De Nieuwe Tijd - juni 2008

24
de nieuwe tijd maandblad ACV openbare diensten juni 2008 Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel Bedankt voor je stem

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - juni 2008

Page 1: De Nieuwe Tijd - juni 2008

de nieuwetijd

maandbladACV openbare diensten

juni 2008

Vera

ntw

oor

del

ijke

uitg

ever

: L. H

amel

inck

, Hel

ihav

enla

an 2

1, 1

000

Brus

sel

Bedanktvoor je stem

Page 2: De Nieuwe Tijd - juni 2008

2

Inhoud

ACV openbare diensten

Korte Berichten

Colofon

werkten mee aan dit nummer

Blikvanger 4

Open Venster 6

Vlaamse Overheid 8

Lokale & Regionale

Besturen 11

Federale Overheid 14

Bijzondere korpsen 18

Vervoer 20

Pensioenen 23

Marc SaenenChris HerremanJan CoolbrandtNico PoortersLuc HamelinckSofie MoermanAnn VermorgenJohan BeernaertJan AdamIlse HeylenStijn KwantenAmélie JanssensErik Van Den BroeckLiesbet Sommen

Nieuwe brochure over het Federaal Verlofbesluit

Het Federaal Verlofbesluit bestaat dit jaar 10 jaar! Tijd dus voor een update van de bro-chures en artikelen die hierover verschenen zijn. Het Federaal Team van ACV-Openbare Diensten heeft daarom een brochure uitgewerkt waarin het Verlofbesluit, dat het laat-ste decennium heel wat wijzigingen onderging, wordt verduidelijkt.Leden kunnen deze brochure langs elektronische weg ontvangen op eenvoudig ver-zoek aan [email protected]

Nieuwe personeelslid versterkt ACV-Openbare Diensten

Vanaf 1 juni 2008 is Hilde De Gendt aan de slag gegaan als vakbondsconsulente bin-nen het federaal team. Hilde was tot nu toe ambtenaar bij RJV (Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie). Zij is vanaf nu de aangewezen con-tactpersoon voor uw vragen rond tewerkstel-ling bij de federale overheid.

We wensen Hilde alvast veel succes en werk-plezier in haar nieuwe job!

Studentenarbeid

ACV heeft opnieuw een erg handige en duidelijke gids opgemaakt rond studen-tenarbeid. Je kan de gids terugvinden in het lokale dienstencentrum van ACV of de vakbondswinkel. Je kan de gids ook terugvinden op de website van ACV: www.acv-online.be, bij online diensten – folders en brochures – jongeren.

Prepress: www.peetersenpeeters.be Druk: www.hetvolkprinting.be

Contacteer ons

www.acv-openbarediensten.be

[email protected]

Page 3: De Nieuwe Tijd - juni 2008

3

Cijfers en vakbondswerk

Edito ACV openbare diensten

Hogere prijsstijgingen dan in de buurlanden

De afgelopen maanden zijn de prijzen in ons land sneller gestegen dan in de ons omringende landen. Dat geldt zeker voor de voedingsmiddelen: die stegen met meer dan 7% tegenover een jaar terug. In Frankrijk en Nederland echter, was dat goed 5%.Daarnaast laten vooral de stijgende kos-ten voor diesel, benzine, stookolie en energie zich voelen.

Globaal komen we de afgelopen maan-den op een stijging van de prijzen met ruim 5%. Dat is veel meer dan wat de afgelopen jaren het geval was. Zodanig zelfs dat Minister van Financiën Reynders niet alleen van de vakbonden, maar ook van zijn collega’s uit andere landen, de vraag voorgeschoteld krijgt waarom de inflatie in België hoger oploopt dan in andere landen van de Europese Unie.

Index vangt veel op, maar niet alles

Gelukkig worden die prijsverhogingen in ons land gecompenseerd door het systeem van de automatische koppeling van de lonen en uitkeringen aan de index. Als de prijzen gemiddeld met 2% stijgen, worden de lonen en sociale uitkeringen automatisch ook met 2% verhoogd. Dat is een uniek systeem, dat men in onze buurlanden niet kent.Dit jaar hebben we al 2 indexeringen ge-had en economisten proberen te voor-spellen wanneer de volgende verhoging eraan komt. Maar dat maakt uiteraard niet alles goed: het systeem van de index werkt met vertraging en sommige pro-ducten, zoals petroleum, tellen niet mee.

Eerste maatregelen genomen

De regering heeft, mee op aansturen van de vakbonden, al een aantal maatregelen genomen om zeker voor de laagste inko-mens tegemoet te komen aan dit pro-bleem. We sommen er enkele op:• de zogenaamde werkbonus (= lagere

afhoudingen van het brutoloon, waar-door men netto meer loon ontvangt) wordt verhoogd;

• de eerste inkomensschijf waarop geen belastingen worden geheven, is opge-trokken;

• verbeteringen zijn beslist over de kin-derbijslag;

• een hele reeks gepensioneerden zul-len vanaf 1 juli ook genieten van een eerste fase in de afbouw van de soli-dariteitsbijdrage (een oude syndicale eis).

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel: in Vlaanderen loopt de werkloos-heid flink terug, tot 4,5% voor mannen en 6,2% voor vrouwen. Dat is een meevaller. Want wie werkt en een inkomen heeft, is beter af dan wie alleen van een sociale uitkering moet leven.

Patronaal weerwerk aan de gang

Van werkgeverszijde bekampt men na-tuurlijk de syndicale aanpak. De werkge-versorganisaties vinden dat er eigenlijk helemaal geen probleem is en dat de in-dexatie alles volledig opvangt. Tegelijk sturen ze aan op nieuwe vermin-deringen van de belastingen voor bedrij-ven, ook al zijn de afgelopen jaren meer dan behoorlijke winsten gemaakt en is het aandeel van de inkomens uit arbeid in de ganse economie, teruggelopen. Ze zeggen het natuurlijk niet officieel, maar de logica van werkgeverszijde is papsimpel: iedere tegemoetkoming die de regering doet aan werknemers, ver-mindert de marge die ondernemingen kunnen binnen halen. De echte kamp die zich afspeelt, is dus eigenlijk een strijd over de verdeling van inkomens. Wie krijgt wat toebedeeld? Nogal wiedes dus dat we dit niet zo-maar zonder slag of stoot laten verlopen. Evident ook dat de discussie hierover niet in ‘één – twee – drie’ geregeld is.

Enkele prioriteiten

We weten het maar al te best: het is niet door enkele syndicale acties dat de prij-zen in de supermarkt of aan het benzi-nestation opeens gaan dalen. Maar dat neemt niet weg dat concrete schikkingen nodig zijn. Enkele voorbeelden: de mini-mumlonen kunnen best omhoog, zeker als men de zwakkeren wil beschermen; en waarom niet de BTW op gas en elek-triciteit verlagen van 21 naar 6%?; wat te denken van het steekspel over de bij-drage van Electrabel om de staatskas te spijzen? en hoe zullen sociale uitkeringen welvaartsvast worden gemaakt? Kortom, er is een gans palet van realisti-sche maatregelen mogelijk om de pro-blemen op te vangen. Op dat soort pun-ten willen we de druk opvoeren, zodat werknemers en sociaal uitkeringstrekkers daar voordeel uit halen.

CAO-overleg moet duwtje in de rug geven

Tegelijk loopt in verschillende delen van de openbare sector het CAO-overleg. Dat is door de politieke omstandigheden (late regeringsvorming) later ingezet dan normaal. Het is een gelegenheid die we aangrijpen om ook voor de werknemers in de openbare sector, op een realisti-sche maar concrete manier, toch een stap vooruit te zetten op het stuk van koop-kracht.Dat dit niet altijd van een leien dakje loopt, ziet iedereen: bij de Vlaamse over-heid hebben we, na acties, fraaie resulta-ten kunnen boeken; iedereen heeft ook de zaken bij het spoor gevolgd; deze maand zijn er nu acties bij de lokale be-sturen; voor de politie probeert Minister Dewael de vakbonden te omzeilen; …enz.Wie nog zou twijfelen aan het nut en belang van vakbonden, is nu toch echt ziende blind.

Luc HamelinckVoorzitter

H et ACV organiseert een reeks acties rond de problema-

tiek van de koopkracht. Dat is welbewust. Want iedereen voelt het in de portemonnee: prijzen van voeding, energie, benzine, … stijgen ongezien. En daar moet zeker iets aan gebeuren.

Page 4: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Jan De Cort, Preventieadviseur

Blikvanger ACV openbare diensten

4

Vandaag bezoeken we met Jan enkele locaties waar personeel van de Regie der Gebouwen tewerkgesteld is. Deze plaats-bezoeken gaan op regelmatige tijdstip-pen door, en zijn heel belangrijk voor de job van een preventieadviseur.

“Tijdens deze bezoeken controleren we de stand van zaken op de arbeidsplaatsen. We gaan bijvoorbeeld na of er voldoende licht is waar mensen op beeldschermen moeten werken, we bekijken de ergonomie: heb-ben de mensen goede stoelen, staat het computerscherm op de juiste hoogte om rug- en nekklachten te voorkomen, enzo-voort. Aangezien ik zelf geen dokter ben, gaat er telkens een geneesheer mee van een externe dienst voor preventie en be-scherming. Wij werken hiervoor samen met IDEWE. Op de plaatsbezoeken controleert de geneesheer dan bijvoorbeeld de inhoud van de EHBO-kisten: zijn de nodige produc-ten aanwezig, wordt de houdbaarheidsda-tum van de producten gerespecteerd, is de verbandskist gemakkelijk terug te vinden, enzovoort.”

“De bezoeken zorgen ook voor het brood-nodige persoonlijk contact met de werk-nemers. De mensen kunnen eventuele pro-blemen direct doorgeven of ze kunnen ook gewoon vragen stellen. Tijdens dit bezoek aan de werknemers die in het Koninklijk Paleis van Laken werken, kreeg ik bijvoor-beeld een vraag over de hygiëne van een toetsenbord. De werknemer had ergens op-gevangen dat toetsenborden van compu-ters meer bacteriën bevatten dan de hoorn van een telefoontoestel. Ik zal nu wat meer informatie hierover opzoeken, en bijvoor-beeld adviseren om de toetsenborden met een apart product schoon te maken.”

“Om preventieadviseur te worden, heb ik een bijkomende opleiding gevolgd. Dit was zeker niet evident: ik volgde twee dagen per week les, de rest van de week werkte ik. Ook de inhoud van opleiding was zwaar. Met mijn juridische achtergrond had ik het af en toe toch wat moeilijk met de technische aspecten. Maar het was zeker de moeite waard. Ik vind deze job heel gevarieerd: je doet plaatsbezoeken, je rapporteert over je bevindingen, je volgt onderhandelingen in de Comités mee, je geeft opleidingen aan de werknemers, enzovoort. Soms ben je zelfs psycholoog.”

J an De Cort volgde een opleiding

als jurist en werkte eerst op de juri-

dische dienst van de Regie Der Gebou-

wen. In 2006 maakte hij de overstap

naar de interne dienst voor preventie

en bescherming op het werk (IDPBW)

van de Regie, waar hij nu preventie-

adviseur is.

“Dat deze job erg afwisselend is, merk je wel aan mijn programma. Vandaag had ik bijvoorbeeld twee plaatsbezoeken, in het Koninklijk Paleis van Laken en in het Justitiepaleis, toch plaatsen waar niet ieder-een zomaar komt. In de namiddag volgde dan nog een opleiding rond asbest voor en-kele werknemers van de Regie. Deze men-sen kunnen in de verschillende gebouwen van de Regie in contact komen met asbest, en moeten dus leren hoe ze zich kunnen be-schermen en wat de risico’s zijn.”

Page 5: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Blikvanger ACV openbare diensten

5

(Bron: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg)

Welzijn op het werk: algemeen

Iedere werkgever is verplicht om actief mee in te staan voor het welzijn van de werknemers op het werk. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk, en het aanstellen van een of meerdere preven-tieadviseurs. Met de medewerking van deze dienst en een eventuele externe dienst voor preventie, moet de werkge-ver een welzijnsbeleid voeren. Dit wel-zijnsbeleid is in de eerste plaats gericht op het vermijden van risico’s en het in-formeren en vormen van werknemers. Hierbij speelt de preventieadviseur dus een cruciale rol. Op het werk is er ook sociaal overleg over het welzijn op het werk. In de over-heidssector gebeurt dit overleg in een Comité (BOC, TOC,…). De preventiead-viseur is ook aanwezig op dit overleg, om de nodige uitleg en adviezen te geven.

De interne dienst voor preventie en be-scherming heeft vooral een adviseren-de rol, maar werkt daarnaast ook mee aan de identificatie van risico’s, het on-derzoek naar de oorzaak van arbeidson-gevallen, het uitwerken van een interne noodprocedure, het organiseren van eerste hulp, enzovoort.

De preventieadviseur helpt de werk-gever bij de toepassing van de maat-regelen die beschreven staan in de Welzijnswet. Een preventieadviseur heeft dus ook een adviserende functie, en moet volledig onafhankelijk kunnen werken ten opzichte van de werkgever of de werknemers.

De taken van een interne dienst voor preventie en bescherming staan wet-telijk omschreven. Er zijn 16 opdrach-ten, waaronder: meewerken aan een risicoanalyse, advies geven over het opstellen van instructies (voor gebruik van arbeidsmiddelen, van bepaalde producten en stoffen, enzovoort), ad-vies geven over de vorming van werk-nemers (bijvoorbeeld bij invoeren van nieuwe technologie, bij veranderen van functie), advies verlenen over de hygië-ne op de arbeidsplaats, advies verlenen

over de organisatie van de arbeidsplaats of werkpost, meewerken aan de uitwer-king van interne noodprocedures, ad-vies geven aan de werkgever of aan het Comité,….

De taken van de preventieadviseur zijn dan ook op deze opdrachten toege-spitst: 1. In het kader van de permanente risico-

analyse en het opstellen en het bijstu-ren van het globaal preventieplan en het jaaractieplan: a. verrichten van veelvuldige en sy-

stematische onderzoeken op de ar-beidsplaats, hetzij op eigen initiatief, hetzij op vraag van de werkgever, hetzij binnen de kortst mogelijke tijd na een aanvraag van de werknemers of hun vertegenwoordigers;

b. op eigen initiatief, op vraag van de werkgever of op vraag van de be-trokken werknemers de werkposten te onderzoeken telkens wanneer een werknemer die op die werkpost wordt tewerkgesteld wordt blootge-steld aan de verhoging van de risico’s of nieuwe risico’s;

c. ten minste één maal per jaar een grondig onderzoek verrichten van de arbeidsplaatsen en van de werk-posten;

d. onderzoeken doen naar aanleiding van arbeidsongevallen en inciden-ten die zich op de arbeidsplaats heb-ben voorgedaan;

e. de nuttige, de nodige en pertinente onderzoeken en opsporingen ver-richten voor de verbetering van het welzijn van de werknemers;

f. zelf analyses of controles uitvoeren of doen uitvoeren onder de voor-waarden bepaald door de wet en de uitvoeringsbesluiten;

g. kennis nemen van de fabricagepro-cédés, werkmethodes en arbeids-processen en ze ter plaatse onder-zoeken en maatregelen voorstellen om de risico’s te verhelpen die eruit voortvloeien;

h. de nodige documentatie bijhouden waarvan de inhoud bepaald is in bij-lage I bij het besluit;

i. in geval van dringende noodzake-lijkheid en de onmogelijkheid om op de directie beroep te doen, zelf de nodige maatregelen treffen om de oorzaken van het gevaar of hinder te verhelpen;

j. de taken die de werkgever hen geeft

in toepassing van artikel 26 van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, teneinde de herhaling van ernstige arbeids-ongevallen te vermijden.

2. In het kader van het beheer en de werking van de dienst te zorgen voora. het opstellen bij de werkgevers

van de groepen A, B en C van de maandverslagen en bij de werkge-vers die minder dan 50 werknemers tewerkstellen en die niet behoren tot groep B van de driemaandelijk-se verslagen waarvan de inhoud is bepaald in bijlage II bij het besluit interne diensten;

b. het opstellen van het jaarverslag waarvan de inhoud is bepaald in bijlage III bij het besluit interne diensten;

c. het opstellen van de arbeidson-gevallensteekkaart waarvan de inhoud is bepaald in bijlage IV bij het besluit interne diensten of het invullen van het formulier voor de aangifte van het arbeidsongeval, overeenkomstig artikel 28 van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk;

3. de documenten opstellen, aan vullen of viseren in het kader van de keuze, de aankoop, het gebruik en het on-derhoud van arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen;

4. de kennisgevingen die in toepassing van de wet en zijn uitvoeringsbeslui-ten aan de overheid moeten worden verricht bij te houden;

5. taken in het kader van het secretari-aatswerk van het Comité te verrich-ten zoals bepaald in de reglemente-ring die de werking van het Comité vaststelt;

6. In het kader van de opdrachten in-zake gezondheidstoezicht a. ervoor zorgen dat de werknemers

die het slachtoffer zijn van een on-geval of getroffen worden door ziekte, de eerste hulp en de drin-gende verzorging krijgen, tenzij andere medische diensten opge-richt in toepassing van de wet van 10 april 1971 op de arbeidsongeval-len hiermee belast zijn;

b. de aangifte doen van beroepsziek-ten.

Page 6: De Nieuwe Tijd - juni 2008

ACV behoudt absolute leiderspositie na Sociale Verkiezingen 2008 Tussen 5 en 18 mei 2008 trokken de werknemers naar de stembus om de afvaardiging in hun bedrijf te kiezen. ACV trok naar deze verkiezingen met een recordaantal aan kandidaten, die zich allemaal heel erg hard hebben ingezet. Deze inzet wordt dan ook beloond. De resultaten zijn goed voor het ACV. Algemene resultaten Over gans het land halen we in de Comités 53,9% (+ 0,14%) van de stemmen, tegenover 36% (-0,31%) voor ABVV en 10% (+0,17%) voor ACLVB. In de ondernemingsraad (OR) halen we 53% (+0,70%) van de stemmen tegenover 35,7% (-0,08%) voor ABVV en 9,8% (+0,35%) voor ACLVB. IN Vlaanderen zijn de cijfers vaak nog duidelijker, daar halen we soms tot 70 procent! Deze stemmen drukken het vertrouwen uit van de werknemers in het ACV. Wat we winnen in stemmen, krijgen we niet helemaal omgezet in zetelwinst. Dat heeft te maken met verschillende factoren waaronder herstructureringen. Het totaal aantal te begeven zetels zal ongeveer 7% hoger liggen dan in 2004. Uiteindelijk gaat ons procentueel aantal behaalde zetels zeer licht achteruit. In de Comités halen we 59,58% (-0,41% wat overeenkomt met 99 zetels op 24.224). In de OR halen we 57,34% (-0,23% wat overeenstemt met 41 zetels op 17.912). Vanuit onze absolute leiderspositie is deze status-quo een overwinning. In absolute cijfers stevent het ACV af op een historisch record: nog nooit had een vakbond zoveel verkozenen, zowel in Comité als in OR. Ook inzake vrouwelijke verkozenen breekt het ACV alle records.De verhoudingen tussen de vakbonden worden met deze uitslag bevestigd. Het ACV is en blijft de grootste vakbond, in OR én in Comité, in zetels en in stemmen. Hierbij een overzicht van de meest opvallende conclusies: - ACV bevestigt haar positie als grootste vakbond in België, Vlaanderen,

OR / CE - NATIONAAL / NATIONAL

02000400060008000

1000012000

1954

1963

1971

1979

1987

1995

2004

ACV/CSCABVV/FGTBACLVB/CGSLB

NCK/CNCHUISLIJSTEN/L-IND

CPBW / CPPT - NATIONAAL / NATIONAL

02000400060008000

1000012000140001600018000

1958

1963

1967

1971

1975

1979

1983

1987

1991

1995

2000

2004

2008

ACV/CSC ABVV/FGTB ACLVB/CGSLB

10

20

18

2

4

12

00

10

00

10

02

11

1

3

0%10%20%30%40%50%60%70%80%90%

100%

t-groep UZAntwerpen

VZW FODSocialeDienst

VLM FlandersCoachGroup

Waas-landia

Zetelverdeling

ACLVB ABVV ACV

6

ACV behoudt absolute leiderspositie

na Sociale Verkiezingen 2008

Open Venster ACV openbare diensten

Algemene resultaten

Over gans het land halen we in de Comités 53,9% (+ 0,14%) van de stemmen, tegenover 36% (-0,31%) voor ABVV en 10% (+0,17%) voor ACLVB. In de ondernemingsraad (OR) halen we 53% (+0,70%) van de stemmen tegenover 35,7% (-0,08%) voor ABVV en 9,8% (+0,35%) voor ACLVB. In Vlaanderen zijn de cijfers vaak nog dui-delijker, daar halen we soms tot 70 procent! Deze stemmen druk-ken het vertrouwen uit van de werknemers in het ACV.

Wat we winnen in stemmen, krijgen we niet helemaal omgezet in zetelwinst. Dat heeft te maken met verschillende factoren waaronder herstructureringen. Het totaal aantal te begeven ze-tels zal ongeveer 7% hoger liggen dan in 2004. Uiteindelijk gaat ons procentueel aantal behaalde zetels zeer licht achteruit. In de Comités halen we 59,58%

Tussen 5 en 18 mei 2008 trokken de werknemers naar de stembus om de afvaardiging in hun bedrijf te kiezen. ACV

trok naar deze verkiezingen met een recordaantal aan kandi-daten, die zich allemaal heel erg hard hebben ingezet. Deze inzet wordt dan ook beloond.De resultaten zijn goed voor het ACV.

(-0,41% wat overeenkomt met 99 zetels op 24.224). In de OR halen we 57,34% (-0,23% wat overeenstemt met 41 zetels op 17.912). Vanuit onze absolute leiderspositie is deze status-quo een overwinning.In absolute cijfers stevent het ACV af op een historisch record: nog nooit had een vakbond zoveel verkozenen, zowel in Comité als in OR. Ook inzake vrouwelijke verkozenen breekt het ACV alle records.De verhoudingen tussen de vakbonden worden met deze uit-slag bevestigd. Het ACV is en blijft de grootste vakbond, in OR én in Comité, in zetels en in stemmen.Hierbij een overzicht van de meest opvallende conclusies:- ACV bevestigt haar positie als grootste vakbond in België, Vlaanderen, Wallonië en Brussel- we noteren recordcijfers op het vlak van aantal verkozenen• In de Comités winnen we maar liefst 1912 verkozenen ten op-

zichte van 2004, wat ons op een totaal brengt van 16.345;• In de Ondernemingsraden tellen we 1098 extra verkozenen

tegenover 2004, en een totaal van 11.328.

Page 7: De Nieuwe Tijd - juni 2008

CPBW / CPPT - NATIONAAL / NATIONAL

02000400060008000

1000012000140001600018000

1958

1963

1967

1971

1975

1979

1983

1987

1991

1995

2000

2004

2008

ACV/CSC ABVV/FGTB ACLVB/CGSLB

10

20

18

2

4

12

00

10

00

10

02

11

1

3

0%10%20%30%40%50%60%70%80%90%

100%

t-groep UZAntwerpen

VZW FODSocialeDienst

VLM FlandersCoachGroup

Waas-landia

Zetelverdeling

ACLVB ABVV ACV

7

Open Venster ACV openbare diensten

Onze ondernemingen

Ook voor de ondernemingen die onder het beheer van onze centrale vallen, zijn de resultaten overwegend positief. Zo be-haalt ACV-Openbare Diensten bij T-groep een overweldigende meerderheid, en worden ook mooie resultaten opgetekend bij UZ Antwerpen, VZW FOD Sociale Dienst, VLM, Flanders Coach Group, Waaslandia, en nog veel meer. Binnenin dit nummer van De Nieuwe Tijd, lees je meer in detail over de Sociale Verkiezingen 2008, maar hierna volgt alvast een sprekende grafiek.

ACV is erg opgetogen over deze resultaten en gaat dan ook met volle moed en op volle kracht de komende 4 jaar tege-moet. ACV blijft zich inzetten voor uw job!

Ook wat betreft het aantal vrouwelijke verkozenen, kunnen we voor ACV een sterke toename noteren.

% Vrouwelijkeverkozenen

OR 2008

% Vrouwelijkeverkozenen

CPB 2008

ACV/CSC 35,16 % 38,00%

ABBV/FGTB 31,20% 32,60%

ACLVB/CGSLB 31,65% 32,50%

Page 8: De Nieuwe Tijd - juni 2008

8

Integratie van het VLAO met het Agentschap Economie?

Vlaamse Overheid ACV openbare diensten

Tweede veranderingsgolf

BBB (beter bestuurlijk beleid) is nog maar achter de rug en de mensen van het VLAO (Vlaams Agentschap Ondernemen) en het Agentschap Economie krijgen een tweede veranderingsgolf op rij. Een bit-tere pil om te slikken omdat het eerste proces nog lang niet is verwerkt.

Zo is het Vlaams Agentschap voor Ondernemen een samenvoegen ge-weest van allerlei personeelscategorieën (ex-GOM, ex-VIZO, ex-VZW’s,…). ACV-Openbare Diensten is daar al van in het begin vragende partij geweest om werk te maken van één geïntegreerd perso-neelsstatuut. Tot op vandaag is dit in dovemansoren gevallen van de VLAO-directie. En nu dit!

De zogenaamde integratie van de twee agentschappen is via de pers de wereld in gestuurd en is tot op vandaag geen offi-ciële beslissing van de Vlaamse Regering. Begrijpe wie kan? Er is een “afspraak” bin-nen de Vlaamse Regering maar het mag niet op papier komen! In parlementaire vragen verwijst Minister Ceysens naar een non-paper die is besproken binnen de Vlaamse Regering. Daarin zegt de Minister dat uit het rapport Soete blijkt dat er tal van overlappingen zijn tussen de twee agentschappen maar dat zij “complementair” kunnen werken rond “dienstverlening” en “subsidieverlening” in één nieuw op te richten agentschap: Het Agentschap Ondernemen. Dit agent-schap zou begin 2009 operationeel moe-

ten zijn en een IVA (Intern Verzelfstandigd Agentschap) zonder rechtspersoonlijk-heid moeten worden.

Overleg is aangevraagd

ACV-Openbare Diensten vraagt op korte termijn zicht te hebben op de toekom-stige taakinhoud van de betrokken per-soneelsleden en de gevolgen hiervan op personeelsvlak. Hiervoor is overleg aan-gevraagd met het kabinet Ceysens. Wij vragen dat de bestaande overlegor-ganen (EOC’s) blijven functioneren zodat we een forum hebben om de vragen en knelpunten van de personeelsleden te kunnen aankaarten.Voorts pleiten wij voor een IVA(Intern Verzelfstandigd Agentschap) met rechtspersoonlijkheid. Dit hebben wij al per brief laten weten aan het kabinet Ceysens en we zullen dit ook doen aan

de Voorzitter van de stuurgroep rond de integratie. Waarom? Het gaat hier over een samensmelting van verschil-lende personeelscategorieën (ex-VIZO, ex-GOM,ex VZW,…) waarvoor een agent-schapspecifieke regeling noodzakelijk is om de zaken gelijk te trekken. In het Vlaams Personeelsstatuut kunnen enkel IVA’s met rechtspersoonlijkheid of EVA’s (Extern Verzelfstandigd agentschap) zo’n agentschapspecifiek besluit opmaken.

Tenslotte vragen wij dat er over de inte-gratie een duidelijke communicatie komt naar het personeel en dat men prioritair werk maakt van een aangepast perso-neelsplan met loopbaanmogelijkheden voor iedereen!

E r beweegt wat binnen het be-leidsdomein Economie, Weten-

schap en Innovatie van de Vlaamse Gemeenschap. De heer Bernard De Potter, administrateur-generaal van het Agentschap Economie is aange-steld door de Vlaamse Regering om de samensmelting van twee agentschap-pen (VLAO en Agentschap Economie) voor te bereiden tegen begin 2009. Zes werkgroepen gaan van start en het personeel kon insteken inleveren tegen eind mei.

Page 9: De Nieuwe Tijd - juni 2008

9

Zowel voor het academisch als voor het ATP-personeel is dit nu zeker een be-langrijk moment, gelet op de huidige evoluties binnen het hoger onderwijs in Vlaanderen.Bij de UA behoudt onze hoofdmilitant Jules Dupont zijn mandaat in de Raad van Bestuur en in het Bestuurscollege. Zijn opgedane ervaring zal zeker van pas komen bij de komende hervormingen binnen het hoger onderwijslandschap in Antwerpen.In de universiteit Gent hadden er begin mei verkiezingen plaats voor de Raad van Bestuur. Gelet op de goede samenwerking de voorbije periode met de ATP-raad bin-nen de UGent hadden wij beslist om niet meer met een aparte lijst op te komen.Normaliter was er een kans dat er voor de aanduiding van de ATP-verte-genwoordiging binnen de Raad van Bestuur geen verkiezingen zouden plaats vinden. Dit was evenwel zonder de ACOD gere-kend. Deze vakorganisatie diende op het laatste moment nog twee lijsten in, met de bedoeling om één van de twee ove-rige ATP-vertegenwoordigers te wippen. Gelukkig zijn zij niet in hun opzet geslaagd alleen omwille van het feit dat zij als enige vakorganisatie nagelaten hebben samen te werken met alle andere personeelsver-tegenwoordigers en dit in het belang van het ATP. Er zijn hiertoe nochtans meerdere pogingen ondernomen.

Garantie voor de toekomst

Onze verkozen ATP-vertegenwoordiger Jan Soons zal blijven ijveren dat het ATP zijn inbreng op een opbouwende wijze kan doen in de bestuursorganen van de UGent. Wij menen dat iedere objectieve waarnemer heeft kunnen vaststellen dat de tussenkomsten van Jan gedurende de voorbije periode absoluut werden ge-waardeerd.

Begin oktober wordt beslist of Jan zijn mandaat in het bestuurscollege met hetzelfde enthousiasme zal kunnen ver-der zetten. Wij gaan ervan uit dat hij vol-doende leden van de toekomstige Raad van Bestuur achter zich zal kunnen scha-ren om zijn positieve inbreng namens het ATP binnen het bestuurscollege verder te zetten.

Stand van zaken hervor-mingen hoger onderwijs

Vlaamse universiteiten

Verkiezingen Raad van Bestuur

Vlaamse Overheid ACV openbare diensten

N et zoals dit in het voorjaar bij de UA het geval was, hadden er

begin mei verkiezingen plaats bij de UGent voor de mandaten in de Raad van Bestuur voor de komende vier jaar.

B egin juni werd het ontwerp van de-creet betreffende het onderwijs XVIII

besproken in het Vlaams parlement.

Tenure track-stelsel

Voor wat de universiteiten betreft wordt er binnen de formatie van het ZAP voor-zien in de mogelijkheid van het aanstel-len van docenten in een nieuw stelsel van tenure track voor een termijn van vijf jaar.De opdracht van een dergelijke docent zou minstens 50% van een voltijdse op-dracht omvatten.Het universiteitsbestuur legt voorafgaan-delijk de criteria vast voor de beoorde-ling van de docenten in dit nieuwe stel-sel. Indien het universiteitsbestuur aan het einde van de termijn van vijf jaar een docent gunstig beoordeelt, wordt het betrokken personeelslid zonder nieuwe vacature vast benoemd in de graad van hoofddocent.

Negatief advies

Onze vakorganisatie heeft naar aanlei-ding van het invoeren van dit nieuwe stelsel volgende bemerkingen geformu-leerd bij de besprekingen hierover in het onderhandelingscomité, dat heeft geleid tot het formuleren van een negatief ad-vies.

Ten eerste is het de vraag welke impact de invoering van dit nieuwe tenure track-stelsel zal hebben op de onderwijs-belasting van het huidige ZAP- en AAP-personeel.

De terechte klemtoon op bijkomende talentvolle postdoctorale onderzoekers sterkt namelijk hun bekommernis dat er een wanverhouding zal ontstaan tussen het academisch personeel dat momen-teel instaat voor de onderwijsondersteu-ning en het aantal wetenschappelijke on-derzoekers in allerlei statuten. Men dient er nauwlettend over te waken dat de huidige onderwijskwaliteit er niet op achteruit zal gaan.

Omwille van het feit dat dit nieuwe stel-sel pas laattijdig werd ingediend bij de besprekingen van voornoemd ontwerp van decreet, en de ernstige gevolgen die dit volgens onze vakorganisatie zou kunnen hebben op de huidige organisa-tie van het hoger universitair onderwijs, konden wij ons met het huidig voorstel niet akkoord verklaren. Bij de besprekingen was het immers dui-delijk dat er geen eenduidig referentie-kader bij de verschillende universitaire instellingen aanwezig is om nu reeds dit nieuwe systeem van tenure track in te voeren. Ook is er geen duidelijkheid over de evaluatiecriteria die gebruikt zullen worden bij overgang van een aanstelling naar een benoeming.

Bovendien wenst onze vakorganisatie eerst een grondige discussie over de ar-beidsvoorwaarden van alle categorieën van academisch niet ZAP-personeel, al-vorens nieuwe initiatieven te nemen.

Erkenning en subsidiëring Universiteit Antwerpen Management School

Vanaf 1 januari 2008 wordt de UAMS even-als de Vlerick Leuven Gent Management School, erkend als een autonome in-stelling en ontvangt hiervoor vanaf dit begrotingsjaar een basissubsidie van 1.000.000 euro. Voor de overdracht van het betrokken personeel wordt er nog onderhandeld met de vakorganisaties.

Page 10: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Gemeenschapsinstellingen

Sociale rust hersteld

Vlaamse Overheid ACV openbare diensten

10

In Mol ging men namelijk half mei met een gesloten meisjesinstelling van start, een prefabgebouw temidden een open jon-gensinstelling. Aangezien de infrastruc-tuur nog niet klaar was om de meisjes te ontvangen, vreesden de personeelsleden voor de veiligheid van de meisjes en het personeel. De bovenverdieping zou nog geplaatst moeten worden terwijl de eer-ste meisjes al in de instelling zouden ver-blijven. De infrastructuur beantwoordde ook niet aan de noden van een gesloten instelling. Zo waren er geen isolatieka-mers voorzien in het gebouw.

Daarnaast groeide er ongerustheid over de logistieke diensten in de instellingen. In Mol en Beernem werd er tot op he-den vers gekookt in een eigen keuken per instelling, met eigen personeelsle-den. Ook de leiding van het Agentschap Jongerenwelzijn, bevoegd voor de ge-meenschapsinstellingen, leek op die lijn te willen verdergaan. Plots bleek echter dat de overheid, omwille van budgettaire redenen, wilde opteren voor het uitbe-steden van de voedselvoorziening aan een externe firma. De personeelsleden vreesden voor de job van hun collega’s en voor het teloorgaan van de kwaliteits-volle voedselvoorziening naar de bewo-ners van de instellingen toe.

Juiste begeleiding is niet meer mogelijk

Tenslotte groeide de ontevredenheid over het verblijven van jongeren met een zware psychiatrische problematiek in de gemeenschapsinstellingen. Hoewel de personeelsleden er geen problemen mee hebben om jongeren die in zware moeilijk-heden verkeren op te vangen, werd deze situatie onhoudbaar. De jongeren krijgen in de gemeenschapsinstellingen niet de

verzorging die ze nodig hebben, namelijk een gespecialiseerde psychiatrische zorg en therapie. Deze jongeren vragen van de begeleiders vaak een individuele aan-pak, terwijl de opvoeders in principe met z’n tweeën een groep van tien jongeren moeten begeleiden. De andere jongeren in de leefgroepen konden dus ook niet meer de juiste begeleiding krijgen. Dit is een probleem dat al jaren aansleept in de gemeenschapsinstellingen.

De sociale onrust omwille van deze pro-blemen ontstond eerst in de gemeen-schapsinstellingen in Mol. Hier ging men half mei over tot een werkonderbreking van drie uur. Een week later sloten ook de instellingen van Beernem en Ruiselede aan, wat een gezamenlijke werkonderbre-king in de diverse instellingen tot gevolg had. Naar Minister Vanackere en de leiding van het Agentschap Jongerenwelzijn toe werd gecommuniceerd dat de wekelijkse acties zouden blijven voortduren tot er oplossingen werden gevonden voor de aangehaalde problemen.

Minister Vanackere had deze boodschap goed begrepen. Hij nodigde de vakbon-den begin juni uit voor een overleg op zijn kabinet, waardoor de derde werkon-derbreking op rij voorlopig werd opge-schort.

Het overleg ging hoofdzakelijk over de problematiek van de jongeren met een psychiatrische problematiek, aangezien dit een onderwerp is waarvoor de be-voegdheid rechtstreeks bij de Minister ligt. Hier bleek dat de Minister de oproep van de personeelsleden tot oplossing van de problemen goed gehoord had, want hij kon een aantal oplossingen op tafel leggen.

Extra budget en personeelsleden

Zo kon voor een concrete case van een jongere met een zware psychiatrische problematiek te Ruiselede, gepaste op-vang gevonden worden. Daarnaast kon-digde de Minister jaarlijks een budget van 500 000 euro aan om gelijkaardige knel-puntdossiers te kunnen oplossen. Ook wilde hij de personeelsleden in hun taak ondersteunen, via het aanwerven van zes

extra therapeuten, die de jongeren met psychiatrische problemen zullen bege-leiden. Tenslotte gaf hij te kennen werk te maken van een samenwerking met de federale Minister van Volksgezondheid, die instaat voor de psychiatrie. Een deel van de structurele oplossing voor het probleem dient namelijk op het federale niveau gezocht te worden.

Wat de gesloten meisjesinstelling te Mol betreft, behouden de vakbonden hun standpunt over de onveiligheid van de niet-afgewerkte infrastructuur. Aangezien een aantal personeelsleden zich zeer en-thousiast inzetten om hun opdracht in de gesloten meisjesinstelling ondanks de moeilijke omstandigheden toch tot een goed einde te brengen, wenst het gemeenschappelijk vakbondsfront hier geen actie meer rond te voeren.

De kwestie van de logistieke diensten in de gemeenschapsinstellingen blijft een onderwerp dat nauw zal opgevolgd wor-den door de vakbonden. De Minister zeg-de toe dat er geen afvloeiingen zouden gebeuren en dat binnen het Agentschap Jongerenwelzijn de afgesproken over-legstructuren met de vakbonden geres-pecteerd zullen blijven. Toch blijven er vandaag nog enkele vraagtekens in dit dossier. Het overleg in de toekomst zal hierover naar alle waarschijnlijkheid dui-delijkheid verschaffen.

In de gemeenschapsinstellingen in Mol, Beernem en Ruiselede was de

afgelopen periode sociale onrust ont-staan. Verschillende problemen zorg-den ervoor dat de personeelsleden uiting wilden geven aan hun bezorgd-heden via syndicale acties.

Page 11: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Korte Berichten

Lokale & Regionale Besturen ACV openbare diensten

11

Koopkrachtverhoging: Damme, Beernem en Zuienkerke trekken maaltijdcheques op!In verschillende ondernemingen wer-den de voorbije maanden acties ge-voerd om de koopkracht van de werk-nemers te verhogen. Iedereen voelt de stijging van de energie- en voedselprij-zen in de portemonnee en stelt vast dat het loon de stijgende levensduurte niet meer volgt. Ook in de openbare sector kregen we vragen van leden en afge-vaardigden wat de vakbond daaraan kan doen.

In de openbare sector zijn de mogelijk-heden een heel stuk beperkter dan in de privésector, omdat de salarisschalen vastliggen. Ook de toelagen en vergoe-dingen zijn wettelijk bepaald. Maar voor de personeelsleden van de lokale sec-tor zijn er soms mogelijkheden op het vlak van de maaltijdcheques. In de re-gio Brugge zijn er nogal grote verschil-len tussen de gemeenten op dat vlak. Een aantal gemeenten kennen het per-soneel het maximumbedrag van 6 euro toe, maar jammer genoeg zijn er nog verschillende gemeenten die slechts het minimumbedrag, zoals voorzien in het sectoraal akkoord 2005-2007, toe-kennen aan hun personeel.

ACV-Openbare Diensten heeft begin 2008 de gemeenten aangeschreven die nog niet het maximumbedrag toe-kennen met de vraag om het bedrag van de maaltijdcheques op te trekken. Onze vraag werd ondertussen positief onthaald door de stad Damme en de gemeenten Beernem en Zuienkerke.

De stad Damme gaat in drie stappen van het minimumbedrag (3,50 euro) naar het maximumbedrag van 6 euro. Op 1 juli 2008 en 1 januari 2009 komt er telkens 1 euro bij. Op 1 juli 2009 wordt het bedrag met nog 0,5 euro verhoogd totdat het maximumbedrag is bereikt.

Dat ook kleine gemeenten groot kun-nen zijn, bewijst Zuienkerke. Sinds 1 april 2008 heeft het gemeentebestuur het bedrag van de maaltijdcheques opgetrokken tot het maximumbedrag, een verhoging met anderhalve euro in 1 klap.

De gemeente Beernem tenslotte trekt ook het bedrag van de maaltijdcheques

Rechtspositieregeling: gemeente en OCMW Jabbeke bijten de spits af!De eerste lokale onderhandelingen over de rechtspositieregeling zitten erop. De gemeente en het OCMW van Jabbeke waren altijd al een pionier en voorloper wat de loon- en arbeidsvoor-waarden betreft. Zo kenden zij al jaren maaltijdcheques toe aan hun perso-neel, lang voor dit in een sectoraal ak-koord voorzien werd. Ook de 35 dagen verlof waren al ingevoerd, lang voordat de rechtspositieregeling deze mogelijk-heid inschreef. Niet verwonderlijk dat ze al een tijdje vragende partij waren om een aantal maatregelen die voor-zien zijn in de rechtspositieregeling toe te passen in hun personeelsstatuut.

Al op 29 juni 2007 werd het punt ge-agendeerd op het bijzonder onderhan-delingscomité. De onderhandelingen op Vlaams niveau waren toen nog vol-op bezig! Op 12 december 2007 wou de gemeente opnieuw starten met de on-derhandelingen, maar ook toen kon dit niet doorgaan omdat het besluit van de Vlaamse regering nog niet versche-nen was in het Belgisch Staatsblad.

Eénmaal de publicatie in het Belgisch Staatsblad een feit was, konden de on-derhandelingen van start gaan.

De gemeente Jabbeke heeft ervoor gekozen om het personeelsstatuut vol-ledig te herschrijven en te integreren in het arbeidsreglement. Het project werd uitbesteed aan dhr. Walter Appels, con-sultant.

We kregen een lijvig document (180 blz.) voorgeschoteld. ACV-Openbare Diensten is de enige vakbond die de onderhandelingen heeft gevoerd bij de gemeente en OCMW-Jabbeke. Omdat we snel vaststelden dat de onderhan-delingen vrij technisch zouden worden, hebben we ervoor gekozen om samen

Sociale verkiezingen woningmaatschappijen Antwerpen.De verkiezingen vonden plaats op 16 mei 2008. Binnen een totaal nieuw ka-der, want de 4 Antwerpse woningmaat-schappijen fusioneerden tot 1 nieuwe woningmaatschappij: “Woonhaven Antwerpen”.

Vanuit ACV-Openbare Diensten dien-den we dezelfde kandidaten in voor de ondernemingsraad als voor het CPBW. Er waren voor beide 6 mandaten, met telkens 3 arbeiders en 3 bedienden.

Van de 12 mandaten haalde ACV-Openbare Diensten er 5 binnen. Dit is zeker een goed resultaat!

Wij danken de kandidaten voor hun in-zet en wensen allen nog veel succes!

op tot het maximumbedrag en dit van-af 1 juli 2008.

ACV-Openbare Diensten is uiteraard heel tevreden met dit resultaat. Het is ook een stimulans om verder te ijve-ren voor de personeelsleden in de ge-meenten die nog niet het maximumbe-drag hebben.

met dhr. Appels een werkvergadering te houden. Het werd een hele dag hard werken, waarbij we het volledige docu-ment hebben doorgenomen.

De tekstuele aanpassingen verliepen vlot. De inhoudelijke discussiepunten, die vaak ook een beleidskeuze inhiel-den, werden doorgenomen met de secretarissen van de gemeente en het OCMW. Als er geen overeenkomst kon bereikt worden, dan werden deze za-ken doorverwezen naar de besprekin-gen in het bijzonder onderhandelings-comité.

We hebben een goede ervaring ge-had met deze manier van werken. Onderhandelingen zijn altijd een stuk geven en nemen: er blijven voor ACV-Openbare Diensten een aantal knel-punten bestaan, maar anderzijds heb-ben zowel de gemeente als het OCMW in het verleden maximale inspannin-gen gedaan om aan het personeel zo gunstig mogelijke loon- en arbeids-voorwaarden toe te kennen.

Wij vertrouwen er dan ook op dat dit beleid kan verder gezet worden en dat de mogelijkheden die nu in het nieuwe personeelsstatuut zijn ingeschreven op een positieve en constructieve manier zullen aangewend worden voor het personeel.

Page 12: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Geen vette vis voor het personeel

12

Onderhandelingen Sectoraal Akkoord 2008-2009 zijn afgesprongen

Personeel Lokale en Regionale Besturen in actie!

Lokale & Regionale Besturen ACV openbare diensten

Voorstellen zijn onvoldoende

ACV-Openbare Diensten vindt de voor-gestelde maatregelen inzake koopkracht-verhoging ruim onvoldoende.Bij de werkgevers (VVSG en VVP) is er blijkbaar geen bereidheid tot een lineaire loonsverhoging. Zij willen enkel praten over een kleine verhoging van de einde-jaarstoelage met 250 euro bruto gespreid over twee jaar.

De Vlaamse Regering steunt wel een line-aire loonsverhoging voor de gemeente-secretaris en de OCMW-secretaris tussen de 3,5% en 7%. Zij krijgen wél boter bij de vis!Ook voor ons mogen deze topambtena-ren loon naar werken krijgen, maar het moet in de juiste verhouding staan. Ook de andere personeelsleden hebben sinds 1994 geen baremieke loonsverhoging meer gekend!

Minstens 3,5 procent koopkrachtverhoging voor alle personeelsleden

Het ACV-Openbare Diensten gaat voor minstens 3,5% koopkrachtverhoging voor alle personeelsleden. De verhoging willen we gerealiseerd zien in een verho-ging van de eindejaarstoelage en via een lineaire verhoging van de salarisschalen.Het personeel is niet langer tevreden met een sardientje en wil een stevige vette vis.

De personeelsleden zien ook wat er in de andere sectoren (privé en openbaar) mo-gelijk is inzake koopkrachtverhoging. De personeelsleden in de lokale sector willen au sérieux genomen worden! Te pas en te onpas worden zij de mond gesnoerd met het argument dat de stads-, gemeente-

of provinciekas onvoldoende gespijsd is om iets te doen voor het personeel.

Acties om onze eisen kracht bij te zet-ten zijn onvermijdelijk. Alle vormen van syndicale acties zullen door ons erkend en ondersteund worden. Naar aanleiding van deze acties hebben we voor het per-soneel van de lokale en regionale sector mooie badges gemaakt om op te spel-den.

Het startschot van de acties werd gege-ven op Donderdag 29 mei in Lanaken. Daar gingen de vakbonden op bezoek bij de gemeenteraad, voorgezeten door Minister Keulen, tevens voorzitter van het Comité C1. ACV-Openbare Diensten overhandigde een kunstwerkje in de vorm van een reusachtige visgraat, om onze campagne te ondersteunen.

S inds eind februari 2008 zijn de on-derhandelingen lopende over een

Sectoraal Akkoord 2008-2009 voor de personeelsleden van de lokale en regi-onale besturen.Op 22 mei 2008 zijn de onderhande-lingen in Comité C1 afgesprongen!

Page 13: De Nieuwe Tijd - juni 2008

13

Lokale & Regionale Besturen ACV openbare diensten

Page 14: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)

SATISFACTION, the DAY after

Federale Overheid ACV openbare diensten

14

1.500 verbetervoorstellen werden door de medewerkers van het FAVV geformu-leerd. Deze verbetervoorstellen vormen de basis voor één gemeenschappelijk ac-tieplan en voor een bijkomend actieplan per entiteit of afdeling.

De resultaten, de actieplannen en de eerste verwezenlijkingen werden op 20 mei 2008 voorgesteld aan alle me-dewerkers van het Agentschap tijdens ‘SATISFACTION DAY’, een geslaagde to-taalhappening van het FAVV georgani-seerd op de Heizel.

Samenbrengen en samenwerken

De dioxinecrisis van 1999 resulteerde in 2002 in het samenbrengen van mede-werkers van verschillende diensten die instaan voor de voedselveiligheid. De eerstvolgende jaren ging ieders inzet op in het zich eendrachtig richten op het beleidsperspectief, het handelen vanuit dezelfde controlefilosofie en het werken onder dezelfde arbeidsvoorwaarden. Zo werd en wordt nu nog iedere dag op erg competente manier onze voedselveilig-heid gewaarborgd. Ieders inzet is en blijft daarbij broodnodig.

Tijd om te veranderen

De controle van de voedselketen werd na deze integratiefase gericht op meer mo-bilisering en een verregaande responsa-bilisering van de operatoren in de voed-selnijverheid en de voedseldistributie. Vanaf 2005 worden de controleopdrach-ten op basis van voorafgaande risicoana-lyse gepland. Nieuwe controletechnieken op basis van checklists werden daarbij

ontwikkeld. Nieuwe databanken staan ter ondersteuning en zorgen voor totaal nieuwe werkprocessen en sterk gewijzig-de controleprocedures. Deze veranderin-gen zijn zo fundamenteel en tegelijkertijd zo veelvuldig dat ze ervoor zorgen dat de dagelijkse procesvoering binnen de or-ganisatie hier en daar verstoord geraakt. De roep naar bijsturingen steekt meer en meer de kop op. De samenhang tussen beslissingsniveau en uitvoerend niveau brokkelt beetje bij beetje af.

Signalen

Het FAVV heeft een goed uitgebouwde interne overlegstructuur. Verschillende overlegplatforms brengen de diensten van het hoofdbestuur geregeld samen met hun terreinentiteiten, met name de provinciale controle-eenheden en de labo’s. Idealiter komen hier de man-kementen in de afstemming tussen de theorie (de beleidsdoelstellingen) en de praktijk (de uitvoering) naar boven. Een bijsturing kan zo worden afgesproken, uitgevoerd en zorgen voor verbetering of het wegwerken van het euvel. Wat wij ervaren is dat deze overlegstructuur wel

goed zit ingebed binnen de organisatie maar niet altijd zorgt voor een gepaste wisselwerking. Te directief van bovenuit en te weinig participatief van beneden-uit, is dat de reden misschien?

Actie voor verbetering

De tevredenheidsenquête toont alvast aan dat het Voedselagentschap momen-teel worstelt met volgende zwaktes:

• Organisatiecultuur: er is te weinig voorafgaandelijke informatie over ver-anderingstrajecten, een gebrek aan samenwerking tussen verschillende diensten, te weinig oog voor gelijke kansen voor alle medewerkers.

• Communicatie: de communicatie-kanalen zijn er wel maar zorgen niet voor een vlotte en goede communica-tie tussen de diensten onderling, de managementbeslissingen krijgen te weinig inhoudelijke toelichting, er is onvoldoende betrokkenheid van de medewerkers bij beslissingen (‘Ik heb vragen of geef feedback, wat gebeurt daarmee?’).

In 2007 hield het FAVV een eerste tevredenheidsenquête bij al haar

medewerkers. De resultaten van deze bevraging werden in de tweede helft van vorig jaar kenbaar gemaakt aan de personeelsleden. De vaststellingen leiden nu tot een oplijsting van heel wat verbeteracties, en dit voor alle ni-veaus binnen de organisatie.

Page 15: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Federale Overheid ACV openbare diensten

15

• Persoonlijke doorgroeimogelijkheden: er is een ongelijke beloning voor ver-gelijkbaar werk (vooral problematiek statutaire situatie tegenover contrac-tuele situatie), een goede afstemming tussen de verloning en de opgenomen verantwoordelijkheden ontbreekt, er zijn onvoldoende kansen op loop-baanontwikkeling en er is een gebrek aan transparantie bij bevorderingen.

Er is dus werk aan de winkel.

Plannen met actie

De finale verbeteracties en een eerste reeks van realisaties werden voorgesteld op Satisfaction Day. Deze verbeteracties richten zich in hoofdzaak op:

• Beloningsaspecten: invoeren van een maaltijdcheque van 6€/prestatiedag als een bijkomend beloningselement voor de sedentaire personeelsleden.

• Loopbaanontwikkeling: opstarten van een project loopbaantrajectbegelei-ding in samenwerking met de minister van Ambtenarenzaken, blijvend ver-der werken om de kanteling naar 80% statutaire personeelsleden waar te maken (momenteel 63%), voeren van ontwikkelcirkels met meer kennis en betrokkenheid vanwege de leidingge-venden.

• Bedrijfscultuur: streven naar meer transparantie aangaande beleidsbe-slissingen en het vergroten van de participatie daarbij met de betrokken medewerkers (bottom-up en feed-back), organiseren van een beter ont-haal van nieuwe medewerkers, oplei-dingen beter afstemmen op de noden binnen een functie, meer transparan-tie over bevorderingen, mutaties en vacatures.

• Welzijn: creëren van mogelijkheden tot thuiswerk, werkdruk gelijkmatiger verdelen, verbeteren van de opzet en het gebruik van de checklists.

Verder zorgen de actieplannen per enti-teit of afdeling voor een verfijning van de globale doelstellingen op hun bedrijfs-

niveau, en geven ze acties aan in functie van het verbeteren van plaatselijke pro-bleemsituaties.

Verwachtingen bij de medewerkers

Het mag vooral niet de bedoeling zijn geweest om op 20 mei uit te pakken met een “goed nieuwsshow”.

Onze militanten en leden bij het FAVV rekenen er vooral op, dat er naast de uit-geschreven theorie in de actieplannen, er ook in de dagelijkse bedrijfsvoering werk wordt gemaakt van de realisatie van al deze plannen. Een goede opvolging van de graad van uitvoering is daarbij een es-sentiële voorwaarde.

ACV-Openbare Diensten ziet dit zo

De actieplannen vormen een continue zoektocht naar de balans tussen ener-zijds de doelstellingen van het manage-ment en haar middenkader (top-down), en anderzijds de waarden en de voorstel-len van de medewerkers op de werkvloer

(bottom-up).Hiermee geven we aan dat het van es-sentieel belang is om bij het FAVV de doelstellingen van het management, die vooral gericht zijn op scoren en het be-halen van cijfers, méér te laten bijsturen door wat leeft en wordt voorgesteld door haar medewerkers op de werkvloer. De aspecten ‘mens’, ‘respect’ en ‘werk-druk’ worden soms wat vergeten in de boodschap die wordt gebracht door de leiding van het Agentschap. Wanneer er meer rekening wordt gehouden met deze aspecten zal dit ongetwijfeld de motiva-tie van de medewerkers verhogen. Een positief effect op de wijze en graad van realisatie van de doelstellingen zal hier-aan inherent zijn. ACV-Openbare Diensten neemt hierbij de belangrijke taak op zich om constant de juiste aspecten ter zake op de werkvloer op te vangen, en deze dan op de gepaste wijze aan te kaarten tijdens het syndicaal overleg bij het Voedselagentschap.

Page 16: De Nieuwe Tijd - juni 2008

16

Eisenbundel gevangenissen

Onze accenten

Federale Overheid ACV openbare diensten

Hier gaan wij voor

(Bijkomende punten ACV-Openbare Diensten)

• Een algemene upgrading van de loop-banen voor het bewaking – en tech-nisch personeel. Dit houdt o.a in:

1. De overgang van het personeel in niveau D naar C

2. De creatie van een graad in het ni-veau B (met overgangsmogelijkhe-den)

3. Een nieuwe manier van werven

4. Een nieuwe, betere manier van op-leiding

• Een nieuwe en specifieke loopbaan voor het administratief personeel.

De penitentiaire school

De juiste mensen aanwerven voor de juiste job moet de uitgangspositie zijn in de opwaardering van het ambt van penitentiair beambte en al het personeel binnen de gevangenissen. De examens die nu georganiseerd worden, zijn on-toereikend (geeft Selor zelf toe) en we zien dat vaak heel bekwame beambten, soms al jaren in dienst, niet slagen. Niet omdat ze niet over de juiste competen-ties beschikken maar omdat ze proble-men hebben met de huidige vorm van examens. Daarom pleit ACV-Openbare Diensten voor opleidingscentra waar nieuwe beambten opgeleid worden tot

bekwame en professionele beambten. Werken in een gevangenis vereist een aantal competenties. Niet alleen voor het bewakingspersoneel maar voor al het personeel. Ieder personeelslid moet een opleiding volgen vooraleer aan de slag te kunnen. De opleiding is een deel van de stage. (Wat nu ook al het geval is).

Wij pleiten dus voor een nieuwe manier van werven en opleiden voor alle func-ties. Opleiding en werven afhankelijk van de functie binnen het gevangeniswezen.

Geen mega-examens meer

Wij willen af van de mega-examens die jaarlijks worden georganiseerd. Wij vra-gen dat op regelmatige basis een test (pc –test) wordt georganiseerd (maande-lijks?) zonder diploma vereisten. Een test waar men de basiscompetenties nagaat. Geslaagd betekent toegang tot de oplei-ding in de penitentiaire school (opleiding 6 maand school + 6 maanden praktijk in een aantal instellingen) Wij willen dus een doorlopende instroom om aan de personeelsbehoeften te voldoen. Er kan samengewerkt worden met andere op-leidingscentra binnen de federale over-heidsdiensten (politieschool – zie veilig-heidskorps). In de opleidingscentra kan men een aantal attesten behalen die ook bruikbaar zijn in de privé-sector. Voor de mensen die al in dienst zijn (contractueel – statutair), kan er een verkorte opleiding voorzien worden. Dit kan gefaseerd ver-lopen.

Ook voor de andere categorieën van per-soneel (directeur, psycho-sociale dien-sten, administratie) moet de opleiding centraal in het aanwervingproces ver-werkt worden.

Waarom gaan wij voor de opwaardering?

Omdat wij geloven in de bekwaamheid van het personeel. Werken in de gevan-genis is geen gewone job maar vraagt een aantal competenties. Wij zijn niet meer “de cipier”, “de Odillon” maar we beoefenen een volwaardig beroep uit waar we trots op mogen zijn. Penitentiair beambte is nu gelijk gesteld aan een on-

geschoold arbeider... met alle respect, maar wij schatten de job hoger in. Onze eis is duidelijk: een opwaardering voor iedereen via een professionele opleiding, met overgangsmaatregelen voor het be-staand personeel (contractueel en statu-tair). Niemand mag achterblijven!

Aanwervingen (contractueel – statutair) moeten gebeuren via een test op regel-matige basis (zie politieschool) waar de competenties worden getest, en niet de kennis.

Heeft een opwaardering gevolgen voor de bevordering? Wettelijk is vastgelegd dat men een aanwerving - en bevorde-ringsgraad moet hebben in elk niveau. Aanwervinggraad: penitentiair beambte – bevordering: kwartierchef / technisch kwartierchef – penitentiair assistent / technisch assistent. Adjunct penitentiair assistent en adjunct technisch assistent komen in uitdoving met overgangsmaat-regelen voor het bestaand personeel. Terug naar het systeem van penitentiair beambte – kwartierchef – hoofdbewaar-der. Een verhoging of op zijn minst een status quo van de promotiemogelijkhe-den!

Gevolgen op financieel vlak

Heeft dit gevolgen voor de bestaande protocols zoals verlof – voorafgaand en premies bij 55+? Voor alle duidelijkheid: NEEN.

De protocols zijn gebonden aan gra-den en functies en niet aan niveaus. Nu kunnen ook de penitentiair assistenten (niveau C) en de verpleegkundigen (ni-veau C en B) van het verlof voorafgaand en de premie 55+ genieten. Wij vragen trouwens deze maatregelen voor al het personeel.

Wij beseffen dat we ambitieus zijn maar wij geloven in ‘ons’ personeel en in de toekomst van ons beroep dat meer res-pect en waardering verdient.

Wij hopen echter dat de discussies niet enkel over de opwaardering alleen gaat want dat zou onrecht doen aan onze an-dere eisen:

H et gemeenschappelijk vak-bondsfront van de gevangenis-

sen heeft, naar 2-jaarlijkse gewoonte, haar eisenbundel ingediend bij de Mi-nister van Justitie. Als ACV-Openbare Diensten hebben wij toch een aantal specifieke ac-centen willen leggen. Wij gaan in het bijzonder voor bijkomende kwaliteit door upgrading en vorming.

Page 17: De Nieuwe Tijd - juni 2008

17

➤ Algemene opwaardering personeel:• Bewaking- en technisch personeel:

upgrading (= ook financieel!) via opleidingen naar het niveau C van al (statutair & contractueel) het personeel en heruittekening van de bestaande loopbanen.

• Administratie: versnelde loopba-nen specifiek aan de strafinrichtin-gen

• Verpleging: weddes vergelijkbaar aan privé + mogelijkheid deelname aan competentiemetingen voor A2-verpleegkundigen

➤ Voor al het personeel:• Veralgemening 36 uren werkweek

en dus alle aanwervingen in 36 uren.

• Verlof voorafgaand aan het pensi-oen en premie 55+ ook pro rata uit te betalen

• Maaltijdcheques• Een ‘meertaligheids’-premie zon-

der geografische beperkingen• Maatregelen tegen de overbevol-

king: renovatie, nieuwe inrichtin-gen, ...

• Mogelijkheid cumulatie verschil-lende tussenkomsten woon-werk-verkeer

➤ Administratie, PSD, directie:• Aanpassing personeelskaders naar

reële behoeften• Integratie in de wedde van de spe-

cificiteitpremie en dit retroactief• Creëren van bijkomende functies

van administratief expert volgens behoeften

➤ Bewakings- en technische personeel:• Aanpassing van de prestatiedeler

(gevolg = verhoging vergoedin-gen) en herbekijken van de deler 186.5 voor de berekening van de kaders.

• Kledij: regularisatie & optimalise-ring. Nieuwe rol voor de kledijcom-missie

• Meer veiligheid bij opnames en on-derzoeken in privé-ziekenhuizen

Federale Overheid ACV openbare diensten

Page 18: De Nieuwe Tijd - juni 2008

18

Militairen

Een ‘huisbezoek’ bij en van justitie

Bijzondere Korpsen ACV openbare diensten

Het betreft wervingsfuncties (basis-graden) van de niveau’s C en D ( dus voor onderofficieren en vrijwilligers). Concreet sprak men van een tachtigtal administratieve functies niveau C voor het Brusselse, een tiental administratieve functies niveau C in de justitiehuizen met dan de grootste moot voorbehouden als penitentiair beambte en veiligheidsagent (correcte aantallen worden steeds geac-tualiseerd op de site van defensie).

De overgang zou kaderen binnen de wet van 2005 die de vrijwillige overgang regelt van militairen naar de openbare sector en waarbij, via KB een bescher-mingswedde wordt gegarandeerd voor de doelgroep van plus veertigjarigen. De eventuele overgang naar de bijzondere korpsen binnen Justitie, met name het veiligheidskorps en het bewakings- en technisch korps, zou mogelijks geregeld worden volgens vorige afspraken rond het veiligheidskorps (KB van 2003). Let op: weliswaar met wijzigingen gezien het hier gaat om basisgraden.

De selectie zou gebeuren door SELOR, waarbij de criteria worden bepaald door Justitie, behoudens specifieke bijkomen-de proeven voor de bijzondere korpsen die volledig door Justitie worden uitge-baat.

Op 03 Juni 08 heeft de task-force externe mobiliteit hierover een infosessie geor-

ganiseerd in het militair hospitaal. De eerste inschrijvingen werden al half juni verwacht, waarna de selectieprocedures zullen volgen. Defensie rekent op een snel verloop want stelt 1 september the-oretisch voorop om de eerste mensen ter beschikking te stellen.

Het kabinet heeft de noodzaak van een goede en duidelijke communicatie bena-drukt.In ieder geval, op volgende websites kan je al terecht voor wat meer informatie:

http://www.acv-gevangenissen.be/http://www.just.fgov.be/vacatures/http://www.cartographiefederale.be

We willen hierbij toch enkele zaken bena-drukken:

• het gaat om een project dat steunt op vrijwillige basis.

• Indien je deze stap overweegt, infor-meer je terdege en contacteer ons gerust indien je met vragen blijft zit-ten. Wij trachten u zo goed mogelijk verder te helpen.

• Weet ook dat je in een ander milieu terechtkomt bij zulke stap: naast een geldelijke vergelijking, informeer je best ook naar de jobinhoud.

• Weet dat loopbaanbegeleiding je kan helpen bij het maken van je keuze! Meer informatie hierover kan je steeds bij ons navragen.

De informatie die men ons meegaf was voorlopig van algemene aard en eerder summier. Wij zullen deze vorm van mo-biliteit samen met onze collega’s van Justitie onder de loep nemen en het dos-sier uiteraard van dichtbij volgen. Zoals we ook al deden voor vorige projecten geven wij alvast RV op de infosessie die defensie zal geven om ook daar onze oren te luister te leggen!

Onlangs werden de vakorgani-saties uitgenodigd voor een

toelichting van datgene wat al door de minister via zijn “geijkte (media)kanalen” werd aangekondigd: de vrij-willige overgang van militairen naar justitie, en dit met een hoge ambitie van 500 “vacatures”.De term vacatures hierbij weloverwo-gen, gezien het de doelstelling is om wervingsfuncties (basisgraden) open te stellen voor de militairen. Gesteld met de woorden van de vertegen-woordigers van Justitie, ‘de militairen starten een nieuwe carrière’.

Page 19: De Nieuwe Tijd - juni 2008

19

Politie

Sectoraal eisenbundel – Stand van zaken

Bijzondere Korpsen ACV openbare diensten

Even ter herinnering betreft het eisen-bundel de volgende punten:

1. Na zes jaar zonder loonsverhoging eisen wij een verhoging van alle per-soneelsbarema’s.

2. De wijziging van de wetgeving over de pensioenperequatie (korven) re-gelt helemaal niet de toestand van bepaalde politieambtenaren, die voor de politiehervorming met pen-sioen zijn vertrokken. Wij eisen dat voor deze pensioenen een perequa-tiecoëfficiënt wordt toegekend.

3. Verhoging van het vakantiegeld van het operationeel personeel zodat voor alle personeelsleden 92% van de wedde kan worden bereikt.

4. Herziening van het systeem van maaltijdvergoedingen, met modali-teiten voor het toekennen van maal-tijdcheques aan iedereen.

5. aangezien bijkomende prestaties uitzonderlijk zijn en moeten blijven, eisen wij dat deze betaald worden aan 125%. Voor ons blijft de aanwer-ving prioriteit.

6. In naleving van de door de wet op-gelegde functionaliteiten eisen wij een herwaardering van de situatie van het personeel dat in de wijken werkt.

7. Verhoging van de eindejaarspremie, met toekenning van een forfaitaire premie.

8. Eenvormigheid van de pensioenleef-tijd op 58 jaar, voor alle operationele personeelsleden en, in naleving van de geldende overgangsbepalingen, invoering van een gestructureerd verlof voorafgaand aan de pensione-ring.

9. Toegang tot het systeem van de ge-zondheidszorgen voor al het Calog-personeel, onder dezelfde voorwaar-den als het operationeel personeel.

10. Valoriseren van alle anciënniteit voor het personeel dat deeltijds heeft ge-presteerd.

11. De realisatie van de nog niet uitge-voerde punten vervat in het protocol afgesloten na de onderhandelingen over de herevaluatie van het statuut.

Al in september 2007 werd het gemeen-schappelijk eisencahier ingediend bij de overheid. Ondanks herhaaldelijke po-gingen kwam het tot nu toe niet tot een constructief gesprek met onze bevoegde minister. Dit heeft geleid tot groot onge-noegen bij de personeelsleden van de politie.

Vanuit dit ongenoegen werd op 07 mei 2008 tijdens een vergadering met de representatieve vakbonden voor politie beslist om actie te voeren in de “Neutrale Zone” te Brussel. ACV-Openbare Diensten - Politie heeft zich onmiddellijk hiervan gedistantieerd met de stelling dat onze militanten niet deelnemen aan onwet-telijke acties.

Bovendien hebben wij tijdens deze ver-gadering gesteld dat er contact zal opge-nomen worden met het kabinet van de Premier teneinde zo vlug mogelijk een onderhoud te bekomen. Op 08 mei 2008 werden de vakbonden ingelicht door het kabinet van de Premier dat een vergade-ring geagendeerd werd met alle betrok-kenen op 19 mei 2008.

Ondanks dit engagement tot dialoog van de Premier voerden enkele politievak-bonden niettemin actie op 15 mei 2008 te Brussel.

ACV-Openbare Diensten achtte het niet opportuun actie te voeren enerzijds ge-let op het engagement van de Premier om met de vakbonden een constructief gesprek te voeren op 19 mei 2008 en an-derzijds gelet op het onwettige karakter van deze actie.

Tijdens het onderhoud met de Premier werd het eisenbundel overlopen en toe-gelicht door de vakbonden waarbij de Premier zich engageerde een realistische agenda te laten voorstellen op het eerst-komende onderhandelingscomité van de politiediensten. ACV Openbare Diensten heeft benadrukt te willen onderhande-len op zeer korte termijn en tot de finish.

Tijdens het onderhandelingscomité van 28 mei 2008 werd na overleg overeenge-komen te onderhandelen op 11, 19 en 20 juni 2008 over het eisenbundel.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

U kon er de laatste weken in diverse media niet naast kijken: het sec-

toraal eisenpakket - Politie 2005-2008 is een “hot item”.

Page 20: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Sociale Verkiezingen Een goede score voor het ACV! Ook voor ons zijn de verkiezingen – algemeen gesproken - een succes geweest. Wij halen in bepaalde groepen en sectoren meer zetels en stemmen dan ooit tevoren. Toch wel het bewijs dat de werknemers hun vertrouwen in het ACV en haar kandidaten behouden.

58

214

94

633

020406080

100

1 2

Zetelverdeling Autobus - Autocar 2004(1)-2008(2)

Laat er geen twijfel over bestaan. Het ACV heeft de verkiezingen in deze sector gewonnen! Onze overdonderende meerderheid werd nog maar eens bevestigd in de grote(re) groepen zoals Veolia, Keolis, Waeslandia, De Decker-VanRiet,… Ook in de kleine bedrijven scoren wij goed tot zeer goed! Uiteraard is het resultaat in enkele bedrijven (bv. Staca, Modern Toerisme) wat minder, maar het resultaat is nog altijd bevredigend. Deze zeer goeie score is dus een bewijs dat de werknemers vertrouwen blijven hebben in het ACV. Wij moeten dit vertrouwen in de toekomst opnieuw verdienen!

42

1229

3820 26

0

20

40

60

1 2

Zetelverdeling Luchtvaart 2004(1)-2008(2)

9 11 127

11 13

0

5

10

15

1 2

Zetelverdeling Luchtvaartbijstand 2004(1)-2008(2)

Ondanks het slechte resultaat dat wij behaalden in het grootste bedrijf van deze sector, met name Brussels Airlines, behouden wij onze zeer goeie – en vaak meerderheidspositie - positie in de andere luchtvaartbedrijven. Bij VLM scoren wij zeer goed. En bij Continental zijn wij de enigen die de werknemers vertegenwoordigen.

Sociale Verkiezingen Een goede score voor het ACV! Ook voor ons zijn de verkiezingen – algemeen gesproken - een succes geweest. Wij halen in bepaalde groepen en sectoren meer zetels en stemmen dan ooit tevoren. Toch wel het bewijs dat de werknemers hun vertrouwen in het ACV en haar kandidaten behouden.

58

214

94

633

020406080

100

1 2

Zetelverdeling Autobus - Autocar 2004(1)-2008(2)

Laat er geen twijfel over bestaan. Het ACV heeft de verkiezingen in deze sector gewonnen! Onze overdonderende meerderheid werd nog maar eens bevestigd in de grote(re) groepen zoals Veolia, Keolis, Waeslandia, De Decker-VanRiet,… Ook in de kleine bedrijven scoren wij goed tot zeer goed! Uiteraard is het resultaat in enkele bedrijven (bv. Staca, Modern Toerisme) wat minder, maar het resultaat is nog altijd bevredigend. Deze zeer goeie score is dus een bewijs dat de werknemers vertrouwen blijven hebben in het ACV. Wij moeten dit vertrouwen in de toekomst opnieuw verdienen!

42

1229

3820 26

0

20

40

60

1 2

Zetelverdeling Luchtvaart 2004(1)-2008(2)

9 11 127

11 13

0

5

10

15

1 2

Zetelverdeling Luchtvaartbijstand 2004(1)-2008(2)

Ondanks het slechte resultaat dat wij behaalden in het grootste bedrijf van deze sector, met name Brussels Airlines, behouden wij onze zeer goeie – en vaak meerderheidspositie - positie in de andere luchtvaartbedrijven. Bij VLM scoren wij zeer goed. En bij Continental zijn wij de enigen die de werknemers vertegenwoordigen.

Sociale Verkiezingen Een goede score voor het ACV! Ook voor ons zijn de verkiezingen – algemeen gesproken - een succes geweest. Wij halen in bepaalde groepen en sectoren meer zetels en stemmen dan ooit tevoren. Toch wel het bewijs dat de werknemers hun vertrouwen in het ACV en haar kandidaten behouden.

58

214

94

633

020406080

100

1 2

Zetelverdeling Autobus - Autocar 2004(1)-2008(2)

Laat er geen twijfel over bestaan. Het ACV heeft de verkiezingen in deze sector gewonnen! Onze overdonderende meerderheid werd nog maar eens bevestigd in de grote(re) groepen zoals Veolia, Keolis, Waeslandia, De Decker-VanRiet,… Ook in de kleine bedrijven scoren wij goed tot zeer goed! Uiteraard is het resultaat in enkele bedrijven (bv. Staca, Modern Toerisme) wat minder, maar het resultaat is nog altijd bevredigend. Deze zeer goeie score is dus een bewijs dat de werknemers vertrouwen blijven hebben in het ACV. Wij moeten dit vertrouwen in de toekomst opnieuw verdienen!

42

1229

3820 26

0

20

40

60

1 2

Zetelverdeling Luchtvaart 2004(1)-2008(2)

9 11 127

11 13

0

5

10

15

1 2

Zetelverdeling Luchtvaartbijstand 2004(1)-2008(2)

Ondanks het slechte resultaat dat wij behaalden in het grootste bedrijf van deze sector, met name Brussels Airlines, behouden wij onze zeer goeie – en vaak meerderheidspositie - positie in de andere luchtvaartbedrijven. Bij VLM scoren wij zeer goed. En bij Continental zijn wij de enigen die de werknemers vertegenwoordigen.

Het spreekt voor zich dat wij bij Brussels Airlines niet bij de pakken blijven zitten en dat wij, weliswaar met een beperkte militantenkern, aan de slag gaan! Wij zullen daar als ACV – liefst als een blok – weer het vertrouwen moeten winnen van de werknemers!

34

10

6142

13

58

0

20

40

60

80

1 2

Zetelverdeling De Lijn 2004(1)-2008(2)

Algemeen gesproken hebben wij het hier goed tot zeer goed gedaan. Wij hebben zetelwinst bij de Centrale diensten, West-Vlaanderen en Antwerpen. In de andere entiteiten blijft het een status quo. Ook qua stemmenwinst zit het goed. Heel wat werknemers hebben vertrouwen in het ACV! Meer en meer werknemers kunnen wij overtuigen van onze aanpak en van de sterkte van ons programma. Alleen het resultaat in Vlaams-Brabant is en blijft wat a-typisch!

20

6

16 16

8

18

0

5

10

15

20

1 2

Zetelverdeling MIVB 2004(1)-2008(2)

Alhoewel wij qua stemmenwinst nog beter doen dan in 2004 en dus de kloof met het ABVV vergroten, wordt dit deze keer niet uitgedrukt in zetelwinst. Integendeel! Het verlies zit vooral in het feit dat wij bij de jongeren geen zetel kunnen binnenhalen. Toch zien wij met zeer groot vertrouwen de toekomst tegemoet. Zowel de kaders, de bedienden als de arbeiders (zowel technische diensten als exploitatiepersoneel) stemmen duidelijk voor het ACV. Dankwoord Langs deze weg wensen wij de kandidaten/militanten bedanken voor het harde werk dat zij tijdens deze campagne hebben geleverd en voor het uitstekende resultaat dat zij hebben geboekt. Een dikke proficiat! Het moet ook gezegd dat zowel ABVV als ACLVB in alle groepen geprobeerd hebben – soms met ongeoorloofde middelen – om de sterkte van het ACV te breken. Welnu, zij zijn daar niet in geslaagd. Integendeel!

20

Sociale Verkiezingen

Een goede score voor het ACV!

Vervoer ACV openbare diensten

Autobus-Autocar

Laat er geen twijfel over bestaan. Het ACV heeft de verkiezingen in deze sector gewonnen! Onze overdonderende meerderheid werd nog maar eens bevestigd in de grote(re) groepen zoals Veolia, Keolis, Waeslandia, De Decker-VanRiet,…

Ook in de kleine bedrijven scoren wij goed tot zeer goed!Uiteraard is het resultaat in enkele bedrijven (bv. Staca, Modern Toerisme) wat minder, maar het resultaat is nog altijd bevredi-gend.

Deze zeer goeie score is dus een bewijs dat de werknemers ver-trouwen blijven hebben in het ACV.

Wij moeten dit vertrouwen in de toekomst opnieuw verdienen!

Luchtvaart

Ondanks het slechte resultaat dat wij behaalden in het grootste bedrijf van deze sector, met name Brussels Airlines, behouden wij onze zeer goeie – en vaak meerderheidspositie - positie in de andere luchtvaartbedrijven. Bij VLM scoren wij zeer goed. En bij Continental zijn wij de enigen die de werknemers vertegen-woordigen.

Het spreekt voor zich dat wij bij Brussels Airlines niet bij de pak-ken blijven zitten en dat wij, weliswaar met een beperkte mili-tantenkern, aan de slag gaan! Wij zullen daar als ACV – liefst als een blok – weer het vertrouwen moeten winnen van de werk-nemers!

De Lijn

Algemeen gesproken hebben wij het hier goed tot zeer goed gedaan. Wij hebben zetelwinst bij de Centrale diensten, West-Vlaanderen en Antwerpen. In de andere entiteiten blijft het een status quo.

Ook qua stemmenwinst zit het goed. Heel wat werknemers heb-ben vertrouwen in het ACV! Meer en meer werknemers kunnen wij overtuigen van onze aanpak en van de sterkte van ons pro-gramma.

Alleen het resultaat in Vlaams-Brabant is en blijft wat a-typisch!

Ook voor ons zijn de verkiezingen – algemeen gesproken - een succes geweest. Wij halen in bepaalde groepen en

sectoren meer zetels en stemmen dan ooit tevoren.Toch wel het bewijs dat de werknemers hun vertrouwen in het ACV en haar kandidaten behouden.

Page 21: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Het spreekt voor zich dat wij bij Brussels Airlines niet bij de pakken blijven zitten en dat wij, weliswaar met een beperkte militantenkern, aan de slag gaan! Wij zullen daar als ACV – liefst als een blok – weer het vertrouwen moeten winnen van de werknemers!

34

10

6142

13

58

0

20

40

60

80

1 2

Zetelverdeling De Lijn 2004(1)-2008(2)

Algemeen gesproken hebben wij het hier goed tot zeer goed gedaan. Wij hebben zetelwinst bij de Centrale diensten, West-Vlaanderen en Antwerpen. In de andere entiteiten blijft het een status quo. Ook qua stemmenwinst zit het goed. Heel wat werknemers hebben vertrouwen in het ACV! Meer en meer werknemers kunnen wij overtuigen van onze aanpak en van de sterkte van ons programma. Alleen het resultaat in Vlaams-Brabant is en blijft wat a-typisch!

20

6

16 16

8

18

0

5

10

15

20

1 2

Zetelverdeling MIVB 2004(1)-2008(2)

Alhoewel wij qua stemmenwinst nog beter doen dan in 2004 en dus de kloof met het ABVV vergroten, wordt dit deze keer niet uitgedrukt in zetelwinst. Integendeel! Het verlies zit vooral in het feit dat wij bij de jongeren geen zetel kunnen binnenhalen. Toch zien wij met zeer groot vertrouwen de toekomst tegemoet. Zowel de kaders, de bedienden als de arbeiders (zowel technische diensten als exploitatiepersoneel) stemmen duidelijk voor het ACV. Dankwoord Langs deze weg wensen wij de kandidaten/militanten bedanken voor het harde werk dat zij tijdens deze campagne hebben geleverd en voor het uitstekende resultaat dat zij hebben geboekt. Een dikke proficiat! Het moet ook gezegd dat zowel ABVV als ACLVB in alle groepen geprobeerd hebben – soms met ongeoorloofde middelen – om de sterkte van het ACV te breken. Welnu, zij zijn daar niet in geslaagd. Integendeel!

21

MIVB

Alhoewel wij qua stemmenwinst nog beter doen dan in 2004 en dus de kloof met het ABVV vergroten, wordt dit deze keer niet uitgedrukt in zetelwinst. Integendeel! Het verlies zit vooral in het feit dat wij bij de jongeren geen zetel kunnen binnenhalen.

Toch zien wij met zeer groot vertrouwen de toekomst tege-moet.

Zowel de kaders, de bedienden als de arbeiders (zowel techni-sche diensten als exploitatiepersoneel) stemmen duidelijk voor het ACV.

Dankwoord

Langs deze weg wensen wij de kandidaten/militanten bedanken voor het harde werk dat zij tijdens deze campagne hebben ge-leverd en voor het uitstekende resultaat dat zij hebben geboekt. Een dikke proficiat!

Het moet ook gezegd dat zowel ABVV als ACLVB in alle groepen geprobeerd hebben – soms met ongeoorloofde middelen – om de sterkte van het ACV te breken. Welnu, zij zijn daar niet in ge-slaagd. Integendeel!

Het zal er dus voor ons op aankomen om de komende vier jaar keihard te werken.

De uitslag van de verkiezingen geeft het nodige vertrouwen en de noodzakelijke legitimiteit .

Vervoer ACV openbare diensten

Page 22: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Autobus-Autocar

Nieuw loonstelsel Autocar (vervolg)

Vervoer ACV openbare diensten

22

Ondertussen is wel vooruitgang geboekt in een dossier dat werk-gevers en werknemers bezig houdt, met name, de problematiek van de 6 rijdagen (maximaal achtereenvolgende rijdagen) in het internationaal personenvervoer (nieuwe regels met betrekking tot de rij- en rusttijden). Het betreft een voorstel tot wijziging van art. 561 van april 2007 - het indienen van een amendement, dat moet mogelijk maken de ‘12-dagen’ – regel opnieuw in te voeren. Onder sterke impuls van het ACV werd tussen het IRU (werkge-vers) en ETF(werknemers) een akkoord bereikt.Tegelijkertijd voorziet het akkoord in een aantal verbeteringen ten aanzien van de chauffeurs (invoeren van een minimale rust na iedere rijperiode van 12 uur opeenvolgende rijprestaties, betere garanties inzake nachtrijden is nog niet concreet vastgelegd,…).Het is nu afwachten wanneer het Europese parlement, de Europese Commissie en de Europese ministerraad dit akkoord gaan “consacreren”! Er wordt gehoopt dat dit tegen de vakantie rond kan zijn, zodat deze ‘nieuwe’ oude regel (12 opeenvolgen-de rijdagen) vanaf september kan worden toegepast.Wat staat de Belgische werkgevers nu nog in de weg om de on-derhandelingen op Belgisch vlak verder te zetten? Wij vragen het hen alvast en houden u op de hoogte van hun antwoord.

Lonen Chauffeurs Speciale DienstenIngevolge een overschrijding van de spilindex werden de lonen van de chauffeurs speciale diensten vanaf 1 mei 2008 met 2% verhoogd.

Uurlonen chauffeurs

Anciënniteit 38 u/w

Zondagwerk (basisloon

+ 100% toeslag)

Nachtwerk + € 0,50/u

€ € €

0-2 jaar 10,5929 21,1858 11,0929

3-5 jaar 10,6526 21,3052 11,1526

6-10 jaar 10,7105 21,4210 11,2105

11-15 jaar 10,8288 21,6576 11,3288

16-20 jaar 11,0023 22,0046 11,5023

21 jaar en meer 11,0629 22,1258 11,5629

Openbare autobusdienstenIngevolge een overschrijding van de spilindex, werden de lonen/wedden, de nachtvergoeding, de onderbrekingsvergoeding en de maandelijkse premie van het personeel openbare autobus-diensten vanaf 1 juni 2008 verhoogd met 2%.

Uurlonen chauffeurs

Anciënniteit OMC

Zondagwerk(=basisloon

+ 100% toeslag)

Nachtwerk+ € 1,29

(20u – 6u)

0 12,7648 25,5296 14,0548

0,5 12,8433 25,6867 14,1333

1 12,9533 25,9066 14,2433

2 13,0821 26,1642 14,3721

3 13,1926 26,3852 14,4826

4 13,3215 26,6430 14,6115

5 13,4037 26,8074 14,6937

6 13,5936 27,1873 14,8836

8 13,7830 27,5659 15,0730

10 13,9797 27,9594 15,2697

12 14,0881 28,1763 15,3781

14 14,1961 28,3921 15,4861

16 14,4269 28,8538 15,7169

18 14,5381 29,0761 15,8281

20 14,7337 29,4674 16,0237

22 14,8457 29,6914 16,1357

24 14,9567 29,9133 16,2467

25 15,0398 30,0796 16,3298

26 15,1512 30,3024 16,4412

28 15,2623 30,5245 16,5523

29 15,3738 30,7475 16,6638

Onderbrekingspremie: - is geen arbeidstijd;- 1ste onderbreking (+60’): premie = € 1,73- 2de onderbreking: premie = loon, max. 60 min.

Maandtoelage: € 126,18 wordt toegekend indien min. 10 dagen effectief gewerkt tijdens de betrokken maand.

Nachtarbeid: Prestaties geleverd tussen 20 uur en 6 uur. Premie: € 1,29/uur.

In de Nieuwe Tijd van maart werd gewag gemaakt van een overleg met de werkgevers over een nieuw loonstelsel.

Normaal gesproken hadden wij een nieuwe afspraak met de werkgevers op 8 mei. Deze afspraak werd door de werkgevers afgeblazen.Wij dringen aan op een voorzetting van de werkzaamheden (onderhandelingen).

Page 23: De Nieuwe Tijd - juni 2008

Pensioenen

Controle op de pensioendiensten

Een pensioen van de overheid wordt systematisch gecontroleerd vooraleer het definitief wordt toegekend aan een rechthebbende. Voor pensioenen waarvan de uitgaven worden gefinancierd met budgetten die de federale overheid beheert, gebeurt de controle door het Rekenhof. Voor pensioenen die ten laste zijn van lokale besturen, maar waarvan het beheer is toevertrouwd aan de Pensioendienst van de Overheidssector (PDOS), gebeurt de controle door een interne auditcel. Beide controles hebben als doel na te zien of de wetten en officiële besluiten stipt worden nageleefd. Naast deze louter interne controle is er bij betwisting over pensioenrechten steeds de mogelijkheid beroep te doen op de rechter.

In vele gevallen is er nog een andere mogelijkheid om vermeende rechten te laten onderzoeken als er meningsverschillen blijven bestaan tussen PDOS en de gerechtigde: de Ombudsdienst voor Pensioenen inschakelen

Ombudsdienst

Uit het jaarverslag van 2006 leren wij dat een beroep doen op deze dienst ook zeer efficiënt kan zijn. Uit de gepubliceerde gegevens blijkt dat van het totale aantal klachten bij de ombudsdienst er relatief veel uit de overheidssector komen. Louter in aantal zijn er veel meer klachten die betrekking hebben op het werknemersstelsel (705 tegen de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP), tegenover 197 tegen PDOS en 156 tegen het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ); dat is normaal omdat er ook veel meer gepensioneerden zijn die rechten doen gelden bij de RVP. Indien echter het aantal klachten wordt gewogen in functie van het aantal pensioenaanvragen, dan scoort PDOS het hoogste. Op het stuk van klachten inzake betalingen van de pensioenen scoren RVP en de Centrale Dienst voor de Vaste Uitgaven (CDVU) dan verhoudingsgewijs gelijk (zie grafieken).

23

Controle op de pensioendiensten

Pensioenen ACV openbare diensten

Een pensioen van de overheid wordt systematisch gecontroleerd vooraleer het definitief wordt toegekend aan een rechthebben-de. Voor pensioenen waarvan de uitgaven worden gefinancierd met budgetten die de federale overheid beheert, gebeurt de controle door het Rekenhof. Voor pensioenen die ten laste zijn van lokale besturen, maar waarvan het beheer is toevertrouwd aan de Pensioendienst van de Overheidssector (PDOS), gebeurt de controle door een interne auditcel. Beide controles hebben als doel na te zien of de wetten en officiële besluiten stipt wor-den nageleefd.Naast deze louter interne controle is er bij betwisting over pensioenrechten steeds de mogelijkheid beroep te doen op de rechter. In vele gevallen is er nog een andere mogelijkheid om vermeende rechten te laten onderzoeken als er menings-verschillen blijven bestaan tussen PDOS en de gerechtigde: de Ombudsdienst voor Pensioenen inschakelen

Ombudsdienst

Uit het jaarverslag van 2006 leren wij dat een beroep doen op deze dienst ook zeer efficiënt kan zijn. Uit de gepubliceerde ge-gevens blijkt dat van het totale aantal klachten bij de ombuds-dienst er relatief veel uit de overheidssector komen. Louter in aantal zijn er veel meer klachten die betrekking hebben op het werknemersstelsel (705 tegen de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP), tegenover 197 tegen PDOS en 156 tegen het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ); dat is normaal omdat er ook veel meer gepensioneerden zijn die rech-ten doen gelden bij de RVP.Indien echter het aantal klachten wordt gewogen in functie van het aantal pensioenaanvragen, dan scoort PDOS het hoogste. Op het stuk van klachten inzake betalingen van de pensioenen scoren RVP en de Centrale Dienst voor de Vaste Uitgaven (CDVU) dan verhoudingsgewijs gelijk (zie grafieken).

Solidariteitsbijdrage versoepeld – meer netto pensioen

Reeds in maart schreven wij over de principebeslissing van de re-gering om de solidariteitsbijdrage af te schaffen of te verminde-ren voor de laagste pensioenen. Inmiddels heeft het parlement de programmawet goedgekeurd waarbij de wet van 30 maart 1994 wordt aangepast en heeft de regering op 23 mei beslist om een koninklijk besluit uit te vaardigen dat de twee laagste tarieven van 0,5% en 1% afschaft. Onder de gepensioneerden die momenteel 1,5% bijdrage moeten betalen, zullen deze met de laagste bedragen in die categorie ook geen inhouding meer ondergaan.De nieuwe tarieven geldig vanaf 1 juli 2008 zijn opgenomen in de tabellen 1 en 2

Pensioenen van alleenstaanden

Totaal pensioenbedrag (P) formule Inhouding

tussen 0,01 en 2.012,75 0 0

tussen 2.012,76 en 2.075,00(P-2.012,75) x 50%

tussen 0,005 en 31,13

tussen 2.075,01 en 2.244,75 P x 0,015tussen 31,13 en 33,67

tussen 2.244,76 en 2.268,0933,67 + [(P-2.244,75) x50%)]

Tussen 33,13 en 45,34

meer dan 2.268,10 P x 0,02 Meer dan 43,56

Gepensioneerden met gezinslast

Totaal pensioenbedrag (P) formule Inhouding

tussen 0,01 en 2.326,99 0 0

tussen 2.327,00 en 2.398,95(P-2.326,99) x 50%

tussen 0,005 en 35,98

tussen 2.398,96 en 2.565,43 P x 0,015tussen 35,98 en 38,48

tussen 2.565,44 en 2.592,1138,48 + [(P-2.565,43) x 50%]

Tussen 38,49 en 51,82

Meer dan 2.592,11 P x 0,02 meer dan 51,84

De afhoudingen voor gepensioneerden die een bruto maande-lijks bedrag genieten dat hoger is dan 2.075,01 euro voor een alleenstaande en 2.398,96 euro voor een gepensioneerde met gezinslast, blijven ongewijzigd. De versoepeling of opheffing voor die categorie is voorzien voor een volgende fase waarvan nog geen datum is gekend.

Het effect van de pensioenverhoging kan worden afgezwakt door een hoger belastbaar pensioenbedrag dat in een hogere schijf van bedrijfsvoorheffing terecht komt. De schijven van de bedrijfsvoorheffing zijn ingedeeld per 15 euro.

51% van de door de Ombudsdienst afgesloten klachtendossiers bij PDOS bleken gegrond. Bij klachten over de betaling van de pensioenen bleek 60% van de door de Ombudsdienst afgeslo-ten dossiers gegrond.

Op basis van de behandelde dossiers doet de Ombudsdienst elk jaar een aantal aanbevelingen aan de beleidsverantwoordelij-ken: minister van pensioenen, regering, parlement. Daaruit blijkt dat zij nog veel werk voor de boeg hebben.

Page 24: De Nieuwe Tijd - juni 2008