Dbroej vzw jaarverslag 2014

68
Jaarverslag vzw D’Broej 2014

description

 

Transcript of Dbroej vzw jaarverslag 2014

Page 1: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Jaarverslag vzw D’Broej2014

Page 2: Dbroej vzw jaarverslag 2014
Page 3: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Inhoudstafel

INLEIDING 4D’BROEJ IN BRUSSEL 7WAT IS DE ‘MISSIE’ VAN D’BROEJ 11D’BROEJ-BY-NUMBERS 15

Weekschema’s werkingen 17

ACTIVITEITENVERSLAG 24Open Mic 26

Brussels Boxing Academy 27

Wat is « maatschappelijke participatie » bij D’Broej? 29

Cycle Power 31

Molem ma belle 33

Scharniermoment vrijwilligers 34

Futsal Molenbeek 36

Atelier multimedia 38

Diner presque parfait 39

Ratatouille 40

Schaarbeek, tussen de Groenstraat en het Liedtsplein 40

Taalstimuleringsateliers @ Chambéry 42

Centrum West danst Ultima Vez 44

Tocht naar de bergtop 45

Chambeebie 46

Minuut Quartier (filmfestival) 48

Molem Capitale 2014 49

NL – FR Het werkt – Ca Marche 51

Vindplaatsgerichte jeugdwerker 53

Een pleidooi voor slow jeugdwerk 54

Devoir de mémoire 55

DE TEAMS VAN D’BROEJ EN HUN VRIJWILLIGERS ANNO 2014 59DE PARTNERS VAN D’BROEJ 60

Page 4: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Met dit jaarverslag willen we je een inkijk geven in de praktijk van D’Broej en haar 8 werkingen anno 2014. 1 missie, 1 visie, 18 voorbeelden van diverse manieren waarop we aan deze visie en missie werken. Coherentie in de diversiteit. De visie en missie is de kapstok van ons werk. Het zegt waar we voor staan, waar we naartoe willen en met wie. Een kwantitatieve lijst van activiteiten, ateliers en projecten geeft slechts een partiële kijk op hoe het er in D’Broej concreet aan toe gaat. Daarom presenteren we je in dit jaarverslag graag zo concreet mogelijke voorbeelden van hoe we aan welke doelstellingen werken.

INLEIDING

4

Page 5: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Aan doelstellingen werk je steeds in een bepaalde context. Die evolueert in Brussel niet in de positieve zin en is goed gekend en geboekstaafd in menig onderzoek. Toch kunnen we niet anders dan hem ook in dit jaarverslag nogmaals te situeren. In Brussel stegen de armoedecijfers, verlieten minstens evenveel jongeren de schoolbanken zonder diploma en zaten evenveel ouders met de handen in het haar, werden evenveel jongeren geconfronteerd met discriminatie in gevestigde systemen, met vooroordelen en foute beeldvorming in de media over hen en hun wijken,….. En die context heeft een grote invloed op het werk in de jeugdhuizen van D’Broej. Je vindt in dit jaarverslag ook een aantal ‘facts and figures’ van D’Broej. Deze geven een degelijk beeld van de omvang en het soort van activiteiten die zich binnen D’Broej ontwikkelen. 177 kampdagen per jaar, 20.000 uren activiteiten voor kinderen en jongeren, 2684 ateliers, 426 vakantie-activiteiten. Cijfers geven, al dan niet gewild, toch een aantal richtingen en eigenheden van je organisatie aan. Zaken die je vaak aanvoelt of waar je soms zelf van verbaast staat. Tegelijk willen we de cijfers relativeren. Want op het einde van de dag telt de meerwaarde de je kon bieden voor de jongeren, hun omgeving en de wijken. Een meerwaarde die moeilijk te meten valt. Want hoe peil je de impact van sociaal-culturele praktijken? Tegelijk wordt die impactvraag dagelijks door onze jeugdwerkers zelf gesteld, in de vorm van keuzes. ‘Tijd maken voor een individueel gesprek met een jongere die het slechte pad op gaat, of naar de vergadering met buurtpartners om de belangen van onze jongeren te verdedigen? Een luisterend oor bieden aan een mama die het noorden kwijt is, of een werkbespreking met een collega die het niet meer ziet zitten? Na de werkuren een glas drinken met vrienden, of maken dat ik onze projectaanvraag nog voor

middernacht kan insturen? Elke dag kies ik. Bewust of onbewust. Want een werkweek telt in principe maar 38 uur.’1 Het sociaal-culturele veld draait op vrijwilligers. Of je nu geprofessionaliseerd bent of niet, jeugdwerk of volwassenenwerk, zonder vrijwilligers spring je niet ver. In onze jeugdhuizen zijn gemiddeld per voltijds animator 5,3 vrijwilligers actief. Het betreft hier de vrijwilligers die (mee) instaan voor de dagelijkse werking en de projecten van het jeugdhuis – niet de (even belangrijke) occasionele keukenhulpjes op kamp. En wat biedt 2015 voor D’Broej? In elk geval nog veel momenten waarop duidelijk is wat leeft in jong Brussel. Het dagelijks aanbod blijft telkens herdacht, aangepast aan de dagelijks veranderende noden. Nieuwe samenwerkingen worden aangegaan en projecten heruitgevonden. Maar tegelijk hangt er ook een onzekerheid in de lucht. Zal D’Broej kunnen blijven bestaan in de 8 wijken? Er is veel begrip voor het middenveld - maar het mes van de afgelopen jaren is snoeihard. Wat ons betreft gaat hart boven hard, want we geloven als D’Broej in een gezonde en solidaire samenleving met gelijke kansen en zuurstof voor alle mensen.Met D’Broej trachten we jongeren te versterken, hen experimenteerruimte te bieden waarin gefaald kan worden, drempels in de maatschappij waarop ze stoten te signaleren en liefst weg te werken, maar ook de beeldvorming van de Brusselse jongeren af en toe wat te corrigeren. Het kunnen soms speldenprikken lijken in de metropool Brussel, maar de meerwaarde van spelden moet je aan de fakir of de acupuncturist niet uitleggen…. Hoe we dit doen daar trachten we je in dit jaarverslag een zo concreet mogelijk beeld van te geven. Lees en beleef mee…

1 (Verhoeven L., Innmienemutte? kop of munt?. Sociaal.net, 2015)

5

Page 6: Dbroej vzw jaarverslag 2014

6

Page 7: Dbroej vzw jaarverslag 2014

D’BROEJ IN BRUSSELWMKJ ? D’Broej is de fusie van werkingen met maatschappelijk kwetsbare jongeren. Om een beter beeld te krijgen op het werk van D’Broej, vinden we het belangrijk een schets te maken van de omgeving waarin D’Broej zich bevindt, van de sociale en economisch realiteit van de jongeren (en hun ouders) waarmee we aan de slag gaan. Het klopt natuurlijk niet dat kansarme jongeren geen talenten hebben. Om één van onze animatoren te citeren: “Bepaalde mensen hebben kansen gemist of niet gekregen. Maar dat wil niet zeggen dat ze voor eeuwig tot een vaste doelgroep behoren.”

Onderwijs : moeilijk parcours

België zit bij de wereldtop wat betreft het aantal “gebuisde” leerlingen. In Brussel hebben 47,2% van de 15jarige leerlingen minstens één jaar schoolachterstand, terwijl dat in Vlaanderen slechts 27% bedraagt. Maar belangrijker is dat de kans dat je moet overzitten, hoger ligt naargelang je sociaaleconomische status laag is. Op 15-jarige leeftijd heeft bijna 70% van het armste deciel van de bevolking moeten overzitten, tegen slechts circa 22% van het rijkste deciel. Hetzelfde geldt voor de richting waarin de leerlingen zitten/terechtkomen. Terwijl nagenoeg 90% van de kinderen uit het rijkste deciel van Brussel in het ASO les volgt, bedraagt dat percentage slechts circa 22% voor het armste deciel. Die cijfers zijn voelbaar voor de jongeren binnen de jeugdhuizen van D’Broej. 70% van onze kinderen en jongeren geeft aan dat ze onderwijsondersteuning nodig hebben. Dagelijks zijn de animatoren actief rond onderwijs: ondersteuning, een individuele

coaching, contact met CLB of zorgcoördinator, info-momenten met ouders, signaalmomenten naar overheid…

7

Page 8: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Tewerkstelling : de ene wijk is de andere niet

Van de actieve bevolking van héél Brussel, is 20% werkloos. Bij de jongeren tussen de 15 en de 24 jaar die in Brussel beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt, is bijna 4 op 10 werkloos. Maar ook hier – op de arbeidsmarkt - heerst een sociale rangorde. Eén Brusselaar op drie die actief is op de arbeidsmarkt met een laag opleidingsniveau, is werkloos. Tegenover één op zes voor hen met een hoog opleidingsniveau. Hoe lager het opleidingsniveau van je ouders (zie hoger), hoe meer kans je loopt om zelf werkloos te zijn. De sociale ladder is zoek. De kaart hiernaast toont de geografische spreiding van werkloosheid, die resulteert in de halve maan waar de werkloosheid in de volkswijken van Brussel hoge toppen scheert.

Armoedegrens …Onze jongeren komen uit gezinnen die leven rond of onder de armoedegrens. Ongeveer 33% van alle Brusselaars leeft rond de armoedegrens. Leven onder de armoedegrens, dat is om en bij de 973 euro

voor een alleenstaande, of 2000 euro voor een koppel met twee kinderen. Ook opmerkelijk is dat bijna 30 procent van de Belgen met de laagste inkomens uitgaven voor gezondheidszorg uitstelt om financiële redenen.

Discriminatie … Dat jongeren van vreemde origine en/of andere geloof gediscrimineerd worden – overal – is lang afgedaan als een ‘perceptie’. Niets is minder waar. Tientallen studies hebben ondertussen genoeg bewijzen geleverd.

Conclusie: Met gevaar saai over te komen en open deuren in te trappen: De jongeren in de jeugdhuizen van D’Broej zijn die jongeren die geen gelijke krijgen op school, de arbeidsmarkt, woonmarkt, … De maatschappij slaagt er – om bepaalde redenen – niet in om iedereen gelijkheid te verzekeren op deze essentiële punten / mensenrechten.

8

Page 9: Dbroej vzw jaarverslag 2014
Page 10: Dbroej vzw jaarverslag 2014

10

Page 11: Dbroej vzw jaarverslag 2014

WAT IS DE ‘MISSIE’ VAN D’BROEJWat wil D’Broej bereiken, met wie werken we en waarom ?Alvorens een weergave te geven van de activiteiten van D’Broej van het voorbije jaar, willen we meegeven wat wij als de missie van D’Broej beschouwen. We hebben de tekst voorzien van # / hashtags die u in het verdere verslag als verwijswoorden kan terugvinden, om de activiteiten beter te kunnen plaatsen.

Voor wie?Voor alle kinderen en jongeren die minder kansen krijgen in de maatschappij. We vinden dit publiek in de grootstad, maar vertrekken vanuit de buurt.

Wat willen we doen?We zien doelen op twee niveaus:

A. Individuele doelen bij kinderen en jongeren:

Lid geweest zijn van een WMKJ moet je tekenen.Op een geëngageerde manier werken we aan:

#Sociale weerbaarheid Kennis - Inzicht - Vaardigheden - HoudingenDe kinderen en jongeren die we bereiken zijn niet kwetsbaar, de maatschappij en omgeving waarin ze zitten maakt hen kwetsbaar. Door onze activiteiten willen we hen figuurlijk wapenen.

#ZelfontplooiingOns publiek is niet kansarm, integendeel, het barst van de mogelijkheden. Door onze acties willen we het beste eruit halen, op creatief, sociaal, intellectueel of welk vlak dan ook.

#BewustwordingEen maatschappij is mensenwerk en kan dus verbeterd worden. Om een bijdrage te leveren moet je weten hoe de vork in de steel zit. We stimuleren kinderen en jongeren om kritisch na te denken.

#Positieve belevingsruimte en experimenteerruimteFysieke ruimte is een schaars goed, al te vaak wordt ook psychologische ruimte ingevuld voor jongeren. In onze werking kunnen ze deze zelf invulling geven, zodat hun ideeën kunnen bruisen, hun ambitie kan branden, hun plannen kunnen aangepakt worden. Begeleiding en begrenzing wordt voorzien wanneer nodig.

#Welzijn van individuEen ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. In onze groepen moet ieder individu zijn plek hebben, een plek die haar/hem in staat stelt de kansen te grijpen die we bieden.

11

Page 12: Dbroej vzw jaarverslag 2014

B. Collectieve doelen Ons publiek staat middenin de maatschappij, maar vindt niet altijd de aansluiting (#emancipatie). Om dit te realiseren wil onze werking bijdragen tot:

Ö vorming van #sociale cohesie Ö onze jongeren hebben hun plek: ze moeten

niet uit de maatschappij worden gehaald, in een jeugdwerking gestopt totdat ze ‘volwassen’ zijn om dan mee te draaien. Wie een plek wil krijgen, zal deze moeten verdienen (#jeugdhuis toe-eigenen). Onze jeugdwerking wil al wie zich aangesproken mag voelen, dus jong en oud, het schoentje doen aantrekken.

Ö #structurele verbetering Ö niet rondhangen vermijden, maar plaats

geven; Ö niet bezighouden, maar #engagement

nastreven; Ö niet problemen oplossen, maar oorzaken

aanpakken; Ö niet verklaren, maar veranderen; Ö #duurzame buurtontwikkeling: onze

werking richt zich voornamelijk tot de jeugdigen, maar wil samen met andere organisaties werken aan de buurt. Duurzaam betekent hier dat we niet willen opkuisen, wel willen ontwikkelen met respect voor alle bewoners.

Ö #betere beeldvorming, onder meer in de media, maar ook in de leefomgeving van jongeren.

Ö Het woord ‘kattekwaad’ moet op termijn de term ‘overlast’ doen verdwijnen.

Hoe doen we dat?We bieden groepsgebonden activiteiten aan in de vrije tijd. De kinder- en jongerenwerking is een plek van ontmoeting als toegang tot een divers aanbod van ateliers, projectwerking, spel, sport … .Met een positieve belevingsruimte willen we ons publiek steeds meer verantwoordelijkheid geven binnen onze werking. Een mix van

activiteiten, al dan niet op een eigen plek, biedt mogelijkheden om zowel individuele als maatschappelijke doelstellingen na te streven.Er wordt gewerkt in leeftijdsgebonden groepen, die een continuïteit en doorgroei mogelijk maken. Dit wordt ondersteund door een professioneel kader.Door samenwerkingsverbanden en partner/wijk-overleg willen we signalen geven aan het beleid en structurele hervormingen op de maatschappelijke agenda zetten. Een andere piste die we hiervoor zien, is het ondersteunen van initiatieven die jongeren opzetten. Met en voor ons publiek creëren we kansen.

Waarin geloven we?De talenten en competenties van deelnemers en medewerkers en de mogelijkheid om deze verder te ontwikkelen.De meerwaarde van een gemengde maatschappij.Diversiteit: werken met diverse doelgroep met een divers team.De gelijkwaardigheid van het publiek welke de gezindheid, geaardheid of eigenaardigheid van de individuele persoon ook is.Gelijkwaardigheid die een respectvolle benadering door begeleiding vereist.De volgende #missietags zal in de verdere teksten terugvinden

#Sociale weerbaarheid #Zelfontplooiing #Bewustwording #Positieve belevingsruimte #Welzijn van individu #emancipatie #sociale cohesie #jeugdhuis toe-eigenen #structurele verbetering #engagement #duurzame buurtontwikkeling #betere beeldvorming

12

Page 13: Dbroej vzw jaarverslag 2014

“Iemand hijst hem op een ton. Er wordt een spot op hem gericht. Klokslag middernacht zet de tent Happy Birthday in. Hij wordt tien vandaag. Hij danst in vervoering met zijn ogen dicht. Nu hij tien is, begint hij stilaan te merken dat hij anders is dan de kinderen in zijn klas. Dat het allemaal snel gaat voor hem. En het soms erg moeilijk is om te volgen, hoe hard hij ook werkt. Hier is hij niet anders, ’t is te zeggen, iedereen is hier anders, dus is iedereen hetzelfde.”

Page 14: Dbroej vzw jaarverslag 2014

14

Page 15: Dbroej vzw jaarverslag 2014

D’BROEJ-BY-NUMBERS

Meten is wetenDe jeugdwerkingen van D’Broej hanteren een registratiesysteem waarin we per activiteit noteren hoeveel jongeren deelnemen, alsook de duur en het soort activiteit. We hebben tevens de tijd genomen om een aantal bijkomende gegevens te verzamelen over de aard van onze jongeren, de ouders, opleiding. Op die manier proberen we grip te krijgen op hoe organisatie ‘draait’. In totaal werden er gedurende 21.084 uren activiteit georganiseerd in de jeugdhuizen. Het gaat over activiteits-uren: de uren georganiseerde en geplande groepsactiviteiten. Individuele momenten (ea) horen daar niet bij. Tijdens die 21.084 uren werden in 2014 circa 6.314 activiteiten georganiseerd. Daarvan gaat 68% naar allerhande ateliers: kookatelier, theater atelier, zwemmen, knutselen en dergelijke. Een atelier is een regelmatig georganiseerde activiteit. 14% bestaat uit ontmoetingsactiviteiten. Daaronder valt bijvoorbeeld een toonmoment van het atelier ‘devoir de mémoire’ aan het grote publiek, een outreaching in een bepaalde hoek van de wijk, alsook bepaalde open-deur momenten en instuifmomenten binnen de jeugdhuizen. Gedurende het jaar 2014, zijn de kinderen en jongeren van D’Broej 177 dagen op kamp geweest, en gingen er 426 activiteiten door tijdens vakantiedagen. Conclusie: tijdens de vakantiedagen zit D’Broej niet stil. 9% van de ateliers zijn gericht op ondersteuning voor school: huistaakbegeleiding, coaching, individuele hulp, … Dat is natuurlijk verbonden met het moeilijke schoolparcours van onze jongeren. Meer dan 30% van onze jongeren heeft al minstens één keer het jaar over moeten doen op school, en bijna 40% is ge-her-oriënteerd naar beroeps- of technisch onderwijs. Meer dan 75% van onze kinderen en jongeren geven aan extra-scolaire hulp nodig te hebben om te kunnen slagen op school.

15

Page 16: Dbroej vzw jaarverslag 2014

D’Broej bereikt zo’n 2000 kinderen en jongeren. Een gemiddelde activiteit heeft 23 deelnemers. Dat betekent dat er activiteiten zijn voor kleinere groepen (zoals een theateratelier met 5 kinderen) alsook activiteiten voor grotere groepen (een uitstap naar theater). Door geregeld met kleinere groepen (onder 20 pers.) te werken, kunnen we kwaliteitsvol met kansarme kinderen en jongeren omgaan. Onze activiteiten bereiken enigszins méér jongeren (+12) dan kinderen (42%). We bereiken méér jongens dan meisjes, een punt waar we aan werken en waar we doorheen de jaren een (trage) positieve evolutie in zien. Meer dan 60% van de kinderen en jongeren van D’Broej gaan naar een Nederlandstalige school. Dat is een goede weerspiegeling van de aandacht die we aan taal besteden: extra taalondersteuning, meertalige sfeer met een duidelijk accent op het Nederlands, specifiek Nederlandstalige kinderwerking. De jeugdhuizen van D’Broej zijn meertalige nesten, waar het Nederlands welig tiert. Onderzoek toont ons dat 42% van onze kinderen opgroeien in een gezin dat leeft zonder inkomen uit arbeid. Slechts bij 17% van onze kinderen en jongeren, hebben de twee ouders werk. Dit stemt volledig overeen met het opleidingsniveau van de ouders, waar we zien dat 56% van de ouders maximum lager onderwijsniveau hebben behaald. Een andere 36% heeft een diploma middelbaar onderwijs. 21% van onze kinderen leeft in een één-ouder-gezin. Nationale armoedestudies tonen aan dat deze groep extra kwetsbaar is in tijden van crisis en armoede.

16

Page 17: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Weekschema’s werkingenOm een beeld te schetsen van hoe D’Broej functioneert, geven we hieronder de type-week-schema’s weer. Dat zijn de vaste

uur-roosters van iedere jeugdwerking: wat we vooraf gepland hebben voor de periode september-december 2014.

Chambery

Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag15u30: instuif open + animator

15u30: instuif open + animator

15u30: instuif open + animator

(zaal) Voetbal• 16u-18u• Voor10-15jaar• NL+FR• trainingenkleinevriend-schappelijkematchen

• Serge

Praatpiraten• 13u30-15uvoor3dekleuterklas• 15u30-17uvoor1steleerjaar• voorkinderenvan2buurtscholen• Amina(nunogopgevolgddoorJohanna)

Flamingo’s• 16u-17u30• voor1ste-3deleerjaar

•NL• spelen,koken,knut-selen,...

• Serge

Tieneravond• 17u-19u• 12-16jaar• NL+Fr• zelfinbrenginprogram-ma

• Serge

Huiswerkbegeleiding• 16u30-18u30• Voorsecundair• NL+Fr(wel10voorrang-plaatsenvoorNl)

• Johanna

Fietsateliers• 13u-15u• 1ste-3deleerjaar• NL+Fr• lerenfietsen,verkeersveiligheid,moboliteit

• Serge

Huiswerkbegeleiding• 16u30-18u30• Voorsecundair• NL+FR(wel10voor-rangplaatsenvoorNl)

• Johanna

Reporters• 16u-17u30• voor4de-6deleerjaar•NL• reporter-activiteitenruimingevuld(interviews,artikelsschrijven,...)

Crea-Zinnekes• 13u-15u• 4de-5deleerjaar• NL+FR• creatiefateliers• Serge• Foot• 15u30-18u30• voetbalinstuif• voor16+• jongerendoenditzelf,Chambéryis‘bemiddelaar’

Joenge• 17u-19u• Voor16+• NL+Fr• zelfinbrenginhetprogramma(somsookzelforganiseren),1xmaandinformatieavondofvorming

• Amina

17

Page 18: Dbroej vzw jaarverslag 2014

ChicagoMaandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Weekend

Vanaf 15h30 Vanaf 15h30 Vanaf 12h Vanaf 15h30 Vanaf 15h30

NL 6

-9 X Keuze uit twee ateliers

12 h00-14h eten en instuif3 x Uitstap1 x maand zwemmen

Koken of circus 1 uitstap per maand

NL 1

0-12 X Keuze uit twee

ateliers12 h00 - 14h eten en instuif3 x Uitstap1 x maand zwemmen

Koken of circus •Multisport• Koken• Crea

1 uitstap per maand

FR 1

0-12

• 12h00-14heten+instuif

• 14.00-17.00:uitstap•museum• evenement• zwembad• bosspel• stadsspel• toneel• ...

15.30-18.00•Multisport• Koken• Creatief• Néerlandais

1 sortie par mois• evenement• toneel

NL /F

R +1

2

• zwemmen/natation

• Zang/Chant• réparationVélo/Fietsher-stellen

Ik Kif nederlands projet

• Fietsrparatie/Fietsher-stellen

• Instuif• Creatief:fotoshoot/pinata/...

• Potager/moestuin• Projet• Dans

Ik Kif EnglishNaaiatelier/couture

•Omnisport• Individuelestudiecoach-ing

• Impro/theat-er

• Intergenera-tioneel

• Projet

Culturele uitstap

+15

Idem+ Vrijwilligers-vergadering /Réunion bénévoles

Instuif tot 20h ...Culturele uitstap

Instuif tot 20h ...

18

Page 19: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Centrum West

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

voor

mid

dag Oudergroep

nam

idda

g

Opvang

Boekenworm – Creatief – Fanfakids

Opvang

Notenkraker – toneel

Fitness (Oumagym)

Instuif

Parole aux jeunes

Opvang

Circuspluimen – Fanfakids – Creapionnen – Urban Acrobatics

Studio

Boempatat – percussie – dans

Multicircus - minivoetbal

Opvang

Mission 21 – toneel -

Studio

Avon

d

Minifoot Parole aux jeunes

Minivoetbal tornooi

Talenten studio Instuif

Modeweek MiksDAG Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Wat ? LEESMIKS A DO IT YOURSELF MINUUT QUARTIER I <3 ENGLISH WILLIEMIKS

Voor wie ? 1ste leerjaar 1-2-3de middelbaar 1-2-3de middelbaar 1-2-3de middelbaar Vrijwilligers 4-5-6de middelbaar

Animator ? Melanie Dorien Dorien Jamal Dorien

Wat ? LEESMIKS B HABLA ESPANOL TECHNOGRIETEN SPORT EN SPEL MIKS

REPOMIKS

Voor wie ? 1ste leerjaar 1-2-3de middelbaar Meisjes van 5-6de leerjaar

2de leerjaar 1-2-3de middelbaar

Animator ? Nils Jamal + Omaima Jamal Nils Melanie + Nils

Wat ? CIRCUSMIKS VRIJWILLIGERS+ CREAMIKS

Voor wie ? 3-4-5-6de leerjaar Vrijwilligers 4-5-6de middelbaar

3-4-5-6de leerjaar

Animator ? Melanie Dorien + Nils Jamal

Wat ? FILM & STRIPMIKS MIKS IS DE MAKS

Voor wie ? 3-4-5-6de leerjaar 3-4-5-6de leerjaar

Animator ? Nils Melanie + Nils

19

Page 20: Dbroej vzw jaarverslag 2014

RatatouilleMAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATER/

ZONDAG

KIND

EREN

6-9

jaar

OmnisportIsm BuurtsportSportzaal16u – 17u30

Intergenerationele uitstapForum: okt - decOp verplaatsing13u tot 17u301keer/maandOuders welkom!9-12 jaar als assistent

Verhalenatelier gelijkvloers16u – 17u30

Spelpleziergelijkvloers16u – 17u30

Recyclagekunst Sint-Lukas16u – 17u30

KIND

EREN

Ande

re le

eftij

d CircusIsm Zonder handenSportzaal16u – 17u308 tot 15 jaar

ZwemlesIsm vrijwilligers

CircusIsm Zonder handenSportzaal16u – 17u306 tot 8 jaar

Soms een uitstap per ateliergroep

KIND

EREN

9-12

jaar

Toekomstatelier gelijkvloers16u – 17u30

Natuur-ecologiegelijkvloers16u – 17u30

Voetbal - instuifSportzaal 13u – 14u

OmnisportSportzaal16u – 17u30

Kunstbende - recyclageSint-Lukas16u – 17u30

TechnogrietjesVUBOp verplaatsingUur? – okt tot decLeeftijd?

TIEN

ERS

Sportactiviteit of dans meisjesSportzaal 18u – 19u30Vanaf januari

Activiteiten/projecten Gelijkvloers18u – 19u30

Voetbal - instuifSportzaal 13u – 14u

OmnisportSportzaal 18u – 19u30

JONG

EREN

/ VR

IJW

ILLI

GERS

Individuele coachings-momentenTe bepalen

Activiteit Gelijkvloers 18u – 19uOp verplaatsing19u - … Om de 2 weken

VormingZie kalender

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATER/ZONDAG

20

Page 21: Dbroej vzw jaarverslag 2014

VMJ-AJMMaandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

6-1215u30 : Onthaal/accueil16u-18u:Club Stylo (huistaak-begeleiding + pedagogische animatie)

15u30 : Onthaal/accueil16u-18u:Club Stylo (huistaak-begeleiding + pedagogische animatie)

14u-17u: Ateliers17u-18u: Zaalvoetbal training préminiemen en miniemen18u-19u: Zaalvoetbal training kadetten

15u30 : Onthaal/accueil16u-18u:Club Stylo (huistaak-begeleiding + pedagogische animatie)

////////////// 9u30-12u30: Cours Arabe / Arabische les14u-18u:Activiteiten11u-13u: Zaalvoetbal match

13-1518h-19h30 :Club Stylo

16h-18h :Instuif/accueil18h-19h30 :Club Stylo19u-20u: Zaalvoetbal training scholieren19u-21u : Thais boxen

17h-19h :Activités

20u-21u : Multisport

16h-18h :Instuif/accueil18h-19h30 :Club Stylo19u-21u : Thais boxen

17h-19h :Impro-atelier / Atelier impro théâtre

2 samedis/mois activités :Samen / Commun 6-1213-1516u-18u : Multisport17u-18u : Zaalvoetbal match scholieren

13+ Meisjes16h-20h:Accueil / instuif

CW CW CW 17h-19h :Zang en percussie / Atelier percussion et chant

1 samedi/mois : activités

16+19u-20u : Zaalvoetbal Training 3P

18h-20h : Accueil/instuif19u-21u : Thais boxen

14h-17h :Atelier multimédia17h-20h :Accueil/instuif

18h-20h :Accueil/instuif19u-21u : Thais boxen

18h-22h :Accueil/instuif20h-22h:Projet cuisine20u-21u : Zaalvoetbal match 3P

18h-24h :Accueil/instuif

Activités selon projets

18+19u-21u : Thais boxen

19u-20u : Zaalvoetbal training 2N

19u-21u : Thais boxen

22h-24h :Accueil/instuif22h-23h : Zaalvoetbal match 2NActivités selon projets

22h-24h :Accueil/instuif

Activités selon projets

21

Page 22: Dbroej vzw jaarverslag 2014

PeterbosMaandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

voor

mid

dag

- Alfabetisering - Supervisie (D’broej en samenlevings opbouw brussel) ;

- Alfabetisering;

-Permanentie Curriculum Vitae en motivatiebrief voor werkzoekenden – werkoriëntatie ;

-D’broej : bovenlokale teams ;

- Alfabetisering ;

- Oficiële wedstrijd :- 10-13 ;- 13-15 ;-15-17 ;

- Arabische les voor kinderen ;

- Arabische les voor kinderen ;

nam

idda

g

- Team-vergadering ;

- Nl conversatie-tafels ;

- Arabische les voor mama’s ;

- Onthaal ;

-Activiteit kindeeren 6-9 ;

-Activiteit kinderen 10-13 ;

-Activiteit tiener +13 ;

-Nl conversatietafels ; - Voorbereiding activiteiten en voetbaltraining ;

- Informatica-lokaal;

-Activiteit meisjes +13 ;

-Activiteit tieners 13-18 ;

Avon

d

- Voetbal-training 10-13

- Voetbal-training 13-15j

-Debat +18 ;

-Activiteit kinderen 6-9 ;

-Activiteit kinderen 10-13 ;

-Voetbal-training ploeg eerste en B

- Voetbaltraining 13-15 ;

- Voetbaltraining 15-17 ;

- Voetbaltraining +18 ;

- Dans voor meisjes (6-12 jaar) ;

- Voetbal-training (10-13) ;

-Activiteit meisjes +13 ;

- Oficiële wedstrijd (1ste, ploeg B en ploeg soufiane) ;

22

Page 23: Dbroej vzw jaarverslag 2014

BBA Bokslessen BBA – Cours de Boxe BBA

Maandag / Lundi

Dinsdag / Mardi

Woensdag / Mercredi

Donderdag / Jeudi

Vrijdag / Vendredi

6 – 8ans6 – 8jaar

16.00 – 17.00

16.00 – 17.00

9 – 12ans9 – 12jaar

17.00 – 18.00

17.00 – 18.00

17.00 – 18.00

13 – 16ans13 – 16jaar

18.00 - 19.30

18.00 – 19.30

18.00 – 19.30

13 – 16ans13 – 16jaar Compétition

18.00 - 19.30

18.30 – 20.30

18.00 – 19.30

18.30 – 20.30

18.00 – 19.30

17+ ans Débutants17+ jaar Beginners

18.00 - 19.30

18.30 – 20.30

18.00 - 19.30

18.30 – 20.30

18.00 - 19.30

17+ ans Débutants Avancés17+ jaar Gevorderde Beginners

18.00 - 19.30

18.30 – 20.30

18.00 - 19.30

18.30 – 20.30

18.00 - 19.30

17+ ans Débutants Avancés17+ jaar Gevorderde Beginners

19.30 – 21.00

18.30 – 20.30

19.30 – 21.00

18.30 – 20.30

19.30 – 21.00

17+ ans Avancés / Compétition17+ jaar Gevorderden / Wedstrijdboksers

19.30 – 21.00

18.30 – 20.30

19.30 – 21.00

18.30 – 20.30

19.30 – 21.00

Boxe pour Femmes Boks voor vrouwen

20.30 – 22.00

Entraînement LIBREVrije Training

18.00 – 22.00

18.30 – 22.00

23

Page 24: Dbroej vzw jaarverslag 2014

ACTIVITEITENVERSLAG

Iedere jeugdwerking heeft gekozen 2 à 3 projecten van het jaar 2014 voor te stellen. Het gaat weliswaar slechts om een momentopname, om een klein deel van het geheel. Als we in het vorige hoofdstuk probeerden een geheelbeeld te geven via cijfers, hebben we ervoor gekozen een aantal concrete voorbeelden te geven van activiteiten of ateliers vanuit de werkingen. Wat volgt is een sfeerbeeld, een foto van D’Broej.

24

Page 25: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Open Mic (spreek uit ‘open maaik’)

25

Page 26: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Vrij Podium in het centrum van de hoofdstad. In december 2014 organiseerde jeugdhuis Chicago een vrij podium voor hun jongeren. Locatie: café De Markten. Discipline: zang, dans, comedy, …. Deelnemers: ‘jongeren van de Brusselse Chicagowijk en verder’. Emogehalte: hoog. Een handvol Brusselse wijk-tieners beklimmen het podium in het centrum van Brussel. Mous en Adil brengen comedy, Ichraf ontroert het publiek met haar zoete stem, 5 jonge tienermeisjes verbazen met een dans die ze (stiekem) gedurende weken op een zolder hadden voorbereid. Ze stelen de show. Al die talenten die meestal achter gesloten deuren blijven, stonden nu gewoon op het podium van het meest centraal gelegen café van Brussel. Juist die jongeren die de laatste maanden onder vuur liggen2, stonden nu te blinken. “Belgium’s got Talent” meets “Abdel en Vrai”. We keken ernaar en zagen dat het goed was.Het zijn jongeren uit de zogenaamde ‘kansarme’ wijken. Van die kansarmoede is er op de Open Mic-avond niets te zien. Het sterkpunt van de avond zijn de deelnemers. Enerzijds de habitués van het jeugdhuis, de trekkers, de zotte gasten die hun talenten op het podium kwijt kunnen. Wàt een talenten !

2 (u weet wel, die kinderen van werkloze luie meestal moslim wijk-migranten die afgeschilderd worden als verantwoordelijk voor fraude en radicalisme)

We zien ook onverwachte artiesten. Meisjes die anders minder zichtbaar zijn, jongens die we eerder als de verlegen kadeekes kennen, bloeien hier helemaal open. Die avond behoorde het podium toe aan de halal-meisjes, de comedy-talenten én de euro-girls die het in de wijk soms zwaar te verduren hebben. Hier geen sociale druk, hier geen keurslijf of beoordelingen en veroordelingen: alle talenten mogen zich tonen. Bie: “het vrij podium biedt ook een kans aan een ander soort jongeren. Het zijn niet alleen de ‘ping-pongers’ die vanavond aan de bak komen. Maar ook de jongeren die niet zo goed gedijen in groep, die zich achter gesloten deuren voorbereiden. De meisjes die soms niet meegaan naar toneel, die kruipen nu uit hun doos. En daar doen we toch een beetje voor.” De avond werd in elkaar gestoken door 2 meisjes. Niet in twee, maar in veel talen. De Brusselse taal-eigenheid was helemaal van toepassing op de open mic. De diversiteit van Brussel wordt hier in je ogen gesmeten, onontkenbaar. Het was een verrassende en spannende avond. Met één conclusie: wordt vervolgd. (‘special dedicace’ aan GC De Markten voor de fijne samenwerking)

Technische Fiche Dit is een initiatief van Jeugdhuis Chicago / 1000 Brussel Contact: [email protected] Deelnemers: +12jarigen Missietags #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #betere beeldvorming #duurzame buurtontwikkeling #jeugdhuis toe-eigenen

26

Page 27: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Brussels Boxing AcademyDinsdag telefoon. 10U04. Mohamed Maalem aan de lijn. Coördinator BBA. We hebben afgesproken om het te hebben over BBA en haar prioriteiten in 2014.Ik heb er zin in. Mohamed duidelijk ook. We spreken af in een café vlakbij de bokszaal met een espresso en café-latté. Mohamed haalt zijn schriftje boven en steekt van wal. Mohamed: Voor mij is één ding heel duidelijk: in BBA vertrekt alles van de dagelijkse werking, de bokslessen, en van de kinderen en jongeren die naar deze lessen komen. Wat er extra in BBA gebeurt, vloeit voort uit deze basiswerking. We werken niet met iedereen even intensief. Dat kan ook niet. Als je je deuren openzet voor iedereen die interesse heeft in ons project dan kan je niet iedereen opvolgen. We hebben immers een bereik van méér dan 300 gasten op weekbasis. Marie: Waar heb je in 2014 op ingezet?Mohamed: We hebben veel geïnvesteerd in de vrijwilligerspijler. Als we goed werk willen leveren, dat moeten we op zoek naar jongeren die ons kunnen assisteren in de lessen. Onze werking wordt groter en groter, we moeten telkens nieuwe oplossingen vinden. Wàt die gasten doen, is uiteraard niet te vergelijken met

wat de beroepskrachten kunnen en moeten. Het is de jongere die beslist: of hij er al dan niet kan zijn, welk parcours hij wil (of niet) afleggen, of hij toch een andere kant uit wil in het leven … Het kan niet de bedoeling zijn dat wij voor de jongere beslissen dat hij vrijwilligerswerk moet opnemen – louter omdat wij niet genoeg professionele trainers hebben. Neen, als een jongere goesting heeft om iets aan BBA te geven, dan moet dat kunnen. Maar wij zijn tegen ‘forcing’. We werken dus op maat met de jongeren.Mohamed: Een jongere moet zelf zin hebben om zich te vormen, te engageren. Veel van onze jongeren hebben tijd nodig om te weten te komen wat hun toekomstdroom is, waar ze naartoe willen. Onze boksclub levert een veilige context om hun plek te zoeken en we ondersteunen hen in hun plannen. Ik wacht liever dat een gast met iets afkomt waar hij echt voor wil gaan, dan hem te duwen in welbepaalde richting. Dat heeft geen zin, dat werkt zelden en is allerminst duurzaam. Idealiter vindt een jongere elders werk, daar waar hij goed in is of voor wil gaan, en geeft hij 5 % van zijn tijd terug aan BBA door er een vrijwillig engagement op te nemen. Het is dan een soort van ‘merci’ voor de ondersteuning die de hij jarenlang heeft gekregen. We hebben ook vrijwilligers die assisteren bij een beroepskracht. Ze komen alleen als ze kunnen. Als ze er zijn, helpen ze bij de les, de

27

Page 28: Dbroej vzw jaarverslag 2014

training. Zo hebben we er een tiental. Ze zijn er minstens 3 keer per week, we weten gewoon niet welke dagen. Soms helpen ze als we externe opdrachten hebben (een initiatie op een wijkfeest, een vraag van een school, ...). Ze nemen dan een hele les voor hun rekening of slechts één deel, de opwarming bijvoorbeeld, of een bepaalde techniek waar ze goed in zijn. Dat clubje noemen we onze assistenten.Mohamed: En dan hebben we nog onze jongeren zonder papieren, een relatief grote groep. Een geprivilegieerde groep als je wil. Daar is de filosofie anders. We willen dat ze zich in eerste instantie thuis voelen bij ons, we onthalen hen zoals ieder ander,... De idee is eerder: we geven ze een familie, vrienden, ... een adressenboekje, een netwerk zodat ze een plek kunnen vinden in deze samenleving die hen vaak al heeft opgegeven. Bovendien kunnen ze trainen, hun hoofd leeg maken en een douche nemen achteraf. Soms vinden ze hier zelfs een lief (lacht) ! Het is om hen te helpen dat we de mogelijkheid geven om zich te engageren bij ons, niet om een gat in de werking te vullen. Met oa. die mannen werken we een nieuwe antenne van BBA uit in de Maritiemwijk in Molenbeek en doen dat samen met JES vzw. Mohamed: Onze vrijwilligers zijn ofwel doorgegroeid van kind-tiener-jongere naar vrijwilliger en hebben hun parcours integraal afgelegd bij ons maar we kunnen eveneens beroep doen op bokstrainers die elders een opleiding hebben genoten maar de manier van werken van BBA zo hebben geapprecieerd dat ze zich bij ons hebben aangesloten. Marie: De fond van de zaak is dat iedereen hier zijn plek moet vinden?

Mohamed: Inderdaad. Ondertussen hebben we een muziekstudio in Allée du Kaai staan. Dit was een initiatief van één van de bokstrainers. Hij wilde iets naast de boks ontwikkelen en zag potentieel en goesting bij een aantal jongeren... Dat is voor mij genoeg om te zeggen ‘ik ondersteun je’. Er zijn ook 3 jongeren aan het bekijken hoe ze een multimedia-atelier kunnen uitbouwen in de 2015. En we hebben al 2 jaar een project lopen met Firegym waarbij jongeren die aan het afhaken zijn op school bokslessen volgen, 3 x per week. In 2014 ging dat om een 6-tal gasten, en het levert goed resultaat. Als we deze investering niet doen, vinden we hen terug in de criminaliteit. Die jongeren komen van ver, maar hebben nu een passie en dat linkt hen aan andere gasten en er wordt op die manier een vertrouwensband gecreëerd. Dat maakt dit projectje een succes. Met méér tijd en geld, zou ik meer investeren in deze gasten. We hebben hier know-how dat zit te wachten op steun en mandaat. Marie: Regelmatig zien we BBA aan het werk in het bredere maatschappelijke debat?Mohamed: Uiteraard, als BBA in het publiek dat ze bereikt een afspiegeling wil zijn van de (Brusselse) samenleving en met al deze kinderen en jongeren aan de slag wilt, dan is het ook onze taak om uit te leggen in welke samenleving we leven en hen bewust te maken van onder andere de uitsluitingsmechanismen die er bestaan. Eén voorbeeld daarvan was een vormingsavond in december omtrent de besparingsmaatregelen van de nieuwe regering en de invloed hiervan op de kinderen en jongeren.

28

Page 29: Dbroej vzw jaarverslag 2014

En hebben we daarop volgend deelgenomen aan een fietstoer langs de stakingspiketten op de nationale stakingsdag van 15/12. Via de actualiteit kan je veel bespreekbaar maken met jongeren en dus moeten we dat voldoende doen. Als we spreken over re-integratie van jongeren in de samenleving dan moeten we jongeren informeren over de samenleving waarin ze leven, en hen ook duidelijk maken dat ze daar een rol in kunnen spelen; dat politiek ook voor hen en van hen is en geen ver van je bed show dat nooit op je pad komt.

Technische Fiche Brussels Boxing Academie / 1000 Brussel Contact: [email protected] Deelnemers: +6jarigen Missietags #Sociale weerbaarheid #Zelfontplooiing #Bewustwording #Positieve belevingsruimte #Welzijn van individu #emancipatie #jeugdhuis toe-eigenen #structurele verbetering #engagement #betere beeldvorming

Wat is « maatschappelijke participatie » bij D’Broej?Brahim : Met de pijler Maatschappelijke Participatie willen we het accent leggen op bewustwording, het leren en het zich inzetten in de maatschappij. De kinderen en jongeren maken deel uit van de maatschappij, en met D’Broej willen we werken aan actief burgerschap – ook al bij de kinderen (want kinderen van vandaag zijn de burgers van morgen). Om dat te bereiken, beschikt D’Broej over een methodologie die erop gericht is dat de jongeren een actief burgerschap ontwikkelen. De basis daarvan is volgens ons het vormen van onze animatoren, zodat zij hun kennis kunnen gebruiken zodat het doelpubliek zich kan investeren voor het verbeteren van hun omgeving (wijk, gemeente, stad). Op basis van een terrein-analyse, hebben we vastgesteld dat de grootste frustratie van de jongeren is dat er naar hen « geluisterd » wordt zonder dat er echte verandering is. Zonder dat er ze gehoord worden naar wat zij willen. « Waarom zouden wij moeten spreken, als er toch niets verandert » : zeggen de jongeren. We

29

Page 30: Dbroej vzw jaarverslag 2014

willen dat de bewustwording van onze jongeren zich niet louter beperkt tot het « luisteren naar jongeren », maar er vooral engagement en actie uit komt. Daarom vinden we de gebruikte methode belangrijk, omdat ze de animatoren en de jongeren in staat moet stellen om te luisteren, zich in te zetten, zich te engageren voor het leven in de wijk. Dat is onze visie en missie als organisatie.

We gebruiken een methode gebaseerd op 5 fasen die ervoor zorgt dat « het woord van de jeugd realiseerbaar en realistisch wordt » : Luistermoment, Kiezen, Er meer over leren, Actie en Evaluatie. De analyse en begrip van wat er leeft op het terrein wordt ons door de animatoren doorgegeven. Dat heeft ertoe geleid dat we een Groep Participatieve Projecten hebben opgericht waarin animatoren van ieder jeugdhuis zitten. Deze groep analyseert de realiteit, de noden van onze jongere en wijken – en gaat daarmee aan de slag onder de noemer ‘burgerschap’. De GPP komt iedere maand samen, coördineert de lokale projecten, de realiteit op het terrein, de maatschappelijke analyse, de tendensen bij de jongeren. De rol van de GPP is belangrijk om op een gerichte manier te kunnen reageren. Het is een soort van barometer.

ConcreetIn onze verschillende jeugdhuizen (in de kansarme wijken van Brussel), zijn de jongeren zich bewust van de problematiek van de wijk

en de stad. Ze gaan over tot actie, wat hen toestaat om uit hun slachtoffer-rol te stappen. Ieder jaar zijn de actie-thema’s van de jongeren een verrassing, ze hebben het namelijk veel over gevoelige en gekende punten: armoede, onderwijs, openbare ‘vuiligheid’, openbare ruimte, inrichting daarvan, …Bovendien organiseren we een evenement waar alle jongeren het beleid kunnen interpelleren over hun vragen. Ze kunnen de problematiek waarrond zij hebben actiegevoerd, aan de man brengen bij de desbetreffende politicus. Een vaststelling van de jongeren is dat politici hun beloftes niet altijd houden. Dat is een dilemma, want dat komt erop neer dat de politici de jongeren eigenlijk ontmoedigen. Daarom hebben we gezorgd voor een alternatief, en zijn we begonnen met het organiseren van een parade : “Bruxelles Beweegt – opération coup de jeunes”. Daar staan de jongeren niet meer oog in oog met de politici, maar trekken de straat op met hun eisen, tonen dat de jongeren bougeren voor een betere stad. Dat was een eerste – zeer positieve – ervaring voor onze kinderen en jongeren. Het was een uitdaging, een rijke ervaring, waarbij de jongeren zich GROOT en NUTTIG voelen.

Technische Fiche Maatschappelijke Participatie / burgerschap Contact: [email protected] Deelnemers: +6jarigen Missietags #Sociale weerbaarheid #Bewustwording #Positieve belevingsruimte #emancipatie #jeugdhuis toe-eigenen #structurele verbetering #engagement #betere beeldvorming

30

Page 31: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Cycle Power281 ! Dat is het aantal kinderen en jongeren dat deelnam aan de eerste editie van het Cycle Power Parcours op woensdag 14 mei 2014. In het jargon heet dat een ‘Critical Mass’; met zoveel mensen op de fiets dat je een overmachts-kentering teweegbrengt in het verkeer.

In 2014 hebben verschillende jeugdhuizen in Brussel het plan opgevat om een grote

fietstocht te maken: het Cycle Power Parcours. Bedoeling is om met zoveel mogelijk Brusselse kinderen en jongeren op de fiets te kruipen, van overal rond Brussel tot in het hartje van de stad. En met zoveel mogelijk samen. Omdat alle jonge Brusselaars mogen weten dat het kan - en dat het leuk is om samen te fietsen in de stad. Moeilijk? Nee !We maakten een statement. Naar de stad, om even een kleine schok te geven, te tonen dat jongeren het wel OK vinden om te fietsen. Aan ‘het verkeer’: het was schrikken voor de automobilisten die ons tegenkwamen.

31

Page 32: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Plotseling zijn er zoveel fietsers dat die het ritme bepalen en voorrang hebben. Even worden de rollen omgedraaid. Dat doet deugd, al is het maar voor een uur.Miet, één van de organisatrices, vertelt: “het was super om te zien hoeveel vrijwilligers en organisaties zich hebben ingezet. Alleen al de jeugdhuizen van D’Broej hebben zeker 40 vrijwilligers geleverd. Brusselse jongeren, uit de wijken, die zich mee inzetten voor de fiets in Brussel: voorbereiden, fietsen zoeken, herstellen, parcours uitstippelen”. Een grote groep organisaties en vrijwilligers hebben de Cycle Parcours een succes gemaakt.”. Met dank aan partner-organisaties: Action Josaphat, Ajm-vmj, A.M.O. Centre Comète, A.M.O. de N.O.H., A.M.O. Le Toucan, A.M.O. Samarcande, BBA, Bravvo, Buurtsport, Chambéry, Chicago, CyCLO, Cycloperativa, Centrum West, Don Bosco Télé Service, Fietsersbond, Foyer, GRACQ, JES, JNM, AMOS A.M.O ea…

Technische Fiche Dit is (onder meer) een initiatief van Jeugdhuis Chicago / 1000 Brussel Contact: [email protected] Deelnemers: +6 jaar Missietags #betere beeldvorming #sociale cohesie # welzijn van het individu # bewustwording

32

Page 33: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Molem ma belleover een remedie tegen vooroordelen Ieder jaar komt een groep Limburgse tieners op bezoek in Molenbeek. Ze doen dat al 15 jaar lang. Jongeren uit Herk-De-Stad brengen jaarlijks een week door in de hoofdstad, waarvan één namiddag met jongeren van jeugdhuis Centrum West. Abdel: “We ontvangen hen in ons jeugdhuis Centrum West. We gaan bewust niet op stap in Brussel of naar het gemeenteplein van Molenbeek. Omdat we het belangrijk vinden dat de jongeren élkaar leren kennen. Met dit project hebben we al meer dan 400 jongeren kennis laten maken met jongeren die ze anders nooit zouden leren kennen. Niemand kan hen die ervaring nog afpakken.”“Mensen van buiten Brussel hebben dikwijls een negatief beeld van de hoofdstad. Molenbeek wordt afgeschilderd als een gemeente met diefstal en drugs, waar jongeren geen toekomst hebben en alleen maar problemen veroorzaken. Dat is natuurlijk de schuld van de media.”Abdel: “Op het begin van de dag is iedereen altijd heel verlegen. Daar speelt de taal natuurlijk ook een rol in. Maar de hele dag is gericht op uitwisseling. In verschillende ateliers maken ze samen eten, leren ze de derbouké spelen of krijgen ze een dansinitiatie. Op die manier doen ze dingen samen, babbelen ze met elkaar. Je moet je dat inbeelden: dat zijn jongeren die anders nooit dingen samendoen, die elkaar zelfs nooit zouden ontmoeten of spreken. Op het einde van de dag is die verlegenheid helemaal weg. Dan dansen Limburgse meisjes de raï samen met meisjes met een hoofddoek, of hand in hand met de jongens uit Molenbeek. Ze gaan naar huis met een nieuw idee: jongeren in Molenbeek zijn jongeren zoals iedereen – die ook graag dansen en plezier maken. Die jongeren gaan terug naar hun vrienden en familie met de boodschap dat ze ‘gasten uit Molenbeek’ hebben leren kennen, dat het leuk was, dat Brussel een leuke stad is.”“Daarna trekken wij een dag naar Herk-de-Stad. Onze jongeren vertrekken dikwijls met

een klein hartje: naar Vlaanderen ! Op een dag was één van onze jongeren van Centrum West hard geschrokken: “il y a un vieux monsieur dans la rue, et il m’a dit goeiendag”. Er is dus toch niet overal racisme in Vlaanderen ! Het doet zo’n jongere enorm deugd om vriendelijk behandeld te worden. Tijdens ons bezoek leren wij Herk-de-Stad en haar jongeren kennen, we bezoeken hun school (waaw, wat een verschil), we dansen op ‘hun’ muziek. Onze jongeren komen altijd tevreden terug. “Er zijn helemaal niet zoveel verschillen. Of we nu een hoofddoek dragen, Nederlands of Frans spreken: dat is eigenlijk allemaal hetzelfde”. Met jongeren is dat heel gemakkelijk: laat ze samen leuke dingen doen en ze worden vrienden. En zo is de uitwisseling een uitstekend middel tegen extremisme.”

Technische Fiche Dit is een initiatief van Jeugdhuis Centrum West / 1080 Sint-Jans-Molenbeek Contact: [email protected] Deelnemers: +15jarigen Missietags #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #sociale cohesie #betere beeldvorming

33

Page 34: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Scharniermoment vrijwilligers

In 2014 plukte Peterbos de vruchten van het duurzame beleid dat ze voeren op de werking. Wanneer een kind op 6 jaar in de werking toekomt is dit voor hem/haar en de ouders vaak als naschools aanbod, vrijetijds activiteiten op dat moment. Het team van Peterbos kijkt dan meteen 12 jaar vooruit. De kinderen voelen op geen enkel moment de druk of de vraag om in het jeugdhuis te blijven, maar het team van Peterbos heeft wel steeds het doel op 18 jaar voor ogen en al naargelang de evolutie van de kinderen worden de groepen doorheen het proces geleid. Zo’n 75% van de kinderen legt in het jeugdhuis het hele traject af. Uit deze groep komen wel wat vrijwilligers, die al een hele tijd in het jeugdhuis vertoeven. Zij worden gevormd en begeleid en nemen zelf de leiding over groepen. In 2014 stelde de werking vast dat de jarenlange investering in de jongeren er ook echt voor zorgt dat de vrijwilligers zelfstandig de groepen kunnen leiden. De beroepskrachten konden nu nog meer ingezet worden op de coaching van vrijwilligers, en het vormen van nieuwe groepen en aanbod.Vrijwilligers hebben een cruciale en specifieke rol in de werking. Dankzij hen is een breed aanbod mogelijk. Zij omkaderen de ateliers en hebben contact met de groep. Aangezien

het doelpubliek gefragiliseerd is en vaak in multiprobematische situaties verkeerd, is een professionele omkadering cruciaal. De jeugdwerkers moeten zeer beschikbaar zijn voor de gezinnen, de juiste ondersteuning en coaching kunnen bieden aan de vrijwilligers, contact hebben met de ouders en ook met de scholen. Dit laatste is zeker cruciaal voor de kinderen die naar het Nederlandstalig onderwijs gaan want deze kinderen ondervinden vaker problemen op school en de relatie tussen de ouders en de school vlot vaak niet. Met deze ruimte en vanuit de vaststelling dat de aansluiting van 12-15 jarigen bij de jongeren niet vlot liep werd een nieuwe tienergroep opgestart. Vanuit de voetbalwerking, waar deze tieners wel steeds hun plek bleven vinden, worden nu ook bijkomende activiteiten aangeboden en projecten opgestart. Daarnaast zag ook een extra groep van 16-17 jarigen het licht. De groep kwam eigenlijk in het begin van het jaar uit de lucht gevallen. Jongeren uit de wijk die voor best wel wat overlast zorgden maar vooral op zoek waren naar iets om te doen, kwamen aankloppen bij het jeugdhuis : ‘jullie zijn een jeugdhuis, wij zijn jeugd dus geef ons een aanbod.’ Het was niet makkelijk om met deze groep jongeren aan de slag te gaan. De jongeren waren een hechte groep, zonder band met het jeugdhuis. Ondertussen zijn ze helemaal aangehaakt. In samenwerking met BBA werd een boksaanbod uitgeprobeerd en het bleek de juiste match met de groep. Ondertussen is een bijkomend zaaltje in een van de blokken gevonden dat door de jongeren wordt ingericht als bokszaal. Voor de 20 tot 30 jarigen is een bijkomend aanbod gecreëerd. Tot nu toe was een aanbod voor deze leeftijdsgroep niet mogelijk. Hoewel het duidelijk nodig was want veel jongeren, vooral de meest kwetsbaren, blijven na hun 18 jaar nog wat hangen, houden contact, zoeken

34

Page 35: Dbroej vzw jaarverslag 2014

nog een plek die hen steunt. Met deze groep organiseert Bakr (gedetacheerd vanuit de gemeente Anderlecht) wekelijks debatten rond actuele thema’s. Dit werken in de diepte, steeds passend bij de noden en het verruimen van het aanbod is enkel mogelijk dankzij een hecht team dat al verschillende jaren constant is, vrijwilligers waarmee een duurzaam traject is afgelegd en een convenant met de gemeente Anderlecht dit het werken op lange termijn garandeert met gedetacheerde beroepskrachten. Ook de samenwerking in hetzelfde huis met Samenlevingsopbouw maakt dat in de wijk een totaalaanbod kan geboden worden naar kinderen, jongeren en hun ouders.

Andere zakenVoorbeeld van verschil tussen de wijken : In Brussel stad of Molenbeek zie je jonge meisjes vrolijk kwetterend over straat lopen, langs de straat, bij de bakker of in een koffiehuis. In het Peterbospark is dit ondenkbaar. Meisjes komen enkel buiten met een specifiek doel : naar de winkel en terug, naar een activiteit en terug. Maar zomaar rondhangen, in groep een babbeltje slaan, daar is geen sprake van. Los van elke culturele achtergrond wordt dit in de zeer besloten wijk niet getolereerd. De delicate rol van het jeugdhuis in de wijk In Peterbos werd tijdens de activiteiten vast

gesteld dat er een sterke ontwikkeling van drugsdealers zijn opmars deed. Tijdens de voetbaltraining werd naast het veld lustig gedeald, zware wapens deden hun intrede in de wijk. En aan jongeren die 3.000 € per week verdienen heb je als jeugdhuis weinig om alternatief aan te bieden. Met een hoog risico voor het team trok de werking in alle discretie aan de alarmbel bij de politie en de sociale huisvestingsmaatschapij. Heel discreet overleg werd opgestart en met resultaat, sinds het begin van dit jaar is het dealen sterk geminderd in de wijk. Taart van de jongeren die door Peterbos stromen

Ö ongeveer 60% vindt hun weg op een bepaald moment zelf

Ö 20 tot 25% verglijdt in délinquentie en/of drugs

Ö 15 tot 20 % van de jongeren wordt vanuit de wmkj zelf opgevolgd en begeleid op hun weg (vb Durbuy)

Technische Fiche Dit is een initiatief van Jeugdhuis Peterbos / 1070 Anderlecht Contact: [email protected] Leeftijd: +6jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #sociale cohesie #betere beeldvorming

35

Page 36: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Futsal MolenbeekDe rij bekers in VMJ is indrukwekkend. Ze lijken wel elke maand opgepoetst. Een verzameling van veel overwinningen op rij. Maar wie zit er achter al die blinkende bekers ?6 voetbalploegen, met elk wekelijkse trainingen en matchen, dat kan je als beroepskrachtenteam niet trekken. Gelukkig zijn er dan mensen zoals Mohamed, 21 jaar, vrijwilliger en 100% gemotiveerd. Nochtans was dit niet altijd het geval, die motivatie. Mohamed eindigde zijn secundair onderwijs en wist toen niet meer welke richting hij uit moest met zijn leven. Een jaar lang hing hij rond in de wijk, niets om handen. Hazedin (jeugdwerker op VMJ) zag hem in de buurt met een groep Roma-kinderen sportieve activiteiten uitproberen en vroeg of hij zin had om in de voetbalwerking (waar hij af en toe meespeelde) een engagement op te nemen. Mohamed stemde in en smeet zich als geen ander. Hij is trainer geworden van de miniemen (voor de leken onder ons : 10-12 jarigen). De zaken lopen niet steeds van een leien dakje en dat was bij de miniemen het afgelopen jaar zeker het geval. Een aantal kinderen maakten het zodanig bont dat het ploegje onder druk kwam. Mohamed legde een intensief traject met de kinderen en hun ouders af. Eind goed al goed, maar best een heftig jaar - zeker wanneer je zelf zo op zoek bent. Mohamed

volgt ondertussen een trainersopleiding en een vorming sportanimator. Hazedin : ‘de pedagogie van die kerel is ongeloofelijk, ik ben zelf met verstomming geslagen over hoe fantastisch hij met die kinderen omgaat en de boel heeft recht getrokken vorig jaar.’ De voetbalwerking zou niet meer zonder Mohamed kunnen. Maar naast Mohamed staan nog 2 papa’s en 3 jongeren die de voetbalploegen dragen. En naast hen staan nog een 40tal jongeren die wanneer nodig bijspringen. Want als je een match speelt met 500 bezoekers dan kan je maar beter hulp hebben aan de kassa, de veiligheid,.... De blinkende bekers geven veel jongeren van VMJ ook nieuwe kansen, ze stromen door naar andere ploegen en clubs over het hele land. Maar op vrijdagavond stromen ze allemaal heel even terug naar VMJ om bij te kletsen, het thuisgevoel te ervaren. En Mohamed die organiseert ook op zondag voetbal, buiten competitie voor de Romakinderen uit de buurt.

Technische Fiche Dit is een initiatief van Jeugdhuis VMJ / 1080 Brussel Deelnemers: +15jarigen Missietags #Zelfontplooiing #Positieve belevingsruimte #Welzijn van individu #sociale cohesie #jeugdhuis toe-eigenen #duurzame buurtontwik keling

36

Page 37: Dbroej vzw jaarverslag 2014

“Jeugdwerker zijn in Brussel, in een moeilijke wijk, het is de job van mijn leven. Maar het is soms echt moeilijk. Soms lukt het niet. Slagen we er niet in om bruggen te slaan en een band te vormen die hecht genoeg is om samen onderweg te zijn. Soms lukt het niet om jongeren te laten proeven van iets nieuws. Soms komt het pakske liefde niet aan. Return to sender.“

37

Page 38: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Atelier multimediaOp woensdagnamiddag gaat er in jeugdhuis VMJ een bijzonder atelier door. Een aantal tieners geven les aan een groep kinderen in een multi-media atelier. In hartje molenbeek loopt er een soort van mini-RiTs, met als lesgevers en leerlingen: jongeren van de wijk. Caroline en Hazdine namen jaren geleden het initiatief om een reporter-vorming voor Molenbeekse jongeren op te zetten. De vorming was een succes en evolueerde verder

in workshops om te leren interviewen, de techniek van het filmen en monteren onder de knie te krijgen, cameraposties bepalen, … . Voor de jongeren was dit traject een ideaal middel om bij te leren. Bovendien geeft het erkenning. “Met een camera in de hand heb je een reden om ergens aanwezig te zijn. Het geeft je een statuut ten aanzien van andere mensen,” vertelt Caroline. Ze leerden hoe je een interview moet afnemen en opnemen, hoe beelden te monteren, ondertitels te maken… en hebben volgens kenners (van BEAM-JES bijvoorbeeld) gelijkwaardige bagage als beginnende RITS-studenten. De groep is een (h)echte groep geworden, die nu dikwijls aan de slag gaan met hun vaardigheden: ze maken verslagen, docu-montages, zijn de verslaggevers van evenementen en dergelijke. “Ze hebben gemerkt dat ze het medium kunnen gebruiken voor beeldvorming. Molenbeek en haar jongeren komen al te dikwijls negatief in beeld. Als antwoord daarop

maakten de jongeren reportages en portretten van mensen. “Welk beeld van jongeren willen wij brengen”, is een heel belangrijke drijfveer van het atelier.” Ze vroegen zich af hoe ze bepaalde elementen naar voor konden brengen, en gingen zo op zoek naar de concretisering ervan.Caroline: “Wat ik ook héél belangrijk vind, is dat het atelier nu zélf voor opvolging zorgt. De jongeren die we doorheen de jaren gevormd hebben, zijn nu doorgegroeid tot de lesgevers van het atelier, zij zijn vrijwilliger geworden. Als je vandaag ziet dat die kleine ketten van vroeger nu aan andere kinderen uitleggen hoe een reflex-camera functioneert, waar ze op moeten letten als ze iemand interviewen: ça fait chaud au coeur. De moeilijk te kaderen jongeren, die leren andere kinderen nu cadreren. Da’s mooi. Die jongeren geven door wat ze zelf hebben gekregen. De vrijwilligers nemen de groep zelf in handen, en wij begeleiden vanop een afstand. De bedoeling is niet dat wij tijdens de “les” tussenkomen, maar dat we de vrijwilligers begeleiden. Nu gaan we investeren in de opvolging voor de komende jaren J”.

Technische Fiche Dit is een initiatief van MultiMedia D’Broej + Jeugdhuis VMJ 1080 Sint-Jans-Molenbeek Contact: [email protected] en [email protected] Leeftijd: +8jarigen (lesgevers +16jarigen) Missie-tags: #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #betere beeldvorming #engagement #jeugdhuis toe-eigenen

38

Page 39: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Atelier multimediaOp woensdagnamiddag gaat er in jeugdhuis VMJ een bijzonder atelier door. Een aantal tieners geven les aan een groep kinderen in een multi-media atelier. In hartje molenbeek loopt er een soort van mini-RiTs, met als lesgevers en leerlingen: jongeren van de wijk. Caroline en Hazdine namen jaren geleden het initiatief om een reporter-vorming voor Molenbeekse jongeren op te zetten. De vorming was een succes en evolueerde verder

in workshops om te leren interviewen, de techniek van het filmen en monteren onder de knie te krijgen, cameraposties bepalen, … . Voor de jongeren was dit traject een ideaal middel om bij te leren. Bovendien geeft het erkenning. “Met een camera in de hand heb je een reden om ergens aanwezig te zijn. Het geeft je een statuut ten aanzien van andere mensen,” vertelt Caroline. Ze leerden hoe je een interview moet afnemen en opnemen, hoe beelden te monteren, ondertitels te maken… en hebben volgens kenners (van BEAM-JES bijvoorbeeld) gelijkwaardige bagage als beginnende RITS-studenten. De groep is een (h)echte groep geworden, die nu dikwijls aan de slag gaan met hun vaardigheden: ze maken verslagen, docu-montages, zijn de verslaggevers van evenementen en dergelijke. “Ze hebben gemerkt dat ze het medium kunnen gebruiken voor beeldvorming. Molenbeek en haar jongeren komen al te dikwijls negatief in beeld. Als antwoord daarop

Diner presque parfaitDiner Presque Parfait of Komen Eten in het Nederlands. Wie kent dit programma niet? Vier hobbykoks nemen de koksmessen op om te bepalen wie de lekkerste gerechten maakt, waarbij uiteraard eens wat misloopt, maar geen nood: de punten voor sfeer en gezelligheid zijn ook zeer belangrijk. In Miks vinden we lekker eten en sfeer heel belangrijk. Sinds september 2014 loopt er dan ook een atelier ‘Diner Presque Parfait’ op woensdagnamiddag. Twintig jongeren nemen in groepjes van vier de verantwoordelijkheid om de andere zestien jongeren in stijl en mét lekker eten te ontvangen. Ze kiezen zelf een voorgerecht en hoofdgerecht, of een hoofdgerecht en een dessert en bereiden dit helemaal zelf voor. De jongeren die komen smullen van het voedsel vertellen daarna voor de camera hoeveel punten zij geven aan het eten en aan de sfeer.De doelstellingen zijn divers. We vinden het belangrijk dat gezonde voeding aan bod komt en dat er gewerkt wordt met seizoensgroenten. We willen de smaakpapillen ontwikkelen, durven proeven. We willen werken aan kookvaardigheden en zichzelf leren organiseren binnen een bepaald tijdschema,

iets afwerken, vanaf de voorbereiding tot het eten tot de opruim achteraf. We leren werken met een beperkt budget. We willen talenten aanboren en succeservaringen aanbieden. Ook samenwerken, constructieve kritiek uiten, durven je mening geven staan hoog op de prioriteitenlijst. Maar het samen eten, samen plezier maken staat voorop.Miks heeft zeer positieve ervaringen met dit atelier. Niet alleen vinden jongens en meisjes hun plek; het is een atelier waar veel jongeren hun (pr)ei in kwijtkunnen: zowel de stille werkers als de luide op-de-tafel-springers. Misschien is die televisiedeelname dan toch niet veraf?

Technische Fiche Dit is een initiatief van jeugdhuis MIKS – 1000 Brussel Contact: [email protected] Leeftijd: +14jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #jeugdhuis toe-eigenen

39

Page 40: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Ratatouille

Schaarbeek, tussen de Groenstraat en het LiedtspleinHet voorbije jaar was vol onzekerheid voor Ratatouille. De werking beschikt over nagenoeg geen lokalen, wat nog steeds als een zwaard van damocles boven de kinderen en jongeren hangt. Toch heeft de werking zich vorig jaar ontwikkeld en geconsolideerd. Het jaar 2014 was voor Ratatouille het jaar van het EIGENAARSCHAP: het jeugdhuis is van en voor kinderen en jongeren, we zorgen voor elkaar als één grote familie. Katrien vertelt: “Ratatouille startte enkele jaren terug als kinderwerking. Die kinderen zijn ondertussen groot geworden en een goed uitgebouwde tiener, jongeren– en vrijwilligerswerking dringt zich op. Vandaar de investering om méér in te zetten op de 12plussers, en meer bepaald de 16plussers. Sinds september 2014 werkt Ratatouille meer projectmatig en trajectmatig met de groep jongeren en vrijwilligers. We hebben bijvoorbeeld gekozen om een héél schooljaar rond ‘solidariteit’ te werken en op die manier verschillende maatschappelijke thema’s aan te doen. De groep organiseerde al inzamelacties voor daklozen, er werden videodebatten georganiseerd, enz. We besteedden ook veel aandacht aan groeps-opbouw, dat doen we met regelmatige groepsdynamische oefeningen. Want het is pas als je elkaar goed kent en goed begrijpt, je samen aan iets werken kan.”

Naast wekelijkse samenkomsten, vaak op vrijdag, investeert Ratatouille ook extra in de vorming van vrijwilligers die op de speelweken tijdens de schoolvakanties mee kinderen begeleiden. Kleine kortlopende vormingen worden georganiseerd onder andere over spelen, straffen & belonen en begeleidershouding. Op die manier stimuleren we de vrijwilligers om kort stil te staan bij hun functioneren en competenties bij te scholen. Wat zijn nu de effecten die we op korte termijn zien? De jongeren hebben een betere band met het jeugdhuis, ze nemen meer verantwoordelijkheid voor elkaar en ze lopen eens binnen in de werking, gewoon om een babbeltje te slaan, dus niet meer alleen als ze een ‘taak’ moeten uitvoeren. Het jeugdhuis is stilaan ook van ‘hen’. Kader: Van kwantiteit naar nog méér kwaliteitKatrien: “Het aanbod aan ateliers voor de kinderen (6-12 jaar) lag de afgelopen jaren zéér hoog. We hebben er om 3 redenen voor gekozen om dat aantal drastisch naar beneden te halen. Door het hoge aantal ateliers (zijnde 14 ateliers per week, ttz. 2 à 3 per dag) nam de inhoudelijke kwaliteit ervan af, ten tweede was het bijna onmogelijk om een diepgaand contact met de ouders op te bouwen. Bovendien hadden we een tekort aan lokalen. We hebben meer energie gestoken in het werken aan groepsprocessen, individuele contacten met kinderen en ouders, af en toe 2 jeugdwerkers

40

Page 41: Dbroej vzw jaarverslag 2014

voor één groep om complementair aan de slag te kunnen gaan en aandacht te hebben voor elk kind.

Een huis voor RatatouilleRatatouille huist al sinds 2008 in een gebouw van de gemeente in de Dupontstraat 58 te Schaarbeek en deelt voor de activiteiten de lokalen (keuken, sportzaal, polyvalente ruimte) met andere organisaties. Jaar na jaar kan Ratatouille steeds minder rekenen op vrije lokalen op het moment dat zij die nodig hebben. De vorige jaren konden we nog lokalen van de school Sint Lucas gebruiken, maar ook dat kan door renovatiewerken niet meer. Ratatouille verliest meer dan de helft van hun lokalen …Hierdoor zullen meer dan de helft van de kinderen en jongeren geen ‘plaats’ meer hebben om hun talenten te ontplooien, om samen te komen. De Nederlandstalige kinderen uit de wijk verliezen het meeste. Voor hen zijn er heel weinig andere laagdrempelige activiteiten in de buurt. Op hun beurt verliezen daardoor een grote groep jonge vrijwilligers hun ‘werk’ als animator tijdens de speelweken en bij deze ook hun kans om zich in te zetten voor hun wijk.Een actieplan drong zich op. # We hebben uiteraard niet stilgezeten. We maakten werk van een petitie, onderzochten of er leegstaande gebouwen zijn die we zouden kunnen bezetten of gebruiken (zie kaartje), maakten onze noden kenbaar bij de gemeente Schaarbeek, hadden een overleg met de administratie Stedenbeleid, ... Het moet geweten, dit is prioriteit nummer 1 op de agenda. Geen lokaal betekent immers geen werking. # Samen met een aantal partners in de buurt, Hogeschool Buurtwerking van LUCA School of Arts, Buurtsport Brussel, Brede School Noord, LUCA, LUCA StuVo, Samenlevingsopbouw Brussel, Gaffi vzw, schrijven we aan een dossier dat zal ingediend worden in april 2015 bij alle betrokken instanties (ttz. alle partners worden door verschillende overheden gesubsidieerd en het is aan al die instanties dat het dossier zal worden overgemaakt).

Technische Fiche Dit is een initiatief van jeugdhuis Ratatouille – 1030 Brussel Contact: [email protected] Leeftijd: +6jarigen Missie-tags: #Zelfontplooiing #Bewustwording #Positieve belevingsruimte #emancipatie #sociale cohesie #jeugdhuis toe-eigenen #structurele verbetering

41

Page 42: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Taalstimuleringsateliers @ ChambéryOm kinderen uit het Nederlandstalig onderwijs een extra taalondersteuning te geven, ging jeugdwerking Chambéry in 2007 de van start met taalstimuleringsactiviteiten. Bovendien waren er (in die tijd) niet veel Nederlandstalige activiteiten in Etterbeek. De drempel voor deze activiteiten was vooral hoog voor maatschappelijk kwetsbare families. In samenwerking met Schoolopbouwwerk, de Foyer, Voorrangsbeleid Brussel, Basisschool ‘het Regenboogje’ en de Lutgardisschool werd het atelier “de PraatPiraten” opgestart. In één adem werd ook een visie ontwikkeld rond taalstimulering in de vrije tijd.Van scholen ’t Regenboogje en Lutgardisschool werden door de leerkrachten een vijftal kinderen geselecteerd uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, op basis van hun kennis van het Nederlands, maar ook kinderen met het Nederlands als thuistaal waren welkom. Op die manier stelden we een heterogene groep samen (zie verder). Er was een sterke samenwerking met de leerkrachten en de scholen. In 2014 hebben we de taalstimuleringsateliers extra gepimpt. Ten eerste willen we kinderen met een taalachterstand meer kansen te bieden. Daarnaast werken we aan het taalniveau. Tijdens de ateliers gaan de kinderen in interactie met andere kinderen en leren ze te participeren. Dit kan hen helpen om ook in de klas of elders in het dagelijks leven meer weerbaar te worden en zich uit te drukken. We volgen de kinderen in die zin ook op: we bespreken in team hoe het met hen gaat, we hebben contact met de ouders en leerkrachten, soms worden ze bijgestaan door de jeugdwelzijnswerkster,.... We geloven sterk in deze holistische aanpak die bijdraagt tot het welbevinden van de kinderen en jongeren op Chambéry. Ondertussen hebben we 3 taalstimuleringsateliers: de PraatPiraten (in 2 groepen: 3e kleuterklas tem 1e leerjaar) , de Flamingo’s (1e tem 3e laarjaar) en de Reporters (4e tem 6e leerjaar). De activiteiten vertrekken vanuit de interesse van de kinderen.

Het kan hier gaan om spel, knutselen, koken, uitstappen (met ouders), muziek, … Bij de reporters heeft het atelier als insteek (multi)media. De kinderen zijn al doende veel bezig met taal: ze lezen, schrijven, vertellen voor de camera,… Taal is tijdens dit atelier explicieter aanwezig dan bij de PraatPiraten en de Flamingo’s.Elke activiteit die we doen heeft uiteraard verschillende methodieken en aparte doelstellingen, maar er is ook een gemeenschappelijke visie en een gedeeld doel. In de eerste plaats gaan we voor het welbevinden van de kinderen en jongeren. We helpen hen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zelfontplooiing is zeer belangrijk. We werken naar de emancipatie van de kinderen en jongeren, op latere leeftijd komt daar het opnemen van engagement bij.

42

Page 43: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Taalstimuleringsateliers @ ChambéryOm kinderen uit het Nederlandstalig onderwijs een extra taalondersteuning te geven, ging jeugdwerking Chambéry in 2007 de van start met taalstimuleringsactiviteiten. Bovendien waren er (in die tijd) niet veel Nederlandstalige activiteiten in Etterbeek. De drempel voor deze activiteiten was vooral hoog voor maatschappelijk kwetsbare families. In samenwerking met Schoolopbouwwerk, de Foyer, Voorrangsbeleid Brussel, Basisschool ‘het Regenboogje’ en de Lutgardisschool werd het atelier “de PraatPiraten” opgestart. In één adem werd ook een visie ontwikkeld rond taalstimulering in de vrije tijd.Van scholen ’t Regenboogje en Lutgardisschool werden door de leerkrachten een vijftal kinderen geselecteerd uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, op basis van hun kennis van het Nederlands, maar ook kinderen met het Nederlands als thuistaal waren welkom. Op die manier stelden we een heterogene groep samen (zie verder). Er was een sterke samenwerking met de leerkrachten en de scholen. In 2014 hebben we de taalstimuleringsateliers extra gepimpt. Ten eerste willen we kinderen met een taalachterstand meer kansen te bieden. Daarnaast werken we aan het taalniveau. Tijdens de ateliers gaan de kinderen in interactie met andere kinderen en leren ze te participeren. Dit kan hen helpen om ook in de klas of elders in het dagelijks leven meer weerbaar te worden en zich uit te drukken. We volgen de kinderen in die zin ook op: we bespreken in team hoe het met hen gaat, we hebben contact met de ouders en leerkrachten, soms worden ze bijgestaan door de jeugdwelzijnswerkster,.... We geloven sterk in deze holistische aanpak die bijdraagt tot het welbevinden van de kinderen en jongeren op Chambéry. Ondertussen hebben we 3 taalstimuleringsateliers: de PraatPiraten (in 2 groepen: 3e kleuterklas tem 1e leerjaar) , de Flamingo’s (1e tem 3e laarjaar) en de Reporters (4e tem 6e leerjaar). De activiteiten vertrekken vanuit de interesse van de kinderen.

Vanuit welke visie werken we aan taal?Het aanleren van taal wordt niet gezien als een doel op zich, maar eerder als een middel om te communiceren. In de eerste plaats ligt de nadruk op het creëren van een veilig klimaat in de groep, waarin de kinderen fouten durven maken. Als kinderen zich goed voelen in een groep gaan ze in interactie treden met de animator en de andere kinderen. Het is onze bedoeling om oefenkansen aan te bieden: de kinderen praten Nederlands met elkaar en met de jeugdwerker. Hierbij is het belangrijk dat de groep heterogeen is: dat er zowel kinderen in de groep zitten met een taalachterstand als kinderen die goed Nederlands spreken. Kinderen die meer teruggetrokken zijn, maar wel goed Nederlands spreken, gaan door een vrijetijdsactiviteit in het Nederlands vaak vooruit op sociaal vlak. Zo worden de kinderen sterker van elkaar. De jeugdwerker praat zelf heel veel (zeker in het begin) en verwoordt wat de kinderen doen. Als de kinderen iets niet goed begrijpen, doet de jeugdwerker voor wat er moet gebeuren of gebruikt hij of zij andere woorden.De relatie tussen het kind en de jeugdwerker is dan ook heel belangrijk voor de veiligheid. Deze relatie moet langzaam opgebouwd worden. Ook met de ouders wordt de relatie opgebouwd via een wekelijks contact, maar dit is een proces dat tijd vraagt. We zijn niet veroordelend als kinderen andere talen spreken, maar zijn eerder geïnteresseerd en benadrukken dat het kennen van verschillende talen belangrijk is.Johanna “De activiteiten zijn niet-schools. Door de activiteiten die we doen, komen de kinderen in contact met natuurlijk taalgebruik. Ze leren woorden bij omdat die veel gebruikt worden in een bepaalde context, maar ze moeten geen lijstjes woorden van buiten leren.”

De rol van oudersEen belangrijke partner in deze ateliers naast de scholen en de buurt zijn de ouders. De meeste ouders zijn betrokken en bezorgd en schrijven hun kinderen in op de Nederlandstalige activiteiten. Ze beseffen het belang van het oefenen van het Nederlands in de vrije tijd. De ouders stellen veel vragen over het functioneren van hun kind. Wij geven natuurlijk geen punten en het is bijna onmogelijk om de vooruitgang van een kind te verbinden aan het deelnemen aan de activiteiten want taalverwerving is een langzaam en onmeetbaar proces. We kunnen wel kijken naar het algemeen welbevinden van een kind en zien of hij/zij zich weet te uiten t.o.v. de animator en in de groep.Johanna: “Voor veel ouders fungeren wij als aanspreekfiguren en ze komen dan ook bij ons terecht met verschillende vragen met betrekking tot het Nederlands: “ik zoek nog meer Nederlandstalige activiteiten”, “ik wil zelf Nederlandse les volgen”, “ik zoek huiswerkbegeleiding voor mijn kind”. Sommige vragen lossen we zelf op, maar om tegemoet te komen aan de vragen van ouders, bieden we hen ook vormingen aan. Dit gaat van “hoe kan ik mijn kind helpen om beter Nederlands te spreken, ook al spreek ik zelf geen Nederlands”, over “Straffen en belonen” of “Luisteren naar je kind”.”

Technische Fiche Dit is een initiatief van jeugdhuis Chambery – Etterbeek Contact: [email protected] Leeftijd: +6jarigen Missie-tags: #Sociale weerbaarheid #Zelfontplooiing #Positieve belevingsruimte #Welzijn van individu #emancipatie #duurzame buurtontwikkeling

43

Page 44: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Centrum West danst Ultima VezHet verhaal begon in 2006, toen de Fanfakids een samenwerking aangingen met Wim Vandekeybus voor de voorstelling Bêt Noir. Een heel intensief en boeiend traject, met voorstellingen in Brussel en Zwitserland. Op dat moment is de goesting om in de toekomst nog samen te werken, ontstaan. Toen Ultima Vez zich 2 jaar geleden in Molenbeek vestigde, was het vanzelfsprekend dat we de draad terug opnamen. Ook omdat zij willen inzetten op intergenerationeel werken rond hedendaagse dans, dus met kinderen, jongeren, volwassene en nog ouderen.In de zomer van 2013 gingen kinderen van Centrum West een hele week samen dansen met kinderen en volwassenen vanuit gans Vlaanderen olv Seppe Bayens. Het werd een zeer intensieve week, met een bij momenten zeer ontroerend toonmoment. De kiem om terug samen te werken, was gezaaid. De volgende stap was de De Zinnekeparade van 2014. Met verschillende organisaties uit Molenbeek vormden we een Zinnode in de Parade. Er werden heel veel kinderen bereikt (ruim 100), en de artistieke begeleider van Ultima Vez en de jeugdwerkers van Centrum West zaten meestal op dezelfde golflengte. Ondertussen stapten 2 kinderen mee in de repetities van de productie Talk to the Demon van Wim Vandekeybus. 1 meisje werd geselecteerd om mee te spelen in de productie zelf, en heeft ondertussen op verschillende podia in binnen-en buitenland gestaan. Dit heeft haar leven ingrijpend veranderd. Nu voelt ze zich helemaal thuis in het huis en de ploeg van Ultima Vez, en repeteert ze mee voor een nieuwe productie olv Seppe Bayens. Dàt is waarom we zulke projecten doen. In het najaar organiseerden we opnieuw 10

workshops hedendaagse dans in de studio’s van Ultima Vez. Wekelijks participeerden een 10tal kinderen aan de workshops en het open toonmoment werd bijgewoond door de leerkrachtenploeg van school Windekind, enkele ouders en enkele andere geïnteresseerden. Brede School Molenbeek (BROM) zorgde gedurende deze 2 jaren ook voor workshops hedendaagse dans door Ultima Vez in enkele basisscholen uit de buurt.Door al die workshops in de scholen en met Centrum West werden er reeds veel kinderen bereikt, talenten ontdekt, zijn meisjes en jongens beginnen dansen en hebben zin in meer. Enkele kinderen, die vroeger niet eens dansten, hebben helemaal de smaak te pakken. Eén van hen, verhuisd naar London, is daar binnen geraakt in The North London street Dance Academy. We dromen reeds over toekomstige samenwerkingen. 6 anderen nemen wekelijks deel aan dansworkshops georganiseerd door BROM ism Danscentrum Jette. Ook op Centrum West gaat er nog een dansworkshop door. En binnenkort komt hopelijk ons eerste dansfilmpje uit.De basis is opnieuw gelegd voor een duurzame samenwerking tussen Centrum West en Ultima Vez. Net zoals we al jaren bewijzen met de Fanfakids: een goede samenwerking tussen een geëngageerde jeugdwerker en artiest, kan leiden tot mooie resultaten, waarop de kinderen zelf, hun ouders fier mogen zijn. Zo bewijzen we ook aan de buitenwereld dat er in Molenbeek heel wat talent rondloopt, waarin we moeten blijven investeren.

Technische Fiche Dit is een initiatief van jeugdhuis Centrum West – 1080 Sint-Jans-Molenbeek Contact: [email protected] Leeftijd: +6jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #betere beeldvorming #duurzamebuurtontwikkeling # welzijn van het individu

44

Page 45: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Tocht naar de bergtophet leven is een berg – en over hoe je ermee omgaatHet TV programma “naar de top” maakte de format van de Brusselse boks club BBA bekend bij het brede publiek. In het Canvas-programma beklommen de begeleiders de bergtoppen met een groep Brusselse jongeren. In die extreme uitdaging leren jongeren over zichzelf, hoe ze functioneren in groep en desgevallend: waar ze staan in het leven. Het was een bonte groep animatoren van D’Broej die naar de bergen trok in 2014, een weerspiegeling van de diverse oorsprong/karakters van de begeleiders van onze jeugdhuizen. In de bergen ben je alleen en tegelijkertijd aangewezen op de anderen. Die top bereik je alléén - door authentiek jezélf te zijn. Tegelijkertijd is het ondenkbaar het te halen zonder de ruggensteun van de rest. Je leert elkaar kennen op de meest kwetsbare manier. Hier zijn geen muren die je beschermen en is het onmogelijk je te verstoppen achter je goed uitgekiende bescherm-strategieën van de grootstad. Die (wijze) les nemen de animatoren mee naar beneden: het zal het samenwerken binnen de organisatie sterk bevorderen. Na de tocht van vorig jaar is het aantal

samenwerkingen tussen de verschillende jeugdhuizen dan ook sterk toegenomen. Een belangrijk aandachtspunt tijdens het beklimmen van een top is hoe je omgaat met anderen. “Tu n’es pas un éducateur, sinon un cultivateur”. We kennen allemaal mensen met problemen, met angsten en zwaktes. We zijn zelf ook kwetsbaar. Op de berg is het niet anders en wordt dat allemaal extra uitvergroot. Wat ertoe doet is niet de mensen omhoog te duwen, maar om iedereen de ruimte te geven om zélf naar boven te gaan. En dat is bovendien exact waaruit ons werk bestaat: de

45

Page 46: Dbroej vzw jaarverslag 2014

jongeren de ruimte geven om te groeien. Caroline vertelt: “De eerste die je tegenkomt op de bergtop … dat ben je zélf. Natuurlijk. De context van de bergen is zo verrassend dat je je houvast helemaal verliest. - Help, ik ga vallen ! - F***, ik ben bang ! - Ik kan niet meer. Echt niet ! :: Ik steek altijd weg dat ik bang ben. :: Ik reken meestal op iemand anders om de problemen op te lossen. “Tijdens onze laatste reis in de Pyreneeën waren we de berg aan het beklimmen - iedereen was héél moe – toen plotseling één van deelnemers telefoon kreeg van zijn vader. Hij vertelde hem dat hij zo extreem moe was dat hij naar beneden wilde gaan. Waarop zijn vader antwoordde dat het ‘gedaan moest zijn bij ieder probleem weg te lopen’. Het ervaringsleren – wat deze tocht door het hooggebergte is – is pas gelukt als je “de transfert” maakt. De spiegel van de bergen legt een patroon bloot bij jezelf: hoe je omgaat met angst, waarom je de dingen altijd weglacht, ... Daarmee kan en moet je aan de slag. De uitdaging is niet louter de bergtop te halen, maar de ervaring door te trekken naar je leven van elke dag: kijken hoe je in je werk staat, wat je gedrag is in bepaalde omstandigheden.En neen, je moet niet alles willen veranderen. Het is best OK om angst te kennen, en misschien kunnen we niet al onze dromen bereiken. Bovenop de berg kregen we een levensles van Marcus Aurelius: “Het is belangrijk de moed te hebben om te veranderen wat je kan veranderen – alsook de moed te hebben te laten zijn wat je niet kàn veranderen”.

Technische Fiche Dit is een initiatief van D’Broej – boksclub BBA – jeugdhuis Peterbos Contact: [email protected] Leeftijd: +16jarigen Missie-tags: #sociale weerbaarheid #zelfontplooiing #welzijn van het individu #engagement

ChambeebieIn het voorjaar van 2014 vatten enkele jongeren van jeugdwerking Chambéry de idee op om een onderneming te starten: Chambeebie. Product/dienst: ‘babysitten’. Via het concept van minionderneming kan je immers werken aan andere dan puur animatieve competenties. Bovendien kan je ook werken aan attitudes, vaardigheden en inzichten die nauwelijks aan bod komen op school. Voor de opstart, praktische en inhoudelijke ondersteuning deden ze beroep op de Brussel-werking van VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw).

De ondernemingsraad is het hart van ‘Chambeebie’ en telt 10 jongeren, tussen 16 en 21 jaar elk met een functie in de ondernemingsraad. Er zijn 2 directrices en 3 departementen met elk een verantwoordelijke en medewerker(s). De jongeren die deel uit maken van de ondernemingsraad hebben slechts 1 ding gemeen, ze kennen een hobbelig schoolparcours en zijn minstens 1 keer blijven zitten. Voor de rest is het een heel gemengde, diverse groep qua studierichting. Om zich kandidaat te stellen voor de ondernemingsraad, schreven de jongeren een CV en een motivatiebrief. Daarna zochten ze in groep uit welke taken noodzakelijk zijn in de onderneming en beslisten ze wie welke taak bést zou uitvoeren.De ondernemingsraad volgde vorming, gegeven door VLAJO en een beroepskracht van de jongerenwerking. De voornaamste taak van de jeugdwerker was de documentatie die VLAJO ter beschikking stelt, inhoudelijk en

46

Page 47: Dbroej vzw jaarverslag 2014

ChambeebieIn het voorjaar van 2014 vatten enkele jongeren van jeugdwerking Chambéry de idee op om een onderneming te starten: Chambeebie. Product/dienst: ‘babysitten’. Via het concept van minionderneming kan je immers werken aan andere dan puur animatieve competenties. Bovendien kan je ook werken aan attitudes, vaardigheden en inzichten die nauwelijks aan bod komen op school. Voor de opstart, praktische en inhoudelijke ondersteuning deden ze beroep op de Brussel-werking van VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw).

De ondernemingsraad is het hart van ‘Chambeebie’ en telt 10 jongeren, tussen 16 en 21 jaar elk met een functie in de ondernemingsraad. Er zijn 2 directrices en 3 departementen met elk een verantwoordelijke en medewerker(s). De jongeren die deel uit maken van de ondernemingsraad hebben slechts 1 ding gemeen, ze kennen een hobbelig schoolparcours en zijn minstens 1 keer blijven zitten. Voor de rest is het een heel gemengde, diverse groep qua studierichting. Om zich kandidaat te stellen voor de ondernemingsraad, schreven de jongeren een CV en een motivatiebrief. Daarna zochten ze in groep uit welke taken noodzakelijk zijn in de onderneming en beslisten ze wie welke taak bést zou uitvoeren.De ondernemingsraad volgde vorming, gegeven door VLAJO en een beroepskracht van de jongerenwerking. De voornaamste taak van de jeugdwerker was de documentatie die VLAJO ter beschikking stelt, inhoudelijk en

methodisch te ‘vertalen’ naar een taal hapklaar voor de jongeren. Tijdens de vormingen kreeg de inhoud en de werking van de onderneming steeds méér vorm. Zo maakten ze onder andere de keuze om de winst die ze zouden maken niet uit te keren aan de aandeelhouders maar die aan een goed doel te schenken op het einde van de rit. Dit maakt van Chambeebie een sociale minionderneming.

Om de babysitdienst te kunnen aanbieden werft de ondernemingsraad zeer binnenkort andere jongeren aan. Een dertigtal jongeren kunnen vanaf mei 2015 aan de slag als babysitter bij Chambeebie. Hiermee dekt het project nog andere doelstellingen. Enerzijds zorgen ze ervoor dat jongeren, die het vaak niet breed hebben, een centje kunnen bijverdienen, anderzijds vullen ze een maatschappelijke nood in; ze helpen jonge Brusselse gezinnen/families en partnerorganisaties die op zoek zijn naar een babysit. En door een sociaal tarief kunnen ze ook de meest kwetsbare gezinnen bereiken. Wordt vervolgd!! 3 departementen:Departement: personeel en technische ondersteuningTaak: opstellen profiel van werven, selecteren en opvolgen en hoe motiveren, houden, vormen. Ze leggen de link tussen ouders en jongeren (babysitters). Concreet maakten ze een infoboekje voor ouders, een aanmeldingsfiche voor ouders, denken na over

47

Page 48: Dbroej vzw jaarverslag 2014

hoe de dienst moet georganiseerd worden, enzovoort. Directrice: Ikram Medewerkers: Momo en Yassin.Financieel departementTaak: houdt zich bezig met de financiën. Eerst hebben ze een marktonderzoek gedaan in het Brussels Gewest. Erna hebben ze een prijssetting gedaan op basis van het breakeven punt. Men betaalt 8 euro voor het eerste uur en de uren erna gaat het naar beneden. Er bestaat ook een sociaal tarief van maximum 4 euro. Het financieel departement opende een rekening en zorgt voor de uitbetaling van de jongeren (ouders en jongere vullen samen een papiertje in met start -en einduur). Bij de betaling geldt een solidariteitsprincipe. De ‘rijkere’ ouders betalen mee voor de ouders zonder inkomen. De babysitters echter verdienen altijd evenveel. Directrice: Sara Medewerkers: Chahid, IlyasCommercieel en communicatie departementTaak: promotie maken voor de babysitdienst en verantwoordelijk voor alle externe communicatie. Directrice: Yasmien Medewerker: FatimaLies: “Dit is een pilootproject dat ik graag verder wil uitbouwen en kopieerbaar zie in andere werkingen.”Soumia: “Ik hou van Chambeebie want ik kan meer verantwoordelijkheid nemen. Ik leer veel bij en het brengt ons (vrijwilligers) dichter bij elkaar”Lies: ‘ik ben zo fier dat mijn jongeren er zélf voor kozen om een sociale onderneming te zijn; dit wil zeggen dat we erin slagen om solidaire burgers te kweken !’Lies: ‘de competenties die de jongeren met dit project kunnen opdoen zijn zeer ‘breed’ en toekomstgericht, zelfs arbeidsmarktgericht’

Technische Fiche Dit is een initiatief van Chambery Contact: [email protected] Leeftijd: +16jarigen Missie-tags: #Sociale weerbaarheid #Zelfontplooiing #Positieve belevingsruimte #Welzijn van individu #emancipatie #engagement #betere beeldvorming

48

Page 49: Dbroej vzw jaarverslag 2014

hoe de dienst moet georganiseerd worden, enzovoort. Directrice: Ikram Medewerkers: Momo en Yassin.Financieel departementTaak: houdt zich bezig met de financiën. Eerst hebben ze een marktonderzoek gedaan in het Brussels Gewest. Erna hebben ze een prijssetting gedaan op basis van het breakeven punt. Men betaalt 8 euro voor het eerste uur en de uren erna gaat het naar beneden. Er bestaat ook een sociaal tarief van maximum 4 euro. Het financieel departement opende een rekening en zorgt voor de uitbetaling van de jongeren (ouders en jongere vullen samen een papiertje in met start -en einduur). Bij de betaling geldt een solidariteitsprincipe. De ‘rijkere’ ouders betalen mee voor de ouders zonder inkomen. De babysitters echter verdienen altijd evenveel. Directrice: Sara Medewerkers: Chahid, IlyasCommercieel en communicatie departementTaak: promotie maken voor de babysitdienst en verantwoordelijk voor alle externe communicatie. Directrice: Yasmien Medewerker: FatimaLies: “Dit is een pilootproject dat ik graag verder wil uitbouwen en kopieerbaar zie in andere werkingen.”Soumia: “Ik hou van Chambeebie want ik kan meer verantwoordelijkheid nemen. Ik leer veel bij en het brengt ons (vrijwilligers) dichter bij elkaar”Lies: ‘ik ben zo fier dat mijn jongeren er zélf voor kozen om een sociale onderneming te zijn; dit wil zeggen dat we erin slagen om solidaire burgers te kweken !’Lies: ‘de competenties die de jongeren met dit project kunnen opdoen zijn zeer ‘breed’ en toekomstgericht, zelfs arbeidsmarktgericht’

Minuut Quartier (filmfestival)Caleidoscoop-beeld-van-door-Brussel (se jongeren)De zesde editie was het al. Het FilmFestival ‘Minuut Quartier’ 2014 sloeg zijn tenten op in de KVS in Brussel, hartje Chicagowijk. Het was een samenwerking tussen D’Broej en System_D, dat àndere filmfestival voor jong Brussels opkomend filmgeweld. Initiatiefneemster Caroline geeft tekst en uitleg: “Iedere deelnemer mocht een filmpje insturen van maximum 1 minuut rond het thema “helden” (wie is je held?) Ieder jaar veranderen we het thema, maar we houden eraan dat de jongeren en kinderen nog veel kanten uitkunnen. Het resultaat is altijd kinderlijk origineel, en dikwijls bijzonder grappig. De films staan ons toe een kijk te nemen – alsof door een venstertje – in wie die Brusselse jongeren zijn.”De zaal van de KVS barstte zowat uit zijn voegen op woensdag 19 december. Afgeladen vol met jongeren en kinderen die je doorgaans niet in een Vlaamse schouwburg tegenkomt: de kinderen van de jeugdhuizen van D’Broej en omstreken en gelijkgestemden. De kleine Rachida’s, Luminjées, Désirés waren afgezakt

om te kijken naar hun creaties: zelfgemaakte films die ze hadden ingezonden. Energie- en spanningsniveau in de zaal: extreem hoog. Lights out.Caroline: “Die jongeren zitten zo barstensvol talent, dat het van het scherm druipt. Grappig, ontroerend, jong, knipoog, met boodschap,… Een film maken doe je trouwens niet in één-twee-drie. Daarvoor heb je een script nodig, beslis je samen wie welke rol krijgt, zoekt attributen, filmt en monteert. En dan nog die

49

Page 50: Dbroej vzw jaarverslag 2014

ondertitels, en oh ja ook de eindtitels, en in het goede formaat doorsturen… De kinderen en jongeren nemen er allemaal een taak in op. Dat mag later gerust vermeld worden in het vakje ‘wat zijn je talenten’ van hun CV. Respect voor de kids en jongeren. En hun animatoren.”Dit festival ademt Brussels uit. Het publiek is van alle geuren en kleuren, de films zijn allemaal gedraaid in Brussel, gemaakt door kinderen en jongeren met een bijzonder Brussel-spirit. De kids komen kijken naar hun kunstwerkjes, op het grote witte scherm van een professionele theaterzaal. Super, dat bijna dolby geluid erbij. Vandaag staan zij in de spotlichten, deze avond mogen zij blinken. En dat voor de ogen van een zaal gevuld met vrienden en genoten. Genieten. Bovendien vallen er prijzen te rapen. Geen geld weliswaar, maar iedereen krijgt een diploma met positief commentaar en de boodschap dat hun film de moeite waard is. Daar doen we toch om, voor het applaus.De bijzondere touch is de presentatie, geleverd door twee animatoren van D’Broej. Ze brengen het er zeer goed vanaf. En het is géén gemakkelijke taak: een zaal Brusselse kinderen en jongeren, in competitie met elkaar, ze zitten allemaal op het puntje van hun stoel te wachten op hun realisatie. Dat bepaalt ook mee de sfeer in de zaal, want iedereen aanwezig heeft een film ingezonden. De twee jonge animatoren loodsen het zenuwachtige publiek doorheen alle films, met een lach, een kippevelmoment. Tot aan het langverwachte moment: …Met de complimenten van de jury. Nieuwsgierig ? https://www.facebook.com/dbroej

Technische Fiche Dit is een initiatief van D’Broej Contact: [email protected] Leeftijd: +6jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #betere beeldvorming #positieve belevingsruimte

het ‘Fête de la musique’. Voor de gelegenheid hadden we een hele productie met live groep en dans-act opgericht. Veertig jongeren – live – op het grote podium voor een groot publiek. Da’s een unieke ervaring. De kers op de taart was dan ons optreden op Couleur Café. Onvergetelijk – en een grote plus op de CV van alle deelnemende artiesten. Het hele artiesten-gebeuren was verrijkend. De stress alvorens op te treden, de ontmoetingen op het podium, maar tevens de backstage-ruimte delen met burgemeesters, premiers

50

Page 51: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Molem Capitale 2014Jongeren van Centrum West en Foyer schreven de hymne voor Molenbeek en gingen gedurende een jaar “on tour” als vertegenwoordigers van hun gemeente. Met als hoogtepunt: een optreden op het podium van het wereldfestival Couleur Café 2014. Toen de gemeente Molenbeek de oproep lanceerde om mee te werken aan de “hymne van Molenbeek” in het kader van Molem-Capitale (culturele hoofdstad), twijfelden Hamid en Saleh van de muziekstudio van Centrum West geen seconde: dit was hen op het lijf geschreven. Al meer dan 15 begeleidt hun muziekstudio vlakbij Zwarte Vijvers jongeren die muziek willen creëren en opnemen. Tonnen ervaring. Adresboek: vol. Hamid Riahi: “Door onze ervaring wisten we waaraan we begonnen. Al snel hadden we een groep jongeren bereid om het project tot een goed einde te brengen. 6 jongens en meisjes uit Molenbeek, verbonden met jeugdhuizen Centrum West en jongerenwerking De Foyer.” Saleh: “De eerste mijlpaal voor de jongeren was het schrijven van de hymne zélf. De uitdaging was om verder te gaan dan de negatieve clichés over onze gemeente. We wilden een tekst die de jongeren en de gemeente positief naar voor brengen: een uitstraling van onze talenten en de rijkdom van de gemeente. De jongeren wilden weliswaar hun cool bewaren. Street credibility. Een rapper die over liefde spreekt, dat is een grote stap. We wilden de straatcultuur vatten en tegelijkertijd een niveau verder springen. Het proces van samen schrijven was een verrijkende activiteit.”Daarnaast hebben de jongeren een koffer vol nieuwe ervaringen. De openingsavond van Molen-Capitale aan het gemeentehuis van Molenbeek – le Château du Karreveld - was ook een sterke start. “Ca, c’est du sérieux”. Het eerste optreden voor een groot publiek: een grote ervaring. Er kwam ook veel positieve feed-back en media-aandacht. Daar kunnen jongeren veel erkenning en fierheid uit putten. Nadien volgden veel optredens, klein en groot. Een volgende belangrijke datum in onze agenda was ons optreden ter gelegenheid van

het ‘Fête de la musique’. Voor de gelegenheid hadden we een hele productie met live groep en dans-act opgericht. Veertig jongeren – live – op het grote podium voor een groot publiek. Da’s een unieke ervaring. De kers op de taart was dan ons optreden op Couleur Café. Onvergetelijk – en een grote plus op de CV van alle deelnemende artiesten. Het hele artiesten-gebeuren was verrijkend. De stress alvorens op te treden, de ontmoetingen op het podium, maar tevens de backstage-ruimte delen met burgemeesters, premiers

51

Page 52: Dbroej vzw jaarverslag 2014

en bekende artiesten. Het netwerk van onze jeugdhuizen en van onze jongeren is meer dan verdubbeld. Deelnemen aan Molen-Capitale heeft de jongeren veel ervaringen en mogelijkheden gegeven die ze anders niet krijgen. Het belangrijkste is misschien dat ze hebben kunnen zeggen :“on est là”. Het gaf de jongeren zelfvertrouwen, de mogelijkheid om te zien wat hun capaciteiten zijn, en daarmee ook heel ver kunnen gaan. Voor het imago van onze werkingen was dit een belangrijk project. Er ging veel media-aandacht naar Molen-Capitale-2014. En via dit project hebben we gedurende een jaar positieve aandacht kunnen geven aan onze jeugdwerkingen én aan de jongeren zelf. Quelle aventure !

Technische Fiche Dit is een initiatief van D’Broej jeugdhuis Centrum West Contact: [email protected] Leeftijd: +16jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #betere beeldvorming #positieve belevingsruimte #sociale cohesie #duurzame buurtontwikkeling

NL – FR Het werkt – Ca MarcheSinds 2009 bouwen in Brussel tientallen Nederlands- en Franstalige jeugdorganisaties aan het netwerk “Het werkt! Ça marche!”. Brusselse jongeren een stem geven in het publieke en politieke debat en een beter Brussels jeugdbeleid met extra aandacht voor de jongeren uit de wijken, dat is wat ons bindt. D’Broej is, samen met FCJMP, werkgever van het project. Bart Van de Ven: “Begin 2014 kwam ons project rond tewerkstelling goed op dreef. Na in 2013 met een colloquium rond de jongerengarantie hier rond een participatieproces met eerstelijnswerkers opgezet te hebben, besloten we om het jaar goed in te zetten met een persactie aan het kabinet van Ministre-Président Rudi Vervoort om onze eisen kracht bij te zetten. En dit lukte met glans. We haalden het 7 uur journaal. Verder gaf deze acties nog aanleiding tot een aantal publieke en politieke debatten, doorheen opiniestukken en parlementaire vragen rond jongeren en tewerkstelling in Brussel. We mogen gerust stellen dat we, toch wat betreft de Nederlandstalige pers, als een volwaardige, doch kritische stem worden beschouwd door pers en actoren. Het voorjaar was druk, want tegelijkertijd

52

Page 53: Dbroej vzw jaarverslag 2014

organiseerden we een serie van 4 debatten rond de Gas-boetes, getiteld, zin en onzin van GAS-boetes. De rode draad was de zoektocht naar democratische alternatieven voor dit op het eerste zicht nuttige repressiemiddel, maar bij nader inzien toch juridisch niet echt correct. Deze debattenreeks gaven aanleiding tot een videoverslag en een memorandum dat werd opgestuurd naar alle gemeentebesturen. In 2014 werden er in heel België de helft minder GAS-boetes uitgedeeld. Dankzij het nationale protest en de juridisch zeer steekhoudende argumenten springen gemeenten toch een pak voorzichtiger om met deze maatregel.Eveneens in het voorjaar startten we een traject op rond de verkiezingen. Om inzicht te krijgen in het politieke landschap en de naderende Europese, federale en gewestelijke verkiezingen ontwikkelden we volgend vormingstraject : Een DIY-vormingspakket rond de bestuurlijke instellingen, de politieke partijen en hoe geldig stemmen. Deze vorming bevat verschillende didactische methoden, kant-en-klaar materiaal en concrete handleidingen om er zelf mee aan de slag te gaan. Spel Democracity: een inlevingsspel waarin de nadruk ligt op het zelf ervaren en toepassen van democratische besluitvorming via samenwerking aan een politiek project en het bouwen van een ideale stad. Bezoek aan het Brussels Parlement: 14 april, 21 en 22 mei 2014. Bezoek aan de Democratiefabriek, een interactieve tentoonstelling over identiteit, diversiteit en actief burgerschap (Belvue-museum Koningsplein):

16 en 17 april en 14 mei. Dit alles mondde uit in het Grote Brussels jongerendebat van 24 april : 100 jongeren, 40 politici en 9 rondetafels met thema’s zoals 50 jaar migratie, onderwijs, politiegeweld. De doelstelling : jongeren konden zich tav politici uitspreken over thema’s die hen aanbelangen en de politici konden jongeren informeren over de partijprogramma’s. Tijdens de zomer nodigden we Phara de Aguirre uit op de koffie om ons verhaal te doen rond jongeren en tewerkstelling. Wie zijn de jonge mensen achter de torenhoge cijfers ? Het bredere publiek hierrond sensibiliseren kan de dingen in beweging zetten. Enkele weken geleden kregen we dan bericht dat ze de sprong zullen maken en een reportage maken. De leden van het netwerk helpen de ploeg van Panorama met de research en de casting. Dit kan een belangrijke reportage worden. Eind 2014 dienden zich dan een aantal mooie gelegenheden aan om jongerenparticipatie rond te organiseren: de sociale crisis en bijhorende stakingen en protesten. We organiseerden een infomoment rond crisis, regeringsmaatregelen en stakingen en een fietstocht langs stakingspiketten voor jongeren, animatoren en ouders. De rode draad doorheen de initiatieven waren de vragen: Wat is dat eigenlijk « de crisis » ? Waarom zijn er deze periode overal in België betogingen en stakingen ? Welke impact zullen de regeringsmaatregelen hebben op mijn dagelijks leven ? Manifesteren en staken, verandert dat iets ? Wat kan ik zelf doen ? We bereikten alles samen meer dan 100 deelnemers. Tenslotte startten we een proces op rond toegankelijkheid van sport: Sport, een recht

53

Page 54: Dbroej vzw jaarverslag 2014

voor iedereen ! De doelstelling van ons project is een beweging met zoveel mogelijk partners en organisaties te creëren rond toegang tot sport. We willen het thema op de publieke en politieke agenda zetten én de jongeren hierbij betrekken. We gaan de richting uit van een sportevenement voor jongeren en dit met een boodschap voor publiek en politiek. Op 2 mei 2015 organiseren we ons eerste wapenfeit: een dag vol kwaliteitsvolle initiaties: Acrobatie, Freerunning, Jiu Jitsu, Capoeira, Boks, Worstelen, Futsal, Zwemmen voor meisjes, Atletiek, Muurklimmen, Straat-tennis, Gewichtheffen, Basket, Panasoccer, Long boarding op originele plekken rond de Molenbeekse / Brusselse kanaalzone. Als finale houden we een sportieve FLASHMOB in de publieke ruimte. Het is de start van een gewestelijk platform rond dit thema. Een 15 sport en jongerenorganisaties maken deel uit van het platform. NL-Fr-Het werkt – ca Marche werkt samen en is gesteund door: ABVV-jongeren-Brussel, ACV-Brussel, ACV-jongeren, Amo Le Toucan, L’Amo Rythme, Amo Samarcande, Bij ons – chez nous, Comac, Conseil de la Jeunesse, Curieus Brussel, D’Broej , FGTB-Jeunesse Bruxelles, Federatie Mondiale Democratische Organisaties, HoedGekruid vzw, Internationaal Comité, JES, Kinderrrechtencoaltie Vlaanderen, Masereelfonds, Samenlevingsopbouw Brussel, SOS Jeunes-Quartier Libre AMO 24h/24, Traces de Rue, Woningen123logements, Mission locale Saint-Gilles, Bouillon de Cultures, MJ Action Josaphat, Jeunes CSC, Conseil de la Jeunesse, D’Broej, FCJMP , FreezBe, CGSLB, Groep Intro, EmergenceXL, KAJ, Buurtsport, AMO SOS Jeunes, Action Josaphat, KAJ, Jeunes CSC.

54

Page 55: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Vindplaatsgerichte jeugdwerkerSinds maart 2015 kreeg jeugdhuis Miks binnen het “Wijkcontract Bockstael” de kans om een extra jeugdwerker in dienst te nemen. Er werd gekozen voor een vindplaatsgericht jeugdwerker; een jeugdwerker die op vindplaatsen als pleintjes, parken, stations,… contact legt met jongeren. Dorien: “Met dit project nemen we onze schop in handen en graven we de drempels van het reguliere jeugdwerk nog wat dieper. De deuren van ons jeugdhuis staan altijd open, maar toch blijft er altijd een drempel bestaan die voor sommige jongeren te hoog is en blijft. Door het vindplaatsgericht jeugdwerk willen we net die jongeren bereiken die de weg naar het jeugdhuis nog niet gevonden hebben.”Miks bereikte voor dit project vooral jongeren die zelf het initiatief namen om zich in te schrijven. In die zin bereikten we niet de allerzwaksten. We willen onze doelgroep uitbreiden naar hen, door hen zelf op te zoeken en hen te informeren. We willen ons dieper verankeren in de wijk: een huis zijn waar iedereen de weg naar kent en vindt. Het moeilijke aan vindplaatsgericht werken is dat

het een proces is van vallen en opstaan. Je moet het vertrouwen van jongeren winnen en bovenal bereid zijn om je bestaande aanbod aan te passen aan de reële behoeften, cultuur, waarden en normen van de (nieuwe) doelgroep.Ondanks het feit dat 2014 het eerste jaar van het wijkcontract was en dus in alle opzichten een opstartjaar, boekte Miks sneller dan verwacht schitterende resultaten. Een 35-tal jongeren van 15 jaar of ouder vonden hun weg regelmatig naar het jeugdhuis, nog een 30-tal anderen worden regelmatig buiten het jeugdhuis gezien. Op twee dagen in de week (dinsdagavond en vrijdagavond) zijn er open ateliers, speciaal voor deze jongeren. Dorien: We kozen voor verschillende sporten, omdat sport iets is wat veel jongeren aanspreekt én omdat betaalbare sportclubs in Brussel moeilijk te vinden zijn. Op vrijdag is er een instuif-atelier, voor jongeren die (nog) geen nood hebben aan een atelier volgens een bepaald vast stramien. Ook werden er verschillende vormingen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld rond cv’s schrijven, hoe solliciteren, kernkwaliteiten,… Dit project loopt nog tot begin 2017. We hopen dit project tegen dan in te bedden in de reguliere werking zodat het blijft bestaan. Het mooiste aan dit project, is de nieuwe verscheidenheid aan jongeren die zich thuis voelen op Miks.

Technische Fiche Dit is een initiatief van jeugdhuis MIKS – 1000 Brussel Contact: [email protected] Leeftijd: +14jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #positieve belevingsruimte #jeugdhuis toe-eigenen

55

Page 56: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Een pleidooi voor slow jeugdwerk“Gelijkgestelde zielen vinden elkaar en bouwen samen aan een samenlevingsmodel voor de stad”. Brussels Boxing Academie, Circusschool Zonder Handen en Jeugdhuis Chicago gingen in de maand augustus gedurende 10 dagen op kamp aan het einde van de wereld: Sommetonne nabij Virton. Om aldaar aan slow jeugdwerk te doen. Het werd een mijlpaal. Bie getuigt: “Dit was een Zinneke-kamp op locatie. Het deelnemersveld was het breedste dat we ooit gekend hebben. Er waren jongeren uit de Chicago-wijk, kinderen van Circus Zonder Handen, blanken, zwarten, middenklasse jongeren en kinderen uit armoede gezinnen, met fysieke beperking, jong en oud, jongeren die uit de boot vallen... Bijna alle soorten jonge Brusselaars die je maar kan indenken. Die mix was een uitdaging, maar van het soort die ik graag opneem. Weliswaar met knikkende knieën J. Het kamp werd omkader door een hele reeks vrijwilligers. Van de 15jarige scholier van Mabo tot de 48-jarige zonder papieren. En zoals het een goed kamp betaamt, was het voortraject minstens even belangrijk als het

kamp zélf. Want het is tijdens het uitdenken, het opbouwen en afbreken dat je werkt aan samenwerking, aan het opnemen van verantwoordelijkheden, steunen op elkaar, vertrouwen, loslaten. Het is met die kleine groep mensen dat je een dynamiek creëert die als voorbeeld kan dienen.

56

Page 57: Dbroej vzw jaarverslag 2014

“Op dit kamp is me duidelijk geworden wat voor maatschappij we willen. Ik zag kleine kinderen die kleurrijk met elkaar omgaan. De jongeren zorgden met een bepaalde spontaniteit voor de kleineren. We selecteerden ons afval. We bouwden onze eigen toiletten, en gingen het toilet-afval aan de velden voeren. Elke dag ging iedereen voor zijn eigen activiteiten: gewoon rondhangen was mogelijk, uitdagingen aangaan werd beter geproefd. Kinderen uit de arme grootstad leefden een week in de groene velden. We sliepen allemaal samen in de circustent toen het te hard regende voor onze kleine tentjes. In de verste verte was geen huis te bekennen.” Dat is waar we voor willen gaan: gemengd, rechtvaardig, op zoek. Iedereen zorgt voor iedereen. Daar in het groen: trying to get along …

Technische Fiche Dit is een initiatief van jeugdhuis Chicago Contact: [email protected] Leeftijd: +6jarigen Missie-tags: #zelfontplooiing #betere beeldvorming #positieve belevingsruimte #sociale cohesie #duurzame buurtontwikkeling #sociale weerbaarheid #welzijn van het individu

57

Page 58: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Devoir de mémoireStel dat België tegen Marokko speelt, voor wie supporter je dan ? Alles begon met deze simpele vraag van VMJ-jeugdwerker Ali aan enkele jongeren op een voetbalmatch van de werking. De discussie die hierop volgde heeft geleid tot een 2-jarig cultureel identiteitsproject op VMJ rond 50 jaar migratie.Met een tiental 18-jarigen trok VMJ terug naar hun roots. Veel jongeren kennen namelijk hun achtergrond niet zo goed. Hun ouders zijn vaak in België geboren en de migratieachtergrond is in hun leven meestal eerder een drempel dan een meerwaarde. “Wat zegt 17 februari u ?“De jongeren van VMJ bevroegen de man in de straat naar zijn/haar kennis rond de Marokkaanse en Turkse migratie. Samen met GC De Vaartkapoen werd ‘Salon Souvenir’ opgestart, salonmomenten waar (o.a.) jongeren zich lieten onderdompelen in getuigenissen van de eerste migratiegolf. Maar evengoed werd er samen met studenten van de hogeschool (Odisee) uitgewisseld rond de drempels die jongeren met een migratieachtergrond ervaren in de Hogescholen, of werd even de wetenschappelijke bril op migratie binnen gebracht.

In hoeveel lessen geschiedenis wordt er verteld over de duizenden Afrikaanse soldaten die ons kwamen bijstaan in de tweede wereldoorlog ? VMJ trok met de jongeren naar Gembloux voor de officiële herdenking en zagen het veld waar Europese en Afrikaanse soldaten zij aan zij vochten. De eerste bedenking ‘misschien betekenen wij wel iets voor Europa’ kwam bovendrijven. De volgende ontdekking leidde hen naar ‘L’institut de monde arabe’ in Parijs. Daar werd het belang van de Arabische wereld in het civilisatieproces duidelijk voor de jongeren, maar nog meer trof hen de waardering voor de Arabische wereld en geschiedenis die met dit museum gegeven wordt. In Andalousië werd duidelijk dat verschillende culturen en geloven in harmonie kunnen samenleven, zonder zich elke dag tegenover elkaar te plaatsen. In Marokko ontdekten de jongeren in het geboortedorp van hun grootouders waarom deze eigenlijk naar België emigreerden. Mohamed Bouguerra : ‘Mijn grootouders hadden een moed die ik niet heb. Ik zou het zelf nooit gekund hebben. Het contrast tussen onze situaties is ook groot. Mijn grootouders konden niet lezen of schrijven maar vonden gelukkig direct werk in België. Ik studeer maar heb weinig kans, zelfs met een diploma, op werk.”

58

Page 59: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Ali : ‘de jongeren zijn hier veel sterker uitgekomen. Zelfs op school niveau hervinden ze een motivatie. Ze hebben in de geschiedenis gegraven op zoek naar hun eigen wortels. Ze kennen de redenen van de migratie, en zijn ook fier om Belg te zijn met een aparte maar waardevolle culturele achtergrond en tradities. Het project eindigt hier ook niet. De jongeren willen hun ontdekkingen delen met andere jongeren en in 2015 houden we ook een groot feest om het jubileumjaar af te sluiten. En Gembloux, dat staat vanaf nu elk jaar op het programma. Het is zoals in een museum binnen treden, het respect voor de kunst maakt je stil. Zo maakt het onmiddellijk respect voor hun voorouders de jongeren in Gembloux ook meteen stil. Van het hele project werden videoreportages gemaakt, die terug te vinden zijn op www.dbroej.be en de facebookpagina ‘devoir de mémoire’.

Technische Fiche Dit is een initiatief van Jeugdhuis VMJ / 1080 Brussel Contact: [email protected] Deelnemers: +15jarigen Missietags #Bewustwording #Zelfontplooiing #Positieve belevingsruimte #emancipatie #betere beeldvorming

59

Page 60: Dbroej vzw jaarverslag 2014

60

Page 61: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Voorheen graasden hier paarden, en nu creëren wij hier onze versie van Tomorrowland. Onze festivalkamping huisvest ruim zestig mensen tussen 8 en 68. Jongens en meisjes, uit alle hoeken van Brussel en de wereld, met en zonder papieren, met en zonder kampeerervaring, met en zonder warme slaapzak. De communicatie verloopt in het Nederlands, Frans, Arabisch , Spaans en in geïmproviseerde gebarentaal voor Guy-Claude die slechthorend is. Er zijn diva’s van acht die niet op vastgelegde tijdstippen willen eten en ook overdag met een zaklamp willen rondlopen. Er zijn boefjes van dertien die zich weigeren te wassen. Dus zepen we onze zelfgemaakte waterglijbaan goed in. Ik was bang dat het een logistieke en interculturele nachtmerrie zou worden? En dat ayurvedische tandpasta niet lekker is.

61

Page 62: Dbroej vzw jaarverslag 2014

DE TEAMS VAN D’BROEJ EN HUN VRIJWILLIGERS ANNO 2014

62

Page 63: Dbroej vzw jaarverslag 2014

DE TEAMS VAN D’BROEJ EN HUN VRIJWILLIGERS ANNO 2014VMJ: Ali, Lana, Hazedin, Yann, Mohamed, Safuan en de vrijwilligers Siham, Gislam, Soufiane, Nathalie, Caroline, Gert, Abdeljabbar, Mohamed, Mohamed-Amine, Yvan, Hadnane, Nawal, Nawfal, Hassan K, Mohamed KH, Rachid, Yassine, Ilyas, Karim, Malika, Zohra, Chaimae, Nora, Hajar, Medina, Badredine, Abdellah, Anissa, Brahim, Chaib, Faiza, Farid, Hakim, Hamza, Hassan A, Jihane, Karim, Mathias, Mohamed B, Nabil, Najim, Omar

Miks: Pieter, Nils, Melanie, Dorien, Ellen en de vrijwilligers Ljumnije, Adviye, Lamia, Chaima, Omaima, Isam, Sabri, Meryem

Chambery: Johanna, Serge, Lies, Amina, Wouter en de vrijwilligers Soumia, Clio, Géhan, Mostapha, Ikram, Fatima, Chahid, Sarah, Yousra, Yasmine, Ilias, Mehdi, Celia, Damien, Yassine, Kaat, Imane S., Mohammad, Sador, Marie-Diane, Brenny, Yousra S., Saliha, Serath, William, Kawtar, Lamya, Kaoutar, Arnaud, Fran, Renée, Marlies, Imane, Lut, Lore, Wiebe, Nicky, Stefaan, Sven.

Ratatouille: Sanaa, Ismael, Lies, Katrien en de vrijwilligers Sabria, Camelia, Awatif, Salma, Sammah, Moulay, Romaina, Assia, Sélin, Duygu, Jawad, Ahlam, OUssama, Shana, Naomi, Sanaa, Hafida

Chicago: Vanessa, Hanan, Pablo, Julien, Miet, Jorine, Bie, Céline, Mikheil en de vrijwilligers Mustapha, Ismail, Nisrine, Loubna, Anas, Ismail, Yasmine, Yousra, Ichraf, Oussama, Saloua, Adil, Dominique, Yassine, Akbar, Edward, Abdel, Lukas, Ismael, Ali, Brahim, Meester Jan, Marijke, Lars, Bram, Marcel, Yvan, Paul, Zakaria, Anaïs, Najet, Eva, Tineilias

Centrum West: Abdel, Marc, Frank, Bart, Bieke, Emilie, Salih, Karima, Sophia, Hamid en de vrijwilligers Reda, Amine, Mohamed, Assia, Samia, Kobena, Adil, Achraf, Camille, Yamina, Faisal, Yassine, Mehdi, Soufiane, Jalel, Aline, Sephora, Ackeem, Bart, Djimi, Annelien

Peterbos: Reda, Younnes, Bakr, Martin, Khalid, Sarah en de vrijwilligers Ibtisam, Iman, Sarah, Abouya, Redouane, Yousef, Fabrice, Younes

BBA : Mohamed, Tom, Mohamed, Anas en de vrijwilligers Michael, Olivier, Marjan, Ahmed, Najat, Lina, Ismael, Youssef, Abdeslan, Ayoub, Brahim, Anas, Jean, Malick

Centraal : Caroline, Brahim, Touria, Karen, Marijke, Martine, Songül, Stijn, Marie, Bruno, Inge, Dimi, Han, Lies, Bart

63

Page 64: Dbroej vzw jaarverslag 2014

DE PARTNERS VAN D’BROEJ (we zijn ervan overtuigd dat we sommige partners vergeten zijn – sorry daarvoor)

64

Page 65: Dbroej vzw jaarverslag 2014

DE PARTNERS VAN D’BROEJ (we zijn ervan overtuigd dat we sommige partners vergeten zijn – sorry daarvoor)

JES

groep Intro

Samenlevingsopbouw

good planet

Lasso

La Cles

daniël Alliët

Welzijnszorg

Buurthuis Chambéry

Ambrassade

Citizenne

Kras

Uit De Marge

Vaartkapoen

Badje asbl

Platform Samenleving

De Schakel

Muntpunt

Aksent vzw

Jong vzw

buurtsport Brussel

Brucovo

KVS

Cultureghem

HUB- Odisee

Bruksellive

Brussels academy

BKO

Tracé

Neerhof

Jhob

Demos

Met-x

Huis voor gezondheid

roodebeek centrum

Bon

Rojm

Bronks

Febio

Buurthuis Bonnevie

Nota Bene

De Markten

Beursschouwburg

WMKJ Foyer

Integrale Jeugdhulp Brussel

Chiro Brussel

Vlaamse Scholierenkoepel

OCB

VUB

Maks vzw

Koerdisch Bureau

Kras

GIGOS

CMGJ

IDEA

Bruxitizen

A Place To Live

Time Out

BX Brussels

KAJ

Kureghemnet

Kurasaw Productions

Maison de Jeunes La J asbl

Gemeenschappelijke Gemeenschaps Commissie

VGC Jeugdraad

Louis Paul Boon Stichting

Brussels Observatorium in het Brussels Parlement

Zinnema

KVS

Syntra Brussel

Fire Gym

Atlantis

Chiro

Scouts & gidsen Vlaanderen

Scouts Molenbeek

Baboes

Geneeskunde voor het Volk Molenbeek

De Brug

Brede School

Regenboogje

Lutgardisschool

Maalbeek

Bieb Etterbeek

Koninklijk Atheneum Etterbeek

Dienst Internationale Solidariteit

Babbelkot

Cultuurbeleidscoordinatoren

CLB

Centrum Voor Creatief leren Dilbeek

CAW Mozaïek

Déclick ABPM

cinéma Incha’allah

LOP

Leerrecht

Integrale Jeugdhulpverlening

Overleg Clientvertegenwoordigers

JEEP

Unicef

Brusselse WelzijnsRaad

Femma

SOS Jeunes

OCMW’s

Politie

Brussels platform onderwijs

HOPON

steunpunt Cultuursensitieve Zorg

Filemon

Klein Kasteeltje

Circus Zonder Handen

Kleurdoos

65

Page 66: Dbroej vzw jaarverslag 2014

Vaderwerking Camelia

CVO

Tekenacademie

Het Anker

CPAS Béguinage

Toucan asbl

Toucan AMO

KVS

Arthis

La Centrale

LINK

St André

Brusurf

Festival Mimouna

Fédération Belge d’Improvisation Amateur

Bambou Vert

Cyclo

Kunstenfestival des Arts

Zinneke Parade

Interpôle

La Maison des Cultures/Huis van Culturen

Koninklijk Atheneum Brussel

De Verenigde Verenigingen

Democratiefabriek

Fietsersbond

BRIK

Kinderoverleg Laken

Nekkersdal

Antenne Wijkcontact Laken

Gemeentelijke Cultuur- en Jeugddiensten

Arc-en-Ciel

Foyer

gemeenschapscentrum Maritiem

Molenbeek Sport

Ligue Francophone de Football en Salle

Longfeng Sanda Academy

Maks vzw

Dienstencentrum Randstad

SEMJA

Froit des Jeunes

Solidarité Savoir

Infor Jeunes

Babel Festival

Fabota

JNM

Chiro Jijippeke

IBO Verliefde Wolk

R&M

Sint-Albertschool Molenbeek

Campus Nieuwland: Lenteschool

Plein Open Air

Jeugdhuis Geraardsbergen

Ultima Vez

Planetarium,

Margritte Museum

School Herk de Stad

Crefi

Speelpleinen gemeente Molenbeek

De Ressort Geraardsbergen

Kinderboerderij Diggie Brakel

BSGO De Buurt

zwemclub Atlantis Brussel

Coördinatie Brabant Groen

Tara-arts

kunsthumaniora Sint-Lukas Brussel

De Kriekelaar

IBO KIK

Ten Noey

vzw Wijkpartenariaat

Equipe 58

Espace Senghor

Le Pivot

Samarcande

MJ La Clef

Cohésion Sociale Etterbeek

Habitat et rénovation

CEDAS

Jeunesse Molenbeek

Spelotheek

CEF Comité d’Elèves Francophones

APED OVDS

Ides Nicaise

Nota Bene

AMO Le Toucan

Joelle Carpentier

BRAVVO

GRACQ

Cyclo operativa

Pro vélo

Action Josaphat

AMO Neder Over Heembeek

Comète

AMO Schaerbeek

l’Aile asbl

Prévention Etterbeek

Solidarcité

Don Bosco

MJ 88

Avicenne Anderlecht

MJ Copainville

MJ Antirides

MJ l’Avenir

Centre Bruxellois d’Action

Inser’Action

INTERPOLE

L’AVICENNE

L’Oranger

MJ C. M. F.

COLLECTIF RECHERCHE ET EXPRESSION

CONSEIL JEUNESSE ET DEVELOPPEMENT

ENTRAIDE ET AMITIE

FEDERATION DES ETUDIANTS ET ETDIANTES FRANCOPHONES

JEUNES C. S. C

JEUNE ET CITOYEN

JEUNESSE OUVRIERE CHRETIENNE

RESEAU DES NON CONFEDERES ASBL

MAISON DES JEUNES D’ETTERBEEK

Bouillon des cultures

MJ “La Cité des Jeunes

LATITUDE JEUNES

CLUB des Marolles

LES SCOUTS

MOUVEMENT DES JEUNES SOCIALISTES

JEUNESSES SYNDICALES F. G. T. B.

Sociale huisvestingsmaatschappijk Assam

La Fonderie

Chicago 1000

Averroès

La J

66

Page 67: Dbroej vzw jaarverslag 2014
Page 68: Dbroej vzw jaarverslag 2014

“Het beste verzet, is verder doen waarmee we bezig zijn: Geen contracten maar kansen. Geen trajecten maar dromen. Geen cliënten maar mensen. Geen chagrijn, maar de slappe lach. Het is een strijd. Maar een strijd die gelukkig maakt. ‘Racisme weren, zorgen voor elkaar, en prentjes voor een spreekbeurt uitprinten’. Ik heb, op het einde van de dag, alleen maar de liefde als antwoord.”