Korpsinformatieblad april/mei 2013

28
Korps informatie Utrecht We zijn jarig! 125 april - mei 2013 nog steeds jaar Leger des Heils in Utrecht

description

Het korpsinformatieblad van het Leger des Heils kerkgenootschap in Utrecht is weer uit. Deze keer boordevol met allemaal nieuwtjes en informatie. Ook is dit het eerst blad dat gemaakt is door de nieuw geformeerde redactie.

Transcript of Korpsinformatieblad april/mei 2013

Page 1: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Korpsinformatie Utrecht

We zijn jarig!

125

april - mei 2013

nog steeds

jaar Leger des Heils in Utrecht

Page 2: Korpsinformatieblad april/mei 2013

INHOUDVoorwoord 1Onsterfelijke liederen 2Nieuwe Breiclub 6Alpha-cursus 7Personalia 8Agenda 13Roosters 15Tradities | Korpsberaad 16Jom Hasjoah | Avondwake 21 april 17Kerkennacht 21 juni 18Hans van Vliet’s blog 26

Uitgave nr. 38

ADRESSENKorpsgebouw Schooneggendreef 27H

3562 GG Utrecht(030) 26 56 [email protected]

Korpsofficier Luitenant M. Potters(06) 34 37 88 90

BijbelstudieJonge vrouwen

Luitenant M.A. Potters(06) 109 20 445

Coördinator Huishouding

Zr. R.A. Heiwegen(0346) 56 87 69

Coördinator2e kanswinkel

Mevr. R.E. Colenbrander

Verhuur Majoor A. van Eijk(030) 26 22 297

Jongsoldaten sergeant en IOS ambassadeur

Br. F. Keijzer(06) 48 91 60 39

Muziekkorps Br. W. Kruyt(0297) 28 57 65

Open Zangkoor Br. H. Bek(06) 29 19 98 20

Redactie Majoor C. JongejansZr. W. HartmansLt. M. PottersZr. A.E VenemaZr. E. Videler

Kopij voor de volgende uitgave kunt u voor maandag 20 mei inleveren via het postvakje bij de Raad & Daadbalie of via [email protected]

Kopij voor de volgende uitgave kunt u voor maandag 20 mei inleveren via het postvakje bij de Raad & Daadbalie of via [email protected]

Kopij voor de volgende uitgave kunt u voor maandag 20 mei inleveren via het postvakje bij de Raad & Daadbalie of via [email protected]

2 | Korpsinformatie Utrecht

Page 3: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Voorwoord

Zingen is tweemaal bidden

Het Paasfeest ligt achter ons. Hoe heeft u dit feest van de Opstanding beleefd? Ik heb er enorm van genoten! Dat komt denk ik mede door de stille week die er aan vooraf ging. Door de momenten waarop we in het korps en thuis stil stonden bij de lijdensweg, die soms ‘zwaar’ aanvoelden, werd Pasen een explosie van vreugde. Ik vond het geweldig hoe we tijdens het Paasfeest samen met de k inderen hebben gebeden, gezongen, nagedacht en ja, ook gelachen. Want de blijdschap was voelbaar en zichtbaar.

En nu gaan we op weg naar Pinksteren. De 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren zijn voor het Evangelisch Werkverband aanleiding geweest om een groot project op te zetten. Het heet ’50 dagen op weg met God’ en in het materiaal dat is gemaakt staat gebed centraal. Op zaterdag 25 mei wordt een speciale dag georganiseerd. Toen ik het programma van die dag zag, sprong één workshop er uit: “Zingen is tweemaal bidden.”

Binnen het Leger zijn we gewend om te zingen, uit vol le borst , soms met handgeklap en een enkeling pakt er zelfs de tamboerijn nog bij! Wat een groot goed is dat eigenlijk, als je kunt zingen. Als je teksten als “Rijk is de mens die zijn leven stelt in de hand van de Heer” of “Genade van God, zo rijk en vrij, genade van God betoond aan mij” kunt zingen. Want wat kun je met deze liederen God eren. En wat kun je er je eigen geloof mee versterken. Mariska heeft tijden het lied “Jezus laat nooit alleen” ongevraagd in haar hoofd gehad. Ze vertelde mij dat ze het in eerste instantie niet zo’n mooi lied vond, maar dat de tekst haar niet losliet en daardoor veel voor haar is gaan betekenen.

Zingen is tweemaal bidden. Ja, misschien is dat wel zo. De kracht van een lied dat tot eer van God en tot versterking van ons geloof gezongen wordt, mist volgens mij zijn uitwerking niet. Daar zul je ooit de vruchten van plukken in je persoonlijk geloof en in je geloofsgemeenschap.

50 dagen op weg met God. Samen op weg naar Pinksteren. Ik ga denk ik zingend op weg. En u?

Marc Potters (luitenant)Korpsofficier

Korpsinformatie Utrecht | 3

Page 4: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Onsterfelijke liederen

en hun makers (28)door Envoy F.P.W. van Zaalen

De Nieuwzeelandse Leger des Heils-componist John Dean Goffin verrast de muziekafdeling van het Internationaal Hoofdkwartier in Londen met een compositie waarmee hij debuteert. In 1949 speelt het Internationaal Staf-muziekkorps zijn meditatie Het licht der wereld.

Goffin is korpskapelmeester in zijn thuisland. Hij is 33 jaar en heeft als geal-lieerd militair in vreselijke oorlogssituaties gediend, en muziek gestudeerd. Zijn vader, afkomstig uit Engeland, brigadier Henry Goffin, geldt in Nieuw Zeeland als ‘vader van de Leger des Heilsmuziek’ in het land. Dean zal enige jaren later heilsofficier worden, vele muziekstukken schrijven en uiteindelijk als commandant van het Leger des Heils in zijn geboorte-land door de Britse koningin in de adelstand verheven worden.

Commissioner Sir John Dean Goffin werd in 1984 op 67-jarige leeftijd bevorderd tot heerlijkheid.

De meditatie Het licht der wereld geldt anno 2013 als een klassiek stuk. Waar het ook gespeeld wordt maakt het grote indruk. Wat is het geheim van deze eigenlijk eenvoudige compositie? Een ‘meditatie’ is doorgaans de bewerking van een Legerlied of een koraal. Goffin koos voor de melodie met de naam Aurelia, gecomponeerd door Samuel Sebastiaan Wesley in 1864 voor een andere tekst dan Goffin voor de geest stond. De tekst die hij bedoelde is gebaseerd op een bijbeltekst:Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Indien iemand naar mijn stem hoort en de deur opent, Ik zal bij hem binnenkomen en maaltijd met hem houden en hij met Mij. De tekst van het bedoelde lied hebben wij helaas niet in ons boekje.

Na een mooie introductie die begint met een klopmotief, dat vaker voor zal komen, klinkt de melodie Aurelia die geassocieerd wordt met die bijbeltekst. Dan vervolgt Goffin met originele muziek die de emotie weergeeft van degene die aan de andere kant van de deur staat. Hij moet openen en iets weerhoudt hem: schuld, schaamte? Dan maakt de componist gebruik van een tweede Legerlied:‘k Heb kloppend reeds zo lang gewacht, reeds jarenlang bij dag en nacht.O, gij, gedrukt door zonde en smart,ontsluit Me uw hart!(lied 60 uit ons vorige liederboek)

De muziek voert tot een climax, waarna de melodie Aurelia weer klinkt waarbij het lichte koper (de cornets met name) boven de door het zware koper gespeelde melodie als het ware een stralend hemels

4 | Korpsinformatie Utrecht

Page 5: Korpsinformatieblad april/mei 2013

aureool tovert: de Heiland spreekt. Het aureool doet denken aan de Mattheus-passion van Bach waarin de woorden van Christus ook door een muzikaal aureool omgeven zijn.

Een tweede, doorslaggevende factor is de combinatie van de titel, ontleend aan de evangelietekst waar Jezus zich Het licht der wereld noemt en het beroemde schilderij met dezelfde titel van de Engelse schilder Holman Hunt, waarvan de kopie in de Londense St. Pauls-kathedraal hangt. Het stelt de kloppende Heiland voor. Een gekroonde knappe jongeman met een aureool, in Oosters gewaad, staat in het donker met een lantaarn aan de linkerhand, tegen een

nachtelijke achtergrond met kale boom-takken. In de Engelssprekende wereld is de afbeelding overbekend.

Maar ook in Nederland is de meditatie zeer geliefd, ook buiten de Legerwereld. En nu doet zich het merkwaardige voor dat mensen die bekend zijn met het Leger des Heils wel lied 60 uit de vorige liederen-bundel herkennen, maar de melodie Aurelia helemaal niet associëren met de kloppende Heiland. Er wordt namelijk een link gelegd met de vertaling van een andere Engelse tekst, van Samuel John Stone, namelijk Één naam is onze hope, één grond heeft Christus kerk. Hoe kennen Legermensen deze tekst? In geen van onze bundels staat het, het wordt dus ook niet in onze samenkomsten gezongen. Misschien van school? Het stond in de bundel 1938 van de Hervormde Kerk, niet meer in het Liedboek der kerken. Hoe dan ook, het is een prachtige tekst op een prachtige melodie, Aurelia, een naam die te maken heeft met het Latijnse woord voor goud (!).

De vertaling volgt, voornamelijk in de eerste twee coupletten het Engels, in de volgende coupletten zijn de neergelegde gedachten van de vertaler, wiens naam ik niet heb kunnen ontdekken. Leest u de woorden, ze vatten samen wat ons met de wereldkerk onlosmakelijk verbindt.

1. Eén naam is onze hope,één grond heeft Christus’ Kerk.Zij rust in ene dopeen is zijn scheppingswerk.Om haar als bruid te wervenkwam Hij ten hemel af.Hij was ’t die door zijn stervenaan haar het leven gaf.

Korpsinformatie Utrecht | 5

Page 6: Korpsinformatieblad april/mei 2013

2. Vergaard uit alle streken,in heel de wereld één,werd dit haar zalig tekendat allen is gemeen.Eén bede vouwt de handen,één zegen breekt het brood,één vuurbaak staat te brandenin ’t duister van de dood.

3. Bij ’t bloedlicht der flambouwen,in ’t heetste van de strijd,wacht zij in stil vertrouwende vrede voor altijd,

tot eind’lijk voor haar ogenwaarin ’t verlangen brandthet schouwspel komt getogender Kerke triumfant.

4. In haar drie-eenge Herenog in haar daagse strijdblijft zij met hen verkerenwie ruste werd bereid.Geef dat in uw genade,o God, ook eenmaal wijlangs uwe lichte padengaan tot der zaalgen rij.

NieuweBreiclub

Houdt u van breien of van haken? Dan bent u van harte welkom op de breiclub in Utrecht! Om de veertien dagen komen we om 10 uur bij elkaar op het bordes van de kerkzaal op de Schooneggendreef. We drinken eerst koffie en om 10 voor half 11 gaan we aan het werk. Om half 1 is er in de ontmoetingsruimte gele-genheid om eventueel uw eigen lunch-pakket te nuttigen. U kunt ook ’s morgens om 10 uur, tegen betaling, brood voor de lunch bestellen. ’s Morgens betaalt u € 0,50 voor de koffie. Hiervoor staat een busje op tafel.

De bedoeling is dat we breien voor het Leger des Heils, maar we zullen ook aan andere projecten werken, bijvoorbeeld projecten in Roemenië, Polen en Hongarije. Natuurlijk breien we niet alleen die paar uurtjes op dinsdag. Op de breiclub kunt u met de leidster, mevrouw Alie Wagner, overleggen wat u gaat breien en uw materialen uitzoeken. Vervolgens is het de bedoeling dat u het breiwerk meeneemt naar huis.

Deze breiclub is verbonden aan de Ontmoetingsgroep van het Leger des Heils. Deze Ontmoetingsgroep is op dinsdag van half 2 tot half 4. De kosten zijn € 1,50 per keer. U bent van harte welkom bij de Ontmoetingsgroep, maar het is ook mogelijk om alleen naar de breiclub te komen.

Wij zien uit naar uw komst en als u nog andere breisterren kent, vraag ze gerust mee. Ze zijn van harte welkom! Ook materialen zijn van harte welkom. Wij proberen zoveel mogelijk te werken met materialen die we krijgen. Heeft u dus wol, katoen of resten over, dan horen we dat graag!

6 | Korpsinformatie Utrecht

Page 7: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Eten, ontmoeten, praten, gezelligheid, leren en luisteren = Alpha!In mei en juni gaat er in het korps een Alpha-cursus starten. U bent van harte welkom bij deze cursus die een heldere en aansprekende uitleg geeft over het christelijk geloof. In zeven weken tijd maakt u kennis met het christelijk geloof. Wekelijks komen we als groep bij elkaar. De cursus start meestal met een gezellige maaltijd. Na het eten luisteren we naar een boeiende inleiding over het christelijk geloof. Daarna praten we in kleine groepjes door.

De Alpha-cursus is iets voor u als u...• meer wilt weten over het christelijk

geloof• wilt weten of er meer is tussen hemel

en aarde• nieuwe mensen wilt ontmoeten• uw kennis over het christelijk geloof

wilt opfrissen• iemand in uw omgeving wilt laten

kennismaken met het christelijk geloof. U kunt dan samen naar de cursus komen.

OnderwerpenOp de cursus worden verschillende thema's van het christelijk geloof besproken:• Wie is Jezus?• Bidden: waarom en hoe?• Bijbellezen• Heilige Geest• God• Kerk

Programma18.30 uur | samen eten19.15 uur | inleiding over het christelijk geloof19.45 uur | koffie, thee20.00 uur | gesprek kleinere groepen20.45 uur | afsluiting

Tijd7 donderdagavonden van 18.15 – 21.00 u.Data2 mei, 16 mei, 23 mei, 30 mei, 6 juni, 13 juni en 20 juni.Kosten: De cursus is gratis.

Lijkt het iets voor u? Meld u aan via e-mail: [email protected] of bij Marc Potters, Christa van Ossenwaarde, Ido van der Brug of Jantine van Dijk

Korpsinformatie Utrecht | 7

Page 8: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Is er meer?

Ontdek het zelf!2 mei | 16 mei | 23 mei | 30 mei

6 juni | 13 juni | 20 juni 2013

18.15 - 21:00 uur

gratis!

waar?

aanmelden:

Leger des Heils korps Utrecht

Schooneggendreef 27 H3562 GG Utrecht(030) 265 65 [email protected]

samen eten en nadenken over geloof

8 | Korpsinformatie Utrecht

Page 9: Korpsinformatieblad april/mei 2013

125

We zijn Jarig!We zijn Jarig!

Leger des Heils UtrechtLeger des Heils Utrecht

Jubileumweekend

9 en 10 november 2013met medewerking van

Amsterdam Staff SongstersGroot ReuniemuziekkorpsSchrijf vast in je agenda!

Korpsinformatie Utrecht | 9

Page 10: Korpsinformatieblad april/mei 2013

PersonaliaOp 12 maart hebben we in een huissamenkomst zr. Gerda Nieuwenhuis en zr. Bep Visee mogen verwelkomen als adherent. Beiden hoorden ze natuurlijk al lang bij ons korps, maar nu hebben ze dit ook voor God en het Leger des Heils bevestigd.

In de afgelopen maanden zijn er helaas een aantal mensen ziek geworden of hebben een operatie moeten ondergaan. Zo is zr. Jenny Vleemink aan haar ogen geopereerd, heeft zr. Alie Wagner een operatie aan haar pols ondergaan en heeft zr. Joke Spies haar pols gebroken.

Het is al weer even geleden dat br. Henk van Hattem is gevallen, maar als gevolg daarvan is het voor hem nog steeds moeilijk om te lopen. Daarnaast is hij

tijdens het maken van deze uitgave net opgenomen in het ziekenhuis.

Zr. Adrie Bouwmeester heeft een ingrijpende operatie ondergaan. Haar pacemaker is vervangen. Gelukkig is de operatie goed verlopen.

Zr. Co Scheepmaker heeft haar heup gebroken. Hier is zij voorspoedig aan geopereerd. We bidden en hopen dat ook het verdere herstel goed zal verlopen.

Ook Envoy mevrouw Nel Jansen is gevallen en heeft haar heup gebroken. Ondanks dat ook bij haar de operatie goed is gegaan is haar gezondheidssituatie best zorgelijk. Wilt u alstublieft voor haar en haar man bidden?

Bevorderd tot Heerlijkheid

Op zaterdag 9 februari is Majoor Cornelia de Rijke na een kort ziekbed door haar hemelse Vader thuis gehaald en bevorderd tot heerlijkheid in de leeftijd van 84 jaar.De actieve loopbaan als heilsofficier van Majoor de Rijke heeft altijd in het teken gestaan van het zorgen voor anderen, zowel voor kinderen als voor ouderen. Haar laatste aanstelling was in Zorg-centrum Merenhoef in Maarssen. Als heilssoldaat was zij betrokken bij korps Maarssen, later korps Utrecht Noord en

ons eigen korps. Vooral bij de avond-vrouwenbond had zij een belangrijkaandeel.

Op zaterdag 10 februari is zuster Elisabeth Klinkenberg - de Groot in alle rust en vrede heengegaan en bevorderd tot heerlijkheid in de leeftijd van 90 jaar.Bep Klinkenberg was een bekend gezicht in korps Utrecht Noord, waar zij de samenkomsten bezocht en actief deelnam aan de vrouwenbond en de seniorenclub.

10 | Korpsinformatie Utrecht

Page 11: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Op maandag 25 februari 2013 heeft de Heer tot zich genomen zuster Grietje Schaap - Smid. Zij is bevorderd tot heerlijkheid in de leeftijd van 68 jaar.

Grietje was een vrouw die altijd met veel passie en inzet klaarstond voor de mensen om haar heen. Ook binnen het Leger des Heils heeft zij zich altijd ten volle ingezet voor de uitbreiding van Gods koninkrijk. Binnen het Leger heeft zij onder andere jaren lang samen met haar man Johan leiding gegeven aan de kledingwinkel van korps Utrecht Noord en later ook van korps Utrecht.

Ten tijde van haar ziekte is zij voor ons allemaal een groot voorbeeld geweest.

Haar grote geloof, haar gebedsleven en haar aandacht voor de mensen om haar heen zullen we nooit vergeten.

Op dinsdag 12 maart is broeder Henk Mooij bevorderd tot heerlijkheid op de leeftijd van 74 jaar. Henk was een heilssoldaat met een levendig getuigenis, met een vriendelijk woord voor iedereen en een grote actieve betrokkenheid bij korps Bovenkarspel. Hij is gestorven in de zekerheid dat hij met open armen wordt ontvangen door zijn Hemelse Vader. Laten we in ons gebed aan de familie-leden, in het bijzonder aan zijn vrouw Aukje, denken die door dit verlies getroffen zijn.

Jubilea4 april Zr. C.C. van ‘t Zand - van Westrhenen 55 jaar heilssoldaat4 april Zr. G. Pannekoek - de Ruiter 20 jaar adherent13 april Zr. J. Eling - van Nieuwenhuizen 10 jaar heilssoldaat14 april Zr. M.P. Creutzburg - Horton 35 jaar heilssoldaat14 april Zr. P. Klein 35 jaar heilssoldaat3 mei Br. E.M. Vulperhorst 30 jaar heilssoldaat14 mei Zr. A. Hansen - van Jaarsveld 35 jaar heilssoldaat22 mei Br. C.H. Spruyt jr. 30 jaar heilssoldaat28 mei Zr. A.E. de Geest 15 jaar heilssoldaat29 mei Br. S.G.W. Katjé 30 jaar heilssoldaat31 mei Zr. R. Grit 15 jaar adherent

De bloemen van de heiligingstafel gingen naar:3 februari Zr. P. Hoeflaken10 februari Zr.G. Pannekoek17 februari Zr.M.v.d. Helm24 februari Zr. A. Hansen

3 Maart Zr.B.C. Visee10 Maart Fam. Bol17 Maart Fam. Baljeu 24 Maart Zr.C. Scheepmaker 31 Maart Zr.E. Bijl 

Korpsinformatie Utrecht | 11

Page 12: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Onze zieken en personen die aan huis gebonden zijn:Wilt u aan hen denken en met hen contact houden?

Zr. J.J. van den BergSperwerlaan 313722 XD Bilthoven(06) 14 15 71 25

Zr. P.H. BlindeMerenhoef 22 3601 AC Maarssen(0346) 56 53 71

Br. H. BolWestinghousestraat 57 3555 VB Utrecht(030) 244 31 96

Zr. E.D. DrosPerudreef 8, K8113563 VA Utrecht

Zr. P. HoeflakenParanadreef 1333563 WG Utrecht

Zr. M.A.J. HofmanBossenbroekstraat 263555 TB Utrecht(030) 244 01 56

Envoy mevrouw F.P. JansenClaudiagaarde 31403 JN Bussum

Fam. W. KoppenRuysdaellaan 53764 WK Soest(035) 201 03 42

Zr. P. LandzaatCostaRicadreef 9, K9103563 TA Utrecht(030) 26 46 870

Zr. J.H. van de LeedenRöntgenlaan 143553 GM Utrecht(030) 24 31 284

Fam. W. LuimeeMerenhoef 1, K4083601 AC Maarssen(0346) 58 75 72

Zr. G.G. MansomPerudreef 8, K9113563 VA Utrecht

Zr. G. Nieuwenhuijsp/a Filipijnen 300 3524 JR Utrecht

Zr. N. Otten-SpaanMaertensplein 1433738 GP Maartensdijk(0346) 21 49 66

Zr. G. PannekoekMerenhoef 193601 AC Maarssen(0346) 58 75 05

Zr. C. PloegerIndusdreef 5, D2093564 GV Utrecht

Zr. J.W.M. van Ree-AgelinkKleine Geertekerkhof 10 3511 XH Utrecht

Zr. R. SertonLange Smeestraat 40 K 1.343511 PZ Utrecht

Zr. G. Smits - VonkMerenhoef 1 K6023601 AC Maarssen(0346) 58 75 94

Zr. J.J. Stam - LandzaatDorpsplein 923769 VD Soesterberg(0346) 35 18 47

Maj. mevr. W.K. van der VeenMerenhoef 1, K5123601 AC Maarssen(0346) 58 75 88

Zr. B.C. ViseeVasco da Gamalaan 1173526 ES Utrecht(030) 28 98 845

Zr. A.C. VisserPerudreef 8, K4293563 VA Utrecht

Zr. C. de Vries - VeenMerenhoef 1, K5053601 AC Maarssen(0346) 55 35 02

Zr. H. de VriesSpruit en Bosch 13481 EZ Harmelen

Zr. C.J.G. Wimmers-GaleslootBatensteinplantsoen 524131 ZS Vianen (Utr)

Br. L. de WitPerudreef 8, K2073563 VA Utrecht(030) 26 47 212

Zr. J.G. van Zaalen - GoyertJan Ligthartplein 323607 VD Zeist(030) 69 59 558

12 | Korpsinformatie Utrecht

Page 13: Korpsinformatieblad april/mei 2013

AgendaDit zijn alleen de bijzonderheden en de zondagen. Ons weekprogramma staat achterin deze korpsinformatie.

April

14 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Lt. Marc Potters

Piano: Br. Cees Spruyt

15 19:30 - 21:30 uur Bijbelstudie Jonge vrouwen

18 13:30 - 14:00 uur Gebedsmoment

19:30 - 21:00 uur Korpsraad

20 hele dag Divisie-evangelisatiedag in Rotterdam

21 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Majoor Elsje Klarenbeek

Piano: br. Mark van Dijk (met muziekkorps en zangkoor)

Van 21 t/m 26 april is Lt. Marc Potters in Engeland voor een cursus

23 10:00 - 12:30 uur Breiclub

13:30 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep

24 19:30 - 21:30 uur Avondvrouwenbond

28 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Lt. Marc Potters

Piano: Br. Cees Spruyt

Mei

1 09:00 - 12:00 uur Rommelmarkt

19:30 - 22:00 uur Open Zangkoor

2 13:30 - 14:00 uur Gebedsmoment

18:15 - 21:00 uur Alpha-cursus

4 19:00 - 19:30 uur Vesper in de Pieterskerk o.l.v. Lt. Marc Potters

m.m.v. het muziekkorps

5 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Lt. Mariska Potters

Piano: lt. Marc Potters (met muziekkorps en zangkoor)

Van 6 mei t/m 12 mei is Lt. Marc Potters op vakantie

7 10:00 - 12:30 uur Breiclub

13:30 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep

8 19:30 - 21:30 uur Avondvrouwenbond

10 10:30 - 11:00 uur Weeksluiting Merenhoef o.l.v. Envoy Francis van Zaalen

Korpsinformatie Utrecht | 13

Page 14: Korpsinformatieblad april/mei 2013

12 10:00 - 11:30 uur Samenkomst

Piano: br. Cees Spruyt

13 19:30 - 21:30 uur Bijbelstudie Jonge vrouwen

14 19:30 - 21:00 uur Vergadering Redactie Korpsinformatie

15 10:00 - 11:30 uur Vergadering Pastoraal Team

19:30 - 21:00 uur Vergadering Kinderkerkmedewerkers

16 13:30 - 14:00 uur Gebedsmoment

18:15 - 21:00 uur Alpha - cursus

19:30 - 20:00 uur Dienst in het Stiltecentrum (Hoog Catharijne)

o.l.v. Lt. Marc Potters | m.m.v. het muziekkorps

19 10:00 - 11:30 uur Familiepinksterdienst o.l.v. Lt. Marc Potters

(met muziekkorps en zangkoor)

21 10:00 - 12:30 uur Breiclub

13:30 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep

22 19:30 - 21:30 uur Avondvrouwenbond

23 18:15 - 21:00 uur Alpha - cursus

26 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Lt. Marc Potters

Piano: br. Hans de Wit

19:00 - 20:00 uur Welkomstdienst | PKN de Rank te Mijdrecht

o.l.v. Lt. Marc Potters | m.m.v. het muziekkorps

30 18:15 - 21:00 uur Alpha - cursus

Juni

2 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. zr. Jantine van Dijk

Piano: lt. Marc Potters (met muziekkorps en zangkoor)

4 10:00 - 12:30 uur Breiclub

13:30 - 15:30 uur Ontmoetingsgroep

5 19:30 - 21:30 uur Avondvrouwenbond

19:30 - 22:00 uur Open Zangkoor

6 13:30 - 14:00 uur Gebedsmoment

18:15 - 21:00 uur Alpha - cursus

19:30 - 21:00 uur Korpsraad

9 10:00 - 11:30 uur Samenkomst o.l.v. Lt. Marc Potters

Piano: br. Cees Spruyt

14 | Korpsinformatie Utrecht

Page 15: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Ro

osters

Als u verhinderd bent, wilt u dan onderling ruilen, alstublieft?

Korpsinformatie Utrecht | 15

Datum

Kin

derkerkVoorzan

gK

offiedienst

Open

en korps

14 april 2013

21 april 2013

28 april 2013

5 mei 2013

12 mei 2013

19 mei 2013

26 mei 2013

2 juni 2013

9 juni 2013

Zr. M. van H

iltenZr. M

. Mparaganda

Br. W. van der W

eerdZr. R.A

. Heiw

egenZr. J. Kranenburg

Majoor C. Jongejans

Maj. M

. van EssenZr. A

. Devilee

Zr. H. Spruyt

Zr. J. KruytZr. J. Eling

Zr. J. Kruyt

Br. R. VidelerLt. M

.A. Potters

Zr. A. Venem

aZr. E. BijlZr. M

.J. Wittebol

Zr. M.J. W

ittebol

Br. F. KeijzerZr. N

. Ham

elinkBr. H

. BekZr. M

. van Hilten

Zr. J. KranenburgZr. J. Kranenburg

Majoor A

. van EijkZr. P. Versteeg

Zr. J. KruytZr. R.A

. Heiw

egenZr. J. Kranenburg

Majoor C. Jongejans

familied

ienst

geen voorzangZr. J. KruytZr. J. Eling

Zr. J. Kruyt

Zr. M. van H

iltenZr. M

. Mparaganda

Br. W. van der W

eerdZr. E. BijlZr. M

.J. Wittebol

Zr. M.J. W

ittebol

Zr. E. VidelerZr. Y. van O

orschotZr. H

. SpruytZr. M

. van Hilten

Zr. J. KranenburgZr. J. Kranenburg

Maj. M

. van EssenZr. A

. Devilee

Zr. A. Venem

aZr. R.A

. Heiw

egenZr. J. Kranenburg

Majoor C. Jongejans

Page 16: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Tradities | Korpsberaad 10 maart 2013 Op 10 maart hebben we met elkaar nagedacht over tradities. Een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt door-gegeven. Er zijn veel verschillende soorten tradities. We kunnen zelf de tradities bedenken die belangrijk zijn/ waren in ons gezin of voor ons geloof en de tradities die in de onze samenleving belangrijk zijn.   

In het korps van het Leger des Heils zijn ook heel veel tradities! Tijdens de bijeenkomst werden onder andere de volgende tradities genoemd: knielen, uniform, vlag, heiligingstafel, gebed, muziekkorps, zang, getuigenis, gedenk-raam, crest, hoed op straat, klappen, tamboerijn, samenkomst, zuiplappen helpen.

Tradities blijven nooit helemaal hetzelfde. Ze veranderen door de tijd heen en met de tijd mee. Tradities veranderen van-wege nieuwe inzichten, doordat we in contact komen met andere culturen en ideeën en door technologische verande-ringen. Soms worden oude tradities van stal gehaald en nieuw leven ingeblazen. Daarnaast ontstaan nieuwe tradities.  

Het is belangrijk om met elkaar over tradities na te (blijven) denken, omdat tradities nooit zonder meer doorgegeven worden. Het is belangrijk dat tradities steeds opnieuw bezield worden. Tradities zijn verweven met de hoogtepunten in het leven, ze geven structuur aan het leven, maar zoals gezegd werd tijdens de bijeenkomst, tradities kunnen ook een sleur worden.

Nadat we met elkaar hadden nagedacht over het woord ‘traditie’, werd er in kleinere groepjes over tradities van het Leger des Heils nagedacht aan de hand van de volgende vragen:

• Wat weet u over de achtergrond van de tradities?

• Wat vindt u mooi / waardevol aan de traditie?

• Wat heeft deze traditie met het geloof te maken?

• Op welke manier kan deze traditie doorgegeven worden aan de volgende generatie?

In veel groepjes werd de traditie ‘zondagse samenkomst’ besproken. Er werd aangegeven dat er vroeger veel verschillende soorten samenkomsten waren, zoals de ‘Heiligingssamenkomst’, de ‘ Ve r l o s s i ng s samenkoms t ’ , de ‘ Ve rb l i j d i ng s samenkoms t ’ en de ‘Soldatensamenkomst’. Het waardevolle van de zondagse samenkomst is dat je erbij betrokken wordt, dat er plek is voor iedereen. Het werd als belangrijk gezien dat deze traditie van de zondagse samenkomst doorgegeven zou worden aan de volgende generatie. De samen-komst moet iets te bieden hebben voor iedereen. Dit vraagt echter ook wat van iedereen, omdat dan niet alles voor iedereen even aantrekkelijk is.

Toen we hierover doorspraken werd er ook benoemd dat het in de samenkomst niet zozeer gaat om het ‘ontvangen’, maar veel meer om het ‘geven’.  Er werd bijvoorbeeld aangegeven dat het moeilijk is dat sommige zondagse samenkomsten veranderen, zeker op de hoogtijdagen. De

16 | Korpsinformatie Utrecht

Page 17: Korpsinformatieblad april/mei 2013

familiedienst is anders dan een ‘traditio-nele’ zondagse samenkomst.

Juist omdat tradities zo waardevol zijn en omdat ze sterke gevoelens bij ons oproepen, kan het pijnlijk zijn wanneer tradities veranderen. Daarom is het van belang naar elkaar te luisteren en met elkaar te zoeken op welke manier de tradities met ons geloof te maken hebben, wat ze laten zien over wie God is en wat Hij doet voor ons en voor de mensen om ons heen!

'Beladen treinen', expositie over wegvoering Joden

Jom Hasjoah Avondwake 21 april in Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het oude Maliebaanstation. Vanuit dat station werden de ruim 1200 Utrechtse joden in de tweede wereldoorlog weggevoerd via Westerbork naar de vernietigingskampen. Zoals bekend werden tijdens het Nazi-regime 6 miljoen Europese Joden op systematische, industriële manier ver-moord. Dit vreselijke, unieke gebeuren – de Holocaust of de Sjoah (vernietiging) – wordt in de Joodse gemeenschap wereldwijd herdacht op de 27e Nisan van de Joodse kalender – dit jaar is dat op 7 april.

Sinds 1985 wordt in dezelfde maand in Utrecht door het Utrechts Beraad Kerk en Israël (waarin Joden en Christenen samenwerken) een Avondwake belegd waarin Joden en Christenen en andere belangstellenden samen de Sjoah

gedenken. Doorgaans gebeurt dat in een kerk maar dit jaar geeft het Spoorweg-museum de gelegenheid deze Avond-wake te beleggen in het museum.

In dat museum werd op 5 maart een permanente expositie geopend: 'Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog'. Deze expositie bestaat uit een goederenwagon van het soort dat in de oorlog gebruikt werd om Joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen te brengen. In de wagon zijn getuigenissen te horen van mensen die het transport hebben meegemaakt en het hebben overleefd. Je staat in die kale wagon – en je luistert. Huiveringwekkende verhalen. Bij de wagen is een console met een aanraakscherm waarop je kunt zien hoe de transporten door heel Europa plaats-vonden. Heel veel informatie. De presen-tatie is even sober als indrukwekkend. Hij is nu onderdeel van de grote expositie 'Sporen naar het front' over de rol van de Spoorwegen in de de Tweede Wereld-oorlog. Deze expositie is tijdelijk – die over de Jodentransporten blijvend.

Dit jaar is het thema van de Avondwake gelijk aan de titel van de expositie 'Beladen treinen.' Op 21 april opent het Spoorwegmuseum zijn deuren voor de bezoekers van de Avondwake. Het is mogelijk vanaf 18.30 uur de presentatie

Korpsinformatie Utrecht | 17

Page 18: Korpsinformatieblad april/mei 2013

over de Jodentransporten te bezoeken. De Avondwake zelf begint om 19.30 uur in de wachtkamer 3e klasse.

Het programma van de Avondwake bevat elementen zowel uit de Joodse als uit de Christelijke traditie. De sprekers zijn drs Jos Zijlstra – conservator van het museum, hij heeft het onderzoek voor de expositie gedaan en zal daarover iets zeggen; mevrouw Tirtzah Middleton – zij zal een inleiding verzorgen over de Avondwake; hoofdspreker Rabbijn Binyomin Jacobs, interprovinciaal opperrabbijn. Verder werken mee: chazan Moshé Lewkowitz en het 'Nieuw Saxofoonkwartet'. Tijdens de gedachtenis zelf – het ontsteken van 6 kaarsen ter gedachtenis aan de zes miljoen – zullen leerlingen van het St Bonifatiuscollege meewerken. De toegang is gratis evenals het parkeren op het parkeerterrein van het museum. Na afloop is er gelegenheid een gift te geven voor de kleine orthodox-joodse gemeen-schap in Utrecht.

Iedereen is van harte welkom!

Piet Warners, voorzitter Utrechts Beraad Kerk en Israël

Kerkennacht 21 juni!

Op vrijdag 21 juni is de Kerkennacht. In een eerdere uitgave van het korpsnieuws heb ik hier al over geschreven. Nog even ter herinnering... In Nederland wordt iedere twee jaar een Kerkennacht georganiseerd. Alle kerken mogen daaraan mee doen en hun deuren openen. Het Leger des Heils korps Utrecht doet dit jaar voor het eerst mee.

Inmiddels is er een werkgroep samen-gesteld die na gaat denken over het programma van deze avond. In deze werkgroep zitten Joke Spies, Daan Doodewaard, Negrita Vlijter en Jantine van Dijk. Zondag 17 maart zijn we voor het eerst bij elkaar geweest voor een brainstorm en hebben we een concept-programma gemaakt. We willen de kerk open stellen voor geïnteresseerden van 19.00 - 23.00 u.

U bent belangrijk voor de Kerkennacht! Allereerst is er veel hulp nodig om mensen welkom te heten, koffie aan te bieden en mee te helpen bij activiteiten. Ten tweede is het ook goed wanneer we onszelf zichtbaar maken voor de andere kerken in de wijk Overvecht. We werken samen met de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) en met de Evangelische Broedergemeente Utrecht (EBGU). Het kerkgebouw van deze gemeenten is de Jeruëlkapel op de Ivoordreef 2. Dit is dus vlakbij het gebouw van het Leger des Heils korps Utrecht. De Kerkennacht biedt een goede mogelijkheid om eens een kijkje te nemen en kennis te maken met onze ‘kerkburen’.

Zet 21 juni dus alvast in uw agenda. U hoort binnenkort meer van ons. Met opmerkingen, vragen en ideeën kunt u terecht bij de werkgroep!

18 | Korpsinformatie Utrecht

Page 19: Korpsinformatieblad april/mei 2013

De 11e editie van

RIDE FOR SALVATION

Hemelvaartsdag 2013 (9 mei)

Motortoertocht Leger des Heils

door Kop van Overijssel en Salland Vertrek:

Leger des Heils korps Zwolle 10.00 uur

(koffie en thee vanaf 09.15 uur)

Voor iedereen (officieren, heilssoldaten, adherenten, legervrienden, medewerkers, cliënten) mèt een motorfiets,

geleend, gehuurd, eigendom of achterop.

Korpsgebouw van het Leger des Heils, Geert Grootestraat 9,

8022 CG Zwolle

voor informatie en aanmelden:

[email protected] 06-18261595

+/- 12.00 uur lunch in korps Zwolle (eigen bijdrage 7,50)

Middagstop 30 minuten bij Harley Davidson-museum in Raalte

(toegang €  3,50  niet  inbegrepen) 16.00 uur afronding in Zwolle koffie/thee

NB. Voor diegenen die geen motorfiets kunnen regelen: U kunt de route ook per auto rijden,

mits u zich houdt aan deze belangrijke verkeersregel :

Houdt rekening met motorrijders. Zij zijn kwetsbaar zonder kooiconstructie.

Korpsinformatie Utrecht | 19

Page 20: Korpsinformatieblad april/mei 2013

20 | Korpsinformatie Utrecht

Page 21: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Korpsinformatie Utrecht | 21

Page 22: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Zaterdag 8 juniAanvang 19.30 uur

Majoor Bosshardt Musical Met medewerking van Mies Bouwman Mariska van Kolck RTL Wentink Events Together We’re One band Amsterdam Staff Songsters

Locatie: Heineken Music Hall Arena Boulevard 590 Amsterdam

www.legerdesheils.nl

MAJOOR BOSSHARDT GALA 2013

22 | Korpsinformatie Utrecht

Page 23: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Korpsinformatie Utrecht | 23

Page 24: Korpsinformatieblad april/mei 2013

24 | Korpsinformatie Utrecht

Page 25: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Korpsinformatie Utrecht | 25

Page 26: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Hans van Vliet’s blogCommissioner Hans van Vliet, de leider van het Leger des Heils in Nederland, houdt op het internet een blog bij over de dingen die hij meemaakt. Hieronder vindt u één van zijn columns.

De apostel Jakobus zegt dat we daders van het woord moeten zijn en niet alleen hoorders. Maar volgens mij is geloven meer dan een kwestie van alleen maar dóen. Het is een kwestie van zíjn.

Als we bijvoorbeeld naar het verhaal van Maria en Marta kijken, dan zien we dat altijd alleen maar dóen ook niet zaligmakend is. Om daders te kunnen zijn, zullen we ook hoorders moeten zijn. Aan de voeten van Jezus plaatsnemen en naar Hem luisteren. Hij wijst ons de weg. En zodra we hebben begrepen hoe die weg eruit ziet, kunnen we aan de slag. Overal in de samenleving zien we mensen die zoeken. Op zoek naar God, naar relaties, naar bevrijding, naar redding, naar antwoorden, …

Laten we antwoorden gaan geven! Laten we het heil van het reddende Evangelie verspreiden. Het is zo nodig! Wie heeft er goede ideeën over de manier waarop we dat zouden moeten aanpakken? Deel goede ideeën!

26 | Korpsinformatie Utrecht

Page 27: Korpsinformatieblad april/mei 2013

WEEKZONDAG

MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

PROGRAMMA09:15 uur Moment van gebed10:00 uur Samenkomst09:45 uur Kinderkerk11:30 Jongsoldatenles (1e en 3e van de maand)

10:00 - 12:30 Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30 2e kans winkel18:00 - 21:00 Soepfiets19:30 uur Jonge vrouwen bijbelstudie (2e maandag van de maand)

10:00 - 15:30 Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30 uur Breiclub (om de week)10:00 - 12:30 2e kans winkel13:00 - 15:30 2e kans winkel14:00 - 15:30 Ontmoetingsmiddag (om de week)

10:00 - 12:30 Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30 2e kans winkel19:30 - 21:00 Vrouwenavondbond (om de week)19:30 - 22:00 Open zangkoor (1e woensdag van de maand)

09:30 - 15:30 Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30 2e kans winkel12:30 - 13:00 Soeplunch13:30 - 14:00 Gebedsmoment (om de week)13:00 - 15:30 2e kans winkel

10:00 - 12:30 Open huis - Raad en Daad10:00 - 12:30 2e kans winkel

Page 28: Korpsinformatieblad april/mei 2013

Leger d

es Heils k

orp

s Utrech

tSchooneggendreef 27H3562 G

G U

trecht

t. (030) 265 65 68

e. [email protected]

w. w

ww

.legerdesheilsutrecht.nlb

. 3942.56.506 (Rabobank)