VIVO vzw - Jaarverslag 2013

32
Activiteitenverslag 2013

description

Jaarverslag 2013

Transcript of VIVO vzw - Jaarverslag 2013

Page 1: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

Activiteitenverslag 2013

Page 2: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013
Page 3: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

2013 was voor VIVO een jaar van veranderingen. Zo gaf het sectorconvenant een nieuwe invulling aan de opdrachten voor de sociale partners en het VIVO-team. Bovendien werden deze acties verder uitgebouwd en aangevuld dankzij externe subsidie-bronnen. Dit maakte de aanwerving van een aantal extra medewerkers mogelijk. Ook in onze organi-satie veranderde er heel wat. De integratie van de Vlaamse vormingsfondsen en VIVO werd een feit. 2013 werd zo een jaar van nieuwe impulsen waar het VIVO-team, zoals steeds, met veel enthousiasme haar tanden in zette.

Een nieuw sectorconvenant met accent op knel-puntberoepen …

Na een uitvoerige overlegperiode tussen sociale partners en Vlaamse Overheid, werd in 2013 het sec-torconvenant gelanceerd. Deze omvat 14 prioriteiten en ruim 40 acties, terug te brengen tot 2 hoofdlijnen: het vinden en behouden van kwalitatief personeel enerzijds, en het versterken van competenties van het ‘zittend’ personeel anderzijds. Het thema ‘diversiteit’ loopt daarbij als rode draad doorheen de acties.

Het speerpunt van het voorbije jaar was de lancering van enkele nieuwe thematische websites naar onze verschillende doelgroepen. Om te beginnen is er voor jongeren www.werkmetmensen.be. Traditioneel tracht VIVO de vele beroepen van de social profit op de kaart te zetten en jongeren erover op gepaste wijze te informeren. Dat deze website zijn effect niet gemist heeft lees je verderop in dit activiteitenverslag.

Voor het aantrekken van werkzoekenden en zij-instromers naar knelpuntberoepen speelde VIVO opnieuw een belangrijke rol: we werkten intensief samen met het netwerk rond de Zorgambassadeur en de website www.ikgaervoor.be. We bleven ook nauw samenwerken met de VDAB: enerzijds gaf de sector zoals elk jaar zijn advies over de veelvuldige knelpuntberoepen in de sector, ander-zijds ontstonden vorig jaar in de werkwinkels overal Servicepunten Zorg. VIVO ondersteunt hierbij de VDAB-consulenten met informatie over de sector.

Op langere termijn hoopt de sector ook dat de investeringen in de systemen als COMPETENT en de Vlaamse Kwalificatiestructuur bijdragen aan een optimale afstemming tussen vraag en aanbod in het ’social profit segment’ van de arbeidsmarkt. Momenteel is de investering hierin erg groot maar het resultaat nog onzeker.

2013: een jaar vol vernieuwing en verandering

… én een accent op onderzoek en nieuwe vormingsinitiatieven.

2013 was mede het jaar van de lancering van www.lerenindesocialprofit.be : een nieuwe troef van VIVO voor het sensibiliseren rond een professio- neler VTO-beleid. Samen met de website www.com-petentindesocialprofit.be geeft deze site organisaties en werknemers, die minder vertrouwd zijn met het effi-ciënt benutten van vorming en opleiding, een grondige basis om er werk van te maken! Tegelijk werd het in 2013 via ESF-middelen mogelijk een opleidingsaanbod rond VTO-thema’s op te zetten dat bijzonder succesvol bleek. Dit aanbod was complementair aan de ruimere HR-acties die VERSO voorstelde aan kleinere werk-gevers via ‘HR-wijs’.

Vanuit een overkoepelende rol zette VIVO ook in op enkele onderzoeksprojecten. Enerzijds werd de sector PC319.01 uitgeplozen op het vlak van ‘toekomstige com-petentienoden’ via de VLAMT-methodiek. Anderzijds werd gestart met een onderzoek rond ‘werkbaar werk’ in de verschillende Vlaamse socialprofitsectoren. De resultaten van deze ESF-gesponsorde studies zullen in 2014 voeding geven aan nieuwe actieplannen.

Cultuursensitieve zorg op de kaart

Het thema diversiteit is steeds doorheen de vele VIVO-acties aanwezig. In 2013 werd de ‘cultuursensitieve zorg’, mede met de steun van het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid, een aandachtspunt. Hulpverleners worden meer en meer met een maatschappelijk divers cliënteel geconfronteerd en hebben hier vragen over. De nieuwe site www.pigmentzorg.be speelt hier op in en bundelt goede praktijken in de sector. Het zal de komende jaren een belangrijk thema blijven.

Tot daar een greep uit de vele acties waar VIVO de sector vertegenwoordigt… Er ligt méér dan genoeg werk op de plank, niet verwonderlijk voor één van de sterkst groeiende, veranderende én vergrijzende sec-toren. De sociale partners hebben met VIVO én de sociale fondsen echter een waardevol instrument in handen om hier zo goed mogelijk op in te spelen.

Zo, hopelijk voldoende ‘teasers’ om nu op volgende pagina’s een aantal acties van dichter bij te bekijken…

Jan-Piet BauwensVoorzitter VIVO vzw

Page 4: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

Over VIVOIn 2013 was het een gaan en komen van collega’s bij VIVO. Tijdens het vele werk door was er toch ook nog tijd voor ontspanning. Naast de vele veranderingen in de eigen organisatie, is ook de so-ciale sector een sector in beweging.Lees meer op p. 5

Instromen

Om de instroom in de sector te verzekeren is geen uitdaging ons te veel. Van een nieuwe website lanceren tot het organiseren van infosessies.Lees meer op p. 8

Een reiskaart met verschillende tussenstop zoals het vormingsbudget, het persoonlijk ontwikke-lingsplan, een website over leren of cultuursensitieve zorg.Lees meer op p. 14

VIVO reist met je mee

2013 is voor VIVO het ESF jaar bij uitstek. Maar liefst 4 projecten werden ingediend en goedgekeurd.Lees meer op p. 22-23

ESF

zie pagina 28-29

Verklarende woorden- en afkortingenlijst

zie pagina 30

Leden Raad van Bestuur en Algemene vergadering

zie pagina 32

Wie is wie?

Sommige reisgenoten kennen we al jaren. Anderen leerden we in 2013 beter kennen.Lees meer op p. 24

Reisgenoten

Page 5: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

OVER VIVO

5

Personeel in bewegingEen organisatie is steeds in bewe-ging. Mensen komen en gaan, nieuwe samenwerkingen worden aangegaan. Ook bij VIVO.

Nieuwe gezichten

Na 7 jaar trouwe dienst, nam Catelijne DeVriendt afscheid van haar collega’s en trok ze naar vzw Minderhedenforum. Ze werd er teamcoördinator Beleid. Voor haar vertrek zorgde ze nog voor de inwerking van haar opvolgster, Saar Casteels. Saar was door omstandighe-den echter enkele maanden afwezig. Op haar beurt werd zij waardig ver-vangen door Steffie Jalhay, die ook in 2014 onze troepen blijft versterken.Naar aanleiding van enkele ESF-projecten, waarmee onder andere ingezet wordt op het thema “werkbaar werk”, kon Laurence de Mûelenaere, komende van Jobkanaal, ons vervoegen vanaf juni. Ook ons administratief team

werd versterkt met Esther Ongenaed, die - nog meer dan Steffie en Laurence - onze leeftijdspiramide naar beneden deed omslaan; een bewijs dat VIVO ook aan schoolverlaters kansen biedt.

VIVO en VSPF-vorming & ontwikkeling groeien naar elkaar toe

In 2013 kreeg VIVO volop de rol om zowel de activiteiten van de vormings-fondsen als deze voortvloeiend uit de sectorconvenant, inhoudelijk op elkaar af te stemmen. Dit had als gevolg dat het VIVO-team, dat oorspronkelijk 16 medewerkers telde, uitgebreid werd met 8 medewerkers: 4 mensen van de vor-mingsfondsen van de sectoren 318.02, 319.01, 329.01 en 331 (Mady Decorte, Linda Thielemans, Tom Gallin en net aangeworven, Katrien Van Ryssen), en 4 ICOBA-medewerkers (Katrijn Ossaer, Ivan Konovaloff, Wouter Bollen en Annick Tahon). Welkom in dit uitgebreide team!

Teamdag: “Aan de Noordzeekust.”Onze jaarlijkse teamuitstap in mei bracht ons deze keer naar Oostende. We kregen er de kans om vzw Ithaka te bezoeken, een coachingcentrum voor personen met een handicap.

Aangezien op dat moment ook net het festival ‘Oostende voor anker’ plaats-vond, hielden we eerst halte bij… een boot! Ithaka voorzag er een tentoon-stelling over het ontstaan en de werking van de voorziening. De coördinator Liesbet Billiet en enkele van de mede-werkers vertelden ons enthousiast over de visie van hun organisatie.

Ithaka wil een voorziening van mensen voor mensen zijn. in de vzw spreekt men dan ook niet over personen met een handicap maar over medewerkers. Elk individu heeft zijn rol, betekenis

Andere tendensen in het VIVO-huis: telewerken, communicatie en website

VIVO, met zetel in Brussel, ontsnapt niet aan de toenemende vraag van werknemers om rekening te houden met de soms lange verplaatsingstij-den van woon- tot werkplek. Samen met de andere vzw’s in huis werd een proefproject ‘telewerken’ gestart, dat eerst aan 20 personen, en nu aan de meerderheid van het personeel de kans biedt om gemiddeld 1 dag per week te “telewerken”.

In 2013 werd ook de communicatie en huisstijl van VIVO herbekeken. Een samenwerking met communicatiebu-reau Magelaan werd opgestart, en er werd een nieuw logo ontwikkeld.Daarnaast werd er ook gewerkt aan een hernieuwde website voor VIVO. Vanaf juni 2014 zal alle informatie over vorming en opleiding niet meer enkel raadpleegbaar zijn via de nieuwe VIVO-website, maar ook via de web-site van de Vlaamse vormingsfondsen, verenigd onder VSPF.

en plaats in Ithaka en de maatschap-pij. Ze kiezen er bewust voor om de persoon zelf centraal te plaatsen. Dit betekent dat hun activiteiten door-heen de tijd evolueerden van zorg, over ondersteuning, naar coaching. Vandaag gebruiken ze daarom ook de term coachingcentrum in plaats van dagcentrum.

Toen we later op de dag de organisatie zelf binnenstapten, vertelden enkele

medewerkers ons hoe zij deze coa-ching ervaren. Ze vertelden enthousi-ast over een smart Phone applicatie die hen helpt om zelfstandig naar het werk te gaan en over een digitaal fotoalbum waarmee ze beelden kunnen gebruiken in plaats van woorden.

Het was zeer zinvol om als VIVO medewerker ook eens een blik te werpen op de praktijk en de doelgroe-pen in de social profit sector beter te leren kennen…

Wil je meer informatie? Bezoek dan www.vzw-ithaka.be

Laat je ons graag kennis maken met jouw organisatie? Geef ons een seintje via [email protected]

Page 6: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

6

OVER VIVO

VIVO in de pers

Page 7: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

OVER VIVO

7

Flanders Care zoekconferentie: slimmer zorgen voor morgenOp 29 januari 2013 kopte De Standaard “64 man opgeslo-ten voor slimmere zorg”. Het artikel beschreef hoe een groep van zowel interne als externe experten en stakeholders en vertegenwoordigers uit het brede domein van zorg en welzijn samengebracht werden met als gezamenlijk doel ideeën en oplossingen te zoeken rond het toekomstig beleid van de Vlaamse zorgsector. Dit initiatief kwam er op initiatief van Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Jo Vandeurzen en gebruikte de methodiek van “Future Search Conference”. Via de deelname van directeur Luc Van Waes en verschillende leden van de Raad van Bestuur aan deze “zoekconferen-tie”, kon VIVO mee sectoroverstijgend nadenken over volgende prangende vraag:Welke toekomstige scenario’s willen we als actoren in zorg en welzijn tegen 2020 samen uittekenen en realiseren, om ondanks een continu veranderende context, kwalitatieve dienstverlening te garanderen?

Een greep uit het rapport van deze zoekconferentie over slimme zorg:

“Nu lopen we vast op het huidige arbeidsrecht en KB 78. Werken in een proefprojectformule (met een regelluwe ruimte) geeft ons de mogelijkheid problemen op te lijsten en daarmee de regelgeving te doen aanpassen”

“De toekomstige en huidige zorg- en welzijnsmedewer-kers engageren zich om in het werkveld op een holisti-sche wijze om te gaan met zorg- en welzijnsvragers. Bijvoorbeeld door zowel in traditionele curricula als in levenslang leren de werknemers in de rol van zorgvrager te plaatsen en via hun belevingswereld hun eigen handelen in vraag te stellen.”

“In de relatie patiënt-zorgverlener moeten de soft skills van de zorgverleners meer ontwikkeld en ingezet worden. Dit draagt bij aan het welzijn verhogend karakter van de hulpverlening.”

“De zorgvrager heeft één elektronisch zorg- en welzijns-dossier dat toegankelijk is voor alle relevante professionele hulpverleners. De zorgvrager bepaalt meer wie over wat, en wanneer inzage heeft. “

Uiteindelijk werden uit het rapport 14 actielijnen gedistil-leerd, die op één of ander manier terug opgepikt worden door de vele aanwezige stakeholders.

Dit alles verleidde Minister Vandeurzen tot volgende eindconclusie:“Die stappen moeten verbondenheid creëren. Ja zelfs, een Dan Brown achtige emotie waarbij we met een knipoog naar elkaar kunnen zeggen “ik was er ook bij. ” Ik hoop echt dat er POWER gemobiliseerd is. Dat Vlaanderen weerstaat aan de wet van de remmende voorsprong. Dat we EVOLUTIE maken door te bouwen op de wet van de stimulerende voor-sprong. Op zoek naar een nieuw zorg & welzijnecosysteem!”

Op 18/2 vond dan een disseminatie aan de ruime sector (300 man) plaats waar vooral rond de 14 actielijnen werd gewerkt.

Meer info op www.flanderscare.be

Page 8: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

INSTROOM

8

De weg naar een sociaal beroep? www.werkmetmensen.be is je GPS!In februari 2013 kondigde het team Onderwijs Arbeidsmarkt met trots de geboorte van hun eerste website aan. www.werkmetmensen.be is een feit! Bloed, zweet, geduld en uren denkwerk gingen eraan vooraf, maar we zijn fier op het resultaat!

Doelstelling van deze website? Jongeren uit het secundair onderwijs informeren over de opleiding – en tewerkstellings-mogelijkheden in de brede sociale sector.

We gunnen jou een blik:

Werken aan de instroom van nieuwe en broodnodige werknemers in de sector vraagt onze blijvende aandacht en inzet. Vele handen maken licht werk. Ook VIVO heeft dit begrepen. Daarom werden ook in 2013 verschil-lende acties ondernomen om arbeidsbemiddelaars, tewerkstellingsbegeleiders en toekomstige werknemers te informeren over de sector en zijn oneindige mogelijkheden.

Op basis van 21 vragen bepalen we welk ‘profiel’ je hebt: ben je een zor-

gend type, werk je liever met je handen, ben je

ondernemend?Hieraan worden vervolgens een

aantal beroepen gekoppeld die bij jou kunnen passen.

Voor elk wat wils in de sociale sector!

Een oplijsting van een aantal veelgestelde vragen. Je krijgt info over vacature-

websites, de deelsectoren, … in de sociale sector.

Voor de twijfelaars onder ons geven we een aantal tips om de sector beter

te leren kennen. Daarvoor bestaan heel wat tools. In samenwerking met

www.ikgaervoor.be kan je je ook inschrijven voor inleefmomenten in de zorg. Interessante piste voor

iedereen die eens wilt proeven van de sector.

VIVO verkreeg in december 2013 het TRUSTY-label van De Ambrassade. Dit

is een kwaliteitslabel voor toegankelijke en juiste

jeugdinformatie.

Met de beroepenfilter kan je op basis van je interesses filteren welke jobs bij jou passen: werk je liever met ouderen, of met kinderen? Werk je graag bij mensen

thuis? Wil je nog even stu-deren of liefst snel aan het

werk? Altijd kan je werken met mensen!

Weet je al voor welk beroep je in de wieg gelegd bent? Op de uitgebreide

beroepenfiches kom je voor elk beroep te weten wat de jobinhoud is, met wie

je samenwerkt en welke opleiding je kan volgen. Dankzij een samen-werking met www.onderwijskiezer.be krijg je onmiddellijk de link naar

opleidingsinformatie en de scholen bij jouw in de buurt.

In december 2013 klikte de 18.000ste unieke bezoeker op www.werkmetmensen.be . Misschien ben jij de volgende ?Meer weten over ondersteunende instrumenten rond studie en beroepskeuze in de sector? [email protected]

Page 9: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

INSTROOM

9

Sectoren wijzen centra voor deeltijds onderwijs de weg22 augustus 2013.

Vandaag geef ik in Brussel samen met mijn collega Bart een infosessie voor de trajectbegeleiders van de centra deeltijds onderwijs (CDO) over onze verschillende pro-jecten rond deeltijds leren deeltijds werken. Samen met sectorconsulenten van andere sectoren, waaronder de houtsector en de groensector, organiseren wij deze info-voormiddag al voor de 5de keer.

Een jongere tussen 15 en 25 jaar kan in een CDO terecht voor een theoretische opleiding. Deze opleiding bestaat uit één dag algemene vorming en één dag beroepsgerichte vorming per week. Deze twee dagen worden aangevuld met drie dagen praktijkervaring op de werkvloer. Verschillende sectoren maken middelen vrij om jon-geren de kans te bieden praktijkervaring op te doen in hun sector. In de social profit zijn het de fondsen Sociale Maribel en fondsen risicogroepen die meer dan 300 werkervaringsplaatsen financieren. Bij het invullen van deze werkervaringsplaatsen spelen de trajectbegeleiders een grote rol. De bedoeling van deze voormiddag is dan ook hen op de hoogte te brengen van de verschillende projecten en hun procedures.

Na afloop ga ik nog even met Daniëlle van Ootegem (Centrum Leren & Werken Gent) en Katrien Vanbeselaere (CDO Poperinge) rond de tafel zitten. Ik wil het graag met hen even over dit initiatief hebben. Door deelnemers te bevragen, leer je veel bij over wat al goed zit maar ook waar nog kan worden bijgestuurd. Beiden blijken positief te staan tegenover de door ons georganiseerde infosessie.

VIVO: Wat is de meerwaarde voor jullie van deze voormiddag?

Katrien: “Ik vind het goed dat een aantal sectoren op dezelfde dag info geven. Voor mij is de verplaatsing naar Brussel een rit van 2 uren, dus hoe meer info op hetzelfde moment hoe beter. Ook het tijdstip is goed, zo nog net voor de grote drukte. Het is wel jammer dat een aantal sectoren nog ontbreekt. De informatie die je krijgt is een opfrissing en je bent als eerste op de hoogte van de nieuwigheden. En niet te vergeten: deze voormiddag is ook altijd een blij weerzien met collega tewerkstellingsbegeleiders”. Danielle: “Ik sluit mij hierbij aan. Dit initiatief moet zeker blijven bestaan. Het is een echte meerwaarde dat je ieder-een persoonlijk kan ontmoeten en vragen kan stellen. Op 1 dag krijg je veel info en nieuwtjes. Kortom het ideale netwerkoverleg.”

VIVO: Wat willen jullie bij een volgende editie anders zien?

Katrien: “De tijd die voorzien wordt per infosessie is te kort. Alles moet vlug toegelicht worden en meestal blijft er weinig of geen tijd over om nog vragen te stellen. En na elke uiteenzetting moet je dan vlug je weg zoeken naar een volgende sessie …” Danielle: “Dat is inderdaad waar. De tijd is te kort. Er is geen tijd om een sector die je nog niet kent aan te spreken omdat je de voorziene tijd wil gebruiken om in gesprek te gaan met de sectoren waar je al mee samenwerkt. Misschien kan het initiatief uitgebreid worden met een half uur in de namiddag waarbij 1 sector in the picture wordt gezet voor zij die hier interesse in hebben?” Katrien: “Ik denk dat het een goed idee is om meer tijd te voorzien per sessie en het dus iets rustiger aan te doen. De vorming duurt dan langer maar als je dit op voorhand weet dan voorzie je toch gewoon niets anders meer voor die dag.”

VIVO: “Bedankt, dames, voor jullie zinvolle opmerkin-gen. Ik neem deze mee naar het geplande evaluatieover-leg met de andere sectorconsulenten.”

Meer weten over deze infosessie of over deeltijds leren deeltijds werken? Check www.vivosocialprofit.org of con-tacteer Veerle Noerens ([email protected]).

Page 10: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

INSTROOM

10

In 2013 vertegenwoordigden we de sector op verschillende beurzen. We informeren jongeren en werkzoekenden over de mogelijkheden qua opleiding en tewerkstelling in de socialprofitsector.

VIVO on the road

Op het Zorgfestival ontdekten deelnemers via de test op www.werkmetmensen.be welke jobs bij hen passen.

Dankzij de samenwerking met het Vlaams Overlegplatform Promotie Zorgberoepen van zorgambassadeur Lon Holtzer konden we op de beurs in Oost-Vlaanderen zorgambassadeurs inschakelen om jongeren te informe-ren over het werkveld.

Wil je weten op welke beurzen we binnenkort staan? Contacteer [email protected] of check de kalender op www.werkmetmensen.be

Ik wil graag iets met jonge-ren doen... maar wat ???

Wat zijn de kansen op werk in de sector?

Ik wil graag verder studeren,

maar ondertussen al werken.

Welke opleidingen kan ik in

het volwassenenonderwijs

volgen?

Page 11: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

INSTROOM

11

Een Servicepunt Zorg in elke provincie!VDAB bouwde in 2013 zijn sectorale werking verder uit in samenwerking met VIVO.

Wat?

In een Servicepunt Zorg kunnen werkzoekenden en werkenden zich informeren over de mogelijkheden in onze sector: Welke beroepen zijn er? Welk diploma heb je nodig? Waar kan je werken? Bij welke werkgever kom je terecht?

Daarnaast kunnen mensen er na hun opleiding ook terecht voor een vacaturematching. Het Servicepunt voorziet samen met regionale werkgevers een optimale aansluiting tussen de gevraagde profielen en de werkzoekenden. Daarvoor ver-ankert het Servicepunt zich lokaal en bouwen de consulenten een netwerk uit met werkgevers en onderwijspartners uit de regio.

Waar?

Elke provincie in Vlaanderen heeft één of meerdere VDAB-consulenten gespecialiseerd in de zorgsector. De spreiding van de Servicepunten Zorg in 2013 zie je op deze kaart.

Partners?

VIVO zorgt er in samenwerking met VDAB voor dat de consulenten van de Servicepunten Zorg inhoudelijk ondersteund worden.

We organiseren bijvoorbeeld infosessies over tewerkstelling en beroep- en in de profit. We beheren ook een digitaal platform www.kennisplat-formsocialprofit.be met informatiefiches en versturen een nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes op het platform.

Benieuwd naar deze samenwerking tussen VDAB en VIVO?

Contacteer Tine Winnelinckx via [email protected]

Page 12: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

INSTROOM

12

Samen met Jobkanaal organiseert VIVO al een aantal jaren een trefdag voor arbeidsbemiddelaars Neem snel deel aan de quiz en ontdek hoe goed jij op de hoogte bent van deze activiteit!

Vraag 1: Ook in 2013 organiseerden we de trefdag. Aan de hoeveelste editie zaten we?

a. 4de editieb. 5de editiec. 6de editie

Vraag 2: Elk jaar zetten we een ander thema in de kijker. Wat was het centrale thema van de trefdag in 2013?

a. Kansen creëren in de social profit.b. Werkzoekenden de weg wijzen naar de sociale sector.c. Knelpuntberoepen in de sociale sector.

Vraag 3: De trefdag ging in 2013 zowel door in Antwerpen als in Gent. Hoeveel arbeidsbemiddelaars namen in totaal aan deze editie deel?

a. 286b. 186c. 86

Vraag 4: Tijdens de trefdag werd er een workshop gegeven over “ Toeleiding van werkzoekenden in kansarmoede: kansen in de social profit.” Door wie werd deze workshop gegeven?

a. Jo Uytterhoeven van GTBb. Aida Pereira van Stebo (Steunpunt Buurtopbouwwerk Limburg)c. Mieke Demeestere (Psychiatrisch Ziekenhuis H. Familie) en Véronique Beckx (Randstad Diversity)

Vraag 5: De trefdag ontstond naar aanleiding van een Task Force Diversiteit. Welke doelstelling – opgenomen in het VIA-akkoord 2006-2010 stelde deze Task Force zich?

a. Het aantal werkzoekenden uit kansengroepen in de social profit opleidingen verhogen.b. Het aantal tewerkgestelde kansengroepen in de social profit verhogen en dit op alle functieniveaus.c. Nieuwkomers met een diploma uit het land van herkomst helpen bij het laten erkennen van hun diploma.

Neem jij volgend jaar ook graag deel aan de trefdag voor arbeidsbemiddelaars? [email protected]

De slimste arbeidsbemiddelaar ter wereld

Antwoorden: vraag 1: b, vraag 2: a, vraag 3: b, vraag 4: c, vraag 5: b

Page 13: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

INSTROOM

13

De trefdag: een impressie

foto

’s: R

achi

da A

chah

bar

Page 14: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

14

De nood aan professionele ontwikkeling van medewerkers staat meer en meer centraal, ook in de socialprofitsector. Hierdoor wordt de werkplek ook steeds meer een leerplek. Het persoonlijk ontwikkelingsplan of POP wint aan belang omdat het een adequaat en flexibel instrument is om de ontwikkeling van de professionele competenties van werknemers te stimuleren en te bewaken. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een soort “contract” dat de afspraken over leren en ontwikkeling tussen werknemer en werkgever vastlegt. Werken met een POP biedt de medewerker de kans om zijn professionele competenties te versterken en zich verder te ontplooien in het werk. De werkgever faciliteert deze ontwik-keling door het garanderen van tijd en middelen en een adequate ondersteuning en opvolging. De afspraken die gemaakt worden passen bovendien binnen de missie en de strategische doelstellingen van de organisatie. Een POP zet dus aan tot reflectie over de toekomst.

In 2013 zetten VIVO medewerkers dit instrument dan ook in de kijker. Een praktijksessie hierover op de studiedag “HR in zorg en welzijn: uitdagingen in de praktijk” lokte heel wat deelnemers. De presentatie kan je opvragen bij Miranda Vermeiren ([email protected]).

In 2014 krijgt deze praktijksessie een vervolg in de publicatie “HR in de zorg - beleid en praktijk” van Politieia.

Aan de slag met een POP? Ga naar www.lerenindesocialprofit.be voor meer informatie.

Voor VIVO zijn leren en opleiding een hefboom voor kwaliteit en innovatie in een snel veranderende samen-leving. Ook daarom investeerden we in 2013 heel wat tijd en middelen in diverse acties om onze organisaties blijvend op weg te zetten.

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan, kompas voor je loopbaan!

Page 15: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

15

Betere troeven op de arbeidsmarktMet het project ‘VIA vorming hogerop!’ lanceerden de Vlaamse social profit sec-toren in 2013 een actie die werd onder-handeld in het Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA4). De sociale partners engageerden zich tot het organiseren van en investeren in kwalificerende trajecten. Concreet werd aan 48 werk-nemers zonder diploma secundair onderwijs de gelegenheid gegeven een bijkomende beroepsgerichte oplei-ding te volgen in een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO). Die opleiding levert een getuigschrift op om aan de slag te gaan in een beter of anders gekwalificeerde functie, waar wél een bepaald getuigschrift voor ver-eist is.

Personen die werken in de gezins-zorg, opvoedings- en huisvestings-instellingen1, de socioculturele sector, de kinderopvang, de Vlaamse Gezondheidsinstellingen en –diensten, of in beschutte en sociale werkplaatsen

konden zich inschrijven. Ze maakten een keuze uit de vele opleidingen die CVO’s aanbieden, bij voorkeur oplei-dingen die naar een knelpuntberoep leiden. Na een voorselectie van de kandidaturen door VIVO op basis van administratieve volledigheid werden de geïnteresseerden door VDAB gescreend op motivatie en capaciteiten. Wie weerhouden werd, kon zich aan-melden bij een CVO van zijn of haar keuze. Zo kon bijvoorbeeld iemand, al jaren aan de slag als logistiek assis-tent, eindelijk haar droom waarmaken om begeleider in de kinderopvang te worden.

Tijdens de opleiding behouden betrok-kenen hun loon en ook de opleidings-kosten worden volledig betaald door de sociale fondsen van voornoemde sectoren. De werkgever ontvangt financiering om tijdens de afwezig-heid van de werknemer in opleiding een vervanger aan te werven.

In 2013 werden 17 van de 48 beschik-bare plaatsen ingevuld. Had dit te maken met de korte inschrijvings-periode (kandidaten hadden slechts een maand de tijd om te reageren), of was het onbekende van het project de reden van dit eerder beperkte aantal kandidaten? In ieder geval wordt de promotie voor het schooljaar 2014-2015 ook via affiches in de organisaties gevoerd en werd de inschrijvingsperi-ode verlengd. Er zijn opnieuw 48 plaat-sen beschikbaar.

Alle info over het project krijgt u bij Bart van Opstal via [email protected]

1 Onder andere gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, ...

WAAROVER GAAT HET?

Altijd al gedroomd van een andere job, maar nooit de tijd of

moed gehad om een opleiding te volgen? Werkgevers- en

werknemersorganisaties in de sociale sector geven nu bijna

50 mensen de kans om een bijkomende beroepsgerichte

opleiding te volgen. Hierdoor verstevig je je positie op de

arbeidsmarkt.

Tijdens deze voltijdse opleiding behoud je je loon en ook de

opleidingskost wordt betaald. Jij betaalt enkel de kosten van

je vervoer van en naar de school of stageplaats. Gedurende

deze periode ben je vrijgesteld van je werk. Je werkgever

voorziet een tijdelijke vervanger voor jouw job. Hiervoor

werd de nodige financiering voorzien.

IETS VOOR JOU?

Lijkt het je wel wat om deze unieke kans te benutten? Check

dan eerst of je in aanmerking komt, want er zijn wel enkele

voorwaarden:

1. Je werkt in één van volgende Vlaamse sectoren:

t Gezinszorg

t Opvoedings- en huisvestingsinstellingen

(o.a. Gehandicaptenzorg, …)

t Beschutte of sociale werkplaatsen

t Socioculturele sector

t Kinderopvang

t Vlaamse Gezondheidsinstellingen en -diensten

2. Je hebt geen diploma secundair onderwijs, behaald in

België (als je een diploma in het buitenland behaalde

mag dit niet gelijkgesteld zijn aan een diploma secundair

in België). Ter info: met een getuigschrift beroepssecun-

dair onderwijs kom je in aanmerking als je het zevende

jaar niet voltooid hebt

3. Je werkt minstens 5 jaar voor je huidige werkgever,

4. Je bent minimum halftijds aan de slag en kan je voltijds

vrijmaken voor een opleiding,

5. Je spreekt en begrijpt voldoende Nederlands om de op-

leiding te kunnen starten (richtgraad 2 tot en met 2.4) Als

het Nederlands niet je moedertaal is zal je meestal een

taaltest moeten afleggen,

6. Je hebt een sterke motivatie (die zal getoetst worden

tijdens een test).

WELKE OPLEIDINGS�

MOGELIJKHEDEN ZIJN ER?

Er zijn heel wat verschillende opleidingen mogelijk, zolang

ze maar worden georganiseerd door een centrum voor

volwassenenonderwijs (CVO) en (bij voorkeur) leiden naar

een knelpuntberoep. Je vindt alle opleidingen in het vol-

wassenenonderwijs en de contactgegevens van alle CVO’s,

die de opleidingen aanbieden via de website

http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/

volwassen/richtingen.asp.

De lijst van knelpuntberoepen vind je op

http://www.vdab.be/jobs/knelpuntberoepen.shtml.

Houd bij het maken van een opleidingskeuze rekening met

je eigen situatie en mogelijkheden.

Je volgt een voltijdse opleiding, ongeacht of je voltijds of

deeltijds werkt en dit op de kortst mogelijke tijd. De lessen

zijn gespreid over 32 tot 40 weken tussen september en

eind juni. Meestal bestaat een lesweek uit 1 of meerdere

dagen van 8 uur les en de overige dagen stage. Dit verschilt

naargelang de opleiding. Voor de precieze duur en organi-

satie van de opleiding neem je daarom best contact met een

CVO van jouw keuze.

ENKELE VOORBEELDEN:

t Een logistiek medewerkster volgt 67,5 dagen les en doet

daarnaast 60 dagen praktijkervaring op om zorgkundige

te worden.

t Een administratief medewerker wil opvoeder worden.

Daarvoor volgt die 120 lesdagen de opleiding jeugd- en

gehandicaptenzorg en doet 600 u stage (ongeveer 80

dagen).

t Een onthaalmedewerker kiest voor een opleiding tot

begeleider in de kinderopvang, en volgt hiervoor 80

dagen les en 640 u (ongeveer 85 dagen) stage.

t Als je werkt als begeleider in de buitenschoolse kinder-

opvang, kan je door een opleiding van 25 dagen (van 8u)

en 160 u stage te volgen het certificaat van Begeleider in

de Kinderopvang behalen.

t Een medewerker kiest voor de opleiding sociocultureel

werker of begeleider sociale economie aan een cvo.

En zo meer …

WAAROVER GAAT HET?

Altijd al gedroomd van een andere job, maar nooit de tijd of moed gehad om een opleiding te volgen? Werkgevers- en werknemersorganisaties in de sociale sector geven nu bijna 50 mensen de kans om een bijkomende beroepsgerichte opleiding te volgen. Hierdoor verstevig je je positie op de arbeidsmarkt.

Tijdens deze voltijdse opleiding behoud je je loon en ook de opleidingskost wordt betaald. Jij betaalt enkel de kosten van je vervoer van en naar de school of stageplaats. Gedurende deze periode ben je vrijgesteld van je werk. Je werkgever voorziet een tijdelijke vervanger voor jouw job. Hiervoor werd de nodige financiering voorzien.

IETS VOOR JOU?

Lijkt het je wel wat om deze unieke kans te benutten? Check dan eerst of je in aanmerking komt, want er zijn wel enkele voorwaarden:

1. Je werkt in één van volgende Vlaamse sectoren:

t Gezinszorg

t Opvoedings- en huisvestingsinstellingen (o.a. Gehandicaptenzorg, …)

t Beschutte of sociale werkplaatsen

t Socioculturele sector

t Kinderopvang

t Vlaamse Gezondheidsinstellingen en -diensten

2. Je hebt geen diploma secundair onderwijs, behaald in België (als je een diploma in het buitenland behaalde mag dit niet gelijkgesteld zijn aan een diploma secundair in België). Ter info: met een getuigschrift beroepssecun-dair onderwijs kom je in aanmerking als je het zevende jaar niet voltooid hebt

3. Je werkt minstens 5 jaar voor je huidige werkgever,

4. Je bent minimum halftijds aan de slag en kan je voltijds vrijmaken voor een opleiding,

5. Je spreekt en begrijpt voldoende Nederlands om de op-leiding te kunnen starten (richtgraad 2 tot en met 2.4) Als het Nederlands niet je moedertaal is zal je meestal een taaltest moeten afleggen,

6. Je hebt een sterke motivatie (die zal getoetst worden tijdens een test).

WELKE OPLEIDINGS�MOGELIJKHEDEN ZIJN ER?

Er zijn heel wat verschillende opleidingen mogelijk, zolang ze maar worden georganiseerd door een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) en (bij voorkeur) leiden naar een knelpuntberoep. Je vindt alle opleidingen in het vol-wassenenonderwijs en de contactgegevens van alle CVO’s, die de opleidingen aanbieden via de website http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/volwassen/richtingen.asp. De lijst van knelpuntberoepen vind je op http://www.vdab.be/jobs/knelpuntberoepen.shtml.

Houd bij het maken van een opleidingskeuze rekening met je eigen situatie en mogelijkheden.

Je volgt een voltijdse opleiding, ongeacht of je voltijds of deeltijds werkt en dit op de kortst mogelijke tijd. De lessen zijn gespreid over 32 tot 40 weken tussen september en eind juni. Meestal bestaat een lesweek uit 1 of meerdere dagen van 8 uur les en de overige dagen stage. Dit verschilt naargelang de opleiding. Voor de precieze duur en organi-satie van de opleiding neem je daarom best contact met een CVO van jouw keuze.

ENKELE VOORBEELDEN:

t Een logistiek medewerkster volgt 67,5 dagen les en doet daarnaast 60 dagen praktijkervaring op om zorgkundige te worden.

t Een administratief medewerker wil opvoeder worden. Daarvoor volgt die 120 lesdagen de opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg en doet 600 u stage (ongeveer 80 dagen).

t Een onthaalmedewerker kiest voor een opleiding tot begeleider in de kinderopvang, en volgt hiervoor 80 dagen les en 640 u (ongeveer 85 dagen) stage.

t Als je werkt als begeleider in de buitenschoolse kinder-opvang, kan je door een opleiding van 25 dagen (van 8u) en 160 u stage te volgen het certificaat van Begeleider in de Kinderopvang behalen.

t Een medewerker kiest voor de opleiding sociocultureel werker of begeleider sociale economie aan een cvo.

En zo meer …

VIAvorminghogerop!

VRAGEN?Kijk allereerst eens op www.vivosocialprofit.org

bij ‘Werk & Opleiding’. Daar vind je een pagina

over het project ‘VIA vorming hogerop!’

met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Heb je daarna of bij het invullen van het

inschrijvingsformulier nog vragen?

Dan kun je terecht bij Bart van Opstal van VIVO vzw

via 02/250.37.77 of [email protected]

“VIA vorming hogerop!” is een initiatief van de werkgevers- en

werknemersorganisaties, van de VIA4-sectoren, vertegenwoordigd

binnen VIVO vzw en de betrokken sociale fondsen die vallen onder

VSPF vzw.

VOLG EEN OPLEIDING,

KOSTELOOS ÉN MET LOONBEHOUD

HOE NEEM JE DEEL?Zoals vermeld is het aantal plaatsen beperkt.

Om deel te nemen doorloop je de volgende stappen:

STAP 1 Je overlegt met je werkgever over je interesse om een

bepaalde opleiding te volgen en zoekt ook uit waar de op-

leiding gegeven wordt.STAP 2Je vult samen het inschrijvingsformulier volledig in: je geeft

aan welke opleiding je wilt volgen en bij welk CVO. Je duidt

ook een 2e CVO van je keuze aan, voor het geval er in het

CVO van je 1e keuze geen plaats meer is.

STAP 3Vóór 12 april 2013 stuur je je inschrijvingsformulier en attest

van de werkgever, samen met de gevraagde bewijsstukken

(kopie studiegetuigschrift en arbeidscontract), naar:

VIVO vzw, T.a.v. Bart van Opstal, Handelskaai 48, 1000 Brussel.

STAP 4VIVO vzw bekijkt of je voldoet aan alle criteria en maakt, als

dat zo is, bij VDAB een afspraak voor een proef voor jou.

STAP 5Eind mei 2013 informeert VIVO je of je werd geselecteerd

na deze proef en brengt het betrokken CVO op de hoogte.

STAP 6Je schrijft je in bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs

en neemt deel aan de verplichte infodag over jouw oplei-

ding. Het CVO zal je dan ook uitnodigen voor een intake-

gesprek.STAP 7

Eens de beslissing vastligt kan je werkgever een vervanger

voor je zoeken.STAP 8In september 2013 start jij met je opleiding en kan je vervan-

ger aan de slag bij je werkgever.Belangrijk: Zodra het aantal kandidaten per sector groter

is dan het dubbele van het aantal beschikbare plaatsen, zal

een onafhankelijke loting bepalen wie wordt doorgestuurd

naar de selectieproeven, waar maximum 100 kandidaten

aan kunnen deelnemen.

VU

: Lu

c V

an

Wa

es

– V

IVO

vzw

– H

an

de

lska

ai 4

8 –

10

00

Bru

sse

l / F

oto

’s S

igri

d S

pin

no

x /

De

sig

n: w

ww

.be

elz

ep

ub

.co

m.

Ge

dru

kt o

p 1

00

% g

ere

cyc

lee

rd &

ch

loo

rvri

j pa

pie

r.

Page 16: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

16

Cultuursensitieve zorg op de kaartPatiënten en cliënten met een immigratieachtergrond hebben specifieke behoeften op het vlak van zorg en welzijn, gekoppeld aan hun migratie(ervaring) en (herkomst)cultuur. Zij hebben andere visies over welzijn en een andere kijk op zorg dan de hulpverlenende instanties. Ook weten hulpverleners niet goed hoe ze in bepaalde situaties met cliënten en patiënten met een immigratieachtergrond het best reageren.Door te focussen op Cultuursensitieve zorg brengen we deze gevoeligheden onder de aandacht. Een cultuursensitieve hulpverlener is zich bewust van het eigen referentiekader en treedt vanuit dit bewustzijn in dialoog met de hulpvrager. Cultuursensitieve zorg wordt in onze diverse samenleving een fundamentele basishouding voor elke hulpverlener.

Het Steunpunt diversiteit (van VIVO) neemt dit thema ter harte en stimuleert sinds 2013 cultuursensitieve zorg bij hulp-verleners via verschillende acties.

Het jaar in vogelvlucht:

Lancering website www.pigmentzorg.be, een digitaal platform over cultuursensitieve zorg.

Met deze website reiken we hulpverleners kennis en goede praktijkvoor-beelden aan over hulp- en dienstverlening aan patiënten en cliënten met een immigratieachtergrond.

Op pigmentzorg vind je naast een toolbox met instrumenten, metho-dieken, onderzoeksgegevens en goede praktijken ook een forum waar je vragen kan stellen aan collega-hulpverleners. Daarnaast houden wij je op de hoogte van wat er leeft in de sector in verband met cultuursensi-tieve zorg via onze agenda en blog. Op de website vind je ook een video-zone met filmpjes over het thema en een pagina met contactgegevens van interessante sprekers.

Dé site over zorg & cultuur

25 februari 2013

Page 17: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

17

Voorjaar 2013

Najaar 2013

Hoe gaat het verder?

Met de steun van het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid (FIM) werkten we verder op het thema cultuursensitieve zorg. We zetten een sector-overschrijdend leernetwerk cultuursensitieve zorg op.In het voorjaar van 2013 werkten we door middel van interviews en focusgroepen met experten uit de sector het concept van het lerend net-werk uit. Enkele van de belangrijkste conclusies waren:

- Er is nood aan sensibilisering en draagvlakontwikkeling, zowel op het niveau van de hulpverleners als bij het beleid

- Er is nood aan een overzichtelijke bundeling van de expertise

- Er is nood aan afstemming en samenwerking over de grenzen van deelsectoren heen

- Er is nood aan een centrale trekker die de regie van initiatieven over cultuursensitieve zorg op zich neemt

Het sector-overschrijdend leernetwerk cultuursensitieve zorg gaat van start. We brachten een 15tal experten in cultuursensitieve zorg uit de verschillende deelsectoren van zorg en welzijn samen. Er volgden drie bijeenkomsten:

- Dag 1: Kennismaking en afstemming tussen experten uit bestaande (regio- of deelsectorspecifieke) netwerken cultuursensitieve zorg.

- Dag 2: Leergesprek met Hans Bellaart over het vergroten van het urgentiebesef en draagvlakontwikkeling bij beleid.

- Dag 3: Gesprek met vertegenwoordigers van de sociale partners van de social profit over het belang van cultuursensitieve zorg.

Ook in 2014 zetten wij verder in op het thema cultuursensitieve zorg. VIVO besliste om het lerend netwerk structureel in te bedden in haar werking. Enerzijds wordt er een stuurgroep met experten opgericht, die tot doel heeft de uitwisseling en afstemming tussen bestaande initi-atieven rond cultuursensitieve zorg te bevorderen. Anderzijds werken we in actiegroepen gericht aan producten en acties rond dit thema.

Eén van die acties die we in 2014 uitwerken, is een brede studiedag over het thema op 23 mei 2014.

Benieuwd naar meer?Neem een kijkje op www.pigmentzorg.be en meld je aan voor de nieuwsbrief.Of contacteer [email protected].

“Het is fijn om te horen hoe hulpverleners uit andere deelsectoren

omgaan met de problematiek. De focusgroep gaf me inspiratie om

verder te gaan.”(deelnemer focusgroep)

“Op 3 dagen is een stevige basis gelegd voor de toekomst. Ik heb het gevoel dat we nu aan de start staan, en hoop dan ook dat er spoedig een vervolg wordt georganiseerd om de

geleverde inspanningen niet verloren te laten gaan.”

(deelnemer leernetwerk)

Page 18: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

18

LEREN EN OPLEIDING … HEFBOOM VOOR KWALITEIT EN VERNIEUWING! W W W. L E R E N I N D ES O C I A L P RO F I T. B E

De nieuwe website www.lerenindesocialprofit.be is er!

Een website met een boodschap

VIVO gelooft dat leren en opleiding hefbomen zijn voor kwaliteit én innovatie. Met deze website willen we daarom:

• hetbelangvaninvesteren in leren en opleiding benadrukken,• eenaanzetgevenomactief werk te maken van lerende social profit organisaties,• volopdekaarttrekkenvaneenkwalitatief (strategisch, gestructureerd en gedragen ) leer- en opleidingsbeleid,• hetrendement van opleidingsinspanningen verhogen en dus meer resultaat halen uit leren en opleiding,• degedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer inzake professionele ontwikkeling in de kijker plaatsen.

De website in cijfers (februari tot en met december 2013)

5 meest bezochte pagina’s• Eenactieplanopstellen• Leerdoelenformuleren• Watzijnjeleerpunten?• Eenopleidingsplanopmaatvanjeorganisatie• Hoegajeaandeslagmeteenteamontwikkelingsplan?

Page 19: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

19

De mening van gebruikers

VTO-coördinator socio-culturele organisatie

Werkneemster in een rust- en verzorgingstehuis

Directrice kinderdagverblijf

“ De website bevat heel wat informatie. Voor de werkgever/vormingscoördinator is deze zeer

toegankelijk. Voor werknemers is deze volgens mij iets te zeer gericht naar hoger opgeleid

personeel.”

“ Een schat aan nuttige info, praktische tools en links voor

iedereen die met ‘leren’ bezig is.”

“ Nodigt uit om door te klikken.”

Page 20: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

20

We werpen een blik achter de scher-men en spreken met Esther, een van de medewerksters bij VIVO die het Vormingsbudget opvolgt. Zij legt ons uit hoe VIVO het Vormingsbudget verdeelt en wat dit juist omvat.

Esther: “Het stimuleren van leren, via vorming en opleiding staat in de social profit hoog op de agenda. De Vlaamse overheid wil vormingsinspanningen in de sector ondersteunen en VIVO heeft als overkoepelende instantie de opdracht om jaarlijks deze Vlaamse opleidings-middelen over de sector te verdelen. Het vormingsbudget geeft organisaties de kans om hun werknemers, stafle-den of directie een opleiding te laten volgen zodat ze zich professioneel verder kunnen ontwikkelen. Met het budget dat elke organisatie toegewezen krijgt, worden kosten van allerhande op- leidingen en vorming vergoed.”

De Vlaamse socialprofitsector is een grote en diverse sector, van Gezinszorg tot de Socioculturele sector. Hoe verdelen jullie dit budget over alle organisaties uit die verschil-lende sectoren?

Esther: “Het budget per organisatie berekenen we op basis van het aantal voltijdse equivalenten dat op dat moment in de organisatie tewerkgesteld is. Onze Raad van Bestuur legt hierom-trent jaarlijks een algemeen bestedings-principe vast.Elke sector beslist dan zelf hoe ze hun budget inzetten. Ofwel gebruiken ze dit om een sectoraal opleidingsaanbod te creëren, ofwel laten ze de organisaties uit de sector vrij om zelf de middelen in te zetten op vorming en opleiding naar keuze. Die organisaties kunnen dan een terugbetaling van hun concrete kosten via VIVO regelen. Een combinatie van beide opties is ook mogelijk.Voor de sector van de Sociale en Beschutte Werkplaatsen wordt bij-voorbeeld jaarlijks i.s.m. hun vor-mingsfondsen een opleidingsaanbod

Het vormingsbudget: Brandstof voor je organisatie

georganiseerd. De werkplaatsen kunnen bij ons inschrijven voor dit aanbod aan cursussen. Wij doen dan beroep op externe opleidingsverstrekkers om dat aanbod te verzorgen.”

Hoe maken jullie het budget bekend aan de organisaties?

Esther: “Van zodra het budget per organisatie berekend is, maken we dit via een eerste schrijven bekend onder de noemer ‘minimumbudget’. Organisaties die effectief gebruik willen maken van hun vormingsbudget bezorgen ons dan het bijgevoegde intekenformulier. Sommige organisaties wensen geen gebruik te maken van hun budget, bv. omdat het bedrag voor hen te beperkt is of omdat ze geen opleidingen hebben gepland. Deze niet gebruikte middelen herverdelen we en uiteindelijk commu-niceren we dan het ‘definitieve budget’ naar de organisaties.”

Hoeveel mensen werken er aan de opvolging van al die dossiers?

Esther: “Voor het verwerken van de aanvragen van het vormingsbudget zijn we met drie. Ik ben verantwoordelijk voor 5 sectoren: de Socioculturele sector, Gezondheidsvoorzieningen, Gezinszorg, Kinderopvang en de Revalidatiecentra. Daarnaast volgt mijn collega Elvira de dossiers op voor de Vlaamse Opvoedings– en Huisvestingsinrichtingen en –dien-sten en doet Nadine dit voor de Beschutte werkplaatsen. Voor de 2 sectoren die een georganiseerd opleidingsaanbod hebben volgen mijn collega’s Jessica en Stefan alles op.Onze beleidsmedewerker Pieter is dan weer verantwoordelijk voor de opstart van het vormingsbudget, hij berekent de budgetten per sector en per organisatie en

volgt moeilijke dossiers op. Uiteindelijk zijn we dus toch met zo’n 6-tal mensen om dit alles in goede banen te leiden.”

Welke soort vorming of oplei-ding komt het meest aan bod in de aanvragen?

Esther: “De klassieke opleiding blijft heel populair merk ik. Alhoewel andere vormingsinitiatieven nu toch ook vaker verschijnen: deelname aan studiedagen of workshops, teambuilding, e-learning, … Uitzonderlijk zit er zelfs eens een deelname aan een congres in het buiten-land bij!”

Mogen organisaties zelf hun opleider kiezen of zijn er bepaalde criteria voorzien?

Esther: “De organisaties die dossiers voor het vormingsbudget indienen zijn volle-dig vrij om hun opleidingsverstrekker te kiezen. De enige uitzondering hierop is de sector van de revalidatiecentra.Zij kunnen hun budget enkel gebruiken voor opleidingen gegeven door wel-bepaalde opleidingsverstrekkers. Elk vormingsfonds, bestaande uit verte-genwoordigers van de sociale partners van de sector, beslist immers zelf hoe ze hun vormingsbudget invullen. Het vor-mingsfonds van de Revalidatiecentra heeft dus deze beslissing genomen.”

Nog een laatste vraagje, evalueren jullie de opleidingen, of doen de organisaties dit zelf?

Esther: “Normaal doen de organisaties dit zelf. Bij de dossiers die organisaties naar ons opsturen hoeven ze echter geen bewijs van een evaluatie toe te voegen. We gaan dat dus niet na. Enkel bij het georganiseerde opleidingsaanbod voor de Beschutte en Sociale Werkplaatsen vragen we evaluatieformulieren op.”

Dank je wel voor deze toelichting Esther!

Esther: “Naast de klassieke opleiding verschij-nen nu toch ook vaker andere vor-mingsinitiatieven.”

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het Vormingsbudget? Neem dan een kijkje in de FAQ’s die terug te vinden zijn op www.vivosocialprofit.be of contacteer ons: [email protected]

Page 21: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VIVO REIST MET JE MEE

21

Vormingsbudget in cijfers1

€ 2,2 MILJOENVORMINGSBUDGET

IN 2012

1. TERUGBETALING VAN KOSTEN VOOR OPLEIDING via INTERN AANBOD

1 Dit zijn gegevens van 2012 die in 2013 werden verwerkt, vermits organisaties nog tot 15 maart 2014 dossiers konden indienen.

IN TOTAAL 79.777 OPLEIDINGSURENEN 36.039 DEELNEMERS

6.173DOSSIERSVERWERKT

48% SC

3% BWP

5% GZ

7% Kinderopvang

8% REVA

27% PC319

2% GV

Aantal dossiers ingediend door verschillende sectoren

6% < 25

22% > 50 jaar

31% = 41 - 50 jaar

41% = 25 - 40 jaar

WIE NEEMT DEEL ?

Verzorgend personeel 40%Begeleidend personeel 28% Logistieke functies 11 %

Middenkader 8 %Educatief personeel 5 %Directie 3 %Administratie 3 %Doelgroep -medewerkers 1 %

2. SECTORAAL OPLEIDINGSAANBOD

De beschutte (BWP) en sociale werkplaatsen (SWP) gebruiken het vormingsbudget om opleidingen op maat van de sector te organiseren

178 opleidingen voor SWP

143 voor doelgroepwerknemers

35 voor omkaderingspersoneel

154 opleidingen voor BWP

146 voor doelgroepwerknemers

8 voor omkaderingspersoneel

77 werkplaatsen schreven in

2.018 deelnemers

28 werkplaatsen schreven in

1.658 deelnemers

1) Heb aan-dacht voor je

rug

2) Veilig werken

3) EHBO 1) Werk en

werknemer

2) Verkeers-veilig

(brom-)fietsen 3) Milieu-

bewust wonen en

werken

TOP 3 opleidingen SWP TOP 3 opleidingen BWP

Page 22: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

ESF

22

2013 was het Europees jaar bij uitstek voor VIVO. Niet minder dan 4 projecten werden ingediend bij ESF én goedgekeurd. De projecten richten zich zowel naar werkzoekenden als naar de huidige werknemers. Ook op deze manier ondersteunen wij de sector bij het tewerkstellen van tevreden en kwaliteitsvolle personeelsleden.

Page 23: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

ESF

23

• •

Page 24: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

REISGENOTEN

24

Groen licht voor Competent-fiches en beroepskwalificatiesDe Vlaamse kwalificatiestructuur biedt, in navolging van het Europees Kwalificatie Raamwerk, een structuur die het mogelijk maakt alle kwalifica-tiebewijzen (diploma’s, certificaten, attesten,…) die in het onderwijs of op de arbeidsmarkt behaald kunnen worden in te schalen op een zeker niveau (van 1 tot 8). Dit gebeurt op basis van beroepskwalificatiedossiers, gebaseerd op competentieprofielen.

In 2012 werd een eerste aanzet gegeven voor de ontwikkeling van beroepscom-petentieprofielen voor de socialpro-fitsector, op initiatief van de Sociaal

Heel wat projecten die VIVO opzet zijn moeilijk te realiseren zonder de inbreng van anderen. Andersom doen diverse partners, over de regio’s heen, ook graag een beroep op onze expertise. We stellen een aantal acties voor die door deze samenwerkingen tot stand kwamen.

1 Competent bevat informatie over de benodigde kennis en vaardigheden die de beroepsbeoefenaar op de werkvloer nodig heeft en is hoofdzake-lijk een instrument voor de arbeidsmarkt

HR-wijs voor kleine social profit organisatiesKleine organisaties in de sector hebben nood aan ondersteuning bij de uit-bouw van een modern HR-beleid. Vanuit het VIA4 (Vierde Vlaams Intersectoraal Akkoord) kreeg VERSO,

de intersectorale werkgeversorga-nisatie voor de socialprofitsector in Vlaanderen, de opdracht hierrond een actieplan uit te werken. Verso ging aan de slag met ‘HRwijs’.

Het aanbod bestaat uit een interactieve website en interactieve leermomenten. www.hrwijs.be bundelt informatie, tools en goede praktijken rond diverse HR-thema’s zoals werving en selectie, competenties en talenten, en leiding-geven. Verso plant de lancering van deze website in 2014. Daarnaast werden een aantal praktijkgerichte initiatieven opgezet. In 2013 participeerden een 60-tal deelnemers aan interactieve inspiratie- en adviessessies.

Economische Raad van Vlaanderen. Het computerprogramma Competent1, overgenomen van Frankrijk, gold hier-bij als basis.

In 2013 ontwikkelden we de profielen voor de ‘maatschappelijke beroepen’: sociaal werker, welzijnswerker en opvoeder-begeleider. Ook werkten we aan de afstemming van de Competent-fiche verpleegkunde op het door

de Federale overheid ontwikkelde beroeps- en competentieprofiel van de Belgische verpleegkundige.

Meer info over beroepsprofielen of beroepskwalificaties? Contacteer Miranda Vermeiren op [email protected]

Vanuit onze expertise inzake thema’s zoals competentiebeleid, leren en oplei-ding en leeftijdsbewust personeelsbe-leid werd er een structureel overleg opgezet tussen VIVO en VERSO. De bedoeling is om tot een optimale afstemming en complementariteit te komen inzake HR-ondersteuning. VIVO werkt o.a. mee aan het ontwik-kelen van de inhoud van de website. Tijdens de adviessessie van 3 decem-ber 2013 verzorgde VIVO ook een gesmaakte workshop rond het werken aan een positief leerklimaat.

Page 25: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

25

REISGENOTEN

VOPZ: “Samen onderweg.”VIVO werkt nauw samen met Lon Holtzer, de Zorgambassadeur die de campagne www.ikgaervoor.be trekt. In de concrete uitwerking van deze promotiecampagne wordt zij ondersteund door het Vlaams Overlegplatform Promotie Zorgberoepen (VOPZ), vijf provinciale werkgroepen en een werkgroep voor Brussel. Een chatsessie op LinkedIn ter illustratie van onze samenwerking:

Vlaams Platform voor Promotie van Zorgberoepen promoot een campagne:

Provinciaal Platform voor Promotie van Zorgberoepen Oost-Vlaanderen ondersteunt de beurzen:

Provinciaal Platform voor Promotie van Zorgberoepen Brussel vraagt medewerking:

Hey VIVO-medewerkers, Check het nieuwe campagnefilmpje van www.ikgaervoor.be en maak kennis met Nico, onze verpleger. Helpen jullie mee met de verspreiding?

Dag VIVO, Wij vonden 10 enthousiaste zorgambassadeurs uit onze streek die bereid zijn om mee op de studie-informatiedagen (SID-IN) te staan en zo jongeren warm te maken voor de social profit.

Beste VIVO-medewerker, Wij organiseren een werkgroep over de stageproblematiek in Brussel. Aangezien jullie momenteel werken aan stages in de gezinszorg is het interessant om ook jullie insteek te horen in de werkgroep. Kan er iemand deelnemen?

Super filmpje! Dat zal veel jongeren aanspreken! We verspreiden het via ons netwerk!

Dat is geweldig nieuws. Vorig jaar was het een serieuze meerwaarde om beroeps- beoefenaars te hebben op de SID-IN. Jongeren vinden het echt interessant om met hen in gesprek te gaan. Bedankt!

Wij werken graag mee. We zetten momenteel inderdaad werkgroepen op in het kader van de afstemming tussen de vraag en het aanbod van stageplaatsen in de gezinszorg. Vergeet ook niet je licht op de steken bij POPZ West-Vlaanderen. Zij leverden met de tool ‘Zorg voor stage’ een mooi product af om de kwaliteit van stageplaatsen te verbeteren.

Page 26: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

REISGENOTEN

26

Mailverkeer werkgroep Zorgkundigen________________________________________Van: Bart Van Opstal (VIVO) – [email protected] Verzonden: maandag 30 december 2013 16:35Aan: Kabinet Welzijn, Kabinet Onderwijs, Kabinet Werk, VDAB, ACV-CSC, ACLVB, BBTK-ABVV, Zorgnet Vlaanderen, Wit-Gele Kruis Vlaanderen, VVSGOnderwerp: Realisaties van de werkgroep ‘Zorgkundige’_______________________________________Beste,

De eerstvolgende vergadering van de werkgroep met de sociale partners en de verschillende betrokken kabinetten (Welzijn, Onderwijs en Werk) is voorzien voor 10 januari 2014.

Op de agenda de realisaties van 2013:• VerschijnenKBverkortopleidingstrajectvoorverzorgendenmet5jaarervaringindethuiszorg.• Problematiekvandeverzorgendenindecomplexezorg:

- Resultaten van de bevraging van de ouderenzorg door VIVO en Fe-Bi - Extra info en verdere communicatie naar de sector- Afspraken over stappenplan: Schrijven aan het RIZIV via kabinet Onkelinx.

• Definitieve goedkeuring door de Nationale Raad voor Verpleegkunde van de verkorte trajecten totzorgkundige.

• TerugkoppelingoverhetoverlegtussenVIVO,OnderwijsendeCVO’s:- Moeilijkheden in de opleiding en problematische omvang van wachtlijsten

• Opleidingzorgkundigeinhetdeeltijdsonderwijs:- Leerovereenkomsten in niet-openbare sector, beroepsinlevingsovereenkomsten in openbare sector

• Actualiseringinformatiebundelopwww.ikgaervoor.be/pro

Vriendelijke groeten, Bart van OpstalProjectmedewerker onderwijs-arbeidsmarktVIVO vzw

Page 27: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

27

REISGENOTEN

Oriëntatiegids voor zij-instromers naar de zorg in BrusselIn 2013 werd gewerkt aan een gloednieuwe oriëntatiegids Zorgopleidingen in Brussel . VIVO ontwikkelde deze gids samen met het Huis voor gezondheid, Minderhedenforum, VDAB, Tracé Brussel, opleidingsinstituten en CVO’s. Doelstelling van de gids is om zogenaamde zij-instromers in de zorg in Brussel beter te informeren over de bestaande mogelijkheden. Zij-instromers zijn mensen die niet onmiddellijk na de secundaire school voor zorg kiezen maar pas later in hun leven kiezen voor een opleiding met het oog op tewerkstelling in de socialprofitsector. Het gaat dan bijvoorbeeld over nieuwkomers of huismoeders, …

Een overzicht van de vragen waarop deze gids een antwoord geeft:- Welke onthaal-, oriëntatie- en begeleidingsmogelijkheden bestaan er in Brussel?- Waar kan men Nederlands leren?- Welke zijn financiële tegemoetkomingen bij het volgen van een opleiding?- Hoe regel je kinderopvang wanneer je een opleiding volgt? - Werken en leren combineren: wat zijn de mogelijkheden in de sociale sector? - Waar vind je informatie over diplomagelijkschakeling en erkenning van eerder verworven competenties?- Welke zorgopleidingen kan je volgen in Brussel?

De publicatie is drietalig (Nederlands, Frans, Engels) opgesteld en wordt verspreid door de betrokken partners.

Geïnteresseerd in deze publicatie? Meer weten?Contacteer Tine Winnelinckx - [email protected] of check www.huis voor Gezondheid.be

Page 28: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VERKLARENDE WOORDEN- EN AFKORTINGENLIJST

28

Woordenlijst

- Flanders Care: Flanders care is een project van de Vlaamse overheid met als missie: “ Op aantoonbare wijze en door inno-vatie het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie stimuleren.”

- ICOBA: Iedereen COmpetent in het Beheersen van Agressie en werd in 2004 door de sociale partners van het Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestingsinrichtingen (VOHI) boven de doopvont gehouden. Sinds septem-ber 2010 doet het Sociaal Fonds van de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector ook een beroep op hen.Wij zijn een kennis en expertisecentrum voor deze twee sectoren. Wij stimuleren en ondersteunen organisaties om agres-sie structureel en integraal aan te pakken. We richten ons op agressie tegen medewerkers.

- PC 318.02: Het paritair subcomité 318.02 omvat autonome en geïntegreerde diensten voor thuiszorg die instaan voor een brede waaier aan dienstverlenende activiteiten die draaien rond het verstrekken van een kwaliteitsvolle zorg- en dienstverlening aan huis, waarbij de diensten ernaar streven een totaalpakket aan te bieden van persoonlijke verzorging, psychosociale ondersteuning en huishoudelijke activiteiten.

- PC 319.01: Het paritair subcomité 319.01 omvat een veelheid van instellingen en diensten die behoren tot de opvoe-dings- en huisvestingsinrichtingen en –diensten van de Vlaamse Gemeenschap.

• Deorganisatiesdieinstaanvoorzorgvoorpersonenmeteenhandicap.• DeorganisatiesdieinstaanvoorBijzonderejeugdbijstand.• Decentravoorkinderzorgengezinsondersteuning.• Decentravoorintegralegezinszorg.• Deautonomecentravooralgemeenwelzijnswerk.• Desocialeverhuurkantoren.• Dehuurdersbonden.

- PC 329.01: Het paritair subcomité 329.01 omvat de organisaties die behoren tot de Vlaamse socioculturele sector.

- PC 331: Het paritair comité 331 omvat instellingen en diensten die behoren tot de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector.

• dekinderkribben,peutertuinen,dienstenvooronthaalouders,dienstenvoorthuisopvangvanziekekinderen,buitenschoolse kinderopvang

• centravoorgeboorteregeling• centravoortele-onthaal• socialevrijwilligersorganisaties• dienstenvoordestrijdtegentoxicomanie• centravoorhuwelijkscontacten• centravoorprenataleraadpleging• consultatiebureausvoorhetjongekind• vertrouwenscentrakindermishandeling• dienstenvooradoptie• centravoorontwikkelingsstoornissen• consultatiecentravoorgehandicaptenzorg• samenwerkingsinitiatieveninzakethuisverzorging• centravoorgeestelijkegezondheidszorg

Page 29: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

VERKLARENDE WOORDEN- EN AFKORTINGENLIJST

29

Gebruikte afkortingen

AKOV: Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming

BW: beschutte werkplaats

CDO: Centrum voor Deeltijds Onderwijs

CVO: Centrum voor volwassenonderwijs

EHBO: eerste hulp bij ongevallen

ESF: Europees Sociaal Fonds

EVC: elders verworven competenties

FE.BI vzw: Vereniging van de Federale en Bicommunautaire Sociale Fondsen van de Non-Profit Sector vzw

FIM: Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid

GTB: Gespecialiseerde Trajectbegeleiding en -bepaling van personen met een handicap

HR: Human Resources

KB: Koninklijk Besluit

POP: persoonlijk ontwikkelingsplan

POPZ: Provinciaal Overlegplatform voor Promotie van Zorgberoepen

RIZIV: Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkering

SERV: Sociaal Economische Raad van Vlaanderen

SID-In: Studie Informatie Dagen

SWP: sociale werkplaats

VDAB: Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Verso: Vereniging voor Social Profit Ondernemingen

VIA 4: vierde Vlaams Intersectoraal Akkoord

VIVO: Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de Social Profit

VLAMT: Vlaamse Arbeidsmarktonderzoek voor de Toekomst

VOHI: Vlaamse Opvoedings- en Huisvestingsinrichtingen

VSPF vzw: Vlaamse Social Profit Fondsen vzw

VTE: Voltijds Equivalent

VTO: Vorming, Training en Opleiding

Page 30: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

LEDEN RAAD VAN BESTUUR EN ALGEMENE VERGADERING *

30 * Op 31 december 2013

Raad van Bestuur: effectieve leden*voor de werkgevers vanuit VERSO:

De heer Bruno Aerts - VERSOMevrouw Madeleen de Roo - Vlaams Welzijnsverbond

De heer Robert Geeraert - VVDGDe heer Jannie Hespel - Thuishulp

De heer Luc Jaminé - VSODe heer Nico De fauw - Zorgnet Vlaanderen

voor de werkgevers - publieke sector:De heer Peter Neirynck - VVSGDe heer Luk Van Roye - ICURO

voor de werknemers:

De heer Jan-Piet Bauwens - BBTKDe heer Frank Gabriels - ACODDe heer Stef Doise - LBC-NVK

De heer Bart Labeeuw - ACV - Voeding en dienstenDe heer Mark Selleslach - LBC-NVK

De heer Bram Van Braeckevelt - ACLVBDe heer Jan Mortier (wn) - ACV Openbare diensten

De heer Werner Van Heetvelde - ABVV

voor VDAB:

De heer Peter De Tollenaere (wn)

Raad van Bestuur: plaatsvervangende leden*voor de werkgevers vanuit VERSO:

De heer Stefaan Berteloot - VVDGDe heer Stef De Cock - VLABDe heer Dirk Malfait - VERSO

Mevrouw Veerle Degrande - Vlaams WelzijnsverbondMevrouw Klaartje Theunis - Zorgnet Vlaanderen

Mevrouw Anke Grooten - Sociare vzw

voor de werkgevers - openbare sector:Mevrouw Mattie Jacobs - VVSG

De heer Luc Seaux - ICURO

voor de werknemers:

Mevrouw Fatiha Dahmani - LBC-NVKDe heer Bjorn De Kerpel - ACLVB

De heer Dimitri Govers - BBTKDe heer Karel-Jan Meert - ABVV

Mevrouw Laurette Muylaert - ACODDe heer Olivier Remy - LBC-NVK Brussel

De heer Bart Vannetelbosch - ACV - Voeding en dienstenDe heer Chris Vanbillemont - ACV Openbare Diensten

Algemene vergadering*voor de werkgevers vanuit VERSO:

De heer Bruno Aerts - VERSODe heer Kurt Berteloot - VDKVO

De heer Stef De Cock - VLABMevrouw Madeleen de Roo - Vlaams Welzijnsverbond

De heer Robert Geeraert - VVDGDe heer Jannie Hespel - Thuishulp

De heer Luc Jaminé - VSODe heer Dirk Malfait - VERSO

Mw Paula Nuyens-Hermans - Wit-Gele Kruis VlaanderenDe heer L.-Ph. Scholts - Solidariteit voor het GezinMevrouw Klaartje Theunis - Zorgnet Vlaanderen

Mevrouw Anke Grooten - Sociare vzw

voor de werkgevers - publieke sector:Mevrouw Mattie Jacobs - VVSGDe heer Peter Neirynck - VVSG

De heer Luc Seaux - ICURODe heer Luk Van Roye - ICURO

voor VDAB:

De heer Peter De Tollenaere (wn)

voor de werknemers:

De heer Jan-Piet Bauwens - BBTKDe heer Frank Gabriels - ACOD

Mevrouw Fatiha Dahmani - LBC-NVKDe heer Bjorn De Kerpel - ACLVB

De heer Stef Doise - LBC-NVKDe heer Dimitri Govers - BBTK

De heer Bart Labeeuw - ACV - Voeding en dienstenDe heer Karel-Jan Meert - ABVV

Mevrouw Laurette Muylaert - ACODDe heer Olivier Remy - LBC-NVK Brussel

De heer Mark Selleslach - LBC-NVKDe heer Bram Van Braeckevelt - ACLVB

De heer Jan Mortier (wn) - ACV Openbare dienstenDe heer Werner Van Heetvelde - ABVV

De heer Chris Vanbillemont - ACV Openbare DienstenDe heer Bart Vannetelbosch - ACV - Voeding en diensten

Page 31: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013
Page 32: VIVO vzw -  Jaarverslag 2013

WIE IS WIE

32

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uc V

an W

aes -

VIV

O v

zw -

Han

delsk

aai 4

8 - 1

000

Brus

sel

Foto

cov

er: S

. Spi

nnox

1-Aline; 2-Pieter; 3-Stefaan; 4-Miranda; 5-Bart; 6-Steffie; 7-Jessica; 8-Tine; 9-Patricia; 10-Luc; 11-Nadine; 12-Veerle; 13-Joke; 14-Esther; 15-Saar; 16-Laurence; 17-Elvira