Campagneaffiche 2012

2
Elke druppel telt in de strijd tegen de honger Laat water vloeien en leven bloeien Ook online Laat water vloeien www.caritas-int.be © François Schmitt

description

Affiche campagne 2012: water & voedselzekerheid

Transcript of Campagneaffiche 2012

Elke druppel telt in de strijd

tegen de honger

Laat water vloeien en leven bloeien

Ook online Laat water vloeien www.caritas-int.be

© F

ran

çois

Sch

mit

t

Het schaarse water opvangen, vasthouden en verdelen. Zo vecht Caritas International al sinds 2003 tegen voedseltekorten in Oost-Tigray, Ethiopië. Samen met de lokale bevolking bouwen we waterputten, leggen we irrigatiesystemen aan en werpen we dammen op

die beletten dat vruchtbare akkergrond wegspoelt. Verder doen we er alles aan om de toegang tot zuiver drinkwater te verbeteren.

Die aanpak werkt, dat bewijzen de cijfers zwart op wit (zie kader). Via deze campagne wil Caritas 2.400 gezinnen voorgoed redden van honger en ondervoeding. De tijd dringt want Ethiopië wordt opnieuw getroffen door een langdurige droogte. Daarom hebben we uw steun heel dringend nodig. Geef alstublieft wat u kunt, elke euro telt!

Speciaal nummer van het driemaandelijkse magazine Caritas International - september 2012Afgiftekantoor Brussel X - P 202013 Verantwoordelijke uitgever: G. Dopchie, directeur - Liefdadigheidsstraat 43 - 1210 Brussel (t) 02 229 36 11 - www.caritas-int.be - [email protected] - IBAN: BE88 0000 0000 4141

Metsel mee aan een irrigatiekanaal voor Burundese landbouwers

In Burundi werkt 90% van de bevolking in de landbouw. Toch is een op de twee Burundezen ondervoed. Dit door waterschaarste in het droge seizoen. Caritas en zijn lokale partner bedachten een gedurfd plan om water van de Muzenga-rivier naar de vruchtbare velden van Kasega te leiden: een 12 km lang irrigatiekanaal.

Het hele dorp is enthousiast over het plan. Met reden want dit kanaal kan zo maar even 60 ha akkergrond irrigeren. Maar het is behalve een ambitieus ook een erg duur project. Daarom rekent Caritas op uw steun. We becijferden dat het 94 euro kost om één meter kanaal te metselen.

Neemt u zo’n meter voor uw rekening? Of… misschien wel twee?

BURUNDI

Red een Indische familie van vervuild en besmet drinkwater

Een waterleiding zoals wij die kennen bestaat niet op het platteland van Warangal, India. De mensen drinken er ziekmakend water uit open putten. Daarnaast lijden ze onder de droogte en zien ze tijdens het regenseizoen massa’s water in de bodem verdwijnen. Net daar ligt volgens Caritas de sleutel tot een efficiënt waterbeheer.

In 20 tribale nederzettingen willen we het regenwater opvangen en via de daken afvoeren naar gesloten opvangtanks. Zo krijgt het dorp het hele jaar door toegang tot zuiver drinkwater, wat eigenlijk niets meer is dan een basisrecht. Hoe u dit project kunt steunen? Bijvoorbeeld door ons in staat te stellen om één watertank aan te kopen. Die kost 57 euro. U redt er letterlijk mensenlevens mee.

57 €= 1 watertank

INDIA

49 € = 1 waterput

ETHIOPIË

Water – en dan vooral het gebrek eraan – speelt een hoofdrol bij de uitbraak van elke voedselcrisis. 40% van de wereldbevolking kampt vandaag met waterschaarste. Afrika is er daarbij veruit het ergst aan toe. Daar moeten vrouwen soms uren lopen voor een schamele kruik water. En dikwijls maakt dit water hun kinderen ziek. Meer dan 80% van de ziektes en één op vier overlijdens is te wijten aan vervuild water.

Droogte is tegelijk de eerste en grootste oorzaak van voedseltekort.

Zeker in regio’s waar de bevolking van de kleine familiale landbouw leeft. Dat is het geval in Ethiopië, Burundi en India. Reden waarom Caritas International dit jaar campagne voert voor deze door droogte getroffen landen. Samen met lokale partners en met de actieve medewerking van de mensen zelf, werken we in elk van deze landen aan een duurzaam en levensreddend project.

Door een van deze projecten te steunen brengt u water tot bij allerarmsten. Zo wordt u zelf een bron van leven. Alvast bedankt daarvoor!

SPECIAAL NUMMER - SEPTEMBER 2012

MAGAZINEwww.caritas-int.be

Vecht mee tegen de droogte in Ethiopië,

Burundi en India

Sprekende resultaten

Sinds de start van het Oost-Tigray-project in 2003:

• daalde de ondervoeding bij jonge kinderen met 50%

• steeg het aantal vrouwen met een moestuin van 23,5 naar 54%

• halveerde de tijd die vrouwen besteden aan het halen van water • hebben boeren met een geïrrigeerd veld 2 extra oogsten per jaar

• nam de opbrengst van een geïrrigeerde tuin met factor 6 (!) toe

Help een Ethiopische familie een waterput bouwen

© Isabel Corthier

© Is

abel

Co

rth

ier

© François Schmitt

Enderta

km 2500

Ganta AfeshumGulomakda

Aba’ala

Kindo KoyishaIrob

DJIBOUTI

SAUDIARABIA

Red

KENYA

YEMEN

Gulf ofAden

Sea

SOMALIA

E R I T R E A

AFRICA

ADDIS ABABA

ETHIOPIA

SOMALIA

DJIBOUTI

SOUTH

SUDAN

SUDAN

©CARTO uitgeverij

BENISHANGUI-

GAMBELA

TIGRAY

AFAR

SNNPR

AMHARABENISHANGUI-

GUMUZ

GAMBELA

OROMIYA SOMALI

2012