De Nieuwe Tijd - december 2008

24
De Nieuwe Tijd maandblad ACV-Openbare Diensten december 2008 Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel Sectoraal akkoord bij Defensie (foto: Bogaert Pierre) Acties bij Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst – Wetteren – Geraardsbergen Minister van Ambtenarenzaken Inge Vervotte over haar beleidsplannen

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - december 2008

Page 1: De Nieuwe Tijd - december 2008

DeNieuweTijdmaandb lad A C V - Openba re D iens tendecember 20 08

Vera

ntw

oo

rdel

ijke

uitg

ever

: L. H

amel

inck

, Hel

ihav

enla

an 2

1, 1

000

Brus

sel

Sectoraal akkoord bij Defensie(foto: Bogaert Pierre)

Acties bij Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst – Wetteren – Geraardsbergen

Minister van Ambtenarenzaken Inge Vervotte over haar beleidsplannen

Page 2: De Nieuwe Tijd - december 2008

Inhoud

Colofon

■ FOCUS 3

■ VLAAMSE OVERHEID 8

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN 10

■ FEDERALE OVERHEID 12

■ BIJZONDERE KORPSEN 14

■ VERVOER 20

■ PENSIOENEN 23

2

■ KORTWEG ACV Openbare Diensten

december 2008 De Nieuwe Tijd

Redactie:Luc Hamelinck, Ann-Michèle Wieleman, Chris Herreman, Marc Saenen, Nico Poorters, Fréderic De Gélissen, Amélie Janssens,

Eindredactie:Amélie Janssens

Vormgeving:Peeters & Peeters “Compleet Grafisch”www.peetersenpeeters.be

Druk:Corelio Printingwww.corelio.be

Contacteer onswww.acv-openbarediensten.be

[email protected]

AlgemeenVice-Voorzitter Jean-François engel op pensioen

De algemene leiding van de centrale wordt opgenomen door een voorzitter en een Vice-Voorzitter. Met de jaarwisse-ling gaat onze Franstalige Vice-Voorzitter Jean-François Engel met pensioen. Jean-François heeft er een hele loopbaan op zit-ten. Hij is begonnen als ambtenaar bij het Ministerie van Financiën en was er ook ja-renlang militant. 10 Jaar lang is hij ook ge-westelijk secretaris geweest te Luik. Sinds 2001 is hij verkozen als Vice-Voorzitter van de centrale. We kennen Jean-François als iemand die altijd goedgemutst en met veel zin voor humor de soms meest ingewikkelde pro-blemen stevig en met een duidelijke syn-dicale visie wist aan te pakken. Hij hechtte ook heel veel belang aan een goede in-terne samenwerking binnen de centrale,

zeker tussen nederlandstaligen en franstaligen. Hij heeft de Franstalige vleugel van de centrale de afgelopen jaren verder uitgebouwd, zodanig zelfs dat het ledenaantal van de centrale over de voorbije 10 jaar langs Franstalige kant met omzeggens 50% is toege-nomen. Ook beheersmatig heeft hij er mee voor gezorgd dat de centrale vandaag een gezonde financiële basis heeft; hij heeft bijvoorbeeld binnen de centrale mee belangrijke opties genomen, zoals de aanschaf van een eigen gebouw voor de hoofdzetel van de centrale. Dat heeft voor de centrale ongetwijfeld toegelaten de basis te leggen voor een verdere toekomstgerichte werking. Jean-François Engel wordt opgevolgd door Dominique Cabiaux die verkozen is door het na-tionaal comité van de centrale. Dominique was voorheen gewestelijk secretaris te Charleroi.

We wuiven Jean-François uit en wensen hem nog mooie jaren als gepensioneerde toe. Te-gelijk verwelkomen we Dominique en wensen hem veel succes als nieuwe Vice-Voorzitter van de centrale.

ACV-Openbare Diensten wenst iedereen

prettige eindejaarsfeesten en een gelukkig en gezond 2009!

Page 3: De Nieuwe Tijd - december 2008

3De Nieuwe Tijd december 2008

ACV Openbare Diensten EDITO ■

Voorspoedig 2009 voor iedereen! ■ De afgelopen maanDen is het DuiDelijk gebleken: De mot zit in De economie. Veel werknemers onDerVinDen er De geVolgen Van. het komt erop aan De problemen goeD aan te pakken en tot De juiste oplossingen te komen.

Door: Luc Hamelinck

economie hapert

Al enkele maanden ondervinden we de gevolgen van de financiële crisis op we-reldvlak. Wat begonnen is met proble-men in de huizenmarkt in Amerika, is in de ganse wereld doorgesprongen naar de financiële sector. Vandaag ondervinden bedrijven allerhande de weerslag van die crisis: ook in Vlaanderen loopt de werk-loosheid opnieuw op, in oktober waren er in ons land ruim 22.000 meer arbeiders in tijdelijke werkloosheid dan een jaar terug, bedrijven snijden in hun uitgaven, en ga zo maar door. Voor 2009 voorzien econo-men 40 à 50.000 werklozen meer. Bij het ter perse gaan van dit nummer is zelfs de toekomst van grote multinationale bedrij-ven, zoals General Moters, Ford en Chrysler onzeker. Wie kon zich een jaar terug zoiets inbeelden? Mochten zo’n bedrijven over kop gaan, dan staat de economie wellicht nog serieuze schokgolven te wachten. Veel werknemers gaan 2009 dus met zorgen en onzekerheid tegemoet.

In economisch moeilijke tijden, spreekt het belang van werkzekerheid voor overheids-personeel voor zich. Dat is een onmisken-baar voordeel. We zijn nochtans op onze hoede. Want naar mate de overheid meer middelen moet vrij maken om de econo-mie aan te zwengelen, riskeren we achteraf sterker de weerslag te ondervinden van budgettaire beperkingen die de oplopen-de staatsschuld zal meebrengen.

herstelmaatregelen ziJn onontbeerliJk

Economen zeggen wel eens dat we de ergste economische crisis sinds 100 jaar beleven. Gelukkig vormen sociale verwor-venheden zoals sociale zekerheid en index belangrijke hefbomen om te voorkomen dat grote delen van de bevolking meteen het volle pond betalen en ervoor te zor-gen dat de crisis voor werknemers wordt verzacht. Het geeft meteen aan hoeveel belang we moeten hechten aan dit soort verworvenheden.

Verstokte liberalen beweren dat een eco-nomische crisis een ‘normale’ zaak is. Ze stellen het voor als moet men die uit-zieken, om nadien er weer sterker voor

te staan. Zo’n benadering is niet alleen ongepast, maar ook onverantwoord. Ze komt erop neer dat men de gewone werk-nemers de crisis laat uitzweten. Terwijl het net belangrijk is dat de alle zeilen worden bijgezet om de economie er weer bovenop te brengen.

Gelukkig zien sommige politici dat ook in. Voorstellen worden uitgewerkt om de eco-nomie te ondersteunen. Ze zijn van diverse soort: gaande van ondersteuning van de bouwsector, tot bepaalde verminderingen van de BTW enz. Dat gebeurt ook in Frank-rijk, Groot-Brittannië, Duitsland …

Europa als beslissingsforum blijft daarbij een grote afwezige. De afgelopen jaren was het de Europese unie vooral om te doen de markt te liberaliseren. Vandaag zou men dat beleid moeten omgooien en verwachten we dat Europa de economie mee stimuleert. Maar die Europese aanpak blijft uit. Het is manifest een gemiste kans voor Europa om z’n belang te bewijzen.

Juiste beslissingen nemen

De manier waarop geld in de economie wordt gepompt dient goed overwogen. Gelukkig heeft de federale regering stevige daadkracht aan de dag heeft gelegd om het financieel systeem overeind te houden en om te voorkomen dat de gewone mensen zelfs hun spaarboekje zouden kunnen ver-liezen. Die miljardensteun beperkt nochtans de mogelijkheden voor verder optreden.

Op 8 december hebben de sociale part-ners een consensus bereikt over een nieuw interprofessioneel akkoord 2009-2010. Het wordt nu voorgelegd aan de instanties. Het ontwerp voorziet, ondanks de moei-lijke economische context, bovenop de index in de mogelijkheid tot reële netto verhoging van de koopkracht en een reeks verbeteringen voor sociaal zekerheidstrek-kers. Het vormt daarmee een belangrijke schakel in het herstel van het vertrouwen met het oog op de economische relance. Onderdelen van het akkoord vergen ook financiële tussenkomsten van de regering. De aanpak van de crisis zal nu eenmaal een samenspel vergen van goed gekozen maatregelen. Het belang van een sterke ar-beidersbeweging die dat mee aanstuurt, in het belang van werknemers, is net in deze tijden van economische problemen, zon-neklaar.

Luc HamelinckVoorzitter

Page 4: De Nieuwe Tijd - december 2008

4

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

december 2008 De Nieuwe Tijd

In april van dit jaar stelde Inge Vervotte haar beleidsnota 2008 rond ambtenaren-zaken voor. Daarin ligt de focus op 4 assen:

■ klantgeoriënteerde overheidsdiensten;■ verantwoordelijke, efficiënte en resul-

taatgerichte overheidsdiensten;■ een aantrekkelijke, dynamische en inno-

verende werkgever;■ een geïntegreerde overheid.

“We moeten kwaliteit leveren”

“Het algemene uitgangspunt van mijn beleid is dat we kwaliteitsvolle diensten moeten leveren aan de burgers en andere gebruikers. Om dit te kunnen doen, moe-ten we eerst en vooral een inzicht krijgen in de behoeften van al die gebruikers en de verwachtingen die zij stellen ten opzichte van de overheidsdiensten. Pas als we deze informatie hebben, kunnen we er voor zor-gen dat onze dienstverlening aansluit bij de vragen van de burgers en gebruikers. Het is zo dat die verwachtingen de laatste tijd sterk geëvolueerd zijn. Er wordt van de overheid steeds meer professionalisme verwacht. Dat zorgt voor extra druk op het personeel, maar ook op de organisatie zelf. We moeten dus zoeken naar manieren om hierop in te spelen,” aldus de minister.

“Om te kunnen werken aan klantgeoriën-teerde overheidsdiensten, zullen we tevre-denheidsmetingen uitvoeren bij de bur-gers, klanten en andere gebruikers. Deze metingen bestaan al, maar in het verleden was nog geen spraken van samenhang. Er werden metingen uitgevoerd in opdracht van verschillende instanties, en iedereen ging enkel met de eigen resultaten aan de slag. We willen nu een nieuw project lanceren waarbij ook horizontaal – en dus over de verschillende diensten en departe-menten heen – conclusies kunnen getrok-ken worden, en waar op ingespeeld kan worden.”

“Een van de dingen die ik in mijn beleids-nota ook voorstel, is om te streven naar meer responsabilisering van de over-heidsdiensten. Dit is vrij nieuw. Vanaf 2009

zouden we werken met bestuursovereen-komsten waarin de afspraken tussen het politieke niveau en de administratie wor-den vastgelegd. Die bestuursovereenkom-sten moeten zorgen voor transparantie en een lange termijnvisie mogelijk maken. In plaats van telkens jaar per jaar te bekijken, kunnen in de overeenkomsten afspraken gemaakt worden op langere termijn. Dit

zal ook een positief effect hebben op het personeelsbeleid.”

“De nieuwe gewenste overheidscultuur is mensgericht, stimulerend, relatiegericht, zelfactualiserend en gebaseerd op presta-tie en motivatie. Hierin hebben de leiding-gevenden een belangrijke rol te spelen. Om al de uitdagingen aan te kunnen, zullen

■ er is De laatste tijD Veel te Doen ronD De plannen Van De minister Van ambtenarenzaken, inge VerVotte, om De pensioen-golf in De openbare sector op te Vangen. men zou Daarbij oVerschakelen op een ‘slim en selectief’ VerVangingsbeleiD. we praatten met De minister oVer Deze en anDere plannen binnen het beleiD ronD ambtenarenzaken.Door: Amélie Janssens

Inge Vervotte, Federaal minister van Ambtenarenzaken.

Page 5: De Nieuwe Tijd - december 2008

5

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

De Nieuwe Tijd december 2008

de ambtenaren in het middenkader en de topleiders van de administraties moeten overschakelen op een coachend en mo-tiverend leiderschap, om de werknemers blijvend te motiveren. Het management zal die specifieke vaardigheden moeten ontwikkelen. We hebben daarvoor al een project opgestart: Vitruvius. Dit is een lei-derschapsontwikkelingsprogramma waar-in dit jaar al 200 personen zijn gestart.”

“Ik ben zeker voorstander van de

tweede pensioenpijler”

“Die veranderende behoeften van de men-sen tegenover de overheidsdiensten voe-den ook de discussie rond de statutaire en contractuele tewerkstelling. Natuurlijk blij-ven we de statutaire tewerkstelling behou-den, want die biedt heel wat voordelen, voor beide partijen. De ambtenaar heeft werkzekerheid, maar anderzijds wordt ook de continuïteit van de dienstverle-ning gegarandeerd. Er is dan ook een we-derzijds engagement, en we kunnen een duurzame relatie opbouwen. Maar soms moeten we ook sneller kunnen inspelen op de behoeften. Soms is er een dringende operationele nood aan bepaalde functies waarop we snel een politiek antwoord moeten kunnen bieden. En dat lukt beter via de contractuele tewerkstelling. Maar dit wil niet zeggen dat we al te gemakkelijk contractuelen mogen inschakelen. De mo-tivatie blijft belangrijk. Bovendien wil ik de loopbaanmogelijkheden voor contractue-len verder uitwerken en ben ik een groot voorstander van de uitwerking van de tweede pensioenpijler, al is dit natuurlijk de bevoegdheid van Minister Arena. Voor mij is het belangrijk dat we gelijkheid kun-nen garanderen tussen het personeel van de overheidsdiensten.”“De overheid moet trouwens ook blijven werken om de juiste mensen te kunnen aan-werven. Op dit moment voelen we de ‘war for talent’ nog niet zo hard in de overheid, maar we moeten natuurlijk anticiperen op de toekomst. Al is die toekomst nu nog wat onzeker: we kunnen niet inschatten wat de gevolgen van de financiële en eco-nomische crisis zullen zijn, ook op vlak van tewerkstelling. Dat neemt niet weg dat we toch moeten blijven zorgen voor voldoen-de instroom. We moeten zeker voldoende jongeren aantrekken, maar we hebben ook experten nodig. Om deze mensen, die al bepaalde ervaring hebben, te kunnen re-kruteren, zou ik de regels rond anciënniteit willen aanpassen, zodat hun ervaring meer in rekening gebracht kan worden. Dat is on-der meer wat ik bedoel met een ‘slim en se-lectief vervangingsbeleid’. Het is inderdaad zo dat we niet meer alle personeelsleden die met pensioen gaan, zullen vervangen. Maar we zullen er wel blijven voor zorgen dat alle taken correct uitgevoerd kunnen worden door de juiste mensen.”

Page 6: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

6 december 2008 De Nieuwe Tijd

“Werkzekerheid en combinatiewerk-gezin zijn

belangrijke troeven”

“Ik denk toch dat we een aantrekkelijke werkgever zijn. Mensen vinden bij ons en-kele waarden terug, en voelen zich goed omdat ze bij ons een rol spelen in de soci-ale en maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast zijn we als overheid een lerende en ontwikkelingsgerichte organisatie: de mensen kunnen zich verder ontplooien. We bieden ook werkzekerheid en een haal-bare combinatie van werk en gezin, wat vandaag toch erg belangrijke troeven zijn.”

“Ik wil evolueren naar een integraal loopbaantraject”

“In het kader van het personeelsbeleid, zou ik willen evolueren naar een totaalaanpak, met aandacht voor de werving van perso-neel, maar ook voor de loopbanen, oplei-dingen, het diversiteitsbeleid, enzovoort. Ik wil komen tot een loopbaantraject, met vormingen, opleidingen, ruimte voor loop-baanbegeleiding, aandacht voor loop-baanontwikkeling en horizontale loopba-nen. Wat de werving betreft, moeten we

ons de vraag stellen welke rol diploma’s hierin zullen spelen. We moeten een goed evenwicht bewaren: een diploma blijft be-langrijk, maar er zijn ook andere mogelijk-heden. Zo kan je bijvoorbeeld ook de eer-der verworven competenties (EVC) in kaart brengen, en die ook laten meespelen in de selectie. Er loopt momenteel een project om ICT’ers aan te werven, waarbij we ons ook baseren op competenties en ervaring, en het diploma dus niet meer de enige ba-sis vormt voor aanwerving. Uit dit project kunnen we dan leren om dit ook voor an-dere functies toe te passen. Het moet wel duidelijk zijn dat we hiermee niet willen raken aan verworven rechten. We willen gewoon meer mogelijkheden creëren.In 2009 gaan we bij het personeel navra-gen wat de verschillende loopbaanvragen zijn. We kunnen dan bekijken hoe we een oplossing kunnen bieden voor de verschil-lende problemen. Ik wil ook de uitstroom in kaart brengen: waarom verlaten mensen de overheid, en is er geen oplossing moge-lijk binnen de overheid? Ik wil de uitstroom dus linken aan een betere interne mobili-teit.”

“Ook op het vlak van diversiteit, hebben we nog wat werk te doen. De quota van 3% werknemers met een handicap wordt niet gehaald. Er is nochtans ondersteuning

voorzien door Personeel en Organisatie, die bijvoorbeeld de arbeidsplaats kunnen aanpassen. Maar dit mist blijkbaar zijn ef-fect. Daarnaast moeten er ook extra in-spanningen geleverd worden om meer allochtonen aan te trekken. In 2009 gaat Selor ‘on tour’, om de mensen kennis te la-ten maken met de overheid als werkgever en om ze wegwijs te maken in de selectie-procedures.”

“Sociale dialoog vind ik erg belangrijk”

“Binnen mijn beleid en mijn plannen, vind ik de sociale dialoog erg belangrijk. Ik ben dan ook blij dat we met de sociale partners al een tijd rond de tafel zitten om die soci-ale relaties te bekijken. Ik denk dan dat we niet enkel moeten focussen op de laatste fase van een sociaal conflict, de staking, maar dat we het hele proces moeten bekij-ken. Een conflict is een signaal. Het zou fout zijn om enkel aan symptoombestrijding te doen, door een minimale dienstverlening vast te leggen, en niet verder te kijken. Ik vind dan ook dat we moeten werken aan de sociale dialoog, aan conflictbeheersing, en dat we moeten bekijken of er bepaalde procedures kunnen vastgelegd worden om die dialoog te verzekeren.”

Page 7: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

7De Nieuwe Tijd december 2008

■ in het interprofessioneel akkoorD 2007-2008 stonD De intentie om het Debat oVer het wegwerken Van De Verschillen tus-sen arbeiDers en beDienDen opnieuw op te starten. Dit is tot nu toe nog niet gelukt.Voor acV is het nochtans DuiDelijk: het Debat moet leiDen tot een eengemaakt werknemersstatuut.

De afgelopen jaren heeft het ACV ook en-kele hoofdlijnen opgesteld over hoe dit statuut er zou moeten uitzien. Die lijnen zet het ACV dan ook op de prioriteitenlijst voor de interprofessionele onderhandelin-gen voor 2009-2010. De komende periode zal ACV dan ook alles in het werk stellen om te komen tot een eengemaakt statuut.

Volgende hoofdlijnen werden door het ACV opgesteld.

begin Van de arbeidsoVereenkomst (proeFtiJd)

De proeftijd bij het begin van een arbeids-overeenkomst is voor arbeiders aanzienlijk korter:■ arbeiders: 7 dagen, verlengbaar tot 14

dagen■ bedienden: 1 maand, verlengbaar tot 6

maand (jaarloon tot 33.677 euro) of 12 maand (jaarloon boven 33.677 euro)

Ook de regeling voor ontslag tijdens de proeftijd is verschillend. Bij arbeiders gel-den er geen opzegtermijnen of vergoedin-gen, bij bedienden is er een opzeg van 7 dagen, ten vroegste vanaf de 23ste dag.

Het voorstel van ACV is:

■ gewone ontslagregeling (zie verder)■ mogelijkheid om proeftijd te voorzien

van maximum 6 maandag in die proef-tijd: opzeg van minimum 7 dagen voor werkgever

■ opzeg door werknemer is altijd maxi-mum de helft daarvan

■ proeftijd in contracten voor bepaalde duur enkel mogelijk in eerste kwart van de afgesproken duur (bijvoorbeeld: eer-ste 3 maand van een jaarcontact)

■ geen proeftijd in geval van tweede con-tract bij zelfde werkgever

uitbetaling loon

Arbeiders worden normaalgezien twee keer per maand uitbetaald, bedienden 1 keer. Het voorstel voor het eengemaakte statuut:■ maandbetaling wordt de regel

■ dit maandloon mag geen forfait zijn, maar moet berekend worden op basis van het aantal gewerkte en gelijkgestel-de uren (tijdsregistratie)

■ geleidelijke omschakeling: elke maand wordt het halfmaandelijkse voorschot met 20% afgebouwd, om na 5 maanden 0 te worden

■ sectoren en bedrijven die dit wensen, kunnen voorschot behouden en/of in een andere afbouwregeling voorzien

JaarliJkse Vakantie

Bij bedienden wordt het vakantiegeld be-taald door de huidige werkgever op basis van het normaal loon in de vakantieperio-de. Dit geeft het voordeel dat het lopende loon hoger kan zijn dan het loon van het vorige jaar. Nadeel is dat een eventuele ein-dejaarspremie niet doorgerekend wordt in het vakantiegeld. Arbeiders krijgen het enkel en dubbel vakantiegeld via vakan-tiekassen, berekend op alle lonen van het vorige jaar, het loon voor overuren en de eindejaarspremie inbegrepen.

Ook de berekening van het aantal vakan-tiedagen is verschillend.

Het voorstel van ACV luidt:

■ enkel vakantiegeld: zoals de huidige re-geling voor bedienden

■ dubbel vakantiegeld: zoals de huidige regeling voor arbeiders. Dus ook vakan-tiekassen voor bedienden

■ vakantieduur: proportionele berekening

arbeidsongeschiktheid

Terwijl een groot deel van de bedienden nu het normale loon ontvangt van dag 1 tot 30, zonder carenzdag, is het systeem bij arbeiders als volgt:

■ dag 1 is een carenzdag zonder loon (be-halve bij minder dan 14 dagen ziekte)

■ dag 2 tot 8: normaal loon■ dag 9 tot 15: 60% normaal loon + bijpas-

sing tot nettoloon door werkgever■ dag 16 tot 31: uitkering RIZIV + bijpas-

sing tot nettoloon door werkgever

Naar een beter, gemeenschappelijk statuut voor arbeiders en bedienden

ACV stelt dat de eenmaking van de statuten neutraal moet zijn voor de sociale zeker-heid. Het is evenmin de bedoeling dat de werkgevers zich winst gaan doen. Er moet dus naar een evenwicht gezocht worden : een aantal dagen volledig ten laste van de werkgever, een aantal dagen gedeeld ge-dragen door werkgever en RIZIV.

Voorkoming Van ontslagen

ACV wil onder meer:

■ versterking van de opleidingsinspan-ningen van bedrijven

■ minstens 5 dagen vorming per werkne-mer per jaar, tijdens de werkuren

■ uitbreiding van het recht op outplace-ment tot alle werknemers

■ uitbouw van loopbaanbegeleiding

tiJdeliJke werkloosheid

Bedienden kennen vandaag enkel de tijde-lijke werkloosheid wegens overmacht, bij arbeiders is dit ook mogelijk wegens eco-nomische oorzaken, slecht weer of tech-nische stoornis. De tijdelijke werkloosheid (TW) wegens slecht weer zou volgens ACV uitgebreid moeten worden naar alle werk-nemers die in open lucht werken. De TW wegens technische stoornis zou voor alle werknemers mogelijk moeten zijn. Voor de economische redenen vraagt ACV ook een algemene uitbreiding (mits enkele be-perkingen, en met behoud van het netto-inkomen).

ontslag door werkgeVer

Opzegtermijnen verschillen nu nog veel. In het voorstel van ACV wordt een eenvou-dige regeling naar voren gebracht die de opzegtermijn koppelt aan de anciënniteit. Regel is dan: 1 maand opzeg per begonnen dienstjaar, met een minimum van 3 maand (na proeftijd). Daarnaast zou er een bijko-mende ontslagvergoeding moeten komen voor kennelijk onredelijk ontslag (bij niet-naleving van procedures; onvoldoende geïnvesteerd in competenties;…).

Page 8: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

8 december 2008 De Nieuwe Tijd

buitenbeentJe

Het IWT is altijd al een buitenbeentje ge-weest binnen het Vlaamse overheidsland-schap. Hiervoor moeten we terug gaan naar het jaar 2006. U herinnert zich nog wel allemaal het verhaal van beter bestuur-lijk beleid (BBB).

In deze beleidsvisie van de Vlaamse Rege-ring was het de bedoeling om de lijnmana-gers meer eigen verantwoordelijkheden te geven via de oprichting van agentschap-pen die dan een beheersovereenkomst moesten sluiten met de politieke overheid. Ondertussen zijn bijna alle Vlaamse minis-teries en instellingen omgevormd tot de respectievelijke departementen en agent-schappen.

Het was ook de bedoeling te komen tot één rechtspositieregeling voor het volle-dige personeel van de Vlaamse overheid. Dit is grotendeels gelukt door het opma-ken van het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006.

Pech voor de personeelsleden van het IWT want ze zijn tot op vandaag nog altijd geen agentschap en bijgevolg kunnen ze juri-disch gezien niet vallen onder het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006.

iwt wordt Voorlopig een Vlaamse openbare instelling (Voi)

ACV-Openbare Diensten heeft dit meer-maals aangekaart op het BOC waardoor

syndicale actie in oktober 2008

Het éénzijdig verbreken van deze afspra-ken was de spreekwoordelijke druppel en de directe aanleiding van een onmiddel-lijke stakingsaanzegging en syndicale actie op 22 oktober 2008. Onderliggend probleem was het uitblijven van een degelijk personeelsplan met loop-baanmogelijkheden voor alle personeels-leden, de uitvoering van eerdere afspraken rond mobiliteit, eindeloopbaan en de uit-bouw van het HR - en personeelsbeleid.

nieuwe kans Voor oVerleg

Een aantal overlegrondes met vertegen-woordigers van de Raad van Bestuur en di-rectie heeft ons doen besluiten om de ac-ties op te schorten en het overleg opnieuw een kans te geven.Vóór we opnieuw gaan praten, eisen wij spijkerharde garanties van de directie voor

een sluitende vergaderkalender én evalu-atiemoment voor volgende hangende en dringende dossiers:■ Opmaken van een personeels - en be-

vorderingsplan met voldoende loop-baanmogelijkheden voor alle perso-neelsleden;

■ Verdere uitbouw van het HR - en perso-neelsbeleid;

■ Realiseren van een mobiliteitsbeleid m.i.v. een vergoeding van de werkelijke kost voor moeilijk bereikbare arbeids-plaatsen;

■ Uitwerken van een afdoend eindeloop-baanbeleid.

Daarnaast verwachten we van de directie een schriftelijk engagement dat het uit-reiken van individuele prestatietoelagen (management - en functioneringstoela-gen) opgeschort wordt tot hierover een ak-koord met de vakorganisaties bereikt kan worden. Ondertussen is de directie bereid om de mogelijkheid te onderzoeken om

■ met enige aarzeling herVat acV-openbare Diensten De sociale Dialoog in De Vmw (Vlaamse maatschappij Voor wa-terVoorziening). De sociale relaties in De Vmw waren gronDig VerstoorD Door het onregelmatig toekennen Van inDiViDuele prestatietoelagen aan een beperkte groep personeelsleDen, Dit tegen alle afspraken en gelDenDe akkoorDen in. Door: Christoph Vandenbulcke

VMW: sociale dialoog hervat…

■ op het laatste oVerleg met De Directie heeft acV-openbare Diensten een positief aDVies gegeVen oVer het besluit Van De Vlaamse regering Dat moet zorgen Voor De aansluiting Van het iwt (instituut Voor De aanmoeDiging Van innoVatie Door wetenschap en technologie in VlaanDeren) met het Vlaams personeelsstatuut (Vps) Van 13 januari 2006.Door: Sofie Moerman

Het IWT eindelijk onder de vleugels van het Vlaams personeelsstatuut?

de directie zich bewust geworden was van het probleem. Op dit overleg hebben we dan een pragmatische regeling uitgewerkt waardoor de grote lijnen van het VPS wer-den toegepast in afwachting van een juri-dische regeling. Deze tussenoplossing is niet juridisch sluitend. Daarom zijn wij dit blijven op de agenda zetten van het over-leg zelfs tot op het niveau van de Vlaamse Regering. Het ziet er nu naar uit dat er toch schot komt in de zaak, het IWT wordt voor-lopig als VOI (Vlaamse Openbare Instel-ling) opgenomen in het VPS. Het besluit Vlaamse Regering dat door ons positief is geadviseerd moet nu nog door de Vlaamse Regering principieel goedgekeurd worden, waarna wij de onderhandelingen kunnen voeren op sectorcomité 18 van de Vlaamse Gemeenschap.

alle personeelsleden een bijkomende ge-schenkencheque te bezorgen ter waarde van €70 naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de VMW.

Duidelijk is dat naast deze engagementen en snoepjes het échte werk moet geleverd worden rond de realisatie van het perso-neels - en bevorderingsplan. Het zal zaak zijn om voor alle personeelsleden voldoen-de loopbaanmogelijkheden te voorzien en het vertrouwen in de (leiding van de) VMW te herstellen.

Page 9: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

9De Nieuwe Tijd december 2008

Departement Leefmilieu Natuur en Energie: personeelsplan goedgekeurd!■ tijDens het laatste eoc (entiteitsoVerlegcomité) Van Dit jaar kwam bij het Departement leefmilieu natuur en energie (lne) einDelijk het personeelsplan op tafel. De VakbonDen Vroegen al geruime tijD om zicht te krijgen op het personeelskaDer Voor De komenDe jaren. het plan, Dat loopt oVer een termijn Van Drie jaar, beVat zeker een aantal positieVe elementen, maar acV-openbare Diensten wou toch nog enkele belangrijke bemerkingen meegeVen. een oVerzicht.Door: Chris Herreman

contractueel – statutair?

Toen we het plan ter inzage kregen was het opvallend dat er geen onderscheid gemaakt werd tussen contractuele en sta-tutaire functies. Een personeelsplan moet namelijk zeker deze informatie bevatten. Tijdens het overleg bleek dat het de inten-tie is van de overheid om elke functie op termijn statutair open te stellen (met uit-zondering van de tijdelijke en uitzonder-lijke personeelsbehoeften, vervangings-contracten, enz.). ACV-Openbare Diensten kan dit alleen maar toejuichen.

Bovendien is het ook de intentie om voor alle geslaagden - generieke proeven ni-veau C - die momenteel een functie uitvoe-ren op niveau C, maar eigenlijk als niveau D betaald worden, een upgrading te voor-zien. Voor deze functies wordt een weging voorzien vooraleer beslist wordt tot upgra-ding. Bijkomende voorwaarde: goede eva-luaties in het verleden.

Ook de geslaagden niveau D zullen op kor-te termijn statutair kunnen worden.

niet alleen positieF nieuws

Toch is het niet allemaal positief nieuws. We stellen vast dat er een aantal personeelsle-den vertrokken zijn, meestal op de lagere niveaus en dat deze niet meer vervangen worden. Er is met andere woorden een af-bouw van de lagere niveaus. Bijkomende wervingen zijn meestal gebeurd op hoger niveau. De overheid vindt dit een natuur-lijke trend. Er is minder nood aan lagere ni-veaus door automatisering, digitalisering, enz. Een afbouw van de lagere niveaus is volgens ons nefast voor de werking van het departement!

Wij vragen dat bij nieuwe wervingen goed bekeken wordt welk niveau vereist wordt. Het mag geen automatisme worden om op hoger niveau te werven!

Er zijn in het plan ook heel wat bevorderin-gen voorzien (wat positief is), toch stellen we vast dat de budgetten voor N-2 en ex-perten niet evenredig verdeeld zijn over de verschillende niveaus. Volgens de overheid is de verdeling wel correct gebeurd aange-

zien er verhoudingsgewijs meer personeel niveau A is en er daar ook meer bevorde-ringsmogelijkheden nodig zijn.

We zien bijvoorbeeld dat er maar 1 B3 voorzien wordt. Volgens de overheid is het echter niet noodzakelijk voor de werking om meer B3’s te voorzien.

Verder wilden we ook nog eens de aan-dacht vestigen op de problematiek bij Milieu-inspectie. De personeelsleden ni-veau B voeren daar dezelfde taken uit als het personeel niveau A. Dit moet volgens ons toch recht getrokken worden! De over-heidsdelegatie wilde hier echter niet op in-gaan. Volgens hen bestaat er wel degelijk een verschil in takenpakket. Wij betwisten dit echter!

onVoldoende beVorderingsmogeliJk-heden Voor ingenieurs

Op niveau A zijn er zeker voldoende be-vorderingsmogelijkheden voorzien, echter niet voor de ingenieurs! De overheid wil hier duidelijk een andere koers varen. Er zullen enkel nog ingenieurs worden aan-geworven, indien dit volgens de overheid echt noodzakelijk is. Vaak kunnen functies ook door personeelsleden met een ander diploma (bijvoorbeeld licentiaat scheikun-de) uitgevoerd worden. ACV vindt dat de huidige ingenieurs niet de dupe moeten worden van deze nieuwe visie!

De ACV-delegatie besliste uiteindelijk om een positief advies met opmerkingen te formuleren. Rekeninghoudend met het feit dat het contractueel personeel statu-tair zal worden, dat een aantal upgradings voorzien worden, dat er tenslotte toch ook een heel aantal bevorderingmogelijkhe-den ingevoerd worden, vinden we dat dit personeelsplan alleszins een kans moet krijgen. We zullen de uitvoering ervan van nabij opvolgen!

Page 10: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

10 december 2008 De Nieuwe Tijd

arbeidshygiëne

Het A.R.A.B. (Algemeen Reglement voor Arbeidsbescherming) stelt een duidelijk beleid inzake arbeidshygiëne. De werklo-kalen moeten in goede toestand onder-houd gehouden worden; het afval moet dagelijks weggenomen worden; het weg-nemen van stof moet bij voorkeur buiten de werkuren gebeuren; bureaus moeten voorzien zijn van aaneengesloten water-dichte bedekking, waardoor een gemak-kelijk onderhoud mogelijk gemaakt wordt; het reinigen van machines en werktuigen kan enkel met ontsmette doeken die af-geleverd worden met attest door een le-

Sanitair bij leszalen en auditoria tijdens lesperiode

Sanitair bij burelen en auditoria Light programma kantoren

Dagelijks reinigen lavabo’s, urinoirs en toiletten

Dagelijks reinigen lavabo’s, urinoirs en toiletten

Tweemaal per week vuilbakken en papier-manden ledigen

Driemaal per week nat reinigen van de vloeren

Wekelijks reinigen van de vloeren en gron-dig reinigen van spiegels

Eenmaal per week stofwissen van de vloeren

Wekelijks grondig reinigen van spiegelsEenmaal per veertien dagen schrobben van de vloeren

Eenmaal per drie weken vloer grondig reinigen, bureaus-tafels-stoelen-schake-laars-plinten stofvrij maken, wastafels nat reinigen, spiegels ontvlekken

Eenmaal per veertien dagen schrobben van de vloeren

Tweemaandelijks reinigen vensterbanken, tegelwanden, radiatoren en deuren

Eenmaal per acht weken glas in deuren reinigen, meubilair stofvrij maken

Maandelijks reinigen vensterbanken, tegelwanden, radiatoren en deuren

Eenmaal per jaar spinrag en stof op plafonds en wanden verwijderen, hoge richels-leidingen ed. stofvrij maken, vol-ledig reinigen van alle meubilair en nat reinigen van eventuele tegelwanden

■ elke werkgeVer is VerantwoorDelijk Voor De arbeiDsVeiligheiD en De bescherming Van De gezonDheiD Van De werknemer op het werk. hij beperkt De psychosociale belasting Veroorzaakt Door het werk, waaronDer gewelD, pesterijen en ongewenst seksueel geDrag op het werk. hij is VerantwoorDelijk Voor De arbeiDshygiëne, De Verfraaiing Van De arbeiDsplaatsen en treft maatregelen inzake leefmilieu.Door: Stefanie Vermeire, ACV-afgevaardigde bij Universiteit Gent

Universiteit Gent: Moet er nog zeep zijn?

In de overeenkomst is voorzien dat het schoonmaakpersoneel enkel vrije opper-vlakten schoonmaakt. Dit houdt concreet in dat de tafels en burelen enkel gereinigd worden indien deze opgeruimd zijn.

Het schoonmaakpersoneel mag enkel de prestaties leveren die in de onderhouds-programma’s voorzien zijn. Andere op-drachten zoals koffie zetten, afwassen, meehelpen bij het organiseren van recep-ties of het opruimen nadien en dergelijke, zijn uitgesloten.

verancier; sanitaire voorzieningen worden dagelijks schoongemaakt; kleedkamers worden uitgerust met kleerhaken; toilet-ten worden goed verlucht, behoorlijk verwarmd, voldoende verlicht en steeds zindelijk gehouden; zij worden met water schoongemaakt voor elke arbeidshervat-ting en ten minste eens per dag.

De Universiteit van Gent sloot in 2004 een nieuw contract af inzake schoonmaak. In deze overeenkomst worden niet langer de gepresteerde uren van het schoonmaak-personeel vergoed, maar wordt een vaste prijs betaald per onderhouden vierkante meter, volgens vooraf vastgelegde onder-

houdsprogramma’s. Bij de opmaak van deze onderhoudsprogramma’s werd reke-ning gehouden met de gebruiksfrequen-tie van de lokalen, zodat tegen een sterk verminderde kostprijs op een efficiënte manier over de hele lijn hetzelfde kwali-teitsniveau gegarandeerd is. Bovendien werd voor auditoria en leslokalen, met het bijhorend sanitair en circulatieruimten een onderscheid gemaakt tussen de periodes dat er lessen of examens plaatsvinden en de vakantieperiode.

In 2006 werd er bij wijze van proefproject gestart met een lichter schoonmaakpro-gramma voor kantoren.

Doordat de Universiteit van Gent een vaste prijs per m² heeft bedongen, kunnen aan het schoonmaakpersoneel niet recht-streeks bijkomende opdrachten gegeven worden. Indien bijkomend onderhoud no-dig is, dan kan je hiervoor een extra aan-vraag doen.

Onlangs hield onze vakbond een schoon-maakactie in het kader van het vernieuwde Light programma voor kantoren… Enkel administratief en technisch personeel werd aangesproken om hun bemerkingen

hieromtrent door te mailen. Er kwamen op drie weken tijd niet minder dan 356 opmerkingen binnen…Daaruit blijkt dat schoonmaak herbekeken moet worden in het belang van het personeel, de studen-ten en de werkomstandigheden in de ge-bouwen! Het opstellen van onderhoudsprogram-ma’s enerzijds is één ding, het opvolgen en evalueren van het systeem blijkt een andere zaak te zijn!

Page 11: De Nieuwe Tijd - december 2008

11De Nieuwe Tijd december 2008

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

pensioenproblematiek

Al een jaar lang krijgen de vakbonden te horen dat er dringend moet gesleuteld worden aan de eigen pensioenkas die het ASZ momenteel beheert. Men heeft jaren de zaken niet opgevolgd met als gevolg dat er jaren niet gestatutariseerd is. Als vak-bond werden we ook steeds aan het lijntje gehouden dat er statutariseringen gingen komen maar alles bleef uit. Een pensioen-commissie waar de vakbond in zetelde was blijkbaar ook niet nodig. Veranderingen dringen zich op want de pensioenkas zal in 2015 opgesoupeerd zijn.

benoemingen

Begin dit jaar en vorig jaar werden al exa-mens uitgeschreven met het oog op vaste benoemingen. Voor alle mogelijke functies die in het kader stonden werden examens georganiseerd. Massaal was de opkomst want wie slaagde kon in de eerste plaats een contract van onbepaalde duur krijgen (indien men nog steeds een contract van bepaalde duur had) en daarna een vaste benoeming krijgen. Oorspronkelijk ging men maximaal benoe-men. Alles bleef echter bij beloftes. Op het einde van de rit werden maar 42 perso-neelsleden benoemd, terwijl er honderden voorzien waren. Van de 1.500 personeels-leden zijn er nu maar 500 personeelsleden benoemd. 42 benoemingen konden ze nog betalen en men zou tegen 1/1/2009 aansluiten bij RSZ-PPO pool II en hun eigen pensioenkas verlaten.

ontgoocheling

Groot was de woede bij het personeel toen bekend werd dat er maar 42 personeelsle-den zouden benoemd worden. Velen had-den voor niets examen afgelegd terwijl beloofd werd maximaal te benoemen. De contractuelen zouden een 2de pensioen-pijler krijgen.

Veel beloVen (statutarisering) en weinig geVen (2de piJler) doet perso-neel niet in Vreugde leVen!

Dit was de slogan van een beginnende sta-king. Na een personeelsvergadering bleek duidelijk dat het personeel dit niet pikte. In de drie campussen werd gestaakt in ge-meenschappelijk vakbondsfront. Drie dagen lang hebben de personeels-leden hun ongenoegen geuit! Hand in

■ het personeel Van het asz heeft 3 Dagen actie geVoerD begin noVember, om hun ongenoegen te uiten oVer De Vele beloften Die niet gerealiseerD worDen.Door: Benigne Pieters

Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst-Wetteren-Geraardsbergen

hand en solidair, zowel de statutairen als de contractuelen. Iedereen trok zich het gemeenschappelijke lot aan, ook al had je als statutaire er geen enkel voordeel bij. Het vertrouwen in het bestuur was zoek. Men solt niet met personeel! Het bestuur zou beter moeten weten want er is geen overschot aan verplegend personeel op de arbeidsmarkt. De leegloop is begonnen.Na drie dagen staken (3 – 4 – 5 november) en onderhandelen is de actie opgeschort. Afspraken werden gemaakt om gans deze moeilijke problematiek eens meer in detail te onderzoeken en een oplossing te zoe-ken. Is er nog verdere statutarisering mo-gelijk ? Als vakbond streven we daar naar en is dit onze eerste bekommernis. Ook in het non-profit akkoord staat dat dit perso-neel na 5 jaar zou moeten benoemd wor-den maar dit in realiteit omzetten is geen kinderspel. Het mag dan wel in een ak-koord staan, nergens staat er financiering tegenover en hoe men dit concreet moet invullen laat men aan de volledige vrijheid en toeval over ! Hier in dit dossier merkt ACV-Openbare Diensten des te meer hoe moeilijk het is om dit te realiseren want achter de hoek komt wel een andere reden te voorschijn om niet te moeten benoemen. Niet alleen een problematiek die ter plaatse moet op-gelost worden maar ook op nationaal ni-veau zijn de discussies lopende.

Op 15 december werd er terug rond de ta-fel gezeten. Hopelijk kunnen we in ons vol-gend nummer het resultaat meedelen van een lange en moeizame strijd.

Page 12: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN ACV Openbare Diensten

12 december 2008 De Nieuwe Tijd

■ op 27 noVember gingen De militanten langs bij De lokale en regionale besturen, om er De personeelsleDen te beDanken Voor hun Dagelijkse inzet. Deze ‘Dag Van het personeel’ is intussen een jaarlijkse traDitie geworDen Van acV-openbare Diensten, en was ook Dit keer een succes.

Dag van het Personeel 2008: opnieuw een groot succes!

Reeds jaren is de T.M.V.W. actief in Hau-trage. Met een personeelsbestand van rondom de 25 personeelsleden heeft de waterwinning in Hautrage zijn hoogtepunt gekend in de jaren zeventig. Noodzakelijke investeringen bleven uit of lieten op zich wachten. Systematisch werd het perso-neelsbestand van de vestiging Hautrage afgebouw tot de 11 personeelsleden die er nu werken. Dit team staat in voor het onderhoud van de waterwinning en de behandeling van het water uit de winning van de Caraman. Dit is de winning stroom-opwaart van het behandelingsstation te Hautrage. Het gewonnen water kwam met de tijd meer en meer uit de Kolenkalk in Ligne. Aangezien deze winning voorbij het behandelingsstation in Hautrage ligt, werd dit water niet ontijzerd.

Om hieraan een oplossing te geven waren er slechts 2 mogelijkheden, ofwel dit win-ningsgebied sluiten of een behandelings-station bouwen in de onmiddellijke omge-ving van het reservoir te Mainvault. Het wantrouwen van het personeel was

hoog. Beloofde investeringen gebeurden niet. Iedereen dacht dat het personeelsbe-stand verder ging dalen en uiteindelijk het station zou gesloten worden.

Niets is minder waar. De Raad van Bestuur, samen met de directie van de TMVW geeft een duidelijk signaal aan iedereen door een belangrijke investering te doen. Vlak naast het reservoir werd een nieuw be-handelingsstation gebouwd dat aan de modernste eisen voldoet. Het ontwerp is een studie van de SWDE, een specialist in dergelijke stations. Zij zijn het ook die de bouwwerken volledig hebben opgevolgd tot aan de oplevering.

Op 8 september 2006 werd de werf plech-tig geopend en kon gestart worden met de constructie van gebouw en installatie. Er diende niet van nul begonnen te worden, aangezien er ter plaatse al sinds 1946 een reservoir is. Halverwege 2008 was het sta-tion van Mainvault operationeel. Hautrage fungeert nu in de eerste plaats als pomp-station.

Het station van Mainvault kan dagelijks maar liefst 30 000m³ gefilterd water pro-duceren, ofwel 1250m³/u.Wat het noodzakelijke personeelsbestand voor dit station zal zijn is nog niet duidelijk. Dit volledig automatische station wordt gestuurd vanuit de vestiging Hautrage.Het personeel is opgeleid om dit moderne station te bedienen. De motivatie van het personeel is groot. Op vrijwillige basis heeft iedereen zich ingeschreven voor een cursus die na de diensturen gegeven werd. De verloning vanuit de T.M.V.W. is dan ook evenwaardig. Wie slaagde in deze oplei-ding, krijgt een financiële bonus van 3 jaar anciënniteit op zijn loopbaan.

Als ACV-Openbare Diensten zijn we ver-heugd aan het betrokken personeel een positief signaal te kunnen geven. De T.M.V.W. is de laatste 6 jaren gegroeid van 360 personeelsleden naar 650. Een groei die mogelijk is door te denken en te wer-ken zoals elk economisch werkend bedrijf, van aan de basis tot aan de top. Dit kan tel-len voor een zuivere openbare dienst.

■ De kogel is Door De kerk. na Vele jaren Van onrust en ongeloof is het signaal DuiDelijk, De tmVw blijft actief een afDe-ling houDen in hautrage-mainVault.

De T.M.V.W. bevestigt zijn activiteiten in Wallonië

Page 13: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten LOKALE & REGIONALE BESTUREN ■

13De Nieuwe Tijd december 2008

Het akkoord bestrijkt de periode 2008 – 2013, waarbij eind 2010 een evaluatie zal worden gemaakt en zonodig bijgestuurd kan worden.

Tweede pensioenpijleren een dertiende maand!

De eindejaarspremie voor de niveaus E, D en C wordt nog dit jaar met 250 euro verhoogd. In 2009 krijgen alle niveaus deze verhoging. In de periode 2010 - 2013 wordt de eindejaarspremie jaarlijks met 100 euro opgetrokken tot een volwaardige 13e maand wordt bereikt. Onze eis was koopkracht en we hebben koopkracht be-komen! Helaas niet zoveel als we gewenst hadden.

In 2010 gaat de 2de pensioenpijler voor de contractuelen in alle lokale besturen van start. Het pensioen van contractuelen is vandaag té laag. ACV-Openbare Diensten probeert hier al jaren iets aan te doen. Er zal een gemeenschappelijk basisstelsel worden opgebouwd, waar besturen des-gewenst nog kunnen bovengaan. ACV-Openbare Diensten zal zich blijven inzet-ten voor een stevige aanvullende basis voor alle gepensioneerden!

d5

In 2009 mogen besturen de salarisschaal D5 toekennen aan de D4-ploegbazen. De verloning van deze leidinggevenden moest beter. Aan het maximum betekent dit een opslag van 1.260 euro per jaar of 100 euro per maand!

decretale graden

De salarissen van de gemeente- en OCMW-secretarissen worden vanaf de 3e klasse met 3,5 % verhoogd. Dit was een belofte van de Vlaamse regering aan de decretale graden bij de invoering van het nieuwe ge-meentedecreet.

engagementen

Er wordt gewerkt aan de opname van de haard- en standplaatstoelage in de wedde. Dit is vooral van belang voor de lagere ni-veaus. In het kader hiervan kan er een aan-passing van de salarisschalen gebeuren.

Er wordt nagegaan in hoeverre er meer flexibiliteit in de loonschalen kan gebracht worden.

Nieuw sectoraal akkoord is er!■ na maanDen Van moeilijke onDerhanDelingen en acties is er een nieuw sectoraal akkoorD Voor personeel Van gemeenten, steDen, ocmw’s en proVincies. er moest onDerhanDelD worDen in een zeer moeilijk economisch en financieel klimaat. De financiële en economische crisis hebben ook een impact op De lokale besturen. in extremis werD een Dictaat Van De Vlaamse regering aan De kant geschoVen en werD alsnog een akkoorD afgeDwongen. acV-openbare Diensten is tot het uiterste ge-gaan. in Deze context VinDen wij het resultaat De moeite waarD.Door: Joris Lermytte

Voor de verzorgenden, die nu doorloop-schalen C1-C2 hebben, zal in 2009 nog bepaald worden vanaf wanneer zij de sa-larisschaal C3 zullen bekomen. Dit zal ge-beuren samen met de invoering van de nieuwe rechtspositie bij de OCMW’S. Samen met de werkgevers willen wij een Vlaamse gemeenschappelijke sociale dienst uitbouwen voor het personeel van de lokale besturen. Deze dienst moet zor-gen voor extra sociale voordelen voor het personeel en een studiedienst die de sec-torale akkoorden moet ondersteunen.

de FrontliJn en de ziJliJn

ACV-Openbare diensten heeft gekozen om de

onderhandelingen te voeren en te blijven gaan voor

resultaten voor het personeel.

Als ACV-Openbare Diensten niet aan de onderhandelingstafel voor dit resultaat was blijven vechten, was er niets. De twee andere vakbonden gaan al jaren voor dit “niets”, door telkens niet te tekenen. Sa-men zouden we sterker kunnen staan.

de balans

ACV-Openbare Diensten realiseerde in het verleden ondermeer al volgende belangrijke syndicale eisen: volwaardig vakantiegeld, maaltijdcheques, hospita-lisatieverzekering, de verhoging van de eindejaarstoelage, 3e weddenschaal voor contractuelen.Nu verwezenlijkt ACV-Openbare Diensten een akkoord waarin vooral de zwakkere collega’s aan bod komen. Contractuelen krijgen zicht op beter pensioen met de oprichting van de 2de pensioenpijler. De meeste collega’s in de lagere niveaus zul-len een volle 13de maand bereiken in de loop van dit akkoord.ACV-Openbare diensten doet waar de le-den voor betalen: resultaten boeken!

ACV-Openbare diensten werkt waar het moet: aan de onderhandelingstafel!

Page 14: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

14 december 2008 De Nieuwe Tijd

aanpassing loopbanen Fedasil in Vertraagd tempo

Veel informatie werd niet gegeven aan de nieuwe personeelsleden. Wel werd be-loofd dat men in een later stadium zou zor-gen voor een vaste benoeming.De tijd vordert en de asielcentra worden steeds groter en groter. Op dit moment zijn er 18 centra in België.

De loopbanen bij het Federaal Openbaar Ambt worden regelmatig bijgewerkt en daar wringt nu het schoentje.De aanpassing van deze loopbanen voor de personeelsleden van Fedasil verloopt immers in een vertraagd tempo.

In maart 2003 werd een protocol onder-tekend voor de loopbaan van de mede-werkers van niveau D, C en B. In december 2004 lag de hervorming van de loopbaan voor niveau A voor.

Deze 2 protocols hebben geen opvolging gehad omdat de voogdijminister en de inspectie van Financiën geen aparte loop-baan wilden toekennen, naast deze van de andere ambtenaren van Openbaar Ambt, aan de contractuelen van Fedasil. De pro-tocols zijn ook nooit gepubliceerd in het Staatsblad.

ACV-Openbare Diensten heeft herhaalde-lijk gevraagd om deze protocols om te zet-ten in een wettekst en over te gaan tot sta-tutarisering van het personeel, maar daar had de overheid geen oren naar. Het tijdelijke karakter van de asielcentra is ondertussen al lang vervlogen.

In februari 2006 werd er een eerste on-derhoud gevraagd met de toenmalige minister van Ambtenarenzaken, Christiaan Dupont.Op dat moment deden er zich problemen voor naar aanleiding van het arbeidsregle-ment én de opvolging van de loopbanen.Het verloop van het personeel was uiter-mate groot: ontslagen zijn schering en inslag en de personeelsleden zijn gede-motiveerd en zoeken ander werk omdat ze geen uitzicht hebben op een betere loop-baan. Er werd immers veel gesproken over deze loopbaan, maar de daden zijn ver te zoeken.

De minister luisterde en zou actie onderne-men. Doch het resultaat was nihil. Er wordt wel een overleg opgestart om het arbeids-reglement op punt te stellen.

In mei 2006 vroegen de vakbonden in ge-meenschappelijk vakbondsfront opnieuw een onderhoud aan met de minister van Ambtenarenzaken. Een tweede keer werd aangedrongen om de personeelsleden een vaste benoeming te bezorgen. Elk resultaat bleef uit.

De problemen bleven zich opstapelen en er waren geen praktische oplossingen.

stakingsaanzegging

In maart 2008 had ACV-Openbare Dien-sten en het personeel genoeg van de situ-atie en er werd een dringend onderhoud gevraagd met minister Arena. Er werden data afgesproken maar de mi-nister stuurde telkens een vertegenwoor-diger die zorgvuldig noteerde maar geen concrete oplossing kon geven en geen mandaat had.

Uiteindelijk werd er een stakingsaanzeg-ging ingediend omdat de situatie onhoud-baar was.

Het arbeidsreglement werd ingevoerd zon-der het definitieve fiat van de vakbonden. Er werden hervormingen doorgevoerd in de centra zonder een degelijke communi-catie naar het personeel. De personeelsle-den werden naar een andere dienst over-gezet zonder enig gesprek. Het personeel trok aan de alarmbel en wou overgaan tot actie.

Raar maar waar, maar dan kwam er einde-lijk een signaal van de directie. Er werden een paar concrete afspraken gemaakt om een aantal situaties te verhelpen. De eerste stap is gezet, dacht men, maar niets was minder waar.

Uiteindelijk werd ons geduld beantwoord. We ontvingen een antwoord in oktober 2008.

Het antwoord was duidelijk: volledig naast

■ op 19 juli 2001 werD feDasil, het feDeraal agentschap Voor asielzoekers, opgericht Via een programmawet met als hoofDtaak De coörDinatie Van alle opVangplaatsen in belgië en het zorgen Voor een kwaliteitsVolle opVang en begeleiDing. buiten een paar uitzonDeringen werDen er enkel contractuelen aangeworVen. Door: Hilde De Leeuw

Fedasil: De ideale werkplaats?

de kwestie. De minister had er niets van begrepen.Intussen zijn de werkomstandigheden niet verbeterd. De asielcentra zitten overvol en de situatie van het personeel is onhoud-baar.Iedereen wil zijn best doen maar de druk, zeg maar pesterijen, van sommige direc-tieleden loopt de spuigaten uit.

ACV-Openbare Diensten eist van de minis-ter dat er dringend een onderhoud komt met de vakbonden en dat ze tenminste de bereidheid toont om te luisteren naar de noodkreten van het personeel.Het gekrakeel tussen haar en minister Tur-telboom voor bepaalde procedures is blijk-baar belangrijker dan het welzijn van haar eigen personeel!

Minister Arena: de maat is vol. ACV-Open-bare Diensten vraagt dringend een oplos-sing voor de problemen. Zoniet komt er heibel van!

Page 15: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

15De Nieuwe Tijd december 2008

Jaarlijkse studiedag voor miltanten en leden van Griffies en Parketten

Twee grote thema’s kwamen uitgebreid aan bod:■ Een stand van zaken in verband met de “

4 nieuwe wetten”…■ 2009 wordt het jaar van de “vorming”…

Uiteraard kwamen ook nog andere thema’s aan bod, zoals de vernieuwde werking bij onze organisatie, moeilijkheden op de werkvloer en andere… maar met dit artikel is het de bedoeling enkel in te gaan op de twee bovenvermelde hoofdthema’s.

stand Van zaken Van de “4 nieuwe wetten”

Sinds de betoging door het personeel van griffies en parketten (22 oktober 2002) heb-ben de onderhandelingen, die volgden op die betoging, geleid tot het verschijnen in het Belgisch Staatsblad van 4 nieuwe wet-ten die het geldelijk en administratief sta-tuut van bovenvermeld personeel grondig wijzigen.Deze studiedag had ondermeer tot doel om een stand van zaken te geven over “waar men actueel staat” met de uitvoe-ring ervan en hoe die aangevoeld wordt “op de werkvloer”.

In verband met de wet van 10 juni 2006 en het bijhorende KB van 10 november 2008:(Deze wet en KB handelen over de herzie-ning van de loopbanen en de bezoldiging van het personeel van griffies en parketse-cretariaten)

Deze wet is in uitvoering sinds 1 december 2006, de nieuwe wedden worden betaald, de nieuwe statuten zijn in uitvoering, de eerste statutaire benoemingen voor “ni-veau D” volgens het nieuwe statuut zijn gebeurd in mei 2008, ook de taalexamens “type light” zijn gebeurd en er wordt volop gewerkt aan het mogelijk maken om “geat-testeerde vorming” aan te bieden… Maar op het terrein is het nog voor de overgrote meerderheid “wachten” op deelneming aan die geattesteerde vorming…en lees vooral voor de geslaagden hiervan wach-ten “op hun jaarlijkse premie” die in ieder geval al betaald wordt aan de geslaagden

met terugwerkende kracht tot 1 december 2006…Ook “wachten” onze statutaire per-soneelsleden van niveau D op het wettelijk voorziene bevorderingsexamen naar ni-veau C…. Maar dat komt er met zekerheid begin 2009.Dus…ACV stelt tot zijn tevredenheid vast dat de nieuwe wet en KB in uitvoering zijn maar nog niet op “kruissnelheid”…en voor-al de “absoluut noodzakelijke vorming” voor deze gecertificeerde opleidingen en bevorderingsexamen laat op zich wachten. Dat wordt voor ACV een “prioritair punt”.

In verband met de wet van 25 april 2007:(Deze wet handelt over de wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de bepalingen inzake het gerechts-personeel van niveau A, de griffiers en de secretarissen en inzake de rechterlijke or-ganisatie).

Deze wet komt in uitvoering op 1 decem-ber 2009 maar… op 30 november 2007 heeft de vzw Ceneger een verzoekschrift tot vernietiging van hoofdstuk II van deze wet ingediend bij het Grondwettelijk Hof.Op 30 oktober 2008 heeft het Hof een ar-rest geveld waarin het middel tot vernie-tiging “niet ontvankelijk” is verklaard…en bijgevolg het beroep verworpen.ACV is heel blij met deze uitspraak en vooral dat deze uitspraak er gekomen is vóórdat de wet in voege moest treden, zodat de betrokken personeelsleden niet

■ naar jaarlijkse gewoonte organiseerDe acV-openbare Diensten justitie “hoVen en rechtbanken” een stuDieDag Voor zijn militanten en leDen bij griffies en parketten.Dit jaar haD Die stuDieDag plaats op maanDag 17 noVember 2008 in oVerijse. een 80-tal leDen en militanten waren hierop aanwezig en ze VertegenwoorDigDen De 14 neDerlanDstalige gerechtelijke arronDissementen.Door: Johan Vermeire

langer in onzekerheid moeten leven. Deze wet zal wel een “unicum” zijn, want buiten de vertegenwoordigers van de bovenver-melde vzw hebben alle andere wettelijke instanties in België, die iets met deze wet hebben te zien, deze wet goedgekeurd…de 3 vakorganisatie, de Raad van State, de ministerraad, de commissies van justitie in Kamer en Senaat, de plenaire vergadering in Kamer (unaniem) en Senaat (unaniem) en het Grondwettelijk Hof… Begrijpe wie kan !!!Belangrijk is nu dat door Justitie opdracht is gegeven om de weddes, verbonden aan deze nieuwe wet, reeds te betalen met de wedde van december 2008 die zal betaald worden op 2 januari 2009.Eveneens belangrijk is ook vast te stellen dat de minister opdracht heeft gegeven te werken aan een “functiebeschrijving”…wat nodig is, toekomst gezien, om deze wet volledig te implementeren.

In verband met de wet van 25 april 2007 in verband met het syndicaal statuut voor griffiers, referendarissen en parketjuristen:Ook deze wet viel onder het verzoekschrift van de vzw aan het Grondwettelijk Hof tot vernietiging. Het arrest van het Hof luidde: “niet gegrond” en dus werd ook dit beroep verworpen. Het ACV heeft hiermee zijn ge-lijk uiteindelijk gehaald, na vele jaren van strijd. ACV heeft daarom ook haar memo-rie ingediend bij het Grondwettelijk Hof om als betrokken partij haar leden en mili-

Page 16: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

16 december 2008 De Nieuwe Tijd

Maand

In 2009 gaan we voor

een 13de maand !

We beloven…

We realiseren

In 2008

een verhoging van de eindejaarspremie

met 333 Euro !

Voor ons geen eindpunt, onze nieuwe eis:

een verdere verhoging naar een

13de maand

Voor het federale eisenprogramma:

www.acv-openbarediensten.be

of

vraag het aan uw militant van

ACV-Openbare Diensten

Actie ‘eindejaarspremie’ gaat verder!■ al twee jaar Voert acV-openbare Diensten een luDieke actie ronD De perioDe Van uitbetaling Van De einDejaarspremie. we Vroegen om het Vaste geDeelte Van De premie te Verhogen tot 650 euro. Deze zomer werD onze eis ingewilligD Via het feDeraal sectoraal akkoorD.

tanten maximaal te verdedigen (we waren de enige representatieve vakorganisatie). Dus, er is nu een wettelijke basis van syndi-caal statuut voor griffiers, referendarissen en parketjuristen en ACV zal dat zeker vak-kundig invullen.

In verband met de wet van 31 januari 2007 en het KB van 2 maart 2007 over het vor-mingsinstituut:Buiten dat de wet er is tesamen met het KB is er weinig hiervan te merken op het ter-rein. En hier moet in 2009 verandering in komen…

Vorming, de prioriteit Van acV Voor 2009!

“Markt-conforme verloning voor compe-tent personeel” is niet zomaar een slogan maar een doelstelling bij het nieuw statuut

voor AL het personeel bij griffies en par-ketten.

Om die “competentie” te bereiken is “vor-ming” een absolute must, want eens die competentie er is wordt dat uitgedrukt in een hogere verloning.

De wettelijke bepalingen in verband met vorming spreken over:■ een basisvorming voor ieder nieuw aan-

geworven personeelslid;■ een voortgezette vorming voor ieder in

dienst zijnd personeelslid;■ een specifieke vorming ter voorberei-

ding op bevorderingsexamens.

Tot op vandaag is dat alles dode letter…Ook MOET de vorming op professionele manier gegeven worden, ook hier is dat op vandaag dode letter. Wat voor ACV abso-luut niet kan…

Op deze studiedag werd een hele tijd stil gestaan bij hoe die geattesteerde vorming kan verlopen en wat ieder personeelslid hiervoor moet doen en weten. Onze voor-zitter, Guy De Lobelle heeft dat thema op een schitterende manier verwoord aan de hand van een zeer duidelijke power point.

Dus, als ACV zullen we onze verantwoorde-lijkheid nemen en tesamen met de Over-heid als het kan, of zonder de Overheid als het moet onze leden maximaal helpen met vorming…

Tot hier de “zwaartepunten” van onze stu-diedag die verliep in een zeer construc-tieve sfeer…en werd besloten in een even gezellige sfeer.

Maar voor het ACV, die de motor was om die eis tot een goed einde te brengen, is de kous hiermee nog niet af!

Nu gaan we dan ook voor een volwaardige dertiende maand. Ook rond deze eis heb-ben we een mooie campagne opgebouwd. Rond de periode van uitbetaling zal een

mooie kalender met sprekende cartoon uitgedeeld worden. Hiermee maken we meteen duidelijk dat we er in het komende jaar opnieuw invliegen!

Page 17: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

17De Nieuwe Tijd december 2008

drie pijlersysteem zal worden herzien, aandacht wordt gegeven aan de onder-richters en het systeem van vaste dienst in het buitenland zal worden geevalueerd.

8. Optimalisatie van de medische steun met inbegrip van de steun in operatie en van de territoriale steun waarbij voor ACV openbare diensten liggen op de uitbating van de resultaten van de audit arbeidsgeneeskunde en de optimalisa-tie van de psychosociale steun

9. Actief beleid met betrekking tot de externe mobiliteit waarbij voor ACV openbare dienste het accent ligt op de prioriteit aan de mobiliteit naar andere openbare diensten, de evaluatie van het beleid van de cumuls en de studie van de mogelijkheden om personeels-leden die het departement verlaten en die dit wensen, beter te begeleiden.

10. Verbetering van het statuut van de re-serve.

11. Uitwerking van een personeelsplan 2009 voor het burgerpersoneel van het departement en de verschillende para-statalen.

12. Personeelsmiddelen ter beschikking gesteld van de vakbonden (verlofdagen of aantal vaste afgevaardigden).

13. Informatie van de vakbonden in het kader van het globaal infrastructuur plan, waarbij onder andere aandacht geschonken zal worden aan het soci-aal onderzoek in geval van sluiting van kwartieren.

Perspectieven voor een uitvoering in 2010-201114. Herziening van het disciplinair statuut,

waarbij niet onbelangrijk: het recht op betogen.

15. Evaluatie van het vergoedingssysteem voor dienstverplaatsingen.

16. Herziening van de reglementering van de afwezigheden en verloven waar-bij aandacht voor educatief verlof, de dienstvrijstelling voor loopbaanbege-leiding buiten defensie en de invoering van dienstvrijstelling van 3 maanden voorafgaand aan het pensioen voor het burgerpersoneel (rubriek korte ter-mijn), de mogelijkheid om in bepaalde omstandigheden verlof op te sparen en op te nemen voorafgaand aan het

Het akkoord impliceert uiteraard verdere onderhandelingen en/of overleg. Rekening houdend met de budgettaire context van het departement en met de omvang van de studie van bepaalde punten, werd er over-eengekomen het akkoord op te splitsen in een rubriek met items die kunnen worden bereikt op korte tot middellange termijn en een tweede met de punten die kunnen worden uitgevoerd in 2010 of 2011.

Het doel van dit akkoord is de realisatie van de betrokken punten binnen de best moge-lijke termijnen. Hierdoor is een verschuiving van een aantal punten van de rubriek 2010-2011 naar de rubriek realisatie binnen korte of middellange termijn niet uitgesloten. Ge-zien de voorziene termijnen, kregen sommi-ge items korte termijn reeds gevolg. Zo on-dermeer de eindejaarstoelage, het systeem van vrijwillige opschorting van de prestaties voor het militaire personeel en het behoud van het nieuwe pensioensysteem.

We hernemen de voor ons voornaamste punten. Het volledige akkoord is terug te vinden op onze site: www.acv-openbare-diensten.be

Uitvoering op de korte of middellange termijn (2008-2009).1. Verhoging van de eindejaarstoelage

van het militair personeel.2. In een eerste fase een herwaardering

van de kilometervergoeding voor het militair personeel onderworpen aan dit stelsel.

3. Invoering van een systeem van vrijwil-lige opschorting van de prestaties voor het militair personeel

4. Herziening van de gemengde loopbaan. Afschaffing zoals vermeld in de oriënta-tienota van juni 2008 van het oriëntatie-punt, de structurele interne overgang en de doelgroepen voor de transitie.

Doelstelling op korte termijn: behoud van het nieuwe pensioensysteem.5. Instelling van de vrijwillige militaire

dienst.6. Erkenning van de opleidingen gegeven

binnen Defensie. 7. Invoering van een nieuw systeem van

vergoedingen en toelagen, waarbij het

■ op VrijDag 5 December werD het lang besproken akkoorD tussen De VakbonDen en De minister Van Defensie onDertekenD. het akkoorD werD bekomen Door eerst bilaterale contacten en later gemeenschappelijk oVerleg. slechts Drie Van De Vier Vakorganisaties konDen zich VinDen in Dit akkoorD. acV-openbare Diensten tekenDe alVast het engagement.Door: Ilse Heylen

Een akkoord tussen de minister van Defensie en drie vakorganisaties

pensioen en de mogelijkheid tot om-vorming in compensatie van de dagen dienstvrijstelling van het departement.

17. Herziening van de taalpremies, zowel de bedragen van de tweetaligheidspre-mie als het voorzien van een meertalig-heidspremie.

18. Herziening van de reglementering van de arbeidsongevallen en arbeidsziekten (behoud van het specifiek systeem):- procedure met betrekking tot ar-

beidsongevallen en arbeidsziekten;- termijnen vooraleer de MCGR proce-

dure op te starten;- tussenkomsten in geval van arbeids-

ongevallen en arbeidsziekten;- ontwikkelen van een mogelijkheid

tot herklassering binnen het depar-tement;

- ontwikkelen van een bijzonder ar-beidsregime om een betere reïnte-gratie toe te laten;

- regularisatie van de toestand van de wezen van samenwonenden;

- studie in het kader van de ontwikke-ling van de loopbaan over de moge-lijkheid tot een onderscheid tussen de gevolgen van arbeidsongeval-len en arbeidsziekten en die van de andere afwezigheden om gezond-heidsredenen.

19. Herziening van de weddeschalen en van het pecuniair statuut.

20. Waardering van de deelname aan ope-raties en van de operationaliteit via loopbaanontwikkeling en kledijdotatie

21. Indiening van een nieuw dossier bij pensioenen betreffende het vakantie-geld van de gepensioneerde militairen (beschikkend over een beperkt inko-men en omwille van lichamelijke onge-schiktheid).

22. Herziening van de procedure betref-fende de aanduiding en het verlies van hoedanigheid van korpsadjudant en korpskorporaal.

De uitwerking van de hernomen punten in de tweede rubriek (perspectieven 2010-2011) van het akkoord alsook de punten 4, 7, 8 en 9 vereist voorafgaande studies. De vakbonden zullen op regelmatige basis op hoogte worden gehouden van de vooruit-gang van de werkzaamheden.

Page 18: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

18 december 2008 De Nieuwe Tijd

Deze wijzigingen treden in werking de dag waarop het KB in het Belgisch Staatsblad werd bekend gemaakt, namelijk 7 novem-ber 2008.

JaarliJks VakantieVerloF en Vermin-derde prestaties

Het jaarlijks vakantieverlof opgenomen tij-dens een periode van verminderde presta-ties wegens ziekte (50, 60 of 80%) wordt nu per dag afwezigheid naar de rato van een volledige dag aangerekend op het quota jaarlijkse vakantieverloven.

De regeling opgenomen in de nota DGP/DPS/2006/33903/A van 18 juli 2006 is niet meer van toepassing. Deze beperkte het nemen van jaarlijks vakantieverlof tijdens periodes van verminderde prestaties tot maximum 3 dagen per periode van dertig dagen.

Met de nieuwe regeling is de opname van jaarlijks vakantieverlof niet meer beperkt tijdens de periode van verminderde pres-taties (behoudens dienstnoodwendighe-den). Er wordt ook geen einde gesteld aan het stelsel van de verminderde prestaties (voor zover men uiteraard nog in de peri-ode zit goedgekeurd door de raadgeven-de geneesheer bij de hervatting van de arbeid).

VerschiJnen Voor de cgpp

Na een termijn van zes maanden vanaf de in disponibiliteitsstelling, wordt men opgeroepen voor de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten(CGPP).

Door de ingevoerde wijziging kan het per-soneelslid op eigen verzoek voor de CGPP worden opgeroepen vooraleer de termijn

Geïntegreerde Politie: Ziekte, verminderde prestaties, vakantieverloven en disponibiliteit

■ het koninklijk besluit Van 14 oktober 2008 betreffenDe een aantal maatregelen tot Verhoging Van De capaciteit Van De politieDiensten Voert een aantal wijzigingen Door in het mammoetbesluit, Dit in uitVoering Van De hereValuatie Van het statuut (protocol Van onDerhanDeling nr. 186/4 Van het onDerhanDelingscomité Voor De politieDiensten, gesloten op 24 augustus 2006 – ptn. f11-f15-f16 Van De bijlage).Door: Jan Adam

van zes maanden is verstreken (vanaf het ogenblik dat je in disponibiliteit bent).

Voor de berekening van de termijn van zes maanden worden alle dagen disponibiliteit over de laatste 365 dagen gecumuleerd.

De aspiranten die de dag voorafgaand aan hun toelating tot de opleiding nog geen personeelslid waren van een politiedienst en die afwezig zijn wegens ziekte, uitge-zonderd de afwezigheden ten gevolge van een arbeidsongeval, worden na ‘het quota van 90 dagen’ te hebben bereikt, opgeroe-pen voor de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten.

medisch getuigschriFt

Je mag de eerste ziektedag je woonplaats niet verlaten tenzij een medisch getuig-schrift van de behandelende arts dit toe-laat.

Het medische luik van het medisch getuig-schrift moet binnen 24 uur worden ver-zonden of door een ander middel binnen 24 uur worden bezorgd aan de medische dienst. Het administratieve luik van het medisch getuigschrift moet binnen 24 uur worden verzonden of door een ander middel bin-nen 24 uur worden bezorgd aan de betrok-ken personeelsdienst.

controlegeneesheer - onderzoek

Wanneer uit het medisch getuigschrift van je behandelende arts blijkt dat je de woonplaats mag verlaten, kan je door een controlerende arts worden opgeroepen om een medisch controle - onderzoek te ondergaan, op de plaats zo dicht mogelijk bij jouw verblijfplaats.

Deze oproeping kan nu gebeuren door ge-lijk welk middel en, indien mogelijk, tegen ontvangstbewijs

Page 19: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten VERVOER ■

19De Nieuwe Tijd december 2008

De Lijn: Chauffeurs praten met jongeren■ De zesDe trefDag Van ‘lijnrecht tegen racisme’ op zaterDag 22 noVember VormDe het kaDer Van een unieke erVaring. een geëmotioneerDe staf Van mensel, De buschauffeur Die op 16 oktober slachtoffer was Van een agressie, ging er in gesprek met allochtone jongeren. hij riep er op tot een Dialoog tussen buschauffeurs en jongeren.Door: Freddy De Wilder

liJnrecht tegen racisme

De personeelsvereniging ‘Lijnrecht tegen Racisme’ werkt al 14 jaar aan verdraag-zaamheid en diversiteit binnen de entiteit Antwerpen van De Lijn. Sinds vorig jaar zorgt ze op haar trefdag voor een ontmoe-ting tussen allochtone jongeren en chauf-feurs. De organisatie ervan steunt volledig op chauffeurs die dit na de werkuren in elkaar steken.Dit jaar vond in de namiddag een dartstor-nooi plaats met gemengde duo’s (een jon-gere en een chauffeur). Er werd ook lekker gegeten en ’s avonds was er een cultureel programma met veel muziek. Twee gewe-zen chauffeurs brachten hun dans- en hun muziekgroep mee en traden op voor hun ex-collega’s. De sfeer zat er goed in.Alle aandacht ging in de namiddag naar Staf Van Mensel. Hij getuigde op een waardige manier over zijn ervaringen voor een veer-tigtal belangstellenden, waaronder heel wat allochtone jongeren. Dat was niet ge-makkelijk. Staf, duidelijk getraumatiseerd, bijgestaan door zijn therapeut, had het in het begin moeilijk om te praten. Vooral als hij vertelde wat er gebeurde op die 16e ok-tober, kwam opnieuw het hele gebeuren naar boven. Hij reageerde moeizaam. Op 16 oktober werd hij bewusteloos geslagen en naar het ziekenhuis gevoerd. Dat alles is nog niet verwerkt en het zal nog enige tijd duren vooraleer Staf terug op zijn bus te zien is. Zijn grote vraag is: “waarom?” De daders hadden niets met Staf of zijn bus te maken, dit is ook duidelijk gebleken uit het gerechtelijk onderzoek .

wederziJds respect

Het gesprek met de jongeren vond Staf Van Mensel belangrijk als een stap in de verwerking van zijn trauma. “Als ik een groepje allochtone jongeren zie, dan ben ik bang. Ik schaam me voor die gedachte, want ik wil geen racist zijn en ik weet dat ook zij hun problemen hebben. Maar die angst is sterker dan mezelf. Daarom vind ik dit gesprek zo belangrijk.”Staf pleitte heel sterk voor wederzijds res-pect.“Ik weet dat jullie het niet altijd gemak-kelijk hebben in deze maatschappij. Jullie worden niet altijd goed begrepen. Maar

wij chauffeurs hebben ook onze proble-men. We zijn ook maar mensen. Als je op een dag twintig keer kabaal hebt op je bus, kan het die eenentwintigste keer te veel zijn.” Daarom stond hij ook achter de cam-pagne ‘Respect op De Lijn’ die vzw Objec-tief in Antwerpen organiseert.

campagne ‘respect op de liJn’

De campagne wil hoffelijk gedrag op bus en tram bevorderen. Passagiers, maar ook chauffeurs, kunnen laten zien dat ze daar werk willen van maken via een respect - gadget (gsm - hanger, pin, raamklever). Het idee is eenvoudig: toon respect en je zal respect krijgen.

De deelnemers maken kans op een iPod touch.

Het is een campagne georganiseerd door de vzw Objectief in samenwerking met De Lijn, de drie vakbonden, Lijnrecht tegen Racisme, Samenlevingsopbouw Antwer-pen Stad en met steun van de Vlaamse Overheid en het Triodos Fonds.

De campagne loopt tot begin juni 2009.

Meer info op www.respectopdelijn.be

Page 20: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

20 december 2008 De Nieuwe Tijd

Ondertussen worden nieuwe bus- en tram-uitbreidingen aangekondigd. De uitbrei-ding van de kustram naar Veurne, een tram tussen Antwerpen en Mechelen, enzo-voort. Allicht zijn de Vlaamse verkiezingen van volgend jaar hier niet vreemd aan!Het valt trouwens nog te bezien of met de economische en financiële crisis de goed-gekeurde investeringen en de toekomstige plannen effectief kunnen worden uitge-voerd. Inderdaad, het Antwerpse Brabo 1 - project toont nu reeds aan dat de banken niet meer staan te springen om dergelijke projecten te financieren. Ook de bedrijven zijn niet meer bereid om grote risico’s te nemen. En wie mag deze risico’s dan wel nemen? De overheid natuurlijk! Het zo geroemde PPS-model komt hier-door zwaar in de verdrukking. Vandaag wordt duidelijk dat de lusten voor de privé-sector zijn en de lasten voor de overheid.Wij hebben dit een jaar geleden gezegd, maar onze kritiek werd weggehoond!

communiceren met medewerkers gaat moeiliJk

In het grote verhaal van De Lijn staat ook de communicatieve aanpak centraal. Commu-niceren staat gelijk aan het verkondigen van goed nieuws! En vooral communiceren met de buitenwacht – de burger – is belangrijk!Communiceren, vooraf informeren over wat je gaat doen en hoe je het gaat doen met de medewerkers lukt De Lijn wat minder goed. Of is voor De Lijn niet echt een prioriteit.Zelfs ‘leidinggevend personeel’ verslikt zich soms ’s morgens in zijn koffie bij het lezen van sommige krantenberichten. De communicatiedeskundigen hebben het goed begrepen. Alles wat in de kranten komt is waar. De perfecte snellijn. Ook voor het personeel en haar vertegenwoor-digers, de vakbonden!Tot op zekere hoogte gaan wij in dit ver-haal mee. Wij moeten dus niet te pas en te onpas openlijk kritiek geven op projecten die het openbaar vervoer promoten en dus het openbaar vervoer aantrekkelijk(er) kunnen maken. Ten slotte is de sterke groei van het openbaar vervoer toch ook deels mogelijk gemaakt door het knotsgekke idee van ‘alles is gratis’?

Wat goed is voor De Lijn is ook goed voor het personeel. Inderdaad, de groei die De Lijn de laatste jaren gekend heeft is onge-zien en zorgt ook voor meer tewerkstelling! Bovendien hebben wij te veel respect voor het personeel dat De Lijn dagelijks draai-ende houdt. Het personeel doet elke dag hard zijn best! Echter, dit mag ons niet blind maken voor de zwakten en de problemen waarmee De Lijn te kampen heeft.De Lijn barst zowaar uit haar voegen. De ene reorganisatie volgt de andere op. De ene consultant de andere. De ene jurist de andere, de ene interimaris de andere. Ondertussen beseft iedereen dat de 7 vet-te jaren wel eens achter ons zouden kun-nen liggen. De grote uitdagingen van De Lijn – en niet alleen van De Lijn - is haar fi-nanciering – zie de moeilijke economische en financiële situatie en de problematiek van het woon- werkverkeer. Voor wat dit laatste punt betreft, beseft iedereen dat het hier beter zal moeten. En hiermee zijn wij aanbeland bij de uitda-gingen waarvoor het personeel staat:

de cao- besprekingen

Langs de ene kant herinnert De Lijn ons aan ons engagement om op jaarbasis 3,5 miljoen besparingen (productiviteitsmaat-regelen) door te voeren. Mevrouw Lieten heeft ons al gewaarschuwd. De besparin-gen moeten worden gerealiseerd. Onder-tussen wordt de ene reorganisatie op de andere uitgevoerd en ontbreekt het geld om deze reorganisaties ook effectief uit te voeren.Langs de andere kant stelt De Lijn, in koor met de Vlaamse overheid, dat slechts een beperkt budget zal kunnen worden vrij-gemaakt voor een sociale programmatie 2009-2010. In feite is er voor 2009 geen geld meer beschikbaar!

betere arbeidsomstandigheden

Voor het ACV blijft de problematiek van re-alistische rij- en rusttijden voor onze chauf-feurs een grote prioriteit. De druk en stress blijven groot!Tevens moet dringend werk gemaakt wor-

■ men kan De lijn niet Verwijten Dat ze niet Dynamisch, creatief en innoVatief is om het openbaar VerVoer aan De man en Vrouw te brengen. kosten noch moeite worDen gespaarD! het ene project na het anDere worDt gelanceerD en Dat allemaal met ‘De hulp’ Van externe consultants. je wil niet weten hoeVeel gelD Daaraan worDt uitgegeVen!Door: Jan Coolbrandt

De Lijn: dynamisch, creatief en innovatief! Kan alles nog beter?

den van de uitbouw van ons sanitair ‘park’. Wij stellen vast dat dit niet echt een priori-teit is van De Lijn.Voorts blijft het gebrek aan ondersteu-ning (begeleiding, opleiding, …) van onze chauffeurs en de andere werknemers schrijnend.

stork

Voor wat het personeel van de technische diensten betreft, blijven wij vol hoop en verwachting wachten op de concrete invul-ling van de afspraken die werden gemaakt tijdens de besprekingen van de CAO 2007-2008. Hoewel De Lijn deze discussie ge-koppeld heeft aan een reorganisatiestudie van de technische diensten (‘Stork’) blijven wij achter de eisen van het technisch per-soneel staan. Tot nu toe zijn de resultaten van de studie ‘Stork’ nog niet gekend.Wij hebben Mevrouw Lieten alvast laten weten dat wij de toekomst van onze tech-nische diensten zullen blijven verdedigen!

berenschot

De Lijn deelde ons mee dat nog voor het einde van het jaar de resultaten van de be-roepsprocedure ‘Berenschot’ aan het per-soneel zullen worden meegedeeld. Bij het ter perse gaan hadden wij hierover geen nieuws.

communicatie

Te vaak stellen wij vast dat het personeel de permanente veranderingen ondergaat.Overleg en communicatie blijven vaak on-dermaats of zelfs achterwege.Nochtans staat of valt het slagen van een reorganisatie met het zoeken naar een zo groot mogelijk draagvlak voor deze her-vormingen. De Lijn blijft hier schromelijk in gebreke. Dit kan en moet dus veel beter! Wij – vakbonden – willen hier wel aan mee-werken op voorwaarde dat wij ook echt betrokken worden bij het overleg. Dit is vandaag duidelijk niet het geval!

Vraag is of De Lijn oren heeft naar onze vragen en verzuchtingen! Wij kunnen het alleen maar hopen!

Page 21: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten VERVOER ■

21De Nieuwe Tijd december 2008

MIVB: drukke tijden op komst

Uitbetaling vakbondspremie 2008

■ bij De miVb konDigt het einDe Van 2008 en het begin Van 2009 zich binnen VerschillenDe Domeinen Druk en zwaar aan.Door: Robert Timmermans

Voor de grote vakantie werden er verschil-lende overeenkomsten gesloten die in de loop van september 2008 werden onder-tekend. In het bijzonder de CAO rond de vervroegde uittreding op 56-jarige leeftijd voor de personeelsleden met een carrière van 40 jaar en de CAO inzake het conventi-oneel brugpensioen (58 jaar), voltijds zon-der extralegale tussenkomst van de werk-gever. Ook andere akkoorden die werden onderhandeld, hebben de goedkeuring van onze algemene vergadering van af-gevaardigden gekregen zoals de CAO’s inzake het statuut van de lokale vakbonds-afvaardiging, de syndicale kredieturen, het lokaal overleg en preventie, de conflictre-geling en ten laatste een protocolakkoord inzake de hitte-uren bij de MIVB.

Tegelijkertijd zullen we het ondernemings-plan 2008-2012 van de MIVB bespreken. Dat plan werd door de Algemene Directie opgesteld om de doelstellingen te reali-seren die werden vastgelegd in het kader van het beheerscontract, ondertekend in juni 2007.

Het is nog voorbarig om u de synthese van dat plan voor te leggen omdat de Algeme-ne Directie nog te veel zaken moet ophel-deren. Een uiteenzetting van die synthese zullen we u evenwel geven in het volgende nummer van de “Nieuwe Tijd”.

We zullen onze eisenbundel samenstellen – bij voorkeur in gemeenschappelijk front - met het oog op de onderhandelingen rond de sociale programmatie 2009-2010 bij de MIVB. We kunnen u al meegeven dat we speciale aandacht vestigen op een substantiële verhoging van de koopkracht eveneens als op het behoud van de einde-loopbaanprocedures van de MIVB.

Prettige eindejaarsfeesten.

Sector Bedrag Voorwaarden Uitbetaling Procedure

Luchtvaart 100 eurovoltijds lidmaatschap

betaald hebben

PC 315.01, van zodra werkge-

ver bijdrage gestort heeft aan

het sociaal fonds, in principe

eerste trimester 2009

PC 315.02: van zodra legiti-

matiekaarten binnen zijn bij

vakorganisatie, in principe

eerste trimester 2009

Originele legitimatiekaart ver-

zenden naar ACV-Openbare

Diensten sector Luchtvaart,

Helihavenlaan 21,

1000 Brussel

Stad- en streekvervoer

114 euro voor

een voltijdse

werknemer

voltijds lidmaatschap

betaald hebben,

premie wordt ook pro rata

(in twaalfden) uitbetaald

Vanaf 27/01/2009

Legitimatiekaarten bezorgen

aan: MIVB: vrijgestelde ACV in

MIVB of sturen naar

Helihavenlaan 21 1000 Brussel

De Lijn: gewestelijk secreta-

ris ACV-Openbare Diensten

Vervoer

Autobus - Autocar

114 euro voor

een voltijdse

werknemer,

57 euro voor

deeltijdse

werknemer

12 maanden bijdrage betaald;

tussen 01/04 en 30/06 op

personeelslijst uit sector

voorkomen;

meer dan 1 jaar ziekte =

geen premie

Legitimatiekaarten worden

door sociaal fonds verstuurd

vanaf maart 2009 aan betrok-

ken personeelsleden

Legitimatiekaarten bezorgen

aan gewestelijk secretariaat

ACV-Openbare Diensten

(Vervoer)

Page 22: De Nieuwe Tijd - december 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

22 december 2008 De Nieuwe Tijd

Er blijven twee amplitudestelsels over. Het betreft reizen met 1 chauffeur en reizen met 2 chauffeurs.

reizen met 1 chauFFeur

De amplitudes worden aangepast. De ‘kleine’ amplitude wordt van 5u15 opge-trokken naar 6u. De ‘grote’ amplitude (van 12u01 tot 14u) verdwijnt en wordt vervan-gen door een amplitude van 6u01 tot 12u. Prestaties van meer dan 12u worden be-taald per uur.

Voor wat de bedragen betreft, wordt het loon van de kleine amplitude opgetrokken naar 55,65 euro (tegenover 45,64 euro).

De grote amplitude blijft nagenoeg onge-wijzigd. Van 90,06 naar 91,69 euro.

Boven de 12u wordt een uurloon betaald van 10,18 euro (in plaats van 7,91 euro van-af 14u).

Met betrekking tot de kleine amplitude werd afgesproken dat deze prestaties, onder bepaalde voorwaarden, niet kun-nen worden gecombineerd met prestaties ‘speciale diensten’.Hiermee wordt het principe van de gemeng-de arbeid verfijnd. Op deze manier moeten misbruiken kunnen vermeden worden.

reizen met 2 chauFFeurs

Hier zijn geen wijzigingen opgenomen in het protocol.

arab-Vergoeding

De dagelijkse beperking tot 12 maal de uurwaarde (1,21 euro) wordt afgeschaft.

Het akkoord van de RSZ moet nog worden aangevraagd!

allerlei

■ Vanaf 1 maart 2009 wordt een presta-tieblad ingevoerd. De vorm moet nog worden afgesproken..

■ Er wordt een anciënniteittoeslag van 2 euro per prestatie toegekend aan de werknemers die minimum 10 jaar anci-enniteit tellen in de sector.

Bij het ter perse gaan vernemen wij dat de werkgevers hier voorbehoud hebben aangetekend. Zij wensen alleen de anci-enniteit te valoriseren die werknemers in hun bedrijf hebben. Anciënniteit in andere bedrijven wensen zij niet in aanmerking te nemen! Hierover zullen we dus opnieuw moeten samenkomen.

■ op 16 December werD het nieuwe loonstelsel ‘autocar’ Door De sociale partners in het paritair comité goeDgekeurD..Door: Jan Coolbrandt

Nieuw loonstelsel Autocar

ingangsdatum

In principe moet dit akkoord ingaan op 1 januari 2009.

besluit

Het is vanzelfsprekend dat dit niet de grote doorbraak is waar wij allemaal op hoop-ten.Toch menen wij dat hiermee weer enkele kleine stappen zijn gezet ter verbetering van het statuut van de autocarchauffeur.Men erkent – hoe dan ook - de opgedane ervaring van onze chauffeurs. De controle op de betaling van het loon wordt verge-makkelijkt door de invoering van het pres-tatieblad.Het uurloon ingeval van prestaties van meer dan 12u wordt opgetrokken en komt nu ongeveer op de hoogte van het uurloon van de ‘speciale diensten’. Het aantal am-plitudes wordt gereduceerd. De gemeng-de arbeid wordt preciezer omschreven. En de ARAB-vergoeding wordt ook per uur prestatie boven de 12u – na goedkeuring door de RSZ – uitbetaald.

Laten wij ook niet vergeten dat de lonen (bedragen) op 1 oktober 2007 met 1% werden aangepast en zowel op 1 oktober 2007 en 1 oktober 2008 nog eens werden geïndexeerd.

Page 23: De Nieuwe Tijd - december 2008

ACV Openbare Diensten PENSIOENEN ■

23De Nieuwe Tijd december 2008

wat?

Perequatie is de automatische aanpassing van de overheidspensi-oenen aan de evolutie van de lonen in de overheidssector. Het is een wettelijk mechanisme dat er voor zorgt dat de overheidspen-sioenen in evenredige mate verhogen wanneer de bezoldiging van de actieve ambtenaren stijgt. Deze verhoging staat los van de indexverhogingen die toegepast worden op zowel de pensioe-nen als de bezoldigingen.

Bijna iedereenheeft nu verhoging

Bij de oude perequatieregeling werden de pensioenen verhoogd bij elke stijging van het maximum van de wedde verbonden aan de laatste graad van een personeelslid. Het oude stelsel was com-plex en daardoor weinig transparant. Het werd bovendien soms omzeild. Ook zorgde het stelsel voor grote ongelijkheden: in de praktijk grepen zeer veel gepensioneerden naast elke verhoging, terwijl sommige beperkte groepen dan weer genoten van vrij gunstige verhogingen.

wat is er nieuw?

Alle gepensioneerden van een zelfde sector genieten om de twee jaar van een gelijke verhoging van hun pensioen, en dit de eerste keer in januari 2009. Hierdoor wordt solidariteit tussen alle gepen-sioneerden uit één sector ingebouwd. Op basis van de oude pere-quatieregeling zou naar schatting slechts 10% van alle gepensio-neerden een verhoging hebben genoten. Nu is er een verhoging voor nagenoeg iedereen. Meer bezoldigingselementen tellen mee voor het bepalen van het verhogingspercentage. Niet alleen de verhogingen van de maxi-mumwedde zorgen voor een verhoging van de pensioenen, ook stijgingen van sommige weddenbijslagen en de eindejaarspremie tellen mee. Na 2009 komen daar nog de meeste stijgingen van het vakantiegeld bij. De verhoging van de eindejaarspremie draagt vier keer meer bij aan de huidige verhoging dan de verhoging van de lonen. Ook hier zijn we duidelijk beter af!

sectoren en korVen?

Elke gepensioneerde wordt ondergebracht in een van de 15 sec-toren of korven op basis van de entiteit waar men de prestaties beëindigde. Een korf is een verzameling van bezoldigingen uit één sector. Met bezoldigingen bedoelen we dus de maximum-wedde, weddebijslagen, de eindejaarspremie en na 2009 het va-kantiegeld. Alle bezoldigingen uit één korf vormen de ‘globale be-zoldiging’. Op basis van de evolutie van deze globale bezoldiging stelt men het perequatiepercentage vast.

VooraFgaande periode - reFerentieperiode?

De voorafgaande periode beslaat de vier jaar voorafgaand aan de referentieperiode. Onmiddellijk na de referentieperiode vindt de

perequatie plaats. Tijdens de voorafgaande periode worden alle weddenschalen bijgehouden op basis waarvan rustpensioenen worden toegekend, evenals het aantal gepensioneerden per wed-denschaal. Het zijn die schalen waarop de globale bezoldiging wordt berekend. De evolutie van de globale bezoldiging wordt tijdens de referentieperiode, de volgende twee jaar vastgesteld. Men vergelijkt het verschil tussen de globale bezoldiging bij het begin en aan het einde van de referentieperiode. Het perequatie-percentage is gelijk aan de toename van de globale bezoldiging tijdens de referentieperiode.Voor de perequatie op 1 januari 2009 zal de globale bezoldiging op 1 januari 2007 vergeleken worden met de globale bezoldiging op 31 december 2008. Als, bijvoorbeeld de lonen in schaal x op 1/02/2007 stijgen met 3% en de lonen in schaal y op 01/11/2007 met 2% dan kan het zijn dat alle pensioenen uit de korf vanaf 01/01/2009 verhoogd zullen worden met 0,5%.

de perequatiepercentages

We zetten de verhogingen die op 1 januari zullen ingaan op een rijtje:

Een rechtvaardige, welvaartsbestendige verhoging van de pensioenen

Deze perequatieregeling is onze belangrijkste realisatie voor de gepensioneerden van de afgelopen jaren. In een tijd waarin pensi-oenen onder druk komen te staan zijn we er in geslaagd een recht-vaardige, welvaartsbestendigende verhoging van de pensioenen op poten te zetten, waarvan elke gepensioneerde in de toekomst van zal kunnen meegenieten.

De nieuwe perequatie: de resultaten■ met De wet Van 25 april 2007 werD een nieuwe perequatieregeling Voor De oVerheiDspensioenen ingeVoerD. acV-openbare Diensten heeft toen De kar getrokken om De perequatie te behouDen en rechtVaarDiger te maken. in januari zal De regeling Voor het eerst worDen toegepast. hierDoor kunnen alle gepensioneerDen meegenieten Van De welVaartsstijgingen Van De actieVe werknemers in De oVerheiDssector. Door: Joris Lermytte

1. Federale overheid ............................................................................... 1,0296%2. Brussels Hoofdstedelijk Gewest ......................................................... 0,3982%3. Vlaamse Gemeenschap ...................................................................... 0,1045%4. Waals Gewest ..................................................................................... 0,4789%5. Franse Gemeenschap ......................................................................... 0,1866%6. Duitstalige Gemeenschap ................................................................. 0,0000%7. Onderwijs Vlaamse Gemeenschap ..................................................... 0,0876%8. Onderwijs Franse Gemeenschap ........................................................ 0,7577%9. Lokale besturen van het Vlaams Gewest ........................................... 0,6075%10. Lokale besturen van het Waals Gewest ........................................... 0,0156%11. Lokale besturen van het Brussels Hoofstedelijk Gewest ................. 0,9098%12. Leger ................................................................................................. 0,7598%13. Geïntegreerde politie ...................................................................... 0,6890%14. Autonome overheidsbedrijven ........................................................ 0,3294%15. N.M.B.S Holding, Infrabel en de N.M.B.S ......................................... 0,9287%

Page 24: De Nieuwe Tijd - december 2008

omdat iedereen recht heeft op een mooie oude dag

omdat ieder kind evenveel kansen verdientomdat iedereen steun verdient op zoek naar een jobomdat alles begint bij een goede gezondheidomdat iedereen de nodige steun verdient als het echt tegen zit

wensen we u een sterke sociale zekerheid in 2009