Care & Cure Magazine - juli, 2009

40
1 > juli 2009 Steunverlening zorginstellingen HRM in de zorg: van belang voor… Column, Minister Ab Klink: Ik heb het over mensen...> HRM, ICT & TFM in de Zorg

description

Een magazine voor het zorgmanagement. Het blad bestaat niet meer.

Transcript of Care & Cure Magazine - juli, 2009

Page 1: Care & Cure Magazine - juli, 2009

1

> juli 2009

Steunverlening zorginstellingen

HRM in de zorg: van belang voor…

Column, Minister Ab Klink: “Ik heb het over mensen...”

> HR

M, IC

T &

TF

M in

de Z

org

Page 2: Care & Cure Magazine - juli, 2009

2

www.driessen.nlEen betere medewerker dan Marieke kan uw zorginstelling zich niet wensen. Binnenkort wordt ze ook nog eens de beste moeder voor haar eerste kindje. Een grote verandering voor Marieke, maar ook voor uw organisatie. Want wat betekent deze blijde boodschap voor Mariekes werkzaamheden vóór, tijdens en na haar verlof? Gelukkig kunt u rekenen op de HRM-specialisten van Driessen. Zij staan u met raad en daad bij met concrete adviezen en praktische oplossingen. Zo kan de tijdelijke vervanger van Marieke eenvoudig bij Driessen op de payroll. Marieke vindt samen met u de ideale balans tussen moederschap en werk. Driessen neemt u het regelwerk uit handen, zodat u zich kunt concentreren op de essentie van HRM. U het mensenwerk, wij het regelwerk. Driessen

Marieke heeft een blijde boodschap...

153_Driessen_Adv_220x310_WT2.indd 1 29-05-2009 16:01:55

Page 3: Care & Cure Magazine - juli, 2009

> juli 2009

TMF, Lessons to learn

HRM in de zorg: van belang voor…

Column, Minister Ab Klink: “Ik heb het over mensen...”

> HR

M &

TF

M in

de Z

org

Care & Cure Magazine voor het Zorgmanagement

juli 2009

5

6

17

16

1826

23

34

3

5 Column minister Ab Klink

6 Steunverlening Zorginstellingen

16 Symfora Groep heeft belangrijke stappen gezet

17 Portalisering in de zorg

18 Toekomstbestendige HRM

23 Zorgbestuurders krijgen gratis ICT-les

26 Ziekenhuizen bekennen kleur

34 Integratie van zorgverzekeraar en zorginstelling

39 Adverterdeerders Index en Agenda

Page 4: Care & Cure Magazine - juli, 2009

4

Ab K

linkSeparatierail voor de ziekenhuis- en zorgsectorRail 4100/4200/5100

Compleet assortiment separatierail systemenFunctioneel sterk en verkrijgbaar met een stofwerende pvc-afdekstrip.Behorende accessoires: pvc-afdekstrip, glijders met RVS-haken, infuusrekken, gordijnhouders, etc.De rails zijn uitstekend geschikt voor S3-ruimtes door de geïsoleerde plaatsing conform NEN-3134.

Separatierail is ook elektrisch beschikbaarLuxe, privacy en meer onafhankelijkheid voor de bedlegerige patienten. Een druk op de knop en het separatiegordijn sluit fluisterstil om het bed heen zonder tussenkomst van verplegend personeel.

Dé oplossing voor ontkoppelbare separatierailUnieke gepatenteerde oplossing om separatie en raamrails geconditioneerd te laten ontkoppelen.Bij een kortstondige belasting van ca. 35kg ontkoppelt de rail uit zijn bevestigingspunten.

Dat moet Goelst zijn!

Goelst Nederland: Lorentzstraat 11, 6716 AD Ede T: 0318 - 648100 F: 0318 - 648109 E: [email protected] I: www.goelst.nl

Page 5: Care & Cure Magazine - juli, 2009

5

Laatst liep ik over het strand en keek naar die verre horizon op zee, die oneindige ruimte voor verdieping en bezinning, het was de “zorg” die door mijn hoofd suisde. Ik vroeg mij af hoe het komt dat in de passie van de discussies over al die ingewikkelde vraagstukken in de zorg, het lijkt, of de zorgvraag van de patiënt niet altijd het uitgangspunt is.

Ik knijp mijn ogen toe om scherpte te winnen, en realiseer mij dat we de neiging hebben om ons zorgsysteem te perfectioneren zonder voorafgaand rekening te houden met het patiëntenperspectief. Maar, vraag ik mij af, het kan toch niet zo zijn dat het belang van ons zorgsysteem het wint van de zorgvraag van mensen? Mijn hart ligt bij de patiënt, zijn zorgvraag moet gehoord worden en vervolg krijgen met een betekenisvol antwoord. En dat gaat ons allemaal aan.   Ik bedoel dus die chronische zieke mevrouw, met haar diabetes en toenemende hartproblemen, zij komt daar nooit meer vanaf. Bij haar en alle andere chronische patiënten ligt het vertrekpunt voor het zoeken naar mogelijkheden voor passende, duurzame en betaalbare zorg.

Onmiddellijk schieten allerlei vragen door mijn hoofd. Wat kunnen wij als samenleving doen om ervoor te zorgen dat deze mevrouw ook in de toekomst passende zorg krijgt? Hoe gaan we om met die forse toename aan chronische patiënten, kunnen we de trends ten goede ombuigen, diagnoses en complicaties uitstellen, afstellen wellicht? En als straks 80% van alle zorgvraag chronisch is, hebben we daar dan een passend antwoord op? Ik zie duidelijk een stip op de horizon. Ik daag u uit, met mij die stip concreet te maken en mee te denken hoe we met elkaar zo snel mogelijk tot blijvende en tastbare resultaten kunnen komen.

Wat ik voor ogen heb is gebaseerd op enkele wat mij betreft harde principes. Optimale zorg voor mensen met één of meerdere aandoeningen is vraaggericht, maar zeker ook integraal en heeft als doel zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Natuurlijk draait het om de patiënt. Dat betekent dus dat hij in principe regie blijft voeren over zijn eigen leven ook als hij een aandoening heeft. Zelfmanagement, het leren omgaan met de aandoening speelt een grote rol in het behandeltraject. Zorgaanbieders ondersteunen en helpen patiënten met het stellen van behandeldoelen en het daarop gebaseerde persoonlijke behandelplan. Over de regie worden afspraken gemaakt. Voor patiënten die daar behoefte aan hebben kan één lid van het zorgteam de patiënt begeleiden en helpen met het afstemmen van alle noodzakelijke zorg. Samen met de patiënt is het zorgteam verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. Belangrijk daarbij is dat goed zichtbaar wordt gemaakt welke resultaten de zorgteams halen, slimme indicatoren en een goed functionerend ICT systeem zijn daarbij onontbeerlijk.

De patiënt heeft in mijn beeld gekozen voor een zorgcentrum dicht bij huis, afgesproken is dat zij het zorgplan zullen uitvoeren. Ik heb het over integrale zorg, dus een multifunctioneel team die samen met de patiënt het maatwerk behandel- of zorgplan opstelt en uitvoert, echt vraaggericht dus. Ik kies voor een pro-actieve aanpak, niet afwachten, zelf meedenken en mede verantwoordelijkheid nemen om de afgesproken doelen te realiseren. Patiënten mogen daarbij géén hinder ondervinden van indelingen in 1ste of 2de lijnen. Ontschotting en transparantie is een logisch en noodzakelijk gevolg van deze aanpak. En als dit werkelijk wordt, kunnen we dan ook een stapje verder wellicht. Bijvoorbeeld het koppelen van de integrale zorg aan de openbare gezondheidszorg en wie weet kunnen we dan het zorgplan uitbreiden met bijvoorbeeld huisvesting en begeleiding van het gezin. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de medisch specialisten. Hoe werken zij naar deze stip op de horizon. Daarom speel ik de bal graag door naar Henk Bilo, internist van de Isala kliniek in Zwolle. Van hem vraag ik hier op in te gaan. l

> care&cure column >

En ik heb het over mensen, als u begrijpt

wat ik bedoel

Deze Column is geschreven door Minister Ab Klink

Ab K

link

Page 6: Care & Cure Magazine - juli, 2009

6

> coverstory >

Geef individuele zorginstellingen geen steun. Bescherm alleen functies waarvan de beschikbaarheid essentieel is en het voortbestaan niet op andere wijze gegarandeerd kan worden.Er bestaat een fundamenteel verschil tussen semi-overheidsinstellingen en ondernemingen. Semi-over-heidsinstellingen hebben een wettelijke taak, die zij onder verantwoordelijkheid van de overheid uitvoe-ren. Ondernemingen richten zich op de vraag van hun klanten en voorzien daarin voor eigen rekening en verantwoording. Als een semi-overheidsinstelling in financiële problemen komt, loopt haar wettelijke taak gevaar. De overheid is verantwoordelijk en zal maatregelen treffen om de financiële problemen op te lossen en de instelling weer goed te laten functioneren. Een onderneming moet zichzelf zien te redden. Zij gaat failliet als dat niet lukt en een andere onderneming neemt de opengevallen plaats in.

Steunverlening zorginstellingen

Page 7: Care & Cure Magazine - juli, 2009

7

Steunverlening zorginstellingen

Zorginstellingen veranderen van semi-

overheidsinstellingen in ondernemingen.

Dit proces is nog in volle gang en verloopt

in de ene sector sneller dan in de andere.

Het is het gevolg van een fundamentele

wijziging in de manier waarop de rijksover-

heid haar verantwoordelijkheid voor de

kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaar-

heid van de gezondheidszorg wil realiseren.

Dat is jarenlang gedaan met behulp van

een fijnmazig netwerk van regels, afspra-

ken en budgettaire beperkingen. Dit net-

werk wordt nu ontvlecht. In plaats daarvan

worden deelmarkten ingericht, die door de

overheid worden gereguleerd en waarbin-

nen zorginstellingen bedrijfsmatig opere-

ren en met elkaar de concurreren.

Deze verandering moet consequenties

hebben voor de overheidssteun aan zor-

ginstellingen met financiële problemen.

In het steunbeleid behandelt de overheid

zorginstellingen namelijk nog steeds als

semi-overheidsinstellingen en niet als

ondernemingen. Het steunbeleid is ont-

wikkeld in de periode dat zorginstellingen

aan de leiband van de overheid liepen. De

zorginstellingen kregen van het Centraal

Orgaan Tarieven Gezondheidszorg (nu de

Nederlandse Zorgautoriteit) een budget

dat voldoende moest zijn. Als een instelling

desondanks in financiële problemen kwam,

werd het budget onder voorwaarden

verhoogd. De belangrijkste voorwaarden

waren dat het voortbestaan van de instel-

ling noodzakelijk was voor continuïteit

van zorg en dat de steunverlening uitzicht

bood op een financieel gezonde en stabiele

exploitatie.

Een andere aanpak van het steunbeleid is

om een aantal redenen nodig.

1. Ondernemingen in de zorg moeten

failliet kunnen gaan. Als de overheid

klaar staat om hen overeind te houden,

verstoort zij de werking van de markt en

geeft zij zorginstellingen het - verkeerde

- signaal dat zij uiteindelijk geen risico

lopen.

2. De overheid is op grond van Europese

regelgeving onvoldoende gelegitimeerd

om ondernemingen steun te verlenen,

ook al gaat het om de continuïteit van de

zorgverlening. Steun kan alleen worden

verleend aan instellingen met een wet-

telijk omschreven publieke taak. Zonder

zo’n omschrijving – die alleen voor

spoedeisende hulp bestaat – is steun al-

leen in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

3. Marktpartijen en overheidsinstanties

hebben rollen die door de werking van

de markt c.q. de taken en verantwoorde-

lijkheden van de overheid worden be-

paald. Deze rollen moeten niet worden

vermengd. De verzekeraars zijn geen

semi-overheidsorgaan, de overheid is

geen marktpartij.

4. Het steuninstrumentarium – ophoging

van het budget – wordt bot. Er moet

onderscheid worden gemaakt tussen in-

stellingen met en zonder publieke taken.

Voor instellingen met publieke taken

kan het bestaande instrumentarium

grosso modo gehandhaafd blijven. Voor

instellingen die als onderneming ope-

reren, moet het – zoal toegepast – dras-

tisch worden veranderd en versoberd.

Daarom komen we met het volgende

advies.

1. Neem concurrentie tot uitgangs-punt voor het steunbeleid.

Geef individuele instellingen geen steun.

Bescherm alleen functies, waarvan de

beschikbaarheid essentieel is en door de

markt niet kan worden veiliggesteld. Leg

in de wet vast om welke functies het gaat

en welke criteria worden aangelegd. De

richtlijnen van de EU voorzien in de moge-

lijkheid van reddings en herstructurerings-

steun ter voorkoming van ernstige sociale

moeilijkheden, bijvoorbeeld als een instel-

ling met een groot marktaandeel omvalt.

Ga hiermee uiterst terughoudend en zorg-

vuldig om en houd u strikt aan de beper-

kingen en eisen die de EU hieraan stelt.

2. Voorkomen is beter dan genezen.

De NMa is bevoegd voorgenomen fusies

te beoordelen. Bij fusies in de zorg vraagt

zij de zienswijze van de NZa. De NZa gaat

daarbij in op de vraag of de voorgenomen

fusie gevolgen heeft voor de publieke

belangen van kwaliteit, betaalbaarheid en

toegankelijkheid van de zorg. Wij adviseren

dat de NZa daarbij uitdrukkelijk ook de

financiële levensvatbaarheid van de fusie-

instelling betrekt.Zet een early warning-

systeem op voor zorginstellingen met

beschermde functies of met een marktaan-

deel van 35% of meer.

Wij ondersteunen het voorstel van de

NZa1 voor een early warning-systeem dat

bestaat uit:

- normen voor probleemsituaties

- verplichte melding van probleemsituaties;

- follow-up met een plan van aanpak en

surveillance van de vorderingen, afhanke-

lijk van de ernst van de problemen.

Page 8: Care & Cure Magazine - juli, 2009

8

Verplicht de instellingen waarvoor een

early warning-systeem geldt zich te ver-

zekeren tegen de kosten van een faillis-

sement.

3. Geen rolvermenging tussen overheid en markt

De continuïteit van zorg is vooral een

verantwoordelijkheid van zorgaanbieders.

De overheid is in dit verband slechts ver-

antwoordelijk voor:

- de ontwikkeling en ordening van

markten;

- het garanderen van de beschikbaarheid

van specifieke functies;

- het voorkomen van ernstige sociale

moeilijkheden;.

Laat de overheid niet participeren in

zorginstellingen, noch – door instelling van

een bewindvoerder – verantwoordelijkheid

nemen voor de bedrijfsvoering van een

instelling.

Leg de criteria, procedures en bevoegdhe-

den rond steunverlening wettelijk vast en

draag de uitvoering op aan de NZa.

De zorgverzekeraar is een marktpartij,

geen overheidsorgaan, en kan dus niet

verantwoordelijk worden gehouden voor

overheidssteun of worden belast met de

uitvoering ervan.

Steunbeleid Het gebeurt regelmatig dat zorginstel-

lingen in financiële problemen komen. In

de meeste gevallen lossen ze die op eigen

kracht op, maar soms lukt dat niet. Dan

volgt een faillissement of wordt de instel-

ling door een andere instelling overgeno-

men. In een minderheid van de gevallen

roept de instelling de hulp van de overheid

in en gemiddeld een paar keer per jaar

verleent de overheid een instelling financi-

ele steun.

De indruk bestaat dat instellingen als

gevolg van de ontwikkeling van marktwer-

king - meer eigen verantwoordelijkheid en

meer eigen risico - sneller en vaker in de

gevarenzone komen. Of dat juist is weten

we niet. Wel lijkt er een samenhang met

veranderingen in het overheidsbeleid. Zo

kwamen rond de millenniumwisseling

veel gehandicapteninstellingen in finan-

ciële problemen door een combinatie van

veranderingsprocessen, gevolgen van een

toenemende zorgzwaarte en een vermin-

derde greep van het management op deze

processen. Recent zorgde de invoering van

de WMO bij veel thuiszorginstellingen

voor problemen.

Overheidssteun aan zorginstellingen met

financiële problemen wordt verleend door

de NZa. De formele grondslag hiervoor

is een beleidsregel uit 2007, maar het

steunbeleid is in feite de voortzetting van

een gedragslijn die is ontwikkeld door de

voorloper van de NZa, het Centraal Orgaan

Tarieven Gezondheidszorg (COTG). Dit

steunbeleid vindt zijn grondslag in het

systeem van aanbodregulering, met conti-

nuïteit van de zorginstellingen als belang-

rijke doelstelling. De voorwaarden voor

steunverlening zijn hierop gericht. Steun

wordt verleend als de zorginstelling over

een negatief eigen vermogen beschikt en

het voortbestaan van de instelling noodza-

kelijk is voor continuïteit van zorg. Steun-

verlening is verder afhankelijk van een

saneringsplan met een sluitende begroting

en exploitatie, vertrouwen in de raad van

bestuur en de raad van toezicht van de

instelling en een inverdientaakstelling.

Ook de vormgeving van het steunbeleid,

de rol van de NZa in de besluitvorming en

het instrumentarium dat voor het verlenen

van steun wordt gebruikt, zijn nauw ver-

bonden met het systeem van aanbodregu-

lering en haar dominante bekostigingsme-

thode: de instellingsbudgettering. De steun

wordt verleend in de vorm van balanssteun

door een tijdelijke verhoging van het bud-

get en de daarvan afgeleide tarieven van de

instelling. Deze tarieven moeten op grond

van de Wet marktordening gezondheids-

zorg worden goedgekeurd of vastgesteld

door de NZa.

Probleemstelling Omdat de gezondheidszorg van aanbodre-

gulering overstapt op gereguleerde markt-

werking is het steunbeleid aan herziening

toe.

- In een systeem van gereguleerde markt-

werking moeten slecht presterende instel-

lingen failliet kunnen gaan. Continuïteit

van zorginstellingen kan niet langer een

doel op zichzelf zijn.

- In een systeem van gereguleerde markt-

werking ligt de continuïteit van de zorg

in handen van marktpartijen. Ook als de

continuïteit van de zorg in het geding is

moet overheidssteun dus een uitzonde-

ring zijn, te rechtvaardigen op grond van

publieke belangen.

- In toenemende mate worden instellingen

bekostigd via productprijzen in plaats van

budgetten. De wijze waarop de overheid

steun verleent, moet dus veranderen.

Adviesvraag

Daarom hebben de minister van VWS en

de NZa gezamenlijk aan de RVZ advies

gevraagd over het te voeren steunbeleid.

De belangrijkste vragen zijn:

1. In welke omstandigheden en op basis van

> coverstory? >

Page 9: Care & Cure Magazine - juli, 2009

9

welke criteria kan de Nederlandse overheid

financiële steun verlenen aan zorginstel-

lingen? Welke grenzen moet de Nederlandse

overheid in acht nemen?

2. Op welke wijze en onder welke condities

kan die steun worden verleend?

3. Wat is daarbij de rol van de NZa en andere

overheidsorganen?

Deze vragen zijn uitgewerkt in een groot

aantal deelvragen. In het advies worden

deze deelvragen aan de orde gesteld. De

RVZ heeft zich in zijn antwoorden beperkt

tot steunverlening aan instellingen die zorg

verlenen in het kader van de Zorgverzeke-

ringwet en de AWBZ. Zorgverlening in het

kader van de WMO is buiten beschouwing

gelaten omdat zij een aparte bespreking

verdient. De verantwoordelijkheden zijn

heel anders geregeld en de WMO valt bui-

ten de scope van het bestaande steunbeleid.

De RVZ heeft organisatie- en adviesbureau

Plexus Medical Group gevraagd het veld

van de gezondheidszorg aan de hand van

een aantal stellingen te raadplegen over

het voorgenomen steunbeleid. De achter-

grondstudie van Plexus is te raadplegen op

de site van de RVZ.

Veranderingen in het steunbeleid In 2008 verschenen elke maand wel berich-

ten in de media over zorginstellingen met

financiële problemen. Drie veelbesproken

casussen – Meavita, de IJsselmeerzie-

kenhuizen en Philadelphia – vormden

slechts het topje van de ijsberg. Het diverse

verloop van deze drie gevallen lijkt illustra-

tief voor dat van de andere. Philadelphia

saneerde en kwam er op eigen kracht weer

bovenop. De IJsselmeerziekenhuizen

kregen overheidssteun en maakten een

doorstart. Meavita ontvlocht en twee van

de vier werkmaatschappijen gingen failliet.

De continuïteit van de zorgverlening kwam

in geen van deze gevallen in gevaar.

Traden er veranderingen in het steunbeleid

op? Ja, dat lijkt wel het geval. Er wordt

strenger naar gekeken of het voortbestaan

van de instelling nodig is om de continu-

iteit van de zorg te waarborgen. Verder

neemt het aantal betrokken partijen toe en

wordt het instrumentarium uitgebreider.

Doelstelling

In 1999 publiceerde het COTG de criteria

waarmee zijn organisatie de aanvraag van

instellingen voor extra financiële middelen

beoordeelde. Het omschreef continuïteit

als volgt. ‘De mate waarin het niet compen-

seren van tekorten de continuïteit van de

instelling in gevaar brengt. … Uitgangspunt

is dat voor de continuïteit van de zorg het

voortbestaan van de instelling noodzake-

lijk wordt geacht.’ In een intern beleidsdo-

cument hanteerde het COTG de formule:

‘indien er planmatig behoefte bestaat aan

continuïteit van de door de desbetreffende

instelling verleende zorg.’ Uit de planning

(Wet ziekenhuisvoorzieningen) moest dus

de behoefte aan continuïteit blijken.

In het ‘Protocol instellingen met financiële

problemen’ van 2001 zien we dat in be-

paalde gevallen de minister van VWS via

Steunverlening zorginstellingen

Neem concurrentie tot uitgangspunt voor het steunbeleid.

Page 10: Care & Cure Magazine - juli, 2009

10

de Wet ziekenhuisvoorzieningen kon aan-

geven dat het voorbestaan van de instel-

ling gewenst was. In de NZa-beleidsregel

‘Steunverlening aan instellingen met finan-

ciële problemen’9 uit 2007 staat:

‘Er bestaat behoefte aan continuïteit van

de door de instelling verleende zorg. Het

gaat derhalve niet primair om de continuï-

teit van de instelling of rechtspersoon.

Bij een oordeel over deze voorwaarde

houdt de NZa rekening met de continuïteit

van de zorg in de regio. Indien het zorg

betreft waarvoor geen contracteerplicht

geldt, dient eerst vast te staan dat de con-

tinuïteit van zorg niet op een andere wijze

is verzekerd.’

In 2001 kreeg Vitras balanssteun omdat

de continuïteit van zorg niet op een andere

manier kon worden gegarandeerd dan

via Vitras. In 2003 gebeurde het zelfde

met Amsterdam Thuiszorg. In 2008 kreeg

Meavita geen balanssteun omdat de conti-

nuïteit van zorg niet in gevaar was.

De IJsselmeerziekenhuizen kregen behalve

balanssteun ook nog andere steun van de

overheid. De minister zette zich in voor de

continuïteit van het ziekenhuis. De conti-

nuïteit van zorg was een argument naast

andere. Bij wegvallen van het ziekenhuis

kon volgens hem de continuïteit van zorg

in de regio noord- en oost Flevoland in het

geding zijn. Andere overwegingen waren

het feit dat de bevolking in deze regio

groeide, het belang van nabijheid van zorg

voor bepaalde groepen als chronisch zieken

en ouderen, de bezorgdheid bij bevolking

en personeel en stabiliteit en zekerheid

voor het personeel. Hij introduceerde het

begrip ‘systeemziekenhuis’ naar analogie

van ‘systeembanken’, banken die voor het

financiële systeem van essentieel belang

zijn.

Rolverdeling

De rollen in het steunbeleid werden aan-

vankelijk vooral bepaald door wettelijke

taken en bevoegdheden in het kader van

de aanbodregulering. Het CTG, dat in het

kader van de Wet tarieven gezondheids-

zorg de instellingsbudgetten vaststelde,

ging er vanuit dat de instelling zelf orde op

zaken stelde. Dat kon de instelling doen

zolang het totale eigen vermogen positief

was. Het CTG kwam daarom pas in actie

als het vermogen onder de nullijn daalde.

Een van de voorwaarden voor steun was

dat er perspectief bestond op een blijvend

herstel. Dat moest onder andere blijken

uit een vertrouwenwekkend en deugdelijk

saneringsplan. Financiële middelen werden

in tranches beschikbaar gesteld. Uitkering

van een volgende termijn vergde expliciete

besluitvorming van het CTG, dat aan de

hand van een financiële rapportage be-

oordeelde of de instelling aan de gestelde

voorwaarden had voldaan. Het CTG trad

dus op als uitvoerder en bewaker van het

steunbeleid.

Andere partijen waren het College Sane-

ring Ziekenhuisvoorzieningen, banken,

crediteuren en het Waarborgfonds voor

de Zorgsector (WfZ), zorgverzekeraars en

holding-constructies, die vaak naast een

formele ook een materiele verantwoor-

delijkheid uitoefenden voor het beheer

van de instelling. Het CTG hield hiermee

> coverstory >

Geen rolvermenging tussen overheid en markt

Page 11: Care & Cure Magazine - juli, 2009

11

rekening. Voor wat betreft de holding-

constructies volgde het CTG de entiteits-

benadering.10 Zolang de entiteit over een

positief eigen vermogen beschikte was er

geen aanleiding voor extra budget.

De taken van het CSZ vertonen raakvlak-

ken met die van het CTG/ de NZa. Het CSZ

is belast met het in kaart brengen van de

financiële gevolgen van sanering als een

zorginstelling sluit of haar toelating wordt

beperkt. Dit gebeurt naar aanleiding van

een beschikking van de Minister van VWS.

Het College kan voor de financiële gevolgen

van een dergelijke sanering subsidie ver-

lenen, op basis van een door de instelling

ingediende liquidatiebegroting. Het College

houdt dan ook toezicht op de uitvoering

van het saneringsproces bij de instelling.

Daarbij is van belang dat de instelling na

afronding van het saneringsproces weer

verder kan met een sluitende exploitatie.

In 1999 richtten koepels van veldpartijen

in de zorg het Waarborgfonds voor de

Zorgsector (WfZ) op. Het WfZ kan zich

garant stellen voor aflossings- en rente-

verplichtingen van aan het fonds deelne-

mende zorginstellingen. Daardoor kunnen

de zorginstellingen tegen gunstige voor-

waarden vreemd vermogen aantrekken. De

rolverdeling tussen het CTG en het waar-

borgfonds was aanvankelijk niet helder.

De minister van VWS stelde zich op het

standpunt dat instellingen die bij het waar-

borgfonds waren aangesloten, geen beroep

meer konden doen op exploitatiesteun van

het CTG.11 Anderzijds stelde de minister

dat uitzonderingssituaties denkbaar wa-

ren, die de verantwoordelijkheden van het

waarborgfonds overstegen. Het CTG stelde

zich op het standpunt dat borging van

alleen rente- en aflossingsverplichtingen,

gericht op zekerstelling van financiers, ze-

ker geen garantie bood voor de continuïteit

van de zorg bij optredende exploitatiete-

korten.12 Met andere woorden: exploita-

tiesteun kan wel degelijk nodig zijn.

Omdat zich bij instellingen met grote

financiële problemen vaak zaken van

verschillende aard voordeden sloot VWS

in april 2001 met het CTG en het College

Sanering Ziekenhuisvoorzieningen (CSZ)

het ‘Protocol instellingen met financi-

ele problemen’ af. Bij grote of complexe

gevallen, waarbij een oplossing binnen

het gebruikelijke beleid van het CTG niet

haalbaar was, kon de minister van VWS

(eventueel op verzoek van het CTG) be-

sluiten het CSZ te verzoeken een nadere

analyse te maken van de problemen. In-

dien op basis van die analyse bleek dat de

continuïteit van zorg in gevaar was en niet

anderszins te waarborgen, kon de minister

van VWS aangeven dat het voorbestaan

van de instelling gewenst was. De minister

bepaalde dan welke partij (CTG of CSZ) de

regie voerde bij het oplossen van de proble-

men, met inachtneming van de wettelijke

verantwoordelijkheden. l

RVZ raad in gezondheidszorg

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg is een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en voor het parlement. Hij zet zich in voor de volksgezondheid en voor de kwaliteit en de toegangelijkheid van de gezondheidszorg. Daarover brengt hij strategische adviezen uit. Die schrijft hij vanuit het perspectief van de burger. Durf, visie en realiteitszin kenmerken zijn adviezen.

Steunverlening zorginstellingen

Overheidssteun uitsluitend voor essentiële zorgfuncties. Instellingen met een groot marktaandeel alleen onder strikte voorwaarden redden en herstructureren.

Welke problemen lost dit advies op?

Onduidelijkheid welke zorginstellingen bij toenemende marktwerking wel of geen overheidssteun kunnen krijgen.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Minder kosten omdat overheidssteun moet worden terugbetaald. Continuïteit van zorg blijft gewaarborgd.

Wat zijn de gevolgen voor de zorgverlener?

Zorginstelling wordt zelf verantwoordelijk voor het oplossen van financiële problemen. De kosten van een eventueel faillissement worden in de instelling zelf neergelegd.

Wat kost het?

De kosten van steunverlening nemen af met enkele miljoenen per jaar. De kosten van een faillissementsverzekering zijn nog niet bekend.

Wat is nieuw?

Strenge EU-voorwaarden voor overheidssteun. Steun voor functies in plaats van steun aan instellingen. Early warning-systeem. Faillissementsverzekering

Geen rolvermenging tussen overheid en markt

Steunverlening zorginstellingen

Page 12: Care & Cure Magazine - juli, 2009

Zet nu de stap naar vraaggestuurde zorg!

En wi j zorgen voor u

F I N A N C I Ë LE & H R - O P LO S S I N G E N • I N T E R I M M A N AG E M E N T & A DV I E S • O P LE I D I N G E N

Vanaf 1 januari 2010 moet de inzet van uw personeel aansluiten bij de zorgzwaartepakketten van uw cliënten. SDB*ZorgPlanner is een nieuwe, revolutionaire applicatie die dit voor u in praktijk brengt.

SDB*ZorgPlanner:• Legt de zorgvraag en cliëntgegevens vast (ook import uit cliëntagenda of ECD-pakket mogelijk)• Vertaalt de zorgvraag naar benodigde zorghandelingen en dienstcodes/werklast• Inventariseert het zorgaanbod (capaciteit, competenties én agendawensen van medewerkers)• Stemt zorgvraag en aanbod met elkaar af.

Het resultaat:• Optimaal inzicht in zorgvraag én zorgaanbod• Een efficiënte, zorgvraaggestuurde inzet van medewerkers• Een bedrijfsvoering die flexibel inspeelt op fluctuaties in de zorgzwaartepakketten.

Kortom, met SDB*ZorgPlanner zet u daadwerkelijk de stap naar vraaggestuurde zorgverlening.

Vraag een uitgebreide demonstratie aan of kijk op www.sdbgroep.nl/zorgplanner voor meer informatie.

Page 13: Care & Cure Magazine - juli, 2009

13

AFAS ERP Software BVPhilipsstraat 9Postbus 3103830 AJ LeusdenT. (033) 434 38 83I. www.afas.nl/zorg

> presentatie >

Nieuwe speler in de zorgmarkt: AFAS ERP Software

Leo Koppelaar, Commercieel Directeur bij AFAS

Dat is € 2 miljard aan salaris met AFAS Profit!

Ruim 750.000 (digitale) loonstroken per maand

met onze software

AFAS helpt de klant alle functies binnen

zijn bedrijf te automatiseren. ‘Wij leveren

een compleet ERP softwarepakket aan

klanten’, zegt Leo Koppelaar. Dat product,

AFAS Profit, bestaat uit diverse onderde-

len, zoals software voor HRM en Payroll,

voor financiële zaken, workflowmanage-

ment, documentmanagement, relatiema-

nagement, projectmanagement en ver-

koopondersteuning. ‘In de zorgsector fo-

cussen wij vooral op het secundaire proces,

op de lonen, personeelsadministratie en de

financiële administratie. Wij doen waar we

goed in zijn, dat is één van de kenmerken

van AFAS. Als we iets niet kunnen, zeggen

we dat ook en dat is fijn voor iedereen. Aan

ziekenhuisinformatiesystemen kunnen

wij klanten dus niet helpen.’ AFAS focust

momenteel op zorg en dat legt het bedrijf

geen windeieren;

de eerste ziekenhuizen hebben besloten in

zee te gaan met AFAS.

Luisteren ‘Wij leveren de modernste kwaliteit tegen

goede prijzen’, stelt Koppelaar. ‘En als je

het dan hebt over meer zorg aan het bed,

dan helpen wij daar rechtstreeks aan mee

door de kosten van salarisverwerking laag

te houden. In de ziekenhuiswereld is veel

te doen op het gebied van HRM en Payroll.

Tot nu toe ontbeerde men management-

informatie in de systemen. De winst is

te behalen door de medewerkers in het

proces te betrekken door ESS en MSS, door

processen te verbinden en informatie in

te voeren bij de bron. Daar komen geen

HRM-ers meer aan te pas. Er is veel krapte

op die afdelingen, maar dankzij AFAS Pro-

fit komen ze ruimer in hun tijd en kunnen

ze die tijd besteden aan het begeleiden van

de medewerker. En als lastendruk vermin-

derd wordt, verbetert uiteindelijk de zorg.’

Klanten kiezen niet alleen voor AFAS van-

wege de unieke structuur van AFAS Profit,

maar ook omdat het bedrijf goed luistert.

‘Dat krijgen we teruggekoppeld, blijkbaar

is dat iets heel bijzonders. Maar wij hebben

twee oren en één mond en gebruiken die in

díe verhouding. We hebben veel product-

kennis, we zijn geen dozenschuivers maar

helpen het bedrijf van de klant verder.

Wij hopen dat zij hun investering in AFAS

Profit veelvuldig terugverdienen.’

20 ziekenhuizen als klant Inmiddels heeft AFAS 20 ziekenhuizen als

klant. Dat is een marktaandeel van ruim

20% in deze branche binnen één jaar.

Er zullen er waarschijnlijk nog vele volgen.

Daarnaast ligt de focus op zorginstellingen

zoals de GGZ’s en verpleeg- en verzorgings-

tehuizen.

Softwarebedrijf AFAS doet waar het goed in is: het ontwikkelen en implementeren van

software. Daarbij legt het bedrijf een nadrukkelijke focus op de zorg, waar voor klanten

veel winst te behalen is door gebruik van een goed systeem. ‘Software is veel meer dan

boekhouding, het raakt aan alles. Het is open hart chirurgie’, zegt Commercieel Directeur

Leo Koppelaar. ‘Je vervangt het ene hart door het andere, maar de patiënt moet blijven

leven.’

Zorg+ Welzijn

Page 14: Care & Cure Magazine - juli, 2009

AFAS levert één softwarepakket voor de complete personeelsadministratie en salarisverwerking, inclusief de digitale loonstrook, ESS, MSS en uitgebreide managementrapportages. De software is ook als webdienst af te nemen.

AFAS Zorg + Welzijn heeft tevreden klanten in de volgende branches: Ziekenhuizen, GGZ, GGD, VVT, Jeugdzorg en Kinderopvang.

afas.nl/zorg

Page 15: Care & Cure Magazine - juli, 2009

15

FriendSysVlasveld en Vlasveld B.V.Stijn Streuvelslaan 55531 VA BladelT. (0467) 36 01 40E. [email protected]. www.friendsys.nl

> presentatie >

Over het algemeen wordt bij het maken

van plannen voor nieuwe automatisering,

de blik gericht op de wat verdere of verre

toekomst. Er wordt een pakket van eisen

en wensen geformuleerd, waarmee niet

alleen de problemen van vandaag worden

opgelost, maar waarmee ook een ruim

toekomstperspectief wordt ingebouwd.

De investering die aanschaf van het pakket

vergt, zal immers betekenen dat men er

een aantal jaren mee zal moeten doen.

Dit is echter niet langer de enige praktijk.

Met de komst van SaaS, Software as a

Service, kan men zich abonneren op een

softwarepakket, dat draait op een extern

systeem, dat met een beveiligde internet-

verbinding altijd overal kan worden ge-

bruikt. De investering in soft- en hardware

hoeft niet langer een beperkende en rem-

mende factor te zijn. Men kan zich op een

systeem abonneren. Daarmee ontstaat een

nieuwe benadering.

De vragen worden dan: • Welk pakket sluit het beste aan op onze

huidige behoeften en kunnen we daar

snel mee aan het werk?

• En als de situatie drastisch verandert

en/of er zich nieuwe mogelijkheden in

automatisering aandienen, kunnen we

dan binnen een redelijk korte termijn

overschakelen?

• Deze nieuwe mogelijkheid wordt nu ook

door FriendSys geboden. Men kan kiezen

tussen de aanschaf van het pakket of het

SaaS – abonnement. De omvang van de

organisatie, de verwachte ontwikkelingen

zowel binnen de eigen organisatie als

bij de aanbieders van automatisering,

de stappen waarin men groei naar een

totaaloplossing wil opknippen, zijn aspec-

ten die bij die keuze een rol spelen.

Bij SaaS van EHRM zijn de beveiliging van

de gegevens, de beschikbaarheid van het

systeem, de servicegraad van de kant van

de leverancier en de continuïteit van cruci-

aal belang. Voorwaarden die FriendSys dan

ook in het abonnement heeft ingebouwd.

Onlangs ontvingen wij een aanvraag voor

een demonstratie, waarbij men, uitgaande

van het gebruik van Beaufort voor de

Salarisadministratie, als doelstellingen had

geformuleerd:

• Doorlooptijd van administratieve personele

processen aanzienlijk verkorten

• Kwaliteit verhogen (minder fouten)

• Automatisering van het

administratieve proces

• Status van informatie voor alle betrokkenen

inzichtelijk

• Management en stuurinformatie

• Dienstverlening aan de medewerkers ter

verhoging van de medewerkertevredenheid.

• Medewerkers beheren eigen personeels-

gegevens.

• 100% juiste salarisbetaling.

• Flexibiliteit

• Lage kosten

• Snelle start met implementatie.

Ofwel een praktische benadering,

waarbij de mogelijkheid van een SaaS-

abonnement in de besluitvorming wordt

meegenomen.

FriendSys-software is een totaaloplossing

op het gebied van Human Resource

Management en sluit aan op het gebruik

van Beaufort voor de salarisadministratie.

Met de SaaS – formule vergroten wij de

mogelijkheden die er zijn om uw automa-

tiseringspad uit te stippelen. Er is de af-

gelopen jaren ook in onze organisatie veel

kennis opgebouwd bij het implementeren

van EHRM. Daar kunt u uw voordeel mee

doen.We hebben één van onze klanten, is

de Symfora Groep in Amersfoort.

Graag verzorgen wij voor u een demon-

stratie van FriendSys.

De vraag vanuit P&O en het management op het gebied van EHRM is de afgelopen jaren

niet veel veranderd. De mogelijkheden om ze te beantwoorden echter wel. De technologie

biedt steeds meer oplossingen. Daarmee lijkt het allemaal nog ingewikkelder te worden.

Het goede nieuws is dat er ook nu varianten te kiezen zijn die het weer makkelijker maken.

FriendSys nu ook in Saas-formule

Page 16: Care & Cure Magazine - juli, 2009

16

Alle leidinggevenden hebben met behulp

van het systeem altijd en overal een actueel

inzicht in de gegevens van hun medewer-

kers. Bijvoorbeeld: NAW-gegevens, salaris

en werk-uren per week. Maar ook inzicht in

het verzuim, zowel actueel en historisch, en

het aantal gevoerde jaargesprekken. Iedere

leidinggevende heeft een eigen actielijst

waarin signaleringen staan, zoals datum

einde contract en poortwachtermomenten.

Sinds een half jaar worden ook mutaties

(van functiewijziging tot en met indienst-

treding) door leidinggevenden via Friend-

Sys aangeleverd aan het Servicecentrum

P&O. Het grote voordeel is dat de papier-

stroom is vervangen door een digitale

stroom waarbij de stand van zaken rond

een mutatie op ieder moment zichtbaar

is voor de leidinggevende. Bovendien:

mutaties raken niet meer kwijt in de post

en leidinggevenden kunnen op locatie een

digitaal akkoord op een mutatie geven.

Hiermee is een belangrijke stap gezet in het

principe dat de invoer van de gegevens bij

de bron moet plaatsvinden. Inmiddels zijn

ook de afdelingen ICT en applicatiebeheer

van het medische pakket er op aangesloten.

De leidinggevende kan daardoor bij het mu-

teren van een indiensttreding tegelijkertijd

de aanvraag voor een useraccount regelen.

Omdat het systeem zowel een registratie-

als informatievoorzieningfunctie heeft

waarbij veel verschillende gebruikers met

verschillende rollen betrokken zijn, heeft

het de nodige moeite gekost om het sys-

teem stabiel en de gegevens betrouwbaar te

krijgen. Dat is inmiddels gelukt. En hoewel

er nog hard gewerkt wordt om op een aan-

tal onderdelen de puntjes op de i te zetten,

zijn leidinggevenden en medewerkers van

het Servicecentrum P&O er tevreden over.

De belangrijkste lessen uit de afgelopen

jaren zijn:

- houdt het systeem simpel en overzichtelijk;

- voer het systeem stapje voor stapje in

(ook al zouden gebruikers meer en sneller

willen);

- houdt vast aan de gekozen koers zonder

aansluiting met de praktijk te verliezen;

- ga bij de inrichting van het systeem uit

van standaardprocessen. Bouw niet op de

uitzonderingen;

- verwacht geen applaus als je vraagt aan

leidinggevenden om te muteren. Houdt

daar met de veranderstrategie rekening

mee. Je krijgt wel applaus als je de infor-

matievoorziening geregeld hebt;

- bedenk dat een E-Hrm systeem maar één

van de systemen is waar een leidinggeven-

de mee te maken heeft. Er zijn nog vele

andere applicaties waarmee gewerkt moet

worden. Houdt daar bij de inrichting van

het systeem en het implementatietraject

rekening mee;

- investeer veel tijd in uitleg van de proces-

sen en het gebruik van het systeem;

- stel steeds vooraf de vraag: wat levert het

op in tijd en kwaliteit voor de gebruikers?

l

Symfora Groep heeft belangrijke stappen gezetDe Symfora groep is een decentraal georganiseerde organisatie met vestigingen in o.a. Almere, Hilversum en Amersfoort. Sinds 2005 wordt met een personeelsinformatiesysteem gewerkt. In het begin werd het vooral gebruikt door het Servicecentrum P&O voor muta-tieverwerking. Inmiddels is het systeem uitgegroeid tot een bijna volwaardig E-HRM systeem.

> HRM in de Zorgsector >

Page 17: Care & Cure Magazine - juli, 2009

17

Het idee achter een portaal is eenvoudig

en niet nieuw. In plaats van informatie op

verschillende plekken aan de diverse ge-

bruikers aan te bieden (internet, intranet,

extranet, fysieke opslag) wordt alle infor-

matie op één centrale plek aangeboden.

De rol en functie van de gebruiker bepalen

vervolgens tot welke informatie hij of zij

na het inloggen toegang heeft. In de zorg

is het gebruik van portalen wel relatief

nieuw. Toch is een portaalsysteem voor een

zorginstelling vanwege de vele relaties op

verschillende niveaus, de gevoeligheid van

informatie en het grote aantal informatie-

leveranciers wel een geëigend informatie-

en communicatiesysteem. Het kan op elk

niveau van gebruik voordelen opleveren

en tegemoetkomen aan de vaak complexe

informatie- en toepassingsbehoefte van de

verschillende gebruikers.

Pure winst Voor patiënten en cliënten betekent het

bijvoorbeeld dat ze meer dan voorheen

de controle over hun behandeling kunnen

houden. Het is mogelijk om 24 uur per dag

na eenmalige beveiligde inlog (bijvoorbeeld

via DigiD) informatie over het eigen be-

handeltraject in te zien, vragen te stellen

en afspraken te maken. Die grotere zelf-

werkzaamheid ervaren patiënten over het

algemeen als zeer positief.

Volgens Marcel Lucker, leidt het bovendien

concreet tot efficiencywinst en kostenbe-

sparing:

“Zo is bij een van de universitaire zieken-

huizen waarmee wij samenwerken, dankzij

het zorgportaal het aantal bezoeken aan

de zorginstelling aantoonbaar teruggelo-

pen. Dat is voor zowel patiënt als zieken-

huis natuurlijk pure winst.”

Persoonlijke HRM-informatie Zorgverleners en andere professionals in de

branche kunnen via het portaal informatie

uitwisselen met collega’s binnen en buiten

de instellingsmuren en hebben toegang

hebben tot relevante logistieke en organisa-

torische informatie. En naast de vakmatige

informatie is het ook prettig als zij in hun

rol als werknemer via het portaal de be-

schikking hebben over persoonlijke HRM-

informatie, zoals roosters, BIG-registratie,

salarisadministratie, enzovoort. Verder

is een portal een mooi vertrekpunt voor

strategische personeelsplanning en het

invoeren van gestructureerd compententie-

management waarmee medewerkers hun

certificeringen kunnen bijhouden via het

portaal, om zowel nu als in de toekomst de

juist gekwalificeerde professionals binnen

te houden en te halen.

Wie heeft toegang tot wat Het succes van een portaal staat of valt

enerzijds met een goede stroomlijning van

alle beschikbare informatie, anderzijds met

de techniek. En in dat laatste aspect is dan

niet alleen het netwerk en de data-opslag

inbegrepen, maar ook – of juist – het

ID-management: wie heeft toegang tot

wat. Als iemand inlogt (éénmaal en niet

verschillende keren voor verschillende

databanken of applicaties, zoals nog vaak

de praktijk is) is direct duidelijk voor welke

informatie en applicatie diegene geautori-

seerd is en – nog belangrijker – voor welke

niet.

Keuze portaal is vooral een beleidskeuze Dat maakt ook de keuze voor een portaal

minder een IT-zaak dan een beleidskeuze.

Marcel Lucker “Wij zitten in het algemeen

vaker met beleidsmakers om tafel dan

met de IT-afdeling. Overstappen naar een

portaal heeft vergaande implicaties voor de

inrichting van de informatiestromen: wat

is beschikbaar, hoe wordt de informatie

‘gewaardeerd’ en welke rechten hebben de

individuele gebruikers. Daarbij is de zorg

in IT-opzicht bijzonder omdat het vaak

gaat om privacygevoelige informatie en

communicatie en om veel informatiele-

veranciers. Wij merken dan ook dat onze

opdrachtgevers het prettig vinden dat wij

het hele traject beheersen én veel kennis

hebben van de actuele ontwikkelingen en

uitdagingen waar zorginstellingen mee te

maken hebben.”

Digitalisering van de communicatie en

informatie is in volle gang bij zorginstel-

lingen. Een aantal heeft de stap gezet naar

‘portalisering’ om alle betrokkenen in en

om de instelling zo goed mogelijk van

dienst te zijn. Dat is, maar dat was digitali-

sering toch al, een omvangrijk traject, maar

wel een waarmee de instellingen alvast een

antwoord hebben op toekomstige ontwik-

kelingen. l

Portalisering in de zorg: Eén ingang voor alle informatieEen IT-oplossing als antwoord op actuele ontwikkelingen in de zorg. Steeds meer zorginstellingen kiezen voor een digitaal portaal waar patiënten en cliënten, zorgverleners en andere professionals 24 uur per dag direct de juiste informatie kunnen vinden en delen. Het gevolg: meer efficiency, lagere kosten en hogere patiënttevredenheid.

> Digitaal portaal>

Page 18: Care & Cure Magazine - juli, 2009

18

De problemen van een krappe kwalitatieve

arbeidsmarkt en vergrijzing lijken naar

de achtergrond te zijn verdrongen door

de crisis, maar ze zijn zeker niet voorbij.

Strategische HRM-ontwikkeling en perso-

neelsplanning zijn dan ook noodzakelijk.

HRM wordt door veel organisaties onder-

kent als belangrijke drijfveer van efficiency,

innovatie en het behalen van concurrentie-

voordeel. Echter, hoe houdbaar is uw per-

soneelsbeleid in tijden van recessie? Zorg

voor ‘Toekomstbestendig HRM’!

Keynote sprekers Na de succesvolle en hooggewaardeerde

vorige twee edities (beide volgeboekt met

ruim 400 deelnemers) is het derde jaar-

congres HRM in de Zorg op 22 september

2009 een feit.

Prof. dr. Frits Kluijtmans opent als hoogle-

raar Strategisch Human Resource Manage-

ment (Open Universiteit Nederland) het

congres. Hij geeft een bevlogen en praktijk-

gerichte bijdrage over Strategisch Human

Resource Management en zoemt tijdens

zijn lezing in op:

- waardoor wordt goed HRM beleid in de zorg

vaak belemmerd?

- welke praktijken laten zien dat het ook an-

ders kan?

- jongeren werven voor de zorg? Weet dan wat

ze willen….

- leidinggeven, participatie en constante ont-

wikkeling als sleutel voor verbetering

- wat betekent het een en ander

voor de inrichting van de HR-

functie?

Prof.dr. Jeff B.R. Gaspersz zal

als hoogleraar innovatiema-

nagement (Nyenrode Business

Universiteit) het onderwerp

HRM en innovatie belichten.

Hij geeft praktische adviezen hoe de kans-

gerichte mindset van medewerkers is te

versterken. Medewerkers die kansgericht

denken en doen, zorgen voor de innovatie-

kracht van een zorginstelling!

Vanaf 1 januari is de Zorgzwaartebekos-

tiging van kracht. Welke impact heeft

zorgzwaartebekostiging op uw organisatie?

Op welke bedrijfsprocessen, instrumenten

> HRM in de Zorgsector >

Dé jaarlijkse update voor HR professionals werkzaam in de zorg (ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties, instellingen voor de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, zorgverzekeraars en zorgkantoren).

Toekomstbestendige HRM

Page 19: Care & Cure Magazine - juli, 2009

19

Toekomstbestendige HRM

en aspecten van de bedrijfs-

voering heeft zorgzwaarte-

bekostiging effect? Dr.ir. Jan

de Leede (mede-oprichter

ModernWorkx en univer-

sitair docent HRM aan de

Universiteit van Twente) zal

aangeven dat dit systeem

meer flexibiliteit en snelheid vereist. Ook in

de planning en (zelf)roostering zal dit tot

uiting komen. Momenteel rondt Jan een

onderzoek af naar arbeidsduur en werktij-

den in de Verpleging, Verzorging en Thuis-

zorg. Werkgevers en werknemers willen

beiden meer flexibiliteit, maar hoe breng

je dit in de praktijk in balans? Jan geeft u

praktische tips.

Dr. Kees van Wijk is Universitair docent

met HRM en service in de zorg als speci-

alisatie. Hij kan dan ook als

geen ander de uitdagingen

van de zorg vertalen naar

HRM. Ook de zorgsector zal

slagvaardiger en klantgerich-

ter moeten optreden, maar

hoe? Welke invloed heeft de

arbeidsmarkt en arbeidspar-

ticipatie op het HRM beleid?

Hoe ga je om met schaarste & retention?

Staat leeftijdsfasebewust personeelsbeleid

weer terug op de agenda (net als in de jaren

’90)? Oftewel: focus op ‘Toekomstbestendig

HRM’!

Kijk voor het volledige programma met

keynote sprekers, praktijkcases, workshops

en de informatiemarkt op:

www.hrmindezorg.nl

CKC-seminars biedt u: • een uniek HRM congres voor de zorg- en

welzijnsector de mogelijkheid ervaringen te

delen en te discussiëren met HR-collega’s

binnen úw branche

• de laatste P&O-ontwikkelingen en trends

• verfrissende visies van diverse HR-directeu-

ren en managers

• een sterk inhoudelijk programma met key-

note sprekers, praktijkcases en interactieve

workshops

Kortom, de veranderende rol van de HRM’

er en de HRM afdeling binnen de zorg

staat centraal. Hoe vertaalt u dit naar uw

specifieke situatie en het te voeren HRM

beleid? Wat kunt u leren van andere instel-

lingen? En welke bijdrage biedt de techno-

logie van dit moment?

HRM in de Zorg is van belang voor… …iedereen die zich actief bezighoudt met

Human Resource Management. Tot de

doelgroep behoren onder andere directeu-

ren en managers HR(M), personeelsfuncti-

onarissen, managers verantwoordelijk voor

organisatie, planning & personeelsontwik-

keling, bestuurders HRM, afdelingshoof-

den, operationeel managers, lijnmanagers,

algemeen en commercieel directeuren,

competentiemanagers, veranderingsma-

nagers, kennismanagers, organisatiead-

viseurs, ICT-managers en adviseurs op

het gebied van HRM, afkomstig uit de

zorgsector (ziekenhuizen, verpleeg- en ver-

zorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties,

instellingen voor de gehandicaptenzorg en

geestelijke gezondheidszorg, zorgverzeke-

raars en zorgkantoren).

Datum en plaats Het jaarcongres HRM in de Zorg vindt

plaats op dinsdag 22 september 2009 in

Congrescentrum Triavium, Van Rosen-

burgweg 2-A, 6537 TM Nijmegen (www.

triaviumnijmegen.nl)

Inschrijven Wacht niet te lang met aanmelden, want

ook dit jaar kan CKC-seminars maximaal

400 deelnemers toelaten. Schrijf nu in via

www.hrmindezorg.nl en geniet als abon-

nee van het Care & Cure Magazine € 100

korting op de deelnameprijs van € 295

(non-profit). Uw mailcode: CC100advHR.

Inschrijving van iedere tweede of derde per-

soon van dezelfde organisatie is GRATIS!

l

HR

M

Page 20: Care & Cure Magazine - juli, 2009

20

Driessen HRM_Payroll is specialist in HRM- en payroll-diensten voor zorg & welzijn, overheid en onderwijs. In 1993 opgericht door Jan Driessen en inmiddels uitgegroeid tot toonaangevende HRM-dienst-verlener en een van de grootste payroll-organisaties van Nederland. Vanuit Helmond werken zij landelijk met ruim 130 medewerkers voor meer dan 500 zorg- & welzijninstellingen, overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. Ondanks dat al deze sectoren onder non-profit vallen, zijn het zeer diverse markten met specifieke vraagstukken. De wereld van de zorg is sterk in beweging. Hoe kijken adjunct-direc-teuren Jeroen Driessen en Michaël Munnich aan tegen de rol van HR-managers in deze veranderende zorgsector?

“Een optimaal HRM-beleid, van strategie tot operationele uitvoering, is de onderscheidende succesfactor voor de komende jaren in de dynamische zorgmarkt. HR-managers hebben dus een cruciale rol.”

Maar hoe gaat u dat aanpakken?

HR-Managers, de strategische denkers in de zorgsector!

Cliënt centraal Het is algemeen bekend dat Nederland

wereldwijd goed bekend staat als het

om dienstverlening binnen de zorg- en

welzijnsector gaat. Ondanks kritische

berichten in de media, staat de kwaliteit

van de zorgdiensten hoog aangeschreven.

Zelfs grotere landen zien het Nederlandse

zorgsysteem en de zorgkwaliteit als een lei-

draad. Dit dankzij de visie die al ruim 150

jaar door de zorgaanbieders in Nederland

gevormd is. Het beleid van iedere zorgin-

stelling stelt de cliënt centraal. Het gaat om

kwaliteit en niet om kwantiteit.

“Door vergrijzing is de vraag naar zorg-

diensten sterk toegenomen. Hierdoor zijn

dienstverlenende organisaties genoodzaakt

om hun beleid aan te passen, zodat ze aan

de vraag van de zorgbehoevende kunnen

blijven voldoen. Deze beleidsaanpassingen

betekenen niet dat men van de eerder

genoemde visie ‘de cliënt staat centraal’ wil

afwijken, integendeel! Maar helaas, wegens

externe factoren is het erg moeilijk, vaak

onmogelijk, om het beleid aan te passen

zonder beïnvloeding van de doelstellingen”,

aldus Jeroen Driessen.

Financiering van de zorg De afgelopen jaren zijn wij getuige geweest

van zeer grote veranderingen op het ge-

bied van financieringsvormen en gelden-

instroom binnen de zorgsector. Landelijke

beleids- en wetsaanpassingen zoals WMO,

DBC, Zorg Zwaartefinanciering, moderni-

sering van AWBZ en gedwongen Alfacon-

structie hebben veel invloed op het beleid

van zorginstellingen. Immers, zorginstel-

lingen dienen als zakelijke en professionele

dienstverleners een sterke concurren-

tiepositie te verwerven in een groeiende

zorgmarkt. Dit betekent dat de inkomsten,

en daarmee de budgetten, steeds sterker

fluctueren.

Wat betekent dit voor het HRM-beleid? Naast de financiële krapte en complexere

zorgproblematiek, kampen zorginstellingen

ook met de spanningen op de arbeids-

markt. Meestal hebben de genoemde wet-

en regelgevingen grote consequenties voor

het personeelsbeleid getoond, waardoor

de HRM-afdelingen binnen de zorginstel-

lingen een nieuwe rol en elan hebben

gekregen, volgens adjunct-directeur Michaël

Munnich: “Deze nieuwe rol heeft ook

zwaardere taken en verantwoordelijkheden

met zich meegebracht. De HRM’er in de rol

van resultaatgerichte, creatieve en profes-

sionele adviseur voor het management

van de zorginstelling. Een adviseur die

zich naast de operationele, beheersmatige

HRM-taken steeds actiever, gevraagd en

ongevraagd, ontfermt over de tactische en

strategische koers van de organisatie op

het gebied van personeelsbeleid.

Om de organisatiedoelstellingen te reali-

seren, zijn de HRM’ers dagelijks bezig om

de beste HR-instrumenten te vinden en

toe te passen.” Een instrument dat sinds

de introductie van de eerder genoemde

financieringsvormen sterk in opkomst is

de afgelopen jaren, is de flexibilisering van

het personeelsbestand door middel van

payroll.

Wat is payroll? Jeroen Driessen: “Payroll is het door een

> presentatie >

payroll consultancy outsourcing software opleidingen

Page 21: Care & Cure Magazine - juli, 2009

21

Schootense Dreef 15 5708 HZ Helmond Postbus 748 5700 AS Helmond T. (0492) 50 66 66 F. (0492) 50 66 50 E: [email protected] I: www.driessen.nl

uitzend- en/of payrollbureau op uitzend-

of detacheringsbasis ter beschikking stellen

van met name flexibel personeel aan een

inlenende zorginstelling, waarbij de zorg-

instelling zelf de werving en selectie heeft

uitgevoerd. Wij als payrollbureau treden

daarbij op als formeel juridisch werkgever

van de payrollkracht, de inlenende zorgin-

stelling draagt zorg voor de inhoudelijke

aansturing van de payrollkracht.”

Waarom payroll? Er zijn verschillende factoren waardoor

men voor payroll kiest. Het economisch

Instituut DBSC heeft een uitgebreid on-

derzoek gedaan naar de professionalisering

van de HRM-functie en de keuze voor

payroll. De ervaring leert dat de meeste

instellingen wegens uiteenlopende strate-

gische en operationele redenen bewust

voor payroll kiezen.

Risicoreductie door verhoging flexibiliteit Jeroen Driessen: “Er zijn hoofdzakelijk drie

beweegredenen om te kiezen voor payroll.

Op de eerste plaats het reduceren van het

werkgeversrisico door de verhoging van de

flexibiliteit. Er kan een flexibile ‘schil’ van

semi-permanente krachten ingericht wor-

den die qua arbeidsvoorwaarden nagenoeg

vergelijkbaar zijn met de vaste krachten. Zij

kunnen zelfs via Driessen PGGM-pensioen

(blijven) opbouwen. Oftewel, de ideale

balans tussen zekerheid en flexibiliteit”

Daarnaast is payroll een perfecte oplos-

sing voor personeelstekorten. Bijvoorbeeld

bij zwangerschap of onduidelijkheid over

beschikbare formatie in de toekomst.

Hetzelfde voordeel gaat op als zijnde een

tijdelijk dienstverband via payroll als ‘ver-

lengde proeftijd.’

Kostenbesparing “De tweede hoofdreden is simpelweg

kostenbesparing”, zegt Jeroen Driessen.

“Ook in deze economisch mindere tijden

is payroll een interessante optie. Omdat

de instelling de werving en selectie zelf

verzorgt, zijn de kosten van de flexibele

krachten laag in vergelijking met reguliere

uitzendbureaus. Bovendien lopen onze

opdrachtgevers geen risico op ontslag-

uitkeringen, wachtgeld, bovenwettelijke

uitkeringen en er is geen financieel risico

bij verzuim.”

Ontzorging HRM-afdeling Michaël Munnich gaf eerder aan dat de

HRM’er een veranderende taak krijgt.

“Tot slot zorgt payroll in het algemeen

voor ontzorging van de HRM-afdeling.

Alle administratieve handelingen worden

uitbesteed bij het inlenen van flexibele

krachten. Ook bij het gebruik van freelan-

cers. Administratie en risicoreductie zijn

dan simpelweg geregeld via de inzet van

payroll.”

Extra impuls: HR Awards Beide heren van Driessen concluderen:

“De zorgmarkt staat voor grote uitda-

gingen voor de toekomst. Om de cliënt

centraal te kunnen blijven stellen, zijn de

beleidsbepalers van zorginstellingen steeds

meer genoodzaakt om het HRM-beleid

centraal te stellen. Want een optimaal

HRM-beleid, van strategie tot operatio-

nele uitvoering, is de onderscheidende

succesfactor voor de komende jaren in de

dynamische zorgmarkt. En omdat wij het

uitermate belangrijk vinden dat HR-pro-

fessionals en -talenten de instrumenten

krijgen aangereikt om hun doelen te beha-

len organiseren wij de HR Awards. Kunt u

€ 5.000 (professional) of € 2.500 (talent)

goed gebruiken? Ga naar www.hrawards.nl

en meld u of een collega aan!”

Mogelijkheden voor uw organi-satie? Het spreekt voor zich dat Driessen u graag

met raad en daad bijstaat in uw koers

richting optimaal HRM-beleid door u de

nodige zorgen uit handen te nemen. “Onze

dienstverlening gaat verder dan payroll.

Onze praktische diensten zijn, naast pay-

roll, consultancy, outsourcing, software en

opleidingen. Wij bieden dienstverlening

over de volle breedte, zodat één HRM-

partner volstaat: u het mensenwerk, wij

het regelwerk! Neemt u gerust contact

met ons op.”

Page 22: Care & Cure Magazine - juli, 2009

22

Een jaarlang zeker van alle relevante vakinformatie voor het Zorgmanagement en Zorgprofessionals

50% kortingMinimaal 4 redeneren om nu een abonnement te nemen

Wanneer u nu een jaarabonnement neemt op het Care & Cure Magazine,betaalt u slechts € 49,95

• 8 edities van het Care & Cure Magazine

• 264 dagen, 24 uur per dag het laatste nieuws op www.care-care.nl

• Hoge korting op deelname aan seminars en bijeenkomsten op uw vakgebied

• Care & Cure News, het laatste nieuws twee wekelijks in uw mailbox

Ja, ik abonneer mij op Care & Cure Magazine (8 nummers) en ontvang een jaarlang een korting van 50%! Ik geef hierbij een machtiging voor het innen van het abonnementsgeld à € 49,95

Naam

Bedrijf

Adres

Postcode/Plaats

Telefoonnummer

E-mail

Handtekening

Opzeggen van het abonnement doet u 2 maanden voor het einde van het abonnement, ingaande op de maand waarin u het eerste nummer heeft ontvangen. Stuur de bon naar postbus 29148, 3001 GC Rotterdam of fax de bon naar (084) 215 09 98.

1

> juli 2009

Steunverlening zorginstellingen

HRM in de zorg: van belang voor…

Column, Minister Ab Klink: “Ik heb het over mensen...”

> HR

M, IC

T &

TF

M in

de Z

org

UNIEK INTRODUCTIEAANBOD

Abonnee worden?Ga naar www.care-cure.nlStuur een mail naar: [email protected], met code IA002Bel naar: (010) 206 75 00

Page 23: Care & Cure Magazine - juli, 2009

23

De zorg in Nederland verandert in hoog

tempo. Door vergrijzing en toename van

het aantal chronisch zieken, neemt de

druk op de zorg ernstig toe. Tegelijkertijd

verandert ook de zorgvraag: steeds meer

patiënten en ouderen die zorg nodig heb-

ben, willen zoveel mogelijk vanuit de

thuissituatie worden bediend. “Als je kijkt

naar de kosten om iemand op te nemen in

een verpleeg- of verzorgingsinstelling, en

het gegeven van toenemende personeels-

schaarste in de zorg, is zorg op afstand

niet alleen slim, maar hoogstnoodzakelijk,”

zegt Nico van den Brink, senior innovatie-

adviseur bij Syntens. “Deze veranderingen

vragen echter wel om een aantal omvang-

rijke innovaties.”

Zo kwam het Ministerie van Volksgezond-

heid, Welzijn en Sport (VWS) ook bij

Syntens terecht, dat normaliter vooral in

opdracht van het Ministerie van Economi-

sche Zaken MKB-ondernemers helpt met

innoveren. Van den Brink: “Hoewel zorgin-

stellingen natuurlijk niet onder het MKB

vallen, kunnen wij hen met onze ervaring

wel degelijk op weg helpen.” Hoog tijd ook,

want de weg is lang en steil. Zo zien zorg-

instellingen ‘zorg op afstand’ momenteel

als één van de oplossingen om ook in de

toekomst goede zorg te kunnen blijven

leveren, maar hoe ze dit technologisch

moeten realiseren, weet nog vrijwel geen

enkele bestuurder.

Workshops e-awareness Om die reden organiseerde Syntens in op-

dracht van VWS afgelopen maanden meer-

dere workshops ‘e-awareness’, specifiek

gericht op bestuurders in de zorg. Van den

Brink: “Met 48 participerende zorginstel-

lingen bleek de belangstelling enorm groot,

iedereen weet dat er gehandeld moet wor-

den. De zorgkosten nemen toe, de privati-

sering is onomkeerbaar, concurrentie uit

het buitenland ligt op de loer. Nederlandse

instellingen moeten dus snel met plannen

komen, anders missen ze de boot.”

Naar aanleiding van de workshops wordt

nog dit jaar een landelijke bijeenkomst ge-

organiseerd waarmee VWS een nog grotere

groep bestuurders hoopt te bereiken. Het

Ministerie koppelt nu al aan deze work-

shops concrete steun om innovatie-ideeën

verder te kunnen ontwikkelen en waar

mogelijk te realiseren. Bestuurders kunnen

een onafhankelijk en door het ministerie

betaald innovatieadvies krijgen van een

Syntens adviseur.

Praktijkvoorbeelden zorg op afstand Deze praktijkvwoorbeelden zijn het resul-

taat van een eerste inventarisatie. Nictiz

blijft graag op de hoogte van nieuwe

ontwikkelingen. Praktijkvoorbeelden

die nog niet in deze lijst zijn opgenomen

kunt u zenden naar [email protected] onder

vermelding van ‘praktijkvoorbeelden

zorg op afstand’.

Naam, omschrijving van het project &

website.

Annazorg, internet therapie Onder begeleiding van uw persoonlijke

coach vindt de behandeling plaats via

internet.

www.annazorg.nl

Aveant, buufproject Aveant heeft een telemonitoringsproject

waarin drie typen chronische patiënten

in verschillende stadia van hun ziekten

worden gevolgd. Aan de hand van een

aantal fysiologische variabelen die in de

thuissituatie worden gemeten, worden

de patiënten begeleid door een zorgpro-

fessional van Aveant.

www.aveant.nl

Dianet, Nachtelijke thuishemodialyse Een toepassing die het mogelijk maakt

thuis en ‘s nachts te dialyseren.

www.dianetonline.nl/vormen-van-

dialyse/thuishemodialyse.html

Dokter.nl Het Dokter.nl Digitaal Consult behandelt

medische consulten via Internet. In het

Dokter.nl artsenteam zijn alle belangrijke

Zorgbestuurders krijgen gratis ICT-lesHet Ministerie van VWS is in samenwerking met Syntens een campagne gestart om het ICT-kennisniveau van bestuurders van zorginstellingen drastisch op te krikken. Daarbij ligt het accent op ‘zorg op afstand’. Buitenlandse marktpartijen staan namelijk al aan de landsgrens te trappelen tot de Nederlandse zorgmarkt is geprivatiseerd. “Als instellingen niet snel hun zaakjes op orde krijgen, missen ze de boot,” zo luidt de waarschuwing op de voor-avond van de internationale dag van de verpleging.

> Zorg op afstand>

Page 24: Care & Cure Magazine - juli, 2009

24

Zorgbestuurders krijgen gratis ICT-les

medische specialismen vertegenwoordigd.

www.dokterdokter.nl

Hartis hartritme diagnostiek HARTIS realiseert een patiëntvriendelijke

en effectieve diagnose van hartritme-

problemen door middel van moderne

telecommunicatietechnieken en techniek.

Het HARTIS centrum is 24 uur per dag

beschikbaar voor patiënten.

www.hartis.nl

Healthbuddy Telebegeleiding van COPD en hartfalen

patiënten, waarbij gebruik wordt gemaakt

van een simpele thuismonitor waarmee

de patiënt wordt ondersteund om op een

optimale manier met de chronische aan-

doening om te gaan.

www.sananet.nl

HeartsPoint Medisch Service Centre Het Medisch Service Center geeft per

direct en online antwoord op medische

vragen. Op basis van dat antwoord kun-

nen klanten hun actie bepalen.

www.heartspoint.nl/hpfront/

HeartsPoint: Doseringsadvies

Trombosepatiënt opwebsite Trombosepatienten kunnen via een

website hun doseringsadvies medicatie

onmiddellijk ontvangen via hun persoon-

lijke website.

www.denationaletrombosedienst.nl/

ntdfront/

HeartsPoint: Trombosepatiënt meet zelf en doseert

zelf Trombosepatiënten kunnen stolling

controleren waar en wanneer ze willen.

Ze leren zelfmeten en zelfdoseren. Een

trombosearts houdt toezicht op afstand

en corrigeert. Een Medisch Service Center

staat paraat voor directe hulp.

www.denationaletrombosedienst.nl/

ntdfront

Huisartsen zorgcentrum Leeuwarden, e-mail consult Het huisartsen zorgcentrum Leeuwarden

biedt onder andere de mogelijkheid voor

een e-mail consult met de huisarts.

www.hzcl.nl/email-consult

Interapy Interapy Is evidence based psychologische behan-

deling via internet. De behandelvorm

is ontwikkeld aan de Universiteit van

Amsterdam en blijkt minstens zo ef-

fectief als face-to-face psychotherapie.

Interapy werkt samen met een kwart van

de Nederlandse instellingen voor geeste-

lijke gezondheidszorg en heeft effectieve

internetbehandelingen ontwikkeld voor

trauma, depressie, burn-out en paniek-

stoornis.

www.interapy.nl

IPT telemedicine IPT - telemedicine biedt monitoringspak-

ketten voor chronische aandoeningen

zoals hartfalen, COPD en diabetes.

Daarnaast beschikt het over een medisch

callcenter.

www.ipt-telemedicine.nl

Jeugdriagg Noord Holland Zuid, Praten online Op PratenOnline kunnen jongeren tus-

sen de 12 en 22 jaar met een professional

chatten als ze depressief zijn of andere

problemen hebben. De chatgesprekken

tussen hulpverlener en jongere vinden

plaats in een beveiligde chat-omgeving,

alleen toegankelijk via inlognaam en

wachtwoord, waarmee de anonimiteit van

de jongere, en de bescherming van het-

geen in de chat ter sprake komt, optimaal

gegarandeerd zijn.

www.pratenonline.nl

Koala

Koala biedt zorg op afstand via de tv in de

huiskamer. Met een eenvoudig te bedie-

nen camera kan de patiënt 24 uur per dag

contact opnemen met het Medisch Ser-

vice Centrum. Naast de camera kunnen

diverse diagnostische apparaten beschik-

baar worden gesteld, zoals bloeddruk-, ge-

wicht-, SpO2-meters en ECGapparatuur.

Deze worden vanuit het Medisch Service

Centrum uitgelezen en beoordeeld. Dit

alles in nauwe samenwerking met de

medici van de patiënt. Dit betekent door-

gaande bewaking, ook wanneer een pati-

ent niet in het ziekenhuis verblijft.

www.koalaweb.nl

Ksyos Telemedisch Centrum Ksyos Telemedisch Centrum biedt tele-

dermatologie en teleoogheelkunde aan.

Ksyos Teledermatologie is een dienst voor

consultatie op afstand tussen huisartsen

en dermatologen. Hierdoor kan de huis-

arts in circa 60 procent van de gevallen

een consult zelfstandig afhandelen. Hier-

door wordt een fysieke doorverwijzing

naar de dermatoloog overbodig. Met

Ksyos TeleOogheelkunde worden fun-

dusfoto’s inclusief aanvullende gegevens

en beoordeling op een veilige manier via

internet uitgewisseld binnen de lokale

keten. Het systeem wordt in eerste in-

stantie ingezet voor de periodieke fun-

dusscreening van diabetespatiënten.

www.ksyos.org

Dit is een kleine greep uit de vele goed

oplossingen als het gaat om zorg op afstand.

l

> Zorg op afstand>

Page 25: Care & Cure Magazine - juli, 2009

25

De transfer van patiënten vergt de nodige aandacht van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, CIZ en zorgkantoren. In Nederland kan op de patiëntenlogistiek in de zorg nog veel tijd worden gewonnen en maatschappelijke winst worden behaald. Op 1 juli 2008 is de regio Delft, Westland, Oostland (DWO) live gegaan met POINT om het transferproces van patiënten van zieken-huis naar vervolginstelling digitaal te laten verlopen.

> presentatie >

Reinier de Graaf Ziekenhuis verkort ligduur van de patiënt

Zorg dat ICT voor U werkt!

POINT POINT staat voor Punt voor Overdracht,

Informatie, Naslag en Transfers en is het

eerste Elektronisch Transferdossier waar-

mee in de zorgketen via een gemeenschap-

pelijk platform de patiënten op het juiste

tijdstip en op patiëntvriendelijke wijze

worden overgedragen. De doorlooptijd

van het transferproces wordt verkort, de

opnamecapaciteit wordt vergroot, adminis-

tratieve lasten worden verlicht en de vele

formulieren, telefoontjes en het faxverkeer

behoren tot de verleden tijd. Doordat

POINT koppelingen kent met het ZIS, CIZ

AanmeldFunctionaliteit en AZR-bericht

Zorgkantoor, hoeven gegevens maar een-

malig te worden ingevoerd.

Transferproces versneld met POINT “Het Reinier de Graaf is een ziekenhuis

in de regio DWO waar vandaan jaarlijks

ruim 3500 patiënten worden overgeplaatst

naar een vervolginstelling of naar huis met

thuiszorg”, zegt Anja van der Eijk, als team-

leider werkzaam op het transferpunt van

het Reinier de Graaf. “Er was een duidelijke

behoefte aan POINT. Een goede door-

stroom van patiënten is belangrijk voor

ziekenhuizen. Door overzicht te creëren en

al het dubbele verkeer eruit te halen, kon-

den we een flinke efficiencyslag slaan.”

Optimale inzet POINT door mobiele werkplekken  “POINT heeft het transferproces op

meerdere fronten verbeterd. Het grootste

voordeel is dat alle gegevens nu op één plek

worden opgeslagen. Hierdoor hebben alle

betrokken partijen inzicht in het transfer-

proces en worden er geen dubbele werk-

zaamheden meer verricht. Wij waren ervan

overtuigd dat we het transferproces nog

efficiënter konden maken door de vragen-

lijsten met een notebook bij patiënten af te

nemen. Na een testperiode zijn er nu note-

books aangeschaft om het transferproces

nog efficiënter te laten verlopen.”

Stelling door business case onderbouwd “Om het plan door te zetten, hebben we

deze stelling onderbouwd door middel van

een business case. Hieruit is naar voren

gekomen dat de ligduur van een patiënt

met nog één dag kan worden teruggebracht

wanneer de transferaanvragen vóór twaalf

uur ’s middags naar de zorgaanbieders

worden gestuurd.”

Optimaal transferproces “Nu alle noodzakelijke gegevens van en

over de patiënt met een notebook worden

ingevoerd, kunnen een aantal tijdrovende

stappen in het transferproces worden

overgeslagen. Het transferpunt hoeft

de gegevens niet meer te verzamelen, te

verwerken en door te sturen. De nieuwe

situatie verloopt als volgt: de transferver-

pleegkundigen gaan met de notebooks, die

op een wendbaar karretje zijn bevestigd,

naar de patiënten toe, verzamelen alle

noodzakelijk gegevens om de juiste transfer

voor te bereiden en stuurt de gegevens door

naar de zorgaanbieders. De zorgaanbieders

zorgen vervolgens voor verdere afhandeling

van de transfer via POINT. Het transferpro-

ces is nu geheel papierloos. Wij zijn razend

enthousiast over deze vooruitstrevende

werkwijze die wij als enige ziekenhuis in Ne-

derland hanteren”, aldus een zeer tevreden

Anja van der Eijk.

Techxx B.V. Postbus 9 2130 AA Hoofddorp T. (023) 557 44 00 E. [email protected] I: www.verzorgde overdracht.nl I: www.techxx.nl

Transfermedewerkers van het transferpunt in Reinier de Graaf Ziekenhuis

Page 26: Care & Cure Magazine - juli, 2009

26

Het uitbesteden van niet-kernactiviteiten,

bijvoorbeeld IT, het facilitair bedrijf en

personeelszaken, komt steeds vaker voor.

Maar durven ziekenhuizen in de toekomst

nog een stap verder te gaan en activiteiten

uit te besteden die direct het primaire

proces raken of hier een onderdeel van zijn:

de kernactiviteiten? Vooral daar waar deze

kernactiviteiten niet van strategisch belang

zijn en geen concurrentievoordeel opleve-

ren, kan het lonen hierin andere keuzes te

maken; deze activiteiten op een andere ma-

nier te ‘sourcen’. Dit artikel pleit niet voor

het wel of niet uitbesteden van bepaalde

kernactiviteiten van een ziekenhuis. Het is

een pleidooi om bewust keuzes te maken.

In onderstaand figuur (Figuur 1) wordt de

relatie tussen niet-kernactiviteiten, kernac-

tiviteiten en kerncompetenties inzichtelijk

gemaakt.

Kernactiviteiten: zelf doen of uitbesteden? Kernactiviteiten voegen direct waarde toe

voor de patiënt: kwalitatief goede zorg te-

gen marktconforme prijzen met een accep-

Ziekenhuizenbekennen kleur

> kernactiviteiten >

Ziekenhuizen zijn al jaren bezig met liberalisering, DBC’s en EPD’s. Waarom? Omdat Den Haag vindt dat de patiënt kwalitatieve zorg moet krijgen voor een goede prijs. Daar valt veel voor te zeggen. Ziekenhuizen die vasthouden aan de huidige organisatievorm met hun brede pakket aan dienstverlening gaan dit spel niet winnen. Ziekenhuizen zullen keuzes moeten maken. Waar ben ik als ziekenhuis goed in, wat doe ik zelf en wat laat ik aan andere partijen over, oftewel: zieken-huizen die kleur gaan bekennen.

Kerncompetenties, kernactiviteiten en niet-kernactiviteiten

Page 27: Care & Cure Magazine - juli, 2009

27

Ziekenhuizen bekennen kleur

tabele doorlooptijd. In het onderstaande

figuur (Figuur 2) zijn de kernactiviteiten

van een ziekenhuis weergegeven:

De verschillende kernactiviteiten worden

hieronder verder toegelicht en getoetst op

de mogelijkheid tot samenwerking met een

externe partij.

De intake Een patiënt komt, al dan niet via de

huisarts, in contact met het ziekenhuis.

Bijvoorbeeld in het ziekenhuis St. Jansdal

in Harderwijk werkt men met telefonische

intakes om onnodig bezoek aan het zieken-

huis te voorkomen. In de huidige situatie

vervullen een intern afsprakenbureau en

een intern telefonisch intaketeam deze rol.

Deze medewerkers zijn geïnstrueerd door

specialisten en andere experts. Wat is de

reden dat niet wordt samengewerkt met

een externe partij die dit voor meerdere

ziekenhuizen doet? Een partij die in staat

is om dezelfde of een betere en flexibelere

service te verlenen tegen lagere kosten?

De diagnose De patiënt wordt onderzocht. Het medisch

verleden wordt bekeken. Tests worden

gedaan en wellicht worden meerdere

specialisten erbij betrokken. Vervolgens

stelt de specialist een diagnose. Op basis

van deze diagnose stelt de specialist een

behandelingsplan op. Specialisten die op

de hoogte zijn van de laatste wetenschap-

pelijke ontwikkelingen en de nieuwste

technieken in huis hebben, kunnen zich

onderscheiden van concurrenten in andere

ziekenhuizen. Het stellen van de diagnose

van een patiënt is daarmee een kerncom-

petentie van de specialist in dit ziekenhuis.

Belangrijke vragen bij deze kernactiviteit

zijn onder andere: Hoeveel specialismen

wil je als ziekenhuis aanbieden? Waar ben

je als ziekenhuis echt goed in?

De voorbereiding De diagnosefase eindigt met een behande-

lingsplan. Specialisten kunnen in dit plan

definiëren welke activiteiten ter voorberei-

ding van de behandeling afgerond moeten

worden. Naast de concrete voorbereiding

van de operatie zelf, is het geven van

voorlichting aan de patiënt in deze fase

een belangrijke activiteit. Het St. Jansdal

ziekenhuis huurt externe partijen in om

voorlichtingsmiddagen te organiseren voor

heup- en knieoperaties. In hoeverre is het

mogelijk om deze en andere voorberei-

dingsactiviteiten te laten uitvoeren door

externe partijen?

De behandeling De patiënt krijgt de daadwerkelijke behan-

deling van een specialist. De behandeling

is gericht op het verbeteren van de huidige

medische situatie. Het kan hier gaan om

een operatie, medicijnen, chemotherapie of

andere behandeling. Net als in de diagno-

sefase kan een ziekenhuis met een bepaald

specialisme zich hier onderscheiden van

andere ziekenhuizen.

Het herstel Hieronder vallen bijvoorbeeld (psychologi-

sche) voorlichting, herstel van de wond en

fysieke therapie. Er zijn voldoende instan-

ties en/of methodes om het herstelproces

te begeleiden en te monitoren, zonder

hierbij gebruik te hoeven maken van de

inzet van het ziekenhuis. Het academisch

ziekenhuis in Maastricht werkt bijvoor-

beeld met een zogenaamde herstelkliniek.

Patiënten die nog niet naar huis mogen

verhuizen van het ziekenhuis naar de her-

stelkliniek. Dit biedt het ziekenhuis extra

opnamecapaciteit.

De controle Uiteraard valt hieronder de verificatie of de

klachten verholpen zijn, maar ook bijvoor-

beeld de nazorg aan ouders van te vroeg

geboren kinderen, die reeds ontslagen zijn

uit het ziekenhuis. Het Albert Schweitzer

Ziekenhuis in Dordrecht werkt bijvoor-

beeld met een zogenaamd Nazorgbureau

voor deze ouders. Een extern disciplinair

team, waaronder een maatschappelijk

werkster en een consultatiebureau-arts,

verzorgt dit traject. Zijn er andere activitei-

ten in deze ‘controlefase’ die door andere

partijen uitgevoerd kunnen worden?

Hieronder volgt nog een drietal kernacti-

viteiten die van belang zijn gedurende alle

hierboven genoemde fasen.

Meten In elke fase dient de medische toestand

van een patiënt gemeten te worden. Het

ziekenhuis moet in staat zijn om data te

integreren en te delen onder alle andere

stappen. Op dit moment wordt bij veel

ziekenhuizen het Electronisch Patiënten

Dossier (EPD) ingevoerd. Voor de ontwik-

keling van het EPD zoeken ziekenhuizen

samenwerkingsverbanden met verschillen-

de adviesbureaus die hierin gespecialiseerd

zijn. Maar wie gaat er eigenlijk meten en

wie gaat het EPD beheren?

Patiëntenlogistiek Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dor-

drecht besteedt veel tijd en aandacht aan

patiëntenlogistiek. Zo is het ziekenhuis

onlangs projecten gestart om het logistieke

proces te stroomlijnen en enkele klinische

en poliklinische paden te standaardiseren.

Vele andere ziekenhuizen zijn ook bezig

met patiëntenlogistiek: het Beatrixzieken-

huis in Gorinchem werkt met witte vlekken

in de planning om urgente patiënten op te

kunnen vangen. En ook het PICA (Patiënt

Flow Improvement Center Amsterdam)

van het VU Medisch Centrum werkt aan

Kernactiviteiten in een ziekenhuis

Page 28: Care & Cure Magazine - juli, 2009

28

oplossingen in de patiëntenlogistiek. Maar

kan een ziekenhuis deze kennis en service

ook inkopen? Een ziekenhuis kan ervoor

kiezen structureel capaciteit van leveran-

ciers te betrekken, bijvoorbeeld experts op

het gebied van logistiek.

Materialen- en middelenlogistiek Er zijn leveranciers in de markt die zich

hebben toegespitst op het optimaliseren

van deze processen om volledig tegemoet

te komen aan de wensen en behoeften

van de medewerker in het ziekenhuis. Een

chirurg moet op het juiste moment kunnen

beschikken over de juiste materialen en

middelen om de operatie uit te voeren. Is

dit een kerncompetentie van een zieken-

huis en kan het zich hiermee in de markt

onderscheiden, of zijn er leveranciers die

dagelijks met deze processen te maken

hebben?

De optimale sourcingsvariant In de wijze en mate van uitbesteding zijn

verschillende varianten denkbaar:

Intern sourcen:

het ziekenhuis voert de activiteit zelf

en intern uit.

Kennis sourcen:

het tijdelijk betrekken van kennis op

specifieke gebieden van een externe

leverancier

Capaciteit sourcen:

het structureel betrekken van capaciteit

van een externe leverancier

Uitvoering sourcen:

de activiteiten worden uitgevoerd

door een externe leverancier onder

verantwoordelijkheid van het ziekenhuis.

Resultaat sourcen:

de klassieke vorm van uitbesteden.

Het bovenstaande figuur (Figuur 3) is een

voorbeeld. Bovenstaande varianten zijn

uitgezet tegen de kernactiviteiten van een

ziekenhuis. Een ziekenhuis kan zich bij-

voorbeeld richten op de activiteiten ‘diag-

nose’ en ‘behandeling’. Die kernactiviteiten

waarmee het ziekenhuis zich niet onder-

scheidt in de markt en waarvoor leveran-

ciers beschikbaar zijn, kunnen wellicht op

een andere manier ‘gesourced’ worden.

Conclusie Niet elk ziekenhuis is hetzelfde. Libera-

lisering in de zorg ontlokt een reactie bij

ziekenhuizen om zich te positioneren. Het

ene ziekenhuis is goed in staaroperaties,

het andere is goed in dotteren. En weer een

ander ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd

in patiëntenlogistiek.

We stellen ons een toekomstig ziekenhuis

voor dat zich onderscheidt van andere zie-

kenhuizen doordat ze bewust een onder-

scheid heeft gemaakt tussen kerncompe-

tenties en kernactiviteiten. Dit ziekenhuis

is in staat geweest om al haar kernactivitei-

ten optimaal te sourcen en zich te richten

op de kerncompetenties. Hierbij heeft het

ziekenhuis een bewuste keuze gemaakt om

kernactiviteiten waarmee ze zich kan on-

derscheiden in de markt in huis te houden,

en voor de overige kernactiviteiten een

samenwerkingsverband te zoeken. Hier-

mee kunnen ziekenhuizen een grote stap

nemen in het aanbieden van zorg aan een

patiënt: sneller, beter en goedkoper. l

(Bronnen: www.werkenmetdbcs.nl,

www.kiesbeter.nl, C.K. Prahalad en

Gary Hamel: De strijd om de toekomst, Porter,

Redefining Health Care)

Ziekenhuizen bekennen kleur

Kernactiviteiten: zelf doen of uitbesteden?

Kernactiviteiten Intern

Sourcen Kennis

Sourcen Capaciteit Sourcen

Uitvoering Sourcen

Resultaat Sourcen

Zorgvraag

Diagnose*

Voorbereiding

Behandeling*

Herstel

Controle

Patiëntenlogistiek

Materialen en middelen logistiek

Measurement

> kernactiviteiten >

Ziekenhuizen bekennen kleur

Page 29: Care & Cure Magazine - juli, 2009

29

De vraag naar zorg groeit. En verandert! Ouderen blijven langer zelf-standig wonen en de zorg zal efficiënter moeten worden aangeboden. Zij vragen om professionele hulp die zoveel mogelijk aansluit op hun individuele behoeften. De personenalarmering van PluCare biedt hiervoor de oplossing.

Hemmink B.V. Postbus 40013 8004 DA  Zwolle T: (038) 469 82 00 E: [email protected] I: www.plucare.nl I: www.hemmink.nl

PluCare en Hemmink PluCare is een divisie van Hemmink B.V.

uit Zwolle, een moderne en betrouwbare

importeur met een hoogwaardig assor-

timent producten voor de sectoren Elek-

trotechniek, TV-Data-Telecom en Zorg &

Domotica. Hemmink bestaat sinds 1951

en heeft 60 medewerkers in dienst.

De personenalarmering van PluCare Personenalarmering is een onmisbaar

hulpmiddel in de persoonlijke zorg. Het

is een veilig gevoel als goede zorg snel

kan worden aangeboden. PluCare maakt

gebruik van de nieuwste communicatie-

technieken waardoor de afstand tussen

zorgbehoevende en zorgverlener nu wel

heel erg klein wordt. De zorgverlener krijgt

sneller en gedetailleerder informatie van de

zorgbehoevende en kan direct reageren.

IP technologie: flexibele technologie! PluCare biedt oplossingen op basis van

IP technologie; een toekomstvaste keuze

op basis van internationale standaarden

voor technologie. De PluCare oplossingen

kunnen eenvoudig opgenomen worden in

uw netwerk via zowel xDSL, kabelmodem

of glasvezel aansluitingen. PluCare biedt

de uitstekende vervanger voor bestaande

analoge systemen of communicatie via

telefoonlijnen. Via IP systemen worden

de alarmunits elke minuut gecheckt zodat

een hoge bedrijfszekerheid wordt gegaran-

deerd.

Keuze voor standaarden en leveranciers PluCare oplossingen kunnen eenvoudig

gekoppeld worden aan bestaande systemen

voor bijvoorbeeld alarmafhandeling of het

beheer van cliëntgegevens. Er kan efficiënt

met meerdere systemen worden samenge-

werkt en gegevens hoeven niet op verschil-

lende plekken te worden onderhouden.

PluCare maakt meer mogelijk! Door gebruik te maken van IP technologie

wordt niet alleen de reguliere persoon-

alarmering efficiënt en snel aangestuurd,

u kunt eenvoudig andere diensten aanbie-

den die de zorg verbeteren. Bijvoorbeeld

het op afstand bedienen van elektrische

deursloten, koppelen van service intercom,

koppelen van IP-camera, pieper- en zus-

teroproepsysteem, etc. Met PluCare bent u

klaar voor de toekomst!

CareTech: Call for care PluCare vertegenwoordigt het Zweedse

CareTech op de Nederlandse markt.

CareTech ontwikkelt al meer dan 30 jaar

zorgsystemen en loopt voorop in nieuwe

technologie. Met CareTech biedt PluCare

een compleet productenpakket voor de

extra- en intramurale zorg.

Een voorbeeld van een innovatief product

is de CareIP alarmunit. Deze unit is ge-

baseerd op IP technologie en kan worden

aangesloten op breedband internet en/

of GSM. De CareIP is de eerste digitale

unit en kan worden aangesloten op alle

meldkamersystemen, zoals de UMO van

Verklizan. Uiteraard heeft PluCare alle

randapparatuur voor de CareIP in huis,

zoals de hals- en polszenders, rookmelders,

bewegingsmelders, bedmatten, etc.

Meer informatie Wilt u meer weten over PluCare of de

producten van CareTech? Neem dan con-

tact op met Hemmink (tel. 038-4698200

of [email protected]) en leg uw wensen

voor. Hemmink adviseert u graag en heeft

de kennis in huis om een project van het

eerste idee tot de laatste implementatie te

begeleiden.

PluCare biedt technische oplossingen voor

de zorgsector. PluCare is een onderdeel

van Hemmink B.V.

> presentatie >

Zorg op afstand wordt zorg binnen handbereik

Page 30: Care & Cure Magazine - juli, 2009

30

Portalen zijn de volgende stap in de digitalisering van de zorg: één online platform waar alle relevante informatie centraal aan de verschillende gebruikers aangeboden wordt. Winvision is in Nederland specialist in zorgportalen op basis van Microsoft- technologie.

Winvision BV Marconibaan 12 3439 MS Nieuwegein T: (030) 658 01 58 E: [email protected] I : www.winvision.nl

Een zorginstelling kent een groot aantal

informatie- en communicatiezoekers die

allemaal een andere relatie met de instel-

ling hebben: patienten en clienten, zorg-

verleners, niet-medische professionals,

externe specialisten en verwijzers, collega-

zorginstellingen en andere instellingen.

Met zo’n complex geheel aan informatie-

stromen en -behoeftes is het logisch dat

veel zorginstellingen kiezen voor een por-

taal, waarbij het profiel van de bezoeker (na

eenmalige login) bepaalt welke informatie

en applicaties hij of zij mag raadplegen of

mag gebruiken.

Winvision voorloper in zorgportalen Winvision is voor een groot aantal zorgin-

stellingen de gesprekspartner op niveau

voor geïntegreerde ICT-oplossingen en is

in Nederland voorloper in de ontwikkeling

en invoering van zorgportalen. De portalen

zijn niet alleen een technische oplossing

om informatie te stroomlijnen, maar zijn

ook een innovatief antwoord op tal van

actuele ontwikkelingen in de zorg. Een

portaal komt tegemoet aan de verhoogde

informatie- en servicebehoefte van patiën-

ten en cliënten en biedt professionals de

mogelijkheid informatie te delen en actuele

organisatorische en logistieke informatie

op te vragen. Tegelijkertijd is het voor

intern gebruik de toegang tot relevante

informatie, zoals over de te vernieuwen

BIG-registratie, competentie management,

roosters en andere HRM-zaken. Ten slotte

kan een portaal een belangrijke bijdrage

leveren aan het vergroten van de efficiency

en het verlagen van de kosten en ontsluit

het informatie uit of biedt het portaal

toegang tot het Elektronisch Patiënten

Dossier.

Oplossingen van Winvision: z Gestroomlijnde informatievoorziening;

vanuit verschillende bronnen en sys-

temen via één geïntegreerde omgeving

direct toegankelijk voor alle gebruikers.

z Beveiligde gepersonaliseerde toegang; na

éénmalige login (single sign-on) worden

uitsluitend de toepassingen en informa-

tie ontsloten waarvoor de gebruiker op

basis van rollen en functie gerechtigd is.

z Altijd toegankelijk; patiënten/cliënten

en zorgverleners hebben op elk moment

van de dag vanaf elke plek toegang tot

informatie en communicatiesystemen.

z Geavanceerde technologie; de portaal-

oplossingen van Winvision zijn volledig

gebaseerd op Microsoft-technologie.

Daarbij maakt Winvision voor 80%

gebruik van standaard technologie.

De overige 20% is maatwerk zodat het

portaal volledig aansluit bij de wensen

en mogelijkheden van de zorginstelling.

Portalen in de zorg: Een stap verder in digitalisering

> presentatie >

‘Portalen in de zorg’ Winvision hield onlangs het seminar ‘Por-

talen in de zorg’ waar de mogelijkheden en

voordelen van portalen voor zorginstellin-

gen centraal stonden. Aan de hand van een

praktijkcase werd geïllustreerd hoe

zorginstellingen portaaloplossingen kun-

nen inzetten en hoe UMC Utrecht dit in

de praktijk heeft aangepakt. Er is een korte

video-impressie gemaakt van het seminar.

De video is te zien op www.winvision.nl.

Page 31: Care & Cure Magazine - juli, 2009

31

Advantech Medical ComputingBijster 20a4817 HX BredaT: (076) 523 31 00F: (076) 523 31 19E: [email protected]: www.advantech.nl

> presentatie >

Point of Care Terminal De Point of Care Terminal (POC) is een

krachtige, intelligente monitor die gege-

vens van de patiënt zoals vitale signalen

en foto’s of films weergeeft. De POC kan

gemakkelijk gemonteerd worden op een

paal of aan het plafond van een operatie-

kamer of een mobiele locatie zoals een

medicijnkar of een mobiele OK. Sommige

modellen voldoen aan de IP65 norm. Ter

voorkoming van stof en storend geluid is

de POC ook leverbaar zonder ventilator

(POC-S serie). Advantech’s POC kan gele-

verd worden met of zonder touchscreen.

Mobile Clinical Assistant De handzame Mobile Clinical Assistant

(MCA) gaat als digitaal dossier mee op de

ronde van verpleegkundigen en artsen.

De ingebouwde barcode scanner of RFID

reader identificeert de patiënt en de ver-

pleegkundige brengt nieuwe gegevens zoals

bloeddruk en temperatuur in. De gegevens

worden via het draadloze netwerk opge-

slagen op de centrale server en zijn vanaf

dat moment centraal op te vragen. De

robuuste MCA is voorzien van camera met

flash, webcam en een USB poort. Dankzij

het simkaartslot voor mobiele telefonie,

is de MCA een praktisch hulpmiddel voor

de ambulance en de thuiszorg. Advantech

ontwikkelde de nieuwe MCA volgens de

uitkomsten van een uitgebreid onderzoek

door Intel naar de wensen en eisen van de

gebruikers. Het vermogen, de afgifte van

warmte, de levensduur van de batterij, het

gewicht en de handzaamheid zijn optimaal

afgestemd op dagelijks gebruik door de

zorgverlener.

Patient Infotainment Het verblijf in het ziekenhuis wordt voor

de patiënt praktischer en leuker met Patient

Infotainment Terminal (PIT) aan het bed.

Dit is een complete PC, speciaal ontwikkeld

voor gebruik in het ziekenhuis. De patiënt

krijgt met de PIT toegang tot tv, video,

telefoon, radio, internet, maar ook tot pro-

gramma’s voor bijvoorbeeld het menu van

de dag. De PIT is voorzien van een alarm-

functie waarmee de patiënt kan aangeven

welke hulp nodig is. Al naar gelang de hulp-

vraag kan de patiënt een verpleegkundige

of algemene hulp oproepen, waardoor het

ziekenhuis geschoold personeel efficiënter

in kan zetten. De PIT is leverbaar met 17

inch monitor, touchscreen en met handset

voor de telefoon.

Advantech levert via value added resellers die

ook service verlenen. In voorkomende gevallen

kunnen zij advies vragen bij de specialisten

van Advantech in Breda. Advantech garan-

deert dat alle producten gedurende meerdere

jaren leverbaar zijn.

Met de computercomponenten van Advantech kunnen medische zorgverleners betere en efficiëntere zorg verlenen. Advantech apparatuur is gebaseerd op de robuuste industriële computers die het bedrijf al decennia lang produceert. De medische componenten zijn ontwikkeld volgens de hoogste eisen van de medische zorg. Alle apparatuur voldoet aan de EN60601-1 norm, is gemakkelijk schoon te houden en kan tegen een stootje. Advantech apparatuur werkt met Intel technologie en is daardoor eenvoudig in te passen in ieder IT systeem.

Advantech Medical Computing maakt digitale zorg mogelijk

Page 32: Care & Cure Magazine - juli, 2009

32

Met de technologie van vandaag is de wereld ons huis en ons huis de hele wereld. Dankzij het internet kunnen we overal zijn en zijn

onze mogelijkheden om nieuwe dingen te leren en ons te ontplooien groter dan ooit. Tegelijkertijd brengt het reizen door de digitale wereld ook risico’s mee. Bij Microsoft doen we er alles

aan om die zo veel mogelijk te beperken. We zetten al onze kennis en technologie in om de veiligheid te verbeteren. En we geven

op tal van manieren voorlichting aan consumenten en ondernemingen. Samen met de overheid en een aantal andere bedrijven nemen we initiatieven om de bewustwording over de

digitale veiligheid te vergroten. Wilt u daar meer over weten, kijk dan op microsoft.nl/potential

© 2007 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden. Microsoft en “Your potential. Our passion.” zijn (geregistreerde) merken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.

wij ziende digitale wereld steeds veiliger worden.

16602-058_SEC_kasteel_220X310.in1 1 13-02-2007 15:46:07

Page 33: Care & Cure Magazine - juli, 2009

33

Micronclean, CleanroomService van BerendsenKoopman Heeresweg 108701 PR BolswardT: (0515) 57 08 20F: (0515) 57 08 30E: [email protected]: www.micronclean.nl

> presentatie >

Micronclean reinigt én verhuurt kleding voor uw schone ruimten

Een medewerker van Micronclean vouwt en sealt de kleding in één van de cleanrooms

Een greep uit onze kledinglijn voor de medische sector

Infectiepreventie in de zorg is een veel besproken onderwerp. Begrippen als hygiëne en steriliteit zijn hierbij belangrijk. Vooral in kritische ruimten als operatiekamers, laboratoria, intensive care en zelfbereidende apotheken wordt gezocht naar de beste oplossingen op het gebied van schoonmaak én kleding.

“Veel bedrijven in de medische sector gaan

nu verder kijken en zijn al meerdere malen

bij ons uitgekomen. Al jarenlang bedienen

wij verschillende branches met hun kritische

ruimten.”, vertelt Jon van der Weide, Business

Unit Manager Micronclean.

Micronclean is specialist op het gebied van

cleanroomkleding en beschikt over een uniek

cleanroomschoonmaaksysteem. Een cleanroom

is een ruimte waarin onder “cleane” omstan-

digheden kan worden gewerkt. U kunt bij

Micronclean kleding en moppen voor kritische

ruimten laten reinigen maar ook huren. Het

reinigen bij Micronclean gebeurt heel specia-

listisch, alle producten worden daar namelijk

zelf ook in een cleanroom behandeld. Dit zorgt

voor eliminatie van bacteriën en stofdeeltjes.

Nieuwe productiefaciliteit Micronclean heeft in een periode van 10

maanden haar bedrijf van binnen volledig

vernieuwd en uitgebreid. Micronclean

beschikt nu over de meest innovatieve high

tech cleanroom wasserij ter wereld.

Voor de verbouwing bevatte de produc-

tieruimte twee grote cleanrooms. Na de

complete metamorfose zijn er nu zeven

cleanrooms. Dit betekent een verdubbeling

van de productiecapaciteit en een variatie

van ISO & GMP classificaties waardoor

Micronclean voldoet aan de hoogste norm.

Optimale kwaliteit, continuïteit en real

time monitoring zijn garanties die worden

afgegeven. De diensten van Micronclean

zijn gericht op contaminatiebeheersing in

de productieruimten van haar klanten.

Van der Weide: “Belangrijk is dat we met

onze nieuwe productiefaciliteit onze ser-

vices nog beter op de wensen van onze

klanten kunnen afstemmen. De nieuwe

lay-out maakt het mogelijk om elke klant

gescheiden te behandelen voor optimale

voorkoming van kruisbesmetting. Zeven

nieuwe cleanrooms, met in totaal tien was-

machines met bijbehorende drogers voor

maximale service en continuïteit.”

Kledinglijn & reiniging In de norm EN-13795 staat veel informatie

over infectiepreventie. Er wordt gesproken

over materiaalkeuze en het gebruik van

werkkleding. Zo wordt onder andere om-

schreven dat kleding die voor 100 procent

uit polyester bestaat niet met katoenen

kleding gewassen mag worden. Ook het

transport speelt een grote rol bij infectie-

preventie. Bij het verkeerd inpakken en

verkeerd vervoeren van “steriele” kleding

kan er (kruis-) besmetting plaatsvinden.

Micronclean beschikt sinds kort over een

kledinglijn die specifiek op de gezond-

heidszorg gericht is. Hierdoor kunnen zij

een gerichter advies geven en u kleding

verzorgen die bij uw situatie past. Ook voor

(mogelijk) besmette kleding hebben zij een

specialistisch concept. Deze bieden u de

mogelijkheid om uw kleding gescheiden

van de schonere was aan te leveren, met

een minimaal risico op besmetting.

Kortom Micronclean heeft jarenlange ervaring met

cleanrooms, waardoor ze u een uitstekend

advies kunnen geven over uw kledingpak-

ket, maar ook over al die belangrijke facet-

ten daar omheen.

Als u vrijblijvend informatie of een offerte

wenst, kunt u contact opnemen met Micron-

clean’s accountmanager voor de medische

sector, mevrouw Frederika Kooistra.

Page 34: Care & Cure Magazine - juli, 2009

34

Innovatief vermogen was tot voor kort

speerpunt binnen financiële instellin-

gen. Dit blijkt uit onderzoek van Atos

Consulting in 2008 ‘Het speelveld van de

Chief Commercial Officer, omgaan met

dilemma’s’. Innovatie heeft verschillende

voordelen uiteenlopend van het verbeteren

van efficiëntie om kosten te verlagen, het

in kunnen spelen op veranderende behoef-

ten van de klant, het verhogen van concur-

rentiekracht, tot het veroveren van nieuwe

markten. Toch wordt er op dit moment

kritischer gekeken naar innovatie. Door de

kredietcrisis is men zich ervan bewust dat

innovatie, met name op productniveau,

zou kunnen leiden tot hogere risico’s in

portefeuilles.

In dit licht is innovatie voor de zorgverze-

keraar een groot dilemma, waarbij vooral

de entrystrategie, oftwel wil je de eerste

zijn of volg je de concurrent, een vraagstuk

is waar goed over nagedacht moet worden.

Belangrijk is het bekijken van de voor- of

nadelen van ‘first mover-schap’ ten opzich-

te van een late-followerstrategie. Wegen de

voordelen als het winnen van marktaan-

deel, retentie van huidige verzekerden of

(tijdelijk) hogere prijzen voor aanvullende

pakketten op tegen hoge investeringskos-

ten, financiële nadelen voor de polishouder

en de kans op imagoschade?

Voor de zorgverzekeringsmarkt hebben

we een interessant case waaraan we het

vraagstuk van ‘het First-moverschap’ kun-

nen toetsen. DSW is op deze markt de

eerste die zich door middel van een busi-

ness model innovatie op het terrein van

> First-moverschap >

Integratie vanzorgverzekeraar en zorginstelling

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet is de zorgverzekeraar op zoek naar manieren om zich te onderscheiden van haar concurrenten. In eerste instantie lag de focus op het verbeteren van de eigen dienstverlening en het terugdringen van beheerkosten om de premie laag te houden. Inmiddels lijkt de focus te verschuiven naar het gericht inkopen van betaalbare en kwalitatief goede zorg. De toegenomen ruimte die zorgverzekeraars op dit gebied hebben gekregen van de overheid, leidt tot veel nieuwe initiatieven. Eén van de initiatieven is de deelname van DSW in een coöperatie die het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis wil overnemen. Met deze eerste stap tot integratie van zorgverzekeraar en zorginstelling manifesteert DSW zich duidelijk als een “first mover”.

Page 35: Care & Cure Magazine - juli, 2009

35

de zorgverlener begeeft. Eind 2008 heeft

de verzekeraar zich samen met een aantal

belangrijke spelers uit de gezondheidszorg

in de regio Schiedam verenigd in een coö-

peratie. Naast DSW maken het personeel

en medisch specialisten van het Vlietland

Ziekenhuis, regionale huisartsen en drie

grote verpleeghuisorganisaties deel uit van

de coöperatie. De reden voor deelname is

voor DSW het waarborgen van de beschik-

baarheid van kwalitatief goede zorg en het

stimuleren van innovatieve zorgprojecten

in de regio. Door de overname van het

Vlietland Ziekenhuis is DSW als zorgver-

zekeraar straks mede-eigenaar van een

zorginstelling.

Tot nu toe richtten de verzekeraars zich

vooral op productinnovatie. Denk hierbij

aan het uitbreiden van aanvullende pak-

ketten met diensten als een uitlaatservice,

of het via cross-selling combineren van de

zorgverzekering met arbodiensten of zelfs

een collectieve autoverzekering. Ook was

er sprake van procesinnovatie, waarbij met

name internet werd ingezet. Dit leidde

tot zelfbedieningsactiviteiten, maar ook

tot volledige internetaanbieders. Labels

als AnderZorg of Zekur traden toe tot het

verzekerings-landschap en doen het rela-

tief goed.

Met de eerste stap tot integratie van

zorgverzekeraar en zorginstelling, manifes-

teert DSW zich dus duidelijk als een “first

mover”. Dit past in het plaatje van het

timingvraagstuk bij innovaties. Waar gro-

tere partijen kiezen voor schaalgrootte op

basis van gevestigde producten of diensten,

komen kleinere partijen vaak als eerste met

dit soort initiatieven. Dit heeft te maken

met hun slagkracht; de flexibiliteit van hun

omvang stelt ze in staat de time-to-market

kort te houden. Vooral voor nichespelers

kan het first moverschap interessant zijn

omdat ze daarmee opvallen in de grijze

massa. De eerste zijn, kan een organisatie

veel voordelen opleveren. Zo kunnen zij

een grote groep consumenten voor zich

winnen en behouden met de introductie

van succesvolle marktlanceringen. Wan-

neer er niet snel een nieuwe leverancier bij

komt, kan hij zelfs (tijdelijk) hogere prijzen

vragen.

Daarnaast zijn er ook nadelen, zoals het

risico op imagoschade. Vanwege het maat-

schappelijke belang dat een verzekeraar

heeft ten opzichte van consumenten (en

vooral patiënten) ligt er een vergrootglas

op alle activiteiten die zij onderneemt.

Nieuwe initiatieven worden nauwlettend

in de gaten gehouden en breed uitgemeten

in de landelijke pers. Voor de zorgverzeke-

raar is het gevaar op imagoschade hierdoor

groot.

Hoe zal het ‘First Moverschap’ van deze

nichespeler zich nu gaan ontwikkelen?

Gaat DSW profiteren van haar early-entry

strategie of krijgt ze eind van dit jaar ‘de

rekening’ gepresenteerd?

De reactie op het initiatief van DSW zijn

gemengd. De zorgverzekeraar zelf geeft

aan dat inwoners uit de regio overwegend

positief gereageerd hebben. Voor hen

blijft door het initiatief kwalitatief goede

ziekenhuiszorg gegarandeerd. Stapt de

zorgverzekeraar niet in, dan komt de con-

tinuïteit van het ziekenhuis in gevaar. Ook

de Nederlandse Patiënten Consumenten

Federatie (NPCF) is positief gestemd.

Adjunct-directeur Atie Schipaanboord is

weliswaar tégen een directe overname van

zorginstellingen door een zorgverzekeraar,

maar ziet geen kwaad in de verdeling van

het eigendom over meerdere partijen zoals

bij de coöperatie het geval is. Integendeel,

de betrokkenheid van huisartsen, medisch

specialisten en anderen, zorgt volgens Schi-

paanboord voor een positieve impuls op de

afstemming binnen de zorgketen.

Tegenover de positieve reacties staan de

negatieve uitlatingen van de politiek. Van-

uit de Tweede Kamer gaan zelfs stemmen

op om de verticale zorgfusie te verbieden.

Het argument dat de Tweede Kamerleden

gebruiken, is dat de overname nadelig is

voor de concurrentie op de zorgaanbod-

markt. Zorgverzekeraars die een belang

hebben in een ziekenhuis, zouden namelijk

bij de inkoop van zorg het eigen ziekenhuis

kunnen bevoordelen ten opzichte van

een concurrent die goedkopere en beter

is. Minister Ab Klink (Volksgezondheid)

geeft aan op voorhand niets te kunnen

doen tegen de overname van het Vlietland

Ziekenhuis. De minister wil dat toezicht-

houders als De Nederlandsche Bank en de

Nederlandse Mededingsautoriteit zich over

deze kwestie buigen. Daarnaast stelt hij

een commissie in die onderzoek gaat doen

naar de mogelijkheid en noodzaak van een

fusieverbod. Totdat de resultaten bekend

Integratie van zorgverzekeraar en zorginstelling

Page 36: Care & Cure Magazine - juli, 2009

36

zijn, roept hij de partijen op terughoudend

te zijn met dergelijke allianties.

Op basis van deze reacties zijn wij ervan

overtuigd dat de gekozen strategie ervoor

zorgt dat DSW inderdaad opvalt in de

‘grijze massa’ en daarmee een mooi voor-

beeld is van een nichespeler die kiest voor

de rol van de First mover. De angst van

de politiek voor enorme zorgkolossen, die

alleen nog maar regionale zorg bieden is

in onze ogen ongegrond. Het gaat in tegen

de dominante trend waarbij de consument

steeds kritischer, veeleisender en mondiger

wordt en zoekt naar de beste aanbieder

voor zijn of haar situatie. De politiek wil de

consument in bescherming nemen door te

wijzen op een beperking in de keuzevrij-

heid die de overname van het ziekenhuis

met zich mee kan brengen. Ze lijkt hiermee

te vergeten dat de klant het recht heeft om

aan het eind van elk jaar over te stappen

naar een andere verzekeraar.

Onze verwachting is niet dat DSW met dit

initiatief al op korte termijn extra verze-

kerden voor zich gaat winnen. De coöpe-

ratie zal komend jaar nog weinig tot geen

impact hebben op het verloop binnen de

DSW-portefeuille. Zorgverzekeringen zijn

voor consumenten een low-interest pro-

duct zolang deze consument gezond is. Wij

verwachten dat de consument in eerste

instantie weinig zal merken van de be-

stuurswisseling van het ziekenhuis. Op de

midden-lange termijn zien wij een positief

effect van de alliantie. Wij geloven dat door

de samenwerking tussen de verschillende

partijen efficiëntere en kwalitatief betere

zorgketens gaan ontstaan. Dit zal een

verlaging betekenen van de zorglast en de

klant zal sneller en beter geholpen worden.

Hierdoor zal de ketenintegratie DSW op

middellange termijn volgens ons dan ook

een concurrentievoordeel bieden.

Zoals aangegeven speelt de politiek een

belangrijke rol in de negatieve media aan-

dacht die het initiatief van DSW krijgt. Het

gevaar waar op gewezen wordt, namelijk

dat een consument geen keuzevrijheid

meer heeft zien wij echter niet.

In het inkoopbeleid van de zorgverzekeraar

is nu al sprake van selectieve contractering

en er worden zelfs prijsstimulansen gege-

ven om te kiezen voor bepaalde zorgver-

leners. Toch bieden de grote verzekeraars

nog steeds allen een landelijke dekking.

Daarnaast zien we dat de consument zich

weinig aantrekt van zorgsturing, hij of

zij kiest vooral voor het ziekenhuis in de

buurt. Voor verzekerden in Schiedam helpt

de actie van de zorgverzekeraar hen bij het

behouden van de keuzevrijheid.

De publieke opinie wordt gevoed door het

politieke debat. DSW moet daarom een

duidelijk tegenwicht bieden aan de negatie-

ve respons. In een reactie heeft Chris Oo-

men, bestuursvoorzitter van DSW daarom

aangegeven dat de zorgverzekeraar er

geen financieel voordeel bij heeft om haar

verzekerden naar het Vlietland Ziekenhuis

te sturen. De winsten die het Vlietland

Ziekenhuis behaalt, worden namelijk niet

aan de coöperatie uitgekeerd, maar vloeien

terug naar de kas van het ziekenhuis zelf.

Ook de mogelijkheid tot het uitsluiten

van verzekerden van concurrerende ver-

zekeraars ontbreekt, omdat DSW volgens

Oomen geen invloed op de dagelijkse

bedrijfsvoering van het ziekenhuis wil uit-

voeren. Voor DSW is het belangrijk dat de

consument deze feiten kent en meeneemt

in haar besluitvorming.

Waar wij op willen wijzen is dat de rem-

mende factor in concurrentie tussen

zorgverzekeraars niet wordt veroorzaakt

door allianties tussen ketenpartijen, maar

juíst door het feit dat het verschil tussen

de eigen en een andere zorgverzekeraar op

dit moment niet groot genoeg is. Klant-

tevredenheidsonderzoeken wijzen uit dat

alle verzekeraars een voldoende scoren

met betrekking tot hun dienstverlening en

dat de verschillen tussen de cijfers klein

zijn. Ook in het productaanbod en prijs zit

weinig verschil. De mobiliteit tussen verze-

keraars was de afgelopen jaren met 3 a 4 %

dan ook laag. Het initiatief van de coöpe-

ratie leidt er volgens ons juist toe dat het

verschil tussen de partijen groter wordt.

Immers, de alliantie is erop gericht om via

innovatieve zorgprojecten, ketenoptimali-

satie en procesverbeteringen te stimuleren.

Dit moet goed begeleid worden en onder

toezicht gebeuren, maar zeker niet tegen

gehouden worden.

Op de midden-lange termijn zal deze stap

DSW First-mover advantage bieden. Door

ketenoptimalisatie zal de zorgverlening

verbeteren, een reden voor de consument

om te kiezen voor DSW. Op de korte termijn

loopt zij wel risico op imagoschade door de

negatieve uitlatingen in de pers. Duidelijke

en pro-actieve communicatie naar haar

verzekerden is daarom een must!

Dit artikel is geschreven door Esther Pfaff,

Job Stufkens en Leo Wildeman l

Bron:

Het speelveld van de Chief Commercial Officer,

omgaan met dilemma’s. Uitgeverij Tutein

Nolthenius, ’s-Hertogenbosch 2008.

Integratie van zorgverzekeraar en zorginstelling

> First-moverschap >

Page 37: Care & Cure Magazine - juli, 2009

37

De jaarlijkse update voor HR professionals werkzaam in de zorg (ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties,instellingen voor de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg,zorgverzekeraars en zorgkantoren).

De problemen van een krappe kwalitatieve arbeidsmarkt en vergrijzing lijkennaar de achtergrond te zijn verdrongen door de crisis, maar ze zijn zeker nietvoorbij. Strategische HRM-ontwikkeling en personeelsplanning zijn noodzakelijk.HRM wordt door veel organisaties onderkent als belangrijke drijfveer van efficiency,innovatie en het behalen van concurrentievoordeel. Echter, hoe houdbaar is uwpersoneelsbeleid in tijden van recessie? Zorg voor ‘Toekomstbestendig HRM’!

Wij bieden u:

• een uniek HRM congres voor de zorg- en welzijnsector

• de mogelijkheid ervaringen te delen en te discussiëren met HR-collega’sbinnen úw branche

• de laatste P&O-ontwikkelingen en trends

• verfrissende visies van diverse HR-directeuren en managers

• een sterk inhoudelijk programma met keynote sprekers, praktijkcases eninteractieve workshops

Kortom, de veranderende rol van de HRM’ er en de HRM afdeling binnen de zorgstaat centraal. Hoe vertaalt u dit naar uw specifieke situatie en het te voerenHRM beleid? Wat kunt u leren van andere instellingen? En welke bijdrage biedtde technologie van dit moment?

Keynote sprekers:Prof. dr. Frits Kluijtmans, hoogleraar Strategisch Human ResourceManagement, Open Universiteit Nederland

Prof.dr. J.B.R. (Jeff) Gaspersz, hoogleraar innovatiemanagement,Nyenrode Business Universiteit, adviseur op het gebied van innova-tie en auteur van o.a. het boek ‘Grijp je Kans!’

Dr. Kees van Wijk, Universitair docent met HRM en service in dezorg als specialisatie; programma coördinator van de iBMG (InstituutBeleid Management Gezondheidszorg) Master Zorg Management

Dr.ir. Jan de Leede, mede-oprichter ModemWorkx en universitairdocent HRM aan de Universiteit Twente

De vorige twee edities waren volgeboekt met ruim 400 deelnemers. Ook dit jaarhebben wij wederom maximaal 400 plaatsen, dus schrijf u tijdig in.

Interesse als bezoeker?Geniet als abonnee vanCare & Cure MagazineE 100 kortingop de deelnameprijs van E 295,-Uw mailcode: CC100HR .

Interesse als participant?Neem contact op metCKC, Nicole Slats, T 040-2146206of stuur een e-mail [email protected]

Elke 2e en 3e persoon van eenzelfde organisatie neemt GRATIS deel. Meer informatie vindt u op www.hrmindezorg.nl

Sponsoren Driessen HRM_Payroll - HFMtalentindex - Inquanta - PAT Learning Solutions - PiCompany - Raet bv - Tangram - Winvision bvExposanten AAG - ADP Nederland BV - FriendSys - HRsoft - Jobsrepublic - MediVacature - Siennax Learning Services

hoofdsponsor partners

adv_zorgmagazine_09_hrmidz 22-06-2009 09:25 Pagina 1

Page 38: Care & Cure Magazine - juli, 2009

38

COLOFONAdverteerders Index

Agenda

Pagina Bedrijf

2 Driessen HRM_Payroll

4 Goelst bv

12 SDB bv

13/14 Afas ERP Software bv

15 FriendSys

20/21 Driessen HRM_Payroll

22 Care & Cure

25 Techxx bv

29 Hemmink bv

30 Winvision bv

31 Advantech Medical Computing

32 Microsoft

33 Micronclean

39 PT Medical

40 Imtech Care & Cure

Care & Cure MagazineOnafhankelijk mutimediaal Vakblad voor het Zorgmagement en Zorgprofessionals

Verschijning 6 maal per jaar, thema gerichte aanpak, in samenwerking met de keyplayers binnen het thema.Care & Cure Magazine wordt, gericht op naam verzonden aan de hedendaagse beslis-sers en beleidsmakers binnen ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, instellingen voor de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, adviesbureau’s, thuiszorg organisaties, zorgkantoren, privé-klinieken, dagbehandelingscentra, zorgverzekeraars, belangenorganisaties, politiek etc.

Uitgever/redactieCare & Cure Magazine Postbus 291483001 GC Rotterdam T: (010) 206 75 00F: (084) 215 09 98E: [email protected]: www.care-cure.nl

HoofdredacteurJohan van der BergE: [email protected]

EindredacteurFred van der PolE: [email protected]

Redactionele medewerkingMinister Ab Klink, Esther Pfaff, Job Stufkens, Leo Wildeman, Marcel Lucker, Roland Mönnik, Joke Dielesen en Olivier Visser.

VormgevingGilbert Terpstra, Grafische Vormgeving.

DrukThieme Media Center

VerkoopHenk de Bruin (sales manager)E: [email protected]: (010) 206 75 00F: (084) 215 09 98E: [email protected]

AbonnementenStandaard abonnement: € 99,95 excl. BTW per jaarStudenten abonnement: € 49,95 excl. BTW per jaarLosse nummers € 15,00 excl. BTW

ReprorechtAlle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een database, of openbaargemaakt worden, in enige vorm of op enige wijze. Hetzij electro-nisch, mechanisch, door fotokopieen, opnamen of andere manier, zonder voorafgaande schrifte-lijke toestemming van de uitgever,

© Rotterdam

Jaarcongres HRM in de Zorg, Dinsdag 22 september 2009 (Triavium Nijmegen).

Na de succesvolle en hooggewaardeerde vorige twee edities (beide volgeboekt met

ruim 400 deelnemers) is het derde jaarcongres HRM in de Zorg op dinsdag 22

september een feit. HRM in de Zorg is de jaarlijkse update voor HR professionals

werkzaam in de zorg (ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorgor-

ganisaties, instellingen voor de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg,

zorgverzekeraars en zorgkantoren). Informatie: www.hrmindezorg.nl

Landelijk Wmo congres 24 september 2009 Amsterdam

Op dit congres van het ministerie van VWS komt de veelzijdigheid en breedte van

de Wmo naar voren. Vernieuwd welzijnsbeleid is de rode draad van de dag. Het

uitwisselen van goede voorbeelden staat centraal. Ook staatssecretaris Bussemaker

zal op de dag aanwezig zijn. Deelnemers gaan gedurende een groot deel van de

dag in workshops actief met elkaar in gesprek om goede voorbeelden aan elkaar te

presenteren en kennis met elkaar te delen. Informatie: www.wmo-congres2009.nl

Beurs Brandveiligheid in de Zorg Dindag 4 en woensdag 5 november 2009, (Mediaplaza te Utrecht)

TNO Centrum voor Zorg en Bouw organiseert op 4 en 5 november een interac-

tieve beurs en workshops ten behoeve van brandveiligheid in de zorg. Op de Beurs

“Brandveiligheid in de Zorg” kunt u verschillende aspecten van brandveiligheid

zien, ervaren, leren en bediscussiëren. Tijdens deze beurs zullen bedrijven en orga-

nisaties uit diverse sectoren u vertellen, laten zien en laten ervaren wat er allemaal

bij brandveiligheid komt kijken en vooral hoe u zelf aan de slag kunt gaan binnen

uw organisatie. De volgende bedrijven en sectoren nemen deel aan deze beurs:

installatietechniek, bouw en bouwtechniek, brandveiligheidsadvies, keurmerken,

beveiliging, materiaalgebruik en kenniscentra voor brandveiligheid in de zorg. Informatie: www.brandveiligheidindezorg.nl

Page 39: Care & Cure Magazine - juli, 2009

39

Nonin Avant 9600 PulsOximeterSpO2 en hartslag afl eesbaar via 3 kleuren LED schermIndicatoren voor pulssterkte, sensorstatus en alarmAlarmgrenzen vrij te kiezen en te vergrendelenInstelbaar alarm- en hart-slagvolume‘Nurse call’ aansluiting

115 uur geheugen, uit te lezen via nVision software Te koppelen aan externe ap-paratuur via analoge/digitale uitgangenKoppelbaar aan Philips patiënt-monitoren via de Vuelink® moduleTe gebruiken met alle Nonin Purelight® sensoren

PT Medical b.v.Lorentzpark 129351 VJ LEEKTel: 0594 - 587 280Fax: 0594 - 587 [email protected]

Nonin Avant 9700 PulsOximeterSpO2 en hartslag afl eesbaar via 3 kleuren LED schermKleurenscherm met weergave van plethymsogram of trend grafi ekIndicatoren voor pulssterkte, sensorstatus en alarmAlarmgrenzen vrij te kiezen en te vergrendelen

Instelbaar alarm- en hart-slagvolume‘Nurse call’ aansluiting115 uur geheugen, uit te lezen via nVision software Te koppelen aan externe ap-paratuur via analoge/digitale uitgangenTe gebruiken met alle Nonin Purelight® sensoren

••

Nonin LifeSense EtCO2 / SpO2Widescreen™ touch panel display met achtergrondverli-chtingMedAir EtCO2 technologie ge-combineerd met Nonin PureSAT saturatiemetingenNumerieke weergave van hart-slag, ademhalingsfrequentie, EtCO2 en SpO2

4-uurs trendgrafi ek

Capnogram en plethysmogramAlarm zowel hoorbaar als visueelTe gebruiken met alle Nonin PureLight® sensorenUitgebreid assortiment aan sample-linesData output via RS-232 poortOptionele Trendsense™ geheu-genmodule

••

••

Leaders in the fi eld ofRespiratory

andCardiovascular

measurement

Het Nonin PureLight® sensor assortiment bestaat uit:

Vingerclip sensorenSoft-tip sensorenReusable Flex-sensorenDisposable sensoren

••••

ad_A4_ptmedical_criticalcare.ind1 1 19-11-2007 09:36:30

Page 40: Care & Cure Magazine - juli, 2009

Samen Succesvol.Technologie in de zorg wordt steeds belangrijker. De exploitatiekosten

moeten omlaag, de beheersbaarheid beter en het onderhoud

professioneler. De technologische oplossingen van Imtech Care & Cure

sluiten naadloos aan op de ontwikkeling naar vraaggestuurde zorg,

de nieuwste zorgconcepten en strategisch vastgoedmanagement.

Imtech Care & Cure, totaaloplossingen op het gebied van ICT,

elektrotechniek en werktuigbouw.

Wij de techniek. U het resultaat.

Imtech Care & Cure

Rivium Boulevard 122

2909 LK Capelle aan den IJssel

tel (010) 447 74 00 - fax (010) 447 74 77

www.zorg.imtech.nl8.

201