Carnavalskrant 2008

28
De Waalkanter Speciale uitgave ter gelegenheid van het 33-jarige bestaan van Carnavalsvereniging De Waalkanters te Slijk-Ewijk

Transcript of Carnavalskrant 2008

Page 1: Carnavalskrant 2008

De Waalkanter

Speciale uitgave ter gelegenheid van het

33-jarige bestaan van Carnavalsvereniging

De Waalkanters te Slijk-Ewijk

Page 2: Carnavalskrant 2008

Pagina 2 De Waalkanter 33

Page 3: Carnavalskrant 2008

Prins Remo de Klassieker, zoals de naam reeds doet vermoeden ben ik een liefhebber van klassieke auto’s met name van het Engelse merk Triumph. Zelf ben ik 5 jaren bezig geweest met het restaure-ren van een Triumph sportwagen uit 1957, een T r3 ( z i e webs i te : www.triumph-tr3.nl).

Prinses Marjolijn heeft als hobby haar liefde voor dieren, bovendien zet ze zich ook in voor de regio-nale Dierenbescherming. Carnaval is ze eigenlijk pas leuk gaan vinden toen we samen op een pronkzitting zijn geweest.

Het begon allemaal vier jaar geleden, want toen ben ik als raadslid bij de Waalkanters gekomen. Na twee avon-den Jan Geurts op bezoek te hebben gehad en de woorden dat hoeft niet zo veel tijd te kosten ben ik over stag gegaan. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds geen spijt van deze be-slissing gehad want ieder jaar is het weer een geweldig feest.

Met name de optredens tijdens de pronkzittingen vind ik ieder jaar weer een belevenis. Daarom vind ik dat de carnaval in ons dorp moet blijven ook al

is de animo betreffende die carnaval duidelijk minder dan vroeger. Het is dan ook erg belangrijk dat we de jeugd in ons dorp meer moeten gaan betrek-ken bij de carnaval, want laat het dui-delijk zijn, alleen dan heeft het ook toekomst. Ook een paar nieuwe raadsleden kunnen we bij de Waalkan-ters nog wel gebruiken. Wie komt ons in de komende jaren versterken?

Klassieker in het nieuw Prins Remo ”de Klassieker” en Prinses Marjolijn stellen zich voor

De Waalkanter 33 Pagina 3

Klassieker in een nieuw jasje!

Het 33 jarige jubileum staat voor de deur, een heel nieuw prinsenpak, want

het oude was echt aan vervan-ging toe. Zo kunnen de Waal-

kanters weer netjes voor de dag komen. Prins carnaval worden is toch wel een aparte belevenis. De voor-bereidingen die moeten gebeuren leveren al veel plezier op.

Naar hofdames hoefden ze niet op zoek, want mijn echtgenote zij direct dan wil ik wel prinses worden. Naarmate de dag van aan-treden nadert des te meer spanning of alles wel goed

zal verlopen. Maar op de avond zelf komt de ontlading en begint het genieten. Nu inmiddels al enige weken en bezoekjes bij andere carnavalsvere-nigingen rijker, begint het steeds leu-ker te worden.

Ja als je er de tijd voor hebt en ze komen je vragen, kan ik iedereen het aanbevelen eens prins bij de Waalkan-

Maar dat went snel!

Behalve het plezier van een pronkzit-ting, waar de samenleving vriendelijk voor de gek gehouden wordt, weet ik inmiddels ook dat carnavalsverenigin-gen veel breder actief zijn en zich ook inzetten voor het algemeen belang van hun dorp. En hiervoor heb ik veel waar-dering.

Graag wens ik “De Waalkanters” een geweldig feestelijk jubileumjaar.

Ik groet u allen met een hartelijk car-navalesk Alaaf!

Slijk-Ewijk is één van onze kleinste dorpen. Wat verscholen ligt het ach-ter de dijk aan de Waal en waar het witte kerkje één van mijn geliefde plekjes is in de gemeente Overbetu-we.

Slijk-Ewijk mag dan klein zijn, er ge-beurt veel. Een actief verenigingsleven versterkt de samenhang in het dorp. Zo ook de Carnavalsvereniging “De Waal-kanters” die dit jaar 33 jaar bestaat.

Voordat ik naar Overbetuwe kwam zei mij het carnaval weinig en van pronkzit-tingen had ik sowieso nooit gehoord.

Een carnavalesk Alaaf!

Elisabeth Tuijnman Burgemeester Overbetuwe

“Slijk-Ewijk, waar het witte kerkje aan de dijk een van mijn geliefde

plekjes is”

Page 4: Carnavalskrant 2008

Keuze uit 250 lekkere pannenkoeken Diverse arrangementen Volop plezier voor de kinderen

Beleef het ”Uit Pannenkoek eten” bij:

Onze keuken is

Wo. t/m Zo. 11.00 - 20:00 geopend.

Valburgsestraat 22

6677 PC

Slijk-Ewijk

Tel: 0488-430179

Genieten van een van de 250 pannenkoeken terwijl de kinderen kunnen spelen in de speelhoek, en een kado voor zichzelf kopen met de gratis “Smul”-muntjes.

Ook buiten hebben wij een ruime speeltuin.

Iets te organiseren? Familiefeest, of een bedrijfsuitstapje? Denk eens aan een step-, of fietstrein arrangement. Gegarandeerd dikke pret.

Kijk op: www.pannekoekenbakker.nl

www.woudgordijnen.nl

De Waalkanter 33 Pagina 4

Tarweweg 7,6534 AM Nijmegen

Page 5: Carnavalskrant 2008

Het is een bijzondere eer om het openingswoord te mogen schrijven in dit jubileumblad ter gelegenheid van het 33 jarig bestaan van de vereni-ging.

Onze carnavalsvereniging De Waalkan-ters, waarvan ik nu nog voorzitter ben

sinds het 22 jarig jubileum, heeft in deze periode zoals overal ups en downs meegemaakt. In de afgelopen 11 jaar hebben we het donateurschap in het leven geroepen wat resulteerde in circa 150 donateurs. Verder is de raad van “wijze mannen” ingesteld. Door deze raad kunnen oud-raadsleden en prinsen onze vereniging blijven steunen. Kort geleden zijn wij gestart met een lid-maatschap van onze vereniging wat ook bijzonder goed is aangeslagen. Door deze acties is er een grotere binding met ons dorp gekomen.

De Waalkanters verzorgen voor het dorp tegenwoordig ook de zomermarkt. Deze markt is een grote en gezellige attractie geworden.

Van de voorzitter… Wanneer men dit zo leest kan de ge-dachte opkomen van: “de Waalkanters die hebben het helemaal voor elkaar”, hetgeen echter niet zo is. Op ons ver-langlijstje voor de toekomst staat dat wij graag voltallig, dat wil zeggen met een heuse raad van elf op het podium willen staan.

Ik hoop en verwacht dat deze wens binnenkort in vervulling mag gaan.

Uw voorzitter,

Henk Verbeeck

Bij ons thuis werd altijd gedanst. Met veel kinderen was de (dans)vloer altijd vol. Alles danste mee, zelfs de muizen danste op de tafel. En als je veel kinderen hebt dan heb je nave-nant stoelen en is een stoelendans gauw gedaan en bij ons zeer populair.

Ons vader en moeder konden er ook wat van. Als wij aan het vervelen waren had je zo de poppen aan het dansen en er was er niet een die de dans ont-sprong. Ons moeder kon ook een goed partijtje dansen en wij stonden er dan met open mond naar te kijken.

Ze danste altijd op het slappe koord…. en zonder vangnet! Ongelofelijk, als je weet dat ze over de honderd kilo woog, schoon aan de haak. Ja, het was me een circus bij ons thuis. Vader legde dan altijd een groot stuk touw op de keu-kenvloer en wij hielden dan onze adem in, dat begrijp je wel. Aan de plavuizen op de vloer kon je zien dat het wel eens mis was gegaan.

Ons vader rookte toentertijd dikwijls een zware pijp. Zijn pijpenrek hing achter in de keuken, tegen de muur.

Ons moeder danste dan van de goot-steen over het slappe koord zo naar dat rekje toe. Een mooi gezicht als je moeder zo naar de pijpen van vader zag dansen. Het is dat ze op het slappe koord moest blijven anders walste ze over vader heen.

Later toen ik groter werd ben ik nog een blauwe maandag op dansles ge-weest. Nou, dat was feitelijk niet aan mij besteed. Je moest daar met een meisje dansen en die had dan een pet-ticoat aan om je een beetje bij haar uit de buurt te houden. Dat ding was zo’n beetje een meter in het rond en zo stijf als het boord van m’n opa. Ik werd er hartstikke opgewonden van, want je kon nergens bijkomen.

Hou je eigen maar vast! Slijk-Ewijk en dansen horen bij elkaar. Een inwoner verhaalt.

Dan wou ik zo’n meidje is lekker kussen, maar ik kon er niet bij hè! Als ik m’n tong uitstak dan kon ik met veel moeite bij het puntje van d’r neus komen. Ik had nog geluk dat ze bij het uitdelen van de neuzen vooraan in de rij heeft gestaan, anders had ik het wel kunnen schudden. Maar ja dat waren andere tijden.

Schuifelen met de 1buiken tegen elkaar zat nog niet in het pakket net zoals paaldansen. Ik weet ook niet hoe zo’n mokkeltje met d’r petticoat dat moest doen? Lijndansen?

Nu je het zegt, ik liet vroeger m’n hondje nog wel eens aan de lijn dansen. Dan liet ik ‘m uit tegelijkertijd als de buurvrouw haar teefje liet plassen. Nou die twee beestjes ruukten dan aan el-kaar en dan liepen ze als het ware polo-naise, natuurlijk het teefje voorop. Wel, ik zie jullie wel bij de polonaise in het dorpshuis.

Groetjes van Lowie

Pagina 5 De Waalkanter 33

Page 6: Carnavalskrant 2008

Pagina 6 De Waalkanter 33

Bleef alles maar zo mooi als een Skantrae deur.

Voor informatie en/of catalogus:

Doors@Home , Archimedesweg 6, 6662 PS Elst Telefoon: 0481 — 37 55 25 of [email protected]

Page 7: Carnavalskrant 2008

Als ik 33 jaar Waalkanters bekijk vanuit de positie van secretaris, dan is er in deze 33 jaar veel veranderd.

In principe is het werk van de secreta-ris gelijk gebleven zoals het schrijven van brieven, het uitschrijven van ver-gaderingen en het maken van de notu-len en het bijhouden van het archief. De secretaris was en is de spil van de vereniging.

Als ik in de archieven kijk van de vere-niging, dan krijg ik een beetje het idee dat één van de eigenschappen die een

Van de secretaris…

secretaris toen moest hebben: het netjes kunnen schrijven.

De verslagen van vergaderingen en zelfs het uitschrijven van het draai-boek van een pronkzitting werd in bijna schoonschrift gedaan. Een klus waarbij het - en nu fantaseer ik - uiterste van de concentratie gevraagd werd. En dat er netjes gewerkt werd kun je zien aan het aantal vlekken dat er in de schrif-ten te vinden is. HELEMAAL GEEN!!

Dan heb ik het misschien makkelijker met de moderne technologie van tegen-woordig. Alles gaat met de computer en veel post gaat via email. Het vergelen van papier is er bijna niet meer bij, want alles wordt netjes op een cd-rom opgeslagen. Misschien gaat er zo wel een beetje van de charme verloren; het inkijken van de boeken en schriftjes gaat zo langzamerhand verdwijnen.

We gaan nu steeds meer cd-tjes kij-

Carnavalsvrienden en –vriendinnen, mij is gevraagd om –als huidige Pre-sident van de Waalkanters- een stukje te schrijven in dit jubileum-blad, waaraan ik graag gehoor geef.

Allereerst spreek ik de bewondering uit voor de oprichters van deze club, maar ook voor hun opvolgers door de loop der jaren heen. Het kleinste dorp van de gemeente Over-Betuwe, slechts een paar honderd inwoners en dan toch al 33 jaar een bloeiende carnavalsvere-niging! Een en ander heeft ongetwijfeld te maken met de saamhorigheid die een klein dorp als het onze uitstraalt.

ken. Dit laatste laat zich het sterkst gelden bij de foto’s van de carnavals-festiviteiten. Alles wordt nu netjes door onze fotograaf Wim Fölker op cd gezet. Zo is er per carnavalsseizoen een foto-cd beschikbaar en in het ar-chief opgeslagen.

Ik wil als huidige secretaris mijn voor-gangers bedanken voor hun inzet voor de vereniging.

Uw secretaris,

John Blom

Hulde ook aan onze zusterverenigingen en onze bezoekers, waarmee we elkaar steunen en samen plezier maken.

Al met al wordt de animo om de evene-menten te bezoeken, om plaats te ne-men in de Raad van Elf en om de kar te trekken wel wat minder dan voorheen. Op zich geen vreemd iets, want men hoort dat van allerlei andere soorten verenigingen ook. We hebben veel meer te doen dan vroeger, zijn drukker dan vroeger en hebben veel meer keus uit diverse activiteiten en verenigingen dan vroeger. Of het daarmee dus ook minder leuk dan vroeger is geworden? Dat zouden we eigenlijk aan de mensen moeten vragen die er van meet af aan bij zijn….

Mijn eigen ervaring is; ik ben geboren en getogen in Renkum, dus over de Rijn. Dit dorp beschikt weliswaar over een carnavalsvereniging, maar ik heb niet ervaren dat het daar ook echt leeft. Vanaf het moment dat wij in Slijk-Ewijk zijn komen wonen ben ik betrok-

Van de president… ken geweest bij het carnaval. Achter-eenvolgens als bezoeker, artiest (☺) en de laatste 6 jaar als President. En ik moet zeggen dat ik het zeker als fijne jaren heb ervaren. Je bent met een groep mensen bezig om het voor zowel voor anderen als ook voor jezelf leuk te maken.

Voor diegenen die vroeger wel kwa-men maar nu niet meer; het is nog

steeds leuk!

Voor diegenen die nog niet geweest zijn; kom eens een keer kijken en

meebeleven!

Voor diegenen die altijd al komen; blijf komen!

Want samen is het gezellig en plak-ken we er nog 11 jaar extra aan

vast!

ALAAF

Uw president,

Jan van Galen

De Waalkanter 33 Pagina 7

Page 8: Carnavalskrant 2008

Pagina 8 De Waalkanter 33

Aanleg van: Levering van: # alle soorten van bestratingen # diverse soorten stenen # grondwerk en riolering # zand en grind

# natuursteensplit

Nieuw: Containerverhuur tot 2,5m³ voor onder andere

puin, grond, zand, bouwafval enz.!!!

VCA * gecertificeerd Oosterhoutsestraat 2b — 6677 PS Slijk-Ewijk — Telefoon 0481 - 48 25 33

Fax 0481 - 48 26 28 — www.bouwman-bestratingen.nl

Vrijblijvende offerte!

Page 9: Carnavalskrant 2008

Ik Prins Remo de Klassieker, Hertog van de Kweldam, drager van het carnavalvirus, 32-ste hoogheid van De Waalkanters, proclameer:

1. Prinsenbloed is er in ons dorp genoeg, al is het voor sommige soms nog

wat te vroeg. Toch komt er een tijd, dan zeg je ik ben er toe bereid. Een opvolger zoek ik volgend jaar dan zelf en ga weer terug in de raad van elf.

2. Door vele prinsen reeds besproken, het wegdek tussen Slijk-Ewijk en Oos-

terhout ligt nog steeds helemaal open. De gaten zijn nog steeds niet ge-dicht, dus ook door deze prins nog maar eens extra belicht.

3. 33 jaar een periode van veel leut en gein: Prins Cor van ’t coniferen-

huuske, Prins Henny van ’t blumke, prins Willem den eerste van ’t pad, hoe zou het met die prinsen zijn? In 2008 het jubileumjaar, ja dan ha-len we ze allen weer eens bij elkaar.

4. Wereldberoemd in Keijlenburg en ieder jaar weer bij ons hier, Henny en

Pierre voor gegarandeerd veel muziekplezier. 5. De toekomst van de carnaval, hoe kan het gaan, dendert voort naar

haar 33 jarig bestaan. Vers bloed is echter wel vereist, opdat de hele club niet vergrijst!

6. Rijden in een klassieker en uw prins kan het weten, moet je tijdens de

carnaval toch echt vergeten. Drank en verkeer is als water en vuur, dus een goede raad, kruip niet achter het stuur.

7. De dorpstraat in ons dorp heeft een metamorfose ondergaan en zal vol-

gend jaar op het nieuwe monopoly spel komen te staan. 8. Doe met ons mee, ga uit je bol, met carnaval geldt lang leve de lol.

9. Het jubileumjaar, dat komt er aan, voor de carnaval het 33 jarig be-

staan. Met een receptie en een groot feest, zorg dat u straks kunt zeggen wij zijn er bij geweest.

10. Als prins hier met mijn prinses aan mijn zij, moet er nog wat assistentie

bij. Zo zal ik verheffen in de adelstand, een echte carnavals adjudant.

11. regels heeft u nu gehad, en de laatste komt nu ook uit het vat.

Als motto voor de carnaval voor u verzonnen:

Geniet vandaag want later is reeds nu begonnen!

Aldus opgemaakt, 10 november 2007. Prins Remo “de Klassieker”

De Waalkanter 33 Pagina 9

Proclamatie

Page 10: Carnavalskrant 2008

Pagina 10 De Waalkanter 33

Ons streven is met kwaliteit en prijs al onze klanten van dienst te zijn.

Voor een eenvoudig boeket, maar ook uitgebreide arrangementen voor bijv. huwelijk, overlijden of zakelijke doeleinden.

In bloemstukken kunnen wij onze creativiteit ten volle tot bloei laten komen.

Verrassende creaties voor diverse gelegenheden van nostalgisch tot exotisch en modern.

Aankleding van zakelijke evenementen,beurzen,

zoals open dagen, bedrijfsfeesten en recepties

Page 11: Carnavalskrant 2008

De Keilenburgse adelstand 33 jaar prinsen, hoe staat de prinsensteek ze nu?

Op (be)zoek naar de oud-prinsen van De Waalkanters Na het bestuderen van de lijst met oud prinsen gaan we een plannetje opstellen hoe en wanneer we deze gaan bezoeken om een foto te maken voor het jubileumblad van de Waal-kanters.

De lijst compleet te krijgen zal echter niet gaan daar twee van de oud prinsen niet meer onder ons zijn. Ook zijn in-middels enkele prinsen verhuisd en hebben het contact met de vereniging verloren. Een aanvraag indienen bij de voorzitter om even op en neer naar Canada te vliegen voor een fotootje wordt ook afgewezen.

Dan maar in de auto en op pad! Prins Henk van de Marine wordt gespot in Elst en bij het maken van een foto bij de voordeur valt meteen op dat hij

de carnaval nog een warm hart toe-draagt want hij is gaan wonen op num-mer 11.

Nu door naar het volgende adres; Cor van ’t Coniferenhuuske, Cor gaat direct mee naar buiten om in de tuin een mooi plaatje te maken en na enig carnavalesk onderhoud vervolgen wij onze weg. De volgende op het lijstje is Jan van de Meetlat.

Zoals gewoonlijk zit Jan altijd vol met verhalen over vroeger, nadat de foto erop staat krijgen we een verhaal te horen over het oude dorpshuis.

Jan, toen voorzitter, krijgt ’s nachts een telefoontje dat ze in het dorpshuis de boel aan het afbreken zijn. Hij als de gesmeerde bliksem er naar toe, maar kan er niet in, alles dicht en niets te zien, alleen een enorme dot herrie van sloopwerkzaamheden. Wat was nou het geval? Een clubje genaamd de Glad-dekkers had een geintje uitgehaald en een cassetteband met sloopgeluiden laten horen.

Na nog enkele bezoeken in ons eigen dorp gaan we eens kijken wie we bui-tendorps gaan vereren met een bezoek. In Andelst komen we aan bij Hen-ry van ’t Blumke. Na een warm onthaal begint hij direct te ver-tellen over vroeger. De carnavals-tijd was toch wel een hele mooie tijd, alle gein die ze uitgehaald hebben. Ook deze prins is be-nieuwd hoe het met de andere prinsen gaat.

Vanaf hier vertrek-ken we richting Ewijk, we hebben alleen een adres want er is geen tele-foonnummer bekend. De deur wordt open-gedaan en John de Schriever (overigens ook oud prins) wordt meteen herkend door Gerard van Geluid en Licht. Na ook hier enige tijd over de carnaval te hebben gepraat vervolgen we weg.

We komen nog bij diverse prinsen op bezoek. Iets wat ons direct opvalt is dat alle oud prinsen de carnaval van Slijk-Ewijk nog steeds niet vergeten zijn. Misschien is het zelfs wel een goed idee ze er weer wat meer bij te betrekken.

In ieder geval hebben de meeste toe-gezegd op de receptie van het 33-jarig jubileum te zullen komen, wat zullen er dan veel verhalen worden opgehaald. Ook op de afsluitende feestavond van Waalkanters 33jaar zullen alle oud prinsen weer present zijn, alwaar we nog iets speciaals voor ze in petto heb-ben!!! Nu met een drievoudig alaaf wen-sen wij iedereen een fantastische Car-naval 2008.

John de Schriever &

Remo de Klassieker

De Waalkanter 33 Pagina 11

Page 12: Carnavalskrant 2008

Pagina 12 De Waalkanter 33

Page 13: Carnavalskrant 2008

1983 — 1984 Willem van den Akker

Hofdames Diny & Coby

Hij zei, maar wel met met mijn dochters aan mijn zij

1979 — 1980 Willem van het Pad

Hofdames Thea & Diny

Was het binnen zitten meer dan zat

1981 — 1982 Leo van de Boelsehof

Hofdames Elly & Ans

Hij hield het in Slijk-Ewijk voor gezien, maar wilde toch erst nog prins

zien

1985 — 1986 Leo van ‘t Pulske

Hofdames Hanny & Dikkie

Hij vond het fijn om de eerste prins uit de Paul-

straat te zijn

De Keilenburgse adelstand 33 jaar prinsen, hoe staat de prinsensteek ze nu? ??

Periode 1975 t/m 1986

1984 — 1985 Jan van den Pomp

Hofdames Diny & Coby

Hij kwam niet hier van-daan, maar heeft toch

een jaar zijn best gedaan

Seizoen 1975 — 1976 Tijdens het eerste jaar van De Waalkanters (opgericht 15 oktober 1975), was er nog geen

prins die de raad in het gareel hield.

Seizoen 1976 — 1977 & 1977 — 1978 De eerste en enige prins die Keilenburg twee seizoenen geregeerd heeft was:

Prins Hent de Erste met hofdames Thea en Els

De Waalkanter 33 Pagina 13

1978 — 1979 Henry van ‘t Blümke

Hofdames Anita & Ans

Zoals ge wit geïmpor-teerd , daarna ineens meer gewaardeerd

1980 — 1981 Co van de Kweldam

Hofdames Hetty & Ditsie

Hij kreeg op den duur toch geliek

1982 — 1983 Det van ‘t Gat van

Hage Hofdames

Miranda & Els

Ging met zijn dames dwars door de wagen

Page 14: Carnavalskrant 2008

Pagina 14 De Waalkanter 33

Fotoimpressie Carnaval 2007

Page 15: Carnavalskrant 2008

Podiumbeesten

Pagina 15 De Waalkanter 33

Page 16: Carnavalskrant 2008

Pagina 16 De Waalkanter 33

Page 17: Carnavalskrant 2008

1989 — 1990 Wouter uut de

Apenhoek Hofdames

Ellen & José

Periode 1986 t/m 1997

De Keilenburgse adelstand 33 jaar prinsen, hoe staat de prinsensteek ze nu? ?

1987 — 1988 Gerard van Geluid

en Licht Hofdames

Tamara & Lian

1991 — 1992 Jan van de Meetlat

Hofdames Ingrid & Wilma

1993 — 1994 Peter uut de Vrimde

Prinses Anne

1995 — 1996 Ben de Sporter

Hofdames Nathalie & Marjolijn

1996 — 1997 Henk van de Marine

Hofdames Ida & Thea

De Waalkanter 33 Pagina 17

1986 — 1987 Cor van het

Coniferenhuuske Hofdames Ria & Gery

1988 — 1989 Ab uut de Raad

Hofdames Tamara & Jacomien

1990 — 1991 Ton de Prater Prinses Corinne

1992 — 1993 Bart de Klusser Prinses Janny

1994 — 1995 Cees van den Neijendiek Hofdames

Joke & Anjevera

Page 18: Carnavalskrant 2008

Pagina 18 De Waalkanter 33

Telefoon: 0488 - 451385 Telefax: 0488 - 453811

Bezoekadres: Tielsestraat 150 6674 AE Herveld

Telefoon: 0488 - 451385 Telefax: 0488 - 453811

Bezoekadres: Tielsestraat 150 6674 AE Herveld

Page 19: Carnavalskrant 2008

2001 — 2002 Henk uut ‘t Haagje

Hofdames Angelique & Lisette

1998 — 1999 Erik de Duitenfluiter

Hofdames Brigitte & Marja

2002 — 2003 Jan van de Remketting

Hofdames Miranda & Heidi

2000 — 2001 Wim van de Rotteval

Hofdames Corrie & Hetty

2004 — 2005 John de Schriever

Hofdames Antoinette & Rianne

2006 — 2007 Henk de Raadsman

Hofdames Rina & Joke

2007 — 2008 Remo de Klassieker Prinses Marjolijn

Periode 1998 t/m 2008

De Keilenburgse adelstand 33 jaar prinsen, hoe staat de prinsensteek ze nu?

De Waalkanter 33 Pagina 19

1997 — 1998 Geert de Duiker

Hofdames Anita & Hetty

1999 — 2000 Wout de Parelvisser

Hofdames Monique & Lia

2003 — 2004 Mark de Verfraaijer

Hofdames Manou & Antoinette

2005 — 2006 Henk de Fruitige

Hofdames Diny & Ria

Page 20: Carnavalskrant 2008

Openingstijden:

Vrijdag 13.00 — 20.00uur Zaterdag 09.00 — 16.00uur

Bij mooi weer theetuin/terras geopend!

Graag tot ziens bij de familie Bunt!!! Loenensestraat 1, 6677 PL Slijk-Ewijk 0488 — 48 22 81

Voor uw: * Koe- en Geitenkaas * Groente & fruit * Streekproducten * Leuke cadeau en geschenkpakketten

Tevens het adres voor vers appelsap, eieren, aardappelen en uien!

Oosterhoutsestraat 4 Slijk-Ewijk Tel. 0481 — 48 22 42

Pagina 20 De Waalkanter 33

IEDEREEN IS HET ER MEE EENS

DE LEKKERSTE APPELS EN PEREN

KOOP JE ‘T VOORDELIGST BIJ:

FRUITTEELTBEDRIJF

VEENS

Div inruil machines (kijk op www.veensandelst.nl maaimachines inruil )

Wageningsestraat 15 6673 DB Andelst (tegenover de BP) KOM EENS KIJKEN IN ONZE VERNIEUWDE WINKEL

Kerkstraat 4, 6675 BR Valburg Telefoonnummer: 0488 — 43 12 58

Page 21: Carnavalskrant 2008

Refrein: Hier bij de dorpspomp in dorpje Slijk-Ewijk vieren de Waalkanters feest met elkaar. Hier bij de dorpspomp in dorpje Slijk-Ewijk daar is het feest met carnaval elk jaar. Couplet 2: Het wordt alsmaar later, de kastelein staat er en schenkt alle glazen weer vol. Geniet er maar van, morgen komt pas de kater dus ga nog maar flink uit je bol. We zijn nog niet klaar, maken lol met elkaar nee het feest is nog lang niet voorbij. Dus maak je geen zorgen want ook volgend jaar zijn de Waalkanters van de partij. Refrein (herhalen, 11x)

De Waalkanter 33 Pagina 21

Veur pruve mit, een niet meer weg te denken zondagmiddag altijd één week voor de dolle dagen. Een gezel-lig samenzijn om vast veur te pruve!!!!

Iedere deelnemende carnavalsvereni-ging levert een optreden en ieder jaar wordt het door de dan organiserende vereniging door hun president gepre-senteerd.

Maar waar komt veur pruve mit nu ei-genlijk vandaan? En wie zijn er mee begonnen?

Voor een antwoord op deze vraag ben ik naar Jan Geurts geweest als oud voorzitter van de vereniging zou hij toch zeker het antwoord moeten we-ten!

Jan begon met de wijze woorden “in den beginne” was er een radiopiraat Radio Valburg, waar veel Betuwe-na(r)ren naar luisterden. “En ene Frans Janssen stond hier aan de knoppen en gaf aan menig luisteraars veel muziek-plezier. Samen met Jan hebben ze een oproep gedaan aan de luisteraars van

Veur Pruve mit het toenmalige Radio Valburg.

Nu Veur pruve mit is ontstaan uit het samenvoegen van 4 verenigingen via een radio uitzending genaamd “rondje Val-burg”.

Later is Jan er mee verder gegaan en inmiddels zal dit jaar het Veur Pruve mit voor de 16e keer gehouden worden.

Nogmaals een geweldige happening waar we als carnavalsvereniging dan ook erg trots op zijn.

‘n Waalkanter

Refrein: Hier bij de dorpspomp in dorpje Slijk-Ewijk vieren de Waalkanters feest met elkaar. Hier bij de dorpspomp in dorpje Slijk-Ewijk daar is het feest met carnaval elk jaar. Couplet 1: De carnavalsdagen, ze zullen weer slagen de prins en de raad zijn weer hier. Er is genoeg bier dus er valt niets te klagen we hebben veel lol en plezier. Aan dans en muziek is er ook geen gebrek dus verveling dat komt hier niet voor. De Waalkanters voelen zich hier op hun plek en we zingen nu allen in koor;

Waalkanterslied (melodie: Kleine café aan de haven)

Page 22: Carnavalskrant 2008

Accountantskantoor Janssen & Vos feliciteert

Carnavalsvereniging De Waalkanters

met hun 33 jarig jubileum Alaaf Alaaf Alaaf

Pagina 22 De Waalkanter 33

Page 23: Carnavalskrant 2008

De Waalkanter 33 Pagina 23

Een dansgarde hoort bij een carna-valsvereniging. De Waalkanters heb-ben, over de 33 jaar gerekend, re-gelmatig over een dansgarde kunnen beschikken.

Een dansgarde bestaat dankzij de be-schikbaarheid en de inzet van de dan-seresjes zelf. Zij moeten er plezier in hebben om hun danskunsten voor een publiek te vertonen. Niet minder van belang is de begeleiding van deze groep. De begeleidsters moeten de pasjes aanleren, maar ook het plezier in dansen stimuleren.

De dansgarde danste natuurlijk als groep, maar vanuit die groep trad ook een solodanseres op. Ga er maar aan-staan om op zo’n jonge leeftijd alleen voor een publiek op te treden. Het publiek heeft deze solodanseres met een daverend applaus bedankt voor haar inzet en kunnen.

Pionier van het eerste uur was Harry Pinkster die “de Pinksterblomme” op-richtte. Later kwamen de “Pumpkes” onder leiding van Trees, Jan en Truus Jansen. Dat dit werk niet voor niets is geweest blijkt wel uit het feit dat er in Slijk-Ewijk een “danscultuur” ontstaan is. Want nadat de meisjes van de dans-garde te groot/oud zijn geworden voor de gardedans is men met het dansen door gegaan en met een groot succes daarna!

We hoeven de naam van de Dutchi Tequila maar te noemen en men weet waar we het over hebben. Deze Dutch-hi’s zoals ze veelal genoemd worden hebben hun uitstraling gehad naar an-

ren; iedereen wil wel dansen zoals zij dat deden.

De dansgarde van de Waalkanters is een tijdje weggeweest, omdat er geen animo voor was of geen begeleidster die dit wilde oppakken. Vanuit ONA is er onderleiding van Miranda Boshoven een clubje ontstaan dat op de pronkzit-ting optrad met een acrobatisch dansoptreden. Uit dit clubje meisjes is wederom een dansgarde ontstaan die ook weer luistert naar de naam “de Pumpkes”. Een clubje dat ook weer plezier in dansen uitstraalt. En natuur-lijk hopen we dat er uit deze dansgarde weer meisjes “opstaan” en doorgaan met het dansen.

Naast het uitvoeren van de dans is ook de aankleding van de garde belangrijk. In het verloop van de 33 jaar zien we een verschuiving van het klassieke dansmarieke met pruik en driekantige hoed naar een modernere uitstraling. De pruik en hoed zijn vervangen door een keurige haarknot. Ook de muziek is niet meer de standaard klassieke mu-ziek maar moderne muziekarrangemen-ten vormen de basis van de dans.

De Dansgarde Van Pinksterblomme naar Pumpkes

Een niet onbelangrijk punt voor de car-navalsvereniging is dat in de jaren dat deze meisjes dansen ze ook groeien wat er toe leidt dat de garde over meer dan één danspakje moet beschik-ken. Het telkens vermaken van de jurk-jes heeft ook grenzen. Dit jaar zien we onze Pumkes in de vernieuwde kleding dansen, dat wil zeggen, nieuwe jurkjes en nieuwe laarsjes. Dankzij onze bingo’s hebben we de nieuwe kleding kunnen bekostigen.

Zolang er een dansgarde geweest is hebben zij meegedaan aan diverse danswedstrijden in de regio. Ook hier bleven de successen niet uit. Natuurlijk ging het wel eens wat minder, maar over het algemeen waren de resultaten positief en kon er een beker mee naar huis worden genomen. Voor de danse-resjes een spannende en drukke tijd, maar laten we hier niet de begeleid-sters en ouders vergeten die deze meisjes hierbij begeleid hebben. Er werd en wordt wat afgesjouwd!

Voor de toekomst wensen de Waalkan-ters de dansgarde veel succes toe!

Page 24: Carnavalskrant 2008

C.V. De Waalkanters Bedankt alle

Adverteerders, sponsoren, donateurs en leden.

En daarnaast nog alle groepen en iedereen die in de loop der jaren de carnaval een warm art heeft toe gedragen.

W. Weijs - Pijnappel - Beheer B.V. Inkoop en Verkoop Scania-oldtimers

Nijverheidsweg 1 - 6679 AH Oosterhout - Tel: 06-

Openingstijden van het restaurant:

donderdag en vrijdag vanaf 12.00 uur; zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur.

De Waalkanter 33 Pagina 24

Page 25: Carnavalskrant 2008

Refrein: In het Waal-kantersnest viert hij feest met de rest dat is Remo, de Klassieker onze prins doet zijn best. Couplet 2: Bij de dorpspomp gaan we hossen. In Slijk-Ewijk daar gaat Remo crossen Hij is prins met zijn Marjolijn en zij zingen samen met ons het refrein: Refrein (ook deze weer 11x herhalen)

De Waalkanter 33 Pagina 25

Zolang als de Waalkanters pronkzit-tingen organiseren hebben de vrou-wen van de raadsleden individueel of in een groep zich ingezet om een act op de pronkzittingen te verzorgen.

Menigeen zal deze groepen nog wel kennen: De Toedeloes een groep waar men naar uitkeek. Goed verzorgde acts waar het plezier die deze vrouwen had-den vanaf straalde. Plezier in het ver-zinnen en inoefenen van de acts. Dat dit plezier zijn uitwerking heeft blijkt uit het feit dat de groep 18 jaar actief geweest is. Als je er met de leden er overpraat beginnen ze weer spontaan te lachen.

Na de Toedeloes zijn de Vrollie geko-men. Een groep die al 16 jaar een trou-we deelnemer is aan de pronkzittingen. Was bij de Toedeloes de aankleding van de nummers geweldig, ook bij de Vrollie is duidelijk te zien dat er dames bij zitten die met naald en draad zeer behendig zijn. Ook naar deze groep wordt elk jaar uitgezien. Zelfs in Her-veld weet men wat de Vrollie op de planken gebracht hebben; hun nummer/act “Tsjoe Tsjoe Wa” heeft de presi-dent van de Deurdouwers Arnold Tim-mer slapeloze nachten bezorgd. Maar na enig oefenen heeft ook hij de act onder de knie gekregen. Hij mocht blij zijn dat hij het warme hondenpak niet aan hoefde te trekken (zou wel een superact geweest zijn).

De Raad en vrouwen of de vrouwen van de Raad Naast de Vrollie is nu ook een tweede groep actief. De raad is van samenstel-ling veranderd en zijn er dus nieuwe vrouwen die ook hun steentje willen bijdragen. Samen met de Vrollie zou niet gaan, omdat de groep dan te groot zou worden. Deze groep de Surpises is nu al weer voor het zesde jaar actief. De groep is aanvankelijk met 4 perso-nen begonnen en bestaat nu uit 6 per-sonen. Groot succes had de groep met de liedjes van de Supremes en van de DollyDots. Een topper was de uitbeel-ding van de Cancandanseressen.

In de komende pronkzittingen zijn de Vrollie en de Surprises weer van de partij!

Refrein: In het Waal-kantersnest viert hij feest met de rest dat is Remo, de Klassieker onze prins doet zijn best. Couplet 1: Aan de kweldam staat zijn woning in zijn auto’s voelt hij zich een koning. Rally rijden daarvan wordt hij blij auto’s restaureren zijn liefhebberij.

Prinsenlied Remo de Klassieker (melodie: Country Roads)

Page 26: Carnavalskrant 2008

Pagina 26 De Waalkanter 33

Openingstijden:

ma t/m vrij 8.30uur / 18.00uur

Vrijdag koopavond tot 20.00uur

Zaterdag 8.30uur / 17.00uur

Oosterhoutsestraat 47, 6678 PE Oosterhout Tel: 0481 — 48 13 07

Page 27: Carnavalskrant 2008

nat houden van de keeltjes moet er flink worden doorgewerkt.

Natuurlijk is iedereen van harte wel-kom om deel te nemen aan de verlichte optocht als deelnemer van een groep en / of toeschouwer. Aansluitend is er een feestavond met prijsuitreiking in het dorpshuis Beatrix.

Opgave voor de verlichte optocht kan comité 33:

John Blom 0481 — 48 29 88

Henk Vos 0481 — 48 21 21

Remo Frederiks 0481 — 48 25 62

Bij voorkeur ’s avonds bellen

De start van de optocht zal plaatsvin-den op 2 februari om 20.11 uur en we vertrekken vanaf het pannekoekenhuis. De route gaat richting dorp / Dorps-straat / Paulstraat / Loenensestraat / Loenensedwarsstraat / Waaldijk / Dorpsstraat / eindpunt dorpshuis.

Een aantal van deze wagenbouwers hebben we reeds bezocht. In de loop der jaren zijn er nogal wat dingen ge-wijzigd met name de afmetingen vooral de hoogtes van de wagens. Ook de per-fectie en discipline waarmee de bou-wers zich bezig houden is een lust voor het oog. Een bezoekje aan een paar wagenbouwers laat gelijk zien wat voor een werk het is voordat ze met z’n allen op de wagen staan. Behoudens het

Bij Carnaval hoort een carnavalsop-tocht en als vanouds worden er praalwagens gebouwd.

Ook in Slijk-Ewijk is men ooit begonnen met de bouw van de eerste wagen. Een steek op wielen gemaakt om mee te rijden in de optocht. Geen optocht in Slijk-Ewijk, maar in Oosterhout of Lent.

Dit jaar gaat daar in wat veranderen, want in het jubileumjaar van de Waal-kanters gaan we voor de eerste keer een verlichte optocht houden door ons eigen dorp. Voor deze optocht komen wij voor de dag (avond) met een geheel nieuwe praalwagen. Vanuit de omgeving zijn tot op heden enkele aanmeldingen.

Pappen en nathouden Wagenbouwers door de tijd heen

Pagina 27 De Waalkanter 33

C.V. de Bartjes

Ad Fundum

Page 28: Carnavalskrant 2008

Carnavalsprogramma 2008

C.V. de Waalkanters

P.a. Waaldijk 17 6677 MA SLIJK-EWIJK Telefoon: (0481) 48 29 88 E-mail: [email protected] Site: www.dewaalkanters.nl

Colofon Niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigt en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van C.V. de Waalkanters. Druk- en zetfouten voorbehouden. Lay-out en eindredactie: Ivo van Beek Redactie en advertentie: Remo Frederiks Henk Vos John Blom E-mail redactie: [email protected] Drukker: Multicopy Wijchen

9.11uur: Sleuteloverdracht, Gemeentehuis Elst 18.00uur: Carnavalsmis, kerk Oosterhout 20.11uur: Verlichte Carnavalsoptocht, Slijk-Ewijk 21.11uur: Feestavond, Dorpshuis Beatrix

Zaterdag 2 februari

Zondag 3 februari

14.11uur: Carnavalsoptocht, Oosterhout

Maandag 4 februari

11.11uur: Fruhshoppen, Dorpshuis Beatrix

Dinsdag 5 februari

11.11uur: Brunch, Dorpshuis Beatrix (voorverkoop in het Dorpshuis) 21.11uur: Afsluiting, Dorpshuis Oosterhout