De Nieuwe Tijd - februari 2008

13
de nieuwe tijd maandblad ACV openbare diensten februari 2008 Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel Blijven onze winkelkarretjes leeg?

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - februari 2008

Page 1: De Nieuwe Tijd - februari 2008

de nieuwetijd

maandbladACV openbare diensten

februari 2008

Vera

ntw

oor

del

ijke

uitg

ever

: L. H

amel

inck

, Hel

ihav

enla

an 2

1, 1

000

Brus

sel

Blijven onze winkelkarretjes leeg?

Page 2: De Nieuwe Tijd - februari 2008

2 3

Inhoud

ACV openbare diensten

Minder in het winkelkarretje door hogere prijzen

Edito ACV openbare diensten

Korte Berichten

Colofon

werkten mee aan dit nummer

Blikvanger 4

Open Venster 6

Vlaamse Overheid 8

Lokale & Regionale

Besturen 11

Federale Overheid 14

Bijzondere korpsen 18

Vervoer 20

Pensioenen 23

Marc SaenenChris HerremanLuc HamelinckAmélie JanssensHilde De LeeuwMarc NijsNico PoortersJan CoolbrandtKarl De JonghFrans MarivoetJohan BeernaertChristoph Vandenbulcke

Herverdeling van de arbeid in de openbare sector

Op donderdag 31 januari 2008 is in het overleg regering-vakbonden het ontwerp van Koninklijk Besluit rond de herverdeling van de arbeid in de openbare sector (vierdagen-week en halftijdse uitstapregeling) goedgekeurd. Dit betekent dat de vrijwillige vier-dagenweek en de halftijdse vervroegde uittreding nog mogelijk zijn tot 31 december 2008, en van zodra het besluit in het Staatsblad staat, kunnen de besturen eventuele aanvragen dus niet langer weigeren.

ACV Asse: nieuwe contactgegevens

Onze kantoren in Asse zijn vanaf nu bereikbaar op volgende nummers:Telefoon: 02/557.82.77Fax: 02/557.82.80

Syndicale premie in de openbare sector

Wie in 2007 personeelslid was van een overheidsdienst, zal voor 31 maart 2008 een aanvraagformulier ontvangen van zijn werkgever. Dit formulier moet zo snel mogelijk ingevuld worden en bezorgd worden aan onze secretariaten. Dit moet ten laatste ge-beuren voor 1 juli 2008, zodat wij met onze betaling kunnen beginnen.

Cijfermenu

Ons cijfermenu geeft een handig overzicht van alle nieuwste bedragen die van toepas-sing zijn na de recente indexaanpassing. Wie dit cijfermenu wil ontvangen, kan onder-staande bon invullen. Wij bezorgen het document dan gratis per post, of via e-mail.

Bon Cijfermenu

Naam: .........................................................................................................................................

Voornaam: ................................................................................................................................

Adres: .........................................................................................................................................

Postcode: ..................................................................................................................................

Woonplaats: .............................................................................................................................

Emailadres: ...............................................................................................................................

Ontvangt graag het cijfermenu

❏ Via post ❏ Via e-mail

Bezorg deze bon terug aan Post: Trees Peeters, Helihavenlaan 21, 1000 BrusselE-mail: [email protected]: 02/208.23.30

Prepress: www.peetersenpeeters.be Druk: www.hetvolkprinting.be

Contacteer ons

www.acv-openbarediensten.be

[email protected]

Hogere prijzen: een realiteit

Test Aankoop berekende enkele weken terug, voor de periode van 2000 tot 2007, de stijging van de prijzen voor een reeks producten die iedereen elke dag ge-bruikt. De resultaten zijn om te duizelen: tal van levensmiddelen zoals vleeswaren (bv. gekookte ham + 25 %), aardappelen (+ 68 %) en zuivelproducten (bv. half-volle melk + 20 % of eieren + 32 %) zijn gevoelig gestegen. En dan hebben we het nog niet over zaken zoals benzine of stookolie.Voor gezinnen met lagere inkomens of met vervangingsinkomens komt dit nog harder aan! Want de prijsstijgingen doen zich voor bij producten die een groot deel van hun inkomen opslorpen.Kortom, wie bij wijze van spreken met 100 euro winkelen gaat, krijgt minder in het winkelkarretje dan pakweg 2 jaar te-rug.

Gelukkig is er het systeem van de auto-matische index. De lonen en vergoedin-gen worden erdoor verhoogd telkens het gemiddelde van de prijs van een hele reeks producten met 2% is gestegen.Jazeker, iedereen weet het wel: de index maakt niet alles goed. Sommige produc-ten, zoals benzine, diesel of tabak worden niet meegeteld. En in afwachting van een indexsprong, zijn de prijzen al een tijd gestegen. Maar toch, in zowat andere landen be-nijden vakbonden ons systeem van de index: want op die manier is er, voor ie-dereen, een automatische verhoging van lonen en vergoedingen. Die regeling is wellicht zelfs uniek in de wereld.

Automatische indexatie onder druk

De Europese centrale bank neemt ons sy-steem van automatische indexkoppeling onder vuur: het zou de inflatie aanwakke-ren. En sommige werkgevers voeren aan dat de hogere kosten van energie (petro-leum, …) na verloop van tijd als gevolg hebben dat de andere producten op hun beurt in prijs verhogen, waardoor opeen-volgende prijsverhogingen elkaar alleen maar versterken. Ze zien er een argument in om komaf te maken met de automati-sche indexatie.

Men mag nochtans niet vergeten van waar de problemen komen.Er zijn inderdaad de hogere kosten voor energie en petroleum; ze vinden hun oorsprong in het feit dat globaal geno-men in de wereld, zeker met groeiende economieën in Azië (China, India, …), er meer behoefte is aan energie. Welnu, een product waar meer vraag naar is, daarvan stijgt de prijs.Maar er is meer: voor voedingsproducten heeft de prijsstijging in de eerste plaats te maken met de toegenomen winstmar-ges van grote multinationals. Bedrijven hebben de afgelopen jaren ook flink wat meer winsten gemaakt en tal van bedrijfsleiders hebben zichzelf daar rijkelijk voor beloond met superlonen.

We kunnen dus zeker niet aanvaarden dat die gang van zaken zomaar wordt afge-wenteld op de gewone man en dat werk-nemers uiteindelijk het gelag betalen.Meer nog! Mocht het systeem van de au-tomatische index er niet zijn, dan zouden gezinnen nog veel meer moeten snoeien in hun uitgaven. En dat zou meteen ne-gatief zijn voor de economie: kijk maar naar wat in de Verenigde Staten gebeurt. Volgens sommige economisten zou de economie daar voor langere tijd vertra-gen, niet alleen omwille van de proble-men op de huizenmarkt, maar ook omdat de gezinnen minder kunnen uitgeven.

Bijkomende maatregelen nodig

De automatische koppeling van de index is één zaak. Maar vanuit het ACV hebben we ook aan de regering gevraagd bijko-

mende maatregelen te nemen.Eerst en vooral omdat hogere prijzen leiden tot meer belastingsopbrengsten: eenzelfde percentage BTW brengt meer op als een product meer kost. Het ACV vraagt daarom dat die meer-opbrengsten terugvloeien naar de be-volking, door de BTW-tarieven op een reeks goed gekozen producten te ver-minderen. Zo’n maatregelen zijn reeds genomen in Groot-Brittannië, Portugal en Luxumburg.Waarom bij ons niet hetzelfde doen?Jazeker, we weten wel: de regering zit fi-nancieel in slechte papieren. Maar moet de bevolking nu opdraaien voor het slecht beheer van de afgelopen jaren door Paars?Daarnaast vragen we als ACV dat de uit-keringen voor sociaal zekerheidstrekkers worden verhoogd. Dat was ten andere een uitdrukkelijke verkiezingsbelofte. Is het dan nu geen goed moment om ze waar te maken?

Het is om diezelfde reden dat het ACW ervoor pleit om naar aanleiding van de goede financiële resultaten die de Vlaamse regering optekent, niet iedereen een belastingverlaging van een luttele 50 euro toe te kennen (die je pas over 2 jaar verrekend krijgt), maar wel die middelen gericht in te zetten, voor sociaal zwakke-ren en daar waar ze het meest nodig zijn.

Op het niveau van de sectoren ten slotte, zijn een reeks looneisen ingezet. In de privé sector is dat de afgelopen weken gebeurd in een aantal bedrijven door de invoering van eenmalige premies. Maar het zijn eigenlijk alleen de sterke bedrij-ven met fraaie winsten, waar dat kan. Het blijft dus eigenlijk een minderheid die hiervan geniet.In de overheidssector zijn in de verschil-lende sectoren de onderhandelingen over nieuwe conventies opgestart. In ie-der van onze eisenbundels is het element koopkracht opgenomen. Bij de onder-handelingen de komende maanden hou-den de regeringen dus best rekening met de problemen van de mensen. Want daar gaat het uiteindelijk om!

Luc HamelinckVoorzitter

D e afgelopen maanden werd ie-dereen geconfronteerd met ste-

vige prijsstijgingen. Sommige werk-gevers vinden er een gemakkelijke aanleiding in om het systeem van de automatische indexatie in vraag te stellen. Als vakbond verwerpen we die argumenten en sturen we aan op maatregelen om de koopkracht van werknemers op peil te houden.

Page 3: De Nieuwe Tijd - februari 2008

Jan Van Bogaert, adjudant-chef bij het Belgische leger

Blikvanger ACV openbare diensten Blikvanger ACV openbare diensten

4 5

Afwisselende carrière

“Binnen de brigade ben ik medever-antwoordelijk voor de logistiek. Dat wil zeggen dat ik de coördinatie van het personeel op mij neem, de algemene administratie, maar ook de bevoorrading van bijvoorbeeld voertuigen en eten. Dit klinkt alsof we de hele dag met papier-werk bezig zijn, maar dat is fout. We blij-ven natuurlijk altijd militair. Zo hebben we elke dag ook nog een uur sport en blijven we trainingen volgen en gevechtstesten afleggen.”

“Mijn carrière bij het leger is heel afwis-selend geweest. Toen ik afstudeerde aan de militaire school voor Onderofficieren ging ik als verkenner naar Duitsland. Daar was ik voertuigcommandant. Je moet weten dat het toen nog de tijd was van de koude oorlog, en er dus altijd dreiging was. Onze voertuigen waren steeds gela-den en de munitie was altijd aan boord. Je kan wel zeggen dat we toen misschien nog cowboys waren, ik ben nu toch heel wat rustiger geworden.”

“In 1992 werd het leger dan hervormd en kwam ik in Turnhout terecht waar ik de opleiding gaf aan dienstplichtigen. In 1994 ging ik bij de eerste jagers in Leopoldsburg, waar ik tot begin 2006 bleef. Sinds februari 2006 zit ik op mijn huidige plaats, bij de Eerste Brigade.”

Veel taken binnen zelfde eenheid maakt job zeer boeiend

“De brigade is een verzameling van verschillende eenheden. In totaal gaat het toch over ongeveer 3500 militairen. Binnen een brigade worden verschillen-

de taken uitgevoerd. De job die ik doe, hoort tot de Tak 4; de logistiek. Het feit dat er binnen eenzelfde eenheid zoveel verschillende taken zijn, maakt het inte-ressant.”

“Vertrouwen is essentieelbinnen een team”

“Je kan vrij gemakkelijk een verschuiving aanvragen naar een andere taak, en zo blijft het allemaal boeiend. Verschuivingen naar andere eenheden zijn iets moeilijker. We proberen toch zoveel mogelijk de mensen en de teams bij elkaar te houden. Zo krijg je een betere samenwerking en bouw je vertrouwen op binnen je team. Vertrouwen hebben in de mensen rond-om is zeker bij de pelotons essentieel!”

Sociale contacten zijn belangrijk

“Er wordt ook gewerkt aan de contacten tussen de verschillende eenheden. Zo worden er af en toe competities georga-

niseerd om de contacten te bevorderen. Maar eigenlijk zijn de belangrijkste con-tacten toch die binnen je eigen domein. En daar werk je iedere dag aan.”

“De loopbanen binnen het leger zijn wel wat veranderd. Vroeger kwam je binnen en volgde je eerst de opleiding tot sol-daat. Na die vier jaar kon je dan een rich-ting kiezen, en bepalen welk soort taak je binnen het leger wou doen. Nu worden meer en meer mensen aangeworven op diploma. Mensen behalen nu eerst een diploma buiten het leger om, en komen dan bij het leger werken. Zij zijn dus niet meer eerst militair.”

NTGS: nieuwe techniek gevechtsschieten

Vandaag mogen we meevolgen met Jan terwijl hij een opleiding krijgt in NTGS, nieuwe techniek gevechtsschieten.

“Zoals ik al zei, blijven we allemaal mili-tair, ook al is onze taak iets meer admini-

stratief. Deze opleiding is er vooral voor militairen die al een tijdje in het leger zijn, en oorspronkelijk andere technieken hebben geleerd. Nu zijn er dus nieuwe schiettechnieken die we onder de knie moeten krijgen, en die regelmatig her-haald moeten worden. Tijdens deze oe-feningen leer je ook omgaan met perma-nent gewapend rond te lopen.”

“We oefenen vandaag natuurlijk met oe-fenpatronen. We moeten minstens iede-re drie maand een trainingssessie door-lopen om ons schietbrevet te behouden. Deze sessies bestaan dan uit twee dagen. De eerste dag worden alle verschillende technieken herhaald, de tweede dag volgt de praktijk, en wordt, naargelang je prestaties, je brevet verlengd.”

“Buitenlandse opdrachten

zijn deel van de job”

“In principe zijn alle militairen op die ma-nier altijd klaar om op opdracht te gaan en zijn we steeds voorbereid op een “oor-log”. “Natuurlijk hopen we dat er nooit oorlog komt, maar als je in het leger gaat, weet je

dat dit een onderdeel van je job is. Ook de buitenlandse opdrachten horen erbij. Zo ben ik zelf al 7 maand in Bosnië geweest, en was ik ook al 4 maand in Kosovo.”

Jan Van Bogaert wist al heel vroeg dat hij bij het leger

zou terechtkomen. Op zijn zestiende koos hij dan ook voor de militaire school om zijn droom te kunnen waarma-ken. Nu is Jan adjudant chef in het hoofdkwartier van de Eerste Brigade (HK 1 Bde 8/9 Li) in Leopoldsburg.

Page 4: De Nieuwe Tijd - februari 2008

6 7

Sociale relaties in de openbare sector

Open Venster ACV openbare diensten Open Venster ACV openbare diensten

In ons nationaal comité werd dit dossier al uitvoerig besproken, en hebben we de lijnen vastgelegd waarbinnen we zullen werken. Onze visie is duidelijk: we heb-ben ons in het verleden altijd verzet te-gen wettelijk opgelegde initiatieven van minimale dienstverlening, en zullen dit ook in de toekomst blijven doen.

Sociaal overleg respecteren en beloftes nakomen!

Wanneer we de zaken met wat gezond verstand bekijken, zien we dat sociale conflicten nooit zomaar uit de lucht ko-men vallen. De overheid neemt het soci-aal overleg niet altijd au sérieux, en dat veroorzaakt veel problemen.

Veel conflicten vinden hier hun oor-sprong: het sociaal overleg wordt niet gerespecteerd, en gemaakte afspraken of beloftes worden niet nageleefd.

Eerder dan over te gaan tot een wettelijk initiatief om de actievrijheid in te perken, zou men dus beter werken aan de oorza-ken van die conflicten. Het respecteren van het sociaal overleg, en het nakomen van afspraken door de overheid zijn daar-in essentieel.

Een goed sociaal overleg vraagt een posi-tieve ingesteldheid en een grote bereid-heid om tot een constructief gesprek te komen. Sociaal overleg moet dan ook om werkelijk inhoudelijke thema’s gaan, iets wat men soms uit het oog verliest.Ook het nakomen van afspraken is een cruciaal gegeven om het sociaal overleg te laten slagen. Wanneer lang beloofde oplossingen van problemen uitblijven, is een reactie van de betrokken personeels-leden normaal. Nemen we als voorbeeld de gevangenissen. Wanneer de perso-neelsleden van de gevangenissector twee jaar moeten wachten vooraleer de beloofde uitbreiding van het personeel er komt, verliezen zij het vertrouwen in de overheid en in de beloftes die ze maakt. De geloofwaardigheid van de overheid als werkgever en als onderhan-delingspartner gaat dan verloren. In de afgelopen regeerperiode waren het trou-wens vaak de liberale ‘excellenties’ die aantoonden hoe het overleg niet moet verlopen.

Georganiseerde chaos als doel?

Het lijkt ons bovendien ook onmogelijk om algemene wettelijke initiatieven te nemen die een minimale dienstverlening

zouden garanderen. Hoe leg je vast wat dit ‘minimum’ dan wel is? Een bus om het uur? Met een massa mensen die tegelijk deze bus wil nemen? Slechts enkele lijnen bedienen? Met als gevolg dat andere be-stemmingen in de kou gelaten worden, en er opnieuw wrevel is? Het mag dui-delijk zijn dat een systeem van minimale dienstverlening in heel wat sectoren ge-woon onuitvoerbaar is!

Wij denken dan ook dat de voorstanders van een minimale dienstverlening vooral tot doel hebben de slagkracht van de vakbonden in te perken door het prin-cipe van de actievrijheid aan te vallen. Dit is niet in het belang van de werknemers.

Diversiteit van de openbare sector

Het lijkt ons ten andere ook niet nodig om dit wettelijk in een algemene regeling te gieten. In verschillende sectoren worden nu al afspraken gemaakt. Wanneer er bij de politiediensten een actie is, blijft men wel de veiligheid van de burger garan-deren. Ook de brandweer blijft branden blussen. In de zorgsector blijven de pa-tiënten niet in de kou staan. En zo zijn er nog genoeg voorbeelden.

Door de grote diversiteit van de open-bare sector is het maken van algemeen geldende afspraken onmogelijk. We kun-nen beter verdergaan hoe we nu bezig zijn: sector per sector bekijken, en binnen het sociaal overleg de nodige afspraken maken.

Vraag om sociale bemiddeling blijft

Wij vinden trouwens dat wij ons zeer ver-antwoordelijk opstellen in deze materie. Waar we kunnen, maken we afspraken, en doen we zelfs voorstellen om tot af-spraken te komen. Wij hebben er bijvoor-beeld geen probleem mee om eventuele acties voldoende vooraf aan te kondigen en hiervoor ook een engagement aan te gaan. Zo lanceerden we in juli 2007 een voorstel naar de overheid toe, waarin we dit engagement wilden vastleggen, maar waarin we ook enkele ‘tegenprestaties’ vroegen van de overheid. Zo blijven we vragen om sociale bemiddeling in de openbare sector. De sociale bemidde-laars kunnen dan onafhankelijk optreden bij conflicten, en kunnen er mee helpen voor zorgen dat acties uitblijven.

Onaanvaardbare acties

Dit alles neemt niet weg dat ook wij ons af en toe vragen stellen bij bepaalde acties. De staking van de onafhankelijke spoor-vakbond OVS eind 2007 was ook voor ons onaanvaardbaar. We willen dan ook niet afgerekend worden op dit soort acties.

Wij zijn er van overtuigd dat syndicale acties een bepaalde opbouw moeten kennen, en dat de vakbonden hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Desondanks krijgen we soms te maken met emotionele gebeurtenissen die dan toch aanleiding geven tot een plotse ac-tie. Hierbij mag de publieke opinie echter niet vergeten dat het hier meestal gaat over gevallen van agressie, waardoor een reactie van de betrokken personeelsle-den best te begrijpen is.

Democratie

Af en toe rijzen ook vragen over de de-mocratische legitimiteit van de vakor-ganisaties binnen de openbare sector. Sommigen opperen dat het invoeren van sociale verkiezingen binnen de openbare

sector kan zorgen voor de nodige de-mocratie. Misschien moeten ook wij ons hierover bezinnen. We merken hier ech-ter wel op dat we er steeds voor zorgen dat onze militanten een zo goed moge-lijke band hebben met de rest van de per-soneelsleden.

Overleg zolang het kan, actie als het moet

ACV-Openbare Diensten is in dit dossier dus heel duidelijk. Het sociaal overleg is de aangewezen plek om deze discussie te voeren, en moet dan ook alle kansen krijgen. Wettelijke initiatieven zijn over-bodig en bovendien onuitvoerbaar. We hopen dat we deze discussie op een ver-antwoordelijke manier kunnen voeren binnen het sociaal overleg, maar zullen als het moet ook op andere manieren onze standpunten verdedigen.

I n de afgelopen maanden werden we geconfronteerd met een reeks

georchestreerde aanvallen op de ac-tievrijheid binnen de openbare sector. De aanvallen kwamen er naar aanlei-ding van enkele conflicten. Minister Reynders en zijn partij (MR) willen zo snel mogelijk de discussie opstarten over een minimale dienstverlening in een aantal sectoren, in de Kamer-commissie Infrastructuur komen steeds meer vragen rond wettelijke afspraken voor de continuïteit van de dienstverlening, en ook Open Vld gaat in de aanval. Het is duidelijk dat onze standpunten hierover ongewijzigd blijven, en wij onze zaak stevig zullen verdedigen.

Page 5: De Nieuwe Tijd - februari 2008

8

Bijzondere Jeugdzorg in nood

Vlaamse Overheid ACV openbare diensten

9

Gebrek aan opvangplaatsen en te zware werkdruk

De problematiek rond het gebrek aan opvangplaatsen voor jongeren met pro-blemen was opnieuw brandend actueel de laatste weken. Berichten in de media over zware jeugdcriminaliteit, over jon-geren in nood die in de kou blijven staan wegens lange wachtlijsten en over de zware werkdruk voor het personeel in de Bijzondere Jeugdzorg, volgden elkaar op. In deze berichtgeving waren de stand-punten van ACV-Openbare Diensten steeds sterk aanwezig.

Het zit de mensen van de Bijzondere Jeugdzorg dan ook hoog. Jongeren die zich in noodsituaties bevinden, moeten wegens een plaatsgebrek terug naar huis gestuurd worden. De vraag naar hulp groeit de hulpverleners bovendien bo-ven het hoofd, aangezien zij soms om en bij de 100 dossiers tegelijk behandelen.

Aantal dossiers moet gehalveerd worden

Een onderzoek uitgevoerd door een ex-tern bureau wees echter uit dat, om kwa-litatief werk te leveren, dit aantal dossiers met de helft verminderd zou moeten worden. Tenslotte bevindt een deel van de hulpverleners zich in een onzekere situatie, omdat de politieke overheid tot hiertoe steeds weigerde om meer infor-matie te geven omtrent hun werksitu-atie en werkzekerheid wanneer het plan Integrale Jeugdhulp in september van dit jaar van start zal gaan.

Een actie kon dan ook niet uitblijven. Na contact met de socialistische evenknie werd besloten om een werkonderbre-king van twee uur te houden aan het Justitiepaleis in Antwerpen. Ook hier weer waren de media massaal aanwezig.

ACV-Openbare Diensten benadrukt moeilijke werksituatie

Hoewel de sector van de Bijzondere Jeugdzorg geplaagd wordt door een gro-te verscheidenheid aan problemen, wilde ACV-Openbare Diensten vooral de moei-lijke werksituatie van het personeel in de sector aan de kaak stellen. Ons standpunt luidde dan ook dat de werkdruk omlaag moet en dat er dringend duidelijkheid moet worden gegeven omtrent de taak-inhoud van de consulenten van de comi-tés Bijzondere Jeugdzorg eens Integrale Jeugdhulp geïmplementeerd zal zijn.

Geslaagde actie

Dankzij de grote opkomst van onze le-den en de inzet van onze militanten was deze actie zonder meer geslaagd te noe-men. De standpunten van ACV-Openbare Diensten werden in verscheidene media zeer adequaat verwoord, waardoor we de aandacht sterk op de problemen heb-ben kunnen vestigen. Dat persaandacht een stevig drukmiddel is, bleek maar weer eens na onze actie. Toen konden we ver-nemen dat de minister eindelijk bereid ge-vonden is om meer duidelijkheid te schep-pen over de toekomst van de consulenten Bijzondere Jeugdzorg vanaf de inwerking-treding van de Integrale Jeugdhulp.

Wij zullen de komende dagen en weken de zaken op de voet blijven volgen en indien nodig opnieuw aan de alarmbel trekken. In het eerste deel van het tweeluik (SA

2005-2007) zijn o.a. een aantal maatre-gelen ingevoerd die passen binnen het Leeftijd Bewust Personeelsbeleid (nu Duurzaam Werken). Maaltijdcheques, verhoging van eindejaarstoelage en de toelage voor nachtarbeid, en nog enkele minimale aanpassingen van vergoedin-gen en toelagen, moesten het schrijnend gebrek aan de wil om écht te investeren in het Vlaams overheidspersoneel wat ver-doezelen.

Ondanks het bescheiden eisenbundel 2005-2007 en het dito resultaat is toch een flink deel van het initieel voorziene legis-latuurbudget al opgesoupeerd. Met wat creatief boekhouden en hogere wiskunde kan het budget van € 3,93 miljoen euro nog wat opgetrokken worden. Maar vast staat dat de hoofdmoot slechts vanaf de-cember 2009 kan ingezet worden. Einde legislatuur dus…

Nog voor de grote golf van eisen en sta-kingen voor meer koopkracht in de private (metaal) sector, was het duidelijk dat ook dit keer onze achterban niet voor minder dan een substantiële koopkrachtverho-ging zou gaan.

In het eisenbundel 2008-2009 van het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV-Openbare Diensten & ACOD) zijn dan ook heel wat geldelijke eisen opgenomen:

• Sinds de oprichting van de Diensten van de Vlaamse Overheid is er eigenlijk nog geen echte algemene loonsver-hoging doorgevoerd. Om tegemoet te komen aan de gerechtvaardigde eis naar koopkrachtverhoging en om de positie van de Vlaamse Overheid als aantrekkelijke werkgever op de ar-beidsmarkt te herstellen, vragen wij een lineaire loonsverhoging van 5%.

• Na het veralgemenen van maaltijd-cheques, willen wij nu gaan voor een reductie van het werknemersaandeel, zonder aan het totaal bedrag van €5 te tornen. Dit zou betekenen dat de werk-nemer €1,09 en de Vlaamse Overheid €3,91 op tafel zou leggen voor de maal-tijdcheque.

• Daarnaast blijven we verder werken aan de verhoging van de eindejaarstoelage tot een volwaardige 13e maand en een volledige vergoeding voor de verplaat-sing met eigen vervoer in dienstop-dracht (nu soms slechts à 60%).

• In het kader van administratieve ver-eenvoudiging pleiten wij voor de mo-gelijkheid om de gevarentoelage te forfaitariseren.

Om arbeid en gezin beter op elkaar te kun-nen afstemmen vragen wij enkele aanpas-singen aan de werktijdregeling. Zo vragen wij – naast de invoering van een 4 ½ werk-week als recht voor voltijdsen- de moge-lijkheid om teveel gepresteerde werktijd te recupereren buiten de glijtijd, in hele of halve dagen.

Het recht op deeltijdse prestaties dient uitgebreid:• De ambtenaar met ten minste 2 kinde-

ren ten laste zou het recht op deeltijdse prestaties moeten kunnen krijgen zo-lang de kinderen de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt hebben (nu 15 jaar).

• Het recht op deeltijdse prestaties zou ook toegekend moeten worden voor éénoudergezinnen met ten minste 1 kind ten laste.

• De compensatie voor feestdagen die op een normale inactiviteitdag van het deeltijds personeelslid vallen, zou pro rata moeten gebeuren.

De tijd dat de Vlaamse Overheid prat kon gaan op een voordelige verlofregeling is

stilaan voorbij. Daarom vragen wij de in-voering van:• Een dag omstandigheidverlof ter gele-

genheid van o.a. plechtige communie, lentefeest, suikerfeest, enz…

• Bijkomende verlofdagen op “brugda-gen”.

Voor bepaalde groepen vragen wij ook specifieke loopbaanmogelijkheden. Wij denken hier vooral aan de preventieadvi-seurs en de syndicaal vrijgestelden.

Ook het thema Welzijn komt aan bod in ons eisenbundel. Wij vragen dringend de verhoging van de tussenkomst in (bril)montuur en glazen. Ten slotte willen wij ook dat de medische checkup (Sectoraal Akkoord 2003-2004) dringend bijgestuurd wordt.

Met het vooropgestelde budget voor ogen, is dit eisenbundel niet echt be-scheiden te noemen. Anderzijds zijn de personeelsleden niet blind en doof voor de vele hoera-berichten van de Vlaamse Overheid. Herhaaldelijk horen wij dat het Vlaanderen financieel voor de wind gaat, dat er geen schulden maar overschotten zijn. Daarnaast kan minister Van Mechelen nog sinterklaas spelen voor de gemeen-ten (€612 miljoen om de schulden af te bouwen) en belooft hij de burger (=wer-kende Vlaming) een belastingskorting van €200 vanaf 2009. Dan hebben we het nog niet over de compensatiebedragen die de collega-ministers toegeschoven kregen om ook een beetje vrijgevig te kunnen zijn in de aanloop van –alweer- een verkiezing. The sky is the limit!

Wel, boontje komt nu om z’n loontje! Nadat de personeelsleden met lede ogen moesten toezien hoe sommige (deel)sectoren zich –buiten CAO- reeds rijkelijk konden bedienen van de vetpotten van Vlaanderen, hoe sommige categorieën personeelsleden –buiten functieweging- een voorafname konden krijgen op een Nieuw Beloningsbeleid en het Vlaanderen blijkbaar financieel voor de wind gaat, kan men de doorsnee personeelsleden niet afschepen met de restjes en uitsluitend kwalitatieve maatregelen. Wij willen boter bij de vis. En een vette vis…

Sectoraal Akkoord 2008-2009

Voortgestuwd door de eis naar koopkracht!

Vlaamse Overheid ACV openbare diensten

O p 29 januari hielden de consu-lenten Bijzondere Jeugdzorg

aan het Justitiepaleis in Antwerpen een werkonderbreking. De laatste ja-ren stijgt de vraag naar hulp enorm, waardoor de consulenten overstelpt worden met dossiers. Dit komt de kwa-liteit van hun werk niet ten goede. Ook de onzekerheid over hun job knaagt aan de consulenten.

W e kunnen ons stilaan opmaken voor het grote werk: het onder-

handelen van het laatste Sectoraal Akkoord van deze legislatuur. Oorspronkelijk was het de bedoeling van de overheid om deze legislatuur vol te maken met één alles omvattend legislatuur akkoord. Wij hebben toen feestelijk bedankt voor deze benade-ring, vooral wegens het uitblijven van een fatsoenlijke budgettaire envelop-pe. Het is dus een tweeluik geworden; een Sectoraal Akkoord 2005-2007 en 2008-2009.

Page 6: De Nieuwe Tijd - februari 2008

Beleidsdomein Onderwijs en Vorming

Vlaamse Overheid ACV openbare diensten

10

Bedrijfsakkoord IVBO voor 2007-2009

Lokale & Regionale Besturen ACV openbare diensten

11

Arbeidsreglementen

De arbeidsreglementen werden begin dit jaar door de secretaris-generaal en de administrateurs-generaal onderte-kend en zijn sedert 1 februari 2008 in werking getreden. Intussen zouden alle personeelsleden een exemplaar moeten hebben ontvangen. Deze reglementen kunnen ook op het intranet worden ge-raadpleegd.

Personeelsplannen

Tijdens twee vergaderingen van het syndicaal overlegcomité van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming in januari werden de personeelsplannen van alle entiteiten aan de vakorganisaties voor overleg voorgelegd.

Voor wat het departement en het agent-schap Hoger Onderwijs, Volwassenen-onderwijs en Studietoelagen betreft, gaan de personeelsplannen over de pe-riode 2008 tot 2010 of voor de volledige duur van de beheersovereenkomst.Voor de andere twee entiteiten, nl. het agentschap voor Onderwijscom-municatie en het agentschap voor Onderwijsdiensten wordt er enkel een personeelsplan voor 2008 uitgewerkt.

Van belang in al deze personeelsplannen is dat alle mogelijke nieuwe loopbanen, zoals de N-2 functies en de inhoudelijke loopbanen of expertenfuncties, die bin-nenkort in Raamstatuut fase 3 worden voorzien, concreet kunnen worden inge-vuld.

Departement

De secretaris-generaal stelde dat er voor het departement geopteerd werd voor upgrades en niet voor bijkomende jobs. Zo worden er 8 A1-functies omgezet naar N-2; 2 B1 functies naar B2 en B3; 1 C1 en 3 C2-functies naar C3 en 1 D1 functie naar D3.

Ook worden er vijf contractuele functies omgezet in statutaire plaatsen.

Bij natuurlijke uitstroom zal er worden nagegaan of er vervanging in dezelfde

functie nodig is en zo niet zullen de vrij-gekomen middelen blijvend worden in-gezet voor personeel en niet voor andere noden, zoals aankopen, ICT e.a..

Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen

Bij het personeelsplan wordt rekening gehouden met een verdubbeling van het aantal aanvragen voor de afde-ling Studietoelagen, de implementa-tie van de databank Hoger Onderwijs en de uitbouw van een databank Volwassenenonderwijs.

Ook hier worden een aantal upgrades voorzien. Concreet wordt er één functie van N-2 voorzien, nl. een expertfunctie ICT. Voor de afdelingen Volwassenen-onderwijs en Hoger Onderwijs wordt telkens één bijkomende functie van C3 voorzien, nl. een expertfunctie voor per-soneel.

In 2008 wordt ook een upgrading voor-zien naar C2 voor de celhoofden van de afdeling studietoelagen met standplaats Brussel.

Agentschap voor Onderwijscommunicatie

Voor dit jaar wordt er invulling gege-ven aan de functie van afdelingshoofd-hoofdredacteur van de afdeling Klasse en de functie van N-2 voor de coördinatie en de leiding van de CANON cultuurcel.Voor 2010 werden nog geen voorstellen gedaan.

Agentschap voor Onderwijsdiensten

Ook voor dit agentschap wordt alleen een voorstel gedaan voor 2008.Wel wordt duidelijk gemaakt dat er wordt gekozen voor verdere automatisering en informatisering van de hoofdprocessen. Dit jaar gaan er 25 personeelsleden met pensioen.Van deze natuurlijke uitstroom wordt gebruik gemaakt om de vertrekkende personeelsleden enerzijds te vervangen door personeelsleden van de niveau’s A en B en anderzijds te voorzien in bevor-deringen naar de rangen C2 en B2.Concreet worden er 3 A1-functies omge-zet naar N-2, 6 C2-functies naar C3 en 7 D1-functies naar D3.

Enkele maanden geleden werd in het bij-zonder onderhandelingscomité een ak-koord bereikt tussen de directie van IVBO en de vakorganisaties ACV-Openbare Diensten, ACOD en VSOA over een be-drijfsakkoord voor de periode 2007-2009.

We hadden hierover een gesprek met de militantenkern van ACV-Openbare Diensten bij IVBO en Johan Beernaert, se-cretaris ACV-Openbare Diensten.

De onderhandelingen hebben een hele tijd geduurd. Hoe valt dit te ver-klaren?

Samen met de andere vakbonden heeft ACV-Openbare Diensten in april 2006 een eisenbundel ingediend. De onder-handelingen zijn gestart in het najaar van 2006, na de gemeenteraadsverkiezingen dus. De vakbonden konden vaststellen dat de wil om tot een akkoord te komen niet bijzonder groot was bij de directie van IVBO. De onderhandelingen zijn dan ook afgesprongen.

Er moest dus terug van vooraf aan be-gonnen worden?

Inderdaad. De vakbonden hebben het oorspronkelijke eisenbundel bezorgd aan het nieuwe directiecomité, dat werd aangesteld na de gemeenteraadsverkie-zingen.

Na de moeilijke start werd het tempo van de onderhandelingen opgedre-ven?

De onderhandelingen werden uiteindelijk geïntensifieerd omdat alle partijen een akkoord wilden bereiken vóór 1 juli 2007. Is het mogelijk om de belangrijkste onderdelen van het akkoord op een rijtje te zetten?

Er is een overeenkomst om de eindejaar-stoelage op te trekken tot een volwaar-dige 13e maand. Dit gebeurt in fases:

2007: verhoging met €350 – 50% van de maandwedde2008: verhoging met €350 – 65% van de maandwedde2009: verhoging met €350 – 80% van de maandwedde 100% voor de functiegroepen 1-2-32010: 95% van de maandwedde 100% voor de functiegroepen 4-5-6-72011: 100% van de maandwedde voor iedereen

Als er in de toekomst sectorale of inter-sectorale akkoorden worden afgesloten die gunstiger zijn dan deze overeen-komst, dan wordt de meest gunstige re-geling toegepast.

Er komt ook een verzekering die een ge-waarborgd inkomen garandeert ingeval van ziekte of privé-ongeval. Deze verze-kering wordt integraal ten laste genomen door IVBO voor alle contractuele perso-neelsleden. Er komt een analoge regeling voor de statutaire personeelsleden.

Daarnaast zijn er ook enkele kleinere aanpassingen?

De vergoedingen voor woon-werkver-keer worden aangepast. Eindelijk wordt

ook de fietspremie ingevoerd.Er is ook een overeenkomst om de privé-anciënniteit die voorheen niet in aan-merking werd genomen, toch te laten meetellen in de geldelijke anciënniteit voor 50%. Dit is niet onbelangrijk omdat in IVBO toch heel wat personeelsleden hierdoor meer geldelijke anciënniteit verwerven.

In het bedrijfsakkoord zijn niet alleen geldelijke maatregelen voorzien, maar ook kwalitatieve zaken. Kun je deze ook kort toelichten?

Loopbaanonderbreking met 1/5 en ½ wordt principieel een recht voor alle per-soneelsleden vanaf 50 jaar. Bovendien onderzoekt IVBO de mogelijkheden tot aangepast werk voor werknemers met zware fysische problemen.

De directie heeft ook een nota opgesteld “zorg voor tevreden medewerkers”. Hierin engageert de directie zich om maatre-gelen te nemen die gericht zijn op de betrokkenheid van de personeelsleden bij het bedrijfsgebeuren, hun persoon-lijke ontwikkeling en carrièreverloop. Belangrijke onderdelen zijn de aanpas-sing van de selectieprocedures en aan-dacht voor informatie en communicatie.

Is ACV-Openbare Diensten tevreden met het bereikte resultaat?

We hebben in de onderhandelingen het voortouw genomen, omdat we iets wil-den realiseren voor alle personeelsleden van IVBO. Wij zijn tevreden over het glo-bale akkoord.

Het heeft ons veel moeite en energie gekost, omdat de personeelsleden van de verschillende afdelingen oorspronke-lijk heel verschillend aankeken tegen de voorstellen. We hebben geprobeerd om de diverse standpunten met elkaar te verzoenen.

IVBO is een intercommunale die het huisvuil van de regio Brugge op-

haalt en verwerkt. Sinds een aantal jaren worden voor het personeel van IVBO aparte bedrijfsakkoorden afge-sloten, omdat het toch om een speci-fieke sector gaat.

Page 7: De Nieuwe Tijd - februari 2008

12 13

Kadersyndicalisme bij het Havenbedrijf van Antwerpen

Lokale & Regionale Besturen ACV openbare diensten Lokale & Regionale Besturen ACV openbare diensten

Hieruit groeide het besef dat het tijdperk van “iedereen lost zijn eigen probleem op” voorbij was. Er moest collectief op-getreden worden.Bij vele gelegenheden werden wij aan-gesproken door betrokkenen om één of ander initiatief te nemen. De contacten namen sterk toe wanneer een instelling aan een grondige reorganisatie werd onderworpen. De kaderpersoneelsleden waren dan dikwijls de direct betrokke-nen. (En soms ook de slachtoffers.)Vraag was hoe we dit syndicaal konden oplossen: de kaderleden een plaats ge-ven in de gevestigde structuur van de vakbond? Een eigen werking uitbouwen? Een overkoepelende werking met de an-dere vakbonden? Wat met de (vele) niet gesyndiceerden? En het moeilijk kleur willen bekennen van de betrokkenen? Hoe gebeurt het in de privé-sector?

Een eerste poging

In het najaar van 2000 deden wij een eerste poging om alle verzuchtingen wat te kanaliseren bij één instelling, het gemeentelijk autonoom Havenbedrijf Antwerpen. Alle kaderleden kregen een brochure waarin de thema’s op een crea-tieve manier werden aangeraakt:

• On/rust• Werken/en meer tijd voor jezelf• On/evenwicht• Wederzijdse flexibiliteit• On/trouw• Goede afspraken• On/geloofwaardigheidDe brochure was vergezeld van een en-quêteformulier.Een grote ontgoocheling wachtte ons: weinig of geen reacties.

Nog eens proberen

Naast de vele persoonlijke contacten met betrokkenen, overlegden we ook met LBC/NVK. De collega’s Roger Vandeput en Jan de Paepe gaven ons raad en tips over de verdere aanpak. Uit die gesprek-ken werd ook duidelijk dat een syndicale werking voor kaderpersoneel een moei-zaam proces is van vallen en opstaan. In het najaar van 2005 organiseerden we een avond voor alle kaderleden van de lokale besturen Antwerpen. Wij brachten een voorstelling van de kaderwerking LBC/NVK, een aanbod van loopbaanbe-geleiding voor het kaderpersoneel van Arabel door Noëlla Ghysels en de eerste resultaten van de nieuwe rechtspositie-regeling voor kaderpersoneelsleden.

Alhoewel de avond naar inhoud een succes was en geapprecieerd door de aanwezigen, was de opkomst niet groot. Maar we gingen voort. Er waren leden, maar ook niet-gesyndiceerden en leden van andere vakbonden aanwezig.

Wat gebeurde er bij het Havenbedrijf Antwerpen?

Uit al onze initiatieven en contacten was er bij het havenbedrijf een informele groep van kaderleden gegroeid die re-gelmatig samenkwam. Leden en niet-leden vonden elkaar en trachtten het groeiende ongenoegen te kanaliseren en te ordenen. Vanuit die groep gebeur-den er regelmatig terugkoppelingen met ACV-Openbare Diensten.In het voorjaar van 2007 lanceerde het directiecomité van Havenbedrijf een aantal nieuwe voorstellen rond het sta-tuut en de honorering van het kader-personeel. De houding van het directie-comité schudde alle kaderleden wakker. Op een bijeenkomst georganiseerd door de werkgroep kaderledenforum van het Havenbedrijf (in de lokalen van ACV-Openbare Diensten) waren 100 personen (van de 150 betrokken personeelsleden) aanwezig. De door de werkgroep ge-

formuleerde verzuchtingen kregen een unanieme ondersteuning van de aanwe-zigen. Deze geslaagde bijeenkomst be-tekende meteen een duidelijke publieke erkenning van de kaderledenwerking bij het Havenbedrijf.

De concrete verzuchtingen van het havenpersoneel

De werkgroep kaderledenforum werkte gedurende 5 maanden deze ideeën ver-der uit en kwam tot volgende meer con-crete eisen:• Een coherente, billijke en marktcon-

forme baremastructuur• Geen onderscheid tussen contractu-

ele en statutaire werknemers• Een loopbaanbeleid met aandacht

voor de eigen medewerkers• Een bedrijfscultuur met participatie

en inspraak• Een evenwicht tussen werk en privé

leven.(regeling overuren, flexibiliteit)• Een formele plaats in het bedrijfsover-

leg voor het kaderledenforum

De CAO 2008-2009: een doorbraak naar kaderledenwerking bij het havenbedrijf?

In het eisenprogramma van de drie vak-bonden voor de CAO 2008-2009 waren de accenten van de kaderleden terug te vinden. Zo kwamen de kwalitatieve ver-zuchtingen met een transparant en ob-jectief personeelsbeleid duidelijk op de voorgrond.De drie vakbonden onderschreven ook de eis naar de directie voor een specifieke plaats van de kaderleden (werkgroep) in het Havenbedrijf.Iedereen kijkt uit naar het resultaat van deze besprekingen die lopen in de eerste maanden van 2008.

Waar staan we nu? Knelpunten?

Groepsvorming en een syndicaal optre-den liggen bij kaderleden steeds moei-lijk. Er leeft steeds de gedachte: “ik zal op basis van mijn capaciteiten mijn proble-

men wel zelf oplossen!” Op dat vlak is de sfeer in de openbare sector niet anders dan in de privé.De werkgevers zijn soms een belangrijke hulp om tot iets te komen. Het onduide-lijke en weinig transparante personeels-beleid wekt soms veel ongenoegen. Het is van belang die wrevel te kanaliseren naar een groepswerking.De voorlopige afspraken en stappen bij het Havenbedrijf vormen een experi-ment. Een werking opbouwen per instelling of bedrijf is duidelijk de aangewezen weg. Er kan ingespeeld worden op de concrete verzuchtingen en problemen.

I n het laatste decennium van de vorige eeuw gebeurden in de open-

bare diensten grote hervormingen. Het openbaar apparaat nam vele regels van de privé sector over: klant-gericht werken, goede service bieden, personeelsevaluaties, grotere verant-woordelijkheden voor de chefs. De leidinggevende veranderde van een superspecialist in een people mana-ger met een pakket aan nieuwe taken. Dit alles ging gepaard met een grote uitbreiding van de groep van het ka-derpersoneel.Het werd dan ook moeilijker om vra-gen en problemen aan te kaarten bij de eindverantwoordelijke van de in-stelling.

De gewestelijk secretaris voor ACV-Openbare Diensten in Sint-Niklaas, Theo Ydens, is met pensioen gegaan. We hebben hem natuurlijk in de bloe-metjes gezet. Naar aanleiding van zijn afscheid is een originele feestbijeen-komst georganiseerd. Sinterklaas las voor uit zijn ‘grote boek’ en zwarte Piet bedacht Theo met een reeks geschen-ken.

We willen Theo speciaal bedanken voor zijn inzet gedurende de afgelo-pen jaren, waarbij hij ACV-Openbare Diensten in de regio op de kaart heeft gezet als ‘de’ vakbond.

Afscheid van Theo Ydens

Page 8: De Nieuwe Tijd - februari 2008

Het ACV-Openbare Diensten sector “Federaal, Gewesten en Gemeenschappen” heeft

als jaarthema voor dit werkjaar de situatie van de contractuelen in de sector gekozen.

We beginnen alvast met een enquête waarin we jouw mening vragen. Want die is

belangrijk, omdat we hiermee rekening zullen houden om onze eisen te formuleren

naar de regering toe. Wil u die invullen en terugbezorgen aan uw ACV-afgevaardigde,

of naar ons toesturen (ACV-Openbare Diensten Helihavenlaan 21 - 1000 Brussel)

of mailen ( [email protected] ). U vindt de enquête ook terug op onze website

http://www.acv-openbarediensten.beHartelijk dank voor de medewerking! U rekent op ons, wij rekenen op u. Bij welke FOD of Instelling werkt u? …………………………. Hoelang? < 2 jaar O 2 jaar – 5 jaar O 5 jaar – 10 jaar O > 10 jaar O

Geslacht: M O V O Leeftijd: < 25 jaar O 25 jaar – 34 jaar O 35 jaar – 44 jaar O 45 jaar – 54 jaar O > 54 jaar O Administratief personeelslid O Technisch personeelslid O Keuken – Schoonmaak O Expert O Andere (welk………………) O Niveau A O Niveau B O Niveau C O Niveau D O Bent u in het bezit van een diploma? Ja – neen, welke?………………………… Bent u geslaagd voor een statutair wervingsexamen ? Ja – neen Bent u geslaagd voor een contractueel wervingsexamen? Ja – neen

Federaal sectoraal akkoord: eisenprogramma

Federale Overheid ACV openbare diensten

14 15

Ons eisenprogramma bestaat uit twee delen:

• Het eerste deel is een shortlist van eisen die we in 2008 dringend willen onderhandelen.

• In het tweede deel geven we toe-lichting bij een aantal “onderhande-lingswerven” die we in de loop van de legislatuur op stapel willen zetten. We hebben deze eisen niet tot in de details uitgeschreven. We hebben ge-woon het terrein afgebakend waarin alle betrokken partijen – dat wil zeg-gen de politieke overheid, de werkge-ver en de representatieve vakbonden – samen moeten nadenken en over-leggen. Op termijn zal men moeten aangeven waar men met het open-baar ambt naar toe wil.

Die aanpak van de onderhandelingen be-tekent geenszins dat wij afzien van eisen-programma’s die we in het kader van het syndicaal statuut indienen.

Wat de verhoudingen tussen de overheid en de vakbonden betreft, houdt het ACV-Openbare Diensten natuurlijk vast aan het syndicaal statuut dat bepaalt hoe de onderhandelingen en het overleg moe-ten verlopen.

Het ACV-Openbare Diensten blijft ook trouw aan zijn rol als vakbond, maar wil ook mee nadenken, meningen uitwisse-len en in dialoog gaan met de verschil-lende betrokken partijen, in een geest van openheid en respect.

Het ACV-Openbare Diensten pleit voor een partnerschap waar elke partij vrij zijn mening kan uiten en zijn standpunten

kan verdedigen vóór de politieke beslis-sing genomen wordt en in reglementaire teksten gegoten wordt die dan aan het comité B worden voorgelegd.

Het ACV-Openbare Diensten vraagt van de overheid respect en initiatieven om tot een opbouwende dialoog te komen, met als doel de dienstverlening aan de bevolking te promoten en de specificiteit van de statutaire tewerkstelling te verde-digen.

De contractuele tewerkstelling

ACV-Openbare Diensten is ook gestart met een grootschalig initiatief rond de contractuele tewerkstelling en de situatie van de contractuele personeelsleden in het openbaar ambt. Uiterlijk bij het begin van het tweede semester van 2008 zal er daarover een reeks eisen worden inge-diend met als doel:

• de statutaire tewerkstelling in eer te herstellen en alle permanente taken voor te behouden aan statutaire func-ties;

• de arbeidsvoorwaarden van die per-soneelsleden te verbeteren;

• de overgang van contractuele naar statutaire tewerkstelling te bevorde-ren.

Code is leidraad en nuttig instrument

Deze code moet ervoor zorgen dat de ambtenaren een leidraad hebben inzake deontologie en ethisch ambtelijk gedrag. In deze snel veranderende samenleving, met nieuwe communicatiemiddelen en een steeds mondiger en kritisch publiek is een houvast voor de ambtenaren geen slechte zaak. Het ACV-Openbare dien-sten heeft dan ook de oprichting van de deontologische code ten volle gesteund en meegewerkt aan de bekendmaking ervan binnen de diensten. Het ACV ziet de code dan ook niet zozeer als een stok achter de deur om ambtenaren te sancti-oneren, maar eerder als een nuttig instru-ment om samen met de instellingen het hoofd te bieden aan nieuwe situaties.

Het is voor het ACV dan ook logisch dat de bekendmaking, de verduidelijking en de toepassing van de code deel uitmaakt van het overleg tussen de instelling en de vakbonden, evenals alle acties die rond dit onderwerp op het getouw worden gezet.

Aanpak Regie der Gebouwen leidde tot wrevel

Op de Regie der Gebouwen denkt de overheid daar blijkbaar enigszins anders over. In december hebben alle perso-neelsleden van de Regie een schrijven ontvangen in verband met de code en de manier waarop deze moest toegepast worden binnen de Regie der Gebouwen.Los van het feit dat dit schrijven niet over-legd werd, vond het personeel op zijn zachts uitgedrukt de vorm en inhoud wel “erg ongelukkig”. De verspreiding onder

het volledige personeel, zonder onder-scheid van functie of opgedragen taak, heeft geleid tot flink wat wrevel en onge-noegen onder het personeel. Dit kan vol-gens ons zeker niet de bedoeling zijn.

Blinde beschuldigingen kunnen niet!

Heel wat militanten en leden hebben tijdens de kerstperiode de vakbondsaf-vaardiging gecontacteerd om hun onge-noegen te uiten over het feit dat zij zich ‘gepakt en geviseerd’ voelen door dit schrijven. In een instelling waar negentig procent van de personeelsleden nooit in contact komt met het bedrijfsleven of de bouwsector is het ongepast om in het wilde weg een beschuldigend vingertje op te steken naar iedereen die binnen de Regie werkt! Blind beschuldigen werkt contraproductief.

Het ACV wil derhalve dat binnen het overleg opnieuw gesproken wordt over het integriteitbeleid en de huidige toe-stand van de Regie der Gebouwen, haar toekomst en die van het personeel, de nadelige gevolgen van de politieonder-zoeken bij ambtenaren van de Regie en de stille dood van REGIE2005 (een cel die een nieuwe structuur en organisatie voor de Regie moest uitwerken).

Regie der Gebouwen

Deontologie: een lachertje?

Federale Overheid ACV openbare diensten

H et federaal sectoraal akkoord is geldig voor alle ambtenaren

binnen het federaal openbaar ambt en loopt over de periode 2007-2008. Door de politieke situatie is het in 2007 echter niet mogelijk geweest om onderhandelingen te voeren.

In dit verband werd eind 2007 een grootschalige enquête gehouden bij onze contractuele leden, waarop massaal werd gereageerd. Wij hou-den er dan ook aan deze mensen te bedanken voor hun medewerking, alsook de tientallen afgevaardigden die dit mogelijk hebben gemaakt.

Bedankt!

S inds vorig jaar bestaat er bij de fe-derale overheid een zogenaamde

deontologische code, een aantal voor-beelden en gedragsregels die geba-seerd zijn op het statuut van de rijks-ambtenaar en een aantal bestaande Koninklijke Besluiten.

We bedanken alle contractuele leden die hebben meegewerkt aan onze enquête.

Page 9: De Nieuwe Tijd - februari 2008

ACV openbare diensten

Onterechtbeschuldigenvan politiepersoneel is geen kinderspel !!

De laatste jaren ontvangt het Comité P steeds meer klachten die na onderzoek ongegrond blijken. Hiermee wordt verder niets meer gedaan.

Dit kan niet langer!Het politiepersoneel is hiervan de dupe:

negatieve berichten schaden het imago van de politie zware psychologische belasting voor beschuldigde politiemensen mogelijk grote gevolgen voor betrokken politiepersoneel tijdens onderzoek: tijdelijke schorsing, overplaatsing naar andere dienst/job,…

ACV-Openbare Diensten vraagt dan ook:

Betere rechtsbescherming voor politiepersoneelOpleggen van administratieve boetes voor personen die

onterechte en ongegronde klachten indienen

Wij hebben daarvoor uw hulp nodig!Ben je met dit fenomeen al in aanraking geweest, zelf onterecht beschuldigd geweest?

Geef ons dan jouw verhaal door, zodat we een stevig dossier kunnen opbouwen met getuigenissen uit de realiteit.

Mail je verhaal naar [email protected] (communicatieverantwoordelijke)of stuur het op naar ACV-Openbare Diensten, t.a.v. Amélie Janssens, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel.(Je verhaal kan ook anoniem gebruikt worden, discretie is gewaarborgd)

16

Burgerpersoneel -SHAPE –Tactical Leaderschip Programm (TLP) – Nato Shape Support Group (NSSG)

Federale Overheid ACV openbare diensten

Statuut van het personeel

Om te beginnen moet er een onder-scheid gemaakt worden tussen het burgerpersoneel dat voor rekening van het Amerikaanse Leger werkt en het personeel dat voor de SHAPE werkt. Voornoemd personeel geniet bijzondere statuten die verschillen van die van het personeel in TLP of bij NSSG.

Het statuut van het burgerpersoneel wordt gelijkgesteld met dat van een con-tractueel ambtenaar van het federaal openbaar ambt.De werkgever is niet het Ministerie van Landsverdediging.Deze laatste treedt op als sociaal secreta-riaat in naam van de werkgever en voor rekening van deze laatste zelfs al zijn het de diensten van Landsverdediging die de administratie uitvoeren en de lonen stor-ten (terugbetaling van de werkgever aan het Ministerie van Landsverdediging).

Het “statuut” van het TLP- personeel (in-ternationale organisatie samengesteld uit 8 landen van de NAVO ) en van het NSSG (USAG Benelux = Amerikaanse ba-sis van Chièvres) is vergelijkbaar maar niet identiek.

De kinderbijslag hangt bijvoorbeeld van het privésysteem binnen NSSG af terwijl het staatssysteem van toepassing is op TLP. Men kan zeggen dat het TLP –per-soneel een statuut heeft in de mate dat er een zeker aantal regels bestaat, maar er is geen enkele wettelijke basis om dat statuut te definiëren.Het burgerpersoneel dat voor TLP werkt en op de luchtmachtbasis van Florennes is gevestigd, vertoont een aantal bijzon-derheden:• de arbeidsongevallen,TLP is zijn eigen

verzekeraar;• de loopbaanonderbreking, de RVA be-

schouwt het personeel als dat van de Federale Overheidsdienst;

• het vakantiegeld, de kinderbijslag en het verlofsysteem worden berekend op het “staatssyteem”;

• op die manier heeft het personeel, als het begint te werken, onmiddellijk recht op verlof terwijl het in de privé-sector een jaar zou moeten werken om ervan te kunnen genieten. Het meest voordelige systeem is dus van toepassing voor de werknemers.

• de pensioenbijdrage: de werkgever heeft voor het “privésysteem” ge-kozen zoals voor het contractueel staatspersoneel. Voor meer inlichtin-

gen, aarzel niet contact op te nemen met de diensten van de Rijksdienst voor Pensioenen, Zuidertoren te 1060 Brussel.Het telefoonnummer van de dienst is: 0800/50256.

Er is dus geen paritair comité noch ar-beidsreglement (behalve voor SHAPE) want het personeel is noch UITSLUITEND personeel van de privésector noch van de overheidssector.

HERLOKALISATIE VAN HET TLP tegen 2009/2010

TLP is van plan de basis in Spanje te slui-ten en te herlokaliseren. Momenteel is er nog geen precieze datum gekend. ACV-Openbare Diensten zal de evolutie met argusogen volgen en het personeel tijdig inlichten. Meer concrete gegevens zijn er op dit moment nog niet.

Sociale Verkiezingen

Om een volwaardige gesprekspartner voor de overheid te zijn moeten we kunnen deelnemen aan de sociale verkiezingen.

De gesprekken, naar aanleiding van het opstellen van een conventioneel statuut, met de overheid zijn op niets uitgedraaid.

Van in het begin heeft ACV-Openbare Diensten zich verzet tegen dit document. Het statuut is een compilatie van het sta-tuut van de privé en dit van openbaar ambt. De duidelijkheid is ver te zoeken.

Niettegenstaande dit, is het voor ACV-Openbare Diensten wel belangrijk dat er wordt deelgenomen aan de syndicale verkiezingen op 15 mei 2008.

Bij deze willen we een warme oproep doen om je kandidaat te stellen voor de sociale verkiezingen bij de USFORCES-USAG Benelux.Altijd al graag opgekomen voor een an-der? Doe er wat mee! Word Kandidaat van ACV-Openbare Diensten.Samen zijn we sterk en samen kunnen we vechten, opkomen voor betere voor-waarden.Wil je meer info: [email protected] ; tel 02/2082458.

Page 10: De Nieuwe Tijd - februari 2008

18 19

Ongegronde klachten tegen politiepersoneel moeten stoppen

Sector politie lanceert jaarthema

Bijzondere Korpsen ACV openbare diensten

Controle kan bijdragen tot excellente politie…

Iedere burger die rechtstreeks betrok-ken is bij de tussenkomst van een poli-tiedienst kan een klacht indienen bij het Comité P. ACV-Openbare Diensten heeft er niets op tegen dat het politieoptreden onderwor-pen wordt aan een strenge controle door het Comité P, integendeel. Dit kan enkel bijdragen tot een betere werking.Spijtig genoeg wordt het politieperso-neel steeds meer geconfronteerd met ongegronde klachten van burgers. Het aandeel klachten dat ingediend wordt om het politiepersoneel onterecht te be-lasteren stijgt met de dag.

…maar klachten enkel om politiepersoneel te bekladden kunnen niet!

Het kan niet dat loze klachten, die tot doel hebben het politiepersoneel te beklad-den, zonder meer zonder gevolg blijven. Dit werkt demotiverend en ondergraaft de vooropgestelde excellente politie.

De politiemensen die beschuldigd wor-den, worden onderworpen aan een vol-ledig onderzoek, wat psychologisch erg zwaar is. Daarbij komt nog dat deze po-litiemensen het risico lopen om tijdelijk geschorst te worden of verplicht een an-dere taak uit te oefenen, zolang het on-derzoek loopt. De gevolgen hiervan op het politiepersoneel zijn niet te onder-schatten. Niet alleen schaden de negatie-ve berichten het algemene imago van de politie, ook de betrokken personeelsle-den worden geviseerd of krijgen een re-putatie die helemaal niet klopt. Wanneer

dan achteraf blijkt dat de klacht onjuist was, wordt niets meer ondernomen om dit kenbaar te maken.

Valse klachten moeten stoppen

ACV-Openbare Diensten start dan ook een campagne om de lasterlijke klach-ten aan banden te leggen. Het doel van de campagne is te komen tot een betere rechtsbescherming van het politieperso-neel waarbij de werkgever rechtsbijstand verleent in geval van lasterlijke klachten. Deze bijstand houdt een informatieplicht in van het personeel omtrent de mogelij-ke middelen, het opstarten van gerechte-lijke procedures en het instellen van eisen tot het bekomen van schadevergoeding.

Wij zullen daarnaast ook vragen dat de overheid kan overgaan tot het opleggen en innen van administratieve boetes, als bewezen is dat een klacht onterecht en lasterlijk was.

Volgende stappen zullen door ACV-Openbare Diensten worden onderno-men:

• Vraag tot uitvoeren van een onderzoek van de problematiek door het comité P zodat het parlement de nodige initi-atieven kan nemen om dit onrecht aan banden te leggen. Hiervoor moeten aanpassingen gebeuren van de Wet op het Politieambt waar de rechtsbe-scherming van het politiepersoneel in is opgenomen.

• Onderhoud met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

• Bespreking met de Voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie en de Commissaris-generaal van de Federale Politie.

• Affichecampagne binnen de politie-korpsen.

• Syndicale acties.

Bijzondere Korpsen ACV openbare diensten

M et de sector politie van ACV-Openbare Diensten gaan we de

strijd aan met deze jammerlijke trend. De afgelopen jaren blijken steeds meer klachten, die tegen politieperso-neel worden ingediend bij het Comité P, onjuist of ongegrond. Hier wordt echter niets mee gedaan.

Page 11: De Nieuwe Tijd - februari 2008

20 21

De lijn

Berenschot: epiloog?

Vervoer ACV openbare diensten

Laten we duidelijk stellen dat De Lijn aan een belangrijk deel van onze verzuchtin-gen is tegemoet gekomen.

In de beroepsprocedure zullen de func-tieclassificatie deskundigen van de vak-bonden een belangrijke rol spelen. Zij zullen niet alleen onze leden helpen bij het indienen van het beroep (zie verder) maar zullen ook aanwezig zijn bij de be-handeling van het beroep.

Met betrekking tot de onderhoudspro-cedure, de overgang naar de functie van brigadier en baancontroleur, het bericht toegang en promotie, alsook de verworven rechten (geldelijke en admi-nistratieve) werden duidelijke afspraken gemaakt.De Lijn gaat akkoord met de geldelijke verworven rechten van de personeelsle-den.Ook de verworven rechten met betrek-king tot de toegang en promotie tot de weddetrekkende functies zijn groten-deels gevrijwaard gebleven.

Uiteraard is deze ‘afsprakennota’ niet per-fect en zijn een aantal eisen niet ingewil-ligd geworden (stapsgewijze toekenning ingeval van een stijging van meer dan een klasse, de gunstige beoordeling, het begrip ‘ontwikkelingstraject’…).

Nu is het van het allergrootste belang dat alle afspraken (beroepsprocedure, ver-worven rechten en implementatie nieu-we weddestructuur) in een collectieve arbeidsovereenkomst worden gegoten. Dit geeft ons de zekerheid dat De Lijn zijn afspraken zal respecteren en nog belang-rijker niet eenzijdig kan wijzigen.

Tijdens het paritair comité van 28 januari presenteerde De Lijn haar definitief en ‘ul-tiem’ voorstel. Het betreft;1.Versnelde startAlle personeelsleden die vanaf 1 maart 2008 in dienst komen, alsook de perso-neelsleden die op die datum minder dan 3 jaar baremische anciënniteit hebben, wor-den in hun baremaschaal geplaatst op drie jaar baremische anciënniteit.De anciënniteitstrap van vier jaar baremi-sche anciënniteit wordt toegekend wan-neer de vier jaar dienstanciënniteit effec-tief is bereikt.2. Versnelde doorgroei- Elke loonschaal van De Lijn voor de

technische diensten heeft een bis-schaal.

- Deze bisschaal wordt toegekend na tien jaar anciënniteit in de aanvangsschaal.

- Vanaf 1 maart 2008 wordt de bisschaal toegekend na acht jaar anciënniteit in de aanvangsschaal.

3. Biënnale einde loopbaan- Bij elke loonschaal van de technische

diensten (zowel de loonschalen van De Lijn als de loonschalen van de vroegere maatschappijen) wordt de laatste biën-nale verhoogd met gemiddeld 0,60€

4. Aanwerving technische diensten- Voor zover de functie vereist, gebeurt

de aanwerving van technici in het be-zit van een A1-diploma op het niveau van klasse 5, van technici met een A2 diploma op niveau van klasse 4, van technici met een A3 diploma op niveau van klasse 3 en van technici met een di-ploma lager dan klasse 3 op het niveau van klasse 2.

- Men legt de aanwervingsvoorwaarden vast bij het opstarten van de selectie-procedure.

Het ACV-comité ‘technische diensten’ vindt dit voorstel onvoldoende en vraagt een fundamentele herwaardering van de technische diensten. Na samenspraak met de andere bonden, werd een stakingsaan-zegging ingediend die afloopt op 17 febru-ari middernacht. In een brief hebben wij Mevrouw Lieten gevraagd om nieuwe voor-stellen op tafel te leggen. Indien er geen ak-koord kan worden bereikt, ziet het er naar uit dat acties onvermijdelijk worden!

Vervoer ACV openbare diensten

W ij verwijzen naar ons vorig nummer waarin wij uitvoerig

onze eisen met betrekking tot ‘Beren-schot’ formuleerden.Op 28 januari kwam het paritair comi-té ‘De Lijn’ bijeen en werd een nieuwe nota ‘Berenschot’, opgesteld door De Lijn, besproken.

Hoe moet het nu verder?Het is van het allergrootste belang dat alle afspraken (beroepsprocedure, verworven rechten en implementatie nieuwe weddenstructuur) in een col-lectieve arbeidsovereenkomst worden gegoten. Dit geeft ons de zekerheid dat De Lijn zijn afspraken zal respecte-ren en nog belangrijker niet eenzijdig kan wijzigen.

Rekening houdend met wat vooraf gaat, start het ACV nu reeds de voor-bereidingen op van de beroepsproce-dure – die ten vroegste kan starten op 1 maart en eindigen op 31 maart.

Wat betekent dit?Elk personeelslid dat beroep wenst aan te tekenen tegen de toewijzing van de functie of tegen het resultaat van de functieclassificatie kan vanaf vandaag zijn dossier overmaken aan het ACV. Samen met onze eigen functieclassi-ficatiedeskundige, die zal worden bij-gestaan door een externe consultant, zullen wij het ‘beroep’ voorbereiden, opmaken en begeleiden. In deze gevallen moet het personeels-lid dan wel zelf het beroep (dossier) in-dienen bij De Lijn.

Collectieve beroepen kunnen nu ook al worden voorbereid. Indien hier per-soneelsleden van verschillende bon-den betrokken partij zijn, zullen wij in samenspraak met onze collega’s het dossier voorbereiden, opmaken en be-geleiden.In deze gevallen zullen wij collectief – met de andere bond – het dossier bij De Lijn kunnen indienen.

U kan uw dossier overmaken aan: Mevrouw Barbara JanssensTelnr. 02/208.23.19e-mailadres:[email protected]

Het is evident dat onze collega ook beroep zal doen op de deskundigheid van onze collega’s secretarissen en permanenten.

Opgelet: de officiële beroepsprocedure wordt maar opgestart op het moment dat er een akkoord is. Dit akkoord kan ten vroegste worden gegeven op het paritair comité van 27 februari en na akkoord van ons comité ‘bedienden’, dat bijeenkomt op 13 februari.

Herwaardering technische diensten: kunnen wij acties vermijden?

LoonwijzigingenOpenbare Autobusdiensten: uurlonen chauffeurs (correctie van Nieuwe Tijd januari)

Anciënniteit OMCZondagwerk

(=basisloon + 100% toe-slag)

Nachtwerk+ € 1,26 (20u – 6u)

0 12,5145 25,0290 13,77450,5 12,5915 25,1830 13,85151 12,6993 25,3986 13,95932 12,8256 25,6512 14,08563 12,9339 25,8678 14,19394 13,0603 26,1206 14,32035 13,1409 26,2818 14,40096 13,3271 26,6542 14,58718 13,5127 27,0254 14,7727

10 13,7056 27,4112 14,965612 13,8119 27,6238 15,071914 13,9177 27,8354 15,177716 14,1440 28,2880 15,40418 14,2530 28,5060 15,51320 14,4448 28,8896 15,704822 14,5546 29,1092 15,814624 14,6634 29,3268 15,923425 14,7449 29,4898 16,004926 14,8541 29,7082 16,114128 14,9630 29,9260 16,223029 15,0723 30,1446 16,3323

Onderbrekingspremie: - is geen arbeidstijd; - 1ste onderbreking (+60'): premie = € 1,6932 - 2de onderbreking: premie = loon, max. 60 min.

Maandtoelage: € 123,71 wordt toegekend indien min. 10 dagen effectief gewerkt tijdens de betrokken maand.

Nachtarbeid: Prestaties geleverd tussen 20 uur en 6 uur Premie: € 1,26/uur.

Speciale Diensten: uurlonen chauffeurs

Anciënniteit 38 u/wzondagwerk (basis-

loon + 100% toeslag)

Nachtwerk + € 0,50/u

€ € €0-2 jaar 10,3852 20,7705 10,88523-5 jaar 10,4437 20,8874 10,9437

6-10 jaar 10,5005 21,0010 11,000511-15 jaar 10,6165 21,2329 11,116516-20 jaar 10,7866 21,5732 11,2866

21 jaar en meer 10,8460 21,6919 11,3460

Page 12: De Nieuwe Tijd - februari 2008

22 23

Het pensioenkadaster en de pensioenverschillen

Pensioenen ACV openbare diensten

Sfeerscheppende grafiek

Voor alle duidelijkheid nemen wij de grafiek op die de commotie veroorzaakte: de gemiddelde pensioenbedragen naar soort rust-pensioen in 2004.

Voor de volledigheid is het interessant te weten dat het gemiddel-de “gewaarborgd inkomen voor bejaarden” 631 euro bedroeg in 2004 en dat dit getal mee is opgenomen om een globaal algemeen gemiddeld pensioen (rust- en overlevingspensioen) van 992 euro te berekenen.

Misleidende cijfers

Uit de grafiek 1 blijkt duidelijk dat een gemiddeld rustpensioen van een ambtenaar meer dan het dubbele (228%) bedraagt van een rustpensioen als werknemer en meer dan 428% van een zelf-standige.Wat is het belang van deze getallen en hun onderlinge vergelijking? Zij geven een vertekende indruk van een globale groep zonder dat daaruit vele besluiten kunnen worden getrokken voor het individu. Of die bedenking ook opgaat voor het beleid zal nog moeten blij-ken. In elk geval willen wij de bedenkers van ons toekomstig pensi-oenbeleid er attent op maken dat gemiddelden kunnen misleiden, vooral als ze onvolledig zijn.

De verwerkte gegevens zijn deze van de wettelijke stelsels, ook eerste pijlerpensioenen genoemd, en houden geen rekening met de inkomsten van de tweede pijler: de groepsverzekeringen of pensioenfondsen. Deze vorm van pensioeninkomen is voor meer dan 90% enkel in combinatie met een werknemerspensioen te si-tueren. Vroegere aanwijzingen doen ons vermoeden dat de hoog-

ste pensioeninkomsten te vinden zijn in de vernoemde combinatie en professor Berghman constateerde dat globaal 31% van de ge-pensioneerden een tweede pijlerpensioen genieten.Het gemiddelde zegt niets over de hoogste en de laagste inko-mens. Hoeveel gepensioneerden met een klein pensioen van een beperkte loopbaan combineren dat met een ander klein pensioen uit een andere (korte) loopbaan en hoeveel bedraagt het totale pensioeninkomen? Anderzijds zijn er zoals in het stelsel van de zelfstandigen en de werknemers ook in het stelsel van de ambte-narenpensioenen vele gepensioneerden die met een laag of een minimumpensioen moeten rond komen.Het is ook niet ernstig om een uitkering in een bijstandsregeling op te nemen om een vergelijking te maken van pensioenen

Overroepen

Het werken met gemiddelden leverde ernstige kritiek op van Gilbert De Swert, vroegere chef van de studiedienst van het ACV.“In een beek van gemiddeld één meter diep kun je makkelijk ver-drinken. Die boutade van Godfried Bomans over gemiddelden is nergens toepasselijker dan in pensioenen. Gemiddelde pensioen-bedragen zijn geen nuttige synthesemaat zoals Berghman be-weert, ze zijn zinloos, erger nog, ze zijn misleidend.Ze zijn betekenisloos om meerdere redenen. Voornaamste reden: zulke gemiddelden omvatten niet alleen lagere en hogere lonen, niet alleen voltijdse en deeltijdse arbeidsperiodes, maar ook en vooral korte en lange loopbanen.Voorbeeld: de kleine pensioenen van vrouwen die destijds een be-perkt aantal jaren gewerkt hebben (tot ze trouwden of kinderen kregen).Andere reden: de geleidelijke overgang van gezinspensioenen naar pensioenen alleenstaande (nvdr enkel bij werknemers). Vroeger kreeg de man doorgaans een gezinspensioen (als werknemer: 75% van zijn gemiddeld loon gedurende zijn loopbaan). Nu krijgen steeds vaker man en vrouw hun eigen pensioen (als werknemer: elk 60% van hun gemiddeld loon). Reken uit: dit gezin ontvangt 120 in plaats van 75%, maar hun gemiddeld pensioen is wel ver-laagd van 75 tot 60%.Derde reden: de geciteerde gemiddelden verrekenen niet de ge-mengde loopbanen; dat vergroot de kans op meer kleine loop-banen onder wie enkel werknemer, zelfstandige of ambtenaar zijn geweest. Een zinvol onderzoek zou minimaal moeten nagaan welke weerslag de loopbaanduur heeft op het pensioenbedrag en zou ten minste narekenen wat het (gemiddeld) pensioen is van wie een vergelijkbare loopbaan heeft.”

Syndicale prioriteit

Wij kijken dus met belangstelling uit naar de volgende analyse van cijfers uit het pensioenkadaster. Immers de databank zal in de toe-komst nog meer geregistreerde details kunnen prijs geven.Voor ACV-Openbare Diensten zal in de komende maanden inzake pensioenen de meeste aandacht en energie gaan naar de realisatie van onze eis voor een aanvullend pensioen voor de contractuelen in overheidsdienst. Dit zal helpen de kloof te dichten in de posi-tieve zin, tussen twee verschillende pensioensystemen.

Sociale Verkiezingen 2008

Uniek binnen de non-profit

ACV openbare diensten

Voor de allereerste keer sociale verkiezingen binnen het Universitair ziekenhuis Antwerpen. Johan Bielen (foto) en zijn ploeg militanten van ACV-Openbare Diensten zijn klaar om ACV-Openbare Diensten definitief en stevig op de syndicale kaart te zetten binnen de ziekenhuissector. Samen met hun se-cretaris, Karl De Jongh, gaan ze voor een “topresultaat”.

I n ons vorig nummer van de Nieuwe Tijd kon u lezen dat de ophefmakende cijfers die er over de hoogte van de pensi-

oenen waren gepubliceerd, uit het pensioenkadaster afkom-stig waren. De aanleiding en de bron voor het nieuws was echter een studie in opdracht van de FOD Sociale Zekerheid, uitgevoerd door professor J. Berghman van de KUL. Laat ons toe enkele nuanceringen toe te voegen aan de resultaten.

Page 13: De Nieuwe Tijd - februari 2008

Word ACV-kandidaat voor de sociale verkiezingen in 2008En kom op voor jezelf en je collega’s

Bij de luchtvaartmaatschappijen, het stads- en streekvervoer, de autobus-autocar ondernemingen en de T-Groep verwelkomen we graag nog nieuwe kandidaten sociale verkiezingen. Bezorg ons onderstaand formulier aan ons secretariaat, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

JA, ik ben geïnteresseerd om me kandidaat te stellen voor het ACV ❏ Voor de ondernemingsraad ❏ Voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk ❏ Voor de syndicale delegatie

JA, ik ben geïnteresseerd, maar wens eerst ❏ Meer informatie ❏ Een gesprek met een ACV-verantwoordelijke

Mijn gegevens:

Naam ........................................................................ Voornaam .................................................................

Straat en nummer/bus ...............................................................................................................................

Postnummer ............................. Woonplaats ..........................................................................................

Telefoon ..........................................................................................................................................................

E-mail ...............................................................................................................................................................

Lidnummer ACV ...........................................................................................................................................

Ik ben ❏ Arbeider ❏ Bediende ❏ Kaderlid

Mijn onderneming/instelling .................................................................................................................

Straat en nummer/bus ...............................................................................................................................

Postnummer ............................. Woonplaats ..........................................................................................

ACV-militanten kunnen niet behoren tot groepen of bewegingen die het gedachte-goed van extreem-rechts verspreiden of die racistische of discriminerende uitspraken doen en aldus handelen.

Bezorg het ingevulde formulier aan:ACV-Openbare DienstenSecretariaat VervoerHelihavenlaan 211000 Brussel