De Karavaan oktober 2014

32
3-maandelijks tijdschrift van Karavaan vzw oktober – november – december 2014 Twintigste jaargang nr. 4 v.u. Gerd Vertommen Geerdegemvaart 96 2800 Mechelen Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X duurzaam reizen Respect interview met ervaren reisbegeleiders Reizen is geen evidentie reisverhaal in beeld Maleisië Zonder grenzen? thema:

description

Tijdschrift over duurzaam reizen - thema: zonder grenzen?

Transcript of De Karavaan oktober 2014

Page 1: De Karavaan oktober 2014

3-maandelijks tijdschrift van Karavaan vzw

oktober – november – december 2014 Twintigste jaargang nr. 4

v.u. Gerd Vertommen Geerdegemvaart 96

2800 Mechelen Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X

duurzaam reizenRespect

interview met ervaren reisbegeleidersReizen is geen evidentie

reisverhaal in beeldMaleisië

Zonder grenzen?thema:

Page 2: De Karavaan oktober 2014

Cover: Dieter AllaertSamenstelling: Sarah TrappeniersTeksten: Sarah Trappeniers en de vermelde reisbegeleiders van KaravaanEindredactie: Veronik Lauwereyssens en Veroniek EngelbrechtLay-out: Sarah TrappeniersDruk: Drukkerij De Bie (Duffel)Papier: cyclusprint, gerecycleerd en chloorvrij

Colofon

Voorwoord 3Reisfoto 4Oorlogsmonumenten 6Landencocktail: naar waar trek jij in 2015? 9Agenda 10Reizen is geen evidentie 11Duurzaam reizen / Respect 16Reisverhaal in beeld / Maleisië 20Wil je reisbegeleider worden? 23De moeilijkere landen om heen te reizen 24The Roadmovie 27Joker 30

Blijvend onderweg met Bert (°20/07/1979 - 16/09/2014)Een groepje jonge reizigers vertrok op Joker-reis naar India met Karavaan-reisbegeleider

Bert Dechamps. Fantastische 10 dagen hadden ze er: supergroep, supersfeer, superbegeleider. Dinsdag 16/09 voelde Bert zich niet goed en later die dag overleed hij. Wat volgde is voor de nabestaanden, de reizigers, onze collega’s en iedereen die hem kende al heel heftig geweest. We willen hen veel sterkte toewensen en hopen dat ze kracht putten uit elkaar en uit de mooie verhalen die over Bert verteld worden. Bedankt, Bert, om altijd “den Bert ten voeten uit” geweest te zijn.

2 3de Karavaan nr. 4

Inho

ud +

Col

ofon

Page 3: De Karavaan oktober 2014

Onderweg of toch maar thuis?

Enkele jaren geleden trok ik met vrienden naar Iran, nu nog steeds een land met een twijfelachtige reputatie. Facebook en een hele reeks andere webdiensten waren er niet toegelaten. De doodstraf bestond/bestaat er voor homoseksualiteit, niet onbelangrijk om weten als drie van de vijf reizigers homo

zijn. Fotograferen is er op heel veel plaatsen verboden. Er zijn zelfs al toeristen voor opgesloten. Daarenboven staken we de grens over vanuit Turks Koerdistan, de enige plek waar de NAVO grenst aan de atoom-macht in wording.

Het jaar voordien probeerde ik om vanuit Kirgizië de grens met Chi-na over te steken, enkele weken voor de Olympische Spelen in Beijing. Weinig toeristen slaagden erin, maar na vele controles (en steekpen-ningen) stonden we toch in Kashgar. Communicatie met de buitenwe-reld was moeilijk en slechts enkele weken voordien waren er nog kleine schermutselingen geweest tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Enkele jaren later botste ik dan weer op de grens van Tibet die onherroepelijk gesloten bleef wegens opstootjes van boeddhistische monniken.

Het levert achteraf stoere verhalen op natuurlijk. Maar je kan je er ook terecht een hele reeks vragen rond stellen.

Vragen rond veiligheid. Niet onbelangrijk in een wereld in veran-dering waar nieuwe conflicten zelfs reizen binnen Europa beperken. Maar ook oude conflicten kunnen opflakkeren, zo annuleerde Joker recent nog reizen naar Israël.

Maar we moeten ons ook vragen durven stellen die verder gaan. Wil-len we reizen in een land met een slechte reputatie wat mensenrechten betreft? Een land waar censuur bestaat? Een land waar de doodstraf staat op homoseksualiteit? Een land waar kinderen worden uitgebuit? Een land waar juist het toerisme sterke milieuschade oplevert?

Ondertussen heb ik nog steeds, via het tot voor kort verboden Face-book, contact met meerdere Iraniërs. En ze toonden en tonen me nog steeds het Iran dat schuilgaat achter de slechte reputatie. En ja er is een moment geweest dat ze hun foto’s en naam offline haalden, maar elke keer weer komen ze terug. Had ik er niet gereisd, ik had hen en hun verhalen niet gekend…

Dus reizen we of blijven we toch maar thuis? Een eenduidig ant-woord valt niet zomaar te geven. Essentieel is dat je vragen blijft stel-len, enkel zo krijg je inzicht en kan je afgewogen beslissingen nemen.

Tom Van den BorneVoorzitter Karavaan vzw

2 3de Karavaan nr. 4

Vooraf

Page 4: De Karavaan oktober 2014

4 5de Karavaan nr. 4

Rei

sfot

o

Page 5: De Karavaan oktober 2014

4 5de Karavaan nr. 4

Reisfoto

Het Gandenklooster is gesticht in 1409 door Zong-kapa en is één van de meest spectaculaire plekken van Tibet. Het klooster ligt op 4500 meter hoogte, 63 kilo-meter ten oosten van Lhasa. Ganden is de bakermat van de Gelugpa-sekte en is bij het begin van de Culturele Revolutie bijna geheel ver-woest. Momenteel wordt het intensief gerestaureerd. Vooral het uitzicht over de Kyichuvallei en de verafge-legen sneeuwbergen is heel bijzonder. De Chinese militairen boven op het dak van het kloos-ter staan daar met een duidelijke boodschap aan de Tibetaanse monniken.

Yves Cams

Page 6: De Karavaan oktober 2014

Een selectie maken is niet simpel. En er zijn zo veel monumenten… We gaan voor de clichés, maar op zich is daar toch niets mis mee?

BelgiëLeeuw van Waterloo

De Leeuw van Waterloo herdenkt de Slag bij Waterloo (1815). Het monument is een reusach-tige leeuw die op een kunstmatige heuvel 45 meter boven de omringende vlakte uittroont.

Elk jaar rond 18 juni herdenkt een duizend-tal acteurs de veldslag door middel van gevech-ten, bivaks en andere didactische activiteiten, uit zuiver respect voor de geschiedenis.

De historische kern van de gemeente telt ook enkele belangrijke gebouwen zoals het gemeen-tehuis en de Saint-Etiennekerk die daags na de veldslag als hospitaal diende. Eigenbrakel omvat de mooie dorpjes Lillois en Ophain Bois-Seigneur-Isaac, waar je als bezoeker de charme van het platteland kan opsnuiven.

MenenpoortDe Menenpoort is een herdenkingsmonu-

ment in Ieper. De stadspoort werd in 1927 door

de Britten gebouwd aan de oostzijde van de stad, ter nagedachtenis van de ongeveer 55 000 Britse soldaten die in de Eerste Wereld-oorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. De naam verwijst naar de stad Menen, een stad waar men vanuit Ieper-centrum via de Menenpoort naartoe kan.

Elke avond wordt om 20u stipt sinds 1928 de “Last Post” geblazen onder de machtige gewel-ven van de Menenpoort. Een kippenvelmoment!

De vestingroute is de leukste wandeling van de stad Ieper en brengt je langs de Menenpoort, de Rijselpoort en een heel mooie begraafplaats: Ramparts Cemetery (ook aan de Rijselpoort). Als je daar toch bent, kan je ook de Kazematten bezoeken, of de IJskelder, al moet dat wel met een gids. Je kan ook gewoon heel enthousiast over de vestingen lopen. Daar moet je niets voor reserveren. Nog een tip: het Talbot House in Poperinge katapulteert de bezoeker naar de sfeer achter het front tijdens Wereldoorlog I.

Net over de grens…Duitsland - Völkerschlachtdenkmal

Tijdens de herfst van 1813 wordt er in de buurt van Leipzig wereldgeschiedenis geschre-

De Eerste Wereldoorlog is alomtegenwoordig, maar het is niet de enige oorlog die we kenden in onze contreien. Ter nagedachtenis aan deze oorlogen en veldslagen vind je her en der monumenten. Deze bouwwerken laten je even stil staan bij de historische gebeurtenissen. En doordat zo’n monument vaak een echte trekpleister is, is er ook heel wat te doen in de buurt. Plan eens een dagtrip naar een oorlogsmonument, verken de streek en leer wat meer over de geschiedenis. Ga je mee op pad?

Oorlogsmonumenten

6 7de Karavaan nr. 4

Oor

logs

mon

umen

ten

Page 7: De Karavaan oktober 2014

ven. De legers van Rusland, Pruisen, Oosten-rijk en Zweden staan tegenover het leger van Napoleon. Van 16 tot en met 19 oktober vechten een half miljoen soldaten voor het toekomstige politieke lot van Europa. Dagenlang wordt er verbitterd voor de muren van de stad gevochten. Ten slotte trekt Napoleon zich terug en blijven op het slagveld zo’n 110 000 doden en gewon-den achter.

Na Berlijn is Leipzig de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland. Stilstaan bij het Leipzig van voor 1989 kan door een bezoek te brengen aan de St-Nikolaikirche en het Sta-zimuseum. De Baumwollspinnerei, een oude katoenfabriek, biedt nu onderdak aan artiesten van divers pluimage. Hier kan je kunst kijken, kopen én maken. En wie wil, kan er zelfs slapen in een van de oude wasplaatsen van de fabriek.

Voor een stad met een grijs verleden is Leip-zig opvallend groen. De industriële panden aan het Karl-Heine Kanaal werden prachtig geres-taureerd. Op een bootje doe je aan sightseeing.

Frankrijk - Ossuarium van Douaumont

Het Ossuarium van Douaumont is een monument waarin zich de resten van 130 000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten bevinden. Allen zijn gesneuveld tijdens de slag om Verdun gedurende de Eerste Wereldoor-log. Het eerste ossuarium dateert uit 1919, het huidige monument komt uit 1932.

Verdun is getekend door de Wereldoorlog I. In de periode 1916-1917 werd hier hevig strijd geleverd. Vele monumenten en gebouwen doen je herinneren aan die bloedige jaren. Deze stad aan de Maas heeft vestigingen gehad waarvan nog drie stadspoorten overblijven. Het bezit een kathedraal, een prachtig bisschoppelijk paleis en veel gezellige en pittoreske straatjes.

Breng zeker ook een bezoekje aan de onder-grondse citadel, de internationaal vermaarde ‘rode zone’, het knekelhuis (ligt vlakbij de militaire begraafplaats van Douaumont), de legendarische Bajonettenloopgraaf, het Wereld-

OorlogsmonumentenLeeuw van Waterloo © Flickr

Menenpoort in Ieper © Flickr Ossuarium van Douaumont in Frankrijk © Flickr

Völkerschlachtdenkmal in Duitsland © Flickr

6 7de Karavaan nr. 4

Oorlogsm

onumenten

Page 8: De Karavaan oktober 2014

centrum voor de Vrede en de forten van Vaux en Douaumont. Plek genoeg om als bezoeker om te te bezinnen over deze geschiedenis.

Nederland - Nationaal MonumentHet Nationaal Monument op de Dam in

Amsterdam is het belangrijkste monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei, bijgewoond door de koning.

Amsterdam bruist en de Dam is het hart van deze bruisende stad. In de stad vind je at-tracties voor het hele gezin. Ga naar Madame Tussauds voor een ontmoeting met een van je helden. Of ga lekker griezelen in The Amster-dam Dungeon. Een goede combinatie van leren en spelen vind je in het Science Center NEMO, waarnaast het VOC-schip van Het Scheepvaart-museum is afgemeerd. In Artis brullen de apen je tegemoet. En in verschillende historische gebouwen kun je een rondleiding volgen.

Verenigd Koninkrijk - Graf van de on-bekende soldaat (Westminster Abbey)

Het Graf van de Onbekende Soldaat (Tomb

of the Unknown Warrior) in Londen is een nationaal monument dat zich bevindt in de Westminster Abbey.

Na de Eerste Wereldoorlog hebben diverse landen een nationaal monument opgericht met het graf van de onbekende soldaat (uitgezon-derd Nederland). Op 11 november 1920 werden het Graf van de Onbekende Soldaat in Londen, de Tombe du Soldat Inconnu in Parijs en de Tomb of the Unknown Soldier in Arlington ingewijd.

Eén van de (vele) pluspunten van Londen is dat bijna alle musea gratis te bezoeken zijn. Enkel voor speciale tentoonstellingen dien je in sommige gevallen te betalen, maar bij wereld-beroemde musea als The National Gallery, Tate Modern en The Natural History Museum kun je zo naar binnen wandelen. Sommige musea, waaronder The Science Museum en The British Museum, bieden zelfs gratis rondleidingen aan. Wil je een keer iets anders? Bezoek dan het Twinings Tea Museum, het sigarenmuseum of het museum van The Bank of England.

En ga gewoon verder op dit elan: bezoek Londen (zo veel mogelijk) gratis, want het is geen goedkope stad. Wie zoekt, die wint!

Nationaal Monument op de Dam in Nederland © Flickr Graf van de Onbekende Soldaat in Engeland © Flickr

de Karavaan nr. 48

Oor

logs

mon

umen

ten

Page 9: De Karavaan oktober 2014

ZONDAG 25 JANUARI 2015

MET DE STEUN VAN:

VAN 11 TOT 18U INKOM: €4

WWW.LANDENCOCKTAIL.BE

Naar waar trek jij in 2015?

GROEPSREIZEN

Individuele reizen

Ervaren reisbegeleiders geven uitleg

face-to-face tijdens reisvoorstellingen

van korte trips om je eigen reis te pimpen

tot volledige rondreizen

@ LAMOT MECHELEN

LANDENCOCKTAILBEURS OVER DUURZAME EN AVONTUURLIJKE REIZEN 29E EDITIE

EEN ORGANISATIE VAN

V.U

. Kar

avaa

n vz

w –

Ger

d Ve

rtom

men

– G

eerd

egem

vaar

t 96,

280

0 M

eche

len

JOK-042_LANDENCOCTAIL_AFF_170x240.indd 1 23/09/14 12:52

Page 10: De Karavaan oktober 2014

16 november 2014Vegetarisch koken op 4 continenten (Antwerpen)Proef een stukje Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Europa! Ga op trot met onze begeleiders en proef de wereld! We kiezen niet zomaar voor het meest gekende streekgerecht maar wel voor het (h)eerlijkste vegetarische gerecht. Kom en geniet...

Kostprijs: € 15 leden, € 20 niet-leden. Voor wie: deelnemers zijn maximum 30 jaar

Karavaan-@gendaAlle informatie over Karavaan-activiteiten en Minitrips

vind je op www.karavaan.be onder ‘Agenda’.

18 oktober 2014Yoga en Impro (gent)Dit is een workshop rond bewustzijn, rond speels-heid, rond observatie, maar vooral een workshop rond EXPLORATIE. Voorkennis hoef je niet mee te brengen, een nieuwsgierige geest wel!

Kostprijs: € 18 leden, € 23 niet-leden. Voor wie: alle jongeren tussen 18 en 31 jaar

6 december 2014Karavaan loopt de Urban Trail (mechelen)Verken Mechelen op een originele manier dankzij de Urban Trail. Deze vindt voor de eerste keer plaats in de stad van de Maneblussers. Op het parcours van 10 kilometer verken je nachtelijk Mechelen en loop je dóór een reeks historische gebouwen! Een unieke ervaring. Haal die loop-schoenen uit de kast en doe mee!

Kostprijs: € 25. De € 5 voor het goede doel (project van plan België) betaalt Karavaan in jouw plaats.

25 januari 2015Landencocktail (mechelen)Beurs over duurzame en avontuurlijke reizenOp zondag 25 januari 2015 vindt de 29ste editie plaats van de Landencocktail. Ervaren Karavaan-reisbegeleiders geven je face-to-face reisinfo over de groepsreizen van Joker. Daar-naast zijn er ook heel wat reisvoorstellingen die focussen op een bepaalde bestemming.

Meer info: www.joker.be/landencocktailWaar? Lamot (Mechelen) van 11u00 tot 18u00.

Inkom: € 4. Karavaan-leden krijgen gratis toegang.

de Karavaan nr. 4

Kara

vaan

-age

nda

10

Page 11: De Karavaan oktober 2014

Reizen met Joker staat voor ontmoetingen en grenzen verleggen, het is een uitstekende manier om je blik op de wereld te verruimen. Het brengt je naar prachtige gebieden, maar soms ook naar plaatsen waar je met onrecht wordt geconfronteerd. Reizen door landen waar mensenrechten niet gerespecteerd worden en je geconfronteerd wordt met armoede, discriminatie en corruptie, is per definitie minder evident. We laten Tom Van den Borne, Willy Aerts en Karl Van Staeyen aan het woord, ervaren reisbegeleiders bij Joker en Karavaan die hun ervaringen willen delen.

Tekst: Gudrun De Coninck

Reizen is geen evidentie

Congo © Dries Embrechts

de Karavaan nr. 4 11

Interview

Page 12: De Karavaan oktober 2014

Voor vertrekBij de zoektocht naar een nieuwe reisbestem-ming houdt de reiziger rekening met een hele-boel factoren. Staan jullie ook stil bij de situatie van de mensenrechten in een land?

Tom: Ik heb de reis naar Tibet voor Joker uitge-werkt en dat was een dubbel verhaal. Je hebt de Chinese provincie Qinghai, waar grotendeels Tibetanen leven en waar je vrij kan reizen. Een prachtig gebied, waar toch amper toeristen komen. In de autonome regio Tibet, de streek rond Lhasa, kan je niet vrij reizen, maar de meeste toeristen willen Lhasa wel gezien heb-ben. Daarom combineert Joker beide gebieden.

Willy: Klopt. In de autonome regio Tibet moet je altijd in groep reizen, moet je een permit kopen en heb je altijd een gids mee, die onder controle van de Chinese overheid staat.

Tom: Je mag ook geen gebruik maken van openbaar vervoer, waardoor je heel strak vast-

zit in dat keurslijf. Je wordt geconfronteerd met schendingen van mensenrechten en waar trek je de grens dan: wil je gaan of wil je niet gaan?

Willy: Ik vind persoonlijk dat je wel kan gaan. Zo kom je in de situatie terecht waar de mensen ter plaatse ook in verzeild zitten en kan je ach-teraf ook aan de buitenwereld vertellen hoe het daar echt in elkaar zit.

Tom: De doorslag bij Joker om de reis naar Ti-bet wel te organiseren, is het gegeven dat de Ti-betaanse regering in ballingschap zelf oproept om wel te gaan. Ze zeggen: “Ga en oordeel zelf”.

Het blijft wel moeilijk, want je kan niet reizen zonder controle en zonder de Chinese overheid te betalen. Ook dat is een belangrijke factor: gaat je geld vooral naar de lokale bevolking of naar de overheid die onderdrukt? Zo proberen wij vooral met kleine toeristenbureaus en met Tibetanen zelf te werken. Het voordeel van de verplichte gids is dat ze meestal goed Engels spreken, een voorwaarde om gids te worden.

Tibet © Tom Van den Borne

China © Marc Toussaint

12 13de Karavaan nr. 4

Inte

rvie

w

Page 13: De Karavaan oktober 2014

En mijn ervaring is dat ze met westerlingen tot op een zeker niveau erg open spreken.

Eens ter plaatseJe beslist om te gaan, hoe kan je van betekenis zijn voor de lokale bevolking?

Tom: Als je maar drie weken door een land trekt, kan je natuurlijk niet veel veranderen. Ik zal steeds gebruik maken van lokaal transport, lokale hotels, diensten van de lokale bevol-king,… in de hoop dat dit de lokale mensen ten goede komt. Volgens mij is dat ongeveer het enige dat je daar ter plekke kan doen.

Karl: De globale situatie van een land of een regio kan je niet beïnvloeden. Dat is een illusie. Naast het economische aspect kan je aanwezig-heid alleen al een verrijking zijn, voor jezelf en voor de lokale bevolking. Als je met mensen praat over hun land en hun levenssituatie, kan dat veel voor hen betekenen. Ze voelen zich ge-hoord en hun verhaal wordt meegenomen naar

het buitenland. Daarnaast krijgen ze ook eens een ander perspectief te horen, want dikwijls zijn ze zelf ook niet volledig geïnformeerd.

Willy: Absoluut. Je bent een soort venster op de wereld voor hen. Ze kunnen eens een babbel doen zonder een risico te lopen, want jij bent een buitenstaander en dat maakt meteen een verschil.

Kunnen er ook negatieve gevolgen zijn van jouw aanwezigheid?

Willy: Toen ik in Indonesië de vulkaan Ke-limutu wou bezoeken, hadden we een mini-busje geboekt dat ons tot daar heeft gebracht. Achteraf bleek dat die dag de openbare bus niet reed, omdat die met toeristen op weg was naar Kelimutu. Dan denk je: waar zijn we mee bezig?

Karl: Het is altijd belangrijk om oog te hebben voor dit soort zaken. Sommige reizigers willen dit niet zien of denken er niet over na.

Nepal © Kathleen Hermans

Indonesië © Heleen De Wulf

12 13de Karavaan nr. 4

Interview

Page 14: De Karavaan oktober 2014

Durven nadenken over de dingen die rondom jou gebeuren en die dingen ook in vraag durven stellen, is dus belangrijk?

Tom: Zeker. Een van de meest aangrijpende dingen die ik ooit meegemaakt heb op reis vond plaats in Nepal. Ik heb in een tempel in Patan een ontmoeting gehad met een Kumari, een jong meisje van wie men gelooft dat een godin in haar lichaam verblijft. In Nepal worden meisjes van 3 jaar getest op hun moed en de winnaar mag de Kumari worden, een grote eer voor de familie. Het uitverkoren meisje wordt weggehaald van haar ouders en woont in de tempel tot ze menstrueert, want dan verlaat de Kumari haar lichaam. Het was voor mij echt een bevreemdende situatie toen ik daar bij dat meisje zat en zag hoe zij haar dagen doorbracht. Ik had er achteraf echt spijt van dat ik dat gedaan had.

Karl: Het heeft te maken met waarden en normen. Wij kijken met onze westerse bril naar zaken, maar we moeten oppassen met oordelen op het eerste zicht. Er zit waarschijnlijk veel

meer achter dan wij ooit kunnen begrijpen. Wij kunnen de dingen enkel maar in vraag stellen.

Willy: Als toerist zie je eigenlijk veel dingen waar je je vragen bij kan stellen. Soms kan dat achteraf een verrijking zijn voor jezelf, omdat je dan stilstaat bij wat dat met jou gedaan heeft.

Tom: Voor mij blijft er toch een verschil tussen weten dat iets bestaat en er zelf aan meedoen…

Karl: Het is inderdaad een gevaarlijke grens: vanaf wanneer word je zelf medeplichtig aan het in stand houden van een bepaalde situatie?

Tom: Je moet er blijven bij stilstaan en je niet enkel laten leiden door die drang om een uniek evenement gezien te hebben.

Karl: Voor mij zijn de mooiste momenten op reis toch steeds de onverwachte ontmoetingen, zoals een spontane uitnodiging voor een trouw-feest. Niets unieks aan, maar een dierbare herinnering.

Nepal © Elien Descan

Congo © Jan Neyrinck

de Karavaan nr. 414

Inte

rvie

w

Page 15: De Karavaan oktober 2014

Vaak gaan onderdrukking en corruptie hand in hand, hoe gaan jullie daarmee om?

Karl: Ik heb een tijdje in Congo gewerkt. Als je daar rondtrekt en bijvoorbeeld een dorp of een haven passeert zal een lokale ambtenaar die de plek bewaakt en al jaren geen loon ontvangen heeft van de overheid, verwachten dat jij hem iets geeft, want jij bent in zijn ogen rijk. Ze zien dit niet als corruptie, maar als een soort loon dat rechtstreeks van jou komt in plaats van de overheid. Dus bepalen wat corrupt is en wat niet, waar de grens ligt en welk spel je nu aan het spelen bent: dat is aartsmoeilijk. Je moet eigenlijk geval per geval bekijken en vooral met de mensen praten.

Zijn er ook landen waar jullie sowieso niet naar-toe zouden gaan?

Alle drie: Veiligheid is de norm. We checken het reisadvies en houden hier rekening mee. Er zijn genoeg plekken om naartoe te reizen en zo’n risico lopen is het niet waard.

Karl: In Congo zijn er natuurlijk gebieden die je als reiziger beter vermijdt, maar je moet je van tevoren gewoon goed informeren.

Tom: Je hebt ook nog andere zaken, neem nu bijvoorbeeld Oeganda, een land met zeer strenge wetgeving tegenover homoseksue-len. Wil je nog een land bezoeken dat op zo’n manier met mensen omgaat? De problematiek van mensenrechten kan voor sommige reizi-gers plots heel dichtbij komen… Of om het eens anders te bekijken: de meeste mensen willen Oeganda bezoeken voor de gorilla’s. Je kan jezelf de vraag stellen: zou je nog naar Oeganda gaan als daar zo slecht zou worden omgegaan met gorilla’s?

Hebben jullie nog een tip voor toekomstige avonturiers?

Willy: Jezelf open stellen, alles absorberen en veel praten met mensen. Zo voel je wat er leeft.

Tom: En je van tevoren goed informeren en je er ook naar gedragen.

Oeganda © Tine Carels

Congo © Katleen De Backer

Congo © Jan Neyrinck

de Karavaan nr. 4 15

Interview

Page 16: De Karavaan oktober 2014

R-E-S-P-E-C-T... Show a little respect!Duurzaam reizen is zo veel meer dan het ecologische aspect. Het gaat ook over

mensen, over respect en rekening houden met de ander. Duurzaam reizen houdt in dat

je naast respect voor het milieu (planet) en de economische belangen (profit), ook rekening

houdt met de sociaal-culturele belangen (people). Dat houdt onder andere in: aandacht

voor kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen, inheemse volkeren en religieuze

minderheden. Hoe pak je dat dan aan op reis? Daar proberen we je een beetje bij te helpen.

Mongolië © Glenn Brosens

16 de Karavaan nr. 4

Duu

rzaa

m re

izen

Page 17: De Karavaan oktober 2014

R-E-S-P-E-C-T... Show a little respect!Internationale organisaties pleiten ervoor

om de culturele diversiteit en het culturele erf-goed van landen zoveel mogelijk te beschermen. Het gaat zowel om het tastbare als niet-tastbare erfgoed: bijvoorbeeld monumenten en voor-werpen die tot een cultuur behoren, maar ook levensovertuigingen, rituelen, talen en kennis van de natuurlijke omgeving. Dit alles behoort tot het culturele erfgoed van een cultuur. In 2001 kwam de VN met de Universele Verkla-ring van Culturele Diversiteit. In deze verkla-ring is er veel aandacht voor inheemse volken.

Op bezoek bij een inheemse stamInheemse volken zijn de oorspronkelijke in-

woners van een gebied, dat later door anderen werd veroverd of gekoloniseerd. Het gaat bijna altijd om arme bevolkingsroepen die nog op

traditionele wijze leven. Zij vertegenwoordigen een enorme culturele diversiteit en leven van oorsprong in uitzonderlijke balans met hun natuurlijke omgeving. Hun leefgebieden en tra-ditionele bestaanswijze staan vaak onder zware druk van buitenaf. In eigen land bevinden de inheemse volken zich meestal in een marginale positie, met weinig invloed van betekenis op de landspolitiek.

Het is allerminst vanzelfsprekend dat de inheemse volken ook van het toerisme profite-ren, het tegendeel is eerder waar. Veel leefge-bieden van inheemse volken zijn onteigend voor de ontwikkeling van toeristische faciliteiten. Daardoor wordt hun bewegingsruimte steeds beperkter. Denk bijvoorbeeld aan de Aborigi-nals in Australië of de Masaï in Afrika.

Ethiopië © Stefan Cruysberghs Ethiopië © Danny Colman

Duurzaam

reizen

17de Karavaan nr. 4

Page 18: De Karavaan oktober 2014

Respect voor cultuur en religie

Wie verder reist dan Europa komt in aanraking met een andere cultuur en andere levenswijze. Het zou voor zich moeten spreken dat toeristen in het gastland rekening houden met de daar geldende normen en waarden, maar dat ge-beurt niet altijd vanzelf. Meestal komt dit voort uit onwetendheid, omdat reizigers niet voldoen-de inzicht hebben in de cultuur van het land.

Ken jij bijvoorbeeld het verhaal over Uluru, beter bekend als Ayers Rock? Deze reusachtige rotsformatie ligt ongeveer in het midden van Australië en staat op grond van de Aboriginals. Maar de grond waarop de rots staat, wordt verhuurd aan de Australische overheid. Uluru Rock is heilig voor de Aboriginals. Toch kunnen de Aboriginals de toeristen niet verbieden om deze rots te beklimmen. Wel worden er borden geplaatst om de rots niet te betreden uit respect voor hun cultuur en religie. Jammer genoeg kent dit verhaal geen grote bekendheid onder

Namibië © Gwen Jennes Australië © Karola Imbrechts

Plan je bezoek met een lokale gids, liefst iemand die deel uitmaakt van de stam.

Kies voor een betrouwbare organisatie als je een bezoek plant aan een inheemse stam. Zoek inlichtingen over verschillende organisatie en ga niet over een nacht ijs.

Sta open voor andere levenswijzen en opvattingen. Informeer je daarom vooraf over de achtergrond van het volk dat je gaat bezoeken.

Probeer het leven van een volk zo veel mogelijk in historische en culturele con-text te zien. Het gaat over zo veel meer dan uiterlijkheden.

Bezoek niet op eigen houtje een authen-tiek dorp. Aan zo’n bliksembezoek heeft de bevolking niets.

Zorg er voor dat het geen eenzijdig bezoek wordt, maar stimuleer een uitwisseling van culturen.

Het wordt niet altijd begrepen of gewaar-deerd als je fotografeert of rondloopt zonder overleg. Vraag dus toestemming.

Hoe pak je een bezoek bij een inheemse stam het best aan?

de Karavaan nr. 418

Duu

rzaa

m re

izen

Page 19: De Karavaan oktober 2014

de toeristen. Zij zien er dan ook geen kwaad in: er wordt immers geen schade aan de rots toegebracht door deze te beklimmen. Maar voor de Aboriginals is het erg storend en zelfs kwetsend dat er dagelijks honderden toeristen deze religieuze plaats betreden.

Aanstootgevend gedrag wordt vaak getolereerd vanuit de toeristische industrie. Dat kan de indruk wekken dat toeristen nergens rekening mee hoeven te houden. Maar een religie of levensovertuiging kan soms bepaalde kleding voorschrijven en uit respect mag men van gasten verwachten dat ze daarin meegaan. Fout gedrag komt vaak voort uit onwetendheid. Informeer je dus goed over de lokale gebruiken. Lokale gidsen kunnen je inzicht laten krijgen in gedragsregels en andere voorschriften. Zo gel-den in sommige landen voor vrouwen strengere kledingvoorschriften ten opzichte van onze westerse maatschappij.

Australië © Fernand Van GansbekeAustralië © Karolien Frederickx

Het getuigt van respect als je als bezoeker in het gastland rekening houdt met lokale normen en waarden.

Respecteer de specifieke kledingvoor-schriften. Weet dat ze kunnen verschillen van plaats tot plaats. Maak daarbij een onderscheid tussen wenselijke en nood-zakelijke voorschriften, en voorschriften voor mannen en vrouwen.

Laat je niet misleiden door het kleedge-drag van andere toeristen, want het is niet gezegd dat deze de geaccepteerde normen en waarden weerspiegelt.

Zorg dat je op de hoogte bent van de gedragsregels van een bepaalde bestem-ming, eetgewoontes, begroetingsomgang en het contact tussen personen van het andere geslacht of van een andere status.

Maak gebruik van lokale gidsen om inzicht te krijgen in gedragsregels en andere voorschriften.

Hoe toon je respect voor een andere cultuur of religie?

de Karavaan nr. 4 19

Duurzaam

reizen

Page 20: De Karavaan oktober 2014

Reisverhaal in beeldTekst en foto’s: Katrine Dheere

Rei

sver

haal

in b

eeld Maleisië Go-26

Selamat Datang in the land below the wind... De Go-26-reis naar Maleisië is er eentje boordevol (natuur)pret. Starten doen we in Kuala Lumpur waar we met de monorail de stad verkennen. Twee dagen later worden we verwacht in Kaiduan Valley. Hier maken we echt kennis met de lokale

Maleisische cultuur. Ver weg van internet en bereikbaarheid, ver-harde wegen, drukke steden, winkels, wekkers, …

De volgende stop is Mount Kinabalu. Deze heilige berg wordt de work-out van onze reis. De 4092 meter hoge top is ons doel en na een dag en nacht klimmen, bereiken we de top. Het uitzicht en de zonsopgang is adembenemend! Na deze beklimming trekken we rich-ting Sandakan. Hier hebben we een afspraak met de Orang Utans in het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. In het Kabili-Sepilok Forest Reserve neemt Jimmy, onze gids, ons mee doorheen de jungle en het mangrovewoud.

We trekken opnieuw landinwaarts naar de Kinabatang river waar Kampung Sukau onze uitvalbasis wordt voor de rivercruises. In kleine bootjes vanop het water dieren spotten. Heerlijk!

Tot nu toe zaten we in de heuvels, boven de wolken, aan zee, op rivieren, in de jungle, in mangrovewoud, … Dus de laatste stop is er eentje onder water. Op Pulau Sibuan gaan we met de hele groep een dagje duiken. Wat een fantastische ervaring! Zwemmen tussen de vissen was een vuurdoop voor de meeste deelnemers. De laatste dag varen we verder de archipel in en gaan we een dagje snorkelen op Ka-palai en Pulau Mabul. Hoe kunnen we beter onze reis afsluiten dan zwemmen tussen de schildpadden en relaxen op hagelwitte stranden?

20 21de Karavaan nr. 4

Page 21: De Karavaan oktober 2014

Reisverhaal in beeld

Mount Kinabalu - zonsopgangMount Kinabalu

Rijst plantenLokale delicatesse: de sago worm

Lekker wandelen

Mount Kinabalu - Summit Trail

Selfiejagers

Hier halen we de dagelijkse portie rambutansKuala Lumpur

Sepilok - Jungle trekkingMount Kinabalu - afdaling

Maleisië Go-2620 21de Karavaan nr. 4

Page 22: De Karavaan oktober 2014

Pulau Sibuan - duiken © Olivier BorginonPulau Sibuan - groep en duikinstructeurs

Sukau - zonnenSukau - vissen

Sukau - rivercruise Sukau - rivercruise © Olivier Borginon

Sepilok - Orang-Oetangs

Pulau Mabul - relaxen

Sukau - wachten op de bus

Sukau - dutch monkey

Sepilok - Orang-Oetang Sepilok - Canopy walk: vogels spotten

22 23de Karavaan nr. 4

Rei

sver

haal

in b

eeld

Page 23: De Karavaan oktober 2014

Om je kandidaat te stellen voor de opleiding reisbegeleider, neem je deel aan het Selectieweekend. Aanmelden kan t.e.m. zondag 19 oktober 2014 via onze website: www.karavaan.be

Iedereen die zich aangemeld heeft, ontvangt een uitnodiging om zich definitief in te schrijven. De ge-lukkigen ontvangen een mail met de bevestiging dat ze kunnen deelne-men aan het Selectieweekend zodra de betaling in orde is gebracht.

Deelnemen aan het Selectieweek-end kost 70 EUR (+ 15 EUR voor een Karavaan-lidkaart, deze is geldig tot 31/12/2015).

Deelnemers van een infomoment krijgen voorrang. Indien alle plaatsen volzet zijn, wordt er een reservelijst aangelegd.

Enkele dagen na het Selectieweekend laten we jou weten of je met de oplei-ding kan starten.

Wil je reisbegeleider worden? Meld je

dan nu aan voor het Selectieweekend!

Wil je reisbegeleider worden? Meld je

dan nu aan voor het Selectieweekend!

Wil je reisbegeleider worden? Meld je

dan nu aan voor het Selectieweekend!

22 23de Karavaan nr. 4

Word reisbegeleider

Page 24: De Karavaan oktober 2014

landen om

De

moe

ilijkere

Bhutan Als je Bhutan wil bezoeken ben je verplicht om een beroep te doen op een internationale of Bhutanese erkende touroperator. De tarieven schommelen tussen 200 en 290 dollar per dag, afhankelijk van het

aantal personen en het hoog- of laagseizoen. Daarvoor krijg je vervoer, maaltijden, onderdak en 24 op 24 een gids aan je zijde. Bhutan dankt hieraan zijn reputatie van dure bestemming. In Bhutan staat alles in het teken van geluk: ze geloven dat deze manier van werken toeristen gelukkiger maakt.

Turkmenistan Turkmenistan is een van de meest wereldvreemde landen op onze planeet. Buitenlanders worden in Turkmenistan nauwlettend in het oog gehouden. Reizen in Turkmenistan vereist vooral veel administratieve handelingen: zowel bij aankomst, vertrek als verplaatsingen in het binnenland. Turkmenistan is geen toeristische bestemming, de faciliteiten zijn dan ook eerder beperkt buiten de hoofdstad. Daarom is het aangeraden om een beroep te doen op een reisagentschap (georganiseerde en/of begeleide reis) om naar en in Turkmenistan te reizen.

Syrië Op dit moment is het zo goed als onmogelijk Syrië binnen te komen. Los van het feit dat je het op dit moment waarschijnlijk ook niet wil. Vanwege het extreme geweld in het land is het niet echt een populaire bestemming. Buitenlandse zaken raadt dan ook af om naar Syrië te reizen omdat er geen veilige gebieden meer zijn. Omwille van het conflict in het land zijn er geen betrouwbare communicatiemiddelen. Gsm-netwerken worden regelmatig afgesloten waardoor contact met de buitenwereld erg bemoeilijkt wordt.

NauruDit kleine landje is het minst bezochte land ter wereld. Buitenlandse zaken beschikt zelfs niet over reisadvies. Om het land binnen te komen heb je een visum nodig en dat kan je alleen aanvragen bij het consulaat van Nauru in Melbourne (Australië). Homoseksualiteit is trouwens strafbaar op Nauru en dit geldt ook voor buitenlanders. Daarnaast wordt het afgeraden op Nauru te gaan wandelen als de zon al onder is, omdat veel eigenaren van honden hun dieren dan aanvalstrainingen geven.

24 25de Karavaan nr. 4

De

moe

ilijk

ere

land

en o

m h

een

te re

izen

Page 25: De Karavaan oktober 2014

landen omheen te reizen

Somalië Somalië is het op één na minst bezochte land ter wereld. Het krijgen van een visum voor dit land is enorm lastig, de infrastructuur is er niet al te best en veilig is het er ook niet. Heel het land wordt als gevaarlijk beschouwd, onder andere door de

burgeroorlog die er gaande is en de islamitische extremisten die er de plak zwaaien. Reizen naar Somalië wordt volkomen afgeraden door Buitenlandse Zaken. Zo is er momenteel ook een verhoogd risico op ontvoering van Belgen.

Angola Een visum voor Angola wordt zelden gegeven. Dit komt mede doordat het land wil voorkomen dat er werkloze Europeanen in het land komen werken. Het land bezit een grote hoeveelheid olie en dit is een grote inkomstenbron. Angola, en meer bepaald de hoofdstad Luanda, lijdt onder gewelddadige criminaliteit. Daarom verplaats je je best niet te voet in Luanda, zelfs niet overdag. De slechte staat van het wegennet en het hoge risico op geweldplegingen of mijnen dragen bij tot de onveiligheid op de Angolese wegen.

Equatoriaal-Guinea Dit land wordt bestuurd door de dictator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Deze dictator neemt het niet zo heel nauw met de mensenrechten en hij zit niet zo te wachten op pottenkijkers in zijn land. Het is daarom vrijwel onmogelijk het land te betreden omdat vergunningen voor de toeristische trekpleisters moeilijk te verkrijgen zijn. Het gebruik van camera’s en fototoestellen wordt hier ook afgeraden. Je neemt trouwens best geen verrekijker mee in je bagage, hoe klein die ook mag zijn.

Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië bevindt zich in een onstabiele regio. Conflicten in de buurlanden hebben een invloed op de interne veiligheidssituatie. Extra voorzichtig ben je best op plaatsen waar gewoonlijk veel buitenlanders samenkomen, omdat die een doelwit kunnen vormen voor eventuele terroristische acties. Vrouwen zijn er zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid: ze mogen niet zonder begeleiding van een mannelijk familielid de straat op en ze kunnen zelfs geen rijbewijs aanvragen.

24 25de Karavaan nr. 4

De m

oeilijkere landen om heen te reizen

Page 26: De Karavaan oktober 2014

Part 1: Van Brussel naar Moskou

Joker Go-26, Karavaan en BILL stuurden deze zomer Joachim & Maarten op roadtrip naar Rusland, Portugal en Marokko! Met hun camera en GoPro op zak filmden en fotografeerden ze alles om nadien een roadmovie aan jullie voor te schotelen. We geven jullie alvast een klein voorsmaakje van hun avontuur.Tekst en foto’s: Joachim Wasteels en

Maarten Verstraete

We zijn er mee weg! Vandaag rijden we tot Kopenhagen!

The Roadmovie Go-26

26 27de Karavaan nr. 4

The

Roa

dmov

ie

Page 27: De Karavaan oktober 2014

The Roadmovie Go-26

Ons eerste avontuur zit er bijna op. Bedankt voor deze onvergetelijke reis doorheen Scandinavië en Rusland

Vandaag voetbal gespeeld: België - Noorwegen! Met enkele prachtige red-dingen van Jan Frans en een doelpunt van diepe spits Joachim!

Here we go! 4 dagen onbereikbaar, wij gaan met de kano’s het Saimaameer on-veilig maken!

“En Katrien, wat is jouw favoriete moment tot nu toe?”

26 27de Karavaan nr. 4

The Roadm

ovie

Page 28: De Karavaan oktober 2014

Part 2: Portugal-Zuid

Ready for take off!

Deze boys wisten niet waar eerst gekeken in Lissabon!

Vandaag voor de eerste keer de Atlantische Oce-aan verkend met onze surfplanken!

30 kilometer downhill mountainbi-king achter de rug! Topsnelheid: 65 km/uur.

De laatste avond beginnen in stijl! Portugal, u was fantastisch!

28 29de Karavaan nr. 4

The

Roa

dmov

ie

Page 29: De Karavaan oktober 2014

Part 3: Marokko

Off we go! Op naar de 36 graden, het Atlasgebergte en de Sahara!

Vandaag alvast onze eerste, maar zeker niet onze laatste échte Marok-kaanse thee gedronken!

Onze driedaagse trek-tocht afgesloten met een klim van 1000 meter. Een uitdaging en uitzicht om niet snel te vergeten! (Foto geno-men op 2900m hoogte)

Gedurende vier dagen trokken we door de Vallée des Roses en de prachtige Dadèsvallei! Om het kort samen te vatten: smalle kloven, rots-beklimmingen, watervallen, groene akkers en heel veel zon.

We trokken de bloedhete Sahara in. Twee nachten doorgebracht in een tentenkamp, eindeloze zandvlaktes, een ritje op een kameel, prachtige zonsondergangen en slapen onder de sterrenhemel hoorden daar allemaal bij!

28 29de Karavaan nr. 4

The Roadm

ovie

Page 30: De Karavaan oktober 2014

In België is de oorlog van ’14-’18 weer overal aanwezig, al is het dan binnen de veilige grenzen van het culturele erfgoed. De geschiedenis van veel landen die we met Joker bereizen, kent ook heel wat bloedvergieten. Dan gaat het meestal om een recenter conflict, waarvan de huidige generaties nog doordrongen zijn. Met Joker reizen we altijd dicht bij de lokale bevolking en willen we een bestemming écht leren kennen. In een land met een oorlogsverleden gaan we de confrontatie hiermee dan ook niet uit de weg . Speciaal voor De Karavaan verzamelden we getuigenissen van reizigers en reisbegeleiders over aangrijpende plaatsen en situaties die een onuitwisbare indruk achterlieten.

Reisbegeleiders onder de indrukWillem De Poorter – Zuid Korea

“Op Joker-reis is al op de vertrekvergadering het oor-logsverleden een hot topic. Bij het bezoek aan de De Militari-zed Zone (DMZ) aan de grens met Zuid-Korea kom je er het meest mee in contact. Je reali-seert je dat aan de andere kant een bevolking leeft die volledig is afgesloten van de buitenwe-reld en moet overleven onder het juk van een verschrikke-lijke tiran.”

Anne Bogaerts – Sri Lanka“In Sri Lanka praten de

mensen niet meer over de oorlog. Opgeluchte gevoelens omdat de gruwel ten einde is overheersen. Je merkt er vooral de heropleving. Sporen van de oorlog worden gewist, wegen worden heraangelegd. Je voelt de oorlog nog het sterkst door de afwezigheid van een hele generatie man-nen.”

Stef Cools – Jerusalem & Palestina

“Een getuigenis van enkele jaren geleden uit een gebied

dat helaas weer in een oorlogs-situatie verzeild raakte: “In Jerusalem gingen we iets drin-ken in een gezellig cafeetje, waar we prompt gefouilleerd werden door een gewapende bewaker. Het bleek dat tijdens de Intifada iemand zichzelf had opgeblazen in het café, met vele doden en gewonden als gevolg. ‘Je leert er wel mee leven hoor’, was zijn commen-taar.”

Willem De Poorter – Cambodja

“Het oorlogsverleden van Cambodja loopt als een rode draad doorheen het land. Een bezoek aan de vroegere gevangenis Tuol Sleng van de Rode Khmer is aangrijpend. Daarna maak je een rit naar de beruchte Killing Fields, net zoals de ter dood veroordeelde gevangenen van toen. Hen werd de keel overgesneden met palmbladeren om kogels te sparen. Baby’s werden voor de ogen van hun ouders doodge-slagen tegen een boom. Een bezoek aan deze horrorplek blijft je nog lang achtervolgen.”

Rijstvelden, berggorilla’s en een oorlogsverleden

Tekst: Leen Persoons

30 31de Karavaan nr. 4

Joke

r

Page 31: De Karavaan oktober 2014

Wat onze Facebook-vrienden onthielden

We vroegen op Facebook naar de meest aangrijpende plaatsen die onze vrienden al bezochten:

Sofie De Deyne: “Tijdens onze rondreis in

Rwanda bezochten wij het Genocide Memorial Center in Kigali, het met kogelgaten doorzeefde gebouwtje waar 10 Belgische para’s vermoord werden en het Murambi Geno-cide Memorial. Dit memorial is gevestigd in een schooltje waar meer dan 1000 tutsi’s vluchtten in de hoop hier veilig te zijn. Maar tevergeefs... Gru-welijk! Beklijvend! Hopelijk nooit meer...”

Stijn Raepsaet (Joker-reis-begeleider):

“De Tuol Sleng gevange-nis en de Killing Fields in Cambodja waren hallucinant. Echt schokkend om te zien dat mensen tot zoiets in staat

waren of zijn. Dat het land dit verleden nog altijd meedraagt, werd me pijnlijk duidelijk toen onze lokale gids zei dat 50% van de bevolking jonger is dan 25 jaar.”

An Cornelissen: “In 2009 bezochten wij met

onze Joker-groep Quneitra op

de Golan-hoogvlakte in Syrië.Dat was toen al heel indruk-wekkend met al die platge-bombardeerde gebouwen. Maar om nu te denken dat het hele land er zo uitziet, dat is pas verschrikkelijk.”

Cambodja © Raf Van Kuyck

Rwanda © Marc Lucas

30 31de Karavaan nr. 4

Joker

Page 32: De Karavaan oktober 2014

Lic. 1679

JOKER SNEEUW VERLEGT JE GRENZEN

Joker Sneeuw, dat zijn korte, avontuurlijke sneeuwprogramma’s in de ongerepte

winterlandschappen van Finland, Zweden en Turkije.

Bekijk het winterse aanbod op www.joker.be/sneeuw

Op tocht zoals de locals met de hondenslee, sneeuwscooter of op sneeuwschoenen,

onderweg rendieren spotten, ijsvissen voor de lunch, cross-country skiën, proeven van

lokale winterkost en opwarmen in de sauna of hamam. Voor iedereen toegankelijk!

Blijf op de hoogte via Facebook, Twitter en de Joker-Reisblog

facebook.com/jokerreizen • @jokerreizen • www.joker.be/reisblog

JOK-041_SNEEUW_AD_GRANDE.indd 1 1/09/14 09:57