Download IOP Nieuwsbrief September 2016

15
STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 10 e jaargang nr 3 september 2016 Van de voorzitter De herfst is weer begonnen, dat betekent mooie kleuren buiten en ander licht. Maar ook veel minder licht. Veel mensen hebben hier moeite mee en krijgen weemoedige gevoelens. Ik denk nu aan Tanzania, Illula, waar mensen wonen die helemaal nog nooit herfst hebben meegemaakt! Waar het iedere dag op hetzelfde tijdstip donker wordt, (heel vroeg in de avond al, rond 19.00) en waar nooit hele mooie kleuren aan de bomen komen! Ik ben blij dat ik dat deel van de wereld in 2013 heb leren kennen en dat ik nu in de gelegenheid ben om me voor een heel klein deel van de mensen die daar wonen in te zetten! Het IOP een reuzenorganisatie met heel veel tentakels in veel verschillende landen. Een organisatie die zich uitbreidt, een organisatie die hoop biedt aan de mensen die minder goed bedeeld zijn dan u en ik! OOk IOP-NL gaat de herfst weer in, maar dat betekent niet de blaadjes laten vallen en het donker laten worden, maar juist, de schouders eronder en een lichtje laten schijnen in de duisternis van vele mensen! U en ik mogen daar weer aan meewerken! We hebben er weer zin in! IOP-NL heeft een nieuwe voorzitter, de enige man in onze gelederen! Die nieuwe voorzitter ben ik! We willen Truus vanaf hier nogmaals heel hartelijk bedanken voor het trouwe en vele werk dat ze voor ons heeft gedaan! Ik besef dat ik niet aan haar kan tippen, maar ik zal mijn best doen. Vooralsnog heb ik er zin in, en hebben we als comite heel veel goede en nieuwe plannen, dus het wordt een druk maar goed jaar! Klaas Bruin. Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden.

Transcript of Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Page 1: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

STICHTING IOP-Nederland

Nieuwsbrief 10e jaargang nr 3 september 2016

VandevoorzitterDeherfstisweerbegonnen,datbetekentmooiekleurenbuitenenanderlicht.Maarookveelminderlicht.Veelmensenhebbenhiermoeitemeeenkrijgenweemoedigegevoelens.IkdenknuaanTanzania,Illula,waarmensenwonendiehelemaalnognooitherfsthebbenmeegemaakt!Waarhetiederedagophetzelfdetijdstipdonkerwordt,(heelvroegindeavondal,rond19.00)enwaarnooithelemooiekleurenaandebomenkomen!Ikbenblijdatikdatdeelvandewereldin2013heblerenkennenendatiknuindegelegenheidbenommevooreenheelkleindeelvandemensendiedaarwonenintezetten!HetIOPeenreuzenorganisatiemetheelveeltentakelsinveelverschillendelanden.Eenorganisatiediezichuitbreidt,eenorganisatiediehoopbiedtaandemensendiemindergoedbedeeldzijndanuenik!OOkIOP-NLgaatdeherfstweerin,maardatbetekentnietdeblaadjeslatenvallenenhetdonkerlatenworden,maarjuist,deschouderserondereneenlichtjelatenschijnenindeduisternisvanvelemensen!Uenikmogendaarweeraanmeewerken!Wehebbenerweerzinin!IOP-NLheefteennieuwevoorzitter,deenigemaninonzegelederen!Dienieuwevoorzitterbenik!WewillenTruusvanafhiernogmaalsheelhartelijkbedankenvoorhettrouweenvelewerkdatzevooronsheeftgedaan!Ikbesefdatiknietaanhaarkantippen,maarikzalmijnbestdoen.Vooralsnoghebikerzinin,enhebbenwealscomiteheelveelgoedeennieuweplannen,dushetwordteendrukmaargoedjaar!KlaasBruin.

Stichting

Ilula Orphan Program

Een sponsoring programma

om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania

onderwijs en zorg te bieden.

Page 2: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

BestelezersVoorlopigdraaienwenogzondervoorzitter.KlaasBruijnheeftaangegeventoteind2016dezetaakopzichtenemenzolangwegeennieuwlidvoorhetbestuurgevondenhebben.Wehebbenal2maaliemanduitgenodigdbijeenbestuursvergadering.Eénpersoonheeftdirectomprivéredenenafgehaakt,deanderkijkthetnogevenaan.Wekunnenudusnoggeennaamvaneennieuwlidnoemen.Mochtenernogmensenzijndieonsteamgraagwillenkomenverstreken:ubentvanhartewelkomomuwlichtoptekomensteken.Hethoeftnietpersevoordevoorzitterstaaktezijn.Wevergaderenzo’n4tot5keerperjaarenwehopendateennieuwbestuurslidookmetenkelemarktenkomthelpen.Kijkvooronscontactadresopdelaatstepagina.Hetbestuur;Leonie,Nynke,Annelies,Paulien,KlaasenJoke.Berichtvandepenningmeester:Iedereenheelhartelijkbedanktvoorhetbetalenvanhet2edeelsponsoring2016.Voor2017krijgtuinnovembereenrekening.Dezemoetvóór15januari2017voldaanzijn.Debedragenvoor2017blijvenhetzelfdealsvoor2016.Kleuterschool,lagereenmiddelbareschool€240perjaarof€20permaand.Lifesponsoringweeshuismeisje€300perjaarof€25permaand.Donateurminimaal€15perjaarmaarmeermaguiteraardook.Advertenties€20perpagina,€10perhalvepaginaperjaar.Voordiegenendienogvolgensdeouderregelsbetalenveranderterookniets,ookhunbedragenblijvenhetzelfde.(mitseenkindnietvanschoolgaatveranderen)DonatiesaanhetIOPmaguaftrekkenvoordebelasting,wezijneengeregistreerdeANBI.BijvoorbaatdankAnneliesdeGroot(penningmeesterIOP-NL)

Verhuisbericht.Vergeetua.u.b.nietonsopdehoogtetebrengenvaneenverhuizingofhetwijzigenvaneenemailadres.

IndezenieuwsbriefvindtuhetverslagvandeeerstejongerenreisnaarhetIOP.Volgendjaarstaanertweegepland.Deeerstereisisvan18julit/m3augustus2017endetweedereisstaatgeplandvan6augustust/m22augustus2017.Dezedatakunnennogietsafwijkennaargelangdebeschikbaarheidvanvluchten.Heeftuookzinomeensineenderdewereldlanddehandenuitdemouwentesteken?Kijkdaneensopdewebsitewww.vrijwilligwereldwijd.nlMisschienheeftutienerzonenof-dochtersdieopavontuurwillen;ookvoorhenisvanallestevindenopdiewebsite.

Aankomstjongerenreisbijhetweeshuis.

Page 3: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Inzamelacties

Deklikslopennogsteedsniet,ietswatwijergzondevinden.HeelNederlandbesteltsteedsmeerinwebshops,maarbijonslopendeinkomstenterug!Waarom?Bentuvergetenomeerstnaaronzewebsitetegaanvoordatuuwwebshopopzoekt?Hetismaarzo’nkleinemoeiteenbrengtonsfinanciëlesteun.Weleggenhetnogeenkeeruit:Alsueeninternetbestellingwiltgaandoenbijeenbekendewebshop(denkdaarbijaanWehkamp,Zalando,Bol.com,KLMetc.etc.)gadaneerstnaarwww.iopnederland.nlenklikopdebuttonrechtsinhetscherm.Ukrijgtdanalledeelnemendewebshopstezienenkuntdeshopdieuzoektaanklikken.Vanafdaargaatdebestellingdushelemaalzoalshetandersookzougaan.Ubetaaltgewoondegevraagdeprijsengeencentmeer,maar…….wijkrijgendanweleenkleinebijdrage!PENNEN,CARTRIDGES,MOBIELTJES,BATTERIJEN,DOPPENDeterracyclepennen-inzamelinggaatnogsteedsdoor.Ookdelegecartridgesenoudemobieltjesbrengennogsteedsgeldvooronsop.VerderblijvenwelegebatterijeninzamelenvoordeschoolinHeinenoordendoppenvoordeblindengeleide/hulphonden.UkuntalleskwijtindeklikoaandeBoonsweg65ofinéénvandeinzameldozenbij:AH’sGravendeel,SuperrrMaasdam,PlusmarktKlaaswaal,SparPiershil,PlusmarktNieuwBeijerland,AHPuttershoek,AHStrijen,AttentHeinenoordenHuisteHoeckePuttershoek.Blijftuallena.u.b.flinkmeesparenenflinkinternetshoppen.Wijzijnerblijmee.

RommelverkoopDelaatsteverkoopvoordevakantieheeftons€750,-opgeleverd.WehaddenmooiweerendezekeerwasookBeritvandepartij.Konzijmeteeneensmeemakenhoewijditorganiseren.Decontainerhebbenwenaafloopzeerzorgvuldiguitgeruimdenalleswatalmaandennietverkochtwasisnaardevuilstortgebracht.Oudijzerhebbenweweggebrachtendatleverdeonsnogeens€60,-op.Dekledingdieoverwasisopgehaaldmaartotophedennognietuitbetaald.Natweemaandenrustzijnwedeeerstezaterdagvanseptemberweerbegonnenmetdeverkoop.Erwasindie2maandenweerheelveelingebrachtdusdeopbrengstwasweerenorm.Maarliefst€812,75.Blijftua.u.b.spullenvooronsinzamelen,alleendankunnenweditsoortinkomstenblijvenhouden.Devolgendeverkopenstaanvermeldinhetactiviteitenoverzicht.

Activiteiten2016Zaterdag1oktober RommelverkoopZaterdag5november RommelverkoopZaterdag12november PonymarktPuttershoekZaterdag3december Rommelverkoop

Page 4: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Prijsjesenprijzengevraagd.DejaarmarktinMijnsheerenlandwasweereengrootsucces.Intotaalhebbenwemetonze“altijdprijsverloting”€238,-opgehaald.Hetliepzogoeddatwevoordeponymarktinnovembernietmeergenoegprijzenenprijsjeshebben.Vandaardeoproep:heeftunogspullennieuwindeverpakkingendoetuernietsmee,schenktudatdanaanhetIOP.OokDEpuntenenallerleianderezegelactieszijnwelkom,daarbestellenwijdanweerspullenvoordiewealsprijskunnengebruiken.HeeftueenKruidvatspaarkaart,besteeddiedaneensaandoucheschuime.d.enschenkdieaanons.Echtallesiswelkom!Zethetindecontainereventueelmeteenbriefjeerop:voordeverloting.Bramkijktalleszeergedegennaenzetalleswatalsprijsgebruiktkanwordenapart.WachtlijstIOP-NLsponsorkinderenMomenteelhebbenwegeeneigenIOP-NLwachtlijst.Maardatbetekentnietdatwegeennieuwesponsorsnodighebben.IOPTanzaniaheeftweleenlijstmetkinderendienogeensponsorzoeken.Alsuiemandweetdieinteresseheeftinhetsponsorenvaneenkinddanvragenwijwaardevoorkeurnaaruitgaat.Jongen,meisje,leeftijdetcetera.MetdievraaggaanwenaarIOPTanzaniaendiekomendanmeteenvoorstel.Ukrijgtdandegegevenseneenfotovanhetkind.Startusponsoringvoor1julidanbetaaltu€240,-na1juli€120,-Ermagookpermaandbetaaldworden.Udientdatdanzelfintestelleninuwinternetbankierprogramma.

Tweegelukkigeweeshuismeisjes.

YouTubeAlsumeerwiltzienofhorenoverhetIOPgoogledaneensYouTubeilulaorphanprogram.Erstaanheleleukefilmpjesonline.FacebookEenzeerenthousiastevrijwilliger,JobvanderElsen,wastegelijkmetAnneliesinIlula.HijhadheterzonaarzijnzindathijhijzijnlaatsteweekZanzibargecanceldheefteneenweeklangerbijhetIOPgeblevenis.Ookheefthijalplannenomvolgendezomerterugtegaan.Jobboodaane.e.a.voorIOP-NLinNederlandtedoenentoendachtikmeteenaanonzefacebookpaginadienooitgeüpdatetis/wordt.Jongeluizijndaarveelbeterenhandigerindanmijngeneratie.Jobheeftdezeuitdagingaangenomenenvanafkuntnuonsvolgen.https://www.facebook.com/IOP-Nederland-112181435656306/?fref=tsMijnreis

Vorigjaarkoniknietgaan,ikkreegeenkleinzoonenwildedaaruiteraardbijzijnenikhadwatmedischeproblemen.Maarditjaarkonikwelgelukkig.

EerstisBeritdehelemaandjulibijmijopbezoekgeweest,wezijnbijna3wekengaankamperenopdeVeluweenhebbendaarheerlijkkunnenuitrusten.

Op31juliisBeritteruggevlogennaarTanzaniaeneenpaaruurlater,op1augustus,benikookgegaan.Wezagenelkaarweerop2augustus‘smorgensomhalf5ommethaarautovoordedrukteDaresSalaamuittekunnenzijn.Wateenluxeomniet8uurineenbustemoetenzitten,ietswatikmetmijnblaasprobleemtrouwensnieteenszoukunnen.

Watwasdeaankomstweereenwarmwelkom.Dekinderenvlogenonsomdenekenhielden’savondseenwelkomstfeestje.Voormijwasdatalweervoorde

Page 5: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

10ekeer.Ikvoeldemijmeteenweerthuisenhebdanook4wekenmetheelveelplezierdaarwerkverzet.

Ditjaargingikmiddenindezomervakantie,normaaldoeikdatnooitwanthetisdanhoogseizoenendevliegreisisdaneenstukduurderdanbijvoorbeeldinseptember/oktober.Maarikhadeenreden:ditjaargingervoorheteersteenjeugdreisvanVrijwilligWereldwijdnaarhetIOPenikwildedaarbijzijnomtezorgendatallesdieeerstekeergoedzouverlopen.

MijneersteweekinIlulabestonddanookuithetbijschavenenregelenvanhetprogrammavoordegroep.Enicka,devrijwilligerscoördinatorhadeenmooiprogrammavoorbereid,alleenzatdaarergweinigvrijwilligerswerkinverwerkt.Vrijwilligerswerkwaseigenlijkweldeopzetvandereis,maaromnudeouders$200telatenbetalenvoorhetspecialevrijwilligersvisumterwijlermaar2ochtendenwatwerkwerdverzetleekmijgeengoedplan.IkwildenietallesomgooienenhebdussamenmetEnickabeslotenomopdetweeochtendenwatanderstegaandoen.

DegroepheeftheelveelvanhetechteTanzaniakunnenzienenervaren.Zezijneenheledagineenfosterfamiliegezingeweestenmoestendaarmetalleprimitievehuishoudelijketakenmeedraaien.ZehebbennietalleenonzeluxeIOPscholenbezochtmaarooklokalestaatsscholen.Zehebbentweemarktengeorganiseerdwaaropzemeegebrachtekledinghebbenverkocht.Iederedeelnemerhadnamelijkeenextrakoffermeegebrachtmetgoedebruikbarekledingenschoenen.ZehebbeneenhalvedagbijeenMasaistamdoorgebracht,meegedaanmetdemini-marathondievoordebibliotheekHetHollandHouseofBookswerdgehouden.Zehebbeneenprogramma-onderdeelgedraaidvoordeseniorengroep,hebbenmeegedaanmetdescoutingbijeenkomst.Ookhebbenzijopzondageenlokalekerkbezochten

werdenzenadedienstspontaanuitgenodigdbijdedomineethuis.Dehelegroeppastezichsteedswonderbaarlijkgoedaan,zondermorrenwerdallesaangepakt.Petjeaf!

Seniorenmiddagindebibliotheek.

AlsontspanningzijnzeeendagnaarIringageweestenhebbendaarhetIsimilaStoneAgeParkbezocht,lekkergelunchtineenrestaurantgerunddoorgehandicaptenenvoorsouvenirshebbenzedeMasaimarktbezocht.OpdeterugwegnaarDaresSalaamhebbenzetweenachtenvlakbijeenwildpark

ineenhotelgelogeerd.EenheledagzijnzemetopenjeepshetMikumiwildparkingeweest.TenslottehebbenzenogtweenachtenopZanzibardoorgebracht.

Startminimarathon

Page 6: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Dejongeluihebbenontzettendhunbestgedaanmetdieverkopen,maarliefstruim3.000.000TSH(TanzaniaanseShillingen)zijneropgehaald.Datisongeveer€1500,-.MetdemarathonhebbenzijooknogeensbijnaTSH1.000.000opgehaald.

Duoshirtindeverkoop!De3miljoenisprecieshetbedragdatnodigisomdebibliotheekaantesluitenopeeninternetkabel.Alsereenmaalinternetiskanerookgeldverdiendwordendoorhetcomputerlokaaltegebruikenalsinternetcafé.Hetmarathongeldgaanwebestedenaandebijeenkomstenvoorsenioren.Bijdiebijeenkomstenisermeestaleenbingoofanderespelmetprijzen.Dieprijzenmoetenaangeschaftwordenenzijnaltijdspullendiemenheelgoedkangebruiken.Denkdaarbijaanzeep,rijst,bonenofhuishoudelijkespullen.Ookkrijgendieouwetjesnaafloopeendegelijkewarmemaaltijd.

Degroepbestonduit17meidenvan15tot18jaaren1jongenwiensnaamooknogeensBoywas.Alsbegeleidingwaseenjongstelmee,TomenKarin.Voorvolgendjaarstaantweevanzulkereizengepland.Alleengaanwewelaanhetprogrammasleutelenzodaterwelvoldoendevrijwilligerswerkinzit.Mochtujongerenwetendieinteressehebbeninzo’nreiskijkdanopdewebsitevanVrijwilligWereldwijd:www.vrijwilligwereldwijd.nl

DetiendagendatdegroepbijhetIOPwashebikmijuiteraardvoornamelijkbeziggehoudenmethen.Iedereavondhieldenweeenevaluatie.Ikbennietmeegeweestnaaralleprojectendiezebezochten,maarbrachtmijntijddoorinenrondhetweeshuiswanthadikvoldoendezakenteregelen.

IederemiddagbrachtikdoormetBerit.Samenhebbenweeenenormebergkoffersendozenuitgesorteerd.AllemaalspullendieooiteensmetcontainersuitdeVSwarengekomenmaarwaarzijdoorhaardrukkewerkalsMD(ManagerDirector)nooitaantoegekomenwas.NuheeftBeritietsmeertijd,hoewelzenogsteedsheledagenindeweeris.ZoiszijmomenteeldedirecteurvandeinjanuarigeopendeSollerudkleuterschool.Iedereochtendtotongeveer14uuriszijdaaraanhetwerk.

SpeelplaatsSollerudschool

Page 7: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Tijdenséénvanmijnlaatstedagenhebbenwenogeenmijlpaalgevierd.Deeerstewerkzaamheden,hetbouwrijpmakenvandegrondvoordeMontessorilagereschool,ismetgrootceremonieelgevierd.IntussenwasnadejeugdgroepuitNederlandeennieuwegroepgearriveerd.DezegroepkwamuitLuxemburgenzijgaandienieuweschoolbouwen.DeMontessoricrècheuitLuxemburgheeftdaarvoorindeafgelopenjaren€80.000bijeengehaaldenvandeLuxemburgseregeringkrijgenzenogeens80%vandebouwkosten.

Intotaalgaaner14lokalengebouwdworden.

Voorhetbouwrijpmakenvandegrondwaseenbulldozeringehuurddiein5dagenhetenormestukgrondgingegaliseren.Intussenstaaterweleengebouwdatnoglangnietafismaardateigenlijkeenveelhogereprioriteitheeft,namelijkdeexamenhal!DiemoetbeginoktoberklaarzijnandersmogendeleerlingenvandeLord’sHillHighschoolgeenexamendoen.UheeftervastwelovergelezenindeNewslettersuitTanzania.

Hetenormegatindehalldatopgevuldmoetwordendoordebulldozer.

TerplekkekreegikeenprimaingevingenhebdiemeteengedeeldmetEdson,dehuidigeManagerDirector.“Laatdiebulldozermeteenhetenormegatdatindehalzitopvullen!”Dehalbestaatnualleenuitmureneneenenormekuildieopgevuldmoetwordenvoordatdevloererinkan.EenbulldozerlatenkomenkosteenpaarmiljoenTanzaniaanseshillingen.Nuhijertochiskunnenweonsdieenormetransportkostenbesparen.Edsonheeftermeteenwerkvangemaakt.

Delaatsteberichtenzijn:hetgatisopgevuld,zezijnmetdevloerenbezig,hethoutvoordedakspantenisgeleverdendekozijnenendeurenzijnbesteld.EendeelvandezewerkzaamhedenwordtdoorIOP-NLbekostigd.Wijzijnvanmeningdatdehaleenhogereprioriteitheeftdanhetverderinrichtenvandebibliotheek,datkanaltijdlaternog.Hetexamenkannietuitgesteldworden.

Page 8: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Dandebibliotheek!

Debibliotheekzagereenstukbeteruitdantweejaargeleden.Drievandevijfkamerszijningerichteningebruik.Eriseenbibliotheekvoorvolwassenen,voorkindereneneencomputerruimte.HetMagicHouseenGrandma’sroomzijnnogleeg.Deentree/halzieterspectaculairuitmetdemeegebrachteIkea-lampenendekleurigespinnenwebvormigedakconstructie.Hiermissenwenogkastenvoorkrantenentijdschrifteneneenlekkerezithoek.Diespullengaannuookbinnenkortbesteldworden,wanthetgeldhebbenweervoor.

Volgendjaarseptemberstaatnuindeplanningalsdeofficiëleopening,dusdangaikweerendezekeergaiknietalleen.ZekerdrieandereIOP-NLbestuursledenzullenmijvergezellen.

Ikkijkernualnaaruit.

AnneliesdeGroot

Annelies tijdens haar interview door Ajolon.

VerslagFloorWille.

Hoi,ikbenFloorWille,22jaarenhebafgelopenzomerzeswekenvrijwilligerswerkgedaanbijI.O.P.HetwasvoormijdeeerstekeeralleenopreisendeeerstekeerbuitenEuropa,dusikhadzekerdeeerstedagentochwelwatlastvaneencultuurshock.Maargelukkigwasiedereendaarzoliefentoegankelijkenhetwaszogezelligmetdemeisjes,datditookalbestsnelweeroverwas.

Omdatikgeneeskundestudeer,hebikdeochtendensteedsalsvrijwilligergewerktinhetlokaleziekenhuisinIlula.NoudatwaswelevenheelwatandersdandeziekenhuizeninNederland.Hierhebbenwebijvoorbeeldzoveelmiddelenentechniekendatwehelepreciezediagnoseskunnenstellenendaarookeenpreciezebehandelingbijkunnengeven.Maardiemiddelenhebbenzedaarniet.Erwordenbijvoorbeeldbijdeminstesymptomenvaneeninfectievaakdrieverschillendesoorten(zware)antibioticavoorgeschreven,omzekertezijndatzezodeinfectiekunnenbestrijden.Inhetbeginvondikditbestslecht,totikmeopeengegevenmomentrealiseerdedatzeeigenlijkookgeenanderekeushebben.Enalsjedanwatbeterkijkt,ziejeeigenlijkhoebewonderenswaardighetiswatzetochkunnendoenmetzoweinigmiddelen.Ookhettempowaarindaargewerktwordtwasietswaaraanikergmoestwennen.TijdensmijncoschappeninNederlandbenjeeigenlijkdeheletijdachterdeartsenaanhetaanrennenenwordenpatiënteninsneltreinvaartafgehandeld.InTanzaniawordterontzettenddetijdgenomenvoorpatiënten,wordenerlangediscussiesgehoudenoverdebestebehandeling,komenartsentussendoorevenbuurteneneenpraatjemakenbijelkaarenermoetnatuurlijkooknogtheegedronkenworden.Inhetbeginvondikditheelfrustrerend,wantikwasgewendomlekkerdoortewerken.Maar

Page 9: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

naeentijdjehebikmeermaargewoonaanovergegevenendanisheteigenlijkbestwelrelaxed.Watdaarbijsowiesoookfijnwasvoormij,wasdatzeookaltijddetijdnamenomallestevertalenvanuithetSwahili,mijnvragentebeantwoordenenmedingenuitteleggen.Voormijontzettendleerzaamnatuurlijk.

Indemiddagenhebikgewerktophetproject.IkhebDEO(deaccountant)eenpaarwekengeholpenmethetinvoerenenuitzoekenvaneenaantaldingen.Natuurlijkgeholpenindekeukenendetuin.Endenewslettervooreengrootdeelgeschreven.Verderhebikontzettendveelpleziergehadmetdemeisjes,vooraltijdensdeafwaswaarwedanstenophunfavorieteartiesten.Enhebikookveelleukedingenmetdeanderevrijwilligersgedaan,zoals‘adayinafamily’(dagmeteenAfrikaansgezinmeegedraaid),naarIringaenzelfmandazi(eenplaatselijkelekkernij)encakegebakken,tonameafew.

Almetalhebikhetechtontzettendnaarmijnzingehad.Hetwaseenonvergetelijkeervaring.Enikbenstiekemaleenbeetjeaanhetkijkenwanneerikerweerheenzoukunnen.

Tanzania2016JobvandenElsen

MijnreisnaarTanzaniabegonredelijkonverwacht.IkzouineersteinstantienaarVietnamgaan,maardezereiswasvolenzobenikviaVrijwilligWereldwijdbijTanzaniaterechtgekomen.IkwasheelergsceptischoverAfrikaalscontinent,omdatheteenbeetjeuitmijncomfortzonelag.IkwasnamelijkalinwatlandeninAziëgeweest.Maartochbeslootikdezeuitdagingaantegaan.Mijnreisstarttemetwatprobleempjesopdeheenvlucht,maardatzijnjuistdemomentendatjelaatziendatjezo’nreisbestinjeeentjekanmaken.AlleswerdgoedopgelostenbinnennotimestondikalmetmijneerstevoetophetprojectinIlula,IOP.

IkhadalwatgesprekkengehadmetAnneliesenookmetLynn,diedaarzelfalsvrijwilligerheenging.Mijnsceptischehoudingwasbinneneenuurverdwenen.WaarveelmensenaangevendatAfrikabinneneenminuutjehartkanstelen,wasdatbijmijookhetgeval.NietzozeerAfrika,maarwelIOP.Ikhebmijnognooitzothuisgevoeldalstoen.

JobenAjolonalsgangmakersopwelkomenafscheidfeestjes.

Page 10: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

DeeerstewekengingenvoorbijenikhadalveelgeholpenrondomprojectenbijIOP.Indetuinwerken,helpenmethetsponsorprogramma,helpenindebibliotheek.Eigenlijkteveelomoptenoemen.NadeeersteweekbenikmetAjolonMgevekeenGiuliaMellanogestartaaneenserieoverhetlevenvanmenseninenrondomIOP.Wehebbenindieweken12afleveringengemaaktdieoverhetjaarverspreidzullenwordenviafacebookenYouTube,zodatmensenkunnenzienwaterzoalrondomIOPgebeurt.

Jobnetgestartmetdeminimarathon.

Dewekengingenalseenspeervoorbijenmijnplanwasomdelaatste1,5weektegaanrondreizeninTanzania.Maarzoalsveelvrijwilligersdatprobleemhebben,bleefikdelaatste1,5weekookbijIOP.Hetheeftmijnognooitzoveelmoeitegekostomeenplekteverlaten.Ikhadnooitverwachtdatikdaarzovanaangeslagenzouzijnendaarookecht2dagenomhebmoetenhuilen.DezeervaringzalmijaltijdbijblijvenenzobenikookvanplanomvolgendezomerweernaarTanzaniategaaneneennieuwprojecttestarten.Ditmaalindetrendvaneentrainingsprogrammavoordocenten,omdatikzelfnuookafgestudeerddocentben.Erliggenzoveelmogelijkhedenenkanseninhetonderwijsdatwordtgegevenopdehighschoolenikhoopdatikdaarineenbijdragekanleveren.

MijnervaringenbijIOP:

Deafgelopenzomerwasvoormijeenvandebestetijdendieikhebmeegemaakt.IkbenmeteenjongerenreisnaarTanzaniagegaanomhetprojectbijIOPtebezoekenentemogenervarenhoeheternoudaaraantoegaat.Hetwasvoormijwelechtevenwennenomineenkeerineenheleanderecultuurtekomen,wanthetisquacultuurechthettegenovergesteldevanNederland.Maarikwerdalheelsnelverliefdopdecultuurenophetproject.Toenweaankwamenmetdebuskregenwealmeteeneenheelwarmwelkom,jemerktdanookgewoondatiedereenmetelkaaromgaatalsofheteengrotefamilieis,wathetookis:onebigfamily.Iedereenisheelopenenwillengraagveelverhalenmetjedelen,ditzorgtervoordatikmijineenkeerheelbetrokkenvoeldebijhetproject.Ikvondhetdeelnemenaandedagelijkseactiviteitenmetdemeidenheelleuk!Allesgeeftjeweereenheleanderekijkophetlevenendoetjestilstaanbijdeverschillen.Naasthetdagelijksewerkhebbenweooknoganderedingengedaanzoalsdemarkt,deminimarathonendeSeniorclub.Datwasechtheelleukomteervaren,tekijkenhoeheteropdiemomentenaantoegaatenookomcontacttemakenmetdemensenuitdelokaledorpendiejenormaalnietzosnelspreekt.Watmehetmeestisbijgeblevenisdedagindefamilies.Hetisbestconfronterendomtezienhoeprimitiefmensendaarlevenentochblijkunnenzijnmetdedingendiezehebben.Dehelereisheeftmijnkijkop

Page 11: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

hetlevenverandertenikbenheeldankbaardatikdezemogelijkheidhebgekregen!IkkomdanookzekervolgendjaarterugommeertekunnendoenbijIOP.Totvolgendjaar!

AnneFerwerda

HIER KAN UW ADVERTENTIE STAAN

Hele pagina € 20 per jaar

Halve pagina € 10 per jaar

[email protected]

Page 12: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

Buko Verhuur regio Rijnmond

Boonsweg 63a 3274 LH Heinenoord Tel: 010-501 17 55 Fax: 010-501 06 73 Mail: [email protected]

Verhuur van tijdelijke accommodaties.

JMS

JenseMachineServiceb.v.

• Machinereparatie• Draaierij• Draaidiametertot1100mm

• Postbus50403274ZJ• Nijverheidsweg12

• 3274KJHeinenoord• Tel.0186-603119• Fax0186-603081

Email:jms@jensebv/demon.nl

Page 13: Download IOP Nieuwsbrief September 2016
Page 14: Download IOP Nieuwsbrief September 2016
Page 15: Download IOP Nieuwsbrief September 2016

ContactgegevensStichtingIOP-NL

Schaduwrijk97

3297SCPuttershoek

0633318496

[email protected]

www.iopnederland.nl

k.v.knr:24432681

Regiobanknummer:NL15RBRB0827956843

t.n.v.StichtingIlulaOrphanProgramNederland