De Nieuwe Tijd - oktober 2008

13
De Nieuwe Tijd maandblad ACV-Openbare Diensten oktober 2008 Hoogwater bij VMW? Brussels Airlines en Lufthansa Vlaamse ACV-dagen Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel

description

Het ledenblad van ACV - Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - oktober 2008

Page 1: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

DeNieuweTijdmaandblad ACV-Openbare Dienstenoktober 2008

Hoogwater bij VMW?

Brussels Airlines en Lufthansa

Vlaamse ACV-dagen

Vera

ntw

oo

rdel

ijke

uitg

ever

: L. H

amel

inck

, Hel

ihav

enla

an 2

1, 1

000

Brus

sel

Page 2: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

De Nieuwe Tijd september 2008 3

ACV Openbare Diensten EDITO ■

Inhoud

Colofon

2 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ KORTWEG ACV Openbare Diensten

■ FOCUS 3

■ VLAAMSE OVERHEID 8

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN 10

■ FEDERALE OVERHEID 13

■ BIJZONDERE KORPSEN 17

■ VERVOER 19

■ PENSIOENEN 23

Redactie:Luc Hamelinck, Ann-Michèle Wieleman, Chris Herreman, Marc Saenen, Nico Poorters, Fréderic De Gélissen, Amélie Janssens,

Eindredactie:Amélie Janssens

Vormgeving:Peeters & Peeters “Compleet Grafisch”www.peetersenpeeters.be

Druk:Corelio Printingwww.corelio.be

Contacteer onswww.acv-openbarediensten.be

[email protected]

We hopen eind oktober de onderhan-delingen in het comité A af te ronden over een algemene conventie 2007-2008 voor het overheidspersoneel. Bij die gelegenheid zouden ook nieuwe afspraken over de sociale relaties aan bod komen. Bij het ter perse gaan van dit nummer was het nog niet duidelijk of die timing inderdaad wordt gehaald. We komen hier normaal op terug in ons novembernummer. Van zodra hier-over informatie beschikbaar is, zullen we die verspreiden via onze website www.acv-openbarediensten.be en via onze elektronische nieuwsbrief ‘Kijkop’ waarop je via de website altijd kan inte-kenen.

EEn vErhaal uit dE vErEnigdE StatEn

De financiële crisis is begonnen in de Ver-enigde Staten. Grote banken hebben er massaal leningen verstrekt aan mensen om woningen te kopen, zelfs als vooraf vast stond dat zij de lening niet konden terugbetalen. Speciale financiële construc-ties zijn hiervoor uitgewerkt: de eerste ja-ren moesten mensen niets terugbetalen, maar later zaten ze wel opgezadeld met loodzware leningen en intrestlasten.

Banken hadden daardoor massaal lenin-gen uitstaan die niet werden terugbetaald. Op huizen werd beslag gelegd aan de lo-pende band, maar hun verkoopwaarde was ondertussen nog maar een fractie van de waarde van de lening die ertegenover staat. Want de prijzen van de woningmarkt zijn in de Verenigde Staten al een tijd terug in elkaar gezakt: een fraaie familiewoning in Florida, met 2 badkamers en zwembad, kan je vandaag vlot op de kop tikken voor pakweg 75.000 euro. Vergeleken met prij-zen in ons land, kan dat tellen.

Tegelijk speculeren fondsbeheerders meer dan vroeger op beurskoersen. Dat gebeurt zelfs met het verkopen van beleggingen uitgeleend bij pensioenfondsen of die men gewoon zelf nog niet in bezit heeft. De terugval van de beurskoersen van het voorbije jaar worden doorgerekend in de boekhouding van financiële instellingen wat hun balans scheef trekt en op zijn beurt de koersen naar beneden haalt.

Het ene probleem veroorzaakt zo het an-dere, met nooit geziene financiële proble-men op wereldschaal.

WEErSlag bij onS

De moeilijkheden van banken en verze-keraars in de Verenigde Staten, kreeg een domino-effect. Beleggingen die andere (Europese) banken hadden in die inter-nationale grootbanken, waren opeens evenmin veel waard. Het vertrouwen tus-sen banken onderling, en wat hun beleg-gingen echt nog waard zijn, was daarmee helemaal zoek. Daarom stellen ze elkaar vandaag onderling zo weinig mogelijk

geld ter beschikking om allerlei transacties te financieren. Zo komt het dat ook grote banken in eigen land geconfronteerd zijn met vragen en onzekerheid van spaarders en beleggers. Zodanig zelfs dat de over-heid vele miljarden euro in Fortis en Dexia heeft geïnvesteerd.

Iedereen vreest dat de crisis in de financi-ele wereld nu ook de andere takken van de economie zal aantasten. Bedrijven krijgen minder gemakkelijk geld ter beschikking om initiatieven te nemen. Over een jaar genomen zijn beurswaarden van veel be-drijven met de helft of meer teruggevallen. En als bedrijven het financieel moeilijk krij-gen, kijken herstructureringen en afdan-kingen snel om de hoek. Plots staat het spook van oplopende werkloosheid weer voor de deur.

Door de financiële crisis is wereldwijd ook de waarde van de beleggingen in grote pensioenfondsen fel verminderd. Veel werknemers zitten dus met de vraag in welke mate die pensioenfondsen hun be-loofde aanvullende pensioen nog wel kun-nen betalen.Kortom, waarschijnlijk hebben we het einde van de problemen nog niet gezien. En door de ganse situatie dreigen ook voor werknemers hoe langer hoe meer proble-men.

FalEn van dE vrijE markt

De problemen in de Verenigde Staten waren mogelijk omdat men er de financi-ele markt volledig heeft geliberaliseerd. Overheidscontrole werd afgedaan als rem-mend, bureaucratisch en achterhaald. Die vrije markt zou meer dynamiek en welvaart brengen. Maar net die vrijgemaakte markt heeft de afgelopen maanden aangetoond hoe ze zichzelf kan vernietigen, met weer-slag op de ganse wereldeconomie.

Om te voorkomen dat het ganse financiële systeem in elkaar zou storten, zijn regerin-gen tussen gekomen: dat was begin deze maand ondertussen al het geval in de Ver-enigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Nederland, Bel-gië, Luxemburg, Spanje, Italië, Denemar-

■ EEn crisis in dE financiëlE instEllingEn raast ovEr dE wErEld. in EigEn land is dE rEgEring dE afgElopEn wEkEn mEt vElE mil-jardEn Euro tussEn gEkomEn in hEt kapitaal van fortis En dExia. dat was nodig om spaardErs tE garandErEn dat hun cEntjEs vEilig zijn. dErgElijkE tussEnkomstEn warEn tot voor kort zo goEd als ondEnkbaar. maar dE ovErhEid moEt nu voorkomEn dat bankEn ovEr kop gaan En hEt EconomischE systEEm wordt ontwricht.Door: Luc Hamelinck, voorzitter

Als normale spelregels falenniEuWE SEcrEtariS in antWErpEn

Vanaf 1 oktober is Kirsten Casteleyn aan de slag als vakbondssecretaris in Antwerpen. Na een succesvolle stage als Maatschappelijk Ad-viseur bij ACV-Openbare Diensten het voorbije werkjaar, vervangt zij Karl de Jongh.

Kirsten zal zich bijzonder bezig houden met de gemeenten en OCMW’s, het UZA en zal zich specialiseren in de publieke RVT’s. We wensen Kirsten veel voldoening en succes in de job!

dE niEuWE tijd vErniEuWt

De aandachtige lezers hebben het ongetwijfeld opgemerkt: ons maandblad, De Nieuwe Tijd, is als herboren uit de zomervakantie gekomen. Niet alleen de voorpagina ziet er een beetje anders uit, ook binnenin is een en ander vernieuwd. Zo vinden jullie de korte be-richten uit jullie sector voortaan terug op de sectorpagina’s, en zullen op pagina 2 vooral algemene korte nieuwtjes meegeven worden. Bovendien kiezen we voortaan voor een nieuwe rubriek ‘Focus’ om algemene en overkoepelende informatie te bespreken, of dos-siers uit te werken. Aan het basisprincipe van ons maandblad is echter niets veranderd: via De Nieuwe Tijd blijven we onze leden op de hoogte houden van syndicaal nieuws, zowel overkoepelend, als nieuws uit de sectoren.Uw reacties op de vernieuwde Nieuwe Tijd: [email protected]

lidmaatSchapSbijdragEn aangEpaSt

Sinds 1 oktober zijn de ACV-lidmaatschapsbijdragen aangepast aan de index. Een overzicht.

Categorie Bijdrage

Gewone leden 13,65

Personeel luchtvervoer 13,65

Kaders 14,45

Gewone leden Antwerpen 13,78

Werklozen 9,18

Volt. loopbaanonderbreking met vergoeding 7,69

Gepensioneerden 5,06

Zieken 5,31

Loopbaanonderbreking zonder vergoeding 3,33

Part-time 10,30

Brugpensioen 9,93

Studenten met wachtvergoeding 6,58

Jaarlijks ACV-Okra 63,83

Halfjaarlijks ACV-Okra 31,91

Algemeen

ken en Rusland. In het ene geval ging dat gepaard met nationalisaties van financiële instellingen, dan weer door kredieten met staatswaarborg te geven, of gewoon door de terugbetaling van spaargeld te garan-deren.

Die tussenkomsten van overheden kosten ook geld. Het is zeer de vraag of en wan-neer de overheid die kosten zal kunnen terugwinnen. Als dat niet kan, is het de ge-wone bevolking die het gelag dreigt te be-talen, voor de inschattingsfouten van vet-betaalde bankiers en verzekeraars. Vraag is ook hoever men daarin gaat: hoeveel bedrijven kan men zo redden?

Het is zonneklaar: meer controle en regule-ring van de financiële markt is absoluut no-dig. Met scha en schande wordt in praktijk bewezen hoezeer de neoliberale aanpak niet werkt. Maar de economische en soci-ale prijs die door die al te liberale en ideo-logische benadering wordt betaald, dreigt ondertussen wel erg hoog te worden.

Page 3: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

4 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

De Nieuwe Tijd september 2008 5

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

■ op 24 En 25 april 2009 organisEErt hEt acv voor dE vijfdE kEEr vlaamsE acv dagEn. tijdEns dEzE twEEdaagsE discus-siërEn militantEn En bEroEpskrachtEn van acv ovEr socialE, EconomischE En EcologischE uitdagingEn voor vlaandErEn. uit dE discussiEs wordEn dan dE krachtlijnEn vastgElEgd voor dE aanpak van acv in dEzE kwEstiEs gEdurEndE dE volgEndE 4 jaar. hEt thEma voor dE vlaamsE acv dagEn in 2009 is: “voor EEn sociaal En solidair vlaandErEn”.

Waar zijn WE mEE bEzig?

Vlaanderen is een van de rijkste en meest welvarende regio’s in Europa. Het is hier dan ook, voor de meerderheid van de bevol-king, goed leven, wonen en werken. Toch blijkt uit een onderzoek dat een meerderheid van de Vlamingen eerder pessimistisch is over de socio-economische toekomstverwachtingen. Zo is een groot deel ervan overtuigd dat over tien jaar de werkloosheid opnieuw zal gestegen zijn, dat ze voor hun eigen pensioen zul-len moeten zorgen, dat de kloof tussen arm en rijk groter zal zijn en dat er meer sociale uitsluiting zal zijn. En dus zitten heel wat mensen met vragen over de toekomst: zal ik morgen nog een job hebben, of kunnen vinden? Zal mijn werkgever in Vlaanderen blij-ven investeren of sluit hij de deuren om naar een lage loonland te trekken? Zal ik in een rusthuis terecht kunnen? Zullen onze kinde-ren nog een betaalbare woning kunnen vinden? En hoe moet dat nu verder met de stijgende energiefactuur? Zo denken we al snel: waar zijn we toch mee bezig?

Al deze onzekerheden zorgen voor onbehagen, spanningen en zelf tweespalt in de maatschappij. Aan de ene kant zijn er die de vruchten plukken van nieuwe maatschappelijke evoluties zoals de globalisering. Maar aan de andere kant staan zij die niet helemaal mee kunnen, die uit de boot dreigen te vallen. Tegelijk gaan er stemmen op om de bestaande solidariteitsmechanismen af te bouwen. Ze stellen het sociaal beleid in vraag. Zij doen de mensen geloven dat de sociale bescherming en de collectieve dienstverle-ning beter afgeslankt kan worden. Om op die manier meer terrein te geven aan de vrije markt, concurrentie en commercialisering van de maatschappij.

SolidaritEit iS bindmiddEl

Toch blijft ACV er van overtuigd dat solidariteit het bindmiddel is van de samenleving. En daar ligt een cruciale rol voor de vakbewe-ging. Het engagement van de vele leden, militanten en vrijgestel-den om actie te voeren voor sociale verbeteringen is de drijvende kracht hierachter. Ook de komende jaren moeten we hier werk van blijven maken. We moeten ons blijven verzetten tegen de uitsluiting van sociaal zwakkere groepen uit de maatschappij. Tegen armoede en onge-lijkheid. Tegen de drempels voor kansengroepen op de arbeids-markt. We moeten opkomen voor het recht op duurzaam werk voor iedereen. We moeten ervoor zorgen dat mensen goed be-schermd zijn tegen sociale risico’s zoals werkloosheid en het ver-lies van het arbeidsinkomen. En we moeten blijven ijveren voor een laagdrempelige toegang tot betaalbare, kwalitatieve collec-tieve diensten voor iedereen.

Tijdens de Vlaamse ACV Dagen zal dan ook bekeken worden hoe het ACV deze zaken kan aanpakken. Daarvoor worden 4 discus-siethema’s gebruikt:

■ opkomen voor een maatschappij waar iedereen kansen op waardig werk, opleiding en een kwalitatieve, werkbare loop-baan krijgt;

■ opkomen voor een warme en solidaire samenleving waar zowel werkenden als niet-werkenden kunnen terugvallen op kwalita-tieve welzijns- en zorgvoorzieningen;

■ opkomen voor een economie die in staat is om de werkgele-genheid in Vlaanderen te verankeren en nieuwe werkgelegen-heid te creëren binnen een ecologisch en sociaal duurzaam kader;

■ opkomen voor een Vlaamse overheid die zorgt voor een ste-vige sociale, kwalitatieve en betaalbare dienstverlening en de financiële lusten en lasten van haar beleid op een sociaal recht-vaardige manier verdeelt.

Tijdens het najaar wordt er een brede besprekingsronde gehou-den in de verbonden en centrales met militanten en beroeps-krachten van ACV. Daar worden de aandachtspunten, bekom-mernissen, ideeën en suggesties van de verschillende deelnemers opgevraagd. Welke zijn de prioritaire bekommernissen waar het Vlaams ACV oog voor moet hebben en werk van moet maken? Hoe komen we tot een meer sociaal en solidair beleid en Vlaanderen? Aan de hand van deze inbreng, worden enkele krachtlijnen geformu-leerd, die tijdens een tweede besprekingsronde in januari en fe-bruari 2009, opnieuw zullen besproken worden. Daarna worden de ontwerpkrachtlijnen aangepast, om ze dan te bespreken op de Vlaamse ACV Dagen zelf.

Voor een sociaal en solidair Vlaanderen Vlaamse ACV Dagen

1. lErEndE En lEEFbarE loopbanEn

De krapte op de arbeidsmarkt is een feit. Deze krapte is bovendien niet tijdelijk, maar wordt meer en meer structureel. In 2050 zullen er 150.000 jongeren minder zijn dan nu, en tegelijk 630.000 ou-deren meer. Bijna iedere economische sector zal in de nabije toe-komst geconfronteerd worden met een serieuze uitstroom van vergrijsde werknemers. dit fenomeen noemen we ‘de opwarming van de arbeidsmarkt’; het is, net als de opwarming van de aarde, niet meer omkeerbaar. Dit zet het zorgsysteem erg onder druk.

We stellen deze veroudering en vergrijzing vaak gelijk met een ge-brek aan creativiteit, gebrek aan innovatie, een dalende producti-viteit, groeiende en onbeheersbare kosten voor gezondheidszorg en verzorging, stijgende loonkosten, enzovoort. Maar is dat wel zo? Vergrijzing en veroudering hoeven geen kommer en kwel te worden. Dankzij de verbeterde levensomstandigheden en de betere, betaalbar zorg neemt de gemiddelde levensverwachting toe. En hebben we dus een perspectief om met zijn allen langer te leven met meer levenskwaliteit. We kunnen er dan ook in slagen om meer mensen te laten participeren aan de arbeidsmarkt, en er voor te zorgen dat de werkzaamheidsgraad toeneemt.

De Vlaamse regering probeert al enkele jaren meer variatie te brengen in de arbeidsmarktparticipatie en bedrijven aan te moe-digen om meer diversiteit in hun personeelsbeleid te brengen. Dit betekent onder meer:■ durven kiezen voor een vrouwelijke operator of stukadoor, een

mannelijke kleuterleider of verzorger,…;■ personen met fysieke of andere medische beperkingen durven

inzetten op de arbeidsmarkt, als zij dit wensen;■ ook kansen willen geven aan talenten die niet lang genoeg op

de schoolbanken konden blijven zitten;■ ouderen die dit wensen, verder inschakelen.

Een andere beleidspiste is de arbeidsmigratie: Hoe geven we het groeiende aantal asielzoekers een plaats? Hoe laten we het vrije verkeer van personen en diensten binnen Europa aansluiten op onze arbeidsmarktbehoeften? Hoe zorgen we voor een betere ar-beidsmarktmobiliteit binnen de regio’s van België?

Het Vlaams ACV zet in op het anders organiseren van arbeid en loopbanen en slimmer werken. ■ Arbeid en loopbanen anders organiseren: de klassieke loop-

baan verloopt in drie fasen: flink studeren, hard werken en lang uitrusten. We moeten dit vervangen door een model dat werk-nemers meer energie geeft, door de mogelijkheid te geven zich op geregelde tijdstippen bij te scholen, om te scholen, een break te nemen, enzovoort.

■ Slimmer gaan werken: er is nood aan meer werkbare jobs, of ‘actieve jobs’ zoals arbeidsmarktdeskundigen ze ook noemen. Werkbare jobs met veel leermogelijkheden.

Deze elementen noemen we: ‘Lerende en leefbare loopbanen’.

a) Lerende loopbanen

Dit zijn loopbanen die permanent een beroep doen op kennis en leervermogen. Loopbanen die zich focussen op de inhoud en kwaliteit van het werk, en die toelaten langer te werken dan nu gewoonlijk het geval is. In een lerende loopbaan zijn bijscholing en opleiding, zowel formeel als informeel een onderdeel van een loopbaantraject dat uitgestippeld kan worden door de werkne-mer, en dus afgestemd is op hun kennisnoden of de kennisnoden voor de functie. Hoe lerende loopbanen realiseren?Leren en werken doen samensporen kan onder meer door:■ naast de leerplicht te voorzien in een kwalificeringsrecht dat

toelaat om tijdens het werken kennis, vaardigheden en attitu-des te verwerven en die via procedures te laten valideren.

■ Leerlingen al in het onderwijs met arbeid en werken in contact brengen via stages of andere vormen van werkplekleren.

■ Via een individueel opleidingsrecht iedereen gegarandeerde kansen geven om zich tijdens de loopbaan om- en bij te scho-len.

■ Jongeren in hun eerste job leerkansen te geven en hen te laten begeleiden door een meter of peter

■ Oudere werknemers op het einde van hun loopbaan in een rol als meter of peter te valoriseren.

Richtvragen:■ Welke syndicale voorwaarden koppelen we aan lerende loop-

banen?■ Zijn we bereid loonlastverlagingen te koppelen aan syndicaal

mee onderhandelde opleidingsplannen en individuele oplei-dingsrechten? Wat moeten zulke opleidingsplannen en oplei-dingsrechten inhouden?

b) Leefbare loopbanen

Leefbare loopbanen zijn:■ loopbanen in veilige arbeidsomstandigheden, met degelijke

arbeidsvoorwaarden, in goede arbeidsverhoudingen en met een boeiende en leerrijke arbeidsinhoud. Samengevat: Waar-dig Werk

■ motiverend werk, met leermogelijkheden, zonder werkstress en met een goede balans tussen werk en privé-leven.

■ loopbanen met een leefbaar loon, niet alleen koopkrachtvast maar ook welvaartsvast.

Page 4: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

6 september 2008 De Nieuwe Tijd

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

De Nieuwe Tijd september 2008 7

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

■ loopbanen die leeftijdsbestendig zijn: aangepast aan de le-vensfase van de werknemer.

Richtvragen:■ Welke syndicale voorwaarden stellen we aan leefbare loopba-

nen? Welke aandachtspunten vinden we belangrijks m.b.t. de kwaliteit van het werk, werkbaar werk, leefbaar loon, leeftijds-bestendigheid.

■ Welk beleid moet er, naast het tot nu tot gevoerde beleid rond-loopbaanonderbreking en tijdkrediet, gevoerd worden om leefbare loopbanen voor werknemers te realiseren?

2. zorg En WElzijn

Mensen moeten de tijd en de mogelijkheden krijgen om zelf zorg-taken op te nemen gedurende hun beroepsloopbaan. Er moet een beleid komen dat gericht is op een vlotte combinatie van arbeid en zorg, en dat benaderd wordt vanuit een levensloopperspec-tief, streeft naar een genderevenwicht en bijzondere aandacht besteedt aan kansengroepen, bijvoorbeeld eenoudergezinnen. Want gedurende de levensloop veranderen de zorgbehoeften: dertigers willen tijd voor hun kinderen, vijftigers voor hun hulp-behoevende ouders.

Daarnaast moet het beleid streven naar een genderevenwicht. Nu komen zorgtaken te eenzijdig op de schouders van vrouwen terecht. Dat heeft zijn gevolgen voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Vrouwen zijn vaak niet voltijds aan het werk, en zijn eerder actief in de zwakke sectoren met een mindere verlo-ning, slechtere arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden, meer onzekere statuten, enzovoort. Bovendien zijn ze minder terug te vinden in leidinggevende functies of kaderfuncties.We moeten ook zorgen dat meer kansengroepen participeren aan de arbeidsmarkt, door bijvoorbeeld de toegang tot betaalbare

kinderopvang te vergemakkelijken. Bij de kansengroepen mogen de eenoudergezinnen niet over het hoofd gezien worden.

Bovendien krijgen we te maken met de roep om meer commerci-alisering van de professionele zorg. En moeten we in de toekomst ook meer rekening houden met de toenemende diversiteit in de zorgsector. Het aandeel allochtone bejaarden zal toenemen.

Ook de betaalbaarheid van de zorg is een reden tot bezorgdheid. De vraag of ons sociale en solidaire zorgsysteem financieel nog lang houdbaar blijft, klinkt steeds luider.

Richtvragen:■ Met welke vragen van werknemers rond de balans werk-privé

word je als militant in een bedrijf geconfronteerd? Welke instru-menten heb je als militant nodig om hiermee te kunnen om-gaan?

■ Hoe kunnen we voor alle werknemers – mannen en vrouwen, kort- en hooggeschoolden, alleenstaande ouders en twee-oudergezinnen, werkzoekenden – garanderen dat ze zorg en werk vlot kunnen combineren? Welke pistes zien we als vak-bond voor een betere balans werk- privé-leven?

■ Hoe moet de zorg- en welzijnssector inspelen op uitdagingen als: een gedifferentieerd aanbod, zorg op maat van (kansen)groepen en individuen, een flexibel aanbod kinderopvang, bijkomende opvangplaatsen voor jong en oud, professionali-sering van de sector, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de sector? Welke consequenties heeft dit voor de werknemers die in de sector tewerkgesteld worden? Hoe kunnen we daar als vakbond rond werken?

■ Welke rol willen we dat de overheid in de toekomst speelt/blijft spelen op het terrein van zorg en welzijn?

■ Welke investeringen moeten bedrijven wel/niet/prioritair doen voor een betere balans werk-privé?

3. EEn induStriEEl bElEid tEn voordElE van duurzamE WErkgElEgEnhEid En hEt miliEu

Sommige bedreigingen, zoals het energie- en klimaatprobleem, doen zich voor op het globale niveau. De oplossingen moeten dan ook gezocht worden binnen een internationaal afspraken-kader. Een solidair Vlaanderen zal hier ook verantwoordelijk-heid moeten nemen. Vlaanderen is kwetsbaar voor de mondiale ontwikkelingen. We halen immers veel toegevoegde waarde uit onze energie-intensieve industrie. Ook onze havens zijn een be-langrijke poort voor Europa, maar laten een spoor van fijn stof en stikstofoxiden na, net als het transport. Bovendien is het dicht be-volkte Vlaanderen slecht geordend. Dit maakt het soms moeilijk om nieuwe infrastructuur voor nutsvoorzieningen te voorzien.

We moeten dan ook minder ruimte beter gebruiken.

Richtvragen:■ Welke criteria hanteren we bij de keuze en het gebruik van be-

drijventerreinen?■ Welke grenzen stellen we aan logistiek Vlaanderen?■ Hoe organiseren we ons binnen ACV om hier rond te werken?■ Hoe gaan we minder energie verbruiken?■ Hoe verhogen we het aandeel hernieuwbare energie?■ Kunnen we als ACV zelf iets ondernemen naar onze leden toe?■ Hogere energieprijzen vergroten de kloof tussen hoge en lage

inkomens. Welke instrumenten moeten we inzetten om deze kloof opnieuw te verkleinen?

4. ovErhEid aan dE kant?

Vlaanderen is een van de meest welvarende regio’s in de Europese Unie. We zijn er in geslaagd een stabiele economische groei aan te houden, de algemene welvaart te vergroten en stevige sociale structuren uit te bouwen. De overheid is hierin een belangrijke factor geweest, door de investeringen in collectieve dienstverle-ning. Vanuit het ACV stellen we echter al een hele tijd vast dat de verschillende overheden in dit land steeds meer onder druk ko-men te staan om zich op verschillende terreinen van het sociaal-economische beleid terug te trekken. Politieke partijen aan de rechterzijde, daarin ondersteund door werkgeversorganisaties, houden pleidooien voor de afbouw van het overheidsapparaat en ambtenarenkorps, voor liberalisering, privatisering en com-mercialisering van collectieve diensten en voor het afschaffen van belangrijke wetgeving en reglementering. Voor het ACV is het echter onaanvaardbaar dat de Vlaamse overheid aan de kant zou gaan staan.

Daarbij stellen wij ons de volgende vragen:■ Ondanks de positieve budgettaire positie van de Vlaamse be-

groting, moet de Vlaamse Regering een voorzichtig begrotings-beleid nastreven en er voor zorgen dat er jaarlijks evenwicht is tussen inkomsten en uitgaven. Akkoord of niet akkoord?

■ Moet de Vlaamse regering haar begrotingsoverschotten inzet-ten om de vergrijzingskosten mee te helpen opvangen?

■ Waaraan moet de Vlaamse regering toevallige extra beleids-ruimte en budgettaire meevallers besteden?

■ Vlaanderen heeft nood aan een globale visie op de fiscale in-strumenten waarvoor het bevoegd is. Het ACV heeft steeds de financierende en herverdelende functie van belastingen ver-dedigd. Tegelijk moeten fiscale maatregelen ook sociaal aan-vaardbaar blijven. Ze kunnen ook ingezet worden om de koop-kracht van lage inkomens te vergroten. Zijn hervormingen in het Vlaamse belastingsstelsel noodzakelijk en wenselijk? Welke voorstellen kunnen worden gedaan op het vlak van registra-tierechten, onroerende voorheffing, successie- en schenkings-rechten, milieu- en mobiliteitsbelastingen?

■ Welke initiatieven kan Vlaanderen nemen om vermogens meer te laten bijdragen aan de overheidsfinanciering? Zijn de huidige Vlaamse lasten op vermogen wel evenwichtig verdeeld tussen bedrijven en personen? Zo niet, welke maatregelen moeten dan genomen worden om die scheeftrekking recht te zetten?

■ Op welke terreinen moet de Vlaamse overheid dringend meer investeren? Mag de Vlaamse Regering daarvoor ook beroep doen op de privé-sector? Onder welke voorwaarden moet dat dan gebeuren? Kan samenwerking overal of slechts op bepaal-de terreinen?

Tijdens de komende weken en maanden zullen rond deze thema’s besprekingen gehouden worden met ACV-militanten en beroeps-krachten.

Page 5: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

8 september 2008 De Nieuwe Tijd

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

De Nieuwe Tijd september 2008 9

Overlegprocedure personeelsplan Vlaams Agentschap Internationale Samenwerking niet gevolgd

■ dE administratEur-gEnEraal van hEt vais hEEft vorigE wEEk dE vacaturE van afdElingshoofd gElancEErd. gEziEn hEt pErsonEElsplan nog niEt formEEl is ovErlEgd mEt dE vakbondEn gaat dit in tEgEn dE principEs van hEt syndicaal statuut. dit prEcEdEnt is gEagEndEErd op sEctorcomité 18. wij vragEn om dE vacaturE van afdElingshoofd in tE trEkkEn En dat hEt pErso-nEElsplan in zijn gEhEEl mEt ons zou ovErlEgd wordEn.Door: Sofie Moerman

Wat ging vooraF?

Op 18 juli heeft de Vlaamse Regering het ontwerp van personeelsplan van het VAIS zonder verpinken goedgekeurd. Wij wa-ren verbaasd dat het personeelsplan VAIS op de laatste Vlaamse Regering voor het zomerverlof was geagendeerd gezien de vakbonden over dit personeelsplan geen formeel advies hebben geformuleerd.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft dan ook aan de administrateur-ge-neraal laten weten dat de overlegproce-dure inzake het personeelsplan VAIS niet is gevolgd. De vakbonden hebben afstand genomen van de in de nota Vlaamse Rege-ring vooropgestelde besteding van de bij-

komende financiële middelen. Op zich zijn wij niet tegen het verschuiven van financi-ele middelen voor het personeelsplan van VAIS maar het overleg over het personeels-plan moet gerespecteerd worden! Wij hebben uitdrukkelijk gevraagd om alles te herbekijken in het toekomstige overleg over het personeelsplan in het geheel. De afspraak was dat alles on hold zou worden gezet tot op het moment van overleg over het ontwerp van personeelsplan.

De administrateur-generaal heeft zich ken-nelijk niet aan deze afspraken gehouden. Vorige week is de vacature van afdelings-hoofd op de VIA gelanceerd. Wij zijn dan ook genoodzaakt om deze zaak op sectorcomité 18 te agenderen.

collEgialitEit Staat op dE hElling

Het opnieuw invoeren van prestatietoe-lagen ligt heel gevoelig bij de doorsnee werknemer van de VMW. Zolang planning en evaluatie mank lopen en de objectivi-teit openlijk in vraag gesteld wordt (zie re-cente personeelsbevraging), heeft presta-tieverloning meer negatieve dan positieve effecten. Het ondergraaft de collegialiteit, veroorzaakt –al dan niet terecht- naijver, kost de Overheid bruto een pak geld voor een relatief beperkt netto voordeel voor de werknemer, enzovoort. Om al deze re-denen hebben vakbonden en Overheid indertijd beslist om het budget voor pres-tatietoelagen op ‘0’ te zetten, dus de facto niet toe te passen. Naar aanleiding van een aantal projecten en voortgedreven door de vraag naar marktconforme verloning van bepaalde functies, komen directie en Raad van Bestuur plots terug op dit akkoord.

ongEnoEgEn lEEFt al lang bij pErSonEEl

Eigenlijk is de kwestie van de prestatie-verloning de druppel die de emmer van langer sluimerend ongenoegen bij het personeel doet overlopen. Al jaren vragen de personeelsleden naar een duidelijke toekomstvisie en personeelsbeleid bij de VMW. Die visie zou in eerste instantie terug te vinden moeten zijn in een degelijk per-soneelsplan. Een degelijk personeelsplan dat voldoende functies en bevorderings-mogelijkheden bevat voor alle personeels-leden binnen de VMW.

Maar neen, die duidelijkheid voor de me-dewerkers is blijkbaar teveel gevraagd. Lie-ver verliest men zich in oeverloze studies en discussies, die wel vreten aan de tijd en vertouwen van de personeelsleden, maar niet tot de kern van de zaak komen: een

Hoogwater bij VMW ■ op woEnsdag 1 oktobEr is hEt sociaal ovErlEg tussEn vakbondEn En dirEctiE van dE vlaamsE maatschappij voor watEr-voorziEning afgEsprongEn. dirEctE aanlEiding is dE bEslissing van dE raad van bEstuur van dE vmw om prEstatiEtoElagEn toE tE kEnnEn aan sommigE pErsonEElslEdEn. dEzE bEslissing gaat in tEgEn dE wil van dE ovErgrotE mEErdErhEid van hEt pEr-sonEEl En zou ook mEt tErugwErkEndE kracht ingEvoErd wordEn. dit is onaanvaardbaar.Door: Christoph Vandenbulcke

duidelijk beeld van waar de VMW staat, waar men tegen wanneer wil uitkomen en hoe men dit denkt te realiseren. Gewoon verantwoord besturen dus.

Het is duidelijk dat in deze situatie er geen sprake kan zijn van uitdelen van bonussen, zeker al niet indien men de regels hiervoor pas vastlegt na de feiten en de prestaties waarop ze zouden moeten slaan. Indien directie en Raad van Bestuur ondanks alles wensen te volharden in de boosheid, is een sociaal conflict niet meer te vermijden. Een sociaal conflict waar al het sluimerend on-genoegen wel eens naar boven zou kun-nen komen…

Voorbereiding generieke proeven niveau D■ van 9 tot 19 sEptEmbEr organisEErdE acv-opEnbarE diEnstEn opniEuw voorbErEidingssEssiEs voor dE gEnEriEkE proEvEn. dEzE kEEr was hEt dE bEurt aan nivEau d. in samEnwErking mEt dE vzw arabEl hEbbEn wE zEs oplEidingEn gEgEvEn in oost- En wEst-vlaandErEn, limburg, vlaams-brabant, antwErpEn En brussEl.gElEt op dE opkomst En dE rEactiEs van dE lEdEn diE dEElgEnomEn hEbbEn, kunnEn wE toch stEllEn dat dE vorming EEn groot succEs was..Door: Nathalie Hiel

Wat houdEn dE gEnEriEkE proEvEn in?

Inschrijven voor de generieke proeven kon tot 7 juli 2008. Selor heeft 3784 inschrijvin-gen ontvangen. Oorspronkelijk zou het examen doorgaan eind oktober, maar on-dertussen is deze datum al verplaatst naar eind november. De test zelf bestaat uit een aantal situaties en mogelijke reacties daarop. Door middel van computergestuurde vragen wordt na-gegaan of de kandidaten kunnen inschat-ten in welke mate een reactie al dan niet passend is.Via de website www.ikgroeiinmijnjob.be kan men ook online oefenen om zich voor te bereiden op de test. Er zullen voorbeeld-situaties ter beschikking zijn voor niveau D.

De overheid voorziet ook nog een twee-daagse opleiding ‘werken aan je compe-tenties’ in de loop van de maand oktober. Opgelet: Deze opleiding is enkel openge-steld voor personeelsleden niveau C die

niet geslaagd zijn voor de generieke test in het voorjaar én niet deelnemen aan de generieke proeven D.

Page 6: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

10 september 2008 De Nieuwe Tijd

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

De Nieuwe Tijd september 2008 11

bESprEkingEn opniEuW opStartEn

Sinds de stakingsdag op 24 juni zijn er maanden voorbijgegaan en hebben noch de Vlaamse regering, noch de werkgevers enig teken van leven gegeven. Voor ons is dit onaanvaardbaar.

Daarom zullen wij de komende dagen zelf het heft in handen nemen om de bespre-kingen opnieuw op gang te trekken.

■ omdat dE ondErhandElingEn ovEr hEt sEctoraal akkoord 2008-2009 niEt tot rEsultatEn haddEn gElEid, hEbbEn wij in mEi En juni zEEr gEslaagdE actiEs gEvoErd diE aantoondEn dat dE mEnsEn Echt wEl EEn vErhoging van hun koopkracht willEn. hEt grotE succEs dankEn wij aan dE inzEt van onzE afgEvaardigdEn En aan dE grotE bErEidhEid van hEt pErsonEEl in gans vlaandErEn – waarvoor dank!Door: Benigne Pieters

Sectoraal akkoord 2008-2009: ACV-Openbare Diensten blijft niet bij de pakken zitten

onrEchtvaardighEid

Een contractant in overheidsdienst ont-vangt vandaag een lager pensioen dan zijn statutaire collega, ook al bevinden beiden zich in precies dezelfde situatie. Ondanks eenzelfde loopbaan, hetzelfde werk en hetzelfde loon, is er bij pensionering een groot verschil in de uitkering waarmee men in het verdere levensonderhoud zal moeten voorzien.Contractanten en statutairen ressorteren onder verschillende pensioenstelsels. Be-langrijk is vooral dat een overheidspensi-oen wordt berekend op de laatste en dus veelal hoogste lonen van de loopbaan. Een werknemerspensioen wordt berekend op een gemiddeld loon dat men over de ganse loopbaan heeft ontvangen, waarbij het be-drag dat voor een bepaald jaar in aanmer-king kan worden genomen, begrensd is.

ACV-Openbare Diensten beschouwt de bestaande systemen als onvoldoende bil-lijk en zelfs onrechtvaardig. Wij willen dan ook een stelsel opzetten dat komaf maakt met deze onrechtvaardigheid, die meer dan de helft van een personeelsleden van de lokale besturen treft.

Daarnaast speelt ook het feit dat steeds meer werknemers in de private sector kunnen genieten van een aanvullend pen-sioen. Het is van belang dat lokale bestu-ren een concurrentiële positie behouden op de arbeidsmarkt, met het oog op het aantrekken en behouden van kwalitatief personeel.

vaStE bEnoEming blijFt prioritEit

Laat ons toch duidelijk zijn, als ACV-open-bare diensten blijven we ons in de eerste plaats inzetten voor vaste benoemingen. Dit blijft een prioriteit.De rechtstoestand van het “vast” perso-neel in dienst van de lokale besturen is in beginsel statutair. Afwijkend hiervan is te-werkstelling op basis van een arbeidsover-eenkomst voorbehouden voor een aantal specifieke situaties. In de praktijk maken contractanten vandaag de meerderheid van het personeelsbestand uit in de lokale

sector. Eind 2007 was bijna 59 % van het personeel in de lokale besturen tewerkge-steld met een arbeidsovereenkomst (waar-van ruim 60.000 gesubsidieerde contrac-tuelen).

voorStEl van bESliSSing

Er zijn voldoende redenen om niet langer te wachten met de structurele opstart van een aanvullend pensioenfonds voor de provinciale en plaatselijke besturen. Som-mige besturen werken al aan een eigen regeling. Als ACV-Openbare Diensten wil-len wij een aanvullend pensioen voor alle contractuele personeelsleden.Er werd vanuit ACV-Openbare Diensten een voorstel gedaan in de schoot van RSZ-PPO (Rijksdienst voor de sociale zekerheid van provinciale en plaatselijke overheids-diensten).

In afwachting van de aangekondigde ka-derwet over deze kwestie voor het geheel van de overheidssector, krijgen lokale be-sturen op die manier de gelegenheid toe te treden tot een sectoraal aanvullend pensioenfonds voor de contractuele per-soneelsleden, zonder dat ze zelf ingewik-kelde juridische procedures moeten door-lopen.

baSiSprincipE

Het stelsel:

■ heeft tot doel de contractuele perso-neelsleden van de provinciale en plaat-selijke besturen in België op termijn een gelijkwaardig pensioen te verschaffen als de benoemde personeelsleden in overheidsdienst.

■ Voorziet in vaste maandelijkse presta-ties, onder de vorm van een rente vanaf het tijdstip van ingang van het werkne-merspensioen.

■ Streeft naar de aansluiting van alle loka-le besturen. De aansluiting bij het stelsel dient hiertoe voldoende aantrekkelijk gemaakt te worden.

■ sinds 2003 zijn dE opEEnvolgEndE ministErs van pEnsioEnEn bEzig mEt EEn aanvullEnd pEnsioEn voor contractuEEl ovEr-hEidspErsonEEl. tot vandaag zondEr rEsultaat. acv-opEnbarE diEnstEn is al jarEn voortrEkkEr gEwEEst van EEn aanvullEnd pEnsioEn voor contractuElEn.Door: Benigne Pieters

Aanvullend pensioen voor contractueel overheidspersoneel in de lokale sector

■ Bevat een solidariteitsluik dat er voor moet zorgen dat contractuelen voor de periodes waarin zij geen dienstpresta-ties leveren, gelijkwaardige pensioen-rechten opbouwen als de benoemde personeelsleden in overheidsdienst.

■ Wordt collectief gefinancierd, waardoor alle besturen die toetreden solidair in-staan voor de financiering van het stel-sel.

contractuElEn mogEn niEt in dE kou Staan!

Vandaar ons voorstel:

■ streven naar een gelijk pensioen voor contractuelen en statutairen;

■ financiering met werkgeversbijdrage;

■ een maandelijks bedrag bovenop het pensioen;

■ voorstellen om dit pensioenfonds op te richten binnen de RSZPPO.

Mocht over dit voorstel een akkoord wor-den bereikt, dan ziet ACV-Openbare Dien-sten dit opgestart vanaf 1 januari 2009.Nu maar hoopvol wachten op een defini-tief akkoord.

Op 14 oktober evalueert ACV-Openbare Diensten met onze afgevaardigden van gemeenten, steden en OCMW’s wat op tafel ligt. Tegen die datum willen we concreet weten wat de werkgevers en de Vlaamse regering willen doen. Als het resultaat onvoldoende is, volgen er op-nieuw acties.

Werkgevers en Vlaamse regering moeten inspanningen leveren

Het is nu aan de werkgevers en de Vlaamse regering om te tonen dat het hen menens is om tot een akkoord te komen!

Om de initiatieven alle kansen op slagen te geven, schorten we tot 14.10.2008 onze acties op.

Page 7: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

12 september 2008 De Nieuwe Tijd

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

De Nieuwe Tijd september 2008 13

Naar aanleiding van ondermeer de brand-stichting in het Gesloten Centrum 127bis en de moeizame afwikkeling hiervan, maar ook omwille van eerdere conflicten, zijn bij mevrouw de Minister en op DVZ de ogen blijkbaar open gegaan over het feit dat de veiligheid en conflictbeheersing binnen de Centra nu toch wel prioritaire aandacht verdient. De minister neemt dit blijkbaar ernstig en wou dan ook de visie van de vak-bonden over deze materie horen.

dit WaS onzE boodSchap:

Sinds de oprichting van de Gesloten Cen-tra in 1994 zijn deze steeds groter en grootschaliger geworden, en zijn ook het aantal geweldconflicten, zowel individueel als collectief, exponentieel toegenomen. Ook de ernst van de conflicten neemt toe (gijzeling, steken met scherpe voorwer-pen, enorme vernielingen) met als triest hoogtepunt brandstichting bij nacht in het repatriëringcentrum. Hiervoor zijn er een aantal verklaringen:

■ De aanwezigheid van SMEX in de Cen-tra. Dit zijn illegalen die in de gevange-nis een (deel van hun) straf uitgezeten hebben en in afwachting van hun uit-wijzing in een Gesloten Centrum wor-den opgesloten. Het aantal van deze mensen is uitgegroeid tot zowat 1/5de van de populatie in de Centra. SMEX zorgen dikwijls voor moeilijkheden om-dat het gevangenisregime iets makkelij-ker te verdragen was (mogelijkheid tot werken, privacy, individuele cel) dan het groepsregime van de Gesloten Centra (grote leefgroepen, slaapzalen, verve-ling en angst omdat de uitwijzing wel erg dichtbij komt.)

■ In principe zouden de ‘terugkeerambte-naren’ de uitwijzing van illegale gevan-genen vanuit de gevangenis moeten voorbereiden zodat deze mensen na hun verblijf in de gevangenis onmiddel-lijk zouden kunnen uitgewezen worden zonder tussenstop in een Gesloten Cen-trum. Maar dit systeem blijkt voor ver-betering vatbaar want heel wat van die SMEX verblijven nog een hele tijd in een Centrum.

■ Het lijkt dat de FOD Justitie wel makke-lijk mensen kan droppen in een Geslo-ten Centrum, terwijl het laten opsluiten

■ op 1 sEptEmbEr haddEn dE driE vakbondEn EEn ondErhoud mEt ministEr turtElboom, dE top van diEnst vrEEmdElingEnzakEn En dE dirEctiEs van dE cEntra, naar aanlEiding van dE brandstichting in hEt gEslotEn cEntrum in stEEnokkErzEEl.Door: Mark Saenen

Brandstichting in repatriëringcentrum 127 BisDonderdag 27 november: Dag van het Personeel

acv-opEnbarE diEnStEn zEt hEt pErSonEEl in dE lokalE En rEgionalE bESturEn in dE kijkEr.

Donderdag 27 november 2008 roept ACV-Openbare Diensten uit tot “dag van het personeel” voor haar lokale ambtenaren. Het personeel staat 365 dagen lang tot de dienst van de bevolking, vandaar dat wij het personeel willen bedanken voor hun inzet.

In ieder verbond zullen acties op touw gezet worden en plaatselijke initiatieven doorgaan. Onze agenda’s 2009 zullen een aandenken zijn aan de dagelijkse in-zet van het personeel. Dus, afspraak met ACV-Openbare Diensten op donderdag 27 november 2008. Noteer het alvast in je agenda!

365 dagen tot uw dienst…

in de gevangenis van een illegaal die het te bont gemaakt heeft heel wat moei-zamer verloopt. De herziening van het protocol tussen Justitie en DVZ lijkt ons noodzakelijk.

Minister Turtelboom erkent dit probleem, en belooft onmiddellijk contact op te ne-men met de FOD Justitie teneinde de sa-menwerking vlotter te laten verlopen. Voor haar is dit een absolute prioriteit.

■ Het zijn trouwens niet enkel SMEX die moeilijkheden veroorzaken: elke te hoge concentratie van om het even wel-ke nationaliteit of religie kan problemen met zich meebrengen.

■ De aanwezigheid van methadongebrui-kers en andere verslaafden binnen de Centra. Centra hebben weliswaar een beperkte medische boeg waar zieken kunnen opgevangen worden, maar geen infrastructuur waar permanent verslaafden met afkickverschijnselen kunnen worden opgevangen. Deze mensen worden bij de anderen onder-gebracht, wat ertoe leidt dat de sfeer in die leefgroepen wel bijzonder grimmig kan worden.

■ Het KB dat de opvang van illegalen re-gelt, is zeer strikt in die zin dat er bitter weinig mogelijkheden zijn om ontra-dend op te treden tegen degenen die ongewenst afwijkend en storend ge-drag vertonen. De hoogst mogelijke straf is het opsluiten gedurende een beperkte tijd in een isoleercel. Een straf die door velen als een gunstmaatregel wordt aanzien omdat men dan even uit het groepsregime onttrokken is.Wij pleiten voor strikte leefregels en sanctiemogelijkheden voor degenen

die storend gedrag vertonen; wat te-vens de mogelijkheid biedt om soepeler en socialer om te gaan met degenen die geen probleemgedrag vertonen.

■ Uiteindelijk dringt volgens het ACV een specialisatie van elk Gesloten Centrum zich op:1. Repatriëringcentrum2. Gezinnen met kinderen3. “Moeilijke gevallen” / verslaafden 4. Alleenstaanden

Enkel op die manier kan mits een aange-paste personeelsstructuur per centrum (veiligheidspersoneel, opvoeders, leer-krachten, sociaal assistenten, medische omkadering…) adequaat in de opvang van die onderscheiden groepen worden voor-zien.

De Minister erkent dat differentiatie zich opdringt, maar voor het toewijzen van een exclusieve bestemming per Centrum is de bouw van een nieuw Centrum nodig. In afwachting wordt wel nagegaan of er in Merksplas en Vottem aangepaste vleugels kunnen komen met een cellulair regime. De aanbestedingsdossiers voor deze vleu-gels zijn bijna klaar, ondertussen laat de minister onderzoeken welke kwalificaties het bijkomend personeel voor dergelijke vleugels (bijvoorbeeld psychiatrisch ver-pleegkundigen) nodig heeft en hoe daar-voor de middelen via het personeelsplan kunnen gevonden worden.

De tijd dringt, mevrouw de Minister, het personeel wenst nu een snelle actie vanuit politieke hoek. Dit keer gaan we niet over tot de orde van de dag, een volgend inci-dent zou wel eens fataal kunnen zijn.

Page 8: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

september 2008 De Nieuwe Tijd

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

De Nieuwe Tijd september 2008

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

1514

Dit jaar was het al de elfde editie van de sportdag, die ieder jaar een groot succes blijkt. Ook dit jaar was het niet anders: Meer dan 750 ambtenaren gaven het beste van zichzelf in de verschillende disciplines.

De deelnemers komen allemaal uit een van de volgende FOD’s: Kanselarij, Budget en Begroting, Personeel en Organisatie, Fe-dict en de Regie der Gebouwen.

De organisatie is volledig in handen van de Sociale Dienst van het Ministerie van Ambtenarenzaken. Alfred Severi, vice-voorzitter van de sociale dienst, geeft een woordje uitleg.

“Onze sociale dienst bestaat al sinds 1996 en wordt volledig beheerd door de drie vakbonden. Het idee voor de sportdag hebben we eigenlijk toevallig opgepikt op de radio. Daar werd gesproken over een sportdag voor de ambtenaren van het Mi-nisterie van Openbare Werken. Ondertus-sen is het dus al de elfde keer dat we op de eerste donderdag van september de sportdag organiseren.”

“Het is ieder jaar weer een groot succes, en de deelnemers reageren altijd heel posi-tief. Soms vragen ze zelfs om dit twee keer per jaar te organiseren. Dat wordt natuur-lijk wat moeilijk, want er kruipt erg veel werk in de organisatie en voorbereiding van de sportdag. We doen dan ook alles zelf. We maken de afspraken op de locatie, we zorgen voor het sportaanbod, voor het vervoer, enzovoort. Daarnaast kunnen we ook altijd rekenen op veel vrijwilligers die ons helpen bij de organisatie, en op de dag zelf. Wij zijn hen heel dankbaar, want zon-der hun hulp zouden we dit allemaal niet kunnen realiseren.”

“We zorgen ieder jaar voor een uitgebreid aanbod aan sporten. De ambtenaren van de verschillende overheidsdiensten krijgen een uitnodiging met een overzicht van de mogelijkheden, en schrijven zich vooraf in voor een bepaalde sport. We hebben altijd een aanbod aan vrije sporten, met dit jaar bijvoorbeeld: fietsen, mountainbike, muur-klimmen, badminton, biljart, volleybal, zwemmen, wandelen, boogschieten en jogging. Daarnaast voorzien we ook altijd

enkele competitiesporten. Zo werd er dit jaar aan competitie gedaan in minivoetbal, petanque, tennis, vissen en pingpong. Aan het einde van de dag is er dan telkens een prijsuitreiking voor de competitiesporten. Directeurs of andere personeelsleden van de verschillende FOD’s komen de prijzen dan uitreiken.”

“De ambtenaren die aan de sportdag deel-nemen, krijgen hiervoor een dag dienst-vrijstelling. Bovendien is het grootste deel van de dag voor hen gratis. Ze worden ’s morgens onthaald met een ontbijt, krij-gen over de middag een lekkere warme maaltijd en een aantal drankjes. Het is voor iedereen telkens een zeer bijzondere dag. Ook voor ons, bij de sociale dienst. Het doet ons altijd deugd om te zien en te horen hoe leuk de mensen het vonden. We beginnen alvast na te denken over de sportdag van volgend jaar!”

Sportieve ambtenaren■ op 9 sEptEmbEr kondEn ambtEnarEn van vErschillEndE fEdEralE ovErhEidsdiEnstEn zich uitlEvEn op dE sportdag diE voor hEn wErd gEorganisEErd door dE socialE diEnst van hEt ministEriE van ambtEnarEnzakEn.Door: Amélie Janssens

Page 9: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

16 september 2008 De Nieuwe Tijd

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

De Nieuwe Tijd september 2008 17

ACV-Openbare Diensten-Politie maakte de overheid duidelijk dat onze leden argwa-nend staan tegenover de voorstellen inza-ke de functionele verloning en de uurtoe-lage. Als vakbond hebben we zeer duidelijk gesteld dat we hierbij geen “resultaats-verbintenis” aangaan. Wij hebben ons wel geëngageerd om samen met de overheid constructief aan dit concept mee te werken. Dit betekent dat wij bereid zijn te luisteren naar de voorstellen van de overheid om ze nadien uitvoerig te bespreken met onze le-den. Het mag duidelijk zijn dat we in dit dos-sier niet over één nacht ijs mogen gaan. Het snel doordrukken van dit concept door de overheid is voor ACV- Openbare Diensten dan ook uitgesloten. Als vakbond zullen we uiterst bedachtzaam, in samenspraak én na overleg met onze leden, de onderhandelin-gen met de overheid hierover aanvatten.

inhoud van hEt SEctoraal akkoord

■ De perequatieDe Minister van Pensioenen wenst niet in te gaan op de vraag tot atypische perequatie. Daarom zullen de Ministers van Binnen-landse Zaken en Justitie met grote welwil-lendheid de mogelijkheid onderzoeken van een perequatie via het klassieke pro-cedé. De technische werkgroep zal verder geregeld bijeenkomen en een finale beslis-sing zal worden getroffen vóór het einde van het jaar.■ Het verlofgeld (al verkregen voor het

Calog-personeel)Vanaf 2009 zullen alle agenten van politie een vakantiegeld ontvangen tot een be-drag van 92% van hun maandwedde. Voor het overige operationeel personeel wordt dit verhoogd tot 65% van de maandwedde.Vervolgens zal in 2010 voor de inspecteurs van politie het verlofgeld worden verhoogd tot 92% om vanaf 2011 alle personeelsle-den van de geïntegreerde politie jaarlijks een vakantiegeld uit te betalen à rato van 92% van de maandwedde.De INP en HINP die op 1 oktober 2008 min-stens 57 jaar oud zijn, zullen vanaf 2009 al een verhoogd vakantiegeld aan 92% ge-nieten.■ De functionele verloning De overheid stelt voor om het concept van functionele verloning in te voeren. De be-doeling daarvan is, met behoud van de ac-tuele globale loonmassa, de ettelijke toela-

gen en vergoedingen terug te dringen en te vervangen door een voornamelijk baremi-sche verloning geënt op de geanalyseerde uitgeoefende functie. Daarmee beoogt de overheid niet een uitholling van het actuele statuut, noch besparingen. Administratieve vereenvoudigingen zullen wel leiden tot een vermindering van de beheerslasten. Zij beseft dat dit een moeilijke oefening is die tijd en bedachtzaamheid vergt.Daarom wenst zij dat progressief te doen, met test- en evaluatiefasen. Het eenheidsstatuut was, is en blijft een kri-tische succesfactor voor de geïntegreerde politie en moet dus als dusdanig in stand worden gehouden. Differentiaties zijn daar-om slechts mogelijk voor zover daaraan principieel geen afbreuk wordt gedaan. Mogelijks zullen bij de overgang naar het nieuwe concept overgangsmaatregelen aangewezen zijn. In overeenstemming met het Regeerakkoord, dat een herwaardering van de functie wijkwerking in het vooruit-zicht stelt, wenst de overheid van wal te steken met een voorstel betreffende func-tionele verloning voor de wijkagenten. Zij stelt voor om dit als een eerste testcase te implementeren en aldus beide doelstellin-gen te koppelen. De overheid vraagt aan de vakbonden om zich bij voormelde aanpak aan te sluiten en mee te zoeken naar alter-natieve betere verloningsmechanismen. Zij zal hiervoor op korte termijn een tech-nische werkgroep implementeren, begin-nende met de wijkagenten.De vakbonden verklaren zich akkoord voor wat betreft de functionele verloning om de discussie snel aan te vatten op een onder-ling overeen te komen tijdstip, zonder re-sultaatsverbintenis.■ De uurtoelageDe implementatie van de loonmotor zal gepaard gaan met de toepassing van het concept van de uurtoelage tenzij de globa-le invoering van de functionele verloning dit zonder voorwerp zou maken. De lijst van de toelagen en vergoedingen en van de verloven die onder het concept van de uurtoelage zouden vallen, zullen, in voor-komend geval, later worden onderhandeld. De bestrijding van het absenteïsme zal al-leszins op een sociaal verantwoorde wijze benaderd worden.Vanaf de implementatie van de loonmotor worden per genomen baaldag de samen met de wedde betaalde vaste toelagen en

■ op woEnsdag 24 sEptEmbEr 2008 hEbbEn dE rEprEsEntatiEvE vakbondEn acv-opEnbarE diEnstEn-politiE, acod En nspv mEt dE ovErhEid op hEt kabinEt van dE ministEr van binnEnlandsE zakEn hEt sEctoraal akkoord in hEt kadEr van hEt gEmEEn-schappElijk EisEnpakkEt ondErtEkEnd.Door: Stijn Kwanten

Sectoraal akkoord politie

In maart 2008 werd het eisenbundel, ge-tekend door de drie vakbonden, officieel afgegeven aan de minister. In juni wordt dan afgesproken om het overleg half sep-tember te starten. Op 18 september is er overleg met het ka-binet van het openbaar ambt, en wordt een verdere timing afgesproken voor de onderhandelingen: in september vindt er overleg plaats in werkgroepen, in novem-ber staat het overleg met de politieke over-heid op de agenda, om dan in december de onderhandelingen te kunnen afronden. Ondertussen plande ACOD al enkele sta-kingsacties. ACV-Openbare Diensten kiest echter voor het overleg, en de overeenge-komen timing voor de onderhandelingen.

Ondertussen werd duidelijk dat ACOD zich vooral richt op een lineaire loonsverhoging en het arbeidsreglement. Maar voor ons blijft het volledige eisenpakket belangrijk:

■ een upgrading naar het niveau C voor de graden in niveau D

■ een nieuwe graad van penitentiair assis-tent (expert) in niveau B

■ een versnelde loopbaan voor ons admi-nistratief personeel in niveau C

■ voldoende bevorderingsplaatsen in ni-veau B

■ nieuwe loonbarema’s voor de verpleeg-kundigen

■ verpleegkundigen in niveau C moeten kunnen deelnemen aan de competen-tiemetingen

■ de specificiteitspremie moet voor ieder-een in de wedde geïntegreerd worden

■ verlof voorafgaand aan het pensioen en de premie 55+ voor iedereen

■ nieuwe manier van werving, gebaseerd op competenties

■ opleidingscentra waar het personeel de nodige basis – en voortgezette oplei-ding kan volgen

■ …

We zijn inderdaad ambitieus, maar dit komt omdat wij geloven in het personeel van de gevangenissen. Daarom is dit overleg voor ons belangrijk.

■ in dE bElgischE gEvangEnissEn is Er dE laatstE wEkEn hEEl wat onrust rond hEt EisEnkohiEr voor 2008-2011. acv-opEn-barE diEnstEn blijft gElovEn in hEt ovErlEg: pratEn als hEt kan, actiE als hEt moEt

Door:

Gevangenissen: wij blijven gaan voor overleg!

Kijk alles nog eens na op

www.acv-gevangenissen.be

vergoedingen verminderd met 7,6/1626sten van het jaarbedrag.■ De eindejaarstoelageEen verhoging van de eindejaarstoelage wordt toegekend en dit zonder onderscheid van personeelscategorie. De overheid hecht haar voorkeur aan een verhoging van het forfaitair berekeningsgedeelte. Heel concreet stelt ze voor: - verhoging van het geïndexeerde forfai-

taire gedeelte 2008 met een bedrag van 332,45 Euro ;

- vanaf 2009 wordt deze verhoging op-genomen in het forfaitair gedeelte en wordt ze dus op haar beurt geïn-dexeerd.

- De aanwezigheidstermijn voor het CalogDe verplichte aanwezigheidstermijn voor het Calog-personeel wordt - eveneens - op 5 jaar gebracht.■ De BrusseltoelageOp het gebied van de Brusseltoelage wenst de overheid de verschillende bestaande systemen als volgt te uniformiseren: - Het fideliseringsjaar valt weg; - Voor iedereen (Calog + Ops) wordt deze

toelage na een eerste aanwezigheidster-mijn gekoppeld aan een vernieuwbare verbintenis om 5 jaar te blijven. Wie zich niet verbindt, behoudt het behaalde ni-veau.

Deze toelage zal ook van toepassing zijn op deeltijdse evenals contractuele van be-paalde duur. Geen terugbetalingsverplichting bij over-gang Calog naar Ops en omgekeerd. De verbintenistoelage (basiskader Brussel-se zones) wordt aan een termijn van 7 jaar gekoppeld, verlengbaar telkens voor 5 jaar.■ De evaluatie in grotere korpsenVoor grotere korpsen en diensten beoogt de overheid meer delegatie van de verant-woordelijkheden betreffende evaluatie. Zij wenst dit samen verder uit te werken met de sociale partners in september. Deze materie maakt deel uit van een afzon-derlijke onderhandeling.■ Bijkomende loonschaal voor het

laagste niveau DVoor de contractuele personeelsleden van het niveau D wordt een baremische loop-baan ingesteld van de loonschaal DD2.1 naar de loonschaal DD3.1. Dit wil zeggen dat na zes jaar loonschaalanciënniteit in de tweede loonschaal de derde loonschaal wordt toegekend.

Page 10: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

■ BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

18 september 2008 De Nieuwe Tijd

ACV Openbare Diensten VERVOER ■

De Nieuwe Tijd september 2008 19

■ onlangs hEbt u waarschijnlijk vErnomEn dat lufthansa EEn kapitaalinjEctiE van 65 miljoEn Euro hEEft gEdaan in ruil voor 45 pErcEnt aandElEn van brussEls airlinEs. dit hEEft zijn voordElEn, maar mogElijk ook gEvolgEn voor dE bElgischE luchtvaartindustriE. EnkElE voordElEn zijn dat hEt zEkEr dE positiE van brussEls airlinEs vErstErkt op dEzE moEilijkE markt, EEn grotEr nEtwErk kan aanbiEdEn aan zijn passagiErs, zEkEr voor mEEr carrièrE pErspEctiEf zorgt binnEn dE groEp van hEt vliEgEnd pErsonEEl En brussEls airlinEs aantrEkkElijkEr maakt voor mogElijkE alliantiEs. Door: Olivier Debecker

Laatste Belgische luchtvaartmaatschappij in handen van Lufthansa

EEn moEilijkE bEvalling

Sinds lange tijd dienden de vakorganisa-ties hun eisenbundels in. De allereerste ontmoeting met de minister gaf immers aan dat hij niet bij de pakken zou blijven zitten. Eind januari was dat. Binnen een maand zou de minister een beleidsnota op tafel hebben liggen. Maar wegens re-geringsperikelen kregen de deadlines een nogal vrije vorm, en zo werd eind februari ruim half maart, om uiteindelijk eind juni een alles en niets zeggende oriëntatienota te mogen onthalen.De vakorganisaties kregen nog ruim de tijd om de oriëntatienota te lezen, te interpre-teren, om eind augustus bilateraal aan de tafel te gaan met het kabinet om hun ei-senbundels te overlopen en toe te lichten en om aan te geven waar voor ieder van hen de prioriteiten liggen.

EEn WErkdocumEnt

Het resultaat werd een werkdocument, waarin de Minister van Landsverdediging elementen wil weerhouden van zowel zijn politieke oriëntatienota als van de aange-brachte punten door de vakorganisaties via hun eisenbundels. Uiteraard is in dit werkdocument de budgettaire realiteit van het departement een van de belang-rijke spelers… .Het werkdocument omvat volgende voor-naamste elementen:

Op korte en middenlange termijn (2008-2009)

■ Aansluiting op het akkoord van het fe-deraal openbaar ambt voor wat betreft de eindejaarstoelage;

■ Herziening van de kilometervergoeding, eveneens naar voorbeeld van het ak-koord van het federaal openbaar ambt;

■ Vrijwillige disponibiliteit voor de oudste militairen;

■ Herziening van het gemengde loop-baanconcept, quid (om een hype-term te gebruiken). Hierbij zal geëvalueerd worden of de huidige wet kan worden herwerkt, of moet worden herschreven. Uitgangspunten zijn dat men afstapt van de oriëntatiemomenten en de ex-

terne mobiliteit enkel nog kan op vrij-willige basis.

■ Vrijwillige legerdienst van 12 maanden, waarvan vier maanden onder soldij en acht maanden weddetrekkend, met na-dien de mogelijkheid voor sommigen onder hen om kandidaat beroespvrijwil-liger te worden;

■ Erkenning van de vorming;■ Een nieuw systeem van vergoedingen

en toelagen (hierbij wordt een oud dos-sier, de drie pijlers herzien);

■ Optimalisatie van de medische steun, en dit zowel voor de operationele en de territoriale steun, als de arbeidsge-neeskunde. Mede wordt hierbij het sta-tuut voor het medisch technisch statuut herzien waarbij de aandacht niet alleen gaat naar het pecuniaire maar ook naar andere attractieve arbeidsvoorwaar-den;

■ De externe mobiliteit wordt verbeterd door een eenvoudigere overgang naar het openbare ambt te voorzien en door de vertrekpremie die al bestaat bij be-roepsomschakeling te verruimen naar andere manieren van overgang. In dit kader wordt ook het uitvoeren van cu-mulactiviteiten herzien, die nu beperkt worden in hoofde van afgesloten proto-colakkoorden ( overgang bouwsector, transportsector en beveiligingssector).

Op lange termijn■ Een globale herziening van het discipli-

nair statuut;■ Herziening van het systeem verloven en

afwezigheden waarbij men educatief verlof wil voorzien om eventuele ex-terne mobiliteit te faciliteren en waarbij men het eindeloopbaanverlof wil uit-breiden naar het burgerpersoneel van

■ “damEs En hErEn van dE vakorganisatiEs, gEnEraals, goEdE morgEn”. zo bEgon op woEnsdag 24 sEptEmbEr dE ministEr van landsvErdEdiging zijn briEfing aan dE vakbondEn. “vandaag zittEn wij voor dE EErstE kEEr allEmaal samEn in hEt kadEr van hEt sEctoralE akkoord”.Door: Ilse Heylen

Een derde sectoraal akkoord binnen defensie? Een voorzichtig startschot…

Defensie;■ Herziening van de tweetaligheidspre-

mie, eveneens naar voorbeeld van het afgesloten akkoord bij het federaal openbare ambt;

■ Er dient werk worden gemaakt van ar-beidsongevallen en arbeidsziekten, zo-wel naar preventie als naar beheer;

■ Herziening van de wedde, en dit in het kader van de nieuwe gemengde loop-baan zoals de minister het voorziet in zijn oriëntatienota;

■ Opdrachten in het buitenland worden gevaloriseerd (zonder zich in eerste in-stantie te willen beperken in het financi-ele luik).

Tot zover de eerste aanzet van de minister op weg naar een derde sectorale akkoord voor Defensie en dit als antwoord op de eisenbundels. Uiteraard zullen we dit voor-stel aftoetsen bij onze achterban via onze militanten.

StrakkE kalEndEr En EErStE rESultaat

ACV-Openbare Diensten heeft alvast aan-gedrongen op een strak tijdschema of ka-lender, die uiteindelijk werd afgesproken op woensdag 2 oktober. Vanaf nu wordt elke woensdag voormiddag geblokkeerd voor het overleg in het kader van het sec-torale akkoord. In eerste instantie zal op acht oktober de balans worden gemaakt van de prioriteiten (korte –middenlange en lange termijn) en van eventueel ontbre-kende elementen.Op 2 oktober werd eveneens de aanslui-ting op het openbare ambt voor de ein-dejaarstoelage onderhandeld. Een eerste punt dat kan worden aangevinkt.

© A

zouk

Mal

ek

Wat brEngt toEkomSt?

Toch stellen we ons een paar vragen! Tij-dens de voorstelling van het samenwer-kingsakkoord werd er gesproken over een gevrijwaarde autonomie van het manage-ment. Wat houdt dit in? Zal het manage-ment inderdaad op eigen initiatief verder kunnen werken aan de uitbreiding van de maatschappij of zullen ze onderworpen zijn aan de wil van Lufthansa? Een andere vraag is wat de impact zal zijn voor het personeel als Lufthansa in 2011 het andere deel van de aandelen opkoopt? Zal er een synergie gecreëerd worden tussen depar-tementen zoals vb boekhouding, com-mercial of andere administratieve depar-tementen (cfr. het Duitse kostbesparende bedrijfsmodel)? Deze aspecten van de sa-menwerking zullen wij als ACV zeker gaan opvolgen en reageren indien nodig.

mogElijkE gEvolgEn?

Eerder spraken we al over de mogelijke ge-volgen van dit akkoord. Natuurlijk beschik-ken deze beide luchtvaartmaatschappijen over hun eigen structuur en organisaties zoals bijvoorbeeld een technische afde-ling. Wat kan dit betekenen voor Sabena Technics als in de nabije toekomst de tech-nische afdelingen van Brussels Airlines en Lufthansa gaan samenwerken? Samen be-schikken ze zeker over de nodige kennis en expertise om de volledige technische afhandeling van hun vloot uit te voeren. Zal het management van Sabena Technics deze samenwerking correct schatten en zullen ze de nodige stappen ondernemen om de mogelijke dreiging af te wenden?

Brussels Airlines en Lufthansa zijn grote of zoniet de grootste klanten van de 2 af-handelaars op Zaventem. Brussels Airlines heeft naast zijn eigen check-in en ticket-ing op de luchthaven een contract met Flight care voor de afhandelingen van de vliegtuigen, Lufthansa laat de volledige

afhandelingen doen bij Aviapartner. In de wetenschap dat de minister van mobiliteit Schouppe een 3de afhandelinglicentie heeft goedgekeurd voor de luchthaven van Zaventem, kunnen Brussels Airlines en Lufthansa – indien ze op dit vlak gaan samenwerken - een groot stuk productie bij de 2 afhandelaars weghalen enerzijds, maar zullen ze ook met hun huidige en vroegere kennis in de afhandeling een ge-vreesde concurrent van deze laatste wor-den anderzijds.

Op 30 september zijn ACV-Openbare Dien-sten vervoer en luchtvaart samen met een beperkte delegatie bij minister Schouppe op bezoek geweest. Wij hebben hem over deze problemen gesproken. Vermits mi-nister Schouppe het samenwerkingsdos-sier van Brussels Airlines en Lufthansa ook nauwlettend opvolgt, ging hij zeker reke-ning houden met de voorgestelde punten en de mogelijke repercussies van deze sa-menwerking onderzoeken.

Wij blijven het op de voet volgen!

Page 11: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

september 2008 De Nieuwe Tijd

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

De Nieuwe Tijd september 2008

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

2120

De kandidaten moeten voldoen aan vol-gende voorwaarden :

1. van goed zedelijk gedrag zijn (enkel in geval van aanwerving dient een door het Gemeentebestuur afgeleverd be-wijsstuk voorgelegd te worden);

2. houder zijn van ofwel:- het diploma of kwalificatiegetuig-

schrift van lager secundair technisch onderwijs (vroeger A3 of B2) en het bewijs leveren van een nuttige prak-tijkervaring van ten minste 5 jaar in het beroep;

- het diploma of kwalificatiegetuig-schrift van hoger secundair tech-nisch/beroeps onderwijs (vroeger A2 of B1) en het bewijs leveren van een nuttige praktijkervaring van ten min-ste 3 jaar in het beroep;

- het diploma van burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur, technisch inge-nieur of van gegradueerde voor het hoger technisch onderwijs, ervaring niet vereist;

- bij gebrek aan de bedoelde diplo-ma’s, het bewijs leveren van 10 jaar praktische beroepservaring.

3. houder zijn van een geldig rijbewijs D+E, inclusief medische keuring;

4. slagen voor het aanwervingsexamen.Kandidaten voor deze vacature kunnen zich melden bij het Sociaal Fonds, Jan De-man, Dobbelenberg , Metrologielaan 8, 1130 Brussel. [email protected] - 02/245.79.18.

opEnbarE autobuSdiEnStEn

Door de overschrijding van de spilindex, zijn de lonen, de nachtvergoeding, de onderbrekingsvergoeding en de maan-delijkse premie van het personeel van de openbare autobusdiensten vanaf1 oktober 2008 verhoogd met 2%.

Volgende premies blijven ongewijzigd:

Onderbrekingspremie:- is geen arbeidstijd;- 1ste onderbreking (+60’):

premie = € 1,76- 2de onderbreking: premie =

loon, max. 60 min.

Maandtoelage: € 128,70 wordt toegekend indien min. 10 dagen effectief gewerkt tij-dens de betrokken maand.

Nachtarbeid: Prestaties geleverd tussen 20 uur en 6 uur Premie: € 1,32/uur.

Anciënniteit OMCZondagwerk(=basisloon

+ 100% toeslag)

Nachtwerk+ € 1,32 (20u – 6u)

0 13,0405 26,0810 14,3605

0,5 13,1206 26,2412 14,4406

1 13,2328 26,4656 14,5528

2 13,3641 26,7282 14,6841

3 13,4769 26,9538 14,7969

4 13,6083 27,2166 14,9283

5 13,6922 27,3844 15,0122

6 13,8859 27,7718 15,2059

8 14,0791 28,1582 15,3991

10 14,2797 28,5594 15,5997

12 14,3903 28,7806 15,7103

14 14,5004 29,0008 15,8204

16 14,7358 29,4716 16,0558

18 14,8493 29,6986 16,1693

20 15,0488 30,0976 16,3688

22 15,1630 30,3260 16,4830

24 15,2762 30,5524 16,5962

25 15,3610 30,7220 16,6810

26 15,4746 30,9492 16,7946

28 15,5879 31,1758 16,9079

29 15,7015 31,4030 17,0215

■ hEt sociaal fonds start, in samEnwErking mEt dE vdab, vanaf januari 2009, dE organisatiE van “mobiElE basisoplEidin-gEn tot autobus- En autocarchauffEur”. hiErvoor zal hEt sociaal fonds EEn instructEur aanwErvEn, voor EEn pEriodE van 1 jaar, wElkE in gEval van EEn positiEvE EvaluatiE van hEt projEct, kan vErlEngd wordEn.Door: Jan Coolbrandt, Ann-Michèle Wieleman

Instructeur BUS & CAR

LoonaanpassingendE lijn En mivb

Door een overschrijding van de spilindex zijn de lonen en wedden van het personeel van De Lijn en MIVB vanaf 1 oktober 2008 verhoogd met 2%.

chauFFEurS SpEcialE diEnStEn

Ingevolge de overschrijding van de spilin-dex, worden de lonen van de chauffeurs Speciale Diensten vanaf 1 oktober 2008 verhoogd met 2%.

Anciënniteit 38 u/wzondagwerk

(basisloon + 100% toeslag)

Nachtwerk + € 0,50/u

€ € €

0-2 jaar 10,8048 21,6096 11,3048

3-5 jaar 10,8657 21,7314 11,3657

6-10 jaar 10,9247 21,8494 11,4247

11-15 jaar 11,0454 22,0908 11,5454

16-20 jaar 11,2223 22,4446 11,7223

21 jaar en meer 11,2842 22,5684 11,7842

autocar

Ten gevolge de indexatie, zijn onderstaan-de loonschalen van toepassing in de auto-carsector vanaf 01.10.2007.

toEriSmE

Diensttijd RSZ-loon ARAB-vergoeding

€ €

tot 05 u 15’

van 05u 16’ tot 12 u

van 12u 01’ tot 14 u

per uur boven de 14 u

45,64

90,06

97,97

7,91

1,21 €/u

1,21 €/u met max. 12 u

1,21 €/u met max. 12 u

--------------------------

pEndElS En intErnationalE lijnEn

2 chauffeurs en meer

Diensttijd RSZ-loon ARAB-vergoeding

€ €

11 u

12 u

13 u

14 u

15 u

16 u

17 u

18 u

19 u

20 u

21 u

74,60

82,26

90,03

97,71

105,46

113,22

120,85

128,62

136,30

144,06

151,81

11 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

Page 12: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

22 september 2008 De Nieuwe Tijd

ACV Openbare Diensten PENSIOENEN ■

De Nieuwe Tijd september 2008 23

inFlatiE

De stijging van het algemeen prijspeil wordt inflatie genoemd. Wanneer prijzen stijgen, kan men met hetzelfde inkomen min-der kopen en dus daalt de koopkracht. De inflatie in België wordt gemeten aan de hand van de consumptieprijsindex. Er wordt ge-werkt met een korf goederen en diensten die gezinnen consu-meren. Maandelijks wordt nagegaan hoeveel de totale korf kost. Die kostprijs wordt vergeleken met de kostprijs op een eerder moment en uitgedrukt in een indexcijfer.

hEt indExEringSmEchaniSmE

Stijgen de prijzen van de producten en diensten, dan stijgt ook de index. Via een ‘automatische indexering’, zonder tussenkomst van de sociale partners, worden de lonen en uitkeringen aange-past aan de index. België en Luxemburg zijn de enige landen ter wereld waar dit automatisme bestaat. Een aantal mechanismen zwakken dit automatisme af. Zo ge-beurt de aanpassing niet maandelijks, maar wanneer de stijging of daling een ‘spil’ bereikt, die twee procent hoger ligt dan de vo-rige spil. In bepaalde sectoren vindt de indexering plaats op vaste tijdstippen. Sinds 1994 wordt voor de indexering van de lonen en uitkeringen gewerkt met een aangepaste index: de gezondheids-index. De prijzen van benzine, diesel, alcoholische dranken en ta-bak worden buiten de korf gelaten. In de periode 1997-2007 ging hierdoor 2% aan koopkracht verloren en in de periode oktober 2007 tot april 2008 bedroeg het verschil tegenover de consump-tieprijsindex 0,5%. Tot slot treedt een vertragingseffect op door-dat uitgegaan wordt van het gemiddelde van de gezondheidsin-dexen van de laatste 4 maanden.Een en ander illustreert dat de index steeds het voorwerp is ge-weest van aanvallen vanuit werkgeverszijde en van besparings-maatregelen van de regering. Een permanente waakzaamheid blijft vereist.

Het komt er dus op neer dat de lonen en uitkeringen pas stijgen wanneer de gemiddelde gezondheidsindex van de laatste vier maanden de spilindex overschrijdt. De lonen en uitkeringen wor-den verhoogd met twee procent, maar pas vanaf respectievelijk de tweede en eerste maand die volgen op de overschrijding, wat opnieuw leidt tot een vertraging.

indExEring van dE pEnSioEnEn

De indexering van de pensioenen in de openbare sector wordt geregeld door de wet van 1 maart 1977. Momenteel zijn de pen-sioenen ten laste van de Openbare Schatkist gekoppeld aan de spilindex 138,01. Dat verwijst naar het feit dat de pensioenen en ook de lonen worden berekend met bedragen van 1 januari 1990, die geïndexeerd worden naar vandaag. Hiertoe worden ze verme-nigvuldigd met een verhogingscoëfficiënt. Momenteel bedraagt deze 1,4859. Het is deze verhogingscoëfficiënt die met twee pro-cent toeneemt bij een indexaanpassing.

Indexering van de pensioenen■ dE fod EconomiE schat dat dE stijging van dE algEmEnE lEvEnsduurtE in ons land, in 2008 4,7% zal bEdragEn. dat is hEt hoogstE cijfEr sinds 1985. om bij prijsstijgingEn onzE koopkracht tE vrijwarEn wordEn onzE lonEn En uitkEringEn, waaron-dEr pEnsioEnEn, gEïndExEErd.Door: Joris Lermytte en Nico Poorters

1 chauffeur

Diensttijd RSZ-loon ARAB-vergoeding

€ €

10 u

11 u

12 u

13 u

14 u

15 u

88,90

98,82

108,63

118,72

128,62

138,63

10 x 1,21

11 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

12 x 1,21

gEmEEnSchappElijkE bESchikkingEn voor dE driE catEgoriEën

a) Overuren te betalen voor een amplitude boven de 1564,5 u per semester

(van 01/01 tot 30/06 of 01/07 tot 31/12): 11,87 €/u (7,91 € x 150 %)

De op zon- en feestdagen en op hun compensatiedagen gepresteerde over-uren worden vergoed aan 15,06 €/u (7,91 € x 200 %)

b) Vergoeding

■ Inactiviteitsdag in het buitenland: 75,49 €

■ Prestatie van minder dan 05 u 15’ vol-ledig in het: 75,49 € + volledig in het buitenland geleverd ARAB-vergoeding

■ Garagearbeid:- tot 06 u 30’ amplitude: 75,49 €- van 06 u 31’ tot 08 u amplitude:

90,06 €

■ Zondagwerk:- betaling van de prestatie aan het

normale tarief- recuperatie binnen de 6 dagen:

geen loon- recuperatie later: 90,06 €

■ Werk op feestdagen:- betaling van de prestatie aan het

normale tarief- recuperatie (binnen de 6 dagen of

later): 90,06 €

■ Verplaatsing van meer dan 05 u 15’ met een ander: 75,49 € vervoermiddel

c) Uurloon voor technische werkloosheid, ziekte, Arbeidsongeval, werkloosheid, … : 11,5375 €

d) In geval van gemengde arbeid: - autobus-autocar:

de volledig dagvergoeding valt onder de autobusvergoeding

- autocar-bijzondere autobusdiensten: de volledig dagvergoeding gebeurt volgens de sector waaraan het grootst aantal uren besteed werd.

e) Eindejaarspremie 2008: 1782,04 €

Van het principe dat de pensioenen worden verhoogd vanaf de maand die volgt op het bereiken van de spilindex, wordt afgewe-ken voor de pensioenen die vooraf uitbetaald worden. Deze pen-sioenen worden pas verhoogd vanaf de tweede maand volgend op het bereiken van de spilindex. De indexering in september wordt zo pas toegepast vanaf 29 september. Een belangrijk aan-deel van de gepensioneerden uit het overheidsstelsel ontvangen hierdoor pas in oktober in een hoger pensioen. De achterliggen-de redenering is dat een onmiddellijke aanpassing van de vooraf betaalde pensioenen om administratieve redenen niet mogelijk is, maar dat niet mag beletten de pensioenen die uitbetaald wor-den op het einde van de maand wel te verhogen.

bElaStingEn En indExatiE

Een verhoging met 2% van het brutopensioen levert vaak geen nettoverhoging van 2% op. Dat heeft te maken met de inhoudin-gen die op de pensioenen worden verricht. Daar waar de barema’s van de sociale bijdragen mee worden verhoogd met de index is dit niet het geval voor de bedrijfsvoorheffing. Deze barema’s worden meestal jaarlijks aangepast. Een indexverhoging zorgt hierdoor voor zwaardere belasting van een groter deel van het pensioen en kan er voor zorgen dat een gedeelte van de verho-ging aan een hoger tarief belast zal worden. Het resultaat is dat de belastingen die worden afgehouden verhogen met meer dan 2%. ACV pleit al sinds de lente voor een aanpassing van de barema’s van de bedrijfsvoorheffing. Vanaf deze maand wordt een gedeel-telijke aanpassing met 2% doorgevoerd (BS 19/09/2008, Ed. 2).

Verhogingscoëfficiënten voor lonen en pensioen in 2008.

Bereiken spil Aanvangsdatum

(9/2006) (30/10/2006) 1,4002

12/2007 30/01/2008 1,4282

4/2008 29/05/2008 1,4568

08/2008 29/09/2008 1,4859

juridiSch kadEr

- Indexmechanisme:Wet van 1 maart 1977 houdende inrichting van een stelsel waar-bij sommige uitgaven in de overheidssector aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van het Rijk worden gekoppeld.

- Koppeling van de lonen en pensioenen:Koninklijk Besluit van 20 juni 1990 tot koppeling van de pensi-oenen van de openbare sector aan het indexcijfer 138,01 van de consumptieprijzen van het Rijk.

mEEr inFormatiE:

http://www.statbel.fgov.behttp://www.nbb.behttp://www.cdvupensioenen.fgov.be

Page 13: De Nieuwe Tijd - oktober 2008

Vrouw en Vakbond

■ Op het Congres van ACV-Openbare Diensten van

2005 werd besloten dat we in de verschillende

instanties zouden streven naar 1/3de vrouwen.

■ Als voorbereiding op de volgende verkiezing

(vernieuwing van de mandaten in 2010) wil

ACV-Openbare Diensten nagaan wat de

gevoeligheden zijn bij onze vrouwelijke militanten.

■ Deze navraag is een voorloper op enkele provinciale

studiedagen die zullen gehouden worden in het

najaar van 2008.■ Wil je helpen om meer vrouwen warm te maken voor

vakbondswerk? ■ Vul dan zo snel mogelijk deze enquête in en stuur ze

door naar [email protected]

Hilde De leeuw – Helihavenlaan 21 – 1000 Brussel

Hartelijk dank om hieraan mee te werken.

Hilde De LeeuwSecretaris ACV-Openbare Diensten.

Enquête naar noden en behoeften

van vrouwelijke leden binnen

ACV-Openbare Diensten

Studiedagen in het najaar

“Vrouwelijke militanten en hun capaciteiten”

Deze studiedagen gaan door in:

■ West-Vlaanderen■ Oost-Vlaanderen

■ Vlaams-Brabant ■ Antwerpen-Turnhout-Mechelen

■ Limburg

De precieze data en locaties worden nog meegedeeld.

Vergeet daarvoor niet onze website te raadplegen!

www.acv-openbarediensten.beWil je meer informatie?

Neem dan contact op met [email protected],

02/208.24.58

Vrouw en VakbondOp het Congres van ACV-Openbare Diensten van 2005 werd besloten dat we in de verschillende instanties zouden streven naar 1/3de vrouwen.

Als voorbereiding op de volgende verkiezing (vernieuwing van de mandaten in 2010) wil ACV-Openbare Diensten nagaan wat de gevoeligheden zijn bij onze vrouwelijke militanten.

Dit doen we via een enquête die je via onze site kan invullen.

Laat snel je stem horen, en ga naar

www.acv-openbarediensten.be

In het najaar zullen ook nog studiedagen georganiseerd worden over ‘vrouwelijke militanten en hun capaciteiten’