Duurzaamheidsverslag 2015/2016 - Homepage: Coca-Cola · PDF fileOns bedrijf ÉÉN...

Click here to load reader

 • date post

  08-Mar-2018
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Duurzaamheidsverslag 2015/2016 - Homepage: Coca-Cola · PDF fileOns bedrijf ÉÉN...

 • Duurzaamheidsverslag 2015/2016

  in Nederland

 • 1. ENERGIEBEHEER EN HET VERMINDEREN VAN DE IMPACT OP HET KLIMAAT Onze dranken smaken ng lekkerder als je weet dat er minder CO2 voor wordt uitgestoten. Niet alleen om ze te produceren, maar ook om ze te transporteren of te verkopen. In de gehele keten werken we eraan dat er steeds minder CO2 de lucht in gaat. En ambitieus als we zijn, willen we die uitstoot met maar liefst een derde terugdringen.

  Hoe doen we dat? We verlagen het totale energiegebruik. In onze productieprocessen kiezen we bij voorkeur voor alternatieve bronnen van energie. Voor de gekoelde verkoop van onze frisdranken werken we met energiezuinige apparatuur. We maken ons wagenpark steeds groener.

  2. DUURZAME VERPAKKING EN RECYCLING Voor het verpakken van onze frisdranken wordt steeds minder CO2 uitgestoten. We werken onverminderd door aan een verdere daling. Ook verpakkingen moeten bijdragen aan de doelstelling om in vergelijking met 2007 de uitstoot in 2020 met een derde te hebben beperkt.

  Hoe doen we dat? We gebruiken minder materiaal om onze producten te verpakken (reduce). Oude verpakkingen kunnen ergens anders voor worden gebruikt (recycle). Grondstoffen in onze verpakkingen willen we zoveel mogelijk nogmaals gebruiken (reuse). Als we nieuwe grondstoffen nodig hebben,

  kiezen we waar mogelijk voor grondstoffen die hernieuwbaar zijn (renew).

  3. WATERBELEID Kunnen we ng minder water gebruiken voor de productie van onze frisdranken? Op deze vraag hebben we een antwoord. We hanteren strenge normen voor het watergebruik in de gehele keten.

  Hoe doen we dat? We investeren in technieken om minder water te gebruiken. Water dt we gebruiken, maken we geschikt om nogmaals te gebruiken. Voor de waterwingebieden waar we

  ons water vandaan halen, gelden beschermende maatregelen.

  Coca-Cola wil duurzaam ondernemen. Daar horen heldere doelstellingen bij, vastgelegd in ons duurzaamheidsplan. Het plan kent acht pijlers: dat zijn de gebieden die voor ons het meest relevant zijn. Op die gebieden denken we ook de grootste stappen te kunnen zetten. De meeste doelen in het plan zijn afgezet tegen het referentiejaar 2007 (tenzij anders aangegeven). We hebben onszelf tot 2020 de tijd gegeven om onze doelen te bereiken. Onze doelstellingen zijn ambitieus. Dat past ook bij een bedrijf als Coca-Cola. We realiseren ons dat we daarvoor grote inspanningen moeten leveren: mr investeren, mr innoveren en mr samenwerken met partners.

  Deze brochure is een verkorte weergave van wat wij doen op het gebied van duurzaamheid. Kijk voor meer informatie en onderbouwing op www.cokecce.com.

  Een verfrissende blikop duurzaamheid

 • 4. DRANKENPORTFOLIO We willen onze consumenten meer keuze geven, zodat ze bewust kunnen kiezen wt ze drinken. En ook weten wat er in hun drankje zit, door op de verpakkingen duidelijke informatie te geven over de ingredinten en de voedingswaarde.

  Hoe doen we dat? We zetten nog meer in op keuze via de groei van caloriearme en calorievrije dranken in ons portfolio. We vergroten de keuze in verpakkingsgroottes en brengen steeds meer kleine verpakkingen op de markt. We hanteren een nieuwe n-merkstrategie voor

  het merk Coca-Cola, waarmee we de keuze aan varianten binnen dit merk benadrukken.

  5. GEBALANCEERDE LEEFSTIJL De sleutel tot een gebalanceerde leefstijl is voldoende bewegen en gevarieerde voeding in combinatie met gematigd eten en drinken. Daarom ondersteunt Coca-Cola organisaties en programmas die een actieve en gezonde leefstijl stimuleren. Wereldwijd steunt Coca-Cola diverse maatschappelijke projecten, onderzoek en voorlichting over gezondheid en voeding.

  Hoe doen we dat? Op de verpakking geven we duidelijke informatie over de samenstelling en voedingswaarden van onze producten. We stellen ons in al onze reclame-uitingen terughoudend op en maken nooit rechtstreeks reclame voor onze producten bij kinderen jonger dan 13 jaar. We stimuleren mensen, en scholieren op middelbare scholen in het bijzonder, om meer te gaan bewegen. In Nederland zijn we betrokken bij partnerships op het gebied van gezondheid en welzijn.

  6. GEMEENSCHAP We willen lokaal zichtbaar zijn op de plekken waar we actief zijn. Daarom werken we nauw samen met relevante, lokale partners. Ook stimuleren we onze medewerkers om actief te zijn in de gemeenschap.

  Hoe doen we dat? We helpen jongeren in onze werkgebieden bij hun persoonlijke ontwikkeling. We stimuleren op lokaal niveau een actieve en gezonde leefstijl via partnerships. We dragen bij aan lokale projecten om de leefomgeving schoon en plezierig te houden.

  7. WERKOMGEVING Mensen maken ons bedrijf. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn voor uiteenlopende en getalenteerde medewerkers. Ze moeten bij ons veilig kunnen werken en krijgen kansen om verder te komen. Daarom investeren we in onze werkomgeving.

  Hoe doen we dat? We werken aan een bedrijfscultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn. We houden ons strikt aan internationale veiligheidsnormen op het gebied van veilig werken. We stimuleren een gebalanceerde leefstijl van onze medewerkers.

  8. DUURZAME LANDBOUW Veel van onze producten bevatten agrarische ingredinten. Daarom kijken we ook kritisch naar het water dat nodig is voor landbouwproducten. En naar de CO2 die de sector uitstoot. Daar waar het nog efficinter kan in de landbouw, speelt Coca-Cola graag een rol in de verduurzaming van de sector. Ook als het om de mensen gaat die in de landbouw werken.

  Hoe doen we dat? In 2020 worden onze belangrijkste agrarische ingredinten alleen nog maar duurzaam ingekocht. We werken mee aan goede arbeidsvoorwaarden in de agrarische sector. We betrekken onze leveranciers bij ons duurzaamheidsplan. Ook dagen we hen uit hun activiteiten zo duurzaam mogelijk te maken.

 • Ons bedrijf

  N MERK, MEERDERE BEDRIJVEN Er zijn meerdere ondernemingen die uit naam van Coca-Cola frisdranken produceren en verkopen. In Nederland bestaat Coca-Cola in 2015 uit twee bedrijven: Coca-Cola Nederland (CCN) en Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE). Coca-Cola Nederland is onderdeel van The Coca-Cola Company (TCCC). The Coca-Cola Company en haar dochtermaatschappijen zijn eigenaar van de merken, verantwoordelijk voor de marketing en de verkoop van basisconcentraten van onze dranken aan bottelaars.

  Coca-Cola Enterprises is weer een dochter van Coca-Cola Enterprises Incorporated. Dit is een van de grootste bottelaars van de merken van de wereldwijde The Coca-Cola Company. Coca-Cola Enterprises produceert, distribueert en verkoopt producten van de merken van The Coca-Cola Company en van een aantal andere dranken die het bedrijf in licentie heeft.

  COCA-COLA IN NEDERLAND Frisdranken. Waters. Fruitsappen. IJsthees. De wereld van Coca-Cola is groot. We zijn internationaal actief, maar we zijn vooral een sterk lokaal geworteld bedrijf, ook in Nederland. In 2015 dronken we in Nederland in totaal 544 miljoen liter niet-alcoholische dranken welke zijn geproduceerd door Coca-Cola. Dat is maar liefst 19,4 procent van wat er aan alle niet-alcoholische dranken is geconsumeerd in ons land. (Bron: Canadean)

  VERSCHILLENDE MERKEN

  VERSCHILLENDE SMAKEN

  VERSCHILLENDE CALORIEGEHALTES

  EN VERSCHILLENDE VERPAKKINGEN

  DE WERELD VAN COCA-COLA IS BREED

  Coca-Cola, Coca-Cola life, Coca-Cola zero, Coca-Cola light, Coke, Fanta, Sprite, Kinley, Minute Maid, het Coca-Cola script logo en het design van de Coca-Cola Contour fles zijn gedeponeerde merken van The Coca-Cola Company.

  1. 2016 The Coca-Cola Company. Aquarius is a registered trademark of The Coca-Cola Company.

  2. Chaudfontaine is a registered trademark of MMJ, 2016 The Coca-Cola Company.

  3. Nestea is a registered trademark of Socit des Produits Nestl S.A. 2016 Beverage Partners Worldwide (Europe) S.A.

  4. Schweppes is a registered trademark of Schweppes International Limited 2016.

  5. Dr Pepper is a registered trademark of Dr Pepper/Seven Up, Inc. 2016.

  6. Fernandes is a registered trademark of Fernandes Bottling Company 2016.

  7. Monster Energy and Monster Energy logo are registered trademarks of Monster Beverage Company. 2016.

  8. Capri-Sun is a registered trademark of Capri Sun AG, Zug, Switzerland 2016.

  9. Nalu

  21 3 7 8 954 6

 • Lokaal bedrijf

  (Bron: Steward Redqueen)

  1,9 miljard consumpties wereldwijd per dag.

  Legenda Hoofdkantoor Productievestiging Distributiecentrum Cooler Services Coca-Cola Visitors Center

  Londerzeel

  Rotterdam

  Dongen

  Antwerpen

  85% van de dranken die we in Nederland verkopen, wordt geproduceerd in onze productievestiging in Dongen.

  85%

  CCE771 in NL

  Aantal medewerkers

  CCE 11.479medewerkers wereldwijd

  TCCC 129.200medewerkers

  wereldwijd

  Aantal medewerkers

  CCN23 in NL

  544 miljoen liter

  dranken verkochten

  we in Nederland

  in 2015.

  99,7% van onze aankopen

  in Nederland gebeurt bij leveranciers in

  Europa.*

  De merken van Coca-Cola zijn verkrijgbaar

  in meer dan 200

  landen.

  *Alle aankopen van onze afdeling inkoop, met uitzondering van concentraten.

  Coca-Cola wereldwijd

  200 miljoen Euro werd de afgelopen jaren genvesteerdin onze fabriek in

  Dongen

  65,5%

  bij Nederlandse leveranciers.*

 • WAAR STREVEN WE NAAR

  Voor de productie van onze dranken gebruiken we energie. In het proces komt CO2 vrij. Met ambitieuze doelstellingen werken we aan verbetering. Ons doel is om in 2020 de CO2-voetafdruk door onze activiteiten met een derde te verminderen ten opzichte van het basisjaar 2007.

  ENERGIEBESPARING OP