De karavaan juli 2014

32
3-maandelijks tijdschrift van Karavaan vzw juli – augustus – september 2014 Twintigste jaargang nr. 3 v.u. Gerd Vertommen Geerdegemvaart 96 2800 Mechelen Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X duurzaam reizen Chumbe Island duurzaamheidsactie ‘7 dagen zonder’ Dagboek zero plastic reisverhaal in beeld Kenia - Mount Kenya challenges ahead thema:

description

Tijdschrift over duurzaam reizen - thema: challenges ahead

Transcript of De karavaan juli 2014

Page 1: De karavaan juli 2014

3-maandelijks tijdschrift van Karavaan vzw

juli – augustus – september 2014 Twintigste jaargang nr. 3

v.u. Gerd Vertommen Geerdegemvaart 96

2800 Mechelen Afgiftekantoor 2099 Antwerpen X

duurzaam reizenChumbe Island

duurzaamheidsactie ‘7 dagen zonder’Dagboek zero plastic

reisverhaal in beeldKenia - Mount Kenya

challenges aheadthema:

Page 2: De karavaan juli 2014

Cover: Jan FersonSamenstelling: Sarah TrappeniersTeksten: Sarah Trappeniers en de vermelde reisbegeleiders van KaravaanEindredactie: Veronik Lauwereyssens en Veroniek EngelbrechtLay-out: Sander BelmansDruk: Drukkerij De Bie (Duffel)Papier: cyclusprint, gerecycleerd en chloorvrij

Colofon

Voorwoord 3Reisfoto 4Eerste groepsreis begeleiden 6Sporttoerisme 8Agenda 10Reisbegeleider worden? 117 dagen zonder / Dagboek zero plastic 12Insider tips 12 WK-steden 17Reisverhaal in beeld / Kenia - Mount Kenya 20Tumult / Andere culturen ontdekken? 20Duurzaam reizen / Chumbe Island 24Top 10 / Bestemmingen die gaan verdwijnen 28Joker 30

2 3de Karavaan nr. 3

Inho

ud +

Col

ofon

Page 3: De karavaan juli 2014

Spring! Of tochniet?

De rugzak is net ingepakt en op een of andere wonderbaar-lijke manier is alles er weer in geraakt. Zelfs de tent en mijn matje zitten erin! Blijkbaar slaag ik er doorheen de jaren steeds beter in om minder mee te pakken. Ook al leek het aan het begin van de avond weer eens hopeloos.

Ik ben weer eens klaar voor een nieuw avontuur, een nieuwe uitda-ging. Voor het eerst ga ik naar Noord-Amerika en wel meteen naar de afgelegen trekking-gebieden van Yukon. En dat houdt wel meer eerste keren in. Zo maakt de eerste keer op reis in echt berengebied - ook grizzly’s - het wel extra uitdagend. Berenbelletjes, berenspray, koken op 100 meter van de tent, je eten aan een touw in een boom hangen (en ook je tandpasta)… allemaal nieuw en best spannend. En op een of andere manier geldt dat eigenlijk ook voor het dagje vissen op de Yukon River dat we hebben gepland (vissen… een hele dag!!!).

Nieuw en best wel spannend, je grenzen verleggen, dat is uitein-delijk de essentie van een uitdaging. En daar gaat dit nummer van de Karavaan over. Uitdagingen heb je in alle maten en soorten. Soms zeer fysiek, zoals het oprijden van de Mont Ventoux. Soms vooral mentaal, als je veel zekerheden moet opgeven bij het veranderen van job. En soms gewoon praktisch moeilijk, zoals een weekje zonder plastic verpakkingsmateriaal leven.

De meesten van ons hebben dat soort uitdagingen nodig. Daarvoor zijn we reizigers, daarvoor zijn we bij Karavaan “blijvend onderweg”. We zijn best wel onrustige zielen die willen weten wat er achter de einder ligt en of het gras daar effectief groener is. Of we willen weten of we die hoge bungeejump in Nepal durven wagen. En nee, die waag ik niet. Ik ga veel uitdagingen aan en ik heb ook al mijn hoogtevrees doorheen de jaren goeddeels overwonnen. Maar ik weet ook waar mijn grens ligt: ik spring nergens af of uit.

Grenzen aftasten, grenzen verleggen en je eigen grenzen leren ken-nen. Weinig momenten in je leven lenen zich er zo goed toe als reizen. Gelukkig staan we met zijn allen weer klaar om de komende maanden over heel de wereld uit te zwermen op zoek naar uitdagingen. Geniet ervan, zou ik zo zeggen.

Tom Van den BorneVoorzitter Karavaan vzw

2 3de Karavaan nr. 3

Vooraf

Page 4: De karavaan juli 2014

4 5de Karavaan nr. 3

Rei

sfot

o

Page 5: De karavaan juli 2014

4 5de Karavaan nr. 3

Reisfoto

Eind februari vertrok een inclusiereis in samenwerking met VFG naar Nepal voor een 14-daagse rondreis. Na een voortraject van vier maanden waren de acht deelnemers met een fysieke en/of mentale handicap en de drie begeleiders van VFG en Karavaan klaar om het avontuur aan te gaan. Gren-zen verleggen beperkte zich niet langer tot paragliding en raften, maar begon vaak bij alledaagse dingen als brug-gen oversteken of restau-rants op de tweede verdie-ping bezoeken... Het was een prachtige reis waarin de kleine dingen des levens eventjes belangrijker werden dan de grootste kicks. Een onvergetelijke ervaring voor zowel de deelnemers als de begeleiders.

Dieter Rypens

Page 6: De karavaan juli 2014

De nieuwbakken reisbegeleiders zien misschien nog wat groen achter de oren, maar dat ver-dwijnt wel. Gelukkig gebeurt dat niet met hun enthousiasme.

De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat is bij het voorbereiden van een reis niet anders. Er wordt nog hard gezwoegd aan de laatste de-tails zodat onze reisbegeleiders met een gerust hart op reis kunnen vertrekken.

Fijn dat Leen Mattheijssens, Joeri Willems, Jonathan Cooman en Karen Mocnik tijd maken om te vertellen hoe zij zich voorbereiden op hun eerste groepsreis.

Het vademecum is de reisbijbelKaren: “Tijdens de opleiding krijg je massa’s praktische info over het begeleiden van groeps-reizen. Rond groepsdynamica heb ik heel veel bijgeleerd. Dat komt van pas op mijn Italiëreis.”Jonathan: “Om nog maar te zwijgen over het potsysteem, dé tool wanneer je met jongeren op reis vertrekt. Dankzij de pot krijg je een over-zicht van het budget en je kan er je uitgaven mooi in noteren.”Joeri: “De opleiding zit heel professioneel in el-kaar. Enerzijds krijg je tips van ervaren reisbe-geleiders via allerlei workshops. Anderzijds is er het vademecum, een soort Bijbel, opgesteld

door de bestemmingsverantwoordelijke. Hierin vind je alle geheimen van je bestemming, in mijn geval van Thailand.Leen: “Al doende leert men wordt gezegd, maar als je van diegenen die al geleerd hebben wat kan oppikken, dan leer je toch een beetje snel-ler. Dankzij de feedback op mijn reisvoorberei-ding naar Polen heb ik weer meer ervaring die ik kan gebruiken voor mijn volgende reis.”

Dit is de allereerste keer...Joeri: “Ik laat alles op mij afkomen en probeer niet te hard vooruit te kijken. Ik ben er wel zeker van dat we enkele onvergetelijke situaties gaan meemaken. De reis zal me zeker en vast heel wat levenservaring bijbrengen.”Leen: ”Uiteraard verwacht ik niets anders dan goede dingen: goed weer, goed gezelschap, goede overnachtingplaatsen, goed eten, …”Karen: “Ik verwacht me aan enkele brandjes die geblust moeten worden. Zolang deze brand-jes dan in de tweede, derde, … reis kunnen worden voorkomen: laat maar komen!”Jonathan: “Ik verwacht mij aan blikken van verwondering en zuchten van voldoening, aan zweten van inspanning en uitgetelde nachten na zeer bewogen dagen en avonden. Ik zie het helemaal zitten!”

Ieder jaar vertrekt een nieuwe lading Karavaan-reisbegeleiders op avontuur. Ze hebben net

hun eerste opleidingsjaar achter de rug waarin ze intens werkten naar dé uitdaging: het begeleiden van hun eerste groepsreis.

De eerste keer...

6 7de Karavaan nr. 3

Eers

te g

roep

srei

s be

gele

iden

Page 7: De karavaan juli 2014

Topper / flopperJonathan: “De ruïnes van de Mayabeschaving terugzien en genieten van het lekkere Mexi-caanse eten en de gastvrijheid staan bij mij bovenaan. Ik ben niet zo zot van administratie, maar de dingen waar je tegenop kijkt, pak je beter meteen aan zodat je snel weer kan genie-ten van de goede dingen des levens.”Leen: “De lokale keuken en de natuur in Ma-zurië, het land van duizend meren, daar ben ik enorm benieuwd naar. Moest er toch wrevel zijn tussen de deelnemers, dan hoop ik dat erover gepraat kan worden. Ik zal alvast mijn oren en ogen goed open houden.”Karen: “Ik kijk uit naar de 3-daagse trekking. Het lijkt me een enorme boost voor de groeps-sfeer, zeker als iedereen het einde haalt.”Joeri: “Ik paste de planning aan en werkte nieu-we routes uit. Ik ben benieuwd hoe de groep op deze verrassing zal reageren. Waar ik geweldig tegenop zie is het terugkeren naar België met een kleine jetlag en een groot slaaptekort.

Tell me your secretKaren: “Ah, mijn geheim wapen geef ik niet prijs, maar ik ben er zeker van dat een grondige voorbereiding essentieel is om van je reis een succes te maken. Zo kan je op reis meer genie-ten en meer tijd steken in de deelnemers.”Joeri: “Ik ben helemaal akkoord met Karen. Ik ga proberen om mijn passie voor reizen ook in mijn groep los te weken. Ik zal erover waken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Als dat lukt, is mijn reis gegarandeerd een topper.”Jonathan: “Ik wil met mijn groep alle wedstrij-den van Joker en Karavaan winnen! Topmo-menten en een leuke herinnering achteraf :-)”Leen: “Ik ben een flapuit en ga dit ook meege-ven aan de deelnemers. Dan schrikken ze niet wanneer er iets uit mijn mond floept. Ik vind het belangrijk dat de deelnemers ook gewoon zeggen wat ze denken. Dat kan wel eens of vonken geven, maar zo weet ik tenminste wat er aan de hand is.”

Karavaan wenst jullie alvast heel veel succes!

© Leen Mattheijssens

© Karen Mocnik © Joeri Willems

© Jonathan Cooman

6 7de Karavaan nr. 3

Eerste groepsreis begeleiden

Page 8: De karavaan juli 2014

ook in het sporttoerisme worden grenzen verlegd.

Harder, better, faster, stronger...

Maar liefst 41.300 sportievelin-gen trokken onlangs naar Ant-werpen om er deel te nemen aan de short run, de 10 miles of de marathon.

Langs het parcours stonden naar schatting nog eens 100.000 toeschouwers. 5 km, 15 km, halve en hele marathons, Spartacus Runs, … Lopen is de laatste jaren enorm populair ge-worden. Maar ook in andere sporttakken willen steeds meer mensen hun eigen grenzen verleg-gen, denk maar aan de steeds groter wordende massa liefhebbers die elk jaar de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen rijdt. Maar ook de beklimming van de Mont Ventoux wordt bijvoorbeeld steeds populairder.

Meer en meer mensen gaan speciaal voor een sportactiviteit naar het buitenland en daar bestaat een naam voor: sporttoerisme.

SporttoerismeSporttoerisme is een vorm van toerisme

waarbij mensen enkel of vooral op reis gaan om te sporten. Klassieke voorbeelden daarvan zijn skireizen en duikvakanties. Ook naar het buitenland reizen om sportwedstrijden te gaan bekijken noemt men sporttoerisme. Tom Waes

reisde naar Krabi in Thailand om daar deel te nemen aan een cliff dive competitie en naar Yosemite National park om de beroemde ‘El Capitan’ te beklimmen. In de Saharawoestijn betaalde hij zo’n 2600 euro om deel te nemen aan de ‘Marathon des Sables’, een zesdaagse ultraloopwedstrijd. Een leuk weetje: daar het aantal deelnemers voor zulke extreme sport-wedstrijden vaak gelimiteerd is, valt hier op het eerste zicht niet zo heel veel geld aan te verdienen. Een Marokkaans reisbureau pakt het daarom slim aan. Het organiseert een ‘friends and family 3 night finish line package’ voor mensen die graag hun kennissen over de finish willen zien kruipen na 254 km zand bijten. Uiteraard bieden ze je de mogelijkheid om na afloop van de wedstrijd nog een paar weken langer te blijven en het land uitgebreid te bezoeken.

Brasil lala lala lala lala la…Ook aan supporters wordt deftig geld ver-

diend. Een ticket voor het voetbal of het veld-rijden is echt niet gratis. Mag het nog wat meer zijn? Een wedstrijd bekijken vanuit een loge in het stadion of een VIP-pakket voor de Ronde van Vlaanderen,? Geen probleem, je kunt het

Steven Di Cairano

8 9de Karavaan nr. 3

Spor

ttoe

rism

e

Page 9: De karavaan juli 2014

allemaal kopen, als je er maar voor wil betalen. Gepassioneerde supporters hebben veel (geld) over om hun idool of favoriete ploeg aan het werk te zien en daar willen ze gerust wel voor reizen. Busmaatschappijen legden vele tiental-len bussen in om 9.000 Belgische supporters naar Glasgow te brengen waar ze de Rode Dui-vels naar de overwinning schreeuwden. Begin dit jaar reisde een Japanner helemaal alleen bijna 10.000 km om zijn favoriete voetbalclub, het Italiaanse Bologna, eindelijk eens aan het werk te zien. Lazio Roma diende Bologna zijn zwaarste nederlaag in een kwarteeuw toe, maar toch was het de reis helemaal waard, vertelde Syuji Fukada aan de journalisten. Een paar duizend Belgen legden graag vele euro’s neer om de Rode Duivels te gaan aanmoedigen tij-dens het wereldkampioenschap in Brazilië.

Een mooi voorbeeld van de invloed die een sportmanifestatie op een stad kan hebben, is de Champions League finale van dit jaar. Door-dat supporters van Atletico en Real Madrid zo massaal afzakten naar Lissabon, zaten zo goed als alle hotels vol die avond. De prijs van een hotelkamer was gemiddeld 1.100 % hoger dan op een andere avond in mei. In één 3-sterren hotel in hartje Lissabon werd de laatste kamer met ontbijt aan 6250 euro verkocht. De dag erna kon je er slapen aan 62 euro. Je zal maar niet op de hoogte geweest zijn van die ene voet-balwedstrijd en net die dag een slaapplaatsje zoeken in de stad.

Duurzaam?Als er één ding duidelijk is, dan is het wel

dat van duurzaamheid weinig sprake is in dit verhaal. Sporttoeristen reizen soms ver, maar vooral vaak voor een hele korte tijd naar een bestemming. Voor de sector lijkt duurzaamheid helemaal geen thema, er zijn dan ook amper goede voorbeelden van te vinden. Het is daar-om te hopen dat sporters op zoek naar nieuwe uitdagingen zich meer en meer realiseren dat het misschien een beetje overdreven is om naar een ander continent te reizen om een toertje te gaan lopen. Of je je grenzen nu verlegt in Ant-werpen of in New York, een marathon is altijd 42,195 km lang.

Marathon New York © Mike Niebrzydowski

Mont Ventoux © climbbybike

Marathon des Sables © Steven Dejager

Supporters van de Rode Duivels © Johan Sanctorum

8 9de Karavaan nr. 3

Sporttoerisme

Page 10: De karavaan juli 2014

9 augustus 2014Infomoment opleiding reisbegeleider (leuven)Wil je de wereld zien en je grenzen verleggen samen met een groep enthousiaste reizigers? Bij Karavaan kan je een gecer tificeerde opleiding tot reisbegeleider volgen.Interesse? Kom op 9 augustus 2014 naar Leuven. Het infomoment is gratis, inschrijven is noodzakelijk.

6 september 2014KaravaanKubb (Park Spoor Noord, Antwerpen)Kom mee Kubben in Park Spoor Noord! Er zijn ook barbecues aanwezig dus zij die willen kunnen nog een (vegetarisch) vleesje op de rooster gooien. Breng zeker iets mee om te drinken en/of te knab-belen. Tot Kubbs!

13 en 14 september 2014Lille Getaway (Rijsel - Frankrijk)

Rijsel is een stad met karakter en charme, gezellige straatjes, marktjes, leuke uit-gaansbeurten, mooie parken… We verken-nen Rijsel vanop het water (jawel, met een paddle board!) en vanop het land, snuiven wat cultuur

op en worden ondergedompeld in het levendige en bruisende centrum. Winkelen, luieren, fietsen, cultuur, kunst en lekker eten zijn allemaal aanwezig! Kostprijs: 79,5 EUR voor Karavaan-leden

Karavaan-@gendaAlle informatie over Karavaan-activiteiten en Minitrips

vind je op www.karavaan.be onder ‘Agenda’.

18 oktober 2014Yoga en Impro (locatie nog te bepalen)Eerst verzamelen we al onze ener-gie tijdens een Yogasessie onder leiding van Sophie Snoeckx. Die energie kunnen we dan helemaal benutten tijdens een workshop improvisatie in de namiddag! Spring mee op deze energieke rollercoas-ter en leer jezelf op een nieuwe ma-nier kennen! Plaatsen zijn beperkt.

Sophie Snoeckx: “Stap uit je comfortzone en leer nieuwe dingen over jezelf!”

26 tot 28 september 2014safari in de Ardennen (champlon)Zaterdagochtend, voor dag en dauw, zijn we getuige van het wonderbaarlijke burlen van herten. Vervolgens trekken we erop uit om enkele spectaculaire beversites te zoeken. Een gids leert ons meer over dit bijzondere diertje. Op zondag gaan we op dagtocht speuren naar naar the Big Five of the Ardennes! Na zoveel prachtige indrukken verdienen we een zalig afsluitend terrasje.Kostprijs: 99,5 EUR voor Karavaan-leden

de Karavaan nr. 3

Kara

vaan

-age

nda

10

Page 11: De karavaan juli 2014

Zin in een grensverleggend avontuur? Wil jij zo veel mogelijk van de wereld zien en laten zien? Bij Karavaan kan je een gecertificeerde opleiding tot reisbegeleider volgen. Tijdens de op-leiding word je klaargestoomd om de avontuurlijke groepsreizen van Joker en Go-26 te begeleiden.

Is dit iets voor jou? Kom dan zeker naar een infomoment. Zo krijg je een duidelijk beeld van onze organisatie en de twee jaar durende opleiding. We nemen eerst de tijd om onze wer-

king uit de doeken te doen. Daarna kan je in kleinere groepen al je vragen stellen aan een aantal ervaren Kara-vaan-begeleiders.

De infomomenten nemen ongeveer 2 uur in beslag. Kom langs op een info-moment bij jou in de buurt: Leuven – 9 augustus 2014 @ Jeugdherberg De Blauwput (Marte-larenlaan 11A, vlakbij het station)

Inschrijven is noodzakelijk! Meer info: www.karavaan.be

Word reisbegeleideren ontdek de

wereld!

Word reisbegeleideren ontdek de

wereld!

Word reisbegeleideren ontdek de

wereld!

de Karavaan nr. 3

Word reisbegeleider

11

Page 12: De karavaan juli 2014

December 2010. Ik ben op weg naar Salar de Uyuni, in Bolivië. Maar vooraleer ik de indrukwekkende witte zoutvlakte bereik, stuit ik op een massa fladderende plastic zakjes. Groeit plastic aan struiken? Dit verschrikkelijke beeld zit op mijn netvlies gebrand en maakt de plastic-problematiek bij me wakker. In april daagt Karavaan ons uit: 7 dagen zonder... plastic, vlees of auto. Ik kies voor het eerste en deel mijn ervaringen van mijn plasticloze week.

7 dagen zonder plastic

Plastic bij Salar de Uyuni © Flickr

Tekst en foto’s: greet willemse

12 13de Karavaan nr. 3

Zero

pla

stic

Page 13: De karavaan juli 2014

april 2014: 7 dagen zonderIk dacht dat ik al jaren bewust omging met plastic: zakjes weigeren in de winkels, groenten en fruit in bulk kopen, kraantjes- in plaats van flessenwater drinken. En het plastic die we ver-zamelen, sorteren opdat het kan gerecycleerd worden. Een idee dat het geweten sust: de fla-cons die we in de blauwe zak stoppen, trekken we over enkele maanden aan als warme fleece... En het zachte plastic dat we naar het container-park brengen, krijgt ook een tweede leven.

Maar de filmpjes die ik te zien krijg over vogels met nesten en magen vol plastic dopjes doen me huiveren. De drijvende plastic eilanden in de oceaan stemmen tot nadenken. Minuscule plasticdeeltjes komen via de vissen in onze voedselketen binnen. Tijd voor actie! Ik schrijf me in voor 7 dagen zonder plastic.

zaterdag 10 mei (dag 1): broodzakken en kartonnen dozenDe koelkast is leeg. Tijd voor boodschappen. Gewapend met broodzakken en een kartonnen doos storm ik de groenten- en fruitafdeling van de supermarkt binnen. Tot nog toe verzoende ik me met het idee dat de plastic zakjes waarin ik de tomaten en appels stopte nadien hergebruikt werden in het vuilnisbakje in de badkamer.

Vandaag verzamel ik onze wekelijks portie vitamines zonder dat er enige gram plastic aan te pas komt. Ik ben trots op mezelf. De verse champignons heb ik echter van het weekmenu moeten schrappen, want die zijn enkel in de ge-kende blauwe boosaardige bakjes verkrijgbaar.

Kan jij zonder?

7 dage

nK A R A V A A N

D A A G T J E U I T V A N 1 0 T O T E N

M E T 1 6 M E I !

M E E R I N FO WE LD R A O P

karavaan.be O F

facebook.be/ilikekaravaan

Beeld 7 dagen zonder © Karavaan Dag 1: Broodzakken en kartonnen dozen

12 13de Karavaan nr. 3

Zero plastic

Page 14: De karavaan juli 2014

zondag 11 mei (dag 2): cadeautjestijdWhaw! Van mijn zus krijg ik een bloemetje cadeau. Fuchsia’s die me terugvoeren in de tijd. Mijn oma was dol op deze planten. Jammer ge-noeg ontsiert plastic folie dit brokje natuur. We zijn nog maar twee dagen ver en er ligt al een metersgroot vijandig vel op de keukentafel...

maandag 12 mei (dag 3): droge voeding kassa 3Voortaan koop ik pasta in kartonnen dozen. Ik vind het erg van mezelf dat ik dat nog niet eerder deed. Het blijkt zelfs goed voor mijn portemonnee, dus dat is mooi meegenomen! Ook rijst en couscous bannen het aardoliede-rivaat. Waarom zijn er geen linzen en bonen in papieren zakjes? In Antwerpen opent The Zero Waste Shop: een supermarkt zonder verpakkin-gen. Een lovenswaardig initiatief dat hopelijk snel zijn weg naar dicht-bij-mijn-huis vindt!

dinsdag 13 mei (dag 4): wat je zelf maakt, dat smaaktDe zoetebek in mij snakt naar een koekje bij de koffie. Die zitten echter steevast verpakt in een plastic wikkel. Dus bind ik mijn keukenschort om en bak cakejes. Ook de yoghurtmachine die al een tijdje ongebruikt in de kast stond, wordt weer in gebruik genomen. Mijn huisgemaakte chocoladepudding wordt met gejuich onthaald door mijn huisgenoten.

woensdag 14 mei (dag 5): badeend en shampooShampoo, douchecrème, lichaamsmelk, tand-pasta, wasmiddelflacons en schuurcrème. Het badkamerkastje puilt uit van de plastic verpak-kingen. En ik zie niet meteen een mogelijkheid om die te bannen. De badeend en het kinder-badje van onze dochter. Haar bak met speel-goed in de woonkamer. Allemaal geschenkjes van de voorbije maanden. ‘t Zou een plezier moeten zijn, maar met mijn 7-dagen-zonder-plastic-bril op zie ik ze als een berg ellende!

Dag 2: Fuchsiaplant Dag 3: Spaghetti in kartonnen doos Dag 4: Huisgemaakte chololadepudding

14 15de Karavaan nr. 3

Zero

pla

stic

Page 15: De karavaan juli 2014

donderdag 15 mei (dag 6): eigen kweekPlukverse sla en aardbeitjes uit onze tuin! Fier met mijn oogst en met het idee dat er geen plastic aan te pas komt, stap ik de keuken in. Maar tien minuten later sta ik met een plas-tic slazwierder in de hand. En een duivels stemmetje herinnert me eraan dat die rode vitaminebommetjes op een bedje van zwarte plasticfolie groeien... Dus toch niet goed bezig? Potverdorie, het is echt moeilijk!

vrijdag 16 mei (dag 7): wat hebben we geleerd?Het bleek onmogelijk voor mij om zonder plas-tic door het leven te gaan. Wat een verschrik-kelijke conclusie. Ik heb ook deelgenomen aan de 7-dagen-zonder-vlees en dat is als een fluitje van een cent gegaan. Maar zonder plastic?

Hoe déden mensen dat vroeger?! Er zijn nog melkbrikken te koop zonder plastic schenk-

tuit, waar je dan met de schaar een hoekje af moet knippen. Man man man, dat sputtert en spattert dan zo vreselijk. Bij de eerste geuten is morsen niet te vermijden. Zelf pizza en koekjes en kaas maken, is allemaal zo tijdrovend. En ik ben dol op verse champignons.

Is blik dan zoveel beter? Van glazen flessen wordt ook gezegd dat die eigenlijk even milieu-belastend zijn als PET-flessen als je vervoer en waswater mee in rekening brengt. ‘t Is om wanhopig van te worden. Aan alles, maar dan ook alles zit een negatief kantje.

Ik moet mezelf troosten met de gedachte dat ik het plastic ‘zoveel ik kan’ consuminder. Daar ga ik voor. Zeker weten!

Dag 4: Huisgemaakte chololadepudding Dag 5: Badeend en shampoo Dag 6: Aardbeien van eigen kweek

14 15de Karavaan nr. 3

Zero plastic

Page 16: De karavaan juli 2014

Meer dan 100 Karavaners deden mee aan de ‘7 Dagen Zonder’ uitdaging. Onder hen ook een twin-tigtal die én vlees én plastic én de auto een week probeerden te mijden. Of iedereen zonder zonde de zeven dagen overleefde, is niet zeker, maar dat de week een succes was staat buiten kijf.

Het Karavaan-vormingsweekend van mei vorm-de meteen de kick-off van de duurzaamheids-campagne. De autolozen kwamen met de fiets of openbaar vervoer. Geen individuele verpakkingen bij het ontbijt, maar potten choco en confituur. En quasi iedereen ging voor een vegetarisch weekend.

Al snel bleek dat plastic vermijden een ongezien moeilijke uitdaging is, ook tijdens het vormings-weekend in Dworp. Een rietje in je frisdrank, een snoepreepje bij de koffie of een zakje chips tijdens de fuif. Velen zondigden voor ze het goed en wel beseften. Met de nodige discussies, bedenkingen en vragen als resultaat.

Ook in de dagen nadien kwamen er veel vragen van zij die probeerden de vastenperiode zo goed mogelijk vol te houden. Is een mobiliteitsbudget een oplossing? Wat met vis? Plastic of glas? Alle antwoorden en reacties van de deelnemers lees je op 7dagenzonder.be.

Hoe verder? Volgend jaar herhalen we deze duurzaamheidsactie, dat staat vast. We zorgen wel voor een of meer nieuwe thema’s, maar die liggen nog niet vast. Wat ook vast staat is dat Karavaan tijdens het opleidingsweekend van mei steevast op een alternatieve manier naar Dworp wil gaan.

Vanuit de stuurgroep Duurzaam Toerisme willen we graag onze experts en iedereen die deelnam enorm bedanken voor een geslaagde actie!

De actie ‘7 dagen zonder’ is afgelopen: wat nu?

Deze begeleiders fietsten vanuit Antwerpen of Mechelen naar Dworp! Met stevige wind op kop ...

Tijden het opleidingsweekend droegen alle deel-nemende begeleiders de ‘7 dagen zonder’ badge.

Alle plastic tijdens de ‘7 dagen zonder’ week konden onze begeleiders verzamelen in een linnen tas.

16 de Karavaan nr. 3

Page 17: De karavaan juli 2014

Insider tips 12 WK-steden BraziliëBrazilië is zo veel meer dan carnaval, strand en voetbal. De natuur is er echt overweldigend mooi, de mensen zijn hartelijk en vriendelijk. Plan je na de voetbalgekte een trip naar een van de 12 WK-steden? Wij geven alvast enkele insider tips. Met dank aan Nele & Flore De Sloover, Katrien Bombeke en Karlien Buedts.

1. SalvadorFlore: Praia do Forte ligt op een uurtje rij-den van Salvador, hier vind je de organisatie TAMAR. Zij zetten zich in voor de bescherming van de schildpaddenpopulatie. Je kan er op het strand een tentoonstelling bezoeken over de levenscyclus van de schildpad. Beste ijssalon van Salvador is Sorveteria da Ribeira, heerlijk ijs volgens ongewijzigd recept sinds 1931.Karlien: Pelourinho is het oude centrum van Salvador da Bahia. Elke week treedt Olodum, de bekendste percussiegroep van Brazilië, ergens in Pelourinho op. Met deze groep nam Michael Jackson “They don’t care about us” op.Katrien: In Salvador moet je gewoon meeleven op het ritme van de Brazilianen. Je ervaart er het alles-kan-maar-niets-moet ritme. De straatmuziek en capoeiragroepjes brengen je meteen in de juiste sfeer.

2. São PauloFlore: São Paulo is geen goedkope stad. In de Japanse wijk eet je heerlijke sushi voor niet veel geld. In de Mercado Municipal, de over-

dekte markthal, vind je op de eerste verdieping allerlei eetstandjes. Een aanrader is om daar een broodje ‘bauru’ te bestellen: zacht stok-brood belegd met verschillende lagen vlees (of ook met andere ingrediënten).Karlien: Avenida Paulista is het economisch en financieel centrum van Brazilië. Als je over deze avenue loopt lijkt het alsof je in New York of in een andere economische grootstad rondloopt. Bezoek zeker Jardim Paulista: een gezellige wijk met veel (maar soms ook wel dure) winkels en restaurants.

3. FortalezaKarlien: Op het einde van de Beira Mar is een vismarkt. Koop hier vers gevangen en laat deze in de bar ernaast bereiden. Een aanrader: koop garnalen en laat er een risotto van maken. Nog een tip: beklim de enorme duin aan de Cocó rivier. Op een heldere dag geniet je van de on-dergaande zon met uitzicht op de stad. Op zoek naar een souvenier? De Mercado Central is de grootste (overdekte) artisanale markt van Bra-zilië. Je kan er van alles handgemaakt kopen.

Salvador © Marij Lambert

17

WK-steden

Page 18: De karavaan juli 2014

4. Rio de JaneiroFlore: Voor mij een stad van tegenstellingen. Wat ik iedereen afraad: de typische favela-tours. Wil je toch een favela bezoeken? Ga dan op zoek naar een verantwoorde organisatie. Daarvoor betaal je misschien wat meer, maar je geld komt dan wel echt bij de gemeenschap terecht. Ga eten (en dansen) in een boteco, da’s een brasserie met live muziek zoals Samba en Bossa Nova. Heel tof! De klassieke boteco’s (zo-als ook diegene waar Garota de Ipanema werd gecomponeerd) vind je in de wijken Ipanema, Copacabana en Leblon. In de bohemienwijk Santa Teresa kan je fijn (en goedkoper) verblij-ven. Je vindt er heel wat leuke feestjes. Karlien: Een feestje bouw je in een samba-discotheek in Lapa, één van de bekendste uitgaansbuurten in Rio. Katrien: Fiets naar de Suikerbroodberg en neem de kabelbaan naar boven. Blijf daar tot na zonsondergang. Prachtig om de baai te zien oplichten en om het verschil te ervaren tussen hoe het leven ‘s avonds op gang komt in het chiquere deel van de stad en in de favela’s.

5. CuritibaFlore: Ga zeker naar het museum van Oscar Niemeyer, de beroemde Braziliaans architect.

Hij overleed vorig jaar op 104-jarige leeftijd. Voor de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasilia ontwierp Niemeyer de belangrijkste gebouwen.Nele: Deze ‘ecologische hoofdstad van Brazilië’ is een inspiratiebron voor ecologen en ontwik-kelingswerkers uit de hele wereld. Ondanks het feit dat het een drukke stad is, is er veel groen (51 vierkante meter per inwoner). En 80% van alle inwoners reizen met het openbaar vervoer. Wat ook de moeite is, is de opera de Arame (vertaling: staaldraadopera) een rond thea-ter dat bestaat uit glas en stalen buizen. Het bevindt zich in het midden van het Parque das Pedreiras en staat garant voor een uitstekende akoestiek.

6. RecifeFlore: In de stad vind je de oude jodenwijk echt de moeite om hier rond te kuieren. Het oude klooster Olinda, net naast Recife, is ook een bezoekje waard. Karlien: Geniet van een optreden in een frevo-bar. Frevo is de typische dansstijl van Recife. De dansers gebruiken o.a. kleine parapluutjes. In de straten en in sommige bars kan je zo’n optreden meepikken. Duikfanaat? Ga dan naar Praia de Boa Viagem. De haven van Recife is een leuke plaats om ’s avonds iets te gaan eten.

Curitiba: museum Oscar Niemeyer © Nele De Sloover

Rio de Janeiro © Nele De Sloover

de Karavaan nr. 318

WK-

sted

en

Page 19: De karavaan juli 2014

7. BrasiliaFlore: Brasilia is echt de moeite! Dit is een absurde stad, heel futuristisch gebouwd en niet gemaakt om te voet te doen. Gelukkig rijden er veel bussen.Karlien: Geniet van de verschillende gebouwen en pleinen ontworpen door Oscar Niemeyer zoals de kathedraal van Brasilia, het Palacio do Planalto en de Praça dos Tres Poderes

8. Cuiabá:Karlien: Ga naar Parque Nacional da Chapada dos Guimarães: een nationaal park met ver-schillende watervallen, grotten, ...

9. ManausFlore: Middenin het oerwoud komen twee rivieren samen: de Rio Negro en de Rio So-limões. De ene rivier is zwart, de andere bruin. Door hun verschillende samenstelling mengt het water van de rivieren niet meteen mengen. Daardoor kan je beide stromen kilometers blij-ven volgen. Dit natuurfenomeen kan je met de boot bezichtigen. Ga in de stad op zoek naar het rijke rubberverleden in de koloniale architec-tuur van de stad. Manaus is ook de ideale uit-

valsbasis om het Amazonewoud te verkennen!Karlien: Bezoek Teatro Amazonas (en omge-ving): een mooi 19de eeuws theater.

10. Belo HorizonteKarlien: In Parque Municipal (gemeenschaps-park) vind je een kermis en verschillende an-dere ontspanningsmogelijkheden. Bezoek ook de wijk Pampulha die ontworpen werd door Oscar Niemeyer.

11. Natal Karlien: Forte dos Reis Magos (fort van de Driekoningen) vertelt je wat meer over de geschiedenis van Brazilië. Natal is ooit nog in handen van de Nederlanders geweest. Parque das Dunas (het park van de duinen) is een van de grootste parken van Brazilië. Heel leuk om wat meer van de Braziliaanse natuur te zien en te leren kennen.

12. Porto AlegreKarlien: Museu de Arte Contemporânea do Rio Grande do Sul (museum van de hedendaagse kunst) hangt vol kunst van lokale en andere Braziliaanse kunstenaars.

São Paulo: markt © Nele De Sloover

Rio de Janeiro by night © Marij Lambert

Rio de Janeiro © Nele De Sloover

de Karavaan nr. 3 19

WK-steden

Page 20: De karavaan juli 2014

Reisverhaal in beeldTekst en foto’s: Julie De Louker

Rei

sver

haal

in b

eeld Kenia

Mount Kenya

Op avontuur in Kenia, met als grote uitdaging Mount Kenya. We rijden de luchthaven nog maar net uit en de eerste zebra is al gespot. Ik had me geen betere start van de vakantie kunnen inbeel-den. Eerste halte: Lake Navaisha met een pittige

mountainbike- en wandeltocht in Hell’s Gate. Mount Longonot is de eerste voorbereiding op de beklimming van Mount Kenia. We heb-ben een super sympathieke Keniaan als gids.

Een avontuurlijk ritje brengt ons naar de Masai waar de Mount Suswa in het zicht springt. Voor we aan het echte werk beginnen, ontspannen we met een raftingtocht. En dan is het 2u20: midden in de nacht starten we met de beklimming van Mount Kenya (4985 m).

We bekomen van de klim in het Samburu National park tijdens een game drive waarbij je samen met een gids het wild opzoekt.

Daarna trekken we verder naar de familie van Lennon, een echt Samburu gezin, waar we twee dagen verblijven. Hier wonen we ook een traditionele geitenslachting bij waaraan een magnifieke traditi-onele dans voorafgaat.

De laatste dag van onze vakantie breekt aan als we in Nairobi komen. ’s Morgens zijn we vroeg uit de veren voor een game drive, dit keer in Nairobi National Park. In de namiddag breng ik een be-zoek aan de slumbs (de sloppenwijken), wat een hele ervaring is en een diepe indruk nalaat. Voor ons laatste avondmaal gaan we naar Osteria: een Italiaans restaurant. En dan hop, de vlieger op!

20 21de Karavaan nr. 4

Page 21: De karavaan juli 2014

Reisverhaal in beeld

Het zicht vanop de top Verse geitenmelk bij de Masaï

De Masaï familie die ons ontvangen heeftHell’s Gate

Mountainbiketocht door Hell’s Gate

We hebben de top bereikt van Mount Kenya

De eerste opwarming: Mount Longonot

Winkelstraat in de buurt van Lake NavaishaDe bewoners van Lake Navaisha

KeniaMount Kenya Huisje vanbij de SamburuOnbeschrijfelijke ontvangst door iedereen

20 21de Karavaan nr. 3

Page 22: De karavaan juli 2014

De slumbsNairobi National park, op zoek naar de Big Five

Nairobi cityBezoek aan de school bij de Samburu

Traditionele slachting van een geitTraditionele Samburu

De tijd staat niet stil, ook niet in Kenia

Gouden tip uit het Nairobi National park

We leren de kinderen wat hinkspelletjes

Een van de dochters van Lennon, onze gastheer bij de Samburu

Samburu dierenmarktSamburu National park tijdens de game drive

22 23de Karavaan nr. 3

Rei

sver

haal

in b

eeld

Page 23: De karavaan juli 2014

22 23de Karavaan nr. 4

Christof (21) zet zijn ideeën om in actie met Bataljong‘Mijn lijfspreuk is: “I always wondered why somebody didn’t do something about that. Then I realized I am somebody.” Precies met die gedachte ga je bij Bataljong aan de slag.’

‘Wij verdiepten ons dit schooljaar met een groep jongeren in asiel en migra-tie. Ik kreeg echt een wauw-gevoel toen het concreet werd: we luisterden naar de verhalen van asielzoekers Benjy en Sarah en maakten er professio-nele filmpjes van.’

‘Is er een thema dat jou raakt? Waar je verontwaardigd over bent en waar je ook iets mee wilt doen? Ik daag jou uit om iets te doen met je ideeën. Om mensen bewust te maken van een problematiek. Met Bataljong kan je je doelen bereiken.’tumult.be/bataljongyoutube.com/tumultvzw

Stella (24) is hoofdanimator op de kampen‘Op de kampen van Tumult kun je maatschappelijk kwetsbare kinderen een topzomer bezorgen. De culturele mengelmoes maakt het heel leuk.’

‘Twee jaar geleden was er een jongen van acht jaar die nooit sprak. Hij was heel gesloten en had geen vrienden. Maar dag na dag bloeide hij meer open. Op dag 4 zag ik hem de groep leiden, vol zelfvertrouwen! Stel je voor, de jongen die geen woord kon zeggen!’

‘Wil jij mee op kamp? Je geeft de kinderen een mooie zomer én je leert veel nieuwe mensen kennen. De animatoren heten Tummy’s, en we zijn goede vrienden. Eens je op kamp bent gegaan met Tumult, blijf je voor altijd met elkaar verbonden.’tumult.be/kampen

Margot (21) is instructeur op de animatorcursus‘De meeste cursisten bij Tumult zijn vluchtelingen van over de hele wereld. De interactie met de “Belgen” werkt aanstekelijk. De sfeer is los.’

‘Elke dag spelen we een toneeltje in een bepaald thema. Dat vind ik telkens een topmoment! Ik speelde dit jaar Germaine, een bejaarde vrouw die op zoek was naar haar man André.’

‘Wat ik me nog goed herinner is toen een animator naar me toekwam voor advies. Welke begeleidershouding zou hij het beste aannemen? Ondanks zijn beperkte kennis van het Nederlands had hij blijkbaar heel wat opgepikt van de uitleg. Dat deed me deugd.’

‘Cursus geven bij Tumult, dat is puur plezier. Iedereen amuseert zich rot, maar neemt tegelijkertijd ook bagage mee voor op kamp. Zo ontstaat een echte vriendengroep!’tumult.be/cursus

Wil je andere culturen ontdekken? Daar hoef je niet per se het land voor uit. Drie jongeren van Tumult dagen je uit!

tumult.be en fb.com/tumultvzw

Page 24: De karavaan juli 2014

Uitgelaten stappen vijftien jongeren op een strand in Zanzibar in een boot van Chumbe Island Coral Park. Vandaag hoeven ze niet op de schoolbanken te zitten, maar gaan ze op excursie naar Chumbe Island. Tijdens de boot-tocht, die een klein uur duurt, nemen sommige scholieren de hele tijd foto’s met hun gsm. An-deren turen naar buiten in de hoop dolfijnen te zien. “Ik ben enkele jaren geleden al eens naar Chumbe Island geweest,” vertelt een zestienja-rige jongen die lid is van de milieuclub op zijn school. “Het was heel leuk en ik heb enorm veel geleerd over het milieu. Het is belangrijk om voor het milieu te zorgen. Onze toekomst hangt ervan af.” Het hoogtepunt van het bezoek is voor de meeste jongeren het snorkelen. Veel meisjes hebben nog nooit gezwommen. Sinds 2000 kwamen meer dan 5600 scholieren en 980 leerkrachten gratis naar Chumbe Island op daguitstap. De jongeren worden aangemoe-digd om achteraf zelf actie te ondernemen en milieuprojecten op te zetten op school. Elk jaar wordt de Chumbe Challenge Environmental Award uitgereikt aan het meest innovatieve

“Ecologisch en sociaal verantwoord toerisme is de toekomst.”

Milieueducatie en -conservatie laten financieren door toerisme. Het privaat uitgebate eiland en zeereservaat Chumbe bij Zanzibar bewijst dat het mogelijk is. Tekst en foto’s: Lisa Develtere

Het eiland met de witte vuurtoren en zijn omringende wateren werden in 1994 uitgeroepen tot Chumbe Island Coral Park.

Chumbe Island

24 25de Karavaan nr. 3

Duu

rzaa

m re

izen

Page 25: De karavaan juli 2014

project. “Het is uiteraard moeilijk om een algeme-ne gedragsverandering te meten, maar je voelt wel dat het milieubewustzijn enorm gestegen is,” zegt conservatie- en educatiemanager Ulli Kloiber.

Een hoop rotsen en stenenTwintig jaar geleden richtte de Duitse Sibylle

Riedmiller, die in Tanzania woonde en werkte, Chumbe Island Coral Park op. “Toen werd koraal niet als iets levends gezien. Er bestond zelfs geen woord voor in het Swahili. Er werd naar koraal verwezen als ‘een hoop rotsen en stenen’,” herin-nert Sibylle Riedmiller zich. “Maar koraal is niet zomaar een rots. Het leeft, huisvest kleine dieren en speelt een belangrijke rol voor de kusten, vis-sers en toeristen. Het is dus belangrijk om te conserveren.” Daarom wilde Sibylle Riedmiller een klein zeereservaat oprichten waar mensen zouden kunnen leren over de koraalriffen. Om de kosten van conservatie en educatie te kunnen dragen, wilde ze overnachtingen en daguitstappen naar het reservaat organiseren voor toeristen. De overheid ging akkoord, dus ging Sibylle Riedmiller

Boven: Khamis Khalfan is een van de educatief verant-woordelijken van Chumbe Island Coral Park en begeleidt de scholieren de hele dag.Midden: Het hoogtepunt van het bezoek is voor de meeste jongeren het snorkelen. Khamis Khalfan legt uit hoe ze hun snorkel moeten gebruiken.Onder: Veel meisjes hebben nog nooit gezwommen. Ter-wijl ze naar het rif turen, liggen ze in een grote band die een medewerker van Chumbe Island voorttrekt.

Chumbe Island

24 25de Karavaan nr. 3

Duurzaam

reizen

Page 26: De karavaan juli 2014

op zoek naar de geschikte locatie. “Na twee maanden zoeken, kwam ik voor het eerst op Chumbe. Ik zag de ruïnes van de oude moskee, de witte vuurtoren en het prachtige koraalrif en wist meteen: ‘Dit is het!’,” vertelt Sibylle Riedmiller. Op het eiland, dat vroeger als legerbasis dienst deed, woonde niemand. Boven-dien is het eiland grotendeels bedekt door een onge-rept woud van ongeveer 16 hectare dat de zeldzame kokoskrab en antilopesoort aders duiker huisvest. De dichtstbijzijnde vissersdorpen in Zanzibar werden van bij het begin betrokken bij het project. Sibylle Riedmiller: “Dat deden we om conflicten te vermij-den, maar vooral ook uit principe. We beloofden elke job hier aan hen te geven, ook al moesten ze eerst getraind worden.”

400 vissoorten Toch was het in het begin moeilijk. In het zeereser-

vaat mag niet gevist worden en daar waren niet alle vissers het mee eens, weet hoofdopwachter Omari Ny-ange Ame nog goed: “Op sommige dagen kwamen er wel 25 boten in de beschermde zone. In elke boot za-ten twintig vissers die soms agressief waren. Wij wa-ren zelf maar met vier opwachters. Vroeger was ik zelf visser, dus ik weet hoe het is en probeerde met hen te praten. Nu weten alle vissers gelukkig dat het bestaan van het zeereservaat in hun voordeel is omdat het een broedplaats is voor veel vissoorten. We hebben zelden nog problemen.” Na twintig jaar bescherming telt het zeereservaat meer dan 400 vissoorten en huisvest het 90 procent van de koraalsoorten die in Oost-Afrika gevonden worden. Chumbe Island investeert ook in onderzoek. “Omari verzamelt allerhande data van het rif die ik analyseer en rapporteer. We werken ook samen met het Marine Institute van Dar Es Salaam,” vertelt Ulli Kloiber, die van opleiding zeebioloog is. Door uitzonderlijk hoge zeetemperaturen in april 1998 werd in de Indische Oceaan massale verbleking en sterfte van het koraal vastgesteld. Ook het Chumbe zeereservaat bleef hier niet van gespaard, maar in vergelijking met omliggende koraalriffen was de situ-atie in Chumbe veel minder ernstig. “Omdat het ko-raal hier heel gezond is, is hun immuunsysteem beter. Ze kunnen dit soort stress beter te boven komen dan het koraal in andere riffen,” legt Ulli Kloiber uit.

Na twintig jaar bescherming telt het zeereservaat meer dan 400 vissoorten en huisvest het 90 procent van de koraalsoor-ten die in Oost-Afrika gevonden worden.

26 27de Karavaan nr. 3

Duu

rzaa

m re

izen

Page 27: De karavaan juli 2014

Zo milieuvriendelijk mogelijkNa een gegidste wandeling in het woud, krijgen

de scholieren uitleg over de werking van Chumbe Island in een van de zeven ecobungalows voor toeristen. “De bungalows zijn op zo’n manier ont-worpen dat ze het regenwater maximaal kunnen opvangen, want er is geen zoet water op het eiland aanwezig. Het water komt in een bassin met grind terecht, waarna het afgevoerd wordt naar een tank onder de bungalow,” legt Khamis Khalfan uit. Hij legt meteen de link met de school: “Het dak van jullie school is zo groot. Waarom installeren jullie geen wateropslagsysteem?” Nieuwsgierig bekijken de jongeren het composttoilet, dat tot hun verba-zing niet stinkt. Khamis Khalfan toont een glas water en zegt: “Zoveel urine spoelen jullie weg met tien liter water. Dat is toch pure waterverspilling!” Maar er is nog een andere reden waarom er op Chumbe Island composttoiletten gebruikt worden.

“We willen eutrofiëring voorkomen. Weet iemand wat dat wil zeggen? Nee? Dat betekent dat er een overvloed aan voedingsstoffen in het water terecht komt waardoor de delicate ecologische balans ver-stoord wordt.” Alles op Chumbe werd ontworpen of wordt georganiseerd op de meest milieuvriendelij-ke manier. Voor de verlichting en verwarming van het water is elke bungalow uitgerust met zonne-panelen. Er is geen airco, maar door het neerlaten van een wand in de slaapkamer, brengt de zeebries verkoeling. Van de gebruikte bouwmaterialen, over de shampoo tot het eten: alles wordt lokaal aangekocht. Er worden maximum 16 gasten, inclu-sief dagjestoeristen op het eiland toegelaten. “Op Chumbe kan je genieten van een prachtig koraalrif en zowel in de zee als in het woud zitten verschil-lende zeldzame soorten. Je moet dit beschermen,” vindt Sibylle Riedmiller. “Ecologisch en sociaal verantwoord toerisme is de toekomst.”

Deze productie is gemaakt in het kader van het journalis-tieke trainingsprogramma Beyond Your World en Thomas More Mechelen - Opleiding Internationale Researchjourna-listiek. Beyond Your World wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.

Na twintig jaar bescherming telt het zeereservaat meer dan 400 vissoorten en huisvest het 90 procent van de koraalsoor-ten die in Oost-Afrika gevonden worden.

Er is geen airco, maar door het neerlaten van een wand in de slaapkamer, brengt de zeebries verkoeling.

26 27de Karavaan nr. 3

Duurzaam

reizen

Page 28: De karavaan juli 2014

Top 10

spec

tacula

ire

plekken

1. Vientiane, LaosHier kan je tal van oude tempels en heiligdommen bewonderen. De

hoofdstad van Laos is nu nog heel relaxed en ademt een dorps sfeertje uit. Binnenkort starten er heel wat bouwwerkzaamheden die zorgen voor de komst van duizenden werklieden.

2. Tuvalu, PolynesiëDeze kleine groep eilanden krijgt weinig bezoek van toeristen. Hierdoor is alles nog ongerept. Helaas liggen de eilandjes niet zo hoog boven de zeespiegel. Daardoor is Tuvalu een van de meest bedreigde landen ter wereld door klimaatverandering. Uiteindelijk zal Tuvalu vroeg of laat zinken…

5. Darien Gap, Panama en ColombiaDit is het meest ongerepte stuk natuur ter wereld. Er loopt namelijk geen enkele weg door de jungle van wel 90 kilometer lang. Hier vind je dan ook vele bedreigde dier- en plantensoorten. Er zijn plannen om een autoweg aan te leggen door dit gebeid, dus wacht niet te lang om dit laatste onontdekte stukje van de wereld nog te zien.

4. Glacier National Park, Noordwesten

verenigde Staten

Dit UNESCO Werelderfgoed

dankt zijn naam aan de overblijfselen van de ijstijd: de

gletsjers. Door klimaatsveranderingen

smelten de gletsjers en naar verwachting

zullen ze in 2030 allemaal helemaal

verdwenen zijn.

3. Seaflower Biosphere Reserve, Colombia en NicaraguaEnkele Colombiaanse eilanden vormen samen een groot koraalrif met een grote biodiversiteit doordat er weinig invloed van de mens is. Colombia beschermt dit UNESCO Marine Reserve, maar sinds kort behoort een deel van de onderwaterwereld tot Nicaragua en in dit gebied is nu toestemming gegeven om te zoeken naar olie.

28 29de Karavaan nr. 3

Top

10 s

pect

acul

aire

ple

kken

die

gaa

n ve

rdwi

jnen

Page 29: De karavaan juli 2014

plekkendie gaan

verdwijnen

6. Malediven De Malediven staan er nog slechter voor dan Tuvalu. Ook deze paradijselijke eilandengroep is aan het zinken door de klimaatverandering. Bij de tsunami van 2004 kwamen slechts negen van de duizend eilanden weer boven water uit.

9. Havana, CubaCuba staat bekend voor zijn oldtimers, sigaren en koloniale gebouwen. Deze authentieke

sfeer is het resultaat van de binnenlands georiënteerde politiek van het communistische Cuba. Buitenlandse investeerders zouden deze typische Cubaanse sfeer kunnen doen verdwijnen.

10. Boeng Yak Loum, CambodjaHet meer heeft een perfecte ronde omtrek, is vijftig meter diep en heeft helder en staalblauw water. Daarrond vind je enkel groene jungle. Maar niet meer voor lang, want de regering laat er vijfsterrenhotels bouwen. Dus rep je als je deze plek nog met een natuurgevoel wil bezoeken.

8. Kilimanjaro, TanzaniaDe hoogste berg van Afrika heeft een groot verschil in klimaat:

savanne en tropisch woud onderaan tot woestijn en ijs bovenaan. Het ziet er naar uit dat het ijs smelt, waardoor de gletsjer binnen enkele tientallen jaren verdwenen is.

7. Great Barrier Reef, AustraliëAl meer dan de helft van de omvang van het grootste koraalrif ter wereld is verdwenen. Dat komt niet alleen door de opwarming van het zeewater, maar ook door koraaletende zeesterren en stormen. Helaas heeft de Australische regering plannen om een grote haven te bouwen waardoor de scheepvaart zal toenemen. Dat is dan weer verstikkend voor het koraal.

28 29de Karavaan nr. 3

Top 10 spectaculaire plekken die gaan verdwijnen

Page 30: De karavaan juli 2014

De baseline van Joker is sinds jaar en dag “Joker verlegt je grenzen”. En dat is echt niet gelogen! Iedereen verlegt zijn grenzen op Joker-groepsreis, maar wélke grens en de manier waarop, dat verschilt van reiziger tot reiziger. Hoe onze deelnemers hun grenzen verleggen

“Salsalessen, slapen bij de mensen thuis, lessen over de revolutie, domino op straat, genieten van de zonsonder-gang op de meest idyllische plaatsen…”

Anne over haar Joker-reis naar Cuba

“Ik vind het heerlijk om mensen te stimuleren, nieuwe dingen te ontdekken en hen ervan te laten genieten. Ikzelf geniet er stilletjes van als ik mensen kan helpen hun gren-zen te verleggen. De actieve elementen in de meeste reizen

brengen extra voldoening!”Reisbegeleider Raf

“Op een bepaald moment vroegen de begeleiders van de trekking me om iets voor te lezen. “Read this.” - “What is it?”, vroeg ik. “The Bible”, zeiden ze. Zelf konden ze niet lezen. Daar zat ik dan: in een hutje in the middle of nowhere de bijbel voor te lezen in een taal die ik zelf niet begreep, terwijl de begeleiders in opper-ste concentratie naar mij luis-terden. Dat soort ervaringen had ik nóóit gehad als ik mijn reis zelf had georganiseerd. Duurzaam en eerlijk reizen is ongelofelijk waardevol en een win-winsituatie voor mij als reiziger en voor de lokale bevolking als gastheren.”

Eva over haar Joker-reis naar Thailand

“De trekking naar Ci-udad Perdida: stappen in een tropische hitte met af en toe een fikse regenbui, wegglijden in de modder bij het dalen, afkoeling zoeken in de rivier , slapen in hangmatten, kleren die niet drogen, krabben aan muggenbeten… Dit is echt

grenzen verleggen!”Over de fysieke uitdaging

op de Expeditie-reis naar Colombia

“Naar Senegal ga je voor de ervaring van het leven en de mensen. Om dan even stil te staan bij je eigen leven: een groot contrast.”

Stefan over zijn Joker-reis naar Senegal

“Mountainbiken tussen de ruïnes, een prachtige trek-king tot aan Machu Picchu en een dolle rit door de woestijn waren actieve hoogtepunten. Maar er waren ook de exoti-sche gerechten zoals cavia en ceviche en de ontmoetingen met de bevolking in Ayacucho en Andahuaylas.”

Lucie over haar Joker-reis naar Peru

“Jezelf en anderen beter leren kennen in een nieuwe boeiende omgeving. Afwisse-ling op alle vlak (sociaal, spor-tief, natuur, cultuur, transport, verblijf…). Ik ben blij dat ik de stap met Joker waagde!”

Astrid over haar Joker-reis naar Portugal

Joker verlegt je grenzen op reis Tekst: Marij Lambert

30 31de Karavaan nr. 3

Joke

r

Page 31: De karavaan juli 2014

Een rit op een gammele bus Een homestay in een dorp waar alleen Joker-reizigers halt houden

Slapen op het dek tijdens een 2-daagse boottocht

Overnachten onder de on-voorstelbare sterrenhemel van de woestijn

Ontwaken met uitzicht op een actieve vulkaan

Een kookworkshop, een theeceremonie, gaan proe-ven op de plaatselijke markt

Een stevige wandeling in de eindeloze, ongerepte natuur

Wildwaterraften Een sportieve fietstocht langs dorpen en tempels

En voor sommigen is reizen in groep al een (leuke) over-winning op zichzelf…

Doe deze zomer iets wat je nooit eerder deed

Peru © Jordi Hulsmans © Yves Cams

Senegal © Elke Abbeloos

Senegal © Katrien Bastiaens

30 31de Karavaan nr. 3

Joker

Page 32: De karavaan juli 2014

Alle trips vind je online op www.joker.be/puzzel.

Lic. 1679

Kies uit:

Thailand PeruTanzania

Spanje

PUZZEL JOUW REIS SAMENCombineer meerdaagse trips op basis van jouw interesses

Als kenners van deze bestemmingen en met tips van onze ViaVia Joker Reiscafés en locals ter plaatse voorzien wij je van de nodige puzzelstukken

en ondersteuning.

Joker stelt voor

ChinaCULINAIR

CULTUUR

WORKSHOPS

TanzaniaMEET THE LOCALS

MUST-SEES

RELAX

NATUUR

SPORT

VRIJWILLIGERSWERK

JOK_030_ADV_170x240.indd 1 19/03/14 09:16

Al meer dan 180 reizen met gegarandeerd vertrekJOKER-GROEPSREIS

De groepsreizen van Joker zijn er voor alle leeftijden. Jij kiest of je met leeftijds-genoten wil reizen, of juist niet. Verken de wereld langs minder platgetreden

paden, op een actieve en duurzame manier en altijd in kleine groep!

Reserveer nu nog jouw plaats voor deze zomer of het najaar.

Vind het volledige aanbod aan gegarandeerde reizen op www.joker.be/gegarandeerd

Verleg je grenzen op

“Joker neemt de tijd om een locatie ook écht in je op te nemen.”

“Superreis, hele goede groep, met heel veel variatie!”

“De trein als transportmiddel geeft de meeste kans op leuke contacten.”

“MET JOKER OP REIS WAS DE EERSTE KEER DAT IK ZO’N DICHT

CONTACT HAD MET DE LOKALE BEVOLKING.”

“Superreis, hele goede groep, met heel veel variatie!”“Superreis, hele goede groep, met heel veel variatie!”

“WE KONDEN ALTIJD ONZE EIGEN IDEEËN VOORSTELLEN,

DIE WARM ONTVANGEN WERDEN.”

“DANKZIJ JOKER HEB IK TIJDENS DEZE REIS VRIENDEN

VOOR HET LEVEN ONTMOET!”

Lic.

167

9

JOK_032_GRANDE_AD.indd 1 5/06/14 09:13