De Hoorn april-mei 2016

16
De Hoorn 04-05/2016 l 47ste jaargang l 1100 expl. l nr. 448 zeswekelijks l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s

description

 

Transcript of De Hoorn april-mei 2016

Page 1: De Hoorn april-mei 2016

De Hoorn04-05/2016 l 47ste jaargang l 1100 expl. l nr. 448zeswekelijks l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Page 2: De Hoorn april-mei 2016

2

22/03/2016

Een rode ballon en Don Quichotte. Symbool van de hoop, van dromen, van optimisme, en vooral van liefde. Deze rode ballon roept ons op verder te vechten voor onze idealen, zelfs wanneer dit in een harde wereld moet.

Le Don Quichotte au ballon rouge : symbole d’espoir, de rêve, d’optimisme et surtout d’amour. Un ballon rouge qui nous invite à continuer à nous battre pour nos idéaux même quand la cruauté du monde nous y oblige.

(met dank aan «Celine van de Culture» en Andréanne, bedenkers van deze ludieke en warme actie naar aanleiding van de aanslagen. Een actie die zelfs het scherm van de BBC haalde).

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieapril, mei 2016 47ste jaargang 1100 expl. nr. 448

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

COVERBEELD:Zinnekeparade -

ontwerpschets Arnaud Van Haméé

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt Ondertekende artikels

verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

Opmaak : Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

VVVV

Inhoud2 Een rode ballon3 Zinnekeparade7 Lotus11 Lokaal cultuurbeleid12 Cultuur in en rond het Huys13 Ukkelse agenda14 Ukkels nieuws16 Een nieuw Huys

fr

Page 3: De Hoorn april-mei 2016

3

Bienvenue aan boord: Zinnekeparade 2016 Als dat geen goed nieuws is: de 9 de editie van Zinnekeparade komt voor de eerste keer naar Ukkel.

Zinneke brengt bewoners, verenigingen, scholen, organisaties, kunstenaars en vele andere mensen van alle slag samen rond mensvriendelijke en creatieve lokale projecten.

Zinneke vormt een kleurrijke sociaal-culturele uit-daging en wil van de straat een publieke expres-sieplek maken. Zinneke is een project dat ruimte creëert voor ontmoetingen, samenwerking en creativiteit. Zinneke is tof.

Finaliteit is de tweejaarlijkse Zinnekeparade, maar de weg hier naartoe is even belangrijk.Op 21 mei 2016 heeft die parade plaats in hartje Brussel, met voor het eerst de inbreng van een Ukkelse tweetalige Zinnode, een kern creatieve mensen die het lokale luik van de stoet invullen.Die Ukkelse Zinnode is het resultaat van de sa-menwerking tussen het gemeenschapscentrum Candelaershuys en de vrienden en vriendinnen van La Roseraie, u weet wel, dat artistiek huis, ach-ter die lange muur in Calevoet. Ook de Cultuurcel van het Ukkelse OCMW wordt nauw betrokken bij de organisatie, samen met andere partners,

VVVV zinnekeparade

Waarom niet eens een themanummer? Moet kunnen?

zoals Le Pas, Dynaco en de sociale projecten uit de Homborch en Merlowijk.

In deze editie van De Hoorn tonen we u hoe het in Ukkel verloopt.

Bienvenue aan boord.

Bonne nouvelle : la 9ème édition de la Zinneke Parade s’invite à Uccle !!

La Zinneke Parade est un projet qui crée des espaces ouverts de rencontres, de collaborations, de coopération et de création, entre habitants, associations, écoles et artistes issus des différents quartiers de Bruxelles et d’ailleurs, via une dynamique artistique et sociale.

Pour cette nouvelle édition, la Roseraie, la cellule Culture du CPAS d’Uccle, le Candelaershuys et des organisations locale s’associent pour monter la première Zinnode uccloise bilingue! >

Kijk, deze editie van De Hoorn zet de Zinnekeparade prominent in de kijker. Want voor het eerst is er nu een Ukkelse Zinnode, een samenwerking van het Candelaershuys met de vrienden van La Roseraie en de Cultuurcel van het Ukkelse OCMW, samen met andere lokale partners. Het moet een groot feest worden op 21 mei. Maar de weg er naar toe is even belangrijk. U leest er alles over in deze editie. Veel leesgenot. Thomas Roukens, voorzitter

Ce numéro de De Hoorn sera consacré surtout à la Zinnode uccloise en prévision de la grande Zinneke parade du 21 mai prochain.

fr

Onze mascotte: zinneke Pepita

Page 4: De Hoorn april-mei 2016

4

Er waait een nieuwe wind, hij stuwt muzikanten en hun families, van overal voort, op weg naar een betere wereld, naar vrijheid. Ze zijn niet alleen, integendeel, meer en meer mensen en groepen en muzikanten sluiten aan. Uit deze immense kakofonie van klanken ontstaat een nieuwe muzikale taal, gegroeid uit de fusie van ieders eigenheid en diverse afkomst. De taal van de vrijheid.

Un vent nouveau a soufflé sur le monde ! Des musiciens et leur famille de toutes origines, réduits à ne pouvoir jouer que leurs hymnes nationaux prennent la route laissant tout derrière eux, n’emportant que leurs instruments de musiques. Ils marchent en quête d’un monde meilleur et dans l’espoir de retrouver leur liberté. Affluant de toutes parts, ils se retrouvent sur la même route en une cacophonie encore empreinte de leurs hymnes et marches militaro-nationalistes, qui laisse doucement place à une nouvelle musicalité, fusion de leurs identités et origines.

Arnaud Van hamméé, artistiek coördinator, over het thema van de Ukkelse optocht.

>

fr

Kwetsbaar zijn in Ukkel: Zinnode UkkelDe Hoorn sprak met Arnaud Van Hamméé en Patrick Gautron, beiden nauw betrokken bij de Ukkelse Zinnode.

Arnaud woont in Linkebeek, maar is van alle markten thuis, hij omschrijft zichzelf als een “acteur-bricoleur”. “Décors, métal et inventions théâtrales” staat er op zijn email-visitekaartje. Hij is ook illustrator, kijk maar naar de mooie tekening op de cover van deze editie. Hij heeft zijn eigen atelier in La Roseraie. Arnaud is de “coordonateur artistique”van de Ukkelse Zinnode, zeg maar de creatieve chef.

Fransman Patrick verhuisde naar Ukkel, niet om fiscale redenen, maar omwille van “de liefde”. Hij komt uit de circuswereld, jongleert, is mimespeler en danser. Omwille van zijn organisatorische ta-lenten, o.a. bij repair cafés werd hij aangesteld als productieverantwoordelijke of logistieke coördi-nator van de Ukkelse Zinnode.

DH: Hoe rijm je het beeld en imago van het rijke Ukkel met een Zinnode, toch meer een sociaal project?“Let op hoor, Ukkel is heel divers, niet alle mensen wonen in de Fort Jaco. Ukkel kent veel inwoners voor wie contact met anderen belangrijk is. Velen wonen geïsoleerd, we voelen toch wel de nood-zaak van mensen aan om bijeen te komen rond iets aangenaams. Ontmoeting is belangrijk, dat is het uitgangspunt. Hier is nood aan, ook ik Ukkel”.

DH: Zinnekeparade is een sociaal parcours dus?“Zeker. Met een divers publiek naar iets toewer-ken, een weg afleggen, dat is het belangrijkste in onze werking. Uiteraard moet het uiteindelijke resultaat toonbaar zijn, presentabel, mooi. Maar de weg naar de parade op 21 mei is zeker bepa-lend voor ons. Het is zeer aangenaam om week na week in de verschillende workshops samen te werken naar dat resultaat toe”.

VVVV zinnekeparade

Patrick en Arnaud, de trekkers van dienst met Elvis op de foto.

Page 5: De Hoorn april-mei 2016

5

DH Het moest wel allemaal zeer vlug gaan? “Ja hoor, niet evident, zeker op organisatorisch vlak, meer de winkel van Patrick. Je moet partners samen rond de tafel brengen, je moet een plan opstellen, je moet mensen leren kennen, je moet dingen op poten zetten, je moet een budget op-maken en dit vooral rond krijgen, je moet begelei-ders aanstellen en medewerkers vinden, je moet promotie maken enz. enz. Niet simpel op een paar maanden tijd.

Anderzijds zorgt die korte tijdspanne voor een artistieke drive, dit geeft vaart aan het project, er wordt volop en voluit en geconcentreerd gewerkt, het moet vooruitgaan. Dit is bevorderlijk voor het artistiek proces, het bruist.

Nog iets, we zijn niet van plan het bij deze ene keer te houden: we leggen nu al de basis voor de editie binnen 2 jaar. Op wat we nu in die korte periode realiseren kunnen we dan later terugval-len. Ook niet onbelangrijk”.

DH: Hoe ziet jullie droomstoet eruit op 21/5?“Gekleurd, ritmisch, muzikaal, geëngageerd, bruisend, intrigerend, uitdagend, opvallend... Dat is onze wens, daar werken we naar toe. We hopen dit te kunnen waarmaken met een onvergetelijke parade. Het zou mooi zijn mochten we een 50-tal deelnemers hebben voor deze eerste keer”.

DH: Wat na 21/5?“Dan valt het wat stil. Uiteraard nemen we de tijd om deze editie en ons werk grondig te evalue-ren, want we willen leren uit de fouten, we willen dingen beter doen”.

DH: Het sociaal parcours stopt dan? Is dat niet doodjammer? “Wij weten dat het Candelaershuys haar we-kelijkse workshop muziek graag zou laten uit-groeien tot een Ukkelse fanfare die te pas of te onpas kan worden ingezet op lokale activiteiten, bijvoorbeeld op de rommelmarkten. Het is dus de bedoeling die workshop verder te laten evolueren: het zou inderdaad mooi zijn mocht het gegroeide netwerk, ook van de andere workshops binnen de Ukkelse zinnode kunnen voortgroeien.

Anderzijds, het budget is op, de parade waar we maanden naar toe gewerkt hebben is dan voorbij, zo gaat dat eenmaal met artistieke projecten, er is een finaliteit. We denken wel een basis gelegd te hebben om later hiermee verder te kunnen wer-

Een rondvraag bij de medewerkers:

Le Zinneke à Uccle signifie pour moi…Zinneke betekent voor mij:

Participation citoyenne, résistance créative et convivialité, l’occasion de retisser les rapports humains dans l’espace publique. (Iris Marano, CPAS de UCCLE, Service Culture)

Ukkelaars en wijkbewoners, en mensen van al-lerlei slag, en (nieuwe) partners samenbrengen rond iets plezants, dat willen we zeker een plek geven in ons toekomstig nieuw Huys. Zaaien dus nu. (Bart De Smedt, Candelaershuys)

Mensen en organisaties laten samenwerken. En mensen van alle slag, kleur, nationaliteit, be-roep, cultuur... ruimte geven om samen te wer-ken in de verschillende ateliers. Une occasion rare de rassembler des personnes, des ASBL, des institutions qui ne se seraient peut-être pas rencontrées sans la Zinneke. (Patrick Gautron, coordinateur Zinnode Uccle)

Le Zinneke à Uccle signifie pour moi : rencon-trer, découvrir, partager, rêver et construire ensemble. Ontmoeting, ontdekking, dromen, bouwen. (Hélène Cotard, La Roseraie)

Ontmoeting met veel nieuwe mensen, plezier van samen muziek te maken. (Piet Maris, muzi-kale begeleider)

Le Zinneke à Uccle signifie pour moi rencon-tres, découverte, partenariat futur ! (Emma Van Overschelde, directrice La Roseraie)

>

Noteer in uw agenda / A vos agendas24/4: generale repetitie in La Roseraie

met barbecue - Répétition générale à la Roseraie + BBQ

15/5: voorvertoningsmoment in de Homborchwijk - Soumonce fête du Homborch

21/5: Parade Zinneke

Page 6: De Hoorn april-mei 2016

6

fr

ken. Maar het zou inderdaad jammer zijn moesten die regelmatige ontmoetingsmomenten stoppen op 22 mei. Misschien moeten we dit toch maar eens bespreken”.

DH: De Zinnekeparade heeft een thema: kwets-baarheid. Hoe gaan jullie daar mee om?“Dit thema beknot ons niet, stuurt ons ook niet te veel maar geeft ons wel een kader. Makkelijker om hiermee aan de slag te gaan. Want we kaarten uiteraard dit thema aan bij de deelnemers. We proberen het een betekenis te geven, het in te vul-len in wat we maken. Kwetsbaarheid kan slaan op de mensen zelf. Of we refereren aan het immens grote vluchtelingenprobleem in deze dagen. En het is dichtbij: iedereen kan kwetsbaar worden.

Dit thema geeft een sociale onderbouw, een soci-aal fundament aan het gebeuren, het gaat dieper, het thema maakt dat Zinnekeparade zoveel meer is dan een gewone carnavalstoet. Er is dus een kader, maar we hebben samen met de deelne-mers wel de volledige vrijheid om het in te vullen,

VVVV zinnekeparade

Het woord aan de deelnemers.

We vroegen enkele deelnemers aan de work-shops naar hun mening. Een greep uit het aanbod.

Zinneke à Uccle signifie pour moi: Zinneke Ukkel betekent voor mij:

• Créativité et amusement (Virginie)• C’est la folie des grandeurs (Ahn) • Een mengelmoes van mensen die

samenleven en genieten (Fleur)• Convivialité Immaginaire, Fête (Sophie) • C’est un contact humain et culturel

(Catherine)• Represente une force et une grande richesse

(Atioukpe)• Une parade qu’on prépare toute en s’amusant

(Nil)• Parade en spelen (Roxane)• La réunion entre toutes les communautés et

le rapprochement sociale (Boyer) • La convivialité, le mélange des culture.

Pour montrer au public les efforts que nous mettons enplace pour un projet (David)

• Une parade d’un rituel (Ludo)• Rencontre, musique, joie de chanter

(Alougbin)• Douce folie et rencontres diverses

(Vercammen)• Joy, and a chance to meet other artists

(Goliah)

Vous êtes curieux ou furieusement intéressés ? Interesse?

Contact - Organisatie : • La Roseraie: 02 376 46 45

[email protected] • Le Candelaershuys: 02 343 46 58

[email protected] La Cellule culture du CPAS: [email protected] ou 02 370 75 29

zowel inhoudelijk als naar vorm. En daaraan zijn we dus nu volop aan het werken”.

DH: Benieuwd naar het resultaat. Succes!“Il est évident que le résultat final doit être notable, présentable, beau. Mais tout le cheminement vers la parade du 21 mai est pour nous déterminant, c’est un plaisir, semaine après semaine, de collaborer avec les différents ateliers en vue du résultat à atteindre”.

“Ce serait bien sûr idéal que le réseau qui s’est mis en place, aussi des différents ateliers au sein de la Zinnode uccloise, puisse continuer à se développer”.

>

Spook ‘Roxanne’

> p.11

Page 7: De Hoorn april-mei 2016

Nieuwsbrief nr. 48 april, mei 2016

Activiteit in de kijker…

Dieren bewegen in de natuur vaak krachtig, precies en indrukwek-kend. Ze vluch-ten, ze jagen, ze vechten. Tijdens deze tentoon-stelling zie je de dieren van dicht-bij, in echte scènes, alsof ze uit een documentaire zijn geplukt. En zo kan

je perfect observeren hoe gracieus en acro-batisch dieren zijn. De taxidermist heeft met zijn precisie, weten-schappelijke kennis en kunstzinnige kijk van de opgezette stukken unieke kunstwerken gemaakt.

Achteraf kunnen we samen een hapje gaan eten.

‘Wonders of Wildlife’

Een rustige uit-stap met de bus naar de oudste stad van België. In de voormid-dag hebben we even de tijd om de stad te verken-nen. Daarna gaan we samen eten. Graag hadden wij ten laatste 18/4 jullie keuze gekre-gen aangezien het restaurant dit vraagt.

De keuze gaat tussen: spaghetti bolognaise, croque Haspengouw en croque Dijon. Vanaf 14u30 stapt een gids bij ons op de bus en rijden we door centrum Ton-geren en het landelijke Haspengouw. We zul-len omstreeks 18u te-rug in Brussel zijn. De

prijs is € 35 voor busreis, gids en mid-dagmaal (zonder drank).

‘Uitstap Tongeren’

p.11

Page 8: De Hoorn april-mei 2016

16-02-2016 - Feestelijke maaltijd17-01-2016 - Eerste steen

Cursus Tai-ChiBeginners: 9u30 tot 10u30, gevorder-den: 11u tot 12u. Let op, we organiseren pas twee groepen indien we voldoende deelnemers hebben dus graag op voor-hand een seintje! Start op 13/4, dan 20, 27/4 en 4, 11, 18, 25/5 en 1, 8, 15, 22, 29/6. Abonnement = € 20, 11de en 12de les aan 1 euro, per les € 3. Vergeet zeker geen gemakkelijke kledij en schoenen.

Feest: 5 jaar LotusZondag 17 april, vanaf 12u, € 10, graag inschrijven voor 11/4 (maar late beslissers ook steeds welkom)!

Uitstap: museumEn meer bepaald: Museum voor Natuur-wetenschappen, Wonders of WildlifeDinsdag 19 april, 10u aan Huys, € 8,5, inschrijven voor 18/4.Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Zangnamiddag met BettyDonderdag 21 april, 14u, inschrijven voor di 19/4

Uitstap met bus: TongerenEen rustige stadsverkenning.Dinsdag 26 april, 8u15 Huys, € 35, in-schrijven voor 18/4. Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Zoete namiddagPanna cotta: het Italiaanse dessert dat je op 1001 manieren kan serveren.Donderdag 28 april, vanaf 14u30, € 3, inschrijven voor 26/4

Film: Le Tout Nouveau Testament Dinsdag 3 mei, 14u, € 2, inschrijven voor 28/4. Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Infonamiddag: ‘Dementie’Antwoorden op al jullie vragen!Dinsdag 10 mei, 14u, inschrijven voor 3/5. Zie ‘Activiteit in de kijker…’

Uitstap: Mini–EuropeDe Europese erfenis in miniatuur.Dinsdag 17 mei, 11u aan Huys (als je een hapje wil mee-eten), 13u30 aan in-gang, ingang: € 15, inschrijven voor 12/5

Zoete namiddagDessertjes met rabarber en aardbei.Donderdag 19 mei, vanaf 14u30, € 3, inschrijven voor 17/5

Uitstap: plantentuin van MeiseElk seizoen anders, natuur die nooit ver-veelt. Dinsdag 24 mei, 12u40 aan Huys, ingang: € 6, inschrijven voor 19/5

Activiteitenkalender

Page 9: De Hoorn april-mei 2016

Workshop: waterijsjes makenLeuke en lekkere experimentjes, boven-dien kan het op een heel gezonde ma-nier! Donderdag 26 mei, 14u, € 5, in-schrijven voor 24/5

Vragen staat vrijSmartfoon, tablet en GSMDinsdag 31 mei, vanaf 14u, inschrijven voor 26/5

Uitstap met bus: GeraardsbergenI.s.m. Seniorenoverleg Ukkel.Staat nog niet helemaal op punt, als je graag meer informatie ontvangt, geef ons een seintje! Woensdag 1 juni, € 30, waarschijnlijk een hele dag

23-02-2016 - Sarcophagi 29-03-2016 - Paasontbijt

Vast aanbodMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdag 21/4, 19/5 en 2 /6 Prijs: pedicure 19 €, manicure 12 €, epila-tie gezicht: 8 €, gelaatsverzorging: 60 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) of petanque: elke dinsdag en donderdag, na het mid-dageten rond 13u30. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Vooruitblik07/6: Feestelijke maaltijd09/6: wandeling14/6: Oostende met de trein21/6: Europees parlement23/6: Zoete Namiddag28/6: Verjaardagsfeest30/6: Centrumraad

Page 10: De Hoorn april-mei 2016

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Activiteit in de kijker…

Gesloten Donderdag 5 mei: O.H.HemelvaartMaandag 16 mei: Pinkstermaandag

Een Franstalige film van de Belgische filmmaker Jaco Van Dormael, ma-ker van ‘Toto le héros’ en ‘Le Huitième jour’. God bestaat en hij woont in Brussel. Maar hij ge-draagt zich nogal tiran-niek en sadistisch. Van achter zijn computer be-laagt hij de mensen met allerlei groot en klein leed. Zijn dochter, Eva, keert zich tegen haar vader en stuurt

via een SMS ieders sterfdatum… God is verplicht de straat op te gaan om de schade te herstel-len en ziet nu pas hoe lelijk de wereld is die hij geschapen heeft. Zijn dochter zoekt ondertussen haar apostelen om

‘Het Gloednieuwe Testament’ te schrij-ven.

’Le Tout Nouveau Testament’

Tijdens deze namiddag wordt jullie een volledi-ger en duidelijker beeld geschetst van wat de-mentie juist is. Hoe kan je dementie onderschei-den van een gewone ‘ouderdomsvergeetach-tigheid’? In de beginfase heeft een persoon met dementie zelfs gelijk-aardige symptomen als iemand die een depres-

sie doorgaat. Hoe ga je om met een familielid of vriend die de diagnose de-mentie heeft gekre-gen? Is het mogelijk om thuis te blijven wonen als je zorg draagt voor iemand met dementie? Wat zijn de mogelijkhe-den? Waar moet je voor oppassen?

’Infonamiddag: Dementie’

Page 11: De Hoorn april-mei 2016

11

Ateliers open(d)en hun deuren

Enkele tientallen mensen zullen gedurende 4 maanden hebben deelgenomen aan dit artistiek project in verschillende artistieke ateliers. Deze worden begeleid door professionelen en zijn gratis toegankelijk.

Le 21 mai 2016, différentes associations de la commune défileront ensemble dans les rues de Bruxelles pour la Zinneke Parade. Unis autour d’un projet artistique créé de manière participative, c’est une petite centaine d’Ucclois qui clôtureront 4 mois de travail intensif pour le plus grand plaisir du public du centre ville. Plusieurs ateliers gratuits et encadrés par des professionnels se sont ouverts dans les différentes structures.

Muziek- en zangatelier “Radio Transit Lab” / Atelier musique et chant « Radio Transit Lab » Elke maandag buiten schoolvakanties van 10 tot 12 u / Tous les Lundis (sauf vacances scolaires) de 10h à 12h In het/au Candelaershuys-avenue Brugmannlaan 433 te Ukkel/Uccle

Atelier ‘Theater voor volwassenen’ / Atelier “Théâtre adulte” Elke donderdag buiten de schoolvakanties van 14u30 tot 16u30 / Tous les jeudis (sauf vacances scolaires) de 14h30 à 16h30 CITÉ DE L’ENFANCE ASSELBERGS- rue Joseph Bensstraat , 82 1180 Ukkel/Uccle

Workshop ‘Spel en Beweging’ / Atelier “Jeu et mouvement” Elke zaterdag buiten de schoolvakanties van de 14h à 16h / Tous les samedis (sauf vacances scolaires) de 14h à 16h La Roseraie, Chaussée d’Alsembergsesteenweg 1299, Ukkel/Uccle

Atelier ‘Kostuum en maskers’ / Atelier ‘costumes et masques’ Elke zaterdag buiten de schoolvakanties van de 14h à 16h / Tous les samedis (sauf vacances scolai-res) de 14h à 16h

Wenst u nog aan te sluiten? Haast u dan!!!Vous avez envie de participer à un des différents ateliers ? Dépêchez-vous !

fr

VVVV lokaal cultuurbeleid

Veel Cultuur in UkkelNee hoor, een koffietafel was het niet echt, daar bij Marc van Café Le Silence aan het kerkhof. Wel de aangename voorstelling van het “voortgangsrapport Lokaal cultuurbeleid 2015”.

Zeg maar alles wat gebeurde en zal gebeuren door de Dienst Cultuur van de gemeente, de bib, het Candelaershuys en andere verenigingen en partners.

Gastvrouw was “Céline van de Cultuur”, onze onmisbare spits, die met flair en verve de vele pro-jecten overliep en voorstelde. Een mooi overzicht gaande van zadenbib, tot het jongerenproject Heroes on stage, de Wolvendaelnacht, de gekende aperitieven, het Jan Van Nijlenproject, oorlog in Ukkel enz enz.

Heel wat moois, handig samengevat in een aange-naam om lezen rapportje.Meer info bij Céline op T +32 2 374 74 14 of [email protected]

Schepen Carine Gol-Lescot zag dat het goed zat met de cultuur in Ukkel

>

VVVV zinnekeparade

Page 12: De Hoorn april-mei 2016

12

Ondertussen in de bib

* Elke eerste zater-dag van de maand: baby-uurtje om 10.30 uur in de bib. Gratis. Maximum 10 kindjes met hun ouders vanaf 6 maanden.• Woensdag 27 april om 15.00 uur: show in

de bib! “De salto’s van Otto”.Marijke Umans vertelt het verhaal van Otto met levensgrote prenten. Gratis na inschrijving. Kinderen vanaf 5 jaar.

• Woensdag 25 mei om 15.00 uur voorlees-uurtje: “Mijn tuin”. Wat groeit er in de tuin? Wat leeft er in het gras? Gratis. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

* De mini-moestuin - lezing door Werner Meysmans, moestuin-expert. Heerlijk, zo zelf tuinieren… Maar hoe doe je het? Na deze lezing zal je niet kun-nen wachten om zelf aan de slag te gaan met het aanleggen van je mini-moestuin en je eigen groenten te oogsten. Dinsdag 19 april 2016, om 18u00 in de bib. Gratis lezing, duur één uur, graag inschrijven want plaatsen zijn beperkt.

Info& inschrijvingen : in de bib, via 02/331 28 24 of [email protected] www.ukkel.bibliotheek.be www.facebook.com/bibukkel

De leraarskamer door KTV De NoordstarKTV De Noordstar brengt ‘De Leraarskamer’, een kritische en humoristische blik in het heilige der heiligen van één van onze opvoedingsinstellin-gen. In een regie van Luc Collin.

Ukkel (Kunst- en Cultuurcentrum) - in samen-werking met KTV De Zonnebloem op zondag 24 april om 15u. Kaarten: 8 euro - Kassa: 10 euro. Reservatie: 02 380 58 98 of 0486 56 53 26 of [email protected]

VVVV in en rond 1180

De Held - Esther & Fatou

Jo Jacobs had een half mensenleven nodig om zijn debuut “De Held” (2012) te maken. De tweede is er nu, “Alcatraz”. En dat het straf is lezen we in de pers: “Daar zit je dan: de debuutplaat vier ster-ren gegeven en de opvolger beter vinden (Humo) Esther en Fatou warmen de zaal op. Beiden 23. Twee meisjes. Niet op het strand, maar uit Leuven-stad. Ze maken dromerige folkpop. Welkom op 28 april om 20u30 in het Candelaershuys. Eenheidsprijs: € 10. Reserveren op [email protected] - 02/343.46.58.

Toptreden : Les Blauw

Nog een straf concertje, een jazzke: Les Blauw. Deze Antwerpse band haalt de inspiratie en mosterd bij de virtuoze Belgische jazzgitarist Django Reinhardt. Naast jazzklassiekers van deze grootmeester, brengt Les Blauw eigen composi-ties en huldigen ze enkele tijdsgenoten als Baro Ferret en Duke Ellington. Ze blijven hun gitaargod wel trouw en spelen deze mysterieuze zigeuner-blues met meer dan volle overgave.Straf om zien, meeslepend en virtuoos. Absoluut niet te missen. Met behoorlijk schoon volk op de planken: (dé) Bjorn Eriksson, Peter Pask, Jon Birdsong en Tomas De Smet.

Welkom op 19 mei om 20u30 in het Candelaershuys. Eenheidsprijs: € 12. Reserveren op [email protected] - 02/343.46.58

Foto

: Kur

t Lie

fsoo

nsFo

to: C

hrist

ophe

Bry

sse

Page 13: De Hoorn april-mei 2016

13

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de ref-ter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info bij Johan Hendriks, 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15u in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info bij Aloys van den Akker, 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info bij Arseen Neerinck, 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14u tot 18u gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info bij Jack Lagae.(1)

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Bij Carpe Diem

Carpe Diem is geopend elke donderdag vanaf 13u30. Dit voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

• Zo 17/04 om 13u: groot petanquetornooi per triplette – organisatie : “Handelaars van de Horzel”

• Di 19/04 om 18u’ Zadenbib Ukkel voordracht : “minimoestuin”

• Do 21/04 om 11u30 kookatelier “Pastinaak”• 23-24-25/04 : reis naar Kent.• Do 19/05 om 11u30 kookatelier “erwten &

wortelen”• Zo 29/05 om 11u BRUNCH – “American Way.”• Elke donderdag om 13u30: Petanque:

Beker Carpe Diem (niet op 05/05)• Reverveer nu reeds zaterdagavond 3/09 voor

ons groot tuinfeest !!!!

Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

In de Muziekacademie

• Woensdag 20/04:Initiatieconcert + instru-menten uitproberen in het Auditorium om 18u30

• Woensdag 27/04: Dag van het DKO concert in het Auditorium om 19u00

• Zondag 24/04: Optreden van het schoolor-kest in Flagey om 16u00 in studio 4

• Vrijdag 29/04:Vooravond van de Dag van het DKO in het stadhuis te 1000 Brussel om 19u00

• Week van 25/04 tot en met 30/04: Opendeurdagen met klasconcerten in alle afdelingen

• Zaterdag 30/04: Concert: Dag van het DKO in het gemeentehuis te Sint-Lambrechts-Woluwe om 19u00

Muziekacademie: Auditorium: A. Didierschool F. Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel. Wijkafdeling: Floréallaan 14, 1180 Ukkel. Directeur: Rudy Croon, 0476/73 98 81

Bij Zilverdraad

• Vrijdag 29/04: Zilverdraad gaat op uitstap, denkelijk naar het Zaterdagplein (onder voorbehoud van het veiligheidsniveau)

• Woensdag 11/05 om 14u: Koffietafel Zilverdraad met viering van de moeders.

• Vrijdag 27/05: Zilverdraad gaat op uitstap naar Diest met de trein.

Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Woensdag 18 mei

Bedevaart van de Nederlandstalige parochie-gemeenschap Betlehem naar Geel. Info en inschrijvingen:Godelieve Maes 0476 73 28 25

Dinsdag 24 mei

Davidsfonds Ukkel Stalle gaat op Sneukeltocht naar Dendermonde. Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Maandag 30 mei

Davidsfonds Ukkel Stalle: Ukkel verwacht... bezoek aan het KMI. Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

ukkelse agenda

Page 14: De Hoorn april-mei 2016

14

* De Stad Brussel staat in voor het onderhoud van het Zoniënwoud, het grootste park van Brussel. En doet dat volgens een aantal verkozenen over alle partijen heen, niet zo goed. Zeker aan de bui-tenranden, waaronder Ukkel en Elsene, gemeen-tes, die voor hun bewoners juist veel belang hech-ten aan deze groene long, laat het onderhoud te wensen over. Waarom geen “regionalisatie” naar Leefmilieu Brussel, wordt gesteld?

Dans les communes qui jouxtent le bois de la Cambre – Ixelles et Uccle –, on critique vertement la gestion et l’entretien du plus grand parc bruxellois par la Ville de Bruxelles. L’état des cheminements est pointé du doigt. Et le manque criant d’infrastructures pour les enfants et l’absence de toilettes publiques. Quelques élus réclament donc une régionalisation du parc afin que sa gestion s’en trouve améliorée.

* De mooiste is ze niet, de sporthall in de Paul Stroobantlaan. Ze oogt onderdaad wat afgeleefd. Een aantal gebruikers hebben de staat van verloe-

dering aangekaart. Schepen Carine Gol erkent de staat van het gebouw maar stelt wel dat de zaal ondanks haar mankementen wel “gezond” is. Zo werden de douches opgefrist. Wel geen funda-mentele werken, omdat er nog geen toekomst-plan werd bepaald voor de sporthall. Vandaar de kleine oplapwerkjes.

La salle de sport ITEM, située au numéro 23 de l’avenue Paul Stroobant à Uccle, n’est pas au meilleur de sa forme pour accueillir les jeunes sportifs en herbe. L’échevine Carine Gol-Lescot prévient que la salle de sport ne pourra pas être entièrement rénovée avant au moins deux ans.

* Een warme oproep aan alle baasjes om de drollen van hun trouwe viervoeter op te kuisen? Het wordt namelijk erger en er-ger in Ukkel. In Etterbeek startte een bewustmakingscampagne: achtergelaten drollen worden niet meteen weggenomen maar gefluoresceerd. Ludiek, maar toch bewustmakend. Wanneer in Ukkel oranje drollen?

Merci de ramasser les crottes de votre chien!

* Onze vrienden van de ACQU (koepelvereniging van de wijkcomités) consulteerden de Ukkelaar over het nieuwe MIVB-busplan. Uit de reac-ties kan afgeleid worden dat inkrimping van de bestaande lijnen niet gewenst wordt, integendeel zelfs, en dat het zuiden van de gemeente beter bediend mag worden.

Ce que les usagers ucclois pensent du projet de Plan Bus de la STIB : toute suppression de tronçons est désapprouvée, les prolongations de lignes sont plutôt appréciées, le renforcement de la desserte au sud de la commune est unanimement apprécié. Consultez http://users.skynet.be/boisdeverrewinkel/mobilite/.

* Jarenlang strijdt het wijkcomité Longchamp-Messidor, en dit niet zonder succes voor het behoud van de villa Puy Fleuri in de Churchilllaan. Maar de promotor geeft niet op. Na een nieuwe wei-

fr

VVVV ukkels nieuws

Zonienmars/ZoniënklankenOp 24 april kan je in het Zoniënwoud komen genieten van 4 prachtige uitgestippelde wan-delingen. Info: www.wabo.be Tel: 02-675 40 10 - [email protected]

Reflecties van UkkelWedstrijd en tentoonstelling van foto’s met spiegelende oppervlakken, georganiseerd door de Cultuurdienst van Ukkel en de Acqu. Alle info: www.ukkel.be - [email protected]

ProveloDoorkruis de groene en blauwe zones in de 19 gemeentes op een alternatieve manier. Reservatie en info : www.provelo.org/nl/tour/vast-programma

De Kristoffel Steinerschool De school breidt uit en start op 1 september 2016 met een eerste klas lagere school. Info: www.steinerschooltervuren.be

© G

emee

nte

Ette

rbee

k

Page 15: De Hoorn april-mei 2016

15

gering van Ukkel Urbanisme stelt hij voor een schel van de bestaande gevel in te kapselen in een nieuwe hoogbouw van 19 appartemen-ten. Of façadisme bij uitstek. Hopelijk wint hier het gezond verstand?

Un promoteur immobilier prévoit la démolition du Puy Fleury, un des derniers joyaux architecturaux de l’avenue Churchill (Uccle). Á la place ? Le projet démesuré d’un immeuble de 19 appartements, 18 parkings et conciergerie gardant une « tranchette » de la façade du Puy Fleury. Le comité de quartier dit non à la démolition du PUY FLEURY - non à la « façadisation » de Bruxelles. Plus d’infos sur www.change.org/organizations/comité_de_quartier_longchamp-messidor_asbl

* ...

Nous conseillons à nos lecteurs néerlandophones de prendre contact avec l’échevin Eric Sax pour obtenir une traduction de l’article intéressant sur la gestion des arbres à Uccle, paru en version française uniquement dans le Wolvendael. :-)

* Haast u en word één van de 4000 lopers van de 10 km van Ukkel op Pinkstermaandag

Les inscriptions pour les 10 km d’Uccle sont désormais ouvertes. Info: www.10km.be

Brussel sport, beweegt, danst & daagt je uit!

ZONDAG 15 MEI 2016VAN 12 TOT 19U

Ontdek het aanbod! Ook voor jonge ketjes en actieve 50+’ers!

* Trouwen in het mooie Wolvendaelpark, het kan, van mei tot september.

De mai à septembre, le parc de Wolvendael accueillera des mariages en plein air, une première en Belgique.

* Met een online wervingscampagne wil moeder Sandrine (die in de onmiddellijke buurt van het Candelaershuys woont) fondsen inzamelen voor de bouw van een studio in haar tuin voor haar zwaar gehandicapte zoon Corentin. Die belandde in een diepe coma na het inslikken van een pilletje dat hem werd aangeboden, waardoor hij volledig verlamd geraakte. Om haar financieel te helpen bij die bouw ontwierpen een paar vrienden een website, waar mensen worden uitgenodigd een symbolische steen te kopen voor de studio, zeg maar om te helpen bouwen aan “le mur des copains”. Omdat alle beetjes helpen. Alle info op www.unemaisonpourcorentin.be.

Imprudent, le jeune étudiant Ucclois Corentin a voulu tester une pilule qui lui a été proposée. Une expérience aux conséquences tout simplement catastrophiques. Lorsqu’il se réveille, Corentin est paralysé de la tête au pied. L’histoire de Corentin rappelle que les solutions pour les jeunes polyhandicapés ne sont pas toujours des plus réjouissantes. Mère Sandrine (une voisine du Candelaershuys) a en tout cas tranché : Sandrine a décidé de construire un studio aménagé au fond du jardin. Deux amis proches de la famille ont lancé un site web qui propose aux internautes d’acheter symboliquement une brique de la future maison. Info : www.unemaisonpourcorentin.be

Page 16: De Hoorn april-mei 2016

16

De Hoorn

Maandblad, Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

april, mei 2016, nr. 448, 47ste jaargang, verschijnt zeswekelijks

behalve in juli en augustus, 1100 exemplaren

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433,

1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

P 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

01869

VVVV een nieuw huys

Ondertussen in de Egide Van Ophemstraat - Begin april 2016