Eindejaarsinformatie Lonen 2012

4
VanNoord Accountants & Belastingadviseurs biedt u onderstaande eindejaarsinformatie lonen aan. Wij vragen u vriendelijk deze informatie door te nemen. Geschenken in natura U maakt geen gebruik van de werkkostenregeling Voor geschenken in natura mag de werkgever een eindheffingstarief van 20% toepassen. Het eindheffingstarief van 20% geldt voor geschenken waarvan de waarde in het economische verkeer niet meer bedraagt dan 70 inclusief btw per kalenderjaar. Voorbeeld: Een werkgever verstrekt aan zijn medewerkers met Pasen een paasei ter waarde van 10. Daarnaast ontvangen de medewerkers met Kerstmis een kerstpakket ter waarde van 60. De werkgever is over zowel 10 als 60 het eindheffings- tarief van 20% verschuldigd. In totaal bedraagt de waarde van de geschenken op kalenderjaarbasis niet meer dan 70. Als de waarde in het economische verkeer van de geschenken in natura meer dan 70 per kalenderjaar bedraagt, kan de werkgever voor het meerdere de eindheffing tegen tabeltarief toepassen voor zover de waarde in het economische verkeer maximaal 136 per verstrekking bedraagt en in totaal niet meer dan 272 per kalenderjaar. Voorbeeld: Een werkgever verstrekt aan zijn medewerkers een kerstpakket ter waarde van 100. Van dit bedrag dient dan 70 tegen het eindheffingstarief van 20% te worden afgerekend. Over het restant van 30 is de werkgever dan het tabeltarief verschuldigd. Het tabeltarief is afhankelijk van het jaarloon van de desbetreffende werknemer en bedraagt 49,4%, 72,2% of 108,30%. Alleen voor werknemers met een jaarloon van minder dan 6.142 waarbij de loonheffingskorting wordt toegepast, is het tarief 0,00%. Een geschenk in geld is loon van de werknemer en valt niet in het eindheffingstarief van 20%. Vrij besteedbare cadeaubonnen (VVV-bon) staan gelijk aan loon in geld. Dit in tegenstelling zoals cadeaubonnen die niet vrij besteedbaar zijn, zoals een cd-bon. Werkgevers die overwegen geschenken van meer dan 136 te verstrekken of boven de grens van 272 per kalenderjaar uitkomen, verzoeken wij contact op te nemen met hun adviseur bij VanNoord. U maakt gebruik van de werkkostenregeling Geschenken in natura zijn loon van de werknemer. Een werkgever kan dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in zijn ‘vrije ruimte’. De vrije ruimte is 1,4% van de totale fiscale loonsom van de werkgever in een kalenderjaar. Een werkgever kan de vrije ruimte gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor zijn werknemers. De werkgever moet deze vergoedingen en verstrekkingen dan in de administratie opnemen als eindheffingsloon. Een werkgever kan, onder voorwaarden, het restant van de vrije ruimte gebruiken voor onbelaste bonussen. Wanneer de som van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte uitkomt, moet de werkgever over het meerdere 80% eindheffing betalen. Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw adviseur bij VanNoord. Wij staan u graag bij met goede adviezen.

description

Het jaar 2012 is bijna ten einde, reden om nog eens rekening te houden met wat specifiek zaken omtrent uw loonadministratie. veel leesplezier

Transcript of Eindejaarsinformatie Lonen 2012

Page 1: Eindejaarsinformatie Lonen 2012

VanNoord Accountants & Belastingadviseurs biedt u onderstaande eindejaarsinformatie lonen aan. Wij vragen u vriendelijk deze informatie door te nemen.

Geschenken in natura

U maakt geen gebruik van de werkkostenregelingVoor geschenken in natura mag de werkgever een eindheffi ngstarief van 20% toepassen. Het eindheffi ngstarief van 20% geldt voor geschenken waarvan de waarde in het economische verkeer niet meer bedraagt dan € 70 inclusief btw per kalenderjaar.

Voorbeeld: Een werkgever verstrekt aan zijn medewerkers met Pasen een paasei ter waarde van € 10. Daarnaast ontvangen de medewerkers met Kerstmis een kerstpakket ter waarde van € 60. De werkgever is over zowel € 10 als € 60 het eindheffi ngs-tarief van 20% verschuldigd. In totaal bedraagt de waarde van de geschenken op kalenderjaarbasis niet meer dan € 70.

Als de waarde in het economische verkeer van de geschenken in natura meer dan € 70 per kalenderjaar bedraagt, kan de werkgever voor het meerdere de eindheffi ng tegen tabeltarief toepassen voor zover de waarde in het economische verkeer maximaal € 136 per verstrekking bedraagt en in totaal niet meer dan € 272 per kalenderjaar.

Voorbeeld: Een werkgever verstrekt aan zijn medewerkers een kerstpakket ter waarde van € 100. Van dit bedrag dient dan € 70 tegen het eindheffi ngstarief van 20% te worden afgerekend. Over het restant van € 30 is de werkgever dan het tabeltarief verschuldigd. Het tabeltarief is afhankelijk van het jaarloon van de desbetreffende werknemer en bedraagt 49,4%, 72,2% of 108,30%. Alleen voor werknemers met een jaarloon van minder dan € 6.142 waarbij de loonheffi ngskorting wordt toegepast, is het tarief 0,00%.

Een geschenk in geld is loon van de werknemer en valt niet in het eindheffi ngstarief van 20%. Vrij besteedbare cadeaubonnen (VVV-bon) staan gelijk aan loon in geld. Dit in tegenstelling zoals cadeaubonnen die niet vrij besteedbaar zijn, zoals een cd-bon.Werkgevers die overwegen geschenken van meer dan € 136 te verstrekken of boven de grens van € 272 per kalenderjaar uitkomen, verzoeken wij contact op te nemen met hun adviseur bij VanNoord.

U maakt gebruik van de werkkostenregelingGeschenken in natura zijn loon van de werknemer. Een werkgever kan dit loon ook als eindheffi ngsloon onderbrengen in zijn ‘vrije ruimte’.

De vrije ruimte is 1,4% van de totale fi scale loonsom van de werkgever in een kalenderjaar. Een werkgever kan de vrije ruimte gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor zijn werknemers. De werkgever moet deze vergoedingen en verstrekkingen dan in de administratie opnemen als eindheffi ngsloon. Een werkgever kan, onder voorwaarden, het restant van de vrije ruimte gebruiken voor onbelaste bonussen. Wanneer de som van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte uitkomt, moet de werkgever over het meerdere 80% eindheffi ng betalen.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw adviseur bij VanNoord.

Wij staan u graag bij met goede adviezen.

Page 2: Eindejaarsinformatie Lonen 2012

VanNoord Accountants & Belastingadviseurs biedt u onderstaande eindejaarsinformatie lonen aan. Wij vragen u vriendelijk deze informatie door te nemen.

Mobiliteitsbonussen voor oudere werknemers

De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om werkgevers te stimuleren oudere werknemers in dienst te nemen of in dienst te houden.

Premiekorting in dienst nemen oudere werknemersEen werkgever die een werknemer in dienst neemt die ouder dan 50 jaar is, komt in aanmerking voor een premiekorting gedurende maximaal drie jaar als de werknemer direct voor indiensttreding één van de volgende uitkeringen ontving:• werkloosheidsuitkering;• arbeidsongeschiktheidsuitkering;• nabestaandenuitkering;• bijstandsuitkering.

De premiekorting bedraagt € 6.500 per jaar. Het toepassen van de premiekorting vindt plaats via de aangifte loonheffi ngen.

In 2013 blijft deze regeling bestaan. Het bedrag van de premiekorting wordt verhoogd naar € 7.000 per jaar. De maximale termijn van drie jaar blijft ongewijzigd.

Premiekorting in dienst hebben van oudere werknemersWerkgevers die werknemers in dienst hebben die 62 jaar of ouder zijn, hebben recht op een premiekorting voor het in dienst hebben van oudere werknemers. Deze premiekorting mag een werkgever toepassen uiterlijk tot de datum dat de werknemer 65 jaar wordt.

Het kan zijn dat er sprake is van samenloop met de premiekorting in dienst nemen oudere werknemers. In dat geval gaat de premiekorting voor het in dienst nemen van oudere werknemers voor.

De premiekorting bedraagt maximaal € 2.750 per jaar. Het toepassen van de premiekorting vindt plaats via de aangifte loonheffi ngen.

In 2013 vervalt deze regeling.

Premievrijstelling oudere werknemers (ouderenvrijstelling)Werkgevers zijn voor de werknemers waarvoor recht bestaat op de ouderenvrijstelling voor de betrokken werknemer geen basispremie WAO/WIA verschuldigd.

Het recht op de ouderenvrijstelling bestaat als de werkgever de vrijstelling in 2008 al toepaste en de betrokken werknemer op 1 januari 2008 54,5 jaar of ouder is. Het toepassen van de premievrijstelling vindt plaats via de aangifte loonheffi ngen.

Binnenkort ontvangt u van ons een overzicht van de premiekortingen voor oudere werknemers die wij in uw salarisadministratie hebben verwerkt.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw adviseur bij VanNoord.

Wij staan u graag bij met goede adviezen.

Page 3: Eindejaarsinformatie Lonen 2012

VanNoord Accountants & Belastingadviseurs biedt u onderstaande eindejaarsinformatie lonen aan. Wij vragen u vriendelijk deze informatie door te nemen.

Mobiliteitsbonussen voor werknemers met een arbeidsbeperking

Premiekorting in dienst nemen arbeidsgehandicapte werknemerEen werkgever die een werknemer in dienst neemt die arbeidsgehandicapt is, komt in aanmerking voor een premiekorting gedurende maximaal drie jaar.

Voor de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemers geldt als voorwaarde dat de werknemer een structurele functionele belemmering heeft. Hiervan is sprake als uit een keuring blijkt dat de werknemer door ziekte of gebrek structureel hinder ondervindt bij het verrichten of verkrijgen van arbeid. Personen die recht hebben op een uitkering op basis van de WIA/WAO, WAZ of WAJONG worden automatisch aangemerkt als arbeidsgehandicapt.

Werkgevers mogen in een sollicitatiegesprek niet vragen naar arbeidshandicaps. Heeft een nieuw aangenomen werknemer zelf niet verteld dat hij een ziekte of handicap heeft, dan mag de werkgever hem daar na twee maanden dienstverband alsnog naar vragen. De werknemer is dan verplicht openheid van zaken te geven.

Premiekorting in dienst houden arbeidsgehandicapte werknemerEen werkgever die een werknemer waarvan is vastgesteld dat hij arbeidsgehandicapt is in dienst houdt, komt ook in aanmerking voor een premiekorting gedurende maximaal één jaar.

De premiekorting voor het in dienst nemen of in dienst houden van een arbeidsgehandicapte werknemer bedraagt maximaal € 2.042 per jaar, onder voorwaarde dat de werknemer het minimumloon verdient. De korting wordt met € 1.360 verhoogd wanneer het een werknemer betreft die jonggehandicapte is in de zin van de WAJONG. Het toepassen van de premiekortingvindt plaats via de aangifte loonheffi ngen.

In 2013 blijven deze regelingen bestaan. Het bedrag van de premiekorting voor het in dienst nemen / houden van personen met een arbeidsbeperking, die tenminste het minimumloon gaan verdienen, wordt verhoogd naar € 7.000 per jaar. Voor het in dienst nemen van jonggehandicapte werknemers die met loondispensatie gaan werken, bedraagt de premiekorting € 3.500 per jaar. De maximale termijn van drie jaar blijft ongewijzigd.

LoondispensatieWanneer een werknemer met een WAJONG-uitkering door zijn ziekte of handicap een beduidend geringere arbeidsprestatie levert, kan de werkgever aan het UWV toestemming vragen om een lager loon uit te keren dan wettelijk verplicht is.

Als de werkgever loondispensatie mag toepassen, zal het UWV hem een percentage van het minimumloon noemen dat hij minimaal moet uitbetalen. De werkgever kan de ontheffi ng voor een periode van zes maanden tot maximaal 5 jaar krijgen. Als de werkgever voor verlenging in aanmerking wil komen, moet hij een nieuwe aanvraag indienen.

In 2013 blijft deze regeling bestaan.

Binnenkort ontvangt u van ons een overzicht van de premiekortingen die wij in uw salarisadministratie hebben verwerkt. Voor werknemers met een arbeidsbeperking zijn er naast de premiekorting nog andere subsidiemogelijkheden en tegemoetkomingen die niet via de aangifte loonheffi ngen verlopen.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw adviseur bij VanNoord.

Wij staan u graag bij met goede adviezen.

Page 4: Eindejaarsinformatie Lonen 2012

VanNoord Accountants & Belastingadviseurs biedt u onderstaande eindejaarsinformatie lonen aan. Wij vragen u vriendelijk deze informatie door te nemen.

Vervoer

De voorgenomen afspraken uit het Lenteakkoord over de afschaffi ng van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer en de afschaffi ng van onbelast privégebruik van de (bestel)auto van de zaak zijn van de baan.

Ook in 2013 kunt u medewerkers die met eigen vervoer naar het werk reizen hiervoor een onbelaste vergoeding geven. Voor werkgevers die deelnemen aan de werkkostenregeling is het zelfs een optie om een vergoeding van meer dan € 0,19 te geven. In de toekomst liggen veranderingen op de fi scale regelgeving omtrent vervoer wel in de lijn van de verwachting.

De regelgeving omtrent de auto van de zaak en de gevolgen voor werknemers is complex. Hieronder een stroomschema.

* de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik houdt in dat de werknemer de bestelauto van de zaak uitsluitend (dus 0 kilometer privé) zakelijk gebruikt.

Binnenkort ontvangt u van ons een overzicht van de gegevens die wij in de salarisadministratie van uw wagenpark hebben geregistreerd.

Wilt u meer informatie over het vaststellen van de hoogte van een onbelaste reiskostenvergoeding of over de regelgeving rond de auto van de zaak, neem dan contact op met uw adviseur bij VanNoord.

Wij staan u graag bij met goede adviezen.

Heeft de werknemer een auto van de zaak

Werknemer geen bijtelling. Werkgever betaalt € 300,00

eindheffi ng. Geen sluitende ritten-administratie noodzakelijk

Werknemer rijdt meer dan 500 km.

per kalenderjaar privé

Werknemer bijtelling voor privégebruik bij het loon op basis van CO2-uitstoot en cataloguswaarde auto

De werknemer dient een verklaring geen privégebruik aan te vragen bij de belastingdienst. Sluitende

rittenregistratie noodzakelijk

Ja

Ja Nee

Werknemer geen bijtelling. Werkgever verantwoordelijk

voor controle op privégebruik

De werknemer deelt de auto met een of meerdere collega’s

(doorlopende wisselingen)

Ja Nee

PersonenautoBestelauto

Schriftelijk verbod privégebruik / auto mag buiten werktijd

niet gebruikt worden

Werknemer rijdt meer dan 500 km.

per kalenderjaar privé

Ja Nee

Werknemer bijtelling voor privégebruik bij het loon op basis van CO2-uitstoot en

cataloguswaarde auto

De werknemer dient een verklaring geen privégebruik aan te vragen bij de belastingdienst. Sluitende

rittenregistratie noodzakelijk

Werkgever en werknemer vragen verklaring uitsluitend

zakelijk gebruik aan. Geen sluitende rittenadministratie nodig*

Bestelauto of Personenauto

Ja Nee: Optie 1 Nee: Optie 2