Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

28
JAARVERSLAG 2011 WELZIJNSZORG vzw

description

Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Transcript of Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Page 1: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

jaarverslag

2011Welzijnszorgvzw

Page 2: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

2 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

COLOFON

Samenstelling - Redactie - Vormgeving

Medewerkers Welzijnszorg

Foto’s: Welzijnszorg - Layla Aerts

Druk: Druk-In-De-Weer

V.U. Daniëlle ColsoulHuidevettersstraat 1651000 Brussel

© W

elzi

jnsz

org

- lay

la a

erts

Gedrukt op 100 % gerecycleerd offset FSC-papier

Jaar

ove

rzic

ht

Page 3: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

3Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Daniëlle Colsoul,Directeur Welzijnszorg

Jaarverslagen dienen doorgaans om stakeholders te informeren over de werking en de resultaten van het voorbije jaar. in de wereld van de armoedebestrijding kunnen we jammer genoeg weinig jaarverslagen voorleggen waarin we aantonen dat de armoede spectaculair gedaald is of dat we geweldige structurele verbeteringen hebben gerealiseerd.

Dat noopt ons als organisatie tot kritische reflectie over de eigen werking en de uitdaging die er blijft liggen om toch structurele en duurzame verbeteringen in de levenssituatie van mensen in armoede te bereiken. anderzijds is armoedebestrijding een werk van lange adem en moeten ook beleid en samenleving de verandering mee willen realiseren.

Welzijnszorg wil desondanks vanuit een “geloof in de toekomst” blijven inzetten op die armoedebestrijding. We willen u die hoop ook in dit jaarverslag meegeven. ondanks soms teleurstellende resultaten in het fundamenteel bestrijden van armoede, blijven we geloven in het zinvolle van onze opdracht, maar meer nog in de kracht van samenwerken. Dat ook duizenden mensen daarin blijven geloven mochten we in 2011 afleiden uit het positieve resultaat van onze fondsenwervende activiteiten. Waarvoor grote dank aan alle schenkers, maar ook aan alle vrijwilligers die met hun acties die hoop levend houden.

Die positieve boodschap, die meerwaarde van samen dingen te doen, willen we u in ons jaarverslag 2011 aanbieden.

veel leesgenot,

Beste lezer, sympathisant,

Voor een duurzame

samenwerking met ieder van

u, daar gaan we voor.

Vo

orw

oo

rd

Page 4: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

4 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Was 2011 een hoopvol jaar? In de jaaroverzichten merkten we

het niet. En toch... er was de Arabische lente die op wereldvlak

hoop bood in de strijd tegen onrechtvaardigheid.

De arabische lente leerde ons dat het nooit te laat is om te hopen, om je te verenigen, om op te komen voor mensenrechten, rechtvaardigheid en menswaardigheid. Dat democratische bewegingen altijd opnieuw het levenslicht zien en dat het ‘samen doen’ onvermoede mogelijkheden geeft.

laat europa lessen trekken uit de arabische lente. . Wie grote ongelijkheid tolereert, ook op landenniveau, houdt onrechtvaardige situaties in stand, meer nog versterkt ze. Dat konden we zien in spanje, engeland en griekenland. Maar ook in europa zien we een hoopvolle tegenbeweging ontstaan. nieuwe democratische bewegingen zoals de indignados kunnen slagkracht winnen, als ze een beweging van iedereen blijven.De europese beleidsmakers moeten zich bezinnen en kiezen. Kiezen zij voor een europa van en voor mensen? De eU2020-doelstellingen laten vermoeden dat europa andere keuzes maakt., als de doelstellingen enkel focussen op begrotingstekorten en alle sociale en armoedebestrijdingsdoelstellingen onder de mat veegt, dan zijn gedoemd om te falen.

BelgiëDe financiële crisis heeft ook in België voor veel mensen zware gevolgen Maar we zien dat mensen het niet opgeven met elkaar als het moeilijker wordt, integendeel. ook al komen grote structurele systemen van solidariteit zoals de sociale zekerheid af en toe in nauwe schoentjes. De solidariteit met de zwaksten in de samenleving wordt er niet minder om.2011 was het jaar van een nieuwe federale regering. een regering die besliste dat de komende jaren heel wat bevoegdheden, ook over sociale thema’s, naar de regio’s worden overgeheveld. We kijken met argusogen naar de toekomstkeuzes die men in vlaanderen en Brussel zal maken. Kiezen we voor een solidaire regio, waar herverdeling een fundamentele beleidskeuze is of blijven we steken in een beleid dat overal de grootste gemene deler zoekt?

TERUGBLIK OP 2011

"Quote"

Wel

zijn

szo

rg in

20

10

© W

elzi

jnsz

org

- lay

la a

erts

Page 5: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

5Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Terugb

lik 2011

Was 2011 een hoopvol jaar? In de jaaroverzichten merkten we

het niet. En toch... er was de Arabische lente die op wereldvlak

hoop bood in de strijd tegen onrechtvaardigheid.

De arabische lente leerde ons dat het nooit te laat is om te hopen, om je te verenigen, om op te komen voor mensenrechten, rechtvaardigheid en menswaardigheid. Dat democratische bewegingen altijd opnieuw het levenslicht zien en dat het ‘samen doen’ onvermoede mogelijkheden geeft.

laat europa lessen trekken uit de arabische lente. Wie grote ongelijkheid tolereert, ook op landenniveau, houdt onrechtvaardige situaties in stand, meer nog, versterkt ze. Dat konden we zien in spanje, engeland en griekenland. Maar ook in europa zien we een hoopvolle tegenbeweging ontstaan. nieuwe democratische bewegingen zoals de indignados kunnen slagkracht winnen, als ze een beweging van iedereen blijven.De europese beleidsmakers moeten zich bezinnen en kiezen. Kiezen zij voor een europa van en voor mensen? De eU2020-doelstellingen laten vermoeden dat europa andere keuzes maakt. als de doelstellingen enkel focussen op begrotingstekorten en alle sociale en armoedebestrijdingsdoelstellingen onder de mat vegen, dan zijn ze gedoemd om te falen.

BelgiëDe financiële crisis heeft ook in België voor veel mensen zware gevolgen Maar we zien dat mensen het niet opgeven met elkaar als het moeilijker wordt, integendeel. ook al komen grote structurele systemen van solidariteit zoals de sociale zekerheid af en toe in nauwe schoentjes. De solidariteit met de zwaksten in de samenleving wordt er niet minder om.

De aanslepende onderhandelingen over een nieuwe regering hebben misschien de politieke onverschilligheid van het publiek getoond en de standpunten verhard. Toch was het jaar 2011 op die manier ook verhelderend inzake de standpunten van partijen ten aanzien van kansengroepen. goodwillmaskers vielen af en organisaties zoals Welzijnszorg hebben daaruit opnieuw kunnen vaststellen hoe broodnodig de strijd tegen armoede en uitsluiting is.

TERUGBLIK OP 2011

Page 6: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

6 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Jaar

ove

rzic

ht

O veral ter wereld zijn kinderen de eerste slachtoffers van armoede. in België is dat niet anders: 1 op 5 kinderen groeit op in armoede. Dat is alarmerend, want armoede raakt

kinderen in alle aspecten van hun leven. een paar jaar in armoede leven, in een onveilige woning, met een zwakke gezondheid, uitgesloten van sociale contacten en met beperkte onderwijskansen, is lang voor een kind en laat blijvend littekens na. een kinderleven in armoede is bovendien de ideale springplank naar een volwassen leven in armoede. Met de campagne ‘armoede is geen kinderspel’ investeerden Welzijnszorg, Welzijnsschakels en de gezinsbond in kansen voor kinderen en gezinnen in armoede.

Focus op onderwijsRegio Antwerpen

eens de campagne van start, vinden inhoudelijke avonden, vormingsmomenten en debatten plaats. De vijgeboom, een werkgroep uit Hove, koos ‘onderwijs’ als focus voor hun campagneavond. Kinderen uit (vaak allochtone) arme gezinnen vallen meer dan eens uit de onderwijsboot, met alle gevolgen voor hun verdere toekomst. Het Maris stella/sint-agnes instituut uit Borgerhout is voor meer dan 90% gekleurd, met alle uitdagingen en problemen. Directeur Paul geerts was dan ook de geknipte spreker voor deze avond.Deze campagnevond was een verdieping van één van de vele werkwinkels van de regionale startavond van antwerpen in oostmalle. Janine Bischops & Directeur Paul Geerts van het Maris Stella/Sint-Agnes Instituut uit Borgerhout

“Het grote project van mensen in armoede zijn hun kinderen.”Bernard Defossez, voorzitter van Welzijnsschakels vzw

Campagne2011

Page 7: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Jaaroverzicht

7

“Thuis loopt het niet goed omdat er veel stress is.”

Kersttocht in Kuregem regio Brussel

op zondag 18 december 2011 organiseerden de KWB en Tochten van Hoop een wandeling door de wijk Kuregem in anderlecht. Tochten van Hoop is een organisatie die sociale wandelingen begeleidt in Brussel. Welzijnszorg stond tien jaar terug, in samenwerking met de KWB, aan de wieg van dit project.

De wandeling stond volledig in het teken van de campagne en de deelnemers leerden enkele projecten kennen die

Welzijnszorg ondersteunt: spelotheek Walala en Dienstencentrum Cosmos. ze stopten ook bij een jeugdcentrum, het Dauwpark en een moskee. Dat zijn allemaal plaatsen van hoop in een van de meest verwaarloosde wijken van Brussel. zo’n tweehonderd mensen namen deel aan de wandeling en kregen een nieuwe en verrassende kijk op deze wijk en de problematiek van armoede bij kinderen en jongeren in Brussel.

enkele jongeren van theaterwerking Yawar staken de hoofden bij elkaar en stampten een prachtige voorstelling uit de grond. loeki vertelt het verhaal van een man die door tegenslag op straat belandt en het leven van een zwerver leidt.

’s nachts slaapt hij meestal op straat onder een brug of in een steegje, zijn bed is een kartonnen doos... op een nacht klimt er plots een pop uit de doos die met hem spreekt. De pop confronteert de man met zichzelf en zijn verleden. zij brengt hem terug naar zijn kindertijd, naar zijn allereerste verjaardagsfeestje... Theaterwerking Yawar is ontstaan uit jongerenwerking sledderlo, een armoedeproject dat gesteund wordt door Welzijnszorg. op de startavond van Welzijnszorg in limburg ging het stuk in première.

Project in de kijker:

Jongerenwerking Sledderlo regio Limburg

Meebouwen aan een toekomst zonder armoede … in Heverlee regio Mechelen / Vlaams-Brabant

De gids leidt zijn deelnemers naar hoopvolle plaatsen.

Vele vrijwilligers steunen de strijd tegen armoede.

Theater Yawar speelt Loeki

De steun van vele vrijwilligers en partnerorganisaties is onmisbaar in de strijd tegen armoede. gelukkig kunnen we rekenen op het engagement van lokale groepen, verenigingen en scholen. De werkgroep Welzijnszorg van de parochie onze lieve vrouw van Troost te Heverlee bijvoorbeeld maakte er dit jaar extra werk van om de campagneboodschap ‘armoede is geen Kinderspel’ zo ruim mogelijk te laten klinken. ze mobiliseerden o.a. okra en de zusters annunciaten Heverlee om zich in te zetten voor de goedgemutste Breicampagne ten voordele van Welzijnszorg. samen zorgden ze voor 492 mutsjes! Bovendien organiseert de plaatselijke Kav-afdeling al jaar en dag op de derde zondag van de advent een welzijnsontbijt. voor de 145 deelnemers was het een geslaagd moment. Tenslotte organiseerde de werkgroep ook nog een alternatieve kerstmarkt. De opbrengsten van al deze activiteiten gaan integraal naar de campagne van Welzijnszorg.

Page 8: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Jaar

ove

rzic

ht

8

Startavond Sint-Andries Brugge regio West-Vlaanderen

in de loop van oktober en november vinden er, ter voorbereiding van de campagne, op verschillende locaties in vlaanderen en Brussel startavonden plaats. er zijn niet alleen de startavonden van onze regionale diensten, ook lokaal zien we mooie initiatieven. een vaste waarde is de startavond in sint-andries. zoals elk jaar stond een gemotiveerd team vrijwilligers klaar om de campagne voor te stellen. Het bijzondere aan deze startavond is dat niet alleen vrijwilligers van de parochie meewerken, ook de mensen van Ûze Plekke, de lokale Welzijnsschakel, zetten zich in.

De campagne voorgesteld aan het grote publiek regio Oost-Vlaanderen

eind november en begin december 2011 werd de campagne ‘armoede is geen kinderspel’ voorgesteld aan het grote publiek. radio en Tv waren goed aanwezig en de campagne kreeg heel wat mediaruimte. zo ook in gent, waar het stormachtige weer bijna roet in het eten gooide. De vormelingen van ‘Kerk in gent’, de vrijwilligers van Welzijnszorg, Welzijnsschakels, de gezinsbond, aCW en vDK spaarbank maakten van deze actie een succes. Met de steun van actrice Marleen Merckx, beter gekend als simonneke uit de soap Thuis, werd aan het sint-Michielsplein in gent soep op de stoep geserveerd. en iedereen moest weten dat armoede geen kinderspel is. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers leverde dit alles een mooi bedrag van 460 euro op ten voordele van Welzijnszorg, vele honderden handtekeningen, een mooie reportage én wat warmte op een koude winterdag.

76.372 handen tegen kinderarmoedeHet resultaat van de vele campagneactiviteiten en de inzet van duizenden vrijwilligers mocht er zijn. Binnen de afgesproken termijn haalden we 76.372 handtekeningen op tegen kinderarmoede, maar dat werden er later nog veel meer. Heel wat scholen, jeugdbewegingen en andere verenigingen steunden deze handtekeningenactie. Met de actie gaf je een teken van protest aan de beleidsmakers.

op vrijdag 27 januari 2012 werd de campagne ‘armoede is geen kinderspel’ officieel afgesloten. De duizenden tekeningen van handen die een halt toeroepen aan kinderarmoede, werden symbolisch overhandigd aan ministers ingrid lieten en Jo vandeurzen. al deze hand-tekeningen ondersteunen de vier politieke eisen van de campagne:

pp een leefbaar inkomen dat rekening houdt met de grootte van elk gezin;

pp een laagdrempelige ontmoetingsplaats en aanspreekpunt voor opvoedingsvragen in elke gemeente;

pp een lessenpakket over (kans) armoede in alle lerarenopleidingen;

pp een toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren in armoede.

“Niet optreden tegen armoede bij kinderen en jongeren is de rode loper uitleggen voor een stijging van de armoede in onze samenleving” greta D’hondt, voorzitter Welzijnszorg

Actrice Marleen Merckx serveert soep tegen kinderarmoede

Jongeren van ’t Salon rappen over armoede.

Page 9: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Campagne 2012 start...

Regionale startavonden 2012

Startavond Limburgmaandag 1 oktober 2012

CC Hasselt

Kunstlaan 5

3500 Hasselt

Startavond Brusselvrijdag 5 oktober 2012

Zinnema

Veeweidestraat 24-26

1070 Brussel

Startavond Oost-VlaanderenWoensdag 3 oktober 2012

voor parochies, verenigingen en

Welzijnsschakels

Centrum Seleskest

Sint-Salvatorstraat 30

9000 Gent

Dinsdag 9 oktober 2012

voor leerkrachten, studenten en

andere geïnteresseerden

HOGent, Campus Schoonmeersen,

Schoonmeersstraat 52

9000 Gent

Startavond Antwerpendinsdag 9 oktober 2012

PVC

Smekensstraat 61

2390 Oostmalle

Startavond Vlaams-Brabant/MechelenWoensdag 10 oktober 2012

Heilig Hart College

Naamsesteenweg 355

3001 Heverlee

Vrijdag 19 oktober 2012

CC De Zandloper

Kaasmarkt 175

1750 Wemmel

Startavond West-Vlaanderenwoensdag 10 oktober 2012

KATHO

Doorniksesteenweg 145

8500 Kortrijk

Bedankt voor jouw stem tegen kinderarmoede! ook de enthousiaste leerlingen van het Maria-Boodschaplyceum uit Brussel brachten hun stem tegen kinderarmoede uit. “De school is het begin van de samenleving, leerlingen moeten bewust gemaakt worden van de armoede rondom hen,” sprak de voorzitter van de leerlingenraad.

9

Jaaroverzicht

Page 10: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

10 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

op zaterdag 21 mei vierde Kvlv, de grootste vrouwenvereniging in vlaanderen, haar eeuwfeest in leuven. 20.000 vrouwen konden genieten van diverse werkwinkels, leuke activiteiten, theater... op de straten, pleinen en in de historische gebouwen van leuven. ook Welzijnszorg was erbij. Honderden voorbijgangers draaiden aan het enorme armoederad: iedereen altijd prijs! ook de versgemaakte kervel- en tomatensoep van onze soep op de stoepactie werd goed gesmaakt en was in een mum van tijd uitverkocht. vrouwen met vaart... weet je wel.

Solidariteitin beweging Waarom zou een mens solidair zijn? Het is een kwestie van steun bieden, naast iemand gaan

en blijven staan. Een sociaal mechanisme. Iedereen maakt zijn eigen keuzes daarin. Het staat niet vast welke richting solidariteit opgaat. Het staat wel vast dat Welzijnszorg mag rekenen op de onvoorwaardelijke solidariteit van duizenden vrijwilligers. Elk op hun eigen unieke manier engageren ze zich om samen mee te bouwen aan een toekomst zonder armoede. Ze brengen Welzijnszorg in beweging en geven met velen het signaal dat armoedebestrijding noodzakelijk is.

veel kandidaten voor de soepstrijd, maar er kan maar één winnaar zijn. op 17 mei gaf nigel Williams zichzelf cadeau aan het stella Matutina-instituut uit Michelbeke. De winnaars van de soepstrijd ‘Klas

4 restaurant en Keuken’, hun medeleerlingen en leerkrachten kregen een flinke portie improvisatie, freewheelen en hilarische humor voorgeschoteld.

Het begon in 2009 met een soeptournee door vlaanderen, maar het is ondertussen een vaste afspraak geworden in de agenda van Janine Bischops. Jaarlijks brengt de meter en het gezicht van soep op de stoep een bezoek aan verschillende soepacties. leuke gesprekken, enthousiaste voorbijgangers en fijne herinneringen zijn een vast gegeven.

Janine op tournee

100 jaar KVLV

Jaar

ove

rzic

ht

straatgezang of een garageverkoop, mensen organiseren en bedenken de leukste acties ten voordele van Welzijnszorg. ilse Heyvaert is een van hen. ieder jaar opnieuw gaat ze in leuven als straatmuzikant zingen in het kader van onze campagne. en er is lus De Boeck die al drie jaar op rij een garageverkoop organiseert voor Welzijnszorg. Dankzij hen en vele andere originele en creatieve initiatieven gedurende het hele jaar kunnen wij ons samen blijven inzetten tegen armoede.

Samen tegen armoede

Stand-uptegen armoede!

Page 11: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

11Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Jaaroverzicht

Page 12: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Polit

iek

wer

k Politiek werk

Samen tégen armoede en vóór een duurzame toekomst

Armoede is geen kinderspel! In ons politiek werk is dit een rode

draad, eentje die verder reikt dan de campagne. Deze slogan geeft

namelijk zeer goed aan waar het Welzijnszorg om te doen is. We willen structureel werken aan

armoedebestrijding en we beseffen dat dit niet eenvoudig is. We willen

werken aan een toekomst zonder armoede, verder kijken dan de

waan van de dag.

Dit proberen we in alle aspecten van onze werking te laten doordringen en uit te stralen. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk. structurele stappen vooruit zijn moeilijke stappen. ze passen niet bij een aankondiging-politiek en zijn evenmin sensationeel nieuws. Maar Welzijnszorg gaat verder op die weg. sommigen zullen dit koppig noemen, anderen noemen dit gedreven en enthou-siast. Beiden hebben wel gelijk, maar wij vinden het gewoon noodzakelijk.

Het afgelopen jaar concentreerden we ons op de problematiek van armoede bij kinderen en jongeren. Bij uitstek een thema waar dat structureel werken aan een toekomst zonder armoede centraal staat. De jeugd is de toekomst, zo luidt het een beetje clichématig; maar het klopt. net daarom mogen we niet aanvaarden dat bijna 1 op 5 kinderen in armoede opgroeit. Dat onder-mijnt onze samenleving, dat ondermijnt hun kansen in het verdere leven.

“Iedereen voert campagne voor Welzijnszorg.”Welzijnszorg is een organisatie met heel veel ervaring en een rijke geschiedenis. We zijn niet groot en wie niet groot is moet slim zijn. slim is in dit geval: allianties smeden en partners zoeken.Welzijnszorg kan rekenen op partners, mensen en organisaties uit allerlei hoeken. zo zijn we ‘geassocieerde partner’ van aCW en hebben we met ‘Decenniumdoelen 2017’ een permanent samenwerkingsverband gesmeed tussen de armoedeorganisaties en het middenveld.Maar ook in het campagnevoeren nemen we deze partners mee. Welzijnsschakels en de gezinsbond mochten we dit jaar onze campagnepartners noemen. Dat we voor ons inhoudelijke en politieke werk ook nog onder-steund worden door tal van organisaties en academici is misschien minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk.

al deze partners verhogen sterk de zichtbaarheid van Welzijnszorg en onze slagkracht. Wanneer wij onze eisen duidelijk gaan maken bij een bevoegde administratie, kabinet of minister, dan weten we dat we niet alleen staan. Wanneer (ex-)campagne-partners zelf aan politiek werk doen, dan weten we dat onze eisen en onze bezorgd-heden nog meegenomen worden. goede voorbeelden van dit laatste zijn de derde-betalersregeling in de gezondheidszorg of de uitbreiding van de werk-welzijnstrajecten voor mensen in armoede die door de sociale partners aan de vlaamse regering werd

12

Page 13: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

voorgesteld. Welzijnszorg hoeft niet zelf rond de tafel te zitten om zaken te ver-wezenlijken die belangrijk zijn.al deze partners maken ons ook zichtbaar. Begin december leidde dit tot de opmerking van iemand uit het middenveld. “Wie zijn dit jaar jullie partners? Het lijkt of iedereen mee campagne voert met Welzijnszorg.” Welzijnszorg is een beweging en zet mensen en organisaties in beweging. armoedebestrijding wordt zo op de agenda gezet van alsmaar meer organisaties.

Ieders stem telt!een goed armoedebestrijdingsbeleid is niet enkel een zaak van de Federale, vlaamse, Brusselse of zelfs europese beleidsmakers. ook het lokale bestuursniveau heeft heel wat macht om mee te werken aan een structurele aanpak van armoede. een goed werkende gemeente en oCMW kunnen mee het verschil maken voor mensen in armoede. Daarom besloot Welzijnszorg om de komende jaren extra in te zetten op dit bestuursniveau.

Welzijnszorg werkte met Welzijnsschakels een model uit om onze campagne-eisen lokaal te vertalen en er mee aan de slag te gaan. op die manier kunnen lokale Welzijnsschakels, Welzijnszorggroepen of andere verenigingen ook hun beleidsmakers aanspreken en mee aan de kar trekken voor lokale verbeteringen.

in oktober 2012 zijn er bovendien ge-meenteraadsverkiezingen. ook daar wil

Welzijnszorg op inzetten. op initiatief van samenlevingsopbouw vlaanderen werkt Welzijnszorg mee aan het project “ieders stem telt!” Daaruit is al een memorandum gegroeid voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het komende jaar wordt dit verder uit-gewerkt met een sociale stemtest, debatten en in de gemeenten hopelijk heel wat meer aandacht voor een armoedebestrijdings-beleid. ieders stem telt, ook en vooral die van mensen die het moeilijk hebben.

Politici: laat u raken, blijf geëngageerd!Politiek is een raar bedrijf. Het is een samenspel van veel en grote belangen, evenveel of nog meer belangenverdedigers, verschillende ideologieën, engagementen en strategieën... Daartussen speelt Welzijnszorg een bescheiden, maar geëngageerde rol.armoede is geen eenvoudig thema om hoog op de politieke agenda te krijgen. Hoewel, ook daarin zit een nuance. zowel media als politiek hebben de jongste jaren erg veel woorden besteed aan armoedebestrijding. er zijn grote plannen geschreven, verhalen van mensen in armoede halen de pers. en toch... het blijft wachten op die echte sprongen voorwaarts.Dat is frustrerend, zeker voor mensen in ar-moede zelf. Het is niet uit te leggen dat men banken kan redden of 11 miljard kan bes-paren, maar niet thuis geeft wanneer men vraagt om uitkeringen en vervangings-inko-mens op te trekken tot een leefbaar niveau. Dan is plots 1.25 miljard euro onmogelijk te

vinden. armoede is complex, maar voor heel wat van de problemen zijn de puzzelstukken om tot een oplossing te komen, wel gekend. alleen niet hoogdringend genoeg, zo blijkt.

De traagheid van besluitvorming en het uit-blijven van noodzakelijke maatregelen mag ons niet tegenhouden om te blijven ijveren voor een samenleving waarin armoede geen plaats heeft. Want we staan niet alleen met die bezorgdheden. Heel wat organisa-ties steunen onze eisen, heel wat partners werken op het terrein actief mee. en ja, ook sommige politici zijn oprecht geëngageerd om de armoede het land uit te helpen. ook zij worden geraakt door die schrijnende on-rechtvaardigheid. zij voelen ook die kwaad-heid om de ongelijkheid in onze samenleving. Met hen willen we blijven samenwerken. We willen hen blijven raken en motiveren om mee aan de kar te trekken. ze moeten zich blijvend engageren om tegen de stroom in te roeien, om hun collega’s te overtuigen. Welzijnszorg wil dit doen, niet enkel op het politieke niveau, ook bij het grote publiek. Per slot van rekening zijn wij het allemaal samen die onze beleidsmakers verkiezen. ook het komende jaar mogen (moeten) we weer gebruik maken van dat recht. Daarom: ieders stem telt, versterk mee de stem van mensen in armoede. laat je raken en blijf geëngageerd!

Politiek w

erk

13

Page 14: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

14 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Ed

ucat

ie educatie

Armoede. “Dat heeft met centen te maken.”

natuurlijk. een te laag of te onzeker inkomen vormt zeker een belangrijk aspect van armoede. Maar armoede is veel meer dan een gebrek aan geld. armoede is een veelkoppig monster dat bestaat uit verschillende problemen die verbonden zijn met elkaar. Welzijnszorg wil bij verschillende doelgroepen het armoedeverhaal inzichtelijk en bespreekbaar maken. Door middel van een divers vormingsaanbod willen we het gezichtsveld van jong en oud verruimen en vooroordelen die leven ten aanzien van mensen in armoede doorprikken.

Een toekomst voor elk kind: daar moeten we samen voor gaan. Het onderwijs is een belangrijke partner in deze strijd. Welzijnszorg bereikte dit jaar via haar vormingsaanbod opnieuw meer dan 200 leerkrachten en CLB-medewerkers. ook werden meer dan 600 toekomstige leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs ondergedompeld in een armoedebad.om nog meer leerkrachten in spe te kunnen bereiken, ijverde Welzijnszorg afgelopen campagne voor een lessenpakket over (kans)armoede in alle lerarenopleidingen. Weten wat armoede betekent in het dagelijks leven van kinderen, jongeren en hun ouders, is essentieel om hiermee te kunnen omgaan en rekening te houden. onderwijs moet zo ook voor kinderen en jongeren in armoede een hefboom zijn richting een goede toekomst. in de klas krijgen kinderen en jongeren de ruimte om zichzelf te ontplooien en hun talenten

te ontwikkelen. leerlingen kunnen een vak leren of krijgen een goede basis mee om de overstap te maken naar het hoger onderwijs. Toch loopt er nog vaak ergens iets fout. leerlingen komen niet met dezelfde bagage naar school. Communicatie, taalgebruik, omgang met kennis en vaardigheden... De thuissituatie kan heel verschillend zijn van de schoolse realiteit. Kennis van de leefwereld van mensen in armoede is van groot belang om als leerkracht hiermee correct om te gaan. net om die redenen is het onderwijs een belangrijke doelgroep in ons educatief werk.

in 1996 voerde Welzijnszorg voor de eerste maal campagne over kinderen in armoede. naast de slogan ‘Een toekomst voor elk kind’ prijkte Robby op de campagne-affiche. in de campagnediareeks vertelde hij over zijn leven als kind in armoede. Illustrator Klaas Verplancke schetste de leefwereld van robby op een kindvriendelijke en originele manier. robby werd zo de mascotte van Welzijnszorg en staat symbool voor alle kinderen in armoede. nog steeds vertelt hij ons jaarlijks over zijn avonturen. zijn dagboek heeft een vaste plaats in de adventskalender. ook in het materiaal voor het lager onderwijs werken we met robby en zijn vrienden samen tegen uitsluiting. en Klaas verplancke maakt nog jaarlijks enkele treffende robby-tekeningen. vandaag, 15 jaar later, is het verhaal van robby nog niet ten einde: nog steeds leeft 1 op 5 kinderen in armoede!om dat aan te klagen én tegelijk de vijftiende verjaardag van robby toch

"In 1996 werd Robby uit mijn pen geboren als een figuurtje

van papier. Een mascotte getekend met enkele dikke lijnen en sobere kleuren. 15

jaar later ben ik de trotse geestelijke vader van een jongen van vlees en bloed, symbool voor levenslust,

veerkracht en inventiviteit van kinderen in armoede."

(Klaas Verplancke)

Page 15: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Ed

ucatie

15

in de bloemetjes te zetten, lanceerde Welzijnszorg dit jaar twee nieuwe Robbymaterialen. er kwam een Robbyhandpop, die er vanaf nu als mascotte van onze armoedeprojecten zeker bij hoort in de klas. We lanceerden ook het prentenboek ‘Een dag met Robby’. Het boek (4+), gepubliceerd door uitgeverij De eenhoorn en van de hand van Kolet Janssen (auteur) en Klaas Verplancke (illustrator), vertelt een mooi en warm verhaal dat heikele kwesties over armoede en uitsluiting niet uit de weg gaat. Beide materialen werden heel enthousiast onthaald en gingen als zoete broodjes over de toonbank. zo was de eerste oplage van 1000 exemplaren van het prentenboek in een mum van tijd uitgeput en volgde er al een tweede druk. Het is goed te weten dat zo heel wat jonge kinderen zich leren inleven in deze, voor velen, ongekende wereld en dat ze dankzij de aanwezigheid van robby voelen dat ‘anders zijn’ best oké is.

Met het jaarthema “Armoede is een onrecht! Maak er spel van” willen de jeugdbewegingen duidelijk maken dat armoede in een rijk land als België onaanvaardbaar is.Het maakt niet uit of je je hart verloren hebt aan KSJ-KSA-VKSJ, tijdens het weekend te vinden bent bij het Jeugd Rode Kruis of op een bijeenkomst van Wel Jong Niet Hetero. van op het Chiroplein tot in het KLJ-lokaal, tijdens de wekelijkse activiteit van Scouts & Gidsen Vlaanderen of FOS Open Scouting, bij elk van deze 7 jeugdbewegingen in vlaanderen staat tijdens het werkingsjaar ’11-’12 één thema centraal: ‘Armoede is een onrecht! Maak er spel van!’als jeugdbeweging zijn ze deel van de samenleving. samen zijn ze met meer dan 250.000 kinderen en jongeren. ze dromen van een samenleving zonder armoede en uitsluiting en ze verkondigen luidkeels, tot iedereen het hoort, dat armoede een structurele aanpak vraagt.De jeugdbewegingen maken er ook, op hun eigen typische jeugdbewegingsmanier, spel van. niet van armoede zelf, maar ze willen door informatieve spelen en speelse actie de eigen leiding en leden bewustmaken van de armoedeproblematiek. Tenslotte nemen de zeven bewegingen ook de drempels van de eigen werking onder de loep om te kijken op welke manier ook zij kinderen en jongeren in armoede in hun werking kunnen betrekken. vanuit deze doelstelling kregen al 555 jongeren via Welzijnszorg vorming over toegankelijk jeugdwerk. Welzijnszorg was één van de

partnerorganisaties uit de armoedesector die de jeugdbewegingen mee ondersteunde in het voorbereidingsproces van het jaarthema. We gaven niet enkel vorming, maar we zetelden ook in de stuurgroep van het jaarthema en de werkgroep lobby. Binnen de werkgroep educatieve materialen gaven we eveneens heel wat expertise en ervaring door. zo maakten we samen een herwerking van Platzak, een actief spel voor 12- tot 18-jarigen dat met weinig woorden armoede ter sprake brengt. Het spel vond, dankzij de samenwerking tussen Welzijnszorg en het gemeenschappelijk jaarthema, zijn ingang bij heel wat jeugdbewegingsgroepen.

Armoede In-zIcht is het vormings-programma van Welzijnszorg. Dit vormingsprogramma is een samenwerking met vlaams netwerk van vereningingen waar armen het woord nemen. De vormingen worden gegeven door een opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting en vormingswerker.

in 2011 heeft armoede in-zicht 1151 deelnemers bereikt. 18 verschillende organisaties en instanties uit onderwijs, hulpverlening, jeugdwerk en sociaal-cultureel middenveld werkten samen met armoede in-zicht.

Page 16: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

16 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Sam

enw

erke

n

Niet voor niets is de baseline van ons logo “Samen tegen armoede.” Samen kunnen we meer dan alleen.

armoedebestrijding was nooit een zaak van solospelers, ook in het verleden niet. De samenleving wordt complexer en daarmee ook de diversiteit in de wereld van de armoede-bestrijding. naast organisaties met armoedebestrijding als kernopdracht zijn er steeds meer verenigingen, bewegingen en andere middenveldorganisaties met oog voor hun ei-gen toegankelijkheid of hun eigen drempels. De noodzaak om meer, anders en divers te gaan samenwerken wordt groter. Maar samenwerken biedt ook andere kansen. Het verplicht de organisaties de eigen identiteit helder te krijgen en rekening te houden met het imago dat men heeft.

Het partnerschap met mensen in armoede Het partnerschap met mensen in armoede wint de laatste jaren aan belang. niet alleen groeit dit organisch, tegelijkertijd maken we hiervan een speerpunt in ons beleidsplan.

pp Welzijnsschakels is de eerste en de voornaamste partner voor Welzijnszorg.

pp een jaar voorafgaand aan de campagne stappen enkele Welzijnsschakelgroepen mee in een proces om het campagnethema ‘vlees en bloed’ te geven, knelpunten aan te reiken om de campagne rond op te bouwen, tot en met het delen van de eigen ervaringen op regionale startavonden of op lokale campagneactiviteiten.

pp Welzijnszorg steunt Welzijnsschakels als organisatie: wat zij aan beweging, partnerschappen in parochies, wijken en gemeenten veroorzaken

tussen mensen die wel en mensen die niet uit eigen (levens)ervaring met armoede spreken kan alleen maar ten goede komen aan de versterking van lokale armoedebestrijding, aan de dynamiek van concrete solidariteit. De diversiteit aan acties, ontmoetingsvormen, lokaal beïnvloedingswerk die zij realiseren is van onschatbare waarde voor Welzijnszorg, maar ook voor het hele armoedebestrijdingsverhaal.

pp Het eigen netwerk van Welzijnszorg met mensen in armoede verloopt zoals hierboven vermeld, hoofdzakelijk en centraal via Welzijnsschakels. Toch zijn er ook eigen contacten ontstaan, net door die manier van werken in de opbouw van de campagne. Dit wordt nog versterkt door de aanwezigheid van een opgeleide ervaringsdeskundige in huis. Tegelijkertijd zien we ook in de verschillende regio’s dat elk van onze medewerkers op een eigen authentieke manier meer contacten onderhoudt met mensen en groepen in armoede dan vroeger.

Het partnerschap met campagnepartnersWelzijnszorg gaat elk jaar een aantal stevige partner-schappen aan met organisaties uit het middenveld. Partnerschappen van 1 of 2 jaar, die ervoor zorgen dat de campagne gesteund en gedragen wordt. Partnerschappen die in heel wat regio’s resulteren in verschillende vormen van sociale actie en fondsenwerving, of tot samen op zoek gaan naar meer duurzame overlegmodellen. zo worden voormalige campagnepartners in de jaren daarop steunpartner voor de campagne. Het samen opbouwen en uitdragen van een campagne krijgt zo een duurzamer effect. vakbonden en ook de gezinsbond zijn daar concrete voorbeelden van.

samenwerkingsverbanden

Allianties versterken

Page 17: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Allianties met DecenniumdoelenDecenniumdoelen 2017 is een samenwerking tussen dertien organisaties en sociale bewegingen om armoede tegen te gaan. Welzijnszorg, die mee aan de wieg stond, blijft graag investeren in deze samenwerking. zo kan immers het politieke draagvlak versterkt en verbreed worden. via dit samenwerkingsverband nam Welzijnszorg ook heel actief deel aan het gezamenlijke jaarthema van de jeugdbewegingen. zo kreeg de campagne van 2011 rond kinderen een extra dimensie. er werd samen met de jeugdbewegingen educatief materiaal ontwikkeld.De voorstelling van de armoedebarometer stond eveneens in het teken van kinderarmoede en werd aangevuld met de cijfers van het Kinderrechtencommissariaat. ook daar kon Welzijnszorg als partner binnen Decenniumdoelen 2017, een nuttige bijdrage leveren vanuit de eigen campagne. in 2012 willen we samen met Decenniumdoelen op zoek gaan naar een versterkte vorm van samenwerking, die voor alle partners een win-win situatie betekent.

Platform Vormingen Platform vormingen zorgt ervoor dat er meer afstemming komt op het vlak van vorming rond armoede.vormingen over en rond armoede zijn voor Welzijnszorg één van de pistes om op duurzame wijze in de visie op armoede te veranderen. Met onze werking Armoede-In-Zicht (zie 'educatie') zetten we daar op een eigen manier op in. ook andere spelers zijn belangrijk in dat veld. Daarom hebben een vijftal organisaties in 2011 samen een overlegplatform opgericht. Maken deel uit van dit platform: Welzijnszorg, het vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, Tao (van vzw de link), Bindkracht en CeDes.naast een bilaterale overeenkomst tussen elk van deze organi-saties over samenwerken en doorverwijzen, willen we samen zoeken naar kwaliteitscriteria van vormingen over armoede.

Samenw

erken

17

Page 18: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

18 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Pro

ject

enw

erki

ng

Die baseline van ons die we samen met het nieuwe logo in 2010 lanceerden, past perfect bij hoe wij als Welzijnszorg onze projectenwerking invullen.

en dan hebben we het niet in de eerste plaats over de 16.000 mensen, gezinnen en bedrijven die bijdragen aan Welzijnszorg waardoor wij ruim 180 initiatieven van armoedebestrijding in vlaanderen en Brussel konden ondersteunen. Wij, en de projecten die we ondersteunen met ons, zijn onze schenkers heel dankbaar voor hun bijdrage, laat dat duidelijk zijn. en uiteraard is een groep van 16.000 echt wel ‘samen’, en in dit geval ‘samen tegen armoede’.

in projectenwerk staat ‘samen’ voor het partnerschap dat Welzijnszorg via haar projectensteun aangaat met een gevarieerd palet aan organisaties, groepen, voorzieningen die allemaal, lokaal of regionaal, net een stapje verder willen gaan dan “mensen in armoede helpen”: ze willen ook dat die armoede opgelost raakt.

en, zoals onze baseline aangeeft, wij geloven dat je dat het best samen doet.

al sinds 2006 bouwt Welzijnszorg aan een systeem van intensievere samenwerking met de projecten die ze steunt. een heel diverse groep van organisaties en verenigingen, aan het werk rond verschillende thema’s – maar allemaal bezig met armoedebestrijding - stapte al mee in dit verhaal. Welzijnszorg maakte met hen afspraken over steun en samenwerking: wat kunnen zij bijdragen in de campagne, mogen we beroep op hen doen voor andere sensibilisatie, zijn zij bereid scholen te woord te staan, enz. Uit deze groep komen elk jaar ook projecten samen om in de campagne-opbouw, nog in de winter na de vorige campagne, hun kennis en inzichten mee te geven. Het verhaal dat u van Welzijnszorg hoort, is een verhaal dat vanuit heel vlaanderen en Brussel opklinkt van zij die ter plekke met mensen in armoede voor een beter bestaan vechten. zo’n alliantie doen weinigen ons na!

Projectenwerking

"Samen tegen armoede"

Kinderen & jongeren

Welzijnsschakels & Erkende Vereniging waar Armen het woord nemen

Arbeid

Huisvesting en energie

Onderwijs & opleiding

Gezondheid

Cultuur & vrije tijd

Allochtonen & vluchtelingen

Diversen

Dit schema illustreert de diversiteit in onze regionale projecten.

Omdat we elk jaar een speciale oproep richten naar armoede-

projecten die binnen het campagnethema vallen, telden we tijdens

deze campagne “armoede is geen kinderspel” net geen kwart

projecten rond ‘kinderen en jongeren’.

Page 19: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

19Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Dat verzuchtten de allochtone getuigen in de campagne 2010 “Werk armoede weg”. Correctie: het was geen verzuchting maar een noodkreet.

De werkloosheidscijfers van allochtonen lagen al een serieus stuk hoger dan bij de autochtone bevolking, maar allochtonen zijn dan ook nog dubbel zo hard getroffen door de crisis (we vergelijken dan de cijfers van mei 2009 met die van mei 2010): de werkloosheid bij allochtonen steeg, tijdens de crisis, dubbel zo hard dan het gemiddelde. Dat hakt erin. Mensen van buitenlandse afkomst lopen in België zo al 3 tot 4 keer meer kans om in armoede te leven dan autochtonen. Dat betekent dat meer dan de helft van de mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst in België armoede kent!Het leek Welzijnszorg daarom bijzonder logisch om, in opvolging van onze campagne 2010, ook de Prijs armoede Uitsluiten 2011 te wijden aan het verhogen van de kansen op tewerkstelling van etnisch-culturele minderheden. Want, hoe je het ook draait of keert, werk blijft nog altijd de meest succesvolle weg uit armoede.

Projectenw

erking

“Voor ons geen carrière in armoede”.

Onze 10 genomineerden getuigen alvast van grote inspanningen uit het middenveld om etnisch-culturele minderheden de nodige kansen op de arbeidsmarkt te

bieden. Maar er kon er maar eentje winnen: Atelier Goot Eiland uit Brussel

Voor het oog van de pers overhandigt ingrid lieten, Vlaams coördinerend minister voor armoedebestrijding, onze Prijs

Armoede Uitsluiten 2011 aan de laureaat.

Tom Dedeurwaerder, coördinator van Atelier Groot Eiland, neemt het brons “uit armoede opstaan” (Agnes Pas) in

ontvangst. Atelier Groot Eiland krijgt ook nog een cheque van € 12.500.

johan Martens, voorzitter van de nationale projectencommissie van Welzijnszorg, ziet dat het goed is.

Prijs armoede Uitsluiten 2011

Page 20: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

20

© W

elzi

jnsz

org

- lay

la a

erts

Pro

ject

enw

erki

ng

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Page 21: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

De westerse samenleving staat voor de uitdaging het leven duurzaam en stabiel in te richten met het perspectief van een licht negatief tot een nul-groei-scenario.Dat zal ons verplicht leiden naar andere keuzes dan in het verleden. Het daagt ons uit bewuster om te gaan met energie en voedsel, met mobiliteit... .Het failliet van sommige politieke systemen bij ons en wereldwijd creëert kansen om onze democratie weer van onderuit en lokaal op te bouwen.

Deze uitdagingen liggen er ook bij Welzijnszorg. De overheidsbesparingen dwingen ons om creatief op zoek te gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. De voorzichtige aanzet in 2011 liet ons wat mogelijkheden zien en in 2012 moet daar zeker verder op ingezet worden.

Dat geldt ook voor het omgaan met wat we de nieuwe sociale media noemen. We kunnen er niet meer omheen. Het zal vooral de vraag zijn hoe we deze nieuwe media kunnen inzetten voor een maatschappelijk relevant doel en op welke manier we deze nieuwe vorm van burgerparticipatie inzetten om onze eigen werking door te lichten en te verbeteren. Dat ze mee bepalend zijn voor de communicatie van en over Welzijnszorg is zeker, dat we zo nieuwe groepen kunnen bereiken ook; maar tegelijkertijd zullen we doordacht te werk gaan om onze oproep en onze boodschap

op een nieuwe manier te verwoorden.

op vlak van campagne maken we in 2012 de omslag van kinderen naar ouderen. aan beide uiteinden van het leven zijn mensen immers kwetsbaarder dan anders. en wie al door het leven getekend is, gaat een oude dag met extra moeilijkheden tegemoet. Dat willen we in 2012 aan de kaak stellen samen met ouderenorganisaties en deskundigen. gekoppeld aan het europese Jaarthema van active ageing zullen we ons ook samen met partners toeleggen op methodieken om dat actief ouder worden ook mogelijk te maken voor mensen in armoede.

Welzijnszorg wil duurzame resultaten bereiken die een concrete verbetering betekenen van de situatie van mensen in armoede. We zijn ons ervan bewust dat dit een werk van lange adem is. Maar we geloven ook dat verandering mogelijk is. Daarom zullen we samen met Welzijnsschakels, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2012, werk maken van de vertaling van onze politieke eisen naar het lokale niveau. We zullen de lokale groepen van Welzijnsschakels ondersteunen in het aangaan van lokale allianties om op die manier resultaten te bereiken in de onmiddellijke leefomgeving van mensen in armoede

Visie en strategie 2011

visie & strategie

21

“Als de dragers van verandering niet

erkend worden door wie de verandering

moet ondergaan, werkt alle moeite en dwang

contraproductief.

Tom Lanoye, Bron: Humo, 4.01.2005

Page 22: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

22 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Fina

ncie

el

INKOMSTEN

Soep op de stoepvoor de derde keer op rij engageerden honderden vrijwilligers zich voor soep op de stoep. in ruil voor een heerlijke beker vers bereide soep gaven voorbijgangers een vrije bijdrage voor Welzijnszorg. Met 754 soepacties en een nieuw record aan opbrengsten, 140.000 euro, blijft soep op de stoep een gesmaakt actiemodel.

2009 € 115.0002010 € 116.5002011 € 140.000

Zet je benen in voor de armen!Dit sportieve evenement is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste afspraak op de laatste zondag van het jaar. in 2008 telde het team van Welzijnszorg 15 lopers, in 2011 zijn er meer dan 100 sportievelingen. De deelnemers brachten via sponsoring 9.522 euro in het laatje.

2008 € 3.6752009 € 6.7102010 € 11.5142011 € 9.522

De Goedgemutste BreicampagneDe doelstelling was 30.000 mutsjes. Het werden er 70.192. in 2011 ging Welzijnszorg een samenwerking met innocent: ‘De goedgemutste Breicampagne’. Mensen breien kleine mutsjes voor de flesjes van innocent smoothie. De goedgemutste flesjes stonden eind 2011 in de rekken van de Delhaizewinkels. Per verkochte smoothie ging er 0,30 cent naar Welzijnszorg. goed voor een mooi bedrag van 12.635 euro.

De financiële crisis, de aangekondigde besparingsmaatregelen van de regering, en andere meer mediagenieke fondsenwervende events in december hebben niet belet dat de campagne-inkomsten van Welzijnszorg met meer dan 10% toenamen tegenover 2010. De meeropbrengsten zijn dan ook een hart onder de riem van de organisatie om haar strijd tegen armoede onvermoeid voort te zetten. Dit positieve resultaat is te danken aan de solidariteit van heel veel mensen.

6 9 % F O N D S E N W E R V I N G

1 2 % S U B S I D I E S

1 9 % V E R G O E D I N G E N

3 8 % A R M O E D E P R O J E C T E N

3 5 % E D U C A T I E V E P R O J E C T E N

8 % S A M E N W E R K I N G S P R O J E C T E N

3 % B E L E I D S W E R K

1 % C O M M U N I C A T I E

6 % A L G E M E N E B E H E E R S K O S T E N

9 % F O N D S E N W E R V I N G

6 9 % F O N D S E N W E R V I N G

1 2 % S U B S I D I E S

1 9 % V E R G O E D I N G E N

3 8 % A R M O E D E P R O J E C T E N

3 5 % E D U C A T I E V E P R O J E C T E N

8 % S A M E N W E R K I N G S P R O J E C T E N

3 % B E L E I D S W E R K

1 % C O M M U N I C A T I E

6 % A L G E M E N E B E H E E R S K O S T E N

9 % F O N D S E N W E R V I N G

INKOMSTEN

UITGAVEN

Page 23: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

23Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Financiële resultaten

Financie el

I N KO M S T E N 2009 2010 2011F O N D S E N W E R V I N G 1.864.890 1.899.544 1.972.657

collecten 409.035 430.318 320.040

particuliere giften 1.178.625 1.187.343 1.409.830

fondsen 194.887 220.980 213.986

fondsenwervingsmodel 82.344 60.902 28.801

S U B S I D I E S 471.030 346.384 339.922V E R G O E D I N G E N 348.530 542.822 548.427TOTA A L I N KO M S T E N 2.684.450 2.788.751 2.861.006

U I T G AV E N 2009 2010 2011A R M O E D E P R O J E C T E N 1.038.267 1.110.705 1.027.337

betoelaging projecten 857.459 908.382 864.335

personeelskosten 161.628 178.459 149.562

aandeel algemene kosten 77.646 96.608 13.440

E D U C AT I E V E P R O J E C T E N 964.958 1.075.177 962.118kosten educatieve werking 233.005 256.128 267.470

personeelskosten 77.955 86.073 637.373

aandeel algemene kosten 9.251 11.510 57.275

S A M E N W E R K I N G S P R O J E C T E N 58.138 65.056 213.208personeelskosten 51.970 57.382 195.629

aandeel algemene kosten 9.251 11.510 17.579

B E L E I D S W E R K 58.138 65.056 77.030personeelskosten 51.970 57.382 70.679

aandeel algemene kosten 6.167 7.673 6.351

F O N D S E N W E R V I N G 285.915 260.551 237.949werkingskosten 244.249 213.928 179.489

personeelskosten 37.245 41.124 53.640

aandeel algemene kosten 4.420 5.499 4.820

C O M M U N I C AT I E 135.658 151.801 34.787werkingskosten 3.149

personeelskosten 19.056 21.040 29.029

aandeel algemene kosten 2.261 2.814 2.609

A L G E M E E N B E H E E R 135.658 151.801 174.006werkingskosten 14.391 17.905 14.347

personeelskosten 121.268 133.896 159.659

TOTA A L U I T G AV E N 2.591.459 2.784.726 2.726.436resUlTaaT (PosiTieF) 92.991 4.024 134.570

Page 24: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

24 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Wie

is w

ie

Page 25: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Boekhouding & administratieVéronique Peynsaert

CampagneTina Van Eyken

Directeur Daniëlle Colsoul

DirectiesecretariaatMarja Hermans

educatie & vormingCindy Put

educatie & vormingDanny Horemans

FondsenwervingVanessa Lelon

grafische vormgeving & Web Joost Bert

Jeugd & onderwijsMarie Wattiez

onderhoudMarie Christine Disachi Dieneki

Politiek werkBert D’hondt

Projectenwerking & beleidsplanningFrieda Bex

secretariaat Hadewijch Van Hove

Machteld UyttersprotD'hondt Greta (voorzitter) * Truyers Johan (ondervoorzitter) * Martens Johan (secretaris-penningmeester) * Rochtus Karine * Vermassen Jean Paul * De Greve Pol * Ongenaert Paul * Maeckelberghe Werner * De Vleesschauwer Rik * De-poortere Kris

Wie is wieHet nationale secretariaat van Welzijnszorg is in Brussel gevestigd. naast het nationale secretariaat heeft Welzijnszorg ook zes regionale secretariaten met een winkel voor de verkoop van onze materialen.

ANT WERPEN rolwagenstraat 73, 2018 antwerpen - T. 03/217 24 [email protected] Fons Corten

LIMBURG Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt - T. 011/24 90 [email protected] Koekelkoren

OOST-VL AANDEREN sint-salvatorstraat 30, 9000 gent - T. 09/269 23 [email protected] Ellen Van Der Zwalmen - Steffi Beyaert

VL AAMS -BRABANT/MECHELEN EN BRUS SEL Secretariaat voor Vlaams-Brabant/Mechelen varkensstraat 6, 2800 Mechelen - T. 015/29 84 [email protected] Vanderhoydonck

Secretariaat voor Brussel Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel - T. 02/213 04 [email protected] Van Walle

WE ST-VL AANDEREN sint-Jorisstraat 13, 8800 roeselare - T. 051/26 08 [email protected] Deroo - Bie Cools

N ATION ALE MEDE WERKERSHuidevettersstraat 165, 1000 Brussel, T. 02/502.55.75, [email protected]

REGION ALE MEDE WERKERS

RAAD VAN BE STUUR

Wie is w

ie

25

Page 26: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

26 Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Jaar

ove

rzic

ht

Page 27: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

27Jaarverslag WelziJnszorg 2011

Jaaroverzicht

Page 28: Jaarverslag Welzijnszorg vzw 2011

Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel,

T. 02/502.55.75 - [email protected]

www.welzijnszorg.be - www.facebook.com/welzijnszorgvzw