Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

16
jaargang 34 nr.3+4 september2008 Wat verdienen de bewoners van de Schildersbuurt? U denkt misschien dat dit een artikel is over het gemiddelde bruto sala- ris van de buurt, of een vermelding van de hoogste inkomens in de buurt. Mocht u daarin geïnteresseerd zijn, dan verwijs ik u met plezier naar de statistieken van de gemeente, Quote e.d. Andere titels die ik in gedachten had waren: “Schildersbuurt krijgt zijn verdiende loon” of Schildersbuurt verdient beter!” Waarom? Er gebeurt op dit moment veel in en met de buurt: het initiatief van Henk Tiggelaar met het project ‘Wijkontwikkeling en Manifestatie Schilderswijk’, de aanleg van de nieuwe riolering, studentenhuisvesting, om maar een paar aandachtsgebieden en activiteiten te noemen. Bovendien is er dit voorjaar een convenant getekend tussen de gemeente en alle bewonersorganisaties. Dit convenant geeft deze organisaties onder andere het recht op advies en het recht op meedenken aangaande alle buurt- en wijkgebonden aandachtsgebieden. Vanuit de gemeente wordt nadrukkelijk aangegeven dat de gemeente initiatieven vanuit de buurt c.q. wijk, die de leefbaarheid ten goede komen, kan en wil ondersteunen met menskracht en geld. Als voorbeeld wordt genoemd de mogelijke herinrichting of andere aankleding van bepaalde straten die nu een nieuwe riolering krijgen. Bij de gemeente wordt op dit moment bovendien voor iedere wijk een visie gemaakt waar voornoemde rechten natuurlijk ook voor gelden. Als u betrokken wilt zijn bij de visie op de wijk of andere initiatieven, dan nodig ik u uit zich te melden bij de wijkraad. Vanuit een bestuursfunctie of vanuit een commissie (als niet bestuurslid) kunt ook u invloed uitoefenen bij de gemeente of een bijdrage leveren aan de wijk. De wijkraad bestaat uit betrokken bewoners maar stelt zich niet op als vertegenwoordiger van de buurt of van de gemeente. Als u vindt dat de buurt niet beter verdient dan legt u deze oproep rustig naast u neer en gaat u lekker op vakantie zodat u bij terugkomst deze oproep allang weer vergeten bent en de Schildersbuurt inderdaad niet beter verdient dan nu. Indien u echter vindt dat uw straat of uw buurt beter verdient dan hebt u de mogelijkheid hier iets aan te doen. Namens de wijkraad Jan Slump, voorzitter In dit nummer: Stadswandeling pag. 3 Gezondheidscentrum west pag. 3 Wijkverpleegkundige pag. 4 55+ gym pag. 4 In touw pag. 5 Baloe pag. 6 Puzzel pag. 7 Berend Botje pag. 8 Manifestatie Schilderswijk pag. 9 Geschiedenis pag.10 Kostverloren koor pag.11 Bestuurstafel pag.12 Bewonersbrief pag.13 Van Ostade pag.13 Eetpunt pag.15

description

Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Transcript of Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Page 1: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

jaargang 34 nr.3+4 september2008

Wat verdienen debewoners van deSchildersbuurt?U denkt misschien dat dit een artikel is over het gemiddelde bruto sala-ris van de buurt, of een vermelding van de hoogste inkomens in debuurt. Mocht u daarin geïnteresseerd zijn, dan verwijs ik u met pleziernaar de statistieken van de gemeente, Quote e.d.Andere titels die ik in gedachten had waren: “Schildersbuurt krijgt zijnverdiende loon” of Schildersbuurt verdient beter!” Waarom?

Er gebeurt op dit moment veel in en met de buurt: het initiatief vanHenk Tiggelaar met het project ‘Wijkontwikkeling en ManifestatieSchilderswijk’, de aanleg van de nieuwe riolering, studentenhuisvesting,om maar een paar aandachtsgebieden en activiteiten te noemen.

Bovendien is er dit voorjaar een convenant getekend tussen de gemeente en alle bewonersorganisaties. Dit convenant geeftdeze organisaties onder andere het recht op advies en het recht op meedenken aangaande alle buurt- en wijkgebondenaandachtsgebieden. Vanuit de gemeente wordt nadrukkelijk aangegeven dat de gemeente initiatieven vanuit de buurt c.q.wijk, die de leefbaarheid ten goede komen, kan en wil ondersteunen met menskracht en geld. Als voorbeeld wordt genoemdde mogelijke herinrichting of andere aankleding van bepaalde straten die nu een nieuwe riolering krijgen. Bij de gemeentewordt op dit moment bovendien voor iedere wijk een visie gemaakt waar voornoemde rechten natuurlijk ook voor gelden.Als u betrokken wilt zijn bij de visie op de wijk of andere initiatieven, dan nodig ik u uit zich te melden bij de wijkraad.Vanuit een bestuursfunctie of vanuit een commissie (als niet bestuurslid) kunt ook u invloed uitoefenen bij de gemeente ofeen bijdrage leveren aan de wijk.

De wijkraad bestaat uit betrokken bewoners maar stelt zich niet op als vertegenwoordiger van de buurt of van de gemeente.Als u vindt dat de buurt niet beter verdient dan legt u deze oproep rustig naast u neer en gaat u lekker op vakantie zodat u bijterugkomst deze oproep allang weer vergeten bent en de Schildersbuurt inderdaad niet beter verdient dan nu. Indien u echtervindt dat uw straat of uw buurt beter verdient dan hebt u de mogelijkheid hier iets aan te doen.

Namens de wijkraadJan Slump, voorzitter

In dit nummer:Stadswandeling pag. 3Gezondheidscentrum west pag. 3Wijkverpleegkundige pag. 455+ gym pag. 4In touw pag. 5Baloe pag. 6Puzzel pag. 7Berend Botje pag. 8Manifestatie Schilderswijk pag. 9Geschiedenis pag.10Kostverloren koor pag.11Bestuurstafel pag.12Bewonersbrief pag.13Van Ostade pag.13Eetpunt pag.15

Page 2: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

ColofonWijkkrant Schilderswijk is een uitgave van deVereniging Wijkraad Schilderswijk en verschijnt5 keer per jaar in een oplage van 2200.

Verspreiding:Schildersbuurt.Redactie:Martin Baving, Martin Bonda, Barbara Bottema,Lenie Stuurman.Medewerker:Jan de RuiterVormgeving:Martin BondaDruk:De VolhardingRedactie:Friesestraatweg 16-19718 NG Groningentel: 3144550E-mail: [email protected]:Vereniging Wijkraad Schilderswijk.Breitnerstraat 149718 ML GroningenTel. 3139118e-mail: [email protected]:www.schilderswijkgroningen.nle-mailadres:[email protected]

Vergaderingen wijkraadbestuur:We vergaderen iedere tweede maandag van de maand,behalve wanneer dat een feestdag is want dan schuift heteen week op en ook niet tijdens de vakantiemaanden. Eris altijd koffie en/of thee en ondanks de vaak serieuzeonderwerpen wordt er, relatief gezien, veel gelachen.WELKOM DUS OP DIT ADRES!H.W. Mesdagstraat 72Om 20.00 uur.

Deze krant wordt gedrukt op chloorvrij gebleekt papier.

Handige telefoonnummers:Politie:Alarmnummer (ook brandweer en G.G.D) 112RegiopolitieKlachten, vragen. meldingen: 0900-8844Meldpunt Overlast: 5875885Centrale doktersdienst 0900-9229G.I.C. Gemeentelijk Informatiecentrum 3677000Milieu:Ophaaltijdstippen huisvuil, biobakken, grofvuil, rommel enandere zaken dieniet thuishoren op straat(fietsen. koelkasten e.d.): 3671000Klachten over de milieudienst in hetalgemeen(Tim van Heijst, klachtenfunctionaris) 3671000Containers bestellen: 3671046Klachten over de woonomgeving (losse stoeptegels,kapotte verlichting, dode bomen of struiken, enz.)Wijkpost: 3678910Storingsdienst kabel: 0900-0740Secretariaat Schilderswijk: 3139118Gemeentelijke ombudsman (Mw. W. Kol): 3186568Verder geeft de website van de gemeenteGroningen veel informatie.Het adres is www.gemeente.groningen.nl

De kopy voor devolgende wijkkrant

moet de redactie bereikthebben op 14 november

2008

2Van de redactieLang geleden, dat u een wijkkrant in uw brievenbus vond. Het isde laatste jaren niet voorgekomen dat er een wijkkrant uitviel,maar dit keer wel. Door ziekte van onze lay-outmedewerker (ikzelfdus) was het niet mogelijk de krant uit te brengen. Ik hoop dat ditniet vaker zal voorkomen, maar hieruit blijkt maar weer dat wijook maar mensen zijn. Gevolg van het voorgaande is wel datsommige artikelen ietwat gedateerd zijn.Maar goed, meer nieuws dus voor deze krant. Vanaf deze uitgavezullen er ook meer items vanuit Kostverloren in deze krant ver-schijnen. Veel aktiviteiten in Kostverloren zijn tenslotte ook voorde bewoners van de Schildersbuurt.De “Manifestatie Schilderswijk” geeft ook een update van deontwikkelingen.En veel meer natuurlijk. Ik wens u als vanouds weer veel lees-plezier en tot de volgende wijkkrant.

Martin BondaOh, ja, nog even een verzoekje van mijn kant. Willen mensen dieeen tekst naar ons toesturen alstublieft deze tekst in een bijlagezetten, en niet als tekst in de e-mail, Alvast bedankt

Page 3: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

StadswandelingSchildersbuurt/wijkVanuit de Werkgroep Manifestatie Schilderswijk zijn inmiddelseen aantal subcommissies aan de slag gegaan.Zo is er een commissie stadswandeling Schildersbuurt/wijkgestart. Deze bestaat uit vijf inwoners van de wijk. Wij komenmet enige regelmaat bijeen om samen een mooie stads-wandeling door de schildersbuurt/wijk vorm te geven.Bij de stadswandeling komt naast een route ook een beschrij-ving met interessante wetenswaardigheden over de historie vande buurt, de straten, de inwoners, de gebouwen en de bedrijven.Hierbij hebben wij uiteraard de hulp nodig van u als inwonervan de wijk en vragen wij het volgende:

*Wie heeft er voor ons (oude) ansichten, foto’s,boeken of ander beeldmateriaal en achtergrondin-formatie van de wijk?*Wie kent de mooie anekdotes, die er ongetwij-feld zijn. over een bepaalde gebeurtenis in dewijk? Laat het ons weten!

Via:[email protected] BakkerJan Steenstraat 149718 LS Groningen050-4062305

[email protected] KruizingaTaco Mesdagstraat 219718 KJ Groningen06-33899808

[email protected] CoendersTaco Mesdagstraat 379718 KK Groningen050-3131222

Consulent geestelijke gezondheidin Gezondheidscentrum West

Patiënten van het Gezondheidscentrum West kunnensinds kort met hun psychische klachten terecht bij eenconsulent geestelijke gezondheid. De consulenten, BartBoiten en Janneke Fledderman, kunnen ervoor zorgendat mensen snel en de juiste hulp krijgen die ze nodighebben. Ook de drempel om advies en hulp te vragenwordt lager, omdat de consulenten in het Gezondheids-centrum werken.

Steeds meer mensen hebben last van psychische klach-ten zoals somberheid, ernstig verdriet, angsten, proble-men thuis of op het werk, in de relatie enzovoorts. Destap om hiervoor advies en hulp te vragen is voor velengroot. Dat kan allerlei redenen hebben, zoals schaamteof de angst. Ook is het niet gemakkelijk om te wetenwaar je met je vraag terecht kunt en hoe dit in z’n werkgaat.

“Allemaal redenen voor ons om te kijken hoe we de hulpdichterbij onze patiënten kunnen brengen. Want het isniet goed en niet nodig dat mensen lang met deze proble-men rondlopen”, zegt huisarts Hermsen van het Gezond-heidscentrum West. “We waren er al snel uit dat we dehulp eigenlijk in ons eigen centrum wilden bieden. Inoverleg met ggz-organisatie Lentis en verzekeraarMenzis hebben we twee consulenten geestelijk gezond-heid aangesteld.” Het is eerst nog op proef, maarHermsen verwacht dat het een succes wordt en dat pa-tiënten de weg naar de consulent snel weten te vinden.

Dat vindt ook consulent geestelijke gezondheid Boiten “Ikhelp de mensen op een praktische en concrete manier.Uit ervaring blijkt dat enkele gesprekken meestal genoegzijn om iemand weer op weg te helpen. Soms is specia-listische hulp nodig. Samen met de patiënt overleg ikwaar hij of zij het beste naar toe kan. Ook help ik ook omhet eerste contact tot stand te brengen.”

Het contact met de consulenten geestelijke gezondheidloopt via het Gezondheidscentrum West.

Meer informatie: [email protected] telefoon 050-31 92833

3

Page 4: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Van uw wijkverpleegkundigeover ouder worden´Welke kleur lippenstift wil je vandaag´? ‘De donkerrode’klinkt het zachtjes van onder de dekens. Meneer Mulder buigtzich voorover om de juiste kleur aan te brengen op de smallelippen en houdt mevrouw een spiegeltje voor. Ze straalt enzegt: “Ja, zo is het goed!” Met haar 90 jaar ziet ze er mooi uit:witgrijze haren strak in een knotje op haar hoofd, kleur op dewangen en een mooie satijnen pyjama aan.

Ik kom graag bij de familie Mulder, het is er altijd gezellig enwarm. Zij ligt in bed, maar als een koningin tussen de metveel zorg geborduurde kussens. Hij zit in pak of met een netoverhemd aan in de stoel bij het raam. Vaak houdt hij haarhand vast als ik haar verzorg. Ze hebben altijd de deur openvoor buurkinderen en familie, verse bloemen op tafel….

Oud worden wil iedereen, maar niemand wil oud zijn.Van meneer en mevrouw Mulder zie ik dat oud zijn ook heelveel wijsheid en rust brengt. De rimpels laten zien dat dezemensen gelachen en gehuild hebben. Hun grijze haren hebbenveel van het leven, van de wereld gezien. De tijd die het me-neer kost om mij het wasteiltje aan te geven, zorgt ervoor datik even rust neem, en de situatie even goed in me opneem.

Oud zijn, oud worden, een ramp? Als je goed kijkt, zie je heelwat anders!

Met vriendelijke groet, de wijkverpleegkundige vanThuiszorg Groningen

Van uw wijkverpleegkundige over hetleven na een beroerteHet is al gezellig druk als ik rond vijf uur binnenkom. Demeeste mensen zijn in gesprek maar hier en daar kijkt er ie-mand nieuwsgierig op en klinkt: “hé zuster!”.‘Samen verder’, de patiëntenvereniging voor CVA patiëntenen hun familieleden houdt een CVA-café in het Gorechthuisin Haren. Een echt café, waar lotgenoten, familie en vriendenelkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en infor-matie kunnen krijgen. Een beroerte verandert jouw leven endat van je familie immers voor altijd.

Een aantal mensen is bekend. Nadat ze uit het ziekenhuis ofrevalidatiecentrum kwamen, heb ik hen als Wijkverpleegkun-dige Neurologie van Thuiszorg Groningen begeleid om hetdagelijkse leven zo goed mogelijk weer op te kunnen pakken.Zal meneer de hengel weer uit de schuur halen en met zijnscootmobiel de waterkant opzoeken? Vinden meneer en me-vrouw een betaalbare camper waar ze samen weer mee uit devoeten kunnen? Hoe is het contact met familie en vrienden?Wij helpen ze grip te krijgen op de nieuwe situatie en probe-ren een isolement te voorkomen. Soms zit dat in maar heelkleine dingen, als een leuke dagbesteding, boekenclub ofcomputerprogramma’s. Leuke dingen van waaruit een per-soon weer verder kan mét de beperkingen die het CVA ver-oorzaakt heeft.

De begeleiding vanuit Thuiszorg Groningen sluit ik na onge-veer een jaar af, echter de gevolgen van een CVA kunnenblijvend zijn. In het café blijven patiënten en hun direct be-trokkenen met lotgenoten ervaringen uitwisselen en leren zevan elkaar. Ik vind het fantastisch om na mijn laatste bezoekte zeggen: “Wellicht tot ziens in het café!”

Wilt u meer informatie over het CVA-café of over hulp naeen CVA? Bel dan met het klantencontactcentrum op nummer0900-8615 (lokaal tarief).

Met vriendelijke groet van uw wijkverpleegkundige

55+ GYM DICHTBIJ HUISVoor 55+ers in de Schilderswijk wordt er al 40 jaar dichtbijhuis gymnastiek gegeven. Als u er al een tijdje over dacht ommeer te gaan bewegen dan kunt u dus prettig in de buurt te-recht. Elke vrijdagmorgen gymmen wij in het Rode Kruis-gebouw aan de Kraneweg.Op dit moment zijn er alleen dames actief, maar ook herenzijn welkom. Wij houden rekening met ieders mogelijkheden,dus als uw lichaam het niet meer overal zo goed doet kunt urustig meerdoen. Onze ‘gymjuf’ Aaf Loonstra weet altijd weleen vervangende manier om de oefening toch mee te doen. Ofu slaat er even eentje over, dat doen meer mensen in onzegroep.Vorig jaar hebben wij ons 40-jarig jubileum gevierd en van degemeente Groningen als cadeau geld gekregen voor meergymattributen. Die hebben wij inmiddels aangeschaft zodatwij nu met meer mensen kunnen gymmen. Er is dus plek vooru!U kunt vrijblijvend komen kijken en meedoen om de groep teleren kennen en te zien of de manier waarop wij de oefeningendoen u bevalt.Wij begroeten u graag op de eerstvolgende vrijdagmorgen.MBVO 55+ Kraneweg (MBVO = Meer Bewegen VoorOuderen),Rode Kruisgebouw, Kraneweg 18.Vrijdagmorgen van 10 tot 11 uur.Contactpersoon Cily Zonsveld, tel. 3141825.

4

Page 5: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Hoen

Tegenover ons ligt een schip met een roeiboot langszij. In datbootje heeft een echtpaar Hoen zich gevestigd. Mevrouw zitaan boord en schikt de takjes die Meneer aanlevert. Dat gaateindeloos, zolang het licht is, door.Zo fit als een hoen; die uitdrukking maken ze beslist waar.Vaders zwemt af en aan met takjes, bladeren, en deponeert aldie vondsten hoog langs de railing van de vlet (hij kan er ter-nauwernood bij), en moeders neemt dan zorgvuldig de kost-bare kleinoden aan om ze fanatiek maar uiterst zorgvuldig omzich heen te draperen.Ze communiceren met elkaar door middel van korte, hoge, klik-achtige geluidssignalen. Het klinkt als tikjes van een hamer opstaal.Al weken verlaat het vrouwtje haar nest niet. Ze is zichtbaardikker dan haar vent, die zich uit de naad zwemt om al datnestmateriaal te vergaren. Ze heeft vast al eieren in haar lijf,denken mijn lief en ik.’s Avonds als het donker wordt, zit moeder alleen op het nest.Vader mag er kennelijk niet bij. Het lot van de hoenman blijk-baar.Het staketsel wordt in de loop van de tijd groter en hoger. Steedsis vrouwlief de takjes aan het schikken, herschikken en nogeens herschikken. Een mens wordt er moe van bij het kijkenernaar.Ook zijn wij erg benieuwd wanneer de hoenman nu eindelijkeens stopt met het aanvoeren van takjes. Dat moet toch eeneinde hebben?Dat het vrouwtje ooit eens stopt met dat gepeuter met de twijg-jes zal te maken hebben met het feit dat er eieren zijn gelegd,maar die kerel? Hoe weet hij dat er kroost-in-wording in dietakkenbos, in een dunne eierschaal ligt te sluimeren?Vertellen ze dat elkaar dan ook met die tikkende, felle piep-geluidjes?Mooie raadsels.

Een week later zagen we de overburen de moeder stukjes broodvoeren. Van hen hoorden we dat er vijf eieren in het nest lagen.Vader bleef eindeloos takjes aanvoeren overigens.Nog wat later waren er kuikentjes. Ze scharrelden in het nest enleerden zwemmen in het regenwater in de roeiboot. ’s Avondszagen we ze in de schemering dan weer scharrelen in het nestmet hun donkerrode snaveltjes.

Het werd een ramp. Ze sprongen als lemmingen overboord.Het roeibootje was veel te hoog om er weer in te klauteren. Hetwas een akelig gezicht om de twee ouders paniekerig te zienrondzwemmen om de kleintjes weer in het nest te dirigeren.Het werd stil in de roeiboot. Moeder zat op het nest. Vaderbleef onverdroten takjes aanvoeren en zinloos onschuldige voor-bijgangers weg te jagen. Maar het hoge, ijle gepiep was nietmeer te horen.(Hier wordt het W.G. van der Hulst-gehalte in dit verhaal welerg hoog…)

In touw 8Intussen waren er tientallen jonge eendjes. Een futenpaar zwommet drie kuikentjes op de rug door het kanaalvak, hun jongenkleine, glinsterende visjes voerend. In het nestkastje aan deschuur hoorden we mezenkinderen schreeuwen terwijl deouders honderden rupsen per dag binnenbrachten.Dat gaf weer moed; het leven gaat verder.

Het werd juni. Op een dag zagen we opeens het echtpaar Hoenmet drie jongen zwemmen! Of was het een ander stel? Eentweede leg? Het was in elk geval een mooi gezicht.Toch gaan hoentjes wat slordiger om met hun kuikens dan bij-voorbeeld eenden of futen. De laatsten blijven altijd heel dichtbij hun kroost en verdedigen het heel slim en direct. De hoen-tjes laten nogal eens een jong domweg aan zijn lot over. Dik-wijls hebben we een kuikentje in zijn eentje zien zwemmen,luid piepend, terwijl de rest van de familie in geen velden ofwegen te bekennen was. Of zijn juist de jonkies niet zo slim?Op een gegeven moment was er éen stel met vijf jongen; tweenog heel erg klein en drie al behoorlijk groot. Adoptie is blijk-baar in die kringen niet ongebruikelijk.En dat gedoe! Er lag een klokhuis in het water en de moeder-hoen probeerde eindeloos daar stukjes uit te pikken en aan dejeugd te voeren. Het klokhuis schoot natuurlijk steeds dieponder water. Maar dat geduld, de vasthoudendheid dwingt welrespect af.

Het foute van dit verhaal is dat de familie Hoen bij nader in-zien via Wikipedia en Google afbeeldingen, de familie Koetheet, zelfs Meerkoet…

Jan de Ruiter

[email protected]

5

Page 6: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

UIT HET DAGBOEK VAN BALOUOver het reilen en zeilen bij de peuterspeelzaalaan de H.W. Mesdagplein, april 2008

De afgelopen weken is er hard gewerkt bij Balou. Netvoor het mooie weer aan is de zandbak helemaalschoongemaakt. Nu kunnen de kinderen er weer heer-lijk in graven, kastelen bouwen, lekkere zandtaartenbakken en tuinieren. Het oude dakleer van de schuur inde achtertuin is vervangen. Dat ziet er fraai uit.

De meivakantie is dit jaar extra lang en er vallen allerleifeestdagen in, zoals Koninginnedag en Moederdag. Dusook de kinderen zijn hard aan de slag geweest om allewerkjes op tijd af te krijgen. We zijn daarom extra vroegbegonnen dit jaar met het maken van het Moederdag-cadeau, waar ook de stagiaires goed bij hebben gehol-pen. We verklappen natuurlijk niet wat er is gemaakt,maar alle moeders zijn vast apetrots op de kunstwerkendie ze van hun kinderen krijgen. En het ontbijt op beduiteraard!

We hebben veel plezier beleefd aan het knutselen metelkaar rondom het thema voorjaar. De wanden vanBalou zijn versierd met lammetjes. Er is papier ge-scheurd, als voorbereiding op het leren knippen, en uitdie stukken papier zijn mooie gekleurde vogels ont-staan. En tot slot voor allemaal nog een pronkstuk voorop het hoofd: een mooie koninginnehoed voor 30 april!

Een aantal kinderen gaat na de meivakantie naar debasisschool. Er zijn dus weer wat plaatsen vrij!

Annemiek Berends

Annemiek is eigenaar en leidster van Balou, een parti-culiere opvang voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar. We pro-beren zoveel mogelijk een thuissfeer te creëren en wer-ken daarom bewust met kleine groepen van maximaal10 kinderen. Er zijn altijd twee vaste begeleidsters aan-wezig, die ondersteund worden door stagiaires. Zo heb-ben we goed overzicht en alle aandacht voor de peu-ters, maar ook voor de ouders. Meer weten? Kom ge-rust langs op de H.W. Mesdagplein 13 (open van maan-dag – donderdag van 8.00 tot 13.30 uur) of bel: 050-3180518.

VACATURESECRETARIS M/V

Op een aantal plaatsen in deze wijkkrant staat vermeld dat desecretaris van de wijkraad begin 2009 stopt met deze hobby.Je begrijpt het zeker al: Het is niet te begrijpen en aan nie-mand uit te leggen als je niet naar deze onbezoldigde functiesolliciteert die de poort open zet naar een rijker leven. In dezefunctie leer je alles over de buurt, veel over de gemeentelijkediensten en je maakt kennis met de vaak ondoorgrondelijkewegen van de gemeentelijke politiek.

Wat wordt er van je verwacht: Communitatieve vaardighedenRedelijke taalvaardigheidBezit PC en InternetDat je in de Schildersbuurt woont

Wat mag jij verwachten: Plezierige mede-bestuursledenOnkostenvergoedingVraagbaak door oud-secretarisSterk item op je CV

Bel voor meer informatie

Martin Baving, 3139118

6

Page 7: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

PUZZEL

Mij zul je niet horen klagen over de 19 puzzeloplossingen die ik mocht ontvangen. De reeds vaker genoemde neutrale dameheeft opnieuw 4 willekeurige nummers gekozen. De winnaars zijn: Karin met de PIZZABON van PICCOLA ROMA, Onnowint de PASTABON van PIZZERIA ROSSINI, M. Veenhof krijgt de KABOUTERBON van DRANKENSHOP SQUARE enClarissa de IRISBON van de redactie. Deze winnaars krijgen de door hun gewonnen bonnen z.s.m. thuis bezorgd.Ook nu weer een kruiswoordpuzzel met hier en daar een ietwat cryptische omschrijving. Oplossingen uiterlijk 14 november2008 sturen naar Martin Baving, Breitnerstraat 14, 9718 ML Groningen of mailen (Word) naar [email protected] niet je voorkeur aan te geven, als het kan wordt daar rekening mee gehouden.Veel succes gewenst. Martin Baving

HORIZONTAAL: 10 seizoensgebonden maand, 14 corpus,17 tegemoetkoming, 18 weidevogel, 20 groente, 21 kwiek, 22beroep, 24 hoffelijk persoon, 25 Zuid Amerikaans dier, 26belastinghond, 27 militair kledingstuk, 28 mythologischeheks, 30 bontsoort, 32 beroep, 33 sporter, 35 geluid voort-brengen met een bepaald voorwerp, 38 vervelend, 40 vormvan glijden, 42 Europeanen, 43 kenau, 44 het komt je tege-moet, 46 werktuig, 48 de handdoek in de ring werpen, 50 vanje …, 51 oude vloeistofmaat, 53 blootje, 55 moet je betalen,56 spektakelstuk, 59 oogafwijking, 61 onafhankelijkheids-beweging, 62 grondstof voor o.a. glas en zeep, 63 dissel, 65verlangen, 67 kreet van schrik, 68 pittig, 69 knaagdier, 70blij, 72 kookwijze, 75 uniek, 76 bepaald geluid, 78 bloedvat,79 koffiebrander, 80 mythologisch figuur, 82 boom, 84 zeea-rend (eng.), 86 geen hemellichaam, 88 rommelig, 90 soortzeef, 92 mits, 93 meubel, 95 voorloper van de buurtsuper, 97zitbad, 99 kruis of munt, 101 niets, 102 van jezelf, 103ongeglazuurd aardewerk is ……, 105 Nederlands Oudheid-kundig Genootschap, 106 evennachtslijn, 108 krijgsman, 110hoedanigheidsvolgorde, 112 rijstproduct, 113 weefsel, 114ambtenarensalaris, 115 petoet, 116 etc., 117 refrein.

VERTIKAAL: 1 staatsbestel, 2 soort afdruk, 3 vet, 4 lang-zaam, 5 vogel, 6 anders gezegd, 7 voorstelling, 8 beroepenop, 9 leed, 11 nipt, 12 vier dagdelen, 13 niks, 15 Europeaan,16 eerdat, 19 goed onderlegde arbeider, 23 schema, 24 kapotmaken, 25 vervoermiddel, 27 broodbelegsel, 29 tegenover, 31onderwerp (eng.) 32 gooien, 34 effen, 36 uitdossen, 37 favo-riet voedsel v/d fruitvlieg, 39 het aangekochte, 41 telwoord,43 Kathaar, 45 soepel, 47 mooie kamer, 49 zintuigelijk waar-nemen, 52 flauw, 54 vervoermiddel, 57 liefkozen, 58 wapen,60 m3, 64 overdreven voorliefde, 66 afkerig, 68 moeite ge-daan hebben, 69 grondslag, 71 telwoord, 73 gek, 74 graan-soort, 77 onaardig, 79 splijten, 81 leer van organismen, 83 pit,85 kleur, 87 wijnlokaal, 88 lichaamsholte, 89 hovenier, 91deel van een klok, 94 norit, 96 een de Noorse goden, 98 gun-stig koersverschil, 100 muziekstuk, 102 over en uit, 104 terondersteuning, 106 bergplaats in meubel, 107 vrucht, 109biersoort, 110 ruimte, 111 droog.

Naam

: ……

……

……

……

……

……

… Adres: …

……

……

……

……

……

……

… 9718 …

…..

Voorkeur: K

AB

OU

TE

RB

ON

/ PIZ

ZA

BO

N / PAS

TAB

ON

/IR

ISB

ON

/ GE

EN

VOO

RK

EU

R

7

Page 8: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

BEREND BOTJE GAAT UIT WANDELEN

Wat is het voorjaar toch een mooie tijd! Alles is groen ofbloeit.De peuters zijn de laatste tijd veel op stap geweest in onzemooie karren trokken wij regelmatig door de wijk.Daar is zoveel te zien! Vuilnismannen, een zandwagen diezand stort op het J Israëlsplein.Lopen langs de basisschool, of langs een eethuis waar we eenkoksmuts krijgen!Langs het huis van een peuter waar net een zusje is geboren,die we van achter het glas kunnen bewonderen. Zo is de wijkéén groot avontuur!Net als vorig jaar ook dit keer weer in mei een bezoek ge-bracht aan de kinderboerderij, alle dieren weer bewonderd, opde grote tractor gezeten en in de speeltuin gespeeld.Op het moment is de speelzaal veranderd in een grote zee, erhangen vissen en kwallen.De zandtafel is volop in gebruik, de tent is opgezet en wedoen net of het al een beetje vakantie is. Peuters die met duik-brillen op lopen, lekker met water spelen en noem maar op.Nog even en de zomervakantie begint, 11 augustus gaan weweer open.Over het nieuwe jaar kan ik al wel een geheimpje verklappen,in augustus bestaat speelzaal “Berend Botje” 35 jaar. Is datniet SUPER!Marc Woudstra vader van EliseDe peuterspeelzaal is voor zowel ouders als kind(eren) eenuitkomst. Kinderen zijn vanaf twee jaar welkom waardoor zemet leeftijdsgenootjes samen leren spelen. Voor ouders is heteen moment om even tijd aan nadere dingen te kunnen beste-den in de wetenschap dat je kind(eren) in vertrouwde handenis, plezier heeft en bovendien verbazend veel opsteekt! Ditgeld in elk geval voor onze ervaring met Berend Botje. Het isnatuurlijk altijd mensenwerk. Bij Berend Botje is Amanda al25 jaar (!) een vertrouwd gezicht. Samen met haar team vanvaste collega’s Constance (ja, een constante factor) enHenriette en stagiaire Marcha zorgen zij voor een enorm fijnepeuterspeelzaal waar onze dochter Elise altijd blij is om naartoe te gaan. Voor ouders die hun kind(eren)’s ochtends bren-gen staat de koffie/thee altijd klaar. Als u als ouder belangstel-ling heeft kunt u elke ochtend tussen 8.15 u. en 8.45 u. eenskomen kijken om kennis te maken, tot ziens bij Berend Botje!

8

Page 9: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Het is al weer een tijdje geleden, dat er een vervolg heeftgestaan over ‘onze’ Manifestatie. Dat heeft met name temaken met de kort op elkaar gehouden bijeenkomsten van dewerkgroep. Zo tegen de vakantie is er nu even gelegenheidom heel kort uit te leggen wat we gedaan hebben.Onder de naam “Manifestatie Schilderswijk” is een groepenthousiastelingen aan de slag gegaan oma) in kunstzinnig opzicht allerlei zaken van de grond tekrijgenb) een upgrading in combinatie met leefbaarheid te bewerk-stelligen

Hierover is de afgelopen tijd door een groep buurtbewonersvolop gediscussieërd en zijn er ideeën op papier gezet, zoalsbv voor de inrichting oa:- opnieuw aansluiten bij de structuur van de wijk- het authentieke behouden en opnieuw onder de aandachtbrengen- benadrukken van en aansluiten bij de subtiele zaken in dewijk waar de gemeente geen oog voor heeft- de assen in de straten zichtbaar maken: de transparantiebenadrukken van de assen Kraneweg/Taco Mesdagstraat,H.W. Mesdagstraat/Jozef IsraÎlstraat d.m.v. bijzondereaccenten zoals b.v. kunst, bestratingmateriaal en meubilair (enniet zoals nu bij het vervangen van de riolering weer in deoude saaie patronen en grijze stoeptegels).- betere bestrating, staatmeubilair, boomspiegels en verlich-ting/armaturenEn voor permanente verfraaiing oa:- hergroeperen van de fietsenrekken, vandaalbestendig makenen omvormen tot kunstwerken- kleine bronzen plaquettes met uitleg over de schilder onderde straatnaamborden

- bronzen plaquettes of ander fraaie borden bij huizen waarberoemde mensen hebben gewoond (zijn er veel van in dewijk).- om de bomen klassieke roosters en hekken met voetplaten- wandelroutes in de wijk met toelichting op de architectuurwant de verschillende gevels en huizen zijn op zichzelf alkunstzinnig: (zoiets als Monument en Materiaal en de Archie-ven, maar dan lijfelijk op straat), langs de plaquettes enhuizen van beroemde mensen. Bij de huizen van beroemdemensen de verhalen vertellen (via borden of via binnenkijkentijdens manifestaties). Een soort geschiedeniswandeling. Eenen ander ondersteund door een website en wandelroutes af tehalen bij VVV.En zo zijn er nog meer ideeën. Inmiddels zijn er ook al 2

commissie’s opgericht: de cie ‘Wandelroute’ en de cie‘Watertoren’. Er kunnen nog veel meer cie’s worden opge-richt (‘leefbaarheid’, ‘upgrading/bomen/fietsen’, ‘kunst’).Hoe breder we zijn, des te meer we bereiken! Heb je ookinteresse, meld je aan!De werkgroep dendert gewoon door: in overleg en samen metde wijkraad gaan we na de vakantie met de gemeente omtafel.

Henk Tiggelaar, Kraneweg 55a, 9718 JG.

“Manifestatie Schilderswijk”9

Page 10: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

De Stichting Monument & Materiaal is in 1983 opgericht met de hoofddoelstelling: het verwerven, tijdelijk opslaan en voorhergebruik beschikbaar stellen van oude bouwmaterialen. Een voorwaarde is dat materiaal in panden geplaatst mag wordenwanneer zij in tijd en stijl met elkaar overeenkomen.In het najaar van 2007 heeft de Stichting Monument & Materiaal (M&M) een expositie over de Schildersbuurt-Zuid verzorgdbij het RHC Groninger Archieven. Het bleek een groot succes te zijn. Voor degene die de expositie hebben gemist, wil de Stich-ting haar informatie in enkele uitgaven van de wijkkrant ‘Schilderswijk’ plaatsen.

10

Page 11: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Al eens gehoord van het KostverlorenKoor?Sinds afgelopen oktober zingt in het Kostverloren Kwartier(de nieuwbouw aan de Annie M.G.Smidtschool aan de vanRuysdael/van Ostadestraat) om de week op dinsdagochtendhet Kostverloren Koor. Het koor is opgericht door een aantalenthousiaste wijkbewoonsters van de Schilderswijk. Het iseen laagdrempelig koor voor en door wijkbewoners uit Kost-verloren en de Schildersbuurt. Laagdrempelig wil in dit gevalo.a. zeggen: je hoeft geen zang-ervaring te hebben, geendikke portemonnee, geen noten te kunnen lezen, en er isplaats voor jong en oud. We grappen onderling dat onze slo-gan is:” kun je niet zingen, zing dan mee…” We zingen vanalles wat, van smartlap tot ballade, en wie weet nog klassiek;in het nederlands, maar ook in het engels of bv javaans. Hetplezier in zingen staat voorop. Ook is het koor een leuke ma-nier om andere buurtgenoten te leren kennen.We treden uitsluitend op in de wijk. Bijvoorbeeld bij eenwijkfeest, de kerstmarkt etc. Tevens kunnen we (in de toe-komst) gevraagd worden om te zingen bij een bijzondere ge-legenheid. Hierbij kun je denken aan het toezingen van wijk-bewoners die 60 jaar getrouwd zijn, iemand die 90 wordt endergelijke.Momenteel tellen we ruim 20 leden. Onze dirigent heet Henk.En het leuke is, dat Henk, behalve dat hij prettig dirigeert enmooi kan zingen, ook nog eens 3 instrumenten bespeelt!De sfeer op onze zangochtend is gemoedelijk en gezellig.Vanaf 9.30 staat de koffie klaar. Van 10.00 tot 11.45 zingenwe.Wil je meer weten over dit koor, of lijkt het je leuk om eensmee te komen zingen op een dinsdagochtend, neem dan vrij-blijvend contact op met de contactpersoon, via: 5797840

Namens het Kostverloren KoorJelle Parmentier

11

Page 12: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

VAN DE BESTUURSTAFEL NR. 21

Maart, de 10e, onderwerpen o.a.:- In het februariverslag stond dat wij, als vervolg op

het voorbereidende overleg dat wij in december2007 hebben gehad, een gesprek zouden hebben metwethouder De Vries over het uit de hand gelopenkamerverhuurbeleid. (samen met een aantal buurt-organisaties die ook slachtoffer zijn geworden vandat beleid) Deze uitnodiging is nog niet ontvangen!Toen de secretaris met dit stuk bezig was (17 juni2008) besloot hij maar eens te bellen met de betref-fende ambtenaar om te vragen hoe het met dattoegezegde gesprek stond. Tot zijn stomme verba-zing bleek dat dit gesprek al in februari 2008 plaatsgevonden had en dat men domweg de wijkraadSchilderswijk hiervoor niet uitgenodigd had. Zelfseen verslag is ons niet toegezonden, dan haddenwij eerder aan de bel kunnen trekken.

- Er is overleg geweest met de wijkgroep Kost-verloren, Vensterschool en de huurdersverenigingKostverloren oven het uitbrengen van een gezamen-lijke wijkkrant.

- Het activiteiten- en het financiële jaarverslag 2007zijn inhoudelijk en tekstueel behandeld.

April, de 14e, onderwerpen o.a.:- Op 22 mei a.s. zal het nieuwe ‘convenant bewoners-

participatie’ tussen de gemeente en alle bewoners-organisaties formeel ondertekend worden.

- Het Westerhavenplan (groen, water en kunst) is vande baan, het kunstwerk is afgekeurd.

- De gemeenteraad zal binnenkort beslissen over degeluidsnormen en verlaging van de 25%-norm vwb.kamerverhuur.

- We zullen onderzoeken of de ideeën van de werk-groep ‘Kunst in de wijk’ meegenomen kunnen wor-den in het nog te ontwikkelen structuurplan.

- We zullen de locatiemanager van de Vensterschooluitnodigen voor een kennismaking.

- De wijkschouw zal in november gehouden worden.Alle bewoners van de buurt worden hierbij uitgeno-digd hun klachten en/of opmerkingen over de staatvan onderhoud in de buurt te sturen aan:[email protected]

- De secretaris geeft te kennen dat hij over een jaarmet deze functie zal stoppen. 14 jaar vindt hij vol-doende.

Mei, de 19e, onderwerpen o.a.:- N.a.v. de plannen voor een gezamenlijke wijkkrant

met Kostverloren wordt besloten dat wanneer er inKostverloren geen functionerend bestuur is, wij nietde verantwoordelijkheid op ons nemen voor de doorKostverloren aan te leveren kopy

- Na de ALV is het te doen gebruikelijk wie van debestuursleden in een bepaalde commissie plaats-nemen en wie bepaalde taken uitvoert:Arnold, Hein en Lot WijkwelzijnHarmen en Ita Methadon / NachtopvangHarmen en Martin Verkeer en parkerenArnold, Hein en Lot Grijs en GroenLot SteenhouwerskadeHilbrand en Martin HuisvestingHein en Martin BuurtlokaalMartin Redactie

Het dagelijks bestuur bestaat uit:Jan Slump, voorzitter

Hilbrand Kikkers, vice-voorzitter

Hein Pronk, penningmeesterNOG ÉÉN JAARMartin Baving, secretaris

12

Page 13: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

UIT DE BEWONERSBRIEFMeer voorlichting over goed gebruikvan houtkachelsDe gemeente gaat meer voorlichtinggeven over verantwoord gebruik vanhoutkachels. Verder gaat de gemeenteactiever aan de slag bij klachten overrook van houtkachels. Het college vanburgemeester en wethouders kiest voormeer voorlichting nadat de gemeente-raad vorig jaar om een actief gemeente-lijk beleid tegen luchtverontreinigingdoor houtkachels vroeg.De gemeente heeft ook nagedacht overeen verbod op het stoken van hout-kachels en sfeerhaarden en een verbodop het aanleggen van dit soort kachelsin nieuwbouwwoningen. Dit soort ver-boden komt er niet: lastig uit te voerenof juridisch onmogelijk.Bij de Milieudienst zijn in 2007 negen-tien klachten over stoken binnengeko-men, dit jaar tot nu toe zes. De ge-meente gaat in het vervolg actiever op-treden bij klachten WoongenotVolgens het college leiden houtkachels

niet tot verslechtering van de lucht-kwaliteit op stedelijk niveau in Gronin-gen maar veroorzaken ze plaatselijk welrelatief hoge concentraties van luchtver-ontreiniging. “In specifieke situatieskunnen het binnenmilieu en woongenotvan omwonenden hierdoor worden aan-getast wat kan leiden tot gezondheids-klachten.”FijnstofDat is bij vaak, langdurig en verkeerdstoken en als het rookafvoerkanaal on-gunstig ten opzichte van de buren ligt.Houtkachels produceren fijnstof datschadelijk is; de uitstoot van een hout-kachel is vele malen hoger dan van eenauto. Stokers die overlast veroorzaken krij-gen een brief om rekening te houdenmet hun omgeving. Als dat niet helpt,gaat de gemeente met deoverlastveroorzakers in gesprek.Nu ook internet betrokken bij onder-zoek leefbaarheid in GroningenDe gemeente Groningen houdt voor dezevende keer een groot onderzoek naar

leefbaarheid en veiligheid in de stad.De gemeente houdt de enquête onderbijna zesduizend willekeurig gekozenStadjers. Voor het eerst wordt internetbij de enquête ingeschakeld.De benaderde Stadjers krijgen vragenover de leefbaarheid en veiligheid inhun wijk en buurt. “Het college wil destad leefbaar en veilig maken en hou-den”, aldus burgemeester en wethou-ders. “De mening van Stadjers is daarbijvan groot belang, om gezamenlijk pro-blemen op te lossen, beleid te maken enmaatregelen te treffen.”De helft van de zesduizend mensenkrijgt de vraag om de enquête op inter-net in te vullen. De andere drieduizendte enquêteren mensen worden tussen 15september en 18 oktober 2008 gebeldmet de vraag mee te werken aan hetonderzoek. Het interview duurt onge-veer vijftien minuten. De gemeentegebruikt de verkregen informatie alleenvoor dit onderzoek.Het onderzoek, dat door BureauOnderzoek van de gemeente wordtgedaan, moet in het voorjaar van 2009klaar zijn. De resultaten worden via derubriek Stadsberichten in deGezinsbode aangekondigd en zijn ookop www.bureauonderzoek.nl te lezen.

buurt- en speeltuinvereniging

van ostadeDAG TIJD WAAR ACTIVITEIT

maandag 12:00-14:00 K.K. voor EETPUNT

19:00-20:00 K.K. voor FRANS

19:30-22:00 K.K. achter YOGA voor volwassenen

dinsdag 09:00-11:30 B.S.O. AQUARELLEREN

10:00-12:00 K.K. voor VENSTERKOOR

woensdag 08:00-09:30 K.K. voor KOFFIE INLOOP

12:00-14:00 K.K. voor VENSTERSOEPIE

13:30-14:30 K.K. achter WERELDDANSEN

14:00-17:00 K.K. voor WOEMICLUB

19:00-20:00 K.K. achter BOMMEN

donderdag 19:00-20:30 B.S.O. AQUARELLEREN

19:00-20:30 B.S.O. SPAANS

20:00-23:00 K.K. voor KLAVERJASSEN

20:30-22:00 B.S.O. SPAANS

vrijdag 12:00-14:00 K.K. voor EETPUNT

15:00-17:00 K.K. voor KREAKLUB

B.S.O. = Buiten Schoolse Opvang (naast de school)K.K. = Kostverloren Kwartier (laatste ruimte aan de school)Openingstijden K.K.: ma, wo en vr. Van 10:00 - 14:00 uurTijdens de schoolvakanties alleen open tijdens het eetpunt.In het K.K. kan men tijdens de openingstijden boeken lenen.

Voor meer informatie kunt u bellen met: 3118119Of mailen naar: [email protected]

13

Page 14: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

GRONDWATERSTANDHet bestuur van de wijkraad kreeg enige tijd geleden een ano-nieme brief, waarin werd gewaarschuwd (in verband met deaanleg van de nieuwe riolering) voor verlaging van de grond-waterstand en de gevolgen daarvan voor de verrotting van dehouten funderingen. In deze brief werd ook de link gelegdmet de aanleg van een drainagesysteem.Normaal gaan wij niet op anonieme brieven in, maar in ditgeval vonden wij het buurtbelang belangrijker. Navraag bij degemeente leverde het volgende op:

- Het drainagesysteem dat aangelegd is/wordt is tijde-lijk. Het dient om het ingebrachte water, dat weerdient om het zand rondom de nieuwe buizen snellerte doen inklinken, af te voeren. Daarna wordt dedrainage afgesloten en zal geen oorzaak (kunnen)zijn van een verlaagde grondwaterstand.

- Het tegendeel is zeer goed mogelijk, omdat de ouderiolering lek was op verschillende plaatsen en fun-geerde als een soort (niet bedoelde) drainage. U kuntdus te maken krijgen met een verhoogde grondwater-stand waardoor er water in de kruipruimte komt.

- Aarzel niet bij een veranderde grondwaterstand con-tact op te nemen met de gemeente (u heeft of krijgtde naam en het telefoonnummer van de projectlei-der), want de gemeente is verantwoordelijk voor deeventuele veranderingen en kan daarop aangespro-ken worden.

Martin Baving

14

Page 15: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

Speeltuinbestuur opzoek naar nieuwebestuursleden.De Stichting Van Ostade beheert despeeltuin en het speeltuingebouw aan deVan Ostadelaan, In het speeltuingebouwworden activiteiten georganiseerd voorjong en oud in Kostverloren en deSchilderswijk. We zijn op zoek naarmensen uit de buurt, die het bestuurwillen komen versterken. Hebt ubelangstelling, laat ons dat dan weten.We informeren u dan graag verder.Namens het bestuur van de VanOstadestichting

Greta Snijder [email protected] [email protected]

Eetpunt Schilderswijk in hetKostverloren KwartierGezellig samen eten? Kom naar het eetpunt Schilderswijk in het KostverlorenKwartier.A. van Ostadestraat 3. Te bereiken via het schoolplein van de A.M.G.Schmidtschool, de laatste ingang aan het eind van speeltuin.

Wat houdt het eetpunt Schilderswijk in?De Borg verzorgt in samenwerking met de wijkraden van de Schilderswijk gezondemaaltijden die u samen met andere mensen uit uw buurt aan een gezellig gedektetafel kunt eten. Dus niet meer alleen achter uw bordje een snelklaar maaltijd metweinig bouwstoffen.Als u maaltijden van de Borg neemt is er zeker van dat u goed eet. Onze koks lettenop de hoeveelheid eiwit, koolhydraten, vet en vocht.

Een goede samenstelling is hun deskundigheid.Een dieet is geen probleem. Wel graag even melden bij opgave.

Hoe vaak, hoe laatU bent van harte welkom op maandag en vrijdag van 12.00 uur tot 14.00 uur.

Wat kost hetDe maaltijden kosten € 7,= (prijspeil 2009)

Voor wie is hetIn eerste instantie voor 55+, maar verder voor iedereen die wil aanschuiven bij deeettafel van het eetpunt.

Hoe werkt hetAls u graag wilt komen eten, laat u dat uiterlijk 17.00 uur de middag van te vorenaan ons weten. Dieet is geen probleem, maar wel even zeggen bij de aanmelding.

U kunt dat doen door te bellen naar Beheer Renee Jansema.

Op ma en woensdagochtend 050-3118119

Ook kunt u mailen naar [email protected]

15

Page 16: Wijkkrant Schilderswijk Groningen - september 2008

DE BSO SCHILDERSBUURT BIEDT OPVANGVOOR KINDEREN VANAF 3 JAAR TOT EN

MET JONGEREN VAN 15 JAAR.

ONS MOTTO IS “MEER DAN OPVANG ALLEEN!”

OP DIT MOMENT HEBBEN WE IVM DENIEUWE REGELING VAN DE SOZAWE DRIE

VACATURES VOOR

TWEE CHAUFFEURS/CONCIËRGESen EEN TUINMAN M/V

BENT U GEINTERESSEERD, 57+ EN HEEFT UEEN UITKERING VAN DE SOZAWE?

STUUR DAN EEN BRIEF MET UW MOTIVATIE NAAR:BSO SCHILDERSBUURTTAV DEBBIE SCHOUTEN

ADRIAAN VAN OSTADESTRAAT 389718 RZ GRONINGEN

VOOR MEER INFO OVER DE VACATURES:WWW.DE-BSO.NL OF BEL MET DEBBIE 050-3130388

Vraag bij SOZAWE naar de voorwaarden

16