Cosmo(Po)Lite16 1 2009

4
Ontwerp landmark Cosmo(po)lite voor Hollandse Brug Almere

Transcript of Cosmo(Po)Lite16 1 2009

Page 1: Cosmo(Po)Lite16 1 2009

Ontwerp landmark Cosmo(po)lite voor Hollandse Brug Almere

Page 2: Cosmo(Po)Lite16 1 2009

InspiratieHet object is geïnspireerd door de natuurlijke kracht, vorm en samenstelling van een haar. Een perfecte vorm die de natuur ons biedt. Een natuurlijkheid vorm van groei en energie.

OmschrijvingHet object is gemaakt van polycarbonaat, is aan de ba-sis 6 m doorsnede en heeft een geleidelijk verloop naar een doorsnede van 5 cm. De richting waarin het object geplaatst is, is van Zuid-West naar Noord-Oost. Plaat-sing tussen de spoorbaan (west) en de autoweg, over de autoweg heen naar de oostkant van de weg. Het object geeft richting van oud naar nieuw. Kleur halfmat goud. In het object geïntegreerde LEDverlichting gelei-delijk verdeeld over de gehele vorm

Page 3: Cosmo(Po)Lite16 1 2009

Motivatie vanuit opdrachtDoor het formaat en de vorm is het object onmiskenbaar een herkenbaar landmark met een sterke, éénduidige identiteit. Het geeft richting – van oud naar nieuw land. Het is sober, esthe-tisch door de perfecte vorm en uniek door de stralende kleur-stelling. Het is innovatief en duurzaam door het materiaalge-bruik. Het object biedt een wisselend en herkenbaar panorama vanuit de verschillende gezichtspunten. En vanuit de lucht voor het aanvliegend luchtverkeer naar Schiphol.

Page 4: Cosmo(Po)Lite16 1 2009

Motivatie vanuit visieHet ontwerp is helder, sober, elegant, vernieuwend en subtiel. Het is adembenemend en dwingt ontzag af. Het is een gebaar in één sterke vorm. Het onmogelijke blijkt mogelijk. De vorm geeft richting, verbeeldt beweging en energie van verkeer, maar ook de unieke energie van een vallende ster. Een wens doen, maar ook kracht zonder spierballen.

Kleurgebruik is eigen, onafhankelijk van oud/nieuw land. Half-mat goud. Uniek. Stralend. Als een parel. Licht verdeeld over gehele vorm maakt zowel begin (oud land) als einde vorm (nieuw land) even belangrijk.

Technisch spectaculair, een 8e wereldwonder.

Ontwerp en copyright Kufi/Beyen 2008i.s.m. Aart van der Vlist/VDVZarchitecten en Hans Muller/Solico