijbehorende workflow in Corsa.

In augustus 2013 ging de EUR Onderwijs-catalogus online. Daarmee hebben wij al in 2014 belangrijke winst geboekt bij de aanmaak van SIN-Online en Blackboard-channels. Deze worden nu rechtstreeks gevuld vanuit OSIRIS en hoeven niet meer handmatig te worden aangemaakt.

In 2014 hebben wij de aanwezigheids-registratie van verplichte onderwijs-onderdelen overgebracht van SIN-Online naar OSIRIS, zodat daarmee op één plek in het studievoortgangsoverzicht zichtbaar is welk onderwijs een student gemist of gevolgd heeft.

Op 1 september zijn wij met iPads gestart met het digitaal registreren van de aan -wezigheid tijdens verplichte VO’s binnen het themaonderwijs. Als vervolg daarop onderzoeken wij nu of wij kunnen aansluiten op aanwezigheidsregistratie-software op laptops, die speciaal is ontwikkeld door de opleiding Klinische Technologie.

Sinds september kunnen de afdelingen Medische Psychologie en Huisartsgenees-kunde met de OSIRIS Docent module het PKV-onderwijs en de bijbehorende toetsen en studentnotities registreren. In 2014 hebben 3.222 studenten aan de MAK-toetsen deelgenomen, waarvan 207 met een HER. Wij hebben de organisatie en logistiek rondom de MAK-toetsen nu volledig ingebed binnen de DCO-organi-satie met een goedlopend en goed georganiseerd logistiek proces.

In het begin van het jaar hebben wij het vier-ogen-principe in de administratie van de coschappen ingevoerd.

FACTSV

104 directe decentrale selecties

336 diploma- uitreikingen aan artsen en masters

488 deelnames aan de toetsweek in mei

1.296 aanmeldingen voor Geneeskunde

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Geneeskunde 9

Page 10: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Tijdens de Witte Jas Ceremonie mogen de studenten die de bachelorfase hebben afgerond voor het eerst als

co-assistent hun witte jas dragen. Deze feestelijke bijeenkomst vond plaats in maart 2014.

In november hebben wij de eerste aanzet gedaan tot het inrichten van de coschappen-module in OSIRIS én tot de uitfasering van KlinPlan. Sinds 2014 staan met terug-werkende kracht naar 2013 alle coassistent-groepen met hun coschappenplanning in OSIRIS.

Voor het toewijzen van startdata voor de coschappen, en het vastleggen van de procedures rondom toewijzing, zijn wij in november gestart met de ontwikkeling van een nieuwe procedure.

In 2014 zijn wij gestart met de werkgroep N=N voor de implementatie, inrichting en monitoring van N=N in OSIRIS.

Voor het collegejaar 2014/2015 hebben wij het proces van de indeling van studiegroepen geoptimaliseerd. Daardoor worden de studie-groepen nu maximaal gevuld met studenten die het onderwijs werkelijk moeten volgen. De recidivisten worden gelijkelijk verdeeld over dit geheel. Hierdoor waren er minder studiegroepen nodig in de studiejaren bachelor 2 en 3 en master 1.

Samen met de secretaris Examencommissie hebben wij het proces van doorstroombe-paling optimaal gemaakt. Daarvoor hebben wij voorlopige toetsresultaten in het studie-voortgangoverzicht eerder beschikbaar gemaakt.

Uitreiking van de artsendiploma’s door de leden van de Examencommissie

Geneeskunde (links) dr. Karin Schurink en (rechts) dr. ir. Leen Blok.

Open Dag van de Faculteit Geneeskunde.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a10

Page 11: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

De Witte Jas Ceremonie wordt voorgegaan door de pedel. Daarachter links opleidings-

directeur Geneeskunde dr. Walter van den Broek, en rechts decaan en vice-voorzitter van

de Raad van Bestuur van Erasmus MC prof. dr. Jaap Verweij.

Ook in 2014 leverden we weer tal van managementinformatie en -rapportages over opleidingsrendementen, toetsrende-menten, N=N, fraudepreventiebeleid, de Examencommissie, internationalisering, visitatie en OFM.

In collegejaar 2013/2014 heeft het DCO alle tentamencijfers ruim binnen de gestelde deadlines kunnen publiceren. Slechts één tentamen was ‘laat’, maar kon desondanks nog steeds op de deadline bekend worden gemaakt.

De eerste masterstudent Geneeskunde studeerde in april af.

In oktober 2014 kon het DCO de artsexamen- c.q. masterexamenuitreikingen weer voorzien van de nodige cachet met een aangeklede borrel.

In de zomer van 2014 is OSIRIS 6 live gegaan als resultaat van de implementatie van het nieuwe Studenten Informatie Systeem.

De eerste stappen zijn gezet in de overdracht van het onderwijsfinancieringsmodel Geneeskunde (OFM) naar het DCO.

Met ingang van september 2014 verwerken wij weer meerdere tentamenversies en de daarbij behorende tentamenlogistiek.

De aanwezigheid van een vaste toets-begeleider vanuit het DCO bij tentamens, is in 2014 nader uitgewerkt en geborgd.

Voor het eerst hebben wij een centraal minortentamen op de EUR met logistieke ondersteuning en begeleiding vanuit het DCO.

Wij hebben in 2014 een aanzet gedaan voor her-implementatie van Kana Express en voor een opzet studiepunt Geneeskunde.

835 aanvragen voor Keuze- en oudste co-schappen

3 herstarters in jaar 1

6.103 beoordelingen van coassistenten

664 aanmeldingen voor decentrale selectie

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Geneeskunde 11

Page 12: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Een presentatie over Klinische Technologie in de collegezaal. Aandachtig gehoor bij de uitreiking van de artsendiploma’s.

In 2014 hebben wij diverse Heisessies beleefd van de EUR met de werkgroep examenprogramma’s.

Optimalisatie proces ZorgstageEen groot aandachtsgebied van de Zorgstage lag voornamelijk in het realiseren van voldoende stageplaatsen en de indeling van de studenten. Afgelopen jaar is de planning strakgetrokken waardoor in een vroeg stadium contact is opgenomen met de verschillende instellingen. Voor de start van het collegejaar was het aantal benodigde stageplaatsen al gerealiseerd.In plaats van studenten zichzelf te laten registreren via SIN-online is dit jaar besloten de indeling zelf te doen op basis van postcode van studieadres en in tweede instantie de postcode van het tweede adres. Dit is door studenten als zeer prettig ervaren. De enkele gevallen waarbij de reistijd onevenredig hoog bleek, zijn naar tevreden- heid opgelost.Afhandeling van aanvragen voor vrijstelling en zelfgeregelde stages worden nu volledig digitaal afgehandeld. De coördinator heeft toegang tot Corsa en handelt de aanvragen daar af.De communicatie rondom de zorgstage is ter verbetering vatbaar, hierop zal komend collegejaar de focus liggen.

Optimalisatie van het gebruik van de BSA module Alle historie van uitgebrachte adviezen zijn verwerkt in de BSA-module. Studenten worden vanuit de module geïnformeerd over het uitgebrachte BSA-advies. De papieren brief behoort hiermee tot het verleden. Bij verzending van de BSA-mededeling is het advies direct aan de student gekoppeld. Extra acties om de brieven in het digitale dossier van student te zetten zijn nu niet meer nodig. Wel is gebleken dat de koppeling tussen advies en mededeling tekst nog niet in alle gevallen goed werkt. Hier zal in 2015 samen met ABO snel naar worden gekeken.

Beter inzicht met OSIRIS inschrijfDoor het in gebruik nemen van OSIRIS inschrijf hebben wij nu beter inzicht en mogelijkheid tot controles vooraf. Concreet is het nu mogelijk in een vroeg stadium de inschrijvingen van aankomende en zittende studenten te controleren. Hierdoor kunnen wij studenten van goed advies voorzien indien er zaken rondom de inschrijving niet goed lopen. Dit collegejaar hebben wij alle studenten met een foutieve inschrijving, met consequenties voor de bekostiging, in een vroeg stadium kunnen signaleren en corrigeren.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a12

Page 13: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor aspirant studenten vertelt

dr. Walter van den Broek, opleidingsdirecteur Geneeskunde, over de

decentrale selectie.

Studenten in vroeg stadium bereiken en informerenDoor het transparante karakter van OSIRIS inschrijf kunnen wij studenten in een vroeg stadium bereiken en informeren. Dit jaar krijgen alle nieuwe studenten die zich hebben ingeschreven direct een e-mail met daarin aanvullende informatie over alle data rondom de decentrale selectie én een FAQ-lijst met de meest voorkomende vragen. Ten opzichte van 2013 heeft dit in 2014 geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal vragen dat deze groep in deze periode stelt.

Aanmeldproces voor de CTBG overzichtelijkerIn 2014 hebben wij een nieuw aanmeld-proces voor de Commissie Toelating Bijzonder Gevallen (CTBG) ingevoerd. Waar de studenten met deficiënties voorheen alle documenten rondom aanvragen voor beschikkingen en/of vrijstellingen via e-mail aanleverden, is dit proces nu ingeregeld in OSIRIS. Hierdoor kunnen wij de aanvraag overzichtelijk en efficiënter afhandelen.

Naar afschaffing centrale lotingNaar afschaffing centrale lotingDe Kerngroep Selectie & Plaatsing heeft in 2014 een goede voorzet gemaakt naar de afschaffing van de centrale loting. De Kerngroep heeft drie blauwdrukken samengesteld, die aan de minister zijn voorgelegd. Met haar keuze is vervolg gegeven aan de wet Kwaliteit in Verscheidenheid. In 2015 behandelt de kerngroep alle issues rondom allerlei praktische zaken. Daarnaast vindt een vertaling plaats naar de toelatingscom-missie van het Erasmus MC, met name gericht op de opleiding Geneeskunde, en naar de werkgroep afschaffing loting van de EUR, waarin alle faculteiten met een lotingstudie zitting hebben.

Overstap naar BaMa-programmaOverstap naar BaMa-programmaIn 2014 is hard gewerkt aan de regeling voor de overstap naar het BaMa- programma voor studenten die nog in de ongedeelde opleiding studeren en niet kunnen afstuderen vóór augustus 2016.

2.773 studenten Geneeskunde in september

104 directe selecties van kandidaten op basis van een gemiddelde 7,5 in VWO5

413 nieuwe eerstejaars studenten

13.175 mails van studenten

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Geneeskunde 13

Page 14: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

NANOBIOLOGY

Op 1 september 2014 vond een geweldige Introductiedag plaats voor negentig nieuwe eerstejaars Nanobiology­studenten en hun zestien mentoren. Wij hebben dit kunnen organiseren in de nabijgelegen Kunsthal, met assistentie vanuit het DienstenCentrum Onderwijs.

Hoofdstuk 3

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a14

Page 15: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Wij hebben voor de opzet van het Servicepunt van het Onderwijscentrum materialen en informatie aangeleverd om studenten aan de balie eveneens over Nanobiology-gerelateerde zaken te kunnen informeren. Voor Nanobiology is er ook een baliebord opgehangen ter herkenbaarheid.

De roostering vanuit het Erasmus MC voor Nanobiology liep in 2014 erg goed. De commu-nicatie, de tijdsplanning en onderlinge taakver-delingen werden goed met elkaar afgestemd.

De roostering voor Nanobiology is nu bij binnen-komst van het Onderwijscentrum goed zichtbaar op de digitale roosterwand. De studenten weten zo beter en sneller waar ze op welk moment worden verwacht. Het komt ook de zichtbaarheid van de opleiding ten goede.

Voor Nanobiology zijn drie surveillanten aange-wezen die aanwezig kunnen zijn bij tentamens en herkansingen voor Nanobiology. Hierdoor verloopt dit proces nog soepeler.

De studieadviseur van Nanobiology zit nu op vaste tijden in de spreekkamers van het Onderwijscentrum. Op woensdagmiddagen en soms ook maandag is zij bereikbaar voor de Nanobiology-studenten.

Nanobiology-collega’s vanuit Onderwijs & Studentenzaken van de faculteit TNW van de TU Delft, een vergelijkbare dienst als het DCO, hebben twee maal een bezoek gebracht voor een rondleiding door het Onderwijscentrum en het DCO.

In 2014 hebben wij verschillende verbeteringen gerealiseerd rondom apparatuur. Zo hebben wij de beschikbare handleidingen bij apparatuur in collegezalen aangepast, is de bereikbaarheid van ondersteuning bij problemen met audio-visuele apparatuur en computer nu beter en hebben wij de audiovisuele apparatuur in CQ1dab verbeterd.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Nanobiology 15

Page 16: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

KLINISCHE TECHNOLOGIE

De bacheloropleiding Klinische Technologie is op 1 september 2014 bij het Erasmus MC in Rotterdam van start gegaan. Samen met penvoerder TU Delft en de Universiteit Leiden wordt het onderwijs nu in deze drie steden vormgegeven.

Hoofdstuk 4

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a16

Page 17: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Denk aan geavanceerde scans en op maat 3D-geprinte kunstorganen. Deze innovatieve behandelmethoden vragen echter om een nieuw soort medisch profes-sional. Iemand met medische én technische kennis, die de brug slaat tussen de techniek en de patiënt.

De bacheloropleiding Klinische Technologie is een multidisciplinaire opleiding. Studenten maken zowel kennis met de geneeskunde als met de uiteenlopende medische technieken die daarin worden gebruikt. Naast deze kennis komen eveneens klinische en commu-nicatieve vaardigheden aan bod, en is er aandacht voor ondersteunende vakken als statistiek en academische vorming.

Voorafgaand aan de start van het acade-misch jaar spraken wij met alle betrokkenen bij de TU Delft over o.a. weblogin, licentie-servers, BYOD (Bring You Own Device), Dropbox en Eduroam.

Een ander aspect waaraan wij in 2014 extra aandacht hebben besteed, is de relatie van de onderwijsvorm, oftewel werkcolleges, tot de beschikbare configuratie van de aanwezige onderwijsruimtes. Om tegemoet te komen aan de werkcolleges voor de eerstejaarsstudenten zijn voor 1 september de ruimtes Gk-160a en b geüpgraded.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Klinische Technologie 17

Page 18: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

RESEARCH MASTERS / GRADUATE SCHOOL

Hoofdstuk 5

Onderlinge samenwerking

Het team Graduate School onder-steunt de administratieve processen van de Research Masters NIHES, Infection & Immunity, Neuroscience en MolMed. De mate van ondersteuning en samenwerking verschilt per Research Master. In 2015 willen we de Research Masters allemaal dezelfde richting op te krijgen wat de adminis-tratieve processen betreft. Daarnaast is er behoefte aan duide-lijkheid over wederzijdse verwach-tingen tussen het DienstenCentrum Onderwijs en de Research Masters. Dit moet uiteindelijk resulteren in nieuwe service level agreements (SLA).

Hoogtepunten van het jaar

Met OSIRIS 6 hebben wij in 2014 een gebruiks-vriendelijker overzicht gekregen van de studen-tenregistratie. Alle zaken staan nu bij elkaar in één oogopslag. Dit werkt fijner en effectiever.

De aanmeldmodule OSIRIS werkt nu alleen nog voor de initiële studenten. Het aanmelden van de alternatieve instroom (P-IN, losse deelnemers) volgt snel in 2015, waarna wij de overgang SRS/OSIRIS kunnen voltooien.

De Canvas elektronische leeromgeving biedt nu een enorme vooruitgang en geeft een efficiëntieslag.Canvas biedt echter nog veel meer mogelijk-heden. Daarom gaan wij onderzoeken welke Canvas-tools wij verder kunnen gaan inzetten voor de administratieve processen. Denk aan het uploaden van research proposals, papers door studenten, toekennen van beoordelingen door docenten, etc.

Het Corsa digitaal archief is geïmplementeerd. Dit betekent een prachtige efficiëntieslag die wij verder binnen het team gaan uitrollen. We willen er in 2015 voor zorgen dat de Research Masters geen papieren studenten-dossiers meer hanteren.

Aanmeldmodule Research MastersDoor het in gebruik nemen van de aanmeldmodule Research Masters is de papierstroom van dossiers tot het verleden verbannen. Door het gebruik van de aanmeldmodule is er nu beter overzicht over de stand van zaken van de aanmeldingen, wordt er gebruik gemaakt van één bronsysteem en is de aanmelding voor iedereen digitaal inzichtelijk.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a18

Page 19: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Migratie SRS

Het is al lang de wens van het NIHES om alle studenten die in SRS geregistreerd staan, over te zetten naar OSIRIS. Dit sluit ook mooi aan bij het basisbeginsel van het SIS project: zoveel mogelijk gebruik maken van één bronsysteem. De laatste stappen naar de realisatie van de migratie zijn gezet, en naar verwachting kunnen wij dit afronden in februari 2015. Hiermee komt een einde aan een dubbele administratie en kan de studentadministratie efficiënt en eenduidig vanuit OSIRIS worden bediend.

Samenwerking Erasmus MC en EURDe samenwerking binnen het Erasmus MC kunnen we verder uitbreiden. Bijvoor-beeld bij de Desiuderiusschool en voor inter nationalisering / exchange studenten. Wij kunnen helpen met de administratieve ondersteuning die nodig is op het gebied van inschrijving, begeleiding, communicatie, visa en housing. Dit willen we doen in nauwe samenwerking met de EUR, en aan de hand van duidelijke procedures en werkafspraken.

0

20

40

60

80

100

120

140

160

180

200

Waarvan buitenland 2013-2014

Studenten 2013-2014

Waarvan buitenland 2012-2013

Studenten 2012-2013

Tota

al

Neur

oscie

nce

Mol

ecul

aire

M

edici

ne

Infe

ctio

n an

d Im

mun

ity

Doct

or o

f Sc

ienc

es

P-IN

Hea

lth

Scie

nces

Clin

ical

Rese

arch

IN H

ealth

Sc

ienc

es

Instroom Research Masters

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Research masters / Graduate school 19

Page 20: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Erasmus Winter Programme 2014

Participants 2014

NIHES 91

Other 79

Fellowship 0

Total 170

Courses Other NIHES Total

EWP01 Introduction to Clinical Research 8 0 8

EWP02 Adv. Topics in Decision Making in Med. 6 27 33

EWP03 Pharmaco-epidemiology and Drug Safety 7 22 29

EWP04 Intervention Research & Clinical Trials 1 24 25

EWP05 Diagnostic Research 4 19 23

EWP10 Advanced Topics in Clinical Trials 8 22 30

EWP11 Intro. To Clinical and Public Health Genomics n/a n/a n/a

EWP13 Advanced Analysis of Prognosis Studies 13 26 39

EWP16 Prognosis Research 5 25 30

EWP22 Biostatistics for Clinicians 22 1 23

EWP23 Regression Analysis for Clinicians 11 0 11

EWP24 Survival Analysis for Clinicians 13 8 21

EWP25 Princ. of Epidemiologic Data-analysis 16 42 58

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a20

Page 21: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Courses ESP NIHES Total

ESP01 Principles of Research 48 109 157

ESP03 Introduction to Data-analysis 36 2 38

ESP04 Clinical Decision Analysis n/a n/a n/a

ESP09 Regression Analysis 26 4 30

ESP10 Methods of Clinical Research 15 24 39

ESP11 Methods of Public Health 18 88 106

ESP14 Clinical Trials 18 31 49

ESP15 Topics in Meta-analysis 16 24 40

ESP21 Pharmaco-epidemiology 13 16 29

ESP25 Health Economics 28 70 98

ESP28 Survival Analysis 26 3 29

ESP29 Genome Wide Association 14 18 32

ESP38 Conceptual Foundation of 29 20 49

ESP39 Cohort Studies 21 18 39

ESP40 Case-control Studies 4 11 15

ESP41 Introduction to Global Public 13 88 101

ESP42 Methods Health Services 20 40 60

ESP43 Principles of Genetic 22 25 47

ESP45 Primary and Secondary 12 66 78

ESP48 Causal Inference 18 32 50

ESP53 History of Epidemiologic Ideas 7 21 28

ESP57 Genomics in Molecular Medicine 11 19 30

ESP59 Demography of Ageing n/a n/a n/a

ESP61 Social Epidemiology 14 42 56

ESP62 Markers and Prediction 21 5 26

ESP63 Master Class Adv in Genomics Res. 8 14 22

ESP64 Master Class Adv in Epidemiologic 12 13 25

ESP65 The Practice of Epidemiologic 14 44 58

ESP66 Logistic Regression 13 20 33

ESP67 MC Epidemiologic Research (2012) n/a n/a n/a

ESP68 Intro to Bayesian Methods 10 9 19

ESP69 Causal Mediation Analysis 10 29 39

ESP70 Fundamentals of Medical Dec Mak 10 74 84

ESP71 Workshop Adv Med Writing & Editing 26 1 27

Erasmus Summer Programme 2014Participants 2014

ESP 245

ESP fellowship 13

ESP Tuition Waiver 1

ESP 259

NIHES 210

Total 469

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Research masters / Graduate school 21

Page 22: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

ERASMUS MC ZORGACADEMIE

Verpleegkundige vervolg- en medisch ondersteunende opleidingen

In 2014 hebben wij de hernieuwde service level agreement (SLA) met de Erasmus MC Zorgacademie afgerond. In deze SLA zijn de door ons te leveren diensten, de wederzijdse verwachtingen en de responstijden expliciet verwoord.

Binnen ons team DCO-Zorgacademie hebben wij de werkzaamheden inzichtelijk gemaakt en opnieuw verdeeld aan de hand van de SLA. Daardoor kunnen wij de werkzaam-heden nu beter uniformeren, hebben wij meer inzicht in de voorwaarden per opleiding en hebben wij helder in beeld wie waarvoor van afhankelijk is. Door gebruik te maken van de Werkmonitor, kunnen wij onze werkzaamheden inzichtelijker en overzichte-lijker inplannen en krijgen wij prioriteiten goed zichtbaar. Via onze gezamenlijke mailbox is ons team nu beter bereikbaar, het werk meer transparant, kunnen wij elkaars werk overnemen en kunnen wij elkaar beter

Hoofdstuk 6

Strategie, Beleid en Verantwoording 1

Finance & Control 4

Thema Biomedische Wetenschappen 5

Onbekend 11

Raad van Bestuur 32

Thema Gezondheidswetenschappen 33

Service Organisatie Kennis 41

Thema Spoed, peri-operatief en intensief 111

Thema Thorax 125

Thema Diagnostiek en Advies 178

Thema Hersenen en Zintuigen 179

Thema Sophia 212

Service Organisatie 223

Extern 332

Thema Daniel den Hoed 463

Thema Dijkzigt 496

Overzicht aanmeldingen vakinhoudelijke bijscholingen

In 2014 hebben wij in totaal 2446 aan -meldingen ontvangen voor vakinhoudelijke bijscholingen waarop de Erasmus MC Zorgacademie maatwerk levert.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a22

Page 23: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

ondersteunen. Door inzichtelijk te maken welke diensten wij als team Zorgacademie allemaal leveren en door met elkaar in gesprek te gaan, proberen wij de samen-werking continu te verbeteren.

De teams van het DCO en de Zorgacademie hebben met veel plezier deelgenomen aan de training in OSIRIS6, verzorgd door de EUR. Alle kennis wordt inmiddels goed toegepast in de praktijk.

Het wekelijks teamoverleg geeft focus aan de werkzaamheden die we moeten verrichten. De Werkmonitor helpt daarbij.

Onze partner College Zorg Opleidingen (CZO) speelt een belangrijke rol bij de registratie van de studenten die een erkende opleiding volgen. Door intensief contact te onder-houden met het CZO zijn in 2014 de beoogde doelstellingen met betrekking tot de toetsing van de accreditatie gerealiseerd.

Eduplaza en management-informatieHet DienstenCentrum Onderwijs is in gesprek met de Zorgacademie om de afbouw van STORM in 2015 te bewerkstelligen. De unit Eduplaza gaat daarin als pilot fungeren.

Managementinformatie is een verzamel- naam voor alle informatie die laat zien hoe een organisatie er voor staat. Informatie ter ondersteuning van de bedrijfsvoering die noodzakelijk is voor het nemen van beslis-singen of om het proces zo nodig bij te sturen is dan ook essentieel om een helder beeld te verschaffen zodat beleid en plannen zo nodig aangepast kunnen worden. Ons team Zorgacademie heeft behoefte aan ‘echte’ sturende- en managementinformatie op een gebruiksvriendelijke manier en op een zelf in te stellen frequentie. Op basis van de overeengekomen zogeheten ‘kritieke prestatie-indicatoren’ (kpi) zullen wij, zolang de applicatie STORM niet uit gefaseerd is, managementinformatie met Business Objects of Crystal Objects gaan bieden.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC Zorgacademie 23

Page 24: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Instroom Totaal

Anesthesiemedewerker 16

Cataract Chirurgie 14

Geriatrie Verpleegkundige 14

IAZ (totaal) 183

Kinderverpleegkundige 13

Gipsverbandmeester 5

Operatieassistent 16

Operatieassistent 2e deskundigeheid 0

Obstetrie Verpleegkundige 31

Oncologie Verpleegkundige 119

Palliatieve Zorg Verpleegkundige 64

Radiodiagnostisch Laborant 13

Radiotherapeutisch Laborant 14

Sedatie Praktijk Specialist 11

Verpleegkundige Overgangsconsulent 0

Wondconsulent 13

Wondverpleegkundige 43

Totaal 569

Aantal studenten per verpleegkundige vervolgopleiding 2014

Itslearning

In samenspraak met de Zorgacademie zijn de procedures voor de elektronische leer -omgeving ‘itslearning’ nader uitgewerkt en gedocumenteerd. Het team DCO-Zorg-academie maakt nu zelf accounts aan voor de studenten, waardoor studenten nu sneller in het bezit zijn van een account en zo tijdig aan de benodigde informatie en het voor -bereidingsmateriaal kunnen komen.

Overige

Het aanvragen van een gewaarmerkt diploma kan nu per post, mail of via het Studiepunt. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om diploma’s tijdens diplome-ringen te waarmerken. Cursisten Stralings-hygiëne krijgen hun diploma en Bewijs van Deelname thuisgestuurd. Voorheen moest de cursist zijn of haar diploma/certificaat zelf ophalen.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a24

Page 25: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Doelen 2015In 2015 hebben wij onszelf ambitieuze doelen gesteld. Een opsomming:

■ Processen aan de hand van Business Process Model & Notation inzichtelijk maken of afronden

■ Samen met de EUR vormgeven van een digitale aanmeldmodule

■ CZO; het testen van het nieuwe registratiesysteem en de samenwerking versterken

■ Digitaliseren van de factuurlijsten ■ Brieven Zorgacademie, uitsluitend aan

de hand van bestaande SLA/processen en de wijze van verzending (digitaal)

■ Vervolg-training OSIRIS6 voor de Zorgacademie

■ Optimaliseren van de inzet van de werkplanning en de inzetbaarheid van medewerkers aan de hand van kennis en vaardigheden.

■ Monitoren van procedures in relatie tot de SLA.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC Zorgacademie 25

Page 26: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

FUNCTIONEEL BEHEER

In 2014 is lang gezocht naar een nieuwe functioneel beheerder, die in augustus gelukkig kon beginnen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij helemaal op de beoogde sterkte met één coördinator en twee functioneel beheerders.

In de loop van 2014 hebben wij meer vorm kunnen geven aan beleidsmatige taken op het gebied van de informatievoorziening. Wij geven in een bottom up-proces geleidelijk invulling aan de rol van informatiemanager en de informatievoorzieningsorganisatie. Vanaf medio 2015 gaan wij daarom binnen de EUR en het Erasmus MC in informatie-managersoverleggen participeren.

In het najaar hebben wij deelgenomen aan een leer- en ontwikkeltraject van het CIO Office van de EUR over visievorming, governance, architectuur en verander management. In november hebben wij ons aangesloten bij de projectgroep IT-Roadmap en -Meerjaren-begroting die in opdracht van de Raad van Bestuur alle IT-projecten binnen het Erasmus MC in kaart brengt.

In 2015 dragen wij het beheer van de projecten portfolio Onderwijs over aan een informatiemanager, die als schakel gaat fungeren tussen business en de IT- organisatie in het demand-supply-proces. Voor de functioneel beheerders ligt de focus traditioneel op de call-afhandeling. Onze speciale aandacht gaat nu en het komende jaar uit naar het documenteren van onze taken en werkzaamheden en de applicaties. BiSL is daarbij de leidraad bij het organiseren van de informatie, want zowel de EUR als het Erasmus MC hanteren deze standaard.Waar mogelijk zoeken wij samenwerking met de domeinen waarin wij opereren: Geneeskunde, Graduate School en Zorg academie. Met de Desiderius School werken wij al zeer nauw samen en met het team DCO-Geneeskunde hebben wij sinds kort structureel operationeel overleg.

Hoofdstuk 7

Voor het team DCO­FB (DienstenCentrum Onderwijs – Functioneel Beheer) was 2014 een jaar van transitie, op gebied van personele bezetting, inhoud én organisatie van het werk.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a26

Page 27: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

FUNCTIONEEL BEHEER

Hét project van 2014 was voor Functioneel Beheer het Checkmate Plus-project, waarin Checkmate geschikt is gemaakt voor het verwerken van tentamens in meerdere versies. Wij hebben de applicatie kunnen opleveren voor de start van de eerste tentamens in het nieuwe collegejaar. In het najaar hebben we een begin gemaakt met vier nieuwe projecten: Binnen het Practicum Klinische Vaardigheden (PKV) wordt nu het Beoordelingssysteem Vaardigheden (BSV) gebruikt voor de stations-toets. Wij evalueren nu deze applicatie en bekijken of wij wellicht een nieuwe applicatie willen verwerven en implementeren. De deadline is gesteld op augustus 2016.

Het project KANA Express behelst de herimplementatie van het call-afhandelings-systeem en de kennisbank ASK Erasmus. Deze worden ingezet bij de informatievoor-ziening naar geneeskundestudenten en bij de communicatie tussen de front- en backoffice bij de afhandeling van calls.

Door de invoering van het digitaal toetssysteem TestVision kunnen (in eerste instantie) toetsen worden afgenomen met gebruik van de bestaande IT-infrastructuur – dus PC’s. Het project maakt deel uit van het overkoepelende project Digitaal toetsen op de EUR, dat zich vooral richt op de totstandbrenging van een infrastructuur voor grootschalig digitaal toetsen. Ons deelproject heeft daarbinnen de functie van een pilot, waaraan het Erasmus MC verder onafhankelijk van de EUR invulling geeft.

Met het HERMES-project willen wij de kwaliteit en het beheer van de documentatie van bijvoor-beeld de organisatie, werkprocessen en taken, informatiesystemen en de informatievoorzie-ningsorganisatie binnen het onderwijsdomein structureel verbeteren. Het doel is om al deze informatie zodanig digitaal te ontsluiten, zodat printen onnodig is. Wij richten on nu nog op functioneel beheerders, later willen wij ook de business laten aansluiten bij het project.

Bij de uitvoering van deze projecten baseren we ons op de principes en methodieken van PRINCE2, en gebruiken we de modellen die door het PMO beschikbaar zijn gesteld.

Projecten

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Functioneel Beheer 27

Page 28: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Naast de ‘klassieke’ functioneel-beheertaken en de nieuwe projecten, zullen de teamleden van DCO Functioneel zoveel als mogelijk investeren in informatiemanagement en in de inrichting van de informatievoorzieningsorganisatie binnen het onderwijsdomein. De ontwikkelingen bij zowel de EUR (Universitair Service Centre, CIO Office) als het Erasmus MC (Service Bedrijf, met daarbinnen het SSC IT-MT met een Competence Center Onderwijs, Erasmus School of Medicine) bieden een uitge-lezen kans om daar handen en voeten te geven aan beter informatiemanagement en functioneel beheer.

Verwachtingen voor 2015

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a28

Page 29: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Functioneel Beheer

Page 30: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

ITRuim 350 Pc’s van alle studenten moesten nog voor 1 april 2014 worden omgezet van XP naar Windows 7. Wij hebben die klus nog voor die deadline geklaard! Ook hebben wij alle servers op tijd vervangen, die ervoor zorgen dat de Pc’s op afstand beheerd kunnen worden.

Met ons project Checkmate hebben wij zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de IT-systemen veel veranderd. Aan de voorkant hebben wij alle versies geupdate. Aan de achterkant hebben wij de server vervangen waar de tentamen-scans worden opgeslagen. Ook de Pc die aan de scanner is gekoppeld, hebben wij vervangen en voorzien van de laatste softwareversies.

Halverwege 2014 hebben wij versie 6 van Osiris in gebruik genomen. Daarnaast hebben wij ook het datamodel aanzienlijk aangepast. Dat heeft gelukkig niet al te veel impact gehad op de Erasmus MC- koppelingen met bijvoorbeeld Corsa of Klinplan, maar het moest wel goed getest worden.

Eduroam maakt het mogelijk voor studenten en medewerkers om met de login-gegevens van hun eigen instelling draadloos in te loggen op het gastnetwerk. Zeker voor de studenten en docenten van Klinische Technologie was dit een belang-rijke aanvulling om hier te kunnen studeren. Wij zijn er trots op dat het systeem vanaf 1 september in het OnderwijsCentrum en het Na-gebouw voor iedereen beschikbaar was, en vanaf 19 november in het hele Erasmus MC.

Behalve de uitbreiding met Eduroam, hebben wij de Wi-Fi capaciteit in het OnderwijsCentrum kunnen vergroten en hebben wij enkele bugs kunnen oplossen.

Orazis heet de Master Datamanagement database van het Erasmus MC, waarin onder andere patiënt- en personeelsge-gevens worden opgeslagen. Onder andere Checkmate, Storm en Eduplaza halen daar hun personeelsgegevens uit. In Orazis hebben wij diverse ICT-wijzigingen door -gevoerd. Meestal zijn ICT-wijzigingen ook aan de voorkant zichtbaar, maar bij Orazis is dat volledig op de achtergrond gebeurd. Van de wijzigingen heeft dan ook niemand iets gemerkt.

De VLC player is een gratis mediaplayer die alle mogelijke formaten afspeelt. Voor studenten was die player al beschikbaar. Wij hebben ervoor gezorgd dat de player sinds april 2014 ook op de docenten-Pc’s in de onderwijsruimtes beschikbaar kwam.

Hoofdstuk 8

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a30

Page 31: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Zowel Erasmus MC- als EUR-medewerkers willen graag hun overleggen plannen zoals ze dat gewend zijn binnen hun eigen organi-satie. In 2015 gaan wij de agendasystemen van beide organisaties trachten te koppelen.

Het bereik van mobiele telefoons in het OnderwijsCentrum is niet optimaal. In januari gaat onze afdeling Telefonie van IT Operations de oorzaken onderzoeken en hopelijk snel met oplossingen komen.

Met een zogenaamde LaptopTrolley kun je op een flexibele manier trainingen verzorgen. Dit willen wij in het eerste kwartaal van 2015 ook mogelijk maken voor de trainingen voor medewerkers in het OnderwijsCentrum. Daarvoor moeten wij nog een aantal beheerstaken uitzoeken en testen.

Digitale Microscopie gaan wij voorzien van een nieuwe Digimic server en van de laatste versie van de viewer van Hamamatsu.

Halverwege februari komt er een door de EUR en CACI (de leverancier van Osiris) ontwikkelde ‘app’ waarop studenten onder andere hun rooster kunnen bekijken. Wij checken of die goed werkt.

Vanzelfsprekend onderzoeken we altijd nieuwe trends, zoals de Push bullet. Met deze ‘bullet’ kun je content op de telefoon of tablet direct op je PC of Beeld-scherm plaatsen. Wij gaan de Push bullet op bruikbaarheid en behoefte onderzoeken.

Samen met de EUR stellen wij een service level agreement op voor alle systemen die tussen het Erasmus MC en de EUR draaien.

Projecten voor 2015

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a IT 31

Page 32: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

ROOSTERING EN ZAALRESERVERING

Roostering

Met meer dan 3.500 studenten per jaar, worden er jaarlijks meer dan 29.000 onderwijsmomenten ingeroosterd. Er wordt met man en macht gewerkt om de agenda’s zo foutloos mogelijk in te plannen. Dit jaar is er grote vooruitgang geboekt. Hadden wij in 2013 nog 6.000 agendaconflicten, dit jaar waren dat er slechts 19!

Het team Roostering en Zaalreservering is onder andere verantwoordelijk voor de roostering van het onderwijs dat verzorgd wordt binnen het Erasmus MC binnen Geneeskunde, Research Masters, Zorgacademie, HAG, Onderzoekscholen, ESP, EWP en NIHES.

Wij voeren twee maal per jaar het roosterproces uit. De eerste keer voor de periode van september tot en met februari, de tweede keer voor de periode van maart tot en met augustus. Hiervoor gebruiken wij het programma IRIS.

In 2014 hebben wij de werkwijze aangepast. Door gebruik te maken van de optie ‘sjablonen’ in IRIS, kunnen wij elk onderwijsmoment vastleggen in een sjabloon. In dat sjabloon vullen wij alle kenmerken van het onderwijsmoment in. Bij Geneeskunde vullen wij dit samen in met de projectmedewerkers. Nadat alle sjablonen zijn ingevuld, kunnen wij het totaalrooster maken.

Voordeel van het gebruik van de sjablonen is, dat wij alleen de wijzigingen in het onderwijspro-gramma hoeven aan te passen die naar aanleiding van de evaluaties worden vastgesteld. Vervolgens kan het jaar daarna het rooster worden gemaakt op basis van de informatie in de sjablonen. Als wij dit eenmaal goed invullen, hoeven wij dit niet elk jaar te doen.

Hoofdstuk 9

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a32

Page 33: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Zaalreservering

Ons team verwerkt individuele aanvragen voor zalen. Alle afdelingen binnen het Erasmus MC doen zaalaanvragen. Voor vergaderingen tot symposia, van groepsbijeenkomsten georganiseerd door studenten tot patiëntbijeenkomsten. Het DienstenCentrum Onderwijs draagt de zorg voor circa 14.000 vierkante meter huisvesting.

In 2014 is binnen het DienstenCentrum Onderwijs ook Event Management van start gegaan. Op verzoek van aanvragers hanteren wij nu het zogenaamde ‘one stop shop-principe’. Wanneer een zaal wordt gereserveerd, kunnen wij alle bijkomende activiteiten verzorgen: van bewegwij-zering, audiovisuele ondersteuning tot catering.

Zaalhuur

In 2014 zijn wij gestart met het doorbelasten van zaalhuur aan externe gebruikers bij (grote) evenementen. Zo kunnen wij in de toekomst ook investeren in noodzakelijke voorzieningen, en willen wij het aantal ‘no shows’ beperken. De doorbelasting van zaalhuur aan ‘kleinere gebruikers’, zoals voor vergaderingen met kleinere groepen, is nog niet van kracht.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Roostering en Zaalreservering 33

Page 34: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

AUDIOVISUELE ONDERSTEUNING (AVO), FACILITEITEN EN BEHEER

Bij de voor- en najaarsbijeenkomsten van de Raad van Bestuur (RvB) in de foyer, hebben wij samen met een externe AV-leverancier gezorgd voor een goed werkend audio- en video-systeem.

In april overhandigde Koningin Maxima het duizendste diploma aan een cursist Nederlandse taalles. Ons DienstenCentrum Onderwijs (DCO) verzorgde samen met de organiserende partij, de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche, de zaalreservering

en audiovisuele zaken. Het was een inspan-nende, maar ook leuke en zeer geslaagde ochtend.

Bij de derde versie van het Erasmus Summer Programme 2014, nu in het nieuwe Onderwijs Centrum, bleek de continue aandacht vanuit het AV-team weer zeer succesvol.

Het Onderwijscentrum heeft zich ontpopt tot een populaire locatie voor symposia en congressen. Om bij deze evenementen

Hoofdstuk 10

Dit derde studiejaar in het Onderwijscentrum (OWC) hebben wij de ingezette dienstverlening op audiovisueel, facilitair en beheersgebied kunnen stabiliseren. Wij hebben de kinderziekten na de opstart overwonnen, en zijn nu gewend aan het nieuwe gebouw met z’n eigen aandachts punten en bijzonderheden. Vanzelfsprekend blijven wij telkens oplossingen zoeken voor nieuwe ont wikkelingen op onderwijsgebied en evenementen. Als team Audiovisuele Ondersteuning (AVO), faciliteiten en beheer waren wij in 2014 bij tal van bijzondere momenten betrokken.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a34

Page 35: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

vragen te beantwoorden op audiovisueel en facilitair gebied, is DCO Event Management in het leven geroepen. De resultaten zijn heel positief, gezien de goede reacties van onze klanten.

Als team AVO richten wij onze aandacht continu op het onderwijs, op andere gebruikers van het Onderwijscentrum en op andere onderwijsgebouwdelen. In 2014 is de bezettingsgraad van de onderwijsruimtes duidelijk verder gestegen. Wij monitoren nu aanvragen voor ruimtes tegen de effectieve realisatie, waardoor wij de zogeheten ‘no shows’ duidelijk in kaart kunnen brengen. Door de sluiting van het Auditorium stromen nu meer gebruikers naar onze onderwijs-faciliteiten. Met de hoge bezettingsgraad is het een grotere uitdaging geworden het reguliere onderhoud in te plannen.

In 2015 gaan wij verder werken aan het project Desiderius: het project onderwijs videoportal, waarmee wij in 2014 begonnen. Met Desiderius kunnen wij onderwijs op video opnemen en gericht distribueren naar onze studenten en onderwijspartners. Dit kan grote veranderingen gaan betekenen

voor de onderwijssetting. Daarnaast gaan wij de horizon van onze dienstverlening verder vergroten door huisbreed service level agreements voor audiovisuele ondersteuning aan te bieden.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Audiovisuele ondersteuning (AVO), Faciliteiten en Beheer 35

Page 36: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

FINANCIËN EN COMMUNICATIE

Hoofdstuk 11

Op het gebied van financiën was 2014 een positief jaar, ondanks de beperkte bezetting. De goede samenwerking met de afdeling Financiën van de Service Organisatie, maakte dit mede mogelijk. Doordat wij goed communiceren met de Zorgacademie en duidelijke afspraken hebben met de verschillende units, kan er zonder overleg snel worden gefactu-reerd en doorbelast. Vragen lossen we altijd samen op. Ook met International Office zijn goede afspraken rondom reiskosten en huisvesting voor Minoren gemaakt, die naar ieders tevredenheid worden nageleefd.

Inzake de reiskostenregeling voor de studenten werken wij nauw samen met de Desideriusschool.

Collega’s binnen het DCO weten ons team Financiën steeds beter te vinden, zodat wij de juiste antwoorden kunnen geven aan studenten. Bijvoorbeeld over de Reiskostenregeling coassistenten of over de Aanvragen financiële vergoeding vanuit de Erasmus MC-beurs.

Het contact met de studenten verloopt goed. In 2014 hebben wij ingesteld dat studenten met specifieke vragen een afspraak kunnen maken met één van onze financieel medewerkers. Vragen per e-mail of telefonische vragen van studenten beantwoorden wij nu standaard nog dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag.

De facturatie van de woningen in de Snellinckstraat verviel per september 2014. Nieuw in 2014 was de interne en externe doorbelasting van de Events.

Als alle partijen op deze manier blijven werken en communiceren, kan de financiële samenwerking in 2015 alleen nog maar beter worden. Aandachtspunten zijn wel dat er per 2015 een aangepaste reiskostenregeling voor de studenten komt, en dat de regels rondom de Erasmus MC-beurs worden gestandaardiseerd.

Financiën

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a36

Page 37: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

Buiten de reguliere werkzaamheden om, hebben we in 2014 in samenwerking met de afdeling Communicatie twee open dagen voor de Faculteit Genees-kunde georganiseerd. Daarbij verzorgden wij ook de voorlichting vanuit het DienstenCentrum Onderwijs.

CommunicatieNieuw in 2014 was de succesvolle Summerschool Geneeskunde. Dit samenwerkingsproject tussen de minorcoördinator Geneeskunde, de afdeling Communicatie en de staf -adviseur communicatie DCO, wordt in 2015 weer opgepakt. In 2015 gaan wij ook de website aanpassen.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Financiën en Communicatie 37

Page 38: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

EVENT MANAGEMENT

Onze interne en externe klanten willen bij het organiseren van een event niet met allerlei verschillende organisaties en personen zaken hoeven doen. Door daarin als ‘spin in het web’ te fungeren, hebben wij inmiddels al verschillende events tot grote tevredenheid van de klant afgerond. Wij hebben twee grote events georganiseerd in samenwerking met Congress Care, een extern landelijk congresbureau.

Om te kunnen voorzien in de ‘total cost of ownership’ van een innovatief Onderwijs-centrum en overeenkomstig de ingezette beleidslijnen, wordt het gebruik van ruimtes door externe klanten die niet verbonden zijn aan onderwijs en onderzoek, doorbelast.Event Management denkt ook mee over het evenementenbeleid en het implementeren en controleren van uitvoer hiervan. Bijvoor-beeld over netwerken, het onderhouden van klantencontacten, coördineren van de betrokken collega’s, het regelen van ruimte, catering en alles wat verder nodig is om het event tot een succes te maken. Vanuit deze functie werken wij nauw samen met het Roosterteam, het team Beheer & AVO, het

Congresbureau, het Facilitair Bedrijf en de cateraar ISS. Voor het promoten van het Onderwijscentrum wordt samengewerkt met de afdeling Communicatie, Rotterdam Partners en het blad QM.

Voor het verhuren van de ruimtes en overige dienstverlening werken wij met contracten. In verband met de uitbreiding van de verhuur van de ruimtes, hebben wij de inzet van de AVO-werkstudenten vergroot. Deze studenten hebben inmiddels instructies gekregen hoe te handelen bij calamiteiten. Ze zijn over het algemeen ook in het bezit van een EHBO-diploma.

In 2015 willen we intern nog beter commu-niceren over het doorbelasten van de ruimtes. Wij gaan een presentatiemap maken over de mogelijkheden van de verhuur, met foto’s van de ruimtes. In verband met die verhuur gaan wij algemene voorwaarden opstellen in 2015. Ook gaan wij de Service Portal opnieuw inrichten.

Hoofdstuk 12

Per 1 maart 2014 zijn de werkzaamheden binnen het DCO uitgebreid met de functie Event Management. Wij coördineren nu de één­loket­ functie voor het organiseren van kleinschalige evenementen als vergaderingen, symposia en congressen.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014a38

Page 39: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Event Management 39

Page 40: Erasmus MC DienstenCentrum Onderwijs Jaarverslag 2014

COLOFONDit Jaarverslag 2014 een uitgave van het DienstenCentrum Onderwijs van het Erasmus MC.

Postbus 20403000 CA RotterdamBezoekadres: Wytemaweg 803015 CN Rotterdam

www.erasmusmc.nl

OpdrachtgeverE.P. Forsten, sectormanager DienstenCentrum Onderwijs

RedactieE.P. Forsten (Management Review), E. Thuis-de Graaf en M.G. Prochazka-Venema (Geneeskunde, Erasmus MC Desideriusschool), E.P. Forsten (Klinische Technologie TU Delft en Universiteit Leiden), F.J. Kruijsdijk (Nanobiology TU Delft), Q. Jaddi-Kassrioui en M.G. Prochazka-Venema (Research Masters en NIHES), B.V. Wesenhagen (Erasmus MC Zorgacademie), D.H. Wooldrik (Functioneel Beheer), M.J.M. Eijgermans (IT), E. de Zwart (Roostering en Zaalreservering), S.A. van Wijk (Finance, Communicatie en Event Management), H.C. Kazenbroot (Audiovisuele Ondersteuning)

Eindredactie, projectbegeleidingJanet van Huisstede, van huisstede communicatie, www.hc.nl

Ontwerp en opmaakOntwerpwerk, Den Haag

Fotografie©Erasmus MC en ©EUR, Rotterdam

Dit jaarverslag verschijnt digitaal op http://issuu.com

februari 2015