De Hoorn april-mei 2015

24
De Hoorn 04-05/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 441 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Expo & Jazz

description

 

Transcript of De Hoorn april-mei 2015

Page 1: De Hoorn april-mei 2015

De Hoorn04-05/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 441maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Expo & Jazz

Page 2: De Hoorn april-mei 2015

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieapril, mei 2015 46ste jaargang 1100 expl. nr. 441

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVERBEELD:Impression on my way ©Luc Vanden Bosch

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

VVVV in memoriam

In memoriam Urbaan De Becker‘Als ik wist dat morgen de wereld vergaat, toch zou ik nog vandaag mijn appelboompje planten.’ Was er wel een passender aanhef denkbaar voor de kennisgeving van het onverwacht overlijden van Urbaan De Becker dan dit getuigenis van Maarten Luther?

Urbaan overleed op 1 maart en zou veertien dagen later 75 zijn geworden. Naar de levensver-wachting van vandaag veel te vroeg, maar toch ‘na een geslaagd en voltooid leven’ of de samenvat-ting van een bundel met tientallen getuigenis-sen van familie, vrienden en gewezen collega’s die de honderden aanwezigen na afloop van de uitvaartplechtigheid in de Onze Lieve Vrouwekerk van Alsemberg aangereikt hebben gekregen. Een mooi souvenir.

Inhoud2 In Memoriam

3 Zoniënmars

3 Heroes on stage

4 Expo en Jazz

5 Impressions on my may

6 oor-LOG

7 Ukkels nieuws

10 Ukkelse agenda

11 Lotus

15 Van vroeger en nu : …Deken Fierens

17 Geloven in Ukkel, vandaag

20 In ‘le Wolvendael’

21 Poëzie met Jan Van Nijlen

22 bib

Page 3: De Hoorn april-mei 2015

3

Radiojournalist Urbaan De Becker was een vak-man pur sang, bekend om zijn taalbeheersing en een ongeëvenaarde stem. Het verdwenen dui-dingsprogramma Actueel na het middagnieuws van 13 uur vestigde zijn reputatie bij de nieuws-dienst van de openbare omroep waarvan hij nog een tijdje hoofdredacteur is geweest.

De maatschappelijk geëngageerde cultuurmens De Becker deed echter veel meer dan zijn job. Hij was actief in vele domeinen, begaan met het erf-goed, bekommerd om het leefmilieu en de eigen-heid van de Rand rond Brussel. Maar evenzeer met een hart voor het Brussels en een boon voor Ukkel waar hij geboren was. In zijn dienstbaarheid was hij een echte vriend van ons Candelaershuys.

Als kenner van de ‘Brabantse fauvisten’ , ook soms ‘de Brusselse Caelevoeters’ genoemd, heeft hij op vernissages van tentoonstellingen van werk van Willem Paerels en Louis Thévenet zorgvuldig voorbereide inleidingen gehouden.

Zijn voorstelling in het foyer van het cultureel centrum van het boekje ‘De Pijl naar Ukkel’ naar aanleiding van de herdenking van 50 jaar Expo ’58 was een drietalig pareltje.

In onze Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek heeft hij met een gesmaakte causerie de spits afge-beten van wat onder de noemer ‘Op de koffie met…’ vertelnamiddagen voor de mensen van ons lokaal dienstencentrum Lotus hadden kunnen worden.

Ongetwijfeld had Urbaan nog ja gezegd indien hem om een inbreng was verzocht bij een Jan van Nijlen-herdenking, maar het is nu aan ons om hem dankbaar en blijvend te gedenken.

Urbaan De Becker

Zoniënmars zet zijn muzikale wereldreis voortBrussel, geen natuur? Het Zoniënwoud is met zijn vierduizend hectare bos een ware schatka-mer aan fauna en flora, pal in het centrum van het land.

De Zoniënmars speelt deze troef ten volle uit. Met vier goed gekozen wandelrou-tes wil de Zoniënmars alle Brusselaars en natuurlief-hebbers het uitgestrekte bosgebied laten ontdekken. Sinds 2013 kent de Zoniënmars met Zoniënklanken ook een muzikaal luik waarbij wandelaars in het bos worden getrakteerd op muzikale inter-mezzo’s.

Info Zoniënmars – Zoniënklanken 26/04/2015 - Gemeenschapscentrum WaBo 02 675 40 10 - [email protected] - www.wabo.be

Een project van GC WaBo, in samenwerking met GC Kontakt, GC Op-Weule, GC Den Dam, VGC-sportdienst en Muziekpublique. In het kader van Cultuurcentrum Brussel, het netwerk van de 22 gemeenschapscentra.

Heroes on stageOp donderdag 30/4 presenteren we u een acht-tal Ukkelse muziekgroepen. Een samenwerking van de Dienst Cultuur, het Candelaershuys, Jeughuis ’t Uilekot en Antirides, het Franstalige jeugdhuis. Plaats van afspraak: in en rond het Uilekot, Dekenijstraat 100. De eerste band speelt om 19u.

Info: [email protected], 02/374.74.14 - 02/348.67.87

5 10 15 25 km

Wandelen en muziek in het bos

I N F O

Gemeenschaps-centrum WaBo02 675 40 10

[email protected]

Een project van GC WaBo, in samenwerking met GC Kontakt, GC Op-Weule, GC Den Dam, VGC-sportdienst en Muziekpublique.

In het kader van Cultuurcentrum Brussel, het netwerk van de 22 gemeenschapscentra.

Zoniën26.4.15Zoniën

klanken

marszondag

www.wabo.be

Page 4: De Hoorn april-mei 2015

4

Une exposition photo et un concert de jazz, en même temps ? C’est possible à Uccle : venez assister jeudi 7 mai à 19 h au vernissage de l’expo photo de Luc Vanden Bosch et au concert de jazz du célèbre flûtiste américain Ali Ryerson avec le trio Johan Clément à 20 h 30. Et c’est gratuit ! Venez nombreux au Candelaershuys.

FR

Luc Vanden Bosch en Ali Ryerson met Trio Johan ClementDit wordt een mooie avond: de opening van een tentoonstelling, gevolgd door een jazzconcert. Kom dat zien.

VVVV expo and jazz

In vroegere dagen speelden pianist Johan Clement en drummer Luc Vanden Bosch vele concerten, als leden van het Roger Vanhaverbeke trio (New Look Trio). Regelmatig waren ze hier te gast in het Candelaershuys, waarbij ze fungeerden als backing groep van grote jazzcats, op tour in Europa.

Bassist en Ukkelaar Roger Vanhaverbeke overleed in 2011. Zijn wens was dat het trio verder zou blijven bestaan. Vandaar, ziehier: het Trio Johan Clement, met nu op bass Bart de Nolf.

Naast eigen werk knopen ze terug aan met de traditie van weleer: ze begeleiden hier op 7 mei niemand minder dan de Amerikaanse top-fluitiste Ali Ryerson. Al 40 jaar is deze wereldbefaamde fluitiste op tour. Ze nam quasi twee dozijn pla-ten op. Ze speelde en toerde met talloze grote jongens zoals Kenny Barron, Stephane Grappelli, Art Farmer, maar ook met klassieke artiesten als Luciano Pavarotti.

A ne pas manquer. Geloof ons, dit is top.

We maken er iets speciaals van: drummer Luc Vanden Bosch is ook een straffe fotograaf. Reeds lang trekken we aan zijn mouw, maar nu is het zo-ver: Luc komt voor de eerste keer naar buiten met zijn werk. Hij toont ons een dertigtal impressies.

We houden de vernissage van de expo om 19 u, en om 20u30 wordt u vergast op het uitzonderlijk concert van Ali Ryserson en Trio Johan Clement.

En plus, we bieden u dit concert gratis aan. Expo en Jazz, het moet kunnen in Ukkel.

Afspraak op donderdag 7 mei in het Candelaershuys.

Ali Ryerson

Johan Clement Trio

Page 5: De Hoorn april-mei 2015

5

Ik heb op mijn weg naar hier wat ‘Impressions’ vastgelegd op een vaste ondergrond om die samen te delen met jullie. Ik heb geen opleiding genoten als fotograaf. Het is allemaal gegroeid uit pure intuïtie, kijken en genieten van het moment zelf. Zo gaat het ook voor mijn muziek-ervaring.

Spelen met het ‘NU’. Welkom op ‘Impressions on my way’, mijn eerste tentoonstelling.

Luc

Luc Vanden Bosch : « Je n’ai pas de formation de photographe. C’est seulement le fruit de mon intuition pure, regarder et apprécier le moment. C’est la même chose pour ce qui est de mon expérience de la musique. Jouer avec l’instant. Bienvenue à « Impressions on my way » ma première exposition photo. »

Impressions on my wayFotograaf-muzikant Luc Vanden Bosch aan het woord. ‘Kijken is meer dan zien, luisteren is meer dan horen’

In mijn (beroeps)keuze als muzikant heb ik leren luisteren naar wat anderen doen rondom mij en ben ik interactief om die muziek optimaal te delen in het ‘moment zelf’, met de luisteraar. Muziek speelt zich voornamelijk af in één enkel moment, het ‘NU’. Bij een muziek-opname is dat ‘NU’-moment vastgelegd en kan ik dit telkens terug beluisteren in een ander ‘NU’.

In mijn vroegere binnenhuisstudies op het Sint Lukasinstituut te Brussel heb ik leren kijken i.p.v. enkel te zien. Dankzij vakken als vormgeving, lijn, kleur, volume, compositie, vrij tekenen, kunst-geschiedenis…ben ik onderhuids die filosofie blijven koesteren en blijven vertalen in mijn rol als percussionist/ drummer.

De fotografie is voor mij het ideale penseel gewor-den om het allemaal weer in een zichtbare vorm te gieten en is zo uitgegroeid tot mijn tweede passie.

Impressions on my way © Luc Vanden Bosch

FR

Page 6: De Hoorn april-mei 2015

6

Emballage Kado maakte voor deze productie een selectie van 9 nummers uit bovenvermeld boek, aangevuld met enkele andere liedjes, die de inhoud en thematiek versterken. Brusselse leekes over “Den Ourlog”, toch wel een erg originele invalshoek, vindt u niet?

Alle info te verkrijgen in het Candelaershuys op 02/343.46.58. Gelegenheidsadres: Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Achille Reisdorfflaan 36 te Ukkel.

Des chansons de l’époque de la guerre en bruxellois ? Emballage Kado donnera un concert unique le vendredi 8 mai à 19 h 30. À 18 h : apéritif offert par la maison et présentation d’une publication uccloise sur cette période, une expo enfants sur la guerre et des témoignages… Lieu : Institut national des invalides de guerre, 36, avenue Avenue Achille Reisdorf, Uccle. À ne pas manquer.

VVVV oor-LOG

A la guerre comme à la guerre: De “Oor-LOG” bijna afgelopen!De “Oor-LOG”, het intergenerationeel project van de Dienst Cultuur van de gemeente, het Candelaershuys, Lotus en de kinderen van de Sint-Jozefschool is bijna afgelopen: op vrijdag 8 mei stopt het wapengekletter voorgoed. Voor de gelegenheid verhuizen we naar een speciaal decor, met name het Nationaal Instituut van Oorlogsinvaliden.

CD-cover Emballage Kado

Het wordt het slotmoment van 1 jaar intergene-rationeel werken met Ukkelaars, jong en oud. We hadden al een filmpje van de kinderen over de interviewsessie met de Ukkelse senioren, er was het oorlogsconcert van Norbert Detaeye. We wer-ken momenteel aan een publicatie die tevens op 8 mei wordt voorgesteld.

We starten in de namiddag, om 15u30, waar u kunt kijken naar een kinderexpo over de oorlog, de kinderen van de Sint-Jozefschool tonen u hun film-impressie, en we luisteren naar enkele pakkende getuigenissen. Om 18u houden we een “Aperitief van het Huys”, met ondermeer de officiële voorstel-ling van de publicatie, en om 19u30 serveren we u Emballage Kado met ‘Zeet ee den Ourlog - De Gruuten Ourlog in Brusselse stroetleekes uit 1914-1918”. Het wordt een muzikaal vertelprogramma, gebracht door een met gastmuzikanten uitgebrei-de versie van de folkgroep Emballage Kado, met liedjes uit de monden van het gewone volk van toen, gebracht in het Nederlands, in het Frans en uiteraard ook in het Brussels dialect.

Emballage Kado

Page 7: De Hoorn april-mei 2015

7

VVVV ukkels nieuws

* Belgian Building Awards, met Ukkel in de prijzen: de turnzaal van het Koninklijk Atheneum van Ukkel, een project van de architecten Kiki Verbeeck en Yves Malisse van het bureau URA, won de categorie niet-residentieel gebouw. In plaats van een uitbreiding van de bestaande gebouwen te ontwerpen, kozen de architecten ervoor de nieuwe turnzaal te integreren in de bos-rijke en glooiende omgeving. Recent kon u er een geslaagd Aperitief van het Huys meemaken.

Belgian building award : dans la catégorie du « Bâtiment non résidentiel de l’année », c’est le gymnase de l’Athénée d’Uccle (KAU), un projet des architectes Kiki Verbeeck et Yves Malisse, qui a été récompensé.

* Onze burgemeester Armand De Decker ontkent dat hij ruim € 700.000 ontvangen heeft in ruil voor zijn hulp om in 2011 de wet die de strafrechtelijke minnelijke schikking uitbreidt, zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. Wel erkent hij vergoed geweest te zijn als advocaat in het dossier Chodiev, die kon genieten van boven-vermelde maatregel. Dit dossier werd opnieuw opgerakeld door het satirische blad Le Canard Enchaîné. Op de gemeenteraad van 26 februari heeft de burgemeester bij de aanvang van de zitting ongevraagd een uitvoerige verklaring afgelegd om te benadrukken dat hem niets on-eerbaar kan ten laste gelegd worden. De voltallige vergadering luisterde zwijgzaam, niemand stelde vragen.

Le député-bourgmestre d’Uccle, Armand De Decker nie les accusations de pot de vin pour influence dans le dossier Chodiev. Il reconnaît par contre avoir touché des honoraires pour son rôle d’avocat. Le bourgmestre s’est exprimé et a donné une information détaillée au conseil communal.

* Dieven hebben gepoogd het bronzen Kuifje-beeld te stelen dat op de Brusselse Grote Zavel staat, voor het Comics Café. Niet gelukt, gelukkig. Misschien dank zij de alerte waakhond Bobbie?

Het beeld dat sinds oktober 2011 op de Grote Zavel staat, is een replica van het beeld dat

beeldhouwer Nat Neujean in 1975 maakte voor de dertigste verjaardag van het weekblad Kuifje. Dat beeld werd in 1976 ingehuldigd in het Wolvendaelpark in Ukkel. Na tal van pogingen tot diefstal en vandalenstreken besloot het gemeen-tebestuur van Ukkel om het beeldhouwwerk in een gebouw van de gemeente onder te brengen.

Des voleurs ont tenté de dérober la statue en bronze de Tintin située sur la place du Grand Sablon, devant le Comics Café. La statue est l’œuvre du sculpteur Nat Neujean et date de 1975. Elle est une réplique d’une statue dont l’œuvre initiale avait été inaugurée au Parc du Wolvendael à Uccle en 1976. La statue avait été déplacée dans un bâtiment de la commune après plusieurs tentatives de vol et faits de vandalisme.

* Bericht aan de leerlingen: op 1 septem-ber opent er een nieuwe basisschool van de Scholengroep Brussel in Ukkel. Ze krijgt de naam ‘De Iris’ en heeft in een eerste fase plaats voor een vijftigtal leerlingen. Locatie is de site van de secundaire school Koninklijk Atheneum, Nekkersgatlaan. In eerste instantie zal de school zo’n 50 à 60 leerlingen kunnen ontvangen, begin- >>>

Page 8: De Hoorn april-mei 2015

8

nende met kleuterklassen en een eerste leerjaar. Op termijn wordt dit een volwaardige basisschool met 240 plaatsen. In alle geval, een fantasti-sche locatie, midden het bos, naast die mooie turnzaal. De aanmeldingen daarvoor beginnen elektronisch, op 21 mei. Onlangs bleek nog dat 2.800 kinderen nog geen plaats vonden in het Nederlandstalig basisonderwijs.

Ouverture d’une nouvelle école primaire à Uccle : le 1e septembre Iris accueillera les petits et les élèves de la première année.

* In “Sjoenke”, de uitgave van gemeenschaps-centrum De Moelie en vzw De Rand lezen we dat de GEN-werken (gewestelijke expressnet, wat staat voor een ambitieus plan dat de mobiliteit in en naar Brussel moet verbeteren) in Linkebeek opnieuw ernstige vertraging dreigen op te lopen, wegens een vernietiging van de bouwvergunning. Als de Vlaamse Regering deze beslissing bevestigt moeten alle procedures herbeginnen.

Retards sérieux pour le RER à Linkebeek à cause de l’annulation d’un permis de construire.

* Zadenbib van start op de vleugels van de lente. In aanwezigheid van haar collega van o.a. Leefmilieu Marc Cools heeft schepen van Cultuur en Sport Carine Gol-Lescot op zaterdagmiddag 29 februari in de Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek de eerder aangekondigde ‘zadenbib’ officieel geopend. Een primeur in het Brussels gewest. De opkomst was groot en vooral van de Franstalige media was er heel wat belang-stelling: geschreven pers, radio en televisie. Op TéléBruxelles waren er interviews met schepen Gol en projectleidster Vicky Colin, bibliotheek-

VVVV ukkels nieuws

assistente. Sindsdien hebben zich al 37 mensen met groene vingers als lid van de zaden-bibliotheek laten regis-treren. Ruim honderd za-denzakjes zijn al uitgeleend van meer dan dertig soorten groenten, tuinkruiden en bloemen. Met liefst zestien uitle-ningen is peterselie koploper bij de populairste gewassen. Het moet zijn dat de zadenbib tot nog toe vooral de kenners heeft aangetrokken want tot dusver heeft er zich voor andijviezaad nog niemand gemeld. Hiervoor is het inderdaad nog te vroeg op het seizoen, maar wie over het rijke aanbod alles wil vernemen moet gewoon eens langsgaan (De Broyerstraat 27). Onder de wand met de zakjes, links van de balie, is digitale ap-paratuur voorhanden die zowel beginnelingen als gevorderden de weg wijst naar succesvol telen. Het project loopt in principe het hele jaar door. Naar gelang van de seizoenen met drukke en minder drukke periodes van zaaien tot oogsten. Uiteindelijk ook van zaadjes waarmee de cyclus dan voltooid wordt.

Tout porte à croire que la grainothèque de la bibliothèque n’attire que les vrais connaisseurs car jusqu’à présent personne n’a encore demandé de graines de scarole. En effet il est encore trop tôt pour en semer, mais toute personne intéressée par l’offre de graines variée peut venir voir au 27 rue De Broyer.

* Vliegtuighinder - Een twintigtal wijkcomités uit groot Brussel hebben een charter ondertekend om de lawaaihinder van vliegtuigverkeer drastisch te beperken. Ook waren er handtekeningen bij vanuit Ukkel.

Une bonne vingtaine de comités de quartier et associations du grand Bruxelles

Page 9: De Hoorn april-mei 2015

9

ont apposé leur signature au bas d’une charte réclamant une réduction drastique des nuisances liées à l’exploitation de l’aéroport national et la fin du survol de zones densément peuplées

* Rondplein Vanderkindere - Er is een akkoord tussen het Brussels Gewest en de gemeente Ukkel over de heraanleg van het Vanderkindereplein. De vernieuwing moet het plein overzichtelijker en veiliger maken, ondermeer door de aanleg van een ovale rotonde op het plein zelf, waardoor de verkeerslichten verdwijnen. De werken starten deze zomer, wanneer de tramsporen op het plein worden vervangen en geluidsarm gemaakt wor-den. Begin 2016 moet alles achter de rug zijn.

La Région bruxelloise et la commune d’Uccle ont trouvé un accord pour réaménager la place Vanderkindere et le rond-point Churchill. Le carrefour de la place Vanderkindere sera transformé en rond-point.

* Scholen en coiffeurs - Waar is de tijd dat de prefect ons van de school naar de kapper stuurde, wegens lang haar. Deze tijden zijn terug in “L’Ecole du Longchamp” waar een achtjarige wordt aange-maand naar de kapper te gaan, wegens “onver-zorgd haar”. In de meer gespecialiseerde pers lezen we : “Moeder is razend…” J

* Huisvesting - Een premiere: het Brussels Gewest stuurt een commissaris naar de “Coopérative brabançonne du logement (Cobralo), een huisvestingsmaatschappij met 550 woningen te Ukkel. Er worden onregel-matigheden vastgesteld in het beheer van de maatschappij.

Le gouvernement Bruxellois a décidé l’envoi d’un commissaire spécial auprès de la Coopérative brabançonne du logement (Cobralo), une société immobilière de service public qui gère 550 biens à Uccle. Cobralo est soupconnée de malversations.

* Luguber Ukkel - Toen een koppel hun wegge-lopen kat zocht in de Drie Bomenstraat ontdekten ze in een struik … een skelet.

* 10 km van Ukkel - De achtste editie van de 10 km van Ukkel zal plaatsvinden op donderdag 14 mei. Een niet te missen sportevenement voor zowel liefhebbers van uitdagingen, getrainde lo-pers als amateurs. Het Wolvendaelpark en talrijke zijstraten zullen tijdens de namiddag omgevormd worden tot een echt loopparcours. Inschrijven is verplicht en kan enkel via www.10km.be. De prijs bedraagt € 12 voor elke inschrijving voor 10 mei. Na deze datum is de prijs € 15. De minimumleef-tijd om deel te nemen is 12 jaar.

C’est parti pour la 8e édition de cette manifestation sportive, à la fois familiale et ludique, qui se déroulera le jeudi 14 mai 2015 à 15 h 00 (jeudi de l’Ascension). Inscription sur www.10km.be. Que le meilleur gagne !

Page 10: De Hoorn april-mei 2015

10

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Donderdag 16 april: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: warmoes. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Zondag 19 april: Carpe Diem : Groot petanquetornooi ingericht door de vereniging van de handelaars van den horzel. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected].

Dinsdag 21 april: Davidsfonds Ukkels Stalle brengt een Bezoek aan het Lambiekcentrum. “Ontdek, proef en leer alle geheimen van de lambiekbieren uit de Zennevallei en het Pajottenland” .(15 uur in Bezoekerstcentrum ‘De Lambiek’, Gemeenveldstraat 1 in Alsemberg ). Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Vrijdag 24 april : Zilverdraad bezoekt de tentoon-stelling „Vincent Van Gogh in de Borinage“ te Bergen. Verzamelen om 10u30 aan spoor 9 in het Zuidstation (voorzien van geldig vervoerbewijs).Trein om 10u53. Nadien een kleine stadswandeling en een stop voor een natje. Iedereen mag mee! Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zondag 26 april: Brussels ontbijt, gevolgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of vbvtcarpediem01@

gmail.com (Noteer, dit is het laatste ontbijt, vanaf 31/05: brunch om 10u30

Zondag 26 april: Erfgoeddag met bezoek aan de Kauwberg, wandeling met als gids Leo Camerlynck. Organisatie Davidsfonds Ukkel-Boetendaal-Sint-Job. Afspraak om 14 u aan de hoofdingang van het Kerkhof (Eikenboslaan). Info: Jan De Decker, 0498/31.31.08 - [email protected]

Zaterdag 9 mei: Bezoek aan de tentoonstelling: Het rijk van de sultan . Organisatie Davidsfonds Ukkel-Boetendaal-Sint-Job - Info: Jan De Decker, 0498/31.31.08 - [email protected]

Woensdag 12 mei om 14 u: Zilverdraad viert het “Feest van de moeders”, met wat bubbels, lekkere taart en koffie. Voorzeker is er ook een verrassing.(dat verklappen we fijn niet). Alle moeders ( en vaders) komen toch, hé? Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zondag 17 mei: Carpe Diem : Groot petanquetornooi vanaf 13u. Diem. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected].

Maandag 18 mei: openbare proeven van de Muziekacademie( zie www.muziekacademie-1200woluwe.be ) met op zaterdag 13 juni 2015: Eindinitiatieconcert + rapport om 18u30 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, en op woensdag 24 juni 2015 Eindejaarsconcert en Prijsuitreiking om 19u00 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel.

Donderdag 21 mei: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: wortelpeterselie. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Donderdag 28 mei: Davidsfonds Ukkels Stalle gaat op Sneukeltocht door Wetteren: “Op stap met de “Rechtvaardige rechters”, cultureel en culinair wandelen door de stad van Arsène Goedertier. We sporen met de trein. Info bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Vrijdag 29 mei : “Ken je streek”: met Zilverdraad wandelen we door de Keyenbempt (molen en Geleytsbeek) en het park Kinsendael. De moeite waard, hoor! Samenkomst : eindpunt van tram 4 om 14u.Stapschoenen graag! Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zondag 31 mei : Brunch in Carpe Diem om 10u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

ukkelse agenda

Page 11: De Hoorn april-mei 2015

Nieuwsbrief nr. 41 april, mei 2015

Er waren talloze herdenkingen van het begin van de eerste wereldoorlog 100 jaar geleden . Wij, dat zijn ldc Lotus, het Candelaershuys, de dienst cultuur van de gemeente Ukkel en de kinderen van het zesde leerjaar van de Sint-Jozefschool, maakten er een ruimer project van. We confronteerden jonge kinderen met het fenomeen oorlog in het algemeen. De getuigenissen van ouderen werden in

een publicatie gegoten die wordt voor-gesteld op 8 mei, de dag van het einde van de tweede wereldoorlog.Dit alles wordt aangevuld met een aperi-tief van het Huys en een origineel concert van Emballage kado die originele oorlogs-liederen van de eerste wereldoorlog in het Brussels brengen. Het geheel gaat, al-lesbehalve toevallig, door in het Nationaal instituut voor oorlogsinvaliden in Ukkel.

Oorlog in Ukkel

Hedendaagse kunst en toch niet weglopen. Dat gaan we doen op dinsdag 2 juni. Luc Opgenhaffen, lid van de raad van bestuur van Lotus, runt zelf een galerij en zal deze exclusief voor ons openen.

Luc zal toelichting geven bij de werken van Luc Koeckelberghs (1953) wiens werken tijdens die periode worden tentoongesteld. Voor ons een unieke kans om onbevangen naar hedendaagse kunst te kijken.

Bezoek galerij XXL ART Luc Opgenhaffen

Boyhood is een uitzonderlijke Ameri-kaanse dramafilm uit 2014, geschre-ven en geregisseerd door Richard Lin-klater. De film werd opgenomen met onderbrekingen over een periode van 12 jaar, terwijl een jongen opgroeide van kind tot jonge volwassene en intussen acteerde. De opnames begonnen in 2002 en werden afgewerkt in 2013. De film heeft dus een sterk documentair karakter. We zien de jonge acteur opgroeien.

De cineast maakte een verhaal van een gescheiden koppel, Mason en Olivia, die hun kinderen Samantha en Mason jr. opvoeden. Het verhaal volgt Mason jr. gedurende twaalf jaar, van het eerste leerjaar tot hij 18 wordt. Zijn relatie met

zijn ouders, stiefouders en vrienden wordt belicht gedurende zijn jeugd. Het schetst eveneens een portret over het opgroeien, vormen van een eigen identiteit, het fami-lieleven en het verstrijken van de tijd.

Film Boyhood

Page 12: De Hoorn april-mei 2015

19

27-01-2015 - Crea : kruidenserre maken 09-03-2015 - Klara-festival - We waren er bij

LinkebeekwandelingDinsdag 14 april. Afstand tussen 5 en 7 kmVertrek aan Huys om 13u30Gratis (busrit zelf betalen) Inschrijven: een seintje vooraf is handigVoorzie aangepaste schoenen, kledij en drank voor onderweg

‘Carrière en initiatieven van’René WeemaelsRené vertelt vanuit zijn ervaringenDinsdag 21 april 14u30Gratis. Graag een seintje als je komt

Uitstap Hoegaarden verplaatstWegens stakingsaanzegging openbaar vervoer (op 22 april) verplaatst.Info volgt

Zoete namiddag : mousses Licht verteerbaar en zo zacht !Candelaershuys donderdag 23 april 14u30 - 3 € koffie/thee inbegrepenInschrijven tot dinsdag 21 april

Zangnamiddag met SuperBettyCandelaershuys. Dinsdag 28 april 14u30Gratis. Graag een seintje vooraf

Cijfers verbinden en kleurenvoor volwassenenDonderdag 30 aprilWe volgen de nieuwe trend van cijfers verbinden en nemen na twee maanden onderbreking ook onze kleurpotloden terug ter hand.Candelaershuys, 14u30Gratis.

AdamoDinsdag 5 mei om 14u30Een beetje toelichting bij zijn carrière aangevuld met wat beelden, foto’s, film-pjes en muziek van deze artiest.Italiaanse versnapering en verrassings-drankje2 € Inschrijven tot donderdag 30 april

Info De ZorgverzekeringDonderdag 7 mei om 14uEen thema waar velen onder ons vragen over hebben. Een expert komt de nodige toelichting geven. Gratis. Wel inschrijven tot 7 mei.Zie activiteiten in de kijker

Activiteitenkalender

Page 13: De Hoorn april-mei 2015

19

Oorlog in UkkelVrijdag 8 mei 15u30 opening expo18u Aperitief van het Huys en concert Nation. Instit. Voor Oorlogsinvaliden, A. Reisdorfflaan 36, UkkelZie activiteiten in de kijker

Film BoyhoodDinsdag 12 mei om 14u30Recente, Oscar winnende film2 € Zie activiteiten in de kijker

Info: De huisapotheekDinsdag 19 mei om 14 uWat hoort daar nu in ? Wat mag weg ? Toelichting door expert.Gratis. Wel inschrijven tot dinsdag 12 mei

Wijnverhaal en kleine proevingDonderdag 21 mei om 14uEen kenner vertelt over wijn en laat ons met kennis van zaken wat proeven.2 € - Inschrijven tot dinsdag 19 mei

Uitstap Zoo van AntwerpenDinsdag 26 meiWie geeft een pootje aan de olifant ?Vertrek Huys stipt om 9u21 € treinrit en ingang inbegrepen. (groepstarief B-dagtrip) Zelf voorzien voor eten en drank.Inschrijven tot donderdag 14 mei

Zoete namiddag degustatieMeidrankjes met galettesDonderdag 28 mei om 14u30Ooit gehoord van Maitrank, een aperi-tief op basis van Lievevrouwebedstro ? Drankjes op basis van vlierbessen (met en zonder alcohol)? Voeg daarbij wat zelfgemaakte kletskoppen en galletjes en we hebben een mooie zoete namiddag3 € - Inschrijven tot dinsdag 26 mei

Bezoek galerij XXL ARTDinsdag 2 juniVertrek aan het Huys om 14u. Busrit (met een overstap) zelf te betalen.We krijgen een exclusieve rondleiding over het werk van Luc CoeckelberghsWaterloose steenweg 503 (Elsene)Gratis. Inschrijven wel noodzakelijk tot donderdag 28 meiZie activiteiten in de kijker

CentrumraadDonderdag 4 juni om 14u30Gratis. Laat iets weten als je komt

Maaltijd van het Huys Tomaat garnaalDinsdag 9 juni om 12 uWe gaan nog eens voor een fel gesmaak-te klassieker !10 € - Inschrijven tot donderdag 4 juni

Problematische mijnbouwprojecten in PeruDonderdag 11 juni om 14u30Jan De Koster geeft toelichting bij het project van Broederlijk Delen van dit jaar.Gratis. Wel inschrijven tot dinsdag 9 juni

19-02-2015 - Zoete namiddag met Louarda

Page 14: De Hoorn april-mei 2015

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Vast aanbodVooruitblikMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdagen 16 april, 28 mei en 18 juni - Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epilatie gezicht: 7 €, ge-laatsverzorging: 55 €. Inschrijven: nood-zakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dins-dag en donderdag, voor het middag-eten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Juni-Juli-Augustus 2015Uitstapje Huizingen (23 juni)

Verjaardagsfeest (30 juni)

De kindsheid van een tachtigjarige : Willy Peersman (2juli)

Bezoek koninklijk paleis (6 augustus)

05-03-2015 - Fotowandeling

Katelijne De Clercq onze pedicure

Page 15: De Hoorn april-mei 2015

15

Geen weg terug naar de tijd van Deken FierensIn 1927 verhuisde Ernest Claes van Brussel naar Ukkel. Hij was toen 42 jaar en directeur van Beknopt Verslag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Eens ingeburgerd in onze toen nog landelijke gemeente publiceerde hij in het tijdschrift ‘Hooger Leven’ enkele ‘Kronijke van Ukkel’. Dat deed hij onder de schuilnaam E. Van Cleef in 1931.

VVVV van vroeger en nu

In twee vorige afleveringen hebben wij onze le-zers laten proeven van de indrukken van de schrij-ver over zijn woongemeente en over de lokale politiek. In deze derde bijdrage gaat de aandacht naar de kerk van Sint Pieter die toen nog zonder concurrentie in het midden stond en over hoe het geloof daar toen werd beleefd.

Van alle maatschappelijke veranderingen sinds het overlijden van Ernest Claes in het Fond Roy-ziekenhuis (1965), is de ontkerkelijking onge-twijfeld een van de frappantste. In de tijd van de ‘Kronijke’ gingen de mensen op zondag naar de hoogmis om gezien te worden. Thans zijn in de vele kerkgebouwen die er in Ukkel sindsdien zijn bijgekomen haast geen mensen meer te zien.

Er heeft zich in een tijdspanne van nauwelijks een halve eeuw als het ware een omwenteling voorgedaan. De tijd dat er in Sint Pieter tweeta-lige vieringen waren, lijkt al bijna onwezenlijk ver weg. Maar is het ondenkbaar dat men er, rekening houdend met het geëvolueerd communautair klimaat en de schaarste aan ‘bedienaars van de eredienst’, opnieuw naartoe moet? Er zijn thans zo weinig priesters dat het ambt van onderpastoor verwezen is naar het folkloremuseum van het ‘Rijke Roomse Leven’. De tijd dat er in elke familie van enige omvang wel een nonkel pater of een tante nonneke was, is voltooid verleden.

Wie vijftig jaar geleden in Ukkel voor een zon-dagviering niet op tijd kwam, vond geen stoel meer. Hij kon kiezen tussen een uur recht staan of gaan wandelen in afwachting van de volgende Mis om zijn zondagsplicht te kunnen vervullen. Vandaag spreekt de kerk zelf niet eens meer van een plicht.

Tot 1965 was de kerkelijke bediening in theorie tweetalig. Oude mensen herinneren zich nog wel hoe dat verliep: een epistel dat men zittend mocht aanhoren in het Vlaams, en het evangelie waar-voor men recht stond in het Frans. Het daarop vol-gend ‘sermoen’ was gepanacheerd, dit wil zeggen een uiteenzetting in het Frans en aan het eind een korte samenvatting in een taaltje voor knechten en meiden die niet al te best hadden begrepen waarover het ging.

In de pastorale praktijk was er toen in Sint Pieter op zondag om 7.30 uur een Vlaams ‘gelezen miske’ dat opgedragen werd door een heel zijn leven onderpastoor gebleven priester: Jefke De Coster, afkomstig uit Sint Genesius Rode. Hij trok het in een heel eigen taaldebiet – iets tussen spreken en zingen – altijd kort, maar voor de handelaars uit de Xavier De Buestraat die hun winkel openden om 8 uur duurde het nog te lang.

Kantelmoment en kerken op overschotEen kantelmoment deed zich voor in de late jaren ’60-begin ’70 van de vorige eeuw met de invoe-ring van de volkstaal in de kerkelijke vieringen. Aanvankelijk sloeg die verandering aan maar naarmate het aantal Nederlandstalige inwoners in onze gemeente versneld terugliep, werden de kerkgebouwen te groot. Bij speciale gelegenhe-den als Kerst- en Paasvieringen was er wel nog een iets grotere toeloop, vooral dan in de tijd van het Boetendaals Koor, een parochiale zangvereni-ging die door organist-componist Jef De Bondt was opgericht en waarvoor Frans Croonenberghs zich als repetitor en dirigent jarenlang heeft inge-zet. Tot met de leeftijd van de zangers de stem- >>>

Page 16: De Hoorn april-mei 2015

16

men verzwakten en het koortje rond de eeuwwis-seling finaal compleet uitdoofde.

In de naoorlogse periode en tot in de jaren ’60 had de moederparochie Sint Pieter heel wat kinderen gekregen die Ernest Claes niet of nauwelijks heeft gekend, behalve dan de kerk van Sint Job, maar dat was naar zijn opvatting een ander dorp apart.

Aanvankelijk kregen al die nieuwe kerken hun Nederlandstalige viering, maar bij gebrek aan priesters én kerkgangers verdwenen die geleide-lijk en bijna geruisloos uit het aanbod. Momenteel is er nog slechts een wekelijkse viering in de kapel van Sint Pieter, in Sint Job en in Calevoet. In Stalle en in de Vanderkinderestraat is er nog een om de veertien dagen, maar in vijf andere vroegere paro-chiekerken (Sint Anna, Sint Jozef, Kostbaar Bloed, Sint Marcus en OLV van de Rozenkrans) is er geen meer. Toen het in de ‘Quiz van de voorzitter’ vorig jaar in het Candelaershuys een vraag was om aan de hand van foto’s die kerkgebouwen te lokali-seren, bleven de meeste deelnemers het juiste antwoord schuldig. Van Sommige kerken hadden zij zelfs nog nooit gehoord.

Het zwaartepunt van de beleving is nu door pas-tor Jan De Koster toekomstgericht verlegd naar de O.L.V. van Troostkerk in Kalevoet. Het gebouw is nu zelfs al tot hoofdkerk gepromoveerd van het Nederlandstalig pastoraat ‘Bethlehem’ van drie gemeenten uit Brussel zuid: Sint-Gillis, Ukkel en Vorst.

Toen was het heel anders

Of Ernest Claes in de huidige ontwikkeling troost zou hebben gevonden, zullen wij nooit weten. Te oordelen naar zijn ‘Kronijke waarschijnlijk niet want hij hield van Sint Pieter ‘een oude gezellige kerk waar het in de winter goed warm, en in de zomer goed koel is, zoals dat past voor een kerk waar veel sjiek volk de Heer komt loven.’

Met bewondering en respect schreef E. Van Cleef (de door Claes gebruikte pseudoniem) over een ‘mijnheer de Deken’ die Fierens heette en een telg was van een voorname Antwerpse familie. Lees wat hij over die man schreef: ‘Als hij preekt dan zit-ten de Ukkelse parochianen allemaal te luisteren met hun gezicht omhoog. Het is zo schoon dat er geen

een aan denkt zijn mond toe te doen en dat geen madammeke de behoefte voelt ‘de mettre un peu de poudre’. Schalks voegt hij eraan toe dat zelfs Sinte Pieter, achteraan in de kerk, zich op dat moment maar klein voelt. Datzelfde fraaie houten beeld staat nu vooraan, maar niemand luistert nog met het gezicht omhoog omdat de kansel, de predik-stoel, niet meer gebruikt wordt. Ook de monden vallen niet meer open van verbazing om zoveel redenaarstalent.

Het waren in de jaren dertig van de vorige eeuw ook schone tijden voor priesters die door hun bis-schop of zijn administratie in Ukkel tot onderpas-toor werden aangesteld. Ernest Claes getuigt: ‘Te Ukkel wordt ge van onderpastoor direct Deken, wat van weinig parochies kan gezegd worden. Zie per exempel naar een mijnheer de Deken van Halle die bij ons eerst onderpastoor was. En het is voor hem nog maar een begin.’ Die niet bij naam genoemde geestelijke moet ook een stevige Vlaamse reflex hebben gehad als men leest dat ‘En als de frans-quillons van Halle soms zouden peizen dat ze met hun nieuwe Deken zullen doen wat ze willen, en baas willen spelen over Onzen Lieven Heer en het Mariaspel zoals ze dat doen in de ministeries, dan zullen ze nog met lange neuzen uit de biechtstoel komen.’

Een biechtstoel? Dat is nu de canapé bij de psychi-ater, of voor een iets lagere tarief een zetel bij de psychanalist.

De cursief ingelaste teksten zijn overgenomen uit ” ‘tWas op een zondagavond”, een uitgave van het Ernest Claesgenootschap vzw. Te verkrijgen bij Jan Van Hemelrijck, Brusselsesteenweg 142 te 3020 Winksele-Herent. [email protected], tel. 016 48 11 22. Prijs € 32,50

Autrefois les gens allaient le dimanche à la grand’messe pour être vus. Aujourd’hui les nombreuses églises d’Uccle sont pratiquement désertées.

Jusqu’en 1965, les messes étaient théoriquement bilingues. Les vieux Ucclois se souviennent comment ça se passait : on restait assis pour écouter l’épître en flamand puis on se levait pour écouter l’évangile en français.

VVVV van vroeger en nu

FR

Page 17: De Hoorn april-mei 2015

17

samen popliedjes zingen en nieuwe mensen leren kennen bij de taart en koffie”.

DH: Hoe is het ontstaan?

“SA werd gestart door 2 komieken in Londen: Pippa Evans en Sanderson Jones.

Pippa voelde dat zij als ex-gelovige en -kerkgan-ger wat dingen miste, zoals gemeenschapsgevoel, samen zingen, geïnspireerd worden,…Sunday Assembly zag het licht, en vanuit Londen ontwik-kelt de beweging zich nog elke dag verder. SA is internationaal, er zijn momenteel al een 190-tal assemblies over de hele wereld”.

DH: SA zit blijkbaar in de lift. Hoe verklaar je dat?

“In deze verwarrende en prestatiegerichte tijden zijn mensen zeker nog op zoek naar zingeving en gemeenschapsgevoel. Maar ze vinden dat niet meer in de georganiseerde religies. Veel mensen geloven niet langer in een opgelegd verhaal. >>>

Geloven in Ukkel, vandaagEen boutade zegt dat “men indertijd naar de hoogmis ging “om gezien te worden”, thans is er in de kerk “geen mens meer te zien.” Hoe staat het eigenlijk met de “beleving en zingeving”, vandaag?

De Hoorn ging op de koffie bij priester Jan De Koster. En tevens bij Lander Exelmans, één van de initiatiefnemers van de Sunday Assembly (SA), een belevingsvereniging met uitvalsbasis in het Candelaershuys.

DH: Sunday Assembly, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Sunday Assembly is een seculiere gemeenschap die bijeenkomt om het leven te vieren, dit onder het motto: Live Better, Help Often & Wonder More.

Bij ons geen doctrine, dogma of hogere godheid, maar wel radicale inclusiviteit: iedereen is welkom ongeacht zijn overtuiging. We zullen je zeker niet vertellen hoe je leven te leiden, maar willen je wel helpen om dat zo goed mogelijk te doen.

Concreet organiseren we met een groep onafhan-kelijke vrijwilligers de maandelijkse vieringen op zondagvoormiddag, hier in het Candelaershuys, waarbij we interessante sprekers uitnodigen,

Sunday Assembly - foto © Bart Dewaele

Page 18: De Hoorn april-mei 2015

18

Maar willen zich wel verwonderen, laten inspireren door alles wat er in dit leven voorhanden is: weten-schap, mensen, warmte, vriendschap, liefde,…”.

DH: SA houdt ook een viering, op zondagvoor-middag, met een lezing, met samenzang? In wat verschillen jullie met het traditionele kerkbezoek?

“Ten eerste vinden wij het belangrijk om te stellen dat wij niet vijandig staan tegenover de traditi-onele religies. Wij willen gewoon een alternatief bieden voor mensen die er hun gading niet vinden maar wel op zoek zijn naar zingeving en een gemeenschap. We gebruiken inderdaad wel sommige elementen die in een gewone kerk ook aan bod komen.

Waarin we wel verschillen is het ontbreken van een doctrine en vertegenwoordigers ervan. Bij ons zal er de ene keer een professor spreken over altruïsme, de andere keer je buurman over zijn passie. We laten ook altijd mensen uit de gemeen-schap aan het woord die kort iets willen vertellen over het thema van die dag”.

DH: In welke taal worden de mensen aangespro-ken? SA opereert nl. vanuit Brussel?

“Dit is één van onze grootste moeilijkheden, maar ook meteen één van onze sterktes. Moeilijk omdat we met een kleine groep vrijwilligers steeds drietalig willen communiceren om iedereen te bereiken. Dit is niet altijd even evident.

Langs de andere kant zijn wij één van de weinige onafhankelijke (niet-gesubsidieerde) initiatieven in Brussel. Daardoor moeten wij ons niks aantrek-ken van vereisten inzake taalgebruik. Zo slagen we er wel in om mensen samen te brengen over de taalgrenzen heen”.

DH: Wie komt er op af? Hoe ‘maken jullie promo’?

“Op dit moment komen er vooral Nederlandstaligen en Engelstaligen (Europese/internationale gemeenschap) op af. Franstaligen kennen SA nog niet goed omdat er in Frankrijk bijvoorbeeld nog geen Assemblies zijn. De promo die we momenteel voeren is erg beperkt, vooral om budgettaire redenen. We maken reclame op internet en sociale media. En pogen de pers te halen”.

DH: Hoe zie je SA evolueren?

Sunday Assembly - foto © Bart Dewaele

VVVV van vroeger en nu

Page 19: De Hoorn april-mei 2015

19

“Buiten de vieringen is het ook de bedoeling om een helpende gemeenschap te creëren. Door ons in te zetten in allerhande projecten in de stad/buurt, om anderen te helpen. Anderzijds willen we ook mensen samenbrengen rond verschillende interesses, deze kunnen dan SA spin-offs vormen, bvb een SA-koor, SA-band of SA-breiclub,…”.

Sunday Assembly elke laatste zondag van de maand om 11 u in het Candelaershuys. www.face-book.com/sundayassemblybrussels

« Sunday Assembly » est une communauté athée qui se réunit pour glorifier la vie, selon le slogan : Vivre mieux, aider souvent, s’émerveiller plus.

Chez nous pas de doctrine, de dogme ni de divinité supérieure, mais bien une inclusion radicale : chacun est bienvenu quelle que soit sa conviction.

Over naar Priester Jan De Koster, van de Kerkgemeenschap Bethlehem

DH: Hoe is het gesteld met de Nederlandstalige Kerkgemeenschap in Ukkel?

“In de laatste decennia is de deelname aan de zondagsvieringen stelselmatig teruggelopen. Velen die het uit gewoonte deden, omdat het nu eenmaal bij de traditie hoorde, hebben stilaan afgehaakt; en van de oude getrouwen vallen er jaar na jaar weg door overlijden, en door verhuis naar elders.

Anderzijds komen er nauwelijks nieuwe men-sen bij op gewone zondagen: het aantal echte Vlamingen- Nederlandstaligen gaat nog steeds achteruit, en jongere gezinnen zijn weggegroeid van het christelijk geloof en ze hebben en ma-ken er in hun drukke bezigheden geen tijd meer voor, of hoogstens een keer per maand. Wel is er maandelijks een speciale gezinsviering, die nogal wat volk trekt.

Maar het leven van een kerkgemeenschap speelt zich niet alleen in het kerkgebouw af tijdens de zondagvieringen. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereiding op doop, eerste communie en geloofsbelijdenis-vormsel, de Solidaire Maaltijd

in het kader van Broederlijk Delen, de zorg voor zieken en bejaarden, de band met de scholen, jeugdbeweging, verenigingen, waarvoor zich heel wat vrijwilligers blijven inzetten, geïnspireerd door hun gelovig zijn”.

DH: Wat houdt de reorganisatie (Betlehem) juist in?

“Sinds oktober 2012 vormen de Nederlandstalige kerkgemeenschappen van Ukkel en Vorst en Sint-Gillis samen de éne Pastorale Eenheid die we als naam ‘Kerkgemeenschap Betlehem’ hebben gegeven.

De groeiende samenwerking die er al eerder was werd daarmee bezegeld en versterkt.

Voor Betlehem hebben we sindsdien één ‘ge-meenschapskerk’, waarvoor we de kerk van Ukkel-Kalevoet hebben gekozen, die in al wat gebeurt een centrale rol heeft gekregen.

Op dit ogenblik blijven er alles samen nog 6 van de 20 kerken door ons gebruikt, maar dit zal zeker nog verminderen. Bedoeling en droom is om alleszins voor dit Zuidwesten van Brussel op termijn die ene Nederlandstalige verzamelkerk te behouden, en er te bouwen aan een levende en inspirerende ontmoetingsplek voor wie vandaag en in de toekomst kiest om zich in zijn/haar leven te laten aanspreken en bezielen door het geloof in Jezus Christus”.

DH: Het geloven evolueert?

“Christen ben je vandaag niet langer door ge-boorte en traditie, maar is wel een zeer persoon-lijke keuze om je door Gods Liefde te laten raken en dragen. De kerk zal er dus in de toekomst heel anders uitzien.

Hoe en in welke vorm: daar zullen we samen met wie gelovig wil leven moeten naar zoeken, uiteraard in verbondenheid met de vele andere christenen – rooms-katholieke én andere - in onze stad. Er zijn veel christengelovigen in Brussel; alleen zijn die maar voor een heel klein deeltje Nederlandstalig en Belg van origine”.

Pr. Jan De Koster Kerkgemeenschap BETLEHEM Dekenijstraat 96, 1180 Ukkel 0474/941.035

FR

Page 20: De Hoorn april-mei 2015

20

ça détend l’atmosphère et qu’on se met à parler au voisin. Comme il a l’air aussi enfantin que vous dans le bain, tout le monde est sur le même plan. Dans le fond, un groupe du troisième âge s’applique à maîtriser le Tai-Chi sous la houlette d’un coach débonnaire. La leçon coûte 3 €. Cool. L’ambiance est sympa, dans cette grande baraque aux planchers craquants et aux murs tapissés d’avis et d’affichettes, ça fait un peu local d’étudiants ou d’association.

Et c’était exactement ça, avant : la maison des associations flamandes d’Uccle. “C’était ça, depuis les années septante et jusqu’il y a quelques années. C’est sans doute encore l’image que beaucoup de francophones ont de cet endroit où ils n’ont jamais mis les pieds... Mais ça change petit à petit. Ils nous voient Flamands, oui, mais sympathiques...” Bart De Smedt, l’executive manager de ce qui est désormais un lieu voor alle Ukkelaars (#inutile de traduire 2), est positif, résolument. Et ouvert, accueillant comme tous les gens de la maison: “Tout ce qu’on fait ici, et ça fait beaucoup de choses - activités récréatives ou actions sociales -, vise à réunir les Ucclois et à améliorer leur bien-être et leur vie en commun.” De fait, toute la com’ de ce centre communautaire (gemeenschapscentrum), subsidié par la Commission Culturelle Flamande et la Communauté Flamande, est en néerlandais, mais avec une traduction française. Témoins, le mensuel du centre, De Hoorn, ou la page qui paraît chaque mois dans ce Wolvendael magazine, avec les programmes du Candelaershuys et du Centre local de services Lotus.

Candelaers et Lotus, les deux associations sont logées à la même adresse et déménageront d’ailleurs ensemble d’ici deux ans, rue Egide Van

VVVV Candelaershuys, “un lieu voor alle Ukkelaars”

Candelaershuys in ‘Le Wolvendael’Verleden maand kregen we een vraag voor een betere kennismaking vanwege Steve Pollus, de hoofdredacteur van het gemeentelijke infoblad Le Wolvendael.

Steve wilde graag weten wat vele (Franstalige) Ukkelaars ook niet weten, met name wat hier allemaal gebeurt achter deze mooie gevel op de Brugmannlaan. Zeker ook ten behoeve van de Franstalige Ukkelaar, hierbij de integrale versie van zijn bijdrage. Verhelderend, en even belang-rijk, een plezant om lezen gastbijdrage van een bevriende lokale redactie. Of hoe een Franstalige (correction, niet helemaal juist, Steve spreekt namelijk ook vlot verstaanbaar Nederlands) het Candelaershuys en Lotus laat kennen aan de Ukkelse Franstaligen. Bij deze, van harte welkom! Et merci, Steve!

Steve Pollus, rédacteur en chef du Wolvendael, présente le Candelaershuys et Lotus aux Ucclois francophones.

Elvis is alive and well avenue BrugmannLe “vivre ensemble” dont on nous parle tant, c’est un peu comme les frites : ce sont peut-être ceux qui en parlent le moins qui en font le plus. Les amis flamands du Candelaershuys, par exemple. Ils ouvrent avec le sourire leur belle maison à tous les Ucclois, quelle que soit leur langue. Wist U dat?

Pas vraiment besoin de sonner, la porte du vieil hôtel de maître de l’avenue Brugmann est ouverte. On tombe sur un bar, évocateur d’une des formules à succès de la maison: “Aperitief van het Huys”. Inutile de traduire, ça coule de source! En mezzanine, une plate-forme avec des jeux d’enfants et le “bain à bulles” de plastique que les gars du Candelaershuys trimballent dans les rassemblements, question de favoriser la communication. On s’y plonge jusqu’au cou et on y a l’air tellement... incongru que, fatalement,

FR

Elvis

Page 21: De Hoorn april-mei 2015

21

VVVV Candelaershuys, “un lieu voor alle Ukkelaars”

Ophem, dans un nouvel immeuble. La première a une vocation plutôt culturelle et éducative, la deuxième répond aux besoins sociaux des gens, “dans leur environnement local” précise son président, Jan Otten. “ Souvent, ils viennent ici parce qu’ils sont seuls, ils trouvent chez nous un peu de chaleur humaine, une écoute, des repas bon marché, une aide pour faire leurs courses, une pédicure, des promenades, des activités récréatives... Des services subsidiés de ce type n’ont pas d’équivalent du côté francophone.”

Mais, c’est récent, ils s’adressent aussi aux francophones à qui on ne demande pas grand-chose, sinon l’effort minime d’essayer de comprendre un peu de néerlandais. Une bonne opportunité de le pratiquer, en fait. Et bien plus agréable au travers des concerts, des cours d’harmonica du Candelaershuys ou d’une promenade en groupe qu’à l’école. Rapprocher, par le “frottage” de cultures, c’est une orientation intelligente. Elle s’est traduite par l’engagement à l’Echevinat de la Culture, l’an dernier, d’une coordinatrice culturelle, Céline Jacquet. Parfaite bilingue et charmante, son salaire est subsidié par la Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Vivre ensemble et pas côte à côte, c’est parler ensemble, c’est évident. On peut aussi chanter : dans les spécialités maison figurent des concerts live qui font coexister chanson française et néerlandaise de qualité. Ou encore, siffler. Bart De Smedt a ce sens de l’humour flamand, un peu surréaliste, qu’on adore chez les Marc Sleen, Willy Vandersteen ou Urbanus. Il ne résiste pas au plaisir de coller, chaque fois qu’il le peut, la photo d’un petit canari sur les affiches du Gemeenschapscentrum. Ce canari devenu emblématique, c’est Elvis, qui siffle dans la cage qui trône en bonne place dans son bureau. Il est là, au bureau, parce que l’épouse de Bart n’en veut pas à la maison. Vivre ensemble, oui, mais pas forcément dans le même nid... S.P.

(*) Le nom dériverait de celui d’un bois, le Candelaersbos, qui existait avant la création de l’avenue Brugmann.

Candelaershuys, 433, av. Brugmann www.candelaershuys.be [email protected]

Poëzie met Jan Van NijlenDe 50 ste verjaardag van het overlijden van dichter Jan Van Nijlen was de aanleiding voor een poëzietraject doorheen Ukkel met de leer-lingen van het Koninklijk Atheneum.

Op dinsdag 12 mei wordt een poëzie-avond georganiseerd waarbij de dichter wordt her-dacht, maar waar ook het werk en dit traject van de leerlingen wordt voorgesteld. Met voordracht, een streep muziek, een drankje, dit alles om 18 u in het Koninklijk Atheneum Ukkel, Nekkersgatlaan te Ukkel. Info bij [email protected], tel 02/374.74.14.

Een samenwerking van de Dienst Cultuur, de bib en het Koninklijk Atheneum.

Uit “De Oude Kroeg” – Jan Van NijlenSedert een eeuw misschien ligt hier wit zand

op de geschuurde en uitgesleten planken.

Alles is oud, de stoelen en de blanke

tafels. Dit is een huis, een vaderland.

Page 22: De Hoorn april-mei 2015

22

VVVV bib

Kleuterworkshop : Kipliotheek en KarapluOp woensdagnamiddag 6 mei om 14u kan je in de bib de gekste woorden vormen! Ben je tussen 4 en 6 jaar oud? Kom en ontdek je dichterstalent!

Hé, weet jij het? Waarom doet je been pijn als je op een krampoline springt? En schrik jij ook als je een boe ziet in de wei?… Wie graag gekke dingen zegt en een hoofd heeft vol fantasie zal van deze workshop genieten! We vertrekken vanuit klank-spelletjes en verzinnen woorden, om te komen tot ons eigen groepsgedicht.

Volg deze leuke workshop door vzw Artforum, snel inschrijven want er zijn maar beperkte plaat-sen! Mail naar: [email protected]

Biotuinieren in potten

Een lezing door Werner Meysmans, moestuinex-pert. In het kader van onze zaden-bib organise-ren we dit jaar vier lezingen over tuinieren en natuur. Heerlijk, zo zelf tuinieren… Maar wat als je enkel maar een terras hebt of een balkon? Misschien kan een le-zing over tuinieren in potten wel inspiratie geven?

Na deze lezing zal je niet kunnen wachten om zelf aan de slag te gaan en van je terras een mooie plantenplek te maken.

Dinsdag 12 mei 2015, om 16u30 in de bib. Gratis lezing, graag inschrijven want plaatsen zijn be-perkt.

Babyvoorleesuurtje

Samen in een boekje kijken is goed voor levens-lange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid.”

Elke eerste zaterdag van de maand: 9 mei en 6 juni om 10u30, voor kinderen vanaf 6 maanden en hun ouders. De bibliothecaris leest voor, zingt liedjes, rapt rijmpjes… Ook is er een knus boekenbuffet om samen van te genieten.

Het Scrabbletornooi 2015Wie verslaat de kampioen van 2014? Ga de uitdaging aan en geef je op voor de 2e editie van het Scrabbletoernooi, georganiseerd door de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Ukkel.

Speeldagen: zaterdag 30 mei en 6 juni (halve finale) om 10.30 uurFinale: in overleg met de finalisten.

Info: in de bib, Debroyerstraat 27 te Ukkel, 02 / 331 28 24 of [email protected]

Page 23: De Hoorn april-mei 2015

23

BR

USS

EL S

PORT

, BEW

EEGT, JONGLEERT & DAAGT JE UIT!

WE

LK S

PEELVELD KIES JIJ?ur

ban

trop

hy

WWEE

urba

ncir

kfa

ntas

tikLLVVEE

urba

ntr

ophy

cirk

fant

astik

studio

sport

IIJJ

sport

adventure

bivakadventure

bivakmini-ketjescorneradventure

bivakmini-ketjescorner

WWW.STADSKRIEBELS.BE

SPORT&

FEESTIN BRUSSEL

TUSSEN VISMARKT & DANSAERT VAN 11U TOT 18U

Page 24: De Hoorn april-mei 2015

24

De Hoorn

Maandblad,

Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

april 2015, nr. 441, 46ste jaargang,

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus,

1100 exemplaren Afz.: GC Candelaershuys,

Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel,

Afgiftekantoor Brussel XP 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

------------------------------------------------------30-4: Heroes on stage --------- 7-5: Vernissage expo “Impressions on my way” van Luc Vanden Bosch & free jazzconcert Ali Ryerson en Trio Johan Clement --------8-5: Finaal moment van OOR-log ----------------------------------------------------------------------------

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

01869