Korpsinformatieblad februari/maart 2012 & Werkplan 2012

download Korpsinformatieblad februari/maart 2012 & Werkplan 2012

of 24

 • date post

  25-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Het eerste korpsinformatieblad van het Leger des Heils kerkgenootschap in Utrecht is weer uit. Deze keer ook met ons werkplan voor 2012

Transcript of Korpsinformatieblad februari/maart 2012 & Werkplan 2012

 • Korpsinformatie Utrecht

  We zijn jarig!

  125

  februari - maart 2012 & Werkplan 2012

 • INHOUDVoorwoord 1

  Onsterfelijke liederen 2

  Utrecht Community Gospel Choir 4

  Cursus - Wat is dit voor Leger 4

  Personalia 7

  Bevorderd tot Heerlijkheid 7

  Jubilea 8

  Adressen zieken en huisgebonden 8

  Agenda 9

  Bloemen Heiligingstafel 9

  Roosters 10

  Werkplan 11

  Hans van Vliets blog 19

  Weekprogramma 21

  Uitgave nr. 32

  ADRESSENKorpsgebouw Schooneggendreef 27H

  3562 GG Utrecht(030) 26 56 568korps.utrecht@legerdesheils.nlwww.legerdesheilsutrecht.nl

  Korpsofficier Luitenant M. Potters(06) 34 37 88 90

  Bijbelstudie Zr. M. van Hilten-Oosterom(030) 29 30 624

  Cordinator Huishouding

  Zr. R.A. Heiwegen(0346) 56 87 69

  Cordinator2e kanswinkel

  Tijdelijk:Zr. R.A. Heiwegen(0346) 56 87 69

  Engelse les Majoor A. van Eijk(030) 26 22 297

  Jongsoldaten sergeant en IOS ambassadeur

  Br. F. Keijzer(06) 48 91 60 39

  Korpspenning-meester en cordinator Dienstverlening

  Br. G. van Dam(036) 52 40 372

  Muziekkorps Br. W. Kruyt(0297) 28 57 65

  SK-evangelisatie Zr. E. Blumink - van Bodegraven(030) 29 43 426

 • Voorwoord

  We zijn jarig!

  125Misschien is het u nog niet opgevallen, maar het Leger des Heils is jarig dit jaar. We zijn met zn allen wel 125 jaar geworden! En dat is genoeg reden voor een knalfuif. Meer informatie daarover vindt u in dit korpsnieuws, maar ook op de website www.125-jaar.nl.

  Maar is het wel iets om te vieren? Ik kan mij nog goed herinneren dat Generaal Eva Burrows tijdens het eeuwfeest van het Leger des Heils in het Beatrixtheater zei: Eigenlijk is het heel jammer dat het Leger des Heils na 100 jaar in Nederland nog steeds moet bestaan, want dat betekent dat de nood nog steeds hoog is! Ik was 12 toen ik deze boodschap hoorde en misschien heb ik het geparafraseerd en misschien was het wel het concert-gebouw, maar ik kan het mij nog steeds herinneren als de dag van gisteren.

  Reden voor een feestje? Toch wel! In al die 125 jaar hebben we namelijk gezien dat er mensen gered werden, zowel uit de maatschappelijke als uit de geestelijke goot. En dat is niet

  alleen een reden voor een feestje hier op deze aarde, maar we mogen dan ook weten dat de engelen in de hemel ook mee juichen.

  Daarnaast mogen we dankbaar zijn voor de steun van het Nederlandse publiek. In het allereerste begin was die steun misschien nog ver te zoeken, maar nu mogen we weten dat ons leger een geliefde plaats in de Neder-landse samenleving inneemt.

  In dit jaar kijken we niet alleen maar naar het verleden, maar ook vooruit. Ik weet natuurlijk niet hoe de komende 125 jaar er uit gaan zien. Ik weet wel dat God nog steeds mensen roept in Zijn dienst.

  Laten we in dit jubileumjaar uitkijken naar Jezus, Hem volgen en Zijn liefde, die Hij ons heeft gegeven, doorgeven aan anderen.Van harte gefeliciteerd!

  Marc Potters (Luitenant)korpsofficier

  Korpsinformatie Utrecht - 1

 • Onsterfelijke liederen

  en hun makers (24)door Envoy F.P.W. van Zaalen

  Bij de meeste liederen is het zo dat er eerst een tekst was waarbij een melodie gemaakt werd of, andersom, een tekst bij een al bestaande melodie. Zo ontstonden nu nog veel gezongen liederen in de eerste jaren van het Leger met teksten op populaire, soms ordinaire liedjes. In onze bundel vallen twee liederen op doordat tekstdichter en componist dezelfde zijn. Er zijn er meer maar nu beperk ik me tot de nummers 173 en 368. Ze zijn van de hand van Jarl Wahlstrm, een Fin.

  Opmerkelijk is dat pioniers van het Legerwerk in diverse landen afkomstig waren uit aristocratische of in ieder geval zeer gegoede, vaak academische kringen. Zo in Oostenrijk kapiteine Selma Freud, zus van de wereld-beroemde psychiater Sigmund Freud. In Finland was het Hedvig von

  Haartman, die met 3 anderen het Legerwerk in Finland begon; al gauw werd zij de leider. In 1908 startte een officier, Gunhild Wahlstrm, de Stafzangbrigade, die de Legermuziek enorm verbreidde.

  Hij had 3 zeer getalenteerde neven die allen bijdroegen door het schrijven van liederen. Bijzonder is dat ze alle drie, Per-Erik, Tor en Jarl, de hoogste officiersrang bereikten, die van com-missioner (of kommandant). Ze deden als zodanig dienst in vele delen van de wereld.

  Jarl was kommandant in zijn eigen Finland, toen het Leger daar 90 jaar bestond. Bij de viering was eregast de president van het land Dr. Urho Kekkonen.

  De president vertelde dat zijn moeder behoorde tot de eerste heilssoldaten van het land, en haar leven lang soldaat was. Wij verhuisden nogal vaak in mijn jeugd, vertelde hij, en het

  2 - Korpsinformatie Utrecht

 • eerste wat mijn moeder opzocht was of er een korps was, nog voor hoe het met winkels was.

  In de vroege jaren tachtig werd Jarl Wahlstrm gekozen tot generaal van het Leger des Heils. Van hem hebben wij deze 2 liederen. Ze worden gelukkig regelmatig bij ons gezongen, nr. 368 vaak tijdens de bidstond. Thema van 368 is de zintuiglijke waarneming, maar dan op een mystiek niveau. We beschikken (bijna) allemaal over spraak, gehoor, gezicht en gevoel, maar het gaat hier over iets hogers. Hier volgt de tekst die we met volle aandacht moeten lezen:

  Open mijn oor, Heer, opdat ik hoor,wat U mij in wilt fluistren.Klanken te teer voor t menselijk oor,mag k in t gebed beluistren.

  Refrein:Spreek tot mij, Heer, ja, spreek tot mij, opdat ik meer opmerkzaam zijWat U volbrengen wilt in mij!Spreek tot mij, Heer, ja, spreek tot mij, Heer!

  Open mijn oog, Heer, zodat ik ziewat k nog niet kan aanschouwen.Toon mij de rijkdom die U ons biedt,als wij op U vertrouwen.

  Open mijn hart, Heer, dat ik aanvaardwat U uw kind wilt geven!In uw gemeenschap veilig bewaardga ik zo rijk door t leven.

  Lied 173 is mij extra lief door het gebruik van het aansporende Zie! Het is ontleend aan de passage in het boek Openbaring waar de Heer zegt: Zie, Ik maak alles nieuw! In de nieuwste b i jbe lver ta l ing z i jn a l le Z ie s weggelaten als ouderwets. Maar in de Griekse grondtekst staan ze wel. Ze maken je opmerkzaam, hier gaat het om iets bijzonders, iets dat niet normaal is, van een hoger plan dateert!

  In de Schrift heeft Godzijn woord tot ons gesproken:Zie, Ik maak alles nieuw Wat een heerlijk uurals t aardse wordt doorbroken, t hemelse wordt gezien!

  Refrein:Zie, Ik maak alles nieuw!Zie, Ik maak alles nieuw!Wondre belofte,die straks wordt vervuld:Zie, Ik maak alles nieuw!

  Nu reeds is aan Jezusalle macht gegeven;ja, Hij maakt alles nieuw.k Mag geloven: Hij heeftal mijn schuld vergeven,Nu reeds ben k in zijn dienst.

  Daarom nog eens, Heer,wil ik mij aan U wijden,zo wordt t verbond vernieuwd.Geef mij moed en krachten ik zal voor U strijden.Ja, Heer, maak alles nieuw!

  Let vooral op: als het aardse wordt doorbroken! Dit duidt namelijk op het hogere plan.

  Korpsinformatie Utrecht - 3

 • Leuk dat de tegenwoordige Leger-commandant in Finland onze Neder-landse commissioner Dick Krommen-hoek is: een groot liederenmaker, samen met zijn moeder.

  Zijn vader, majoor Theo Krommen-hoek, helaas reeds lang overleden, kwam uit een Schiedams heilssol-datengezin dat 4 officierbroers voort-bracht: Theo, Otto, Harry en Will, allen muzikaal! En laten we niet vergeten dat Dicks zus, Lientje, de leidster was van de Stichterskorps-zangbrigade die in 1987 op toernee ging naar Denemarken en Zweden.

  We gaan weer beginnen!

  Na een doorslaand succes in de kerst-periode gaan we op 13 februari weer beginnen met het inmiddels beroemde Utrecht Community Gospel Choir. Dit keer gaan we oefenen voor de paasdienst op 8 april o.l.v. de commis-sioners van Vliet.

  Geniet je van zingen? Doe mee! Geniet je van zingen, maar durf je dat alleen maar onder de douche te doen? Doe mee! Iedereen is welkom!

  Een nieuwe cursus

  Meer weten over het Leger?Meer leren over wat we geloven?Wil je heilssoldaat worden of adherent?Wil je weten wat een heilssoldaat of een adherent is?Heb je nog meer brandende vragen over het Leger des Heils?

  De komende weken verzorgen Christa Ossewaarde en Marc Potters een cursus

  4 - Korpsinformatie Utrecht

 • over het Leger des Heils met de titel: Wat is dit voor een leger?

  Voor sommigen zal dit een eerste kennismaking zijn en voor anderen een opfriscursus. Iedereen is in ieder geval welkom

  Data: 16-2, 1-3, 15-3, 29-3 en 5-4Tijden: 19:30 - 21:00 uurLocatie: In het korpsOpgave: via Marc Potters

  Korpsinformatie Utrecht - 5

 • 6 - Korpsinformatie Utrecht

 • PersonaliaZr. Mary Mparaganda - Chekera is de afgelopen tijd voor haar studie naar Londen geweest en daar heeft zij een Major Business Degree in Human Resources behaald. Mary, van harte gefeliciteerd en ook fijn dat je weer terug bent! Zr. Gerda Nieuwenhui js i s inmiddels druk bezig met haar therapie. Hoewel ze vooruit gaat, gaat het helaas niet zo snel als ze gehoopt had.

  Zr. Elly Dros is een aantal weken in haar appartement lelijk gevallen. Het gaat wel weer wat beter, maar misschien wilt u ook aan haar denken?

  Bevorderd tot Heerlijkheid

  Op vrijdag 9 december is broeder Piet Serton in het volste vertrouwen in zijn Heer en Heiland thuis gehaald.

  Broeder Serton bezocht samen met zijn vrouw altijd de samenkomsten in korps Utrecht Stichterskorps. Hij was hervormd in hart en nieren, maar heeft toch ook binnen het Leger des Heils een stukje thuis gevonden. In onze gedachten en door onze gebeden zijn wij bij zijn vrouw, Riek.

  Op dinsdag 20 december 2011 is zuster Korry Pols - Scheepmaker na een kor