De Nieuwe Tijd - november 2008

24
De Nieuwe Tijd maandblad ACV-Openbare Diensten november 2008 Verantwoordelijke uitgever: L. Hamelinck, Helihavenlaan 21, 1000 Brussel Autobus-autocar Onderhandelingen over een nieuw loonstelsel.

description

Het ledenblad van ACV-Openbare Diensten

Transcript of De Nieuwe Tijd - november 2008

Page 1: De Nieuwe Tijd - november 2008

DeNieuweTijdmaandb lad A C V - Openba re D iens tennovember 20 08

Vera

ntw

oo

rdel

ijke

uitg

ever

: L. H

amel

inck

, Hel

ihav

enla

an 2

1, 1

000

Brus

sel

Autobus-autocarOnderhandelingen over een nieuw loonstelsel.

Page 2: De Nieuwe Tijd - november 2008

Inhoud

Colofon

■ FOCUS 3

■ VLAAMSE OVERHEID 8

■ LOKALE & REGIONALE BESTUREN 10

■ FEDERALE OVERHEID 12

■ BIJZONDERE KORPSEN 14

■ VERVOER 20

■ PENSIOENEN 23

2

■ KORTWEG ACV Openbare Diensten

november 2008 De Nieuwe Tijd

Redactie:Luc Hamelinck, Ann-Michèle Wieleman, Chris Herreman, Marc Saenen, Nico Poorters, Fréderic De Gélissen, Amélie Janssens,

Eindredactie:Amélie Janssens

Vormgeving:Peeters & Peeters “Compleet Grafisch”www.peetersenpeeters.be

Druk:Corelio Printingwww.corelio.be

Contacteer onswww.acv-openbarediensten.be

[email protected]

Algemeen

Ilse Heylen Is nIeuwe natIonaal secretarIs voor BIjzondere Korpsen

Ilse Heylen neemt vanaf nu de fakkel over van Nico Poorters als nationaal secretaris voor de bijzondere korpsen. Zij zal dus de politiediensten en militairen opvolgen. Ilse was tot nu secretaris voor de militairen. Er staat haar dus een hele uitdaging te wachten, we wen-sen haar dan ook veel succes toe!

Tegelijk willen we Nico Poorters nog eens bedanken voor zijn jarenlange inzet voor onze centrale. We wensen hem een deugddoend pensioen toe!

Walter Van den Broeck volgt op zijn beurt Ilse Heylen op als secretaris voor de militairen.

nIeuwe medewerKster versterKt jurIdIscHe dIenst

Sinds begin november is Hilde Van Praet aan de slag bij onze juridische dienst. Hilde is juriste en heeft verschillende jaren ge-werkt bij de federale overheid (Raad van State en het vroegere Ministerie van Ver-keerswezen). Nadien was zij jarenlang tewerkgesteld in het notariaat. Samen met Liliane Van Ker-ckhove zal zij onze juridische dienst vor-men. Hilde zal daarbij vooral de geschillen raad van State opvolgen. We wensen Hilde veel succes toe in haar job.

de socIale zeKerHeId Is er voor u

Het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, zet een heel jaar lang de sociale zekerheid in de kijker. Met de campagne wil het ACW aan de mensen overbrengen dat we best fier mogen zijn op ons systeem van sociale zekerheid. Men wil dat iedereen weet hoe dit systeem in elkaar zit, en hoe de solidariteit wordt opgebouwd, zodat we ons systeem van sociale zekerheid kunnen blijven verdedigen. Neem dus zeker eens een kijkje op: www.acw.be/socialezekerheid/

nIeuwsBrIef wereldsolIdarIteIt

Wereldsolidariteit heeft vanaf nu ook een digitale nieuwsbrief. Daarin brengen ze een overzicht van nieuwtjes over het Zuiden, solidariteit, waardig werk, enzovoort. Via de website van Wereldsolidariteit kan je inschrijven om de nieuwsbrief (e-zine)te ontvangen: www.wereldsolidariteit.be

Page 3: De Nieuwe Tijd - november 2008

3De Nieuwe Tijd november 2008

ACV Openbare Diensten EDITO ■

economIscHe proBlemen stellen zIcH InternatIonaal

Op politiek vlak begint men zich stilaan te realiseren dat de problemen in de financi-ele sector en in de rest van de economie een internationale aanpak vergen. Eerste Minister Leterme heeft al meerdere keren voorstellen in die zin gelanceerd. Ook pre-sident Sarkozy van Frankrijk heeft al be-paalde ideeën aangebracht. Een gezamen-lijke internationale aanpak blijft nochtans uit. De zwakte van Europa als economisch blok blijkt hier toch wel uit.Vanuit de vakbond sturen we aan op meer internationale samenhang in de aanpak te-gen de crisis. Want het zijn in ieder geval niet de werknemers die verantwoordelijk zijn voor de huidige problemen. Wel de overmatige liberalisering van de financiële markten en internationale speculatie. Het zou dan ook logisch zijn dat men komt tot een groter Europese controle van de finan-ciële markten.

werKnemers dreIgen Het KInd van de reKenIng te worden

Niemand kan er naast kijken: in de verschil-lende Europese landen is het aandeel van het inkomen uit arbeid in de economie de afgelopen jaren verminderd. Ook al heb-ben werknemers helemaal niet minder gewerkt, verhoudingsgewijs hebben zij een kleiner aandeel van de inkomens be-komen. Dit trekt de verdeling van de inko-mens natuurlijk scheef. Alle werknemers, en zeker zij in de laagste weddengroep of die moeten leven van een vervangingsin-komen, voelen heel sterk de weerslag van de prijsverhogingen.

Vanuit het Europees vakverbond (EVV) is daarom een campagne gestart met het oog op een rechtvaardiger verdeling van de groei van de welvaart. Werknemers zouden hun inkomen moeten zien stijgen op basis van de toename van de producti-viteit en de inflatie.

Internationale problemen vergen structurele oplossingen■ De crisis in De financiële sector begint hoe langer hoe meer een weerslag te krijgen op De rest van De economie. beDrijven passen hun bestellingen aan en in heel wat sectoren worDt opnieuw meer gebruikgemaakt van economische werkloosheiD. onDernemers gebruiken De huiDige crisis om jobs te schrappen. niemanD weet op Dit ogenblik hoelang De huiDige problemen zullen Duren.Door: Luc Hamelinck

Om diezelfde reden stuurt het Europees vakverbond aan op een Europese mini-mum vennootschapsbelasting. Vandaag proberen de verschillende landen elkaar de loef af te steken in verminderingen van vennootschapsbelastingen, om meer bedrijven aan te trekken. In werkelijk-heid wringen zij elkaar daarmee in een neerwaartse spiraal. Dat geeft vervolgens minder middelen voor de financiering van openbare diensten en collectieve voorzie-ningen. Die tendens moet worden omge-bogen om te voorkomen dat een beleid van sociale dumping wordt gevoerd.

We zijn benieuwd of Europa inderdaad in staat zal zijn een positief beleid uit te wer-ken. Met de Europese verkiezingen van juni volgend jaar voor de deur, zou men dat eigenlijk wel mogen verwachten. De komende weken en maanden moeten opties worden genomen over de Euro-pese aanpak inzake arbeidstijd. Het zou een goede zaak zijn mocht Europa op dat moment een vertrouwengevende weg in-slaan. Maar vandaag is dat helemaal niet verworven, wel integendeel!

nIeuwe Impulsen nodIg

De economie heeft nieuwe impulsen nodig. Dit kan gerust bijvoorbeeld door investeringen te stimuleren die inspelen op de noden aan duurzame ontwikkeling (besparingen energieverbruik, energiezui-nige woningen,…). Sociale verbeteringen en goede werkvoorwaarden zijn helemaal niet tegengesteld met economische uit-bouw. Sommige liberale ministers die er een sport van maken te kappen op de openbare sec-tor zouden beter hun verantwoordelijkheid opnemen in de domeinen waarvoor ze ver-antwoordelijk zijn om de economie aan te zwengelen. Maar blijkbaar is het voor hen gemakkelijker valse problemen te herha-len dan oplossingen uit te werken voor de werkelijke problemen die zich stellen.

Luc HamelinckVoorzitter

Page 4: De Nieuwe Tijd - november 2008

4

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

november 2008 De Nieuwe Tijd

Moeilijk interprofessioneel overleg

■ De economische vooruitzichten voor De komenDe maanDen zijn niet goeD. Dat is niet eigen aan ons lanD. het is een gege-ven voor gans europa en De anDere continenten.precies in Die moeilijke economische context moet het interprofessioneel overleg op het niveau van het acv voor alle werk-nemers in De privé sector en voor wie geniet van sociale uitkeringen op gang komen. een technisch verslag Dat De centrale raaD voor het beDrijfsleven begin Deze maanD uitbracht over De loonkostenontwikkeling, geeft hiervoor het startschot. Door: Luc Hamelinck

gooIen economen de HanddoeK In de rIng?

Het verslag van de Centrale raad kreeg on-middellijk behoorlijk wat aandacht. Werk-gevers zien erin het bewijs dat er voor de komende 2 jaren geen marge is voor meer koopkracht. Maar is dat inderdaad wel zo?

Wie het meer dan 200 blz. tellend verslag aandachtig leest, komt tot enkele interes-sante vaststellingen. Eigenlijk weten de economen het niet goed. Naar gelang de uitgangspunten die ze nemen in hun be-rekeningen komen zij natuurlijk tot sterk verschillende resultaten. Maar wie is vandaag in staat om te voor-spellen wat tussen dit en 2 jaar de econo-mische groei zal zijn, hoeveel de inflatie zal zijn,…enz. Vandaag is het moeilijker dan ooit om de economische toekomst te voorspellen.

Afgaand op het verleden stelt men vast dat een economische crisis die samen gaat met een bankcrisis zwaarder is dan als het om een louter financiële crisis gaat en nog meer dan als het om een verandering in de economische conjunctuur gaat. Welnu, vandaag zitten we met die 3 fenomenen tegelijk.

Positief is wel dat men zich politiek van de ernst van de situatie bewust is. Veel zal nochtans afhangen van de maatregelen die men neemt, zowel in eigen land, op Europees vlak als in de Verenigde Staten. Van over de oceaan belooft de nieuwe pre-sident van de USA ‘verandering!’. Hij wekt daarmee grote verwachtingen. Maar wor-den die ook snel ingelost? Alleen de toe-komst kan het uitwijzen.

werKgelegenHeId Is crucIaal gegeven

Ervoor zorgen dat mensen werk hebben en aan de slag kunnen blijven is essentieel. De werkgelegenheid is de afgelopen jaren flink toegenomen. En toch kampt ons land nog steeds met behoorlijk veel langdurige werkloosheid, vooral in Brussel en Wallo-nië.

Het is belangrijk dat jonge mensen goed opgeleid zijn. Dat vergroot hun kansen op werk. 12% van de jongeren die voortijdig de school verlaten hebben geen diploma secundair onderwijs. Dat cijfer moet naar beneden. Investeren in onderwijs is dus een belangrijke optie. Wie is er zich overi-gens van bewust dat het verschil in loon in ons land, tussen iemand die met diploma secundair onderwijs en iemand met een universitair diploma, in enkele jaren tijd is opgelopen van 29% tot ruim 36%?

Mensen die werken ondervinden dan weer flinke problemen om hun gezinsleven te combineren met hun beroepsleven. Dat heeft te maken met problemen over kin-deropvang, maar ook met discussies over deeltijds werken, over arbeidstijdregelin-gen,… enz. Het toenemend aantal een-oudergezinnen maakt meer mensen ook kwetsbaarder op de arbeidsmarkt.

Een aantal werkgevers maakt duidelijk mis-bruik van deze omstandigheden. Als in de nieuwe vestiging van Carrefour te Brugge wordt gestaakt is dat omdat de werkgever van de crisis misbruik probeert te maken om de arbeidsvoorwaarden van werknemers terug te schroeven. Mensen in zwakke si-tuaties worden er in feite verplicht om met minder dan de normale CAO-voorwaarden aan de slag te gaan. En als onze collega’s van de privé centrales hierop volkomen terecht reageren, schakelen werkgevers op een werkelijk ongehoorde manier rechters in om de gerechtvaardigde syndicale actie te breken.Als ACV aanvaarden wij niet dat de econo-mische crisis gewoon wordt afgewenteld op werknemers. De leden en militanten die in bedrijven zoals Carrefour die syn-dicale strijd leveren verdienen daarom al onze steun.

Als ACV aanvaarden wij niet dat de economische crisis

wordt misbruikt en gewoon wordt afgewenteld op

werknemers.

werKgevers delen BlIjKBaar lIefst zelf cadeaus uIt aan wIe zIj wIllen

In de kranten heb je misschien wel de bere-keningen gezien: De lonen in de privé sec-tor zouden volgens de economen voor de periode 2007 en 2008 met 5,4% gestegen zijn, wat meer is dan in de ons omringende landen.De werkgevers gebruiken dit als argument om aan te voeren dat er de komende 2 jaar geen marge is voor onderhandelingen.

Maar wat stellen we vast?De lonen in onze buurlanden stegen min-der dan bij ons omdat er andere prioritei-ten zijn gelegd. In Nederland bijv. hadden de onderhandelingen vooral tot doel de pensioenfondsen op peil te houden, niet van de lonen te verhogen. Uiteindelijk is dat ook ‘loon’, maar wel op termijn. In Duitsland hebben werknemers in belang-rijke sectoren zoals de metaal eigenlijk in-geleverd, vandaar de zware eisen die er nu worden gesteld.

Meer nog! In die cijfers wordt geen reke-ning gehouden met de fiscale verminde-ringen van de loonkost die werkgevers kregen. In 2008 was dat niet minder dan 1.230.000.000 euro. En nieuwe vermin-deringen worden verwacht. Als men telt, moet men dus wel alles tellen.

En vooral: als je gaat analyseren van waar de loonstijging komt, wat blijkt dan?■ De CAO’s voor 2007 en 2008 brachten in

de privé sector een loonsverhoging met 0,7%

■ De index vertegenwoordigde een ge-middelde verhoging met 4,6%. Het be-lang van de index als mechanisme om de koopkracht te vrijwaren staat daar-mee als een paal boven water. Terecht benijden vakbonden in andere landen ons dit uniek systeem.

■ De zgn. wagedrift, dat is de autonome stijging van de lonen door allerlei andere factoren, beslaat over de 2 jaar niet min-der dan 2,3% terwijl dat normaal om en bij de 0,7% is. Werkgevers hebben dus meer dan vroeger buiten de CAO-onder-handelingen om, loonsverhogingen toe-

Page 5: De Nieuwe Tijd - november 2008

5

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

De Nieuwe Tijd november 2008

gekend. En nu zouden diezelfde werkge-vers dat gebruiken om te zeggen dat er geen onderhandelingsmarge is? Ernstig en geloofwaardig is toch wat anders.

Het scHandaal van de prIjsstIjgIngen In ons land

We weten het allemaal. De prijzen in ons land zijn de afgelopen maanden flink ge-stegen. Maar de berekeningen van de Centrale Raad hierover zijn vandaag uiterst interessant!Bijgaande grafiek toont een beeld van de evolutie van de inflatie in ons land in ver-gelijking met de andere Euro-landen. Er blijkt uit dat sinds begin dit jaar de inflatie bij ons duidelijk hoger uitvalt dan normaal. Sinds juni is dat met bijna 2% meer dan het Europees gemiddelde (en zelfs 3% tegen-

over Frankrijk). De oorzaak van die prijsstij-gingen zit voor een groot deel in de ener-gieprijzen (prijzen gas en elektriciteit).

Je kan je afvragen wat onze liberale minis-ter van economie, de heer Van Quicken-borne hieraan gedaan heeft! Eerder dan zijn verantwoordelijkheid op te nemen als minister van economie en te verhelpen aan die overdreven prijsstij-gingen, heeft hij het liever over het aantal ambtenaren, de liberalisering van de post, en allerlei andere zaken die niet tot zijn be-voegdheid behoren. Waarom mijnheer de minister, niet uw ver-antwoordelijkheden opnemen in de do-meinen waarvoor u verantwoordelijk bent, in de plaats van voortdurend het over-heidspersoneel in een negatief daglicht te plaatsen? We willen iets anders zien dan holle ‘quickonomie’.

wat Is gloBaal de BoodscHap van Het acv In verBand met de cao-onder-HandelIngen voor 2007-2008?

De concurrentiekracht van ons land is meer dan de kwestie van de loonkost. In de privé sector waren de realisaties door de CAO’s voor 2007-2008 matig.De werkgevers daarentegen hebben hun deel van het werk door groter inspannin-gen voor vorming en opleiding van werk-nemers niet waar gemaakt. Zij hebben de investeringen in onderzoek en ontwikke-ling (= innovatie als motor van de econo-mie) ook afgebouwd. Zelfs de Minister-President van de Vlaamse regering heeft hierover z’n ergernis geuit.

We weten dat er voor de onderhandelingen voor 2009-2010 zeer veel economische on-zekerheid zal zijn. Dat maakt de situatie erg moeilijk. Maar laat het wel duidelijk zijn:

■ Als ACV willen we de komende weken komen tot een interprofessioneel ak-koord: punten als het minimumloon, tegemoetkomingen voor woon-werk-verkeer, beter arbeidskwaliteit en meer werkzekerheid zijn daarbij prioriteiten.

Ook voor werknemers in de openbare sector is zo’n algemeen akkoord be-langrijk, omdat dit nadien onze kansen vergroot op een globaal akkoord voor het overheidspersoneel.

■ Er moet een redelijke marge zijn voor vrije en verantwoordelijke onderhande-lingen in de sectoren.

■ De index is voor ons hoe dan ook een verworvenheid waaraan niet mag ge-raakt. De afgelopen jaren is het belang van de index voor alle werknemers ge-noeg bewezen.

■ Sociale verworvenheden mogen nu, door een financiële crisis waar werkne-mers helemaal geen schuld in treffen, dus niet op de helling gezet. Meer nog, sociale uitkeringen moeten welvaarts-vast zijn en verbeterd worden.

■ En als vakbond willen we betrokken zijn in de uitwerking van een economische relance.

Page 6: De Nieuwe Tijd - november 2008

6

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

november 2008 De Nieuwe Tijd

een moeIlIjKe BevallIng

Het heeft heel wat voeten in de aarde ge-had om te onderhandelen over een nieuw algemeen akkoord voor de openbare sec-tor. Dat heeft vooral te maken met de moei-lijke politieke omstandigheden waarmee we de afgelopen tijd te maken hadden.

Reeds begin 2007 hadden wij een eisen-bundel neergelegd. Maar zoals iedereen zich nog wel herinnert heeft het haast een jaar geduurd vooraleer de nieuwe re-gering aan de slag ging. Als we dan begin dit jaar de onderhandelingen hebben kun-nen opstarten, brachten opnieuw politieke moeilijkheden met onder meer het kort-stondige ontslag van de federale regering, onderbrekingen in de besprekingen.De afgelopen weken hebben de proble-men in de financiële wereld dan de volle politieke aandacht opgeëist, hetgeen na-tuurlijk de onderhandelingen niet heeft vergemakkelijkt.Half oktober zijn de besprekingen uitein-delijk toch afgesloten met een minimum-akkoord. Van onze kant hadden we graag bijkomende verbeteringen in de tekst kun-nen opnemen, maar de globale economi-sche toestand van ons land door de pro-blemen in de financiële sector, maken dat het op dit ogenblik moeilijk was om meer te bekomen.We overlopen de verschillende onderdelen van het ontwerp van akkoord.

gewaarBorgd mInImum verHoogt met 2%

De afgelopen tijd was op interprofessio-neel vlak een verhoging van het minimum-loon bekomen. In de openbare sector geldt nochtans een hoger specifiek minimum-loon. Er is nu overeengekomen ook voor de openbare sector het minimumloon te ver-hogen: de verhoging met 2 % zou ingaan op 1 december aanstaande. Op die manier gebeurt er speciaal iets voor diegenen die tot de laagste wedde groep behoren.Bij de verschillende sectoren hebben wij de afgelopen jaren kunnen bekomen dat de laagste weddeschalen een stuk boven

het minimumloon beginnen. Dat is natuur-lijk een goede zaak. In sommige sectoren is het nochtans zo dat de laagste wedden nog steeds worden opgetrokken tot het minimumloon. Voor die groep is er dus een reële loonsverhoging.

We hebben geprobeerd om naar aan-leiding hiervan ook de plafonds voor de haard en standplaatstoelage te verhogen, maar door de krappe budgettaire situatie konden de overheden hiervoor jammer genoeg geen ruimte vrijmaken in hun be-groting.Het is natuurlijk zo dat in meerdere secto-ren al specifieke loonsverhogingen zijn be-dongen. Iedereen herinnert zich nog wel de acties die eind vorig jaar zijn gevoerd bij de Vlaamse Gemeenschap, en net voor het groot verlof is ook voor de federale over-heid een sectoraal akkoord afgesloten. Het is om die reden dat op het algemene vlak geen andere geldelijke voordelen zijn be-komen. De eisen op dat vlak worden volle-dig op het sectoriële niveau behandeld.

proBlematIeK van de statutaIre tewerKstellIng

Het ontwerpakkoord bevestigt het prin-cipe van de statutaire tewerkstelling. We weten natuurlijk dat in heel wat sectoren veel personeelsleden contractueel zijn

aangesteld. Daarom is tegelijk afgesproken in een gemengde werkgroep te onderzoe-ken op welke manier dit principe van de statutaire tewerkstelling meer in praktijk kan worden omgezet.

De afgelopen maanden wordt vanuit som-mige hoeken ook gemakkelijk gepleit voor het invoeren van interimarbeid in de open-bare sector. Tot nog toe hebben we dat we-ten af te houden. Met hetzelfde doel voor ogen, is de afspraak gemaakt om na te gaan op welke wijze de procedures voor het op-vangen van kortlopende afwezigheden van het personeel kunnen worden verbe-terd. Op die manier denken we verder over hoe we de invoering van interimarbeid in de openbare sector kunnen voorkomen. Wet van 1995 op de vrijwillige vierda-genweek en de halftijdse uitstapregeling wordt eindelijk organiek gemaaktIn 1995 is een wet uitgevaardigd die het personeel de mogelijkheid geeft om ge-bruik te maken van de vierdaagse werk-week en voor vijftigplussers om halftijds te werken.De wet was destijds ingevoerd bij wijze van experiment. Jaar na jaar hebben wij de verlenging van die wet bepleit omdat een groot deel van het personeel daar gebruik van maakt.Die jaarlijkse verlengingen brachten wel heel wat onzekerheid mee voor het per-soneel: iedereen stelde zich regelmatig

Nieuw algemeen akkoord 2007-2008 voor de overheidssector■ om De twee jaar worDen onDerhanDelingen gevoerD over conventies voor het personeel. Dit gebeurt op verschillenDe niveaus. er is een algemeen acv niveau en er zijn De verschillenDe sectoren, zoals voor De feDerale overheiD, De vlaamse overheiD, lokale besturen en zo meer. we proberen telkens ook een overeenkomst te realiseren voor het geheel van De open-bare sector. vanDaag is hiervan een ontwerptekst klaar.Door: Luc Hamelinck

Page 7: De Nieuwe Tijd - november 2008

7

ACV Openbare Diensten FOCUS ■

De Nieuwe Tijd november 2008

de vraag of men inderdaad verder gebruik zou kunnen maken van de bestaande wet. De afgelopen jaren hebben wij daarom bepleit dat de wet beter organiek wordt gemaakt. Het grote aantal personen dat er gebruik van maakt, toont aan dat de wet beantwoordt aan een reële behoefte.Naar aanleiding van de jongste onderhan-delingen hebben wij bekomen dat de wet inderdaad organiek wordt gemaakt. Ze zal eerst bij koninklijk besluit met twee jaar worden verlengd, en ondertussen zal de wet worden gestemd in het parlement om de regeling definitief te kunnen toepassen. Dit neemt ongetwijfeld voor heel wat be-trokken personeelsleden veel onzekerheid weg.

afspraKen over andere KwalItatIeve maatregelen

Ook al zijn we op dit punt nog niet tot ver-dere concrete realisaties gekomen, over een aantal thema’s is afgesproken ze ver-der de komende maanden speciaal te be-kijken door middel van een werkgroep met vakbonden. Het gaat om:■ de inspanningen inzake vorming en

opleiding voor het personeel; de over-heden moeten hierover jaarlijks verslag uitbrengen;

■ de verbetering van de systemen van hospitalisatieverzekering voor het per-soneel;

■ mogelijke maatregelen die inspelen op de verouderde leeftijdstructuur van het personeel.

Tijdens de onderhandelingen hebben we ook getracht verbeteringen te bekomen aan het moederschapsverlof. We hebben daartoe verwezen naar de voorstellen op Europees vlak om het moederschapsverlof te verlengen tot 18 maanden. Van de kant van de overheid wou men nochtans niet vooruitlopen op deze evolutie.

een aantal verBeterIngen aan de overHeIdspensIoenen

In het ontwerpakkoord bevestigt de re-gering het principe van de specificiteit van het stelsel van de overheidspensioe-nen. Dat is een verklaring die de komende maanden wellicht nog wel haar nut zou kunnen bewijzen. Immers, de federale minister van pensioenen is zinnens om de komende maanden een conferentie over de pensioenen te organiseren. Tot nog toe is het onduidelijk op welke manier de minister deze kwestie wil aanpakken. Hoe dan ook hebben wij al schikkingen getrof-fen om mogelijke aanvallen tegenover het stelsel van de overheidspensioenen af te weren. Doordat de regering nu zelf dit

principe bevestigt, spreekt het voor zich dat zij morgen moeilijk inhoudelijke ingre-pen kan aankondigen.

Daarnaast hebben wij tijdens de onder-handelingen volgende verbeteringen be-komen:

■ Het gewaarborgd minimum voor de gepensioneerden wordt op 1 oktober 2008 met 2% verhoogd en met 2% op 1 april 2009.

■ het plafond dat van toepassing is voor de toekenning van het vakantiegeld voor de overheidspensioenen, wordt vanaf 2009 opgetrokken tot 1350 euro voor de rust pensioenen en € 1080 voor de overlevingspensioen (bedragen aan index 138,01), hetgeen neerkomt op een verhoging met bijna 4 %. Op die manier zorgen we ervoor dat het aandeel van de gepensioneerden in de openbare sector die van het vakantiegeld kunnen genieten even groot is als diegenen die een vakantiegeld bekomen in het werk-nemersstelsel.

De afspraak is gemaakt dat op het niveau van de sectoren dossiers kunnen worden uitgewerkt in het kader van de wetgeving ‘belastende functies’. Als men hierover op het niveau van de sector tot afspraken komt, zullen die worden voorgelegd aan het technisch comité voor de pensioenen van de overheidssector.

Deze onderhandelingen hebben gepro-beerd de bijkomende stap te zetten op het vlak van de afschaffing van de solida-riteitsbijdrage. Voor het groot verlof was een eerste stap gezet, ten belope van € 30.000.000, in het voordeel van de groep laagste pensioenen die onder toepas-sing van die bijdragen vallen. Er was toen ook een mondelinge overeenkomst met het kabinet van de minister van pensioe-nen om in de loop van 2009 een tweede stap te zetten, dit keer ten belope van

waar staan we met de verscHIllende sectorIële aKKoorden?

■ Voor de federale overheid is een akkoord 2007-2008 gerealiseerd in de maand juli. Op dit ogenblik werken we aan de uitvoering ervan.

■ Voor de Vlaamse Gemeenschap is een akkoord 2008-2009 afgesloten in juli 2008.

■ Voor de Vlaamse lokale besturen zitten de onderhandelingen begin november in een eindfase. Een mogelijk akkoord zou wel over een langere periode gaan.

■ Voor de Brusselse overheid zitten de lopende onderhandelingen op dit moment in een impasse. De komende weken zijn acties op dit vlak niet uitgesloten.

■ Voor de Franse Gemeenschap is een akkoord bereikt.

■ Voor het Waalse gewest zullen de onderhandelingen over de periode 2007-2008 binnenkort van start gaan.

€ 60.000.000. De budgettaire problemen van de regering door de algemene eco-nomische context gooien hier nochtans goed in het eten. De regering zal de moge-lijkheden om volgende stap te zetten naar de volledige afschaffing van de solidari-teitsbijdrage volgend jaar verder bekijken in functie van de budgettaire mogelijkhe-den. Om nieuwe stappen vooruit te zetten zullen we dus nieuwe onderhandelingen moeten voeren.

Positief is anderzijds dat we meer duide-lijkheid hebben kunnen bekomen over de invoering van de kaderwet over de aanvul-lende pensioenen voor het contractueel overheidspersoneel.Iedereen weet voldoende dat wij van me-ning zijn dat de minister van pensioenen veel te lang talmt met het aanvatten van de onderhandelingen over dat wetsont-werp. In het ontwerp van algemeen ak-koord is voorzien dat het wetsontwerp moet gestemd worden nog in de loop van dit parlementaire jaar en dat het moet in werking treden vanaf 1 januari 2009. Dit laatste laat ons toe ervoor te zorgen dat wij bij besprekingen op sectoraal vlak kunnen overeenkomen dat men minstens rekening moet houden met de anciënniteit vanaf die datum. We gaan er dan ook van uit dat de onderhandelingen over deze kwestie nu snel worden opgestart.

vaKBondspremIe wordt opgetroKKen

De vakbondspremie voor het overheids-personeel bedraagt op dit ogenblik € 80 voor wie een volle ledenbijdrage betaalt. Dat bedrag wordt nu opgetrokken tot € 90, wat dan toch een substantiële verhoging is. Het nieuwe bedrag zal vanaf volgend jaar kunnen worden betaald.

Page 8: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ FOCUS ACV Openbare Diensten

8 november 2008 De Nieuwe Tijd

HeB je Het ooK al meegemaaKt?

■ Je zegt: “nu wil ik even wat zeggen” en niemand luistert?

■ Je bent in een vreemd gezelschap en je zou willen deelnemen aan het boeiende gesprek maar je denkt dat jouw inbreng onbenullig zal zijn?

■ De baas staat onder stress en gedraagt zich aanvallend naar jou en jouw col-lega’s en je klapt gewoon dicht?

■ Het minst leuke werk komt meestal op jouw bord? Je klaagt en zaagt daar over maar er verandert niets?

■ Je hebt op de werkvergadering een interessante mededeling gedaan en na jou zegt uw mannelijke collega net hetzelfde maar hij en niet u wordt in de bloemetjes gezet. Je vraagt je af: wat is er hier aan de hand?

■ Het zijn steeds de anderen die leuke op-drachten krijgen?

Gehoord worden, gerespecteerd worden en goed samenwerken: het klinkt zo een-voudig maar het is in de praktijk vaak knap lastig!

Op het werk zijn er tal van valkuilen en hindernissen die het ons moeilijk kunnen maken om op een zinvolle en aangename wijze aan de slag te gaan.

In deze training kunnen onze vrouwelijke militanten leren hoe communicatie in el-kaar zit. Hoe je ervoor kunt zorgen je doel te bereiken. Hoe je in je kracht kunt gaan staan om met tegenslagen om te gaan. Je krijgt inzicht in de verschillen tussen man-nentaal en vrouwentaal.Via voorbeelden uit je eigen werkomge-ving wordt het duidelijk wat de effecten van jouw handelen zijn op de anderen en op de situatie.Deze trainingen kaderen in ons opzet om tegen 2010 een vertegenwoordiging te hebben van 1/3e vrouwen in onze instan-ties. We verspreidden hiervoor eerder al een enquête die peilde naar de positie van vrouwen in het syndicale werk. We willen onze vrouwelijke militanten nu via deze training weerbaarder maken.

Na deze training krijg je het beter gezegd op het werk waardoor je met méér zelfver-trouwen aan de slag kunt gaan.

Vrouw en vakbond: trainingen voor vrouwelijke militanten

deze traInIngen gaan door op:

■ 20 januari 2009 in Oost-Vlaanderen

■ 22 januari 2009 in Vlaams Brabant

■ 27 januari 2009 in West-Vlaanderen

■ 17 februari 2009 in Antwerpen

■ 3 maart 2009 in Limburg

Meer informatie over de locaties en in-schrijvingen volgt via onze website (www.acv-openbarediensten.be) en via onze nieuwsbrief Kijkop.

Page 9: De Nieuwe Tijd - november 2008

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

9De Nieuwe Tijd november 2008

Op het Sectorcomité 18 (Vlaamse gemeen-schap-Vlaams gewest) van oktober werd een voorontwerp van decreet besproken dat de insourcing van de Uitleendienst voor Kampeermateriaal in het Agentschap voor Sociaal-cultureel werk voor de jeugd en volwassenen uiteenzette. Dit was de eerste officiële stap tot het inlijven van deze 17 nieuwe personeelsleden in dit Vlaamse agentschap. Tot voor kort was de Uitleendienst voor Kampeermateriaal een vzw.

In de periode voor de agendering van dit punt op het Sectorcomité 18 was deze kwestie reeds uitgebreid informeel over-legd met de verantwoordelijken binnen het agentschap Sociaal-Cultureel Werk. Tijdens deze overlegmomenten bleek dat de insourcing voornamelijk een politieke beslissing was, maar ook dat de insourcing wel op een correcte manier zou verlopen.

Een aantal sociale en financiële voorde-len die de personeelsleden van de ULDK onder de vzw hadden (CAO PC 329), kon-den voldoende gecompenseerd worden via aanwerving in contractueel dienstver-band. Zodra de huidige personeelsleden gepensioneerd zijn, zullen ze echter enkel nog vervangen worden door statutaire ambtenaren.

Aangezien het insourcen van nieuwe per-soneelsleden altijd positief wordt onthaald door onze vakorganisatie en omdat men op termijn statutaire functies voorziet voor het toekomstige personeel, formuleerden wij als ACV-Openbare Diensten een gun-stig advies over deze insourcing op het Sectorcomité 18. Wel maakten wij de be-langrijke bemerking dat deze beslissing geen negatieve gevolgen mag teweeg-brengen voor het personeelsplan van het agentschap Sociaal-Cultureel Werk.

Binnenkort zullen de concrete uitvoerings-modaliteiten voor deze insourcing ook op het Sectorcomité 18 besproken worden. We hopen dan ook dat we op dat moment kunnen overgaan tot een zinvolle discus-sie.

Tenslotte willen we de nieuwe personeels-leden alvast hartelijk welkom heten.

Agentschap Sociaal-Cultureel Werk: insourcing nieuw personeel

■ op het sectorcomité 18 (vlaamse gemeenschap-vlaams gewest) van oktober werD een voorontwerp van Decreet bespro-ken Dat De insourcing van De uitleenDienst voor kampeermateriaal in het agentschap voor sociaal-cultureel werk voor De jeugD en volwassenen uiteenzette. Dit was De eerste officiële stap tot het inlijven van Deze 17 nieuwe personeelsleDen in Dit vlaamse agentschap. tot voor kort was De uitleenDienst voor kampeermateriaal een vzw.Door: Liesbet Sommen

Page 10: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ VLAAMSE GEMEENSCHAP ACV Openbare Diensten

10 november 2008 De Nieuwe Tijd

nieuwe sui generis-regeling (kwalificatie als dienstverplaatsingen door vaststelling standplaats in woonplaats) die niet belast-baar is (terugbetaling eigen kosten werk-gever).

Deze wijziging gebeurt retroactief met ingang van 1 maart 2006 (= datum inwer-kingtreding regeling moeilijk bereikbare plaatsen).

Mogelijkheden tot het nemen van loop-baanonderbreking

Tot nu toe hadden de gewestelijke ont-vangers alleen recht op de drie bijzondere stelsels van loopbaanonderbreking, nl. het palliatief verlof, het verlof voor bijstand aan of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid en het ouderschapsverlof.

Naar analogie met de regeling inzake verlof voor loopbaanonderbreking in het Vlaams personeelsstatuut, wordt deze nu ook voorzien voor de gewestelijke ont-vangers, zij het dat de algemene stelsels inzake loopbaanonderbreking een gunst zijn en geen recht.Naast het algemene stelsel worden even-eens volgende wijzigingen aan de bijzon-dere stelsels aangebracht:

uItvoerIng cao

Bij de laatste besprekingen van de CAO 2008-2009 voor de Vlaamse overheid, heeft onze vakorganisatie geijverd voor de integrale toepassing van dit sectoraal ak-koord op de gewestelijke ontvangers. Nadat de Vlaamse regering dit op 19 sep-tember principieel had goedgekeurd, werd deze statuutwijziging op het onder-handelingscomité van 13 oktober defini-tief goedgekeurd.Zo wordt de persoonlijke of werknemers-bijdrage in de maaltijdcheques, respectie-velijk vanaf 1 september dit jaar en vanaf 1 mei volgend jaar verminderd met 1,00 en 0,41 euro.

Vanaf 1 januari 2009 worden de salaris-schalen lineair verhoogd met 2% met een maximum van 50 euro bruto per maand aan index 1,4282.

Specifieke regeling forfaitaire tegemoet-koming voor dienstverplaatsingen

De tot op heden uitbetaalde forfaitaire ver-goeding woon-werkverkeer (gelijk aan de prijs van een treinabonnement 2° klasse) wordt niet langer uitbetaald in toepas-sing van de regeling inzake de vergoeding moeilijk bereikbare plaatsen (=belastbaar voordeel), maar in toepassing van een

Gewestelijke ontvangers

■ De invoering van de mogelijkheid tot het nemen van ouderschapsverlof on-der de vorm van loopbaanonderbreking met een vijfde;

■ De wijziging van de leeftijdsgrens van het kind bij ouderschapsverlof bij ge-boorte van 4 naar 6 jaar;

■ De invoering van de mogelijkheid tot opsplitsing van het ouderschapsver-lof in periodes van 1 maand (voltijdse loopbaanonderbreking), 2 maanden (halftijdse loopbaan-onderbreking) of 5 maanden (loopbaanonderbreking met een vijfde) of een veelvoud hiervan.

■ De invoering van de mogelijkheid om tijdens het ouderschapsverlof de opna-mevorm ervan te wijzigen;

■ De invoering van de mogelijkheid om voor een zwaar ziek kind van ten hoog-ste 16 jaar gedurende 24 (voltijdse loop-baanonderbreking) of 48 (halftijdse loopbaanonderbreking) maanden me-disch bijstandsverlof op te nemen.

Met voornoemde wijzigingen wordt het parallellisme met het personeelsstatuut van het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap nagestreefd.

Page 11: De Nieuwe Tijd - november 2008

ACV Openbare Diensten VLAAMSE GEMEENSCHAP ■

11De Nieuwe Tijd november 2008

InvoerIng Hoger BeroepsonderwIjs

Momenteel zijn de onderhandelingen lo-pende voor de invoering van het hoger beroepsonderwijs, teneinde beter te kun-nen inspelen op de specifieke noden op de arbeidsmarkt.Het HBO is in eerste instantie bedoeld om mensen competenties bij te brengen waartoe het secundair onderwijs niet op-leidt. Het moet de studenten, voor wie de bacheloropleidingen te hoog gegrepen zijn, een bijkomende mogelijkheid geven tot competentieontwikkeling.

nIeuwe overKoepelende KwalIfIcatIe-structuur

Dit ontwerpdecreet, dat de Vlaamse re-gering recent goedkeurde, zal in januari volgend jaar worden voorgelegd aan het Vlaams parlement.

Dit nieuw decreet, dat de huidige opdeling in vier onderwijsniveaus zal vervangen, moet bijdragen tot het ontwikkelen en in-zetten van de competenties van mensen en zal de wijze bepalen waarop erkende kwalificaties tot stand komen.

Met dit decreet wil de minister volgende doelstellingen bereiken:

■ een overkoepelende classificatie van kwalificaties

■ helderheid in de kwalificaties en hun onderlinge verhoudingen

■ een betere communicatie over kwalifi-caties tussen de beroepswereld en de onderwijs- en opleidingswereld

In deze toekomstige kwalificatiestructuur krijgen de kwalificaties met de beschrij-ving van de erin vervatte competenties een plaats in één van de acht onderschei-den niveaus. Hiervoor baseerde men zich op buitenlandse voorbeelden en sluit men zich aan bij het Europees raamwerk voor levenslang leren (European Qualificaton Framework, EQF).

Kwalificaties die volgens de decretaal voorziene procedures worden beschreven en van een niveau worden voorzien, zullen

aan de Vlaamse regering voor erkenning worden voorgelegd. De erkende kwalifi-caties zullen worden geregistreerd in een kwalificatiedatabank, die publiek raad-pleegbaar zullen zijn.

De kwalificatiestructuur wordt een refe-rentiekader en zal voor uiteenlopende toe-passingen worden gebruikt, zoals ■ voor het coördineren en onderling af-

stemmen van EVC-procedures■ het uittekenen van opleidingen■ het begeleiden van (leer)loopbanen■ transparantie in en vergelijkbaarheid

van kwalificatiebewijzen realiseren■ het stimuleren van levenslang leren en

verwerven van kwalificaties■ het ondersteunen van het competentie-

beleid in ondernemingen

■ seDert begin Dit jaar is het nieuw financieringsmechanisme voor het hoger onDerwijs van toepassing. ter onDersteuning hiervan werD een nieuwe Databank ontwikkelD, waarmee De berekening van De financiering worDt geautomatiseerD. zo worDt het voor De instellingen makkelijker om Die resultaten met het oog op De eigen werking te analyseren.

Hoger onderwijs: intenties minister voor laatste politiek werkjaar

Met deze nieuwe kwalificatiestructuur moet een belangrijke stap worden gezet in de ontwikkeling van een coherent EVC-beleid en de objectivering van de EVC-procedures.

evaluatIe van de Bestaande evalua-tIesystemen

De resultaten van de evaluatie van de evaluatieprocedures door het college van regeringscommissarissen, zal worden be-sproken in het Vlaams onderhandelings-comité.

© K

oen

Bro

os

Page 12: De Nieuwe Tijd - november 2008

PascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippeAngel-

ique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeen

Willy365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErik

MaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHannelore

MerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelena

AlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroen

Myriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeau

MartineStefaanLeenWilly365DagenTotUwDienstIsabellaPaul

BobFreddySandraErikMaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHanneloreMerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascal

NathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrick

AnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeter

RonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeenWilly365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErikMaartenStephanie

MarkBea365DagenTotUwDienstHanneloreMerelFrankAnouk

JacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippe

Angelique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeen

Willy365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErik

MaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHannelore

MerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelena

AlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroen

27 november 2008

Dag van het

PERSONEELACV-Openbare Diensten toont haar appreciatie aan het talrijke personeel van de lokale en regionale besturen.

Met dank voor hun inzet, het hele jaar door!

Page 13: De Nieuwe Tijd - november 2008

PascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippeAngel-

ique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeen

Willy365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErik

MaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHannelore

MerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelena

AlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroen

Myriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeau

MartineStefaanLeenWilly365DagenTotUwDienstIsabellaPaul

BobFreddySandraErikMaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHanneloreMerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascal

NathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrick

AnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeter

RonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeenWilly365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErikMaartenStephanie

MarkBea365DagenTotUwDienstHanneloreMerelFrankAnouk

JacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippe

Angelique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeen

Willy365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErik

MaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHannelore

MerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelena

AlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroen

NathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrick

DAG VAN HET PERSONEEL27 NOVEMBER 2008

ACV-Openbare Diensten organiseert opnieuw de ‘Dag van het Personeel’

Op die dag geven we aandacht aan de ruim 150.000 personeelsleden in de lokale en regionale besturen in Vlaanderen. Zo veel mensen die zich voor de bevolking inzetten, dag na dag.

Je doet meer beroep op hen dan je soms zelf beseft:

• je kinderen kunnen terecht in de gemeentelijke kinderopvang;

• in de vakanties worden zij opgevangen op speelpleinen;

• sporten kan je in de sporthal en op gemeenteterreinen;

• de wegen en het groen worden onderhouden;

• je nieuwe identiteitskaart haal je op bij de bevolkingsdienst;

• voor je gezondheid kan je terecht in een openbaar ziekenhuis;

• sommigen van onze grootouders verblijven in een openbaar rust- en verzorgingstehuis;

• voor professionele hulp, als het even niet goed gaat, kan je terecht bij de collega’s van het OCMW;

• containerparken verwerken ons afval;

• politie en brandweer staan in voor onze veiligheid;

• in bibliotheken, culturele centra word je vriendelijk onthaald;

• en ons lijstje is hierbij verre van volledig… !

Het aantal lokale ambtenaren dat dagelijks in de weer is voor de bevolking is gewoon indrukwekkend. En dit 365 dagen per jaar!

En onze boodschap?

✔ voor ACV-Openbare Diensten is het behoud van het openbaar karakter van onze diensten echt belangrijk. Onze dienstverlening is er voor iedereen. Een kwaliteitsvolle dienstverlening staat voorop en niet het winstbejag.

✔ Wij willen een positief beeld van de openbare diensten verder versterken. Daarbij wordt bijzonder veel verwacht van het personeel en ze staan graag klaar voor iedereen. En dat mag best wel eens geapprecieerd worden.

✔ En moet het nog gezegd dat we daarbij aandacht wensen voor een degelijk en objectief personeelsbeleid? Met goede arbeidsvoorwaarden waar onze statutaire tewerkstelling een wezenlijk bestanddeel van is. En met voldoende middelen om de veelheid van opdrachten degelijk en solide op te pakken.

Page 14: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ FEDERALE OVERHEID ACV Openbare Diensten

14 november 2008 De Nieuwe Tijd

De overheden hebben afgesproken die be-lastingen in vier groepen in te delen:

1. De onroerende voorheffing;

2. De verkeersbelasting, inschrijvingstaks, taks op ingebruikstelling van voertui-gen;

3. Registratierecht, successierecht, schen-kingsrecht, hypotheekrecht;

4. Spelen en weddenschappen, automa-tische ontspanningstoestellen.

De gewesten hebben de keuze. Ze kunnen de situatie maken zoals ze is en dan blijft de federale overheid die belastingen hef-fen en innen. Ze kunnen echter ook beslis-sen alles zelf te doen. Dan is er opnieuw een keuze. Ofwel doet men het zelf met ei-gen personeel en dan is er geen financiële tussenkomst door de federale overheid. Ze kunnen evenwel beslissen het personeel mee over te nemen en dan krijgt het be-trokken gewest wel een tussenkomst van de federale overheid. De Raad van State onderzoekt thans op vraag van de Vlaamse overheid wat er moet gebeuren bij gedeel-telijke overdracht van personeel.

De stand van zaken is zeer verward. Alleen Vlaanderen heeft de onroerende voorhef-fing opgeëist en deed dit zonder personeel over te nemen. Dat ging dus gepaard zon-der tussenkomst van de federale overheid.

Het Waalse gewest wil tegen 1 januari 2009 de groep van Spelen en Weddenschappen overnemen met overname van het perso-neel. Hier zitten we met een moeilijkheid. De wetgeving van de overdracht van per-soneel is verouderd en moet worden aan-gepast. Dat lukt niet meer tegen 1 januari. Hoe men dat gaat oplossen is nog niet be-kend.

Uit Vlaamse bronnen weten we dat tegen 1 januari 2010 de Vlaamse overheid de Verkeersbelasting gaat overnemen. De verantwoordelijke federale ambtenaar (ex-voorzitter Laes) wist nog van niets. We kunnen nog altijd hopen dat tegen dan de wettelijke regeling wel in orde is. U be-

grijpt dat in de gegeven context het moei-lijk is om daarover al concrete informatie te geven.

Indien alle belastingen met personeel zou-den worden overgeheveld, zou dat over afgerond 1.700 personeelsleden gaan.

Voor alle duidelijkheid, dat ging alleen over belastingen. Kadaster en Hypotheken zijn eigenlijk grote gegevensbanken met informatie die in zeer hoge mate belang-rijk is voor gewesten en gemeenten. Voor de Registratie geldt dat ook in zekere mate. Destijds (2002-2003) bestond het idee om een agentschap op te richten beheerd door gezamenlijk de federale overheid en de gewesten. Sedert de verkiezingen van 2003 kraait geen haan daar nog naar.

Naar verluidt blijven Wallonië en Brussel geïnteresseerd. Federaal zijn er zeker nog mensen die het willen organiseren. Vlaan-deren zwijgt.

■ op Dit ogenblik stellen velen zich Die vraag bij financiën. De Dag Dat we allemaal voor De vlaamse gemeenschap gaan werken is nog niet aangebroken maar er is wel een zekere evolutie. De belangrijkste is wellicht Dat tegenwoorDig ook wal-lonië vragenDe partij is.op Dit ogenblik hebben gewesten en gemeenschappen inkomsten Deels uit eigen belastingen, Deels uit belastingen waarvan zij weliswaar De opbrengst krijgen maar Die feDeraal worDen geheven. over Die laatste belastingen gaat Door: Marc Nijs

Gaat Financiën over naar de gewesten?

Via onze militanten hebben we vernomen dat het Vlaamse gewest een performant systeem heeft om de gegevens over het onroerend goed te bewaren. Gemeenten die het wensen kunnen over het systeem beschikken. Dit lijkt sterk op het doemsce-nario dat destijds Pierre De Clerck schetste in geval de modernisering van het kadas-ter zou uitblijven.

Wat er nu gaat gebeuren is volstrekt on-duidelijk. Politiek Brussel is met zichzelf bezig en dat geldt zeker voor Didier Reyn-ders. Mogelijk komt de zaak ter sprake bij de communautaire onderhandelingen die men heeft opgestart.

En de federale boer… die ploegde voort!

Page 15: De Nieuwe Tijd - november 2008

ACV Openbare Diensten FEDERALE OVERHEID ■

15De Nieuwe Tijd november 2008

leden Informeren Is noodzaKelIjK

Ook binnen de sociale zekerheidsinstel-lingen trachten we onze leden op een zo goed mogelijke manier te informeren. Zo was na de Rijksdienst voor Jaarlijkse Va-kantie en de Rijksdienst voor Arbeidsvoor-zieningen de Rijksdienst voor Pensioenen aan de beurt. We vinden het noodzakelijk om onze leden te informeren en ook de andere sociale zekerheidsinstellingen zul-len hierna volgen.

De ledenvergadering op de Rijksdienst voor Pensioenen weerspiegelde de goe-de syndicale werking van ACV-Openbare Diensten. Na de uiteenzetting van het Sec-toraal Akkoord bleek duidelijk dat de vele deelnemers op de hoogte waren van de

inhoud, zodat er slechts enkele technische vragen naar boven kwamen. Ook over de recentere evoluties, zoals de procedure voor de erkenning van geldelijke anciënni-teit zijn er wat vragen opgekomen.

Ook naar volgend eisencahier zijn er al een aantal punten naar voor gebracht waar we over moeten nadenken. Zo werd de situ-atie van de gevaarlijke beroepen benaderd en de weerslag die deze hebben op de privé-situatie zoals de gevolgen op de ver-zekeringspremies.

Ook werd de onbillijke situatie van de preventieadviseurs aangehaald. Een punt waar we al een tijdje mee bezig zijn en waar we hopen een oplossing te bereiken in het volgend sectoraal akkoord.

■ De voornaamste Doelstelling van acv-openbare Diensten voor het najaar bestaat erin haar leDen zo veel als mogelijk te informeren over De inhouD van het sectoraal akkoorD 2007-2008. om Deze informatie Door te geven is het voor ons ook belangrijk contact te hebben met onze leDen. zo kunnen we het best aanvoelen wat er op De werkvloer leeft. zo kunnen we Dan ook beter onze nieuwe eisen afstemmen op wat onze leDen echt willen

Door: Johan Lippens

Ledenvergadering op de Rijksdienst voor Pensioenen

Sinds vele jaren neemt de vergrijzing bin-nen de Regie zienderogen toe. Anderen vallen uit door ziekte. Het personeelsbe-stand is op enkele jaren tijd danig ingekort. En toch heeft het personeel zich steeds flexibel opgesteld en al het mogelijke ge-daan om zich uit de slag te rekken.

In Vlaams Brabant is men evenwel volledig in het moeras terecht gekomen. In maart 2008 werd een huiszoeking verricht in de kantoren van de directie en het volledige district Leuven werd opgepakt voor on-dervraging. In een reactie hierop riep het directiecomité in een nota aan de perso-neelsleden op om integer en op profes-sionele wijze het werk verder te zetten en samen de gepaste maatregelen te nemen opdat de verbintenissen ten opzichte van de klanten gerespecteerd zouden blijven.Echter, de nodige middelen en meer nog de mankracht voor een adequate werfop-volging en voor correcte toepassing van alle (terechte) procedures ontbreken op dat moment nog steeds geheel.

Talrijke nota’s vanuit Leuven ten spijt en ondanks onze oproep naar personeelsver-sterking bleef dit laatste uit. In juni deelde algemeen personeelsdirec-teur Vermeulen mede dat er zo spoedig mogelijk een definitieve oplossing zou komen en werd er gewag gemaakt van een minimale personeelsversterking door bijkomende aanwervingen die zouden ge-beuren in de loop van 2008 en 2009.En omdat er toch een directeur moest zijn werd vooropgesteld dat de directeur van Limburg er ook maar Vlaams Brabant moest bijnemen.

structurele oplossIng ontBreeKt nog steeds

Zes maanden na de oproep om ‘samen de gepaste maatregelen te nemen om de ver-bintenissen tegenover de klanten te kun-nen blijven respecteren’, ontbreekt nog elke structurele oplossing. Met veel kunst en vliegwerk wordt getracht de lopende

Regie der gebouwen Vlaams Brabant ■ het begin van De neerwaartse spiraal?Door: Marc Saenen

dossiers verder te laten doorlopen; onder-meer door gedeelten te laten overbrengen naar Brussel, Hasselt en Oost-Vlaanderen en het laten opvolgen van dossiers door externe bureaus zonder opvolging vanuit de Regie.

Het mag duidelijk zijn dat de projecten niet meer op een adequate manier kunnen op-gevolgd worden, met schadeclaims, fou-ten in de uitvoering, ontevredenheid van de klanten en het niet tijdig realiseren van politieke beleidsbeslissingen tot gevolg.

Het mag dus duidelijk zijn dat Regie Leu-ven in een neerwaartse spiraal terecht ge-komen is. En dat de andere directies van de Regie dit voorbeeld zullen volgen indien het nieuwe management van de Regie, dat toch al aangesteld is sedert 1 februari 2008 niet dringend werk maakt van haar strate-gisch plan om de Regie terug op de rails te krijgen. In Leuven wil men dit dossier alvast warm houden!

Om haar leden binnen de Rijksdienst voor Pensioenen beter en doelgerichter te in-formeren zullen we in de nabije toekomst een aantal initiatieven nemen. Zo zullen we gemiddeld een 2-tal themaledenverga-deringen houden met thema’s waar onze leden van wakker liggen. Ook zullen we onze communicatie naar onze leden van de Rijksdienst voor Pensioenen aanpas-sen. Deze zullen we in de toekomst op een meer gestructureerde informatie door-sturen via elektronische nieuwsbrieven. Mocht blijken dat de informatieverdeling via de elektronische nieuwsbrieven een goede en vlotte manier van informatiever-spreiding is, zullen we de module dan ook uitbreiden en mogelijk maken voor ander sociale zekerheidsinstellingen.

Page 16: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

november 2008 De Nieuwe Tijd16

Vrijwillige opschorting van de prestaties van bepaalde militairen

wat Houdt de vrIjwIllIge opscHor-tIng van de prestatIes van Bepaalde mIlItaIren nu In?

Voorwaarden tot het bekomen van de vrij-willige opschorting

1. een aanvraag indienen

2. minimum 50 jaar oud zijn

3. ten hoogste vijf jaar verwijderd van de normale datum van oppensioenstel-ling

4. niet geselecteerd of ter beschikking gesteld van een openbare werkgever of partnerwerkgever

5. niet gebezigd zijn

6. niet buiten budget van defensie

7. niet tijdelijk uit zijn ambt ontheven (TAPA, TALO)

8. niet geaffecteerd in een intergeallieerd organisme

9. niet de informaticatoelage ontvangen hebben EN nog in deze functie werken

10. niet op eigen verzoek de vorming van preventieadviseur gevolgd hebben op kosten van defensien EN deze functie nog uitoefenen

11. geen functie uitoefenen vana. verpleegkundigeb. laborantc. kinesitherapeutd. piloote. medisch technisch korps

12. geen aanvraag VEP ingediend hebben

De personen die zich bevinden in de toestand vermeld in punt 4, 8 tot en met 11 kunnen aan DGHR vragen om deel te mogen uitmaken van de doelgroep. Bij weigering kan men in beroep gaan bij de minister.

aantal personen dIe In vrIjwIllIge opscHortIng van de prestatIes mogen gaan

Per kalenderjaar en personeelscategorie of personeelsondercategorie bepaalt de minister het aantal militairen dat een op-schorting van de prestaties kunnen verkrij-gen. Het aantal plaatsen zal gepubliceerd

worden in het staatsblad. Na de publicatie van het aantal plaatsen kunnen de militai-ren die aan de voorwaarden voldoen een aanvraag indienen en dit via een afslui-tingsdatum bepaald door DGHR.Eenmaal uw aanvraag ingediend, is deze definitief. Intrekking van de aanvraag kan slechts in uitzonderlijke gevallen.

selectIe en aanduIdIng van de KandI-daten

Elke kandidaat wordt gerangschikt (van het laagste naar het hoogste) op basis van het aantal volle maanden dat ze van hun datum oppensioenstelling verwijderd zijn

■ het voorontwerp van wet betreffenDe De vrijwillige opschorting van De prestaties van bepaalDe militairen werD op 29 oktober tijDens het onDerhanDelingscomité Door alle vakorganisaties aanvaarD. belangrijke elementen Die hier hebben mee-gespeelD, zijn De vrijwillige basis, waarDoor elke militair zijn eigen afweging kan maken en het feit Dat De mensen hiervoor sinDs lange tijD op hun honger zitten.

acv-openbare Diensten heeft wel in het protocol laten opnemen Dat we niet tevreDen zijn over het feit Dat er geen rekening werD gehouDen met militairen Die De vrijwillige opschorting van De prestaties zouDen vragen en Die niet van plan zijn te cu-muleren. we zijn van mening Dat een percentage van 80% meer toepasselijk zou zijn.

we vernamen van De voorzitter van het onDerhanDelingscomité Dat De minister van pensioenen zich niet zou verzetten tegen Dit voorstel. hoe De anDere kabinetten zullen reageren zien we welDra.Door: Walter Van den Broeck

Page 17: De Nieuwe Tijd - november 2008

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

De Nieuwe Tijd november 2008 17

en binnen deze maanden volgens leeftijd (van oudste naar jongste).

De beslissing van de minister wordt ten laatste twee maanden na de afsluitingsda-tum ter kennis gebracht.

De vrijwillige opschorting van de presta-ties gaat in op de aangevraagde datum (steeds de eerste dag van de maand) maar kan in het belang van de dienst

(kritieke functies) voor maximum zes maanden worden uitgesteld door DGHR.

toestand van de mIlItaIre tIjdens de vrIjwIllIge opscHortIng van de prestatIes

■ in werkelijke dienst (periode gelijkge-steld aan verlof)

■ de militair neemt niet meer deel aan be-vorderingen

■ mogen hun ambt niet meer uitoefenen behalve bij mobilisatie, periode van oor-log of uitzonderlijk omstandigheden

■ voor toepassing van de wetgeving so-ciale zekerheid en inkomstenbelasting wordt de periode beschouwd als zijnde werkelijke dienst

■ voor de berekening van het pensioen wordt de periode aangerekend als zijnde in werkelijke dienst (maar! Peri-ode telt niet als activiteitsperiode in de graad )

fInancIële toestand van de mIlItaIr tIjdens de vrIjwIllIge opscHortIng van de prestatIes

75% van de bezoldiging:

■ wedde (ook tussentijdse verhogingen, indexatie, herziening weddeschalen)

■ toelagen (toelage voor geselecteerde, staffunctietoelage, commandotoelage, vormingstoelage, meesterschapstoe-lage)

■ weddecomplement voor paramedische functies

■ vakantiegeld en herstructureringspre-mie

■ eindejaarstoelage

Behoud van recht op de vergoeding we-gens begrafeniskosten

uItoefenIng andere BeroepsactIvIteIt tIjdens de vrIjwIllIge opscHortIng van de prestatIes

Cumuleren mag, mits voorafgaandelijke toelating van de minister van Landsverde-digingOPGELET, de grenzen van cumulatie van een rustpensioen met een beroepsactivi-teit (pensioen op leeftijdsgrens voor 65j) zijn van toepassing. Bij overschrijding van de grenzen zal op basis van het voorziene rustpensioen op leeftijdsgrens een inhou-ding van 10% of 20% toegepast worden op het inkomen.

In de teksten wordt hierbij dan ook con-trole op de inkomsten voorzien. Bij niet naleving van deze controleregels wordt eveneens een vermindering van 20% toe-gepast op de wedde aan 75%.

Tenslotte wordt een beroepsactiviteit die uitgeoefend wordt zonder voorafgaan-delijke toelating gesanctioneerd op die mannier dat de volledige periode van vrij-willige opschorting van de prestaties niet in aanmerking worden genomen voor de berekening van het pensioen. Bovendien wordt een terugvordering ingeschreven van 20% van de wedde aan 75%

pensIoensBereKenIng

Volgens de nieuwe pensioenberekening (berekening GLC) zal de annuïteit die dient voor de pensioensberekening 1/50 bedra-gen voor de periode van actieve dienst als militair en 1/60 bedragen voor de periode van vrijwillige opschorting van de presta-ties.

In werKIngtredIng en duurtIjd

Het is de bedoeling dat deze wet in wer-king treedt op 1 januari 2009. De vrijwillige opschorting van de prestaties mag worden toegestaan voor het kalenderjaar van de inwerkingtreding en voor de vier daarop-volgende jaren ( dus in principe 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013).

Page 18: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ BIJZONDERE KORPSEN ACV Openbare Diensten

november 2008 De Nieuwe Tijd18

InleIdIng

De politiediensten gestructureerd op twee niveaus, lokale en federale politie, ontsnapten niet aan een door de overheid opgelegd evaluatiesysteem. De wet tot wijziging van bepaalde basisregels van de evaluatie van de personeelsleden van de politiediensten voorzag in de uitvoering ervan (1).

Het personeel van de politiediensten die samengesteld waren uit verschillende korpsen: de gemeentepolitie, de gerechte-lijke politie, spoorwegpolitie, luchtvaartpo-litie, scheepvaartpolitie en de rijkswacht, staan nog steeds argwanend tegenover deze evaluatiesystemen. In het verleden is immers meermaals gebleken dat som-mige oversten het evaluatiesysteem niet gebruikten om het personeel te evalue-ren, maar in bepaalde gevallen dit systeem misbruikten om op een subtiele wijze af te rekenen met sommige personeelsleden. In

de beginfase van de reorganisatie van de politiediensten was het geen rariteit dat sommige personeelsleden een negatieve evaluatie ontvingen naar aanleiding van een nakende baremische verhoging, lees rangverhoging. De verhoging in graad hield in, dat men geacht werd op een neu-trale wijze beoordeeld te worden, door de directe hiërarchische oversten. Althans zo werd het toen voorzien.

Men kreeg eveneens een evaluatie naar aanleiding van een mutatie. Of naar aanlei-ding van het aanvragen van een bijkomen-de taak zoals bijv. luchtwaarnemer.Diverse personeelsleden mochten toen er-varen dat de neutraliteit voor het opstellen van een evaluatie over hun persoon niet zo neutraal was. Kortom velen dienden gebruik te maken van de mogelijkheid om een beroep te moeten instellen in de hoop dat de daarvoor aangestelde beroepscom-missie hun dossier op een “neutrale wijze” zou beoordelen.

de commIssIe van Beroep

Inmiddels weten we dat de beroepscom-missie voor de evaluatie die paritair (2) is samengesteld, goed werk leverde. De beroepscommissie diende op basis van het dossier en na het horen van de betrok-kene met zijn verdediger, namelijk te be-slissen over het dossier. Dossiers waar personeelsleden geviseerd werden door hun hiërarchie of door som-mige politici, werden tot de ware propor-ties herleid. Niettegenstaande het niet voorzien was dat er enige politieke inmen-ging zou zijn, gebeurde dit in de praktijk wel, zij het zeldzaam. Een evaluatie dient een neutrale beoor-deling van uw chefs te zijn en dient te handelen over het geleverde werk van een voorbije periode. Vaak bleek dat per-soneelsleden voor het eerst op fouten werden gewezen door hun hiërarchische oversten tijdens het evaluatiegesprek. Ui-teraard dient men het personeel onmid-dellijk aan te spreken indien er fouten wor-den vastgesteld, hoe kan men zich anders nog herinneren over welke mogelijke fout het zou gaan?

Als verdediger stelden wij meermaals vast dat diverse dossiers niet zo neutraal waren opgesteld. Regelmatig werd opgemerkt dat sommige directeurs en of korpschef gebruik hadden gemaakt om een aanvan-kelijk positieve evaluatie, opgesteld door de voorziene evaluator, herzien en aange-past werden naar een negatieve evaluatie.

We kunnen heel goed begrijpen dat menig personeelslid argwanend wordt wanneer men hen aanspreekt over een evaluatie.

De opgestelde evaluatie wordt steeds be-langrijker in de uitbouw van een loopbaan. Wanneer men in aanmerking komt om te verhogen in graad dient men te beschik-ken over een positieve evaluatie. Wan-neer men in aanmerking komt voor een baremische verhoging, enz.. De evaluatie is een belangrijk meetinstrument van de overheid, om uit te maken of een bepaald personeelslid al dan niet nog past in de structuur van haar of zijn korps en of wer-komgeving.

■ een vruchtbare Dialoog tussen meDewerkers?

of een onvruchtbare monoloog tussen oversten en hun personeel?Door: Jos Stragier

Het evaluatiesysteem van het personeel bij de politiediensten

Page 19: De Nieuwe Tijd - november 2008

ACV Openbare Diensten BIJZONDERE KORPSEN ■

De Nieuwe Tijd november 2008 19

nIeuwe procedure

Momenteel is de evaluatieprocedure her-werkt. Is het in de positieve zin van het personeel? Kadert dit in het welzijn van het personeel? Wordt de druk voor het po-litiepersoneel, ongeacht of men behoort tot het operationeel of burgerpersoneel, niet te hoog? Durft men nog wel genoeg initiatief nemen bij het uitvoeren van de taken? Het blijven momenteel nog onbe-antwoorde vragen.

Een vaststelling is inmiddels dat de pro-cedure voor de beroepscommissie gewij-zigd is. Bij het instellen van een beroep wordt men als personeelslid niet meer rechtstreeks gehoord door de commissie, noch wordt er een verdediger gehoord. Het instellen van een beroep is een zuivere schriftelijke procedure geworden. Het is onze vrees dat door het niet meer horen van de betrokken personeelsleden en hun verdediging, er eigenlijk geraakt wordt aan het recht op de mondelinge hoorplicht. Wij dringen aan op het opnieuw invoeren van de mondelinge hoorplicht met de daaraan gekoppelde mogelijkheid verdediging.

neutralIteIt

Kunnen evaluatieformulieren nog naast el-kaar gelegd worden, om een beoordeling te kunnen maken tussen diverse personen die postuleren naar één en dezelfde betrek-king? Verschillende personen zijn opgeleid op verschillende plaatsen tot evaluator, eindevaluator en of evaluator-adviseur. Spreken al deze personen dezelfde taal? Allen beschikken ze over dezelfde wette-lijke teksten, de vraag is of deze wettelijke teksten op een gelijke manier worden ge-interpreteerd?

Er is al een verschil in benadering, zo kan bijvoorbeeld een “Inspecteur van politie” totaal anders beoordeeld worden door zijn oversten omdat de evaluatie is afgestemd op de hem toebedeelde taken. Bij het postuleren naar een andere job (binnen de politie), kunnen deze gelijken in rang, verschillend beoordeeld worden omdat ze op een minder of meer strenge wijze werd geëvalueerd.

In het artikel “Nieuw evaluatiesysteem – hulp bij de ontwikkeling van compenten-

ties”(3), wordt gesteld “de evaluatie moet gezien worden als een vruchtbare dialoog tussen medewerkers”.

Het gaat juist over een stukje uit deze zin: “een vruchtbare dialoog tussen medewer-kers”. Jammer genoeg stellen wij vast dat het nog te vaak gaat over “een onvrucht-bare monoloog tussen oversten en hun personeel”.

We kunnen alleen maar de algemene ideeën ondersteunen en pleiten voor de “vruchtbare dialoog tussen medewerkers”. Om tot een vruchtbare dialoog te kunnen komen moet men eerst medewerker kun-nen zijn.

BesluIt

We kunnen besluiten dat de overheid nog een hele weg af te leggen heeft en dient te werken aan de medewerkers om dan tot een dialoog te kunnen komen. Ik hoop uiteraard dat alle personeelsleden op een neutrale wijze als “medewerker” door “dia-loog” op een correcte wijze zullen geëva-lueerd worden.

Wij herhalen dat de mondelinge hoor-plicht met de daarbij voorziene verdedi-ging opnieuw dient ingevoerd te worden. We mogen niet vergeten dat een derge-lijke beroepsprocedure vaak enkele maan-den aansleept. Een onterechte negatieve beoordeling ontvangen is erg, het is nog erger wanneer men dit aan niemand heeft kunnen zeggen. Wanneer men onrecht-vaardigheid wordt aangedaan, is de groot-ste straf, dat men er met niemand kan over spreken!

Is spreekrecht niet één van de fundamen-ten van een democratie?

(1) Wet van 16 maart 2006, wet tot wijziging van be-paalde basisregels van de evaluatie van de perso-neelsleden van de politiediensten, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 02/05/2006, p.22621 – 22623.

(2) Paritair betekent dat de representatieve vakbon-den vertegenwoordigd zijn in deze commissie met daartegenover een even aantal vertegenwoor-digers van de overheid. Aan het hoofd werd een voorzitter aangesteld.

(3) LEBOULLE Anne, Nieuw evaluatiesysteem – hulp bij ontwikkeling van competenties, Inforevue, juni 2005, p. 18 – 20.

Page 20: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

november 2008 De Nieuwe Tijd20

eIndejaarspremIe 2008

De eindejaarspremie bedraagt:

1. Rijdend personeel ‘Openbare autobusdiensten’:

Uurloon 14 jaar (01/10/08) = 14,5004 €/u

Eindejaarspremie 2008 = (14,5004 x 37 x 52) + 123,95 = 2.448,85€ 12

2. Rijdend personeel ‘Speciale diensten’: € 1.782,04

3. Rijdend personeel ‘Autocardiensten’: Premie t.b.v. € 1.782,04

4. Garagepersoneel

uurloon december x 38 x 52 12

Opgelet: Zoals elk jaar ontvangen in de loop van de maand december, alle arbeiders van de sector van het Sociaal Fonds het detail betreffende de bedragen en de toekenningvoorwaarden van de eindejaarspremie. Het Fonds stort de rechthebbenden het voorschot, van € 74,39, op de premie en de werkgever zal het saldo storten aan diezelfde rechthebbenden. Modaliteiten: betalingsdatum: vanaf 15.12.2008.

Autobus-Autocar

Page 21: De Nieuwe Tijd - november 2008

De Nieuwe Tijd november 2008

ACV Openbare Diensten VERVOER ■

21

Bes

chri

jvin

gC

AR

(Au

toca

rdie

nst

en)

BU

S/V

VM

(Op

enb

are

Au

tob

usd

ien

sten

)B

S(S

pec

iale

Au

tob

usd

ien

sten

)G

arag

eper

son

eel

Bed

rag

1.78

2,04

€w

aarv

an h

et F

onds

een

voo

rsch

ot v

an

74,3

9€ b

etaa

lt

2.44

8,85

€w

aarv

an h

et F

onds

een

voo

rsch

ot v

an

74,3

9€ b

etaa

lt

1.78

2,04

€w

aarv

an h

et F

onds

een

voo

rsch

ot v

an

74,3

9€ b

etaa

lt

Uur

loon

12/

2008

x 3

8 x

52 :

12 w

aarv

an

het f

onds

een

voo

rsch

ot v

an 7

4,39

bet

aalt

Refe

rent

iep

erio

de

2008

2008

2008

1/12

/200

7-30

/11/

2008

Beta

ling

Voor

31/

12/2

008

Voor

31/

12/2

008

50%

voo

r 31/

12/2

008

50%

voo

r 10/

01/2

009

Voor

20/

12/2

008

Anc

iënn

iteit

Min

. 6 m

aand

enM

in. 3

maa

nden

Gel

ijkst

ellin

gW

ette

lijke

vak

anti

e,Zi

ekte

, arb

eids

ong

eval

(max

. 6 m

aan

-d

en)

Wet

telij

ke v

akan

tie

Wet

telij

ke v

akan

tie,

zie

kte,

arb

eids

ong

e-va

l (m

ax. 6

maa

nden

)Sc

hors

ing

van

cont

ract

en =

eff

ecti

eve

pre

stat

ies

beh

alve

:- Z

iekt

e of

ong

eval

> 3

0 d

agen

- Ber

oep

szie

kte

of a

rbei

dson

gev

al (>

12

eers

te m

aand

en)

- Eco

nom

isch

e w

erkl

oosh

eid

(> 1

50

dag

en/j

aar)

Elke

nie

t gel

ijkg

este

lde

dag

van

sch

or-

sing

van

het

con

trac

t = 1

/260

e m

ind

er.

A ra

to v

an d

e ar

bei

dsdu

urof

het

aan

tal g

e-w

erkt

em

aand

en

- Dee

ltijd

s.- G

epen

sion

eerd

in 2

008.

- Ind

iens

tnem

ing.

- Zie

kte

+ s

lach

toff

er v

an e

en a

rbei

dson

-g

eval

> 6

maa

nden

.-O

ntsl

ag d

oor d

e w

erkg

ever

(beh

alve

om

dri

ngen

de

red

enen

)

Waa

rbij

10 g

epre

stee

rde

dag

en te

llen

voor

een

vol

led

ige

maa

nd

- Dee

ltijd

s.- G

epen

sion

eerd

in 2

008.

- Ind

iens

tnem

ing.

- Zie

kte

+ s

lach

toff

er v

an e

en a

rbei

dson

-g

eval

.-O

ntsl

ag d

oor d

e w

erkg

ever

(beh

alve

om

dri

ngen

de

red

enen

)

Waa

rbij

10 g

epre

stee

rde

dag

en te

llen

voor

een

vol

led

ige

maa

nd

- Dee

ltijd

s.- G

epen

sion

eerd

in 2

008.

- Ind

iens

tnem

ing.

- Zie

kte

+ s

lach

toff

er v

an e

en a

rbei

dson

-g

eval

> 6

maa

nden

.-O

ntsl

ag d

oor d

e w

erkg

ever

(beh

alve

om

dri

ngen

de

red

enen

)

Waa

rbij

10 g

epre

stee

rde

dag

en te

llen

voor

een

vol

led

ige

maa

nd

- Dee

ltijd

s.- G

epen

sion

eerd

of b

rug

gep

ensi

onee

rd

tuss

en 1

/12/

2006

en

30/1

1/20

07.

- Ind

iens

tnem

ing.

- Ont

slag

doo

r de

wer

kgev

er (b

ehal

ve

om d

ring

end

e re

den

en)

- Dee

ltijd

se w

erkn

emer

die

zijn

con

trac

t op

zeg

t om

mee

r ure

n te

pre

ster

en(1

)- V

rijw

illig

het

bed

rijf v

erla

ten,

terw

ijl

dee

ltijd

s w

erkl

oos

(2)

- Op

zeg

ging

en

10 ja

ar o

f mee

r anc

iën

-ni

teit

in h

et b

edrij

f (3)

- Ove

rmac

ht- O

verl

eden

in d

e lo

op v

an h

et ja

ar- C

ontr

act v

an b

epaa

lde

duur

van

min

i-m

um 3

maa

nden

Waa

rbij

een

beg

onne

n m

aand

telt

voo

r ee

n vo

lled

ige

maa

nd

Gee

n re

cht o

p

pre

mie

- Op

zeg

ging

doo

r de

wer

knem

er in

200

8 en

nie

t mee

r in

die

nst o

p 3

1/12

/200

8- O

ntsl

ag o

m d

ring

end

e re

den

- Op

zeg

ging

doo

r de

wer

knem

er in

200

8 en

nie

t mee

r in

die

nst o

p 3

1/12

/200

8- O

ntsl

ag o

m d

ring

end

e re

den

- Op

zeg

ging

doo

r de

wer

knem

er in

200

8 en

nie

t mee

r in

die

nst o

p 3

1/12

/200

8- O

ntsl

ag o

m d

ring

end

e re

den

1) E

ind

e va

n he

t con

trac

t met

ond

erlin

g ak

koor

d zo

nder

sch

rift

elijk

e cl

ausu

le

inza

ke d

e ei

ndej

aars

pre

mie

2) O

pze

ggi

ng b

ehal

ve (1

)+ (2

)+(3

) en

niet

m

eer i

n d

iens

t op

30/

11/2

008

3) O

ntsl

ag o

m d

ring

end

e re

den

en

Page 22: De Nieuwe Tijd - november 2008

■ VERVOER ACV Openbare Diensten

22 november 2008 De Nieuwe Tijd

Wij herinneren er aan dat de werkgevers op 12 februari jl. een voorstel hadden ge-formuleerd. Het betrof een aanpassing van de diensttijden en een verhoging van be-paalde RSZ-lonen ( lees: amplitudevergoe-dingen).Wij van onze kant legden dan weer het ac-cent op de invoering van een betaling per uur in plaats van per amplitude, de contro-le op de prestaties(via het invoeren van een prestatieblad), de betaling van zondagwerk, de overuren, het nachtwerk én de invoering van anciën-niteitverhogingen.Op maandag 13 oktober jl. werd onder het voorzitterschap van de “nieuwe” voorzit-ter, de Heer Goethals (bedrijfsleider van ‘De Durme reizen’) van gedachten gewis-seld.De werkgevers zijn bereid te praten over een betere controle van de loon- en ar-beidsvoorwaarden in de autocarsector. Alleen weten we tot op vandaag nog altijd niet goed wat zij hier bedoelen!De werkgevers zijn van mening dat het nieuwe ‘aangepaste’ loonstelsel (zie kader) tegemoet kan komen aan de vraag van de vakbonden om meer loon. Zij blijven het amplitudesysteem verdedigen. In verband met de verloning, zijn zij ook bereid om via de ARAB-vergoeding(nu beperkt tot maximum12d.) het loon te verhogen. Eindelijk nemen zij onze vraag om erva-ring te betalen (de fameuze anciënniteit-toeslag) ernstig. Hun voorstel voorziet er echter in om werknemers die 10 jaar in het-zelfde bedrijf werkzaam zijn een toeslag te geven van 2 euro per dag. Dit vinden wij onvoldoende.De werkgevers blijven ook bij hun voorstel om één keer per maand een inactiviteitdag in het buitenland als inhaalrust voor zon-dagwerk (én dus niet betaald) te voorzien. Wij zijn hier absoluut tegen! Het was duidelijk dat er nog geen akkoord zou worden bereikt.De werkgevers zullen hun collega’s op 5 november raadplegen.

Op 12 november e.k. worden de gesprek-ken verder gezet en hopelijk ook afgerond. Bij het ter perse gaan was het resultaat van deze gesprekken nog niet gekend.

Wordt dus vervolgd.

■ op 13 oktober 2008 werD het sociale overleg over het nieuwe loonstelsel autocar opnieuw opgestart.Door: Jan Coolbrandt

Onderhandelingen over een nieuw loonstelsel autocar.

voorstel werKgevers loonstelsel autocar

Loon reizen met 1 chauffeur

Diensttijd RSZ-loon ARAB-vergoeding

tot 6 u € 54,56 € 1,21/u

6 u 01’ - 12 u € 91,69 € 1,21/u

per uur + 12 u € 10,18 € 1,21/u (*)

Loon reizen met meerdere chauffeurs

Diensttijd RSZ-loon ARAB-vergoeding

15 u € 105,46 € 1,21/u (*)

16 u € 113,22 € 1,21/u (*)

17 u € 120,85 € 1,21/u (*)

18 u € 128,62 € 1,21/u (*)

19 u € 136,30 € 1,21/u (*)

20 u € 144,06 € 1,21/u (*)

21 u € 151,81 € 1,21/u (*)

Page 23: De Nieuwe Tijd - november 2008

ACV Openbare Diensten PENSIOENEN ■

23De Nieuwe Tijd november 2008

de cIjfers

In januari 2007 bedroeg het gemiddelde pensioen van de bijna twee miljoen gepen-sioneerden in België 1119 euro. Het gaat hier over de zogenaamde eerste pensioenpijler: het traditionele pensioen dat men veelal krijgt uitgekeerd via overheidsinstellingen. Achter dit cijfer schuilt een zeer divers pen-sioenlandschap. Er bestaan ondermeer aan-zienlijke verschillen tussen de verschillende pensioenstelsels. Gepensioneerde zelfstan-digen ontvingen gemiddeld 640 euro. Een gemiddeld werknemerspensioen bedroeg 925 euro en gepensioneerde ambtenaren ontvingen gemiddeld 2062 euro. De voor-gaande cijfers gaan over gepensioneerden die een pensioen verkrijgen uit één enkel stelsel. Bij gemengde pensioen, van gepen-sioneerden die een pensioen verkrijgen uit meerdere stelsels, situeren de gemiddelden zich grosso modo tussen de stelsels waaruit ze zijn samengesteld.

nuancerIngen BIj de cIjfers

Men kan verdrinken in een rivier die gemid-deld tien centimeter diep is. Door enkel naar gemiddelden te kijken gooit men alles op een hoop en gaat men voorbij aan aan fundamentele verschillen. De pensioenen die vandaag betaald worden zijn de spiegel van de pensioenregelingen en loopbanen van het verleden. Werknemerspensioenen worden steeds meer berekend op basis van reële lonen, werknemerspensioenen zijn minder welvaartsvast, vrouwen zijn massaal toegetreden tot de arbeidsmarkt, ambtenarenloopbanen worden korter, de mogelijke tijdsbonificaties verminderen, de toekenning van preferentiële tantièmes werd verstrengd en zo verder. Het gemid-delde pensioen van nieuwe gepensioneer-de werknemers stijgt hierdoor tegenover de bestaande pensioenen, terwijl de ge-middelde nieuwe ambtenarenpensioenen dalen tegenover de oudere ambtenaren-pensioenen. De verschillen tussen de beide stelsels worden hierdoor kleiner.

tweede pIjler

Heel wat werknemers kunnen vandaag aan-spraak maken op een aanvullend pensioen.

Deze aanvullende pensioenen moeten dan ook in ons verhaal meegenomen worden. Een goeie dertig procent van de gepensi-oneerde werknemers kan vandaag genie-ten van zo’n tweedepijlerpensioen. Ruim veertig procent van de actieve werknemers is aangesloten bij een stelsel dat hen in de toekomst een aanvullend pensioen zal ga-randeren. Het gemiddeld pensioeninkomen van wie kan genieten van een tweedepijler-pensioen benadert dat van de ambtenaren. Een werknemer met een aanvullend pensi-oen ontving in 2004 gemiddeld 1873 euro. Hierbij past de opmerking dat het de beter betaalde werknemers zijn die vandaag een aanvullend pensioen krijgen.

verKlarIngen

De basis van het verschil tussen een ge-middeld werknemerspensioen en een ambtenarenpensioen is ongetwijfeld de berekeningswijze. Voor een volledige loop-baan bedraagt het ambtenarenpensioen 75% van de refertewedde. Een werknemer met een pensioen als alleenstaande ont-vangt 60% van de gemiddelde wedde en een werknemer met een gezinspensioen ontvangt 75% van de gemiddelde wedde. Daarbij komt nog het verschil tussen de gemiddelde wedde van alle geherwaar-deerde weddes van de volledige loopbaan en de refertewedde, die het gemiddelde is van de weddes van de laatste vijf jaar van de loopbaan. Geschat wordt dat het werk-nemerspensioen hierdoor gemiddeld 20% lager zal zijn dan het ambtenarenpensioen. Daarbij komt nog dat werknemerspensioe-nen zwaar worden afgetopt: wie meer ver-dient dan 44.994,88 euro krijgt geen hoger pensioen meer.

veel en weInIg

In vergelijking met werknemers krijgen ambtenaren gemiddeld een hoger ba-sispensioen. Ligt dat aan het feit dat de ambtenarenpensioenen hoog zijn of zij de werknemerspensioenen net té laag. Om hier een antwoord op te kunnen geven moeten we gaan vergelijken met het bui-tenland. In dit geval wordt gekeken naar de vervangingsratio: de verhouding tussen arbeidsinkomen en pensioen.

■ De financiën van De belgische overheDen gaan in het rooD. in politieke kringen en in De meDia klinkt geregelD De roep om het gelD te gaan zoeken bij De ambtenaren. onDermeer minister van Quickenborne en bepaalDe perslui wijzen naar De over-heiDspensioenen: Die zouDen immers veel te hoog zijn. is men wel ‘kwik’ genoeg om te weten wat er werkelijk aan De hanD is?Door: Joris Lermytte

Hoge overheidspensioenen!?

De geaggregeerde vervangingsratio van het gemiddelde Belgische pensioen is volgens de studiecommissie voor de vergrijzing 42%. Dit is beduidend lager dan het Europees ge-middelde dat ongeveer 50% bedroeg. Onze pensioenen behoren daarmee tot de laag-ste van Europa. De ambtenaren halen net het Europese gemiddelde. De OESO becij-ferde dat de gemiddelde werknemer die in België in 2002 in dienst trad slechts 41% van zijn inkomen zal overhouden na pensione-ring, tegenover een gemiddelde van 61% in alle geïndustrialiseerde landen. Zelfs de VS doen hier beter. De pensioenen van werk-nemers vrijwaren de levensstandaard dan ook ruim onvoldoende.

Onze ambtenarenpensioenen zijn niet meer dan het Europese gemiddel en onze werknemerspensioenen liggen daar één vijfde onder en dat terwijl de draagkracht van onze economie - in de vorm van het bbp per capita - één vijfde hoger is dan het Europese gemiddelde.Niet de ambtenarenpensioenen zijn te hoog, maar de werknemerspensioenen ruim te laag.

ACV Openbare Diensten staat voor de vrij-waring van het ambtenarenpensioen en de verhoging van het pensioen voor werkne-mers (in concreto in de openbare sector). Het pleidooi om de ambtenarenpensioe-nen te verlagen komt enkel neer op het ver-doezelen van een schandvlek in onze socia-le bescherming door meer sociale afbraak. We blijven de oprichting van een aanvul-lende pensioenpijler alle werknemers in de openbare sector nastreven. Hierover werd recent een principeakkoord bereikt in het kader van de intersectorale programmatie 2007 – 2008.

Page 24: De Nieuwe Tijd - november 2008

PascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippeAngel-

ique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeen

Willy365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErik

MaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHannelore

MerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelena

AlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroen

Myriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeau

MartineStefaanLeenWilly365DagenTotUwDienstIsabellaPaul

BobFreddySandraErikMaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHanneloreMerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascal

NathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrick

AnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeter

RonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeenWilly365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErikMaartenStephanie

MarkBea365DagenTotUwDienstHanneloreMerelFrankAnouk

JacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelenaAlfredMariePhilippe

Angelique365DagenTotUwDienstJeroenMyriam365DagenTotUwDienstPeterRonnyKathySimonneThibeauMartineStefaanLeen

Willy365DagenTotUwDienstIsabellaPaulBobFreddySandraErik

MaartenStephanieMarkBea365DagenTotUwDienstHannelore

MerelFrankAnoukJacobGuntherLisaPascalNathalieTrees365DagenTotUwDienstAntoineMerelEminePatrickAnneliesWimPieterYelena

AlfredMariePhilippeAngelique365DagenTotUwDienstJeroen

27 november 2008

Dag van het

PERSONEELACV-Openbare Diensten toont haar appreciatie aan het talrijke personeel van de lokale en regionale besturen.

Met dank voor hun inzet, het hele jaar door!