De Nieuwe Tijd - september 2008

24
De Nieuwe Tijd maandblad ACV-Openbare Diensten september 2008 Tewerkstelling in de openbare sector Vanuit werkgeverskringen wordt met de regelmaat van de klok beweerd dat er te veel ambtenaren zijn. Wij stelden een meer evenwichtig en beargumenteerd dossier samen. Sectoraal akkoord voor het federaal openbaar ambt Op 9 juli 2008 werd het sectoraal akkoord 2007-2008 voor de federale ambtenaren ondertekend. In dit nummer vind je meer over de inhoud ervan. Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - september 2008

Page 1: De Nieuwe Tijd - september 2008

DeNieuweTijdmaandblad ACV-Openbare Dienstenseptember 2008

Tewerkstelling in de openbare sectorVanuit werkgeverskringen wordt met de regelmaat van de klok beweerd dat er te veel ambtenaren zijn. Wij stelden een meer evenwichtig en beargumenteerd dossier samen.

Sectoraal akkoord voor het federaal openbaar ambtOp 9 juli 2008 werd het sectoraal akkoord 2007-2008 voor de federale ambtenaren ondertekend. In dit nummer vind je meer over de inhoud ervan.Ve

rant

wo

ord

elijk

e ui

tgev

er: L

. Ham

elin

ck, H

elih

aven

laan

21,

100

0 Br

usse

l

Page 2: De Nieuwe Tijd - september 2008

Inhoud

2 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ KORTWEG ACV Openbare Diensten

■ FOCUS 3

■ VLAAMSE OVERHEID 8

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN 11

■ FEDERALE OVERHEID 14

■ BIJZONDERE KORPSEN 18

■ VERVOER 20

■ PENSIOENEN 23

AlgemeenSchrijf je nu in op onze nieuwSbrieven

ACV-Openbare Diensten houdt haar leden en militanten op de hoogte via elektronische nieuwsbrieven. Onze KIJKOP brengt overkoepelend syndicaal en actueel nieuws en de WEL-ZIJNSWIJZER geeft weer wat er leeft op vlak van veiligheid. Daarnaast bieden we voor enke-le sectoren ook specifieke nieuwsbrieven aan. Neem zeker eens een kijkje op onze website: www.acv-openbarediensten.be, waar je kan klikken op de afbeelding ‘Nieuwsbrieven’.

vrouw en vakbond

Op het congres van ACV-Openbare Diensten in 2005 besloten we dat we in de verschillen-de instanties zouden streven naar 1/3e vrouwen. In 2010 worden de mandaten vernieuwd, en als voorbereiding willen we nagaan wat de gevoeligheden zijn bij vrouwen op vlak van vakbondswerk. Daarnaast zullen we dit najaar ook enkele provinciale vormingsdagen or-ganiseren. Wij roepen alle vrouwen dan ook op om de enquête op onze website in te vul-len, en ons te helpen om meer vrouwen warm te maken voor vakbondswerk. Op onze site, www.acv-openbarediensten.be, vind je de enquête terug als je op de afbeelding ‘Vrouw en Vakbond’ klikt.

volg gratiS loopbaanbegeleiding

Arabel vzw, een erkend centrum voor loopbaanbegeleiding, biedt aan enkele specifieke profielen (50+, arbeidsgehandicapt, van vreemde origine, wie geen diploma hoger on-derwijs heeft) de kans om gratis loopbaanbegeleiding te volgen. Tijdens de loopbaan-begeleiding kan je onder professionele begeleiding op zoek gaan naar je capaciteiten, je wensen en je verborgen talenten. Het kan je helpen in het zoeken naar een nieuwe job, of om je beter in je vel te voelen in je huidige werk. De loopbaanbegeleiding vertrekt altijd vanuit jouw persoonlijke vragen. Met onderstaande waardebon kan je gratis loopbaanbe-geleiding volgen bij Arabel. ACV-Openbare Diensten organiseert samen met vzw Arabel ook enkele infosessies rond loopbaanbegeleiding. Hierna vind je een overzicht. Inschrij-ven kan tot 1 week voor de infosessie via [email protected], op het nummer 02/208.23.16 of via www.acv-openbarediensten.be

9 oktober 2008 21 oktober 2008Helihavenlaan 21 – 1000 Brussel Mgr. Broeckxplein 6 – 3500 HasseltZaal 5 Lokaal 117u00 – 19u00 17u30 – 19u30

13 oktober 2008 23 oktober 2008Poel 7 – 9000 Gent Nationalestraat 111 – 2000 AntwerpenZaal Cafetaria Antwerpse Zaal17u30 – 19u30 17u30 – 19u30

20 oktober 2008Helihavenlaan 21 – 1000 BrusselZaal 512u15 – 13u00

Op 1 oktober verhogen de ACV lidmaatschapsbijdragen. Ze worden aangepast aan de evolutie van de index. Voor de gewone ledenbijdrage komt het bedrag dan op 13,65 euro. Voor deeltijdsen, kaders, langdurig zieken,… gelden uiteraard andere bedragen die je altijd op onze website kan terugvinden in de rubriek ‘lid worden’.

ColofonRedactie:Luc Hamelinck, Ann-Michèle Wieleman, Chris Herreman, Marc Saenen, Nico Poorters, Fréderic De Gélissen, Amélie Janssens, Benigne Pieters.

Eindredactie:Amélie Janssens

Vormgeving:Peeters & Peeters “Compleet Grafisch”www.peetersenpeeters.be

Druk:Corelio Printingwww.corelio.be

Contacteer onswww.acv-openbarediensten.be

[email protected]

Page 3: De Nieuwe Tijd - september 2008

De Nieuwe Tijd september 2008 3

ACV Openbare Diensten EDITO ■

economiSche zorgen

De economie doet het helemaal niet goed. De financiële crisis in de Verenigde Staten deint uit over de ganse westerse wereld. Prijsstijgingen hebben meegebracht dat op een vrij korte periode ondertussen al 3 keer een indexverhoging is geweest. De intrest op spaarboekjes brengt minder op dan de inflatie. Dat stelt natuurlijk grote problemen voor de mensen, zeker voor de lage en middeninkomens, op het vlak van koopkracht. De komende maanden wil het ACV werk maken van de onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord voor de periode 2009-2010. Normaal moeten die besprekingen voor het jaareinde worden afgerond. Dat wordt geen gemakkelijke klus. Van werkgeverszijde weigert men iedere opening: volgens hen is er geen enkele onderhandelingsmarge. Maar hoe dan akkoorden maken?

Meer nog, vanuit werkgeverskringen stel-len sommigen openlijk het systeem van de automatische indexatie van lonen en ver-goedingen in vraag. Het spreekt voor zich dat dit voor ons gewoon niet kan. Mocht men toch die richting uitgaan, dan heeft het ACV al gedreigd met acties. De afgelopen weken hebben de werkge-versorganisaties verschillende keren de tewerkstelling in de openbare sector op de korrel genomen. Die zou moeten worden verminderd, en zo zou er meer financiële ruimte komen om de concurrentiekracht van de bedrijven te verbeteren.

Het is niet de eerste keer dat we met zo’n aanvallen te maken krijgen. Het zal ook wel niet de laatste keer zijn. Maar dat verhaaltje geraakt toch afgezaagd. Om beter weerwerk op dit punt te kun-nen geven hebben we als ACV-Openbare Diensten hierover een volledig dossier uit-gewerkt. En wat blijkt: de tewerkstelling in openbare diensten is helemaal geen be-lasting voor de economie. Meer nog, het is een zeer dynamisch gegeven.In het hoofdartikel van dit nummer leggen we dat meer precies uit.

onderhandelingen overheidSperSo-neel hernemen

Voor de overheidssector was het de be-doeling om in de loop van de verlofperi-ode vooruitgang te boeken in de onder-handelingen over een algemeen akkoord 2007-2008, de besprekingen over de soci-ale relaties en over de kaderwet voor de aanvullende pensioenpijler voor contrac-tuelen.

De politieke problemen van half juli en het, weliswaar kortstondige, ontslag van de fe-derale regering hebben dat helemaal in de war gestuurd. Dat brengt mee dat de ko-mende weken die besprekingen opnieuw hernomen moeten worden.Veel tijd is er daarvoor niet. Want iedereen voelt hoezeer politiek de koorts rond de verkiezingen van juni 2009 groeit. En dat is geen optimaal klimaat voor onderhande-lingen over sociale akkoorden.

■ De verlofperioDe is voorbij. op 14 oktober zal De feDerale regering in het parlement aankonDigen hoe ze haar beleiD voor De komenDe maanDen ziet. onDertussen herneemt het sociaal overleg op verschillenDe fronten.

Aan de slag

ACV-Openbare Diensten zal er alles aan doen om aan de onderhandelingstafel alsnog tot resultaten te komen. Maar het wordt duidelijk wel een moeilijke klus.

Wat meer in het bijzonder de uitwerking van de kaderwet voor het contractueel overheidspersoneel betreft, vinden we dat de Minister van Pensioenen te lang talmt. De besprekingen hierover met de vakbon-den zijn nog steeds niet gestart. Ondertus-sen nemen sommige lokale besturen zelf een initiatief, terwijl personeelsleden van andere besturen gewoon in de kou blijven staan. Dat is een manier van werken die niet kan. Ze schept grote ongelijkheden tussen het personeel, terwijl wij steeds hebben aan-gestuurd op een globale sectoriële aanpak. Vandaar ook dat onze vertegenwoordigers in het beheerscomité van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor de Provinciale en Plaatselijke Besturen een voorstel heb-ben neergelegd om vanaf 1 januari 2009 met een concrete regeling voor de lokale sector te starten. Op die manier moet ie-dereen dus maar kleur bekennen en willen we ervoor zorgen dat gans deze kwestie vooruit gaat.

De komende weken zal moeten blijken of en hoe we op die verschillende domeinen vooruitgang kunnen boeken. Het belooft dus een boeiend maar moeilijk nieuw so-ciaal werkjaar te worden.

Luc HamelinckVoorzitter

Ook tijdens dit nieuwe werkjaar zal ACV-Openbare Diensten aan de onderhandelingstafel zitten om voor het contractuele overheidspersoneel een aanvullende pensioenpijler te bekomen.

Page 4: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

4 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ vanuit werkgeverskringen (vnl. vbo en voka) slaat men met De regelmaat van De klok in het ronD met allerlei cijfers om aan te tonen Dat er ‘te veel ambtenaren’ zouDen zijn en Dat De overheiD Dus maar moet afgeslankt worDen.Door: Barbara Janssens en Amélie Janssens

In 2005 heeft ACV-Openbare Diensten de VBO-stellingen vanuit internationale vergelijkingen van antwoord gediend door aan te tonen dat de tewerkstelling in de openbare sector helemaal niet het probleem is als je de situatie in ons land vergelijkt met andere landen.

We hebben toen aangetoond dat het VBO vooral zedig verzwijgt dat de tewerkstelling in de industrie en in de commerciële dien-sten in ons land achter blijft in vergelijking met andere landen. De werkgevers verdoezelen daarmee hun eigen falen.

De aanvallen op de tewerkstelling in de openbare sector blijven nochtans doorgaan.

De afbouw van het aantal ambtenaren zou nu moeten toelaten om de spanningen op de arbeidsmarkt op te vangen.

Ook die redenering doet ACV-Openbare Diensten af als kletskoek. En we hebben daar meerdere goede redenen voor.

aandeel van openbare Sector in economie blijft Stabiel

Ja, natuurlijk is de tewerkstelling in de openbare sector over lan-gere periode genomen toegenomen.

Maar het is helemaal niet zo dat de tewerkstelling in de openbare sector te groot zou zijn.

Want het aandeel van de tewerkstelling in de economie is de af-gelopen 30 jaar vrij stabiel gebleven en schommelt rond de 30%. Ook al zijn de taken van en verwachtingen tegenover de overheid in die periode gevoelig toegenomen.Het is dus niet zo dat de overheid een overdreven beslag legt op de arbeidsmarkt.

Dat de tewerkstelling binnen de overheidssector over een langere periode is toegenomen, is eigenlijk maar normaal:

Tewerkstelling in de openbare sector: een dynamisch gegeven

1 De opdrachten die de overheid opneemt, zijn over zo’n lange periode genomen flink uitgebreid; de maatschappelijke ver-wachtingen tegenover de overheid zijn ook danig toegeno-men. Denk maar eens aan de sociale taken (gezondheidszorg, zorg voor sociaal zwakkeren), de zorg voor milieu, de nood aan meer veiligheidsvoorzieningen (voedselveiligheid, gezond-heidsinspecties,…), de democratisering van het onderwijs,… Meer overheidstaken betekent ook meer mensen om die taken uit te voeren.

2 Begin de jaren ’80 is deeltijds werken ingevoerd in de openbare sector. Zowel familiale als budgettaire motieven als bekommer-nissen rond tewerkstelling lagen aan de basis ervan.Ondertussen heeft deeltijds werken een hoge vlucht gekend: zowat 1/3 van het personeel maakt er gebruik van. Dat bete-kent meer mensen in de statistieken, maar daarom niet meer arbeidsvolume of uitgaven.

3 Onze economie is een diensteneconomie geworden; welnu, de overheid is een maatschappelijke dienstverlener bij uitstek. Lo-gisch dan ook dat de tewerkstelling bij de overheid toeneemt, net zoals dat gebeurd is in de volledige dienstensector.

4 De staatsstructuur is er niet eenvoudiger op geworden: com-plexere structuren hebben automatisch meer personeel tot ge-volg.

5 Wie cijfers over langere periodes vergelijkt, moet rekening hou-den met statistische correcties; de vroegere tewerkgestelde werklozen werden in de jaren 70 en begin de jaren 80 niet op-getekend in de statistieken (want zij werden niet beschouwd als personeel), terwijl de ruim 60.000 gesubsidieerde contrac-tuelen die ze vervangen hebben, uiteraard wel in de statistie-ken komen

.6 De totale bevolking in ons land is toegenomen (sinds 1980 met

8%), het is dan ook een goede zaak dat de tewerkstelling toe-neemt.

Evolutie van de tewerkstelling in de overheidssector, bron: RSZ

Page 5: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

De Nieuwe Tijd september 2008 5

reële tewerkStelling in overheid daalt zelfS

De tewerkstelling in de overheidssector is sinds 2003 ten andere teruggelopen, met haast 9.000 eenheden.In reële termen (arbeidsvolume in arbeidsdagen of in voltijdse equivalenten) is de tewerkstelling in de openbare sector de afge-lopen 10 jaar zelfs verminderd met haast 5%.In vergelijking met de overheidssector is de tewerkstelling veel meer toegenomen in de private handel- en dienstensector, en vooral in de private non profit. In vergelijking daarmee is de evo-lutie van de tewerkstelling in de openbare sector veeleer aan de bescheiden kant.

De kritiek van werkgeverszijde op de tewerkstelling in de over-heid zou te begrijpen zijn mochten de loonsuitgaven in de over-heidssector buiten proportie zijn geëvolueerd. Maar afgezet te-genover de evolutie van het bruto binnenlands product (BBP), zijn de uitgekeerde lonen de jongste jaren in de overheidssector zelfs duidelijk meer teruggelopen dan in de privé sector.

De in de overheidssector uitbetaalde lonen zijn de afgelopen ja-ren (net zoals de tewerkstelling) minder traag geëvolueerd dan voor de werknemers in de privé sector.

De gegevens over de uitbetaalde lonen, zijn uiteraard het resul-taat van een geheel van elementen:■ De inflatie (stijging levenduurte)■ De evolutie van de tewerkstelling■ De wagedrift■ Verschuivingen in de samenstelling van de werknemers■ De bedongen loonsverhogingen.

Het is juist dat het gemiddelde loon in de overheidssector sneller is toegenomen dan in de privé sector.

Sinds begin de jaren ’90 zijn ten andere via onderhandelingen een reeks verbeteringen aan de arbeidsvoorwaarden bedongen.Dat was ook nodig om ervoor te zorgen dat de overheid een vol-doende aantrekkelijke werkgever zou zijn op de arbeidsmarkt.

De gegevens van de gemiddelde loonevolutie in de overheidssec-tor zijn in grote mate mee te verklaren door de upgrading in de samenstelling van het personeel naar gelang het niveau: de afge-lopen jaren zijn de lagere niveaus stelselmatig afgebouwd en zijn

Verschuiving van de tewerkstelling naargelang niveau (federale overheid)

gevoelig meer personeelsleden in hogere niveaus aangeworven. Die ontwikkeling brengt op zich uiteraard een gevoelige stijging van het gemiddelde loon mee.

Page 6: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

6 september 2008 De Nieuwe Tijd

war for talent

Anders dan wat werkgeversorganisaties aanvoeren, is de over-heidssector werkelijk geen bedreiging in de zgn. ‘war for talent’ in de krappere arbeidsmarkt. Als 500.000 werknemers instromen op een arbeidsmarkt van ruim 3,4 miljoen werknemers (cijfer 2004), dan vloeit daar slechts 17% van naar de overheid (hetzij 87.600 werknemers), terwijl het aandeel van de overheid in de globale tewerkstelling iets minder dan 30% beloopt. Normaal zou de instroom van nieuwe tewerkstelling bij de over-heid evenredig moeten zijn met het aandeel van de overheidssec-tor in de globale tewerkstelling. De overheid dreigt dus een ‘gat’ te krijgen in de toekomstige nor-male opbouw van de leeftijdsstructuur van haar personeel.Eigenlijk zijn dus meer nieuwe aanwervingen bij de overheid nodig.

En tegenover werklozen speelt de overheid zelfs een actiever rol op de arbeidsmarkt dan de private sector.De retoriek van werkgeversorganisaties vanuit de krapte op ar-beidsmarkt, om de tewerkstelling in de openbare sector te be-knotten, is dus niet meer dan een drogreden om andere (niet uit-gesproken) doelstellingen te realiseren.

overheidSSector iS geen containerbegrip

ACV-Openbare Diensten zet zich af van de benadering van de te-werkstelling in de overheidssector als een ‘containerbegrip’. We verwijten VBO & C°, dat zij louter een macro-economisch beeld ophangen, los van de realiteit op het terrein. Hun globale sane-ringslogica op basis van in ondernemingen gebruikte recepten, uitgaand van kostenbeheersing door het afstoten van personeel, staat haaks op de werkelijke noden in de openbare sector. Bekij-ken we de meer recente evolutie van de tewerkstelling in voltijds equivalenten per grote deelsector, dan blijkt zeer duidelijk dat de evolutie van de tewerkstelling in de openbare sector geen “con-tainergegeven” is: er zijn belangrijke verschillen naar gelang de deelsector.De toename in de lokale besturen en in beperkter mate in het on-derwijs, wordt gecompenseerd door een gevoelige vermindering in centrale administraties (federaal niveau en deelstaten samen-genomen) en in de overheidsbedrijven.Opmerkelijk is dat, ondanks de sociale Maribel, er ook in de open-bare zorgsector en de gemeenschapsvoorzieningen er een ge-voelige vermindering van de tewerkstelling in voltijdse equiva-lenten is!

Evolutie 2002-2007 van tewerkstelling in voltijdse equivalenten per deelsector van de overheid

De werkelijke agenda van de werkgeversorganisaties is simpel-weg de overname van een aantal overheidsactiviteiten door het bedrijfsleven: op die manier probeert men het marktaandeel van het bedrijfsleven te vergroten. Dit beantwoordt niet aan de actu-ele maatschappelijke noden. En eenmaal afgestoten, riskeert de overheid dat ze nadien niet meer in staat is haar eigen opdrachten behoorlijk waar te maken.

dynamiek

De tewerkstelling in de overheidssector is niet iets statisch, maar net een vrij dynamisch gegeven.

ACV-Openbare Diensten gaat ervan uit dat in de overheidssector een kwalitatieve invulling van de maatschappelijke doelstellingen

Page 7: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

De Nieuwe Tijd september 2008 7

0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35%

<1818-2526-3031-4041-5051-5556-6061-65

>65Openbare sector

Privé sector

Aandeel aantal personeelsleden per leeftijdsgroep

In dat kader pleit ACV-Openbare Diensten voor de invoering van werklastmetingen, meer aandacht voor soepele overgangen van personeelsleden naar gelang de behoeften en de invoering van het recht op loopbaanbegeleiding.

overheid iS gendervriendelijk

De overheidssector scoort beter dan de privé sector op het vlak van gendergelijkheid. Zo is de loonkloof voor vrouwen in de open-bare sector aanzienlijk kleiner dan in de privé sector. Voor andere aspecten op het vlak van diversiteit, is dan weer wel nog werk aan de winkel. Ook het overdreven aandeel precaire tewerkstelling rond voor ACV-Openbare Diensten ernstige vragen op. Door de jaren heen jaren heen is het aandeel van de tijdelijke en precaire tewerkstelling steeds opgelopen.

beSluit

Zomaar besluiten dat de overheidssector moet afslanken, is dus wel heel gemakkelijk. Voor ons is en blijft het van het allergrootste belang dat de overheid een goede dienstverlening kan aanbieden aan de burger. En die goede dienstverlening kan er alleen komen door voldoende personeel

van de overheid centraal moet staan. De personeelsbehoeften moeten daarop afgestemd worden, en niet in functie van de pa-tronale vooringenomen retoriek. Het is over die maatschappelijke behoeften dat de discussie zou moeten gaan, niet over het aantal ambtenaren!

De komende jaren zullen er in de overheidssector nog vele ver-schuivingen in de tewerkstelling zijn. Die tewerkstelling moet de komende jaren afgestemd worden op de maatschappelijke ver-wachtingen, moet toelaten een betere dienstverlening aan de bevolking te realiseren, en verhelpen aan evidente personeelste-korten in tal van diensten.

Het is ondertussen algemeen bekend dat de leeftijdsstructuur van het overheidspersoneel meebrengt dat er de komende jaren heel wat personeelsleden in de openbare sector de pensioenge-rechtigde leeftijd zullen bereiken. Men mag ervan uitgaan dat het globaal gaat om meer dan 50.000 personen.Het discours van werkgeversorganisaties om de vervanging van deze uittreders te beperken, is zonder meer een verkeerde voor-stelling van de zaken. Het is een illusie dat in openbare zorginstel-lingen, onderwijs (leerlingenaantal neemt toe), politie en justitie, brandweer,… men zomaar kan overgaan tot niet vervanging van het personeel, zonder directe weerslag op de dienstverlening.

Page 8: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

8 september 2008 De Nieuwe Tijd

Hij wil de volgende weken nog verschil-lende decreten en besluiten voor advies voorleggen aan de Vlaamse onderwijsraad en de Vlaamse raad voor wetenschapsbe-leid en daarna onderhandelen met de per-soneelsvertegenwoordigers.

decreet betreffende de kwalificatie-Structuur

Zo is er een nieuw decreet in de maak be-treffende de kwalificatiestructuur, waarin de huidige vier onderwijsniveaus worden omgevormd tot een kwalificatieraamwerk van acht niveaus, waarbij naast het behaal-de diploma tevens wordt voorzien in een procedure voor de erkenning van de opge-dane beroepskwalificaties. De Sociaal Economische Raad van Vlaan-deren zal hiertoe de nodige beroeps- en compententieprofielen opmaken, die na sociaal paritair overleg zullen leiden tot de erkenning door de Vlaamse regering van een bepaalde beroeps- en/of onderwijs kwalificatie in het nieuwe kwalificatie-raamwerk. Bedoeling is dat voornoemd decreet in voege zou treden vanaf 1 januari 2009. Dit zal een grote impact hebben op het toe-komstig personeelsbeleid van alle Vlaamse werkgevers.

wijziging beSluit betreffende de financiering bijzondere onderzoekS-fondSen univerSiteiten

Zoals afgesproken bij de besprekingen van het nieuwe financieringsdecreet voor het hoger onderwijs in Vlaanderen, worden de gemaakte afspraken vertaald in een wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 8 september 2000. Deze on-derhandelingen starten op 30 september 2008.

invoering van het hoger beroepSon-derwijS

Vlaams minister Vandenbroecke wil nog in het kader van gelijke onderwijskansen het hoger beroepsonderwijs oprichten. Deze onderwijsvorm is in de eerste plaats bedoeld om in te spelen op de behoeften

van al wie na het secundair onderwijs via korte trajecten een beroepskwalificatie wil verwerven.Dit soort opleidingen zal dus zijn plaats vinden tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen.

eerSte faSe baSiSdecreet hoger onderwijS

De komende weken wil de minister even-eens de besprekingen opstarten van de eerste fase van het toekomstig basisde-

■ einDe Deze maanD gaat het acaDemiejaar 2008-2009 van start, tevens het laatste jaar van De legislatuur van De huiDige vlaamse regering.De minister van onDerwijs en vorming heeft evenwel nog veel ambities in zijn laatste politiek werkjaar.Door: Chris Herreman

Start academiejaar hoger onderwijs

creet, wat moet leiden tot een nieuw regle-mentair kader voor het hoger onderwijs in Vlaanderen.Dit betekent concreet dat dit decreet de huidige twee decreten, nl. deze voor de hogescholen en de universiteiten, zal ver-vangen vanaf het volgend academiejaar. In deze eerste fase is er niets voorzien met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Dit zal in een van de volgen-de fases aan aan bod komen

© U

nive

rsit

eit G

ent,

foto

Hild

e C

hris

tiae

ns

Page 9: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

De Nieuwe Tijd september 2008 9

miSSie en viSie

De stuurgroep legde de missie en visie van het toekomstige Agentschap Economie vast. Het agentschap krijgt als opdracht:

1 het aanmoedigen en ontwikkelen van het ondernemerschap

2. het ondersteunen van de ondernemin-gen in hun concurrentiepositie

3. de opbouw van stimulerende omge-vingsfactoren voor het ondernemen

ACV-Openbare Diensten zal dit proces goed opvolgen in functie van de taakin-houd van de mensen. Wij hebben dan ook aan de stuurgroep gevraagd de mensen op de werkvloer zoveel als mogelijk bij het verdere proces te betrekken.

iva (intern verzelfStandigd agent-Schap) met of zonder rechtSperSoon-lijkheid?

Professor Koen Byttebier is aangesteld om te onderzoeken welke elementen pleiten voor het hebben van een agentschap met rechtspersoonlijkheid. Volgens het kabi-net Ceysens zijn er op dit moment geen voldoende argumenten om te kiezen voor een agentschap met rechtspersoonlijk-heid. Als alternatief speelt de werkgroep nog met de idee van een rechtsfiguur “ei-gen vermogen”.

ACV-Openbare Diensten is niet akkoord met deze zienswijze. Wij zullen de resulta-ten van de studie van professor Byttebier opvragen en consequent blijven ijveren voor een agentschap met rechtspersoon-lijkheid. Dit lijkt ons de meest logische weg en dit omwille van een aantal redenen:

1. Binnen het beleidsdomein economie zouden er dan drie agentschappen zijn met rechtspersoonlijkheid, wat zou zor-gen voor een evenwichtige verhouding binnen het beleidsdomein.

2. Het kunnen aangaan van samenwer-kingsverbanden met derden en het kun-

nen uitvoeren van geldelijke transacties bij het aanbieden van diensten.

3. Het kunnen uitwerken van een éénvor-mig personeelsstatuut voor alle perso-neelsleden door middel van een ASB (agentschapspecifiek besluit). Dit is noodzakelijk omdat we met ver-schillende personeelsscategorieën te maken hebben. In het nieuwe Vlaams Personeelsstatuut staat duidelijk dat enkel agentschappen met rechtsper-soonlijkheid een ASB kunnen opmaken. Dit is bewust zo beperkt gehouden. Het zou van weinig politieke moed of con-sequentie getuigen indien de Vlaamse Regering dit nu zomaar zou aanpas-sen!

betrokkenheid van het perSoneel

Op onze vraag naar meer betrokkenheid van het personeel bij de integratie zal de stuurgroep ervoor zorgen dat er werkses-sies worden georganiseerd. Personeelsle-den van zowel VLAO als het Agentschap Economie zullen kunnen deelnemen aan thematische workshops om het bewust-wordingsproces van de komende verande-ringen te stimuleren.

VLAO: verdere integratie met het Agentschap Economie■ in een vorige eDitie van onze nieuwe tijD kon je lezen Dat De heer bernarD De potter was aangestelD Door De vlaamse regering om De samensmelting van twee agentschappen (vlao en agentschap economie) voor te bereiDen tegen begin 2009. De stuurgroep ronD De integratie heeft tijDens De zomermaanDen niet stil gezeten.Door: Sofie Moerman

eoc (entiteitSoverlegcomité)

ACV-Openbare Diensten is vragende par-tij om het overleg binnen de bestaande agentschappen verder te zetten. De lo-pende zaken moeten verder kunnen afge-handeld worden en de personeelsleden moeten hun bezorgdheden kunnen blij-ven melden.

Page 10: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

10 september 2008 De Nieuwe Tijd

Agentschap Natuur en Bos: Personeelplan in laatste fase■ einD vorig jaar startte De werkgroep ‘personeelsplan’ bij het agentschap natuur en bos De voorbereiDenDe werken met De beDoeling te komen tot een Degelijk personeelsplan. het werk werD hierbij verDeelD onDer enkele technische werkgroepen. zij hebben onDer anDere De werklastinDicatoren per proces bepaalD, gekeken welke personeelscapaciteit Dan gemiDDelD noDig is om Deze processen uit te voeren, enzovoort.Door: Nathalie Hiel

meer perSoneel nodig

Eind juni werd de analyse van de tech-nische werkgroepen voorgelegd aan de werkgroep ‘Personeelsplan’. Uit deze ana-lyse bleek dat ANB 162 VTE (voltijdse equi-valenten) meer nodig zou hebben om haar dienstverlening optimaal uit te bouwen. In een tijd waarin de efficiëntie en effectivi-teit van de ambtenarenpopulatie steeds meer onder de loep genomen wordt en waarbij aantallen steeds in vraag gesteld worden, lijkt het weinig realistisch dat het Agentschap een goedkeuring zal krijgen voor deze bijkomende wervingen.

Daarom werd gekozen voor een meer re-alistisch en pragmatisch plan waarbij en-kel de meest essentiële noden op korte en middellange termijn ingevuld werden. Dit plan, dat toch een meerkost met zich meebrengt, moet wel nog goedgekeurd worden door de Minister. Het is uiteindelijk ook dit scenario dat voorgelegd werd aan het EOC op 9 september jl.

groenarbeiderS Statutair

Het plan zou lopen over een termijn van 5 jaar (2009-2014) waarbij elk jaar via een im-plementatieplan een aantal wervingen en bevorderingen zullen uitgevoerd worden.De belangrijkste wijziging, en iets waar-voor we toch al jaren ijveren als vakbond, is het feit dat de groenarbeiders eindelijk de mogelijkheid zullen krijgen om statutair te worden. Ook de groep van ploegbazen zal eindelijk een correcte verloning ont-vangen.

Het is de bedoeling om te komen tot een verhouding van 70% statutaire en 30 % contractuele personeelsleden. Dit geldt eveneens voor de andere niveaus. Vooral op niveau C zou deze verhouding niet ge-respecteerd worden, iets wat we dan ook als opmerking meegegeven hebben. Ver-der hebben wij ook meegedeeld dat we verwachten dat op elk niveau en binnen elke provincie doorgroeimogelijkheden gecreëerd worden. Ook wat personeels-

verschuivingen betreft tussen de provin-cies hebben wij gesteld dat er geen ver-plichte mutaties zouden mogen gebeuren. Het management had hier alle begrip voor en zal hiermee rekening houden.

Op basis van onze opmerkingen wordt nu een bijgestuurd voorstel opgemaakt. Eind september zullen we dit ontvangen en zul-len wij hierop ons advies kunnen formule-ren.

Wij houden jullie zeker verder op de hoogte!

Page 11: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

De Nieuwe Tijd september 2008 11

Overleg in Avelgem: niet altijd even evident

Uitbreiding Stedelijk Ziekenhuis Roeselare: overname SP-bedden

Onze opmerkingen werden aanhoord! Het gaat hier veeleer over een schijndiscus-sie. Een houding waarbij de overheid haar standpunt enkel ter kennis meedeelt, zon-der mogelijkheid tot discussie, is in strijd met de wet op het syndicaal statuut.

De besprekingen met betrekking tot de in-voering van de rechtspositieregeling op 24 september 2008 voorspelt weinig goeds als er geen mogelijkheid is tot bespreking over zulke ingrijpende veranderingen. Het gemeentebestuur van Avelgem heeft zich voor de invoering van de rechtspositiere-geling door CC Consult laten begeleiden. Wij zijn benieuwd.

Maar ondertussen lappen zij het overleg aan hun laars. Zij voeren een nieuw tijds-registratiesysteem in, zowel voor de ge-

meente als het OCMW, dat zij vanaf 1 juni 2008 laten proefdraaien zonder vooraf-gaandelijk overleg met de vakbonden en zonder dat het personeel geconsulteerd wordt. Zij durven zelfs laten uitschijnen dat er toch overleg zou zijn gepleegd met de vakbonden!

De stakingsbereidheid op 24 juni heeft ook te maken met de manier waarop de tijdsre-gistratie ter proefdraaiing werd ingevoerd.

De gemeente beschikt zelfs nog niet over een arbeidsreglement maar vaardigt wel een nota uit met onvolmaaktheden en ele-menten van de rechtspositieregeling die eigenlijk deel uitmaken van een arbeidsre-glement.

Avelgem vindt dat zij het voorbeeld zijn

Met ACV-Openbare Diensten en LBC werd onderhandeld over de overname van het personeel.

Maandag 23 juni werd het protocol tussen het OCMW, vzw Godtsvelde, LBC en ACV-Openbare Diensten ondertekend.

Met LBC en ACV-Openbare Diensten werd het betrokken personeel op 9 juni nog eens geïnformeerd over de mogelijke in-houd van het protocol. In dit ontwerp van protocol werd het volgende voorgesteld:

■ Ieder overgenomen personeelslid krijgt de keuze tussen het personeelsstatuut Godtsvelde (PC 330) of het statuut van het stedelijk ziekenhuis (OCMW).

■ De keuze voor het statuut van het stede-lijk ziekenhuis houdt in dat men dezelf-de voorwaarden krijgt als de contrac-

tuele personeelsleden van het stedelijk ziekenhuis, behalve een aantal extra verlofdagen (o.m. gemeentelijke feest-dag, de supplementaire gemeentelijke verlofdagen, leeftijdsverlof).

Tijdens de onderhandelingen werd door ons (ACV-Openbare Diensten - LBC) aan-gebracht dat de personeelsleden van Godtsvelde dezelfde voorwaarden moe-ten krijgen als de personeelsleden van het stedelijk ziekenhuis.

Dit werd echter niet weerhouden omdat men dan ook de inschakeling en keuzemo-gelijkheid tussen de twee statuten in vraag stelde.

Uiteindelijk werd een akkoord bereikt waarbij rekening gehouden werd met de wensen van het personeel:

■ er worDt overleg gehouDen met De vakbonDen als het niet anDers kan. het overleg ronD De aanpassing van De personeels-formatie van De gemeente en het ocmw heeft opnieuw DuiDelijk gemaakt Dat er absoluut geen sprake is van enige vorm van onDerhanDelen en overleg zoals voorzien in het synDicaal statuut.Door: Marnix Kerckhof

■ het steDelijk ziekenhuis van het ocmw roeselare heeft een overeenkomst afgesloten met vzw goDtsvelDe om hun 60 sp-beDDen over te nemen vanaf 1 januari 2009. het steDelijk ziekenhuis worDt met Die uitbreiDing een miDDelgroot ziekenhuis.Door: Marnix Kerckhof

■ De anciënniteit van het personeel wordt overgenomen.

■ De keuze tussen de twee statuten moet gebeuren voor 1 november 2008, na een 3-tal onthaalvergaderingen.

■ De individuele gesprekken met alle be-trokken personeelsleden gaan door in de maanden september-oktober 2008.

■ De keuze voor het statuut OCMW houdt sowieso meer verlofdagen in.

■ Bij keuze voor het statuut OCMW wor-den alle voordelen toegekend die ook aan alle andere contractuele perso-neelsleden worden toegekend (maal-tijdcheques, hospitalisatieverzekering, inschaling in loonschalen, enz...).

ACV-Openbare Diensten zal een infoverga-dering houden om beide statuten naast el-kaar te plaatsen en het personeel zo goed mogelijk in te lichten.

maar ACV-Openbare Diensten denkt er anders over: Een aantal zaken zoals verlof, maaltijdcheques, ... zijn zeker geen voor-beeld voor de regio.

Wij hebben ons steeds positief opgesteld maar overleg in onze ogen is toch iets an-ders dan dat wat de politici van Avelgem hieronder verstaan.

Page 12: De Nieuwe Tijd - september 2008

12 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

Militant en ambtenaar … een perfecte combinatie

Jos Leysen steekt als eerste van wal: “Ik werk al ruim 30 jaar voor de sociale dienst van de stad Geel. Voordien was ik pointeur bij een privé-firma die bezig was met de verbre-ding van het Albertkanaal. Toch zette ik al vrij snel de stap naar de sociale dienst bij de stad. Ik heb het steeds als een droomjob beschouwd. Bovendien ervaar ik aan den lijve elke dag opnieuw dat ik waardering en respect krijg van de mensen die bij ons op de sociale dienst van Geel langskomen. We doen dan ook heel wat extra inspan-ningen voor hen. Zo wordt bijvoorbeeld ook hun pensioenaanvraag geregeld bij ons. We sparen geen enkele moeite om het de burger gemakkelijk te maken. Dan krijg je vanzelf respect en waardering terug.”

Jef Govaerts, ploegbaas bij de technische dienst, doet zijn verhaal: “Ook ik werk nu bijna 30 jaar voor de stad Geel. Destijds maakte ik de overstap als schrijnwerker in de bouwsector naar de stadsdienst omdat werk en privé niet meer combineerbaar was. Ik werkte toen vele uren voor mijn baas, eigenlijk de klok rond en ook in de weekends. Als ik dan toch eens vrij was, vroegen mijn kinderen zich luidop af welke vreemde man er mee aan de ontbijttafel zat. Dat was voor mij het sein om het an-ders aan te pakken. Bij de stad kon ik mijn beroep verder uitoefenen, maar kreeg ook mijn privé-leven weer een nieuwe kans. Nochtans had dit een aanzienlijk gevolg naar inkomen toe. Ik vond echter dat mijn gezinsleven en mijn job in een gezonde verhouding moesten staan en niet tegen-over elkaar in conflict mochten komen. Bij de stad heb ik dit evenwicht teruggevon-den.”

een droomjob?

Op de vraag hoe zij vandaag zelf hun job ervaren in een lokaal bestuur, hebben ze volgende reactie in petto:Jos: “Je werkt als het ware onder de kerkto-ren, dicht bij huis. Dat is vandaag met het fileprobleem op de wegen een zeer groot voordeel.”Jef : “In een aantal diensten kan je de va-kantiedagen grotendeels zelf plannen. In de meeste privé-sectoren wordt de vakan-tieperiode echter collectief vastgelegd.”

“Maar er is veel veranderd bij de lokale besturen, en dat heeft allemaal gevolgen op ons werk,” voegt Remi Van Genechten, ploegbaas van de groendienst, daar nog aan toe. “De lokale besturen zijn immers een groot bedrijf geworden met heel veel verschillende opdrachten en uiteenlopen-de taken. Er komen trouwens steeds meer taken op ons af die de hogere overheid ons oplegt of waarvan de burger verwacht dat zijn lokaal bestuur een gepast antwoord op zal bieden. Toch betekent dit niet auto-matisch dat er ook steeds meer personeel bijkomt. Je mag bijvoorbeeld vandaag het onkruid op het openbaar domein niet meer met pesticiden behandelen. Dat betekent extra werk voor ons, maar de groendienst krijgt daarom niet meer personeel.”

De drie militanten vullen nog aan: “Ook de mensen zijn mondiger en veeleisender geworden. Of mensen komen wel eens hun beklag doen dat een opdracht in hun ogen te lang duurt en dat met ‘ons belas-tinggeld’. Het gaat er nu nochtans allemaal veel professioneler aan toe dan voorheen. We werken immers met een planning, daar waar het vroeger eerder een schepen was die de opdracht gaf om een werkje op te knappen. Dat is nu wel verleden tijd.”

privé of openbaar?

Als het onderwerp “privatiseren” wordt aangesneden, zijn de meningen eensge-zind: “Vandaag zijn vele buitenstaanders ervan overtuigd dat de privé-sector sneller en goedkoper kan werken dan wij. Dit lijkt echter maar zo, want voor een dergelijke vergelijking moet je ook rekening houden met de kostprijs of met de toegankelijkheid van de aangeboden dienst en die wordt meestal “eventjes vergeten” in een derge-lijke discussie. We zijn echter de mening toegedaan dat we zeker in de openbare sector niet moeten onderdoen voor de privé. Maar we moeten dan wel met gelijke middelen kunnen strijden. Het gebeurt wel eens dat we de opdracht krijgen om de kostprijs voor een bepaalde opdracht te vergelijken met die van de privé-sector. Al meermaals zijn we tot de vaststelling geko-men dat we als openbare sector goedko-per zijn, soms zelfs tot 30 %!Daarnaast vinden we het ook belangrijk als vakbondsafgevaardigden dat een lokaal bestuur oog heeft voor de sociale tewerk-stelling. Maar ook hier merken we dat de lat steeds hoger wordt gelegd en dat je als kandidaat heel wat moet kennen en kun-nen vooraleer je kan starten.

■ Drie militanten van De staD geel, met al heel wat jaren synDicale ervaring, staken De koppen bijeen om te vertellen over hun baan en hoe Die De laatste tijD sterk is geëvolueerD. Door: Joris Nevelsteen

Page 13: De Nieuwe Tijd - september 2008

De Nieuwe Tijd september 2008 13

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

Ten slotte zien we ook een meerwaarde van de openbare sector voor het vereni-gingsleven van de stad. We ondersteunen immers heel wat verenigingen bij hun ac-tiviteiten. Een privatisering van onze dien-sten, zal hen het eerst treffen bij de verdere ontplooiing van hun activiteit.”

de burger alS klant

Maar de grootste verandering situeert zich op het vlak van onze relatie als ambtenaar met de burger. In koor klinkt het als volgt: “Als we vandaag de dag het respect van de burger verdienen, is het wel omdat er elke dag wel een ambtenaar met een probleem of persoonlijke situatie van de burger be-zig is. Het stoffige imago van het TV-feuil-leton “De collega’s” is een karikatuur die niets meer met de werkelijkheid te maken heeft. Onze lokale diensten evolueren dan ook snel en worden steeds flexibeler. Zo is er tijdens het weekend altijd wel een ambtenaar van wacht om in te spelen op dringende vragen van burgers. En reken maar dat de burger daar gretig gebruik van maakt!We zijn hierdoor ook anders gaan naden-ken over de burger zelf. Vandaag de dag zien we de burger veeleer als klant. En de geboden kwaliteit van onze dienstverle-ning is daarbij erg belangrijk geworden, evenals onze bereikbaarheid voor de bur-ger. Gelukkig ervaren we ook op geregelde tijdstippen dat de inwoners van Geel hun waardering voor ons werk en onze inzet uitspreken. We hebben dan ook het gevoel dat we anno 2008 meer samen-werken aan een project. Hierbij willen we wel aanstip-pen dat ook de lokale politici de nodige besluiten moeten nemen en de nodige middelen voorzien om verder in de goede richting te kunnen evolueren.”

iS verbetering mogelijk?

En zo komen we opnieuw bij een belangrijk pijnpunt. Het zijn de lokale bewindvoer-ders die belangrijke politieke beslissingen moeten nemen opdat wij ons werk verder kunnen zetten. De drie militanten verwoor-den het als volgt: “We denken dan ook dat het behoud of zelfs de uitbreiding van de gemeentelijke tewerkstelling tot de top-prioriteiten van ons bestuur zou moeten behoren. Momenteel stelt de stad ruim 470 ambtenaren te werk. Maar het kader dient volgens ons nog verder te groeien willen we onze dienstverlening nog verbeteren. In de administratieve gelederen schat ik dat er in feite nog 10 voltijdse werkkrach-ten zouden moeten bijkomen,” pronosti-keert Jos. “Zo is er dringend behoefte en nood aan een seniorenconsulent alsook aan een ondersteunende functie voor de vele vrijwilligers van de stad. Verder is het absoluut van belang dat we een goed sta-tuut blijven behouden. We stellen nu soms vast dat vastbenoemden toch de overstap naar de privé-sector wagen, iets wat tot voor enkele jaren nagenoeg onbestaande was. Met de opmaak van de nieuwe rechts-positieregeling in het verschiet zal dit item vast en zeker een hele kluif worden. Verder moet het beginloon van een starter danig opgekrikt worden om zo jonge werkkrach-ten aan te trekken. Het zal immers niet zo lang meer duren of een hele generatie oudere collega’s zal van zijn welverdiend pensioen gaan genieten. Vers en vooral jong bloed is dan ook meer dan welkom om deze schok binnen onze organisatie op te vangen.”“Daarom is het ook erg belangrijk dat er een goed Sectoraal Akkoord 2008-2009 komt voor de lokale en regionale sector. Een goed statuut met een goede verlo-ning is immers noodzakelijk om personeel

aan te trekken en ook te houden. Zoals we weten, zitten deze onderhandelingen mo-menteel in het slop. Als militant kan je dan ook niet anders dan actie te voeren en mee te strijden voor een verbetering in onze sector. Met de militantenkern van de stad Geel hebben we zelfs zeer actief deelgeno-men aan de verschillende syndicale acties in mei en juni. Het deed dan ook enorm deugd te mogen vaststellen dat het stads-personeel massaal onze syndicale eisen ondersteunde door op 24 juni ll. de stads-diensten plat te leggen tijdens de 24-uren-staking. Het geeft aan dat het probleem van de koopkracht ook bij onze collega’s voelbaar wordt en dat de onderhandelaars rekening zullen moeten houden met de ei-sen van de basis.” Remi en Jef sluiten zich volmondig aan bij deze gedachte.

We bedanken de 3 tenoren voor hun open-hartigheid in dit interview en wensen hen nog veel succes toe bij hun dienstverlening naar de burger-klant!

KORTE BERICHTEN

ann vermorgen wordt nationaal SecretariS acv

Vanaf 15 september 2008 is Ann Ver-morgen nationaal secretaris bij ACV. Ann was nationaal secretaris bij ACV-Openbare Diensten voor de lokale en regionale besturen. Zij zal binnen ACV nu Ilse Dielen vervangen, die verbonds-secretaris van ACV Antwerpen werd. De belangrijkste opdracht van Ann Vermorgen binnen ACV is de leiding van het Vlaams Regionaal Comité. We wensen Ann het allerbeste toe in deze nieuwe uitdaging!

Page 14: De Nieuwe Tijd - september 2008

14 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

Uiteraard zullen de meesten onder jullie al weten dat vanaf dit jaar het vast gedeelte van de eindejaarspremie verhoogd wordt tot € 650 (met de belofte van de minister om dit verder te laten groeien tot een volwaardige dertiende maand), dat de taalpremies om-hoog gaan en dat er een extra verlofdag komt vanaf de leeftijd van 55 jaar.Maar er staat méér in het Sectoraal Akkoord, dingen die misschien niet zo spectaculair lijken, maar die wel een belangrijke invloed zullen hebben op de loon- en werkomstandigheden van heel wat ambtenaren. In dit nummer gaan we daar wat dieper op in.

toch nog even terugkomen op de taalpremieS

Tot op heden bestaan er twee bedragen binnen het federaal openbaar ambt, namelijk €12,40 voor de ambtenaren van het ni-veau B, C en D en €24,79 voor het niveau A (niet-geïndexeerd). Vanaf 1 december 2008 wordt er gedifferentieerd en worden de bedragen opge-trokken:

Bewijs B, C en D A

Art. 8 of art 9 §1 20,00 30,00

Art 8 en 9 §1Of art 9 §2Of art.9 §3Of art 11.

35,00 50,00

Art 7Of art12Of art 13Of art14

Of art 11 en art 9§1

65,00 80,00

Dit lijkt wellicht ingewikkeld, maar het heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van het taalexamen. Houders van een taalbre-vet kunnen hierop terugvinden voor welk artikel zij geslaagd zijn.

Belangrijk is ook dat zal onderzocht worden of er een taalpremie kan toegekend worden voor de kennis van een andere taal voor zover die kennis van deze taal noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie.

aanpaSSingen op korte termijn aan de gecertificeerde opleidingen

Iedereen weet dat de huidige organisatie van de gecertificeerde opleidingen compleet ontspoord is. Een grondige hervorming wordt voorzien, maar dit vergt tijd en daarom zullen er op korte termijn aanpassingen gebeuren aan de gecertificeerde opleidin-gen die tot nut hebben de procedures alvast te versnellen en te vereenvoudigen:

■ Aandacht voor het wegwerken van de vertragingen betreffende de organisatie en de communicatie van de behaalde resultaten.

■ De klachtenprocedure zal samen met het resultaat medege-deeld worden, en deze procedure zal met de vakbonden ge-evalueerd worden.

■ Voor de gepensioneerden die niet konden deelnemen aan de opleiding zal een gemengde werkgroep nagaan of aan hen een gedeeltelijke compensatoire toelage kan toegekend worden.

■ Voor de mensen die de pensioenleeftijd naderen, zal een gene-rieke opleiding over kennisoverdracht ontwikkeld worden die continu doorheen het jaar zal georganiseerd worden.

■ Meer generieke opleidingen, op alle niveaus.■ Meer werken met interne opleiders.■ Andere leervormen bij grotere groepen inschakelen.■ De mogelijkheid zal worden voorzien om voor alle niveaus bui-

ten OFO gecertificeerde opleidingen open te stellen.

het gewaarborgde behoud van de premie voor compe-tentieontwikkeling voor de volledige geldigheidSduur wanneer de ambtenaar van Statuut, niveau of klaSSe verandert.

Momenteel is de situatie wanneer een ambtenaar van statuut, ni-veau of klasse verandert de volgende:■ het recht op de premie blijft behouden voor een maximale pe-

riode van 12 maanden.■ Alle rechten, die verbonden zijn met het slagen voor de gecerti-

ficeerde opleiding in de aanvankelijke functie, worden integraal overgenomen in de nieuwe functie wanneer de bevordering naar het hogere niveau of de hogere klasse gebeurt binnen de eerste 18 maanden van de geldigheidsuur van de gecertificeer-de opleiding.

■ In alle andere gevallen verdwijnt het recht op de premie en ver-liest de ambtenaar dus een groter of minder groot deel van het recht dat hij had verworven.

Vrij verwarrend dus, en ook niet helemaal rechtvaardig. Volgens de afspraken in het Sectoraal akkoord worden deze regeltjes ver-vangen door één eenvoudige regeling: In alle gevallen behoudt de ambtenaar zijn recht op de premie voor competentieontwik-keling voor de gehele resterende geldigheidsduur.Dit geldt dus in alle situaties: een contractueel wordt statutair of gaat over naar een ander contract; men krijgt een bevordering naar een ander niveau, of men gaat over naar een hogere klasse; steeds wordt het voordeel vanuit de oude situatie verder gezet.Maar hij kan ook beslissen zich onmiddellijk in te schrijven voor een gecertificeerde opleiding die overeenkomt met de nieuwe situatie. Zodra hij geniet van de premie die verbonden is met de nieuwe situatie, verliest hij het voordeel van de vorige premie.

uitbreiding van de toekenning van de premie voor compe-tentieontwikkeling voor een aantal groepen van perSo-neelSleden

Tot nu toe waren uitgesloten van het recht op competentiemeting degenen die in de hoogste weddenschaal van hun niveau of klas-se zaten, behalve degenen die hierin rechtstreeks geïntegreerd werden.

■ het sectoraal akkoorD 2007 – 2008 werD uiteinDelijk op 9 juli plechtig onDertekenD. in het vorige nummer van De nieuwe tijD publiceerDen we hierover al uitgebreiD De krachtlijnen. Door: Marc Saenen

Federaal Sectoraal Akkoord 2007 – 2008

Page 15: De Nieuwe Tijd - september 2008

De Nieuwe Tijd september 2008 15

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

Dit recht wordt nu uitgebreid met de vroegere 20 E’s die bevor-derden naar CA3 / CT3 evenals de 20 E’s en de vroegere 22A’s die bevorderden naar 22B.Deze mensen kunnen vanaf 1 september 2008 aan gecertificeerde opleidingen deelnemen.

de toegang tot it-beroepen wordt bevorderd

IT-jobs zijn knelpuntberoepen, en dit laat zich vooral bij de over-heid voelen. Daarom wordt er gestart met een pilootproject om meer van deze deskundigen aan te trekken. Het pilootproject om-vat twee aspecten: werving en bevordering.

Bij werving zou een persoon die niet over een diploma niveau B beschikt een certificeringproef bij Selor kunnen afleggen. Wan-neer hij hiervoor slaagt, dan heeft hij het recht om gedurende twee jaar aan wervingen voor het niveau BI deel te nemen.

Met bevordering wordt verstaan dat ambtenaren van het niveau C die geslaagd zijn voor een certificeringproef bij Selor, gedurende één maand tijdens de werkuren een opleiding bij OFO zouden kunnen volgen alvorens zij aan de specifieke toegangsproeven kunnen deelnemen.

Indien dit project lukt, dan kan het uitgebreid worden naar andere knelpuntberoepen.

premieS en vergoedingen

Een aantal premies en vergoedingen, bijvoorbeeld die voor onre-gelmatige prestaties, worden vastgelegd op initiatief van de mi-nister waaronder de dienst valt. Dit heeft als gevolg dat een zelfde situatie (werken tijdens het weekend bijvoorbeeld) in de ene dienst beter vergoed wordt dan in een andere dienst. Soms zijn er zelfs verschillen binnen eenzelfde Federale Overheidsdienst. Dit kan natuurlijk niet!

Daarom bepaalt het Sectoraal Akkoord dat er een inventaris van alle toelagen, premies en vergoedingen binnen het federaal open-baar ambt wordt opgesteld met het oog op de harmonisering van de stelsels voor zover mogelijk.

controle ziekteverzuim

Momenteel kunnen verminderde prestaties wegens ziekte enkel per dag genomen worden. Nu zal de mogelijkheid worden onder-zocht om de prestaties over de week te kunnen spreiden.

de herintegratie van perSonen met een ernStige ziekte of een ernStige aandoening met een langdurig karakter

Deze personen kunnen momenteel tijdelijk –drie maanden- een beroep doen op het stelsel van verminderde prestaties wegens ziekte, maar worden veelal daarna wegens medische redenen op vervroegd pensioen gesteld, met alle financiële en sociale gevol-gen van dien. In de optiek van deze mensen zo lang als mogelijk in het arbeidsproces te houden, zal er een stelsel van verminderde prestaties voor chronische zieken uitgewerkt worden dat niet be-perkt is in de tijd.

en wat morgen?

Dit sectoraal akkoord 2007-2008 is een goed akkoord, zeker in het licht van de politieke toestand waaronder het tot stand gekomen is. Maar de periode 2009-2010 breekt weldra aan. Met de minister is afgesproken dat binnen de twee maanden na het indienen van het eisenkohier gestart zal worden met de gesprekken over een nieuw sectoraal akkoord. Het ACV-Openbare Diensten zal van het najaar alvast werk maken om de leden te consulteren over nieuwe eisen. Koopkracht, de Sociale Diensten, een volwaardige dertien-de maand en de situatie van de contractuelen zullen zeker op de agenda staan.

Page 16: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

16 september 2008 De Nieuwe Tijd

Maar is dit wel zo, staan we al zover dat er door de nieuwe structuren tijd en vooral mensenlevens kunnen worden gespaard? Als we te rade gaan bij de actoren van de Civiele Veiligheid, de mensen aan de ba-sis die letterlijk in de vuurlinie staan, blijkt in ieder geval dat er bitter weinig van de mooie principes doorgesijpeld is tot op de werkvloer. We geven enkele voorbeelden:

■ Zonevorming ja, maar waarom dan steeds weer die berichten in de pers van twee gouverneurs die telkens op-nieuw andere afspraken moeten maken als weer eens gebleken is dat niet de dichtstbijzijnde brandweerpost opge-roepen werd en er zo alweer kostbare tijd verloren ging?

■ Moderne efficiënte gebouwen voor de Civiele Bescherming en de brandweer? We horen al jaren over de bouw van de kazernes in Hasselt en Gembloux! Maar geldgebrek en gebakkelei over de ont-eigening van de gronden zorgen ervoor dat we van afgewerkte kazernes voor-alsnog evenveel zien als van het mon-ster van Loch Ness.De toestand van de kazerne van Lie-dekerke is zo mogelijk nog schrijnen-der. Daar was men bijna klaar met de ruwbouw toen de regering destijds besliste om de budgettaire middelen op te schorten omdat de bouw van de jeugdgevangenis in Everberg plots de hoogste prioriteit kreeg. Die ruwbouw kon dus wachten, en na een paar jaar in regen en wind was die eerder klaar voor de sloop dan voor de verdere afwerking. De manschappen werden intussen in containers gehuisvest…

■ Nieuwe kazernes vereisen ook meer personeel. De administratieve leiding van de Civiele Veiligheid is alvast zo ver-standig om binnen de personeelsenve-loppe niets te voorzien voor de nieuwe kazernes zolang de onderbemanning van de bestaande kazernes niet via het personeelsplan opgelost kan worden. En er bestaat een structureel probleem van overuren dat niet weggewerkt ge-raakt. Er werd zelfs al geopperd om de kazernes om beurt een maand te sluiten

om zo van de overuren af te geraken. Van dienstverlening gesproken!

■ Er zou een Agentschap ‘112’ opgericht worden dat via een provinciale struc-tuur met federale ambtenaren alle noodoproepen voor brandweer, zieken-wagens en politie zou bundelen. Voor dit Agentschap zou er een duizendtal federale ambtenaren nodig zijn, die via Selor zouden geworven worden. Op die manier wil men het kader van de be-staande neutrale calltakers van Binnen-landse Zaken aanvullen met de huidige calltakers van de 100- en 101-centrales. Voor zover zij de overstap willen maken en voor de selectie slagen natuurlijk.

■ In een persbericht van de minister van Binnenlandse Zaken lezen we dat er een werkgroep opgericht werd die een specifiek federaal geldelijk en adminis-tratief statuut zou uitwerken voor deze calltakers. We vragen ons af hoe lang dit alweer zal duren: meer dan een jaar

■ en De minister van binnenlanDse zaken stonD erbij en keek er naar!met De regelmaat van een klok stuurt De minister van binnenlanDse zaken zegebulletins De werelD ronD Die trachten aan te tonen Dat De hervorming van De civiele veiligheiD nu toch wel een blitz-start genomen heeft. Dat er tal van initiatieven genomen zijn om een Dergelijke ravage in De toekomst te vermijDen of als het even kan, wanneer er iets gebeurt er snel en aDequaat kan worDen opgetreDen.Door: Marc Saenen

Vier jaar na de gasramp van Gellingen

geleden werd in het sectorcomité van Binnenlandse Zaken met de vakbon-den een Besluit goedgekeurd dat de premies voor nacht- en weekendwerk van de neutrale calltakers zou regelen. Niks innovatief – de regeling voor het personeel van de gesloten centra werd overgenomen - maar toch is de minister er nog steeds niet in geslaagd dit Besluit in het Staatsblad te laten verschijnen.

En wat nog meer stoort is dat de minister halsstarrig weigert om de hervorming van de civiele veiligheid met de vakbonden, dus het personeel, te bespreken en te on-derhandelen. Hij doet wel een beroep op vertegenwoordigers van de brandweer-federaties, maar de vakbonden als wet-telijke gesprekspartners in de hervorming betrekken, dat is voor de minister een brug te ver!

Moet er opnieuw een ramp gebeuren voor men haast maakt in deze toch zo noodza-kelijke hervorming?

Page 17: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

De Nieuwe Tijd september 2008 17

De overheid heeft in stapjes willen werken; eerst de loopbaan van de statutaire we-tenschappers herwaarderen en daarna die van de contractuelen. Maar de herwaarde-ring van de loopbaan laat op zich wachten. Erger nog, er komt er misschien helemaal geen. Het nieuwe statuut inzake de loopbaan van het wetenschappelijk personeel heeft de oude lagere weddenschalen afgeschaft en vervangen door weddenschalen die inzake verloning dichter aansluiten bij de loopbaan van niveau A. Op het ogenblik dat die nieuwe weddenschalen in voege treden, is er voor de contractuelen even-wel nog niks geregeld.

meer contractuelen

In de wetenschappelijke instellingen die ressorteren onder de minister van weten-schapsbeleid, zoals het KMI of het museum van Natuurwetenschappen, werken meer dan 450 contractuele onderzoekers, 200 meer dan statutaire wetenschappers. Het aantal contractuele onderzoekers is de voorbije jaren spectaculair gestegen. Zou het niet veel gemakkelijker zijn om alle on-derzoekers statutair in dienst te hebben? Helaas.

Onderzoekers met een tijdelijk contract zijn een blijvend fenomeen in de wetenschap-pelijke instellingen. De wetenschappelijke instellingen ontvangen een basissubsidie voor personeel en werking en moeten daarnaast putten uit projectfinanciering uit nationale en internationale fondsen om te kunnen blijven aanklampen bij de top van wetenschappelijk onderzoek.

De concurrentieslag om geld is groot. Als de wetenschappelijke instellingen niet de beste brains kunnen aantrekken en behou-den, glijden ze af naar de middelmaat of daaronder. In een instelling als het Muse-um voor Natuurwetenschappen bedraagt de projectfinanciering evenveel als de basissubsidie (telkens ongeveer 6 miljoen €/ jaar). De helft van het wetenschappe-lijk personeel wordt gefinancierd met de projectgelden voor onderzoek. Sommige projecten worden meermaals na elkaar

verlengd en onderzoekers springen over van het ene naar het andere project en bouwen de facto een loopbaan uit als con-tractueel. Contractuele onderzoekers zijn dus permanent in de wetenschappelijke instellingen, hun aantal zal nog stijgen in de toekomst.

mindere verloning voor contractu-ele wetenSchapperS

Contractuelen hebben in de FWI altijd de-zelfde barema’s genoten als de statutairen en er is geen enkele goede reden te beden-ken om aparte weddenschalen te aanvaar-den voor statutairen en contractuelen. Toch is het precies dat wat de overheid wil invoe-ren in de wetenschappelijke instellingen.

Bij de onderhandeling over het statuut van het wetenschappelijk personeel in juni 2007 heeft ACV-Openbare Diensten als enige vakbond het voorstel van de overheid verworpen onder meer omdat geen enkele loonherwaardering voor de contractuelen in het vooruitzicht werd gesteld. ACV-Openbare Diensten vreesde toen al dat van uitstel afstel zou komen. De provisie voor de herwaardering van de loopbaan (2,1 miljoen €) is volledig opge-bruikt voor de statutaire helft zonder een overschot voor de contractuele helft.

Volgens een KB dat in de maak is voor con-tractuele onderzoekers, zullen de afge-schafte weddenschalen van het statutaire personeel opnieuw worden geactiveerd voor de contractuelen. Voorlopig, zegt men, maar hoelang is voorlopig? De vier oude weddenschalen van attaché, assis-tent, eerste assistent en werkleider zouden enkel gelden voor contractuele onder-zoekers. Volgens dat voorstel van KB zal een beginnend onderzoeker 10% minder verdienen dan een startende attaché in de loopbaan A. Gaan de FWI’s zo de brains aantrekken?

Maar er worden niet bijvoorbeeld twee, maar vier weddenschalen opgepoetst. Zo blijft het toch nog mogelijk om via een bij-zondere procedure een onderzoeker aan te werven of te promoveren in een wedde

Welke loopbaan voor contractuele onderzoekers?■ sinDs mei 2008 hebben De statutaire onDerzoekers in De feDerale wetenschappelijke instellingen opslag gekregen Dankzij De nieuwe regeling over De loopbaan in De feDerale wetenschappelijke instellingen (fwi’s). De contractuele onDerzoekers genieten Die herwaarDering niet: ze kijken op tegen een Dubbele achterstanD, tegenover De statutairen en tegenover De loop-baan niveau a.Door: Erik Van Den Broeck

die hoger ligt dan de wedde uit de nieuwe loopbaan. Volgt u nog?

onderhandelingen in aantocht

Over de loopbaan van de contractuele on-derzoekers zal de overheid moeten onder-handelen met de vakbond. ACV-Openbare Diensten bereidt deze onderhandeling grondig voor en stelt zich de volgende vra-gen:

1 Moet men niet vanaf nu de kostprijs van onderzoekers berekenen volgens de nieuwe loopbaan en die kost door-rekenen in de projectsubsidiëring? Zo valt de kost van de herwaardering ten laste van het fonds die de studie of het onderzoek heeft besteld. Een aantal in-stellingen handelt reeds naar deze regel en vragen niet liever om deze regel te veralgemenen.

2 De FWI staan meer dan ooit in de concur-rentiestrijd om de onderzoeksgelden: is de loonkost van de onderzoeker volgens het nieuwe barema een handicap in de concurrentieslag met universiteiten of wetenschappelijke instellingen?

3 Hoeveel verdienen de instellingen terug van de fiscale maatregelen om 65 % van de bedrijfsvoorheffing vrij te stellen van doorstorting naar de fiscus?

4 Welke is de kostprijs voor een weten-schappelijke instelling om uit te leggen dat met het voorliggende KB drie col-lega’s die hetzelfde onderzoekswerk verrichten zich bevinden in drie aparte statuten met aparte barema’s: statutaire wetenschappers, contractuele weten-schappers, wetenschappers volgens loopbaan niveau A. Wie kan dat nog vol-gen?

5 Moet er nog een afzonderlijke rechtspo-sitieregeling komen voor contractuele onderzoekers naast het KB van 11/2/1991 tot vaststelling van de individuele gel-delijke rechten van contractuelen bin-nen het federaal openbaar ambt?

Brains kosten geld, maar ze creëren ook geld voor de FWI. ACV-Openbare Diensten zal de onderhandelingen met een uitge-breid dossier voorbereiden.

Page 18: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

18 september 2008 De Nieuwe Tijd

Het wordt tijd om een evaluatie op te stel-len over de werking van de diverse facet-ten van deontologie, waarden, de tucht en evaluatieprocedures en de afzettingspro-cedures binnen de politiediensten.

Het is utopisch om te denken dat de over-heid op alle echelons dezelfde taal zou spreken, laat staan dezelfde taal zou ver-staan. Nog ingewikkelder wordt het wan-neer het gaat over de interpretatie van regels, reglementen en wetteksten. Diege-nen die ooit al het voorwerp hebben uitge-maakt van één of andere administratieve procedure, zoals een afzettingsprocedure, een tuchtprocedure, of die het voorwerp uitmaakten van een negatieve evaluatie, hebben aan den lijve ondervonden wat het is om het voorwerp te zijn van derge-lijke procedures. Nog moeilijker wordt het wanneer men terecht is gekomen in een procedure waarbij men naar eigen gevoel onterecht gestraft werd en men hiertegen niet kon in beroep gaan, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de lichte tuchtstraffen. Een nog meer onbehaaglijk gevoel krijgt men wanneer men betrokken is in een procedu-re voor een zware tuchtstraf, er een advies wordt gegeven door de tuchtraad welke is samengesteld o.a. door een beroepsrech-ter, en de hogere tuchtoverheid, zij het met een al dan niet gegronde motivatie, het advies naast zich neerlegt.

Wanneer de hogere tuchtoverheden ver-tegenwoordigd worden en mogelijks beïnvloed kunnen zijn door de lokale ge-kozen politieke mandatarissen, dan wordt het nog onduidelijker. Je moet het maar tegenkomen om in één van de hiervoor vermelde procedures terecht te komen en slechts beperkte middelen van verweer te hebben, want dat is het momenteel.

Het is erg indien men vaststelt dat de po-litieke overheid zich op de één of andere manier inmengt met de baremische wed-deverhoging van een personeelslid en al bij voorbaat stelt dat deze of gene persoon zijn baremische verhoging niet mag ont-vangen, dit niettegenstaande het wettelijk anders geregeld is. Nog erger is het, wan-neer korpsoversten het politieke advies volgen.

De onduidelijkheid die door alle regels en reglementeringen is ontstaan, brengt teveel interpretatie teweeg, waardoor die-

genen die er betrokken partij van zijn, er traumatische ervaringen aan overhouden. Spijtig voor diegenen die nog geen lid zijn geworden van een syndicaat, en alleen staan voor hun verdediging.

Het wordt hoog tijd dat er beroepskamers komen die geen advies geven maar een uitspraak doen over de materie. Dan pas zal men kunnen spreken van een gelijke be-handeling. Niet zoals het nu voor de evalu-atiecommissie moet gebeuren, ze handelt op basis van geschreven stukken, de be-trokken persoon en zijn verdediging wordt niet meer gehoord. De commissie is samen-gesteld uit Nederlands- en Franstaligen sa-men, ze hebben allen stemmingsrecht.

Het is hoog tijd dat ook afzettingsproce-dures voor korpschefs aan banden gelegd wordt. Overheden hebben bepaalde men-sen geselecteerd om een verantwoorde-lijke functie van directeur of bijvoorbeeld korpschef te bekleden. Indien ze niet vol-doen moeten ze het recht krijgen om ge-

■ tijD voor een evaluatie over Deontologie, waarDen, tucht, evaluatie en afzettingsproceDures binnen De politieDiensten.Door: Jos Stragier

Gelijke behandeling voor iedereen!

hoord te worden door een onpartijdige beroepskamer. Momenteel wordt er een beslissing genomen door een lokaal be-stuur, waar men mogelijks reeds mee in conflict ligt. Neutraliteit van behandeling kan hierbij ver te zoeken zijn, een beroeps-kamer kan dit voorkomen.

Personeel dat op een gelijke wijze behan-deld wordt door een beroepskamer, die op een neutrale wijze oordeel velt over de naar voor gebrachte feiten, kan zich enkel geluk-kig prijzen. De willekeur in bestraffing of in behandeling van een procedure brengt en-kel ongenoegen teweeg, zowel bij het per-soneel als bij sommige overheden.

Het wordt hoog tijd dat deze ongezonde toestanden stoppen, zoniet zullen alle po-gingen om absenteïsme en of zelfdoding te vermijden geen nut hebben. Indien de overheid iets wil doen, moet men beginnen met het opbrengen van respect voor het personeel. Respect zal men bekomen, door hen op een gelijke wijze te behandelen.

Page 19: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

De Nieuwe Tijd september 2008 19

Mijn diepe respect voor jou, jij die je leven liet voor de veiligheid en toekomst van an-deren, onbekenden. Onbekenden voor jou en je familie en naasten, die de zware last van verlies moeten dragen.

Mijn oprechte deelnemen aan hen die nu ongewild dapper moeten zijn.

Respect voor al je lotgenoten, die hun leven lieten voor de engagementen van onze politieke leiders, die onze veiligheid en welvaart moeten vrijwaren. Engage-menten die loyaal en professioneel iedere dag door meer dan 1000 Belgische militai-ren worden nagestreefd.

Respect voor jouw idealisme, terwijl jouw overlijden in de schaduw van een verhit Af-ghanistan - debat wordt gebracht, waarbij alles in de weegschaal wordt gegooid voor de nodige media-aandacht.

Onbegrijpelijk, hoe nieuwsankers en re-porters zich ontpoppen tot ware paparazzi wanneer defensie ter sprake komt, waarbij competenties schaamteloos in vraag wor-den gesteld en militairen worden afge-schilderd als gewetenloze premiejagers. Een harde pil voor werknemers die loyaal in een organisatie meedraaien waarin rati-onalisatie tot het hoge goed behoort.

Schrijnend verdriet wordt immers niet in de premie verrekend. De traan van een kind bij afscheid kan niet met muntstukken worden gewogen.

Onbegrijpelijk hoe belastingsbetalers jouw loyale en moedige inzet in de weegschaal van koopkracht durven gooien. Een thema dat onbespreekbaar zou blijven zonder jouw dagelijkse uitvoering van het poli-tieke engagement.

Respect voor al je collega’s en vrienden die ondanks het verlies en de negatieve beeld-vorming, nog de motivatie vinden om zich dagelijks in te zetten voor een veiligere wereld.

Groet aan je lotgenoten. Zeg hen, dat jullie een voorbeeld en een motivatie zijn voor de inzet en een sereen debat voor een betere wereld. Zeg hen, dat we jullie zullen herinneren als onze dierbaren, ook al kennen we jul-lie niet.Dank hen voor hun inzet voor het hoogste goed, de veiligheid voor de kinderen van morgen.

Vaarwel onbekende soldaat, het ga je goed.

KORTE BERICHTENGeïntegreerde PolitieDoor: Jan Adam

onderhandelingen

Op 27 augustus werden de vakbonden in het bezit gesteld van een nieuwe tekst door de overheid inzake ons ei-sencahier.De besprekingen in de maand septem-ber bevatten volgende punten:

- Perequatieproblematiek;

- vakantiegeld operationeel kader (evolutie gespreid in de tijd van 65% naar 92%);

- concept functionele verloning;

- invoering principe betaling bepaalde toelagen en vergoedingen per uur;

- verhoging met eindejaarstoelage met 333 € bruto niet geïndexeerd voor 2008 – vanaf 2009 geïndexeerd;

- verplichte aanwezigheidstermijn ca-log van 3 naar 5 jaar;

- Uniformisering Brusseltoelage (fide-liseringsjaar zou wegvallen en voor iedereen na eerste aanwezigheidster-mijn nieuwe verbintenis van 5 jaar);

- Verbintenistoelage basiskader Brus-selse zones van 7 jaar telkens verleng-baar met 5 jaar;

- Delegatie van verantwoordelijkhe-den inzake evaluatie;

- Afvloeiingsmaatregel voor officieren vanaf 58 jaar.

Bij de redactie van dit artikel waren we in de onmogelijkheid nog meer details geven daar de onderhandelingen nog niet plaats vonden.

De verhoging van de eindejaarstoelage zou voor iedereen eind dit jaar een net-toverhoging betekenen die varieert tussen 125 en 190 € (de laagste wedden krijgen de grootste verhoging).

Wordt vervolgd …

Vaarwel onbekende soldaat.■ naar aanleiDing van het DoDelijk ongeval in libanon op 3 september 2008Door: Ilse Heylen

© P

ierr

e Bo

gae

rt

Page 20: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

20 september 2008 De Nieuwe Tijd

productiviteitSmaatregelen

De Lijn herinnerde de vakbonden aan de afspraken die werden gemaakt in het ka-der van de CAO 2007-2008. De verhoging van de productiviteit zou in 2008 3 miljoen euro moeten opbrengen. In 2009 zouden deze maatregelen 3,5 miljoen moeten op-brengen.Voor de verschillende entiteiten werd door de Lijn een streefcijfer vastgelegd.Inhoudelijk spreekt de CAO over de invoe-ring van een buffer bij de trimestriële afre-kening van de lopende rekening, een her-planning van de voertuigen en per-soneel, een verhoging van de gereden uren ten opzichte van de betaalde uren, de vermin-dering van de overuren.Hoewel op entiteitniveau al heel wat in-spanningen zijn geleverd, vindt De Lijn het nodig om een tandje bij te steken. De Lijn neemt dus bijkomende maatregelen.De Lijn lanceert eenzijdig het voorstel om de wachttijd ‘eerste halte’ (vertrek) van de dienst aan te passen vanaf 1 oktober. Het stationnement of de wachttijd (eerste halte) wordt naar 2 minuten gebracht (vari-eert nu tussen 0’ en 10’).

Zij stelt voor dat per entiteit wordt beke-ken welke de gevolgen hier zijn op het vlak van de werkorganisatie (aanpassing van de diensten).Andere acties die mogelijks worden ge-pland zijn: vermindering ledige kilometers, installatie van geldstortingsmachines in stelplaatsen om het kantoorwerk te ver-minderen, optimalisatie van de planton-diensten (= TBT) en kantoorwerk.Vanuit vakbondszijde wordt hierop heel ontstemd gereageerd. De Lijn spreekt van overleg maar vindt het niet nodig om hier-over voorafgaandelijk een discussie met de vakbonden te organiseren. De vakbonden worden eigenlijk ingelicht over wat De Lijn gaat doen (uitvoeringsdatum: 1 oktober). Dit is naar onze mening geen ernstig overleg.De Lijn kan/wil ons ook niet zeggen wat deze maatregel zal opbrengen!Hoe dan ook, voor het ACV kan de invoe-ring van deze maatregel niet gepaard gaan met loonverlies. Er kan ook niet geraakt worden aan de t-dagen.De Lijn stelt wel heel duidelijk dat:a. vanaf vandaag het overleg met de vak-

bonden op entiteitniveau wordt op-gestart, tot op stelplaatsniveau indien

selijk overleg, de preventie en de regeling van conflicten, en ten slotte een protocol van akkoord inzake de toekenning van hitte-uren bij de MIVB.

Terzelfder tijd zullen wij moeten onder-handelen over het ondernemingsplan 2008-2012 van de MIVB. Het is een plan dat uitgewerkt werd door de algemene directie met het oog op het bereiken van de doelstellingen die vervat zijn in het beheerscontract dat in juni 2007 onderte-kend werd.

Het is te vroeg om u nu al een samenvat-ting te geven van dit plan, omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn die opgehel-derd moeten worden met de algemene directie.

Zo zijn er een aantal overeenkomsten die voor de grote vakantie werden afgerond, maar die in september nog ondertekend moeten worden, met name de collectieve overeenkomst met betrekking tot de ver-vroegde uittreding voor de personeelsle-den van 56 jaar met een loopbaan van 40 jaar, en de collectieve overeenkomst rond het voltijds conventioneel brugpensioen (58 jaar) zonder extralegale tussenkomst van de werkgever.Er zijn ook nog overeenkomsten waarover onderhandeld moet worden en die ter goedkeuring voorgelegd moeten worden aan onze algemene vergadering van afge-vaardigden, bijvoorbeeld de collectieve overeenkomst met betrekking tot het sta-tuut van de plaatselijke syndicale afvaardi-ging, de syndicale kredieturen, het plaat-

■ er breken moeilijke tijDen aan voor De mivb: zowel op sociaal als op synDicaal vlak belooft het nieuwe werkjaar heel Druk te worDen.Door: Robert Timmermans

MIVB: druk syndicaal werkjaar voor de deur

■ op 3 september kwam het paritair comité bijeen. volgenDe agenDapunten werDen besproken.Door: Jan Coolbrandt

De Lijn

nodig (vb. opmaak/herplanning van de diensten);

b. dit voorstel in principe geen loonverlies kan teweegbrengen aangezien de pres-tatienorm niet wordt gewijzigd.

Laten wij als ACV heel duidelijk zijn! Indien in de loop van de maand september uit het entiteitoverleg onrustwekkende signalen komen over negatieve gevolgen voor het personeel, zullen wij niet nalaten om onze verantwoordelijkheid te ne-men!

brugpenSioenproblematiek

Op onze vraag ging De Lijn gisteren ak-koord met de verlenging van onze be-staande brugpensioenregelingen en dit tot 31 december 2010.Het betreft het brugpensioen op de leef-tijd van 58 j. mits 25 jaar bezoldigde ar-beid, het brugpensioen op 55 j. mits 38 jaar bezoldigde arbeid en het halftijds brug-pensioen op 55 j. mits 25 jaar bezoldigde arbeid.

Aan de toekenningsvoorwaarden is niets gewijzigd.

Maar in het volgende nummer van De Nieuw Tijd komen we hier uiteraard op te-rug.

En tenslotte is er nog ons eisenprogramma dat we moeten opstellen, liefst in gemeen-schappelijk front, met het oog op de on-derhandelingen over de sociale program-matie 2009-2010 bij de MIVB.We kunnen nu al zeggen – en dat is voor niemand een verrassing – dat onze aan-dacht vooral zal uitgaan naar een substan-tiële verhoging van de koopkracht en het behoud van de eindeloopbaanregelingen zoals die bij de MIVB bestaan.

We wensen u alvast een goede start!

Page 21: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten VERVOER ■

De Nieuwe Tijd september 2008 21

Het is duidelijk dat over deze specifieke maatregel met ons geen enkele afspraak is gemaakt. Ter gelegenheid van de CAO-onderhandelingen werd wel afgesproken dat samen wordt gezocht naar producti-viteitsverhogende maatregelen (aanpak ziekteverzuim, vermindering overuren herplannen diensten,…). Zonder deze af-spraak kwam er trouwens ook geen geld vrij voor de CAO voor De Lijn noch voor de CAO van de pachters.

Pas op het paritair comité van De Lijn van 3 september heeft De Lijn ons hierover officieel ingelicht en gesteld dat ook de pachters deze maatregel zullen moeten toepassen.

geen loonverlieS voor chauffeurS

Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om te stellen dat door deze maatregel de chauffeurs geen loonverlies mogen leiden, noch bij De Lijn, noch bij de pachters. Mevrouw Lieten heeft dit be-vestigd.Wij hebben haar gevraagd om dit nog eens duidelijk af te spreken met de pachters! Zij heeft ons dat beloofd!

In dat verband herinneren wij toch aan de afspraken die in het lastenboek ‘De Lijn’ en de CAO’s zijn vastgelegd en die handelen over de wekelijkse arbeidsduur, de trimes-triële arbeidsduur, …

KORTE BERICHTEN

■ begin september is er heel wat beroering ontstaan over De meDeDeling van De lijn aan De pachters Dat met ingang 1 oktober 2008, het stationnement of zoals De lijn het formuleert, De wachttijD aan De eerste halte van De Dienst (het 1ste vertrek), worDt ingekort tot 2 minuten.De lijn refereert hier naar De afspraken Die naar aanleiDing van De goeDkeuring van De cao 2007-2008 met De vakbonDen en met De vlaamse regering zijn gemaakt.

Vlaamse Openbare Autobusdiensten

De pachters zullen zich aan deze afspraken moeten houden!

Uiteraard zijn de problemen hiermee niet opgelost en zullen wij de invoering van deze maatregelen en de gevolgen van de heraanpassing van de diensten, bedrijf per bedrijf, voor het personeel moeten opvol-gen en onderhandelen.Uiteraard is het zo dat wij niet zullen aan-vaarden dat deze besparingen zonder overleg èn op de rug van de werknemers worden gerealiseerd!

Wij hopen dat ook onze werkgevers/pach-ters dit beseffen en ons ook zullen steu-nen!

volgende premieS blijven ongewijzigd:

Onderbrekingspremie:- is geen arbeidstijd;- 1ste onderbreking (+60’): premie = €

1,73- 2de onderbreking: premie = loon,

max. 60 min.

Maandtoelage: € 126,18 wordt toege-kend indien min. 10 dagen effectief ge-werkt tijdens de betrokken maand.

Nachtarbeid: Prestaties geleverd tussen 20 uur en 6 uur. Premie: € 1,29/uur.

Door de overschrijding van de spilindex, zullen de lonen/wedden; de nachtver-goeding; de onderbrekingsvergoeding en de maandelijkse premie van het per-soneel van de openbare autobusdien-sten vanaf 1 oktober 2008 verhoogd worden met 2%. Hierover meer info in een volgend bericht.

Ingevolge de sociale programmatie worden de uurlonen per 1 september 2008 ver-hoogd met 0,02 euro.

uurlonen chauffeurS

Anciënniteit OMCZondagwerk(=basisloon + 100% toeslag)

Nachtwerk+ € 1,29 (20u – 6u)

0 12,7848 25,5696 14,0748

0,5 12,8633 25,7266 14,1533

1 12,9733 25,9466 14,2633

2 13,1021 26,2042 14,3921

3 13,2126 26,4252 14,5026

4 13,3415 26,683 14,6315

5 13,4237 26,8474 14,7137

6 13,6136 27,2272 14,9036

8 13,803 27,606 15,093

10 13,9997 27,9994 15,2897

12 14,1081 28,2162 15,3981

14 14,2161 28,4322 15,5061

16 14,4469 28,8938 15,7369

18 14,5581 29,1162 15,8481

20 14,7537 29,5074 16,0437

22 14,8657 29,7314 16,1557

24 14,9767 29,9534 16,2667

25 15,0598 30,1196 16,3498

26 15,1712 30,3424 16,4612

28 15,2823 30,5646 16,5723

29 15,3938 30,7876 16,6838

Page 22: De Nieuwe Tijd - september 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

22 september 2008 De Nieuwe Tijd

Juridisch gezien gaat het om een private stichting waarvan de raad van bestuur paritair is samengesteld uit vertegenwoor-digers van werkgevers en vakbonden van de Vlaamse openbare autobusdiensten. Qua vormgeving is dus geopteerd voor een vrij origineel concept, waaruit precies moet blijken dat alle betrokkenen zich be-reid tonen tot een daadwerkelijk engage-ment om de naleving van CAO’s ernstig te nemen en mogelijke mistoestanden in de sector tegen te gaan.

bevoegdheden

Zoals ook door de Vlaamse Vervoermaat-schappij uitdrukkelijk onderschreven, is het bij uitstek de taak van VIA-SOC con-trole uit te oefenen op de naleving van de collectieve arbeidsovereenkomsten in de sector van het geregeld vervoer. Het gaat met name over de loon- en arbeidsvoor-waarden zoals die zijn overeengekomen in het paritair comité 141.01 en zoals die ook zijn opgenomen in het bestek dat door de Vlaamse Vervoermaatschappij wordt op-gelegd.Aanvankelijk was ook voorzien dat VIA-SOC zou kunnen worden ingeschakeld tijdens de voorbereiding van aanbeste-dingsdossiers, bijvoorbeeld om te onder-zoeken of bepaalde kandidaat-bedrijven de sociale verplichtingen wel respecteren. Naderhand werd deze piste verlaten. De bevoegdheid van VIA-SOC beperkt zich nu tot controles tijdens de uitvoering van de contracten voor rekening van de Vlaamse Vervoermaatschappij.Wel is het zo dat VIA-SOC zowel op eigen initiatief als naar aanleiding van klachten een onderzoek kan starten bij een bepaal-de firma. Ook op vraag van De Lijn kan een onderzoek plaatsvinden. Een onderzoek bestaat zowel uit een plaatsbezoek als uit de controle van documenten inzake pres-taties, dienstregelingen, verloning, enzo-voort. Zowel de betrokken aannemers als De Lijn engageren zich om alle relevante informatie ter beschikking te stellen om een grondige controle überhaupt mogelijk te maken.Wat eventuele klachten betreft die aan-leiding zouden kunnen geven tot een on-derzoek, werd overeengekomen dat die in

principe moeten worden ingediend via de partijen (vakbonden en werkgevers) die in de stichting vertegenwoordigd zijn.Na elke controle wordt verslag uitgebracht aan de raad van bestuur van VIA-SOC die op haar beurt de Vlaamse Vervoermaatschap-pij in kennis stelt van de bevindingen in kwestie. Wanneer uit de uitgevoerde con-troles blijkt dat zich bepaalde knelpunten voordoen op het gebied van de niet-cor-recte toepassing van de sociale spelregels, kunnen specifieke adviezen geformuleerd worden. Op haar beurt is De Lijn expliciet bereid om effectief gevolg te geven aan dergelijke conclusies en aanbevelingen en desgevallend dwingende maatregelen te treffen.

Stand van zaken

Het team van VIA-SOC bestaat uit drie per-sonen: twee externe auditors en één coör-dinator, respectievelijk Chantal Blendeman, Heidi Van Haudt en Wim Vandenbroeck.Sinds eind mei is het team voltallig en werd in eerste instantie werk gemaakt van een aantal praktische en organisatorische za-

■ enkele maanDen geleDen werD via-soc in het leven geroepen, een nieuw organisme Dat bij De firma’s Die rijDen in opDracht van De vlaamse vervoermaatschappij De naleving van De sectorale cao’s moet controleren. Door: door: Jan Coolbrandt, met dank aan Wim Vandenbroeck (coördinator VIA-SOC)

VIA-SOC start controles op naleving van CAO’s door pachters van De Lijn

PRAKTISCHVIA-SOC is gehuisvest in Haren bij Brus-sel (Metrologielaan 6, 1130 Brussel) en telefonisch bereikbaar op het nummer 02-215 18 48 en per e-mail via [email protected].

ken. De financiering – gebaseerd op een bijdrage per chauffeur – werd op punt ge-steld. Met De Lijn werden verdere afspra-ken gemaakt rond de samenwerking en de uitwisseling van informatie. Een goede afstemming en taakverdeling ten aanzien van de eigen controlediensten van De Lijn is immers niet onbelangrijk. De interne procedures en gedragsregels werden vast-gelegd in een reglement van inwendige orde en in een deontologische code, die onder meer een correcte en discrete om-gang met vertrouwelijke informatie moet garanderen. Verder werd tijd besteed aan vorming en opleiding en werden een aan-tal bedrijfsbezoeken afgelegd. Bedoeling is dat vanaf september de ei-genlijke audits van start gaan.

Page 23: De Nieuwe Tijd - september 2008

ACV Openbare Diensten PENSIOENEN ■

De Nieuwe Tijd september 2008 23

Alhoewel de voorziene regels die wij hier kort analyseren niet in de pensioen¬reglementering thuis horen – het zijn statutaire beschikkingen toepas-selijk op actieve ambtenaren – zal de in-formatie nuttig zijn voor de toekomstige gepensioneerden.

De verscheidenheid binnen de diverse overheidssectoren dwingt ons tot een be-perking. Daarom vermelden wij hier de re-gels die van toepassing zijn bij de federale overheid en die veelal model staan voor of letterlijk worden overgenomen door de andere overheden.

wedde

Uiteraard is er bij oppensioenstelling een afrekening van de verschuldigde wedde. Vermits een overheidspensioen en een werknemerspensioen ingaan op de eerste dag van de maand, zal de wedde of de dis-ponibiliteitswedde voor de laatste maand nog moeten betaald worden onmiddellijk na de uitdiensttreding voor ambtenaren die na vervallen termijn worden betaald.

verlofdagen

Het aantal verlofdagen per jaar wordt toe-gekend naar rato van het aantal maanden dat in het verlofjaar wordt gewerkt. Dit betekent dat een personeelslid dat tot 30 juni werkt en vanaf 1 juli met pensioen is, slechts de helft van het normale aantal dagen kan opnemen in dat jaar. De bijko-mende dagen vanaf de leeftijd van 60 jaar worden niet herleid.

In uitzonderlijke situaties, met name wan-neer de ambtenaar zijn jaarlijks vakantie-verlof niet heeft kunnen opnemen omwille van de vereisten van de dienst of omwille van het plotse einde van de dienstbetrek-king, is er voorzien in een compensatie-toelage voor de dagen die hij/zij niet heeft kunnen opnemen. De ziekte van de ambte-naar geldt niet als een motief voor het be-komen van die compensatievergoeding.

De ambtenaar die vroegtijdig op pensioen moet wegens definitieve ongeschiktheid kan wel aanspraak maken op die vergoe-ding.

verlofgeld

Evenals de verlofdagen is de betaling van het verlofgeld voor contractuele en statu-taire ambtenaren op dezelfde wijze vast-gelegd in de koninklijke besluiten die het vakantiegeld en de copernicuspremie re-gelen. De beide toelagen samen vormen 92 % van de bruto maandwedde.De uitbetaling van het volledige vakantie-geld of een gedeelte ervan is evenredig aan de prestaties van het refertejaar. Dit is het kalenderjaar dat voorgaat aan het jaar waarin de vakantie wordt genomen.De betaling gebeurt in de periode van 1 mei tot 30 juni.Bij uitdiensttreding, i!n dit geval bij de pen-sionering, wordt het vakantiegeld betaald uiterlijk in de maand volgend op deze van ontslagneming.De bovenstaande regels betekenen voor een ambtenaar die met pensioen gaat dat er een onderscheid moet worden gemaakt naargelang hij/zij het vakantiegeld met be-trekking tot het referentiejaar - het jaar dat voorafgaat aan het jaar van ontslag - al of niet heeft ontvangen.Voorbeeld: een personeelslid gaat met pensioen op 1 september 2008. In de maand mei 2008 werd aan dit personeels-lid het verschuldigde vakantiegeld-refer-tejaar 2007 verlofjaar 2008 betaald. Ten laatste eind oktober 2008 zal betrokkene het verlofgeld met betrekking tot het re-ferentiejaar 2008 ontvangen. In geval van volledige prestaties is dat 8/12 van het vol-ledige vakantiegeld.Indien dezelfde persoon op 1 maart 2009 op pensioen gaat zal hem/haar uiterlijk eind april 2009 een vakantiegeld worden betaald voor het referentiejaar 2008, ver-lofjaar 2009 en bij volledige prestaties 2/12den verlofgeld voor het referentiejaar 2009.

eindejaarSpremie

Voor de betaling van de eindejaarspremie gelden specifieke bepalingen die verschil-len van het vakantiegeld.Vooreerst is de referentieperiode, verwij-zingsperiode genoemd, te situeren in het jaar zelf waarin het recht wordt verworven. Tevens strekt die periode zich uit over 9 maanden vanaf 1 januari tot 30 september van het in aanmerking genomen jaar.

derde indexverhoging in 2008

Door de overschrijding van de spilindex in de maand augustus 2008 is er voor de derde maal dit jaar een verhoging van 2% voorzien vanaf de maand septem-ber op alle pensioenen. Het nieuwe verhogingspercentage dat wordt toegepast op ambtenarenpen-sioenen bedraagt vanaf september 1,4859.Ook de grensbedragen voor de inhou-dingen van de ziekteverzekering en de solidariteitsbijdrage worden met 2% verhoogd.

KORTE BERICHTEN

Met pensioen – eindafrekening■ wanneer een ambtenaar of personeelsliD van een openbaar bestuur stopt met zijn arbeiD ten gevolge van pensionering, stelt zich De vraag naar een afrekening bij De werkgever-overheiD.Door: Nico Poorters

Dat betekent dat bij onvolledige prestaties in de verwijzingsperiode de premie ver-houdingsgewijs wordt vastgesteld op ba-sis van prestaties in die 9 maanden.De betaling van de premie gebeurt in de maand december. Hier is geen uitzonde-ring voorzien voor vervroegde uitbetaling bij ontslag of pensionering.Voorbeeld: indien een personeelslid op pensioen gaat op 1 maart 2009 zal de be-taling van de gedeeltelijke premie (2/9) slechts uitgevoerd worden in december 2009.

Page 24: De Nieuwe Tijd - september 2008

Eucharistieviering voor het personeel van de

Openbare Sector St.-Michiels- en Muzikaal opgeluisterd door St.-Goedelekathedraal - Brussel Philippe SORGELOOS, orgel Maandag 6 oktober 2008 Rob CUPPENS, contratenor, trombone om 12.10 uur (muzikale opening vanaf 12.00 uur)

Na de viering is er gelegenheid tot ontmoeting in de lokalen van ACV-Transcom Galerij Agora Grasmarkt 105 - bus 40 - 1000 BRUSSEL