BusinessContact 1 2012

48
1 INTERVIEW maart 2012 nummer 1 bedrijvig Koninklijke strategie voor uw bedrijf Arjen & Jetze Lont toekomstgericht bouwen

description

Kwartaalmagazine van CBMC Nederland

Transcript of BusinessContact 1 2012

Page 1: BusinessContact 1 2012

1

INT

ER

VIE

W

maart 2012nummer 1

bedrijvig

Koninklijke strategie voor uw bedrijf

Arjen & Jetze Lont

toekomstgericht bouwen

Page 2: BusinessContact 1 2012

2

INT

ER

VIE

WIN

HO

UD

BusinessContact is het magazine van CBMC Nederland en verschijnt vier keer per jaar. CBMC is een missionaire beweging van en voor ondernemers en zakenmensen in Nederland. De missie van CBMC is: zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, te volgen en te verkondigen. Door het hele land zijn er meer dan negentig plaatselijke CBMC-teams actief (zie pagina 47).

RedactieadresPostbus 315, 3880 AH Putten [email protected]

HoofdredactieKirsten Roordink-Hagg

EindredactieLeonard van der Plas

RedactieGerard Bijkerk - journalistWouter Droppers - redacteurLoes Grooters - correctorWessel van Houdt - journalistPieter van der Kwaak - columnistAnnelies Luken - corrector

Aan dit nummer werkten meeArjen en Jetze Lont, Henk van den Berg, Wilfred Veldstra, Robert Brinks, Jaap Walhout, Alex Talsma, Hetty Nijmeijer, Gerhard Nijhoff, Arjan Letink, Gerrie ter Hoek, Jan en Loes Sluman, Rosaline Ratering, Jan-Willem Bosman, Jaco Baars

Ontwerp & vormgevingKirsten Roordink-Hagg

FotografieGerard Bijkerk, Wessel van Houdt, Kirsten Roordink-Hagg

Realisatie, druk en distributieGrafisch centrum Stichting De Hoop

Administratie-ondersteuningAnke Jurg-Regelink, [email protected]

Informatie over het lidmaatschap [email protected]

Advertentieverkoop2eBedrijf, 06-10822109, Erlinde de Smit-Boersma, [email protected]

AbonnementEen abonnement op BusinessContact kost €22,50 per jaar. Hiermee steunt u tevens de missie van de vereniging. Leden kunnen een abonnement cadeau doen voor €12,-

Adres wijzigen?U kunt dit zelf aanpassen door op www.cbmc.nl in te loggen met uw relatienummer (zie adresdrager)

19 • INTERNET

32 • GEZOND

03 • voorwoord - waarom jezus?

04 • interview - arjen & jetze lont

13 • cbmc actueel - bestuurswoord

15 • cbmc actueel - conferentie 2012

16 • cbmc schiphol/amsterdam

16 • cbmc zeeland

17 • nieuwe leden

19 • bedrijvig - koninklijke strategie

24 • team uitgelicht - cbmc twente

26 • cbmc & mensen - jan & loes sluman

32 • verdieping - vitaliteit

38 • kernwaarden - evangelisatie 21e eeuw

44 • impact netwerk - christen-yup anno nu

46 • column - mijn bedrijf is mijn pensioen

Page 3: BusinessContact 1 2012

3

INT

ER

VIE

WV

OO

RW

OO

RD

Toch ligt hier een fundamentele denkfout. Als Jezus het middel was om tot God te komen, dan hadden ze misschien nog gelijk. Dan zou je kunnen zeg-gen: “misschien zijn er ook andere wegen.” Maar Jezus is niet een weg om tot God te komen, Jezus ís God. Jezus is niet een middel, Jezus is het doel! In de afwijzing van Jezus wijzen we niet een of andere route tot God af, maar wij-zen we God zelf af.

Christenen zijn geen mensen die verlangen naar een beter leven in de eeu-wigheid. Christenen zien de hemel niet als een beloning voor het goede dat ze hebben gedaan op deze aarde. Christenen zijn mensen die verlangen naar Jezus Christus. Zij bereiden zich voor op het bruiloftsfeest. De gemeente is de bruid van Christus. Christenen zijn geen mensen die goed leven. Christenen zijn mensen die idolaat zijn van Jezus Christus, omdat Hij hun grote liefde is.

Het gaat er ons bij de verkondiging van het evangelie niet om, dat je beter kunt leven, je leven meer tot je bestemming komt of er een fantastische toekomst voor je ligt waarvan je mag dromen. Het gaat er ons bij de verkon-diging om, dat de mensen Jezus Christus mogen ontmoeten. Hij is God. Hij is de Hemelse prijs. Hij is de Bruidegom. Hij is de geliefde Zoon van God de Vader, Hij is zijn oogappel. Jezus is fantastisch, iedereen moet dit weten. Daarom heeft God Hem ook een naam boven alle namen gegeven. Daarom heeft God in en door Hem alles tot stand gebracht. Jezus is de trots van God de Vader en Jezus is onze trots.

Wij schuiven Jezus naar voren als men ons bevraagt op ons leven, ons doel en de reden van ons bestaan. Wij zijn, zoals een kleine jongen, beretrots dat we zijn naam mogen dragen. We willen Hem dan ook in al onze uitingen eren en mensen met Hem in contact brengen. Jezus Christus is onze Held!Vandaar ook ons nieuwe internetinitiatief WaaromJezus.biz. Dit is een inter-netcursus om ondernemers en zakenmensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met Jezus Christus.

Op 21 maart 2012, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering, wordt de cursus gelanceerd. U bent allemaal van harte welkom. Graag wel even opgeven via de website www.cbmc.nl.

Waarom Jezus? Waarom heb ik Jezus nodig om bij God te komen? Jezus is

een naam die bij mensen vaak weerstand oproept. Jezus hebben ze niet nodig,

zeggen ze. Ik kom er zo ook wel. Als God liefde is, komt het goed.

Waarom Jezus?

TEKST: WOUTER DROPPERS

Page 4: BusinessContact 1 2012

4

INT

ER

VIE

WIN

TE

RV

IEW

Arjen & Jetze Lont

Toekomstgericht bouwen...

Page 5: BusinessContact 1 2012

5

INT

ER

VIE

WIN

TE

RV

IEW

In het Noord-Friese St. Annaparochie schuif ik

aan tafel bij twee generaties directeuren: vader

Arjen (1950) en zoon Jetze Lont (1981). Het

raam biedt een prachtig uitzicht over het wijd-

uitgestrekte land. De zon schijnt. Maar onver-

wacht zorgen snel opkomende wolken voor

koude, winterse buien. Als de zon weer tevoor-

schijn komt, herinnert alleen nog de natte straat

aan de heftige hagel. Typerend voor het leven

van de familie Lont: het licht van Gods aanwe-

zigheid bleef schijnen, ondanks de donkere

buien die hun sporen nalieten…

TEKST EN FOTOGRAFIE:GERARD BIJKERK

Toekomstgericht bouwen...

Page 6: BusinessContact 1 2012

6

INT

ER

VIE

W

ToekomstbeeldArjen: “Toen we dit gebouw in 1998 net hadden betrok-ken, zag Jetze de directeursstoel achter het nieuwe bureau staan en zei: ‘Nou, pa, dáár wil ik later wel zitten!’ Ik schoot in de lach en zei: ‘Dan zul je eerst een diploma hts bouwkunde of zoiets moeten tonen, jongen.’ Jetze lacht: “Ik heb geen hts gedaan, maar volgde een andere route. Nu zijn we al halverwege het proces om het bedrijf over te nemen.”

Een andere weg…Er gingen meer zaken anders dan voorzien. Ook dat nu Jetze het bedrijf gaat overnemen; de oudste zoon Dirk was de beoogde opvolger. Arjen: “Heel geschikt daar-voor: enthousiast en capabel. Maar op 26-jarige leeftijd kreeg hij kanker. Na drie zware jaren tussen hoop en vrees stierf Dirk, getrouwd en als vader van twee kinde-ren. Voor ons allemaal zeer ingrijpend in meerdere opzichten. Op de avond van Dirks overlijden vond ik een briefje van Jetze: “Pa, vreselijk wat er nu is gebeurd, ook voor de zaak. Ik wil er voor je zijn.” Arjen: “God sloot een deur. Tegelijk opende Hij ook een venster.” Jetze: “Die avond viel voor mij de beslissing: Dirk was niet alleen een broer, maar ook een heel goede maat, een vriend. Hij viel weg. Ik wilde voor de toekomst van het bedrijf knokken. Na dertien jaar is het nu bijna zo ver. God maakte het mogelijk.”

Waarom nu?Arjen: “Mijn visie op leiderschap is dat je op tijd ruimte moet maken voor de volgende generatie. Mijn stelling is: onder een hoge boom is te veel schaduw, daar wil niets groeien. Dus vind ik het tijd om afstand te nemen. Gepaste afstand. Gefaseerd ook. Ik ben niet gelijk in een keer weg. Ik heb nu al een jaar aan het begin en het einde van de week een dag vrij. Drie dagen werken wordt straks één dag. Dit proces heeft alles te maken met je positie als directeur-grootaandeelhouder. Dan ben je niet alleen bij de bedrijfsvoering betrokken; je zit

met alle tentakels ook financieel in het bedrijf. Ook dat gaat in fasen naar Jetze over.”

Hoe kijkt Jetze tegen dit proces aan?Jetze: “Ik ben er blij mee. Je krijgt de tijd om je in te wer-ken en krijgt veel adviezen mee. We praten samen veel over de verantwoordelijkheid die je hebt. Dat is waarde-vol. De theorie van mijn vader over de hoge boom klopt helemaal. Beslist niet negatief geladen. Je merkt nu dat vergaderingen en besluiten anders verlopen als hij er wel bij is. Zijn mening legt gewicht in de schaal. Onwillekeurig ga je daarop leunen. Je moet en wilt zelf de uitdaging aan kunnen gaan. Door zijn gefaseerd terugtreden kun je de verantwoordelijkheid ook steeds meer gaan dragen. De overname is nu een goed overdrachtsproces, al had ik het natuurlijk graag samen met mijn broer Dirk willen doen. Maar als het eenmaal zover is, ben ik er klaar voor. Dan zal ik me moeten bewijzen, samen met het fantasti-sche team.”

Verschil in leidinggevenArjen: “We lijken in een aantal belangrijke dingen wel op elkaar, vind ik. We leven in een tijd waarin de mensen alom worden beheerst door angst. Beiden stralen we rust uit en kennen we standvastigheid door het geloof. Dat draag je mee het bedrijf in. Dat is heel belangrijk. Wij zijn geen grote denkers of superintellectuelen, maar met onze no-nonsensementaliteit weten we wél wat onze klanten willen en nodig hebben. In onze sector draait alles om vertrouwen. Wat wij verkopen, bestaat immers nog niet: het moet nog gebouwd worden. Jetze heeft ook de capaciteiten en talenten om te laten zien dat we betrouwbaar zijn. Dat we staan voor wat we zeggen. We zijn ook beiden makkelijk in de omgang met ‘hoog en laag’, schakelen snel over. We voelen ons niet ongemak-kelijk bij belangrijke personen én hebben geen moeite om een gewoon praatje te maken met de mannen op de werkvloer. Dat is natuurlijk heel prettig in zo’n middel-groot bedrijf als het onze.”

Tijden veranderen? Jetze: “Ondanks dertig jaar leeftijdsverschil deden we allebei dezelfde opleidingen: mts en diploma aannemers B (burgerlijk) en U (utiliteitsbouw). We vulden dat aan met bedrijfseconomie en organisatietechniek. Intussen verschillen de instapmomenten wel enorm. Mijn vader nam een klein aannemersbedrijf over met vijftien werk-nemers, met vooral lokaal werk en een kleine omzet. Het bedrijf is nu uitgegroeid naar honderd werknemers, werkt in de grote regio en kent een omzet van ruim dertig miljoen. Er is een goede naam opgebouwd. Je stapt in alle opzichten in een rijdende trein. Bijna alles is dus

INT

ER

VIE

W

“God sloot een deur en opende

een venster”

Page 7: BusinessContact 1 2012

7

INT

ER

VIE

WIN

TE

RV

IEW

“We stralen beiden rust uit en kennen standvastigheid

door het geloof. Dat draag je mee het bedrijf in.”

Page 8: BusinessContact 1 2012

8

INT

ER

VIE

W

anders. Dat vraagt ook om een andere manier van lei-dinggeven. Veel komt aan op goed delegeren en organise-ren.”

Moeilijke tijdenArjen: “En het is geen gunstige tijd om een bouwbedrijf over te nemen. Toen ik in de jaren ‘70 begon, konden we meegroeien met de economische groei. Nu zitten we op de maximale groei. Het zal al een topprestatie zijn, als Jetze met zijn mensen dit niveau weet te handhaven, want de groei in volume is er wel zo’n beetje uit. We hebben in Nederland genoeg huizen, wegen en andere infrastructuur. De economische krimp heeft ingezet en zal sterker worden. Dan komt het aan op vervangende nieuwbouw en het upgraden van de huidige bouw door innovatie, isolatie en verduurzaming. Na 11 september is de wereld veranderd en ook ons land. Het gaat nu niet meer om de charismatische leider die top-down de lei-ding neemt. Een ander type leider is nodig. Voor onze bedrijfstak gaat het om integratie: hoe je samenwerkt met je onderaannemers. Het klassieke schema van de hoofdaannemer die onderaannemers inhuurt, zal ver-dwijnen Zij zijn co-makers geworden met wie je samen aan een eindproduct werkt: gelijkwaardig in één team. Ook naar de opdrachtgever. Dat heet ketenintegratie.”

De aanpak van de toekomstJetze: “Met die nieuwe aanpak in samenwerken zijn wij al begonnen Het is een van de speerpunten van ons nieuwe beleid. We noemen het met een Engels woord ‘lean’ bou-wen. Je proces maak je zo ‘slank’ mogelijk. Wat dubbel gedaan wordt, haal je er zo veel mogelijk uit. Dat is over-tollige ballast. Het is overgewaaid uit de Toyota-filosofie

over processen. Wij hebben er ervaring mee in de plan-ning van een achttal grotere utiliteitsprojecten. Iedereen die aan het project meewerkt roepen we op één plan-ningsdag samen. Na uitleg wordt het ons gezámenlijke project. We analyseren de risico’s op het werk en gaan dan met z’n allen plannen op een gigantisch groot bord. Een heel dynamisch proces. Door veel overleg met elkaar kun je veel meer bereiken dan voorheen met het eenrichtingsverkeer vanuit de hoofdaannemer. Het bespaart veel tijd. Aan het einde van de dag heb je een mooie totaalplanning. Ieder weet voor welk onderdeel hij wanneer verantwoordelijk is. De kracht daarvan is het grote commitment dat je daarmee creërt bij alle betrok-kenen. Je kent elkaar en bouwt samen aan een product. Dat levert een snellere bouw met minder faalkosten op. Er is een constant bouwtempo met enkel buffers. Dat tempo gaan we ook tijdens de bouw niet aanpassen. Dat geeft rust op de bouwplaats en meer werkplezier; een mooie ontwikkeling die je nog veel verder toe kunt pas-sen dan alleen in de planning. Het is geen tovermiddel waardoor er geen fouten meer gemaakt worden, maar de aanpak levert van begin af aan een groot aantal voor-delen op voor iedereen. Ook voor de prijs en het gemak van de klant. Zo laten we de opleveringskeuring door een onafhankelijke persoon uitvoeren en verplichten wij onszelf dat hij maximaal slechts acht punten mag vinden. Dat is klantvriendelijk.”

Geloofsvisie in de bouwDrie jaar terug is het bedrijf gaan innoveren op het gebied van duurzaam bouwen na een studiereis in Zweden. Arjen: “We waren verbaasd over de aanpak van de Zweden. Die hebben we vertaald in ons eigen

“Goed rentmeesterschap houdt in dat je wat anders bedenkt”

Page 9: BusinessContact 1 2012

9

WenduraConcept. Het krijgt nu nog niet de aandacht die het verdient door de stroeve woningmarkt, maar heeft beslist toekomst. De aanpak van duurzaam bouwen heeft een directe link met ons geloof. We danken God voor de schepping. Maar ons is wel duidelijk dat we niet goed met die schepping zijn omgegaan. We putten haar uit door ons energieverbruik. Goed rentmeesterschap houdt in dat je wat anders bedenkt. En we hébben de mogelijkheden en technieken.” Jetze: “Al is het nu nog geen commercieel succes, we zijn goed voorbereid op de toekomst. Ook wat betreft de opleiding van onze men-sen daarin. Ondertussen maak je naam als duurzaam bouwer. Daardoor krijg je veel publiciteit. Dat zijn belangrijke neveneffecten van vooruitkijken en onder-scheidend zijn in de markt.”

Unieke positieJetze: “Wat onze positie als bouwbedrijf ook versterkt, is dat we expertise hebben opgebouwd in drie verschil-lende bouwsectoren. Zowel in de agrarische sector, op de woningmarkt met nieuwbouw en onderhoud als in de utiliteitsbouw zijn we sterk ontwikkeld. Mijn vader heeft visie en ervaring in de projectontwikkeling. Voor alle drie de takken is specifieke aandacht en leiding. Als het één minder loopt, kan het binnen het bedrijf door een andere tak worden opgevangen. De woningmarkt is nu zwak, maar in de agrarische sector gaat de schaalvergroting nog steeds door. Zowel in de veeteelt als in de akker-bouw. Daar horen ook andere gebouwen bij. Daarin is dan wél meer werk. Ook in de toekomstige manage-mentstructuur blijven die drie aandachtsvelden met een eigen specifieke leiding een plaats hebben. Bij mij komt dan de algehele leiding.”

Geestelijke ontwikkelingArjen “Ik kom uit een christelijk gezin en heb altijd wel geloofd, maar ben op mijn 38e opnieuw geboren. Ik zag toen duidelijk wie ik was in Gods ogen. Het leek alsof Jezus zelf op de deur van mijn hart klopte. Hij wilde bin-nengelaten worden. Dat was nodig, want al geloofde ik met mijn hoofd, hij was nog niet binnengekomen in mijn hart. Ik wist dan ook mijn geloof niet praktisch te maken. Het zat nog te veel aan de buitenkant. In Openbaring 3 vers 20 zegt Jezus dat Hij klopt op je deur. Dat was veer-tig jaar geleden onze trouwtekst. In korte tijd kwam die tekst toen zo sterk op mij af, dat het tot een bewuste verandering is gekomen. Ondanks de moeite en het ver-driet, dat er ook is, ga je wel nadrukkelijk Gods zegen ervaren. Dat kan ook niet anders, want de Schepper staat garant voor een bijzonder leven. Zijn kracht in mijn en ons leven ben ik gaan ervaren. Dat is prachtig! Zegen kun je zowel geestelijk als persoonlijk en in het bedrijf ervaren.”

Voorbeelden van zegen Arjen: “De metafoor van de boom uit Psalm 1vers 3 spreekt mij altijd erg aan: “Een boom die staat aan de oever van een beek. Wanneer het jaargetijde ervoor aanbreekt draagt hij vrucht en zijn bladeren verwelken niet.” Zo wil je zijn in tijden van ‘droogte’, door je bron in God, toegespitst op zegeningen in het bedrijf. Mij heeft altijd verwonderd dat, ook in de moeilijke jaren van de ziekte van onze oudste zoon Dirk, er toch altijd genoeg werk was. Terwijl je zelf zo veel minder aan-dacht aan je werk kon besteden. Ten tweede is het een wonder dat altijd de goede mensen gevonden werden op de juiste plek in het bedrijf. Dat wordt je gegeven.

“Goed rentmeesterschap houdt in dat je wat anders bedenkt”

INT

ER

VIE

W

Page 10: BusinessContact 1 2012

De Hoop

De Hoop Gra� sch CentrumPerfecte kwaliteit, van ontwerp tot en met verzending

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Leerwerkbedrijf voor GGZ cliënten van De Hoop

Milieubewust drukwerk

Provincialeweg 86 3329 KP Dordrecht

Telefoon 078 - 6111 333 Fax 078 - 6111 334

gra� [email protected] www.dehoopgra� schcentrum.nl

Beter drukwerk van ontwerp tot verzending

BEZOEKADRES: VAARTWEG 88, 8243 PP LELYSTAD

TELEFOON: 0320 - 27 72 88

WEB: WWW.NOORDERSLUIS.NL

E-MAIL: [email protected]

B O UW E N M E TB E T R O K K E N M E N S E N

Projectontwikkeling • Woningbouw • UtiliteitsbouwKleinbouw • Renovatie

NOO-0036#Adv A5 Staand.qxp:NOO-0019#Adv A5 Staand.qxd 15-05-2008 09:03 Pagina 1

DND Projectinrichting is een landelijk werkende onderneming die zijn klanten bedient met advies en producten op het gebied van inrichting en stoffering.

Postbus 40088, 8004 DB Zwolle, Telefoon (038) 425 43 50, [email protected], www.dndprojectstoffering.nl

DND1101 165x61 fc.indd 1 24-11-11 12:07

Ondernemen tegen armoede!

tel. 0228 [email protected]

Wereldwijd leven miljoenen mensen in grote armoede. Hulporganisatie Dorcas komt in actie voor de allerarmsten. Veel bedrijven steunen het werk van Dorcas financieel, met goederen, als ambassadeur of door het delen van kennis.

Voor een vakschool in Ethiopië bijvoorbeeld, zoekt Dorcas een machinebankwerker en een lasser die hun technische kennis willen delen. Investeer voor 1 tot 3 maanden in de toekomst van kansarme jongeren!

Helpt u mee? Neem contact op met team Bedrijven van Dorcas.

www.dorcasenbedrijven.nl

Page 11: BusinessContact 1 2012

11

INT

ER

VIE

W

“Vraag niet waarom de stormen en

heftige buien in je leven

komen, maar zoek daarin je weg met

God”

Want ieder heeft zijn kwaliteiten, maar ook zijn beperkingen. Een zegen als je elkaar kunt aanvullen. Dat doet mijn directeur Kees Jelsma met wie ik als mijn broer kan optrekken.Ten derde heb ik vaak visie gekregen voor de herbestemming van prach-tige locaties in Leeuwarden, zoals bij het pakhuis Hartelust. Zulke proces-sen verlopen heel moeizaam en dreigen zelfs stuk te lopen op jarenlang uitblijven van de nodige restauratiesubsidies. Daar bid je voor en blijf je voor vechten. En dan ineens is daar het verlossende telefoontje uit Den Haag met de toekenning! Het komt aan op vertrouwen. Dat laat Jezus zien bij de storm op het meer. Hij komt pas in de vierde nachtwake. Daarmee stelt hij zijn discipelen op de proef. Vergeet niet dat God ons wel altijd ziet, maar vaak niet direct helpt. Daardoor traint Hij ons geloof. Daar groeien we van.”

Plaats van het gebedJetze: “Gebed neemt bij ons altijd een grote plaats in. Ook tijdens het directieoverleg en bij aanbestedingen. Over de aanpak van werk hebben we als management soms heel verschillende opvattingen. Dat brengen we samen bij God en door Hem laten we ons leiden. Juist dan ervaar je door de spanning van aanbestedingen concreet de goedheid van God als de envelop opengaat en jouw bedrijf de opdracht krijgt.” Arjen: “Vraag niet waarom de stormen en heftige buien in je leven komen, maar zoek daarin je weg met God. Als Hij zich dan laat zien en horen, weet je het opnieuw: Hij is de externe krachtbron waardoor we erdoorheen komen, ook voor de toekomst.”

Page 12: BusinessContact 1 2012

INT

ER

VIE

WA

CT

UE

EL

12

CBMC nieuwjaarsreceptieimpressie • 18 januari 2012

Page 13: BusinessContact 1 2012

13

Als bestuur wilden we invulling geven aan deze ambities, hoewel dit extra financiële verplichtingen met zich mee-bracht. We stelden een actieplan op om deze financiële middelen bij elkaar te brengen. We zouden samen de handen uit de mouwen steken. Een paar maanden later ontdekten we dat ons actieplan zijn uitwerking volledig miste. Toch kwamen er financiële middelen door spontane giften. Extra vrijwilligers dien-den zich aan om taken op zich te nemen. Ons activisme had niets betekend, maar God had voor oplossingen gezorgd! Als bestuur werden wij er stil van om zo Gods zegen voor CBMC te ervaren.In vertrouwen en afhankelijkheid willen we ook in 2012 ambitieus verdergaan. Met onze lidmaatschapopbreng-sten kunnen en willen we de CBMC-organisatiefondsen ondersteunen. Speciale projecten gaan we aan in het ver-trouwen dat God onze harten beweegt. Een van de initiatieven is dat we in 2012 weer een najaarsconferen-tie organiseren. Noteert u het voor de eerste week van november alvast in uw agenda!Prachtig was de nieuwjaarsbijeenkomst in Hoevelaken. We waren enigszins verrast, maar heel blij met de hoge opkomst. Zoals altijd was het een feest van herkenning. Heel waardevol om CBMC-leden uit alle hoeken van het land te ontmoeten. Na ontmoeting was er tijd voor ont-spanning. We genoten van de muziek van Henk Doest (piano) en Elise Mannah (zang). Er waren extra stoelen nodig om iedereen een plekje te geven, maar ook dat lukte.

Cees van der Meij, directeur van de Koninklijke Lemkes Groep uit Bleiswijk, liet ons nadenken over productivi-teit. Een actueel thema dat ons als ondernemers dagelijks bezighoudt. Hoe kunnen we productiviteit meten en ver-beteren? Cees illustreerde dit met de geweldige ontwik-kelingen van de afgelopen decennia in de bloementeelt. Waren er dertig jaar geleden zes maanden nodig om een plant in de winkel te krijgen, anno 2011 lukt dit in een paar weken. Een enorme productiviteitsverbetering met een prachtig resultaat. Voor het oog, althans. De wortels van deze plant zijn zwak. Eén keer vergeten water te geven is voor deze plant catastrofaal. Zo nam Cees ons mee naar de wortels van ons bestaan. Productiviteit van onszelf en onze medewerkers houdt ons bezig. Maar hebben we ook oog voor onze wortels? Hoe is het met onze wortels gesteld? Staan ze op de juiste plek? Zijn wij geworteld in onze God en Vader?Zo kwamen we bij Psalm 1 vers 2:Want hij zal zijn gelijk een frisse boom, In vetten grond geplant bij enen stroom, Die op zijn tijd met vruchten is beladen, En sierlijk pronkt met onverwelkte bladen; Hij groeit zelfs op in ramp en tegenspoed; Het gaat hem wel; ‘t gelukt hem, wat hij doet.

Mooi om zo het jaar met elkaar te beginnen. Dit wens ik u allen namens het bestuur van CBMC van harte toe.

AC

TU

EE

L

Dankbaar en ambitieus

TEKST : HENK VAN DEN BERG

Van der Meij:“Hoe is het met

onze wortels gesteld?”

Het jaar 2012 is mooi begonnen. We kijken dankbaar terug. Vorig jaar bogen

wij ons over de toekomstplannen voor CBMC. We zagen veranderingen in de

samenleving waar we op in wilden spelen. Dit vroeg om investeringen en

inspanningen.

Page 14: BusinessContact 1 2012

CBMC ledenvergaderingWoensdag 21 maart 2012Welkom bij deze inspirerende middag en avond. Het mid-dagprogramma staat in het teken van internetevangelisa-tie en is tevens de officiële introductie van de online-cur-sus WaaromJezus.biz Hierna en vooraf aan is er volop de mogelijkheid om ande-ren te ontmoeten en te netwerken. We willen deze middag afsluiten met een diner. Dit gedeelte is toegangelijk voor iedereen, leden en niet-leden.

De Algemene ledenvergadering voor leden is hierna vanaf 19.15 uur.

Tijdstip van 16.00 uur - 21.00 uurSprekers Jan Willem Bosman en Arjo de Vroome

(Agapè) Aanmelden en meer informatie? Ga naar cbmc.nl

Een dag, speciaal voor iedereen (m/v) die mee wil bidden voor het werk van CBMC en iedereen die zich wil verdiepen in gebed. Datum: donderdag 8 maart, vanaf 10.00 uur Locatie: Veldstraat 7b te Putten (kantoor CBMC). Programma: de ochtend start met het thema ‘intimiteit door Woord en Geest’. Hoe geven wij God de kans door Zijn Woord tot ons te spreken? Na de lunch wordt het programma verzorgd door Hilde Dragt (Style Color). Vanuit de bijbelse visie (gemaakt naar Gods beeld): hoe kijken we naar onszelf en naar de ander? Verder kun je een per-soonlijkheidsprofiel van jezelf maken en advies krijgen. Alleen het ochtendprogramma meemaken is ook mogelijk. Meer informatie? www.cbmc.nl

Geb

edss

trijd

ersd

ag

8 m

aart

...met officiële lancering van

Page 15: BusinessContact 1 2012

INT

ER

VIE

WT

RA

ININ

G

15

AC

TU

EE

LA

CT

UE

EL

Weet u wat u gemist heeft?CBMC conferentie 2 t/m 4 november 2012

De CBMC najaarsconferentie is altijd een waardevol weekend in het jaar gebleken. Met illustere sprekers zoals Henk Binnendijk en Gert Hutten, aanstekelijke presentaties en workshops, zoals van Wilma Veen en belangwekkende bijdragen, zoals die van André Rouvoet en Otto de Bruijne. En nog beter dan dat: de tijd voor echte ontmoeting, diepgang en ontspanning, natuur en onthaasting. Ook voor nieuwkomers een verrassing dat men direct deel wordt van een prettige groep. Veel muziek en zingen maakt het weekend feestelijk.

Die happening wordt in 2012 in een nieuw jasje gestoken met veel oog voor de kwaliteit van samenzijn. Met een programma voor iedereen, of je nu alleen komt of met een heel gezin. Zowel qua verblijf als kosten hoeft voor niemand een belemmering te bestaan om er bij te zijn!U zult gedurende dit jaar nog vaker geïnformeerd worden over wat er gebeuren gaat, maar reserveer alvast het eerste weekend van november: 2 t/m 4 november 2012 wordt een highlight in het najaar, waar u met genoegen op zult terugkijken.

www.promissie.nl

ProMissie:

Uwbrugbijbedrijfsoverdracht enondernemersadvies!

MP8608_Promissie_adv_130x88.indd 1 16-12-10 15:09

WWW.JAGERASSURANTIEN.NL

* VERZEKERINGEN * HYPOTHEKEN * LENINGEN * SPAREN *

Ook al uw bancaire zaken zijn via ons kantoor te regelen

ADVERTENTIES

TEKST: WILFRED VELDSTRA

Page 16: BusinessContact 1 2012

INT

ER

VIE

W

16

AC

TU

EE

L10 januari, de eerste CBMC Zeeland-bijeenkomst voor 2012. Om 19.15 uur komen de eerste mensen binnen en rond 19.30 uur starten we met 28 deelnemers. Een recordaantal voor deze jonge afdeling! Na een korte presentatie van CBMC door Anne Marie Lokerse, team-lid en gastvrouw voor deze avond, krijgt Siebe Slagter het woord. Het thema voor deze avond is ‘Ondernemen in crisistijd – bedreiging of uitdaging’. Siebe: “Hoe overleef je de cri-sis?” Hij neemt ons in een boeiende toespraak mee langs acht punten die ons helpen onze doelen te realiseren voor dit nieuwe jaar. Nummer een is passie. Wat we daaronder moeten verstaan, kunnen we direct van Siebe leren. Gepassioneerd neemt hij ons mee langs de denkduwtjes die hij geeft: • Werk – want het komt niet zomaar aanwaaien.

• Focus, Push – laat je opporren en durf door te pak-ken.

• Dien – dienen maakt rijk, wat je zaait zul je oog-sten.

• Ideeën – Bill Gates rook niet direct het grote geld, maar zegt zelf: “I had an idea”.

• Groei – niet zozeer in de trant van ‘meer, meer, meer’, maar verbeteren, innovatie, service. Dus: handelen, handelen, handelen.

• Volhouden – ondanks kritiek, afwijzing en/of voor-oordelen. Houd vol, want de aanhouder wint!

Welke crisis?Dan volgt een bruggetje: “zoek het hogerop!” En vervol-gens: “Is er eigenlijk wel sprake van een crisis?” En zo ja, over welke crisis hebben we het dan? Is er niet veel meer een geestelijke crisis dan een economische? En… is die er al niet veel langer? Hoe met deze crisis om te gaan?

Elke laatste donderdagochtend van

de maand komen in Hotel Crown

Plaza Hoofddorp ongeveer vijftien

ondernemers bij elkaar om samen te

ontbijten, naar een spreker te luiste-

ren, in groepen door te praten, ken-

nis te maken met elkaar enzovoorts.

Deze keer, donderdag 26 januari, was de spreker Eugène Poppe. Eugène Poppe is een veelgevraagd spreker en trainer op het gebied van geestelijk leiderschap. Hij liet deze ochtend een aantal Bijbelteksten de revue passeren waarin de adelaar voorkomt. Opvallend is hoeveel Bijbelteksten er zijn, waarin de adelaar voorbij komt vlie-gen.

Een van de Bijbelteksten die Eugène aanhaalde, is Spreuken 30 vers 18 en 19: “Deze drie dingen zijn mij te wonderlijk, ja, vier begrijp ik niet, de weg van de adelaar langs de hemel (…).”

Bijzondere eigenschappenVolgens de Bijbel is de adelaar een wonderlijk dier. Eugène vergelijkt het geloofsleven zoals dat in de Bijbel wordt omschreven, met dat van een adelaar. Een aspect dat naar voren kwam, is het feit dat een adelaar zeer lange afstanden kan vliegen zonder tussenstop, in tegen-stelling tot de meeste andere vogels. Door op grote hoogte te vliegen en gebruik te maken van thermiek, opstijgende warme lucht, kan dit met relatief laag ener-gieverbruik. Daarnaast is de adelaar, meer dan andere vogels, sterk gericht op één doel. Zo heeft van de vele soorten adelaars die bestaan, elke soort adelaar in begin-sel één dier(soort) als voornaamste prooi.

Ondernemen in crisistijd bij CBMC Zeeland

Vliegen met CBMC Schiphol Op adelaarsvleugels

Page 17: BusinessContact 1 2012

17

TEKST: JAAP WALHOUT

Christenen als musBovendien is een adelaar, meer dan andere vogels, op de zon gericht. Zodra de zon opkomt, slaat de adelaar zijn vleugels uit. Eugène vertelde dat het leven van veel chris-tenen helaas lang niet altijd op dat van een adelaar lijkt, maar op dat van een mus. Een mus fladdert heel hard en legt een korte afstand af om dan weer op adem te komen. Een mus wordt dan ook niet gedragen door thermiek, maar beweegt uitsluitend op eigen kracht. In tegenstelling tot de adelaar blijft de mus laag vliegen.

Christenen als kipTot hilariteit van de aanwezigen vergeleek Eugène het geloofsleven van weer andere christenen met dat van een kip. Ook een kip staat immers niet in de eerste plaats bekend om zijn vliegkunsten.

StandaardZoals gebruikelijk werd er deze ochtend ook een voor-stelronde gedaan. Er waren weer een aantal nieuwe gezichten. Om half negen werd de ochtend afgesloten.

AchtergrondCBMC Schiphol is ongeveer een jaar geleden opgericht en staat onder leiding van Arjan van Hulsbergen (advo-caat te Hoofddorp) en Robert Brinks (belastingadviseur te Amsterdam). De deelnemers aan de CBMC Schiphol-ochtenden zijn ondernemers en/of leidinggevenden uit de regio Schiphol en komen uit Hoofddorp, Haarlem, Nieuw Vennep enzovoorts. CBMC Schiphol bestaat uit een gemixt gezelschap, mensen uit de hervormde kerk, evangelische gemeenten, baptistengemeenten en andere kerkelijke gezindten schuiven maandelijks aan.

TEKST: ROBERT BRINKS

AC

TU

EE

L

Nieuwe CBMC-leden:

Wim Westerman uit MoerkapellePeter Alblas uit Nieuwerkerk a/d IJsselJaap van Tilburg uit EnschedeAns Pluimers uit HoutenHenk Jan Bartelink uit IJsselmuidenPiet Spruijtenburg uit Groot Ammers

Ondernemen in crisistijd bij CBMC Zeeland

Vliegen met CBMC Schiphol Op adelaarsvleugels

Middelmatig of dubbel Aan de hand van 1 Koningen 19 en 2 Koningen 2 neemt Siebe ons mee naar Elisa. Elia heeft van zijn God de opdracht gekregen Elisa tot zijn opvolger te zalven. Elisa trekt daarna met Elia op en is zo getuige van zijn hemel-vaart. Voordien vraagt hij een dubbel deel van de geest van Elia. Waar gaan wij voor? Voor de middelmatigheid? Of… gáán we voor een dubbel deel? Laat het onze passie zijn om er vol voor te gaan. Elisa kreeg zijn ‘dubbel deel’ niet voor hij de middelmatigheid achter zich had gelaten en zich had toegewijd aan God. Ook hier gaat het niet zonder strijd. Maar het geweldige nieuws is, dat je niet alleen staat in de geestelijk strijd. Jezus vecht voor je! Elisa ontvangt stromen van levend water en uiteindelijk ziet hij Elia heengaan. Zien = ontvangen. Elisa krijgt zijn dubbel deel. Richt je oog op Jezus en ontvang geestelijk inzicht; een dubbel deel.

Wordt vervolgd Na de pauze wordt er in kleine groepjes doorgepraat over de inleiding en is er veel ruimte om vragen en ervaringen te delen. We kijken uit naar de volgende avond waarop Siebe deel II van ‘Ondernemen in crisistijd’ onder de loep neemt: Hard of hart.

Page 18: BusinessContact 1 2012

De adviseurs met oog voor details!

K R Caccountants & adviseurs

r o n d w e g 1 3 8 0 9 1 x a w e z e p [ 0 3 8 ] 4 4 4 6 2 4 4 t

email:[email protected]

internet: w w w.k rc ac c ou n ta n t s .n l

Tosch Automatisering helpt u om uw digitale infrastructuur op orde te krijgen. Onze specialisten wijzen u graag de weg naar een optimaal netwerk voor uw bedrijf. Ook leveren wij hard- en software op maat. Bij dit alles staan veiligheid en vakkundig-heid bovenaan.

www.tosch.nl • [email protected] Pascalstraat 18 • 3771 RT Barneveld • 0342 425200

Uw netwerkOns beheer

Wij verzorgen ook de it voor CBMC

BARNEVELD – COEVORDEN – VEENENDAAL – ZWOLLE

Barneveld 0342 - 421 421 • Coevorden 0524 - 597 300

Veenendaal 0318 - 541 041 • Zwolle 038 - 428 44 00

www.roordink.nl

Voor elke klus

hebben wij een

truck of bus!

Informeer bij René van Drie – 0653-982 333

Albert van de Worp – 0653-220 061

201101001.indd 1 06-01-2011 19:49:29

Page 19: BusinessContact 1 2012

19

BE

DR

IJV

IG

Een Koninklijke strategie

voor uw bedrijf

Als ondernemer bent u actief op één of meerdere markten. Markten waar

vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Waar u producten aanbiedt en waar klan-

ten uw producten afnemen. Uw klant is blij met uw product en u bent blij met

de financiële beloning. Een beloning die u gebruikt voor een ontspannen

bedrijfsvoering met een gezond rendement onder aan de streep. Er is over en

weer sprake van eerlijkheid en gelijkwaardigheid. Zo zou het moeten zijn,

maar zo gaat het lang niet altijd. Het is tijd voor bezinning, tijd voor een

Koninklijke strategie. Wat volgt is een verkennend artikel waarin ik een aan-

tal belangrijke peilers aanstip.

TEKST: ALEX TALSMA

Page 20: BusinessContact 1 2012

20

BE

DR

IJVIG

Een ondernemer ziet niet scherp als hij te dicht op zijn

bedrijf zit

Les van JezusEen strategie is een plan. Een plan waarin staat wat uw doel is en hoe u dat doel gaat bereiken. De strategie volgt uit uw missie. De missie is gebaseerd op uw visie. Werken vanuit een Koninklijke strategie, begint dus bij het ontwik-kelen van een persoonlijke Koninklijke visie. Als christen ondernemers beginnen we bij een fundamentele les van onze Koning. In Mattheüs 6 vers 33 leert Jezus ons om eerst het Koninkrijk van God te zoeken. Dus ook onze bedrijfsstrategie begint bij het Koninkrijk van God. Dat klinkt heel eenvoudig, maar toch is het in de praktijk van veel ondernemers helaas niet de realiteit.

“Papa, ik zie het gras niet meer”Onze zoon Karst is zes jaar. Als we ons op een zondag-middag klaar maken om te gaan wandelen vraagt hij of hij de videocamera mee mag nemen. Mijn vrouw en ik kijken elkaar even aan en stemmen genoegzaam toe. Gewapend met een camera om zijn nek loopt Karst filmend achter ons aan. “Ik film papa”, zegt Karst trots! Even later roept hij triomfantelijk: “en nu ga ik het gras filmen”. Omdat Karst nog niet weet wat ‘in en uit zoomen’ is moet hij op zijn knieën om het gras van dichtbij te kunnen filmen. Karst zakt door zijn knieën, gaat op zijn hurken zitten en knielt uiteindelijk neer op het gras. Hij buigt zich voor-over om nog dichter bij het gras te kunnen. Opeens roept hij teleurgesteld uit: “papa ik zie het gras niet meer…“ Als ik naar hem toe loop zie ik hoe hij de lens bijna in de modder heeft gedrukt en de camera niet meer scherp kan stellen. Zodra hij afstand neemt ziet hij opeens alles weer een stuk scherper.

Zoals een camera niet scherp kan stellen als het object te dichtbij is, zo ziet een ondernemer niet scherp als hij te dicht op zijn bedrijf zit. Ik adviseer u dus om afstand en tijd met God te nemen voor het ontwikkelen van uw per-soonlijke Koninklijke visie zoals God die voor uw leven heeft bedoeld.

Valse identiteitIn mijn dagelijkse adviespraktijk help ik ondernemers om af en toe afstand te nemen van hun onderneming en hun ondernemerschap. Boswandelingen zijn hiervoor ideaal. Wat ik vaak merk is dat ondernemers opleven als ze

Page 21: BusinessContact 1 2012

21

proeven dat ze ook kunnen ondernemen vanuit wie ze echt zijn. Het idee dat ze niet langer een rol hoeven te spelen voor zichzelf en voor hun omgeving geeft nieuwe energie.

Om welke reden dan ook moeten veel (mannelijke) ondernemers leven en werken vanuit een soort valse identiteit. Een identiteit die zich gevormd heeft vanuit aspecten als status, verwachtingen, concurrentie en bewijsdrang. Niet zelden speelt de relatie met hun aardse vader hierin een rol. Het voert voor dit artikel te ver om op dit aspect door te gaan, maar de nieuwe energie die vrij komt als iemand kan zijn zoals God hem of haar bedoeld heeft is fantas-tisch.

VisieEr zijn boeken vol geschreven over visie en missie. Een voor mij bijzonder boek over visie ontwikkeling is het boek “Moedig leiderschap” van Bill Hybels. In dit boek onderwijst Hybels over de werking van een visie bij gemeente-groei. Hij schrijft: visie is een beeld van de toekomst dat hartstocht oproept. En ik geloof dat dit voor ondernemers ook zo werkt. Het is zaak om voor je eigen ondernemerschap en voor je eigen onderneming een visie te ontwik-kelen waar je hartstocht van krijgt. Zodat dit af kan stralen op de omgeving. Puur en eerlijk. De wereld noemt dit authentiek. Ik noem het liever Koninklijk.

Krijgt u nog hartstocht van het toekomstbeeld waar u met uw bedrijf aan werkt?

MissieZoals genoemd volgt uw bedrijfsmissie uit uw visie. Waar een visie een beeld van de toekomst beschrijft, geeft de missie aan wat u als opdracht voor uw bedrijf beschouwt op basis van die visie. U werkt dan met uw bedrijf aan een opdracht hier op aarde die zijn oorsprong vindt bij een persoonlijke visie. Een visie die geworteld is op uw Koninklijke identiteit. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. Dat is nog eens ondernemen.

Veel bedrijven doen er alles aan om naar buiten toe een bepaald beeld op te roepen. Maar als dit beeld niet klopt met wie de organisatie werkelijk is - haar identiteit - dan is het beeld naar buiten toe simpelweg niet echt. Dit wordt wel “donut marketing” genoemd. De buitenste ring is weliswaar lekker, maar er zit geen hart in. En juist dat hart in de organisatie kunt u als ondernemer er van-uit uw Christelijke identiteit inbrengen. Dit vraagt om lef, maar Koninklijke kernwaarden liggen voortaan als fundament onder uw bedrijf!

MarketingVaak lijkt het er bij marketing om te gaan zoveel mogelijk geld uit de markt te halen. Maar dat is foute boel. De klant wordt dan een middel in plaats van het doel. Uitgangspunt bij al uw marketing (en verkoop) activiteiten moet zijn dat uw klant echt goed geholpen wordt vanuit oprechte persoonlijke drijfveren.

PraktijkvoorbeeldIn mijn adviespraktijk zit een ondernemersechtpaar dat eigenaar is van een camping. Toen ze de juiste koers kwijt waren sloten ze zich aan bij een cam-pingcollectief. Hun persoonlijke drijfveren raakten zo nog meer naar de ach-tergrond en de passie verdween. Wat de eigenaren echt wilden was weer

BE

DR

IJV

IG

Page 22: BusinessContact 1 2012

22

ondernemen vanuit hun diepere drijfveren. Vanuit hun eigen identiteit. Kernwaarden zijn nu rust, natuur, ont-dekken, biologisch, persoonlijke aandacht en uitstekende kwaliteit. Door te gaan ondernemen vanuit de diepere drijfveren, ging de vlam weer branden. Het plezier keerde terug en daarmee de omzet ook.

De wet van de koeStel: u en ik staan bij het hek van het weiland. Met aan een touw een flinke koe. In het weiland staan al een aan-tal koeien bij elkaar te grazen. We openen het hek en maken het touw los. Voorzichtig betreedt de koe het weiland. Enigszins onzeker stapt het rond in het ruime weiland. Het duurt niet lang of de koe zoekt de andere koeien op. Kuddegedrag noemen we dat. De koeien staan nu allemaal bij elkaar en kampen met hetzelfde probleem. Waar ooit gras groeide, ligt nu vooral poep. En wat wij wel zien, maar de koeien blijkbaar niet is dat er verderop in het weiland vaak nog wel gras is. Maar koeien kunnen niet “uitzoomen” en zien dus niet wat er aan de hand is. Voor veel ondernemers geldt helaas de wet van de koe. Maar dat biedt voor koeien, eh ondernemers, die zich wel durven te onderscheiden geweldige kansen.

Een onderscheidende marketingstrategie ontwikkelen wordt een stuk eenvoudiger vanuit een heldere visie en missie. De kernwaarden om de marketing op te bouwen hoeven dan niet te worden gezocht, maar komen auto-matisch boven drijven. Het verhaal dat u vertelt met uw communicatie-uitingen is herkenbaar, onderscheidend en consistent. En dat geeft rust en geloofwaardigheid.

InternetstrategieVeel bedrijven zetten internet niet strategisch in. Daarmee bedoel ik dat ze internet niet doordacht laten bijdragen aan het behalen van de gestelde doelen van hun bedrijf. Of dat nu gaat om het verzamelen van nieuwe verkoopcontacten (leads) of het efficiënter laten lopen van bedrijfsprocessen. Ook hier vormen een dui-delijke visie, missie en marketingstrategie

het uitgangspunt voor de internetstrategie. De marke-tingstrategie maakt de website tot een strategisch instru-ment en niet tot slechts een interactieve folder.

PraktijkvoorbeeldIk mag een bouwondernemer begeleiden die niet langer zomaar een bouwondernemer wil zijn. Nee, hij wil meer en meer dienstbaar zijn in Gods Koninkrijk. Hij wil als een bouwmeester mensen helpen vanuit Koninklijke waarden. Op die manier kan hij iets bieden waarmee hij echt van betekenis is. Ondernemerschap op basis van bouwen vanuit dienstbaarheid, daar ligt zijn hart. Op dit moment wordt zijn bedrijf hier naar toe getransfor-meerd zodat hij kan gaan werken vanuit zijn passie. Hij kan zich voortaan Koninklijk onderscheiden met een geweldig verhaal. Dat verhaal begint hij te vertellen op de website en licht hij aan de keukentafel verder toe.

De P van prijsPhilip Kotler introduceerde jaren geleden de inmiddels klassieke marketing P’s. En nog steeds zijn ze actueel. Eén van de marketing P’s is de P van prijs. In de praktijk staat juist die P vaak onder druk. Zeker in een vechtmarkt (vaak is dat waar alle koeien heel dicht bij elkaar staan) gaat het nog al eens om de prijs. Een goed uitgedragen visie maakt uw onderneming en daarmee uw producten en diensten aantrekkelijker. In combinatie met een onderscheidende positie in de markt helpt dit prijsdruk

BE

DR

IJVIG

Page 23: BusinessContact 1 2012

23

te verlagen. Als verkoper een Koninklijke bedrijfsvisie uitdragen werkt aanstekelijk en overtuigend. Het maakt indruk op mensen, verhoogt de gunfactor en het is voor klanten een bijzonder verhaal om door te vertellen.

PraktijkvoorbeeldEen transportondernemer ontdekt dat zijn hart ligt bij speciaal transport. In die tak van sport komt hij persoon-lijk het beste tot zijn recht. Dan kan hij echt van beteke-nis zijn. Bovendien onderscheidt hij zich daarmee van de bulktransporteurs. Het is een wezenlijke strategische keuze, maar die vindt zijn oorsprong in persoonlijke Christelijke ontwikkeling. Het stelt hem in staat om van-uit zijn ondernemerschap te getuigen van Koning Jezus.

Tot slot: rendementIn dit artikel betoog ik het ontwikkelen van een onder-scheidende Koninklijke visie. Dat is een dieperliggend perspectief om van daaruit te ondernemen en om te vertalen naar de dagelijkse missie van uw bedrijf. Het helpt u bij het maken van strategische keuzes. En uw medewerkers weten waar ze als collectief voor staan en voor gaan. Klanten en leveranciers herkennen u als een bijzonder bedrijf. Werken vanuit een onderscheidende visie en missie brengt structuur aan in marketing, com-municatie en verkoop. En onder aan de streep merkt u het. Niet alleen in termen van geld, maar ook in termen van tijd en voldoening. Ik wens u toe dat ook u verschil

kunt maken door vanuit uw hartstocht mee te bouwen aan Gods Koninkrijk.

Kolossenzen 3:23 - “Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen”

Alex Talsma (AlexTalsma.nl) is strateeg en spreker. [email protected]

Wat wij wel zien, maar de

koeien blijkbaar niet, is dat er

verderop in het weiland vaak nog

wel gras is.

BE

DR

IJV

IG

Page 24: BusinessContact 1 2012

24

UIT

GE

LIC

HT

In deze rubriek komen lokale CBMC–teams aan het woord die vertellen hoe zij de missie en kernwaarden van CBMC gestalte geven.

We hopen hiermee andere teams te inspireren en samen te werken aan een goede invulling van de CBMC missie:Zakenmensen helpen om Jezus Christus te Vinden, te Volgen en te Verkondigen.

De kernwaarden van CBMC zijn evangelisatie en discipelschap door:• Gebed • Toepassen van

Bijbelse principes• Leven uit een intieme

omgang met Jezus Christus

• Het aannemen van een dienende houding

• Het ontwikkelen van leiderschap en team-building

Ruim dertig mannen en vrouwen zitten

ademloos te luisteren. De maandelijkse

ondernemersavond in Rijssen is vandaag goed

bezocht. Uit de hele regio komt men er op af.

Ondanks meerdere nieuwkomers wordt het

geen oppervlakkige avond. “We zijn elke keer

weer verrast door het aantal (nieuwe) men-

sen dat komt”, zegt Arjan Letink.

Vanuit BusinessAlphaHet team in Rijssen is bezig met haar eerste seizoen. Elke tweede donderdag van de maand organiseren zij een ondernemersavond. “Anderhalf jaar geleden deden een aantal van ons mee aan Business Alpha”, vertelt Letink. “Daaruit is het initiatief ontstaan om regelmatig bij elkaar te komen. Business Alpha is heel intensief en deze onderne-mersavonden zijn wat toegankelijker. Deze avonden zijn dan ook een mooi vervolg of juist alternatief voor wie wat minder tijd heeft. Tot nu toe krijgen we elke keer meer aanmeldingen. We zijn ons daarom aan het oriënteren hoe we verder gaan. Naast de ondernemersavonden is er momenteel ook weer een nieuwe groep bezig met Business Alpha. Als die na afloop van die cursus ook allemaal mee willen doen dan moeten we de huidige activiteiten misschien gaan splitsen.”

Broeders hoederHet is gezellig tijdens de gemeenschappelijke maaltijd. Her en der worden contacten gelegd of bijgepraat met oude bekenden. Iets later dan gepland begint dominee Robbert-Jan Perk met zijn inleiding. Op wat instemmend gemompel na, luistert iedereen aandachtig: “Als je Gods liefde niet doorgeeft aan je naaste, dan sterft er iets in je eigen hart. Je bedrijf of onderneming is je zendingsveld. Je bent 24/7 christen. Ondernemen is geen andere wereld waarbij je je zondagse jas aan de kapstok kunt laten hangen. Het is prachtig dat je onderneemt, maar

Team uitgelicht

TEKST EN FOTOGRAFIE: WESSEL VAN HOUDT

Page 25: BusinessContact 1 2012

25

UIT

GE

LIC

HT

doe het voor de Heer. Je hoeft niet geestelijke dingen te doen, maar je moet de dingen geestelijk doen. Dit wil niet zeggen dat je altijd iedereen maar moet redden. Je moet een helper zijn en geen redder. Mensen moeten hun eigen probleem oplossen. Wel kun je helpen zodat ze hun draagkracht terug vinden. Sommigen willen ook alleen maar hun verhaal of probleem kwijt. Je hoeft dus niet altijd zelf al een oplossing bedacht hebben. Denk aan het beeld van de overijverige padvinder.”

Wie hoedt mij?‘Ben ik mijn broeders hoeder?’ Het thema van dominee Perk komt op meerdere manieren terug. “Ondernemers zijn einzelgängers en daardoor vaak erg eenzaam. Ze gaan vooral functionele in plaats van persoonlijke relaties aan. Ik zie daarom weinig vriendschappen bij onderne-mers. Hoe sterk je ook bent, je kunt het niet de volledige weg alleen. Bid en zoek een metgezel waarmee je met regelmaat tot de kern kunt komen! Denk ook eens aan het maken van een Emmaüswandeling.”“Ook het gezin komt vaak op de tweede plaats wat weer leidt tot compensatiegedrag. Er is vaak achterstallig rela-tie onderhoud. Hoe betrek jij je partner bij je beslissin-gen? En daarna is God vaak de sluitpost bij je eigen

koninkrijk.” Het wordt muisstil als Perk over de relatie met de partner begint. De boodschap is voor veel onder-nemers herkenbaar.

Blijven hangenIn groepjes wordt verder gepraat over de woorden van Perk. De een vindt het lastig om in zijn bedrijf over het geloof te beginnen. Een tweede doet niet anders. Openhartig worden ervaringen en problemen uitgewis-seld. Maar ook een maatje om door te spreken over geloven en ondernemen wordt door meerderen gemist. In de gezamenlijke afsluiting komt dat punt ook vanuit andere groepen naar boven. Na de officiële afsluiting rond kwart voor acht blijven nog meerdere mensen han-gen om door te praten. ‘Een inspirerende avond’ en een ‘eyeopener voor iedereen’ is te horen op de gang. Drie kwartier later is nog steeds niet iedereen weg. “Je ziet veel respect en vertrouwen naar elkaar”, zegt Letink. “Het is een hele open groep, ondanks dat het ook heel laagdrempelig is. Er komen hier christenen uit alle categorieën. En iedereen krijgt wat mee op deze avon-den. Je merkt dat er behoefte is aan contact en aan het elkaar ondersteunen. Die Emmaüswandeling is misschien wel een goed idee.”

TWENTE

INITIATIEFNEMERS VAN DE ONDERNEMERSAVONDEN IN RIJSSEN: HETTY NIJMEIJER, GERHARD NIJHOFF, ARJAN LETINK EN

GERRIE TER HOEK (AFWEZIG: JAN PONGERS)

Page 26: BusinessContact 1 2012

26

ME

NS

EN

Page 27: BusinessContact 1 2012

27

ME

NS

EN

Soms heb je het gevoel dat alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Zelfs als de

stukjes los van elkaar er nog zo onsamendhangend uitzien. Als startende

ondernemers deden Jan en Loes Sluman mee aan de cursus Carrière met

God: “Wij ervaren heel duidelijk Gods leiding in ons leven.”

Aan de buitenkant van de drive-inwoning in Alkmaar is weinig bijzonders te zien. Alleen als je dichterbij komt, zie je dat op de bel de naam van een webshop wordt genoemd. In deze rustige buurt is de familie Sluman altijd druk bezig. Het stel heeft twee kinderen en Jan en Loes runnen vanuit huis de webshop www.jabezhouse.com. Daarnaast hebben ze allebei nog een baan. Jan werkt vier en Loes twee dagen in de week. En ook in de kerk zijn ze actief. “We hebben ons huis opengesteld voor de kerk”, zegt Jan. “Om de week houden we hier een kringavond en ook daarbuiten komen er geregeld mensen langs voor een praatje of om hun hart te luchten.”

Bestemming vindenDrie jaar geleden zaten beiden op hun werk in een reor-ganisatie. “Wij dachten al langer na over een eigen

bedrijf”, zegt Jan. “Ik had ook al ideeën over hoe je daar-bij met mensen omgaat en hoe je je eigen bedrijf inricht.” “Toen wij beiden in een reorganisatie terecht kwamen, gingen we van het ergste uit”, zegt Loes. “We hadden weinig vertrouwen dat er menselijk met ons omgegaan zou worden en zaten daarom na te denken over wat we gingen doen.” “Met onze gemeente zaten we in diezelfde periode in een coachingstraject”, vervolgt Jan. “Een van die coaches hield een preek over je bestemming vinden. Daarin zei hij dat je moest kijken naar de dromen uit je jeugd. Vroeger was ik altijd bezig met radiografische auto’s en boten; daar zijn we nu een webshop in begon-nen.”

Op evangelische grondslagBij de Kamer van Koophandel keken ze raar op toen het

Passende puzzelstukjes

dankzij ommekeer

TEKST EN FOTOGRAFIE: WESSEL VAN HOUDT

Jan & Loes Sluman

Page 28: BusinessContact 1 2012

28

echtpaar Sluman hun bedrijf ging inschrijven. “Wij moe-ten ingeschreven staan als detailhandel, maar wilden graag de vermelding ‘op evangelische grondslag’ erbij hebben staan”, zegt Jan. “Maar dat wilden ze er niet bij zetten”, vertelt Loes. “Dat vonden ze heel vreemd. Maar dat is onze grondslag en onze aanleiding om een bedrijf te beginnen.” “Want met ons eigen bedrijf willen wij God dienen. We willen zijn vreugde uitdragen”, vervolgt Jan.‘Jabez House, House of Joy with Gadgets Toys & More’ staat te lezen op hun website. “Wij willen mensen trig-geren”, zegt Loes. “We zijn een ‘house of joy’. We zorgen voor vreugde. Vreugde door het speelgoed dat mensen bij ons bestellen. Maar we willen ook graag echte vreugde geven. Eeuwige vreugde.” Daarom werd bij elke bestel-ling een boekje gestopt. “Dat was in het begin altijd een stripverhaal waarin werd verteld over God en de zin van het leven”, zegt Jan. “Achterin die boekjes staat het zon-darengebed. Op deze manier wilden we mensen laten nadenken.”

Mensen laten kiezen en zoekenToch kwam er eind 2010 twijfel of dit wel de goede manier was. “Peter Tsukahira kwam bij ons preken en wij wisten dat hij naast voorganger ook zakenman was”, ver-telt Jan. “Nadat hij had gepreekt, hebben we ook zijn boek gelezen: De zaak van mijn Vader. Hij had een heel andere visie dan wij. In zijn boek schrijft hij dat hij alleen buiten werktijd over zijn geloof praat. Dit omdat het geloof een privézaak is. Je moet een christen-professio-nal worden en als zakenman kun je alleen professional zijn als je winst maakt. Door deze visie en een negatieve reactie ging ik twijfelen over de boekjes.”

“Wij kregen al twee jaar best veel bestellingen, maar onze klanten kwamen niet terug. En als jij je klanten afhoudt, dat ze niet terugkomen, dan ben je geen goede ondernemer. Onze klanten hadden geen keus met de boekjes. Toen hebben we gebeden en gezegd dat, als we voor het einde van het jaar geen terugkerende klanten zouden hebben, we zouden stoppen met de boekjes. Toen werd het 1 januari en hadden we geen terugke-rende klanten gekregen. Maar toen ik later in januari met de boekhouding bezig was in Excel, werd er opeens een naam aangevuld in mijn scherm. Toen bleek dat we wél terugkerende klanten hadden, maar dat ons systeem dat niet aangaf. Toch zijn we gestopt met het standaard meesturen van een boekje. Nu kunnen mensen bij hun bestelling kiezen of ze dat willen. Wij willen mensen graag een boodschap meegeven, mensen triggeren om te zoeken. Dan kunnen ze Hem vinden. God is een gentle-men. Hij dringt zich niet op, maar laat Zich graag vinden”, zegt Jan.

De juiste cursus ontdekken“Toch kwam de ontmoeting met Peter Tsukahira op het juiste moment”, zegt Jan. “In zijn boek vertelt hij over de Amerikaanse versie van CBMC. De vertaler van zijn boek had daar een noot bij geschreven dat er in Nederland ook zoiets bestond. Ik ben toen op de site van CBMC terechtgekomen en zag daar diverse cursus-sen staan. Omdat wij starters waren en het gelijk goed wilden doen, op God gericht, leek het ons wel wat om een cursus te doen.” “We zochten een soort bedrijfscur-sus”, zegt Loes. “We wilden leren hoe je een bedrijf goed en ter ere van God opstart. We gaven ons daarom op voor de BusinessAlpha, maar dat bleek meer voor begin-nende gelovigen. Ons werd Carrière met God aangera-den.”

Carrière met GodVorig jaar volgde het in Alkmaar wonende koppel deze cursus in Kampen. “We wilden erg graag meedoen en reden daarom vier uur op een avond om bij een bijeen-komst van twee uur te zijn. Maar we gingen met het ver-keerde uitgangspunt naar de cursus”, biecht Jan op. “Wij dachten dat we daar zouden leren hoe je als starter iets opzet.” “Hoe je met geld, de crisis en mensen om moet gaan. Na de eerste keer was ik wat teleurgesteld. Ik had het me iets anders voorgesteld. Het was een soort kring-avond. En dat deden we al binnen de kerk.”

De tweede bijeenkomst kwam de ommekeer. “Die was prachtig. Toen kwamen we erachter waar de cursus daadwerkelijk over ging. Het ging om jezelf. Hoe sta jij in je bedrijf? Heb je een bedrijf ten dienste van God of van jezelf? Dat was zo mooi!”, zegt Jan. “Het werd een heel persoonlijke cursus”, vult Loes aan. “Dat je de juiste prioriteiten moet stellen en ook tijd moet hebben voor ontspanning en je gezin. Maar ook over hoe je met men-sen moet omgaan. Dien je de ander ermee?”

“De getuigenissen en de niet-succesverhalen die we hoorden van bijvoorbeeld Wouter Droppers, spraken ons erg aan. Dat hij zich zo openstelde”, vervolgt Loes. “We kregen er energie van.” “Het gaf motivatie”, vult Jan aan. “Onderweg las Loes mij het ‘huiswerk’ voor en het boekje dat we bij de bijeenkomsten kregen. Het waren tien heel intensieve bijeenkomsten. Het ging in korte tijd zo diep. Het was veel efficiënter dan wat je met je kring doet.”

Leerprocessen“Ik heb door de cursus Carrière met God duidelijk meer zelfbeheersing en geduld gekregen”, zegt Jan. “Ik wilde altijd alles direct doen. Daarnaast vond ik mensen altijd

ME

NS

EN

Page 29: BusinessContact 1 2012

29

maar vervelend. Maar ik leerde dat je mensen juist echt lief moet hebben. Ik had dat al veel vaker in preken gehoord, maar nu viel het kwartje pas. Je moet de vruch-ten van de Geest uitdragen. Je bewust zijn van je houding naar je omgeving, naar andere mensen. Ik wilde God wel uitdragen, maar ik moest leren om van mensen te hou-den.” In het weekend weg van de cursus kwam een volgend leerproces. “Met een eigen bedrijf ga je vaak op zoek naar status, eer, rijkdom of zelfontplooiing”, zegt Jan. “Maar daar gaat het niet om. Veel mensen willen ook gelukkig zijn. Maar het gaat niet om geluk, het gaat om de vrede van God.” Na de cursus begonnen de puzzelstuk-jes te vallen. “Ik kwam al een tijdje in mijn werk niet verder”, vervolgt Jan. “Mede daarom was ik ook een coachingtraject ingegaan op mijn werk. Na de cursus van CBMC snapte ik dat ik dat los moest laten. Ik legde ook mijn werk in de handen van God. Niet veel later werd ik gevraagd voor een functie twee stappen hoger.”

Carrière voor God“God heeft ons stilgezet bij Hem. Je moet eerst door-hebben dat je het voor Hem doet. Dat je voor Hem moet buigen”, zegt Jan. “We doen het nu uit dienstbaar-heid voor God. Alles is door Hem gegeven. Hij leidt ons, dat zien we nu overal. Je moet alleen eerst soms hele-maal afgebroken worden. Bij de basis beginnen. Wij zijn nu in de veertig en beginnen nu ons eigen bedrijf. Als het direct na school was gelukt, dan was ik waarschijnlijk een arrogante kwal geworden.” “We hebben veel levensles-sen gehad in een mum van tijd”, zegt Loes. “We wisten het altijd al, maar nu landt het pas. God geeft zaad, maar ook compost om te groeien. Ook Jozef moest door diepe dalen voordat zijn dromen uitkwamen. God brengt zijn plan met je tot ontplooiing als je er klaar voor bent. Mensen willen carrière maken, maar wij maken nu carrière voor God.” M

EN

SE

N

“Heb je een bedrijf ten dienste van God

of van jezelf?”

Page 30: BusinessContact 1 2012

WWW.SCHUITEMAN.COMWWW.DGATOOLBOX.NL

‘‘Nothing escapes his eagle eye...’’

BUSINESS_ADV_126x165mm.indd 1 03-02-12 07:34

Page 31: BusinessContact 1 2012

31

Jabezhouse De naam JabezHouse komt van Jabez, de zoon van de smarten, uit 1 Kronieken 4:10. Jabez bad daar om zijn lot te veranderen. Hij was voorbestemd om in smart te leven, maar wilde een pionier zijn. Met hun webshop willen Jan en Loes het grondge-bied van het evangelie vergroten. Niet blijven hangen in je leven, maar je leefwereld vergroten om Zijn plan uit te voeren.

ME

NS

EN

Bekendheid CBMCNa de cursus waren Jan en Loes zo enthousiast dat ze ook in Alkmaar verder willen met CBMC. “In deze omgeving zit helaas geen team, terwijl hier wel veel ondernemers zitten”, zegt Loes. “Wij hebben geen tijd om een team op te zetten, maar proberen het hier nu wel te promoten”, zegt Jan. “Het is geweldig dat zoiets bestaat, maar je hoort er eigenlijk veel te weinig over. Ik loop al jaren in het chris-telijke wereldje rond, maar kende het niet. Wij willen er graag meer bekendheid aan geven. Wij zijn gevoed door CBMC en daar wil ik ook graag mijn tienden weer aan geven. Op die manier willen we ook onze dankbaarheid tonen.” “Het is hier inmiddels al wel aan het broeien”, zegt Loes. “Hopelijk komt er in de omgeving snel iets van de grond.”

Sterke toekomst De webshop is nu nog klein, iets wat Jan en Loes erbij doen. “We willen geleidelijk aan groeien”, zegt Jan. “We hebben laatst ons magazijn twee keer zo groot gemaakt. Als het kan, willen we ons werk afbouwen. Uiteindelijk zou ik graag een grote loods hebben met een racebaan en een vijver, zodat mensen de producten kunnen uitproberen. Als dat ooit lukt, wil ik daar ook Zijn boodschap uitdragen. Hoe weet ik nog niet, maar ik geloof in Gods plan met mij.”

“Wij zijn heel gezegend door de cursus”, zegt Jan. “De zaadjes waren bij ons al wel gepland, maar die worden nu veel meer gevoed.” “In Daniel 11 vers 32 staat dat wie God kent, sterk zal zijn en grote daden zal doen”, zegt Loes. “Het kennen van God is nog meer geworden. Daardoor zijn wij ook veel sterker geworden. We kunnen nu meer aan. Doordat we hem kennen zijn we sterk. Hij doet het!”

“Als ik direct na school een succes-

vol bedrijf was gestart, dan was ik waarschijnlijk een

arrogante kwal geworden.”

Page 32: BusinessContact 1 2012

32

INT

ER

VIE

WV

ER

DIE

PIN

G

Stelt u zich eens voor:

u bent ondernemer en

eigenaar van een mooi

bedrijf. Of u bent

werkgever en u geeft

leiding aan kostbaar

bedrijfskapitaal: uw

medewerkers. Mag ik

u dan twee vragen

stellen? Vindt u het

belangrijk dat uw

onderneming gezond

blijft? En nog persoon-

lijker: wat doet u om

zélf gezond te blijven?

Vitali teit begint bij onszelf

Page 33: BusinessContact 1 2012

33

INT

ER

VIE

WV

ER

DIE

PIN

G

Vitali teit begint bij onszelfTEKST EN FOTOGRAFIE: ROSALINE RATERING

Ik bedoel: haalt u optimaal rendement uit investeringen in vakgerichte bijscholing van uw medewerkers, als zij ongezond leven en daardoor bovengemiddeld vaak zwak, ziek of misselijk zijn? En: wat hebt u er zelf aan om winst te boeken als u te veel stress ervaart en daardoor schade lijdt aan uw ziel? Of nog erger: als u voortijdig komt te overlijden ten gevolge van een onnodige hart- of vaat-ziekte of diabetes? Het klinkt ongenuanceerd (en dat is het natuurlijk ook, excuus!), maar feit is wél dat een derde tot de helft (!) van alle ziekten komt door een ongezonde leefstijl (roken, te veel alcohol, overgewicht, te weinig bewegen, verkeerde voeding) en milieuvervui-ling.

ZiekteverzuimAls werkgever hebt u daarmee direct te maken. Eén dag ziekteverzuim van een gemiddelde Nederlandse werkne-mer kost volgens TNO afdeling Preventie en Zorg

gemiddeld 280 euro. Een paar zieken in een klein bedrijf kan al snel leiden tot bedrijfsstilstand of faillissement, zegt onder meer Fortis ASR. Hoe dan ook: bedrijven en organisaties met een hoog ziekteverzuim kunnen in een neerwaartse spiraal terechtkomen, omdat collega’s die het extra werk moeten opvangen, langzaam maar zeker ook uitgeput raken.

Veertien jaarMaar laten we gezondheid eens van de andere kant bena-deren, vanuit een positieve invalshoek. Natuurlijk weet u dat een gezonde leefstijl ‘alleen maar voordelen’ heeft. Maar weet u bijvoorbeeld ook dat u en uw medewerkers statistisch gezien gemiddeld veertien (!) jaar langer, pro-ductiever én gelukkiger kunnen leven door voldoende te bewegen, niet te roken, matig te zijn met alcohol en gezonde voeding te eten? Veertien jaar! En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van leven die beduidend beter is als u zich sterk en vitaal voelt. Ik weet: onze tijden zijn in Gods hand; Hij bepaalt uiteindelijk wanneer wij hier op aarde afscheid zullen nemen. Maar we hoeven ons einde ook niet willens en wetens te bespoedigen door ongezonde keuzes te maken qua leef-stijl!

LevenskrachtWe weten het allemaal wel - en diep in ons hart wíllen we ook allemaal wel anders en gezonder leven - maar hoe pak je dat nou goed aan in de praktijk? Mijn overtui-ging is dat het anders kán. En dat werkgevers een belang-rijke inspirerende en faciliterende rol kunnen spelen voor een gezondere leefstijl in de samenleving. Vooral werkgevers met een Bijbels geïnspireerde levensovertui-ging kunnen, als ze dat willen, een essentiële bijdrage leveren aan een vitalere samenleving. Waarom? Vitaliteit betekent letterlijk ‘levenskracht’. De Bijbel gáát over

Werkgever, wat doet u zelf om

gezond te blijven?

Page 34: BusinessContact 1 2012

34

leven en over levenskracht! Wij kennen Jezus Christus, het Leven zelf. Hij is onze rots, ons fundament en onze bron van inspiratie. Dit echte leven mogen wij – van bin-nenuit - zelf ervaren en uitdelen aan anderen om ons heen. Daarom!

Echte oplossingen‘Oké’, zegt u, ‘so far so good’, maar hoe werkt dat dan in de praktijk in relatie tot een gezonde leefstijl voor mezelf en mijn medewerkers? De clou zit ‘m in de keuze voor echte, structurele oplossingen en die beginnen altijd bij onszelf. Goed voorbeeld doet goed volgen. Bovendien kunt u als ondernemer of leidinggevende structurele oplossingen faciliteren. Maak daarbij verstandige keuzes, die niet alleen op de buitenkant maar ook op de binnen-kant zijn gericht. Een praktische tip: als u een duurzame, gezonde leefstijl binnen uw onderneming promoot en daar een educatief element aan toevoegt (bijvoorbeeld in de vorm van een vakkundige lezing of een of meer work-shops) dan is dat nog fiscaal aftrekbaar ook.Weet u, waar een wil is, is altijd een weg. De vraag is: welke weg kiest u? Welke keuzes maakt u voor uzelf en uw medewerkers? Waar liggen uw prioriteiten, waar ligt uw hart? Hoe belangrijk is gezondheid écht voor u? Hoe belangrijk zijn uw medewerkers als mens echt voor u?

‘Zeggen en doen’Vaak zeggen we het één, maar doen we het ander. Natuurlijk willen we allemaal ‘fit en vitaal’ zijn, maar tijd om elke dag minimaal een half uurtje matig tot intensief te bewegen (dat is de Nationale Norm Gezond Bewegen om gezond te kunnen blijven), nee, dat schiet er toch regelmatig bij in… Uiteraard willen we van ons overge-wicht af, want ja, dat is niet goed voor ons kostbare hart. Maar tja…, die vergadering liep weer uit dus húp: toch maar weer even snel een kant-en-klaarmaaltijd de mag-netron in. De grote hoeveelheid calorieën, het teveel aan zout en de vele soms ronduit slechte e-nummers krijgt u er gratis bij. Komt u dit bekend voor, het één zeggen en het ander doen? Mij wel. Voor mij is het, net als voor ieder ander,

VE

RD

IEP

ING

Test uw leefstijl op www.gezondenweldoen.nlUit onderzoek onder 45- tot 75-jarigen is gebleken dat mensen wel graag gezonder willen leven, maar niet altijd weten hoe. Het landelijk Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting hebben in samenwerking met beroepsorganisaties van huisartsen (NHG en LHV) en bedrijfsartsen (NVAB) een digitale leefstijltest ontwikkeld.De leefstijltest is ontwikkeld om mensen aan te zetten en te helpen om zelf in actie te komen voor de preventie van diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade. Na het aanmaken van een eigen account en het invullen van een vragenlijst ont-vangt u als deelnemer op maat gesneden tips en adviezen.

Meer informatieVoor meer informatie kijk op www.gezondenwel-doen.nl. Op deze Bijbels geïnspireerde website voor meer vitaliteit treft u ook een link naar de drinktest van het Trimbos-instituut, de COPD-test van het Longfonds, een stresstest en de spirituele test van het EO-programma Jouw Spiritualiteit (onder de menuknop Bijbel & Vitaliteit). Nog een tip: het gratis hardloopschema voor beginners, onder de menuknop Beweeg!

Page 35: BusinessContact 1 2012

35

elke dag opnieuw een kwestie van kiezen en oh, wat blijft het lastig... Maar ik boek wél vooruitgang, langzaam maar zeker, want kiezen voor structurele oplossingen is altijd een kwestie van vallen en weer opstaan en gewoon doorgaan! Omdat ik mijn uiteindelijke doel voor ogen houd, blijf ik in grote lijnen op koers. Maar, als u wéét dat u op een verkeerde weg zit (bijvoorbeeld omdat u kampt met een diepgewortelde verslaving die rechtstreeks uw gezondheid bedreigt), keer dan om! Ook hier kan ik over meepraten. Wees moedig, vraag hulp, het is de moeite waard. Uw leven is zo kostbaar. Jezus stierf ervoor!Romeinen 8 legt haarfijn uit hoe dat komt, dat we het één zeggen en het ander doen… De Bijbel is Gods woord en leert mij dat ‘onze geest’ vernieuwd dient te

worden. Mijn lichaam kan gezond blijven als mijn geest mee wil werken, als ik de juiste keuzes kan maken, óók voor mijn gezondheid. Hoe wij denken, voelen en doen, dit alles komt ten diepste uit ons binnenste… Niet voor niets zeiden de oude Romeinen ‘mens sana in corpore sano’, een gezonde geest in een gezond lichaam!

Diëten maken dikTerug naar het thema vitaliteit: alleen erover praten (of lezen) heeft niet zo veel zin. Je moet het ook gewoon dóén en voor ogen houden dat het niet alleen gaat om de buitenkant. Kortetermijnoplossingen, gericht op de buitenkant, werken niet. Uw medewerkerscollectief een fitnessabonnement cadeau doen? Grotendeels wegge-gooid geld. Fitness is niet voor iedereen ‘het tovermiddel’ om voldoende te bewegen. Het gaat erom iets te vinden wat bij je past. Dat kun je je leven lang volhouden en daar gaat het om. Uw eigen overgewicht alleen aan de buitenkant aanpakken aan de hand van een of ander crashdieet? Werkt niet. Hoogstwaarschijnlijk zit u bin-nen pakweg een jaar weer op uw oude gewicht (of erbo-ven), als u uw leefstijl niet verandert. Diëten maken dik.

Checklist BRAVOVoor lichamelijke vitaliteit zijn vijf basics van groot belang. Als u die op uw checklist zet, komt u een heel eind. Het zijn de BRAVO-factoren van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen: de B van voldoende Bewegen (elke dag minimaal een half uur matig tot intensief),

VE

RD

IEP

ING

Werkgevers met een Bijbels geïnspireerde levensovertuiging

kunnen, als ze dat willen, een essentiële bijdrage leveren aan een

vitalere samenleving.

Page 36: BusinessContact 1 2012

ADV

Veel MKB ondernemers hebben één ding gemeen; ze kijken allemaal vooruit. Naar de toekomst. En juist Lansigt accountants en belastingadviseurs brengt die helder voor u in beeld. De Lansigt adviseur geeft namelijk inzicht in de fi nanciële en fi scale consequenties van uw beleid. Op basis van grondige interne en externe analyses. Vanuit zijn betrokkenheid, kennis en ervaring stippelt hij samen met u een langetermijnplan uit. Zo wordt uw droom werkelijkheid! Kijk daarom snel op www.lansigt.nl

Iedere accountant

laat u de cijfers zien,

maar wie brengt uw

toekomst in beeld?

Alphen aan den Rijn • Nieuw Vennep • Gouda

Save your body,increase yourefficiency.

For more informationvisit www.movexx.nl

Page 37: BusinessContact 1 2012

37

de R van niet Roken (www.stivoro.nl), de A van matig met Alcohol, de V van gezonde Voeding (www.voedings-centrum.nl) en de O - niet van Ondernemen maar van Ontspanning! Wat alcohol betreft: een veilige richtlijn voor mannen is maximaal twee glazen per dag en voor vrouwen één en zowel mannen als vrouwen minimaal twee dagen per week geen alcohol. Kijk voor meer infor-matie op www.gezondenweldoen.nl Niet leukAls ik een presentatie geef over de vijf basics voor licha-melijke vitaliteit dan krijg ik vaak te horen: “Ja, lekker, niet meer roken, niet te veel drinken, vroeg naar bed, gezond eten met veel worteltjes en zo - dat is toch helemaal niet leuk. De groeten, ik leef maar één keer!” Maar weet u wat écht niet leuk is? Op je vijftigste een beroerte krij-gen en voor de helft verlamd raken. Of een beenamputa-tie moeten ondergaan of blind worden, omdat je diabe-tes hebt in een vergevorderd stadium. Of impotent raken door roken en overgewicht. Niet kunnen slapen en op den duur dodelijk vermoeid raken, omdat het actiehor-moon adrenaline (door stress) door je lijf blijft gieren. Dat je niet meer op een natuurlijke wijze tot rust kunt komen en alleen nog maar kunt ontspannen als je een halve liter drank achterover slaat – en jezelf dus lang-zaam maar zeker het graf in drinkt. Dat is niet leuk. Het

klopt als een zwerende vinger: je leeft hier op aarde maar één keer. Juist daarom moeten we zuinig zijn op onszelf.

Dat geldt voor alle mensen. Als christenen kunnen we bovendien zeggen: we zijn kinderen van de allerhoogste Heer en God onze Vader heeft ons lief! Net zoals wíj willen dat onze eigen kinderen gelukkig en vitaal zijn, heeft ook onze hemelse Vader ons welzijn voor ogen. Het is niet Zijn verlangen dat we zwak, ziek en misselijk zijn. Laten we beter voor onszelf gaan zorgen en een bron van inspiratie worden voor de mensen om ons heen.

Rosaline Ratering is zelfstandig ondernemer en vitaliteitdeskundige. [email protected]

Geraadpleegde literatuur onder andereRapport Raad voor de Volksgezondheid, Onderwijsraad, Raad voor Bestuur 2009; rapport Brits onderzoek in 2007 onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar in periode 1993-2007 en Fit in hart en spieren, Boekencentrum Uitgevers 2008.

VR

OU

WE

NN

WV

ER

DIE

PIN

G

De clou zit ‘m in de keuze voor echte,

structurele oplossingen en die

begint altijd bij onszelf.

Page 38: BusinessContact 1 2012

38

WA

AR

DE

N

Kernwaarde CBMC

• Evangelisatie

Evangelisatie

in de 21e eeuwGod heeft christenen een duidelijke opdracht gegeven: “Ga heen en maak

alle volken tot mijn discipelen.” Die opdracht is heel serieus genomen. Vanaf

het begin. Soms gaf God de christenen een duw in de goede richting, soms

goedschiks (Paulus met een droom om naar Europa te gaan) en soms kwaad-

schiks (verspreiding over de wereld door middel van vervolging).

Page 39: BusinessContact 1 2012

39

Die opdracht is nooit af. De opdracht gaat gewoon door. Ook nu nog. Maar hoe doe je dat? Hoe bereik je men-sen? We doen allerlei acties, maar de kerk lijkt niet popu-lair. We hebben last van een negatief imago, we zijn ouderwets, er zijn schandalen en het leven van christe-nen lijkt niet zo anders dan dat van anderen.

En, by the way, zijn mensen überhaupt wel op zoek? En als ze dan zoeken, waar en hoe doen ze dat dan?

Ik denk dat iedereen het snel eens is dat veel mensen ‘op zoek zijn’. Waarnaar weten ze niet, maar ze zijn wel zoe-kende. Vroeger klopten mensen vaak bij de kerk aan, bij andere geestelijke instanties, bij de dokter, bij familie et cetera. Maar nu, hoe doen we dat anno 2012?

ZoekersDe meeste zoekers typen hun vraag in op Google. Gewoon lekker anoniem zoeken. Soms direct naar God. Wereldwijd worden deze drie letters G O D meer dan vijftig miljoen keer per maand ingetypt. En dat is maar het begin. Zo zijn er veel meer termen. Ik zoek God, wie is Jezus? Dit soort directe zoekvragen worden veel gesteld. De afgelopen tien jaar heeft Google zich ontwikkeld tot onze vraagbaak. Mensen verwachten er alles van.

Want behalve deze directe vragen stellen mensen sowieso steeds meer spiritueel getinte vragen in Google. Volgens onderzoekers heeft zo’n 25% daarvan met levensvragen te maken. Soms wanhopige vragen, zoals “ik wil dood”, of meer open: “waar vind ik geluk”. Feit is dat steeds meer mensen antwoorden van Google verwach-ten die je vroeger aan de dominee of psycholoog stelde.

Dus als we ons afvragen hoe we die opdracht van Jezus moeten invullen, moeten we in ieder geval iets doen met internet. Waar of niet?

StrategieSinds 2000 zijn er verschillende websites ontstaan die mensen helpen in hun zoektocht.

Sinds 2004 hebben een paar organisaties de handen ineen geslagen en gezocht naar afstemming. Daaruit kwam een samenhan-gende strategie. In de afgelopen jaren heb-ben we ook geleerd dat evangelisatie echt een andere dynamiek heeft dan veertig jaar terug. We leerden dat mensen keuzevrijheid nodig hebben. En dat ze stap-voor-stap moeten kunnen gaan, in hun eigen tempo. En daarbij dat ieder medium (site, gesprek, programma, blad) zijn eigen kracht en zwakte heeft. Deze strategie noemen we de Stepping Stones-strategie.

Kort samengevat komt het erop neer dat we zoekers de weg willen wijzen naar God en het lichaam van Christus (de gemeente, de kerk, de lokale groep christenen).

Samen met andere christelijke organisaties hebben we diverse websites ontwikkeld die aansluiten bij de leefwe-reld, de persoonlijke situatie en de (levens)vragen van online zoekers. Daarbij is volop gelegenheid tot het stel-len van vragen aan een persoonlijke e-coach en discus-sies met andere bezoekers. Door middel van e-coaching proberen we de bezoekers stap voor stap dichter bij Jezus te brengen. Zo ontdekken ze wie Hij is en wat het christelijk geloof voor hen kan betekenen. Aansluitend bieden we hen bijvoorbeeld een live Alpha-cursus aan of een bezoek aan een lokale kerk.

Een voorbeeldSaskia leefde een gewoon leven. Het meeste ging goed en toch had ze het gevoel dat ze iets miste. “Bestaat er een God?”, “Wat is het doel van mijn leven?”. Echte levens-vragen waar ieder mens tegenaan loopt. Maar hoe kom je aan antwoorden op deze vragen?

WA

AR

DE

N

TEKST: JAN-WILLEM BOSMAN EN WOUTER DROPPERS

Page 40: BusinessContact 1 2012

40

WA

AR

DE

N

De kerk zou die plek kunnen zijn, of mis-schien een bevriende christen. Maar een kerk stapte Saskia echt niet binnen en christelijk vrienden had ze niet. Dus deed Saskia dat wat iedereen doet die een vraag heeft: Ze zette haar computer aan en typete “God” in op de zoekmachine Google.

Als eerste stond de website www.ikzoekgod.nl bij de zoekresultaten. Saskia werd geraakt door de filmpjes en de liefde van God. De informatie sloot aan bij haar bele-ving. Zelfs het voorbeeldgebed was niet vreemd voor haar. Na dat gebed in haar hoofd gebeden te hebben (voelde wel vreemd), klikte ze ontroerd op de ja-knop. Een rilling liep over haar rug.

Het scherm kwam terug met een aanbod: zij kon vrijblij-vend en anoniem de gratis internetcursus WaaromJezus? volgen. Enthousiast vulde ze haar e-mailadres in en ze koos Karin als pseudoniemnaam. Ze wilde tenslotte ano-niem blijven. Met veel plezier en inzet volgde ze daarna deze interactieve cursus. Het klikte goed met haar toe-gewezen e-coach Marjan. Gaaf, zoals Marjan liet merken dat God een levende realiteit was voor haar. Om jaloers op te worden. De tijd vloog om en na vijf weken, vijf les-sen en wel zestig e-mailgesprekken was het al voorbij. Wat nu? Saskia wilde meer.

Marjan reikte haar een vervolgstap aan: een Alpha-cursus bij Saskia in de buurt. Een laagdrempelige cursus, bij iemand thuis, met een maaltijd. Saskia was er eigenlijk wel aan toe. Ze wilde God beter leren kennen. Ze geloofde eigenlijk al wel, maar hoe moest ze verder?

Na twaalf weken de Alpha-cursus te hebben gevolgd, was het kwartje behoorlijk gevallen. De stap naar de lokale kerk was nu eigenlijk niet meer zo moeilijk. De Alpha-leiding nam haar gewoon mee. Saskia keek haar ogen uit. Dit had ze nooit gedacht. Zij in een kerk? Het viel haar eigenlijk best mee. Ze had God gevonden, net als een groep mensen die met haar optrokken in het volgen van

Jezus. En bijna zoals de kamerling uit Morenland wilde Saskia graag gedoopt worden. Na een zoektocht van dertien maanden, begonnen op het internet via een e-coach en websites, vond Saskia God en kon zij in het lokale lichaam van Christus verder groeien in haar geloof.

Wat is de status?Deze aanpak is sinds 2000 gegroeid vanuit Nederland en Frankrijk. In 2005 kwamen verschillende partijen bij elkaar en is er meer strategie van gemaakt. Sinds 2008 rollen we de strategie naar veel meer talen uit. We zitten nu op achttien talen met de WaaromJezus?-cursus en 22 IkZoekGod-varianten.

De DroomIn 2011 dachten we vooral na over de toekomst. Hoe moet het verder? Hoe kunnen meer mensen bereikt worden? Er is veel mogelijk, maar wat is het effect?We hebben een droom op papier gezet en daar willen we ons op richten. Droom mee:Stel je een wereld voor, waarin ieder individu vrije toe-gang heeft tot het evangelie, er God kan vinden, kan groeien in zijn geloof in Jezus en zijn levende geloof een-voudig kan delen met anderen. Zou dat niet geweldig zijn?

Hoe verder?We werken inmiddels samen met ruim veertig organisa-ties wereldwijd en hebben de ambitie om in 2020 de veertig belangrijkste talen te hebben ingevuld. Daarvoor werken we altijd samen met lokale kerken en organisaties.

Page 41: BusinessContact 1 2012

41

Wij geven het geheel gratis weg, we trainen de mensen, we helpen hen opstarten en daarna is het hun verantwoordelijk-heid.

Op deze manier hopen we in 2020 het evangelie voor ieder-een op internet bereikbaar te maken en de weg naar de lokale

christenen te effenen.

Veertig talenIn 2010 hebben we alles onder jesus.net samengevoegd en sinds dien zijn we hard bezig de strategie in de veertig hoofdtalen op het internet beschikbaar te krijgen. Dat betekent partners in andere landen vinden, de teksten vertalen (ook cultureel), de lokale mensen trainen en de websites lanceren. Door de internationale samenwer-king (onder de naam jesus.net) worden we makkelijk gevonden tussen miljarden websites en door de ervaring die we hebben kunnen de lokale organisaties snel starten en beginnersfouten voorkomen.

Nieuwe stenen/landingspagina’sDaarnaast zijn we het concept ook aan het uitbreiden. We zijn vanuit Nederland en Frankrijk bezig nieuwe onderdelen te maken die zoekers verder helpen. Een voorbeeld is www.startersbijbel.nl, een webcursus die jonggelovigen helpt bij het lezen van de Bijbel. Wanneer zo’n cursus in Nederland getest is en werkt, bieden we deze aan aan alle partners binnen Jesus.net. Daarmee kan zo’n cursus dus in alle talen gaan werken.

Verder hebben we dit jaar ervaren, dat zoekers op tref-woorden zoeken die te maken hebben met hun ‘felt needs’. Een treffend en gruwelijk voorbeeld is zelfdoding. We hebben ontdekt dat de zoekterm ‘Ik wil dood’ vaak

wordt ingetypet op Google en dat het zoekresultaat ronduit schokkend is. We hebben de website www.ik-wil-dood.nl gemaakt; die nu in de zoekresultaten op nummer één staat! Op deze site geven we getuigenis-sen van mensen die in dezelfde depressieve situatie zaten, maar nu hoop gevonden hebben. De komende jaren willen we, met verschillende partners, honderden van dergelijke sites maken en deze ook weer binnen jesus.net verspreiden.

Nieuwe technieken/toepassingenInternet is zich steeds meer aan het verschuiven in de richting van sociale media. Daarom hebben we besloten ook instrumenten te maken voor onder andere Facebook. Zo is Facebook enorm populair in bijvoor-beeld Turkije. In Facebooktermen is Turkije het vierde grootste land...

Ook zien we dat veel mensen, in Nederland, in Europa, maar zeker ook in Arabische (inclusief Turkije) en Afrikaanse landen, het internet opgaan via hun mobiel-tjes. Daarom zijn we nu al bezig om een applicatie voor

WA

AR

DE

N

Stel je een wereld voor, waarin ieder

individu vrije toegang heeft tot het evangelie...

Page 42: BusinessContact 1 2012

42

INT

ER

VIE

WW

AA

RD

EN

de mobiele telefoons te ontwikkelen. En als we de mobiele ontwikkeling doortrekken, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat in 2020, wanneer we veertig talen beschikbaar willen hebben, we vrijwel de hele wereldbe-volking kunnen bereiken. Wat een mogelijkheden....

CBMC en internetHoe gaat CBMC om met het internet als missionaire organisatie van en voor ondernemers en zakenmensen? CBMC wil inhaken op de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in onze maatschappij en cultuur. Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zijn er veel mensen die zich op het internet bewegen rondom vragen van zingeving, spiritualiteit en geloof. Belangstellenden zijn zo’n 7 uur per week op het inter-net bezig met deze thema’s. Daarvan ziet 63% internet als zijn/haar primaire informatiebron.Daarnaast lezen we dat tweederde van alle relaties die momenteel tot stand komen, hun begin vinden op het internet. Internet is dus niet meer weg te denken als medium en communicatie-uiting voor zingeving en rela-ties.

Als CBMC kunnen we al deze ontwikkelingen niet zelf-standig volgen en daarvoor de juiste instrumenten ont-wikkelen. Daarom werken we op dit gebied, internet-evangelisatie, graag samen met Agapè en onze vrienden van Jesus.net. De kern van onze internetstrategie is de online cursus WaaromJezus.biz voor ondernemers en zakenmensen.

We hopen hier alle zoekers van onze doelgroep te laten uitkomen en willen hen van daaruit weer doorverwijzen naar de BusinessAlpha-cursus, lokale CBMC-teams en lokale ondernemers/zakenmensen die hen kunnen ondersteunen en meenemen naar de kerk.

Hoe gaat dit concreet werken?21 maart lanceren we de online cursus WaaromJezus.biz met e-coach (zie hiervoor www.cbmc.nl). Deze cursus gaat heel concreet over de vraag waarom Jezus zo belangrijk is voor uw en ons leven. Waarom is Jezus de kern van het christelijk geloof? Wat hebt u hieraan? Wat levert het op? Wat kan hij betekenen voor uw leven en uw bedrijf?E-coaches, zakenmensen verbonden aan CBMC, onder-steunen deze online cursus en gaan met de deelnemers in gesprek. Door het stellen van de juiste vragen hopen ze dat de deelnemers voor henzelf de juiste antwoorden kunnen formuleren op hun eigen vragen.

Hoe promoten we deze cursus en brengen we mensen in contact met de cursus WaaromJezus.biz?Filmpjes. We hebben momenteel vier YouTube-fimpjes die op internet gaan circuleren. In deze korte filmpjes vertellen vier zakenmensen heel concreet wat het geloof hen heeft gebracht in hun zakendoen. We raden u aan deze filmpjes te bekijken, te liken, te verspreiden en anderen hierop attent te maken (uiteraard na 21 maart)Leden. Alle leden van CBMC kunnen een visitekaartje ontvangen dat je kunt achterlaten na een goed gesprek met een belangstellende. Hierop staan uw naam, een

Wouter Droppers501213

Bedankt voor het gesprek dat ik

met je mocht hebben!

Misschien is de online-cursus

WaaromJezus.biz? wel iets voor

jou. Jezus is de centrale persoon

in het christelijk geloof, maar

waarom? Welke positieve invloed

kan Jezus hebben op jouw

business en leven?

Wil je hierover nadenken, ga

dan naar www.waaromjezus.biz.

Als je bij het inschrijven mijn

naam en code invult krijg je mij

als e-coach.

Page 43: BusinessContact 1 2012

43

code en een korte toelichting op de cursus (zie kader). Hiermee kunt u de cursus bekend maken en zelf een onderdeel blijven in de geloofsontwikkeling van uw rela-ties en bekenden.

Landingspagina’sWe zullen geleidelijk tien landingspagina’s lanceren met verlangens/wensen en uitdagingen voor ondernemers en zakenmensen die verwijzen naar de site WaaromJezus.biz. U kunt denken aan thema’s zoals: Ik geloof in mijn bedrijf/product, Mijn eerste miljoen, Hoe plan ik een betekenis-volle carrière?, Hoe overwin ik de crisis? en andere. Eenvoudige pagina’s die ingaan op een wens/problematiek van zakenmensen en ondernemers. Vanuit ervaringsver-halen willen we doorverwijzen naar de site WaaromJezus.biz: doorverwijzen via andere sites: IkzoekGod.nl; CBMC.nl en andere; een community starten op Facebook van mensen die de cursus hebben gevolgd samen met de e-coaches; promotie in BusinessContact, persberichten en free publicity in media.

Hoe gaat het vervolg?Tijdens de laatste les van de cursus gaan de deelnemers in gesprek met de e-coach over een vervolg. Ze kunnen stoppen, doorgaan in een BusinessAlpha-cursus, contact leggen met een lokaal CBMC-team of met plaatselijk bekende zakenmensen. Deze zakenmensen kunnen hen begeleiden en verder ondersteunen met Operatie Timoteüs of hen begeleiden in hun gang naar lokale ker-ken of christelijke gemeenschappen.

We hopen hiermee op een eigentijdse manier een nieuwe generatie zakenmensen en ondernemers opnieuw van dienst te kunnen zijn in hun zoektocht naar God, geloof, zingeving en betekenis. We dragen dit initiatief dan ook op voor uw gebeden.

Nieuwe CBMC-sitesDaarnaast zullen we voor de zomer de website van CBMC volledig transformeren naar de nieuwe huisstijl en geschikt maken voor zakenmensen die CBMC en/of God nog niet kennen. Voor de bekenden komt er de site www.cbmcinside.nl. Hier gaan we alle activiteiten/agenda en andere zaken communiceren, zoals u van ons gewend bent. Belangrijke cursussen en trainingen krijgen een eigen site, met een eigen look en feel binnen de CBMC-site. Je kunt denken aan BusinessAlpha, Carrière met God en de GVL-cursus. We ondersteunen deze sites met YouTube-filmpjes.Er ontstaat binnen de site ook de mogelijkheid voor regio’s en initiatieven om hun eigen site te koppelen en te ontwikkelen. Zo komt er bijvoorbeeld ruimte voor het initiatief van ‘Geloof in de Zaak’ en krijgt CBMC Zeeland een aparte url en pagina. Wilt u als team of regio hiervan gebruik maken, neem dan contact op met Kirsten via [email protected].

WA

AR

DE

N

Op 21 maart lanceren

CBMC & Agapè WaaromJezus.biz

Page 44: BusinessContact 1 2012

44

Iedere dag is er wel iets dat erop wijst dat het slechter gaat dan voorheen. Maar is dat ook werkelijk zo? Of worden we geconfronteerd met de eindigheid van alle groeimodellen die we wetenschappelijk hadden vastge-steld, en is deze crisis simpelweg een begin van iets beters?

CrisisWij gebruiken voor de huidige omstandigheden het woord crisis, maar wat is de situatie voor u en mij per-soonlijk? Heeft u nog zicht op behoud van uw werk? Hoe draait het in uw onderneming? Temidden van deze omstandigheden is er een categorie mensen die aan het begin staat van haar loopbaan: de zogenaamde young professionals.

IMPACT Netwerk wil een schakel zijn voor de christen young professionals die vragen hebben over hoe ze zich als christenen in deze tijd kunnen onderscheiden in de maatschappij.

Young (christian) professionalDe young professional (m/v) is een persoon die opgeleid is op hbo/wo-niveau en die aan het begin staat van zijn carrière. Hij heeft een studie afgerond die zicht geeft op een baan met relatief goede arbeidsvoorwaarden. Hij werkt vaak in hogere functies bij de overheid of in het

bedrijfsleven in de bestuurlijke, economische, technische, sociale of medische beroepen. Op het eerste gezicht lijkt hij dus een goede kans te maken op een relatief onbe-zorgd ’financieel’ leven, zodra hij de arbeidsmarkt betreedt. Maar hoe ervaart deze young professional de huidige tijd? Heeft hij uitzicht op een lifetime-employ-ment of is elke vorm van vast werk onzeker geworden? Moet hij misschien noodgedwongen meegaan in de hui-dige trend van jobhoppen en flexibilisering van de arbeidsmarkt?

HulpvragenDe vraag is hoe een christen young professional hiermee om moet gaan? Je hebt talenten gekregen om ze in te zetten voor je baan, je gezin en in de maatschappij. De een heeft meer of andere talenten dan de ander, maar hoe geef je daar vorm aan in het dagelijkse leven?

Talenten gebruikenNatuurlijk is het verleidelijk - bijna onontkoombaar(?) - om mee te gaan in de trend van de hedendaagse maat-schappij waarin meer consumeren en een individualisti-sche levensstijl de norm lijken te worden. Als christen hebben we echter ook de opdracht om aandacht te besteden aan de hulpvragen die er op ons afkomen vanuit binnen- en buitenland. De christen young professional kan hieraan een bijdrage leveren door

IMP

AC

T

TEKST: JACO BAARS

Een christen young professional anno 2012

Als je de krant leest of naar actualiteitenrubrieken op tv kijkt, dan ontkom je

er niet aan: je wordt geconfronteerd met het nieuws over de crisis in de eco-

nomie, tegenvallende resultaten bij bedrijven, pensioenfondsen die onder

druk staan, de huizenmarkt die op slot zit...

Page 45: BusinessContact 1 2012

45

bijvoorbeeld met zijn individuele talenten te helpen bij een zendings- of ontwikkelingsorganisatie of bij het opvangen van asielzoekers. Vaak zijn er in deze organisa-ties te weinig middelen om mensen met een professio-nele achtergrond in te huren en zijn vrijwilligers er meer dan welkom. Zelf heb ik als financial bij diverse organisa-ties ondersteuning verleend op het gebied van het con-troleren van de financiële administratie en op het gebied van sponsoring. Daarnaast kom ik op ’s zondags vaak in contact met jonge, christelijke asielzoekers die hun weg in onze maatschappij proberen te vinden. Het inzetten van je talenten hoeft dus lang niet altijd binnen je werk-omgeving plaats te vinden.

Nieuw enthousiasme in wordingHet verbinden van beschikbare capaciteit en talenten van christen young professionals kan zorgen voor een nieuw elan: door er samen over te praten, te bestuderen wat de impact ervan is op je eigen leven en te kijken op welke manier je kunt bijdragen. Het breder inzetten van talen-ten en vaardigheden is bovendien ook persoonlijk ver-rijkend.

Economie van de toekomstEen crisis in de economie/maatschappij is iets van tijde-lijke aard. Christenen hebben een houvast die blijvend is, hoe de economie zich ook ontwikkelt. Als christen young professionals zijn wij dan ook licht voor andere mensen en kunnen we met onze talenten vormgeven aan de ‘eco-nomie van de toekomst’. Het zou goed zijn als er een debat op gang komt hoe deze maatschappij eruit zou zien. De lessen die we nu leren van de huidige crisis kun-nen hierin dan worden meegenomen. De christen young professionals kunnen hieraan een bijdrage leveren door actief mee te doen en hun eigen talenten in te zetten voor de naasten. Ga in 2012 de uitdaging aan en zorg dat jouw leven Impact heeft voor anderen.

Jaco Baars is IMPACT’er en zelfstandig finance professional

IMP

AC

T

Het inzetten van je talenten hoeft niet

altijd binnen je werkomgeving plaats te vinden

Page 46: BusinessContact 1 2012

46

CO

LU

MN

Als je met pensioen gaat

dan begint het grote genie-

ten….. Maar wie gaat dat

betalen? Is mijn bedrijf

genoeg waard om mijn

pensioen te betalen?

Wat is een bedrijf waard?De waarde van een bedrijf is van veel fac-toren afhankelijk. En soms is het “wat een gek er voor geeft”. In de Bijbel wordt in Leviticus 25:16 uit-gelegd hoe de prijs van een akker moet worden bepaald. Aan de hand van de toe-komstige oogsten.Als je een akker vergelijkt met je bedrijf dan kun je daaruit concluderen dat de waarde van een onderneming afhanke-lijk is van de toekomstige winsten. Die zijn helaas moeilijk te schatten en dus wordt er nog vaak naar het verleden wordt gekeken om de waarde van een bedrijf te bepalen. Ook worden er vaak vuistregels gebruikt om een bedrijf te waarderen. Aan de hand van het aantal werknemers, het aantal contracten, de omzet, etcetera.

Wat gebeurt er op de beurs?Als je de waarde van Facebook relateert aan de omzet van 2011 dan wordt voor Facebook 27 keer de omzet betaald op de beurs. Hoe zich dat verhoudt tot de toekomstige winsten is onzeker. Er zijn talloze voorbeelden van bedrij-ven die naar de beurs zijn gegaan met absurde waarde-ringscijfers. Er wordt een voorschot op de toekomst geno-men die soms een regelrechte gok lijkt. Gelukkig gaat dat soms goed maar het gaat ook heel vaak fout. Er zijn voor-beelden van bedrijven die op één dag 30% van hun beurs-waarde verloren.

Goede graadmeter: terugverdientijdUiteindelijk moet iedere investering worden terugverdiend. De koper van uw bedrijf is de investeerder. Hoe onzekerder de toekomst, hoe sneller hij zijn investering terug zal willen verdienen omdat je dan je investering hebt veilig gesteld. Hoe veel risico er wordt geno-men bij een bedrijfsovername is mede afhan-kelijk van de branche waarin u opereert.

U zult zien dat u als u uw toekomstige win-sten inschat en rekening houdt met een rede-lijke terugverdientijd dat u dan tot een goede waardering van uw onderneming kunt komen. En misschien is dat dan inderdaad voldoende voor uw pensioen.

Risico om te wachten tot verkoopMaar misschien is de datum van uw pensioen nog heel ver weg. En wie weet ziet de wereld er dan wel weer heel anders uit. Misschien zijn de toekomstige winsten op het moment dat u met pensioen gaat veel lager dan nu. De waarde van uw bedrijf op uw pensioendatum is dus zeer onzeker.Daarom is het verstandig om nu al met dat negatieve sce-nario rekening te houden. Hoe u dat kunt doen moet u maar eens met uw adviseur bespreken!

Pieter van der Kwaak RA, www.lansigt.nl

Mijn bedrijf is mijn pensioenTEKST: PIETER VAN DER KWAAK

de waarde van een onderneming is afhankelijk van toekomstige

winsten

Page 47: BusinessContact 1 2012

47

CO

NT

AC

T

Groningen Haren Gert Felten • [email protected] Bart Hof • [email protected]ën Jan Groenewold • [email protected] Klaas Boer • [email protected]

Friesland Drachten Wiebo de Vries • [email protected] Henk Brander • [email protected]/Sneek Henk Jonker • [email protected] Doekele van Wieren • [email protected] 1 André Vellema • [email protected] 2 Nathanael Zijlstra • [email protected] Friesland Andries Miedema • [email protected]

Drenthe Meppel Bert Koetsier • [email protected]

Overijssel Noord Regiovoorzitters Hil Herweijer • [email protected] Eugene Romijnders • [email protected]

IJsselmuiden Jos Felix • [email protected] Michiel Mondria • [email protected] Gert Jan Brouwer • [email protected] 1 Eugène Romijnders • [email protected] 2 Eugène Romijnders • [email protected] Rene Dircks • [email protected] Fred Smeding • [email protected]

Twente Almelo Hendrik Nijenhuis • [email protected] Arjan Letink • [email protected] Gerrie ter Hoek • [email protected]

Gelderland Veluwe Regiovoorzitters Harry Raaphorst • [email protected] Jan Turkenburg • [email protected]

Apeldoorn Cees de Jong • [email protected] Elburg Eugene Romijnders • [email protected] Anton van Buren • [email protected] Bart Brouwer • [email protected] RTT Bart Brouwer • [email protected] RTT Michel Olij • [email protected] 1 Jan Turkenburg • [email protected] 2 Hendri van Veen • [email protected] Wim Kombrink • [email protected]/Epe Lucas Tessemaker • [email protected]

Gelderland Veluwe Zuid Regiovoorzitter Maas de Bruin • [email protected]

Barneveld Roel Slaa • [email protected] Wout Davelaar • [email protected] 1 Maas de Bruin • [email protected] 2 Wilrijk Sinia • [email protected] René Broekman • [email protected] Gert van Putten • [email protected] Gerard van den Top • [email protected] ‘The camels’ Evert Hein Schuiteman • [email protected] Henk van den Berg • [email protected]

Gelderland Zuid en Oost Regiovoorzitter Niek de Bree • [email protected]

Arnhem Jan Sterk • [email protected] Piet van Pelt • [email protected] Harm Hissink • [email protected] Henny Meijnen • [email protected] Johan Verwoert • [email protected] Erik Grevers • [email protected]

FlevolandAlmere Roland Roordink • [email protected]

Utrecht Amersfoort Gijsbert den Hertog • [email protected] Cees Lugten • [email protected]/Maarssen Philip Knops • [email protected] Bilt Piet Hopman • [email protected]/Nieuwegein Wim Balk • [email protected] a/d Vecht Max Veenstra • [email protected]/Doorn Rene Dircks • [email protected] 1 Cees van Gent • [email protected] 2 Sietze Ketelaar • [email protected] 3 Gert de Fluiter • [email protected] 4 Jorrit Koops • [email protected] Louis Diepeveen • [email protected] Gijsbert van Sijpveld • [email protected]

Noord Holland Schiphol/Amsterdam Robert Brinks • [email protected] Arjan Hulsbergen • [email protected] Hielko Bultsma • [email protected] Jan Willem Smedema • [email protected] Henk Rebel • [email protected] Cor Heutink • [email protected]

Zuid Holland west Rijnsburg Henk Wiggers • [email protected] Ronald van Kaam • [email protected]

Zuid-Holland middenRegiovoorzitter René Gorissen • [email protected]

Boskoop René Gorissen • [email protected] Niek de Jong • [email protected] Gunnar Matse • [email protected] 1 Theo Kruisman • [email protected] 2 Thijs Veldhuijzen • [email protected] 3 Arthur de Pater • [email protected]

Regiovoorzitter Erik Willemsen • [email protected] 1 Piet van Ommeren • [email protected] 2 Jan Oudijk • [email protected] 3 Erik Willemsen • [email protected] 4 Jan Oosterom • [email protected] Arno Koole • [email protected] a/d IJssel Fred van der Kooij • [email protected]

Zuid-Holland zuidRegiovoorzitter Wilfred Veldstra • [email protected] Ab Knook • [email protected] Rieanne Knook-de Keizer • [email protected] Harry van Haaften • [email protected] Tamme de Vries • [email protected] Wilfred Veldstra • [email protected] ‘Geloof in de Zaak’ Harry Vervelde • [email protected]

Noord Brabant en Limburg Heusden en Altena Evert van de Kamp • [email protected] Hin Talane • [email protected] Henk van der Linden • [email protected]/Veghel Erik-Jan van de Brink • [email protected]

Zeeland Goes Leendert Geelhoed • [email protected]

Brancheteams RTT Food Aart Hak • [email protected] Transport Dick van der Staaij • [email protected] Internationale bedrijven Henk van Vlastuin • [email protected]

Vrouwennetwerk Contactpersoon Arendina Borreman • [email protected] Henriëtte van Dort • [email protected] West/Leiden Joanneke Seldenrijk • [email protected] directeuren Gerrie Boeve • [email protected]

DiversenSenior Dirk Romyn • [email protected] Netwerk Abel Korevaar • [email protected]

Mijn bedrijf is mijn pensioenContactpunten

M

ONEY BACK

100%

G U A R A N T E E

M

ONEY BACK

G U A R A N T E E

100%

M

ONEY BACK

G U A R A N T E E

100%

M

ONEY BACK

G U A R A N T E E

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

G

UARANTEED

G

UARANTEED

BEST PRICE

BE

S

T PRICE B

ES

T P

RIC

E BEST P

RIC

E

G

UARANTEED

G

UARANTEED

BEST PRICE

P R O M I S E

L O W E S T

PRICE O F F E R

S P E C I A L

- 30% O F F E R

S P E C I A L

- 30%

S A L E S A L EF O R 2 0 % 5 0 % S P E C I A L

P R I C E

S P E C I A LS P E C I A LS P E C I A LO F F E RO F F E RO F F E R

BE

S

T PRICE B

ES

T P

RIC

E BEST P

RIC

E S P E C I A LS P E C I A LS P E C I A L

O F F E RO F F E RO F F E R

SA

LE SALE S

AL

E S

AL

E SALE SA

LE

S A L ES A L ES A L E SA

LE SALE S

AL

E S

AL

E SALE SA

LE

S A L ES A L ES A L E BE

S

T QUALITY B

ES

T Q

UA

LIT

Y BEST QUAL

ITY

N E WN E WN E W

F R E E F R E E P R E M I U M

Q U A L I T YO F F5 0 %

H O T !

OF

T H E Y E AR

BES

T PRODUCT

2009

OF

T H E Y E AR

BES

T PRODUCT

2009

BESTOF THEYEAR

BESTOF THEYEAR

RE

C

OM M E N

DE

D

RE

CO M M E N

D

ED

agenda:

www.cbmc.nl

@CBMCnl @wdroppers

Page 48: BusinessContact 1 2012

U bent geroepen om vrij te

zijn. Galaten 5:13