De brochure 2012

28
programma januari - augustus 2012 Kadampa Meditatie Centrum Nederland

description

De brochure 2012 van Kadampa Meditatie Centrum

Transcript of De brochure 2012

Page 1: De brochure 2012

programma januari - augustus 2012

Kadampa Meditatie Centrum Nederland

Page 2: De brochure 2012

Het KMC Nederland is een boeddhistisch meditatiecentrum in het hart van Zuid Limburg dat mensen ongeacht hun nationaliteit, leeftijd, geslacht en achtergrond probeert te helpen vrede en geluk te vinden door middel van meditatie, studie van het boeddhisme en het scheppen van een positieve, gezegende omgeving.

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een van onze vele activiteiten, de Tempel te bekijken, ons winkeltje te bezoeken of om een paar dagen over te blijven en te genieten van de gastvrijheid van Hotel Kadampa. In deze brochure vind u alle informatie die u nodig heeft.

Welcome to Kadampa Meditation Center NederlandPlease feel free to check our website for information in English. www.kmcnederland.nl/en/

Welkom bij KadampaMeditatie Centrum

Nederland

Page 3: De brochure 2012
Page 4: De brochure 2012
Page 5: De brochure 2012

Kadampa Meditatie Centrum Nederland is een lid van de Nieuwe Kadampa Traditie – Internationale Kadampa Boeddhistische Unie (NKT-IKBU), een volledig onafhankelijke boeddhistische traditie gesticht door de Tibetaanse Meester Geshe Kelsang Gyatso.

Het doel van Kadampaboeddhisme is om Boeddha’s tijdloze wijsheid op een praktische manier aan te bieden aan de mensen van de moderne wereld, zodat deze voor iedereen toegankelijk wordt. Kadampaboeddhisme leert ons om al Boeddha’s leringen te beschouwen als persoonlijk advies dat we in ons dagelijks leven in de praktijk kunnen brengen en als methodes om stap voor stap onze problemen op te lossen en innerlijke vrede en geluk te vinden.

Modern Kadampaboeddhisme

Page 6: De brochure 2012

Omgeving Schin op Geul

Page 7: De brochure 2012

Grotten

Geuldal

Kastelen

Page 8: De brochure 2012

Onze Stichter

Page 9: De brochure 2012

Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso is de stichter van de Nieuwe Kadampa Traditie, een boeddhistische traditie die via een ononderbroken overleveringslijn teruggaat naar Boeddha Shakyamoeni. Na ongeveer twintig jaar het boeddhisme te hebben bestudeerd en beoefend in de grote Tibetaanse kloosters en na twintig jaar retraite te hebben gedaan in de Himalaya heeft Geshe Kelsang zich de laatste vierendertig jaar toegelegd op het delen van zijn kennis en ervaring met de mensen van de moderne wereld. Hiertoe heeft hij duizenden lessen gegeven, tweeëntwintig hooggeprezen boeken geschreven, en de ontwikkeling in gang gezet van Tempels voor Wereldvrede, Kadampa Meditatie Centra, Internationale Retraite Centra, Kadampa Boeddhistische Centra, Hotel Kadampa’s, Wereldvrede Cafés, het Internationale Scholenproject en Tharpa Publicaties.

Page 10: De brochure 2012

Gen-la Kelsang Dekyong is de gekozen Algemene Spirituele Directrice van NKT-IKBU en de Voornaamste Residentiële Lerares van Manjoeshri KMC, England. Zij is een moderne boeddhistische non, die werkt om mensen te helpen innerlijke, mentale vrede te ontwikkelen. Ze is al dertig jaar een student van Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso. In de loop der jaren heeft ze duizenden mensen in de hele wereld geïnspireerd door haar oprecht vertrouwen op haar Spirituele Gids, het ter harte ne-men van zijn leringen en het in de praktijk brengen ervan.Gen-la Dekyong is een erg er-varen Lerares die in staat is om Boeddha’s leringen gemakkelijk toegankelijk te maken. Door haar voorbeeld laat ze zien hoe we deze leringen kunnen integreren in ons dagelijks leven.

De Algemene Spirituele Directrice

Page 11: De brochure 2012

Gen-la Kelsang Kunsang is de gekozen Plaats-vervangende Spirituele Diretrice van de NKT-IKBU en de lerares van KMC Mexico. Zij heeft kadampaboeddhisme gedurende vele jaren onder de leiding van Geshe Kelsang Gyatso beoefend en is een zeer inspirerende lerares. Genla Kunsang is een buitengewoon goed voorbeeld van een moderne Kadampa beoefenaar.

De Plaatsvervangende Spirituele Directrice

Gen Kelsang Namkhyen is de residentiële leraar van het KMC Nederland. Hij is ruim twaalf jaar ingewijd als boeddhistische mon-nik en studeert en beoefent al jarenlang het Kadampaboeddhisme als discipel van Geshe Kelsang Gyatso. Zijn diepe begrip van en zijn heldere verklaringen over de leer van Boed-dha maken hem een zeer geliefd leraar.

De Residentiele Leraar

Onze Leraren

Page 12: De brochure 2012

Spiritueel Programma

Page 13: De brochure 2012

BasisprogrammaHet Basisprogramma verschaft een gelegenheid om ons begrip van en ervaring met het boeddhisme te verdiepen door een systematische studie van zes teksten.

Algemeen ProgrammaHet Algemene Programma (AP) biedt een introductie tot boeddhistische zienswijze, meditatie en oefening die zeer geschikt is voor beginners alsook voor mensen met meer eravring. Het AP omvat:

Lezingen & Meditaties In verschillende plaatsen in Nederland en België met praktisch advies over hoe we boeddhistische ideeën in ons dagelijks leven kunnen toepassen.

Dagcursussen & Halve Dagcursussen

Om spirituele inspiratie en zinvol advies te ontvangen en om gelijkgestemde mensen te ontmoeten.

Retraites Om ons even terug te trekken uit ons dagelijks leven en ons te richten op meditatie en boeddhistische oefening.

Gezongen Meditaties (Poedja’s) Om verdienste te verzamelen, negativiteit te zuiveren en krachtige zegeningen te ontvangen.

Gebeden voor Wereldvrede Met geleide meditatie en advies voor een harmonieus leven.

(Internationale) Boeddhistische Festivals & Dharmavieringen

Om de internationale gemeenschap van beoefenaars te ontmoeten, lezingen en machtigingen te ontvangen en om retraite te doen.

Page 14: De brochure 2012

In verschillende plaatsen in Nederlands en Belgisch Limburg wordt een serie van vier lezingen gegeven onder de titel Diepzinnig advies voor het dage-lijks leven. De volgende onderwerpen zullen aan de orde komen: •Liefde, verlangen en gehechtheid•Mededogen als medicijn•Vreugde voelen•Innerlijke stabiliteit

Zie onze website voor het meest recen-te overzicht van data, tijden en plaatsen.

Verder zijn er wekelijkse lezingen en meditaties in het KMCN onder de titel Geluk en vrede stap voor stap.

Er worden regelmatig meditaties met advies voor het dagelijks leven gegeven in Amsterdam. Deze lessen zijn in het Engels.

Regular classes with advice for daily living are given in Amsterdam. These classes are in English. Please check our website for class location.

Lezingen & Meditaties

Page 15: De brochure 2012

Een ontmoeting met Medicijn Boeddha5 februari Meditatie voor kinderen in Vlissingen Een ontmoeting met Medicijn Boeddha5 februari Halve Dagcursus in Vlissingen Meditaties die genezen (in het Engels)26 februari Dagcursus in Amsterdam Een ontmoeting met Medicijn Boeddha25 maart Halve Dagcursus in KMCN Meditaties die genezen29-apr Dagcursus in KMCN Ademhalingsmeditatie als rustpunt24 juni Halve Dagcursus in KMCN met Eric Plug

Bekijk onze website voor meer informatie over tijden, locaties en prijzen.

Dag & Halve Dagcursussen

Page 16: De brochure 2012

Tara Zes-Sessieretraite 31 dec. 2011 – 1 jan. 012

Tijdens deze retraite reciteren we in elk van de zes sessies de eenentwintig verzen van lof voor Tara zeven keer. Voor iedereen die het nieuwe jaar eens anders wil beginnen!

Lamrimretraite 1-8 januari

Deze volledig geleide retraite stelt ons in staat ervaring op te doen met al de verschillende meditaties van de Lamrim, een serie praktische en krachtige meditaties om onze geest op steeds diepere niveaus te beheersen. Het is ook mogelijk één of enkele dagen van de retraite bij te wonen.

Amitayusretraite 10-12 februari

Een retraite in samenhang met de oefening van Boeddha Amitayus, de Boeddha van Lang Leven, die traditioneel aan het begin van het jaar wordt gedaan voor voorspoedigheid.

Nyung Ne 14-15 april

Vier de geboorte, verlichting en het overlijden van Boeddha met een tweedaagse vastenretraite, die verder bestaat uit het maken van neerbuigingen en gebeden tot de Boeddha van Mededogen, Boeddha Avalokiteshvara.

Acht Stappen naar Geluk 25-27 mei

Een retraite op het beroemde boeddhistische gedicht Acht verzen voor het trainen van de geest van Geshe Langri Tangpa.

Retra

ites

Page 17: De brochure 2012

In het Kadampa Meditatie Centrum Nederland is iedereen welkom om deel te nemen aan de gezongen gebeden, ook wel poedja's genoemd, die vaak worden gecombineerd met meditatie, visualisatie en mantrarecitatie. De volgende poedja’s vinden regelmatig plaats:

Wensvervullend Juweel Dagelijks, behalve op zondagen, 7.00 (Gebeden tot Je Tsongkhapa en zijn Dharmabeschermer)

Wensvervullend Juweel met tsog Elke zondag,19.30 (Gebeden tot Je Tsongkhapa en zijn Dharmabeschermer met offeranden)

Offerande aan Spirituele Gids Op de 10e en 25e van de maand, 19.30 (Een bijzondere manier om te vertrouwen op een spirituele gids)

Beschermerpoedja Op de 29e van de maand, 18.30 (Het uitgebreide, vervullende en herstellende ritueel van de Dharmabeschermer Dorje Shoegden, e.a..)

Tarapoedja Op de 8e van de maand, 19.30 (Gebeden tot Boeddha Tara)

Mahayanavoorschriften op de 15e van de maand, 6.30 (De oefening van het nemen en houden van de acht Mahayanavoorschriften gedurende 24 uur)

Poedja’s

Alle poedja’s zijn gratis bij te wonen

Page 18: De brochure 2012

Gebeden voor WereldvredeZondag: 4 maart, 1 april, 6 mei en 17 juni

In deze onzekere tijden waarin gevoelens van angst en vijandigheid gemakkelijk de overhand krijgen is het meer dan ooit belangrijk om onszelf regelmatig op te laden met positieve, inspirerende energie en om goede intenties te ontwikkelen ten opzichte van anderen. Het KMC Nederland wil hier graag de ruimte voor bieden.

In het voorjaar van 2012 heeft het KMC Nederland weer een aantal zondagen georganiseerd waarop we samenkomen om gebeden te maken voor wereldvrede. Op deze zondagen ontvangt u praktisch advies om alledaagse problemen op te lossen en kunt u de transformerende kracht van inspirerende zegeningen ervaren. Kortom, een aangename en zinvolle manier om onze zondag te besteden.

Page 19: De brochure 2012

Groene Tara is een vrouwelijke verlichte Boeddha wier functie het is om ons te be-schermen tegen alle obstakels en al onze spirituele wensen te vervullen. Door de machtiging van Groene Tara te ontvangen en met geloof op haar te vertrouwen zal zij ons voortdurend begeleiden en ons inspireren op ons spirituele pad.

De machtiging wordt verleend

door Kadam Bridget Heyes. Brid-

get is de Residentiële Lerares van

Nagarjuna Centrum in Engeland en

de Nationale Spirituele Directrice

van Engeland. Zij is al vele jaren een

student van de Tibetaanse Meester

Geshe Kelsang Gyatso.

Vertrouwen op Groene TaraVertrouwen op Groene Tara

Nederlandse Dharmaviering 2012In KMC Nederland, Schin op Geul

9-11 maart

www.kmcnederland.nl

Page 20: De brochure 2012

Voor meer informatie zie www.kadampafestivals.org

Lentefestival in Manjoeshri KMC,

Engeland18 - 23 mei

Machtiging van GroeneTara en commentaar op Acht Stappen naar Geluk met Genla Kelsang Dekhyong

Page 21: De brochure 2012

Zomerfestival in Manjoeshri KMC,

Engeland13 - 28 juli

Een gelegenheid om een mondelinge overdracht te ontvangen van

Modern Boeddhisme

Week 1: SoetraToevluchtgeloften en Bodhisattvageloften en onderwijs over Modern Boeddhisme met Genla Kelsang Kunsang

Week 2: Tantra Je Tsongkhapa machtiging en onderwijs over Modern Boeddhisme met Genla Kelsang Dekhyong

Page 22: De brochure 2012

Het Basisprogramma bestaat uit vijf onderwerpen uit Boeddha’s Soetraleringen die worden bestudeerd aan de hand van zes boeken van Geshe Kelsang Gyatso. De lessen bestaan uit het reciteren van voorbereidende gebeden, meditatie, een verklaring van de te bestuderen tekst en discussie met een medestudent. Elke vierde les is een groepsdiscussie.Er zijn momenteel twee Basisprogramma’s in Nederland. Het Basisprogramma in Amsterdam wordt in het Engels gegeven en vindt plaats op zaterdagen van 11.00u - 16.00u. Het programma in Schin op Geul vindt plaats op donderdagavonden van 19.30 – 21.30u met één keer per maand een extra les op zondagochtend van 11.00 – 13.00u. Heeft u belangstelling om het Basisprogramma eens vrijblijvend uit te proberen neem dan contact op met het KMC.

Basisprogramma

Page 23: De brochure 2012

Werkbezoek

Het KMC Nederland zou niet kun-nen bestaan zonder vrijwilligers. Mis-schien lijkt het u ook interessant om in het KMC mee te werken als vrij-williger. Als u een dag of zelfs maar een paar uur per week wilt helpen in het KMC Nederland, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Wij zullen dan met u overleggen over een passende taak, een bezigheid die past bij uw interesses en die nuttig en zin-vol is voor het Centrum. U bent van harte welkom!

Een ideale manier om uit te vinden wat het is om deel uit te maken van een Boeddhistische gemeenschap is door op werkbezoek te komen bij het KMC Nederland. In ruil voor 5 dagen werk bieden we 7 nachten accommo-datie, drie vegetarische maaltijden per dag en vrije toegang tot alle lezingen en meditatiecursussen die tijdens uw verblijf plaatsvinden. Als u geïnteres-seerd bent, schrijf dan een email met een korte beschrijving van uw inte-resses, vaardigheden en eventuele (li-chamelijke) beperkingen. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Wonen in het KMCNVrijwilligerswerk

Mededogen in Actie

Emails kunt u sturen aan [email protected]

Als u Kadampaboeddhisme wilt bestuderen en beoefenen en tege-lijkertijd deel uit wilt maken an een inspirerende gemeenschap die toegewijd is aan het helpen van an-deren, dan is het misschien iets voor u om bewoner te worden van het KMC Nederland. Iedereen die geïn-teresseerd is om bewoner te wor-den wordt gevraagd om eerst enkele weken op werkbezoek te komen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Centrum.

Page 24: De brochure 2012

Tharpa Publicaties & Ons Winkeltje

Tharpa Publicaties is de internationale uitgever van de NKT-IKBU die exclusief de hooggewaarde boeken van Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso uitgeeft. Verder produceert Tharpa ook een gevarieerde reeks van gebedenboekjes (sadhana’s), geleide meditaties op CD, kaarten en posters (zie www.tharpa.com).De boeken van Geshe Kelsang worden in het Nederlands uitgegeven door Karuna; tot nu toe zijn dit Introductie tot het Boeddhisme, Universeel Mededogen en Het Nieuwe Meditatie Handboek. De meeste sadhana’s zijn ook in het Nederlands vertaald en verkrijgbaar bij het KMCN.Alle Tharpa-items en alle boeken van Karuna zijn te verkrijgen in ons winkeltje. Verder zijn er ook andere artikelen te koop, zoals wierook, mala’s, malazakjes, Boeddhabeeldjes en andere leuke geschenken.

lezingen, meditaties, retraites, studieprogramma’s

lid van de Nieuwe Kadampa TraditieInternationale Kadampa Boeddhistische Unie

Kadampa Meditatie Centrum Holland

043 [email protected]

Page 25: De brochure 2012

Internationaal Tempel Project

Het Internationale Tempel Project is opgestart door Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso met de visie om een Kadampaboeddhis-tische Tempel in elke belangrijke stad in de wereld te creëren. Kadampaboeddhistische Tempels nemen vele vormen aan. Sommigen zijn nieuw gebouwd volgens een speciaal ontwerp dat door Geshe Kelsang werd ontwikkeld gebaseerd op traditio-nele boeddhistische architectuur, andere zijn aanpassin gen van bestaande gebouwen en sommige zijn opgenomen in Hotel Kadam-pa’s, zoals die in Málaga (Spanje) en in Schin op Geul (Neder-land). De Kadampatempel in Schin op Geul is het hart van KMC Nederland. De Tempel is een bron van vrede en inspiratie voor iedereen die er binnengaat en een volmaakte locatie voor meditatie. Iedereen is van harte welkom om de Tempel te bezoeken!

"Een Tempel is een van de

beste manieren om andere

levende wezens te helpen - het

is de beste vorm van openbare

dienstverlening." Eerwaarde

Geshe Kelsang Gyatso

Page 26: De brochure 2012

Prijzen voor 2011Per nacht B&B (zonder cursus)

Dagcursussen

Halve dagcursussen

Weekendcursussen en retraites (2 nachten)

Dharmaviering weekend (2 nachten)

Januari retraite (per week)

Eenpersoonskamer

€ 35.00 (laagseizoen)

€ 50.00 (hoogseizoen)

-

-

€ 120.00

€ 155.00

€ 200.00

Tweepersoonskamer

€ 27,50 (hoogseizoen)

€ 35,00 (hoogseizoen)

-

-

€ 105.00

€ 120.00€ 175.00

Driepersoonskamer

€ 23,00 (laagseizoen)

€ 28.00 (hoogseizoen)

-

-

€ 95.00

€ 107.00

€ 167.00

Zonder overnachting

-

-

€ 30.00

€ 20.00

€ 40.00

€ 60.00

€ 35.00

Prijzen voor 2012

Hoe te boeken voor cursussen & retraites

Schin op Geul-Nederland

Het KMC Nederland is gevestigd in Hotel Kadampa Holland, Schin op Geul. Het hotel heeft een grote tuin waarin men zich kan ontspannen en een eigen parkeerplaats die voldoende plaats biedt voor alle gasten. In het hotel kunt u gebruik maken van gratis Wi-Fi.

Er zijn één-, twee, en driepersoonskamers, allemaal met eigen douche en toilet; beddengoed en handdoeken zijn aanwezig in alle kamers. Voorzieningen voor min-der validen zijn beschikbaar (vraag hiernaar als u boekt).

Weekend- en langere cursussen en retraites zijn inclusief drie vegetarische maal-tijden per dag, geserveerd in het World Peace Cafe. Er zijn mogelijkheden om te voorzien in speciale dieetbenodigdheden. Informeer a.u.b. hiernaar tijdens de reservering. Weekendcursussen beginnen op vrijdag met avondeten en eindigen zondag na lunch.

Het is natuurlijk ook mogelijk om te overnachten zonder een cursus te volgen. De prijzen per overnachting zonder cursus zijn inclusief ontbijt alleen.

Voor reserveringen stuur a.u.b. een email naar: [email protected] of bel +31 (0)43 - 459 24 58 tijdens kantooruren

Page 27: De brochure 2012

Programma in een oogopslagjanuari

31 dec. - 1 jan. Tara Retraite

01-08 Lamrim Retraite (KMCN)

februari

05 Een ontmoeting met Medicijn Boeddha voor kinderen (Vlissingen)

05 Een ontmoeting met Medicijn Boeddha Halve Dagcursus (Vissingen)

10-12 Amitayusretraite (KMCN)

26 Meditaties die genezen (in het Engels) Dagcursus (Amsterdam)

maart

4 Gebeden voor Wereldvrede (KMCN)

09-11 Nederlandse Dharmaviering: Machtiging van Groene Tara

25 Een ontmoeting met Medicijn Boeddha Halve Dagcursus (KMCN)

april

01 Gebeden voor Wereldvrede (KMCN)

14-15 Nyung Ne

29 Meditaties die genezen Dagcursus (KMCN)

mei

06 Gebeden voor Wereldvrede (KMCN)

18-23 Lentefestival in Manjoeshri KMC, Engeland: Machtiging van Witte Tara

25-27 Acht Stappen naar Geluk Retraite

juni

17 Gebeden voor Wereldvrede (KMCN)

24 Ademhalingsmeditatie als rustpunt Halve Dagcursus (KMCN)

juli

13-28 Zomerfestival in Manjoeshri KMC, Engeland: Machtiging Je Tsongkhapa

Page 28: De brochure 2012

www.kmcnederland.nl

Graafstraat 39 - 6305 BD Schin op Geul, Zuid-Limburgtel.: +31.(0)43.459.2458email.: [email protected]

KADAMPA MEDITATIE CENTRUM

NEDERLAND