Compassion magazine april 2012

40
MAGAZINE COMPASSION NEDERLAND 2012 - Nummer 1 BRENDA (12): “Ik ben bang dat ik weer verkocht word.” Opgroeien op de VUILNISBELT Goed nieuws voor 500 kinderen "Het statiegeld is voor onze sponsorvriendjes in Brazilië"

description

Compassion's sponsormagazine. Verschijnt twee keer per jaar in april en november,

Transcript of Compassion magazine april 2012

Page 1: Compassion magazine april 2012

M A G A Z I N E COM

PASSION

NEDERLAN

D2012 - N

umm

er 1

BRENDA (12):

“Ik ben bang dat ik weer verkocht word.”

Opgroeien op de

VUILNISBELTGoed nieuws voor 500 kinderen

"Het statiegeld is voor onze sponsorvriendjes in Brazilië"

Page 2: Compassion magazine april 2012

JesaJa 58:6-12 (NBV)

6 Is dIt nIet het vasten dat Ik verkIes: mIsdadIge ke-tenen losmaken, de banden van het juk ontbInden, de verdrukten bevrIjden, en Ieder juk breken? 7 Is het nIet: je brood delen met de hongerIge, onderdak bIeden aan armen zonder huIs, Iemand kleden dIe naakt rondloopt, je bekommeren om je medemen-sen? 8 dan breekt je lIcht door als de dageraad, je zult voorspoedIg herstellen. je gerechtIgheId gaat voor je uIt, de majesteIt van de heer vormt je achter-hoede. 9 dan geeft de heer antwoord als je roept; als je om hulp schreeuwt, zegt hIj: ‘hIer ben Ik.’ wanneer je het juk van de onderdrukkIng uItbant, de beschuldIgende vInger en de kwaadsprekerIj, 10 wanneer je de hongerIge schenkt wat je zelf nodIg hebt en de verdrukte gul onthaalt, dan zal je lIcht In het donker schIjnen, je duIsternIs wordt als het lIcht van het mIddaguur. 11 de heer zal je voortdu-rend leIden, hIj zal je verkwIkken In dorre streken, hIj maakt je botten sterk en krachtIg. je zult zIjn als een goed bevloeIde tuIn, als een bron waarvan het water nooIt opdroogt. 12 je eIgen mensen zul-len weer opbouwen wat al eeuwenlang verwoest lIgt; fundamenten, door vroegere generatIes ge-legd, zullen weer worden hersteld. dan zal men je noemen ‘hersteller van muren’, ‘herbouwer van straten’.

2

Page 3: Compassion magazine april 2012

Deze tekst uit Jesaja 58 staat al jaren aan de basis van ons werk. God vraagt ons niet alleen ons geloof te belijden in woorden maar juist ook in daden! Hij zegt: de wijze waarop jullie de armen behandelen, zegt iets over hoe jullie Mij zien. Liefde voor de armen gaat hand in hand met liefde voor Hem. Wij moeten onszelf een spiegel durven voor te houden: wat leeft er werkelijk in ons hart? Wat zijn onze motieven? Zijn we echt betrokken bij datgene waar God hart voor heeft?

Daarom staat dit jaar Jesaja 58 extra in de schijnwerpers. Via de beweging Leef58 willen we, samen met International Justice Mission en Micha Nederland, de Nederlandse kerken inspireren tot actie. Zoals u in het artikel op pagina 34 kunt lezen, ligt de bal nu meer dan ooit bij de kerk, want de overheid trekt zich terug op het gebied van ontwikkelingswerk. Wij hebben de opdracht gekregen om te zorgen voor de armen en de hongerigen, op te komen voor de verdrukten en ons te bekommeren om onze medemensen. NU is hét moment om dat te doen!

We zijn blij met uw betrokkenheid bij armoede en gerechtigheid. Als u een kind sponsort, maakt u al een levensgroot verschil in het leven van iemand die in armoede opgroeit. Verderop in dit blad vindt u een fotoserie uit de aangrijpende film 58:. We willen u uitdagen om deze film te laten zien aan mensen in uw omgeving (van huiskring tot vrienden of misschien zelfs in een kerkdienst).

Leeft u 58: samen met ons?

Van harte Gods zegen,

Jolanda Omvlee-TijhuisDirecteur Compassion Nederland

"Is dit niet het vasten dat ik verkies?"

3

Page 4: Compassion magazine april 2012

Inhoudsopgave

08Moderne slavernij in BraziliëIn 2014 organiseert Brazilië het WK voetbal en in 2016 de Olympische Spelen. Goed voor de economie van het land, maar ook een grote bedreiging voor kinderen in armoede. Zij lopen gevaar te verdwijnen in een moderne vorm van slavernij…

25De aangrijpende film 58: neemt u mee in de wereld van armoede in Kenia, Ethiopië en India.Het laat zien dat het aantal mensen dat in armoede leeft, de afgelopen generatie gehalveerd is. Wat betekent dat voor onze generatie?

En verder...05 Lieve sponsor, mag ik je wat vragen?06 "Het statiegeld is voor onze sponsorvriendjes"12 Goed nieuws voor 500 kinderen14 Nieuws hier23 Aanbiedingen voor sponsors

24 Uw sponsorkind ontmoeten30 Als een sponsorkind ziek is32 Wereldwijzer36 Nieuws daar38 Column: badkamers en bijbels

16Opgroeien op de vuilnisbeltJarenlang was het voor kinderen in deze sloppenwijk hun toekomstbeeld: elke dag naar de vuilnisbelt om te zoeken naar verkoopbare spullen. Maar nu staat hen een betere toekomst te wachten!

34De kerk is aan de beurtAls de overheid een stap terug zet in de zorg voor de armen, wie pakt dit dan op? Esmé Wiegman geeft haar visie op de rol die de kerk hierin kan spelen,

St. Compassion Nederland

Postbus 1340

7301 BN Apeldoorn

Oude Apeldoornseweg 41-45

7333 NR Apeldoorn

Telefoon: 055-5994422

[email protected]

www.compassion.nl

Bestuur

Dhr. H.P. Verwijs (voorzitter)

Dhr. E.W. Anderson

Dhr. J.P. Knauff

Dhr. M. Boontje

Ir. G.J. van der Schee

Mr. A.E. The-Kouwenhoven

Mevr. C. van Hoof

Giften

Algemene giften voor onze

extra hulpfondsen kunt u

overmaken op een van de

onderstaande rekeningen:

Postbank: 3232

KBC Bank NV (B):

409-9586431-62

Redactie

Martijn Moens

Tobias van Sijll

Debora Vink

Barbara Walker

Ontwerp

Wilfred Kruitbosch

Grafische Productie

Quality Dots BV, Zeewolde

Foto Cover

Prospect Arts

Vind ons online:

COLOFON

Page 5: Compassion magazine april 2012

Als sponsor wil je van alles weten van je sponsorkind: wat is zijn lievelingskleur,

lievelingseten en favoriete vak op school? Allemaal leuke vragen om te stellen in

een brief. Maar de kinderen zijn ook nieuwsgierig naar hun sponsor! Ze zitten vol

met vragen. Welke vragen dat zijn? We vroegen het aan de kinderen zelf, tijdens de

schrijfmiddag in projecten in de Filippijnen en Ethiopië:

MERyLAINE (9): Hoe heten je kinderen? En wanneer ben je jarig?

HersHey (9): Kun je me foto’s van je gezin sturen?

JOevIlyn (9): Vind je me echt aardig?

JOsHua (9): Is het koud in jouw land? Hoe ziet jouw land er uit?

lynn rOse (7): Regent het sneeuw in jouw land? Is sneeuw jullie regen?

PIa MarIe (9): Wat maakt jou blij?

sunsHIne (8): Ben je gezond?

Mary Grace: Heb je een hond?

Mesay: Lees jij ook in de Bijbel? Wat vind je het mooiste verhaal?

BIrHaneMeskel (15): Hoe heet de kerk waar je heen gaat?

DesaleGn (13): Wat is jouw beroep?

yaBsIra (18): Wat was de reden dat je mij bent gaan sponsoren?

BesufekaD (13): Hoe zie je er uit?

aynaleM (10): Wat is jouw lievelingseten?

lIDya (9): Hoe lang ben je?

TeMesGen (10): Wat is je favoriete dier?

asHenafI (12): Wat is de naam van de hoofdstad van jouw land?

mag ik je wat vragen?Lieve sponsor

Jesaja 58: 7"Je bekommeren om je

medemensen"

5

Page 6: Compassion magazine april 2012

Martijn (35): “Ik weet precies wat er met ons geld gebeurt”

“De visie en missie van Compassion spreken ons aan. Vooral het feit dat Compassion uit Jezus’ naam werkt. We helpen zo niet alleen de financiële armoede te bestrijden, maar ook de geestelijke. Via Compassion kan ik kinderen hoop en uitzicht in hun moeilijke situatie geven. Vooral de boodschap van acceptatie is belangrijk voor kinderen die in armoede leven.

Ik vind de transparantie van Compassion heel belangrijk. We weten waar onze €29 naartoe gaat. Compassion schrijft vaak over hoe ze werken en wat daar gebeurt. Ze hebben het CBF-keurmerk en zijn transparant over hun bestedingen. Als we eens een familiegift geven, wordt dit in de brieven altijd teruggekoppeld.”

De familie Buitenhuis in Beekbergen sponsort twee kinderen: Lucas en Carlos uit

Brazilië. Het hele gezin is daarbij betrokken. We kregen een kijkje in het gezinsleven

van Martijn, Marion, Joost, Bas en Daan.

“HET STATIEgELD IS VooR oNzE SpoNSoRVRIENDjES IN BRAzILIë”

Jesaja 58:10

"...Wanneer je de hongerigen schenkt

wat je zelf nodig hebt en de verdrukten

gul onthaalt"

6

Page 7: Compassion magazine april 2012

“HET STATIEgELD IS VooR oNzE SpoNSoRVRIENDjES IN BRAzILIë”

Marion (35): “Dit past heel goed in de opvoeding van onze kinderen”

“We hebben onze twee oudste kinderen allebei bewust aan een evenoud sponsorkind gekoppeld. Wij betalen het sponsorgeld, maar zij schrijven zelf de brieven. Maar we willen dat ze meer gaan meebetalen naarmate ze ouder worden. Ik kruip vaak samen met de kinderen achter de computer om via de website van Compassion online een brief te schrijven en een foto mee te sturen.

Het sponsoren van kinderen sluit goed aan op de opvoeding van onze kinderen. Wij leren hen dat ze waardevol zijn; niet alleen omdat wij van hen houden, maar ook omdat God hen de moeite waard vindt. Compassion vertelt diezelfde boodschap aan alle kinderen. Tijdens het bedritueel hebben we het soms ook over de sponsorkinderen. Ze worden zich steeds bewuster van het feit dat wat zij hebben niet vanzelfsprekend is.”

Joost (8): “Voor Lucas zijn mijn brieven echt een cadeau”

“Ik vond het wel moeilijk om mijn eerste brief te schrijven. Maar bij de tweede ging het al een stuk beter. Lucas woont in Brazilië en schrijft in het Portugees, maar Compassion vertaalt het. Ik heb geschreven dat het winter was en dat er veel sneeuw was. En ook over hoe het op school gaat en dat ik bijna mijn rapport kreeg. Hij vindt het vast heel leuk om brieven van mij te lezen. Omdat hij bijna niks heeft, is een brief voor hem als een cadeau krijgen.

Bas en ik brengen soms lege flessen naar de supermarkt. Het statiegeld dat we daarvoor krijgen gaat naar onze sponsorvriendjes Lucas en Carlos in Brazilië. Ik vind het belangrijk dat die kinderen kunnen eten en geen honger hebben.”

Bas (7): “Ik hoop dat ik een keer met Carlos kan voetballen”

“Het lijkt me leuk om een keer met Carlos te voetballen. Ik denk niet dat hij heel goed is, maar hij woont wel in Brazilië. Als wij een keer naar hen toe gaan, kunnen wij van hen winnen, net als het Nederlands Elftal. In mijn eerste brief heb ik geschreven wie ik ben, hoeveel jaar ik ben en wat ik leuk vind om te doen.”

Daan (5): “Als ik 6 ben, kan ik ook schrijven”

“Ik wil graag leren lezen en schrijven, want als ik 6 ben, mag ik ook met een sponsorkind schrijven. Ik vind dat leuk, omdat wij in Nederland veel geld hebben en mensen in Afrika niet.”

TEkST: Martijn MoensFoTo: McKlin.nl

7

Page 8: Compassion magazine april 2012

“Ik ben bang dat ik weer verkocht

word.”

8

Page 9: Compassion magazine april 2012

renda woont in Brazilië in een tehuis voor voormalige kindprostituees. Er wonen 78 meisjes. Veel van hen werden bevrijd via politie-invallen. Een kleine minderheid keert terug naar hun huis en familie.

De meisjes zijn bang dat ze weer tot prostitutie gedwongen worden.

In Brazilië groeit kinderhandel voor de seksindustrie enorm. Na Thailand vindt hier de meeste kinderhandel plaats. In de armste gebieden van Brazilië slepen moeders, die vaak zelf ook in de seksindustrie vastzitten, hun dochters op 12-jarige leeftijd mee om te werken als prostituee. Ze doen dit uit wanhoop, om het extreem lage inkomen van de familie een klein beetje aan te vullen. Teveel Braziliaanse kinderen krijgen een verdraaid beeld van wat normaal is en verliezen voor altijd de kans om gewoon kind te zijn.

AAN HET wERk IN DE pRoSTITUTIEOuders die hun kinderen verkopen; het lijkt ondenkbaar. Toch gebeurt dit op grote schaal in families die in armoede leven en wanhopig naar overlevingskansen zoeken. De kinderen zijn hierdoor heel kwetsbaar voor uitbuiting. Vaak worden de ouders en het kind misleid te geloven dat het kind ergens anders werk krijgt. En soms zijn ze zo machteloos dat ze kinderhandel niet kúnnen voorkomen.

De kinderen worden weggenomen van hun thuis en vaak aan het werk gezet op plekken die hen fysiek beschadigen en voor altijd emotioneel aantasten: arbeid, prostitutie, gedwongen huwelijken, criminele activiteiten, adoptie, gewapende conflicten en bedelen op straat. In Brazilië leeft 1 op de 8 kinderen op straat. Velen van hen hebben nooit een school afgerond. Ze zijn wanhopig en hebben allerlei baantjes om te overleven. Dit maakt hen een

De 12-jarige Brenda voelt zich nog steeds achtervolgd door de mannen

die haar voor seks betaalden. “Ik ben boos dat ze me op deze manier

gebruikten. Wat voor recht hadden ze om dit te doen? Vaders zouden dit

soort dingen niet moeten doen; naar jonge prostituees gaan. Soms ben ik

kwaad, soms verdrietig.”

Je kInD als slaaf...je moet er toch niet aan denken!

Jesaja 58:6

"misdadige ketenen losmaken, de banden

van het juk ontbinden"

9

Page 10: Compassion magazine april 2012

gemakkelijke prooi voor mensenhandelaren. Ze komen in de prostitutie terecht, of werken onder erbarmelijke omstandigheden en zitten vast in een moderne vorm van slavernij.

WK voetbal bedreigt KWetsbare KinderenVoetbal, lange stranden en exotisch eten zijn niet de enige attracties die toeristen naar Brazilië lokken. Het beeld van jonge, sexy vrouwen wordt al jaren gebruikt om toeristen naar het land van carnaval te krijgen. Dit draagt bij aan het toenemende aantal sekstoeristen. In 2014 organiseert Brazilië het wereldkampioenschap voetbal en in 2016 de Olympische Spelen. Brazilië bereidt zich hier hard op voor en de economie groeit. Deze economische impuls zorgt in een arm land vaak voor een grote

bedreiging voor de kwetsbare kinderen. Alhoewel beide evenementen nog jaren weg zijn, leidt dit nu al tot een toename van mensenhandel voor de seksindustrie. Internationale sportevenementen op zichzelf zijn geen broeinesten van losbandigheid. Slavernij en sekshandel zijn symptomen van armoede: een achterliggende oorzaak. Daarom start de oplossing van dit probleem bij het doorbreken van armoede.

Kinderen nu in de gaten houdenCompassions kindsponsorprogramma is een preventieve maatregel tegen kinderhandel. Ieder kind is bekend bij de projectmedewerkers en hun welzijn wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Omdat er in sloppenwijken en arme dorpen in de aanloop naar de grote sportevenementen nu al kinderen verdwijnen, zijn de projectmedewerkers extra alert. De sponsorkinderen worden door het project gestimuleerd om de basisschool af te maken, wat hen meer kansen voor de toekomst geeft.

Joyce, de projectdirecteur van een Compassion-project in Fortaleza, vertelt: “De gemeenschap om het project heen bestaat uit ongeveer 35.000 inwoners die minder dan het Braziliaanse minimumloon verdienen. In huizen kleiner dan 20 m2 leven families van soms wel 10 mensen; zowel volwassenen als kinderen. Er zijn veel sociale problemen en er is amper privacy, waardoor huiselijk geweld tegen of seksueel misbruik van kinderen veel voorkomt. Gefrustreerd en zonder enige aanmoediging van hun familie willen deze kinderen het liefst zo ver mogelijk van huis

zijn. Ze stoppen met school en worden een makkelijke prooi voor drugsdealers. Om hun drugsverslaving te kunnen blijven betalen, gaan ze de straat op.

In het Compassion-project krijgen de kinderen kunst-, dans- en theaterlessen, sporten, mentoring en handarbeidlessen. Het is heel motiverend voor jongens en meisjes om te durven dromen over een betere toekomst, waarvoor kennis en hard werken cruciaal zijn. Het resultaat is dat we tieners de middelbare school zien afmaken, ver weg van een leven op straat. Ze veranderen de koers van hun leven.”

bevrijden Wij de slaven?Jesaja 58 roept op tot actie. In vers 6 en 7 staat: ‘Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?’ Wess Stafford, de internationale directeur van Compassion, zegt er het volgende over: “Ik ben ervan overtuigd dat Satan nergens meer plezier van krijgt, dan wanneer de geest van een kind verwoest wordt door misbruik, vroeg in zijn of haar onschuldigheid. Ik ben er ook van overtuigd dat niets God meer vreugde geeft dan wanneer een kind wordt gered, gezegend en bevrijd uit armoede en de kans krijgt zijn potentieel te ontwikkelen.”

teKst: Debora VinkFoto: Compassion

Gedwongen diensten

In het begin van de 19de eeuw werd slavernij onder andere door het werk van William Wilberforce afgeschaft. Maar de realiteit is dat er anno 2012 meer slaven dan ooit zijn. Mensenhandel wordt door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken gedefinieerd als een activiteit waarbij een persoon een andere persoon voor gedwongen diensten vasthoudt. Het is wereldwijd een van de meest winstgevende en snelstgroeiende internationale misdrijven.

“Ik ben er ook van overtuigd dat niets God meer vreugde geeft dan wanneer een kind wordt gered,

gezegend en bevrijd uit armoede en de kans krijgt zijn potentieel te ontwikkelen.”

Wess sTaffOrD DIRECTEUR COMPASSION NEDERLAND

10

Page 11: Compassion magazine april 2012

Jaarlijks worden bijna

2 miljoen

kinderen gedwongen in de seksindustrie te werken.

Jaarlijks zijn wereldwijd tot

800.000 kinderen, vrouwen en

mannen het slachtoffer van mensenhandel.

80%van de slachtoffers van mensenhandel bestaat uit vrouwen

en kinderen.

50%van de slachtoffers van mensenhandel

is minderjarig.

30%van de mensen in de seksindustrie is

minderjarig.

Jaarlijks worden

6.000 Thaise kinderen misbruikt; in de meeste gevallen gaat het om het seksueel misbruik.

Jaarlijks worden

40.000

kinderen in Thailand geboren, maar niet geregistreerd. Zonder geboortecertificaat wordt deze groep kinderen onderwijs en

gezondheidzorg ontzegd en zijn ze kwetsbaarder voor uitbuiting en misbruik.

Er worden per minuut 2 kinderen verkocht aan

de seksindustrie.

Per jaar krijgen 14 miljoen tienermeisjes een baby; zij hebben 5 keer meer kans te sterven tijdens

hun zwangerschap.

BRAzILIëTussen de 250.000 en 500.000 kinderen in Brazilië leven als prostituee. Volgens sommige bronnen zijn dit er zelfs 2 miljoen.

Brazilië is na Thailand het land met de meeste kinderprostituees.

Er zitten naar schatting 3.500 kinderen opgesloten in bordelen en clubs voor commerciële, seksuele uitbuiting op de grenzen tussen Brazilië, Paraguay en Argentinië.

BrOnnen: International Justice Mission,

Libertadlatina, Save the Children UK, UNICEF

Wereldwijd wordt 1 op de 5 vrouwen slachtoffer van verkrachting of poging tot

verkrachting.

Lees meer op www.compassion.nl/brazilie11

Page 12: Compassion magazine april 2012

sPOnsOrs zOeken

vOOr 500 kInDeren een

sPOnsOr

Compassion zoekt samen met een groep enthousiaste

sponsors naar hoop voor 500 kinderen. In de periode van

1 april tot en met 30 juni 2012 komen sponsors overal in het

land in actie om 500 nieuwe sponsors te vinden. En ook u

kunt meedoen.

In februari kwam een groep van 70 sponsors in Apeldoorn bij elkaar om na te denken hoe ze voor 500 kinderen een sponsor kunnen vinden. En sindsdien bedenken sponsors overal in het land hun eigen acties. Van kaarten maken en verkopen tot het organiseren van een midgetgolftoernooi waar ze de deelnemers vragen om een kind te sponsoren. De reden: ze geloven dat ze licht kunnen brengen in het leven van kinderen die in extreme armoede opgroeien. We hopen dat nog veel sponsors met de 500 campagne mee gaan doen.

1 april t/m 30 juni

12

Page 13: Compassion magazine april 2012

Of vul De anTWOOrDkaarT In en sTuur Deze naar cOMPassIOn

Meer informatie, tips, voorbeelden en downloads vindt u op:

WWW.COMPASSION.NL/500

In februari kwamen 70 sponsors bij elkaar om ideeën te bedenken.

wAT ER AL gEBEURT Een greep uit de activiteiten die sponsors al hebben bedacht:• DeFamilieKlomphoudtop14aprileen

Pitch & Putt toernooi in Heerde• AleSytsmaheefteenbedrijfslunch

gehouden• DianavanDamvraagthaardomineeof

de film 58: in de gemeente vertoond kan worden

• Govert&JolandaVoordendagorganisereneen diner en filmavond voor de leiding van de jeugdclub in hun kerk

• RolinavanKelckhovenstuurdeeengepassioneerde e-mail naar al haar relaties met een oproep om een kindje te sponsoren

wAT U kUNT DoENSponsors vinden kan op duizend-en-één manieren. U kunt op uw eigen manier meedoen, zoals het het beste bij u past. Om u op weg te helpen, vindt u hieronder 6 topideeën die sponsors hebben bedacht:

Vertoon een fragment uit de film '58:' en vraag mensen om een kind in een vergelijkbare situatie te helpenIets voor u? Stuur dan een e-mail aan Martijn Moens ([email protected])

Sponsor een kind door structureel te vastenIets voor u? Stuur dan een e-mail aan Nathan van Dam ([email protected])

Vraag presentaties en beeldmateriaal aan voor uw eigen presentatieIets voor u? Stuur dan een e-mail aan Barbara Walker ([email protected])

Voer uw eigen social media campagneIets voor u? Stuur dan een e-mail aan Tobias van Sijll ([email protected])

Organiseer een diner met filmavond bij u thuisIets voor u? Stuur dan een e-mail aan Jurrien ten Brinke ([email protected])

Bel mee tijdens een belavond op het kantoor van CompassionIets voor u? Stuur dan een e-mail aan Marjan Horst ([email protected])

1

2

3

4

5

6

Kijk voor meer informatie over de film 58: op pagina 25.

13

Page 14: Compassion magazine april 2012

Opwekking 2012Het thema van Opwekking is dit jaar: Jezus zichtbaar - door jou.Aan de hand van dit thema spreekt Tiemen Westerduin op zaterdagavond over de opdracht die christenen hebben om Christus door daden zichtbaar te maken in deze wereld. Ook bent u van harte welkom in de Compassion spiegeltent voor een kop eerlijke koffie en een inspirerend programma.Datum Opwekking 2012: 25 t/m 28 mei

: www.opwekking.nl

Marathon lopen in de Afrikaanse hitteOp 19 mei lopen meer dan 35 Nederlandse mannen een marathon in Rwanda. Waarom? Deze mannen zijn onderdeel van de 4e Musketier, een mannenbeweging die mannen traint om hun leven in dienst van God te stellen. Door het lopen van deze marathon onder zware omstandigheden, willen zij genoeg geld ophalen om 100 moeders met baby’s en 10 studenten drie jaar lang te ondersteunen.

: www.4Mcompassionmarathon.nl

Kinderen vinden armoede ‘stom’Compassion4kids (C4K) is een magazine voor kinderen van 7 tot 12 jaar waarin armoede op een laagdrempelige manier wordt belicht. In januari kwam de nieuwe C4K uit met daarin een opvallende prijsvraag: Laat zien dat jij armoede stom vindt!

Veel kinderen gaven al gehoor aan deze oproep en maakten een foto van zichzelf met de uitspraak “Ik vind armoede stom”.De prijsvraag loopt tot 1 juni 2012 en onder de inzendingen worden 50 t-shirts met deze uitspraak verloot.

: www.compassion4kids.nl

Tientallen kerken stellen armoede centraalOp zondag 11 maart stelden tientallen kerken door heel Nederland een dienst in het teken van armoede en gerechtigheid, met het Zondag voor Kinderen in Armoede materiaal van Compassion. Compassion-ambassadeur Jafeth Bekx (zanger en toetsenist van InSalvation) werkte mee aan een aantal van deze bijzondere diensten: “Wanneer wij delen uit onze rijkdom ontvangen we wat rijk is in Gods ogen. Als lichaam van Christus zijn we geroepen om te zien naar de weduwen en wezen (Jakobus 1:27). Het is verrijkend om samen met uw gemeente een zondag voor kinderen in armoede te organiseren en stil te staan bij het hart van God en met elkaar te ontdekken hoe wij in onze rijkdom kunnen leren, liefhebben en geven.”Zelf ook een Zondag voor Kinderen in Armoede organiseren? Vraag het gratis presentatiepakket aan.

: www.zondagvoorkinderen.nl

NIEUWS HIER

14

Page 15: Compassion magazine april 2012

leeland toert met InSalvation door Nederland

Aanbidding komt uit het hart. De Amerikaanse moderne worshipband Leeland begrijpt dat als geen ander. De groep werd mede daarom in korte tijd een sensatie en komt nu voor een langverwachte tour naar Nederland. InSalvation, een aanbiddingsband van eigen bodem en ambassadeur van Compassion, verzorgt het voorprogramma. Samen staan ze garant voor een serie unieke avonden waarin ook kinderen in armoede centraal staan.

: www.events4christ.nl

LANDELIJKE CAMPAGNE VOOR KINDERRECHTENAcht organisaties die zich inzetten voor de rechten van kinderen, slaan de handen ineen tijdens ‘De Week Van Het Kind’. Compassion, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Worldvision, Wereldouders, Red een kind en Defence for Children gaan samen de strijd aan voor kinderen. Van 14 tot en met 21 april vindt de campagne plaats waarbij landelijk aandacht wordt gevraagd voor kinderrechten. En iedereen kan meedoen door online kinderherinneringen te delen.

: www.deweekvanhetkind.nl

Joseph Ssekabira (13) uit Oeganda moet vaak lachen om die geit. Ondanks zijn groeiachterstand. En het gemis van zijn ouders. Toch geeft hij niet op. Met Joseph en andere kinderen van over de hele wereld kun je nu kennismaken tijdens De Week van Het Kind.

Al deze kinderen vroegen wij waar zij vrolijk van worden. Om dat te fotograferen. Hun foto’s laten zien dat er soms niet veel voor nodig is om kinderen blij te maken. Maar dat zij wel wat extra hulp kunnen gebruiken om vaker blij te kunnen zijn. Zie zelf hoe deze kinderen leven: www.deweekvanhetkind.nl

jou Wat maakt

blij?

“Het gemekker van mijn geit.”

grat

is a

dver

tent

ie

Waar wordt jouw kind blij van?Deel het op deweekvanhetkind.nl

verse bananen

een van mijn beste vrienden

NIEUWS HIER

BiJBElvErhAlEn voor uW sponsorkindWilt u uw sponsorkind een bijbelverhaal meesturen met uw brief? Dat kan. Er zijn een heel aantal boekjes die voldoen aan de verzendeisen. Deze boekjes gaan over bijbelverhalen en zijn geschreven in de taal van uw sponsorkind. Op de website van de ZakBijbelBond kunt u deze speciaal geselecteerde boekjes makkelijk vinden. Wilt u weten welke taal uw sponsorkind spreekt? U kunt dit terugvinden op het formulier met kindinformatie welke u bij de start van uw sponsoring heeft ontvangen.Vergeet bij het verzenden van de boekjes naar uw sponsorkind niet om uw sponsornummer en het kindnummer op het boekje te schrijven/plakken.

: www.zakbijbelbond.nl/compassion

15

Page 16: Compassion magazine april 2012

“MIJN MOEDER IS NAAR HET WINKELCENTRUM,” ANTWOORDT EEN KLEIN

MEISJE OP DE VRAAG WAAR HAAR MOEDER IS. ER IS ALLEEN GEEN

SUPERMARKT IN DIT DORP. HAAR MOEDER IS NAAR DE VUILNISBELT OM IN HET

AFVAL TE ZOEKEN NAAR VERKOOPBARE SPULLEN EN ETEN.

opgRoEIEN op DE VUILNISBELT

Jesaja 58:11

"De Heer zal je voortdurend leiden, Hij zal je

verkwikken in dorre streken"

16

Page 17: Compassion magazine april 2012

opgRoEIEN op DE VUILNISBELT

razilië, Codó-city; aan de rand van deze stad ligt een sloppenwijk. Het grootste deel van de inwoners gaat elke dag naar de vuilnisbelt. Het is

onderdeel van hun vaste routine: de ouders staan ’s morgen op en gaan samen met hun kinderen naar het vuilnis, zoals een ander

naar zijn werk gaat. Elke ochtend loopt een grote groep mensen over onbestrate wegen, in de hete tropische zon naar de afvalberg.

SNELLER zIjN DAN DE gIERENDe vuilnisbelt is een treurige plek. Hoe dichterbij je komt, hoe erger de stank van verrotting. Het lijkt wel een kleine stad met heuvels van vuil en grote groepen mensen die daar tussendoor lopen op zoek naar alles wat bruikbaar is; eten dat nog niet helemaal verrot is, ijzer dat verkocht kan worden, kapot speelgoed voor de kinderen, eigenlijk alles wat maar een paar centen op kan leveren, wordt meegenomen. De mensen wachten tot de vuilniswagens hun nieuwe ladingen komen dumpen en vliegen er dan op af om de eerste te zijn die iets van waarde kan vinden om te verkopen, of hun gezin te voeden. In Nederland wordt het huisvuil netjes gescheiden opgehaald en verwerkt. Hier niet. Huishoudelijk afval, slachtafval, industrieel afval en zelfs chemisch afval uit de ziekenhuizen, liggen hier op één hoop. De kinderen zwemmen er in kleine poeltjes groen uitgeslagen water. De gieren zwermen rond en wachten hun kans af om ook een deel te pakken.

EEN HUIS INgERIcHT MET VUILNISVeel ouders die hier rondlopen, kwamen hier als kind al. Samen met hun ouders. Ze kennen geen ander leven. Hun krotten zijn ingericht met spullen die andere

mensen weggegooid hebben; oude tafels, kromme stoelen, kapot speelgoed en aan de wand hangen zelfs foto’s uit het leven van andere mensen. Ook al zijn ze van jongs af aan niet anders gewend, ze weten dat ze een leven aan de onderkant van de samenleving leiden. Velen van hen zijn zich ervan bewust dat ze meer waard zijn

dan het graven in andermans afval. Maar hoe kom je hieruit als dit in jouw familie al generaties lang de realiteit is?Een paar jaar geleden startte dominee Alberto een kleine kerk in deze sloppenwijk. “Maar daarmee bereikten we de mensen alleen op zondag en we hadden geen geld om iets voor de kinderen te doen,” vertelt hij. “Toen kregen we de kans om met Compassion samen te werken. Daardoor konden we de kerk de hele week openstellen voor de kinderen.” zwEMMEN IN VERVUILD wATERHet begon met 30 kinderen, maar inmiddels komen er dagelijks 206 kinderen naar het project. Dat ging in het begin niet zo makkelijk: “Veel ouders konden niet geloven dat hun kinderen gratis naar het project mochten komen,” licht Alberto toe. “Ze dachten dat het een verkiezingsstunt van de overheid was, om stemmen te winnen. Maar nu ze zien dat we het enkel uit de liefde van Christus doen, zijn ze heel blij. Op het project leren de kinderen vaardigheden waarmee ze uit het leven op de vuilnisbelt kunnen ontsnappen.” Naast goede voeding horen ze ook het Evangelie en krijgen ze basisvaardigheden zoals lessen over hygiëne. “Dit is heel belangrijk, want de kinderen leven de hele dag op de vuilnisbelt, spelen met vies speelgoed, zwemmen in vervuild water en de kleinsten stoppen alles wat ze vinden in hun mond.”

Ik wIL EEN ANDER LEVEN DAN MIjN oUDERS “We bereiden de kinderen voor op een leven buiten de vuilnisbelt. Ze zien en voelen de liefde van Jezus en krijgen hoop voor de toekomst. We waren bang dat ouders tegenstand zouden bieden, omdat we uit Jezus’ naam werken. Het gebied waar we werken, is hét Braziliaanse centrum van ‘macumba’ een soort voodoo. Gelukkig zien de ouders dat we van de kinderen houden en zijn ze blij en dankbaar dat hun kinderen opbloeien. Als ik een paar jaar geleden aan de kinderen vroeg wat ze gingen doen, zeiden ze: ‘we gaan naar het winkelcentrum’. Want dat was het leven dat ze gewend waren. Ze wisten dat het leven van hun ouders, ook hun toekomst zou worden. Maar dat is nu veranderd. Ik was afgelopen maand op bezoek bij een gezin en vroeg aan de vader of hij zijn kinderen al eens meegenomen had naar de vuilnisbelt. Met schaamte gaf

hij dat toe: “Maar ze wilden niet, ze vinden het een nare plek en willen later een baan in de stad.”

Dat is waar dominee Alberto het voor doet. Hij weet dat er nog een lange weg te gaan is, maar in de harten van de kinderen groeit hoop. Hoop voor de toekomst!

TEkST: Ana Rafaela, Barbara WalkerFoTo’S: Ana Rafaela

“TEMiddEn vAn dE BrAZiliAAnsE voodoo vErTEllEn WE ovEr JEZus”

Dominee Alberto droomt ervan om kinderenvan de vuilnisbelt te ‘bevrijden’

17

Page 18: Compassion magazine april 2012

EEN origineel CADEAU VOOR MOEDERDAG?

w w w . C o m p a s s i o n C a d e a u s . n l

Page 19: Compassion magazine april 2012

w w w . C o m p a s s i o n C a d e a u s . n l

Vanaf pagina 25 krijgt u een kijkje in de film 58:Deze aangrijpende film neemt u mee in de wereld van armoede in Kenia, Ethiopië en India. Het laat zien dat het aantal mensen dat in armoede leeft, de afgelopen generatie gehalveerd is. Wat betekent dat voor onze generatie?Wij geloven dat het mogelijk is om armoede te verslaan is. Door te investeren in personen. Eén voor één, kind voor kind.

Een kind, moeder en baby of student ondersteunen kan ook via onze website: www.compassion.nl

Jesaja 58: 7,8

“Je brood delen met de hongerige, onderdak

bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die

naakt rondloopt, je bekommeren om je medemens.

Dan breekt je licht door als de dageraad.”

BRAzILIë

TaInara cOsTa Da sIlva Meisje 9 jaar

GeOvana cOsTa Da sIlva Meisje 5 jaar

vInIcIus sanTOs MarIns Jongen 4 jaar

BrenO Da sIlva PereIra Jongen 3 jaar

allana GOularTvITOrIa Meisje 7 jaar

JOnas DOs reIssOBrInHO Jongen 8 jaar

SpoNSoR EEN kIND

In Brazilië leeft 1 op DE 8 kINDEREN op straat. De aankomende events (WK in 2014 en Olympische Spelen in 2016) betekenen een bedreiging voor kinderen die in armoede leven.

19

Page 20: Compassion magazine april 2012

MOre raMesH PInTya Jongen 6 jaar

nIkaM ManGal raMu Meisje 8 jaar

kayIr PrasanTH sHIlPaTH Jongen 5 jaar

MaDHu BanTu Jongen 10 jaar

POOrnIMa Meisje 7 jaar

INDIA

In India werken meer dan 50 MIlJOen kInDeren in een vorm van kinderarbeid. Van werken als dienstmeid tot lange dagen maken in gevaarlijke fabrieken of als slachtoffer van kindprostitutie.

Uw ondersteUning voorziet een kind hUlp op deze gebieden:

Fysiek Medische controles, hygiëne-lessen, vaccinaties, gezond voedsel en supplementen

Cognitief Onderwijs, schoolspullen en aanvullende lessen

geestelijkAlle kinderen horen en zien het Evangelie van Jezus Christus

sociaal-emotioneelDe kinderen leren dat ze belangrijk zijn en ontwikkelen een positief zelfbeeld

aMruTHa Meisje 14 jaar

20

Page 21: Compassion magazine april 2012

kENIA

aMOs Makau Jongen 6 jaar

neMaIyan Punyua Meisje 6 jaar

JacksOn sHOnkO Jongen 4 jaar

naIPanOI karIa Meisje 9 jaar

Voor de correspondentie met mijn sponsorkind heb ik behoefte aan:

vertaling van Engels naar Nederlands

vertaling van Nederlands naar Engels

geen vertaling nodig

Ik wil graag het volgende kind, moeder en baby of student ondersteunen:

Ik laat de keuze aan Compassion

Naam (kind, baby of student):

Mocht dit kind, moeder en baby of student inmiddels al een sponsor hebben, dan stelt Compassion u een alternatief voor.

Ik wil graag:

ik sponsor een moeder en baby (€ 35 per maand)

of _______ moeders en baby’s.

ik sponsor een student (€ 225 per maand) of ______ studenten.

ik sponsor een kind (€ 29 per maand) of _______ kinderen.

U KUNT OOK EEN KIND, MOEDER EN BABy OF STUDENT ONDERSTEUNEN VIA ONZE WEBSITE

WWW.cOMPassIOn.nl

jA,Ik oNDERSTEUN EEN kIND, MoEDER EN BABy oF STUDENT IN ARMoEDE

Slechts 65% van De kInDeren in Kenia gaat naar school. Door de moeilijke economische omstandigheden neemt het aantal straatkinderen jaarlijks toe.

Z.O.Z.

21

Page 22: Compassion magazine april 2012

Dhr./Mevr./Fam.:

Voorletters:

Straat:

Postcode:

Telefoon:

E-mail:

Nr.:

Plaats:

Ik machtig hierbij Stichting Compassion Nederland om het hiervoor genoemde maandelijks bedrag af te schrijven van mijn bank- of girorekening.

Bankrekeningnummer:

Ten name van:

Datum:

Handtekening:

CM1201Stuur dit formulier op aan: Compassion Nederland, Antwoordnummer 1340, 7300 VB Apeldoorn. U hoeft geen postzegel te plakken!

anJu ravI18 jaar | IndiaStudie: Verpleegkunde

“Mijn passie is om

dokter te worden en de

president van India!”

naTalIa francIsca PurBasan18 jaar | IndonesiëStudie: Voedingsweten-schappen- en technologie

“Ik wil een leider zijn

die dient, in plaats van

een leider die zich laat

dienen.”

STUDENTEN

MoEDER EN BABy

Moeder: BIMOlI MalOKind: BOrsHa verOnIca MalOMeisjeBangladesh

Moeder: elIzaBeTH OrTIzKind: JOsae aBraHaM careón O.JongenBolivia

Moeder: nyIraneza aDelIneKind: alIne uMWIzerWaMeisjeRwanda

22

Page 23: Compassion magazine april 2012

We sTellen u GraaG vOOr aan een aanTal BeDrIJven en OrGanIsaTIes DIe OOk BeTrOkken zIJn BIJ cOMPassIOn. zIJ Geven u als sPOnsOr kOrTInG Of DraGen een GeDeelTe van De OPBrenGsT van Hun PrODucT af aan cOMPassIOn.

BaGHanGer7 Enthousiaste studenten van het Hoornbeeck College in Apeldoorn hebben een bijzonder product bedacht: de bag hanger. Door deze hanger met een anti-sliplaag kun je aan elke tafel en bureau je tas hangen. Ze hebben besloten om een deel van hun opbrengst te besteden aan het werk van Compassion.

: www.hangingbagcompany.nl

sOul survIvOr fesTIval 2012Van 28 april tot en met 2 mei vindt de 15e editie van het Soul Survivor Festival plaats op Strand Nulde. Vijf dagen vol vieringen, seminars, workshops en concerten voor jongeren. Soul Survivor biedt Compassion-sponsors 10% korting op een dagkaart aan.

: www.soulsurvivor.nl

AANBIEDINgEN VOOR SPONSORS

De NEEMA Webshop is een snelgroeiende, christelijke webshop met inspirerende boeken, muziek, films en meer. NEEMA ondersteunt vanuit haar winst diverse goede doelen, waaronder Compassion. Tot 1 augustus 2012 biedt NEEMA voor Compassion-sponsors gratis verzendkosten aan bij elke bestelling.

Ga naar www.neema.nl en noteer bij de bestelling de volgende kortingscode: PRKZ-SHKG-UMNC-N7KV

Page 24: Compassion magazine april 2012

WIlfreDIn De

Het was een lange reis om in de Dominicaanse Republiek te komen. Voor mij de eerste keer dat ik zo ver weg ging. De eerste dag in de DR gingen we direct vroeg op pad om een Compassion-project te bezoeken. Dat was overweldigend! Geweldig om te zien hoe al die blije kinderen ons op stonden te wachten. Ik had vrolijke kinderen verwacht, maar dat ze ZO enthousiast zouden zijn… echt bijzonder!Het mooiste vond ik om te zien dat ze op het project echt een goede en veilige plek hebben. Dat gold ook voor alle andere projecten die we bezocht hebben tijdens de reis.

Wat veel indruk op me gemaakt heeft, was een vuilnisbelt waar we langs kwamen. Zo bizar dat tussen zoveel puin en rotzooi kinderen aan het werk waren. Ze zochten plastic om in de stad te kunnen verkopen. En tussen al het dampende, stinkende afval zat een vrouw eten te koken voor haar kinderen. Wat een verschil met de gezinnen die we later in de huisbezoeken zouden ontmoeten. Deze bezoeken waren mooi om te zien. Zo zag ik dat sponsoring niet alleen effect heeft op het kind, maar ook op het hele gezin.

Mijn reisgenoten zeiden allemaal: de sponsordag is het hoogtepunt van de

reis! Maar ik vond het ook heel spannend, ik dacht: zal mijn sponsorkind Esmerli me wel herkennen, zal ze haar cadeautjes leuk vinden en zal het wel een

leuke dag worden? Maar het was heel bijzonder. Esmerli is een schat van een meisje. Ik kende haar alleen als dat serieus kijkende meisje op de foto, maar die dag zag ik een levendig, blij en vrolijk meisje van negen. Haar moeder was ook bij de ontmoeting, waardoor we veel konden praten en elkaar beter konden leren kennen. Het heeft echt een nieuwe dimensie aan mijn sponsoring gegeven.

Ik zou iedereen willen aanraden om ook zo’n onvergetelijke reis te maken. Naast de geweldige ervaring van de ontmoeting met je sponsorkind, stap je ook in zijn/haar wereld en zie je welk verschil jouw sponsoring maakt.

BezOek uW sPOnsOrkInD In kenIa Of BOlIvIa TIJDens Deze sPOnsOrreIzen:

kENIA BoLIVIA22 JUNI T/M 2 JULI 2012` 12 T/M 23 OKTOBER 2012 (HERFSTVAKANTIE)

MEER INFORMATIE EN ANDERE REIZEN VINDT U OP

WWW.COMPASSION.NL/BEZOEKEN24

Page 25: Compassion magazine april 2012

25

Page 26: Compassion magazine april 2012

‘God zei: “Mijn zoon zal geboren

worden in armoede. Begrijp je hoe

dierbaar de armen Mij zijn?”’

– Wess Stafford, vanuit Israël

‘De mensen leven

in Mathare bijna

als dieren. Je kunt

geen gevoel van

eigenwaarde houden

als er geen toiletten

zijn en geen plek om

je te wassen.’

– Voorganger

Joel, Kenia

‘Er zijn hier bendes zoals de Mungiki. Je

kunt elk moment worden aangevallen en

vermoord. Soms slapen we niet omdat we

zo bang zijn.’

– Alice, Kenia

26

Page 27: Compassion magazine april 2012

‘We gaan heel vaak met een lege maag

naar bed. Ik ben eraan gewend, maar mijn

broertjes en zusjes huilen heel hard.’

– Taji (11), Ethiopië

‘Ik heb vijf

kinderen. Onze hut

is veel te klein.

Mijn man is bij ons

weggegaan omdat

het zo’n krot is.’

– Workito, Ethiopië

‘Dat gesprek van een

kwartier was een van de

indrukwekkendste die

ik ooit heb gehad. Hun

geloof is zo sterk, maar

ze bezitten bijna niets.’

- Kirsty

27

Page 28: Compassion magazine april 2012

28

Page 29: Compassion magazine april 2012

29

Page 30: Compassion magazine april 2012

30

Page 31: Compassion magazine april 2012

Alle sponsorkinderen krijgen via hun Compassion-project medische

zorg. Maar soms is er uitgebreide medische hulp nodig. Dan moet

dat op een andere manier betaald worden. Hoe werkt dat?

Rossy’s vader werkt thuis, waardoor hij elke dag bij haar kon zijn tot ze beter was

Rossy’s borstkas moest op drie plaatsen geopend worden voor deze ingrijpende operatie

Jesaja 58:11

"Hij maakt je botten sterk en krachtig. Je zult

zijn als een goed bevloeide tuin."

MEER wETEN oVER SpoNSoR+? : www.compassion.nl/sponsorplus

Op www.compassion.nl/rossy vindt u een persoonlijk bedankje van Rossy

HoE BETALEN wE EEN opERATIE?Via de sponsorbijdrage wordt uw sponsorkind verzekerd van onderwijs, gezonde voeding, medische controle en sociaal-emotionele ondersteuning. Maar wat gebeurt er als uw sponsorkind een ernstige medische aandoening heeft? De ouders kunnen de kosten voor een behandeling niet zelf betalen. Toch zorgen we ervoor dat deze kinderen de behandeling krijgen die ze nodig hebben. De kosten daarvoor komen uit een ander fonds.Om bij ziekten en rampen daadkrachtig te kunnen reageren, hebben we Sponsor+ in het leven geroepen. Een fonds waarmee we kinderen en hun familie kunnen helpen in noodsituaties.

Eén van de vele kinderen die door dit fonds geholpen werd, is Rossy:Rossy Cortez Puac woont in Guatemala en is een vrolijk meisje van acht. Ze is energiek en speelt graag met haar poppen en speelgoedkeukentje. Op het project is ze altijd aanwezig en wint ze vaak als er een wedstrijd gehouden wordt. Maar een jaar geleden zag het er niet goed uit voor Rossy, een ernstige hartkwaal bedreigde haar jonge leven.

EEN gAATjE IN HAAR HARTIn 2009 werd Rossy opgenomen in het project in Quetzaltenango. Tijdens haar eerste halfjaarlijkse medische controle, constateerde de arts een hartruis. Verder onderzoek wees uit dat ze een gaatje in haar hart had en dat ze geopereerd moest

worden. De projectmedewerkers vertelden Rossy’s ouders dat er een fonds was waaruit de operatie betaald kon worden, maar zij waren bang voor de gevolgen. Rossy’s vader Ipolito: “We wisten niet wat we moesten doen. Ze zag er helemaal niet ziek uit en deze operatie konden we niet betalen. We konden niet geloven dat de operatie betaald zou worden zonder dat wij daardoor toch in de problemen zouden komen. Daarom bleven we hopen dat het niet nodig zou zijn en baden we voor een wonder.”

SpoEDopERATIE VooR RoSSyMaar Rossy kreeg last van vermoeidheid, werd kortademig en een jaar later, in december 2010, kreeg haar familie de schrik van hun leven; Rossy begon te bloeden uit haar neus en mond. “We brachten haar met spoed naar het ziekenhuis”, vertelt Ipolito.“Mijn vrouw en ik waren radeloos, maar we hadden geen keus. We moesten haar laten opereren. De projectmedewerkers waren begripvol en regelden alles voor ons. Tijdens de operatie waren ze een grote

steun voor ons.” De kinderen op het project leefden ook allemaal met Rossy mee. “Ze hebben met z’n allen een hele week voor mij gevast en gebeden, vertelt Rossy. En ze kwamen me opzoeken in het ziekenhuis nadat ik geopereerd was. Ik kon niet wachten om snel beter te worden, zodat ik weer terug kon naar al m’n vriendjes van het project!”

zELF DokTER woRDENDe toekomst ziet er voor Rossy nu goed uit. Haar hartkwaal is genezen en ze is weer gezond. Ze heeft grote plannen voor de toekomst: “Ik ben zo ontzettend blij dat mensen die mij niet eens kennen, geld gegeven hebben om mijn operatie te betalen. Zij hebben mijn leven gered. Als ik groot ben, wil ik ook dokter worden, zodat ik ook heel veel kinderen beter kan maken!”

TEkST: Nadia Soberanis, Barbara WalkerFoTo’S: Nadia Soberanis

31

Page 32: Compassion magazine april 2012

WerelDWIJzer

GungorGhosts upon the earth

Michael Gungor en zijn band zijn aan een behoorlijke opmars bezig in Nederland. Met een zeer succesvol optreden tijdens het Xnoizz Flevofestival in augustus vorig jaar heeft de band naam gemaakt in ons land en regelmatig worden de verschillende nummers gedeeld via sociale netwerken als Facebook en Twitter.

Met name het album ‘Beautiful things’ is populair. Nummers als ‘We will run’ en ‘Beautiful things’ liggen lekker in het gehoor. Eind vorig gooide Gungor het met het nieuwe album ‘Ghosts upon the earth’ over een andere boeg. Vanaf het eerste nummer is de melancholische sfeer te horen en voelen. Wellicht is het even wennen voor de echte Gungor-fan, maar wanneer je de nummers wat vaker hoort, is ‘Ghosts upon the earth’ toch zeker een ontzettend goede cd.

Gungor heeft op een bijzondere manier rust en intimiteit in de nummers gelegd.

www.gungormusic.com of ga langs bij de lokale christelijke boekhandel.

Jon ForemanLimbs and Branches

De cd’s van Switchfoot zijn in menig Nederlandse muziekcollectie terug te vinden. De band heeft ook verschillende keren in ons land opgetreden. Minder bekend is dat leadzanger Jon Foreman ook zelf albums produceert. Hoewel de meeste nummers van Switchfoot behoorlijk rocken, kiest Foreman meer voor de akoestische, singer-songwriterstijl.

In de liedjes van zijn album ‘Limbs and Branches’ neemt Foreman geen blad voor de mond. Het scherpe nummer ‘Instead of a show’ is gebaseerd op het bijbelgedeelte in Amos waarin de profeet vertelt dat God een afkeer heeft van onze feesten en offers. Het is een dringende oproep om het recht te laten stromen in onze kerken en in onze levens.

De muziek van Jon Foreman is een aanrader voor iedereen die houdt van singer-songwriter, folk en americana. Een tweede vereiste is dat je niet snel op de tenen getrapt bent. Zijn prikkelende teksten winden er simpelweg geen doekjes om. Een echte wakkerschudder!

www.jonforeman.com | www.myspace.com/jonforeman

cD

wat is uw favoriete boek?In de Wereldwijzer verzamelen we boeken, cd’s en dvd’s rondom de thema’s: armoede, gerechtigheid en ontwikkelingslanden. Heeft u een goed boek gelezen, een inspirerende film gezien of een andere tip voor deze rubriek? Mail deze dan naar [email protected]. Misschien staat deze dan in de volgende editie.

32

Page 33: Compassion magazine april 2012

Ruim baan voor gerechtigheid

Rechtvaardig worden door Gods genadeTim Keller

Juist Christenen die de leer van kruis en verzoening en rechtvaardiging uit het geloof hoog houden, moeten zich druk maken over gerechtigheid. Zorgdragen voor de armen en minderbedeelden is volgens Keller niet alleen een prachtig ideaal of een optie waarvoor je kunt kiezen als christen,

maar is iets wat God van ieder mens vraagt. In dit boek, wat volgens hem zelf zijn meest ingrijpende boek is, wordt uitgebreid stilgestaan bij de centrale plek van gerechtigheid en armen in de Bijbel. “Het is bijbels dat we de armen zoveel geld schuldig zijn als we bij machte zijn weg te geven.” Hoewel het boek vrij sterk is toegesneden op de Amerikaanse situatie, is het een verdiepend, confronterend en uitdagend boek voor iedere christen.

ISBN 9789051944112Uitgeverij Van Wijnen - Franeker

Kerk voor een nieuwegeneratieSabine van der Heijden

Jongeren en kerk: een spannende combinatie. Veel kerken verliezen jongeren, anderen groeien juist. Wat hebben jongeren nodig om te leren geloven? In 'Kerk voor een nieuwe generatie' neemt Sabine van der Heijden ons mee in haar zoektocht. Ze verkent recente culturele ontwikkelingen en de invloed daarvan op onze manier van geloven. Kerk voor een nieuwe generatie is een inspirerend boek met veel stof tot nadenken voor predikanten, (jeugd)ouderlingen, jeugdwerkers, ouders en anderen die geïnteresseerd zijn in de plek van kinderen en jongeren in de kerk.De helft van de opbrengst van dit boek gaat naar Compassion, omdat ook Compassion in samenwerking met kerken werkt aan een hoopvolle toekomst voor een nieuwe generatie.

ISBN 9789063536466Uitgeverij Medema Heerenveen

Tim Keller

ruim baan

voor

gerechtigheid

rechtvaardig

worden door

gods genade

Sociale gerechtigheid is een schone zaak, of ten minste een prachtig

ideaal. Daar is iedereen het over eens. Maar is het iets waar christe-

nen zich spe ciaal voor moeten inzetten? En ook chris tenen die de

oude, orthodoxe leer van kruis en verzoe ning en rechtvaardiging uit

het geloof hooghouden? Nou en of; en juist zij, betoogt Tim Keller in

dit nieuwe boek.

Het is mis schien wel zijn meest indringende en ingrijpende bood-

schap tot nu toe. Des te opvallender is het talent van Keller om ook in

het vuur van zijn pleidooi voor kerk- en wereld ver bete ring altijd de

eisen van even wich tig heid, ruimhartigheid en respect voor alle men-

sen, meningen en richtingen in het oog te houden.

Tim Keller is stichter en predikant van de Redeemer Presbyterian

Church in New York City. Eerder verscheen van hem In alle redelijkheid

(2008, 8e druk 2010), De vrijgevige God (2009, 5e druk 2011) en Na-

maakgoden (1e en 2e druk 2010).

ISBN 978 90 5194 411 2NUR 707

Tim K

eller ru

im b

aa

n v

oo

r g

erec

htig

heid

9 789051 944112

vwBOruimbaanvoor0311.indd 1 18-03-11 08:44

33

WerelDWIJzer

Op het project krijgen de kinderen een gezonde maaltijd. Daar kijken ze allemaal erg naar uit. Maar zoals alle kinderen, verheugen ze zich het meest op een tussendoortje!In Rwanda is Mandazi de favoriete snack van de kinderen. Een mandazi lijkt op een cakeje en smaakt zoet. De buitenkant is knapperig en de binnenkant zacht. Zelf proeven? Mandazi’s zijn eenvoudig te maken:

BereIDen:Doe het kardemomzaad in een kom en voeg het meel, de suiker en het bakpoeder toe. Schep alles om.Klop het ei met de olie in een kleine kom en giet dit in de kom met het meelmengsel. Meng met uw vingertoppen en voeg geleidelijk melk of water toe tot u een zacht deeg hebt.Kneed het deeg glad en elastisch. Kneed er zonodig wat meel bij als het deeg plakkerig is. Vorm 4 balletjes van het deeg en vorm van elk balletje een rondje van 15 cm doorsnee. Snijd deze rondjes in vieren. Leg de stukken met voldoende tussenruimte op een met bloem bestoven plank en laat ze op een warme plaats luchtig uitrijzen. Verhit olie in een grote pan of frituurpan en frituur de mandazi 4 tot 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer ze tijdens het frituren regelmatig om in de olie. Laat ze na het bakken even uitlekken op keukenpapier.

BOeken

Ingrediënten:(Voor 16 stuks)1 theelepel geplet kardemonzaad500 g zelfrijzend

bakmeel5 eetl. fijne tafelsuiker2 theel. bakpoeder1 ei

2 eetl. plantaardige olie, plus olie voor het frituren2 dl melk of water

rECEpT uiT RwANDA

Page 34: Compassion magazine april 2012

de kerkIS AAN DE BEURT

Jesaja 58:12

"Je eigen mensen zullen weer opbouwen, wat al

eeuwenlang verwoest ligt"

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink maakt sinds 1 maart 2007 deel uit van de fractie van de ChristenUnie. In 2010 bezocht zij Compassion-projecten in de Dominicaanse Republiek.

34

Page 35: Compassion magazine april 2012

de kerkIS AAN DE BEURT

ALS DE OVERHEID EEN STAP TERUG DOET IN DE ZORG VOOR DE ARMEN, DAN MOET

DE KERK EEN STAP NAAR VOREN ZETTEN.

“De kerk is een teken van hoop en praktisch hulp”

e overheidsbijdrage voor ontwikkelingshulp gaat dit jaar fors omlaag. De meningen zijn er verdeeld over. Waar de een zegt: het is onze

verantwoordelijkheid om voor de armen te zorgen, zegt de ander: eerst onze eigen problemen oplossen. Maar wie zorgt er voor de armen, als de overheid een stap terug doet?

INDIVIDUELE HULp IS NET zo BELANgRIjkWe spraken hierover met Esmé Wiegman, kamerlid van de ChristenUnie en sponsor van de 6-jarige Ulises in de Dominicaanse Republiek: “De zorg voor de armen kan en mag niet alleen bij de overheid liggen. Ontwikkelingshulp heeft twee kanten; Het grote plaatje, waarbij de overheid een land helpt om zich te ontwikkelen en investeert in noodhulp. Aan de andere

kant heeft hulp op individueel niveau ook veel invloed. De persoonlijke relatie met iemand in een ontwikkelingsland en helpen in Jezus’ naam bouwt het leven van een mens op en geeft waarde. Deze toegevoegde waarde kan een overheid niet brengen.”

HoE RAAkT ARMoEDE oNS HART?“Kerken in Nederland hebben hun diaconie vaak goed op orde. Het is goed geregeld en we geven graag. Maar hoe gaat het ons hart raken? Je als kerk verbinden met een kerk in een ontwikkelingsland, geeft een extra waarde aan je gemeente. De gemeenten versterken elkaar en samen doe je het werk dat Jezus van ons gevraagd heeft in Matteus 25: ‘Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst

en jullie gaven mij te drinken. […] Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.’

NIET ALLEEN op zoNDAg“Maar we kunnen het niet alleen bij onze duit in het collectezakje laten. Als gemeentelid kun je meer dan dat; verbind je bijbellezen aan geven, niet alleen op zondag, maar trek het door in je dagelijkse leven. Ik hoop dat mensen durven te geven en dat hoeft niet eens altijd financieel te zijn; stel je hart open voor een medemens in armoede en laat het je leven raken.”

DE kERk IS zo pRAkTIScH“In 2010 heb ik een aantal Compassion-projecten in de Dominicaanse Republiek bezocht. Het was een bijzondere ervaring om te zien dat de kerk daar zo’n grote functie heeft in het hart van deze gemeenschappen. Niet alleen op zondag, maar ook in het alledaagse leven. De

deuren staan de hele week open en het is een plek van ontmoeting, bijbelstudie en bemoediging.Het viel me op dat de kerk daar vooral ook zo praktisch is, bijvoorbeeld in het geven van voeding, medische zorg, seksuele voorlichting, zorg bij zwangerschap en hygiënelessen. Het is een plek van hoop en veiligheid voor kinderen die in kwetsbare en onveilige omstandigheden leven en opgroeien."

wE LEVEN HIER coMFoRTABEL “Tijdens mijn reis naar de Dominicaanse Republiek heb ik mijn sponsorkind Ulises ontmoet. Dat was heel bijzonder, al vind ik de relatie met hem soms nog best moeilijk. Hij is nog zo jong (6), dus het is lastig om al echt een band met hem op te

bouwen. Maar ik besef me heel goed dat hij door mijn sponsoring een beter leven kan krijgen. Het maakt me ook bewust van mijn bevoorrechte leven. Na mijn bezoek besef ik me steeds meer hoe comfortabel we als christenen hier leven. Mijn wens is dat er meer bewustwording in de kerken komt over de rol die wij kunnen spelen en dat wij als christenen om gaan zien naar mensen in grote nood.”

De bal ligt dus bij ons. Wat doen we, klagen we omdat overheidssteun ingetrokken wordt, of pakken we onze verantwoordelijkheid? Grijpen wij als christenen hier de kans? De kerk is Gods instrument, Hij heeft zelf deze kerk gestart, waarvan hij beloofd heeft dat ‘de poorten van het dodenrijk haar niet kunnen overweldigen.’ (Matt.16:18). Wij als kerk hier, kunnen de handen ineen slaan met de kerk in ontwikkelingslanden, die midden in de gemeenschap staat. Om te zorgen voor de armen, waar God zo van houdt.

TEkST: Barbara WalkerFoTo'S: Anne Paul Roukema/inhisimage.nl/Compassion

In 2010 bezocht Esmé haar sponsorkind Ulises

35

Page 36: Compassion magazine april 2012

Projecten van start in Sri Lanka

Compassion blijft wereldwijd uitbreiden. Sri Lanka is het 26e land waar projecten zijn geopend. Sinds 2010 is Compassion al actief in Sri Lanka met CSP-projecten voor moeders en baby’s, maar nu is het dus ook mogelijk om via het reguliere sponsorprogramma kinderen te sponsoren. Om dit mogelijk te maken heeft Compassion een aantal jaar geïnvesteerd in goede relaties met lokale kerken. Deze kerken voeren de projecten uit. Zij kennen de situatie door en door in dit overwegend boeddhistische land.

IJM en Compassion samen tegen seksueel misbruikLawan en Mali uit Thailand waren pas 9 jaar oud toen hun levens voorgoed veranderden. Hun buurman begon hen te misbruiken. Twee jaar lang gingen de verkrachtingen door. De meisjes durfden het aan niemand te vertellen. Toen de moeder van Mali erachter kwam, vertelde zij het aan het dorpshoofd. Die schakelde Compassion en International Justice Mission in. Compassion haalde Lawan en Mali uit de buurt van de buurman en zorgde voor alle medische en psychologische zorg die ze nodig hadden. IJM sleepte de buurman voor de rechter, waardoor hij nu in de gevangenis zit.

TROPISCHE STORM TREFT FILIPIjNEN

Zaterdag 17 december 2011 trok een zware storm over de Filipijnen. Vooral Mindanao, een groot eiland in het zuiden van het land, is getroffen door extreem zwaar weer en overstromingen. Compassion heeft voedsel, dekens en andere noodartikelen uitgedeeld. Daarnaast wordt er geholpen bij het herstellen van beschadigde en verwoeste huizen. Bidt u met ons mee voor de Filipijnen en de wederopbouw in het getroffen gebied?

voodoopriester Haïti komt tot geloofSore was een bekende voodoopriester. Mensen uit het hele land bezochten hem vanwege zijn praktijken. Toen God voorganger Monas riep om in deze regio te gaan werken, kreeg hij veel tegenstand van deze voodoopriester. Toen Monas een aantal maanden werkzaam was, gaf Sore zijn leven aan Jezus. Veel volgelingen van de voodoopriester kwamen ook tot geloof. Voordat hij overleed, heeft Sore zijn bezittingen aan de lokale kerk gegeven. In de voormalige voodootempel zijn nu een basisschool en een Compassion-project gevestigd die door de lokale kerk worden gerund.

NIEUWS DAAR

36

Page 37: Compassion magazine april 2012

Meer dan € 500.000 voor Oost-AfrikaNederlandse sponsors hebben afgelopen zomer massaal gehoor gegeven aan de oproep van Compassion om mensen te ondersteunen die door de hongersnood in de Hoorn van Afrika zijn getroffen. De extreme droogte in dit gebied zorgde voor de ergste hongersnood in de afgelopen 60 jaar. Dankzij de bijdragen van sponsors en die van vele andere betrokkenen, hebben we veel hulp kunnen bieden. We hebben meer dan € 500.000 ontvangen om hulp in Ethiopië, Tanzania en Kenia te bieden. Bedankt!

: Op www.compassion.nl/afrika staat gedetailleerde informatie over de geboden hulp.

LEVENS REDDEN MET MALARIANETTENMalaria is één van de dodelijkste ziekten in ontwikkelingslanden. Jaarlijks overlijden bijna 800.000 mensen aan deze ziekte, terwijl het goed te voorkomen is.In ontwikkelingslanden is onwetendheid een van de belangrijkste redenen dat mensen nog steeds met malaria besmet worden. Daarom geeft Compassion voorlichting aan de kinderen en hun ouders. Op een project in Burkina Faso kregen alle ouders van de sponsorkinderen voorlichting over het voorkomen van muggen door het schoonhouden van het huis, malarianetten en uitleg over het gebruik van de netten. De ouders in de projecten zijn blij met de hulp. Lassané Ilboudo, vader van Saloussa: “Het afgelopen jaar heb ik zelf al twee keer malaria gehad. Ik ben zo blij dat mijn zoon nu grote kans heeft om het niet te krijgen. We hebben twee netten gekregen, een voor onszelf een eentje voor Saloussa.”

Meer nieuws?Lees deze verhalen op ons blog:

José, je bent mijn held!

Over een colaatje en het ingestorte Paleis van Haïti

Groot feest in een vluchtelingenkamp

Even draaide alles om voetbal

: www.compassionblog.nl

37

Page 38: Compassion magazine april 2012

“De Bijbel is een handboek voor persoonlijke ontwikke-ling op alle gebieden.”

Badkamers en bijbels hebben iets gemeen: Om beide hangt een geur.Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

De Bijbel verspreidt een geur van leven voor wie gelooft en het tegenovergestelde voor wie ervoor kiest niet te geloven in de boodschap van het Evangelie. De geuren van de badkamer vertellen ons dat ons lichaam goed functioneert. Dat behoeft verder geen uitleg. Maar er is ook een andere link tussen bijbels en badkamers. En die link is reden waarom we alle Compassion-sponsorkinderen een bijbel geven.

goD IS NIET TE koopVoordat ik dat uitleg, wil ik benadrukken dat we onze hulp aan kinderen niet gebruiken als middel om hen te bekeren tot het christendom. We kunnen mensen niet manipuleren tot een relatie met God. God is niet te koop. Natuurlijk hopen we dat ieder kind en iedere ouder of verzorger de vrijheid heeft om het goede nieuws van Jezus Christus te horen en de kans heeft om te beslissen of ze Hem willen volgen, of niet. Maar we koppelen geen religieuze voorwaarde aan sponsoring en hulpverlening.

BIjBELSE INSTRUcTIESEen van de belangrijkste redenen waarom we ieder kind een bijbel geven, is dat het boek uniek is op het gebied van menselijke

ontwikkeling. Ik zal een voorbeeld geven. Hygiëne speelt een grote rol in onze ontwikkelingsprogramma’s voor kinderen. Daarom investeren we in schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen in onze projecten en trainen we kinderen op het gebied van persoonlijke hygiëne. De Bijbel heeft veel over dit onderwerp te zeggen. Zo lezen we in Deuteronomium bijvoorbeeld dat God instructies geeft over het maken van hurktoiletten en het

begraven van uitwerpselen. Hij wil dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun persoonlijke hygiëne, om het verspreiden van ziekten te voorkomen. In het Nieuwe Testament lezen we dat handen wassen voor het eten een traditie is (Matteüs 15:2). Dat is dus een tweede link tussen de Bijbel en badkamers: God vindt hygiëne en reinheid belangrijk.

pERSooNLIjkE oNTwIkkELINg DooR DE BIjBELHygiëne is niet het enige bijbelse onderwerp dat een relatie met persoonlijke ontwikkeling

heeft. Er zijn er veel meer. In de Bijbel zien we bijvoorbeeld dat rentmeesterschap (een van Compassions kernwaarden) over meer dan alleen geld gaat. Een goede rentmeester zorgt ook voor de schepping en het milieu. En het gaat ook over hoe we onze tijd besteden en onze talenten inzetten. Op deze pagina is niet genoeg ruimte om alle redenen te benoemen waarom ik geloof dat de Bijbel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zo uniek is. Van de wieg tot aan het graf en alles wat

daartussen zit: gemeenschapsleven, relaties, werk, liefde, dood, wetenschap, de geneugten van het leven, de gevaren van dronkenschap, het vieren van het huwelijk en seksualiteit, lichamelijke conditie, kunst, enzovoorts.

Zoals Frodo Baggins en Samwise Gamgee in The Lord of the Rings beginnen we te ontdekken dat deze reis door de Bijbel het einde van alle oude dingen betekent, en het begin van een nieuwe dag. Het oude is voorbij gegaan en het nieuwe is gekomen. En dat is ontwikkeling.

TEkST: Sidney Muisyo

SIDNEy MUISyo is vice-president van Compassion in Afrika en schrijft columns voor het Compassion Magazine.

BaDkaMersEN BIJBels

cOluMn

38

Page 39: Compassion magazine april 2012

een zOnDaG vOOr kInDeren In arMOeDe

In uW kerk?VRAAG HET GRATIS INFORMATIEPAKKET AAN EN KRIjG EEN

OPTREDEN VAN EEN VAN ONzE AMBASSADEuRS

Ben ketting lev

reni en elisa krijgsman Insalvation

Tiemen Westerduin

www.zoNDAgVooRkINDEREN.NL 055-5994422 | [email protected]

BaDkaMersEN BIJBels

Page 40: Compassion magazine april 2012

cOMPassIOn HelPT WerelDWIJD Meer Dan 1.200.000 kInDeren en ruIM 2.000 sTuDenTen

22

1211

13

8

7

9

3 1614

2 64

21

25

26

19

1

5

10

ParTnerlanDen

24

1820

23

17

15

zuID-aMerIka

1. MeXIcOAantal kinderen: 22.853

2. GuaTeMalaAantal kinderen: 37.801Aantal LDP studenten: 115

3. el salvaDOrAantal kinderen: 41.390Aantal CSP projecten: 21Aantal LDP studenten: 40

4. HOnDurasAantal kinderen: 41.538Aantal LDP studenten: 79

5. nIcaraGuaAantal kinderen: 35.922

6. HaITÏAantal kinderen: 69.420Aantal CSP projecten: 62Aantal LDP studenten: 118

7. DOMInIcaanse rePuBlIekAantal kinderen: 43.585Aantal CSP projecten: 24Aantal LDP studenten: 92

8. cOlOMBIaAantal kinderen: 53.197Aantal LDP studenten: 106

9. ecuaDOrAantal kinderen: 54.253Aantal CSP projecten: 42Aantal LDP studenten: 175

10. PeruAantal kinderen: 52.441Aantal CSP projecten: 42Aantal LDP studenten: 150

11. BrazIlIËAantal kinderen: 33.879Aantal LDP studenten: 92

12. BOlIvIaAantal kinderen: 57.132Aantal CSP projecten: 32Aantal LDP studenten: 109

13. BurkIna fasOAantal kinderen: 29.315

14. GHanaAantal kinderen: 32.961

15. TOGOAantal kinderen: 9.881

16. eTHIOPIËAantal kinderen: 81.852Aantal CSP projecten: 31Aantal LDP studenten: 237

17. uGanDaAantal kinderen: 74.633Aantal CSP projecten: 48Aantal LDP studenten: 386

18. rWanDaAantal kinderen: 56.604Aantal CSP projecten: 10Aantal LDP studenten: 123

19. kenIaAantal kinderen: 80.727Aantal CSP projecten: 48Aantal LDP studenten: 273

20. TanzanIaAantal kinderen: 64.602Aantal CSP projecten: 29

21. InDIaAantal kinderen: 118.989Aantal CSP projecten: 64Aantal LDP studenten: 294

22. BanGlaDesHAantal kinderen: 19.256Aantal CSP projecten: 9

23. THaIlanDAantal kinderen: 35.325Aantal CSP projecten: 18Aantal LDP studenten: 70

24. fIlIPIJnenAantal kinderen: 60.122Aantal CSP projecten: 36Aantal LDP studenten: 178

25. InDOnesIËAantal kinderen: 85.994Aantal CSP projecten: 43 Aantal LDP studenten: 149

26. srI lanka Aantal CSP projecten: 18

afrIka azIË

AustraliëCompassion AustraliaCanadaCompassion CanadaDuitslandCompassion Deutschland

FrankrijkS.E.L. FranceGroot-BrittanniëCompassion UKItaliëCompassion Italia

NederlandCompassion NederlandNieuw-zeelandTEAR Fund New Zealand

Verenigde StatenCompassion Internationalzuid-KoreaCompassion KoreazwitserlandCompassion Suisse