Anker april, mei, juni 2015

52
Het Anker APRIL, MEI, JUNI 2015 JAARGANG 27 - nummer 2 V.U. Joris Rombaut, Tieltsesteenweg 25, 9900 Eeklo verschijnt 5x per jaar in feb-apr-juli-okt-dec WZC SINT-ELISABETH

description

 

Transcript of Anker april, mei, juni 2015

Page 1: Anker april, mei, juni 2015

Het AnkerAPRIL, MEI, JUNI 2015

JAARGANG 27 - nummer 2

V.U. Joris Rombaut, Tieltsesteenweg 25, 9900 Eekloverschijnt 5x per jaar in feb-apr-juli-okt-decW

ZC S

INT-E

LISA

BET

H

Page 2: Anker april, mei, juni 2015
Page 3: Anker april, mei, juni 2015

Poëzie en Proza p 2Nieuwe bewoners en gasten p 3Pastoraal p 4Medewerkersnieuws p 7Hobbykamer p 8Jarige bewoners en gasten p 10Een bewoner vertelt p 12Activiteiten in beeld p 14Heiligen p 24Op schok met de kok p 26Wij gedenken p 28Ingezonden p 29Een wereld van verschil p 32Steekkaart p 34Dokterskabinet p 36Vragenvuur p 38‘t Internet p 39Moppentrommel p 40Zoekertje p 42De Gazet p 43Het leven zoals het is p 46Noteer in je agenda p 47

INH

OU

DSTA

FEL

1

Beste Lezer,

Ik had het voorrecht om dit Ankertje na te lezen vooraleer het naar de drukker wordt gestuurd. We willen als redactieleden aan jullie een “foutloos” exemplaar afleveren. Hopelijk zijn we in onze opzet geslaagd. Wat me na het lezen vooral is bijgebleven is een gevoel van “voldoening”, maar ook dankbaarheid en geluk. Er is in dit huis veel gebeurd en er staat nog heel wat op stapel. Het is fijn dat we jullie daarvan deelgenoot mogen maken!Geniet met volle teugen van deze nieuwe editie!

De redactie

De redactieraad bestaat uit:

Joris RombautEmmy Van OotegemDirk VandewalleAn Van De VoordeMonique AntheunisVeerle ClaeysHelene PauwelsBarbara FocquaertJohn Van Ooteghem: huisfotograaf

Page 4: Anker april, mei, juni 2015

POËZ

IE E

N P

RO

ZA

2

Dwalend in de uithoek van haar laatste dagenkleeft weemoed aan haar ribben. Knaagt

aardpijn aan elke vezel van haar ziel.

Soms in een onbewaakt momentglinsteren haar ogen als van een meisje

dat zich opdirkt voor haar jongen:het onderhuidse leven van haar andere ik.

Maar dan plots breekbaar de uren,tastbaar de stilte. Het haperende hart

zich kerend naar de overkant.

Meedogenloos vergrendelt zij haar binnenkamers blijven alle woorden onverbiddelijk op slot.

In elke spiegel nog kom ik haar tegen. Kijkt zij mij vertwijfeld aan en laat een leegte in mij na.

In de volgende Ankers zullen jullie het vervolg van de cyclus van 5 gedichten kunnen lezen. De gedichten zijn ingezonden door Didier De Vreese en de auteur is Eddy Vaernewijck. Hij schreef de gedichten in de jaren ’70. Ze zijn een herin-nering aan zijn grootmoeder die hij ging bezoeken toen ze dementerend was en in een rusthuis woonde. Hij schreef 5 gedichten die samen een cyclus vormen: “Cyclus Dementia”.

Page 5: Anker april, mei, juni 2015

Mevrouw NAERT Marcella is bij ons komen wonen sinds 29 januari. Zij woont op kamer 228, op De Branding. Zij is afkomstig van Adegem.

NIEU

WE B

EWO

NER

S EN

GASTEN

3

Mevrouw CRIEL Adriana komt sinds 10 februari regelmatig naar het dagverzorgingscentrum. Zij woont in Eeklo.

De heer SCHELSTRAETE Patrick kwam sinds 9 februari naar ons dagverzorgingscentrum. Hij was afkomstig van Maldegem.

De heer HUYSVELD Arthur komt sinds 12 februari regelmatig naar het dagverzorgingscentrum. Hij woont in Eeklo.

Wij respecteren de wensen van sommige bewoners en/of gasten om hun foto niet te publiceren.

Mevrouw VYNCKE Leona is bij ons komen wonen sinds 12 januari. Zij woont op kamer 315, op De Parel. Zij is afkomstig van Adegem.

Mevrouw PYNCKELS Simona is bij ons komen wonen sinds 22 januari. Zij woont op kamer 229, op De Branding. Zij is afkomstig van Eeklo.

Mevrouw VAN HEULE Lilianna is bij ons komen wonen sinds 20 februari. Zij woont op kamer 309, op De Parel. Zij is afkomstig van Eeklo.

De heer VAN VLASSENBROECK Alfons is bij ons komen wonen sinds 9 maart. Hij woont op kamer 226, op De Branding. Hij is afkomstig van Eeklo.

De heer DE LAERE Trifon is bij ons komen wonen sinds 11 maart. Hij woont op kamer 304, op De Parel. Hij is afkomstig van Adegem.

Mevrouw ALGOET Caroline komt sinds 10 februari regelmatig naar het dagverzorgingscen-trum. Zij woont in Eeklo.

Mevrouw SERLET Magdalena is bij ons komen wonen sinds 19 maart. Zij woont op kamer 249, op De Branding. Zij is afkomstig van Maldegem.

Page 6: Anker april, mei, juni 2015

PASTO

RAAL “De 5 woorden van Maria”

4

In onze contreien vinden we een grote Maria-devotie. Het bewijs daarvan vind je langs velden en wegen in ons Meetjesland: een ruime keuze aan kapelletjes nodigt ons her en der uit om even een moment aan de moeder van Jezus te besteden. Velen vinden het “comfortabeler” zich tot haar te richten dan tot haar zoon. Dit komt niet doordat er te weinig respect voor Jezus is, maar doordat mensen zo vol ontzag naar Hem kijken dat dit hen zelfs belemmert om met Hem te praten op dezelfde manier als met Maria. Hoezeer zij ook vereerd en bemind wordt, Maria is niet goddelijk, maar van geboorte tot dood een vergankelijk mens zoals wij. Vrouw en moeder zijnde ervaren velen haar als toegankelijker dan haar Zoon. Er zijn zelfs opmerkelijk meer “kapelletjes voor Onze-Lieve-Vrouw” dan kruisen met de beeltenis van Jezus Christus (“kruislieveheren”) te vinden langs onze Vlaamse wegen.

Maar, lieve mensen, laten wij ons géén zorgen maken hierover, onze gebeden en verzuchtingen komen heus wel bij God terecht, hoor. We weten immers allemaal dat de moeder van God traditioneel de bemiddelaarster is tussen Hem en ons. Zij neemt ons gebed mee naar haar zoon, waarbij zij zich met liefde als tussenpersoon laat gebruiken.

Laten we nu even de heilige Schrift openslaan.Hoewel in de kerkelijke traditie verschillende verhalen over Onze-Lieve-Vrouw rondgaan, zien we dat Maria slechts 5 maal zelf aan het woord komt in het Nieuwe Testament.Op grond van deze uitspraken werd ze de moeder van ons geloof, dus gaan we die uitspraken eens bekijken. Een vrijblijvende tip: wie er inspiratie in vindt, kan er een gebedsmoment van maken.

Page 7: Anker april, mei, juni 2015

PASTO

RAAL

“De 5 woorden van Maria”

5

Eerste uitspraak van Maria: ”Hoe zal dit geschieden?”Toen Maria nog een jong meisje was, verscheen aan haar de engel Gabriël. Hij vertelde haar dat ze zwanger zou worden en een zoon ging baren, die de Zoon van de Allerhoogste genoemd zou worden.Wat moet Maria geschrokken zijn, zowel van de verschijning, als van de woorden van de engel. Ongetwijfeld zal het jonge meisje de boodschap niet onmiddellijk begrepen hebben, maar toch stond ze open voor hetgeen haar gezegd werd. Ze reageerde niet op de boodschap met: “Dat kan niet!”, zij vroeg eenvoudig : “Hoe zal dit geschieden?” Ze twijfelde er niet aan dat het Woord van God waarheid was.

De engel gaf haar het antwoord : “Bij God is niets onmogelijk.”We worden uitgenodigd door deze woorden van Maria om zoals haar ontvankelijk te zijn voor Gods boodschap in ons leven.

Tweede uitspraak van Maria: ”Mij geschiede naar Uw woord.”Op de boodschap van de engel volgde dadelijk het antwoord van Maria: “Mij geschiede naar uw woord.” Maria stelde zich beschikbaar voor God met haar lichaam, en met haar ganse leven. Jezus werd de vrucht van haar geloof : Maria werd moeder van de Zoon van God.

Wanneer ook wij openstaan voor Gods woord, dan worden ook wij gezegend. Ook wij worden uitgenodigd om, net als Maria te zeggen : “Mij geschiede naar Uw woord.” Dan kan Gods handelen in ons leven zichtbaar worden.

Derde uitspraak van Maria : ”Waarom hebt gij ons dit aangedaan?”Deze vraag stelde Maria aan de 12-jarige Jezus, toen hij achtergebleven was in de tempel, terwijl zij al met Jozef onderweg was naar huis. Drie dagen waren ze Jezus kwijt geweest, drie dagen zaten ze in vreselijke angst en spanning.

Ook in ons leven zijn er gebeurtenissen die ons angstig en bezorgd maken. Dan gaan we vaak vertwijfeld op zoek naar de bedoeling van God. Meestal vinden we die bedoeling niet, en mocht er één zijn, dan zouden we daar waarschijnlijk weinig troost in vinden op het moment dat we in de miserie zitten! Maria heeft dit dus ook meegemaakt. Desondanks bleef ze God zoeken en tot Hem bidden.

Dat is geloven : bij God komen met onze vragen, met onze vertwijfeling en wanhoop.Vertrouwen wij nog op Gods liefdesplan met ons?

Page 8: Anker april, mei, juni 2015

PASTO

RAAL “De 5 woorden van Maria”

6

Vierde uitspraak van Maria: ”Zij hebben geen wijn meer.”Op de bruiloft te Kana waren mensen in feestvreugde bij elkaar. De wijnvaten raakten opgebruikt. Maria wou hulp bieden en ging naar Jezus. “Jezus, ze hebben geen wijn meer.” Uit deze woorden sprak bezorgdheid en fijngevoeligheid.

Naar het voorbeeld van Maria, is het mooi als wij attent zijn voor de noden in het leven van onze medemensen.

Vijfde uitspraak van Maria: ”Doe wat Hij u zeggen zal.”Dit sprak Onze- Lieve-Vrouw tegen de dienaren op het bruiloftsfeest. “Doe wat Hij u zeggen zal, en alles komt in orde.”, zo lijkt ze te bedoelen.

Hoe dan ook toont deze laatste uitspraak aan dat Maria er vertrouwen in heeft dat haar zoon Jezus voor “nieuwe wijn” zal zorgen. Ze heeft het volste vertrouwen in Hem.

Maria wil eigenlijk maar één ding van ons: dat wij haar toelaten ons naar Jezus te leiden. Zij wil ons naar haar Zoon brengen, want ze weet dat Hij voor ons de Weg, de Waarheid en het leven is. Moge de uitnodiging van Maria : “Doe wat Hij u zeggen zal,” een wegwijzer zijn in ons leven, een leiddraad op ons pad.

Lieve mensen, ik wens iedereen een deugddoende meimaand toe!

Page 9: Anker april, mei, juni 2015

Nieuwe medewerkers:

Geboorte

Op 20 februari 2015 is Kobe geboren. Kobe is de kleinzoon van mevrouw VAN OOTEGEM Emmy.

Op 5 maart 2015 is Marlon geboren. Marlonis de kleinzoon van mevrouw VAN VOOREN Sabine.

Sedert 28 januari is mevrouw BELOKLYUCHEVSKAYA Maria bij ons in dienst. Zij werkt als medewerker in de keuken.

Sedert 16 februari is mevrouw GOULOOZE Paula bij ons in dienst. Zij werkt als vlinder.

MED

EWER

KER

SN

IEUW

S

7

Sedert 1 maart is mevrouw VAN HAUWENHUYSE Nele bij ons in dienst. Zij werkt als zorgkundige en leefgroepbegeleidster op De Parel.

Page 10: Anker april, mei, juni 2015

MotocrossD

E H

OBBYK

AM

ER

8

Niettegenstaande deze rubriek ‘de hobbykamer’ noemt, speelt mijn hobby zich altijd buiten af. Al van jongs af aan is mijn zoon gebeten door de motocrossmicrobe, toen hij klein was beperkte het crossen zich nog tot onze achtertuin maar gaandeweg werden de motoren groter en onze achtertuin te klein. In navolging van enkele leeftijdsgenoten is Niels op zijn veertiende begonnen met competitie te rijden. Motocross is een familiesport en zo ook trekken wij vanaf maart t.e.m. oktober bijna ieder weekend naar de wedstrijden. Ondertussen is Niels negentien jaar en dit jaar zal hij voor het eerst aantreden

in de goed gevulde categorie der nieuwelingen. Voor mensen die niet echt vertrouwd zijn met deze

sport is crossen enkel een beetje gas geven, maar ik kan iedereen verzekeren dat er heel wat meer komt bij kijken! We zijn vaak een hele week in de weer om alles in orde te krijgen. Mijn man zorgt ervoor dat de moto op punt staat,Niels werkt in de week aan zijn conditie en mijn taak bestaat er onder andere in de crosskleren weer proper te krijgen tegen het volgend weekend, wat niet altijd evident is, als het regent worden de parcours soms omgedoopt tot een modderpoel, dit brengt dan ook heel wat kuiswerk met zich mee.Een wedstrijddag begint al vroeg ‘s morgens, meestal rond 8u00 en eindigt ‘s avonds met een prijsuitreiking in de tent, maar doordat we heel de dag in de weer zijn met supporteren en kuisen is de zondag al bij al vlug gepasseerd. Eerst zijn er de trainingen, vervolgens in de voormiddag een eerste reeks en ten slotte in de namiddag nog een tweede reeks, voor het eindresultaat wordt er een gemiddelde van de twee reeksen gemaakt.

Page 11: Anker april, mei, juni 2015

DE H

OBBYK

AM

ER

9

Een tiental wedstrijden tellen ook mee voor het kampioenschap. Doordat we ook al enkele jaren actief zijn hebben we ook al heel wat vrienden en kennissen bijgemaakt op de cross, zo organiseren we als het goed weer is om beurt al eens een barbecue of wordt er ‘s middags een aperitiefje gedronken. Naast mijn zoon Niels ben ik ook hevige supporter van Steve Seronval, deze Waalse sympathieke rijder is al meermaals kampioen geweest binnen onze federatie.In het laatste weekend van mei richten we zelf ook een motocrosswedstrijd in, meer bepaald in Balgerhoeke. Het wedstrijdweekend begint op zaterdag met een wedstrijd voor de jeugd en op zondag is er een programma voor piloten vanaf 14 jaar en streekrijders. Twee jaar geleden kregen we op onze cross het bezoek van grand prix-rijder Ken De Dijcker, hij nam zelfs even de tijd om met mij op de foto te staan. Ook bij de voorbereidingen en de aanleg van het parcour komt heel wat werk bijkijken, de dag van vandaag is het zeker niet gemakkelijk om met enkele vrijwilligers dergelijke organisatie op te zetten, bij motocross komt nu eenmaal ook een ‘beetje lawaai’ kijken en dat wordt niet altijd geapprecieerd door de buurtbewoners, zo is het niet simpel om een geschikte locatie voor dergelijke wedstrijden te

vinden. Ook in de winter zitten we niet echt stil, om de conditie te onderhouden doet Niels mee

aan enkele loopwedstrijden, en ook daarbij vergezel ik hem. Deze winter heeft hij bij het veldlopen tweemaal op het podium gestaan, nu duimen we dat dit ook eens in de cross zou kunnen. Als het seizoen afgelopen is organiseren we ook nog een tweedaags eetfestijn ten voordele van Niels want motocross

is nu eenmaal een heel dure sport.Zoals jullie kunnen lezen ben ik niet echt iemand die veel stilzit.

Silvie

Motocross

Page 12: Anker april, mei, juni 2015

JARIG

E BEW

ON

ERS E

N G

ASTE

N

10

APRIL MEI

02 Irena Vanvynck 316 03 Georgette Gabriel 140

02 Rita De Somviele DVC 05 Simone Dhaenens 109

02 Alfons Van Vlassenbroeck 226 10 Frans De Baere 115

04 Daniel Debbaut DVC 12 Simona Pynckels 22904 Piet Vandenberghe 003 15 Noëlli Bruggeman 246

06 Gerard De Roose 108 16 Bertrand Antheunis DVC

10 Constantinus Van Hoof 211 16 Daniel Loete DVC

12 André De Waegenaere 122 18 Angela Pieters DVC12 Christiana Delcourt 036 19 Karel Van Vooren DVC

12 Caroline Wessels Beljaars DVC 21 Angele Verschoote 117

12 Agnes Waldack DVC 22 Cecile Orbie DVC

12 Rita Piepers 145 23 Elza Bruggeman DVC

13 Wilfried Lampaert 134 24 Agnes Van Wolffelaar 320

13 Ferdi Muylaert 002 24 Yvonne Lamon DVC

14 Marina Bauwens 209 26 Andrea Schuermans 129

16 Robert Spanhove 301 27 Lutgarde Verbeiren 107

18 Roger Provo 210

18 Jenny Cauwels DVC

23 Cecile Boone 026

27 Gilberte Lelievre 022

Page 13: Anker april, mei, juni 2015

JUNI

02 Raoul Syts 037

02 Honore Caeckaert DVC

03 Maria Paesschiersens 239

06 Christiane De La Meilleure DVC

07 Cyriel Valcke 212

08 Rosina Van Vooren 334

10 Ivonna Versprille 308

11 Germaine Roegis 32211 Maria Roeland DVC

13 Maria Alix Versluys 139

14 Marcel De Zutter 208

18 Mathilda Meert 245

19 Marcella Naert 228

20 Anna Batseleer DVC

22 Katrien Vantyghem DVC

23 Suzanna Thienpond 120

24 Daniel Lievens 005

25 Anna Vermeersch 024

28 Yolande Demyttenaere 302

29 Rene Van Heirzeele DVC

JARIG

E BEW

ON

ERS EN

GASTEN

11

Page 14: Anker april, mei, juni 2015

Ik ben geboren in Knokke op 14/3/1941. Ik ben naar school geweest in het Sint-Jozefsinstituut te Knokke tot mijn 17 jaar. Ik heb de moderne richting gevolgd. Ik ben gestart met werken in de vakanties als kinderverzorgster.

Ik heb één broer Willy die in Werken woont, tegen Diksmuide. En hij komt niet zo vaak omdat dit zo ver is, maar de dag van vandaag ben je nooit te oud om te leren en sinds kort beschik ik ook over een e-mailadres om met hem te kunnen mailen.

Ik heb 27 jaar in de C&A te Brugge gewerkt en heb in totaal een carrière van 43 jaar achter de rug. Mijn hobby’s zijn wandelen en lezen. We gingen vroeger naar Oostenrijk gaan wandelen. Dus in de bergen met stevige wandelschoenen. Als het lukt ga ik graag mee op uitstap als er hier één wordt

georganiseerd om mijn fitte benen te onderhouden. Vroeger las ik veel detectiveverhalen, maar nu beperkt zich dit tot een tijdschrift. Alhoewel ik wel nieuwsgierig ben naar de bibliotheek. Ik hou

van een goede film en FC De Kampioenen en Eigen Kweek zijn mijn favoriete programma’s. Ik had graag kinderen gewenst met mijn echtgenoot, maar dit is jammer genoeg niet gelukt. Mijn karaktertrekken zijn joviaal zijn en ga niet gauw iemand kwetsen. Ik ben ook wel bescheiden, misschien iets te bescheiden. Stoefen staat niet in mijn woordenboek.

Ik ben verzot op de kleur rood. Zonder enige reden. Zelfs mijn schoenen moeten rood zijn.

Roger De Spiegelaere was mijn kameraad in de leefgroep en ter ere van hem, neem ik zijn taak over om de maaltijdkar naar de keuken te brengen. Zo denk ik elke dag nog eens aan hem.

EEN

BEW

ON

ER V

ERTE

LT Alice Marechal

12

Page 15: Anker april, mei, juni 2015

EEN B

EWO

NER

VERTELT

Alice Marechal

13

Met mama en broers op het strand

Het winkeltje van mijn marraine… in Knokke

Met mijn vriendinnen op de Expo ‘58

Page 16: Anker april, mei, juni 2015

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD Pannenkoekenbak

14

Valentijnsfeest

Page 17: Anker april, mei, juni 2015

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

Valentijnsfeest

15

Page 18: Anker april, mei, juni 2015

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD

16

Carnaval in De Koraal

Page 19: Anker april, mei, juni 2015

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

17

Carnaval in De Koraal

Page 20: Anker april, mei, juni 2015

Play-backshow vrijwilligersACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD

18

Page 21: Anker april, mei, juni 2015

ACTIV

EITEN IN

BEELD

19

Play-backshow vrijwilligers

Page 22: Anker april, mei, juni 2015

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD Winkelen in de Ikea!

20

Marktbezoek

Page 23: Anker april, mei, juni 2015

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

Jubileum van Bertrand en Rita

21

Page 24: Anker april, mei, juni 2015

ACTI

VIT

EITE

N I

N B

EELD De Deining aan het knutselen

22

Page 25: Anker april, mei, juni 2015

ACTIV

ITEITEN IN

BEELD

23

De Deining aan het knutselen

Page 26: Anker april, mei, juni 2015

ON

ZE

HEI

LIG

EN

24

Heilige RitaIk heb het sterke vermoeden, lieve lezers dat de heilige die we deze keer in dit Anker bespreken een zeer geliefde heilige is. Dat vermoeden heb ik alleen al als ik merk hoe bij iedereen de mondhoeken omhoogkrullen als ze horen voor welke gebreken deze dame aanroepen wordt. U heeft het vermoedelijk al geraden, we gaan eens kijken naar de H.Rita, patrones van de hopeloze gevallen. Er zijn er vermoedelijk veel van, van die hopeloze gevallen…

Opgegroeid in het hartje van Gent werd ondergetekende regelmatig meegesleurd naar de kerk van de H.Stefanus (nog één die we eens nader zullen bekijken in de toekomst) bij de paters Augustijnen. Inmiddels worden zowel het kerkje als het Augustijnenklooster druk bezocht door toeristen en Augustijnvrienden, maar een 45-tal jaar geleden ging het er toch iets devoter dan nu aan toe.

Het kerkje werd vooral bezocht door “arme sloebers”, “straatlopers”, “madammen uit het glazen straatje” (prostituees, kwam ik op latere leeftijd te weten), “dronkaards” en deugnieten. Dat maakte mijn moeder mij keer op keer wijs. (En dan werd ze nogal kwaad als ik daarop vroeg wat wij daar dan eigenlijk kwamen doen….) Het is een feit dat ik het enorm sympathiek vond, zo’n kerkske voor grote zondaars. We kwamen stilletjes binnen

in de redelijk donkere ruimte en schoven rechtstreeks door naar de nog donkerder ruimte helemaal achteraan. En daar, lieve mensen, vond je achter stokoude, afgesleten en afgesloten deuren de oude, zwartgerookte kapel van de H.Rita. De kapel leek zwanger van de talloze gebeden en ontelbare kaarsen die er door de eeuwen heen hemelwaarts gestuurd waren. De glasramen spraken tot de verbeelding en riepen de oprechtst mogelijke devote emoties van de bezoekers naar boven. Vooral als er een straal zonneschijn door de kleurige ramen scheen (toentertijd waren die gebrandschilderde ruiten het enige wat niet grauw of zwart was in de kerk) leek het alsof je gekatapulteerd was naar een andere wereld.

Het hele gebeuren had iets sacraals, en al wist ik niet wat dat woord “sacraal” betekende, ik voelde het des te meer! Er hing “iets van heiligheid en devotie” in dat kerkje, en je voelde als het ware de smart en het vele gesmeek van de gelovigen in de bijzondere lucht hangen . Onze keel werd toegesnoerd van emotie, we kregen het moeilijker om te ademen (eigenlijk is het al een groot mirakel op zich dat daar niemand gestikt is in die afgesloten ruimte bomvol walmende en feeëriek licht gevende kaarsen). We zaten er altijd bijna alleen, al bewezen vele brandende kaarsen dat er echt wel een hoop volk heen trok.

Page 27: Anker april, mei, juni 2015

ON

ZE H

EILIGEN

Heilige Rita

25

Maar ja, die grote zondaars die in grote getale bij de H.Rita kwamen, die zullen op klaarlichte dag niet binnen durven komen hebben, dacht ik, dat waren allemaal mensen van de nacht, nietwaar?Na een serieus lange tijd stopte dan het getik van de gewijde paternosterbollekes van ons moeder en mocht ik met geribbelde, pijnlijke knieën opstaan van de harde rieten stoelen en mee naar het mysterieuze deurke naast het Rita-altaar. Alleen ingewijden kenden dat deurtje! Hoewel ik doodsbang werd van ontzag, trok mijn moeder me mee het “echte” klooster in, naar het winkeltje waar een zuur/streng kijkende non met een imposante kap op de plak zwaaide. Hoewel ze me altijd afkeurend bekeek, alsof ze al mijn pekelzonden kende, stond ze mijn moeder altijd vriendelijk te woord.

Haar handen haalden Paternosters en tientjes, en kettingskes , en medaillons, en schapulierkes, en kaarsen ,en pullekes heilig water en “heiligenzandjes” en zakjes rozenblaadjes , en bijenwas en honing (was die afkomstig van de bijen die uit de H.Rita haar wonden en mond kwamen, vroeg ik me stilletjes af, gruwend alleen bij de gedachte daaraan), tevoorschijn om mijn watertandende moeder ter wille te zijn… Met een hart dat overliep aan emoties stond ik daar braaf te zijn en te hopen dat ik ooit zo vroom als dat nonneke zou worden. Dat is er, vrees ik, nooit van gekomen. Die wens is net iets te hopeloos geweest, bedenk ik me

nu. Soit. Nadat als afsluiter een heilige mis betaald werd, keerden we met verheerlijkte gevoelens en een sjakosj vol gewijde prullaria huiswaarts. Met de taxi, want; genoeg is genoeg. Een mens mag niet overdrijven, nietwaar?

Deze pelgrimstocht te voet van de visserij naar de H.Rita, brave lezers, daar kijk ik niet op neer. Want het was een waar bedevaartsoord waarheen ons pad leidde. En het was een echte bedevaart die we hielden, mijn moeder en ik, in samenzweerderige samenhorigheid. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik altijd wel wat opgelucht thuiskwam na zo een avontuur. Want tenslotte had ik mijn moeder al honderden keren horen dreigen dat ze ons op een goeie dag ging achterlaten om in het klooster te gaan. Mijn vader vond dat een plezant idee, maar ik was er écht niet zo gerust in als hij, hoor.

Oeps, dierbare lezers, ik vrees dat de Heilige van de maand niet bepaald aan bod is gekomen in dit artikel. Wat alweer bewijst dat ik een hopeloos geval ben! Maar weet ge wat, hierbij beloof ik plechtig dat het serieuzer artikel over ons gewaardeerde heilige Rita zal volgen. God zegene en beware jullie allen! Tot het volgende Anker!

Page 28: Anker april, mei, juni 2015

Onze kok Danny kwam op woensdagnamiddag 11 maart op bezoek in leefgroep “de Zeester” op de Parel om echte Vlaamse stoverij te maken met onze bewoners.

Ingrediënten: • 2 kg rundsstoverij; • 4 ajuinen; • 1 fles donkere Westmalle; • Boter; • Peper; • Zout; • Laurier; • Stoverijkruiden

Samen met de bewoners van de Zeester ging de kok als volgt tewerk:Pel de ajuinen en snij ze in niet al te kleine stukken; verhit een grote stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de ajuinen op een matig vuur. Laat de ajuinen niet bruin bakken.Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in; schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper en zout.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met ajuinen; hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt, zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot. Voeg nog laurier, tijm en stoverijkruiden toe; laat de kruiden meestoven in de pot. Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer

OP

SCH

OK M

ET D

E KO

K Vlaamse stoverij

26

tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Geef de stoofvleessaus de gewenste dikte door toevoegen van bruine roux, plaats dan het deksel op de stoofpot.

Page 29: Anker april, mei, juni 2015

Onze bewoners hebben de dag nadien de stoverij met frietjes gegeten als middagmaal en hebben Elisabeth-sterren gegeven:

Elisabeth-sterren

voldoende

goed

prima

Georgette Goemé:

Julia Engels:

Madeleine Vercaigne:

Georgette Diopère:

Agnes Van Wolffelaer:

Het was heel lekker!!!

De bewoners van “de Zeester”

OP S

CH

OK M

ET DE K

OK

Vlaamse stoverij

27

Page 30: Anker april, mei, juni 2015

Mevrouw DE SMET Mariette, overleden op zondag 1 februari 2015. Zij woonde op kamer 312.

De heer VAN LAERE Laurent, overleden op vrijdag 6 februari 2015. Hij was bij ons in kortverblijf op kamer 304.

Mevrouw GINNEBERGE Georgette, overleden op donderdag 12 februari 2015. Zij woonde op kamer 324.

Mevrouw VAN HAMME Liliane, overleden op vrijdag 13 februari 2015. Zij woonde op kamer 113.

De heer SCHELSTRAETE Patrick, overleden op vrijdag 13 februari 2015. Hij kwam naar ons dagverzorgingscentrum.

De heer DE SPIEGELAERE Roger, overleden op dinsdag 17 februari 2015. Hij woonde op kamer 025.

Mevrouw EHRENTRAUT Cecilia, overleden op zaterdag 28 februari 2015. Zij woonde op kamer 226.

Mevrouw MAEYENS Raymonda, overleden op zondag 8 maart 2015. Zij woonde op kamer 135.

Mevrouw DE SMET Nivia, overleden op dinsdag 17 maart 2015. Zij kwam naar ons dagverzorgingscentrum.

Wij gedenkenW

IJ G

EDEN

KEN

28

Page 31: Anker april, mei, juni 2015

ING

EZON

DEN

29

Ben jij ook bij die bevoorrechte personen die het geluk kenden een nieuw huis te mogen en kunnen bouwen? Was ook jij één van hen die op het einde van de rit méér hebt uitgegeven dan oorspronkelijk gepland was? “Meerwerken” heet zoiets. Je kent het wel. De aannemer “steekt een prijs in”; maar als puntje bij paaltje komt vindt u het aangebodene nogal “basic”. Niemand wil toch zijn nieuwe woonst tonen aan geïnteresseerden met de simpelste vloeren, de doorkijk-verduisterende-gordijnen, de

verlichting van Ikea (niet dat daar iets mis mee zou zijn),…enzovoort? Neen, we willen terecht fier zijn op onze nieuwe realisatie. Een beetje poch hier en daar omwille van de dure mozaïekjes, en het hightech ventilatiesysteem lappen we er gaarne bij. Met een beetje imponeren is toch niets mis? En zij die beweren dat stoef stinkt; zijn vermoedelijk van het meest jaloerse soort toch?

Zo verging het ook met onze snoezelruimte en ons muzieklokaal in het nieuwe gebouw De Deining. Het waterbed en de bubble-unit ogen fantastisch, doch, vielen wat duurder uit dan aanvankelijk gepland. En wat heb je aan zo een relaxatiebed als iedereen jou ziet liggen? Een gordijntje ware méér dan welkom, doch helaas, de centen waren op…Maar, gelukkig is er CERA. Dankzij hun steun werd de snoezelruimte “aangekleed”. Geen kil en onafgewerkt relaxatielokaal meer, maar een gelukzalig en gezellig vertrek waar bewoners met dementie tot rust kunnen komen. Ook ons muzieklokaal in de kelder werd onder handen genomen. Het getrommel van de djembé’s wordt er deskundig gedempt door passende stores. CERA heeft geïnvesteerd in het welzijn van onze dementerende bewoners.

Het is niet de eerste keer dat CERA ons ter hulp komt. Destijds, bij de opstart van de woongemeenschap “De Zandkorrel”, zorgden zij voor het zitmeubilair. Toen schreef ik een tekst: “Het zit goed met CERA”….maar ondertussen zit het niet enkel goed, het klinkt ook subliem!Een gemeend merci CERA!

Joris

Er zit muziek in CERA

Page 32: Anker april, mei, juni 2015

Beste bewoners, Beste familieleden,

Vanaf 1 april e.k. zal er heel wat veranderen in de facturatie van de medicatie. Voor een groot deel van uw medicatie zal de Tarifering per Eenheid (TpE) van start gaan.

TpE heeft als doel de medicatie overschotten te verminderen en zodoende zowel de factuur voor de bewoner als voor het Riziv te verlagen.

TpE is enkel van toepassing voor leveringen van terugbetaalde, vaste orale ( = via de mond) medicatie aan bewoners die vast verblijven in een woonzorgcentrum.TpE geldt dus niet voor• niet-terugbetaalde medicatie (vitamines, calcium supplementen, slaapmedicatie, …)• niet-vaste orale medicatie (aerosol, inspuitbare medicatie, druppels, siropen,…)• bewoners in kortverblijf

Wanneer TpE wel van toepassing is, betaalt u telkens voor een periode van 7 dagen en dus geen hele verpakkingen meer. U betaalt voor de eenheden die de apotheker heeft klaargemaakt in de zakjes.De prijs per eenheid wordt bepaald door de prijs van de grootste verpakking die op de markt te verkrijgen is. U bouwt dus geen overschotten meer op gezien u enkel per periodes van 7 dagen betaalt.

De huidige stock zal opgebruikt worden. Dus TpE zal voor een geneesmiddel pas starten als de stock die betaald is onder de vorm van een verpakking, helemaal is opgebruikt.

Er zijn ook heel wat uitzonderingen op TpE zoals dure medicatie, schema’s met halve en kwart tabletten, ‘indien nodig’ medicatie, magistrale bereidingen, medicatie die niet kan gefractioneerd worden, ‘zeldzame medicatie’ etc.

Voor vragen en opmerkingen kan u terecht bij de hoofdverpleegkundige van uw afdeling.

Met vriendelijke groeten,

De directie

ING

EZO

ND

EN

30

Page 33: Anker april, mei, juni 2015

ING

EZON

DEN

31

Nationale imagocampagne voor beroep zorgkundige*

Als woonzorgcentrum nemen we deel aan het project “Happy Feet” van de Belgische federatie van zorgkundigen om het beroep van zorgkundige onder de aandacht te brengen. We plannen onze actie in de week van 27 april 2015.

Binnen ons WZC zullen onze zorgkundigen tijdens deze actie extra aandacht besteden aan voetzorg van de diabetische zorgvragers. Dit kadert in de totale actie opgezet binnen de WZC’s in Vlaanderen. Een goede voetzorg is voor diabetische zorgvragers van cruciaal belang. Ze zijn heel vatbaar voor letsels aan hun voeten. Deze letsels kunnen uiteindelijk heel ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot amputatie van het lidmaat. Met deze actie willen we ook en vooral het beroep van zorgkundige in de kijker plaatsen. Het is een knelpuntberoep dat onvoldoende gekend is bij het brede publiek. Onze zorgkundigen willen tijdens deze campagne aantonen dat ze een belangrijke preventieve taak hebben. Zorgkundigen zijn binnen de preventie een onmisbare schakel. We hopen zo het beroep van zorgkundige positief in de media te brengen.

Zorgkundigen spelen een cruciale taak bij de preventie van diabetische voet. Ze staan immers dagelijks in voor de zorg van hun bewoners. Via een eenvoudig voetonderzoek uitgevoerd door zorgkundigen kan heel wat leed voorkomen worden. Onderzoek heeft aangetoond, na invoering van betere preventie, dat het aantal amputaties met 45 tot 85 % kan dalen.Als voorbereiding op dit project kregen alle zorgkundigen een korte opleiding over preventie en de mogelijke complicaties van de diabetische voet.

Met ons WZC nemen we graag deel aan het project “Happy Feet” dat tot doel heeft een positieve beeldvorming te creëren rond het beroep van zorgkundige. Het project heeft ook een maatschappelijke meerwaarde want het brengt ook de preventie van diabetische voetaandoeningen onder de aandacht.

Nationaal project “Happy Feet”

Page 34: Anker april, mei, juni 2015

EEN

WER

ELD

VAN

VER

SCH

IL

32

We waren op weg van Nairobi naar Mombassa in Kenia, toen er opeens een vreselijke stank onze wagen binnen walmde. De weg liep gewoon midden door een enorme berg afval, ongelooflijk! Honderden vierkante meters stinkende, brandende, laaiende vuilnis…We konden onze ogen niet geloven toen we zagen dat er boven op de troep ook nog mensen woonden, die hadden zich hier gevestigd in vieze tenten en probeerden de dag door te komen met het verzamelen van toch nog enigszins bruikbare spullen.

Page 35: Anker april, mei, juni 2015

EEN W

ERELD

VAN

VER

SCH

IL

33

Ons huisvuil verdwijnt elke week in de grijze huisvuilzak, en wordt verbrand in de huisvuilverbrandingsinstallatie van I.V.M. kortom ‘de verbrandingsoven van Balgerhoeke’.De verbrandingsinstallatie laat toe het afval te verwerken zonder nega-tieve gevolgen voor mens en milieu. De rookgassen worden gereinigd in verschillende stappen (elektrische zowel als chemische reiniging), waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen tot een absoluut minimum is herleid.De rookgassen die vrijkomen na verbranding worden in stoomketels afgekoeld. Met de warmte die hierbij wordt onttrokken, wordt stoom geproduceerd. Met de energie van de stoom wordt elektriciteit gepro-duceerd.De vaste reststoffen (schroot, vliegassen en stofdeeltjes die uit de rook verwijderd werden) worden zo nodig verder behandeld en afgevoerd naar hiervoor vergunde stortplaatsen.

Page 36: Anker april, mei, juni 2015

Goulooze PaulaVlinder

Wat was je grootste kinder-droom?Een boerderij met heel veel dieren.

Je krijgt zomaar € 1.000. Wat zou je er mee doen?Op de bank zetten voordat ik het echt nodig heb.

Welke waarden draag jij hoog in het vaandel?Eerlijkheid en dat iedereen met respect wordt behandeld.

Waar word je echt kwaad van?Geroddel.

Voor welk gerecht mogen ze je ’s nachts wakker maken?Scampi’s in de look

Waar heb je schrik van?Van het nieuws, wat ze mededelen komt hard aan en erg dicht bij.

Wat is je favoriete plek op aarde? Thuis met het gezin.

Wat is je mooiste cadeau ooit gekregen?Mijn kinderen.

Wie of wat brengt jou aan het lachen?Dat het goed gaat met de kinderen dat brengt een glimlach op de mond. De mensen waar je voor zorgt hun dankbaarheid geeft je ook een glimlach.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?Heel veel.

Wat is je grootste blunder ooit begaan?Leeftijd schatten doe ik nooit meer.

STE

EKKAART

34

Page 37: Anker april, mei, juni 2015

Naar wie kijk je op? Waarom?Mijn man, hoe hij zijn bedrijf ‘De Palinghandel’ heeft opgebouwd.

Door omstandigheden moet je vluchten en je mag maar 3 dingen meenemen. Welke?Mijn man, kinderen en de hond.

Wie zie je als je ’s morgens in de spiegel kijkt?Ja, wat moet ik daar op zeggen!Een fris en fruitige Paula (hahaha).

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?Dat ik er jonger uit zie dan dat ik ben.

Je ziet een vallende ster. Wat wens je dan voor jezelf?Voor mij een weet, voor jullie een vraag! Anders komt hij niet uit.

Waar lig je ’s nachts van wakker?Voor de nieuwe toekomst.

Waar verlang je nog naar?Een eigen stekje.

Wat heb je geleerd van bewoners?Het kleine eren en de mensen waarderen en heel veel persoonlijke geschiedenis.

Hoe wil je dat mensen je herinneren?Als een goede liefdevolle zorgkundige waar je plezier mee kan hebben.

STEEK

KAART

35

Page 38: Anker april, mei, juni 2015

Onder andere als medewerker in de verzorging vraag je tijdens je werk heel wat van je voeten. Denk maar aan de vele afstanden die je dagelijks moet afleggen: van de verzorgingswagen naar de linnenkamer, van de receptie naar de vergaderzaal, medicatie bijhalen, bewoners begeleiden, … Je moet ook veel rechtstaan tijdens de verzorging aan bed, om medicatie voor te bereiden, om het medisch dossier te raadplegen, … Bovendien moet je bij al deze taken vaak ook materialen meenemen: karren, rolstoelen, … en moet je bedden en geriatrische zetels verplaatsen.

Al deze handelingen maken je voeten erg kwetsbaar. Het is best mogelijk dat je al eens struikelt of uitglijdt, of dat er iets op je tenen valt. De ongevallencijfers bevestigen dit vermoeden. Om dergelijke arbeidsongevallen en alle ongemakken die ermee gepaard gaan zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk je voeten goed te beschermen. Degelijk en beschermend schoeisel kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. Naast de bescherming die degelijke schoenen bieden, kunnen ze ook voor een betere ondersteuning van je voeten en een groter comfort zorgen.

Daarom verdienen schoenen extra aandacht. In de nieuwe versie van het arbeidsreglement ligt er extra nadruk op veilig schoeisel. Hieronder de criteria voor veilig schoeisel:

1. Bescherming bieden voor de tenen;

2. Voorzien zijn van een hielsteun (ten minste een hielriem);

3. Makkelijk afwasbaar zijn;

4. Flexibel zijn (meer dan 10° plooibaar);

5. Vervaardigd zijn uit ademend materiaal;

6. Voorzien zijn van een antislipzool;

7. Een goed sta- en draagcomfort hebben;

8. Over een uitneembare binnenzool beschikken (zoveel als mogelijk).

HET

DO

KTE

RSKABIN

ET

36

‘t Is van mijn voeten...

Page 39: Anker april, mei, juni 2015

HET D

OKTER

SKABIN

ET

37

1. Draag goed passende schoenen, vooral bij de neus. Tussen op elkaar gepropte tenen kan immers voetschimmel ontstaan.

2. Draag sokken met een hoog percentage katoen of wol (min 80%), zo wordt vocht beter geabsorbeerd.

3. Gebruik geen wasver-zachter bij het wassen van je sokken; wasverzachter legt een vetlaagje op de vezels om ze soepel te houden, wat de opname van vocht vermindert.

4. Draag losse inlegzolen in je schoenen. Laat je inlegzolen op het einde van de werkdag buiten de schoen drogen.

5. Vervang de inlegzolen regelmatig door nieuwe.

6. Was je voeten dagelijks

‘t Is van mijn voeten...

Naast degelijke schoenen is ook de hygiëne belangrijk. We willen ook een goede voethygiëne onder de aandacht brengen. Je voeten gezond en fit houden is immers even belangrijk als het dragen van degelijk schoeisel!

Page 40: Anker april, mei, juni 2015

zomer / winter

storm / regenbui

auto / fiets

frieten / pasta

koffie / thee

bril / hoorapparaat

vroege vogel / lang opblijven

bad / douche

krant / tv-nieuws

platteland / stad

reizen / lekker thuis

wijn / bier

chips / chocolade

plat / bruis

alleenstaand huis / appartement

hond / kat

brief / mail

hak / plat

voetbal / wielrennen

blond / donker

HET

VRAG

ENVU

UR

38

Peggy Desmedt

Page 41: Anker april, mei, juni 2015

‘T INTER

NET

39

In een eerdere editie stelden we reeds de site “seniorennet.be” voor. Deze site staat vol informatie voor senioren en dit over verschillende aspecten: gezondheid, culinair, reizen, vrije tijd,…Deze site geeft algemene informatie voor Vlaamse senioren.

Er is echter een site, onderdeel van seniorennet.be, die uitsluitend nieuws uit Eeklo en “nog een beetje van alles” belicht. U vindt er foto’s uit de oude doos, soms “vroeger en nu - foto’s” , conversaties in het Eeklose dialect, de kalender van het cultuurcentrum De Herbakker, recente nieuwtjes maar ook receptjes en een opvallend item: U kan via deze site virtueel de Sint – Vincentiuskerk bezoeken. Wanneer u dit aanklikt kunt u het interieur van de kerk over 360° bekijken.

De persoon die dit allemaal verzamelt en op de site plaatst is Albert Everaert en daardoor ook kunt u direct de site oproepen onder: blog.seniorennet.be/awbeir.

Onderstaande foto is een van de foto’s die je op deze blog vindt.

Page 42: Anker april, mei, juni 2015

DE

MO

PPEN

TRO

MM

EL

40

- Ha Achiel, blije da’k a nog ne kêer zie! Een pintjen, moat?

- Ja Lowie, geef mij zêere een pintjen, en bestew moar azô een tallôorken salamietjes ôok vôor doarbij!

- Aw zekere, grôot’n hongere toch?

- Zwijg Lowie, ik moe dringend op een stiksken vlêes keunen knabbelen!

- Oe, wa schiwter toch, Achiel?

- Ons Irma hé, Lowie, ons Irma: z’hee were ’t zot in heur bolle! Ze doe nui mee an da spew vôor de vast’n: tfôortig doag’n zonder vlêes!

- Ja miljaar, doar zoe’k toch ôok nie keun’n mee lach’n zille!

- An wie zegdet! Da spelleken duur nui aw een gôole weke en ge keunt nie gelôov’n wa dak aw in mijn klôot’n hè moet’n speel’n: vis, vis en nog ne kêer vis. En qorn-hamburgers!

- Qorn-hamburgers, wa zijn dadde Achiel?

- Ewew, da trekt op hamburgers, moar ’t zit doar gêen vlêes in. En ’t smoakt een beetjen noar rokwolle, ge weet wew, da spew woa dajje anne zowdere mee keunt isoleer’n?

- Ja, moest mijn Marie doar mee afkom’n, ‘k zoe ôok rap achter een potjen salamietjes komm’n noar hiere!

- Gij moet nie vast’n Lowie? ’t Is pertan wew ne kêer nôdig ok a buiksken zie!

-Ja Achiel, ik moe zeker nie vast’n. Moandag hee Marie mij een endeken bloewust gebakk’n, mee appelmoes. Dissendag hoa ze een stiksken uit d’hespe grêed gemoakt. Woensdag hemme friet’n mee stoverij binnen gespeeld. Gisteren woast een kew platjen mee gekookt hespe, wa schellekes salamie en nen grôoten klets manijze. En vandennoene hemme een koashamburgerken sowdoat gemoakt!

- Zwijg Lowie, ken keuner niemêer teengne.

- Joamoar, ons Marie wiwt da’k kloek op mijn bêen’n stoa, zille! Want we doeme wij ôok an iets mee!

Page 43: Anker april, mei, juni 2015

DE M

OPPEN

TRO

MM

EL

41

- Ja, ’t zaw toch gêen tfôortig doag’n zonder vlêes zijn?

- Nêet Achiel, ’t is an wad anders!

- Goat mij nui nog vertew’n, of wadde?

- Ewew, Marie en ikke doen mee an ‘alle doag’n seks’!

- Aw zekere! En dadde op ui ewde!

- Ja moat, alle doag’n goak van de grond! Ten messan niet da’k al op tram zeejvene zitte!

- Ja, nie allêene op tram zeejvene, azô thôor’n!

- Och Achiel, ge moe nie tsjaloes zijn. En ge moe zeker gêen kompasje hên mee mij. Ge zoe beter een beetjen inzitt’n mee Kriestofken en Niekolleken!

- Kriestofken De Woale, de scheepnen, en Niekolleken De Muntere, dedie van den brandweer?

- Oe, dedie van den brandweer?

- Ja, Lowie, os dedie ne kêer in nen lach schiet, ist gelijk de brandweersireine die goat? Moar wa schiwter mee? Doen dedie ôok mee an ‘alle doag’n seks’? Daddek doar nooit in gezien, in die twieje…

- Moar nieje Achiel, doar doen ze nie an mee?

- Toch nie an ‘tfôortig doag’n zonder vlêes? Da gelôovek nie van Kriestofken!

- Nieje Achiel, ze doen mee an ‘tfôortig joar zonder knip!

blog.seniorennet.be/awbeir.Marc Van Hulle

Page 44: Anker april, mei, juni 2015

ZOEK

ERTJ

E

42

Wij zoeken …vrijwilligers

om bewoners van en naar de kapel te helpen gaan

op zondag, om de twee weken.De eucharistie is om 10u30 en duurt

tot 11u15.Het is best dat u aanwezig bent

vanaf 09u45.

Wil je ons helpen? Neem dan contact op met de Pastorale Dienst (Anne of Barbara): 09/376.08.03 – [email protected] met Dirk Vandewalle (coördinator vrijwilligers): 09/376.08.41 – [email protected]

Page 45: Anker april, mei, juni 2015

DE G

AZET

43

Bekende collegegevel in Zuidmoerstraat gaat plat in meiEeklo - De bekende gevel van het vroegere Sint-Vincentiuscollege in de Zuidmoerstraat gaat eind mei tegen de vlakte. Als eerste van een reeks oude schoolgebouwen, wordt plaats gemaakt voor een nieuwbouw van het hui-dige College-O.-L-V.-ten-Doorn.

Het gebouw, waarin de schooladministratie, maar ook de vertrekken van de priester-leraren geves-tigd waren, stond decen-nialang op de cover van ‘Eikels worden bomen’, het blad van de oud-leer-lingenbond van het col-lege.

‘We willen de vele honder-den oud-leerlingen en oud-leerkrachten van

het toenmalige college, maar ook van het Sint-Annainstituut - dat er na-dien gevestigd was - af-scheid laten nemen van deze brok onderwijsge-schiedenis in Eeklo’, zegt algemeen directeur An-nick Willems.

‘Daarom plannen we een spectaculair College-event op zondagnamiddag 31 mei, met onder meer een allerlaatste kans om het gebouw nog even te bezoeken maar ook om kennis te maken met de nieuwbouwplannen. Ook de andere gebouwen, die later onder de sloopham-er komen, worden dan wellicht opengesteld.’

Alle oud-leerlingen en oud-leerkrachten zijn uit-

genodigd op deze afspraak met de geschiedenis, maar de school vraagt wel om u zo snel mogelijk te registreren op www.coltd.be, dan wordt u verder op de hoogte gehouden. Wie al een voorsmaakje wil, kan een beklijvende, mysterieuze trailer bekij-ken over het gebouw van de hand van Geert Faes op de website van de school: www.coltd.be (Foto: emv)

Annietjen werkt al 50 jaar in zelfde bakkerij

Annie Van Massenhove werd in de bloemen gezet. Schepen Dirk Van de Velde, dochter Vicky, broer en eerste patron Marc, burgemeester Koen Loete, dochter Isabelle, schoonzus Rosette en huidige baas Marc Lanckriet bouwden met haar een feestje (Foto: emv)

Eeklo - Bij bakkerij Lanckriet werd gisteren veel taart gegeten en daar was een heel goede reden voor: Annie Van Massenhove, de bekendste verkoopster van de bakkerij, was niet minder dan vijftig jaar in dienst. En dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan. Annie Van Massenhove begon vijftig jaar geleden in de bakkerij van haar ouders. Noodgedwongen op veertienjarige leeftijd, want papa Julien werd ziek en stierf kort daarop. Annies moeder kon de winkel niet alleen aan, en broer Marc kon meteen ook de hemdsmouwen opstropen en starten als bakker.

Page 46: Anker april, mei, juni 2015

DE

GAZET

44 Uit het nieuwsblad, het laatste nieuws, parochieblad, taptoe, de meetjeslander

MARK VAN HAMME PAKT UIT MET TENTOONSTELLING OVER VELDRIJDEN

83 jaar cyclocross in de kijker

Om de 775ste verjaardag van Eeklo te vieren, wordt het cyclocrossverleden van de stad in de kijker gezet met een nieuwe tentoonstelling. Wielerkenner en Eeklonaar Mark Van Hamme dook in 83 jaar sportgeschiedenis en toont vanaf zaterdag waarom Eeklo zich al al die jaren een wielerstad mag noemen.

Toen Erik De Vlaeminck in 1966 wereldkampioen werd, werd hij door de stad gereden. - Repro JSA

Mark Van hamme toont het truitje waarin Erik De Vlaeminck in 1968 wereldkampioen werd. - JSA

Eddy Merckx won in 1970 in Eek-lo en noemt nu zijn nieuwe fiets naar die overwinning. - Repro JSA

Elia start in april met aanleg hoogspanningslijn

Het Stevin-project komt in een stroomversnelling terecht.

Foto: lvd

Eeklo / Sint-Laureins / Maldegem / Zomergem - Er is heel wat rond te doen geweest, maar vanaf april start Elia met de aanleg van een nieuwe hoogspanningsl i jn tussen Zeebrugge en Zomergem, die ook langs Sint-Laureins, Eeklo en Maldegem passeert. Begin maart komen er twee infomarkten.

Page 47: Anker april, mei, juni 2015

DE G

AZET

45Uit het nieuwsblad, het laatste nieuws, parochieblad, taptoe, de meetjeslander

Carine Dobbelaere stopt met de uitbating van frituur Modern op de Eeklose Markt. Ze zegde de concessie op omdat ze die niet meer kon combineren met het werk in haar café Den Eiktak. Daarmee komt een eind aan een stukje geschiedenis: sinds mensenheugenis stonden op de Markt één of meerdere frituren. Frituur Modern werd in 2009 nochtans in een modern kleedje gestopt maar verdwijnt dus onherroepelijk. (Ives Boone)

Markt van Eeklo neemt afscheid van laatste frituur

Eeklo - Pieter Hermie, zaakvoerder van Tuincentrum Hermie, heeft een oplossing voor veel leed in tuin of serre: bij hem kunt u zogenaamde natuurlijke vijanden van schadelijke insecten bestellen. ‘Je hoeft niet langer te sproeien om uit te roeien’, zegt Pieter. Pieter Hermie is voortdurend op zoek naar nieuwe

producten en verkoopt nu insecten om in te zetten tegen andere insecten. (Foto: emv)

SLECHTSTE WEG VAN MEETJESLAND KRIJGT GRONDIGE OPKNAPBEURT

De baan van Aalter naar Eeklo gaat in Adegem wekenlang dicht. Veldekens en de Kruipuit krijgen een grondige herstelbeurt. Niets te vroeg, want het zijn de slechtste straten van het Meetjesland. Er wordt in drie fasen gewerkt om de hinder te beperken, maar tot half juni is er veel hinder. De werken starten vanaf maandag 23 februari.

Huisartsen krijgen één nieuw wachtdienstnummerAssenede / Zelzate / Eeklo / Maldegem / Sint-Laureins / Kaprijke / Knesselare / Evergem / Aalter / Nevele - De huisartsen in het Meetjesland nemen vanaf 1 januari één, nieuw wachtdienstnummer in gebruik.Vanaf Nieuwjaar belt u een centraal nummer (zie onderaan), geeft u uw postcode en woonplaats in en wordt u verbonden met de huisarts van wacht of, tijdens de nacht, met een operator die u helpt.

Page 48: Anker april, mei, juni 2015

HET

LEV

EN Z

OALS

HET

IS

46

Iedereen kent ze wel, die breinbrekers uit de krant, waarmee we onze hersenen moeten aan het werk zetten.

Page 49: Anker april, mei, juni 2015

NO

TEER IN

JE AG

END

A

47

APRIL APRIL

MEI

15u: viering Witte Donderdag

10.30u: viering voor Pasen

2

3

Barbecue

5

Vaderdag

JUNI

21

25

14u: modeshow in de cafetaria

10

15u: viering Goede Vrijdag

Bedevaart voor iedere afdeling naar Kleit

Bij goed weer zullen wij regelmatig kleine uitstappen doen naar de markt, het leen,...

14

Sor-optimisten op de afdelingen

ziekenzalvingen worden per afdeling georganiseerd

Moederdag

Page 50: Anker april, mei, juni 2015
Page 51: Anker april, mei, juni 2015
Page 52: Anker april, mei, juni 2015

WZC Sint-ElisabethTieltsesteenweg 25 9900 Eeklo

Tel: 09/376 08 11 Fax:09/376 08 05www.wzcsint-elisabeth.be

[email protected]